کاهش ریسک های عملیاتی

اشکان جمشیدی،  نماینده ایمنی پروژه گازرسانی کوی جانبازان استان همدان هم در باره این پروژه و ریسک های کاری می گوید: کار در حوزه گاز با توجه به خطرات آن ریسک بالایی دارد،  براین اساس نیاز به مراقب و ایجاد شرایط خاص حین انجام کار است تا بتوان کاری ایمن و مطلوب تحویل داد. به گفته وی،  تلاش می کنیم با ایجاد شرایط عملیاتی ایمن و آرام،  درحین کار حادثه ای رخ ندهد و پروژه براساس برنامه تعریف شده به صورت کاملا ایمن به بهره برداری برسد. جمشیدی با اشاره به حضور دو ساله خود درصنعت گاز یادآورمی شود: پیش از این به عنوان نیروی ابزار دقیق فعالیت می کردم،  اما با توجه به فعال بودن پروژه های گازرسانی،  تصمیم گرفتم در این حوزه فعالیت خود را ادامه دهم. به گفته وی،  نماینده ایمنی باید با الزام های موجود در دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران شرکت ملی گاز ایران و انطباق کارگاه با قوانین و مقررات،  آشنایی کامل داشته باشد. جمشیدی با بیان اینکه این نماینده ایمنی باید شرایط نا ایمن محیط کارگاه را شناسایی و آن را برطرف کند،  تاکید می کند: با نظارت دقیق،  استقرار ماشین آلات و ابزار کار در مکان های تعیین شده،  همچنین تاکید برضرورت به کارگیری پوشش و کلاه ایمنی مناسب و تجهیزات ایمنی در زمان اجرای پروژه،  ریسک های حین کار به حداقل رسیده است.

32 سال فعالیت 

دیوانعلی امامی،  از دیگر کارکنان فعال در پروژه ایستگاه تی بی اس کوی جانبازان شهر همدان است. وی که 32 سال در پروژه های گازرسانی مشغول به کار بوده است،  می گوید: علاوه بر همدان،  پیش از این در پروژه های گازرسانی کامیاران و سنندج نیز فعالیت داشته ام.  امامی می گوید: به صورت معمول،  عملیات حفاری و لوله گذاری را انجام می دهم و نشتی های موردی را بررسی می کنم.

وی یادآور می شود: شرکت گاز با توجه به اجرای پروژه هایی که با رفاه و آسایش مردم در ارتباط است،  صنعتی مردمی است. هم اکنون گاز اهمیت بالایی برای مردم دارد و در فصل سرد سال این اهمیت بیش از پیش به چشم می آید. امامی تاکید می کند: همدان استانی سردسیر است و زمستان های سختی دارد؛ براین اساس گاز ارزش بالایی میان همه اهالی آن به ویژه در روستاهای کوهستانی دارد.

کسب گواهینامه صلاحیت حرفه ای

مصطفی جاویدمهر،  جوشکار پروژه های گازرسانی استان همدان است. وی که از سال 77 در صنعت گاز مشغول به کار شده است،  می گوید: از سال 80 و پس از سپری کردن دوره های فنی و حرفه ای موفق به کسب مدرک جوشکاری شدم. البته هر سال آزمون می دهیم و گواهینامه صلاحیت حرفه ای دریافت می کنیم. به گفته جاویدمهر،  حساسیت جوشکاری لوله های گاز بالاست و نیاز به جوش های نفوذی دارد و پس از انجام کار،  صحت آن با رادیوگرافی بررسی می شود.  وی با اشاره به چالش های فعالیت به عنوان جوشکار می گوید: علاوه بر نور و دود حاصل از فرایند جوشکاری،  به دلیل خارج شدن از حالت فیزیکی طبیعی و قرار گرفتن در شرایط خاص برای جوشکاری،  همچنین به دلیل تکرار این حالت به دفعات زیاد،  دردهای عضلانی از رایج ترین مشکلات مفصلی میان جوشکاران است.

خطرهای جوشکاری

پژمان نادی،  کمک جوشکار پروژه های گازرسانی می گوید: از سال 95 در صنعت گاز مشغول به کار هستم و پیش از این در حوزه ابزار دقیق،  حفاظت از زنگ،  نصب و تعویض کنتور فعالیت داشته ام.

وی با بیان اینکه پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه وارد پروژه های صنعت گاز شده ام،  می گوید: حضور و کار در همه شرایطی که در آن فرایند شیمیایی وجود دارد،  ممکن است برای بدن ضرر داشته باشد و به سلامت انسان آسیب برساند. عوارض و خطرهای جوشکاری نیز تاثیری کوتاه مدت و بلند مدت روی سلامت انسان دارد.

نادی ادامه می دهد: افزون بر نور (اشعه) که در حین جوشکاری به وجود می آید و به سلامت چشم آسیب می رساند،  دود حاصل از جوشکاری نیز باعث تحریک چشم و آسیب رساندن به دستگاه گوارش و ایجاد دردهای شکمی و… می شود. از سوی دیگر در دراز مدت نیز شاهد به وجود آمدن و تشدید بیماری های ریوی خواهیم بود.

افزایش عمر مفید شبکه گاز

بهمن شهیدی،  کارشناس برق قدرت است و 3 ماه از حضورش در  پروژه های گازرسانی می گذرد. وی با بیان اینکه در این پروژه وظیفه حفاظت از زنگ و ابزار دقیق را به صورت تخصصی به عهده دارم،  می گوید: در حوزه حفاظت از زنگ،  اقدام هایی همچون جلوگیری از خوردگی و آند گذاری را انجام می دهیم تا عمر تجهیزات افزایش یابد و شاهد خوردگی آنها نباشیم.  به گفته شهیدی،  برای ایمنی بیشتر لوله ها در مقابل ضربه های مکانیکی معمولا شبکه های انتقال گاز را در زمین مدفون می کنند. از طرفی مدفون کردن لوله های فلزی پدیده زنگ زدگی و خوردگی را به وجود می آورد. بر این اساس با استفاده ازتکنیک های متعدد به ویژه سیستم حفاظت کاتدیک می توان از پوسیدگی شبکه های گازرسانی جلوگیری کرد.

گازرسانی در کوتاه ترین زمان

مسعود جنانی،  ناظر پروژه پراکنده شرکت گاز استان همدان با اشاره به دیگر پروژه فعال گازرسانی می گوید: قاسم آباد از مناطقی به شمار می آید که هم اکنون شاهد توسعه گازرسانی در آن هستیم. با توسعه مناطق مسکونی دراین منطقه،  آماده لوله گذاری می شویم تا بتوانیم گاز واحدهای مسکونی جدید را تامین کنیم.

 به گفته وی،  از شبکه قدیمی که در این منطقه وجود دارد،  انشعاب گاز گرفته می شود. این شبکه تا درب واحد مسکونی متقاضی جدید امتداد خواهد یافت و علمک آن نصب می شود.

جنانی با اشاره به مدت زمان درخواست متقاضی تا نصب علمک آن می گوید: ابتدا فرایند انجام کار که مربوط به مجوز شهرداری و تکمیل مدارک مورد نیاز است،  طی می شود. پس از آن مجوز حفاری را از طریق مراجع قانونی اداره دریافت می کنیم. پس از تکمیل مجوزها،  اجرای پروژه در قالب پکیج،  به پیمانکار پراکنده شرکت گاز استان همدان ابلاغ و در نهایت پس از ایجاد زیرساخت ها،  انشعاب متقاضی نصب و واحد مسکونی جدید به شبکه گاز متصل می شود.

«برترین» دستگاه خدمات رسان

علی شریفی،  مسئول حوادث شرکت گاز استان همدان می گوید: 700 هزار مشترک تحت پوشش این مرکز قرار دارد و با فعالیت 106 امدادگر،  خدمات رسانی شبانه روزی و 24 ساعته به مشترکان انجام می شود.

وی با بیان اینکه از هر نقطه استان که با سامانه 194 تماس گرفته شود،  در این مرکز پاسخگو هستیم و خدمات رسانی می کنیم،  ادامه می دهد: به صورت میانگین در شرایط عادی روزانه 100 تماس دریافت می کنیم و پس از ثبت،  امدادگران و گازبان ها برای بررسی و انجام عملیات اعزام می شوند.

به گفته مسئول حوادث شرکت گاز استان همدان،  میانگین حضور در محل برای پیام معمولی از سوی امدادگر 10 تا 15 دقیقه و برای پیام اضطراری نیز 5 تا 7 دقیقه است. خوشبختانه پیام های اضطراری بسیار اندک است و از سال 1400 تاکنون مشکل و حادثه خاصی نداشته ایم.

وی یادآور می شود: در سال های گذشته و به صورت متوالی،  شرکت گاز استان همدان در میان دستگاه های خدمات رسان،  عنوان برترین دستگاه را کسب کرده و عملکرد آن در جشنواره های مختلف مورد تقدیر قرار گرفته است.