در گفت وگو با مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه مطرح شد:

کرمانشاه؛ هابی برای صادرات فراورده های نفتی

مشعل ایران به دلیل دسترسی به منابع و ذخایر عظیم نفت و گاز و موقعیت خاص جغرافیایی، ایفاگر نقشی سازنده در زمینه صادرات فراورده های نفتی در سطح منطقه قلمداد می شود. در این میان کشورهای در حال رشد و توسعه، مقصد و بازار مصرف مناسبی برای صادرات محصولات نفتی به شمار می آیند و با تبیین سیاستگذاری ها، برنامه ریزی ها و اقدامات اجرایی، می توان بسترهای لازم برای بالندگی بیش از پیش را برای صنعت نفت کشور رقم زد.

 صادرات مواد نفتی پالایش شده ازسمت کرمانشاه به همسایه های غربی ازجمله عراق، اتفاق بزرگی است که می تواند این استان را به یک هاب صادرات فراورده های نفتی در کشور مبدل کند؛ البته ناگفته نماند که تحقق این مهم، مستلزم ایجاد زیرساخت ها و مسیرهای اساسی و زیربنایی است. درگفت وگو بافریدون یاسمی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، ضمن اطلاع از  عملکرد این شرکت دریک سال اخیر،نگاه اجمالی شده است به مهیا شدن زمینه های صادرات فراورده های نفتی از این بخش از کشور و آثار اقتصادی حاصل از آن که در ادامه می خوانید.

 استان کرمانشاه، با داشتن 370 کیلومتر مرز، دارای ۶ مرز رسمی فعال با کشور عراق است که می توان از آن به عنوان دروازه بزرگ تجاری کشور به عراق و سوریه یاد کرد. مرزهای پرویزخان، خسروی، سومار، شیخ صالح، شوشمی، تیله کوه و سازان، مرزهای استان کرمانشاه با عراق هستند که از این میان، مرز رسمی خسروی و بازارچه مرزی سومار با بخش عربی و مابقی مرزها با حوزه کردی، مرز مشترک دارند. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با بهره مندی از توان کارکنان و متخصصان داخلی خود و نیز با برخورداری از امکانات فنی، مخازن موجود برای ذخیره سازی فراورده های نفتی و نیز دارا بودن ناوگان حمل ونقل مناسب، توانسته به بازارهای نفتی منطقه نفوذ کرده و فرصتی مناسب برای صادرات فراورده های نفتی ایجاد کند.

صادرات نفت سفید   به عراق

وجود مرز مشترک با برخی همسایه های غربی مانند عراق،این ظرفیت را ایجاد کرده است که بتوان در انتقال فراورده های نفتی، فعال تر عمل کرد و در ایجاد ارزش افزوده برای کشور گام های بیشتری برداشت.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این باره، با اشاره به آمادگی کامل به منظور صادرات فراورده های نفتی به کشورهای همسایه، بویژه عراق گفت: واقعیت امر حاکی از آن است که با توجه به نزدیک بودن استان کرمانشاه به عراق و داشتن بیش از370 کیلومتر مرز مشترک رسمی با این کشور،استان کرمانشاه به بهترین مکان برای صادرات فراورده های نفتی بدل شده است.یاسمی اظهار کرد: پیش بینی می شود در آینده ای نه چندان دور،شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه توان و ظرفیت صادرات نفت سفید و نفتگاز به میزان روزانه 2 تا 4 میلیون لیتر را به کشور عراق داشته باشد. هم اکنون این ظرفیت انتقال در استان کرمانشاه فراهم است و با توافقات انجام شده فی مابین دو کشور می توان این میزان از فراورده را صادر کرد. وی همچنین با تاکید بر اینکه ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه صادرات فراورده های نفتی در استان کرمانشاه، ضروری ترین رویکردی است که با همکاری نهادها و سازمان های مختلف محقق می شود، تصریح کرد: افزایش صادرات فراورده های نفتی به کشورهای همسایه، آن هم در شرایط تحریم اقتصادی، می تواند منبع مناسب کسب درآمد برای اقتصاد کشور باشد.از این رو تعلل در این زمینه جایز نیست و توجه و اهتمام مدیران را بیش از هر زمان دیگری می طلبد.یاسمی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای تسهیل در صادرات فراورده های نفتی به کشور عراق نیز گفت: انجام پیمان سپاری به منظور ارتقای انبار کرمانشاه به لاین بارگیری مجزا، ارتقای رینگ آب وآتش نشانی، نوسازی لوله های بارگیری، نصب میترهای هوشمند و... از اهم اقداماتی است که در دستور کار شرکت پخش منطقه کرمانشاه قرار دارد که امیدواریم ظرف 5، 6 ماه آینده شاهد صادرات محموله های نفتی استان به کشور عراق باشیم.

 آمادگی برای سوخت رسانی زمستانی

مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با فاصله گرفتن از بحث صادرات فراورده های نفتی، گریزی هم به فعالیت های این شرکت به منظور تامین سوخت مورد نیاز مردم این استان زد و از آمادگی برای گذر از دوره سرما و فصل زمستان گفت. یاسمی با تاکید بر آمادگی برای گذر از فصل زمستان و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها ازجمله نیروگاه ها گفت: این حوزه عملیاتی، مصرف سوخت مایع نیروگاه های کرمانشاه را تامین می کند و بنا بر تمهیدات پیش بینی شده، ذخیره سازی مناسبی در این بخش انجام شده است. وی با اعلام ذخیره سازی بیش از 80 درصدی سوخت در نیروگاه های استان کرمانشاه، از ذخیره سازی سوخت در کارخانه سیمان این استان نیز خبر داد.وی سوخت رسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی را نیز مطلوب خواند و افزود: موجودی سوخت نفت سفید بخش خانگی در منطقه افزایش یافته و در سه ماه گذشته 880 لیتر نفت سفید در اختیار این بخش قرار داده شده است، ضمن اینکه اعلام کرده ایم در صورت نیاز می توانند نفت سفید بیشتری دریافت کنند. به واحدهای تولیدی نیز اعلام شده که در صورت نیاز می توانند مصرف 10  تا 15 روز نفتگاز را دریافت کنند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، موجودی انبارهای نفت منطقه را مناسب عنوان کرد و افزود: به صنایع پتروشیمی و کارخانجات نیز اعلام کرده ایم درصورتی که از سنوات گذشته موجودی ندارند، معادل 10 روز می توانند سوخت دریافت کنند.یاسمی تأکید کرد: این منطقه عملیاتی همانند دیگر مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همه تلاش خود را معطوف بر آن داشته است تا سوخت رسانی به همه بخش های مصرف کننده، بویژه در ماه های سرد پیش رو، بدون دغدغه انجام شود.

 کاهش قاچاق سوخت با نظارت های کنترلی

نظارت و کنترل مجاری عرضه سوخت باهدف جلوگیری از خروج خارج از شبکه فراورده های نفتی اعم از بنزین و گازوییل، همچنین مسدودسازی کارت های مهاجر، دیگر موضوعاتی هستند که یاسمی به آنها پرداخت.

مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این باره با اشاره به استفاده از جدیدترین فناوری ها و تکنولوژی ها در جایگاه های عرضه سوخت استان گفت: دوربین تمام جایگاه های سطح استان فعال و مجهز به آخرین فناوری های روزآمد است. زاویه دید این دوربین ها به نحوی تنظیم شده که واحدهای بازرسی و حراست، کنترل و نظارت دقیقی بر آن داشته باشند و این موضوع سبب شده  میزان قاچاق سوخت در استان به حداقل ممکن کاهش یابد.

یاسمی از کرمانشاه به عنوان یکی از استان های موفق در زمینه کنترل و نظارت بر مجاری عرضه سوخت یاد کرد و با بیان اینکه انسداد مبادی قاچاق سوخت از اهم برنامه هایی است که در دستور کار شرکت پخش منطقه کرمانشاه قرار دارد، بیان کرد: این مهم که با هدف پیشگیری از تخلفات در حوزه توزیع فراورده های نفتی انجام می شود، با مسدود کردن یکهزار و 951 قطعه کارت هوشمند سوخت بنزین و نفتگاز در نیمه نخست امسال نشان داده است که منطقه پخش کرمانشاه اهتمام ویژه ای در امر مبارزه با عرضه سوخت خارج از شبکه و جلوگیری از سوءاستفاده از کارت هوشمند وسایل نقلیه بنزین سوز دارد.وی با اشاره به اینکه از این تعداد کارت مسدود شده، یکهزار و 581 قطعه مربوط به کارت بنزین و 370 قطعه مربوط به کارت نفت گاز بوده است، گفت: نظارت بر مجاری عرضه سوخت استان کرمانشاه در قالب گروه های نظارتی و با همکاری نیروی انتظامی و تعزیرات حکومتی استان انجام می شود که پس از تشکیل پرونده متخلفان و ارجاع به کمیته تخلفات منطقه، برای بررسی و صدور حکم نهایی به تعزیرات حکومتی استان ارسال می شود.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، الکترونیکی شدن سیستم توزیع سوخت در استان را برای کاهش قاچاق سوخت بسیار مهم ارزیابی کرد و توضیح داد: اکنون بخش زیادی از سیستم توزیع در استان الکترونیکی است؛ اما هرچه قدر در این مسیر حرکت کنیم، موفقیت های بیشتری کسب می کنیم. همچنین دسترسی به سامانه سازمان پایانه حمل ونقل برای رویت بارنامه ها نیز از نمونه اقدام های شرکت در مسیر کاهش قاچاق سوخت است که از این طریق براحتی می توان بارنامه های جعلی را شناسایی کرد و سوخت مورد نیاز را بر اساس نوع و کیلومتر و تطبیق آن با سامانه هوشمند، تحویل داد.یاسمی با بیان اینکه شرکت پخش منطقه کرمانشاه، نخستین منطقه ای است که روی ادوات کشاورزی پلاک نصب کرده است، گفت: همه ساله با حضور دستگاه های نظارتی، میزان سوخت مورد نیاز زمین های کشاورزی بر اساس سطح زمین زیر کشت، نوع کشت و نیز وضعیت جغرافیایی تعریف می شود. پلاک انتظامی ادوات کشاورزی دارای کارت بانکی است که متعلق به مالک ادوات است که به صورت ماهانه میزان سوخت مورد نیاز از محل برآوردهای جهاد کشاورزی به ما اعلام می شود و شرکت پخش استان نیز سوخت مورد نیاز را در کارت بانکی مالک ادوات شارژ می کند. وی افزود: سامانه «سدف» به صورت 100 درصد فعال است و واجدان شرایط می توانند با ثبت نام در این سامانه و تایید سازمان متولی و سپس برآورد این شرکت، نسبت به دریافت سوخت اقدام کنند.

 حمایت از ساخت داخل، اولویت ماست

استفاده از تجهیزات ساخت داخل باهدف حمایت از سازندگان داخلی، سیاست کلانی است که همه بخش ها را مکلف و ملزم به رعایت آن کرده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه نیز به عنوان بخشی از یک کل،این رویه را فصل الخطاب خود قرار داده است.