ایران بهدنبال توسعه تبادلات با عراق در حوزه انرژی است
اوجی: عراق همه معوقات گازی خود را پرداخته است
133 هزار نفر- ساعت کار برای زمستان
جـان تــازه درکالبد بزرگترین پـالایشگاه جهان
تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگر در ایستگاه پایانی
تامین خوراک پتروشیمی زیر چتر دولت
انفجار و آتشسوزی در سکوی گازی
هیچ کمبودی در تأمین سوخت کشور وجود ندارد
تولید گاز در استان فارس تثبیت میشود
آیا انقلاب نفت شیل ایالات متحده به پایان نزدیک شده است؟
ضرورت مبارزه قاطع و بدون تبعیض با فساد
تا پای جان برای نفت مسجد سلیمان می جنگیم
شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت نفرات برتر خود را شناختند
رئیس جمهوری در نشست خبری مشترک با نخست وزیر عراق:
رئیس جمهوری با تأکید بر عزم ایران برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با عراق در همه عرصه ها گفت: تهران به دنبال توسعه تبادلات با بغداد در عرصه های مختلف تجاری و انرژی است. سید ابراهیم رئیسی در نشست خبری مشترک با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق با ابراز خرسندی از ثبات سیاسی و تشکیل دولت جدید عراق اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از ملت واحد و دولت قوی در عراق استقبال و حمایت می کند. وی با تأکید بر عزم ایران برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با عراق در عرصه های اقتصادی، تجاری، سیاسی، فرهنگی و امنیتی افزود: ایران به دنبال توسعه تبادلات با عراق در عرصه های مختلف تجاری و انرژی است و برگزاری نشست های منظم کمیسیون همکاری های مشترک دو کشور می تواند نقش مؤثری در تحقق این هدف داشته باشد. رئیس جمهوری تصریح کرد: روابط ایران با عراق، روابطی متفاوت و ممتاز است و تقویت و تعمیق روابط دوجانبه باید به گسترش و ارتقای سطح تعاملات منطقه ای و بین المللی برای استقرار هرچه بیشتر صلح و ثبات در منطقه و جهان بینجامد. رئیسی، روابط جمهوری اسلامی ایران با عراق را دارای ریشه های عمیق و تاریخی و برآمده از اعتقادها و باورهای مشترک دو ملت توصیف کرد و گفت: اوج این روابط در مراسم شکوهمند اربعین حسینی و میزبانی بسیار عالی دولت و ملت عراق از زائرین امام حسین (ع) به ویژه زائران ایرانی متجلی شده که شایسته قدردانی و تشکر صمیمانه است. وی با بیان اینکه آغاز به کار آقای السودانی در سمت نخست وزیری عراق حاصل توافق و تفاهم گروه های مختلف سیاسی این کشور است، ابراز امیدواری کرد که حاصل کار دولت تازه عراق خدمتی متفاوت برای ملت عراق و همراهی و همکاری بیشتر با کشورهای همسایه باشد.
رئیس جمهوری در ادامه تصریح کرد: خوشبختانه امروز ایران و عراق در گستره وسیعی از مسائل سیاسی، اقتصادی، امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و علمی و فناوری همکاری بسیار خوب و نزدیکی دارند و امیدواریم در دوره جدید این همکاری ها ارتقا یابد. رئیسی امنیت، صلح و ثبات در منطقه را مورد تأکید دو کشور دانست و اظهار کرد: از این منظر مبارزه با گروه های تروریستی، جرائم سازمان یافته، مواد مخدر و هر خطری که منطقه را تهدید کند، مورد توافق و تأکید دو کشور است.
وی افزود: امنیت و صلح و ثبات در منطقه باید به دست کشورهای منطقه تأمین شود و حضور بیگانگان به هیچ وجه امنیت ساز نبوده، بلکه عامل مشکلات پرشمار برای منطقه است.
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری نیز با اشاره به وجود زمینه های همکاری پرشمار بین ایران و عراق، تقویت همکاری های بانکی را پیش نیاز توسعه مناسبات اقتصادی و گسترش همکاری ها در بخش انرژی دانست و خواستار رفع موانع بانکی و مبادلات تجاری میان دو کشور شد.
وی ضمن تبریک و ابراز خرسندی به دلیل استقرار دولت عراق گفت: کمک برای تقویت دولت و پیشرفت ملت عراق از راهبردهای اصلی جمهوری اسلامی و مورد تأکید رئیس جمهوری ایران است.
وی روابط تهران و بغداد را صمیمانه و مستحکم توصیف کرد و افزود: برای توسعه و پایداری مناسبات فیمابین لازم است مناسبات اقتصادی دو کشور بیش از پیش تقویت شود که در این زمینه دو کشور می توانند با گسترش همکاری های مشترک در بخش های مختلف، روابط تجاری خود را تقویت کنند.
معاون اول ریاست جمهوری امنیت ایران و عراق را جدایی ناپذیر ارزیابی و تصریح کرد: نظارت و کنترل دقیق بر مرزها امری مهم و ضروری است و انتظار داریم دولت عراق اجازه ندهد که از خاک این کشور تهدیدی برای امنیت ایران ایجاد شود.
مخبر با اشاره به وجود زمینه های همکاری متعدد میان ایران و عراق، تقویت همکاری های بانکی را پیش نیاز توسعه مناسبات اقتصادی و گسترش همکاری ها در بخش انرژی دانست و خواستار رفع موانع بانکی و مبادلات تجاری میان دو کشور شد.
وی ادامه داد: ایران از دستاوردها و توانمندی های گسترده ای در بخش های مختلف از جمله در حوزه دانش بنیان برخوردار است و اگر زمینه فعالیت تجار و شرکت های دانش بنیان ایرانی در عراق فراهم شود، می توانند کارهای موثری در جهت رفع نیازهای عراق انجام دهند.
استاندار اردبیل:
استاندار اردبیل اعلام کرد، پروژه جدید گازرسانی به اردبیل تا سه ماه آینده با انجام مطالعات کلید می خورد.
سیدحامد عاملی در تشریح نشست با علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و مجید چگنی، مدیرعامل شرکت گاز ایران گفت: در این نشست، درباره پایداری گاز استان اردبیل گفت وگو شد. با توجه به اینکه اردبیل در انتهای خط لوله گازکشی کشور قرار دارد و از استان های سردسیر است، در زمان اوج مصرف گاز، با چالش هایی روبه رو می شود.
وی با بیان اینکه نباید اجازه دهیم قطعی گاز در استان سبب چالش های اجتماعی شود، تصریح کرد: قطعی گاز آسیب های جدی به محصولات کشاورزی و محصولات گلخانه ای وارد می کند.استاندار اردبیل ادامه داد: یکی دیگر از موضوع های مطرح شده در این نشست، مصوبه های سفر ریاست جمهوری به استان اردبیل بود که مربوط به تأمین گاز بزرگ ترین گلخانه شمال استان اردبیل است که درباره نحوه تأمین گاز آن بحث و بررسی شد تا عملیات گازرسانی از گرمی به پارس آباد و از پارس آباد به اصلاندوز انجام شود. این پروژه تجهیز کارگاه می شود و فاز دوم آن نیز با حضور پیمانکار آغاز خواهد شد.
عاملی تأکید کرد: موضوع بعدی که در این نشست مطرح شد، این بود که گاز مصرفی برخی واحدهای تولیدی به دلیل ابلاغیه سال ۱۴۰۰ وزارت صمت در صدور تعرفه با مشکل روبه رو شده بودند که با توضیحات مدیرعامل شرکت گاز ایران مقرر شد نحوه محاسبه گاز واحدهای تولیدی با نظر دیوان محاسبات و سازمان برنامه و بودجه بازنگری شود.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران:
معاون سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به دستیابی به دانش استفاده از پرتوهای اتمی با هدف سبک سازی نفت سنگین و فوق سنگین به نفت سبک و متوسط گفت: از این دانش فنی در نخستین کنفرانس دانش بنیان صنعت نفت رونمایی می شود. سید پژمان شیرمردی با اشاره به مشارکت سازمان انرژی اتمی در این رویداد اظهار کرد: سازمان انرژی اتمی به دانش استفاده از پرتوها برای شکست ساختارهای هیدروکربوری و افزایش عدد API با هدف سبک سازی و کاهش گرانروی نفت خام سنگین و فوق سنگین دست یافته است. وی افزود: سازمان انرژی اتمی، تاکنون اقدام های پژوهشی متعددی با هدف استفاده از پرتوهای اتمی در فراوری محصولات نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی انجام داده است. معاون سازمان انرژی اتمی ایران با اعلام اینکه یکی از برنامه های استفاده از پرتوها در صنعت نفت، تسهیل و تسریع در سبک سازی نفت خام های سنگین و فوق سنگین است، تصریح کرد: ایران، یکی از بزرگ ترین ذخایر نفت خام سنگین و فوق سنگین جهان را در اختیار دارد، از این رو دستیابی به این دانش فصل نوینی در توسعه همکاری ها بین سازمان انرژی اتمی و صنعت نفت کشور را در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی فراهم کرده است.
شیرمردی تصریح کرد: برگزاری نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت، به فرصتی برای تبادل این دانش بین سازمان انرژی اتمی و وزارت نفت تبدیل شده و امیدواریم فصل نوینی برای همکاری در حوزه های دانش بنیان و فناورمحور بین دو مجموعه آغاز شود.
وی از برنامه ریزی برای تولید گازوییل با استفاده از پسماندهای پلیمری و پلاستیکی، حذف ترکیبات گوگردی از محصولات و فراورده های نفتی، ساخت انواع چگالی سنج ها، عرضه فناوری های جدید در حوزه تولید محصولات پتروشیمی و پلیمری به عنوان دستاوردهای نوین این مجموعه دانش بنیان نام برد و گفت: پیش بینی می شود در حاشیه برگزاری این رویداد، تفاهمنامه های همکاری با دانشگاه صنعت نفت و دانشکده نفت محمودآباد امضا شود.
بر اساس این گزارش، نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران، ۲۲ تا ۲۴ آذر با تدبیر دانشگاه صنعت نفت با همکاری ارکان زیست بوم فناوری و نوآوری به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد.
یکصدوهشتادوپنجمین نشست عادی اوپک و سی وچهارمین نشست وزارتی اوپک پلاس به ترتیب روزهای شنبه و یکشنبه (۱۲ و۱۳ آذر) در وین برگزار می شود. یکصدوهشتادوپنجمین نشست عادی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شنبه (۱۲ آذر) و سی وچهارمین نشست وزارتی ائتلاف تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) یکشنبه (۱۳ آذر) برگزار می شود. در یکصدوهشتادوپنجمین نشست عادی اوپک، رئیس و نایب رئیس کنفرانس اوپک و رئیس و نایب رئیس هیأت عامل اوپک برای سال ۲۰۲۳ انتخاب می شوند. برونو ژان ریچارد ایتوا، وزیر نفت کنگو، ریاست دوره ای نشست های اوپک؛ گابریل امباگا اوبیانگ لیما، وزیر صنعت، معدن و انرژی گینه استوایی، ریاست علی البدل دوره ای اوپک و علاء الیاسری، نماینده عراق در هیأت عامل اوپک رئیس هیأت عامل این سازمان در سال ۲۰۲۲ را به عهده داشتند. مبنای انتخاب رؤسای دوره ای اوپک و هیأت عامل، حروف الفباست. اوپک پلاس در سی وسومین نشست خود که به صورت حضوری در وین برگزار شده بود، تصمیم گرفت از نوامبر ۲۰۲۲ تولید روزانه این ائتلاف را ۲ میلیون بشکه در روز نسبت به سطوح تولید مورد نیاز در ماه اوت ۲۰۲۲ کاهش دهد.
کاخ کرملین اعلام کرد که روسیه به کشورهای حامی اعمال طرح سقف قیمتی برای محموله های نفت خام این کشور، انرژی عرضه نخواهد کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو، کاخ کرملین اعلام کرد، روسیه به کشورهایی که از سقف قیمتی نفت روسیه حمایت می کنند، نفت و گاز عرضه نمی کند؛ اما پس از تجزیه و تحلیل تمام ارقام، تصمیم نهایی را اتخاذ خواهد کرد. کشورهای عضو گروه (7) به دنبال تعیین سقف ۶۵ تا ۷۰ دلاری برای نفت روسیه هستند، این در حالی است که اعضای اتحادیه اروپا هنوز بر سر قیمت توافق نکرده اند و قرار است مذاکرات در این باره ادامه یابد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در تماس روزانه خود با خبرنگاران گفت: از اکنون، ما بر موضع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری مبنی بر قطع عرضه نفت و گاز به کشورهای حامی طرح سقف قیمتی می ایستیم. وی افزود: پیش از اینکه موضع خود را مشخص کنیم، باید شرایط را تحلیل کنیم.
دولت ایالات متحده آمریکا مجوز ازسرگیری شورون در بخش های تولید و صادرات نفت ونزوئلا را صادر کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن و هیوستون، شرکت شورون، دومین شرکت بزرگ نفتی ایالات متحده، روز شنبه (5 آذر) اعلام کرد که از واشنگتن، مجوز افزایش تولید نفت در ونزوئلا و صدور آن به آمریکا را دریافت کرده است. این تصمیم، شرایط را برای فعالیت آزادانه تر آخرین شرکت بزرگ نفتی ایالات متحده آمریکا در ونزوئلا که همچنان با تحریم های واشنگتن روبه روست، فراهم می کند. تحریم های واشنگتن علیه کاراکاس، هرگونه پرداخت نقدی به ونزوئلا را محدود می کند و این وضع، نفت موجود برای صادرات را کاهش می دهد. مقام های آمریکایی گفتند: شرایط مجوز به گونه ای است که از دریافت درآمد حاصل از فروش نفت شورون از سوی شرکت ملی نفت ونزوئلا (پدوسا) جلوگیری می کند.
وزارت خزانه داری ایالات متحده اعلام کرد، زمان این مجوز ۶ ماهه خواهد بود و پس از آن به طور خودکار هر ماه تمدید می شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه گره های موجود در صنعت پتروشیمی با استفاده از ظرفیت های مراکز علمی و پژوهشی گشوده می شود، گفت: از همه ظرفیت های دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و بخش خصوصی برای تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن استفاده می کنیم.
هم زمان با سفر روز سه شنبه (هشتم آذرماه) مرتضی شاهمیرزایی به استان ایلام و بازدید از پتروشیمی ایلام، دانشگاه ایلام و طرح پتروشیمی هلیلان، دو تفاهم نامه مهم و راهبردی میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با پتروشیمی ایلام و دانشگاه ایلام امضا شد.
وی در بازدید از پتروشیمی ایلام با تأکید بر لزوم خودباوری و ایمان به توانایی های پژوهشگران و دانشمندان توانمند ایرانی برای تأمین نیازهای این صنعت اظهار کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با تکیه بر توان و دانش داخلی نیازهای مجتمع های پترشیمی به کاتالیست های مورد نیاز را تأمین می کند.
وی افزود: مدیریت کنترل تولید و مدیریت طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی آمادگی دارند از تولید مستمر و طرح های توسعه ای پتروشیمی ایلام حمایت های لازم را داشته باشند تا فرآیند تکمیل زنجیره ارزش در مجتمع پتروشیمی ایلام تکمیل شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین پس از بازدید از بخش های مختلف دانشگاه ایلام، در جریان تازه ترین دستاوردهای علمی و پژوهشی کسب شده این دانشگاه قرار گرفت و با تأکید بر اهمیت استفاده از ظرفیت های موجود شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی برای توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: استان ایلام به عنوان یک قطب مهم تولیدکننده نفت، گاز و محصولات مختلف پتروشیمی زمینه مناسبی برای گسترش همکاری ها میان صنعت و دانشگاه فراهم کرده است.
شاهمیرزایی با بیان اینکه با وجود شرایط تحریم در کشور اکنون ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران بیش از ۹۰ میلیون تن است، گفت: تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن این صنعت با استفاده از فناوری های روزآمد جهان و دانش متخصصان و کارشناسان ایرانی با جدیت پیگیری می شود و در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در همه این سال ها تحریم های ظالمانه و یک جانبه بر صنعت نفت ایران سنگینی کرده است، بیان کرد: درهای همه تأسیسات صنعت پتروشیمی به روی جوانان ایرانی باز است و می توانند از مجتمع ها و طرح های پتروشیمی بازدید کنند.
شاهمیرزایی با تأکید بر اینکه گره های موجود در صنعت پتروشیمی با استفاده از ظرفیت های مراکز علمی و پژوهشی گشوده می شود، گفت: از همه ظرفیت های دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و بخش خصوصی برای توسعه متوازن استفاده می کنیم.
وی با تأکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ورود دانش های نوین و همکاری با مراکز دانشگاهی برای توسعه و پیشرفت صنعت دانش بنیان پتروشیمی حمایت می کند، یادآور شد: امضای تفاهم نامه میان دانشگاه ایلام و پتروشیمی نقطه عطفی خواهد بود که همکاری های ما جنبه عملیاتی بیشتری یابد، هرچند در گذشته این همکاری ها وجود داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بازدید از طرح ۲۰۰ هزار تنی پلی اتیلن سنگین پتروشیمی هلیلان در منطقه هلیلان بر ضرورت رعایت اصول و الزام های محیط زیستی، دریافت همه مجوزهای لازم و نیز تکمیل زیرساخت ها و امضای قرارداد خوراک مورد نیاز تأکید کرد.
در حاشیه سفر مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به استان ایلام، تفاهم نامه تأمین کاتالیست واحد پلی اتیلن سنگین مجتمع پتروشیمی ایلام بین مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و غلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام امضا شد.
براساس این تفاهم نامه کاتالیست تولید شده از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در روزهای آتی وارد پتروشیمی ایلام می شود و قرار است به زودی مراحل بارگذاری این کاتالیست آغاز شود.
افزون بر این، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و دانشگاه ایلام با هدف گسترش همکاری میان دانشگاه و صنعت تفاهم نامه همکاری امضا کردند، این تفاهم نامه بین مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و طاهر علی محمدی، رئیس دانشگاه ایلام امضا شد.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت فهرست تازه شرکت های متقاضی فعالیت در حوزه اکتشاف و تولید را منتشر کرد.
با توجه به تکالیف پیش بینی شده در مواد ۴ و ۶ مصوبه هیئت وزیران درباره شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز و با توجه به پایان اعتبار مجوز فعالیت شرکت های حاضر در فهرست وزارت نفت برای حضور در قراردادهای اکتشاف، توسعه و تولید میدان های نفت و گاز به عنوان شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) ایرانی، با تشکیل کارگروه پنج نفره با ریاست وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری و با حضور مدیرکل نظام فنی اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت و سه نفر از مدیران ارشد شرکت ملی نفت، برنامه ریزی لازم از سوی معاونت یاد شده با همکاری شرکت ملی نفت به منظور بازنگری و ارتقای ضوابط ارزیابی شرکت ها انجام شد.
بر این اساس پس از نهایی سازی مدل ارزیابی و انتشار فراخوان عمومی در اواخر مردادماه امسال، مدارک و مستندهای مربوطه از ۳۸ شرکت متقاضی، دریافت و پس از بررسی های کارشناسی از سوی کارگروه تخصصی ارزیابی، صلاحیت ۱۷ شرکت و دو گروه مشارکت مشتمل بر هفت شرکت پایه یک، هشت شرکت پایه ۲ و چهار شرکت/ مشارکت پایه ۳ تأیید شد که فهرست و اطلاعات شرکت های مورد اشاره از طریق پایگاه اطلاع رسانی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری (doert.mop.ir) قابل دسترسی و مشاهده است.
بر اساس ضوابط مصوب ارزیابی، شرکت های اکتشاف و تولید پایه یک، امکان حضور در پروژه هایی با سقف برآورد سرمایه گذاری مستقیم تا ۱۲ میلیارد دلار و شرکت های پایه ۲ و ۳ به ترتیب امکان حضور در پروژه هایی با سقف برآورد سرمایه گذاری مستقیم تا ۶ میلیارد دلار و ۲.۵ میلیارد دلار را دارند.
حضور در این فهرست، تنها به عنوان تأیید اولیه ظرفیت و توان حضور شرکت ها در قراردادهای توسعه و بهره برداری از میدان های نفت و گاز است و در فرآیند واگذاری طرح ها، به تناسب شرایط و ویژگی های میدان موردنظر، شرکت ملی نفت ایران ارزیابی های فنی و تخصصی لازم را انجام می دهد.
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مهلت ارسال درخواست و بارگذاری مدارک و مستندات متقاضیان طرح های پتروشیمی با خوراک بوتان و پروپان را تا پایان آذرماه تمدید کرد.
«براساس اعلام معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، مهلت ارسال درخواست و بارگذاری مدارک و مستندات متقاضیان طرح های پتروشیمی با خوراک بوتان و پروپان برای بهره مندی از تسهیلات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی در درگاه ملی مجوزهای کشور (سامانه g4b.ir) تا پایان آذرماه ۱۴۰۱ برای آخرین بار تمدید شد.»
متقاضیان برای دریافت اطلاعات تکمیلی می توانند به سایت petrorefinery.mop.ir مراجعه کنند.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: مجتمع های پتروشیمی منطقه ویژه پارس با توجه به پایان بزرگ ترین عملیات تعمیرات اساسی واحد آبگیر شرکت مبین انرژی خلیج فارس، عملیاتی هستند.
بیژن چگنی اظهار کرد: هم زمان با بازگشت واحد آبگیر شرکت مبین انرژی خلیج فارس به فعالیت عادی خود، خوشبختانه روند تولید پایدار در پتروشیمی های منطقه ویژه پارس نیز آغاز شده است و ریسک توقف های مکرر اضطراری در فاز یک پتروشیمی عسلویه به حداقل ممکن می رسد.
وی با بیان اینکه بزرگ ترین عملیات تعمیرات اساسی خطوط ارتباطی آب دریا و تعویض شیرهای عظیم واحد آبگیر شرکت مبین انرژی خلیج فارس با صرف ۱۶۰ هزار نفر-ساعت کار مداوم و شبانه روزی و حفظ سلامت همکاران با موفقیت پایان یافت، گفت: این عملیات سنگین ترین عملیات تعمیرات اساسی واحد آبگیر شرکت از بدو تأسیس تاکنون به شمار می آید که ویژگی ها و پیچیدگی های زیادی برای هماهنگی و اجرا داشت.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در مدت زمان اجرای این عملیات لوله ها و کلکتور خروجی پمپ های عظیم ۱۰۴ که به صورت هم زمان آب خنک کننده مورد نیاز پنج شرکت منطقه شامل پتروشیمی های نوری، جم، پردیس، آریاساسول و واحد ASU مبین را تأمین می کند، ترمیم و شیرهای روی این خطوط نیز تعویض شد.
چگنی با اشاره به اینکه در این عملیات تعمیراتی که به دلیل لزوم همکاری شرکت های سرویس گیرنده، پس از ۱۷ سال به انجام رسید، افزود: پس از تخلیه خط، از هدر و کلکتور آبگیر مبین که ۶ متر ارتفاع داشته و در نوع خود بزرگ ترین خط در ایران و دنیاست، بازرسی فنی به عمل آمد و با تعیین میزان خوردگی، اقدام های لازم از قبیل رفع زنگ زدگی ها، خوردگی ها، رنگ آمیزی دوباره، تعویض یا تعمیر ولوها و اتصالات عظیم این خطوط به انجام رسید.
وی تصریح کرد: شرکت مبین انرژی موفق شد با انجام تمهیدات لازم و اقدام های ابتکاری و اجرای مسیرهای فرعی و کمکی از دیگر خطوط خنک کننده نسبت به حفظ تولید در واحد ASU مبین، پتروشیمی های نوری و جم (توقف موقت سه روزه) و پیشگیری از توقف طولانی مدت اقدام کند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: همسو با پدافند غیرعامل و با هدف افزایش قابلیت اطمینان و تاب آوری و تأمین مستمر و پایدار برق مورد نیاز ناحیه صنعتی، خرید، دو دستگاه دیزل ژنراتور با ظرفیت 2250KVA و با اعتباری بیش از ۲۸۰ میلیارد ریال در پایانه نفتی خارک نصب و راه اندازی شد.
عباس اسدروز اظهار کرد: تأمین برق ناحیه صنعتی و مسکونی پایانه نفتی خارک با توربوژنراتورهای مستقر در نیروگاه بزرگ این پایانه انجام می شود.
وی افزود: به منظور تأمین برق مستمر و پایدار در شرایط اضطراری در ناحیه صنعتی پایانه نفتی خارک، دو دستگاه دیزل ژنراتور با توان نامی ۲۲۵۰ کیلوولت آمپر و با اعتباری بالغ بر ۲۸۰ میلیارد ریال در نیروگاه برق این پایانه نصب و راه اندازی شد.
فرمانده ارشد پدافند غیرعامل و مدیریت بحران جزیره خارک ادامه داد: با توجه به اینکه تولید برق پایدار در پایانه نفتی خارک اهمیت بسیار بالایی به ویژه در ناحیه صنعتی مخازن ذخیره سازی و اسکله های صادراتی دارد، به همین منظور پروژه ای در شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور خرید و نصب دو دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری به ظرفیت اسمی ۲۲۵۰ کیلوولت آمپر تعریف و عملیاتی شد.
اسدروز تصریح کرد: پس از طی فرآیند خرید این دو دستگاه دیزل ژنراتور، نصب آنها و متعلقات مربوطه شامل ترانس های تبدیل، تابلوهای برق، تابلوهای کنترل و کابل کشی انجام شد و سپس تست های مختلف و مانورهای گوناگون بهره برداری و تنظیمات مورد نیاز نیز در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: پس از انجام مقدمات راه اندازی و حصول اطمینان از صحت عملکرد تجهیزات نصب شده، راه اندازی نهایی و آزمون ۷۲ ساعته با موفقیت انجام و تحویل بهره بردار شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: یکی از مهم ترین قابلیت های این دیزل ژنراتورها مدت زمان بسیار کوتاه راه اندازی آنهاست که در کمتر از ۱۰ ثانیه از زمان استارت در مدار عملیاتی قرار می گیرند که کمترین قطع برق و بالاترین قابلیت اطمینان را در شرایط اضطرار شبکه تولید برق به ویژه در ناحیه صنعتی این پایانه رقم می زند.
در گفت و گو با معاون پشتیبانی، عملیات و تولید نفت و گاز پارس عنوان شد:
مشعل زمستان رسید و بار دیگر نگاه ها به وزارت نفت و به قلب و پایتخت انرژی کشور برای فراهم ساختن منازلی گرم در فصل سرما دوخته شده است. میدان پارس جنوبی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان، وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان ۹۷۰۰ کیلومترمربعی، ۳۷۰۰ کیلومترمربع است که با ذخایر ۱۴هزار میلیارد مترمکعب، حدود ۸ درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده و حجم ذخایر میعانات گازی این میدان ۱۸ میلیارد بشکه تخمین زده شده است. وزارت نفت دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفیت های موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي را در برنامه قرار داده و با فعالیت های انجام شده تا پایان سال 1400، ظرفیت تولید گاز خام کشور برای نخستین بار از مرز یکهزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در مقایسه با سال قبل از آن (۱۳۹۹) به بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده، به طوری که در دی سال ۱۴۰۰ به مدد و همت متخصصان توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته و با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است. اگرچه این اطمینان از سوی شرکت نفت و گاز پارس به مردم داده می شود که نگران زمستان نباشید؛ اما اگر بدانیم که از ماه ها قبل و در گرمای بالای 40 درجه با تلاش شبانه روزی فعالیت عظیمی برای مهیا ساختن اقدام های موردنظر در تامین این گاز انجام می شود، گاز را بهینه مصرف خواهیم کرد. یحیی رشیدی، معاون پشتیبانی و عملیات شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با «مشعل» به تشریح اقدام های انجام شده در پارس جنوبی به منظور آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما پرداخته است. رشیدی این اطمینان را می دهد که توقفی در تولید گاز وجود نخواهد داشت و به دلیل تأخیر در اجرای برخی پروژه ها، کسری تولید از سایر سکوها با پذیرفتن برخی ریسک های عملیاتی جبران خواهد شد. متن این گفت وگو در ادامه می آید:
شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن، هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز، تمامی سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و سایر مشکلات وجود نداشته باشد. بر این اساس با توجه به اجرای موفقیت آمیز تعمیرات سکوهای دریایی، آمادگی کامل برای تأمین گاز در فصل سرما از سکوهای تولیدی معاونت عملیات و پشتیبانی وجود دارد؛ اما باید به این موضوع هم اشاره کنم که به دلیل تأخیر در اجرای برخی پروژه ها، کسری تولید از سایر سکوها با پذیرفتن برخی ریسک های عملیاتی جبران خواهد شد.
هم اکنون تعمیرات اساسی تمامی سکوها به پایان رسیده و همه آنها آماده بهره برداری با ظرفیت کامل تا پایان سال هستند. برای زمستان امسال نیز با اجرای تعمیرات اساسی سکوهای دریایی، رفع موارد نا ایمن در سکوهای SPD17 A / SPD18 A / SPD22، همچنین بازرسی مخازن تحت فشار، کالیبراسیون شیرهای اطمینان، تعمیرات و تعویض لوله های فرسوده، خود را برای فصل سرما آماده کرده ایم.
به طور مشخص باید اشاره کنم که برای آمادگی کامل به منظور ورود به فصل زمستان، تعمیرات اساسی 36سکوی دریایی با کار شبانه روزی انجام و 17 هزار و 362 دستور کار نیز با رعایت کامل مسائل ایمنی اجرایی شده است. افزون بر آن با بازرسی داخلی 120 مخزن تحت فشار و همچنین کالیبراسیون تمامی شیرهای ایمنی سکوهای دریایی، ترمیم و بهسازی مخازن Sea Water Filter سکوی فاز یک، نصب Sea Water Caisson سکوی فاز یک و دیگر اقدامات انجام شده، نگرانی برای زمستان امسال نداریم.
بیش از 70 درصد گاز مورد نیاز کشور از سکوهای پارس جنوبی تأمین می شود و در حال حاضر راهبری تولید از 36 سکوی سرچاهی، 330 حلقه چاه و بیش از 6 هزار کیلومتر خطوط لوله دریایی با همت کارکنان سختکوش معاونت عملیات و پشتیبانی نفت و گاز پارس انجام می شود.
در فرایند تعمیرات اساسی سکوهای دریایی، 132 هزار و 700 نفر- ساعت کار انجام شده است.
کار تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی طی فصول گرم سال و در گرمای بیش از 40 درجه و رطوبت بالا انجام می شد تا در فصول سرد سال آمادگی تولید حداکثری وجود داشته باشد. از مجموعه اقدام های انجام شده می توان گفت که در سال جاری، بیشترین حجم فعالیت در سکوی فاز یک صورت گرفته است.
تولید حداکثری در فصول سرد سال، مستلزم اجرای تعمیرات پیشگیرانه، اضطراری و بخصوص اجرای موفق تعمیرات اساسی سکوها در فصول گرم است.
برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس در زمستان امسال تولید بالغ بر 712 میلیون مترمکعب گازدر روز است.
برای پاسخ دقیق به این پرسش باید به بخش مصرف هم توجه کرد. همانطور که می دانید، سالانه مصرف گاز در کشور افزایش می یابد که طبیعتاً نگرانی های جدی برای تأمین این میزان وجود دارد؛ اما همه تلاش ما این است که به همت کارکنان سختکوش معاونت عملیات و پشتیبانی و پذیرش برخی ریسک های عملیاتی و تولید حداکثری گاز از سکوهای دریایی پارس جنوبی، بتوانیم نیاز روزافزون این بخش را فراهم کنیم.
به امید خدای متعال و به همت کارکنان ساعی شرکت، گاز مورد نیاز کشور در روزهای سرد زمستان تأمین خواهد شد.
ضمن آرزوی سلامت برای تمامی هموطنان عزیز، از یکایک آنها خواهش می کنم، این نعمت الهی را که با زحمت فراوان تولید و توزیع می شود، به صورت بهینه استفاده کنند؛ البته بازسازی و به روز رسانی صنایع بزرگی همچون نیروگاه ها، کارخانجات ذوب آهن و... می تواند در مصرف بهینه گاز کشور تأثیرگذار باشد.
اینجا پازنان است؛ قلب صادرات نفت ایران
علی مراد کاظمپور پازنان، از تاسیسات شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران است که به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب و بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار كیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند.
قرار گرفتن تأسيسات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران درچهار استان کهگيلويه و بوير احمد، خوزستان، بوشهر و فارس، از ويژگی های اين شرکت است که در کنار قرارگرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چند راهه نفت خام صادراتی کشور در حوزه عمليات اين شرکت گچساران را به قلب صادرات نفت خام کشور تبديل کرده است.
نفت گچساران وچند شرکت مهم ديگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل می شود و با افزايش فشار در نهايت به سمت پايانه خارگ جهت صادرات هدايت می شود که راهبری تمام اين مراحل، تعمير و نگهداری اين تأسيسات به عهده کارکنان تلاشگر شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است. نوشته پیش رو، نگاهی اجمالی دارد به فعالیت های سخت کوشانه دراین مرکزاقتصادی جنوب کشور برای داشتن ایرانی آباد.
آفتاب خوزستان وهرم گرمای آن به ویژه درتابستان ها، پوست بربدن تفتیده می سازد، اما با فاصله گرفتن از فصل گرما، آفتاب و گرمایش، دیگر آزار دهنده نیست و می تواند لذت بخش هم باشد؛ گچساران نیز که بخشی ازخوزستان است، ازاین قاعده مستثنی نیست.
مقصد تاسیسات نفتی پازنان است؛ تاسیساتی که درآن جنب وجوشی بیصدا درجریان است با این هدف که شاید بتوان تنها بخش کوچکی ازسختی کاربزرگ مردانی را که به زعمی درخط اول اقتصاد کشور فعالیت و پیشرانی می کنند، به رشته تحریر در آورد. با گذر ازپل زهره در 60 کیلومتری گچساران، تاسیسات NGL900 پازنان هویدا می شود. با توجه به فشارگازی که در این تاسیسات وجود دارد، شاید تعبیر بمب ساعتی، آن هم بدون عقربه تنظیم، برایش بیراه نباشد. اما هرچه هست، اینجا پازنان است با فعالیتی اقتصادی برای کشور.
تعداد تأسيسات شركت گچساران تا قبل از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي 9 واحد بهره برداري، 2 واحد نمكزدايي، 1 مجتمع گاز و گاز مايع و تعداد چاه هاي حفاري شده 235 حلقه بوده است. در حال حاضر شركت بهره برداري نفت وگاز گچساران مسئوليت توليد صيانت شده از 17 ميدان نفتي را با استفاده از 792 حلقه چاه، 11 واحد بهره برداري، 7 واحد نمكزدايي(2 واحد درحال احداث)، 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 3 مجتمع پالايشگاهي گاز و گازمايع شامل پالايشگاه گاز و گاز مايع-900 پازنان-2 و پالايشگاه هاي گاز و گاز مايع-1200 گچساران و 1300 سيامكان، سيستم توليد و تزريق گاز پازنان/گچساران، سيستم انتقال گاز خط لوله 42 اينچ آغار/ دالان مشتمل بر 12 ايستگاه شيرخانه و لخته گير مايع بين راهي، 8 آزمايشگاه شيميایي، 6 واحد آبرساني، 79 مجموعه تفكيك گر سرچاهي و 27 مجموعه تفكيك و تقويت فشار سرچاهي (106 مجموعه)، 3 ايستگاه برق و حدود 7000 كيلومتر خط لوله 4 تا 52 اينچ را به عهده دارد.
وقتی اطلاعات بیشتری از تاسیسات پازنان کسب کنیم، متوجه می شویم گاز با هیچکس شوخی ندارد و هر لحظه امکان خطر وجود دارد. درشرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، کارخانه گاز وگازمایع 900 واقع در 60 کیلومتری جنوب غربی گچساران درمنطقه پازنان در سال1356 با هدف تولید گاز سبک، نفتای سبک و سنگین، گازمایع، گازوئیل و نفت سفید احداث، اما در سال 1360 راه اندازی شد. این کارخانه در میان کارخانه های گاز و گازمایع موجود در مناطق نفتخیز جنوب با توجه به فشارعملیاتی بالا منحصر به فرد و دارای فناوری پیچیده و سیستم کنترل آب زدایی با مواد جامد است؛ توربین انبساطی موجود در این کارخانه با فناوری جدید بازسازی شده و در مدار عملیات قرار گرفته است.
به سراغ رئیس کارخانه می رویم تا پای صحبت های او بنشینیم.محمد محسنی که خود تجربه ریاست اداره ایمنی و آتش نشانی نفت گچساران را دارد، در منطقه ای حساس و ویژه مشغول کار است. از او در خصوص وظایف این کارخانه سوال می کنم که در پاسخ می گوید: گاز و مایعات گازی ارسالی از 15 حلقه چاه گنبدی واقع در منطقه پازنان 2 به عنوان خوراک کارخانه گاز و گازمایع 900 استفاده می شود؛ گاز غنی ورودی وارد چهار واحد فرآورش گازی 100، 200، 300 و 400 می شود؛ پس از آبزدایی و جداسازی مایعات گازی، گاز وارد توربین انبساطی و بعد از افت فشار مقدار زیادی مایعات سرد تولید می شود که به سیستم مایع ارسال، سپس گاز سبک با توربوکمپرسورها فشار افزایی شده و به منظور خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال می شود.
مایعات گازی ارسالی ازمنطقه تفکیک و مایعات سرد تولیدی کارخانه نیز وارد سیستم پالایشگاهی مایع شده که پس از فرآورش بستگی به نیاز محصولات، می توان نفتای سبک، نفتای سنگین، گازمایع، نفت سفید و گازوئیل تولید کرد؛ درحال حاضر سیستم فرآورشی کارخانه با تولید نفتای سبک برای تامین خوراک پتروشیمی بوعلی سینا در مدار عملیاتی قرار دارد.
محسنی ادامه می دهد: بیدبلند تمام گاز پازنان را دریافت می کند و گازسبک را به خط سراسری کشور می دهد و این ویژگی خاص کارخانه NGL900 پازنان است. رئیس کارخانه NGL900 پازنان با تشریح کار دراین منطقه افزود: شرایط این کارخانه ویژه است؛ از حجم بالای کار تا فشار بالا 170 بار نسبت به دیگر کارخانه ها در کنارعشق و همدلی مجموعه کارکنان از ویژگی های خاص در این تاسیسات است.
وی می گوید: با اینکه کارکنان می دانند در چه مجموعه پرخطری مشغول کارهستند، اما خاک پازنان گیرایی خاصی دارد وحجم کار کارکنان راپخته کرده است و هیچ گونه تنش و حاشیه ای در کارنیست و اینجا را خانه خود می دانند؛ به گونه ای که برخی مواقع منتظر نمی مانند و ازجیب خودشان هم برای تعمیر هزینه می کنند که این همان عشق به کاراست.
سرپرست کارخانه NGL900 پازنان با اشاره به نقش ویژه این تاسیسات در کشور می گوید: امروز افتخار ما این است در این مجموعه در سخت ترین شرایط تحریم لحظه ای نگذاشتیم کار متوقف شود واین نشان از اراده همه نیروهای عملیاتی دراین منطقه است.
وی توضیح می دهد: در منطقه پازنان واحد تفکیک؛ تقویت فشار، بهره برداری و تعمیرات هم وجود دارد که همه واحدها پا به پای هم شبانه روز در تلاش هستند . نقش کلیدی NGL تامین گاز که خوراک اصلی پالایشگاه است که با تأمین روزانه مقدار ۷۰۰ میلیون فوت مکعب از خوراک پالایشگاه بید بلند، نقش ویژه ای در زنجیره تولید و خلق ثروت برای میهن اسلامی مان دارد.
کارکنان تاسیسات نفتی پازنان و دیگر کارکنان درمجموعه های مختلف، همگی درهمدلی با یکدیگر درمسیری گام برمی دارند که هیچ وقفه ای درهیچ یک ازبخش های صنعت نفت رخ ندهد و نتیجه این تلاش ها درکام مردم شیرین جلوه کند.
سختی ها و پیچیدگی های طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان تشریح شد
مشعل دستاوردهای صنعت نفت با توجه به این نکته که در شرایط کنونی اقتصاد ما با تنگنای تحریم رو به روست و به ثمر رساندن طرح های ملی در کشور کار آسانی نیست، اهمیت بیشتری می یابد. بهره مندی حداکثری از تخصص و تبحر متخصصان این صنعت حیاتی از عواید اعمال محدودیت ها در چند سال گذشته بوده که به حق مشاهده این موفقیت ها در این روزهای تحریمی ستودنی است.
در این میان طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، یکی از آن بیشمار طرح های راهبردی است که متخصصان ایرانی در یک سال گذشته و در سایه رویکرد حمایتی وزارت نفت، توانستند به موفقیت های چشمگیری دست یابند و نشان دهند که برخلاف همه کارشکنی های ظالمانه علیه ایران، صنعت نفت با عبور از سد تحریم ها، همچنان زنده و پویا توانسته است در مسیر توسعه و تعالی گام های اساسی بردارد.
گزارش پیش رو، گفت وگویی است با احمد فرزانه، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان و صحبت های او درباره سختی ها و پیچیدگی های این طرح.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان قرار است آذرماه و به فرمان رئیس جمهوری به طور رسمی به بهره برداری برسد. پالایشگاهی که 110 سال پیش، یعنی سال 1291 با ظرفیت اولیه 2 هزار و 500 بشکه در روز کار خود را آغاز کرده است. طرح توسعه پالایشگاه آبادان که از آن غالبا به عنوان قطب صنعتی کشور و خاورمیانه یاد می شود، شامل سه فاز است که فاز دوم آن از سال 96 با انعقاد قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی شده بود، تکمیل شده و اکنون با ظرفیت 210 هزار بشکه در روز در آستانه بهره برداری رسمی قرار گرفته است.
حال پس از گذشت حدود پنج سال از آغاز اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت در پالایشگاه آبادان، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان می گوید احداث بزرگ ترین واحدهای تقطیر، بلندترین کوره یکپارچه نفت خام با ارتفاع 70 متر، بزرگترین واحد هیدروکراکر و مرتفع ترین مشعل پالایشگاهی کشور با 127 متر ارتفاع، از دستاوردهای این طرح محسوب می شود که در دنیا و خاورمیانه بی نظیر است.
احمد فرزانه تأکید می کند امروز این پالایشگاه از منظر توسعه و ارتقای کیفیت فرآورده های تولیدی نسبت به دیگر پالایشگاه های دنیا برابری می کند و چه بسا در برخی جهات بهتر هم بوده است. او به توانمندی های داخلی در اجرای این طرح عظیم و ملی اشاره می کند و معتقد است هرچند در شرایط تحریم و اعمال محدودیت غربی ها در اجرای طرح ها با مشکل مواجه بودیم اما آنچه مسلم است اینکه با وجود همه ناملایمات و کاستی ها موتور توسعه صنعت نفت هیچگاه از حرکت باز نایستاده است و همچنان با اتکا به سرمایه خودباوری در مسیر توسعه و پیشرفت گام های اساسی برمی دارد.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ضمن اشاره به نحوه عملکرد و روند اجرای طرح که با پیشرفت 33 درصدی همراه بوده است، به ثمر نشستن آن در بازه زمانی 12 ماه را یک رکورد بزرگ توصیف کرده و درباره چگونگی دست یافتن به این حجم از پیشرفت کار توضیح می دهد: زمانی که طرح را از دولت قبل تحویل گرفتیم، در بخش اجرا اوضاع خوبی نداشت. عمده تاخیر در اجرای کار بعضا به دلیل مسائل و چالش هایی بود که در میان کارگران حاکم و سبب شده بود تا پیشرفت پروژه در مدت 4 ماه با صفر درصد رو به رو باشد. با این اوصاف بنا شد که این عقب ماندگی ها براساس برنامه ریزی در بازه زمانی کوتاهی جبران و بخش نخست از فاز دوم امسال اجرایی شود. به همین خاطر مهندسان ایرانی همه تلاش خود را برای نوسازی این واحد فرآیندی به کار گرفتند و توانستیم در بازه زمانی تعیین شده و با به کارگیری 7 هزار و 300 نفر از کارکنان زبده، این طرح را به نحو مطلوبی عملیاتی کنیم. به نحوی که هم اکنون بخش نخست از فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به طور کلی با پیشرفت 96.7 درصدی رو به روست که بخش مهندسی آن با 95.6 درصد، تدارکات و خرید کالا با 98.4 درصد و ساختمان و نصب با 93.1 درصد پیشرفت در آستانه بهره برداری قرار دارد. دستیابی به پیشرفت روزانه یک دهم درصد در طرحی که در گذشته عملکرد چندان قابل دفاعی نداشته در نوع خود بسیار ارزشمند است و به طور قطع یکی از مهم ترین نقاط قوت این پروژه محسوب می شود.
فرزانه به کلیات و اهداف تعیین شده طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اشاره کرده و می افزاید: فاز 2 در قالب دو بخش تعریف شده است که بخش نخست آن که از سال 96 با انعقاد قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی شده است، این بخش از طرح دارای 6 واحد تحت لیسانس است و دیگر واحدها نیز شامل تقطیر در جو و خلا، گاز مایع و واحدهای یوتیلیتی است. هدف از اجرای این طرح، بهینه کردن و سودآور کردن پالایشگاه آبادان، تولید کیفی محصولات بر اساس استاندارد یورو 5 اروپا، کاهش آلاینده های زیست محیطی محصولات، افزایش میزان تولید نفت سفید و بنزین سوپر با بهبود فناوری تولید، کاهش تولید نفت کوره و تثبیت ظرفیت پالایشگاه است که با جمع آوری واحدهای قدیمی و احداث و راه اندازی واحدهای جدید تقطیر فاز 1و2 که ظرفیت آنها به ترتیب 210 و 150 هزار بشکه در روز است، ظرفیت این پالایشگاه روی 360 هزار بشکه در روز تثبیت می شود.
وی همچنین میزان سرمایه گذاری انجام شده برای اجرای فاز 2 طرح مذکور را رقمی معادل 8.2 میلیارد یوآن عنوان کرده و می گوید: بر اساس برآوردهای اولیه، اعتبار اختصاص داده شده به بخش نخست طرح بالغ بر 1.7 میلیارد یورو و بخش دوم آن معادل 1.8 میلیارد یورو سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. برای بخش دوم از فاز دوم هم امیدواریم بزودی توافق های لازم برای تامین اعتبار آن انجام شود و در نیمه دوم سال شاهد برنامه ریزی برای اجرایی شدن آن باشیم چرا که همه زیرساخت ها برای اجرای این بخش آماده است و نیاز به هیچ گونه تشریفاتی نیست. در بخش دوم فاز ۲ واحدهای تصفیه هیدروژنی و بنزین سازی شاملCCR ، NHT، ISOM، GHT،KHT و واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی مربوطه ساخته خواهد شد.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان می افزاید: پالایشگاه آبادان از نمونه پالایشگاه های منحصربه فرد در دنیاست. هنگامی که مورد آماج و حمله دشمن قرار گرفت و متعاقب با آن بازسازی هایی که انجام شد، لحظه ای وقفه در کار آن ایجاد نکرد و همچنان به عنوان قطب راهبردی محصولات نفتی شناخته می شود. تولید گازمایع، بنزین موتور، نفت سفید، نفت گاز، سوخت جت، نفت کوره، انواع روغن موتور پایه، انواع قیر، انواع حلال های نفتی، گوگرد، خوراک پتروشیمی ها و... از اهم محصولات راهبردی است که از دل بزرگ ترین پالایشگاه جهان خارج و به دنیا عرضه می شود.
فرزانه از مدیریت و تامین سوخت مورد نیاز کشور به عنوان مهم ترین رسالت شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران یاد کرده و توضیح می دهد: 19 درصد سهم تولید بنزین کشور متعلق به پالایشگاه آبادان است که با روزآمدکردن و نوسازی تمام واحدهای فرآیندی می توان توان تولید را ارتقا داد و دست شرکت پالایش و پخش برای مدیریت کردن بهتر مصرف سوخت در کشور را باز گذاشت. هم اکنون ظرفیت تولید نیم میلیون بشکه ای انواع فرآورده های نفتی در پالایشگاه آبادان وجود دارد که با برنامه ریزی اصولی، کارآمد و در عین حال مدیریت شده می توان در آینده ای نه چندان دور ثبات لازم را برای تولید محصولات نفتی حاکم کرد و افزون بر آن میزان صادرات را افزایش داد و از واردات بنزین بی نیاز شد.
وی با بیان این که تمام انرژی دنیا از پالایشگاه ها تامین می شود و این یک واقعیت است، می افزاید: پالایشگاه های نفت در تمام دنیا خودشان بزرگ ترین تولیدکننده های انرژی هستند یعنی انرژی تمام کشورها از پالایشگاه ها تامین می شود. البته در اینجا منظورمان نیروگاه ها نیست چون نیروگاه ها خودشان به نوعی سوخت پالایشگاه را مصرف می کنند. حال با این نقش آفرینی و تصاحب سهم بالایی از سبد انرژی، جالب است بدانید پالایشگاه ها خود بزرگ ترین مصرف کنندگان انرژی هم هستند، به گونه ای که حدود 9 الی 10 درصد انرژی تولیدی خودشان را مصرف می کنند و این آمار خوبی نیست.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به مهم ترین ویژگی ها و مزایای این طرح اشاره کرده و عنوان می کند: احداث بزرگ ترین واحدهای تقطیر، بلندترین کوره یکپارچه نفت خام با ارتفاع 70 متر، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر و مرتفع ترین مشعل پالایشگاهی کشور با 127 متر ارتفاع از دستاوردهای این طرح محسوب می شود که در دنیا و خاورمیانه بی نظیر است. همچنین 1.5 درصد از تولیدات واحدهای جدید پالایشگاه، گاز مایع خواهد بود. 22 درصد محصولات نیز نفت سفید و سوخت جت است. سهم بنزین از تولیدات فاز جدید 21 درصد و سهم گازوئیل نیز 24 درصد است. برش های سنگین نظیر نفت کوره هم در مجموع 32 درصد از سهم فرآورده های واحد 210 هزار بشکه ای را به خود اختصاص می دهد. این در حالی است که در واحد قدیمی 40 درصد از فرآورده های تولیدی پالایشگاه را نفت کوره تشکیل می داد.
فرزانه ادامه می دهد: احداث واحدهای فرآیندی و یوتیلیتی در این بخش از پالایشگاه آبادان در حقیقت یک گام رو به جلو در مسیر جلوگیری از خام فروشی و اتلاف منابع و ایجاد ارزش افزوده به شمار می آید. آنچه در این میان حائز اهمیت است؛ نصب و راه اندازی بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان است که توانایی تقطیر روزانه 210 هزار بشکه نفت خام را دارد. برج تقطیر در خلاء، بدون نیاز به واحد تفكیك برش های روغن قادر است روزانه بیش از 13هزار بشكه ماده اولیه تولید روغن موتور و بیش از 14هزار بشكه خوراك واحد FCC تولید كند كه 10هزار بشكه از آن معادل یك میلیون و 590هزار لیتر است که به بنزین تبدیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیش از 7 هزار و 300 نفر نیروی شاغل به صورت مستقیم در این پروژه مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد بالغ بر 85 درصد نیروها بومی شهرهای خوزستان و آبادان به شمار می آیند و نیز بیش از 60 شرکت در زیرمجموعه شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران(ODCC) هدایت و راهبری این پروژه ملی را به عهده دارند، اظهار می کند: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، عملیات اجرایی پروژه های مهم صنعت پالایش را به عهده دارد و هم اکنون با روی کارآمدن مدیریت جدید تحرک و نفس تازه ای در اجرای پروژه های این مجموعه حاصل شده که این تلاش ها نه تنها ستودنی است بلکه تاکنون نتایج و دستاوردهای قابل توجهی هم به دنبال داشته است.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به دلایل تاخیر در راه اندازی بخش نخست از فاز دوم این طرح اشاره کرده و می گوید: دلایل متعددی از جمله گرمای بی سابقه، وجود گردوغبار و ریزگردها، سانحه متروپل و مهم تر از آن شیوع ویروس کرونا در دو سال گذشته سبب شد که راه اندازی این طرح با تاخیر روبه رو شود که تمامی این موارد دست به دست هم داد تا واحدها در موعد مقرر و مطابق با برنامه ریزی های انجام شده در مدار تولید قرار نگیرد. همچنین ما در جنوب کشور در فصل تابستان درگیر هوای بسیار گرمی هستیم که اغلب کارگران دچار گرمازدگی مفرط می شوند و ما به ناچار باید مراعات کنیم ضمن آنکه وجود گردوخاک و ریزگردهای انبوه در هوا هم مزید بر علت شده و کارها به سختی پیش می رود. همچنین در زمان وقوع سانحه متروپل بسیاری از نیروها برای امداد و کمک رسانی به این منطقه گسیل شدند و باز به ناچار قدری از کارها با کندی پیش رفت که البته همکاران ما در پالایشگاه آبادان همزمان با اجرای این پروژه همه تلاش خود را به کار بردند تا این طرح در موعد مقرر آماده و تحویل بهره بردار بشود.
سالها کار بدون حادثه در پروژه فاز 2 پالایشگاه آبادان نه تنها یک اتفاق نادر محسوب می شود بلکه از رعایت دقیق و حسابشده الزامات ایمنی حکایت دارد. همچنین این میزان تخصص، پشتکار و ابتکار عمل در اجرای طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه، بی تردید مرهون سال ها تلاش و همت بی وقفه کارکنان خدوم و پیگیری است که در عرصه خدمت رسانی مجموعه پالایشی کشور خوش درخشیدند که این یک ظرفیت قابل توجه برای کشور به شمار می رود. البته نباید تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز انجام پروژه های نیمه تمام سنوات گذشته را نادیده انگاشت چرا که با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در زمینه اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته خواهد شد.
فرزانه کار بدون حادثه را نیز یک نمونه دیگر از دستاوردهای ارزشمند طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان برشمرده و می افزاید: حفظ و رعایت نکات ایمنی در همه پالایشگاه های کشور یک الزام است که خوشبختانه ما نیز توانستیم با انجام اقدام های مستمر کنترلی و پایش فعالیت ها در تطابق با الزام های ایمنی، رکورد کار بدون حادثه را در این طرح به ثبت برسانیم.
آنچه مسلم است؛ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از معدود طرح های موفق در صنعت پالایشی کشور است که به همت مهندسان پرتلاش ایران به بار نشست. این طرح همان طور که بیان شد، قرار است بخشی از واحدهای پالایشگاه قدیمی را از مدار تولید خارج و به جای آن واحدهای جدید با بهره وری بالاتر را جایگزین کند که در حقیقت جان تازه ای را به کالبد بزرگترین پالایشگاه جهان می دهد. با وجود همه کاستی ها و ناملایمات آنچه که حائز اهمیت است، اجرای این طرح در سخت ترین شرایط تحریمی است که از آن باید به عنوان نمادی از باور به ظرفیت های ایرانی یاد کرد.
کوه ها حریف اراده کارکنان گازچهارمحال و بختیاری نشد
مشعل گازرسانی در استان چهارمحال و بختیاری به مراحل پایانی رسیده و هم اکنون همه 40 شهر این استان، زیرپوشش شبکه گاز قرار گرفته و شمار روستاهای گازرسانی شده در آن نیز به 537 مورد افزایش یافته است.
روستاهای باقیمانده فاقد گاز استان چهار محال و بختیاری درمناطق دوردست و سخت گذر قرار دارند و برای گازرسانی به آنها، خطوط لوله باید از مناطق کوهستانی عبور کند. شرکت گاز استان چهار محال و بختیاری در گازرسانی به منطقه «بازفت»، عبور از گردنه «چری» را تجربه کرده است؛ گردنه ای که 8 ماه سال در آن باران می بارد و مسیری کوهستانی، سردسیر و برفگیر دارد. از سوی دیگراین منطقه، پل ارتباطی این استان با استان خوزستان است و تردد و ترافیک در آن بسیار بالاست. سال گذشته، به 10 هزار و 509 مشترک گازرسانی شده که 6 هزار و 62 مورد آن شهری و 4 هزار و 447 مورد آن نیز مشترک روستایی بوده اند. در همین بازه زمانی 191 مصرف کننده صنعتی و کشاورزی نیز مشترک گازشده اند. گزارش پیش رو، گفت وگویی است با روسای برخی واحدهای شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری درخصوص فعالیت های محوله به آنها که در ادامه می خوانید.
مهندسی واجرای طرح های گازرسانی درنقاط شهری و روستایی، در واحدی به همین نام (مهندسی) انجام می شود؛ واحدی که غلام حسن حیدری اداره آن را به عهده دارد.
غلام حسن حیدری، درباره آخرین وضعیت پروژه های دردست اجرای شرکت گازچهارمحال وبختیاری با اشاره به هدف گذاری برای جذب 10هزارمشترک جدید درسال 1401 اضافه می کند: با توجه به این برنامه ریزی، پیش بینی می شود تا پایان امسال 6 هزارمشترک شهری، سه هزار و 900 مشترک روستایی و همچنین 100 مصرف کننده صنعتی و کشاورزی به مشترکان گاز این استان اضافه شود.
به گفته وی، سال گذشته 15 روستا شامل فریک، جمال آباد، حاجی آباد، دم تنگ، دهگخ شامنصوری، رزگه، ریزک روزعلی، سیف آباد الهیار، آبحره، قلعه خونکار، قاسم آباد، قیقاج، احمدآباد، قلعه مرغ و گوزلک به شبکه گاز متصل شده است. رئیس مهندسی شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری یادآور می شود: پروژه جی آی اس شهرهای فارسان، پردنجان، باباحیدر، هفشجان، فرخشهر، اردل، بن، سامان، شلمزار، گهرو، چلگرد، دشتک، سرخون و ناغان به طور کامل انجام شده است. پیمان جی آی اس روستاهای شهرستان های بروجن، لردگان و خانمیرزا با پیشرفت فیزیکی 40 درصد و پیمان جی آی اس روستاهای شهرستان های شهرکرد، کیار و کوهرنگ نیز با 55 درصد پیشرفت فیزیکی ادامه دارد و پیش بینی می شود این پروژه ها تا پایان امسال کامل شوند.
برنامه ریزی لازم برای حفظ و نگهداشت نیروی انسانی، توجه به سلامت روحی وجسمی، توانمندسازی، افزایش رضایت، ارتقای سطح بهداشت و ایمنی و ایجاد مهارت و آموزش لازم کارکنان، از جمله اولویت های واحد امور اداری است.
رئیس امور اداری شرکت گازاستان چهارمحال و بختیاری، جذب نیروهای کارآمد وجوان، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در نیروهای پیمانکاری، ثبت اطلاعات نیروهای پیمانکاری درسامانه ساپنا، پیگیری طرح توانمندسازی کارکنان قراردادی، پیگیری و اجرای بند (د) و بند (و) بودجه 1400، تبدیل وضعیت ایثارگران و انجام معاینات دوره ای همکاران را از جمله برنامه های آتی شرکت عنوان می کند.
شهرام اسدی، ایجاد محیطی آرام وبدون تنش برای همکاران، ارائه خدمات رفاهی، فرهنگی و ورزشی به همکاران وخانواده ها، برگزاری جلسات پرسش و پاسخ با حضور مدیران سازمان، ایجاد شرایط سالم و ایمن در محیط کار، توسعه سیستم مدیریت دانش و سنجش رضایت کارکنان رسمی و قراردادی و تحلیل نتایج حاصل از آن را بخشی از اقدامات انجام شده به منظور ایجاد انگیزه در بین کارکنان عنوان می کند.
پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، طبق دستورالعمل ابلاغی ازشرکت ملی گاز ایران، مورد حمایت قرار می گیرند. برای اجرای پروژه های پژوهشی مورد نیاز، با دانشگاه ها، مراکزعلمی و تحقیقاتی کشور قرارداد منعقد واین قراردادها براساس آیین نامه ها و دستورالعمل های ابلاغی از امور مهندسی و پژوهش وزارت نفت اجرا می شوند.
رئیس امور پژوهش شرکت گاز استان چهار محال وبختیاری درباره نحوه همکاری و حمایت از مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان می گوید: این حمایت ها در پنج فاز شناخت، ارزیابی، همکاری، طرح مشکلات و مسائل سازمانی و عقد قرارداد انجام می شود.
مجید مهدیان دهکردی، گسترش همکاری های مشترک با شرکت های دانش بنیان علاقه مند و مستعد همکاری، همچنین مراکز علمی و تحقیقاتی و دانشگاه ها در سطح استان و استان های همجوار را از اولویت های این واحد عنوان می کند. وی ادامه می دهد: انجام 8 مورد پروژه پژوهشی در زمینه بودارکنندگی گاز طبیعی که در برخی موارد منجر به طراحی نرم افزار وساخت نمونه اولیه و چاپ مقاله در مجلات علمی و پژوهشی شده است، همچنین اجرای 22 مورد پروژه پژوهشی که باعث ساخت نمونه پایلوت و نصب و راه اندازی آن شده و ازاقدام های شاخص حوزه پژوهش و فناوری به شمار می آیند.
به گفته مهدیان دهکردی، مطالعه، طراحي و ساخت آزمايشگاهي باتري هاي EK مورد استفاده در تصحيح كننده ها، ساخت و تست یک نمونه دستگاه بوسنج شهری، همچنین طراحي و ساخت یک نمونه پالسر كتابي براي كنتور توربینی، تست آزمایشی و اجراي پايلوت آن از جمله طرح های پژوهشی هستند که در شرکت گاز استان چهار محال و بختیاری اجرایی شده اند.
رئیس امور پژوهش شرکت گاز استان چهار محال وبختیاری تصریح می کند: بوزدایی از بشکه های حاوی مرکاپتان با استفاده از باکتری ها، امکان سنجی جایگزینی ادرانت غیر گوگردی (آکریات) و به کارگیری آن درخطوط انتقال گاز و اجرای پایلوت آن در یک ایستگاه کوچک، همچنین طرح اینترنشیپ (روشی هوشمند برای تعیین میزان گاز محاسبه نشده و احیانا کشف سرقت گاز) از دیگرطرح های پژوهشی اجرابی شده دراین شرکت است.
رئیس امور پژوهش شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری می گوید: بررسی میزان خوردگی و تعیین طول عمر بخش فلزی انشعابات پلی اتیلن و مطالعه موردی انشعابات نصب شده در شهر فارسان، طراحی و ساخت دریچه هوشمند تامین هوای تازه و هوای مورد نیاز احتراق وسایل گازسوز در فضاهای مختلف (مسکونی، اداری و صنعتی) و بهینه سازی دستگاه های تزریق کننده ادرانت (هوشمند سازی تزریق) نیز از طرح های پژوهشی در دست اجرا درشرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری هستند.
باوجود شرایط کرونایی در کشور و افزایش دغدغه های مردم، با بهره گیری از ظرفیت رسانه ها به عنوان مهم ترین ابزار اطلاع رسانی و همچنین ارتباط با مشتريان و افكار عمومي، با امیدآفرینی و ارتقای حوزه مسؤولیت های اجتماعی، همراه با مردم در گذر از این بحران تلاش کردیم. دیدارهای حضوری و ارتباطات مؤثر با اصحاب قلم و رسانه، تولید خبروگزارش، هم اندیشی با اصحاب قلم، به کارگیری صفحات ثابت در خبرگزاری ها برای اطلاع رسانی، تدوین تفاهمنامه همکاری با خانه مطبوعات استان و... بخشی از عملکرد حوزه ارتباط با رسانه بوده است . تقی تاجی، رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان چهارمحال وبختیاری می گوید: این شرکت به منظور فرهنگ سازی مصرف انرژی، برنامه هایی همچون ارزیابی قبوض گاز دستگاه های اجرایی، تعیین شعار واحد در بخش انرژی، ایجاد مرکز مشاوره و برگزاری برنامه های آموزش مصرف بهینه و ایمن گاز در مدارس، برگزاری ایستگاه های مشاوره ایمنی و ارتباط چهره به چهره، دیوارنویسی شعارهای مصرف بهینه و ایمن در ایستگاه های گاز، توزیع بروشورهای ایمنی و مصرف بهینه، تنویر افکار عمومی از طریق اطلاع رسانی در قبوض گاز، مصاحبه های تخصصی رادیویی و تلویزیونی کارشناسان درخصوص مصرف بهینه و ایمن از گاز، سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه از سوی مدیرعامل و روسای ادارات گازرسانی، توزیع کتاب بهینه سازی مصرف گاز، پخش تیزر و موشن گرافی از تلویزیون، تهیه برچسب حاوی پیام های مدیریت مصرف برای نصب بر کنتورهای گاز را در دستور کار قرار داده است. وی می گوید: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، بیش از 90 درصد تعهدات گازرسانی به بخش های صنعتی با هدف حفظ محیط زیست و رونق چرخه اقتصادی در استان محقق شده و بیشتر از تعهدات گازرسانی گام برداشته ایم که در این زمینه رتبه اول کشوری را از لحاظ نزدیک رسانی گاز به بخش های صنعتی و توسعه گاز در مناطق محروم روستایی به دست آورده ایم.
تاجی، کسب عنوان روابط عمومی برتر استان به مدت 4 سال، روابط عمومی برتر در حوزه مسؤولیت اجتماعی به مدت 5 سال، روابط عمومی برتر در حوزه سنجش رضایت مشتری به مدت 5 سال و دریافت نزدیک به 50 تندیس و تقدیرنامه از مقامات سیاسی و اجتماعی استان را از افتخارات این واحد عنوان می کند.
گذری بر فعالیت های منطقه 7 انتقال گاز در حوزه منابع انسانی
در ارتباط با پوشش سختی کار و افزایش رضایتمندی کارکنان می توان به دو صورت نقدی و غیرنقدی اقدام های لازم را انجام داد که مورد اول دارای ضوابط و مقرراتی خاص است که با توجه به دستور العمل ها و مجوزهای اخذ شده برای کارکنان رسمی اقماری در منطقه، اقداماتی از قبیل برقراری فوق العاده اقماری و فوق العاده مناطق جنگی، پرداخت هزینه ریالی بلیت هواپیما به منظور استفاده کارکنان و خانواده محترمشان (دو بار در سال) فوق العاده ایاب و ذهاب اقماری، تخصصی شغل و صعوبت کار(فوق العاده فرآورشی) پرداخت و سایر کارکنان منطقه نیز مطابق با ضوابط و مقررات وزارت نفت پرداخت می شود. در ارتباط با کارکنان قرارداد مدت موقت نیز فوق العاده جذب و فوق العاده مخصوص و سایر فوق العاده ها پرداخت می شود. کارکنان زیر پوشش پیمانکاری نیز مطابق با قانون کار و طرح طبقه بندی مشاغل، مزایای خود را دریافت می کنند که می توان به فوق العاده جذب فنی و غیرفنی اشاره کرد. در ارتباط با مزایای غیرنقدی نیز با تلاش کارکنان خدمات اجتماعی و رفاهی و حمایت های مدیر منطقه نسبت به بازسازی اماکن و تکمیل وسایل رفاهی آن ها اقدام موثری شده که این امر منجر به افزایش تبادل با سایر شرکت های گاز استانی و مناطق عملیاتی به منظور استفاده همکاران و خانواده آنان در ایام مرخصی شده است. امسال با این افزایش ظرفیت، این منطقه موفق به ارائه خدمات در درون و برون منطقه به کارکنان تحت پوشش پیمانکاری و خانواده محترم آنان شده که برای نمونه از اول امسال تاکنون بیش از 400 خانواده همکاران رسمی و غیررسمی منطقه از امکانات اسکان استفاده کرده اند. در ارتباط با تسهیلات ورزشی، سه رشته ورزشی برای فرزندان کارکنان به منظور غنی سازی اوقات فراغت و چندین رشته ورزشی نیز برای استفاده خانواده کارکنان در منطقه ایجاد شده است.
تسریع در فرایند تبدیل وضعیت ایثارگران، بهبود معیشت کارکنان و اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل براساس ابلاغیه های صادر شده در دستور کار قرار دارد.
بر این اساس در حوزه تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگر از مجموع کارکنان تحت پوشش پیمانکاران خدماتی مستمر غیرپروژه ای و قرارداد مدت موقت، 55 نفر مدارک ایثارگری خود را ارائه کرده اند که پس از بررسی، صحت سنجی و اخذ استعلام از مراجع مربوطه، مدارک 51 نفر تایید شده است. در ادامه و پس از ارسال مستندات و مدارک درخواستی از سوی مراجع ذی صلاح، در ارتباط با بند «و» مدارک 11 نفر که ایثارگری آنان تایید شده ارسال و مدارک 7 نفر از آنان تایید و حکم استخدامی و انتصاب آنان صادر شده است. در خصوص بند «د» نیز طی دو مرحله تایید 38 نفر از آنان به منطقه اعلام که در حال انجام مابقی مراحل استخدامی است.
در طراحی و برنامه ریزی راهبردی جامع و یکپارچه مدیریت منابع انسانی منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران و همسو با اهداف کلان ستاد انتقال گاز ایران، این واحد با دو رویکر تفکر راهبردی و تفکر سیستمی سعی بر به انجام رساندن اهداف و وظایف خود همچون برنامه ریزی، سازماندهی، استخدام، آموزش، پیشرفت کارکنان، ارزیابی، پاداش و تشویق و... کرده است.
این دو رویکرد منجر به برنامه ریزی و تعریف ریزفرایندهای کلان فرایند مدیریت سرمایه های انسانی از مجموع 13 کلان فرایند اصلی شده که از طریق کنترل شاخص های فرآیندی و دریافت بازخوردهای مختلف همچون نظرسنجی سالانه و موردی در جریان وضعیت مطلوب و احیانا شناسایی نقاط قابل بهبود (عارضه یابی) اقدام می کنیم. اقدامات یادشده در بخش وظیفه ای واحدهای زیرمجموعه پیگیری می شود و از سوی دیگر با رویکرد توسعه ای واحد منابع انسانی منطقه اهداف کلان راهبردی را دنبال کرده و براساس نقشه استراتژیک منابع انسانی و پیاده سازی این اهداف و کنترل و پایش شاخص هایB SC مربوطه، نقش خود را در به هدف رساندن ماموریت اصلی منطقه که همانا انتقال گاز ایمن، پایدار، پاک و بهره ور همسو می سازد.
کلیات این دو رویکرد همواره از طریق آموزش و برنامه های عملیاتی و پروژه های بهبود مستمر در دستور کار بوده است و همواره منابع انسانی دو هدف اصلی نقشه استراتژیک (ارتقای رضایت کارکنان و همچنین ارتقای بهره وری کارکنان) را در تعریف پروژه های خود لحاظ کرده و شناسایی دقیق ذی نفعان (کارکنان/ جامع/ تامین کنندگان/ دولت و نهادهای حاکمیتی و مالکین و سهامداران) و ارزش آفرینی این عزیزان را مدنظر داشته و پروژه های قابل قبولی همچون رضایت از فرآیند درمان، رضایت از پرداخت حقوق دستمزد کارکنان غیر شرکتی، رضایت تامین کنندگان نیروی انسانی و خدمات، رضایت سیستم آموزش و... را از طریق پرسشنامه و در خصوص برنامه ریزی استراتژیک از طریق تشکیل کارگروه های اهداف توسعه منابع انسانی و تحلیل محیط داخل و خارج بر اساس مدلSWOT را داشته باشد.
به منظور توانمندسازی کارکنان، واحد آموزش منطقه از ابتدای سال 1400 تاکنون به لحاظ وضعیت وجود بیماری کرونا و رعایت دستورالعمل های بهداشتی توانسته است 344 دوره به صورت مجازی و حضوری در سطح شرکت ملی گاز ایران برگزار کند که همه کارکنان رسمی و غیررسمی در این دوره ها در آن مشارکت داشته اند. از این تعداد دوره، 87 درصد دوره های شغلی، 6 درصد بهبود مدیریت و 7 درصد دوره های عمومی بوده که به طور کلی 96 درصد دوره ها مجازی و 4 درصد آن حضوری بوده است.
با توجه به گسترش منطقه چه از لحاظ تعدد مراکز بهره برداری و تاسیسات تقویت فشار جدید و چه از لحاظ فعالیت های واحدهای ستادی عملیاتی و نبود تناسب فعالیت ها و فرایندهای تعریف شده با ساختار سازمانی منطقه، کمبود نیروی انسانی و پایین بودن پایه های سازمانی، مهم ترین چالش های منابع انسانی بوده که همه واحدهای تابعه منطقه با آن درگیر هستند. مدیر منطقه، مدیرعامل و سرپرست منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران به طور مستمر و جدی در تلاشند تا این چالش مرتفع شود.
اگر در سازمان بخواهیم سرمایه های فکری را حفظ کنیم، باید برنامه ریزی جانشین پروری را در اولویت برنامه های خود قرار دهیم؛ به این ترتیب اگر یکی از کارکنان با استعداد سازمان را از دست بدهیم، می توانیم به سرعت از شخص دیگری که به خوبی برای آن سمت آماده شده است، استفاده کنیم. متاسفانه این فرایند در منطقه 7 و در سطح کلان در شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یک فرایند استراتژیک و تهیه دستورالعمل های مربوطه اجرایی نشده است. البته در ارتباط با انتصابات مربوط به واحدهای سازمانی تا حدودی با توجه به شاخص های تعیین شده در کمیته انتصابات و مسیر شغلی، استفاده از نیروهای توانمند آن واحد در دستور کار است.
طرح طبقه بندی مشاغل از ابتدای تیرماه 97 برای همه کارکنان شاغل در پیمان های خدماتی مستمر غیرپروژه ای منطقه اجرایی شده است و هرسال ضمن ارتباط با مشاور صنعت نفت از سوی همکاران برنامه ریزی نیروی انسانی منطقه، اشکال ها و ابهام های موجود مرتفع شده است.
وزارت نفت همزمان با برنامه های توسعه ای پتروشیمی به دنبال رفع دغدغه خوراک مجتمع هاست
مشعل صنعت پتروشیمی امروز به یکی از موتورهای اصلی حرکت اقتصاد تبدیل شده است . این صنعت در کنار توسعه برنامه ها و پروژه های مهم و مگا پروژه هایی اثرگذار، نگاهی به تامین نیاز داخلی،حضور در بازارهای بین المللی و تامین ارز مورد نیاز دولت دارد. در عوض دولت نیز تلاش می کند تا نه تنها نیاز این صنعت به خوراک را برآورده سازد و در تابستان و زمستان، انواع خوراک مورد نیاز را به پتروشیمی ها برساند ،بلکه برنامه هایی برای ترکیبی شدن خوراک پتروشیمی ها در دستور کار دارد و این یک گام دیگر در جهت جلوگیری از خام فروشی است.
صنعت پتروشیمی، بازاری بزرگ و پرسود است، اما این بازار مهم و اقتصادی در داخل و خارج ، نیاز به حجم قابل توجهی خوراک دارد. موضوع تامین خوراک پتروشیمی ها همواره یکی از چالش های مهم این صنعت و دولت ها بوده است. توسعه همه جانبه صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته با اشکالات و محدودیت هایی همراه بوده و امروز و با توجه به شرایط کلی منابع و شرایط کلی بازارهای جهانی، عوارض و زمینه های این مشکلات به خوبی قابل مشاهده و بررسی است. امروز مدیریت بازار پتروشیمی در داخل و خارج، پیگیری پروژه های جدید و تامین خوراک بازار مصرف داخلی و خارجی از اهمیت زیادی برخوردار است.
نگاهی به میزان خوراک مصرفی در صنعت پتروشیمی نشان می دهد که مجموع گازی که به عنوان خوراک و سوخت در اختیار صنعت پتروشیمی قرار می گیرد، بیش از 8.7 درصد مصرف روزانه کشور،معادل روزانه 62.5 میلیون مترمکعب است که از این میزان 43 درصد به عنوان خوراک و 57 درصد به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین طبق برآوردها با توجه به مجتمع های در حال ساخت، گاز مورد نیاز پتروشیمی ها در سال 1404 در حدود 153 میلیون مترمکعب در روز خواهد بود و با بهره برداری از طرح های جدید، این نیاز در سال 1405 روزانه به 163 میلیون مترمکعب خواهد رسید.
سهم پتروشیمی ها از گازطبیعی، اتان، پروپان، بوتان، میعانات و نفتا به عنوان اصلی ترین انواع خوراک برای مجتمع های پتروشیمی قابل توجه است و هر سال به میزان آنها افزوده می شود. شکل ایده آلی که صنعت پتروشیمی برای توسعه متوازن و پایدار خود پیش بینی کرده، دسترسی به انواع خوراک مایع و گاز است، اما با وجود منابع غنی نفت و گاز در کشور، بهتر است به جای خام فروشی یا سوختن بخش زیادی از گاز تولیدی در بخش صنعتی و خانگی، این سهم در صنعت پتروشیمی تبدیل به ارزش افزوده شود.
جواد اوجی، وزیر نفت به عنوان نماینده دولت بارها بر موضوع قیمت خوراک و تلاش برای رفع چالش ها در این بخش تاکید کرده است. او با بیان اینکه دسترسی به خوراک، بازار، مقدار سرمایه گذاری پایین و نرخ بازگشت سرمایه بالا بهترین زمینه را برای تکمیل و توسعه زنجیره ارزش فراهم می کند، تصریح کرد: سرمایه گذاری در این بخش ریسک کم و بازدهی بالا دارد. صنعت پتروشیمی باید وارد زنجیره پایین دستی شود تا هم از چتر حمایتی وزارت نفت وهم از تخفیف خوراک مصوب مجلس شورای اسلامی بهره مند شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه ما در هر صورت تصمیم داریم شهرک ها و پارک های پایین دستی پتروشیمی را برای تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی احداث کنیم و می طلبد همه فعالان حوزه صنعت پتروشیمی هم مشارکت کنند، بیان کرد: نرخ بازگشت سرمایه در این صنعت بسیار بالاست. این پرسش مهم وجود دارد که چرا وارد زنجیره ارزش متانول و pp نشده اید؟
اوجی افزود: نرخ خوراک پتروشیمی ها در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ نرخ گاز صادراتی گذاشته شده که ما در شورای هماهنگی اقتصادی و دیگر مراجع تصمیم گیری، تلاش زیادی برای اصلاح آن کردیم تا پتروشیمی ها دچار مشکل نشوند. وی با بیان اینکه منابع کلانی را که از صنعت پتروشیمی به دست می آورید، در همین صنعت سرمایه گذاری کنید، اظهار کرد: در واقع پتروشیمی ها می توانند مانند کاری که ما با بعضی هلدینگ های صنعتی انجام داده ایم، برای توسعه میدان ها و تولید گاز سرمایه گذاری کنند و از گاز تولید شده استفاده کنند. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز بارها بر موضوع تامین خوراک پتروشیمی ها تاکید و کرده و اطمینان داده است که این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های وزارت نفت دنبال می شود. او چندی قبل هم از تعامل و همکاری شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران به منظور رفع چالش های تأمین خوراک پتروشیمی ها خبر داده بود.
او در نشست مشترک با پتروشیمی ها و هلدینگ های بزرگ مستقر در مناطق عسلویه ، کنگان، دیر و سیراف گفت: با توجه به زیرساخت های مطلوب طرح های پتروشیمی در منطقه عسلویه و دسترسی به خوراک مورد نیاز در این منطقه، اجرای به موقع این طرح ها می تواند ضمن ایجاد ارزش افزوده مطلوب، در تحقق تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنعت پتروشیمی نیز بسیار تأثیرگذار باشد.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: با همکاری شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و دیگر متولیان تلاش خواهیم کرد مشکلات و چالش ها، به ویژه در زمینه تأمین خوراک و اخذ موافقت های زیست محیطی و مسائل گمرگی در سطح منطقه در کمترین زمان ممکن حل شود.
او تاکید دارد که با توجه به ذخایر نفت و گاز در کشور، می توان خوراک مورد نیاز صنعت پتروشیمی ایران را در دهه های پیش رو تضمین و تأمین کرد که این موضوع ضمانتی برای حضور سرمایه گذاران در طرح های توسعه ای است.
حرکت به سمت خوراک ترکیبی، یکی از راهکارهای مهم و کاربردی برای صنعت پتروشیمی است. صنعت پتروشیمی به این نتیجه رسیده است که اجرای طرح های خوراک ترکیبی، سودآوری طرح های خوراک مایع را به مقدار خیره کننده ای افزایش می دهد. همچنین مهم ترین مزیت استفاده از این خوراک ها در طرح های جدید، ایجاد تنوع در سبد تولید محصولات، افزایش تاب آوری، تکمیل زنجیره های ارزش و جلوگیری از توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی است.حالا دیگر سال هاست مهم ترین مؤلفه توسعه صنعت پتروشیمی، در اختیار داشتن سبد متنوع و مطمئنی از انواع خوراک های مایع و گاز است و تا زمانی که خوراک کافی و پایدار وجود نداشته باشد، توسعه ای در صنعت پتروشیمی اتفاق نخواهد افتاد. موضوع تنوع خوراک پتروشيمي ها، توجه به زنجيره ارزش محصولات پتروشيمي و توسعه صنايع پايين دستي از موارد مهمي بوده اند که در دستور کار صنعت پتروشيمي قرار دارد و ميزان خوراک مصرفي فعلي و برنامه آينده اين صنعت هدف آينده را نشان مي دهد. باید توجه داشت که دسترسي به خوراک هاي متنوع، مهم ترين مزيت ايران براي توسعه صنعت پتروشيمي است و پیگیری این موضوع در کنار اجرای پروژه های مهم و تاثیرگذار پروپيلن و طرح هاي پيشران ، صنعت پتروشیمی را وارد فاز جدیدی از توسعه می کند. به این معنا که پیگیری و اجرای چند مولفه مهم و همزمان شامل تنوع خوراک ، توسعه پایین دست و تکمیل زنجیره ارزش باعث می شود تا صنعت پتروشیمی خود را در موقعیتی مستقل و فرا منطقه ای ببیند. پتروشیمی ها به عنوان مجموعه هایی خصوصی و مستقل از دولت فارغ از توان مالی و فنی، انگیزه بیشتری برای تامین خوراک مجتمع های خود به قیمت مشارکت در پروژه های دیگر را دارند . امروز شاهد هستیم که بسیاری از هلدینگ ها و پتروشیمی های بزرگ همچون خلیج فارس برای تامین خوراک مجتمع های داخلی خود، اقدام به سرمایه گذاری روی پروژه های مهمی همچون جمع آوری گازهای همراه کرده است. در عین حال مگا پروژه های بزرگی همچون هرمز در عسلویه و الماس در ماهشهر با توجه به همین الزامات خوراک ترکیبی برنامه ریزی شده اند. به این ترتیب اینکه پتروشیمی ها خودشان تامین کننده خوراک مورد نیاز خودشان باشند، یک راهبرد و حرکت موثر در جهت تقویت داخلی است و وزارت نفت در دولت سیزدهم با تاکید بر این برنامه ریزی تلاش می کند با صنعت پتروشیمی و برنامه های اثرگذار آن همراهی کند. علاوه بر این پروژه ها،طرح هایی همچون «ویستا انرژی ارغوان در عسلویه »و «طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا» از دیگر پروژه های خوراک ترکیبی هستند و این امید را بیشتر می کنند که صنعت پرسود پتروشیمی برای آینده خود، کمبود خوراک نخواهد داشت.
همراهی با پرستاران بیمارستان نفت تهران
سمیه راهپیما پرستاری از جمله مشاغلی است که سختی های خود را دارد و بسیاری از ما از این شغل پر مسئولیت اطلاع چندانی نداریم. کسانی که این شغل پرمشغله را دارند، با برخوردهای مستقیم از سوی بیمار یا همراهان او روبه رو هستند؛ از این رو لازم است درعین لطافت روح، از روحیه ای مقاوم در رویارویی با افراد برخوردار باشند. چندی پیش فرصتی دست داد تا با برخی پرستاران بیمارستان صنعت نفت تهران گفت وگو کنیم. آنها از حرفه و سختی کارشان حرف زدند و از این که این شغل درکنار علاقه و عشق به کار به انگیزه جهت ادامه آن نیاز دارد، سخن گفتند که چکیده ای از آن در ادامه می آید.
رفت و آمد دراین بیمارستان زیاد است، برخی می آیند تامراحل درمان را طی کنند و برخی که سلامت خود را بازیافته اند، راه خروج درپیش می گیرند؛ بعضی نوزادی را هدیه دنیا می کنند وبرخی هم هدیه آخرت می شوند؛ اینها و مواردی از این دست، صحنه هایی است که کادردرمان بیمارستان صنعت نفت تهران به ویژه پرستارانش، همواره با آن روبه رو می شو ند.
«اطلاعات، نخستین واژه ای است که هنگام ورود به چشم می خورد؛ میزکانتر با نوشته ای باهمین مضمون که معمولا بادو پاسخگو راهنمایی به مراجعان را انجام می دهد. این بخش همچون دیگرقسمت ها برای خود دنیایی دارد؛ دنیایی که دست کم چندساعتی را باید با متصدیانش گذراند تا درکی از شرایط کار پشت این میز برایتان ایجاد شود.
با راهنمایی متصدی این بخش، دفتر امور پرستاری و مامایی در طبقه اول بیمارستان می شود اولین ایستگاه برای گفت وگو.
با بالا رفتن از چند پله، دفتر امور پرستاری و مامایی در مقابل دیدگانم قرار می گیرد. رفت و آمد پرستاران به اتاق بیماران برای رتق و فتق امور مربوط به آنها، تلاشی است وصف ناشدنی.
مدیریت امور پرستاری و مامایی این بیمارستان به عهده زهرا نوری نیارکی است که سال 1395 مسئولیت این بخش را عهده دار شده است و سابقه کار در بخش های سی سی یو، پست سی سی یو، اورژانس، جراحی قلب باز و جراحی مردان را دارد.
وقتی از او دلیل انتخاب حرفه پرستاری را می پرسم، می گوید: از کودکی به کار درمان علاقه داشته داشته ام و از همان دوران احساس می کردم این حرفه کارایی زیادی در زندگی شخصی خودم هم خواهد داشت.
او پرستاری را شغلی پر فراز و نشیب می داند و ادامه می دهد: باید عاشق آن باشی تا بتوانی با بیماران رنج دیده و همراهان نگران، همدردی کنی و شنوای حرف هایشان باشی و درعین حال به آنها روحیه بدهی. بسیاری از بیماران هستندکه بیشتر به یک گوش شنوا نیاز دارند، از این رو صبر و حوصله از ارکان اساسی حرفه پرستاری به شمار می رود، او شغل پرستاری را دارای فراز و نشیب های زیادی می داند که باید عاشق آن بود تا بتوان با بیماران رنج دیده و همراهان نگران هم درد بود. نوری نیارکی گریزی هم به دوران همه گیری کرونا می زند و با یادآوری آن روزهای سخت و طاقت فرسا می گوید: در آن روزها شاغلان صنف های دیگر دورکار و یا تعطیل بودند، اما پرستاران تنها قشری بودند که وجودشان در محیط های بیمارستانی ضروری بود. در آن دوران که ویروس کرونا دمادم جان هموطنان را می گرفت، ما هم به عنوان پرستار درگیر بودیم و می بایست از افراد بدحال مراقبت می کردیم تاروند بهبود نسبی رابرای بازگشت به زندگی طی کنند. بیمارانی که خانواده های آنها حاضر به نگهداری شان در خانه نبودند و پرستاران با وجود داشتن فرزندان کوچک یا پدر و مادر، با ریسک بالا سر کار خود پرقدرت تر از همیشه حاضر می شدند تا با خدمات خود سدی باشند در برابر این ویروس منحوس. به گفته او از ابتدای همه گیری کرونا (بهمن1398) تا 30 آذر1401، بنابرآمارهای ثبت شده 6 هزار و 200 نفر در این بخش از بیمارستان بستری شدند و موارد بستری در آی سی یو نیز به 834 نفر رسید، ضمن آنکه تعداد مراجعه کنندگان سرپایی به لاین خاکستری هم 89 هزار 812 نفر بود.
مدیرامور پرستاری و مامایی بیمارستان نفت تهران پس از مکثی کوتاه به برخی مشکلات حرفه پرستاری اشاره و تصریح می کند: به دلیل ماهیت حرفه پرستاری، بیش از دو سوم نیروهای این واحد را پرستاران زن که با مشکلات خاص خود نیز روبه روهستند، تشکیل می دهند. مثلا برخی از آنها سرپرست خانواده هستند و مسئولیت سنگین اداره زندگی را به دوش می کشند و برخی نیز دارای فرزند زیر6 سال هستند و دوران بارداری و شیردهی همچنین اضافه کاری به آنها تعلق نمی گیرد و این مهم مشکلات جانبی زیادی را برایشان به وجود می آورد و گاه به منفک شدن از کار می انجامد.
نوری نیارکی مهاجرت پرستاران پیمانکار را از دیگر مشکلات واحد امور پرستاری برمی شمرد و می افزاید: از آنجا که نیروی پیمانکار امنیت شغلی ندارد، می تواند به مهاجرت و کار در نقطه ای دیگر از دنیا فکر و به آن عمل کند. جایگزینی این افراد کار ساده ای نیست، ضمن آنکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در جذب نیرو همانند دیگر بخش ها معذوریت دارد.
او ادامه داد: بیشتر پرستاران پیمانکاری به دلیل تامین مایحتاج زندگی خود افزون بر کار در بیمارستان به انجام همین حرفه در جای دیگر می پردازند و این امر ضمن خستگی مفرط بر آستانه تحمل آنها نیز تاثیر می گذارد. این مسئول امور پرستاری بیمارستان نفت تهران تقاضایی هم از مسئولان دارد و آن این که برای جذب نیرو مساعدت لازم را داشته باشند.
وی ادامه می دهد: در دو سال گذشته، 26 بازنشسته و 11 مورد انصرافی داشته ایم و هنوز نتوانسته ایم نیرویی جایگزین آنها کنیم. همچنین به دلیل سختی کار، برخی پرستاران با مشکل کمر درد، گردن درد و بیماری های خاص روبه رو می شوند که برای وخیم تر نشدن شرایط شان، کمیسیون پزشکی تشکیل می شود. برای رفع مشکلات موجود بامدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نشست هایی برگزار و قول های مساعدی برای رفع مشکلات موجود داده شده است که انتظار می رود در آینده نزدیک، به این قول ها عمل و شرایط کاری پرستاران بهتر شود.
صحبت درباره پرستاری و سختی کار این حرفه مقدس به امور پرستاری و مامایی محدود نمی شود. اورژانس بخش دیگری است که افرادی باروحیه دوچندان می خواهد. بخشی که کارکنان آن در بدو ورود بیمار بدحال، رسیدگی های اولیه را انجام می دهند.
در بخش اورژانس نکته ای جلب توجه می کند و آن این که برای کاهش میزان استرس بیمار از رنگ های خنثی مانند طوسی با پرده های نارنجی استفاده می شود. از این بخش به عنوان قلب بیمارستان یاد می شود، زیرا هر بیمار بدحالی در ابتدا وارد این بخش می شود و پس از تریاژ و ویزیت پزشک، این پرستاران هستند که بر بالین بیمار حاضر و آماده ارائه خدمات می شوند.
این واحد نیازمند پرستارانی با صبر و حوصله بالاست تا به بیماران بدحال و همراهان نگران آنها این امید را بدهند که کار بیمارشان به بهترین نحو ممکن انجام می شود. محبوبه فلاحتی، معاونت پرستاری اورژانس، مسئولیت این بخش بیمارستان نفت تهران را به عهده دارد.
آرامش خاصی در چهره اش هویداست و در کمال آرامش و متانت صحبت می کند، او بیش از 20 سال است که در حرفه پرستاری فعالیت می کند، از بچگی این شغل را دوست داشته است، اما وقتی وارد کار می شود با تفاوت های قابل توجه تفکر دوران بچگی و واقعیت روبه رو می شود.
او که دو فرزند (یک پسر یک ساله و یک دختر 10ساله) دارد، می گوید: بعد از ازدواج وبه دنیا آمدن فرزندانم با مشکلاتی نظیر مدیریت کردن کار و زندگی روبه رو شدم، زیرا وقتی فرزندم بیمار می شد، نمی توانستم همکار دیگری را جایگزین و خودم از او مراقبت کنم. در تنهایی هایش و نبود من به عنوان مادر، مسئولیت بر دوش پدر بزرگ، مادر بزرگ و یا مهد کودک بود. وقتی سر کار خود حاضر می شدم از یک سو به فرزند بیمارم فکر می کردم و از سوی دیگر به کارم و این موجب می شد تا در کارم خیلی متمرکز نباشم.
البته رفته رفته بابزرگتر شدن فرزندانم وکاهش مشکلات، متوجه این موضوع هم شدم که با وجود همه مشکلاتی که شغل پرستاری دارد، این حرفه را دوست دارم و می خواهم آن را ادامه دهم.
فلاحتی با بیان اینکه پرستاری شغل شادی نیست و برای ادامه آن تنها باید این حرفه را دوست داشت و به آن علاقه مند بود، می گوید: وقتی دخترم هشت سال داشت، یک روز از من پرسید، مامان این همه شغل در دنیا وجود دارد، چرا شغل پرستاری را انتخاب کردی که زندگی ما را نیز تحت الشعاع قرار داده و در خانه نیز درگیر بیماری دیگران هستی. جواب خاصی نداشتم که به او بدهم، اما بعدها به او گفتم که هرکسی سرنوشتی دارد و شاید خدا من را انتخاب کرده تا به دیگران کمک کنم.
او می گوید: همسرم از همان ابتدا با شغلم کنار آمده و در این راه خیلی کمکم کرده است. اگر حمایت های او نبود، هرگز نمی توانستم تا این سابقه پیش بروم و فرزندان خود را بزرگ کنم و در کنار آن به فامیل و دوست آشنا هم خدمات ارائه دهم.
فلاحتی حرفه پرستاری را در کلمه فداکاری معنا می کند و ادامه می دهد: زمانی که بیماری با درد و رنج می آید، کنارمشکلات جسمی، مشکلات روحی و خانوادگی نیز دارد. علاوه بر درمان جسم، التیام دهنده روح او با گوش دادن به صحبت هایش می شویم. وقتی با جان و دل برای بیمار وقت می گذاریم، در جای دیگر امدادهایی را دریافت می کنم و هیچگاه در زندگی شخصی خود به مشکلات پیچیده و غیر قابل حل برخورد نکرده ام.
معاون پرستاری واحد اورژانس بیمارستان صنعت نفت تهران می گوید: یکی فقط برای درآمدکار می کند، اما شماری از افراد هم هستند که باشغلشان زندگی می کنند. من با شغلم زندگی می کنم، مریض های سرطانی را می دیدیم که آخر عمرشان است و رفتار همراهان مریض، نوع تفکر مریض ها، همه صحبت هایی که با آنها می کردم، وقتی به خانه می رفتم درباره شان فکر می کردم که دیدگاه آدم ها به زندگی چقدر متفاوت است. اعتقاد دارم هر کاری که در زندگی انجام دهیم، نتیجه خوبی و بدی آن به انسان باز می گردد.
او ادامه می دهد: پرستاری شغلی است که وقتی درخانه هستی نیز به آن فکر می کنی و ارتباطمان با خدا بهتر می شود.
از فلاحتی در مورد سختی کارش می پرسم که در پاسخ می گوید: من کارمند رسمی نفت هستم و مشکلی در این زمینه ندارم، اما مهم ترین دغدغه ام همکاران پیمانکار است، زیرا زمانی که بیمار می شوند، به خاطر کمبود نیرو نمی توانند مرخصی استعلاجی بگیرند.
در ادامه راه برای تهیه این گزارش، بخش آی سی یو قلب پیش رویم قرار می گیرد که در آن دو بیمار تحت عمل جراحی قرارگرفته بودند و برای پایین آمدن از تخت و چند قدم راه رفتن پرستاران زیر بغلشان را گرفته بودند.
یکی از آنها نازنین مقدم نام داشت و ازسال 1383 مشغول به کار شده و از همان ابتدا نیز در همین بخش (بخش آی سی یو قلب) فعالیت خود را شروع کرده است.
به گفته همکارانش او در دوران کرونا، همانند دیگر پرستاران کشور، دوشادوش کادر درمان بوده و درهمین حین با سرایت این بیماری به پدر و مادر، متاسفانه مادر خود را از دست می دهد و غم سنگینی را بر دل او و خانواده می گذارد.
در همکلامی با وی می گوید: اگر از من بپرسند که چنانچه به عقب باز گردی، آیا دوباره پرستاری را انتخاب می کنی یا خیر با قاطعیت به او پاسخ خواهم دارد «بله» زیرا همواره نتیجه دعای بیماران را در زندگی شخصی خود دیده ایم. مقدم بابیان اینکه باید عاشق حرفه پرستاری باشیم تا بتوانیم سختی های آن را پشت سر بگذاریم، ادامه می دهد: وقتی به بیماری خدمات درمانی ارائه می دهیم، آنها را از اعضای خانواده خود می دانیم، با این رویکرد بسیاری از سختی های دوران کارمان کمرنگ تر می شود.
اتاق عمل، نوشته ای است که هم خوف دارد و هم رجا، هم زندگی در آن ادامه می یابد و هم ممکن است با وجود همه تلاش ها به حیات «نه» بگوید.
جواد شریف، سرپرستار اتاق عمل است و برای همصحبتی با وی لازم به ایزوله شدن یعنی پوشیدن کاور کفش یک بار مصرف به همراه گان آبی رنگ است.
شریف که 28 سال سابقه کار و کارشناسی اتاق عمل را دارد، می گوید: دو دختر دارم که یکی از آنها دانشجوی رشته پزشکی است و دیگری هم برای کنکور آماده می شود. همسرم نیز ماماست و به دلیل نزدیک بودن با شغلم به شیفت های عصر و شب آگاهی دارد و مشکلات حرفه ام را هم از همان ابتدا پذیرفته است.
وقتی با او صحبت می کنم، از دستگاه پیچ پزشکان که در اتاق او نصب است، پزشکان را به اتاق های مختلف عمل فرا می خوانند. او که اکنون علاقه فراوانی به حرفه خود دارد، می گوید: کسانی که کنکور امتحان می دهند، علاقه به رشته پزشکی دارند و وقتی نمی توانند در آن قبول شوند، رشته های دیگر را انتخاب می کنند و من نیز کارشناس اتاق عمل را انتخاب کردم. اما بعد از اینکه وارد کار شدم، به نوع کارم علاقه مند شدم و این باعث پیشرفتم شد و در بسیاری از مراکز سطح تهران کار کرده ام.
شریف با آرامشی که در چهره و متانتی که در رفتار دارد، به تفاوت اتاق عمل با بخش های بالینی اشاره می کند و می گوید: در بخش بالینی بیمار با دارو درمانی و مراقب های پرستاری خوب می شود، اما در اتاق عمل مشکلاتشان باعمل جراحی برطرف می شود. رشته کارشناسان اتاق عمل پرستاری نیست بلکه اتاق عمل یا بیهوشی خوانده اند.
به گفته او، بیشترین کاری که برای بیمار از سوی کارشناسان اتاق عمل و بیهوشی صورت می گیرد، کنترل استرس و مشکلات بیماران است و در کنار تیم جراحی علائم حیاتی بیمار را بررسی می کنند. این سرپرستار اتاق عمل ادامه می دهد: هر کسی در زندگی سعی می کند تجربه اش را در اختیار دیگران بگذارد تاکنون در طول دوران خدمتش این آرزو محقق شده وتوانسته است کمک حال دوست و آشنا و بیمار باشد. او در بخش دیگری از صحبت های خود خطاب به بیماران می گوید: گاهی اوقات مردم احساس می کنند وقتی واردیک بیمارستان می شوند، دردها و مشکلات آنها بیشتر می شود، اما اطلاع ندارند وقتی دیر به بیمارستان مراجعه می کنند، شرایط بهبود به سختی حاصل می شود و توصیه می کنم که حتما آزمایش های سالانه طب صنعتی را انجام دهند. بیشتر افراد فکر می کنند که مشکلات بتازگی برای آنها ایجاد شده است، اما در حقیقت سال ها مشکلات با آنها بوده و از آن بی خبرند.
در پایان گزارش به سمت بخش بستری اطفال می روم، واحدی که وقتی کودکان کوچک را روی تخت بیمارستان می بینیم، دلمان ریش می شود. در آنجا یک خواهر و برادر بستری بودند و خواهر به دلیل سن کمی که داشت نمی توانست خود را محبوس در اتاق ببیند که دست از شلوغ کاری و کنجکاوی بردارد. در اتاق دیگر دختر بچه ای بستری بود که جراحی دندان انجام داده بود و به دلیل دردی که داشت، کم طاقت شده بود. در ادامه راه سارا آذریان، سرپرستار این بخش به ما ملحق می شود و در مورد خدماتی که در این بخش به کودکان داده می شود، توضیح می دهد. او سابقه 25 ساله دارد و از سال 1369 از طریق دانشگاه نفت وارد این حرفه شده است. آذریان می گوید: اطفال به دلیل سن کمی که دارند، حساسیت خانواده ها روی آنها بیشتر است و ما نیز از نظر عاطفی به آنها وابسته می شویم، زیرا کودکان را برای همکاری با خودمان جهت فرآیند درمان باید با ترفندهای مختلفی مانند جایزه، دادن اسباب بازی یا پخش موزیک سرگرم کرد؛ از این رو یک کودک تمام نفرات پرستاری این بخش را درگیر می کند.حین مصاحبه صدای جیغ و گریه یکی از کودکان را می شنوم که پرستاران خود را بلافاصله بر بالین او می رسانند و سعی می کنند او را از این حالت در بیاورند، او ادامه می دهد: پرستار با روح و جسم خودش درگیر است و این تصور برای همگان وجود دارد که به دلیل اینکه بیماری و فوت زیاد دیده ایم، چشممان عادت کرده است، این تفکر کاملا اشتباه است، زیرا فوت یک نفر در روحیه ما خیلی تاثیرگذار است.
در پایان راه و بعد از خداحافظی از پرستاران بیمارستان نفت تهران دائم به این فکر می کنم یک پزشک بیمار را ویزیت می کند و بعد از ارائه توصیه های لازم، بیمار را ترک می کند، اما این پرستار است که 24 ساعت شبانه روز با بیمار در ارتباط است و تا مرخص شدن او، از هیچ گونه خدمتی دریغ نمی کند.
حرفه پرستاری عشق و علاقه خاصی می خواهد تا با وجود تمام مشکلات در زندگی شخصی بتوان با روحیه خوب بر بالین بیمار حاضر شد. پرستاران استرس و اضطراب های خود را پشت مسئولیت پذیریشان مخفی می کنند تا بیمار در کمال آرامش و به دور از هر گونه هیاهو باشد. به آنها دست مریزاد و خدا قوت می گوییم. امید داریم تا مشکلاتی بر سر راه این حرفه وجود دارد، با مساعدت مسئولان مربوطه هموار شود.
انفجار و آتش سوزی در سکوی گازی
حدود ساعت14:27، حادثه انفجار و سپس آتش سوزی روي خط22 اينچ در محلPig launcher (شروع کننده پیگ) در عرشه اصلی ) ( Main deck سكو اتفاق می افتد. به دنبال شروع آتش سوزی و زبانه کشیدن شعله های آتش و همچنین وسايل قابل اشتعال از جمله کانکس ها، آتش بالای سکو (Top deck) را فرامی گیرد؛ اما دیوار انفجاری (Blast wall) که حائلی بین اين خط لوله منفجر شده با اتاق کنترل و دیگر قسمت هاي فرايندي ایجاد کرده، باعث کاهش خسارت و آتش سوزی نواحی فرايندي و صدمات جانی بسیار حائز اهمیت می شود.
در زمان وقوع حادثه، دو نفر در اتاق کنترل سكو و مابقی در بالای سکو حضور داشتند که با شنیدن صداي انفجار و شروع آتش سوزی، کارکنان روي سكو به طرف پل مشعل فرار کرده و با رسیدن کشتی از طريق Bridge support tripod jacket که در وسط پل مشعل واقع شده بود و با استفاده از توری اسکرامبل، حدود ساعت15:27 از سكو خارج می شوند. در زمان حادثه، 8کشتی در نزديكی سكو حضور داشتند که با شروع آتش سوزی، همه کشتی ها به طرف سكوي حادثه دیده حرکت کرده و دو کشتی به منظور مقابله با آتش سوزی، حدود ساعت 13:45در اطراف اين سكو مستقر شده و بعد از 10 دقیقه، عملیات اطفا آغاز می شود. عملیات اطفای حريق تقریبا یک ساعت به طول می انجامد و در نهايت آتش در ساعت 18:27روز حادثه خاموش می شود. به منظور جلوگیري از برگشت آتش، کشتی ها عملیات خنک کردن (Cooling) را تا ساعت 20:30 ادامه داده و در نهایت، عملیات در اين ساعت خاتمه می یابد.
ضخامت سنجی لاين ها، بخصوص در ناحیه PIG Launcher و به کارگیری پیگ هوشمند به منظور بررسی وضعیت داخلی کل خط لوله در سكو از نظر خوردگی، توصیه اکید می شود.
ارزيابی و به کارگیری مواد ضدخوردگی مناسب در خطوط جريانی تمامی سكوها
حصول اطمینان از در سرويس بودن آشكارسازهاي گازهاي سمی و گازهاي قابل اشتعال
ارزيابی ريسك تمامی فعالیت هاي فرايندي و غیرفرايندي
نصب تجهیزات پايش خوردگی به منظور مديريت خوردگی
تهیه و تدوين راهنما و دستورالعمل مديريت خوردگی در سكوهاي گازي
خوردگی های متنوعی در تمام بخش های صنعت نفت وجود دارد که همواره باید مورد پایش قرار گیرند.
پایش خوردگی بسیار ساده است و می توان قبل از آسیب جدی به تاسیسات نفتی، از وقوع آن جلوگیری کرد.
طبقه بندی خوردگی
خوردگی هایی که می توان بر اساس ظاهر و شکل فلز خورده شده طبقه بندی کرد و با چشم غیرمسلح نیز قابل تشخیص است، عبارتند از:
خوردگی یکنواخت (Uniform Attack)
خوردگی گالوانیک(Galvanic Corrosion)
خوردگی شکافی یا شیاري(Crevice Corrosion)
جدایش انتخابی (Selective Leaching)
خوردگی بین دانه ای(Intergranular Corrosion)
خوردگی حفره ای یا حفره دار شدن(Pitting Corrosion)
خوردگی سایشی (Erosion Corrosion)
خوردگی تنشی(Stress Corrosion)
خسارت هیدروژنی(Hydrogen Damage)
متداول ترین روش به منظور جلوگیري از خوردگی، انتخاب فلز یا آلیاژ مناسب برای کاربرد مورد نظر است. این روش در واقع مهم ترین راهکار براي جلوگیري یا کم کردن خسارت حاصل از خوردگی است. پس از انتخاب فلز مناسب، می توان از روش های تکمیلی نیز براي محافظت در برابر خوردگی استفاده کرد. مهم ترین این روش ها عبارتند از:
حفاظت کاتدي (Cathodic Protection)
استفاده از بازدارنده ها (Inhibitors)
نصب روکش و غلاف ها (Sheating)
اعمال پوشش و رنگ آمیزی(Coating/Painting)
هر یک از این روش ها بر اساس موقعیت سازه و نو ع خوردگی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
پژوهشگاه صنعت نفت با اتکا به نیروی انسانی در پروژه های بالادست و پایین دست حضور دارد
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت جايگاه و نقش بی بدیلی در صنعت نفت دارد؛ به گونه ای که در چند دهه فعالیت خود توانسته است به عنوان یک بازوی پژوهشی و فناورانه در کنار صنعت نفت و زیرمجموعه های آن عمل کند، اما آنچه بیش از هرچیزی به عنوان سرمایه این مجموعه محسوب می شود، نیروی انسانی و پژوهشگرانی هستند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ارتباط با پژوهشگاه فعال هستند. پژوهشگاه صنعت نفت در این سال ها در کنار نیروی انسانی پژوهشگری که جذب کرده، از همراهی و کمک پژوهشگران و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه های دیگر نیز به صورت مقطعی یا در پروژه های مختلف بهره برده است. این پتانسیل که پژوهشگاه به شکلی انحصاری از آن برخوردار است، تبدیل به یکی از مهم ترین کارکردهای پژوهشگاه صنعت نفت شده است و مجموعه صنعت نفت هم آن را ارج می نهد.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان نقطه اتصال نيازهاي صنعت و تحقيقات دانشگاهي، توانسته است در دوره های مختلف در صنعت نفت، همراهی خود را با پروژه های مهم پایین دست، میان دست و بالادست ادامه دهد و درکنار پوشش پروژه های نفت و گاز و پتروشیمی،حامی محققان و پژوهشگران مراکز دانشگاهی داخل و خارج از کشور به عنوان سرمایه های علمی باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت به دليل قابليت هاي انساني، تجربه طولاني در پروژه های اجرایی متنوع و حساس و تجهيزات به روزآمد و استاندارد، همواره در اولین رتبه ها برای ارجاع به بخش های مختلف صنعت نفت بوده است. این مجموعه با چند زیرمجموعه و پردیس تخصصی و اجرای طرح هایی برای همکاری با دانشجویان مقاطع مختلف توانسته است نگاه و توجه مراکز دانشگاهی را به خود جلب کند و در میان این مراکز علمی و تحقیقاتی سرآمد باشد. پژوهشگاه صنعت نفت با همكاري محققان خود در سال هاي اخير دو گروه لايسنس هاي فرايندي و توسعه، بومي سازي و توليد مواد شيميايي را در دستور کار داشته است.
به عنوان نمونه تنها یکی از پردیس های آن یعنی پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت، توانسته است قرارداد ۴۴ واحد فرايندي را در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به امضا برساند. خوشبختانه طراحي و تامين لايسنس تمامي ۴۴ واحد فرايندي در پژوهشكده هاي مختلف پرديس پايين دستي تامين شده است كه از اين ميان مي توان به طرح توسعه پالايشگاه كرمانشاه اشاره كرد. افزايش ظرفيت این پالایشگاه از ۲۰ هزار بشكه به ۴۰ هزار بشكه و همچنين كيفي سازي محصولات بخشي از پروژه مشتركي است كه ميان پژوهشگاه صنعت نفت و شركت پالايش نفت كرمانشاه انجام شده است.
توليد كك اسفنجي شركت پالايش نفت بندرعباس، يكي دیگر از فعاليت هاي اثربخش اين مجموعه بوده است که به واسطه آن 120 هزار نفر- ساعت کار انجام و حدود ۱۰۰ هزار بشكه از برش هاي مختلف پالايشگاه به عنوان خوراك براي توليد كك اسفنجي و كيفي سازي محصولات استفاده شده است. به کمک محققان این پژوهشگاه ۱۴واحد فرايندي از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در شركت پالايش نفت بندرعباس طراحي شد كه ۸ واحد آن تحت لايسنس پژوهشگاه بوده است.
یکی دیگر از مهم ترین پروژه هایی که با همراهی و اثرگذاری محققان و پژوهشگران این مجموعه به نتیجه رسیده است، پروژه مركاپتان زدايي (DMC) است. تامين ليسانس و همچنين انجام كليه خدمات مهندسي این پروژه، جزو مهم ترين فعاليت هاي پژوهشگاه صنعت نفت در اين پروژه ملي بوده است. به عبارت ديگر، طراحي مفهومي، پايه، تفصيلي و همچنين مهندسی ساخت، نصب و راه اندازي فعاليت هاي پژوهشگاه صنعت نفت محسوب مي شوند.
می توان گفت که پژوهشگاه صنعت نفت ويژگي متمايز كننده نسبت به ساير مراكز پژوهشي و فناورانه در کشور دارد. با توجه به همین مزیت هاست که زیرمجموعه های صنعت نفت و حتی بیرون از آن مي توانند از نظر فني، اجرايي، عملياتي، زير ساخت و نيروي انساني كاملا به پژوهشگاه صنعت نفت اعتماد كنند و از جهت لايسنس و دانش فني، صرفه جویی ارزی و ریالی، کیفیت و مدت اجرای پروژه و... خیالشان راحت باشد. این پروژه های اثرگذار پژوهشگاه صنعت نفت با نقش جدی محققان و دانشجویان ادامه دارند و به ثمر می نشینند و به همین دلیل است که پژوهشگاه صنعت نفت برنامه ها و طرح هایی را برای افزایش این همکاری و اشتراک نظر اجرایی کرده و «طرح میزبانی» از دانشجویان دکترا هم در همین مسیر بوده است. این طرح که از سال 99 شروع شده، تاکنون توانسته است تعداد قابل توجهی از دانشجویان در مقطع دکترا را در مسیر پروژه های مهم و کاربردی صنعت نفت قرار دهد و ازقابلیت علمی و پژوهشی آنها استفاده کند. به این ترتیب که چنانچه پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکترا دانشجویان در قالب موضوعات صنعتی و نیاز محور صنعت نفت باشد، حضور مجموعه ای نظیر پژوهشگاه صنعت نفت می تواند بستر مناسبی را برای پیشبرد اهداف دانشجویان فراهم کند. این طرح که با توجه به نیازسنجی صنعت نفت و در ارتباط با دانشگاه ها بوده، در جهت رشد و ارتقای دانشجویان بسیار ثمر بخش بوده است. تاکنون و برای طرح میزبانی از دانشجویان، صدها موضوع پژوهشی مورد نیاز صنعت در اختیار دانشجویان قرار گرفته و آنها با استفاده از ظرفیت های موجود در پژوهشگاه می توانند این موضوعات را پیگیری کنند و به نتایج مثبتی دست یابند.
آنطور که مسئولان پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرده اند، طرح میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت همسو با اجرای سیاست همکاری بین مراکز دانشگاهی و صنعت نفت کشور و با هدف باز کردن درهای پژوهشگاه به روی محققان و جامعه علمی کشور در مرحله اجرا قرار گرفته است.
اجرای این طرح، امکان بهره گیری از ظرفیت های سخت افزاری، دانشی، کارگاهی، آزمایشگاهی پژوهشگاه صنعت نفت را به منظور خدمت رسانی به بدنه علمی کشور از طریق پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی فراهم می کند.
با توجه به اهتمام جدی وزارت نفت در توجه و همکاری با مجموعه های دانش بنیان در سال های گذشته تاکنون و به خصوص در سال 1401، فرصت و شرایط خوبی برای همکاری پژوهشگران و دانشگاهیان فراهم شده است. پژوهشگاه صنعت نفت در حداقل یک سال اخیر تلاش کرده اند به کمک مجموعه های فناور و دانش بنیان که متشکل از دانشجویان و پژوهشگران جوان هستند، بخش زیادی از پروژه های در دستور کار خود را جلو ببرند. آنچه آشکار است این است که ارتباط و همکاری ای که بین این مجموعه پژوهش محور در صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز فناوری، دانشجویان سطوح مختلف و بدنه صنعت نفت و حتی بیرون از صنعت نفت برقرار شده، بسیار مفید و پرسود است.
پژوهشگاه صنعت نفت با همین رویکرد اولویت در بهبود عملکرد برای نیروی انسانی و پژوهشگران، توانسته است بیشترین پروژه ها را به نتیجه برساند و خود را از مجموعه ای صرفا پژوهشی و دانشگاهی به مجموعه ای اثرگذار در پروژه های اجرایی تبدیل کند. تا آنجا که مدیریت جدید آن به دنبال اصلاح آیین نامه های داخلی برای حضور مستقیم و اثرگذاری بیشتر در پروژه هاست.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد: هیچ کمبودی در تأمین سوخت کشور در هیچ یک از مناطق و نواحی زیرپوشش وجود ندارد و توزیع نفت گاز نیز روند مطلوب و روال عادی دارد.
در این اطلاعیه آمده است: «به مردم عزیز کشورمان این اطمینان خاطر را می دهیم با ذخیره سازی مناسب، در حوزه توزیع سوخت به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز هیچ مشکلی وجود ندارد و تمام تلاش کارکنان شرکت ملی پخش برای توزیع فرآورده به نحو احسن در حال انجام است، ضمن اینکه توازن تولید و مصرف نفت گاز در کشور روال عادی دارد و رانندگان خودروهای سنگین همانند سایر مصرف کنندگان فرآورده های نفتی مطابق با روال همیشگی و مبتنی بر میزان عملکرد خود که از سوی سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای اعلام می شود، از سهمیه متعارف بهره مند هستند.»
همچنین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در اطلاعیه ای دیگر اعلام کرد که سهمیه پایه ناوگان دیزلی افزایش یافت.
در متن این اطلاعیه نیز آمده است: «سهمیه پایه ناوگان دیزلی، به مقدار قابل توجهی بر اساس طبقه بندی ناوگان مبتنی بر تناژ حمل، افزایش یافته است.»
دبیر اتاق فکر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ارائه راهکارهای مناسب در قالب بسته های تصمیم ساز، مستندسازی دانشی و پشتیبانی فکری، همچنین ایجاد زمینه ای مناسب برای توسعه فردی، گروهی و سازمانی در این شرکت را سه مأموریت کلیدی اعضای اتاق فکر نام برد.
یاسمین جوادی با اشاره به نخستین نشست اتاق فکر که مردادماه امسال برگزار شد، گفت: مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در این جلسه حضور داشت که بررسی چالش های پیش رو، تلاش و تدوین برنامه ای برای برون رفت از این چالش ها در مسیر تحقق اهداف شرکت به ویژه توجه به سرمایه انسانی را مورد تأکید قرار داد.
وی افزود: از مردادماه با تشکیل نشست هایی مواردی در زمینه های مختلف از جمله ایجاد انگیزه برای کارکنان و اهداف و چشم انداز و سیاست های اصلی اتاق فکر بحث و تبادل نظر شد و در نشست های بعدی یک دوره آموزش یک روزه با هدف حل مسئله به صورت مشارکتی و خلاقانه با رویکرد علمی و با استفاده از تکنیک ها و روش های مختلف برگزار شد.
دبیر اتاق فکر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با بیان اینکه از سوی مدیرعامل و کارکنان شرکت پیشنهادها و مواردی از جمله طرح توسعه عادلانه واحدهای انرژی، انتخاب کارمندان نمونه و بررسی و ریشه یابی مشکلات و چالش های حوزه ناوگان حمل ونقل سوخت ارائه شده است، بیان کرد: رویکرد اتاق فکر بر مبنای Root Cause Analysis، یافتن دلایل و علل ریشه ای مشکلات، همچنین یافتن بهترین راه حل است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
خط انتقال برق کنگان به تلمبه خانه ۳ به عنوان یکی از سخت ترین خطوط سال های اخیر کشور، در طرح گوره – جاسک راه اندازی شد.
علی جعفرزاده، با اشاره به اتمام پروژه ۵۲ کیلومتری احداث خط انتقال برق تا تلمبه خانه شماره ۳ این خط لوله گفت: این پروژه از جمله پروژه های بسیار پیچیده انتقال برق در سطح کشور به شمار می رود که به واسطه آن تعدادی از روستاهای محروم در این مسیر نیز به شبکه سراسری برق متصل شده یا دارای برق پایدار است.
وی با تأکید بر اینکه برق مورد نیاز تلمبه خانه شماره ۳ خط لوله گوره - جاسک از پست برق کنگان تأمین می شود، افزود: تلمبه خانه شماره ۳ در روستای کورده و ۷۰ کیلومتری شهرستان جم واقع شده است.
مجری طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک ادامه داد: این خط انتقال برق به دو دلیل حائز اهمیت است، نخستین مورد این است که برق منطقه ای سال ها به دنبال احداث آن برای برق رسانی به روستاهای منطقه بود، اما به دلیل سخت بودن مسیر و دشواری کار مناقصه ای برای آن برگزار نمی شد یا در همان مراحل ابتدایی پیمانکاران به دلیل عبور خط از کوه های سخت مسیر از ادامه کار انصراف می دادند.
جعفرزاده افزود: طراحی و تأمین کالا به طور کامل از سوی پیمانکاران و سازندگان ایرانی انجام شده و احداث آن حدود یک سال تکمیل و برق دار شده است که مدیران و کارشناسان سازمان برق منطقه ای این زمان را رکوردی عالی می دانند و اعتقاد دارند این پروژه بیش از سه سال زمان نیاز داشت که شرکت مهندسی و توسعه نفت موفق به انجام آن در چنین زمان کوتاهی شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به نیاز روستاهای این منطقه به برق پایدار این خط انتقال برق کمک زیادی به رفاه مردم، بهبود وضع معیشت و کشاورزی منطقه به ویژه روستاهای دژگاه، دولت آباد و کورده و چند روستای دیگر می کند که پیش از این فاقد برق پایدار در فصول گرم بوده اند.
مجری طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک گفت: پست احداث شده در کنگان ۲، ۵۰ مگاوات است و یک پست ۵۰ مگاواتی نیز در کورده احداث شده و در مجموع ظرفیت خط انتقال برق کنگان تا تلمبه خانه شماره ۳ حدود ۲۵۰ مگاوات است که ۵۰ مگاوات مصرف برق در این تلمبه خانه خواهد بود و ظرفیت باقیمانده خط برای توسعه مناطقی که تاکنون برق نداشتند یا فاقد برق پایدار بوده اند استفاده می شود.
جعفرزاده افزود: تلمبه خانه های شماره ۳ و ۴ در جنوب استان فارس واقع شده اند.
شرکت ملی نفت ایران
چگونگی مراحل برداشت داده های مغناطیس هوایی، روند اجرا و مشکلات و موانع پروژه بعد از اجرای پروژه در منطقه زاگرس از سوی معاونت بررسی طرح های منابع هیدروکربوری مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران بررسی شد.
کارشناسان بخش زمین شناسی و اکتشاف معاونت بررسی طرح های منابع هیدروکربوری (نفت و گاز) مدیریت برنامه ریزی تلفیقی در روزهای ١٧ و ١۸ آبان ماه به منظور بررسی وضع پیشرفت فیزیکی پروژه مغناطیس هوایی زاگرس، از محل انجام عملیات برداشت داده های این پروژه در شهر عسلویه دیدن کردند.
در این مأموریت دو روزه، نشستی به میزبانی اداره برنامه ریزی و بررسی طرح های مدیریت اکتشاف در محل کمپ برگزار و چگونگی مراحل برداشت داده های مغناطیس هوایی، درباره روند اجرا و مشکلات و موانع پروژه بحث و بررسی شد و پس از آن، از هواپیما، ایستگاه زمینی و کارگاه پروژه در فرودگاه عسلویه بازدید به عمل آمد.
این پروژه به منظور پوشش و برداشت داده های مغناطیس هوایی در استان های فارس، هرمزگان و بوشهر در محدوده ای به وسعت ۸٠ هزار کیلومترمربع، در مدت ١۶ ماه تعریف شده که پیشرفت واقعی آن در زمان بازدید، ۱۳.۷ درصد گزارش شده است.
بنا به گفته کارشناسان ژئوفیزیک ناظر بر طرح، برداشت داده های مغناطیس هوابرد، با بالگرد و هواپیما انجام می شود که به دلیل هزینه بر بودن استفاده از بالگرد و سرعت کمتر برداشت داده ها نسبت به هواپیما، برداشت داده های مغناطیس هوایی از طریق هواپیما انجام می شود.
شرکت پتروشیمی اروند
پتروشیمی اروند که تاکنون موفق به داخلی سازی بیش از ۳۰ نمونه کاتالیست و مواد شیمیایی مصرفی مجتمع شده است، گام بلند دیگری برای ایرانی سازی برداشت تا تأمین همه کاتالیست ها و مواد شیمیایی مصرفی این مجتمع به شرکت های دانش بنیان داخلی سپرده شود. ۵۰ نوع کاتالیست و مواد شیمیایی در این مجتمع استفاده می شود که تاکنون ۳۲ نمونه از آن از سوی شرکت های دانش بنیان و فناور، داخلی سازی شده و با گام بلندی که در سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» برداشته شده است، بناست حدود ۱۱ هزار تن مصرف مجتمع پتروشیمی اروند به شرکت های ایرانی سپرده شود. بر اساس اعلام کمیته خودکفایی مجتمع پتروشیمی اروند، اعتماد به شرکت های داخلی در شرایطی تحقق یافته که نمونه های خارجی کاتالیست ها و مواد شیمیایی مصرفی این مجتمع در دسترس بوده و امکان تأمین آن از خارج وجود داشته است، بنابراین با توجه به راهبرد شرکت مبنی بر قطع وابستگی به خارج و تأکید بر بومی سازی و بهره گیری حداکثری از شرکت های دانش بنیان داخلی، تأمین کاتالیست ها و مواد شیمیایی مورد نیاز به شرکت های ایرانی سپرده شده است.
شرکت اویک
مدیرعامل گروه اویک با تشریح آخرین پیشرفت پالایشگاه ان جی ال 0031 دهلران از ورود برق، نصب تجهیزات سنگین و آغاز عملیات پیش راه اندازی در این پروژه خبر داد.
محمدجواد شمس با تأکید بر سرعت گرفتن روند پیشرفت پروژه ان جی ال 0031 دهلران در ماه های اخیر و اجرای آزمون مخازن و لوله ها، کالیبراسیون تجهیزات ابزار دقیق و تست تجهیزات برقی اظهار کرد: با تلاش شبانه روزی، برق ۱۱ کیلوولت این پروژه، ۳۰ آبان ماه از طریق استقرار و راه اندازی یک دستگاه ترانسفورماتور تأمین و نخستین گام برای آغاز عملیات پیش راه اندازی برداشته شد.
وی همچنین از حمل و نصب برج های دی متانایزر به عنوان بلندترین تجهیز کارخانه با طول حدود ۶۰ متر و وزن ۱۷۵ تن خبر داد که وظیفه جداسازی متان را در واحد ۴۰۰ به عهده دارد.
مدیرعامل گروه اویک نصب دیگر تجهیزات سنگین وزن مانند خشک کن ها، کمپرسورهای واحدهای 011، 021 و 005 و فلرهای ال پی - اچ پی را از دیگر اقدام های انجام شده در هفته های گذشته دانست و تأکید کرد: با نصب این تجهیزات و تمرکز بر تکمیل، آزمون و پیش راه اندازی تجهیزات تولید بخار، امیدواریم به زودی واحد یوتیلیتی مجتمع نیز راه اندازی شود.
شمس با بیان اینکه عملیات اجرا و آزمون لوله ها در مراحل پایانی قرار دارد، گفت: در بخش سیویل، ساختمان ها، سازه های فلزی و مخازن نیز فعالیت های اجرایی رو به پایان است و انتظار می رود تا پایان امسال همه فعالیت های این بخش ها به طور کامل تکمیل شود.
فراخوان شناسایی و ارزیابی صلاحیت مشاوران حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی برای اجرای طرح های مربوطه در سطح شرکت های تابع وزارت نفت تمدید شد.
پیرو الزام این معاونت به ارزیابی صلاحیت شرکت های مهندسان مشاور حوزه مدیریت دارایی فیزیکی برای ارائه فهرست بلند به شرکت های عملیاتی، فراخوان شناسایی و ارزیابی صلاحیت مشاوران حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی برای اجرای طرح های مربوطه در سطح شرکت های تابعه وزارت نفت تمدید می شود.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در نظر دارد به منظور پیاده سازی، استقرار و اجرای نظام مدیریت دارایی فیزیکی بر اساس تازه ترین ویرایش سند سیاست های کلی و الزام های نظام مدیریت دارایی های فیزیکی وزارت نفت و مجوز شماره ۱۵۷۵۹۲ مورخ ۱۴۰۱/۰۴/۰۵ سازمان برنامه و بودجه کشور، مطابق با شیوه نامه شماره ۰۲-MOP-AM-CAG مورخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۴ بر اساس الزامات سری استاندارد ایزو ۵۵۰۰۰ و مدل انجمن جهانی نگهداشت و مدیریت دارایی فیزیکی (GFMAM/IAM) بر مبنای مفاد قانون برگزاری مناقصات و فراخوان شماره ۵۳۱۳۱۳۴۰ که در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات درج شده است، صلاحیت مشاوران متخصص و فعال در زمینه پیاده سازی استقرار و اجرای نظام مدیریت دارایی فیزیکی را ارزیابی و اقدام به تهیه فهرست بلند کند.
از همه شرکت های متقاضی دعوت می شود بر اساس شیوه نامه ارزیابی صلاحیت مشاوران مدیریت دارایی های فیزیکی در صنعت، نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نسبت به تکمیل فرم ها و ارسال مستندهای مربوطه به دبیرخانه کارگروه ارزیابی صلاحیت مشاوران اداره کل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی اقدام کنند.
سند سیاست های کلی و الزامات نظام مدیریت دارایی فیزیکی یادشده، شیوه نامه ارزیابی صلاحیت مشاوران مدیریت دارایی های فیزیکی در صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و فرم های مربوطه از طریق پایگاه اینترنتی معاونت مهندسی پژوهش و فناوری doert.mop.ir در دسترس شرکت های متقاضی است. مهلت ارسال تقاضا و مدارک و مستندات مربوطه تا پایان وقت اداری روز یکشنبه مورخ 20 آذرماه 1401 است و دبیرخانه از دریافت هرگونه تقاضا یا مدارک تکمیلی پس از انقضای تاریخ یادشده معذور است.
آدرس و شماره تماس دبیرخانه: تهران، خیابان کریمخان زند، خیابان حافظ، ساختمان مرکزی ششم وزارت نفت، پلاک ۵۲۳، طبقه چهارم، کد پستی ۱۵۹۸۷۱۴۵۱۳، کارگروه ارزیابی صلاحیت مشاوران اداره کل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی، تلفن ۹-۶۱۶۲۷۸۳۸ و ۸۸۹۲۵۰۰۹
معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
شرکت های فناور، نوآور خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از تسهیلات موضوع بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه ۱۴۰۰ می توانند با مراجعه به سامانه تسهیلات بند (الف) تبصره (۱۸) صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت درخواست خود را ثبت کنند.
به دنبال تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع نفتی و نظر به استقبال متقاضیان از فراخوان های اعلام شده برای اعطای تسهیلات موضوع بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه ۱۴۰۰ کشور (بهمن ماه سال ۱۴۰۰ و اردیبهشت ۱۴۰۱) به منظور استفاده حداکثری از منابع بند یادشده و فراهم ساختن فرصت دوباره برای متقاضیانی که موفق به ثبت نام نشده اند، از همه شرکت های فناور، نوآور خلاق و دانش بنیان که متقاضی استفاده از این تسهیلات (مطابق ضوابط مندرج در شیوه نامه اجرایی) هستند، دعوت می شود در اسرع وقت به سامانه تسهیلات بند (الف) تبصره (۱۸) صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به آدرس mv.ioiv.ir مراجعه و با تکمیل فرم های مربوطه و ارائه مستندهای مورد نیاز، درخواست خود را ثبت کنند.
بر اساس برنامه مصوب توسعه اشتغال وزارت نفت، بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های غیرفعال و کم بازده و دیگر راهکارها، فلرینگ و بازیابی گازهای همراه نفت، ساخت بار اول محصولات راهبردی و کالاهای دانش بنیان صنعت نفت و تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی اهم رسته های اولویت دار است که متقاضیان باید در سرفصل های یادشده در سامانه ثبت نام کنند.
شیوه نامه اجرایی مربوط به این برنامه، فرآیند بررسی درخواست ها، جزئیات بیشتر درباره پروژه های پیشنهادی ذیل هریک از رسته های اولویت دار و توزیع استانی تسهیلات در سایت یادشده قابل مشاهده و بهره برداری است.
پژوهشگاه صنعت نفت
مدیر گروه مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت گفت: با توجه به رویکرد اخیر وزارت نفت مبنی بر بهبود تولید و احیای چاه ها مرده و کم بازده، پایش و نگهداری این چاه ها ضروری به شمار می آید و به همین منظور پژوهشگاه صنعت نفت اقدام به تدوین سیستم مدیریت یکپارچگی چاه ها کرده است.
علی محمد باقری اظهار کرد: کمتر از دو دهه است که استانداردها و سیستم های مدیریت یکپارچگی چاه، بنا به ضرورت در صنایع نفت و گاز دنیا پا به عرصه ظهور گذاشته اند و با توجه به اینکه بیشتر میدان های نفتی و گازی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و تعداد چاه های تولیدی، تزریقی و متروکه با عمر بالا در این میدان ها افزایش یافته است، ضرورت تدوین استانداردها، دستورعمل ها و یک سیستم جامع مدیریت یکپارچگی چاه بیش از پیش احساس می شود.
وی با بیان اینکه تدوین سیستم مدیریت یکپارچگی چاه ها در پژوهشگاه صنعت نفت از چندی پیش آغاز شده است، ادامه داد: با توجه به اینکه مدیریت یکپارچگی چاه ها اهمیت بسیار بالایی دارد، عدم پایش و بهره برداری صحیح از این چاه ها، سلامت و یکپارچگی آنها را به خطر میاندازد و به دنبال آن نیز افزایش هزینه های عملیاتی و مخاطرات صنعتی و زیست محیطی را به همراه خواهد داشت، بر همین اساس با توجه به ابلاغ مأموریت ها و راهبردهای حاکم بر فعالیت های این سازمان از سوی وزارت نفت، تدوین این سیستم در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفت.
مدیر گروه مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه تصریح کرد: همواره حوادثی که سال های پیش روی چاه ها اتفاق افتاده بیانگر این است که نمی توان شرایط عملیاتی را طبق برنامه های تدوین شده هدایت کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به منظور تثبیت تولید گاز و عمل به تعهدات تولید تکلیفی خود، پروژه احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز در منطقه عملیاتی پارسیان در جنوب استان فارس را در دست توسعه دارد.
مهدی حیدری در ادامه بازدید دوره ای که به منظور تأمین خواسته های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران برای نظارت بر روند تأمین سوخت زمستانی، از منطقه عملیاتی پارسیان در جنوب استان فارس بازدید کرد و درباره احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز در این منطقه گفت: در منطقه عملیاتی پارسیان احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک با هدف نگهداشت تولید و ازدیاد برداشت از میدان های پارسیان و تأمین خوراک پالایشگاه پارسیان و افزایش کیفیت خوراک به میزان ۶۰ میلیون مترمکعب در روز آغاز کرده که ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک گاز تابناک با ارزش بیش از ۲۸۰ میلیون یورو در قالب قراردادهای سرمایه گذاری EPCF در منطقه عملیاتی پارسیان در حال اجراست.
وی افزود: این منطقه با برخورداری از هفت مرکز جمع آوری، یک مرکز تفکیک گاز در گستره راه های مواصلاتی به طول ۳۲۰ کیلومتر اکنون ۹ درصد از گاز تولیدی کشور و خوراک پالایشگاه گازی پارسیان را تأمین می کند.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره ایستگاه تقویت فشار میدان گازی شانول تصریح کرد: احداث ایستگاه تقویت فشار گاز میدان شانول به منظور تأمین خوراک پایدار پالایشگاه پارسیان به میزان ۱۰ میلیون مترمکعب در روز است که امضای قرارداد برای خرید خدمات مشاور و تهیه اسناد مهندسی پایه میدان ها نهایی و مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران به منظور اجرای پروژه ابلاغ شده است.
شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان
شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان با پیش بینی درآمد ۶ میلیون دلار در روز و رویکرد پیشبرد اهداف هلدینگ پتروپالایش اصفهان بر محور توقف خام فروشی، تولید فرآورده های باارزش افزوده بالا و صادرات محصولات در اصفهان آغاز به کار کرد.
به گزارش شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان، محمد سرمدی، مدیرعامل این شرکت در این باره گفت: شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان در جهت جامه عمل پوشاندن به چشم انداز پالایشگاه مبنی بر تبدیل شدن به هلدینگ موفق پتروپالایشی کشور و نائل آمدن به بالاترین ضریب پیچیدگی در منطقه تا افق سال ۱۴۰۵، شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان راه اندازی شده است.
وی چابک سازی سازمان، کاهش بوروکراسی، نگهداشت محیط زیست و تسریع در اجرای پروژه های بزرگ پتروپالایشی فعالیت را از اهداف این شرکت توصیف کرد و ادامه داد: تمامی فرآیند اجرای پروژه های جدید همچون لیسانس و مهندسی، تأمین کالا، ساختمان و نصب، راه اندازی، بهره برداری و فروش محصولات به عهده پتروپالایش سهروردی است.
مدیرعامل شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان به پروژه های این شرکت با هدف تولید پروپیلن و بنزین سازی اشاره کرد و با بیان اینکه سال ۱۴۰۵ تمام پروژه ها پایان خواهد یافت، افزود: در شرکت، پنج واحد دارای لیسانس و مهندسی پایه و ۱۲ واحد تحت FS با رویکرد زنجیره ارزش پایین دست پروپیلن و گاز مایع اجرایی خواهد شد.
سرمدی تصریح کرد: این شرکت با ترسیم آینده ای روشن در اجرای پروژه های ارزشمند محیط زیستی، منافع سهامداران و مشتریان را در مسیر حرکت خویش قرار داده است.
شرکت پتروپالایشی سهروردی صفاهان یکی از زیرمجموعه های پتروپالایشی پالایشگاه نفت اصفهان است؛ شرکت پالایش نفت اصفهان هم اکنون به صورت بالقوه به عنوان یک هلدینگ پتروپالایشی فعالیت می کند و با راه اندازی واحدهای پتروپالایشی این مجموعه تا سال ۱۴۰۵، ضریب پیچیدگی آن از ۵.۲ به ۱۲ می رسد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز از آمادگی ایران برای حضور در پروژه های نفت و گاز عراق خبر داد.
رضا نوشادی، در کنفرانس توسعه تجارت ایران و عراق، پیام تبریک محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران بر تیم ولز را نشانه ای واضح از وجود علقه های عاطفی عمیق و مستحکم بین دو ملت خواند و گفت: ما این پیام را زیربنایی مهم برای گسترش تجارت بین دو کشور همسایه تلقی می کنیم.
وی افزود: در مناسبات میان کشورهای همسایه افزون بر روابط تجاری، تکیه بر پیوندهای فرهنگی و عاطفی همواره راهگشا بوده است و همسویی هرچه بیشتر دو کشور ایران و عراق با یکدیگر، نقشه های طمع ورزان برای ایجاد محدودیت در این ارتباطات ریشه دار تاریخی را نقش بر آب می کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه ایران صاحب بزرگ ترین شبکه گاز جهان است و مصرف گاز در کشورمان با ۶۵ درصد اتحادیه اروپا برابری می کند، این واقعیت را گواهی بر عظمت صنعت نفت و گاز ایران دانست و ادامه داد: سرمایه گذاری عظیم شرکت ملی گاز ایران در توسعه خط لوله ششم سراسری گاز از عسلویه تا مبادی صادراتی در نفت شهر و شلمچه اثبات کرد که ایران در گسترش روابط با کشور همسایه مصمم است؛ با وجود این شاهد بودیم که بیشتر شرکت های ایرانی پشت دروازه های عراق متوقف شدند و نتوانستند آن گونه که شایسته است استعداد و توان خود را در توسعه صنعتی کشور همجوار به کار گیرند.
نوشادی حضور تعداد کنونی شرکت های توانای ایرانی در صنعت نفت و گاز عراق را ناکافی توصیف و اظهار کرد: همان طور که در عرصه ساخت نیروگاه و بیمارستان در عراق توفیق های خوبی داشته ایم، انتظار می رود پیشرفت های مشابه در زمینه نفت و گاز نیز عینیت بخشیده شود.
شرکت گاز استان البرز
مدیرعامل شرکت گاز استان البرز گفت: در یک برنامه ریزی منسجم و ۱۸ ماهه تصمیم گرفتیم همه روستاهایی را که به دلیل موقعیت سخت کوهستانی هنوز گازرسانی نشده اند، از این نعمت بهره مند کنیم که در گام نخست ۱۵ روستا زیر پوشش قرار گرفتند.
سیدرضا غفاریان در دیدار با نمایندگان شوراها و دهیاران روستاهای جاده چالوس اظهار کرد: ۱۳۰ روستا به دلیل موقعیت سخت کوهستانی در استان البرز هنوز گازرسانی نشده است که در این برنامه ریزی، روستاهای باقیمانده را از این نعمت خدادادی بهره مند می کنیم. در هفته دولت امسال هم براساس وعده ای که دادیم ۱۵ روستا را زیر پوشش قرار دادیم و به سرعت علمک گذاری کردیم.
وی درباره پروژه گازرسانی به روستاهای جاده چالوس تصریح کرد: با پیگیری های انجام شده، سرعت پیشرفت پروژه از ۲۰ متر به ۲۰۰ متر رسیده است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه به دنبال ایجاد پیوند ناگسستنی میان صنعت پتروشیمی و دانش بنیان ها هستیم، گفت: کارخانه نوآوری را به منظور رفع نیازهای فناورانه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از سوی شتاب دهنده ها و دانش بنیان ها ایجاد خواهیم کرد.
فرصت ها، توانمندی ها و چالش های علمی و فناورانه صنعت پتروشیمی با رویکرد استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در نشست مشترک پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با مهدی صفری، معاون مرکز توسعه فناوری راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یحیی میرزایی، معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری خوزستان و شرکت های دانش بنیان بررسی شد.
پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در این نشست با اشاره به ویژگی های منحصربه فرد نخستین قطب پتروشیمی ایران بیان کرد: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با مساحت ۲ هزار و ۸۵۰ هکتار امروز ظرفیت بیش از ۲۶ میلیون تنی دارد، پارسال بیش از ۱۸ میلیون تن تولیدات پتروشیمی داشتیم و حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن از تولیدات این منطقه به خارج از کشور صادرات شد.
وی با بیان اینکه در ۶ ماه نخست امسال نزدیک به ۲ میلیارد دلار ارزش صادرات منطقه بوده است، اظهار کرد: پارسال بیش از ۳ میلیارد دلار صادرات داشتیم و ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن هم به بازارهای داخلی محصول ارائه دادیم که از طریق بورس کالا و دیگر مسیرهای فروش به دست تولیدکنندگان کشور رسیده است.مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اضافه کرد: این منطقه، قطب صنعت پتروشیمی و یکی از مبادی اصلی ارزآوری و رفع نیازهای داخل در عرصه صنعت پتروشیمی است؛ ظرفیت بسیار بالایی که به همت جوانان غیور، توانمند و جسور میهن اسلامی در سراسر کشور و به ویژه جوانان شریف و توانمند استان خوزستان و شهرستان های بندر ماهشهر، بندر امام خمینی (ره) و چمران شکل گرفته است.برزگر افزود: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی امروز در مسیر اقتدار صنعتی قرار دارد؛ مدیریت آن در همه زمینه ها به طور کامل درون زا و بدون وابستگی به خارج از کشور، با همت جوانان غیور ایرانی رو به پیشرفت حرکت می کند.
جان هس، مدیرعامل شرکت آمریکایی هس 17 نوامبر (26 آبان ماه) در یک کنفرانس با موضوع سرمایه گذاری در میامی گفت: اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) هدایت بازار نفت را به دست گرفته و به جایگاه خود بازگشته است. برای یک دهه در بازه زمانی سال های 2009 تا 2019، افزایش تولید نفت خام و دیگر مایعات گازی ایالات متحده آمریکا، دسترسی به این کالای راهبردی و قیمت آن را در سراسر جهان تغییر داد و دیگر تولیدکنندگان را به حاشیه راند.
بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت خام و مایعات گازی ایالات متحده آمریکا از رقم 9 میلیون و 100 هزار بشکه سال 2009 با افزایش بیش از دو برابری به 19 میلیون و 500 هزار بشکه در سال 2019 رسیده است. گزارش چشم انداز انرژی کوتاه مدت اداره اطلاعات انرژی آمریکا در هشتم نوامبر (17 آبان ماه) نشان می دهد که تولید نفت خام و دیگر مایعات گازی ایالات متحده با نرخ رشد ترکیبی مرکب سالانه 7.9 درصد، پنج برابر سریعتر از رشد سالانه 1.6 درصدی مصرف جهانی نفت افزایش یافته است. افزایش تولید نفت و مایعات گازی ایالات متحده رشد تولید دیگر تولیدکنندگان جهان را کند کرد، به طوری که نرخ رشد ترکیبی تولید سالانه آنها 0.5 درصد بوده است. تولید نهایی نفت و مایعات گازی ایالات متحده (14 میلیون و 500 هزار بشکه در روز) حدود کل افزایش مصرف جهانی (روزانه 14 میلیون و 800 هزار بشکه) را در بازه زمانی سال های 2009 تا 2019 به خود اختصاص داد. تولیدکنندگان آمریکایی کل افزایش جهانی مصرف نفت را در سه سال از 10 سال در سال های 2014، 2018 و 2019 و حداقل دو سوم مصرف افزایشی را طی 6 سال (2011-2014 و 2018-2019) به خود اختصاص دادند. در نتیجه، تولیدکنندگان آمریکایی سهم خود را از تولید و مصرف جهانی از کمتر از 11 درصد در سال 2009 به بیش از 19 درصد در سال 2019 رساندند. با این حال، انتظار می رود که در سال 2022 میلادی، تولید نفت و مایعات گازی آمریکا تنها 700 هزار بشکه در روز بیشتر از سال 2019 (آخرین سال پیش از شیوع ویروس کرونا) باشد، با وجود اینکه قیمت ها در شرایط واقعی بسیار بالاتر از میانگین بلندمدت است، کندی قابل توجهی در رشد مشاهده می شود.
در مفهومی محدود، انقلاب شیل به کاربرد گسترده روش های حفاری افقی و شکست هیدرولیک برای افزایش برداشت از ذخایر نفت و گاز شیل و دیگر سازندهای سنگی سخت اشاره دارد.
براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، فناوری شکست هیدرولیک در مقیاس کوچک از دهه 1950 میلادی به کار گرفته شده بود و حفاری افقی در دهه 1980 پیشگام شد. اما این روش ها به طور فزاینده ای به صورت ترکیبی برای تقویت تولید استفاده شدند، که در برداشت از سازندهای غنی از گاز از سال 2005 تا 2006 آغاز شد و سپس در سازندهای نفت خیز از سال های 2008 تا 2009 به کار گرفته شد. هر دو روش از آن زمان بهبود یافته اند، ارتقای فناوری به حفاری عمیق تر، سریع تر با بخش های جانبی بیشتر و طولانی تر و در عین حال با پمپاژ فشار پیچیده تر برای شکستن سازندها با دقت بیشتر کمک می کنند.
فناوری شکست هیدرولیک همانطور که ترکیب حفاری افقی و شکست هیدرولیک به طور محاوره ای نامیده شد، از یک فناوری تجربی در مقیاس کوچک در سال 2009 آغاز شد و سیر تکاملی در پیش گرفت تا اینکه در سال 2019 به رویکردی غالب در زمینه برداشت از ذخایر شیل بدل شد.
فناوری انقلاب شیل به جریان اصلی تبدیل و به افزایش بلندمدت تولید منجر شده و در نتیجه دیگر آن ویژگی «انقلاب» را از دست داده است.
در مفهومی گسترده تر، انقلاب شیل توصیف گر تحول کلی در صنایع نفت و گاز خشکی ایالات متحده با رونقی فوق العاده در سرمایه گذاری، حفاری، پمپاژ فشار است.
گام نخست که بر برداشت از ذخایر گاز شیل متمرکز بود طی سال های 2005 تا 2008 میلادی تداوم داشت، در سال 2008 میلادی به دلیل بحران مالی جهانی و رکود متعاقب آن این انقلاب متوقف شد.
در گام دوم تمرکز بر نفت بود و در بازه زمانی سال های 2009 تا 2019 تداوم داشت و با رکود کوتاه مدت و بهبود بین اواخر سال 2014 و اوایل سال 2016 همراه بود. در مفهوم وسیع تر، انقلاب اکتشاف و تولید در ذخایر خشکی نفت و گاز، از جمله زنجیره تأمین در میدان های نفتی و جوامع خاص در آپالاشیا، داکوتای شمالی و جنوب غربی ایالات متحده را متحول کرد. مانند دیگر فناوری های نو، از جمله راه آهن و اینترنت، انقلاب شیل در مراحل اولیه شامل سرمایه گذاری بیش از حد، هزینه بالا و ضایعات بود که سرانجام بازده ضعیف را هم برای بسیاری از سهامداران در پی داشت. با این حال، برداشت از ذخایر شیل مانند دیگر فناوری ها سرانجام به مرحله ای بالغ تر و محافظه کارانه تر رسیده که به دلیل شوک آسیب زا به بازارهای جهانی نفت و گاز در طول دوران شیوع ویروس کرونا این روند تسریع شده است. در مرحله انقلاب، تولیدکنندگان نفت و گازشیل به دلیل پیشگامی و ابتکاری که داشتند بر رشد سریع، تضمین سرمایه گذاری بیشتر، افزایش سهم بازار و تغییر شگرف در صنایع نفت و گاز تمرکز کردند. در مرحله پس از انقلاب، شرکت های شیل متعهد شده اند که روی ادغام، حذف ظرفیت مازاد، اجتناب از تولید بیش از حد، مهار هزینه ها، افزایش حاشیه سود و بازگشت سرمایه به سهامداران متمرکز شوند. رهبران صنعت شیل آمریکا اکنون درباره راهبرد سرمایه گذاری و تولید خود با استفاده از زبانی تقریباً مشابه عربستان و دیگر اعضای گروه اوپک پلاس از صادرکنندگان عمده نفت صحبت می کنند.
تولید نفت آمریکا حداقل روزانه 10 تا 11 میلیون بشکه بیشتر از رقمی است که بدون استفاده از روش حفاری افقی و بهره گیری از فناوری شکست هیدرولیک تولید می شد، اما به نظر می رسد که در مسیر کند شدن روند رشد قرار گرفته است. دولت جو بایدن،رئیس جمهوری آمریکا در سال 2022 میلادی تلاش کرد تولیدکنندگان داخلی نفت را به افزایش تولید ترغیب کند، اما در این زمینه موفقیت چندانی نداشت. از این نظر، وضع بازار نفت به شرایطی بازگشته است که بسیار شبیه به جهان پیش از سال 2009 است و به یک دهه اختلال عمیق پایان می دهد. انتظار می رود تولیدکنندگان شیل در آمریکا سهم بسیار کمتری از رشد جهانی در تولید و مصرف نفت طی چند سال آینده را به خود اختصاص دهند. اگر ثابت شود که این موضوع صحیح است، اوپک می تواند مانند پیش از سال 2009 میلادی از اثرگذاری اش در بازار به طور قابل توجهی استفاده کند.
جایگاه اوپک در بازار پابرجا خواهد ماند مگر اینکه حفاری افقی و شکست هیدرولیک در جغرافیایی دیگر، در آمریکا یا در سطح جهانی اعمال شود، یا فناوری تازه ای از راه برسد. در سمت مصرف، محتمل ترین اختلال، توسعه استفاده از خودروهای برقی است که ظرفیت کاهش قابل توجه تقاضای نفت را در میان مدت و بلندمدت دارد.
در سمت تولید، با توجه به عمر طولانی بیشتر نوآوری های فنی عمده، این اختلال احتمال دارد ناشی از استفاده از یک یا چند فناوری موجود، به طور جداگانه یا ترکیبی، به روش های نو یا در حوزه های تازه باشد.
تا آن زمان، اوپک و متحدانش در بازار حکمرانی خواهند کرد.
منبع: خبرگزاری رویترز
نگارنده :جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
خشکاندن ریشه های فساد و شناسایی زمینه های آن همواره در دستور کار مسئولان اجرایی کشور بوده است
مشعل مبارزه با فساد، یکی از مهم ترین دستورکارها در چند دهه گذشته بوده و در دوره های مختلف، الگوها و برنامه های عملی و اجرایی برای مبارزه با فساد و زمینه های گسترش آن در دستور کار بوده است. مبارزه با فساد، از جمله مواردی است که اقدام عملی و اجرایی و دائمی در مورد آن اهمیت دارد و نمی توان این مقوله را تنها برای یک دوره و برنامه خاص اجرایی کرد. دولت ها در دوره های مختلف تلاش کرده اند مبارزه با فساد را به عنوان یکی از اصلی ترین محورها در حوزه های مختلف اقتصادی و بازرگانی، اجتماعی و سیاسی و سایر محورهای مهم در ارتباطی بین دولت و مردم به کار گیرند، اما سوال این است که برنامه ها و سیاست های ضدفساد و یا فسادیاب چقدر موثر و مفید بوده اند؟
مقام معظم رهبری از سال های گذشته تاکنون بارها بر موضوع مبارزه با فساد تاکید کرده اند. «مبارزه قاطع، دقیق و بدون تبعیض» یکی از مهم ترین تاکیدها از سوی ایشان بوده است. ایرنا در نقل قولی از ایشان آورده است: «فساد همچون اژدهای هفت سر افسانه هاست که از بین بردن آن به راحتی امکان پذیر نیست ولی حتما باید انجام شود». ایشان همچنین در دیدار با مسئولان قضایی فرمودند: «فساد اقتصادی همچون ویروس کرونا، بسیار خطرناک و به شدت واگیردار و مُسری است». از این رو موضوع فساد به عنوان یک اقدام مهم، فوری و همیشگی در دستور کار دستگاه های اجرایی مختلف قرار داشته است و امروز و در دولت سیزدهم با جدیت بیشتری دنبال می شود.
ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم که موضوع عدالت و مبارزه با فساد را در دستور کار قرار داده بود، از همان ابتدای شروع به کار خود در هیات دولت اظهارکرد: «ما نباید گرفتار دیوان سالاری و پیچیدگی های اداری شویم، انتظار مردم از دولت، مساله مهم و جدی مبارزه با فساد است». او بارها تاکید کرده است: «در مبارزه با فساد اقتصادی، خط قرمزی نداریم چرا که مردم شاید فقر و تنگدستی و سختی های معیشتی را تحمل کنند، اما فساد را نمی پذیرند». مبارزه با دانه درشت ها، اجرای قانون از کجا آورده ای؟ اجرای قانون شفافیت مالی در دستگاه های اجرایی و بسیاری دیگر از قوانینی که در جهت شناسایی مسیرهای فساد مالی در سال های گذشته تاکنون اجرایی شده است، اثرات و مزیت هایی داشته اند، اما نتوانسته اند به طورکامل این روند بیمارگونه را به حداقل و صفر برسانند. در همین دوران شاهد اقدام هایی هم بوده ایم که اگرچه مصوبات و پس زمینه های قانونی و دولتی داشته اند، اما در عمل باعث ایجاد رانت شده و فسادزا بوده اند و نمونه عینی آن واقعی نبودن اختصاص یارانه به دهک های درآمدی و یا اختصاص ارز 4200 تومانی به افراد خاص بود.
به اعتقاد برخی صاحبنظران و کارشناسان در واقع وقتی در مورد فساد اداری و اقتصادی در کشور صحبت می کنیم الزاماً به این معنا نیست که یک یا چند نفر به شکل نظام مند یا غیرنظام مند اقدام به رانت خواری و فساد می کنند بلکه در بسیاری از موارد قوانین و مقررات و آیین نامه ها و مسیرهای رسمی در دستگاه های دولتی وجود دارد که زمینه را برای فساد باز می گذارد و برای جلوگیری و مبارزه با فساد در وهله نخست باید قوانین و مقررات درست شود. از سوی دیگر، سازمان ها و مراجع بازرسی و نظارتی می توانند جلوی بسیاری از این نفوذ ها را گرفته و راه های اختلاس را شناسایی و مسدود کنند. به طور خاص شناسایی و معرفی زمینه های اختلاس و اختلاس گران و برگزاری دادگاه های این افراد برای معرفی به مردم از اهمیت زیادی برخوردار است تا شهروندان بدانند مبارزه با اختلاسگران و شناسایی آنها در صدر برنامه های دولت و قوه قضائیه است. اما در میان دستگاه های اجرایی دولتی هم مسئله مبارزه با فساد با حساسیت و جدیت دنبال می شود و اگرچه سطح این اقدام ها با هم متفاوت است، اما هر کدام در سطح و شرایطی که دارند این مبارزه را انجام می دهند. میزان توجه و اقدام دستگاه های اجرایی با هم متفاوت است و در این میان مجموعه هایی همچون صنعت نفت که با گستردگی عملیات، تعدد نیروی انسانی در صف و ستاد و حجم قابل توجهی از تبادلات مالی ریالی و ارزی مواجه است، تلاش چند برابری دارد.
وزارت نفت یکی از پیشانی های مهم در مبارزه با فساد در سال های گذشته تاکنون بوده است. این مجموعه به واسطه حجم عملیات های گسترده و در لحظه ای که دارد، بیش از سایر مجموعه ها نیاز به نظارت و ارزیابی عملکرد ها دارد و به همین دلیل است که وزیر نفت در دولت سیزدهم در قالب برنامه ریزی های مختلف تلاش می کند همه زمینه های فساد را شناسایی و در جهت خشک کردن ریشه های آنها اقدام می کند. جواد اوجی بارها تاکید کرده است: اختصاص ناعادلانه یارانه ها به برخی کالاها در گذشته، یکی از عوامل اصلی افزایش تورم و پایه پولی و زمینه ساز فساد و قاچاق کالا بود. دولت مردمی، با شجاعت و از طریق مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها درصدد حل این چالش اقتصادی و کاهش بی عدالتی و فاصله طبقاتی است. وزیر نفت از همان ابتدای معرفی خود تاکید داشت که تلاش می کند فساد را از وزارت نفت برچیند و در این مدت در همین مسیر گام برداشته است. او تاکید می کند: استفاده از مدیران کارآمد، انقلابی و فسادستیز، حمایت از ساخت داخل و بسیاری از اقدام ها دیگر در این مسیر موثر خواهند بود.
در همین راستا بوده است که مجموعه وزارت نفت و روابط عمومی آن در این یک سال و اندی، عملکردی قابل تقدیر داشته است و وزارت نفت، رتبه نخست بیشترین اسناد منتشرشده و رتبه نخست بیشترین پاسخگویی به درخواست های مردمی در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات را در سال ۱۴۰۰ به دست آورده است.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت هم چندی قبل و در دومین نشست هم اندیشی نمایندگان صنعت نفت در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات اعلام کرد که وزارت نفت دستگاهی قانونمند، پاسخگو و شفاف است.
او گفت: قاعده مندی وزارت نفت در میان دستگاه های اجرایی کشور مشهور است، اما چنین تصویری از آن وجود ندارد که یکی از ابزارها برای تغییر این تصویر و تبدیل آن به یکی از پاسخگوترین دستگاه های کشور بهره مندی از سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات است. فروزنده افزود: این شفافیت باید به رویه ای در مجموعه صنعت نفت تبدیل شود و همه قراردادها و اسناد به طور شفاف در اختیار قرار گیرد، زیرا بسیاری از موارد که مُهر محرمانه می خورد، می تواند محرمانه نباشد. در این نشست حسین انتظامی، دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات نیز اظهار کرد: راه مبنایی مبارزه با فساد، آزادسازی اطلاعات است، نه بگیر و ببندها، زیرا زمانی که این اطلاعات در اختیار مردم باشد، اعتماد مردم به حاکمیت فراهم و سرمایه اجتماعی برای حاکمیت تأمین می شود.
وی ادامه داد: در این شرایط مردم، متخصصان و سمن ها بر دستگاه های اجرایی نظارت می کنند و تفکر سیستمی در جامعه شکل می گیرد و از سویی جایگاه کشور در سطح جهانی در حوزه شفافیت بهبود می یابد که نتیجه آن افزایش سرمایه گذاری خواهد بود. اگر اطلاعات دستگاه های اجرایی بازتاب داده شود، بر اساس اطلاعات آزادسازی خود، نقد و بررسی می شود، اما اگر اطلاعات ناکافی موجود باشد، نقد هم دقیق نخواهد بود. باید توجه داشت که روند مبارزه با فساد و شناسایی زمینه های شکل گیری و گسترش آن، روندی کوتاه مدت و موقت نیست و لازم است این مبارزه به شکلی مستمر و شفاف در بستر زمانی طولانی ادامه داشته باشد. به ویژه لازم است دستگاه های اجرایی که بیش از سایر ارگان ها در معرض انواع زمینه های فساد قرار دارند، آمادگی اجرایی و زیرساختی و نظارتی لازم را تقویت کنند.
گفت وگو با یک همکار هنرمند در مجتمع دریایی ابوذر
مشعل طرح اقماری صنعت نفت با وجود محدودیت ها و گاه مشکلاتی که برای این دسته از کارکنان دارد، اما زمینه پیشرفت و موفقیت را هم برای برخی از آنان فراهم ساخته است؛ به گونه ای که درمناطق عملیاتی نفت می توان هنرمندان زیادی را یافت که با وجود تنهایی و دوری از خانواده، پای در دنیای هنر و شاخه های مربوط به آن می گذارند و به رشد و تعالی می رسند؛ افرادی همچون مسعود دلیلی که درسکوی ابوذرمنطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان مسئول اچ اس ای مشغول فعالیت است و سبک زندگی و کار اقماری او را به سمت موسیقی و آواز سوق داده است
«درمحیط های کاری مثل سکوی های نفتی با پیرامونی احاطه شده ازآب تا جایی که چشم کارمی کند،علاقه مندی به یک رشته فنی یا هنری می تواند تا حدودی گذران اوقات فراغت پس از کار روزانه را دراین گونه محیط ها قابل تحمل سازد».
این را مسعود دلیلی می گوید و می افزاید: از کودکی به آواز و خواندن علاقه داشتم و یکی از آرزوهایم این بود که در دوره حیات و پس از آن آثاری خاص از خود به یادگار بگذارم.
وی متولد سال 1356 درتهران و دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت اچ اس ای و مسئول اچ اس ای سکوی ابوذر است.
دلیلی درباره چگونگی ورود به صنعت نفت می گوید: دنبال فعالیتی بودم که بتوانم از آن مسیر اهداف و آرزوهایم راهم محقق کنم؛ به همین خاطر ازهمان ابتدا،هدف خود را دراین مسیر قرار دادم که با انتخاب یک شغل مناسب، از بنیه مالی مناسبی هم برخوردار باشم. از این رو تحصیلاتم را برای یافتن شغلی مناسب با جدیت دنبال کردم.سال 89 لیسانس را گرفتم و دریک پروژه خارج از صنعت نفت مشغول شدم و پس از آن بدون آن که هیچ امیدی داشته باشم، درآزمون استخدامی وزارت نفت شرکت کردم و یک به یک مراحل و آزمون های مختلف را پشت سرگذاشتم و به شکل رسمی استخدام صنعت نفت شدم.
مسئول اچ اس ای سکوی ابوذر با اشاره به رشته تحصیلی مدیریت ایمنی می گوید: اگر چه این رشته ابتدا برایم ناشناخته بود، اما بعدها متوجه حساسیت و اهمیت آن به ویژه صنعت نفت درسطح کشورشدم و همین عاملی شد که رشته تحصلی خود را تامقطع کارشناسی ارشد ادامه دهم .پس از ورود به شرکت نفت فلات قاره ایران هم بسیارخرسند بودم چون شنیده بودم که یکی از بخش هایی که موضوع ایمنی اهمیت زیادی دارد و مورد توجه قرار می گیرد، صنعت نفت بود. پس از قبولی در آزمون استخدامی و طی دیگر مراحل آن، ابتدا 6 ماه درمنطقه عملیاتی خارگ در اداره اچ اس ای آموزش دیدم و بعد فعالیت خود را از سال 1391 در سکوی نفتی ابوذر آغاز کردم.
او با اشاره به اینکه درسکوی ابوذرهم اگرچه فعالیت سخت و فشرده ای وجود دارد و در زمینه ایمنی هم طرح های مختلفی در ذهنم بود که اقدامات سکوهای نفتی خارجی درابوذر پیاده سازی شود، اما همیشه موضوع خواندن را هم درگوشه ذهنم مرور می کردم. هر روز ظهر روی سکو خوابم نمی برد و به این فکر می کردم که اگرعلاقه و رسالتم، خواندن و خوانندگی است، پس باید آن را جدی تر دنبال کنم وهمین تصمیم راگرفتم.
دلیلی با اشاره به این موضوع که اگرچه در دوره اقماری برای همکاران خود روی سکو آواز می خواند و یا ساز تمرینی را همچنان برای آنها می نوازد، می گوید: همین همکاران مشوقی شدند برای ادامه و پیگیری این رشته هنری و پیشرفت درعرصه خوانندگی؛از این رو با گذراندن چند دوره آموزشی در رشته آواز،پیشرفت مناسبی داشته ام و آرام آرام درجاده ای قرارگرفتم که فکرمی کنم جاده درستی است.
او درباره نتایج حضور در دوره کلاس های مختلف توضیح می دهد: با صرف هزینه ای بالا، چند سینگل تراک منتشر کردم. پس از آن قرارشد با مسعود جهانی (تنظیم کننده آهنگ و خالق سبک تلفیقی پاپ وسنتی) کارکنم که به دلیل هزینه های بالای آن، این امکان فراهم نشد. پس از آن با میثم اکبری کارمشترکی آماده کردیم که انتشار آن موکول به آینده شد و تک آهنگ بعدی هم در آینده و در فرصتی مناسب منتشر می شود. در حال حاضر با چند تولید کننده دیگر مثل مصطفی مومنی و حامد برادران در حال مذاکره هستم تا بتوانم مناسب ترین تولیدکننده را پیدا کنم. و البته در تلاشم تا اسپانسر مناسب هم برای فعالیت موسیقی خود بیابم.
دلیلی اشاره می کند: وقتی وارد بازار موسیقی می شویم، یک بخش آن، تولید کار و بخش مهم تر آن انتشار است که باید با برنامه ریزی دقیق همراه باشد. اولین تک آهنگم هم با اسم «نمه نمه» درهمکاری مشترک با میثم اکبری بوده و پس از آن هم «فرشته»، «بعدِ تو»، «قاب عکس»، و آخرین اثرم هم تک آهنگی به نام «قسم» بود که با استقبال زیادی همراه شده است.
او درباره زمینه های موسیقی در دیگر اعضای خانواده اش می گوید: برادرم با وجود استعداد در این رشته، موسیقی را دنبال نکرده است، اما من دوست دارم خط شکن باشم. دنبال علاقه و آرزوهایم بروم و دربهترین سطح ظاهر شوم. کارموسیقی بسیارهزینه براست و به دنبال یک اسپانسرهستم
دلیلی درکنار فعالیت سخت کار اقماری درسکوی ابوذر، همچنین حضورمناسب درعرصه موسیقی می گوید: پس ازدریافت کارت مربیگری بدنسازی، یک باشگاه ورزشی در کرج تاسیس کرده ام تاجوانان و نوجوانان با هزینه ای کمترامکان ورزش کردن داشته باشند.
دلیلی این توصیه را هم به جوانان دارد که رسیدن به نقطه مطلوب و هدفی خاص، بدون برخورداری از تمکن مالی ناممکن است؛ از این رو ابتدا مسائل مالی را تامین، سپس آرزوهایشان را دنبال کنند.
امام حسن عسکری(ع) فرموده اند: «ما ترَکَ الحقَّ عزیزٌ إلاّ ذَلَّ و لا اخَذَ بهِ ذلیلٌ اِلا عَزَّ»؛ هیچ فرد با عزّتی حق را رها نکرد، مگر آنکه خوار شد و هیچ خواری حق را نگرفت، مگر آنکه عزّت یافت. (موسوعة سیرة اهل البیت علیهم السلام، ج۳۴، ص ۱۲۹)
جهان، عرصه تقابل حق و باطل است. عده ای همواره در پی حق هستند، گروهی هم دنبال باطل می روند؛ چه باطل در عقاید، چه باطل در گروه های اجتماعی و سیاسی و یا باطل در رفتار و اعمال. خداوند، انسان ها را به حق و برپا داشتن آن فرا می خواند: «له دعوةُ الحق» (سوره رعد (۱۳)، آیه ۱۴).
واژه حق، بارها در قرآن به کار رفته است. خدا حق است، آخرت حق است، دین اسلام و دعوت های انبیا و عقیده به مبدأ و معاد حق است.
کسانی که دعوت حق پیامبران را بپذیرند و خداپرست شوند و در جبهه حق قرار گیرند و به عدالت پایبند باشند و با ظلم و حق کشی بستیزند، راهشان حق است و فرجامشان بهشت، هم در دنیا عزیزند و هم در آخرت سرفراز؛ اما کسی که از حق روی گردان شود، خوار و بی مقدار است.
در رویارویی حق و باطل، نباید بی طرف بود؛ اگرچه «متاع کفر و دین بی مشتری نیست، گروهی این، گروهی آن پسندند»؛ اما باید بکوشیم در صف حق قرار بگیریم و مدافع حق باشیم.
در حادثه عاشورا، جبهه امام حسین(ع) حق بود و جبهه یزید، باطل.
کسانی به حسین بن علی(ع) پیوستند و از او حمایت و در این راه جان خویش را هم نثار کردند. نتیجه آن شد که تا ابد عزیز گشتند و نامشان جاودانه ماند. کسانی هم جبهه حق را رها کردند و امام را تنها گذاشتند. آنان دچار ذلت و خواری گشتند و در تاریخ هم جز بدنامی برایشان نماند. سربلندی را در حمایت از حق بجوییم، هرچند پیروان حق اندک باشد!
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
اولین توصیه من به شما دانشجوها، پرهیز از انفعال و ناامیدی است. مواظب باشید، یعنی مواظب خودتان باشید، مواظب دلتان باشید، مواظب باشید دچار انفعال نشوید، دچار ناامیدی نشوید. شما باید کانون تزریق امید به بخش های دیگر باشید. بله، نابسامانی هایی در بخش های مختلف وجود دارد؛ اما این نابسامانی ها غیرقابل رفع است؟ ابداً؛ اینها قابل رفع است. مدیران خوبی هستند، وجود دارند، ان شاءالله می توانند و انجام می دهند، کما اینکه تا حالا خیلی از کارها انجام شده. 15-10 سال قبل از این، یک حرکت علمی مطرح شد، چه کسی باور می کرد که به اینجا برسد؛ الحمدلله این حرکت پیشرفت کرد و کارهای بزرگی انجام شد. در زمینه فناوری همین جور، در زمینه های بهداشت و درمان و سلامت همین طور؛ در خیلی از زمینه ها کارهای بزرگی انجام شده و در دیگر زمینه ها هم می تواند انجام شود.
بنابراین اولین مسأله ای که بنده توصیه می کنم، این است که شما در این زمینه تقوا به خرج بدهید. تقوا به همان معنایی که من اینجا در دیدار کارگزاران گفتم؛ تقوا یعنی خود را مرتباً مراقبت کردن و مواظب بودن. مراقب خودتان باشید که دچار یأس و ناامیدی و [اینکه] نمی شود و فایده ای ندارد و مانند این حرف ها، نشوید. این اولین توصیه ماست. اگر شماها این توصیه را ندیده بگیرید، نه فقط نقش دانشجو تنزل پیدا می کند؛ بلکه بقیّه موتورهای حرکت به جلو هم کند می شود، حرکتش کُند خواهد شد، یعنی روی آنها هم تأثیر منفی می گذارد.
(بیانات رهبر معظم انقلاب در دیداربا دانشجویان)
اسلام بهعنوان آخرین و کامل ترین دین، گر چه 14 قرن پیش از سوی خاتم انبیا بر جامعه بشری عرضه شده است؛ اما برای همه زمان ها و تمامی انسان هاست. همین طور، کسانی که تجسم کامل دین و تبلور عینی قرآن و وحی الهی هستند و ما از آنان به عنوان الگوی هدایت و اسوه تکامل نام میبریم، برای همه انسان ها و در همه زمان ها الگو هستند و در مورد آنها دیروز و امروز مطرح نیست. آنان همواره اسوههای روز و فراتر از زمانند؛ زیرا ما هر قدر مراتب رشد و کمال را بپیماییم، باز آنان جلوتر و کامل ترند. به عبارت دیگر، آنان چون تمامی مدارج تکامل را پیمودهاند، در واقع در هر نقطه از مسیر هدایت، حضور دارند. برای هر مرتبه تکامل و هر انسانی الگو و اسوه هستند؛ البته جامعه و شرایط زندگی هر دوره با دوره دیگر تفاوت دارد؛ اما سخن بر سر شرایط نیست. اسوههای انسانی هیچگاه محصور در یک دوره و شرایطی خاص نیستند، وگرنه نمیتوانستند اسوه و الگو قرار بگیرند. الگوپذیری انسان امروز از آن بزرگواران، در واقع یافتن راه ها، خطوط اصلی زندگی اسوه های دینی و چگونگی رسیدن به کمال و شکوفاسازی استعدادهاست و این مساله ارتباطی به زمان و مکان خاصی ندارد.
«این شبهه از اینجا نشأت می گیرد که برخی تصور می کنند با تغییر زمان و سبک زندگی، ارزش های اخلاقی و معنوی نیز تغییر می کند و جای فضایل با رذایل عوض می شود. درحالی که آنچه تغییر و تحول پیدا می کند، عنصر زمان و مکان و ابزارهایی است که مفاهیم اخلاقی در آن ظهور و بروز پیدا می کند.»
مفاهیمی مانند حق، تقوا، احسان، راستگویی، صبر، حیا، عفت و پاکدامنی همیشه پسندیده و قابل ستایش بوده و باطل، ظلم، دروغگویی، بی عفتی و امثال آن در همه زمان ها ناپسند و با فطرت انسان ناسازگار است، از این رو فضای زندگی، قالب ها، امکانات، رنگ ها، ظواهر مادی، تکنولوژی و زندگی در آسمانخراش ها موجب نمی شود جای عفت را با بی عفتی عوض کنیم، دروغ را زیبا و راستگویی را زشت بدانیم.»
الگوپذيري از حضرت زهرا(ع) به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم می تواند صورت گیرد. الگوپذیری مستقيم آن است كه گفتار و رفتار آن بزرگوار را عيناً برنامه و راه و رسم زندگاني خويش قرار دهيم. در بعضی موارد از جمله عبادت و دعا، همان شكل و قالب رفتاري، می تواند اسوه و الگوي ما قرار گيرد. براي نمونه در روایت آمده است كه حضرت زهرا(س) پس از هر نماز واجب ذكر مخصوص داشتند. (34 مرتبه الله اکبر، 33 مرتبه الحمدلله، 33 مرتبه سبحان الله)؛ ذكري كه دستور آن را به عنوان هديه اي عظيم از پدر بزرگوارشان دريافت كرده بودند و همواره بر آن مداومت می ورزیدند و به شيعيان خويش نيز توصيه مي فرمودند. از این رو، ما نيز به آن حضرت اقتدا می کنیم و همان ذكر را با همان ترتيب، بعد از هر نماز واجب به عنوان تعقيبات نماز مي گوييم. چنين اقتدايي به آن بزرگوار، اسوه پذيري مستقيم خواهد بود.
الگوپذیری غیرمستقیم، آن است كه روح و حقيقت گفتار يا كردار آن اسوه الهي را درك کنیم و با تحليل و استنباط از سيره علمي و عملي آن بزرگوار، وظيفه خويش را در همه ابعاد زندگاني (فردي، اجتماعي، فرهنگي، سياسي، اقتصادي و...) دريابيم. بسياري از شکل ها و قالب های رفتاري اسوه ها، ويژه شرایط خاص بوده است، از این رو منظور از اسوه پذيري از آن رفتارها، اين نيست كه همان قالب و شكل رفتاري خاص را اقتباس و تقليد كنيم؛ بلكه مطلوب و مقصود اين است كه روح و محتواي آن سيره رفتاري را درك کرده و آن را در شكل ها و كالبد هايي نوين، طبق اقتضاي شرايط زماني و مكاني خويش تحقق دهيم.
براي نمونه در روايات مي بينيم كه حضرت فاطمه زهرا(س) و امیرالمومنین علی(ع) در يك چهارديواري كوچك و گلين زندگي و از پوست گوسفند، به عنوان رواندازشان استفاده مي كردند. حضرت زهرا(س) چادري از ليف خرما مي بافتند و از آن استفاده مي كردند. قالب و شكل این گونه رفتارها به هیچ وجه در عصر حاضر قابل تأسي نیست؛ اما آنچه ارزشمند و قابل تأسي است، «حقيقت»، «محتوا» و «روح» اين رفتارهاست. اسوه پذيران حقيقي کسانی هستند كه روح اين رفتارها را درك و اقتباس کرده و در كالبد زندگي خويش به اجرا بگذارند؛ مانند روح بي اعتنايي به دنيا و حقير شمردن مظاهر فريبنده آن، روح پارسايي و رستگي از حب دنيا، روح ساده زيستي و پرهيز شديد از تجمل گرایی.
حضرت زهرا(س)، 7-6 ساله بودند که قضیه شعب ابیطالب پیش آمد. شعب ابیطالب، دوران بسیار سختی در تاریخ صدر اسلام است؛ این دوران به زمانی بازمی گردد که پیامبر اکرم(ص) رسالت خود را شروع و آن را علنی کرده بودند و بتدریج مردم مکه، بخصوص جوانان و بردهها به حضرت میگرویدند. در این زمان، بزرگان طاغوت مثل ابولهب، ابوجهل و دیگران وقتی دیدند که هیچ چارهای ندارند جز اینکه پیامبر(ص) و پیروان تازه گرویده به آن حضرت را از مدینه اخراج کنند، تعداد زیادی از آنها را که ده ها خانوار میشدند، از مکه بیرون کردند. حضرت ابیطالب در نزدیک مکه و در شکاف کوه، ملکی داشت که از آن به «شعب ابیطالب» یاد می شد؛ این بزرگواران به مدت سه سال در این ملک ساکن بودند و در محاصره و تحریم کامل اقتصادی قرار داشتند. این دوره، یکی از دوران بسیار سخت و طاقت فرسای زمان پیامبر(ص) است. در همین بین، حضرت ابیطالب و حضرت خدیجه کبری(س) که از پشتیبانان و امید پیامبر(ص) بودند، ظرف یک هفته از دنیا رفتند. حضرت فاطمه زهرا(س) در این دوره پرمشقت و طاقت فرسا، احساس مسؤولیت کردند و مثل یک مادر، یک مشاور و یک پرستار، تلاش کردند غبار غم و اندوه و مشکلات را از چهره پدر بزدایند. از این رو پیامبر گرامی اسلام(ص) از ایشان به عنوان «امابیها» (مادر پدرش) یاد کرده است. آیا این رفتار نمیتواند برای یک نوجوان و جوان در همه زمان ها الگو باشد؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با صدور پیامی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای بسیجی، هفته بسیج را به محضر فرماندهی معظم کل قوا، آحاد همکاران صنعت نفت بویژه ایثارگران، جانبازان، آزادگان و خانواده معظم شهدای صنعت نفت تبریک گفت.
متن پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
بسیج، لشکر مخلص خداست که دفتر تشکل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضا نموده اند.«امام خمینی(ره)»
5 آذر سال 1358 سالروز فرمان تاریخی بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر تشکیل ارتش 20 میلیونی است که زمینه تشکیل سازمانی مردمی و پرافتخار در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را رقم زد. بسیج، بزرگترین نیروی مردمی است که در پرتو ژرف اندیشی و آینده نگری امام راحل(ره)، با هدف صیانت از اصول، آرمان ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی شکل گرفت و با هدایت های راهگشای مقام معظم رهبری، به پیشرفت و بالندگی رسید و به گسترده ترین شبکه مردمی در خدمت رسانی به مردم در عرصه های مختلف تبدیل شد.
اینجانب ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای بسیجی، هفته بسیج را به محضر فرماندهی معظم کل قوا، آحاد همکاران صنعت نفت، بویژه ایثارگران، جانبازان، آزادگان و خانواده معظم شهدای صنعت نفت تبریک عرض می کنم و پایداری و سربلندی این دلاورمردان و پاک باختگان عرصه ایثار را در دفاع از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی، از خداوند منان خواستارم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت با حضور جواد اوجی، وزیر نفت روز سه شنبه یکم آذر، در محوطه وزارت نفت برگزار شد.
جواد اوجی در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت، با سلام و درود به آستان شهیدان دفاع مقدس، امام خمینی(ره)، شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و بسیجیان حاضر در این آیین اظهار کرد: خدا را شاکرم به بنده توفیق داد امروز در جمع بسیجیان بی ادعای صنعت نفت حاضر باشم.
وی با درود به روان پاک امام خمینی(ره) به دلیل کار ابتکاری ساماندهی سازمان بسیج مستضعفان بعد از انقلاب اسلامی گفت: این کار با هدف استفاده حداکثری از ظرفیت مردمی برای پیشبرد اهداف نظام بخوبی شکل گرفت. همان طور که می دانید، در جنگ تحمیلی هشت ساله حضور پررنگ اقشار مختلف مردم در قالب همین بسیج سبب شد دشمن نتواند یک قدم از خاک کشور را تصرف کند.
وزیر نفت افزود: پس از انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی در دوران سازندگی، تفکر بسیجی در ایران همچنان نقش آفرین بوده و در همه عرصه ها سبب شکوفایی شده و امروز این تفکر در میان کشورهای آزاده نیز گسترش یافته است.
اوجی با بیان اینکه رویکرد استفاده از ظرفیت مردمی و تفکر بسیجی در دولت سیزدهم برای غلبه بر کینه و تحریم دشمنان ایران در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: از بدو آغاز به کار این دولت، کشور با مشکلاتی همچون تأمین سوخت زمستانی، کمبود سوخت مایع در نیروگاه ها، انجام نشدن تعمیرات اساسی در برخی پالایشگاه های نفتی و گازی و تشدید تحریم های بین المللی و از همه مهم تر فروش و صادرات نفت، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی مواجه بود که خوشبختانه با همت و تفکر بسیجی کارکنان صنعت نفت و تلاش آنها توانستیم بر این مشکلات غلبه کنیم.
وی با تأکید بر اینکه پیش از دولت سیزدهم، رقم صادرات نفت و میعانات گازی کشور آنچنانی نبود، گفت: بنده پارسال در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت در حضور کارکنان صنعت نفت قول دادم که با تلاش این کارکنان و نیروهای مسلح کشور، افزایش صادرات نفت و میعانات گازی رقم خواهد خورد.
وزیر نفت افزود: صنعت نفت ایران هم اکنون در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و بالاترین تحریم ها بر این صنعت اعمال شده است.
مرتضی شاه میرزایی، فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت نیز در این مراسم گفت: ما ملت یکپارچه ایران از همه اقوام، زیر پرچم ولایت لبیک گوی مقام معظم رهبری هستیم.
وی افزود: ملت ایران همچون یدی واحد و دانه های زنجیر به یکدیگر پیوسته بوده و هیچ نیرویی نمی تواند این ملت را از هم جدا کند. امروز ما بسیجیان صنعت نفت به نمایندگی از کارکنان، مدیران و همه اقشار این صنعت با حضرت آیت الله خامنه ای تجدید میثاق می کنیم.
فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت اظهار کرد: امروز هرکسی در این کره خاکی دل در گرو انقلاب اسلامی ایران دارد، یک نیروی بسیجی به شمار می آید و به طور حتم، به عضویت رسمی در سازمان بسیج مستضعفان نیاز ندارد.
شاه میرزایی با اشاره به اینکه وزیر نفت ایران، وزیری مردمی و از جنس صنعت نفت است، گفت: همه بسیجیان صنعت نفت آماده اند تا گردنه های سخت صنعت نفت در دوران تحریم را پا به پای رهبری و دولت همچون دوران دفاع مقدس طی کنند تا این صنعت در مسیر سرمایه گذاری، بومی سازی، توسعه زنجیره ارزش در بخش های پایین دستی و... گام بردارد.
آرش جعفری تیم پرماجرای نفت مسجدسلیمان در لیگ بیست و دوم لیگ برتر تا پیش از تعطیلی لیگ، نتایجی پرفرازونشیب داشت، به طوری که حتی کار به برکناری سرمربی آن رسید و با اعتصاب بازیکنان در اعتراض به مسائل مالی ادامه پیدا کرد تا اینکه درنهایت با تامین منابع مالی و پرداخت آن، بازیکنان به تمرین ها بازگشتند تا شروع خوبی بعد از پایان تعطیلات در لیگ داشته باشند.
در خصوص وضعیت نفت مسجدسلیمان و شروع تمرین های این تیم، با رضا مهاجری، سرمربی نفت مسجدسلیمان گفت وگویی داشتیم که می خوانید.
نفت شروع خوبی در لیگ داشت؛ اما به یک باره در سراشیبی سقوط قرار گرفت.
دقیقا درست می گویید.در هفت هفته ابتدایی لیگ، احساس خوبی از تیم نفت به من القا می شد؛ زیرا همه پای کار بودند و می خواستند تیم در لیگ بماند؛ اما متاسفانه در ادامه اینگونه نبود؛ البته باید بگویم که ما خوب بازی می کردیم؛ اما بدشانسی و مصدومیت بعضی بازیکنان مزید بر علت شد که نتیجه نگیریم. به عنوان مثال در دیدار با تراکتور، بازی برده را با شکست عوض کردیم و حتی در دقیقه پایانی، توپ ما مقابل دروازه خالی، به تیر خورد تا بازی مساوی نشود؛ اما مطمئن هستم این اوضاع درست می شود و دوباره مثل ابتدای فصل نتایج خوبی می گیریم.
فوتبال یک بازی دسته جمعی است و همه در برد و باخت آن سهیم هستند؛ از مربی و بازیکن تا باشگاه و مدیریت و این یک چرخه به هم وابسته است. من به عنوان سرمربی تیم، بسیار تلاش و تمام نکات فنی را به بازیکنان بازگو کردم. بازهم تاکید می کنم، همان طور که همه در پیروزی تیم نقش دارند، در شکست هم به اندازه خود سهیم هستند، برای همین رضا مهاجری هم به عنوان سرمربی در این شکست ها سهیم است و در برهه ای که این شکست ها را داشتیم، واقعاً ناراحت بودم. در مورد راه حل هم باید بگویم که راه حل داشتیم؛ اما بدشانس بودیم و دربازی که نباید می باختیم، باختیم.مصدومیت بازیکنان یا اخطار و محرومیت آنها و نداشتن یک تیم کامل، همان بدشانسی هاست.
متاسفانه همین طور است. بیشتر تیم ها درگیر این موضوع هستند؛ اما من باید از نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی که توانست با رایزنی بین دو وزارت نفت و ورزش و جوانان مبلغی را برای باشگاه نفت تامین کند، تشکر کنم؛ هرچند که حدود 40 درصد این مبلغ به دستمان رسیده است.امیدوارم مدیران استانی هم نگاه ویژه ای به این تیم داشته باشند تا بتوانیم از این فشار خارج شویم و توان رقابت با دیگر تیم های لیگ را داشته باشیم.
بعد از تامین این مبلغ، هیأت مدیره نیز اقدام های لازم را انجام داد و بچه ها برگشتند. تمرین ها را شروع کرده ایم و امیدوارم در فرصت باقیمانده تا شروع مسابقات، آماده سازی خوبی داشته باشیم که بتوانیم به شرایط خوب خودمان برگردیم. هدف ما در ادامه مسابقات، دفاع از اعتبار و نام نفت مسجدسلیمان است. بازیکنان باغیرت هستند و قابلیت های زیادی هم دارند؛ اما برای استفاده از این قابلیت ها به تمرکز، تلاش و اراده نیازمند هستیم. البته این را هم بگویم که این حمایت ها باید ادامه دار باشد. امیدوارم با همت مدیریت باشگاه و مسؤولان، دیگر بهانه ای برای تعطیلی تمرین ها وجود نداشته باشد. این قول را می دهیم اگر تا پایان لیگ، حداقل شرایط لازم برای بازیکنان و کادر فنی فراهم باشد، تا پای جان برای نفت مسجدسلیمان خواهیم جنگید و این تیم نفت را سرافراز خواهیم کرد؛ چراکه این بچه ها از توانایی بالایی برخوردارند.
بله همین طور است؛ اما فعلا در اهواز تمرین ها را انجام می دهیم که در ادامه ان شاءالله بتوانیم برای برپایی اردو و انجام چند بازی تدارکاتی در تهران حضور پیدا کنیم.
در پاسخ به سوال قبلی تان گفتم، چه در روزی که نتایج خوب گرفته ایم و چه روزی که شرایط نرمالی نداشتیم، همه چیز را باید پای همه بازیکنان و اعضای کادرفنی تیم بنویسیم.فوتبال یک ورزش جمعی است و برای موفقیت باید همه درکنارهم تلاش کنند. درباره نفت مسجدسلیمان هم این موضوع صدق می کند. باید از مدیریت تا تدارکات باشگاه، همگی با تلاش و همدلی، تیم را به سمت روزهای خوب اول فصلش برگردانند.من اعتقاد دارم که می شود نتایج خوب را تکرار کرد.
متأسفانه الان در جایگاه پانزدهم هستیم؛ اما جایگاه واقعی ما اینجا نیست. دو تیم مس کرمان و ملوان هم با ما هم امتیاز هستند، این یعنی که با یک برد می توانیم حداقل 3 پله صعود کنیم و از منطقه خطر دور شویم. اینکه متاسفانه سقوط می کنیم و اوضاع خوب نیست، حرف هایی است که زده می شود. به نظر من صحبت درباره اینکه چه تیم هایی سقوط می کنند، زود است و ما اصلاً به سقوط فکرنمی کنیم؛ چون تیم نتایج را جبران خواهد کرد.اصلاً درباره تیممان فکر منفی در سر نداریم و مثبت فکر می کنیم و این باور را داریم که می توانیم به رده های بهتری در جدول برسیم. گفتم تا پای جان برای نفت مسجدسلیمان می جنگیم و نفت در لیگ برتر باقی می ماند.
با کسب 17 مدال رنگارنگ
اعضای تیم کاراته سبک ماتسوشیما بانوان نفت مسجدسلیمان با کسب مقام سوم تیمی و 17 مدال رنگارنگ در مسابقات قهرمانی کشور به خانه بازگشتند . مسابقات کاراته سبک ماتسوشیما بانوان کشور با حضور 1100 کاراته کا در قالب 26 تیم از 21 استان به مدت 2 روز به میزبانی تهران برگزار شد . در پایان این مسابقات تیم های تهران، اصفهان و نفت مسجدسلیمان به ترتیب بر سکوهای اول تا سوم قرار گرفتند .
بانوان کاراته کا تیم نفت در این آوردگاه، 8 مدال طلا را توسط خانم ها زیبا آرین نژاد، سامره ذلکی، حنانه جلیلی، ریحانه ارسطو، سارا حسینی، آیلین فارسان، مهدیه خدادادی و بهار محمدی، 4 مدال نقره را از سوی بهار شیروانی، توران جمالی، آندیا نوذری و آرتیمیس مرادی و 5 مدال برنز را توسط محدثه خلفیان، ساینا کریمی، مهدیس جمالپور، هانیه خدادادی و سارینا براتی کسب کردند. سرپرستی و سرمربیگری تیم موفق بانوان کاراته کا نفت مسجدسلیمان را در این مسابقات، شیهان طیبه عباسی به عهده داشت .
سیدسالارمحمدنیا، مدیرعامل باشگاه ورزشی- فرهنگی شرکت ملی حفاری ایران با کسب ۲۳ از ۲۳رأی ماخوذه، برای چهار سال آینده رئیس هیأت تیراندازی استان خوزستان شد.
مجمع انتخاباتی هیأت تیراندازی استان خوزستان، 2 آذر در سالن اجتماعات هتل تختی اهواز برگزار شد که سید سالار محمد نیا به عنوان تنها کاندیدای هیأت تیراندازی استان از ۲۳رأی مجمع، همه آرا را نصیب خود کرد و برای چهار سال دیگر در سمت رئیس هیأت تیراندازی استان خوزستان باقی ماند.
گفتنی است، مرتضی قربانی رئیس فدراسیون تیراندازی، اختیارات برگزاری این مجمع را به مهدی مبینی، دبیر فدراسیون تیراندازی تفویض کرده بود.همچنین در ادامه انتخابات این مجمع، مریم ممبینی با کسب ۲۲ رأی به عنوان نایب رئیس بانوان، ارشاد فدایی گل افزایی با کسب ۲۲ رأی به عنوان خزانه دار، مهدی شفیعی با کسب ۲۱ رأی به عنوان کارشناس خبره، مریم مراداسکندری با کسب ۲۲ رأی به عنوان هیأت رئیسه بانوان و کوروش مردانی با کسب ۲۲ رأی به عنوان هیأت رئیسه آقایان هیأت تیراندازی استان خوزستان انتخاب شدند.
با برگزاری یک دوره مسابقات ورزشی
امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران به مناسبت هفته تربیت بدنی و ورزش با هدف شناسايي اعضای تیم های اعزامي ستاد به مسابقات سراسری نفت، رقابت هایی را با حضور نزديك به 500 نفر از ورزشکاران (بانوان و آقايان) در رشته های مختلف ورزشی برگزار کرد. این مسابقات دربخش آقايان با حضور326 ورزشكار در8 رشته ورزشی فوتسال، دو و میدانی، شنا، تنیس خاکی، تنیس روی میز، بدمینتون، شطرنج و تیراندازی برگزارشد.
دربخش بانوان نيزاين دوره ازمسابقات ويژه فرزندان،همسران و كاركنان شاغل در واحدهای ستادی ملي نفت، وزارت نفت،همچنین بازنشستگان وخانواده شان در رشته های تيراندازی در دو ماده تفنگ بادی و تپانچه، شطرنج، تنيس روی ميز، بدمينتون، تنيس خاكي، آمادگی جسمانی وشنا،درسه ماده كرال سينه، قورباغه، كرال پشت باحضور 164 ورزشكار برگزار شد.
نتایج به دست آمده در رشته ها و رده های سنی مختلف در بخش آقایان:
مسابقات ورزشی فوتسال با حضور 130 ورزشکار در قالب 10 تيم و با برگزاری 24 بازی درمجموعه ورزشی و آموزشي باشگاه شماره دو برگزار شد که درپایان تیم حراست شرکت ملی نفت ایران اول شد و تیم های واحدمالی و برنامه ریزی تلفیقی نیز به ترتیب دوم و سوم شدند.
مسابقات رشته تنیس خاکی با حضور 22 ورزشکار در باشگاه ورزشی شهید زرگر در دو گروه سنی و دو بخش انفرادی و دوبل برگزار شد که در بخش انفرادی زیر45 سال احسان امیر اول شد.مهدی کریمی به مقام دوم رسید و حسین یادگاری و منصورمتین جم، به طور مشترک سوم شدند.در بخش دوبل وبالای 45 سال نیز تیم اسد نیک آئین ومنصور قمری نژاد اول شدند. تیم هادی افشار وسعید طلسوجی دوم شدند و تیم مرداد غیاثوند و داوود مقدم به مقام سوم دست پیدا کردند.
مسابقات رشته تنیس روی میز با حضور 18 شرکت کننده درباشگاه شهید زرگر برگزار شد که درپایان بهشاد بسطامی اول شد.محسن نیستانی به مقام دوم رسید و روزبه مغربی و محمدعلی نوری، به طور مشترک سوم شدند.
مسابقات رشته بدمینتون با حضور 20 ورزشکار در باشگاه شهید زرگر برگزار شد که در پایان در رده زیر 44 سال سعید قنبرزاده اول و علی گودرزی دوم شد و امیر فرزان هروی به مقام سوم دست پیدا کرد. در رده سنی بالای 44 سال مجید شبستری اول شد. مجتبی آهنگران دوم شد و علی آماری به مقام سوم دست پیدا کرد.
مسابقات شطرنج با حضور 16 ورزشکار در باشگاه شهید زرگر برگزار شد که در پایان محمدجواد رودسرایی اول شد. علی سجاد رضوانی دوم شد و فضل الله اکبری به مقام سوم دست پیدا کرد.
مسابقات تیراندازی در دو رشته تپانچه و تفنگ در دو رده سنی زیر 44 سال و بالای 44 سال با حضور 36 ورزشگاه در باشگاه تهرانسر برگزار شد. در رده سنی زیر 44 سال و در بخش تپانچه امیر حسن کلانتر اول شد. محمدرضا حسینی دوم شد و محمد مروتی به مقام سوم دست پیدا کرد. در رده بالای 44 سال علیرضا دهگان اول شد. حسین معتمدی دوم شد و محمدرضا مرادی به مقام سوم دست پیدا کرد. در رشته تفنگ و زیر 44 سال حسین نوروزی اول و ابوالفضل ابراهیم دوم شد.سیروس عالیسازان نیز به مقام سوم دست پیدا کرد.در رده سنی بالای 44 سال دارا محمدی اول شد. غلامرضا شاه کرمی دوم شد و قاسم قزل ارسلان به مقام سوم دست پیدا کرد.
مسابقات رشته شنا با حضور 38 ورزشکار مجموعه ورزشی باشگاه شماره یک در سه ماده شنا قورباغه، پروانه و کرال سینه برگزار شد که اسامی نفرات برتر به این شرح است:
نتایج به دست آمده در رشته ها و رده های سنی مختلف در بخش بانوان:
مسابقات رشته تيراندازي با حضور 18 نفر در محل سالن تيراندازي باشگاه نفت تهرانسر در دو ماده تپانچه و تفنگ بادي و در 3 رده سنی آزاد، زیر 35 سال و بالای40 سال برگزار شد که در رده سنی آزاد و تپانچه لیلا حیدری، رکسانا پویان خواه و زهرا سادات جلالی اول تا سوم شدند. در رده سنی زیر 35 سال و بخش تفنگ بادی محبوبه کشاورز، فاطمه محمدی و اکرم شهابی اول تا سوم شدند. در رده سنی بالای 40 سال و در بخش تفنگ بادی مریم قزل ارسلان، فاطمه قزل ارسلان و طاهره سادات مطهری اول تا سوم شدند.
مسابقات رشته بدمینتون با حضور 21 ورزشکار در باشگاه شهید زرگر و در سه رده سنی 40 سال، 45 سال و 50 سال به بالا برگزار شد که در پایان در رده 40 سال لینا غلامی، شیوا شوکت فرو نورا شهبازی اول تا سوم شدند. در رده سنی 45 سال منیژه حسن زاده، زهرا فلاح و ملکه توکلی به ترتیب اول تا سوم شدند. در رده 50 سال به بالا آذر آغاسی ملکه کتایون مجاب و منیژه امامی، اول تا سوم شدند.
مسابقات رشته آمادگی جسمانی با حضور 35 ورزشکار در 5 رده سنی 15سال، 25 سال، 40 سال، 46 سال و 47 سال به بالا در باشگاه شهید زرگر برگزار شد که تینا گلپریان، درسا حمیدی و زینب شاه میرزایی در رده 15 سال اول تا سوم شدند. کیمیا صادقی فر، آلتین آی سقر و هنگامه تقوی در رده 25 سال به ترتیب اول تا سوم شدند. مهرسا دهباشی،منیژه موسوی و ژیلا لطف الله زاده در رده سنی 40 سال اول تا سوم شدند. رویا حمیدی، مریم اسلامی پور و زهرا قویدل در رده سنی 46 سال، اول تا سوم شوند. منیژه انصاری، سکینه باقری و پریچهره لیمویی نیز در رده سنی 47 سال به بالا اول تا سوم شوند.
مسابقات رشته تنیس خاکی با حضور 25 ورزشکار در باشگاه شهید زرگر و در 4 رده سنی 17 سال، 25 سال، 38 سال و 3.9 سال برگزار شد. عسل گودرزی، ارغوان آق شاهی و سمن آق شاهی به ترتیب در رده سنی 17 سال اول تا سوم شدند. پانیذ فیض صادقی ، الهه کریمی و هلیا نوبخت در رده سنی 25 سال به ترتیب اول تا سوم شدند. روشنک مدنی، مریم معلمیان و مینا نوروزی در رده سنی 38 سال به ترتیب اول تا سوم شدند. الهه شاه حسنی، لیلا مهربان و حمیده حسن زاده در رده سنی 39 سال به بالا به ترتیب اول تا سوم شدند.
مسابقات تنیس روی میز با حضور 15 ورزشکار و در رده سنی آزاد در باشگاه شهید زرگر برگزار شد که در پایان نسیم طاهری اول ، سمانه حجت الاسلامی دوم و مژگان اسماعیلی فرد و سرور خسروشاهی به طور مشترک مقام سوم را کسب کردند.
مسابقات شطرنج با حضور 12 ورزشکار و در رده سنی آزاد در باشگاه شهید زرگر برگزار شد که در پایان عاطفه صداقت دوست اول شد، فاطمه سادات حسنی به مقام دوم رسید و زهرا بنا صادق و تینا دیندار مشترک به مقام سوم دست پیدا کردند.
مسابقات شنا با حضور 38 ورزشکار و درسه ماده کرال سینه، قورباغه و کرال پشت و در6 رده سنی 11 سال، 12 تا 13 سال، 14 تا 15 سال، 16 تا 17 سال، 18 تا 19 سال، 20 تا 23 سال در محل استخر ورزش آموزشی باشگاه شماره یک برگزار شد که اسامی نفرات برتر به این شرح است:
باشگاه فرهنگی_ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در اهواز، میزبان اردوی تیم ملی جوانان و بزرگسالان پاورلیفتینگ کشورمان بود.
عباس مولا، مدیر فنی تیم ملی و سرمربی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری دراین باره گفت: اردوی آمادگی تيم ملی پاورلیفتینگ در دو رده سنی جوانان و بزرگسالان برای اعزام به مسابقات جهانی 2022 امارات با 40 ملی پوش در اهواز برگزار شد.
وی در ادامه گفت: در این اردو که از 24 آبان و به مدت ۳ روز برگزار شد، ملی پوشان و قهرمانانی از استان های کرمانشاه، تهران، اصفهان، خراسان، فا رس و خوزستان حضور داشتند.
مدیر فنی تیم ملی پاورلیفتینگ کشور بابیان اینکه 12 نفراز افراد دعوت شده به اردوی تیم ملی از باشگاه فرهنگی- ورزشی ملی حفاری هستند، اظهار کرد: تیم پاورلیفتینگ باشگاه فرهنگی-ورزشی شرکت ملی حفاری ایران از سال 74 تاکنون قهرمان ایران و آسیا بوده که در سال 1400 قهرمانی باشگاه های جهان را هم از آن خود کرده است.
گروه کوهنوردی کارکنان و بازنشستگان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، طی یک برنامه کوهنوردی، به ارتفاعات بزنگان صعود کردند.
۸۰ نفر از همکاران شاغل و بازنشسته ازشهرمشهد مقدس، سرخس و مزداوند، همچنین روستاهای گنبدلی و بزنگان، با هدف گردهمایی، تکریم و ارتقای سطح آمادگی جسمانی، به قله بزنگان واقع درشرقی ترین قسمت رشته کوه هزارمسجد مشرف به روستای بزنگان شهرستان سرخس صعود کردند.
در ادامه این صعود، ضمن دیدار وتجدید خاطرات کارکنانی که سال ها در منطقه عملیاتی خانگیران درکنارهم بودند، مسابقه طناب کشی دسته جمعی بین کوهنوردان برگزارشد که شور و شوق شرکت کنندگان را در پی داشت.
ترکیب تیم ملی ایران برای اعزام به مسابقات پاورلیفتینگ کلاسیک قهرمانی آسیا 2022 امارات مشخص شد که در پی آن اردوان قاسمی، رئیس هیأت بدنسازی استان خوزستان و از کارمندان امور ورزش شرکت ملی حفاری ایران، این تیم را به عنوان سرپرست همراهی می کند.
مسابقات پاورلیفتینگ کلاسیک قهرمانی آسیا از10 تا 16 آذر در رده سنی نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و پیشکسوتان در شهر دبی امارات برگزار خواهد شد و تیم ملی پاورلیفتینگ ایران در این مسابقات با ترکیبی کامل حضورخواهد داشت.
گفتنی است، مصطفی یزدانی و مهدی مافی غلامی به عنوان ورزشکار و رضا حسین پور از خوزستان در تیم ملی حضور خواهند داشت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات