معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری از وزیر نفت قدردانی کرد
زندگی و کار در مــــرز محدودیت
تحقق توسعه پایدار با صنایع پایین دست
نمایش اراده پولادین در مسیر انتقال
بازدید دانشجویان علوم پزشکی از دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت
بومیسازی کمپرسورهای لیکویید رینگ
معرفی دو کتاب در حوزه حقوقی صنعت نفت
میهمان کافه کارون در قلب خلیج فارس
بانوان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نفرات برتر خود را شناختند
وزارت نفت در صدر تولید کالاهای راهبردی و دانش بنیان کشور
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری، بابت کسب رتبه نخست در دوره سوم اجرای برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» از وزیر نفت قدردانی کرد.
متن پیام روح الله دهقانی فیروزآبادی به شرح زیر است:
«تأمین تجهیزات و فناوری های کلیدی موردنیاز صنایع کشور با تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان، یکی از راهبردهای اصلی برای تحقق اقتصاد مقاومتی، مقابله با تحریم های ظالمانه غرب، رفع وابستگی و حفظ عزت و استقلال کشور است که در این راستا اقدام های ارزشمندی در آن وزارتخانه صورت گرفته است.
به این وسیله از همکاری ارزنده جنابعالی، مدیران و کارکنان محترم آن وزارتخانه با این معاونت در راستای بهره برداری موثر از برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» و کسب رتبه اول در دوره سوم اجرای این برنامه تشکر و قدردانی می شود.
امید است این همکاری با تدبیر جنابعالی تا تحقق کامل فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» استمرار یابد.»
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: با برقراری دیپلماسی متوازن، درآمدهای حاصل از فروش نفت در مقایسه با ابتدای دولت، حدود ۲.۵ برابر شده است.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، علی بهادری جهرمی در جمع فرماندهان، مدیران و کارکنان ستادی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علت عقب ماندگی در دهه ۹۰ را نگاه به خارج و بی اعتمادی به توانمندی های داخلی دانست و اظهار کرد: جهش ما در طول ۴۴ سال، همیشه متوازن نبوده و گاهی اوقات بالا و پایین هایی داشته ایم؛ اما در مجموع مسیر کشور رو به رشد بوده است.
وی افزود: در طول یک سال و سه ماه اخیر و با شروع به کار دولت سیزدهم، مسیر کشور مجدد رو به رشد شده؛ زیرا دوباره به توان داخلی تکیه کرده ایم. برای نمونه از ابتدای آغاز به کار دولت جدید، حدود ۲ هزار کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل در سطح کشور احیا شده است.
سخنگوی دولت با اشاره به در اولویت بودن ارتباط با همسایگان در سیاست خارجی دولت سیزدهم گفت: با دیپلماسی همسایگی، حجم تجارت خارجی ما بشدت افزایش یافت و برخی از گره ها باز شد، با برقراری دیپلماسی متوازن، درآمدهای حاصل از فروش نفت ما در مقایسه با ابتدای دولت، حدود ۲.۵ برابر شده و این در حالی است که دشمنان وعده تحریم فلج کننده ایران را می دادند.
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد:
رئیس کل بانک مرکزی، وضع منابع ارزی کشور را مطلوب دانست و گفت: فروش های نفتی در آبان امسال نسبت به مهرماه، رشد قابل ملاحظه ای داشته است.
علی صالح آبادی در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: از اولویت های جدی و کاری بانک مرکزی در راستای کنترل تورم، کنترل رشد نقدینگی است و این جزو سیاست های مهم بانک مرکزی به شمار می رود. وضع منابع ارزی رو به بهبود است و کنترل نقدینگی با هدف کنترل تورم از اولویت ها و سیاست های جدی بانک مرکزی محسوب می شود. وی افزود: در این خصوص، رشد ترازنامه بانک ها کنترل می شود و در محدوده ای که شورای پول و اعتبار تعیین کرده که رشد ترازنامه بانک ها در آن محدوده باشد، باید اتفاق بیفتد. برای هر بانک ارقام مشخص شده و بحمدالله بانک ها در این مسیر حرکت می کنند که رشد نقدینگی در زمینه ای که بانک مرکزی مشخص کرده، انجام شود. رئیس کل بانک مرکزی، یکی از راهکارهای کنترل رشد نقدینگی در این شرایط را تأمین مالی غیرتورمی تولید خواند و تصریح کرد: باید از ابزارهای جایگزین برای تأمین مالی تولید استفاده کنیم. یکی از این ابزارها انتشار اوراق است. حجم انتشار اوراق گاه از ۴۵ هزار میلیارد تومان عبور می کند که تلاش داریم این اوراق در زنجیره تأمین جابه جا شود. در این صورت، این اوراق کمتر به بازار سرمایه ارائه می شوند و تأمین مالی غیرتورمی محقق می شود. صالح آبادی گفت: ایجاد سه نوع صندوق را در هیأت عامل بانک مرکزی تصویب کردیم که بانک ها یکی از انواع این صندوق ها را در اختیار داشته باشند. صندوق سرمایه گذاری، مختص اوراق دولتی است که بانک ها می توانند این صندوق ها را ایجاد کنند؛ البته ضوابط آن قبلاً تصویب شده بود و الان باید سرعت بگیرد. وی تأکید کرد: خوشبختانه وضع منابع ارزی ما هم رو به بهبود است و در آبان نسبت به مهر، فروش هایی که در حوزه های نفتی مان داشتیم، رشد بسیار خوب و قابل ملاحظه ای داشت، از این رو حجم عرضه های ما در بازار نیما نسبت به گذشته به ارزهای مختلفی که مورد نیاز بازار است، گسترش یافته و پیش بینی می کنیم همچنان وضع مطلوبی را در تأمین منابع ارزی در ماه های آینده داشته باشیم.
در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد
روند اجرای تکالیف قانونی دستگاه های اجرایی در سوخت رسانی به کشتی ها (بانکرینگ) در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد. فریدون حسنوند،رئیس کمیسیون انرژی مجلس در تشریح نشست روز 14 آذر این کمیسیون به بررسی روند اجرای تکالیف قانونی دستگاه های اجرایی در سوخت رسانی به کشتی ها (بانکرینگ) اشاره کرد و گفت: این موضوع با حضور نمایندگانی از وزارت نفت، دستگاه های ناظر، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و انجمن بانکرینگ مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وی افزود: براساس بررسی های انجام شده باید در برنامه توسعه بعدی به تفکیک وظایف دستگاه های مرتبط مانند وزارتخانه های نفت، راه و شهرسازی، اقتصاد، سایر دستگاه های نظارتی، انجمن بانکرینگ و دستگاه های خصوصی را مشخص و در پایان هر سال از برنامه توسعه با یک اندازه گیری، کم و کاست و میزان پیشرفت و دلایل آن را ارزیابی کنیم.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: همچنین مقرر شد به تفکیک، بحث مجوزها، مشوق ها، تنبیهات و مجازات ها در خصوص سوخت رسانی به کشتی ها را در بودجه سال ۱۴۰۲ و برنامه توسعه هفتم کاملاً مشخص کنیم.
قیمت های نفت در پی اجرای تحریم ها علیه صادرات محموله های دریایی نفت خام روسیه افزایش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اجرای تحریم ها علیه محموله های دریایی نفت خام روسیه و در نتیجه پایین آمدن نگرانی ها درباره مازاد عرضه نفت به بازار، همچنین کاهش محدودیت های مربوط به ویروس کرونا در چین و به دنبال آن بهبود چشم انداز تقاضا، سبب شد قیمت های نفت روز سه شنبه (۱۵ آذر) افزایش یابد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز سه شنبه تا ساعت ۷ و ۳۳ دقیقه به وقت گرینویچ با ۸۵ سنت افزایش به ۸۳ دلار و ۵۳ سنت به ازای هر بشکه رسید.
نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز با ۶۸ سنت افزایش با قیمت ۷۷ دلار و ۶۲ سنت به ازای هر بشکه معامله شد. انتشار داده های بخش خدمات آمریکا و افزایش نگرانی ها درباره تداوم سیاست انقباضی بانک مرکزی این کشور سبب شد، قیمت معامله های آتی نفت در روز دوشنبه (۱۴ آذر) بیشترین کاهش روزانه را در دو هفته اخیر تجربه کند.
بر اساس این گزارش، گروهی متشکل از هفت کشور ثروتمند جهان موسوم به گروه (7)، سقف قیمتی ۶۰ دلار را برای هر بشکه نفت خام روسیه تعیین کرد تا توان مالی این کشور را برای تأمین بودجه تنش های مسکو و کی یف محدود کند؛ اما روسیه اعلام کرده است که حتی اگر مجبور به کاهش تولید شود، از این اقدام پیروی نمی کند. سقف قیمتی که قرار است از سوی کشورهای عضو گروه (7)، اتحادیه اروپا و استرالیا اعمال شود، افزون بر تحریم های اتحادیه اروپا علیه واردات نفت خام دریابرد روسیه و اقدام های مشابه آمریکا، کانادا، ژاپن و بریتانیا علیه این کشور خواهد بود. افزون بر این، در چین شهرهای بیشتری محدودیت های مربوط به بیماری کرونا را کاهش می دهند که این اقدام سبب افزایش خوش بینی ها درباره رشد تقاضا در بزرگترین واردکننده نفت جهان شده است. اقدام های سختگیرانه چین در سال جاری میلادی به منظور مهار شیوع ویروس کرونا کسب وکارها و صنایع این کشور، یعنی دومین اقتصاد بزرگ جهان را تحت تأثیر قرار داده است.
داده های بازار نفت
مبنای تصمیم های اوپک پلاس است
وزیر نفت کویت اظهار کرد: تصمیم های ائتلاف اوپک پلاس بر اساس داده های بازار نفت و با هدف تضمین ثبات گرفته می شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز و به نقل از خبرگزاری رسمی کویت (کونا)، وزارت نفت کویت پس از تصمیم نشست وزارتی روز یکشنبه تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) مبنی بر حفظ سیاست موجود در بیانیه ای اعلام کرد: تصمیم های اوپک پلاس بر اساس داده های بازار نفت است و ثبات بازار را تضمین می کند.
بدر الملا، وزیر نفت کویت نیز گفت: تأثیر روند کُند اقتصاد جهانی، تورم فزاینده و نرخ بهره بالا بر تقاضای نفت، دلیلی برای احتیاط مستمر است.
فعالیت های وزارت نفت در همایش مدیران ارشد تشریح شد
مشعل قدردانی از تلاش مدیران و کارکنان در هر دستگاه و سازمانی، پیش برنده، انگیزه ساز و عاملی برای افزایش بهره وری در مدیران و کارکنان آن دستگاه یا سازمان است. پنجشنبه، 17 آذر 1401هم برای صنعت نفت و هم برای مدیران و کارکنان این وزارتخانه روزی خاص بود؛روزی که با برگزاری «همایش مدیران ارشد صنعت نفت» به شایستگی های مدیران این وزارتخانه که با تلاش و حمیت کارکنان مجموعه خود، پیش برنده اهداف صنعت نفت هستند،پاسخ داده شد. در این گردهمایی بزرگ که به نوعی همه بخش های صنعت نفت، متولی برگزاری آن بودند، جواد اوجی حضور یافت و از تلاش خستگی ناپذیر مدیران و کارکنان بخش های مختلف این صنعت اعم از شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشکر و قدردانی کرد. آنچه می خوانید، گزارش چکیده ای است از این همایش بزرگ.
پنجشنبه 17آذرماه، پژوهشگاه صنعت نفت ایران با برگزاری «همایش مدیران ارشد صنعت نفت»، میزبان جواد اوجی، وزیر نفت و مدیران ارشد این وزارتخانه بود.
در این نشست، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران؛ هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی؛ شجاع الدین بازرگانی، معاون امور حقوقی و مجلس؛ مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت گزارش هایی از حوزه های کاری خود ارائه کردند و وزیر نفت هم با دقت به آنها گوش داد؛ اما صحبت های جواد اوجی به عنوان سکاندار اصلی وزارت نفت در ادامه این گزارش ها، محوری ترین بخش آن بود. به این دلیل که در سخنانش هم قدردانی از جمع مدیران و کارکنانی که او را در مسیری پرفراز و نشیب همراهی کرده اند، شنیده شد وهم جمع بندی بود از آنچه تاکنون در وزارت نفت گذشته است.
وزیر نفت ضمن تسلیت به مناسبت چهلمین روز شهادت تعدادی از هموطنان در حادثه تروریستی مقبره شاهچراغ شیراز و همچنین درگذشت رستم قاسمی، وزیر پیشین نفت و راه وشهرسازی و آرزوی غفران الهی برای آنها، با تشکر از همه معاونان، مدیران و کارکنان صنعت نفت و تلاش خستگی ناپذیر آنها در16ماه اخیر گفت: به لطف خداوند طی این 16ماه، دستاوردهای بزرگی در صنعت نفت داشته ایم و امیدوارم از خود، پرونده درخشانی در این صنعت عظیم به جای بگذاریم.
وزیر نفت با بیان اینکه این صنعت، هیچگاه مانند امروز در شرایط سخت تحریم نبوده است، گفت: حتی در زمانی که ترامپ صنعت نفت ایران را تحریم کرد، تعدادی از شرکت های اروپایی با ایران همکاری می کردند؛ اما اکنون با شدیدترین و سخت ترین تحریم ها روبه رو هستیم و حتی زمانی که دولت سیزدهم را تحویل گرفتیم، براساس مکاتباتی که در دولت قبل انجام شده بود، پیش بینی افت شدید فروش نفت نیز مطرح بود.
وی افزود: در روزهای پایانی دولت دوازدهم، بعضی مشتریان همیشگی هم روی نفت فوق سنگین مالیات گذاشتند که باعث شد به محض آغاز به کار دولت سیزدهم، شاهد کاهش روزانه قابل ملاحظه ای در فروش نفت فوق سنگین باشیم، بنابراین وصول درآمدهای ارزی ما به پایین ترین حد خود رسیده بود.
وزیر نفت با اشاره به افزایش صادرات گاز طی پارسال گفت: در بخش صادرات گاز نیز طی هشت ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، شاهد افزایش ۱۵ درصدی بودیم.
اوجی از افزایش قابل ملاحظه درآمدهای حاصل از صادرات نفت، میعانات، گاز طبیعی و محصولات پتروشیمی در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۰ خبر داد.
وی مهم ترین دغدغه امروز صنعت نفت را ناترازی تولید و تقاضای گاز در فصل سرما اعلام و اظهار کرد: با وجود همه چالش ها و مشکلات، نباید اجازه دهیم که در بحث پایداری امنیت انرژی و سوخت زمستانی نیروگاه ها و صنایع، برای مردم مشکلی به وجود بیاید، از این رو در شرایط کنونی، رسالت سنگینی بر دوش من و شما در بخش تولید و توزیع قرار دارد.
وزیر نفت در بخشی دیگر، با اشاره به تصویب تعرفه تازه مشترکان پرمصرف گاز در هیأت دولت اظهار کرد: این تصمیم کلیدی می تواند طی فصل زمستان، کمک زیادی به ما در مدیریت مصرف کند.
وی محورهای اصلی کاری کنونی مدیران وزارت نفت را شامل تأمین منابع درآمدی کشور، مدیریت ناترازی تولید و تقاضا در بخش گاز، توجه به نیروی انسانی، توسعه زنجیره ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی و تداوم سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز برای جلوگیری از افت تولید دانست و افزود: اگر در این صنعت، سرمایه گذاری تداوم نداشته باشد، در آینده باید شاهد واردات گاز و فراورده های نفتی به کشور باشیم.
وزیر نفت با اشاره به ذخایر ۱۰۰ میلیارد بشکه ای قابل برداشت روسیه و تولید روزانه بیش از ۸ میلیون بشکه ای این کشور گفت: با توجه به منابع نفتی کشور، ما هم براحتی می توانیم با سرمایه گذاری لازم، حداقل ۵ میلیون بشکه به صورت صیانتی تولید داشته باشیم.
اوجی با اشاره به بررسی و ممیزی همه پروژه های موجود در صنعت نفت طی روزهای آغازین دولت سیزدهم با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت تصریح کرد: بنا بر بررسی ها، طی هشت سال آینده برای تکمیل پروژه ها در چهار شرکت اصلی وزارت نفت، به ۲۴۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است.
وی با تأکید بر اینکه در 16ماه اخیر من و همکارانم تلاش کرده ایم از حداکثر توان سرمایه داخلی برای تأمین منابع مالی صنعت نفت استفاده کنیم، اظهار کرد: تا به امروز بیش از ۲۰ میلیارد دلار قرارداد و ۸۰ میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکت های داخلی و خارجی سرمایه گذار و بانک ها همچون مشارکت نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان امضا شده است. وزیر نفت با اشاره به وجود ۴۸ پروژه نیمه تمام در چهار شرکت اصلی وزارت نفت به ارزش ۱۳ میلیارد دلار و تأکید بر اینکه اطلاع رسانی از تسریع در ساخت پروژه های نیمه تمام صنعت نفت کشور می تواند میان مردم امیدآفرین باشد، گفت: بر اساس اولویت بندی تلاش می شود هرچه زودتر این طرح ها به مرحله بهره برداری برسند.
اوجی با اشاره به فعالیت های جدی در حوزه دیپلماسی انرژی، بویژه حوزه گاز در روزهای نخست آغاز به کار دولت سیزدهم افزود: خوشبختانه با رایزنی های پرشمار توانستیم یخ های موجود در روابط با کشورهای همسایه بویژه ترکمنستان را آب کنیم. با برنامه ریزی های صورت گرفته، در همان ماه های نخست سوآپ گاز آغاز شد، ضمن آنکه تاکنون نیمی از بدهکاری گازی سنگین به ترکمنستان (به یادگار مانده از دولت گذشته) نیز پرداخت شده است. وی با اشاره به دستاوردها در زمینه بازاریابی و فروش نفت در امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران و معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت گفت: الحمدالله در ۱۶ ماه اخیر توانسته ایم به اندازه بشکه های صادرشده نفت پولش را دریافت کنیم و در این مدت از نظر حجمی و ارزشی در صادرات نفت خام و فراورده های نفتی افزایش داشته ایم. وزیر نفت با تأکید بر اینکه اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی برای صنعت نفت آثار معنوی، فرهنگی و اجتماعی زیادی دربر خواهد داشت، اظهار کرد: حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان در این زمینه طی دوران فعالیت دولت سیزدهم پروژه تعریف شده است.
اوجی به ناملایمات و نامهربانی ها در حوزه منابع انسانی در دولت گذشته هم اشاره کرد و گفت: خوشبختانه طی16ماه اخیر اقدام های زیادی برای بهبود معیشت، رفاه و حقوق و دستمزد در این حوزه انجام شده و امروز وضع سرمایه های انسانی در صنعت نفت در مقایسه با گذشته بهتر شده؛ گرچه در این زمینه هرچه تلاش کنیم، باز هم کم است.
وی با تأکید بر اینکه در دولت گذشته، سرمایه انسانی صنعت نفت را رها کرده بودند، تصریح کرد: در گذشته با جلوگیری از نقل وانتقال نیروها، ندادن رتبه ها و سمت های سازمانی، برگزار نکردن آزمون های استخدامی و فریز کردن سمت های سازمانی، سرمایه انسانی صنعت نفت را بی انگیزه کرده بودند؛ اما به لطف خداوند و همت مدیران صنعت نفت و با مجموعه اقدام های انجام شده، هم اکنون رضایت مندی زیادی میان نیروی انسانی صنعت نفت ایجاد شده است. وزیر نفت با بیان اینکه بنده تعصب و حمیت زیادی نسبت به سرمایه انسانی صنعت نفت دارم و همه جا از حق همکاران خود دفاع کرده ام، تأکید کرد: برای روشن کردن ذهن مدیران دیگر سازمان ها و نهادهای دولتی درباره زحمات سرمایه انسانی صنعت نفت، نیاز به کمک مدیران ارشد صنعت نفت داریم؛ زیرا مدیران در استان های کشور با بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسؤولان دولتی در ارتباط هستند و می توانند گوشه ای از تلاش سرمایه انسانی صنعت نفت را برای آنان بازگو کنند.
اوجی ابراز امیدواری کرد که با توجه به مذاکرات با سازمان ها و نهادهای ذی ربط، مسأله مالیات کارکنان صنعت نفت حل شود.
وی با تأکید بر اینکه مدیران صنعت نفت باید دغدغه تأمین سوخت زمستانی را داشته باشند، گفت: امروز با توجه به ناترازی تولید و تقاضای گاز، ناچار به استفاده از سوخت مایع در نیروگاه های خارج از بافت شهری هستیم. مدیران استانی باید با مدیریت سبد سوخت در استان خود به پایداری امنیت انرژی در کشور و استان خود کمک کنند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم در این مراسم از آغاز به کار شرکت دشت آزادگان اروند برای توسعه یکپارچه میدان آزادگان در آینده نزدیک خبر داد.
خجسته مهر درباره دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم تصریح کرد: یکی از دستاوردهای این بخش از وزارت نفت طی ۶ ماهه اول فعالیت دولت، افزایش یک میلیون بشکه ای ظرفیت تولید و رسیدن به ظرفیت تولید قبل از تحریم ها بود که هزینه ۵۰۰ میلیون دلاری را دربر داشت.
وی در تشریح اقدام های انجام شده برای این افزایش ظرفیت گفت: این سرمایه گذاری، رشد ۶۰ درصدی متراژ حفاری در این دوره را در پی داشت و موفق به افزایش ۸۰ درصدی سرعت حفاری شدیم، به طوری که سرعت حفاری از ۱۰.۵ متر در روز به ۱۸.۲ متر در روز رسیده و از ۱۴۷هزار متر حفاری در سال ۹۹ به ۲۳۵ هزار متر در سال ۱۴۰۰ رسیده ایم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، درباره تولید گاز در دولت سیزدهم نیز اذعان کرد: از یک سال گذشته تاکنون ۳۳۶ میلیارد مترمکعب گاز برای مردم ایران استحصال کرده ایم، یعنی روزانه بالغ بر یک میلیارد مترمکعب. خجسته مهر به ناترازی منفی ۲۵۰ میلیون مترمکعبی تولید و مصرف روزانه گاز در آغاز دولت سیزدهم اشاره و تصریح کرد: با این حال در همان شرایط به حداکثر رکورد تولید از میدان مشترک پارس جنوبی یعنی ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز رسیدیم و روزانه بالغ بر ۲۳۰ میلیون مترمکعب گاز از شرکت نفت مناطق مرکزی و ۴۰ میلیون مترمکعب از شرکت های نفت خیز جنوب و فلات قاره محقق شده است.
وی به تحقق درآمدهای شرکت ملی نفت ایران مربوط به تبصره های ۱ تا ۱۴ قانون بودجه در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پس از ۱۲سال برای اولین بار سوآپ فراورده های نفتی محقق شد. در این مدت صادرات نفت و میعانات گازی افزایش یافت و موفق شدیم ناوگان صادرات نفت و میعانات گازی را افزایش دهیم و در همین حال، وصول درآمدها رشد چشمگیر داشت و به دو برابر رسید. خجسته مهر از مذاکرات فشرده با شرکت های بین المللی در دولت سیزدهم یاد کرد و افزود: متمایزترین آنها، تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری با شرکت های روس بود، ضمن آنکه فعالیت های گسترده ای در دعاوی بین المللی داشتیم. وی درباره فاز ۱۳ پارس جنوبی اظهار کرد: کار این فاز از سال ۹۴ معطل مانده بود و ۷۰ حلقه چاه را در دست حفاری داریم که ۳۵ حلقه جدید است و ۳۵ حلقه نیز باید تکمیل شود، همچنین اسیدکاری ۴۰۰ حلقه چاه را آغاز کرده ایم که ۱۴ مورد آن با موفقیت انجام شده است.
خجسته مهر، فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی را یکی از پروژه های راهبردی شرکت ملی نفت ایران برشمرد و گفت: ۲ توربوکمپرسور ایرانی از سوی شرکت اودی سی در حال طراحی است که ۶۷ درصد پیشرفت داشته است. مطالعات مفهومی و پایلوت تمام شده و مطالعات مهندسی و پایه نیز تا دی ماه تمام می شود و در حال انتخاب مشاور برای EPC فاز پایلوت هستیم که ان شاءالله تا اردیبهشت و خرداد سال آینده، کل فاز پایلوت تکمیل خواهد شد. برنامه ما این است که با اتکا به توان داخل کار انجام شود؛ اگرچه با شرکت گسپروم روسیه نیز تفاهمی در این زمینه داریم و آنها در حال مطالعه طرح هستند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مورد میدان آزادگان نیز توضیح داد: مهم ترین اقدامی که در سال گذشته انجام دادیم، این بود که ۲۷ حلقه چاه جدید را وارد مدار تولید کنیم و برای این منظور ۷۰ درصد ناوگان حفاری را در بزرگ ترین میدان مشترک افزایش دادیم، یعنی ۷ دکل را به ۱۲ دکل تبدیل کردیم و تولید را از ۸۷ هزار بشکه در روز به ۱۱۵ هزار بشکه رساندیم و ۱۳۲ حلقه چاه تحویل شرکت اروندان دادیم. خجسته مهر افزود: در میدان های آزادگان شمالی و جنوبی، فعالیت های ازدیاد برداشت از جمله گس لیفت در حال انجام است و در همین حال، انعقاد یک تفاهمنامه برای توسعه یکپارچه آزادگان را با موفقیت سپری کردیم؛ موضوعی که شاید آن روزها کسی باور نمی کرد؛ اما خوشبختانه شرکت تشکیل شده و در حال حاضر ۱۶ هزار میلیارد تومان (همت) آورده دارد و اگر وزیر نفت مجوز بدهد، شرکت دشت آزادگان اروند تا دو هفته آینده به صورت رسمی کار خود را آغاز خواهد کرد. وی درباره طرح خط لوله انتقال نفت گوره – جاسک گفت: در تکمیل این خط که طی دوره گذشته نواقصی داشت، پیشرفت خوبی داشته ایم. در بخش خشکی با گستره های متعدد کار 100 درصد به اتمام رسیده و با وارد شدن گوی شناور جدید و ساخت دو گوی شناور در خرمشهر ان شاء الله تا پایان سال این خط تکمیل می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مورد قراردادهای این شرکت توضیح داد: حدود ۵.۷ میلیارد دلار قراردادهای این شرکت است که در دولت سیزدهم یا تنفیذ و یا عملیات اجرایی آنها آغاز شده است. توسعه میدان چنگوله را نیز بتازگی شروع کرده ایم و یادآوران هم با ۴ میلیارد دلار آغاز شده است. میدان های آبان و پایدار غرب نیز کارشان در حال انجام است و میدان بلال هم عملیات اجرایی آن برای نخستین بار آغاز شده است. توسعه میدان اسفندیار در هیأت مدیره مصوب شده و میدان فرزاد بی را نیز با مپنا قرارداد بسته ایم و به طور کلی، تمام میدان های مشترک تعیین تکلیف شده اند، ضمن آنکه برای توسعه دو میدان مستقل هم قرارداد بسته ایم که شامل شادگان و کوپال می شود. در مجموع برای ۲۵ میدان نفتی و گازی با اعتبار ۷۷ میلیارد دلار تفاهمنامه داشته ایم که ۴۰ میلیارد دلار آن به تفاهم با گس پروم روسیه مربوط می شود.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز در همایش مدیران ارشد صنعت نفت گفت: در شرایط فعلی، توجه همه شرکت های پالایشی باید به سوخت رسانی، استمرار تولید و جلوگیری از توقف ناخواسته تولید باشد تا بتوانیم مصرف جهش یافته را در این دوران گذار پشت سر بگذاریم. وی به برخی چالش های این شرکت اشاره و تصریح کرد: این شرکت، یک شرکت کارمزدی بود و عملاَ منابعی در اختیار نداشت. تبصره ۱۴ را نیز باید تأمین می کرد و از طرفی با توجه به افزایش سنواتی کارمزد، تبصره ۱۴ دیگر کارایی لازم را نداشت.
سالاری با بیان اینکه نظام شرکت ملی پالایش و پخش باید از نظام کارمزدی به سمت نظام توسعه ای حرکت کند، گفت: در نظام توسعه ای، ضرورت دارد که در برنامه هفتم توسعه و بودجه، اصلاحی در ساختار ریل گذاری ایجاد شود. وی تصریح کرد: وضعیت مجوزهایی که در سال های گذشته صادر شده بود، از شرایطی جامع و یکسان برخوردار نبود.وقتی تولید پایدار دریک مجموعه اتفاق می افتد، طبعاً مواردی همچون زیرساخت، انتقال و ذخیره سازی باید پیش بینی شود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش ادامه داد: با توجه به هدف گذاری که در این مجموعه انجام شده، باید ظرفیت ذخیره سازی را به ۱۶ میلیارد لیتر در روز افزایش دهیم و مسیر انتقال و توزیع نیز مدیریت شود. ما پالایشگاه ساخته ایم؛ اما خوراک، انتقال و ذخیره سازی سوخت دیده نشده است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه برای همه مجموعه ها طرح های توسعه ای پیش بینی شده است، تصریح کرد: امسال دو طرح در حوزه پالایش و پخش به بهره برداری رسیده، در پالایشگاه اصفهان ۱۵ میلیون لیتر به تولید گازوییل یورو 5 افزوده شده و در پالایشگاه آبادان هم فاز دوم به بهره برداری رسیده و در پایان سال نیز در پالایشگاه شیراز طرح هایی خواهیم داشت.
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هم در این مراسم، از برگزاری مزایده برای کاهش گازهای مشعل در سایت های یک و ۲ پارس جنوبی خبر داد و گفت: تا پایان شهریور سال ۱۴۰۰ظرفیت پالایش و نم زدایی گاز کشور یک میلیارد و31 میلیون مترمکعب در روز بود که با آمدن گاز فاز ۱۴ به مدار، این میزان به یک میلیارد و ۵۹ میلیون مترمکعب در روز رسید. وی با بیان اینکه در سال قبل از دولت سیزدهم ۳۸ هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال داشتیم که این میزان به ۳۸ هزار و ۲۵۱ هزار کیلومتر افزایش یافته است، افزود: در دوره قبل، یکهزار و ۲۲۱ شهر و ۳۵ هزار و ۵۷۵ روستا گازرسانی شده بود و در سال اول دولت سیزدهم ۶ شهر اضافه شد و هم اکنون۳۶ هزار و ۳۶۵ روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند. وی افزود: تعداد توربوکمپرسورهای انتقال گاز تا شهریور ۱۴۰۰ برابر با ۳۲۶ دستگاه بود که این عدد در شهریور ۱۴۰۱ به ۳۳۷ رسید. در دوره قبل ۲۹.۵ میلیون واحد تحت پوشش گازرسانی بودند که این عدد به بیش از ۳۰ میلیون واحد رسید. مشترکان نیز از ۲۶ میلیون به ۲۶.۶ میلیون رسیده اند و در مجموع ۷۵ درصد انرژی کشور به واسطه گازرسانی تأمین می شود، همچنین شبکه گازرسانی شهری و روستایی به بیش از ۴۲۰ هزار کیلومتر رسیده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برداشت از منابع در سال ۱۴۰۰ برابر با ۲۸۸ میلیارد مترمکعب بوده که در سال ۱۴۰۱ ان شاءالله به ۳۰۵ میلیارد مترمکعب برسیم. پیش بینی می شود، با توسعه های جدید در پارس جنوبی و میدان های مستقل، برداشت به ۳۱۰ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۲ برسد.مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره طرح های انتقال گاز تصریح کرد: خطوط بهره برداری شده حدوداً ۳۸ هزار کیلومتر بود که با طرح های در دست اجرا شامل ۱۴ طرح عمده که از سوی شرکت مهندسی توسعه گاز در دست اقدام است، این میزان تا پایان امسال به ۳۸ هزار و۹۵۲ کیلومتر می رسد. چگنی درباره دستگاه های توربوکمپرسور نیز گفت: برای تقویت فشار در سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۲۶ دستگاه داشتیم که به ۳۳۷ در سال ۱۴۰۱ رسیدیم و در سال ۱۴۰۲ به ۳۴۸ دستگاه خواهیم رسید.وی در تشریح بهره مندی مشترکان از نعمت گاز گفت: درصد بهره مندی خانوارهای شهری تا پایان سال گذشته ۹۸.۴ درصد بود که تا پایان امسال به ۹۸.۷ درصد و تا پایان سال ۱۴۰۲ به ۹۹ درصد می رسد.مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به بهره مندی خانوارهای روستایی اشاره کرد و افزود: ۳۷ هزار و ۸۶۸ روستا تا پایان امسال از گاز بهره مند می شوند و بهره مندی خانوار روستایی که ۸۵.۶ بود، به ۸۵.۷ درصد و تا سال ۱۴۰۲ به ۸۸.۱ درصد می رسد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در همایش مدیران ارشد صنعت نفت با اشاره به مذاکراتی که از فروردین امسال با هیأت های روس برای صادرات کاتالیست ایرانی به روسیه انجام شده است، اعلام کرد: یک تن کاتالیست ایرانی با موفقیت در مجتمع های پتروشیمی روسیه در حال استفاده است و شرکت های روسیه سفارش های جدیدی برای خرید کاتالیست ثبت کرده اند. شاهمیرزایی با بیان اینکه ۷۰ مجتمع پتروشیمی با ظرفیت تولید سالانه ۹۰ میلیون تن در حال فعالیت است و فروش نهایی محصولات نیز به حدود ۲۵ میلیارد دلار می رسد، تصریح کرد: صادرات محصولات مجتمع های پتروشیمی، سالانه، حدود 26 میلیون تن بوده و ۱۰ میلیون تن هم به بازارهای داخلی عرضه شده است، ضمن اینکه شاهد تحقق ۱۳۳ درصدی ارزآوری در این بخش بوده ایم. وی با تأکید بر تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی تصریح کرد: ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی ایران مربوط به بخش پتروشیمی است، ضمن اینکه سهم ۲۸ درصدی از صادرات محصولات پتروشیمی منطقه را در اختیار داریم، از این رو راهبرد کلان ما طراحی چرخه کامل صنعت پتروشیمی در کشور است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه در افق برنامه هفتم توسعه، روزانه حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه تقاضای خوراک در بخش پتروشیمی خواهیم داشت، گفت: از آنجا که بخش قابل توجهی از صنعت پتروشیمی ما بر اساس پایه خوراک گاز توسعه یافته اند، در فصل زمستان با مشکلاتی در این بخش روبه رو هستیم و همه باید به ما کمک کنند. شاهمیرزایی افزود: همه اینها در شرایطی است که ما پارسال حدود ۱۵ میلیارد دلار آورده ارزی در بخش پتروشیمی داشتیم که نزدیک به ۱۲ میلیارد دلار آن در شرایطی به نیما واریز شد که دولت سیزدهم خزانه خالی را تحویل گرفته بود.
در همایش مدیران ارشد صنعت نفت،مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت نیز با اشاره به ساماندهی نیروهای پیمانکاری و مدت موقت، احیای جذب فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت و بازنشسته شدن ۱۷ هزار نیرو تا سال ۱۴۰۸ گفت: تا پایان آذر امسال با هماهنگی سازمان سنجش و آموزش کشور، آزمون استخدامی برای جذب سه هزار و ۳۰۰ نفر در صنعت نفت برگزار می شود. علی مددی با بیان اینکه سال ۱۳۹۲حدود ۷۰ هزار نیروی غیررسمی پیمانکاری داشتیم که این تعداد در سال ۱۴۰۰ به ۱۲۰ هزار نیروی پیمانکاری رسید، گفت:همه اینها در حالی رخ داد که اعلام شده بود هیچ جذبی نداریم، از این رو لازم است در حوزه نیروهای غیررسمی (پیمانکاری) به صورت جدی وارد عمل شویم. وی با اشاره به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری افزود: پیش از این، سامانه ساپنا برای پیمانکاران تعریف شده بود و اکنون به دنبال آن هستیم که این سامانه را به سامانه حقوق و دستمزد متصل و نظام جبران خدمات نیروهای پیمانکاری را درست کنیم. علی مددی درباره برنامه ریزی برای فراخوان عمومی جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی در حوزه های تخصصی صنعت نفت گفت: 17 هزار نیروی صنعت نفت تا سال ۱۴۰۸، بازنشسته می شوند، بنابراین از هم اکنون به فکر جذب نیروهای متخصص در این زمینه هستیم. با اقدام های انجام شده تقاضای جذب ۵ هزار و ۸۵ نفر را ارائه کرده ایم که سازمان اداری و استخدامی با جذب ۳ هزار و ۳۰۰ نفر موافقت کرده و تا پایان این ماه(آذرماه) برنامه برگزاری آزمون استخدامی را با هماهنگی سازمان سنجش خواهیم داشت. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با اشاره به بازنگری ابلاغیه تعدیل مدرک تحصیلی اظهار کرد: از سال ۱۳۹۷ تعدیل مدرک متوقف شده بود که با تعیین تکلیف آنها نزدیک به ۷ هزار تعدیل مدرک را در این مدت انجام دادیم.وی با اشاره به بازطراحی ساماندهی نیروهای پیمانکاری و تأمین نیازسنجی آنها گفت: باید سونامی ورود نیروی انسانی غیررسمی (پیمانکاری) را در صنعت نفت مهار کنیم، اگر این کار را انجام ندهیم، با مشکلات فراوانی روبه رو خواهیم شد.
همچنین در این همایش، شجاع الدین بازرگانی، معاون وزیر نفت در امور حقوقی و مجلس گفت: در ۱۶ ماه اخیر بین وزارت نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، حدود ۱۴ هزار نامه و مکاتبه انجام شده که از نظر کمّی نسبت به دولت های گذشته افزایشی قابل توجه را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه از آغاز به کار دولت سیزدهم، نمایندگان مجلس بیش از ۲۱۴ پرسش از وزیر نفت مطرح کرده اند، گفت: از این تعداد پرسش، بیش از ۱۰۴مورد با حضور مدیران ارشد صنعت نفت در کمیسیون ها و ارائه توضیح و قانع شدن نمایندگان، پس گرفته شده است. بازرگانی با اشاره به هشت بازدید نمایندگان کمیسیون های انرژی، اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس در ۱۶ ماه اخیر از تأسیسات نفت و گاز کشور اظهار کرد:مجلس همواره با توجه به دیدگاه ها و رویکردهای متنوع و متکثر در خود، جریانی سیال داشته که تلاش کرده ایم به همه دیدگاه های نمایندگان مجلس، با احترام توجه کنیم.
هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت هم تحقق ۱۴۱ درصدی تأمین منابع قانونی بودجه ۱۴۰۰ از محل صادرات نفت و فراورده های نفتی را مهم ترین دستاورد پارسال در دولت سیزدهم برشمرد و اعلام کرد: عملکرد ۱۱۷ درصدی واریز ارز به صندوق هدفمندی یارانه ها با افزایشی قابل توجه نسبت به ۶ ماه نخست ۱۴۰۰ از دیگر دستاوردهای پارسال وزارت نفت بوده است.وی نبود تنوع در منابع تأمین انرژی کشور و اتکای کامل به سوخت فسیلی، ناترازی تولید و تقاضای گاز و فراورده های نفتی، افت فشار و تولید در میدان های نفتی و گازی، عدم پیشرفت مناسب در طرح های پتروپالایشگاهی و تکمیل زنجیره ارزش افزوده، قدمت بالای تأسیسات نفت و گاز و بدهی شرکت ملی نفت ایران به بانک ها و صندوق توسعه ملی و نبود امکان بازپرداخت تسهیلات گرفته شده را از جمله چالش های موجود در صنعت نفت کشور اعلام کرد. وی امضای ۸ قرارداد سرمایه گذاری به ارزش ۹.۳ میلیارد دلار با شرکت های داخلی و خارجی، انعقاد ۷۰ میلیارد دلار تفاهمنامه سرمایه گذاری داخلی و خارجی، رشد ۴۰ درصدی حجم صادرات نفت خام و میعانات گازی از طریق انعقاد قراردادهای جدید نفتی، اخذ مصوبه شورای اقتصاد با سرمایه گذاری ۳.۶ میلیارد دلار برای طرح های موجود در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با هدف افزایش تولید ۱۴۵ میلیون مترمکعبی، انعقاد مشارکت نامه توسعه یکپارچه توسعه میدان آزادگان با سرمایه گذاری ۷ میلیارددلاری، کاهش ۳۰ درصدی گازهای مشعل برخی پالایشگاه های کشور، صدور مجوز برای احداث طرح های پتروپالایشگاهی جدید به ظرفیت ۱.۴۹ میلیون بشکه، انعقاد مشارکت نامه ۱۸ میلیارد دلاری ساخت پتروپالایشگاه های شهید سلیمانی و مکران مروارید و انعقاد قرارداد و عملیات اجرایی پالایشگاه فراسرزمینی به ظرفیت ۱۴۰هزار بشکه در کشور ونزوئلا را از مهم ترین برنامه ها و دستاوردهای دولت سیزدهم در صنعت نفت دانست.
معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی با بیان اینکه همه باید برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، تمام تلاش خود را در صنعت نفت به کار بگیریم، افزود: بهره برداری از پالایشگاه نفت فوق سنگین در قشم به ظرفیت ۳۵هزار بشکه، بهره برداری از واحد شیرین سازی و بنزین سازی پالایشگاه لاوان به ظرفیت روزانه ۱.۱میلیون لیتر، دستیابی به ظرفیت ۹۰ میلیون تنی محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ و افزایش آن به ۹۵ میلیون تن تا پایان امسال، افزایش تولید پارس جنوبی به روزانه ۷۰۵ میلیون مترمکعب، مدیریت ناترازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز در سال گذشته که امسال این ناترازی بیشتر از پارسال خواهد بود، بخش دیگری از دستاوردها و برنامه های وزارت نفت در دولت سیزدهم است.
وی با اشاره به رویه مثبت دیپلماسی انرژی در وزارت نفت دولت سیزدهم اظهار کرد: امضای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری و برنامه ریزی برای سوآپ گاز با روسیه و امضای چند قرارداد و توسعه میدان های نفتی و گازی به ارزش ۴.۴ میلیارد دلار، رشد ۴۴ درصدی صادرات گاز به عراق در ۶ ماهه نخست امسال، امضای تمدید قرارداد تهاتر گاز با برق تا تابستان ۱۴۰۹ با کشور ارمنستان، اجرایی شدن عملیات پالایش فراسرزمینی به ظرفیت روزانه ۱۴۰ هزار بشکه در ونزوئلا و نیز امضای چهار تفاهمنامه و دو قرارداد با کشورهای آمریکای لاتین در حوزه نفت و گاز از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم در بخش دیپلماسی انرژی در سال گذشته بوده است.
معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی تصریح کرد: وزارت نفت در سالی که گذشت، در حوزه شرکت های دانش بنیان و فناوری های روز، دستاوردهایی همچون ساخت بار نخست مته مدل BOCK BIT، مته ۲۶ اینچ، تجهیزات اندازه گیری در حفاری و سرچاهی و تولید کاتالیست مورد نیاز پالایشگاه های آبادان و شازند با هدف صرفه جویی حداقل ۲۰۰ میلیون دلار در سال به دست شرکت های داخلی و تصویب آیین نامه تولید دانش بنیان و اشتغال در صنعت نفت در هیأت وزیران داشته است.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت هم در این همایش گفت: در کشوری که به اذعان همه کارشناسان، با شدیدترین هجمه های رسانه ای و روانی روبه روست و مردم روزانه زیر بمباران اخبار بد هستند و هر خبری به صورت یک فاجعه به آنها نمایانده می شود، خبر اتفاقات امیدبخش در این صنعت را به گوش مردم برسانیم؛ زیرا مردم به خبر امیدبخش نیاز دارند، بنابراین امید را نباید از مردم دریغ کرد. وی افزود: متأسفانه در چند سال گذشته به دلایل مختلف از جمله حضور برخی مدیران سیاسی و... در مدیریت های ارشد صنعت نفت، پویایی و برخورد فعال با مسائل مهم صنعت از سوی مدیران و کارکنان کاهش یافته است؛ اما انتظار می رود با استقرار تیمی فنی و متخصص از بدنه صنعت نفت در مدیریت های ارشد این صنعت که مراحل رشد را پله به پله از پایین ترین درجات طی کرده اند، انفعال از بدنه صنعت جدا شود و حس مسؤولیت پذیری حداکثری به ساختار بازگردد. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت تصریح کرد: راهکار ما برای رسیدن به این اهداف، این نیست که فقط بنشینیم و انتظار بکشیم؛ بلکه در گام نخست، وزیر نفت بتازگی نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت را برای نهادینه سازی شایسته سالاری ابلاغ کرد. این ابلاغ مسیر و نقشه راه حرکت مدیران از پایین ترین تا بالاترین سطوح سازمان را مشخص کرده است. فروزنده ادامه داد: در گام دوم نیز برای این منظور ما به کمک بدنه کارشناسی و نهادهای پژوهشی خود صنعت نفت سامانه ای را برای پایش مدیران طراحی کرده ایم که بر اساس شاخص های مشخصی، این مسائل را ارزیابی می کنند. پایان بخش همایش ارشد مدیران ارشد صنعت نفت، تجلیل از مدیران بخش های مختلف این صنعت و اهدای لوح سپاس به آنها بود و به پاس احترام، از شماری از مدیران تلاشگر در عرصه های مختلف قدردانی شد.
گزارش اختصاصی «مشعل» از 34 کیلومتری خلیج فارس در جزیره سیری
مرجان طباطبائی «اینجا روی دریا، هتل هفت ستاره هم برای تولید و استخراج نفت درست کنند، باز از سختی کار اقماری نمی کاهد». این بخشی از حرف های کارکنان سکوی نصر است. از روزگاری که پایه های بتنی و فولادی قالب به قالب سکوی نفتی نصر را پس از اصابت های جنگ از نو روی هم سوار کردند، بیش از 30 سال می گذرد. حالا این سکو با تلاش شبانه روزی 110 نفری کارکنان صنعت نفت در 34کیلومتری خلیج فارس- در حال تولید است که در دوشیفت 14 روزه به شکل اقماری مشغول فعالیت هستند. تیمی با میانگین سنی 35 سال که در میان آنها از نخبگان تا هیئت علمی دانشگاهی به چشم می خورد؛ از فارغ التحصیلان و اساتید دانشگاه های مختلف تربیت مدرس تا صنعتی شریف و دیگر دانشگاه ها. برخی از سر علاقه و برخی ناگزیر به کار در این سکو شده اند. محمد فرجی، معاون تعمیرات سکوی نصر که از اعضای هیئت علمی دانشگاه و رتبه اول فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس بوده و عطای تدریس را به لقایش بخشیده، 10 سال است وارد این سکو شده است. می گوید: طبیعی است دانشگاه و سکو دو محیط کاملا متفاوت است؛ از یک فضای تئوریک دانشگاهی به عملیاتی رسیدم که تفاوت های زیادی دارد. صحبت از کار سخت روی سکو که می شود، بیشتر دغدغه تحریم ها را دارد و نبود قطعاتی که باعث شده است از چاه به چاه قطعات را تعویض کنند تا تولید جریان داشته باشد. کارکنان سکوی نصر به قدری فعالیتشان زیاد است که وقتی صحبت از دلتنگی برای خانه و خانواده می شود، می گویند: «اینجا حتی وقتی برای دلتنگی نداریم.»
هلیکوپتر از جزیره سیری ما را به همین سکوی بازسازی شده از دوران جنگ می رساند. سطح تراز ما از هلی دک حدود 24 متر است. سکوی نصر چهار میدان دارد: الوند، دنا، سیوند و نصرت. تک سکوی نصرت با کشور امارات مشترک است و حدود 14 کیلومتر از نقطه ای که هستیم، فاصله دارد. 11 سکوی اقماری هم اطراف نصر وجود دارد که تولید آنها به سکوی مادر منتقل و پس از فرآورش به جزیره سیری ارسال و سپس صادر می شود. نفت که از دیگر سکوها می آید، لرزه در سکو احساس می شود و این یعنی تولید جریان دارد. در زمان حضورمان می توان فعالیت و نقش هر یک از تیم های حاضر در سکوی نصر را شاهد بود که از میان 11 سکوی اطراف، در 5 سکو کار تعمیراتی در حال انجام فعالیت هستند. در نصر 6 کار سختی در حال انجام است و متخصصان تاسیسات دریایی با برخورداری از یک کارگاه سیار در حال نصب، لوله هایی در چاه های تزریقی هستند. تیم تهویه هم در یکی دیگر از سکوها مشغول است. نفرات برق برای استارت چاه به سکوی دیگری رفتند. با توجه به اینکه سکوهای اطراف امکان اسکان شب ندارد، نفرات بعد از هر کار تعمیراتی، بازرسی و ... باید به همین سکوی مادر بازگردند.
از مجموعه 110 نیروی انسانی روی سکوی نصر 60 درصد پیمانکاری و 40 درصد نیروهای رسمی و قراردادی هستند که از حداقل 15 شهر و شهرستان استان ایران از جنوبی ترین نقاط ایران تا شمالی ترین نقاط مشغول فعالیت هستند. میانگین سنی نفرات با توجه به اینکه دو سه سال اخیر تعداد بازنشستگان زیاد و ورود جوان ها بیشتر شده، حدود 35 سال است. صادق توسلی، معاون سکو می گوید: من همیشه از بخش نیروی انسانی این خواهش را داشتم که نفرات تازه فارغ التحصیل شده را جذب کنیم. زمانی که جذب چند سال متوقف شده و نفراتی هم بازنشسته می شوند، تنها گزینه این است که نیروهایی که در سایر شرکت ها با سن بیشتر هستند، از طریق کاریابی جذب شوند. به طور آماری می توانم بگویم اکثر قریب به اتفاق ( بالای 90 درصد) افرادی که مستقیم از دانشگاه به سکوی نصر آمدند، در ردیف بهترین و متعهدترین نفرات هستند. نسل جوان را معتقدم اگر ارتباط مناسبی مدیران با آنها داشته باشد، حرف های زیادی برای گفتن دارد.
در میان صحبت کارکنان سکوی نصر درباره زندگی و کار اقماری نظرهای مختلفی بیان می شود. معاون سکو معتقد است اقماری و کار روی سکو شغل خوبی برای یک دوره محدودتر و نه 30 تا 40 سال است. البته او این شغل را برای زندگی متاهلی هم مناسب نمی داند و می گوید: در این سبک از زندگی و کار بسیاری از چیزها را از دست می دهیم و این را کسی غیر از خود ما متوجه نمی شود، تا فردی درگیر این نوع از کار نشود، حرف های ما قابل درک نیست. در شهر، حتی اگر شما سه شیفت هم کار کنید، بالاخره این امکان را دارید که یک ساعت بعد در منزل باشید، اما در کاراقماری این امکان وجود ندارد.
او ادامه می دهد: در طرح اقماری بدون اینکه متوجه باشید، وقتی 14 روز در یک اتاق تنها تا صبح را سپری می کنید، یک حالت انزوا برای شما ناخواسته شکل می گیرد و این به مرور زمان به جایی می رسد که از تنهایی لذت می برید. علاقه ای به مراودات اجتماعی و در جمع بودن ندارید. انزوایی که آرام آرام در اثر این طرح شکل می گیرد. مشکلات دیگر اصولا وقتی پدر بالای سر خانواده نباشد، تربیت فرزندان بخصوص پسر سخت می شود. من در همکاران خودم می بینم رضایتمندی از فرزندان دختر بیشتر است. به ندرت دیدم و نمی خواهم استثنا قائل نشوم که فرزندان پسر در کار و زندگی و ... کمتر موفق بودند و این آسیب ها با آیتم های بدی آب و هوا و... قابل جبران نیست؛ بنابراین باید در جمع قانون گذاران نفراتی باشند که چند سال اقماری را تجربه و با گوشت و پوست و استخوان درک کرده باشند. اما آشنایی آنها با سکو در حد یک ویزیت است که با پرواز بیایند و بروند. دوری از خانواده آسیب های اجتماعی زیادی دارد. وقتی از خانواده دور هستید، حالت اجتماعی شهر و شم اقتصادی را از دست می دهید. فرصت های مناسب اجتماعی اقتصادی را از دست می دهید. سبکی از زندگی متاثر از کار به افراد تحمیل می شود. طرح اقماری قبلا که شرکت های خارجی می آمدند، برایشان سنگین بود 30 سال در سکو کارکنند. در کار اقماری وسط دریا، دریای شمال و... سال های محدود با دستمزد قابل قبول در سکو کار می کنند که پس از آن بتوانند زندگی خوب داشته باشند. آنجا به این صورت است که شرکت های خصوصی کار سکوها را عهده دار هستند. شرکت نفت فلات قاره ایران، دولتی است. به عنوان نمونه در یکی از سکوهای کشورهای همسایه، نفرات خارجی استخدام می شوند و حقوق دریافتی برای یک عمر کفاف می کند. در کار سکو بعد از مدتی در خود ذوب می شوید و از تنهایی لذت می برید وبا آنکه رفته رفته به محیط عادت می کنیم، ممکن است در یک عصر جمعه غربت سراغ مان بیاید.
صحبت از مهاجرت همکاران که می شود، معتقد است: مهاجرت مشکلاتی دارد که تا آخر عمر قابل جبران نیست و کسی نمی تواند غربت آن را تحمل کند، اما غربت در دریا بالاخره بعد از 14 روز بازگشت به خانواده را دارد که در مهاجرت به خارج از کشور نیست. اگر شرایط اینجا از هر نظر مناسب باشد، فکر نمی کنم کسی به فکر مهاجرت باشد.
با غلامرضا یعقوبی، سرپرست اتاق کنترل سکوی نصرهم صحبت می شوم، اینجا می توان کل روند تولید از 11 سکوی اقماری اطراف را دید که با حوصله همه آنها را توضیح می دهد. به عنوان نمونه از روی سیستم ها می شود دید کار تعمیراتی در کدام سکو در حال انجام و کدام سکو در حال تولید است و با چه ظرفیتی این روند انجام می شود. روی یکی از نرم افزارها توضیح می دهد: اینجا ورودی نفت را کنترل می کنیم. نفت سکوها اینجا می آید و بعد از تفکیک گاز به جزیره سیری ارسال می شود. یعقوبی که حدود 37 سال مشغول کار اقماری است، می گوید: در کار اقماری عملا زندگی نداریم و آن را طرح جالبی نمی دانم. اینجا 14 روز از همه چیز دور هستیم. مادرم که فوت کرد، نتوانستم بروم تا رسیدم سه روز طول کشید. در سال های دور،اگر کسی 10 سال روی سکو کار می کرد، از او می پرسیدند تمایل به ادامه کار روی سکو دارد که در صورت تمایل نداشتن، برایش کاریابی می شد، اما هم اکنون این طرح منتفی شده است.
او مثل خیلی نفرات باسابقه این سکو از موضوع سقف حقوق گله مند است و می گوید: الان سه سال است حقوق من اضافه نشده است. هر چه هم می گوییم گوش شنوایی برای آن نیست. مجلس اخیرا تصویب کرد برای قضات و هیئت علمی دانشگاه ها سقف حقوق برداشته شود، چرا برای ما که روی سکوها با این همه مشکلات کار می کنیم، سقف حقوق برداشته نمی شود؟ ما که دوری از خانواده را تحمل می کنیم، در حقوق ما هم تاثیری ندارد و امکان جابه جایی هم نیست. امیرمسعود جعفری، از کارکنان اهل تبریز که از اعضای هیئت علمی دانشگاه بوده و حالا در سکو مشغول فعالیت است، از موضوع رفت و آمد به سکو انتقاد دارد که باید با دو پرواز از تبریز به تهران و سیری و سکو به مقصد برسد: ساعت 10 شب از تبریزبه تهران می آیم به خوابگاه می روم یا در صورت تاخیر چند ساعت باید در فرودگاه بخوابم. برگشت هم همین داستان است. از ریسک های کار که می پرسم، می گوید: سوار کشتی و هواپیما شدن از ریسک های کار ماست. بزرگ ترین مشکل رفت و آمد در دریای خراب است. او به تحریم ها هم اشاره می کند که در نتیجه آن با مشکل قطعه مواجه شدیم. اما تولید ادامه دارد. محمد فرجی، معاون تعمیرات سکوی نصر هم که قبلا دانشگاه تدریس می کرده 10 سال است وارد این سکو شده است. او می گوید: در کار دانشگاهی امنیت شغلی نداشتیم و با طرح نخبگان به اینجا آمدم. روی سکو بیشتر کارها تعمیراتی است. فرسودگی تجهیزات و تحریم کار ما را دوچندان کرده است. کار سکو سختی خود را دارد. عمده مشکل دوری از خانواده است. از او درباره گرمای هوا روی سکو می پرسم، می گوید: گرمای تبریز بیشتر اذیت می کند، اینجا رطوبت و شرجی است. رتبه اول فارغ التحصیلی دانشگاه تربیت مدرس بودم. زندگی روی دریا اگر کار باشد که اکثرا هم هست، گذر زمان را متوجه نمی شویم. اما به همین صورت تا چشم به هم می زنیم، می بینیم سال تمام شد. بزرگ شدن بچه ها را حس نمی کنیم. در شرایط خاص خانه نیستیم. به دنیا آمدن فرزندم دریا به هم ریخت، کشتی نیامد و نرسیدم. از جزیره دیگر هلیکوپتر گرفتند تا رسیدم به دنیا آمده بود. او هم به مشکل سقف حقوق اشاره دارد که اگر حل نشود، در سال های آینده مشکل آنها هم خواهد بود و می گوید: حل این مشکل و همچنین مالیات، مطالبه ما هم هست. او با بیان تفاوت های کار روی سکو و خشکی می گوید: کسی که در جزیره مشغول کار است، امکانات مختلف دارد. تفاوت آن حق سکو است که برای خیلی نفرات به خاطر سقف حقوق اعمال نمی شود. مشکل تامین کالا برای خرید تجهیزات داریم. دلتنگ تدریس دانشگاه می شوم، اگر امکانش بود همزمان کار تدریس را هم انجام می دادم. اما با توجه به 14 روز حضور در اینجا امکان آن وجود ندارد. از او درباره اوقات دلتنگی روی سکو می پرسم که اشاره می کند: تا ساعت 6 بعدازظهر مشغول کار هستم، وقتی برای دلتنگی هم ندارم.
با توجه به مشکلات زیادی که سبک زندگی و کار اقماری دارد، صادق توسلی، معاون سکو می گوید: دوست ندارم در موضوع اقماری فقط به مشکلات توجه کنیم؛ اینجا فضا کاملا مردانه و نشاط آور است. من همیشه می گویم اگر بشود این سکو را به داخل شهر ببریم، فضای بسیار عالی بود. همه از راس تا پایین همه به اسم کوچک یکدیگر را صدا می کنند. بزرگ ترین حسن طرح اقماری این است که محیط کاری اقماری سکوها و مناطق عملیاتی را هیچ جا نمی توان سراغ گرفت، همانند یک خانواده هستیم. در طرح اقماری فلات قاره فضا برای پیشرفت وجود دارد، به راحتی فضای پیشرفت برای آشنایی با سیستم های کنترل روزآمد دنیا وجود دارد. در کنار آن معتقدم طرح اقماری برای مجردها بسیار مناسب است.
از توسلی درباره میزان استقبال از این نوع کار سوال می کنم، توضیح می دهد: در یک مقطعی فکر می کنم دهه 80 بود که حتی پیمانکاران را هم به سختی می شد اینجا برای کار حفظ کرد. زمان درخواست برای طرح اقماری به دلیل این است که بازار کار بیرون نامناسب است. او معتقد است: تا زمانی که روند مهاجرت مثل یک فلش یک طرفه از سکو به منطقه و از منطقه به تهران است، یعنی مشکل راحت حل نمی شود. تا این اتوبان دو بانده نشود، یعنی مشکلات پابرجاست و مشکل در سکو بیشتر و در منطقه کمتر است. ستادهای تهران از ازدیاد نیرو تحت انفجار است. در همین سکو طی یکی دو سال اخیر نفرات جوان ما که حداقل می توانستند تا 10 سال اینجا باشند، کار سکو را ترک کردند. این در حالی است که اکنون برخی شرایط از جمله امکان تماس تصویری با خانواده وجود دارد؛ سال 81 که به اینجا آمدیم، هفته ای یک بار وقت می گرفتیم که بتوانیم از طریق مخابرات با خانه صحبت کنیم. به هر رو، نسل جدید هیچ علاقه ای به سبک زندگی روی سکو ندارد. ابراهیم مرادی، تکنیسین ارشد خدمات چاه ها اهل پارسیان و 27 سال است که مشغول کار هستم. با لهجه خاص جنوبی می گوید: قسمت ما با دریا نوشته شده است. شیفته کارم هستم و انتخاب خودم بوده است. به هر حال طرح اقماری شرایط خاص خود را دارد، ضرب المثلی هست که می گوید: زمین تا آسمان فرق می کند سکو تا جزیره و جزیره تا خانه. می گوید دروغ است اگر بگویم روی سکو دلتنگی سراغم نمی آید. اینجا را با این طبیعت و دریا اینطور زیبا هم ثبت نکنید. کار سختی را انجام می دهیم. آنقدر کار زیاد است که حساب روز و ساعت و زمان از دستمان می رود.
همت رنجبر، از کارکنان بخش بهره برداری از تازه واردهاست و با سابقه هشت ماه با طرح نخبگان از دانشگاه صنعت نفت به سکوی نصر آمده است. می گوید: حقیقتش کار روی دریا مثل هرکار دیگری سختی و خوبی هایی دارد. جذابیت آن این است که نفت این محصول راهبردی را که اقتصاد کشور وابسته به آن است، در بخش بالادست تولید می کنیم که این مایه مباهات است. علاوه بر این محیط سکو و همکاران و جو دریا را دوست دارم. اما سختی کار و زمان فعالیت بسیار زیاد است. از 6 صبح تا 6 عصر بدون وقفه درگیر و مشغول کار هستیم.می گوید: چند مقاله ISI دارم. تافل دارم. داور ژورنال خارجی هستم. با این پیش زمینه علمی، کار فیزیکی هم انجام می دهم؛ در صورتی که خیلی ها انتظار دارند پشت میزنشین باشند و دستور بدهند، اما از صفر شروع کردم. دوری از خانواده خیلی سخت است، نوزاد هشت ماهه دارم. از قدم دخترم «وانیا» اینجا آمدم. مشکل مالی هم داریم و باید کار کنم. او درباره مهاجرت می گوید: شرایطش را برای مهاجرت داشتم معدل 19 فوق لیسانس بودم، نرفتم. الان شرایط به شکلی است که حق کارکنان نفت ضایع می شود، از بیرون فکر می کنند اینجا بخور بخور است. انتظار ما بیشتر است. می خواهیم شرایط و سختی کار ما را ببینند. می گوید: دغدغه اصلی کارکنان رسمی، اجرایی نشدن ماده 10 است. به هر نحوی اعتراض خود را اعلام می کنیم، اما جواب نگرفتیم. در گرمای بالای 12 ساعت کار کردن واقعا سخت است. سر و صدا را می شنوید، در این فضا کار می کنیم. سلامتی را از دست می دهیم، معتقدم درایران توجه مناسبی به نیروی انسانی نمی شود. درخواست کارکنان سکوی نصر این است که از سوی مسئولان ارشد ارزش بیشتری داده شوند و این سختی کار دیده شود.
از جمله شرایط سختی که در صحبت کارکنان سکوی نصر مورد اشاره قرار می گیرد، اعزام روزانه به سکوهای اقماری اطراف است.
صادق توسلی، معاون سکو می گوید: فاصله بسیار زیاد سکوهای اقماری با سکوی مادر که محدوده عملیاتی 24 کیلومتر درغرب و حدود 14 کیلومتردر شرق را شامل می شود، وجه تمایز نصر با دیگر سکوهای خلیج فارس است. به ندرت می توان سکویی سراغ گرفت که این میزان با سکوی مادر فاصله داشته باشد. با توجه به آنمن (unman) بودن سکوهای اقماری در این حوزه، نفرات در بخش های مختلف هر روز سوار بر شناور به 11 سکوی اقماری می روند و شب برای اسکان باید به همین سکوی مادر بازگردند. مسئله شناور اهمیت زیادی دارد تا سرکشی و تعمیرات تحت شعاع قرار نگیرد.
موضوع دیگر که سکوی نصر را از دیگر سکوها متمایز می کند این است که تمام 64 حلقه چاه تولیدی نصر، پمپی است که با توجه به قدمت آن و افت فشار، برقی شده اند؛ بنابراین در این حوزه هیچ چاه طبیعی وجود ندارد. توسلی با اشاره به این ویژگی و اهمیت و نقش برق در سکوی نصر می گوید: باید برق با کیفیت و پایدار برای حفظ تولید داشته باشیم و از آنجا که در سکوی نصر نیروگاهی وجود ندارد، برق آن با دو رشته کابل33 هزار ولت از جزیره سیری تامین می شود. بعد از آن کابل های زیردریایی در این سکوها توزیع می شود و با ترانس به الکتروموتور درون چاهی می رود. براین اساس تولید در اینجا به برق وابسته است.
افزون بر برق، از جزیره سیری یک خط 20 اینچ آب تزریق وجود دارد که در میدان های دنا و سیوند برای ازدیاد برداشت و حفظ تولید تزریق آب به درون چاه انجام می شود. در ازای دریافت این انرژی دریافتی یک خط لوله 16 اینچی نفت به مسافت 33 کیلومتر و یک خط گاز 10 اینچ هم کار ارسال گاز به سمت جزیره را انجام می دهد.
فیلد فاتح مشترک با امارات 15 کیلومتر با مرز آبی این کشور فاصله دارد و سکوهای اماراتی زمانی که رطوبت هوا کم است، قابل مشاهده است. فیلد فاتح اکثر سکوها که آن مرزهای آبی تعیین شده، در سمت امارات قرار دارد تعدد سکوهای امارات بیش از 30 سکو است. هر اتفاقی رخ دهد، سریع اتاق کنترل مادر در جریان قرار می گیرد و مثل پروژه اسکادا است.
میزان فعلی تولید نصر با طرح های توسعه ای قرار است در یک سال آینده افزایش یابد و به زودی در این موقعیت دکل حفاری مستقر خواهد شد. دکل DCI در سکوی DPH میدان الوند در حال حفاری است. سمت غرب سکو برنامه تعویض پمپ و موتور چهارحلقه چاه است که از خط خارج شده و قرار است با این دکل در سرویس قرار گیرد. ظرفیت اسمی نصر 90 هزار بشکه در روز است. دو تفکیک کننده در نصر وجود دارد که 45 هزار بشکه نفت را می تواند فرآورش کند. به دلیل افت فشار مخزن و دیگر مسایل این تولید افت داشته است. هر پمپ موتور که از مدار خارج شود، در تولید تاثیرگذار است.توسلی با اشاره به طرح های توسعه ای سکوی نصر می گوید: شرکت پتروایران تحت طرح نگهداشت و افزایش تولید، چاه های تولیدی و تزریقی را در میدان سیوند تکمیل کرد و روزانه حدود 10 هزار بشکه به تولید نفت اضافه شد. 4 چاه تزریقی اضافه شد. در نگهداشت ازدیاد برداشت شاهد نتایج خوبی بودیم و فکر می کنم یکی از پروژه های خوب شرکت نفت فلات قاره بود که توسط فلات قاره اجرا شد. چند ماه پیش آخرین چاه نهایی شد و به تولید رسید.
افزون بر آن، پروژه تعمیرات اساسی در نصر با توجه به قدمت 40 ساله آن چون عمر بالای 40 سال بود، در تمام بخش های سازه، ابزاردقیق، برق و... قرار بود سکوهای اقماری تعمیر اساسی شوند. این پروژه اکنون در اختیار قرارگاه خاتم الانبیاست. اکنون پروژه پس از یک سال و نیم تاخیر فعال شده و حدود 40 درصد پیشرفت دارد.
توسلی با اشاره به اینکه هزینه دریا 4 تا 5 برابر خشکی است و تا زمانی که این موضوع را نپذیریم، نمی توانیم نتیجه گیری درستی داشته باشیم. می گوید: معتقدم نباید در سکوی نصر با 11 سکوی اقماری که 14 کیلومتر از سمت شرق باید برویم تا برسیم به فیلد فاتح ( مخزن مشترک با امارات) و 25 کیلومتر برویم تا غرب به میدان دیگر برسیم، تنها یک شناور استندبای داشته باشیم. اوایل که به سکو آمدیم و شرایط مالی بهتر بود، سه شناور داشتیم. شما نمی توانید یک شناور در اختیار را رها کنید 25 کیلومتر آن طرف تر برود و 50 نفر در یک سکو تنها بمانند تا خدای ناکرده اگر مشکلی پیش بیاید و مجبور شویم سکو را ترک کنیم، شناور استندبای در این محوطه باشد. شناور جدید هم دو ساعت طول می کشد تا اینجا برسد. زمان طلایی را در این فاصله از دست می دهیم. فلات قاره برای این موضوع باید در این مسئله تجدیدنظر کند با این سبک و سیاق موجود تنها داریم انرژی می گذاریم که فقط موارد اضطراری سکوها را حل کنیم؛ از این رو می باید تمهیدات پیشگیری انجام دهیم تا به وضعیت حاد نرسیم.
کارکنان سکوی نصر برای اجرای برخی پروژه ها که بودجه آن مشکل داشت، کار را معطل نگذاشته و خودشان دست به کار شدند. به عنوان نمونه پروژه هایی مثل روشنایی را که در سطح سکو بسیار مهم است، از طریق تدارکات کالا انجام داده و بعد از خرید تنها اجرای را برون سپاری کردند. معاون سکو با اشاره به اینکه موضوع جرثقیل در دریا برایمان بسیار مهم است که مناقصه و قیمت های سرسام آور داده بودند؛ با توجه به اینکه در روند کار اخلال ایجاد می کرد، از طریق تدارکات کالا خرید را انجام دادیم، موارد برقی و الکتریکی نوسازی جرثقیل ها را انجام دادیم که صرفه اقتصادی زیادی به همراه داشت.
او پروژه مهم دیگر اجرا شده از سوی کارکنان را پروژه اسکادا (طرح یکپارچه سازی سیستم های کنترل و مانیتورینگ سکوی نفتی نصر هم زمان) می داند که در مدت یک سال و نیم با صرف زمان ۸ هزار نفر- ساعت انجام شده و بیش از ۷ هزار عدد سیگنال استخراج و کار مهندسی، برنامه نویسی و طراحی صفحات گرافیک HMI روی آنها انجام شد، تجهیزات مورد نیاز نیز از امکانات موجود منطقه یا از طریق سیستم تدارکات خریداری شده است.
او درباره اهمیت پروژه اسکادا (ارسال اطلاعات لحظه ای سکوهای اقماری به سکوی مادر) می گوید: از مهم ترین دلایل، تنوع و فراوانی تجهیزات نصب شده در سکوهای اقماری نصر است. این سکوها از نوع (DP Drilling Platform) هستند، بنابراین تنوع و تعدد تجهیزات نصب شده در آنها تقریباً مشابه یک سکوی بهره برداری است. از جمله تجهیزات مهم آنها می توان به پمپ های درون چاهی و تجهیزات برقی مرتبط، کمپرسورهای هوای ابزار دقیق، ظروف تفکیک و تست، اتاق های برق و کنترل مجزا و... اشاره کرد. فواصل زیاد سکوهای اقماری از سکوی بهره برداری مادر P.P نیز از دیگر دلایل راه اندازی این سیستم است. سکوهای DPG و DPH در میدان الوند در ۲۵ کیلومتری غرب سکوی مادر قرار دارد و سکوی نصرت نیز در ۱۵ کیلومتری شرق سکوی مادر قرار دارد و محدوده عملیاتی حوزه نصر ۴۰ کیلومتر است.
امیرمسعود جعفری، مسئول تعمیرات ابزار دقیق سکوی نصر هم درباره این پروژه می گوید: با توجه به سکوهای اقماری که با فاصله زیاد از ما قرار دارند، مانیتورینگ آنها موضوعی ضروری بود تا از راه دور کل شرایط را درنظر داشته باشیم تا اگر خدای ناکرده اتفاقی رخ دهد، به موقع وارد عمل شویم. در این سیستم هم می توانیم وضعیت چاه ها را از راه دورکنترل کنیم. شرایط را چک می کنیم و در صورت نیاز به رسیدگی، نسبت به اعزام نیرو اقدام می شود و تا زمان رسیدن نفرات به آن سکوها شرایط را کنترل می کنیم. سیستم های تحت کنترل از راه دور ما مختلف است. وضعیت چاه ها، وضعیت سیستم کنترل تهویه، سیستم ایمنی و ... از دور مانیتور می شود. من ادعا می کنم ابزار دقیق قلب تپنده سکو است.
هر سکوی دریایی 250 تا 300 میلیون دلاربا توجه به وسعت سکو برای ساخت و نصب هزینه دارد. نصر 11 سکوی اقماری دارد و ارزش آنها حدود دو نیم ومیلیارد دلار تخمین زده می شود؛ از این رو فارغ از تولید نگهداشت این سازه ها توجیه پذیر می شود که بودجه های مناسبی تخصیص یابد.
حسن ختام بازدید ما، عکس یادگاری با کارکنان و صرف بستنی در محوطه است و هلیکوپتری که می رسد تا ما را به جزیره برساند و دست هایی که به نشانه خداحافظی بدرقه مان می شود و این صدا که «بازهم اینجا بیایید.»
گزارش میدانی از شرایط اقامتی و دغدغه های کارکنان سکوی نصر
مشعل راهروهایی تو در تو با نوری محدود و ساکت. این ویژگی آخر، البته یکی از الزام هاست و حتی برخی از اتاق ها برگه هایی توضیحی روی در اتاق چسبانده اند که تا فلان ساعت بیدار نشوند و کسی مزاحمشان نشود، چون «شب کار» هستند. با هماهنگی و همراه با عکاس، از داخل اتاق هایی که درهایشان باز است، به معنای این که ساکنانشان مشغول کار هستند، بازدید داریم؛ وقتی وارد می شویم، انگار که یکباره وسط زندگی خصوصی چند نفر وارد شده ایم. اتاق هایی کوچک با چند تخت (از یک تاچهار نفره)، یک تلویزیون، یک یخچال و کمدهایی فلزی و لباس و حوله هایی که از لبه تخت و کمد آویزان است، اما اولین چیزی که توجه را جلب می کند، فضای کوچک این فضای خصوصی است که اگر چهار نفر همزمان با هم در اتاق باشند، دیگر هیچ فضای خصوصی در میان نیست و این یکی از مهم ترین کاستی ها برای زندگی روی سکوی نصر است. نصر از سکوهای تولیدی شرکت نفت فلات قاره است؛ سکویی شناور بر پهنه خلیج فارس با نفراتی که روی آن هم کار می کنند و هم زندگی؛ زندگی با شرایطی بسیار متفاوت که تنها باید بود و تجربه کرد.
ابراهیم مرادی، نیروی با سابقه عملیات و خدمات چاه هاست که27 سال از ورودش به سکوی نصر گذشته است. به عنوان نیرویی قدیمی روی این سکو که دیگر راهی تا بازنشستگی ندارد، نسبت به محدودیت ها، کمبودها و آنچه به عنوان امکانات از آن نام برده می شود و در اختیار دارد، حساسیت ندارد و با این جمله که «دیگر کنار آمده ایم» می گذرد.
مرادی به عنوان یکی از نیروهای باسابقه در اتاقی دو نفره ساکن است، اما در توضیح می گوید: تعداد نفرات اتاق ها و روی سکو، به برنامه و کار روی سکو بستگی دارد؛ به گونه ای که اگر برنامه خاصی اجرا شود، تعداد نفرات هم تغییر می کند. او می گوید: با همه این شرایط سخت، در این سال ها کار کرده ام و درست است که محدودیت و سختی زیادی وجود دارد، اما این محدودیت ها را پذیرفته ام. این نیروی با سابقه سکوی نصر به برنامه روزانه متفاوتی که با دیگر کارکنان سکو دارد، اشاره و تصریح می کند: مثل دیگر کارکنان سکو، شروع کار، همان 5 و 30 دقیقه صبح است، اما پایان کارمان مثل باقی نیست؛ شرایط کارمان اینطور است که وقتی برای بازدید سکوهای اقماری می رویم، معلوم نیست کی برمی گردیم، ممکن است 6 عصر یا 9 شب باشد و نظم و شرایط معینی ندارد و چون با شناور تردد می کنیم، شرایط دریا هم مهم است. او می گوید: بچه های مستقر روی سکو حداقل استراحت و غذایشان را سر موقع در اتاقشان و رستوران دارند، اما کار ما برنامه ندارد و ما این شرایط کار عملیاتی را پذیرفته ایم. بیشتر کارکنان هر روز در رستوران و سر میز، غذای گرم می خورند، اما بیشتر روزهایی که ما برای بازدید سکوهای اقماری رفته ایم، شناور غذای ما را در ظرف یکبار مصرف و سرد شده می آورد و همان جا موکتی می اندازیم و وسط چاه ها و تاسیسات غذا می خوریم و استراحت می کنیم. در میانه چرخیدن در راهروهای LQ (طبقه اقامتی کارکنان) به اتاق لاندری (خشکشویی) می رسیم که فعال است و اتفاقا سرش هم شلوغ؛ چون تازه نوبت کاری جا به جا شده است. متصدی آن که تمایلی به معرفی خود نداشت، بیلرسوت ها (لباس های کار قرمز و نارنجی و آبی و سرمه ای) را در گوشه ای و روتختی ها و رو متکایی ها و دیگر ملافه ها را در جایی دیگر تا می کند؛ همزمان، ماشین لباسشویی هم مشغول کار است. یکی از کارکنان سر می رسد و با مسئول لاندری خوش و بشی می کند و وسایلش را تحویل می دهد.
مسئول لاندری می گوید: شستن لباس به صورت روزانه یکی از الزام هاست و اگر لباس (با توجه به شرجی بودن و تعریق بالا) شسته نشود، یک پایه کار می خوابد.
او که اهل استان فارس است، ادامه می دهد: روال کار در لاندری سکوی نصر اینگونه است که روکش های تخت و ملافه و بالش ها تحویل نفرات است و هر وقت بخواهند برای شست و شو می آورند. فاصله شست وشو بستگی به نیاز نفرات دارد، بعضی چند روز یک بار و برخی همان دو هفته یک بار و در زمان تعویض شیفت، برای شست وشو اقدام می کنند.
او می گوید: دستگاه های شست و شو و خشک کن به روز نیستند، اما نوسازی شده اند و فعلا مشکلی ندارند. مسئول لاندری هم که به همراه سایر همکاران خدمات در اتاقی چهار نفره هستند، می گوید: اتاقی سه در سه متر دارند که فضای مفید آن 9 متر هم نیست و وقتی 4 نفر در آن همزمان حضور دارند، واقعا محیطی تنگ و محدود می شود. او می گوید که بیشتر برای خواب و وقت های آزاد در اتاق هستند و اوقات فراغت را هم معمولا با تلویزیون و گوشی و یا لوازم ورزشی و باشگاه می گذرانند.
یکی دیگر از ساکنان این اتاق های اقامتی سکوی نصر، «دکتر» سکو است. با پرس وجو پیدایش می کنیم و به درمانگاه می آید. می گوید تا همین چند وقت پیش و در دوران کرونا اتاقی نداشته است و با کلی پیگیری، فضایی را تغییر کاربری داده اند تا اتاقی برای او جهت مداوای اولیه بیماران آماده شود؛ اگرچه هنوز هم داشتن اتاقی مناسب برای کادر درمان یکی از درخواست های اوست.
حدود4 سال است که روی سکوی نصر زندگی می کند و با چالش های این نوع زندگی آشناشده است. می گوید مراجعات روزانه برای مواردی مثل درآوردن جسم خارجی از چشم، دریازدگی، سرماخوردگی و وصل کردن سرم و ... است. او تاکید دارد که امکانات درمانی در درمانگاه سکو کافی است، اما اگر نیاز به موارد احیا باشد، امکانات و نفرات جوابگو نیستند و او به تنهایی نمی تواند کار مفیدی داشته باشد. مهدی بی تعب، مسئول اچ اس ای سکوی نصر است که از 11 سال قبل کار خود را روی نصر شروع کرده و با توجه به محدودیت ها و شرایطی که وجود دارد، اظهار رضایت نسبی می کند.
او هم مسئله محدودیت در اتاق ها و فضای محدود را یکی از موضوع های مهم می داند و می گوید: تلاش می کنیم با افزایش امکانات و رفع نیازهای کارکنان بخشی از این محدودیت ها را کم کنیم، ضمن اینکه کارکنان به گل و گیاه و نگهداری آنها علاقه مند هستند و خودشان با تلاش و هزینه شخصی نهال و بوته گل و گیاه و خاک را به سکو می آورند و این شرایط روی روحیه کارکنان تاثیر زیادی دارد. او به تلاشی که از چند ماه قبل برای تفکیک زباله به شکلی جدی شروع کرده اند، اشاره می کند و می گوید: قبلا هم تفکیک داشتیم، اما اینقدر کامل نبود و در حال حاضر در چندین دسته زباله های تر و خشک و صنعتی جدا می شوند.
در محوطه سکو با علی اصغر متفق از کارکنان اهل شیراز هم صحبت می شوم که وسایل به دست در حال رفتن به سمت شناور و بعد هم جزیره و دوره رست (استراحت) است. با لهجه شیرازی می گوید: سختی کار خیلی زیاد است. یکی از همکارانش را که روی داربست مشغول کار است، نشان می دهد و می گوید: ببینید با این وضعیت دریا خرابی و بادی که می آید، باید کمربند ببندد که از آن بالا به دریا نیفتد. می گوید تابستان و زمستان فرقی ندارد و شرایط سختی ادامه دارد. اینجا میزان شرجی به قدری زیاد است که باید تا روزی چهار لباس عوض کنیم و حمام برویم. خیلی وقت ها بیمار هستیم. به خاطر همین شرایط شرجی در دو ماه گذشته تمام نیروهای سکو مریض شده اند. با این همه سختی باید مثل کسانی که در شهر هستند، ما هم مالیات بدهیم و عموما می گویند مالیات حقوق زیاد می گیرند.
احمد آقایی، متولد 67 و حدود 11 سال در مجموعه سکوهای نصر و ایلام مشغول کار بوده و حالا چهار سال است در بخش بهره برداری سکوی نصر مشغول فعالیت است. اپراتور سایت و از نفرات اتاق کنترل است. کارهای مربوط به بهره برداری میادین نصر را انجام می دهد. آقایی مهندسی نفت در دانشگاه صنعت نفت اهواز خوانده و بعد از فارغ التحصیلی از طریق طرح امریه در جزیره سیری مشغول شده و بعد با بورسیه دانشگاه صنعت نفت در سکو مشغول کار شده است. آقایی به دغدغه های کارکنان اقماری صنعت نفت که سرتاسر نارضایتی است، اشاره می کند و می گوید: اصلی ترین خواسته کارکنان اجرای ماده 10 بود که بسیاری از کارکنان پیگیر آن هستند. «شرایط نسبت به سال های قبل رو به افول می رود و هر روز شرایط سخت تر می شود. متاسفانه دیدگاه های اشتباه و نامناسب در مجلس نسبت به کارکنان صنعت وجود داردکه ما را کارکنانی با حقوقی فراتر از وظایفمان می بینند و نگاهی به شرایط سخت کار و اتفاقی که در بلند مدت برای ما و زندگیمان رخ می دهد، ندارند. شرایط کار در دریا و صنعت نفت بسیار پرفشار و سخت است. به خاطر همین آیتم های در نظر گرفته شده برای سختی کار این شرایط را جبران نمی کند. از نظر قانونی هم قوانینی تصویب شده که در این سال ها معطل مانده است». این نیروی با سابقه سکوی نصر به کافی نبودن امکانات رفاهی اشاره دارد و می گوید: به عنوان مثال فضایی که برای زائرسرا و امکانات رفاهی محمودآباد در نظر گرفته اند، دیگر پاسخگوی کارکنان نیست و هر چند سال یک بار برای کارکنان نوبت استفاده فراهم می شود و در حالی که سایر ارگان ها شرایط خیلی بهتری از نظر امکانات رفاهی دارند. بخش خدمات درمانی هم به نسبت گذشته روند نزولی داشته است. او درباره روند استخدام و تناقضاتی که در روند آن صورت می گیرد، گفت: سنگ اندازی زیادی برای جذب نیروهای متخصص وجود دارد و نفرات زیادی از سال های قبل برای ورود به صنعت زیاد منتظر هستند و به همین دلیل در این سال ها اگر مهاجرت نکرده باشند، در نهایت ناامیدی کار می کنند.
ما دیگر به آزمون استخدامی خوش بین نیستیم و بسیاری از کارکنان و دانشجویان به کل از این رشته دلزده شده اند و سراغ رشته ها و شغل های دیگر رفتند. من همیشه به صنعت نفت علاقه مند بودم و به مهاجرت فکر نمی کردم و دوست دارم وطن خودم جایی باشد که راحت زندگی و کار کنم و امیدوارم مسئولان این گزارش و حرف های ما را ببینند و بخوانند و تغییری در شرایط ایجاد شود. اما گروه دیگری از کارکنان سکوی نصر، نیروهای موقت پیمانکار هستند که برای پروژه های مشخصی در زمانی کوتاه میهمان سکو هستند. این نیروها عموما یا در جزیره و یا روی سکوها با پیمانکار همکاری و متناسب با تعداد روزهای کار حقوق دریافت می کنند. در زمان حضور ما پیمانکار داربست فلزی و نقاشی روی سکو فعال بودند و نفراتشان در اتاق های چهار نفره اقامت داشتند. البته برای این نیروها امکانات و شرایط اقامتی چندان اهمیتی ندارد چون زمان زیادی را قرار نیست روی سکو باشند؛ به همین دلیل وقتی درمورد امکانات ورزشی و اوقات فراغت سوال می کنم، می گوید: «خیلی وقت ورزش و رفتن به باشگاه را ندارم، اما بیینم که بچه های جوان تر سکو هر روز از باشگاه و وسایل ورزشی روی سکو استفاده می کنند. امکانات باشگاه مناسب است، اما دل و دماغ استفاده از باشگاه هم لازم است و بچه ها بیشتر برای دور هم جمع شدن و معاشرت در باشگاه و یا رستوران می روند». به گزارش مشعل، اگرچه ما همزمان با سکوی نصر از سوی ایلام هم بازدید داشتیم و شرایط LQ نصر بسیار مساعد تر از سکوی ایلام بود، اما باز هم آنچه به عنوان امکانات رفاهی و اقامتی برای کارکنان نصر وجود دارد، با توجه به شرایط و تعدادشان بسیار کم است. البته صادق توسلی، معاون سکوی نصر در گفت وگو با مشعل اعلام کرد که طرح مطالعاتی برای اضافه کردن یک طبقه برای محل اسکان و استراحت و باشگاه ورزش کارکنان در دست اقدام است.
گفت وگو با مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل پالایشگاه بندرعباس
مشعل یکی از حوزه های بسیار مهم و با درجه اهمیت بالا در صنعت نفت، اچ اس ای است که به واسطه حیاتی بودن و حساسیت بالای این صنعت از لحاظ اقتصادی، استراتژیک و پر خطر بودن دارای جایگاه ویژه ای است و این درجه از اهمیت موجب شده تا استانداردهای بیشتری در رابطه با اچ اس ای در صنعت نفت نسبت به سایر بخش ها لحاظ شود. شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با توجه به ماموریتی که برای تامین فراورده های نفتی مورد نیاز کشور به عهده دارد، اچ اس ای در آن با نگاه ویژه ای دنبال می شود. از جمله وظایف این بخش می توان به حفظ سلامت و ایمنی کارکنان و همچنین صیانت و حفاظت از محیط زیست با هدف حفظ تاسیسات با نگاه پدافندی و ایجاد آمادگی در کارکنان و عملکرد شرایط اضطراری حوزه پدافند غیر عامل و مدیریت بحران اشاره کرد. به منظور آگاهی از اقدامات و برنامه های شرکت پالایش نفت بندرعباس، با محمود نمازی، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل ( HSED) این شرکت به گفت وگو نشستیم که در ادامه می خوانید.
یکی از پروژه های مهم و راهبردی که در شرکت پالایش نفت بندرعباس در حال پیگیری و اجراست، طرح ملی بهبود کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه است که تاثیر مستقیمی بر تولیدات هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی دارد، ضمن اینکه موجب کاهش میزان نفت کوره و تولید محصولات راهبردی مانند کک اسفنجی و پروپیلن می شود که یکی از کارهای مهم در خصوص اجرای این طرح ملی، انجام مطالعات HAZOP و HAZID واحدهای فرایندی و همچنین اخذ مجوزهای زیست محیطی برای آن است.
همچنین با پیگیری های انجام شده در زمینه ارزيابي ريسك بيمه اي که از سوی وزارت نفت یک الزام به شمار می رفت، پالایشگاه بندرعباس، نخستین پالایشگاهی بود که گام های موثری در این مسیر برداشت. انجام مطالعات ایمنی مبتنی بر رفتار و برگزاري 47 دوره درون واحدي مديريت ريسك برای تمام كاركنان، مطالعاتJSA واحدهای کارگاهی، شناسايي ريسك هاي جدي و غيرقابل قبول و انجام کارهای اصلاحي از اقدامات صورت گرفته در این خصوص است.
علاوه بر آن، پایش عوامل زیان آور کار همچون عوامل فیزیکی، شیمیایی و ارگونومی و اجرای منظم معاینات کارکنان از جمله اقدامات در بخش بهداشت صنعتی و کنترل فرایندهاست که با هدف جلوگیری از ایجاد آلایندگی و حفظ و صیانت از محیط زیست از سوی بخش محیط زیست شرکت پالایش نفت بندرعباس انجام می شود. در این رابطه، طی بازه زمانی مهر 1400 تا پایان شهریور 1401 در مجموع یکهزار و 568 مورد پایش و اندازه گیری محیط زیستی با میانگین ماهانه 131 مورد و در رابطه با عوامل زیان آور محیط زیستی نیز در بازه زمانی مذکور 968 مورد اندازه گیری با میانگین ماهانه 81 مورد به عمل آمده ا ست.
شركت پالايش نفت بندرعباس بر اساس آرمان و ماموريت خود براي تحقق اهداف و منافع ملي با بهره گيري از كاركنان شايسته، با حفظ موازين و استانداردهاي زيست محيطي، در حوزه توليد پايدار انرژي در مسير توسعه و بالندگي روزافزون در حركت است، از این رو بهبود فرايندهاي توليد با تاكيد بر تحقيق و توسعه، مديريت دانش، بهسازي، نوسازي و توسعه توانمندي شركت، مورد اهتمام جدي قرار دارد.
یکی از اقداماتی که در اجرای پروژه های شرکت با هدف توسعه صورت می گیرد، توجه به جنبه های زیست محیطی است که در این خصوص تلاش شده با به روز رسانی مداوم فناوری به کار رفته و اجرای طرح های جدید، علاوه بر افزایش کمیت محصولات، کیفیت فراورده ها نیز بر اساس استانداردهای جهانی افزایش یابد که یکی از مهم ترین تاثیرات آن کمک به کاهش انتشار آلاینده هاست. در این رابطه می توان به پروژه افزايش توليد و ارتقای کیفیت بنزین و نفتگاز اشاره کرد که با اجراي اين طرح، كيفيت بنزین تولیدی به استاندارد یورو 5 و کیفیت نفتگاز توليدي نیز به استاندارد یورو 4 بهبود یافته است، به گونه ای که ميزان گوگرد نفتگاز تولیدی از 10 هزار PPM به كمتر از 50 PPM کاهش یافته که با این اقدام، افزون بر 35 هزار تن در سال گوگرد جامد بازیافت شده و از انتشار سالانه نزدیک به 7 میلیون تن آلاینده اکسید گوگرد(SOx) در هوا جلوگیری شده است.
از دیگر طرح های اجرا شده، می توان به طرح مبتكرانه افزايش 30 هزار بشكه اي ظرفیت خوراک پالایشگاه از 320 هزار به 350 هزار بشکه در روز بدون مصرف سوخت اضافي اشاره کرد که موجب جلوگيري از توليد و انتشار آلاينده هاي مختلف نظير CO2، CO، SOX و NOx به ميزان حدود 85 هزار تن در سال شده است؛ البته پروژه مدیریت گازهای مشعل که باعث بازيافت گازهاي ارسالي به مشعل و استفاده دوباره از آن در سوخت گازي پالایشگاه شده، كاهش مصرف گاز طبيعي و كاهش حجم آلاينده هاي ناشي از سوختن گازهاي مشعل را در پی داشته است.
رعايت استانداردها، قوانين و مقررات زيست محيطي و الزامات مرتبط با آن پيوسته در سند چشم انداز شركت پالايش نفت بندرعباس قرار داشته تا همگام با فعاليت هاي توليد، از محيط زيست نیز محافظت شده تا در اختيار نسل آينده قرار گيرد. در حال حاضر استقرار استاندارد مديريت محيط زيست ISO14001 و ارتقای آن در سطح پالايش نفت بندرعباس ، همانند پلي اين شركت را به جايگاه صنايع پاك هدايت کرده و علاوه بر دريافت گواهي عدم آلايندگي در سال هاي اخیر، از سوي سازمان حفاظت محيط زيست كشور نیز از سال 95 تاکنون در لیست صنایع آلاینده سازمان محیط زیست معرفی نشده است.
شرکت پالایش نفت بندرعباس با رویکرد کاهش و کنترل تأثیرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های خود، به حفاظت و صیانت از محیط زیست توجهی ویژه دارد و به طور جدی از اثرات فعالیت خود روی محیط زیست آگاه است، ضمن اینکه به دنبال هماهنگ کردن فعالیت های تولیدی خود با محیط زیست و تحقق بخشیدن به استفاده کارآمد از منابع انرژی، کمک به اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست و در نتیجه کمک به دستیابی به یک جامعه پایدار بوده و در این رابطه پایبندی به رعايت قوانين و مقررات زيست محيطي منطقه اي، ملي و بين المللي، استفاده از فناوری های جديد برای كاهش پسماندها و كنترل آلاينده هاي زيست محيطي، شناسايي، ارزيابي، كاهش، حذف يا كنترل موثر مخاطرات و جنبه ها و اثرات زيست محيطي، كاهش حوادث و اثرات سوء بر افراد و محيط زيست و استقرار نظام های مديريت زيست محيطي و مديريت انرژي و به روزرساني آنها در اولویت های این شرکت قرار دارد.
با توجه به قرارگیری شرکت پالایش نفت بندرعباس در مجاورت دریا و آب های آزاد، توجه به همه جنبه های زیست محیطی شامل هوا، خاک، آب های زیرزمینی و دریا در برنامه های این شرکت قرار دارد که در رابطه با کنترل و مدیریت آلاینده های هوا می توان به پایش مستمر خروجی ها نصب و راه اندازي سامانه های آنلاین پایش آلاينده هاي هوا، سامانه آنلاين پايش گازهاي خروجي روي دودكش واحدهاي عملياتي با هدف كنترل و كاهش آلاينده هاي زيست محيطي و حفظ آن در محدوده مجاز و نصب و راه اندازي ايستگاه سيار سنجش آلاينده هاي هوا اشاره کرد که با مراقبت های کنترلی صورت گرفته ، میزان انتشار این آلاینده ها همواره کمتر از مقدار استاندارد است.
همچنین به منظور كنترل بيشتر بر خروجي آب برگشتي به دريا نیز پارامترهاي فلزات سنگين و فاكتورهاي شيميايي در پساب، همچنین نمونه ورودي از آب دريا به پالايشگاه مورد اندازه گيري قرار می گیرد که به منظور جلوگيري از آلودگي آب هاي خليج فارس بر اساس یکی از مهم ترین قوانین و کنوانسیون های بین المللی در زمینه پیشگیری از آلودگی آب دریا با عنوان كنوانسيونMARPOL ، طرح جامع خريد تجهيزات رفع آلودگي دريايي و تدوين طرح اقتضايي مقابله با آلودگي دريايي از سوی شركت پالايش نفت بندرعباس به اجرا درآمده است.
با توجه به شیوع ویروس کووید 19 در کشور و مشکلات ناشی از این بیماری و لزوم توجه به بهداشت و سلامت کارکنان در بحران های مشابه مانند بیماری آنفلوانزا که با شروع فصل پاییز شیوع آن نیز گسترش یافت، در همان ماه های آغازین بیماری کرونا، دستورالعمل مقابله با شرایط اضطراری ناشی از بیماری های واگیردار در شرکت پالایش نفت بندرعباس تدوین شد که هدف از تهیه این دستورالعمل، ایجاد آمادگی و تعریف اقدامات لازم در زمان شیوع بیماری های واگیردار بود.
تدوین دستورالعمل شرایط اضطراری مقابله با بیماری های واگیردار با توجه به تاثیراتی که می تواند در تمامی فرایندها، رویکردها و فعالیت های درون و برون سازمانی از جمله امر مهم تولید داشته باشد، برحسب راهبردها و خط مشی شرکت پالایش نفت بندرعباس برای پیشگیری و مقابله و همچنین تنظیم فرایندها در مواقع شیوع چنین بیماری هایی یک الزام است. در این دستورالعمل، تشکیل کمیته های تصمیم گیری، توجه به رسالت اصلی شرکت در امر تولید، تامین سلامت کارکنان، آموزش و اطلاع رسانی های بهداشتی، برنامه ریزی در خصوص اقدامات و زیرساخت های لازم بهداشتی، مراقبتی و کنترلی لازم، پیگیری و برنامه ریزی برای اجرای طرح ها، برنامه های تعمیراتی و ایجاد شرایط پایدار واحدهای عملیاتی از مهم ترین محورهای در نظر گرفته شده است.
به منظور عملکرد موثر و به موقع در اجرای برنامه های کنترلی، همزمان با شیوع بیماری کووید 19 در سطح کشور، ستاد پیگیری و پیشگیری از سرایت ویروس کووید 19 در پالایشگاه نفت بندرعباس راه اندازی و تصمیمات لازم برای اجرای اقدامات مراقبتی مناسب برای حفظ سلامت کارکنان و همچنین جلوگیری از خلل در تولید در این کمیته اتخاذ شد. در این ستاد که مدیران ارشد و روسای شرکت حضور داشتند، بر اساس دستورالعمل ها و بخشنامه های وزارت بهداشت و درمان کشور و همچنین سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و رصد گزارش های میدانی از سطح پالایشگاه، تدابیر لازم در سه محور مدیریتی، بهداشتی و برنامه های آموزشی و آگاه سازی اتخاذ شد.
تولید آب ژاول با توجه به ظرفیت های پالایشگاهی برای ضدعفونی کردن اماکن و ساختمان ها در پالایشگاه و شهرک مسکونی مروارید، اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و کاهش ترددها در پالایشگاه با تعطیلی کارکنان روزکار و استفاده حداقلی از نیروها در بخش های حساس و ضروری، تعیین کارکنان دارای بیماری زمینه ای بر اساس معاینات دوره ای و اعطای مرخصی به آنان، تعطیلی جلسات، سمینار ها و برگزاری جلسات اضطراری با سازمان ها، ادارات و نهادها به صورت ویدئو کنفرانس، استقرار کانکس بهداری قبل از گیت ورودی برای ارجاع موارد مشکوک و اطمینان از سلامت کارکنان، توزیع ماسک، دستکش و مایع ضد عفونی در بین کارکنان از تصمیم های اتخاذ شده در حوزه اقدامات مدیریتی بود.
یکی از مهم ترین کارها، شناسایی بیماران و جداسازی آنان از دیگران بود که برای این منظور، واحد تریاژ در درمانگاه نیز راه اندازی شد و در این واحد، افرادی که با علایم مشکوک مراجعه می کردند، اقدامات اولیه برای آنها انجام می شد و با هماهنگی های صورت گرفته، تعدادی خانه در شهرک مسکونی شرکت برای اسکان افراد دارای علامت در نظر گرفته شد. همچنین برای کسانی که در قرنطینه بودند، خدماتی مانند خرید منزل و تهیه دارو با هماهنگی با امور منازل انجام می شد تا نیازی به خروج افراد بیمار و خانواده های آنان از منزل نباشد.
یکی از اقدامات شاخصی که با تلاش همکاران در مرکز درمانی شرکت صورت گرفت، پیگیری روزانه وضعیت بیماران در قرنطینه بود که پس از تماس با آنان، گزارش کامل وضعیت درمانی او در گروه هایی که برای این منظور تشکیل شده بود، ثبت می شد و این گزارش به اطلاع پزشکان می رسید و در صورت مشاهده افزایش شدت علایم، از فرد بیمار خواسته می شد با رعایت دستورالعمل های بهداشتی، بسرعت به درمانگاه مراجعه کند و اگر لازم بود، به بیمارستان اعزام می شد.
همچنین با آغاز واکسیناسیون علیه بیماری کرونا در کشور، با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و معاونت بهداشت و درمان صنعت نفت این منطقه، واکسیناسیون کارکنان این شرکت با هدف قطع زنجیره بیماری کرونا و با اولویت حفظ سلامت کارکنان انجام شد که برای اجرای منظم واکسیناسیون، برای کارکنان روز و ساعت دریافت واکسن پیامک شد و کارکنان طبق برنامه زمان بندی به محل مراجعه و واکسن دریافت کردند.
در زمینه ایمنی، با توجه به اهمیتی که مدیریت شرکت برای آن قائل است و آموزش ها و تاکیدات انجام شده در این رابطه، موجب شده که بحث ایمنی در کار، سرلوحه برنامه های پالایشگاه قرار گیرد و همه مدیران و کارکنان آن را قبول داشته و جزء فرهنگ سازمانی شرکت شده است؛ البته ما معتقدیم که این، یک راه بی پایان است و باید رو به جلو حرکت کنیم و نقاط ضعف را شناسایی کرده و به دنبال اقدامات اصلاحی و پیشگیری از خطرات احتمالی باشیم.
اما در خصوص برخی اقدامات صورت گرفته در زمینه ایمنی، می توان به شناسایی و ارزیابی مخاطرات و انجام اقدامات اصلاحی و کنترلی برای ریسک های غیرقابل قبول شرکت، استقرار و پیاده سازی سیستم های مدیریت ایمنی به منظور حصول اطمینان از عملکرد ایمن فرایندها، نظارت ، پایش و بازرسی های مستمر از تاسیسات و تجهیزات شرکت و رفع نواقص آنها، ایجاد بستر مناسب به منظور پیاده سازی فرهنگ ایمنی و ایمنی مبتنی بر رفتار در شرکت، انجام ممیزی های ایمنی به صورت داخلی و شخص ثالث و رفع عدم مغایرت ها و به روز رسانی و خرید تجهیزات و ماشین آلات کارآمد اشاره کرد.
ایمنی همواره در دل فعالیت ها قراردارد و بخش جدایی ناپذیر کارهاست. انجام فعالیت ها در چارچوب قوانین، مقررات و استانداردها همواره ضامن ایمنی سیستم هاست. نظارت و بازرسی به صورت مستمر از سوی مسؤولان و کارکنان اداره ایمنی در خصوص رعایت الزامات ایمنی محیط کار صورت می گیرد و سیستم های تنبیه و تشویق کارکنان در خصوص الزامات ایمنی نیز طراحی و پیاده سازی شده است. مباحث در حال اجرای ایمنی شرکت پالایش نفت بندرعباس، فرهنگ رفتار ایمن را در شرکت نهادینه می کند و این اقدام مهمی است؛ چرا که شما هر چقدر تجهیزات داشته باشید و لوازم ایمنی و شرایط ایمن در فرایند را فراهم کنید، تا زمانی که کارکنان، فرهنگ ایمنی، باور ایمنی و رفتار ایمن نداشته باشند، نمی توانید در زمینه ایمنی موفق باشید. برای ایجاد رفتار ایمن، فرهنگ سازی لازم است که در این زمینه آموزش های لازم با برگزاری دوره های عمومی و تخصصی در شرکت پالایش نفت بندرعباس صورت می گیرد تا این باور شکل بگیرد که برای هر حرکتی در محیط پالایشگاه، باید اقدامات ایمن انجام شود. ایمنی پیش از آنکه صرفاٌ جنبه عینی و اجرایی داشته باشد، پدیده ای ذهنی است که ضرورت دارد در ذهن، زندگی فردی و گروهی افراد جاگیر شود، به این معنا که ایمنی، تعطیل بردار و فراموش شدنی نیست و ایمنی، عین زندگی است. در واقع با اقداماتی که در برنامه های ایمنی در شرکت پالایش نفت بندرعباس در نظر گرفته شده، بر مقوله ایمنی مبتنی بر رفتار تاکید داریم.
ایمنی، وظیفه ای همگانی و عمومی است. با این حال بازرسی ها به صورت مستمر و شبانه روزی از سوی مدیران، روسا و مسؤولان شرکت و همچنین کارکنان اداره ایمنی صورت می گیرد و در صورت بروز تخلف از سوی کارکنان بر اساس دستورالعمل های مربوطه با فرد خاطی برخورد خواهد شد؛ اما همواره تلاش شده با انجام برنامه های انگیزشی و معرفی افراد و واحدهای برتر در الزام به نکات ایمنی، رعایت ایمنی را ترویج دهیم؛ هرچند مبحث ایمنی در همه پالایشگاه ها مطرح است و بیشتر پالایشگاه ها حوادث را تحت کنترل دارند؛ اما در شرکت پالایش نفت بندرعباس، شاخص هایی داریم که باعث پیشرفت ما در این زمینه شده است، به طوری که علاوه بر اقدامات مستمر كنترلي و پايش فعاليت ها در تطابق با الزامات ايمني، با حمايت مديريت ارشد شرکت، فعاليت هاي شاخصي مثل پایش هفتگی مدیران که شامل بازدید مدیران از واحدهای پالایشگاهی است که با حضور مدير عامل و گردآوری و تجزیه و تحلیل شبه حوادث انجام می شود، همچنین برگزاری منظم جلسات ایمنی (HSE MEETING) در هنگام تعمیرات اساسی در ابتدای هر شیفت کاری و انجام مطالعات hazop واحدهاي عملياتي، اجراي پروژه هاي ارزيابي ريسك شغلي بر مبناي JSA و JHA نیز با هدف ارتقاي ایمنی در این پالایشگاه صورت می گیرد.
آزمون سنجش سلامت روانMMPI2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory)، یک تست تشخیص شخصیت است. از آنجا که هر یک از مشاغل دارای ویژگی های روانی و اجتماعی خاص هستند، مثلاً شیفت کاری افراد، انجام کار به صورت گروهی یا فردی، متناسب بودن شرایط کار با توانایی های فرد و ... می توان از این آزمون به منظور یافتن افراد مناسب برای موقعیت های شغلی پیشنهادی استفاده کرد. در شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز برای تعیین تناسب فرد با شغل در نظر گرفته شده، در بدو استخدام، معاینات لازم در مرکز طب صنعتی انجام می شود. سپس این معاینات از سوی پزشک متخصص طب کار آنالیز و در پرونده شغلی آنها ثبت می شود.
پرسشنامه وضعیت عمومی سلامت روان GHQ28 (General Health Questionnaire)، روشی برای تعیین و بررسی وضعیت روانی عمومی فرد پاسخ دهنده در زمان انجام آزمون است. هدف از انجام این تست دو موضوع است: نخست، عدم توانایی در انجام وظایف محوله و دیگری وقوع یک پدیده جدید و آشفته کننده در زندگی فرد. بنابراین محتوای سؤالات به گونه ای است که از فرد پرسیده می شود که آیا در چند وقت اخیر تغییراتی در وضعیت زندگی او به وجود آمده یا خیر؟ نتیجه این پرسشنامه، مشخص شدن مشکل روانی جدید در فرد آزمون دهنده خواهد بود. در شرکت پالایش نفت بندرعباس برای تعیین وضعیت سلامت روان کارکنان از پرسشنامه GHQ28 استفاده می شود. نتیجه این آزمون پس از تکمیل از سوی کارکنان، از طریق پزشک متخصص طب کار تجزیه و تحلیل شده و در صورتی که هر یک از افراد دارای مشکلات روانی باشند، برای درمان به روان پزشک یا روانشناس معرفی می شوند.
هدف ما در شركت پالايش نفت بندر عباس، كنترل و پيشگيري از وقوع حوادث است كه در اين راه اميدمان به عنايت خداي متعال و همت همكاران شريف و متعهد و خردمندمان است تا در محيطي ايمن ، شاداب و سلامت در راه انجام ماموريت ملي و مهم توليد و تامين انرژي مورد نياز هموطنان گام هاي استوار و بلند برداريم و تلاش داریم در این مسیر، جایگاه خود را نیز در سطح کشور و منطقه خلیج فارس با ایجاد توسعه پایدار در نظام اچ اس ای و پدافند غیرعامل در مراتب بالا حفظ کنیم.
صنعت پتروشیمی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش و صفر شدن خام فروشی قرار گرفته است
صنعت پتروشیمی در چندسال اخیر و به خصوص همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، برنامه ریزی برای تولید محصولات متنوع و جدید پتروشیمی در بخش های پایین دست را شروع کرد و پیرو آن اعلام شد که این صنعت تلاش می کند داخلی سازی ۲۱ محصول راهبردی صنعت پتروشیمی را آغاز کند. بر این اساس بخش های مختلف شرکت ملی صنایع پتروشیمی از جمله مدیریت کنترل تولید، مدیریت طرح ها، مدیریت سرمایه گذاری و نیز دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی همه توان خود را برای تحقق زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی به کار گرفته اند و دراین مسیر تلاش شده است تا موانع اجرایی برداشته شود.
صنعت پتروشیمی نشان داده است که در جریان تحریم های غیر مستقیم و مستقیم علیه خود می تواند ضمن توسعه پروژه های داخلی و افزایش میزان محصولات و تنوع آنها، بازارهای منطقه و جهانی را حفظ کند و آن را گسترش دهد. این صنعت که در حال حاضر بیش از 90 نوع محصول مورد نیاز خود را در بیش از 330 گرید متنوع عرضه می کند، به دنبال توسعه پایدار و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنایع پایین دست خود است تا در پایان سال 1406 تعداد محصولت تولیدی در داخل به 124 نوع افزایش دهد
در شرایطی که بخش زیادی از واردات، صرف کالاهای نهایی مصرفی وعمده محصولات صنایع تکمیلی پتروشیمی از کشورهایی همچون امارات متحده، کره جنوبی و چین وارد کشور می شود، ایران به عنوان کشوری دارای منابع غنی نفت و گاز، همچنان واردکننده محصولات اولیه پتروشیمی است و این موضوع دیگر قابل قبول نیست. در واقع محصولات نفت، گاز و پتروشیمی را با سرمایه گذاری سنگین تولید و ارزان صادر و در ادامه کالاهای تبدیل شده با ارزش بالاتر را با صرف اعتبار ارزی خریداری می کنیم. در واقع طی سال های گذشته صنایع بالادست پتروشیمی با خوراک گاز ارزان و یارانه ای فعالیت و محصول خود را صادر کرده اند و در این میان جای صنایع متوسط و کوچک و شکل گیری زنجیره ارزش خالی بوده است. حالا اما در دولت سیزدهم و با تغییر و اصلاح سیاست های پیشین، تلاش می شود تا با همراهی و کمک بخش خصوصی صنایع پایین دست و میان دست و به طورکلی زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی شکل بگیرد. هم اکنون تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال هستند که با توجه به برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت در این زمینه، به نظر می رسد در سال های آتی شاهد توسعه فعالیت های صنایع تکمیلی خواهیم بود. چندی قبل هم محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور در جریان بازدید از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، بر لزوم توجه به واحدهای تولیدی پایین دست صنعت پتروشیمی تاکید کرد و گفت: تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی افزون بر رشد اقتصادی سبب کاهش واردات بعضی از کالاها می شود. در این منطقه، سالانه میلیون ها تن انواع محصول بالادستی و میانی پتروشیمی تولید و ۵۰ درصد آن به کشورهای مختلف صادر می شود و ۵۰ درصد دیگر این تولیدات، برابر با فرایندهای تعریف شده در داخل کشور و واحدهای تولیدی پایین دست مورد مصرف قرار می گیرد. معاون رئیس جمهوری توجه به واحدهای تولیدی پایین دست پتروشیمی را ضروری دانست و گفت: تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی افزون بر رشد اقتصادی به کاهش واردات برخی کالاها منجر می شود.
اگرچه صنعت پتروشیمی قدمتی طولانی دارد اما دفتر صنایع پایین دست پتروشیمی از اوایل دهه 80 شکل گرفته و از همین موضوع می توان به زمینه ها و میزان اهمیت و پیگیری های این موضوع پی برد. در ادامه هم در کنار این دفتر، مجموعه ای نیز در وزارت صمت برای مدیریت صنایع پایین دست شکل گرفته است. عباس غلامی، مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید که لازم است برخی اقدام ها برای بهبود شرایط این بخش در پتروشیمی صورت گیرد که از جمله آن تهیه فهرستی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع تکمیلی است که در کشور کمبود داریم و به صورت کامل یا بخشی از آن از محل واردات تامین می شود. او گفته است که به کمک وزارت صمت داده هایی تهیه و راستی آزمایی و تکمیل شده است. غلامی یکی از اقدام های خوب در دوره جدید را پیگیری برای ایجاد شهرک تخصصی صنایع پایین دستی پتروشیمی و پارک های پتروشیمی عنوان کرده و گفته است: به دنبال آن هستیم که پارک شیمیایی یا پارک پلیمری راه اندازی کنیم که کل تولید محصول نهایی زنجیره یعنی از میان دست تا پایین دست در این شهرک مستقر شود. همچنین در تلاشیم تا ظرفیت های هر استان جهت توسعه صنایع پایین دستی، بر اساس آمایش سرزمین به کمک مشاوران متخصص شناسایی شود.
مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان متولی بخش صنایع پایین دست تاکید دارد که بحث قیمت گذاری همواره بر شفافیت استوار بوده و در زمینه تعیین بازارهای هدف هم اطلاعات از گمرک دریافت می شود. او گفته است: از انجمن ها می خواهیم که در زمینه تعیین بازارهای هدف، پیشنهادهای خود را اعلام کنند، اما قیمت گذاری نباید به گونه ای صورت پذیرد که امکان قاچاق وجود داشته باشد چرا که در این صورت دود این ماجرا هم در چشم بالادست و هم در چشم پایین دست خواهد رفت.
غلامی همچنین به طراحی اولیه سامانه «سماپ» اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود با رفع مشکلات فنی، سامانه مذکور تا دوماه آینده به صورت پایلوت قابل استفاده برای صنایع پایین دست و تکمیلی باشد.
با توجه به امتیاز و حمایت های داخلی که برای صنایع پایین دستی پتروشیمی در این دوره اخیر فراهم شده است، سرمایه گذاران زیادی تمایل به حضور در این نوع سرمایه گذاری دارند و مهم تر اینکه بازار داخلی به اندازه کافی برای این بخش پاسخگو است. چندی قبل رضا نکوئی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی از درخواست های متعدد متقاضیان استفاده از تسهیلات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی خبر داد. جواد اوجی، وزیر نفت هم در این مدت بارها بر ورود صنعت بالادستی پتروشیمی به صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش تأکید کرده است. او اعلام کرده است که حمایت حداکثری وزارت نفت از سرمایه گذاران در این بخش ادامه خواهد داشت و چتر حمایتی وزارت نفر همچنان برقرار است. بسیاری از کارشناسان درباره توسعه صنایع پایین دستی، الزاماتی را مطرح می کنند که یکی از آنها تاکید بر اولویت بازار خارجی به جای داخلی است؛ چرا که آمارها نشان می دهد بازار داخلی از محصولات صنایع پاین دستی اشباع هستند. مسأله مهم دیگر این است که در حال حاضر محصولات پتروشیمی بدون آنکه به محصول نهایی تبدیل شوند، با قیمت پایین صادر می شوند؛ به این دلیل که زنجیره ارزش آن محصول برای تبدیل به محصول با ارزش بیشتر در کشور وجود ندارد. موارد دیگری هم وجود دارد؛ از جمله اینکه معافیت های مالیاتی برای محصول نهایی اختصاص یابد تا صنایع نسبت به تولید این محصول تمایل بیشتری داشته باشند و بیشتر به سمت تکمیل زنجیره ارزش که همان جلوگیری از خام فروشی است، برویم. موضوع مهم دیگر حمایت از طرح های جدید و پروژه های بزرگ و جدید است. با اجرای این طرح ها، قرار است به جای فروش متانول، محصول نهایی فروخته شود که ارزش افزوده به مراتب بالاتری خواهد داشت. اگر صنایع پایین دستی از تأمین خوراک به میزان کافی و با قیمت مناسب اطمینان داشته باشند، بی شک روی این صنایع سرمایه گذاری کرده و بازار صادراتی آن را هم پیدا می کنند. به این ترتیب هرچه سهم صنایع پایین دستی کشور در سبد کالاهای صادراتی افزایش یابد، ارزش محصولات با شیب تندتری افزایش پیدا می کند.
اقدام های راهبردی منطقه 2 عملیات انتقال گاز برای گذر از زمستان تشریح شد:
مشعل منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین مناطق عملیاتی در چارچوب راهبردها و با تکیه بر ارزش های سازمان شامل قانون مداری، تعهد به ملت و صنعت گاز کشور، تعالی جویی، چابکی در پاسخگویی به ذی نفعان، اعتمادسازی و درستکاری، خلاقیت و نوآوری، در مسیر تحقق چشم انداز و ماموریت انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی گام بر می دارد.
هم اکنون راهبری بیش از 5 هزار کیلومتر خط لوله، 18 تاسیسات تقویت فشار با 74 توربوکمپرسور و 8 مرکز بهره برداری اصلی و یک مرکز بهره برداری خطوط لوله فرعی در استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و بخش هایی از کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، مرکزی و قم از سوی کارکنان این منطقه در جریان است. در ادامه گفت و گو با اسدالله مهری، سرپرست منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
متولد پنجم فروردین 1350 در شهر فلاورجان هستم. ازتیرماه 1370 به استخدام شرکت ملی گاز ایران در آمدم و هم اکنون در سمت سرپرست منطقه 2 عملیات انتقال گاز با رتبه D مشغول خدمات رسانی هستم.
رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله بویین و میاندشت، رئیس تعمیرات مرکز بهره برداری خطوط لوله اصفهان، رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله آباده، رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله پتاوه، ریئس عملیات ساختمانی خطوط لوله و معاونت عملیات خطوط لوله را در کارنامه کاری دارم.
در7 ماه امسال، حجم گاز انتقالی از منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران به مناطق همجوار 76 میلیارد متر مکعب بوده است.
آیا در سال 1401 (6 ماه امسال) خطوط لوله جدید، تاسیسات تقویت فشار گاز (واحد یدک) به منطقه تحویل شده است؟ تا پایان سال چه برنامه ای در این حوزه تعریف شده است؟
تاسیسات پل کله 10 تا پایان سال جاری تحویل منطقه خواهد شد.
همزمان با توسعه زیر ساخت های گازرسانی در کشور، این منطقه، پیگیری بهره برداری به موقع از ایستگاه ها وخطوط لوله انتقال تازه احداث برای گازرسانی پایدار به مصرف کنندگان را در دستور کار قرارداده است. هم اکنون تکمیل و راه اندازی ایستگاه های خطوط لوله هشتم و دهم سراسری و نیز احداث خطوط لوله جایگزین و ایجاد رابط بین خطوط لوله دردست اقدام است.
با توجه به سیاست برون سپاری در شرکت انتقال گاز ایران، همزمان با توسعه زیر ساخت ها، این منطقه استفاده از خدمات پیمانکاران و مشاوران را در دستور کار قرار داده است.
برنامه تعمیرات اساسی از چهاردهم فروردین ماه امسال کلید خورد و با 76 درصد پیشرفت فیزیکی در جریان است. تعمیرات اساسی 51 توربوکمپرسور در سطوح مختلف پایان یافته است و در حال انجام تعمیرات 7 توربوکمپرسور و برنامه ریزی برای شروع تعمیرات 2 دستگاه توربین زاریا مدل DU80 تا پایان سال هستیم.
در مجموع تا پایان مهرماه 10 هزار و 916 دستور کار تعمیراتی از طریق نرم افزار IP-CMMS شامل دستور کارهای پیشگیرانه، کالیبراسیون، بازرسی فنی و اصلاحی صادر شده که در حوزه های عملیات ایستگاه ها، عملیات خطوط لوله، ICT و حمل ونقل است.
تعویض سیستم کنترل و مانیتورینگ توربو کمپرسورهای B,C تاسیسات پتاوه 2، اصلاح طراحی و جانمایی شیرهای انتظار ورودی، خروجی، کنارگذر و اتصالات تاسیسات دوراهان 10، حمل، انتقال ونصب یک دستگاه توربین زاریا مدل DU80 از تاسیسات دوراهان 10 به تاسیسات پتاوه 10، اتصال تاسیسات ندوشن به برق شبکه سراسری، جابه جایی و نصب و اجرای رسیور12 اینچ خط کاشان از ایستگاه قدیم (نوش آباد) به محل ایستگاه جدید (ایستگاه انشعاب قمصر)، بازرسی فنی 17 تاسیسات تقویت فشار و 8 مرکز بهره برداری خطوط لوله، تعمیرات اضطراری و بررسی مشکل روغن سوزی و تعویض پوسته روی یاتاقان دو یک دستگاه توربین زیمنس SGT600 تاسیسات دهق 3 در کوتاه ترین زمان، تعمیرات سطح C توربین پشتیبان زیمنس SGT600 از سوی منطقه، GG Swap یک دستگاه توربین زیمنس SGT600 در تاسیسات دهق 2و3، تعویض چهار عدد بلید مربوط به کمپرسور محوری توربین زیمنس SGT600 تاسیسات دوراهان 3 از جمله اقدام های این منطقه برای آمادگی عبور از فصل سرد سال است.
باز کردن توربین و نصب یک دستگاه توربین جایگزین زاریا مدل DJ59 در تاسیسات پل کله 2، تعمیر و بازسازی درام کوپلینگ توربین زاریا مدل DJ59 تاسیسات پل کله 2 و بهره برداری توربین در کوتاه ترین زمان، موفقیت در احیای باتریهای قلیایی تاسیسات منطقه، تعمیرات سطح Dمولد برق EGT واحد B تاسیسات پتاوه 2، تعمیرات سطح E مولد برق کامینز گازسوز تاسیسات ندوشن 8، تعمیر ترانس 480/380 واحد A تاسیسات دوراهان 3، نصب و راه اندازی باتری های نیکل- کادمیوم واحدهای تاسیسات دهق2و3، چک کردن و ترمیم خطوط هوایی تاسیسات تقویت فشار و ایستگاه های مخابراتی(همراه با تعویض مقره های ایستگاه های مخابراتی R11,R12,R13 )، انجام عملیات تعویض پوشش عایقی 4 کیلومتر از خط لوله 16 اینچ گلپایگان، انجام عملیات تعویض پوشش عایقی 2 هزار و 575 متر از خط 8 اینچ بادرود از اقدام های دیگری به شمار می آید که برای آمادگی گذر از فصل سرد اجرایی شده است.
تعویض شیرهای بای پاس و بلودان خط لوله 8 اینچ دهشیر- نیر، بازرسی سیستم زمین PE/IS, LPS ایستگاههای مخابراتی و فیبرنوری و مراکز بهره برداری خطوط لوله، نصب دو عدد اسلیو در خط 12 اینچ سمیرم-آباده بر اساس نتایج پیگ هوشمند، تعویض نیپل روی بخشی از خط 20 اینچ تقویتی فولاد چهارمحال و حذف عیوب بر اساس نتایج پیگ هوشمند، رفع اتصال غلاف بخشی از خط لوله 20 اینچ فولاد شهرکرد و... از جمله دیگر اقدام های انجام شده برای آمادگی عبور از فصل سرد سال است.
تعویض پوشش 1500 متر از خط لوله 56 اینچ انتقال گاز دوم سراسری درحالت گازدار به صورت پراکنده با اعمال پوشش گرم اپوکسی دوجزئی مایع (خروجی تاسیسات پتاوه 2) و تعمیر دو دستگاه توربین زاریا مدل DU80 از جمله برنامه های مهم وکلان تعمیرات است.
تاکنون اقدام های متنوعی در حوزه بومی سازی تجهیزات منطقه انجام شده است. لطفا گزارشی از مهم ترین اقدام های منطقه در این حوزه ارائه کنید.
این منطقه در همسویی با شعار سال، اقدام به تشکیل کمیته راهبری خودکفایی کرده که اعضای آن متشکل از مدیر و روسای ستادی هستند. در همین زمینه نیازهای راهبردی کالایی منطقه از سوی دبیر کمیته جمع آوری و پس از طرح موضوع در جلسات منظم ماهانه کمیته، موارد بررسی و برای داخلی سازی از طریق منابع توانمند و دانش بنیان در دستور کار منطقه قرار می گیرد. قطعات راهبردی زیادی به ویژه در حوزه توربوکمپرسورهای DU80 داخلی سازی شده (بالغ بر 650 قطعه) و در اختیار واحدهای تعمیراتی برای استفاده در تعمیرات اساسی توربوکمپرسورها قرار گرفته است.
منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران آمادگی دارد در چارچوب وظایف و اختیارات در این حوزه فعالیت کند، زیرا ما خدمت به هموطنان عزیز را یک افتخار می دانیم و درصدد هستیم که این مهم را تقویت کرده و گسترش دهیم، زیرا این موضوع در نهایت موجبات رشد و عزت ایران اسلامی را به همراه خواهد داشت.
شرحی بر فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
مشعل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که در سال 1385 فعالیت خود را در مرکز استان مازندران، شهرستان ساری آغاز کرده است. این شرکت با داشتن بزرگ ترین پایانه نفتی ایران (موسوم به پایانه نفتی شمال در بندر نکا) نقشی بسیار مهم و قابل توجه در زمینه ترانزیت انرژی از طریق دریای خزر دارد. انتقال نفت خام وارداتی کشورهای حاشیه دریای خزر از پایانه نفتی نکا به پالایشگاه های تهران و تبریز، انتقال و تحویل فرآورده های نفتی تولیدی پالایشگاه تهران و وارداتی از طریق پایانه نفتی نکا به مراکز پخش استان های مازندران و گلستان و تامین ارتباط مخابراتی مراکز انتقال نفت، فشارشکن ها، تأسیسات تابع منطقه و شرکت ها و اداره های تابع وزارت نفت در استان های مازندران و گلستان، از مهم ترین مسئولیت های این منطقه است. پنج مرکز انتقال نفت نکا، ساری، گل پل، اوریم و مرگاو همسو با ماموریت های شرکت خطوط لوله منطقه شمال به صورت شبانه روزی در انتقال حجمی معادل 500 هزار بشکه فرآورده نفتی به استان های همجوار نقش اصلی دارند. در این منطقه انتقال کلان و ایمن فرآورده ها به استان های مازندران و گلستان با خطوط لوله به قطرهای 8، 12، 16 و 10 اینچ به طول تقریبی600 کیلومتر و با استقرار بیش از 20 ایستگاه مخابراتی میسر می شود.
در سفر به ساری، سری به ستاد خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال واقع در شهر ساری و مراکز انتقال نفت این منطقه زدیم و در گفت وگو با محمدمهدی جامعی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، از برخی همکاران وی در ستاد این منطقه عملیاتی، از حجم عملیات و ویژگی های منطقه، پیچیدگی های کار انتقال فرآورده و سختی های کار کارکنان منطقه گزارشی تهیه کردیم که بخش نخست آن از نظرتان می گذرد.
سفرمان به ساری در اوایل آذرماه، ماهی که طیفی از برگ های زرد، سرخ و نارنجی را در آغوش کشیده است، انجام شد. اگر چه انتظار بارش های دلپذیر و پی درپی پاییزی در آسمان مازندران را داشتیم، اما به فاصله دو روز اقامت در ساری برای بازدید از مراکز انتقال نفت منطقه شمال، چندان باران غافلگیرمان نکرد و تنها مدت زمان اندکی بارش را تجربه کردیم. سفر به شمال و دیدن جاذبه ها و طبیعت بکر آن در هر ماهی از سال زیبا و دلنشین است، اما به واقع در فصل پاییز که بهشت هزاران رنگ در طبیعت جلوه گری می کند، رنگ و بوی دیگری دارد. افزون بر آن از مزیت های سفر به شمال در فصل پاییز، خلوتی نسبی مکان های گردشگری است که می توانی با آسودگی خاطر نظاره گر غوغای رنگ ها در طبیعت باشی.
سفر ما از شهرستان ساری، مرکز استان مازندران و محل ستاد خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال آغاز می شود. این منطقه در جغرافیایی کوهستانی واقع شده است، به نحوی که انتقال نفت خام و دیگر فرآورده های نفتی به عنوان مهم ترین اجزای زنجیره صنعت نفت، از دل همین جنگل ها، دشت ها، کوه ها و مسیرهای سخت گذر می گذرد. آنچه مسلم است، عملیات بی وقفه انتقال فرآورده با اراده پولادین مردان همیشه در صحنه عجین شده تا در این مسیر جهادگونه، توانمندی های صنعت نفت کشورمان به رخ قدرت های غرب و شرق کشیده شود.
محمدمهدی جامعی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به ما درباره ویژگی ها و حجم عملیات در منطقه می گوید: «در منطقه شمال خطوط لوله به قطر 12 و 16 اینچ ری-ساری وظیفه انتقال روزانه 50 هزار بشکه معادل 8 میلیون لیتر فرآورده های بنزین، نفت گاز و نفت سفید پالایشگاه تهران را به عهده دارد، همچنین فرآورده های وارداتی به منظور تامین بخشی از نیازهای استان مازندران با خط لوله 16 اینچ نکا-ساری و با ظرفیت 45 هزار بشکه معادل 7 میلیون لیتر در روز انتقال داده می شود. سوخت استان گلستان نیز از طریق خطوط لوله 10 اینچ شاهرود-علی آباد و خط 8 اینچ علی آباد-گرگان و علی آباد-گنبد با ظرفیت انتقال 41 هزار بشکه معادل 6.5 میلیون لیتر در روز حمل و به انبار نفت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گلستان تامین و تحویل می شود. با توجه به مصرف روزافزون سوخت در 6 ماهه نخست امسال، مسئولیت ما به عنوان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال بسیار خطیر است و باید حداکثر ظرفیت کار کنیم.»
وی به میزان انتقال انواع فرآورده در 8 ماه امسال ازسوی منطقه شمال اشاره و بیان می کند: «حجم انتقال کل فرآورده های نفتی در این بازه زمانی، رقمی معادل 2 میلیارد و 729 میلیون و 383 هزار و 724 لیتر بوده است که از این میزان، سهم استان مازندران 2 میلیارد و 92 میلیون و 486 هزار و 770 لیتر بوده و مابقی به استان گلستان تحویل شده است. همچنین سهم فرآورده بنزین به میزان یک میلیارد و 552 میلیون و 425 هزار و 372 لیتر و سهم نفت گاز معادل یک میلیارد و 111 میلیون و 982 هزار و 915 لیتر بوده و مابقی حجم فرآورده های نفتی نیز به نفت سفید اختصاص داشته است.»
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به نقش آفرینی ایران در دریای خزر به عنوان یکی از مسیرهای قابل توجه ترانزیت انرژی اشاره و عنوان می کند: «در حقیقت اساس شکل گیری خطوط لوله منطقه شمال به عملیات سوآپ نفت خام وارداتی کشورهای حاشیه دریای خزر باز می گردد. این امکان با بهره گیری از ۲۷۲ کیلومتر خطوط لوله ۳۰ و ۳۲ اینچ انجام می شد؛ به گونه ای که نفت خام وارداتی پس از امتزاج و ذخیره سازی در مخازن پایانه نفتی نکا، از سوی مراکز انتقال نفت نکا، ساری، گل پل و اوریم پمپاژ و به وسیله خط لوله۳۲ اینچ با عبور از مناطق جنگلی و سخت گذر کوهستانی استان های مازندران و تهران پس از طی مسافت ۲۲۰ کیلومتر در فشارشکن مغانک به منطقه تهران تحویل می شد. با این اوصاف بنا به دلایلی در برهه ای از زمان این تجارت ترانزیتی متوقف شد، اما هم اکنون با روی کارآمدن دولت سیزدهم چنین به نظر می رسد که دور تازه ای از همکاری ها در خصوص سوآپ نفت خام آغاز شده باشد و می توان در آینده نزدیک شاهد ازسرگیری مبادله منابع هیدروکربوری و فعال شدن دوباره خطوط لوله عملیات سوآپ در منطقه شمال بود.»
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال می گوید: «بحث انتقال نفت و فرآورده های نفتی آنهم از طریق خطوط لوله بسیار مقرون به صرفه است و اصلا قابل مقایسه با دیگر کاربردهای حمل ونقل منابع نفتی نیست. در این میان یادآوری مزایای خطوط لوله که مشتمل بر حمل سریع تر مواد نفتی، ارزان تر تمام شدن قیمت این مواد و نیز خطرات کمتر انتقال است، راحتی عملیات و حمل ونقل این ماده ارزشمند را مورد توجه قرار می دهد. البته باید یادآور شد، انتقال حجم عظیمی از فرآورده های تولیدی از طریق خطوط لوله با مخاطرات زیست محیطی فراوانی نیز همراه است که خوشبختانه این مسئله در شرکت خطوط منطقه شمال با ایمن سازی و مقاوم سازی خطوط لوله گسترده شده در پهنه منطقه شمال، به حداقل ممکن رسیده است.»
جامعی به موضوع حریم ایمنی خطوط انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی به عنوان یکی از تهدیدهای جدی در سوخت رسانی یاد می کند و می افزاید: «برخلاف خطوط انتقال گاز که افزون بر حریم عملیاتی از حریم ایمنی هم برخوردارند و مجلس شورای اسلامی نیز این حریم را برای شرکت انتقال گاز ایران مصوب کرده، ولی متاسفانه حریم ایمنی برای خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده ازسوی مجلس تائید و مصوب نشده است. البته اخیرا این مسئله در دولت سیزدهم به جریان افتاده و مجموعه وزارت نفت به جد پیگیر آن از طریق نمایندگان مجلس است که در صورت تصویب و تایید کمک شایانی به شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال خواهد کرد. با تعیین حریم ایمنی خطوط انتقال منطقه شمال در برابر حوادث قهری و نیز مشکلاتی که بعضا ازسوی مردم حادث می شود، ایمن خواهد شد. شاید قابل تصور نباشد، هنگامی که یک خط از مسیر اصلی خود منحرف شده و دچار آسیب دیدگی می شود تا چه حد بحران زا خواهد بود و تنها با ایجاد یک حریم ایمنی است که این چالش ها کنترل می شود.»
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از آمادگی کامل این منطقه برای عبور از فصل سرد سال خبر داده و می گوید: «این آمادگی را داریم تا در صورت بروز هرگونه سیلاب غیرمنتظره در نقاط دور از انتظار، گروه های عملیاتی را اعزام و از انتقال مواد به محیط و خسارت های محیط زیستی جلوگیری کنیم. با توجه به بارش های گسترده در منطقه شمال که احتمال بروز هرگونه سیل و آبگرفتگی را دو چندان می کند، امسال هم طبق روال هرسال شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال برای عبور بی دغدغه در فصول سرد سال تدابیر لازم را اندیشیده و با استقرار گروه های عملیاتی و کاری به مناطق سیل زده از بروز هرگونه حادثه احتمالی پیشگیری خواهد کرد؛ بنابراین جای هیچ گونه نگرانی نیست.»
جامعی در ادامه اضافه می کند: «رشد فزاینده مصرف بنزین و به تناسب آن افزایش تعداد خودرو برای همه ما ملموس و عینی است. در یک بازه زمانی کشور شاهد مصرف 50 میلیون لیتر بنزین در روز بود که متاسفانه هم اکنون این میزان مصرف به بالای 102 میلیون لیتر در روز رسیده است و این یعنی یک بحران و فاجعه؛ بنابراین می طلبد که برنامه ریزی های اصولی و کارآمدی برای معضل مصرف بنزین در کشور اندیشیده شود. به همین خاطر ما نیز در شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهد وضع مصرف به همین منوال پیش برود، در بحث انتقال قطعا با کم و کاستی های بیشماری روبه رو خواهیم بود. خط لوله 16 اینچ که ابتدای آن از ری است و تا ورسک کشیده شده و در ادامه با خط لوله ای 12 اینچ به ساری ختم می شود، در گذشته گاه به دلیل پرشدن ظرفیت مخازن، خط متوقف می شد، اما اکنون به قدری مصرف بالاست که خط نه تنها فعال است بلکه مخازن نیز پر نمی شود و باید برای آن چاره اندیشی می شد؛ به همین دلیل در سفری که اخیرا ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به منطقه شمال داشت، تصمیم گیری شد تا ظرفیت انتقال خط افزایش یابد؛ بنابراین خط 12 اینچ ورسک-ساری در آینده نزدیک به خط 16 اینچ تبدیل خواهد شد تا جوابگوی میزان مصرف شمال کشور باشد.»
در ستاد خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال با سیدمحمدعلی تقوی، معاون مخابرات منطقه نیز گفت و گو کردیم. وی درباره تجهیزات مخابراتی و آخرین اقدام های انجام شده در حوزه مخابرات منطقه می گوید: «شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران 296 ایستگاه مخابراتی دارد که بیش از 20 ایستگاه آن در حوزه استحفاظی منطقه شمال قرار دارد. ارتباط در این شرکت همانند خطوط لوله اهمیت ویژه ای دارد و این شرکت با استفاده از سیستم هات لاین با مراکز مختلف انتقال فرآورده های نفتی ارتباط دارد. کارآیی شبکه مخابراتی خطوط لوله منطقه شمال با ضریب اطمینان 999/99 هزارم درصد است که کارآمدترین خدمات صنعتی را ارائه می کند. به تازگی نیز پروژه توسعه شبکه فیبر نوری در شرکت خطوط لوله منطقه شمال تعریف شده است که هم اکنون 53 کیلومتر از شبکه فیبر نوری در برخی از مناطق زیرمجموعه شرکت اجرا شده و 85 کیلومتر باقی مانده نیز بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته تا پایان امسال اجرایی خواهد شد.»
وی عنوان می کند: «اقدام دیگری که در سیستم مخابراتی شرکت خطوط لوله منطقه شمال اجرایی شد، بحث احیای پهنای باند ارتباطات مخابراتی بود که این امکان را برایمان ایجاد کرد تا از طریق باز طراحی مجدد بتوانیم نیمی از پهنای باند قبلی را احیا کنیم، به نحوی که این باز طراحی با اضافه کردن یک لینک جدید از ساری به تهران انجام شد و از قسمت هایی از پهنای باند که ناخواسته و یا به صورت غیرمدیریت شده به هدر می رفت، بتوانیم به نوعی جلوگیری کنیم.»
معاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال بیان می کند: «یکی از ایرادهایی که به سیستم مخابراتی مجموعه وزارت نفت وارد است، اینکه باید این شبکه مخابراتی در همه زیرمجموعه ها به صورت یکپارچه و منسجم تجمیع شود. این اقدام صرفه جویی چند ده میلیاردی برای صنعت نفت و گاز کشور به همراه خواهد داشت. هم اکنون در کنار شبکه خطوط لوله و مخابرات، شبکه خطوط لوله گاز نیز فعال است که این شبکه نیز به مانند خطوط لوله از امکانات و تجهیزات مخابراتی مشابه برخودار است؛ به این معنا که در کنار خطوط لوله گاز تجهیزات فیبر نوری و ایستگاه های مخابراتی تعبیه شده که با یکپارچه کردن همه این شبکه ها و سیستم ها حداقل می توان صرفه جویی قابل توجهی را در صنعت نفت کشور میسر کرد. امیدواریم در این زمینه مدیران و دست اندرکاران مربوطه با اتخاذ برنامه اصولی بتوانند شبکه مخابراتی کارآمدتری را در مجموعه صنعت نفت پیاده کنند که البته به لحاظ مسائل امنیتی هم تاثیرگذار خواهد بود.»
امین الله صیدانلو، رئیس حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است. وی که 18 سال سابقه کار در صنعت نفت را در کارنامه کاری خود دارد، از شرکت خطوط لوله به عنوان با اهمیت ترین بخش صنعت نفت کشور یاد کرده و می گوید: «عملیات انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت و فرآورده های نفتی از مبادی تولید به مصرف هم به لحاظ مسائل فنی و هم امنیتی حائز اهمیت است. این شرکت ماموريت ايفاي نقشي موثر در شكوفايي صنعت انرژی کشور را دارد اما در عین گمنامی. البته در این میان از نقش تاثیرگذار و بی بدیل نیروهای حراست در حفاظت و صیانت از تاسیسات صنعت نفت و گاز کشور نیز نباید غافل بود. در شرکت خطوط لوله نفت تاسیساتی وجود دارد که با توجه به ماموریت های تعیین شده در شرکت، حفاظت و صیانت از آنها بر عهده واحد حراست است.»
وی می گوید: «کارکنان واحدهای حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال با وجود تمام کمبودها و کم و کاستی ها اما همیشه پای کار بودند و از جان خود برای حفظ و حراست از تاسیسات و دارایی های صنعت نفت گذشتند و این مسئله یکی از برجسته ترین شاخصه و خصیصه کارکنان حراست است که باید آن را ارج نهاد.»
رئیس حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از خط بانان به عنوان حافظان خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده یاد می کند و با بیان اینکه این قشر از زحمت کشان عرصه صنعت نفت کشور بسیار مظلوم واقع شده اند و باید آنها را بیش از هر زمان دیگری دریافت، می افزاید: «در شرکت خطوط لوله منطقه شمال پایش مسیر خط لوله انتقال نفت ازسوی خط بانان انجام می شود. تعداد این خط بانان 16 نفر است. موتورسوارانی که به صورت شبانه روزی بالغ بر 600 کیلومتر از خطوط لوله حوزه استحفاظی منطقه شمال را پایش و ارزیابی می کنند. این اقدام ضریب امنیت خطوط انتقال نفت و فرآورده های نفتی را بالا برده و ضمن جلوگیری از بروز حوادث احتمالی، در رفع آسیب پذیری خطوط نیز موثر است. بر این اساس ملاک تعیین و انتخاب خط بانان اشراف داشتن کامل آنان به منطقه شمال است؛ البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که خط بانان در حین انجام وظیفه با مخاطرات فراوانی روبه رو هستند و به گزاف نیست اگر بگوییم این عزیزان جانشان را در دست گرفته و از حریم خطوط لوله نفت حفاظت و حراست می کنند؛ بنابراین رسیدگی به وضع معیشت این قشر از کارکنان باید در اولویت کار مسئولان باشد. تدابیری اندیشیده شود تا این عزیزان نه تنها با رغبت بیشتری فعالیت کنند بلکه نسبت به رفع دغدغه ها و مشکلات زندگی خود اطمینان خاطر کامل داشته باشند که امیدواریم این چالش ها در اندک زمانی حل وفصل شود.»
صیدانلو ادامه می دهد: «اجرای برنامه آموزشی برای کارکنان واحد حراست شرکت خطوط لوله منطقه شمال از اقدام هایی است که دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشته است. از جمله این آموزش ها، پیشگیری از تخلیه تلفنی است که این دوره آموزشی با همکاری وزارت اطلاعات انجام می شود. غالبا در صنعت نفت تماس های تلفنی از سوی برخی عوامل ضد انقلاب و معاندین کشور انجام می شود که در این زمینه نیروهای ما باید بسیار باهوش و مطلع بوده و سریعا این عوامل را شناسایی کنند. آموزش ها بر این منوال انجام می شود تا نیروها از آمادگی لازم برای مواجه شدن با این مسائلی که امنیت صنعت نفت را دچار مخاطرات احتمالی می کند، مقابله کنند. جلوگیری از نقض حریم خط، همکاری در آزادسازی و تسطیح مسیر خطوط لوله انتقال نفت با همکاری واحدهای فنی و تعمیراتی منطقه، تجهیز و نوسازی اقلام و لوازم حراست های تابعه و تعامل و رایزنی با دستگاه های مختلف برون سازمانی به منظور حفظ حریم خط و یا استفاده از ظرفیت نهادهای انتظامی و امنیتی در راستای پیشبرد اهداف شرکت، از دیگر اقدام های واحد حراست شرکت خطوط لوله نفت منطقه شمال بوده که در یک سال اخیر انجام شده است.»
رضا نیکخواه، رئیس نگهداری و تعمیرات ابزار دقیق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است. به همت و تلاش ستودنی متخصصان این واحد به تازگی یک تجهیز کاربردی با عنوان دستگاه نشت یاب ساخته شده است که با بومی سازی آن، می توان شاهد صرفه جویی قابل توجهی در مجموعه صنعت نفت کشور بود.
وی پیرامون ایده اولیه، ساخت و راه اندازی این تجهیز به ما می گوید:"دستگاه نشت یاب در حقیقت در انحصار برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی است و با توجه به اعمال محدودیت های کشورهای غربی و نیاز مبرم مجموعه خطوط لوله نفت کشور به این دستگاه، با همکاری و همفکری متخصصان واحد ابزار دقیق شرکت خطوط لوله منطقه شمال و نیز یک شرکت دانش بنیان، بر آن شدیم تا به نوعی ساخت و راه اندازی دستگاه نشت یاب را در دستور کار خود قرار دهیم و با بومی سازی آن بتوانیم گام موثری در توسعه صنعت نفت کشور برداریم. خوشبختانه این دستگاه در بازه زمانی دو سال و با هزینه ای بالغ بر 70 میلیون تومان ساخته شد. در ابتدای امر این تجهیز در ایستگاه خطوط لوله نفت لاجین-ورسک با قطر 12 اینچ و به طول 60 کیلومتر با موفقیت انجام شد. بعد از آن این دستگاه را در سایز بالاتر روی خط ری-کن که به قطر 14 اینچ بود آزمایش کردیم که خوشبختانه نتیجه این تست نیز با موفقیت همراه بود و هم اکنون بر اساس برنامه ریزی های انجام شده بنا است به زودی دستگاه نشت یاب را در منطقه شمال غرب و با خطی به طول 150 کیلومتر آزمایش کنیم.»
وی به مزیت های دستگاه نشت یاب اشاره کرده و عنوان می کند: «نمونه خارجی این دستگاه به این صورت است که به ازای هر 5 تا 10 کیلومتر از خطوط لوله نفت می بایست یک سنسور نصب شود تا آسیب دیدگی خط را شناسایی کند. اما با توجه به تعداد زیاد این سنسورها طبیعتا هزینه بالایی نیز به همراه خواهد داشت. روش دیگر اینکه باید از فیبر نوری در کنار خطوط لوله استفاده کرد تا قسمت آسیب دیدگی خط را بتوان از طریق شبکه فیبر نوری تشخیص داد. اما مزیتی که دستگاه ما دارد این است که نیاز به هیچ یک از این روش ها نیست و با نصب یک جفت از این دستگاه روی ایستگاه های خطوط لوله به راحتی می توان پارگی خط و یا هر نوع آسیب دیدگی خطوط لوله را تشخیص داد.»
ادامه دارد...
تهیه گزارش از مرکز انتقال نفت ساری و گفت و گو با کارکنان آن با هدف نشان دادن تنها گوشه ای از تلاش آنها، بخش دیگری از گزارش به شمال کشور و حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است.این بخش از گزارش را در شماره آتی خواهید خواند.
به همت اداره کل روابط عمومی وزارت نفت انجام شد
مشعل یکی از اقدام های دولت سیزدهم در زمینه هویت سازی و آگاه سازی دانشجویان و دانش آموزان از دستاوردها و پیشرفت های جمهوری اسلامی، برگزاری اردوهایی با عنوان «راهیان پیشرفت» است. این اردوها از مهرماه امسال در بخش های مختلف فعالیت خود را برای محقق سازی این هدف به طور رسمی شروع کرده اند. اردوهای راهیان پیشرفت، از سوی مراکز دانشگاهی و آموزش و پرورش هماهنگ می شود و در آن بازدیدهایی از بخش های مختلف صنعت نفت نیز در نظر گرفته شده است. به همین منظور اداره کل روابط عمومی وزارت نفت حسب مسئولیتی که این حوزه دارد، درهفته ای که گذشت، برای جمعی از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های کرج، شهید بهشتی و علوم پزشکی ایران شرایطی فراهم ساخت تا این قشر دانش پژوه، از دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت و آنچه در این حوزه می گذرد، آگاهی یابند. در ادامه، گزارش این بازدید را می خوانید.
نهم آبان ماه امسال،بهنام راسخ،رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت، میزبان جمعی از دانشجویان رشته های رشته های محیط زیست و بهداشت محیط بود و با هدایت آنها به پردیس انرژی و محیط زیست وبیوتکنولوژی (از زیر مجموعه های پژوهشگاه صنعت نفت) اطلاعات جامعی از فعالیت های پژوهشی در این بخش ها به دانشجویان ارائه کرد. وی با بیان این که درب پژوهشگاه صنعت نفت همواره به روی دانشجویان علاقه مند باز بوده و هست، ماموریت اصلی پردیس انرژی و محیط زیست را ارتقای بهره وری و صیانت از منابع در جهت توسعه پایدار صنعت نفت عنوان کرد. راسخ با بیان اینکه پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت متشکل از محیط زیست و بیوتکنولوژی، مدیریت و کنترل خوردگی، بهینه سازی و توسعه فناوری های انرژی و تجزیه و ارزیابی مواد است، ادامه داد: یکی از اقدام های مهم انجام شده در این مجموعه، پاکسازی زیستی خاک های آلوده به تجهیزات نفتی است و بااستفاده از توان میکروارگانسیم ها، 200 هزار تن خاک آلوده به نفت در مناطق عملیاتی پاکسازی شد. رئیس پژوهشکده محیط زیست وبیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت افزود: این مجموعه وظایفی از جمله رفع آلودگی آب و خاک، پایش محیط زیست، طراحی و ساخت سنسورهای آلاینده محیط زیست، طراحی و ساخت تصفیه پساب های صنعتی و خاص، امحا و مدیریت پسماند و کنترل آفات بهداشتی و صنعتی را به عهده دارد.
وی همچنین مدیریت خوردگی، آنالیز شکست، انتخاب وارزیابی پوشش های صنعتی، انتخاب، ارزیابی و فرمولاسیون، بازدارنده های خوردگی و ضد رسوب و انتخاب مواد را از وظایف مدیریت و کنترل خوردگی عنوان کرد.
راسخ با بیان اینکه در زمینه بهینه سازی و توسعه فناوری های انرژی ؛ مدیریت کربن، بهینه سازی مصرف انرژی، احتراق صنعتی، استانداردهای انرژی در صنعت و ساختمان، مدیری مصرف آب و بخار و انرژی های تجدیدپذیر مورد پایش قرار می گیرد، ادامه داد: در تجزیه و ارزیابی مواد، مواردی مثل آنالیز گاز،آنالیز فرآورده های نفتی، آنالیز گازهای خنک کننده، آنالیز انواع رسوبات، آنالیز بایومارکرها و آنالیز روغن انجام می شود.
رئیس پژوهشکده محیط زیست وبیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت دربخش دیگری از این تور دانشجویی به رفع آلودگي آب های زيرزميني اشاره و تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت به منظور حذف آلودگي هاي نفتي از آب هاي زيرزميني، پروژه هاي موفقي در مناطق مختلف كشور ازجمله در عسلويه اجرا كرده است.
وی درتوضیح این مطلب بابیان این که برای پاك سازي زيستي آب هاي زيرزميني، ابتدا مدل سازي پلوم آلودگي و تهيه نقشه آلودگي انجام مي شود، افزود: تركيب روش هايي چون استخراج بخارات فرار، بيوفيلتراسيون، تهويه زيستي و انگيزش زيستي براي حذف تركيبات آلاينده، دیگر مرحله ای است که برای پاك سازي زيستي آب هاي زيرزميني صورت می گیرد.
وی پاک سازی 60هزار بشکه میعانات گازی با استفاده از روندهای میکروبی، فیزیکی و شیمیایی درمنطقه عسلویه را از جمله طرح های در دست اجرا عنوان کرد.
رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت همچنین با اشاره به اینکه خوردگی در سطح دنیا سه درصد تولید ناخالص داخلی رابه خوداختصاص داده است، گفت: گروه ميكروبيولوژي و بيوتكنولوژي پژوهشگاه صنعت نفت پروژه هاي بسياري درباره تشخيص، پايش وكنترل خوردگي ميكروبي درسطوح داخلي تاسيسات ميادين نفتي كشور انجام داده است. راسخ ادامه داد: با توجه به شرایط تحریم کشور امکان واردات کیت های تشخیص میکروبی وجود نداشت؛ از این رو به همت و تلاش شرکت های دانش بنیان توانستیم این کیت ها را طراحی و تولید کنیم. اکنون كيت هاي تشخيص ميكروبي اختصاصي با توجه به شرايط بومي هر منطقه فرموله و ساخته شده و براي تشخيص نوع باكتري هاي عامل خوردگي مورد استفاده قرار مي گيرند. همچنين، كارايي زيست كش ها در شرايط عملياتي بررسي شده و بر اساس آن دستورالعمل هاي عملياتي پايش و كنترل خوردگي ميكروبي تدوين مي شود.
او با اشاره به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت تنها سازمانی است که باتوجه به تحریم ها با صندوق توسعه محیط زیست سازمان ملل پروژه داشته است، ادامه داد: یکی از این پروژه ها تولید محصول پاک در صنعت نفت است که برای نخستین بار در دنیا اجرا شد.
راسخ با اشاره به فعالیت های انجام شده درحوزه محیط زیست گفت: از جمله اقدام های محیط زیستی می توان به ارزیابی محیطی زیستی طرح اکتشاف و تولید نفت (E&P)، طرح تولید کک سوزنی پالایشگاه شازند با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد.
رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت بابیان این که در زمینه مدیریت کنترل آفات صنعتی فعالیت های زیادی انجام شده است، تصریح کرد: در این زمینه از روش های دوستدار محیط زیست برای کنترل استفاده می شود.
او با اشاره به همکاری با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: مهندسان پژوهشگاه در 12 منطقه از شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مستقر هستند و امحای حاصل از لجن های نفتی و پاک سازی مناطق از آلودگی های نفتی را پیگیری می کنند.
راسخ افزود: در مجتمع فرهنگی تفریحی محمود آباد نیزحجم زیادی لجن تولید می شد که طی فرآیندی آب از لجن جدا و به فضای سبز بازگردانده شد.با کمپوست کردن لجن ها نیزکمپوست مورد نیاز این مجتمع فرهنگی تامین شده است.
رئیس پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت از محیط زیست هستیم، گفت: یکی از کارهایی که روی آن تاکید داریم، تصفیه زیستی جریانات گازی است که اکنون دانش آن در دست کشورهای دیگر است و توانستیم آنرا در کشور عملیاتی کنیم. راسخ گفت: در کشورهای اقدام ها و فعالیت های متعددی انجام می شود که امیدوارم اقشار دانشگاهی اعم از استاد و دانشجو به عنوان ذخایر علمی کشور، با طرح دیدگاه های خود نسبت به مراکز پژوهشی و فعالیت هایی که در آنها انجام می شود، یاریمان کنند. او با تاکید بر اینکه در مجموعه پژوهشگاه صنعت نفت به خاطر تامین نیازهای صنعت نفت پردیس ها و پژوهشکده مختلفی ایجاد شده است که بخشی از آنها به صورت رسمی و بخشی به صورت غیر رسمی با این مجموعه کارمی کنند، افزود: 500 نفر نیروی رسمی درپژوهشگاه داریم که بخشی از آنها عضو هیئت علمی وزارت علوم هستند ونزدیک به 1700 نفرنیز به صورت مستقیم در نقاط مختلف عملیاتی نفت از شمال تا جنوب در حال اجرای پروژه ها و فعالیت های این پژوهشگاه هستند.
علیرضا سلطانی، مشاور روابط عمومی وزارت نفت نیز در تور بازدیدی راهیان پیشرفت از پژوهشگاه صنعت نفت، گفت: نخستین بازدید ازپژوهشگاه صنعت نفت از سوی دانشجویان حاضر درجمع است که امیدوارم زمینه ساز خوبی برای پیوند میان جامعه نخبگان با صنعت نفت کشور باشد.
به گفته او، صنعت نفت ایران باسابقه 115 سال یکی از بزرگ ترین ذخایر هیدروکربوری جهان به شمار می رود؛ به طوری که چهارمین کشور دارای ذخایر نفتی و دومین کشور دارای ذخایر گاز در دنیاست. سلطانی با بیان اینکه صنعت نفت پیشروترین و علمی ترین و فنی ترین صنعت دنیاست، افزود: متاسفانه با وجود گستردگی فعالیت های صنعت نفت نگرش عمومی نسبت به آن جامع و کامل نیست و برای رفع آن باید تلاش کرد تا پیوند میان صنعت نفت و جامعه نخبه کشور به وجود آید. اوادامه داد: با آن که زمینه همکاری دانشجویان حوزه محیط زیست با صنعت نفت فراهم است، اما جوانان فرصت های شغلی خود را در بیرون از مرزها دنبال می کنند.
سلطانی تاکیدکرد: اداره کل روابط عمومی وزارت نفت در تلاش است تا ارتباط قوی تری با هدف آگاه سازی میان جامعه نخبگی و صنعت نفت کشور ایجاد شود؛ به طور حتم این آشنایی متقابل موجب رشد صنعت نفت و رشد اقتصادی کشور خواهد شد.
علی فرزانه ، رئیس اداره انجمن های علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیز گفت: این بازدید، بخشی از پروژه بزرگ تعامل و ارتباط علمی میان دانشجویان با مراکز پیشرفته کشور است. بازدید دانشجویان از مراکز عملی می تواند زمینه تعامل علمی و ارتباطات آینده را فراهم کند.
به گفته او، از دو ماه گذشته مکاتباتی با اداره کل روابط عمومی وزارت نفت داشته ایم تا اعضای علمی تعامل بیشتری با مراکز پیشرفته حوزه نفت گاز و پالایشگاه ها داشته باشند. با برگزاری چنین تورهایی، دانشجویان و اعضای علمی کشور می توانند درک جامع تر و بهتری از پیشرفت های کشور در حوزه نفت و گاز داشته باشند و بتوانند با این مراکز تعامل و ارتباط علمی داشته باشند. دانشجویان از بخش های مختلف پزوهشگاه صنعت نفت در حوزه محیط زیست بازدید کردند و از نزدیک با دستاوردهای این مرکز علمی و پژوهشی کشور آشنا شدند.
شرکت پتروشیمی اروند
کمپرسورهای لیکویید رینگ شرکت پتروشیمی اروند با اعتماد به متخصصان داخلی، از سوی شرکت های دانش بنیان به روش مهندسی معکوس بومی سازی شد.
این کمپرسورها که در مجتمع وظیفه ایجاد خلأ و هواگیری در فرآیندهای مختلف برای فیلتراسیون و تخلیه مخلوط های گاز و بخار برای خشک کردن را عهده دار هستند، نقشی حساس و حیاتی در روند تولید واحدهای CA/S-PVC/EDC/VCM پتروشیمی اروند ایفا می کنند. بر اساس اعلام کمیته ساخت داخل شرکت پتروشیمی اروند، با توجه به حساسیت این تجهیزات در حفظ تداوم تولید مجتمع و با در نظر گرفتن افزایش خرابی دستگاه های مذکور، همچنین نبود امکان خرید قطعات یدکی از سازندگان اصلی به دلیل تحریم های یکجانبه علیه صنعت پتروشیمی کشورمان، شرکت پتروشیمی اروند با اعتماد به شرکت های داخلی، به روش مهندسی معکوس موفق به ساخت قطعات یدکی و کمپرسورهای مورد نیاز شد و با نصب دستگاه های مذکور در مجتمع، عملکرد آن مطلوب ارزیابی شد. با موفقیت شرکت در داخلی سازی به روش مهندسی معکوس و با توجه به تحریمی بودن این برندها و به دلیل تخصصی بودن تجهیزات و نبود امکان تأمین قطعات یدکی از سازنده اصلی، زمان بر بودن تعمیرات و سرانجام کاهش تولید ناشی از تعمیرات و به منظور حفظ تداوم تولید مجتمع و جلوگیری از توقف تولید، این مجتمع در نظر دارد قطعات یدکی کمپرسورهای را با هدف جلوگیری از توقف تولید یا کاهش تولید واحد اس پی وی سی از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی سازی کند.
شرکت پالایش نفت بندرعباس
شرکت پالایش نفت بندرعباس با حضور در بیست وسومین نمایشگاه پژوهش و فناوری هرمزگان، دستاوردهای خود در این حوزه را به نمایش گذاشت.
بیست وسومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار استان هرمزگان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با حضور نماینده ولی فقیه در استان، معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استانداری و نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در بندرعباس افتتاح شد. شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز با حضور در این نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی خود در زمینه تولید با کیفیت فرآورده های نفتی، پروژه های در دست اجرا و دانش بنیان، همچنین نیازهای فناورانه خود را به نمایش گذاشته است. در روز نخست این نمایشگاه، نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استانداری و رئیس دانشگاه هرمزگان با حضور در غرفه شرکت پالایش نفت بندرعباس، این شرکت را از صنایع پیشرو استان در اجرای پروژه های توسعه محور با نگاه پژوهشی، خلاقانه و محیط زیستی همراه با اتکا به دانش بومی عنوان کردند.
محمد صادقی، رئیس دانشگاه هرمزگان ضمن تشکر از ارتباط مؤثر شرکت پالایش نفت بندرعباس با دانشگاه هرمزگان گفت: این شرکت با راه اندازی دفتر دانشگاه در پالایشگاه فرصت مناسبی را برای استادان، پژوهشگران و دانشجویان و انجام فعالیت های پژوهشی با نگاه حل مسئله فراهم کرده است. این نمایشگاه با هدف ارائه دستاوردهای یک ساله پژوهش و فناوری هرمزگان و زمینه سازی برای توسعه فناوری و ایجاد ارتباط میان تولیدکنندگان فناوری و واحدهای مصرف کننده برگزار شده است. بیست وسومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار استان هرمزگان با حضور دانشگاه های استان هرمزگان، تعدادی از صنایع و شرکت های دانش بنیان استان، مراکز رشد و مراکز تحقیقاتی و پژوهشی هرمزگان و واحدهای پژوهشی و تحقیقاتی برخی دستگاه های اجرایی در قالب ۵۰ غرفه از ۱۲ تا ۱۷ آذر در محل ساختمان گفت وگوی تمدن های بندرعباس در حال برگزاری است..
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
همزمان باگرامیداشت هفته بسیج، همایش یادیاران به کوشش حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در سالن همایش غدیر این شرکت برگزار شد.
در این مراسم جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، بابیان این که خاستگاه بسيج از مسجد بوده است، تصریح کرد: بدنه و روح بسيج، معنويت است و این معنویت بایدحفظ شود.
وی افزود: از آنجا که بسیج تقريبا چند روز پس از تسخير لانه جاسوسي آمريكا تشكيل شده است، اين معنويت در بسیج هم فساد ستيز است و هم استعمار ستيز.
سالاری با اشاره به وصيت نامه امام راحل خطاب به مسئولان و قوای سه گانه کشور افزود: هرگاه در حوزه های مختلف چه معیشت، چه تصمیم سازی، و چه تصمیم گیری با نگاه و تفكر جهادي و بسيجی وارد میدان شده ایم، نتیجه گرفته ایم؛ اما آنجاي كه كوتاهي كرديه ایم صدمه ديده ايم.
وی گفت: اگر امروز نگاه امام بزرگوار و مقام معظم رهبري را نصب العين قرار دهيم، در اين طوفان حوادث و فضاي غبار آلود، تشخيص سره از ناسره براي همه راحت خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالای شو پخش فرآوره های نفتی ایران درباره فتنه دشمن در حوزه امنيت انرژي نیز گفت: در سال 88سناي آمريكا در بحث تحريم بنزين برنامه ريزي كرده بود و بر این باور بودکه پاشنه آشيل ایران، بنزين است؛ به گونه ای که با ایجاد چالش ايجاد در این حوزه می توان ايران را پاي ميز مذاکره آورد، اما با اقدام هایی که انجام شد، این طرح شکست خورد.
وی تاکیدکرد: به طور حتم با آزمون های بزرگ تری رو به رو خواهیم شد که مسئولیت ما را سنگین خواهد کرد؛ از این رو باید درمسیری که امام راحل و مقام معظم رهبری ترسیم کرده اند، گام برداریم.
سردار حسین یکتا نیز دراین مراسم، درباره وقایع اخیر و شهدای امنیت مواردی را مطرح کرد.
پدر شهید، حسین آرمان که در این مراسم حضور داشت، به ذکر ویژگی ها و خصائل اخلاقی این طلبه شهید مدافع امنیت پرداخت و با اهدای لوح یادبود به پدر این شهید، از مقام شامخ شهید آرمان تجلیل شد.
اهدای لوح یادبود به بسيجيان نمونه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، بخش دیگری از این مراسم بود.
خراسان شمالی شرکت گاز
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی از آغاز عملیات گازرسانی به ۱۰۲ روستای این استان خبر داد. سید محمود هاشمی با بیان این که مقدمات گازرسانی به ۱۰۲روستای استان آغازشده است، افزود: برای گازرسانی به این روستاها نیاز به ۴۵۴ کیلومتر شبکه گذاری است و با پایان آن ۹۵۲ خانوار از گاز طبیعی بهره مند خواهند شد.وی با اشاره به این که بیشتر روستاها دربرنامه گازرسانی، در مناطق سخت گذر واقع شده اند، اظهار کرد: با توجه به رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر خدمت رسانی به ویژه به مناطق کمتربرخوردار، این موضوع در دستور شرکت گازخراسان شمالی قرار گرفته است. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان شمالی تصریح کرد: تأمین گاز به عنوان زیرساخت در مناطق روستایی و کم برخوردار، مصداق بارز عدالت اجتماعی است وسبب تولید واشتغال می شود، تاکنون ۱۰۰ درصد خانوارهای شهری و بیش از ۹۹.۶ درصد خانوارهای روستایی خراسان شمالی از گاز بهره مند شده اند.هاشمی یادآور شد: گازرسانی به روستاها افزون بر برقراری عدالت اجتماعی، توسعه متوازن و ایجاد زیرساخت های تولیدی، سبب توانمند سازی روستاها با تکیه بر ظرفیت های کشاورزی و دامپروری می شود. وی گفت: ایجاد زمینه اشتغال، ضمن جلوگیری از مهاجرت جمعیت روستایی به مناطق شهری، مهاجرت معکوس به روستاها و توسعه و آبادانی این مناطق در پی خواهد داشت.
شرکت نفت فلات
مدیر منطقه عملیاتی قشم شرکت نفت فلات قاره ایران از آمادگی برای تأمین گاز جزیره قشم در فصل زمستان خبر داد.
محمد آتیار با اشاره به بهره برداری از پروژه راه اندازی خطوط لوله جدید چاه های میدان گازی گورزین گفت: با توجه به افزایش تولید گاز در این منطقه، در صورت افزایش مصرف گاز در فصل زمستان، منطقه عملیاتی قشم آمادگی تأمین کامل گاز جزیره قشم را خواهد داشت. وی افزود: با باز کردن سه حلقه چاه افزون بر چاه های پیشین، پیش بینی می شود روزانه حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیون فوت مکعب گاز بر تولید این منطقه افزوده شود و تولید میعانات گازی نیز حدود ۱۰۰ بشکه در روز افزایش یابد. بر اساس این گزارش، تولید روزانه گاز در منطقه قشم ۶۵ میلیون فوت مکعب است، گاز تولیدی از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی قشم به شرکت ملی گاز ایران تحویل می شود و این شرکت توزیع می کند.
نجات جان یک ملوان با اعزام بالگرد شب پرواز
همکاران واحدهای خدمات درمانی و ایمنی شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه سیری با اقدام به موقع و امدادرسانی سریع، جان یک بیمار را نجات دادند. یک بیمار بدحال به منظور ادامه درمان با بالگرد شب پرواز شرکت نفت فلات قاره ایران درحوالی نیمه شب جمعه (۱۱ آذرماه) از جزیره سیری به بیمارستان جزیره کیش اعزام شد. ساعت ۲۰روز جمعه در تماس رادیویی لنج ماهیگیری با عملیات دریایی منطقه سیری ودرخواست کمک فوری برای یکی از ملوانان لنج که باعلایم بیهوشی کامل و احتمال سکته مواجه بود، گروهی از نیروهای ایمنی و خدمات درمانی به اسکله بارگیری منطقه سیری اعزام شدند. با رسیدن آمبولانس بلافاصله اقدام های اولیه از سوی تیم درمانی انجام شد و بیمار در حالت پایدار قرار گرفت اما با توجه به شرایط بیمار و پایین بودن سطح آب اسکله امکان انتقال بیماربه آمبولانس میسر نبود، بنابراین باهماهنگی واحد ایمنی و اعلام نیاز به جرثقیل، هماهنگی لازم با واحد تخلیه و بارگیری کالا صورت گرفت و جرثقیل به محل اعزام و بیمار به آمبولانس انتقال یافت و به مرکز درمانی فرستاده شد.پس از رسیدن بیمار به مرکز درمانی منطقه سیری، به سرعت اقدام های پزشکی لازم برای احیا انجام شد و بیمار با هوشیاری نسبی به منظور ادامه مراحل درمان با یک فروند بالگرد شب پرواز در ساعت ۲۳ و ۵ دقیقه به بیمارستان کیش اعزام شد.
مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی
کارشناسان حوزه انرژی در میزگرد تخصصی - تحلیلی بررسی عرضه و تقاضای گاز طبیعی به ویژه در ماه های سرد سال، راهکارهای عملی برای مدیریت مصرف گاز ارائه کردند.
دومین نشست و میزگرد تخصصی - تحلیلی بررسی عرضه و تقاضای گاز طبیعی به ویژه در ماه های سرد سال با هدف ارائه راهکارهای عملی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای مدیریت تأمین و مصرف گاز طبیعی و راه های برون رفت از آن، به همت خانه گاز شرکت ملی گاز ایران و با همکاری مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد.
این میزگرد تخصصی - تحلیلی با حضور تعدادی از مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی، نمایندگانی از دانشگاه ها و مؤسسات علمی، اندیشکده های انرژی، انجمن های مهندسی، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با رویکرد ارائه راهکارهای علمی - عملی به منظور مدیریت مصرف برگزار و افراد به بیان نظرها و پیشنهادهای خود در این زمینه پرداختند.
در این میزگرد همچنین در خصوص مدل سازی انرژی، ارائه روش های بهتر در حوزه بهینه سازی و تعامل بیشتر نهادها و دستگاه های دولتی درباره مدیریت مصرف بحث و تبادل نظر شد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بر ضرورت توجه هرچه بیشتر نهادهای حاکمیتی به موضوع فشارافزایی و نگهداشت تولید از میدان پارس جنوبی تأکید کرد و گفت: امیدواریم بخشی از فشارهای ناشی از افزایش مصرف، از طریق اصلاح الگوی مصرف، از بخش تولید برداشته شود.
محمدحسین متجلی در نشست مشترک با مدیران و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، توجه هرچه بیشتر نهادهای حاکمیتی به موضوع فشارافزایی و نگهداشت تولید از میدان پارس جنوبی را بسیار مهم برشمرد وگفت: با توجه به روند رو به رشد مصرف گاز در کشور و نگرانی جدی درباره ناترازی گاز در سال های آینده، انتظار می رود با اتخاذ تدابیر صحیح از سوی مسئولان، الگوی مصرف اصلاح شود.
وی اظهار کرد: براساس برنامه مصوب، مکلف به تولید ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز در روز هستیم که در شرایط فعلی این مقدار تولید با حداکثر ظرفیت از سکوهای فراساحل در حال انجام است تا دچار ناترازی گاز نشویم، با این حال امیدواریم بخشی از فشارهای ناشی از افزایش مصرف، از طریق اصلاح الگوی مصرف، از بخش تولید برداشته شود و مصرف کنندگان هم در این زمینه همکاری لازم را با خدمتگزاران خود در صنعت نفت و گاز داشته باشند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به چالش ها و مسائل اثرگذار بر عملیات تولید گاز از پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: از چالش های مهم این بخش، تأمین قطعات و تجهیزات یدکی مورد نیاز است که انتظار داریم در این زمینه با همکاری نمایندگان مجلس، قوانین و مقررات برای تأمین یک سری از کالاهای خاص به منظور استفاده در سکوهای پارس جنوبی تسهیل شود.
تسریع در پرداخت ماده ۱۰ و بازنگری در طرح طبقه بندی مشاغل
متجلی توجه به مطالبات نیروی انسانی شاغل در مناطق عملیاتی به ویژه منطقه پارس جنوبی را از دیگر مسائل مهم دانست و افزود: با توجه به وضع خاص کار در صنعت نفت به خصوص کارکنان عملیاتی شاغل در پارس جنوبی و شرایط عملکردی، همچنین مخاطره های کاری که به ویژه همکاران ما در سکوهای گازی دارند، لازم است مسئله حذف سقف حقوق کارکنان عملیاتی پارس جنوبی با جدیت و حساسیت مضاعف از طریق شورای حقوق و دستمزد پیگیری و حل شود.
وی افزود: از نمایندگان خدوم مردم در مجلس شورای اسلامی که ازشرایط کاری همکاران ما در دمای بالای ۶۰ درجه روی سکوهای گازی و تأسیسات خشکی مطلع هستند، تقاضا دارم با توجه به نقش و سهم کارکنان پارس جنوبی در تأمین گاز و ارزش آفرینی برای کشور، با دید مثبت، تدبیری ویژه را برای حل این موضوع اتخاذ کنند.
مدیرعامل شرکت نفت وگاز پارس افزود: در حوزه کارکنان ارکان ثالث نیز در پیمان های طرف قرارداد، شرایط ویژه منطقه عملیاتی عسلویه در طرح طبقه بندی مشاغل به خوبی گنجانده نشده و لازم است در این زمینه بازنگری شود تا نیروهای پیمانکاری نیز از وضع مطلوبی برخوردار شوند.
دو کتاب «مجموعه قوانین و مقررات حاکم بر معاملات و مناقصات صنعت نفت» و «مجموعه قراردادهای همسان در صنعت نفت» در زمینه امور حقوقی و مقررات عمومی کشور تدوین و منتشر شد.
اکبر هاشم زاده ، کارشناس ارشد سیاستگذاری و نظارت بر تامین کالا وزارت نفت و نویسنده این کتاب ها درباره لزوم تدوین این دو کتاب به خبرنگار «مشعل» گفت: از سال 88 که به عنوان کارشناس حقوقی وارد وزارت نفت شدم، دریافتم که وزارت نفت افزون بر تبعیت از مقررات عمومی کشور، دارای تعداد زیادی مقررات اختصاصی است که بسیاری از آنها به درستی و کامل ارائه نشده اند؛ از این رو از سال 94 کار تدوین و جمع آوری مقررات را شروع کردم.وی افزود: در سال 98 کتاب «مجموعه قوانین و مقررات حاکم بر معاملات و مناقصات صنعت نفت» به چاپ اول و در سال های 99 ، 1400 و 1401 با ویرایش مجدد به چاپ رسید، ضمن آنکه برای سال های بعد هم امکان ویرایش با توجه به تغییرات قوانین وجود دارد.
کتاب «مجموعه قوانین و مقررات حاکم بر معاملات و مناقصات صنعت نفت» در 8 فصل تهیه شده است که هفت فصل آن به مقررات اختصاصی صنعت نفت می پردازد و فصل هشتم آن مربوط به مقررات عمومی کشور است. هاشم زاده که این کتاب ها را با هزینه و تلاش شخصی تدوین کرده و به چاپ رسانده است، گفت: در این مسیر حمایتی از مجموعه صنعت نفت نداشتم، اما با توجه به نیاز این صنعت به دانش حقوقی، تلاش کردم آنها را تدوین کنم.
کارشناس ارشد سیاستگذاری و نظارت بر تامین کالا وزارت نفت همچنین به تهیه کتاب «مجموعه قراردادهای همسان در صنعت نفت» به عنوان کتاب دوم حقوقی خود اشاره کرد و گفت: این کتاب در سال 99 به چاپ اول رسید و در سال1401 چاپ دوم آن منتشر شده است.
او مطالعه این کتاب ها را کاربردی خواند که می تواند در حوزه های حقوقی صنعت نفت مورد استفاده قرار بگیرد.
دانشگاه صنعت نفت
دانشگاه صنعت نفت و سازمان حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به منظور ارائه آموزش های مربوط به کارکنان غیررسمی صنعت نفت تفاهم نامه همکاری امضا کردند. در این تفاهم نامه مقرر شد آموزش های مربوط به کارکنان غیررسمی صنعت نفت در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی که متولی آن سازمان یادشده است، از سوی دانشگاه صنعت نفت انجام شود.
این تفاهم نامه به منظور همکاری مشترک در ارائه آموزش های مربوط به کارکنان غیررسمی صنعت نفت، روز شنبه(۱۲ آذر) با حضور کریم سلحشور، رئیس دانشگاه، سید مهدی میررکنی، معاون آموزش های حرفه ای و آزاد دانشگاه، صادق صفارزاده، رئیس دانشکده نفت محمودآباد و رضا کرمی، رئیس سازمان حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دفتر ریاست دانشگاه صنعت نفت امضا شد.
شرکت گاز استان گیلان
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان از افزایش ۲۶ درصدی گاز تحویلی به نیروگاه های این استان در آبان ماه امسال نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۰ خبر داد.
عیسی جمال نیکویی با بیان این که مصرف گاز گیلان در آبان ماه امسال با 5 درصد افزایش به ۶۵۶ میلیون مترمکعب رسید، افزود: این مهم به دلیل افزایش حجم گاز تحویلی به نیروگاه های استان است.
وی اظهار کرد: نیروگاه های استان گیلان دراین بازه زمانی ۲۵۲ میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده اند که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۶ درصد افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان با اشاره به مصرف گاز در بخش خانگی اظهار کرد: با وجود جذب حدود ۴۰ هزار مشترک جدید در سال ۱۴۰۰مصرف گاز در حوزه خانگی با ۶ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه پارسال، به ۲۷۲ میلیون مترمکعب رسید که از مدیریت بهینه مصرف از سوی مشترکان گاز طبیعی دراستان گیلان حکایت دارد.
جمال نیکویی، مدیریت مصرف از سوی مشترکان خانگی گاز را مهم خواند و افزود: صرفه جویی و مدیریت مصرف از سوی مشترکان گاز خانگی سبب شد که حجم بیشتری از گاز ورودی به استان گیلان به بخش نیروگاهی تحویل شود.
وی همچنین ازمصرف ۱۰۱میلیون مترمکعب گاز در بخش های تجاری وصنعتی و ۳۱ میلیون مترمکعب گاز در بخش حمل ونقل خبر داد و گفت: مصرف گاز این بخش ها در قیاس با مدت مشابه پارسال تغییر چندانی نداشته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان از مشترکان گاز دربخش های مختلف اعم از خانگی، صنعتی و تجاری، خواست همانند سال های گذشته با مدیریت بهینه مصرف گاز، شرایط را برای توزیع پایدار و مطمئن گاز در فصل زمستان برای همه نقاط استان فراهم کنند.
وی بر مدیریت مصرف بخش خانگی تاکید و تصریح کرد: رعایت دمای آسایش (۱۸ تا ۲۱ درجه) واستفاده از لباس های مناسب و ضخیم تر در ایام سرما، ضمن کاهش هزینه های خانوار، شرایط مطمئن تری را برای توزیع پایدار گاز به ویژه در فصل پیش رو رقم خواهد زد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیرسرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: درپی درخواست متقاضیان استفاده از تسهیلات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، مهلت ارائه درخواست اولیه و بارگذاری مدارک و مستندات برای آخرین بار تمدید شد. رضا نکوئی اظهار کرد: در پی درخواست تعدادی از متقاضیان استفاده از تسهیلات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مهلت ارائه درخواست اولیه و بارگذاری مدارک و مستندات در درگاه ملی مجوزها (G۴B.ir یا mojavez.ir) را به مدت یک ماه (پایان آذرماه) و برای آخرین بار تمدید کرد.
وی با بیان اینکه قانون اصلاح موادی از قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و آیین نامه اجرایی آن در اواخر سال گذشته ابلاغ شد، گفت: متقاضیان مشمول فراخوان وزارت نفت با پذیرفتن شرایط این قانون (جزئیات فراخوان در سامانه petrorefinery.mop.ir) و اخذ مجوز می توانند از تسهیلات آن بهره مند شوند. مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: شرکت های مجری این طرح باید حداقل ۱۵ درصد از منابع لازم برای اجرای طرح را متناسب با پیشرفت فیزیکی طرح و مراحل تأمین مالی، از طریق آورده خود تأمین کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از حضور و فعالیت چهار شرکت دانش بنیان و ساخت چهار مدل از تجهیزات موردنیاز سامانه هوشمند سوخت به همت این شرکت ها خبر داد و گفت: بومی سازی این تجهیزات در دستور کار این شرکت قرار گرفته و از خردادماه تاکنون پیشرفتی مطلوب داشته است.
محمد صادقی به دو ابزار مهم در حوزه سامانه هوشمند سوخت از جمله آی پی سی (کنترل کننده مرکزی که ارتباط کارتخوان با سرور جایگاه را برقرار می کند) و پی تی (دستگاه های کارت خوان) اشاره و اظهار کرد: این تجهیزات هم اکنون به صورت پایلوت در جایگاه های ۹ استان نصب شده و پس از آزمایش، خوشبختانه عملکرد خوبی داشته است.
وی به حضور و فعالیت چهار شرکت دانش بنیان و ساخت چهار مدل از تجهیزات موردنیاز سامانه هوشمند سوخت از سوی این شرکت ها اشاره و تأکید کرد: پیش از این، تجهیزات این سامانه انحصاری و در اختیار شرکت های خارجی بود که خوشبختانه بومی سازی این تجهیزات در دستور کار شرکت ملی پخش قرار گرفته و از خردادماه امسال تاکنون پیشرفت هایی مطلوب در این زمینه حاصل شده است.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با بیان اینکه در حوزه بومی سازی و تولید کارت سوخت نیز ۵ میلیون درخواست دریافت شده است، اظهار کرد: در ماه جاری نخستین سری از کارت ها تحویل می شود و افزون بر آن، با دو شرکت دیگر نیز وارد مذاکره شدیم که از هرکدام یک میلیون درخواست برای تولید کارت اعلام شده است.
صادقی به رفع انحصار تولید کارت از یک شرکت و کدگذاری منحصر به آن شرکت اشاره و تصریح کرد: گروهی از کارشناسان تشکیل شده که توانسته است این محدودیت را بردارد، به نحوی که در یک هفته گذشته روزانه 03 هزار کارت سوخت تولید شده است.
وی اظهار کرد: حدود یک میلیون نفر نیروی انسانی در بخش تولید کارت سوخت مشغول هستند و امیدواریم بتوانیم به سرعت آمار تولید را افزایش دهیم.
مدیر سامانه هوشمند سوخت کشور از راه اندازی سامانه ای به نام جی تی اس و تشکیل مرکزی همانند مرکز پاسخگویی ۰۹۶۲۷ خبر داد و گفت: این مرکز متشکل از اپراتورهایی است که اطلاعاتی در زمینه کارت هوشمند را دریافت و در سیستم تغذیه و به پشتیبان های مناطق ارجاع می دهند تا کارهای خدماتی انجام شود، همچنین این سامانه که به تازگی در بستر اینترنتی راه اندازی شده است، در اختیار جایگاه داران قرار گرفته و می توانند اقدام به اعلام خرابی نازل جایگاه کنند، ضمن اینکه امکان رصد و گزارش گیری از جایگاه های ثبت شده در حوزه خرابی توسط مدیر سامانه هوشمند و مدیران مناطق نیز وجود دارد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیریت صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، وضع بازار محصولات زنجیره استایرن منومر و راهکارهای تنظیم بازار این محصولات را تشریح کرد.
مدیریت صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره آخرین وضع تولید و عرضه محصولات زنجیره استایرن منومر در بازار اعلام کرد: به دنبال توقف تولید شرکت پتروشیمی پارس از ابتدای شهریورماه امسال به دلیل مشکلات مربوط به خرید HOT OIL از شرکت توتال فرانسه که ناشی از تحریم های ظالمانه بوده و عدم تأمین روغن در زمان مناسب و توقف تولید شرکت های تولیدکننده پلی استایرن انبساطی در شرکت های پتروشیمی انتخاب، بانیار و سهند، بازار محصولات پلی استایرنی در کشور دچار التهاب شد.
این گزارش می افزاید: با توجه به اینکه تعمیرات اساسی متناسب با زمان برآوردی دریافت روغن برای دی ماه امسال برنامه ریزی شده است،
همچنین بنا به اعلام کتبی نماینده شرکت پتروشیمی پارس در نودودومین نشست کمیته تخصصی پتروشیمی (پنجم آذرماه) پیش بینی می شود واحدهای اتیل بنزن در هشتم دی ماه امسال راه اندازی شود و واحد استایرن منومر نیز ۱۲ تا ۱۵ دی ماه در مدار تولید قرار گیرد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: براساس محاسبات بیمه ای، یکی از منابع درآمدی که می تواند به شاغلان و بازنشستگان صنعت نفت اطمینان بدهد، خرید بلوک 21 درصدی سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بود.
عبدالحسین بیات در آئین رسمی مبادله قرارداد واگذاری سهم 21 درصدی نماد فارس در محل سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه خدا را شاکرم که یک مزایده کاملاً شفاف با محاسبات حرفه ای و فنی درکشور انجام شد، اظهار کرد: فروشندگان و خریداران، این مزایده با رعایت تمام اصول قانونی و صلاح کشور یک واقعه اقتصادی تاریخی را با شرایط برد - برد به ثمر رساندند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از کارشناسان و مدیران صنعت پتروشیمی علاقه دارند بدانند انگیزه صندوق بازنشستگی صنعت نفت در زمینه خرید سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس چیست، یادآور شد: در زمان خدمت به کشور درجایگاه معاون وزیر در امور پتروشیمی در دولت دهم، بر فرآیند خصوصی سازی این هلدینگ بزرگ پتروشیمی کشور به صورت صفر تا صد نظارت داشته ام، در نتیجه ما از آن زمان تاکنون با ابعاد مختلف این مجموعه اقتصادی بزرگ آشنایی کامل داشته ایم و داریم.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، خرید سهام 21درصدی هلدینگ خلیج فارس را یک معامله با ارزش خواند و گفت: حداقل حدود04درصد تولیدات صنعت پتروشیمی ایران در دل این هلدینگ جای گرفته است، این مجموعه محصولاتی در کشور و منطقه غرب آسیا(خاورمیانه) تولید می کند که منحصر به فرد هستند، برای مثال، محصولات پتروشیمی تندگویان، پارس و واحدهای آروماتیک، نمونه های بارز در این زمینه به شمار می آیند.
بیات با تأکید براینکه هلدینگ خلیج فارس یکی از بهترین مکان ها برای توسعه زنجیره ارزش افزوده در صنعت پتروشیمی است، تصریح کرد: از سوی دیگر، ۱۵ میلیارد دلار طرح نیمه کاره در این هلدینگ در حال اجراست؛ بنابراین ظرفیت های زیادی برای شکوفایی هر چه بیشتر دارد.
وی با اشاره به اینکه وجود تنوع زیاد در محصولات تولیدی پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس سبب بی تأثیری تحریم های غربی و جلوگیری از افت وخیزهای قیمتی بر ضد این مجموعه شده است، گفت: در افق میان مدت و بلندمدت صنعت نفت، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی یکی از محورهای اصلی درآمدزایی به شمار می آید، هم اکنون دنیا به این سمت می رود که از مصرف بیش از حد سوخت های فسیلی فاصله بگیرد، اما هم زمان با این موضوع ما شاهد افزایش روزافزون تقاضای مصرف محصولات پتروشیمی در جهان از گذشته تاکنون هستیم.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت به وجود واحدهای پتروپالایشگاهی در طرح های تازه تأسیس هلدینگ خلیج فارس اشاره و تصریح کرد: در صورت مدیریت صحیح و حرفه ای محصولات این پتروپالایشگاه ها به خوبی می تواند در سال های آتی در سودآوری این مجموعه تأثیرگذار باشد.
مشعل: ساعت کار تمام شده و کارکنان در گوشه و کنار کمپ دیده می شوند. بعضی به سمت رستوران و باشگاه و برخی به سمت زمین ورزشی و... این ساعت شلوغ ترین ساعت تردد روزانه در منطقه عملیاتی جزیره سیری است. البته هوای خنک عصرگاهی و دم غروب دلیل بهتری برای این است که کارکنان وقت کمی بیرون از اتاق های کوچک و چند نفره بگذرانند و قدمی بزنند و شاید تا لب ساحل هم بروند. اینجا و در منطقه عملیاتی جزیره سیری محدودیت و دوری، حرف اول را می زند و همه چیز حتی وعده های غذایی و بر اساس همین فاصله از سرزمین مادری تعریف می شود.
در همان ورودی کمپ کارمندی (نصر) و کارگری (ایلام) چند کانکس می بینیم که کارکنان آنجا ایستاده اند و رفت و آمد می کنند. روی نقشه اسم این نقطه «بازار خلیج فارس» پین شده است، اما بازاری در کار نیست و فقط چند کانکس می بینیم که نیازهای کارکنان و برخی خریدهای محدودشان را جوابگوست. برخی لوازم ورزشی و پوشاک، عطر و اسپری و لوازم بهداشتی مردانه و زنانه، تنقلات و شکلات و چای و نسکافه های فوری و... در واقع هر چیزی که کارکنان به جز مایحتاج روزانه نیاز دارند، فروشندگان این کانکس ها می فروشند. مغازه ها در واقع کانتینرهایی هستند که شرکت فلات قاره به تعدادی از کارکنان اجاره داده و آنها بعد از ساعت کاری و در فاصله ساعت 6 و 30 دقیقه تا 10 و 11 شب در این کانکس ها هم اجناس خودشان را می فروشند و هم خدماتی مثل آرایشگری و خدمات موبایل و یا همین کافه آقای بهرام سیدال زاده را ارائه می دهند.
این بازار البته در عین کوچکی مشتری و طرفدار خودش را دارد و برای همین است که راننده گروهمان عصر و در زمان رساندن به محل اقامت توصیه می کند که شب و بعد از غذا، قدم زنان به سمت این بازار برویم. ما هم بعد از شام قدم زنان به سمت بازار خلیج فارس به راه افتادیم و چرا روشن و مهتابی های رنگی و تعدادی از کارکنان که بیرون و در محوطه ایستاده بودند، حاکی از باز بودن بازار بود.
وارد که می شویم در حال جمع و جور کردن قوطی های توی طبقات و تمیز کردن جلوی پیشخوان است. روی یک تخته چوب که حکم در ورودی و خروجی میز کارش را دارد، نوشته که نباید تکیه بدهیم چون ممکن است بشکند. تازه از مرز 60 سالگی گذشته اما چهره شکسته و موی سفیدش حکایت دیگری دارد و شاید قبل از آنکه بخواهد زبان به روایت زندگی اش کند، چهره اش می تواند تابلویی تمام نما از اتفاقات و سختی ها و البته دوری ها باشد.
خودش خوزستانی است اسم کافه را هم «کارون» گذاشته اما با خانواده در اصفهان زندگی می کنند. روی بنر ورودی نوشته «کافی شاپ سیری» و پایین تر «اسپرسو – کاپوچینو – هات چاکلت – دله (قهوه عربی)» نوشته اما کمرنگ شده چون آفتاب جزیره سیری رنگ و رویی باقی نمی گذارد. آقای سیدال زاده، پیمانکار بخش انبار و تدارکات کالای جزیره سیری است و می گوید از صبح مثل همه کارکنان سرکارش حاضر می شود و از ساعت 7 عصر تا حدود 10 و نیم در این کانکس که از فلات قاره اجاره کرده مشغول کار است. از هشت سال قبل این کار جانبی را برای خودش شروع کرده و می گوید تاحدی هم کمک هزینه است و هم سرگرمی دارد. آقا بهرام می گوید: علت انتخاب کافه داری در جزیره این بوده که مثل همه خوزستانی ها قهوه خور خوبی بوده و درست کردن قهوه را هم خوب بلد است.
برای ما هم دله عربی را آماده می کند و کمی از آن سوی میز کافه بیرون می آید تا پشت میزی گفت و گو کنیم که آقای راننده هم از راه می رسد و با لهجه خوزستانی جو را شلوغ و آقای سیدال زاده را «پیرمرد جزیره» خطاب می کند و می گوید بچه های کمپ خیلی او و قهوه هایش را قبول دارند. سیدال زاده اما با لبخندی آرام سرش را پایین می اندازد و می گوید: از سال 54 روی انواع خودروهای سنگین و باری کار کرده و دور از خانواده بوده و حالا هم 8 سالی می شود که در جزیره است. او می گوید پیمانکاری که سال ها در جاده ها و روی ماشین هایشان کار می کرده، پیشنهاد کار در جزیره سیری و انبار تدارکات را داده و او هم قبول کرده است.
خانواده یعنی همسر و دختر و پسرش در اصفهان هستند؛ البته دیگر فرزندان بزرگ شده اند و گویا پسرش به دانشگاه رفته اما هنوز شغل مناسبی ندارد و دخترش هم به تازگی ازدواج کرده است. در مورد کار اقماری و دوری از خانواده در این سن و سال سوال می پرسم و او می گوید: قبلا هم از خانواده دور بودم، اما چند روز بیشتر نبود و بعد کنار خانواده ام بودم ولی اینجا باید دو هفته و یا بیشتر دور بمانم. البته خانواده دیگر عادت کرده اند و همسرم همیشه کنار بچه ها بوده و زحمت زیادی کشیده است. می گوید هنوز نوه دار نشده اند و این موضوع همان چیزی است که وقتی درباره اش صحبت می کند، چشم هایش برق می زند و انگار خیلی دوست دارد.
سیدال زاده می گوید در این سال ها که با ماشین های سنگین در جاده تردد داشته، نقاط زیادی از ایران را دیده است و برای همین تجربه زیادی دارد و می داند هیچ چیز جای خانه و خانواده را نمی گیرد.
کافه دار جزیره سیری همزمانی که با ما حرف می زند، کار مشتری هایی را که قهوه می خواهند هم راه می اندازد و می گوید: مشتری ها زیاد نیستند، مخصوصا که دیگر تجهیزات درست کردن قهوه خیلی ساده و در دسترس شده و بسیاری از کارکنان در اتاق خودشان می توانند قهوه درست کنند، اما حداقل برای خریدن دانه قهوه و یا آسیاب کردن به سراغ من می آیند. بعد هم ساعت کار ما در کافه با ساعت بیکاری کارکنان یکی است و بسیاری از کارکنان در این ساعت های غروب و شب دیگر قهوه نمی خورند.پیرمرد آنقدر خوش بیان است که دلمان می خواهد ساعت ها برایمان حرف بزند و از خاطراتش بگوید؛ البته شاید او هم همین احساس ما را داشته باشد؛ اما خستگی یک روز پرکار، مجال مان نمی دهد. شاید در سفری دیگر، هم ما باشیم و هم او، با کلی خاطره گویی.
گفت وگو با جوان ترین رئیس امور خدمات اجتماعی صنعت گاز ایران
عنوان جوان ترین رئیس خدمات رفاهی و اجتماعی صنعت گاز را با خود یدک می کشد و طی سال های گذشته با حضور در مناطق عملیاتی توانسته است اندوخته های گرانبهایی کسب کند که این تجربیات در پیشرفت شغلی اش تاثیر بسزایی داشته است. احسان مشهدی، متولد سال 60 در مشهد و دارای مدرک فوق لیسانس مدیریت است.
وی که متاهل و دارای یک فرزند دختر 7 ساله است، می گوید: از سال 83 به عنوان نیروی غیررسمی در امور مالی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار شدم. تجربه و دانش همکاران باسابقه آن زمان، به عنوان اندوخته ای گرانبها همواره در پیشرفت شغلی من نقشی بسزا داشت و با تغییرات ساختاری در شرکت انتقال گاز ایران و تشکیل مناطق جدید (7، 9 و 10)، از ابتدای شروع فعالیت منطقه 9 به ساری منتقل شدم. شاید در نگاه اول تغییرات و جابه جایی از مشهد به ساری آن هم در شروع زندگی مشترک سخت باشد؛ اما یکی از بهترین دوران زندگی و کاری ام در همین ایام رقم خورد.
رئیس خدمات رفاهی و اجتماعی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می افزاید: برای کمتر کسی پیش می آید که در راه اندازی یک سیستم مالی و اداری قرار بگیرد؛ اما من این شانس را داشتم كه در کنار دوستان منطقه 9 این تجربه را کسب کنم. فضای بسیار صمیمی، همراه با همکارانی جوان و مستعد را می توان از بهترین ویژگی های منطقه 9 دانست. هنوز هم بعد از چند سال، ارتباطات عمیق خود با همکاران منطقه 9 را حفظ کرده ام و به این موضوع افتخار می کنم، بنابراین از این فرصت استفاده کرده و از مهندس صفرعلی جمال ليوانی، مدیر اسبق و بازنشسته منطقه 9 و سایر دوستان و همکاران تشکر و قدردانی می کنم. وی که در واحدهای مختلف امور مالی، حسابداری خزانه، اسناد و پيمان ها، کالا و بودجه و کنترل هزینه ها در منطقه 9 فعالیت کرده است، می گوید: از دی سال 92 دوباره به منطقه 4 منتقل شدم و در سمت های مسوول خدمات اجتماعی و رفاهی و ورزش و همچنین رئیس مستغلات حضور یافتم و هم اکنون به عنوان رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی مشغول به کار هستم.
مشهدی در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی بعد از حضورتان در واحد اجتماعی و رفاهی صورت گرفته و آیا حضور در امور رفاهی نیاز به ویژگی های خاصی دارد؟ می گوید: از ابتدای حضورم در منطقه 4، رسته شغلی ام از امور مالی به امور اداری تغییر کرد. از سال 92 که در واحد اجتماعی و رفاهی مشغول به کار شدم، تمرکز اصلی ام را بر ایجاد زیرساخت های بیشتر ورزشی در ستاد و مراكز منطقه قرار دادم. همزمان با مشاور کارشناس ورزشی، سالن بدنسازی منطقه را تکمیل و راه اندازی کردیم. اقداماتی در زمینه ایمن سازی سالن چندمنظوره داخل مجتمع انجام شد، همچنین سالن های تنیس روی میز، تیراندازی و سالن ورزشي بانوان منطقه را تکمیل و راه اندازی کردیم. در حوزه تجهيز امكانات ورزشي در مراكز بهره برداري و ايستگاه هاي تقويت فشار گاز نيز اقدامات قابل توجهي صورت گرفته است. در حوزه ورزش طی چند سال اخیر اقدامات ارزنده ای با حمایت مدیریت منطقه و رئیس منابع انسانی انجام شده که به نظرم گام بلندی در مسیر ارتقای سطح سلامت و ورزش همگانی به شمار می رود. در حوزه تبادلات و پیگیری گسترش تسهیلات رفاهی نیز در حد توان و پتانسیل منطقه گام های مهمی برداشته شده است. پيشنهاد برگزاري مسابقات جام صنعت نفت شركت هاي تابعه در مشهد نيز در بالا بردن تعاملات شركت ها، استفاده از ظرفيت هاي ساير ادارات تابعه و بالا بردن مشاركت خانواده ها در ورزش نقش مهمي داشته است.
به گفته رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، معتقدم یکی از مهم ترین ویژگی های مرتبط با این سمت و حوزه ارتباطات، داشتن روابط عمومی بالا و مهارت هاي روانشناسي است که با توجه به گستردگي حوزه فعاليت، تنوع در كار و بالا بودن آمار زیرمجموعه، مهارت هاي مديريتي، ارتباطي و روانشناختي برای فعالیت در این واحد ضروري است. وی می افزاید: با توجه به گسترش و تنوع فعالیت های این شغل باید علاوه بر داشتن روحیه کاری بالا و تلاش مضاعف، تکنیک های رهبری و ارتباطی، آموزش و یادگیری قوانین و مقررات داخلی صنعت، مقررات مالیاتی، تامین اجتماعی، قانون کار و ... نیز مورد توجه قرار بگیرد.
مشهدی، بزرگ ترین تجربه کاری خود را توجه به سرمایه های نیروی انسانی در هر سازمان عنوان می کند و می گوید: لزوم حفظ و نگهداشت، ایجاد فضای کاری مطلوب، توجه به برقراری ارتباط موثر با کارکنان همواره می تواند تجربه ای با ارزش در هر سازماني باشد. در يك كلام، وظيفه واحد خدمات اجتماعي و رفاهي، ايجاد فضایی مناسب به منظور برقراری توازن مسوولانه در كار و زندگي كاركنان است.وی می افزاید: خاطره کاری بسیار زیاد است؛ اما به جرائت می توانم بگویم که برای هر روزی که در منطقه 9 حضور داشته ام، می توانم یک کتاب، خاطره بنویسم.
رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: سال 87 ازدواج کردم و سال 94 نیز صاحب یک فرزند دختر به اسم نیلوفر شدم. دخترم با وجود سن کم، علاقه زیادی به ورزش دارد که این موضوع، بسیار برای من دلگرم کننده است. در حال حاضر نیز در رشته های پایه مثل ژیمناستیک و اسکیت شروع به فعالیت کرده است.
وی که پدرش بازنشسته صنعت نفت است، میافزاید: عشق و علاقه اصلی من به این منطقه و شرکت انتقال گاز، مدیون تلاش ها و خدمات ارزنده پیشکسوتان این عرصه مثل پدرم است و دوست دارم دخترم هم مانند من وارد این صنعت شود.
وی در پاسخ به این پرسش که به عنوان جوان ترین رئیس امور خدمات رفاهی و اجتماعی چه حسی دارید؟ آیا این موضوع باعث ایجاد انگیزه در میان دیگر جوانان منطقه شده است؟ می گوید: خدمت رسانی به همكاران پرتلاش صنعت نفت، هميشه باعث افتخار بنده بوده و است. با تغيير نگرش و فرايند محوری فعالیت های سازمان، منطقه 4 در چند سال اخير شاهد انتصاب همكاران جوان تر بوده که این موضوع باعث افزایش انگیزه و تلاش سایر کارکنان خواهد بود. جامعه امروز به نشاط و انگیزه در میان جوان ها نیاز دارد و تاریخ به ما ثابت کرده که جامعه، هیچگاه از اعتماد به جوان ها ضرر ندیده است. شور و نشاط و انگیزه ای که در جوانان امروز شاهد هستیم، قطعا موتور محرکی برای ارتقای جامعه فردا خواهد بود. جا دارد از مدير و رئيس منابع انسانی منطقه كه به بنده اعتماد كردند، تشكر و قدردانی کنم.
مشهدی که در یک خانواده ورزشکار به دنیا آمده است، تصریح می کند: پدرم از پیشکسوتان و ورزشکاران رشته کشتی صنعت نفت و همیشه پيگير مسابقات شرکت گاز بود. علاقه من هم به ورزش مربوط به دوران کودکی می شود؛ چراکه همیشه همراه پدرم به ورزشگاه و سالن های ورزشی می رفتم. هرچند هیچ وقت ورزشکار حرفه ای نبودم؛ اما به صورت جدی، ورزش در برنامه زندگی ام قرار داشته است. از دوران دبستان همیشه عضو تیم های دوومیدانی مدارس و نواحی آموزش و پرورش بودم. ورزش را با دوومیدانی شروع کردم؛ اما بعد به دلایل علاقه ای که به فوتبال داشتم، جذب این رشته شدم؛ هرچند اخبار و رکوردهای دوومیدانی را هم دنبال می کنم.
وی می افزاید: در دوران دانشگاه به عنوان ورزشکار برتر رشته دوومیدانی مشهد در ماده دو صحرانوردی به مسابقات كشوری اعزام شدم که همیشه این رقابت ها برایم یک تجربه عالی قلمداد می شود. حضور در جمع ورزشکاران نخبه و عنوان دار کشور، افتخار بزرگی بود که هیچ وقت فراموش نمی کنم؛ اما در رشته فوتبال و فوتسال در تیم های مختلفي در سطوح سوپر لیگ استان، دانشگاه و المپیادهای ورزشی شرکت ملی گاز شركت كردم. عنوان های زیادی هم در اين مدت به دست آوردم که مهم ترین آنها، قهرمانی در مسابقات دانشگاه های مشهد، قهرمانی در مسابقات ليگ استان، مقام اول، دوم و سوم در المپیادهای ورزشی شرکت ملی گاز ایران و ... بوده است. علاوه بر اين رشته ها در رشته های كوهنوردی، تنيس روی ميز، دوچرخه سواری، شنا و موتورسواری كوهستان نيز فعاليت می كنم.
مشهدی می گوید: فعالیت ورزشی، هم هنر و هم فرهنگی قلمداد می شود. حضور در طبیعت، کوهنوردی و شرکت در فعالیت های مربوط به حفظ و نگهداشت محیط زیست را خیلی دوست دارم. 2 سال گذشته با همکاران منطقه و با همکاری پارک ملی گلستان به منظور تلاش در حفظ کمربند سبز پارک ملی، با گروه دوچرخه سواری این مسیر را از دشت شاد تا ایستگاه تقویت فشار دشت رکاب زدیم که خدا را شکر بازتاب خوبی در رسانه ها و بالا بردن سطح فرهنگ مردم منطقه داشت.
رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: هر خانواده موفق، نیازمند همدلی ارکان اصلی خانواده یعنی پدر و مادر است. حضور با فکر آسوده در محل کار، نیازمند تلاشی است که همسرم در محیط خانه انجام می دهد. بنابراین از تلاش های بی شائبه ایشان کمال تشکر و قدردانی را دارم. همچنین از شما و همكاران پرتلاشتان که این فرصت را در اختیار بنده قرار دادید، تشکر می کنم. در پايان شعری از حكيم ابوالقاسم فردوسی را تقديم نگاه تمامی همکاران خانواده بزرگ صنعت نفت می کنم.
ز روز گذر كردن انديشه كن پرستيدن دادگر پيشه كن
بترس از خدا و ميازار كس ره رستگاري همين است و بس
فاطمه حسینی، همسر آقای احسان مشهدی و دارای مدرک کارشناسی ارشد رشته زبان انگلیسی است.
وی می گوید: از 10سالگی یادگیری زبان انگلیسی را آغاز و از 18 سالگی به صورت تخصصی تدریس زبان را در سطوح مختلف شروع کردم. سال 92 به عنوان مؤسس و مدیر آموزشگاه زبان، فعالیتم را در عرصه زبان گسترش دادم.
حسینی می افزاید: در خانواده تحصیلکرده، ورزشکار و ورزش دوست به دنیا آمدم. پدرم از ورزشکاران بنام و نام آشنا در رشته فوتبال خراسان بود و همواره از کودکی بنده را به فعالیت ورزشی تشویق می کرد. از این رو از سنین پایین در رشته های شنا و آمادگی جسمانی فعالیت می کردم. در دوره هایی به دلیل انتقالی همسرم از مشهد به ساری و تحصیل در مقطع ارشد، کمی از ورزش فاصله گرفتم؛ اما همیشه دغدغه من شروع مجدد فعالیت های ورزشی بوده است. از آنجا که کار در حوزه آموزش نیز همواره یک فعالیت فرهنگی محسوب می شود، ارتباط با زبان آموزان در سنین مختلف و فرهنگ های مختلف، باعث ارتقا و رشد شخصیت فرهنگی من شده است.
وی یکی از مهم ترین دغدغه هایش در حوزه فرهنگ و آموزش را استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به زبان آموزان عنوان می کند. حسینی می گوید: در کنار لذت بخش بودن خدمات رسانی به همکاران و خانواده هایشان در حوزه خدمات اجتماعی و رفاهی، باید گفت که هر سمتی دارای چالش های خاص خود است و سمت رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی بنا به شرایط و مقتضيات زمان نیز از این چالش های خاص مستثنا نیست، قاعدتا با توجه به حجم و حساسیت کار، وظیفه بنده به عنوان عضوی از خانواده صنعت نفت، همراهی و تلاش در ایجاد احساس آرامش برای همسرم بوده و خواهد بود.
امام حسن عسکری علیه السلام فرمود:بِئْسَ العَبدُ عَبدٌ یَکونُ ذا وَجْهَینِ و ذا لِسانَینِ،یُطْری اَخاهُ شاهِداً و یأکُلُهُ غائِباً، إن اُعطِیَ حَسَدَهُ و اِن ابْتُلِیَ خانَهُ؛بنده بدی است آنکه دو رو و دو زبان باشد. در مقابل، از برادرش تعریف کند و پشت سر، علیه او باشد. اگر برادرش بهره مند باشد، به او حسد ورزد و اگر گرفتار شود، به او خیانت کند. (تحف العقول، ص ۴۸۸)
شرح حدیث
صداقت و راستی، مهم ترین آموزه دین است. پیشوایان ما، پیروان را به راستگویی، امانتداری، دوری از تزویر و خیرخواهی نسبت به برادران دینی فراخوانده اند. در این حدیث شریف هم امام عسکری علیه السلام از دورویی و نفاق در برخورد با دیگران نکوهش می کند و آن را صفت ناپسندی می شمرد. آنکه برخورد رودررو و پشت سرش متفاوت باشد، منافق است.
آنکه در برابر، زبانی چرب و نرم و همراه با تعریف و ستایش دارد، اما پشت سر، غیبت و بدگویی و توهین و نیش زدن کار اوست، نمی تواند دوست مناسبی باشد.
به هر حال، فرومایگانی که نه چشم دیدن نعمت تو را دارند، نه رفتارشان با تو صادقانه است، نه در گرفتاری ها یار و غمخوار تو هستند، نه ظاهر و باطنشان با تو یکی است برای معاشرت مناسب نیستند.
ابر اگر آب زندگی بارد، هرگز از شاخ بید، برنخوری با فرومایه روزگار مبرکز نی بوریا شکر نخوری (سعدی)
و چه اندکند دوستان صادق و یکرنگ و چه قیمتی اند، آنان که دل و زبانشان یکی است!
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
پیشرفت علمی، کشور را قدرتمند می کند. مجری عزیزمان امروز حدیثی را خواندند: اَلعِلمُ سُلطان؛ «سلطان» یعنی اقتدار؛ علم، اقتدار است؛ هر کسی که آن را داشته باشد «صال»، یعنی دست قدرتمند را خواهد داشت؛ هرکس که آن را نداشته باشد «صیلَ عَلَیه»یعنی دست قدرتمندی بر سر او خواهد آمد یعنی زیردست خواهد شد؛ این علم [است]. امروز شما این را مشاهده می کنید؛ آمریکایی ها و اروپایی ها به خاطر علمی که تحصیل کرده اند، توانسته اند همه دنیا را تصرف کنند. شما میدانید آمریکا، انگلیس، فرانسه و بسیاری از کشورهای اروپایی، حتی کشورهای کوچک، سال های متمادی، بعضی شان قرن ها توانستند کشورهایی را تصرف کنند، هستی های آنها را به باد بدهند و نابودشان کنند؛ بر ملت ها اقتدار پیدا کردند و مسلط شدند، به خاطر علم؛ دنبال علم بودند. ما غفلت کردیم، از قافله علم عقب ماندیم، با آن سابقه تاریخی، با این استعداد درخشان! [اما] دیگران جلو افتادند؛ ما باید این را جبران کنیم.(26 مهر 1396)
در قسمت نخست درباره الگو بودن حضرت زهرا و امکان بهره برداری از بانوی بزرگ جهان اسلام سخن به میان آمد و اینکه سیره عملی ایشان می تواند الگویی مناسب برای زنان امروزی باشد. در ادامه بخشی دیگر از الگوهای رفتاری حضرت زهرا(س) بیان می شود.
در طول ده سالی که پیامبر(ص) در مدینه حضور داشت، حدود 9 سالش حضرت زهرا و حضرت امیرالمؤمنین(ع) به عنوان زن و شوهر در کنار یکدیگر زندگی می کردند. در این9سال، حدود شصت جنگ اتفاق افتاده که در اغلب آنها امیرالمؤمنین(ع) شرکت داشته است. حالا شما ببینید او خانمی است که در خانه نشسته و شوهرش مرتب در جبهه است و اگر در جبهه نباشد، جبهه لنگ میماند؛ از لحاظ زندگی هم وضع رو به راهی ندارند؛ انسان چقدر باید روحیه قوی داشته باشد تا بتواند این شوهر را تجهیز کند؛ دل او را از وسوسه اهل و عیال و گرفتاری های زندگی خالی کند؛ به او دلگرمی بدهد؛ بچهها را به آن خوبی که ایشان تربیتکرده،تربیت کند.این طور خانه داری و شوهرداری نمیتواند برای یک دختر جوان و یک خانم خانهدار الگو باشد؟
با كمى دقت در برخورد عاطفى و منطقى حضرت زهرا(س) درمی یابیم كه آن بانوى بزرگوار، در ساختن روح و شخصيت فرزندان گرامى اش از ابزارى بسيار ظريف و دقيق استفاده كرده است که بسيارى از آنها در حال حاضر، ميان روان شناسان تربيتى مورد بحث و بررسى قرار گرفته و خبرگان اين فن، به نتايج مثبت آن ايمان آورده اند. بى شك، اين توفيق بى نظير در تربيت كودكان، ناشى از معرفت عميق و صحيحى است كه اسلام در مورد انسان، ارائه داده است. بنابراين اگر بگویيم هر مكتبى به اندازه شناخت درستى كه از انسان دارد، در نظام تربيتى خود، به توفيقاتى دست مى يابد، سخن به گزاف نگفته ايم. دین آسمانى و الهی اسلام از كامل ترين و واقع بینانه ترین شناخت، در مورد انسان برخوردار است، از این رو بيشترين توفيق را در مساله تربيت انسان به دست آورده است. روش تربيتى و اخلاقى حضرت فاطمه(س) که برگرفته از دین اسلام است، بهترين شيوه و تجربه براى ساختن نسلى پاك و سعادتمند است؛ از این رو جا دارد كه پيروان و ارادتمندان مكتب اسلام، با به كار بستن شيوه ها و ظرايف تربيتى آن حضرت در رشد و تربيت نسلى پاك و پيشرو همت به خرج دهند و سعادت دنيا و آخرت فرزندان خود را بيمه كنند.
روح انسان به گونه ای ساخته شده كه نياز به محبت و عطوفت، يكى از اساسی ترین نيازهاى او محسوب مى شود؛ از این رو کودکان محروم از اين موهبت، دچار كمبودها و مشكلات روانى و گاه نواقصى جسمى خواهند شد. حضرت فاطمه(س)كه خود از سرچشمه محبت و عطوفت رسول خدا(ص) سيراب شده و قلبش كانون محبت به همسر و فرزندان خود بوده، در اين جهت نيز وظيفه مادرى خود را به بهترين شكل انجام داد. حضرت فاطمه(س) فرزندان خود را به بازی و مسابقه تشویق و گاهی با آنان به بازی مشغول می شد و با حرکت ها و گفتارهای شیرین مادرانه و بالا و پایین انداختن فرزندان خود آنان را از احساسات پاک مادری سیراب می کرد.
نقل شده است كه حضرت زهرا(س) با فرزندش امام حسن مجتبى(ع) بازى مى كرد و او را بالا مى انداخت و مى فرمود: «پسرم حسن، مانند پدرت باش. ريسمان ظلم را از حق بركن. خداى را بپرست كه صاحب نعمت هاى متعدد است و هيچ گاه با صاحبان ظلم و تعدى، دوستى مكن.»
يكى از نقش آفرينى هاى درخشان حضرت فاطمه(س) بالا بردن فرهنگ جامعه، رشد فكر و انديشه مردم و رفع مشكلات و شبهات آنان است. آن حضرت از مسائل ساده گرفته تا پيچيده ترين مشكلات را پاسخگو بود و اين ميسر نبود، مگر با احاطه علمى، قوت فكرى و همت بلند ايشان. اين بانوى بزرگ اسلام، زجر تبليغ و رنج تعليم و تربيت را تحمل و همچون مشعلى فروزان در راه هدايت جامعه، نورافشانى می کرد و با سوختن خود به دل و جان مردم، گرمی و نورمی بخشيد و پاسدارى از ارزش ها و مفاخر اصيل، مبارزه پيگير با بدعت ها، جهل، کج روی ها و ركود جامعه را خط مشی خود قرار می داد. حضرت فاطمه(س) از كودكى در متن اجتماع به سر برده و با مردم همدم و همدرد بوده است. اين بانو رابطه اى صميمانه و عالمانه با ياران خود داشت.
زنى به خدمت حضرت زهرا(س) رسيد و گفت: مادر پير و ناتوانى دارم كه در نماز بسيار اشتباه می کند، مرا فرستاده تا از شما بپرسم كه چگونه نماز بخواند. آن حضرت فرمود: هر چه مى خواهى بپرس. آن زن پرسش های خود را مطرح كرد تا به ده سؤال رسيد و حضرت(س) با روى گشاده جواب داد. زن از زيادى پرسش خود، شرمنده شد و گفت: شما را بيش از اين زحمت نمى دهم. حضرت فاطمه(س) فرمود: باز هم بپرس. آنگاه براى تقويت روحيه وى چنين فرمود: اگر به كسى كارى واگذار كنند، براى مثال از او بخواهند كه بار سنگينى را به ارتفاع بلندى حمل كند و در برابر اين كار صد هزار دينار به او جايزه بدهند، آيا او با توجه به آن پاداش احساس خستگى می کند؟ زن جواب داد نه. آن حضرت فرمود: من در مقابل پرسشى كه جواب مى گويم، از خدا پاداشى به مراتب بيشتر دريافت می کنم و هرگز ملول و خسته نمى شوم. از رسول خدا(ص) شنيدم كه روز قيامت دانشمندان اسلام در برابر خدا حاضر مى شوند و به اندازه علم و تلاش و كوششى كه در راه آموزش و هدايت مردم داشته اند، از خداى خود پاداش مى گيرند.
در اولین دوره مسابقات ورزشی
اولین دوره مسابقات ورزشی بانوان ۲۵ سال و کمتر شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با معرفی نفرات برتر در شیراز به کار خود پایان داد. مسابقات ورزشی بانوان 25 سال و کمتر شرکت نفت مناطق مرکزی با حضور ۸۱ ورزشکار، مربی و سرپرست از ستاد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب، روزهای 8 و 9 آذرماه در شیراز برگزار شد. دراین دو روز۱۰ ورزشکار از شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، ۳۸ ورزشکار از شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، ۲۰ ورزشکار از شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و ۱۳ ورزشکار از شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در رشته های تیراندازی، شنا، ژیمناستیک، آمادگی جسمانی و شطرنج باهم به رقابت پرداختند.
نتایج به دست آمده در این مسابقات به این شرح است:
مسابقات رشته آمادگی جسمانی با حضور 5 ورزشکار در 5 رده سنی برگزار شد که تمام شرکت کنندگان با به دست آوردن رکوردهای موردنظر، موفق شدند جوازحضور در مسابقات سراسری شرکت ملی نفت را کسب کنند. یلدا ولی پور در رده سنی 18 سال از زاگرس جنوبی، شیما کریمی زاده در رده سنی 17 سال از نفت و گازشرق، طیبه بحرانی در رده سنی 22 سال از زاگرس جنوبی، هستی اباذری در رده سنی 24 سال از زاگرس جنوبی و فاطمه آخوندی در رده سنی 25 سال از نفت و گاز شرق نفرات برتر این رقابت ها بودند.
مسابقات شطرنج با حضور 9 ورزشکار در سالن ورزشی شرکت برگزار شد که در پایان مسابقات، الیسا رحمانی از نفت و گاز شرق به مقام اول دست پیدا کرد. هلیا دوستی از نفت وگاز غرب دوم شد و پرنیا منصوریان از زاگرس جنوبی مقام سوم را به دست آورد.
مسابقات ژیمناستیک با حضور 8 ورزشکار در 5 رده سنی برگزار شد.
در رده سنی 7 سال، مدیسا بنی هاشمی از زاگرس جنوبی اول شد. نورا رفیعی از نفت و گاز شرق به مقام دوم دست پیدا کرد و ارغوان قادری از نفت و گاز شرق سوم شد.
در رده سنی 8 سال، سلاله بربرستانی از نفت و گاز شرق با به دست آوردن رکورد موردنظر برای مسابقات انتخاب شد.
در رده سنی 9 سال، دنیا دانشور از زاگرس جنوبی اول شد و حلنا سجادی از نفت و گاز شرق مقام دوم را به خود اختصاص داد.
در رده سنی 10 و 12 سال نیز، ویانا رنجبر از زاگرس جنوبی و آذین ملازاده از نفت و گاز شرق با به دست آوردن رکوردهای موردنظر برای مسابقات سراسری انتخاب شدند.
مسابقات تیراندازی در دو بخش تفنگ و تپانچه با حضور 13 ورزشکار در سالن تیراندازی شرکت برگزار شد. در پایان این مسابقات در بخش تفنگ، مریم محمدی از زاگرس جنوبی اول شد، کوثر نوری از نفت و گاز شرق مقام دوم را کسب کرد و مریم اسکندری از زاگرس جنوبی نیز توانست عنوان سوم را به دست آورد. در مسابقات تپانچه، زینب زمانیان از زاگرس جنوبی اول شد. آیدا زارع از زاگرس جنوبی توانست عنوان دوم را از آن خود کند و مائده رضایی هم از زاگرس جنوبی به مقام سوم رسید.
در مسابقات شنا 29 ورزشکار در 4 ماده کرال سینه، کرال پشت، قورباغه و پروانه در 9 رده سنی شرکت کردند که اسامی نفرات برتر به این شرح است:
در رشته کرال سینه الیکا بی باک، محیا برجی و آیناز رحمانی هر سه از نفت و گاز شرق به ترتیب اول تا سوم شدند. در کرال پشت آیناز رحیمی، کوثر زنگنه و نسیم عثمانی از نفت و گاز شرق و غرب به ترتیب مقام های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. در رشته قورباغه هم محیا برجی و الیکا بی باک از نفت و گاز شرق به ترتیب اول و دوم شدند و آرمیتا خان علیزاده از زاگرس جنوبی نیز سوم شد.
آینوش حقیقی و سارا مقسمی از زاگرس جنوبی در کرال سینه اول و دوم شدند و بهار وکیلی از نفت و گاز شرق سوم شد. در کرال پشت، سارا مقسمی از زاگرس جنوبی، الناز حسنی از نفت و گاز غرب و یکتا میرزایی نیک از نفت و گاز شرق به ترتیب اول تا سوم شدند. در رشته قورباغه، آینوش حقیقی از زاگرس جنوبی، بهاره وکیلی از نفت و گاز شرق و آیلین خمانی از نفت و گاز غرب به ترتیب اول تا سوم شدند.
در رشته کرال سینه، فاطمه جهانی از نفت و گاز شرق، سارا شیرین کار و سنا احمدی از زاگرس جنوبی به ترتیب اول تا سوم شدند. در رشته قورباغه، فاطمه جهانی، مائده سارانی و سارا شیرین کار هر سه از نفت و گاز شرق به ترتیب اول تا سوم شدند.
در رشته کرال سینه، پرنیا کهندل از نفت مناطق مرکزی، سارا کاظمی از نفت و گاز شرق و مهسا پیرامون از زاگرس جنوبی به ترتیب اول تا سوم شدند. در کرال پشت، سارا کاظمی از نفت و گاز شرق و هستی روزبهانی از نفت مرکزی اول و دوم شدند. در رشته قورباغه، صفورا جاوید فر از نفت و گاز شرق و مهسا پیرامون از زاگرس جنوبی اول و دوم شدند. در رشته پروانه، پرنیا کهندل از نفت مرکزی و صفورا جاوید فر از نفت و گاز شرق اول و دوم شدند.
در رشته کرال سینه، شبنم پاپولی از نفت و گاز شرق و سارا پرموزه و لعیا کاظمی از نفت و گاز غرب به ترتیب اول تا سوم شدند. در کرال پشت، فرناز جوانبخت از نفت مرکزی، سارا پرموزه از نفت و گاز غرب و رژین فاطوری از نفت مرکزی به ترتیب اول تا سوم شدند. در رشته قورباغه، فرناز جوانبخت از نفت مرکزی، گلناز نادری فرد از نفت و گاز غرب و رژین فاطوری از نفت مرکزی به ترتیب اول تا سوم شدند. در رشته پروانه، شبنم پاپولی از نفت و گاز شرق، لعیا کاظمی از نفت و گاز غرب و گلناز نادری فرد از نفت و گاز غرب به ترتیب اول تا سوم شدند. شایان ذکر است، در روز پایانی این رقابت ها، ضمن تجلیل و قدردانی از تیم های شرکت کننده، سید ابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در آیین اختتامیه اولین دوره مسابقات ورزشی بانوان ۲۵ سال و کمتر شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در شیراز گفت: ورزش بنا به ماهیت خود که باعث تربیت جسم، تقویت اراده و ایجاد روحیه مروت و جوانمردی می شود، به عنوان یکی از شاخصه های تعالی سازمانی است.
وی با اشاره به اینکه برگزاری مسابقات ورزشی، زمینه ساز پیوند میان خانواده و محیط کار کارکنان است، افزود: باید با فراهم آوردن بسترهای لازم و متدهای علمی، تعلق سازمانی ایجاد کنیم و با تعریف چشم انداز مناسب، انگیزه و خلاقیت را در سازمان گسترش دهیم.
بر اساس این گزارش، علی سلمانی پور، سرپرست منابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با تقدیر از مساعدت مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در برگزاری المپیادهای ورزشی از تدوین برنامه جامع و تقویم ورزشی دراین شرکت خبر داد و افزود: تمام تلاش مجموعه مدیریت بر این استوار است که با خدمت به کارکنان و فراهم آوردن محیط کاری پرنشاط، زمینه خدمتگزاری آنها به مردم با تولید سوخت موردنیاز کشور بویژه در فصل زمستان را فراهم آوریم. وی در پایان ازحمایت های تیم مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه آن برای ترویج فرهنگ ورزش میان خانواده های کارکنان و عوامل اجرایی این مسابقات تقدیر و تشکر کرد.
مسابقات لیگ برترگلف باشگاه های ایران درفصل جدید با حضور7 تیم منطقه آزاد اروند، معراج مسجدسلیمان، هیات گلف قم، کسری افق هندیجان، ملی حفاری اهواز، نفت و گاز مسجدسلیمان وهیات گلف اصفهان دریک گروه به صورت دوره ای برگزار می شود.
دو تیم نفتی حاضر دراین رقابت ها که عناوین قهرمانی زیادی در رقابت های لیگ برتر دارند و از مدعیان قهرمانی به شمار می روند، دراین فصل هم چهره یک مدعی دارند، بخصوص نفت مسجدسلیمان که با گذشت سه هفته از این رقابت ها، با قدرت درصدر جدول است. تیم گل نفت مسجدسلیمان درهفته اول و در روزی که بازی ملی حفاری لغو شد، با پیروزی 4 بر یک از سد تیم هیات گلف قم گذشت.
در هفته دوم، نفت مسجدسلیمان دریک بازی یکطرفه با نتیجه 5 بر صفر تیم منطقه آزاد اروند را شکست داد و ملی حفاری هم مقابل معراج مسجدسلیمان شکست خورد.
درهفته سوم، ملی حفاری موفق شد با نتیجه 4 بر 2 از سد تیم هیات گلف اصفهان بگذرد؛ اما نفت مسجدسلیمان در این هفته استراحت داشت.
نفت مسجدسلیمان با دو برد و یک بازی کمتر در صدرجدول قرار دارد.
تیم فوتبال پالایش گاز ایلام، در هفته ششم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران، سومین پیروزی پیاپی فصل خود را به دست آورد تا در جمع مدعیان قرار بگیرد.
تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در هفته ششم لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران درخانه، میزبان تیم بادرود تهران بود که موفق شد در یک بازی برتر و پرگل با نتیجه 4 بر صفر حریف خود را شکست دهد.
شاگردان بیان محمودی در گاز ایلام، ابتدا در دقیقه ۲۰ از سوی سمیه خرمی وینگر، گلزن خود به گل رسیدند. در ادامه روژین تمریان پیش از پایان نیمه نخست، اندوخته های پالایش گاز ایلام را دو برابر کرد تا ایلام در نیمه نخست با برتری ۲ بر صفر به رختکن برود.
در نیمه دوم، اتفاقات نیمه نخست تکرار شد و بازهم به ترتیب سمیه خرمی و روژین تمریان دو بار دیگر دروازه بادرود را فرو ریختند تا خود را در این بازی دو گله و تیمشان را چهار گله کنند. به این ترتیب، تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام با کسب سومین پیروزی خود در ششمین بازی، جمع امتیازات خود را به عدد ۱۰ رساند تا در رده پنجم جدول قرار گیرد. ایلام تا صدر جدول ۶ امتیاز دارد.
پس از پایان همکاری باشگاه صنعت نفت آبادان وفیروز کریمی به دلیل کسب نتایج ضعیف، مسؤولان باشگاه با ادسون تاوارس، سرمربی سابق سپاهان برای همکاری به توافق رسیدند.
پس از گذشت چند روز از این توافق، تاوارس 3 آذر وارد آبادان شد و پس از مذاکرات رو در رو با مسؤولان باشگاه نفت، قرارداد همکاری طرفین به امضا رسید.
ادسون تاوارس، مربی 66 ساله اهل کشور برزیل، به این ترتیب رسماً سکان هدایت زرد پوشان آبادانی را به دست گرفت و ازهفته دوازدهم لیگ، روی نیمکت رهبری نفتی ها خواهد نشست.
تاوارس باحضور در تمرینات نفت آبادان به بازیکنان این تیم معرفی شد و رسماً به عنوان سرمربی فعالیت هایش را آغاز کرد.
گفتنی است، در روز های گذشته تمرینات صنعت نفت زیر نظر بهنام سراج، بهروز مکونی، محمود شجاعی و تاوارس برگزارشده است و موجی از امید در تیم برای بقا ایجادشده است. بازیکنان از نحوه تمرینات رضایت دارند و امیدوارند با این مربی برزیلی، دوباره به روزهای خوش برگردند و در لیگ برتر باقی بمانند.
ادسون تاوارس، مربی فوتبال اهل برزیل است که هدایت تیم های ملی اردن و ویتنام و تیم های باشگاهی ازجمله الهلال عربستان، السالمیه کویت و سپاهان اصفهان را در کارنامه کاری خود دارد.
سرمربی پارس جنوبی:
آرش جعفری پارس جنوبی جم در فصل جدید لیگ دسته یک فوتبال باشگاه های ایران، پر نوسان نشان داده است؛ اماهمچنان در کورس صعود به لیگ برتر قراردارد و با اینکه با 22 امتیاز در رتبه ششم است؛ اما با تیم دوم جدول، یعنی خیبر خرم آباد، فقط یک امتیاز فاصله دارد. پارس جنوبی، فصل جدید را با ایمان رزاقی راد، سرمربی فصل قبل خود شروع کرد. این تیم در پایان هفته سیزدهم 6 برد، 4 مساوی و3 باخت را در کارنامه دارد. هدف این تیم نفتی، صعود دوباره به لیگ برتر است.سرمربی پارس جنوبی دراین فصل، بهترین بازیکنان را جذب کرده تا به هدفش برسد. رزاقی راد با اینکه تیمش پرنوسان نشان داده؛ اما هنوز به هدف وشاگردانش ایمان دارد. درخصوص وضعیت پارس جنوبی، با ایمان رزاقی راد واینکه چه برنامه ای برای ادامه راه درلیگ دارند، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
رقابت در لیگ یک با لیگ برتر خیلی فرق می کند. لیگ یک بیشتر از اینکه فنی باشد، جنبه فیزیکی دارد و حضور دراین لیگ فرسایشی است. برای صعود باید 34 بازی انجام داد. زمین های بازی در تمام شهرها خوب نیست و به ندرت زمین خوب پیدا می کنید. برای همین نمی توانید تاکتیک های خود را در زمین بخوبی پیاده کنید. از سوی دیگر، داوری ها هم بسیار بد است. در یک کلام، نظارت کم است و برای صعود باید در چند جبهه جنگید. سوم شدن در لیگ یک به درد نمی خورد.برای صعود باید اول یا دوم شد وهمین فشار زیادی به مربی و تیم وارد می کند و اینکه تیم را باید برای 34 بازی آماده نگه داشت و این با شرایط فوتبال ما بسیار سخت است. مصدومیت ها و محرومیت ها نیز مزید بر علت می شوند؛ اما با تمام این مسائل، می خواهیم دوباره به لیگ برتر برگردیم.
خدا را شکر درتعطیلات، تمرینات خوبی داشتیم و برای ادامه لیگ آماده ایم.برای اینکه بچه ها در شرایط بازی قرار بگیرند، چند بازی تدارکاتی داشتیم.یکی دو بازیکن مصدوم هم داریم که تا شروع دوباره بازی ها، آنهاهم به تیم می رسند.
من همیشه از داوری تعریف می کنم؛ اما از فدراسیون و کمیته داوران انتظار می رود نظارت بیشتری بر داوری ها داشته باشند.بعضی مواقع داوران تحت فشار مربیان تیم های حریف یا تحت تاثیر تماشاگران حریف قرار می گیرند و سوت هایشان برعکس می شود. دربعضی بازی ها از داوری تشکر کردم؛ اما در بعضی بازی هاهم به ضرر ما سوت زده اند.
مســابقات بسیار فشـــرده و حساس است. تیم ها نزدیک به هم حرکت می کنند.اگر صدر جدول را نگاه کنید، می بینید که 6 تیم نزدیک به هم حرکت می کنند؛ برای مثال فاصله ما با تیم دوم جدول، یک امتیاز است. بنابراین باید گفت که کیفیت رقابت ها نسبت به فصول قبل بالاتر رفته است. برای همین اعتقاد دارم که امسال صعود به لیگ برترنسبت به فصول قبل، خیلی سخت تراست وباید بیشتر زحمت کشید و تلاش کرد.
در ابتدای فصل، بازیکنان بسیار خوبی جذب کردید، برای همین پارس جنوبی را یکی از مدعیان صعود می دانند.
چند بازیکن جدید به جمع ما اضافه شده اند.این بازیکنان افراد با تجربه ای هستند وتا به اینجا هم خیلی به ما کمک کرده اند. تیمی که می خواهد صعود کند، باید بازیکنان خوبی هم بگیرد.
با توجه به شناختی که ازبازیکنان خود پیدا کرده ایم، تصمیم گرفته ایم تاجایی که بتوانیم به ترکیب و نفرات تیم دست نزنیم؛ اما با این حال سه بازی باقیمانده را می سنجیم و اگر در تیم، نقاط ضعفی احساس کردیم و نیاز بود، به طورحتم بازیکن جدید به تیم اضافه خواهیم کرد؛ اما هنوز به این نتیجه نرسیده ایم؛ چون تیم ما از لحاظ مهره، تیم خوبی است ونفرات خوبی را دراختیار داریم و تقریبا با همدیگر هماهنگ شده اند؛ البته اگر در سه بازی پایانی نیم فصل اول هم اتفاق خاصی نیفتد، شاید بازیکن جدیدی اضافه نکنیم؛ اما در کل، این موضوع به عملکرد بازیکنان تا زمان نقل و انتقالات بستگی دارد. همانطور که گفتم، دراین مدت ارزیابی می کنیم و اگر احساس کمبود کردیم و نقطه ضعفی داشتیم، قطعا با جذب بازیکن جدید آن را پوشش می دهیم.
درجام حذفی به دنبال اثبات شایستگی هایمان نیستیم و دراصل می خواهیم در لیگ، شایستگی های خود را اثبات کنیم و نشان دهیم که مستحق این هستیم تا در زمره تیم های مدعی و بالای جدول باشیم. با توجه به تعطیلات یک ماهه ای که در آن قرار گرفته ایم، به بازی های جام حذفی به عنوان بازی های تدارکاتی نگاه می کنیم تا بتوانیم بازی های خوبی را به نمایش بگذاریم و آماده سه بازی باقیمانده نیم فصل نخست شویم و شایستگی هایمان را در آنجا به اثبات برسانیم. بنابراین با تمام انگیزه برابر شمس آذر صف آرایی می کنیم؛ اما برد و باخت در این مسابقه برای ما مهم نیست. ما به دنبال این هستیم که نقاط ضعفمان را برای ادامه لیگ برطرف کنیم.
شهرداری همدان، سال گذشته تیمی سرسخت، سختکوش و پرتلاش بود. امسال هم این روحیه را در بازیکنان آن دیدم. انگیره خاصی بین بازیکنان شهرداری همدان وجود دارد؛ تیمی قدرتمند که بازیکنان خوبی در اختیار دارد. جمشیدیان در دوران بازی، بازیکن شناخته شده ای بود و تازه وارد عرصه مربیگری شده، از این رو مشخص است که با علم فوتبال آشنا و تیم خوبی را جمع کرده باشد. هدف، پیروزی در این دیدار است تا درصورت توقف دیگرتیم ها، به رتبه دوم برسیم.
قهرمانی نیم فصل مهم نیست؛ بلکه مهم قهرمانی درپایان فصل است؛ البته این موضوع باعث افزایش روحیه تیم می شود. برای قهرمانی در نیم فصل اول باید امتیازات لازم را جمع کنیم تا تیم در نیم فصل دوم به مشکل نخورد و قهرمان شود.
تمام هدف ما این است که در پایان فصل به نتیجه ای که در خور شأن پارس جنوبی جم است، برسیم. ضعف هایی در تیم داریم که با برطرف شدن آنها، انشاءالله موفق می شویم. در دو سه هفته اخیر، بازیکنان ما نشان داده اند که به بلوغ تاکتیکی رسیده اند. فکر می کنم آخرفصل، جایگاه خوبی داشته باشیم؛ البته باید بگویم که هدف گذاری برای این فصل، صعود به لیگ برتراست، برای همین تلاش می کنیم تا پارس جنوبی دوباره به لیگ برتر برگردد.
تیم نفت امیدیه در مسابقات طناب کشی کارگری کشور به مقام سومی رسید. مسابقات طناب کشی کارگری کشور با حضور ۱۰ تیم در دو گروه ۵ تیمی از استان کرمان برگزار شد که تیم طناب کشی آقایان نفت امیدیه به عنوان نماینده استان خوزستان موفق به کسب عنوان سومی این دوره از مسابقات شد. مسابقات مقدماتی با انجام ۲۰ مسابقه برگزار شد که نفت امیدیه در اولین بازی، تیم قزوین را از پیش رو برداشت، در بازی دوم از تیم لاستیک بارز شکست خورد و در دیدار سوم نیز برابر تیم نفا، نماینده رشت به برتری رسید. نفت امیدیه در مسابقه چهارم تیم خراسان رضوی را شکست داد و راهی مرحله نیمه نهایی شد. نفت امیدیه در نیمه نهایی نیز با نتیجه ۲ بر صفر برابر فولاد زرند شکست خورد و راهی دیدار رده بندی شد که در این دیدار توانست برابر تیم مازندران به برتری برسد و مقام سوم را به خود اختصاص دهد. ترکیب تیم نفت امیدیه که در این رقابت ها سوم شدند، عبارت است از: ضیاءالدین شجاعی، علی پرستار، رشید پژمان، مصطفی محمدپور، سیدباقر موسوی، احمد خزلی، ابراهیم عرب نژاد، علی شارقی، عبدالله شیرعلی، یونس حمید، عقیل حمیدرضا نادرپور و امید عنایی .
تیم های تفنگ و تپانچه بادی بانوان باشگاه ملی حفاری در لیگ دسته اول کشور به بردهای مقتدرانه دست پیدا کرد تا با حضور در صدر جدول قهرمان شود. رقابت های تیر اندازی لیگ دسته یک باشگاه های ایران در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی در هر دو ماده تفنگ و تپانچه بادی برگزار شد که تیم ملی حفاری توانست تیم های شهید چمران میبد و خراسان رضوی را شکست دهد. تیم تیراندازی دختران باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ بادی با در اختیار داشتن ساناز صفدری، نیلوفر محسنی پور، رکسانا کاظمی و مریم زابلی و همچنین در ماده تپانچه بادی با بازی الهام هریجانی، یاسمن مومن زاده، ترانه رضایی و ستایش مرادی به رقابت با حریفان خود پرداخت. همچنین در پایان دور مقدماتی که سوم آذر برگزار شد، پس از راهیابی نیلوفر محسنی پور، ساناز صفدری، یاسمن مومن زاده، الهام هریجانی و ترانه رضایی به فینال، نیلوفر محسنی پور در ماده تفنگ و یاسمن مومن زاده در ماده تپانچه موفق به کسب مقام اول شدند و همچنین الهام هریجانی در ماده تپانچه جایگاه دوم را از آن خود کرد.
فتح اله دلفانی خان، به عنوان سرمربی و فرزانه فتوتی به عنوان سرپرست، تیم ملی حفاری را همراهی کردند.
به این ترتیب، تیم تیراندازی دختران ملی حفاری ضمن قهرمانی، موفق شدند به لیگ برتر تیراندازی هم صعود کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات