ببهبود وضع صادرات کشور در حوزه نفتی و غیرنفتی نسبت به سال ۱۴۰۰
گاز برای مشترکان با رعایت سقف الگوی مصرف گران نشده است
اگر اثربخشی صنعت نفت را نبینیم جفا کرده ایم
ایجاد ظرفیت ذخیره سازی 7.7 میلیون بشکهای نفت خام
همسويي نفت و صداوسيما در قلب اقتصاد کشور
چشم انداز افزایش ظرفیت تولید تا 520 هزار بشکه
درخشش توان ایرانی در مسیر اعتمادسازی
بازار ر وسیـه کاتالیست ایـران را جذب کرد
نقش پژوهشگاه نفت در کاهش خوردگی
ظهورشرکتهای توانمند ایرانی با حمایت های صنعت نفت
جلوگیری از خروج ۶ میلیون دلار ارز از کشور با کاتالیست ایرانی
بررسی ظرفیتهای وزارت نفت در حوزه جهاد تبيين
واکنش های جهانی به سقف قیمت 60 دلاری نفت روسیه
تیم تحقیقاتی خودم را فعال میکنم
حکمتهای فاطمی؛ سعادتمند حقیقی
تلاش میکنم در لیگ برتر بمانیم
بعد از لیگ یک نوبت قهرمانی در لیگ برتر است
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد:
رئیس کل بانک مرکزی گفت: خوشبختانه امسال سطح صادرات کشور در حوزه نفتی و غیرنفتی نسبت به سال ۱۴۰۰ وضع بهتری دارد.
علی صالح آبادی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در بازار نیما، هیچ گونه مشکلی در عرضه ارز وجود ندارد، اظهار کرد: همان طور که در اطلاع رسانی ها نیز تأکید می شود، تعادل خوبی بین عرضه با تقاضا وجود دارد و مشکلی در بازار نیما نداریم.
وی افزود: سفارش هایی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت و به بانک مرکزی ارسال می شود، تأمین ارز آنها بخوبی در حال انجام است.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه خوشبختانه امسال سطح صادرات کشور در حوزه نفتی و غیرنفتی نسبت به پارسال وضع بهتری دارد، تصریح کرد: بر این اساس مشکلی در تأمین ارز نداریم و در این باره نیز بعضی از معوقات به طور مثال از کشور عراق وصول و حتی بدهی های ارزی به کشورهای طلبکار نیز واریز شده است.
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، ساخت پتروپالایشگاه ها را ابزار دفاعی برای مبارزه با تحریم ها دانست و گفت: پالایشگاه سازی سبب توسعه صنایع پایین دستی و تولید محصولات پتروشیمی می شود.
حسین حسین زاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، ضمن تأکید بر ضرورت ایجاد پتروپالایشگاه ها اظهار کرد: با راه اندازی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها می توان جوانان بسیاری را به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار کرد، همچنین این صنایع برای کشور درآمدزایی و ارزآوری بسیاری به همراه دارند.
وی افزود: بر اساس این قانون، نقدینگی های درون جامعه جذب و از آن برای توسعه پالایشگاه ها و گسترش فعالیت بخش تولیدی استفاده می شود.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاه ابزار دفاعی بسیار خوبی برای مبارزه با تحریم است، تصریح کرد: پالایشگاه سازی سبب توسعه صنایع پایین دستی و تولید محصولات پتروشیمی می شود و به تقویت منابع ارزی کمک می کند.
حسین زاده با اشاره به اینکه احداث پروژه های نفت و گاز، بویژه پتروپالایشگاه ها سودآورند و برگشت سرمایه خوبی دارند، گفت: احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها، جلوگیری از فروش نفت خام، تبدیل آن به فراورده های با ارزش، ایجاد ارزش اقتصادی برای کشور، اشتغال، بی اثر کردن تحریم ها، افزایش درآمد ارزی، رسیدن به تنوع مشتری و... را در پی خواهد داشت.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: عملکرد وزیر نفت در حوزه صنعت نفت و گاز خوب بوده است.
مصطفی طاهری در تشریح نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس به حضور جواد اوجی، وزیر نفت و معاونان وی در این نشست اشاره کرد و گفت: در این نشست سه موضوع بررسی شد؛ نخست قانون رفع موانع تولید بود که براساس آن قطع گاز صنایع باید در اولویت آخر قرار گیرد و با تأمین سوخت مایع به جای گاز، واحدهای صنعتی تعطیلی نخواهد شد.
وی با بیان اینکه عملکرد وزیر نفت در حوزه صنعت نفت و گاز قابل قبول بوده است، افزود: وزیر نفت در این نشست قول دادند که از ظرفیت دانش بنیان ها و قطعه سازان داخلی استفاده شود.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: بررسی موضوع ال ان جی سومین بحث بررسی شده بود که وزیر نفت قول داد، گاز در فصلی که مصرف آن زیاد نیست، به مایع تبدیل تا به عنوان سوخت در زمستان استفاده شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه پیشنهادهای این کمیسیون برای تدوین برنامه هفتم توسعه در دو هفته آینده جمع آوری می شود، گفت: رویکردهای تحولی در حوزه انرژی را برای برنامه هفتم متناسب با نیازهای کشور و آنچه در برنامه های گذشته اتفاق افتاده، تنظیم خواهیم کرد.
مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بررسی برنامه های وزارتخانه های نفت و نیرو و سازمان انرژی اتمی در خصوص رویکردهای تحولی برای تدوین برنامه هفتم توسعه در دستور کار کمیسیون انرژی مجلس قرار گرفت که معاونان برنامه ریزی وزیران نفت، نیرو و سازمان انرژی اتمی گزارش خود را در این باره ارائه کردند.
وی افزود: یکپارچگی سیاستگذاری در حوزه مدیریت مصرف انرژی کشور، اصلاح ساختاری بویژه در حوزه شرکت های تابع وزارت نفت، اصلاح رابطه مالی شرکت نفت با دولت، اصلاح رابطه مالی شرکت گاز با دولت، شفافیت در منابع و مصارف شرکت های دولتی بخصوص شرکت ملی نفت و... از جمله مباحث و پیشنهادهای مطرح شده در کمیسیون انرژی به شمار می آیند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در این نشست مقرر شد، کمیته ای ۹ نفره در دو هفته آینده پیشنهادهای کمیسیون را به صورت کلان جمع آوری کند، همچنین رویکردهای تحولی در حوزه انرژی را برای برنامه هفتم متناسب با نیازهای کشور و آنچه در برنامه های گذشته اتفاق افتاده، تنظیم خواهیم کرد تا هر زمان لایحه برنامه هفتم به مجلس ارائه شد، از قبل موضوعات را بررسی کرده باشیم و بتوانیم با آمادگی کامل در کمیسیون یا صحن علنی موضوعات را پیگیری کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری تأکید کرد:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: تهران آمادگی دارد همکاری های خود را با پکن در بخش های مختلف همچون انرژی، ترانزیت و تولید مشترک گسترش دهد.
محمد مخبر در نشست برنامه همکاری های جامع ایران و چین که با حضور هو چون هوآ، معاون نخست وزیر چین و هیأت عالی رتبه چینی برگزار شد، روابط دو کشور را دیرینه و تاریخی توصیف و اظهار کرد: روابط تهران و پکن، جایگاه رفیعی برای دو کشور دارد و رئیس جمهوری نیز با جدیت مناسبات فی مابین را دنبال می کند.
وی با اشاره به ذخایر نفت و گاز ایران و ظرفیت های گسترده کشور در بخش های مختلف نظیر ترانزیت افزود: تهران آمادگی دارد همکاری های خود را با پکن در بخش های مختلف همچون انرژی، ترانزیت و تولید مشترک گسترش دهد.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: با وجود حجم بالای مبادلات تجاری و اقتصادی تهران و پکن، استفاده از ارز ملی دو کشور در این مبادلات به میزان حداقلی است که باید آن را گسترش دهیم و نسبت به استفاده هرچه بیشتر از ارز ملی اقدام کنیم.
معاون نخست وزیر چین نیز در این اجلاس با اشاره به سوابق تاریخی روابط دو کشور اعلام کرد: اراده چین برای توسعه روابط راهبردی جامع با ایران هیچگاه تغییر نمی کند. چین از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت ملی ایران و مبارزه با دخالت خارجی حمایت می کند. دو طرف در این زمینه باید بی شک از همدیگر پشتیبانی و در زمینه مبارزه با تروریسم نیز همکاری ها و هماهنگی های خود را تقویت کنند.
هو چون هوآ، با اشاره به برنامه ۲۵ ساله همکاری مشترک دو کشور و دستاوردهای حاصل از توافق های دوجانبه گفت: این دستاوردها برای دو طرف مهم و مثبت است که حاصل تلاش مشترک بوده و پکن مایل است همکاری و هماهنگی خود را با تهران تقویت کند تا روند توسعه مناسبات استمرار داشته باشد.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا(ص):
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا(ص) ضمن تشریح خدمات مرحوم رستم قاسمی در زمان فرماندهی این قرارگاه، از اجرای طرح هایی در آن دوره سخن گفت که به باور دیگران ممکن نبود.سیدحسین هوش السادات در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت سالروز تأسیس قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا برگزار شده بود، ضمن تسلیت به مناسبت درگذشت رستم قاسمی، فرمانده پیشین قرارگاه در تشریح فعالیت وی در دوره فرماندهی قرارگاه گفت: رستم قاسمی از سال ۶۸ تا ۸۶ فرمانده قرب نوح قرارگاه خاتم الانبیا بود و بعد از آن از سال ۸۶ تا ۹۰ فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیا را به عهده داشت.وی با بیان اینکه قاسمی فردی پرتلاش و خستگی ناپذیر، مبتکر و با نشاط بود، تصریح کرد: وی نیرویی بود که می توانست به کارکنان انگیزه بدهد و تحولات بسیار خوبی در آن دوران در قرارگاه شکل گرفت و عرصه های کاری قرارگاه توسعه یافت و قاسمی برگ های زرینی در کارنامه خود به ثبت رساند.فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا(ص) به فعالیت های توسعه ای قرارگاه در حوزه نفت در زمان فرماندهی قاسمی اشاره کرد و افزود: توسعه فازهای پارس جنوبی که اکنون تأمین کننده ۷۰ درصد گاز و میعانات گازی کشور است که این میعانات به بنزین و سایر فراورده ها تبدیل می شود، از جمله اقدام هایی بود که در دوران قاسمی محقق شد. هوش السادات به خروج پیمانکاران خارجی در جریان تحریم های ظالمانه علیه ایران از پروژه های توسعه ای نفتی اشاره کرد و گفت: در همین دوره با فرماندهی رستم قاسمی، قرارگاه خاتم الانبیا وارد این پروژه ها شد و در حالی که همه عنوان می کردند جمهوری اسلامی از لحاظ فنی، روحی و دانشی موفق به توسعه این طرح ها نمی شود، با روحیه بالا به سرانجام رساند و در دوره فرماندهی وی و فرماندهان بعدی این کار به نتیجه رسید و کشور از لحاظ تأمین منابع انرژی خودکفا شد و بخشی از ظرفیت تولید نیز به صادرات اختصاص یافت. وی با بیان اینکه آغاز به کار پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز در دوره فرماندهی رستم قاسمی بود، تصریح کرد: بر اثر تحریم ها پیمانکارانی خارجی که برای توسعه این پالایشگاه قرارداد داشتند، کشور را ترک کردند و وی با پذیرش مسؤولیت، کار را شروع کرد و الحمدالله پروژه چند سالی است که به نتیجه رسیده و ۴۰ درصد بنزین و ۲۲ درصد گازوییل کشور از این پالایشگاه تأمین می شود. فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا دیگر فعالیت های قرارگاه را در دوره فرماندهی رستم قاسمی برشمرد و برای وی طلب علو درجات و مغفرت الهی کرد.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: امسال در حوزه گاز برای مشترکانی که در سقف الگوی مصرف هستند که ۶۰ تا ۷۰درصد مشترکان را شامل می شوند، هیچگونه افزایش قیمتی دیده نشده، فقط برای مشترکان پرمصرفی که سقف الگوی مصرف را رعایت نمی کنند، افزایش قیمت گاز دیده شده است.
جواد اوجی در حاشیه نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در این نشست، گزارشی از وضع تولید و تراز مصرف گاز در بخش خانگی، صنعت، پتروشیمی ها و نیروگاه ها در ۹ ماه گذشته ارائه شد، همچنین برنامه های خود برای فصول سرد سال را نیز تشریح کردیم.
وی افزود: با تلاش های وزارت نفت در شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش فراورده های نفتی، می توانیم ماه های سرد سال را با تدبیر و برنامه ریزی های لازم پشت سر بگذاریم و چالشی بویژه در بخش خانگی نداشته باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: خوشبختانه از چند ماه پیش تأمین سوخت مایع برای صنایع، کارخانجات سیمان و فولاد تدارک دیده شد تا اگر مجبور شدیم برای این بخش ها کاهش مصرف گاز را اعمال کنیم، آنها بتوانند از سوخت مایع استفاده کنند، قیمت سوخت مایع نیز مانند گاز طبیعی با آنها محاسبه می شود. اوجی گفت: در حوزه صنایع پتروشیمی نیز خوشبختانه با برنامه ریزی های انجام شده وقفه ای در بخش خوراک ایجاد نشد، در بحث سوخت آنها نیز از طریق سوخت مایع تدارک لازم دیده شده، مجموعه مجتمع های پتروشیمی به این نکته توجه کنند که فصول سرد سال بهترین فرصت برای تعمیرات اساسی است.
وی ادامه داد: امسال قیمت گاز برای خوراک صنایع پتروشیمی گاز صادراتی منظور شده بود؛ اما دولت به دلیل شرایط اقتصادی و برای اینکه این شرکت ها سوددهی خوبی داشته باشند، قیمت مناسب منظور کرد.
وزیر نفت اظهار کرد: امسال در حوزه گاز برای مشترکانی که در سقف الگوی مصرف هستند که ۶۰ تا ۷۰ درصد مشترکان را شامل می شود، هیچگونه افزایش قیمتی دیده نشده، فقط برای مشترکان پرمصرفی که سقف الگوی مصرف را رعایت نمی کنند، افزایش قیمت گاز در نظر گرفته شده است.
اوجی افزود: از مردم خواهش می کنم برای جلوگیری از ایجاد مشکل در حوزه گاز که با توجه به فصل سرد و در روزهای اخیر حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز در حوزه بخش خانگی و تجاری در حال استفاده است، کمک کنند. وی گفت: برای آن دسته از مشترکان پرمصرف که الگوی مصرف را رعایت نمی کنند، جرایمی دیده شده است، بنابراین این مشترکان در روزهای آینده از ما و شرکت ملی گاز گلایه ای نداشته باشند. وزیر نفت همچنین در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت: در جریان سفر معاون نخست وزیر چین و هیات همراه توافق نامه و تفاهم نامه های خوبی درباره توسعه میدان های نفت و گاز و میدان های مشترک امضا شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از برنامه این شرکت برای افزایش ظرفیت ۵۰۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز تا سال ۱۴۰۸ خبر داد و گفت: مردم عزیز ما بدانند کارکنان صنعت نفت به معنای واقعی در حال کار جهادی هستند تا رفاه، آسایش و گرما را به مردم در روزهای سرد هدیه دهند. محسن خجسته مهر در حاشیه نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران درباره طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی اظهار کرد: طراحی، مهندسی و اجرای فشارافزایی برای گاز ترش یک موضوع جدید در دنیاست و حتی کشور همسایه نیز همانند ما در مرحله نخست، یعنی طراحی است.
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران برنامه های مهمی برای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی دارد، افزود: مطالعات مفهومی و مهندسی پایه برای اجرای طرح فشارافزایی به صورت پایلوت است که هم اکنون مطالعات مفهومی و پایه پایان یافته و طراحی توربو کمپرسور برای فشرده کردن گاز دارای پیشرفت ۷۰ درصدی است. معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه به موازات اجرای این پایلوت، کار مهندسی پایه همه فازهای پارس جنوبی برای قطب های مختلف در حال انجام است که ان شاءالله تا اوایل سال آینده این مطالعات پایان می یابد و پس از آن آمادگی داریم برای اجرای پروژه ای پی سی (EPC) اقدام کنیم، افزود: در این زمینه تفاهمنامه هایی با سرمایه گذاران خارجی هم امضا شده که البته به این معنا نیست که ما منتظر آنها می مانیم.
عملیاتی شدن فاز ۱۱؛ بزودی
خجسته مهر درباره وضع فاز ۱۱ پارس جنوبی هم با تأکید بر اینکه این فاز هم اکنون نخستین اولویت شرکت ملی نفت ایران است، اظهار کرد: ان شاءالله این فاز بزودی عملیاتی می شود.
وی درباره اینکه تولیدی شدن این فاز در شرایط کنونی چه کمکی به کشور می کند، با بیان اینکه هر مقدار افزایش تولید گاز در کشور می تواند ظرفیت تولید گاز کشور را بالا ببرد، بر همان مقدار بر ناترازی غلبه کند، تأکید کرد: مردم عزیز ما بدانند کارکنان صنعت نفت به معنای واقعی در حال کار جهادی هستند تا رفاه، آسایش و گرما را به مردم در روزهای سرد هدیه دهند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره چشم انداز تولید گاز در سال های آینده با توجه به عقب ماندگی در برنامه ششم توسعه گفت: خوشبختانه شرکت ملی نفت ایران در بیش از یک سال عمر دولت سیزدهم موفق شده است برنامه ظرفیت تولید گاز را به اندازه همان یک سال محقق کند؛ اما از نظر برنامه ای می دانید که اجرای طرح های بالادستی صنعت نفت، بلندمدت (۵ تا ۶ ساله) است. برنامه این است که بتوانیم ظرفیت تولید گاز کشور را تا سال ۱۴۰۸ روزانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب افزایش دهیم.
خجسته مهر در واکنش به امضای تفاهمنامه کویت و عربستان برای توسعه میدان آرش (الدوره) اظهار کرد: از نظر برنامه ریزی برای تولید نفت و گاز از میدان یادشده، ما از این کشورها بسیار جلوتریم. مصوبه های هیأت مدیره و تخصیص منابع لازم را داریم و آماده ایم حفاری در این میدان را آغاز کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد، بهینه سازی مصرف گاز و انرژی تنها به عهده وزارت نفت و شرکت ملی گاز نیست و به عزمی ملی نیاز دارد.
مجید چگنی در گردهمایی پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران که در ساختمان ستاد این شرکت برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته پژوهش گفت: روند تحولات در دنیا بسیار شتابنده است و پیشرفت بویژه در حوزه علم و فناوری نشانه اقتدار کشورها و بسیار قابل توجه است. وی ادامه داد: همه کشورها با هدف اینکه بتوانند در حوزه سیاسی خود را تثبیت کنند، به توسعه پژوهش روی می آورند و این اصل و راهبردی مهم در همه دنیاست. ایران هم از این قاعده مستثنا نیست و اگر بخواهیم استقلال و ثبات کشور را تضمین کنیم، باید توانایی ها در این حوزه را به منصه ظهور بگذاریم. معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: پس از انقلاب تاکنون در حوزه های مختلف بویژه حوزه دفاعی به مدد فرهیختگانمان در دنیا، حرفی برای گفتن داریم، بنابراین این توانمندی برای پیشرفت در همه حوزه ها وجود دارد.
چگنی اظهار کرد: در صنعت نفت و گاز نیز شاهد نهادینه شدن دانش هستیم؛ اما همچنان راه های زیادی در پیش داریم و انتظار بیشتری وجود دارد. اکنون در کشورهای در حال توسعه بیش از ۵ درصد منابع در حوزه علم و فناوری هزینه می شود و به نظر می آید این موضوع باید بیشتر مورد توجه مسؤولان در کلان قرار گیرد و جذب هدفمند سرمایه و اعتبارات در دستور کار باشد. وی با تأکید بر ساماندهی شرکت های دانش بنیان و تداوم رویکرد ساخت داخل و توجه به تولید در سال های آینده افزود: باید زیرساخت های لازم برای حضور این شرکت ها در صنعت گاز و تجاری سازی صنعت فراهم شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: با بهینه سازی و کنترل مصرف گاز طبیعی در کشور امکان گازرسانی به همه مشترکان در بخش های مختلف وجود خواهد داشت؛ اما با وضع مصرف کنونی بی شک دچار مشکل هستیم. با این حال می توان با همکاری شرکت های دانش بنیان، فرهنگ بهینه سازی مصرف انرژی از سوی همه دستگاه ها و وزارتخانه های مرتبط را نهادینه کرد؛ زیرا این وظیفه تنها به عهده وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران نیست و نیاز به عزمی ملی و فرابخشی دارد.
نخستین کنفرانس مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت با حضور معاونین رئیس جمهور و وزیر علوم برگزار شد:
مشعل هفته ای که گذشت، نشست های مختلفی در بخش های مختلف صنعت نفت برگزار شد که نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران از آن جمله بود. در این نشست سه روزه (22 تا 24 آذر)که در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، افزون بر مدیران ارشد صنعت نفت، شخصیت هایی از جمله روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری؛ محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران شرکت و سخنرانی کردند. جواد اوجی،وزیر نفت نیز که امکان حضور در این کنفرانس را نیافته بود، پیام مکتوبی را ارسال کرد که از سوی وحیدرضا زیدی فرد قرائت شد. آنچه می خوانید، گزارشی است از افتتاحیه کنفرانس.
22 آذرماه، پژوهشگاه صنعت نفت میزبان جمع کثیری مهمان از بخش های مختلف دولت بود؛ جمعی که آمده بودند تا قدرت و توانمندی شرکت های دانش بنیان که در حاشیه کنفرانس مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران برپا شده بود را از نزدیک ببینند. در آیین افتتاحیه این کنفرانس، پس از قرائت پیام جواد اوجی،از سوی زیدی فرد، روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری سخنانی ایراد کرد.
صنعت نفت از موتورهای اصلی مولد اقتصاد کشور است
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با بیان اینکه یکی از موتورهای اصلی مولد اقتصاد کشور از پایین دست تا بالادست، صنعت نفت است و اگر اثربخشی آن را در همه عرصه ها نبینیم، بی شک جفا کرده ایم، گفت: واقعیت این است که آنچه ارزش افزوده ایجاد می کند، حوزه علم و فناوری است و صنعت نفت که بزرگ ترین ارزش آفرین کشور است، باید در این حوزه پیشرو باشد.
دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه باید از مسیر فناوری به تولید ارزش برویم، اظهار کرد: بزودی توافق های کلانی که بین معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری و وزارت نفت در بحث احیای چاه های نفت و تجهیزات این صنعت انجام شده، اعلام می شود که بازارهای خوبی برای شرکت های داخلی فراهم می کند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری گفت: شرکت دانش بنیان، نیازمند توسعه فناوری است و به تحقیقات فناوری نیاز دارد. در عین حال شرکت دانش بنیانی که با مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها ارتباط نداشته باشد، دانش بنیان نیست و برقراری این ارتباط بسیار اهمیت دارد.
وی با تأکید بر ریل گذاری مناسب فناوری در حوزه انرژی و نفت گفت: خصوصی سازی این شرکت های فناوری، بدون حمایت دولت محقق نمی شود و قدرت گرفتن آنها بسیار اهمیت دارد و صنعت نفت باید برای این موضوع پای کار بیاید.
محمدعلی زلفی گل نیز در این همایش با اشاره به سابقه فعالیت های صنعت نفت و آنچه امروز در اختیار داریم، گفت: تا سال ۱۳۶۵ در کشور دوره دکترا دایر نبود و دانشگاه ها در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد فعالیت می کردند. اینکه کجا بودیم، کجا هستیم و کجا می رویم؟ بسیار مهم است که البته همه این پیشرفت ها با استقلال کشور به دست آمده است.
وی افزود: امروز صنعت نفت در اوج تحریم های ظالمانه قرار دارد؛ اما در این شرایط نیازهای کشور را برطرف می کند و صادرات نفت، فراورده های نفتی و پتروشیمی را هم به نحو مطلوب انجام می دهد، این مقوله براحتی به دست نیامده است، بنابراین باید قدر آن را بدانیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه در شرایط کنونی هر فردی که نتیجه کردار و گفتارش پیشرفت کشور باشد، کار جهادی انجام داده است، تصریح کرد: اینکه نخبه ما در جایی قرار بگیرد و حس کند مؤثر واقع شده، بسیار مهم است، از این رو تأسیس شرکت های دانش بنیان برای چنین نخبه هایی اهمیتی بالا دارد.
زلفی گل با طرح این پرسش که چرا در کشور نوآوری و خلاقیت آن گونه که باید باشد نیست، گفت: ما به نگاه های فرابخشی در این مقوله نیاز داریم. اگر قوانین و مقرراتی نداریم که ارتباط بین صنعت و دانشگاه را برقرار کند، باید بتوانیم آن قوانین و مقررات را طراحی کنیم، همچنین باید طرح های پژوهشی با نگاه فناورانه باشد تا این ارتباط بین صنعت و دانشگاه بیش از پیش مستحکم شود.
محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی که دیگر سخنران نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران بود نیز به همکاری سازمان انرژی اتمی ایران و صنعت نفت کشور اشاره و اظهار کرد: این سازمان از حوزه بالادستی تا بخش های پایین دستی صنعت نفت در کنار وزارت نفت و صنعت نفت کشور قرار دارد و نقش خود را ایفا خواهد کرد.
وی به بعضی همکاری های سازمان انرژی اتمی با صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: امروز سازمان انرژی اتمی در برخی حوزه ها همچون تبدیل نفت سنگین به سبک و بحث ابزار دقیق هسته ای با صنعت نفت همکاری دارد. هم اکنون بسیاری از مجتمع های پالایشی و پتروشیمی از خدمات سازمان انرژی اتمی در بخش ابزار دقیق هسته ای استفاده می کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: دشمنان تلاش کردند با تحریم در حوزه ابزار دقیق هسته ای مشکلات و آسیب هایی ایجاد کنند؛ اما همکاران ما با تلاش گسترده از این تحریم ها عبور و نقش مهم خود را ایفا کردند. وی گفت: با اتکا به توانمندی جوانان خود توانسته ایم به پیشرفت های مهمی در صنعت هسته ای دست یابیم. دشمن تلاش کرد با تحریم، ترور دانشمندان هسته ای و خرابکاری در صنعت هسته ای یا با خروج از برجام برای این صنعت مشکلاتی ایجاد، یا این صنعت را متوقف کند؛ اما موفق نشدند جلوی پیشرفت ما را بگیرند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، منابع انسانی و ازدیاد برداشت را دو چالش مهم صنعت نفت دانست و گفت: پژوهش فناورانه، پشتیبان اصلی تولید نفت و گاز کشور هستند.وی با بیان اینکه می توانیم واگن های نوآورانه بسازیم و شرکت نوآور خلق کنیم، تصریح کرد: اگر چنین کاری کردیم، می توانیم ادعا کنیم صنعت نفت پیشران اقتصاد کشور است، در غیر این صورت اگر تحقیق، توسعه و پژوهش فناورانه را از صنعت نفت جدا کنیم، چیزی برای صنعت نفت باقی نمی ماند.
وی به ذخایر نفت و گاز کشور اشاره کرد و با بیان اینکه با این ذخایر باید یک برنامه توسعه 100ساله داشته باشیم، یادآور شد: یکی از میدان های نفتی ما که هم اکنون در حال تولید بوده، ۱۱۵ ساله است، در حالی که توسعه میدان سه الی چهار سال طول کشیده است. این به ما دیکته می کند که برنامه ما برای تداوم و پایداری تولید نفت و گاز باید ۱۰۰ ساله باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: هم اکنون در برخی کشورهای نفتی همسایه، از پیشرفته ترین ابزارها و ایده ها برای افزایش برداشت نفت و گاز استفاده می کنند، بنابراین ضرورت دارد برای ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز حتماً پژوهش های فناورانه را توسعه دهیم.
وی به طرح احیای چاه های کم بازده به عنوان بزرگ ترین رویداد فناورانه کشور به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار برای ۷۵۰ حلقه چاه اشاره و اظهار کرد: این ظرفیت در اختیار شرکت های دانش بنیان است و استفاده از آن به توانایی آنها بستگی دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه بزودی ساخت ۱۴ قلم کالای راهبردی به ارزش یک میلیارد دلار همسو با ۱۰ گروه کالای پیشین معرفی می شود، ادامه داد: شرکت ملی نفت ایران در تولید تجهیزات و ساخت کالای بار اول رتبه نخست را در کشور دارد و بالای ۳۰۰ میلیارد تومان و بیش از ۱۰ میلیون یورو قراردادهایی بوده که امضا شده و حدود ۲ میلیارد دلار هم طرح برای بررسی آماده شده که اینها ظرفیت های ارزشمندی است.
خجسته مهر به ۹۰ طرح پژوهشی و فناورانه در حال اجرا در شرکت ملی نفت ایران به ارزش حدود ۸۰ میلیون یورو و حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان اشاره و اظهار کرد: در طول یک سال گذشته ۲۷ طرح با ۳۳ شرکت دانش بنیان و ۲۷۰ میلیون دلار قرارداد با جهاد دانشگاهی امضا شده است.
بخشی از پیام وزیر نفت
جواد اوجی، وزیر نفت هم که یکی از مهمانان اصلی مراسم بود؛ اما امکان حضور نداشت، در پیامی به نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران بیان کرد: این قول را به شرکت های دانش بنیان داخلی خواهیم داد که چه در دوران تحریم و چه در دوران پساتحریم، هدف و اولویت ما بومی سازی، خودکفایی تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت نفت است.
در بخش دیگری از این پیام آمده است: پس از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در بهمن سال ۱۴۰۰ و در دیدار با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی مبنی بر اینکه صنعت نفت دانش بنیان شود، بنده به معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری مأموریت دادم تا با همراهی شرکت های چهارگانه و تعامل مستمر با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، با رویکردی درون زا برای دستیابی و تحقق صنعت نفت دانش بنیان گام بردارند.
بسیار مفتخرم که اعلام کنم ما در وزارت نفت دولت سیزدهم اعتقاد داریم که تحریم فرصت مناسبی است برای توسعه ساخت داخل و بومی سازی تجهیزات نوآورانه و این قول را به شرکت های دانش بنیان داخلی خواهیم داد که چه در دوران تحریم و چه در دوران پساتحریم، هدف و اولویت ما بومی سازی و خودکفایی تجهیزات و قطعات موردنیاز صنعت نفت است و الحمدلله با همکاری خوب مجلس شورای اسلامی برای تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان و اقدام ارزشمند هیأت وزیران برای ابلاغ آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت، امیدوارم به فضل الهی در آینده ای نزدیک سند دانش بنیان شدن صنعت نفت به دیباچه افتخارات وزارت نفت افزوده شود.
هدف ما منحصراً افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان در بستر زیست بوم فناوری و نوآوری نبوده، هرچند افتخار می کنیم که در این یک سال و اندی از استقرار دولت سیزدهم، پذیرای بیش از ۵۵۰ شرکت دانش بنیان در خانواده وزارت نفت هستیم که این نشان از رشد بیش از سه برابری دارد؛ اما هدف نهایی ما توسعه اقتصاد دانش بنیان است.
از همین جا از همه معاونان، مدیران عامل و همکاران خودم در صنعت نفت می خواهم که به شرکت های دانش بنیان اعتماد و اعتقاد بیشتری داشته باشند و در این راه از هیچگونه حمایتی دریغ نورزند و شرکت های دانش بنیان بدانند که وزارت نفت دولت سیزدهم، همواره، همراه و همگام آنهاست.ما معتقدیم که بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان ارزیابی شده از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری می توانند در بخش های مختلف این صنعت نقش آفرین باشند؛ چراکه صنعت نفت هم در حوزه علوم انسانی، هم در بخش پزشکی و هم در سایر حوزه های فنی و مهندسی نیازمند توسعه و اکتساب فناوری است.
یکی از موارد با اهمیت برای ما در صنعت نفت، بهره گیری از سرریز فناوری هاست. به معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری مأموریت می دهم، به نحوی برنامه ریزی کند تا با هدف پرهیز از دوباره کاری و اتلاف زمان و هزینه ضمن تعامل و همکاری با سایر دستگاه های اجرایی از فناوری های بومی سازی شده در کشور که قابلیت استفاده در صنعت نفت را دارند، بهره گیری کند.
در حاشیه کنفرانس انجام شد
در حاشیه نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران از سند تلفیقی برنامه راهبردی توسعه فناوری وزارت نفت رونمایی شد. این سند همسو با اجرای مفاد نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت تدوین وبر اساس روش اجرایی مندرج در آیین نامه تدوین سند تلفیقی برنامه راهبردی توسعه فناوری وزارت نفت و شیوه نامه منضم به آن تهیه شده است، همچنین مفاد سند جهت گیری های کلان چشم انداز و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت به عنوان یکی از اسناد بالادستی برای جهت دهی به تبیین راهبردهای حوزه پژوهش، فناوری و تجاری سازی شرکت های اصلی در تدوین آن مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه مراسم، همچنین معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و شرکت توسعه کاربرد پرتوها به منظور همکاری های متقابل فناورانه و بهره گیری از پرتوها در مجموعه صنعت نفت، تفاهمنامه ای را امضا کردند. در ادامه این کنفرانس که به مدت سه روز در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، پنل های تخصصی با حضور مسؤولان اجرایی بخش های مختلف صنعت نفت، پژوهشگران و نخبگان برگزار شد.
فرصت های سرمایه گذاری در مخازن ذخیره سازی نفت خام معرفی شد
مشعل شرکت ملی نفت ایران به منظور ایجاد 7.7 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی نفت خام، بسته جدیدی را برای سرمایه گذاران روی میز گذاشت ودرنشست مشترک با آنها درمرکزهمایش های کوشک، فرصت های جدیدی را برای سرمایه گذاری درپروژه های ساخت و بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام مورد نیاز این شرکت درقالب قراردادهای مشارکت عمومی وخصوصی معرفی کرد. گزارش زیر، شرحی است براین نشست مشترک که در ادامه می خوانید.
بدون تردید، سرمایه گذاری و تامین مالی از اصلی ترین الزامات صنعت نفت درشرایط کنونی است و فقدان آن، رکود و افول بیش ازپیش این حوزه را به همراه خواهد داشت.
آنچه درارائه این بسته جدید سرمایه گذاری اهمیت دارد، آن است که ایران در زمینه پروژه های ساخت و بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خودکفاست.
براساس تقسیم بندی اعلام شده ازسوی شرکت ملی نفت ایران در این نشست، نیازهای مخازن مشتمل برشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دراهواز دومیلیون بشکه، نفت و گاز اروندان درحوزه غرب کارون یک میلیون بشکه، شرکت نفت مناطق مرکزی درمنطقه چشمه خوش 500 هزاربشکه و درشرکت پایانه های نفتی (درجزیره خارگ) نیز4.2 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی است.
افزون برآن، شرکت ملی نفت ایران دربخش تکمیل وبازسازی مخازن جدید، همچنین تعمیر و نگهداری مخازن موجود، نیازبه سرمایه گذاری دارد و سرمایه گذاران می توانند دراین بخش ها هم ورود کنند؛ موضوعی که فریدون کرد زنگنه، مدیرسرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران نیز به آن اشاره داشت.
فریدون کردزنگنه، با تاکید بر رویکرد شرکت ملی نفت ایران درحمایت از بخش خصوصی یادآورشد:این نشست باهدف معرفی فرصت های سرمایه گذاری در پروژه های ساخت و بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام موردنیازشرکت ملی نفت ایران در قالب قراردادهای احداث، تملک و بهره برداری (BOO)، قرارداد ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) و اجرا و ساخت با شرط تأمین مالی (EPCF) برگزار شده است.
وی گفت: براساس قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران مصوب مجلس شورای اسلامی، راهبری و مدیریت زنجیره ارزش تولید نفت خام از مرحله اکتشاف تا مرحله صادرات و تحویل به مصرف کنندگان، جزو وظایف اولیه این شرکت به شمار می رود و شرکت ملی نفت ایران به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت خام با محوریت استفاده از ظرفیت مالی، همچنین توانمندی فنی و اجرایی بخش غیردولتی به عنوان اصلی ترین تکلیف مقرر درسیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، طرح ایجاد ظرفیت ذخیره سازی نفت خام به میزان هفت میلیون و 700 هزار بشکه را درقالب قراردادهای BOO به تصویب رساند.
طبق اعلام او، شرکت ملی نفت ایران ضمن امضای قرارداد خرید خدمات ذخیره سازی نفت خام با سرمایه گذار، به پرداخت حق الزحمه ذخیره سازی نفت خام در طول دوره قرارداد اقدام می کند و تمام مسؤولیت های مرتبط با تأمین مالی، طراحی، تأمین کالا، احداث، راه اندازی، تعمیر ونگهداری نیز در دوره قرارداد به عهده سرمایه گذار است وشرکت ملی نفت ایران هیچ گونه دخل و تصرفی در این باره نخواهد داشت.
کردزنگنه افزود: این الگوی قراردادی می تواند سبب تقویت توان فنی و اجرایی و از همه مهم تر ایجاد اشتغال پایدار و ساماندهی کسب و کارهای مستقل بر پایه منابع مالی بخش خصوصی شود که ضمن بهبود بهره وری و کاهش هزینه های غیرضرور، افزایش کیفیت خدمات مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران را نیز به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه در این نشست، فرصت ها و چارچوب سرمایه گذاری طراحی شده برای این طرح در قالب قرارداد BOO ارائه می شود، افزود: پیرو این همایش، تشریفات قانونی برگزاری مناقصات از سوی شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران آغاز می شود.
مدیرسرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران اظهارامیدواری کرد که با مشارکت فعال شما، اراده شرکت ملی نفت ایران برای تحقق اصل مردمی سازی اقتصاد نفت و گاز، مشهود وتحولی سازنده درمدیریت منابع خدادادی سرزمین مان ایجاد شود.
کردزنگنه گفت: آیین نامه اجرایی معافیت مالیاتی در مدل قراردادیBOO، BOT و EPCF به تصویب دولت رسیده و ابلاغ شده و این موضوع، به آن معناست که افراد حقیقی وحقوقی که در قالب این قراردادها مشارکت می کنند، در دوره ساخت و بهره برداری از پرداخت مالیات معاف هستند.
وی در ادامه یکی ازحلقه های حایز اهمیت این زنجیره را موضوع احداث مخازن ذخیره سازی نفت خام دانست و گفت: تاکنون با محوریت سرمایه گذاری مستقیم شرکت ملی نفت ایران بالغ بر 60 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در کشور ایجاد شده است. بدون شک، متناسب با توسعه میدان های نفتی و افزایش ظرفیت تولید نفت در کشور، موضوع ایجاد ظرفیت های ذخیره سازی نفت خام نیز حایز اهمیت بوده که می تواند ضمن ایجاد سهولت در عملیات تولید نفت خام، در حوزه فروش و تامین نیاز مشتریان نیز موثر بوده و منافع قابل توجهی را متوجه کشور کند.
امیر مقیسه، معاون امورسرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران نیز دراین نشست، با تشریح چارچوب سرمایه گذاری در پروژه های ذخیره سازی نفت خام، بخش ذخیره سازی نفت خام را از دو جهت استمرار تولید و مدیریت بازار و همچنین ایجاد ارزش افزوده ناشی از فروش نفت با اهمیت برشمرد. وی جذابیت های این مدل از سرمایه گذاری را مشتمل برمحاسبه ارزی حق الزحمه خدمات ذخیره سازی، قرارداد بلند مدت و بازار تضمین شده، مالکیت مخازن و تاسیسات، پیش خرید خدمات ذخیره سازی، تسهیل فرایند تامین مالی و شاخص های اقتصادی جذاب اعلام کرد. مقیسه همچنین ازجمله شاخص های اقتصادی پروژه را نرخ بازده داخلی 13 تا 15 درصد ارزی، دوره بازگشت سرمایه 5 تا 6 سال پس از آغاز ذخیره سازی و پرداخت پلکانی به منظور کاهش دوره بازگشت سرمایه خواند.
وی با بیان اینکه تمام تلاشمان براین است، دو طرف به منافع خود دست یابند، افزود: نخستین بار است که فرصت سرمایه گذاری در پروژه های ذخیره سازی نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران در اختیار بخش خصوصی قرار می گیرد؛ البته پیش از این بخش خصوصی در پروژه احداث مخازن ذخیره سازی در پایانه جاسک و قشم فعال بوده؛ اما این همکاری ها با ترک تشریفات مناقصات بوده است. مقیسه، با تشریح چارچوب سرمایه گذاری در پروژه های ذخیره سازی نفت خام گفت: خرید خدمت در قالب قرارداد ساخت، مالکیت و بهره برداری BOO است و مطابق آن سرمایه گذار موظف به ذخیره سازی و نگهداری، طراحی، ساخت و احداث و همچنین تامین مالی خواهد بود و دریافت نفت خام از شرکت ملی نفت ایران و پس از فرایند تحویل آن به این شرکت را عهده دار است. براساس این الگو، مبانی محاسبه مبلغ قرارداد مشتمل بر حق الزحمه ذخیره سازی، دوره ذخیره سازی، تعداد روزهای کاری و ظرفیت ذخیره عملیاتی است.
همچنین دوره قرارداد حداکثر 18 سال است که فاز اول دوره احداث حداکثر 24 ماه از تاریخ نفوذ قرارداد، فاز دوم دوره احداث حداکثر 12 ماه پس از فاز اول و فاز سوم دوره ذخیره سازی حداکثر 15 سال پس از پایان دوره است.
وی در ادامه با برشمردن شرایط مالکیت تاسیسات و نفت خام اظهار کرد: مالکیت نفت خام تحت هر شرایطی، متعلق به شرکت ملی نفت است و مالکیت مخازن و تاسیسات جانبی تحت مالکیت و بهره برداری سرمایه گذار در مدت قرارداد و پس از آن خواهد بود.
مقیسه همچنین در ادامه این مراسم به بیان تعهدات عمده شرکت ملی نفت ایران پرداخت و افزود: شرکت ملی نفت ایران در این الگو، متعهد به تحویل نفت خام به سرمایه گذار برای ذخیره سازی، دریافت نفت ذخیره شده از سرمایه گذار و همچنین خرید خدمات ذخیره سازی نفت خام و پرداخت حق الزحمه است.
افزون بر آن سرمایه گذارهم متعهد به تامین مالی، طراحی و مهندسی، تامین کالا و تجهیزات، ساخت، نصب و راه اندازی مخازن، بهره برداری، نگهداری و تعمیر مخازن و تاسیسات و ارائه خدمات ذخیره سازی، دریافت نفت خام و ذخیره سازی آن در ازای دریافت حق الزحمه و جمع آوری مخازن و تاسیسات ایجاد شده در پایان دوره قرارداد است.
مقیسه به دیگر بخش های این الگوی قراردادی ازجمله نحوه پرداخت اشاره و تصریح کرد: محاسبه به صورت ماهانه و ارزی و پرداخت به صورت نقدی و ریالی است و پیش خرید خدمات ذخیره سازی تا سقف 20 درصد یک سال دوره بهره برداری، کسر از صورتحساب های ماهانه طی 12 قسط است و پرداخت صورتحساب ها براساس ضوابط و دستورالعمل های بانک مرکزی درصورت پرداخت به سایر ارزها و پرداخت صورتحساب ها براساس نرخ نیماست.
از جمله بخش های این قرارداد، قصور سرمایه گذار و شرکت ملی نفت ایران است که در آن صورت، متحمل پرداخت جریمه هستند. از جمله موارد قصور سرمایه گذار شامل تاخیر در آغاز بهره برداری، تغییر در کیفیت نفت و عدم تحقق ظرفیت ذخیره سازی مطابق قرار داد است و شرکت ملی نفت ایران هم در صورت خاتمه قرارداد در دوره احداث، بهره برداری و عدم تحویل نفت خام یا دریافت نفت ذخیره سازی شده مشمول جریمه است.
همچنین دراین الگوی قراردادی پیش بینی شده است که امکان اجاره به اشخاص ثالث با تصمیم و تایید شرکت ملی نفت ایران وجود داشته باشد.
در ادامه این نشست، فتح آبادی، رئیس امور طراحی مدل های تقاضای انرژی مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران نیز به تشریح ظرفیت ذخیره سازی نفت خام و میعانات گازی موردنیاز در مناطق عملیاتی پرداخت.
وی اهداف احداث مخازن ذخیره سازی نفت خام و میعانات گازی را ایجاد انعطاف عملیاتی، ایجاد تغییرات در بازار و قیمت نفت خام و میعانات گازی و همچنین مخازن استراتژیک با هدف تضمین تامین خوراک پالایشگاه های داخلی یا تعهدات صادراتی اعلام کرد.
فتح آبادی با اشاره به اینکه در دنیا حدود 100 میلیون بشکه نفت در روزتولید می شود که اگر بخواهیم تمام این نفت را درمخازن ذخیره کنیم، پس ازحدود 43 تا 45 روز تمام مخازن پر می شود، توضیح داد: در کشور 130 میلیون بشکه مخازن ذخیره سازی نفت خام موجود است که از این تعداد 110 میلیون بشکه موجود و 20 میلیون بشکه در دست احداث است. در ضمن 35میلیون بشکه از این ظرفیت در اختیار شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و 95 میلیون بشکه در اختیار شرکت ملی نفت ایران است و مخازن ذخیره سازی میعانات گازی نیز دارای ظرفیت 30 میلیون بشکه ای است. وی با اشاره به اینکه حجم ارائه تقاضا به ما برای مخازن سازی زیاد است، به آمار ظرفیت ذخیره سازی نفت خام مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران پرداخت و گفت: بر اساس تقسیم بندی های انجام شده شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اهواز به 2 میلیون بشکه، نفت و گاز اروندان در حوزه غرب کارون به یک میلیون بشکه، شرکت نفت مناطق مرکزی در منطقه چشمه خوش به 500 هزار بشکه و شرکت پایانه های نفتی در جزیره خارگ به 4.2 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی نیاز دارند.
یاسر فرنیا، نماینده مدیریت فنی شرکت نفت مناطق مرکزی هم که دیگر سخنران این نشست بود، با اشاره به ماموریت شرکت نفت مناطق مرکزی در حوزه تولید نفت و گاز در مناطق خشکی کشور گفت: سهم این شرکت، احداث مخزن ذخیره سازی با ظرفیت ۵۰۰ هزار بشکه در منطقه استراتژیک چشمه خوش در غرب ایران و در مرز مشترک با کشور عراق است. وی با اشاره به ظرفیت درنظرگرفته شده برای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در زمینه مخازن ذخیره سازی، نیاز این شرکت را بیش از این میزان اعلام کرد و خواستار افزایش آن شد.
فرنیا با اشاره به شرایط عملیاتی و تکلیفی که موجبات کاهش تولید از میادین نفتی شود، اظهار کرد: ساخت این مخازن کمک می کند که در شرایط خاص بتوانیم تولید ۱۰ روز را ذخیره سازی کنیم و فرصت رفع مشکل را داشته باشیم. شرکت نفت مناطق مرکزی می تواند از نظر تامین منابع آبی و برقی به شرکت های سرمایه گذار کمک کند، در ضمن برای واگذاری زمین نیز از طرف منابع طبیعی مشکلی وجود ندارد و زمین ها براحتی برای احداث مخازن و تاسیسات قابل واگذاری است.
این نخستین باراست که فرصت سرمایه گذاری درپروژه های ذخیره سازی نفت خام ازسوی شرکت ملی نفت ایران دراختیار بخش خصوصی قرارمی گیرد؛ البته پیش ازاین بخش خصوصی در پروژه احداث مخازن ذخیره سازی در پایانه جاسک و قشم فعال بوده؛ اما این همکاری ها با ترک تشریفات مناقصات بوده است.
در بازديد مستندسازان از تاسيسات گازي عسلويه انجام شد
مشعل عسلويه به عنوان قطب انرژي کشور هفته گذشته ميزبان اهالي صداوسيما و شماري از مستندسازان براي حضور در اختتاميه ششمين جشنواره تلويزيوني مستند بود؛ جمعيتي قابل توجه که بدون شک، بيشتر آنها براي نخستين بار به اين خطه مهم صنعتي کشور سفر کرده بودند و بازديد از تاسيسات گازي کشور از اين منظر که تجربه جديدي برايشان محسوب مي شود، اتفاق تازه اي بود تا از چگونگي توليد و ارسال گاز به منازل و ديگر بخش ها، آنگونه که در ميان خيلي از لوله و اتصالات مي بينند، آگاه شوند نه آنگونه که شنيده اند.
محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران نيز که براي ميزباني بهتر از ميهمانان و حضور در اختتاميه ششمين جشنواره تلويزيوني مستند به عسلويه آمده بود، با اين جمع که پيمان جبلي،رئيس سازمان صداوسيما، ميهمان ويژه آن بود، همراه شد تا به کمک همکارانش، اين جمع مستندساز را از کم و کيف آنچه در عسلويه، پايتخت انرژي کشور مي گذرد، آگاه سازد.
آنچه مي خوانيد، گزارشي است از اين تور يک روزه در سفر جمعي از مستندسازان صداوسيما به عسلويه، مهم ترين قطب انرژي کشور.
پنجشنبه(17 آذرماه) پيمان جبلي، رئيس سازمان صداوسيما، همراه با معاونان خود در بخش هاي مختلف اين سازمان، به همراه جمعي مستندساز براي حضور در آیين ششمين اختتاميه جشنواره تلويزيوني مستند به عسلويه سفر کردند. در حاشيه اين سفر،شرکت ملي نفت ايران نيز ميزبان اين جمع مستندساز شد تا با هدايت آنها به سوي تاسيسات گازي احداث شده و در حال احداث در پارس جنوبي، تصويري شفاف از فعاليت هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف را با اين هدف که آنها تلاش هاي اين صنعت را در قاب تصوير با نگاهي هدفمندتر مستند و روايت کنند، قرار دهد.
پيش از اين ديدار جمعي از تاسيسات گازي، آیين اختتاميه ششمين جشنواره تلويزيوني مستند برگزار شد و محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران این آیین ضمن خيرمقدم گويي به رئيس سازمان صداوسيما، معاونان وي و جمع مستندسازان، اخبار خوشي رابه جمع حاضر داد. اخباري از طرح توسعه فاز11 پارس جنوبي که قرار است بهمن ماه امسال، پس از دو دهه به مدار توليد بيايد.
وي با بيان اينکه به معناي واقعي قلب اقتصاد جمهوري اسلامي ايران در اين منطقه (عسلويه) مي تپد، اظهار کرد: وقتي مي گوييم صنعت نفت پيشران اقتصاد کشور است، به خاطرخلق حماسه هاي بزرگ اقتصادي است و وقتي مي گوييم به اعتلاي جمهوري اسلامي فکر مي کنيم امروز بخشي از اين جلوه را شاهد هستيم.
خجسته مهر تصريح کرد: اين مجموعه عظيم اقتصادي(پارس جنوبي) که امروز در پيرامون آن نشسته ايم، حاصل سرمايه گذاري 85ميليارد دلاري طي دو دهه است و اين از افتخارات جمهوري اسلامي ايران است.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران گفت: در پارس جنوبي روزانه بيش از 700 ميليون مترمکعب گاز توليد و بيش از 70 درصد گاز مورد نياز کشور از اين ميدان مشترک برداشت مي شود.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با استناد به بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامي که «توليد، جهاد است» و «خدمت در صنعت نفت عبادت است»، يادآور شد: با اين توليد مي توانيم به مردم عزيزمان خدمت کنيم. اين آب دريا نيست که موج مي زند، بلکه اميد و نشاط هم موج مي زند وچه نشاطي بالاتر از اينکه با توليد ثروت در بخش بالادستي مهم ترين وظيفه شرکت ملي نفت ايران است، دارايي زيرزميني را به حداکثر ثروت رو زميني تبديل کنيم. او در ادامه با اشاره به اينکه اکنون 27ميليارد دلار پروژه در بخش بالادست منطقه پارس جنوبي در حال اجراست، صيانت از ذخاير گازي را مأموريتي مهم خواند و گفت: درشرکت ملي نفت ايران، وظيفه مهم توليد را به عهده داريم؛ مردم نيز درصيانت از ذخاير گازي نقش مهم و ويژه اي درمسير مصرف بهينه و صرفه جويي دارند.
خجسته مهر در بخش ديگري از سخنان خود، به طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي اشاره کرد و گفت: اين فاز سال ها بلاتکليف مانده بود و در هشت سال گذشته نيز هيچ گونه اقدامي در آن انجام نشده است، قرارداد با يک شرکت خارجي در گذشته نيز به علت تحريم ها به نتيجه خاصي منتهي نشد و آن شرکت نيز از قرارداد کناره گيري کرد. در دولت سيزدهم اقدام هاي فوري در اين بخش آغاز شد و اکنون حفاري چهار حلقه چاه گاز آن تکميل شده است.
خجسته مهر همچنين اعلام کرد: دو رديف پالايشگاه گازي فاز 14 پارس جنوبي به مرحله شيرين سازي رسيده و توسعه ميدان مشترک بلال که در ادامه ميدان گازي پارس جنوبي قرار دارد نيز آغاز شده است. افزون بر آن دريکي از سکوهاي گازي ميدان پارس جنوبي که از سال 94 معطل مانده و توليد آن متوقف شده بود، کار ترميم چاه هاي آن از سوي قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا آغاز شده است. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با اشاره به آغازعمليات اجرايي توسعه ميدان گازي پارس شمالي گفت: با توسعه ميدان کيش و توسعه 13 ميدان گازي در بخش خشکي و ديگر ميدان هاي پرشمار درسال هاي آينده 500 ميليون مترمکعب به توليد گاز کشور افزوده مي شود.
خجسته مهر با اشاره به رويکرد مهم صيانتي اين شرکت گفت: با کوشش و جديت همکاران من در شرکت ملي نفت ايران اين است که با حداکثر توليد از ميدان گازي پارس جنوبي، بزرگترين ميدان گازي جهان اجازه ندهيم اين گاز مهاجرت کند. از مردم هم مي خواهيم گاز را صيانتي مصرف کنند؛ مبادا با هدردادن آن نقش منفي در منافع ملت ايفا کنيم. مصرف بهينه و بجا مي تواند يک جهاد از سوي مردم باشد. اميدوارم ما هم بتوانيم در صف مقدم جهاد اقتصادي رفاه نسبي و آسايش مردم را به ويژه در فصل زمستان در تامين گاز در بخش هاي خانگي و تجاري تامين کنيم.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در پايان اين پيشنهاد را مطرح کرد که هفتمين جشنواره تلويزيوني مستند را با محوريت صنعت نفت و پيشران اقتصاد کشور در همين مکان برگزار شود و گفت: ما براي برگزاري هرچه باشکوه تر اين برنامه و ساير همکاري ها و انعکاس اخبار اميدوارکننده آمادگي کامل داريم.
رئيس سازمان صداوسيما:
پيمان جبلي، رئيس سازمان صداوسيما نيز در آيين اختتاميه ششمين جشنواره تلويزيوني مستند با قدرداني از ميزباني شرکت ملي نفت ايران براي برگزاري اين مراسم گفت: نفس برگزاري ششمين جشنواره در عسلويه و قطب و قلب توليد گاز طبيعي در ايران، يک نشان و راهنماست؛ اگر ما از داستان هاي جذابي که در صنعت پرافتخار نفت و گاز کشور در جريان است، باخبر شويم و بتوانيم اين افتخارآفريني ها را به مردم و حتي خارج از مرزها نشان دهيم، قطعاً گام بسيار بلندي براي اميدآفريني برداشته ايم. جبلي گفت: امروز از نزديک شاهد تلاش کارکنان شرکت ملي نفت ايران در خليج فارس بودم که به واقع نيروهاي ايثارگر و گمنام اقتصاد کشور هستند. او با اشاره به اينکه نمي دانم مستندسازان از اقدام مهم در حال انجام در اين منطقه باخبر هستند يا خير، گفت: اينکه يک سکوي نفتي با وزن بيش از 4هزار تن همزمان به دست 60 غواص و جوشکار قطع شود و روي شناور عظيم الجثه قرار گيرد و کيلومترها در مرز ايران و قطر انتقال يابد تا نصب شود؛ اگر اين صحنه ها، داستان ها و شخصيت ها را درست تشخيص دهيم، يک اقيانوس بيکران از موضوع هاي جذاب براي تقويت اميد در جامعه خواهيم داشت.رئيس سازمان صداوسيما تصريح کرد: افتخار مي کنم در جمع عزيزان زحمتکش ايثارگر و گمنام اقتصاد کشور که روي سکوهاي حفاري، توليد نفت و گاز در خليج هميشه فارس هستند، آشنا شدم و به آنها «خسته نباشيد» گفتم. جبلي افزود: اين صنعت پرافتخار در سخت ترين دوران تحريم هاي ظالمانه به دست جوانان برومند، مهندسان، متخصصان و کارشناسان کشور ساخته شده و پيشرفت کرده و امروز به يک نقطه افتخار تبديل شده است.
رئيس سازمان صداوسيما با اشاره به اينکه وظيفه و رسالت بسياربزرگي به عهده صداوسيما به عنوان ميزبان مستندسازان قرار دارد، گفت: ما در يک پيچ بزرگ تاريخي و يک نقطه عطف بسيار مهم بسر مي بريم که کشور و ملت ما با وجود همه سختي ها، مشکلات و چالش هايي که برايش ايجاد شده، توانسته است به نقطه اي از عزت و شرف برسد که به عنوان نمونه اي موفق از پيشرفت در عين حال التزام به مباني مردم سالاري و آرمان ها بتواند حرکت کند. وي افزود: وظيفه ما به عنوان کساني که مي خواهيم به ملت و کشور خدمت کنيم، اين است که اميد به حال و آينده را تقويت کنيم و راوي پيشرفت و اقتدار کشور باشيم. ملت عزيز ما حق دارند مطلع باشند که فرزندان آنها چه افتخاراتي در عرصه هاي مختلف آفريده اند. در دو، سه ماه اخير شاهد برخي مصاديق اين افتخارآفريني ها بوديم. مثال آن را مي توان در حوزه ژن درماني براي درمان سرطان و ماهواره بر يا در صنعت نفت و گاز مشاهده کرد. رئيس سازمان صداوسيما گفت: نبايد از اين پيشرفت ها و افتخارها عبورکنيم. امانتي بر گردن ما و شماست که بايد دستاوردها را به سمع و نظر مردم برسانيم و حق مردم است که به آينده اميدوار باشند. حق آنهاست که از ثروت هاي خود مطلع و از دستاوردهاي جوانان آگاه باشند. جبلي تأکيد کرد: اگر نخبگان ما از دستاوردها مطلع باشند به آينده کشور اميدوار مي شوند و براي آينده کشور خود تلاش بيشتري مي کنند، در جهاد اميدآفريني و جهاد تبيين، وظيفه بسيار سنگيني به عهده ما، به ويژه هنرمندان حوزه مستند است.
در گفت و گو با مدیرعامل ، برنامه های پالایشگاه آبادان تشریح شد
سمیه راهپیما پس از اکتشاف نفت در شهر مسجدسلیمان در سال ۱۲۸۷ لزوم ایجاد یک پالایشگاه نفت برای این منطقه ضروری بود، به همین دلیل عملیات طراحی و ساخت این پالایشگاه در سال ۱۲۸۸ از سوی شرکت نفت ایران و انگلیس آغاز شد و پس از سه سال، در سال ۱۲۹۱ این پالایشگاه راه اندازی و وارد مدار تولید شد. از آن زمان تاکنون این پالایشگاه مسیر پیشرفت را پیش گرفته و با نوسازی واحدهای قدیمی و طرح های توسعه ای، پرقدرت تر از گذشته فعالیت می کند و مسئولان آن در جهت اعتلای آن گام برمی دارند. حکیم قیم مدیرعامل پالایشگاه آبادان است در گفت وگو با «مشعل» از روند فعالیت های این پالایشگاه قدیمی گفت. آنچه می خوانید، شرحی است بر این گپ و گفت.
پالایشگاه آبادان با قدمتی 110 ساله یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین پالایشگاه های نفت کشور به شمار می رود. ظرفیت اسمی این پالایشگاه 400 هزار بشکه در روز است، این ظرفیت بر اساس برنامه ریزی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به روزانه 370 هزار بشکه تنظیم شده است. این پالایشگاه دارای چهار واحد تقطیر قدیمی است که سه واحد (70، 75 و 80) قدمتی بالای 80 سال دارد و واحد 100 واحدی نسبتا جدید است که در سال 1354 احداث و نخستین واحدی است که بعد از جنگ تحمیلی در مدار قرار گرفت. این فاز سال 1385 در فاز تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نوسازی شد و ظرفیت آن از 150 هزار بشکه در روز به 180 هزار بشکه رسید. همچنین در سال 1385 نوسازی و افزایش ظرفیت واحد 85 پالایشگاه آبادان نیز اجرا شد و واحدهای 200، 300 و 900 در مدار تولید قرار گرفتند، اما هیچ کدام از آنها واحد تقطیر نبودند؛ بنابراین تنها افزایش ظرفیت به واحد 85 فاز یک بازمی گردد که 30 هزار بشکه در روز به آن افزوده شد و از 150 هزار بشکه به 180 هزار بشکه رسید. در آن سال واحد وکیوم باتوم در فاز یک با ظرفیت 70 هزار بشکه در روز احداث شد که محصولات تولیدی آن خوراک واحدهای قیرسازی دیگر پالایشگاه های کشور بود. علاوه بر فاز یک که در سال 1385 اجرا شد، فاز 3 پالایشگاه آبادان که واحد ارتقای کیفیت بنزین به شمار می رفت، به علت کمبود بنزین و تحریم های ظالمانه علیه کشورمان قبل از فاز 2 در سال 1390 به بهره برداری رسید.
فاز 3 یکی از مهم ترین و کلیدی ترین واحدهای پالایشگاه آبادان به دلیل داشتن واحد کت کراتر به شمار می رود، زیرا نخستین واحد کت کراکر سال 1346 در این پالایشگاه احداث شده بود، این واحد جایگزین واحد کت کراکر فاز 3 در سال 1390 شد. طراحی واحد کت کراکر جدید با ظرفیت 45 هزار بشکه در روز بر اساس تولید فرآورده های جانبی مانند ال پی جی، گازوییل، پروپیلن و... بود که تا سال 1394 به تدریج در سرویس قرار گرفتند. از دیگر واحدهای فاز 3 می توان به الکیلاسیون اشاره کرد که سال 1394 راه اندازی شد و از آن زمان تاکنون بنزین سبز با اکتان بالای 150 تولید می کند که در تولید بنزین یور 4 مورد استفاده قرار می گیرد.
مسائل مالی طراحی و اجرای فاز 2 به دلیل تحریم ها در سال های 92 و 93 برطرف شد اما به علت رویکردهای جدید دولت یازدهم، فاز 2 با هزینه ای افزون بر 1.7 میلیارد دلار باید انجام می شد، به دو بخش تبدیل شد. بخش نخست آن بر اساس فاینانس چینی ها تهیه و سال 1396 احداث فاز 2 شروع شد. در این بخش از فاز 2، واحد پالایشی بزرگ به ظرفیت 210 هزار بشکه احداث شد که در حال راه اندازی است. واحدهای جانبی آن در حال راه اندازی است، اما بخش دوم آن که ارزش افزوده محصولات تولیدی این فاز به شمار می رود، هنوز تامین منابع مالی آن نهایی نشده است و در صورت تامین ظرفیت سه تا چهار سال آینده فاز 2 در سرویس خواهد بود و به این شکل زنجیره تامین و تولید نهایی می شود. با در سرویس قرار گرفتن فاز 2 پالایشگاه آبادان که از بزرگ ترین واحدهای پالایشی کشور و منطقه است، در ماه های آینده شاهد افزایش تولید محصولات پالایشگاه خواهیم بود. کیفیت این محصولات در بخش دوم فاز 2 به یورو 5 ارتقا خواهد یافت.
در طراحی فاز 4 که از قبل صورت گرفته بود، میزان نفت کوره را به زیر 10 درصد کاهش خواهیم داد، اکنون این طرح به دلایل مختلف معطل مانده و با قرار دادن یک مدیر پروژه جدید می توانیم این فاز را در سال های آینده اجرایی کنیم. در این طرح بزرگ به دانش فنی داخلی و به روز دنیا تکیه خواهیم کرد تا با اجرایی کردن آن در سال های آینده ارزش افزوده پالایشگاه را افزایش دهیم.
با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص جلوگیری از خام فروشی و سیاست های دولت سیزدهم مبنی بر استفاده حداکثری از نفت خام و پالایش آن در کشور و فروش فرآورده های نفتی پیشنهاد دادیم تا واحدهای قدیمی را در سرویس نگه داریم و با انجام اصلاحات و نوسازی ها بتوانیم میزان بیشتری از نفت خام را در پالایشگاه تصفیه و از فروش نفت خام جلوگیری کنیم. با توجه به اینکه این پیشنهاد به صورت ابتدایی مورد موافقت قرار گرفت تا با بهینه سازی سه واحد قدیمی 70، 75 و 80 را در سرویس نگه داریم. به همین علت ظرفیت پالایشگاه را از 360 هزار بشکه در روز به 450 هزار بشکه افزایش خواهیم داد. طی دو سال نوسازی سه واحد مذکور را خواهیم داشت که بعد از نوسازی واحدهای قدیمی از سرویس خارج خواهند شد. برنامه ریزی کردیم در طول 2 سال این سه واحد نوسازی شوند به این ترتیب، اگر مشکل تامین خوراک نداشته باشیم، می توانیم ظرفیت تولید پالایشگاه را تا 520 هزار بشکه افزایش دهیم.
پالایشگاه آبادان یک بندر صادراتی در مجیدیه ماهشهر دارد که تنها بندر صادرات و واردات محصولات نفتی متعلق به وزارت نفت است. به همین علت اکثر صادرات محصولات نفتی از این بندر انجام می شود. صادرات محصولات ویژه بسته به تولیدات پالایشگاه و مصارف داخلی مقادیر صادراتی متفاوت است، اما به صورت شاخص وار می توان گفت؛ در سه ماه پایانی سال 1400 درآمد ارزی از بندر صادراتی مجدیه ماهشهر به میزان سه فصل نخست سال 1401 بود. این نشان دهنده افزایش قابل توجه عملیات دریایی در این بندر صادراتی و افزایش میزان صادرات مواد نفتی است. در شش ماه نخست سال 1401 درآمد ارزی به میزان کل کارکرد سال 1400 بود . ضمن آنکه در شش ماه نخست امسال 130 درصد سال گذشته درآمد ارزی داشتیم.
بر اساس بودجه 1401 به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اجازه داده شد برای بازپرداخت بدهی های سرمایه گذاری فاز 2 به مبلغ 265 میلیون یورو در سال جاری از محل مازاد تولید محصولات در پالایشگاه آبادان و صادرات آن به خارج از کشور درآمد حاصل شود. با توجه به اینکه این مبلغ 25 درصد کل فروش باید باشد، بیش از یک میلیارد و 150 میلیون یورو صادرات داشته باشیم تا بتوانیم 265 میلیون یورو از آن را برای بازپرداخت بدهی ها استفاده کنیم. به همین علت تصمیم گرفتیم با فعال کردن اسکله های موجود در آبادان روی اروندرود صادرات خود را گسترش دهیم . با توجه به جنگ روسیه و اوکراین و تغییرات قابل توجهی که در دنیای انرژی به وجود آمد، در بازار صادرات محصولات زمینی مانند ال پی جی دستخوش تحولاتی شد و کاهش یافت. از سوی دیگر صادرات نفت گاز گرم ال پی جی در دنیا مشتری بیشتری پیدا کرد . به همین علت اهمیت صادرات ال پی جی از اسکله شماره 7 پالایشگاه آبادان با ارزش شد. تمام تمهیدات لازم را بر استفاده از این اسکله در صادرات گاز ال پی جی و محصولات دیگر فراهم کرده ایم و در هفته های آینده شاهد پهلوگیری کشتی ها و بارگیری از اسکله های پالایشگاه آبادان خواهیم بود. بعد از جنگ تحمیلی برای نخستین بار است که اسکله های صادراتی عملیاتی می شوند و دریچه جدیدی از تجارت جهانی را روی کشورمان باز می کنند. در بندر صادراتی ماهشهر توانستیم از تجهیزات موجود استفاده چندگانه داشته باشیم و تجهیزاتی که 10 تا 15سال بدون استفاده بودند یا به دلیل مشکلات فنی در سرویس نیامده بودند، از سوی کارگروه رفع موانع تولید برطرف کنیم و امسال شاهد بیشترین صادرات بنزین در بندر صادراتی ماهشهر باشیم.
با توجه به رویکرد دولت سیزدهم و تاکیدات مقام معظم رهبری بر استفاده از شرکت های دانش بنیان از سال گذشته حرکت های خوبی با شرکت های دانش بنیان شروع کرده ایم از ابتدای امسال تا آبان ماه با 87 شرکت دانش بنیان داخلی قراردادهایی جهت تامین تجهیزات، مواد شیمیایی و انجام خدمات در پالایشگاه آبادان بسته شده است، ضمن آنکه 8 تفاهمنامه با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان در بیست و ششمین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی که اردیبهشت ماه امسال برگزار شده بود، تبدیل به قرارداد شدند. از این 8 تفاهم نامه تاکنون 4 مورد به عنوان ساخت اول بوده که مهم ترین آنها را می توان ساخت سیستم کنترل مولدهای ایتاچی ژاپن از سوی شرکت های داخلی نام برد که ارزش افزوده بسیار بالایی دارند و می تواند تجهیزات را از انحصار کشورهای دیگر درآورد، ضمن آنکه کاتالیست مورد نیاز واحد بنزین سازی کت کراکر از سوی شرکت های داخلی در حال تولید است. با این روند کاهش وابستگی به دیگر کشورها را شاهد خواهیم بود. در همین زمینه با استفاده از شرکت های دانش بنیان و همت و تلاش همکاران داخل پالایشگاه توانستیم نسبت تولید بنزین به خوراک کت کراکر را حدود 16 درصد افزایش دهیم و این تغییر قابل توجهی است، ضمن آنکه توانستیم امکاناتی را به وجود آوریم که در صورت از سرویس خارج شدن برخی تجهیزات مهم در واحد کت کراکر که منجر به قطع بنزین سازی می شد آن را برطرف کرده و در صورت ایجاد مشکل در واحد کت کراکر دیگر قطع بنزین نداریم و با ظرفیت 70 درصد می توانیم به تولید بنزین ادامه دهیم. یکی دیگر از کارهایی که انجام داده ایم، ساخت شیرآلات و تجهیزات مخصوص واحد کت کراکر است. این محصولات به دلیل منحصربه فرد بودن در کشور تولید عام ندارد و با یکی از شرکت های دانش بنیان که با دانشگاه صنعتی اصفهان همکاری دارند در حال ساخت و تولید هستیم. ضمن آنکه به کمک شرکت های دانش بنیان راه اندازی سیستم اندازه گیری نفت خام ورودی پالایشگاه یا میترینگ است. این پروژه با سرمایه ای نزدیک به 8.5 میلیون یورو و بیش از 5 میلیارد تومان در سال 1386 شروع شده بود و سال 1391 به علت تحریم ها با انجام بخشی از آن معطل مانده بود که بعد از 8 سال توانستیم آن را راه اندازی کنیم. بخش دیگری از فعالیت های ما در زمینه میترینگ، راه اندازی کمپرسورهای خوراک پتروشیمی آبادان است که با هزینه حدود 6 میلیون دلار و 21 میلیارد تومان از سال 1393 طی شرایطی متوقف شده بود که با رفع این موانع و آماده سازی آن آبان ماه امسال توانستیم این کمپرسور را در سرویس قرار دهیم. با اجرایی کردن آن جمع آوری گازهای فلر به میزان حدود 8 تن در روز کاسته و 75 تن در روز به میزان گاز ارسالی به پتروشیمی ها افزوده شد که این میزان بالای 70 درصد خوراک فعلی پتروشیمی است.
از نظر بررسی و برطرف کردن مشکلات قدیمی و جدید پالایشگاه کارگروه رفع موانع تولید برای نخستین بار در پالایشگاه آبادان در سال 1400 تشکیل شد که متشکل از کارشناسان نخبه و جوان پالایشگاه آبادان به همراه مسئولان باتجربه پالایشگاه بود، با تشکیل این کارگروه مشکلاتی که پالایشگاه آبادان سال ها از آن رنج می برد، به تدریج حل شد. با تعطیل نکردن نظام پیشنهادات توانستیم سال گذشته روح تازه ای به آن دهیم و کارمندان نمونه سال 1401 جزء مهندسان مبتکری هستند که با طرح های خودشان باعث ارزش آفرینی در پالایشگاه شده بودند، ضمن آنکه از توان متخصصان داخلی در کمک به شرکت های دانش بنیان نیز استفاده شد و این روند باعث تداوم تولید بیشتر و محصولات با ارزش تر شود. اعتقاد بر این داریم که دارایی های معنوی و انسانی هر مجموعه جزء گرانقدرترین دارایی های یک شرکت هستند. در همین زمینه مدیریت دانش پالایشگاه را به شدت فعال و با وقایع عملیاتی پالایشگاه گره زده ایم و به تمام کارکنان ابلاغ شده که ارزیابی سالانه همکاران منوط به کسب رتبه های مناسب در زمینه حمایت از دانش، نظام پیشنهادات و... صورت خواهد گرفت.
سعی کرده ایم به تمام همکاران بگوییم یک شرکت کاملا دولتی با رویکرد خصوصی هستیم و ارزش آفرینی و ارتقای کیفیت محصولات و حرکت به سمت جلو یکی از اهدافی بوده که در راهبردهای ما اعلام شده و بر اساس آنها هر سه ماه یک بار از تمام همکارانمان ارزیابی داریم. همکارانی که در زمینه های فنی کارهای مهمی انجام می دهند، علاوه بر امکانات و تسهیلات خاصی که به آنها و خانوادهایشان داده می شود، از سوی پالایشگاه نیز مورد تشویق قرار گیرند.
بله، اکنون با 8 دانشگاه سراسر کشور به ویژه دانشکده نفت آبادان و دانشکده صنعت نفت و دانشگاه آزاد تفاهم نامه هایی امضا کرده ایم، در حال انجام پروژه های تحقیقاتی هستیم تا در زمینه های زیست محیطی و فرآیندی نیازهای پالایشگاه را تا حدودی زیادی برطرف کنیم.
آبادان،پالایشگاهی با قدمت بیش از 110 سال است و احداث آن به پیش از توسعه شهر آبادان و شهرنشینی در آن بازمی گردد. از این رو، می توان گفت این شهر است که به مرور و با گذشت سال ها پالایشگاه آبادان را احاطه کره است؛ با این توضیح، همکاران من در پالایشگاه تلاش می کنند با کنترل شرایط، میزان آلایندگی های زیست محیطی را به حداقل برسانند و مشکلی برای شهروندان ایجاد نشود.بر پایه این تلاش ها،همسو با کاهش آلایندگی ها در انتهای سال 1400، میزان گازهای خروجی از فلر را که نزدیک به 8 تا 10 تن در ساعت بود، به میزان هزار کیلوگرم در سال کاهش داده ایم.
همان طور که اشاره کردید، نیروی انسانی رکن مهمی در هر سازمان به شمار می آید و برای ایجاد روحیه و افزایش انگیزه کار در آنها باید برنامه داشت. در محیط های کاری همچون پالایشگاه ها طلب می کند توجه به این موضوع ویژه تر انجام شود.در پالایشگاه آبادان، نیروی انسانی و ایجاد انگیزه در آن، همواره کانون توجه و در راس برنامه ها قرار دارد؛چراکه هرچه بانشاط تر باشند بهره وری در کار نیز به همان نسبت افزایش خواهد یافت. از سال گذشته با اجرای طرح های فرهنگی - اجتماعی در میان خانواده های پالایشگاه تلاش شده است میزان رضایتمندی کارکنان و خانواده های آنها را افزایش دهیم؛ به طوری که آخرین نظرسنجی ها نشان می دهد درصد رضایتمندی از 30 تا 35 درصد به بیش از 65 درصد رسیده و این نکته بسیار مهمی است. برای گذران اوقات فراغت کارکنان و خانواده هایشان نیز با انجام اقدام هایی بصری و فیزیکی در بندر صادراتی شرایط مناسبی ایجاد شده است. در بخش های دیگر همچون ارائه مواد غذایی به کارکنان، اقدام هایی در جهت عرضه کیفی تر غذا به کارکنان اعم از روزکار و نوبت کار، انجام شده که نقش موثری در افزایش رضایت مندی کارکنان داشته است. ایجاد بسترهای ورزشی و بهره مندی از امکانات ورزشی برای تقویت قوای جسمی و روحی کارکنان، همچنین و توجه به فضای سبز محیط کار باهدف تلطیف روحیه آنها، موارد دیگری هستند که در جهت حفظ و سلامت روحیه کاری کارکنان به آنها توجه شده است.
شهر آبادان 110 سال پیش وجود نداشت و به واسطه برپایی و احداث پالایشگاه آبادان مناطق اطراف تبدیل به مسکونی و شهری شدند. در زمان جنگ تحمیلی، 85 درصد کل اراضی و خدمات شهر متعلق به پالایشگاه آبادان بود. اما پس از جنگ به دلیل کمک به ارگان ها و نهادهای مستقر در شهر آبادان، شماری از این امکانات به فرمانداری و ادارات شهری واگذار شد.به این ترتیب وسعت پالایشگاه آبادان که 85 درصد شهر را پوشش می داد، اکنون به 45 تا 50 درصد رسیده است. زمانی که صحبت از وسعت شهر آبادان می کنیم به معناست که همه خدمات شهری از جمله تامین آب، برق، انجام تنظیفات شهری، ایجاد فضای سبز و... را هم پالایشگاه آبادان انجام می داد، اما بعد از جنگ تحمیلی انجام این امور بتدریج و طی دو دهه به شهرداری آبادان واگذار و خدمات پالایشگاه نیز محدود شد. در دولت های قبل مبنا این بود که خدماتی که از آنها نام برده شد، منحصر به پالایشگاه آبادان شود. با این رویکرد، فشار زیادی به مردم شهرهای آبادان و خرمشهر وارد می شد؛ از این رو، بنا بر سیاست های دولت سیزدهم ارائه خدمات بیشتر به مردم، مبنای کار قرار گرفت و پیرو آن بودجه ای در همسویی با انجام مسئولیت های اجتماعی اختصاص یافت. بر این اساس، خدمات رسانی به شهر آبادان و خرمشهر در دستور کار قرار دارد و این مهم با استقبال بسیار خوب مردم و مسئولان نیز روبه رو شده است. خدمات رسانی پالایشگاه آبادان در حادثه ریزش ساختمان متروپل و کمک رسانی به هموطنان آسیب دیده در این حادثه دلخراش، نمونه بارزی از همسویی پالایشگاه آبادان در حوزه مسئولیت های اجتماعی است.
سال گذشته احداث پارک ها و احیای برخی از مراکز تفریحی و گردشگری را در شهر آبادان در دستور کار قرار داده ایم.همچنین توانستیم اسکله 3 تا 7 را که پیش تر وضعیت نامناسبی داشتند، بهسازی کنیم و در اختیار شهروندان و مسافران قرار دهیم. در جهت استفاده هرچه بیشتر مردم و مسافران از موزه دفاع مقدس آبادان،فعالیت های خوبی انجام و با برداشتن خاکریزهای موجود در رودخانه اروند برای دسترسی راحت تر آن شرایط بهتری برای استفاده از موزه دفاع مقدس ایجاد شد. براساس آمار، در ایام نوروز امسال، حدود 18 هزار نفر از اسکله ها و رودخانه اروند بازدید کردند. کمک رسانی به مدارس محروم شهر از دیگر فعالیت هایی است که به عنوان هدف تعریف و در جهت تحقق آن اقدام شد. پس از پایان دوره کرونا و حضوری شدن دانش آموزان، در زمینه تامین تجهیزات و نوسازی مدارس گام های خوبی برداشته شد. تامین روشنایی معابر مناطق محروم شهر با کمک شهرداری و ارگان های ذی ربط نیز بخشی از فعالیت های انجام شده در همسویی با مسئولیت اجتماعی به شمار می رود که پالایشگاه آبادان در جهت آن حرکت کرده است. اکنون نیز در سال 1401 با همکاری نمایندگان شورای شهر و شهرداری در حال ساماندهی ورودی شهر که یکی از محروم ترین مناطق آبادان به شمار می رود، هستیم. تعدد و تردد ناوگان نفتی از این معابر موجب شده است تا ساماندهی اساسی این معبر در دستور کار قرار گیرد. برای نخستین بار در ابتدای امسال 1401 بنزین یورو 4 را در اختیار همشهریان آبادانی و خرمشهری قرار گرفت که این موضوع نقش موثری در کاهش آلودگی هوا داشت.
همچنین با کمک ادارات و مراکز ورزشی شهر سعی کردیم تا زمین های ورزشی پالایشگاه و شهر را نوسازی و احیا کنیم و در این زمینه نوسازی و احیای 19 قطعه زمین ورزشی فوتبال، گلف، والیبال ساحلی را در دستور کار قرار گرفت که برخی از آنها انجام شده است و بقیه نیز تا پایان سال انجام خواهد شد. این زمین ها در کنار سالن های سرپوشیده ای قرار گرفته اند که برای تیم های والیبال، بسکتبال، هندبال و... در نظر گرفته شده اند. برای انجام مسئولیت های اجتماعی 200 میلیارد تومان بودجه اعتباری در نظر گرفته شده است.حدود 240 میلیارد تومان هزینه آلایندگی به شهرداری های آبادان، خرمشهر و اروندکنار و همین میزان نیز به عنوان حق پذیره نویسی به منطقه آزاد اروند پرداخت می شود، یعنی بیش از 650 تا 700میلیارد تومان در سال در حوزه مسئولیت های اجتماعی هزینه می شود.
بهره گیری از نیروی بومی استان همواره مورد توجه قرار داشته است و نیروی ارکان ثالث، قرارداد مدت موقت و معین پالایشگاه، بومی استان هستند. براساس سیاست هایی که از سال های قبل وجود داشته است، اجازه هرگونه آموزش به نیروها داده نمی شد و این در حالی بود که نیروهای مستعد و توانمندی در استان خوزستان وجود داشت و دارد. هم اکنون بیش از 65 درصد نیروهای پالایشگاه آبادان را که ارکان ثالث و قراردادی هستند، بومی استان هستند. برای آموزش و ارتقای کیفیت کاری آنها برنامه هایی مدون و برای ارتقای فنی شرایط مناسبی فراهم شده است. امسال در کنگره ها و همایش های مختلف شرکت کرده ایم و مقام های خوبی در زمینه پیشنهادات فنی گرفته اند و لوح های تقدیر درجه یک را سه بار کسب کرده ایم. گام دیگری که در حوزه مسئولیت اجتماعی برداشته شده، جذب 300 نفر از کارشناسان بومی آبادان و خرمشهر برای انجام عملیات مورد نیاز در فاز دوم پالایشگاه آبادان بعد از تحویل دهی است. این تعداد از طریق آزمون و مصاحبه جذب خواهند شد. با توجه به راه اندازی آموزشگاه فنی- حرفه ای همکاری خوبی با سازمان فنی و حرفه ای آبادان شکل گرفته است و با آموزش نفرات جدید تلاش می شود در جهت ارتقای قشر آموزش دیده و فنی شهر موثر واقع شویم.
با توجه به اینکه شهر آبادان یکی از شهرهای مرزی در دوران جنگ تحمیلی بوده، تعداد زیادی از مردم و کارکنان پالایشگاه آبادان از خانواده ایثارگران و تعداد قابل توجهی از کارکنان نیز واجد شرایط «و» و «د» هستند. پالایشگاه آبادان از نخستین شرکت هایی است که پرونده بند «و» را در سال گذشته تکمیل کرد؛ به گونه ای که هم اکنون بسیاری از افراد واجد شرایط این بند، مشغول به کار هستند و شماره کارکنانی آنها نیز آمده است. تعداد دیگری نیز در حال گذراندن مراحل اداری هستند.در این مجموعه، بیش از 1200 نفر از کارکنان قراردادی و ارکان ثالث در حال تبدیل وضعیت هستند که نزدیک به 350 نفر آنها تبدیل وضعیت شده اند و تا پایان آذرماه اقدام های اداری آنها انجام می شود و وارد مراحل جذب خواهند شد.
بدون تردید پالایشگاه آبادان با توجه به قدمت دیرینه خود، مهد بسیاری از فعالیت های بزرگ صنعت نفت و دیگر صنایع کشور به شمار می رود که به علت جنگ تحمیلی فعالیت آن با وقفه مواجه شد، اما پس از آن، این نقش بازآفرینی شد و چند فعالیت را موازی با هم انجام داد که یکی از آنها استفاده حداکثری از نیروهای متخصص بومی است.آبادان، خرمشهر و همه شهرهای ایران، انباشته از سرمایه های بالقوه ای است که می توانند به فعل درآیند و این مهم با توجه به روحیه همدلی که در میان مردم وجود دارد، تحقق پذیر است.
بخش نخست فاز 2 پالایشگاه آبادان آماده بهره برداری است
مشعل بازدید هفته گذشته (22 آذرماه) از فاز 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که بهینه، سودآور کردن و تولید کیفی محصولات نفتی از اهم اهداف این طرح ملی به شمار می آید، فرصت خوبی بود تا آخرین وضع پیشرفت بخش های مختلف این طرح را در گفت وگو با مدیران ومجریان مرتبط با آن درشرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران جویا شوم. به طورطبیعی پیشرفت کار در بخش های مهندسی، تدارکات وخرید کالا و ساختمان و نصب از فحوای نشست با مدیران و مجریان مشخص شد. بنا به اظهارات فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران که پیش تر ازتمام بخش های فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان بازدید کرده، هم اکنون بخش نخست از فاز دوم این طرح با پیشرفت بالای 99 درصد در آستانه بهره برداری است.
مجموع شواهد وگزارش های دریافتی نشان می دهد تقریبا همه مراحل کار انجام شده و آماده تحویل به بهره بردار است؛ به گونه ای که فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران این اطمینان خاطر را می دهد که زیرساخت های لازم برای عملیاتی کردن بخش دوم از فاز 2 موضوع قرارداد نهایتا تا پایان امسال انجام و در صورت تامین منابع مالی، در سال جدید این بخش را هم ادامه خواهیم داد.
ازکدام طرح و قرارداد حرف می زنیم؟ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اواخر دولت نهم و دهم تعریف شد. مذاکرات اولیه در سال 2008 و قبل از شرایط تحریم با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی به امضا رسید. بنا به اتفاقاتی که بعدها در وضع سیاسی کشور حادث شد، فاینانس و تامین منابع مالی پروژه تا سال 2013 به طول انجامید. 2.6 میلیارد یورو، اعتباری بود که برای اجرا و عملیاتی شدن این طرح در نظر گرفته شد که با تامین 1.1 میلیارد یورو آن، بخش نخست کار در ابتدای اردیبهشت ماه 92 به پیمانکار ابلاغ شد. با روی کار آمدن دولت جدید و به موازات آن تغییر و تحول در مناسبات سیاسی دو کشور عملا اجرایی شدن این طرح را تا سال 96 با چالش جدی همراه کرد. به این ترتیب، شهریورماه سال 96 بود که بازگشایی اعتبارات اسنادی، شروع کار این پروژه عظیم و ملی را به جریان انداخت و 4 سال زمان برای به سرانجام رسیدن کارها در نظر گرفته شد.
رویکرد حمایتی وزارت نفت در اتکا به توان ساخت داخل با چه میزان کارآیی همراه بوده است؟ فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این باره گفت: تحریم را نعمت می دانیم چون به واقع به خودکفایی، خودباوری و استقلال می انجامد. امروز اگر به پروژه طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نگاه کنید، می بینید بخش عمده این طرح به همت و توان مهندسان و متخصصان داخلی به پایان راه رسیده است و این خود نقطه قوتی محسوب می شود. رویکرد حمایتی وزارت نفت در واگذاری حداکثری کار به فعالان داخلی، قطع و به یقین سیاست درستی است که سبب شده سیر حضور این دست از تلاشگران در عرصه صنعت نفت و گاز کشور تکمیل شود و بیراهه نیست اگر بگوییم که الحق والانصاف سازندگان داخلی نیز نسبت به این اعتمادسازی خوش درخشیدند و در این سال های متمادی دستاوردهای چشمگیری را از خود به نمایش گذاشته اند.
بی شک در تبیین پیشرفت پروژه ها، باید از نقاط ضعف و چالش ها هم گفت چرا که این قبیل از مسائل نیز بخشی از واقعیت های جدایی ناپذیر اجرای پروژه هاست. بارها شنیدیم که راه اندازی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان قرار بود تا پایان سال 1400 محقق شود؛ هدفی که با برنامه ریزی های انجام شده و در بازه زمانی مورد اشاره انجام نشد و تعویق چند ماهه را به دنبال داشت. از مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران خواستم که به محدودیت ها و چالش های پروژه اشاره کند. احمدی به پرسشم پاسخ داد و گفت: از حق نگذریم؛ تاخیر در راه اندازی پروژه ها تنها به واسطه چند ماه، آن هم برای پروژه ای با این حجم و وسعت از کار طبیعی است. ما برای به ثمر نشستن این طرح افزون بر شرایط تحریم و کمبود منابع مالی مورد نیاز با تنگناها و محدودیت های دیگری نیز دست وپنجه نرم کردیم. مهم ترین آن شیوع ویروس کرونا و پیامدهای ناشی از آن بود که نحوه اجرای کار را با مخاطرات جدی همراه ساخت. همچنین به موقعیت مکانی این طرح در پالایشگاه آبادان اشاره کرد که کلیه فعالیت ها در درون شهر زنده و همچنین واحد پالایشگاهی که در جریان است، انجام شود و نیازمند دریافت مجوز از بخش های مختلف بود و این موضوع، بر روند اجرای کار این طرح اثر گذاشته و یا مطرح کرد که در آبادان سطح آب های زیرزمینی بالاست و نیازمند ایجاد بسترهای لازم برای سیستم های زیرزمینی است. عملیات شمع کوبی به مساحت 520 کیلومتر در اعماق زیرزمین از دیگر چالش های عدیده ای بود که باید برای روند پیشرفت کار انجام می شد. همچنین دمای هوای 50 درجه در تابستان امسال که شدیدترین گرمای 70 سال گذشته را رقم زد، عامل دیگری بود که احمدی به آن اشاره و بیان کرد: گرمایی که نزدیک به 50 تا 60 نفر از کارکنان را روزانه دچار گرمازدگی کرده و ادامه فعالیت با چالشی جدی مواجه بود.
صحبت از ویژگی های هشت گانه برای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است. به نوعی برترین های صنعت پالایشی در کشور و خاورمیانه یکجا در این طرح ملی تجمیع شده است. بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و تقطیر در خلاء خاورمیانه که به ترتیب با ظرفیتی معادل 210 و 100 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر منطقه خاورمیانه با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، بزرگ ترین کوره هیدروژن یکپارچه خاورمیانه به وزن هزار و 500 تن، بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع 125 و 127 متر، بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز، ثبت رکورد 34 میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه در این مگا پروژه پالایشی کشور، پیشرفت 33 درصدی در بخش اجرایی و در سال پایانی پروژه در دولت سیزدهم و در نهایت اشتغال آفرینی مستقیم برای 7 هزار و 300 نفر به میزان 60 میلیون نفر- ساعت در سایت و 15 هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت در داخل کشور، از نمونه این ویژگی هاست.
همانطور که پیش از این هم اعلام شده، اشتغال زایی برای بیش از 7 هزار نیروی انسانی است. تا پیش از اجرای این طرح ازسوی دولت سیزدهم، تعداد 3 هزار نفر نیروی شاغل در این پروژه مشغول به فعالیت بودند که در بازه زمانی یک سال اخیر، این میزان اشتغال زایی رقم خورده است. مدیر عامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در جریان بازدیدها یادآور شد: تقریبا مهرماه پارسال بود که وارد فاز اجرایی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان شدیم. به نظر می آمد برای جبران عقب ماندگی ها می بایست در وهله نخست تعداد نیروی کار را افزایش می دادیم؛ بنابراین در 4 ماهه ابتدای این طرح، بیش از 4 هزار نیروی فعال آن هم با اولویت نیروهای بومی و استانی به کار گرفته شد. جذب و به کارگیری این تعداد نیروی انسانی یک مدیریت قوی را می طلبید و از آن دست اقدام های نادری بود که خدا را شکر با موفقیت به ثمر نشست. افزون براین 15 هزار نفر نیز خارج از سایت و به صورت غیر مستقیم در این طرح ملی مشارکت داده شد. راه اندازی کارگاره جوشکاری و به موازات آن برگزاری دوره های آموزشی به منظور بالابردن سطح مهارت کارگران، تدبیر دیگری بود که اندیشیده شد و خوشبختانه با استقبال خوبی هم ازسوی نیروها روبه رو شد. بی اغراق نیست اگر بگوییم این اقدام چهره شهر را متحول کرد و در زمینه اشتغال و گردش مالی و اقتصادی ارزش افزوده ای دوچندان به همراه داشت.
برگزاری جشنواره جابه جایی رکور دهای تولید در پالایشگاه گاز ایلام
مشعل ایلام، تنها پالایشگاه گازی غرب کشور به شمار می آید که با هدف تامین گاز مصرفی استان ایلام و بخشی از استان های غربی کشور، همچنین تامین خوراک صنایع پایین دستی ازجمله پتروشیمی ایلام درمحدوده ای به وسعت 250 هکتار احداث شده است. این گزارش در نشست با روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام و گفت وگو با وی، نگاه اجمالی دارد به فعالیت های این پالایشگاه در بخش های مختلف آن.
ساخت فاز اول پالایشگاه گاز ایلام از سال 81 آغاز شد و درسال 86 به بهره برداری رسید.خوراک این پالایشگاه از میدان های تنگ بیجار در فاصله 42 کیلومتری از پالایشگاه تامین می شود. پالایشگاه ایلام، افزون بر گاز، روزانه 400 تن اتان، 670 تن گاز مایع، 250 تن گوگرد و 4 هزار بشکه میعانات گازی نیز تولید می کند. ظرفیت طراحی فاز نخست، 6.8 میلیون مترمکعب در روز برای دریافت گاز ترش است و با احداث فاز 2 این پالایشگاه که عملیات اجرایی آن از اردیبهشت 1400 آغاز شده، ظرفیت دریافت گاز ترش به 10.2 میلیون مترمکعب در روز رسیده و همه محصولات تولیدی، افزایش ظرفیت 50 درصدی خواهند داشت. اینها مواردی هستند که روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام بیان می کند و ادامه می دهد: خوشبختانه از سال 99 تاکنون در محصولات پنجگانه تولیدی، شاهد افزایش قابل توجهی بوده ایم. سال گذشته در تولید اتان 284 درصد، گاز مایع 216 درصد و گوگرد 10 درصد افزایش تولید ثبت شد . به گفته نوریان، افزایش تولید محصولات پالایشگاه گاز ایلام در سال 1401 نیز تداوم داشته است. به طوری که در 8 ماه امسال، با تولید 116 هزار تن گاز مایع، 66 هزار تن اتان و 60 هزار تن گوگرد به ترتیب شاهد افزایش 45، 47 و 20 درصدی این محصولات بوده ایم. خوشبختانه با پایداری تولیدی که داریم، امیدواریم تا پایان سال رکوردهای جدیدی ثبت کنیم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام در ادامه با اشاره به اجرای فاز دوم این پالایشگاه می گوید: از اواخر سال 99 اقدامات پیمان سپاری فاز دوم از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز و ابتدای سال 1400 ابلاغ کار انجام شد. این پروژه تاکنون بیش از 40 درصدپیشرفت داشته و با بهره برداری از آن، میزان تولیدات پالایشگاه، 50 درصد افزایش خواهد یافت. نوریان یادآور می شود: متناسب با پایین دست پالایشگاه، شرکت ملی نفت ایران نیز در میادین تنگ بیجار، فاز دوم را با حفر 5 حلقه چاه در دستور کار قرار داده و عملیات اجرایی آن در حال انجام است.
تعمیر 3 هزار تجهیز در 26 روز بدون حادثه
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام درباره روند اجرای تعمیرات اساسی در این پالایشگاه نیز اعلام می کند: تعمیرات اساسی پالایشگاه از 15 تیرماه به مدت 26 روز انجام و 66 هزار نفر_ ساعت کار ثبت و این فرایند بدون حادثه انجام شد. در قالب تعمیرات اساسی امسال، 3 هزار تجهیز مورد بازرسی، تعمیر، کالیبراسیون و تست قرار گرفت که 60 تجهیز ثابت شامل مخازن و برج ها، 100 تجهیز مکانیکی دوار شامل پمپ ها و کمپرسورها و 2 هزار تجهیز ابزار دقیق شامل ترانسمیترها و کیج های مختلف، بازرسی، تعمیر وکالیبراسیون شدند.
به گفته نوریان 250 مورد انواع شیر و 300 تجهیز متفرقه دیگر نیز در این مدت به منظور حفظ پایداری تولید و آمادگی کامل برای تولید پایدار در فصل سرد سال، با موفقیت تعمیر شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام، مکانیزه کردن 250 تن کاتالیست واحدهای نم زدایی و اس آی یو که به کاهش مدت زمان و انتشار آلایندگی های محیطی در محل کارگاه و سایت کمک کرد، نصب یک عدد اسکرابر در مسیر تی ای جی، باز و تعمیر کردن برنرهای کوره های زباله سوز واحد اس آر یو برای نخستین بار، همچنین تعویض بخشی ازخطوط کمپرسورهای هوای پالایشگاه را تنها بخشی از اقدام های شاخص انجام شده مطابق با برنامه تعمیرات امسال در این پالایشگاه برشمرد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام می گوید: تکمیل حلقه توسعه فناوری، بومی سازی اقلام و تجهیزات پرمصرف، تعمیق ساخت داخل به منظور قطع زنجیره وابستگی به خارج از راهبردهای پالایشگاه گاز ایلام به شمار می آید. در این زمینه 24 قلم از کالاها و تجهیزات پرمصرف پالایشگاه را از شرکت های دانش بنیان تامین کردیم.
وی ادامه می دهد: با همکاری شرکت های دانش بنیان، 16 مورد از تجهیزات اساسی و حیاتی پالایشگاه را که ساخت کشورهای آمریکا، کانادا، فرانسه و آلمان بود، بومی سازی کردیم و از واردات محصولات این کشورها به طور کامل بی نیاز شدیم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه با تلاش کارکنان این شرکت در حوزه های مختلف، اقدام های شاخصی ثبت شده است، تاکید می کند: این شرکت در حوزه سلامت اداری، آموزش، پژوهش و دولت الکترونیک رتبه اول را در میان شرکت های پالایش گاز کشور کسب کرده است. در ارزیابی عملکردی که از سوی مدیریت مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران انجام شد نیز در شاخص اختصاصی، رتبه اول و از مجموع ارزیابی عملکرد در میان مجموع شرکت های صنعت گاز رتبه دوم را کسب کردیم.
وی ادامه می دهد: سال گذشته دستگاه برتر سلامت محور استان بودیم و به مرحله کشوری راه یافتیم. این ارزیابی هرساله از سوی وزارتخانه های بهداشت و کار انجام می شود. اولین دستگاهی در استان هستیم که مرکز اس او سی را راه اندازی کردیم. در حوزه ایمنی و آتش نشانی نیز سال گذشته از لحاظ آمادگی آتش نشان ها، توانستیم رتبه اول را کسب کنیم و دستگاه برتر پدافند غیرعامل استان شویم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام می گوید: در حوزه مسؤولیت اجتماعی طبق نظام نامه، اقدام های شاخصی انجام داده ایم. با اینکه تاکنون سرفصل جداگانه ای با عنوان مسؤولیت اجتماعی به شرکت های تابعه تخصیص پیدا نکرده، با این حال برنامه های خود را با هماهنگی مسؤولان محلی منطقه تدوین و بخشی از نیازمندی هایی را که جامعه محلی اطراف پالایشگاه دارد، برطرف کرده ایم. نوریان یادآور می شود: یکی از اقدام های بسیار خوبی که پالایشگاه گاز ایلام انجام می دهد، حمایت از ورزش بانوان استان و به طور خاص تیم فوتبال بانوان است. این تیم در لیگ برتر بازی می کند و دختران بومی استان در آن حضور دارند. تیم فوتبال بانوان پالایشگاه ایلام هم اکنون در رده پنجم جدول قرار دارد و تعدادی از بازیکنانش عضو تیم ملی هستند. سال گذشته در قالب استعدادیابی که از همه مناطق استان، بویژه مناطق دورافتاده و روستایی داشتیم، بیش از 11 بازیکن به سایر تیم های لیگ برتری معرفی و در آن تیم ها جذب شدند. وی می گوید: کمک پالایشگاه به تامین برق استان طی چند سال گذشته، سهمیه های خاموشی را کاهش داده، به نحوی که تابستان امسال در سطح استان خاموشی نداشتیم. 8 ماه اول سال 99 بیش از 27 هزار مگاوات ساعت برق به شبکه تزریق کردیم. سال گذشته نیز 45 هزار مگاوات ساعت و امسال هم 50 هزار مگاوات ساعت تزریق برق به شبکه داشتیم. این برنامه همسو با سیاست های مسؤولیت اجتماعی و تامین برق هم استانی ها انجام شد. به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام، با ظرفیت هایی که پالایشگاه داشته، در مقاطع مختلف در حوزه مسؤولیت اجتماعی اقدام هایی انجام داده ایم. با توجه به پدیده خشکسالی که چندسالی است درگیر آن هستیم، آبرسانی به عشایر و اهالی روستاهای اطراف را در دستور کار قرار دادیم، همچنین در حوادث و مهار آتش سوزی منابع طبیعی نقش آفرینی کرده ایم. وی ادامه می دهد: با اقدام های داوطلبانه 50 نفر از همکاران در مراسم اربعین، 2 موکب در شهرهای چوار و ایلام فعال و روزانه تا 10 هزار پرس غذای گرم میان زائران امام حسین (ع) توزیع شد. کارهایی نیز در حوزه درمانی به زائران اباعبدالله (ع) داشتیم. در بحران های مختلف شامل سیل هم از تجهیزات و ماشین آلات پالایشگاه برای یاری رساندن به مردم استفاده کردیم. در دوران کرونا با کمک های مؤمنانه و توزیع لوازم ضدعفونی و تجهیزات بهداشتی، شرایط مناسبی را برای برقراری زندگی عادی مردم منطقه فراهم کردیم. از محل بودجه های پالایشگاه نیز کمک هایی به مدارس منطقه اختصاص یافته است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه در حوزه زیست محیطی به عنوان اقدام مسؤولیت اجتماعی که باید با هدف توسعه پایدار انجام شود، کارهای شاخصی به ثبت رسیده است، می گوید: در سرانه فضای سبز با اینکه استاندارد 10 درصد سرانه صنعتی است، با 25.5 هکتار، 105 درصد سرانه فضای سبز را به گونه های بومی که کمترین مصرف آب را دارند، اختصاص دادیم. بازچرخوانی آب پساب نیز در دستور کار است. در قالب این فرایند، روزانه 300 مترمکعب آب پساب به فضای سبز اختصاص می یابد. هیچ اخطار زیست محیطی در بحث آلایندگی پساب نداشته ایم و کاملا استاندارد هستیم. آلایندگی خاک نداریم و مدیریت پسماندها از مبدا تا مقصد با تاییدیه سازمان محیط زیست در جریان است. به دفن زباله روستاهای اطراف کمک شده و برای این مناطق، جایگاه بهداشتی ایجاد کرده ایم. وی ادامه می دهد: کارهای فنی انجام شده در سایت، منتج به کاهش 44 درصدی گازهای ارسالی به مشعل شده است. با مجموع این اقدام ها، 18 درصد شدت انرژی و 22 درصد انتشار گازهای گلخانه ای کاهش یافته و طی 2 سال متوالی در جشنواره ملی انرژی موفق به کسب تندیس شده ایم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه هم اکنون یکهزار و 33 نفر در این پالایشگاه مشغول خدمت هستند، می گوید: بیش از 95 درصد نیروهای غیررسمی پالایشگاه، بومی استان هستند. جذب خارج از استان نداشته ایم و 5 درصد نیروهای غیر بومی نیز در ابتدای راه اندازی پالایشگاه جذب شده اند. به گفته نوریان، استان ایلام از لحاظ نیروی بومی به توانمندی کامل رسیده و تخصص های کافی را دارد. دانشکده های مرتبط با نفت و گاز در ایلام فعال شده اند و مهارت هایی نیز از سوی مراکز فنی و حرفه ای ارائه می شود. در حوزه اشتغالزایی غیر مستقیم نیز عمده پیمانکاران از نیروهای بومی هستند. در ایام تعمیرات اساسی هم از نیروهای بومی استفاده و تنها در حوزه فعالیت های تخصصی و خاص، از ظرفیت غیر بومی بهره گرفته می شود. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اعلام می کند: اجرای پروژه فاز دوم پالایشگاه نیز که هم اکنون در حال اجراست، برای 300 نفر اشتغال ایجاد کرده و با بهره برداری از آن در آینده، ظرفیتی برای تعدادی دیگر از جوانان استان فراهم خواهد شد.
نوریان با بیان اینکه جزو اولین شرکت هایی بودیم که به شکل کامل، طرح طبقه بندی مشاغل را اجرا کردیم، می گوید: با نگاه مثبتی که نسبت به اجرای این طرح بود، رضایت مندی خوبی در میان کارکنان پیمانکار به وجود آمد. تبدیل وضعیت ایثارگران نیز طبق برنامه در جریان است. حدود 200 نفر مشمول طرح تبدیل وضعیت ایثارگران هستند که کار 44 نفر از مشمولان بند (و) تقریبا انجام و تعداد زیادی از احکام صادر شده است. مشمولان بند (د) نیز در حال طی کردن مراحل قانونی، طب صنعتی، گزینش و... هستند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه این شرکت به دلیل پیچیدگی تجهیزات و غلظت بالای گاز سمی هیدروژن سولفوره در خوراک آن، یکی از پرمخاطره ترین واحدهای پالایشگاهی است، می گوید: در این مجموعه صنعتی، از ابتدای راه اندازی تاکنون اهتمام ویژه ای برای بهبود کیفی و کمی در حوزه ایمنی به کار بسته شده، به نحوی که با شناسایی خطرات و انجام اقدام های اصلاحی بر فعالیت های ریسک بالا در پالایشگاه، طی چند سال گذشته حادثه ناتوان کننده ای در سطح پالایشگاه رخ نداده است. از دیگر فعالیت های انجام شده برای بهبود شاخص های عملکردی در حوزه ایمنی این شرکت، پیاده سازی مدیریت ایمنی فرایند (PSM) و خطاهای انسانی به عنوان اولین شرکت زیرمجموعه شرکت گاز بوده که این موضوع نیز در بهبود ساعت کارکرد بدون حادثه بسیار موثر بوده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام اعلام می کند: در حوزه مدیریت انرژی در این مجتمع صنعتی، به طور کلی تلاش شده تا در کنار افزایش تولید، به کاهش مصرف انرژی نیز توجه ویژه ای شود که در این خصوص، شاخص های انرژی در وضعیت مطلوبی قرار داشته و با اهداف کلان شرکت همخوانی دارد. نوریان ادامه می دهد: یکی از مهم ترین شاخص هایی که در صنایع مختلف به منظور بررسی کارایی انرژی شرکت ها و مقایسه آنها با یکدیگر و با شرکت های مشابه در نقاط مختلف دنیا محاسبه می شود، شاخص انرژی مصرف خاص است که عموما به صورت میزان مصرف انرژی در ازای تولید یک تن محصول بیان می شود. طبق استاندارد جدید ISIRI14156 این شاخص برای پالایشگاه ایلام، تابع خوراک ورودی است.
به گفته وی، این پالایشگاه با شرکت در ارزیابی انجام شده در حوزه انرژی که به صورت سالانه از سوی سازمان مدیریت صنعتی با همکاری نهادهای اصلی سیاستگذاری و نظارت بر حوزه مدیریت انرژی شامل معاونت عملی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و سازمان ملی استاندارد ایران انجام می شود، در حوزه فرایند های انرژی بر در این جایزه ملی برنده تندیس برنزی و در بخش پروژه های صرفه جویی با 2 پروژه بازیابی جریان اتان ارسالی به فلر و جایگزینی سیستم گرمایش کوره هوای گرم با هیترهای تابشی، به ترتیب موفق به کسب تندیس برنزی تک ستاره و تقدیرنامه شده است. بر اساس اقدام های انجام شده، شدت مصرف انرژی دراین پالایشگاه شاهد بهبود 18 درصدی بوده است.
موفقیت صنعت پتروشیمی ایران در مسیر تولید کالا های استراتژیک بیشتر می شود
مشعل تولید و صادرات کاتالیست در صنعت پتروشیمی ایران، وارد مرحله تازه ای شده است. این بازار با ارزش و استراتژیک در چند سال اخیر، جهشی قابل توجه داشته و در کنار تامین نیاز داخل و حرکت به سمت تولید محصولات جدید، بازارهای خارجی را که در آن حضور داشته، گسترش داده است. بازار کاتالیست های پتروشیمی با گردش بیش از نیم میلیون دلاری در سال، توانسته سهم خود را افزایش دهد؛ اما هنوز هم این قابلیت را دارد که به یکی از منابع مهم درآمدی پتروشیمی ها و صنعت نفت برای کشور تبدیل شود. در این میان، مذاکرات دو جانبه وزارت نفت و دولت سیزدهم با چند بازار جدید از جمله همسایه شمالی، اثر قابل توجهی بر بیشتر شدن بازار کاتالیست ها و درآمد از این محل داشته است.
بنا بر آمارهای جهانی، میزان مصرف فراورده های پتروشیمی تا سال 2030 بیش از 30.5 درصد خواهد بود، به همین دلیل توسعه 3 برابری سرمایه گذاری و تولید در این صنعت نسبت به بخش های دیگر صنعت نفت از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این میان، کاتالیست ها به عنوان یکی از مهم ترین محصولات مورد استفاده در صنعت پتروشیمی، از بازار با اهمیت زیاد برخوردارند و صنعت نفت کشورمان، بویژه بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی، در سال های اخیر توانسته در این حوزه به خوداتکایی قابل توجهی دست یابد. نکته حائز اهمیت در مورد صنعت کاتالیست این است که جهش در این بازار با توجه به شرایط تحریم و محدودیت های بسیار ناشی از آن، با کمک متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان صورت گرفته است. به این ترتیب در کنار کسب درآمد و ایجاد بازارهای جدید، توانسته ایم به هدف مهم داخلی سازی و کاهش خام فروشی نزدیک شویم.
صنعت کاتالیست در درون صنعت پتروشیمی بخوبی پا گرفته و در حال حاضر صدها شرکت ایرانی در حوزه کاتالیست فعال هستند و تعداد زیادی از آنها را شرکت های دانش بنیان و فناور تشکیل می دهند که تولید ۴۰ گروه کاتالیست مورد نیاز در صنعت پتروشیمی را در دستور کار قرار داده اند. از آنجا که بازار محصولات پتروشیمی در داخل و خارج از کشور رو به گسترش است و همزمان، پروژه های زیادی در پایین دست و بالادست صنعت پتروشیمی در دستور کار قرار دارد که خیلی زود به نتیجه می رسند، این بازار هر روز بزرگ تر می شود. طبق برآوردها، تا پایان سال 1406 میزان تولید محصولات پتروشیمی از مرز 130 میلیون تن عبور می کند. در سال های گذشته، پروژه های زیادی برای ساخت کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی فعال شده اند؛ اما در حداقل دو سال اخیر، پروژه های مستقلی برای تولید و داخلی سازی کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی کلید خورده که می توان به افتتاح دو طرح دانش محور تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین با دانش فنی ایرانی اشاره کرد. این دو واحد کاتالیست برای نخستین بار در کشور از سوی پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در شهرستان شازند استان مرکزی اجرا و ۱۰۰ درصد تجهیزات این واحدها در داخل کشور ساخته شده اند؛ با اجرای این واحدها، صنعت پتروشیمی از واردات این دو نوع کاتالیست بی نیاز می شود.
به عبارتی می توان گفت، صنعت کاتالیست که طی چند سال اخیر و همزمان با تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی مورد تحریم مستقیم شرکت های خارجی قرار گرفته بود تا عملکردشان متوقف شود، حالا به یکی از نقاط قوت صنعت پتروشیمی تبدیل شده است. یکی از این محصولات داخلی سازی شده، کاتاليست هاي پلی اتیلن است که در واحدهاي HDPE و LLDPE مصرف داشته و حساسیت های بسیار زیادی روي مصرف و کيفيت محصول پليمري توليدي آنها وجود دارد. در حال حاضر در عمده کاتاليست هاي مهم و کاربردی صنعت پتروشیمی فرايند تجاري انجام شده يا در حال تجاري شدن هستند و با مصرف کاتاليست ها در طولانی مدت در صنعت و تبديل شدن به عنوان رفرنس، امکان حضور در بازارهاي خارجي نيز فراهم خواهد شد.از آنجا که در برخي موارد، ظرفیت های توليد کاتاليست ها بيش از ظرفیت های مصرف کشور است، می توان برنامه صادرات آنها را جدی گرفت. به عنوان مثال می توان به ظرفيت 1500 تن کاتاليست متانول اشاره کرد. اين حجم در حال حاضر در کشور مصرف ندارد و یک سوم آن با هدف صادرات آتي بوده است. در عین حال در دولت سیزدهم و با تمرکزی که بر بازارهای منطقه ای و جهانی صورت گرفته، موضوع صادرات کاتالیست ها در اولویت قرار دارد و در حال حاضر قراردادهایی با کشورهای خارجی برای انواع کاتالیست های مهم و کاربردی منعقد شده است.
در میان بازارهای جهانی که کاتالیست های ایرانی درنوردیده اند، بازار همسایه شمالی سهم قابل توجهی دارد. جواد اوجی، وزیر نفت در یک سال و اندی اخیر، دیدارها و سفرهای زیادی داشته و در نتیجه سهم بازارهای خارجی برای فروش کاتالیست های ایران افزایش قابل توجهی داشته است، به طوری که از ازبکستان، ترکمنستان و روسیه تا ونزوئلا در آمریکای جنوبی این بازار گسترده شده است. جواد اوجی که طی یک سال گذشته، مذاکرات، دیدارها و جلسات مشترک زیادی با روسیه داشته، اعلام کرد: به لطف توان شرکت های فعال پتروشیمی و سازندگان کاتالیست داخلی، صادرات کاتالیست به روسیه آغاز شده است. وزیر نفت با اظهار اینکه طی 4 سال آینده، در محصولات پتروشیمی و صادرات کاتالیست خودکفا خواهیم شد، گفت: با تلاش دست درکاران صنعت پتروشیمی برای نخستین بار صادرات کاتالیست صنایع پتروشیمی به روسیه (شرکت سیبور) امسال انجام شده و بر اساس قولی که مسؤولان این صنعت داده اند، تا پایان دولت در صنعت کاتالیست به خودکفایی کامل خواهیم رسید.
وزیر نفت چندی قبل هم با اشاره به اینکه ایران هم اکنون بیش از ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکت های بزرگ روسی دارد، افزود: همزمان با این قراردادها بیش از ۴۰ میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکت های بزرگ توانمند روسیه در حوزه های مختلف منعقد شده که صادرات محصولات و کاتالیست های پتروشیمی به روسیه در این زمینه بوده است.
چندی پیش و در همایش مدیران ارشد صنعت نفت هم مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به مذاکراتی که از فروردین امسال با هیأت های روس برای صادرات کاتالیست ایرانی به روسیه انجام شده، اعلام کرد: یک تن کاتالیست ایرانی با موفقیت در مجتمع های پتروشیمی روسیه در حال استفاده است و شرکت های روسیه سفارش های جدیدی برای خرید کاتالیست ثبت کرده اند. شاهمیرزایی افزود: کاتالیست های ایرانی با موفقیت در حال استفاده در مجتمع های پتروشیمی روسیه هستند. روس ها هم باور نمی کردند که کیفیت کاتالیست ها تا این حد بالا باشد؛ زیرا کاتالیست های چینی در راکتورهای مجتمع های پتروشیمی آنها جواب نداده بود و آنها باور کردند که کیفیت کاتالیست های ایرانی بالاست و با بهترین های جهان رقابت می کند.
وی بومی سازی کاتالیست ها را یکی از راهبردهای وزارت نفت در دولت سیزدهم برشمرد و افزود: بنا داریم همه کاتالیست های این صنعت را بومی کنیم و بر اساس سند جامع کاتالیستی که آماده کرده ایم، می توانم بگویم که راه زیادی در پیش نداریم.
بر اساس اظهارات مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، ایران تا سال ۱۴۰۲ از واردات کاتالیست های اصلی پتروشیمی بی نیاز می شود و بخش زیادی از محصولات تولیدی روانه بازارهای خارجی خواهد شد.
او با بیان اینکه از ۴۰ نوع گروه کاتالیست موجود در صنعت پتروشیمی، ۲۰ گروه آن در کشور داخلی سازی و صنعتی شده، گفت: در حال حاضر عملیات تحقیقی و توسعه ای برای هشت گروه دیگر در حال انجام است و ۱۲ گروه باقیمانده نیز در حال تحقیق یا توسعه هستند. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به قابلیت های موجود برای صادرات دانش فنی و کاتالیست به کشورهای دیگر اشاره کرد و گفت: با بعضی کشورهای همسایه از سوی بخش خصوصی مذاکراتی انجام شده که امید است در آینده نزدیک بتوانیم در زمینه صادرات دانش فنی و کاتالیست نیز عملکردی قابل قبول رقم بزنیم.
باید توجه داشت که موضوع تولید و تامین کاتالیست مورد نیاز صنعت پتروشیمی در کنار اهمیت صادراتی که دارد، مقوله ای ارزشمند در کاهش وابستگی به کشورهای خارجی و استقلال صنعت نفت است. محصولاتی که تاکنون سالانه میلیون ها دلار برای واردات آنها صرف می شد و همزمان وابستگی عمیقی را هم ایجاد می کرد، حالا به دست فناوران و پژوهشگران و بخش خصوصی داخل کشور تولید می شود و در عین حال، برنامه صادراتی هم خواهد داشت. اینکه بتوانیم کاتالیست های مختلفی همچون کاتالیست الفین، متانول، اوره و آمونیاک در صنعت پتروشیمی، کاتالیست های فرایند تولید فرمالدیید در صنایع پایین دست پتروشیمی، تولید کاتالیست های فرایند گاز هیدروژن در حوزه پالایش نفت و... را با هدف تکمیل زنجیره کاتالیست های مصرفی صنایع کشور و رقابت با شرکت های بزرگ در بازارهای خارجی تهیه کنیم، افتخار بزرگی دارد که صنعت پتروشیمی کشور به آن دست یافته است.
نگاهی به سهم چشمگیر فناوری و پژوهش در کاهش اثرهای محیطی و طبیعی
مشعل در دنیای امروز پژوهش و فناوری و استفاده از فناوری های روزآمد، یکی از مهم ترین اولویت های صنعت نفت شناخته می شود. علوم و فناوری های جدید مسیرهای دسترسی و تحقق اهداف را بیشتر می کنند و همزمان ریسک بسیاری از عملیات مهم و حیاتی را کاهش می دهند. صنعت نفت به عنوان صنعتی که عملکرد آن با کمترین ریسک باید همراه باشد، نیازمند استفاده از آخرین فناوری ها درجهت حفظ و نگهداری تاسیسات وجریان تولید خود و اجرای پروژه های جدید است.
صنعت نفت از گذشته تا امروز، موضوع پژوهش و همراهی با آخرین فناوری های روزآمد دنیا را در دستور کار قرار داده است و زیر مجموعه های آن به طورمستقیم و غیرمستقیم این مهم را به شکلی کاربردی دنبال می کنند؛ پژوهشگاه صنعت نفت یکی از این بازوهای فناوری است.این مجموعه در چند دهه گذشته تاکنون، نسبت به پوشش فناورانه بخش های مهم و اثر گذاری در صنعت نفت، فعال و مراقبت از خوردگی تجهیزات و سازه هادر زیرمجموعه های مختلف آن یکی از آنها بوده است.
شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت، به شکل مجزا و زیرمجموعه های پژوهشی و فناورانه صنعت نفت به شکل تخصصی، بارها روی موضوع خوردگی و موضوعات مرتبط با آن، ورود جدی داشته اند و در این زمینه نتایج قابل توجهی هم به دست آمده است. با این حال، گروه پژوهش خوردگی فلزات پژوهشگاه صنعت نفت با بیش از35سال تجربه تحقیقاتی،یکی از باسابقه ها در این حوزه است. هدف و رسالت اصلی این گروه، ارائه روش های پیشگیری از بروز معضلات ناشی از خوردگی و ارائه راه حل مشکلات به وجود آمده در تمامی صنایع، به خصوص نفت، گاز و پتروشیمی است. این گروه شامل واحدهای پژوهش متالورژی وانتخاب مواد و نيز پژوهش خوردگی الكتروشیمیايی بوده و با انجام پروژه های تحقیقاتی در زمینه انتخاب مواد مناسب برای واحدهای صنعتی کشور، روش های نوین پایش و کنترل خوردگی، ارزیابی بازدارنده ها و پوشش ها، مدیریت خوردگی و تدوین دستورالعمل بازرسی بر پایه ریسک (RBI) براي صنایع موجود و آتی و نیز تجزیه و تحلیل علل شکست قطعات و عمر باقیمانده آنها، فعالیت گسترده ای دارد. این مجموعه در زمینه انتخاب مواد، تخمين عمر باقيمانده قطعات فلزي و راكتورها، تخمين عمر باقيمانده خزشي آلياژها، تدوين دستورعمل عمر باقيمانده تيوب كوره ها، ديگ هاي بخار و پوسته توربين هاي بخار و گاز، بررسي تغييرات متالورژيك بهوجود آمده در قطعات فلزي در شرايط عملياتي، تجزيه و تحليل علل شكست قطعات (Failure Analysis)، همچنین طراحي روش هاي پايش خوردگي در مناطق عملياتي، بازرسي بر پايه ريسك (RBI) وارزيابي قابليت سرويس دهي (FFS) دسترسی ها و قابلیت های خوبی دارد. به همین دلیل است که بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، به ویژه در حوزه های عملیاتی، پروژه های مشترک زیادی را در زمینه هایی همچون طراحي سامانه پايش خوردگي براي مناطق عملياتي، پايش عملکرد سامانه حفاظت کاتدي یا بررسي رفتار گازهاي خورنده همراه با هيدروژن و تجزيه و تحليل شكست تيوب ها در كولرهاي هوايي واحد آيزوماكس پالايشگاهي داشته اند.
موضوع خوردگی در صنعت نفت آنقدر حائز اهمیت است که یک انجمن مجزا به عنوان «انجمن خوردگی ایران» فعال است و هر سال این انجمن به همراه دانشگاه ها و پژوهشگاه های مختلف در صنعت نفت و سایر مجموعه های صنعتی کنگره ملی خوردگی را برگزار می کند و پژوهشگران و محققان، تحقیقات کاربردی خود را در این جلسات با سایر مجموعه ها در میان می گذارند.
در پژوهشگاه صنعت نفت بخش های مطالعاتی و تحقیقی بسیاری روی موضوع خوردگی فعالیت دارند و همکاری های نزدیک و مستمری بین این مجموعه با شرکت های چهارگانه برقرار است و به عبارتی در این مجموعه پروزه های تحقیقاتی و قابل تعمیم به زیرمجموعه های دیگر وجود دارد که می تواند جسم سخت و بی جان صنعت نفت را نجات دهد و از پوسیدگی برهاند. چندی قبل علی محمد باقری، مدیر گروه مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد که سیستم مدیریت یکپارچگی چاه های نفت و گاز ایران از سوی پژوهشگاه صنعت نفت تدوین می شود و یکی از موضوعات مهم مرتبط با این مطالعات آسیب های وارده به چاه هاست. به عبارتی با توجه به آنکه تجهیزات چاه در سطح و زیرسطح همواره در معرض زوال ناشی از خوردگی، افزایش سن و حوادث است بر همین اساس «مدیریت یکپارچگی چاه» برای این گونه چاه ها در نظر گرفته می شود.
در گامی دیگر، پژوهشگاه صنعت نفت، طرح مدیریت خوردگی در صنعت گاز را پیاده سازی کرده است. جابر نشاطی، رئیس پردیس و توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت چندی قبل اعلام کرد که طرح مدیریت خوردگی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در شرکت ملی گاز ایران پیاده سازی و اجرا شد.نشاطی گفت: باتوجه به سابقه طولانی پژوهشگاه و موضوع مدیریت خوردگی با انجام طرح مدیریت خوردگی همواره به دنبال تدوین، بومی سازی و اجرای موضوع مدیریت خوردگی در کل صنعت نفت بوده است. در این طرح بیش از ۱۰ نوع الگوی مدیریت خوردگی که در دنیا نیز مطرح است، از سوی متخصصان خوردگی پژوهشگاه صنعت نفت بررسی و پس از بررسی های انجام شده، الگوی بومی از سوی پژوهشگاه به شرکت ملی گاز با هدف اجرا و پیاده سازی ارائه شد.
رئیس پردیس وتوسعه انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه تصریح کرد: افزایش ایمنی در سازمان، بهینه سازی فرآیندهای بازرسی، بهینه کردن فرآیند تعمیرات و کاهش نشتی ها، همچنین بهینه سازی تزریق مواد شیمیایی از جمله اثربخشی های مدیریت خوردگی است.
نشاطی بحث ارتقای وضعیت استفاده از بازدارندهای خوردگی در بخش بالادست نفت و گاز را از دیگر اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه خوردگی دانست و گفت: یکی از چالش های موجود در صنعت نفت و گاز مقدار مصرف شیمیایی در حوزه های بالادستی است، از این رو در این پروژه حدود ۲۰ میدان نفتی از نظر مصرف مواد شیمیایی بررسی شده است و سرانجام با نتایج به دست آمده توانستیم ارزیابی دقیقی از مصرف مواد شیمیایی در هر میدان انجام دهیم.بر همین اساس یکی دیگر از آخرین اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه مدیریت خوردگی «تدوین و نظارت بر راکتور آیزوماکس پالایشگاه شازند اراک» بوده که با استفاده از متخصصان داخلی پژوهشگاه صنعت نفت و با صرف هزینه بسیار کمتر نسبت به شرکت های خارجی انجام شده است. تهیه «اطلس خوردگی میکروبی مناطق عملیاتی فلات قاره»، «بررسی اثر نانوهیبریدهای اکسیدهای فلزی دوبعدی- پلیمری برمقاومت به خوردگی و خواص آنتی فولینگ پوشش های صنعتی دریایی» و یا «تدوین نظام بومی مدیریت خوردگی و پیاده سازی آن در شرکت ملی گاز ایران» از جمله مطالعاتی است که پژوهشگاه صنعت نفت در دستور کار خود قرار داده است.
اگرچه خوردگی در صنعت نفت همواره خسارت هایی را به همراه داشته، اما این موضوع در نظام بهره برداری صنعت نفت، به عنوان یک واقعیت پذیرفته شده است. اگرچه پدیده خوردگی اجتناب ناپذیر است، اما تلاش برای کاهش دادن اثرات آن اهمیت زیادی دارد. وزارت نفت «سند راهبردی مدیریت خوردگی صنعت نفت» را تهیه کرده تا به عنوان یک دستورالعمل راهبردی در صنعت نفت مورد استفاده قرار گیرد. موضوع مهم در مورد خوردگی، تطبیق راه حل ها با شرایط آب و هوایی و جغرافیایی هر منطقه در ایران و همراهی با آخرین فناوری ها و مطالعات روزآمد دنیاست، زیرا ممکن است بسیاری از راه حل های کشورهای دیگر در مورد صنعت نفت ایران چندان اثربخش نباشند.
موارد مهمی همچون مباحث پشتیبانی و تدارکات، مهندسی و انتخاب مواد، روش های نوین و هوشمند پایش وضعیت، ابزارهای تخصصی جدید و از همه مهم تر، تغییر راهبردهای مقابله با خوردگی متناسب با تغییر فرایند و شرایط محیطی و استفاده از فناوری های جدید، موضوع ها و ماموریت های مهمی هستند که مدیریت مجموعه های صنعت نفت باید در سطوح عالی به آن توجه داشته باشند و در دستور کار قرار دهند. اقدام های مدیریت خوردگی در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت قابل اجراست و تعیین و تشخیص نقاط بحرانی و تخمین تبعات ناشی از ریسک های خوردگی، عامل تعیین کننده دامنه و عمق برنامه های مذکور است. به نظر می رسد اقدام های مدیریت خوردگی با درک درست از شرایط کاری و تجهیزات در بستر هزینه قابل اجراست، اما استفاده از تجربه شرکت های پیشرو بین المللی و مشاوران زبده ذی ربط برای تعیین ریسک ها و میزان خسارت های احتمالی و برنامه های پیشگیرانه بسیار ضروری به شمار می رود.
شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه سروک آذرگفت:حمایت های مدیران ارشد صنعت نفت به منظور تسریع پیاده سازی فرآیند شناسایی ومعرفی ظرفیت های داخلی که حداقل ویژگی ها و قابلیت ها را برای حرکت درمسیر تبدیل به یک شرکت اکتشاف و تولید داشته باشند،سبب شده که امروز بتوانیم شاهد پیشبرد طرح های توسعه ای صنعت نفت توسط شرکت های توانمند داخلی بدون حضورشریکان خارجی باشیم.
وی بااشاره به تحریم های ظالمانه وقطع همکاری ازسوی شرکت های بین المللی درمیدان های نفتی ایران، تصریح کرد: بنابرتصیم شرکت ملی نفت ایران، طرح توسعه میدان م نفتی آذر که از راهبردی ترین میدان های مشترک به شمار می اید، به یک کنسرسیوم داخلی واگذار وشرکت مهندسی و توسعه سروک آذر نیزبه عنوان یک مجموعه تمام ایرانی موفق به دریافت پیمان بیع متقابل توسعه میدان نفتی آذر از شرکت ملی نفت ایران شد.
وی با بیان این که: ازسال ۱۳۹۵ نیز صادرات نفت ازمیدان نفتی آذر آغازشده است، اظهار کرد: تاکنون افزون بر62میلیون بشکه نفت از این میدان مشترک صادر و درآمدی حدود چهار میلیارد دلار برای کشور ایجاد شده است.
وی اظهارکرد:امیداورم سروک آذربا توجه به تجارب ارزشمند 10سال گذشته در توسعه میدان آذر بتواند در توسعه فاز دوم این میدان هم مشارکت داشته باشد.
توسلی تاکید کرد:ابتکار وحمایت مجموعه صنعت نفت دربه کارگیری توان شرکت های داخلی سبب شد بتوان حتی با وجود تحریم ها ومشارکت نکردن شرکت های خارجی،طرح های توسعه ای و مهم صنعت نفت را پیش برد و به ثمر رساند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان
از فراخوان احداث 21 جایگاه جدید عرضه سوخت بنزین، نفت گاز و سی ان جی در منطقه زاهدان خبر داد و گفت: تعدادی از این جایگاه ها در مرحله ساخت است.
قربانعلی مردانی در این باره اظهار کرد: بر اساس فراخوان های انجام شده از سال 1398 تاکنون، مجوز احداث 21جایگاه بنزین، نفت گاز، سی ان جی، دومنظوره بنزین و سی ان جی و دو باب تأسیسات گاز مایع از سوی منطقه صادر شده که برخی از این جایگاه ها از سوی سرمایه گذار در حال ساخت است.وی تأکید کرد: به منظور توسعه زیرساخت های منطقه، کاهش مدت زمان انتظار سوخت گیری در جایگاه ها و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان، جایگاه های جدید در سطح منطقه احداث می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان گفت: احداث این جایگاه ها در قالب ساخت هفت جایگاه تک منظوره سی ان جی با تجهیزات دولتی، پنج جایگاه تک سکوی بنزین، پنج جایگاه عرضه بنزین و نفت گاز در مجتمع های خدمات رفاهی و بین راهی و همچنین چهار جایگاه دومنظوره بنزین و سی ان جی خواهد بود.مردانی با اشاره به کسب مجوز احداث جایگاه های جدید در تمام نواحی منطقه زاهدان بنا بر ضرورت احداث و تکمیل فرآیند واگذاری مجوزها اظهار کرد: با احداث و راه اندازی این جایگاه ها، شرایط بسیار خوبی در عرضه سوخت در این منطقه خواهیم داشت.
وی درباره احداث تأسیسات گاز مایع ال پی جی گفت: تعداد دو باب تأسیسات گاز مایع در نواحی زاهدان و زابل در حال احداث است. منطقه زاهدان یکی از مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است که دارای چهار ناحیه زاهدان، زابل، خاش و سراوان، سه انبار نفت، سه مرکز سوخت گیری هواپیمایی و 73جایگاه عرضه سوخت است و با قرار گرفتن در دومین استان پهناور کشور، وظیفه تأمین و توزیع سوخت در شمال، مرکز و بخش هایی از جنوب استان سیستان و بلوچستان را به عهده دارد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب
مدیر منطقه غرب شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اعلام کرد: از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه، بیش از ۸۷۱ میلیون لیتر نفت خام و ۶۹۳ میلیون لیتر فرآورده با مجموع یک میلیارد و ۵۶۴ میلیون لیتر، از طریق خطوط لوله ۸ و ۱۶ اینچ دریافت و به شرکت های مقصد ارسال شد.
نادر سلحشور گفت: در هشت ماه امسال، 86 میلیون و 387 هزار و 80لیتر نفت خام از طریق خط لوله 8 اینچ نفت شهر - کرمانشاه و 784 میلیون و 698هزار و 389لیتر نفت خام با خط لوله 16 اینچ برداسپی کرمانشاه دریافت و به شرکت پالایش نفت کرمانشاه ارسال شده است.
وی افزود: در مدت یادشده 556 میلیون و 623 هزار و 132 لیتر نفت گاز، 30 میلیون و 892 هزار و 968 لیتر نفت سفید و 105 میلیون و 685 هزار و 409لیتر بنزین از طریق خط لوله 16 اینچ انتقال نفت خام و فرآورده افرینه - کرمانشاه دریافت شده است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب تأکید کرد:در بازه زمانی مورد نظر مقدار نفت و گاز ارسال شده به شرکت ملی پخش ملی فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه،309 میلیون و 147هزار و 425 لیتر بوده ضمن اینکه 60 میلیون و 978 هزار و 749 لیتر بنزین نیز به این شرکت تحویل شده است.
سلحشور مقدار نفت سفید ارسال شده به شرکت پتروشیمی بیستون (L.A.B) را پنج میلیون و 744هزار و 575 لیتر اعلام کرد.
به گفته وی، در این مدت، 157 میلیون و 336هزار و 128 لیتر نفت گاز، 15 میلیون و 599 هزار و 533 لیتر نفت سفید و 44 میلیون و 706 هزار و 860 لیتر بنزین از طریق خط لوله 10 اینچ انتقال فرآورده کرمانشاه -سنندج به تأسیسات انتهایی این شهر ارسال شد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب تصریح کرد:در مدت زمان یادشده، 90 میلیون و 139 هزار و 579 لیتر نفت گاز به نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج ارسال شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب وظیفه انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی را در ناحیه جغرافیایی غرب کشور در مسیرهایی به طول 236 و 171 و 127 و 21 کیلومتر برعهده دارد.مرکز این منطقه در شهر کرمانشاه در جوار پالایشگاه کرمانشاه قرار دارد.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
همایش و نمایشگاه پتروفن هم زمان با هفته پژوهش و نوآوری از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از ۲۷ تا ۲۹ آذرماه برگزار می شود.
حسن نشان زاده مقدم، معاون برنامه ریزی و کسب وکار این شرکت گفت: در این همایش سه روزه، شرکت های دانش بنیان و شرکت های تابع شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس درباره محورها و موضوعاتی چون توسعه سبد محصولات، دانش فنی و لایسنس، بومی سازی مواد شیمیایی و کاتالیست ها، ساخت تجهیزات دوار،ساخت تجهیزات ثابت و ابزار دقیق، پوشش های نوین و بهبود و تحول در فرآیند به بحث و تبادل نظر می پردازند.
وی افزود:آئین افتتاحیه این رویداد مهم علمی 27 آذرماه با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، تعدادی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس، مدیران ارشد، معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه ها، رؤسای پارک های علم و فناوری و مدیران و کارشناسان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در محل همایش های بین المللی شرکت ملی نفت (کوشک) برگزار می شود.
همایش پتروفن 1401نخستین همایش تخصصی با رویکردی نوین در حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی است که با برنامه ریزی گسترده شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار و در حاشیه این همایش سه روزه، نیازهای فناورانه شرکت های گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با حضور شرکت های دانش بنیان و فناور ارائه می شود. شرکت های دانش بنیان و فناور علاقه مند و مرتبط برای شرکت در همایش و نمایشگاه پتروفن 1401 به مرکز همایش های بین المللی شرکت ملی نفت واقع در خیابان شریعتی، پس از پل صدر، خیابان میرزاپور خیابان فاطمیه، پلاک ۲ مراجعه کنند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با تأکید بر تقویت ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان گفت: سازندگان و شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری خلیج فارس استان بوشهر می توانند با شناسایی دقیق نیازمندی پالایشگاه های سیزده گانه پارس جنوبی، قطعات و تجهیزات مورد نیاز این مجموعه را به منظور پایداری و تداوم تولید تأمین کنند. احمد باهوش در نشست هم اندیشی تولید دانش بنیان و شرکت های سازنده مستقر در پارک علم و فناوری خلیج فارس استان بوشهر اظهار کرد: مجتمع گاز پارس جنوبی تمام قد از هم افزایی و همکاری با شرکت های دانش بنیان استقبال می کند و استفاده از محصولات فناورانه شرکت های دانش بنیان را اصلی مهم برای رونق تولید پایدار می داند.
وی افزود:پالایشگاه های این مجتمع گازی مدت هاست درمسیر شکوفایی و استفاده از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان و سازندگان ایرانی حرکت می کنند و سیاست هایی را تنظیم کرده اند تا تأمین کنندگان و سازندگان داخلی بتوانند همگام با رشد پالایشگاه های مجتمع رشد کنند و به شکوفایی کامل برسند. اگر به چند سال اخیر هم برگردیم متوجه سیاست های رو به رشد در این عرصه مهم در پارس جنوبی می شویم.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این نشست که برای آشنایی بیشتر با دستاوردها و داشته های شرکت های دانش بنیان و سازندگان فعال استان بوشهر تشکیل شده است، آثار بسیار مؤثری در بحث درک و ارتباط متقابل میان مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های دانش بنیان مستقر در این استان دارد و امید داریم نیازهای مهم پالایشگاه های مجتمع از طریق سازندگان و شرکت های دانش بنیان استان بوشهر تأمین شود. باهوش بیان کرد:برای تقویت این شرکت ها نیز اقدام های گسترده ای در سطح وزارت نفت در دولت سیزدهم انجام شد، زیرا شرکت های دانش بنیان به طور عمده به دلایل متعدد و نوپا بودن و نبود ساختارهای حمایتی درگذشته مسیری پرچالش را برای نفوذ به بازارهای رقبای سنتی در پیش دارند، به همین منظور مجتمع گاز پارس جنوبی برای همکاری و حمایت از سازندگان قطعات و تجهیزات باکیفیت ایرانی و استان بوشهر آمادگی لازم را دارد. وی از برگزاری نشست مشترک با نخبگان و روشنفکران استان بوشهر در آینده نزدیک خبر داد و گفت: تلاش داریم ارتباط هدفمندی میان جامعه نخبگان استان و مدیران مجتمع گاز پارس جنوبی ایجاد شود تا هم مدیران مجتمع با توان و قابلیت های متنوع و مختلف نخبگان آشنا شوند و هم جامعه نخبگان دید و آگاهی کافی و کاملی نسبت به مشکلات و چالش های مهم در بزرگ ترین مجتمع گازی کشور داشته باشند.
وزارت نفت
ساختار، مأموریت و عملیات صنعت نفت در نشست با جمعی از نخبگان بنیاد ملی نخبگان تشریح شد.
نمایندگانی از معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، چهار شرکت اصلی و پژوهشگاه صنعت نفت در نشست مشترک وزارت نفت و بنیاد ملی نخبگان، ساختار، مأموریت و عملیات صنعت نفت را برای جمعی از نخبگان بنیاد ملی نخبگان تشریح کردند.
نماینده اداره کل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی، ساختار و مأموریت صنعت نفت را تشریح کرد، همچنین فعالیت های معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری و مأموریت ها برای نخبگان بنیاد ملی تشریح شد.
مأموریت، فعالیت و اهداف شرکت های ملی نفت، گاز و صنایع پتروشیمی نیز در این نشست مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت و فعالیت های پژوهشگاه صنعت نفت برای نخبگان بنیاد ملی تشریح شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی
سامانه شرح کار در چهار فاز اصلی تهیه و تأیید، تهیه و تصویب RFCS، انجام تشریفات مناقصه و کنترل پروژه به همت کارشناسان و متخصصان مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و به منظور ارتقای شفافیت و کارایی بیشتر در زمان اجرا راه اندازی شد.
مالک قنواتی، سرپرست مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: این سامانه با هدف ایجاد بستر مناسب الکترونیکی برای انجام مراحل مختلف فرآیند پروژه به صورت مکانیزه و برخط تحت شبکه، طراحی و راه اندازی شد که با عملیاتی شدن این سامانه ، تمامی مراحل تهیه و تأیید شرح کار به صورت شفاف، چابک و قابل پیگیری با مشارکت مؤثر ذی نفعان رؤیت می شود.
وی اظهار کرد: با بهره گیری از ظرفیت های مبتنی بر زیرساخت IT، تمام داده های فرآیند مورد نظر در مراحل مختلف جمع آوری، دسته بندی، به روزرسانی و امکان اندازه گیری و تحلیل عملکرد فرآیند در مسیر شناسایی گلوگاه های اجرایی و بهبود مستمر با حذف آنها فراهم می شود.
سرپرست مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به مراحل چهارگانه پروژه ، از انجام فازهای مربوط به تهیه و تصویب RFCS و انجام تشریفات مناقصه خبر داد و افزود: در حال حاضر از چهار مرحله عنوان شده فازهای مربوط به تهیه و تصویب RFCS و انجام تشریفات مناقصه بر اساس سامانه های جاری به صورت مکانیزه در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام می شود.
قنواتی مراحل طراحی و توسعه این سامانه را چهار سطح جمع آوری داده ها و شناخت فرآیند، پیاده سازی فرآیند در بستر سامانه، انتخاب مدل و الگوبرداری و بررسی عملکرد نسخه آزمایشی سامانه عنوان کرد و یادآور شد: این سامانه با تشکیل کارگروه تخصصی و برگزاری جلسات کارشناسی در مدت زمان کمتر از یک سال به ثمر نشسته است.
وی حذف وقفه های زمانی ناشی از ارسال و دریافت نسخ فیزیکی و جمع آوری نظرات فنی، افزایش امنیت اطلاعات و حفاظت اسناد، امکان ارزیابی و بهبود فرآیند با اندازه گیری و پایش مستمر فعالیت ها و امکان گزارش گیری دقیق و برخط را از آخرین مراحل پیشرفت کار و پیش بینی زمان تحویل شرح کار نهایی را از جمله مزایا و نتایج مثبت این سامانه معرفی کرد.
شرکت پتروشیمی ایلام
پتروشیمی ایلام با آزمایش موفقیت آمیز کاتالیست ساخته شده از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در واحد پلی اتیلن سنگین، از خروج ۶ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کرد.
سیدغلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام با اشاره به انعقاد تفاهم نامه این شرکت با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی همسو با سیاست حمایت از شرکت های داخلی و دانش بنیان اظهار کرد: پتروشیمی ایلام با آزمایش موفقیت آمیز کاتالیست ساخته شده از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در واحد پلی اتیلن سنگین (HDPE) از خروج ۶ میلیون دلاری ارز از کشور جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: این کاتالیست ضمن رقابت با نمونه های چینی و ژاپنی با مزیت های «در دسترس بودن»، «صرفه اقتصادی» و «جلوگیری از خروج ارز از کشور» اکنون در قلب رآکتور واحد پلی اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام استفاده شده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام با بیان اینکه نیاز پتروشیمی ایلام به کاتالیست سالانه حدود 30 تن است، افزود: هزینه تولید این محصول در داخل کشور معادل حداکثر ۷۰ درصد هزینه تمام شده نمونه خارجی است. گرشاسبی تأکید کرد: با توجه به موفقیت آمیز بودن آزمایش کاتالیست در این شرکت، برنامه ریزی برای ساخت واحد کاتالیست در پتروشیمی ایلام در دستور کار قرار گرفته است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
با استقبال مردم از سی ان جی به عنوان سوخت جایگزین، در حوزه عملیاتی منطقه تربت حیدریه بیش از 75 میلیون لیتر بنزین کمتر مصرف شد که سهم بسزایی در آلایندگی محیط زیست و بهینه سازی مصرف سوخت داشت.
جواد بلندی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: در هشت ماه سال 1401مصرف سی ان جی با 8درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به بیش از74میلیون مترمکعب رسید که معادل آن در مصرف بنزین صرفه جویی شد.
وی افزود: در هشت ماه امسال متوسط روزانه 301 هزار مترمکعب سی ان جی از طریق 32 باب جایگاه عرضه فعال این سوخت در منطقه تربت حیدریه توزیع شده است.
بلندی دلیل روند افزایشی مصرف گاز طبیعی را افزایش خودروهای دوگانه سوز و استقبال مردم از گاز سی ان جی به عنوان سوخت پاک دانست و تصریح کرد:استفاده از گاز طبیعی سهم بسزایی در کاهش و صرفه جویی مصرف بنزین ،حفظ محیط زیست و کمک به اقتصاد خانواده و کشور دارد.
وی تصریح کرد: با اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی تاکنون 2 هزار 630خودرو در حوزه عملیاتی منطقه تربت حیدریه از طریق دو کارگاه مجاز به صورت رایگان دوگانه سوز شده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه افزود: با هدف توسعه خدمات، این منطقه آمادگی واگذاری امتیاز جایگاه سی ان جی با سرمایه گذاری بخش خصوصی را دارد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: سند جامع حفاظت از محیط زیست با بررسی عملکرد گذشته و نگاه به افق آینده منطقه تدوین می شود.
پیام برزگر در نشست مشترک مدیران این سازمان و مدیران کل سازمان حفاظت محیط زیست، ضمن تشریح عملکرد این سازمان در حوزه حفاظت محیط زیست به عنوان مرجع حاکمیتی نخستین قطب پتروشیمی ایران اظهار کرد: نگاه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به بحث محیط زیست یک نگاه حاکمیتی توأم با مسئولیت پذیری، فرهنگ سازی، همچنین نظارت و کنترل صنایع پتروشیمی است.
وی با بیان اینکه هزینه در حوزه حفاظت محیط زیست در واقع سرمایه گذاری برای نسل های آینده است، افزود: حفاظت محیط زیست یکی از مبانی اصلی حاکمیتی از آغاز ساخت منطقه ویژه بوده است که به این منظور هزینه های بسیار خوبی در مباحث کنترلی انجام شده و همواره شاهد بهبود محسوس وضع زیست محیطی شرکت های منطقه بوده ایم و این روند تا رسیدن به نتیجه مطلوب همچنان ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: بعضی از صنایع که در گذشته به عنوان صنایع آلاینده معرفی می شدند، امروز به صنعت سبز تبدیل شده اند و استانداردهای زیست محیطی را به دقت رعایت می کنند.
رئیس هیات مدیره سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اشاره به زمینه سازی این سازمان برای استقرار شرکت های دانش بنیان در منطقه ویژه و حل مشکلات فناورانه صنعت پتروشیمی بیان کرد: اگرچه هنوز مشکلاتی در حوزه محیط زیست وجود دارد، اما مسیری را ترسیم کرده ایم که با نظارت عالیه سازمان محیط زیست و حضور دانش بنیان ها بتوانیم به صنعتی دوستدار محیط زیست و پرافتخار برای کشور تبدیل شویم.
برزگر با بیان اینکه سند جامع حفاظت از محیط زیست منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در حال تدوین است، گفت: پروژه های بسیار زیادی در منطقه ویژه برای تصفیه پساب و پیشگیری از آلایندگی اجرا شده و رویکردهای مثبتی پیش روی ما قرار دارد و سند جامع حفاظت محیط زیست در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با نگاه به عملکرد گذشته و افق آینده منطقه در حال تدوین است. وی گفت:مسیر پیش روی ما، مسیر سربلندی و افتخار صنعت عظیم پتروشیمی در کنار حفظ و اعتلای محیط زیست در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی خواهد بود.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
بسته های کمک آموزشی شرکت ملی نفت ایران با کمک 15اداره زیرمجموعه کمیته امداد در استان ایلام توزیع شد. به منظورعمل به مسئولیت های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران و حمایت و توانمندسازی دانش آموزان مناطق محروم کشور، ۲ هزار و 14 بسته آموزشی و حمایتی به دانش آموزان کم برخوردار استان ایلام اهدا شد. سیدعلی سیدبهشتی، رئیس روابط عمومی شرکت مهندسی و توسعه نفت به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران با حضور در اداره کل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان ایلام از روند اهدای بسته های کمک آموزشی بازدید و با خانواده های دانش آموزان دیدار و گفت وگو کرد. به گفته بهشتی، بسته های کمک آموزشی اهدایی شرکت ملی نفت ایران به ١۵ اداره زیرمجموعه کمیته امداد ارسال و از طریق این اداره ها به دانش آموزان آن مناطق اهدا شد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
آتش سوزی ناشی از پارگی خط لوله نفت26 اینچ بندرعباس - رفسنجان مهار شد و عملیات شبانه روزی برای ترمیم خط ادامه دارد.
حمیدرضا کیهانپور، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس گفت:حادثه شکستگی خط لوله نفت 26 اینچ که نوزدهم آذرماه در کنار انبار پخش شهید رجایی رخ داد، با تلاش کارکنان، آتش و نشتی مواد مهار شد و با ادامه تلاش برای ترمیم نقطه آسیب دیده، این خط لوله در مدار بهره برداری قرار گرفت.از ابتدای این حادثه، نیروهای فنی، امدادی، حراست و مسئولان منطقه و نیروهای آتش نشان پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیج فارس در محل حادثه حضور داشتند و با اقدام های به موقع از گسترش حریق و نشتی مواد جلوگیری کردند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیر منطقه ۳ عملیات انتقال گاز از آمادگی این منطقه عملیاتی برای همکاری با دانش بنیان ها به ویژه در زمینه تعمیر شیرهای صنعتی در تأسیسات سراجه خبر داد.رسول داودی نژاد با تأکید بر حمایت از تولید داخلی و ارج نهادن به شرکت های دانش بنیان در سال های گذشته با وجود مشکلات و محدودیت های کشور در زمینه واردات قطعات صنعتی، اعلام کرد که برای خودکفایی کشور گام های مؤثری برداشته شده است. وی افزود: این منطقه عملیاتی و تأسیسات ذخیره سازی سراجه نیازمند تولید، تعمیرات و تحقیقات در زمینه ساخت شیرهای صنعتی است و خوشبختانه همکاری با چنین شرکت هایی بسیار تأثیرگذار است و ما از همکاری با شرکت های دانش بنیان استقبال می کنیم تا هم دانش داخلی تقویت شود و هم نیازهای عملیاتی منطقه به منظور انتقال گاز پایدار و مستمر بهبود یابد.مدیر منطقه ۳ عملیات انتقال گاز تصریح کرد: اهمیت تأسیسات ذخیره سازی گاز طبیعی سراجه در چرخه انتقال گاز مهم است و در این تأسیسات، سالانه حدود 100عدد شیر صنعتی تعمیر می شود که سایز این شیرها از 2 تا 6اینچ و کلاس آنها بین 150 تا 2500 است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
تولید گاز با بهره برداری از پروژه افزایش ظرفیت تولید گاز در منطقه عملیاتی قشم و برقراری جریان از چاه های میدان گورزین، 30 تا 35 میلیون فوت مکعب در روز افزایش یافت.
تأسیسات فرآورش گاز گورزین در اواخر دهه 50شمسی به بهره برداری رسید و 6حلقه چاه از میدان گازی گورزین خوراک این تأسیسات را تأمین می کرد.با توجه به عمر بالا و افزایش پوسیدگی و آسیب برخی خطوط، سه حلقه چاه به طور کامل غیرعملیاتی شد و تعویض خط جریانی کل چاه ها در دستور کار قرار گرفت.
پروژه تعویض خطوط لوله جریانی چاه های گورزین در سال 1395 به یک شرکت پیمانکار واگذار شد که پروژه اولیه شامل 22 کیلومتر خط لوله 6 اینچ از این چاه ها به تأسیسات فرآورش گاز گورزین بود و عملیات خاک برداری، لوله گذاری مسیر و خاکریزی از سوی شرکت پیمانکاری انجام اما در اواسط سال 1398 از سوی آن شرکت نیمه تمام رها شد.
15 مردادماه امسال برنامه راه اندازی خطوط لوله جریانی جدید با استفاده از ظرفیت فنی ولجستیک منطقه برای چاه های 1،3،4،6،7،8 و عملیاتی کردن چاه های 3،4،7 در دستور کار قرار گرفت.این عملیات با محوریت اداره نگهداری و تعمیرات منطقه و با کمک و نظارت واحدهای خدمات فنی چاه ها،تأسیسات فرآورش گاز گورزین، مهندسی بهره برداری، بازرسی فنی، تدارکات کالا، حراست، اچ اس ای و... به انجام رسید.
ابتدا با نصب ارسال کننده و دریافت کننده توپ) روی هریک از خطوط جریانی و توپک رانی با آب، تمیزکاری خطوط انجام و پس از مرحله هیدروتست و خشک کردن و گرفتن تأییدیه از واحد بازرسی فنی، عملیات اتصال خطوط آغاز شد. به این منظور برشکاری، فیت آپ و جوشکاری برای اتصال خطوط جدید به خروجی چاه ها، نصب Isolation Joint ها، ساخت هدر 10 اینچ ورودی تأسیسات، اتصال خطوط به هدر ورودی تأسیسات و ساپورت گذاری انجام شد.
بر این اساس، به صورت موازی برای ساخت انکربلاک ها عملیات خاک برداری از خروجی چاه های 1،3،4 ،7 و ورودی خطوط لوله به تأسیسات و سپس عملیات اجرای آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی اجرا شد. این پروژه نیمه تمام پس از چند سال توقف و انجام حدود 1500 نفر روز با صرف مدت زمان حدود چهار ماه، آذر سال 1401به بهره برداری رسید.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز گفت: اگر مشترکی به ازای هر یک درصد مصرف نسبت به سال گذشته کمتر مصرف داشته باشد، می تواند تا 45 درصد از پاداش تخفیف استفاده کند و افزایش قیمت تعرفه ها و جریمه در بخش پرمصرف ها نیز اعمال خواهد شد. مسلم رحمانی اظهار کرد: همسو با اجرایی کردن بند(م) تبصره یک قانون بودجه شرکت ملی گاز ایران، مصارف در بخش خانگی، شهرها و روستاها از اقلیم های یک تا ۵ و اقلیم های بسیار سرد تا اقلیم گرم، تقسیم بندی شده است. وی افزود: براساس بند(ک) تبصره 15، گاز بهای مشترکان زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی که مصارف متعارف در پلکان اول تا سوم قرار دارند، رایگان و مبلغ گاز بهای این مشترکان از محل افزایش تشویق برای مصرف کنندگان حد متعارف جبران می شود.
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: بر اساس مصوبه دولت سه پلکان اول مصرف در همه اقلیم ها بدون تغییر باقی مانده و این یک تشویق برای مشترکانی است که در حد متعارف گاز مصرف می کنند. رحمانی بیان کرد: پلکان چهارم تا ششم 30 درصد تعرفه آنها نسبت به دوره پیش افزایش یافته، پلکان هفتم تا دهم 50 درصد و پلکان یازدهم و دوازدهم که بسیار پرمصرف هستند، با قیمت ثابت 5 تا 6 هزار تومان محاسبه می شود. وی با بیان اینکه رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرفی که زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند، از محل افزایش قیمت های مشترکان پرمصرف است، ادامه داد: مشترکانی که از پلکان ششم به بعد 80درصد مصرف پارسال را بیشتر مصرف کنند، یعنی دوره متناظر سال گذشته اش ۸۰ درصد بیشتر از مصرف داشته باشد قیمت تعرفه ای که برای آنها محاسبه می شود دو پله بالاتر خواهد بود. سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: پرمصرف هایی که در پله های بالاتر دهم، یازدهم و دوازدهم قرار می گیرند و به طور معمول در منازلشان استخر و جکوزی دارند، مصارف غیرمتعارف است و مسئله برای ادارات مراکز آموزشی و گردشگری هم اتفاق می افتد.
رحمانی تأکید کرد:طبق آیین نامه باید 90درصد مصرف متناظر پارسال داشته باشند و اگر نسبت به این 10 درصد کاهش بیشتر از این صرفه جویی اتفاق بیفتد، در این اماکن مبلغ گازبهای آنها نیز 10 درصد کاهش می یابد.
وی یادآور شد: اگر صنایع با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران به مدت پنج روز متوالی 30درصد مصرف متناظر سال 1400را کاهش دهند، 5 درصد از تخفیف گازبها برخوردار خواهند شد.
نهمین نشست شورای عالی فرهنگی وزارت نفت برگزار شد
مشعل اوایل هفته گذشته، شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، نهمین نشست خود را با محوریت جهاد تبیین برگزار کرد. در این نشست، اعضای شورا از جمله مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت؛ مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی؛ علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت؛ علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ سردار علیرضا افشار، رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی و وحدتی، مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت و... با هدف روشنگری افکار عمومی و افزایش سواد رسانه ای در جامعه به بحث و بررسی درباره چگونگی تبیین فعالیت های صنعت نفت و بازتاب آن در بیرون از این صنعت پرداختند. آنچه می خوانید، گزارشی است از این نشست.
روز دوشنبه 21 آذرماه، اعضای شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با هدف بررسی ظرفیت های این وزارتخانه در حوزه جهاد تبیین گردهم آمدند و در این باب سخنانی مطرح کردند.
در این نشست، مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با بیان اینکه با آغاز به کار دولت سیزدهم و دستور وزیر نفت، ارکان فرهنگی این وزارتخانه یکپارچه و منسجم شده است، گفت: فعالیت شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با ابلاغ شیوه نامه از سوی وزیر آغاز و در قالب آن، 9منطقه فرهنگی شکل گرفت و هم اکنون در همه شرکت ها و مناطق عملیاتی پایگاه فرهنگی وجود دارد. رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با بیان اینکه 6 کد آموزشی در سرفصل دوره های آموزشی منطبق با شورای فرهنگی از جمله سواد رسانه و بصیرت افزایی تعریف شده است، تصریح کرد: پیش از این، بسیج وزارت نفت دوره هایی را برگزار کرده و امروز نیز این روند ادامه دارد. وی با تاکید بر اینکه با تدوین برنامه های جامع در مسیر هم صدایی ارکان فرهنگی وزارت نفت و شرکت های تابعه گام برداشته ایم، اظهار کرد: دستاوردهای صنعت نفت برای همه نسل ها غرورآفرین است و با نهادینه کردن این دستاوردها در نسل جوان، ایجاد انگیزه می شود.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با بیان اینکه وزارت نفت دارای نیروهای ریشه دار و انقلابی است، گفت: دستاوردهای عظیمی در صنعت پتروشیمی ثبت شده و عهد کرده ایم تا چرخه این صنعت را بومی سازی کنیم. معاون وزیر نفت افزود: براین اساس با برنامه ای که وزیر نفت ابلاغ کرده اند تا سه سال آینده کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت برای همیشه بومی سازی خواهد شد. خوشبختانه زیرساخت، اراده و اعتماد کامل برای اجرای این برنامه وجود دارد و با همکاری شرکت های دانش بنیان، اقدامات مهمی در حوزه بومی سازی کاتالیست ها انجام شده است. شاهمیرزایی با اشاره به اینکه باوجود انواع تحریم ها، ظرفیت تولید محصول در پتروشیمی در مقایسه با قبل از انقلاب، 60 برابر شده است، اظهار کرد: سال گذشته بیش از 12 میلیارد و 700میلیون دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما تزریق شده است، ضمن اینکه تلاش کرده ایم پای کار باشیم تا دیگر بخش ها بدون دغدغه به فعالیت های خود بپردازند.
وی با بیان اینکه در حوزه جهاد تبیین نیز فعال هستیم، برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت را آغازی در این زمینه خواند و افزود: بنابراین رویکرد، چندی پیش وزیر آموزش و پرورش از پالایشگاه ستاره خلیج فارس که نماد ساخت داخل به شمار می آید، بازدید کرد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد: بر اساس برنامه تدوین شده، در مدت زمان یک سال، 4 میلیون دانشجو و دانش آموز در جریان روند پیشرفت دستاوردهای صنعت نفت قرار خواهند گرفت.
علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت نیز با بیان اینکه در حوزه جهاد تبیین، در بخش همکاران و جامعه(مردم) در حال فعالیت هستیم، تصریح کرد: با انعکاس فعالیت ها و تلاش های انجام شده در صنعت نفت، بذر امید کاشته و با رشد این بذر، حذف آن از ذهن مردم سخت می شود. وی افزود: نفت با اینکه پیش از انقلاب صنعتی وابسته بوده، در برهه های تاریخی پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و تحریم نقش آفرینی کرده است. فروزنده تاکید کرد: در حوزه خودکفایی و بومی سازی، اقدامات موثری در صنعت نفت انجام شده است. وی گفت: با گردآوری نویسندگان ادبیات جنگ و دفاع مقدس که دارنده جوایز جهانی هستند، شورایی را برای تولید آثار ادبی، هنری و مستند تشکیل داده ایم و از آثار آنها برای ساخت فیلم بهره می گیریم. فروزنده تاکید کرد: تفاهمنامه ای نیز با بنیاد سینمایی فارابی که راهبری تولید آثار سینمایی فاخر را به عهده دارد، امضا کرده ایم تا درباره نقش صنعت نفت در موضوعات مختلف، فیلم های سینمایی تولید کنند. وی ادامه داد: ساخت اولین فیلم با موضوع «نقش صنعت نفت در دوران دفاع مقدس» مراحل پایانی را طی می کند و در جشنواره فیلم فجر امسال به نمایش درخواهد آمد. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت ادامه داد: مشابه تفاهمنامه با بنیاد سینمایی فارابی، تفاهمنامه ای هم با سازمان صداوسیما امضا کرده ایم تا این سازمان نیز وارد حیطه سریال سازی در حوزه صنعت نفت شود. بر این اساس، بخشی از مسائل و اتفاق های بزرگی که در صنعت نفت رخ داده است، به شکل هنرمندانه به تصویر کشیده خواهد شد. وی با یادآوری این مطلب که وزارت نفت چندی قبل میزبان شبکه مستند سیما برای برگزاری اختتامیه ششمین جشنواره مستند بود، اظهار کرد: این برنامه با حضور رئیس سازمان صداوسیما، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و حدود 100 مستندساز برجسته در عسلویه برگزار شد و در حاشیه این برنامه، رئیس سازمان صداوسیما برای نخستین بار، کار بزرگی را که در پارس جنوبی انجام شده است، از نزدیک مشاهده و از سکوها و پالایشگاه این منطقه بازدید کرد.
علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت نیز گفت: دستور اصلی نهمین جلسه شورای فرهنگی وزارت نفت، بررسی ظرفیت این وزارتخانه در حوزه جهاد تبیین است. وی افزود: در یک سال گذشته، اقدامات موثری در حوزه جهاد تبیین اجرایی شده است. توزیع کتاب های مرتبط میان کارکنان، برگزاری مسابقات در حوزه های بصیرت افزایی و برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت که مورد تاکید رئیس جمهور است، تنها بخشی از اقدامات موثر وزارت نفت در این حوزه به شمار می آید.
علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: با توجه به ماموریت، رسالت و فعالیت کاری خود، بحث جهاد تبیین را با الگوبرداری از برنامه راهیان نور در زمینه اردوی راهیان پیشرفت اجرایی کرده ایم. وی افزود: در چهار دهه گذشته، به برکت انقلاب اسلامی دستاوردهای بزرگی داشته ایم. همچنان که در حوزه دفاعی، تولید قدرت کرده ایم، در حوزه صنعت، بویژه صنعت نفت نیز این مهم رخ داده و تولید قدرت کرده ایم؛ اما آنچنان که باید و شاید، این دستاوردها را به مردم، بخصوص جوانان که مورد هجوم رسانه ای قرار دارند، معرفی نکرده ایم.
زیار با بیان اینکه در گذشته غفلت هایی شده که باید جبران شود، یادآور شد: با تاکید دولت و وزارت نفت، برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت را آغاز و با هماهنگی وزارتخانه های علوم و آموزش عالی و آموزش و پرورش، جلساتی با معاونت های فرهنگی این وزارتخانه ها برگزار کرده ایم. وی ادامه داد: با ایجاد همگرایی و هماهنگی تلاش شده از همه ظرفیت های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران استفاده شود. این شرکت با 10 پالایشگاه نفت و میعانات گازی، 14 هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت و فراورده، همچنین 220 ایستگاه مخابراتی، 38 منطقه توزیع فراورده و 220 ناحیه در کل کشور فعال است. هر یک از این تاسیسات، دستاورد انقلاب است و محصولات روز را با استانداردهای جهانی تولید می کنند که قابل مقایسه با پیش از انقلاب نیستند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تاکید کرد: تمام این دستاوردها به واسطه حس خودباوری و خوداتکایی به وجود آمده و آنها را باید با افتخار به جوانان معرفی کرد؛ چراکه این دستاوردها در سخت ترین شرایط تحریم، محقق شده است. به گفته زیار، برای نمایش این دستاوردها، اردوهای راهیان پیشرفت را برگزار کرده ایم و در نخستین مرحله، 90 نفر از دانشجویان از پالایشگاه تهران بازدید کرده اند.
سردار علیرضا افشار، رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی گفت: آشنایی من با وزارت نفت به زمان جهاد سازندگی بازمی گردد. در آن زمان جهاد نفت را راه اندازی کردیم و تنها در یک مورد با تعمیر شیرهای صنعتی، صرفه جویی ارزی بسیار خوبی ایجاد شد. وی همچنین با بیان اینکه سال ها پیش، طرحی را با عنوان امید و اعتماد تدوین کردیم که یکی از برنامه های آن برگزاری راهیان پیشرفت بود، تاکید کرد: لازم است وزارت نفت با همکاری صداوسیما، از افراد محبوب و مشهور برای بازدید از دستاوردهای صنعت نفت دعوت کند و دیدگاه های آنها را بازتاب دهد. افزون بر دانشجوها و دانش آموزان، از استادان و معلمان نیز برای بازدید از دستاوردهای صنعت نفت دعوت شود.
سردار افشار با بیان اینکه اردوهای سیاحتی و زیارتی نیز فرصتی مناسب برای اجرای جهاد تبیین هستند، بر جمع آوری و بررسی آثار و دل نوشته های بازدیدکنندگان راهیان پیشرفت در قالب برگزاری مسابقه و جشنواره تاکید کرد. رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی همچنین تاکید کرد: وزارت نفت، پیوست های فرهنگی و اجتماعی را با حساسیت بیشتری پیگیری کند تا آسیب های این حوزه به حداقل برسد و زمینه ساز افزایش روحیه و انگیزه در همه اقشار جامعه باشد.
وحدتی، مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در حوزه جهاد تبیین، اقدامات مثبتی در وزارت نفت صورت گرفته و دیگر وزارتخانه ها می توانند از آن الگوبرداری کنند. اجرای کامل جهاد تبیین، بیشترین نفع را برای دولت دارد. وی تاکید کرد: زمانی که مقام معظم رهبری (مدظله العالی) از عنوان جهاد استفاده می کنند، یعنی باید فراتر از وظایف معمولی فعالیت کنیم.
به گفته وی باید از ظرفیت آموزشی به طور کامل استفاده کرد و اولویت های این حوزه در سرفصل های آموزشی گنجانده شود. وحدتی با بیان اینکه در قالب برگزاری دوره های آموزشی یک روزه، می توان به مهم ترین شبهات کارکنان پاسخ داد، تصریح کرد: سواد رسانه از برنامه های دولت سیزدهم برای حل مشکلات اقتصادی، دستاوردها و چالش ها، ارزیابی دستاوردها و سیاست های نظام در منطقه و جهان است. با بهره گیری از سواد رسانه ای در قالب برگزاری دوره های آموزشی، می توان همسو با جهاد تبیین به رفع ابهام ها نیز اقدام کرد.
کشورهای عضو گروه (7) و استرالیا جمعه دوم دسامبر(11 آذرماه) پس ازغلبه برمقاومت برخی اعضای اتحادیه اروپا، بویژه لهستان درباره تعیین سقف قیمت ۶۰ دلار برای محموله های صادرات نفت خام روسیه، به توافق رسیدند؛ اما تحلیلگران اکنون کارایی این سازو کار را زیر سؤال برده اند. روسیه، دومین صادرکننده بزرگ نفت در جهان، روز یکشنبه (۱۳ آذرماه) اعلام کرد که سقف قیمتی تعیین شده را نمی پذیرد و حتی اگر مجبور به کاهش تولید شود، محموله های نفتی خود را به این شیوه نمی فروشد.
اعضای اتحادیه اروپا، جمعه دوم دسامبر(11 آذرماه)، بر سر سقف قیمت 60 دلار به توافق رسیدند و گروه (7) و استرالیا نیز پس از آن توافق کردند که این سقف را در معاملات نفتی خود لحاظ کرده و آن را از 5 دسامبر(14 آذرماه) اجرایی کنند.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه تأکید کرد: این اقدام غرب، مداخله ای فاحش و با قوانین تجارت آزاد در تناقض است و با ایجاد کمبود عرضه، بازارهای جهانی انرژی را بی ثبات می کند. وی گفت: ما در حال کار روی سازوکارهایی برای منع استفاده از ابزار سقف قیمت، صرف نظر از سطح تعیین شده هستیم؛ زیرا چنین تداخلی می تواند به بی ثباتی بیشتر در بازارهای جهانی انرژی دامن بزند. معاون نخست وزیر روسیه ادامه داد: حتی اگر اندکی کاهش تولید دهیم، نفت و فراورده های نفتی را تنها به کشورهایی که با ما در شرایط بازار همکاری کنند، می فروشیم. نواک گفت: سقف قیمتی می تواند مشکلاتی در بازارکالا ایجاد کند و کشورهای دیگری بجز روسیه را هم تحت تأثیر قرار دهد.
جیمز ویلیامز، اقتصاددان انرژی در مؤسسه دبلیوتی آر جی اکونومیکس (WTRG Economics) دراین باره می گوید: سقف قیمتی تعیین شده تأثیر نسبتاً اندکی خواهد داشت؛ زیرا 60 دلار نزدیک به قیمتی است که روسیه برای پول محموله های ارسالی خود به چین و هند دریافت می کند. پاول مولچانوف، تحلیلگر مؤسسه «ریموند جیمز» نیز گفته است: نفت خام نوع اورال روسیه اکنون با 24 دلار تخفیف نسبت به نفت خام شاخص برنت دریای شمال معامله می شود.
این تحلیلگر مؤسسه «ریموند جیمز» دراین باره به خبرگزاری مارکت واچ گفت: پیش از آغاز تنش های مسکو- کی یف در ماه فوریه سال جاری میلادی، این تخفیف تنها یک تا 2 دلار برای هر بشکه بود، اما در تابستان گذشته به 35 دلار رسید. مولچانوف ادامه داد: این وضع نشان می دهد که در شرایط جنگ و تحریم، تولیدکنندگان روس تنها با اعطای تخفیف های ویژه می توانند محموله های نفت خام خود را صادر کنند. وی توضیح داد: نسبت بین دو نوع نفت خام اورال روسیه و برنت، بازتاب دهنده ترکیبی از سردرگمی ها و پیچیدگی های قانونی و تحریمی است، به این معنا که با سازوکار قیمت گذاری کنونی، سقف قیمت نفت معادل برنت، در حدود 80 دلار برای هر بشکه است.
مولچانوف همچنین یادآور شده است: تحریم های اتحادیه اروپا و انگلیس علیه محموله های دریایی صادرات نفت خام روسیه از 5 دسامبر اجرایی شده و ممنوعیت برای محموله های فراورده های نفتی روسیه از5 فوریه آغاز خواهد شد، درحالی که ایالات متحده آمریکا و ژاپن، پیش تر واردات کم سابقه خود از روسیه را قطع کرده اند. این تحلیلگر با بیان اینکه طرح یاد شده برای همه کشورهایی که نفت روسیه را وارد می کنند اعمال خواهد شد، گفت: چین، هند و ترکیه به عنوان واردکنندگان بزرگ نفت روسیه که تحریمی علیه مسکو اعمال نکرده اند، از مشتریان برجسته نفت این کشور هستند.
با توجه به همه این موارد مولچانوف، تحلیلگر مؤسسه «ریموند جیمز» گفت: سقف قیمت با هدف اثرگذاری برون مرزی در نظر گرفته شده است.
جان کمپ، تحلیلگر بازار رویترز و متخصص در سیستم های نفت و انرژی نیز در واکنش به اخبار مربوط به سقف قیمتی برای نفت روسیه در توییتی نوشت: سقف قیمت در ابتدا به قیمت های بازار مرتبط نبود؛ اما اکنون هر دو ماه یکبار با سازوکاری بررسی می شود.
وی در توییتی جداگانه گفته است: بنا بر این سقف قیمت، که به واقع سقف نیست؛ بلکه بیشتر به عنوان یک پیشنهاد مطرح بوده، به نوعی 60 دلار است، اما لزوماً 60 دلار نیست و در اوایل ژانویه سال 2023 میلادی و سپس هر دو ماه پس از آن بررسی می شود.این طرح می تواند حمل ونقل نفت خام روسیه را با قیمت بالاتر از سقف قیمتی تعیین شده، حتی به کشورهایی که بخشی از توافقنامه نیستند، پیچیده کند. اورسولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا هم با انتشار ویدیویی در توییتر گفته است:هدف از اعمال طرح سقف قیمتی، تقویت اثر تحریم های اتحادیه اروپا،کاهش بیشتر درآمدهای روسیه و تثبیت بازارهای جهانی انرژی است؛ زیرا این طرح به بعضی محموله های روسیه اجازه می دهد در صورت رعایت سقف قیمتی تعیین شده با نفتکش کشورهای عضو، شرکت های بیمه، بیمه های اتکایی و مؤسسه های اعتباری گروه (7 ) و اتحادیه اروپا به کشورهای ثالث ارسال شود.
از آنجا که شرکت های مهم کشتیرانی و بیمه ای جهان در کشورهای عضو گروه (7) مستقر هستند،این سقف می تواند مسکو را برای فروش نفت به قیمت بالاتر با دشواری روبه رو کند.
جانت یِلن،وزیر خزانه داری ایالات متحده آمریکا هم دراین باره گفته است: سقف قیمتی تعیین شده، بویژه به نفع کشورهای با درآمد کم و متوسط است که بار سنگین قیمت های بالای انرژی و مواد غذایی را متحمل شده اند.وی در بیانیه ای مدعی شده است، با توجه به وضع اقتصاد روسیه و روند افزایشی بودجه این کشور، سقف قیمتی بر درآمدهای این کشور اثر خواهد گذاشت.
مانیش راج، مدیر مالی شرکت والندرا انرژی پارتنرز (Velandera Energy Partners) از سقف قیمتی روسیه به عنوان یک شوخی یاد کرد و گفت: خریداران آسیایی اکنون رقمی کمتر از قیمت 60 دلار را برای محموله های نفت خام روسیه می پردازند.وی در گفت وگو با خبرگزاری مارکت واچ گفت: اتحادیه اروپا و روسیه، اکنون درگیر یک دوئل هستند، به طوری که هر یک با اشتباه اول، بازنده خواهد بود.مدیر مالی شرکت والندرا انرژی پارتنرز تصریح کرد: آیا روسیه تولید را کاهش و درآمد خود را از دست می دهد یا اتحادیه اروپا سقف قیمتی را افزایش داده تا نفت روسیه را در بازار بیشتر کند؟
درهمین حال، اندیشکده یورواینتلیجنس دراین باره اعلام کرده که سقف پیشنهادی، همان قیمت یا اندکی بالاتر از سطحی است که نفت روسیه در بازار آزاد به دست می آورد.آژانس بین المللی انرژی هم در تازه ترین گزارش خود اعلام کرده است: تولید نفت روسیه در سال آینده میلادی پس از اجرایی شدن تحریم های اتحادیه اروپا علیه بخش دریایی صادرات نفت خام، روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه کاهش می یابد.
این نهاد بین المللی در گزارش ماهانه بخش نفت خود اعلام کرد که تلاش برای محروم کردن مسکو از درآمدهای نفتی، تردیدهای بیشتری را برای بازارهای نفت ایجاد می کند و بر قیمت فراورده های نفتی از جمله گازوییل فشار می آورد.آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: تحریم های اتحادیه اروپا علیه واردات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه و ممنوعیت ارائه خدمات بیمه ای و دریایی، فشار بیشتری بر توازن بازار نفت، بویژه بازارهای گازوییل وارد می آورد و کمبود عرضه تشدید می شود.این نهاد در گزارش خود آورده است، سقف پیشنهادی برای قیمت محموله های صادراتی نفت خام روسیه ممکن است به کاهش تنش ها کمک کند. با این حال تردیدها و چالش های لجستیک باقی مانده و دامنه عدم قطعیت هرگز به این اندازه نبوده است.این تحولات همچنین پیش از تصمیم گیری مورد انتظار درباره سطح تولید از سوی تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس در روز 13آذرماه رخ داد.وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در نشست 4 دسامبر(۱۳ آذرماه) با تصمیم ماه اکتبر این ائتلاف مبنی بر کاهش روزانه 2 میلیون بشکه ای تولید از ماه نوامبر (آبان و آذر) تا دسامبر سال ۲۰۲۳ موافقت کردند.
منبع: خبرگزاری های مارکت واچ و آسوشیتدپرس
مترجم: امیر دشتی
گفت وگو با دارنده مدال طلای مسابقات ابن سینا در خانواده بزرگ نفت
مشعل یکی از بهترین اتفاق ها برای همه پدر ها و مادرها این است که فرزندانشان نه تنها از همان ابتدای نوجوانی مسیر مورد علاقه خود را پیدا کنند؛ بلکه در این راه به موفقیت هایی چشمگیر هم دست یابند. در صنعت نفت که بخش قابل توجهی از کارکنان در حوزه های صنعتی فعالند، ارتباط و تعامل کارکنان و خانواده آنها با حوزه های صنعتی معمول است؛ اما برخی خانواده ها، این حوزه فعالیت را به علاقه مندی خود تبدیل می کنند. عارف رنجبر، فرزند محمد رنجبر که از مدیران شرکت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی لاوان است، شرایطی این چنین را در خانواده خود تجربه کرده است. محمد رنجبر دارای یک فرزند دختر و دو پسر به نام های علی و عارف است؛ عارف با علاقه شخصی گام در مسیری گذاشته که آینده درخشانی را برایش رقم خواهد زد. او در 17سالگی با محیط های صنعتی و پروژه های مختلف در سطح محدود آشنا شده ،چند طرح را خودش در یک کارخانه و مدرسه راه اندازی کرده و امسال هم در جشنواره ابن سینا مدال طلا کسب کرده است.
گفت وگو با محمد رنجبر و پسرش عارف و همچنین موفقیت های او در حوزه تحقیق و پژوهش، موضوع گزارش خانواده نفت این شماره از «مشعل» است که در ادامه می خوانید.
محمد رنجبر، متولد سال 1356 و ساکن اصفهان است. او مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشدش را در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان گرفته؛ اگرچه از سال 1379 در شرکت هواپیماسازی مشغول به کار شده؛ اما در سال 1383 وارد مجموعه صنعت نفت و شرکت فلات قاره و از همان ابتدا هم در لاوان مستقر می شود. رنجبر که امروز رئیس برنامه ریزی و کنترل طرح ها در منطقه لاوان است ،کارش را از بخش تعمیرات توربین و نیروگاه ها شروع کرده است . او حتی در اواخر دهه80 که خارجی ها کارشان را در نیروگاه لاوان رها می کنند، به همراه همکارانش بدون کمک خارجی ها این نیروگاه را وارد مدار می کند.
محمد رنجبر می گوید: به دلیل سوابق تحصیلی و کاری در حوزه مکانیک و تجربیات قبلی ام در صنعت هلی کوپتر و ساخت گیربکس، داخلی سازی محصولات در صنعت نفت برای من و همکارانم چندان سخت نبود. به همین دلیل طی سال های گذشته، بارها در مسیر بومی سازی قطعات صنعت نفت دخالت داشته ایم.
او ادامه می دهد: در بسیاری از موارد که روی پروژه ها کار می کردیم، فرزندانم نیز در جریان جزییات کارها قرار می گرفتند، به همین دلیل با بسیاری از موضوعات و مفاهیم شغلی من آشنایی پیدا کرده اند، تا حدی که علایق آنها هم شده است.
رئیس برنامه ریزی و کنترل طرح ها در منطقه لاوان می گوید: پسر بزرگم، علی در رشته مکانیک ساخت و تولید در دانشگاه صنعتی اراک درس می خواند و عارف هم در رشته ریاضی مشغول تحصیل است؛ اما به ساخت، اختراع و برق علاقه زیادی دارد.
او می گوید: عارف که متولد 1384 است، در کنار درس خواندن به شکل خودآموز و اینترنتی و یا از طریق مشاهده ، کارهای مربوط به رشته برق را آموخته است.
رنجبر می گوید: عارف سال یازدهم دبیرستان است؛ اما تابستان امسال به شکل خودجوش در دوره کارآموزی برق شرکت کرد تا آموزش بیشتری ببیند و در حال حاضر حتی امکان گرفتن پروژه های مرتبط با رشته برق را هم دارد. او از چند سال قبل در مسابقات منطقه ای و استانی شرکت می کرد که در بسیاری از آنها جزو نفرات برتر شد.
او به همراهی و مساعدت یک پژوهش سرا برای آموزش رشته برق به فرزندش (عارف) برای حضور در یک مسابقه پژوهشی اشاره می کند و می گوید: این پژوهش سرا که کار ثبت نام و ارائه مشاوره و اطلاعات به عارف را انجام داده، همراهی و همکاری بیشتری با دانش آموزان دارد.
رنجبر با اشاره به مراحلی که فرزندش پس از طی مسابقات استانی به مسابقات کشوری گذرانده، می گوید: عارف امسال با همکاری این پژوهش سرا در جشنواره بین المللی ابن سینا شرکت کرد و توانست رتبه نخست و نشان طلای آن را دریافت کند. (این مسابقات در سطح بین المللی برگزار می شود و افرادی از کشورهای هند ، روسیه ، کرواسی و مکزیک جزو داوران آن هستند.)
او با بیان اینکه طرح انتخاب شده فرزندش در جشنواره ابن سینا مربوط به سیستم آتش نشانی کوره های برقی است، می افزاید: در بسیاری از مراحل انجام و اجر ای این کار، عارف شخصا کار را با علاقه پیش برده است؛ البته همسرم، عارف را در این مسیر بسیار همراهی می کند.
رئیس برنامه ریزی و کنترل طرح ها در منطقه لاوان با بیان اینکه در دوران دو هفته ای استراحت و بازگشت به خانه، باز هم در صنایع هواپیمایی کار می کند، می گوید: به دلیل مشغله بالای کاری، جای خالی من را همسرم برای بچه ها پر کرده و وقت زیادی به درس و تحصیل و سایر کارهای آنها اختصاص می دهد و زحمات زیادی برای انجام کارهای مربوط به خانه و فرزندانم می کشد که در همین فرصت از ایشان قدردانی و تشکر می کنم.
اما عارف رنجبر ، فرزند این مدیر نفتی، به عنوان یک نخبه فعال و با انگیزه در گفت وگو با «مشعل» می گوید: مهم ترین عامل در کسب موفقیت، پیگیری ها و اهتمامی بوده که سعی کرده ام در این مسیر داشته باشم.
او می افزاید: از چند سال قبل به همراه پدرم در برخی کارگاه های صنعتی حاضر می شدم و به این مدل کارها و تحقیقات صنعتی علاقه زیادی داشتم. با اینکه سنم کم بود؛ اما چند تابستان، در محیط های صنعتی کار و حتی پروژه هایی را هم اجرا کردم.
عارف ادامه می دهد: سال گذشته در مدرسه مان، پروژه ای را اجرا کردم تا سایر همکلاسی ها به شکل عملی؛ اما با ابعادی مینیاتوری، کاربردهای صنعتی برق را مشاهده کنند که استقبال خوبی هم از آن شد. به شکل همزمان با پژوهش سرای شهید چمران در شاهین شهر نیز همکاری می کردم و وقتی علاقه من را در حوزه برق دیدند، برای ثبت نام در جشنواره ابن سینا اقدام کردند.
او می گوید: براحتی می توانستم در جشنواره خوارزمی هم شرکت کنم و حتی انتخاب شوم؛ اما برخی رقابت ها و ایرادات بی مورد باعث شد از این جشنواره عقب بمانم؛ البته دست از تلاش برنمی دارم و در جشنواره بعدی خوارزمی شرکت می کنم.
عارف آنقدر به مباحث برق و سازه های صنعتی علاقه دارد که تمام فضای اتاقش را به وسایل مرتبط با این موضوعات اختصاص داده و بخش زیادی از اوقات فراغتش را در کنار درس های مدرسه و زبان، به مطالعه مقاله و ساخت و بررسی پروژه های جدید اختصاص می دهد.
این فرزند نفتی درباره مادر و همراهی ایشان در رسیدن به اهدافش می گوید: در این سال ها، مادرم همراهی و دوستی نزدیکی با من داشته و همیشه مشوقم بوده است. فضای اتاقم به خاطر وسایل و تجربه هایی که کسب می کردم، به هم ریخته و آشفته می شد؛ اما ایشان با صبوری همیشگی شان، اتاقم را مرتب و تمیز می کردند. در یک جمله می توانم بگویم که مادرم در رسیدن به اهدافم نقش پررنگی داشته و دارند که جا دارد از ایشان تشکر کنم.
عارف در پایان این مصاحبه می گوید: قصد دارم شرکت در مسابقات داخلی و بین المللی را ادامه دهم و چند طرحی را که در ذهن دارم، حتما به اجرا درآورم. برای این طرح ها از جمله یک طرح آزمایشگاهی، یک تیم تحقیقاتی انتخاب کرده ام و متناسب با نیاز پروژه به آنها آموزش می دهم تا این طرح، بزودی به نتیجه برسد.
حضرت فاطمه (س) فرمودند: اِنَّ السَّعیدَ، کُلَّ السَّعیدِ، حَقَّ السَّعیدِ مَن اَحَبَّ عَلیّاً فی حَیاتِهِ وَ بَعدَ مَوتِهِ؛ همانا سعادتمند کامل و خوشبخت حقیقی است که حضرت علی (ع) را در حیاتش و پس از وفاتش دوست بدارد (نهج الحیاة، ص ۴۸).
شرح حدیث
دوستی علی(ع) یعنی دوستی پیامبر(ص) و خدا
محبت امام علی علیه السلام در طول محبت خدا و حضرت رسول(ص) قرار دارد. این مودت هم در دنیا کارساز است هم در آخرت که نتیجه آن به اصلاح رفتار منتهی می شود.
مگر می شود کسی علی علیه السلام را دوست بدارد و به راه جز او برود؟ مگر پذیرفتنی است کسی مدعی محبت او باشد، اما در اعمال خود شباهتی به مولا و محبوب خود نداشته باشد؟ دوستی، انسان را به همرنگی و همسویی می کشاند و دوستدار علی علیه السلام صالح و متقی و خداترس خواهد بود؛ چرا که از مولایش در این گونه کارها تبعیت می کند و این همان سعادت و کامیابی است که در حدیث آمده است.
آنان که در زمان او بودند و او را از نزدیک می دیدند و فضایل او را می شناختند، دوستش داشتند.
امروز که حضرت علی علیه السلام در میان ما نیست، سخنان و سیره و رفتارش برای ما معلوم است و ما از راه کتب و روایات و منابع موجود، جلوه های خدایی آن امام را می شناسیم و به او مهر می ورزیم.
دوستدار علی علیه السلام دوستدار حق و عدل و فضیلت است و چنین محبتی برای انسان سعادت به ارمغان می آورد.
دید و بازدید با اقوام، آشنایان و دوستان از جمله رفتارهای زیبای ما ایرانیان است که در تعابیر دینی از آن با عنوان «صله رحم» یاد شده است. در آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع)، تأکید بسیاری به اهتمام این امر شده است. 30 آذرماه مصادف با آخرین شب از پاییز سال و شب یلداست. این شب، بهانه ای است تا بار دیگر به توصیه های اهل بیت (ع) جامه عمل بپوشانیم که اهتمام به صله رحم، خوشرویی، پرهیز از اسراف و ... از جمله آنهاست.
یکی از مسائلی که در قرآن و روایات بر آن بسیار تأکید شده است، پرداختن به مقوله ای چون «صله رحم» است. اهمیت توجه به این مسئله به حدی است که در روایات معصومین(ع) در کنار تمام فواید و ثمرات، برای عدم توجه به آن نیز پیامدهایی بیان شده است. شب یلدا، بهانه ای برای عمل به این سفارش الهی است.
خداوند در آیات بی شماری به بندگان خود سفارش می کند خویشاوندان و نزدیکان خود را فراموش نکرده و همواره جویای احوال آنها باشند و آنان را از قطع رحم و رسیدگی نکردن به خویشان نیز برحذر می دارد: «وَالَّذِینَ یَصِلُونَ مَآ أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ وَیَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یَخَافُونَ سُوءَ الْحِسَابِ».(سوره رعد/ آیه۲۱) و (خردمندان) کسانى هستند که آنچه را خداوند به پیوند با آن فرمان داده پیوند مى دهند و در برابر پروردگارشان (به خاطر شناختى که دارند خشوع و) خشیت دارند و از سختى حساب مى ترسد.
در اهمیت صله رحم همین بس که خداوند در آیه اول سوره نساء آن را در کنار ذکر خود قرار داده است «وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ»، و از خدایى که به [نام] او از همدیگر درخواست مى کنید، پروا کنید و با خویشاوندان قطع رابطه نکنید.
اهمیت صله رحم تا آنجاست که پیامبر اسلام (ص) مى فرماید: «صِلَهُ الرَّحِمِ تَعمُرُ الدِّیارَ وَ تَزیدُ فى الأعمارِ وَ اِن کانَ اَهلُها غَیرَ اَخیارٍ» پیوند با خویشاوندان شهرها را آباد مى سازد و بر عمرها مى افزاید هر چند انجام دهندگان آن از نیکان هم نباشند». (امالى(طوسى) ص ۴۸۱)
امام رضا (ع) فرمودند: مردی صله کند و از عمرش سه سال مانده باشد، خدا آن را ۳۰ سال سازد، خدا هر چه خواهد کند.(منبع: اصول کافی جلد ۴،ص ۴۴۵)
خداوند در سوره محمد (ص) آیه ۲۲ و ۲۳ مى فرمایند: «فَهَلْ عَسَیْتُمْ إِنْ تَوَلَّیْتُمْ أَنْ تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَکُمْ/ أُولَئِکَ الَّذِینَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ…؛ پس (ای منافقان!) اگر روی گرداندید، آیا جز این انتظار می رود که در زمین تباهی و قطع رحم کنید؟ اینان کسانی هستند که خدا لعنتشان کرده است.
دور هم نشینی مردم و ارتقای سنت حسنه دید و بازدید و تقویت صله رحم در میان یکدیگر هزاران آثار و برکات را در تقویت فرهنگ عمومی و ارتقای رشد و تعالی جامعه فراهم و فرهنگ زندگی را مردم را اصلاح می کند.
متأسفانه در سال های اخیر تمرکز برگزاری شب یلدا، فارغ از آموزه های معرفتی اصیل تعریف می شود، در حالی که شکل گیری و استمرار زندگی شب یلدا، در نوع خود بسیار کارآمد و توانمند است. شب یلدا بهانه ای برای پویایی زندگی اجتماعی، کمک به یکدیگر و خروج از فضای توهم برانگیز شبکه های مجازی و ورود واقعی به فضای حقیقی جامعه است که در نهایت ارتقای پویایی فرهنگ جامعه را به همراه خواهد داشت.
اسلام هم، تحکیم پیوندهای خویشاوندی و استحکام روابط خانوادگی را به شدت مورد تأکید و توجه قرار داده و «صله رحم» را به عنوان یک ارزش الهی واجب کرده است. صله رحم از مهم ترین کارکردهای شب یلدا به شمار می رود.
همزمان با سالروز تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، نخستین نشست شورای فرهنگی منطقه 2 صنعت نفت کشور شامل استان های فارس، اصفهان و یزد به میزبانی شرکت گاز استان فارس، 19 آذر امسال برگزار شد.
این نشست با حضورحجت الاسلام والمسلمین لطف الله دژکام، آیت الله ماینده، ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، علی زمانی، دبیرعالی شورای فرهنگی وزارت نفت، علی اکبر میدانشاهی مدیرعامل شرکت گاز استان فارس،رئیس شورای فرهنگی منطقه 2 صنعت نفت کشور و مدیران ارشد صنعت نفت استان های فارس، اصفهان و یزد برگزار شد.
دبیرشورای عالی فرهنگی وزارت نفت دراین نشست ضمن تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام فاطمیه و شهادت جمعی ازهموطنان درحادثه حرم مطهر شاهچراغ (ع) گفت: زندگی کوتاه و سراسر خیر و برکت حضرت فاطمه الزهرا «س» را الگوی فاخری برای جامعه اسلامی است.
علی زمانی افزود: سبک زندگی بانوی بزرگ اسلام در زمینه های مختلفی نظیر زندگی مشترک و پرورش فرزندان دارای فرازهای ارزشمندی برای جهان تشیع است که با رهجویی از آن می توان به سعادتمندی دست یافت.
وی بااشاره به بیانات مقام معظم رهبری در اهمیت فرهنگ و مبانی آن تصریح کرد: ایشان از اهمیت مبانی فرهنگی به مثابه هوایی که تنفس می کنیم، یاد می کنند و این امر رسالت خطیری را بر دوش ما می گذارد. دبیرشورای عالی فرهنگی وزارت نفت گفت: برنامه ریزی برای توسعه فعالیت های فرهنگی در همه زوایای زندگی اعم از خانواده و محیط کار، چراغ راهی برای تعالی و افزایش بهره وری است.
زمانی با تقدیر از مصوبه هایی که در حوزه های فرهنگی و رفاهی در وزارت نفت اجرایی شده است، افزود: در سال های گذشته بخشنامه های صرفه جویی ضربه های زیادی به فعالیت های فرهنگی وارد کرد و اکنون در مجموعه وزارت نفت با مساعدت وزیر نفت ومدیران ارشد این مجموعه، شاهد احیای فعالیت های فرهنگی هستیم که امیدواریم با هم افزایی همه ارکان مجموعه، به اهداف عالی دست یابیم.
دبیرعالی شورای فرهنگی وزارت نفت باتاکید بر این موضوع که فعالیت های فرهنگی در فرع مسئولیت ها قرار نمی گیرد، گفت: در مجموعه وزارت نفت ساختارهای فرهنگی زیادی نظیر شورای امر به معروف و نهی از منکر، ستاد اقامه نماز، کارگروه عفاف و حجاب، ستاد صیانت از حقوق شهروندی، امور زنان و خانواده و ایستگاه های فرهنگی فعال هستند که برای هر یک از آنها مسئولیت های مختلفی تعریف شده است و باید به مراجع بالادستی پاسخگو باشند.
زمانی گفت: بزرگی مجموعه صنعت نفت با زیرمجموعه های آن به اندازه یک کشور است و باید به وسعت این حوزه، برنامه های فرهنگی را متناسب با مولفه های بومی در هر منطقه را تدارک دید.
این مقام مسئول با تاکید بر این موضوع که جهاد تبیین در مسیر گام دوم انقلاب راهگشای بسیاری از مسائل و دغدغه های امروز کشور است، افزود: رهبر معظم انقلاب با نگاهی عمیق نسبت به شناسایی و هشدار وقوع بحران ها اقدام کردند و عمل به فرامین ایشان زمینه ساز سعادتمندی کشور خواهد بود.
دبیرعالی شورای فرهنگی شرکت نفت با تقدیر از مجاهدت های کارکنان حوزه نفت و گاز در جهت مقابله با تحریم ها گفت: امروزه ایران اسلامی به عنوان یکی از قطب های صنعتی در حوزه تولید و خودکفایی شناخته می شود و این پیشرفت های چشمگیر باید در مقیاس وسیع تری رسانه ای شوند.
گاهی هم انسان، در باب وحدت حوزه و دانشگاه، بعضی تعبیرها و تفسیرهای غیردقیق از گوشه و کنار می شنود که اصلاً مورد نظر نیست. فرض بفرمایید وقتی ما از وحدت حوزه و دانشگاه می گوییم، معنایش این باشد که همه دانشکده های ما - دانشکده های گوناگون علمی - در حوزه تشکیل شود! نه؛ مقصود این نیست. دانشکده در جای خودش تشکیل شود، حوزه هم در مرکز جغرافیایی و خارجی خودش. معنای وحدت این نیست که این آن جا برود و آن این جا بیاید و همه با هم در یک فضا و زیر یک سقف زندگی کنند. این، برداشت ساده ای از یک قضیه پیچیده و مهم است. یا فرضاً نباید کسانی خیال کنند که وقتی ما از وحدت حوزه و دانشگاه صحبت می کنیم، یعنی روش های حوزه 100 درصد به دانشگاه بیاید؛ نه. البته بعضی از روش های حوزه، روش های بسیار خوبی است و باید دانشگاه ها آنها را یاد بگیرند. همان طور که ما در حوزه، بعضی روش های تحقیق را از دانشگاه یاد می گیریم.
علی اى حال، اگر در هر محیط درسی بعضی از روش های حوزه را بیاموزند، خوب است. ضمناً این حرف به معنای آن نیست که هر روشِ درسی حوزه خوب است. ما به بعضی از روش های درسی در حوزه ایراد می گیریم؛ همان طور که خود حوزه ای ها هم همیشه ایراد می گیرند. منظور این نیست که هر چه حوزه دارد، یکسره در دانشگاه بیاورند. البته هر روش خوبی در حوزه است، در دانشگاه آن را یاد بگیرند و هر روش خوبی هم که در دانشگاه است، در حوزه آن را بیاموزند. روش های سنتی و روش های وارداتىِ خوب، همدیگر را کامل کنند؛ چون ما با هر وارداتی که بد نیستیم. ما در استفاده از محصول فکر و عقل و تجربه ی بیگانگان، معتقد به گزینشیم؛ یعنی هر چه را که لازم داشتیم و برای ما خوب بود، گزینش می کنیم و برمی داریم. ما با چه مخالفیم؟ با این مخالفیم که خارجی ها هر روشی را که خودشان می خواهند به ملت ما تزریق کنند؛ یعنی آنها گزینش کنند و به ما بدهند. ما با این مخالفیم.
27 آذر 1373
سرمربی برزیلی صنعت نفت آبادان :
آرش جعفری تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در این فصل، روزهای پرچالشی را پشت سر گذراند. نتایج دور از انتظار تعویض 3 مربی، حضور در قعر جدول و مشکلات ریز و درشتی که باعث شد این تیم مانند فصل های قبل نتواند موفق عمل کند. صنعت نفت آبادان پس از تساوی یک بریک برابر پیکان در خانه، راهی تعطیلات لیگ شد؛ تعطیلی که از همان روزهای نخست آن زمزمه های تغییر مجدد در رأس کادر فنی این تیم به گوش می رسید و خیلی زود نیز فیروز کریمی پس از حضور کوتاه و البته عدم کسب نتایج لازم، از سمتش استعفا کرد تا مدیران باشگاه در دومین انتخاب سرمربی، ناکام مانده باشند.
نفتی های آبادان پیش از کریمی با رضا پرکاس قرارداد بستند و درواقع فصل را با او شروع کردند که او را هم به دلیل نتایج ضعیف کنار گذاشتند.
مدیران باشگاه صنعت نفت آبادان، دوباره به بررسی گزینه های داخلی و خارجی پرداختند که این بار قرعه به اسم ادسون تاوارس، سرمربی سابق سپاهان افتاد. مربی که حضورش در ایران و بعد هم عقد قرارداد رسمی با وی، با چالش هایی همراه بود؛ البته در این مدت که تیم سرمربی نداشت، بازیکنان زیر نظر دستیاران سابق فیروز کریمی تمرین می کردند و حتی در یک بازی دوستانه به مصاف امیدهای باشگاه رفتند.
درنهایت، سوم آذر بود که تاوارس وارد آبادان شد؛ اما انجام یکسری کارهای اداری برای بستن قرارداد با این مربی برزیلی باعث شد که او ۱۴ آذرماه رسماً سرمربی برزیلی های ایران شود.
صنعت نفت آبادان با 6 امتیاز در رتبه شانزدهم جدول قرار دارد و همین مسأله وظیفه سرمربی برزیلی نفت را سنگین تر و دشوارتر می کند؛ چون باید برای بقا، این تیم را از قعر جدول جدا کند.
سرمربی جدید صنعت نفت آبادان هیچ قولی نداده و این طبیعی و منطقی است؛ اما درعین حال گفته که تلاش می کند تا صنعت نفت به روزهای خوب برگردد. او با بیان اینکه یک مربی هیچ وقت معجزه نمی کند، گفت: به طور شخصی و انفرادی، کسی معجزه نمی کند و با وحدت و تلاش مضاعف است که می توان کار کرد و به هدف رسید.
ادسون تاوارس برزیلی در اولین حضور رسمی خود در تمرین تیم صنعت نفت آبادان، درحرکتی جالب در مواجهه با بازیکنان گفت: «سلام علیکم؛ تمرین را دیدم و خیلی خوب بود.» این حرکت او باعث ایجاد روحیه تیمی و نزدیکی و صمیمیت با بازیکنان شد و حالا همه می دانند که این مربی آمده تا تیمش را برای پیروزی و بقا به میدان ببرد.
تاوارس در ادامه از مربیان قبلی تیم تشکر کرد و گفت: جوی که در آن حضور دارم، خیلی خوب است و سطح بازیکنان را بسیار بالا می بینم. مهم این است که سطح تیم پایین نباشد. از مربیان قبلی هم که از تیم حمایت داشته اند، قدردانی می کنم.
سرمربی جدید تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در خصوص وضعیت این تیم و اینکه صنعت نفت در لیگ برتر باقی می ماند، گفت: شرایط خوبی در جدول نداریم و متأسفانه آخر هستیم؛ البته فوتبال این طوری نیست. گاهی تیمی که در قعر جدول است، خیلی خوب می دود تا شرایط را تغییر دهد و درنهایت نتیجه خوب کسب می کند. پس می توانیم امتیازات لازم را جمع کنیم و جشن بگیریم .باید تصمیم بگیریم و همت کنیم و با تمرین بیشتر و دقت لازم در بازی ها و کسب نتایج لازم به جدول برگردیم و به رتبه های بالاتر برسیم.
تاوارس برزیلی در پاسخ به این پرسش که آیا قول می دهد صنعت نفت را از سقوط نجات دهد؟ گفت: مربی هیچ وقت معجزه نمی کند. به طور شخصی و انفرادی هم کسی معجزه نمی کند؛ اما با وحدت و کار و تلاش بیشتر می توان نتیجه لازم را گرفت. باید باهم باشیم تا کارهای مهم انجام دهیم. زمانی که ژاپن را ترک کردم و به بزرگ ترین تیم در اندونزی رفتم، آن تیم در سال ۲۰۱۸ قهرمان شده بود و در سال ۲۰۱۹ یک امتیاز با تیم قعر جدولی فاصله داشت؛ اما در ادامه از ۱۵ بازی با تیم اندونزی به ۱۱برد متوالی رسیدیم. فکر می کنید این موفقیت، کار من بود؟ خیر، کار من نبود؛ بلکه بازیکنان بودند که این پیروزی را رقم زدند.
تاوارس با این صحبت های انگیزشی به بازیکنانش اعتمادبه نفس داد و همین مسأله باعث شد بازیکنان صنعت نفت خودشان را باور کنند؛ اما درعین حال گفت که از آنها کار و تلاش بیشتر می خواهد.
او در ادامه گفت: تاریخ نشان خواهد داد که آبادان در سال ۲۰۲۲ انتهای جدول قرارگرفته یا سال خوبی داشته است؟ پس اینکه خوشحال باشیم یا گریان، به خودمان بستگی دارد و باید دو برابر تلاش کنیم. زمان ریکاوری نداریم و از این به بعد، هر بازی، برای ما یک فینال است. من روی همه شما بازیکنان حساب می کنم. می خواهیم هواداران را خوشحال کنیم، پس برای پیروزی در بازی، به میدان می رویم.
همایش کوهپیمایی خانوادگی کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- منطقه غرب به مناسبت گرامیداشت هفته بسیج با حضور مدیر، فرمانده پایگاه بسیج شهید قمری و جمعی از کارکنان و خانواده های آنان برگزار شد.
این کوهپیمایی با هدف ترویج امر مهم ورزش و تحرک بدنی و ایجاد روحیه نشاط و شادابی میان کارکنان و خانواده های آنان و با تاکید بر افزایش مشارکت در فعالیت های ورزشی، با رعایت دستورالعمل های بهداشتی برگزار شد.
نادر سلحشور، مدیر منطقه غرب در خصوص این همایش گفت: تشویق افراد به ورزش مفرح کوهنوردی و فرهنگ سازی برای ورزش و همچنین مسائل معنوی از جمله زیارت قبور شهدا از اهداف این برنامه بود.
وی در ادامه افزود: ترویج تفکر پررنگ کردن نقش خانواده ها در مشارکت های اجتماعی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بر اساس این گزارش، کارکنان و خانواده هایشان در فضایی شاد و صمیمی،کنار یکدیگر جمع شدند و مسیر میدان پدر تا مزار شهدای گمنام را که بر بلندای کوه زیبای طاق بستان آرمیده اند، پیمودند و با نثار گل، همچنین قرائت فاتحه، یاد و خاطره آنان را گرامی داشتند.
در پایان این کوهپیمایی که به همت پایگاه مقاومت بسیج شهید پرویز قمری و مشارکت امور ورزش منطقه غرب صورت گرفت، به شرکت کنندگان جوایز نقدی اهدا شد.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان موفق شد در دیداری حساس از هفته نهم لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران در خانه و ورزشگاه اختصاصی خود، برابرتیم بسکتبال تیروژ حیات کردستان، صاحب پیروزی شود تا نیم فصل نخست این رقابت ها را با پیروزی به پایان ببرد و همچنان در جمع مدعیان قهرمانی باقی بماند.
در این مسابقه، پالایش نفت آبادان باهدایت مدینه آلبوعلی با نتیجه قاطع ۷۱ بر ۵۸ برابر تیم بسکتبال تیروژ حیات کردستان پیروز شد.
پالایش نفت آبادان در هر4 کوارتر بازی، تیم برتر میدان بود و با پیروزی مسابقه را به پایان برد.
زهرا حق جو، فوروارد تیم نفت آبادان با ۱۸ امتیاز و ۱۰ریباند در این مسابقه دبل دبل کرد. شیدا شجاعی، دیگر ستاره نفت بود که ۱۷ امتیاز، ۹ ریباند و ۶ توپ ربایی را به ثبت رساند.
سحر نجفی و انیس مرادی ۸، الناز سیاهی ۶، آناهیس خداوردیان، همچنین سارا حسینی ۵ و مهسا تقی زاده ۴ امتیاز برای نفت به دست آوردند.
لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران در فصل ۱۴۰۱ با حضور ۱۰ تیم به صورت رفت و برگشت برگزار می شود و پالایش نفت آبادان که در رتبه دوم جدول جا دارد، از مدعیان قهرمانی این دوره از رقابت ها به شمار می رود.
تیم تیراندازی تپانچه بادی آقایان باشگاه ملی حفاری ایران، قهرمان لیگ دسته یک باشگاه های ایران شد و به لیگ برتر صعود کرد.
درهفته پایانی لیگ دسته یک تیراندازی باشگاه های کشور، تیم تیراندازی تپانچه بادی آقایان باشگاه ملی حفاری ایران با شرکت در مسابقه پایانی لیگ دسته اول کشور در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی، به مصاف تیم غدیر ناجا تهران رفت که در پایان موفق شد با شکست این تیم وکسب مقام قهرمانی، جواز حضور در مسابقات فصل آینده لیگ برتر را به خود اختصاص دهد. باشگاه ملی حفاری ایران در این مسابقه با در اختیار داشتن مهدی امیری، وحید گل خندان، میلاد اوصیالقب و امیرمحمد ابراهیمی نژاد حاضر شد.
فتح الله دلفانی خان به عنوان مربی و سپیدار بختیاری و سیدناصر حسینی به عنوان سرپرست، این تیم را در مسابقات همراهی کردند.
سرمربی تیم تیر اندازی ملی حفاری:
آرش جعفری تیم تیر اندازی ملی حفاری در دو بخش تپانچه و تفنگ در لیگ دسته یک تیراندازی باشگاه های ایران درفصل جاری، خوش درخشید وموفق شد درهر دو بخش قهرمان این دوره از رقا بت ها شود وبا اقتداربه لیگ برتر صعود کند. با فتح الله دلفانی سرمربی تیم تیراندازی ملی حفاری درباره وضعیت این تیم در طول مسابقات برنامه ها برای سال بعد وحضور درلیگ برترگفت وگویی داشته ا یم که می خوانید.
امسال ما در دو بخش تفنگ و تپانچه شرکت داشتیم که درهردو موفق شدیم با درخشش بچه ها قهرمان شویم.ابتدا دربخش تفنگ زودتر ازهفته پایانی قهرمان شدیم وبه لیگ برترصعود کردیم و درمسابقات تپانچه نیزکه در دو گروه برگزار می شد، موفق شدیم در گروه خودمان اول شویم وبا تیم اول گروه دوم مسابقه دهیم؛باشکست دادن آنها در روزپایانی توانستیم هم قهرمان لیگ شویم و هم به لیگ برتر صعود کنیم.
بازیکنان ما در هر دو رشته تفنگ و تپانچه پتانسیل بسیارخوبی دارند.بیشتر تیم ما از بچه های بومی بودند و فقط یک ملی پوش داشتیم؛ آن هم در رشته تپانچه ولی مهم این بود که همه به خوبی تمرین کردند و درمسابقات نیز نهایت تلاش خود راداشتند. درطول مسابقات چند اردوی آمادگی داشتیم و به جزاین،درسالن قدس اهواز هم تمرین می کردیم. فکر می کنم قهرمانی کمترین دستاورد این بچه ها بود.
سطح مسابقات بسیاربالا ورقابت تیم ها هم خیلی به هم نزدیک بود.همه آمده بودند تا صعود کنند.در بعضی مسابقات با اختلاف کم پیروز می شدیم؛ برای همین باید بگویم فصل سختی راپشت سر گذاشتیم.
بله. دوبازیکن شرکتی داشتیم.یک بازیکن درتیم تپانچه ویک بازیکن هم در تیم تنفگ داشتیم که هردوازبازیکنان خوب مابودند.این راهم اضافه کنم درهرتیم،6 بازیکن و یا به قول معروف، تیرانداز داشتیم.
مسابقات درلیگ برتر خیلی سخت تراست. برای موفقیت در لیگ برتر باید از همین الان برنامه ریزی کنیم. به مدیرعامل باشگاه، آقای محمد نیا گفته ام برای موفقیت باید ازالان با یک برنامه خوب شروع کنیم.تا شروع مسابقات 5 ماه فرصت داریم.ابتداباید تیم خوبی راتشکیل دهیم و بعد هم چند اردو آماده سازی برگزارکنیم.ازسوی دیگر،عقیده دارم باید یک فراخوان بگذاریم تا از میان بومی ها و شرکتی ها، بهترین هارا انتخاب کنیم وبا سرمایه گذاری روی آنها، یک تیم پشتیبان قوی درست کنیم.اگر درلیگ برتر تیم خوب نداشته باشیم موفق نمی شویم اما اگر دراین 5 ماه تیم خوبی ببندیم و تمرینات خوبی هم داشته باشیم، می توانیم حتی قهرمان شویم.
بله.فکر می کنم برای قوی ترشدن باید یک تیراندازجدید درهر دو تیم تفنگ و تپانچه جذب کنیم.الان درتیم 3 نفره اصلی 10نمره نسبت به لیگ برترعقب هستیم. برای جبران این 10 نمره باید یک نفرخوب جذب کنیم.
طی این مدت، تیراندازان خوبی درنفت دیدم.چه درملی حفاری چه در شرکت ملی نفت.به جرات می گویم برای بهترشدن وداشتن تیمی خوب ازمیان شرکتی ها، یک برنامه ریزی درست می خواهیم.این نفرات باید آموزش خوب ببینند ودر ادامه نفرات مستعد را ازمیان آنها انتخاب کنیم تا ابتدا درمسابقات المپیاد سراسری نفت شرکت کنند و بعد از دل این قهرمانان، بهترین ها را برای تیم قهرمانی در لیگ انتخاب کنیم.این بهترین سرمایه گذاری برای داشتن یک تیم خوب در لیگ است.
ممنون از شما که به ورزش تیراندازی بها می دهید. از آقای محمد نیا به این خاطر که از تیم به خوبی حمایت کرده اند، تشکر ویژه دارم.همچنین از آقایان ناصرحسینی وسپیداربختیاری،سرپرستان دو تیم هم که به من درکسب این موفقیت کمک کردند، تشکرمی کنم.
گروه کوهنوردی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه غرب قله 2646 متری شاه نشین اراک را با موفقیت فتح کردند.
5 نفر از کوهنوردان منطقه با هماهنگی و برنامه ریزی های لازم برای صعود سراسری شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به قله شاه نشین استان اراک به ارتفاع 2646 متر از سطح دریا اعزام شدند. لازم به ذکر است، این گروه کوهنوردی در قالب دو گروه از کارکنان و همسران کارکنان، توانستند با موفقیت این قله را فتح کنند. در گروه آقایان نادر سلحشور، مدیر منطقه ؛ سید امیرحسین حسینی از واحد حراست و یزدان زنگیوندی از واحد ترابری و در گروه بانوان فاطمه طیبی و توران باجلانی، افرادی بودند که در بین کوهنوردان اعزامی توانستند در شرایط سرد آب و هوایی، به این قله صعود کنند.
قله شاه نشین، یکی از قلل رشته کوه های البرز مرکزی محسوب می شود و به عنوان دومین قله بلند خط الراس توچال از شرق به گردنه شهرستانک و قله توچال و از غرب به امامزاده داوود ختم می شود. قله شاه نشین از مسیرهای امامزاده داوود، شهرستانک، توچال، درکه و قله پلنگ چال قابل صعود است.
این صعود سراسری به میزبانی پالایشگاه شازند اراک برگزار شد.
مسابقات تیر اندازی سراسری کارکنان زیر 44 سال و کمتر شرکت ملی پالایش و پخش که با شناخت نفرات برتر به کار خود پایان داد. در این دوره از مسابقات که به میزبانی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان برگزار شد، درپایان تیم های تیراندازی شرکت های ملی پخش مقام اول، خطوط لوله و مخابرات مقام دوم و پالایش نفت اصفهان مقام سوم را کسب کردند و تیم پالایش نفت شازند موفق به دریافت کاپ اخلاق شد. در بخش انفرادی مسابقات رشته تپانچه آقایان: مهدی بریمانی از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفر اول، بهروز زمانی از شرکت ملی پخش نفر دوم، عباس ابوالحسنی از پالایشگاه اراک و احمد نوروزی از شرکت ملی پخش به طور مشترک به عنوان نفر سوم معرفی شدند. در بخش انفرادی مسابقات رشته تفنگ آقایان: علی محمدی از پالایشگاه اصفهان نفر اول، محسن رضایی از پالایشگاه بندرعباس نفر دوم، محمد مهران مغزی از پالایشگاه اصفهان و آق اویلی محلی از خطوط لوله و مخابرات به طور مشترک نفر سوم شدند. گفتنی است، در مراسم اختتامیه که با حضور مسؤول ورزش های قهرمانی امور ورزش شرکت ملی پالایش و پخش، مسؤول ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات و مدیر و برخی مسؤولان منطقه برگزار شد، از مقام آوران تجلیل به عمل آمد.
هفته سیزدهم سوپر لیگ فوتسال زنان با برتری تیم های فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان بر تیم هیأت فوتبال نطنز و ملی حفاری اهواز برابر رایزکو صفادشت همراه شد تا هفته خوبی برای نمایندگان نفت رقم خورده باشد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در نطنز، مهمان تیم هیأت فوتسال این شهر بود که موفق شد حریف خود را بعد از سه هفته بدون برد شکست دهد تا از بحران عبور کرده باشد و دوباره در جمع مدعیان قهرمانی قرار بگیرد. شاگردان پریسا امامی زاده در نطنز موفق شدند حریف خود را با نتیجه دو بر یک شکست دهند. همانطور که گفتیم، پیروزی برابر هیأت نطنز، پایان دادن به سه هفته بدون پیروزی برای آبادان بود. حاصل این افت سنگین، از دست دادن صدر جدول برای نفت بود. پالایش نفت آبادان با این سه امتیاز حیاتی، توانست فاصله خود را با دو مدعی دیگر یعنی پیکان و نصر امید البرز حفظ کند. در بازی مقابل هیأت نطنز، سهیلا ملمولی و فهیمه زارعی برای نفت گلزنی کردند؛ گرچه تیم پریسا امامی موقعیت های پرشماری را برای گلزنی از دست داد. پالایش نفت آبادان با 28 امتیاز در رتبه سوم جدول قرار دارد. در دیگر دیدار این هفته، تیم فوتسال بانوان ملی حفاری که به صفادشت رفته بود، موفق شد در یک بازی سخت و سنگین و پرگل با نتیجه نزدیک 5 بر4 میزبان خود را شکست دهد تا به اوضاع خود در جدول سروسامان دهد. سحر پاپی ۲ گل و الهام عنافچه ۲ گل برای حفاری به ثمر رساندند و فاطمه پاپی در شادی گلزنی خواهرش شریک شد تا حفاری سه امتیاز را البته بسختی به دست بیاورد. حفاری نیز که فصلی سخت و پیچیده را پشت سر می گذارد با پیروزی شیرین دراین بازی ۱۱ امتیازی شد و با توجه به شکست هیات نطنز برابر پالایش نفت آبادان، به رده ششم صعود کرد. سوپر لیگ فوتسال زنان باشگاه های کشور با حضور ۸ تیم در سه دور و به روش دوره ای برگزار می شود.
گاز ایلام رفته رفته به صدر نزدیک می شود
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام، در دیداری خارج از خانه که به اندازه 6 امتیاز ارزش داشت، موفق شد تیم ملوان را در انزلی شکست دهد تا به رتبه چهارم جدول صعود کند.
درهفته هفتم لیگ برترفوتبال بانوان باشگاه های ایران، تیم پالایش گاز ایلام موفق شد میزبان خود، ملوان بندر انزلی را شکست دهد.این دیدار در ورزشگاه تختی انزلی برگزار شد و شاگردان بیان محمودی توانستند با ارائه یک بازی برتر، حریف خود را با نتیجه دو بر صفرشکست دهند.
تیم پالایش گازایلام در نیمه دوم، روی ۲پاس خوب روژین تمرین، بازیکن ارزنده وجوان این تیم و گل های فوروارد خوب آن، سمیه خرمی، در دقایق ۴۹و۶۲ به برتری رسید.
سمیه خرمی با این دو گل، ۷ گله شد و در رده سوم گلزنان لیگ برتر قرار گرفت.
گفتنی است؛ این، یک بازی ۶ امتیازی برای دو تیم بود؛ زیرا ملوان و گاز ایلام دو تیم همسایه در رده های چهارم و پنجم جدول بودند و پیش ازاین مسابقه، ملوان ۲ امتیاز بیشتر از گازایلام داشت.
به این ترتیب، گاز ایلام با جبران این فاصله، یک امتیاز هم از ملوان پیش افتاد و با ۱۳ امتیاز به رده چهارم جدول صعود کرد و ملوان ۱۲ امتیازی را به رده پنجم فرستاد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات