اصلاح آیین نامه فروش نفت به اشخاص معرفیشده از سوی دستگاههای اجرایی
افزایش مصرف گازبخشهای خانگی و تجاری معادل ۲ فازپارس جنوبی
واگویه هایی در پس پوشش سبـــز شمال
از تسهیلات ارزان قیمت بانکی برای کارکنان تا پرداخت سهم یارانه ها
سهم 86 درصدی کارکنان سکوها و مناطق عملیاتی از ایثارگری
جـان تازه در کالبد نــاوگان سوخت
تلاش برای افزایش سهم در بازار محصولات پایین دستی
همه مزاياي اکوسيستمي استارتآپي
فعالیت دکلهای حفاری در گستره ۱۳ استان کشور
جمعآوری روزانه ۱۱۷ میلیون فوت مکعب گازهای همراه میدانهای نرگسی و گچساران
درسهایی از بازار نفت در سال 2022
حکمتهای فـاطمی مانع اختلاف (بخش سوم)
میخواهیم جزو 4 تیم برتر ایران باشیم
اصلاح آیین نامه فروش نفت به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی
هیات دولت با اصلاح آیین نامه اجرایی مربوط به فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی موافقت کرد.
هیات وزیران در نشستی که به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد، با اصلاح آیین نامه اجرایی مربوط به فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی موافقت کرد.
بر این اساس دولت به پیشنهاد معاونت حقوقی رئیس جمهوری و به منظور رفع مغایرت قانونی اعلام شده از سوی مجلس شورای اسلامی در خصوص آیین نامه اجرایی جزء (۱) بند (ز) تبصره (۱۹) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی آن را اصلاح کرد.
سازمان برنامه و بودجه کشور نیز مکلف است درخواست های دریافتی از دستگاه مشمول مبنی بر اعتبار مورد نیاز بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور را بررسی و پس از تأیید با رعایت ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه کشور، نسبت به تخصیص اعتبار در سقف منابع بند (ب) تبصره (۱) قانون و تخصیص هم زمان از محل اعتبارات مصوب قانون با احتساب سهم دولت، صندوق توسعه ملی و شرکت نفت اقدام و مراتب را به شرکت نفت و وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) اعلام کند.
همچنین دستگاه مشمول یا شرکت های بازرگانی نفتی، به هیچ وجه مجاز به ارائه تخفیف قیمت فروش در مقصد به هیچ شخصی، بیش از آنچه با شرکت نفت توافق کرده اند، نیستند و در صورت احراز این امر برای شرکت نفت، ادامه همکاری با آن اشخاص معرفی شده، متوقف خواهد شد.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت:
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت گفت: قطع گاز کارخانه ها به هیچ عنوان صحت ندارد، بلکه گاز تحویلی به آنها کاهش یافته است. سیف الله امیری با اشاره به مطالب عنوان شده از سوی دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان و قطع گاز ۵۴کارخانه سیمان گفت: قطع گاز کارخانه ها به هیچ عنوان صحت ندارد، بلکه گاز تحویلی به آنها کاهش یافته است و در مجموع روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز تحویل کارخانه های سیمان می شود. امیری گفت: با وجود کاهش گاز تحویلی به کارخانه های سیمان، با تحویل سوخت دوم (مازوت) برنامه های تولید به قوت خود باقی است و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با مثبت ارزیابی کردن راه اندازی پالایشگاه های فراسرزمینی، این مهم را یکی از راهکارهای تسهیل در فروش نفت دانست. موسی موسوی به مزیت های ورود ایران به بحث پالایشگاه های فراسرزمینی اشاره و اظهار کرد: یکی از این مزیت ها آسان سازی فرآیند فروش نفت است، همچنین کشورهایی که در مقابل نظام استکبار مقاومت کرده اند و موضعی یکسان در مقابل این قدرت ها داشتند، با تأسیس پالایشگاه در قالب همکاری دوجانبه می توانند از ظرفیت های یکدیگر استفاده کنند. وی گفت: پالایشگاه های فراسرزمینی و انتقال خدمات فنی و مهندسی از طریق حامل های انرژی، بهترین وسیله برای هم افزایی میان کشورهای مختلف است، به این وسیله کشورهایی که تحریم شده اند، می توانند با انسجام در کنار یکدیگر نفت و محصولات پتروشیمی خود را بفروشند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: پالایشگاه فراسرزمینی به بازسازی نقش ایران در بازارهای جهانی نفت منجر خواهد شد، زیرا با توجه به شرایط امروز جامعه جهانی می توانیم در بازار جهانی جایگاهی برای خود داشته باشیم و از ظرفیت کشورهای دوست استفاده کنیم.
موسوی اظهار کرد: البته هنوز در ابتدای راه هستیم و وزارت نفت تجربه های بیشتری در این زمینه به دست خواهد آورد و این مسئله به گسترش این قراردادها منجر خواهد شد. به این جهت که پالایشگاه ها درآمد ارزی بالایی دارند؛ بنابراین از ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی باید به عنوان یک سیاست در خنثی سازی تحریم ها استقبال کرد.
معاون نخست وزیر روسیه:
معاون نخست وزیر روسیه از احتمال کاهش 7 درصدی تولید نفت خام در واکنش به اعمال طرح سقف قیمتی خبر داد. الکساندر نواک به تلویزیون دولتی روسیه گفت: مسکو احتمال دارد در واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت خام و فرآورده های نفتی و پاسخ قاطع به کشورهای حامی این طرح، تولید نفت خود را در اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی ۵ تا ۷ درصد کاهش دهد. وی در تشریح جزئیات واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه گفت: کاهش تولید نفت روسیه می تواند به ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسد. معاون نخست وزیر روسیه گفت: با وجود تلاش های اروپا برای کاهش اتکا به نفت و گاز روسیه، جهان نیازمند صادرات انرژی روسیه است و مسکو هم به خریداران خود تنوع بخشیده است. نواک گفت: توسعه اقتصادی جهان بدون انرژی روسیه دشوار خواهد بود و کمبود گاز در اروپا فشارهایی را بر قیمت گاز و نفت تحمیل کرده است.
کشورهای عضو گروه هفت و استرالیا روز جمعه (۱۱ آذر) پس از غلبه بر مقاومت برخی اعضای اتحادیه اروپا به ویژه لهستان، بر سر تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای محموله های دریایی صادرات نفت خام روسیه به توافق رسیدند. طرح سقف قیمتی به اعضای اتحادیه اروپا اجازه می دهد محموله های دریایی نفت خام روسیه را با رعایت سقف قیمت ۶۰ دلاری وارد کنند، اما در صورت رعایت نشدن این سقف، خریداران نفت روسیه از خدمات شرکت های کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی برای حمل محموله های نفت این کشور منع می شوند.
نواک گفت: ما معتقدیم در شرایط کنونی، حتی ممکن است به جای هدایت سیاست فروش درباره طرح سقف قیمتی، ریسک تولید کمتر را بپذیریم. وی افزود: این رقم امروز ۶۰ دلار است، فردا می تواند رقم دیگری باشد و وابستگی این موضوع به بعضی از تصمیم های کشورهای غیردوست برای ما پذیرفتنی نیست.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه (یکم دی ماه) گفت: اوایل این هفته فرمانی درباره اقدام های مسکو در واکنش به سقف قیمت ها صادر خواهم کرد.
نواک گفت: این فرمان فروش نفت و فرآورده های نفتی را به کشورها و شرکت های حامی طرح سقف قیمت ممنوع می کند.
وی افزود: انتظار می رود تولید نفت روسیه امسال از رقم سالانه ۵۲۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵۳۵ میلیون تن (روزانه ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه) برسد، در حالی که تولید گاز طبیعی تا یک پنجم کاهش خواهد یافت و به ۶۷۱ میلیارد مترمکعب می رسد.
تحریم ها فروش نفت روسیه را با مشکل روبه رو کرده است و احتمال می رود صادرات نفت خام اورال از پایانه های دریای بالتیک در ماه دسامبر یک پنجم کاهش یابد.
نفت خام اورال در ماه دسامبر با تخفیف های بالاتری فروخته شد و هند به عنوان یکی از خریداران اصلی محموله ها را بسیار کمتر از سقف قیمت ۶۰ دلار خریده است.
نواک گفت: معتقد است این تخفیف به زودی تثبیت خواهد شد و روسیه بیشتر سال جاری میلادی را صرف آماده سازی برای مقابله با تحریم ها و واکنش به طرح سقف قیمتی کرده است.
وی ضمن ستایش اقدام های ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس)گفت: قیمت نفت در سال آینده میلادی بدون اینکه اتفاق های غیرقابل پیش بینی رخ دهد، در محدوده کنونی 70 تا 100 دلار برای هر بشکه باقی می ماند.
وزیر نفت اعلام کرد:
وزیرنفت اعلام کرد که مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری معادل ۲ فاز پارس جنوبی نسبت به زمان مشابه پارسال افزایش یافته است و ازمصوبه های خوبی برای افزایش رضایتمندی کارکنان صنعت نفت خبر داد.
جواد اوجی در بازدید از مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با اشاره به حضور دراین مرکز برای بررسی توزیع، عرضه و مصارف گاز و ارتباط زنده با پالایشگاه ها و سکوهای پارس جنوبی اظهار کرد: اکنون روزانه نزدیک به ۷۰۵میلیون مترمکعب در روز(حدود70 درصد گازکشور)ازحوزه پارس جنوبی برداشت می کنیم وآمادگی ۱۰۰ درصدی برای تأمین گاز با تدابیر اندیشیده شده و انجام تعمیرات اساسی درخطوط لوله، سکوهای برداشت گاز، پالایشگاه ها و ایستگاه های تقلیل فشار وجود دارد.
وزیرنفت با بیان اینکه مصرف گاز دربخش های خانگی و تجاری60میلیون مترمکعب در روز، معادل ۲ فاز پارس جنوبی نسبت به پارسال افزایش یافته است، تصریح کرد: ازهمه مردم می خواهیم برای بهینه سازی مصرف گاز تلاش کنند.
وی با اشاره به این که اقدام های خوبی برای تشویق مشترکان درخصوص مصرف گاز در نظرگرفته شده است، افزود: مشترکان با هریک درصد کاهش مصرف، مشمول سه درصد تخفیف گازبها می شوند واگرمشترکی نسبت به مصرف پارسال خود30درصد صرفه جویی داشته باشد، گازبهای رایگان خواهد داشت.
اوجی همچنین مردم را پوشیدن لباس های گرم و رعایت دمای رفاه ۱۸ - ۲۱ توصیه کرد.
وزیر نفت دراین بازدید درارتباط تلفنی با احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی ضمن خداقوت به همه کارکنان صنعت گاز و نفت و پارس جنوبی، برآمادگی حداکثری برای تأمین پایدار گاز تأکید کرد.
اوجی در ادامه با قدردانی ازسران قوای سه گانه اظهار کرد: مالیات کارکنان صنعت نفت مانند دیگرکارکنان دولت شد و از این بابت ازسران قوا تشکرمی کنیم و ان شاءالله انگیزه ای دو چندان در کارکنان به وجود می آید.
6 خوان اجرای ماده 10 طی شده است
اوجی درباره ماده 10 نیز گفت: تاکنون6 خوان طی شده و تنها گذرازخوان هفتم مانده است و ان شاءالله تأیید مسئولان ارشد نظام را می گیریم که سبب رضایتمندی همکاران شود.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت تشریح کرد:
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت با تشریح صفر تا صد اقدام های وزارت نفت برای اجرای قانون هوای پاک گفت: هم اکنون در همه کلانشهرهای کشور بنزین و گازوئیل یورو 4 و 5توزیع می شود.
مظاهر انصاری با بیان اینکه قانون هوای پاک برای کاهش آلودگی هوا تکالیف متعدد و متنوعی را به عهده دستگاه های مختلف از جمله وزارت نفت گذاشته است به شانا گفت: فارغ از اینکه اجرای بخش مهمی از این تکالیف به سرمایه گذاری کلان و منابع مالی گسترده نیاز دارد و صنعت نفت به دلیل تحریم ها با محدودیت های مالی روبه روست، با این حال وزارت نفت اقدام های پرشمار و مهمی را برای عمل به مفاد این قانون فراتر از محدودیت های اعمال شده انجام داده یا در حال انجام دارد.
وی ادامه داد: با وجود افزایش 8 درصدی مصرف سوخت معادل نیروگاه ها در پاییز 1401 نسبت به پاییز 1400 شاهد افزایش تحویل سوخت پاک گاز طبیعی به نیروگاه ها به میزان 23 میلیون مترمکعب در روز (معادل 14 درصد افزایش نسبت به پارسال) بوده ایم، از این رو مصرف سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره در نیروگاه ها چهارمیلیون لیتر در روز کاهش و به این ترتیب سهم سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره از 24 درصد در پاییز 1400 به 20درصد در پاییز 1401 کاهش یافته است. افزون بر این تحویل گاز به صنایع پتروشیمی در پاییز 1401 نسبت به پاییز 1400، معادل چهاردرصد افزایش یافته است.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت اظهارکرد: اجرای ماده 18 قانون هوای پاک، ارتقای کیفیت فرآورده های نفتی و سوخت تولیدی پالایشگاه های موجود و افزایش ظرفیت تولید سوخت با استاندارد یورو در وزارت نفت پیگیری شده است. در همین زمینه امسال پنج پروژه افزایش ظرفیت و کیفی سازی فرآورده ها در پالایشگاه های اصفهان، شیراز، لاوان، آبادان و تبریز در دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده است، یا به زودی به بهره برداری می رسد.
انصاری افزود: پاییز امسال طرح ارتقای کیفی پالایشگاه اصفهان با ظرفیت تولید 16 میلیون لیتر در روز نفت گاز(گازوئیل) با کیفیت یورو 5 به بهره برداری رسید و وارد مدار تولید شد که هنوز به صورت رسمی افتتاح نشده است.
وی با اشاره به بهره برداری از طرح تثبیت ونوسازی پالایشگاه آبادان در پاییز امسال که درنتیجه آن چهارمیلیون لیتر در روز ازتولید نفت کوره آن پالایشگاه کاسته وبا محصولات سبک با ارزش افزوده بیشترجایگزین شده است، تصریح کرد: این طرح یکی از بزرگ ترین پروژه های نوسازی به شمار می رود که با سرمایه گذاری خارجی اجرا شده است و فاز دوم آن نیر با هدف افزایش تولید فرآورده های با ارزش و کیفی در دستور کار قرار دارد.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت اظهارکرد: افزون بر این،مجموعه ای از طرح های دیگر ارتقای کیفی سوخت و فرآورده های نفتی تولیدی همچون ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی در 6پالایشگاه کشور نیز دردست پیگیری است، البته برای تسریع در اجرای این طرح ها، با توجه به اینکه سهامدار عمده این پالایشگاه ها وزارتخانه های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند، لازم است حداقل ۳۰ درصد ازسود عملیاتی سالانه این پالایشگاه ها به حساب اندوخته سرمایه ای منظور شود تا اجرای این طرح ها شتاب گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: اگر می خواهیم در مسیر کاهش خام فروشی و حرکت به سوی تکمیل زنجیره ارزش گام برداریم، مدیریت کلان نگر، راهبردی و اثربخش می تواند این اهداف را تحقق بخشد.
مرتضی شاهمیرزایی در دیداربا مدیران مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت که با حضور اعضای هیئت مدیره، مدیران و رؤسای شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد، با تأکید بر لزوم ارتقای سطح کمّی و کیفی عملکرد مدیران اظهار کرد: صنعت پتروشمی ایران با هدف تکمیل زنجیره ارزش طرح های متنوعی را در حال ساخت دارد که به ایجاد ارزش افزوده بیشتری در این صنعت پیشران منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه یک شرکت یا صنعت چابک، پویا و بزرگ نیازمند مدیران کارآمد و متخصص است، گفت: مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت می تواند با استفاده از ظرفیت های موجود، مدیرانی موفق را به صنعت نفت ایران وارد کند و الگویی تحول ساز برای تربیت و آموزش نسل جدید مدیران باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: امروز صنعت پتروشیمی در تار و پود تمام جوامع تنیده شده است و اگر می خواهیم در مسیر کاهش خام فروشی و حرکت به سوی تکمیل زنجیره ارزش گام برداریم، مدیریت کلان نگر، راهبردی و اثربخش می تواند این اهداف را تحقق بخشد.
وی تصریح کرد: توجه به شرکت های دانش بنیان و ساخت و بومی سازی دانش فنی و کاتالیست های صنعت پتروشیمی افزون بر تأمین نیاز داخل در بحث صادرات نیز دارای اهمیت ویژه ای است و امروز شاهد افزایش تقاضا برای خرید کاتالیست های ایرانی هستیم که این موضوع نشان دهنده وجود ظرفیت ها و دانش روز میان فعالان صنعت پتروشیمی ایران است.
با پایان تعمیرات اساسی کارخانه ان جی ال 1000
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به پایان تعمیرات اساسی ان جی ال 1000 اشاره کرد و گفت: با پایان این تعمیرات روزانه 10 میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه شد. علیرضا دانشی اعلام کرد: با پیگیری و تأکید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و تلاش های شبانه روزی کارکنان شرکت نفت و گاز آغاجاری و کمک های مجموعه مدیریت تعمیرات ستاد مناطق نفت خیز جنوب در 45 روز گذشته، تعمیرات اساسی کارخانه ان جی ال 1000 تکمیل و گاز از روز پنجم دی ماه وارد شبکه سراسری شد. وی با اشاره به اینکه این اقدام جهادی در کمترین زمان ممکن و در چهار جبهه انجام شد، افزود: تعمیرات و نگهداری دوره ای کارخانه ان جی ال 1000 در ابتدا در دستور کار قرار گرفت و در مسیر آن تعویض خطوط لوله و بازسازی ایستگاه مجتمع تفکیک نیز با موفقیت پایان یافت.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: درچند سال گذشته به تعمیرات اساسی مجتمع و ایمن سازی این خطوط توجه نشده بود که با اجرای این طرح ها شاهد پایداری تولید و انتقال گاز با هدف تأمین بخشی از سوخت زمستان کشور خواهیم بود.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده:
مشاوروزیر نفت در امور زنان و خانواده با بیان اینکه وزارت نفت آماده گسترش همکاری با سایر دستگاه ها و استفاده بهینه از ظرفیت ها برای تغییر سبک زندگی و مدیریت مصرف انرژی است، گفت: بهینه سازی مصرف انرژی در خانواده موجب خلق ثروت و ارزش افزوده در بخش های مولد می شود.
زینب قیصری در نشست کمیته تخصصی بانوان مجمع شهرداران کلان شهرهای ایران به میزبانی مجمع شهرداران کلان شهرها و با حضور مریم اردبیلی، مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری، فاطمه قاسم پور، رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی و سوده نجفی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و مدیران کل امور زنان و خانواده شهرداری های کلان شهرهای کشور و همسو با تفاهم نامه های همکاری وزارت نفت با شهرداری تهران و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی برگزار شد، با اشاره به سهم ایران در مقدار ذخایر، تولید و مصرف انرژی در جهان اظهار کرد: متأسفانه مصرف گاز طبیعی کشور ما از میانگین جهانی بالاتر است و با ادامه این روند، به زودی مصرف از تولید آن پیشی خواهد گرفت. وی با اشاره به مأموریت وزیر نفت به امور زنان و خانواده وزارت نفت درباره فرهنگ سازی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در خانواده گفت: امور زنان و خانواده وزارت نفت آماده گسترش همکاری با دیگر دستگاه ها و استفاده بهینه از ظرفیت ها برای تغییر سبک زندگی و مدیریت مصرف انرژی با تکیه بر توسعه مشارکت زنان از منظر آگاهی بخشی و دانش افزایی و بهره گیری از نقش ویژه آنها در مدیریت خانه و خانواده است.
مشاور وزیر نفت درامور زنان و خانواده تصریح کرد:خوشبختانه شهرداری ها از طریق بهره گیری از ظرفیت مراکز فرهنگی و اجتماعی مانند فرهنگ سراها، سرای محلات، شهربانوها و سمن های مرتبط، بیشترین امکان دسترسی به جامعه هدف را دارا هستند. باید برای استفاده از این ظرفیت برنامه ریزی کرده و از راهکارهای نوآورانه و روزآمد برای اصلاح رفتار مصرف جامعه بهره برد.
قیصری بیان کرد: سیاست بهینه سازی مصرف انرژی در بخش های ساختمان، حمل ونقل و صنعت به ویژه نیروگاه ها و بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار وزارت نفت قرار دارد، همسو با کاهش مصرف گاز طبیعی در کشور، این وزارتخانه مشوق هایی نظیر کاهش گازبها معادل سه درصد برای مشترکانی که یک درصد کاهش مصرف دارند، در نظر گرفته است، البته افزایش پلکانی گازبها، جریمه و قطعی گاز نیز در انتظار مشترکان پرمصرف خواهد بود. در این نشست لزوم مصرف بهینه انرژی درخانواده، از سوی اعضای «کارگروه انرژی و محیط زیست، دفتر امور زنان و خانواده» برای شرکت کنندگان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و به پرسش های آنها پاسخ داده شد.
کارکنان مرکز انتقال نفت شمال در گفت و گو با مشعل از سختی های کار و مشکلات خود می گویند
مشعل چندی پیش خبرنگار «مشعل» باهدف تهیه گزارش از فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به عنوان یکی از مراکز12گانه انتقال فراورده های نفتی از طریق خط لوله، به خطه سبز شمال سفر کرد و با محمدمهدی جامعی، مدیر این منطقه درباره فعالیت های حوزه عملیاتی به گفت وگو نشست که مشروح آن نیز در شماره 1089 باعنوان «نمایش اراده پولادین در مسیر شمال» منتشر شد.
به واسطه گستردگی دایره فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، خبرنگار «مشعل» سری هم به مرکز انتقال نفت ساری زد و با محمدجواد سوادکوهی، رئیس این مرکز و برخی همکاران وی نیز گفت وگو داشت. آنچه می خوانید، بخش دوم سفر به حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت شمال است که از نظرتان می گذرد.
مرکز انتقال نفت ساری با مساحت 46 هزار مترمربع در پنج کیلومتری شرق شهرستان ساری(مرکز استان مازندران) واقع شده است. بنابراین فاصله چندانی با ستاد ندارد و با طی طریقی کوتاه به لحاظ زمانی و طی مسافت، به آن می رسیم. حجم عملیات انتقال روزانه فراورده های نفتی با کمک دیگر مراکز انتقال نفت حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به میزان 500 هزار بشکه در روز، همچنین سختی کار از زبان افرادی که بخش های مختلف عملیاتی آن را پوشش می دهند، از مواردی هستند که سوادکوهی و همکاران وی به آن اشاراتی داشتند.
در بدو ورود به مركز انتقال نفت ساری به دفتر محمدجواد سوادکوهی، رئیس مرکز انتقال نفت ساری راهنمايي می شویم؛ اتاق کاری ساده با یک میز و چند صندلی، میزی که روی آن رایانه ای جا خوش کرده و فعالیت های مرکز را از جهات مختلف مانند فشار، دما و خطوط لوله ای که فراورده های نفتی در آن جریان دارند، نشان می دهد و او را از وضع انتقالشان مطلع می سازد. در چنین محیط هایی باید لباس عملیات بر تن داشت و کت وشلوار کارایی ندارد؛ چون باید هر لحظه آماده بود. سوادکوهی هم لباس عملیات به رنگ آبی آسمانی با نواری کمرنگ تر از متن لباس بر تن دارد. رنگ لباس هر کس شرح وظیفه و مسؤولیت او را مشخص می کند. وی از جمله کارکنانی است كه تجربه كار در مراکز مختلف انتقال نفت را در کارنامه خود دارد. مدیری مجرب که نیمی از عمر خود را در صنعت نفت گذرانده و به قول پیشکسوتان نفتی از جوانی اش مایه گذاشته است. او از همان ابتدای ورودش به صنعت نفت، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مشغول به فعالیت بوده و با کوله باری از تجربه برای حفظ میراث صنعت نفت از هیچ تلاشی مضایقه نکرده است. سوادکوهی که اهل همین دیار است، در ابتدای توضیحاتش اشاره ای به روند فعالیت مرکز انتقال نفت ساری از آغاز تا به امروز دارد و عنوان می کند: تمامی فعالیت های سوخت رسانی از تهران و انتقال آن به مازندران و در نهایت تحویل آن به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه شمال، به عهده مرکز انتقال نفت ساری است. او اضافه می کند: عمده محصولات نفتی که از سوی این مرکز دریافت و ارسال می شود، نفتگاز، بنزین و نفت سفید است که روزانه 8 تا 9میلیون لیتر فراورده بنزین (آن هم بسته به شرایط فصلی) رسید و منتقل می شود. این مرکز انتقال بخشی از سوخت مورد نیاز استان خراسان شمالی را هم تامین می کند. وی با اشاره به نحوه کار در مراکز انتقال نفت، بر اهمیت و حساسیت نوع و حجم میزان کار عملیاتی در مرکز انتقال نفت ساری تاکید و عنوان می کند: سرقت فراورده های نفتی و تجاوز به حریم خطوط لوله از آن دست معضلاتی است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، بویژه در چنین مناطقی با آن روبه روست، این در حالی است که تلاش می کند با تمهیداتی از بروز آنها جلوگیری کند. وی در میان صحبت هایش، گریزی هم به ریسک های کاری می زند و با بیان اینکه هر شب چند ساعتی را باید برای بازدید از خطوط لوله صرف کند، ادامه می دهد: حریم خطوط لوله به خودی خود حفاظت نمی شود. باید پای کار بود و از نزدیک، مشکلات و چالش ها را حل وفصل کرد. وی می گوید: ریسک کار در مراکز انتقال نفت بسیار بالاست، اگرچه امکانات محدودی در اختیار داریم؛ اما آماده پذیرش هرگونه خطر هستیم و برای محافظت از سرمایه های مملکت از جان خود هم مایه می گذاریم.
رئیس مرکز انتقال نفت ساری، این پیام را به مدیران و مجموعه دست درکاران صنعت نفت کشور یادآور می شود: زحمات بی شائبه کارکنان عملیاتی نباید نادیده انگاشته شود. همه مسؤولان به این امر اذعان دارند که انتقال نفت خام و فراورده های نفتی از مهم ترین اجزای زنجیره صنعت نفت به شمار می آید که با رنج ها و فداکاری زحمتکشانی به بار نشسته و پایداری از منافع ملی را رسالت خود می دانند. بنابراین می طلبد نیازها و مطالبات این قشر از کارکنان وظیفه شناس، به نحو مطلوبی جامه عمل پوشانده شود. رئیس مرکز انتقال نفت ساری، اما به نکته ای بسیار مهم هم اشاره دارد و آن ضرورت الزام های قانونی برای رویارویی با پدیده هایی مانند سرقت فراورده از خطوط لوله و تجاوز به حریم آنهاست. وی ادامه می دهد: متاسفانه به نظر می آید در این زمینه، الزام های قانونی سفت و سختی وجود ندارد. با آنکه همه خطوط حوزه استحفاظی منطقه شمال از سوی حراست و خط بانان، به صورت شبانه روزی پایش و رصد می شود؛ اما بازهم شاهد سرقت هایی هستیم که در یک سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته است.
در ادامه گفت وگو با دیگر کارکنان مرکز انتقال نفت ساری، در گوشه دیگری از این مرکز، تابلویی در ابعادی کوچک، سر در یکی از اتاق ها خودنمایی می کند. جالب اینجاست که در همان زمان، در محوطه باز مرکز انتقال نفت ساری، مانور اطفای حریق با هدف آمادگی کارکنان عملیاتی در حال برگزاری است.
اینگونه مانورها به منظور آمادگی تیم آتش نشان، هرازگاهی برگزار می شود تا در شرایط بحرانی و بروز آتش سوزی، آمادگی مقابله با آن وجود داشته باشد که به نوعی کمبود آتش نشان مستقر در مرکز انتقال نفت ساری جبران شود.
دریا نوش، رئیس اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال نیز مانند رئیس بالادست خود، سوادکوهی، فردی عملیاتی است و هر لحظه باید آماده باشد که البته چنین نیز هست. از دریانوش درباره سختی کار در چنین مناطق عملیاتی می پرسم و در پاسخ می گوید: کار در محیط های عملیاتی، مخاطرات خود را دارد؛ چون نوع کار متفاوت است. هر لحظه ممکن است حادثه ای رخ دهد و باید آمادگی مقابله با آن در افراد وجود داشته باشد. برگزاری مانورهایی مانند اطفای حریق هم با همین هدف انجام می شود.
وی به کمبود آتش نشان مستقر در منطقه نیز اشاره و تصریح میکند: بشدت با خلأ نیروی انسانی آتش نشان روبه رو هستیم. البته مدیران و مسؤولان ستادی به جد پیگیر هستند و قول هایی هم در این زمینه داده اند؛ اما اینکه این وعده ها تا چه اندازه ضمانت اجرا داشته باشد، نیازمند گذر زمان است، ضمن اینکه با وجود تکرار چند باره این موضوع، هنوز اتفاق خوشایندی حادث نشده و تنها امیدواریم به آینده.
دریانوش ادامه می دهد: با این تفاسیر، چالش ها را پذیرفته ایم و تنها اقدام کنترلی که انجام می دهیم، این است که به صورت مداوم و مستمر دوره های آموزشی برای کارکنان برگزار کنیم تا در صورت بروز هر نوع حادثه ، در زمان و لحظات اولیه بتوانیم واکنش سریعی برای مقابله داشته باشیم.
دریانوش که سابقه ای 16ساله در صنعت نفت دارد و فوق لیسانس شیمی با گرایش نفت است،در مورد فعاليت هاي عملياتي كاركنان اين مركز می گوید: کار در مرکز انتقال نفت اگرچه از حساسیت بالایی برخوردار است؛ اما درعین حال جذابیت ها و شیرینی های خاص خودش را هم دارد؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که میزان بهره وری و نشاط کاری، از نمونه مولفه هایی است که باید در محیط های کاری حاکم باشد و سعی کرده ایم با برقراری روابط دوستانه میان همکاران، بار مشکلات و سختی های کار را به مراتب کمتر کنیم. وی بیان می کند: ضروری است تا مدیران هم قدری در زمینه نبود نیروی انسانی زبده و کارآمد چاره اندیشی کنند. حجم کار بالاست و کمبود نیرو به وضوح مشخص است. تمام نگرانی و دغدغه من و همکارانم آن است که این مسأله در درازمدت اثرات جبران ناپذیری داشته باشد. دریانوش از دغدغه های خود و همکارانش هم می گوید؛ اینکه در آستانه بازنشستگی قرار دارند و اشتغال فرزندانشان معضلی است که امید دارند صنعت نفت اولویت و امتیازی برای آنها قائل شود. البته باید پذیرفت که تبدیل شدن این مسأله به واقعیت قدری دور از انتظار است و نیازمند ایجاد زیرساخت ها، سیاستگذاری ها، قانون گذاری ها و اقدام های اجرایی است. لااقل در شرایط کنونی، پاسخ های قابل اعتنایی نسبت به شرایط اشتغالزایی فرزندان نفتی از سمت مدیران شنیده نخواهد شد.
رئیس اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال در بخشی دیگر به مقوله واگذاری منازل سازمانی به کارکنان اشاره می کند و ادامه می دهد: با توجه به افزایش قیمت مسکن در سال های اخیر و همچنین نرخ بالای اجاره، شاید لازم باشد از سوی مسؤولان تصمیم های مقتضی در این زمینه به فوریت اتخاذ شود. بی شک یکی از مهم ترین اقلام رفاهی که به نوعی می توان از آن به عنوان دلخوشی کارکنان نفت نام برد، وجود منازل سازمانی است.ایجاد یک سرپناه مطمئن و در عین حال ثابت آن هم با توجه به شرایط حاکم بر جامعه که بشدت نیروهای نفتی در تامین مسکن مناسب در مضیقه هستند، بسیار کارگشاست. منازل سازمانی در منطقه شمال وجود ندارد و متاسفانه اجازه ساخت هم داده نمی شود. البته برای رفع این دغدغه راه های زیادی مطرح شده که تمام آنها بستگی به تامین منابع مالی لازم دارد که متاسفانه در این زمینه بودجه ای لحاظ نمی شود. در اچ اس ای مرکز انتقال نفت ساری 11 نفر نیروی رسمی و پیمانی فعالیت می کنند که به گفته دریانوش، ساعت کاری مشخصی هم ندارند و به صورت ماموریتی و شیفتی کار می کنند. آنها در بقیه ساعات غیرکاری هم باید گوش به زنگ و آماده باشند تا در صورت بروز حادثه بسرعت در محل حاضر شوند.
دریانوش از شرایط کار و سختی آن می گوید و اظهار می کند: شرایط کاری بسیار سخت تر و پیچیده تر از آن چیزی است که حتی فکرش را کنید. انگیزه ماندن در چنین جایگاه شغلی که با خطرهای متفاوت و متعددی هم روبه روست، زیاد نیست؛ سابقه و تحصیلات اصلا تناسبی با دریافتی ها ندارد و به ارزش شغلی هم چندان بهایی داده نمی شود و اینها به نفع صنعت نفت کشور نیست و باید هرچه سریع تر برای برون رفت از آن چاره اندیشی کرد.
مجتبی پوریانی، مسؤول بخش عملیات فراورده مرکز انتقال نفت ساری است، با سبقه فعالیتی 20 ساله در نفت که 11سال آن را در صنعت پتروشیمی و بقیه را هم در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال سپری کرده است.
او نیز حرف هایی برای گفتن دارد و در ابتدای صحبت هایش، گریزی می زند بر نحوه فعالیت انتقال فراورده از مرکز ساری و دغدغه های کاری اش. پوریانی در پاسخ به پرسشی در خصوص مشقت ها و سختی های کار در صنعت نفت می گوید: مدیران بالادست به همه مشکلات و چالش های کار این صنعت عظیم و پردرآمد کشور اشراف کامل دارند و گاه گفته های ما چیزی جز تکرار مکررات نیست؛ اما اینکه بدانیم اراده ای مصمم برای حل معضلات وجود دارد، جای امیدواری است که باید همیشه آن را زنده نگه داشت.
وی به موضوع اضافه کار و انتقادهای مطرح شده درباره آن اشاره و تصریح می کند: این مسأله تنها مختص به بخش عملیات منطقه شمال است و اضافه کار بخش عملیات دیگر مناطق زیرمجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مشابه مرکز انتقال نفت ساری به مراتب بیشتر است و نفرات عملیات از مدیران و مجموعه بالادستی این انتظار را دارند که تدابیری اندیشیده شود تا این اختلاف ها به حداقل ممکن کاهش یابد.
مسؤول بخش عملیات فراورده مرکز انتقال نفت ساری در ادامه می افزاید: میانگین اضافه کار در سایر مراکز عملیاتی خطوط لوله حدودا 80 ساعت است که این میانگین برای منطقه عملیات شمال( مثلا مرکز انتقال نفت ساری حدودا 30 ساعت است) که امیدواریم در آینده ای نزدیک این میزان اضافه کار کارکنان عملیاتی منطقه شمال به شیوه ای عادلانه افزایش یابد.
رضا راسخی، کارمند عملیات با 10سال سابقه كار، یکی دیگر از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است که تمایل به صحبت دارد.راسخی مي گويد: موضوعی با عنوان همسان سازی حقوق و دستمزد در حال اجراست که متاسفانه در آن به عدالت حقوقی توجه نشده و مواردی مانند تجربه، سوابق کاری و همین طور میزان تحصیلات، جایگاهی ندارد.
وی با اشاره به افزایش 10درصدی حقوق کارمندان و 60 درصدی کارگران در سال جاری می گوید: در حال حاضر در نفت، کارکنان قراردادی، حقوقشان به نسبت بالاتر از رسمی هاست، درحالی که حجم و میزان کار و فعالیت یکی است. شرایط دریافتی ها خوب نیست تا جایی که حتی کارکنانی که مشمول قانون ایثارگری هستند، تمایلی برای رسمی شدن ندارند.
راسخی همچنین بابیان اینکه استرس شغلی در عسلویه و مناطق جنوب اصلا قابل مقایسه با منطقه شمال نیست، در ادامه اظهار می کند: خود من چند سالی را در عسلویه فعالیت می کردم. کار روی سکوها به مثابه بازی با جان است؛ اما به آن معنا نیست که فعالیت دیگر پرسنل نفتی نادیده گرفته شود. باید شرایط حداقلی برای همگان لحاظ شود تا انگیزه ای برای کار کردن وجود داشته باشد.
موضوع ماده 10 قانون نفت هم از آن دست موضوعاتی بود که راسخی به آن اشاره داشت.
وی با بیان اینکه این ماده قانونی، خواسته بحق کارکنان نفتی است و به دنبال نفی شرایط کاری هیچ یک از کارکنان زحمتکش مجموعه نفتی نیست، اظهار می کند: باید یک جایی قبول و باور داشته باشیم که حساسیت و استرس کار در بخش های عملیاتی بسیار بالاتر از کارکنان ستادی است. ما در واقع در دل خطر هستیم و شب بیداری ها که به نوعی با ماهیت کار عملیاتی عجین شده، خود معضلی است که در درازمدت تاثیر منفی روحی و جسمی بجا خواهد گذاشت.
کارمند عملیات مرکز انتقال نفت ساری می افزاید: همه کارکنان نفت به اتفاق آرا درخواست اجرای این قانون را دارند.کارکنان خدوم نفت، حسن نیت خود رانشان داده اند. همیشه هم پای کار بوده اند و حتی در بسیاری از مواقع از جان خود مایه گذاشته اند.امیدواریم هرچه زودتر چالش های پیش روی اجرای ماده 10 قانون نفت اصلاح و منتج به تغییرات قابل توجهی شود.
راسخی معتقد است: تناسبی میان نیروی کار برقرار نیست و این مسأله بازهم به شرایط کاری مجموعه بازمی گردد. از زمانی که در منطقه شمال مشغول فعالیت هستم، چیزی که مشاهده می کنم این است که جذب نیرو اتفاق می افتد؛ اما چون از طرف دیگر به وفور با خروج نیروی کار مواجه هستیم، عملا شرایط باثباتی حاکم نمی شود. در مرکز انتقال اوریم، چند نفر به این دلیل که نیروی اقماری بودند و با شرایط سخت کاری، دریافتی مناسبی متناسب با اقماری های شاغل در جنوب نداشتند، ترک کار کردند. بنابراین تناسبی بین نیروی کار وجود ندارد و در اغلب موارد با کمبود نیرو مواجهیم.
راسخی، دربخشی دیگر به اصلاح سمت های سازمانی پس از10سال اشاره و تصریح می کند: هنوز نقدهای بی شماری بر آن وارد است . به عنوان مثال، بیشتر کارکنان فعال در مجموعه، دارای تحصیلات عالیه و بعضا با مدارج علمی بالا و حتی دکترا هستند؛ اما با چه سمتی؟ کارمند عملیات. این یک اجحاف بزرگ در حق برخی نیروهاست. نقد بعدی این است که پروسه اصلاح سمت ها بدون لحاظ کردن حجم کار موجود در مراکز صورت گرفته است. به عنوان نمونه، در مرکز انتقال لاجیم، تنها بخشی از کار مرکز انتقال ساری انجام می شود؛ اما سمت های این مرکز با مرکز انتقال ساری یکی است. وی می افزاید: با تمام نقدهایی که بر اصلاح سمت ها وارد است؛ اما نکته حائز اهمیت که ممکن است به پیکره صنعت نفت آسیب بزند، بی انگیزگی نیروهای کار است. من به عنوان کارمند عملیات همیشه در تلاش هستم تا به نوعی ترقی و پیشرفت کاری داشته باشم؛ اما وقتی در مسیر رشد و تعالی با بن بستی تحت عنوان نبود سمت مواجه می شوم، امیدی برای ادامه مسیر و پیشرفت نمی بینم. بخوبی واقفم که این مسأله تنها مختص به مجموعه ما نیست و به نوعی دیگر کارکنان از این وضع خشنود نیستند.همواره باید این موضوع را به مسؤولان یادآور شد. نباید گذاشت که روزمرگی بر کارکنان قالب شود. این مهم نیازمند اتخاذ تصمیم های مقتضی است.
سوادکوهی،دریانوش،پوریانی و راسخی، لا به لای وظابفی که آنها عهده دارشان هستند، با واگویه هایی،حرف دل خود و همکارانشان را هم زدند؛به آن امیدکه این حرف ها درجایی دیده ودهان به دهان به گوش بالادستانی برسد که سیاست های کلان را پایه ریزی می کنند. آنها تلاش می کنند تا درهمدلی بایکدیگر،هم چرخ عظیم صنعت نفت بگردد،هم چرخ زندگی تا ازاین گردش احساس رضایت کنند. این گزارش با حضور درمرکزانتقال نفت نکا، بخش سومی هم دارد که آن را در شماره آتی «مشعل» خواهید خواند.
معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران در گفت و گو با مشعل تشریح کرد
مشعل جمهوري اسلامي ايران با دارا بودن 1200 میلیارد بشكه معادل نفت خام ذخاير هيدروكربوري، جايگاه ممتازي در ميان كشورهاي دارنده سوخت های فسيلي دارد؛ دستيابي به منابع ارزشمند هيدروكربوري و استحصال فرآورده های سوختي زيرزميني، هدفي است كه از ابتداي فعاليت شركت ملي نفت ايران به عنوان عهده دار تمام فعالیت های بالادستي صنعت نفت مورد توجه بوده و تلاش شده است تا با به كارگيري شیوه های نوين فناوري صنايع نفت و گاز، ميزان استحصال نفت خام و گاز افزايش يابد. تلاشی که به کمک کارکنان تلاشگر این مجموعه عظیم با فعالیت شبانه روزی در گستره ای عظیم در حال انجام است. سید محسن جمالی، معاون مدیر امور مالی شرکت ملی نفت ایران، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» می گوید که بهبود فروش نفت خام در پرداخت حقوق و دستمزد به کارکنان و همچنین سایر پرداختی ها در سطح کلان کشور موثر بوده است. او با اشاره به مشکلات تامین هزینه های اجاره، درمانی، فوت، ازدواج و خرید مسکن همکاران به ویژه در بخش «پیمانکاری» و «قراردادی» می گوید: در مسیر رفع بخشی از این مسائل در قالب مذاکره و توافق با بانک های طرف قرارداد کاری (تجارت و ملت) تسهیلات اعتبار ارزان قیمت برای کارکنان در نظر گرفته شد که با استقبال مناسب آنان همراه بوده است. طبق اعلام او در این تسهیلات اولویت با کارکنانی است که مشکلات تامین اجاره مسکن و درمان پزشکی داشته باشند و آن دسته از کارکنان را که مشکل خاص داشتند، به بانک معرفی کردیم تا پرداخت ها زودتر انجام شود. جمالی افزون بر تشریح عملکرد بخش متبوع خود به بیان بخشی از عملکرد و کارنامه این مجموعه به کارکنان پرداخته است. آنچه در صحبت های جمالی پررنگ است، اشاره به این موضوع که با تحریم ها، نقشه راهی جدید و متفاوت تر در سطح فراشرکتی برای شرکت ملی نفت ایران ایجاد کرده است که از جمله آنها می توان به مبادلات ارزی برای تامین کالاهای اساسی و دارو در شرایط موجود اشاره کرد. البته باید بدانیم افزون بر این وظایف، شرکت ملی نفت ایران نقش مهمی در تامین ارزی واکسن کرونا داشته است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه شرکت ملی نفت ایران، یکی از تامین کننده های اصلی منابع سازمان هدفمندی یارانه ها است، سهم پرداختی این شرکت برای هدفمندی یارانه ها، نسبت به سال های گذشته تقریبا دو برابر شده است. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید.
با توجه به نقش شرکت ملی نفت ایران در تولید نفت، گاز و میعانات گازی در کشور، امور مالی شرکت ملی نفت ایران، از جایگاهی ویژه و حیاتی در کشور برخوردار است. بخشی از استخراج، تولید و صادرات به مصارف داخلی و بخشی هم به صادرات اختصاص می یابد؛ بخشی از نفت خام و میعانات گازی به عنوان خوراک به پالایشگاه ها و بخشی هم به پتروشیمی ها تحویل می شود. در واقع شرکت ملی نفت ایران، تامین کننده خوراک انرژی کشور است و از طرفی صادرات فرآورده های نفتی یا پتروشیمی و نفت خام و میعانات گازی نقش حاکمیتی دارد و در نگاه کلان تر هم، تامین کننده منابع ارزی کشور است. در واقع اقتصاد کشور به شرکت ملی نفت ایران وابسته است و این شرکت از ارکان مهم اقتصاد کشور به شمار می آید. در نتیجه فعالیت های در حال انجام این بخش و سرمایه های موجود اقتصادی و مالی آن، حاصل تلاش، همکاری و هماهنگی مجموعه مدیریتی است که در شرکت ملی نفت ایران و سه شرکت اصلی دیگر وزارت نفت وجود دارد. تلاش بیش از 100 هزار نفر از کارکنان حوزه نفت و 100 هزار نیروی گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. در واقع یکی از بازوهای اصلی و اجرایی صنعت نفت، کارکنان آن هستند؛ از این رو تامین نیازهای کارکنان و اهمیت دادن به آنان، از نکات مهم در این صنعت است.
امور مالی، وظیفه پرداخت حقوق کارکنان شرکت ملی نفت ایران و شرکت های فرعی را عهده دار است، ضمن آنکه هماهنگی های لازم را با امور اداری و منابع انسانی انجام می دهیم تا در قالب یک برنامه ریزی منسجم، پرداخت ها به موقع و طبق قانون انجام شود. این شرکت همچنین منابع لازم را برای تامین نقدینگی و پرداخت حقوق با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه و خزانه داری کل و بانک مرکزی عهده دار است. افزون بر موضوع پرداخت ها که موظف به انجام آن در موعد مقرر هستیم، برخی همکاران به ویژه در بخش«پیمانکاری» و «قراردادی» با مشکلات تامین هزینه های اجاره، درمانی، فوت، ازدواج و خرید مسکن مواجه بودند که نیازمند هماهنگی برای رفع بخشی از این مسائل بود؛ از این رو در قالب مذاکره و توافق با بانک های طرف قرارداد کاری (تجارت و ملت)، تسهیلات اعتبار ارزان قیمت برای کارکنان در نظر گرفته شد که با استقبال مناسب آنان همراه بود و معتقدم این فرایند در مقایسه با سال های گذشته بی سابقه بوده است. ارائه این تسهیلات با توجه به اینکه وام پرداختی صندوق های بازنشستگی به مرور اهمیت خود را به دلیل افزایش قیمت ها از دست داده بود، در دستور کار قرار گرفت.
آخرین آماری که از بانک ها دریافت کردم، میانگین بانک های تجارت و ملت به حدود 7 هزار نفر از کارکنان پرداخت شده است.
در این تسهیلات اولویت با کارکنانی است که مشکلات تامین اجاره مسکن، درمان پزشکی داشته باشند. بخشی از کارکنان از طریق روسای واحدها و مدیران مربوطه مراجعه و مشکلات را با ارائه مدارک و مستندات عنوان می کردند؛ بخشی هم یا از طریق حوزه مددکاری معرفی شده اند که این دسته از کارکنان در اولویت قرار دارند و اساس کار ما هم در اولویت قرار دادن این افراد است. البته در حال حاضر تعداد مراجعات بسیار زیاد و باعث شده است پرداخت تسهیلات با تاخیر انجام شود، اما آنهایی را که مشکل خاص داشتند، به بانک معرفی کردیم تا پرداخت ها زودتر انجام شود. افزون بر ارائه این تسهیلات، در حوزه وام صندوق های قرض الحسنه هم همکاران عضو از تسهیلات استفاده می کنند و در مجموع ترکیب این تسهیلات بسیاری از مشکلات کارکنان را برطرف کرده است. در سال های گذشته هم این فرایندها سبب شده است بسیاری از همکاران خانه دار شوند و مشکلات اجاره خانه برطرف شود. نظرسنجی غیررسمی از کارکنان نشان می دهد این تسهیلات تا چه میزان موثر و مناسب بوده است. برخی با مراجعه به بانک از این موضوع ابراز رضایت کرده اند. فکر می کنیم اقدام انجام شده در این مسیر به نفع کارکنان بوده است؛ همان هدفی که ما آن را دنبال کردیم تا بخشی از مشکلات کارکنان را برطرف کنیم و هدف دیگری نداشتیم.
به هر رو آنچه در یک سال اخیر در پرداخت تسهیلات به کارکنان انجام شده، رقمی بی سابقه بوده است.
اخیرا موضوع تامین مسکن از طریق صندوق پس انداز مسکن مطرح شده است و وزیر نفت نیز پیگیر به ثمر رسیدن آن هستند که می تواند فرایند خوبی برای کارکنان رسمی باشد و در آینده باید برای دیگر کارکنان نیز فکری کرد.
تامین مسکن فعلا در حوزه کارکنان رسمی کلید خورده است، اما عمده دغدغه، در حوزه کارکنان قراردادی و پیمانکاری است که بیشترین فشار از نظر تامین مسکن را متحمل می شوند. با توجه به افزایش قیمت مسکن در سال های اخیر، تامین آن صرفا از طریق تسهیلات پایین امکان پذیر نیست. به نظر من راهکار تامین مسکن در حوزه قراردادی و پیمانکاری، مذاکره با نهادهای خارج از صنعت نفت و دولت است که تامین زمین این دسته از کارکنان را انجام دهد یا با اخذ مجوزهای لازم، زمین ارزان قیمت یا رایگان در اختیار نهادها و سازمان هایی(صندوق های بازنشستگی) قرار گیرد که در قالب تسهیلات و آورده کارکنان بتوانیم آنها را خانه دار کنیم. بدون شک با این فرایند می توان برای کارکنان پیمانکاری و قراردادی اقدام مفیدی انجام داد. دغدغه من بیشتر در حوزه کارکنان پیمانکاری و قراردادی است که حجم زیادی از آنها مشکل مسکن دارند، ضمن اینکه چون دستمزد پایین تری دارند، تامین مسکن با دستمزدهای موجود امکان پذیر نیست.
در این زمینه، کارت های اعتباری زیادی در حوزه بانکی پیشنهاد می شود که می تواند به صورت تخصیص با اقساط و کارمزد پایین در اختیار کارکنان قرار گیرد. با توجه به اینکه خریدهای اعتباری معمولا کمک حال است، می توان طی مذاکره با بانک ها، تسهیلات و اعتبارات خرید کالا را در نظر گرفت. در حوزه مالی بیشتر رویکرد این است که با حداقل سود بانک، این کارت بانکی تخصیص داده شود.
با توجه به افزایش قیمت ها بانک ها نرخی را پیشنهاد کردند که از نظر ما معقول نبوده، اما یکی از گزینه هاست که در حال پیگیری آن هستیم و البته پیشتر به صورت محدود انجام شده بود. پیش از این نیز سازمان تعاون صنعت نفت را داشتیم که منحل شد. این سازمان، مسئولیت تامین مواد غذایی و مایحتاج عمومی و کالای اساسی کارکنان صنعت نفت را عهده دار بود و از طرفی هم لوازم خانگی را به طور اقساط در اختیار کارکنان قرار می داد. در حال حاضر با توجه به رویکرد ویژه وزیر نفت به کارکنان، می توان سازمان تعاون را باز راه اندازی کرد تا در حوزه های مختلف حتی پیمانکاری و قراردادی خدمات ارائه دهد. معتقدم خطای در یک سازمان، دلیل بر حذف آن نیست و می توان با تمهیدات مناسب و کنترل نظام خرید و حسابرسی دوره ای و رسیدگی به موقع و وجود یک سیستم جامع مالی، از خطاهای احتمالی جلوگیری کرد و سود حاصل از آن می تواند به صورت سهام به کارکنان اختصاص یابد و سهامدار آن باشند. احیای این سازمان تعاونی می تواند کمک حال کارکنان باشد که خرید مطمئن و راحت تری انجام دهند.
اوضاع مالی همزمان با افزایش هزینه های دولت و شرکت به ویژه در زمینه حقوق و دستمزد بهتر شده است. افزایش حقوق و دستمزد که تقریبا در یک سال اخیر اتفاق افتاده است، طبعا هزینه های شرکت را هم بالا می برد. این افزایش درآمدی، بخشی از آن هم صرف کارکنان می شود و از طرفی، دولت هم افزایش حقوق و نیازهایی داشته که برای جبران آن تخصیص یافته است. شاید در ظاهر این برداشت شود که افزایش درآمد تاثیر نداشته، درحالی که بهبود فروش نفت خام در پرداخت حقوق و دستمزد به کارکنان و همچنین سایر پرداختی ها در سطح کلان کشور موثر بوده است.
بخشی از نفت خام تولیدی در اختیار شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی قرار می گیرد تا در مسیر تولید داخل کشور قرار گیرد. مازاد فرآورده های پالایشگاه ها، به عنوان صادرات فرآورده های نفتی در نظر گرفته شده است که منابع حاصل از آن پس از کسر هزینه های شرکت ملی نفت ایران(5/14 درصد) به حساب سازمان هدفمندی یارانه ها واریز می شود و در واقع شرکت ملی نفت ایران یکی از تامین کنندگان اصلی منابع سازمان هدفمندی یارانه هاست. در این زمینه باید یادآور شوم که سهم پرداختی شرکت ملی نفت ایران برای هدفمندی یارانه ها، نسبت به سال های گذشته تقریبا دو برابر شده است و شرکت ملی نفت ایران دو برابر سال های گذشته منابع هدفمندی یارانه ها را تامین می کند؛ بنابراین منابع سازمان هدفمندی یارانه ها و افزایشی را که در زمینه سهم افراد خانوار ایجاد شده است، تامین می کند.
شرکت ملی نفت ایران برای تامین منابع ارزی مورد نیاز برای واکسن کرونا همکاری داشته است. در حال حاضر نیز شرکت نیکو مسئولیت تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو را عهده دار است. وزیر محترم نفت هم شخصا هفتگی و ماهانه به شکل مستمر با رصد منابع ارزی و منابع مالی شرکت و همچنین نیازهای دولت، ورود و کمک می کند که کشور با چالش مواجه نشود.
افزون بر موارد یاد شده، با توجه به اینکه بخش مالی شرکت ملی نفت ایران باید هماهنگی های لازم را با بانک مرکزی، خزانه داری کل کشور، امور بین الملل و شرکت نیکو انجام دهد، ضمن آنکه نقل و انتقال وجوه و ارز از شبکه بانکی کشور را هم در دستور کار داریم هرچند با توجه به تحریم، قطعا نقل و انتقال با دشواری انجام می شود؛ از این رو باید یادآور شوم که امور مالی شرکت ملی نفت ایران، مسئولیت اصلی را در این زمینه دارد و اگر تلاش شبانه روزی مجموعه مالی نباشد و تامین منابع به شرکت های فرعی به موقع انجام نشود و هزینه های جاری حقوق و دستمزد و هزینه های پروژه های سرمایه ای که بخشی از کارکنان به صورت غیرمستقیم مشغول فعالیت هستند، به موقع و در زمان مشخص انجام نشود، می تواند برای صنعت مشکل ساز باشد. با وجود این در سه سال اخیر همه تلاش امور مالی این بوده که وقفه ای در پرداخت حقوق کارکنان و تامین منابع برای پروژه ها انجام نشود. افزون بر این وظایف، ما پاسخگویی به واحدهای نظارتی اعم از سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات، سازمان حسابرسی به عنوان نمایندگان قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی و دولت در شرکت و پاسخگویی به تمام بندهای قانونی، منابع و مصارف تعریف شده، نحوه هزینه کرد آن و شفاف سازی در تمام این موارد را عهده دار هستیم و باید گزارش های لازم را از نهادهای نظارتی دریافت و تاییدیه های لازم را اخذ کنیم که خوشبختانه در سه، چهار سال اخیر، صورت های مالی بدون بند مشروط داشتیم که این حجم از فعالیت مالی بالا به عنوان بزرگ ترین شرکت، حاصل تلاش همکاران امور مالی در این زمینه است و شبانه روز و حتی در شرایط سخت کرونا بدون برخورداری از تعطیلات و شیفت های آن ایام، تامین منابع مالی، پرداخت حقوق و دستمزد و سایر امور را انجام می دادند.
بخش مالی، حوزه مهم و اساسی در کشور است و تقویت این حوزه بسیار اهمیت دارد. یکی از مشکلات ما در امور مالی شرکت ملی نفت ایران، بازنشسته شدن افراد قدیمی است که با عدم جایگزینی نفرات جدید همراه بوده است. در حال حاضر، 60 سمت خالی در سازمان مالی وجود دارد که افراد آن جایگزین نشده اند. اهمیت این موضوع را بارها مکتوب کرده ام، اما هنوز اقدام موثر چندانی نشده و این موضوع همچنان از دغدغه ها محسوب می شود. در این مسیر اصرار به جذب نیروی رسمی متخصص و حرفه ای از دانشگاه های معتبر کشور دارم که در این چند سال آمار ضعیفی در این زمینه شاهد بوده ایم. بنده به حوزه پیمانکاری احساس خوبی ندارم و ترجیح می دهم مدل رسمی تداوم یابد و مدل پیمانکاری را موفق نمی دانم. با توجه به تنوع شغلی که در شرکت ملی نفت ایران به عنوان شرکت خاص در کشور دیده شده و تنوع شغلی خاصی که در سراسر کشور دارد، فوق العاده های خاص و آیتم های تخصصی هم برای آن در نظر گرفته شده و مدل موفق و خوبی بوده است. کنار گذاشتن سیستم رسمی و رفتن به سیستم وزارت کار و تامین اجتماعی و پیمانکاری مناسب نبوده است، در مدل پیمانکاری بخشی از بالاسری به پیمانکار پرداخت می شود که می توان آن را به خود کارکنان پرداخت کرد. با وجود پیاده شدن سیستم همسان سازی، اما تاکنون نتوانسته آنچه در حوزه رسمی اتفاق افتاده است، در بخش قراردادی و پیمانکاری به کار ببرد. جذب را در حوزه رسمی موفق تر از بخش پیمانکاری می بینم، ضمن آنکه جذب از دانشگاه های مختلف با مقررات اداری و استخدامی و گزینش های مشخص استانداردتر و قابل اتکاتر است؛ درحالی که در بخش پیمانکاری عمدتا با این استانداردها وارد صنعت نمی شوند. شاید افراد در بخش هایی به کار گرفته شوند که تخصص شان مناسب بخش های دیگر صنعت نفت باشد، اما لزوما در یک پیمان جای خالی وجود دارد و اجبارا با آن مدرک تحصیلی و استعداد در بخش غیرمرتبط و بدون علاقه مندی، صرفا برای امرارمعاش قبول می کنند. جابه جایی و آموزش در حوزه رسمی بهتر است. اعتقاد دارم باید به استخدام رسمی برگردیم. ما نیز در امور مالی با توجه به اینکه تایید و پرداخت اسناد مسئولیت آور است، نیاز به جذب نیروهای رسمی داریم، ضمن اینکه در بخش مالی مسئولیت دادن به نفراتی که رابطه استخدامی مستقیم با شرکت نداشته باشند، می تواند تبعاتی به همراه داشته باشد. موضوع دیگر ضرورت به روزرسانی سیستم های مالی در این امور است که ما از توانایی لازم برای به روزرسانی سیستم های حقوق و دستمزد، سیستم اموال و کالا با ظرفیت های همکاران خود در فناوری و مالی برخوردار هستیم و تنها نیازمند کمک و اراده در این مسیر است و از همه مسئولان درخواست همراهی و کمک برای انجام این مهم داریم.
سال گذشته سیستم های دریافت و پرداخت مالی به روزرسانی شد و اکنون هم بخش های ارزی در حال فعال شدن است. این سیستم قدیمی بوده و درصدد تغییرات اساسی در این زمینه هستیم. این تغییرات در حوزه ریالی انجام شده است، اما نیازمند ظرفیت ها و امکاناتی برای توسعه این سیستم هستیم. ظرفیت آن هم در داخل شرکت وجود دارد، نیاز به شرکت های خارج از مجموعه نداریم؛ به این دلیل که اطلاعات مالی صنعت نفت، اطلاعات سری و محرمانه کشور است و ما نمی توانیم آن را در اختیار شرکت خصوصی قرار دهیم. افرادی که گزینش و فرایند قانونی را طی نکرده باشند، نمی توانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. در شرایط موجود تحریم اقتصادی، امنیت اطلاعات در حوزه صادرات اهمیت زیادی دارد و نگهداری اطلاعات و اسناد و به روزرسانی باید در فرایند امن و محرمانه باشد؛ جذب نیروهای متخصص در حوزه آی تی از دانشگاه معتبر برای ما بسیار مهم است. باید انگیزه ها را در زمینه حقوق پایه کارکنان رسمی در حال جذب ایجاد کنیم که نیروهای متخصص و تحصیلکرده در حوزه دانشگاهی به این مجموعه بپیوندند. در صنعت نفت بیشتر نیروی انسانی است که باید از طریق مجاری رسمی و قانونی جذب، استخدام و وارد صنعت شوند. این موضوع در چند سال اخیر انجام نشده و بیشتر به توسعه بخش نیروی انسانی پیمانکاری پرداخته شده و آسیب هایی در حوزه پیمانکاری برای کارکنان ارکان ثالث و همچنین در صنعت ایجاد کرده است که همه به آن آگاه هستند. ناهماهنگی و به هم ریختگی در پرداخت ها و مدل های قراردادی متفاوت در شرکت های مختلف، از نمونه آن است که رضایت نیروهای پیمانکاری را هم به همراه نداشته است؛ ظرفیت کشور از نظر نیروهای نخبه علمی بسیار بالا و در تراز نخست دنیا قرار دارد. اگر جذابیت هایی در حوزه صنعت نفت ایجاد کنیم که توان آن هم وجود دارد، از خروج جوانان تحصیلکرده و نخبه به خارج از کشور جلوگیری می شود. این ظرفیت در شرکت ملی نفت موجود است، اما بخش منابع انسانی وزارت و شرکت ملی نفت باید با در نظر گرفتن مشوق هایی، تمهیدات آن را فراهم سازند. وقتی حقوق حداقل به یک نخبه دانشگاهی پیشنهاد می شود و شاهد هستیم زندگی روزمره آن با این حقوق تامین نمی شود؛ به فکر خروج از کشور می افتد. پیش تر، شرکت ملی نفت ایران از نظر مشوق های مالی اعتبار خاصی داشت و همه به جذب در این شرکت علاقه مند بودند، اما اکنون رتبه های پایینی از لحاظ پرداخت حقوق در این زمینه دارد. باید این فضا را تحت عنوان فوق العاده مشخص برای نخبگان تصویب کنیم تا صنعت نفت به عنوان موتور توسعه کشور، مسیر مناسب خود را طی کند.
تبدیل وضعیت در شرکت نفت فلات قاره ایران تشریح شد:
مشعل با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، فرآیند تبدیل وضعیت ایثارگران مشمولین بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و همچنین بند «و» تبصره ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه کشور که در دوره های قبل مسکوت مانده بود، شکل جدی به خود گرفت و به دستور وزیر نفت و پیگیری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، این فرآیند به طور رسمی در سطح چهار شرکت اصلی وزارت نفت و شرکت های تابعه آنها از جمله شرکت نفت فلات قاره عملیاتی شد. این شرکت یکی از بزرگ ترین شرکت های تولیدکننده نفت و گاز دریایی جهان است که وظیفه استخراج و بهره برداری از میدان های نفتی و گازی کشور در طول بیش از 1200 کیلومتر از گستره آب های نیلگون خلیج فارس (به استثنای پارس جنوبی و شمالی) و همچنین دریای عمان را با بيش از نیم قرن تجربه به عهده دارد. با توجه به گستردگی فعالیت شرکت نفت فلات قاره در 6 منطقه عملیاتی بهرگان، خارگ، سیری، لاوان، کیش و قشم کارکنان مشمول آن در تبدیل بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و همچنین بند «و» تبصره ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه کشور ایثارگری، قابل توجه است و بهرام نریمانیان، رئیس روابط کار، مددکاری و امور ایثارگران شرکت نفت قاره ایران آن را بیش از 800 نفر اعلام می کند. او در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشریح فرآیند تبدیل وضعیت ایثارگران در این شرکت پرداخته است که مشروح آن در ادامه می آید:
شرکت نفت فلات قاره ایران همچون دیگر بخش های صنعت نفت براساس بخشنامه های معاونت منابع انسانی در مسیر اجرای بندهای قانونی مرتبط با تبدیل وضعیت ایثارگران حرکت کرد و همان طور که اشاره کردید، سهم قابل توجه حدود 847 نفر از کارکنان قراردادی و همچنین ارکان ثالث این شرکت مشمول تبدیل وضعیت بند «و» قانون برنامه پنجم توسعه کشور و بند «د» برنامه ششم شده اند.
به طور کلی اطلاع رسانی از طریق سایت داخلی شرکت نفت فلات قاره ایران و پیامک(S.M.S) و تابلوهای اعلانات در سطح ستاد و مناطق عملیاتی و دفاتر نمایندگی انجام شد و خوشبختانه به جامعه آماری مناسبی دست یافته و دیگر مراحل را پشت سر گذاشته ایم.
فرآیند تبدیل وضعیت کارکنان قرارداد مدت موقت و مدت معین ایثارگر که در زمان برنامه پنجم توسعه دارای قرارداد مستقیم با این وزارتخانه بوده اند، با قید فوریت در برنامه اقدام قرار گرفت و پس از جمع آوری اطلاعات، صحت سنجی و استعلام مدارک ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران و دیگر مراجع ذی صلاح و بعد از آن اختصاص سمت سازمانی مناسب، تبدیل وضعیت این دسته از افراد تکمیل شد، یا در مراحل پایانی است. درباره افراد باقی مانده نیز مراحل در حال انجام است. باید اعلام کنم که در بخش همکاران قرارداد مدت موقت مشمول بند «و»، از مجموع 274 فقره درخواست تبدیل وضعیت ایثارگران ثبت شده که تعداد 230 نفر مورد تأیید ایثارگران این شرکت قرار گرفته و 153 نفر تبدیل وضعیت شده اند و مابقی در حال مراحل تشریفات استخدام هستند. در این آمار مدرک تحصیلی همکاران قرارداد مدت موقت مشمول بند «و» بیش از 51 درصد زیردیپلم، دیپلم و فوق دیپلم و بیش از 48 درصد لیسانس، فوق لیسانس و دکترا را شامل می شوند.
درصد فراوانی بازه سنی همکاران قرارداد مدت موقت مشتمل بر 9.22 درصد در بازه سنی 25-35 سال، بیش از 78 درصد در رده های سنی 36-45 سال، حدود 13 درصد 46 تا 55 سال است. افزون بر این آمار باید اشاره کنم که واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران تاکنون موفق به برگزاری 10 دوره آموزش بدو استخدام جهت 141 نفر از مشمولین بند «و» شده است.
از مجموع 743 پرونده درخواست تبدیل وضعیت، 694 پرونده مورد تأیید امور ایثارگران قرار گرفته و بقیه مراحل استخدام نیازمند تایید گزینش، طب صنعتی و قرارداد آنها (به لحاظ بیمه، مستمر/غیرمستمر، پروژه ای و...) است. در بخش تبدیل وضعیت ایثارگران درصد فراوانی مدرک تحصیلی کارکنان پیمانکار مشمول بند «د» بیش از 67 درصد زیردیپلم، دیپلم و فوق دیپلم، نزدیک به 33 درصد لیسانس و فوق لیسانس و دکترا هستند. همچنین درصد فراوانی بازه سنی این دسته از کارکنان نزدیک به 55 درصد در بازه سنی 25- 35 سال، بیش از 25 درصد در رده سنی 36-45 سال، 14 درصد 46-55 سال و 6 درصد در بازه سنی 56-65 سال قرار دارند.
بیش از 86 درصد از مشمولان تبدیل وضعیت بند «و» و بند «د» در مناطق عملیاتی و سکوهای دریایی مشغول فعالیت هستند.
با توجه اهتمام شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت فلات قاره ایران برای نهایی کردن تبدیل وضعیت ایثارگران این امر انجام شد؛ البته این اقدام با توجه به دریافت استعلام های مورد نیاز از مراکز ذی صلاح، انجام گزینش و همچنین طب صنعتی زمان بر است. انجام برخی از این فعالیت ها به صورت شاخه درختی انجام می شود، یعنی تبادل اطلاعات از مناطق عملیاتی جمع آوری و در ستاد از سوی واحدهای مختلف بررسی، تایید و بازبینی می شود. برخی دیگر به صورت زنجیره ای هر واحد را به واحد دیگر مرتبط می سازد که به دستور آقای خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی بر تسریع در انجام فعالیت های استخدام عزیزان ایثارگر و خانواده آنان، هر یک از واحدها اقدام به فعالیت های خاص خود به صورت موازی کرده اند که خوشبختانه شاهد افزایش سرعت انجام این کار بوده ایم.
من به نوبه خودم از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و همچنین پیگیری های مدیرعامل و مدیر منابع انسانی شرکت نفت فلات قاره ایران که با برگزاری نشست های منظم و متعدد و انجام پیگیری ها در جهت برداشتن موانع موجود تشکر می کنم که توانستند در ابتدای آذرماه 1401 شروع استخدام با تخصیص شماره های پرسنلی را رقم بزنند. البته هنوز مشکلات محدودی در خصوص سمت های تخصیص یافته وجود دارد که در دست بررسی است. همچنین از تمام واحدها، مسؤولان و همکارانی که در این زمینه همراه ما بودند و این مسیر را هموار و میسر کرده اند، تشکر و قدردانی می کنم و امیدوارم شاهد تبدیل وضعیت استخدامی تمام همکاران خدوم و ایثارگر در آینده نزدیک در سطح وزارت نفت باشیم.
امضای 16 تفاهمنامه شرکت ملی پالایش و پخش با شرکت های دانش بنیان
مشعل از ابتدای سال تاکنون نهادها و سازمان های دولتی برای اجرایی کردن شعار «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» تلاش کرده اند و در این زمینه وزارت نفت و شرکت های تابعه آن از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز، گام های موثری برداشته اند تا آنجا که این شرکت، اوایل هفته گذشته 16 تفاهمنامه به ارزش 50 میلیون دلار با شرکت های دانش بنیان امضا کرد. در این تفاهمنامه ها، محورهای مورد نیاز صنعت پالایش و پخش کشور و پاسخگویی به نیازهای این صنعت از جمله بهینه سازی مصرف سوخت کانون توجه قرار گرفته است، ضمن اینکه همه این آنها با تکیه بر بودجه های شرکت های دانش بنیان اجرا می شود. گزارش پیش رو، نگاهی دارد به این رویداد تعاملی شرکت های دانش بنیان با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان بخش مهمی از بدنه صنعت نفت کشور.
در نخستین روز از هفته گذشته (شنبه 3 دی ماه) نمایندگان شماری از شرکت های دانش بنیان با حضور در سالن غدیر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با این شرکت 16 تفاهمنامه با عناوین مختلف امضا کردند؛ تفاهمنامه هایی که انتظار می رود بارسیدن آنها به مرحله قرارداد و اجرایی شدنشان، گام های بیشتر و بلندتری دراین بخش از صنعت نفت برداشته شود.
از 16 تفاهم نامه و قرارداد میان شرکت های دانش بنیان با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران می توان به افزایش سهم سی ان جی درسبد سوخت کشور اشاره کرد؛ موضوعی که هم اکنون نیز با همکاری شرکت های خودروساز برای تولید خودروهای دوگانه سوز وارتقای کیفیت آنها درحال انجام است.
گوگردگیری از وکیوم باتوم یکی دیگر از این تفاهمنامه هاست که بر اساس آن، مقدار گوگرد به یک دهم درصد کاهش خواهد یافت و هزینه آن ۹ تا ۱۵ دلار تخمین زده می شود.
ساخت دستگاه های جداساز روغن از پساب، انشعاب یاب و نشت یاب از خطوط لوله، همچنین پیگ هوشمند خطوط لوله، ساخت دستگاه ضدهک و ضد نفوذ، همچنین مخازن کامپوزیت که نسل چهارم مخازن سی ان جی به شمار می آیند، دیگر مواردی است که تفاهمنامه های آنها چه درحوزه ساخت و چه در حوزه اجرا از سوی شرکت های دانش بنیان امضا شد.
جلیل سالاری،مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران، در آیین امضای 16 تفاهمنامه با تعدادی از شرکت های دانش بنیان گفت: آسیب شناسی در حوزه پژوهش نشان می دهد از سال های گذشته، پژوهش درصنعت پالایش و نفت تنها به ارتباط با دانشگاه منتهی می شد و درمقابل هزینه ها، دستاوردها بسیار اندک بود و در زمینه دستیابی به دانش فنی، آن گونه که مدنظر مقام معظم رهبری بود، موفق نبودیم، بنابراین کارگروه «تحول پیشرفت دانش بنیان»متشکل از همه شرکت های تابع تشکیل شد وبراساس آن، با ابلاغیه صادره ازسوی هیئت وزیران، سند توسعه پژوهش و فناوری شکل گرفت و نیازهای حوزه فناوری تجمیع شد.
سالاری بابیان اینکه بنابرآسیب شناسی انجام شده، هزینه هایی که برای واحدهای پژوهشی شده در برابر دستاوردهای آنهاکم بوده است، افزود: اکوسیستمی ازشرکت های دانش بنیان را درکنار دانشگاه ها شکل دادیم وتجاری سازی و بومی سازی در صنعت پالایش تعریف کردیم؛ به فرآیند دومرحله ای وارد شدیم و در برخی موارد هم که به طراحی مفهومی نیاز داشتیم، این کار با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد. در مواردی هم تولید نمونه انجام دادیم.
او ابرازامیدواری کرد: با تفاهمنامه های امضا شده، درآینده نزدیک، در زمینه ارتقای کیفی نفت کوره و شکست مولکولی،به طور کامل به دانش فنی دست خواهیم یافت وچالش نفت کوره که تکلیف قانونی است، مرتفع خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: باشکل گیری فن بازارها باید شرایطی ایجاد کرد که شرکت های دانش بنیان بتوانند وارد بازارشوند وفرآیند تجاری سازی وتولید درسطح انبوه اجرایی شود.
طرح پالایشگاه فراسرزمینی، از دیگرمحورهایی بود که سالاری در آیین امضای 16 تفاهم نامه و قرارداد با شرکت های دانش بنیان مطرح کرد و ازآماده سازی 100 تن کالا درطرح پالایشگاه فراسرزمینی خبر داد و گفت: ۳۰ تن از این کالا با هدف به کارگیری کالای ایرانی به یک پالایشگاه خارجی منتقل شده است، اکنون شاهد مصرف کاتالیست ایرانی دریک پالایشگاه خارجی هستیم وشرکت های خارجی از نزدیک این توانمندی ها را دیده و اعتبار صنعت پالایش ایران را درک کرده اند.
او بااشاره به ایجاد پالایشگاه های نو درکشور تصریح کرد: باید در این زمینه از فناوری های نوین بهره مند گرفت، فرآیندهای فناور در دنیا به سرعت در حال رشد است؛ ازاین رو هم باید شرایط رقابتی راحفظ کنیم وهم دربازارها حضور داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوده های نفتی ایران یکی از چالش های پیش روی صنعت پالایش هوشمندسازی در زنجیره انتقال و توزیع فرآورده خواند و افزود: دراین زمینه شاهد اختلاف قیمت بسیار بالای فرآورده باکشورهای همسایه هستیم و این موضوع به قاچاق، مصرف گرایی و انحراف ها منجر می شود.
وی افزود: دراین زمینه، هوشمندسازی درحوزه سامانه، انتقال، پایش، در الگوهای حمل و پیمایش در چرخه حمل ونقل بسیار مؤثر و در تفاهمنامه های امضا شده با شرکت های دانش بنیان به آنها توجه شده است.
سالاری افزون برهوشمند سازی زنجیره انتقال و تنوع فرآورده ، تحول دیجیتال را از محورهای مهم دیگر درصنعت پالایش کشور عنوان و اظهارکرد: امروز حمله سایبری، نکته ای مهم است؛ به همین دلیل موضوع پدافند غیرعامل به ویژه در زمینه بهداشت، ایمنی و محیط زیست اهمیت زیادی دارد، ضمن این که باید به بخش نرم افزاری دراین حوزه نیز توجه ویژه داشت، در این زمینه نیز تفاهمنامه هایی آماده شده است.
او تاکید کرد: باید با نگاه به قانون جهش، شرکت های دانش بنیان و تسهیلات مربوط به آنها را شکل دهیم تا جریان "نخبگانی" در کشورشکل گیرد و نخبگان دانشگاهی را پیش از فارغ التحصیلی جذب کند و مانع از مهاجرت آنها شود.
سالاری به کاتالیست های بومی سازی شده به دست شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: این توفیقات درشرایطی رخ داده است که ۱۵سال پیش طی عملیات تعمیرات اساسی در زمینه کاتالیست ها کمبود داشتیم،اما امروز این موضوع در داخل کشور حل شده است و همه شرکت ها، نیازهای خود دراین بخش را از داخل تأمین می کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران بابیان این که انتظار می روداین تفاهمنامه ها،درچارچوب زمان بندی مشخص شده محقق شوند، تصریح کرد: به دنبال این هستیم که با آسیب شناسی تفاهمنامه ها، طرح های توسعه ای و احداث پالایشگاه های نو را انجام دهیم تا بتوانیم از سود پالایشی ها درحوزه توسعه این صنعت استفاده کنیم وبخشی از آن هم باید درحوزه دانش بنیان ها استفاده شود.
سالاری با اشاره به اینکه باید از تمام ظرفیت داخل کشوراستفاده شود تا آنچه درگام دوم انقلاب نیاز کشوراست، تامین کنیم، گفت: این تکلیفی است که در بودجه ۱۴۰۲ پیشنهاد داده ایم تا از سود شرکت های پالایشی برای توسعه طرح های پالایشی استفاده شود.
در پایان این آیین، از دستاوردهای پژوهشی صنعت پالایش رونمایی و از پژوهشگران و فناوران برتر در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی قدردانی شد.
قراردادهای امضا شده با شرکت های دانش بنیان، در زمینه های مختلف از افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور گرفته تا گوگرد زدایی از مازوت پالایشگاه ها بوده، با هدف حفظ محیط زیست، بومی سازی و اقتصادی کردن فعالیت های پالایشی انجام شده، به توسعه فعالیت های شرکت های دانش بنیان کمک خواهد کرد؛ از این رو در آیین امضای۱۶ تفاهم نامه و قرارداد با مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با شرکت های دانش بنیان برخی از آنها سخنرانی کردند.
سید رضا غفاریان عنبران، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به نمایندگی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر که تفاهم نامه ای با پالایشگاه آبادان در زمینه تقویت و گسترش همکاری ها با هدف بررسی کاربرد مایعات یونی به عنوان کاتالیست امضا کرد، گفت: در ۱۰ سال آینده تحولات قابل توجهی را شاهد خواهیم بود که تاثیر آن در جنبه های اجتماعی، اقصادی، سیاسی و ... وجود خواهد داشت. وی افزود: از منظر علم اتفاقاتی که در انرژی های نو و در هم تنیدگی دنیای مجازی و واقعی و هوش مصنوعی رخ می دهد، زمینه ساز خواهد بود. از منظر تحولات جهانی نیز جا به جایی قدرت اقتصادی، نظامی و تفکرات تحول ساز در دنیا رخ خواهد داد که زمینه تغییرات را فراهم خواهد کرد. او با تاکید بر حرکت به سمت دانشگاه های نسل ۳ و ۴، گفت: حرکت دانشگاه امیرکبیر به سمت دانشگاه تراز تمدن نوین اسلامی خواهد بود؛ باید برای تحولات حرفه ای و تربیت نیروهای با تخصص و دلبسته به کشور حرکت و همه باید تفکر کنیم در تحولاتی که در جهان قطعی است، آیا با این سبک و برنامه، می توانیم جوابگوی این تحول باشیم.
احسان بهروزی، مدیرعامل شرکت صنعتکاران الکترونیک مراغه که قراردادی با پالایشگاه بندرعباس در زمینه تولید پیگ هوشمند ضد نفوذپذیری و ضد هک امضا کرد، در تعریف این قرارداد می گوید: در ۱۰ ماه توانستیم ۴ پروژه ملی را که در ۱۰ سال گذشته شرکت های خارجی روی آنها فعالیت می کردند، آماده رونمایی کنیم.
او با بیان اینکه یکی از ربات هایی که ما طراحی کردیم، گوی های هوشمند است که نشتی و مشکل در خطوط لوله را شماسایی می کند، افزود: این ربات ها تا پیش از این از خارج وارد می شد که با تحریم در تامین آن مشکل به وجود آمد که اکنون امکان تولید آن در کشور ایجاد شده است.بهروزی تاکید کرد: در سامانه هوشمند سوخت نیز دستگاه های کل سامانه را ساختیم و به صورت عملیاتی مورد استفاده قرار گرفت.
در ادامه، حسین مقدسی، مدیرعامل شرکت پارس جهد که در زمینه بومی سازی تجهیزات و سیستم های ابزار دقیق با پالایشگاه اصفهان تفاهم نامه ای امضا کرد، گفت: بیش از ۷۰ درصد ابزار دقیق و بخش بزرگی از ابزارهای برق را در ایران و مالزی بومی سازی کردیم. به گفته او،۶۰ تا ۷۰ درصد از هر کدام از پروژه های نفتی را بومی سازی کرده ایم و در وندورلیست شرکت های بزرگ بین المللی هستیم.مقدسی با بیان اینکه بازاری به بزرگی یک میلیارد یورو در سال در ابزار دقیق و برق در کشور وجود دارد که یک برند ملی در این زمینه را می طلبد، افزود: قرار است در مدت ۳ سال به فناوری تجهیزات زیادی از تجهیزات دیجیتال و اندازه گیری برسیم. این طرح برای ۹۰۰ نفر اشتغال دانش بنیان مستقیم ایجاد می کند.
علی نوروزی، مدیرعامل شرکت کیانا پتروانرژی که با پالایشگاه شازند قرارداد تقویت و گسترش همکاری با هدف بهینه سازی مصرف آب کمپرسورهای واحد هوا امضا کرد، می گوید: صرفه جویی و بالانس مصرف آب در کشور مورد تاکید ما بوده و تطابق فناوری های های روزآمد دنیا با اقلیم ایران نیز انجام شده است.
وی ادامه می دهد: کاهش مصرف آب در صنعت نفت مورد تاکید است و با فناوری ما تا ۹۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود. نوروزی می افزاید: با ادامه روند مصرف آب در دنیا، تا سال ۲۰۳۰ مصرف آب ۵ برابر افزایش پیدا می کند و اگر در خاورمیانه الگوی مصرف آب تغییر نکند، تنش آبی وخیم در ۳۳ کشور و از جمله ایران ایجاد خواهد شد.
محمد علی تیموری، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا نیز که تفاهم نامه ای برای ساخت خودروهای دوگانه سوز با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی امضا کرد، می گوید: سیاست گذاری یک سال اخیر در تولید خودرو ساخت زیرساخت ها برای تولید خودروهای سی ان جی سوز است که هم مصرف سوخت کمتر و هم آلایندگی پایین تر خواهد داشت.به گفته وی، ۱۰۰ هزار خودروی سواری ساینا دوگانه سوز سال آینده ساخته و خودروی نیسان دوگانه سوز ۶۵ هزار خودرو تحویل می شود، همچنین نیسان های بزرگ تر دوگانه سوز به منظور حمل بار بیشتر ساخته خواهد شد.
تیموری با بیان اینکه پلتفرم سوم که سال بعد عرضه خواهد شد، ون ۱۴ نفره دوگانه سوز است که برای مسیرهای شهری ساخته شده است و می توان برخی از مسیرهای اتوبوس را با این ون ها جایگزین کرد، ادامه می دهد: نخستین قرارداد موتورهای هیبریدی را بسته ایم و خودروهای ۲ سال بعد با موتوری ساخته خواهد شد که ۸۰ درصد ساخت داخل خواهد بود؛ هم سی ان جی سوز و هم هیبریدی خواهد بود و در مرحله عقد قرارداد قرار داریم.
تیموری افزود: استفاده از موتورهای جدید با کاهش یک لیتر مصرف بنزین در دستور کار این شرکت است.
گزارشی از روند نوسازی 500 دستگاه نفتکش جاده پیما
مشعل حمل و نقل می تواند در رشد نرخ تولید ناخالص داخلی اثر مثبتی داشته باشد و دولت بر رونق دهی هرچه بیشتر به این حوزه نیز تاکید دارد، زیرا در قالب مذاکرات با کشورها به ویژه کشورهای همسایه، این موضوع محور و کانون مذاکرات طرفین قرار دارد؛ بنابر اطلاعات موجود اکنون 37 هزار کامیون با عمر بیش از 40 سال در کشور تردد می کنند و کامیون های با عمر بیش از 50 سال نیز فراتر از دو هزار دستگاه است. برای عبور از حمل و نقل فرسوده و نوسازی آن گام های مثبتی در دولت سیزدهم برداشته شده است و مصداق این موضوع، تفاهمنامه سه جانبه درخصوص نوسازی و تقویت ناوگان حمل ونقل فرآورده های نفتی کشور میان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت های خودرو ساز و بانک ملت با تحویل ٥٠٠ دستگاه کامیون کشنده سوخت رسان اجرایی شد. اهمیت نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده ای به ویژه درحمل فرآورده های نفتی که نقش بسزایی در تامین انرژی بخش های مختلف ازجمله حمل و نقل، نیروگاه ها و صنایع دارند، دستمایه ای شد تا به ضرورت این موضوع از زوایای مختلف پرداخته شود.
بر اساس آمار موجود اکنون بیش از ۵۷ درصد چرخه سوخت از طریق حمل ونقل زمینی اتفاق می افتد و با نوسازی آن امکانات رفاهی برای رانندگان ناوگان نیز فراهم می شود تا سوخت را ایمن جابه جا کنند. اکنون حدود 14 هزار و 800 نفتکش در زنجیره توزیع فرآورده فعالیت می کنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و به روزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای زیست محیطی ایفا خواهد کرد. دراین زمینه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران جهت نوسازی 500 نفتکش سوخت جاده پیما قراردادی با بانک ملت و تجارت و برخی شرکت های خودرو سازی امضا کرده است که در مرحله نخست نوسازی ناوگان از مجموع چهار هزار دستگاه، ۵۰۰ دستگاه نوسازی می شود. با اجرایی شدن این تفاهمنامه، بانک ملت متعهد شده است که برای نوسازی ۵۰۰ کشنده، ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کند. به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، اکنون ناوگان حمل و نقل پخش فرآورده به لحاظ سن،سابقه و سطح روزآمدی رتبه نسخت را در کشور دارد و باتوجه به شعاع حمل فرآورده سوختی باید از ایمنی لازم برخوردار باشد، اکنون صنعت کشور به این ظرفیت رسیده که از ناوگان داخل استفاده کند.
بی تردید، تجهیزات نو و روزآمد از هر نوع که باشد، قابلیت در به کارگیری آن را افزایش می دهد؛ درمقوله روزآمدی ناوگان جاده ای به ویژه ناوگان حمل مواد سوختی، این مهم نیز نقشی انکارناپذیر دارد. روزانه 200 تا 250 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی اعم از بنزین، نفت گاز، نفت سفید، ال پی چی(گاز مایع) و ... درسراسر کشور با استفاده از نفتکش ها با ظرفیت های مختلف که عمده آنها با لیتراژ بالاست، توزیع می شود. بی شک، انتقال ایمن و افزایش شتاب در این فرآیند، همچنین کاهش تصادفات جاده ای به سبب نو بودن وسیله نقیله، از جمله مواردی است که با نوسازی شبکه توزیع سوخت جاده ای رخ می دهد.
البته این روزآمدی درناوگان حمل مواد سوختی، مزیت های دیگری را هم رقم خواهد زد و این مهم هم آرامش فکری صاحب وسیله را به دنبال دارد و هم از هزینه های تعمیراتی راننده دست کم تا چند سال می کاهد و این امتیازی بزرگ به شمار می آید. بهسازی محیط زیست نیز مقوله دیگری است که بانوسازی ناوگان حمل و نقل جاده ای رخ می دهد. انتشار آلاینده های ناشی از مصرف سوخت در وسایل نقلیه سنگین از جمله نفتکش های جاده پیما، موضوعی است که همواره رخ می دهد و یکی از راه های کاهش انتشار آن نوسازی در وسایل نقلیه است. بازسازی و افزایش شبکه های جدید ارتباطی و نوسازی ناوگان جزء امور بسیار مهمی است که دولت اهتمام ویژه ای به آن دارد، اقدامی که در صورت اجرای صحیح و مشارکت جدی رانندگان کشور، می تواند طی چند سال دستاوردهای مثبت و بی نظیر خود را در اقتصاد کشور به نمایش بگذارد.
بانک ها به عنوان یک بنگاه اقتصادی با تکیه برسرمایه های مردمی و به کارگیری آن در حوزه های مختلف از صنعت نفت، نقش مهمی درشتاب دهی اجرای طرح ها دارند. بانک ها تامین کننده بیش از ۸۵ تا ۹۰درصد نقدینگی در کشور هستند؛ بنابراین می توان برای پیشبرد بسیاری از طرح ها روی این بنگاه اقتصادی حساب ویژه باز کرد. زمینه همکاری میان شبکه بانکی با بخش های مختلف دولتی ازجمله وزارت نفت و تقویت این مهم موجب شده است تا برخی طرح های تعریف شده دراین این وزارتخانه ازجمله نوسازی ناوگان حمل موادسوختی با تعامل بانک اجرا شود. بانک ملت نیز ازجمله بانک هایی است که با ورود به حوزه ارائه تسهیلات بانکی جهت نوسازی نفتکش های جاده پیما، ویژه حمل مواد سوختی، شرایطی رافراهم کرده است تا درسایه آن به چنین رخداد مهمی جامه عمل پوشانده شود. به گفته رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت، بیشترین تراکنش با وزارت نفت را بانک ملت با بیش از ۲۰ میلیارد دلار دارد که زمینه های بسیاری از جمله خطوط لوله را شامل می شود. این بانک سال گذشته تفاهمنامه ای با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران باهدف نوسازی ناوگان حمل مواد سوخت امضا و با پیگیری هر دو سوی ماجرا، امسال این مهم با ارائه تهسیلات بانکی از سوی این بانک برای تامین 500 دستگاه نفتکش جاده پیما عملیاتی شد. بانک ملت اکنون ۱۲هزار میلیارد تومان درحوزه نوسازی نفتکش های حمل مواد سوختی تسهیلات ارائه کرده و برپایه ۵۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما در فاز اول، تسهیلات بلند مدت هفت ساله در نظر گرفته شده است.
با توجه به رشد آمار خودروهای فرسوده و کافی نبودن طرح ها و لوایح اسقاط خودروهای فرسوده درمجلس شورای اسلامی، همچنین افزایش مصرف سوخت وآلودگی هوا،تولید خودروهای اقتصادی بایددراولویت صنعت خودروسازی قرار گیرد. چند سالی است که اسقاط خودرو به طرز چشمگیری کاهش یافته است..براساس گزارش حسابرسی زیست محیطی درباره نحوه اجرای قانون هوای پاک دیوان محاسبات کشور، بیش از 10.4 میلیون دستگاه وسیله نقلیه در مرز فرسودگی وجود دارد که حاکی از ضرورت اقدام عاجل دراین حوزه است. هر خودرو فرسوده، نسبت به یک خودرو غیرفرسوده،14.3 درصد بیشتر بنزین مصرف می کند. مرکز پژوهش های مجلس می گوید: اسقاط هر خودرو فرسوده درشرایط فعلی، سبب کاهش مصرف دو هزارلیتر بنزین درسال می شود. ارزش صادراتی این میزان بنزین بیش از 1800 دلار معادل 54 میلیون تومان است. اگر فرض کنیم سالانه 300 هزارخودرو اسقاط می شود، بیش از 540میلیون دلار معادل 16.2 هزارمیلیارد تومان به صورت سالانه درمصرف بنزین صرفه جویی می شود. همچنین بااحتساب قیمت هر لیتر بنزین 0.6 دلار، تردد هر خودروی فرسوده سالیانه موجب خسارت 600 میلیون دلاری در حوزه سوخت خواهد شد. اسقاط وسایل نقلیه از سال 1397 با افت چشمگیری مواجه شده است؛ به گونه ای که در سال های 1398 و 1399 میزان سالیانه خودروهای فرسوده از رده خارج شده کمتر از هفت هزار دستگاه خودرو بوده است. با توجه به آثار منفی انباشت خودروهای فرسوده درکشور، ضروری است تادولت و مجلس اقدام هایی جهت حل این معضل ارائه کنند.
با توجه به موارد اشاره شده می توان گفت که نوسازی نفتکش های جاده پیما به لحاظ جابه جایی سوخت، حفاظت از محیط زیست، آلودگی هوا و ایجاد ایمنی اهمیت بسزایی دارد؛ از این رو شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به کمک نهادهای دولتی و بانک های عامل سعی بر نوسازی ناوگان سوخت رسان حمل و نقل جاده ای دارد و در این مسیر گام های ارزشمندی نیزبرداشته است. اگرچه تامین 500 نفتکش جاده پیما در قیاس با بیش از 14هزاز دستگاه، چندان قابل توجه نیست، اما برداشتن گام عملی در این مسیر،حرکتی ستودنی و ارزشمند است که انتظار می رود تداوم یابد و موجب شود انتقال مواد سوختی باآرامشی خیال و آسودگی هرچه بیشتری که در راهبران(رانندگان) این ناوگان ایجاد می شود، به بهترین نحو ممکن انجام شود. بی تردید در تحقق این هدف مهم، بخش های دیگری همچون کارخانه های خودروساز به عنوان حلقه تامین وسیله نقلیه و بانک ها به عنوان تامین کننده منابع مالی، نقش بسزایی دارند در تعامل با یکدیگر می توانند مسیر مطمئن برای ذی نفعان رقم زنند.
اکنون برخی گام های اولیه در این زمینه برداشته است و امیدواریم در آینده نزدیک تمام نفتکش های جاده پیمای کشور با ایمنی و استانداردهای بین المللی، جاده های کشور را در نوردند.
سوخت پاک در همه جای روستاهای مناطق مرزی استان گلستان
مشعل استان گلستان با توجه به هم مرز بودن با کشور ترکمنستان، گازرسانی به روستاهای مرزی را به طور ویژه در دستور کار قرار داده است. هم اکنون گازرسانی به 15 روستا در جریان است و تا پایان سال 1402 شاهد گازرسانی به بخش قابل توجهی از این روستاهای مرزی خواهیم بود.
در حوزه گازرسانی به واحدهای تولیدی نیز شاهد ثبت رکوردهایی در این استان بوده ایم؛ به طوری که امسال گازرسانی به 180 صنعت با حدود 30 هزار متر مکعب جایگزینی پیش بینی شده است.
عدم بروز حادثه طی چهار سال پیاپی، گازرسانی به 21 روستای جدید، امضای قرارداد با شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی، تعیین تکلیف تبدیل وضعیت کارکنان در قالب بندهای «و» و «د» و دریافت صورت های مالی مطلوب در 20 سال اخیر، بخشی از دستاوردهای شرکت گاز استان گلستان است که در گفت و گو با علی طالبی، مدیرعامل این شرکت و برخی مدیران و روسای آن تشریح شده است.
هم اکنون همه شهرهای استان از نعمت گاز برخوردارند و از 999 روستای واجد شرایط، تاکنون به 928 روستا گازرسانی شده است. 100 درصد خانوار شهری و 99 درصد خانوار روستایی در قالب 635 هزار و 444 مشترک از گاز بهره مند هستند که 388 هزار و 214 مشترک به بخش شهری و 247 هزار و 230 مشترک نیز به بخش روستایی مربوط می شوند. همچنین هم اکنون سه هزار و 392 تعداد مشترک صنعتی، دو نیروگاه خصوصی و دو نیروگاه مقیاس کوچک این استان به شبکه گاز متصل هستند.
گازرسانی به 21 روستای جدید، همچنین پروژه های توسعه شبکه و نصب انشعابات در سطح شهرها، روستاها و صنایع استان در دست اجراست. احداث ساختمان اداری و پست امداد شهر جلین نیز در مراحل پایانی قرار دارد. دیگر پروژه های در دست اقدام نیز بازسازی و مقاوم سازی تأسیسات،خرید و نصب کنتور و رگلاتور، همچنین بهینه سازی انرژی و کاهش گاز هدررفت را شامل می شوند.
از جمله برنامه ها و اهداف کمی شرکت که شهریور ماه امسال مورد بازنگری قرار گرفته، اجرای 270 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع، نصب 6 هزار و 850 انشعاب، جذب 19 هزار و 500 مشترک، گازرسانی به 150 واحد صنعتی و حجم گاز جایگزینی در صنایع به میزان 30 هزار مکعب در ساعت بوده است.
اقدام هایی همچون استقرار واحد نظارت بر وضعیت سیستم های گرمایشی در واحدهای عمومی و تجاری، اجرای جرائم ماده 26 قانون اصلاح الگوی مصرف جهت کاهش مصرف گاز صنایع در زمستان به طور مستمر، پایش مصارف گاز ادارات و ساختمان های اداری شرکت گاز، همچنین بررسی و پایش مصارف هیترهای استان، تقویت کارگروه سوخت استان برای خدمات رسانی به صنایع و مشترکین عمده و کاهش بروکراسی اداری مشترکین به منظور تخصیص حامل های انرژی برنامه ریزی و اجرایی شده است.
شرکت گاز استان گلستان با برنامه ریزی و درس آموخته های بحران افت فشار و قطع گاز در سال 86، تدابیری همچون ایجاد رینگ خطرات فشار متوسط درهمه شهرهای استان برای تأمین منابع در شرایط بحران از چند جهت اقدام کرده است. همچنین گروه های واکنش سریع برای اقدام و مواجهه، تشکیل شده است.
خرید و تجهیز کامیونت بحران در ستاد و سه عدد کانکس بحران در سه نقطه استان برای کمک در شرایط بحرانی و اجرای خطوط کنار گذر(pass By ) برای ایستگاه های تقلیل فشار با نصب شیر قطع کن اضطراری، از دیگر اقدام های صورت گرفته در این حوزه است.
امضای تفاهمنامه همکاری با پارک علم و فناوری برای همکاری با استارپ آپ ها و شرکت های فناوری، معرفی رابط و متخصصان مرتبط با پارک علم و فناوری استان، اعلام حداقل 10 نیاز فناورانه حوزه گازرسانی به پارک علم و فناوری، شناسایی حداقل 20 شرکت فناور استان در حوزه های مرتبط، مشارکت فعال سالانه در حداقل 2 رویداد و همایش استانی در حوزه شرکت های فناور و دانش بنیان، برگزاری بازدیدها و تورها و کارگاه های آموزشی سالانه جهت کارکنان در زمینه شرکت های دانش بنیان، انعقاد 10 تفاهمنامه و قرارداد با شرکت های دانش بنیان، ممنوعیت خرید هرگونه تجهیزات و اقلام خارجی که در داخل و استان دارای سازنده و تولیدکننده است، در اولویت قراردادن شرکت های دانش بنیان، تولیدکنندگان و سازندگان داخلی و بومی در مناقصات و مزایده ها، همگی از برنامه های این شرکت همسو با سیاست حمایت از شرکت های دانش بنیان بوده است.
استان گلستان در انتهای خطوط گازرسانی واقع شده و افت فشار گاز این مناطق را تهدید می کند. انتظار داریم برای مصارف اوج بار اقدام های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در سطح شرکت ملی گاز به خصوص تکمیل پروژه ذخیره سازی قزل تپه برای برون رفت از این نگرانی و مدیریت بر اوج بار مصرف گاز چاره اندیشی شود تا بتوانیم خدمات مطلوب تری به مشترکین استان ارائه دهیم.
مجموعه شرکت گاز استان گلستان شامل واحدهای صف و ستاد با شرکت های دانش بنیان و پارک علم و فناوری همکاری مستمر داشته و براساس دستورالعمل مصوب، این شرکت موظف است در خریدها و قراردادهای خود شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان و سازندگان داخلی را در اولویت قرارداده و هرگونه خرید اقلام خارجی که دارای سازنده داخلی باشد، اکیدا ممنوع است. محمد تمجیدی فرخبخش، رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان گلستان می گوید: پژوهش و فناوری با استعلام از واحدهای ذی ربط به ویژه امور مهندسی و واحدهای بهره برداری نیازهای فناورانه را اخذ و به پارک علم و فناوری منعکس می کند.
به گفته وی، انعقاد چهار تفاهمنامه همکاری در زمینه ساخت دستگاه خاک سرندی روتاری، نرم افزار موبایلی برچسب انرژی، سیستم تصفیه و بازچرخانی آب و هوشمندسازی موتورخانه ها، شناسایی 20 شرکت فناور استان، مشارکت فعال سالانه در حداقل 2 رویداد و همایش استانی در حوزه شرکت های فناور و دانش بنیان، برگزاری بازدیدها و تورها و کارگاه های آموزشی سالانه جهت کارکنان در زمینه شرکت های دانش بنیان، انعقاد 10 تفاهم نامه و قرارداد با شرکت های دانش بنیان در دستور کار این واحد قرار دارد. فرخبخش تصریح می کند: انعقاد تفاهم نامه همکاری با پارک علم و فناوری به منظور همکاری با استارت آپ ها و فناوران، معرفی رابط و متخصصان مرتبط به پارک علم و فناوری استان، اعلام نیازهای فناورانه حوزه گازرسانی به پارک علم و فناوری، ممنوعیت خرید هرگونه تجهیزات و اقلام خارجی که در داخل استان دارای سازنده و تولیدکننده هستند و برگزاری نشست های تخصصی B2B با تیم های فناور و ارائه مشاوره و اطلاعات فنی مورد نیاز، از جمله اقدام های شاخص صورت گرفته در حوزه پژوهش و فناوری این شرکت بوده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان گلستان تاکید می کند: به موازات تشکیل پارک های علم و فناوری، ساختار سازمانی شرکت های گاز استانی نیز باید تغییر، اصلاح و بهبود یابد، به عنوان مثال ایجاد دبیرخانه شرکت های دانش بنیان و کمیته تجاری سازی می تواند با تمرکز بیشتر و بهتر و با سرعت بیشتری اهداف مورد نظر را محقق سازد.
تغییر و اصلاح ساختار سازمانی با توجه به وضعیت موجود نیروی انسانی، تجهیزات، تاسیسات و تامین نیروی متخصص،تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگری، جانشین پروری و برنامه ریزی نیروی انسانی به منظور پرورش نیروهای متخصص و رشد کارکنان، برنامه ریزی به منظور تدوین برنامه آموزشی به منظور ارتقای شغلی و برنامه ریزی جهت استفاده هرچه بهتر همه همکاران از رفاهیات، از جمله اقدام های مهم واحد منابع انسانی است. علیرضا گروسی، رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان گلستان می گوید: همه فعالیت ها در حوزه منابع انسانی از اهمیت بالایی برخوردار است، به همین منظور اقدام هایی همچون احقاق حق و حقوق کارکنان و اعمال کردن آن، تبدیل وضعیت تعدادی از کارکنان قرارداد مستقیم به رسمی، انجام مصاحبه کارکنان تعدیل مدرک در استان و پیگیری و انجام کارهای مرتبط با تبدیل وضعیت نیروهای بند «و» و بند «د» تاکنون صورت گرفته است. وی در خصوص تبدیل وضعیت کارکنان این شرکت یادآور می شود: با توجه به ابلاغ تکالیف قانونی تبدیل وضعیت مشمولین ماده ۲۱ قانون جامع خدمت رسانی به ایثارگران به سازمان ها و شرکت ها، این موضوع در دستور کار این شرکت قرار گرفت که بر اساس آن نسبت به شناسایی افراد واجد شرایط و ثبت اطلاعات آنها در سامانه ایثار و تاییدیه ایثارگری اقدام شد که تعدادی از کارکنان قراردادی مدت موقت، مشمول بند «و»ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه شناسایی شده و تاکنون برای تعدادی از آنها کد مجوز استخدامی و عنوان سمت سازمانی صادر و پس از طی مراحل تشریفات استخدامی، تبدیل وضعیت خواهند شد.
یکی از مهم ترین دستاوردهای واحد HSE که نتیجه کنترل و نظارت بر رعایت ملاحظات و دستورالعمل های ابلاغی این حوزه در همه پروژه ها و پیمان ها، ادارات تابعه و ایستگاه های تقلیل فشار بوده، عدم بروز حادثه طی 4 سال پیاپی است. با همکاری واحدهای منابع انسانی و آموزش به منظور افزایش آگاهی و اشاعه فرهنگ HSE، برنامه ریزی و اجرای 6 هزار و540 نفر_ساعت در سال گذشته و چهار هزار و 304 نفر_ساعت در سال 1401 از دیگر دستاوردهای شرکت گاز استان گلستان در حوزه HSE است. مهدی ضمیری، رئیس HSE شرکت گاز استان گلستان می گوید: در خصوص کنترل و نظارت بر ملاحظات HSE و ایمنی پروژه ها در6 ماه امسال، اقدام هایی همچون کنترل پروژه ها، بازدید از ادارات و ایستگاه های تقلیل فشار و سایر موارد به تعداد 810 مورد و ابلاغ عدم انطباق ها جهت رفع آنها، کنترل و نظارت بر پرمیت ها، کنترل و نظارت بر 60 مورد بوسنجی، برگزاری 3 جلسه تحلیل حوادث بخیر گذشته و شبه حوادث صورت گرفته است. به گفته ضمیری، یکی از مهم ترین برنامه های امسال همچون گذشته، نظارت و کنترل بر رعایت ملاحظات HSE و دستورالعمل های ابلاغی در پروژه ها، پیمان ها و ادارات تابعه و ایستگاه های تقلیل فشار با هدف پیشگیری از وقوع حوادث غیرقابل جبران است. در حوزه بهداشت پیگیری و انجام 100درصد معاینات دوره ای با هدف تشخیص بیماری ها زودتر از موعد برای کنترل آنها از مهم ترین برنامه هاست. در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیر عامل یکی از مهم ترین اقدامات، اجرای مواد مختلف قانون مدیریت بحران که مورد تاکید همه ارکان نظام برای آمادگی مواجهه با بحران هاست و در حوزه محیط زیست نیز اجرای چند برنامه تعریف شده است که مهم ترین آنها ایجاد سوله مدیریت پسماند و تجهیز یک ایستگاه به سایلنس بوده که درحال اجراست.
شرکت گاز استان گلستان همسو با برنامه های توسعه در سال جاری، 270 کیلومتر شبکه گذاری و گازرسانی به 16 روستا را در دستور کار دارد که هفته دولت، گازرسانی به 6 روستا انجام و 10 روستای باقیمانده نیز دهه مبارک فجر گازرسانی خواهند شد. محمدرضا قنبریان، رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان گلستان می گوید: امسال گازرسانی به 180 صنعت با حدود 30 هزار متر مکعب جایگزینی پیش بینی شده است، از 999 روستای استان، 928 روستا گازدار شده اند و 20 روستا را در دستور کار اجرا داریم. 15 روستا نیز در مرحله دریافت مجوزهای لازم قرار دارند. به گفته وی، با اجرای پروژه های سال جاری انتظار داریم حدود 20 هزار مشترک جدید به شرکت اضافه شود و تعداد روستاها تا پایان سال به 938 افزایش یابد. با توجه به هم مرز بودن با کشور ترکمنستان، گازرسانی به روستاهای مرزی برای شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است، تعداد زیادی از روستاهای مرزی از نعمت گاز بهره مند شده اند و حدود15 روستا باقی مانده که در دست اجرا قرار دارند و امیدواریم تا سال 1402 این پروژه ها نیز به پایان برسد و از مهاجرت روستایان جلوگیری گرفته شود . رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان گلستان ادامه می دهد: تعداد واحدهای صنعتی بهره مند از گاز طبیعی 1 هزار و 52 صنعت بوده که برای گازرسانی 180 صنعت بر اساس مصوبه شورای اقتصاد در سال جاری برنامه ریزی شده که از این تعداد تاکنون به 130 صنعت به شبکه گاز متصل شده است .
برنامه ریزی لازم به منظور اجرای عملیات نگهداری، بهره برداری و تعمیرات مورد نیاز شبکه، انشعابات، وسایل و تأسیسات گازرسانی و نظارت لازم بر واحدهای تحت سرپرستی، کنترل عملیات برای اجرای صحیح آن و انطباق با دستورالعمل ها و روش های بهره برداری، تعمیرات و رعایت همه موارد فنی و ایمنی در حین انجام عملیات، از جمله وظایف عمده واحد معاونت امور بهره برداری است.
حامدا... مقصود لو، معاون بهره برداری شرکت گاز استان گلستان می گوید: هم اکنون بیش از 634 هزار مشترک در این استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند و بیشترین مصرف گاز استان نیز در بخش خانگی است.وی با بیان اینکه همه شبکه های توزیع و خط انتقال اجرا شده به صورت مستمر پایش می شوند، اعلام می کند: نگهداری و حفظ شبکه گاز طبیعی یکی از مهم ترین اقدام های شرکت برای پایداری مستمر جریان گاز طبیعی و همچنین ایمن بودن و کاهش هدررفت گاز است، چنانکه این مسأله در این شرکت به صورت جدی و طبق دستورالعمل ها و اسناد بالادستی و براساس اصول انجام می شود.
با توجه به بودجه های مصوب ابلاغی، اهداف و برنامه های کمی و کیفی پیش بینی شده مندرج در بودجه، با برنامه ریزی مدون، منابع مالی مورد نیاز پروژه های گازرسانی در حال انجام در بخش های مختلف را بر اساس موافقتنامه مبادله شده تأمین و به شرکت های پیمانکاری طرف قرارداد بر اساس پیشرفت کار طبق کتابچه پیمان به صورت مستمر و منظم پرداخت می شود.
محمد روحی، رئیس مالی شرکت گاز استان گلستان می گوید: برای تخصیص نقدینگی و تامین مالی پروژه ها برنامه های تدوین شده شرکت شامل افزایش فروش گاز و وصول مطالبات سنواتی جهت تحقق منابع داخلی بر اساس حق العمل کاری و رابطه مالی و تجاری با شرکت ملی گاز ایران، جذب حداکثری مشترکین خانگی، تجاری و صنعتی جهت تحقق منابع، جذب حداکثری هزینه کرد و عملکرد جهت تأمین منابع مالی از محل عوارض، تسویه حساب با شرکت های هم گروه و وابسته و تسویه پیش پرداخت سنواتی پیمانکاران، ارائه خدمات مناسب و بهینه به مشترکین و افزایش درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی و صرفه جویی و مدیریت هزینه ها و ایجاد انضباط مالی است.
به گفته روحی، با وجود تحریم ها در چند سال اخیر و شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، با تصمیم گیری های شایسته و مدیریت مالی مناسب شرکت ملی گاز ایران و ایجاد انضباط مالی، منابع مالی بر اساس بودجه مصوب ابلاغی از محل منابع سرمایه ای به صورت مستمر و منظم تامین و جهت پرداخت به ذی نفعان تخصیص داده شده است.
رئیس مالی شرکت گاز استان گلستان ادامه می دهد: با توجه به انضباط مالی، مدیریت مالی و تخصیص مناسب نقدینگی از طرف شرکت ملی گاز ایران تاکنون در پرداخت به پیمانکاران هیچ گونه مشکل و چالشی وجود نداشته است. این شرکت توانسته تاکنون دستاوردهایی همچون شرکت برتر در ایجاد انضباط مالی، دریافت صورت های مالی مطلوب از مجمع عمومی صاحبان سهام در 20 سال اخیر و شرکت برتر در ارزیابی عملکرد شرکت ملی گاز ایران را به دست بیاورد.
84 قلم كالای راهبردی داخلی سازی شد
مشعل همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی و بومی سازی تجهیزات راهبردی صنعت گاز، سال هاست کمیته های خودکفایی در سطح شرکت ها ومناطق عملیاتی فعال و این روند منجر به بی نیازی این صنعت از کالاهای خارجی شده است. در این میان، منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران 84 قلم کالای راهبردی مورد نیاز شبکه و تاسیسات را ساخت داخل کرده است و داخلی سازی 34 قلم ديگر نيز در برنامه قرار دارد؛ موضوعی که سيدجواد موسوی اقدس، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران درباره آن و دیگر فعالیت های این منطقه عملیاتی توضیحاتی ارائه کرده است که در پی می آید.
فعالیت های مربوط به نگهداشت وتعمیرات پیشگیرانه تجهیزات، از جمله فعالیت هایی است که در انتقال ایمن و بدون وقفه گاز در درون خطوط لوله، تاثیر بسزایی دارد. سيد جواد موسوی اقدس، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران فعالیت های نگهداری و تعمیر تجهیزات این منطقه عملیاتی اعلام کرد: این برنامه با پيشرفت 63 درصدی ادامه دارد و پيش بينی می شود كل برنامه های در نظرگرفته شده مربوط به فعالیت های تعمیراتی تا انتهای امسال محقق شود.به گفته وی، استقرار سيستم مديريت انرژی ISO 50001-2018 و تعريف پروژه های بهبود در تاسيسات (تبريز، زنجان و هشترود) صورت گرفته است؛ همچنین در حوزه نگهداری و تعميرات، برنامه ريزی عمليات بازرسی فنی اقلام برقی و مكانيكی تاسيسات تقويت فشار گاز و ايستگاههای اندازه گيری گاز منطقه و روتين های توربين های گاز، كمپرسورهای گاز و سيستم های اندازه گيری انجام شده است. معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران یادآور می شود: راهبری سيستم جامع نگهداری و تعميرات IPCMMS در عمليات ايستگاه ها، عمليات خطوط لوله، بازرسی فنی، حمل و نقل، توسعه سيستم نگهداری و تعميرات IPCMMS در واحد ارتباطات و فناوری اطلاعات از دیگر برنامه های صورت گرفته است. در بخش تحليل سيستم ها نیز پايش و اندازه گيری اهداف وبرنامه های راهبردی و جاری سازی مديريت ذي نفعان (نظر سنجی و تحليل نتايج نظر سنجی) نیز انجام شده است.
وی درباره پيمان سپاری و نظارت بر اجرا و تحويل پروژه های عمرانی و سرمايه ای منطقه می گوید: تعويض پوشش نقاط باقيمانده خط 16 اينچ جلفا به طول یکهزار و 370 متر، 8 اينچ هاديشهر به طول 590 متر، تعمير پوشش خطوط 20 و 36 اينچ تبريز / ابراهيم آباد و 16 اينچ ابراهيم آباد - سقز به طول یکهزار و 286 متر، تعمير پوشش خطوط 40 اينچ تبريز / بازرگان، 12 اينچ نيروگاه خوی، 20 اينچ خوی و 6 اينچ پلدشت به طول 484 متر، ترميم پوشش خط لوله 30 اينچ چلوند- تبريز به طول یکهزار و 822 متر از جمله پروژه های اجرایی از سوی این معاونت است.
موسوی اقدس ادامه می دهد: اصلاح سيستم حفاظت در برابر صاعقه تأسيسات مرند، مرگنلر و بازرگان، نصب سيستم آنتي آيسينگ واحد دو و سه تاسيسات هشترود، اجرای آنتی ايسينگ سه دستگاه توربين نئوپينيون مرگنلر، احداث دو مورد ابنيه فني در مسير خط هوراند، احداث ابنيه فني در محدوده غله زار 20 اينچ بناب، سيستم اعلان حريق ياردهای اورميه-بوكان- چايپاره، از دیگر پروژه های این معاونت به شمار می آید.
به گفته وی، بررسی فنی مهندسی و ارائه روش های تعميرات و نظارت بر عمليات تعميراتی خط انتقال گاز 30 اينچ تبريز / نوردوز در 29 نقطه، نصب غلاف تقويتی (9 مورد نوع B ) و تعويض 8 شاخه لوله از جمله خدمات مهندسی است که در منطقه 8 صورت گرفته است.
به گفته معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران، در حوزه روش های نوين تعميرات از روش هایی چون به كارگيری سيستم های مكانيزه نگهداری و تعميراتIPCMMS، آناليز دوره ای ارتعاشاتVCM، آناليز دوره ای روغنOCM، آناليز دوره ای ترموگرافی، در تعميرات توربين ها از سيستم های بروسكوپی و نرم افزار هوشمند تحليل وضعيت بليدها استفاده می شود. همچنين استفاده از نرم افزارهای بليدچينی برای چينش بليدهای توربين و بالانسينگ توربين، بررسي خوردگی و عيوب داخلی و خارجی به روش پيگرانی هوشمند، بررسی پوشش خطوط لوله به روش DCVG از جمله این روش هاست.
موسوی اقدس درباره سياست های اقتصاد مقاومتی و تحقق شعار سال و فعاليت های كميته خودكفايی منطقه می گوید: كميته خودكفايی این منطقه با تعيين اعضا طی حكم مديريت منطقه، از سال 1400 زير نظر كميته راهبری خودكفايی ستاد انتقال گاز به «نيازسنجی و اولويت بندی سالانه فعاليت های خودكفايی منطقه» طبق فرآيند جديد تعريف شده خودكفايی ستاد انتقال گاز می پردازد و ضمن شناسايی و اولويت بندی كالاهای مورد نياز به بومی سازی در سطح منطقه، در سال جاری (1401) بومی سازی 38 قلم كالا را زير نظر كميته خودكفايی ستاد انتقال گاز در دستور كار قرار داده است. در بین مناطق عملیات انتقال گاز منطقه 8 به عنوان منطقه پايلوت، اجرای پروژه مديريت دانش را در دست اجرا و برای پياده سازی آن در مناطق 4 و 5، با آنها همكاری دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که تاكنون چند شناسنامه فنی برای قطعات و تجهيزات مورد نياز شناسايی و تهيه كرده ايد؟ می گوید: تاكنون تعداد 121 (83+38) فرم شناسنامه فنی برای قطعات و تجهيزات مورد نياز برای داخلی سازی در منطقه 8 شناسايی، اولويت بندی و تهيه شده است كه از اين تعداد 83 قلم مربوط به قبل از سال 1400 و 38 قلم نیز مربوط به سال های 1400 و 1401 است. همكاری منطقه 8 با شركت های دانش بنيان و دانشگاه های كشور در چارچوب قوانين و ضوابط و آيين نامه های شركت ملی گاز ايران نیز در حال انجام است وی می افزاید: اقلام نياز سنجی و تاييد شده توسط كميته خودكفايی منطقه، برای فرآيند داخلی سازی از طريق واحد تداركات و عمليات كالا و توسط سامانه ستاد به فراخوان عمومی جهت ساخت داخل قرار داده می شوند. شركت های دانش بنيان مرتبط و دارای توانمندی لازم می توانند از طريق سامانه ستاد در فرآيند خودكفايی و ساخت داخل قطعات استعلام شده، طبق فرآيند تعريف شده، مشاركت کنند.وی در پایان می گوید: در چارچوب دستورالعمل های پژوهشی شركت ملی گاز ايران، واحد پژوهش منطقه نيز در قالب طرح های حمايت از تحصيلات تكميلی كارشناسی ارشد و دكترا و پروژه های پژوهشی متناسب با نياز منطقه با دانشگاه های كشور همكاری می کند.
صنعت پتروشیمی با احداث پارک های پتروشیمی در پی جبران عقب ماندگی هاست
مشعل صنعت پتروشیمی در ادامه برنامه بلند مدت خود در تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی، با شناسایی زمینه های تولید و نیازهای بازار داخلی و خارجی، به سمت تنوع محصولات و کاهش سهم واردات محصولات پتروشیمی و همچنین تولید محصولات نهایی رفته است. به این دلیل که از ابتدای دولت سیزدهم و با تغییر در مدیریت صنعت پتروشیمی، شاهد تحول و تغییراتی به سمت ایجاد پارک های تخصصی پتروشیمی هستیم. در این مسیر شرکت های بزرگ پتروشیمی با توجه به حجم سرمایه گذاری قابل توجهی، این پتانسیل را برای ورود به عرصه ساخت پارک های تخصصی پتروشیمی دارند و در این مدت کوتاه، شاهد حرکت های موثری از سوی هلدینگ های بزرگی همچون خلیج فارس بوده ایم.
موضوع احداث پارک های تخصصی پتروشیمی از چند سال قبل مطرح شده و قرار بود پارک ملامین ارومیه، پارک پلی پروپیلن ایلام، پارک کریستال ملامین و اوره رزینی لردگان و ... احداث شوند و مجوزهایی هم صادر شده بود؛ اما این پروژه ها در مرحله اجرا با محدودیت هایی مواجه شدند. با شروع فعالیت وزارت نفت در دولت سیزدهم، وزیر نفت حمایت و پیگیری جداگانه ای در مورد پارک های تخصصی پتروشیمی داشت.
اردیبهشت سال جاری در نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران ارشد صنعت نفت، عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس با اعلام اینکه یکی از طرح های مهم این مجموعه، تکمیل طرح های مربوط به زنجیره ارزش افزوده است و در این خصوص، به دنبال احداث پارک های تخصصی پتروشیمی هستند، گفت: برای احداث این پارک ها از دستاوردهای موجود در پارک های علمی و فناوری آلمان، ژاپن و دیگر کشورهای پیشرفته الگوبرداری خواهیم کرد. او از برنامه این شرکت برای ایجاد پارک علم و فناوری در عسلویه با سرمایه گذاری ۲ تا ۳ میلیارد دلاری خبر داد و گفت: در این زمینه مذاکرات اولیه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای تخصیص زمین این پروژه انجام شده است. علی عسگری در یک برنامه تلویزیونی هم از خیز بلند هلدینگ خلیج فارس برای ایجاد پارک های پتروشیمی ارزش آفرین خبر داد و گفت: با هدف عملی شدن منویات و رفع دغدغه رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور و وزیر نفت، پارک های پتروشیمی در ۱۳ نقطه کشور ایجاد می شود. مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس با اشاره به اینکه ایده و پیشنهاد ایجاد این پارک ها از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان بزرگترین شرکت پتروشیمی و بورسی کشور مطرح شده است، گفت: پس از دیدارها، جلسات و رایزنی های مثبت، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان شرکت برتر و قوی که دارای زیرساخت ها، نیروی انسانی و توانمندی های فناوری و مالی است، متولی احداث پارک ها شد.
او با تاکید بر اینکه باید برای عقب ماندگی های مزمن تلاش بیشتری داشته باشیم، گفت: با توجه به آماده بودن زیرساخت های مورد نیاز ازجمله آب، برق، گاز و ...، پارک های پتروشیمی درپارسیان، نایبند، ماهشهر وچابهار زودتر از دیگر مناطق احداث می شوند. همچنین با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص توسعه سواحل مکران، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در ایجاد زیرساخت های مورد نیاز اولیه درمنطقه چابهار مشارکت می کند و با این اقدام، چهره و روند توسعه در این بندر مهم، دگرگون می شود.
علی عسگری همچنین اعلام کرد، بزودی هماهنگی های لازم انجام می شود و تا پایان امسال اولین کلنگ های مربوط به پارک های تخصصی پتروشیمی بر زمین می خورد.
حالا اما خبر از جلسات هماهنگی برای احداث پارک تخصصی کودهای شیمیایی و صنایع وابسته به آن در نایبند عسلویه، چابهار و منطقه پارسیان با حضور مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس و مسؤولان اجرایی مرتبط آمده است. بر این اساس قرار است پارک تخصصی پتروشیمی در نایبند عسلویه با حدود 410 میلیون دلار سرمایه ثابت و در سه فاز اجرا و تا سه سال آینده به بهره برداری برسد. برای احداث این پارک، به بیش از 500 هکتار زمین نیاز است و هدف از احداث آن، تأمین 950 هزار تن کود مورد نیاز کشور، ارزآوری، جلوگیری از فرسایش خاک و.... است.
علی عسگری در این نشست، با اشاره به اهمیت استفاده از همه ظرفیت ها و منابع برای خلق ثروت گفت: به منظور سودآوری و ارزآوری بیشتر، باید در کمترین زمان، زمین مورد نیاز و زیر ساخت ها برای آغاز عملیات اجرایی پارک تخصصی کودهای شیمیایی و صنایع وابسته به آن در نایبند عسلویه، در اختیار هلدینگ قرار گیرد. او در نشست همکاری برای احداث پارک پتروشیمیایی متانول و صنایع پایین دستی در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر پارسیان هم گفت: برای شروع پروژه باید 500 هکتار زمین به تملک هلدینگ خلیج فارس در آید تا عملیات اجرایی پروژه آغاز شود. مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس همچنین براهمیت اخذ مجوز زیست محیطی قبل از اجرای پروژه تأکید کرد. عل عسگری افزود: با توجه به برنامه توسعه پارک متانول در آینده، 2 هزار هکتار زمین در اسناد تدوین شده پیش بینی شده است. به محض تحویل زمین مورد نیاز و آماده بودن زیرساخت ها، بسرعت عملیات اجرایی این پارک آغاز می شود. بر این اساس، پارک پتروشیمیایی پارسیان با ظرفیت تولید دو میلیون تن محصول، در قالب 17 نوع محصول و در 4 فاز اجرا می شود و هدف از اجرای آن، تبدیل متانول به محصولات صادراتی و دارای مشتری از جمله محصولات صنعت نساجی است. در فاز اول با مشارکت قرارگاه خاتم الانبیاء و دالیان چین، MTO آغاز و بلافاصله بعد از آن، فازهای بعدی اجرا می شود. برای احداث این پارک دو میلیارد و 400 میلیارد دلار هزینه خواهد شد. اما پارک تخصصی کودهای شیمیایی و صنایع وابسته در منطقه آزاد چابهار، سومین پارک تخصصی پتروشیمی است که هلدینگ خلیج فارس در دست کار دارد و نشست هماهنگی برای احداث این پارک را برگزار کرده است. بر اساس هماهنگی به عمل آمده بین مسؤولان اجرایی مرتبط مقرر شده تا 600 هکتار زمین در ضلع شرقی شهرک صنعتی نگین مکران به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اختصاص یابد. میزان تولید کود شیمیایی در این پارک 700 هزار تن خواهد بود و برای احداث آن 420 میلیون دلار هزینه خواهد شد. همچنین طبق برنامه این پروژه به مدت سه سال و در سه فاز اجرا می شود.
این سرمایه گذاری شرکت های بزرگ پتروشیمی در مسیر صنایع پایین دستی و محصولات نهایی، یک دلگرمی مهم دارد و آن اینکه وزیر نفت بارها بر رفع موانع و شروع به کار زودتر این پروژه ها تاکید کرده است. وزیر نفت در سفر استانی خود به استان ایلام اعلام کرد: «وزارت نفت در بخش پایین دستی سه پروژه پتروشیمی ایلام، واحد پلی پروپیلن و زنجیره ارزش را در دستور کار دارد که همسو با آن، ایجاد پارک پلی پروپیلن با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی این وزارتخانه و دیگر سرمایه گذاری ها اجرا خواهد شد.» او در جریان سفر خود به ایلام، با اشاره به برنامه ریزی برای ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش پایین دست ادامه داد: «در همین مسیر، نخستین پارک پلی پروپیلن در مجاورت پالایشگاه گاز ایلام احداث خواهد شد، بنابراین باید ظرف حداکثر پنج سال آینده در مجموع ۴ میلیارد دلار در صنعت نفت استان ایلام سرمایه گذاری شود.»
وزیر نفت به بحث ورود به زنجیره ارزش هم اشاره کرد و گفت: «اگر سرمایه گذاران فعال شوند، وزارت نفت از احداث پارک های زنجیره صنایع تکمیلی، چه با محوریت متانول یا پلی پروپیلن حمایت خواهد کرد و مشوق های خوبی در نظر خواهد گرفت.»
اوجی به آغاز به کار احداث پارک پلی پروپیلن در استان ایلام اشاره کرد و افزود: «۳۰۰ میلیارد تومان از سوی وزارت نفت تأمین می شود و مردم را هم در بعضی از این پروژه ها در قالب صندوق، مشارکت می دهیم. مردم وقتی ببینند که خود وزارت نفت و صندوق بازنشستگی نفت ورود کرده اند، متوجه می شوند این پروژه می تواند سود تضمین شده ای داشته باشد».« او گفت: وزارت نفت متعهد می شود از طریق هلدینگ پترول به این طرح کمک کند و ان شاءالله با فعال شدن سرمایه گذاران بخش خصوصی، احداث نخستین پارک زنجیره صنایع تکمیلی در این استان آغاز شود و ظرف دو تا سه سال آینده به بهره برداری برسد.» اوجی افزود: «راه اندازی پارک های زنجیره صنایع تکمیلی با ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از خام فروشی و اشتغالزایی به تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت کمک می کند.»
هدف از احداث پارک تخصصی پتروشیمی از جمله پارک تخصصی کودهای شیمیایی، جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پالایشی، شیمیایی و پتروشیمیایی، پرهیز از ایجاد چالش برای تداوم تولید نفت و گاز، استفاده بهینه از کودهای شیمیایی برای پیشگیری از آسیب های زیست محیطی، مدیریت مصرف آب، افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی، توسعه بازارهای صادراتی و ... است. بر اساس برآورد کارشناسان، در حوزه صنایع پایین دست، صنعت پتروشیمی ایران از بازار سه هزار میلیارد دلاری دنیا عقب است و تقریبا سهمی از آن ندارد. به همین دلیل است که باید برای این عقب ماندگی مزمن تلاش کنیم که در این مسیر، استفاده از ظرفیت های سرمایه ای، تکنولوژیکی، فنی و اجرایی صنعت پتروشیمی می تواند راهگشا و ثروت آفرین باشد.
توسعه فناوري به سمت روزآمد شدن در همه بخش هاي اقتصادي اجتناب ناپذير است
مشعل استارت آپ يا کسب و کارهاي نوپا، عنواني که پيشينه طولاني در بازارهاي اقتصادي ندارد و همچنان به عنوان رويکردي جديد در ميان فعالان حوزه فناوري از آن ياد می شود. نخست اين رویکرد وجود داشت که فعاليت شرکت های استارت آپ بايد در زمینه های فناوري اطلاعات باشد، اما ورود بسياري از اين مجموعه ها به عرصه های متفاوت نشان داد که استارت آپ ها قابليت همسويي با حوزه های ديگر را هم دارند. استارت آپ ها در حداقل يک دهه اخير، سهم چشمگيري در توليد، اشتغال و ايجاد کسب و کارهاي کوتاه و میان مدت يا بلندمدت داشته و توانسته اند باري سنگين را از دوش صنايع مختلف بردارند.
استارت آپ ها با توجه به ویژگی هایی همچون خلق ايده، کارآفريني و ايجاد کسب و کارهاي متنوع به خصوص براي نسل جديد و به خصوص استفاده از فناوری های روزآمد دنيا، روند توسعه اقتصادي را سمت و سويي متفاوت می دهند. استارت آپ ها با حداقل نفرات نسبت به مجموعه هاي با بوروکراسي و نيروي انساني دولتي می توانند با ریسک پذیری بالا، پروژه هایی جديد و مهم را شروع کنند و همين ویژگی ها بوده که آنها را در بسياري از صنايع و حوزه های تخصصي پيشران کرده است.
با توجه به عملکردي که مجموعه هاي استارت آپي و دانش بنیان در حداقل يک دهه اخير تا امروز داشته اند، دولت ها هم به اين نتيجه رسیده اند که بايد راهبردهاي صحيح و مناسب براي عملکرد بيشتر و زودهنگام آنها داشته باشند. در اين سال ها مشخص شده که کارهاي بزرگي را می توان با سرمايه اي اندک و مبتني بر ايده هاي نوين جوانان تحصيلکرده اجرايي و افزون بر توسعه اقتصادي، سهم جوانان در اشتغال را بيشتر و بيشتر کرد؛ از این رو زمینه های حمايتي همچون صندوق نوآوري و شکوفايي رياست جمهوري شکل گرفته و بسياري از وزارتخانه ها نيز به شکل مجزا برنامه های حمايتي از استارت آپ هاي فعال در حوزه خود را شروع کرده اند. ممکن است در اذهان عمومي و بسياري از فعالان اين عرصه این طور قلمداد شود که مجموعه هايي همچون علی بابا، اسنپ، تپسي، شيپور، ديوار، طاقچه، باسلام، آچاره، ديجي کالا و... استارت آپ هستند و تنها در چنین زمینه هایي امکان موفقيت وجود دارد، اما واقعيت اين است که اين مجموعه ها تنها نوک کوه يخ هستند و تعداد بی شماری از استارت آپ هاي موفق در صنايع به ویژه صنايع نفت و گاز و پتروشيمي و پالايش و پخش فعال هستند.
نکته قابل توجه در مورد استارت آپ ها اين است که اين مجموعه ها متناسب با خاصيت ذات يعني علم و فناوري، بايد هر روز مطابق با آخرين فناوری ها به روزرسانی شوند؛ در غير اين صورت از بازار پرسرعتی که در آن حضور دارند، عقب می مانند. به همين دليل است که شیوه ها و مسيرهاي همرساني و ارتباطات پويا براي استارت آپ ها مقوله ای حياتي و مهم محسوب می شود. در دنياي امروز به استارت آپ ها با رويکرد نوآوري توجه مي شود و در اين فرآيند، سرعت عمل اهميت بسياري پيدا مي کند. يکي از ساده ترين مسيرها براي حمايت از نوآوري و به روز بودن و حفظ جايگاه علمي و تخصصي و شناخت بازاري است که در آن قرار گرفته اند. از اين جهت است که شرکت های دانش بنیان و استارت آپ هاي فعال در حوزه های مختلف تخصصي، به عنوان نمونه کاتاليست سازي، همواره در حال سنجش آخرين دستاوردهای خود و رقبا هستند و در همه محیط های تخصصي و همرساني حضور دارند. از اين جهت فضاهاي پارک های علم و فناوري در همه حوزه های تخصصي می تواند براي اين شرکت ها مزاياي زيادي داشته باشد و درست به همين دليل است که شرکت های استارت آپي و دانش بنیان از پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت استقبال کرده اند. در اين اکوسيستم استارت آپي، در کنار بهره مند شدن صنايع مختلف، شاهد ايجاد اشتغال جوانان و همراهي موفق بخش خصوصي هستيم و به اين ترتيب در کنار تامين منافع شخصي، منافع ملي هم تامين می شود.
در سال های اخير که دولت ها تلاش بر برون سپاری وظايف و مسئولیت های خود داشته اند، بخش زيادي از پروژه های مهم و حياتي صنايع به استارت آپ ها و مجموعه هاي فناور و دانش بنیان سپرده شده است. اين مجموعه نيز در عمل نشان داده اند که اين قابليت براي برون سپاری و اعتماد در بلندمدت را دارند. از جمله وزارت نفت به عنوان مجموعه ای که بخش قابل توجهي از فعالیت هایش در سطحي بالادستي انجام می شود، در چند سال اخير با اعتماد به جوانان و متخصصان داخلي بخش قابل توجهي از مجموعه هاي دانش بنیان و استارت آپي را در درون خود جذب کرده است. مسئولان متولي در صنعت نفت تلاش کرده اند تا در بخش هایی که امکان ورود اين شرکت ها وجود دارد، راه را باز بگذارند تا از مزاياي حضورشان استفاده کنند. در ادامه هم در بسياري از پروژه های بالادستي همچون پروژه افزايش بازدهي چاه های نفت و گاز، احياي چاه های کم بازده يا غيرفعال، جمع آوری گازهاي مشعل و بهینه سازی مصرف سوخت و... را هم به شرکت های دانش بنیان و استارت آپي واگذار کرد. صنعت نفت افزون بر رفع موانع قانوني و ايجاد تسهيلات و امکانات اجرايي، مجموعه ای را هم به عنوان پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت ايجاد کرده است. در عين حال بازوي پِژوهشي صنعت نفت يعني پژوهشگاه صنعت نفت هم در اين سال ها همکاري نزديک و مستمري را با استارت آپ ها و شرکت های فناور داشته است. اين مجموعه با توجه به رويکردهاي حمايتي دولت سيزدهم به حضور استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان، مرکز نوآوري خود را که از حدود دو سال پيش فعال شده به منظور حضور استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان و همکاري با پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت تقويت کرده است. اما صنعت نفت به شکل جزئی تر و در پایین دست و ميان دست خود هم سهمي را براي همراهي مجموعه هاي استارت آپي و دانش بنیان در نظر گرفته است و در حال حاضر تعداد قابل توجهي از اين مجموعه ها در صنعت پتروشيمي، گاز و پالايش و پخش و بهینه سازی مصرف سوخت فعال شده اند. به طور مشخص احداث پارک های پتروشيمي يکي از حوزه هایي است که بخش زيادي از بازار بزرگ استارت آپ ها و شرکت های فناور در انتظار راه اندازی و شروع فعاليت آنها هستند. هوشنگ فلاحتيان، معاون برنامه ريزي وزير نفت، چندي قبل با اشاره به سرمايه گذاري يک ميليارد دلاري براي احداث پارک هاي پتروشيمي تاکيد کرد که پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت با هدف استقرار شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ براي مطالعات اوليه طرح هاي زنجيره ارزش و ساخت داخل احداث شده است، اما اين مجموعه هاي دانش بنیان و استارت آپي می توانند در پارک هاي پتروشيمي به استقرار واحدهاي پتروشيمي و تکميل زنجيره ارزش و توسعه فناوري کمک کنند. بر اساس آنچه وزارت نفت اعلام کرده است، تنها در سال 1400 بيش از 40 تفاهم نامه و موافقت نامه خريد خدمت و محصولات فناورانه و بومي سازي شده از محصولات شرکت هاي دانش بنيان و نوپا و بيش از 12 تفاهم نامه و موافقت نامه براي توسعه گروه هاي استارت آپي امضا و بی شک اين رقم تاکنون و در سال 1401 بيشتر شده است.
در گزارش برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) اکوسيستم نوآوري در ايران و استارت آپ هاي کشورمان را داراي رشد خوانده و اذعان داشته با وجود مشکلات اقتصادي در سال هاي اخير و چالش هاي پيش روي کسب و کارهاي نوآورانه در ايران، اين نوع فعاليت هاي استارت آپي و دانش بنیان رونق داشته اند. اين رشد و توسعه قابل توجه البته در شرايطي بوده که ايران در چند دهه اخير و سال های منتهي به پايان قرن با تحریم های همه جانبه و مستقيم اقتصاد و صنايع مختلف مواجه بوده و اين شرايط، زمینه های محدوديت بسياري را به همراه داشته است. در اين شرايط اگرچه دولت ها برنامه های حمايتي بسياري را براي شرکت های استارت آپ و فناور در دستور کار داشته اند، اما همچنان يکي از مهم ترين موانع رشد جريان نوآوري و توسعه کسب و کارهاي استارت آپي همين موانع قانوني دولتي هستند.
کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای - بهداشت ودرمان صنعت نفت شمال شرق بررسی کرد:
جامعه ایمن به معنای مشارکت مردمی و همکاری بین بخشی سازمان ها جهت ارتقای ایمنی و پیشگیری از حوادث است. جامعه ایمن، الگو و مدلی است متکی بر همکاری های بین بخشی تمام سازمان های دولتی و خصوصی ذی ربط، مشارکت مردم و مسئولان محلی و سازمان های مردم نهاد در یک جامعه که با همکاری یکدیگر برای ایجاد، حفظ و ارتقای ایمنی و پیشگیری از همه انواع حوادث و کاهش آسیب ها و مرگ های ناشی از حوادث در تمام محیط ها و برای تمام گروه های سنی و جنسیتی فعالیت می کنند تا سلامت جامعه را ارتقا دهند.
مصطفی زارعی، کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای - بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور درباره ضرورت تبلیغات می گوید: الگوی جامعه ایمن به عنوان یکی از چارچوب های مناسب برای ارتقای سطح ایمنی و کاهش حوادث از سال ها پیش از سوی سازمان جهانی بهداشت به رسمیت شناخته شد. با این الگو، برقراری ارتباط بهینه و مؤثر بین سازمان ها امکان پذیر است و با همیاری آنها می توان به راهکارهای مداخلاتی مناسب دست یافت. به گفته زارعی، لزوم پیشگیری از حوادث با مدل جامعه ایمن در شهرهای مختلف دنیا با جمعیت محدود به اثبات رسیده است و در کشور ما نیز بر همین اساس در دست اجراست. اجرای این برنامه منجر به ایجاد استانداردهای بالای زندگی، کاهش حوادث و افزایش ایمنی برای ساکنان جوامع ایمن می شود. این برنامه همچنین هزینه های درمانی و پرداخت بیمه ها را کاهش می دهد. او با بیان اینکه قبل از اجرا و در حین اجرای برنامه جامعه ایمن، لازم است تبلیغات در مورد این برنامه صورت گیرد و از طریق اقدام های تبلیغاتی، جمعیت تحت پوشش از اجرای برنامه جامعه ایمن در شهر یا منطقه شان مطلع و با این برنامه آشنا شوند، ادامه می دهد: پس از آشنایی مردم با برنامه جامعه ایمن و آگاهی از اهداف و فواید این برنامه، آنها آمادگی بهتری برای مشارکت با برنامه خواهند داشت. کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای- بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق، جامعه ایمن را یک شهرستان، یک منطقه از یک شهر، یک روستا، حتی یک کارخانه، یک مرکز یا یک مدرسه بیان می کند.
زارعی با اشاره تاریخی به الگوی جامعه ایمن می گوید: برای اولین بار الگوی جامعه ایمن در کنفرانس جهانی پیشگیری از حوادث و ارتقای ایمنی در سال 1989 از سوی پروفسور لیف سوانستروم از سوی دانشگاه کارولینسکا در استکهلم سوئد مطرح و به عنوان الگویی مناسب برای پیشگیری از حوادث، به طور رسمی از سوی سازمان جهانی بهداشت پذیرفته شد؛ به این ترتیب دانشگاه کارولینسکا به عنوان نخستین مرکز همکاری با سازمان بهداشت جهانی در برنامه جامعه ایمن تعیین و این دانشگاه مسئولیت عضویت شهرهای جامعه ایمن جهان در شبکه جهانی جامعه ایمن را عهده دار شد. زارعی با اشاره به اینکه نخستین شهر مجری برنامه جامعه ایمن «لیدکوپینگ» در کشور است، ادامه می دهد: این شهر توانست طی سه سال 27 درصد آسیب ها و حوادث را کاهش دهد. 13 سال پس از شروع برنامه جامعه ایمن در لیدکوپینگ، این شهر به شبکه جهانی جامعه ایمن پیوست و عضویت خود را در شبکه جهانی سه بار تمدید کرد.نخستین کنفرانس جهانی پیشگیری از حوادث و ارتقای ایمنی در استکهلم سوئد در سال 1989 برگزار و در آن بیانیه جامعه ایمن مطرح شد که عبارت بود از: «همه انسان ها از حقوق مساوی برای سلامت و ایمنی برخوردارند.» او می گوید: بنیاد جوامع ایمن کانادا سازمانی ملی با بودجه ای غیردولتی و از جمله مراکزی است که سهم عمده ای در گسترش و تقویت الگوی جامعه ایمن داشته است و بر اساس منشور این سازمان، تمام آسیب ها قابل پیش بینی و پیشگیری هستند و بر مبنای مشارکت جامعه می توان فرهنگ ایمنی را در سطح وسیع ایجاد کرد.
بر اساس شاخص های جهانی، جامعه ایمن به ایجاد تشکیلاتی مبتنی بر مشارکت مردمی و همکاری بین بخشی که هر یک از سازمان ها مسئول ارتقای ایمنی جامعه باشند، دلالت می کند. به گفته زارعی، جامعه ایمن براساس شاخص های جهانی، جامعه ای است که برنامه ای مستمر و درازمدت را که هر دو جنس تمام گروه های سنی و همه محیط ها و انواع حوادث هستند، پوشش می دهد، هدف آن ارتقای ایمنی گروه های آسیب پذیر و محیط های پرخطر باشد، برنامه ای که با راهکارهای مبتنی بر شواهد مستندات همراه باشد، برنامه ای که آمار مصدومین و علل حوادث را ثبت و تحلیل کند، همچنین نظام پایش و ارزشیابی مراحل اجرای برنامه جامعه ایمن و تاثیر تغییرات آن را بررسی کند و در شبکه ملی جامعه ایمن، حضور مستمر داشته باشد.
برنامه جامعه ایمن در کشور و اجرای آن در پنج شهرستان به عنوان اولین شهرستان های مجری برنامه جامعه ایمن شامل بردسکن و کاشمر (خراسان رضوی)، ارسنجان و اقلید (فارس)، شهریار (استان تهران) در سال 1383 کلید خورد. کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای - بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور در توضیح این مطلب با بیان اینکه نخستین شهرستان ایران که به عضویت شبکه جهانی جامعه ایمن درآمد، کاشمر در استان خراسان رضوی است، می گوید: این شهرستان در شانزدهمین کنفرانس جهانی جامعه ایمن که در سال 2007 (1386) در ایران برگزار شد، طی مراسم رسمی به شبکه جهانی جامعه ایمن پیوست. عضویت در شبکه ملی جامعه ایمن هر سه سال یک بار باید تمدید شود و مراحل تمدید آن همانند مراحل نخستین بار عضویت در شبکه ملی جامعه ایمن است.
جامعه ایمنی مجموعه اقدام هایی است که برای ایجاد و حفظ ایمنی در جامعه با همکاری سازمان های مختلف برای اصلاح محیط (فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی) و تغییر رفتار انجام می شود. زارعی عوامل خطر حوادث را به فردی و محیطی تقسیم بندی می کند و می افزاید: عوامل ایجادکننده خطر حوادث عبارتند از: عوامل خطر فردی و محیطی. در بخش فردی مواردی چون خطرهای زمینه ای و رفتاری مورد توجه قرار می گیرد. این کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای- بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور با اشاره به عوامل محیطی، شرایط اجتماعی و اقتصادی، محیطی، همچنین منطقه زندگی را از نظر شهرنشینی، روستانشینی و فرهنگ را از عوامل محیطی خطر حوادث برمی شمرد.
زارعی می گوید: وزارتخانه ها و سازمان های دولتی به فراخور وظایف سازمانی خود در پیشبرد برنامه های جامعه ایمن نقش بزرگی ایفا می کنند، به عنوان مثال وظایف وزارت نفت در این زمینه شامل نظارت بر اجرای قوانین و اصول ایمنی در پمپ بنزین ها، نظارت بر لوله کشی گاز ساختمان ها و استانداردسازی آنهاست یا در مورد سازمان آتش نشانی، وظیفه این سازمان، ارتقای آگاهی و توانمندسازی کارکنان آتش نشانی در زمینه اصول ایمنی و امدادرسانی به مصدومان و نظارت بر نصب کپسول آتش نشانی در پمپ بنزین ها، بیمارستان ها، مدارس، سازمان ها، اماکن عمومی و خودروهاست.
تلاش برای جامعه ایمن با روش های نوین
این کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای - بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق در ادامه به اهمیت و جایگاه اچ اس ای در صنعت نفت اشاره می کند و می گوید: صنعت نفت با ایجاد واحد اچ اس ای در مسیر جامعه ایمن گام برداشته است. به این طریق خطرات پیش بینی و ارزیابی می شود.
زارعی با بیان اینکه بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق استقرار نظام مدیریت اچ اس ای (HSEMS) را در دستور کار دارد و روش های اجرایی آن نیز درحال نوشتن است، ادامه می دهد: استقرار نظام مدیریت اچ اس ای مبنی بر آموزش های لازم برای رعایت مسائل ایمنی و بهداشتی را در زمینه پیشگیری ضرورت دارد و فرهنگ سازی خوبی در این زمینه صورت گرفته است. وقتی یک نفر از کارکنان آموزش می بیند، آن را در سطح جامعه، خانواده و اطرافیان خود اجرا می کند.
به گفته او، دوره های آموزشی برای تمام گروه های شغلی برگزار می کنیم تا با روش های جدیدتر آشنا شوند و بتوانند بهره وری بالاتر و حادثه کمتری داشته باشند. هیچ سیستمی نمی تواند حادثه را به صفر برساند و ایمنی 100 درصدی ایجاد کند؛ اما تلاش بر حوادث کمتر و ایمنی بالاتر داریم تا به این طریق به جامعه ایمن دست یابیم.
مشارکت های مردمی در برنامه جامعه ایمن بسیار با اهمیت است؛ به گونه ای که برای شرکت در دوره های آموزشی ارتقای ایمنی و پیشگیری از حوادث، همچنین به کار بستن آموزش های فراگرفته شده در مراحل و محیط های مختلف زندگی و انتقال آنها به خانواده و اعضای آن، برنامه های منظم داشته باشد.
کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای- بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق با بیان اینکه ایمن سازی فردی، منزل، خودرو و محل کار در برابر حوادث احتمالی و مدیریت عوامل خطر در منزل و محل کار و مراقبت از کودکان، سالمندان و افراد آسیب پذیر خانواده در برابر خطرات، نمونه هایی از مشارکت های مردمی هستند.
وی مراقبت از مصدومین در خانواده در طول دوره درمان و کمک به کاهش آسیب و تسریع بهبود آنها، همچنین مطالبه تمهیدات ارتقای ایمنی و پیشگیری از حوادث از مسئولان محلی را از دیگر موارد مشارکت های مردمی در جامعه ایمن برمی شمرد.
زارعی در پایان می گوید: مقوله فرهنگ سازی ایمنی، یک نگاه و حرکت جهادی را می طلبد و باید برای تحقق آن باورهای مبتنی بر ایمنی را در زندگی حاکم و پیش بینی های لازم را برای ایمن سازی و رسیدن به ساختار هوشمند تقویت کنیم. وی با تاکید بر اینکه فناوری ها هم می تواند راهگشا باشد می افزاید: در حوزه اینترنت، بحث ایمن سازی یک ضرورت مهم است؛ از این رو در طراحی محصولات و کالاهایی که در آینده به وجود خواهند آمد، بشر باید در استفاده از فناوری ها، ایمنی را در دستور کار قرار دهد و این مقوله به یک گفتمان غالب تبدیل شود.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: دکل های ناوگان حفاری این شرکت در گستره ۱۳ استان کشور در عملیات حفر چاه های نفت و گاز، آب های ژرف و زمین گرمایی فعالیت دارند.
حمیدرضا گلپایگانی در آیین چهل وسومین سالروز تأسیس شرکت به فرمان حضرت امام خمینی (ره) در یکم دی ماه سال ۱۳۵۸ گفت: این شرکت اکنون ۷۳ دکل خشکی و دریایی سبک، سنگین و فوق سنگین در تملک دارد که ۶۱ دکل فعال است و تا پایان امسال این تعداد به ۶۴ دستگاه افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه از شمار دکل های شرکت ۴۶ دستگاه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب فعالیت می کنند، اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون ۷۵ حلقه چاه حفر و تکمیل نهایی شد که تعداد ۲۲ حلقه در قیاس با دوره مشابه پارسال بیشتر است و این در حالی است که در بخش خدمات فنی و تخصصی نیز با انجام نزدیک به ۵ هزار عملیات، رشد هفت درصدی داشتیم.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به چالش های موجود، ارتقای کیفی ناوگان حفاری و منتفی شدن موضوع خصوصی سازی را برای رشد، توسعه و چابک سازی سازمان بسیار مهم دانست و گفت: بهبود فرآیندها در شرکت با رویکرد افزایش بهره وری، سامان دهی ساختار سازمانی، سامان دهی فرآیند خرید به منظور افزایش کیفیت کالا و رضایت مندی مشتریان، تداوم رعایت الزام های ایمنی و محیط زیست و تدوین برنامه ها و اقدام های مرتبط با سند تحول شرکت از اولویت های شرکت است.
گلپایگانی اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در مورد ۹ هزار نفر از کارکنان مشمول طرح، ثبت و سامان دهی ۲ هزار و ۳۱۴ نفر از کارکنان در سامانه ساپنا، تعدیل نکردن نیروی انسانی، اشتغال نیروهای بومی در مناطق عملیاتی و... را از دستاوردهای این شرکت در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ برشمرد و به اقدام های صورت گرفته در موضوع مسئولیت های اجتماعی از جمله حفاری ۴ حلقه چاه آب ژرف در استان سیستان و بلوچستان ، همکاری با دستگاه های امدادی در حوادث غیرمترقبه و مشارکت در برنامه های مذهبی و فرهنگی اشاره کرد.
وی اجرای طرح های فناورانه تولید بار اول در قالب همکاری با شرکت های دانش بنیان و دریافت موافقت نامه همکاری پنج ساله با شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت مناطق مرکزی را برای استفاده از ظرفیت های بالقوه و بالفعل شرکت مهم و اساسی دانست و تدوین برنامه پنج ساله بازسازی ناوگان با دریافت مجوز از هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران ، حمایت از سازندگان ، تولیدکنندگان و شرکت های دانش بنیان را برنامه های اولویت دار شرکت برشمرد.
دانشگاه صنعت نفت و دانشگاه دولتی فناوری بلاروس از طریق ویدیوکنفرانس و با حضور رؤسای دو دانشگاه با هدف آغاز فعالیت های علمی و رفع نیاز صنعت نفت و ایجاد ارتباط تنگاتنگ بین دو طرف تفاهم نامه همکاری امضا می کنند.
در پی دعوت رسمی رئیس دانشگاه دولتی فناوری بلاروس (Belarusian State Technological University) از حضور مسئولان دانشگاه صنعت نفت برای بازدید و تنظیم تفاهم نامه همکاری مشترک بین دو دانشگاه، محمدرضا خسروی نیکو، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه به همراه صادق صفارزاده رئیس دانشکده نفت محمودآباد از این دانشگاه بازدید کردند.
دانشگاه دولتی فناوری بلاروس در سال ۱۹۳۰ میلادی تأسیس شده و یکی از بزرگ ترین دانشگاه های صنعتی در حوزه پایین دستی صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور بلاروس است. در این سفر جلسات آشنایی با قائم مقام این دانشگاه و معاونان آموزشی و پژوهشی آن برگزار شد و پس از بازدید از زیرساخت ها و امکانات آموزشی و پژوهشی شامل آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، فناوری و نوآوری این دانشگاه، روی مفاد تفاهم نامه بین دو دانشگاه توافق شد، به گونه ای که در مدتی مشخص، مفاد این تفاهم نامه اجرایی شود.
مقررشد این تفاهم نامه طی یک جلسه مجازی از سوی دو رئیس دانشگاه امضا شود. این تفاهم نامه با توجه به تأکید رئیس جمهوری و وزیر نفت در ملاقات حضوری رئیس جمهوری کشور بلاروس به منظور آغاز فعالیت های علمی برای رفع نیاز صنعت نفت کشور و ایجاد ارتباط تنگاتنگ بین دو کشور امضا می شود.
براساس این تفاهم نامه و باتوجه به نقشه راه تأکیدشده از سوی سید ابراهیم رئیسی در ملاقات با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس اعضای هیئت علمی دو دانشگاه می توانند در پروژه های مشترک همکاری علمی داشته باشند و برای رفع نیازهای صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اقدام مشترک انجام دهند، همچنین امکان تبادل دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی، برگزاری دوره های کوتاه مدت فشرده برای صنایع و دانشگاه، تبادل استاد و تدریس دروس از سوی استادان هر دو دانشگاه برای یکدیگر فراهم خواهد شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر منطقه عملیاتی سیری شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: به منظور حفاظت و صیانت از محیط زیست جزیره سبز سیری، اقدام های گسترده ای از سوی این شرکت انجام شده و ادامه دارد. علیرضا علیخانی ها با تشریح اقدام های انجام شده به منظور کاهش جریان ورودی مشعل گاز و استفاده از این سوخت پاک برای تولید برق گفت: ماهانه ۲۳۶ میلیون فوت مکعب گاز برای خوراک توربین ها و تولید برق جزیره سیری به مصرف می رسد و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز نیز به منظور تولید برق به جزیره کیش فرستاده می شود که نقش عمده ای در جلوگیری از سوزاندن گازوئیل و مازوت و آلوده کردن محیط زیست دارد. وی بهینه سازی جریان هوای کمکی برای جلوگیری از انتشار دوده و بدسوزی فلرها، تعمیرات اساسی و بهینه سازی تفکیک کننده ها به منظور پیشگیری از پدیده حباب مایع (Liquid Entrainment)، انجام دوره ای تست White Rag به منظور پایش عملکرد مشعل ها و پایش دوره ای Mesh Pad و Demister Pad به منظور اطمینان از حذف کامل ذرات مایع و در نتیجه بهسوزی مشعل ها را از اقدام های انجام شده به منظور بهسوزی مشعل ها از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه سیری برشمرد. به گفته مدیر منطقه عملیاتی سیری، تعمیرات اساسی مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای در منطقه عملیاتی سیری به منظور مدیریت بهینه پساب های صنعتی و کاهش آلایندگی تخلیه شده به دریا در حال اقدام بوده و تاکنون نزدیک به ۹۰ درصد پیشرفت داشته است و تا پایان امسال به بهره برداری کامل خواهد رسید.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به صرفه جویی خالص انرژی معادل یک میلیارد لیتر گازوئیل در هفت ماهه امسال گفت: پارسال در حالی انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده نفتی رقم خورد که این عدد نشان دهنده رشد ۸ درصدی انتقال نسبت به سال ۹۹ و رشد ۷ درصدی نسبت به متوسط یک دهه گذشته است. ارسلان رحیمی در این باره اظهار کرد: با توجه به کارکرد خطوط لوله در هفت ماه امسال، از تردد ۳ میلیون نفتکش جاده پیمای ۲۵ هزار لیتری در سطح جاده های کشور جلوگیری شده است که به این واسطه از مصرف یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتر گازوئیل در حمل ونقل جاده ای مواد نفتی ممانعت شد. وی تأکید کرد: این موضوع ضمن کاهش سوانح جاده ای، محیط زیستی و افزایش ضریب ایمنی جریان انتقال، به صرفه جویی در مصرف سوخت مایع به عنوان یک سوخت راهبردی و با ارزش در کشور منجر شده است. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت بیان کرد: با توجه به اهمیت و ضرورت توجه به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی می توان گفت صرفه جویی خالص انرژی در فرآیند انتقال کلان مواد نفتی از طریق شبکه خطوط لوله در بازه زمانی مذکور، معادل یک میلیارد لیتر گازوئیل به ارزش بیش از ۷۰۰ میلیون دلار بوده است. رحیمی تأکید کرد: آمارها حاکی از آن است که از ابتدای امسال تا مهرماه، روزانه ۳۸۵ میلیون لیتر و در مجموع ۷۷ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در سطح کشور از طریق خطوط لوله جابه جا شده که شامل ۴۰ میلیارد لیتر نفت خام و ۳۷ میلیارد لیتر انواع فرآورده نفتی است. وی درباره میزان سوخت رسانی به نیروگاه های کشور نیز گفت: با توجه به اهمیت سوخت رسانی به نیروگاه ها در فصل سرد زمستان، فرآیند انتقال نفت و فرآورده های نفتی در بهترین شرایط در حال انجام است. براساس آمار موجود در سال ۱۴۰۰ حدود ۳ میلیارد و ۹ میلیون لیتر سوخت مایع از طریق شبکه خطوط به نیروگاه های متصل به خط ارسال شده است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) با همکاری دانشگاه صنعت نفت، همسو با امضای تفاهم نامه امضاشده در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، طراحی بهینه شکافت اسیدی هیدرولیک را بررسی کردند.
نخستین نشست با موضوع ایجاد بستری مناسب برای استفاده از ظرفیت های شرکت مهندسی و توسعه نفت و دانشگاه صنعت نفت در قالب تقویت همکاری ها و خدمات مشترک آموزشی، پژوهشی و فناورانه به ویژه در زمینه طراحی بهینه شکافت اسیدی هیدرولیک، بین این شرکت و دانشگاه صنعت نفت برگزار شد.
بنابر این گزارش، این نشست ها به دنبال امضای تفاهم نامه در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت در حوزه انجام خدمات و مطالعات متداول، متعارف و ویژه آزمایشگاهی، مطالعاتی و پروژه های فناورانه در زمینه ازدیاد برداشت، بهینه سازی، افزایش بهره وری و تولید در میدان های نفتی، حفاری، محیط زیست و بازرسی فنی و دیگر زمینه ها انجام شد و هدف از برگزاری آن نیز تبادل اطلاعات مورد نیاز طرف ها برای پیشبرد اهداف این تفاهم نامه است.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از افزایش ۱۰ درصدی ذخیره گاز در مخزن شوریجه در ۸ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد. یحیی فیضی با اشاره به فعالیت های عملیاتی و پالایش گاز ترش، بر نقش مجتمع ذخیره سازی شوریجه در پایداری تولید گاز طبیعی در روزهای سرد زمستانی تأکید کرد و گفت: ذخیره سازی گاز به دلیل برخورداری از مزیت های اقتصادی، ایمن بودن و دسترسی آسان، مزیتی راهبردی برای کشور ایجاد می کند و این انرژی پاک و ارزان در دسترس هموطنان قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه در ۸ ماهه امسال یک میلیارد و ۸۲۵ میلیون مترمکعب گاز در مخزن شوریجه ذخیره شده که نسبت به زمان مشابه پارسال ۱۰ درصد افزایش یافته است، افزود: برداشت از این مخزن برای پایداری تولید در فصل زمستان از تاریخ ۱۰ آبان ماه امسال آغاز شد و به طور میانگین روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز از این مخزن برداشت و به شبکه انتقال گاز کشور تزریق می شود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد تصریح کرد: کارکنان پرتلاش این پالایشگاه با جهاد اقتصادی و صنعتی می کوشند هموطنان در خطه شمال و شمال شرق کشور، خانه ای گرم داشته باشند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی از پهلودهی چهار نفتکش به طور هم زمان در پارس جنوبی خبر داد و گفت: این عملیات برای نخستین بار به منظور جلوگیری از اختلال در تولید گاز کشور به ویژه در فصل سرد سال با موفقیت انجام شد.
عباس اسدروز با اشاره به اهمیت تولید پایدار میعانات گازی از میدان های مشترک درپارس جنوبی اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور جلوگیری از اختلال در تولید پایدار گاز کشور به ویژه در فصل سرد سال، همچنین ایفای تعهدهای فروش میعانات گازی با هدف مشتری مداری، اقدام به پهلودهی هم زمان چهار نفتکش کرد.
وی با بیان اینکه این عملیات، نخستین بار در منطقه پارس جنوبی انجام شده است، تصریح کرد: در این عملیات با استفاده از چهار فروند گوی شناور مستقر در سایت یک و ۲ پارس جنوبی از زمان نصب گوی شناور شماره ۴ در منطقه کنگان (سایت ۲) به طور هم زمان انجام شد.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی تأکید کرد: از کارکنان پایانه میعانات گازی پارس جنوبی که به صورت شبانه روزی برای جلوگیری از هرگونه توقف تولید پایدار گاز کشور فعالیت می کنند، تشکر و قدردانی می کنم.
همچنین محمد محمدی پور، مدیراموربین الملل شرکت ملی نفت ایران دربازدید ازتأسیسات پایانه نفتی خارک گفت: شرکت پایانه های نفتی باهمه ظرفیت و فداکاری در اختیار کشور بود و اکنون که باشدیدترین تحریم های تاریخ روبه رو هستیم، این مجموعه در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد.
وی افزود: کارکنان پایانه های نفتی ایران باید بابت نفعی که به ملت ایران می رسانند، قدر خود را بدانند،چه آن زمان هایی که تحت شرایط تحریم و جنگ اقتصادی نبودیم و پایانه های نفتی ایران با همه ظرفیت ها و با فداکاری در اختیار کشور بود و چه الان که زیر شدیدترین تحریم های تاریخ هستیم و در این شرایط، شرکت پایانه های نفتی ایران در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد.
وی تأکید کرد: خدمات جهادی کارکنان پایانه های نفتی ایران که در شرایط سرما و گرما و شرایط خاص تلاش می کنند، ستودنی است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به سوختن روزانه حدود ۳۲۹ میلیون فوت مکعب گاز در میدان های مناطق نفت خیز جنوب گفت: پروژه جمع آوری گازهای همراه میدان نرگسی با ظرفیت روزانه ۱۷ میلیون فوت مکعب و پروژه های گچساران ۱ و ۳ با ظرفیت روزانه ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز با موفقیت عملیاتی شده است.
علیرضا دانشی در نشست شورای اداری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ضمن تسلیت به مناسبت ایام سوگواری شهادت حضرت زهرا (س) با بیان اینکه تمرکز بنده بر اصلاح امور و حرکت در مسیر عقلانیت و پیشرفت متمرکز شده است، اظهار کرد: در مسیر اصلاح امور اقدام های گسترده ای انجام شده، برنامه ریزی برای بازگشت به شرایط پیش از تحریم ها و افزایش تولید انجام شد و خوشبختانه در اسفندماه پارسال توانایی بازگشت به شرایط پیش از تحریم به دست آمد.
وی با بیان اینکه در گذشته شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب فاقد برنامه ریزی صحیح و کارآمد بود، تصریح کرد: امسال توانسته ایم برنامه های کوتاه مدت را محقق و برای سال ۱۴۰۲ نیز برنامه های میان مدت سه تا پنج ساله را تدوین کنیم تا به اهداف ازپیش تعیین شده در زمینه افزایش تولید دست یابیم.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تشریح برخی اقدام ها درباره شناسایی پروژه های راکد گفت: با غربالگری انجام شده در سطح این شرکت ۶۶ پروژه که به دلیل نبود امکانات، تحریم و بعضی از ایرادهای ساختاری سال ها رها شده بود، با اصلاح امورات مربوطه دوباره آغاز به کار کرد.
دانشی اظهار کرد: در گذشته حدود ۳ میلیون قلم کالا در انبارهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب فاقد شناسنامه بودند که با اجرایی شدن طرح شناسنامه دار کردن اقلام، توانستیم اقلام مورد نیاز تأسیسات در انبارها را شناسایی و با تأمین آنها پروژه های راکد را آغاز کنیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه روزانه حدود ۳۲۹ میلیون فوت مکعب گاز در میدان های زیر نظر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال سوختن بود، افزود: در این زمینه پروژه جمع آوری گازهای همراه میدان نرگسی با ظرفیت حدود روزانه ۱۷ میلیون فوت مکعب و پروژه های گچساران ۱ و ۳ با ظرفیت روزانه ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز با موفقیت عملیاتی شده است.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران، ضمن تشریح تازه ترین اقدام های محیط زیستی این شرکت، مدیریت مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری را در افزایش تعداد روزهای پاک مؤثر دانست. سیدجلال نورموسوی گفت: مهم ترین اقدام شرکت ملی گاز ایران برای حفاظت محیط زیست و افزایش تعداد روزهای هوای پاک، توسعه گازرسانی به اقصی نقاط کشور در شهرها و روستاهاست و این اقدام سبب شده تا از انتشار سالانه ۱۶۴ میلیون تن آلاینده هوا و گازهای گلخانه ای جلوگیری شود. وی افزود: با توجه به وقوع پدیده وارونگی دما در ماه های سرد سال، یکی از اقدام هایی که می تواند در کاهش آلودگی هوا و افزایش تعداد روزهای پاک در کشور مؤثر باشد، مدیریت مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری است.
سرپرست اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: با توجه به اینکه وظیفه شرکت ملی گاز ایران فرآورش گاز و تخصیص آن به بخش های مختلف مصرف است، کاهش مصرف در بخش خانگی و تجاری این امکان را فراهم می کند که صنایع دوگانه سوز سهم بیشتری از سوخت پاک (گاز) داشته باشند تا از این طریق، شاهد کاهش آلاینده های ناشی از فعالیت صنایع با سوخت های جایگزین باشیم.
نورموسوی با بیان اینکه عمده فعالیت امور اچ اس ای در زمینه محیط زیست معطوف به فعالیت شرکت های پالایش گاز است، گفت: اقدام های محیط زیستی قابل توجهی در زمینه فعالیت پالایشگاه های گازی به منظور بهبود فعالیت این تأسیسات برای کاهش آلاینده ها انجام شده است که از جمله این اقدام ها می توان به ابلاغ مصوبه های دولت برای اجرای پروژه های فرآیندی سایت یک مجتمع گازی پارس جنوبی به پیمانکار طرح اشاره کرد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
دبیر جایزه تعالی صنعت پتروشیمی از آغاز فرآیند ارزیابی شرکت ها از هفته دوم دی ماه امسال خبر داد.
نشست «کالیبراسیون ارزیابان تعالی» هم زمان با آغاز نهمین دوره فرآیند ارزیابی شرکت های صنعت پتروشیمی و گروه ذی نفعان، با هدف هماهنگی و ایجاد وحدت رویه در ارزیابی شرکت های حاضر در این فرآیند برگزار شد.
هادی شایق، دبیر جایزه تعالی صنعت پتروشیمی در این نشست با اشاره به سیر تحول تعالی در صنعت پتروشیمی، در سال های اخیر که سبب تحول اساسی در این صنعت شده است، گفت: دبیرخانه جایزه تعالی صنعت پتروشیمی با همکاری گروه تات منطقه ماهشهر و جمعی از خبرگان صنعت اقدام به تشکیل بانک شاخص های صنعت پتروشیمی کرده است تا بستر توسعه متوازن و پایدار را با ارتقای توان رقابتی، افزایش پایدار و موفقیت برای تحقق اهداف سازمانی فراهم آورد.
وی خطاب به ارزیابان تعالی سازمانی اظهار کرد: هر سازمانی نیاز دارد میزان موفقیت خود را در نیل به آرمان ها و راهبردها مورد سنجش و اندازه گیری قرار دهد. اجرای نهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی این امکان را فراهم کرده است که بسیاری از شرکت ها با ویرایش ۲۰۲۰ مدل تعالی EFQM آشنا شده و از آن به عنوان ابزاری برای اعمال روش های نوین مدیریتی استفاده می کنند.
دبیر جایزه تعالی صنعت پتروشیمی، اهداف جایزه تعالی صنعت پتروشیمی را بسترسازی و ایجاد فضای رقابتی توام با خلاقیت و نوآوری و ارج نهادن به کارکنان سازمان های متعالی و بهره ور، تقویت تعامل اثربخش و سازنده، توسعه فرهنگ تعالی و ایجاد فضای لازم برای تبادل تجربیات و دانش سازمان موفق برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: از ابتدای اجرای طرح پایش مصرف گاز دستگاه های اجرایی و اماکن دولتی و عمومی کشور با هدف مدیریت انرژی و رعایت الگوی مصرف تاکنون، جریان گاز بیش از ۸۴۰ سازمان و نهاد دولتی و عمومی در پی اخطارهای صادرشده، قطع شده است.
مسلم رحمانی با اعلام این خبر اظهار کرد: هم زمان با فرارسیدن ایام سرد سال و لزوم صرفه جویی مشترکان در مصرف گاز طبیعی، شرکت های گاز استانی از ابتدای آذرماه، اقدام به پایش مصرف همه سازمان ها، اداره ها و مراکز دولتی، عمومی و... کرده اند که در این ارتباط، از حدود بیش از ۷۲ هزار پایش انجام شده تاکنون، بیش از ۶ هزار و ۳۰۰ مورد اخطار قطع گاز صادر شده، ۸۴۱ مورد قطع گاز داشتیم و ۸۰۲ سازمان هم از ورود به داخل سازمانشان ممانعت کردند که در صورت ادامه این روند، ضمن برخورد با دستگاه مورد نظر، اسامی این دستگاه ها نیز اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: این طرح همسو با اجرایی کردن بخش نامه صادرشده از سوی نهادهای حاکمیتی بالادست، وزارت نفت و دستورالعمل های ابلاغی از سوی شرکت ملی گاز ایران اجرایی می شود. مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در پایان با اشاره به انجام بازدیدهای ادواری توسط گروه های کارشناسی شرکت ملی گاز ایران، از رعایت دمای ۲۱-۱۸ درجه در فضای داخلی و دمای ۱۸ درجه در راهروها و فضاهای عمومی و سرپوشیده نام برد که در فرآیند بازدیدها مورد توجه و تأکید قرار می گیرد. رحمانی همچنین با حضور در یک برنامه تلویزیونی با تأکید بر تلاش شرکت ملی گاز ایران برای تأمین گاز در کشور گفت: هم زمان با برودت هوا، طرح های مدیریت مصرف گاز در کشور به منظور بهینه سازی مصرف انرژی اجرا می شود.
وی ادامه داد:با آغاز روزهای سرد سال همه کارکنان تأسیسات شرکت ملی گاز، وزارت نفت، تأسیسات بالادستی تولید، پالایش، انتقال و توزیع با همه توان اقدام های لازم به منظور توزیع مناسب گاز به ویژه برای مشترکان بخش خانگی و تجاری را انجام می دهند.
رحمانی با بیان اینکه همه تأسیسات صنعت گاز اکنون درحداکثر تولید و پالایش قرار دارند، افزود: خوشبختانه شبکه گاز در کشور پایدار است.
مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: بحث تولید و عرضه سوخت از مهم ترین موضوعاتی است که وزارت نفت مدنظر دارد،اما بحث مدیریت مصرف انرژی باید ازسوی دستگاه های مختلفی پیگیری شود، با این حال وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران هم اقدام های بسیار خوبی در این باره انجام داده اند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی در ادامه بازدیدهای خود ازمناطق عملیاتی غرب کشور، اجرای پروژهایی همچون نمک زدایی ، ایستگاه تقویت فشار و کارخانه ان جی ال ٣١٠٠ دهلران را سبب رونق و شکوفایی منطقه برشمرد.
مهدی حیدری درباره طرح احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران به عنوان آخرین حلقه از زنجیره تأمین خوراک کارخانه گاز و گاز مایع (ان جی ال ۳۱۰۰) گفت: طرح جمع آوری گازهای همراه و احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران با سرمایه گذاری ۱۲۵ میلیون یورویی با هدف بهره برداری حداکثری از میدان های مشترک، جلوگیری از سوزاندن روزانه ۸۲ میلیون فوت مکعب گازهای همراه اجرا می شود.
وی در بازدید از پروژه ان جی ال ٣١٠٠ در منطقه دهلران درباره اهداف اجرای پروژه تصریح کرد: جلوگیری از سوختن گازهای همراه نفت حوزه نفتی دزفول شمالی و جنوب غرب ایلام به ظرفیت روزانه ۲۷۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز، تأمین خوراک مورد نیاز پتروشیمی دهلران و تولید ارزش افزوده، تأمین گاز مورد نیاز برای تزریق به چاه های منطقه و افزایش طول عمر آنها و جلوگیری از آلوده شدن محیط زیست از مهم ترین اهداف اجرای این پروژه بزرگ است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ضمن بازدید از واحدهای مختلف منطقه عملیاتی دهلران و دیدار با کارکنان واحدهای مختلف از تلاش های بی وقفه همکاران قدردانی و بر رفع مشکلات همکاران و ارتباط مستقیم مسئولان و متولیان همه واحدهای ستادی با کارکنان خدوم و زحمتکش شرکت در مناطق عملیاتی تابع تأکید کرد و رسالت مدیران، رؤسا و کارکنان ستادی را پشتیبانی و رفع موانع و مشکلات عملیاتی و منابع انسانی کارکنان در همه مناطق عملیاتی برشمرد.
مهمان سرای ۶۴ تخته خوابه منطقه عملیاتی آغار و دالان با هدف ایجاد رضایتمندی و ارتقای خدمات رفاهی کارکنان و خانواده های آنها پس از بهسازی و نوسازی راه اندازی شد. کمال بلندپرواز جهرمی، رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان گفت: عملیات اجرایی بهسازی و بازسازی این مهمان سرای ۳۴ اتاقه در مدت زمان یک سال با انجام ۱۸ هزار ۶۲۹ نفر ساعت کار انجام شد. وی با اشاره به اینکه اجرای این پروژه به طور کامل از سوی کارکنان این منطقه عملیاتی و با ۵۵ درصد صرفه جویی، انجام شده است، افزود: بودجه اجرایی این پروژه در مجموع و پس از صرفه جویی های اعمال شده، معادل ۴۰ میلیارد ریال برای تأمین مصالح و اجرا بوده است.
رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان با اشاره به اینکه بهسازی و نوسازی اماکن اداری، مسکونی و رفاهی این منطقه ادامه دارد، اظهارکرد:اجرای این پروژه با رعایت کامل استانداردهای اچ اس یی انجام شده است و در مجموع ۹۵۰ میلیون مترمکعب خاک ریزی، ۲ هزار و ۵۰۰ تن خاک برداری، ۲ هزار و ۲۰۰ متر مربع تخریب سرامیک و دیوار، ۲ هزار و ۴۰۰ مترمربع خطوط انتقال آب، ۶۰۰ مترمربع خطوط فاضلاب، ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع سقف کاذب، ۴ هزار و ۷۰۰ مترمربع رنگ آمیزی و... انجام شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با تأکید بر تأمین پایدار و بدون وقفه سوخت صنایع در زمستان اعلام کرد که سوخت جایگزین گاز در اختیار کارخانه های سیمان قرار گرفته است. این شرکت در اطلاعیه ای اعلام کرد:
«سوخت مورد نیاز صنایع از جمله کارخانه های سیمان با وجود افزایش بالای مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، از طریق سوخت جایگزین با قیمت مصوب یارانه ای تأمین شده و می شود و تغییر سوخت مصرفی از گاز به سوخت مایع نباید بهانه ای برای این صنایع برای افزایش قیمت محصولات باشد. «شدت مصرف انرژی» در ایران بالاست. ایران رکورددار این شاخص در جهان است، البته مصرف انرژی در کشور در زمستان به مراتب بیشتر هم می شود و تنها در بخش خانگی و تجاری و صنایع غیرعمده بیش از ۶۵۰ میلیون مترمکعب گاز در یک روز می سوزد، در حالی که مقدار تزریق گاز شیرین به خطوط سراسری شبکه گاز که باید تأمین کننده بخش های مختلف از جمله خانگی تا تجاری، صنایع عمده و صادرات باشد، روزانه ۸۴۰ میلیون مترمکعب است. بنابراین در زمستان، استفاده از سوخت جایگزین که شامل نفت گاز و نفت کوره می شود، در دستور کار قرار می گیرد تا افزون بر تأمین برق مورد نیاز کشور، چرخ صنایع از حرکت باز نماند و با توجه به اهمیت تأمین سوخت، از تابستان ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه ها و صنایع آغاز می شود. نکته مهم اما آن است که این سوخت جایگزین مطابق با مصوبات هیئت وزیران معادل قیمت گاز طبیعی به مصرف کنندگان تحویل می شود. مطابق تصویب نامه هیئت وزیران در خصوص آیین نامه اجرایی تبصره ۱۴ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در نشست مورخ ۲۰ شهریور ۱۴۰۱، نرخ سوخت نیروگاهی اعم از نیروگاه های مقیاس کوچک و بزرگ در سال ۱۴۰۱ که تمامی برق خود را به شبکه سراسری برق کشور تحویل می دهند، مبلغ ۲۵۰ ریال به ازای هر لیتر فرآورده های نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تعیین شده است، بنابراین تفاوت قیمتی برای تحویل سوخت گاز و مایع برای صنایع از جمله کارخانه های سیمان وجود ندارد و قیمت سوخت تحویلی به آنها با قیمت مصوب یارانه ای محاسبه می شود.
با این حال، هر سال در فصل زمستان شاهد بهانه جویی برخی صنایع در خصوص افزایش قیمت تمام شده تولید محصول به دلیل تغییر سوخت از گاز طبیعی به سوخت مایع هستیم؛ موضوعی که با توجه به معادل سازی سوخت مایع با گاز طبیعی قیمت درست نیست. سوخت مایع جایگزین گاز به صنایع مختلف از جمله صنایع سیمان تحویل داده شده است و هیچ کمبودی از جهت تأمین سوخت متوجه این صنایع نیست.»
قیمت های جهانی نفت خام در سال 2022 میلادی سالی پرنوسان را پشت سر گذاشت، برای نمونه، شاخص برنت دریای شمال سال 2023 میلادی را با 83 دلار برای هر بشکه آغاز کرد و قرار است سال را با 80 دلار به پایان برساند، اما برای حدود 6 ماه در این میان، شاهد قیمت های سه رقمی بودیم.رویدادهای ژئوپلیتیک کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده را مجبور به تغییرهایی قابل توجه در جریان نفت در سراسر جهان کرد، برای نمونه، محموله های نفت خام روسیه که به طور سنتی راهی قاره اروپا می شد، اکنون وارد بازارهای تازه آسیایی شده است.
قاره سبز در پی تنش های مسکو و کی یف اکنون مجبور شده است با وجود زمان حمل و نقل طولانی تر و هزینه های بالاتر منابع نفتی تازه ای را پیدا کند.
در اینجا 6 نکته کلیدی بازارهای جهانی نفت خام برای معامله گران از سال 2022 میلادی آورده شده است.
اروپا پس از تصمیم درباره توقف خرید نفت خام و گاز طبیعی از روسیه با بحران بزرگ برق روبه رو شد و در حالی که بحران همچنان ادامه دارد، افراد بیشتری به این درک می رسند که انرژی های خورشیدی و بادی نمی توانند منابعی پایدار برای برق باشند. پرسشی که برای سال 2023 میلادی مطرح می شود این است که آیا سیاست گذارانی که برای افزایش تولید انرژی تجدیدپذیر فشار آورده اند، به اشتباه های خود در زمینه پدیده انتقال انرژی پی می برند و این خطا را تصحیح می کنند تا مطمئن شوند مصرف کنندگان منابع انرژی مقرون به صرفه و قابل اعتمادی دارند.
باوجود فشارهای شدید ایالات متحده آمریکا، ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک (اوپک پلاس) از افزایش عرضه نفت برای پایین آوردن قیمت های جهانی نفت خام خودداری کرد. درس دیگر برای معامله گران بازار نفت این است که باید متوجه باشند عربستان سعودی به دنبال منافع خود خواهد بود و توجه چندانی به منافع ایالات متحده آمریکا نخواهد داشت. پس از سال ها قیمت پایین نفت اوپک و متحدانش از بالا نگه داشتن قیمت ها سود برده اند. آنها سعی کرده اند این کار را با محدود کردن عرضه نفت انجام دهند، حتی اگر این وضع برای سیاست گذاران و مصرف کنندگان در ایالات متحده آمریکا ناراحت کننده باشد.
سال ها قیمت پایین نفت خام تولیدکنندگان اوپک پلاس را تحت تأثیر قرار داده است و بسیاری از آنها کاهشی قابل توجه را در ظرفیت تولید خود تجربه کردند. بیشتر تولیدکنندگان عضو اوپک پلاس نمی توانند مطابق با سهمیه تولید تعیین شده در قالب توافق عرضه این ائتلاف نفت تولید کنند؛ بنابراین سهمیه های تعیین شده در قالب توافق اوپک پلاس، بازتاب دهنده آمارهای واقعی بازارهای جهانی نفت خام نیست. این به آن معناست که به جز عراق، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، تولیدکنندگان اوپک پلاس توانایی افزایش تولید برای پایین آوردن قیمت ها را ندارند، همچنین این شرایط حاکی از آن است که وقتی اوپک پلاس سهمیه های تولید را کاهش یا افزایش می دهد، تنها بخشی از آن نفت وارد بازار یا از آن خارج می شود.
تولیدکنندگان نفت ایالات متحده آمریکا توانایی برنامه ریزی برای افزایش تولید به هر قیمتی را ندارند، فرآیند افزایش تولید نفت در ایالات متحده اکنون نسبت به سال های 2016 و 2017 به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد.
آمریکا هرگز یک تولیدکننده واقعی با نوسان در بازارهای جهانی نفت خام نبوده است زیرا صنعت نفت این کشور یکپارچه نیست و شرکت های پرشمار فعال در صنایع نفت و گاز این شرکت هماهنگ عمل نمی کنند، اما در سال 2022 میلادی تولیدکنندگان آمریکایی نسبت به قیمت بالای نفت، واکنشی کند نشان دادند.
با وجود چند ماه سه رقمی شدن قیمت ها در بهار و تابستان، تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا تا ماه اوت به رقم 11 میلیون و 980 هزار بشکه در روز نرسید. معامله گران باید از این پس انتظار رشد تولید آهسته تری از صنعت نفت آمریکا داشته باشند.
با وجود احیای شرایط اقتصادی در سراسر جهان و رسیدن سطح تقاضای نفت به سطوح پیش از شیوع ویروس عالم گیر کرونا، تقاضای نفت خام چین به دلیل پایبندی شدید به سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا کاهش یافت و این کمک کرد تا تقاضای جهانی در سال 2022 از عرضه پیشی نگیرد.
اگرچه چین اکنون تا حدودی از محدودیت های سختگیرانه خود کاسته است، اما معامله گران نباید انتظار داشته باشند که تقاضای نفت چین ناگهان به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا بازگردد. اقتصاد چین و تقاضای این کشور برای نفت توسط حزب کمونیسم چین کنترل می شود و مطابق الگوهای مشاهده شده، در جاهایی که فعالیت های اقتصادی به صورت متمرکز کنترل نمی شود، در نقاط دیگر پیش نمی رود.
اروپا و ایالات متحده آمریکا تلاش کردند با اعمال تحریم های شدید و طرح نادرست سقف قیمتی برای محموله های صادراتی نفت خام روسیه، درآمدهای نفت کاخ کرمیلن را محدود کنند، این سیاست ها نابسامانی در معادلات بازارهای جهانی نفت خام را پدید آورده است، اما مانع دسترسی روسیه به بازارهای تازه نشد. محموله های نفت خام روسیه که پیش تر راهی اروپا می شد، اکنون با تخفیف به مقصد هند، بازاری کاملاً جدید برای روسیه، بارگیری می شود، چین هم خرید نفت از روسیه را افزایش داد و اکنون اروپایی ها برای تأمین نفت خام مورد نیاز خود به تولیدکنندگان خاورمیانه روی آورده اند.
حتی اگر اروپا و روسیه مسائل خود را حل کنند و تجارت نفت خود را از سر بگیرند، نفت روسیه احتمالاً صادرات نفت روسیه به هند و دیگر بازارهای تازه تداوم خواهد داشت.
معامله گران باید توجه داشته باشند که جریان نفت سریع تر از حد انتظار تغییر کرد و دوره اختلال در بازار نسبتا کوتاه بود.
منبع: اینوستینگ
نویسنده: الن والد
مترجم: امیر دشتی
گپ وگفت با هنرمندی از خانواده شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مشعل کار در محیط های صنعتی، سخت و طاقت فرساست و شاید کمی دور از ذهن باشد کسی که سال ها در میان اشکال خشک و خشن تاسیسات و توربین های صنعت انتقال نفت ایران زندگی کرده است، همچنان لطافت درونش را بر بوم های نقاشی به تصویر بکشد. وحید پوریزدان پناه با هنر زیسته است و با بیش از 29 سال سابقه کار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، دستان هنرمندش بر بوم های نقاشی نیز خوش می رقصد. با این هنرمند نقاش که هم اکنون به عنوان رئیس امور طراحی پروژه های مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران خدمت می کند و نمایشگاه آثارش با عنوان «گوشه های ذهن من» در تیرماه امسال مورد استقبال مردم قرار گرفت، گفت وگو کرده ایم که از نظرتان می گذرد.
سال 1368 از طریق کنکور سراسری دانشگاه ها در رشته الکترونیک دانشگاه صنعت نفت پذیرفته شدم. بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه در شركت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق(رفسنجان) مشغول به کار شدم. از سال 72 تا سال 74 در رفسنجان مشغول بودم و بعد از آن به بندرعباس منتقل شدم و در نصب و راه اندازی مخابرات پالایشگاه بندرعباس فعالیت داشتم. سپس دوباره به رفسنجان انتقال يافتم و در نهایت سال 1380 به طور کامل به تهران عزیمت کردم و در ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مستقر و مشغول به فعالیت شدم.
همکار بودن با یک هنرمند حس لذت بخشی است، چـرا همکاران بیـشتر شما را به عـنوان مهندس می شناسند تا نقاش؟
طبیعی است، سعي بر تداخل نداشتن زندگي كاري و هنري می تواند دليل اين مطلب باشد. 29 سال کار در مناطق عملیاتی رفسنجان، بندرعباس و تهران می تواند باعث شود تا وجهه فنی من برای همکارانم نمایان تر باشد.
بله. پدرم نقاش است و به عنوان هنرمند حرفه ای در اين زمينه فعاليت می کند. من هم در اين محيط با نقاشي انس گرفته ام. از وقتی که به یاد دارم، نقاشی کشیده ام. نقاشی کشیدن از دغدغه های زندگی ام بوده و وقتی به گذشته نگاه می کنم، مسیری پر از هیجان و حسرت را می بینم.
خلق اثر هنري نيازمند هيجانات دروني است، اگرچه متاثر از شرايط پيراموني باشد. سال 68 می خواستم در کنکور هنر شرکت کنم، اما آن روزها شرایط فارغ التحصیلان هنر نقاشي مناسب نبود. این اتفاق سبب شد چند سالی از فضای هنر دور شوم و این حسرت همیشگی با من است که چرا سال های جوانی نتوانستم در دانشگاه هنر، نقاشی بخوانم.
بله همین طور است. بعدها به دنبال علاقه مندی ام رفتم و در سال 95 در مقطع كارشناسي ارشد رشته هنر نقاشي در تهران ادامه تحصيل دادم.
لازم است در این زمینه موضوعی را مطرح کنم. پدرم فارغ التحصیل رشته معماری دانشگاه علم و صنعت بود و سال ها در دانشگاه پلی تکنیک و در رشته معماری تدریس می کرد. علاقه به نقاشي سبب شد تا معماري را رها كرده و نقاشي را به طور حرفه ای ادامه دهد؛ زمانی که پای صحبت پدرم می نشستم، مطلبی را برایم گوشزد می کرد؛ عمر آدمی کوتاه است و فرد باید این عمر را در مسیری که علاقه مندی اوست، طي كند تا رشد و ارتقا يابد. این جمله همیشه در یادم مانده است و بعدها سبب شد که با وجود مشغله های زیاد کاری هیچگاه از علاقه مندی ام دست نکشم و در این مسیر گام بردارم.
این شد که وارد دانشگاه شده و در رشته نقاشي تحصیل کردم. معتقدم خیلی از مسائل در دانشگاه پاسخ داده می شود و زوایای گنگ ذهن در این محیط آموزشی نمایان می شود.
سبک ها از ساختارهای اجتماعی سرچشمه می گیرند که ریشه هیچ کدام از آنها در ایران نیست. من به عنوان يك ايراني در اين زمان و مكان بر اساس خلاقيت به بيان محيط پيرامون خود پرداخته ام، طبيعت و جامعه.
به عنوان مثال نمایشگاه اخیر من به بيان دو نگرش متفاوت از دغدغه های اجتماعی و ساختار طبیعت پرداخته که در آنها المان های انسانی دیده نمی شوند.
طبیعتا بی تاثیر نبوده است. زندگی چند ساله ام در مناطق عملیاتی جنوب و خلیج فارس باعث شده است بخشي از آثارم از خلیج فارس تاثیر بپذیرد. كارهايي که در سال 93 فروخته شد، الهام گرفته از صنایع نفتی فعال در استان هرمزگان بود.
نقش خانواده بی تاثیر نبوده و نیست. اما شرایط حاکم بر جامعه، واقعیت دیگری را نمایان می کند. دغدغه ها و مسائل بی شمار در زندگی وجود دارد که هنر در آن رنگ می بازد.
زمانی که برای ادامه فعالیت به تهران آمدم، به قدری دغدغه های تامین معیشت زندگی برای خودم و خانواده ام زیاد بود که کمتر فرصت پرداختن به نقاشی را داشتم، اما نکته حائز اهمیت این است که این انگیزه های درونی است که سبب شد تا به نقاشي ادامه دهم و به عنوان فرد کوچکی از جامعه هنری، نوآورانه احساسات درونی ام را بیان کنم.
بخشي از هنر، نیم نگاهی به اقتصاد دارد، اما دغدغه من در نقاشی تجاری نیست. تاکنون کپی کار نکرده ام و كارهايم براي بيان ذهنيات و احساساتم براساس اصول زيباشناختي شكل گرفته اند نه با نگاه اقتصادی.
به مخاطب احترام گذاشته ام و در آثارم سعي کرده ام بيننده به تفكر وادار شود و هر مخاطب بر اساس عمق بينش و تجارب خود برداشتي از آثار داشته باشد، پس ممكن است خیلی مخاطب تجاری و اقتصادی نداشته باشند .
مخاطبان هنر، مردم هستند و نقاشي می تواند در بالا بردن سطح بينش ديداري مردمان، تاثيرگذار باشد و اين روياي من است.
حضرت فاطمه (س) فرمودند: اَماوَ اللهِ! لَو تَرکُوا الحَقَّ عَلی اَهلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِترَةَ نَبِیّه، لَما اختَلَفَ فِی اللهِ تعالی إثنانِ؛ به خدا قسم اگر مردم حق را به اهلش وا می نهادند و از عترت پیامبر خدا (ص) پیروی می کردند، هرگز دو نفر درباره خدا (و اسلام) اختلاف نمی کردند(کفایه الأثر، ص ۱۹۹).
نقش محوری «ولایت» در جامعه اسلامی مهم است. امامت، امت را وحدت می بخشد و از تفرقه جلوگیری می کند و پراکندگی ها را به سامان و همدلی و همفکری می رساند. این سخن را حضرت زهرا (س) پس از رحلت پیامبر خدا (ص) فرمود، آن هم کنار قبر حضرت حمزه سیدالشهدا در اُحد. کسی به نام محمود بن لبید حضرت فاطمه(س) را آنجا در حالت گریه و عزاداری دید. فرصت را غنیمت شمرد و سؤال هایی مطرح کرد و از امامت امیرمؤمنان(ع) پرسید. حضرت در جواب او به حادثه غدیر و سخنان پیامبر (ص) درباره علی(ع) و امامان پس از او اشاره کرد. وی پرسید: پس چرا علی (ع) از اقدام برای گرفتن حق خویش باز نشست؟ حضرت با استناد به سخن پیامبر(ص) که «امام مثل کعبه است، سراغ او باید رفت، نه این که او سراغ مردم برود» فرمود: اگر مردم حق را به حق دار می دادند و از خاندان نبوت تبعیت می کردند، مردم به حق می گراییدند و وحدت اعتقادی بر محور «حق» پدید می آمد و اختلاف در امت پیامبر(ص) بروز نمی کرد. این نقش امامت و ولایت است که جهت ها و نیروها و افکار وحرکت ها را به وحدت می رساند و جامعه را از اتحاد و انسجام برخوردار می سازد.
در جهان بینی اسلامی، انسان با مرگ از بین نمی رود و مرگ هرگز معدوم شدن نیست بلکه موت، کوچ کردن و رحلت و انتقال از عالمی به عالم دیگر است و وقتی این مرگ همراه با شهادت باشد، از آنجا که شهید عینیت حقیقی و تمثیل آرمان های جامعه است، حتما زنده تر و جاودانه تر خواهد بود. در این دید و جهان بینی، وصیت که در فرهنگ دینی ما مسلمانان از اهمیت والایی برخوردار است معنا و مفهوم دیگری پیدا می کند؛ وصیت دارای «پیام» می شود. در این جهان بینی، وصیت کننده که خود را دارای تجربه فراوان می یابد و راه برخورد با جریانات و مشکلات را بخوبی میداند، در معرض کوچ کردن و انتقال قرار گرفته است و دیگران نیز همین مسیر را باید طی و مثل او از عقبات و کوران ها عبور کنند، بنابراین لازم است او در این جهت نیز پیشقدم شود و توصیه های لازم را به عمل آورد. با فرا رسیدن سالگرد شهادت «حاج قاسم سلیمانی» مناسب است که نگاه و تأملی بر وصیت نامه او داشته باشیم و بندهایی از آن را بازخوانی کنیم.
برادران و خواهران عزیز ایرانی من، مردم پر افتخار و سربلند که جان من و امثال من، هزاران بار فدای شما باد، کما اینکه شما صدها هزارجان را فدای اسلام و ایران کردید؛ از اصول مراقبت کنید.اصول یعنی ولی فقیه، خصوصاً این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت؛ خامنه ای عزیز را عزیزِ جان خود بدانید. حرمت او را، حرمتِ مقدسات بدانید.
جمهوری اسلامی، امروز سربلندترین دوره خود را طی می کند. بدانید مهم نیست که دشمن چه نگاهی به شما دارد. دشمن به پیامبر شما چه نگاهی داشت و [دشمنان] چگونه با پیامبر خدا و اولادش عمل کردند، چه اتهاماتی به او زدند، چگونه با فرزندان مطهر او عمل کردند؟ مذمت دشمنان و شماتت آن ها و فشار آنها، شما را دچار تفرقه نکند.بدانید که می دانید مهم ترین هنر خمینی عزیز این بود که اول اسلام را به پشتوانه ایران آورد و سپس ایران را در خدمت اسلام قرار داد. اگر اسلام نبود و اگر روح اسلامی بر این ملت حاکم نبود، صدام چون گرگ درنده ای این کشور را می درید؛ آمریکا چون سگ هاری همین عمل را می کرد،اما هنر امام این بود که اسلام را به پشتوانه آورد؛ عاشورا و محرم، صفر و فاطمیه را به پشتوانه این ملت آورد. انقلاب هایی در انقلاب ایجاد کرد. به این دلیل در هر دوره هزاران فداکار جان خود را سپر شما و ملت ایران و خاک ایران و اسلام نموده اند و بزرگ تر ین قدرت های مادی را ذلیل خود نموده اند. عزیزانم، در اصول اختلاف نکنید. شهدا، محور عزت و کرامت همه ما هستند؛ نه برای امروز، بلکه همیشه این ها به دریا واسعه خداوند سبحان اتصال یافته اند. آن ها را در چشم، دل و زبان خود بزرگ ببینید، همان گونه که هستند. فرزندانتان را با نام آنها و تصاویر آنها آشنا کنید. به فرزندان شهدا که یتیمان همه شما هستند، به چشم ادب و احترام بنگرید. به همسران و پدران و مادران آنان احترام کنید، همان گونه که از فرزندان خود با اغماض می گذرید، آنها را در نبود پدران، مادران، همسران و فرزندان خود توجه خاص کنید. نیروهای مسلح خود را که امروز ولی فقیه فرمانده آنان است، برای دفاع از خودتان، مذهبتان، اسلام و کشور احترام کنید و نیروهای مسلح می بایست همانند دفاع از خانه ی خود، از ملت و نوامیس و ارضِ آن حفاظت و حمایت و ادب و احترام کنند و نسبت به ملت همان گونه که امیرالمؤمنین مولای متقیان فرمود، نیروهای مسلح می بایست منشأ عزت ملت باشد و قلعه و پناهگاه مستضعفین و مردم باشد و زینت کشورش باشد.
نکته ای کوتاه خطاب به سیاسیون کشور دارم:چه آنهایی [که] اصلاح طلب خود را می نامند و چه آنهایی که اصولگرا. آنچه پیوسته در رنج بودم اینکه عموماً ما در دو مقطع، خدا و قرآن و ارزش ها را فراموش می کنیم، بلکه فدا می کنیم. عزیزان، هر رقابتی با هم می کنید و هر جدلی با هم دارید، اما اگر عمل شما و کلام شما یا مناظره هایتان به نحوی تضعیف کننده دین و انقلاب بود، بدانید شما مغضوب نبی مکرم اسلام و شهدای این راه هستید؛ مرزها را تفکیک کنید. اگر می خواهید با هم باشید، شرط با هم بودن، توافق و بیان صریح حول اصول است. اصول، مطول و مفصل نیست. اصول عبارت از چند اصل مهم است:
*اول آنها، اعتقاد عملی به ولایت فقیه است؛ یعنی این که نصیحت او را بشنوید، با جان و دل به توصیه و تذکرات او به عنوان طبیب حقیقی شرعی و علمی، عمل کنید. کسی که در جمهوری اسلامی میخواهد مسئولیتی را احراز کند، شرط اساسی آن [این است که] اعتقاد حقیقی و عمل به ولایت فقیه داشته باشد. من نه می گویم ولایت تنوری و نه می گویم ولایت قانونی؛ هیچ یک از این دو، مشکل وحدت را حل نمی کند؛ ولایت قانونی، خاصّ عامه مردم اعم از مسلم و غیر مسلمان است، اما ولایت عملی مخصوص مسئولین است که می خواهند بار مهم کشور را بر دوش بگیرند، آن هم کشور اسلامی با این همه شهید اعتقاد حقیقی به جمهوری اسلامی و آنچه مبنای آن بوده است؛ از اخلاق و ارزش ها تا مسئولیت ها؛ چه مسئولیت در قبال ملت و چه در قبال اسلام.
* به کارگیری افراد پاکدست و معتقد و خدمتگزار به ملت، نه افرادی که حتی اگر به میز یک دهستان هم برسند خاطره خانه سابق را تداعی کنند .
*مقابله با فساد و دوری از فساد و تجملات را شیوه خود قرار دهند.
*در دوره حکومت و حاکمیت خود در هر مسئولیتی، احترام به مردم و خدمت به آنان را عبادت بداند و خود خدمتگزار واقعی، توسعه گر ارزش ها باشد، نه با توجیهات واهی، ارزش ها را بایکوت کند.*مسئولین همانند پدران جامعه می بایست به مسئولیت خود پیرامون تربیت و حراست از جامعه توجه کنند، نه با بی مبالاتی و به خاطر احساسات و جلب برخی از آرای احساسی زودگذر، از اخلاقیاتی حمایت کنند که طلاق و فساد را در جامعه توسعه دهد و خانواده ها را از هم بپاشاند. حکومت ها عامل اصلی در استحکام خانواده و از طرف دیگر عامل مهم از هم پاشیدن خانواده هستند. اگر به اصول عمل شد، آن وقت همه در مسیر رهبر و انقلاب و جمهوری اسلامی هستند و یک رقابت صحیح بر پایه همین اصول برای انتخاب اصلح صورت می گیرد.
از همسایگانم و دوستانم و همکارانم طلب بخشش و عفو دارم. از رزمندگان لشکر ثارالله و نیروی باعظمت قدس که خار چشم دشمن و سدّ راه اوست، طلب بخشش و عفو دارم؛خصوصاً از کسانی که برادرانه به من کمک کردند. نمی توانم از حسین پورجعفری نام نبرم که خیرخواهانه و برادرانه مرا مثل فرزندی کمک می کرد و مثل برادرانم دوستش داشتم. از خانواده ایشان وهمه برادران رزمنده و مجاهدم که به زحمت انداختمشان عذرخواهی می کنم. البته همه برادران نیروی قدس به من محبت برادرانه داشته و کمک کردند و دوست عزیزم سردار قاآنی که با صبر و متانت مرا تحمل کردند.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
ما یک جمله عرض کردیم، گفتیم «مکتب سلیمانی».(۲) شهید سلیمانی یک مکتب شد یا یک مکتب بود و در مورد این مکتب، من حالا دیدم بحمدالله کتاب های متعددی چاپ شده که ندیده بودم این کتاب ها را. اگر بخواهیم آن چیزی را که اسمش را می گذاریم «مکتب سلیمانی»، در یکی دو جمله کوتاه تبیین کنیم، باید بگوییم این مکتب عبارت است از «صدق» و «اخلاص». این دو کلمه در واقع عنوان و نماد و نمایه مکتب سلیمانی است. «صدق» یعنی همان چیزی که در آیه شریفه«مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیه»(۳) است که حالا مختصری توضیح عرض می کنم. «اخلاص» هم همین است که در آیات متعدد قرآن از جمله این آیه شریفه «قُل اِنّی اُمِرتُ اَن اَعبُدَ اللهَ مُخلِصًا لَهُ الدّین» [آمده]؛ این دو عنوانِ قرآنی، تشکیل دهنده حرکت شهید سلیمانی بود.
این حرکت بابرکت، که هم زندگیِ این مرد سرتاپا برکت شد، هم شهادت او -ما در زیارت ائمّه (علیهم السّلام) عرض می کنیم: وَ قَبَضَکَ اِلَیهِ بِاختیارِه وَ اَلزَمَ اَعداءَکَ الحُجَّة؛ جان تو را خدا گرفت، قبض روح دست خداست اما این قبض روح موجب شدکه حجت علیه دشمنان تو ودشمنان خدا اقامه بشود؛ اینجا هم همین جور است؛ خب، جان ها دست خدا است؛ همه باید از دنیا بروند و هرکسی یک جور از دنیا می رود؛ شهید هم از دنیا رفت- و کیفیّت شهادت او حجت را تمام کرد بر دشمن و بر همه ی بینندگان. (بیانات در دیدار خانواده و ستاد سالگرد شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی؛ 11 دی 1400)
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، نخستین نشست شورای فرهنگی منطقه 4 صنعت نفت کشور شامل استان های مازندران، گیلان و گلستان به میزبانی شرکت گاز استان مازندران، با حضور دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، روز پنجشنبه (1 دی) در مجتمع فرهنگی آموزشی محمودآباد برگزار شد.
در این مراسم علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، ضمن تشریح اهداف تشکیل شورای فرهنگی مناطق نهگانه صنعت نفت گفت: مطابق شیوه نامه شورای عالی فرهنگی ابلاغی وزیر محترم نفت در ۲۶ دی ماه سال گذشته، ارتقا و هماهنگی در تمام فعالیت های فرهنگی زیرمجموعه وزارت نفت و ضرورت ایجاد نظامی منسجم در برنامه ها، عدم موازی کاری در واحدهای ذیربط باتوجه به ابلاغ سیاست های کلان تدوین شده و همچنین لزوم توجه ویژه به تاثیرات این مهم در مجموعه فرهیخته و خدوم کارکنان صنعت نفت، از وظایف شورای عالی فرهنگی است. به گفته زمانی، بازنگری، تدوین و ابلاغ سند راهبردی و شیوه نامه فرهنگی صنعت نفت و به روز رسانی آن، هماهنگی و نظارت بر اجرای مصوبات ابلاغی در چهار شرکت اصلی و واحدهای ستادی، نظارت بر فعالیت های فرهنگی صنعت نفت بر اساس ضوابط اجرایی بودجه سالانه، از اهم وظایف و اختیارات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است. وی اضافه کرد: هماهنگی و نظارت بر برنامه های شورای امر به معروف و نهی ازمنکر، شورای اقامه نماز، ستاد صیانت از حقوق شهروندی وعفاف و حجاب وامور زنان و خانواده و ارائه گزارش عملکرد دوره ای یکپارچه از اصلی تر ین دلایل تشکیل این شورا است.
زمانی، با عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام فاطمیه گفت: زندگی کوتاه و سراسر خیر و برکت حضرت فاطمه الزهرا (س)، الگوی فاخری برای جامعه اسلامی است و سبک زندگی بانوی بزرگ اسلام در زمینه های مختلفی نظیر زندگی مشترک و پرورش فرزندان دارای فرازهای ارزشمندی برای جهان تشیع است که با پیروی از آن می توان به سعادت حقیقی دست یافت.
این مقام مسئول با تاکید بر این موضوع که جهاد تبیین در مسیر گام دوم انقلاب، راهگشای بسیاری از مسائل و دغدغه های امروز کشور است، افزود: رهبر معظم انقلاب با نگاهی عمیق نسبت به شناسایی و هشدار وقوع بحران ها اقدام کردند و عمل به فرامین ایشان، زمینه ساز سعادتمندی کشور خواهد بود.
دبیر شورای عالی فرهنگی شرکت نفت در پایان با تقدیر از مجاهدت های کارکنان حوزه نفت و گاز در زمینه مقابله با تحریم ها گفت: امروزه ایران اسلامی به عنوان یکی از قطب های صنعتی در حوزه تولید و خودکفایی شناخته می شود و این پیشرفت های چشمگیر باید در مقیاس وسیع تر ی رسانه ای شوند.
آیا تغییرات گسترده در نفت مسجد سلیمان جواب می دهد؟
آرش جعفری تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان باگذشت 13 هفته از لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران با 9 امتیاز در قعر جدول 16 تیم قراردارد و بیش ازپیش خطر سقوط به لیگ دسته پایین تر را احساس می کند. نفتی ها برای فرار از سقوط به معجزه احتیاج ندارند؛ بلکه با تلاش بیشتر و کسب نتایج خوب با توجه به بازی های باقیمانده می توانند در لیگ باقی بمانند. مدیران نفت برای بقا دست به تغییرات گسترده ای زده اند که به بررسی و شرح آن می پردازیم.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، برخلاف سال های گذشته شروع خوبی در رقابت های لیگ برتر بیست و دوم فوتبال ایران داشت، تا جایی که در 5 هفته ابتدایی با کسب امتیازات لازم، در جمع 5 تیم بالای جدول بود؛ اما باخت به پرسپولیس در خانه باعث شد این تیم دچار بحران شود و در 4 بازی پیاپی با نتایج عجیب و پر گل شکست بخورد. مساوی در هفته دهم مقابل مس رفسنجان از تیم های مدعی، تا حدودی آرامش را به این تیم بازگرداند؛ اما بازهم این تیم روی خوش ندید و با شروع دوباره لیگ، بعد از تعطیلات 53 روزه به دلیل حضور تیم ملی در جام جهانی 2022 قطر، در هفته دوازدهم مقابل فولاد درخانه با چهار گل شکست خورد تا شاهد تغییرات زیادی در این تیم نفتی باشیم.
اولین ترکش باخت سنگین درخانه مقابل فولاد، به مدیرعامل باشگاه برخورد کرد تاهدایت یزدی که سابقه صعود با این تیم از لیگ دسته یک به لیگ برتر را داشت، از کار خود برکنار شود!
البته تنها شکست باعث برکناری مدیرعامل نبود؛ بلکه عوامل زیادی دراین بر کناری نقش داشت. براساس شنیده ها، هیأت مدیره باشگاه نفت مسجدسلیمان، مدیرعامل این باشگاه را تغییر داد. پس از شکست سنگین مقابل فولاد خوزستان و ادامه روند ناکامی های شاگردان مهاجری با توجه به مشکلات و حواشی متعدد باشگاه نفت مسجدسلیمان و مسائل مالی این باشگاه که نارضایتی بازیکنان را به خاطر عدم پرداخت حق وحقوقشان در پی داشت، هدایت یزدی با تصمیم هیأت مدیره این باشگاه برکنار شد.
ابوذر شجاعی که چندبار در قامت مدیرعامل در باشگاه نفت مسجد سلیمان انجام وظیفه کرده بود، بار دیگر سکان مدیریت این باشگاه را به عهده گرفت. نکته جالب این که شجاعی همیشه جایگزین مدیرعامل برکنار شده است و بعد از اینکه تیم را سروسامان داده، دوباره شخص دیگری جانشین او شده است! این هم از نکته های قابل توجه در تیم نفت مسجدسلیمان است.
بعد از رفتن هدایت یزدی و آمدن ابوذرشجاعی، این بار نوبت سرمربی تیم بود که از سمت خود برکنار شود. رضا مهاجری، پس از شکست چهار بر یک نفت مسجدسلیمان مقابل فولاد خوزستان، ازهدایت این تیم استعفا کرد. هیأت مدیره باشگاه و مدیرعامل جدید هم با استعفای مهاجری موافقت کردند تا شاهد یک خانه تکانی اساسی در تیم نفت مسجدسلیمان باشیم.
این پایان کارنبود؛ مدیران باشگاه نفت مسجدسلیمان برای اینکه از وضعیت موجود رهایی پیدا کنند ویک شوک به تیم داده باشند، بلافاصله سرمربی جدید راکه ازقضا یک مربی بومی بود، انتخاب و معرفی کردند. همانطور که بعد از شکست سنگین تیم نفت مقابل فولاد، اعضای هیأت مدیره باشگاه نفت مسجدسلیمان، شبانه هدایت یزدی را از مدیرعاملی باشگاه برکنار و ابوذر شجاعی را جایگزین وی کردند، در اقدامی دیگر از سوی مسؤولان تصمیم گیرنده، ابراهیم اشکش، سرمربی استقلال ملاثانی هم جایگزین رضا مهاجری در رأس کادر فنی تیم نفت شد. پس از اتفاقات رخ داده، مدیرعامل جدید باشگاه بسرعت برق و باد، مذاکرات خود را با ابراهیم اشکش آغاز کرد و پس از توافق صورت گرفته، به عنوان سرمربی جدید نفت مسجد سلیمان انتخاب شد. اشکش ظرف سه سال اخیر، هدایت تیم استقلال ملاثانی را به عهده داشته و رکورد شکست ناپذیری در31بازی لیگ دسته اول را بااین تیم ثبت کرده است.
درادامه تغییرات گسترده و سریع باشگاه نفت مسجدسلیمان، خبری انتشار یافت مبنی بر اینکه امیرحسین علاقبند، مدیرعامل باشگاه استقلال ملاثانی به عنوان مالک باشگاه نفت انتخاب شد! حتی گفته شد که باشگاه را 150 میلیارد تومان فروخته اند؛اما این خبر از سوی مدیرعامل جدید تکذیب شد و براساس شنیده ها، گویا مدیرعامل باشگاه ملاثانی که در لیگ یک اوضاع مالی خوبی هم ندارد، قراراست به عنوان اسپانسر به نفت کمک کند!
مدیرعامل جدید باشگاه نفت مسجدسلیمان امیدواراست که نفت با اشکش، سرمربی جدید، به نتایج بهتری دست پیدا کند.
ابوذرشجاعی بعد از برگشت چندباره به پست مدیرعاملی درخصوص جریانات رخ داده در نفت مسجدسلیمان گفت: شرایط باشگاه به گونه ای پیش رفت که امکان همکاری با هدایت یزدی وجود نداشت و خودش هم استعفا کرده بود. تصمیم هیأت مدیره بر این شد که تغییراتی ایجاد کند.
شجاعی در مورد بازگشت چندباره خود گفت: من با اینکه جداشده بودم؛ اما همکاری هایی با باشگاه در زمان یزدی داشتم. بنابراین هیأت مدیره تصمیم گرفت کار را به من بسپارد.
شجاعی سپس به شرایط تیم اشاره کرد و افزود: در چند بازی پشت سر هم، تیم شکست خورده بود و ازنظر روحی شرایط خیلی مناسبی وجود نداشت. برای همین به ایجاد تغییراتی نیاز بود. ابتدا تغییر سرمربی انجام شد، ان شاءالله بازیکنان هم بتوانند با سختکوشی و تلاش، یک تیم شوند و در ادامه مسابقات به نحو احسن کار کنند. همانطور که گفتم، در ادامه ابراهیم اشکش را به عنوان سرمربی جدید تیم معرفی کردیم. امیدواریم که تغییر و تحولات باعث ایجاد شوک شود و نفت روند بهتری پیدا کند و به نتایج بهتری برسیم. به هرحال یکسری عوامل، از کادر فنی گرفته تا بازیکن و نیز عوامل باشگاه، در رقم خوردن نتایج بهتر تأثیر دارد. امیدوارم با تغییرات ایجادشده، بازیکنان به خودباوری برسند و شاهد نتایج تغییرات باشیم.
شجاعی در ادامه بادرخواست ازهواداران برای حمایت بیشتر ازتیم نفت افزود: ان شاءالله هواداران مثل همیشه حامی تیم باشند تا تیم باانگیزه و روحیه دوچندان برای قرار گرفتن در مسیر موفقیت گام بردارد.
مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان می گوید، شرایط تیم ازنظر روحی مناسب نیست؛ اما قابل تغییر است.
سرمربی برکنارشده که البته گفته می شود خودش استعفا کرده بود، دوباره به کادر فنی نفت مسجدسلیمان برگشت! رضا مهاجری در برگشت دوباره به نفت، قرار است به عنوان مدیر فنی فعالیت کند. مدیرعامل جدید باشگاه با تایید این خبر گفت: تصمیم براین شد که در پست مدیر فنی از تجربیات مهاجری استفاده شود؛ چون در بستن تیم تجربیاتی دارد و بازیکنان را می شناسد. در این مورد با مهاجری به نتیجه رسیدیم و توافق شد.
سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان معتقد است که تیمش مشکل فنی ندارد و بااقتدار در لیگ برتر ماندنی خواهد بود.
ابراهیم اشکش درباره پذیرش هدایت تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: خوشحالم و افتخاری نصیبم شده که اگر کاری از دستم بربیاید، برای تیم شهرم انجام بدهم. زمانی که مدیرعامل نفت مسجدسلیمان به من پیشنهاد داد، احساس وظیفه کردم که به نفت بیایم و تیم را در لیگ برتر حفظ کنیم.با توجه به اینکه افراد خوبی کنار هم دراین مجموعه هستند، امیدوارم خدا کمک کند تیم از این بحران خارج شود ودرمسیر خوبی قراربگیرد. لیاقت این شهر و مردمش بالاتر از این جایگاه است.
سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان در مورد نتایج ضعیف این تیم در لیگ برتر طی هفته های اخیر گفت: تیم خوبی در اختیارداریم و مجموعه باشگاه، هواداران و بازیکنان باید با یکدیگرهمدل باشیم. مهاجری تیم خوبی بسته و نفت مشکل فنی ندارد. باید روی شرایط روحی بازیکنان کارکنیم و شک نکنید که بااقتدار در لیگ برتر ماندنی خواهیم شد.
اشکش درمورد کار دشواری که برای بقای نفت مسجدسلیمان پیش رو دارد، اظهارکرد: یاد گرفته ام که از بهانه ها قوی تر باشم و می خواهم تفکر خود را بر تیم مسلط کنم. امیدوارم حس سختکوشی را در نفت غالب کنیم و با بازیکنان خوبی که در اختیارداریم، نتایج لازم را بگیریم. این حق مردم مسجدسلیمان است که تیم آنها، بدون دغدغه به کار خود ادامه دهد. قرار براین شد که با آرامش بیشتری کارکنیم.
سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان در مورد اینکه جَو و فضای تیم راچگونه می بیند، عنوان کرد: بچه ها باید ازنظر ذهنی و مالی به آرامش برسند تا بتوانند از شخصیت خودشان دفاع کنند.جایگاه این بازیکنان انتهای جدول نیست. آنها بازیکنان باتجربه وباکیفیتی هستند. ان شاءالله دست به دست هم بدهیم تا از این جایگاهی که شایسته نفت مسجدسلیمان نیست، فاصله بگیریم.
تیم نفت مسجدسلیمان در چارچوب هفته سیزدهم در حالی مقابل سپاهان چهار گل خورد که این نتیجه حرف وحدیث های زیادی را به دنبال داشت.ساعاتی بعد از پایان این بازی، سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان سه بازیکن خود را در اختیار باشگاه قرارداد.عقیل کعبی، میلاد باقری ومجتبی مقتدایی با نظر ابراهیم اشکـش از لیـست بازیکنان نفت مسجدسلیمان خط خوردند. مجتبی مقتدایی، گل سوم تیم سپاهان را به صورت گل به خودی وارد دروازه خودشان کرد.
نفت مسجد سلیمان در نخستین بازی درهفته سیزدهم مقابل سپاهان، با مدیرعامل و سرمربی جدید دوباره شکست خورد و بازهم یک شکست چهارگله دیگر را تجربه کرد؛ شکستی که در این فصل، تجربه آن را کم نداشتند؛ البته سرمربی جدید تیم بعد از این شکست سنگین، دوباره وعده داده است که تیم را در لیگ برترنگه می دارد.حالا باید دید وعـده هـای سرمربی جدید چه زمانی عملی خواهد شد؟ هرچند که نفت برای بقا و خروج از این شرایط 17 بازی فاصله دارد و باید دید این خانه تکانی گسترده جواب می دهد یا خیر؟
سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام:
آرش جعفری تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام درفصل جدید لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران برخلاف فصول گذشته، نتایج بسیارخوبی گرفته است تا جایی که این تیم در پایان نیم فصل اول این رقابت ها، در رتبه چهارم جدول قرار گرفت. دختران پالایش گازایلام هفته پایانی نیم فصل اول را با پیروزی خارج ازخانه به پایان بردند و این پیروزی چهارمی آنها را تثبیت کرد.با بیان محمودی، سرمربی تیم فوتبال بانوان پالایش گازایلام، درباره وضعیت تیم و برنامه هایی که برای آینده آن دارد، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
خدا را شکر اوضاع تیم نسبت به فصل قبل خیلی بهتر شده ونتایج تیم گواه این موضوع است. مدیران پالایشگاه، حمایت های خوبی از تیم کردند خصوصاً آقایان روح الله نوریان، مدیرعامل پالایشگاه و سعید موسوی، معاون ایشان در توسعه منابع انسانی که خوشبختانه نگاهی ورزشی دارند ودراین فصل تیم را تنها نگذاشتند.ازسوی دیگر باید بگویم امسال تیم بهتری را درابتدای فصل بستیم و تیم تلفیقی از بازیکنان جوان وبا تجربه است و نتایج را می بینید و امیدوارم در ادامه لیگ، بهترهم بشود.
من کرد هستم ویکی از دلایل اصلی من برای حضور درایلام و هدایت تیم پالایشگاه،همین بود.از سوی دیگر، دیدم این تیم پتانسیل خوبی دارد ومی توانیم کارهای بزرگی انجام دهیم. باوجود پیشنهادهای دیگر،درنهایت هدایت تیم پالایش گاز ایلام را قبول کردم.
همین قدر به شما بگویم که بیش از75 درصد تیم من بازیکنان بومی و دختران با استعداد ایلامی هستند که قصد داریم این درصد را در آینده بیشتر کنیم.همان طور که گفتم، تیم خوبی دراین فصل جمع کردیم و این پتانسیل را دارند تا کارهای بزرگی انجام دهند.
شک نکنید که من با این بچه ها در نیم فصل دوم، بازی های بهتری انجام می دهیم و حضور در رتبه چهارم کمترین حق ماخواهد بود.نگاه من و شاگردانم این است که درجمع 3 تیم اول باشیم. باید بگویم قراراست برای نیم فصل دوم با جذب یک یا دو بازیکن، تیم را تقویت کنیم تا نتایج بهتری نسبت به نیم فصل اول بگیریم.
امسال لیگ برخلاف فصول گذشته در یک گروه 10 تیمی برگزار می شود که این خیلی خوب است.تمام تیم ها با هم بازی می کنند و دیگر گروه ضعیف و قوی نداریم. همین مسئله بر کیفیت تأثیرخوب گذاشته است.ازسوی دیگر باید بگویم به غیراز دو تیم اول و دوم، بقیه تیم ها هم سطح هم هستند وهیچ تیم از پیش، برنده نیست. اگر کمی وضعیت زمین های بازی ها بهتر شود، سطح بازی ها هم بالاتر می رود. بازیکنان خوبی در فوتبال بانوان ایران داریم و اگر حمایت ها بیشتر شود، تیم ملی قوی تری خواهیم داشت.
در همین ارتباط صحبت های خوبی با مدیران پالایشگاه به خصوص معاون پالایشگاه ایلام داشتم و قرار است آکادمی باشگاه راه اندازی شود. اگر آکادمی و تیم های پایه داشته باشید، تیم بزرگ سالان خود را بیمه کرده اید. خوشبختانه نگاه مدیران به ورزش مثبت است و من آینده خوبی را برای فوتبال پالایشگاه گازایلام می بینیم. من نیز به نوبه خودم تلاش می کنم تا بتوانم به کمک بازیکنان، پرچمی را که برافراشته شده راهمیشه بالا نگه داریم و بهترین ها را برای ورزش نفت به ارمغان بیاوریم.
تیم شطرنج نفت تهران امسال با ترکیبي از بازیکنان خوب تهران، همچنین منتخبی از بازیکنان نفتی در مسابقات لیگ دسته اول شطرنج آقایان تهران شرکت و موفق به کسب عنوان قهرمانی شد. لیگ تهران از روز جمعه ٢٢ مهرماه مصادف با میلاد حضرت رسول اکرم(ص) با حضور ١۵ تیم آغاز شد. تیم های شرکت کننده در این مسابقات به روش سوئیس و در طی ٩ دور٩ هفته باهم به رقابت پرداختند که در پایان هفته نهم مصادف با جمعه ١٨ آذر، تیم نفت تهران موفق شد بااقتدار و کسب ٢٩ امتیاز(٨ برد و یک مساوی) به مقام قهرمانی لیگ دسته اول استان تهران دست یابد. در بخش انفرادی نیز اکثرعناوین به نفتی ها رسید. استاد بین المللی امید نوروزی روی میز ١، شهداد تیموری روی میز ٢ و استاد فیده امیرحسین کاشفی موفق به کسب مدال طلای رقابت ها شدند تا کام نفتی ها کاملاً شیرین شود.
نام بازیکنان و کادر فنی تیم نفت تهران در این مسابقات به این شرح است:
١- استاد بین المللی امید نوروزی٢- استاد فیده امیرحسین کاشفی٣- امیرمهدی عظیمی آق قلعه۴- شهداد تیموری ۵- سعيد آقايي۶- علی عظیم وند
مربي: میلاد مظفر، سرپرست : سيد مهدي مروج
تیم نفت از ٣ بازیکن نفتی (علی عظیم وند و سعيد آقايي )همکاران شاغل در شركت ملي نفت ايران و( شهداد تیموری)از فرزندان کارکنان صنعت نفت و٣ بازیکن غیرنفتی (امیرمهدی عظیمی آق قلعه، امید نوروزی و امیرحسین کاشفی ) تشکیل شده بود.
تیم نفت با به دست آوردن عنوان قهرمانی لیگ تهران، مجوز حضور در مسابقات دسته اول کشور را نیز به دست آورد.
پایان خوش ملی حفاری در لیگ یک تیراندازی
تیم تیراندازی مردان ملی حفاری که از هفته های قبل، صعودش را به لیگ برتر تفنگ کشور مسجل کرده بود،هفته گذشته در دور پایانی رقابت ها لیگ دسته یک تیراندازی باشگاه های کشور با کسب دو مقام قهرمانی، در رده سنی جوانان و بزرگ سالان به کارخود در این دوره از رقابت ها پایان داد. پانزدهمین دوره لیگ یک تفنگ مردان سوم دیماه در تهران به پایان رسید و تیم ملی حفاری با کسب عنوان قهرمانی،به لیگ برتر راه پیدا کرد. در بخش انفرادی رده سنی بزرگ سالان، مهدی احمدی از باشگاه ملی حفاری با میانگین امتیاز ۶۲۳/۹۳بر سکوی نخست ایستاد و در بخش جوانان نیز محمدامین رهسپار از ملی حفاری، با میانگین امتیاز ۶۲۰/۸۰مقام قهرمانی را کسب کرد.
به این ترتیب درپایان مسابقات تیم تفنگ تیراندازی، ملی حفاری با کسب ۲۱ امتیاز قهرمان لیگ دسته یک شد و به همراه تیم های باشگاه فولاد هرمزگان، هیات البرز و باشگاه شهید لطفی هوافضای سپاه، فصل آینده در لیگ برتر حضور خواهند داشت.
رقابت های هفته ششم لیگ برتر گلف باشگاه های ایران به میزبانی شهر اصفهان برگزار شد که نمایندگان نفتی حاضر در این رقابت ها، با شکست دادن حریفان خود، کماکان در کورس قهرمانی باقی ماندند. تیم گلف استان اصفهان در هفته ششم لیگ برتر گلف، میزبان تیم نفت مسجد سلیمان بود و با نتیجه چهار بر یک، مسابقه را واگذار کرد.این مسابقه در زمین استاندارد مجموعه ورزشی بزرگ نقش جهان اصفهان برگزار شد. تیم گلف ملی حفاری اهواز هم موفق شد تیم هیأت گلف منطقه آزاد اروند را با نتیجه 6 بر صفر شکست دهد.
شایان ذکر است، تا پایان هفته ششم لیگ برتر گلف کشور، تیم های معراج تهران، نفت مسجد سلیمان و ملی به ترتیب درجایگاه اول تا سوم قرار دارند؛ البته تیم نفت مسجد سلیمان یک بازی کمتر انجام داده است. در این رقابت ها هفت تیم، منطقه آزاد اروند، معراج مسجدسلیمان، هیأت گلف قم، کسری افق هندیجان، همچنین ملی حفاری اهواز، نفت و گاز مسجدسلیمان و هیأت گلف اصفهان حضور دارند که در یک گروه باهم به رقابت می پردازند.
تیم های کوهنوردی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب و شرکت های نفت و گاز مسجدسلیمان و نفت و گاز گچساران با حضور در شهرستان امیدیه به ارتفاعات کوه سوخته صعود کردند. عقیل شریفی حسینی، رئیس هیأت کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه در باره این صعود خانوادگی گفت: این رویداد ورزشی با حضور بیش از ۳۰۰ ورزشکار به میزبانی تیم کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه و باهدف معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان امیدیه انجام شد. وی با اشاره به سابقه ۲۱ساله تیم کوهنوردی و جنگل پیمایی خانوادگی تیم نفت امیدیه گفت: این کوهنوردی وجنگل پیمایی خانوادگی همگانی، باهمکاری امور ورزش شرکت نفت و گاز آغاجاری و تیم کوهنوردی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای نخستین بار برگزار و مقرر شد بازهم تکرارشود.کوهپیمایان مسافت ۸ کیلومتر را در۳ ساعت طی کردند. عقیل شریفی حسینی گفت: کوه سوخته ازجاذبه های طبیعی استان خوزستان و ایران است که در نزدیکی شهر امیدیه قرار دارد.از لابه لای سنگ های این کوه، شعله های آتش زبانه می کشد و دود سیاه رنگی تولید می کند که باعث سیاه شدن کوه نیز می شود. درقله کوه سوخته، شکاف های عمیقی به وجود آمده که ممکن است براثر زمین لرزه یا رانش زمین بوده باشد. این کوه، جاذبه و بستر مناسبی برای کوهنوردان، گردشگران، همچنین دانش آموزان و تحقیقات زمین شناسی است و همواره تعداد زیادی ازمردم را به خود جذب می کند. روشن بودن آتش کوه سوخته، در شب، زیبایی خاصی دارد وچشم انداز فوق العاده ای پدید می آورد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات