در نشست هیات دولت موافقت شد
اصلاح آیین نامه فروش نفت به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی
هیات دولت با اصلاح آیین نامه اجرایی مربوط به فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی موافقت کرد.
هیات وزیران در نشستی که به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد، با اصلاح آیین نامه اجرایی مربوط به فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی موافقت کرد.
بر این اساس دولت به پیشنهاد معاونت حقوقی رئیس جمهوری و به منظور رفع مغایرت قانونی اعلام شده از سوی مجلس شورای اسلامی در خصوص آیین نامه اجرایی جزء (۱) بند (ز) تبصره (۱۹) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور موضوع فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی آن را اصلاح کرد.
سازمان برنامه و بودجه کشور نیز مکلف است درخواست های دریافتی از دستگاه مشمول مبنی بر اعتبار مورد نیاز بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور را بررسی و پس از تأیید با رعایت ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه کشور، نسبت به تخصیص اعتبار در سقف منابع بند (ب) تبصره (۱) قانون و تخصیص هم زمان از محل اعتبارات مصوب قانون با احتساب سهم دولت، صندوق توسعه ملی و شرکت نفت اقدام و مراتب را به شرکت نفت و وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) اعلام کند.
همچنین دستگاه مشمول یا شرکت های بازرگانی نفتی، به هیچ وجه مجاز به ارائه تخفیف قیمت فروش در مقصد به هیچ شخصی، بیش از آنچه با شرکت نفت توافق کرده اند، نیستند و در صورت احراز این امر برای شرکت نفت، ادامه همکاری با آن اشخاص معرفی شده، متوقف خواهد شد.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت:
قطع گاز کارخانه ها صحت ندارد
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت گفت: قطع گاز کارخانه ها به هیچ عنوان صحت ندارد، بلکه گاز تحویلی به آنها کاهش یافته است. سیف الله امیری با اشاره به مطالب عنوان شده از سوی دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان و قطع گاز ۵۴کارخانه سیمان گفت: قطع گاز کارخانه ها به هیچ عنوان صحت ندارد، بلکه گاز تحویلی به آنها کاهش یافته است و در مجموع روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز تحویل کارخانه های سیمان می شود. امیری گفت: با وجود کاهش گاز تحویلی به کارخانه های سیمان، با تحویل سوخت دوم (مازوت) برنامه های تولید به قوت خود باقی است و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد.
تسهیل در فروش نفت با ایجاد و توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با مثبت ارزیابی کردن راه اندازی پالایشگاه های فراسرزمینی، این مهم را یکی از راهکارهای تسهیل در فروش نفت دانست. موسی موسوی به مزیت های ورود ایران به بحث پالایشگاه های فراسرزمینی اشاره و اظهار کرد: یکی از این مزیت ها آسان سازی فرآیند فروش نفت است، همچنین کشورهایی که در مقابل نظام استکبار مقاومت کرده اند و موضعی یکسان در مقابل این قدرت ها داشتند، با تأسیس پالایشگاه در قالب همکاری دوجانبه می توانند از ظرفیت های یکدیگر استفاده کنند. وی گفت: پالایشگاه های فراسرزمینی و انتقال خدمات فنی و مهندسی از طریق حامل های انرژی، بهترین وسیله برای هم افزایی میان کشورهای مختلف است، به این وسیله کشورهایی که تحریم شده اند، می توانند با انسجام در کنار یکدیگر نفت و محصولات پتروشیمی خود را بفروشند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: پالایشگاه فراسرزمینی به بازسازی نقش ایران در بازارهای جهانی نفت منجر خواهد شد، زیرا با توجه به شرایط امروز جامعه جهانی می توانیم در بازار جهانی جایگاهی برای خود داشته باشیم و از ظرفیت کشورهای دوست استفاده کنیم.
موسوی اظهار کرد: البته هنوز در ابتدای راه هستیم و وزارت نفت تجربه های بیشتری در این زمینه به دست خواهد آورد و این مسئله به گسترش این قراردادها منجر خواهد شد. به این جهت که پالایشگاه ها درآمد ارزی بالایی دارند؛ بنابراین از ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی باید به عنوان یک سیاست در خنثی سازی تحریم ها استقبال کرد.
معاون نخست وزیر روسیه:
روسیه تولید نفت را 7 درصد کاهش می دهد
معاون نخست وزیر روسیه از احتمال کاهش 7 درصدی تولید نفت خام در واکنش به اعمال طرح سقف قیمتی خبر داد. الکساندر نواک به تلویزیون دولتی روسیه گفت: مسکو احتمال دارد در واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت خام و فرآورده های نفتی و پاسخ قاطع به کشورهای حامی این طرح، تولید نفت خود را در اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی ۵ تا ۷ درصد کاهش دهد. وی در تشریح جزئیات واکنش به طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه گفت: کاهش تولید نفت روسیه می تواند به ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسد. معاون نخست وزیر روسیه گفت: با وجود تلاش های اروپا برای کاهش اتکا به نفت و گاز روسیه، جهان نیازمند صادرات انرژی روسیه است و مسکو هم به خریداران خود تنوع بخشیده است. نواک گفت: توسعه اقتصادی جهان بدون انرژی روسیه دشوار خواهد بود و کمبود گاز در اروپا فشارهایی را بر قیمت گاز و نفت تحمیل کرده است.
کشورهای عضو گروه هفت و استرالیا روز جمعه (۱۱ آذر) پس از غلبه بر مقاومت برخی اعضای اتحادیه اروپا به ویژه لهستان، بر سر تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای محموله های دریایی صادرات نفت خام روسیه به توافق رسیدند. طرح سقف قیمتی به اعضای اتحادیه اروپا اجازه می دهد محموله های دریایی نفت خام روسیه را با رعایت سقف قیمت ۶۰ دلاری وارد کنند، اما در صورت رعایت نشدن این سقف، خریداران نفت روسیه از خدمات شرکت های کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی برای حمل محموله های نفت این کشور منع می شوند.
نواک گفت: ما معتقدیم در شرایط کنونی، حتی ممکن است به جای هدایت سیاست فروش درباره طرح سقف قیمتی، ریسک تولید کمتر را بپذیریم. وی افزود: این رقم امروز ۶۰ دلار است، فردا می تواند رقم دیگری باشد و وابستگی این موضوع به بعضی از تصمیم های کشورهای غیردوست برای ما پذیرفتنی نیست.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه (یکم دی ماه) گفت: اوایل این هفته فرمانی درباره اقدام های مسکو در واکنش به سقف قیمت ها صادر خواهم کرد.
نواک گفت: این فرمان فروش نفت و فرآورده های نفتی را به کشورها و شرکت های حامی طرح سقف قیمت ممنوع می کند.
وی افزود: انتظار می رود تولید نفت روسیه امسال از رقم سالانه ۵۲۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵۳۵ میلیون تن (روزانه ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه) برسد، در حالی که تولید گاز طبیعی تا یک پنجم کاهش خواهد یافت و به ۶۷۱ میلیارد مترمکعب می رسد.
صادرات نفت کاهش می یابد
تحریم ها فروش نفت روسیه را با مشکل روبه رو کرده است و احتمال می رود صادرات نفت خام اورال از پایانه های دریای بالتیک در ماه دسامبر یک پنجم کاهش یابد.
نفت خام اورال در ماه دسامبر با تخفیف های بالاتری فروخته شد و هند به عنوان یکی از خریداران اصلی محموله ها را بسیار کمتر از سقف قیمت ۶۰ دلار خریده است.
نواک گفت: معتقد است این تخفیف به زودی تثبیت خواهد شد و روسیه بیشتر سال جاری میلادی را صرف آماده سازی برای مقابله با تحریم ها و واکنش به طرح سقف قیمتی کرده است.
وی ضمن ستایش اقدام های ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس)گفت: قیمت نفت در سال آینده میلادی بدون اینکه اتفاق های غیرقابل پیش بینی رخ دهد، در محدوده کنونی 70 تا 100 دلار برای هر بشکه باقی می ماند.