کارکنان مرکز انتقال نفت شمال در گفت و گو با مشعل از سختی های کار و مشکلات خود می گویند

واگویه  هایی  در پس پوشش  سبـــز  شمال

مشعل  چندی پیش خبرنگار «مشعل» باهدف تهیه گزارش از فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به عنوان یکی از مراکز12گانه انتقال فراورده های نفتی از طریق خط لوله، به خطه سبز شمال سفر کرد و با محمدمهدی جامعی، مدیر این منطقه درباره فعالیت های حوزه عملیاتی به گفت وگو نشست که مشروح آن نیز در شماره 1089  باعنوان «نمایش اراده پولادین در مسیر شمال» منتشر شد.

به واسطه گستردگی دایره فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، خبرنگار «مشعل» سری هم به مرکز انتقال نفت ساری زد و با محمدجواد سوادکوهی، رئیس این مرکز و برخی همکاران وی نیز گفت وگو داشت. آنچه می خوانید، بخش دوم سفر به حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت شمال است که از نظرتان می گذرد.

مرکز انتقال نفت ساری با مساحت 46 هزار مترمربع در پنج کیلومتری شرق شهرستان ساری(مرکز استان مازندران) واقع شده است. بنابراین فاصله چندانی با ستاد ندارد و با طی طریقی کوتاه به لحاظ زمانی و طی مسافت، به آن می رسیم. حجم عملیات انتقال روزانه فراورده های نفتی با کمک دیگر مراکز انتقال نفت حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به میزان 500 هزار بشکه در روز، همچنین سختی کار از زبان افرادی که بخش های مختلف عملیاتی آن را پوشش می دهند، از مواردی هستند که سوادکوهی و همکاران وی به آن اشاراتی داشتند.

 برای حفظ میراث نفت، از جان مایه می گذاریم

در بدو ورود به مركز انتقال نفت ساری به دفتر محمدجواد سوادکوهی، رئیس مرکز انتقال نفت ساری راهنمايي می شویم؛ اتاق کاری ساده با یک میز و چند صندلی، میزی که روی آن رایانه ای جا خوش کرده و فعالیت های مرکز را از جهات مختلف مانند فشار، دما و خطوط لوله ای که فراورده های نفتی در آن جریان دارند، نشان می دهد و او را از وضع انتقالشان مطلع می سازد. در چنین محیط هایی باید لباس عملیات بر تن داشت و کت وشلوار کارایی ندارد؛ چون باید هر لحظه آماده بود. سوادکوهی هم لباس عملیات به رنگ آبی آسمانی با نواری کمرنگ تر از متن لباس بر تن دارد. رنگ لباس هر کس شرح وظیفه و مسؤولیت او را مشخص می کند.  وی از جمله کارکنانی است كه تجربه كار در مراکز مختلف انتقال نفت را در کارنامه خود دارد. مدیری مجرب که نیمی از عمر خود را در صنعت نفت گذرانده و به قول پیشکسوتان نفتی از جوانی اش مایه گذاشته است. او از همان ابتدای ورودش به صنعت نفت، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مشغول به فعالیت بوده و با کوله باری از تجربه برای حفظ میراث صنعت نفت از هیچ تلاشی مضایقه نکرده است. سوادکوهی که اهل همین دیار است، در ابتدای توضیحاتش اشاره ای به روند فعالیت مرکز انتقال نفت ساری از آغاز تا به امروز دارد و عنوان می کند: تمامی فعالیت های سوخت رسانی از تهران و انتقال آن به مازندران و در نهایت تحویل آن به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه شمال، به عهده مرکز انتقال نفت ساری است. او اضافه می کند: عمده محصولات نفتی که از سوی این مرکز دریافت و ارسال می شود، نفتگاز، بنزین و نفت سفید است که روزانه 8 تا 9میلیون لیتر فراورده بنزین (آن هم بسته به شرایط فصلی) رسید و منتقل می شود. این مرکز انتقال بخشی از سوخت مورد نیاز استان خراسان شمالی را هم تامین می کند. وی با اشاره به نحوه کار در مراکز انتقال نفت، بر اهمیت و حساسیت نوع و حجم میزان کار عملیاتی در مرکز انتقال نفت ساری تاکید و عنوان می کند: سرقت فراورده های نفتی و تجاوز به حریم خطوط لوله از آن دست معضلاتی است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، بویژه در چنین مناطقی با آن روبه روست، این در حالی است که تلاش می کند با تمهیداتی از بروز آنها جلوگیری کند. وی در میان صحبت هایش، گریزی هم به ریسک های کاری می زند و با بیان اینکه هر شب چند ساعتی را باید برای بازدید از خطوط لوله صرف کند، ادامه می دهد: حریم خطوط لوله   به خودی خود حفاظت نمی شود. باید پای کار بود و از نزدیک، مشکلات و چالش ها را حل وفصل کرد. وی می گوید: ریسک کار در مراکز انتقال نفت بسیار بالاست، اگرچه امکانات محدودی در اختیار داریم؛ اما آماده پذیرش هرگونه خطر هستیم و برای محافظت از سرمایه های مملکت از جان خود هم مایه می گذاریم.

رئیس مرکز انتقال نفت ساری، این پیام را به مدیران و مجموعه دست درکاران صنعت نفت کشور یادآور می شود: زحمات بی شائبه کارکنان عملیاتی نباید نادیده انگاشته شود. همه مسؤولان به این امر اذعان دارند که انتقال نفت خام و فراورده های نفتی از مهم ترین اجزای زنجیره صنعت نفت به شمار می آید که با رنج ها و فداکاری زحمتکشانی به بار نشسته و پایداری از منافع ملی را رسالت خود می دانند. بنابراین می طلبد نیازها و مطالبات این قشر از کارکنان وظیفه شناس، به نحو مطلوبی جامه عمل پوشانده شود.  رئیس مرکز انتقال نفت ساری، اما به نکته ای بسیار مهم هم اشاره دارد و آن ضرورت الزام های قانونی برای رویارویی با پدیده هایی مانند سرقت فراورده از خطوط لوله و تجاوز به حریم آنهاست. وی ادامه می دهد: متاسفانه به نظر می آید در این زمینه، الزام های قانونی سفت و سختی وجود ندارد. با آنکه همه خطوط حوزه استحفاظی منطقه شمال از سوی حراست و خط بانان، به صورت شبانه روزی پایش و رصد می شود؛ اما بازهم شاهد سرقت هایی هستیم که در یک سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته است.

 کمبود آتش نشان مستقر

در ادامه گفت وگو با دیگر کارکنان مرکز انتقال نفت ساری، در گوشه دیگری از این مرکز، تابلویی در ابعادی کوچک، سر در یکی از اتاق ها خودنمایی می کند. جالب اینجاست که در همان زمان، در محوطه باز مرکز انتقال نفت ساری، مانور اطفای حریق با هدف آمادگی کارکنان عملیاتی در حال برگزاری است.

اینگونه مانورها به منظور آمادگی تیم آتش نشان، هرازگاهی برگزار می شود تا در شرایط بحرانی و بروز آتش سوزی، آمادگی مقابله با آن وجود داشته باشد که به نوعی کمبود آتش نشان مستقر در مرکز انتقال نفت ساری جبران شود.

دریا نوش، رئیس اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال نیز مانند رئیس بالادست خود، سوادکوهی، فردی عملیاتی است و هر لحظه باید آماده باشد که البته چنین نیز هست. از دریانوش درباره سختی کار در چنین مناطق عملیاتی می پرسم و در پاسخ می گوید: کار در محیط های عملیاتی، مخاطرات خود را دارد؛ چون نوع کار متفاوت است. هر لحظه ممکن است حادثه ای رخ دهد و باید آمادگی مقابله با آن در افراد وجود داشته باشد. برگزاری مانورهایی مانند اطفای حریق هم با همین هدف انجام می شود.

وی به کمبود آتش نشان مستقر در منطقه نیز اشاره و تصریح می‎کند: بشدت با خلأ نیروی انسانی آتش نشان روبه رو هستیم. البته مدیران و مسؤولان ستادی به جد پیگیر هستند و قول هایی هم در این زمینه داده اند؛ اما اینکه این وعده ها تا چه اندازه ضمانت اجرا داشته باشد، نیازمند گذر زمان است، ضمن اینکه با وجود تکرار چند باره این موضوع، هنوز اتفاق خوشایندی حادث نشده و تنها امیدواریم به آینده.

دریانوش ادامه می دهد: با این تفاسیر، چالش ها را پذیرفته ایم و تنها اقدام کنترلی که انجام می دهیم، این است که به صورت مداوم و مستمر دوره های آموزشی برای کارکنان برگزار کنیم تا در صورت بروز هر نوع حادثه ، در زمان و لحظات اولیه بتوانیم واکنش سریعی برای مقابله داشته باشیم.