۲۰۰ میلیارد دلار برای طرحهای بزرگ کشور از جمله نفت در نظر گرفته شده است
مجوز رایگان برای تجهیزات جایگاه سوخت در سیستان و بلوچستان
طرحی ماندگار برای مسکن کارکنان
ضرورت نگاه ویژه به مناطق عملیاتی
افق روشن برای ارز آورترین صنعت
اکسپوزسازی مفید در مرکز انتقال نفت مارون
صنعت نفت در خط مقدم جنگ اقتصادی
تجهیز بزرگترین ناوگان شناوری به سامانه پایش سوخت
افزایش ۶.۵ درصدی میانگین تولید بنزین در کشور
مسیر طولانی لبنان برای استخراج گازفراساحل
حکمتهای فاطمی؛ سعادتمند حقیقی
می خواهیم نماینده شایسته ای برای نفت در آسیا باشیم
ظرفیت ورزش بانوان صنعت نفت بالاست
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ۲۰۰ میلیارد دلار برای طرح های بزرگ کشور در بخش های مختلف، از جمله نفت، صنعت، آب، و برق در نظر گرفته شده است.
محمد مخبر (۱۱ دی ماه) در حاشیه نشست مشترک هیئت وزیران و استانداران سراسر کشور که در سالن اجلاس سران برگزار شد، با تأکید بر اینکه قطار پیشرفت کشور راه افتاده است، اظهار کرد: در بخش های مختلف نفت، صنعت، آب و برق کارها و پروژه های بزرگی به ارزش ۲۰۰ میلیارد دلار شامل سرمایه گذاری داخلی و خارجی در کشور آغاز شده است که بخشی از این طرح ها وارد مرحله اجرا شده اند.
وی افزود: تعدادی از این پروژه ها در مرحله تفاهم و توافق نامه بوده و بخشی نیز در دست برنامه ریزی است که طبیعتاً چون قرار است این طرح ها در استان های مختلف کشور اجرا شود، استانداران باید پیگیری لازم را انجام دهند.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: خوشبختانه در دولت سیزدهم از رئیس جمهوری تا دیگر اعضای دولت از ابتدا کارهای میدانی وسیعی را آغاز کرده اند و در نشست های مشترک دولت با استانداران، مسائل اصلی کشور در نشستی چهار ساعته مرور می شود.
مخبر با اشاره به برخی موارد مورد تاکید رئیس جمهوری در نشست مشترک دولت و استانداران اظهار کرد: سرمایه گذاری از موارد مورد تاکید رئیس جمهوری بود، زیرا رشد اقتصادی، اشتغال، پایه پولی و برخی شاخص های دیگر اقتصادی به تولید کشور بستگی دارد و اگر بتوانیم تولید را در کشور رونق بخشیم، بسیاری از مسائل همچون ارزش پول ملی حل خواهد شد که یکی از موضوع های اصلی در این باره سرمایه گذاری است که با جدیت دنبال می شود.
سخنگوی دولت اعلام کرد:
سخنگوی دولت از افزایش مداوم و مستمر صادرات نفت خام و میعانات گازی خبر داد و گفت: ماه گذشته(آذرماه) شاهد رکورد زنی صادرات از آغاز دور تازه تحریم ها یعنی از سال ۹۷ تاکنون بوده ایم.
علی بهادری جهرمی در نشست خبری 13 دیماه به موفقیت دولت درحوزه کنترل نقدینگی اشاره و اظهار کرد: در ابتدای دولت سیزدهم، تورم ناشی از خلق نقدینگی نزدیک به ۴۲.۸ درصد بود که اکنون به ۳۴.۳ درصد رسیده است و این نرخ موفقیت دولت را در کنترل این بخش از تورم نشان می دهد.
وی از افزایش مداوم و مستمر صادرات نفت خام و میعانات گازی خبر داد و افزود: ماه گذشته شاهد رکوردزنی صادرات از آغاز دور تازه تحریم ها یعنی از سال ۹۷ تاکنون بوده ایم.
سخنگوی دولت به اقدام های انجام شده در حوزه محیط زیست اشاره و تصریح کرد: درباره گازهای همراه نفت کارهای خوبی انجام شده و افزایش ۲۰ درصدی در جمع آوری گازهای همراه را داشته ایم که با بهره وری در پالایشگاه ها و حوزه انرژی حاصل شده است.
بهادری جهرمی از رشد ترانزیت کالا در ۶ ماه نخست امسال خبر داد و گفت: نگاه دولت آن است که از معیشت مردم حمایت شود. بعضی از نوآوری ها در سند بودجه شکل گرفته است که جزئیات آن پس از ارائه به مجلس شورای اسلامی از سوی سخنگوی اقتصادی دولت بیان می شود.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پیامی از مشاور وزیر نفت و هماهنگ کننده در امور ایثارگران به دلیل تعمیق و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و برپایی یادواره ۱۰۵۵ شهید سرافراز صنعت نفت قدردانی کرد.
متن پیام قدردانی سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی از سید شریف حسینی، مشاور وزیر نفت و هماهنگ کننده در امور ایثارگران به شرح زیر است:
«با سلام و تحیات الهی
شکوه و عظمت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، میراث آزادگی ها و جانفشانی های شهدا و ایثارگران معظم است. آنان که با ایمان به اصل ولایت و ثبات قدم در راه مجاهدت ، افتخار و اقتدار را قرین نام ایران اسلامی کرده اند؛ از این رو هر گامی در جهت خدمت به این قشر معزز و افتخارآفرین در پیشگاه خداوند متعال اجر عظیم خواهد داشت. پیگیری و اقدام جنابعالی در برپایی یادواره شهید بزرگوار تندگویان و ۱۰۵۵ شهید سرافراز وزارت نفت که بنا بر فرموده مقام معظم رهبری مدظله العالی «امروز فضیلت زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست»، درخور توجه، ملاحظه و ستودنی است.
بدین منظور از تلاش های جنابعالی و همکاران محترمتان تقدیر و تشکر لازم به عمل می آید. امیدوارم لطف پروردگار متعال و دعای خیر شهدا و ایثارگران بدرقه راهتان باشد، (ان شاءالله).»
شورای اقتصاد با طرح توسعه، بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری میدان نفتی شادگان با سرمایه گذاری دو میلیارد دلار موافقت کرد. در نشست 13 دیماه شورای اقتصاد به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری، برخی طرح های مهم و اولویت دار دولت سیزدهم به تصویب رسید. در این نشست که وزیران نفت، نیرو، راه و شهرسازی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و شهردار تهران نیز در آن حضور داشتند، برخی درخواست ها و پیشنهادهای دستگاه های اجرایی مورد بررسی و تصمیم گیری قرار گرفت. سرمایه گذاری درطرح توسعه، بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری میدان نفتی شادگان با دو میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی، از درخواست های وزارت نفت در این نشست بود که شورای اقتصاد با آن موافقت کرد. در این نشست، وزارت نفت جزییات برنامه ریزی خود برای آغاز عملیات اجرایی توسعه میدان نفتی آزادگان راکه تفاهمنامه سرمایه گذاری مشترک آن به مبلغ ۷ میلیارد دلار پیش از این امضا شده بود، تشریح کرد. انتشار اوراق مالی اسلامی برای تأمین مالی اجرای دو طرح احداث قطار حومه ای کلان شهر اصفهان به شهر جدید بهارستان و احداث قطار حومه ای کلان شهر مشهد به شهرگلبهار و چناران نیز از درخواست های مطرح شده از سوی وزارت راه و شهرسازی در این نشست بود که پس از بحث و بررسی در خصوص مشخصات مالی و اقتصادی طرح ها، اعضای شورای اقتصاد با آن موافقت کردند.
وزیر آب و هوای لهستان از آمادگی و انجام مقدمات لازم برای اجرای طرح ممنوعیت خرید نفت خام روسیه خبر داد.
آنا مسکوا گفت: لهستان برای توقف خرید نفت از روسیه آماده است، زیرا ورشو خرید نفت از مسکو را کاهش داده و برای تأمین نیاز خود نفت روسیه را با محموله های دریافتی از عربستان سعودی جایگزین کرده است.کشورهای عضو گروه هفت و استرالیا روز جمعه ۱۱ آذرماه پس از غلبه بر مقاومت برخی اعضای اتحادیه اروپا به ویژه لهستان، بر سر تعیین سقف قیمت ۶۰ دلاری برای محموله های دریایی صادرات نفت خام روسیه به توافق رسیدند. طرح سقف قیمتی به اعضای اتحادیه اروپا اجازه می دهد محموله های دریایی نفت خام روسیه را با رعایت سقف قیمت ۶۰ دلاری وارد کنند، اما در صورت رعایت نشدن این سقف، خریداران نفت روسیه از خدمات شرکت های کشتیرانی، بیمه و بیمه اتکایی برای حمل محموله های نفت این کشور منع می شوند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به تازگی فرمانی را صادر کرد که عرضه نفت و فرآورده های نفتی به کشورهای حامی طرح سقف قیمتی را از یکم فوریه به مدت پنج ماه ممنوع می کند.
پالایشگاه بزرگ پی کی ان اورلن اعلام کرد: لهستان به تدریج مصرف نفت روسیه را کاهش داده است و پس از آغاز تنش های مسکو و کی یف خرید نفت روسیه از طریق دریا را متوقف کرد.
پی کی ان اورلن اعلام کرده که برای تأمین نفت خام مورد نیاز پالایشگاه خود با شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان به توافق رسیده است.
فعالیت خط لوله انتقال نفت خام کی استون پس از ۲۱ روز توقف به دلیل مشکل نشت ازسر گرفته شد.به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت کانادایی اپراتور خط لوله کی استون روز پنجشنبه (هشتم دی ماه) اعلام کرد که فعالیت خط لوله انتقال نفت خام کی استون که نفت خام سنگین کانادا را از استان آلبرتا کانادا به پالایشگاه های غرب میانه آمریکا و سواحل خلیج مکزیک ارسال می کند که نفت خام سنگین کانادا را از استان آلبرتا به پالایشگاه های غرب میانه آمریکا و سواحل خلیج مکزیک ارسال می کند پس از ۲۱ روز از سر گرفته شد. این شرکت در بیانیه ای اعلام کرد: تأسیسات خط لوله کی استون اکنون برای همه نقاط تحویل عملیاتی است، در حالی که با اقدام های اضافی کاهش خطر، از جمله کاهش فشار عملیاتی کار می کند.فعالیت خط لوله انتقال نفت کی استون با ظرفیت انتقال روزانه ۶۲۲ هزار بشکه از زمان گزارش نشت ۱۴ هزار بشکه ای در ایالت کانزاس ایالات متحده هفتم دسامبر (۱۶ آذرماه) متوقف شده بود.این حادثه بزرگ ترین نشت نفت آمریکا در ۹ سال گذشته بود و جریان نفت خام سنگین کانادا را به پالایشگاه های واقع در امتداد سواحل خلیج مکزیک کاهش داد. شرکت تی سی انرژی علت نشت را هنوز شناسایی نکرده است. این شرکت کانادایی اعلام کرد که آنها نمی توانند درباره مقدار جریان و حجم دقیق در خط لوله صحبت کنند و هر تصمیمی برای افزایش فشار عملیاتی بخش کوشینگ اوکلاهاما با تأیید اداره ایمنی خطوط لوله و مواد خطرناک خواهد بود.
وزیر نفت خبر داد:
وزیر نفت گفت: وزارت نفت برای تجهیزات جایگاه سوخت در هیچ جای کشور به جز سیستان و بلوچستان مجوز رایگان نداده است.
جواد اوجی در حاشیه نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از دغدغه های دولت رفع مشکلات مربوط به سیستان و بلوچستان و توسعه این استان است که در اولویت کار دولت قرار دارد.
وی افزود: در بودجه سال ۱۴۰۲ هزار میلیارد تومان از منابع شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع برای حفاری چاه های ژرف در نظر گرفته ایم و باید به مناطقی مانند سیستان و بلوچستان کمک کرد، اعتبارهای تکمیل گازرسانی در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان نیز در تبصره یک بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده است.
وزیر نفت تصریح کرد: وزارت نفت برای تجهیزات جایگاه عرضه سوخت در هیچ جای کشور به جز سیستان و بلوچستان، مجوز رایگان نداده است.
اوجی گفت: توزیع نفت سفید در سیستان و بلوچستان نسبت به پارسال از ۱۳ هزار تن به ۱۵ هزار تن رسیده ایم و جایگاه سیار عرضه سوخت را در این استان فعال کردیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه همه فعالان صنعت پتروشیمی باید همه توانمندیشان را برای تکمیل زنجیره ارزش آن به میدان بیاورند، گفت: میانگین قیمت محصولات پتروشیمی باید به حداقل 5000 دلار به ازای هر تن برسانیم. مرتضی شاهمیرزایی در همایش ارتقای فروش اعتباری محصولات در شرکت های پتروشیمی پلیمری با اشاره به اینکه فروش اعتباری پیش از این تکلیف شده بود، تصریح کرد: عملکرد شرکت های تولیدی پتروشیمی برای عرضه ۲۵ درصد محصولات به صورت اعتباری از سوی مدیریت صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به طور منظم گزارش داده می شود و در شاخص های عملکردی مجتمع های تولیدی لحاظ خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در کنار همه واحدهای تولیدی صنعت پتروشیمی به ویژه واحدهایی که تکمیل کننده زنجیره ارزش هستند، خواهد بود، افزود: هدف ما تکمیل زنجیره ارزش است. همه فعالان این صنعت باید همه توانمندیشان را به میدان بیاورند تا حلقه های مفقوده جورچین صنعت پتروشیمی را تکمیل کنیم.
شاهمیرزایی به ابلاغ ۲۱ محصول راهبردی همسو با تکمیل زنجیره ارزش به هلدینگ های پتروشیمی اشاره کرد و گفت: هلدینگ ها باید به سرعت این طرح ها را در هیئت مدیره ها تصویب و برای اجرا برنامه ریزی کنند. وی به سند جامع کاتالیست صنعت نفت اشاره و اظهار کرد: همه ظرفیت های کاتالیستی کشور برای حل مسئله کاتالیست صنعت پتروشیمی و بومی سازی آن تا پایان دولت سیزدهم بسیج شده اند. توانمندان در حوزه دانش فنی و کالا و تجهیزات هم می توانند از ظرفیت خود در توسعه صنعت استفاده کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به بسیج امکانات و ظرفیت های زنجیره تأمین سوخت کشور برای تأمین سوخت زمستانی گفت: مصرف سوخت مایع تحویلی به نیروگاه های کشور امسال ۲۰ درصد افزایش یافته است.
علی اکبر نژادعلی در گفت وگو با خبرنگار شانا در تشریح روند سوخت رسانی به صنایع، نیروگاه ها و روستاهای سخت گذر در زمستان امسال اظهار کرد: با توجه به شرایط امسال و ناترازی در حوزه تولید و مصرف فرآورده و لزوم تأمین سوخت موردنیاز بخش نیروگاهی، کل خطوط لوله انتقال فرآورده کشور به بنزین اختصاص یافته و از ظرفیت مخزن دارهای ریلی و ناوگان نفتکش، برای تأمین سوخت نیروگاهی استفاده می شود.
وی با اشاره به رشد بی رویه مصرف گاز در کشور افزود: هر اندازه این عدد افزایش یابد، سوخت مایع بیشتری باید تحویل نیروگاه های کشور شود و این موضوع، حجم عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را با توجه به افزایش خیره کننده مصرف بنزین در کشور پیچیده تر می کند. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از برگزاری نشست های روزانه و هفتگی پیوسته به منظور هماهنگی بیشتر درون سازمانی و برون سازمانی با وزارتخانه ها، سازمان ها و شرکت های مختلف از جمله وزارت نیرو، سازمان برق حرارتی، راه آهن و دیگر دستگاه های ذی ربط خبر داد و گفت: افزون بر این نشست ها، با تشکیل کاگروه بحران در داخل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، در دو نشست روزانه صبحگاهی و عصرگاهی روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کنیم.
نژادعلی از بسیج همگانی زنجیره توزیع فرآورده از جمله ناوگان حمل ونقل فرآورده خبر داد و گفت: برداشت، تأمین و توزیع سوخت از مبادی جنوبی کشور به صورت شبانه روزی در حال انجام است و امید داریم سوخت زمستانی سال ۱۴۰۱ به بهترین شکل ممکن و با کمترین چالش تأمین شود که مانند دوره های پیش به خاموشی برخورد نکنیم. وی همچنین از افزایش ۱۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه های کشور در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با پارسال (۱۴۰۰) خبر داد و گفت: ذخایر انبارهای ما در حوزه سوخت مایع از ابتدای سال مناسب بوده و ذخیره سازی مناسب و تحویل مستمر سوخت در نیروگاه های کشور، از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز انجام شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی بیان کرد: در مجموع تحویل سوخت مایع مصرفی در نیروگاه های کشور، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته که حدود ۱۰ درصد از این مقدار مربوط به استفاده از ذخایر و بقیه مربوط به سوخت مایع ارسالی به نیروگاه ها با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی کشور بوده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به رسیدن گاز به چابهار تا دهه فجر گفت: با احداث این خط لوله، توسعه در سواحل مکران با شتاب بیشتری دنبال خواهد شد. رضا نوشادی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون طرح های مختلفی در مهندسی و توسعه گاز ایران به منظور تقویت شبکه گاز و پایداری آن به بهره برداری رسیده است، افزود: خط لوله گازی به تربت حیدریه به بهره برداری رسید که اتصال خراسان جنوبی به شبکه گاز در این منطقه را تقویت کرده است. وی ادامه داد: تعدادی از توربین طرح ها به عنوان پشتیبان در اختیار پالایشگاه های گاز و شرکت انتقال گاز قرار گرفته است تا مشکلی برای تأمین گاز در زمستان پیش نیاید. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تأکید بر اینکه برخی تأسیسات تقویت فشار نیز در مرحله راه اندازی است، گفت: تا پایان زمستان سه ایستگاه تقویت فشار شهیدان هلیسایی، شهید شیروانی و ایستگاه نورآباد راه اندازی می شود. اکنون دو توربین ایستگاه پل کله در منطقه اصفهان که روی خط لوله نهم سراسری قرار دارد راه اندازی شده و توربین سوم نیز در مرحله آزمایشی قرار دارد. نوشادی با اشاره به اینکه امسال بیش از ۵۰ درصد از طرح های این شرکت مربوط به استان سیستان و بلوچستان است، اظهار کرد: در ابتدای سال خط لوله زاهدان به زابل به طول ۲۱۰ کیلومتر به بهره برداری رسید، همچنین خط لوله ایرانشهر به خاش نیز به بهره برداری رسید. اکنون نیز آزمایش های نهایی روی خط لوله ایرانشهر تا چابهار به عنوان بزرگ ترین پروژه به طول ۲۹۰ کیلومتر در حال انجام است و امیدواریم تا دهه فجر افتتاح رسمی شود. وی با بیان اینکه با اتصال چابهار به شبکه گاز، توسعه در سواحل مکران شتاب خواهد گرفت، تأکید کرد: واحدهای پتروشیمی، نیروگاهی و پالایشگاهی در چابهار به شبکه گاز متصل خواهند شد. این خط لوله در قطعه نخست شامل ۱۰ قسمت است. کارها در ۶ قسمت نهایی شده و ۴ قسمت باقی مانده نیز در آزمایش های نهایی قرار دارد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، یکی از مشکلات انجام پروژه های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان را کمبود آب دانست و گفت: برای آزمایش خطوط لوله گاز به آب نیاز است که بخشی از آن از محل بارش های تابستان تأمین می شود، اما امسال بارش ها محدود بود. اغلب چاه هایی که برای تأمین آب حفر شد نیز، خشک بود و این موارد بهره برداری از خط لوله ایرانشهر به چابهار را به تأخیر انداخت.
با همکاری وزارت نفت
مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با همکاری شماری از دستگاه های اجرایی و تخصصی از جمله وزارت نفت نخستین کنفرانس ملی دیپلماسی و چالشهای فرامرزی محیط زیستی را برگزار می کند. مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه با همکاری شماری از دستگاه های اجرایی و تخصصی از جمله وزارت نفت، نخستین کنفرانس ملی دیپلماسی و چالشهای فرامرزی محیط زیستی را ۲۰ دی ماه ۱۴۰۱ در محل این مرکز برگزار می کند. این رویداد با مشارکت مقام ها، کارشناسان، پژوهشگران، استادان و دانشجویان دستگاههای دولتی و مراکز مختلف علمی، پژوهشی و دانشگاهی سراسر کشور در چهار موضوع محوری شامل «دیپلماسی و تغییرات آب و هوایی»، «دیپلماسی و طوفانهای گرد و غبار»، «دیپلماسی و رودخانههای مرزی» و «دیپلماسی و آلودگیهای دریایی »و در قالب چهار نشست تخصصی راهکارهای توسعه دیپلماسی زیستمحیطی جمهوری اسلامی ایران را بررسی و تحلیل خواهد کرد. از همه علاقهمندان برای حضور در این کنفرانس دعوت می شود با مراجعه به نشانی اینترنتی https://www.ipis.ir/portal/newsview/704127 در رویداد یادشده ثبت نام کنند، به شرکتکنندگان در این رویداد گواهینامه حضور ارائه خواهد شد.
مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تکمیل تعمیرات اساسی کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ و ایمن سازی منطقه تفکیک پازنان یک خبر داد. غلامرضا نورانی در این باره اظهار کرد: تعمیرات اساسی کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ آغاجاری که هشتم آبان ماه ۱۴۰۱ آغاز شده بود، با تلاش شبانه روزی کارکنان سختکوش مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی، شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و دیگر مدیریت ها و اداره های ذی ربط در کمتر از دو ماه و با انجام ۴۴۱۰ نفر -روز فعالیت کارکنان این شرکت، در سوم دی ماه ۱۴۰۱ به اتمام رسید. وی افزود: با توجه به اقدام های انجام شده و پس از انجام مراحل پیش راه اندازی، کارخانه یادشده در پنجم دی ماه امسال در مدار عملیاتی قرار گرفت. مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه در خلال تعمیرات اساسی کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰، فعالیت های بسیار زیاد و متنوعی انجام شد، گفت: از جمله این فعالیت ها می توان به بخارزنی، بازرسی و تعمیر و گاه شن پاشی و رنگ آمیزی ۳۷ عدد مخزن فرآیندی، تعمیرات اساسی برج متان زدا و دو برج نفتا شامل بازرسی از سینی ها و تعویض قطعات معیوب، باز، تخلیه و پر کردن مجدد برج های نم زدای کارخانه با غربال های مولکولی جدید، ضخامت سنجی ۸۵۶ نقطه از خطوط و مخازن فرآیندی، تعمیر و تنظیم و نصب مجدد ۲۱ عدد شیر ایمنی اشاره کرد. نورانی ادامه داد: همچنین تعویض فیلترهای مصرفی کارخانه، تعمیرات اساسی و آزمایش فشار هیدرواستاتیک چهار عدد کوره فرآیندی و مرمت و تعمیرات اساسی ۱۰ عدد مبدل حرارتی زمینی و ۲۸ عدد مبدل حرارتی هوایی از دیگر اقدام های انجام شده است. وی افزود: همچنین با استفاده از فرصت به دست آمده ناشی از توقف کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰، به تعمیرات اساسی و ایمن سازی تأسیسات منطقه تفکیک پازنان ۱ که در بالادست کارخانه یادشده قرار دارند، اقدام شد. مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب عنوان کرد: فعالیت های انجام شده در این تأسیسات شامل بخارزنی و تمیزکاری مخازن، بررسی و مرمت شیرآلات و ضخامت سنجی و ایمن سازی خطوط لوله در منطقه تفکیک پازنان ۱ و شیرخانه ها بوده است. نورانی ادامه داد: اهم فعالیت های انجام شده در منطقه تفکیک پازنان ۱ شامل خاک برداری، لتف برداری، شن پاشی، ضخامت سنجی، ارزیابی، ترمیم، تعویض نقاط معیوب، رنگ آمیزی مجدد و دفن خطوط لوله ۲۴ اینچ گاز خوراک، ۲۶ اینچ گاز برگشتی و خطوط مایعات و گاز سوخت ارسالی حدفاصل منطقه تفکیک و کارخانه گاز و گازمایع ۱۰۰۰ بوده است. با تکمیل تعمیرات اساسی و راه اندازی منطقه تفکیک پازنان ۱ و کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ تولید حدود ۱۰ میلیون مترمکعب در روز گاز از مخزن پازنان امکان پذیر شده که در آغاز فصل زمستان، افزون بر تأمین قسمتی از سوخت مورد نیاز کشور، بخشی از خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس نیز تأمین می شود.
گزارشی از فعالیت در بخش های مختلف پالایشگاه آبادان
سمیه راهپیما پالایشگاه آبادان با سازه هایی به قدمت 110 سال در میان شهر خودنمایی می کند، پالایشگاهی که زمانی بیرون از شهر بود و اکنون با گسترش آن در مرکز شهر قرار دارد و باید افزون بر تولید مواد سوختی مورد نیاز کشور، مسائل زیست محیطی را نیز رعایت کند؛ برای پوشاندن لباس نو بر تن این پالایشگاه، همزمان با تعمیرات اساسی، بازسازی دستگاه های قدیمی نیز صورت می گیرد. اکنون فازهای یک و سه در مدار تولید قرار دارند و تا پایان امسال نیز فاز دو فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.
این پیشینه موجب شد تا برای جویا شدن از روند فعالیت واحدهای مختلف این پالایشگاه و تلاش و سختی های کارکنان ،، یک روزکاری را با آنها همراه شوم. آنچه می خوانید، شرحی است از فعالیت کارکنان در بخش های مختلف این پالایشگاه.
پاییز امسال، هوا سردتر ازسال قبل درهمین زمان به نظر می رسد و هوای تهران هم متاثر از این فصل، سرد است به خصوص در ساعات اولیه صبح که هنوزخورشید بالا نیامده و همه جا تاریک است. برعکس، سالن فردوگاه مهرآباد که جمعیتی در آن برای رفتن به نقاط مختلف کشور موج می زند، گرمای مطبوعی دارد. صندلی ها پر است؛ برخی با دراز کشیدن، عملا چند صندلی را اشغال کرده اند و چنان به خواب عمیق فرو رفته اند که بعید نیست از پرواز جا بمانند و برخی نیز فرصت را غنمیت شمرده اند و با نوشیدن لیوانی چای همراه شده اند. مقصد، شهرآبادان و هدف دیدن چندباره پالایشگاه آبادان، این بار ازمنظری دیگر است؛ پالایشگاهی با قدمتی نزدیک به 114 سال. هواپیما، طول و زمان سفر را آنقدر کوتاه کرده است که ساعتی نمی گذرد، صدای چرخ های این غول پیکر، آسفالت باند فرودگاه آبادان را می ساید و پس از دقایقی متوقف می شود. با باز شدن درب های سخت و سنگین و چسبیدن پلکان به بدنه هواپیما، مسافران به سمت سالن خروجی راهنمایی و از محوطه فرودگاه خارج می شوند تاهر یک به سمت و سویی در دل این شهر نفتی (آبادان) یا شهرهای اطراف روند و ما به پالایشگاه آبادان. برخلاف سرمای صبحگاهی تهران، اینجا هوابسیارمطبوع است؛ آنقدرکه ریه ها با نفسی عمیق، جانی تازه می گیرد، اما وقتی گرمای طاقت فرسای تابستان آبادان و دمای 50 درجه این شهر را در ذهن مرور می کنم، از خود می پرسم، مردم این دیار چگونه با چنین هوای خشک و جانکاهی سر می کنند تاب می آورند. پالایشگاه آبادان، درقلب شهر واقع شده که البته این نگاه نیاز به اصلاح دارد چون ابتدا این پالایشگاه بوده است که ایجاد شده و پس از آن شهر و توسعه آن اتفاق افتاده است. فاصله فرودگاه تا پالایشگاه حدود 30 دقیقه است و از آنجا که هماهنگی ها پیش تر انجام شده است، با ورود به پالایشگاه و دقایقی استراحت، کار عملا شروع می شود. اطلاعات زمینه ای از حال و هوای پالایشگاه آبادان این را می گویندکه بیشتر کارکنان آن را بومیان همین منطقه تشکیل می دهند و با اجرای قانون بند«و» و «د» غالب آنهاکه ازنیروهای ارکان ثالث بوده اند، فرآیند رسمی شدن راطی کرده اند. البته کسانی هم هستندکه مشمول این قانون نشده اند وسال هاست دراین پالایشگاه فعالیت می کنند و تبدیل وضعیت نشدن شان، بهانه ای برای کم کاری نبوده است.
محمد بارونی زاده، یکی از کارکنان اتاق کنترل فاز سه پالایشگاه آبادان و از نیروهای ارکان ثالث است، او از 25 سالگی، زمانی که دانشجوی مهندسی بوده، وارد پالایشگاه شده است. وی بابیان این که روزانه 12 تا 13ساعت سرکار هستم و زمان بازگشت به خانه انرژی چندانی ندارد، ادامه می دهد: وضعیت نیروهای ارکان ثالث به گونه ای است که سختی آب و هوا به آنها تعلق نمی گیرد. بارونی زاده می گوید: فشار اقتصادی و هزینه های بالا، موضوعی است که به کارکنان ارکان ثالث فشار زیادی وارد می کند اگرچه با طبقه بندی مشاغل، وضعیت دریافتی کمی بهتر شده است، اما کافی به نظر نمی آید.
افزون برنیروهای ارکان ثالث، برخی کارکنان رسمی نیزبا مشکلی به نام «فریز شدن سمت سازمانی» یا همان ثابت ماندن سمت های سازمانی رو به رو هستند. کت کراکر، یکی دیگر از واحدهای پالایشگاه آبادان است ومهدی سروریان که به عنوان جانشین در آن مشغول به فعالیت است، برای دقایقی دراتاق کنترل فاز 3 به جمع اضافه و نکاتی رادرخصوص وضعیت کارکنانی نظیر خود یادآور می شود. وی می گوید: یکی از مهم ترین مشکلات این واحد مربوط به عنوان سازمانی است؛ به این معنا که غالبا روی سمت های شغلی پایین مانده اند و با داشتن مدارک تحصیلی مثل کارشناسی ارشد و دکترا، متاسفانه عنوان یا همان سمت سازمانی شان در پالایشگاه بالاتر نمی رود و سال هاست که ثابت مانده است. سروریان با اشاره به این که کار درهمه جای پالایشگاه حساسیت خود را دارد وسخت است، اضافه می کند: همان طور که کارکنان اتاق کنترل مسئولیت پایش مانیتورها و کنترل هوا و فشار تاسیسات را به عهده دارند، نیروهایی هم هستند که به دلیل حساسیت برخی تاسیسات برای پایش آنها 12 طبقه را باپله طی و مشکلات بعدی مثل دردهای مفصلی را تحمل کنند؛ دردهایی مثل زانو دردهای شدید. سروریان همچنین از امکانات و تسهیلاتی می گوید که از آنها بی بهره مند مانده است و تصریح می کند: اکنون 12سال سابقه کار دارم، امادرطول مدت خدمت خود از امکانات رفاهی مجتمع محمود آباد استفاده نکرده و متاسفانه به واحد بهره برداری زیاد بها داده نمی شود. در آنجا نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری نیز حضور دارند.
در گوشه ای دیگر از اتاق کنترل، حسین قنواتی، سرپرست بهره برداری فاز 3 شرکت پالایش نفت آبادان ایستاده و از دور نظاره گر فعالیت های همکارانش است. چهره اش نشان از سابقه کاری بالایی در صنعت نفت حکایت دارد. همکارانش از او به عنوان نیروی انقلابی، جهادگر، تحصیل کرده، جامعه شناس و رفتار شناس یاد می کنند که مصداق عینی «ما می توانیم» است. او با این سابقه و تخصص کاری می تواند برای آن سوترها کارکند، اما عرق و علاقه اش به این مرز و بوم، بر رفتن و کار کردن برای بیگانه چربیده است. درهم صحبتی با او معلوم می شود 30 سالی هست که درصنعت نفت فعالیت می کند و باید به سن موعود بازنشستگی برسد. قنواتی می گوید: دراین فاز از پالایشگاه آبادان، 200 نفر فعالیت می کنند که بیش از 40 درصد آنها ارکان ثالث هستند.
او نیز اشاره ای به سختی کار کارکنان و حساسیت کار در پالایشگاه دارد و می گوید: فعالیت در دمای بسیار بالا در فصل تابستان و تحمل این شرایط را می توان سخت ترین سختی کار عنوان کرد. کار در شرایط آب و هوایی آبادان در دمای 50 درجه و با مواد اسیدی، بسیار سخت است. در محیط پالایشگاه گازهای هیدروکربنی وجود دارد و در کنار این مواد کار کردن، حساسیت ها و خطرهای خود را دارد. افرادی که در چنین محیط هایی کار می کنند، زودتر از حد معمول فرسوده می شوند. اغلب افرادی که بازنشسته شده اند، حاصل کارشان، بیماری های ریوی بوده است. افرادی هم که هم اکنون در اینگونه محیط ها کارمی کنند، با چنین مشکلی رو به رو هستند، اگرچه براساس نظر واحد بهداشت و درمان به قسمت های دیگر منتقل می شوند. قنواتی با بیان این که شرایط کاری در پالایشگاه بسیار سخت است و کارکنان نیازمند انگیزه برای ماندگاری هستند، ادامه می دهد: سقف اضافه کاری و پاداش محدود است و از طرفی، افزایش مالیات ها هم موجب کاهش انگیزه های کاری می شود، درنتیجه در حال حاضر، یکی از مهم ترین موضوعات، خروج نیروها از واحدهای عملیاتی و رفتن آنها به سوی محیط های غیر عملیاتی است. سرپرست بهره برداری فاز 3 شرکت پالایش نفت آبادان ادامه می دهد: تلاش هایی شده است تا امسال برای نخستین بار، به منظور استفاده از مجتمع رفاهی محمودآباد و مشهد مقدس سهم بیشتری برای کارکنان در نظرگرفته شود؛ روی ارزشیابی ها با دید مثبت تری نگاه کنیم، برای نوبت کارها پاداش های خاصی در نظر گرفته شود، هرچند برنامه ها و جذابیت های کاری، باید فراتر از این باشد. وی تاکید می کند: بایدتفاوت ها قابل توجه باشد تا کارکنان قصد خروج از واحد عملیاتی را نداشته باشد؛ البته درخواست رسمی ها مبنی برخروج از واحدهای عملیاتی بیشتر است، اما پیمانکارها چون ثبات کاری ندارند، به سختی می توانند جا به جا شوند. قنواتی در بخشی دیگری از صحبت های خود به نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین سرمایه تمام سیستم ها برای جانشین پروری اشاره و تصریح می کند: برای حصول چنین هدفی، دوره های آموزشی و در صورت نیاز، آموزش های تکمیلی برگزار می شود. وی با تاکید بر تلاش برای علاقه مندی افراد به فعالیت های عملی اظهارمی کند: برای این منظور با برگزاری دوره های آموزشی تخصصی، افراد به واحدهای عملیاتی مانند اتاق کنترل هدایت می شوند، ضمن این که با امتیازهای تشویقی تلاش زیادی هم صورت می گیرد تا میزان علاقه مندی آنها برای کار درچنین محیط هایی بالا رود؛ با وجود این برخی نیروهای قراردادی و پیمانکار که نفرات پخته و زبده ای هم هستند، خیلی ماندگاری ندارند و گاه به مهاجرت فکر و در مواقعی به آن اقدام می کنند. فرار مغزها موضوع مهمی است که یکی از دلایل مهم آن مقایسه در دریافتی هاست. از کارکنان اتاق کنترل خداحافظی ودر گوشه ذهن خود اهمیت این محیط را که چشم پالایشگاه است، مرور می کنم. کارکنان این واحد باید به صورت نوبت کار سر کار خود حضور یابند، رصد مانیتورها و پایش آنها اهمیت بسزایی دارد؛ به گونه ای که کوچک ترین افت فشار، خطری بزرگ می آفریند؛ از این رو باید در کاری پر استرس، متمرکز عمل کنند و این کاری است بسیار سخت. این حجم استرس، آنها را زودتر از موعد مقرر می شکند و فرتوت می کند.
در دل پالایشگاه آبادان ساختمان قدیمی هست که اگرتابلویی و نوشته ای سر درآن نبود، تشخیص این که آنجا آزمایشگاه مرکزی است، کار سختی بود. ساختمانی با قدمتی بیش از 100 سال که از زمان افتتاح پالایشگاه، در کنار بخش ها خدمات رسانی می کند. دراین ساختمان قدیمی که آزمایشگاه مرجع در استان خوزستان به شمار می آید، هفت آزمایشگاه مجزا با عنوان های ویژه، کنترل کیفیت، تجزیه، کالیبراسیون، تحقیق و پژوهش و آموزش فعالند و به گمرکات، نیروهای انتظامی، شرکت های تابعه صنعت نفت خدمات آزمایشگاهی ارائه می کنند و در ازای آن هزینه دریافت می کند. این آزمایشگاه 90 نفرکارمند دارد که 38 نفرشان از ارکان ثالث هستند. محمد جواد مفتاح، مسئولیت آزمایشگاه مرکزی آبادان را به عهده دارد و از آزمایشگاه خود به عنوان چشم و چراغ عملیات و مهندسی یاد می کند، او سابقه کاری 30 ساله دارد و دانش آموخته مهندسی شیمی دانشگاه نفت است. او با اشاره به اینکه آزمایشگاه در سال 1385 موفق به کسب گواهینامه بین المللی استاندارد 17025 ISO/IEC شده و توانسته است طی سالیان سال آن را نگهدارد و ارتقا دهد، می گوید: دستگاه های قدیمی را دوباره بازسازی و از آنها استفاده می کنیم، مانند بنزین سوپرشارژ برای هواپیمای ملخی که در خاورمیانه دستگاه تست آن نبود و با تخصص کارشناسان آزمایشگاهی این دستگاه به سرویس آمده و خدمات رسانی می کند. توانسته ایم با کمک مهندسان داخل پالایشگاه به بومی سازی شدن تجهیزات آزمایشگاه دست پیدا کنیم.
مفتاح پایش مواد غذایی رایکی از فعالیت های آزمایشگاه بیولوژیک بیان می کند و ادامه می دهد: با توجه به گوشت و مرغ و ماهی و ... پایش میکروبی روی این مواد صورت می گیرد و زمانیکه صحت و سلامت آنها از سوی ما تایید شود، در آشپزخانه ها جهت طبخ غذا ارسال می شود.
آلوده بودن محیط به مواد شیمیایی و کار با آنها ازسختی های کارکارکنان آزمایشگاه مرکزی پالایشگاه آبادان به شمار می رود و مسئولان آن سعی کرده اند، با ایجاد سیستم تهویه مرکزی مطبوع، این مشکل راتاحدی حل کنند.
مفتاح با بیان این که برخی محلول های شیمیایی، سرطان زا هستند و کار کردن با آنها خطرناک است، ادامه می دهد: با توجه به تمهیدات اندیشیده شده سعی بر کاهش خطرهای اینچنینی شده است، اما به دلیل این که بیشتر دستگاه ها و تجهیزات قدیمی هستند، نمی توان آنها کامل از بین برد. آموزش نیروهای جدید توسط کارکنان قدیمی و با سابقه از جمله مواردی است که سیستم جانشین پروری را تقویت می کند و آزمایشگاه مرکزی پالایشگاه آبادان نیز از این وادی مستثنی نیست. به گفته مفتاح، در برگزاری دوره های آموزشی نیروهای جدید ازکارکنان قدیمی جهت انتقال تجربه استفاده می کنیم، ضمن آنکه کلیپ های آموزشی استاندارد تهیه شده است تا نفرات آزمایشگاه و کارآموزان از رویه های مورد نظر آزمایشگاه خارج نشوند. مفتاح می گوید: ممکن است ثبت یک ایده برای پالایشگاه سودآوری میلیاردی داشته باشد، اما از مهندسی که در این کار نقش داشته آن طور که باید و شاید تقدیر نمی شود. سیستم پاداش دهی پالایشگاه باید تقویت و از نفرات تقدیر شود. همکاران مابا توجه علاقه مندی و تعهد سازمانی که دارند، تلاش می کنند کارشان به نحوی مطلوب انجام دهند و اما پاداش زیادی نمی گیرند.
در نگاه نخست به نظر می رسد ساختمان های مختلف آزمایشگاه مرکزی استاندارد لازم را دارند اما سقف های بلند و سیستم تهویه غیرمطبوع آن چیز دیگری می گویند. آزمایشگاه ویژه یکی از همان هفت آزمایشگاه است که و انسیه خلیفه، از کارشناسان آن است. او با مدرک فوق لیسانس شیمی 15 سالی هست که در این بخش از آزمایشگاه مرکزی فعالیت می کند.
وی درباره شرایط و سختی کار در محیطی که در آن کار می کند، می گوید: تعداد نمونه های ارسالی به این واحد جهت پایش زیاد و تعدادکارکنان کم است. ضمن آنکه برخی با توجه به قدمت بالای دستگاه ها و مشکل بودن تامین قطعات یدکی آن سعی کرده ایم تا از آنها به خوبی نگهداری کنیم و بدین طریق وقفه ای در کارمان نیفتد.
خلیفه یکی دیگر ازمشکلات پیش روی حرفه خود را نبود تهویه مناسب در فضای آزمایشگاه بیان می کند و ادامه می دهد: برای کارمان از ماسک های مخصوص استفاده می کنیم، اما گاهی اوقات محیط به قدری آلوده است که حتی این ماسک ها جوابگو نیست.
آزمایشگاه مرکزی، برای به روزکردن اطلاعات کارشناسان خود دوره های آموزشی حضوری برگزار می کند؛. مهرداد چرخه سر، ازکارکنان آزمایشگاه تجزیه مواد است و دقایقی هم صحبت مان می شود؛او استخدامی سال 1385 و دو سال از این سال ها را در واحد بهره برداری پالایشگاه آبادان گذرانده است.
چرخه سر، از جمله نیروهایی است که با توان مهندسی خود چند دستگاه قدیمی آزمایشگاه را تعمیر و به مدار بازگردانده اما آن به طور شایسته و بایسته از او تقدیر نشده است، با این وجود انگیزه کاری اش را همچنان از دست نداده و کار و فعالیت خود را دنبال می کند.
وی فضای کم آزمایشگاه را یکی از مشکلات برمی شمارد و می گوید: در آزمایشگاه هر یک از بخش ها متفاوت است و نمونه گیری در ظرف های مشابه گرفته می شود از اینرو استاندارد آن باید رعایت شود اما به دلیل فضای کمی که در اختیار است، دستگاه ها نزدیک به هم قرار گرفته اند؛ در حالی که ساختمان این آزمایشگاه دو طبقه است و یک طبقه آن در اختیار واحدی قرار گرفته است که هیچ ارتباطی با فعالیت های آزمایشگاهی ندارد.
از قدیمی ترین پالایشگاه کشور بیرون می آیم، عقربه های ساعت 2 بعد از ظهر را نشان می دهد. با توجه به فصل سفر(پائیز) هوا در این ساعت تنها آزار دهنده نیست بلکه مطبوع هم هست.
خودرو پالایشگاه آماده است؛این بار مقصد امور باشگاه های پالایشگاه آبادان است، جایی که افزون بر کارکنان به خانواده های آنها نیز خدمات مختلفی مثل غذا، استفاده از آمفی تئاتر، سینما و . . . ارائه می دهد. پالایشگاه آبادان سه باشگاه به نام های نفت، اروند و گلستان دارد که سه هزار و 200 خانوار در آنها عضو هستند.
برای مصاحبه باشگاه نفت را انتخاب می کنم زیرا به لحاظ مساحت رستوران بزرگتر و فضای باشگاهی بیشتری را در اختیار خانواده ها قرار می دهد، یک هزار و 180 نفر در این باشگاه عضو هستند و روزانه افزون بر یک هزار و 200 پرس غذا طبخ و ارائه می شود وحسین مولایی، مدیریت آن را به عهده دارد.
مولایی درمورد فعالیت های این باشگاه می گوید: به اعضای باشگاه متشکل ازکارکنان پالایشگاه، شرکت های تابعه وخانواده های آنها روزانه از یکشنبه تا پنجشنبه، وعده غذایی شام و روزهای جمعه نیز وعده غذایی ناهار ارائه می شود. این خدمات هم به صورت حضوری در سالن غذاخوری و هم به شکل بیرون بر است.
به گفته او، دراین باشگاه، امکان برگزاری مراسم هایی مانندجشن عروسی فرزندان کارکنان پالایشگاه و شرکت های تابعه، همچنین میهمانی ها و جلسات وجود دارد. برای اردوهای راهیان نور نیز خدمات ارائه ناهار و شام به صورت بسته بندی در نظر گرفته شده است.
وی می گوید: سینمای این باشگاه نیز پیش تر فعال بود اما به دلیل عدم استقبال و افزایش هزینه ها، هم اکنون تعطیل است.
مولایی یکی دیگر از فعالیت های باشگاه نفت را ارائه خدمات به تیم های ورزشی پالایشگاه آبادان بیان می کند و ادامه می دهد: تیم های بسکتبال و فوتسال خانم ها و آقایان، همچنین تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از خدمات خدامات غذایی باشگاه استفاده می کنند.
او می افزاید: پالایشگاه آبادان سعی کرده تمام خدمات را دوباره احیا کند و فضاهای خوبی در اختیار کارکنان و خانواده های آنها می گذارد. از سوی دیگر برنامه های رفاهی جانبی نیز دارد. مثلا در هر سه باشگاه، نمایشگاه های صنایع دستی، کتاب، جُنگ های تفریحی (با همکاری میان مدیریت عملیات غیر صنعتی، امور ورزش و خدمات اجتماعی و خدمات عمومی و اقامه نماز) برگزار می کند.
بخش دیگری از فعالیت های باشگاه ها به مسئولیت های اجتماعی باز می گردد و همیشه کمک رسان شهر بوده است. زمانی که درشهر مراسم با بزرگداشتی برگزار شود از خدمات باشگاه های نفت استفاده می کنند. این باشگاه ها به 64 اداره اصلی و زیر مجموعه در ارگان های فرا منطقه ای خدمات ارائه می دهد.
به گفته مولایی، مسئولیت های اجتماعی زیادی بر دوش پالایشگاه وبه تبع آن باشگاه های آن است. برای مثال در زمان حادثه متروپل، روزانه پنج هزار پرس غذا تهیه می شود و زمان سیل سه سال پیش، نیز تجهیزات زیادی به نقاط سیل زده ارسال و درکمک رسانی به روستاها مشارکت داشتیم.
در زمینه پیاده روی اربعین نیز پالایشگاه آبادان موکب خودش را دارد و به صورت ویژه در این مناسبت حضور داشته و تهیه غذا از 20 روز قبل اربعین آغاز و یک هفته بعد از بازگشت زائران نیز ادامه دارد. اگر حادثه غیر مترقبه ای رخ دهد، این پالایشگاه آبادان است که به صورت یک نگاه بزرگ در منطقه، حضوری فعال دارد.
مدیر باشگاه های پالایشگاه نفت آبادان درباره باشگاه گلستان نیز با بیان این که کارکرد هر سه باشگاه پالایشگاه یکی است، این نکته را اضافه می کند که در این باشگاه به لحاظ ظرفیت و فضای بزرگ تر آن، مراسم هایی در سطح ملی برگزار می شود و ادامه می دهد: باشگاه های نفت دربخش خدمت رسانی به کارکنان و خانواده های آنها و خدمت رسانی به شهر نقش مهمی دارند وهمسو با مسئولیت اجتماعی است. مولایی می گوید: قیمت غذا 20 درصد هزینه واقعی آن است و مابقی هزینه را پالایشگاه به منظور سرویس دهی و خدمات رسانی به اعضا و شرکت های تابعه و شهر پرداخت می کند. او با بیان اینکه روزانه افزون بر سه هزار و 500 پرس در سه باشگاه غذا ارائه می شود، ادامه می دهد: این باشگاه ها به بخش های مختلف صنعت نفت از جمله بهداشت و درمان، پتروشیمی، خطوط لوله و مخابرات، نیز خدمت رسانی می کنند و این نیزیکی دیگر از دیگر از فعالیت های حوزه مسئولیت های اجتماعی است.
مولایی در سه باشگاه پالایشگاه آبادان 53 نفر فعالیت می کنند که این تعداد نسبت به سه و هزار 500 پرس روزانه بسیار کم است. با توجه به میانگین استاندارد جهانی برای هر 25 پرس باید یک نفر نیرو داشته باشد. این به آن معناست که برای 500 پرس غذا نیاز به 20 نفر نیرو است. اکنون درباشگاه نفت برای طبخ یک هزار و 200 پرس غذا باید 40 نفر در آشپزخانه حضور داشته باشند و اکنون 8 نیروی فعال در آشپزخانه و 4 نیروی فعال در سالن هستند.
درآشپزخانه های باشگاه های نفت نیز مانند دیگر رستوران ها سیستم سرآشپز و کمک آشپز در نظر گرفته شده ، ضمن آنکه با توجه به فصل های سال نوع غذاها نیز تغییر می کند و سعی بر آن است غذاهای سنتی و فست فودی در کنار هم سرو شود. اکنون 40 نوع غذا در مجموع خوراک و غذاهای چلویی طبخ و توزیع می شود.
9 ماه از سال هوا در این منطقه به حدی گرم است که نیروهای درون پالایشگاه و کارکنان عملیاتی شرایط سختی دارند و تمام تلاش خدمات اجتماعی و عمومی بر این است که به لحاظ روحی و روانی شرایط مناسبی را فراهم کند تا کارکنان روز بعد پر قدرت کار خود را شروع کنند.
بعد از شنیدن صحبت های مولایی به سمت آشپزخانه می روم، هنگام ورود بوی ضخم گوشت به مشامم می خورد و نشان از آن دارد که یکی از غذاهای روز کوبیده است. در کنار کارکنان آشپزخانه یک نیروی ناظر برای پایش بهداشتی طبخ غذا از ساعت 14 تا 22 حضور دارد. یکی از آنها مهوش مزارعی، کارشناس بهداشت باشگاه نفت است که از اول تیر 1400به کار مشغول شده است، او روزانه پایش مواد پروتئینی باشگاه را قبل طبخ غذا از نظر کیفیت، تاریخ تولید، تاریخ انقضا و غیره بررسی می کند و بعد مجوز استفاده از آن را می دهد. سنجش کیفیت بردوش کارشناس بهداشت و کمیت نیز بامسئولیت باشگاه نفت است. او نیز همانند دیگر همکاران خود کمبود نیرو در آشپزخانه را یکی از مشکلات بیان می کند.
در ادامه با سرآشپز باشگاه نفت صحبت می کنم، او محسن سوسنگرد است که 10 سال است به عنوان سرآشپز در باشگاه نفت فعالیت می کند. او می گوید: در طول خدمت خود از سوی اداره خدمات اجتماعی دوره های اچ اس ای و آشپزی را گذرانده ام. سال به سال به تعداد آمارهای طبخ غذا افزوده می شود و بزرگ ترین مشکل ما کمبود نیروست؛ سال گذشته 500 پرس غذا و اکنون به یک هزار و 500 پرس رسیده است، اما خبری از افزایش تعداد نفرات نیست.
در پایان راه با نادیا نعیم زاده، مسئول پذیرش باشگاه نفت که از او به عنوان یکی از خوش اخلاق ترین نیروها یاد می کنند، همراه می شوم.
وی می گوید: در این بخش افزون بر ثبت سفارش اینترنتی، سه کیوسک نوبت دهی نیز برای مراجعه کنندگان حضوری و آنهایی که از شرکت های تابعه هستند در نظر گرفته شده است، اما از این تعداد تنها یک کیوسک درست است. به همین دلیل مسئول پذیرش به صورت سیستمی این کار را انجام می دهد.
نعیم زاده که از سال 1395 مشغول به کار شده است. می گوید: روزانه با تعداد زیادی از مراجعه کنندگان روبه رو هستیم و آنها را در پذیرش وگرفتن غذا کمک می کنیم؛ باوجود این حجم کار تلاش می شود با رویی گشاده، پاسخگوی مراجعه کنندگان باشیم
وی می افزاید: اگر سیستم های ثبت سفارش مشکلی نداشته باشد، پذیرش راحت تر انجام می شود، برخی مراجعه کنندگان کارکنان پالایشگاه و برخی دیگر نیز ازشرکت های تابعه هستند.
پالایشگاه آبادان، با قدمت عمر بیش از 110 ساله خود ارائه دهنده خدمات بسیاری است که در این گزارش شاید تنها به بخشی هایی از اشاره شد که بی شک بیان کننده همه خدمات از سوی مدیران و کارکنان آن نیست.
آنها وقت وبی وقت، روزهای تعطیل و ایام نوروز، درگرمای طاقت فرسای تابستان با دمای 50 درجه و . . . برای دستیابی به اهداف و آبادانی کشور فعالیت می کنند و بی توجه حتی به کم وکاستی که به بخشی هایی از آن اشاره شد، در مسیر خوداتکایی کشورگام بر می دارند.
در ادامه تلاش های وزارت نفت برای رفع دغدغه های معیشتی انجام شد
مشعل موضوع مطالبات به حق نیروی انسانی و رسیدگی به مسائل رفاهی کارکنان و به خصوص بازنشستگان صنعت نفت در دوره اخیر و دولت سیزدهم، یکی از اصلی ترین برنامه های در دستور کار بوده است. صنعت نفت با بیش از 60 هزار نيروي رسمي، 4 هزار نيروي قرارداد مدت معين، 34 تا 35 هزار نيروي قرارداد مدت موقت و 105 هزار نفر نيروي ارکان ثالث، یکی از بزرگ ترین جوامع شغلی کشورمان را تشکیل می دهد که نیازها و خواسته هایی را از گذشته تاکنون داشته و یکی از مهم ترین این خواسته ها مسکن است. در این روزها و با شرایط اقتصادی که مردم با آن مواجه هستند، مسکن یکی از دغدغه های اصلی مردم است و کارکنان صنعت نفت تلاش می کنند سقفی امن و مناسب را برای خود و خانواده تامین کنند.
وزارت نفت در دولت سیزدهم با اولویت قرار دادن مسئله تامین مسکن از مسیرهای مختلف تلاش کرده است مسیرهای جدیدی را برای خانه دار شدن کارکنان و به خصوص بازنشستگان فراهم کند که یکی از این راه ها توافقاتی جدید با بانک های مختلف برای ارائه تسهیلات ارزان قیمت بوده است؛ از این رو پیش تر طرح دیگری به نام" طرح پس انداز مسکن کارکنان صنعت نفت" اجرایی شد که با اجرای آن کلیه کارکنان عضو صندوق های بازنشستگی از مهر ماه عضو صندوق پس انداز مسکن شده اند.
طرح پس انداز مسکن کارکنان صنعت نفت با حمایت های وزیر و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، مدیران عامل شرکت های اصلی و صندوق های بازنشستگی در شورای اداری و استخدامی صنعت نفت تصویب شد. بر اساس این طرح، با مساعدت هیئت مدیره شرکت های اصلی، کسور سهم کارفرما مصوب و سبب اجرایی شدن طرح یادشده از مهرماه شد. با اجرایی شدن این طرح، ماهانه حداقل 500 هزار تومان به عنوان حق عضویت کارکنان کسر و به همین میزان و به اضافه 6 درصد از سوی کارفرما به آن اضافه می شود؛ از این رو در آذرماه کسور مربوط برای ماه های مهر، آبان و آذر از کارکنان شاغل کسر و به سر جمع مبالغ یادشده از سوی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت نیز سودی همانند طرح پس انداز کارکنان افزوده می شود.
در مقررات اجرایی این طرح، کارمند این اختیار را دارد که سهم خود را در بازه های زمانی مشخص تا سقف سه میلیون و 500 هزار تومان افزایش یا به طورکلی انصراف دهد وکاهش حق عضویت امکان پذیر نیست، ضمن آنکه انصراف دهندگان از طرح، امکان بازگشت دوباره را نخواهند داشت. نحوه ثبت نام، انصراف و افزایش سهم کارمند نیز، از طریق اتوماسیون داخلی در اختیار کارکنان قرار خواهد گرفت.
مشمولان این طرح کلیه کارکنان عضو صندوق بازنشستگی صنعت نفت خواهند بود و برای نحوه اعمال کسور بازنشستگان و یک بازمانده و جزئیات بیشتر آن نیز طبق دستورالعملی که از سوی صندوق های بازنشستگی تدوین و اعلام خواهد شد، اقدام می شود.
پیش نویس مفاد شیوه نامه اجرایی«طرح پس انداز مسکن کارکنان عضو صندوق های بازنشستگی صنعت نفت» برای کارکنان، در صندوق های بازنشستگی تدوین شد. طرح یادشده دارای ابعاد حمایتی و رفاهی است و شامل کلیه کارکنان صنعت نفت می شود که مشمول عضویت در صندوق های بازنشستگی صنعت نفت هستند. کلیات اجرایی این طرح به این صورت خواهد بود که کارکنان شاغل، مبلغی را به عنوان سهم (کسور قانونی) فرد پرداخت خواهند کرد. در این مرحله متقاضی از میان چهار مبلغ پیشنهادی در سازوکار ثبت نامی(پیوستی)، یکی از پیشنهادها را انتخاب می کند. سقف مبلغ پیشنهادی در پیش نویس طرح مذکور در سال جاری سه میلیون و 500 هزار تومان و کف آن 500 هزار تومان است. کارفرما نیز سهم (کسور قانونی) خود را به میزان مبلغ پرداختی کارکنان به اضافه 6 درصد به صندوق های بازنشستگی پرداخت خواهد کرد.
صندوق های بازنشستگی با به کارگیری این منابع، مبلغی (سود) معادل نرخ صندوق پس انداز، به منابع این طرح اضافه می کند؛ به این ترتیب در صندوق های بازنشستگی به مبلغ انتخابی فرد به همراه مبلغ کارفرما که معادل مبلغ پرداختی کارمند به اضافه درصد یاد شده است، 16 درصد نیز سود اضافه خواهد کرد. افراد مشمول این طرح، هر سال یک مرتبه امکان افزایش میزان سهم پرداختی خود را خواهند داشت که زمان تغییر آن در شیوه نامه اجرایی پیش بینی خواهد شد. در طول مدت اجرای طرح افراد مشمول می توانند یک بار انصراف خود را از طرح اعلام کنند. انصراف دهندگان در این مرحله که همچنان در صنعت نفت خدمت می کنند، ذخیره ایجادشده خود را که معادل سهم پرداختی به اضافه سهم کارفرما به همراه سود متعلقه صندوق های بازنشستگی می شود، به طور کامل دریافت خواهند کرد. در صورت ترک صنعت نفت فقط سهم کارمند و سود آن مسترد می شود.
از اوایل دهه 80 یعنی حدود بیست سال پیش که آخرین منازل ساخته و به کارکنان مشمول واگذار شد، این موضوع مهم به دلایلی تاکنون متوقف ماند و دیگر مورد توجه قرار نگرفت، اما در دولت سیزدهم، وزارت نفت توجه به تسهیلات رفاهی از جمله مسکن و کالاهای اساسی مورد نیاز خانواده در قالب تعاونی را برای حفظ قدرت خرید آنها در اولویت قرار داد. در شرایط حاضر در صنعت نفت که همه عوامل در قالب فیش حقوقی پرداخت می شود و تورم بالایی هم وجود دارد، اساساً هر نوع افزایش حقوق در چرخه تورم خنثی می شود.
بر همین اساس توجه به تسهیلات رفاهی با حمایت و تأکید وزیر نفت از سال گذشته در دستور کار قرار گرفت. در نتیجه ابتدا از انحلال سازمان خدمات پشتیبانی صنعت نفت که پیش تر در قالب تعاونی کالای مصرفی خانوار به کارکنان صنعت نفت خدماتی ارائه می کرد، جلوگیری شد تا اموال غیرمنقول این سازمان از جمله املاک در اختیار صنعت نفت باقی بماند، سپس با بررسی های انجام شده مشخص شد که اموال غیرمنقول شرکت های تابعه صنعت نفت در سراسر کشور شامل اراضی تحت تملک آنها براساس قانون جهش مسکن می باید تحت بهره برداری قرار گیرد؛ در غیر این صورت می باید این املاک به وزارت مسکن شهرسازی منتقل شود؛ از این رو طرح صندوق پس انداز مسکن در دستور کار قرار گرفت که در مراحل تصویب خواهی به "طرح پس انداز مسکن" تغییر نام یافت.
این طرح مشابه طرح پس انداز کارکنان صندوق های بازنشستگی صنعت نفت است که به عنوان یکی از طرح های کمک رفاهی موفق عمل کرده است؛ برپایه طرح مزبور مقرر شد از طریق صندوق های بازنشستگی، اقدام های لازم برای کنترل و نگهداری حساب وجوه طرح پس انداز مسکن شامل حق عضویت کارمند و کارفرما، انجام شود وطبق مصوبه، این اقدام از طریق بازرس و حسابرس مستقل قانونی انجام می شود. مزیت صندوق های بازنشستگی در این طرح به دلیل سابقه موفق صندوق در ساخت منازل مسکونی بوده و مهم تر اینکه صندوق ها به عنوان امین اموال، سیستم مالی و حسابداری قوی در نگهداری وجوه طرح های مشابه از جمله بازنشستگی، تأمین آتیه و پس انداز کارکنان را برخوردار است.
یکی از نکات مهم این طرح که در هیئت مدیره چهار شرکت اصلی تصویب شد، حق عضویت کارفرماست که مقرر شد به هر میزانی که کارمند در هر ماه حق عضویت انتخاب کند، به همان میزان کارفرما حق عضویت به علاوه 6 درصد اضافه تر پرداخت کند که در حساب انفرادی هر کارمند در صندوق های بازنشستگی نگهداری و به عنوان امتیاز منظور می شود تا در زمان واگذاری مسکن های ساخته شده تخصیص یابد. مزیت دیگر اینکه به کل وجوه حق عضویت کارمند و کارفرما معادل سود طرح پس انداز که درحال حاضر 16 درصد است، ماهانه تعلق می گیرد.
طبق مصوبه اگر کارمند در هر زمان از طرح انصراف دهد، اما ترک خدمت در صنعت نفت را انجام ندهد، کل وجوه با سود آن به وی یکجا مسترد می شود و اگر رابطه استخدامی فرد با صنعت نفت قطع و خاتمه خدمت شود، سهم کارمند با سود آن به وی مسترد می شود. حتی کارمندانی که در مرخصی بدون حقوق یا تحصیلی یا انفصال موقت هستند، می توانند حق عضویت را پرداخت کنند. چنانچه صورتحساب حقوق در مدت وقفه خدمتی برای آنها صادر نمی شود، بعد از شروع به کار و صدور صورتحساب، حقوق حق عضویت آنها به همراه حق عضویت کارفرما یکجا قابلیت واریز شدن به حساب فرد را دارد تا بتوانند از امتیاز واگذاری مسکن استفاده کنند.
ضمانت اجرایی این طرح منوط به همکاری شرکت های تابعه است. شرکت های تابعه در سراسرکشور دارای اراضی مازاد هستند و براساس اساسنامه، معاملات اموال غیرمنقول آنها با تصویب هیئت
مدیره امکان پذیر است و می توانند با قیمت مناسب و حتی اقساطی این زمین ها را جهت ساخت مسکن در اختیار صندوق های بازنشستگی قرار دهند. صندوق ها نیز می توانند با شرکت ها یا سازمان های مطرح در ساخت مسکن براساس قرارداد فیمابین اقدام اجرایی را براساس شیوه نامه مندرج در مصوبه تحت اقدام قرار دهند. اجرای این طرح به دلیل کمبود نقدینگی صندوق های بازنشستگی نبوده است و صندوق های بازنشستگی همسو با نیازهای کارکنان وکارفرما حمایت هایی را درچارچوب مفاد اساسنامه صندوق انجام داده اند تا کارکنان بازنشسته هم دغدغه خاطر امور رفاهی نداشته باشند، ضمن اینکه طبق تبصره بند (2) مصوبه ابلاغی، سرمایه «طرح پس انداز مسکن » متعلق به اعضا بوده و هیچ گونه وجهی از سرمایه مذکور به صندوق های بازنشستگی تعلق ندارد و حتی منافع حاصل از به کار انداختن سرمایه طرح پس انداز مسکن، صرفاً برای طرح مسکن قابل استفاده است و به هیچ عنوان به سایر موارد قابل انتقال نخواهد بود.
شرحی بر فعالیت ها و تلاش های کارکنان مرکز انتقال نفت نکا
مشعل درمطالب عنوان شده درشماره های پیشین به گزارشی از فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال اشاره کردیم و درادامه به طور تفصیل به مشقت ها و سختی های کار کارکنان مرکز انتقال نفت ساری پرداختیم. دراین شماره نیز برآنیم تا ضمن بیان گزارش مختصری از فعالیت مرکز انتقال نفت نکا به عنوان یکی دیگر ازمراکزانتقال نفت تحت مدیریت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال، نگاهی داشته باشیم به برخی سختی ها و دغدغه های نیروی انسانی این مرکز از زبان رضا فدایی باش(جانشین جعفرابراهیمی، رئیس مرکز انتقال نفت نکا) و برخی همکاران وی دردیگر بخش های این مرکز. دغدغه هایی که بیان آنها کمک خواهد کرد به این که چالش غیرقابل رفعی پیش روی صنعت نفت قرارنگیرد و چرخ های این صنعت بی هیچ مانعی روان بچرخد. مطلب پیش رو، بخش سوم سفربه حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال است که از نظرتان می گذرد.
در ادامه سفر خود به منطقه شمال بعد از بازديد از مركز انتقال نفت ساری و گفت وگو با كاركنان اين مركز به سمت مركز انتقال نفت و تاسيسات نکا حركت می کنیم. حدود ساعت 3 بعدازظهر است که وارد شهر نكا می شویم. نكا شهرستاني زيبا و ديدني در استان مازندران است كه از غرب با ساري و از شرق با شهر بهشهر همسايه است. این شهربا وجود داشتن ظرفیت های صنعتی همچون نيروگاه شهيد سليمي، كارخانه كشتي سازي صدرا كارخانه سيمان، شركت نكاچوب و كارخانه فولاد، همچنین شركت حفاري شمال و پايانه نفتي نكا، از جمله شهرهای صنعتی مازندران به شمار می آید. بعد ازحدود یک ساعت طی مسیر، به مركز انتقال نفت نكا كه در 25 كيلومتري شهرستان نكا قرار گرفته مي رسيم، جايي كه پايانه نفتي و نيروگاه نكا نيز در همسايگي آن قرار دارد.
تجارت نفت و گاز تنها محدود به فروش یا صادرات محصولات و فرآورده های نفتی نیست و دراین میان می توان به شکل بهینه از فرصت های ترانزیت هم بهره جست. دراین میان دریای خزر از این قاعده مستثنی نبوده و ازجمله مسیرهای قابل توجه برای ترانزیت انرژی است. در اصل مرکز انتقال نفت نکا به منظور پایانه برای عملیاتی کردن طرح سوآپ فرآورده های نفتی از کشورهای حاشیه دریای خزر راه اندازی شده است.
جعفرابراهیمی، رئیس مركز انتقال نفت نکا، درمركز حضور نداشت ودرغياب او رضا فدایی باش، کارمند ارشد عملیات با 27 سال سابقه کار در مورد چگونگی کار در مرکز انتقال نفت نکا توضیحاتی داد.
او عنوان می کند: مرکز نکا در دهه 70 و بیشتر به منظور سوآپ نفت خام و فرآورده از سمت کشورهای حاشیه دریای خزر تاسیس شد. این مرکز به طور متوسط توانایی انتقال تا 100 هزار بشکه فرآورده در روز را دارد. دراین مرکز به طورکلی 38 نفر فعالیت می کنند که از این تعداد 12 نفر نیروی رسمی بهره بردار است و مابقی هم به صورت قراردادی و پیمانکار در بخش های دیگر ازجمله خدمات، مهمانسرا و رستوران فعالیت دارند.
فدایی باش به حساسیت کار درمرکز انتقال نفت نکا اشاره کرده ومی گوید: تاسیسات این مرکز به گونه ای تعبیه شده است که به صورت معکوس یعنی رفت و برگشت عمل می کند؛ به نحوی که هم می توانیم انتقال نفت و فرآورده را انجام دهیم و هم می توانیم محصولات نفتی را از دیگر کشورهای حاشیه خزر وارد کنیم. فدایی باش عنوان می کند: استرس کاری درمرکز انتقال نفت نکا بالاست و متاسفانه هیچ گونه سختی کاری برای کارکنان بهره بردار در نظر گرفته نمی شود و با توجه به نوع حساسیت کاری مرکز، این مسئله ممکن است در آینده بحران زا هم بشود.
او ادامه می دهد: یکی از مهم ترین مزیت های مرکز انتقال نفت نکا، همسایگی با نیروگاه شهید سلیمی است که مجاورت با نیروگاه این امکان را فراهم ساخته تا این مرکز از الکتروموتور به جای توربین استفاده کند. طبیعتا مکان هایی که دسترسی به برق مطمئن به سهولت وجود دارد، به صرفه تر است از الکتروموتور به جای توربین استفاده شود.
در قسمتي ازمجموعه وسيع مركز انتقال نفت نكا آزمايشگاه مجهزی توجهم را جلب مي كند. در حین بازدید از فضای آزمایشگاه از فدایی باش درخصوص این واحد می پرسم و او در پاسخ می گوید: آزمایشگاه مرکز انتقال نفت نکا يكي از پركارترين و در عین حال مجهزترین آزمايشگاه هاي نفت خام شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است. در اصل سه آزمایشگاه تهران، اصفهان و نکا از جمله مهم ترین آزمایشگاه های موجود در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید که از اهمیت خاصی نیز برخودار هستند.
فدایی باش می افزاید: هدف آزمايشگاه مركز انتقال نفت نكا، كنترل كيفيت نفت خام ارسالي از پايانه نفتي نكا به پالايشگاه تهران است. درحقیقت باكنترل كيفيت نفت خام و تطبیق آن با استانداردهای موجود به گروه هاي عملياتي خطوط لوله و صنايع مصرف كننده اطمينان خاطر مي دهند و در نتيجه كار انتقال با سهولت انجام مي شود.
شنیدن حرف دل کارکنان با این هدف که «راوی امانتداری باشیم درجهت انتقال درست آنها» بخش دیگری از کار بود که بااستقبال رو به شد.
اسماعیل حبیبی تبار، مسئول عملیات مرکز انتقال نفت نکا، دارای مدرک فوق لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعت نفت است. 20 سال فعالیت و کسب تجربه درصنعت نفت کافی است تا از او در مورد دغدغه های کارکنان این مرکز پرس وجو کنم.
او نقدهایی به نحوه عملکرد مراکز بهداشت و درمان تحت پوشش وزارت نفت دارد و می گوید: خدمات این مراکز تنهامحدود به یکسری از اقدام های پزشکی ابتدایی است و برای موارد تخصصی تر باید به دیگر بیمارستان های غیر تحت پوشش وزارت نفت مراجعه کنیم که هزینه آنهاهم بالاست. ازجمله ارائه خدمات دندانپزشکی که غالب پزشکان بامراکز تحت پوشش نفت قرارداد ندارند، از این رو باید هزینه بالایی برای دریافت این نوع از خدمات بپردازیم.
او در ادامه به هزینه کمک رفاهی نفت که با عنوان «نفت کارت» از آن یاد می شود هم اشاره و تصریح می کند: مبلغ دریافتی کارکنان رسمی ستادی از قبل نفت کارت ها بیش ازچهارمیلیون تومان است، اما برای کارکنان منطقه شمال، نصف این مبلغ در نظر گرفته شده است.
وی بابیان این که تاکنون پاسخ قانع کننده ای بابت این نوع نادیده گرفتن ها برای دریافت هزینه های رفاهی از سوی مسئولان شنیده نشده است، ادامه می دهد: منطقی نیست که کارکنان منطقه شمال با داشتن 2 وعده غذایی (ناهار وشام) آن هم باکیفیتی بسیارمعمولی، از دریافت کامل مبلغ کمک هزینه رفاهی(نفت کارت)که حق مسلم آنان است، محروم باشند.
مسعودعسگری، دیگرکارمند عملیات مرکز انتقال نفت نکا، نیز در این گپ وگفت صمیمانه با ما همراه می شود و به پاره ای از مشکلات و دغدغه های کاری این مرکز اشاره می کند.
اوکه کارشناس ارشد مکانیک است و 16سال سابقه فعالیت در نفت را دارد. به مانند دیگرکارکنان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال از وضع کاری و معیشتی کارکنان منطقه گلایه مند است و می گوید: با وجود این وظیفه شناسی وحساسیت بالای کار دو مولفه ای است که کارکنان این مجموعه در سرلوحه کار خود قرار داده اند.
عسگری می افزاید: کارکردن نیاز به انگیزه بالا دارد و به نظرمی آید درحق برخی کارکنان مناطق عملیاتی به عدالت رفتار نمی شود، بارها مسائل ومشکلات به عناوین مختلف به گوش مدیران ومسئولان مجموعه رسیده که امیدواریم مورد نظر قرار گیرد و برای حل آن اقداماتی انجام شود.
این کارمند عملیات درمرکز انتقال نفت نکا همچون دیگر همکارانش در بخش های دیگر این مرکز، حرف هایی را زدندکه برگرفته از دل بود و احساسشان این بود که مسئولان نیز درحد بضاعت و چارچوب سازمانی، پاسخی عملی به این حرف های شاید چندبار تکرار شده بدهند.
قدرمسلم آنکه جسارت و شجاعت خانواده صنعت نفت با وجود تمام محدودیت ها و فشارهای موجود، مثال زدنی است. هرچند این دست از نوشتارها تنها می تواند گوشه ای ازسختی ها وفداکاری های این قشر از زحمتکشان جامعه را به رشته تحریر درآورد وتمام دغدغه ها و چالش ها در این نوشتارها نمی گنجد و به قولی«درخانه اگرکس است، یک حرف بس است».
صنعت پتروشیمی در آستانه 60 سالگی پروژه ها را با محور تکمیل زنجیره ارزش دنبال می کند
مشعل صنعت پتروشيمي ايران یک سال دیگر را پشت سر گذاشت. سال هایی که با شرايطی متفاوت نسبت به سال هاي قبل گذشته و فعالان این عرصه در مقابله با یک جنگ تمام عیار اقتصادی بوده اند. صنعت پتروشيمي با عبور از این فشارهای سخت و رسيدن به ظرفیت تولید بيش از 100 ميليون تن محصولات متنوع خود، خیزی بلند برای یک دوره 10ساله برداشته است. در شرایطی که دشمنان ایران فکر می کردند با تحریم و فشارهای مختلف در دانش فنی و تجهیزات و جریان فروش، می توانند کمر صنعت نفت و پتروشیمی راخم کنند، شرکت های فعال در این عرصه نشان دادند که نه تنها می توانند روی پای خود بایستند وجریان تولید و توسعه متوقف نشود، بلکه همراه وکمک خوبی به منظور تامین ارز برای اقتصاد کشور باشند.
صنعت پتروشیمی در آغاز قرن جدید، برنامه ای 10ساله را برای آینده کوتاه مدت خود تدارک دیده است که در آن تعداد قابل توجهی از پروژه های بالادست و پایین دست این صنعت درجریان تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی، اجرا خواهند شد؛ طوری که به گفته مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفیت تولید محصول در این صنعت در 10 سال آینده به ۲۰۰ میلیون تن درسال و درآمد سالانه به ۱۸۰ میلیارد دلار خواهد رسید.
صنعت پتروشیمی با تجربه سال های گذشته خود، اکنون به مرحله ای رسیده است که به خوبی می تواند برنامه ای بلند مدت را با توجه به ذخایر نفت و گاز به عنوان خوراک و سوخت، دسترسی های داخلی و منطقه ای و بازارهای داخلی و جهانی داشته باشد. در کنار این، باید به تعداد قابل توجه متخصصان، پژوهشگران و سرمایه گذاران در صنعت پتروشیمی نیز اشاره کرد که حداقل در دوران تحریم به خوبی نشان دادند می توانند جای خالی شرکت های خارجی، دانش فنی و حتی سرمایه گذاری آنها را پر کنند. بر اساس آنچه مرتضی شاهمیرزایی اعلام کرده، هم اکنون حدود ۸۰ میلیارد دلار بسته های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی درحال اجراست که بخشی از این مقدار درحد موافقت اصولی و مجوز است و به زودی به مراحل اجرایی می رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ۷۰ مجتمع پتروشیمی فعال درکشور اشاره و اظهار کرده است: ۱۰۳ طرح کوچک و بزرگ آماده است که بخشی از آنها در برنامه هفتم توسعه و بخشی هم در برنامه هشتم توسعه قرار دارد. میانگین پیشرفت طرح های برنامه هفتم توسعه ۳۱ درصد است و طرح های مطلوبی برای سرمایه گذاران علاقه مند است. شاهمیرزایی ازجمله مدیرانی است که با ورود به صنعت پتروشیمی، زمینه حضور سرمایه گذاران را بیش از قبل فراهم کرده است و تلاش می کند سرمایه داخلی شرکت های پتروشیمی و هلدینگ ها را دوباره در داخل پتروشیمی جذب کند. او بارها اعلام کرده است که مدیریت سرمایه گذاری و برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پذیرای سرمایه گذارانی است که بخواهند در این صنعت سرمایه گذاری کنند. معاون وزیر نفت به انواع محصول پتروشیمی تولیدی در کشور اشاره و تصریح کرده است: باقیمانده محصولات پتروشیمی نیز در بسته های سرمایه گذاری تعریف و به سرمایه گذاران معرفی شده است که اجرای این طرح ها می تواند درآمد بسیار خوبی برای سرمایه گذاران داشته باشد. وی رویکرد دولت سیزدهم را تکیه بر ظرفیت داخلی دانسته و افزوده است: ۲۱ طرح هم تعریف شده است که اجرای این طرح ها صنعت پتروشیمی را از واردات محصولات مربوط به این صنعت بی نیاز می کند و شعار محوری صنعت پتروشیمی، تکمیل زنجیره ارزش است.
نکته قابل توجه در مورد ظرفیت نزدیک به 100 میلیون تنی کنونی و 200 میلیون تنی در 10سال آینده این است که این مهم با تکیه بر توان متخصصان، دانشمندان و فعالان این صنعت محقق شود. این ارزش آفرینی امروز و یک دهه آینده، یک تفاوت مهم هم دارد و آن این است که محصولات پیش بینی شده برای بازارهای آینده در ادامه تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی خواهند بود و به این ترتیب، ارزش افزوده چند برابری را برای صنعت و اقتصاد کشور ایجاد می کنند. بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم اکنون طرح های فعال در 10 هلدینگ کشور توزیع شده که بیشترین طرح در شرکت پتروشیمی خلیج فارس متمرکز بوده و بعد از آن هم برخی از طرح ها در سرمایه گذاری اهداف فعال است. بر همین اساس مدت زمان در نظر گرفته شده برای بهره برداری از این طرح ها پایان برنامه هفتم توسعه اعلام شده است.
صنعت پتروشیمی از معدود صنایعی به شمار می رود که در زمینه زنجیره ارزش و تأمین کالا و استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی سرآمد است. به طور معمول، بین 40 تا 90 درصد تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی از منابع داخلی تأمین می شود، زیرا این صنعت در استفاده حداکثری از صنایع داخلی به بلوغ لازم رسیده و می تواند موتور محرک خوبی برای اقتصاد کشور باشد.
آنچه امروز در دستیابی به دانش فنی و ساخت تجهیزات به خصوص درحوزه ساخت بار اول محقق و پیشرفت های چشمگیری که در زمینه ساخت و بومی سازی کاتالیست های پتروشیمی انجام شده، از جمله دستاوردهایی است که صنعت پتروشیمی در سال های اخیر با اتکا به توان داخلی و تلاش محققان و دانشجویان و مجموعه های فناور و دانش بنیان به دست آورده است.
صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از ارزآورترین صنایع در کشور، باید برنامه ای روشن و سازنده در افق کوتاه و بلند مدت خود داشته باشد. این صنعت فارغ از گستردگی و اثرگذاری که در اقتصاد کشور دارد،چشم امیدی برای تامین ارز مورد نیاز دولت است و می تواند سهم قابل توجهی در حضور کشورمان در بازارهای جهانی داشته باشد.
شرکت های پتروشیمی به شکل انفرادی یا در قالب هلدینگ ها و مجموعه هایی چند وجهی توانسته اند در سال های گذشته در کنار برنامه های توسعه ای خود با کشورهای دیگر تعامل برقرار کنند و حضوری موثر و ثابت در بازارهای جهانی داشته باشند. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نقش پتروشیمی در حوزه ارزآوری را بسیار تعیین کننده توصیف کرده و گفته است: در سال جاری و تاکنون 10.5 میلیارد دلار ارز پتروشیمی در سامانه نیما برای مصارف بازرگانان عرضه شده است و تا پایان سال جاری این رقم بیشتر خواهدشد، ضمن اینکه سال گذشته هم ۱۵ میلیارد دلار ارز از صنعت پتروشیمی به دست آمده که رقم بسیار مهمی است. با توجه به نوسان بازارهای جهانی و تغییر معادله و بازی بازیگران، به نظر می رسد سهم شرکت های پتروشیمی در این بازارها هر روز بیشتر و متنوع تر خواهد شد، بسیاری از تحلیلگران بازارهای نفت آمارهای مختلفی از کاهش تقاضاهای جهانی برای نفت و افزایش تقاضا برای محصولات پتروشیمی به خصوص در محصولات پایین دست و نهایی اعلام کرده اند.
حرکت و برنامه ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های فعال این صنعت به سمت تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی سودآوری بسیار بیشتری را برای کشور به همراه دارد. فارغ از پروژه هایی که از گذشته کلنگشان به زمین خورده و وزارت نفت در این دوره سعی بر اتمام پروژه های نیمه تمام داشت، پروژه های جدیدی که پیگیری می شوند، همگی مبتنی بر تامین خوراک پایدار و تنوع و بازارهای هدف و رسیدن به محصول نهایی هستند. قدمت صنعت نفت ایران بیش از ۱۱۰ سال رسیده و صنعت پتروشیمی نیز به نزدیک۶۰ سالگی رسیده و حالا با توجه به این قدمت و تجربه لازم است آگاهانه و با افقی بلندمدت تر برای ماندگاری در بازارهای جهانی و ارزش آفرینی بیشتر برای کشور برنامه ریزی شود.
پالایشگاه گاز ایلام، پولسازترین پالایشگاه کشور
مهدی مهرابی مقصد، نگینی در غرب کشور است؛ پالایشگاهی که باوجود کوچک بودن، به واسطه رنگارنگ بودن سبد محصولات تولیدی، پس از مجتمع گازی پارس جنوبی، پولسازترین پالایشگاه کشور به شمار می آید. تغییرات بنیادی در ساختار و تفکر مدیریتی شرکت پالایش گاز ایلام در سال های گذشته زمینه افزایش تولید محصولات پنج گانه این پالایشگاه را فراهم آورده تا جایی که شاهد افزایش 284 درصدی تولید اتان و 216 درصدی تولید گاز مایع این پالایشگاه بوده ایم.
پالایشگاه در 35 کیلومتری فرودگاه قرار دارد؛ در روزهای ابتدای زمستان هم خبری از سرمای استخوان سوز خاص غرب کشور نیست و هوا نسبتا معتدل است؛ خشکسالی، درختان بلوط را خشکانده و گویا قرار نیست خاک حاصل خیز این منطقه چونان گذشته طعم برف را بچشد.
راننده ای جوان واهل وساکن روستای «مورت» درنزدیکی پالایشگاه، می شود راهبر راه. از قرار110نفر از اهالی همین روستا هم اکنون در پالایشگاه گاز ایلام مشغول به کارهستند واین شرکت توانسته است نیروی انسانی مورد نیازخود را از اهالی بومی استان به ویژه روستاهای همجوار تامین کند. حضور اهالی روستاهای هجموار در پالایشگاه و ایجاد اشتغال برای آنها، به معنای واقعی، ترجمه ای کامل ازعمل مسئولیت اجتماعی است؛ به گونه ای که براساس گزارش ها، پالایشگاه ایلام، زمینه اشتغال یکهزار و 33 نفر را که بیش از 95 درصد نیروهای غیررسمی آن، بومی استان هستند، فراهم آورده و با بهره برداری از فاز دوم، شاهد حضور 300 نیروی بومی دیگر درآن خواهد بود.
ازشهر چوار وپتروشیمی این منطقه عبور می کنیم؛ اقدام های پالایشگاه گازایلام درمتنوع کردن سبد محصولات و درادامه، تکمیل زنجیره ارزش ازسوی صنایع پتروشیمی افزون بر ایجاد درآمد ارزی، زمینه اشتغال جمع دیگری از اهالی این منطقه راهم در پتروشیمی ایلام فراهم کرده است. اما محرومیت، قصه پردرد این مناطق است؛ قصه ای که باید بارها ازآن گفت ونوشت؛ با این حال، صنعت گاز مرهمی شده است برآلام ودردها و پالایشگاه ازسفره های زیرزمینی که صاحب اصلی آن مردم هستند، سفره ای پهن کرده است تا اهالی این سرزمین، بیشتر ازنعمت بهره مند شوند تا نقمت آن! مشعل های کم جان پالایشگاه درپیچ وخم جاده نمایان می شود؛ کم جان بودن مشعل هم نعمتی است بزرگ واین معنا را دارد که همه گازترش به محصول تبدیل می شود و از مشعل سوزی دارایی های ارزشمند خبری نیست.
اگرچه تاخیر دو ساعته پرواز، برنامه های از پیش تعیین شده را برهم می زند اما ارتباط مویرگی رئیس وکارکنان روابط عمومی پالایشگاه، معادلات راتغییر می دهد و به نحوی دیگر پیش می برد تا بتوان این تاخیر و عقب ماندگی را جبران کرد. به راستی که روابط عمومی خوب، واقعا نعمت است! درکسری از دقیقه و با تماس رئیس روابط عمومی، تعدادی از روسای واحدهای مختلف دراتاق کنترل پالایشگاه گردهم می آیند و فرصتی ایجاد می شود که تا پیش ازظهر گپ وگفتی با آنها داشت و درخصوص فعالیت هایی که به مدد و همت آنها و همکاران شانبرای تامین بی وقفه و پایدار گاز در این پالایشگاه رقم می خورد، صحبت کرد.
بی سیم ها روشن است و هرازگاهی به فراخوراستعلام ها؛ دستوراتی مخابره می شود. محیط اتاق کنترل همچون پالایشگاه عملیاتی است؛ اینجا به مغز متفکر پالایشگاه تلقی می شود وشرایط همه واحدها دراین اتاق لحظه رصد می شود. حساسیت بالای کار دراتاق کنترل، کوچک ترین کوتاهی و خطا راغیرممکن می کند وکارکنان آن در شیفت های 12ساعته، همه احوالات تجهیزات و بخش های پالایشگاه را مو به مو رصد و بررسی می کنند.
اپراتورها به مانیتورچشم دوخته اند، هریک وظیفه ای به عهده دارند و هشدارها وعلائم صفحه مقابل خود رصد و به آن واکنش نشان می دهند. بخشی ازعملیاتی بودن پالایشگاه درفعالیت کارکنان اتاق کنترل، قابل لمس است؛ آنها مدام درحال پاسخ دادن به تلفن هستند وبا مشاهده هرپیام روی صفحه مانتیور نیز واکنشی متناسب با آن را نشان می دهند
اسماعیل محمودی، با 16 سال سابقه، مسئول واحد شیرین سازی گاز پالایشگاه ایلام است. ابتدای استخدام در واحد یوتیلیتی بوده وپس ازیک سال به واحدهای فرایندی منتقل و به مدت 15سال در زیرمجموعه واحد پالایش فعالیت می کند. حرف هایش را با توضیح درباره واحد شیرین سازی آغاز می کند و می گوید: گاز ورودی پالایشگاه به اصطلاح ترش بوده و مقادیر زیادی گازسولفید هیدروژن ودی اکسید کربن داخل آن است.
در واحد شیرین سازی، ترکیبات سمی گاز ترش را جداسازی می کنیم. گاز ورودی پالایشگاه حدود 7. 5 درصد گاز ترش (CO2 و H2S) دارد. این گاز را جداسازی می کنیم و درخروجی واحد شیرین سازی مقدار H2S را به زیر 4 پی پی ام و CO2 را به 1 درصد می رسانیم.
وی ادامه می دهد: در واحد تثبیت میعانات گازی، مایعات سنگین سی فایو پلاس (C5+) که ترکیبات سمی و سبک دارد، باید جداسازی شود. پس از جداسازی این ترکیبات، میعانات تثبیت شده را به واحد ذخیره سازی ارسال می کنیم.
مسئول واحد شیرین سازی شرکت پالایش گاز ایلام، مهم ترین هدف پالایشگاه را تولید پایدار، ایمن و پاک گازعنوان می کند و می گوید: درهر شرایطی باید این هدف را محقق کنیم. برای اینکه تولید پایدار داشته باشیم، باید در همه شرایط به صورت کامل عملیاتی و آماده باشیم.
سختی کار و حضور در شیفت های طولانی به دلایل شرایط عملیاتی بخش کوچکی از چالش های فعالیت در محیط پالایشگاه گاز است که محمودی درباره آن می گوید: به دلیل شرایط جوی، بارش شدید برف و مسدود شدن مسیر دسترسی به پالایشگاه در فصل سرد سال، مجبور شده ایم 4 شیفت کاری به صورت کامل سرکاربمانیم و پس از بازگشایی مسیرها و حضور کارکنان شیفت بعد توانسته ایم به منزل برویم. در شرایط زمستان که مصرف بالاست و تولید پایدار بسیار مهم است، مرخصی هایمان را کنسل می کنیم و در تمام ساعات شبانه روز حتی روزهای تعطیل نیز آنکال هستیم. هر ساعت از شبانه روز اگر موردی پیش بیاید که نیاز به حضورمان باشد، در اسرع وقت خودمان را به محل کار می رسانیم تا بتوانیم تولید را حفظ و مشکل احتمالی را در اولین فرصت برطرف کنیم.
آیت الله قایمیان، ازسال 82 درپالایشگاه مشغول به کارشده و هم اکنون مسئول واحد آب و بخارپالایشگاه ایلام است. البته از بدو استخدام به مدت سه سال به صورت مامور درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد در شمال شرق کشور، خدمت کرده و از اواخرسال 85 نیز درپالایشگاه ایلام به غرب غرب کشور آمده در این پالایشگاه مشغول به کار شده است.
به گفته وی، واحد آب و بخار به زبان ساده تامین آب برای قسمت های مختلف پالایشگاه، تولید آب مقطر، تولید بخار، تولید هوا و تولید نیتروژن را به عهده دارد. آب مقطر، در فرایند تولید بخار واحدها از جمله واحد آمین استفاده می شود. قایمیان یادآور می شود: با سه دستگاه کمپرسورتولید هوا، دو نوع هوا تولید می کنیم. یک پکیج تولید نیتروژن با ظرفیت 400 مترمکعب نیز در پالایشگاه موجود است.
سعید عسگری، مسئول نیروگاه پالایشگاه و همکارانش وظیفه تامین برق را به عهده دارند. وی با بیان اینکه افزون بر برق پالایشگاه، بخشی از نیاز شبکه برق استان را نیز تامین می کنیم، می گوید: 8 ماه سال گذشته 45 هزار مگاوات ساعت و 8 ماه امسال 50 هزار مگاوات ساعت برق به شبکه سراسری تزریق کردیم. در فصل تابستان توانستیم مشارکت خوبی در تامین برق هم استانی ها داشته باشیم. به گفته عسگری، تامین برق استان طی چند سال گذشته، سهمیه های خاموشی را کاهش داده، به نحوی که تابستان امسال در سطح استان خاموشی نداشتیم.
محسن چادله، اپراتور ارشد اتاق کنترل، فارغ التحصیل رشته مهندسی شیمی است واز سال 86 در پالایشگاه ایلام مشغول به کار شده و پیش از پالایشگاه ایلام به مدت چهار سال، درپارس جنوبی فعالیت داشته است.
وی با بیان اینکه تجربه فعالیت در واحدهای ایمنی را دارم وهم اکنون در واحد بهره برداری مشغول به کار است، می گوید: وظیفه ام بررسی پارامترهای فرایندی درمیزان مشخص شده عملیاتی است و اگر این پارامترها ازمیزانی که تعریف شده خارج شوند، باید واکنشی متناب با آن نشان داد تا مشکلی پیش نیاید.
محمد شاهی نیا، نوبت کار اتاق کنترل سال 96 استخدام شده و با اشاره به حضور در محیطی عملیاتی می گوید: شیفت های ما 12 ساعته است ولی با احتساب رفت و برگشت، روزانه بیش از 14 ساعت درگیر کار هستیم. فعالیت شیفتی سختی خود را دارد؛ شاهی نیا در این باره می گوید: پالایشگاه از شهر فاصله دارد و فعالیت به صورت شیفت با چالش های زیادی همراه است. در زمان شیفت شب علاوه بر خودمان، خانواده هم درگیر می شود. این موضوع زمانی سخت می شود که فرزند هم داشته باشید. وی با بیان اینکه خوشبختانه آب و هوای استان ایلام معتدل است، ادامه می دهد: با این حال در مقطعی از زمستان برودت هوا بیشتر و هوا سرد می شود. در این روزها شرایط ما بسیار سخت شده و حساسیت های عملیاتی باعث می شود فعالیت ها فشرده و کارها کمی سخت شود.
علی اصغرحق گو که سال 90 استخدام شده و هم اکنون بردمن ارشد اتاق کنترل پالایشگاه گاز ایلام است، دراین جمع حضور دارد و می گوید: پنج سال در فاز 15 و 16 پارس جنوبی مشغول به کار بوده ام. سال 95 به پالایشگاه گاز ایلام آمده ام و در واحدهای شیرین سازی فعالیت کرده ام و هم اکنون در اتاق کنترل مشغول به کار هستم. حق گو با اشاره به فرایند شیرین سازی گاز اظهار می کند: شیرین سازی پالایشگاه گاز ایلام شامل دو واحد می شود که یک روزانه سه میلیون مترمکعب ظرفیت دارند. وی ادامه می دهد: سولفید هیدروژنی که ازمیدان تنگ بیجاراستحصال می شود، درمیان مخازن کشور بالاترین است. براساس برآورد کارشناسان، H2S این میدان بیش از 30 هزار پی پی ام است. میزان بالای H2S و سمی بودن گاز در حوزه نیروی انسانی و خوردگی تجهیزات، چالش هایی به همراه دارد.
عرفان امیری، سال 98 در پالایشگاه مشغول به کار شده و از یک سال پیش به عنوان نوبتکار اتاق کنترل در حال فعالیت است.
وی با بیان اینکه وظیفه رصد فرایند شیرین سازی گاز را به عهده دارم، می گوید: طی فرایندی، H2S گاز ترش را برای تزریق به شبکه سراسری کاهش می دهیم و به اصطلاح آن را شیرین می کنیم.
بی خوابی در شب، استرس کاری و حساسیت بالای کار، از جمله چالش هایی است که امیری به آن اشاره و اظهار می کند: باید مدام مراقب مانیتور باشیم و همه موارد را چک و در طول شیفت باید باهوشیاری بالایی انجام وظیفه کنیم. نوبتکار اتاق کنترل پالایشگاه گاز ایلام ادامه می دهد: در زمستان با توجه به ضرورت تولید پایدار گاز، فشار کار بسیار بالاست؛ به همین دلیل نمی توانیم از مرخصی ها به شکل کامل استفاده کنیم. در روزهایی که استراحت هستیم نیز شاید نیاز باشد به محل کار بیاییم و به جای فردی که مرخصی اضطراری رفته است، انجام وظیفه کنیم.
مجتبی مصطفی، سال 92 استخدام شده و پنج سال در فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی انجام وظیفه کرده است. سال 98 به پالایشگاه ایلام منتقل و در واحد بازیافت گوگرد مشغول به کار شده و هم اکنون به عنوان نوبتکار اتاق کنترل در حال فعالیت است. وی با مقایسه مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه ایلام می گوید: به دلیل وسعت بالای پارس جنوبی، بهره برداری بیشتری نسبت به پالایشگاه ایلام دارد. در واحد 106 پارس جنوبی(ایستگاه تقویت فشار گاز) که دارای 10 ردیف توربین گازی بود، فعالیت می کردم. پس از انتقال به پالایشگاه گاز ایلام، در واحد بازیافت گوگرد مشغول به کار شدم. در پارس جنوبی این واحد را نداشتیم و برای من تجربه جدیدی بود. مصطفی تاکید می کند: H2S گاز ترش را به گوگرد تبدیل می کنیم؛ بخاراتی که در این فرایند به وجود می آید، سمی و آزار دهنده است و باید مراقب باشیم.
محمدحسین ریکایی، سال 89 استخدام شده و پیش از حضور در پالایشگاه ایلام در شرکت ملی حفاری مشغول به کار بوده است. وی که بومی استان ایلام بوده و پس از انتقال به پالایشگاه به عنوان نوبتکار ارشد اتاق کنترل فعالیت خود را آغاز کرده است، می گوید: کار در شرکت ملی حفاری با سختی بالایی همراه بود و شرایط آب و هوایی جنوب، این سختی را تشدید می کرد. به گفته ریکایی، کار در پالایشگاه به ویژه در شرایط شیفت نیز سختی خاص خود را دارد. پالایشگاه ایلام به دلیل تامین گاز غرب کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه انتهای شبکه و در منطقه مرزی هستیم، با تولید پایدار، از افت شبکه گاز جلوگیری می کنیم. از سوی دیگر پالایشگاه ایلام در کاهش درصد بیکاری جوانان استان تاثیر زیادی داشته است. این شرکت برای اهالی بومی منطقه نیز اشتغال ایجاد کرده است. بسیاری از افرادی که در این پالایشگاه مشغول به کار هستند، بومی اند. این پالایشگاه مسیر تحصیلی برخی از دانشجوها را تغییر داده و زمینه را برای تحصیل در رشته های مرتبط با صنعت گاز فراهم کرده است. برخی از دانشکده های استان رشته ها مرتبط با صنعت گاز ایجاد کرده اند که با توجه به بازار کار، با استقبال مواجه شده است. وی یادآور می شود: کارکنان صنعت نفت به نوعی سرباز گمنام هستند. کار ما عملیاتی است و خارج از شهر فعالیت می کنیم و این اقدام ها از سوی بسیاری به صورت مستقیم قابل لمس نیست.
حسن صحرایی، با 13 سال سابقه نوبتکار واحد آب بخار اتاق کنترل است. وی که پیش از حضور در پالایشگاه ایلام به مدت 8 سال در پالایشگاه شازند مشغول به کار بوده است، می گوید: حدود 13 ساعت در شیفت هستیم و با توجه به حساسیت کار، برای دریافت مرخصی و رسیدگی به کارهای روزمره تحت فشار هستیم. به گفته وی، پیشنهاد می کنم درمانگاه پالایشگاه به حالت سابق بازگردد و پزشک های متخصص حداقل یک روز در هفته در آن حضور پیدا کنند تا کارکنان و خانواده آنها بتوانند از این امکانات بهره مند شوند. این کار باعث می شود بسیاری از هزینه ها کاهش یابد و در زمان نیز صرفه جویی شود. در خصوص ارائه خدمات رفاهی نیز، با توجه به حضور تعداد بالای کارکنان در شرکت های گاز، پالایشگاه، پخش فرآورده های نفتی و نفت و گاز غرب، صنعت نفت می تواند استخر و مجموعه ورزشی مستقلی داشته باشد. با تحقق این برنامه قطعا کارایی کارکنان افزایش می یابد.
مهدی اسماعیلی نیز نوبتکار اتاق کنترل بوده و از سال 89 مشغول به کار شده است. وی که پیش از این درسایت پالایشگاه فعالیت داشته و سختی کار و شرایط عملیاتی را از نزدیک لمس کرده است، می گوید: فعالیت در سایت با سختی های خاص خود همراه است. محیط عملیاتی و سایت زمینه ساز ایجاد برخی مشکلات جسمی می شود؛ در حالی که این موضوع در اتاق کنترل متفاوت است. فعالیت در اتاق کنترل از لحاظ ذهنی مشکلاتی ایجاد می کند. به مدت طولانی باید مانیتور را رصد کنیم و امکان استراحت حتی در زمان کوتاه هم وجود ندارد. صرف ناهار تنها زمان استراحت ماست. تقریبا همه جمع حاضر دراتاق کنترل پالایشگاه گاز ایلام، درجمعی صمیمی ازآنچه در دل وذهنشان می گذشت، حرف زدند و خوشحال بودند که «مشعل» راوی حرف هایشان است
مشعل عملیات اکسپوزسازی منیفولد اصفهان برای تمامی لاین های ورودی وخروجی موجود در منیفولدها، مطابق با دستورالعمل های عملیاتی و همسو با برنامه ریزی های تعیین شده در سطح منطقه بدون توقف در انتقال مواد نفتی و فرآورده ها انجام شد. در اجرای این پروژه که واحدهای ترابری، تعمیرات خط، برق، مکانیک، تأسیسات و ساختمان به نوعی درگیر اجرای آن هستند، اجتناب از خوردگی خطوط لوله وجلوگیری از نشتی مواد به لایه های زیرزمین به صفر می رسد. به ویژه آنکه اهمیت اجرای پروژه اکسپوزسازی مبین حفظ و صیانت از محیط زیست است و تلاش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در این بستر به منزله به حداقل رساندن مخاطرات زیست محیطی است؛ طرحی که قدرت سربازی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان و برخی همکاران وی، درباره دستاوردهای فرآیند انتقال ازطریق لاین های ورودی و خروجی توضیحاتی ارائه کرده اند که مشروح آن را می خوانید.
انتقال ایمن و پایدار مواد نفتی و همچنین حفظ و نگهداری تجهیزات از اهداف اصلی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت است که در این زمینه برای بهبود عملکرد، طرح هایی همچون طرح تعویض، ایمن سازی و اکسپوز ورودی و خروجی لاین های منیفولد مراکز انتقال نفت در دستور کار این منطقه قرار دارد و تاکنون طرح مورد نظر در دو مرکز انتقال نفت شماره 4 و 2 مارون انجام شده و در دو مرکز انتقال نفت 3 و 1 مارون نیز در حال انجام است.
قدرت سربازی، مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان در توضیح این حوزه عملیاتی می گوید: منطقه اصفهان یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که از سال 1356 فعالیت خود را آغاز کرد. این منطقه بهره برداری و نگهداری یکی از خطوط مهم و راهبردی انتقال نفت خام در کشور را که به خط لوله مارون به اصفهان معروف است، به عهده دارد. این خط لوله در گستره جغرافیایی سه استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری و استان اصفهان به دلیل عبور از ارتفاعات سخت گذر رشته کوه های زاگرس به عنوان سخت گذرترین خط لوله انتقال نفت خام کشور به شمار می آید. وی می افزاید:شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان ماهیانه بیش از 16 میلیون و 500 هزار لیتر نفت خام و فرآورده های نفتی را بوسیله 8 مرکز انتقال نفت و با استفاده از خطوط لوله در قطرهای 8 تا 36 اینچ در حوزه فعالیت خود منتقل می کند. 40 درصد نفت خام مورد نیاز پالایشگاه های کشور از میدان های نفتی مارون واقع در امیدیه استان خوزستان به اصفهان منتقل می شود و پس از تأمین خوراک پالایشگاه اصفهان، بخشی از خوراک مورد نیاز پالایشگاه های تهران و تبریز را نیز تأمین می کند. این منطقه با بهره گیری از 18 دستگاه توربوپمپ سولزر با قدرتی معادل 300 هزار اسب بخار روزانه بیش از نیم میلیون بشکه نفت خام را از امیدیه خوزستان با طی مسیر 430 کیلومتر به اصفهان منتقل می کند.
قدرت سربازی با اشاره به طرح اکسپوز کردن منیفولدهای این حوزه عملیاتی نیز اظهار می کند: یکی از پر اهمیت ترین قسمت های منیفولد، محدوده لوله های ورودی وخروجی پمپ های اصلی هر مرکز انتقال نفت است که وظیفه تغذیه پمپ های اصلی، تأمین فشار سیال و خروج از پمپ برای دریافت و ارسال سیال با فشار مناسب به مرکز انتقال نفت بعدی را به عهده دارد. وی افزود: براساس برنامه ریزی ها، پروژه اکسپوز(روباز) کردن به منظور بازرسی مؤثرتر بخش های مدفون در منیفولد مراکز انتقال نفت اجرایی شد که در خلال اجرای این پروژه تاکنون موارد متعددی از قسمت های دارای خوردگی در بخش ورودی و خروجی پمپ ها مشاهده و نسبت به تعویض آنها اقدام های لازم صورت گرفت.
سیدحشمت الله امیری، معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان نیز در این زمینه عنوان کرد: به منظور ایمن سازی ورودی و خروجی پمپ های اصلی پس ازهماهنگی با واحد کنترل عملیات واجرای برنامه ها و دریافت مجوزهای لازم، توربین یدک در اختیار واحدهای تعمیرات قرار گرفت تا کارکنان بخش فنی با اطمینان خاطر نسبت به اکسپوز کردن این لاین ها با ایمنی بیشتر اقدام کنند. این فرآیند پس از اتمام کار برای دیگر توربو پمپ های سولزر نیز انجام می شود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال برای تعویض بخشی از لاین های منیفولد مرکز 5 پس از جمع آوری مقدار 2 هزار مترمکعب آب در مرکز انتقال نفت شماره 4 و ارسال 2 دستگاه پیگ دتکتور دار، پاکسازی منیفولد مرکز شماره 5 در دستور کار قرار گرفت و پس از پاکسازی منیفولد ازسوی کارکنان واحد عملیات مستقر در مرکز وانجام نقاط قابل تعویض و نیز اطمینان از قرار گرفتن آب در موقعیت های ذکر شده، منیفولد در اختیار واحد فنی قرار گرفت.
محمدحسن بگی، معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان در تشریح اقدام های انجام شده در این دست از عملیات گفت:در زمان تعویض لاین های ورودی و خروجی منیفولدها، دیگر واحدهای فنی هم اقدام به تعمیر، رفع اشکال و تغییرات اصلاحی ضروری که نیازمند توقف توربین بوده است، می کنند. به عنوان مثال در عملیات مرکز انتقال نفت شماره 5 مارون، عملیات اتصال لاین های ورودی و خروجی توربین مارس به منیفولد توربین های سولزر و تعویض لاین آبگیری و لاین رلیف گیت ولوها، تجهیزات معیوب ابزار دقیقی، UPSها و مفصل گذاری کابل های برق، تنظیم و سرویس کاری MOVهای ورودی و خروجی و رفع اشکال از ولوها و توربین ها انجام شد. وی گفت: در عملیات تعویض و ایمن سازی لاین های ورودی و خروجی منیفولدها در ابتدا پس از بررسی خوردگی لاین های مذکور، عملیات خاکبرداری و تخریب دیوارهای بتنی مسیر این خطوط با همراهی مراکز انتقال نفت، در دستور کار واحدهای ساختمان و خوردگی قرار می گیرد. پس از خاکبرداری، خطوط از نظر میزان خوردگی ازسوی کارشناسان واحد خوردگی و بازرسی فنی ارزیابی شده و درصورت تشخیص تعویض لاین ها، واحدهای مکانیک و تعمیرات خط موظف به تعویض آن می شود؛ در نهایت با تأمین متریال و لوله های لازم بر اساس سایزهای 18، 8 و ½-1 اینچ در کلاس کاری 600 و 150 نسبت به تعویض این خطوط اقدام می شود. این مهم در همه مراکز شش گانه مارون به صورت پیوسته در حال انجام است. برای انجام این عملیات پس از تخلیه لاین ها و ایمن سازی، نسبت به تعویض قسمت معیوب اقدام می شود. به گفته حسن بگی برای انجام این پروژه ها نیاز به متریالی از قبیل فلنج، گسکت، بولت و همچنین ولوهای مورد نیاز از قبیل ولوهای 2 و 3 اینچ کلاس 150 است که پس از فرآیند تأمین کالا با اولویت ساخت داخل، عملیات هیدرو تست ازسوی همکاران مکانیک انجام و در ادامه اجرای لوله کشی روی مسیرها نصب می شود. در این مجموعه عملیات، تعداد دو عدد چک ولو برای افزایش ایمنی جوشکاری باز و پس از پایان کار بسته می شوند. برای انجام این عملیات می بایست شرایط نرمال برای متوقف کردن توربین های سولزر فراهم شود تا از آسیب احتمالی جلوگیری شود. در این فرآیند کاری واحدهای فنی نهایت همکاری و هم فکری را با واحد عملیات خواهند داشت. وی تصریح کرد: واحد ترابری نیز ضمن همکاری با واحدهای مختلف فنی و مراکز انتقال نفت، نسبت به خاکبرداری از منیفولدهای مراکز انتقال نفت، انتقال خاک های آلوده، نصب و جوشکاری اتصالات، خاکریزی و شن ریزی در محوطه صنعتی و همچنین تأمین ماشین آلات سنگین از قبیل بیل مکانیکی، لوله، کمپرسی، جرثقیل، کامیون های جوشکاری، آیخوف و ... اقدام می کند. حسن بگی درباره واحد نقش ابزار دقیق و کارآئی این واحد نیز گفت:اقداماتی که واحد ابزار دقیق در این نوع عملیات ها انجام می دهد شامل فراهم کردن شرایط مناسب برای مدارات کنترلی به منظور فرمان دادن به وسایل و ادوات حین عملیات در مراکز انتقال نفت، فرمان دادن به RSVهای مرکز برای شست و شوی مسیرها، جداسازی سوئیچ PSV Operate معیوب و تعویض آن، سرویس پیگ سیگنال خروجی، تست و سرویس باتری های استیشن و سولزرها در مراکز، باز کردن تجهیزات ابزار دقیقی روی لاین های قدیمی و نصب مجدد آنها روی لاین های جدید و رفع اشکالات متعدد توربین های سولزر است. تعمیر و آماده سازی الکتروپمپ ها، کف کش های ضد انفجار، تأمین برق و روشنایی محوطه و سرویس دهی به واحدهای مختلف عملیات نیز، از دیگر اقداماتی است که ازسوی کارشناسان واحد برق انجام می شود. پس از پایان پروژه تعویض بخش هایی از لاین های منیفولد، سرجوش خطوط تعویضی به منظور حصول اطمینان از نبود وجود عیب در جوش ها ازسوی بخش خصوصی با دستگاه رادیوگرافی و با نظارت واحد بازرسی فنی انجام می شود.
همچنین اقلام مورد نیاز ازسوی تدارکات کالا با همکاری امورمالی تأمین و درحین انجام عملیات واحدهای اچ اس ای، حراست، روابط عمومی، خدمات اداری و ...به صورت تمام وقت حضور فعال خواهند داشت.
عليمراد کاظمپور باگذشت نزدیک به 114سال از کشف نفت در كشور كه با ورود فناوری های بسيار همراه بوده است، نفت، صنعتی پيشگام در بهره گیری از این فناوری ها به شمار می رود و حمل ونقل نفت و فراورده های نفتی از آن جمله است. با اختراع چرخ، لاستیک و کامل شدن این زنجیره انتقال، یعنی خودرو، حمل مواد سوختی نیز شکل نوینی به خود گرفت تا آنجا که امروز حمل ونقل در غالب عرصه ها ازجمله صنعت نفت به نبضی حیاتی بدل شده است. بی تردید يکي از تاثيرگذارترين بخش های صنعت نفت و گاز که بی نام و نشان در حال فعالیت هستند، ترابری و حمل ونقل است. در این صنعت مهم و زیربنایی، مانند دیگر بخش ها، شماری از افراد که راهبران یا همان رانندگان وسایل نقلیه سبک و سنگین هستند، بی ادعا و بی اینکه حتی نامی از ایشان برده شود، با سختکوشی هرچه تمام، فعالیت می کنند تا با گردش چرخ های خودروهایشان، چرخ های صنعت نفت نیز بگردد و لحظه ای از حرکت بازنایستد. آری پشت پرده صنعت نفت در حوزه حمل ونقل، راهبران یا همان رانندگان هستند. این گزارش نگاهی دارد به این دسته از افراد که تلاش آنها در ادوار مختلف همچون دوران دفاع مقدس به عنوان سنگرسازان بی سنگر، ثبت و ضبط شده و امروز نیز با همان روحیه خستگی ناپذیر در سنگری دیگر به کار و فعالیت مشغولند و کمتر دیده شده اند. امروز اما این سنگر، سنگر نفت است در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران؛ برای اینکه بتوانند در معرض دیده شدن قرار بگیرند تا شاید تنها بخشی از سختی کار در این سنگر صنعتی(نفت) دیده شود. مهرداد حسینی، رئیس ترابری این شرکت است و حرف هایی دارد از جنس کاری که او و همکارانش انجام آن را عهده دار هستند.
«نفت و گاز گچساران به عنوان یکی از زیرمجموعه های بهره بردار شرکت مناطق نفت خیز جنوب، از جمله شرکت هایی است که در تولید نفت و گاز و استمرار آن، ایفاگر نقشی مهم است. این شرکت با بهره گیری از 10 واحد بهره برداري، 7 کارخانه نمکزدايي، 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز و همچنین سه مجتمع پالايشگاهي بزرگ گاز و گاز مايع و حدود 7 هزار و 500 کيلومتر خطوط لوله در گستره چهار استان فعالیت می کند.» مهرداد حسینی، رئیس ترابری شرکت نفت و گاز گچساران که سابقه و قدمتش در این عرصه را می توان در سپیدی موهایش مشاهده کرد، 58 سال سن دارد که 38 سال آن را در صنعت نفت گذرانده و با طی مراحل سازمانی از پایین ترین رده آن، امروز اداره ناوگان ترابری را در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران عهده دار است. وی در ادامه معرفی اجمالی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و ارائه اطلاعاتی از حوزه عملیاتی این شرکت می گوید: «روزگاری، راننده خودروهای سبک و سنگین بودم و امروز با مدرک فوق لیسانس در رشته مدیریت، به فعالیت در ناوگان ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مشغول هستم.»
حسینی با اشاره به نقش ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و اینکه این واحد زيرمجموعه مديريت خدمات و يکي از بزرگترين واحدهاي سازماني دراين شرکت محسوب می شود، ادامه می دهد: «فعالیت در چنین واحدی با توجه به گستردگي شعاع عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که در پهناي چهار استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و بوشهر با شرايط آب و هوايی کاملا متفاوت، گسترده است، همچنین حجم کار در تاسيسات اين شرکت بزرگ از سویی و انجام خدمات عام المنفعه و حضور در بحران هايي نظير سيل، زلزله و... از سوی دیگر، نيازمند برنامه ريزي دقيق و اراده اي ويژه از سوی راهبران فعال در این ناوگان است.»
او با بیان اینکه مهم ترين رسالت اداره ترابري، پشتيباني از تمام بخش هاي توليدي و خدماتي است، می افزاید: «در کنار اين حجم کار، آن هم در گستره استان هایی همچون خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد، این واحد در بحران ها و توجه به مسؤوليت هاي اجتماعي نيز پاي کار است.» حسینی به داشته ها و امکانات واحد ترابری نیز اشاره و تصریح می کند: «اداره ترابري با 36 نوع خودرو در بخش شرکتي و هشت نوع خودرو در بخش استيجاري با مجموع 776 دستگاه انواع خودروهاي شرکتي و 368 دستگاه خودروی استیجاری، شامل 25 دستگاه ميني بوس و 4دستگاه اتوبوس، 110 دستگاه خودروی سواري، 104 دستگاه پيکاب، 72خودروی مزدا، 4 دستگاه آمبولانس، 40 دستگاه ريچ، 6 دستگاه سبتيک تانک و 3 دستگاه جرثقيل، خدمات مختلفی را در تمام ساعات شبانه روز انجام می دهد.»
وي با اشاره به نقش و سختی کارکنان این اداره توضیح می دهد: «هر روز کاري با راهي شدن 6 هزار نفر از نيروها و تجهيزات، فعاليت در ترابري آغاز می شود، ضمن اینکه این واحد، خط مقدم جبهه بحران ها و مشکلات واحدهاي عملياتي نیز محسوب می شود. چنانکه به هنگام بروز هرحادثه، اولين گروهي که به محل اعزام مي شود و آخرين گروهي که محل را ترک مي کند، نيروهاي ترابري هستند و با توجه به مسؤوليت هاي اين اداره، تنوع کار در اين حوزه بسيار بالاست.» حسینی تاکید می کند: «رانندگی، شغلی سخت و طاقت فرساست، بخصوص در مناطق عملیاتی کیلومترها از شهر دور است و گاه لازم است مسیری در چند نوبت طی شود و این جدا از خطرات جاده ای است که راهبر یا همان راننده با آن رو به روست؛ گرما، سرما، وقت و بی وقت راندن در جاده های پرپیچ و خم، دور بودن از خانه و کاشانه، گاه به مدت طولانی و مواردی از این دست، سختی هایی هستند که در این شغل وجود دارد و کمتر کسی آن را لمس کرده است.»
حسيني با ذکر برخی سختی های شغل رانندگی، در بخشی دیگر به کارنامه 6 ماه نخست امسال واحد ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران می پردازد و می گوید: «در این بازه زمانی، بيش از 2 هزار و 500 درخواست از سوي واحدهاي مختلف به اين اداره ارجاع که با موفقيت انجام شده است. افزون بر این، تعميرات بيش از 6 هزار و 700 دستگاه تجهیز با کمک بخش ترابری به ثمر رسیده و این توضیح مشخص می کند که ما در این اداره با این حجم از کار به صورت 24 ساعته پاي کار بوده ايم.» وی از آماده سازی و آماده نگاه داشتن خودروهای ترابری نیز به عنوان فعالیتی مهم یاد و اظهار می کند: «شرایط کار در مناطق عملیاتی به گونه ای است که همیشه باید آماده ماموریت بود. به همین دلیل آماده به کار بودن خودروها، ضرورتی مهم است که باید همیشه در برنامه قرار داشته باشد.» حسینی ادامه می دهد: «با توجه به اهمیت این موضوع در6 ماه نخست امسال، برنامه بازسازي خودروهاي فرسوده و بازسازي 20 دستگاه خودروي سبک، 15 دستگاه خودروی سنگين و 9 دستگاه ماشين آلات سيار ساختماني فرسوده در دستور کار بوده و به همين دلیل خريد و استفاده از بيش از 15 هزار قلم قطعات يدکي نیز در تعميرگاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام شده است.» او بررسي و تحقيق ميداني مشکلات کارکنان از قبيل رتبه هاي سازماني تا اخذ مجوز براي بيمه تکميلي، همچنین بررسي موانع موجود در پرداخت حقوق نيروهاي پيمانکاري، برگزاري جلسات منظم صبحگاهي درون واحدي و بررسي پيشنهادهاي لازم و تلاش براي بالا بردن اعتماد به نفس کارکنان از قبيل ثبت اختراعات همکاران و تشکيل تيم هاي فني را از جمله اقدام های درون سازمانی این اداره در سال جاری بر می شمارد.
رئيس اداره ترابري شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران می گوید: «38سال تجربه درصنعت نفت و شروع کار از پايين ترين رده در اداره ترابري، براي من کوهي از تجربه را به همراه داشته است؛ تجربه ای که امروز به کمک آن، می توانم درکنار همکارانم باشم و برای حل مشکلاتی که خود آن را تجربه کرده ام، تمام تلاشم را به کار بگیرم. حسینی ادامه می دهد: «در ناوگان ترابری، همچون دیگر بخش ها مشکلاتی وجود دارد که برخی از آنها به تجهیزاتی مربوط است که باید روزآمد شود؛ اگرچه بسیاری از نوسازی ها و بهسازی ها در این واحد و از سوی تعمیرکاران زبده آن انجام می شود. برخی مشکلات نیز به امکانات رفاهی و استفاده از آنها برمی گردد که امیدوارم در این زمینه نیز گام های خوبی برداشته شود و سطح رضایت مندی کارکنان هم افزایش یابد.»
حسینی خانواده کارکنان و صبوری آنها را نیز بخش مهم پیشبرد امور می داند و می گوید: «کارکنان ناوگان ترابری در شرايط کار سخت صنعت نفت و گاز و پيچيدگي هاي آن درشرايط تحريم، نگذاشتند که کار متوقف شود و با همدلي و برادري و روحيه جهادي و انقلابي درکنار هم در حال خدمت هستند و من به عنوان خادم، دست تک تک آنها را به گرمي مي فشارم، ضمن اینکه برخود وظيفه می دانم ازخانواده آنها که در پشت صحنه و با صبر و شکیبایی باعث شدند عملکردی خوب در این واحد رقم بخورد، تشکر و قدردانی می کنم.
وزارت نفت برنامه ریزی و عملکرد مثبتی در حمایت از ساخت داخل و دور زدن تحریم ها دارد
مشعل صنعت نفت همواره در طول یک قرن اخیر در مسیر دانش های جدید و به روزرسانی تجهیزات و دستاوردهای صنعتی خود بوده است. الزام به ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، بخصوص در سال هایی که صنعت نفت با تحریم های همه جانبه و مستقیم مواجه بود، از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. روند تعاملی صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و فناورانه، همسو با حمایت از ساخت داخل آغاز شده است. وزارت نفت به طور مشخص روند ساخت داخل و حمایت از سازندگان داخلی را از دهه ۸۰ شروع کرد و در این سال ها روند مهندسی معکوس و ارتقای دانش فنی از سوی کارفرمایان نفتی و پیمانکاران دنبال شد. امروز صنعت نفت شاهد بلوغ فناوری و رسیدن به نقطه کاربردی تجهیزات مورد نیاز خود است؛ هرچند که تا رسیدن به جایگاه مورد نظر مسیری طولانی در پیش دارد.
در موضوع ساخت داخل و استفاده از توانمندی داخلی طی سال های گذشته تاکنون وزارت نفت پیشتاز بوده و شرکت های زیرمجموعه، تمرکزی ویژه بر موضوع بومی سازی تجهیزات و ساخت بار اول دارند؛ اما نکته قابل توجه در این مسیر، حمایت دیگر سازمان های اجرایی مرتبط و معاونت فناوری ریاست جمهوری و انجمن های تخصصی است که همراهی خوبی در این زمینه داشته اند. می توان گفت که با توجه به پیگیری های جدی و عملیاتی دولت سیزدهم، نقشه راه مشخصی به وجود آمده و بی شک حرکت نفت به سمت سازندگان داخلی، در ریل درست و سازنده ای قرار گرفته است.
آنچه از ابتدا به عنوان قوانین ساخت داخل یا ساخت بار اول تدوین شد، دارای اشکالات و محدودیت های اجرایی و قانونی بوده که طی سالیان متوالی و باتجربه ای که در همکاری مشترک شرکت های تخصصی و فناور با نفت وجود داشته، این اشکالات برطرف شده است. امروز بسیاری از مشکلات قانونی همکاری شرکت های فناوری و دانش بنیان برای ساخت داخل و ساخت بار اول حل شده و دستورعمل ساخت بار اول، راه را بدون هیچ محدودیتی برای همه سازندگان باز کرده است. آنچه امروز به عنوان وام و کمک هزینه، تضمین خرید محصول و ارائه خدمات تکمیلی به شرکت های متقاضی ارائه می شود، مهلت خوبی را به شرکت ها می دهد که با فراغ بال، فعالیت تخصصی خود را ادامه دهند.صنعت نفت طی سال های اخیر، پروژه اولیه ای را برای ساخت تجهیزات دهگانه تجهیزات مورد نیاز خود شروع کرد؛اما آن طور که مدیران می گویند، با آنکه نتایج قابل قبولی نداشته؛ اما درس آموخته هایی برای مدیران اجرایی و دست درکاران این پروژه داشته است. حالا هم قرار است در آینده نزدیک 14 مگا پروژه ساخت داخل با اعلام وزیر نفت معرفی و آغاز شود. موضوع ساخت بار اول آنقدر اهمیت دارد که وزارت نفت در این دوره کارگروه رفع موانع ساخت بار اول را تشکیل داد که در این کارگروه، پروژه ها و موضوعاتی که با مانع روبه رو شده اند، به صورت موردی بررسی می شوند و مصوبات آن مطابق با مصوبات وزیر، ابلاغ خواهد شد.
بسیاری از کارشناسان و مسؤولان اجرایی معتقدند، امروز و با توجه به تجربیات چند ساله در مسیر ساخت داخل، قوانین بسیار زیاد است و بالغ بر هزار صفحه مقررات، دستورالعمل و رویه مرتبط با ساخت داخل وجود دارد و آنچه مورد نیاز است، فرهنگ سازی در این مسیر است تا فرهنگ استفاده از این قوانین و مصوبه ها و استفاده از تجهیزات داخلی در صنعت نفت و برای مدیران اجرایی جاری شود. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران چندی قبل با اعلام این خبر که بزودی ساخت ۱۴ قلم کالای راهبردی به ارزش یک میلیارد دلار همسو با ۱۰ گروه کالای پیشین معرفی می شود، گفت: شرکت ملی نفت ایران در تولید تجهیزات و ساخت کالای بار اول، رتبه نخست را در کشور دارد و بالای ۳۰۰ میلیارد تومان و بیش از ۱۰ میلیون یورو، قرارداد امضا شده و حدود ۲ میلیارد دلار هم طرح برای بررسی آماده است که اینها ظرفیت های ارزشمندی است. چند قبل هم معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری از وزیر نفت، بابت کسب رتبه نخست در دوره سوم اجرای برنامه «تولید بار اول اقلام راهبردی» قدردانی کرد. بر اساس این گزارش، وزارت نفت در صدر تولید کالاهای راهبردی و دانش بنیان کشور قرار گرفته است؛ اما در میان مجموعه های داخلی صنعت نفت هم مجتمع گاز پارس جنوبی در استفاده از اقلام راهبردی ساخت بار اول و همکاری با مجموعه های دانش بنیان در سطح وزارت نفت، مقام برتر را کسب کرده است.
سید حمزه حسنی، دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفت وگو با «مشعل»، با اشاره به روندی که در گذشته در مسیر ساخت و تولید تجهیزات صنعتی و بومی سازی وجود داشته، گفت: در روند ساخت بار اول و بومی سازی، نیاز به دانش فنی و اختیارات قانونی داریم. در بسیاری از موارد ممکن است آن مجموعه دولتی، دانش فنی لازم را برای دسترسی به آن تجهیزات نداشته باشد و در عین حال قوانین ممکن است اجازه اقدام موثر را ندهد. به عنوان نمونه در ساخت بار اول ممکن است قیمت تمام شده محصول آماده شده، بالاتر از نمونه های وارداتی و خارجی باشد و آن مجموعه دولتی امکان خرید آن را نداشته باشد یا نتواند تضمین خرید اولیه را به آن شرکت بدهد و قانون دست مدیر مربوطه را بسته باشد. دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: بسیاری از مجموعه های متقاضی به منظور بومی سازی قطعات یدکی یا ساخت یک کمپرسور یا توربین زمان زیادی را صرف کنند و ممکن است در مسیر بوروکراسی اداری بمانند و متضرر شوند. در بسیاری از موارد شاهد بوده ایم که مراحل اداری و پیگیری های قانونی برای بومی سازی یک تجهیز مشخص تا 4 سال طول کشیده است. حسنی با بیان اینکه در این چهار سال و در روند بروکراتیکی که گاه برای یک امضا تا مقامات عالی کشور باید طی شود، یک مجموعه اجرایی تا 50 میلیون دلار متحمل خسارت می شود، گفت: این در حالی است که با ساخت به موقع آن کمپرسورها، هزینه ساخت در سه هفته اول تامین می شود و تا سالیان سال برای کشور ارزش افزوده ایجاد می کند. او با اشاره به اصلاح دیدگاه هایی که با توجه به تجربیات گذشته اتفاق افتاده است، گفت: با مجوزهایی که به معاونت علمی ریاست جمهوری داده شد، می توانیم از مدیران شجاعی که می خواهند بومی سازی کنند؛ اما دستشان را قانون های مختلف بسته است، حمایت کنیم. در این شرایط مجوزها، ارزیابی فنی و طراحی سناریوی مستقل و... مرتبط با پروژه را ما انجام می دهیم و در کنار مجموعه فناوری و دانش بنیان قرار می گیریم. در این شرایط اینکه محصول مورد نظر چطور و با چه قیمتی و با چه شرایطی خریداری شود و پیش پرداخت ها چطور پرداخت شوند و چندمرحله ای باشند را ما تعیین می کنیم.
دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می گوید: در حدود سه سال و اندی اخیر که این تغییرات مهم و ساختاری شروع شده تاکنون، بیش از 4 هزار میلیارد تومان مجوز ترک تشریفات از قانون مناقصات برای بومی سازی ساخت اقلام راهبردی و تحریمی اختصاص یافته است. حسنی با بیان اینکه 70 درصد این مجوزهای داده شده مرتبط با ساخت بار اول تجهیزات در صنعت نفت بوده، افزود: این مجموعه های فعال دانش بنیان خصوصی در تلاش برای تجهیزات مشخصی برای صنعت نفت و همکاری با مجموعه های مختلف بوده اند و تعدادشان نسبت به حوزه های نیرو و حمل ونقل ریلی و سایر بخش های صنعتی بسیاری بیشتر است. او افزود: ما با طیف وسیعی از شرکت های دانش بنیان از مجموعه های چند نفره و جوان تا شرکت های بزرگ مواجه هستیم و در مورد ساخت بار اول در صنعت نفت، از این مجموعه های با توان بالا استفاده می کنیم.
حسنی ادامه داد: میزان اعتبار اختصاص یافته برای ساخت بار اول در حوزه انرژی 500 میلیارد تومان و برای سایر حوزه های غیر انرژی تا 250 میلیارد تومان است. وزارت نفت در همین چند سال اخیر، بخصوص در دولت سیزدهم نشان داده است که با همه قوا پای کار برای ساخت داخل و ساخت بار اول است تا وابستگی به نیازمندی های استراتژی و راهبردی خود را به حداقل ممکن برساند. با توجه به اینکه صنعت نفت باید بدون توقف فعالیت کند و حتی یک ساعت توقف در تجهیزات و مجتمع ها می تواند خسارت قابل توجهی را به کشور وارد سازد، استفاده از تجهیزات استاندارد و مورد اعتماد از اهمیت زیادی برخوردار بوده و از همین نقطه است که می توان عملکرد وزارت نفت را در ریسک تست و به کارگیری تجهیزات ساخت داخل ارزیابی کرد. این اعتماد و احساس تعلق به نخبگان و متخصصان داخلی، یک روزه به وجود نیامده و امید است با حمایت همه جانبه ای که وجود دارد، گام های بزرگ تری در این زمینه برداشته شود.
فشار اقتصادی بر کشورها در دنیای امروز متفاوت از گذشته است
مشعل در دنیای امروز بسیاری از معادلات، شکل و ظاهری متفاوت دارند و بسیاری از کشورها حمله و خسارت به رقبا و کشورهای دیگر را در قالب هایی جدید دنبال می کنند. جنگ اقتصادی، یکی از حربه هایی است که برخی کشورها به عنوان یک استراتژی در دستور کار گذاشته اند تا از این طریق سبب تضعیف اقتصاد کشوری دیگر شوند. جنگ اقتصادی می تواند در اشکال و لایه های پیدا و پنهان زیادی شکل بگیرد؛ برای مثال عملیات سایبری، اطلاعاتی و هجمه های روانی جزو این جنگ اقتصادی است. باید تاکید کرد که در جنگ اقتصادی، آسیب مستقیم و غیرمستقیم به نهاد اقتصاد یک کشور، هدف اصلی است؛ اما در این میان ممکن است صدمات دیگری هم رخ دهد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای با نفوذ در منطقه، از دهه های گذشته تاکنون همواره در معرض تهدیدهای مختلف ابرقدرت های جهانی و برخی کشورهای منطقه بوده و این کشورها به دلیل شکست در مسیرهای نفوذ تلاش کرده اند با تحریم مستقیم و جنگ اقتصادی، اقتصاد ایران را هدف بگیرند.
مقام معظم رهبری در چند سال اخیر بارها درباره «جنگ اقتصادی» و فشارهای مختلفی که کشورهای متخاصم نسبت به جمهوری اسلامی روا داشته اند، تاکید کرده اند. ایشان در سال 98 در دیدار با دو هزار و 500 نفر از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی، گفتند: «ملت ایران در عرصه جنگ نظامی، سیاسی و امنیتی، مانند کارهایی که در این چند روز بود و کارهای مردمی نبود، دشمن را عقب زده است و به فضل الهی در «جنگ اقتصادی» هم دشمن را به طور قاطع عقب خواهد زد.» ایشان در مقاطع زمانی مختلف درباره این موضوع صحبت و تاکید کرده اند که "جنگ واقعی، جنگ اقتصادی است." مسؤولان اجرایی نیز با اجرای سیاست های جبرانی و هدفمند تلاش کرده اند تا بسیاری از حمله ها و هجمه های اقتصادی را بی اثر و با آنها مقابله کنند.
با توجه به اینکه سیاست های اصلی در جنگ اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری به سازمان ها و دستگاه های مختلف ابلاغ شده است، در حال حاضر همه سازمان ها و دستگاه های اجرایی باید به وظایف خود در این مسیر بخوبی عمل کنند. دولت سیزدهم نیز از ابتدای شروع به کار خود متناسب با اختیاراتی که مقام معظم رهبری به آن داده و بر اساس برنامه توسعه اقتصادی و همراهی مجلس شورای اسلامی، تلاش کرده اقداماتی بازدارنده را در مقابل جنگ اقتصادی به کار بگیرد. سردار حسین جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، به عنوان یکی از نهادهایی که موضوع جنگ اقتصادی را از سال ها قبل پیگیری و رصد می کند، با تاکید بر اینکه تغییر الگوی مصرف یکی از روش های دشمن در جنگ اقتصادی است، گفت: دشمن از این طریق می تواند هزینه خانواده ها را افزایش داده و موجب نارضایتی در جامعه شود. در جنگ اقتصادی، هدف، مردم هستند و ابزار و بستر آن شبکه های اجتماعی است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با تاکید بر اینکه امروز کشور درگیر یک جنگ تمام عیار اقتصادی است، گفت: «جنگ اقتصادی همانند جنگ نظامی نیست، یعنی در آن دشمن مشخص نیست و گلوله ای شلیک نمی شود؛ اما مسأله ای که همه مردم باید به آن توجه داشته باشند، این است که جنگ اقتصادی ابزار ویژه خود را دارد. به عنوان مثال الگوی مصرف، تغییر آن از سوی رسانه های بیگانه و عملیات روانی از روش های دشمنان در جنگ تمام عیار اقتصادی است.
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری هم چندی قبل با تاکید بر اینکه دشمن، جنگ اقتصادی را شروع کرده و بخش مهمی از جنگ ترکیبی علیه کشور در حوزه اقتصادی است، گفت: «تلاش ها باید با این نگاه باشد که دشمن، جنگ اقتصادی را شروع کرده و نمی خواهد ما به قله ها برسیم و موفق شویم؛ لذا به انواع مختلف کارشکنی می کند.»
وی افزود: «ما نیازمند یک حرکت جهادی در عرصه فعالیت های اقتصادی کشور هستیم و همانطور که در دوران دفاع مقدس با روحیه جهادی از کشور در برابر دشمنان دفاع کردیم، امروز هم باید در شرایط جنگ اقتصادی دشمنان با این روحیه از فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران در بخش های مختلف حمایت شود و دولت باید در این زمینه تلاش کند.»
در همین خصوص، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان میدان دار اصلی این هجمه اقتصادی، بسته ای چندوجهی را برای مقابله با این هجمه پیش بینی و رویکردی مبتنی بر واقعیت های اقتصادی را در مواجهه با این جنگ اقتصادی اتخاذ کرده است. بخشی از بسته ۱۰ ماده ای حمایت از بازار را پیش بینی کاهش قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها به نرخ صادراتی، کاهش نرخ خوراک صنایع سیمانی معادل ۱۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی ها، کاهش ۵ واحد درصدی مالیات شرکت های تولیدی، ثابت ماندن فرمول حقوق دولتی معادن برای سال آینده، اختصاص معادل مالیات نقل و انتقال سهام در بازار سرمایه برای تقویت صندوق توسعه و تثبیت بازار و اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان برای این صندوق و همچنین اختصاص ۶ درصد وجوه سهام دولتی قابل عرضه در بازار عرضه اولیه به منظور بازارگردانی همان سهام، شامل می شود.
همچنین در این بسته حمایتی، انتشار اوراق دولتی در بازار با رعایت ۵۰ درصدی جریان ورودی منابع به بازار سرمایه، اعلام تسعیر دارایی های دولتی معادل ۹۰ درصد نرخ سامانه نیما در ۶ ماه گذشته از سوی بانک مرکزی ، مداخله بانک مرکزی در بازار ثانویه اوراق نرخ سود بین بانکی برای تثبیت آن در سقف نرخ ۲۰ درصد و دعوت از رئیس سازمان بورس برای جلسات ستاد اقتصادی و کمیته «و» بند ۵ پیش بینی و اعلام شده است.
درعین حال برخی اقدامات ویژه شامل ارائه بسته ویژه بانک مرکزی برای ساماندهی بازار طلا و ارز، آغاز عرضه ارز در سامانه برخط بازار متشکل ارزی، ارائه گواهی سپرده سکه، ضرب سکه با همکاری بخش خصوصی و حذف مالیات بر سود سپرده اشخاص حقوقی از بودجه ۱۴۰۱ نیز انجام شده است. در کنار این موارد، دولت تلاش کرده تا دیپلماسی اقتصادی و اصلاح سیاست های داخلی بر مدار تولید را به شکل همزمان دنبال کند.
اگرچه مجموعه های اقتصادی زیادی متحمل فشارها و سختی در این جنگ اقتصادی شده اند؛ اما صنعت نفت بیشترین محدودیت ها و تحریم های مستقیم و غیرمستقیم را تحمل کرده و خوشبختانه به اذعان مسؤولان اجرایی کشور از این آزمون تاکنون سربلند بیرون آمده است. جواد اوجی، وزیر نفت بارها تاکید کرده است که «صنعت نفت ایران در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و بالاترین تحریم ها بر این صنعت اعمال شده است.»
اوجی پیش از این تاکید کرده بود که «نیروهای صنعت نفت در این جنگ اقتصادی که استکبار جهانی علیه ما به راه انداخته، در خط مقدم قرار دارند. بالاترین تحریم ها و فشارها از ابتدای انقلاب تاکنون در همین دوران کنونی در حال رخ دادن است و من این موضوع را در نشست هایی که خدمت مسؤولان نظام بوده ام، بارها گفته ام.» وزیر نفت، شرایط امروز تحریم ها را سخت ترین شرایط تحریم صنعت نفت تاکنون اعلام کرده و گفت: «در جنگ اقتصادی همه ارکان کشور باید پای کار بیایند؛ مدیران باید شجاعت تصمیم گیری داشته باشند، نباید از تصمیم بترسیم، چون کشور در شرایط جنگی است.»
وی با بیان اینکه برخی مسؤولان، مدیران و نمایندگان گویی هنوز احساس درگیر بودن در جنگ اقتصادی را ندارند و با فرض عادی بودن شرایط کشور با موضوع ها برخورد می کنند، تصریح کرد: «پیش تر هم گفته ام که ما حتی یک بشکه نفت را به صورت متعارف و عادی نمی فروشیم و با سختی فراوان و درگیر با فضای غیررسمی نفت را می فروشیم. برای همین است که مقداری که به فروش نفت اضافه کرده ایم تا این حد مهم است و البته کار دشواری هم بوده است.»
در مسأله جنگ اقتصادی، تنها مسأله و وظیفه وزارت نفت ، موضوع فروش نفت خام نیست. بسیاری از بخش های صنعت نفت درگیر با این جنگ اقتصادی هستند و اثرات آن را در حوزه های پژوهش و فناوری،ساخت و داخلی سازی تجهیزات یا فروش محصولات پتروشیمی هم بخوبی می بینیم.
این مقابله تحریمی و جنگ اقتصادی در صنعت پتروشیمی به گونه ای بوده که این صنعت در سال های تحریم مستقیم، نه تنها توانست سهم قابل توجهی در کمک به اقتصاد کشور و تامین ارز مورد نیاز دولت داشته باشد؛ بلکه با اتکا به توان داخلی متخصصان و فناوران در حوزه بومی سازی کاتالیست های مورد نیاز در پتروشیمی هم به دستاوردهایی بی نظیر دست یافته و در جنگ اقتصادی موفق عمل کرده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره گفت: با نصب سیستم پایش سوخت به صورت آزمایشی روی یکی از شناورهای استیجاری، سامان دهی سوخت مصرفی و آب تحویلی به شناورهای این شرکت برای نخستین بار در صنعت نفت اجرایی شد.
علیرضا مهدی زاده اظهار کرد: با نصب سیستم پایش سوخت به صورت آزمایشی روی یکی از شناورهای استیجاری، افزون بر کنترل بهنگام سوخت مصرفی شناورها و عملکرد آنها از سوء استفاده ها و قاچاق سوخت توسط این شناورها جلوگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: این موضوع افزون بر اندازه گیری مصرف سوخت، امکان مدیریت صحیح راهبری شناورها، سنجش موقعیت و کارکرد عملیاتی آنها را نیز با استفاده از این سامانه میسر و از سوءاستفاده های احتمالی یا قاچاق سوخت جلوگیری خواهد کرد.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، با توجه به اهمیت آب شیرین تحویلی به شناورها کنترل مقدار آب تحویلی نیز هم زمان با کنترل سوخت در دستور اقدام قرار گرفته است.
مهدی زاده افزود: افزون بر کاهش تعداد شناور به ۶۰ فروند، کنترل و راهبری بهینه آنها به منظور حفظ نیازهای عملیاتی پشتیبانی و ایمنی سازه ها و سکوهای دریایی، خطوط لوله جریانی و پایانه های صادراتی شرکت نفت فلات قاره ایران در دستور کار قرار گرفت.
وی اظهار کرد: با تشکیل کارگروه راهبری شناورها و پیگیری اقدام های مرتبط به صورت تخصصی برای بهینه سازی لجستیک دریایی، ضمن استفاده حداکثری از توان و شناورهای ساخت داخل، کنترل بهینه سوخت مصرفی شناورها که تا سال ها بدون تکلیف و اقدام مؤثر مانده بود، با اقدام های اخیر و استفاده از شرکت های دانش بنیان داخلی برای نخستین بار در سطح شرکت انجام شد و با این اقدام، اندازه گیری بهنگام سوخت مصرفی شناورها با استفاده از سامانه سخت افزاری و نرم افزاری مورد تأیید از مرحله آزمایشی پایان یافت و با تأیید نتایج عملکردی، در همه شناورهای استیجاری پیش از ورود به سرویس اجرا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره گفت: با توجه به اینکه این شرکت به دلیل گستره عملیاتی در خلیج فارس دارای بزرگ ترین ناوگان شناورهای دریایی است، سامان دهی شناورهای عملیاتی و خدماتی به لحاظ ارتباط مستقیم آن با تولید اهمیتی ویژه دارد.
کنترل مقدار سوخت واقعی مصرفی و آب تحویلی به شناورها کمک شایانی به کاهش هزینه های جاری مرتبط با لجستیک دریایی و عملیاتی شرکت خواهد کرد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
قائم مقام شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در نشست با سازندگان تجهیزات طرح کهاب، انجمن صنفی جایگاهداران و رئیس هیئت مدیره شرکت های زنجیره ای توزیع گفت: تسریع در اجرای طرح کهاب درجایگاه های عرضه سوخت در دستور کار قرار داد.
فضل الله اکبری افزود: هزینه ها برای اجرای طرح در برخی جایگاه ها پرداخت شده، اما متأسفانه تجهیزات آن در موعد مقرر نصب نشده است که باید هر چه سریع تر اجرایی شود.
وی با تاکید برالزام به اجرای طرح کهاب درجایگاه ها پیش از بهره برداری از آنها افزود: درصورت اجرایی نشدن طرح در وقت مقرر، جریمه هایی در نظر گرفته خواهد شد.
اکبری همچنین با اشاره به این که ساخت تجهیزات طرح کهاب با تأییدیه اداره استاندارد و سازمان محیط زیست ازسوی سازندگان داخلی را در دستور کار قراردارد، اظهار کرد: مساعدت های لازم برای اجرای طرح و ارائه تسهیلات ازسوی شرکت انجام خواهد شد و انتظار می رود شرکت های زنجیره ای توزیع و جایگاهداران نیز برای تسریع در اجرا همکاری های لازم را داشته باشند.
قائم مقام شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عوامل پر شمار در آلایندگی های محیط زیستی از جمله مصرف بی رویه سوخت اشاره کرد و گفت: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به عنوان یک شرکت خدماتی و تأمین کننده سوخت کشور به منظور صرفه جویی در مصرف سوخت مایع و کاهش آلایندگی ها در اجرای طرح دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی (حدود ۱۵۰ هزار خودرو در کل کشور) موفق عمل کرده است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
پروژه سامان دهی پساب فوق شور مجتمع پتروشیمی ایلام با استفاده از سیستم «ZLD» برای نخستین بار در ایران افتتاح شد.
این طرح در آیینی با حضور حسن نشان زاده مقدم، معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس، رشید قانعی، مدیرعامل پترول و سیدغلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام به بهره برداری رسید.سیدغلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام در این آیین اظهار کرد: نخستین و پیشرفته ترین واحد تصفیه خانه پساب شیمیایی کشور به همت متخصصان داخلی و به منظور حفظ محیط زیست، احترام به حقوق شهروندان و بازیابی صددرصد پساب تولیدی ناشی از فرآیندها و استفاده مجدد در شرکت پتروشیمی ایلام راه اندازی شد.
وی با بیان اینکه این پروژه از یکم شهریور ۱۳۹۹ با ظرفیت ۳۵.۵ مترمکعب بر ساعت آغاز شد، افزود: برای اجرای این طرح ۶ میلیون و ۳۵۰ هزار یورو سرمایه گذاری شده است.مدیرعامل پتروشیمی ایلام، به بحران کم آبی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: با اجرای پروژه فوق پیشرفته و دانش بنیان پروژه تخلیه مایع صفر (Zero-Liquid Discharge) یا به اختصار ZLD خروجی پساب شرکت پتروشیمی ایلام به صفر می رسد.گرشاسبی یادآور شد: این پروژه یک روش ابداعی و تازه به منظور بازیافت حداکثری پساب های املاح بالای باقی مانده از آب شیرین کن های متداول با بازدهی بسیار بالاست.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بازدید میدانی از منطقه آغار و دالان با اشاره به تأکیدهای مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در تولید حداکثری گاز، از افزایش تولید روزانه بیش از ۵ میلیون مترمکعب گاز در این منطقه در اوج مصرف زمستانی خبر داد.
مهدی حیدری در حاشیه بازدید از منطقه عملیاتی آغار و دالان، ضمن ارائه راهکارهای فنی و عملیاتی به مسئولان منطقه گفت: ظرفیت تولید گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس در ناحیه آغار ۲۴ میلیون مترمکعب در روز است که به دلیل ممکن نبودن دریافت گاز از سوی شرکت ملی گاز و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مقدار تولید واقعی در سقف ۲۰ میلیون مترمکعب در روز متوقف شده بود.
وی افزود: با توجه به نیاز ضروری کشور به تأمین سوخت زمستانی با اطمینان از وجود ظرفیت خالی، پیگیری های لازم را در صدر وزارت نفت برای تولید حداکثری انجام دادیم و با همراهی شرکت ملی گاز و انجام بعضی از اصلاحات، پالایشگاه گاز بید بلند ۲ آماده دریافت این میزان گاز شد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به اینکه گاز تولیدی منطقه عملیاتی آغار و دالان با جمع آوری در پالایشگاه گازی فراشبند و پس از عملیات فرآورش و نم زدایی به مبادی مصرف ارسال می شود، گفت: بخش دیگری از دلایل این افزایش تولید، افزایش ظرفیت فرآورشی پالایشگاه گاز فراشبند از ۳۹ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب طراحی اولیه پالایشگاه به ۴۵ میلیون مترمکعب در روز است.
حیدری تشریح کرد: انجام پنجمین دوره تعمیرات اساسی پنج ساله در تابستان گذشته و اصلاحیه های فرآیندی، از جمله عوامل مهم در تحقق این افزایش ظرفیت بوده است.
وی با اشاره به اینکه مجموع گاز تولیدی منطقه عملیاتی آغار و دالان هم اکنون ۴۵ میلیون مترمکعب است، گفت: با راه اندازی ۶ حلقه چاه توسعه ای در میدان های گازی آغار و دی ، تولید این منطقه در طرح ضربتی تولید، تا یک سال آینده ۷ میلیون مترمکعب دیگر افزایش می یابد.
منطقه عملیاتی آغار و دالان ، یکی از مناطق عملیاتی پنج گانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در حوزه جغرافیایی شهرستان های فراشبند، فیروزآباد و قیر و کارزین در استان فارس قرار دارد.
شرکت پتروشیمی زاگرس
کارخانه تبدیل متانول به اتانول سنتزی برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی کشور با امضای قرارداد انتقال دانش فنی این طرح بین پتروشیمی زاگرس و شرکت دالیان چین ساخته می شود.
قرارداد انتقال دانش فنی طرح تبدیل متانول پتروشیمی زاگرس به اتانول سنتزی با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تنی بین شرکت های پتروشیمی زاگرس و دالیان چین امضا شد.
متین دیداری، مدیرعامل پتروشیمی زاگرس در آیین امضای قرارداد انتقال دانش فنی طرح تبدیل متانول پتروشیمی زاگرس به اتانول سنتزی گفت: با امضای این قرارداد، نخستین کارخانه ۳۰۰ هزار تنی تبدیل متانول به اتانول سنتزی در کشور طی ۳۶ ماه به بهره برداری می رسد و پتروشیمی زاگرس به منظور تکمیل زنجیره ارزش و حرکت به سمت توسعه، گام بلند و تاریخی تبدیل متانول به اتانول سنتزی برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی کشور را برداشت و با امضای این قرارداد، کشور از واردکننده اتانول سنتزی به صادرکننده این محصول با ارزش تبدیل خواهد شد.
پارک فناوری و نوآوری
پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به منظور حمایت از تولید دانش بنیان درصنعت نفت، رونق بازار فناوری، همچنین ایجاد رقابت سالم میان شرکت های دانش بنیان و فناور در کشور، فراخوان شناسایی راه کارهای فناورانه و نوآورانه را برای تأمین نیازهای مجموعه آزمایشگاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تمدید کرد.
به منظور حمایت از تولید دانش بنیان در صنعت نفت، رونق بازار فناوری، همچنین ایجاد رقابت سالم بین شرکت های دانش بنیان و فناور در کشور، پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز فراخوان شناسایی راهکارهای فناورانه و نوآورانه را به منظور تأمین نیازهای مجموعه آزمایشگاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تمدید کرد.
عناوین هشت گانه نیازهای آزمایشگاهی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شامل طراحی و ساخت دستگاه روباتیک شست وشوی انواع ظروف آزمایشگاهی آلوده به مواد هیدروکربنی و بازیافت حلال های صنعتی مصرفی، طراحی و ساخت تکان دهنده (شیکر) آزمایشگاهی، ساخت دستگاه اندازه گیری نرخ واکنش سیال اسیدی با سنگ مخزن، ساخت دستگاه ارزیابی افزایه اسیدی کف ساز تحت دما و فشار، ساخت دستگاه اندازه گیری خودکار نمک در نفت خام، ساخت دستگاه اندازه گیری نقطه شبنم گازهای ترش با رطوبت بالا، ساخت ظروف نمونه گیری تحت فشار، پیستونی و مقاوم در برابر ترکیبات گوگردی و طراحی و ساخت تیوب های دریافت کننده برای دستگاه سانتریفیوژ آنالیز مغزه است.
نیازهای یادشده محدود به آزمایشگاه های شرکت مناطق نفت خیز جنوب نیست، بلکه در بسیاری از مجموعه های صنایع تولید نفت و گاز، پالایشی، پتروشیمی و حتی در صنایع دیگر نیز کاربرد دارند و از این نظر ارائه راهکارهای فناورانه در این فراخوان می تواند زمینه جدیدی را برای توسعه بازار در این صنایع فراهم آورد. در این باره، امکان ثبت نام برای همه شرکت های دانش بنیان و فناور، هسته ها، گروه ها و اشخاص حقیقی صاحب دانش و فناوری در حوزه خدمات آزمایشگاهی با تمرکز بر طراحی و ساخت دستگاه های آزمایشگاهی وجود دارد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش ۶.۵ درصدی میانگین تولید روزانه بنزین کشور از ابتدای امسال تا پنجم دی ماه خبر داد و گفت: به واسطه بعضی از طرح های بهینه سازی، کیفیت و مقدار تولید در برخی واحدهای پالایشی افزایش یافته است.
علی اکبرنژاد علی افزود: با افزایش روزافزون مصرف، باز هم فاصله تولید و مصرف کاهشی است و برای پوشش این حجم عظیم، خطوط لوله انتقال فرآورده کشور به بنزین اختصاص داده شده وسوخت تحویلی به نیروگاه ها نیز با نفتکش ها و مخزن دار ریلی جابه جا می شود.
وی ضمن تأکید بر لزوم مصرف بهینه سوخت افزود: دلایل مختلفی ازجمله قاچاق سوخت به دلیل اختلاف بالای قیمت سوخت با کشورهای همسایه، رعایت نکردن مصرف بهینه و عادی شدن مصرف، اطلاع رسانی نامناسب درباره تولید فرآورده، ارزش واقعی تولید فرآورده و لزوم مصرف بهینه آن از جمله دلایل این افزایش خیره کننده مصرف فرآورده در کشور است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با ابراز امیدواری از همکاری مردم برای مدیریت مصرف سوخت به ویژه در فصل زمستان به دلیل نیاز صنایع وبخش های نیروگاهی به سوخت دوم گفت: باتوجه به افزایش تولید در برخی واحدهای پالایشی از جمله پالایشگاه آبادان، تهران وشازند اراک، امیدواریم بتوانیم ذخیره سازی مناسبی برای ایام نوروز انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی همچنین از آغاز توزیع بنزین سوپر در شهر تهران خبر داد و گفت: عرضه بنزین سوپر به واسطه عملیات تعمیرات اساسی پالا یشگاه امام خمینی (ره) شازند با محدودیت روبه رو بود که با پایان این عملیات، عرضه این فرآورده در تهران و همه مراکز استان ها، از سر گرفته شده است.
نژادعلی همچنین درباره روند توزیع بنزین یورو در کشور گفت: توزیع بنزین یورو در کلان شهرها، در زمره تعهدات قانونی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است بوده وهمواره سعی شده است در همه کلان شهرها، بنزین با کیفیت یورو توزیع شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، کیفیت بنزین سوپر با یورو را ناچیز خواند و افزود: عدد اکتان بنزین یورو بیش از ۹۱ و عدد اکتان بنزین سوپر ۹۵ است و بیشتر خودروهای داخل کشور می توانند از هر دو نوع استفاده کنند.
نژادعلی همچنین با اشاره به افزایش چهاردرصدی میانگین تولید روزانه نفت گاز کشور در مقایسه با سال قبل گفت: مصرف این فرآورده از ابتدای امسال به طور میانگین ۵.۵ درصد رشد یافته است که امیدواریم این تراز مثبت حفظ شود.
وی با اشاره به مصرف بخش عمده ای از تولیدات نفت گاز پالایشگاهی دربخش های ناوگان حمل ونقل، کشاورزی، اصناف و صنعت گفت: حدود ۲۵ درصد از تولید نفت گاز کشور در بخش نیروگاهی و حدود ۷۳ درصد در بخش غیرنیروگاهی مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به بسیج امکانات و ظرفیت های زنجیره تأمین سوخت کشور برای تأمین سوخت زمستانی گفت: مصرف سوخت مایع تحویلی به نیروگاه های کشور امسال ۲۰ درصد افزایش یافته است.
علی اکبر نژادعلی در تشریح روند سوخت رسانی به صنایع، نیروگاه ها و روستاهای سخت گذر در زمستان امسال اظهار کرد: با توجه به شرایط امسال و ناترازی در حوزه تولید و مصرف فرآورده و لزوم تأمین سوخت موردنیاز بخش نیروگاهی، کل خطوط لوله انتقال فرآورده کشور به بنزین اختصاص یافته و از ظرفیت مخزن دارهای ریلی و ناوگان نفتکش، برای تأمین سوخت نیروگاهی استفاده می شود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از تولید ۴۷ میلیون تن انواع محصول پتروشیمی در هشت ماه سال ۱۴۰۱ و افزایش ۷ درصدی تولید این محصولات نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد.
بیژن چگنی در تشریح عملکرد تولید صنعت پتروشیمی اظهار کرد: مجتمع های پتروشیمی کشور در هشت ماه امسال در مجموع با ۷۱ درصد ظرفیت اسمی ۴۷ میلیون تن انواع محصول پتروشیمی تولید کرده اند.
به گفته وی، ۲.۵ میلیون تن آروماتیک ها، ۵.۴ میلیون تن مواد پلیمری، ۵.۶ میلیون تن کود و مواد وابسته، ۱۴.۱ میلیون تن مواد هیدروکربوری و ۱۹.۵ میلیون تن مواد پایه و شیمیایی از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه به تفکیک گروه محصولات از سوی صنعت پتروشیمی ایران تولید شده است.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه تولید محصولات پتروشیمی در هشت ماه امسال هفت درصد نسبت به مدت زمان مشابه پارسال افزایش داشته است، گفت: ۲۳ میلیون تن محصول با هشت درصد افزایش در مجتمع های منطقه عسلویه، ۱۳ میلیون تن محصول در مجتمع های منطقه ماهشهر و ۱۱ میلیون تن محصول با ۱۴ درصد افزایش تولید نسبت به مدت مشابه پارسال در واحدهای پتروشیمی واقع در سایر مناطق تولید شده است.
چگنی ادامه داد: ۱۳۰۳ هزار تن خوراک در هشت ماه ۱۴۰۱ به خط لوله اتیلن غرب تزریق شده که این مقدار پارسال ۱۲۹۷ هزار تن بوده است.
وی رفع گلوگاه های تولید، تأمین و توزیع خوراک، مدیریت انرژی و مدیریت آب به منظور توسعه پایدار تولید مجتمع ها، تدوین دستورالعمل ها، استانداردها و بهبود سیستم های مدیریتی، مدیریت اجرایی و نظارت و ارزیابی را از اهم وظایف مدیریت کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی عنوان کرد.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: نظارت و ارزیابی بر وضع عملیاتی صنعت پتروشیمی و پیش بینی نیازهای آتی و رفع گلوگاه ها مربوط به زیرساخت و لجستیک (Utility و سرویس های مشترک، مخازن و خطوط لوله، بنادر، حمل ونقل)، همکاری با سازمان ها برای اجرای استانداردها و مقررات ملی و صنعت نفت، تسهیل تعاملات در صنعت پتروشیمی و با حاکمیت، ارزیابی فناوری ها برای توسعه برتر صنعت پتروشیمی، هماهنگی در برنامه ریزی تولید و تعمیرات اساسی مجتمع ها و نظارت بر خدمات و قراردادهای انحصاری نیز، از جمله وظایف مدیریت کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی است.
چگنی ادامه داد: مدیریت برنامه های تدوین شده، نظارت و کنترل راهبری بنادر، مخازن و خطوط لوله، ایجاد و حمایت نهادها و شبکه ها به منظور برنامه ها و سیاست های شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم از امور اجرایی این مدیریت است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از آمادگی کامل این شرکت برای تأمین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی خبر داد.ناصر راشدی با اشاره به عملکرد مطلوب منطقه آذربایجان شرقی در تأمین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی اظهار کرد: با برنامه ریزی و نیازسنجی انجام شده، سوخت موردنیاز استان به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی به مصرف کنندگان عمده، نیروگاه ها و مجاری عرضه تا دورافتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل دارد. وی تصریح کرد: تأمین سوخت موردنیاز هموطنان، تجلی همت مجموعه خدوم منطقه اعم از مسئولان و کارکنان منطقه، مجاری عرضه سوخت، شرکت های حمل ونقل فرآورده های نفتی و رانندگان ساعی نفتکش است.مدیر منطقه آذربایجان شرقی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی درباره اقدام های انجام شده برای استقرار دولت الکترونیک در سطح منطقه اعلام کرد: با انجام برنامه ریزی و تلاش مدیریت و مسئولان منطقه، توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی، همچنین نفت گاز مصرف کنندگان جزء و گاز مایع موردنیاز خانوارهای فاقد گاز طبیعی و صنایع به صورت الکترونیکی عرضه می شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای امسال تا پایان آذرماه بیش از140 میلیارد مترمکعب گاز به خط لوله سراسری کشور تزریق شده است.احمدباهوش اظهار کرد: باتوجه به ورود موج سرما به کشور و افزایش مصرف گاز، از مجموع پالایشگاه های سیزده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی طی ۱۰ روز نخست دی ماه امسال، بیش از ۵ هزار و ۵۹۶ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری انتقال گاز تزریق شده است.وی با بیان اینکه تولید پایدارگاز درمجتمع گاز پارس جنوبی، گرمابخش منازل هموطنان است، افزود: کارکنان ومتخصصان پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی در گرمای بیش از ۴۵ درجه در ماه های گرم سال همراه با رطوبت و شرجی، عملیات تعمیرات اساسی را با موفقیت تکمیل وپالایشگاه های سیزده گانه پارس جنوبی را برای آرامش و آسایش هموطنان به منظور عبور از روزهای سرد سال آماده کردند.باهوش با اشاره به اینکه مجتمع گاز پارس جنوبی هم اکنون با تأمین بیش از ۷۵ درصد گاز کشور به پایتخت بزرگ تأمین گاز تبدیل شده است، گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی باتکیه بر توان، دانش بومی واقدام های شاخص و نوآورانه در حوزه استفاده از اقلام راهبردی وکلیدی ساخت بار اول و شرکت های دانش بنیان میان شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت رتبه برتر را به دست آورده و توانسته است بیش از ۵۰ درصد قطعات و تجهیزات ساخت داخل را در پالایشگاه های سیزده گانه استفاده کند.وی به مقدار تولید گاز پالایشگاه های پارس جنوبی در 9ماه امسال اشاره واظهار کرد: با تلاش، خرد جمعی و کار گروهی متخصصان و کارکنان در پالایشگاه های سیزده گانه، از ابتدای سال تا پایان آذرماه بیش از ۱۴۰ میلیارد مترمکعب گاز به شبکه سراسری کشور تزریق شده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین دربازدید مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت وسرمایه انسانی وزیرنفت از این مجتمع گفت: بسیارخوشحالیم که مدیران ارشد حوزه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت درجمع کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی حضور یافته اند و برای رفع مسائل و مشکلات این مجتمع بزرگ گام های بلندی برداشته اند.
باهوش افزود: درحوزه مسائل مالیاتی وحداقل کردن مالیات نیروی رسمی ودیگر موارد، اقدام هایی شایسته انجام شده و امیدواریم با همت و تلاش مدیران ارشد حوزه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت این مسیر تداوم داشته باشد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات خطوط لوله شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از ایمن سازی خطوط لوله نفت صادراتی این شرکت خبر داد.علیرضا سلیمانی با بیان اینکه شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران یکی از پنج شرکت اصلی تابع مناطق نفت خیز جنوب و دومین تولیدکننده نفت در کشور است، گفت: ایمن سازی خطوط لوله صنعت نفت و گاز از اولویت های این شرکت است.وی ادامه داد: قرار گرفتن تأسیسات این شرکت در چهار استان و گستردگی خطوط لوله نفت و گاز در مناطق سخت گذر و ایمن سازی این خطوط نیاز به کاری جهادی دارد که خوشبختانه کارکنان نفت گچساران در تمامی عملیات ها موفق بوده اند.رئیس اداره نگهداری و خطوط لوله نفت گچساران تصریح کرد: یکی از نقاط خطرآفرین و حساس منطقه ای بنام دره مرگ است که پروژه ایمن سازی خطوط لوله انتقال ۱۶ و ۶ اینچ از واحد بهره برداری بی بی حکیمه یک به گوره به طول ۳۴ کیلومتر در حال انجام است.خطوط لوله صادراتی دومین شرکت تولیدکننده نفت کشور ایمن سازی شد
رئیس اداره نگهداری و تعمیرات خطوط لوله شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از ایمن سازی خطوط لوله نفت صادراتی این شرکت خبر داد.علیرضا سلیمانی با بیان اینکه شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران یکی از پنج شرکت اصلی تابع مناطق نفت خیز جنوب و دومین تولیدکننده نفت در کشور است، گفت: ایمن سازی خطوط لوله صنعت نفت و گاز از اولویت های این شرکت است.وی ادامه داد: قرار گرفتن تأسیسات این شرکت در چهار استان و گستردگی خطوط لوله نفت و گاز در مناطق سخت گذر و ایمن سازی این خطوط نیاز به کاری جهادی دارد که خوشبختانه کارکنان نفت گچساران در تمامی عملیات ها موفق بوده اند.رئیس اداره نگهداری و خطوط لوله نفت گچساران تصریح کرد: یکی از نقاط خطرآفرین و حساس منطقه ای بنام دره مرگ است که پروژه ایمن سازی خطوط لوله انتقال ۱۶ و ۶ اینچ از واحد بهره برداری بی بی حکیمه یک به گوره به طول ۳۴ کیلومتر در حال انجام است.
شرکت صنایع پتروشیمی
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اعلام کرد: این شرکت در تلاش برای دریافت مجوز است که ارز غیرمولد مردم را برای توسعه واحدهای پتروشیمی وارد چرخه فعال اقتصادی و تولیدی کشور کند.
عبدالعلی علی عسکری در همایش ارتقای فروش اعتباری محصولات در شرکت های پتروشیمی پلیمری با اشاره به ضرورت ترویج سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: هلدینگ خلیج فارس با سرمایه گسترده، شرکتی متعلق به توده های مردم است و نفع این شرکت به ده ها میلیون نفر می رسد.
وی افزود: سود تجمیعی هلدینگ خلیج فارس در مجمع این شرکت در خردادماه امسال، ۹۵ هزار میلیارد تومان عنوان شد که سود شرکت مادر حدود ۵۶ هزار میلیارد تومان بود و ۴۰ درصد آن برابر با ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان برای تقسیم میان سهامداران اختصاص یافت. این نشان از سامان دهی سرمایه های خرد در صنعت پتروشیمی دارد.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس این شرکت را موتور پرقدرت توسعه صنعت پتروشیمی کشور دانست و ادامه داد: این شرکت ۲۸ پروژه به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در حال اجرا دارد که شامل ۱۲ پروژه بزرگ، هشت پروژه بین مجتمعی و ۸ پروژه پایین دستی است.علی عسکری با بیان اینکه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به دلیل اعمال تحریم های ظالمانه علیه کشور از منابع ارزی استفاده نمی کند، تصریح کرد: این شرکت از منابع مالی داخلی به ویژه بانک ها توسعه این صنعت را پیش می برد.وی حرکت به سمت پایین دستی را راهبرد بزرگ هلدینگ خلیج فارس دانست و گفت: خلق ثروت و ارزش در واحدهای پایین دستی است، بنابراین باید به سمت توسعه صنایع پایین دستی حرکت کرد.مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اظهار امیدواری کرد که این شرکت تا پایان سال ۲۲ میلیون تن فروش خواهد داشت که می تواند خوراک محصولات پایین دستی شود.علی عسکری درباره ترویج تفکر سرمایه گذاری افزود: بانک ها، صندوق توسعه ملی، صندوق تأمین سرمایه حامی سرمایه گذاری پروژه های جدید و توسعه ای هلدینگ خلیج فارس هستند که صندوق تأمین سرمایه این شرکت افتتاح شده تا از طریق این صندوق به احداث طرح های پایین دستی کمک شود.
گفت وگو با یک همکار شاغل در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب
مشعل با آنکه از مهندسان صنعت نفت است، اما علاقه وافری به ورزش و مربیگری دارد. کسب رتبه های قهرمانی و مدارک ملی و بین المللی در رشته های مختلف کارنامه ای پربار برای او رقم زده است؛ مهدي قنواتي، متولد 1361 مسجدسلیمان و در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان ناظر اجرایی ابزار دقیق این شرکت در پروژه مهم و ملی 28 مخزن (مارون) مشغول فعالیت است. این پروژه به لحاظ حجم سرمایه گذاری، بزرگ ترین طرح توسعه میادین در مناطق نفت خیز جنوب بعد از انقلاب اسلامی محسوب می شود که مشتمل بر ۲۷ بسته قراردادی با برآورد سرمایه گذاری بالغ بر ۴.۳ میلیارد دلار با اتکا به توانمندی شرکت های داخلی در دست اجراست.او در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به روند پیشرفت در رشته های مختلف و جایگاه امروز خود می پردازد و مربيگري را شغل نمی داند. او می گوید: مربیگری يك عشق است كه هر چه عالمانه تر با آن روبه رو شدم، بيشتر جذب شدم؛ از این رو مربي، خالق اثري زيبا و جاودان است كه مي تواند با عنايات خداي مهربان روح خود را تعالي بخشد. مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
مهدی قنواتی دارای مدرک کارشناسی برق الکترونیک و فوق لیسانس رشته فیزیولوژی، فعالیت بدنی و تندرستی هستم و اکنون در فهرست استعدادهای درخشان در مقطع دکترا قرار دارم.
به دلیل شغل پدرم که درشرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران فعالیت می کرد، درشهرستان امیدیه ساکن شدیم و اکنون 10 سال از بازنشسته شدن پدرم می گذرد. در رشته های تنیس روی میز، بدنسازی و طب سنتی و... مربیگری سطح ارشد فعالیت داشته ام و عناوینی هم در سطح قهرمانی در این رشته ها کسب کرده ام.
با وجود اشتغال در بخش ابزاردقیق شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب علاقه مند بودم در حوزه های مرتبط با ورزش، در اهواز، تهران و دیگر نقاط کشور فعالیت داشته باشم، اما تاکنون زمینه آن فراهم نشده است.
رشته های ورزشی مختلفی را دنبال کرده ام تا این که متوجه شدم زمینه مورد علاقه ام تنیس روی میز است.
سال1366 درایام جنگ تحميلي به همراه برادر بزرگترم که آن زمان كنگ فو توآ خط 3_كمربند سبز داشت، به باشگاه ورزشی مي رفتم. به همراه دیگر برادرم هم که والیبالیست و پاسورتيم نفت اميديه بود، در تمرینات آنها نیز شرکت می کردم. سال 1371 با یکی دیگر از برادرانم كه او نیز ازقهرمانان تنيس روی ميز بود، با دنيای تنيس روي ميز آشنا و رفته رفته علاقه مند و مجذوب این رشته شدم و با آموزش و تمرین و تلاش توانستم در تورنمنت ها ومسابقات محدود آن زمان شركت كنم.
در نخستین مسابقه تنیس روی میزشهرستان گچساران(مسابقات مناطق خشكي) موفق شدم رتبه سوم تيمی نونهالان را کسب کنم واولين جايزه ام كه یک دست بستنی خوری كريستال بود را هنوز به یادگار نگه داشته ام.
سه سال نیز در همین رشته (تنیس روی میز) قهرمان آموزشگاه های گچساران شدم تا آن که درسال 1376 به همراه تيم نفت اميديه درالمپياد فرزندان كاركنان وزارت نفت ايران، در مشهد به همراه یکی از دوستان خود درمسابقات دوبل، به مقام سوم در سطح وزارت نفت دست یافتم و جايزه آن هم يك سشوار بود.
سال 1394 در دوره مربيگري درجه يك تنيس روي ميز فدراسيون جمهوري اسلامي ايران شركت كردم و توانستم با موفقيت مدرك درجه يك آن را اخذ كنم. البته پس از چند ماه استراحت و دوری از عرصه ورزش و مشورت با مربیان مطرح با رفع نواقص خود در بازگشت دوباره به عرصه ورزش، در اولين مسابقه شرکت ملی مناطق نفت خيز جنوب با کسب رتبه چهارم، به مسابقات وزارت نفت اعزام شد وتوانستم مقام دوم المپياد فرزندان كاركنان وزارت نفت را به دست آورم و پس از آن سال 1386 با اخذ مدرك مربيگري درجه 3 فدراسيون جمهوري اسلامي ايران، مربي نونهالان تيم نفت امیدیه شدم و بعد از چند ماه تمرين، تیم موفق به کسب مقام دوم استاني شد.
افزون بر این موارد در سه بخش سلامت، تناسب اندام و قهرماني (اخلاق محور) فعاليت خود را در عرصه مربيگري بدنساز تخصصي رشته هاي ورزشی ادامه دادم و سال 1397 در يك دوره مربيگري سطح يك جهانی تنيس روي میزITTF شركت ومدرك مربيگري جهاني رادریافت کردم.همان سال نیز که دانشجوی کارشناسی تربيت بدنی بودم، سعي كردم علوم تئوري ورزش را بخوبی بفهمم و تلاش كردم ارتباطی بين علوم كسب شده به دست آورم.
در طول فعالیت ورزشی و مربیگری، به علم تمرين علاقه مند شدم و مطالعات خود را در زمینه طراحی تمرين و علم تغذيه آغاز کردم. پیگیری این رشته از آنجا آغاز شد که پس از پنج بار سرماخوردگی كه از نظر علمی، منطقی به نظر نمی آمد، شروع به تحقيق در مورد سلامت بدن كردم.در کتابخانه بزرگ منزل ما نسخه قدیمی كتابی از كتب طب سنتي ايران بود که با مطالعه متوجه شدم اين كتاب در مورد انواع بدن توصيه هايی دارد و با به کارگیری آن توصیه ها برای خود، به مدت 3 سال به سرماخوردگی مبتلا نشدم. همان زمان جرقه ای در ذهنم زده شد كه آغازی برای زندگی علمي ام در حوزه طب سنتی شد.
از خود مي پرسيدم كه چرا يك ورزشكار جوان بايد بيماری هاي طولانی مدت داشته باشد و وقتی هم خوب می شود، بعد از چند وقت دوباره بيمار شود. اين فرآيند فرسايشی می تواند ورزشكار را از كورس مسابقات دوركند. مطالعاتم را بيشتر كردم وبه نتايج خوبی رسیدم اما كافي نبود.
سال 1393 با ثبت نام در دوره طب سنتی موسسه علوم كاربردی تهران تحت نظارت وزارت كار و علوم اجتماعي پس از دو سال مدارج مقدماتي و كارآمد را گذراندم؛ البته در این دوره از بدنسازی هم غافل نبودم و به شکل پیشرفته آن را دنبال کردم.
با دنبال کردن رشته بدنسازی موفق شدم مدرك درجه 3 فدراسيون بدنسازي و پرورش اندام جمهوری اسلامی ايران را دریافت کنم و سال 1393 با شرکت در سمينار آشنايي با علوم فيتنس در ايران_تهران با حضور قهرمانان جهان و ايران بر دانش خود در این رشته اضافه کردم و با تقویت زبان انگلیسی و ارتباط بیشتر با علوم فيتنس روز آمد، موفق به کسب مدرک مربيگري Fitness Lisence-B شدم. البته در دو سال اخیر (اسفند 1400 و ارديبهشت 1401 ) هم با شرکت در دوره مربيگري و مدرسی فدراسيون جهانی، توانستم دوره مربیگری بدنسازی و پرورش اندام رابا حضور ريیس فدراسيون (IFBB) (دكتر رافائل سانتوزا) در پايان پنج آزمون تخصصی به زبان انگليسی با موفقيت به پايان برسانم. اين مدرك در جهان قابل استناد و اعتبار است و فرد مي تواند در باشگاه های بدنسازی و فيتنس جهاني فعاليت كند که این افزايش سطح علمی برایم بسیارحائز اهميت است.
براساس تجربیات خود، دفترچه تخصصی ورزشی یک ساله ای را تدوين کردم که همه بر اساس هدف خود می توانند از آن بهره مند شوند.
در این دفترچه به شناخت حالات روحی وجسمی ورزشكار، بررسي آزمايش های خون و ادرار، تشخيص مزاج فردی، آزمون های تخصصي بدنی و...اشاره شده است. در واقع، بر اساس آن و دركنار ديگر شيوه های علمی براي ورزشكار توصيه های تغذيه ای و تمرين طراحی شده است. افزون بر این، به واسطه همین پیشرفت در زمینه بدنس ازی و علاقه مندی به علم و ورزش، سال 1395 يك باشگاه بدنسازی با اخذ مجوز از وزارت ورزش و جوانان در اهواز تاسيس کردم. این باشگاه صرفا برای ورزشكارانی بود كه به دنبال افزايش بهره وری تمرينی بودند. براین اساس، فوتباليست، بسكتباليست، پينگ پنگر، شناگر، رزمی كا و... مراجعه می كردند، ازخردسال 7 ساله تا كهنسال 83 ساله و هر شخص هم به دنبال هدف خود در باشگاه ثبت نام می كرد.
با توجه به اینکه طب سنتي ايران حرف هاي منطقی و كاربردی براي ورزشكاران عرصه های مختلف ورزشي دارد، پژوهش در این زمینه را آغاز کرد و بعد از چند ماه يك مقاله بين رشته ای با عنوان بهبود مزاج فردی با فعاليت بدنی و تغذيه با رويكرد طب سنتي ايران كه پژوهش روی 200 آزمودنی است، انجام دادم که در ژانويه 2019 درهندوستان پذيرش چاپ گرفت.
بعداز آن نیز مقاله علمی_پژوهشی با عنوان ارزيابی و مقايسه تطبيقي مزاج فردی و سوماتوتايپ در ورزشكاران جوان طبق روش طبي سنتی ايران و روش هيت كارتر روی 202 نفر مرد در نوامبر 2020 در ژورنالی درايالات متحده امريكا، ايالت اوهايو به چاپ رسيد و سايت های معتبر علمی جهاني مانند
Researchgate, Traditionalmedicines, Tmrjournals, Scilit که محیطی برای تبادل نظر محققان و پژوهشگران است، آن را منتشر كرده اند.
چند هفته پس ازچاپ این مقاله در ژورنال امريكايی، به عنوان سخنران در كنفرانس بين المللي انگلستان/لندن، از من دعوت شد.
دربیش از 12 كشورصاحب نام علمی و درحضور دانشمندان مطرح جهانی هم سخنرانی کرده ام.
با معدل فارغ التحصيلي بالاي 17 با توجه به شرط معدل، بدون آزمون در مقطع فوق ليسانس تربيت بدني گرايش فيزيولوژی/فعاليت بدنی و تندرستی در يكي از دانشگاه های بين المللي جمهوری اسلامي ايران پذيرش شده ام كه دانشجوی ممتاز با معدل 19.50 دانشگاه هستم.
با توجه به علاقه ای که به ورزش دارم، سعی کرده ام به گونه ای برنامه ریزی کنم که رشته مورد علاقه ام را پیگیری و در آن فعالیت کنم.
تلخ ترين واقعه ورزشی در زندگی خود را باخت در مسابقات كشوری در مقابل يكی از قهرمانان تنيس روی ميز می دانم که پس از آن تا ساعاتي اشك ريختم. از شيرين ترين خاطراتم هم قهرمانی سختی بود که کسب کردم و پس از آن عضويت مربيان جهانی بدنسازی و پرورش اندام (IFBB) يكي از رويدادهای خوب زندگي ام بوده است.
در حال حاضر3 مقاله در زمینه های طب سنتی، فيزيولوژی ورزشی و علوم روان شناختی هم درحال تكميل دارم و باورم این است که همچنان به كسب علوم دانشگاهی در مقطع دكترا و مربيگری ادامه دهم و افزون بر آن تمايل دارم به عنوان مربي بدنساز تخصصی يكی از رشته هاي ورزشی در كنار تيم های كشور فعالیت کنم. امیدواری من این است بتوانم علوم طب سنتي ايران را با همكاری مسئولان ذي ربط بيش از پيش به جهان ورزش معرفي کنم.
توصیه ام به جوانان ورزش کردن، دنبال علم و دانش رفتن و به عرصه اجرا درآوردن آنهاست.
درخواست من این است که با توجه به سوابق قهرمانی و مربیگری ام در رشته های مختلف ورزشی (ورزش های رزمی، بدنسازی، تنیس روی میز و..) اجازه فعالیت بیشتر دراین عرصه ها برای کمک به پیشرفت کشور را داشته باشم. در پایان از پدر و مادرم كه با حمايت خود زمینه موفقیت من را فراهم کردند، تشکر می کنم.
شعیب بهمن ولید فیاض، وزیر انرژی لبنان از آغاز اکتشاف گاز در آب های لبنان از سوی شرکت توتال انرژی فرانسه خبر داده است. وی پس از ملاقات با یک هیئت ارشد توتال انرژی در بیروت تاکید کرده که این کشور به محض نهایی شدن قرارداد مرزی دریایی با کشورهای همسایه، روند اکتشاف گاز در آب های خود را آغاز خواهد کرد. منظور وزیر انرژی لبنان، مذاکراتی بود که دولت این کشور با میانجیگری آمریکا با اسرائیل انجام داد تا در مورد خطوط ساحلی خود با اراضی اشغالی به یک موقعیت مشخص دست یابد. با توجه به نهایی شدن این توافق، دولت لبنان بیش از هر زمان دیگر تمایل دارد مقدمات اکتشاف فراساحلی گاز را فراهم کند، زیرا لبنان امیدوار است با کشف انرژی در مناطق فراساحل، اقتصاد خود را که از بدهی عمومی شدید رنج می برد، تقویت کند.
مدیترانه شرقی که به دلایل ژئوپلیتیک، منطقه ای بسیار پیچیده است، در سال های اخیر با کشف و استخراج نفت و گاز از نظر انرژی نیز مورد توجه قرار گرفته است، به خصوص که هنوز مقادیر زیادی نفت و گاز در این منطقه دارد که کشف و بهره برداری نشده است. بر اساس مطالعات و بررسی های 20 سال گذشته در حوزه شرق دریای مدیترانه،گاز این منطقه حدود 120 تا 130 تریلیون فوت مکعب برآورد شده است. در دسامبر ۲۰۱۹ میلادی، نادا بستانی، وزیر انرژی پیشین لبنان، مجوز حفاری نخستین چاه اکتشافی در لبنان را به شرکت توتال فرانسه اعطا کرد. در ماه آوریل سال ۲۰۱۹ میلادی، بستانی از آغاز دور دوم صدور مجوز برای اکتشاف نفت و گاز در پنج بلوک در لبنان خبر داده بود. در حالی که به نظر می رسد قراردادهای نفت و گاز لبنان به شرکت های فرانسوی از جمله توتال تعلق گرفته، این سوال مطرح می شود که این کشور از چه میزان ذخایر انرژی در دریای مدیترانه برخوردار است؟ همچنین چند درصد از این میادین را «ذخایر تجاری» تشکیل می دهند که مقادیر مقرون به صرفه ای از نفت و گاز را درون خود جا داده باشند،زیرا درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز باید همه هزینه ها از جمله سود حاصل از این امر را پوشش دهد و بازدهی سودآوری داشته باشد تا سرمایه گذاران در آن جذب شوند. تخمین ها و گزارش های متناقضی در مورد اندازه ثروت گاز لبنان و ارزش آن و همچنین تاریخ شروع اکتشاف و استخراج منجر به فروش و نحوه استفاده از این ثروت وجود دارد. با این حال برآوردهای ناشی از داده های لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی که طی دو دهه گذشته صورت گرفته است، نشان می دهد در منطقه انحصاری اقتصادی لبنان با مساحت 22730 کیلومترمربع، حدود 25 تا 32 تریلیون فوت مکعب گاز در جنوب غربی این منطقه وجود دارد. منطقه انحصاری اقتصادی لبنان در دریای مدیترانه بیش از 30 درصد از حوضه های غنی از گاز شام را دربر می گیرد. این محدوده شامل 10 منطقه دریایی با مساحتی بین 1201 تا 2374 کیلومترمربع در هر مربع است که عملیات جست وجو در دو مورد از آنها (بخش 4 و بخش 9) به کنسرسیومی متشکل از 3 شرکت به نام های توتال فرانسه و انی ایتالیا واگذار شده است.به نظر می رسد اگر لبنان طی چند سال آینده موفق به استخراج گاز از آب های منطقه انحصاری اقتصادی خود شود، با توجه به موقعیت جغرافیایی که در آن قرار گرفته، به بازیگر مهمی تبدیل خواهد شد. با این حال باید توجه داشت که همه این اعداد بر اساس بررسی های لرزه ای و تصویربرداری سه بعدی و دوبعدی تخمین زده شده اند و ممکن است هنگام حفاری و استخراج، به طور کامل متفاوت باشند و افزایش یا کاهش یابند.
از سال 2019 لبنان در حال تجربه یک فروپاشی اقتصادی و مالی است که به پیامدهای فاجعه بار منجر شده است و بانک جهانی آن را در زمره بدترین کشورهای جهان از سال 1850 قرار داده است، زیرا بیش از 80 درصد لبنانی ها زیر خط فقر هستند و واحد پول لبنان ۹۰ درصد ارزش خود را در سه سال گذشته از دست داده است. نرخ دلار در برابر پوند لبنان از 1500 پوند به دلار به 40 هزار پوند جهش کرده و باعث شده پول لبنان ارزش خرید خود را از دست بدهد و سطح تورم به نرخ های بی سابقه ای به ویژه در حوزه قیمت مواد غذایی و کالاهای اساسی برسد؛ به همین دلیل بانک جهانی، بحران فعلی اقتصاد لبنان را از عمیق ترین رکودهای تاریخ معاصر نامیده است.
در رویارویی با این واقعیت، لبنانی ها برای خروج از بن بست کنونی و بازگرداندن حیات به اقتصاد خود، حسابی ویژه روی منابع نفت و گاز در دریای مدیترانه می کنند؛ این در حالی است که لبنان در روند استخراج و فروش گاز چندین سال از همسایگان خود در حوزه شرقی دریای مدیترانه عقب است. در حالی که اسرائیل، مصر و قبرس، استخراج گاز از دریا و فروش آن به بازارهای جهانی را آغاز کرده اند، لبنان همچنان در مرحله اکتشاف قرار دارد. این کشور از 10 بلوک دریای خود تنها در دو بلوک موفق به اکتشاف شده است. بلوک های 4 و 9 طی یک مناقصه به شرکت های بین المللی واگذار شده اند. کنسرسیومی متشکل از 3 شرکت توتال فرانسه، نووتاک روسیه و ایتالیا عهده دار اکتشاف و استخراج از این بلوک ها شده اند؛ البته مدیریت و هدایت این کنسرسیوم را توتال به عهده دارد. در این بین جنگ روسیه و اوکراین و متعاقب آن تحریم های آمریکا علیه شرکت های روسی به خروج شرکت نووتاک از مجموعه شرکت های فعال در لبنان منجر شد.
اگرچه رفع موانع و تقویت روند اکتشاف نفت و گاز در دریای مدیترانه خبر خوبی برای لبنانی ها محسوب می شود، اما تخمین ها برای شروع استخراج گاز در لبنان بین 5 تا 7 سال است. اگرچه برخی کارشناسان، 3 سال را نیز زمان کافی برای استخراج در نظر می گیرند، اما نکته مهم در این بین، میزان سرمایه گذاری و فناوری مورد استفاده برای اکتشاف و استخراج است. در واقع اگر همه اقدام ها با سرعت و بدون تأخیر از سوی دولت لبنان صورت گیرد و شرکت های دارای سرمایه و فناوری، کار خود را برای اکتشاف و استخراج شروع کنند، آنگاه حداقل 3 سال زمان لازم است. با این حال رسیدن به این مرحله مستلزم انجام اصلاحات از سوی دولت است، زیرا اکثر شرکت های بزرگ از همکاری با دولت هایی که فساد در آنها گسترده است، طفره می روند.
از این رو اگر لبنان خواهان دستیابی سریع تر به منابع نفت و گاز خود در مدیترانه است، باید هر چه سریع تر بسیاری از اصلاحات لازم را برای بازتولید سیستم قضایی، مالی و اقتصادی خود انجام دهد. این در حالی است که کشف و استخراج انرژی با توجه به درآمدهای کلانی که دارد، موجب تشدید رقابت های سیاسی در این کشور خواهد شد؛ البته جریان های سیاسی که واقعا خواهان حل مشکلات مردم هستند، امیدوارند که لبنان با دستیابی به این منابع،زیرساخت های خود را توسعه دهد و امید را به مردم باز گرداند.
از تعقیبات نماز عصر که ازحضرت فاطمه(س) نقل شده است:
اَللّهُمَّ لا تَجعَل مُصیبَتی فی دینی وَ لا تَجعَلِ الدُّنیا اَکبَرَ هَمّی وَ لا مَبلَغَ عِلمی؛ خداوندا! مصیبت مرا در دینم قرار مده، و «دنیا» را بزرگ ترین همّ و غم من و نهایت علم و هدف دانشم قرار مده. (بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۱۹۲)
شرح حدیث:
مصیبت حادثه تلخ و ناگواری است که به انسان می رسد. گاهی این مصیبت و آسیب و ضربه مادی است و گاهی معنوی و اخلاقی، گاهی جسمی است و گاهی روحی و دینی.
این که کسی از نظر دین آسیب و آفت ببیند و لطمه ای به دینش وارد شود، بزرگ ترین مصیبت است و این که همه همت و تلاش انسان و نهایت دانش و علم انسان در «دنیا» خلاصه شود نیز، نشانه خسارت معنوی است. نه هستی در دنیا خلاصه می شود و نه معیار سود و زیان فقط مادیات است. کسی که زندگی مادی و رفاه و معیشت او تأمین باشد، ولی دین و اخلاق او ضربه بخورد، در واقع زیانکار و خسران زده است. ما به کسی که عزیزی را از دست می دهد، تسلیت می گوییم، ولی آن که آسیب دینی می خورد، بیشتر شایسته تسلیت گویی است. ما از کسی که فعال و تلاشگر است، تقدیر می کنیم، ولی آن که همتش بالاتر و فکر و فعالیتش برای تأمین سعادت اخروی است، سزاوارتر است تا از او تقدیر شود.
میلاد حضرت زهرا (س) و روز مادر
مادر، یکی از زیباترین مخلوقات زندگی آدمی است که از کودکی تا پیری به بودنش نیاز است. در دوران کودکی مراقبت های اوست که حیات را به انسان می بخشد و در دوران پیری، دعایش. دعای مادر، می تواند باز کننده گره های کور زندگی انسان باشد.
در این مجال حقوق مادر را از منظر امام سجاد(ع) بررسی می کنیم:
وَ اَمَّا حَقُّ اُمِّکَ فَاَنْ تَعْلَمَ اَنَّهَا حَمَلَتْکَ حَیْثُ لَا یَحْتَمِلُ اَحَدٌ اَحَداً؛ و اما حق مادرت این است که بدانی او آنگاه که هیچ کس حمل کسی را بر دوش خود نمی پذیرفت، تو را بر دوش خود کشید.
دانستن حق و حقوق دیگران اولین مرحله برای ادای حقوق است. کسی که معرفت و آگاهی به حقوق دیگران نداشته باشد، قدمی برای احقاق آن بر نمی دارد. پس قدم اول این است که حقوق حقیقی دیگران به درستی شناخته شود. بهترین منبع هم برای شناخت این حقوق، سازنده انسان و نظام خلقت است. اوست که عالم را خلق کرده است و به درستی می داند که چه چیز درست است و چه چیز نادرست. چه چیز افراط است و چه چیز تفریط. اگر انسان از یک منبع معصوم این آگاهی و معرفت را کسب نکند، ممکن است به دام افراط و تفریط بیفتد و از حد تعادل خارج شود.
امام سجاد (ع) در این فراز اشاره به آگاهی هایی می دهند که انسان باید در مقابل مادرخویش به آن دست یابد. یگانه کسی که او را بر دوش کشید، سختی های جسم و روح او را به خود خرید و در وجود خویش جای داد، مادر بود.
وَ اَعْطَتْکَ مِنْ ثَمَرَةِ قَلْبِهَا مَا لَا یُعْطِی اَحَدٌ اَحَداً «و از میوۀ دلش به تو داد آن هنگام که کسی به تو چیزی از خویش نمی داد.»
تغذیه کودک از شیره جان مادر است. کودک در دورانی که در رحم مادر مهمان است، برای تامین نیازهای جسمی خود به اکسیژن و مواد غذایی و پادتن های ضد بیماری و دفع مواد زائد نیاز دارد که همه این موارد از طریق جسم مادر انجام می گیرد. همین موارد سختی های بسیاری را برای جسم مادر به همراه دارد و آنچه همه اینها را بر مادر آسان می کند، به دنیا آمدن فرزند سالم و صالح است. مواد مورد نیاز جنین، از داخل عضوی که متصل به رحم مادر است و از طریق طنابی با جنین در ارتباط است، به جسم کودک منتقل می شود. در این مدت 9 ماهه یا کمتر، مادر ناگزیر است بسیاری از خواسته های غذایی خود را به کنار نهد و آن چیزی را بخورد که نیاز کودک است.
وَ وَقَتْکَ بِجَمِیعِ جَوَارِحِهَا؛ و با تمام اعضایش از تو مراقبت کرد.
سختی هایی که مادر برای رشد جسمی و تربیت روانی کودک می کشد، صرفاً به دوران جنینی کودک محدود نمی شود. سختی های رشد او و تربیتش قصه ادامه داری است که تا دوران نوجوانی به گونه ای و پس از آن به گونه ای دیگر ادامه دارد. مادر اولین کسی است که برای رشد کودک و توان روانی او از جسم و روان خویش مایه می گذارد. این صرف جسم و روان، به گونه ای وقف تمام وجود خویش برای این اموری است که نام برده شد. بعد از این فراز، امام سجاد (ع) به بیان نمونه هایی از این موارد می پردازند:
وَ لَمْ تُبَالِ اَنْ تَجُوعَ وَ تُطْعِمَکَ؛ او باکی نداشت که خود گرسنه بماند، ولی تو را غذا بدهد.
وَ تَعْطَشَ وَ تَسْقِیَکَ؛ و نیز خود تشنه بماند، ولی تو را سیراب کند.
وَ تَعْرَى وَ تَکْسُوَکَ؛ خود چیزی برای پوشش نداشته باشد، ولی تو را بپوشان.
وَ تَضْحَى وَ تُظِلَّکَ؛ خود در آفتاب بماند، ولی تو را در سایه نگه دارد.
وَ تَهْجُرَ النَّوْمَ لِاَجْلِکَ؛ او به خاطر تو بی خوابی کشید.
وَ وَقَتْکَ الْحَرَّ وَ الْبَرْدَ؛ و تو را از گرما و سرما محافظت کرد.
لِتَکُونَ لَهَا؛ تا تو برای او باشی.
همه زحمات مادر برای آن است که تو برای او باشی، تو حاصل زحمات او تا بار محبت خویش را بر دوش تو بگذارد و تو نیز به او محبت کنی. بعد از آگاهی به زحمات مادر، تنها حقی که امام سجاد (علیه السلام) بدان اشاره می کنند این است که برای مادرت باشی. تو نیز باید خود را وقف او کنی. دورانی که او به تو نیاز دارد، خواهد رسید و ناتوانی او را به مانند نوزادی خویش در او خواهی دید. آن زمان است که تو باید خود را وقف او کنی و در راه سلامت جسمی و روانی از هیچ امری دریغ نکنی. آن افرادی که خانه های خود را از وجود سالمندان بی برکت می کنند و مادر و پدر خویش را به آسایشگاه های سالمندان می برند، همان افرادی هستند که حقوق ایشان را ضایع کرده اند و آنگاه که والدین به ایشان نیاز داشتند، آنها را رها کرده و به امور خویش رسیده اند.
سالمندان مایه برکت زندگی هستند، دعای خیر ایشان است که کارهای بسیار سخت را برای فرزندانشان ساده می کنند و گره های کور زندگی را به راحتی با دستان رنجور خویش باز می کنند. از پیامبر خدا (ص) در این باره نقل شده که فرمودند: «رَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ أَدْرَکَ أَبَوَیْهِ عِنْدَ الْکِبَرِ فَلَمْ یُدْخِلَاهُ الْجَنَّة؛ خوار بادا (و خاک بر بینی) آن کس که پدر و مادرش نزد او پیر شوند و او را به بهشت نبرند.»
در روایتی در مورد دعای والدین از امام علی (ع) اینگونه نقل شده است که فرمودند: «أربَعةٌ لا تُرَدُّ لَهُم دَعوَةٌ: الإمامُ العادلُ لرعیَّتِهِ و الوالدُ البارُّ لولدِهِ و الولدُ البارُّ لوالدِهِ و المظلومُ؛ دعاى چهار گروه رد نمى شود: (اول) دعای پیشواى دادگر در حق ملتش. (دوم) دعای پدر صالح در حق فرزندش. (سوم) دعای فرزند صالح در حق پدرش و (چهارم) دعای ستمدیده»
فَاِنَّکَ لَا تُطِیقُ شُکْرَهَا اِلَّا بِعَوْنِ اللَّهِ وَ تَوْفِیقِهِ؛ از این رو توان سپاس گزاری از او را نداری جز با کمک گرفتن و توفیق خواستن از خدا.
در نهایت همه این مطالبی که گذشت، امام سجاد (ع) بیان می دارند که تو، توان قدردانی تمام آن زحمات را نداری مگر آنکه از خدای متعال یاری بجویی و او توفیق آن را به تو دهد. مادر در راه رشد جسمی و معنوی تو، تمام وجود و جوانی خویش را صرف کرد و تو توان این کار و همت آن را نداری. مادر حاضر است برای فرزندش جان خویش را مصرف کند. پس بهترین کار این است که از خدای متعال توفیق این کار را طلب کنی و از او بخواهی تو را قدردان نعمت آنها قرار دهد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
این زندگی کوتاه هیجده ساله یا اندکی بیشترِ این بزرگوار یک چنین ماجرایی دارد که ماجرای مهمی است. آن حضرت تجسم عالی ترین مفاهیم انسانی و اسلامی در مورد زن است که به اینها باید توجه کرد؛ درس فاطمه زهرا بیشتر این موارد است. برخی از مفاهیم اسلامی مفاهیم اختصاصی است، مثل مادری، همسری، کدبانویی، تربیت فرزند؛ در همه اینها اوج قله تصور، حضرت فاطمه زهرا (س) است. در عرصه تربیت فرزند، در عرصه همکاری با شوهر، در عرصه های مشترک و در آن چیزهایی که بین زن و مرد مشترک است، مثل بندگی خدا -وظایف بزرگ مثل بندگی خدا- وضعیت فاطمه زهرا (س) یک وضعیت فوق العاده اعجاب انگیز و مهم است. امام حسن مجتبی (ع) می گوید شب جمعه تا صبح مادرم بیدار بود، عبادت می کرد، هر وقت صدای او را شنیدم، دیدم برای دیگران دارد دعا می کند؛ صبح گفتم مادر! برای دیگران دعا کردی، برای خودت دعا نکردی؛ فرمود پسرم! اَلجارَ ثُمَّ الدَّار؛(۱) این درس است. در قضیه [نزول سوره ی] هل اَتی [آمده است که] «اِنَّما نُطعِمُکُم لِوَجهِ الله»؛(۲) من این را به عنوان یک درس برای امت اسلامی، برای جامعه ی اسلامی، برای جمهوری اسلامی تلقی می کنم که کار با اخلاص انجام بگیرد. حسن بصری که از زهّاد ثمانیه معروف است و زاویه هم دارد با اهل بیت، می گوید که «ما کان فی هذه الامّة اعبد من فاطمه کانت تقوم حتی تورم قدماها». (۳) معنای این تعبیر «ما کان اعبد من فاطمه» این نیست که شبیه او و به اندازه او تعدادی وجود داشتند؛ نه، در تعبیرات عربی معنایش این است که هیچ کس در امت، مانند او نبود از لحاظ عبادت. این را حسن بصری می گوید؛ حسن بصری دوران فاطمه زهرا را درک نکرده، اما اینکه این طور قاطع این حرف را می زند نشان می دهد این جزو مسلمات و متواتراتی بوده است که در آن زمان وجود داشته. اینکه وظیفه عبادت، بعد وظیفه امر به معروف و مجاهدت، یعنی حضور در آن میدان عجیبی که بنا بود سرنوشت امت اسلام در آن میدان تعیین بشود و آن حضور طوفانی عجیب فاطمه زهرا با آن خطبه های عجیب. نقشه ی جامع هویت زن در منطق اسلام این است؛ مادر خوب، همسر خوب، مجاهد فی سبیل الله، در عین حال کدبانو، مدیر خانه، و در عین حال عابد و بنده خدای متعال. و در نهایت، فاطمه زهرا (س) نشان داد که زن می تواند به رتبه عالی عصمت برسد که اینها خصوصیات این بزرگوار است.
15/۱۱/1399
مهدی علی مددی، رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با صدور پیامی حماسه نهم دی ماه را برگ زرینی از دفتر اقتدار جمهوری اسلامی در برابر فتنه ها و تجلی بصیرت، زمان شناسی، عزتمندی و بیداری آحاد ملت شریف ایران اسلامی خواند.
متن پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
حماسه نهم دی ماه برگ زرینی از دفتر اقتدار جمهوری اسلامی در برابر فتنه ها را ورق زد و تجلی بصیرت، زمان شناسی، عزتمندی و بیداری آحاد ملت شریف ایران اسلامی و میثاق امت با ولایت بود.
تقارن این روز بزرگ با سالگرد شهادت پرچم دار بصیرت؛ شهید حاج قاسم سلیمانی و حضور معنادار، باشکوه و یکپارچه مردم ایران در تشییع پیکر این شهید عزیز و در ادامه تجدید میثاق ملت غیور ایران با شهدا و امام شهدا در مراسم تشییع پیکر پاک ۴۰۰ شهید گمنام در سراسر کشور نشانگر زنده بودن انقلاب اسلامی و رشد روحیه بصیرت و ولایتمداری در جامعه است.
امروز نیز دشمن با بهره گیری از تکنولوژی روز و با به راه انداختن یک جنگ ترکیبی تمام عیار توطئه چینی می کند، اما به فضل الهی و با هوشیاری و بیداری ملت همیشه در صحنه و ولایت مدار ایران اسلامی، این نقشه های شوم همچون گذشته نقش بر آب خواهد شد.
اینجانب فرارسیدن سالروز حماسه پرشکوه ۹ دی، روز اقتدار، بصیرت و ولایت مداری بی بدیل مردم ایران اسلامی را به همکاران خدوم صنعت نفت و آحاد ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض می کنم و با آرزوی توفیق و سلامتی برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، امیدوارم مجموعه بزرگ صنعت نفت بیش از گذشته با پیروی از فرامین رهبر فرزانه در مسیر اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گام بردارد.
با حضور بسیجیان ستاد وزارت نفت و چهار شركت اصلی، همایش جهاد تبیین با موضوعات جنگ شناختی، تحولات منطقه و بین الملل، مسائل اقتصادی کشور و بررسی اغتشاشات اخیر با حضور اساتید برجسته کشوری برای کارمندان بسیجی ستاد وزارت نفت وچهار شرکت اصلی صنعت نفت برگزار شد.
این همایش با پیگیری شورای عالی فرهنگی وزارت نفت و با همکاری پایگاه بسیج حضرت ولیعصر(عج) شرکت ملی نفت ایران 11 دی ماه درسالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
علی قاسمی؛ کارشناس مسائل اقتصادی با موضوع بررسی مسائل اقتصادی کشور، محمد لسانی؛ کارشناس ارشد رسانه و فضای مجازی با موضوع جنگ شناختی، سعدالله زارعی؛ استاد دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس مسائل بین الملل با موضوع تحولات منطقه و بین الملل و وحدتی؛ مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با موضوع بررسی وقایع اخیر کشور، از سخنرانان این همایش بودند.
در این همایش، قاسمی با ارائه آمار و اطلاعات جامع در ارتباط با وضعیت معیشت، اقتصاد را از مهم ترین ابعاد امنیت کشور خواند و افزود: نمودار اقتصادی كشور با فاصله گرفتن ازسطح استاندارد و نرمال معیشت، به سمت محرومیت و اعتراضات مردمی كشیده خواهد شد اقتصاددان ها می بایست در این زمینه هوشیار باشند.
لسانی، کارشناس ارشد رسانه و فضای مجازی نیز با تبیین ابعاد مختلف جنگ شناختی، به تبیین رویکرد دشمنان در استفاده از بستر شبکه های اجتماعی مختلف برای نشر اخبار نادرست و تحت تاثیر قرار دادن افکار عموم جامعه بویژه جوانان پرداخت.
وی با بیان مستنداتی از نقش شبکه های اجتماعی در ایجاد وقایع اخیر پرده برداشته و به خانواده ها توصیه کرد برای پیشگیری از انحراف جوانان در فضای مجازی سواد رسانه را مورد توجه قرار دهند.
وحدتی، مشاور دبیر مجمع تشخیص نظام نیز با بیان توجه به ابعاد مختلف اغتشاشات اخیر بر ضرورت برنامه ریزی جلسات وكارگاه های آموزشی برای تمام كاركنان صنعت نفت با موضوع آگاهی بخشی از اقدام ها و خرابكاری های پیشرفته دشمن، تاکید کرد.
سرمربی تیم تنیس روی میز پالایش نفت آبادان:
آرش جعفری سی و یکمین دوره لیگ برتر تنیس روی میز باشگاه های ایران با قهرمانی تیم پالایش نفت آبادان به پایان رسید. تیم قهرمان با ترکیبی از بازیکنان بومی، شرکتی و ستاره های ایران در این مسابقات شرکت کرده بود. سرمربی جوان پالایش نفت آبادان که سال گذشته موفق شده بود تیم جوانان پالایش نفت آبادان را قهرمان ایران کند، حالا امسال در قامت سرمربی تیم بزرگسالان قهرمان ایران شد. این مربی جوان درعین حال باتجربه، اعتقاد دارد که با حفظ بازیکنان حال حاضر و با ترکیبی از جوانان و باتجربه ها، این تیم می تواند بازهم قهرمان ایران باشد.
با مهدی جوزاری، سرمربی تیم پالایش نفت آبادان در خصوص قهرمانی تیمش و نیز تنیس روی میز و برنامه های آینده گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید از بازیکنانم تشکر کنم که در این مسابقات تمام دستورات تاکتیکی را اجرا کردند و با تلاشی مضاعف موفق شدند قهرمان شوند. من از عملکرد تک تک آنها راضی هستم. مسابقات واقعاً خیلی سخت و حساس بود؛ تیم ها با قدرت و با حضور ملی پوشانشان در این مسابقات شرکت کرده بودند.شاگردانم در این رقابت ها بسیار خوب ظاهر شدند ونشان دادند که لیاقت قهرمانی دارند. همان طور که می دانید مسابقات در سه مرحله برگزار شد که دو مرحله آن در تهران و مرحله پایانی در آبادان بود که در خانه جشن قهرمانی گرفتیم.
سطح مسابقات خیلی بالابود. تیم ها رقابت سختی باهم داشتند و به قولی رقابت خیلی نزدیک به هم بود. تیم من با دو باخت قهرمان شد و این نشان می دهد تیم ها در یک سطح بودند و هیچ تیم از قبل برنده نبود.حضور بازیکنان جوان که انگیزه زیاد داشتند و بازیکنان باتجربه که نمی خواستند مغلوب جوانان شوند، باعث شده بود رقابت های بسیار خوبی را شاهد باشیم.همه تیم ها برای قهرمانی آمده بودند ولی شاگردانم در مسابقات امسال دست به کار بزرگی زدند.
ترکیب تیم مایکی از بهترین ترکیب های حاضر در مسابقات بود. هم بازیکن جوان داشتیم وهم بازیکن باتجربه و ستاره.درواقع در ترکیب تیم ما هم بازیکنان بومی (دو نفر) و هم شرکتی(یک نفر) حضور داشتند؛ البته یکی، دو بازیکن غیربومی هم داشتیم. افشین نوروزی، کاپیتان باسابقه تیم ما که از بومیان پالایش نفت است و سروش امیری نیا هم از بازیکنان شرکتی بود که او هم از ستاره های تنیس روی میز ایران است. در کنار این بازیکنان، نوشاد عالمیان هم حضور داشت. برای همین عقیده دارم با یک ترکیب ایده آل به مسابقات قدم گذاشته بودیم.
تیم نفت ظرفیت بالایی دارد و عقیده دارم حتی می توانیم بهتر از این هم ظاهر شویم. ظرفیت بچه های نفت در تنیس روی میز خیلی بالاست. در بخش آکادمی و پایه هم سرمایه گذاری خوبی داریم و به قولی پالایش نفت آبادان پشتوانه خوبی دارد و برای همین می توانند با یک برنامه ریزی خوب، این قهرمانی را بازهم تکرار کنند. اگر توجه کرده باشید، تیم ما همیشه در ادوار مسابقات جزو 4 تیم بوده و اگر قهرمان نشده، حداقل روی سکو رفته است.
برنامه باشگاه، حفظ و تربیت و پرورش جوان هاست که رده به رده بالا بروند و بتوانند بازهم قهرمان شوند و به تیم ملی هم برسند. جوانان و نوجوانان نفت می توانند تیم بزرگسالان نفت را بسازند و به نوعی قهرمانی تیم را در سال های بعد حمایت کنند. ما ارشیا عنایت زاده را داریم که همین هم قابلیت بازی در تیم بزرگسالان را دارد و حتی در بعضی مسابقات بازی می کند. او نه تنها از بازیکنان فرزند شرکتی به حساب می آید، بلکه ملی پوش هم هست. با توجه به سیاست باشگاه، اولویت ما استفاده از جوانان خودمان است و برای حضور در مسابقات بزرگ تر، از ستاره ها و بازیکنان بزرگ در کنار این جوانان استفاده می کنیم که تیم، قوی تر راهی مسابقات شود.
من از کارکنان نفت نیستم، اما 15 سال است در کنار تیم نفت آبادان هستم. البته من قبل از مربیگری در تیم نفت بازیکن این تیم هم بوده ام و به نوعی یک نفتی به حساب می آیم. من از سال 73 بازی کردن را از پالایش نفت شروع کردم سپس از سال 1385 به عنوان مربی در کنار تیم بودم. از تیم های پایه، آکادمی و استعدادیابی شروع کرده ام و هم اکنون به عنوان سرمربی بزرگ سالان هم در کنار تیم هستم.
استعداد نفتی ها در تنیس روی میز خیلی خوب است و علاقه زیادی به این رشته دارند. در این سال ها ما استعدادهای زیادی به تنیس روی میز شهر آبادان و کشور معرفی کردیم. البته این راهم باید بگویم که همه نفتی نیستند و در میان بومی ها نیز بازیکنان قابلی پیدا می شود. در این ارتباط باید بگویم استعدادهای زیادی در این چند سال داشتیم که ستاره هم شدند. برای مثال، امیرمحمد بهادری و آرین جوزاری از بهترین استعدادهای ما بودند و هستند همین طور ارشیا عنایت زاده که ملی پوش است.سطح فنی بازیکنان خوزستانی بسیار بالاست و این یک موهبت برای باشگاه پالایش نفت است که این همه پتانسیل و استعداد دارد.
خوشبختانه مدیران پالایشگاه و مدیران باشگاه همیشه نگاه خوبی به ورزش داشته اند. من به جرات می گویم یکی از دلایل مهم قهرمانی ما همین نگاه مثبت و حمایت مدیران بوده است. من به نوبه خودم از مدیران پالایشگاه و مدیرعامل باشگاه آقای چوپان تشکر ویژه دارم. آقای چوپان همیشه پیگیر نتایج تیم و همیشه مواظب است تیم کم و کسری نداشته باشند.
این یک افتخار بزرگ برای نفت و تیم من است، اما تا الان در خصوص این مسابقات حرفی زده نشده و نمی دانیم برنامه فدراسیون تنیس روی میز آسیا برای برگزاری این بازی ها چگونه است. اینکه این مسابقات در کدام کشور برگزار می شود، نحوه برگزاری به چه صورت است و چند تیم حضور دارند، همه مسائلی است که در آینده مشخص می شود و فدراسیون باید در این زمینه اطلاع رسانی کند، اما در صورت برگزاری باید با تیم پرقدرت در این مسابقات شرکت کنیم تا نماینده شایسته ای برای نفت و تنیس روی میز ایران باشیم. برای همین به احتمال قوی تیم را با جذب چند بازیکن بزرگ و ستاره ملی پوش تقویت می کنیم.
این قهرمانی را به همه تبریک می گویم. در آبادان و نفت می توانیم با تربیت و پرورش استعدادها، بازیکنان بیشتری را به تنیس روی میز ایران حتی به عنوان ملی پوش معرفی کنیم و باعث افتخار نام نفت، آبادان و خوزستان شویم.
پالایش نفت آبادان قهرمان تنیس روی میز لیگ برتر شد سی و یکمین دوره لیگ برتر تنیس روی میز باشگاه های ایران، در سه مرحله به صورت متمرکز و با حضور هفت تیم از آبان ماه ۱۴۰۱ آغاز شد و ۹ دی ماه ۱۴۰۱ با معرفی تیم قهرمان و نماینده ایران در جام باشگاه های آسیا خاتمه یافت. آخرین بازی از دور برگشت رقابت های لیگ برتر تنیس روی میز مردان باشگاه های ایران در آبادان برگزار شد و تیم مردان تنیس روی میز پالایش نفت آبادان توانست با شکست تیم پاک نژاد اسپرت با نتیجه 4 بر یک به مقام قهرمانی لیگ برتر تنیس روی مردان باشگاه های ایران دست پیدا کند.
افتخارآفرینی راکت به دستان صنعت نفت در دیار اروند در حالی محقق شد که این تیم توانست با اقتدار و پشت سر گذاشتن حریفان و ارائه بازی های تماشاگرپسند به این مهم دست پیدا کند.
تیم تنیس روی میز پالایش نفت آبادان درمجموع سه مرحله از لیگ برتر سال جاری، با 10 برد و دو باخت و کسب 24 امتیاز قهرمان شد، فراسنج با 21.5 امتیاز در رده دوم قرار گرفت و رعد پدافند هوایی با 20.5 امتیاز رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
تیم تنیس روی میز پالایش نفت آبادان در این دوره از رقابت ها با ترکیبی از ستارگان تنیس روی میز ایران و بازیکنان بومی شاخصی نظیر نوشاد عالمیان، افشین نوروزی، حمیدرضا طاهرخانی، سروش امیری نیا و وحید احمدیان قدم به مسابقات گذاشته بود.
سرمربیگری تیم تنیس روی میز پالایش نفت آبادان به عهده مهدی جوزاری بود و سرپرستی این تیم بر عهده بهروز یگانه است. البته علیرضا پوررضا به عنوان مربی و مسعود امیری نیا به عنوان مدیر فنی در تیم تنیس روی میز مردان پالایش نفت آبادان در این فصل از رقابت ها فعالیت داشتند.
جام باشگاه های تنیس روی میز آسیا برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ برگزار خواهد شد و پالایش نفت آبادان به عنوان اولین نماینده ایران در این رویداد شرکت خواهد کرد.
مراسم اختتامیه و اهدای جام قهرمانی، اردیبهشت ۱۴۰۲ در مراسمی باشکوه و با حضور مسئولان ورزش کشور به تیم قهرمان اهدا خواهد شد.
در مسابقات دختران زیر 25 سال شرکت ملی نفت ایران
مسابقات سراسری فرهنگی - ورزشی دختران زیر 25 سال شرکت ملی نفت ایران (ویژه کارکنان، همسران و فرزندان) به میزبانی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه برگزار شد.
مسابقات سراسری فرهنگی ورزشی دختران زیر 25 سال شرکت ملی نفت ایران (ویژه کارکنان، همسران و فرزندان) در عسلویه و در دهکده ساحلی شیرین نو از تاریخ ششم تا دهم دی ماه به مدت 5 روز در 8 رشته ورزشی (والیبال، تنیس روی میز، شطرنج، آمادگی جسمانی، بدمینتون، شنا، تیراندازی و کاراته) با حضور 7 شرکت اصلی و تابعه ستاد تهران، نفت مناطق مرکزی، پایانه های نفتی ایران، منطقه ویژه اقتصادی پارس، نفت و گاز پارس، فلات قاره و بهداشت و درمان برگزار شد.
280 ورزشکار در رده های سنی مختلف تا 25 سال دراین مسابقات در دو بخش انفرادی و تیمی در رشته های فوق با یکدیگر به رقابت پرداختند. حضورداوران ممتاز و بین المللی که ازسوی فدراسیون ها به این مسابقات اعزام شده بودند، موجب شد که رقابت ها در بهترین سطح وشرایط برگزار شود.
درپایان مسابقات و براساس کسب امتیازات ومدال ها، عناوین تیمی و انفرادی اول تا سوم، تیم ستاد تهران موفق شد درمجموع 7 رشته، به قهرمانی برسد.تیم پایانه های نفتی ایران به مقام دوم رسید و تیم میزبان (منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس)درمکان سوم ایستاد.
نتایج رقابت دختران ورزشکار نفتی در 7 رشته ورزشی به این شرح است.
مسابقات والیبال دختران شرکت ملی نفت ایران با حضور بیش از 50 ورزشکار و کادر فنی در قالب 3 تیم، ستاد تهران، نفت مناطق مرکزی و منطقه ویژه به صورت دوره ای برگزارشد که در پایان، تیم ستاد تهران با دو پیروزی به مقام اول رسید. نفت مناطق مرکزی دوم شد وتیم منطقه ویژه نیز درمکان سوم ایستاد.
مسابقات آمادگی جسمانی با حضور بیش از 40 ورزشکار در 10 رده سنی برگزارشد که در پایان وبخش تیمی، تیم منطقه ویژه به مقام اول دست پیدا کرد. پایانه های نفتی ایران دوم شد و تیم ستاد تهران به مقام سوم رسید.
در بخش انفرادی و در رده سنی 16 سال، نسترن فقیه ازمنطقه ویژه، اول شد و رومینا جبلی ازستاد تهران دوم شد. در رده سنی 17 سال، معصومه امینی خواه ازمنطقه ویژه اول شد وغزل نوذری ازپایانه ها به مقام دوم رسید. در رده سنی 18 سال نیزحدیث کریمی ازپایانه ها اول شد و گلنوش احمدی از منطقه ویژه به مقام دوم رسید.
در رده سنی 19 سال، شیما کریم زاده از نفت مناطق مرکزی اول شد، پرنیا ضرغام به مقام دوم رسید و سما کنارودی از نفت فلات قاره، سوم شد.
در رده سنی 20 سال مبینا پارسانیا از بهداشت و درمان اول شد، مهدیه کریمی از پایانه های نفتی دوم و آتنا نظیفی از فلات قاره سوم شدند. در رده سنی 21 سال، هانیه اسماعیلی ازمنطقه ویژه اول شد و پردیس قنبری ازبهداشت و درمان دوم شد.در رده سنی، 22 سال طیبه بهرانی از نفت منطقه مرکزی به رتبه اول، آلتین ای سقر از ستاد تهران به رتبه دوم و زهرا حمادی از منطقه ویژه به رتبه سوم دست یافتند. در رده سنی 23 سال، هنگامه تقوی از ستاد تهران اول، عطیه عسگری از منطقه ویژه دوم و مشکات گشتاسب زاده از پایانه های نفتی سوم شدند. دررده سنی 24 سال، زینب رستمی از منطقه ویژه به مقام اول دست یافت و شکیلا گشتاسب زاده ازپایانه های نفتی دوم شد. در رده سنی 25 سال، فاطمه آخوندی ازنفت مناطق مرکزی، اول وفاطمه حیاتی از منطقه ویژه دوم شد.
مسابقات شطرنج با حضور بیش از 18 شرکت کننده و کادر فنی به صورت دوره ای در دو بخش انفرادی و تیمی برگزارشد که در پایان تیم نفت مناطق مرکزی و نفت و گاز پارس جنوبی، به ترتیب اول و دوم شدند وتیم پایانه های نفتی ایران نیزسوم شد. در بخش انفرادی هم صوفیا صالحی منش از پایان های نفتی ایران به مقام اول رسید .پرنیان منصوریان از تیم نفت مناطق مرکزی دوم شد و ندا شرافی از تیم نفت و گاز پارس به مقام سوم رسید.
مسابقات تنیس روی میز با حضور 20 ورزشکار و کادر فنی در دو بخش انفرادی و تیمی به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد که در پایان و در بخش تیمی، تیم پایانه های نفتی ایران به مقام اول رسید. تیم نفت و گاز پارس به مقام دوم رسید و تیم منطقه ویژه به مقام سوم دست پیدا کرد.
در بخش انفرادی هم حدیث احمدی تبار از پایانه ها اول شد. آتنا علیپور به مقام دوم رسید و الینا فیروزی و مینا نجفی مشترکا از نفت و گاز پارس سوم شدند.
مسابقات بدمینتون با حضور 25 ورزشکار و کادر فنی در دو بخش انفرادی و تیم به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد که در پایان تیم ستاد تهران به مقام اول رسید. تیم منطقه ویژه دوم شد و تیم پایانه های نفتی در مکان سوم ایستاد.
در بخش انفرادی هم فاطمه خادمی از ستاد تهران اول شد، نورا شهبازی از ستاد تهران دوم شد و زهرا خضری و نگین شفیعی مشترکا از منطقه ویژه و پایانه های نفتی به مقام سوم دست پیدا کردند.
مسابقات تیراندازی با حضور بیش از 12 ورزشکار و کادر فنی به صورت انفرادی در دو بخش تفنگ و تپانچه برگزار شد که در پایان این رقابت ها در بخش تپانچه زینب زمانیان، آیدا زارع و مائده رضایی هر سه از نفت مناطق مرکزی به ترتیب اول تا سوم شدند. در بخش تفنگ، طیبه گودرزی از منطقه ویژه اول شد، مریم محمدی از نفت مناطق مرکزی دوم شد و مریم اسکندری از نفت مناطق مرکزی در جایگاه سوم ایستاد.
مسابقات کاراته با حضور بیش از 20 کاراته کا و کادر فنی در دو بخش کاتا و کمیته در سبک شوتوکان و به صورت تیمی و انفرادی برگزار شد که در پایان در بخش تیمی تیم پایانه های نفتی به مقام اول رسید، تیم نفت فلات قاره دوم شد و نفت مناطق مرکزی به مقام سوم دست پیدا کرد. در بخش انفرادی در رده 18- سال، هستی موسوی از پایانه ها اول شد، حسنا قائم مقامی از نفت مناطق مرکزی دوم شد و هستی نظرمحوریان از نفت مناطق مرکزی سوم شد. در رده سنی بالای 18+ سال زهرا گل افلاک از پایانه های نفتی اول شد فاطمه روشنایی از نفت مناطق مرکزی دوم و فاطمه حسن زاده از نفت مناطق مرکزی سوم شد. در بخش کمیته وزن 50- کیلو آیه غلامیان از پایانه های نفتی اول شد، ملیکا قنبری نفت و گاز پارس دوم شد و بهاره قاضی و نرجس شعبانی مشترکا از نفت مناطق مرکزی سوم شدند. در بخش کمیته وزن 68- کیلوگرم لیلا مرادی، سارا احمدزاده و ملیکا بن سعیدی هر سه از نفت فلات قاره به ترتیب اول تا سوم شدند.
مسابقات شنا با حضور 75 ورزشکار و کادر فنی در 8 رده سنی و در 4 ماده کرال سینه و کرال پشت، پروانه و قورباغه برگزار شد که در پایان تیم ستاد تهران به مقام اول رسید، تیم پایانه های نفتی دوم شد و تیم نفت مناطق مرکزی سوم شد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده:
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت: ظرفیت در ورزش بانوان در نفت بسیار بالاست و روزهای خوبی را در ورزش بانوان شاهد خواهیم بود.
زینب قیصری که از مهمانان ویژه مسابقات سراسری فرهنگی- ورزشی دختران کمتر از 25 سال شرکت ملی نفت ایران بود، ابتدا سلام گرم جواد اوجی، وزیر نفت را به ورزشکاران رساند و افزود: از اینکه در جمع بانوان و ورزشکاران نفت هستم بسیار خرسندم؛ انرژی گرفتم وباید بگویم ظرفیت بالایی را در جمع بانوان ورزشکار می بینم که می تواند رخدادهای خوبی را رقم بزند.
قیصری افزود: به عنوان مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده به ورزش بانوان تأکید دارم، چون ظرفیت عظیمی را در مجموعه وزارت نفت و خانواده ها می بینم.
وی ادامه داد: زیرساخت های خوبی در وزارت نفت وجود دارد که اگر همرسانی در این زمینه صورت بگیرد، می توان این زیرساخت ها را در خدمت بانوان قرارداد و رخدادهای خوبی در حوزه ورزش بانوان رقم زد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت :در مقطعی قرار نبود مسابقات ورزشی و المپیاد برای بانوان برگزار شود که با تلاش و همراهی آقایان منصور قنبرزاده و هادی دهقان این اتفاق رقم خورد و بعد از چندین سال که برنامه های ورزشی به ویژه ورزش بانوان را در سطح وزارت نفت نداشتیم، شاهد آن بودیم که مسابقات ورزشی بانوان به بهترین شکل برگزار شد.
قیصری در باره اهمیت ورزش بانوان در وزارت نفت نیز گفت: در سطح وزارت نفت 170 مشاور زنان داریم که هریک در مجموعه های خود فعالیت می کنند. برای همین در بخش ورزش زنان وخانواده تأکید شده است که دوستان با مجموعه های ورزش همکاری داشته باشند.
وی تصریح کرد: جدای از این موضوع که نشان دهیم ورزش چقدر مهم است، در چارت سازمانی ورزش هم درمعاونت های چهار شرکت اصلی وهم در مجموعه اموربانوان، نفراتی به عنوان مشاورین ورزش انتخاب کرده ایم تا ورزش بانوان، هم بهتر رصد شود وهم بهتر بتوانیم کمک کنیم تاشاهد رشدوپیشرفت ورزش بانوان باشیم.
مشاور وزیر نفت درامورزنان و خانواده گفت: واقعیت این است که خانم ها دو برابر و حتی تا 3 برابر آقایان به علل مختلف به فضای بیشتری برای ورزش احتیاج دارند که باید برایشان فراهم شود و برای این حرف چند دلیل دارم؛ آنها پرورش دهنده و ستون خانواده هستند و جامعه ای سالم می شود که مادرخانواده ورزشکار باشد؛ معمولاً یک مادر ورزشکار برای اعضای خانواده مولد و یک موتور محرک برای حرکت به سمت وسوی زندگی سالم و درست می شود و ما نیز دقیقاً همین را می خواهیم.
قیصری در ادامه گفت: در بنرهای تبلیغاتی مسابقات نوشته شده بود «ورزش تولید توسعه پایدار» برای همین است که بایدخانم ها ودخترانمان را به ورزش هدایت کنیم. باورزش، سلامت و نشاط درسازمان ها نمود می یابد.
وی باتاکید برنقش ورزش درافزایش نشاط وکارآیی بانوان، همچنین پیشگیری از بسیاری از بیماری ها افزود: ورزش در حوزه بهداشت ودرمان نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت وازسیل هزینه در این حوزه نیزخواهد کاست.
قیصری با اشاره به محدودیت های کرونا و گذر از این دوره تصریح کرد: با رفع محدودیت های کرونایی وامکان سفربه نقاط مختلف، شرایط برای بررسی زیرساخت ها فراهم شده است وچنانچه نیازبه تجهیزات یا تعمیرات باشد، انجام می شود.
رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران:
رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران درپایان مسابقات سراسری فرهنگی- ورزشی دختران کمتر از25سال(ویژه کارکنان، همسران و فرزندان) خبرهای خوب برای ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران داد ویادآور شد: ازاین پس شاهد رشد و پیشرفت بیشتر ورزش بانوان در دو بخش همگانی و قهرمانی خواهیم بود.
هادی افشار درمراسم اختتامیه مسابقات دختران گفت: امیدوارم دراین مسابقات در کنار رقابت سالم و سازنده ای که داشتید، از این رقابت ها لذت کافی هم برده باشید وخاطرات خوبی برای شما به جا مانده باشد.
وی ضمن تشکر از مدیرعامل و مدیران منابع انسانی و امور ورزش منطقه ویژه انرژی پارس به خاطر برگزاری این مسابقات با ذکر این نکته که توجه ویژه ای به ورزش بانوان درشرکت ملی نفت ایران می شود، گفت:در سال های اخیر، ورزش همگانی بانوان نه تنها برای نشاط و سلامتی کارکنان بوده است بلکه از ارکان سازنده واصلی برنامه ریزی در ورزش قهرمانی به شمار می رود.
رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران درادامه درباره بودجه ورزش بانوان دراین شرکت، گفت: نکته مهمی که وجود دارد این است که درسالیان گذشته یکی از اتفاقات بدی که همیشه رخ می داد، موضوع بودجه ورزش قهرمانی بانوان شرکت ملی نفت ایران بود و بودجه بانوان همیشه مورد تاخت وتاز قرار می گرفت و متأسفانه دربخش قهرمانی این بودجه به آقایان داده می شد، اما با مصوبه جدید شورای ورزش شرکت ملی نفت ایران، هرگونه هزینه کرد ازبخش بانوان و بودجه ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران به بخش های مختلف در ورزش آقایان، ممنوع شده است؛ بنابراین، از این پس ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران این افتخار را دارد که در دو بخش همگانی وقهرمانی بودجه اش به هیچ بخش آقایان داده نخواهد شد.
هادی افشار درادامه گفت: ورزش بانوان بسیار بااهمیت است وهمیشه نگاه ویژه ای به آن داشته ایم. با بررسی هایی که انجام داده ایم، در جهت توجه ویژه به ورزش همگانی، به این نکته رسیدیم که باید شرایط بهتری برای ورزش بانوان فراهم شود؛ از این رو میزان برابری سانس کلاس های آموزشی برای نخستین بار در بخش بانوان، تعداد و درصدش از 40 درصد به 60 درصد برای ورزش بانوان افزایش یافته است.به همین خاطر برای اولین بار شاهد آن هستیم که در کلاس های آموزشی، حضور خانم ها به نسبت آقایان بیشتر شده است.
هادی افشار با اشاره به موضوع بودجه ورزش در شرکت ملی نفت ایران، اظهار کرد: بودجه ورزش شرکت ملی نفت ایران در سال 98 با عدد 40 میلیارد تومان در بخش جاری بود، اما در ادامه وسال های بعد، با توجه به کاهش محدودیت ها، پس از کرونا و کرونای مدیریتی در عرصه ورزش که ورزش را به سوی سیستم انقباضی برده بود و متأسفانه بودجه ورزش هرسال کمتر از سال قبل می شد، با درایت و توجه آقای قنبر زاده، بودجه 40 میلیاردی درسال 98 در سال 1401 به 337 میلیارد تومان تغییر کرد و جا دارد از این که به فکر ورزش همکاران در صنعت نفت هستند، تشکر ویژه ای از ایشان داشته باشم.این از افتخارات بزرگی است که در دولت جدید رخ داده است و باید بگویم خوشبختانه ورزش موردتوجه ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ومدیر منابع انسانی این شرکت بوده است وامیدوارم این روند رو به رشد، ادامه یابد و روزی برسد تا در ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران آنقدر پیشرفت کنیم که بانوان ورزشکارمان را به عنوان نمایندگان شایسته در مسابقات آسیایی، جهانی وحتی المپیک ببینیم وبگوییم این دستاورد ورزش همگانی وقهرمانی شرکت ملی نفت در برگزاری مسابقات داخلی وکشف استعدادهای نفتی بوده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات