توسعه مناسبات انرژی ایران و روسیه مورد علاقه دو طرف است
تمهیدات لازم برای روزهای سرد پیش رو انجام شده است
سرنوشتی خوش در انتظار فاز 14 پارس جنوبی
پیشبینی افزایش تولید 45 هزار بشکهای خارگ
نوبت به رفع چـالش پایین دستیها رسید
نبرد اراده ها در سرزمین برف و سرما
تفاوتـــی میــــان نیروهای پیمانکار و رسمی نیست
رهایی بازار نفت از بحران تنشهای مسکو-کییف
اثر پروانهای خاموشی فلرها بر تنفس زمین
استقبال از ایدههای خلاقانه برای افزایش تولید
زندگی با یک فوتسالیست بسیار سخت است
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: گفت وگوهای ایران و روسیه در توسعه مناسبات در سطوح مختلف برقرار بوده و افزایش همکاری ها در حوزه انرژی نیز مورد علاقه دو کشور است.
ناصر کنعانی در نشست خبری هفتگی خود درباره ادعای آمریکایی ها مبنی بر اینکه مذاکرات برجام از دستور کار آنها خارج شده است، گفت: اینکه مقام های آمریکا با رژیم صهیونیستی درباره ایران گفت وگو کنند، رخداد جدیدی نیست و متأسفانه سیاست خارجی آمریکا در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران در گروگان صهیونیست ها و رژیم صهیونیستی قرار دارد.
وی با یادآوری اینکه موضوع هسته ای تنها موضوع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیست، افزود: توافق یک مسیر دوجانبه است. کشوری هم که نقض تعهد کرده، رژیم آمریکاست، کشوری که باید پاسخگو باشد و در مقام متهم و پاسخگویی توضیح بدهد، دولت آمریکاست. سیاست جمهوری اسلامی ایران در موضوع هسته ای روشن بوده و در همان چارچوب عمل می کند و آمادگی جمع بندی مذاکرات را مبتنی بر بسته ای که ارائه شده است، دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد قرارداد راهبردی میان ایران و چین و اجرایی شدن آن تصریح کرد: امضای برنامه جامع همکاری های ۲۵ ساله بین ایران و چین محصول وجود اراده سیاسی مقام های بلندپایه دو کشور است تا این قرارداد بر مسیر روابط دوجانبه پیش برود، همچنین این برنامه بر اساس توسعه روابط دو کشور بوده و مذاکرات دو جانبه ادامه دارد و مسئول همین موضوع نیز سفری به تهران داشت و توافق های خوبی صورت گرفت.
کنعانی در پاسخ به پرسشی در مورد تجارت نفت و گاز با روسیه گفت: در این مورد اطلاعات جزئی نمی توانم بدهم، اما تاکید می کنم گفت وگوهای ایران و روسیه در توسعه مناسبات در سطوح مختلف برقرار است و حوزه انرژی نیز مورد علاقه دو کشور است.
سخنگوی اقتصادی دولت اعلام کرد:
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه با یک همکاری ملی در سه هفته آینده برای مدیریت مصرف گاز، می توانیم از این دوره به خوبی عبور کنیم، گفت: دولت برای صرفه جویی در مصرف گاز مشوق و تخفیف در نظر گرفته است. سیداحسان خاندوزی (سه شنبه، ۲۰ دی ) در نشست خبری با اشاره ورود جبهه هوای سرد به کشور در چند روز آینده گفت: در این وضع انتظار داریم با مدیریت مصرف شاهد قطع گاز نباشیم. وی ضمن درخواست از مردم برای مدیریت مصرف انرژی ابراز امیدواری کرد در یک همکاری ملی در سه هفته آینده برای مدیریت مصرف، بتوان از این دوره سرد به خوبی عبور کرد.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه دولت برای صرفه جویی در مصرف گاز مشوق و تخفیف در نظر گرفته است، اعلام کرد: از ۸۴۵ میلیون مترمکعب مصرف روزانه گاز، بیش از ۶۳۰ میلیون مترمکعب مصرف خانگی، تجاری، صنایع کوچک و غیرعمده و لازم است در مدیریت مصرف گاز، اهتمام ملی داشته باشیم.
خاندوزی تأکید کرد: شبکه گازرسانی کشور ۴۸۵ هزار کیلومتر است که بیش از ۹۵ درصد ساکنان شهرها و بیش از ۸۵ درصد ساکنان روستاها به گاز دسترسی دارند، اینها اعداد و ارقامی ویژه در قیاس با بسیاری از کشورهای دنیاست.
وی با یادآوری اینکه رشد نقدینگی هفت درصد کمتر از آغاز به کار دولت سیزدهم است که انضباط پولی دولت را نشان می دهد، گفت: سرمایه گذاری در کشور در چند سال گذشته فراز و فرود داشته است، اما در دولت گذشته به شکل متوسط با کاهش سرمایه گذاری روبه رو بودیم و این مشکل ادامه داشت تا اینکه دولت سیزدهم برای اقدام هایی انجام داد که اوضاع را بهتر کرد.
در ۶ ماه نخست امسال و با ۶.۶ درصد محقق شد:
بانک مرکزی گزارشی درباره رشد سه درصدی اقتصاد ایران در نیمه نخست امسال ارائه کرد که بر اساس آن گروه نفت با ۶.۶ درصد، صنایع و معادن با ۳.۸ درصد، خدمات با ۲.۶ درصد و گروه کشاورزی با ۱.۱ درصد بیشترین مقدار رشد را در ۶ ماه نخست امسال داشته اند.
در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به ریاست سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد، گزارش هایی در زمینه رشد اقتصاد ایران، تولید و اشتغال ارائه و بررسی شد.
در این نشست گزارش بانک مرکزی در خصوص رشد ۳ درصدی اقتصاد ایران در نیمه نخست امسال ارائه شد. براساس این گزارش گروه نفت با ۶.۶ درصد، صنایع و معادن با ۳.۸ درصد، خدمات با ۲.۶ درصد و گروه کشاورزی با ۱.۱ درصد بیشترین میزان رشد را در ۶ ماه نخست امسال داشته اند.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، مقدار رشد سرمایه گذاری در ماشین آلات در نیمه نخست ۱۴۰۱ نویدبخش بهبود وضع تولید و اشتغال در سال های آینده است.
در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی انجام شد:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی چهار رویکرد تحولی در برنامه هفتم توسعه در نشست امروز این کمیسیون خبر داد.
مالک شریعتی نیاسر در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در نشست فوق العاده امروز کمیسیون انرژی و کمیته تدوین برنامه هفتم توسعه کشور، در ابتدا نماینده مرکز پژوهش های مجلس، گزارشی از رویکردها و راهبردهای کلان پیشنهادی خود را برای برنامه هفتم در بخش انرژی ارائه کرد. وی افزود: در این گزارش چهار رویکرد اساسی به عنوان رویکردهای تحولی برای برنامه هفتم پیشنهاد شد که رویکرد نخست، تبدیل ایران به مرکز تجارت انرژی منطقه با محوریت تجارت گاز است و رویکرد دوم، اولویت یافتن بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی در کشور است، زیرا سال های گذشته از این بخش غفلت کردیم و بیشتر بر تولید تمرکز داشتیم. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: سومین رویکرد تحولی برنامه هفتم طبق این گزارش اصلاح ساختار و روابط مالی بخش انرژی چه در بخش نفت و چه در بخش گاز است، همچنین تعمیق و کیفی سازی زنجیره ارزش افزوده به ویژه با تأکید بر پتروپالایشگاه ها به عنوان یکی از مصادیق توسعه زنجیره ارزش افزوده در صنعت نفت و گاز کشور به عنوان رویکرد چهارم مطرح شد. شریعتی گفت: مقرر شد با همین محورها دو هفته آینده نشستی با حضور وزیر نفت و معاونان وی در کمیسیون انرژی تشکیل و در مباحث نفت و گاز حول این محورها بحث و تبادل نظر شود.
در پروژه هاب گازی غرب آسیا صورت گرفت
وزیر انرژی ترکیه از احتمال مشارکت کشورهای روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان در پروژه ایجاد یک هاب گازی در ترکیه خبر داد. به گزارش خبرگزاری ترند به نقل از رسانه های ترکیه، فاتح دونمز اعلام کرد: جمهوری آذربایجان، روسیه و ایران ممکن است در پروژه هاب گازی در ترکیه مشارکت کنند. وی با بیان اینکه دو مسیر از خط لوله گازی «ترک استریم» به بهره برداری رسیده است، گفت: خط نخست برای گازرسانی به مصرف کنندگان ترکیه و خط دوم برای گازرسانی به اروپا از طریق بلغارستان در نظر گرفته شده است.
طرح «ترک استریم» یک خط لوله پیشنهادی است که گاز روسیه را با عبور از ترکیه و از طریق دریای سیاه، به یونان در جنوب اروپا خواهد رساند، این پروژه قرار بود از دسامبر سال ۲۰۱۶ میلادی عملیاتی شود.
خط لوله «ترک استریم» با چهار خط می تواند سالانه حدود ۶۳ میلیارد مترمکعب گاز روسیه را به ترکیه و پس از آن از طریق یونان به جنوب اروپا انتقال دهد.
این خط لوله جایگزین خط لوله «ساوت استریم» است که قرار بود گاز روسیه را از مسیر بلغارستان منتقل کند، اما مسکو چند سال پیش پروژه ساخت «ساوت استریم» را در پی تضادهایی که با اتحادیه اروپا داشت، منتفی کرد.
بخش نخست شامل نخستن خط لوله ۳۲ اینچی (۸۱.۲۸ سانتی متری) است که در عمق دو کیلومتری دریای سیاه قرار می گیرد و ظرفیت انتقال گاز آن سالانه ۶۳ میلیارد مترمکعب است.
بنا بر طرح اولیه ساخت این خط لوله، در مجموع سالانه ۱۴ میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه عرضه خواهد شد و باقی مانده آن نیز به قطب گازی واقع در مرز ترکیه و یونان منتقل و برای تحویل به مشتریان گازپروم در جنوب اروپا ترانزیت می شود.
وزیر منابع طبیعی و انرژی ترکیه گفت: زیرساخت ها برای ایجاد زمینه معاملاتی به منظور عرضه گاز به بازار اروپا آماده و اکنون نقشه راه در حال نهایی شدن است.
دونمز درباره مذاکرات با روسیه برای تعویق پرداخت گاز طبیعی گفت: مذاکرات ادامه دارد و در حال مذاکره درباره بسیاری از مسائل از جمله تعویق پرداخت هستیم.
رجب طیب اردوغان به تازگی در تماس تلفنی به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفته بود که آنکارا قصد دارد برنامه خود را برای ایجاد یک مرکز ذخیره سازی گاز طبیعی تکمیل کند و گام های محسوسی در این باره بردارد.
گفت وگوی پوتین و اردوغان درباره ایجاد هاب گازی در ترکیه، در حالی است که وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه اعلام کرده است کار روی پروژه هاب گازی در منطقه غرب آسیا به پیشنهاد مسکو آغاز شده است.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: همکاران ما در وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران با آماده باش کامل روی سکوهای تولید و بخش میدان های بالادست و پایین دست، پالایشگاه ها و خطوط انتقال حضور دارند و شبکه گاز پایدار است.
جواد اوجی روز دوشنبه (۱۹ دی ماه) در گفت وگو با خبر ساعت ۱۴ شبکه یک سیما اظهار کرد: طبق پیش بینی ها، از فردا به ویژه در استان های شمال و شمال شرق کشور سرما و کاهش شدید دما را تا منهای ۱۵ درجه تجربه خواهیم کرد که ماندگاری این کاهش دما و سرما نیز کار را کمی سخت تر خواهد کرد.
وی افزود: همکاران ما در وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران با آماده باش کامل روی سکوهای تولید و بخش میدان های بالادست و پایین دست، پالایشگاه ها و خطوط انتقال حضور دارند و شبکه گاز پایدار است.
وزیر نفت تصریح کرد: با توجه به روند مصرفی که این روزها اتفاق افتاده و همان طور که در خبرها نیز اعلام شده است در بخش خانگی و تجاری بیش از ۶۲۰ تا ۶۳۰ میلیون مترمکعب رکورد مصرف گاز را داشته ایم که شاید در روزهای سرد پیش رو به مصرف ۶۵۰ میلیون مترمکعب نیز برسیم.
اوجی با بیان اینکه در هیچ جای دنیا و هیچ کشوری نشنیده ام در بخش خانگی و تجاری این مقدار مصرف گاز ثبت شود، عنوان کرد: معتقدیم رقم زیادی از این ۶۳۰ میلیون مترمکعب گاز واقعاً اسراف می شود، از این رو از همه هموطنان خواهش می کنم خدمتگزاران خود را در صنعت نفت و شرکت ملی گاز یاری کنند تا بتوانیم این نعمت الهی را به دست همه هموطنانمان در استان های شمال شرق و غرب کشور و دیگر استان ها برسانیم که این مهم با مصرف بهینه محقق می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به برودت هوا در روزهای آینده، آیا ممکن است گاز بخش خانگی با محدودیت مواجه شود؟ گفت: خط قرمز ما حسب دستور رئیس جمهوری بخش خانگی است؛ از این رو سعی بر این است اجازه ندهیم گاز این بخش قطع شود، البته همکاران ما در بخش بازرسی شرکت ملی گاز نیز سرکشی هایی انجام می دهند.
وزیر نفت افزود: ما از خود دولت هم شروع کرده ایم، بخش های دولتی، سازمان های اداری و هرکجا که مصرف غیرمتعارف دارند، ابتدا اخطار می گیرند و اگر رعایت نکنند، گاز آنها قطع خواهد شد.
اوجی تأکید کرد: با تدابیری که اندیشیده ایم و همکاری مردم، هیچ قطع گازی در بخش خانگی نخواهیم داشت.
مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی طرح مطالعاتی برنامه ها، راهبردها و فرآیندهای اجرایی برای تحقق اهداف چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در تجارت جهانی گاز طبیعی و فرآورده های جانبی شامل پروپان، بوتان، اتان و گوگرد را منتشر کرد.
طرح پژوهشی مطالعاتی برنامه ها، راهبردها و فرآیندهای اجرایی به منظور تحقق اهداف چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در تجارت جهانی گاز طبیعی و فرآورده های جانبی شامل پروپان، بوتان، اتان و گوگرد با کارفرمایی شرکت ملی گاز ایران در ۶ جلد تدوین و منتشر شد.
هدف از انجام این مطالعه، شناخت دقیق تر بازارهای هدف تجارت گاز طبیعی کشور و فرآورده های جانبی و اولویت بندی آنها به منظور تدوین برنامه جامع راهبردی عملیاتی برای ارتقای جایگاه صنعت گاز و فرآورده های جانبی ایران در بازارهای جهانی، همچنین ایجاد بستر و زمینه مناسب برای تصمیم سازی آگاهانه در حوزه سرمایه گذاری در صنعت گاز، مدیریت بهینه سیستم انرژی و تبیین راهبردهای توسعه تجارت گاز است.
گزارش های نهایی این طرح در قالب ۶ جلد کتاب به منظور تصمیم سازی مؤثر برای نظام سیاستگذاری و برنامه ریزی راهبردی شرکت ملی گاز ایران و کمک به سیاستگذاران و مدیران ارشد برای اتخاذ تصمیم های صحیح، آگاهانه و به موقع، منتشر و به شرکت ملی گاز ایران ارائه شده است.
وزیر نفت به عنوان مدیر تراز مکتب شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی انتخاب شد.
سرتیپ پاسدار حسن حسن زاده، فرمانده سپاه محمد رسول الله(ص) با اهدای لوحی از جواد اوجی به عنوان مدیر تراز مکتب شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی قدردانی کرد.
متن لوح سپاس به شرح زیر است:
وزیر محترم نفت
برادر ارجمند جواد اوجی
سلام علیکم
بی تردید افتخارات و دستاوردهای غرورآفرین این مرز و بوم در عرصه های مختلف خدمتگزاری پس از الطاف الهی، مرهون مجاهدت ها و تلاش های غیورانه ای است که از سرمایه جان گذشتند تا در خدمت انقلاب ریشه در خاک ایثار و شهادت گسترانیده و از خون پاکشان سیراب شود و میوه امنیت و آسایش را برای همه به ارمغان آورده و موجبات دوام و قوام پایه های نظام جمهوری اسلامی را فراهم نمایند و به همین دلیل است که ملت ایران هیچ گاه رشادت های دلیرانه و اخلاص آن رادمردان بزرگ را فراموش نخواهد کرد.
با عنایت باری تعالی دومین جشنواره کارمند تراز مکتب حاج قاسم توسط بسیج وزارتخانه ها و ادارات سپاه حضرت محمد رسول الله(ص) تهران بزرگ در آستانه سومین سالگرد شهادت سالار شهیدان مدافع حرم شهید سلیمانی که خود تربیت شده اسلام، مکتب عاشورا، مکتب امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) بودند، ضمن قدردانی از تلاش های بی دریغتان برای خدمتگزاری صادقانه به مردم در مسیر مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی و در جهت تحقق دولت اسلامی و فرامین رهبر فرزانه انقلاب حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب، از آنجا که جنابعالی به عنوان مدیر تراز مکتب حاج قاسم انتخاب شده اید با کمال افتخار این لوح سپاس تقدیم می گردد و از خداوند متعال برایتان توفیق خدمت رسانی مجاهدت و ایثارگری در اشاعه فرهنگ مکتب حاج قاسم سلیمانی را در امورات سازمانی و فردی مسئلت می نمایم.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: مجموع تولید انواع محصولات پتروشیمی در ۹ ماه امسال ۵۳ میلیون تن است.
بیژن چگنی اظهار کرد: مجموع تولید ۹ ماه امسال صنعت پتروشیمی با میانگین ۷۱ درصد ظرفیت اسمی به حدود ۵۳ میلیون تن رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۷ درصد رشد داشته است و پیش بینی می شود تا پایان امسال تولید مجتمع های پتروشیمی به ۷۵ درصد ظرفیت اسمی برسد.
وی افزود: به دلیل محدودیت ها و مصارف بالای گاز خانگی و صنعتی در فصل زمستان، این مدیریت بر اساس عملکرد تولید و تعهدهای صادراتی و داخلی شرکت ها و برنامه تعمیرات اساسی سالانه پتروشیمی ها نسبت به استفاده حداکثری از گاز دریافتی صنعت پتروشیمی اقدام می کند.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: تولید مجتمع های پتروشیمی نسبت به ظرفیت اسمی در پایان دولت دوازدهم (مرداد سال ۱۴۰۰) حدود ۶۷ درصد بوده است.
چگنی بیان کرد: میزان تحویل کود اوره به وزارت جهاد کشاورزی در ۹ ماه امسال ۹۶ درصد نسبت به سهمیه مورد تعهد بوده است.
بر پایه ویرایش اخیر نظام رتبه بندی موضوعی «سایمگو» در سال ۲۰۲۲ دانشگاه صنعت نفت حائز رتبه نخست ایران و خاورمیانه و هفتم جهان شد.
دانشگاه صنعت نفت از نظر نظام رتبه بندی سایمگو (Scimago)، در زمینه موضوعی «زمین شناسی» جایگاه نخست ایران، نخست خاورمیانه و هفتم جهان را به دست آورد.
بر پایه ویرایش اخیر نظام رتبه بندی موضوعی «سایمگو» در سال ۲۰۲۲ میلادی، دانشگاه صنعت نفت در زمینه موضوعی «زمین شناسی» جایگاه نخست ایران، نخست خاورمیانه و هفتم جهان را به دست آورده است.
براساس این رتبه بندی دانشگاه صنعت نفت (در مجموع زمینه های موضوعی مختلف) با ارتقای ۱۰۰ رتبه در جهان، جایگاه ۶۹۷ را کسب کرده است.
وزیر نفت در حکمی مجید امیدی شهرکی را به عنوان دستیار و نماینده خود در هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی به مجید امیدی شهرکی آمده است:
جناب آقای مجید امیدی شهرکی
با عنایت به تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «دستیار و نماینده وزیر در هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت» منصوب می شوید. توفیق شما را در انجام وظایف سازمانی و امور محوله از درگاه ایزد منان خواستارم.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران:
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: با توجه به طی شدن مراحل نهایی پروژه خط انتقال گاز ایرانشهر - چابهار، گازرسانی به این شهر در دو فاز برنامه ریزی شده که عملیات اجرایی فاز در اردیبهشت ماه سال آینده آغاز می شود.
مسلم رحمانی در سفر به سیستان و بلوچستان و بازدید از فاز نخست عملیات اجرایی شبکه توزیع گاز چابهار که به همراه تعدادی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی انجام شد، اظهار کرد: مدت زمان اجرای این پروژه ۱۸ ماه پیش بینی شده و این در حالی است که هم زمان با گازدار شدن هر منطقه، فرآیند نصب انشعاب ها و اشتراک پذیری برای بهره مندی مردم چابهار از نعمت گاز طبیعی صورت خواهد گرفت.
وی گفت: طبق برنامه ریزی ها، مراحل انتخاب پیمانکار پروژه گازرسانی به قصرقند در دهه فجر انجام و گازرسانی به شهر کنارک در مرحله انتخاب مشاور طراحی است که پس از طی این مراحل، فرآیند اجرای پروژه های یادشده، اوایل سال ۱۴۰۲ آغاز می شود.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در نشست با مسئولان شهرستان راسک درباره گازرسانی به شهرهای راسک و سرباز افزود: فرآیند برگزاری مناقصه گازرسانی به شهرهای مذکور شهریورماه سال آینده انجام و عملیات اجرای آن نیز نیمه دوم سال ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد.
رحمانی با اشاره به دستور وزیر نفت مبنی بر نام گذاری سال ۱۴۰۱ با عنوان سال گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: مطالعات اولیه گازرسانی به همه شهرستان های باقیمانده مناطق جنوبی استان نیز در ابتدای سال ۱۴۰۲ آغاز و برای تسریع در انجام عملیات اجرایی، پنج شرکت گاز استانی با عنوان استان های معین در کنار شرکت گاز این استان عهده دار این مسئولیت مهم خواهند شد.
آیین گرامیداشت میلاد حضرت زهرا(س)، روز زن و مادر برگزار شد
امسال نیز همزمان با گرامیداشت سالروز میلاد این بزرگ بانوی اسلام، مراسمی به همت امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران و میزبانی شرکت ملی نفت با حضور مدیران ارشد صنعت نفت از جمله محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مرتضی شاهمیرزایی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و زینب قیصری مشاور وزیر در امور زنان و خانواده در تالار سوره حوزه هنری برگزار و از بانوان شاغل در این صنعت تجلیل شد.این مراسم معنوی، پیامی هم از سوی جواد اوجی ،وزیرنفت خطاب به بانوان صنعت نفت داشت که زینب قیصری آن را قرائت کرد.
«میلاد خجسته زهرای اطهر(س)، اسوه عصمت و طهارت، حکمت و معرفت، الگوی تمام جهانیان و روز زن و تکریم مادر را به شما عزیزان، به ویژه زنان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان صمیمانه تبریک و تهنیت عرض می کنم. یکی از افتخارات و دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هویت بخشی به زنان است که توانسته اند با اتکا به نفس و توانمندی های خود در عرصه های مختلف بدرخشند. هیچ دوره ای مانند امروز زنان محقق، دانشمند و متخصص در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فنی و مهندسی نداشته ایم. نقش سازنده زنان ایرانی در عرصه های توسعه کشور اعم از علمی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بی بدیل و لایق تحسین و تکریم است، از این رو باید کوشید تا از یک سو با کشف توانمندی های عظیم آنان و رفع موانع احتمالی زمینه حضور چشمگیر و تأثیرگذار نیمی از سرمایه انسانی جامعه را در توسعه کشور فراهم کرد و از سوی دیگر، نقش بی بدیل آنان در مدیریت کانون خانواده را مورد توجه قرار داد و ارج نهاد. صنعت نفت به عنوان دانش بنیان ترین صنعت کشور همواره از متخصص ترین و شایسته ترین زنان بهره مند بوده است. هم اکنون بیش از 17 هزار نفر از زنان در گروه های مختلف شغلی اعم از فنی و مهندسی، مالی و بازرگانی، بهداشت و درمان، پژوهشی و مطالعاتی حتی بهره برداری در سطوح مختلف کارشناسی و مدیریتی مشغول به کار هستند. صنعت نفت همواره از وجود بانوان فرهیخته بهره برده است و همچنان تلاش داریم زمینه را برای بهره مندی صنعت از خدمات تخصصی ایشان که از سطح تحصیلات بالاتر و میانگین سنی کمتری برخوردارند، فراهم سازیم. گستردگی صنعت نفت و تنوع مشاغل آن این امکان را ایجاد می کند که با شناسایی استعدادها و قابلیت های زنان و به کارگیری آنها از این فرصت و پتانسیل هرچه بیشتر استفاده کرد.زنان در فاصله سال های 1380 تا 1390 تعداد قابل توجهی از نیروهای جذب شده به صورت ممتاز را تشکیل می دهند. پس از اشتغال در حدود 2 دهه به لحاظ سازمانی و فردی، پتانسیل و شرایط احراز پست های مدیریتی و مشاغل بالای سازمان را کسب کرده اند، لذا حضور زنان در بخش های مدیریتی سازمان، چه در بخش عملیاتی و چه در بخش ستادی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. همانطور که رهبر معظم انقلاب در بیانات اخیر خود در دیدار با بانوان بر استفاده از زنان فرهیخته، دانشمند، فرزانه و مجرب در رده های گوناگون تصمیم سازی و تصمیم گیری کشور تأکید داشته اند از تمامی معاونین و مدیران عامل می خواهم با رفع موانع، زمینه تأثیرگذاری هرچه بیشتر بانوان را فراهم کنند. خانواده، واحد بنیادین و سنگ بنای جامعه و کانون رشد و تعالی انسان و پشتوانه سلامت و بالندگی و اقتدار معنوی کشور و نظام است. در همین راستا سیاست های کلی در حوزه خانواده و جمعیت از سوی مقام معظم رهبری به قوای سه گانه ابلاغ شد که بر مبنای آن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد. دولت سیزدهم هم خانواده مداری را یکی از ارزش های راهبردی سند تحول دولت مردمی قرار داد. بر اساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تسهیلات و حمایت های خوب قابل اجراست. در همین راستا کارگروهی در وزارت نفت ذیل شورای عالی فرهنگی تشکیل شده که تاکنون جلسات متعددی تشکیل داده و بندهایی از قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با قوانین نفت منطبق شده است و سازوکار اجرای آنها دیده شده و در قالب مقررات و دستورالعمل های ابلاغی جاری شده و برخی مفاد آن نیز در حال تطبیق و برنامه ریزی برای اجرا هستند و به عنوان یک تکلیف قانونی همه شرکت های تابع وزارت نفت موظف به اجرای آن هستند. تلاش داریم با توجه به فرصت هایی که این قانون برای ما ایجاد می کند به عنوان صنعت دوستدار خانواده الگوی سایر سازمان ها باشیم. یکی از مهم ترین دغدغه های زنان شاغل که ذیل قانون حمایت از خانواده هم دیده شده و به عنوان الزام قانونی برای ماست بحث ایجاد مهدکودک مجاور است و در حال حاضر در مسیر فراهم آوردن بسترهای استفاده از آن هستیم که ان شاءالله در آینده نزدیک محقق می شود. بحث بعدی حمایت قانونی از زنان سرپرست خانوار و زنان خودسرپرست است. اینجانب دغدغه رفع مشکلات ایشان را دارم، از تمامی مدیران منابع انسانی شرکت ها نیز همین توقع و انتظار را دارم.نکته دیگر اولویت بخشی به نحوه گذران اوقات فراغت و ورزش همگانی خانواده های شاغلان و بهره مندی عادلانه و منصفانه بانوان کارمند و خانواده های ایشان از تمامی فرصت ها، امکانات رفاهی، تفریحی و ورزشی است که در تدارک برنامه هایی در این خصوص هستیم.»
در این مراسم، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز برای بانوان شاغل در صنعت نفت حرف هایی داشت، حرف هایی که رنگ امیدبخشی وامیدواری در آنها دیده می شود. محسن خجسته مهر با تبریک ولادت حضرت فاطمه(س) و روز زن و مادر ضرورت حفظ نقش زنان در کانون خانواده و اجتماع مطابق با احکام و فرامین الهی را مورد تاکید قرار داد و این نکته را یادآورشد که شرکت ملی نفت ایران باید خانواده محورباشد. خانواده محوری در نفت از موضوعات اساسی و مهم است و این امر مستلزم برنامه ریزی و بسترسازی است.او افزود: به نوبه خود برای حفظ جایگاه زنان در مجموعه شرکت ملی نفت ایران و فراهمسازی بسترهای رشد و تعالی زنان تلاش می کنم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در همین زمینه به ماهیت و ماموریت کاری شرکت ملی نفت ایران و سختی کار در مناطق عملیاتی خشکی و دریا اشاره وتصریح کرد: بخش زیادی از کارکنان شرکت در بخش های بالادستی و عملیاتی و در شرایط اقماری مشغول به کار و گاهی در ماه تنها 15 روز در کنار خانواده هستند که این عدم حضور به مرور زمان آثار و تبعات مختلفی بر خانواده دارد؛ از این رو در شرکت ملی نفت ایران و صنعت نفت در حال برنامه ریزی برای کاهش این معضلات هستیم.
خجسته مهر تصریح کرد: در حال حاضر حدود 10 درصد کارکنان شرکت ملی نفت ایران را بانوان تشکیل می دهند که در سمت های سازمانی مختلف و در رده های کارشناسی و مدیریتی بسیار توانمند و اثربخش عمل کرده اند.او یادآورشد: باید اهتمام شود در توزیع سمت های سازمانی در رده های مختلف کارشناسی تا مدیریتی متناسب سازی انجام گیرد و با توجه حفظ شأن و منزلت بانوان، مهم است که بدانیم درچه جایگاه و سمتی از توانمندی آنها بهره مند شویم.خجسته مهر با اشاره به ویژگی ها و فضایل اخلاقی حضرت زهرا(س) در بخش های علمی، تربیتی و در بعد سیاسی گفت: این بانوی اسلام در راه دفاع از حریم ولایت هم اموال و هم جان را بخشیدند و هدیه کردند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حضرت فاطمه زهرا(س) را مبدا خلقت و هستی خواند و عنوان کرد: اگر قرار است به تکامل و به انسانیت مطلوب و ایده آل برسیم، الگوی ما باید فاطمه زهرا(س) باشد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این مراسم با اشاره به نقش اساسی و تعیین کننده زنان در جامعه و اهمیت حضور آنها در فعالیت های اجتماعی گفت: زنان دارای نقش انسان ساز و سرنوشت سازی در جامعه هستند و باید این موضوع را جدی بگیرند و برای نقش خود جایگاه ویژه ای قائل باشند. او در این زمینه به نقش تعیین کننده و مؤثر زنان در تحقق اهداف صنعت نفت اشاره کرد و یادآور شد: زنان متخصص هم پابه پای مردان متخصص برای اعتلای این صنعت ماندگار کمک کنند. شاهمیرزایی همچنین این روز بزرگ را به نمایندگی از سوی همه همکاران صنعت نفت به ویژه همکاران صنعت پتروشیمی به یکایک بانوان فعال، متخصص، سربلند و سرافراز در صنعت نفت تبریک گفت. پایان بخش این مراسم در روز میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا(س) خوشحالی بود که در چهره تک تک بانوان دیده می شد. خوشحال از اینکه صنعت نفت با ارج نهادن به منزلت زن و کرامت انسانی وی بر توانمندی های این بخش از جامعه مهر باور و تأیید زده است.
آیین گرامیداشت ولادت حضرت زهرا ( س) و روز زن و تکریم مادر در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برگزار شد. مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی در جمع کارکنان زن شاغل این شرکت با تبریک روز زن و مادر گفت: مسیر رشد برای زنان در این شرکت باز است.محدودیت ها را بشکنید. در هر نقشی که هستید ، بدرخشید و به عنوان نیمی از جامعه زنان و کارکنان این شرکت در ساختن جسم و روح خود تلاش کنید.
پرونده بخش خشکی پارس جنوبی بسته خواهد شد
مشعل با تکمیل سومین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی، این طرح به مراحل نهایی بهره برداری نزدیک شد.
با پیشرفت مناسب فاز 14 پارس جنوبی و تکمیل یک ردیف دیگر از شیرین سازی پالایشگاه خشکی، می توان گفت که وعده وزارت نفت در تکمیل و راه اندازی فاز 14 پارس جنوبی محقق شد. همزمان، جواد اوجی، وزیرنفت از بهره برداری کامل فاز 14 پارس جنوبی تا پایان امسال خبر داده است.
مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبی پس از تاخیری طولانی همراه با فراز و نشیب های زیاد از زمان تعریف طرح، با استقرار دولت سیزدهم و بسیج تمامی امکانات با هدف پایداری پالایش گاز زمستانی شتاب گرفت تا دولت را به هدف گذاری برای بستن پرونده این فاز نزدیک تر کند.
از جمله اهداف توسعه ای طرح فاز 14 پارس جنوبی، تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، تولید روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع پروپان و بوتان، تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400 تن گوگرد است.
قرارداد توسعه فاز ۱۴پارس جنوبی میان شرکت نفت و گازپارس به عنوان کارفرما و کنسرسیومی متشکل از مپنا، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، شرکت ملی حفاری، شرکت پایندان، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، ایزوایکو، ماشین سازی اراک و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عنوان لیدر کنسرسیوم در سال 1389 امضا شد.این قرارداد در قالب EPCC و مدت زمان اتمام آن 35 ماه یا دو سال و نیم پیش بینی شده بود که احداث بخش خشکی آن از سال 89 تا امروز متاثر از تحریم ها، از اولویت خارج شدن و دیگر مشکلات به درازا کشید. با اولویت بخشی به احداث بخش پالایشگاهی طرح فاز 14 پارس جنوبی و تلاش شبانه روزی کارکنان در بخش های مختلف طی یک سال اخیر، می توان انتظار داشت که سرنوشت خوشی در انتظار آخرین پالایشگاه پارس جنوبی باشد که تامین گاز زمستانی به آن وابسته است.
فاز 14 پارس جنوبی با توجه به تراز منفی گازی کشور سال 1400 و نیاز مبرم به آن، در اولویت سفر وزیر نفت به عسلویه پس از دریافت رای اعتماد قرار گرفت که طی آن با بررسی مشکلات مختلف این فاز و برنامه ریزی برای رفع آن با تلاش شبانه روزی هفت هزارنفری کارکنان صنعت نفت، نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی زمستان سال گذشته به بهره برداری رسید و با تداوم برنامه ریزی، اولویت بخشی و اقدام های مهم، بهره برداری از دومین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی نیز سوم آبان ماه امسال آغاز شد تا مجموع ظرفیت پالایشی این فاز با بهره برداری از این ردیف به ۲۸میلیون مترمکعب در روز برسد و به تازگی سومین ردیف آن نیز وارد مدار تولید شده است.
براساس اقدام های انجام شده در بخش خشکی، تا کنون دو میلیون و 78 هزار و 230 مترمکعب عملیات خاکی، 350 هزار و 107 متر مکعب بتن ریزی، 49 هزار و 658 تن نصب سازه های فلزی، 38 هزار و 141 تن نصب تجهیزات، 12 هزار و 724 تن نصب مخازن، همچنین 393 هزار و 808 اینچ – قطرلوله کشی U/G، دومیلیون و 443 هزار و 745 اینچ قطر لوله کشی A/G، سه هزار و 434 کیلومتر کابل برق و دو هزار و 632 کیلومتر کابل ابزار دقیق انجام شده است.
فاز 14 که پس از عقد قرارداد توسعه آن در سال 1389 انتظار می رفت در زمان تعیین شده تکمیل شود و به بهره برداری برسد، چند دولت و وزیر را به خود دید و با تاخیری طولانی به طرح های مدت دار پیوست. اگر چه در ابتدا قرار بود این طرح به همراه چهار فاز دیگر (۱۳، ۱۹، ۲۰ و ۲۱، ۲۲-۲۴) به بهره برداری برسد، اما به دلیل نبود ظرفیت فنی، مالی و اجرایی برای اجرای همزمان پنج ابرپروژه گازی در شرایطی که فازهای تعریف شده از قبل (۱۲، ۱۵ و ۱۶، ۱۷ و ۱۸) همچنان نیمه تمام مانده بود، طرح توسعه فاز ۱۴ با تأخیر مواجه شده و نیمه کاره به دولت بعد واگذار شد.
این فاز پارس جنوبی با روی کار آمدن دولت بعد هم تکمیل نشد. در آن مقطع با توجه به محدودیت منابع مالی تصمیم برآن شد تا اولویت بندی فازهای مختلف میدان گازی پارس جنوبی برمبنای برداشت حداکثری ازمیدان مشترک به ویژه در بلوک های مرزی انجام شود که طرح فاز ۱۴به دلیل قرارگیری در شمالی ترین بلوک درمحدوده میدان و نزدیکی به مرزهای داخلی ایران، بدون هیچ مرزمشترک خارجی به عنوان اولویت نهایی (بعد از فازهای ۱۳ و ۲۲، ۲۳ و ۲۴) تعیین شد.
به این ترتیب فاز 14 پارس جنوبی در سال 1389 به همراه فازهای موسوم به طرح های 35 ماهه کار خود را آغاز کرد و همزمان با فاز 14 ابلاغ به کار فازهای 19، 13،20، 22، 24 و 21 هم آغاز شد، اما در مقاطعی به دلیل محدودیت های ناشی ازمنابع کشور تصمیم بر اولویت بندی پروژه ها شد. به این ترتیب در آن ایام فازهای 12، 17، 18، 15، 16 که به مرحله 80 درصد پیشرفت رسیده بودند، اما به دلیل مشکلات تامین منابع مالی وارد مدارتولید نشده بودند، در اولویت قرارگرفتند و آخرین مجموعه پالایشگاهی پارس جنوبی، فاز 14 بود که به عنوان سیزدهمین پالایشگاه در اولویت نهایی قرار گرفت.
در این مسیر نیزبرای فاز14 ابتدا تکمیل بخش فراساحل به منظور جلوگیری ازعدم النفع تولید در اولویت قرار گرفت؛ دلیل اولویت بخشی در توسعه بخش دریایی فاز 14 پارس جنوبی از این جهت بود که با توجه به وجود ظرفیتهای آزاد در بخش خشکی فازهای مجاور، برای عقب نماندن از رقیب قطری به منظور برداشت حداکثری از مخزن مشترک تصمیم گرفته شد با راه اندازی سریع تر بخش دریایی از ظرفیت آزاد پالایشگاه های پارس جنوبی برای فرآورش تولیدات این فاز استفاده شود.
تاسیسات دریایی فاز14 پارس جنوبی، شامل چهار سکوی دریایی درمجموع 44 حلقه چاه در 105 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر، دو خط لوله 4 اینچ دریایی به منظور انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر است. همچنین تاسیسات ساحلی آن، مشتمل بر واحدهای دریافت و جداسازی گاز و میعانات، تثبیت میعانات گازی، چهار ردیف تصفیه گاز شامل واحدهای شیرین سازی، نم زدایی، تنظیم نقطه شبنم و مرکاپتان زدایی هر کدام به ظرفیت پالایش 500 میلیون فوت مکعب در روز، واحد فشرده سازی و تراکم گاز به منظور صادرات، واحدهای استحصال و بازیافت گوگرد به همراه واحد جداسازی و دانه بندی گوگرد و واحد احیای منواتیلن گلایکول، سرویس های جانبی شامل بخار، توزیع برق، آبگیری از دریا و سرویس های متفرقه از جمله نیتروژن، هوای فشرده و...، سیستم تصفیه آب های صنعتی و فاضلاب و سیستم های مشعل به منظور تخلیه اضطراری سیستم سوخت گاز و دیزل پالایشگاه، سیستم آب آتش نشانی (مخزن، تلمبه ها و شبکه ها) اتاق های کنترل، پست های برق، آزمایشگاه، انبار، کارگاه، دفاتر و... همچنین چهار مخزن برای ذخیره و صادرات میعانات گازی شامل مخازن ذخیره سازی است.
مساحت میدان پارس جنوبی 9 هزار و 700 کیلومترمربع است که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از ذخایر گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود ذخیره کرده است. توسعه ميدان مشترك گازی پارس جنوبی، با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش های تزريق به ميادين نفتی، عرضه به واحدهاي صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهاي خانگی- تجاری، تامين خوراك مجتمع های پتروشيمی و صادرات گاز، ميعانات گازی، گاز مایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرار گرفته است. حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی در سال 1377 آغاز شده است و قطری ها نیز کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد.
طبق آخرین گزارش مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، برداشت روزانه از میدان مشترک پارس به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان قطب انرژی كشور، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور و هم اكنون بزرگ ترين كانون توسعه صنعتي و موتور اصلي توسعه اقتصادي ايران است كه علاوه بر تأمين حداکثری تقاضای گاز كشور، می تواند با ایجاد صدها هزار شغل پایدار، سالانه ده ها میلیارد دلار درآمد عاید کشور کند.
سهم ذخایر هیدروکربنی ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی 14 تریلیون مترمکعب گاز و 18 میلیارد بشکه میعانات گازی در مساحتی به وسعت 3700 کیلومترمربع تخمین زده شده است.مجموع تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از آغاز بهره برداری تا پایان سال 1399 به رقم یکهزار و 867 میلیارد مترمکعب رسیده، همچنین از ابتدای توسعه تاکنون 2.2 میلیارد بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک برداشت شده است.ارزش محصولات پارس جنوبی با سرمایه گذاری نزدیک به 80 میلیارد دلار در این پهنه گازی، 335 میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل 18 سنت در سال 1396) برآورد شده است.
میزان رقم سرمایه گذاری در میدان پارس جنوبی حدود ۸۰ میلیارد دلار طی ۲۰ سال است. ۱۳ پالایشگاه در پارس جنوبی قرار دارد که هشت پالایشگاه در سایت (یک) تحویل شده و از پنج پالایشگاه سایت (۲) نیز چهار پالایشگاه تحویل بهره بردار شده و تنها پالایشگاه فاز ۱۴باقی مانده است که با اقدام های در حال انجام می توان امیدوار بود پرونده بخش خشکی پارس جنوبی تا پایان 1401 بسته شود.
رئیس عملیات تولید منطقه خارگ در گفت وگو با «مشعل» خبر داد:
مشعل شتاب گیری اجرای طرح های توسعه ای دربخش های مختلف صنعت نفت در میدان های نفتی با هدف نگهداشت وافزایش تولید درحال انجام است که حاصل جمع آن رشد تولید قابل توجه تولید روزانه نفت در آینده خواهد بود.افزون بر آن، سیاست خروج از انفعال در مقابل تحریم ها با بهبود تولید و صادرات نفت خام از سوی وزارت نفت دولت سیزدهم دنبال شد. تحریم هایی که فصل تازه ای ازمحدودیت ها را درصنعت نفت ایران حاکم کرد که نگاه غالب در آن، استفاده از ابزارسیاسی نفت برای تحت فشار قراردادن ایران بود.با رویکرد وزارت نفت، چاه های نفت به تولید گذشته بازگشتند که منطقه عملیاتی خارگ از آن بی بهره نمانده است.
خبرنگار «مشعل» با محمدرضا اکبرموسوی، رئیس عملیات تولید منطقه خارگ که دیدن فیلمی ازدکل های حفاری، 31 سال خدمت درصنعت نفت را برای او رقم زده، گفت وگو کرده است.
او 21 سال از این عمر 31 ساله را روی سکوهای نفتی ابوذر و فروزان درمنطقه عملیاتی خارگ سپری کرده است و امروز تجربیات خود را دراختیار جوان ترها قرار می دهد تا آنها سکانداران آینده ای برای راهبری سکوهای نفتی باشند. آنچه می خوانید، شرحی است براین مجمل.
جزیره خارگ، به طول تقریبی 8 کیلومتر وعرض 4 تا 5 کیلومتر در28 کیلومتری بندرگناوه واقع شده است.منطقه عملیاتی خارگ نیز دردل این جزیره ودر57کیلومتری شمال غربی استان بوشهر قراردارد. ابوذر، فروزان و درود، همچنین میدان مشترک فروزان، از جمله میدان های این منطقه عملیاتی به شمار می روند.
ماموریت شرکت نفت فلات قاره درمنطقه عملیاتی خارگ، استخراج و صادرات روزانه نفت خام، همچنین تامین گاز پتروشیمی خارگ است. منطقه عملیاتی خارگ به عنوان یکی از زیرمجموعه های شرکت نفت فلات قاره، عهده دار ماموریتی مشتمل بر استخراج و صادرات روزانه نفت خام، همچنین تامین گاز پتروشیمی خارگ است.
خوشبختانه باید اعلام کنم که وضعیت تولید نفت رو به بهبود است و کاهش تکلیفی کمتر شده است؛ امیدواریم به حداکثر تولید نفت از منطقه عملیاتی خارگ دست یابیم. در مقطعی با توجه به شدت تحریم ها مجبور شدیم تولید در سکوی ابوذر را متوقف کنیم و با تدارک یک طرح، گاز سکوی فروزان را به منظور تامین خوراک پتروشیمی خارگ در نظر گرفتیم.
دو دوره کاهش تکلیفی چاه ها را نیازمند حفاری جدید کرده است. در حال حاضر تولید از منطقه عملیاتی خارگ قابل توجه است و پیش بینی افزایش آن هم در برنامه ریزی وجود دارد.
با توجه به اینکه بالاترین تولید نفت ازسکوی ابوذر انجام می شود که سهم 50 درصدی از تولید منطقه خارگ را دارد، طرح های توسعه ای مختلفی در این بخش در حال انجام است و در شرایط موجود دو دکل حفاری سحر 1 و 2 مشغول حفاری روی دو سکوی سرچاهی جدید A20 و A21 در سکوی میدان ابوذر هستند.
امیدواریم برای افزایش تولید نفت میدان ابوذر در 6 ماه آینده نفت چاه های جدید را دریافت کنیم.
هر چاه می تواند 1200 هزار بشکه و هر پلت فرم چهار حلقه چاه زده می شود. براین اساس حدود روزانه 10 هزار بشکه افزایش تولید در ابوذر شاهد خواهیم بود.
بله؛ میدان نفتی ابوذر پتانسیل زیادی برای افزایش تولید دارد.
از میدان نفتی فروزان بگویید که اهمیت آن با توجه به مشترک بودن مخزن با عربستان زیاد است.
فروزان به عنوان یکی از میدان های مشترک کشور اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر سکوی F18 در محل این سکو نصب شده و دکل در حال فعالیت است. افزون بر آن یک دکل هم روی چاه های قدیمی کار می کند که با مجموعه فعالیت های در حال انجام، افزایش تولید 23 هزار بشکه ای در این مخزن مشترک در برنامه قرار دارد که از طریق حفر چاه های جدید و گازرانی به چاه های قدیمی محقق می شود. باید فعالیت بیشتری را در فروزان به دلیل مشترک بودن آن با عربستان انجام دهیم. رقیب عربستانی به شدت فعال است؛ 12 سال مدام 13 دکل حفاری و ساخت پلت فرم های جدید در میدان مرجان مشاهده شده است. بحث اصلی ما چند سال گذشته تامین مواد و قطعات بوده است و برای آنها نیازمند تامین منابع مالی و ارزی هستیم.
معتقدم باید اختیارات منطقه افزایش یابد تا خریدها بیشتر انجام شود. امورمالی منطقه مستقل نیست و مرتبط بودن دایم با تهران زمان کار را طولانی می کند. بودجه امکان استفاده کامل از آن نیست و درگیر بوروکراسی اداری هستیم. کارهای معوقه زیادی وجود دارد؛ شادابی گذشته نیست، افراد بی انگیزه می شوند. قراردادها و کاغذ بازی وقت زیادی از کار می گیرد ما بیشتر کارمان عملیاتی و نفتی است و باید در تولید و اتخاذ راهکارهای جدید و نوآوری تمرکز داشته باشیم.
برنامه ریزی درنظر گرفته شده برای میدان درود نگهداشت و حفظ تولید است که از طریق گازرانی، حفر و تعمیر چاه های موجود ( قدیمی) در حال انجام است.
با این اوصاف افزایش تولید به واسطه طرح های توسعه ای قابل توجه خواهد بود.
باید اعلام کنم که با فعالیت های توسعه ای در حال انجام در میدان های منطقه عملیاتی خارگ در مجموع پیش بینی می شود به افزایش تولید 45 هزار بشکه ای در روز دست یابیم.
با توجه به تلاش شبانه روزی کارکنان منطقه عملیاتی خارگ، حل مشکلات سقف حقوق، ماده 10 و همچنین مالیات از مطالبات اصلی آنهاست که انتظار داریم هر چه سریع تر حل شود.
گستره یک خط لوله بندرعباس-سیرجان-رفسنجان تا پایان سال ۱۴۰1 به بهرهبرداری میرسد
مشعل پرونده خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان با وجود تمامی محدودیت ها و دشواری ها، در دولت سیزدهم بار دیگر گشوده شد و گستره یک آن با پیگیری های مداوم وزیر نفت و مدیران مجموعه پالایشی، قرار است تا پایان امسال به بهره برداری برسد. نخستین بار خبر احداث خط لوله 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان در سال 98 مطرح شد و به دلیل اهمیت راهبردی آن در زمره برنامه های اولویت دار شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران قرار گرفت. با وجود حساسیت زیاد مدیران روی این پروژه و نیز نظارت دقیق بر جزئیات مربوط به روند اجرایی شدن آن، اجرای این پروژه با دشواری های فراوان روبه رو شد. حمیدرضا کیهان پور، مدیرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس در نشستی با اصحاب رسانه بر به کار گیری همه ظرفیت های داخلی در اجرای این پروژه به منظور تحقق انتقال ایمن و پایدار فرآورده های نفتی تاکید واعلام کرد که خط لوله 26 اینچ می تواند نقش مهمی در تأمین فرآورده مرکز وشمال به عنوان محورهای پرتردد در کشورایفا کند. به این منظور شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، نیمه دوم دی ماه امسال میزبان جمعی ازخبرنگاران بود تا در این برنامه، ضمن بازدید از مرکز انتقال نفت خلیج فارس و آگاهی از حجم عملیات و ویژگی های منطقه، آخرین اقدام های انجام شده در مسیر خط لوله بندرعباس - رفسنجان که حوزه استحفاظی این شرکت به شمار می آید، هم بازگو شود. در ادامه مشروح آن را از نظر می گذرانید.
با آنکه گرمی هوا مهم ترین پدیده اقلیمی شهر بندرعباس است، اما این شهر با وجود دارابودن دریا، جزایر و مردمان صمیمی، وجهه متمایزی نسبت به دیگر شهرهای ایران زیبا به خود گرفته است؛ به گونه ای که به ندرت می توان کسی را یافت که دلش هوای رفتن به بندرعباس را نکند. نیمه دوم از نخستین ماه زمستان است که فرصت را مغتنم شمرده و به دعوت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، برای بازدید از مراکز انتقال نفت این منطقه و همچنین اطلاع از آخرین وضع خط لوله جدید 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان عازم سفر به استان هرمزگان می شویم. هرچند انتظار هوای به نسبت خنک و دلپذیرتری را در این فصل از سال در شهر بندرعباس داشتیم، اما گویا خورشید قرار است با تمام توان، قدرت خود را به رخ بکشد و با وجود چنین گرمایی، تنها این مسئله به ذهن متبادر می شود؛ به راستی زندگی و فعالیت در این گرمای جانکاه آن هم برای کارکنان عملیاتی نفت چقدر سخت و طاقت فرساست. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که در سال 1394 فعالیت خود را در مرکز استان هرمزگان، شهرستان بندرعباس آغاز کرده است. این شرکت با بیشترین حجم انتقال فرآورده های نفتی، نقشی بسیار مهم و موثر در تامین انرژی کشور به عهده دارد. انتقال فرآورده های نفتی از پالایشگاه نفت بندرعباس، پالایشگاه ستاره خلیج فارس و شرکت پخش فرآورده های نفتی به استان های همجوار، انتقال نفت خام تولیدی شرکت فلات قاره منطقه قشم به پالایشگاه بندرعباس و انتقال فرآورده های نفتی وارداتی و صادراتی با خطوط لوله اسکله شهید رجایی از مهم ترین مسئولیت های این منطقه است. سه مرکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران همسو با ماموریت های این منطقه به صورت شبانه روزی در انتقال حجمی معادل 320 هزار بشکه فرآورده نفتی به استان های همجوار نقش اصلی دارند. در این منطقه انتقال کلان و ایمن فرآورده ها با خط لوله 26 اینچ به طول 250 کیلومتر و با استقرار 9 ایستگاه حفاظت از زنگ میسر می شود.
حمیدرضا کیهان پور، مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس درنشستی صمیمانه باجمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه در ابتدای صحبت های خود عنوان می کند که باید بذر امید و شادمانی را در دل مردم ایران بکاریم و زنده نگه داریم. به حق رسالت و وظیفه اصلی جمیع مدیران و مسئولان، تزریق شعف، انگیزه و از همه مهم تر امید به آینده در اقصی نقاط ایران است که در صورت تحقق چنین امری قطعا عملکرد شایسته دولت سیزدهم که برخاسته از دولت مردمی است هم به درستی مصور خواهد شد.
وی در ادامه به خط لوله قدیمی ۲۶ اینچ بندرعباس-رفسنجان-سیرجان اشاره و ظرفیت کنونی آن را 270 هزار بشکه در روز اعلام می کند و می گوید: ظرفیت انتقال این خط 47 میلیون لیتر در روز است. با توجه به قدیمی بودن این خط و افزایش حجم انتقال با احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس، نیاز به راه اندازی یک خط لوله جدید دراین مسیر احساس شد. به این منظور اجرای خط لوله جدید با قطر 26 اینچ درمجاورت خط لوله قدیمی در دستور کار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران قرار گرفت. راه اندازی این خط لوله جدید، ظرفیت انتقال فرآورده از طریق منطقه خلیج فارس را دو برابر افزایش خواهد داد، ضمن آنکه سه مرکز انتقال نفت جدید نیز با فناوری های روزآمد هم در مراکز انتقال قطب آباد، مهرآران و رفسنجان احداث خواهد شد.
طرح خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان به عنوان یکی ازطرح های زیربنایی کشور درشرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تعریف شده که شامل مسیر خط لوله از بندرعباس تا رفسنجان، همچنین تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر است و بخش نخست یا گستره یک آن از بندرعباس تا مهرآران، گستره دو از مهرآران تا رفسنجان و انشعابی سیرجان، گستره سه شامل تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر و گستره چهار شامل احداث تأسیسات جانبی برق کشی طرح، تعریف شده است. مصوبه این طرح سال ۹۸ ازسوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد و طی مراحل قانونی با برگزاری مناقصه، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) به اتفاق شرکت تدبیر گستر ایرانیان به عنوان برنده مناقصه معرفی شدند و اسفندماه ۹۸ این طرح به پیمانکار ابلاغ شد. کیهان پور عنوان می کند: براساس برنامه ریزی ها، گستره نخست این طرح تا مرکز انتقال نفت قطب آباد تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
با آنکه گرمی هوا مهم ترین پدیده اقلیمی شهر بندرعباس است، اما این شهر با وجود دارابودن دریا، جزایر و مردمان صمیمی، وجهه متمایزی نسبت به دیگر شهرهای ایران زیبا به خود گرفته است؛ به گونه ای که به ندرت می توان کسی را یافت که دلش هوای رفتن به بندرعباس را نکند. نیمه دوم از نخستین ماه زمستان است که فرصت را مغتنم شمرده و به دعوت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس، برای بازدید از مراکز انتقال نفت این منطقه و همچنین اطلاع از آخرین وضع خط لوله جدید 26 اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان عازم سفر به استان هرمزگان می شویم. هرچند انتظار هوای به نسبت خنک و دلپذیرتری را در این فصل از سال در شهر بندرعباس داشتیم، اما گویا خورشید قرار است با تمام توان، قدرت خود را به رخ بکشد و با وجود چنین گرمایی، تنها این مسئله به ذهن متبادر می شود؛ به راستی زندگی و فعالیت در این گرمای جانکاه آن هم برای کارکنان عملیاتی نفت چقدر سخت و طاقت فرساست. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس یکی از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که در سال 1394 فعالیت خود را در مرکز استان هرمزگان، شهرستان بندرعباس آغاز کرده است. این شرکت با بیشترین حجم انتقال فرآورده های نفتی، نقشی بسیار مهم و موثر در تامین انرژی کشور به عهده دارد. انتقال فرآورده های نفتی از پالایشگاه نفت بندرعباس، پالایشگاه ستاره خلیج فارس و شرکت پخش فرآورده های نفتی به استان های همجوار، انتقال نفت خام تولیدی شرکت فلات قاره منطقه قشم به پالایشگاه بندرعباس و انتقال فرآورده های نفتی وارداتی و صادراتی با خطوط لوله اسکله شهید رجایی از مهم ترین مسئولیت های این منطقه است. سه مرکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران همسو با ماموریت های این منطقه به صورت شبانه روزی در انتقال حجمی معادل 320 هزار بشکه فرآورده نفتی به استان های همجوار نقش اصلی دارند. در این منطقه انتقال کلان و ایمن فرآورده ها با خط لوله 26 اینچ به طول 250 کیلومتر و با استقرار 9 ایستگاه حفاظت از زنگ میسر می شود.
حمیدرضا کیهان پور، مدیرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس درنشستی صمیمانه باجمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه در ابتدای صحبت های خود عنوان می کند که باید بذر امید و شادمانی را در دل مردم ایران بکاریم و زنده نگه داریم. به حق رسالت و وظیفه اصلی جمیع مدیران و مسئولان، تزریق شعف، انگیزه و از همه مهم تر امید به آینده در اقصی نقاط ایران است که در صورت تحقق چنین امری قطعا عملکرد شایسته دولت سیزدهم که برخاسته از دولت مردمی است هم به درستی مصور خواهد شد.
وی در ادامه به خط لوله قدیمی ۲۶ اینچ بندرعباس-رفسنجان-سیرجان اشاره و ظرفیت کنونی آن را 270 هزار بشکه در روز اعلام می کند و می گوید: ظرفیت انتقال این خط 47 میلیون لیتر در روز است. با توجه به قدیمی بودن این خط و افزایش حجم انتقال با احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس، نیاز به راه اندازی یک خط لوله جدید دراین مسیر احساس شد. به این منظور اجرای خط لوله جدید با قطر 26 اینچ درمجاورت خط لوله قدیمی در دستور کار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران قرار گرفت. راه اندازی این خط لوله جدید، ظرفیت انتقال فرآورده از طریق منطقه خلیج فارس را دو برابر افزایش خواهد داد، ضمن آنکه سه مرکز انتقال نفت جدید نیز با فناوری های روزآمد هم در مراکز انتقال قطب آباد، مهرآران و رفسنجان احداث خواهد شد.
طرح خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان به عنوان یکی ازطرح های زیربنایی کشور درشرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تعریف شده که شامل مسیر خط لوله از بندرعباس تا رفسنجان، همچنین تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر است و بخش نخست یا گستره یک آن از بندرعباس تا مهرآران، گستره دو از مهرآران تا رفسنجان و انشعابی سیرجان، گستره سه شامل تلمبه خانه ها و پایانه های مسیر و گستره چهار شامل احداث تأسیسات جانبی برق کشی طرح، تعریف شده است. مصوبه این طرح سال ۹۸ ازسوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد و طی مراحل قانونی با برگزاری مناقصه، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) به اتفاق شرکت تدبیر گستر ایرانیان به عنوان برنده مناقصه معرفی شدند و اسفندماه ۹۸ این طرح به پیمانکار ابلاغ شد. کیهان پور عنوان می کند: براساس برنامه ریزی ها، گستره نخست این طرح تا مرکز انتقال نفت قطب آباد تا پایان امسال به بهره برداری می رسد.
صنعت پتروشیمی به دنبال شناسایی موانع تکمیل زنجیره ارزش است
مشعل سرمایه گذاری و استفاده از فناوری در توسعه صنایع تکمیلی و پایین دستی، امروزه به یک ضرورت اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. در حالی که سهم صنعت پتروشیمی از اشتغال حدود 1.2 درصد از بخش صنعتی کشور است؛ اما صنایع کوچک و متوسط مرتبط 75 درصد اشتغال صنعتی کشور را تشکیل می دهد. به همین دلیل است که گفته می شود اگر به جای صادرات مواد نفتی و پتروشیمی با شکل اولیه، صنایع متوسط و کوچک گسترش یابند، هم ارزش افزوده بیشتری نصیب کشور می شود و هم اشتغالزایی گسترده ای در کشور ایجاد خواهد شد. با این وجود، گسترش صنایع پایین دستی در سال های گذشته با وجود نگاه های مثبت، هنوز نتوانسته به نقطه قابل قبول خود نزدیک شود و همچنان با چالش هایی رو به روست.
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم، کاهش خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده صنایع پایین دستی، بویژه در صنایع پتروشیمی را یکی از راه های دور زدن و خنثی سازی تحریم ها می داند؛ چراکه سبب تبدیل نفت خام به فراورده با ارزش افزوده بالاتر می شود. در حالی که کشور همچنان درگیر خام فروشی و واردات محصولات پتروشیمی است، لازم است هرچه زودتر به سمت توسعه صنایع تکمیلی و پایین دستی حرکت کنیم و وزارت نفت در دولت سیزدهم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این دوره، اهتمام جدی را برای جبران این تاخیرها به کار گرفته است.
در مسیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، موانع و چالش های داخلی و خارجی زیادی وجود دارد. بر اساس اعلام زیرمجموعه های اجرایی پتروشیمی، هم اکنون تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی پتروشیمی، در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال هستند و سیاست های فعلی به منظور افزایش این آمار است. محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهوری در جریان بازدید از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، با تاکید بر لزوم توجه به واحدهای تولیدی پایین دستی صنعت پتروشیمی گفت: «تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی، افزون بر رشد اقتصادی سبب کاهش واردات بعضی از کالاها می شود. در این منطقه، سالانه میلیون ها تن انواع محصول بالادستی و میانی پتروشیمی تولید و ۵۰ درصد آن به کشورهای مختلف صادر می شود و۵۰ درصد دیگر این تولیدات، برابر با فرایندهای تعریف شده در داخل کشور و واحدهای تولیدی پایین دستی مورد مصرف قرار می گیرد.» معاون رئیس جمهوری، توجه به واحدهای تولیدی پایین دستی پتروشیمی را ضروری دانست و افزود: «تکمیل زنجیره ارزش تولیدات پتروشیمی، افزون بر رشد اقتصادی به کاهش واردات برخی کالاها نیز منجر می شود.» چندی قبل رضا نکویی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی از درخواست های متعدد متقاضیان استفاده از تسهیلات قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی خبر داد. جواد اوجی، وزیر نفت هم در این مدت بارها بر ورود صنعت بالادستی پتروشیمی به صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش تأکید و اعلام کرده است که حمایت حداکثری وزارت نفت از سرمایه گذاران در این بخش ادامه خواهد داشت و چتر حمایتی وزارت نفر همچنان برقرار است.
اما در مسیر توسعه صنایع پایین دستی، چالش های مختلفی وجود دارد که بسیاری از آنها قابلیت اصلاح و تغییر را دارند. عباس غلامی، مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این باره گفت، لازم است برخی اقدام ها برای بهبود شرایط این بخش در پتروشیمی صورت گیرد که از جمله آن تهیه فهرستی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع تکمیلی است که در کشور کمبود داریم و به صورت کامل یا بخشی از آن از محل واردات تامین می شود. او گفته است که به کمک وزارت صمت، داده هایی تهیه و راستی آزمایی و تکمیل شده است. غلامی یکی از اقدام های خوب در دوره جدید را پیگیری برای ایجاد شهرک تخصصی صنایع پایین دستی پتروشیمی و پارک های پتروشیمی عنوان کرده و گفته است: به دنبال آن هستیم که پارک شیمیایی یا پارک پلیمری راه اندازی کنیم که کل تولید محصول نهایی زنجیره یعنی از میان دست تا پایین دست در این شهرک مستقر شود. همچنین در تلاشیم تا ظرفیت های هر استان برای توسعه صنایع پایین دستی، براساس آمایش سرزمین به کمک مشاوران متخصص شناسایی شود. برای توسعه صنایع پایین دستی، الزاماتی مطرح است که یکی از آنها تاکید بر اولویت بازار خارجی به جای داخلی است؛ چرا که آمارها نشان می دهد بازار داخلی از محصولات صنایع پاین دستی اشباع هستند و چنانچه شرکت های پتروشیمی بتوانند اولویت تامین محصول را بر داخل بگذارند، تحولی بزرگ رقم خواهد خورد. در حال حاضر بسیاری از محصولات بدون آنکه به محصول نهایی تبدیل شوند، با قیمت پایین صادر می شوند و به این دلیل که زنجیره ارزش آن محصول برای تبدیل به محصول با ارزش بیشتر در کشور وجود ندارد، منفعتی هم برای کشور ندارد. در کنار این موارد باید به ضرورت اعمال معافیت های مالیاتی برای محصول نهایی، حمایت از طرح های پیشران، تامین خوراک برای صنایع پایین دستی و تنوع در بازارهای داخلی و خارجی اشاره کرد. به عنوان نمونه با اجرای طرح های پیشران، به جای فروش متانول، محصول نهایی فروخته می شود که ارزش افزوده به مراتب بالاتری خواهد داشت. حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل اعلام کرد که پتروشیمی ها ارزش خوراک دریافتی را تا دو برابر افزایش داده اند. این عدد به این معناست که حرکت به سمت کاهش خام فروشی و توسعه صنایع پایین دستی شروع شده و با تحول اساسی در این مسیر، این رقم می تواند چند برابر بیشتر شود.
عباس زاده تصریح کرد: صنعت پتروشیمی، مصداق عینی کاهش خام فروشی است؛ اما در خارج از صنعت می گویند این صنعت، خام فروش و نیمه خام فروش است؛ اما برای آن قسمت برنامه داریم و در حال تکمیل زنجیره هستیم. به گفته مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ۱۵ هزار بنگاه کوچک و بزرگ در پایین دست صنعت پتروشیمی که نشان دهنده اشتغال آفرینی این صنعت است. غلامی به عنوان مسؤول مستقیم در این حوزه تاکید دارد که تکمیل زنجیره ارزش به عنوان یک راهبرد در این دوره مورد توجه وزارت نفت قرار دارد و این مجموعه با همکاری وزارت صمت به دنبال احیای واحد های راکد و نیمه فعال صنایع پایین دستی پتروشیمی هستند. او به همکاری که با شبکه بانکی در این مسیر برقرار کرده اند، اشاره کرد و گفت: بزودی مشارکت نظام بانکی افزایش می یابد و با بهره گیری از اوراق «گام» تحرکی بزرگ در صنایع پایین دستی پتروشیمی ایجاد می شود. باید توجه داشت که ارزش افزوده و ارزآوری برای کشور، نتیجه یک زنجیره ارزش قوی است و در این مسیر باید ضمن رفع موانع، واحد های تولیدی راکد و متوقف مانده هم به مدار تولید بازگردند و یا به ظرفیت تولید برسند. بر همین اساس لازم است حلقه های مفقوده محصولات پتروشیمی با محوریت توسعه صنایع پایین دستی مورد ارزیابی قرار گرفته و دوباره بازیابی شوند. برای این اهداف لازم است نقشه راه مناسب تهیه شود و در این مسیر همه ذینفعان و زمینه های حمایتی شناسایی شوند. نکته قابل توجه این است که توسعه صنایع پایین دستی و نقشه راه مورد نظر باید با شناسایی ظرفیت های هر استان و بر اساس آمایش سرزمین صورت گیرد. در این میان سوال آن است که آیا شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دفتر صنایع پایین دستی، می تواند به تنهایی در این مسیر موفق باشد؟ این معاونت با سه حوزه مسؤولیت در حوزه مطالعات و فرصت های سرمایه گذاری، تنظیم بازار و پشتیبانی در سال های گذشته از مسؤولیت مهم توسعه صنایع پایین دستی دور ماند. در دوره جدید و با اصلاحات صورت گرفته مدیران در صنعت پتروشیمی با اطلاع از کمبودها و موانع تلاش می کنند تا انجمن های تخصصی، شرکت های خصوصی و فعالان حوزه های پایین دست را به همکاری در این عرصه مشغول و مشتاق کنند.
سوخت پاک حامی درختان شمال کشور شد
مشعل تامین پایدار سوخت مورد نیاز مناطق جنگلی و کوهستانی طی سال های گذشته افزون بر ایجاد رفاه عمومی توانسته میزان تخریب و آسیب به منابع طبیعی را بیش از پیش کاهش دهد. دراین میان، گازرسانی به روستاهای شمال کشور بویژه استان مازندران شاهد رشد چشمگیری بوده و بر پایه گزارش ها، تا پایان شهریور امسال، با نصب 844 هزار و 635 مورد انشعاب، در مجموع یک میلیون و 589 هزار مشترك این استان از گاز بهره مند شده اند و هم اکنون 99.89 درصد از جمعيت شهري و 96.3 درصد جمعیت روستایی استان از نعمت گاز برخوردارند. شرکت گاز استان مازندران با برنامه ریزی و شناسایی دقیق جامعه هدف، توانسته ضمن تامین گاز مورد نیاز این مناطق، زیرساخت های مورد نیاز را برای توسعه صنایع، با بهره گیری از ظرفیت سوخت پاک ایجاد کند. قاسم مایلی رستمی، مدیرعامل و برخی روسای شرکت گاز استان مازندران در بخش های مختلف این شرکت درگفت و گو با «مشعل» گزارشی ازآخرین اقدام ها و فعالیت های حوزه کاری خود ارائه کرده اندکه در ادامه می خوانید.
گازرسانی به واحدهای صنعتی پس از مراجعه و درخواست آنها برای استفاده از گاز طبیعی طی فرایند هایی همچون بازدید میدانی و برآورد مصرف، طراحی خطوط گازرسانی و پرداخت هزینه های برقراری انشعاب و خط اختصاصی و اخذ مجوزهای حفاری از ادارات مربوطه انجام می شود. فرایند گازرسانی به نیروگاه ها و صنایع با مصرف بیش از 10 هزار متر مکعب بر ساعت نیز پس از اخذ مجوز از واحد برنامه ریزی وزارت نفت آغاز خواهد شد. تاکنون گازرسانی به یکهزار و 297 واحد صنعتی عمده و 29 واحد نیروگاهی شامل 26 مولد مقیاس کوچک تا 25 مگاوات، 2 مولد 50 مگاواتی و یک مولد 484 مگاواتی انجام و این واحدها از نعمت گاز بهره مند شده اند.
با توجه به توسعه شهرها و روستاهای استان و نظر به اینکه قدمت شبکه گذاری در بیشتر شهرهای استان بیش از 15 سال است که همسو با پدافند غیر عامل، چند پروژه اجرای خطوط تغذیه تقویتی و افزایش ظرفیت ایستگاه های سی جی اس در شهرهای بهشهر، بابل و ساری در دستور کار شرکت قرار گرفته و به منظور اجرای این خطوط به طول 23کیلومتر در شهرهای یاد شده، پیمان سپاری انجام و پیمانکاران مشغول کار هستند. عملیات اجرایی گازرسانی به مجموعه خوشه شهرهای پول، کجور، بلده و 185 روستای اطراف آن از ابتدای سال جاری شروع شده که در شرایط فعلی، به بیش از 800 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
بهینه سازی موتورخانه های مسکونی و اداری، پیشنهاد طرح احداث نیروگاه یک مگاواتی با راندمان بالا برای تولید برق، هوشمندسازی ادارات گاز استان با کمک دانشگاه ها، استفاده از کنتورهای ارتقا یافته، پیگیری صنعتی سازی کنتورهای هوشمند BLE ساخت کارشناسان گاز مازندران و اعمال محدودیت و پایش برخی مصرف کنندگان بخش های مختلف از اقدام های این شرکت درحوزه بهینه سازی و کاهش مصرف گاز به شمار می آید.
اجرای رویکرد جانشین پروری (شناسایی مشاغل کلیدی و...)، اجرای رویکرد ثبت دانش پروژه ها، تعیین و گروه بندی اقلام بر اساس مدل لمبرت در تأمین اقلام و خدمات مورد نیاز، اجرای پروژه هوشمندسازی عملکرد کسب و کار و داده کاوی برای فرایند بهره برداری، فروش و خدمات پس از فروش، احداث اتاق سرور مطابق با آخرین استانداردهای مرتبط، ایجاد درگاه الکترونیکی شکایات و قابلیت رهگیری شکایات در وب سایت شرکت، اجرای نظرسنجی از ذینفعان به شیوه الکترونیکی در بستر پیامک و نرم افزار، کمی سازی مکانیزم ارزیابی پروژه ها، ایستگاه ها، شیرهای اصلی خطوط تغذیه و توزیع و انجام بهبودهای لازم (پیگیری تجهیز ایستگاه های دارای نواقص و ...) بر اساس پایش مستمر امتیازهای ارزیابی، ارتقای خودروهای امداد و استقرار امداد موتوری و ارائه خدمات 21 گانه از طریق به روزآوری در سایت شرکت از جمله فعالیت های شاخص در حوزه های مختلف بوده است.
گازرسانی به 101روستا، اجرای خطوط تغذیه به طول 94 کیلومتر، اجرای خطوط تغذیه تقویتی به منظور پایداری گاز به طول 23 کیلومتر، نصب 22 هزار انشعاب و 60 هزار مشترک جدید در سطح استان، اجرای 374 کیلومتر شبکه توزیع در سطح استان، فروش 8 هزار و 450 میلیون متر مکعب گاز طبیعی و مطالعه و طراحی حدود 180 کیلومتر خط تغذیه جدید به منظور گازرسانی به روستاهای باقیمانده (روستاهایی که قابلیت گازرسانی دارند) در سطح استان، برای سال جاری تعریف شده است.
سعی کرده ایم با نخریدن کالاهای خارجی در صورت وجود ساخت مشابه داخل، اولویت خرید از شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها، خرید همه تجهیزات از تولیدات داخلی و خرید دانش فنی از شرکت های دانش بنیان در زمینه زیرساخت، از این شرکت ها حمایت کنیم.
به منظور تحقق برنامه های اول تا ششم توسعه اقتصادی، بتدریج عمده شهرها و تعداد زیادی از روستاها و صنایع از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند و این روند در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته و شرکت گاز استان مازندران با برنامه ریزی مدون و مناسب، موضوع خدمت رسانی به مردم شریف استان را تسریع بخشیده است. محمدحسن یحیی نژاد، مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان مازندران می گوید: باوجود استان های پهناور و کلانشهرها، این شرکت در بین 31 شرکت گاز استانی، جایگاه مناسبی به دست آورده است، به طوریکه در بخش گازرسانی به روستاها، شبکه گذاری و انشعابات به لحاظ میزان تأسیسات و در بخش مصرف کنندگان و ... یکی از شرکت های برتر گاز استانی به شمار می آید. به دلیل شرایط اقلیمی این استان، بیشتر پروژه ها در نقاط سخت گذر و کوهستانی قرار دارند که این موضوع هزینه اجرایی پروژه ها را افزایش داده است. مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان مازندران تاکید می کند: سال 1400 حجم گاز جایگزینی در صنعت نفت 33 هزار و 660 مترمکعب در ساعت بوده و بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، تعداد 86 واحد صنعتی اعم از مشترکان عمده و جزء از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند. از سوی دیگر با تلاش کارکنان این شرکت، به میزان 8 میلیون 747 هزار و 791 لیتر سوخت مایع جایگزین شده است. سال گذشته 2 نیروگاه برق مقیاس کوچک و با ظرفیت تولید 14.6 مگاوات در شهرستان آمل و ساری راه اندازی شد.
مهم ترین اولویت های واحد منابع انسانی شرکت گاز استان مازندران در سال ۱۴۰۱، ساماندهی نیروهای پیمانکاری و جذب نیروهای بند «و» ماده ۲۰ برنامه ششم توسعه است. رحیم مسلمی، مدیر منابع انسانی شرکت گاز استان مازندران، مهم ترین اقدامات این مدیریت را شامل اجرای طرح طبقه بندی مشاغل ویژه نیروهای پیمانکاری، ساماندهی نیروهای ارکان ثالث در پیمان های غیرپروژه ای، ساماندهی بیش از ۹۰ درصد جذب نیروهای بند «و» و صیانت از کارکنان در برابر ویروس کرونا از طریق تعامل مؤثر با بهداشت و درمان صنعت نفت مازندران برای واکسیناسیون کارکنان برمی شمرد. به گفته وی، برای ارتقای کیفی کارکنان، برنامه هایی همچون تشکیل کارگروه انتصابات با هدف ساماندهی و نظام مند کردن انتصاب کارکنان، تهیه برنامه جانشین پروری، تحقق سیاست عدم تمرکز اداری از طریق تفویض اختیار در سطح ستادی و نواحی، یکپارچه سازی پیمان های تأمین نیروی انسانی و توانمندسازی نیروهای جدید از طریق تبیین برنامه های آموزشی مدون برنامه ریزی شده است. مسلمی، برگزاری جلسات دوسویه در سطح ستاد و نواحی با هدف شناسایی انتظارات، نیازها و توقعات کارکنان، انجام انتصابات نظام مند بر اساس شایستگی ها، عقد تفاهمنامه با مجتمع فرهنگی_ ورزشی نفت محمود آباد، عقد تفاهم با استان های دارای قابلیت توریستی و زیارتی برای اعزام کارکنان و خانواده های آنان و معرفی کارکنان به بانک های طرف قرارداد با این شرکت برای بهره مندی از تسهیلات مالی را از دیگر اقدامات انجام شده در زمینه توسعه رضایت شغلی و ارتقای انگیزه عنوان می کند.
حمایت از پروژه های پژوهشی در شرکت گاز استان مازندران در قالب تخصیص اعتبار به منظور استفاده از منابع بیرونی برای مطالعه، عارضه یابی و تدوین راه حل برای چالش های موجود در این شرکت، همچنین فراهم کردن امکانات لازم با هدف ارتقای دانش و افزایش تجربه ذینعفان شرکت صورت می گیرد. فاطمه بابایی، سرپرست امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان مازندران می گوید: از برنامه های آتی امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان مازندران، می توان به ارتقای شاخص جذب بودجه تا میزان 70 درصد در سال های آتی، ایجاد مکانیزمی موثر به منظور شناسایی و تعریف نیازهای پژوهشی کاربردی شرکت و طراحی رویه کارا برای ارزیابی و اثر بخشی فناوری های موجود در شرکت اشاره کرد. به گفته وی، طراحی و ساخت سیستم کاهنده آلودگی صوتی ناشی از امواج صوت پس از رگولاتور در ایستگاه های تقلیل فشار، ارائه راهکارها برای کاهش نشتی رگولاتورهای گاز خانگی (طراحی و ساخت نمونه)، شناسایی و اولویت بندی استراتژی های انتقال و توسعه فناوری در شرکت نیز از جمله پروژه های شاخص به ثمر رسیده یا در حال اجراست. بابایی ادامه می دهد: مدل سازی پدیده انفجار در تأسیسات ایستگاه تقلیل فشار نیروگاه نکاء و یک ایستگاه تقلیل فشار درون شهری با کمک نرم افزار PHAST و بررسی پیامدهای آن، بررسی، مطالعه، شبیه سازی و تحلیل عملکرد 7 مورد بستر چاه آندی و احصای مشکلات و ارائه راهکارها و دستورالعمل های متناسب به منظور ارتقای عملکرد آن و اجرای دستورالعمل ها و صحت سنجی آن در دستور کار این شرکت قرار دارد. وی، دیگر پروژه های در دست اجرای این شرکت را، ارائه الگوی عملی فرهنگ سازی مشارکت مردمی در کاهش مخاطرات استفاده از گاز طبیعی، ساخت و بررسی عملکرد مخازن ANG حاوی چارچوب های فلز - آلی ایده آل برای ذخیره سازی گاز متان در مقیاس پایلوت، بوزدایی و رفع آلودگی از پسماند بشکه های تزریق مرکاپتان ها به گاز طبیعی، استفاده از نمایه خوانی در قرائت کنتورهای خانگی و صدور همزمان قبض، بررسي عددی و آزمایشگاهي افزایش بازدهي بخاری گازسوز با استفاده از سطوح گسترش یافته افقي و طراحی، ساخت و تست و راه اندازی لایروب پنیوماتیکی چاه حفاظت از زنگ عنوان می کند.
نظر به اهمیت ایمنی در پروژه ها و با توجه به دستورالعمل های ابلاغی شرکت ملی گاز ایران در این خصوص طی سال های اخیر، ضمن نظارت دقیق بر فعالیت پروژه های در حال انجام، همه پیمانکاران در گاز مازندران موظف هستند قبل از شروع به کار نسبت به معرفی نماینده ایمنی پیمان، ارائه PLAN HSE و اقلام ایمنی و تجهیز کارگاه اقدام کنند.
علیرضا حسین زاده، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان مازندران می گوید: امسال بیش از 90 مورد بازدید از پروژه های سطح استان صورت گرفت که بررسی ها نشان از وضعیت قابل قبول رعایت شرایط ایمن در پروژه ها دارد.
به گفته وی، برگزاری دوره های مرتبط تخصصی در حوزه عملیات پرریسک مانند حفاری، ورود به حوضچه در برنامه سال جاری قرار گرفت و با توجه به اهمیت نظارت بر انجام پروژه ها با افزایش تعداد نفرات این واحد، مقرر شد که پروژه های در حال انجام، حداقل سالی دو بار مورد بازدید واحد اچ اس ای قرار گرفته و از سوی دیگر همه ناظران شرکت نیز ضمن تکمیل چک لیست های مرتبط، این واحد را همواره در جریان وضعیت پروژه ها قرار دهند.
رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان مازندران اعلام می کند: تاکنون4 مورد مانور پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، سطح بندی و ارزیابی ریسک های امنیتی ایستگاه های CGS نیروگاه نکاء، بندر امیر آباد و نیروگاه نوشهر و چالوس، تجهیز اتاق بحران ستاد گاز مازندران، برگزاری 14دوره آموزشی مرتبط با دستورالعمل های ایمنی به میزان 5 هزار و 200 نفر _ساعت، انجام مطالعات ریسک های عملیاتی، انجام مطالعه ارزیابی پیامد انفجار در ایستگاه تقلیل فشار نیروگاه نکاء، اجرای گروه بندی مشاغل شرکت گاز مازندران و ثبت همه مواجهات شغلی اندازه گیری شده برای کارکنان در سامانه مدیریت عملکرد اچ اس ای انجام شده است.
با توجه به اینکه تعهدات شرکت در بازه زمانی 20 روزه پرداخت می شود، خوشبختانه در پرداخت به پیمانکاران هیچگونه مشکلی وجود ندارد و شاهد رضایت پیمانکاران شرکت هستیم. سید مهران طاهری، مدیر مالی شرکت گاز استان مازندران می گوید: متناسب با پیشرفت پروژه ها، تخصیص اعتبار انجام و همه تعهدات شرکت در بازه زمانی ۲۰ روزه پرداخت می شود. متوسط دوره انتظار اسناد در امور مالی در سال جاری به حدود ۵ روز رسیده، این در حالی است که در سنوات قبل دوره انتظار بیش از ۴ ماه بوده است. از ابتدای سال ۱۳۹۸ با بهبود وضعیت تخصیص، این مدت بتدریج کاهش یافته و در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ هیچگونه تأخیری در پرداخت ها نداشته ایم. مدیر مالی شرکت گاز استان مازندران در خصوص برنامه های تأمین مالی پروژه ها برای سال جاری می گوید: کل اعتبارات سرمایه شرکت از محل منابع داخلی و تبصره های قانون بودجه سال ۱۴۰۱ بند (د) و بند (ق) و عوارض گازرسانی بوده که متناسب با درصد پیشرفت کار تخصیص یافته و به پیمانکاران و سایر اشخاص ثالث طرف قرارداد پرداخت می شود.
استفاده از ظرفیت رسانه ها، طرح جهاد انرژی با حضور در مهد کودک ها و مدارس، هماهنگی و حضور در تکایا/ مساجد و نماز جمعه، برگزاری دوره های آموزشی برای ادارات، اتاق اصناف، دهیاری، بخشداری و فرمانداری، برگزاری دوره آموزشی در مراکز جامع سلامت شهری و روستایی و برگزاری دوره آموزشی در اداره میراث فرهنگی و گردشگری با هدف فرهنگ سازی مصرف انرژی صورت گرفته است.
سید حمزه عمادی، سرپرست روابط عمومی شرکت گاز استان مازندران می گوید: روابط عمومی به کمک رابطان در سطح شهرستان ها بیش از 9 هزار و 938 مورد نظرسنجی به صورت فیزیکی و پیامکی داشته که از این تعداد، یکهزار و 489 مورد به صورت فیزیکی از سوی رابطان ادارات گازرسانی و 8 هزار و 449 مورد از طریق کارشناسان روابط عمومی انجام شده است.
به گفته وی، مشارکت و انجام 50 مورد تعهدات سازمان، اهدای خون، جمع آوری پسماندهای تولیدی شرکت، همکاری با هلال احمر، بهسازی موتور خانه های خانگی و تجاری در سطح استان و... همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی این شرکت صورت گرفت.
وی در پایان، دریافت گواهینامه ایزو 10002و 10004 (مدیریت رسیدگی به شکایات و اندازه گیری رضایت مندی ذینفعان)، کسب رتبه برتر روابط عمومی وزارت نفت، کسب رتبه برتر روابط عمومی در بین دستگاه های اجرایی استان، کسب رتبه برتر اقامه نماز در بین دستگاه های اجرایی استان و کسب رتبه برتر از سوی بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس را از دستاوردهای این واحد عنوان می کند.
افزایش 18 درصدی صادرات گاز از منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران
مشعل منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران در شمال غرب کشور، یکی از مناطق سردسیر کشور است که همواره در فصل سرد سال، شاهد بارش برف و حکمرانی بلندمدت هوای سرد در استان های تحت پوشش آن است. این منطقه عملیاتی که استان های آذربايجان شرقی، آذربايجان غربی، اردبيل و بخشی از استان های كردستان، زنجان و گيلان را زیر پوشش دارد، همسو با ماموریت تعریف شده برای آن در شرکت انتقال گاز ایران، دريافت گاز از مناطق 3، 7 و 9 عمليات انتقال گاز و انتقال آن به مبادی مصرف داخلی و پايانه های صادراتی (کشورهای ترکیه، جمهوری خودمختار نخجوان، جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربايجان) انجام می دهد. منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران دارای 4 هزار و 80 كيلومتر خطوط لوله انتقال گاز، 9 تاسيسات تقويت فشار گاز، 4 ايستگاه اندازه گيری گاز و 6 مركز بهره برداری خطوط لوله انتقال گاز است. در این حوزه عملیاتی، برنامه های صادرات گاز به كشورهای همسايه به طور کامل محقق شده و شاهد افزایش 18 آن در 8ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده ایم. فيروز خدايی، مدیر منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران درباره فعالیت های این حوزه عملیاتی به ویژه صادرات گاز از این پایانه، توضیحاتی ارائه کرده است که در ادامه می خوانید.
در 8 ماه امسال در مجموع 21 ميليارد مترمكعب گاز از منطقه منتقل شده است و رشد 10 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می دهد. نشت يابی خطوط لوله نیز به مقدار سه هزار و 266 كيلومتر و پيگرانی هوشمند و تميزكننده در مجموع به مقدار یکهزار و 216 كيلومتر انجام شده است.
در حوزه خط لوله، انجام عمليات اتصال نهايی و تزريق گاز خط لوله 20 اينچ پری در استان زنجان به طول 5 هزار و 700 متر، انشعاب 12 اينچ نيروگاه آريان 2 زنجان به طول یکهزار و 500 متر، 6 اينچ ژارآباد در استان آذربايجان غربی به طول 101 متر و 8 اينچ سهند فلوت به طول 2 هزار و 800 متر در استان آذربايجان شرقی به خطوط لوله منطقه افزوده شده است.
منطقه ای سرآمد در تحقق اركان جهت ساز شركت انتقال گاز ايران در افق 1404 با دستيابی به نرخ حوادث عمده برابر با صفر، پايداری انتقال گاز برابر با 100 درصد، انحراف از حدود مجاز استانداردهای زيست محيطی برابر با صفر، بهترين عملكرد در بهای تمام شده انتقال گاز، ارتقای سيستم های اندازه گيری، توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ارتقای توان زنجيره تأمين، طراحی و اجرای طرح های بهبود، ايمن و مقاوم سازی شبكه خطوط انتقال گاز، توسعه خودكفايی با ارتقای توان فنی و مهندسی پيمانكاران و هماهنگی كامل با ساير حلقه های زنجيره تامين صنعت گاز، از جمله چشم انداز هاست.
برنامه های تعميراتی در سال 1401 منطقه مطابق برنامه زمانبندی از هفته سوم فروردین ماه شروع و تا پايان سال ادامه دارد و در 8 ماه اول سال جاری 76 درصد از برنامه های تعميراتی منطقه محقق شده است. در مجموع تاكنون 10 هزار و 172 دستور كار برنامه ريزی و صادر شده است. همه برنامه های بازرسی فنی اقلام برقی و مكانيكی، همچنین انجام اورهال يك واحد توربين گاز در تاسيسات مرند و يك واحد سطح C توربين گاز در تاسيسات زنجان به صورت كامل محقق شده است. اجرایTube Cleaning در ايستگاه اندازه گيری گاز بازرگان و نوردوز محقق شد، همچنین انجام تعميرات يك واحد توربين در تاسيسات تكاب مطابق برنامه پيش بينی شده در دست اقدام است.
از جمله اقدام های انجام شده می توان به تعويض پوشش خطوط لوله 9 هزار و 148 مترمربع، احداث ابنيه فنی در محدوده غله زار20 اينچ بناب، احداث ابنيه فنی در مسير خط هوراند و احداث ابنيه فنی در خط 30 اينچ مياندوآب اروميه. اجرای انشعاب گرم 6 مورد. انجام تعميرات و نصب غلاف های تقويتی (9 مورد نوع B) و تعويض 8 شاخه لوله خط لوله 30 اينچ تبريز/نوردوز. نصب اسليو نوع A در خط 10 اینچ پيرانشهر و نصب اسليو نوع A روی خط 16 اینچ جلفا. اجرا و بهره برداری از پروژه سيستم اعلان حريق در مراكز بهره برداری اروميه، بوكان و چايپاره، اصلاح سيستم حفاظت در برابر صاعقه تأسيسات مرند، مرگنلر و بازرگان، نصب سيستم آنتی آيسينگ واحد دو و سه تاسيسات هشترود، آنتی آيسينگ سه دستگاه توربين نئوپينيون مرگنلر، راه اندازی سيستم DC Barring تاسيسات هشترود و زنجان، ارتقای PLC مربوط Station Panel اردبيل از Omron به Siemens، ارتقای UCP سيستم های كنترل اردبيل، مرند، مرگنلر و راه اندازی پروژه ارتقای سيستم ميترينگ تأسيسات صادراتی گاز جلفا و تعويض اكچويتور آنتی سرج ولو توربين واحد پنج تاسيسات مرند اشاره کرد.
علاوه بر اجرای برنامه های تعميراتی سال جاری برنامه مهم و كلان تعميراتی كه برای سال آتی پيش بينی شده است شامل تامين لوله های پروژه تغيير كلاس خطوط لوله 40 اينچ تبريز بازرگان در محدوده روستای كوجوار به طول 4 كيلومتر در روستای الوار به طول 2 كيلومتر و خط 24 اينچ تبريز - تسوج به طول 2 كيلومتر محدوده روستای الوار، تعويض كلاس 2650 متر از خط لوله انتقال گاز 12اينچ بانه - سردشت در محدوده روستاهای رشيد قلعه و شوی، تعويض پوشش خط 48 اينچ زنجان/ تبريز به طول 10 كيلومتر و انجام بازرسی فنی اقلام برقی و مكانيكی تاسيسات و انجام اورهال چهار دستگاه توربينN P ، اورهال سه دستگاه توربين D336-2، اورهال يك دستگاه توربين SGT400، اورهال يك دستگاه توربين های SGT400، تعميرات دوره ای سطح B دو دستگاه توربين و سطح C يك دستگاه پاور توربين SGT600 منطقه با هدف انتقال گاز پايدار می شود.
داخلي سازی 83 قلم تا سال 1400 شامل VME TURBINE CARD ،SPEED PROBE SENSOR، ZONE MODULE ، O-RING ، GAS SHUTTLE VALVE COMPLETE و... و راهبری برنامه های داخلی سازی 38 قلم در سال 1401 شامل، ديسك و پره رديف اول توربين زيمنس SGT 400، نازل سگمنت رديف دوم توربين زيمنس SGT 400، سیل مورد استفاده در محفظه احتراق و... است.
شرايط كوهستانی منطقه، سخت گذر بودن مسير خطوط لوله در فصل سرما، قرارگيری در موقعيت انتهای سرشاخه های خطوط انتقال گاز كشور، قرارگيری مهم ترین ايستگاه های صادرات گاز كشور در منطقه هشت را می توان از جمله ویژگی های خاص این منطقه خواند.
با توجه به اهميت حفظ پايداری گاز خصوصاً در فصل زمستان، تمام تلاش كاركنان خدوم منطقه به صورت شبانه روزی در جهت حفظ پايداری گاز و جلوگيری از قطع گاز مصرف كنندگان گاز طبيعی است. از كليه مصرف کنندگان گاز طبيعی در تمام بخش های خانگی، تجاری و صنعتی استدعا دارم ضمن استفاده بهينه از گاز طبيعی و لوازم گازسوز استاندارد و بهره مندی از صرفه جويی مالی از آن، به خادمين خود در شركت ملی گاز ايران مانند سال های قبل كمك كنند تا در نقطه ای از كشورمان و منطقه شاهد قطع گاز مشتركی نباشيم.
گفت وگو با رئیس بهداشت پالایشگاه آبادان
سمیه راهپیما نیروی انسانی و سلامت آن از ارکان اصلی یک مجموعه به شمار می رود؛ به گونه ای که برای حفظ و تداوم این سلامت واحدی به نام بهداشت صنعتی در آن مجموعه شکل می گیرد تا سلامت کارکنان را به صورت دوره ای مورد پایش قرار دهد. یکی از این شرکت ها، پالایش نفت آبادان است که با قدمتی 110 ساله سعی بر حفظ سلامت کارکنان خود دارد. این واحد باحضور در بخش های مختلف پالایشگاه، اقدام های قابل توجهی درجهت سلامت نیروی انسانی انجام می دهد و در این زمینه هم هیچ تفاوتی میان نیروی رسمی و ارکان ثالث قائل نمی شود. هم اکنون بیش از 7 هزار و 300 نفر نیروی رسمی و پیمانکاری در پالایشگاه آبادان فعالیت می کنندکه انجام معاینات طب صنعتی آنها بسیار مهم است. با امیرحسین مزارعی، رئیس بهداشت شرکت پالایش نفت آبادان که 27 سال سابقه حضور و فعالیت در صنعت نفت را دارد، در زمینه بهداشت صنعتی و به عبارتی طب صنعتی، گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
ماموریت اصلی این اداره، حفاظت از سلامت کارکنان و ارائه خدمات به خانواده های آنان است. واحدهای مختلفی در بهداشت کار صنعتی فعالیت می کنند که مهم ترین آن، بهداشت حرفه ای است. هدف از ایجاد این بخش، پایش عوامل زیان آور محیط با همکاری کارشناسان است. کارشناسان بهداشت حرفه ای بر اساس استانداردهای موجود، راهکارهایی به عنوان اقدام های اصلاحی با طرح های کنترلی ارائه می دهند تا عوامل زیان آور به حد استاندارد برسد و اختلالات جسمی برای کارکنان پیش نیاید.
کارشناسان واحد بهداشت صنعتی با توجه به اشراف واحدهای عملیاتی به شغلشان و پزشک طب کار نیز با توجه به یافته های شغلی کارشناسان در باره وضعیت جسمانی افراد، اظهار نظر می کنند که آیا این افراد برای انجام آن کار مناسب هستند یا خیر. بعد از استخدام نیز، کارکنان سالی یک بار از نظر سلامت پایش می شوند واین مهم نیازمند برنامه زمان بندی است. در اداره کار بهداشت صنعتی، با توجه به نوع نوبت کاری و واحدهایی که مشغول به کارند، میزان آلاینده های محیط کار برآورد و براساس آن برنامه ریزی می شود که واحدها چه زمانی به واحد طب صنعتی مراجعه کنند و سلامت آنها پایش شود. در صورت مشکل، پیگیری های بعدی از سوی کارشناسان صورت می گیرد. با این روند، به کسانی که دچار کاهش شنوایی بر اثر محیط کار پر سر و صدا می شوند، گوشی های مخصوص داده می شود تا در معرض صدای کمتری قرار گیرند. همچنین زمانی که یک نفر عمل قلب یا دیسک کمر انجام می دهد، بعد از گذراندن دوران نقاهت برای ورود به کار، از طب صنعتی استعلام می گیرد و گاهی اوقات به او پیشنهاد تغییر شغل داده می شود. گاه افرادی که دچار حادثه می شوند، بعد از این که دوره درمانشان کامل شد، برای داشتن توانایی کار قبلی به این واحد مراجعه می کنند و همین فرآیند برایشان تکرار می شود تا اجازه بازگشت به کار داشته باشند. یکسری مشاغل خاص نیز دو بار در سال معاینه صنعتی می شوند مانند همکاران بازرسی فنی که در معرض پرتوهای یون ساز (اشعه یکس و گاما) قرار دارند.
یکی از عمده کارهای کارشناسان واحد طب صنعتی، بازدید از واحدهای عملیاتی و غیرعملیاتی است؛ به این صورت مواردی که بر اساس استاندارد نیست، شناسایی و جهت رفع آن راهکار ارائه و به واحد متولی ارائه می شود تا مخاطرات برای کارکنان به حداقل ممکن برسد. افرادی که می خواهند ارتقای شغلی پیدا کنند نیز، از سوی امور کارکنان معرفی می شوند و کارشناسان و پزشکان طب صنعتی آنها را معاینه شغلی می کنند تا دریابند فرد مزبور با توجه به وضعیت جسمانی، شغل پیشنهادی، شرح وظیفه و محیط کار، صلاحیت ارتقای شغلی را داشته باشد. برخی کارکنان غیبت مکرر دارند و واحد متولی از طب صنعتی می خواهد صحت این غیبت ها از سوی این واحد بررسی شود.
برخی آلاینده ها روی قسمت های مختلف بدن مانند کبد و کلیه اثر می گذارد؛ از این رو از این افراد نمونه های بیولوژیک گرفته و به آزمایشگاه می فرستیم و میزان آلاینده ای که وارد بدن آنها شده را سنجش می کنیم.
بهداشت محیط، یکی از بخش های طب صنعتی است و همکاران این واحد به صورت روزانه از نقاط مختلف این شبکه نمونه برداری می کنند و میزان کلر را براساس شاخص استاندارد می سنجند، زیرا کلر آلاینده های آب را از بین می برد.
سنجش کلر پایه و نمونه های میکروبیولوژی آب را علاوه بر آب آشامیدنی برای استخرها نیز داریم.
کارشناسان بهداشت محیط همچنین از رستوران ها نمونه های غذایی می گیرند و از نظر میکروبی و آلودگی پایش می کنند، آنان حتی از سطوح آشپزخانه ها نیز نمونه برداری می کنند تا دریابند نیرو های خدماتی، الزامات بهداشتی را رعایت می کنند.
در زمینه پسماندها نیز کارشناسان بهداشت محیط در پالایشگاه و منازل مسکونی بررسی می کنند و پسماندهایی را که با محیط انطباق نداشته باشد، از آن منطقه خارج می کنند.
برخی مناطق و واحدهای عملیاتی حشرات و جانوران موذی دارد و برای رفع آن از سوی کارشناسان بهداشت محیط مبارزه فیزیکی و شیمیایی سازگار با محیط زیست انجام می شود. وجود موش در واحدهای عملیاتی باعث صدمه زدن به کابل های برق و ابزار دقیق می شود.
کارشناسان از سه باشگاه نفت و سه رستوران غذاخوری داخل پالایشگاه نمونه برداری می کنند و غذا پس از تایید وارد آشپزخانه ها می شود و به صورت رندمی نیز نمونه هایی گرفته و به آزمایشگاه ارسال و آن را کنترل می کنند.
کارشناسان بهداشت محیط علاوه بر مواد غذایی، افرادی را که در آشپزخانه کار می کنند، از نظر بیماری های واگیر بررسی می کنند.
به کارکنان خوردن برخی غذاها باهم توصیه نمی شود، زیرا کالری برخی غذاها بالاست و یکسری نیز سیستم ایمنی بدن را به خصوص در ایام کرونا بالا می برد؛ از این رو کارشناسان تغذیه در برنامه های غذایی دخالت می کنند.
از زمان شیوع کرونا تا امروز اقدام های متنوعی از سوی واحد طب صـنعتی انجام شده است. یکی از این اقدام ها ضدعفونی کردن مناطق مسکونی است و توزیع ماسک و الکل به صورت مستمر توزیع می شود، زیرا اعتقاد داریم هر آن ممکن است کرونا گسترش پیدا کند. هر ماه افزون بر 120 هزار ماسک و حدود سه هزار لیتر الکل ضد عفونی کننده توزیع می کنیم.
موضوع دیگر، نظارت بر دستورالعمل های بهداشتی است، هنگام برگزاری همایش، همکاران ما برای نظارت حضور دارند تا انتقال بیماری های واگیردار مانند کرونا را به حداقل برسانند.
تابستان امسال بیش از ۱۴۰۰ نفر برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه شدند و به دلیل اجرای دستورالعمل های بهداشتی تنها دونفر به کرونا دچار شدند.
در زمان شیوع کرونا پالایشگاه در عمل به مسئولیت اجتماعی چهار دستگاه ونتیلاتور و 200 هزار سرنگ به دانشگاه علوم پزشکی اهدا کرد و ماسک و الکل میان شهروندان توزیع کرد.
سه اماکن بزرگ مانند باشگاه های نفت برای تزریق واکسن در اختیار دانشگاه علوم پزشکی گذاشتیم و یکی از آنها هنوز فعال است.
با توجه به معاینات پزشکی، مشخص می کنیم چه تعداد قند خون بالا و افزایش چربی و فشارخون، اضافه وزن و... دارد.
دسته دیگر از پایش ما مرتبط با شغل است و کاهش شنوایی، مشکلات ریوی و پوستی را شناسایی می کنیم. بعد از شناسایی، افراد تحت نظر قرار می گیرند و کسانی که دچار اختلالات جسمی مرتبط با کار هستند، مانند کاهش شنوایی نیز بررسی می شوند که آیا آلودگی صوتی در محیط آنها بالاتر از حد استاندارد است. در صورت اثبات، محیط کار یا شغل شان را تغییر می دهند و برخی افراد ممکن است مشکل تنفسی داشته باشند وکارشان باعث شدت بیماریشان شود، این افراد نیز با هماهنگی شغلشان تغییر می کند و وسایل استحفاظی خاصی برایشان در نظر گرفته می شود.
افراد شناسایی شده دچار اختلالات جسمی دسته بندی و بر اساس نیازشان آموزش های لازم برای آنها در نظر گرفته می شود.
همچنین بروشورهای آموزشی مانند پیک سلامت به مناسبت بیماری های اپیدمی در میان کارکنان توزیع می کنیم. مثلا در تابستان گرمازدگی داریم و در پیک سلامت چگونگی محافظت از گرما زدگی و نجات همکار خود را آموزش می دهیم.
همایش های مختلف نیز برای خانواده ها و کارکنان خارج از زمان اداری با همکاری اداره آموزش، روابط عمومی وعملیاتی غیر صنعتی برگزار می شود.
پالایشگاه آبادان در مرکز شهر قرار گرفته است و شهر و خودمان را یکی می دانیم در اینجا همکاران شرکت ملی پخش و دانشکده نفت مراجعه می کردند و خدماتی به آنها در ایام کرونا می دادیم، حتی وقتی به باشگاه های دیگر مانند گلستان نیز واکسن اختصاص می دادیم، به شرکت های دیگر نیز اعلام می کردیم.
ما خدمات روتین به شرکت های منطقه نمی دهیم، اما وقتی شرکت پخش اعلام می کند که در برخی مناطق حشرات موذی وجود دارد، آن را سم پاشی می کنیم یا اینکه شرکت ملی مهندسی پایش سالانه طب صنعتی را از ما درخواست می کند.
سلامت نیروهای پیمانکار برای ما مهم است به عنوان مثال در بحث کرونا ویزیت های آنها را نیز خود پالایشگاه انجام می داد. مدیرعامل فعلی بر سلامت نیروهای پیمانکار تاکید ویژه دارد. اکنون نیروهای پیمانکار صاحب یک سامانه سلامت شده اند و ما اطلاعات آنها را در سامانه ثبت می کنیم. در ارائه خدمات پالایشگاه تفاوتی میان کارکنان رسمی و پیمانکار وجود ندارد.
واحد ما برای هر کار پرخطری حتما تیم پزشکی مستقر می کند و برای هر واحدی که می خواهد راه اندازی شود یا تعمیرات اساسی انجام دهد، یک آمبولانس با راننده و یک پرستار مستقر می کنیم که اگر اتفاقی رخ داد، آماده باشند تا مصدومان را به مراکز درمانی بفرستند، ضمن آنکه به صورت 24 ساعته درمانگاه پالایشگاه فعال است، اما در طول شب نیز پرستاران حضور دارند و اگر فردی به پزشک و بیمارستان نیاز پیدا کند، آنها را به بیمارستان نفت که در فاصله کمی از پالایشگاه قرار دارد، منتقل می کنیم.
گذری بر عملکرد و فعالیت های بهداشت و درمان صنعت نفت فارس
سمیه راهپیما سلامت، نه تنها فقدان بیماری یا ناتوانی نیست؛ بلکه به عنوان حالتی از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی تعریف می شود که ناگزیر در طول زمان استهلاک پیدا می کند؛ خواه با گذر طبیعی عمر و خواه با ابتلا به بیماری های مختلف؛ هرچند برخی از آنان قابل پیشگیری یا درمان باشند. برخورداری از بالاترین استانداردهای سلامت، یکی از حقوق اساسی هر انسانی است که دولت ها نیز در قبال آن مسؤولیت دارند و این تنها با ارائه اقدامات بهداشتی و اجتماعی کافی قابل تحقق است. از جمله مشخصات سیستم مدیریت سلامت، همگانی بودن، سودمندی و عدالت در ارائه آن است. مدیریت سلامت و بیماری ها از جنبه های مختلفی قابل بررسی است، از جمله تشخیص، درمان، غربالگری، پیشگیری و پیگیری. این موارد تقدمی بر یکدیگر ندارند و همگی در کنار هم به نظام سلامت کارآمد تبدیل می شوند. به دلیل اهمیت این موضوع، با علیرضا پیشوا، پزشک سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت فارس به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.
عملکرد سازمان های متولی سلامت و بخش های مختلف بهداشت و درمان در هر کشوری، نقش مهمی را در تامین سلامت جامعه ایفا می کنند. برنامه ریزی و سرمایه گذاری از جمله مولفه های تاثیرگذار بر حوزه سلامت هستند که مانع از بروز بیماری یا کاهش صدمات ناشی از آن می شوند و به نوعی استهلاک را جبران می کنند. پیشوا در این زمینه می گوید: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، به عنوان یکی از متولیان سلامت با استانداردهای بالا و پیشرو در ارائه خدمات سلامت در حوزه پزشک خانواده شناخته می شود.
به گفته او، واحد سلامت خانواده به عنوان بخشی از این سازمان با اجرای برنامه های نظام مند و ارائه خدمات پیشگیرانه، مراقبتی و درمانی همسو با چشم انداز و اهداف این سازمان، نقشی موثر بر مدیریت و ارتقای سلامت جمعیت تحت پوشش خود و جامعه دارد.
پزشک سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت فارس با بیان اینکه سلامت خانواده با دو خصوصیت اصلی هماهنگی و ارائه خدمات ادغام یافته، به ارائه خدمات با کیفیت و کاهش هزینه های بهداشتی درمانی منجر می شود، ادامه می دهد: این مجموعه شامل گروهی از کارکنان است که منتظر بیمار شدن افراد تحت نظر خود نیستند و حتی در زمان سلامت، همراه آنان بوده و افراد را پایش می کنند، از این رو همواره پیشگیری را بر درمان مقدم می دانند. پشیوا تاکید می کند: بهداشت و درمان صنعت نفت فارس با جمعیت تحت پوشش نزدیک به ۴۰ هزار نفر و سه مرکز شهری سلامت خانواده (دو مرکز در شهر شیراز و یک مرکز در شهرستان مرودشت) با هدف اجرای اهداف سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و شرح وظایف معینی که همان ارائه خدمات سلامت بر پایه خدمات پیشگیرانه و برنامه های عملیاتی در سیستم ارجاع است، از سوی تیم سلامت خانواده شامل 13 پزشک و 12 مراقب سلامت (پرستار و ماما) ارائه خدمات را به عهده دارند.
او می افزاید: این خدمات بر اساس الگوهای معین و برنامه های عملیاتی سازمان بومی سازی شده و براساس شرایط منطقه ای، به صورت سالانه هدف گذاری و به طور مستمر انجام می شود.
پیشوا با اشاره به اینکه تیم سلامت خانواده فارس از سال 1379 فعالیت های خود را شروع کرد و تا کنون حدود 95 درصد جمعیت در دسترس و ساکن در حوزه مراکز سلامت خانواده را تحت پوشش قرار داده است، می گوید: این تیم با فراخوان جمعیت تحت پوشش، برنامه های عملیاتی خود را بر حسب گروه های سنی مختلف ارائه می کند. این خدمات شامل ارائه بسته های خدمت است.
پزشک سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت فارس ادامه می دهد: بسته های خدمت شامل انجام معاینات دوره ای، کودک سالم و مانا، خدمات نوجوان، خدمات جوانان، خدمات میانسالان، خدمات سالمند و خدمات سلامت باروری می شود. خدمات پیش از باروری، بارداری، پس از زایمان، خدمات زنان منوپور، مداخله و پیگیری و معاینات دوره ای بیماری های مزمن غیرواگیر (دیابت، پرفشاری خون، اضافه وزن و چاقی، اختلالات لیپید و بیماری های قلبی و عروقی) نیز از دیگر فعالیت هایی است که انجام می شود. برای مثال در طی یک سال گذشته، تعداد 23 هزار و 535 نفر مراقبت در گروه های سنی- جنسی مختلف انجام شده است.
به گفته او، هرم سنی جمعیت طبی تحت پوشش فارس نشان دهنده این است که 20 درصد این جمعیت را سالمندان (افراد بالای 60 سال) تشکیل می دهند، به همین منظور اقدام به راه اندازی کلینیک سالمندان با حضور پزشک متخصص داخلی برای انجام خدمات تخصصی تر کرده است. از زمان راه اندازی این کلینیک، طی 6 سال گذشته حدود ۱۵ هزار معاینات اولیه، مراقبت و پیگیری انجام شده، همچنین با توجه به اهمیت بیماری های مزمن غیرواگیر به خصوص دیابت و پرفشاری خون نیز با تاکید بیشتر و با استفاده از ارجاعات تخصصی برنامه ریزی، درمان و پیگیری می شوند. پیشوا ادامه می دهد: در تمامی مراکز سلامت خانواده با استفاده از نرم افزارهای مورد تایید سازمان پزشکان اقدام به نوشتن نسخه الکترونیک می کنند.
او می افزاید: تیم سلامت خانواده فارس به منظور همکاری برون سازمانی با دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اقدام به طرح غربالگری پرفشاری خون و طرح واکسیناسیون هپاتیت «ب» در جمعیت تحت پوشش خود کرد.
پیشوا با اشاره به پاندمی کرونا می گوید: در دوران پاندمی کووید 19 تیم سلامت خانواده بهداشت و درمان فارس به همراهی دیگر گروه های درمانی با راه اندازی مرکز واکسیناسیون در درمانگاه شماره 2 (شبان)، با همکاری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدام به انجام واکسیناسیون کرونا برای جمعیت تحت پوشش کرد، به طوری که 32 هزار و ۸۱۴نفر دوز واکسن در درمانگاه شبان و مراکز صنعتی تزریق شد. همچنین شماره تماسی برای پاسخگویی از سوی پزشک و پرستار مقیم به منظور رفع نیازهای درمانی و دارویی سالمندان و جلوگیری از حضور بیماران مزمن و با ریسک بالا تخصیص یافت و پس از بررسی سوابق از سوی تیم سلامت خانواده شامل پزشک خانواده و مراقبان و امکان ارسال دارو از طریق پیک (پیک دارو)، با همکاری امور دارویی و صندوق های بازنشستگی نفت به منزل فرد فرستاده و تحویل داده می شد. (5351 مورد)
پزشک سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت فارس با بیان اینکه در طول دوران پاندمی، پیگیری غیرحضوری و تلفنی بیماران با ریسک بالا و مزمن غیرواگیر و... از طریق تیم سلامت خانواده انجام می شود، ادامه می دهد: راهنمایی های لازم برای کنترل این بیماران انجام شد تا به این وسیله از کنترل بیماری مزمن این گروه از جمعیت اطمینان حاصل و از عواقب و عوارض عدم کنترل این بیماران پیشگیری شود.
پیشوا در پایان خاطرنشان می کند: این نکته ضروری است که تیم سلامت خانواده فارس با هدف ارتقای خدمات سلامت با تیم های سلامت کار و اچ اس ای، پرستاری، کلینیک های تخصصی و پاراکلینیک همکاری های تنگاتنگی دارد.
آغاز تنش های روسیه و اوکراین در فوریه سال 2022 میلادی بحرانی بزرگ در بازارهای جهانی نفت خام ایجاد کرد، به طوری که قیمت های نفت خام و گاز طبیعی به بالاترین حد در چند دهه گذشته رسید. قیمت زغال سنگ، افزایش حدود 70 درصد را تجربه کرد، قیمت جهانی گندم بیش از 60درصد افزایش یافت وقیمت فلزات صادراتی روسیه مانند نیکل، پالادیوم و آلومینیوم، همگی به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش یافت. در همین حال، ارز یورو برای نخستین بار در بیش از دو دهه گذشته به دلیل ترس از تبدیل اثر تنش های مسکو-کی یف به بحران اقتصادی، نسبت به دلار سقوط کرد. با این حال، اکنون نشانه های فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد اختلال های ناشی از تنش های مسکو و کی یف به خط پایان نزدیک شده است، زیرا قیمت های نفت خام، گاز طبیعی و مواد غذایی، همگی به سطوح پیش از آغاز تنش های روسیه واوکراین بازگشته اند؛ یورو نیز طی سه ماه گذشته در برابر دلار افزایش 7 درصدی داشته و این اختلاف به یک دلار و 6 سنت رسیده است.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال، در ماه مارس سال گذشته میلادی، تنها چند هفته پس از آغاز تنش های روسیه و اوکراین، ارقام کمتر از 130 دلار برای هر بشکه را تجربه کرد.
تحریم ها علیه روسیه، دومین صادرکننده بزرگ نفت خام جهان باعث کاهش عرضه شد و این اتفاق قیمت های انرژی را بالا برد، اما نفت برنت از ژوئیه سال 2022 میلادی به طور مداوم درمسیر کاهش بوده است و اکنون در محدوده سطوح پیش از تنش های مسکو- کی یف، یعنی 80 دلار به ازی هربشکه معامله می شود.
به طور عمده، قیمت های جهانی نفت خام در ماه های اخیر به دلیل ترس از رکود و افزایش نرخ بهره در بسیاری از اقتصادهای توسعه یافته کاهش یافته است. بدتر شدن اوضاع در اوکراین، همچنین می تواند در نتیجه کندی اقتصاد جهانی، سیگنال های نزولی را به بازار مخابره کند.
خورخه لئون، استراتژیست ارشد تحقیقات بازارنفت در مؤسسه ریستاد انرژی به یاهو در این باره می گوید:این نگرانی وجود دارد که قیمت نفت به دلیل تشدید افزایش موارد ابتلا به ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) در چین با کاهش بیشتری روبه رو شود.
فعالیت بخش های تولیدی در چین طی دسامبر 2022 برای سومین ماه پیاپی با کاهش روبه رو شد و این شرایط احتمال کاهش تقاضای نفت در ماه های نخست سال نو میلادی را افزایش داده است.
چین در سال 2022 میلادی به دلیل به کار گرفتن سیاست سختگیرانه به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا، با کاهش فعالیت های اقتصادی و کند شدن روند رشد اقتصادی روبه رو شد.
کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بین المللی پول (IMF) در گفت وگو با شبکه خبری سی بی اس گفت: رشد اقتصادی چین برای نخستین بار طی 40 سال گذشته، در سال 2022 میلادی، احتمالا به سطح رشد جهانی یا کمتراز رسیده؛ اتفاقی که پیش از این هیچگاه رخ نداده است. وی افزود: با نگاه به سال آینده میلادی برای 3 تا 6 ماه، کاهش محدودیت های کرونا به معنای تشدید موارد ابتلا به این ویروس عالم گیر در سراسر چین خواهد بود. بانک سرمایه گذاری کردیت سوئیس (Credit Suisse) می گوید که فروش هنوز تمام نشده است. براساس اعلام این بانک سوئیسی، بازار نفت بسیار پایین تر از میانگین متحرک 55 روزه و همگرایی میانگین حرکتی 200 روزه (200-DMA) در سطوح 89 دلار ویک سنت و 100 دلار و 67 سنت باقی مانده است.
بنا براعلام این بانک با کاهش حرکت میان مدت و نگرانی ها از روند رشد اقتصادی جهان، به نظر می رسد که قیمت ها با کاهش بیشتری روبه رو شوند. قیمت نفت خام برنت احتمالا در زمان مناسب شاهد روند کاهشی بیشتر و به سمت اصلاحی 61.8 درصد و 63 دلار و 2 سنت حرکت خواهد کرد، جایی که اطمینان بیشتری نسبت به کف باثبات تر و ظهور مرحله تثبیت خواهیم داشت. یک سیگنال کاهش دیگر آن است که بازارهای آتی نفت خام عقبگرد داشته اند. پس بهین (کونتانگو) و پیش بهین (Backwardation)، اصطلاحاتی هستند که به طور معمول در بازارهای آتی کالا استفاده می شوند. «کونتانگو» به شرایطی گفته می شود که قیمت های نقدی نفت از قیمت های آتی کمتر و نشان دهنده مازاد عرضه در بازار در کوتاه مدت است. برای نمونه، اگر امروز قیمت یک قرارداد نفت خام شاخص دبلیو تی آی آمریکا 60 دلار برای هر بشکه باشد، اما قیمت تحویل آن در 6 ماه آینده 65 دلار باشد.
ساختار پیش بهین (Backwardation) به طورمعمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند، عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی های نفت خام در سطح پایینی قرارمی گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود؛ به طوری که معامله گران ترغیب می شوند سطح ذخیره سازی نفت خام خود را کاهش دهند و محموله هایشان را به موقع بفروشند.
در سناریوی معکوس (ساختار پیش بهین)، فرض کنید قیمت یک قرارداد نفت خام دبلیو تی آی امروز60 دلاربرای هر بشکه باشد، اما قیمت تحویل 6 ماهه پایین تر از 55 دلارباشد. یک راه ساده برای درک ساختار پس بهین (کونتانگو) این است که شرایط به گونه ای پیش می رود که قیمت آتی گران تر از قیمت لحظه ای است. بنابراین وضع کنونی به این معناست که معامله گران نفت معتقدند قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال به روند کاهشی خود ادامه خواهد داد.
با این حال، در بازارهای جهانی نفت خام افزایش و کاهش ها همواره وجود دارد و شرایط بسیار نوسانی است.
برخی پیش بینی می کنند اگر جهان به طور کامل از محدودیت های کرونا رهایی یابد، تقاضای جهانی نفت در سال 2023 میلادی می تواند تا 4 درصد افزایش یابد.
پیر اندوراند، تاجر یک صندوق پوشش ریسک در این باره به خبرگزاری بلومبرگ گفته است احتمال می رود تقاضای جهانی نفت خام درسال 2023 میلادی 3 تا 4 میلیون بشکه در روز افزایش یابد و مصرف از گاز به سمت نفت تغییر جهت می دهد. به همین ترتیب، برخی تحلیلگران بر این باورند که بسیاری از عوامل مانع از افزایش قیمت نفت در سال جاری میلادی هستند که از جمله آنها می توان به سیاست چین در برابر به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا و آزادسازی هماهنگ ذخیره سازی های راهبردی نفت خام از سوی آمریکا که دیگر در سال 2023 شاهد آن نخواهیم بود، اشاره کرد.
همراه با تحریم های علیه بخش های نفت و گاز روسیه باید شاهد افزایش قیمت های جهانی نفت خام باشیم.
اندوراند همچنین پیش بینی کرده است که بخش انرژی به دلیل تقاضای بالا برای نفت و گاز، عملکرد بهتری نسبت به دیگر بازارها خواهد داشت.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: الکس کیمانی
مترجم: امیر دشتی
نقش صنعت نفت در مدیریت کربن وگازهای گلخانه ای
مشعل افزايش گازهاي گلخانه ای و ازجمله دي اكسيد كربن، سبب گرمايش زمين شده است وبا روند موجود و در درازمدت، هرگونه حيات را روي كره زمين تهدید خواهد كرد. جدای از اهميت زيست محيطي اين موضوع، هر کشور مجموعه ای از قوانين و الزام های داخلی و بین المللی را در مدیریت کربن وضع و اجرا می کند. مدیریت کربن درسال های اخیر وباتوجه به تهدیدهای جهانی آلودگی هوا، بیش از پیش مورد توجه قرارگرفته وهریک ازکشورها ونهادهای بین المللی، برنامه هایی کوتاه وبلندمدت را برای کاهش میزان انتشار کربن پیش بینی و اجرا می کنند، اما نکته قابل توجه این است که بسیاری ازاین اقدام ها، بدون تعامل و همکاری دو یا چند جانبه امکان پذیرنیست.
با افزایش جمعیت جهان وعبور آن ازمرز هشت میلیارد نفر، تامین انرژی، چالشی مهم فراروی تصمیم سازان و تصمیم گیران این عرصه قرارداده است. ازسوی دیگر، محدودیت منابع و ذخایر انرژی در دنیا، همچنین خطرافزایش انتشار گازهای گلخانه ای موجب شده است، دیدگاه های جدیدی درسبد انرژی کشورها شکل گیرد و برای کاهش خطرهای زیست محیطی، گام های جدی تری برداشته شود. حال در این مسیر برخی کشورها گام های بلند و تاثیرگذاری برداشته اند و برخی دیگر همچنان در آغاز راه هستند و یا بی توجه عمل می کنند، اما جمهوری اسلامی ایران دراین مسیر اقدام های قابل توجهی انجام داده وهمکاری های مستمری با کشورهای فعال در این مسیر شروع کرده است.
رهبران اقتصادهای جهان درسال 2021 در نشست گروه هفت، توافق هایی را برای پیشبرد اقدام های اقلیمی مطرح کردند. برهمین اساس بود که چین، به عنوان بزرگ ترین انتشاردهنده گازهای گلخانه ای جهان، اعلام کرد ساخت نیروگاه های زغال سنگی درخارج از کشور را متوقف و ایالات متحده امریکا نیز متعهد شد سهم خود را در تأمین مالی اقلیمی برای کشورهای فقیر دو برابرخواهد کرد. اگرچه این اقدام ها و تعهدات سایر کشورها برای پیشبرد اقدام های اقلیمی چندان هم مثبت نبوده است، اما استمرار و پیگیری این برنامه ها اهمیت زیادی دارد؛ به همین دلیل درنشست سران گروه هفت 2022 توافق شد تا کشورها از سرمایه گذاری عمومی در بخش گاز به عنوان «پاسخی موقت به بحران کنونی انرژی» حمایت کنند. همچنین اعضای گروه هفت متعهد به «بخش جاده ای بسیارکربن زدایی شده تاسال 2030» و «بخش برق به طورکامل یابیشتر کربن زدایی شده تا سال 2035» شدند. اعضای این نشست همچنین برای تشکیل «باشگاه اقلیم» (Climate Club) توافق کردند. ایده اصلی تشکیل چنین باشگاهی این است که اعضای گروه هفت قوانین و استانداردهای مشترکی درمقابله با گرمایش جهانی داشته باشند تا از اختلاف ها درباره تعرفه های سبز جلوگیری کنند. از آنجا که تعدادی ازاین شرکت های عضو گروه هفت دارای بزرگ ترین شرکت های نفتی جهان و مسئول انتشار بیش از10 درصد انتشا ر کربن درجهان هستند، لازم است اقدام های این کشورها بیش ازهر زمانی دیگر مورد توجه قرار گیرد. درچارچوب مطالعه ای جامع که نتایج آن درنشریه علمی «پلوس وان» منتشر شد، سوابق عملکرد محیط زیستی چهارشرکت بزرگ نفتی اکسون موبیل، شِورون، شِل و بی پی، نشان می دهد این شرکت ها ازسال ۱۹۶۵ میلادی تاکنون درمجموع مسئول بیش از 10 درصد انتشار جهانی کربن بوده اند. مطالعه تازه یادشده نشان داد ذکر کلمات کلیدی مرتبط با تغییرات اقلیمی در گزارش های سالانه این شرکت ها از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰ به شدت افزایش یافته است. برای مثال، استفاده شرکت بی پی ازعبارت «تغییراقلیم» از ۲۲ مورد درسال ۲۰۰۹ به ۳۲۶ مورد درسال ۲۰۲۰ افزایش یافته است، اما از نظر راهبرد و اقدامات، محققان دریافتند «شرکت ها صرفاً متعهد می شوند به شرکت های انرژی پاک تبدیل شوند و بیشتر از این که اقدام مشخصی انجام دهند، اهدافی را تعیین می کنند».
ممکن است این سوال به ذهن بیاید که انتشار کربن چه تاثیری در زندگی عادی و روزانه انسان ها دارد و آیا باید برای ما مهم باشد یا نه؟ پاسخ این سوال کوتاه وساده است و آن اینکه انتشار کربن و گازهای گلخانه ای مستقیما بر اقلیم تاثیرگذاشته و مهم ترین اثرگذاری آن وقوع سال های گرم و خشکسالی ها مداوم و آلودگی هوا در بخش های زیادی از زمین است. به عبارتی ممکن است روشن بودن مشعلی درخاورمیانه بر زمینی کشاورزی دربولیوی اثر بگذارد و یا بالعکس خاموش شدن یک مشعل یا نیروگاه درچین، گونه ای ازجانداران را در برزیل نجات دهد و این همان اثر پروانه ای است که در زندگی ما انسان ها جریان دارد.
نتایج مطالعه ای تازه که از سوی دانشگاه ETH زوریخ انجام شده است، نشان می دهد انتشار گازهای گلخانه ای از سوی پنج اقتصاد بزرگ آلاینده جهان شامل چین، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، هند و روسیه، آثار اقلیمی شدیدی داشته است و می تواند احتمال وقوع سال های بسیار گرم را تا سال ۲۰۳۰ به طرز چشمگیری افزایش دهد. درست است که این اثرگذاری بیشتر برای اقتصادهای بزرگ است، اما زندگی در کره زمین همچون چرخه ای به هم متصل است و حتما اثرگذاری آن برای دیگر کشورها درمناطق مختلف آب وهوایی برقرارخواهد بود. امروز با نشانه های بسیاری درکشور خودمان و درمنطقه خاورمیانه، شاهد کاهش منابع آب وشدت گرفتن گرمای هوا هستیم. ناسا هم چندی پیش گزارشی از موج گرمایی خاورمیانه و وضعیت دما و تاثیر این موج در منطقه منتشر کرد. ایستگاه های زمینی ناسا نشان داده اند که دمای هوا حداقل درچهار منطقه خاورمیانه (ایران، کویت، عمان و امارات) عددی بالای ۵۰ درجه با سلسیوس است. همچنین کشورهای حاضر درمرکز وجنوب آسیا هم دماهای بالا و غیرمعمولی رو به رو شده اند. ناسا درباره به وجود آمدن یک «گنبد حرارتی» درمنطقه نوشته است: در تیر و مرداد سال ۲۰۱۵ هم اتفاقی مشابه درخاورمیانه رخ داد، اما این باراین گنبد حرارتی در خاور میانه، یک ماه زودتر ایجاد شده است.
کشورمان هم از سال های گذشته تاکنون اقدام هایی را درجهت کاهش گازهای گلخانه ای و مدیریت کربن آغاز کرده و با کشورهای زیادی دراین زمینه همکاری داشته است. از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون، این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات قابل پیگیری در دستور کارمجموعه صنعت نفت قرارگرفته است. از جمله مجموعه صنعت نفت برای دستیابی به این رویکرد مهم با هریک از کشورهای جهان ازجمله ژاپن که تجربیات مفیدی درحوزه محیط زیست ازجمله کاهش گازهای گلخانه ای دارند، برنامه های خاصی را تدوین کرده است. ژاپن از جمله کشورهایی است که سیاست های خود را برای دستیابی به انتشار کربن صفر تا سال 2050 تدوین کرده است. مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی نفت ایران با هدف بهره مندی ازدستاوردهای کشور ژاپن در دستیابی به «کربن صفر»، اواسط شهریور امسال نشستی تخصصی با عنوان «معرفی سیاست های کشور ژاپن دراستفاده از هیدروژن و آمونیاک، برای رسیدن به انتشار کربن صفر تا سال 2050» را برگزار کرد. براساس گزارش های شرکت ملی نفت، ایران در زمره 10 کشور نخست جهان در انتشار گازهای گلخانه ای به شمار می رود و برای عبور ازاین شرایط برنامه های کلانی در دستور کار دارد، همچنین با هدف گذاری صورت گرفته قراراست درکمتر از پنج سال آینده، به سمت صفرشدن فلرها حرکت کنیم، زیرا با خاموش شدن یک فلر، افزون بر جلوگیری ازهدررفت ثروت ملی، به سلامت مردم و ساکنان و کل کره زمین نیز کمک می شود. براساس این گزارش و ازآنجايي كه صنایع وازجمله صنعت نفت، جايگاهی ويژه در توليد طبيعي دي اكسيدكربن، استفاده از اين گاز براي ازدياد برداشت از مخازن نفت وگاز، همچنين سهم قابل توجهی در كاهش انتشار کربن دارد، لازم است اقدام هایی در این عرصه صورت ومورد توجه و حمایت قرارگیرد.
درحالی که شرکت های ملی نفت، گاز و پتروشیمی به عنوان بازوهای اصلی صنعت نفت، پروژه های مشترکی را برای خاموش شدن فلرهای روشن و نفت سوزی در دست اجرا دارند، شرکت های خصوصی پتروشیمی به شکل مجزا و پیشرو، برنامه های زیست محیطی را اجرا می کنند و مسئله «مدیریت کربن»را در زمره اولویت های خود قرار داده اند. به خصوص چند شرکت از جمله پتروشیمی های شیراز، رازی و مارون، گواهینامه مدیریت کربن را ازسازمان ملل متحد دریافت کرده اند و این اقدام ها در کشور و صنعت نفت بی سابقه بوده است؛ به این ترتیب می توان گفت که امروز موضوع مدیریت کربن به یکی از محورهای اصلی برنامه های اجرایی درشرکت های صنعت پتروشیمی و گازتبدیل شده است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس از افزایش ۵۰ درصدی صادرات این منطقه نسبت به سال قبل خبر داد.
نشست مشترک مدیران صنعت نفت و پتروشیمی منطقه ویژه پارس با آیت الله صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان بوشهر در سازمان منطقه ویژه پارس برگزار شد.
نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر در این نشست، تولید انرژی را محرک تولید اقتصادی برشمرد و گفت: جهان سلطه در پی آن است تا ایران اسلامی را در زمینه تأمین انرژی هسته ای و فسیلی وابسته خود نگه دارد، اما با یاری شما متخصصان صنعت نفت ما در این صنایع مستقل خواهیم شد. وی ادامه داد: باید با تولید دانش بنیان در زمینه صنایع نفت و گاز از خام فروشی در این صنعت فاصله بگیریم و با بهره گیری از ظرفیت عظیم خدادادی کشور، تمدن ایران اسلامی را شکل دهیم.
صفایی بوشهری افزود: وقتی دانشی را در کشور بومی کنیم حتی اگر به عرصه تولید صنعتی نرسد می توان با فروش این دانش نیز برای کشور درآمدزایی کرد و صنعت نفت با حضور شما متخصصان این ظرفیت را دارد تا به عنوان صنعت شاخص در این کشور معرفی شود.
در این نشست، سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز در گزارشی از افزایش ۵۰ درصدی صادرات منطقه ویژه پارس در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد و گفت: در بحث صادرات ۹ ماهه امسال از بیش از ۱۸ میلیون تن صادرات از این منطقه نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار درآمد نصیب کشور شده است. وی همچنین از کاهش ۶۰۰ میلیون دلاری واردات از منطقه پارس جنوبی خبر داد که ۸۷ هزار تن کمتر از مدت مشابه سال قبل است.
نشست مجمع صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با حضور اعضای هیأت امنای صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت برگزار شد.
نشست مجمع صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با حضور اعضای هیأت امنای صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در محل وزارتخانه نفت برگزار شد و بر این اساس، مهم ترین فعالیت های عملکردی حوزه خدمات صندوق ها، معطوف به حوزه خدمات مالی مانند متناسب سازی مستمری و مقرری، ارائه انواع وام برای بازنشستگان و شاغلان، ایفای تسهیلات مربوط به طرح های پس انداز، حمایتی، رفاهی و بازپرداخت هزینه های درمانی بود. بررسی خالص ارزش دارایی ها، ارزش روز سبد سرمایه گذاری، مطالبات شرکت های گروه، وضعیت مالی صندوق ها از منظر محاسبات بیمه ای در پرتو نرخ افزایش تعهدات، نسبت بیمه ای، نرخ بازدهی سرمایه گذاری و ترکیب سبد سرمایه گذاری از محورهای مهم گزارش ارائه شده در این مجمع بود. روند پیشرفت پروژه های در دست اجرای گروه اقتصادی صندوق ها و سودآوری شرکت های تولیدی و به دست آوردن سهم بیشتر در بازار سهام نیز مهم ترین محورهای مورد توجه این مجمع بود.
بر این اساس، میانگین رشد پروژه های 25گانه صندوق ها پارسال ۱۵ تا 2/0درصد و زمان بهره برداری از این پروژه ها، افق2041 و 4041 تعریف شده و پنج طرح جدید نیز در طول سال 0041 به این سبد اقتصادی افزوده شده است. یکی از محورهای مهم این بخش، بررسی دلایل توسعه در بخش خرید سهام دیگر شرکت ها بود که با هدف محافظت از سهم پیشین صندوق ها در هلدینگ خلیج فارس و خلق منابع پایدار، این توسعه انجام شد و ضریب پایداری روند تأمین منابع در محاسبات بیمه ای افزایش یافت. این ضریب به مرور با رشد و توسعه هلدینگ، برای سهامداران از جمله صندوق نفت افزایش خواهد یافت.
کارگروه ویژه بررسی مشکلات سوخت رسانی به سیستان و بلوچستان، ضمن سفر به این استان، از نزدیک در جریان مشکلات و چالش های سوخت رسانی به این منطقه قرار گرفت و تصمیم های لازم در این باره گرفته شد.
کارگروه ویژه بررسی مشکلات سوخت رسانی به استان سیستان و بلوچستان، متشکل از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و نمایندگان وزارت نفت بوده و بر اساس تصمیم گیری کمیسیون انرژی مجلس و تأکیدهای جواد اوجی، وزیر نفت تشکیل شده و ضمن سفر به استان سیستان و بلوچستان، از نزدیک در جریان روند سوخت رسانی شامل گاز طبیعی و سوخت مایع به این استان قرار گرفتند.
این کارگروه درهفته گذشته در بازدید از شهرستان های استان سیستان و بلوچستان بویژه مناطق چابهار، راسک، سرباز، ایرانشهر، خاش، سراوان، زابل و زاهدان، از نزدیک مشکلات سیستان و بلوچستان در حوزه های گازرسانی و تأمین سوخت مایع شامل بنزین، نفت سفید و نفتگاز را در این استان بررسی کرده و مقرر شد، موارد مشاهده شده در کمیسیون انرژی مجلس، طرح و تصمیم های نهایی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای رفع چالش ها اتخاذ شود.
در این سفر همچنین مقرر شد، در ارتباط با مواردی که باید به صورت آنی در دستور کار مناطق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی قرار گیرد، از جمله تشکیل کارگروه های تعمیرات تجهیزات سامانه هوشمند سوخت در مناطق چابهار و زاهدان و اعلام کالابرگ جدید توزیع نفت سفید در بعضی نواحی سیستان و بلوچستان، اقدام لازم در اسرع وقت انجام شود.
کارگروه ویژه بررسی مشکلات سوخت رسانی به استان سیستان و بلوچستان مرکب از اعضای کمیسیون انرژی مجلس و نمایندگان حوزه های مختلف سیستان و بلوچستان از جمله حسین حسین زاده، عبدالعلی رحیمی مظفری، رمضانعلی سنگدوینی و منصور شکرالهی و نمایندگان حوزه وزارت نفت در این کارگروه شامل محمدصادق عظیمی فر، دستیار وزیر نفت؛ غلامرضا شاه کرمی، مدیرکل امور مجلس وزارت نفت؛ علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی؛ رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تشکیل شده است.
شرکت مناطق نفت خیز جنوب
رئیس پژوهش و فناوری و کارگروه تولید بار اول شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از رونمایی شیر فرازآوری با گاز در چاه های نفتی خبر داد و گفت: برای تولید و بهره وری حداکثری از ذخایر نفت موجود در مخازن کم فشار، از روش های فرازآوری مصنوعی به عنوان راهکار میان مدت استفاده می شودکه از جمله این روش ها فرازآوری با گاز است.
محمد گلستان باغ ضمن قدردانی از راهبری دانش محور مدیریت امور فنی این شرکت، بویژه مشارکت همکاران مهندسی فراورش و پروژه های تزریق گاز، از رونمایی شیر فرازآوری با گاز در چاه های نفتی که از سوی شرکت دانش بنیان داخلی بومی سازی شده، خبر داد و گفت: روش ها فرازآوری با گاز، گاز به صورت پیوسته از طریق فضای دالیز به درون چاه تزریق و به وسیله شیرهای فرازآوری نصب شده در رشته تکمیلی به درون ستون چاه وارد شده و از طریق سبک سازی ستون سیال به افزایش تولید نفت کمک می کند.
وی در حاشیه جلسه رونمایی از شیر فرازآوری با گاز اظهار کرد: با هدف حمایت از طرح های فناورانه و ایجاد بستری مطلوب برای همکاری با شرکت های دانش بنیان داخلی، می توان گام های مؤثری در زمینه تأمین نیازهای فناورانه، راهبردی و تحریمی برداشت.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
ساخت لوله به روش (H.F.W High Frequency welding لوله درزدار جوشکاری شده با فرکانس بالا از مواد تولید داخل) با مشارکت شرکت مهندسی و توسعه نفت برای نخستین بار انجام شد. با نظارت این شرکت و همراهی شرکت فولاد مبارکه اصفهان و معاونت کنترل کیفیت لوله سازی اهواز، ساخت آزمایشی کویل های (کلاف-ورق فولادی X52) مناسب ساخت لوله انتقال نفت خام سرویس ترش به روش جوشکاری مقاومتی فرکانس بالا با موفقیت و برای نخستین بار در کشور تولید شد.
این کویل ها بعد از ساخت در فولاد مبارکه و طی مراحل کنترل کیفی سختگیرانه، به لوله سازی اهواز منتقل و در فرایند H.F.W به لوله های انتقال نفت خام میدان مشترک آزادگان جنوبی تبدیل می شوند.
علی کلاکی، رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت متن در این باره گفت: شرکت ما پس از ارزیابی های انجام شده و بررسی کامل همه جوانب توانست با همکاری شرکت فولاد مبارکه اصفهان و لوله سازی اهواز به نتیجه تایید آزمایشی درباره تولید این دسته از کویل ها که پیش از این محصول خارجی آن مورد استفاده قرار می گرفت، برسد.
وی افزود: مطالعات و تحقیقات زیادی روی این روش قبل از وارد شدن به چرخه تولید انجام شده که از جمله آن می توان به کیفیت فولاد تولیدی در فولاد مبارکه به منظور حصول اطمینان از فصل مشترک جوشکاری مقاومت با فرکانس بالا و امکان تولید با کیفیت مناسب اشاره کرد، از سویی، از ویژگی های منحصر به فرد این روش سرعت تولید بسیار بالای آن و نیاز کمتر به امکانات و تجهیزات، نسبت به ساخت دیگر لوله ها برای تولید انبوه است.
رئیس بازرسی و حفاظت فنی شرکت متن تصریح کرد: هم اکنون کویل های ساخته شده آزمایشی در حال ارسال به لوله سازی اهواز برای وارد شدن به چرخه تولید و استفاده لوله ها در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان است و برنامه تولید در گام نخست ۲۰۰۰ تن استفاده از این لوله است که تاکنون ۵۰۰ تن آزمایشی معادل ۱۸ کویل تولید شده موفقیت آمیز بوده و امیدواریم مدیریت شرکت لوله سازی اهواز هم مانند پروژه ملی گوره_ جاسک در این پروژه نیز که مربوط به میدان مشترک نفتی با کشور همسایه عراق است، مساعدت و سرعت عمل لازم برای تولید لوله را داشته باشد.
کلاکی تاکید کرد: علت اینکه این روش تاکنون در کشور مورد استقبال قرار نگرفته، باور به نبود استحکام کافی در جوشکاری نسبت به دیگر لوله ها و همچنین پایداری نداشتن لازم در مقابل خوردگی بوده است.
وی یادآور شد: جریان HFW یک انرژی گرمایی با فرکانس و مقاومت بالاست که از طریق رسانای فلزی روی سطح لوله یا در مجاورت آن ایجاد خواهد شد. در واقع این مقاومت الکتریکی فرایند موقعیت و قدرت مسیر جریان الکتریکی با فرکانس بالا را کنترل خواهد کرد و معمولا این اتفاق باسرعت بالایی انجام می شود، به همین دلیل لبه صفحه تماس با آن گرم و ذوب می شود که در جوشکاری مقاومتی فرکانس بالا، گرما سبب اتصال لبه های ورق شده و لبه های ورق لوله وارد فاز پلاستیک شده که با اعمال فشارهای ترکیبی باعث جوش دو سر لوله جوشی می شوند.
شرکت نفت و گاز اروندان
عملیات مشبک کاری سه جداری یک حلقه چاه در میدان نفتی دارخوین برای نخستین بار در کشور با موفقیت انجام شد.غلامحسین موازی، مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز اروندان، درباره عملیات تعمیر چاه میدان نفتی دارخوین گفت: مشبک کاری سه جداری چاه شماره ۲ میدان نفتی دارخوین در شرکت نفت و گاز اروندان در یک مرحله و در فاصله یکهزار و ۴۳۵ متری تا هزار و ۵۹۰ متری به طول ۱۴۰ متر انجام شد.
وی افزود: برای نخستین بار در کشور عملیات مشبک کاری سه جداری ۷، ۹-۸.۵ و ۱۳-۸.۳ اینچ به طور همزمان در چاه شماره ۲ میدان نفتی دارخوین انجام شد که چنین عملیاتی تاکنون در کشور بی سابقه بوده است.
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز اروندان در زمینه عملیات مشبک کاری گفت: این عملیات پس از راندن لوله جداری در چاه های نفت و گاز با هدف برقراری ارتباط میان چاه و مخزن براساس محاسبات مهندسی مخازن و مهندسی نفت با استفاده از گلوله های مشبک کاری در طبقه و عمق خاص زمین اعمال می شود.
موازی تصریح کرد: این چاه در طول دوره تولید به دلیل کاهش فشار جریانی و در نتیجه کاهش توان تولید، در سه مرحله به وسیله دکل تعمیر و سرانجام با نصب پلاگ های سیمانی برای ایمن سازی، متروکه شد.
وی اظهار کرد: با توجه به نیاز مبرم به چاه تزریق پساب در میدان نفتی دارخوین و صرفه جویی در حفاری یک چاه جدید، تعمیر این چاه به منظور تبدیل به چاه تزریق پساب با وجود ریسک های موجود در دستور کار شرکت نفت و گاز اروندان قرار گرفت که با انجام محاسبات دقیق مهندسی و طراحی اثربخش عملیاتی، مشبک کاری سه جداره برای نخستین بار در کشور در این چاه با موفقیت انجام شد و چاه با دبی تزریقی ۱۰ بشکه در دقیقه و فشار تزریق حدود ۹۰۰ پام ، در برنامه تزریق پساب در میدان نفتی دارخوین قرار گرفت.
مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز اروندان افزود: این عملیات بی نظیر با نظارت کارشناسان و متخصصان شرکت نفت و گاز اروندان در مدت ۲۲ روز و به وسیله این مدیریت محقق شد و چاه هم اکنون در مرحله نصب خطوط سطحی برای تزریق پساب است.
موازی گفت: عملیات مشبک کاری سه جداری ضمن اینکه برای نخستین بار در کشور انجام می شد، صرفه جویی چند صد هزار دلاری برای احداث و حفاری چاه جدید را در صنعت نفت کشور در پی داشت و این چیزی جز خودباوری، اتکا و اعتماد به مهندسان و کارشناسان داخلی نبوده، به طوری که با حداقل هزینه ممکن این عملیات با موفقیت به سرانجام رسید.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، اولویت این شرکت را افزایش تولید محصولات اعلام کرد و گفت: در این زمینه، از ایده های خلاقانه استقبال می کنیم.
عبدالعلی علی عسکری در نشست مدیران این شـرکت با تبیین شرایط مطلوب این گروه صنعتی، تولیدی و بورسی اظهار کرد: افزایش ظرفیت تولید، صیانت از سهام گروه در بورس، خلق امید با سودآوری و ثروت بیشتر و حمایت ویژه از صنایع پایین دستی از مهم ترین سیاست ها و اهداف راهبردی ماست.
وی با اشاره به ثبت رکورد بالای ۱۰۰ درصد برنامه های تولید در مجتمع های پارس، نوری، اروند، بوعلی، تندگویان، ایلام، خوزستان، بیدبلند و... تأکید کرد: اولویت ما، افزایش ظرفیت محصول از ۲۲ به ۳۰ میلیون تن است و در این زمینه، از ایده های خلاقانه استقبال می کنیم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به اینکه ۲۹ طرح در حال اجرا داریم، گفت: تا پایان امسال سه طرح و سال آینده ۱۰ طرح به بهره برداری می رسد، فاز نخست پتروشیمی هنگام، پالایشگاه گاز یادآوران و پتروشیمی گچساران سه پروژه ای هستند که تا پایان امسال به بهره بردای می رسند.
علی عسکری با اشاره به سیاست راهبردی هلدینگ خلیج فارس در حمایت از صنایع پایین دستی با ایجاد پارک های تخصصی در ۱۳ نقطه کشور افزود: این پارک ها سبب رونق سرمایه گذاری در مناطق مختلف می شود. با برنامه طراحی شده، زمینه ورود سایر حوزه های بخش خصوصی به پارک ها فراهم خواهد شد.
وی ادامه داد: ایجاد صندوق پروژه، از ابتکارات گروه خلیج فارس برای آغاز طرح های نو و بهره برداری از طرح های در حال اجراست.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی، اولویت نخست این مجموعه را تولید پایدار گاز و فراورده های جانبی اعلام کرد و گفت: مجتمع پارس جنوبی پیشتاز تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی در صنعت پرافتخار نفت در کشور است.احمد باهوش در نشست با غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان بوشهر و هیأت همراه اظهار کرد: با تلاش و تکیه بر توان داخل و ایده های خلاقانه فرزندان ایران اسلامی و توجهات حضرت ولی عصر(عج) و رهنمودهای رهبر انقلاب اسلامی در حوزه تولید و فراورش گاز از کشور همسایه قطر پیش افتاده ایم.وی بیان کرد: با تلاش و همت جهادگونه متخصصان و کارکنان پالایشگاه های 31 گانه مجتمع گاز پارس جنوبی، از ابتدای امسال تا پایان آذرماه بیش از 041میلیارد مترمکعب گاز به خط لوله سراسری کشور تزریق شده و اکنون با تأمین ۷۵ درصدی گاز کشور و ارسال به حوزه 01 گانه انتقال، نقش بسیار شاخص و کلیدی در تأمین سبد انرژی کشور داریم.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: بدون شک در هر مسیری برای رسیدن به اهداف بزرگ باید ابزار مناسب در اختیار داشت و بی تردید مجتمع گاز پارس جنوبی، بهترین پشتیبان برای تحقق چشم انداز توسعه کشور و رسیدن به قله انرژی و شکوفایی صنعت نفت کشور است.باهوش به استفاده و به کارگیری05 درصدی از کالاهای باکیفیت ساخت داخل در فازهای مجتمع گاز پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: استفاده از ظرفیت و توان شرکت های دانش بنیان و سازنده قطعات و تجهیزات باکیفیت ایرانی و کسب مقام برتر این مجتمع در استفاده از اقلام راهبردی ساخت بار اول در سطح وزارت نفت، از افتخارات بی نظیر ما در سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» است.
شرکت گاز استان تهران
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران از ثبت نام بیش از ۴ هزار مشترک در «طرح ملی و رایگان اصلاح و بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی، تجاری، اداری، آموزشی و واحدهای گردشگری» در پاییز امسال خبر داد.
سیدمحمد هدایی پور گفت: اجرای این طرح از ۲۲ مهر سال ۹۹ از طریق شرکت ملی گاز ایران به همه شرکت های گاز استانی ابلاغ شد و بهینه سازی موتورخانه ها شامل سه فعالیت عمده از جمله تنظیم مشعل، عایق کاری لوله ها و منبع ها و نصب دستگاه ضدرسوب می شود که سرانجام با توجه به اقدام های انجام شده، بهینه سازی موتورخانه ها، کاهش مصرف گاز و کاهش هزینه گازبهای مشترکانی که در این طرح ثبت نام می کنند را به دنبال دارد.
وی تصریح کرد: خوشبختانه با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی گسترده از طریق کانال های ارتباطی شرکت و گزارش های خبری تهیه شده، بیش از ۴ هزار مشترک در فصل پاییز در این طرح ثبت نام کردند که این مقدار پذیرش مشترکان، طی یک بازه زمانی کوتاه به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران افزود: پس از ثبت نام مشترکان در سامانه، درخواست آنها از سوی کارشناسان ما بررسی و نسبت به بهینه سازی موتورخانه ها اقدام می شود.
هدایی پور با بیان اینکه این طرح، یکی از طرح های تاثیرگذار در مصرف بهینه گاز است، تصریح کرد: بهینه سازی موتورخانه ها سبب صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی شده تا آیندگان نیز بتوانند از این نعمت الهی بهره مند شوند.
وی یادآور شد: مشترکان می توانند با مراجعه به تارنمایhttps://goc.nigc.ir در این طرح ثبت نام کنند.
وی همچنین از رونمایی گشت ویژه مدیریت مصرف گاز در استان تهران هم خبر داد.
هدایی پور در این باره گفت: شرکت گاز استان تهران همزمان با فرا رسیدن ایام سرد سال و لزوم مدیریت مصرف گاز، از ابتدای آذرماه به پایش مصرف گاز سازمان ها، اداره ها، مراکز دولتی، عمومی و... اقدام کرده که در این ارتباط، بیش از ۹ هزار پایش انجام و سبب صدور ۹۲۴ اخطار و قطع جریان گاز ۱۸۹ اداره دولتی و اماکن عمومی شده است.
وی افزود: اجرای طرح پایش مصرف و دمای اداره های دولتی و اماکن عمومی با شدت بیشتری انجام می شود و برخورد با اداره هایی که الگوی مصرف گاز را رعایت نکرده اند، با جدیت پیگیری خواهد شد که به منظور تشدید نظارت بر مصارف در بخش اداره های دولتی و اماکن عمومی، همچنین کنترل استفاده نکردن از گرماتاب ها، شرکت گاز استان تهران تصمیم به راه اندازی گشت ویژه مدیریت مصرف گاز در سطح استان گرفته است.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر خدمات شرکت ملی حفاری ایران از نوسازی ناوگان فوریت های پزشکی شرکت با جایگزینی ۳۳ دستگاه آمبولانس های استاندارد در گام نخست خبر داد.
مهدی اولی پور گفت: این آمبولانس ها از نوع تویوتا هایس، ۶ سیلندر با ۲۸۰ اسب بخار توان موتور و از روز آمدترین آمبولانس های موجود در کشور هستند که از سوی شرکت رمزآسا تجهیزات تایپ A و B روی آنها نصب شده است.
مدیر خدمات شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه آمبولانس های جدید، ملکی شرکت است که براساس تأکید مدیرعامل مبنی بر حفظ سلامت کارکنان خرید آنها در دستور کار قرار گرفت، اظهار کرد: ۱۸ دستگاه بارگیری شده و در حال حمل به اهواز است که ظرف چند روز آینده نیز ۱۵ دستگاه آمبولانس دیگر از همین نوع تحویل شرکت خواهد شد و با هماهنگی اداره کل ترابری و اداره خدمات پزشکی این خودروها برای درمانگاه های مستقر در موقعیت های استقرار دکل های حفاری خشکی اختصاص یافته و به موقعیت های عملیاتی اعزام می شود.
پتروشیمی ارغوان گستر ایلام
جمعی از مدیران گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول)، ضمن بازدید از پروژه پلی پروپیلن پتروشیمی ارغوان گستر ایلام بر شتاب گرفتن اجرای این طرح و حمایت از این پروژه تأکید کردند.
در این بازدید در نشست مشترکی با حضور هیأت مدیره، مدیرعامل و مدیران اجرایی این طرح، گزارش مبسوطی از بازنگری و بهینه سازی در سازماندهی و روش های اجرایی پروژه، برنامه های تدوین شده و پیشرفت اجرای طرح در بخش های مختلف مهندسی، تدارکات، ساخت و سایر بخش ها با ارائه آمار مربوطه ارائه و درباره مشکلات اجرایی بحث و بررسی شد.
حسن نشان زاده مقدم، معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در این نشست ضمن ابراز رضایت از عملکرد جهادی و رضایت بخش مدیریت جدید این شرکت گفت: با توجه به محصول تولیدی این طرح و اهمیت آن در زنجیره ارزش آفرینی صنعت پتروشیمی کشور، ضروری است روند اجرای این پروژه تسریع شود و در این مسیر هلدینگ خلیج فارس همراهی و حمایت لازم را از اجرای به موقع این طرح به عمل خواهد آورد.
وی با تأکید بر امکان برگزاری نشست های ماهانه ادامه داد: برگزاری این نشست ها ابزار مناسبی برای پیگیری روند پیشرفت کارها، رفع موانع احتمالی و هم افزایی ذی نفعان پروژه است و زمینه و بستر مناسبی را برای اقدام های لازم به منظور دستیابی به هدف بهره برداری از پروژه در سال آینده فراهم خواهد کرد.
در جریان این بازدید، رشید قانعی، مدیرعامل پترول نیز به تشریح بعضی از اقدام ها در ماه های اخیر و تمهیدهای اندیشیده شده برای تسریع در روند اجرای طرح اشاره کرد.
وحید نام نیک، مدیرعامل شرکت ارغوان گستر ایلام نیز گزارشی از روند پیشرفت پروژه و مشکلات و موانع موجود در این طرح ارائه کرد و گفت: طرح پلی پروپیلن ایلام، طرحی کلیدی در زنجیره پروژه های هلدینگ خلیج فارس و پترول و محصول آن یک محصول مهم و راهبردی در سبد محصولات تولیدی گروه است، از این رو همه ارکان مدیریتی و اجرایی این طرح تعهد و عزم جدی نسبت به اجرای صحیح و اتمام به موقع آن دارند.
پالایشگاه پنجم پارس جنوبی
کارکنان پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی به منظور تأمین نیاز بانک خون استان بوشهر، ۶۸ هزار سی سی خون اهدا کردند. کامبیز صفتی، مدیر پالایشگاه پنجم پارس جنوبی گفت: با استقرار یک روزه گروه سیار سازمان انتقال خون استان بوشهر در این پالایشگاه و با رعایت کامل مسائل بهداشتی، بیش از ۱۳۵ نفر از کارکنان ۶۰ هزار سی سی خون به نیازمندان اهدا کردند.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون، با حضور فعال متخصصان و کارشناسان بهداشت و محیط زیست پالایشگاه پنجم مجتمع در مدارس شهرستان های همجوار هم اقدام های ارزنده ای برای افزایش سطح یادگیری دانش آموزان انجام شده است.
مدیر پالایشگاه پنجم پارس جنوبی به جاری سازی فرهنگ اهدای خون اشاره و بیان کرد: پالایشگاه پنجم در بین پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی برای اهدای خون در سطح استان بوشهر و همکاری بسیار خوب و شایسته با سازمان انتقال خون استان بوشهر پیشگام است و امیدواریم این مسیر تداوم داشته باشد.
شرکت ملی گاز ایران
امکان اعلام شکایت و اعتراض نسبت به محاسبه گازبهای مشترکان خانگی با ثبت شکایت در سامانه بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی گاز ایران به آدرس s-bazresi.nigc.ir فراهم شده است.
مسلم رحمانی، مدیرهماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گازایران گفت: با ابلاغ آیین نامه اجرایی بند «ک» تبصره ۱۵ بودجه ۱۴۰۱ درباره افزایش تعرفه گازبهای خانگی، صدور قبض های جدید گاز برای مشترکان پرمصرف و بسیار پرمصرف این بخش با افزایش همراه خواهد شد.وی ادامه داد: بر اساس این گزارش، اعمال تعرفه های جدید از تاریخ ۱۶ آذر امسال محاسبه شدند، از این رو مشترکان می توانند به منظور مشاهده و محاسبه صورت حساب خود به وبگاه شرکت ملی گاز ایران www.nigc.ir مراجعه کنند.مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران افزود: همچنین برای ثبت شکایت آن دسته از مشترکان گاز خانگی که نسبت به گازبهای محاسبه شده در قبض جدید اعتراض دارند، امکان ثبت درخواست در سامانه بازرسی و پاسخگویی به شکایات به آدرس s-bazresi.nigc.ir فراهم شده است.به گفته رحمانی، افزون بر این، همه متقاضیان و مشترکان گاز طبیعی می توانند درخواست های خود به منظور دریافت خدمات را از آدرس www.nigc.ir/services دنبال کنند. بدیهی است شرکت های گاز استانی نیز موظفند همه سامانه های خدماتی خود را به این آدرس متصل کنند.
مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران همچنین گفت: برمبنای آیین نامه اجرایی بند «ک» تبصره ۱۵ بودجه ۱۴۰۱ درباره افزایش تعرفه گازبها، مشترکان خانگی پرمصرف و بسیار پرمصرف در قبض های جدید خود شاهد افزایش گازبها خواهند بود، از این رو ضروری است این دسته از مشترکان نسبت به اصلاح الگوی مصرف خود اقدام کنند.
رحمانی افزود: با ابلاغ آیین نامه اجرایی بند «ک» تبصره ۱۵ بودجه ۱۴۰۱ درباره افزایش تعرفه گازبها، این افزایش تعرفه در قبض های جدید مشترکان خانگی در زمستان امسال اعمال می شود.
وی ادامه داد: با توجه به ثابت ماندن سه پلکان نخست جدول تعرفه های گاز و قرار گرفتن ۶۴ درصد از مشترکان در این سه پلکان، می توان گفت بیش از ۶۰ درصد مشترکان بخش خانگی، شاهد افزایش تعرفه در قبض های جدید نخواهند بود وحتی با رعایت برخی دستورالعمل ها مشمول تخفیف در پرداخت گازبها تا سقف ۴۵ درصد نیز می شوند.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: از سوی دیگر، وضع برای مشترکان پرمصرف و بسیار پرمصرف به هیچ وجه خوشایند نخواهد بود و با توجه به اعمال تعرفه های جدید برای پلکان های ۴ تا ۱۲، این مشترکان پرمصرف هستند که باید به صورت جدی نگران گازبهای صادره در قبض های جدید باشند، از این رو ضرورت دارد که درباره اصلاح الگوی مصرف گاز طبیعی و حرکت در مسیر مصرف بهینه گاز، دقت بیشتری داشته باشند.
گفت و گو با همکار نفتی و بازیکن سابق تیم ملی:
آرش جعفری مثل همه پسربچه های جنوب شهر، فوتبال را از کوچه پس کوچه ها شروع کرد. رويای فوتباليست شدن او خيلي زود محقق شد و از 14 سالگي با حضور در تیم های پايه راه آهن، دوران حرفه ای خود را شروع کرد و بعد از چند سال به تيم ملي رسيد، اما در رشته فوتسال موفق شد قهرمان آسيا شود تا حضور در جام جهاني را تجربه کند. مسابقات جام رمضان و بازي تکنيکی، مسير زندگي او را تغيير داد و باعث شد که او از فوتبال به فوتسال روی بياورد تا در زمره قهرمانان ملی قرار بگيرد. احمد پرآذری، فوتباليستی که فوتساليست شد، از کارکنان شرکت ملي نفت ايران است. او که در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملي نفت کارمی کند، هنوز هم از فوتسال جدا نشده و در عرصه مربيگری، تجربيات خود را در اختيار بازيکنان جويای نام اين رشته و نيز فرزندان و کارکنان نفت قرار می دهد.
21 تير سال 1354 در جنوب شهر تهران به دنيا آمدم. من هم مثل تمام پسربچه ها که عاشق توپ گرد و فوتبال بودند، در کوچه پس کوچه ها با توپ پلاستيکي به دنبال روياهايم می گشتم؛ البته پدر و مادرم مثل همه پدر و مادرها مخالف فوتبال بازی کردنم بودند و تأکيد داشتند که باید درس بخوانم. من هم آنها را نااميد نکردم و در کنار فوتبال، درسم را ادامه دادم و موفق شدم ليسانس تربیت بدنی ام را از دانشگاه تهران بگيرم.
من عاشق فوتبال بودم، به طوری که هم در کوچه فوتبال بازی می کردم و هم در زمین های خاکي محله مان تا اينکه به طور رسمي از سال 1370 در باشگاه راه آهن، رشته فوتبال را به شکل حرفه ای دنبال کردم. 16 ساله بودم که در مسابقات نوجوانان وجوانان تهران با تيم راه آهن بازی کردم و تا سال 1382 در فوتبال و در تیم هایی چون فتح هم حضور داشتم.
طي سال های 75تا 80 جام رمضان در تهران برگزار می شد که طرفداران زیادی هم داشت. آن موقع ها فوتبال در ماه رمضان تعطيل و به جای آن، مسابقات فوتسال و به نام جام رمضان برگزار می شد که بيشتر فوتبالیست ها هم در آن جام شرکت می کردند. در آن ایام من هم با تيم راه آهن درجام رمضان فوتسال بازی می کردم. آن زمان می گفتند فوتبال سالنی و هنوز اسم فوتسال برای آن انتخاب نشده بود. همين باعث شد که در ادامه، فوتساليست شوم.
سال 82 بود که با تيم راه آهن هم فوتبال و هم فوتسال بازي می کردم و در مسابقات، هميشه يکي از چهار تیم نیمه نهایی بودیم که خوب مقام می آوردیم. به همين دلیل، من به تيم ملي فوتسال ايران دعوت می شدم. آن موقع، مربيان به من گفتند که اگر می خواهی بازهم به تيم ملي فوتسال دعوت شوی و بتوانی در تيم ملي بازی کنی، بايد فوتبال را کنار بگذاری و فوتساليست شوی. من هم تصمیم گرفتم فوتسال را انتخاب کنم. همين شد که رسماً فوتساليست شدم و تيم شن سای ساوه، نخستين تيم رسمی من در فوتسال بود و به نوعی اين رشته را حرفه ای شروع کردم.
30 سال است که در ورزش هستم، اما از سال 1382 رسماً فوتساليست شدم و تا الآن هم در فوتسال حضور دارم؛ البته گاهی اوقات به عنوان مربی بازيکن حضور دارم، ضمن اینکه در تیم هایی همچون شن سای ساوه، علم و ادب مشهد، شهيد منصوری قرچک و تأسيسات دريايی هم عضو بودم.
همراه تيم ملي فوتسال ايران 5 قهرماني در مسابقات آسيايی به دست آورده ام. تجربه حضور در جام جهانی را هم در کارنامه دارم. در مسابقات داخلی هم مقام های قهرمانی و نایب قهرمانی زيادی کسب کرده ام و حداقل در 20 تورنمنت مختلف با راه آهن، فتح، شن سای، تأسيسات دريايی وهمچنین جام رمضان شرکت داشته ام که قهرمان و نایب قهرمان شده ام.
سال 1383 بود که به عنوان قهرمان ملي به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم؛ البته آن موقع من در تيم ملي حضور داشتم. ما چند بازيکن ملی پوش بوديم که به استخدام نفت درآمديم. شرکت ملی نفت، آن زمان می توانست يک تيم خوب با حداقل 5 ملی پوش داشته باشد تا باعث افتخارآفرينی نام نفت شود، آن هم بدون هيچ هزینه يا با کمترين هزينه که متأسفانه به صلاحدید مدیران وقت، از توانایی بچه ها استفاده نشد و ما در پست های اداری مشغول به کار شدیم.
همان طور که گفتم، در شروع کار به ما بهاداده نشد، اما رفته رفته، از توانایی مان در امر آموزش، بخصوص به فرزندان استفاده کردند و در آن زمان، به نوبه خودم، تمام تجربیاتم را در اختيار فرزندان و کارکنان گذاشتم. به طور مثال با حضور در المپيادها و مسابقات داخلي نفت، کارکنان و فرزندان آنها را به بهترين شکل برای مسابقات آماده می کردیم.
هم اکنون در امور ورزش شرکت ملی نفت ایران، به عنوان کارشناس و مربي فعالیت دارم.
مسلماً مربيگری سخت تر از بازي کردن است. شما زمانی که بازيکن هستی، فقط يک مسئوليت داری و آن هم بازی کردن به بهترين شکل است تا به تيمت کمک کني که برنده شود، اما در مربيگري مسئوليت يک تيم و تمام بازيکنان با شماست. مربي بايد هم کوچ کند و هم مديريت و اگر نتيجه نگيرد، بايد به همه جواب بدهد.
من سابقه مربيگری در تیم های ليگ برتری مانند تأسيسات دريايی، دانشگاه آزاد، راگا شهرری، زندی بتن کلاردشت و گیتی پسند اصفهان رادارم. در تيم دانشگاه تهرآن هم مربی بودم؛ البته درنفت هم در مسابقات داخلي و المپيادها مربيگری کردم. در کويت هم هدايت يک تيم به نام فهیل را به عهده داشتم.
بله، من چند سال در کويت بازي و مربيگري کردم؛ البته حضورم در کويت بيشتر به ایام ماه مبارک رمضان برمی گردد يا درزماني که ليگ ايران تعطيل است، به آنجا می روم.
با تأسیسات دریایی و گیتی پسند، قهرمان لیگ برتر باشگاه های ایران شدیم و تیم فوتسال زندی بتن کلاردشت با سرمربیگری بنده از لیگ دسته یک به لیگ برتر آمد.
من بهترین سال هایی که در فوتسال حضور داشتم، به عنوان مربی در نفت بودم، اما موفق نشدم هدایت یک تیم نفتی را به عهده داشته باشم، البته در کنار تأسیسات دریایی بودم و برای این تیم بازی کردم و قهرمان شدم. اگر به من پیشنهاد شود و حمایت خوبی هم صورت بگیرد، مطمئن باشید که با یک تیم نفتی، قهرمان لیگ برتر می شوم.
من سال 81 ازدواج کردم. حاصل ازدواج ما یک پسر به نام مهرشاد 16 ساله و یک دختر هم به نام مهرسا 7 ساله است که مهرسا تازه رفته کلاس اول.
نه همسرم خانه داراست، ولی ورزش کردن را دوست دارد و برای سلامتی به باشگاه می رود و ورزش می کند. درواقع او ورزشکار حرفه ای نیست بلکه به ورزش همگانی می پردازد.
زندگی با یک فوتسالیست حرفه ای که مدام در سفر است، سخت است آیا تابه حال همسرت گله ای از تو داشته است؟
یک کلام همسر من بسیار فداکاراست. او به خوبی من را در این سال ها درک کرده است و در روزهایی که من نبودم، این دوری را به خوبی تحمل کرده و علاوه بر این مادر بسیار خوبی است و جور مرا هم در تربیت فرزندان کشیده وهمیشه مراقب آنها بوده است.
من و خانمم بچه محل بودیم و به خوبی من را می شناخت و می دانست که من فوتسالیست و به قولی بازیکن تیم ملی هستم. برای همین با توجه به شناختی که از من داشت و اینکه می دانست زندگی با یک ورزشکار خصوصاً فوتسالیست سخت است، با من ازدواج کرد. همان طور که گفتم در طول این سال ها با تمام سختی ها و نبودن های من کنار آمده و یک همسر و مادر فداکار است.
مهرشاد فوتسال را دوست دارد و بیشتر بازی های من را با حضور در ورزشگاه و سالن های فوتسال از نزدیک می بیند. ولی خودش فوتسال بازی کردن را دوست ندارد.
چرا اتفاقاً ورزشکار است. شنا و بدن سازی رشته هایی است که دوست دارد و باشگاه هم می رود اما ورزشی که بیشتر از همه دوست دارد و می خواهد حرفه ای انجام دهد والیبال است و باید بگویم والیبالش هم خوب است. الان والیبال بازی می کند و می خواهد به صورت باشگاهی این رشته را پیگیری کند و ادامه دهد.
اصلاً چنین پدری نیستم. پدر ومادرم با فوتبال بازی کردن من مخالف بودند ولی بعد که دیدند باشگاهی بازی می کنم، دیگر مخالفت نکردند. برای همین شرایط پسرم را به خوبی درک می کنم و با ورزش کردن مهرشاد مخالف نیستم. اما به او گوشزد کرده ام که همراه ورزش باید به درسش هم برسد و تحصیلات عالیه داشته باشد. من خودم هم درس خواندم و هم بازیکن ملی شدم؛ بنابراین او هم باید هم درس بخواند و به دانشگاه برود و هم ورزش کند. چون این دو در کنار هم باعث می شود که فرد پیشرفت کند. ورزشکاری موفق است که تحصیل کند و دانش آموز و دانشجویی موفق است که ورزش کند. به عقیده من این دو مکمل هم هستند.
بعید است والدی را پیدا کنید که دلش بخواهد فرزندش خلافکار شود یا شر او به همه برسد. حتی بسیار از والدینی که آدم های خوبی از آب درنیامده اند، دزدی و خیانت را ارزش نمی دانند و نمی خواهند فرزندشان در راه آنها باشد، اما نمی دانند چه فضای تربیتی را برای او فراهم کنند تا فضیلت های اخلاقی در او رشد کند. این بار درباره مهارت همدلی، یعنی مهارت درک احساسات دیگران می گوییم.
کودک شش ماهه گریه می کرد و به هیچ وجه آرام نمی شد. مادر لباسش را کم کرد، سعی کرد او را بخواباند، بغلش کرد، کمی آب برایش آورد، شیشه شیرش را آماده کرد؛ اما کودک آرام نمی شد. مادر با استیصال گفت: «کاش می فهمیدم منظورت چیه». نوزادی که به دنیا می آید، توان حرف زدن ندارد. حتی توانایی بلندشدن و انجام کاری حتی غلتیدن را ندارد. تا وقتی زبان باز نکرده و به راه نیفتاده است، نیازهایش را با گریه نشان می دهد. مراقبان اصلی او باید بفهمند منظور او از انواع گریه هایش چیست. این فهم و واکنش همدلی است. همدلی بین مادر و نوزاد هم سخت است هم آموختنی. مادر بتدریج با زبان گریه فرزندش آشنا می شود و آن را یاد می گیرد. سپس می تواند با فهم مسئله کودک، نیاز او را تأمین کند. همچنین کودک وقتی رشد می کند، ظرفیت درک دیگران در او قوت می گیرد. کودکی را فرض کنید که کار بدی کرده و مادرش از دست او عصبانی است. ممکن است کودک گریه کند تا مادرش او را ببخشد، ممکن است سرش را زیر بیندازد و برود در اتاقش تا با سنگینی نگاه مادر مواجه نشود، ممکن است بعد از گذشت چند دقیقه، دوباره به سمت مادرش بیاید تا ببیند چقدر بخشیده شده است. همه این رفتارها نشان می دهد کودکان به طور فطری متوجه زبان بدن یا احساسات دیگران می شوند.یکی از مهم ترین عوامل در رشد عاطفی و اخلاقی کودکان، رفتار مراقبان نخستین با اوست. اینکه پدر و مادر و به طور کلی کسی که کودک زمان زیادی با او سپری می کند، چه رفتاری دارد، در شکوفایی استعداد همدلی یا بردن او سمت خشونت، نقشی اساسی دارد
همدلی هم یکی از برتری های اخلاقی و عاطفی و ارتباطی است. پدر و مادری که در بزنگاه ها با هم همدل نیستند یا در ارتباط با فرزندشان او را درک نمی کنند، محیط را برای او غنی نمی کنند. اما عواملی هستند که اجازه شکل گیری صحیح همدلی را در فرزندان نمی دهند. این عوامل عبارتند از: دردسترس نبودن والدین از لحاظ عاطفی؛ حضورنداشتن پدران حمایت کننده؛ وجود بیش از اندازه تصاویر رسانه ها؛ تربیت پسرانی بدون سواد عاطفی و سوءاستفاده از بدو تولد.
وقت گذاری والدین با فرزندان و دردسترس بودن آنها مهم ترین عواملی است که همدلی و درک احساسات دیگران را در فرزندان تقویت می کند. مسائلی مثل خستگی، بیماری، اشتغال، مرگ و طلاق والدین. با اینکه گاه منطقی و موجه است، ظرفیت کودکان برای یادگیری همدلی را کاهش می دهد.
نتایج یک مطالعه بلندمدت نشان داده است کودکانی که در پنج سالگی ذهنیت مثبتی از حضور پدرشان در زندگی داشتند، سی سال بعد بزرگسالان همدل تری بودند. تحقیقات می گوید: پدرانی که خود را در مسائل فرزندان خود درگیر می کنند، سهم زیادی در پرورش کودکان همدل دارند. تصورش را بکنید. خانواده ای که یکی از ستون های آن غایب باشد. رشد سالم در آن خانه کار سخت تری است.همدلی یکی از برتری های اخلاقی و عاطفی و ارتباطی است. پدر و مادری که در بزنگاه ها با هم همدل نیستند یا در ارتباط با فرزندشان او را درک نمی کنند، محیط را برای او غنی نمی کنند.
آنچه بچه ها و بزرگ ترها می بینند، در حکم غذای آنهاست. همان طور که برایند یک غذا مثبت یا منفی است و در نهایت باعث تقویت و انرژی بخشی می شود یا در بدن بیماری تولید می کند، ورودی های دیداری و شنیداری هم به همین شکل هستند. دیدن صحنه های خشونت آمیز و کشت و کشتار و... باعث می شود درک و همدلی و خلاقیت در کودکان کاهش یابد. در حقیقت مشاهده روزمره و زیاد پرخاشگری، قبح آن را از بین می برد و حساسیت اجتماعی کودکان را تضعیف می کند.پسران بیشتر به سواد عاطفی نیاز دارند در جامعه ای که نگاه غالب این است که «مرد گریه نمی کنه» و «مردا قوی ترن»، پسرها یاد می گیرند احساسات خود را پنهان کنند و بروز ندهند. با اینکه آنها هم به طور فطری در جریان رشد، به شکل طبیعی همدلی دارند؛ اما به تدریج توانایی خود را برای ابراز احساسات و دلواپسی ها با استفاده از کلمات از دست می دهند. این افت درک و همراهی عاطفی با دیگران را باید در روش تربیتی خانواده و در نگاه کلان، در نوع برخورد جامعه با پسران دید. پسران اصالتاً خشن و ناهمدل نیستند، بلکه یاد می گیرند احساساتشان را بروز ندهند.
یکی از مهم ترین عوامل در رشد عاطفی و اخلاقی کودکان، رفتار مراقبان نخستین با اوست.اینکه پدر و مادر و به طور کلی کسی که کودک زمان زیادی با او سپری می کند، چه رفتاری دارد، در شکوفایی استعداد همدلی یا بردن او سمت خشونت، نقشی اساسی دارد. دلیل آن ساده است: «اگر نیازهای عاطفی بچه های کوچک ارضا نشده باشد، آنها نمی توانند درک کنند لازم است به نیازهای عاطفی دیگران حساس شوند و توجه نشان دهند.»
خوشرویی و لبخند (بخش پنجم)
حضرت فاطمه (س) فرمودند: اَلبِشرُ فی وَجهِ الموُمِنِ یُوجِبُ لصاحِبِهِ الجَنَّةَ وَالبِشرُ فی وَجهِ المُعانِدِ المُعادی یَقی صاحِبَهُ عَذابَ النّار؛ خوشرویی و لبخند در چهره مؤمن برای صاحب این لبخند موجب بهشت می شود و خنده به چهره دشمن عنود، صاحبش را از عذاب دوزخ نگه می دارد. (فاطمة الزهرا، بهجه قلب المصطفی، ج۱، ص ۳۰۰)
شرح حدیث:
درست است که یک مسلمان باید در مرحله ای از نهی از منکر، در برابر گنهکاران اخم کند و با چهره عبوس با آنان برخورد کند، ولی از سویی هم چهره باز و گشاده جاذبه دارد و محبت می آورد. گاهی می توان با برخوردی خوب، دشمن عنودی را رام کرد، گاهی دلی سخت، با لبخند و تبسم شما نرم می شود و گاهی در برابر خشونت و تندی، رفتار نرم و محبت آمیز شما، او را منفعل و شرمنده می سازد و تغییر رفتار می دهد.
به چهره مؤمن باید لبخند زد، این توصیه دین است. پیشوایان ما نیز چنین اخلاقی داشتند. پیامبر خدا (ص) در مواجهه با مردم بر لب تبسم داشت و سخن گفتن خود را با لبخند می آمیخت. یکی از جاذبه های اخلاقی رسول خدا (ص) هم همین رفتار و خصلت بود. چه بسا لبخند به روی دشمن سرکش، موضع او را عوض کند و از کینه توزی دست بردارد و موافق شود. اگر خدا به چنین خنده رویی و تبسم اجر می دهد و این گونه رفتار انسان را از دوزخ نگه می دارد، به خاطر چنین آثاری است که دارد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
یک مسئله جهاد تبیین است. بارها و بارها بنده تکرار کردم و باز هم تکرار می کنم. دشمن در رأس نقشه هایش، تبلیغات است. به قول خودشان پروپاگاندا. علاج پروپاگاندا تبیین است؛ از زبان های مختلف، از حنجره های مختلف، با تعبیرات مختلف، با ابتکارات مختلف. وسوسه ای را که روی آن جوان و نوجوان اثر می گذارد چه چیزی می تواند برطرف کند؟ باتوم که نمی تواند برطرف کند، آن وسوسه را تبیین می تواند برطرف کند.(۱۹ دی ۱۴۰۱)
نشست هم اندیشی بررسی اندیشه و شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی با حضور جمعی از هم رزمان سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، در حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. در این نشست که با حضور سردار زارعی، سردار وحدتی و دكتر لیالی از هم رزمان شهید سلیمانی و دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، فرمانده بسیج شركت ملی نفت ایران و جمعی از كاركنان پایگاه مقاومت بسیج حضرت ولیعصر (عج) شركت ملی نفت ایران، در ساختمان قدیم وزارت نفت برگزار شد، هم رزمان شهید، با بیان خاطراتی از سردار دل ها، نکاتی درباره اندیشه و شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی بیان کردند. برخورداری از نبوغ نظامی، تسلط بر شرایط راهبردی منطقه، حضور مستمر در جبهه های داخلی و فرامرزی، مبارزه با افراطی گرایی و بیرون راندن اشرار از كشورهای همسایه، دقت در محاسبه سودآوری فعالیت های برون مرزی برای جمهوری اسلامی، از جمله ویژگی های شهید سلیمانی بود که در این نشست به آنها اشاره شد. همرزمان همچنین روحیه سلحشوری و جنگندگی، شهادت طلبی، دلباختگی به اهل بیت(ع) و اخلاص در عمل، تدبیر در برخورد با سیاست های داخلی و تلاش برای رفع كدورت های موردی وحل و فصل بحث و جدل ها را از دیگر ویژگی های شهید سلیمانی برشمردند. شهید سلیمانی ولایتمدار بود و ارتباطی ویژه بارهبر فرزانه انقلاب داشت. ارادت وی به عنوان یك نظامی به حضرت آیت الله خامنه ای، تنها از حیث رعایت سسلسله مراتب نظامی نبود بلكه بسیار فراتر از آن بود.
فرزند نفتی و ملی پوش پالایش نفت:
آرش جعفری تیم تنیس روی میز مردان پالایش نفت آبادان در سی و یکمین دوره رقابت های لیگ برتر ایران، امسال با اقتدار مدعیان و قهرمانان قبلی را پشت سر گذاشت و قهرمان کشور شد. همچنین به عنوان نخستین نماینده ایران در نخستین دوره رقابت های تنیس روی میز جام باشگاه های آسیا 2023 معرفی شد.
یکی از بازیکنان تأثیرگذار این تیم که نقش بسزایی درقهرمانی نفتی ها در لیگ برتر داشت، سروش امیری نیا بود.
سروش امیری نیا، ملی پوش خوش اخلاق، آرام و متین خوزستانی، زیر نظر پدر تنیسور خود مسعود امیری نیا، کارمند بهداشت و درمان صنعت نفت، این رشته را درسال ۸۲ و به صورت حرفه ای آغاز کرد. این فرزند نفتی ازسال ۸۳ به صورت حرفه ای تر در مسیر رشد و ارتقا دراین رشته قرار گرفت که حاصل آن قهرمانی های پی درپی در سطح استان، ملی و بین المللی بود.
سال ۱۳۷۵ در آبادان و در میان خانواده ای نفتی و ورزشی به دنیا آمدم. پدرم نه تنها نفتی؛ بلکه از قهرمانان تنیس روی میز بود وهنوز درکسوت مر بیگری از قهرمانان به شمار می رود.
بله دقیقاً همین طوراست؛ چون پدرم از قهرمانان و پیشکسوتان این رشته به شمار می رود و از آنجا که شهرستان آبادان به عنوان قطب تنیس روی میز مطرح بوده و هست، به این رشته علاقه مند شدم و تا الان هم این رشته را به صورت حرفه ای ادامه داده ام.
این رشته را تا کجا ادامه خواهید داد؟
دوست دارم این رشته را تا بالاترین سطح ادامه بدهم و آرزو می کنم بتوانم بهترین و بالاترین مقام و جایگاه را برای کشور عزیزم به دست بیاورم.
طبیعتاً آرزو دارم یکی از المپیکی های کشورم باشم و بتوانم در این مقطع، به عنوان بهترین بازیکن ایران روی سکو بروم.
خدا را شکر تیم خوبی داشتیم و بچه ها عالی بودند. درکل تورنمنت، فقط دو باخت داشتیم که آن هم به خاطر غافلگیری بود. فکر می کنم امسال بهترین تیم مسابقات بودیم و قهرمانی حق تیم ما بود، ضمن اینکه باید بگویم حضور بازیکنان بومی و جوان که تلاش مضاعفی داشتند، یکی از دلایل قهرمانی بود که قطعا درآینده بیشتر این جوانان را در سطح مسابقات خواهیم دید.
تنیس روی میز آبادان درحال پیشرفت است و ظرفیت بالایی دارد؛ اما هنوزبازیکنان به سطح ملی پوشان نرسیده اند، ضمن اینکه سیاستگذاری امسال تیم پالایش نفت آبادان برای حضور ملی پوشان در کناربازیکنان بومی، کمک خوبی به کسب تجربه بازیکنان شده است. حضور بازیکنان و مربیان با دانش ملی در ادامه، قطعاً برای پیشرفت بازیکنان آبادانی مؤثراست. امیدوارم بتوانم با ایجاد همدلی بیشتر درتنیس روی میز آبادان، شاهد پیشرفت کمی وکیفی مفیدی باشیم.
با توجه به بضاعت تنیس روی میز ایران، رقابت های لیگ برتراین رشته، امسال در بالاترین سطح برگزار شد؛ چرا که بیشتر بازیکنان شاخص در این رویداد ورزشی حضور داشتند. امیدوارم در آینده، بازیکنان خارجی به لیگ ایران اضافه شوند تا سطح کیفی رقابت هااز این که هست، بالاتر برود.
فکر می کنید بازیکنان و ملی پوشان ایرانی بتوانند لژیونر شوند، همان طور که بازیکنان خارجی به ایران می آیند؟
همین الان هم چند بازیکن ملی پوش خوب داریم که خارج از ایران بازی می کنند. متأسفانه حمایت مالی و اسپانسری لازم ازاین بازیکنان انجام نمی شود و به این دلیل، تعدادی از ملی پوشان درخارج از کشور مجبور به ادامه فعالیت هستند. اگرحمایت های مالی اتفاق بیفتد و شرایط مطلوبی پیش بیاید که بشود زندگی بازیکنان تأمین شود، هیچ بازیکنی دوست ندارد برای ادامه فعالیت ورزشی خود از این کشور به آن کشورسفر کند. اگر این بازیکنان درایران بودند، شما مطمئن باشید سطح لیگ بهتر ازاین می شد.
رقابت های جهانی آتی قرار است در آفریقای جنوبی برگزار شود. قطر هم میزبان رقابت های انتخابی است. در لیگ، بازیکنان جوان، قوی و با انگیزه ای داریم که توانایی بالایی دارند و پشت درسالن تیم ملی منتظر یک فرصت، برای اثبات توانایی هایشان هستند. همین موضوع، باعث می شود تیم ملی بسیار خوبی داشته باشیم. من هم خودم را برای این رقابت ها آماده می کنم.
جا دارد ازپدرم که بسیار از من حمایت و پشتیبانی کرده، تشکر کنم؛ چراکه هرچه دارم ازایشان است ودستشان را می بوسم. از مربیان و مسؤولانی هم که برای من زحمت کشیده و می کشند، تشکر ویژه دارم.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران به یک پیروزی دیگر در خارج از خانه دست پیدا کرد تا یک قدم به صدر جدول و قهرمانی در نیم فصل نخست لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران نزدیک تر شود.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته دوازدهم لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران در ماهشهر، مهمان تیم شهرداری این شهر بود که موفق شد با ارائه یک بازی برتر و درعین حال نزدیک، فیزیکی و خشن، حریف خود را با نتیجه 2 بر یک شکست دهد.
شاگردان داریوش یزدی در روزی که تیم حریف بسیار خشن بازی می کرد، در نیمه دوم با دوگل از حریف خود پیش افتادند. درگیری های میانه زمین باعث شد مهاجم گلزن تیم نفت و گاز گچساران از بازی اخراج شود تا این تیم 10 نفره از پیروزی خود دفاع کند.
امید علیپورو سعید کریمی، گلزنان نفت و گاز گچساران در این بازی پربرخورد بودند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با این پیروزی 26 امتیازی شد و با اختلاف یک امتیاز در جایگاه دوم و فاصله یک امتیازی با صدرنشین قرار گرفت. در هفته پایانی نیم فصل اول نفت و گاز گچساران با تیم 27 امتیازی و صدرنشین شهید قندی یزد بازی دارد که این دیدار، تکلیف قهرمان نیم فصل گروه دوم لیگ دسته دوم فوتبال ایران را مشخص خواهد کرد.
با قهرمانی در لیگ دسته یک
تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران با کسب پیروزی مقابل نماینده سنندج، قهرمان لیگ دسته یک هندبال بانوان باشگاه های ایران شد.
تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران که از تیم های با سابقه هندبال بانوان ایران به شمار می رود و حتی قهرمانی و نایب قهرمانی لیگ برتر را در کارنامه دارد و ملی پوشان زیادی را به هندبال بانوان ایران معرفی کرده است، پس از یک دوره افت دوباره با درخشش در رقابت های لیگ دسته یک موفق شد با قهرمانی در این رقابت ها به سطح اول هندبال بانوان ایران برگردد. تیم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در مرحله نهایی مسابقات لیگ دسته یک که در استان مازندران برگزار می شد، با پشت سر گذاشتن حریفانش در دیدار فینال مسابقات به مصاف نماینده سنندج رفت و با ارائه یک بازی برتر موفق شد با نتیجه قاطع ۳۳ بر ۱۸ مقابل حریف خود به پیروزی برسد و عنوان قهرمانی این مسابقات را کسب کند. به این ترتیب، دو تیم نفت و گاز گچساران و نماینده سنندج سهمیه حضور در لیگ برتر هندبال بانوان فصل آینده را به دست آوردند.
دختران فوتسالیست تیم پالایش نفت آبادان، مرحله سوم و پایانی سوپر لیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران را با پیروزی در دربی نفتی ها شروع کردند.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در شروع مرحله سوم رقابت های سوپر لیگ باشگاه های ایران در خانه ودر ورزشگاه 17 شهریور آبادان، میزبان تیم ملی حفاری اهواز بودند که موفق شدند در یک بازی برتر با نتیجه قاطع و پرگل 3 بر صفر حریف خود را در دربی نفتی ها و خوزستانی ها شکست دهند.
این سومین بازی تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان و ملی حفاری اهواز در سوپر لیگ بانوان ایران بود . شاگردان پریسا امامی در هر سه بازی موفق شدند از سد ملی حفاری بگذرند تا مقابل این تیم در این فصل هت تریک کرده باشند.
آنها در بازی اول با نتیجه 4 بر یک پیروزی شدند. در بازی دوم با نتیجه 4 بر 3 برنده بازی بودند و در آخرین بازی هم 3 بر صفر برنده شدند.
در بازی سوم که با پیروزی پالایشی ها همراه بود، سمیه زارعی (2 گل) و فاطمه رحمتی در این مسابقه برای پالایش نفت آبادان گل زدند تا شاگردان پریسا امامی، صاحب سه امتیاز دربی نفتی ها شوند و با 34 امتیاز در جایگاه دوم جدول سوپر لیگ فوتسال بانوان کشور جای بگیرند.
آرش جعفری دو تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان و صنعت نفت آبادان که نمایندگان فوتبال نفت در سطح اول فوتبال ایران (لیگ برتر) هستند، نه تنها تاکنون انتظارات را برآورده نکرده اند؛ بلکه هر دوتیم کاندیدای سقوط به لیگ دسته یک هستند. تغییر مدیرعامل و سرمربی هم در این دوتیم جواب نداده و کماکان هر دوتیم در بدترین شرایط فوتبالی خود در چند سال اخیر قرار دارند.
بعد از سال ها که این دوتیم از حالت آسانسوری (رفت وآمد بین لیگ برتر و لیگ یک) درآمده بودند، در این فصل با ارائه بازی های ضعیف همان حالت را برای هواداران خود تداعی کردند! حال با توجه به اوضاع این دو تیم، باید بگوییم اگر شاهد تغییر رویه در سیستم مدیریتی و نیز کادر فنی نباشیم، پیش بینی ها حاکی از آن است که در پایان فصل به لیگ دسته یک سقوط خواهند کرد.
نفت مسجدسلیمان، فصل قبل در روزهای آخر موفق شد در لیگ برتر باقی بماند. این تیم با کسب 22 امتیاز در رتبه چهاردهم قرار گرفت تا به لیگ دسته یک سقوط نکنند. فصل گذشته در روزهای پایانی نیم فصل دوم که نفت اصلاً حال وروز خوبی نداشت، هدایت یزدی به عنوان مدیرعامل، سکاندار این تیم شد و برای بقا در اولین قدم، رضا مهاجری را به عنوان سرمربی انتخاب کرد تا نفت در لیگ برتر باقی بماند. این شوک مدیریتی و فنی در نفت مسجدسلیمان جواب داد و نفت با 4 تساوی در 5 بازی آخر خود در لیگ برتر ماند؛ البته باید این را هم اضافه کنیم که دو تیم ته جدولی دیگر در 5 بازی آخر خود به همه حریفان باختند تا نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر باقی بماند.
هدایت یزدی و رضا مهاجری، به عنوان ناجیان نفت مسجدسلیمان در سمت خود ابقا شدند تا این تیم، لیگ برتر بیست ودوم فوتبال ایران را با ناجیان خود و به امید روزهای خوب شروع کند.
اتفاقاً این کار جواب داد و نفت مسجدسلیمان بهترین شروع خود در فوتبال ایران را طی سال های گذشته داشت، تا جایی که در 5 هفته اول با کسب 8 امتیاز حتی در رتبه چهارم قرار گرفت؛ اما از هفته پنجم و باخت خانگی مقابل پرسپولیس، به یکباره همه چیز به هم ریخت و دیگر خبری از آن تیم خوب اول فصل نبود.
شکست های سنگین پی درپی باعث شد نفت مسجدسلیمان به انتهای جدول برود. تعطیلات فوتبال ایران به خاطر جام جهانی به کمک تیم آمد و باعث شد شاگردان مهاجری به ریکاوری بپردازند تا در شروع دوباره لیگ جبران مافات کرده و از انتهای جدول خود را جدا کنند؛ اما شروع دوباره لیگ بعد از تعطیلات و یک شکست سنگین خانگی مقابل فولاد با نتیجه 4 بر یک باعث شد ابتدا هدایت یزدی، مدیرعامل تیم و سپس رضا مهاجری، سرمربی تیم که فصل قبل نقش ناجی را بازی کرده بودند، در پایان هفته دوازدهم یکی پس از دیگری برکنار شوند.
بلافاصله مدیرعامل جدید و سرمربی جدید برای تغییر اوضاع انتخاب و معرفی شدند؛ اما گویا مشکل نفت مسجدسلیمان، مدیرعامل و سرمربی نبودند. ابوذر شجاعی که در چند فصل اخیر به عنوان سرپرست مدیرعاملی جای مدیران برکنار شده را می گرفت، ابراهیم اشکش را به عنوان سرمربی انتخاب کرد؛ مربی که تاکنون تجربه هدایت هیچ تیمی را در لیگ برتر نداشته! او فقط به واسطه بومی بودن و اینکه با تیم استقلال ملاثانی در لیگ یک موفق شده بود 30 بازی شکست نخورد، به تیم بحران زده لیگ برتری نفت مسجدسلیمان آمد تا نقش ناجی را بازی کند؛ اما این مربی طی 3 هفته هدایت نفت مسجدسلیمان نشان داد که نمی تواند ناجی باشد. سه شکست پیاپی دیگر(4 بر صفر مقابل سپاهان، یک بر صفر مقابل آلومینیوم در مسجدسلیمان و شکست در بازی 6 امتیازی مقابل ملوان در انزلی) باعث شد، این تیم با 9 امتیاز در پایان نیم فصل اول به قعر جدول بچسبد.
حال وروز صنعت نفت آبادان هم دست کمی از نفت مسجدسلیمان ندارد؛ البته این تیم رکورد نفت مسجدسلیمان را در تغییر سرمربی شکست تا فعلاً از هم نام نفتی خود جلوتر باشد!
صنعت نفت آبادان فصل گذشته با علیرضا منصوریان 36 امتیاز کسب کرد و با حضور در رتبه دهم به کار خود پایان داد. منصوریان قراردادش را تمدید نکرد تا مدیرعامل این تیم به فکر سرمربی جدید باشد.
جهانگیر کی شمس در فصل جدید دست به تغییر کادر فنی زد و یک مربی بومی را که در آلمان مدرک مربیگری خود را گرفته و در این کشور مربیگری هم کرده بود، به صنعت نفت آورد.
رضا پرکاس که سابقه کار درصنعت نفت آبادان را داشت، با این ذهنیت به نفت آمد که فصل خوبی را برای نفتی ها رقم بزند. او در 6 هفته حضور خود روی نیمکت صنعت نفت به 4 امتیاز دست پیدا کرد تا مدیران باشگاه به فکر تغییر سرمربی باشند؛ اما نه تنها سرمربی عوض شد؛ بلکه مدیرعامل صنعت نفت هم تغییر کرد؛ البته جهانگیر کی شمس به دلیل بیماری استعفا کرد؛ اما شنیده می شد به دلیل عملکرد ضعیف، او هم برکنار شده تا احمد پارو که سابقه سرپرستی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و همچنین مدیرعامل باشگاه پالایش نفت آبادان را در کارنامه ورزشی خود داشت، به عنوان مدیرعامل جدید انتخاب شود.
با آمدن احمد پارو، فیروز کریمی هم به عنوان سرمربی انتخاب شد تا ناجی نفتی ها باشد؛ اما این مربی هم، بعد از 5 بازی، رفت تا باز صنعت نفت در برزخ سقوط و پیدا کردن سرمربی جدید بماند. همان طور که اشاره شد، فیروز کریمی در 5 هفته ای که هدایت زردپوشان را به عهده داشت، خیلی تلاش کرد این تیم را به موفقیت برساند؛ اما نتوانست. کریمی در همان ابتدا گفته بود که صنعت نفت آبادان می تواند جزو 5 تیم بالای جدول باشد؛ اما نه تنها این اتفاق نیفتاد؛ بلکه حتی یک برد هم کسب نکرد تا او هم خیلی زود از صنعت نفت برود.
رفتن کریمی همزمان با تعطیلی فوتبال و لیگ برتر برای جام جهانی شد و برای همین مدیرعامل جدید، این بار برای نجات صنعت نفت از ته جدول، یک مربی برزیلی را که سابقه کار در ایران را داشت، به صنعت نفت آورد. ادسون تاوارس، مربی 66 ساله اهل کشور برزیل، رسما سکان هدایت زردپوشان آبادانی را از هفته دوازدهم لیگ به دست گرفت و با یک پیروزی شیرین، کار خود را در قائمشهر مقابل نساجی شروع کرد. با این پیروزی امید در دل آبادانی ها زنده شد؛ اما این امید خیلی زود فروکش کرد و در بازی بعدی در خانه با یک گل به استقلال باختند و در اصفهان مقابل ذوب آهن 2 بر2 مساوی کردند و در بازی آخر نیم فصل اول مقابل گل گهر در خانه با یک گل مغلوب شدند تا نیم فصل نخست را با کسب 10 امتیاز و حضور در رده پانزدهم به پایان ببرند!
حال با تمام این اوصاف باید بگوییم نفتی ها برای اینکه از ته جدول جدا شوند و بتوانند یک فصل دیگر در لیگ برتر باقی بمانند، کار بسیار سختی دارند و برای همین باید در نیم فصل دوم به خودشان بیایند و امتیازات لازم را برای بقا کسب کنند.
ادسون تاوارس و ابراهیم اشکش هر دو وعده دادند که تیم هایشان در لیگ برتر باقی می مانند و از همین حالا دست به تغییر و تحول زدند و چند بازیکن را کنار گذاشتند و سعی در جذب بازیکن جدید دارند تا بر اساس اندیشه های خود بتوانند کار را جلو ببرند. حال باید صبر کرد و دید در 15 بازی باقیمانده که این دو مربی فرصت دارند، آیا در لیگ برتر باقی می مانند یا به لیگ دسته یک سقوط می کنند؟
با پیروزی برابر شهرداری گرگان
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان از هفته سیزدهم لیگ برتر، برابر مهمانش، شهرداری گرگان پیروز شد.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در سالن ورزشی ۱۷ شهریور آبادان، میزبان تیم قدرتمند شهرداری گرگان بود که موفق شد با ارائه یک بازی برتر، حریف نامی و سرسخت خود را با نتیجه ۷۱ بر ۶۷ شکست دهد تا به یک پیروزی باارزش دست پیداکرده و به نوعی انتقام بازی رفت را هم گرفته باشد. کوارتر اول این دیدار بسیار نزدیک دنبال شد و تیم پالایش نفت آبادان توانست در ثانیه های پایانی با پرتاب ۲ امتیاز ۱۴ بر ۱۳ پیروز شود. بازی در کوارتر دوم هم نزدیک دنبال شد و این بار شهرداری گرگان بود که ۱۴ بر ۱۲ به برتری رسید.
تیم پالایش نفت در کوارتر سوم کاملاً برتر از حریف نشان داد و با پرتاب های سه امتیازی ۲۵ بر ۱۴ حریف گرگانی خود را شکست داد.
تیم شهرداری گرگان در کوارتر چهارم برای جبران امتیازهای ازدست رفته تلاش کرد و با نتیجه ۲۰ بر ۱۶ بر میزبانش چیره شد؛ اما در پایان این پالاش نفت آبادان بود که درمجموع چهار کوارتر برنده بازی شد.
شیدا شجاعی از پالایش نفت آبادان با ۲۷ امتیاز، ۱۱ ریباند و تأثیرگذاری ۲۴ دبل دبل کرد و بهترین بازیکن میدان شد. شجاعی در دبل دبل کردن تنها نبود، الناز سیاهی کاپیتان آبادانی ها با ۲۱ امتیاز و ۱۱ ریباند و تأثیرگذاری ۱۹نیز خوش درخشید.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با این پیروزی ۲۲ امتیازی شد و در رده دوم جدول رده بندی مسابقات لیگ برتر قرار گرفت.
بانوی همکار نفتی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران موفق شد، به قله هزار استان کرمان صعود کند.
پگاه شاکرمی، فرزند محمدرضا شاکرمی، که در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و در دبیرخانه کمیسیون مناقصات کار مشغول به کار است، موفق شد به قله 4501 متری هزار کرمان صعود کند.
قله هزار کرمان با ارتفاع 4501 متر، بلندترین قله جنوب کشور در استان کرمان است. پگاه شاکرمی طی دو روز در روزهای سرد زمستان که قله پوشیده از برف بود، توانست به این قله صعود کند. شاکرمی در روز اول طی 5 ساعت کوهپیمایی تا ارتفاع 3200متری صعود کرد و سپس به منظور هم هوایی برای صعود به قله در همان ارتفاع، شب را سپری و صبح همان روز، بعد از 2 ساعت کوهپیمایی به قله رسید.
شایان ذکر است، شاکرمی در سرمای منهای 20 درجه زیر صفر موفق شد به این قله صعود کند.
گفتنی است، شاکرمی در داخل کشور به بیشتر قلل مرتفع مثل دماوند، سبلان، علم کوه، سهند، قلل خلنو تهران، اشترانکو، کلجنو، زلیخا، پرو کرمانشاه، کان صیفی و کینو صعود کرده، همچنین صعود زمستانه به قلل دنا، دماوند و سبلان داشته است. او صعودهای برون مرزی هم به آرارات ترکیه و کازبک گرجستان (اورست کوچک) و قله ۶هزاری آیلند پیک در نپال داشته است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات