پیشبینی تأمین سرمایه از محل تهاتر نفت در بودجه ۱۴۰۲
گامی دیگر برای ازدیــاد برداشت نفت خام
تلاش 7 هزار نفری ساکنان دوگنبدان
ثبت رکورد صادرات گــاز به عراق در تابستان 1401
معرفی دستاوردهای علمی - پژوهشی بانوان صنعت نفت
نمونه بومی بهتر از مشابه تحریمی
بازگشت نفتی غرب به ونزوئلا؛ فرصتها و چالشها
جبران قطع سوآپ و واردات گاز ترکمنستان در جنوب ایران
گسیل خودروهای جمعآوری روان آب به مناطق درگیر آبگرفتگی
حکمتهای علوی؛ كمال همنشين (بخش دوم)
اثرگذاری حمایت های ورزشی بر کاهش محرومیت
باز هم تغییر مدیرعامل و سرمربی
تداوم صدرنشینی حفاری در لیگ برتر وزنهبرداری ايران
رئیس جمهوری اعلام کرد:
رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت توانسته است با خنثی سازی تحریم ها به منابع ارزی دست یابد، اعلام کرد که پیش بینی تأمین سرمایه از محل تهاتر دارایی ها و تهاتر نفت برای تولید در بودجه سال آینده مدنظر قرار دارد.
سیدابراهیم رئیسی در نشست علنی یکشنبه (دوم بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ از تلاش های رئیس، هیئت رئیسه و اعضای کمیسیون تلفیق و برنامه و بودجه مجلس برای بررسی و ارائه گزارش کلیات بودجه به صحن تشکر کرد و گفت: در نشست قبل به برخی عملکردهای دولت اشاره کردم که مجلس نسبت به آن آگاه است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون شرایط نشان دهنده رشد سرمایه گذاری، کاهش تورم و رشد تولید است که نشانه خوبی به شمار می آید، افزود: دولت توانسته است با خنثی سازی تحریم ها به منابع ارزی دست یابد. این موارد موفقیت دولت محسوب می شود، زیرا توانسته است تحریم ها را دور بزند. رئیس جمهوری با بیان اینکه ارزش افزوده بخش صنعت در ۶ ماه ابتدایی سال معادل ۵۵ درصد است که از سال ۹۶ تاکنون بی سابقه است، تصریح کرد: رشد بخش صنعت در ۶ ماه نخست معادل ۴.۹ و ارزش افزوده بخش معدن در ۶ فصل پیاپی منفی ۷ دهم درصد بوده که اکنون به رقم مثبت رسیده که قابل توجه است، همچنین در تولید پتروشیمی افزایش ۸ درصدی داشتیم.
رئیسی با اشاره به افزایش اعتبارات تملک دارایی به میزان ۲۶ درصد در لایحه بودجه تأکید کرد: پیش بینی تأمین سرمایه از محل تهاتر دارایی ها و تهاتر نفت برای تولید در بودجه سال آینده مدنظر قرار دارد و پیش بینی ۵۴۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شرکت های دولتی در بودجه لحاظ شده است. به واقع این نکته بسیار مهمی است، زیرا پیشرفت و رشد اقتصادی در گرو سرمایه گذاری و افزایش بهره وری است.
با حضور معاون اول رئیس جمهوری و وزیر نفت
پالایشگاه تولید قیر در شهرک کامبوزیا زاهدان با حضور معاون اول رئیس جمهوری و وزیر نفت به بهره برداری رسمی رسید.
جواد اوجی سه شنبه (چهارم بهمن ماه) که به همراه محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری به سیستان و بلوچستان سفر کرده است، پس از بازدید از این پروژه آن را به طور رسمی افتتاح کرد.
این پروژه با سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد ریال، اشتغال زایی ۱۲۵ نفری و با ظرفیت تولید ۸۰ هزار تن سالانه و با مشارکت بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در شهرک کامبوزیا زاهدان گشایش یافت.
معاون اول رئیس جمهوری به همراه وزیران نفت، نیرو و معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، از طریق فرودگاه زابل وارد سیستان و بلوچستان شد و مورد استقبال محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مدیران استانی و شهرستانی قرار گرفت.
این سفر پیرو دستورسید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برای بررسی وحل مشکلات حوزه های حامل های سوخت و منابع آب استان سیستان و بلوچستان انجام شده است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه یکی از مشکلات اساسی در سیستان و بلوچستان کمبود جایگاه های عرضه فرآورده های سوخت است، اظهار کرد: بر اساس برنامه ریزی ساخت ۴۰ تا ۵۰ جایگاه سوخت و سی ان جی در این استان طی نشستی در استانداری مطرح و در صورت تصویب در شورای اقتصاد کمبود در این زمینه برطرف می شود.
جواد اوجی در حاشیه بهره برداری از پالایشگاه تولید قیر در شهرک کامبوزیا زاهدان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از ۵۰۰ کیلومتر شبکه گازرسانی به شهر زابل ۴۷۰ کیلومتر آن اجرا شده است، گفت: به گفته همکارانم در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان ۲۰۰ کیلومتر آن تزریق گاز و بیش از ۴ هزار علمک در این شهرستان نصب شده است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه با تکمیل گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان مردم بی شک به سوخت نفت سفید نیاز پیدا نخواهند کرد، افزود: درباره چگونگی تأمین نفت سفید و گاز مایع امشب در کارگروهی ویژه در استانداری تصمیم گیری خواهد شد.
وزیر نفت با اشاره به مشکلات ناشی از انتقال فرآورده های نفتی با نفتکش های جاده پیما گفت: در نشست کارگروه ویژه باحضور معاون اول رئیس جمهوری، درباره آغاز عملیات اجرایی احداث خط لوله ۱۷ اینچ انتقال فرآورده نفتی از جنوب استان کرمان به زاهدان با هزینه ای بیش از ۵ هزار میلیارد تومان، تصمیم گیری خواهد شد.
اوجی با تأکید بر اینکه یکی از مشکلات اساسی در سیستان و بلوچستان کمبود جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی و سی ان جی است، اظهار کرد: بر اساس برنامه ریزی، ساخت ۴۰ تا ۵۰ جایگاه عرضه فرآورده نفتی و سی ان جی در این استان طی نشست شامگاه سه شنبه استانداری مطرح خواهد شد و در صورت تصویب از سوی شورای اقتصاد، کمبود استان در این زمینه برطرف می شود.
وزیر نفت سه شنبه (چهارم بهمن ماه) به همراه محمدمخبر، معاون اول رئیس جمهوری و هیئت همراه متشکل از وزیر نیرو، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و هشت نماینده استان سیستان و بلوچستان درمجلس شورای اسلامی برای بررسی چالش های انرژی و آب به سیستان و بلوچستان سفر کرد.
مشاور رئیس جمهوری اعلام کرد:
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی به فرصت های بی نظیر و کم نظیر برای توسعه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اشاره کرد و گفت: برای تسهیل گری حضور سرمایه گذاران در مناطق آزاد تجاری – صنعتی آمادگی کامل داریم. حجت اله عبدالملکی در آیین گشایش دومین نمایشگاه و همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری توسعه حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی های تجدیدپذیر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور اظهار کرد: سیاست اقتصادی کشور از سال ۱۳۹۲ با ابلاغ مقام معظم رهبری برای به فعلیت رساندن ظرفیت های موجود در کشور الگوی اقتصاد مقاومتی است. وی با اشاره به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی افزود: بند سوم این سیاست بر بهره برداری از مزیت ها و ظرفیت های موجود در مناطق مختلف کشور، بند یازدهم بر توسعه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور همسو با افزایش تولید، صادرات، جذب سرمایه خارجی و تقویت و انتقال فناوری و بند پانزدهم بر ضرورت تکمیل زنجیره ارزش در حوزه نفت و گاز به عنوان راهبردی ترین صنعت کشور تأکید دارد. دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی بر جلوگیری از خام فروشی محصولات تولیدی در کشور تأکید کرد و ادامه داد: فرصت های بی نظیر و کم نظیری برای توسعه نفت، گاز و پتروشیمی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در سطوح مختلف بالادستی، پایین دستی و میان دستی وجود دارد. عبدالملکی با بیان اینکه این نمایشگاه یک فرصت محدود و کوتاه و مهم برای شناسایی این فرصت ها و ظرفیت ها برای سرمایه گذاران است، گفت: از سرمایه گذاران و فعالان در حوزه های فناوری و بخش های مختلف تولید دعوت می کنم که در این مناطق حضور پیدا کنند و این ظرفیت ها را بشناسند. وی با اشاره به اینکه در مناطق آزاد تجاری - صنعتی ۲۳۲ طرح اقتصادی و سرمایه گذاری در حوزه های بالادستی، پایین دستی و میان دستی به ارزش ۱۰.۵ میلیارد دلار احداث شده یا در حال تکمیل شدن است، اظهار کرد: این صنایع بیش از ۲۰ هزار فرصت شغلی را در این مناطق ایجاد کرده است. مشاور رئیس جمهوری ادامه داد: هم اکنون ۱۲۰ طرح دیگر در مناطق آزاد تجاری – صنعتی مطالعه شده است که به حدود ۲۵ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و اشتغال زایی ۲۶ هزار نفری ایجاد خواهد کرد که فرصتی بی نظیر برای سرمایه گذاری است. عبدالملکی به فرصت های ویژه برای سرمایه گذاری با توجه به منابع نفت و گاز و موقعیت جغرافیایی راهبردی جزیره قشم اشاره و تأکید کرد: آمادگی کامل برای انجام هر خدمتی که لازم است برای تسهیل گری حضور سرمایه گذاران در مناطق آزاد تجاری – صنعتی از جمله قشم را داریم.
در تازه ترین برآورد گلدمن ساکس اعلام شد:
بانک آمریکایی گلدمن ساکس در تازه ترین برآورد خود از قیمت نفت خام شاخص برنت ریسک نزولی حدود ۹ دلار برای هر بشکه را اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، گلدمن ساکس اعلام کرد که تداوم انعطاف پذیری کنونی در تولید نفت خام روسیه ریسک نزولی حدود میانگین ۹ دلاری را در برآورد ۹۷ دلار و ۵۰ سنتی برای سال ۲۰۲۳ در پی خواهد داشت.
طبق برآورد این بانک آمریکایی، تولید نفت روسیه تا ماه آوریل روزانه ۶۰۰ هزار بشکه کاهش می یابد که دلیلش هم کمبود نفتکش برای تغییر مسیر کامل محموله های نفتی پس از تحریم پیش رو ازسوی اروپاست.
اتحادیه اروپا واردات فرآورده های نفتی روسیه را قرار است از فوریه ۲۰۲۳ به منظور فشار مالی بر مسکو به دلیل تنش های مسکو - کی یف به طور کامل ممنوع کند.
تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی اعلام کردند که با این حال هرگونه اقدام تلافی جویانه مانند کاهش تولید داوطلبانه ازسوی مسکو ریسک های افزایشی را برای قیمت نفت خام در پی خواهد داشت. نفت خام شاخص برنت دریای شمال اکنون در سطوح بالای ۸۰ دلار به ازای هر بشکه معامله می شود.
داده های بازرگانان و مؤسسه ریفینیتیو نشان می دهد روسیه عرضه گازوئیل به ترکیه و مراکش را افزایش داده و به دنبال تغییر مسیر فرآورده های نفتی خود پیش از اعمال تحریم های اتحادیه اروپاست. قیمت نفت خام در معاملات چهارشنبه هفته گذشته (۲۸ دی ماه) در پی کاهش ارزش دلار آمریکا و خوش بینی به بهبود شرایط تقاضای سوخت پس از لغو محدودیت های چین برای مقابله با شیوع ویروس کرنا حدود یک درصد افزایش یافت و به بالاترین حد از اوایل دسامبر ۲۰۲۲ میلادی رسید.
دوره آموزشی آشنایی باقانون رسیدگی به تخلفات اداری طی دو روز(4 و 5 بهمن ماه) در سالن شهید بهشتی ساختمان مرکزی قدیم وزارت نفت برگزار شد. مدیر کل دفتر هماهنگی هیئت رسیدگی به تخلفات کارکنان وزارت نفت گفت: این دوره آموزشی به مدت دو روز و براساس ابلاغیه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور برای اعضای هیئت های رسیدگی به تخلفات کارمندان برگزار شده است. علیرضا علیان نژاد با اشاره به این که حدود 40 نفر از اعضای جدید هیئت های تخلفات با حکم مقام عالی وزارت نفت در بخش رسیدگی به تخلفات اداری جذب شده اند، تصریح کرد: در این دوره آموزشی مصادیقی که براساس آن تخلفاتی رخ می دهد، یادآوری و به اعضای جدید ارائه شد.مدیرکل دفتر هماهنگی هیئت رسیدگی به تخلفات کارکنان وزارت نفت ادامه داد: قوانین و مقررات و آیین نامه های مربوط به تخلفات اداری در قالب نرم افزار ایتا برای شرکت کنندگان در این دوره آموزشی ارسال خواهد شد و با همکاری معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و آی تی، موارد و مصادیقی که منجر به تخلف می شود، برای همه کارکنان وزارت نفت در سیستم برید تزریق می شود. علیان نژاد درباره رسیدگی به تخلفات اداری گفت: 10 هیئت تخلفات بدوی و دو هیئت تجدیدنظر پرونده کارکنان رسمی و اداره کمیته انضباطی نیز موارد تخلف مربوط به قرارداد مدت معین، مستقیم و پیمانکار را بررسی می کنند.
مرتضی رضیئی، مدیرکل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت نیز درحاشیه برگزاری این دوره آموزشی با اشاره به اینکه هر دوره ای که افزایش و آگاهی افراد را در پی داشته باشد، می تواند در روند کارشان تاثیرگذار باشد،گفت: افرادی که در این دوره آموزشی شرکت کرده اند، به تازگی از سوی وزیر نفت حکم گرفته اند و از آن جهت که شاید با مقوله هیئت ها آشنا نباشند، برگزاری کلاس های آموزشی می تواند در انشای رای و قضاوت آنها موثر باشد. وی تاکید کرد: اعضای هیئت و گروه تحقیق می توانند باآگاهی بیشتری به مجموعه مقررات استناد و آرا را به گونه ای منصفانه صادر کنند. علیرضا زمانی زاده، رئیس هیئت بدوی هفتم از شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز در حاشیه این دوره آموزشی گفت: هیئت های بدوی و تجدید نظر و مستقر در وزارت نفت مسئولیت های بسیار سنگینی دارند و قانون گذار با توجه به قانون رسیدگی به تخلفات اداری، این مسئولیت را به عهده آنها گذاشته است. او افزود: هیئت های بدوی باید با قانون رسیدگی به تخلفات اداری، آیین نامه اجرایی آن و دستورالعمل مربوطه و قوانین و مقررات مرتبط با آن آشنایی داشته باشند، ضمن آنکه در قانون دیوان عدالت اداری، قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی مدنی و موارد این چنینی مهارت لازم را داشته باشند. مظاهر انصاری، رئیس هیئت سوم بدوی تخلفات اداری نیز با مفید خواندن برگزاری این دوره های آموزشی، تصریح کرد: به گفته او، با برگزاری این دوره های آموزشی می توان هم ابهامات موجود درپرونده ها را برطرف کرد و هم انتقال تجربه میان همکاران صورت گیرد.
نخستین قرارداد احیای چاه های کم بازده تنفیذ شد
مشعل احیای چاه های کم بازده با هدف ازدیاد برداشت نفت از سیاست های راهبردی است که وزارت نفت آن را بر خود تکلیف دانسته و با بهره گیری از متخصصان مجرب خود در حوزه های علمی-پژوهشی، همچنین ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، این هدف مهم را پیش می برد.
پیرو همین هدف مهم، اواخر هفته گذشته، آیین تنفیذ نخستین قرارداد احیای چاه های کم بازده و ازدیاد برداشت نفت برای سه حلقه چاه بی بی حکیمه با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران(باشگاه کوشک) برگزار شد و محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و علیرضا نصراله نژاد، مدیرعامل شرکت دانش بنیان دیاکو انرژی امضاکنندگان آن بودند.
چهارم بهمن ماه امسال و در آستانه ورود به چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، رخداد دیگری در حوزه بالادست نفت رقم خورد و نخستین قرارداد احیای چاه های کم بازده و ازدیاد برداشت نفت تنفیذ شد.
در این آیین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که یکی از حاضران و از سخنرانان کلیدی آن بود، اظهار کرد: برای تحقق تولید روزانه 5 میلیون و 700 هزار بشکه ای نفت طی 8 سال آینده، تنها با استفاده از برنامه های ازدیاد برداشت، تولید روزانه نفت را ۹۰۰ هزار بشکه افزایش می دهیم. محسن خجسته مهر با اشاره به پیچیدگی های فرآیند انتخاب چاه های کم بازده و غیرفعال برای اعطای قراردادهای آنها به شرکت های دانش بنیان افزود: نشست های توجیهی و فنی بسیاری برگزار کردیم تا اجرای این پروژه ها با قدرت هرچه بیشتر به شرکت ها واگذار شود. وی از ممیزی و غربال ۷۰۰حلقه چاه از میان ۶ هزارچاه کم بازده یا غیرفعال یاد کرد و افزود: تلاش کردیم چاه های آسان را برای عرضه انتخاب کنیم که منجر به دلسردی شرکت های دانش بنیان نشود. خجسته مهر در تشریح برنامه شرکت ملی نفت ایران برای افزایش تولید نفت تا 8 سال آینده گفت: در 8 سال آینده، روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت تولید خواهد شد که بخشی از آن مربوط به طرح های نگهداشت تولید است. وی تصریح کرد: هم اکنون روزانه 3 میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت تولید می شود که باید کارهایی برای دستیابی به این هدف انجام شود و احیای چاه های کم بازده بخشی از آن است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: بخشی از برداشت از میدان های تازه تولید و بخشی هم با استفاده از روش های ازدیاد برداشت است. برای نمونه تولید روزانه حدود 900 هزار بشکه نفت باید با استفاده از روش های ازدیاد برداشت محقق شود. خجسته مهر تصریح کرد: شورای اقتصاد نیز اجرای طرح احیای این چاه ها را با ارزش ۵۰۰ میلیون دلار تصویب کرد و پس از آن کار را به پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز سپرده ایم تا دچار تشریفات مناقصات نشویم .
معاون وزیرنفت گفت: با مشورت و برنامه ریزی، ریسک چاه ها را ارزیابی و براساس ریسک بالا، متوسط و پایین شناسایی و بررسی کردیم و شرکت ها بر اساس توانمندی می توانند تا سقف پنج چاه را برای احیا برگزینند. وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر استفاده از دانش بنیان ها گفت: ایشان در استفاده از دانش بنیان ها در صنعت نفت و گاز تأکید ویژه داشتند؛، از این رو به درخواست ایشان لبیک گفته ایم. خجسته مهر احیای چاه های کم بازده یا غیرفعال ازسوی شرکت های دانش بنیان را بزرگ ترین رویداد فناورانه خواند و افزود: خوشبختانه این مسیر به موفقیت منجر شده است، اما هنوز در ابتدای مسیر هستیم و تا رسیدن به نقطه مطلوب، راه زیادی داریم و این مسیر همواره ادامه دارد.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از جاری شدن فرهنگ به کارگیری شرکت های دانش بنیان با استفاده از این طرح گفت: پیش از این، عمده افراد معتقد بودند که این کار شدنی نیست و امروز همان ها پیشتاز در این موضوع هستند و باید بدانیم همیشه افراد ویژه، خالق ایده هستند و پس از درک این موضوع باید با آنها همراهی کنیم. وی با اشاره به اهمیت افزایش عمر چاه ها برای بهبود برداشت گفت: گاهی هجوم گاز یا آب منجر به نازک شدن ستون نفت می شود و امکان برداشت را سلب می کند، این موضوع در کنار افت فشار یا کم بودن تراوایی یا تخلخل سنگ مخزن یا رسوب آسفالتی منجر به کاهش مقدار تولید نفت می شود. خجسته مهر با بیان اینکه حل این مشکلات می تواند افزایش تولید را رقم بزند، تصریح کرد: وظیفه ما این است که مسائل چاه ها را به مسائل فناورانه تبدیل کنیم و در معرض شرکت ها قرار دهیم و نگاه ما به شرکت های دانش بنیان به عنوان مجریان کارهای ویژه است و کار متداول و معمولی را از آنها انتظار نداریم.وی اجرای این کارها را بسیار پیچیده خواند و تصریح کرد : البته ابتدای کار بسیار زحمت دارد و شرکت های دانش بنیان باید صبوری زیادی داشته باشند و کوشش زیادی به خرج دهند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران شرکت های دانش بنیان را عاملی مهم برای هم افزایی در صنعت نفت عنوان و اظهار کرد: برای اجرای چنین طرح هایی سخت افزار و مغزافزار داشتیم، اما سازمان افزار نداشتیم؛ با حضور شرکت های دانش بنیان، اکنون مجموعه های «تولید»، «امور حقوقی»، «امور مالی»، «عملیات و بهره برداری»، «پژوهش و فناوری» و «پارک نوآوری و فناوری» در کنار دانش بنیان ها هم افزایی می کنند.
وی با بیان اینکه ازدیاد برداشت از جمله مواردی است که مقام معظم رهبری به عقب ماندگی در آن اشاره داشته اند، اظهار کرد: ایشان به طور مشخص به پایلوت های فناورانه در کشورهای همسایه اشاره داشتند و بخشی از طرح های ازدیاد برداشت ما نیز بر این موضوع استوار است. معاون وزیر نفت تصریح کرد: در این باره تزریق آب به میدان اهواز بنگستان به شکل جارویی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت آغاز شده که کار نوین و بزرگی است. خجسته مهر همچنین با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر شرطی نشدن طرح ها افزود: کارها نباید به موضوع هایی همچون برجام و تأمین مالی که اکنون تحقق ناپذیر است گره بخورد، اگرچه در صورت تحقق آنها بی شک، کار راحت تر می شود. وی با تشریح تعریف زنجیره در فرآیندها گفت: با تعریف حلقه های اکتشاف، حفاری، تولید، بهره برداری و فرآورش چالش ها را بررسی کردیم و به دنبال فناوری آن هستیم.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نبود تجهیزات صنعت حفاری عمیق را از چالش های این صنعت برشمرد و گفت: این تجهیزات را نمی توان خرید و از آنجا که منجر به پیشرفت ما می شود، به سرعت جلوی آن را می گیرند و این در حالی است که تنها در مناطق نفت خیز جنوب ۱۶ چاه عمیق بسیار ارزشمند داریم. خجسته مهر ادامه داد: خوشبختانه با تکیه بر توان داخلی، حفاری را آغاز کردیم و اکنون با همکاری شرکت های دانش بنیان، تأسیسات سرچاهی این چاه ها را نیز طراحی کردیم و پس از آزمون و بررسی، اکنون در مرحله تولید تجاری هستند و تجهیز سرچاهی با فشار ۱۵ هزار پوند بر اینچ مربع (پام) هم ساخته شد و رشته تکمیلی آن یعنی ۱۰ هزار پام هم پس از ساخت در میدان های سپهر و جفیر به کار گرفته شده اند. خجسته مهر درباره ساخت کمپرسورهای فشارافزایی پارس جنوبی نیز تصریح کرد: در حالی که شرکت های خارجیب از جمله توتال کار فشارافزایی را رها کردند و قطر نیز در حال مطالعه طرح برای خود است، ما مطالعات را تکمیل کردیم و ساخت کمپرسور بخش خشکی ۸۴ درصد و کمپرسور بخش دریایی ۳۰ درصد پیشرفت داشته است و در حال انتخاب پیمانکار یی پی سی (EPC) اجرای طرح هستیم و با اجرای آن تداوم تولید پایدار از پارس جنوبی در سال های آینده محقق می شود.
در این آیین، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز نیز از آغاز احیای چاه های کم بازده و غیرفعال از سوی شرکت های دانش بنیان خبر داد و گفت: فناوری دانش بنیان ها می تواند در چاه های معمولی هم به کار گرفته و از این مسیر هوشمندسازی چاه ها در شرکت ملی نفت جاری شود.محمداسماعیل کفایتی با بیان اینکه شرکت های بسیاری برای احیای چاه های کم بازده و غیرفعال شرکت ملی نفت ایران اعلام آمادگی کردند، گفت: پس از بررسی صلاحیت بعضی از آنها انتخاب شدند و طرح فناورانه غالب این شرکت ها پذیرش شد.وی در تشریح فرآیند انتخاب دانش بنیان ها برای اجرای طرح احیای چاه های کم بازده و غیرفعال ادامه داد: طرح توجیهی نخست یکم اسفندماه ۱۴۰۰ تدوین شد و ارکان درگیر موضوع در گام معکوس، مسئله را برای این شرکت ها توصیف کردند و امسال طرح توجیهی دوم و رویدادهای مرتبط با موضوع احیای چاه های کم بازده و غیرفعال تدوین شد و شورای اقتصاد طرح را تصویب کرد و پس از آن کار با کارگروه فناور اقتصادی دنبال شد. رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز افزود: پس از آن شرکت ها خواهان اطلاعات چاه ها شدند؛ شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اطلاعات ۸۹ چاه را در اختیار گذاشت، شرکت ها طرح های پیشنهادی خود را دادند و کار بررسی آنها آغاز شد که انتظار می رود در بهمن ماه پایان یابد. کفایتی با بیان اینکه وعده آغاز این طرح ها را در دی ماه داده بودیم، تصریح کرد: بر همین اساس دو شرکتی را که رقابتی نبودند، برای احیای چاه هایشان انتخاب کردیم و یکی از شرکت ها را که آماده قرارداد بود برای احیای آنها انتخاب کردیم و امروز قرارداد تنفیذ شد. وی با بیان اینکه کار بررسی طرح های پیشنهادی بسیار پیچیده است و بخش های بسیاری درگیر هستند، گفت: فناوری های مطلوبی ارائه شده است که اگر به تجربه موفق در بالادست منجر شود، چاه های معمولی نیز می توانند از این فناوری ها بهره مند شوند. رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز با اشاره به اینکه دیاکو انرژی شرکت مستعدی است، گفت: اجرای این پروژه می تواند ما را با بحث هوشمندسازی چاه ها آشنا کند.
علیرضا نصراله نژاد، مدیرعامل شرکت دیاکو انرژی که مجری نخستین طرح احیای چاه های کم بازده و غیرفعال در میان شرکت های دانش بنیان است نیز در این آیین ضمن ابراز خرسندی از انتخاب این شرکت گفت: این شرکت از سال ۱۳۹۵به پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز پیوست و از سال ۹۸ روی طرح احیای چاه های کم بازده و غیرفعال کار کرده است و بر موضوع فرازآوری مصنوعی هم تمرکز دارد. وی فناوری های فرازآوری گاز و پمپ های ای اس پی را محور کار شرکت خود خواند و تصریح کرد: در این زمینه بحث هوشمندسازی فرازآوری گاز را دنبال کردیم و با مهار پارامترهای آن به دنبال بهره وری بالا از چاه ها هستیم. مدیرعامل شرکت دیاکو انرژی تصریح کرد: در قالب این قرارداد، احیای ۳ چاه را در میدان نفتی بی بی حکیمه انجام می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در مراسم تنفیذ نخستین قرارداد احیای چاه های کم بازده و غیرفعال شرکت ملی نفت ایران به شرکت های دانش بنیان در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) درباره اهمیت افزایش طول عمر چاه ها توضیح داد و گفت: افزایش عمر چاه ها می تواند به کاهش هزینه ها منجر شود.علیرضا دانشی ضمن ابرازخرسندی از تنفیذ این قرارداد و واگذاری اجرای آن به یک شرکت دانش بنیان گفت: این اقدام یکی از راهکارهایی است که در آینده از بحران تولید نفت جلوگیری می کند.وی به استقبال شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از شرکت های دانش بنیان برای افزایش تولید نفت اشاره و تصریح کرد: بدنه کارشناسی و مهندسی شرکت برای استفاده از شرکت های دانش بنیان برای کارهای نو و دانش بنیان اثرگذار بر چاه ها در این شرکت بسیار مشتاق هستند. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر اهمیت افزایش طول عمر چاه ها تأکید کرد و افزود: این موضوع می تواند فعالیت حوزه صنعت نفت را متأثر کند و به کاهش هزینه ها در ادامه مسیر منجر شود.دانشی به اهمیت مخزن بی بی حکیمه اشاره و تصریح کرد: مخزن بی بی حکیمه یکی از مخازن مهم جنوب کشور و بسیار خاص است که به دلیل کاهش تولید نفت این چاه، تولید نفت شرکت کاهش یافته است و امیدواریم با این طرح شاهد افزایش تولید باشیم و آماده هستیم با همکاری با این شرکت دانش بنیان احیای چاه های بی بی حکیمه را به نتیجه برسانیم.این مراسم با قدردانی از محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، وحیدرضا زیدی فرد معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، هرمز قلاوند، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران، فریدون کردزنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، همچنین یعقوب محمدی فر، معاونت طرح های معاونت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، علی براتی، معاون مدیریت نظارت بر تولید در میدان های نفت و گاز وزارت نفت و محمدصادق کرم بیگی، معاون فناوری پارک فناوری نفت و گاز در به نتیجه رسیدن همکاری شرکت های دانش بنیان برای حضور در طرح احیای چاه های کم بازده و ازدیاد برداشت نفت پایان یافت.
گفت وگوی اختصاصی با مدیرعامل شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مشعل با گذشت نزدیک به 114سال فعالیت صنعت نفت در کشور، این صنعت زیر بنایی و پیشران در اقتصاد وتوسعه اقتصادی، گام های بلند و مهمی رابا روندی تکاملی از آغاز تاکنون برداشته است. تردیدی نیست که دراین رشد تکاملی، شرکت های زیرمجموعه بخش های مختلف صنعت نفت نیزتاثیر بسزایی داشته اند و به مدد کارکنان همین زیر بخش ها، طرح های مهمی اجرا شده که آثار و ثمراتش در جای جای صنعت نفت و کشور مشهود است. نفت و گاز گچساران از همین دست شرکت هاست که با تلاش کارکنان خود، در رقم خوردن بخشی از این موفقیت ها سهیم بوده است. مهرداد کاهکش، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که 41 سال از عمر خود را در صنعت نفت گذرانده است، سال 1360 از طریق آموزشگاه حرفه ای وارد صنعت نفت شده وحدود 41 سال است که در این صنعت فعالیت می کند. او که آموزشگاه حرفه ای را در ابتدای ورودش به صنعت نفت گذرانده است، این مهم را تجربه ای موفق می داند و به این نکته که آخرین جذب نیرو در آموزشگاه حرفه اي به سال67 بازمی گردد و آخرین نسل آن نیز سال 1412 بازنشسته خواهند شد، اشاره می کند.
کاهکش از فعالیت های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و ازتلاش 7 هزار نفری همکارانش در این حوزه عملیاتی با این هدف که بتواند قدردان تلاش های آنها باشد، با خبرنگار «مشعل» سخن گفت. آنچه می خوانید مشروح این گفت و گوست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تولید حدود 20 تا 25 درصد نفت و مايعات گازي مناطق نفتخیز جنوب را عهده دار است و به واسطه تلمبه خانه و مسير خطوط لوله انتقال نفت و محصولات هیدروکربوری مناطق نفت خیز جنوب در حوزه عملياتي اين شركت، از نظر جغرافيايي و پدافند غيرعامل دارای اهميت و توجهی خاص است. این شرکت علاوه بر آنکه حفظ و صيانت از 23 ميدان نفت و گاز ( 16 ميدان در حال توليد و 7 ميدان برنامه نشده ) را عهده دار است، برنامه ريزي و توليد از 813 حلقه چاه نفت و گاز-كه متناسب با توسعه ميادين درحال افزايش نيز هستند، توليد و تزريق گاز گنبدي پازنان، جمع آوري گازهاي همراه نفت، تراكم و تزريق گاز در ميادين نفتي گچساران و بي بي حكيمه و نرگسي از طريق 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، راهبري و فرآورش گاز در 3 مجتمع گاز و گازمايع (NGL-900 , 1200 , 1300) را در ماموریت خود دارد. افزون بر آن فرآورش نفت در10 واحد بهره برداري و 7 واحد نمكزدايي، يك سیستم و شبكه تولید و تزریق گاز، سیستم گاز آغار دالان، 6 واحد آبرسانی، 106 مجموعه تفكيك سر چاهي (تعداد 32مجموعه داراي تلمبه هاي تقويت فشار است)، 15 چندراهه گازي، راهبري بيش از 7000 كيلومتر خطوط لوله با قطر 2 تا 52 اينچ و كنترل كيفي وكمي نفت، گاز، نفتا، گازمايع در محدوده جغرافيايي4 استان پهناور خوزستان، بوشهر، فارس و كهگيلويه و بويراحمد با مساحت عملياتي 150×350 كيلومترمربع را عهده دار است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تقریبا با 80 درصد ظرفيت خود در حال تولید نفت است. بخشي از اين چاه ها که به واسطه تحریم هاي ظالمانه بسته شده بودند، در حال راه اندازی هستند و با ياري خداوند و تلاش شبانه روزي كارشناسان اين شركت در آينده نزديك، شاهد راه اندازی تمامی واحدهاي فرآورشي نفت و همچنين تاسيسات جمع آوري و تقويت فشار گاز و فراورش گاز و گاز مايع خواهيم بود. فعاليت این شرکت افزون بر توليد نفت و گازمايع که به صادرات و مصرف پالایشگاه و پتروشيمي هاي داخلی اختصاص داده می شود، سهمی در تولید گاز مصرفی کشور دارد؛ به طوري که گاز تولیدی این شرکت به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال و پس از انجام فرایندهای مورد نیاز و عملیات فرآورشی گاز متان آن مطابق شرايط استاندارد به خطوط لوله گاز مصرفی کشور تزريق می شود.
با افزايش توليد نفت در اين شركت و افزايش توليد گاز همراه، بسیار امیدوار هستیم با راه اندازي تاسيسات جمع آوري و انتقال گاز در یک ماه آینده بتوانیم گازسوزی را به حداقل ممكن برسانيم که پيش بيني مي شود حدود 300 میلیون فوت مکعب گاز همراه در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران جمع آوري شود.
برحسب وظیفه سازمانی و ملی هر ساعت و لحظه که بتوانیم از گازسوزی جلوگیری کنیم؛ در واقع از هدر رفت سرمایه ملی جلوگیری شده است. این به عنوان یک تکلیف سازمانی برای بنده و همکارانم واجب شده که با سرعت و جديت و با تاكيد بر دانش كارشناسان اين شركت این کار انجام گيرد.
طبق قانون مشمول درآمد برای جوامع می شود؛ افزون بر آن هر میزان عوارض آلایندگی کاهش یابد، درآمدی برای سلامت مردم است. گازی در حال سوختن است، وقتی جمع آوری شود، درآمد برای مردم و کشور است. در آینده تمامی پروژه های جمع آوری گاز به صرفه است چون افزون بر جمع آوری سرمایه ملي، محیط زیست هم سلامت می ماند. خوشبختانه درگچساران تقریبا 80 درصد گازهای تولیدی، تاسیسات جمع آوری وجود دارد و برای 20 درصد باقیمانده هم پروژه هایی وجود دارد که هلدینگ خلیج فارس در دست اجرا دارد و با اتمام آنها، شاهد حداقل فلرینگ و گازسوزی در منطقه خواهیم بود.
شرکت گچساران حدود 7800 کیلومتر خط لوله جریانی و صادراتی دارد که خطوط لوله صادراتی با توجه به قدمت و طول عمر زیاد نیازمند بازسازی هستند و طرح هایی در دست بازسازی است که امیدواریم آنها هم سریع تر به نتیجه برسد. یکی از تاسیسات گوره است که اکنون مراحل بازسازی و نوسازی را طی می کند. سایر بخش ها نیز طبق برنامه زمانبندي شده در دستور کار قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تقریبا 6300 نیروی انسانی اعم از رسمي، پیمانی، قراردادي، پيمانكاري و حجمی دارد که حدود یک سوم آنها رسمی، باقی نفرات قراردادی و پیمانکاری و اركان ثالث هستند. بخشی از نیروهاي رسمي به واسطه بازنشسته شدن، از چرخه نيروي انساني خارج شدند و به دلیل محدودیت جذب، با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم و امیدواریم آزمون استخدامی بتواند بخشی از نیاز را مرتفع کند؛ هر چند به طور کامل پاسخگوی نیاز ما نخواهد بود.
تعداد 318 پرونده ثبت شده متقاضي بند «واو» (148 نفر شماره پرسنلي دريافت كردند، 73 پرونده در حال بررسي و مابقي انصراف يا عدم شمول؛ 754 پرونده ثبت شده متقاضي «دال» (261 نفر شماره پرسنلي دريافت كردند و مابقي انصراف، در حال بررسي يا عدم شمول و 71 پرونده ثبت شده متقاضي مصوبه 1497(13اعلام عنوان شغلي متناسب به اداره استخدام، مابقي در دست بررسي در مناطق است.
درصد بالایی از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بومی هستند. اما شاهد حضور نیروهای غیربومی به واسطه برگزاری آزمون هاي فراگير (جذب انبوه) هستیم. درحالي كه رويكرد كلي اين شركت استفاده از نيروي انساني توانمند بومي جهت برخورداري جوامع پيراموني از اين امتياز و همچنين كمتر بودن مشكلات نيروهاي بومي نسبت به نيروهاي غير بومي (اعم از تقاضاي جابه جايي به ساير شركت ها يا خروج از عمليات) به واسطه نزديكي به خانواده و آشنايي به زيست بوم منطقه است. در زمینه نیروی انسانی يكي از مشکلات این است که در چند مقطع توقف استخدام مانع از انتقال سینه به سینه علم و دانش از كارشناسان با سابقه به افراد تازه وارد شده (انتقال دانش ضمني) و اين موضوع صنعت نفت را در آينده با چالش مواجه می کند. واضح است همه دانش نفت مکتوب و با کتاب و جزوه (دانش صريح) نیست و باید در مناطق عملیاتی و به صورت تجربه آن را آموخت.
380 نفر نيروي دستوركاري متشکل از نیروهایی هستند که در سال های قبل مشغول به کار شده، اما فرآیند جذب آنها ناقص و ناتمام باقی مانده بود. با استقرار دولت سیزدهم و با پشتيباني آقاي جواد اوجي، وزير نفت و همچنين آقاي محسن خجسته مهر، مديرعامل شركت ملي نفت و با پیگیری آقاي دانشي، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و همچنين مديريت منابع انساني اين شركت و پشتيباني آقاي حسيني پور، نماينده مردم شريف گچساران و باشت در مجلس شوراي اسلامي، خوشبختانه مراحل تبدیل وضعیت آنها در حال انجام و طی كردن مراحل نهايي است. افزون بر این گروه، بخشی از نیروهای مرتبط با آموزشگاه علمی کاربردی هستند که در مقطعی با امید به اینکه پس از فارغ التحصیلی جذب صنعت نفت شوند، در رشته های مرتبط با این صنعت آموزش دیدند و پس از آن با بخشنامه های توقف جذب نیروی وزارت نفت مواجه شده و بلاتکلیف ماندند. با پیگیری های در دست اقدام امیدواریم بتوانیم بخشی از کمبود نیروی انساني متخصص شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران را در قالب این دسته از نیروها که تعداد آنها به حدود 140 نفرمی رسند، رفع کنیم.
اگر بخواهیم نگاهی منصفانه داشته باشیم، مناسب نیست. در شرکت گچساران دو واحد اقماری بی بی حکیمه و گوره وجود دارد که کارکنان به شکل اقماری یک هفته کار و یک هفته رست (استراحت) مشغول فعالیت هستند. با توجه به سختی کار و سخت گذر بودن مسیرهایی که روزانه در رفت آمد هستند، خدمات رفاهی قابل قیاس با نوع کار آنها نیست. حداکثر آنچه براي رفاه اين كاركنان و خانواده محترم آنها ارائه می شود، دوره های رفاهی و زیارتی است که با توجه به تعداد نفرات قابل قبول نیست و به نظر من خدمات رفاهی بسیار ناچیز است. اخيراً و بعد از بيماري كرونا، شركت گچساران جهت خدمات دهي به كاركنان و خانواده ايشان، اتوبوس VIP بين شهري تا تهران را راه اندازی كرده و با پيگيري در دست اقدام در حال رايزني براي افزايش تعداد پروازهاي فرودگاه شهيد اميدبخش گچساران هستيم. با پيگيري هایی که در حال انجام است و پشتيباني و نگرش مثبتی كه مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نسبت به مسائل رفاهی کارکنان دارد، امیدواریم در نزدیک ترین زمان ممکن بتوانیم امكانات مناسب و درشان همکاران فراهم کنیم.
مسئولیت اجتماعی از تکالیفی است که دولت تمامی شرکت ها، به ویژه وزارت نفت را ملزم به انجام آن کرده است. شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به گستردگي جغرافيايي در چهار استان و چند ده شهرستان، از جامعه پیرامونی گسترده ای برخوردار است و به موازات آن پروژه های زیادی در قالب مسئولیت اجتماعی مصوب و اجرا شده يا در حال اجراست. با توجه به همسایگی تاسيسات نفت با مردم، خدمت رسانی به جامعه پیرامونی از بُعد اجتماعی و امنیتی الزامي است. از بعد اجتماعی به دلیل اینکه اگر به شکل انفال به موضوع نفت نگاه کنیم، وظیفه ما این است که به مردم خدمات رسانی داشته باشیم. خوشبختانه مردم ما فهیم هستند و با اجرای این قانون و هدفمند کردن استفاده از بودجه آن، شاهد اقدام های مناسبی در زمینه نیروی انسانی و اجتماعی هستیم. از جمله اقدام های انجام شده در عمل به مسئولیت اجتماعی، می توان به احداث و تجهیز دو بیمارستان بی بی حکیمه و نرگسی اشاره کرد. جاده مهم گچساران -گناوه از دیگر اقدام هایی است که بخش عمده آن با بودجه نفت در حال انجام است. فرودگاه گچساران که شعاع حدود 100 کیلومتر آن هیچ فرودگاهی وجود ندارد، در مالکیت نفت و در حال خدمت رسانی است و توسعه مابقي آن در قالب بيش از 170 میلیارد تومان پروژه مصوب شده و حال پيگيري است. ساخت و تجهیز مدارس، جاده، کمک رسانی به زلزله زدگان سی سخت، کمک رسانی به مردم و جوامع اطراف ناشی از سیل اخیر، تامین بالگرد و نیروی انسانی در حادثه آتش سوزی جنگل های دنا بخش دیگری از فعالیت هایی است که در قالب مسئولیت اجتماعی انجام شده است.
شهرهای کوچک صنعتی با مشکل افزايش قیمت مسکن مواجه هستند. تعدادی منزل سازماني در اختیار همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران قرار گرفته است که این منازل به دلیل قدیمی بودن فرسوده شده و با پيگيري انجام شده، بودجه خاصی را در قالب پروژه های سرمایه ای برای ترمیم آنها جذب كرديم و اکنون مراحل بازسازی تعداد حدود 150 باب در قالب پروژه هايي در حال انجام است. افزون بر آن فرایند استفاده از ودیعه مسکن، مشابه قبل را برای کارکنان فاقد مسکن دنبال می کنیم که در صورت موافقت با آن مقداری از فشار مسکن کارکنان کاسته می شود.
ماده 10 از مطالبات کلی کارکنان صنعت نفت است که به دلیل محدودیت هایی، اجرای آن به تاخیر افتاده و امیدواریم سریع تر به مرحله اجرایی برسد و بتوانند از آن استفاده کنند. با توجه به قدمت تاسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، همکاران با جديت و پشتكار مشغول كار هستندتا چرخ هاي اين صنعت هيچگاه دچار توقف نشود كه نيازمند توجه خاص به اين موضوع است. كار كردن در مناطق محروم نيازمند ارائه خدمات رفاهي به كاركنان و خانواده های آنان مانند سفرهاي زيارتي، تفريحي و ورزشي و فعال نگهداشتن باشگاه هاي ورزشي و ارائه خدمات مناسب در رستوران هاي غذايي است كه با تلاش همكاران خدماتي و ورزشي اميدوارم به رضايت نسبي همكاران دست پيدا كنيم. به دليل تعداد زياد و تنوع تجهیزات و تاسيسات اين شركت، فشار کار بر همکاران من مضاعف است. از همه همکاران خود تشکر ویژه دارم و افتخار می کنم در سال های پایانی خدمت خود در وزارت نفت در خدمت آنها هستم.
گچساران ؛ شهری به قدمت صنعت نفت که سهم 25 درصدی در تولید نفت و میعانات گازی دارد
معصومه اصغری «دوگنبدان» یا «گچساران» شهری نفتی است که در میان مناطق عملیاتی کمتر درباره آن شنیده یا خوانده ایم. شهری با توان بالای تولید نفت و لوله های پیچ در پیچ که بخش های زیادی از اطراف شهر را دربر گرفته و قدمتی به اندازه کشف نفت را در آنجا دارد. جغرافیا و آب و هوای گچساران، آن را متمایز از دیگر شهرهای نفتی کرده است و این تمایز را در برخی تاسیسات نفت و گاز آن نیز می توان مشاهد کرد. تاسیسات نفتی همچون «سقلاتون» که در ارتفاع 996 متری از سطح زمین قرارگرفته و نفت از همانجا بدون پمپاژ به تاسیسات تلمبه خانه نفت «گوره» كه در حقيقت قلب تپنده انتقال نفت كشور به شمار می آید، می رسد.
شهر به خانه هاي شهري و شرکتی،خانه های کوچک و ریزدانه با کوچه هایی تنگ و شیب دار تقسیم شده است. شهر گچساران به واسطه عملیات صنعت نفت وحضور نیروهای شرکت نفت در آنجا به مرور زمان پديد آمده و شکل گرفته است. بخش قدیمی تر و البته محروم تر آن که از گذشته نفت باقی مانده هم مربوط به بام نفت ایران، «سقلاطون» و همسایه های آن در روستای «آب شیرین» است. «گچساران قدیم» یا «آب شیرین» نام ناحیه مسکونی است که از ابتدای پیدایش نفت، گچساران در این منطقه شکل گرفته و مردم عادی هم به واسطه حضور کارکنان نفت و خانواده هایشان، همچنین داشتن شغل به این روستای قدیمی آمده بودند.
اگرچه بسیاری از اهالی گچساران این شهر را شهر هفتاد و دو ملت می خوانند، اما بیشتر ساکنان و فعالان آن را لُرها، ترک ها، خوزستانی ها، بوشهری ها و... تشکیل می دهند. البته از همه شهرهای ایران در این شهر کوچک نفتی حضور دارند و به واسطه شغل یا پروژه های نفت در تردد هستند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در زمره خاص ترین شرکت ها از نظر حوزه عملیاتی است از این جهت که همزمان در چهار استان فارس، خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد فعال است و باید با مسئولان هر چهار استان در ارتباط باشد و این هماهنگی ها بخشی از دشواري و پيچيدگي هاي کار در این منطقه عملیاتی به شمار می آید.
استان كهگيلويه و بويراحمد را استان چهار فصل ایران هم می خوانند، یعنی درحالی که در یاسوج برف می بارید، ما در گچساران در هوایی بهاری و با آفتابی گرم در حال بازدید از منطقه عملیاتی بودیم. مردم خونگرم و مهمان نواز اين استان و به ويژه گچساران در گذر از دهه ها و تغییرات و تحولات بزرگ صنعتی و سیاسی و اجتماعی، کماکان در ارتباط با صنعت مادر منطقه، یعنی نفت هستند.
اگرچه، صنعت نفت در این سال ها پروژه هاي متعدد و اعتبارات فراواني را برای ساکنان این شهر و شهرهای اطراف آن صرف کرده، اما به نظر می رسد اجرای این طرح ها و صرف اعتبارات، خیلی جوابگوی نیازها و کمبود امکانات در آن نبوده است و ساکنان این شهرکماکان ناراضی هستند.
بسیاری از مردم در محلات محروم به فاصله ای که بین شهر و نفت وجود دارد اشاره می کنند، اما هنوز خیلی از آنها حتی نمی دانند که پارک، بیمارستان یا بلوار و زیرگذری که هر روز از آن استفاده می کنند، نتیجه تلاش و توجه نفت به شهرستان گچساران در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي بوده است.
ارگان های متولی دولتی و شهرداری ها در استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان یکی از استان های محروم، همچون بسیاری از ارگان های دولتی در شهرستان با کمبود اعتبارات دولتی مواجه هستند و در نتیجه بار اصلی بسیاری از خدمات مهم شهری را نفت بردوش مي كشد.
با توجه به سابقه فعالیت های نفتی در گچساران، می توان این را گفت که گچساران با وجود نفت، اعتبار بیشتری یافته و همین امر موجب شده است تا مردم این دیار از نفت انتظارات بیشتری داشته باشند.
یکی از اتفاقات خوب برای همه شهرهای نفتی جنوب کشور از جمله گچساران این است که هم افزایی و همراهی خوبی بین نماینده مجلس، مسئولین استانی و مدیران نفتی وجود داشته باشد. در مورد گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد هم تا حد زیادی این شرایط وجود داشته است؛ به طوری که در نتیجه این تعاملات، اتفاقات و پروژه های مهم و اثرگذاری رقم خورده اند. صنعت نفت، طی دهه های گذشته در قالب های مختلفی خدمات متعددی را ارائه داده است، خدماتی که گاهی آنقدر در زیر و بم سیستم اجرایی تلفیق شده که اصلا شمارش نمی شود و حتی ممکن است به چشم هم نیایند. شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران هم همچون سایر بخش های صنعت نفت وظایفی را در قالب مسئولیت اجتماعی خود به شکل سالانه تعریف کرده است.
مهدي محسنی، رييس روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در پاسخ به «مشعل» به عزم جدي و مشترك نفت با مسئولان استانی و شهرستاني و تصويب اعتبارات جديد در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نفت به استان و شهرستان اشاره می کند و می گوید: انتظار می رود با پيگيري مسئولان استاني و شهرستاني، اعتبارات مصوب شركت ملي نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي مربوط به پروژه هاي استاني و شهرستاني هرچه زودتر جذب و مردم از ثمرات آنها بهره مند شوند.
وي در كنار اين عزم مشترك بر لزوم كمك همگان به ويژه رسانه هاي محلي به برقراري تعاملات حداكثري ميان طرفين تاكيد و اظهار می کند: نتيجه قطعي این همدلی، رشد وشكوفايي شهر گچساران، استان كهگيلويه و بويراحمد و توسعه پايدار آن از يك سو و كمك به فعاليت بهتر صنعت نفت و توسعه اقتصادي كشور از سوی دیگر است.
او به پروژه هایی مثل پروژه کانال های جمع آوری آب های سطحی، تکمیل جاده کمربندی و جاده گچساران به گناوه که چندین سال است متوقف مانده، اشاره می کند و می گوید: امیدواریم با نگرش مثبتي كه مقام عالي وزارت نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي دارد، جذب اعتبارات متمم این پروژه ها از سوی استان و مسئولان شهرستاني مورد پيگيري قرار گرفته و هرچه زودتر شاهد تكميل طرح هاي نيمه تمام و كليد خوردن طرح هاي جديد باشيم.
محسنی با اشاره به سابقه فرودگاه گچساران که همزمان با شروع داستان نفت در گچساران بوده است، می گوید: این فرودگاه در ابتدا مختص خدمات برای کارکنان صنعت نفت و بسیار محدود بوده است و این شرایط تا دهه 90 ادامه داشت، اما به يمن زحمات و پيگيري هاي مسئولان وقت تاكنون طرح توسعه آن رقم خورد و بخش هایی از آن بازسازی، بخشی از باند هم برای فرود هواپیماهای بزرگ تر آماده و اصلاح شد.
او با اعلام اینکه در حال حاضر دو پرواز در طول هفته از این فرودگاه انجام می شود، عنوان می کند: با پیگیری های جدی مدیرعامل و تلاش مسئولان نفت امید داریم که تعداد پروازهای فرودگاه بیشتر شوند. با توجه به ظرفيت خوب مسافري گچساران و استقبال مسافران شهرهای اطراف اين تلاش نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي كه مورد تاكيد فراوان مديريت شركت است، قطعاً تاثير چشمگيري در توسعه پايدار شهرمان خواهد داشت.
او همچنین به كمك هاي هوايي نفت با تنها بالگرد كوچك خود كه ويژه ماموريت هاي عملياتي نفت است و قابليت به كارگيري در بحران و امداد و نجات را ندارد، اشاره می کند و می افزاید: در سال هاي اخير كه آتش سوزي جنگل ها را شاهد بوده ايم، نفت در تامين نيرو، تجهيزات و ماشين آلات با تمام توان در كنار مردم و مسئولان و در خط مقدم مهار آتش بوده و حتي در اين راه، يكي از عزيزترين همكاران تلاشگر خود را از دست داده است.
گچساران شهر زنده ای است. چه در بافت مرکزی شهر و پشت ترافیک فلکه ها و عبور از زیرگذر و گشت زنی در بازارهای شلوغش، چه در کوچه های خاکی روستای آب شیرین، زندگی جریان دارد. یکصد و اندی سال پيش که انگلیسی ها اطراف سقلاطون را برای اکتشاف انتخاب کردند، به این جریان زندگی کاری نداشتند، یعنی انگلیسی ها هیچ وقت به جریان زندگی در کنار نفت کاری نداشتند و این توجه و همراهی، عمری چند دهه ای و از انقلاب اسلامی به این سو دارد.
امروز در کنار مرتفع ترین نقطه نفتی ایران و در کنار خطوط لوله ای که در میان دشت به هر سو کشیده شده اند، زندگی روستایی و عشایری ادامه دارد. نفت از بام سقلاطون سرازیر می شود و مي تواند بدون کمک پمپ و برق به «گوره» برسد، خطوط لوله همچون رگ هایی سرخ در میان دشت گز و دشت بلوط و... جریان پیدا می يابد. شايد آب شیرین روستای محرومی به نظر بیاید، اما مشعل های روشن نفت چراغ روشن شب های این مردم است و نفت مثل گذشته همراهشان است. عشایر منطقه همچون یکصد سال پيش هنوز در منطقه حضور دارند و دام هایشان در کنار تاسیسات نفت به چرا مشغولند و همنشینی و همراهی سبزشان همچنان ادامه دارد.
این همراهی را وقتی بیشتر حس کردم که سیدجعفر علیزاده بیدک، نگهبان یکی از چاه های مسیر سقلاطون در پاسخ به سوالم که «با این هم سختی و مشکلات، می دانی از چه چیز با ارزش محافظت می کنی؟» و او در پاسخم می گوید: «ما با جون دلمون اینجا مراقبیم!» او نیروی حراستی است که در 24 سال گذشته به عنوان نیروی پیمانکاری در مجموعه های 18 – 20 - 33 – 211- 301 و 304 مشغول به کار بوده و حالا در اتاقکی که به معنای واقعی کلمه هیچ امکاناتی جز یک سایبان سبز و زیبا ندارد، به کار حراست مشغول است.
مثل هر شهر و روستای محروم دیگری، مشکلات در گچساران هم آنقدر زیاد است که جلوی دیده شدن زیبایی های آن را گرفته است. وقتی به مردم یا کارکنان می گوییم چه شهر زیبایی دارید، با نگاهی سوالی که آیا این همه مشکلات را دیده اند؟ با جمله کوتاهی می گویند: «به چشم شما که از تهران آمده اید، زیباست!»
برای ما که از شهری بزرگ با ترافیک دیوانه کننده و آلودگی کشنده هوا به شهری کوچک و آرام با هوایی بهاری و پاک رسیده ایم، حتی گشت و گذار در محروم ترین نقطه شهر، یعنی محله های لبنان، سادات، رادك و ... جالب توجه است. اینکه در بازار و راسته های مواد غذایی یا راسته آرایشگرهای زنانه و مردانه بگردی جذاب است، اما نمی شود مشکلات را ندید و ساده از کنار محرومیت ها گذشت. واقعیت این است که مردم عادی انتظار زیادی از نفت دارند که هنوز برآورده نشده است.
مردم قدر خدمت رسانی را خوب می دانند و تغییراتی که چند سال قبل در قالب نوسازی بافت فرسوده محدوده محله «سادات» انجام شده و ارزش خانه ها را بالا برده و امنیت را بیشتر کرده، به خوبی می دانند. هرچند این اقدام ها حداقل های ممکن برای بافت شهری بوده اند، اما مردم به همین حد هم راضی هستند.
گچساران در گذر از دهه های سخت و پرتنش در تعامل با نفت بوده و امروز هم این تعامل کم و زیاد ادامه دارد. بسیاری از ساکنان و کارکنان روزهای سخت جنگ و حمله های هوایی را به یاد دارند. زمانی که واحدهای عملیاتی در آتش مي سوخت و کارکنان و مردم محلی با جان و دل برای اطفای حریق و بازسازی دوباره همراه هم بودند. محسنی، رئيس روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از جمله کارکنانی است که یکی از حمله های هوایی را به یاد دارد و می گوید: «واحد بهره برداري گچساران 3، پنج بار مورد حمله هواپیماهای عراقی قرار گرفت و به همت کارکنان و کمک مردم محلی دوباره به مدار تولید برگشت. به یاد دارم که در یک مورد همزمان که کارخانه بمباران شده بود، نفت از بالای شیب کارخانه روان شده بود و همچون گدازه های آتشفشان می سوخت و حرکت می کرد، اما در مدت کوتاهی کارکنان و مردم محلي آمدند و در کوتاه ترین زمان آتش سوزی اطفای و عمليات بازسازي آغاز شد.» تاريخ اين صنعت با همدلي متقابل مردم و نفت گره خورده است؛ ارتباطي ناگسستني به مصداق رابطه گوشت و استخوان در پيكر انسان كه مسئوليت نفت را دوچندان مي كند تا حضورش موجب رونق و آبادي هرچه بيشتر جامعه پيرامون شود. البته دشواري هاي بي شمار و سختي كار همكاران پرتلاش مان در نفت هم به طور شايسته تبيين نشده و كمتر كسي از فداكاري هاي شبانه روزي همكارانمان در كوره راه هاي چهار استان تا كار با فشار و دماي بالا و تاسيسات پرخطر نفت خبر دارد!
ابوالحسن غلامی، مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران می گوید آنچه نفت در این سال ها برای کارکنان و مردم گچساران به میان گذاشته در مقابل کاری که آنها می کنند و شرایطی که وجود دارد، چیزی نیست. او به سختی کار کارکنان در مناطق عملیاتی اشاره می کند و می گوید: ما حوزه های عملیاتی سختی داریم، گاهی برای رسیدن به برخی کارخانه ها باید 1400 پیچ را رد کنیم تا برسیم و در بسیاری از حوزه های عملیاتی کارکنان پول خونشان را می گیرند، چون ممکن است هر روز برای آنها برگشتی در کار نباشد. از سختی های کار اقماری هم دیگر همه خبر دارند؛ خیلی از فرزندان نفت می گویند به وقتی پدرشان به مرخصی و خانه می آیند ، آنها را نمی شناسند چون دیر به دیر آنها را می بینند. و پدرها نیز می گویند که اصلا نفهمیدیم دختر و پسرمان کی بزرگ شد یا پدرها می گویند: «ما اصلا نفهمیدیم دختر یا پسرمان کی بزرگ شد!»
غلامی می گوید: اگرچه هنوز شهر نیازهای زیادی دارد، اما می توان گفت که همه چیز در این شهر ردی از نفت دارد؛ از آن بلوار «ولیعصر» در وسط شهر تا زیرگذر تندگویان و بیمارستان «بی بی حکیمه خاتون» و «دانشگاه نفت و گاز» تا زمین های چمن و جاده سلامتی و زمین برای مسکن ملی و... هیچ وقت خدمات نفت آنطور که باید مورد رضایت نبوده و نیست و حتی در بهترین حالت هم برخی کارکنان یا مردم ناراضی هستند. کارکنان رسمی که در خانه های سازمانی ساکن هستند، از وضع تعمیرات و نگهداشت راضی نیستند و ساکنان شهر و مردم هم شاید هیچ وقت متوجه نشوند پول زیرگذر، بلوار، ورزشگاه، بيمارستان، استخر و دهها پروژه اي را كه آنها خود روزانه استفاده مي کنند نفت داده است.
او به بخشی از اعتبارات و پروژه هایی که نفت گچساران در سال های گذشته اجرا و برای مردم آماده کرده است، اشاره و عنوان می کند: اختصاص بخشی از هزینه های ساختمان دانشگاه پیام نور، اختصاص اعتبارات کامل برای دانشگاه نفت و گاز، ساخت دبیرستانی شبانه روزی ویژه دختران، ساخت مساجد و پارک ها و جاده های بین شهری و... از جمله این خدمت رسانی نفت بوده است. به عنوان نمونه کلاس های دانشگاه آزاد در منازل سازمانی برگزار می شد و اساتید آن نیز برای اسکان از خانه های نفت استفاده می کردند.
او با بیان اینکه در بسیاری از موارد نفت اراضی در اختیار خود را آزاد و با توافق سازمان های مربوطه پروژه ای را اجرا کرده است، می گوید: بخش زیادی از زمین هایی را که امروز خانه های مردم در آنها ساخته شده، نفت آزاد کرده است. همین حالا در بخشی از این زمین ها مسکن ملی در حال ساخت است. در گذشته هم خانه هایی را برای معلمان ساخته و تحویلشان داده بود. جاده سلامت به مساحت 10 هکتار که مورد استقبال همه کارکنان و ساکنان شهر قرار گرفته هم جزو همین ارضی است که البته نفت آن را تکمیل و راه اندازی کرده است.
غلامی با اعلام اینکه بیش از 60 درصد حوزه عملیات شرکت نفت و گاز گچساران را حوزه خدمات تشکیل می دهد، خاطرنشان می کند: بیش از 7 هزار پرسنل داریم و باید منازل سازمانی کارگری و کارفرمایی، 12 پارک عمومی، بیمارستان جدید شهدای نفت که به زودی آماده می شود و بسیاری دیگر از امکانات عمومی، مدیریت شوند.
مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه اولین مطالبه کارکنان کیفیت غذاست که اهمیت زیادی در سلامت و رضايت دارد، می افزاید: در مورد کیفیت غذا اعتراض و شکایت های زیادی داشته ایم، به همین دلیل به دنبال اصلاح فرایند و تغییر پیمانکاران مواد غذایی هستیم. طبق دستورالعملی که وجود دارد، مواد غذایی مورد نیاز برای غذای کارکنان از همین شهر تهیه می شود و پیمانکاران و اشتغالی هم که ایجاد می شود برای ساکنان همین شهر است. بخشی از این اصلاحات را حدود سه ماه قبل در «دشت گز» داشتیم و در حال حاضر کیفیت این مهمانسرا و کیفیت غذا بسیار بهتر شده است.
غلامی در عین حال از راه اندازی اولین آشپزخانه صنعتی شرکت ملی نفت در مهمانسرای نفت گچساران خبر می دهد: 1.8 میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه اختصاص یافته و تا ابتدای سال آینده این آشپزخانه صنعتی که به صورت پایلوت اجرا می شود و حتما راه اندازی خواهد شد.
او با اعلام اینکه مطالبه تعمیرات و نوسازی خانه های سازمان بسیار زیاد است، می گوید: امسال در هر سه روز، یک خانه شرکتی تعمیر شده است و علاوه بر آن مجوز تخریب و بازسازی 340 خانه شرکتی را گرفته ایم. مرحله اول این پروژه 90میلیارد تومان اعتبار دارد و در صورت شروع پروژه در دوماه آینده، هر چهار ماه 50 واحد را به طور کامل تخریب و بازسازی کرده و تحویل می دهند.
غلامی تصریح می کند: اين پروژه ها بر رونق كسب و كار در شهرستان و اشتغالزايي غيرمستقيم تاثير چشمگيري خواهند داشت. بیشتر شامل نوسازی خانه های کارگری می شود و حتما روی بافت شهر و خانه های نفت تاثیر زیادی دارد.
مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران همچنین از شروع پروژه ای برای تامین 200 هزار نهال درختان غیرمثمر و بومی که قرار است در محدوده شهر و حومه آن کاشته شود، خبر می دهد و می گوید: این نهال ها به مردم و نهادهای مردمی تحویل می شود تا در عرصه های عمومی و ملی کاشته شوند.
فرشید مرتضوی، کارشناس فضای سبز شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران هم در توضیحی به «مشعل» درباره این پروژه آماده سازی نهال گفت: این پروژه از ابتدای شهریور کلید خورد و تاکنون 80 هزار نهال آماده تحویل به مردم و نهادهای مردمی شده است. این نهال ها شامل نهال های «بادام تلخ – کوهی» و «سدر» و «مورد» (حصار منازل) می شود.
او با اعلام اینکه در نهالستان 8 هکتاری شرکت نفت هر ساله نشای فصلی تابستانه و زمستانه کشت می شود، افزود: طی چند ماه اخیر بخش قابل توجهی از فضای این نهالستان برای تامین این 200 هزار نهال تجهیز و آماده شده است. با توجه به اینکه بخشی از زیرساخت و امکانات و نیروی انسانی از قبل وجود داشت، فقط حدود 180 میلیون تومان برای این پروژه هزینه شده است.
او با اعلام اینکه در حال حاضر به جز فضای شرکت های عملیاتی و ستادی و سایر مراکز اقامتی و خدماتی در داخل گچساران، خدمت رسانی به فضای سبز 56 کارخانه صنعتی در خوزستان، فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد از بهبهان تا نرگسی تحت پوشش این مجموعه قرار دارد، گفت: علاوه بر این نهالستان، 15 هزار مترمربع خزانه گل فصلی در گچساران داریم که بخش قابل توجهی از آن را درختان مرکبات تشکیل می دهد و ثمره این درختان برای کارکنان و در ادارات توزیع می شود.
مرتضوی همچنین از راه اندازی اولین کلینیک تخصصی گیاه پزشکی در گچساران خبر داد و گفت: در این کلینیک، بیماری ها و آفت های احتمالی در منطقه و یا خارج از مجموعه نفت را ارزیابی می کنیم.
پژمان صادقی، سرپرست مهمانسرای دشت گز به عنوان یکی از بزرگ ترین مجموعه های خدماتی در منطقه گچساران می گوید در شبانه روز به طور میانگین 800 پرس غذا شامل حدود 600 پرس ناهار و 200 پرس شام آماده می شود.
او با اعلام اینکه این مهمانسرا حوزه عملیاتی گچساران 3 و 4 و ادارات مرتبط بهره برداری، نمک زدایی و حراست را پوشش می دهد، گفت: در این مجموعه 34 نیروی پیمانکار و حجمی فعالند و البته تعدادی هم نیرو و عوامل پیمانکار هستند. در واقع به جز چند نفر نیروی اصلی ناظر و متولی مابقی کار برون سپاری شده است.
او در توضیح روند کار روزانه افزودد: غذای آماده شده در آشپزخانه در کمتر از یک ساعت به دورترین نقاط در مناطق عملیاتی می رسد و مابقی کارکنان یا حضوری در سالن غذاخور غذا را میل می کنند و یا غذا را گرفته و به محل کار خود می روند.
او با اشاره به برخی انتقادهای کارکنان به کیفیت غذا گفت: تا چند ماه قبل کیفیت خوبی نداشتیم، اما در این مدت اصلاحاتی صورت گرفته و غذای فعلی کیفیت مناسبی دارد و به طور روزانه اعتراضی ثبت نمی شود. البته کیفیت عالی نیست، اما سلیقه و توقع ها هم زیاد است و ما تا جایی که امکان دارد، سعی می کنیم کیفیت را رعایت کنیم.
صادقی با تاکید بر اینکه پیمانکار مواد غذایی و تهیه غذا را اداره حقوقی انتخاب می کند، افزود: در مورد تهیه مواد غذایی لیستی از شرکت ها و برندهای معتبر هستند که پیمانکار مواد غذایی را باید از میان آنها انتخاب کند. البته این شرایط این مهمانسراست و کیفیت و شرایط در مهمانسراهای دیگر منطقه فرق دارد.
به گزارش خبرنگار «مشعل»، بخش زیادی ازشکایات کارکنان به کیفیت غذا مربوط به مهمانسرای دشت بلوط و مهمانسرای اصلی نفت بود. نبود کیفیت، طعم و مزه غذا، نداشتن تنوع، سرد شدن و برخی دیگر از اشکالات در مورد غذای این مناطق از سوی کارکنان عنوان شد. البته این موضوع نبود کیفیت مناسب برای غذا، از سوی مدیرعامل و مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران هم مورد تایید بود و آنها هم قول هایی برای رسیدگی و بهبود شرایط غذا در کوتاه مدت داده اند.
قرارداد 3 جانبه تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی حوزه برندینگ امضا شد
مشعل طرح ایجاد شرکت های زنجیره ای توزیع فراورده های نفتی(برندینگ) و توسعه جایگاهی از نمونه طرح های نیمه کاره ای است که هم اکنون پیاده سازی و اجرایی کردن آن در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته و برنامه ریزی های لازم به منظور رفع موانع و چالش های پیش روی این طرح نیز در دولت انجام شده است. بر این اساس، قرارداد سه جانبه تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی حوزه شرکت های زنجیره ای توزیع (برندینگ) باحضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ علی اکبرنژاد علی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین مدیران عامل پالایشگاه اصفهان و شرکت راهبر ترابر امضا شد. هدف از امضای این قرارداد تقویت زیرساخت های زنجیره تأمین و توزیع فراورده در کشور، مدیریت مصرف سوخت و کاهش تصدی گری دولت در حوزه نقل و انتقال فراورده است.
از زمان مطرح شدن طرح برندینگ ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان دستگاه متولی اجرای آن، شکل گیری شرکت های زنجیره ای (برندسازی) به عنوان الگوی جدیدی در کشور برای عرضه کیفی و رقابتی سوخت، کانون توجه بخش های مختلف قرارگرفت. نگاه کلان به موضوع برند در حوزه سوخت به چند موضوع اشاره دارد؛ نخست آنکه نقش نظارتی دولت در این حوزه افزایش و نقش اجرایی آن کاهش می یابد و این یعنی، عمل به اصل ۴۴ قانون اساسی که به کاهش تصدی گری دولت اشاره صریح دارد. دوم آنکه عرضه کنندگان سوخت برای ارائه با کیفیت آن به مشتریان در کنار ارائه مطلوب خدماتی دیگر، در فضایی رقابتی قرار می گیرند و نکته آخر اینکه مصرف کنندگان به عنوان حلقه نهایی با طیب خاطر و با اعتمادی کامل، این کالا یا خدمات را دریافت کرده و از آن رضایت کامل خواهند داشت.
معاون وزیر نفت درامور پالایش وپخش در آیین امضای قرارداد سه جانبه تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی حوزه شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت (برندینگ) با اشاره به شکل گیری شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت (برندینگ) و این نکته که این طرح از سیاستگذاری مهم و راهبردی درحوزه انتقال و توزیع فراورده نفتی در کشور است، افزود: ازمهم ترین اهداف طرح برندینگ، یکپارچه کردن شرکت های صاحب مجاری عرضه است تا محصول تولیدی به طور مستقیم به دست مصرف کننده نهایی برسد و به لحاظ شاخص های کمی و کیفی هم مدیریت لازم صورت گیرد. سالاری تصریح کرد: آنچه در حوزه برندینگ مور توجه و تاکید قرار گرفته است، اینکه سود وصرفه حاصل از آن برای تولیدکننده قابل توجه بوده، ضمن آنکه می تواند نسبت به کیفیت محصول تولیدی خود اطمینان خاطر داده و از آن دفاع کند. وی عنوان کرد: شرکت های صاحب مجاری عرضه در قالب طرح برندینگ مشابه آنچه که در دنیا انجام می شود، می توانند فعالیت تولیدی را به موازات پیش برده و اتفاقی بزرگ را در حوزه برندینگ رقم بزنند. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: گام نخست طرح برندینگ ازسوی پالایشگاه تبریز برداشته شد؛ اما با جایگاه های محدود. این در حالی است که بر اساس پیش بینی های صورت گرفته، قرار بر این شد که طرح برندینگ ازسوی شرکت های مجاری عرضه در یکی از کلانشهرها نیز پیاده سازی شود. سالاری ادامه داد: با توجه به اینکه 50 درصد بنزین و فراورده های تولیدی ازسوی شرکت پالایش نفت اصفهان در همان منطقه مورد مصرف واقع می شود، از این رو این شرکت توانسته در قالب این طرح، حجم عظیمی از بنزین و فراورده را در شهر اصفهان پوشش دهد و نکته مهم دیگر این است که پالایشگاه نفت اصفهان مجهز به آزمایشگاه مرجع بوده و کیفیت محصولات تولیدی ارزیابی می شود و از طرف دیگر، مجاری عرضه نسبت به دریافت محصول تولیدی اطمینان خاطر خواهد داشت. همچنین در مسیر نقل و انتقال ظرفیت لازم ایجاد شده و در بخش خود منطقه عرضه می شود.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش، عرضه فراورده ازسوی تولیدکننده را یکی دیگر از مهم ترین اهداف طرح برندینگ برشمرد و اظهار کرد: در این طرح جایگاه و عرضه کننده، خود صاحب حمل ونقل شده و می توانند محصول و فراورده را از انبار نفت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی دریافت و به موازات آن به منطقه مصرف کننده تحویل دهند. دامنه این طرح بتدریج در دیگر شهرها گسترش خواهد یافت؛ اما در گام نخست به صورت پایلوت در پالایشگاه اصفهان اجرایی و آسیب شناسی می شود و در مراحل بعدی دیگر، پالایشگاه ها می توانند ورود کنند و حداقل حوزه درون شهری را پوشش دهند. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش بیان کرد: بحث های برون شهری و . . . نیز در بقیه سیاست ها و روابط مالی بتدریج اتفاق خواهد افتاد تا بتوانیم مصرف کنندگان عمده را مدیریت کنیم و مانع انحراف از مسیر شویم و در عین حال کیفی سازی را بهبود ببخشیم که این موضوع سبب یکپارچگی تولید، توزیع و مصرف خواهد شد. سالاری تصریح کرد: امروزه شرکت هایی که به نوعی صاحب مجاری عرضه هستند، تحت پوشش تولیدکننده قرار می گیرند و کار تولید را به موازات آن انجام می دهند که این مسأله، در اصل یک افتخار و گامی بزرگ در حوزه برندینگ است و می توانیم برندسازی واقعی را در مجموعه شرکت شکل داده و ساماندهی کنیم. وی افزود: مجوزهایی که در گذشته در این حوزه ارائه شده بود، غربالگری شده و اگر این پوشش ها انجام شود، عملا از مشتری دفاع شده و اینکه تولیدکننده محصولش را عرضه می کند و از محصول خودش هم می تواند دفاع کند و سیاست مدیریت مصرف سوخت هم در کشور اتفاق خواهد افتاد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران ابراز امیدواری کرد که این قرارداد زمینه ای برای اقدام های بعدی باشد و به دیگر پالایشگاه های کشور تسری یابد و بتوانیم محصول را به صورت مستقیم به دست مصرف کننده برسانیم و سیاستی که در طرح برندینگ نهفته است، در همه ابعاد در این قرارداد پیاده سازی شود و زیرساختی که در شرکت حمل ونقل اصفهان تشکیل شده است، در دیگر شرکت های پالایشی نیز شکل بگیرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی بیان کرد: امیدواریم با مجوزی که با مجموعه های بانکی برای واردات خودرو به شرط اسقاط امضا شد، بتوانیم ظرفیت انتقال را در چرخه حمل ونقل افزایش دهیم و بخش بیشتر مجاری عرضه داخل شهری به این طرح اضافه شود و بتوانیم از این ظرفیت در مواقع بحران استفاده کنیم. سالاری با اشاره به اینکه به لحاظ مدیریت مصرف نیز اقدام هایی شده تا در سبد حمل ونقل تغییراتی انجام شود و حمل ونقل ریلی را یک اولویت قرار دهیم، افزود: امروز هم ظرفیت هایی در جنوب کشور ایجاد شده و در حوزه توسعه شبکه خطوط نیز اقدام هایی در حال اجراست که به لحاظ تأمین امنیت انرژی و مسائل محیط زیستی اثربخش است. وی با اشاره به اینکه پیش از این مجاری عرضه نظام کارمزدی به سمت حق العمل کاری پیش می رفت، تأکید کرد: امیدواریم پس از این، شرکت های پالایشی که صاحب تولید فراورده هستند، مستقیم ارتباط میان تولیدکننده، توزیع کننده و مصرف کننده را محقق کنند.
سالاری در بخش دیگری ازسخنان خود در آیین امضای قرارداد سه جانبه تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی حوزه شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت (برندینگ) گفت: یکی از مهم ترین مؤلفه ها در زمینه مباحث مربوط به ناترازی انرژی، مدیریت تولید است که شاخصه اصلی آن، افزایش ظرفیت تولید بوده و به موازات آن پروژه هایی نیز در شرکت های پالایشی در حال اجراست که باید تسریع شود. وی به کیفی سازی نفت کوره تولیدی شرکت پالایش نفت اصفهان اشاره و عنوان کرد: میزان گوگرد موجود در 12 میلیون نفت کوره تولیدی باید کیفی سازی و به فراورده سبک تبدیل شود. به این منظور در تلاش هستیم تا این پروژه در گام نخست با تلاش کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان و در کوتاه ترین زمان ممکن به سرانجامی مطلوب برسد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تأکید کرد: تکلیف قانونی ما این است که نفت کوره به لحاظ گوگرد به نیم درصد برسد. یکی از تکالیف ما کیفی سازی است که با ترکیب جدید هیأت مدیره و تلاشی که همکاران من در پالایشگاه دارند، امیدواریم این پروژه بسرعت اجرایی و نفت کوره تولیدی در این پالایشگاه به فراورده های کیفی سبک تبدیل شود. سالاری بر ضرورت رفع چالش های حوزه تولید تاکید کرد و با بیان اینکه همه شرکت های پالایشی باید با تدوین برنامه ای جامع در رفع موانع تولید اقدام کنند، افزود: مدیریت برنامه ریزی تلفیقی هم باید بسرعت مباحث زنجیره تولید را تعیین تکلیف و نهایی سازی کرده و با توجه به تخصیص های اعمال شده، پروژه های مورد نظر عملیاتی شوند.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش درباره سوخت رسانی در شرایط افت فشار شبکه گازخانگی کشور نیز گفت: با توجه به شرایطی که در هفته های اخیر بر کشور به واسطه ناترازی گاز حاکم شد، همه کارکنان شرکت پالایش و پخش در ستاد و مناطق به صورت شبانه روزی در آماده باش کامل بودند که به همگی آنها خدا قوت می گویم که توانستیم چالش سوخت رسانی در نیروگاه ها و دیگر بخش ها را به نحو مطلوب مدیریت کنیم و پشت سر بگذاریم. سالاری بیان کرد: در بخش هایی که با افت فشار روبه رو شده بودند و جایگاه های عرضه سی ان جی قطع شده بود، در حوزه خانوار و صنایع با همکاری و همدلی مجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و نشست های روزانه با مجموعه نیرو و دیسپچینگ وزارت نیرو و شرکت گاز هماهنگی های لازم انجام شد و خوشبختانه توانستیم، عرضه سوخت جایگزین، بنزین در بخش حمل ونقل و تأمین سوخت صنایع و نیروگاه ها را پوشش دهیم. وی افزود: توزیع روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر سوخت در حوزه نیروگاهی، ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین در بخش حمل و نقل، ۸۵ میلیون لیتر نفتگاز، ۱۵ میلیون لیتر در حوزه صنایع و حمل و نقل عمومی و تامین سوخت دیگر بخش ها نظیر صنایع سیمان عدد بزرگی است که به لطف خداوند و تلاش همکاران من در مجموعه تولید و حمل و نقل محقق شد و توانستیم شمال شرق کشور را به صورت کامل پوشش دهیم. وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده و با تلاش شبانه روزی همه همکاران و تامین وسایل گرمایشی ذخیره ای توانستیم از این بحران عبور کنیم تا مردم کمتر دچار مشکل و آسیب شوند.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در آیین امضای قرارداد سه جانبه پیرامون تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی حوزه شرکت های زنجیره ای توزیع (برندینگ) عنوان کرد: طرح ایجاد شرکت های زنجیره ای توزیع فراورده های نفتی در سال 1397 با دستور وزیر وقت نفت کلید خورد و هم اکنون نزدیک به 45 درصد از فراورده های بنزین و نفتگاز ما از طریق شرکت های زنجیره ای توزیع می شود. وی با بیان اینکه شرکت های زنجیره ای توزیع فراورده در مسیر اهداف اصلی خود که مباحث تولید و توزیع را در برمی گیرد، صورت نگرفته است، افزود: هم اکنون با رهنمودهای انجام شده ازسوی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و تبیین سیاست های راهبردی برای ایجاد این دسته از شرکت های زنجیره ای توزیع فراورده های نفتی گام های بزرگی برداشته شده و درصدد پیاده سازی و تسری دادن این طرح به همه پالایشگاه های 10 گانه در کشور هستیم. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران عنوان کرد: قدر مسلم با اجرایی شدن طرح برندینگ هریک از شرکت های پالایشی محصول بنزین تولیدی مختص خود را در جایگاه های تحت پوشش این شرکت های زنجیره ای عرضه خواهند کرد و امیدواریم در آینده ای نزدیک، بحث گسترش شرکت های زنجیره ای در ارتباط با همه شرکت های پالایشی محقق شود. نژادعلی تصریح کرد: مطابق با اصل 44 قانون اساسی، برخی فعالیت ها باید برون سپاری شوند که امیدواریم این اتفاق مبارک پیرامون ایجاد شرکت های زنجیره ای توزیع نیز هرچه سریعتر روند اجرایی به خود بگیرد.
محسن قدیری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان نیز به عنوان یکی از حاضران در آیین امضای این قرارداد سه جانبه ابراز امیدواری کرد که بتوانند طرح برندینگ را با همکاری و مشارکت مدیران و عوامل مجموعه پالایش و پخش فراورده های نفتی به نحوی مطلوب و اثرگذار اجرایی و مدیریت کنند.
وی عنوان کرد: درصدد هستیم تا بیشتر تجهیزات پالایشگاه را خودمان بسازیم. همچنین بر اساس برنامه های ارائه شده، 160 نفر از کارکنان پالایشگاه اصفهان تا سه سال آینده آموزش های لازم را خواهند دید تا در آینده بتوان از آنها در حوزه های مدیریتی بهره گرفته شود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان با بیان اینکه تمام هدف گذاری این شرکت بر آموزش جوانان متمرکز شده است، گفت: در دو الی سه سال آتی برنامه های آموزشی متنوعی بر اساس نیازسنجی ها تدارک دیده شده که در صورت تحقق آن، می توان مدیران زبده و لایقی را به مجموعه صنعت نفت تزریق کرد. قدیری ادامه داد: طرح برندینگ از نمونه طرح های جامع در حوزه توزیع فراورده های نفتی است و در این زمینه، شرکت پالایش نفت اصفهان تمام تلاش خود را به کار برده تا این طرح را به نحو احسن مدیریت و به عنوان یک نمونه کار موفق و اثربخش به دیگر پالایشگاه های کشور ارائه کند.
ابراهیم کاویانی پور، مدیرعامل شرکت راهبر ترابر انرژی هم در آیین امضای این قرارداد عنوان کرد: به طورقطع و به یقین، امضای این دست از قراردادها در آینده ای نه چندان دور آثار و برکات فراوانی به همراه خواهد داشت. اتفاق مبارکی که امروز رقم خورده، مدیریت مصرف سوخت، افزایش بهره وری، نوآوری، کاهش تصدی گری دولت و افزایش رضایت مندی ذینفعان را به دنبال خواهد داشت. وی افزود: با اتخاذ تدابیر لازم، مقرر شد بخشی از فعالیت های شرکت پالایش نفت اصفهان به شرکت های زیرمجموعه واگذار شود تا این شرکت ها با فراغ بال و چابکی بیشتر بتوانند در حوزه های تولید، بازرگانی و حمل ونقل فراورده های تولیدی مثمرثمر باشند و فعالیت کنند. مدیرعامل شرکت راهبر ترابر انرژی به چشم انداز سه ساله این شرکت در حوزه تجارت و بازرگانی فراورده های نفتی اشاره و عنوان کرد: حمل بیش از دو میلیون و 200 هزار تن انواع فراورده های نفتی از طریق ناوگان جاده ای، در اختیار گرفتن 500 دستگاه تانکر نفتکش جاده ای و حمل بیش از 2 میلیون تن فراورده های نفتی از طریق شبکه ریلی از جمله اهداف مدنظر شرکت است که امیدواریم در سایه تدوین برنامه جامع و هدفمند محقق شود. کاویانی پور به پروژه اتصال پالایشگاه اصفهان به شبکه ریلی شرکت راهبر ترابر انرژی اشاره کرد و آن را یکی از آرزوهای دیرینه این شرکت برشمرد و افزود: مبادله بیش از یک میلیون تن فراورده هم از دیگر برنامه های شرکت است که ظرف سه سال آتی انجام خواهد شد. وی تصریح کرد: در حوزه جابه جایی اجزای پروژه های عظیم پالایشگاه اصفهان و هم هلدینگ پتروپالایشگاه اصفهان مقدماتی برای فعالیت در این حوزه تعیین شده که بر اساس برآوردهای اولیه ارزش حمل این فراورده ها رقمی بیش از 15 هزار میلیارد تومان خواهد بود، از طریق شبکه حمل ونقل شرکت انجام می شود. مدیرعامل شرکت راهبر ترابر انرژی خاطر نشان کرد: حضور در صنعت جایگاهی سوخت ما یکی دیگر از اهداف مهم این شرکت است که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده در کوتاه مدت، حداقل 200 جایگاه سوخت را در دستور کار برنامه مدیریتی خود خواهیم داشت. کاویانی پور بر ضرورت برندسازی بنزین تولیدی هریک از پالایشگاه های کشور تاکید کرد و یادآور شد: در کشور ما بیش از آنکه تولید بنزین به عنوان یک شاخص و برند مطرح باشد، مسائل و مباحث مربوط به توزیع بنزین مطرح بوده و تولیدکننده ها باید در این زمینه گام های جدی بردارند تا بتوان وضعیت متفاوت تری را در زمینه برندسازی بنزین رقم زد. خوشبختانه با رویکرد متفاوتی که مجموعه مدیران شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی کشور در پیش گرفته اند، یک فرصت استثنایی پیش آمده که از آن می توان به نحو مطلوب بهره جست.
تامین حداکثری گاز با اجرای برنامه های تعمیراتی محقق شد
مشعل منطقه 7عملیات انتقال گازایران با گستره عملیاتی 150هزارکیلومترمربع، ازجمله مناطق 10گانه شرکت انتقال گازایران است که استان های مركزي، لرستان، كردستان، كرمانشاه، ايلام، همدان و همچنین بخش هایی از استان های زنجان و قزوین را تحت پوشش دارد. در این منطقه عملیاتی، هم اکنون 4621 كيلومترخطوط لوله انتقال گاز با بهره گیری ازچهار تاسيسات تقويت فشارگاز شامل تاسيسات اراك، فامنين، بيجار وكوهدشت با پشتیبانی هشت مركز بهره برداري خطو ط لوله گاز شامل همدان، اراك، كرمانشاه، خرم آباد، بيجار، سنندج، كوهدشت و ايلام به همراه چهار ایستگاه کنترل فشار گاز ویک ایستگاه اندازه گیری صادرات گاز، فرایند انتقال گاز به مبادی یاد شده را انجام می دهند. مهدی زارع، مدیرمنطقه 7عملیات انتقال گازایران در گفت وگوبا «مشعل»، توضیحات مشروحی در خصوص فعالیت های این منطقه عملیاتی ارائه کرده است که در ادامه می خوانید.
در این مدت بیش از31میلیارد مترمکعب گاز از این منطقه عملیاتی منتقل شده است، همچنین عملیات پیگرانی درسال 1401 طبق برنامه شروع شده وهم اکنون ادامه دارد. درخصوص انجام عملیات نشت یابی گازخطوط لوله وتاسیسات سطح منطقه درسال 1401نیزتاکنون 2346 کیلومتر انجام شده و مجموع عملیاتی که به آنها اشاره شد، تا پایان امسال ادامه خواهد داشت.
درسال 1401 دربخش خطوط لوله گاز، تحویل وتحول سه ایستگاه کنترل فشار گاز (PCS) در پیاز آباد، بیستون و خرم آباد وهمچنین چند خط لوله در بخش طرح های BOT شامل قسمتی از خط لوله انتقال گاز 56 اینچ ششم سراسری به طول 210کیلومتر، قسمتی از خط لوله انتقال گاز 48 اینچ صادرات به کشورعراق به طول 132 کیلومتر وخط لوله انتقال گاز30 اينچ بيستون - كرمانشاه به طول 35 كيلومتر تحویل منطقه 7 عملیات انتقال گاز شده است.
توسعه خط ششم سراسری به میزان 125 کیلومتر و خط نهم سراسری به میزان 334 کیلومتر، همچنین احداث 9 تاسيسات تقويت فشار گاز به صورت دوگانه روی خطوط ششم و نهم سراسری در شهرهای پلد ختركوهدشت، صحنه، دهگلان و ديواندره ازبرنامه های آتی شرکت ملی گاز ایران دراین منطقه است که درصورت تشخیص و ضرورت اقدام خواهد شد. دراین منطقه عملیاتی، به منظورصادرات گازبه كشورعراق، یک ایستگاه اندازه گيری راهبردی در نفت شهر به فعالیت مشغول است واضافه شدن یک ایستگاه اندازه گيری دیگربه مجموعه تاسیسات اين منطقه در شهر قصرشیرین نیز ازبرنامه های شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید.
بله. با توجه به توسعه روزافزون منطقه و افزایش تعداد مراکز بهره برداری خطوط لوله انتقال گاز، تاسیسات تقویت فشار گاز و ایستگاه اندازه گیری صادرات گاز نفت شهر، اقدامات لازم به منظور جذب نیروی انسانی مورد نیاز برای انجام وظایف و ماموریت های محوله با همکاری مدیریت مهندسی ساختارسازمانی در دو حوزه سازمان رسمی ومجازی انجام شده است.
متعاقب آن نیزباتشکیل کمیته جذب و مطابق با دستورالعمل های تدوین شده، با انجام فرایندهای اداری نفرات مناسب دربخش سازمان، به صورت مجازی و با برگزاری آزمون و مصاحبه انتخاب شده اند. در بخش جذب نیروهای رسمی نیز این مهم با استفاده از ظرفیت نیروهای موجود، به شکل جا به جایی یا انتقالی از دیگر شرکت های تابعه به موازات توسعه زیرساخت ها انجام و نیروی انسانی مورد نیازجذب و به کارگرفته شده اند. هم اکنون نیزبه لطف خداوند باهمکاری کارکنان خدوم وپرتلاش منطقه، ماموریت های سازمانی به منظور دستیابی به اهداف عالیه به نحوعالی درحال انجام است. درحوزه زیرساخت های کالا نیزانباشت حدود 10هزارقلم كالا در انبار مركزی و انبارهای فرعی منطقه انجام شده است. انبارهای فرعی درتاسيسات تقویت فشار گاز اراك، فامنين و بيجار قرار دارند. همچنین توسعه انبارمركزی منطقه بااحداث پايپ رك و سوله ها به منظور نگهداری شيرآلات و اتصالات سايز بالا در دستورکار قراردارد و محوطه سازی آن درمرحله پيمان سپاری و انتخاب پيمانكار است.
انبارش كالاهای راهبردی ولوله های با سايزهای مختلف برای انجام تعميرات اضطراري درمراكز بهره برداری خطوط لوله گاز اراك، كرمانشاه، خرم آباد و بيجار نیز ازجمله اقدامات در حوزه کالا در این منطقه عملیاتی به شمار می رود. خريد همه كالاهای مورد نياز منطقه از تامين كنندگان داخلی و از طريق سامانه ستاد و تامين كالاهاي بومی سازی شده از سوی شركت های دانش بنيان در اولويت منطقه قرار دارد و استفاده از كالاهای موجود درساير مناطق و شركت ها نیز از طريق اسناد انتقال كالا بين انبارها از دیگر اقدامات موثر در این حوزه محسوب می شود.
برنامه های تعمیراتی منطقه در سال 1401 مطابق برنامه زمان بندی از هفته دوم فروردین ماه شروع و تا پایان سال ادامه دارد و درمدت 9 ماه امسال، بالغ بر 75 درصد پیشرفت واقعی برنامه های تعمیراتی منطقه محقق شده است. همه برنامه های بازرسی فنی تجهیزات در ایستگاه های تقویت فشار گاز و خطوط لوله انتقال گاز منطقه محقق و تعمیرات اضطراری دو دستگاه توربین ZORYA مربوط به واحد A تاسیسات تقویت فشار گاز فامنین و واحد C تاسیسات تقویت فشار گاز کوهدشت نیز به صورت کامل محقق شده است. همچنین تعمیرات اورهال سطح V3 یک دستگاه توربین MAN درتاسیسات تقویت فشار گازاراک مطابق برنامه درحال انجام و در مجموع نیز 9 هزار و 530دستور كار برنامه ای صادرشده است.
آماده سازی و نصب فیلترسپراتور ایستگاه اندازه گیری گاز نفت شهر، نصب دو دستگاه پلاک ولو در دو رن از ایستگاه کنترل فشار گاز پیازآباد، برای کنترل فلوی گاز صادراتی به کشور عراق ازبرنامه های سال جاری است که تا پایان سال عملیاتی می شوند.
بله. انجام عملیات تعویض پوشش به میزان 5/4 کیلومتر از خط لوله30 اینچ انتقال گاز نیزار- اراک (در حال اجرا)، تعمیرات ناشی ازپیگرانی هوشمند خطوط 30 اینچ شامل پالایشگاه ایلام - کرمانشاه، نیزار- ملایر وملایر- همدان وخطوط 12 اینچ درود - ازنا - الیگودرز و دهگلان - بیجار با حفاری بیش از 65 نقطه، نصب 27 عدد اسلیو نوع B، برش و تعویض 6 متر لوله و سه مورد Recap، تعمیرات 7 نقطه ازخطوط لوله انتقال گاز نیزار– اراک، همچنین تعمیرات ناشی از پیگرانی هوشمند خط لوله انتقال گاز 56 اینچ ششم سراسری درحوزه BOT منطقه شامل تعمیر دوسرجوش با برشکاری، تخلیه گاز و تعویض نیپل درکیلومترهای 985 و 981 و نصب یک عدد اسلیو نوع B درکیلومتر 894 از جمله برنامه های تعمیرات مهم محقق شده در سال جاری است.
تاکنون بیش از 170 قلم کالا از طریق شرکت های دانش بنیان با راهبری کمیته خودکفایی منطقه، بومی سازی شده است. این اقلام شامل قطعات یدکی توربین های MAN ZORYA و کمپرسور هایSUMY، تجهیزات مخابراتی و قطعات یدکی مورد نیاز تاسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله انتقال گاز است. با هدف قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، در حال حاضر همه کالاهای عمومی و بیش از 80 درصد کالاهای تخصصی از تولیدکنندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان تامین می شود. بومی سازی کالاهای مذکور افزون بر حمایت از تولید داخل و صرفه جویی ارزی و ریالی، موجب ایجاد اشتغال و پایداری تامین کالای مورد نیاز شده است. به عنوان نمونه می توان به ساخت بردهاي سيستم كنترل سوخت توربين هاي زاريا CONTROL BOARD DRIVER PARKER FOR GAS TURBINE “MAN” TYPE:THM، ساخت لبیرنت سیل و شفت سیل های کمپرسور گاز MAN RV050/04 به تعداد 40 عدد در 4 ست، ساخت پکینگ 46» فیلتر سپراتور ایستگاه گاز صادراتی نفت شهر و ساخت پره های ثابت و متحرک کمپرسور محوری توربین MAN TYPE:THM-1304-11 به تعداد 1007 عدد قطعه در 20 ردیف پره اشاره کرد.
تحقق مقدار صادرات منوط به سیاست های شرکت ملی گاز و وزارت نفت است، اما این منطقه آمادگی لازم برای انجام حداکثر ظرفیت صادرات را دارد، به طوریکه در تابستان سال جاری حداکثر صادرات گاز به کشور عراق را داشتیم که در نوع خود یک رکورد محسوب شد و هر برنامه ای که از طرف دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران درباره مقدار صادرات گازکه از این منطقه درخواست شده؛ تحقق یافته است.
کوهستانی و سخت گذر بودن اغلب مسیر خطوط لوله انتقال گاز در این منطقه، بخصوص در فصل سرما و بخشی از خطوط نیز در مناطق گرم و خشک و همچنین وجود خطوط پراکنده و آنتنی و اهمیت بالای صادرات گاز به کشور عراق و مرزی بودن استان های غربی این منطقه، از ویژگی های این منطقه است.
لازم می دانم از زحمات تمامی همکاران در این منطقه کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم که با دلسوزی تمام در خدمت رسانی به مردم عزیز کشور به صورت گمنام پیشرو هستند.
گام بلند گاز بوشهر برای فروش 25 میلیارد مترمکعب گاز به پتروشیمی ها
مشعل شرکت گاز استان بوشهر با فروش 5/18 میلیارد متر مکعب گاز در سال 1400 موفق به تحقق 102 درصدی برنامه های خود شده است. بیش از 99 درصد از فروش گاز این شرکت در بخش صنایع استان بوده که در این زمینه گام مهمی را در مسیر عمل به منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و تحقق شعار سال و حمایت از تولید برداشته است. از این میزان فروش73 درصد مربوط به پتروشیمی ها، 23 درصد نیروگاه ها، 3 درصد صنایع و یک درصد هم سایر مصارف شامل خانگی، تجاری و عمومی بوده است. هم اکنون همه پتروشیمی های مستقر در پارس جنوبی و شهرستان «دیر» از نعمت گاز برخوردارند و با توجه به قراردادها و اینکه بیشتر پتروشیمی ها از گاز به عنوان خوراک برای تولید صنایع پایین دستی استفاده می کنند، قابلیت فروش گاز تا 25 میلیارد مترمکعب در سال نیز وجود دارد.
لطفا گزارشی از میزان فروش و درآمد شرکت گاز استان بوشهر ارائه کنید.
شرکت گاز استان بوشهر از نظر حجم فروش گاز رتبه پنجم و در بخش مصرف صنایع نیز رتبه دوم کشور را دارد. 99.6 درصد فروش این شرکت در بخش ریالی از محل فروش به پتروشیمی ها و کمتر از 4 دهم درصد مربوط به سایر مصارف است، به تعبیری این استان در بخش درآمدی سرآمد تمام شرکت های گاز به شمار می آید.
از 40 شهر استان به غیر از جزیره خارگ، 39 شهر به صورت 100 درصد گازرسانی شده و ضریب خانوار شهری آن به 99 درصد و در بخش روستایی نیز با گازرسانی به 489 روستا ضریب نفوذ گاز در بخش خانوار روستایی به 99 درصد رسیده است.
این شرکت در سال 1400 با اجرای نزدیک به 335 کیلومتر شبکه و اجرای 6 هزار و 551 انشعاب گاز در سطح استان، زمینه بهره مندی 18 هزار و 879 مشترک گاز طبیعی در بخش های خانگی، عمومی و صنعتی را فراهم کرده است. در سال 1400 طبق برنامه ریزی ها، این شرکت موفق به گازرسانی به 36 روستا و بیش از 60 واحد صنعتی دیگر در کل استان شد که این مهم جهت توسعه عدالت اجتماعی، تولید و پیشرفت صنایع، کمک قابل توجهی بوده است.
در عمل به مسئولیت اجتماعی، شرکت گاز استان بوشهر با توجه به مصوبه سفر هیئت دولت به استان، لوله کشی منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی را با بودجه 2 میلیارد و 400 میلیون تومان آغاز کرده که پیش بینی می شود تا پایان فصل پاییز، لوله کشی داخلی 400 واحد مسکونی مددجویان تحت پوشش از محل اعتبارات وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران انجام شود.
در سال 1401 گازرسانی به 7 روستای باقی مانده در استان و 30 صنعت در دستور کار این شرکت قرار دارد، هرچند آمادگی گازرسانی به هر تعداد واحد صنعتی که درخواست داشته باشند، وجود دارد. در زمینه پدافند غیرعامل و پشتیبانی از گازرسانی به شهرها و روستاها، شبکه گازرسانی چند شهر به هم متصل شده و شبکه گازرسانی شهرهای بندر ریگ به برازجان، کنگان به دیر، آباد به اهرم، عسلویه به نخل تقی و ریز به انارستان انجام شده است. در سال 1401 پروژه خط پشتیبانی بوشهر با اجرای یک خط 12 اینچ به طول 32 کیلومتر از سمت اهرم اجرا خواهد شد که با توجه به خریداری لوله ها پیش بینی می شود تا پایان سال 1402 اجرای این خط به پایان برسد. افزون بر این، خط گازرسانی دیگری به عنوان خط پشتیبان برای ارتباط و پشتیبانی شبکه گاز بوشهر - برازجان تعریف شده که 50 درصد آن امسال و 50 درصد سال آینده اجرایی خواهد شد. با توجه به مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران برای کمک به شرکت گاز استان هرمزگان و نظر به توانمندی نیروهای متخصص و کاردان این شرکت، گازرسانی به شهر و روستاهای غرب استان هرمزگان به شرکت گاز استان بوشهر واگذار شده که اقدام های اولیه برای اجرای این پروژه ها نیز انجام شده است.
در عمل به منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و با توجه به نام گذاری سال 1401 به «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» شرکت گاز استان بوشهر قرارداد 12 پروژه پژوهشی را با شرکت های دانش بنیان با اعتبار 10 میلیارد ریال منعقد کرده و در زمینه تجاری سازی محصولات شرکت های دانش بنیان و استفاده از آنها در صنعت گاز اقدام های خوبی را انجام داده است.
به منظور حمایت از نخبگان دانشگاهی نیز تفاهمنامه ای بین شرکت گاز استان بوشهر و بنیاد نخبگان استان منعقد شده و با عقد 6 تفاهم نامه با موسسات آموزشی و پارک های علم و فن آوری، گام هایی برای عمل به منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برداشته ایم.
شرکت گاز استان بوشهر با ثبت 6 اختراع، تألیف پیش نویس استاندارد 5 محصول پروژه های پژوهشی، تجاری سازی 2 محصول ساخته شده از نتایج پروژه های پژوهشی، حمایت از 75 پایان نامه تحصیلات تکمیلی، تألیف بیش از 30 مقاله بین المللی و ISI با همکاری پژوهشگران و حمایت از 45 عنوان پروژه پژوهشی، گام های عملی برای تحقق شعار سال برداشته است.
امور بهره برداری شرکت گاز استان بوشهر پس از جداسازی گاز استان بوشهر از شرکت گاز استان فارس در سال 1387 به تحویل پرونده های مشترکین عمده اقدام کرده و در حال حاضر دارای بیش از 350 مشترک صنعتی عمده و فوق عمده است.
اکبر حیدری نژاد، رئیس امور خدمات فنی و فروش عمده شرکت گاز استان بوشهر می گوید: براساس آخرین آمار تعداد مشترکین عمده صنعتی 345، مشترکین جزء صنعتی 215، مشترکین فوق عمده 20 و تعداد کل مشترکین استان 262 هزار و 584 است.
وی با بیان اینکه بیشترین مصرف استان بوشهر در بخش صنعتی و در گروه پتروشیمی است، اظهار می کند: با توجه به قرارگیری صنایع و نیروگاه های استان در مجاورت فازهای پارس جنوبی و پالایشگاه فجر جم، همچنین عبور خطوط سراسری گاز از سطح استان و اجرای شبکه های تغذیه و توزیع گاز در تمام شهرها و روستاها، امکان بهره مندی تمام صنایع استان از سوخت گاز طبیعی فراهم شده و تاکنون 580 صنعت از جمله 6 نیروگاه مشترک گاز طبیعی هستند
حیدری نژاد ادامه می دهد: از آنجا که تأسیسات گاز ایجاد شده در استان بوشهر (به جز شهر جم) قدمتی کمتر از 15 سال دارند، در زمره تأسیسات و شبکه های قدیمی قرار نمی گیرند، با این حال این شرکت به منظور افزایش طول عمر تأسیسات و شبکه ها، اقدام های مختلفی از جمله راه اندازی سامانه نگهداری و تعمیرات، اجرا و ثبت تعمیرات دوره ای و پیشگیرانه در بستر سامانه، اصلاح موارد ناایمن حفاظت از زنگ خطوط، نصب صاعقه گیر در ایستگاه های تقلیل فشار مطابق با آخرین ویرایش دستورالعمل های ابلاغی، مقاوم سازی شبکه های عبوری از مسیل ها، ایجاد مسیر جایگزین شهرهای مختلف از جمله رینگ آباد – بوشهر، دفنی کردن و حذف شیرهای حوضچه ای و ... را از سال های پیش در دستور کار قرار داده و در سال جاری نیز دنبال خواهد کرد.
وی می گوید: بهره برداری، نگهداری و تعمیر تأسیسات، همچنین ارائه خدمات با اولویت کیفیت و سرعت خدمت به ذی نفعان، از وظایف اصلی این واحد بوده که همواره سرلوحه کار کارکنان مجموعه بهره برداری است، ضمن آنکه برنامه های کوتاه مدت و میان مدت، به صورت مستمر و با همکاری سایر واحدهای شرکت در زمینه های مختلف مانند کنترل و حفاظت از زنگ خطوط فلزی، نصب صاعقه گیر ایستگاه ها، نصب تست پوینت های بتنی بجای فلزی، تعمیرات دوره ای ایستگاه های تقلیل فشار، پایش کیفیت خدمات دفاتر پیشخوان و رضایتمندی ارباب رجوع، نصب 35 هزار اتصال مهره ماسوره مفصلی مطابق با مصوبه شورای اقتصاد در جهت کاهش میزان هدررفت و ... در حال اجرا و کنترل است. همچنین برنامه هایی همچون شناسنامه دار کردن همه علمک ها و درج در سامانه موقعیت مکانی ( GIS )به منظور ارتقای سرعت و کیفیت خدمات به مشترکین، تکمیل اجرای سند مدیریت دارایی های فیزیکی مطابق با دستورالعمل های ابلاغی ستاد شرکت ملی گاز ایران و برگزاری مسابقات امدادگران استان جهت ایجاد رقابت در افزایش سطح علمی و عملی امدادگران در دستور کار این واحد در سال 1401 است.
تأمین مالی پروژه های در حال انجام این شرکت بر اساس بودجه مصوب و با جذب حداکثری در منابع مختلف با پیگیری های مستمر و هماهنگی های لازم با شرکت ملی گاز ایران به موقع صورت گرفته و در حال انجام است. مالک سلیمی آزاد، رئیس امور مالی شرکت گاز استان بوشهر می گوید: هم اکنون همه پیمانکاران (خدمات نیروی انسانی و سرمایه ای) مطالبات خود را به موقع دریافت کرده و حقوق و دستمزد همه کارکنان به موقع پرداخت می شود. وی ادامه می دهد: این شرکت شهریور ماه امسال نسبت به تهیه بودجه اصلاحی 1401 و همچنین تهیه بودجه پیشنهادی سال 1402 در قالب برنامه های آتی شرکت جهت اجرای پروژه ها اقدام های لازم را انجام داده است.
رئیس امور مالی شرکت گاز استان بوشهر می گوید: منابع مالی شرکت معمولا از طریق منابع داخلی، ودایع مشترکین و سایر منابع شامل عوارض گازبها، وام داخلی و بند (د) تبصره (1) قانون بودجه سال 1401 تامین می شود، بنابراین منابع داخلی و منابع دریافتی بابت سرمایه گذاری شرکت اصلی از محل وجوه دریافتی بابت فروش گاز و از سهم شرکت با توجه به گزارشات ماهانه عملکرد بودجه تخصیص و تأمین می شود. به گفته سلیمی آزاد، خوشبختانه امور مالی شرکت گاز استان بوشهر با داشتن نیروهای جوان، متعهد، تحصیل کرده و با داشتن روحیه وجدان کاری توانسته همسو با اهداف برنامه ریزی شده شرکت گام بردارد؛ به طوری که این شرکت برای 6 سال متوالی در گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی، گزارش مطلوب که بالاترین سطح گزارش است را کسب کرده و در مجمع عمومی سالانه مورد تقدیر قرار گرفته است، همچنین این شرکت در سال های 94 و 96 با حضور در جایزه ملی مدیریت مالی ایران، حائز رتبه در سطح گواهینامه و تقدیرنامه 2 ستاره شده است. به گفته وی، این واحد همسو با سیاست های شرکت ملی گاز ایران و به منظور وصول مطالبات از مشترکین نسبت به برگزاری جلسات وصول مطالبات به صورت ماهانه اقدام و از همه ظرفیت های ممکن از جمله استفاده از ظرفیت های قانونی ماده 3 قانون استفاده کنندگان غیر مجاز آب، برق و گاز مصوب مجلس شورای اسامی و استفاده از ظرفیت اعتبار اسنادی(LC ) جهت وصول حداکثری مطالبات از مشترکین عمده بهره گرفته است وی تاکید می کند: این شرکت همسو با اهداف پیش بینی شده در شرکت اصلی از سال 1397 نسبت به راه اندازی موفق سیستم بهای تمام شده بر مبنای فعالیت اقدام و هر سال با توجه به آموزش های مستمر همکاران مالی نسبت به بهبود کیفیت اطلاعات ورودی سیستم بهای تمام شده با کمک و همکاری همه واحدهای مربوطه قدم برداشته است.
ایجاد انگیزه و افزایش رضایتمندی کارکنان، تلاش برای تقویت روحیه همکاری، صمیمیت، همدلی و افزایش حس اعتماد و مثبت اندیشی بین مسئولین و کارکنان، توانمندسازی و افزایش مهارت کارکنان، از جمله اولویت ها و برنامه های منابع انسانی است. مجید جلال نژاد، رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان بوشهر می گوید: در حوزه خدمات کارکنان، اقدام های مرتبط با تامین نیرو، برنامه ریزی نیروی انسانی، حقوق و دستمزد، وام و مزایا و امور مربوط به انتصابات، ترفیعات، ارزشیابی، آمار و گزارشات و امور مددکاری و ایثارگران و ... انجام شده است. وی اظهار می کند: در حوزه آموزش، پس از تجزیه و تحلیل و نیازسنجی آموزشی، برنامه ریزی لازم برای اجرای موثر دوره ها صورت می گیرد و در حوزه خدمات اجتماعی و رفاهی، ارائه خدمات و خرید اقلام رفاهی، امور ورزش، مستغلات، انجام امور تأسیساتی و نگهداشت ساختمان ها و اماکن شرکت و نظارت بر عملکرد پیمان های خدماتی و ... جزو مهم ترین اقدام های صورت گرفته بوده است. وی نیاز به تجزیه و تحلیل مجدد مشاغل شرکت های گاز استانی، نیاز به اصلاح و به روزرسانی ساختار سازمانی، تعدد قرارداد نیروها در سازمان، عدم امکان جذب و نگهداشت نیروی رسمی در نواحی گازرسانی به دلیل شرایط پرداخت نامناسب و محرومیت استان و نبود سیستم یکپارچه آمار و اطلاعات حوزه منابع انسانی در صنعت نفت و گاز را از چالش های منابع انسانی برشمرده می گوید: با هدف ارتقای کیفی کارکنان برنامه هایی همچون نظارت بر کیفیت و اثربخشی دوره های آموزشی، تقویت دوره های کارگاهی و مهارتی، تربیت مدرسان داخلی به منظور توانمندسازی و انتقال تجارب و استقرارسیستم ارزیابی عملکرد کارکنان برنامه ریزی شده است. جلال نژاد ادامه می دهد: در بحث سلامت، پیگیری مسائل و مشکلات بهداشت و درمان کارکنان، هماهنگی و پیگیری لازم برای انجام به موقع طب صنعتی کارکنان، ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره به خانواده ها، نظارت و کنترل لازم بر سلامت اقلام پذیرایی در سازمان و ارائه خدمات ورزشی در این معاونت به صورت جدی پیگیری می شود. رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان بوشهر در خصوص تبدیل وضعیت همکاران این شرکت می گوید: تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول قانون تفسیر بند «و» ماده 44 برنامه پنجم توسعه و تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بند«د» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400در دست اقدام است و منتظر اعلام مجوز از شرکت ملی گاز ایران برای این عزیزان هستیم.
تأمین سلامت و امنیت جانی افراد و حفاظت از تجهیزات به عنوان سرمایه ملی با در نظر گرفتن تداوم پیشرفت کار، به عنوان رویکرد واحد اچ اس ای در حوزه ایمنی مطرح است. شناسایی و ارزیابی مخاطرات محتمل در جریان فرآیندها و فعالیت های شرکت به منظور به حداقل رساندن خسارت های ناشی از حوادث در اولویت قرار دارد. غلامرضا بند امیری، رئیس بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیر عامل شرکت گاز استان بوشهر می گوید: آمادگی برای شرکت در فرآیند ارزیابی تعالی اچ اس ای، نیاز سنجی آموزش اچ اس ای کارکنان و پوشش حداکثری آموزش، مدیریت هوشمند و یکپارچه برای پیشگیری از ویروس کرونا، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در خصوص مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی، حفاظت از محیط زیست، برگزاری جلسات کمیته ایمنی، سلامت و ایمنی ساختمان، ثبت آمار حوادث و شبه حوادث و تجزیه و تحلیل آنها به منظور جلوگیری از تکرار موارد مشابه و صدور اقدام های اصلاحی و پیگیری آنها، از برنامه های سال جاری این واحد تعریف شده است. وی می گوید: این واحد برای اجرای مقررات و الزام های اچ اس ای و پدافند غیرعامل و مدیریت بحران با برگزاری مستمر دوره های آموزشی، اجرای بازرسی های ایمنی، صدور اقدام های اصلاحی و پیگیری آنها و همچنین درس آموزی از حوادث رخ داده، توانسته است به 25 میلیون و 800 هزار نفر - ساعت کارکرد بدون حادثه از ابتدای تأسیس شرکت گاز استان بوشهر تاکنون دست پیدا کند. بندامیری تاکید می کند: تاکنون اقدام هایی همچون مکانیزه کردن فرآیند بوسنجی شبکه های گاز سراسر استان از طریق سامانه CMMS از سال 1399، استقرار نرم افزار اچ اس ای، پیگیری بیمه تأسیسات و بیمه مشترکین در مقابل حوادث ناشی از گاز طبیعی، تهیه خط مشی زیست محیطی، بهداشت و ایمنی و ابلاغ آن در سطح شرکت، برنامه ریزی جهت انجام بازرسی های ادواری و ممیزی اچ اس ای و نظارت بر انجام آن، استقرار سیستم های مدیریتی و سرعت بخشیدن و تداوم هر چه بیشتر تحقق اهداف تعالی اچ اس ای، توجه به سلامت و ایمنی افراد به عنوان پیش نیاز صیانت از منابع انسانی و افزایش بهره وری سازمان، رفع عدم انطباق های ناشی از ممیزی سال قبل و یکپارچه کردن همه نظام های مدیریتی، گسترش فرهنگ اچ اس ای با تکیه بر آموزش و نظارت در همه پروژه ها، فعالیت ها و نواحی با ایجاد سیستمی مناسب و ارزیابی شرایط بهداشتی، ایمنی و محیط زیستی به طور نظام مند و به صفر رساندن حوادث و آسیب ها از طریق حذف شرایط ناایمن و ارتقای سلامت افراد به ثمر رسیده است. بند امیری تصریح می کند: مجموعه این اقدام ها باعث شد تا این شرکت، تندیس های زیست محیطی از سال 93 به بعد در همایش های صنایع و خدمات سبز کشوری و کسب رتبه های برتر در بین 31 شرکت گاز استانی از سال 89 تا 96 را به دست آورد. وی در پایان، مواردی نظیر وجود ساختار مناسب و منابع کافی برای اصلاح مستمر، حاکمیت دیدگاه فرآیندی در سطح شرکت، برنامه ریزی، مدیریت صحیح و اجرای اقدام های اثربخش در حوزه مدیریت شرایط اضطراری و بحران، تعریف مناسب ارتباط مجموعه با پیمانکاران، تعریف مناسب ارتباطات درون سازمانی و برون سازمانی، ارزیابی مداوم ریسک فعالیت های شرکت و ... را از مهم ترین دلایل موفقیت این واحد عنوان کرد.
با هدف تکریم ارباب رجوع در خصوص کاهش ارائه خدمات حضوری و ایجاد بسترهای لازم به منظور ارائه خدمات الکترونیک و بر خط به ذی نفعان خصوصا در شرایط پاندمی بیماری کرونا، واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت گاز استان بوشهر اقدام به ارائه خدمات در منازل به صورت کاملا غیر حضوری و بر خط از طریق میز خدمت الکترونیک کرد؛ به گونه ای که مشتریان بدون نیاز به حضور در دفاتر پیشخوان دولت و یا ادارات گاز قادر به دریافت خدمات خواهند بود. علیرضا بیرمیزاده، رئیس فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت گاز استان بوشهر می گوید: به منظور سهولت دسترسی و تسریع در دریافت برخی خدمات، این واحد اقدام به ارائه 22خدمت شناسه دار شرکت در دفاتر پیشخوان دولت کرده است؛ به طوری که متقاضیان و مشترکان می توانند با مراجعه به نزدیک ترین دفتر پیشخوان خدمات دولت الکترونیک به دریافت خدمات اقدام کنند. وی تصریح می کند: شرکت گاز استان بوشهر با تعهد به جامعه و مسئولیت پذیری به عنوان یکی از ویژگی های ارزشمند جامعه بشری، سعی داشته با استفاده از فناوری برای مشتریان خود ارتقای شفافیت، آگاهی و تعهد، پاسخگویی مناسب، بهبود فرآیندها، حفظ محیط زیست و ... را فراهم آورد، به همین منظور با ایجاد بستر و ارتباطات لازم بین سازمان ها در خصوص حذف دریافت کاغذی مدارک هویتی، حذف صورتحساب های کاغذی و حذف کلی کاغذ در چرخه خدمات، در عمل به مسئولیت اجتماعی در حوزه زیست محیطی، اقدام های لازم و مؤثری انجام داده و با ارائه خدمات بدون کاغذ و برخط به وظیفه سازمانی و مدنی خود در قبال حفظ محیط زیست با شعار «پیش به سوی خدمات بدون کاغذ» عمل کرده است. بیرمیزاده می گوید: شفافیت، کم هزینه ترین، ساده ترین و قابل اعتمادترین ساز و کار برای افزایش مسئولیت پذیری، پاسخگویی، مشارکت فعال و مؤثر مردمی و در نتیجه افزایش کارآمدی است؛ به همین دلیل این واحد از ابتدای سال جاری با ایجاد سامانه شفافیت به آدرس ir.boushehr-nigc.shfaf اولین گام در مسیر توسعه شفافیت را برداشته و این پورتال به صورت مستمر از نظر محتوا و بستر به منظور ارتباط دوسویه با ذی نفعان به روزرسانی می شود. واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت گاز استان بوشهر در عمل به مسئولیت های اجتماعی سازمان در جهت افزایش رضایت و اعتماد مشتریان و همچنین به منظور شناخت بهتر درخواست های ذی نفعان با هدف توسعه و استحکام تعامل با آنها، اقدام به ایجاد سامانه ارتباط با مشتریان به آدرس ir.boushehrgas.crm کرده است. به منظور بهره گیری از نظرات، پیشنهادات، انتقادات و شکایات و سهولت پاسخگویی، مشتریان می توانند با استفاده از کانال های ارتباطی متفاوت مانند تارنما، سامانه پیام کوتاه و تلفن گویا به ارتباط دوطرفه با شرکت گاز استان بوشهر اقدام کنند. رئیس فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت گاز استان بوشهر اعلام کرد: پیاده سازی و استفاده از ساختارهای هوشمند و جایگزینی با ساختارهای قدیمی به منظور مقابله موثرتر با تهدیدهای سایبری و زیست محیطی، پیاده سازی و ایجاد زمینه مناسب برای دسترسی کارمندان به سرویس ها و سامانه های داخلی در هر زمان و هر مکان به صورت ایمن و پیاده سازی و استفاده از ساختارهای فوق همگرا به منظور کاهش هزینه ها و پیچیدگی ها در زیرساخت های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از پروژه های در دست اجرای این واحد است.
در نمایشگاه نخستین کنگره بین المللی زنان تاثیرگذار صورت گرفت
مشعل همزمان با برگزاری نخستین کنگره زنان تاثیرگذار، نمایشگاهی با هدف معرفی دستاوردهای زنان تاثیرگذار ایرانی به همت نهاد ریاست جمهوری و به مدت چهار روز (29 دی تا 2 بهمن) در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار و دستاوردهای زنان کارآفرین ایرانی در حوزه های مختلف همچون برق و الکترونیک، تجهیزات پزشکی، فناوری و تکنولوژی، مراکز نوآوری شتاب دهی و مشاغل خانگی به نمایش گذاشته شد.
وزارت نفت نیز با برپایی غرفه ای، دستاوردهای علمی- پژوهشی زنان اثرگذار و توانمند صنعت نفت را در این نمایشگاه ارائه کرد که در این گزارش به شرح بیشتر آن پرداخته ایم.
در روزهایی که نمایشگاه دستاوردهای زنان تاثیرگذار درسالن 35 نمایشگاه بین المللی برگزار شد، زنان فعال درعرصه های علمی و پژوهشی صنعت نفت نیز به همت مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت، نقش چشمگیری در آن ایفا کرد.
زینب قیصری، مشاور امور زنان وخانواده وزارت نفت، درباره حضور وزارت نفت در نمایشگاه زنان تاثیرگذارگفت: دراین نمایشگاه دستاوردهای زنان شاغل در صنعت نفت با برپایی غرفه ای در سالن 35 نمایشگاه بین المللی به نمایش گذاشته شد. وی با اشاره به حضور بیش از 300 میهمان از کشورهای مختلف دنیا در طول چهار روز برگزاری نمایشگاه دستاوردهای زنان تاثیر گذار تصریح کرد: در این مدت نشست هایی با حضور زنان فعال درحوزه نفت و گاز برگزار و با آنها درباره مسائل مربوط به این حوزه تبادل نظر شد.
او با بیان اینکه هم اکنون 11 هزار نفر از کارکنان صنعت نفت را زنان تشکیل می دهند، ادامه داد: حضور زنان در عرصه های بین المللی باید چشمگیرتر ودستاوردهای آنان نیزاطلاع رسانی شود تا از این طریق کشورهای دیگر آگاهی بهتری از وضعیت زنان ما پیدا کنند.
قیصری با بیان این که درنمایشگاه دستاوردهای زنان تاثیرگذار، زنان فعال ازچهار شرکت اصلی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی حضور داشتند،تصریح کرد: زنان وزارت نفت در تأمین انرژی کشور، بومی سازی دانش فنی ها، همچنین بهینه سازی فرآیندها وتولید کاتالیست ها و ... نقش بسزایی ایفا کرده اند و در مقابله با تحریم ها و جلوگیری ازخام فروشی نفت نیز نقش انکارناپذیری دارند. مشاور وزیرنفت درامور زنان وخانواده بابیان اینکه سال آینده کنگره و نمایشگاه زنان تاثیرگذار درکشور ارمنستان برگزار خواهد شد، تاکید کرد: برگزاری این کنگره و نمایشگاه، شروعی است تادستاوردهای زنان ایرانی در عرصه های مختلف بهتر نشان داده شود.
پژوهشگاه صنعت نفت در نمایشگاه دستاوردهای زنان تاثیرگذارحضوری چشمگیر داشته است و بخش عمده تجهیزات و کاتالیست های نمایش داده شده در این نمایشگاه به همت زنان پژوهشگاه ساخته شده است. حمیده صمدی جهرمی، مسئول طرح پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت گفت: زنان همپای مردان در پژوهشگاه صنعت نفت فعالیت می کنند و محدودیتی ازلحاظ انجام کار و ماموریت در مناطق عملیاتی و سکوهای نفتی و . . . ندارند. او افزود: زنان پژوهشگاه صنعت نفت دارای مدارک تخصصی بالا،کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه های معتبر هستند و فعالیت های پژوهشی خیلی خوبی انجام می دهند. آنها از نظر دانش فنی، ثبت پتنت، چاپ کتاب و مقالات بین المللی، همکاری داشته اند و نزدیک به 40 تا 50 درصد مجموعه پژوهشگاه صنعت نفت مربوط به فعالیت های زنان است. صمدی با بیان این که رویکرد پژوهشگاه حمایت از فعالیت های پژوهشی فارغ از زن یا مرد بودن است، تصریح کرد: در پژوهشگاه صنعت نفت کاتالیست ها، ساخت نانو مواد و ... با استفاده از فناوری های روزآمد دنیا انجام می شود و در همه این موارد زنان نقش تاثیرگذاری داشته اند.
فرزانه اردکانی، از پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیز با اشاره به این که زمینه فعالیت شرکت پژوهش و فناوری در جهت اعطای دانش فنی کاتالیست ها و مواد شیمیایی و فناوری ساخت این مواد است به خبرنگار «مشعل» گفت: در این شرکت136 خانم با مدرک فوق لیسانس و دکترا فعالیت می کنند. وی با بیان این که تاکنون 25 لیسانس در زمینه سنتز مواد شیمیایی کاتالیست ها و فناوری ها اعطا و قراردادهای آن نیز بسته شده است، افزود: 15 مورد از این تعداد را خانم ها به صورت مستقیم درگیر بوده اند و در بقیه موارد نیز به صورت همکار در اعطای فنی این دانش ها و لیسانس ها مشارکت داشته اند. اردکانی با بیان اینکه همکاران ما در زمینه پژوهش های اولیه آزمایشگاهی، تجاری سازی و . . . کاملا تخصص دارند و باحمایت های مجید دفتری مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، زمینه برای فعالیت خانم ها بسیار بیشتر شده است، ادامه داد: در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی هیچ محدودیتی سر راه خانم ها وجود ندارد. سال 95 نزدیک به 9 درصد از خانم ها در مسند ریاست بودند و اکنون در سال 1401 حدود 33 درصد ازخانم ها در بخش های مختلف سمت دارند و حتی روسای بخش های پژوهشی نیز خانم ها هستند
محمدچاردولی، مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت نیز که در غرفه صنعت نفت حاضر شده بود، گفت: تعداد زنان مشغول به کار شده در دوران پس از انقلاب درمقایسه با پیش از انقلاب افزایش یافته و بسیاری از آنها در بخش های کلیدی و تاثیرگذار این صنعت حضور دارند. وی با اشاره به این که هم اکنون افزون بر60 درصد جمعیت دانشگاه ها خانم ها تشکیل می دهند و بخشی از این جمعیت نیز در آینده وارد صنعت نفت خواهد شد، تصریح کرد: بیش از 50 درصدکارکنان اداره کل امور پژوهش وزارت نفت را زنان تشکیل می دهند که بخش مهمی از فعالیت ها را به عهده دارند.
در روزهای برگزاری نمایشگاه دستاوردهای زنان تاثیرگذار ایرانی با حضور جمیله السادات علم الهدی (همسر رئیس جمهوری) زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، همچنین برخی نمایندگان مجلس، از سه محصول دانش بنیان مورد نیاز صنعت نفت رونمایی شد. کنتور اندازه گیری جریان گازمشعل(Memory Quartz Gauge) سیستم پایش اطلاعات انتقال گاز (فلو کامپیوتر) محصولاتی هستند که در حاشیه برپایی این نمایشگاه از آنها رونمایی شد.
روایت «مشعل» از بهداشت و درمان منطقه بوشهر و خارگ
سمیه راهپیما پا به جزیره ای می گذارم که طول و عرضش در20کیلومتر مربع خلاصه می شود؛ جزیره ای که نام خارگ بر پهنای آن می درخشد و درمحاورات امروزی، بیشتر به خارک که به نوعی خرما اشاره دارد، شهره است. در این جزیره کوچک با فعالیت های بزرگ در حوزه نفت، در فصل سرد سال، یعنی زمستان بنا برموقعیت جغرافیایی، هوای دلپذیر بهاری حاکم است؛ اما این شرایط فقط به همین چند ماه مربوط می شود و در بقیه اوقات سال، هوای گرم و شرجی منطقه، نفس کشیدن را هم سخت می کند، چه برسد به کار کردن. صنعت نفت دراین جزیره 20 کیلومترمربعی، افزون بر فعالیت های صنعتی، خدماتی همسو با مسؤولیت های اجتماعی هم انجام می دهد؛ خدماتی در حوزه بهداشت و درمان که افزون بر کارکنان شرکت های پتروشیمی و پایانه های نفتی فعال در این منطقه، ساکنان بومی آن را هم دربر می گیرد. نوشته پیش رو در سفر خبرنگار «مشعل» به جزیره خارگ، نگاهی دارد به ارائه خدمات درمانی به بومیان ساکن این جزیره دوردست از زبان برخی کارکنان بیمارستان خلیج فارس با راهبری بهداشت و درمان صنعت نفت خارک و بوشهر و مردمی که خدمات این بیمارستان را به صورت رایگان دریافت می کنند.
بیمارستان خلیج فارس جزیره خارگ در دسته بندی دانشگاه علوم پزشکی ایران به لحاظ سطح بندی در ارائه خدمات درمانی، سطح 2 را به خود اختصاص داده است. به عبارتی این نوع بیمارستان که در واقع اولین سطح دسترسی افراد به خدمات بستری است، برای تمامی شهرستان های کشور، با هر تعداد جمعیت ایجاد شده و مبنای تخصیص این درجه بندی نیز مرکزیت شهرستان در تقسیمات کشوری است. در بیمارستانی با این سطح، دست کم چهار بخش تخصصی اصلی(داخلی ـ جراحی ـ اطفال و زنان و زایمان) فعال بوده است . همچنین در این سطح، تخت های ویژه برای بیماران قلبی در بخش داخلی قرار دارد. بی تردید وجود چنین بیمارستانی در چنین نقطه ای از کشور، افزون بر کارکنان صنعت نفت، برای بومیانی هم که در آن ساکن هستند، یک موهبت به شمار می آید. مردمی برخوردار از حداقل امکانات زندگی که شغل غالب آنها صیادی است و از این راه کسب معاش می کنند. هماهنگی های لازم ازسوی روابط عمومی بهداشت و درمان منطقه خارک و بوشهر برای گفت و گو با کارکنان بیمارستان خلیج فارس و بومیانی که برای دریافت خدمات درمانی به بخش های مختلف آن مراجعه کرده اند، انجام شده است.
اینجا بخش بستری زنان و مردان است. بخشی که به دلیل سطح 2 بودن بیمارستان خلیج فارس، از هم جدا نیست و یکی شده است. آسیه امانی، سرپرستار این بخش که حدود 13 سال سابقه کار دربخش های بستری دارد، از شیراز به خارگ آمده و به صورت اقماری در این بیمارستان کار می کند. او می گوید: با آنکه امکانات ICU خاصی در این بخش وجود ندارد؛ اما بیماران تحت مراقبت های ویژه را به این بخش ارجاع می دهند. امانی ادامه می دهد: منطقه خارگ، یکی از مناطق عملیاتی صنعت نفت و تنها مرکز بهداشت و درمان این جزیره است و به لحاظ امکانات، با کمبود زیادی رو به روست. وی می گوید: در زمان اعزام بیمار به این بیمارستان، با کمبود تجهیزات و امکانات رو به رو هستیم. تجهیزات ICUیا بخشی به نام CCU برای رسیدگی به بیماران بدحال نداریم. در این بخش سه تخت برای بیماران قلبی در نظر گرفته شده؛ اما گاه تعداد بیماران بیش از سه نفر است و برای رسیدگی به آنها ناچاریم تجهیزات لازم را برای رسیدگی به بیمار به صورت امانی از واحدهای دیگر به این بخش بیاوریم. در کنار سرپرستار بخش بستری زنان و مردان، ندا بختیاری که از کارکنان همین بخش است، به فضای این گفت و گو اضافه می شود. او که از زمان استخدام در منطقه خارگ حضور داشته به نوعی بومی این جزیره محسوب می شود و اصالتا اهل مسجدسلیمان است. بختیاری با بیان اینکه در کمک رسانی به بیماران به خصوص بیماران اورژانسی، ثانیه ها بسیار تعیین کننده است، تصریح می کند: در اعزام بیماران کمبود امکانات داریم و در اعزام بیمار از طریق بالگرد، باید با شرکت فلات قاره هماهنگی کنیم. اگر در هر نوبت، دو بار اعزام بیمار داشته باشیم، بالگرد فرسوده خواهد شد. برای رفع این مشکل بهتر است در کنار وسیله هوایی، آمبولانس دریایی هم در نظر گرفته شود تا اعزام بیمار بدون هیچ استرسی انجام شود. گاهی اوقات بدی هوا داریم و برای رسیدگی به بیمار، زمان طلایی از دست می رود. کمبود امکانات ICU دیگر نکته ای است که او نیز همچون آسیه امانی به آن اشاره می کند و بر رفع آن تاکید دارد.بختیاری درباره کمبود وسیله برای اعزام بیمار نیز می گوید: در گذشته ستاد بوشهر همکاری بیشتری داشت و وسیله اعزام ها نیز مجهزتر بود. جزیره، تنها از یک بالگرد که متعلق به شرکت فلات قاره است، بهره می برد و این بالگرد افزون بر انتقال اقماری ها از سکوهای نفتی نیز برای اعزام بیمار کمک می کند. برای رفع این مشکل باید سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و هر شرکت، یک بالگرد داشته باشد؛ البته نامه نگاری های زیادی در این زمینه انجام شده؛ اما هنوز کاری صورت نگرفته است. وی همچنین تعداد پروازهای کم ساکنان جزیره خارگ را از دیگر کمبودهای امکانات بیان می کند و می گوید: متاسفانه بیشتر از سه بار در سال نمی توان از پرواز استفاده کرد و بیش از این باید با هزینه شخصی انجام شود. امکانات جزیره محدود است، حتی برای مواردی مثل وکالتنامه باید به بیرون از جزیره برویم. امکانات آموزشی نیز بسیار سطح پایینی دارد و معلمان غالبا «پشت آب» می مانند و بسیاری از آنها نمی توانند برای آموزش به جزیره بیایند. از خانواده و اجتماع دور هستیم. همچنین گاهی اوقات در جزیره دارو یا حتی مایحتاج ضروری زندگی را نمی توان یافت و امیدواریم این اوضاع بهتر شود.
اورژانس بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ، دنیایی دیگر است. بخشی که بیماران بدحال از بدو ورود به آن راهنمایی می شوند تا مراحل بعدی درمان را طی کنند. قرار بود با رئیس این بخش گفت و گویی داشته باشیم؛ اما به دلیل ضرورت حضور وی برای نصب مانیتورهای پایش سلامت بیماران، این شرایط مهیا نشد و برای اطلاع از وضعیت اورژانس بیمارستان این گپ و گفت با طاهره بهین، سرپرستار اورژانس که از بومیان جزیره خارگ است، انجام شد. وی همچون دیگر همکاران خود در بخش های دیگر بیمارستان خلیج فارس به کمبود نیروی انسانی اشاره می کند و می گوید: این کمبود به دلیل اقماری بودن همکاران بسیار مشهود است و موجب می شود به بیماران نیز تا جایی که امکانات به ما اجازه می دهد، خدمات ارائه کنیم، در غیر این صورت آنها را اعزام می کنیم.
به شیرین ترین قسمت بیمارستان، جایی که نوای زندگی در آن جریان دارد، می روم. صحبت از بخش زایمان است و نوزادانی که پدران و مادرانشان آرزوهای زیادی برای آنها در سر می پرورانند. طناز رمضانی پور، مسؤول زایشگاه بیمارستان صنعت نفت شهدای خلیج فارس خارگ با 25 سال سابقه کار است. او اصالتا آبادانی است و به صورت اقماری در این بیمارستان به فعالیت مشغول است.
رمضانی پور می گوید: امکانات زیادی در جزیره نداریم و بسیاری مواقع، زنانی که نزدیک موعد زایمانشان است، به بیرون از جزیره اعزام می شوند؛ چراکه امکانات بخش زایمان این بیمارستان خیلی زیاد نیست و اعزام بومیان منطقه نیز به سختی انجام می شود. در گذشته، بیماران با بالگرد ویژه بیمارستان به بوشهر اعزام می شدند؛ اما اکنون چنین شرایطی وجود ندارد و برای اعزام ها باید باستاد هدایت، هماهنگ شود و پذیرش بیمار برای اعزام باید براساس این هماهنگی صورت گیرد. این نکته را هم از یاد نبریم که زمان رسیدگی به بیمار حائز اهمیت است که با از دست دادن آن زمان، شاید نتوان خدمات پزشکی مناسبی به بیمار ارائه کرد. برای رفع این مشکل از مسؤولان درخواست می کنیم امکانات بیشتری برای خدمت رسانی در اختیار بیمارستان قرار گیرد. به گفته رمضانی پور، بیشتر از 40 هفته نمی توان به مادران باردار به دلیل نداشتن دستگاه سونوگرافی خدمات ارائه دهیم. به همین دلیل مجبور می شویم ختم روند معاینات بارداری در جزیره را اعلام کنیم و با این رویکرد، برای بیمار و بیمارستان مشکل ایجاد می شود؛ زیرا برخی بیماران راضی به اعزام نمی شوند و فکر می کنند بیمارستان نمی خواهد به آنها خدمات ارائه کند؛ اما واقعیت این است که بر اساس سطح بندی دانشگاه علوم پزشکی نمی توانیم برخی خدمات را به بومیان ارائه دهیم. به همین دلیل برخی بیماران را نمی توانیم پذیرش کنیم؛ زیرا در صورت بروز مشکل، دانشگاه علوم پزشکی باید پاسخگو باشد.در هنگام خروج از بخش زایمان، این موضوع که با وجود ظرفیت های موجود در این منطقه چرا کارکنان بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ باید باحداقل امکانات، هم کار و هم گذران زندگی کنند، فکرم را مشغول می سازد؛ شاید تنها پاسخی که می توان داد، این باشد که آنها کاری انجام می دهند که نتیجه اش کمک به بهبود سلامت انسان هاست، به همین دلیل بسیاری از کمبودها به چشم شان نمی آید.
بخش دیگر بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ، مربوط به دیالیزی هاست که قبل از رفتن به این بخش باید آداب خاصی همچون پوشیدن کاور کفش به منظور جلوگیری از ورود آلودگی به آن انجام شود. سیدمحمد محمدی که مسؤول بخش همودیالیز است و از 10 سال گذشته تاکنون در این بخش فعالیت می کند، در صحبت کوتاهی می گوید: بخش دیالیز از آبان سال 1395 افتتاح شد و تاکنون به بیماران زیادی خدمات رسانی کرده است. دو تخت فعال دیالیز دراین بخش وجود دارد و با بیمارانی روبه رو هستیم که در زندگی، سختی ها و مشکلات خاص خود را دارند.
طب صنعتی، یکی از مهم ترین بخش های صنعت نفت برای پایش و شناسایی اولیه بیماری است. این بخش در بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ نیز فعال است و کارکنان را از زوایای مختلف پزشکی مورد سنجش قرار می دهد. معصومه اسدی، کارمند اداری این واحد و بومی این جزیره است و با 20 سال سابقه کار توضیحات مفیدی در خصوص بخش طب صنعتی ارائه می دهد.او با اشاره به اینکه تنها واحد طب صنعتی در جزیره خارگ هستیم، ادامه می دهد: همه نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری شرکت های نفتی مانند پخش فراورده های نفتی، ملی نفتکش، فلات قاره، همچنین شرکت پایانه های نفتی و کارکنان بیمارستان که تعداد آنها به بیش از 4 هزار نفر می رسد، از سوی این بخش مورد سنجش های پزشکی قرار می گیرند. به گفته او، بیشترین مراجعه کنندگان مربوط به کارکنان پایانه های نفتی، غواصان نفتی فلات قاره است که برای تبدیل وضعیت اقدام می کنند. نیروهای رسمی این شرکت ها در درمانگاه های مربوط به این شرکت ها معاینه می شوند. نیروهای رسمی شرکت های پتروشیمی را هم پذیرش می کنیم؛ اما نیروهای قراردادی و پیمانکاری به بیرون اعزام می شوند، ضمن اینکه انجام معاینات طب صنعتی کارکنان بیمارستان را نیز تحت پوشش داریم.
اسدی اظهار می کند: از وجود خدمات بیشتر پزشکان متخصص در بیمارستان بی بهره ایم، به همین دلیل مجبور می شویم برخی مراجعه کنندگان را برای ادامه درمان به بیرون ازجزیره اعزام کنیم که این موضوع، فرایند زمان تکمیل پرونده را طولانی می کند. این کارمند اداری شاغل در واحد طب صنعتی ادامه می دهد: تمام مشخصات مراجعه کنندگان طب صنعتی در سامانه التیام، وارد و گزارش های سالانه درپایان هر سال برای شرکت ها ارسال می شود. نتیجه این گزارش ها این است که هر یک از شرکت ها متوجه بیماری شایع در واحدهای خود خواهند شد. به عنوان مثال کارکنان عملیات دریایی و تاسیسات با مشکل شنوایی روبه رو هستند. اسدی از مسؤولان درخواستی دارد، اینکه امتیازهای اقماری برای کارکنان بومی منطقه نیز لحاظ شود؛ زیرا برای برخی درمان ها نیاز به مراجعه پزشکان خارج از جزیره است، ضمن آنکه مادران شاغل نیاز دارند برای رسیدگی به فرزندانشان، تقویت روحیه و ... مرخصی داشته باشند، اما منطقه خارگ امکانات بسیار کمی دارد.
برای سرکشی به بخش های مختلف بیمارستان، نیاز به هماهنگی هایی بود که صدیقه بناری، کارشناس روابط عمومی آن را انجام می داد. وی تنها مسؤول روابط عمومی نبود؛ بلکه همزمان چند مسؤولیت دیگر از جمله کارشناس آموزش وجانشین ارتقای سلامت را هم به عهده داشت. شکی نیست که این موضوع به توانایی ها و قابلیت های وی بازمی گردد؛ اما نکته مهم تر کمبود نیروی انسانی است که هم او به آن اشاره کرد و هم پیش تر دیگر همکارانش بر آن تاکید داشتند. بناری، بومی منطقه است و از سال 1384 فعالیت خود را در این بیمارستان آغاز کرده است.
او می گوید: هم اکنون چند مسؤولیت را به طور همزمان به عهده دارم و این کارم را بسیار سخت کرده است. مسؤولیت در روابط عمومی و فعالیت در بخش آموزش هر یک نیازمند نیروهای جداگانه است؛ اما چون جذب نیرو انجام نمی شود، این کارها را یک نفر انجام می دهد. بناری، درباره فعالیت های آموزشی که از جمله مسؤولیت های او به شمار می رود، اظهار می کند: با توجه به درجه بندی بیمارستان، باید دوره های آموزشی مورد نظردانشگاه علوم پزشکی مانند احیای قلبی و ریوی مقدماتی و پیشرفته را برگزار کنیم، همچنین دوره های آموزشی مربوط به اچ اس ای که هر سال باید برگزار شود، ضمن اینکه بنا به درخواست پزشکان و پرستاران و با توجه به نیاز منطقه، هر هفته یک نشست آموزشی برگزار می شود. مسؤول روابط عمومی بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ در بخش دیگری از صحبت هایش به اقماری بودن هم اشاره می کند و می گوید: درآغاز تاسیس بیمارستان، همه نیروها اقماری بودند؛ اما اکنون چنین نیست و امکانات جزیره هم پاسخگوی زندگی و هزینه های مربوط به آن نیست، ضمن اینکه روزهای مرخصی ما در طول یک سال کم است. بناری، مانند دیگر همکارانش درخواست اقماری شدن را دارد و اظهار می کند: چون بومی منطقه هستم و در جزیره زندگی می کنم، نمی توانم اقماری باشم. بنابراین هیچ امکان و امتیازی بابت اسکان در منطقه به من تعلق نمی گیرد. اقماری ها، امتیازهای بیشتری دارند، مثل اینکه 14 روز کار و 14 روز استراحت هستند و هزینه پرواز و اسکان آنها به عهده سازمان است.
او کمبود نیرو را موضوع مهمی برمی شمارد و ادامه می دهد: در دوران کرونا، یکی از همکاران فوت شد، یکی دیگر خود را بازخرید کرد و برخی نیز از سازمان خارج شدند و برای ادامه فعالیت در شرکت های دیگر انتقالی گرفتند، در حالی که نیرویی هم جایگزین آنها نشده است. شرایط زندگی در جزیره با امکانات کم آن، پایین بودن سطح آموزش و کیفی نبودن مدرسه، موضوعات دیگری است که با آن رو به رو هستیم.
به طور قطع، مراجعان به بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ هم حرف هایی داشتند که امید است مسؤولان پاسخ عملی به آنها بدهند.
بخش دیالیز مثل بخش های دیگر بیمارستان، مراجعه کننده دارد. یکی از آنها خانم مسن و خوش برخوردی است که در بدو ورود جلب توجه می کند. از چهره اش می شد فهمید که او نیز کنجکاو شده است. خود را سکینه نجفی معرفی می کند و با صدای نحیفی می گوید: به دلیل نبود برخی امکانات و تخصص های پزشکی، ناچارم به شهر بوشهر بروم که این موضوع با توجه به شرایط جسمی ام سخت است و این وضع در دوران کرونا برایم سخت تر بود.وی از فقدان چشم پزشک و کمبود متخصص کلیه در این بیمارستان گلایه می کند و می گوید: برای هربار معاینه باید سختی رفتن به بوشهر را بپذیرم؛ چون چاره ای ندارم. وقتی چشم پزشکی در این جزیره نیست، چاره ای جز رفتن به بوشهر باقی نمی ماند. موضوع دیگر اینکه متخصص کلیه هم در این بیمارستان کم است.
روی یکی دیگر از تخت های بخش دیالیز، محی الدین سراجی خوابیده است. او در شهر شیراز نظامی بوده و پس از بازنشستگی به جزیره خارگ بازگشته است.
سراجی57 ساله که کلیه هایش را بر اثر فشارخون بالا از دست داده و مرتب باید دیالیز شود، می گوید: وجود این بیمارستان خیلی باارزش است، اما مشکلاتی هم هست. به عنوان مثال برای انجام آزمایش های مربوط به دیابت یا هپاتیت و ... به دلیل کمبود کیت تشخیصی باید به شهرهای اطراف جزیره برویم. در بخش اورژانس، مردی میانسال که سیم و اتصالات دستگاه علایم تنفسی به وی وصل شده، دراز کشیده است.او با علایم سکته مغزی و درد کتف چپ به بیمارستان خلیج فارس خارگ منتقل شده و منتظر جواب آزمایش های خود است.رنگ رخسارش نشان می دهد که نسبتا بهبود یافته و می تواند صحبت کند. خود را حبیب آقاجاری معرفی می کند.آقاجاری می گوید: با گذر عمر، بیماری ها نیز کم کم خود را نشان می دهند و باید مراقب بود؛ اما انگار نمی شود.وی ادامه می دهد: فعالیت این بیمارستان در خارگ بسیار باارزش است؛ البته کمبودهایی هم دارد؛ اما با این وجود خیلی مهم است که چنین بیمارستانی در منطقه خارگ فعالیت می کند.
در بخش زنان و مردان که به دلیل نبود فضا، فعلا یکی هستند، افراد متعددی دیده می شوند که یا بستری هستند یا منتظر پذیرش شدن و کسانی هم که یا آنها را همراهی می کنند یا به عیادت آمده اند. بیشترشان بومی منطقه هستند، با چهره هایی پرچین و شکن. رقیه امیری، یکی از همین افراد است که با 33 سال سن، خط و خطوط زیادی بر پیشانی و صورت دارد.
او می گوید: برای انجام معاینات دندانپزشکی به این بیمارستان آمده ام و انتظار دارم که بیش از گذشته خدمات دریافت کنم؛ زیرا کیفیت خدمات، زمانی که به طور مستقیم از بیمارستان خارگ دریافت می شد، رضایت بخش تر بود؛ اما اکنون که زیر نظر بوشهر رفته، کیفیت خدمات دهی کمتر شده است.
آن سوتر، افراد زیادی برای مراجعه به پزشک عمومی در نوبت انتظار نشسته اند که یکی از آنها کوکب طراوت 53 ساله است. او مثل رقیه امیری می گوید: باید پزشکان متخصص با تعداد روزهای بیشتر در بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ حضور داشته باشند.
راهروی بیمارستان نیز شلوغی خود را دارد، برخی بیماران روی صندلی انتظار نشسته اند و منتظرند که پزشک آنها را معاینه کند، برخی نیز برای انجام عمل جراحی در انتظار نوبت گرفتن هستند. آسیه مقدسی از جمله کسانی است که برای معاینه و گرفتن نوبت عمل جراحی به این بیمارستان مراجعه کرده است. او توده ای در ناحیه رحم داشته که با شیمی درمانی برطرف شده؛ اما این توده هم اکنون سرباز کرده و با وارد شدن به دهان، مشکلات زیادی برای او که شغل معلمی دارد، ایجاد کرده است. افراد زیادی در بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ بودند که می شد با آنها صحبت کرد. به قولی مشت نمونه خروار بود. کارکنان از نگاه و منظر خود حرف هایی زدند و مراجعان نیز سخنانی داشتند. برخی از این حرف ها، درخواست بود، مثل خواسته کارکنان غیراقماری مبنی بر لحاظ کردن امتیازات اقماری ها برای آنها و رفع کمبودهایی مثل نیروی انسانی برای ارائه خدمات بهتر به مراجعان و بیماران. برخی هم مطالبه عمومی مردم جزیره بود، مبنی بر اینکه کمبود پزشکان متخصص در این بیمارستان مرتفع شود، به طوری که آنها ناگزیر به خروج از جزیره برای رفع مشکل بیماری نباشند.
کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو ساخته شد
مشعلصنعت نفت همواره برای تامین نیازهای فناورانه خود نیاز به ارتباط با متخصصان و دانشگاه و مراکز دانش بنیان داشته و این ارتباط به ویژه در سال های اخیر که تحریم های همه جانبه و مستقیم بر صنعت نفت اعمال شده، تقویت نیز شده است. اگرچه کشورهای تحریم کننده به دنبال تضعیف صنعت نفت بوده اند، اما در عوض متخصصان داخلی، بر توان خود افزوده اند. بسیاری از شرکت های زیرمجموعه در این سال ها با اعتماد به توان داخلی، از تجهیزات و دانش فنی و مواد اولیه تولید داخلی به جای نمونه های خارجی استفاده کرده اند و به این ترتیب نه تنها از خروج ارز و تاخیر در پروژه ها جلوگیری شده، بلکه قدمی مسیر کاهش وابستگی صنعت نفت برداشته شده است.
«کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» ازجمله تولیدات داخلی است که از سوی متخصصان ایرانی بومی سازی شده و در حال حاضر با اخذ تائیدیه از شرکت ملی حفاری ایران، پالایشگاه آبادان و شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، تجاری سازی شده است و در تاسیسات صنعتی استفاده می شود. این محصول پس از پنج سال مطالعه، به گفته اصغر صادق آبادی،سال گذشته مورد آزمایش قرار گرفته و ازحدود یک ماه قبل به تولید تجاری رسیده و در تاسیسات مختلف به کار گرفته شده است. اوکه مخترع این محصول و رئیس اداره مطالعات و پژوهش های راهبردی شرکت ملی حفاری است، به همراه محمد علی بیگ زاده، مدیر پژوهش فناوری و مهندسی ساخت این شرکت، مطالعات روی ساخت نمونه داخلی کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو را از 5 سال قبل شروع کرده است و امروز نمونه ایرانی آن به جای نمونه های آمریکایی و آلمانی، در تاسیسات زیرمجموعه صنعت نفت و دیگر صنایع به کار گرفته می شود.
خرابی سطوح تجهیزات صنعتی بسیار متنوع و ممکن است از ترک سطحی تا شکستگی کامل، خوردگی و له شدگی تغییر کند. جوش سرد نوعي ايجاد پيوند بسيار قوي بين دو جامد است كه بدون نياز به حرارت و ذوب كردن محل اتصال انجام مي شود و آسیب های زیادی به اتصالات در صنایع وارد می کند. آنتي سيزها موادي با فناوری بالا هستند كه در صنعت،خصوصا در تعميرات و مونتاژ و دمونتاژ تجهيزات و ماشين آلات استفاده مي شوند و قادر به تحمل بار زياد و دماي بالا هستند. آنتی سیزها یک لایه محافظ روی فلز ایجاد و از گیرپاژ، خوردگی، جوش سرد و لهیدگی اتصالات جلوگیری می کنند. این ماده از اتصالات گران قیمت و حساس محافظت می کند. با استفاده از آنتی سیز با صرف هزینه کم از هزینه های هنگفت تعمیرات، جایگزینی تجهیزات و خطرات احتمالی جلوگیری می شود.
روانکاری، علم کاهش اصطکاک بین سطوح تماس دو قطعه است. مهم ترین و در عین حال ساده ترین وسیله مراقبت و جلوگیری از فرسودگی ماشین آلات و تجهیزات، روانکاری قطعات مختلف آنهاست. در برخی موارد اصطکاک روی سطوح اثر تخریبی اعمال می کند. حفاظت قطعات ماشین آلات از سایش و خوردگی باعث افزایش عمر ماشین آلات و افزایش بهره وری می شود.
طبقه بندی روانکارها از لحاظ حالت شامل روانکارهای گازی، مایع، جامد و خمیری و پلاستیکی می شود. برای عملکرد در خارج از محدوده های عادی می توان از افزودنی های روان ساز جامد استفاده کرد و این کمپوندها برای روان سازی قطعات تحت فشار ماشین ها و یا قطعات و رزوه هایی که در سرعت کم و بار زیاد کار می کنند، کاربرد خوبی دارند. در تركیب آنتی سیزها از روانكارهاي جامد استفاده مي شود كه قادر به تحمل بار زياد و دماي بالاست. استفاده از آنتی سیزها باعث حفاظت در برابر ساييدگي و خوردگي، كاهش تمركز تنش، جلوگيري از گير، كندگي و جوش سرد،كاهش اصطكاك، كنترل گشتاور، سرعت در عمليات مونتاژ و دمونتاژ، آسان شدن عمليات و كم شدن فشار وارده بر كاركنان، عملكرد ايمن تر و تميزتر، افزايش راندمان كار، كاهش آسيب به اتصالات و تجهيزات گران بها، كاهش نياز به قطعات يدكي و صرفه جويي در وقت و پول می شود. آنتی سیزها مناسب برای استفاده در فلنج ها، اتصالات رزوه ای، هوزینگ ها، پیچ و مهره ها، مانیفولدها، تعميرات موتورآلات و ماشين آلات، تجهيزات كنترل فوران ( BOP & RAMS )، تعميرات و نصب WELL HEAD، ترابري، دكل هاي حفاري، بازسازي دستگا ه ها، تجهیزات پالایشگاهی، نیروگا ه ها، فولاد و پتروشیمی هستند. با توجه به الزام پيشرفت و حفاظت از نیروها، صنایع و موقعيت استراتژيك كشور، استفاده از فناوري هاي جديد از جمله آنتی سیز جهت بالا بردن راندمان و دستیابی به توسعه پایدار الزامی است. همچنین در تحقیقات انجام شده با استفاده از فناوری نانو قابلیت های فنی آنتی سیز ساخت داخل ارتقا یافته و از نمونه های خارجی عملکرد بهتری خواهند داشت.
اصغر صادق آبادی، به عنوان یکی از محققان و مخترعان این پروژه با اعلام اینکه نمونه خارجی این محصول در انحصار دو کشور آمریکا و آلمان است، به خبرنگار «مشعل» گفت: این محصول در این سال ها مشمول تحریم و تهیه آن برای صنایع سخت بوده است، اما طی تحقیقات انجام شده تلاش کردیم تا نمونه بومی شده آن را با استفاده از مواد نانو آماده کنیم تا جایی که خوشبختانه امروز این محصول به مرحله تجاری سازی رسیده است. او با اعلام اینکه از سال گذشته با همکاری یک شرکت دانش بنیان صنایع شیمیایی در خوزستان وارد فاز تجاری سازی و تولید این محصول شده و از حدود یک ماه قبل تولید انبوه آن شروع شده است، گفت: این محصول تاکنون تائیدیه شرکت ملی حفاری، پالایشگاه آبادان و شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه را گرفته است و به این ترتیب سایر صنایع می توانند از این محصول به جای نمونه خارجی استفاده کنند. رئیس اداره مطالعات و پژوهش های راهبردی شرکت ملی حفاری با بیان اینکه قیمت این محصول بومی شده حداقل دو – سوم ارزان تر از نمونه مشابه خارجی است، افزود: در چند سال اخیر که صنعت نفت مشمول تحریم بوده است، دسترسی و تهیه این محصول هم بسیار محدود شد؛ به همین دلیل بسیاری از شرکت ها با اطلاع از تولید نمونه داخلی ترغیب به خرید آن شده اند. صادق آبادی با تاکید بر اینکه نمونه بومی شده «کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» نسبت به نمونه آمریکایی امتیازهای مهمی دارد و افزود: آمریکایی ها در این محصول از 8 ماده استفاده می کنند، اما در نمونه بومی شده با استفاده از نانو از 17 مواد استفاده شده و طیف عملیات آن گسترده شده و غیر از صنعت نفت، صنایع پالایشگاهی، نیروگاهی، صنایع نظامی، سدسازی، خودرو، راه آهن و... می توانند از این محصول استفاده کنند. او تصریح کرد: در عین حال نمونه بومی شده «کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» کاملا غیرسمی و غیر مضر برای انسان و محیط زیست است. به عنوان نمونه، محصول آمریکایی حاوی سرب است که سرطان زاست، در محصول بومی شده سرب و برخی دیگر از مواد آلاینده حذف شده اند، اما کارایی آن بیشتر شده است.
شعیب بهمن بازار نفت در یک سال گذشته با وضعیت نسبتا چالش برانگیزی مواجه بوده است؛ اگرچه آمریکا در سال جاری میلادی با آزادسازی بیش از ۲۰۰ میلیون بشکه از ذخایر نفت اضطراری خود، از افزایش قیمت نفت جلوگیری کرد، با این حال این وضعیت پایدار نبوده و شرایط جدیدی در بازارهای جهانی به وجود آمده است. در حالی که رشد تولید نفت شیل آمریکا کاهش یافته، صادرات نفت روسیه تحت تاثیر تحریم هایی نظیر تعیین سقف قیمت 60 دلاری قرار گرفته و روند سیاست های نفتی عربستان سعودی و صادرات این کشور از کاهش احتمالی تولید اوپک خبر می دهند. غرب در پی یافتن جایگزین های مطمئن برای تامین انرژی مصرفی خود است. با این حال گزینه های غرب برای چنین امری بسیار محدود است. لیبی در شرایط جنگ زده به سر می برد، ایران تحت تحریم ها قرار دارد و سایر کشورها نیز ظرفیت چندانی برای افزایش تولید ندارند. در این بین، ونزوئلا یکی از معدود کشورهایی است که می تواند تا حدی چالش های تامین انرژی غرب را مرتفع کند. به همین دلیل دولت آمریکا به شرکت های نفتی این کشور و اروپا مجوز سرمایه گذاری و همکاری در توسعه تولید و صادرات انرژی ونزوئلا داده است.
امضای قراردادهایی میان دولت و نزوئلا و شرکت نفت آمریکایی «شورون» به منظور از سرگیری همکاری ها، بحث های متنوعی را هم درباره آینده روابط واشنگتن ـ کاراکاس و هم تاثیرگذاری بر بازارهای جهانی نفت ایجاد کرده است. در حالی که تلاش می شود از بازگشت شرکت های غربی به ونزوئلا اینگونه برداشت شود که آمریکا و اروپا می توانند از این طریق بر مشکلات ناشی از کاهش عرضه نفت در جهان فائق آیند؛ اما واقعیت ها حکایت از امر دیگری دارند.
محدودیت های مجوز حضور شرکت های نفتی در ونزوئلا
در وهله نخست باید به این موضوع توجه داشت، مجوزی که برای شرکت شورون صادر شده، دارای محدودیت های زیادی است؛ زیرا با مجوز صادرشده از سوی دولت آمریکا، شورون نمی تواند به این کشور در توسعه میدان ها کمک کند. در واقع این مجوز صرفا راهی برای جبران بخشی از بدهی های چند میلیارد دلاری این شرکت آمریکایی از پدوسا از طریق فروش نفت خام است. این مجوز همچنین به شرکت آمریکایی اجازه می دهد برای کمک به پالایش نفت خام این کشور به انواع (گریدهای) نفت صادراتی، مواد لازم را وارد کند.
آنچه در این بین اهمیت دارد، مجوز شرکت های خدمات میدان نفتی بیکر هیوز، هالیبرتون، شلمبرژه و ودرفورد اینترنشنال است؛ اگر چه احتمالا دولت آمریکا به دلیل شرایط موجود در بازارهای جهانی، فعالیت در این میدان ها را نیز مجاز خواهد شمرد؛ اما این میادین نمی توانند دست کم در کوتاه مدت تاثیر چندانی در افزایش تولید نفت وئزوئلا داشته باشند؛ زیرا بیشتر این میدان های نفتی، توسعه نیافته اند و بسرعت نمی توانند وارد مدار تولید نفت شوند. بر این اساس، اگر شورون موفق به احیای توافق های پیشین خود شود، تنها می تواند روزانه حدود ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام تولید کند؛ زیرا این شرکت از طریق چهار سرمایه گذاری مشترک با پدوسا در دوره پیش از تحریم ها، تنها به همین میزان نفت به سراسر جهان صادر می کرد. کاملا روشن است که این میزان صادرات نفت نمی تواند تاثیر چندانی بر بازارهای جهانی داشته باشد.
از سوی دیگر، صنایع نفتی ونزوئلا در سال های گذشته با چالش های مختلفی مواجه بوده اند. به نحوی که درآمدهای نفتی این کشور نسبت به ۵ سال گذشته بیش از ۹۰ درصد کاهش یافته است. کاراکاس در سال ۲۰۲۲ حدود ۳.۵ میلیارد دلار عایدات نفتی داشته که این میزان حتی
یک دهم درآمدهای ۵۶ میلیارد دلاری ۵ سال قبل هم نیست. در سال های اخیر به واسطه تحریم های آمریکا و اروپا، در آمدهای نفتی این کشور در مقاطعی حتی به سطح ۷۰۰ میلیون دلار هم کاهش یافته که در مقایسه با در آمدهای عادی ۵۶ میلیارد دلاری، یک سقوط کمابیش ۹۹ درصدی را نشان می دهد.
در حالی که ونزوئلا در سال ۲۰۰۲ حدود ۳.۲ میلیون بشکه در روز تولید نفت می کرد، این میزان در سال ۲۰۲۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته و به سطح تولید سال ۱۹۳۴ رسیده است؛ البته در دو سال گذشته میزان تولید نفت در این کشور به حدود ۷۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است. با آنکه کاراکاس اعلام کرده، می تواند تولید نفت خود را تا روزی ۲ میلیون بشکه افزایش دهد؛ اما در این خصوص دست کم در کوتاه مدت تردیدهای جدی وجود دارد.
واقعیت آن است که صنایع نفتی ونزوئلا از سال ۲۰۱۸ که این کشور با تحریم های سنگین آمریکا مواجه شد، بشدت آسیب دیدند؛ البته این آسیب صرفا به تحریم های اخیر آمریکا محدود نیست؛ بلکه از سال ها پیش و به دلیل کمبود سرمایه گذاری در زیرساخت ها، سوء مدیریت و همچنین فساد گسترده و عدم نگهداری و تعمیرات به موقع، بازدهی صنایع نفتی ونزوئلا روندی نزولی را آغاز کرده بود.
خبر امضای قرارداد میان شرکت های نفتی آمریکایی و اروپایی با دولت ونزوئلا اگر پیش از وقوع جنگ اوکراین منتشر می شد، برای بسیاری شوک آور بود؛ زیرا آمریکا و متحدان اروپایی اش از هیچ اقدامی برای براندازی دولت مادورو و کمک به مخالفان به رهبری خوان گوایدو دریغ نکردند. با این حال هم اکنون درک اینکه چرا آمریکا و اروپا از کودتا علیه دولت قانونی ونزوئلا دست کشیده اند و با این کشور قرارداد جدید نفتی امضا می کنند، چندان دشوار نیست. وقوع جنگ اوکراین موجب تشدید تنش در روابط روسیه و غرب شده و آمریکا و کشورهای اروپایی برای تامین نفت مورد نیاز خود ناگزیر به تغییر برخی سیاست های کلان در قبال ونزوئلا شده اند. در واقع کشوری که روزی برای سرنگونی رئیس جمهور آن، نقشه و طرح های اجرایی مختلف داشتند، اینک به مثابه منبعی برای تامین نیازهای غرب در زمینه انرژی نگریسته می شود.
با این حال، خساست آمریکایی ها در رفع تحریم هایی که علیه ونزوئلا وضع کرده اند، شرایط چندان مساعدی را برای فعالیت شرکت های مختلف نفتی غربی در این کشور فراهم نمی کند؛ اگر چه آمریکا رفع بیشتر تحریم ها را به تداوم گفت وگو میان دولت و مخالفان منوط کرده؛ اما باز هم یک مشکل عمده وجود دارد؛ زیرا اگر تحریم های ونزوئلا بسرعت هم رفع شود، باز هم فرسودگی صنایع نفتی این کشور نمی تواند شرایط جدیدی را در عرضه نفت رقم بزند.
در واقع تحریم هایی که آمریکایی ها و اروپایی ها در گذشته به تصور خود علیه دولت مادورو اعمال می کردند، اکنون گریبان خود آنها را گرفته است؛ زیرا کشورهای غربی با اعمال تحریم های نفتی موجب بروز فرسودگی در صنایع ونزوئلا و عدم سرمایه گذار فنی و مالی در این کشور شده اند. اینک که غرب نیازمند افزایش عرضه انرژی است، ونزوئلا نمی تواند دست کم در کوتاه مدت، کمک چندانی به آمریکا و اروپا کند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اظهار کرد: در روزهای اخیر با ابتکاراتی که انجام شد، توانستیم ۶.۵ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور اضافه کنیم، از این رو میزان افزایش تولید این شرکت هم اکنون از ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب در روز فراتر رفته است.
مهرداد کاهکش با اعلام این خبر و تقدیر از تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت گفت: کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در روزهای گذشته، به صورت شبانه روزی پای کار بودند تا بتوانند با اقدام هایی تولید گاز را افزایش دهند.
وی افزود: در روزهای اخیر با ابتکاراتی که انجام شد، توانستیم ۶.۵ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور اضافه کنیم و اکنون مقدار افزایش تولید این شرکت به ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب در روز رسیده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه بخشی از گاز مورد نیاز کشور از میدان های گازی شرکت نفت و گاز گچساران استخراج می شود، افزود: این گاز پس از فراوری در مجتمع گاز و گاز مایع ۹۰۰ به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال و سرانجام به شبکه گاز کشور تزریق می شود.
کاهکش میدان گازی پازنان را یکی از بزرگ ترین میدان های گاز گنبدی خاورمیانه و منبع تأمین گاز کشور اعلام کرد و ادامه داد: در این میدان ۱۵ حلقه چاه وجود دارد که گاز این میدان پس از استخراج، برای فراوری، به کارخانه گاز و گاز مایع ارسال می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: تولید گاز با انجام عملیات توپکرانی در خط لوله خوراک کارخانه گاز و گاز مایع ۱۶۰۰ به حدود ۱۷ میلیون مترمکعب افزایش یافت.
جواد تقی زاده اظهار کرد: عملیات توپکرانی خط لوله انتقال گاز کارخانه گاز و گاز مایع ۱۶۰۰ که تأمین ۶۰۰ میلیون فوت مکعب در روز (معادل ۱۷ میلیون مترمکعب در روز) خوراک پالایشگاه گاز بیدبلند یک را به عهده دارد، با موفقیت انجام شد.
وی با اشاره به شرایط بحرانی افت دما و نیاز کشور به سوخت زمستانی و اهمیت پایداری تولید تشریح کرد: کارخانه گاز و گاز مایع ۱۶۰۰ با یک خط لوله ۴۲ اینچ به طول ۲۳ کیلومتر خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز بیدبلند یک را پس از فراورش و تثبیت نقطه شبنم تأمین می کند. در همین زمینه به علت انباشت بیش از حد مایعات درون خط لوله انتقال خوراک ظرفیت فراورشی این کارخانه تقلیل یافت که با هماهنگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، عملیات توپکرانی در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری افزود: با توجه به حجم بالای مایعات و احتمال طولانی شدن عملیات توپکرانی با تأکید بر نقش برنامه ریزی و کنترل عملیات تمامی اقدامات اجرایی اعم از بستن شیرآلات گاز، تخلیه و کاهش فشار گاز، توپک گذاری، رانش توپک با سرعت مجاز، مدیریت سرعت طی عملیات، تخلیه و انتقال مایعات گازی با رعایت همه الزام های ایمنی با موفقیت انجام شد.
تقی زاده اظهار کرد: در این عملیات نیز بیش از ۱۴ هزار بشکه مایعات گازی نیز استحصال شد و به چرخه تولید بازگشت، ضمن آنکه کارخانه گاز و گاز مایع ۱۶۰۰ در ۲۹ دی ماه راه اندازی شد و در مدار عملیاتی قرار گرفت.
گاز دریافتی از واحدهای بالادستی تأسیسات میدان های آغار، دالان و فراشبند با خط لوله ۴۲ اینچ به مقدار حدود یک میلیارد فوت مکعب روزانه برای تأمین بخشی از خوراک واحدهای پایین دستی گاز مایع ۱۶۰۰، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و دیگر واحدهای عملیاتی استفاده می شود.
شرکت گاز استان کرمانشاه
طرح گازرسانی به ۶۷ روستای بخش فیروزآباد شهرستان کرمانشاه در آیینی با حضور استاندار و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بهره برداری رسید.
ناصر حسینی، سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه در آیین بهره برداری از این طرح گفت: برای رساندن گاز به این روستاها ۲۲۵ کیلومتر شبکه و خط تغذیه اجرایی شده است.
وی افزود: در این طرح یکهزار و ۶۳۲ خانوار دهستان جلالوند گازرسانی شدند و کار علمک گذاری این مشترکان تا سه ماه آینده پایان می یابد که از ۱۹۶ روستای دارای قابلیت گازرسانی فیروزآباد، اکنون ۱۳۵ روستا از نعمت گاز برخوردار است و عملیات گازرسانی به ۴۷ روستای دیگر نیز در حال اجراست که تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.
سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه اعلام کرد: کار مطالعه ۱۴ روستای دیگر نیز در حال انجام بوده و همه تلاش ما بر این است که تا پایان سه ماه نخست سال آینده، گازرسانی به همه روستاهای دارای قابلیت گازرسانی بخش فیروزآباد تکمیل شود.
حسینی تصریح کرد: با احتساب ۶۷ روستایی که از گاز طبیعی بهره مند شدند، اکنون ۸۷.۵ درصد از جمعیت روستایی استان کرمانشاه از نعمت گاز برخوردارند، همچنین عملیات گازرسانی به ۲۴۸ روستای دیگر استان در حال اجراست.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان
نخستین محموله مخزن دارهای ریلی نفت سفید با تغییراتی در خط انتقال بندرعباس، وارد انبار نفت شهید سلیمانی زاهدان شد.قربانعلی مردانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان در این باره گفت: با پیگیری های انجام شده و همکاری ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و منطقه هرمزگان، خط انتقال ریلی نفت سفید از مبدأ بندرعباس به مقصد زاهدان، فعال و نخستین محموله مخزن دارهای ریلی روز پنجشنبه (۲۹ دی ماه) در انبار نفت شهید سلیمانی زاهدان تخلیه شد.وی افزود: با توجه به سرمای شدید هوا و نیاز به سوخت رسانی سریع تر و کافی نبودن توان انتقال سوخت از طریق نفتکش های جاده پیما، طرح ارسال نفت سفید از طریق ریل در دستور کار قرار گرفت و با آغاز این طرح، انتقال نفت سفید شتاب بیشتری گرفت.
پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به توانمندی ها، دستاوردهای نوآورانه، تجربه، تخصص و تعهد کارکنان و متخصصان این پالایشگاه گفت: دستگاه های الکترولایزر واحد تأسیسات مشترک ۲ در این پالایشگاه، با حمایت و مشارکت شرکت های دانش بنیان بومی سازی شدند.
مهرداد عبدی اظهار کرد: با هدف دستیابی به اقتصاد پویا، پیشرو، درون زا و با کاهش و قطع کامل وابستگی به محصولات خارجی، با انجام دقیق مراحل طراحی، ساخت و نصب، دستگاه های الکترولایزر واحد تأسیسات مشترک ۲ در این پالایشگاه بومی سازی شدند.
وی افزود: دستگاه های الکترولایزر با انجام فرایندهای تصفیه آب، تولید و تزریق کلر برای گندزدایی آب دریا نقش بسیار مؤثری همسو با تولید پایدار گاز ایفا می کند.
مدیر پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به همکاری بسیار سازنده این مجموعه با شرکت های دانش بنیان و مجموعه ساخت بار اول تصریح کرد: با توجه به پایان دوره کارایی و زمان مفید بازدهی دستگاه های الکترولایزر واحد تأسیسات 2 پالایشگاه هفتم پارس جنوبی و قطع وابستگی به شرکت های خارجی برای تأمین این کالای مهم، متخصصان و کارکنان پالایشگاه هفتم در کوتاه ترین زمان ممکن این دستگاه راهبردی را ساختند و نصب کردند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مشاور اجتماعی وزیر نفت با تأکید بر نقش مهم صنعت نفت در اجرای مسؤولیت اجتماعی گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم با جدیت به دنبال تحقق مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت در استان های مختلف است و باید از تمامی ظرفیت های موجود در این مسیر استفاده کرد.چهارمین نشست شورای مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت با حضور بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت؛ زینب قیصری، مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت؛ هادی شایق، رئیس دفتر و مشاور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی؛ معصومه زمانی، مشاور امور بانوان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و همچنین مشاوران اجتماعی مدیران عامل چهار شرکت اصلی تابع وزارت نفت در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد.بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت در این نشست با تأکید بر نقش مهم صنعت نفت در اجرای مسؤولیت اجتماعی اظهار کرد: باید با آسیب شناسی دقیق و کارشناسی و خرد جمعی، تعهدهای انجام شده برای اجرای مسؤولیت اجتماعی نهایی و اجرایی شود تا شاهد توسعه مناطق پیرامونی بخش های مختلف صنعت نفت باشیم.
وی افزود: نیازها و اولویت های مناطق هدف، باید بررسی جامع و کامل شود و بر اساس آن، هزینه های پیش بینی شده انجام پذیرد تا همکاری و همگرایی بین صنعت و مردم همسو با توسعه متوازن محقق شود.
علی ربانی، مشاور اجتماعی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این نشست، ضمن تشریح عملکرد و دستاوردهای محقق شده، به نقش مهم پتروشیمی ها در تحقق مسؤولیت های اجتماعی اشاره کرد و گفت: شوراهای راهبردی در مناطق عسلویه و ماهشهر با عزمی جدی برای اجرای تعهدهای خود، همسو با عمل به مسؤولیت های اجتماعی در حال فعالیت هستند و سال آینده، شورای راهبردی منطقه مکران نیز به این جمع افزوده خواهد شد، همچنین در دیگر مناطق کشور نیز همواره پتروشیمی ها پیشرو بوده اند.
شرکت ملی حفاری ایران
رئیس دستگاه حفاری سنگین خشکی ۷۰ فتح از نوآوری و خلاقیت کارکنان این دکل در ساخت قطعات و تجهیزات ابداعی با هدف افزایش ضریب ایمنی و شتاب بخشی به عملیات حفاری خبر داد.
عبدالحسین شریفات گفت: کارهای ابتکاری در نتیجه همکاری کارشناس ایمنی، جوشکار و تعدادی از کارکنان با استفاده از قطعات فلزی بازیافتی از تجهیزات دستگاه صورت گرفته است.
وی ساخت قطعات سرسره نجات، شاسی چرخ دار حمل شیر فورانگیر، محفظه شارژ کپسول های تنفسی، لوله هدایت سیال از دهانه چاه، جغجغه قفل دار مهار BOP و پمپ لجن کش سلر را نمونه هایی از این خلاقیت کارکنان سختکوش دستگاه حفاری ۷۰ فتح اعلام کرد.
رئیس دستگاه حفاری سنگین خشکی فتح که کار در میدان های اهواز، گچساران، مارون، هفتکل و مسجدسلیمان و سرپرستی ۶ دستگاه حفاری را در کارنامه خود دارد، درباره کارایی این قطعات در عملیات حفاری توضیح داد: همه قطعات و تجهیزات ساخته شده، حاصل تجربیات همکاران در بخش ایمنی و هنگام کار و بروز حادثه تهیه شده و سرسره نجات در استانداردهای جدید، یکی از موارد بالا بردن سطح ایمنی در دستگاه حفاری و از موارد اصلی در زمان برپایی دکل است.
شریفات، سرعت عمل در نصب شیرهای فورانگیر را از عوامل مهم در کاهش ضریب حادثه در دستگاه های حفاری دانست و افزود: برپایی شیرهای فورانگیر از طریق کابل، بلاک و اتصالات در ارتفاع از طریق چند دستگاه بالابرنده و تعدادی نیروی کار انجام می شود که با خلاقیت و ساخت شاسی چرخ دار، حمل این شیر در خارج از محوطه دکل به صورت کامل بسته و به وسیله شاسی طراحی شده به سمت سلر و شیر خروجی برای نصب هدایت می شود و حوادث احتمالی را کاهش می دهد.
شرکت نفت و گاز اروندان
سرپرست واحد خدمات پشتیبانی شرکت نفت و گاز اروندان از حضور ماشین آلات این شرکت در جریان بارندگی های اخیر در استان خوزستان به منظور خدمات رسانی به مردم خبر داد.
ناصر فراهانی اعلام کرد: با دستور عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، بعداز بارندگی اخیر و اولویت امدادرسانی به مناطق مسکونی پیرامونی تأسیسات این شرکت، همه استعدادهای ماشین آلات لجستیکی این شرکت از سوی واحد خدمات و پشتیبانی مناطق عملیاتی به مناطق شهری شهرستان های خرمشهر، آبادان و دارخوین گسیل داده شد.
فراهانی ادامه داد: از جمله این اقدام ها می توان به استقرار ۶ دستگاه خودرو تخلیه رواناب در شهرستان خرمشهر، یک دستگاه به شهرستان دارخوین و دو دستگاه به شهرستان آبادان به منظور تسریع در جمع آوری آب های سطحی باران های اخیر از خیابان ها و کمک رسانی به مردم این مناطق اشاره کرد.
امید کوتیان نژاد، سرپرست شهرداری خرمشهر، در بازدیدی از روند جمع آوری آب های سطحی شهر به اتفاق سایر مسؤولان محلی، در جمع امدادرسانان شرکت نفت و گاز اروندان حضور یافت و از زحمات آنها تقدیر و تشکر کرد.
این ماشین آلات تا پایان عملیات جمع آوری آب های سطحی شهرهای ذکرشده به کار خود ادامه خواهند داد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیر روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، از راه اندازی کمپین آگاهی رسانی با عنوان «خانه همسایه سرد است»، در ٣٤ فرودگاه کشور با هدف اطلاع رسانی و فرهنگ سازی اصلاح الگوی مصرف گاز خبر داد.
سیدمحمدباقر یوسف زاده، با بیان اینکه بخشی از مصرف بی رویه گاز به دلیل اطلاع رسانی نشدن به مردم از میزان بالای مصرف انرژی در ایران در مقایسه با دیگر کشورهاست، گفت: آمار و ارقام رشد مصرف انرژی در کشور بسیار نگران کننده است، ضمن آنکه بر اساس آمار در زمینه مصرف گاز ناترازی وجود دارد، بنابراین لازم است همه مردم برای مدیریت صحیح و بهینه مصرف گاز مشارکت کنند تا همه شهروندان در اقصا نقاط کشور در این فصل سرد از نعمت گاز برخوردار باشند.
وی فرهنگ سازی در اصلاح الگوی مصرف گاز در کشور را یک ضرورت برشمرد و گفت: همکاران ما در پارس جنوبی در حال تلاش شبانه روزی برای تولید گاز و انتقال آن به سراسر کشور هستند و انتظار ما از مردم این است که با یک درجه کاهش دمای منزل خود، یاری رسان فرزندان خود در صنعت نفت برای انتقال گاز به همه شهروندان کشور باشند.
مدیر روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در زمینه کاهش مصرف گاز را از رسالت های مهم روابط عمومی های صنعت نفت عنوان کرد و افزود: روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با راه اندازی یک کمپین آگاهی رسانی با عنوان «خانه همسایه سرد است»، در ٧٠٢ نمایشگر ۳۴ فرودگاه وبیلبوردهای ۱۰ فرودگاه بزرگ کشور اقدام کرده که می تواند در کاهش مصرف گاز و فرهنگ سازی در این زمینه مؤثر واقع شود.
شرکت پالایش گاز فجر جم
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم، با اشاره به فصل سرد سال و پایداری تولید در این شرکت اظهار کرد: در ۹ ماهه امسال، حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز در این شرکت فراورش شده است.
سیدمحمدمهدی هاشمی با بیان اینکه از ابتدای امسال تا پایان آذرماه ۱۴ میلیارد و ۷۷۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه فجر جم تولید و به خط سراسری ارسال شده است، گفت: در همین مدت ۲ میلیون بشکه میعانات گازی و بیش از ۹ هزار تن گاز مایع (ال پی جی) تولید شده است.
وی افزود: خوشبختانه با وجود فعال بودن چند سامانه بارشی، تولید در این شرکت همچنان پایدار است و شیرین سازی گاز طبق تعهد تا پایان فصل زمستان تداوم خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم تصریح کرد: تولید حداکثری گاز و گرم نگه داشتن منازل مردم، اولویت مهم شرکت ملی گاز ایران است و ما نیز از هیچ کوششی در این زمینه فروگذار نمی کنیم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به پایداری تولید گاز در این شرکت گفت: اقدام های گسترده ای به منظور حفظ این پایداری انجام شده و ان شاءالله شاهد تولید حداکثری گاز طبق تعهد خواهیم بود.
هاشمی اظهار کرد: پروژه اتصال خط قدیم (طرح موقت) ۲۰ اینچ دریافت گاز عسلویه به خط ۴۲ اینچ طرح دائم برای توزیع بهتر گاز بین فازها و رفع محدودیت دریافت از منابع، از مهم ترین طرح های این پالایشگاه همسو با تولید پایدار است.
وی همچنین با اشاره به پروژه تعویض رینگ و ساپورت برج جذب یکی از واحدهای شیرین سازی پالایشگاه فجر جم افزود: این پروژه همچنان فعال است و پیش بینی می شود تا پایان امسال تکمیل شود که اجرای آن برای آمادگی دریافت حداکثری خوراک از منابع در طول سال است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح احداث مخازن راهبردی نفت خام از آغاز دوباره عملیات اجرایی تکمیل این مخازن خبر داد و ابراز امیدواری کرد تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد.
طرح احداث مخازن راهبردی ذخیره سازی نفت خام با اهدافی نظیر مدیریت بازار و کنترل نوسان های عرضه و تقاضای نفت، انعطاف پذیری در مدیریت تولید، ایجاد ظرفیت جایگزین در شرایط اضطرار همچون آسیب به خطوط لوله انتقال و تلمبه خانه ها، همچنین بروز شرایط حاد جوی در اسکله های بارگیری صادرات، ضمن رعایت الزام های پدافند غیرعامل تعریف شد.
مرجان محمدی، مجری طرح احداث مخازن راهبردی نفت خام با اظهار اینکه احداث مخازن ذخیره سازی در کشوری که یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت جهان به شمار می رود، اقدامی ضروری است ، گفت: وجود این مخازن به عنوان یک امتیاز مهم در نقش آفرینی ایران در بازار نفت منطقه به شمار می آید.
وی اظهار کرد: مخازن گوره با حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی، جزو پروژه های سنواتی شرکت مهندسی و توسعه نفت است که از دهه ۸۰ شمسی عملیات اجرایی آن آغاز شد و متأسفانه در سال های گذشته به بهره برداری نرسید و از سال ٩۶ نیز به طور کامل متوقف شد و در پنج سال اخیر باوجود برگزاری مناقصه ها در قالب های مختلف قراردادی تعیین تکلیف نشده بود.
مجری طرح احداث مخازن راهبردی نفت خام ضمن ابراز امیدواری برای راه اندازی این مخازن تا پایان سال ۱۴۰۲ اشاره کرد: با توجه به محدودیت های بین المللی ناشی از تحریم، هم اکنون در فقدان این مخازن، هزینه ها و مخاطره های زیادی به کشور تحمیل می شود که به همین منظور با تمهیدات و تصمیم های هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تسریع در تکمیل و بهره برداری از مخازن گوره در دستور کار قرار گرفت.
شرکت گاز استان کردستان
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان اعلام کرد، از ابتدای امسال تا پایان آذرماه ۶۰۰ کیلومتر شبکه گاز در این استان اجرا شده است.احمد فعله گری درباره تازه ترین وضع گازرسانی در کردستان گفت: اکنون ۳۳ شهر با ضریب ۱۰۰ درصد و یکهزار و ۵۰۷ روستا با ضریب نفوذ حدود ۹۸.۵ درصد زیر پوشش گاز طبیعی هستند.وی افزود: به موازات گسترش روزافزون واحدهای صنعتی در این استان، گازرسانی نیز روندی شتابان دارد و سبب تقویت و رونق فعالیت های تجاری در این خطه شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان تصریح کرد: تداوم گازرسانی به شهرها و روستاهای استان طی سال های اخیر، با وجود اعمال تحریم ها و فشار اقتصادی فراوان نه تنها متوقف نشده؛ بلکه با تلاش و همت بالای مسؤولان صنعت گاز کشور این کار با تکیه بر توان و حضور مؤثر شرکت های داخلی شتاب بیشتری گرفته است.فعله گری تأکید کرد: با بررسی حجم لوله گذاری در سال جدید مشخص می شود هر روز بیش از ۲.۵ کیلومتر شبکه گذاری در استان کردستان انجام شده که با حجم شبکه گذاری تا پایان آذرامسال و با در نظر گرفتن مسیر طولانی و پر پیچ و خم روستاهای باقیمانده، بیش از ۵۹۵ کیلومتر شبکه گذاری انجام شده است.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: حدود ۸۸ درصد سرمایه گذاری های صندوق بازنشستگی صنعت نفت در پروژه های نفت، پالایشگاه، پتروشیمی و انرژی انجام شده، بنابراین اولویت در این زمینه تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری ها با محوریت زنجیره ارزش است، از این رو هرکدام از شرکت های زیرمجموعه صندوق ها، باید زنجیره ارزش خود را شناسایی و عملیاتی کنند.
عبدالحسین بیات در نخستین همایش مدیران «شرکت سرمایه گذاری اهداف» و شرکت های تابع و وابسته، با گرامیداشت یاد و خاطره بینانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) و شهدای والامقام انقلاب اسلامی و مسألت سلامت و عزت روزافزون برای مقام معظم رهبری و همه خدمتگزاران به مردم اظهار کرد: جهادِ آبادانی و توسعه کشور به دست مدیران و متصدیان خدمتگزار ازجمله مدیران شرکت های گروه اقتصادی صندوق ها محقق خواهد شد.
وی گفت: شرکت های گروه صندوق ها به دلیل ماهیتشان، رسالتِ بخشی از توسعه در صنعت نفت را عهده دار هستند، ازاین رو در طول یک سال و چند ماه گذشته، شاهد تحقق برنامه های مدنظر اولیه از سوی مدیران گروه بوده ایم.
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، با اشاره به گستردگی حوزه فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق ها افزود: افزون بر شرکت های پتروشیمیایی و پتروپالایشگاهی، خدماتی، پیمانکاری و تجهیزاتی، این گروه اقتصادی دارای مؤسسه های مالی معتبر و برتر مانند هلدینگ مهر آیندگان و شرکت خبرگان سهام هم است.
بیات درباره شرکت خبرگان سهام تصریح کرد: این مجموعه که کارگزاری خرید بلوک ۱۲ درصدی سهام هلدینگ خلیج فارس را به عهده داشت، در میان کارگزاری های بورس ارتقای قابل توجهی یافته است، ضمن آنکه صندوق ها با این خرید، بخش عمده ای از سهام هلدینگ خلیج فارس را به دست آورده است.
وی هماهنگی و انسجام را از الزام های بنگاه های اقتصادی بزرگ دانست و گفت: سرمایه حدود ۲۰۰ هزار شاغل و بازنشسته صنعت نفت در طول ۷۵ سال به این بنگاه وارد شده است، از این رو هم اکنون متصدیان گروه صندوق ها، امانتدار سرمایه این گروه عظیم همکاران هستند.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای امسال تا پایان دی ماه، بیش از یک میلیون و ۸۶۴ هزار نفر_ساعت کارکرد بدون حادثه ناتوان کننده در واحد حمل ونقل (سبک و سنگین) پالایشگاه های 13گانه پارس جنوبی ثبت شده است.
احمد باهوش گفت: حمل ونقل مجتمع گاز پارس جنوبی، نقش بسیار مهمی در تحقق اهداف راهبردی مجتمع گاز پارس جنوبی دارد.
وی با اشاره به اجرای دقیق مسائل ایمنی در واحد حمل ونقل این مجتمع تصریح کرد: از ابتدای امسال تا پایان دی ماه، بیش از پنج هزار و ۴۲۸ عملیات و ۳۱ هزار و ۴۳۰ نفر_ ساعت کارکرد بدون حادثه ناتوان کننده در حوزه ماشین آلات سنگین پالایشگاه های 13 گانه مجتمع ثبت شده که این دستاورد مهم نشان از تلاش و همت بی نظیر کارکنان این مجموعه دارد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به عبور از نخستین ماه فصل سرد سال (دی ماه) و پایداری تولید گاز در پالایشگاه های این مجموعه اعلام کرد: با انجام اقدام های مؤثر و گسترده و به منظور حفظ پایداری تولید گاز، شاهد آمادگی کامل نیروگاه، پست ها و خطوط برق این مجموعه هستیم.
باهوش گفت: آمادگی ۱۰۰ درصدی نیروگاه، پست ها و خطوط برق مجتمع گاز پارس جنوبی، یکی از مهم ترین طرح ها و دستاوردهای این مجموعه همسو با تولید پایدار گاز در ماه های سرد سال است.
وی تصریح کرد: در ابتدای راه اندازی پالایشگاه های پارس ۲، متناسب با وضع توسعه شبکه برق رسانی منطقه پارس جنوبی، تنها تأمین کننده برق آن پالایشگاه ها، نیروگاه متمرکز پارس جنوبی بود که به منظور افزایش ظرفیت تولید شبکه و تدارک برق پشتیبان، نسبت به اتصال به نیروگاه ایران ال ان جی در سال ۱۳۹۹ و تأمین بخش اعظم برق مصرفی پالایشگاه های پارس ۲ از این نیروگاه اقدام های لازم انجام شد.
پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه از توزیع 23 هزار لیتر نفت سفید رایگان و 210 هزار لیتر سهمیه سوخت زمستانی در میان خانوارهای ساکن در مناطق زلزله زده شهرستان خوی خبرداد.احمد مجرد درجلسه مدیریت بحران شهرستان خوی با اشاره به وقوع زلزله اخیر دربخش فیرورق این شهرستان گفت: ازهمان ساعات اولیه وقوع زلزله 5.4 ریشتری شهرستان خوی توزیع 40 لیتری رایگان نفت سفید برای هرخانوار دردستورکار قرارگرفت وهمزمان، بیش از 210هزار لیتر سهمیه نفت سفید زمستانی نیز به صورت کاروانی به مناطق زلزله زده ارسال شد.
مجرد بابیان اینکه وجه مربوط به نفت سفید توزیع شده به صورت رایگان از سوی جمعی ازکارکنان نیکوکار وخیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه تامین شده است، افزود: مضاف براین، مدیرتاسیسات گازمایع شهرستان خوی نیز 40عدد کپسول گازمایع 11کیلویی رابه صورت رایگان مناطق زلزله زده توزیع کرد.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به افزایش مراجعان به جایگاه های عرضه سوخت شهرشستان خوی دردقایق اولیه وقوع زلزله تصریح کرد: بامدیریت دربارگیری نفتکش ها ازانبار نفت خوی وتوزیع بی وقفه آن درجایگاه های سوخت شهرستان، این مهم به نحوی مطلوب راهبری شد.
بامداد چهارشنبه 28 دی 1401، زلزله ای به بزرگی 4/5 ریشتر، بخش فیرورق شهرستان خوی را لرزاند که در ارومیه نیز احساس شد.
امام على علیه السلام فرموده اند: خَيْرُ الإِختِيارِ صُحْبَةُ الأَخيارِ؛ بهترين گزينش، همنشينى با نيكان است. (غررالحكم ج۳ ص۴۲۱)
هيچ كس نيست كه از مصاحبت و معاشرت و همدمى اثر نپذيرد، چه اثر نيك و شايسته، چه اثر منفى و ناپسند.
انسان همانطور كه تأثيرگذار است، تأثيرپذير هم می تواند باشد، در همه سطوح و در همه زمينه ها. حتى گرايش هاى سياسى افراد، گاهى تحت تأثير كسانى است كه با آنان بيشترين تماس، رفت و آمد و معاشرت را دارند و خيلى ها خط سياسى خودشان را از دوستان و همنشينان مى گيرند.
با اين حساب، بايد در دوستان و معاشران به سراغ «به گزينى» رفت و با نيكان و اخيار همنشينى كرد. اين مصاحبت ها، خواسته و ناخواسته، در فكر و اخلاق و عمل انسان تأثير مى گذارد. باد و نسيم، اگر از مزبله ها، مرداب ها، لجنزارها و مردارهاى عفن بگذرد، بوى گند و تعفن با خود مى آورد و اگر بر بوستان و گلزار عبور كند، عطرِ دل انگيز با خود مى آورد. مهم آن است كه باد، همنشين چه منطقه اى باشد و نسيم، از كدام كوى و ديار بگذرد! شعر سعدى درباره همنشينى گِل با گُل اشاره به همين حقيقت است.
كمال همنشين در من اثر كرد وگرنه من همان خاكم كه هستم
دقت در دوستان خود و دوستان و معاشران فرزندانمان، تضمين كننده سلامت اخلاق و روان و انديشه آنان است و بى دقتى، پشيمانى به بار مى آورد.
اطمينان به اينكه ما يا فرزندانمان ضربه ناپذيريم، نوعى غرور و غفلت جاهلانه است.
همنشين هايمان را دست كم نگيريم!... .
شاید جالب ترین توصیف درباره نهمین امام شیعیان، صفت «جوان ترین امام» برای ایشان باشد. اهمیت این تعبیر و توصیف وقتی معلوم می شود که بدانیم جوان ترها، عاشق الگوبرداری از شخصیت های محبوبشان هستند. به بهانه این مقاله، بخشی از سبک زندگی این امام همام را بررسی کرده ایم. این نوشته قطعاً کامل نیست؛ اما چند برداشت کوتاه است از زندگی امامی که مجمومه رفتارش می تواند الگویی برای زندگی دینی جوانان امروزی باشد.
تا اتفاق کوچکی می افتد، سریع بحثشان گل می کند. زن و شوهرهای جوان امروزی را می گویم که نقل هر جرو بحث شان، متهم کردن خانواده طرف مقابل است؛ عبارت هایی تکراری مثل اینکه «مادرت چرا اینگونه با من صحبت می کند؟» یا «پدر و مادرت در زندگی مان خیلی دخالت می کنند». در میان ما هستند کسانی که به نوعی با خانواده همسرشان مشکلات زیادی دارند و حسابی از یکدیگر دل چرکینند؛ بخصوص که بعضی از زوج های جوان، قطع ارتباط با خانواده همسرشان را نوعی افتخار می دانند.
حالا تصور کنید پدر همسرتان قاتل پدرتان باشد و دشمن شماره یک ایل و تبار شما؛ درست مثل امام جواد(ع) که همسرش دختر مأمون بود؛ اما امام چگونه با پدر همسرشان رفتار می کردند؟ امام محمد تقی (ع) با آنکه با ام الفضل، دختر بزرگ مأمون به اجبار مامون ازدواج کرد، اما هیچگاه در برابر مأمون که دشمن او و پدرانش بود، رفتار بدی از خود نشان نداد.
استفاده از مسؤولان حکومتی با توجه به وابستگی ها
امام جواد(ع) فرزند پیشوای شیعیان بود و داماد خلیفه عباسی؛ اما از این انتساب ها چه استفاده ای کرد؟ این روایت معروف را از یکی از یاران ایشان بخوانید: «در بغداد خدمت امام جواد(ع) شرفیاب شدم و وقتی زندگی شان را دیدم، به ذهنم خطور کرد که ایشان به زندگی مرفهی رسیده اند و با این اوضاع هرگز به وطن خود مدینه بر نمی گردند.» امام (ع) در این لحظه سرش را به زیر انداخت و در حالی که رنگش از اندوه زرد شده بود، فرمود نان جوین و نمک خشن در حرم رسول الله (ص) نزد من از آنچه می بینی، محبوب تر است.»
(بحار الانوار، ج 50، ص 48).
اما بعد از این اتفاق در بغداد نماند و با همسرش ام الفضل به مدینه بازگشت و همانند پدران خود زیست و تا سال 220 هجری در آنجا زندگی کرد.
حتماً برایمان پیش آمده که در مجلسی شرکت کرده باشیم و سوالات دینی یا مسائلی دیگر را از ما بپرسند و اگر مطالعه ای داشته باشیم، بتوانیم دست و پا شکسته جوابی بدهیم یا کلا سوال را بی جواب بگذاریم.
براستی چقدر درباره مسائل روزمره دینی مان اطلاع داریم و چقدر برای خواندن و دانستن این مسائل وقت می گذاریم؟ تا در زمان ضرورت بتوانیم جواب مخالفان دینی مان را بدهیم. در زمان امامت امام جواد(ع) حاکمان وقت برای آنکه این امام همام را امتحان کنند، در مناظرات زیادی از ایشان دعوت می کردند تا با دیگر علما و دانشمندان شهر به مناظره بپردازند.
شاید یکی از معروف ترین مناظرات حضرت با یحیی بن اکثم ( معروف ترین عالم اهل سنت آن زمان) است که سوالاتی را آماده کرده بود تا ایشان در جواب آنها باز بمانند؛ اما یحیی بن اکثم با پرسیدن اولین سوال خود که مربوط به مجازات شکار حیوان با لباس احرام بود، به توانایی و علم امام پی برد.
گاهی وقت ها خودمان را می زنیم به آن راه؛ دستاویز هم زیاد است و ماده و تبصره و قانونش هم این جور مواقع خیلی راحت یادمان می آید. حاضریم هر کاری بکنیم تا گذرمان به گرفتاری های مردم و دوست و همسایه نیفتد. مردی از اهالی سیستان که در سال اول خلافت معتصم عباسی با امام نهم (ع) همسفر بود، می گوید: «در همه موارد با هم بودیم. روزی در سر سفره غذا به امام جواد (ع) عرض کردم فرماندار شهر ما یکی از دوستان و شیفتگان شما اهل بیت است. مأموران او برای من مالیات نوشته اند و پرداخت آن برایم سنگین است. لطف کنید و نامه ای برای او بنویسید تا با من مدارا کند. امام(ع) با آنکه فرماندار شهر را نمی شناخت، قلم و کاغذی برداشت و چنین نوشت: «حامل این نامه نکته زیبایی را یادآور شد که تو به آیین پسندیده ای گرایش داری. مطمئناً تو در مقابل عمل نیک، پاداش خواهی داشت. به برادرانت احسان کن و بدان که خداوند عزیز و جلیل از ریزترین اعمال و رفتارت سوال خواهد کرد.»
مرد سیستانی وقتی نامه را به نزد حسین بن عبدالله نیشابوری ( فرماندار سیستان) می برد، می گوید: «او دستور داد مالیات را بر من ببخشد. اضافه کرد تا زمانی که من فرماندار این شهر هستم، تو را از گرفتن مالیات معاف کردم. وقتی وضعیت خانوادگی ام را برایش شرح دادم، برای حل مشکلات معیشتی ام اقداماتی انجام داد و مقداری هم کمک دیگر به من کرد.»
تاکنون فکر کرده ایم که وقت فرزندانمان و حتی خودمان را چگونه می گذرانیم؟ چقدر برای وقت، آن هم در این دوران طلایی زندگی شان ارزش قائلیم؟ در میان ما کم نیستند فرزندان و کودکانی که از این دوران برای یادگیری بسیاری از مسائل دینی نهایت استفاده را می برند.
مگر محمد حسین طباطبایی را یادمان رفته؟ او در 5 یا 6 سالگی حافظ کل قرآن شد و همه چیز را با قرآن جواب می داد. می گویند زمانی محمد حسین طباطبایی به مکه مشرف شد. از خاندان سلطنتی برایش اسباب بازی آوردند. از او پرسیدند از این اسباب بازی ها خوشت آمده؟ او در جواب آیه 36 سوره نمل را قرائت کرد، با این مضمون که شما با این هدایا شاد می شوید در حالی که آنچه خدا به من اعطا کرده، بهتر از این هدایاست.
نقل است روزی مردم برای ملاقات با امام جواد(ع) که در خردسالی به مقام امامت رسیدند، در بغداد جمع می شوند. در میان جمع شخصی به نام علی بن حسان واسطی، معروف به عمش، برای امام جواد (ع) چند اسباب بازی که یکی از آنها نقره بود، می برد. عمش می گوید، وقتی به خدمت امام (ع) رسیدم، به او سلام دادم. حضرت پاسخم را دادند؛ اما در چهره مبارکشان کراهتی را مشاهده کردم. ایشان به من دستور نشستن ندادند.
به ایشان نزدیک شدم و اسباب بازی ها را در حضورشان گذاشتم. غضب آلود به من نظر کردند و آنها را کنار زدند و فرمودند: « ما لهذا خلقنی الله ما انا و اللعب/ خدای متعال من را برای اینها نیافریده. مرا به بازی چه کار؟» من از ایشان درخواست عفو کردم. حضرت مرا بخشیدند. اینها همه نشان می دهد که ایشان هرگز وقت گرانبهای شان را به آن دسته از امور دنیوی که جلب توجه می کند، صرف نمی کردند.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
روز دوازدهم به یک معنا، روز شروع قدرت اسلام است. اگرچه در 12 بهمنِ سال ۵۷، هنوز ظاهراً نظام طاغوت سرِ کار بود؛ اما در واقع نبود. در واقع با ورود امام بزرگوار، این نظام پوسیده فاسد و اصل نظام پادشاهی - که یک رژیم ارتجاعی و غلط و غیر انسانی و غیر قابل قبول بود - پوچ و نابود و دود شد و از بین رفت. تلاش بیهوده ای می کردند بلکه بتوانند آن را نجات بخشند و تا چند روز ادامه دهند، که نمی شد و نشد.
ورود قدرتمندانه امام بزرگوار، همه چیز را معنا کرد. امام وارد شد؛ شهر تهران، بلکه ایران از آن بزرگوار استقبال کردند. یعنی در شهرهای دیگر هم مردم شاهد این حادثه و گوش به زنگ این قضیه بودند. بعضی حرکت کردند و به تهران آمدند؛ بعضی هم در همان شهرهای خودشان کاری را کردند که اگر تهران هم بودند، انجام می دادند. در واقع «فاذا دخلتموه فانّکم غالبون». با ورود امام همان مطلبی که خدای متعال به اصحاب موسی فرمود، در مورد اصحاب امام بزرگوار ما تحقق پیدا کرد. وقتی وارد شد، خدای متعال غلبه را ثبت کرد و تمام شد.روز مهمی است. شاید بشود گفت از همین روز دوازدهم هم، توطئه دشمن شروع شده است.(12/11/1375)
عباس زال زاده، کارمند اچ اس ای سازمان منطقه ویژه پارس به عنوان برترین شاعر کشور از نظر استادان و شاعران صاحب سبک کشور انتخاب شد. مسابقه برترین شعر از نظر استادان و شاعران صاحب سبک کشور و با حمایت انتشارات حوزه مشق برگزار شد و عباس زال زاده، کارمند سازمان منطقه ویژه پارس در این مسابقه، به عنوان برتر دست یافت.
رئیس شورای فرهنگی منطقه 2 صنعت نفت در حاشیه جشن بانوان صنعت نفت که به مناسبت میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها برگزار شد، از برنامه ریزی برای اجرای ۴۸ ویژه برنامه به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی خبر داد.
علی اکبر میدان شاهی اظهار داشت: شورای فرهنگی منطقه ۲ صنعت نفت با محوریت استان های فارس، اصفهان و یزد که همه دارای سبقه تاریخی و پیشینه فرهنگی ارزشمندی در ایران اسلامی هستند، شکل گرفته است. وی برگزاری همایش یکپارچه تجلیل از زنان صنعت نفت را نخستین تجربه شورای فرهنگی منطقه 2 دانست و اظهار داشت: ۴۸ برنامه برای دهه مبارک فجر در حوزه فرهنگی برنامه ریزی شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در بخش دیگر، با تاکید بر اصل جهاد تبیین و تولید محتوای موثر، توانمند سازی سرمایه های انسانی و شایسته سالاری گفت: حوزه فرهنگ، یکی از گلوگاه های مهمی است که در آن نیازمند تلاش و کوشش بیشتری هستیم و در این خصوص باید با تعریف برنامه های منسجم و مفید، تهاجم های فرهنگی را خنثی کنیم. میدان شاهی همچنین با اشاره به توانایی و اراده بالای بانوان برای انجام مسؤولیت های محوله اظهار داشت: بانوان از ظرفیت های بالایی برخوردار هستند و چنانچه فضای مناسب برای فعالیت های آنان مهیا شود، استعدادها و توانمندی های حرفه ای خود را در مسیر خدمت رسانی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ارائه می کنند.
رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مطرح کرد:
مشعل گچساران در عین اینکه شهری نفتی است و بخش قابل توجهی از نفت تولیدی را به شکل روزانه و بدون توقف تامین می کند، یکی از مهم ترین قطب های ورزشی در جنوب غرب کشور نیز به شمار می آید. امکانات و زیرساخت های ورزشی و همراهی نفت در حوزه ورزش، اثرگذاری زیادی در کسب موفقیت ورزشکاران این خطه داشته است. رحمت الله محمدی، رئیس امور ورزش شرکت نفت و گاز گچساران که خود از ورزشکاران با سابقه و داور بین المللی هاکی است و قضاوت در بازی های آسیایی اینچئون کره جنوبی و لیگ جهانی هاکی را در کارنامه دارد؛ می گوید:«مردم نمی گویند گچساران500 هزار بشکه نفت کشور راتامین می کند یا 700 هزار بشکه! اما این را می گویند که تیم فوتبال گچساران در لیگ حذفی با تراکتورسازی بازی کرده یا تیم هاکی آن چهار قهرمانی، دو نایب قهرمانی و یک مقام سومی دارد!»
گفت و گو با رحمت الله محمدی با توجه به سمت سازمانی وی، فرصتی را فراهم کرد تا درباره ورزش شرکت نفت و گاز گچساران بیشتر بدانیم و اینکه در حوزه ورزش این شرکت چه می گذرد و چه خدماتی از این ناحیه به مردم شهر گچساران و حومه آن داده می شود.
محمدی از سال 1372 در رشته هاکی فعال و تا سال 1380 در تیم ملی عضو بوده و در ادامه کار، مربیگری و داوری را شروع کرده است. او از سال 90 رئیس هیأت هاکی نفت و گاز گچساران بوده و در سال 91 از طریق آزمون به استخدام نفت درآمده است. محمدی از مدیرانی است که در کنار رشته تخصصی خود، ورزش را رها نکرده و به واسطه همین تخصص در حوزه ورزش، از اداره تخصصی بازرسی فنی و خوردگی فلزات به امور ورزش آمده و حالا چند ماهی است که اداره این بخش را به عهده دارد.
رئیس امور ورزش شرکت نفت و گاز گچساران با اعلام اینکه نزدیک به 3 هزار نیروی رسمی و 3 هزار نیروی قراردادی در منطقه عملیاتی گچساران فعال هستند که با محاسبه میانگین خانواده های چهار نفری آنها، حدود 24 هزار نفر تحت پوشش خدمات ورزشی هستند، افزود: علاوه بر این نفرات، تعدادی واحدهای بهره برداری و نمک زدایی در فواصل دورتر از شهر فعال هستند که هر کدام کمپ های اقامتی دارند و باید امکانات ورزشی آنها را هم پوشش دهیم. دو واحد اقماری در نرگسی و بی بی حکیمه هم فعال است که برای نیروهای اقماری آنجا وسایل ورزشی، زمین چمن و سالن ورزشی داریم. علاه بر این موارد، 6 مدرسه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان برای فرزندان دختر و پسر کارکنان داریم که امکانات ورزشی آنها را هم پوشش می دهیم.
محمدی با بیان اینکه گچساران در حال حاضر 18 تیم قهرمانی در لیگ های کشور دارد، افزود: در حال حاضر هندبال آقایان و جوانان، واترپلو، هاکی و تنیس روی میز در هر دو سطح جوانان و بزرگسالان در لیگ برتر هستند. همچنین هندبال بانوان در لیگ یک قهرمان شد و سال دیگر لیگ برتری است.
او افزود: در فوتبال 5 تیم داریم و تیم بزرگسالان لیگ 2 کشوری است که اکنون که به نیم فصل رسیدیم، در جایگاه دوم قرار داریم، شانس صعود به لیگ یک هستیم و تیم های امید، نوجوانان و نونهالان در لیگ استانی هستند. والیبال نشسته، نفر سوم لیگ دسته یک شد و به لیگ برتر راه پیدا کرد. بسکتبال در لیگ یک ملی است و برای اولین بار بعداز بیست و اندی سال در مسابقات حرفه ای کشوری حاضر شده است. والیبال در زیر گروه کشوری است و باید از سه شروع کند.
محمدی با اعلام اینکه تیم واترپلو، جزو 6 تیم برتر کشور و لیگ برتری است و تیم وزنه برداری مان در لیگ مناطق نفت خیز جنوب دوم شده، گفت: در این مدت تمرکزمان را روی ورزش های همگانی گذاشتیم و در چند جبهه جلو رفتیم و در رشته های شطرنج، کشتی و آمادگی جسمانی تیم هایمان تا مسابقات مناطق نفت خیز جنوب و وزارتی بالا آمده اند.
او با بیان اینکه تیم های فوتسال و هندبال هم به شکل حرفه ای فعالیت می کنند، افزود: در این مدت شروع به استعدادیابی در تیم های مختلف از جمله بسکتبال کردیم و بهرام رمضان که مربی جوانان 2021 ایران بوده را به عنوان مربی تیم گچساران انتخاب کردیم یا در واترپلو وحید رضایی را که در حال حاضر مربی تیم ملی واترپلو است به گچساران آوردیم تا روی تیم های پایه کار کنیم.
رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران می گوید: برای آمادگی و تمرین مناسب تیم های پایه ورزشی بازی هایی را با تیم های خوزستان ترتیب دادیم، چون کهگیلویه و بویراحمد تیم حرفه ای ندارد.
محمدی به بحث کوهنوردی و پیاده روی هم اشاره ای داشت و گفت: امسال گروه کوهنوردی آقایان گچساران، قله دماوند را فتح کرده است. این تیم 60 نفره هر هفته تمرین های مداوم دارد و به ارتفاعات منطقه صعود می کند.
او با بیان اینکه تقویت و کار روی تیم های کشتی آزاد و فرنگی را تازه شروع کرده ایم، افزود: امسال کشتی فرنگی و آزادمان در گروه کمتر از 15 سال اول شدند و در گروه کمتر از 45 سال، تیم آزاد اول و تیم فرنگی دوم شد.
این مسؤول ورزش در شهر نفتی گچساران با اشاره به کم کاری و نبود امکانات در رشته ورزشی دوومیدانی و نبود پیست مناسب گفت: با مذاکراتی که صورت گرفته و مساعدت مدیرعامل و مدیران مالی 18 میلیارد اعتبار برای زمین چمن مصنوعی دو ستاره فیفا در باغ گلف تصویب شده و به دنبال کارهای اجرایی آن هستیم.
او به استقبال و شرایط خوبی که در رشته شطرنج برای آقایان و خانم ها وجود دارد، اشاره کرد و گفت: در رشته های دارت، یوگا، ایروبیک، آمادگی جسمانی، شنا و بدنسازی با استقبال زیاد خانم ها مواجه شدیم و در ادامه به دنبال راه اندازی رشته اسکواش و راه اندازی کورت مناسب آن هستیم.
محمدی با بیان اینکه لازم است برای تقویت تیم های ورزشی، برخی زیرساخت ها و تغییرات در دستمزد و مربیان و بازیکنان صورت گیرد، افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد امکانات ورزشی بسیار محدودی دارد و زیرساخت ورزشی آن ضعیف است. شرکت نفت گچساران تلاش می کند افزون بر کارکنان شرکت نفت در بعد مسؤولیت های اجتماعی، خدمات خود را در اختیار شهروندان و علاقه مندان هم قرار دهد و در این مسیر از ورزشکارانی که جزو صنعت نفت نیستند، اما استعداد و پتانسیل بالایی دارند، حمایت می کند. در عین حال زیرساخت هایمان را در اختیار ارگان های دیگر قرار می دهیم؛ به عنوان مثال وقتی آموزش و پرورش مسابقات دارد، سالن را در اختیارشان می گذاریم. اداره ورزش استان و شهرداری بودجه خاصی ندارند، در نتیجه مسؤولیت اصلی به عهده نفت است.
رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به زمین های چمن فعال در گچساران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر سه قطعه زمین چمن برای تیم های پایه، زمین چمن 6 هزار نفری برای بازی ها و زمینی برای تمرین بزرگسالان داریم. دو زمین چمن مصنوعی برای تمرین فرزندان کارکنان داریم و به دنبال اختصاص یک سالن مختص بانوان هستیم. همچنین سه استخر داریم، اما در حال حاضر دو استخر قدیمی و در حال تعمیر هستند.
محمدی با بیان اینکه شعار ما خدمت به کارمندان و خانواده هایشان است، گفت: در این دوره با چانه زنی بسیار به دنبال بودجه های جدید رفتیم که خوشبختانه توانستیم اعتبارات را تا 29 میلیارد تومان برای بودجه قهرمانی برسانیم.
بودجه همگانی 29.3 میلیارد تومان و بودجه زیرساخت هم 11 میلیارد تومان شد و توانستیم برخی از زیرساخت ها را اصلاح و به روز رسانی کنیم.
او با اعلام اینکه بودجه امسال 72 میلیارد تومان بوده که کامل جذب شده، افزود: این اعتبار برای کارکنان نفت و مردم گچساران است و می تواند تا حدی از محرومیت ها بکاهد. من به عنوان یک ورزشکار که با حساسیت ها و نیازهای ورزش و شهر آشنا هستم، از ارتباطات خوبی که با مدیریت منابع انسانی و همچنین مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران استفاده می کنم تا موانع برطرف و این شکافی را که به دلیل کرونا در ورزش افتاده، جبران شود.
محمدی تاکید دارد که باید روی نیازها و خواسته هایی که مردم دارند و باعث شادی، غرور و رضایت آنها می شود، کار کنیم.
او افزود: در گذشته والدین و جامعه نگاه خوبی به ورزش نداشتند، اما الان نگاه جامعه تغییر کرده و والدین می دانند اگر فرزندشان استعداد داشته باشد، می تواند آینده خوبی را در این مسیر برای خود رقم بزند. بنابراین سعی می کنند روی فرزندشان سرمایه گذاری کنند. ما هم فکر می کنیم حالا که این نگاه ها تغییر کرده، اگر تفکر ما در نفت و امکانات و زیرساخت ها تغییر نکند، تعادل برقرار نمی شود، از این رو لازم است که خودمان را ارتقا دهیم.
رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران می گوید: ورزش را نباید مسأله رده چندم در نظر گرفت، از این رو مسؤولان اجرایی باید ورزش را جدی بگیرند؛ چراکه نگاه مدیران ورزشی اهمیت زیادی دارد. بنابراین لازم است مدیران ورزشی سر جای خودشان باشند.
درست است که گچساران شهر کوچک و شاید قومیتی باشد؛ اما تلاش ما بر آن است که به عنوان یک عضو جامعه ورزشی تا زمانی که هستیم، ورزشی تصمیم بگیریم و حرفه ای رفتار کنیم.
آیا حضور مسعود رضاییان و رضا عنایتی کمکی به تیم های نفتی می کند ؟
تغییرات ابتدا از صنعت نفت آبادان شروع شد. نفتی های آبادان، فصل را با مدیریت جهانگیر کی شمس و سرمربیگری رضا پرکاس آغاز کردند. آبادانی ها در حالی لیگ را شروع کردند که این تیم خیلی دیر بسته و تکلیف کادرفنی زردپوشان در فاصله یک ماه به آغاز لیگ مشخص شد. صنعت نفت مثل سال های گذشته با مشکلات عدیده پا به مسابقات گذاشت و با توجه به اینکه تمرین های این تیم با سرمربیگری پرکاس خیلی دیر آغاز شد، عملاً نتوانستند بازیکن شاخصی را به خدمت بگیرند و برای همین هواداران این تیم خیلی به موفقیت تیمشان امیدوار نبودند.
حال همانطور که انتظار می رفت، صنعت نفت خیلی زود آبستن حوادث و برخلاف دیر بسته شدن، خیلی زود دستخوش تغییر شد. دقیقاً یک ماه بعد از آغاز لیگ و در 21 شهریور پس از استعفای کی شمس، احمد پارو به عنوان مدیرعامل تیم صنعت نفت انتخاب شد. دو روز پس از آن و تنها بعد از گذشت 6 هفته از لیگ، رضا پرکاس از سرمربیگری این تیم برکنار شد و تیم که از ابتدای فصل در رتبه های پایین جدول قرار داشت در شرایط ویژه ای قرار گرفت.
احمد پارو، همه هواداران آبادانی را به صبوری دعوت کرد و خواستار حمایت از خود و مدیریت جدید باشگاه شد. مدیرعامل جدید صنعت نفت پس از اخراج پرکاس با چند گزینه مذاکره کرد و در نهایت انتخابی غیر از فیروز کریمی نداشت.
کریمی روز اولی که در تمرین تیمش شرکت کرد، قول نگه داشتن صنعت نفت در لیگ برتر را داد؛ اما در عمل شاهد ادامه نتایج بد صنعت نفت بودیم. کریمی بیشتر از پنج هفته در آبادان دوام نیاورد و در پایان هفته یازدهم با موافقت باشگاه از سمتش استعفا کرد.
مدیران باشگاه صنعت نفت پس از جدایی کریمی برای سومین بار در این فصل به دنبال استخدام سرمربی رفتند، با این تفاوت که به دلیل برگزاری جام جهانی، لیگ حدود 50 روز تعطیل شد و آنها فرصت داشتند با بررسی گزینه ها، انتخاب مناسبی داشته باشند. از وینفرد شفر به عنوان گزینه زردپوشان نام برده شد؛ اما سرمربی سابق استقلال به آبادان نیامد و در نهایت مذاکرات مدیران صنعت نفت با ادسون تاوارس، سرمربی برزیلی نتیجه داد و او به عنوان سومین مربی، هدایت صنعت نفت را به عهده گرفت. او در چهار هفته گذشته، تغییراتی را در سبک و نحوه بازی طلایی پوشان ایجاد کرد تا هواداران آبادانی تا حدودی به آینده و بقای تیمشان در لیگ برتر امیدوار شوند.
این اما پایان تغییرات در صنعت نفت نبود و احمد پارو که در ابتدای لیگ جانشین کی شمس شده بود، پس از چهار ماه و 10 روز فعالیت از سمت خود برکنار و مسعود رضاییان که به عنوان معاون ورزشی دراین باشگاه فعالیت داشت، به عنوان سرپرست مدیرعاملی جدید باشگاه منصوب شد. صنعت نفت در حال حاضر با 10 امتیاز در رده پانزدهم جدول قرار دارد و باید دید تیمی که نه در مدیریت و نه در کادرفنی ثبات نداشته، می تواند در پایان فصل به موفقیت برسد و در لیگ برتر باقی بماند یا باید این تیم را یکی از گزینه های سقوط به دسته اول فوتبال ایران بدانیم. وقتی به شرایط دیگر تیم نفتی لیگ نگاه می کنیم، متوجه می شویم که خیلی شرایط متفاوتی با صنعت نفت آبادان ندارد. نفتی های مسجدسلیمان در ابتدای فصل با مدیریت هدایت یزدی کار را آغاز کردند. در ادامه او از سمتش استعفا کرد؛ اما دوباره در سمت خود به فعالیت ادامه داد و در نهایت 28 آذرماه برکنار وابوذر شجاعی به عنوان سرپرست مدیرعاملی نفت مسجدسلیمان معرفی شد.
اما این پایان تغییرات در نفت مسجدسلیمان نبود؛ چون بعد از رفتن هدایت یزدی نوبت به رفتن رضا مهاجری، سرمربی این تیم رسید. نفت مسجدسلیمان که از ابتدای فصل در پایین جدول قرار داشت، کار را با رضا مهاجری آغاز کرد. مهاجری به دلیل نتایج ضعیف در هفته دوازدهم از سمتش استعفا کرد و ابراهیم اشکش، سرمربی سابق استقلال ملاثانی، جانشین او شد. سرمربی جدید نفتی ها هم نتایج خوبی نگرفت و نفت مسجدسلیمان از قعر جدول تکان نخورد. اشکس در چهار بازی، هدایت نفت مسجد سلیمان را به عهده داشت و در هر چهار بازی شکست خورد تا او هم رفتنی شود.
این نکته را هم باید اضافه کنیم که در اوج مشکلات مدیریتی و فنی، نفت مسجدسلیمان به دلیل اشتباهات مدیریتی از مسابقات جام حذفی کنار رفت! نفتی ها با اینکه ملوان را با نتیجه 3 بر یک در انزلی شکست دادند، به دلیل استفاده از علی کیانی فر که محرومیت خود را به خاطر اخراج سال گذشته سپری نکرده بود با حکم کمیته انضباطی 3 بر صفر بازنده شدند و از جام حذفی کنار رفتند. این حذف فقط و فقط به خاطر مشکل مدیریتی تیم بود. حال مدیران نفت مسجدسلیمان برای اینکه بتوانند در تیمشان تغییر ایجاد کنند تا امیدوار به بقا باشند، دست کمک به سوی رضا عنایتی دراز کرده اند. حالا رضا عنایتی هدایت نفت را از هفته گذشته به عهده گرفته تا شاید نفت مسجدسلیمان را از برزخ سقوط نجات دهد. حال با تمام این اوصاف، باید بگوییم هرچه بوده و هست، نفتی ها روی دور تند تغییرات مکرر قرار گرفته اند و باید منتظر ماند و دید چه زمانی این تغییرات متوقف خواهد شد و اینکه نفتی ها در لیگ برتر باقی می مانند یا خیر.
مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان امیدوار است با حضور رضا عنایتی، این تیم در ادامه به نتایج خوبی برسد.
ابوذر شجاعی در خصوص حضور رضا عنایتی در نفت مسجدسلیمان گفت: هرگونه تغییراتی که در یک مجموعه اتفاق می افتد، قطعا از این نظر است که اتفاق مثبتی رقم بخورد. ضمن اینکه از مربی قبلی و همکارانش برای تلاش هایی که در این مجموعه داشتند، قدردانی می کنم؛ اما برآیند کار با حضور کادر قبلی به صورتی بود که نتیجه مثبتی حاصل نشد و تصمیم هیات مدیره این بود که تغییراتی در کادر فنی داشته باشیم. در نهایت هم تصمیم بر این شد که از تجربیات عنایتی استفاده کنیم.
وی افزود: حال با تمام این اوصاف، امیدوارم کادر فنی فعلی بتواند نتایجی را که تاکنون رقم خورده، تغییر دهد و بتوانیم جایگاه جدولی مان را بهبود ببخشیم. امیدوارم این اتفاق خوب رقم بخورد و ما نیز بتوانیم با ایجاد شرایط لازم از جمله تأمین منابع مالی به روند تیم کمک کنیم.مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان در ادامه گفت: فکر می کنم با شرایطی که در پیش گرفته شده و حضور عنایتی در رأس کادر فنی و جذب بازیکنان لازم، بتوانیم در ادامه نتایج خوبی کسب کنیم.
رضا عنایتی، سرمربی جدید تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: فکر می کنم حدود یک ماه و نیم است که با مسؤولان باشگاه نفت مسجدسلیمان درباره این همکاری در حال صحبت بودیم و در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که بتوانم به نفت مسجدسلیمان کمک کنم. امتحانی که در آن قرار گرفته ام، واقعا سخت است؛ اما تمام شرایط را می دانم.
عنایتی در ادامه گفت: ای کاش این همکاری 50 روز قبل اتفاق می افتاد؛ اما همکاری فعلی را به فال نیک می گیریم. بررسی های زیادی در خصوص شرایط تیم داشته ام و به نظرم شرایط خوب است و بازیکنان بسیار خوبی در این تیم حضور دارند. البته تیم بالانس نیست و این موضوع اذیت کننده است. در پست ها، ناهماهنگی بسیار خاصی داریم. فکر می کنم در یک پست شش، هفت بازیکن داریم؛ اما در برخی پست ها یک بازیکن هم نداریم و باید فکری به حال این موضوع کرد. ان شاءالله بتوانیم در پایان، این مأموریت سخت را به خوشی به پایان برسانیم.
سرمربی جدید تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان افزود: می دانم تمام دلخوشی مردم مسجدسلیمان تیم نفت است و این تیم را دوست دارند و با حساسیت خاص آن را دنبال می کنند. من هم قول می دهم تمام تلاشم را به کار ببندم که شرایط تیم رو به جلو باشد. خوشبختانه مردم مسجدسلیمان فوتبالی هستند و شرایط را درک می کنند و این برای من جذاب است؛ زیرا آنها بهتر از من کارشناسی می کنند و کم و کاستی ها را می دانند. سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان با بیان اینکه مسؤولان باشگاه قول داده اند به شرایط تیم رسیدگی کنند، ادامه داد: من هنوز قرارداد رسمی با باشگاه امضا نکرده ام و دلی اینجا هستم و امیدوارم بتوانم به این تیم کمک کنم. تمام تفکر من این است، به صورتی کار کنیم که نفت مسجدسلیمان از این شرایط خارج شود. عنایتی خاطرنشان کرد: به بازیکنانم گفتم هر آنچه را که باید از دست می دادید، از دست داده اید و اتفاقات خوبی در گذشته رقم نخورده است. به هرحال با توجه به شرایطی که دراین تیم دیده ام و پتانسیلی که وجود دارد و نیز جذب چند بازیکن تیم را کمی تکمیل خواهیم کرد تا با شرایط بهتری در ادامه مسابقات حضور پیدا کنیم. جذب بازیکن در این مقطع بسیار سخت است؛ اما در حال تلاش هستیم تا بازیکنانی را به تیم اضافه کنیم. تیم ما بالانس نیست و وقتی تیم و بازیکنان را دیدم، تعجب کردم و پیش از این دوستان باید کمی آینده را پیش بینی می کردند. تلاش می کنیم شرایط را بهتر کنیم.
عنایتی در پاسخ به این سؤال که آیا با آگاهی کامل از شرایط نفت مسجدسلیمان، این تیم را انتخاب کرده اید، گفت: لطفا در خصوص شرایط تیم نفت مسجدسلیمان منفی صحبت نکنید؛ البته من هم معتقدم یکسری امکانات باید برای تیم حرفه ای وجود داشته باشد و به دوستان باشگاه نیز اعلام کرده ام لوازمی را نیاز دارم که باید مهیا شود؛ زیرا در شأن یک تیم لیگ برتری نیست که حداقل ها را نداشته باشد و این می تواند یک اتفاق بد باشد که دوستان قول داده اند شرایط لازم فراهم شود. سرمربی جدید تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: وقتی تیم تا هفته هفتم می تواند نتایج خوبی کسب کند و همه برای آن دست می زنند؛ اما به یک باره بعد از آن دچار یک دگرگونی وحشتناک می شود و نتایج وحشتناک تر کسب می کند و به این موضوع عادت می کند، یعنی یک جای کار می لنگد و باید این موضوع ریشه یابی شود.امیدوارم با کمک مدیریت باشگاه بتوانیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.
وی درباره بازگشت عقیل کعبی که پیش از این با نظر مربی کنار گذاشته شده بود، عنوان کرد: من از زمانی که بازی می کردم، عقیل را می شناسم. سه، چهار بازیکن فعلی نفت نیز در گذشته همبازی من بوده اند. به هر حال از کعبی خواستم به تمرین ها برگردد و با قدرت کمک کند. من فکر می کنم دغدغه تمام تیم مالی است و من از باشگاه این قول را گرفته ام که به بازیکنان پرداختی داشته باشیم تا با شرایط خوبی پیش برویم.
عنایتی همچنین در پاسخ به این سؤال که گویا دو، سه بازیکن خواهان جدایی از تیم هستند و آیا در شرایط فعلی شما این موضوع را می پذیرید، گفت: هیچ بازیکنی از ما جدا نمی شود. همین الان ما فقط 15 بازیکن داریم و تلاش می کنم با ارتباطی که با بازیکنان می گیریم، جو صمیمانه ای در تیم شکل بگیرد.
هفته دوم لیگ برتر وزنه برداری باشگاه هاي ايران به میزبانی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در اهواز برگزار شد و با شناخت تیم های برتر در پایان اين هفته به پایان رسید.
در خاتمه رقابت های هفته دوم لیگ برتر باشگاه های کشور، وزنه برداران باشگاه ذوب آهن اصفهان با کسب مجموع 630 امتیاز، بالاتر از دیگر تيم ها ايستادند، اما اين باعث نشد كه در رده بندي كلی، تيم وزنه برداري ملي حفاری، صدرجدول را از دست بدهد .
اگر حفاری در اين هفته نتوانست بيشترين امتياز را كسب كند، اما علي داوودی، وزنه بردار اين تيم موفق شد عنوان بهترين وزنه بردارهفته را به خود اختصاص دهد.علی داوودی از باشگاه ملی حفاری، با کسب 05/430 امتیاز، عنوان بهترین وزنه بردار را از آن خود کرد.
باشگاه ملی حفاری با مجموع 1218 امتیازهمچنان برتری در پایان دو هفته را در اختیار دارد و تيم ذوب آهن با وجود صدرنشینی درهفته دوم، به خاطر اختلاف امتیازی که درهفته نخست مسابقات ایجاد شده بود، با مجموع 1188 امتیاز دوم است.
تيم ملی حفاری درهفته دوم 604 امتیاز (26 امتیاز اختلاف با ذوب آهن) را کسب کرده است.
تیم مناطق نفت خیز، ديگر تيم نفتي حاضر دراين رقابت ها، در هفته دوم و در مجموع 567، 1127 امتياز كسب كرد تا در رده چهارم جدول قرار بگيرد.
لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران درفصل جدید در10 وزن باحضورهفت تیم ملی حفاری، سایپا، مناطق نفت خیزجنوب، ذوب آهن، عقاب، پدافند و نیروی زمینی برگزار می شود.
رضا دهدار، ملی پوش خوزستانی تیم ملی حفاری با وجود آسیب دیدگی جزئی در دسته ۱۰۲ کیلوگرم وزنه زد و درمجموع عنوان دوم را کسب کرد.
نتايج كلي پولاد مردان نفتي در رقابت هاي وزنه برداري باشگاه هاي ايران در دسته هاي مختلف در هفته دوم به اين شرح است:
دسته 109+ کیلوگرم
رقابت های دسته 109+ کیلوگرم با مصاف شش مدعی فوق سنگین در این دسته برگزارشد كه با قهرمانی علي داوودی از ملي حفاری پایان یافت.علی داوودی موفق شد درحرکت یک ضرب 191 و دوضرب 239 مجموع 430 كيلوگرم را ثبت كند.
دسته 109 کیلوگرم
در دسته 109 كيلوگرم اگر نفتي ها اول نشدند، اما رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. بنیامین بالاخایلی از تيم مناطق نفت خیز در یک ضرب 166 و دو ضرب 202، مجموع 368 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا دوم شود و مسعود ممیوند ازملی حفاری، در یک ضرب 161 و دوضرب 198، مجموع 359 كيلوگرم وزنه زد و به مقام سوم رسيد.
دسته 102 کیلوگرم
در رقابت های دسته 102 کیلوگرم مردان که با حضور چهار وزنه بردار برگزار شد، نماینده تيم ملی حفاری كه با مدال طلا و نقره جهانی به ايران برگشته بود، به دليل آسيب ديدگي به مقام دوم رسيد.رضا دهدار، وزنه بردار ملی پوش تيم ملی حفاری، در یک ضرب 166 و در دوضرب 200 مجموع 366 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد و در مكان دوم ايستاد.
دسته 96 کیلوگرم
در رقابت های دسته 96 كيلوگرم، پولاد مرد تيم ملي حفاری موفق شد از سد حريفان خود بگذرد و قهرمان شود.رضا بیرانوند از تيم ملی حفاری، در یک ضرب 164 و دوضرب 195 مجموع 359 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا قهرمان اين دسته شود.
نتایج دسته 89کیلوگرم
دررقابت های دسته 89 كيلوگرم يك پولاد مرد ديگراز تيم ملي حفاری موفق شد از سد حريفان خود بگذرد و قهرمان شود. ميرمصطفی جوادی، از تيم ملی حفاری در یک ضرب 156 و دوضرب 185، مجموع 341 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا قهرمان شود. مسلم سپهری، از تيم مناطق نفت خیز در یک ضرب 152 و دوضرب 181 مجموع 333 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا دوم شود.
دسته 81 کیلوگرم
دررقابت های دسته 81 كيلوگرم نفتي ها موفق شدند با تلاش حسین سلطانی از تيم ملی حفاری به مقام دوم برسند. سلطانی در یک ضرب 148 و دوضرب 177، مجموع 325 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا دوم شود.
دسته 73 کیلوگرم
در رقابت های دسته 73 کیلوگرم، وزنه بردار تيم مناطق نفت خيز جنوب موفق شد به مقام دوم برسد. مصطفی زارعی، ازتيم مناطق نفت خیز دریک ضرب 129 و دوضرب 151 مجموع 280 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا در رتبه دوم قرار بگيرد.
دسته 61 کیلوگرم
در رقابت های دسته 61 كيلوگرم نمايندگان تيم هاي نفتی به مقام دوم و سوم رسيدند. شایان احمدی نژاد، از مناطق نفت خیز در یک ضرب 112 و دوضرب 136 مجموع 248 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد ودوم شد.محراب دواسری از تيم ملی حفاری در یک ضرب 105 و دوضرب 135 مجموع 240 كيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا سوم شود.
نتایج دسته 55 کیلوگرم
در رقابت های دسته 55 كيلوگرم، محمد چاپاش از تيم مناطق نفت خیز در یک ضرب 96 و دوضرب 112 مجموع 208 گيلوگرم را به نام خود ثبت كرد تا به مقام سوم برسد.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاری در سوپر ليگ فوتسال بانوان باشگاه های ايران در تهران با شكست دادن تيم پيكان دست به كار بزرگي زد.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري در هفته هفدهم رقابت های سوپر ليگ فوتسال بانوان باشگاه های ايران در تهران مهمان تيم مدعی وصدرنشين پيكان بود كه موفق شد در ديداري تماشايی و پرگل حريف خود را شكست دهد.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاری موفق شد در اين ديدار حساس با نتيجه 4 بر 3 حرف تهرانی خود را شكست دهد. در اين ديدار سيد فاطمه حسيني و الهام عنافچه (هر كدام 2 گل) برای تيم ملي حفاری گلزني كردند.
نبرد شاگردان نیلوفراردلان درتیم پیکان و فروزان سلیمانی در تیم ملی حفاری كه با شکست پیکانی ها در این دیدار خانگی همراه بود، تحت الشعاع انتخاب سرمربی تيم ملی قرارداشت، چرا كه تا قبل از اعلام نام فروزان سلیمانی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتسال زنان، زمزمه هایی درخصوص سرمربیگری نیلوفر اردلان در تیم ملی به گوش می رسید وهمین موضوع به جذابیت های این بازی افزوده بود.
تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان ديگر تيم نفتی حاضر در رقابت های سوپر ليگ كه در رتبه دوم جدول قرار دارد، در دیدار حساس این هفته به مصاف تيم سوم جدول يعنی نصر فرديس كرج رفت. شاگردان پريسا امامی در ديداری حساس و در عين حال جذاب در خانه به نتيجه ای بهتر از تساوی 2 بر 2 دست نيافتند تا از فرصت به دست آمده برای رفتن به صدراستفاده نكرده باشند.
تيم فوتسال پالايش نفت آبادان با اين تساوی 38 امتيازی شد. فهیمه زارعی وپریوش خلیلی براي پالايش نفت آبادان در اين ديدار گلزنی كردند.
حال با توجه به نتايج به دست آمده، تیم هاي مدعي در جدول رده بندی بیش از پیش به هم نزدیک شدند تا جايي كه اختلاف تیم اول و سوم جدول با یکدیگر دو امتیاز شد.
هفته دوازدهم لیگ برتر فوتبال نوجوانان باشگاه های ايران با پیروزی تيم ملی حفاری همراه بود.
در هفته دوازدهم لیگ برتر نوجوانان باشگاه های ايران، تيم فوتبال نوجوانان ملی حفاری در شهر داراب به مصاف تيم کهن دارابگردی رفت كه موفق شد به پيروزی برسد.
تيم داراب كهن برای بقا نیاز مبرم به هر ۳ امتیاز این دیدار داشت و در مقابل تيم فوتبال ملي حفاري هم برای باقي ماندن در كورس صعود به مرحله بعد به 3 امتياز اين ديدار نياز مبرم داشت كه همين موضوع كار شاگردان سعيد داوودي را بسيار سخت كرده بود. حال، شاگردان سعید داودی دراین دیدار حساس و سرنوشت ساز موفق شدند در پایان با نتيجه 2 بر صفر به پيروزي برسند. مهدی خضری دراین دیدار هر دوگل تيمش را به ثمر رساند.
حفاری با پیروزی دراین دیدار نام خود را به عنوان مدعی جدی صعود از این گروه مطرح کرد.
در پایان این هفته از رقابت ها ملی حفاری با ۱۸، پارس جنوبی با ۱۷ و شاهین بوشهر با ۱۵ امتیاز در رده دوم تا چهارم جدول رده بندی جای گرفتند و برای صعود از این گروه چشم به امتیاز دیدارهای آینده خود دوخته اند.تيم فوتبال ملی حفاری در دیدارهای آینده به ترتیب به مصاف شاهین بوشهر و انقلاب فارس می رود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات