بازدید رهبر معظم انقلاب از غرفه نفت در نمایشگاه توانمندیهای تولید داخل
ذخایر ارزی قابل اطمینانی داریم و پول حاصل از فروش نفت به کشور بازمیگردد
خدمات برابر در بیمارستان جزیره
نقش آفرینی در بهینه سازی مصرف سوخت
خارگ مرکز ثقل صادرات نفت و قطب انرژی است
هوشمندسازی خدمات و تحول دیجیتال ضروری است
کمک هزینه مددجویان متناسب با تورم باشد
بازتاب تاریخی - اجتماعی صنعت نفت
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی روز (دوشنبه، ۱۰ بهمن ماه) در دیدار صدها نفر از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان عرصه های دانش بنیان، آینده روشن کشور را نیازمند رشد سریع و مستمر اقتصادی خواندند و با اشاره به اولویت پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت در برنامه هفتم توسعه، به تبیین دلایل و الزام های رشد اقتصادی پرداختند و تأکید کردند: حل مشکلات محسوس معیشتی و دشواری های زندگی خانوارها، رشد اقتصادی را کاملاً ضروری کرده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری،حضرت آیت الله خامنه ای با ابراز خرسندی از روحیه، نگاه امیدوارانه و فعالیت های ملموس فعالان عرصه تولید و کارآفرینی گفتند: همان گونه که بارها گفته شده، استعداد و ظرفیت رشد کشور با توجه به منابع خدادادی، موقعیت جغرافیایی و بین المللی و سیاسی و به خصوص نیروی انسانی، بسیار بالا و در عرصه هایی استثنایی است و به همین علت، آینده ملت و دورنمای پیشرفت ایران بسیار روشن تر از پیش بینی های کنونی است. ایشان نامگذاری امسال به نام سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» را تا حدودی ناشی از دیدار سال گذشته با فعالان اقتصادی خواندند و افزودند: نمایشگاهی که دو روز قبل بازدید شد، نشان می داد کارهای نسبتاً خوبی در زمینه شعار سال انجام شده، ضمن اینکه سخنان فعالان اقتصادی در این دیدار درباره پیشرفت اقتصادی کشور، امیدها و نویدهای خوبی می دهد و شاخص های رسمی نیمه اول سال ۱۴۰۱ هم عمدتاً نشان دهنده حرکت و رشد است.
رهبر معظم انقلاب به مسئولان دولتی حاضر در دیدار به خصوص معاون اول رئیس جمهوری گفتند: برای پیگیری مطالب و حل گلایه ها و توقعات به حق فعالان اقتصادی در این دیدار، کارگروه هایی با حضور فعالان اقتصادی تشکیل دهید و با پیگیری مستمر، مشکلات را علاج کنید که در این صورت، رشد اقتصادی کشور هم محقق خواهد شد.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به برخی توقعات تولیدگران از ایشان افزودند: البته روش بنده ورود به مسائل اجرایی نیست اما راه را نشان می دهم و با اصرار و تأکید، آنها را دنبال می کنم.
رهبر معظم انقلاب در ادامه سخنانشان در دیدار با تولیدگران، کارآفرینان و فعالان عرصه های دانش بنیان به تبیین حرف اصلی و مهم خود یعنی ضرورت رشد اقتصادی سریع و مستمر پرداختند.
عقب ماندگی کشور در دهه نود و تعطیلی نسبی مسائل اقتصادی در برخی سال های این دهه و در نتیجه شاخص های منفی در بخش های مختلف، واقعیت مهمی بود که ایشان در بیان ضرورت رشد سریع و مستمر اقتصادی، روی آن انگشت گذاشتند.
حضرت آیت الله خامنه ای ضعف های مدیریتی و مسائلی نظیر تحریم ها و تمرکز کشور بر مسئله هسته ای و در نتیجه شرطی شدن اقتصاد را از جمله علل مهم عقب ماندگی اقتصادی در دهه نود برشمردند.
ایشان جبران این عقب ماندگی را نیازمند تلاش پیگیر و رشد مستمر اقتصادی حداقل در ده سال دانستند و گفتند: به همین علت در برنامه هفتم توسعه، پیشرفت اقتصادی را البته توأم با عدالت در اولویت قرار دادیم، چراکه عدالت مهم است و اگر نباشد، پیشرفت حقیقی صورت نگرفته است، ضمن اینکه میزان رشد متوسط هم هشت درصد قرار داده شده که اگر محقق شود، پیشرفت خوبی در پنج سال آینده رخ خواهد داد. رهبر معظم انقلاب در تبیین چرایی نیازبه رشد سریع و مستمر اقتصادی، همه مسئولان دولتی و حاکمیتی، تولیدگران و فعالان اقتصادی را به تمرکز و دقت در چهار دلیل عمده فراخواندند.
بخش بعدی سخنان رهبر معظم انقلاب به بیان الزام ها و لوازم تحقق رشد اقتصادی اختصاص داشت. الزام هایی که بخشی از آنها به مسئولان،برخی به فعالان اقتصادی و بخشی هم به مردم مربوط می شود.
حضرت آیت الله خامنه ای دراین زمینه «افزایش سرمایه گذاری برای تولید» و «ارتقای بهره وری» را دو رکن مهم و الزام اساسی رشد اقتصادی خواندند و گفتند: در برخی بخش ها از جمله چگونگی مصرف منابع طبیعی، بهره وری واقعاً پایین است. «وجود چشم انداز راهبردی و برنامه بلندمدت در دستگاه های اجرایی و حکومتی» الزام دیگری بود که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: مسئولان معمولاً می گویند برنامه های درازمدت دارند، اما اگر داریم نباید دچار روزمرگی و تغییر چندروزه حرف ها باشیم، چراکه این روزمرگی به همه جا و همه چیز ضربه می زند.
«حمایت دستگاه های اجرایی از بخش خصوصی» ضرورت دیگری بود که ایشان به مسئولان حاکمیتی گوشزد کردند.
حضرت آیت الله خامنه ای در این زمینه دولتی کردن همه کارها در اوایل انقلاب را خطایی مهم خواندند و گفتند: کشور بدون فعالیت بنگاه های خصوصی اداره نخواهد شد و این بنگاه ها نیز بدون حمایت حاکمیت وارد میدان نمی شوند و اگر هم بشوند، موفق نخواهند بود.
ایشان سیاست های اصل ۴۴ را، دقیق و مورد تأیید عناصر علاقه مند به عدالت اجتماعی خواندند و گفتند: برخی برادران خوب و خوش نیت، به این سیاست ها اعتراض دارند که این اعتراض درست نیست، البته در چند دولت، متأسفانه به این سیاست ها به درستی عمل نشد که لازم است با دقت، مراقبت، مدیریت و نظم و انضباط کاری، سیاست های کلی اصل ۴۴ اجرایی شود.
ارتقای دانش و فناوری دیگر الزام مهم رشد اقتصادی بود که رهبر معظم انقلاب به آن پرداختند و توجه دانشگاه ها و مراکز علمی - پژوهشی را به آن جلب کردند.
ایشان موفقیت های امروز را در بسیاری از بخش ها، ناشی از آغاز نهضت علمی در حدود پانزده سال قبل دانستند و افزودند: جوانان دانشمند باید از خطوط مقدم علم جهانی هم بگذرند و تحقق این آرزو را زمینه سازی کنند که پنجاه سال بعد اگر کسی خواست از تازه های علم با خبر شود، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد.افزایش بهره وری در همه بخش ها از جمله در فعالیت نیروها و کارمندان دستگاه های دولتی و در چگونگی مصرف منابع طبیعی از جمله آب نیز در بحث الزام های رشد اقتصادی، مورد تبیین رهبر معظم انقلاب قرار گرفت.
ایشان رقابت پذیر کردن کالاها و خدمات با افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصول نهایی را از دیگر لوازم رشد اقتصادی کشور برشمردند و گفتند: این مسئله در عرصه صادرات اهمیت فراوانی دارد.حضرت آیت الله خامنه ای در این زمینه دولتی کردن همه کارها در اوایل انقلاب را خطایی مهم خواندند و گفتند: کشور بدون فعالیت بنگاه های خصوصی اداره نخواهد شد و این بنگاه ها نیز بدون حمایت حاکمیت وارد میدان نمی شوند و اگر هم بشوند، موفق نخواهند بود. ایشان سیاست های اصل ۴۴ را، دقیق و مورد تأیید عناصر علاقه مند به عدالت اجتماعی خواندند و گفتند: برخی برادران خوب و خوش نیت، به این سیاست ها اعتراض دارند که این اعتراض درست نیست، البته در چند دولت، متأسفانه به این سیاست ها به درستی عمل نشد که لازم است با دقت، مراقبت، مدیریت و نظم و انضباط کاری، سیاست های کلی اصل ۴۴ اجرایی شود. ارتقای دانش و فناوری دیگر الزام مهم رشد اقتصادی بود که رهبر معظم انقلاب به آن پرداختند و توجه دانشگاه ها و مراکز علمی - پژوهشی را به آن جلب کردند. ایشان موفقیت های امروز را در بسیاری از بخش ها، ناشی از آغاز نهضت علمی در حدود پانزده سال قبل دانستند و افزودند: جوانان دانشمند باید از خطوط مقدم علم جهانی هم بگذرند و تحقق این آرزو را زمینه سازی کنند که پنجاه سال بعد اگر کسی خواست از تازه های علم با خبر شود، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد.افزایش بهره وری در همه بخش ها از جمله در فعالیت نیروها و کارمندان دستگاه های دولتی و در چگونگی مصرف منابع طبیعی از جمله آب نیز در بحث الزام های رشد اقتصادی، مورد تبیین رهبر انقلاب قرار گرفت.
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: به مردم و فعالان اقتصادی اطمینان می دهم که ذخایر ارزی خوب و قابل اطمینانی داریم و پول حاصل از فروش نفت به کشور بازمی گردد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدابراهیم رئیسی شامگاه سه شنبه (۱۱ بهمن ماه) در هشتمین گفت وگوی زنده تلویزیونی خود با مردم، ضمن تبریک فرارسیدن ایام دهه فجر و سالروز ورود امام راحل به میهن با بیان اینکه در روز تحویل دولت سیزدهم تورم کشور قریب به ۶۰ درصد بود که با تلاش دولت مردان با کاهش ۲۰ درصدی، نرخ تورم به ۴۰ درصد کاهش یافته است، اظهار کرد: با وجود مشکلات منطقه ای و جهانی، برای مهار تورم و گرانی ها اقدام های خوبی صورت گرفت، به طوری که در ۶ ماه نخست دولت یعنی تا پایان سال ۱۴۰۰ شاهد کاهش تورم در بخش های مختلف بودیم.
وی با بیان اینکه به مردم و فعالان اقتصادی اطمینان می دهم ذخایر ارزی خوب و قابل اطمینانی داریم و پول حاصل از فروش نفت به کشور بازمی گردد، افزود: بیش از ۹۰ درصد داد و ستد و تجارت کشور در بازار ارز نیمایی اتفاق می افتد و ارز حاصل از صادرات به بانک مرکزی و خزانه دولت بازمی گردد.
رئیس جمهوری در پاسخ به این پرسش که با وجود ذخایر ارزی مناسب حاصل از فروش نفت، برخی رسانه ها مطرح می کنند که چرا اثرات آن در سفره مردم آن طور که باید مشاهد نمی شود، تصریح کرد: وقتی می گوییم کشور دارد اداره می شود، پرداخت ها و حقوق و دستمزدها بدون تأخیر انجام می شود، باید پرسید اینها چگونه و از کجا پرداخت می شود. وقتی دولت ما هنوز رأی اعتماد نگرفته بود و با دولتمردان قبل در نشست دولت شرکت کردم، بحث در آن نشست این بود که ما حقوق مرداد ۱۴۰۰ را چگونه باید پرداخت کنیم؟
رئیسی در پاسخ به این پرسش که چرا مردم درآمدهای حاصل از فروش نفت و ارزی را که داخل کشور می آید در سفره خود احساس نمی کنند، گفت: ۴۸۰ هزار میلیارد تومان از کسری بودجه سال ۱۴۰۰، از درآمدهای کشور از محل فروش نفت و مالیات پرداخت شده و امسال هم همین اتفاق خواهد افتاد. وی با بیان اینکه منابع کشور به نحوی مدیریت شده است که امسال هم بین منابع و مصارف، تعارضی وجود نداشته باشد، اظهار کرد: دولت با وجود همه تهدیدها و تحریم ها، منابع و مصارف را مدیریت کرده تا دچار کسری بودجه نشود.
رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز دشمن از اقدام های ما در مسیر خنثی سازی تحریم ها عصبانی شده است، افزود: صادرات نفت ما با وجود تحریم افزایش یافته، کشور رشد ۵ درصدی را تجربه کرده است، برخلاف خواست دشمن قریب به یک میلیون اشتغال ایجاد شده و هر آنچه که دشمن خواسته با اراده ملت و خدمت گزاری دولت خلاف آن محقق شده است.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: دوره سخت، طولانی و سرمای کم سابقه در کشور را با تأمین سوخت پایدار در کشور مدیریت کردیم و در حال عبور از آن هستیم. جواد اوجی روز سه شنبه، ۱۱ بهمن ماه در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال ملی مالک شریعتی نیاسر، نماینده تهران در مجلس که درباره سامان دهی توزیع گاز مایع (ال پی جی) برای خانوارها و خودروها مطرح شد، ابتدا ضمن گرامیداشت دهه فجر و میلاد حضرت علی (ع) اظهار کرد: قولی که پشت این تریبون به مردم شریف ایران و شما نمایندگان دادم به لطف و عنایت الهی محقق شد و دوره سخت و طولانی سرمای ماندگار و کم سابقه را مدیریت کردیم و در حال عبور از آن هستیم. وی افزود: این مدیریت با همدلی و همکاری مردم و حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، همچنین همکاری بخش های مختلف دولتی و خصوصی محقق شد. وزیر نفت تصریح کرد: در حالی زمستانی سرد و بی سابقه را پشت سر گذاشتیم که با یاری خداوند و همراهی مردم ۲۶ میلیون مشترک شهری و روستایی با قطعی گاز روبه رو نشدند و توانستیم با تأمین سوخت نیروگاهی مشکلی در این بخش نیز نداشته باشیم و مردم با قعطی برق روبه رو نشوند. اوجی ادامه داد: امیدواریم با حمایت مردم و مجلس مشکل ناترازی گاز کشور برطرف و مشکلات در این حوزه به نحوی برطرف شود تا شاهد حصول درآمدهای ناشی از صادرات گاز باشیم، همچنین از آقای مالک شریعتی برای طرح ایده استفاده از ال پی جی (گاز مایع) سپاسگزاری می کنم. وی با بیان اینکه هم اکنون ۲.۲ میلیون تن گاز مایع (ال پی جی) در پالایشگاه های نفتی، ۵.۶ میلیون تن در پالایشگاه های گازی و ۴ میلیون تن در مجتمع های پتروشیمی کشور تولید می شود، افزود: در دولت سیزدهم نسبت به اواخر دولت دوازدهم بیش از ۵۰ درصد صادرات ال پی جی و در نتیجه درآمدزایی بیشتر در بحث تبصره ۱۴ برای کشور فراهم شده است. وزیر نفت اعلام کرد: پس ابلاغ قانون استفاده از این نوع گاز، بلافاصله آیین نامه اجرایی استفاده از ال پی جی در خودروها چهارم تیرماه امسال تقدیم دولت شد و ۱۸ آبان ماه امسال در هیئت دولت به تصویب رسید تا پس از آن به تأیید سازمان های ملی استاندارد و محیط زیست برسد. اوجی تصریح کرد: با مشخص شدن قیمت ال پی جی در ستاد تنظیم بازار سرانجام ششم آذرماه امسال، وزارت نفت هم زمان با این موضوع مکاتبات و پیگیری های خود با سازمان استاندارد برای تدوین دستورعمل ها و شیوه نامه استفاده از این نوع گاز در جایگاه ها و خودروها را آغاز کرده و هم اکنون نیز در انتظار این شیوه نامه هاست. وی با تأکید بر اینکه تا امروز به صورت استاندارد ال پی جی در جایگاه ها و خودورها استفاده نشده است، اظهار کرد: وزارت نفت منتظر ابلاغ شیوه نامه های استفاده از این نوع انرژی از سوی سازمان ملی استاندارد نشده و هم زمان با مشخص شدن قیمت آن، مذاکرات خود را با سرمایه گذاران علاقه مند به ساخت جایگاه های عرضه ال پی جی طی فراخوانی آغاز کرده است، از این رو امروز بنده خوشحالم که وزارت نفت همه تکالیف خود در این زمینه را انجام داده است. وزیر نفت تصریح کرد: بر اساس بررسی های صورت گرفته بهترین مورد استفاده گاز ال پی جی در کشور برای خودروهای عمومی به خصوص اتوبوس های درون شهری است، جا دارد همین جا از ایده آقای شریعتی، نماینده تهران درباره اضافه شدن این نوع گاز به سبد سوختی کشور در بودجه ۱۴۰۱ تشکر کنم، اما این موضوع منوط به آن است که ما در کشور خودورها و جایگاه های عرضه استاندارد استفاده از این نوع سوخت را داشته باشیم، از این رو ما منتظر ابلاغ آیین نامه ها و دستورعمل های استفاده از این نوع گاز از سوی سازمان ملی استاندارد و سازمان ملی محیط زیست هستیم. اوجی اظهار کرد: تولید گاز مایع در کشور افزایش یافته و با راه اندازی اسکله های سیراف و باهنر برای بارگیری این نوع سوخت برای صادرات، دستاوردهای خوبی برای کشور ایجاد شده است. نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی به صورت مشروط از توضیح های وزیر نفت درباره موضوع بررسی ساماندهی توزیع گاز مایع برای خانوارها و خودروها قانع شد.
رونمایی از کارت سوخت ایرانی در آیین مشترک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و بانک ملی
مشعل در قراردادی که پیش تر میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و بانک ملی ایران برای تولید یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت در دستور کار شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران قرار گرفت، این شرکت تاکنون ۸۰۰ هزار قطعه از این کارت های سوخت را تحویل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران داده و ۲۰۰ هزار قطعه دیگر نیز بزودی تحویل خواهد شد. در ادامه این رخداد مهم، آیین رونمایی از کارت هوشمند سوخت تولید شده در شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران، هفته گذشته با حضور علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و ابوالفضل نجارزاده، سرپرست بانک ملی برگزار شد.
کارت هوشمند سوخت از نمونه طرح های حائز اهمیتی است که تاکنون نقش بسزایی در روند مدیریت مصرف سوخت کشور ایفا کرده است. تا آبان امسال، این کارت ها در خارج از کشور تولید و وارد می شد؛ اما اکنون با توجه به ظرفیت و دانش فنی تولید حوزه تراشه های هوشمند از سوی شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران و بومی سازی فناوری آن، کشور به خودکفایی در تولید این دسته از کارت های هوشمند دست یافته است.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به پیچیدگی فرایند توزیع فراورده های نفتی از سامانه هوشمند سوخت به عنوان یکی از پروژه های ملی و گسترده در دنیا نام برد و عنوان کرد: نزدیک به 18 سال از راه اندازی این سامانه در کشور می گذرد. طی این سال ها موفق شدیم با بهره مندی از یک ابزار غیرقیمتی، رشد بی رویه مصرف بنزین را به نوعی مهار و مدیریت کنیم و اکنون شاهد کاهش 12.5 درصدی مصرف بنزین در کشور هستیم.
وی با بیان اینکه فناوری سامانه هوشمند سوخت به تعدادی ادوات و تجهیزات نیاز دارد و ما از خدمات بعضی از شرکت ها برای نوسازی این سامانه استفاده کردیم، گفت: ابزاری که در داخل این فناوری مورد استفاده قرار می گیرد، خارجی است. بر این اساس و با توجه به منویات مقام معظم رهبری، پیرامون حمایت از شرکت های دانش بنیان، به دنبال این هستیم تا از ظرفیت شرکت های داخلی استفاده و بتوانیم فناوری مورد نیاز برای تولید سامانه هوشمند سوخت را بومی سازی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بیان کرد: بعضی از تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، قدمت 20 ساله دارند و نیازمند نوسازی هستند. بنابراین امسال موفق شدیم برای نوسازی این تجهیزات با تعدادی از شرکت های دانش بنیان وارد همکاری شویم و بتوانیم تجهیزات سامانه هوشمند را بومی سازی کنیم. هم اکنون چند نمونه از آن در جایگاه های سوخت نصب، راه اندازی و تست های متعدد آن انجام شده و به مرحله قرارداد رسیده که بزودی با تولید انبوه، جایگزین تجهیزات قدیمی خواهند شد.
نژادعلی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که در حوزه تجهیزات سامانه هوشمند سوخت مطرح است، فناوری مربوط به تراشه های این دسته از کارت هاست که تنها در انحصار چند کشور قرار داشت؛ اما خوشبختانه این مسأله طرح موضوع شد و هم اکنون با حمایت و مشارکت بانک ملی ایران، گام های ارزشمندی در مسیر بومی سازی کارت های هوشمند سوخت برداشته شده و امیدواریم با همت و تلاش این دوستان، همه فرایند تولید کارت های هوشمند سوخت و نیز تجهیزات این سامانه بومی سازی شود و بتوانیم از کشورهای خارجی به طور کامل بی نیاز باشیم.
وی خاطرنشان کرد: غالبا در زمینه تولید و تحویل کارت های هوشمند سوخت با محدودیت هایی روبه رو بودیم، به گونه ای که فرایند تهیه این کارت ها ازسوی پیمانکاران طولانی بود؛ اما خوشبختانه با فراهم شدن امکانات و شرایط لازم از سوی شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران این مشکلات مرتفع شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بیان کرد: قرارداد امضا شده با بانک ملی ایران، مبنی بر تولید و تحویل یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت است که تاکنون ۸۰۰ هزار قطعه از آن تحویل شده و ۲۰۰ هزار قطعه دیگر نیز بزودی تحویل خواهد شد که امیدواریم بتوانیم با این فرایند، کارت سوخت مالکان خودروها را با سرعت بیشتری تحویل دهیم.
نژادعلی همچنین با دعوت از همه شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه تجهیزات کارت هوشمند سوخت برای تکمیل فرایند بومی سازی این تجهیزات گفت: امیدواریم با همکاری شرکت های 12گانه ای که در حوزه پرداخت الکترونیک فعال هستند و می توانند با سرمایه گذاری در زمینه نوسازی تجهیزات جایگاه های عرضه همکاری کنند، به سمت نوسازی تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری سامانه هوشمند سوخت در کشور حرکت کنیم.
ابوالفضل نجارزاده، سرپرست بانک ملی ایران در آیین رونمایی از تولید کارت هوشمند سوخت، به همکاری و تعامل با شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اشاره و آن را یک تعامل سازنده در مسیر تحقق اهداف عالی کشور، بویژه تحقق شعار سال دانست و بیان کرد: همواره تاکیدهای مقام معظم رهبری بر حمایت از شرکت های داخلی عنوان شده که در این زمینه با همکاری دو سازمان توانستیم محصولی را ارائه دهیم که هم نظام اقتصادی و هم مردم از آن منتفع شوند.
وی افزود: هر زمان در تولید محصولات راهبردی وابسته به شرکت ها یا کشورهای خارجی بودیم، در مواقع بزنگاه دستمان خالی بود و جایگزین نداشتیم؛ اما امروز با تلاش همکارانم در شرکت چاپ و نشر بانک ملی، تولید کارت های هوشمند سوخت بومی سازی شده که جای تشکر و قدردانی دارد.
سرپرست بانک ملی ایران عنوان کرد: از سال های گذشته تا به امروز بانک ملی قائل به نقش های متعددی بوده است. زمانی که بانک مرکزی شکل نگرفته بود، وظیفه چاپ اسکناس و پول ملی را هر عهده داشت و در برهه ای از زمان انتشار اوراق بهادار و مسائل اوراقی که از سطح امنیتی بالایی برخوردار بودند، ازسوی بانک ملی انجام می شد. هنگامی که موضوع انتشار کارت سوخت هوشمند مطرح شد، با توجه به ظرفیت، علم و دانش همکاران ما در شرکت چاپ و نشر، این امکان فراهم شد تا کمبودی که در حوزه تولید کارت های هوشمند در کشور احساس می شد، بخوبی جامه عمل پوشانده شود.
نجارزاده یادآور شد: امروز می توانیم ادعا کنیم که در حوزه تولید کارت های هوشمند سوخت بی نیاز هستیم و این ظرفیت را داریم که سالانه 10 میلیون کارت هوشمند تولید و عرضه کنیم.
وی با بیان اینکه این نخستین بار است که ما تعامل غیرتسهیلاتی با مجموعه غیر شرکت داشتیم، افزود: گروه بانک ملی ایران این ظرفیت را دارد که خدمات متنوعی ارائه کند و علاقه مند هستیم کیف پول الکترونیکی سوخت را برای ۵۰میلیون مشتری بانک ملی فعال کنیم.
سرپرست بانک ملی ایران با اشاره به همکاری های بانک ملی با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تأکید کرد: بانک ملی ایران علاقه مند است، در زمینه تجهیز جایگاه های سوخت و ابزارهای نو پرداخت نیز با شرکت ملی پخش فراورده های نفتی همکاری و در فراخوان نیز شرکت کند. امیدواریم بتوانیم سال آینده کیفیت و سطح امنیتی این کارت های هوشمند تولیدی را بالاتر ببریم. این ظرفیت در همکاران ما وجود دارد و این دانش حاضر است و امیدواریم بتوانیم از این توان استفاده کنیم.
نجارزاده تصریح کرد: این ظرفیت در حوزه های دیگر نیز موجود بوده و مکاتبه ای با سازمان ثبت احوال انجام داده ایم تا کارت ملی هوشمند را پوشش دهیم که نمونه هایی هم ارسال شده و در صورت موافقت سازمان ثبت احوال تا پایان سال، چاپخانه بانک ملی، کارت هوشمند ملی را تحویل سازمان ثبت احوال قرار خواهد داد.
اینجا سکوی ابوذر است؛ 76 کیلومتری خلیج فارس
مرجان طباطبایی شب « سکو» بیرونی: در سکوت شبانه سکو، صدای توربین ها برای تولید نفت به قدری گوشخراش است که امان نمی دهد صدای موج های خلیج فارس شنیده شود تا آنجا که حتی نوای مرغان دریایی هم در این سرو صدای بی وقفه محو می شود. اما درست در ساعات خواب بیشتر ساکنان کشور، اینجا در 76 کیلومتری جزیره خارگ در خلیج فارس، زندگی حال و هوایی دیگر دارد از جنس کار و تلاشی از نوع شبانه روزی برای تولید نفت خام. کار روی سکوهای نفتی و گازی 24 ساعته است و کارکنان، نیمی از دو هفته کاریشان شب کار هستند. شیفت شب از ساعت 6 عصر آغازمی شود و تا 6 صبح ادامه دارد. برای فردی که تازه از دو هفته استراحت بازگشته، شب زنده داری یک هفته ای آسان به نظر نمی رسد.
میدان نفتی ابوذرکه قدیم ترها آن را «اردشیر» می خواندند، درجنوب غربی خارگ قرارگرفته و سال 1349 با حفر6 حلقه چاه، اقتصادی شناخته وعملیات بهره برداری کامل از آن درسال 1355 از سوی شرکت امریکایی پان امریکن آغاز شده است. بالاترین تولید شرکت نفت فلات قاره ازهمین میدان با سه سکوی بهره برداری و9 سکوی اقماری انجام می شود و نفت آن به وسیله خط لوله 24 اینچی زیر دریا، به جزیره خارگ پمپاژ، فرآورش و درمخازن ذخیره سازی می شود.
حضور زنان در سکوهای نفتی در زمان شب چندان متداول نیست و این نخستین تجربه من از دنیای شب و کار در یک سکوی نفتی است؛ تجربه ای که با اخذ مجوز و هماهنگی شرکت نفت فلات قاره ایران و موافقت رئیس سکوی ابوذر فراهم می شود. مجوزی که حتی برای کارکنان سکو هم عجیب به نظر می آید. حضور در این ساعات، دنیایی متفاوت از روز یک سکو پیش رو قرار می دهد؛ تجربه ای خاص و منحصر. در این ساعات سکو، خبری از تردد پرتعداد کارکنان نیست و تنها تعدادی محدود در شیفت شبانه عهده دارحفاظت، حراست و تداوم تولید نفت هستند. حتی فعالیت های تعمیراتی هم تعطیل می شود، مگر آن که اضطراری همچون نشت چاه، از کارافتادن توربین و. . . پیش بیاید. اطراف سکوتا چشم کارمی کند، یک سرسیاهی است، سیاهی ای که آبی روز دریا را هم درخود گم کرده است. زیرپا، هم مشبک های آهنی زرد رنگ، عمق سیاهی 50متری از دریا را نشان می دهد. تنها نور روشن آن، سکوی ابوذر، سکوهای اقماری اطراف آن و کف موج هایی است که با برخورد دمادم به پایه های قطورسکو، آن را آرام آرام درگذر زمان می سایند. تماشای چنین صحنه ای آن هم در دل شب، شاید برای برخی ترسناک جلوه کند، اما برای کارکنان سکوی ابوذر این ترس، عادی شده است یا شاید چاره ای جز کنار آمدن با آن را ندارند. یکی ازکارکنان ابوذر می گوید: کار روی سکوی دریایی با کار درخشکی بسیار فرق دارد. کسی که روی دریا کار می کند، نترس می شود.
درمحوطه سکو باد خنکی می وزد، اما همان جایی که تابستان شرجی سخت دارد، در زمستان به قدری سرد می شود که کارکنان با کلاه و دستکش مشغول شیفت شب هستند و گاهی ازشدت سرما پشت پنل ها پنهان می شوند و گاه نیز مه به قدری زیاد است که یک متری خود را هم نمی شود دید وحتی فلر با این عظمت سکو هم دیده نمی شود یا خاموش می شود. کارکنان شیفت شب موظف به بازرسی مداوم تجهیزات، پمپ ها و دستگاه های روشن هستند و گزارش آن را به شیفت روز می دهند. معمولا در شیفت شب 6 نفر بهره بردار به همراه مامورایمنی بیدارهستند. حالا شب ازنیمه گذشته است؛حدود 3 نفر ازشب بیداران درمحوطه و 3 نفر نیز دراتاق کنترل مجتمع ابوذربا چشمانی باز وهوشیارمشغول فعالیت هستند و فرآیند استخراج نفت خام از دل دریا را انجام می دهند. شیفت بهره برداری سکوهای نفتی به این صورت است که هر شیفت، دومسئول نوبت کار دارد و درهر نوبت، مهندس اتاق کنترل، کارمند مراقب دستگاه وچند اپراتورآنها را همراهی می کنند. درسکوی گازی هم دو نفر درشیفت شب مشغول کارهستند. با این حال درسکوهای فرعی تردد شبانه کمتر وخلوت تراست. مامورمربوطه شرایط دستگاه ها، کارهای جانبی پمپ ها، سرکشی دستگاه و محیط را کنترل می کند و گزارش را به روزکار تحویل می دهد. در دریا شرایط متفاوت ازخشکی است؛ علی اکبر دوستداری، معاون مجتمع تعریف می کند که یک بار رعد و برق به دکل زد و سیستم مخابرات آن را کارانداخت. شدت باران به قدری زیاد بود که ازهمه نفرات خواستم پناه بگیرند وهر اتفاقی رخ داد، حتی درصورت «شات داون» هم وارد محوطه نشوند. با این اوصاف به نظرمی رسد که ازخوش شانسی، شب تقریبا آرامی را تجربه خواهیم کرد.
داوود زیراهی که سابقه 14 سال فعالیت در واحد بهره برداری سکوی ابوذر را دارد، یکی از نفرات شیفت شب است که درمحوطه سکو، مشغول بازرسی پمپ هاست.
او درباره نوع کارسکو درشب می گوید: هربار که از استراحت 14 روزه برمی گردم، شیفت شب آغاز می شود. در 12ساعت بیداری آمار تمامی دستگاه ها و تجهیزات را دریافت و گزارش وضعیت آنها را آماده می کنم.
زیراهی درباره تعداد شب کاری هایش اظهار می کند: سالی 14 هفته می شود. 6 ماه از سال روی سکو هستیم و این مدت زمان دوری برای خانواده هم سخت است.
او با بیان این که از نیروهای پیمانکاری نفت است، تصریح می کند: با وجود کارمساوی با دیگر کارکنان در ساعات روز و شب، حقوق متفاوت دارد وحق شیفت شب کاری اش در ماه تنها 700 هزار تومان است. مسئولیت شب کاری زیاد است طوری که حتی زمانی هم که درخانه هستیم، فکر و ذهن مان اینجاست. غلامحسین کرمی هم از دیگر نفرات بهره برداری شیفت شب است که با استقبال برای گفت وگو شرایط خود در شیفت شب را برایم توضیح می دهد. او با بیان این که کار در اینجا (سکوی نفتی) سرما و گرما نمی شناسد و باید در هر شرایطی انجام شود، پله های آهنی و پرشمار سکوی ابوذر را نشان می دهدو می گوید: من و همکارانم مرتب برای پیگیری امور درحال بالا و پایین رفتن از این پله ها هستیم. گاه تعداد پله هایی که از آنها بالا و پایین می رویم، به عدد دو هزار هم می رسد.
با او در این پله ها همراه می شوم. آنقدر تاریک است که به سختی می توان درسیاهی شب آنها (پله) را دنبال کرد؛ این انتظار وجود دارد که با برداشتن قدمی نامناسب، زیرپایت خالی شود.
یکی از بخش های روشن در نیمه شب سکو، اتاق کنترل است که مهندس اتاق کنترل، کارمند مراقب دستگاه و چند اپراتور در آن حضور دارند. دورتا دور اتاق، چیدمانی از پنل هایی است که در هریک از آنها می توان جریان تولید نفت و ارسال آن را به جزیره خارگ مشاهده کرد.
علیرضا عظیمی با سابقه 10 سال فعالیت در سکوی ابوذر، مهندس اتاق کنترل است. او فارغ التحصیل مهندسی شیمی و سال 1391 از طریق آزمون سراسری وارد صنعت نفت شده است.
وی می گوید: سختی اقماری، سختی ازخودگذشتگی و یک نوع جانبازی است. همه می توانند به عنوان یک جانباز شناخته شوند. چون از زندگیشان می گذرند و در روزهای خوش و ناخوش با خانواده شریک نیستند .
عظیمی با اشاره به اینکه کار اقماری، فعالیتی معمولی نیست، اما باید انجام شود، ادامه می دهد: مهم این است که چه میزان برای کار ما ارزش قائل شوند؛ بسیاری مواقع، مطالبه ما تنها مادی نیست؛ انتظار این است که مسئولان ارشد یک بار ازکارکنان سکوهای نفتی و گازی خلیج فارس هم تشکر کنند. از پرستاران، آتش نشانان، پلیس ها و دیگر ارگان های کشور تشکر می شود، اما تا حالا از کارکنان اقماری شرکت ملی نفت ایران تشکری نشده که بگویند شما هم، شب ها بیدارهستید، فقط پلیس و پرستار بیدار نیستند، این در حالی است که بخش اعظمی از بیداری انسان های این سرزمین برای کارکنان شرکت ملی نفت ایران است.
او در ادامه می گوید: بیشترین مطالبه صنعت نفت درحال حاضر موضوع حقوق و دستمزد است. چون دریافتی متناسب با کاری که انجام می شود، نیست .
عظیمی ادامه می دهد: همه ما این نوع کار را پذیرفته ایم که اینجا حضور داریم و با وجود تمام کاستی ها هیچ وقت خدشه ای درعملکرد نفرات شاهد نبودیم. هر سال که می گذرد، از حق و حقوق ما کاسته می شود، اما نفرات با همان انگیزه کار را انجام می دهند. این خاصیت نفت است؛ خاطرم هست در دوره آموزشی، یکی از قدیمی های نفت می گفت روی این صنعت غیرت داشته باشید. وقتی روی سکوی نفتی مدتی را سپری کردم، ناخودآگاه این اتفاق افتاد و هر کسی در هر نقطه ای از صنعت نفت با همین غیرت کار می کند. وی در ادامه صحبت های خود می گوید: شما
(مشعل) یک رسانه هستید؛ صدای ما را به خوبی و در حد توان خود انتقال دهید و صدای ما باشید. این شرایط نرمال را نبینید، سختی شرایط را ببینید. هر لحظه ممکن است اتفاقی رخ دهد. عظیمی در بخش دیگری از حرف هایش می گوید: مسئولیت در شب حساسیت بالایی دارد، ممکن است عادت کنیم، اما عادت خوبی نیست. به عنوان رسانه حق مطلب را ادا کنید و صدای همکاران صنعت نفت و آنچه را می بینید، بدون کم و کاست منعکس و مطالبه کنید. مطالبه گری رسانه از جنس دیگری است. حامی ما باشید؛ نیاز به حمایت است. عظیمی با اشاره به اینکه کارکنان با تمام توان و انرژی در حال فعالیت هستند، تصریح می کند: از سمت ما کار به درستی انجام می شود، اما حقوق کارکنان نفت متناسب نیست.
در یک حضور شبانه می شود فهمید افزون بر سختی کار روی سکوهای خلیج فارس، سختی فعالیت در شب حکایتی سخت تر و البته خطرناک تر دارد؛ موضوعی که عظیمی هم به آن اشاره می کند و می گوید: روی سکو خطرات بالقوه ای است که می تواند فاجعه آفرین باشد و وقتی شرایط از نرمال خارج شود، آسیب های زیادی دارد. صنعت نفت با صنایع دیگر متفاوت است؛ خطرات حجم کار قابل مقایسه با دیگر بخش ها نیست مثلا برای نمونه یک چاه هست که دست کم 80 بار فشار دارد و اگر آزاد شود، به این آسانی نمی شود آن را جمع کرد. اگر درباره نوع خطرات دیگر روی سکو برایتان سوال مطرح است، می توان رد آن را در اسکله های باقیمانده از جنگ تا مهار فوران چاه و دیگر موارد شاهد بود که در محوطه سکوی بازسازی شده در دوران جنگ و بازمانده های سکوی گذشته، تجارب تلخ دیگری پیش روی کارکنان قرار داده است. از جمله نشت گاز یکی از چاه ها در سال 1388 که حتی شرکت های خارجی هم حاضر به مهار نشدند و مهار آن از سوی کارکنان همین سکو و تیم کمیته بحران شرکت ملی نفت و شرکت ملی حفاری 58 روز به طول انجامیده و فوران بدون هیچگونه تلفات انسانی مهار وچاه از مدار خارج شد. افزون برآن، کارکنان خاطره تلخ دوسقوط هلیکوپتر درسال81 و 95 را از یاد نبرده اند به این موارد باید خطر تهدید عوامل بیگانه به سکوهای نفتی در خلیج فارس را هم که شب های پردلهره برای آنها رقم می زند، اضافه کرد.
وحید طباطبایی، کارمند ارشد مراقبت دستگاه متولد 1370 اهل یزد و از ورودی های دانشگاه صنعت نفت است. او نیز که در اتاق کنترل حضور دارد ، درباره شرح وظایف خود در شیفت شب می گوید: مسئولیت ما حسن اجرای ارسال نفت است و اگر شرایط ناهمگون شود، وارد عمل می شویم. از روی پنل ها تمامی روند استخراج و ارسال نفت از سکوهای مختلف را توضیح می دهد و با صدای آلارمی که می آید، گفت و گو را قطع می کند. او درباره نوع کار در شب می گوید: از شب کاری به روزکاری سخت است، وقتی شب کار می شویم، چند روز طول می کشدتا بدن عادت کند.طباطبایی با اشاره به فرآیندخوردگی تاسیسات و خطوط لوله، نوع کار روی سکو را سخت می داند، با این حال می گوید: از انتخابم پشیمان نیستم و رشته حفاری را با همین دید انتخاب کردم. یک درخواست کلی از سوی بچه های اتاق کنترل مطرح می شود و آن این که در ایران همچون دیگر کشورها، نفرات پس از 20 سال کار اقماری که به عنوان کار سخت محاسبه می شود، بازنشسته شوند.
ساعت از 12 گذشته است و شیفت شبی ها در سکو با این زمانبندی کار، 5 عصر شام می خورند و 12 شب وعده بعدی غذاست. موضوعی برخلاف روال عادی روزانه که معتقدند سیستم گوارشی را هم با مشکل مواجه می کند و بخش قابل توجهی از کارکنان را با مشکل کبد چرب مواجه کرده است.
کارکنان نوبت بندی که تازه 6 صبح ساعت خوابشان است، خواب روز را منقطع، ناکافی و بی کیفیت می دانند. اگرچه شیفت شب به بخشی از کار و زندگی ساکنان سکوها تبدیل شده است، اما می گویند در هر بار شروع شیفت شب های اول سخت تر و به مرور عادی می شود و زمانی که همه خواب هستند، باید چشم و گوش سکو باشند. دوستداری، معاون مجتمع دریایی ابوذر که بیش از 14-15 سال شیفت شب داده است، می گوید: شب کار ماندن شرایط سختی دارد. تمام بار مسئولیت با نفرات شیفت است، در حالی که 70 نفر به امید این نفرات خواب هستند. با این حال رئیس سکو هم همیشه آنکال(آماده کار) است و می گوید در 14 روز اینجا، خواب راحت ندارم.
برخلاف برخی سکوهای نفتی خلیج فارس که با غروب آفتاب، موسم ماهیگیری برای کارکنان می شود، در سکوی ابوذر به دلیل خاطره تلخ ماهیگیری که منجر به فوت یکی از کارکنان شده، ماهیگیری ممنوع شده است، اما قایق های بومی خارگ پرتعداد شب زیر نور فلر سکو و هر بخشی که روشنایی هست، مشغول ماهیگیری هستند و درسکوت حاکم بر سکو شیفت شبی ها باز سرکار می آیند و دیگران به استراحت می روند. اتاق های استراحت به واسطه کمبود فضا کوچک و برخی 4 نفره و 6 نفره است که معاون سکو می گوید: سعی کردیم نفرات را براساس سن و اخلاق با هم اسکان دهیم که در تفاهم باشند. بخش مسکونی سکوی ابوذر که درحال حاضر کارکنان در آن مشغول استراحت هستند، متشکل از دو طبقه است که تعداد آنها نسبت به جمعیت کم است. طبقه دوم متشکل از 14 اتاق چهار و 6 تخته و دو کانکس در محوطه سکو است که عمده کارکنان در آنجا مستقر هستند. 14 اتاق هم در طبقه سوم قرار دارد که به روسا و نیروهای ارشد اختصاص دارد و اتاق این طبقات دو تخته است. اتاقی که من شب آنجا اسکان دارم هم دو تخته است که به شکل فشرده تمام آنچه برای یک زندگی نیاز است سعی شده به آن اختصاص داده شود. داخل اتاق یخچال، تلویزیون، کمد، سماورو سرویس بهداشتی است.
داخل اتاق فشرده ای که نیمی از عمر کارکنان شاغل روی سکو در آن سپری می شود، برای مدت زمان طولانی به عنوان تنها مکان امن استراحت و فراغت آسان به نظر نمی آید. تنها پنجره اتاق هم پوشیده از رنگ و پوششی است که تماشای بیرون امکان پذیر نیست. اگر چه داخل اتاق از سروصدای بیرون خبری نیست، اما می توان فهمید خواب روی سکوی آهنی در وسط خلیج فارس هم خواب چندان آرامی نیست.
قاب دوم-روز- سکو- بیرونی: اگر چه شب برای عده ای محدود به دلیل نوبت کاری به سختی گذشته، اما به جریان عادی روز می رسیم. با تماشای طلوع خورشید به استقبال کار روزانه سکوی ابوذر می روم. کارکنان زودتر بیدار شده و از 5 صبح صبحانه را سرو کرده اند. یک روز کاری از 5 و نیم صبح شروع می شود. در این ساعات و در هوای بارانی سکو، رفت وآمدها آرام آرام زیادتر می شود و چهره های جدیدتری از کارکنان را می بینم که در بخش های مختلف مشغول فعالیت هستند. مجتمع دریایی ابوذرمتشکل از 250 نفر با میانگین سنی 30 تا 40 سال است.
در روز می توان قابی متفاوت تر از سکو را نظاره گر بود. مجموعه ابوذر شامل سه سکوی اصلی AA، AB ، AC است که هر کدام به فاصله سه کیلومتر و هفت کیلومتر از هم قرار دارند. سکوی AB که در مرکزمیدان واقع شده، سکوی مادر نامیده می شود. 9 سکوی چاه ها، تحت عنوان سکوهای اقماری هم دور تا دور میدان است و بنا به موقعیت و میزان نزدیکی به سکوهای اصلی، توسط خطوط لوله به سکوهای اصلی متصل و نفت آنها منتقل می شود. نفرات قدیمی شاغل در سکوی ابوذر عمدتا مهندسانی هستند که حوالی سال های ۷۲ برای بازسازی و راه اندازی سکوی ابوذر آمدند. این سکو به دلیل قرارداشتن در مسیر خروج هواپیماهای جنگنده که بعد از بمباران خارگ برای رسیدن به عراق باید از این سکو عبور می کردند، در دوران جنگ آسیب کلی دید.
از جمله نفرات برای بازسازی حاضر در ابوذر که اکنون معاونت مجتمع دریایی ابوذر را عهده دار است، علی اکبر دوستداری است که خاطرات زیادی از سختی ایام بازسازی ابوذر دارد. او 29 سال است در سکو کار می کند و می گوید: اوایل آمدن ما به اینجا مصادف با بازسازی تاسیسات بعد از زمان جنگ بود، زمانی که به سکو آمدیم، نیمی از سکوی AA به دلیل حمله در جنگ از بین رفته و هنوز ترکش ها روی آن بود. مقدمات ساخت سکوی AC هم تازه شروع شده بود. خاطرم هست با توجه به تعداد محدود نفرات بهره بردار، سه نفر به سکوی AA و AC می رفتیم و 48 ساعت آنجا می ماندیم، امکانات به قدری کم بود که کنار تفکیک کننده ها کپر درست کرده و در آن اسکان داشتیم و چه ازخودگذشتگی هایی که نشد. از همکاران قدیمی خیلی آموختیم. یادشان همیشه با ماست خیلی از انسان های شریف برای صنعت نفت زحمت کشیدند وبازنشسته شدند که دست یکایک آنها را می بوسم، استادهای خوبی بودند.
دوستداری با اشاره به اینکه در آن سال ها 14 روز امکان هیچ ارتباطی با خانواده نبود، وقتی از خانه خارج می شدیم، دیگرنمی توانستیم خبرسلامت خود را بدهیم و چند سال متمادی این شرایط سخت را سپری کردیم، ادامه می دهد: وقتی مواردی از این دست را که روی سکوی منهدم شده زندگی می کردیم برای نفرات جدید می گوییم، فکر می کنند داستان تعریف می کنیم، ما عمرمان را اینجا گذاشتیم و به آن تعصب داریم.
با همراهی دوستداری از سکوی مسکونی به سمت سکوی قدیمی نفت می رویم که از طریق پل به این سکو متصل است و با یک پل از AB به سکوی چاه ها وصل می شود. در سکوی گازی، مجموعه گازهای همراه نفت جمع آوری شده شمال خلیج فارس، از سکوهای بهرگان(سروش و نوروز) وگاز سکوهای AA و Ac دریافت و پس از نم زدایی و فشار افزایی، از طریق یک خط لوله به جزیره خارگ منتقل می شود. پس از آن به سمت سکوهای چاه ها می رویم که در جنوب شرقی سکوی اصلی قرار دارند. چاه هایی با قدمت بالای 40 سال که از سال 55 تاکنون در حال تولید هستند. البته در بیشتر سال ها دکل های زیادی روی آنها مستقر و به بهبود تولید کمک کردند. پس از بازدید چاه ها با بخش های مختلف و نحوه عملکرد کارکنان و سختی کارشان آشنا می شویم. پاک نوش حسین پور، رئیس تعمیرات مجتمع دریایی ابوذر که با 30 سال و 4 ماه سابقه کار در زمره نفرات تیم راه اندازی بعد از دوران جنگ بوده است، شاه بیت صحبت هایش این است که با وجود تمام مشکلات به شدت به این جغرافیا تعصب دارم و دلتنگ آن می شوم و علاقه ای به رفتن از اینجا ندارم. او می گوید: انگیزه ام اکنون 20 برابر روزی است که به سکو آمدم. اینجا را دوست داریم. چطور می توانم از سکوی ابوذر وفروزان متنفر باشم جایی که به اتکای درآمد آن با سالم ترین پول ممکن، زندگی ام رشد و فرزندانم را بزرگ کرده ام.
او با اشاره به سختی کار روی سکو، یادآور می شود: همین الان کشتی که در حال ترک اینجاست، پدر آقای مرتضی یوسفی با مرگ دست و پنجه نرم می کند از این صحنه ها بسیار داشتیم.( در زمان چک گزارش خبر می دهند که متاسفانه پدرشان فوت کردند.)
حسین پور که سال 71 وارد صنعت نفت شده است، زمان دقیق شروع فعالیت خود را 4 آبان 1371 در سکوی فروزان بیان می کند و ادامه می دهد: با وجود آن که در پنج سال اخیر اذیت شدیم و عاقبت خوبی نداشت، از انتخاب خود ناراضی نیستم. اشاره او به مواردی همچون ماده 10، سقف حقوق، مالیات و مواردی از این دست است که در صحبت بسیاری از کارکنان به آن اشاره شده است. کارکنان رسمی سکو مثل دیگر سکوها و مناطق عملیاتی چند سالی است که دریافتی به عنوان حق سکو و حتی اضافه کاری ندارند. حسین پور با اشاره به این موضوع خطاب به مسئولان می گوید: ما را برای خدمت صادقانه آزمایش نکنید. برای این مجموعه زحمت کشیدیم. ناراضی هستیم، اما کارمان را دوست داریم و از آن لذت می بریم. می دانیم خدمت می کنیم حالا اگر دیده هم نشد، مهم نیست.
معاون مجتمع دریایی ابوذر هم که کار اقماری وسط دریا را کار با آب و آهن و آتش می داند، می گوید: با وجود شرایط کار سخت در دریا و مخاطرات آن و با توجه به اینکه یک عمربه دور ازخانواده با تمام مشکلات به تداوم تولید نفت وگاز و ارزآوری برای کشورمان کمک کرده ایم، خوشحالیم و به این تعهد پایبند هستیم، اما از مسئولان انتظار داریم این خدمات صادقانه جوان های این مرز وبوم را ببینند و با عدم پرداخت حق و حقوق قانونی، موجب دلسردی و ناامیدی نشوند.
حسین پور با اشاره به اثرات این محدودیت ها می گوید: با اعمال قانون سقف حقوق، تعدادی از کارکنان قدیمی شامل کسر حقوق شدند و این مسئله علاوه بر دلخوری کارکنان قدیمی تر، باعث بی انگیزگی مهندسان جوان شده است که آینده خود را مثل آنها دیده اند و به فکر انتقال هستند و باید گفت این موضوع، یکی از چالش های ما خواهد شد. او با این توضیحات می افزاید: قرار بود جلوی نجومی بگیران گرفته شود، به خدا ما نجومی بگیر نیستیم؛ ما دستمزد زحمات 30 ساله خود را خواستاریم که آن هم طبق قانون به ما تعلق گرفته است.
حسین پور در ادامه می گوید: ما نصف عمرمان را برای کار گذاشتیم و به این سختی عادت کردیم. درست است این کار را انتخاب کردیم، اما نباید برای این انتخاب مجازات شویم. ما رفیق روزهای بسیار سخت سیستم بوده ایم. توربوژنراتورهایی که انگلیسی ها با درنظرگرفتن هزینه های فوق حاضر به نصب بودند، ما بدون دریافت یک ریال و بدون توقع پاداش با مسئولیت خود انجام دادیم و افتخار هم می کنیم. الان به اینجا رسیدیم. اما نباید با سقف حقوق و دیگر موارد مجازات شویم.
او در ادامه با اشاره به اینکه نفرات زیادی مشمول این محدودیت ها می شوند، اشاره می کند: تمام نفرات مسئولان واحدها با سابقه 30 و 29 سال هستیم. مگر ما الان می توانیم جای دیگری کار کنیم؟ جوان بودیم ، به سکو آمدیم و کنار آدم های تربیت شده نسل اول شرکت نفت آموختیم و در سمت های بالا قرار گرفتیم. سقف حقوق جایی معنا دارد که برایمان سقف روزهای کار مشخص کنند. ما پنج سال است چیزی به اسم پاداش دریافت نکرده ایم. نصف عمر خانواده و فرزندان خود را ندیده ایم، چه قیمتی روی آن می گذارید؟ آسیب های شدید در زندگی خود خوردیم. چون می دانند ما آدم هایی هستیم وجدان مان را با هیچ چیز عوض نمی کنیم و همچنان که کار می کنیم حاضر نشدیم محل کارمان را ترک یا کم کاری کنیم و یا حتی خدای ناکرده به سیستم آسیب بزنیم. او با اشاره به شرایط سخت رفت و آمد از جزیره تا سکو می گوید: ما در شرایط سخت و پرآسیب به اینجا می رسیم. همین هفته قبل برای آمدن به سکو با شناور تندرو، به علت مواج بودن دریا در شرایط پر خطر قرارگرفتیم، تکان های شدید کشتی باعث شد لبه کشتی زیرآب برود، امکان پیاده شدن کنار سکو سخت بود با خواهش از کاپیتان خواستیم نزدیک شود و ریسک را قبول کرده و ترجیح دادم به طناب آویزان شده وروی سکو بپرم، راضی بودم توی آب بیفتم چون تحمل رنج 6 ساعت برگشت به جزیره را نداشتم در این شرایط بد بسیاری از همکاران خون بالا می آورند. جامعه آماری قابل توجهی از کارکنان صنعت نفت را که به شکل اقماری در سکوهای نفتی مشغول فعالیت هستند، می توان افرادی خاص دانست که توانستند با این نوع از سبک متفاوت کار و زندگی که به آنها تحمیل می شود، کنار بیایند. حسین پور در این باره می گوید: آدم ها متفاوتند؛ کار سکو با روحیه من سازگار بوده است، اما قطعا آدم های خاص اینجا می مانند.
او در این باره با ذکر خاطره ای می گوید: به همراه فردی که با بورسیه نفت برای اولین بار در حال اعزام به سکوی فروزان بود، از لحظه تیک آف هلیکوپتر تا سکوی فروزان دست خود را دو طرف گرفته بود و به سکو که رسید گفت نمی توانم اینجا کار کنم و دیگر کسی او را حتی در جزیره ندید. بنابراین آدم ها متفاوت هستند یا اینجا را نمی پذیرند؛ یا اگر مدت کوتاهی اینجا می مانند، دلیل دارند؛ افرادی هم مثل ما اینجا را دوست دارند. اسماعیل ابراهیمی، از دیگر کارکنان سکو هم به این مساله اشاره می کند و می گوید: خیلی ها آمدند یک روز هم نماندند. برخی مثل من سختی ها را تحمل کردیم و ماندیم.
حرف های مشابه از این جنس روی سکوی ابوذر همچون دیگر سکوهای خلیج فارس فراوان است، با این حال از علاقه و تعصب به کار فراوان صحبت می کنند. تصویری که از کار روی سکو تا مرحله بازنشستگی از کارکنان ارائه می شود این است که یک نفر را روی دریا نگه می دارند 60 ساله و بازنشسته شود و بعد سقف حقوق هم می گذارند. معاون سکو می گوید: اینجا نفر 50 ساله هنوز شیفت شب می دهد. استرس در ذات کار اینجاست. سعی کرده ایم با ایجاد فضای دوستانه در کنار هم سختی کار را کاهش دهیم، تعصب به کار و محافظت از محیط کاری که خودمان آن را سرپا نگه داشته ایم، لذت بخش است. اینجا خانه دوم ماست ولی انتطارما این است که تلاش های بی دریغ این عزیزان عرصه نفت مورد توجه و عنایت قرارگیرد ما حتی
حمایت لفظی هم نمی شویم. مسئولان رده بالا شاید در لفظ بدانند کار روی سکو سخت است. شغل ما را با مشاغل غیرفنی مقایسه نکنید.
از او درباره بازدید مقام های مختلف از سکو و پیگیری مسائل و شرایط کار سوال می کنم، می گوید: مقام ها پس از بازدید از اینجا و بازگشت به شرایط عادی خود، شرایط اینجا را فراموش می کنند. اگر چه روی سکوی ابوذر از نسل قدیم تا جدیدترها که جوان ترین آنها متولد 1369 است را می توان دید، اما می گویند نسل قدیم شادتر و باانگیزه تر هستند.
آنچه واضح است، نوع کار اقماری، سبکی متفاوت از زندگی و مناسبات و روابط اجتماعی را به کارکنان صنعت نفت تحمیل می کند؛ از این رو کارکنان صنعت نفت فعال روی سکوها هر کدام براساس تجربه خود به نگاه و تعبیر و تعریف خاصی از شکل اقماری رسیده اند و وقتی از آنها می خواهم زندگی اقماری را در یک جمله تعریف کنند، نظرات متفاوتی می شنوم که خلاصه تمامی آنها دوری از خانواده است و می گویند حال که این سختی را انتخاب کرده و در حال انجام وظیفه هستیم، نباید با قوانین سخت، سختی کار دوچندان شود.
دوستداری، معاون مجتمع دریایی ابوذر با اشاره به نوع کاراقماری می گوید: در نبود ما مردهایی که کار اقماری می کنیم، بار مسئولیت زندگی و بزرگ کردن بچه ها و گرداندن چرخ زندگی با همسران فداکار ماست چه لحظات سختی را در نبود ما تحمل کردند وبار زندگی را به تنهایی به دوش کشیدند که مدیون از خود گذشتگی و ایثارشان هستیم ما که اقماری هستیم، عادت کرده ایم خلا نبود خود را و می خواهیم آن را با صرف هزینه وپول پر کنیم، شاید مقطعی تاثیر داشته باشد، ولی در دراز مدت عدم حضور ما درمحیط خانواده تاثیرمنفی بجا می گذارد هرچند با کاهش دریافتی های حقوق و بالا رفتن هزینه های زندگی، همین ترفند هم از ما گرفته شده وحقوق ما فقط صرف گذران روزمره زندگی شده است.
حسین رضایی، کارشناس ارشد مهندسی شیمی که از سال 89 به سکوی ابوذر آمده است، درباره کار اقماری می گوید: در این نوع از فعالیت به تجربه ای از زندگی و محیط کاری می رسیم که ممکن است بسیاری از چیزها را از دست بدهیم، اینکه می ارزید؟ باید بگویم بالاخره یکی باید این کار را انجام دهد. نمی گویم راضی نیستم. بازنشستگی نفرات ستاد و اقماری را با هم مقایسه کنید تا متوجه سختی کار و تفاوت ها شوید. اقماری مثل این است که به یک کشور دیگر مهاجرت داشته باشیم.
مسعود توفیق نژاد با سابقه بیش از 13 سال کار در این سکو مسئولیت برق و تهویه تعمیرات سکوی ابوذر را به عنوان یکی از بخش های حیاتی سکو، عهده دار است؛ البته کار و تلاش ما کارکنان شاغل روی سکوهای نفت و گاز هم سخت و فاجعه آمیز است. ما هم برای کشور و مردم کار می کنیم. حسین پور هم می گوید: سیستم اقماری آسیب های جبران ناپذیری دارد؛ به مرور زمان مثل یک سم با دز پایین است و موقعی متوجه آن می شوید که اثر خود را گذاشته است.
ادریس کریمی، اهل کردستان، فارغ التحصیل مهندسی نفت، متولد 1364 هم با بیان اینکه از همان ابتدا می دانستم محل کار ما کجاست، کار و تجربه در کنار افراد قدیمی را ارزشمند می داند، اما آنچه از دست می دهیم، بیشتر از چیزی است که به دست می آوریم.
مجتبی ضیایی، 23 سال سابقه کار در فلات قاره را دارد. هفت - هشت ماه می شود ازکارخانه درود 3 خشکی به سکوی ابوذر آمده است. درباره نوع کار اقماری می گوید: کار پراسترسی است و تا فردی به شکل مداوم آن را تجربه نکند، نمی تواند نوع کار اقماری را درک کند.
نصراله کریمی، تکنیسین ماشین ابزار با 18 سال سابقه اهل خارگ است، زمانی به کارگاه او روی سکو می رویم که مشغول فعالیت و در محوطه کارگاه مملو از ابزار و قطعات مختلف است. می گوید: کار ما تولیدی در حد قطعات کوچک و تعمیراتی در سطح قطعات صنعتی تعمیرات پمپ، ساخت انواع ابزار و ادوات صنعت نفت است. برای این فعالیت ها گاهی 5-6 ساعت پای دستگاه باید به شکل ایستاده فعالیت کنیم.
مسیر سکو تا فلر را به همراه کریمی از کارکنان قدیمی سکو می روم که اکنون مسئولیت تعمیرات توربین سکوی ابوذر را عهده دار است و از سال 1373 که برای بازسازی سکوهای ابوذر به اینجا آمده و اکنون 28 سال از فعالیت او روی سکوی ابوذر می گذرد، درباره زندگی و کار روی سکو از او سوال می کنم، می گوید: زندگی اقماری سخت است؛ باید خیلی مشتاق و علاقه مند برای ورود به این عرصه باشیم؛ ما تمام مشکلات زندگی را کنار می گذاریم و اینجا می آییم. در بازدید از فضایی که به توربین های سکو اختصاص دارد، درباره اهمیت آن می گوید: قلب سکو همین توربین ها هستند که کل برق مجتمع را تامین می کند. من از سال 73 برای بازسازی سکوهای ابوذر به اینجا آمدم و هنوز اینجا هستم. توربین ها از نوع انگلیسی زیمنس است. اگر قطعات باشد، ما توانایی تعمیرات اساسی را هم داریم. قبلا توربین ها با گازوییل کار می کردند و الان با گاز کار می کنند. حداکثر نیاز برق در حال حاضر برای تولید فعلی 2 و نیم مگاوات است. در پیک تولید 4 و نیم مگاوات نیاز است. صفر تا صد توربین ها را توضیح می دهد و می گوید: بعد از من نفرات زیادی آمدند و انتقال دانش در بخش توربین ها در حال انجام است.
صحبت از اقماری که می شود، می گوید: خانواده چاره ای جز عادت کردن به کار ما ندارد. مسئولان توجه بیشتری داشته باشند. مخصوصا ما که در این محیط محدود سکو شاغل هستیم.
پیشنهاد معاون سکو این است که مسئولان امور فرهنگی واجتماعی شرکت نفت برای تشویق کارکنان زحمتکش مناطق عملیاتی وسکوهای نفتی وگازی وارتقای روحیه خانواده هایشان تورهای سیاحتی و زیارتی داخلی و خارجی با شرایط مناسب بگذارند و همچنین تسهیلات ویژه استفاده ازامکانات رفاهی شرکت نفت را فراهم کنند.
سکوی ابوذر کتابخانه، سینما و باشگاه ورزشی، پینگ پنگ و سالن بیلیارد هم دارد که با استقبال کارکنان همراه بوده است؛ البته برخی هم ترجیح شان این است که اگر زمانی برای اوقات فراغت باشد، پیگیر وضعیت خانواده باشند.
رضا زردان، فارغ التحصیل رشته شیمی ریاست بخش خدمات سکوی ابوذر را عهده دار است و از سال 84 برای راه اندازی سکوی گازی به اینجا آمده است. کار اقماری را برای دوران مجردی مناسب می داند و زمانی که به سکو رفتیم، اعزامش به رست (استراحت) به دستور رئیس سکو به دلیل کمبود نفر لغو شده و دلتنگ همسر و نوزاد 11 ماهه اش است. می گوید خانواده با آنکه پدرم هم اقماری بوده و بازنشسته شده است، هنوز با این موضوع کنار نیامده اند. زندگی روی سکو خاص است تا در این فضا نباشید و علاقه نداشته باشید، درکی از آن نخواهید داشت.
17 سال است اینجاست و می گوید: 40 سال پیش پدران ما اینجا بودند بعد ما آن را تحویل گرفتیم. پدر من اصلا موافق دریا و سکوکاری نبود. بعدها دلیل مخالفت و مشکلات کار و دوری از خانواده را متوجه شدم.
او که از بخش عملیات به خدمات آمده است، توضیح می دهد: وقتی آنجا بودم، فکر می کردم سخت ترین کار بهره برداری است. حالا متوجه شدم که همان قدر که تولید نفت مهم است، سرویس دادن به کارکنان هم مهم است. وقتی همکار ما از صبح تا ظهر زنجیر چین بلاک(بالابر های دستی) می کشد و در بخش پمپ مشغول است یا پتک می زند، در زمان استراحت انتظار یک فضا و خدمات خوب در رستوران را دارند که سعی می کنیم به بهترین شکل برایشان فراهم کنیم و رئیس سکو شدیدا به خدمات رسانی خوب تاکید دارد و پیگیر است. برای بسیاری از کارکنان تنها تفریح سکو ناهار، صبحانه و شام و کافی تایم است. به خاطر همین کیفیت غذا را افزایش داده و سعی می کنیم در این ساعات با پخش موزیک و سرویس های ویژه کارکنان اوقات بهتری داشته باشند.
نا آرامی دریا در این سکو مثل دیگر سکوهای خلیج فارس می تواند باعث وقفه در رسیدن اقلام مختلف شود و نفرات را با مشکل و کمبود آذوقه مواجه کند که به گفته زردان، این هم یکی از سختی های کار در دریاست که با توجه به همه پیش بینی ها باز هم اتفاق می افتد. یکی دیگر از بخش های مورد بازدید سکوی ابوذر، مطب آن است که درواقع پکیجی از درمانگاه و داروخانه و ... است. سید وحید رسولی نژاد که از سال 1396 به عنوان پزشک به سکوی ابوذر آمده است، عمده ترین دلیل مراجعه بیماران را سرماخوردگی، سردرد و موارد گوارشی و گاهی هم بیماری مزمن خارج از کنترل می داند و می گوید: در موارد ویژه در هر ساعت از شبانه روز با هماهنگی رئیس مجتمع جهت اعزام بیمار به جزیره خارگ از هلی کوپتر استفاده می کنیم.
کارکنان شاغل در سکوی ابوذر که سهمی حداکثری و قابل توجه در تولید و صادرات نفت خام کشور دارند، می گویند: در هر اعزام به جزیره خارگ با هواپیما یا برای آمدن به سکو با هلی کوپتر و یا بازگشت از آن، چشم ما به اسکله T (اسکله صادرات نفت است که نفتکش های بزرگ برای دریافت نفت پهلو می گیرند) است که ببینیم آیا تانکری در آن بسته است و یا مخازن نفت را از بالا با دقت می بینیم که پر یا خالی است که از این طریق تولید منطقه دستمان بیاد و بفهمیم اوضاع صادرات و اقتصاد چگونه است.
اکبرموسوی، معاون منطقه عملیاتی جزیره خارگ که در این بازدید از سکو همراهمان است، می گوید: الان گفتند مخازن را خالی نگه ندارید و آماده صادرات شوید. اپراتورها می گویند فروش نفت ادامه دارد. با هر کاهش تکلیفی و خاموشی چاه ها دل ما هم می گیرد و با کاهش و قطع جریان نفت قطع احساس بدی داریم. معاون مجتمع دریایی ابوذر هم می گوید: ما به تمام متعلقات اینجا از سکو تا نفت و دریا تعصب داریم. برخی فکر می کنند ما اینجا بی خیال هستیم و به روزمرگی عادت کرده ایم اما نه، ما هم دلواپسیم، دلمان می خواهد نفت بیشتری تولید کنیم و به اقتصاد کشور کمک کنیم. اگرخط لوله ای در زیر دریا به هر دلیلی دچار سوراخ شدگی شود و نشت نفت اتفاق بیفتد، باعث آلودگی دریا و محیط زیست می شود و فوری برای توقف نفت و جلوگیری از آلودگی اقدام می کنیم و به همراه مسئولین منطقه خارگ، تیم غواصی، امور دریایی و اچ اس ای ستاد تهران کمیته بحران تشکیل می دهیم وبا تمام امکانات وارد عمل می شویم. ما بیشتر از آلودگی دریا و بوی گاز همراه نفت که فضای منطقه نشت را می گیرد، ناراحت می شویم و هنر خود می دانیم که به هر شکل ممکن مانع آلودگی دریا شویم.
با این همه مشکلات ریز و درشت در این نوع از کار روی دریا، قاب کلی از ابوذر سکویی شاد و پرانرژی است که رد رفاقت را در زندگی و کار با نمونه های زیادی می توان سراغ گرفت. نفراتی قدیمی و با انگیزه که می توان گرمی خانواده ای بزرگ روی دریا را در ارتباطات، شوخی ها و احساسات و عواطف آنها حس کرد. در میز شام پای خاطرات ریز و درشت قدیمی ها و جدیدترها می نشینم و بعد از شام اگر چه باید به استراحت بروند، وقت می گذارند و خاطره و دورهمی شبانه ای به یادماندنی باقی می ماند. اکبرموسوی، معاون منطقه عملیاتی خارگ که قبل تر در سکوی ابوذر مشغول فعالیت بوده است، این خاطره را از روزهای دور در این سکو می گوید که از سال 70 تا 75 این رویه بود. هفته ای یک بار نوبت تماس با خانواده داشتیم. وقتی صحبت می کردیم چون ارتباطات به شکل رادیویی بود، کل خلیج فارس کسانی که رادیو بیسیم داشتند، آن را می شنیدند و کاملا هم عادی شده بود. بعد سیستم های ماهواره ای و بعد خطوط تلفن باز شد. اتفاقات زیادی افتاد و فراز و نشیب های زیادی طی شد تا به نقطه امروز رسیدیم. الان هم تماس تصویری با خانواده با محدودیت ها سخت شده است. با تجربه حضور شبانه روزی در سکوی ابوذر می توان عمق این سخن را درک کرد که «با این نوع کار روی دریا، ما نترس شده ایم و چیزی برای ترسیدن در زندگی ما وجود ندارد، ما مردان روزهای سخت هستیم ما را فراموش نکنید.»
حسن ختام حضور در سکوی ابوذر آزادسازی کبوتری است که برای درمان به ساکنان پناه آورده و حالا پس از بهبودی می خواهند من آن را رها کنم. با آرزویی برای ایران کبوتر را به سوی آبی آسمان پرواز می دهم.
پس از گفت وگو با کارکنان، با طرح های توسعه ای سکوی ابوذر آشنا می شوم که هدف از آنها نگهداشت و افزایش تولید در حال انجام است تا به حداکثر تولید از این میدان که نفت درجای آن حدود3.4 میلیارد بشکه است، دست یابد. البته با توجه به اینکه لایه غار این میدان سست و شنی است، نیازمند تجهیزات خاص فرآوری و بهره برداری است.
معاون سکو درباره طرح نگهداشت و افزایش تولید می گوید: دکل مورب خلیج فارس مختص همین میدان طراحی، ساخته و مستقر شده و در حال حاضر در سکوهای بزرگ [A9 ,A10,A11,A12] در حال انجام فعالیت است.
افزون بر آن دکل حفاری سحر یک و دکل سحر دو عملیات حفر چاه های جدید در سکوهای A20 ,A21 را انجام می دهند و تاپ ساید سکوها که در خرمشهر در حال ساخت است، درچند ماه آینده برای نصب به میدان ابوذر منتقل می شود که با این اقدام پیش بینی می شود حدود 7 تا 15 هزار بشکه در روز به تولید نفت مجتمع اضافه شود.
معاون مجتمع دریایی ابوذر در ادامه راه اندازی سکوی جی سی پی و جمع آوری گاز فلرها را از دیگر اقدام های انجام شده در این سکو می خواند و می گوید: با روشن شدن سکوی گازی، توانستیم گاز فلرها را جمع آوری، فشرده سازی، جداسازی و نم زدایی کرده که به همراه گاز سکوی ابوذر، گازهای سکوی نوروز و سروش که با خط لوله به اینجا منتقل می شوند، به جزیره خارگ ارسال کنیم.
به گفته او، با راه اندازی مجتمع ان جی ال خارگ، گازارسالی از این سکو و دیگر بخش ها افزایش خواهد یافت و اکنون نیز این قابلیت وجود دارد.
دوستداری در ادامه به تعمیرات اساسی کامل در دوران کاهش تکلیفی ناشی از تحریم ها در این مجموعه اشاره می کند و می گوید: در مقطع موردنظر موفق شدیم اقدام های مرتبط با تمامی ظروف تفکیک، مخازن بسته تحت فشار، پمپ های انتقال نفت، ولوها، سندبلاست، بازدید از چاه ها و شیرهای ایمنی درون چاهی، سرویس های ادواری توربوژنراتور، توربوکمپرسورها و... را انجام دهیم و در این فاصله تیپ فلر دو تا از سکوها هم تعویض شد که با توجه به قرارداشتن فلرها در ارتفاع، کاربسیارمهم و سختی بود.
دوستداری با اشاره به اینکه بخش عظیمی از تاسیسات اینجا شامل خطوط لوله درون میدانی است که عمر زیادی از آنها گذشته و با نشت و آسیب مواجه می شوند، می گوید: با تعریف پروژه های مختلف در حال تعویض برخی خطوط درون میدانی و خطوط بیرونی مجتمع هستیم که یکی از آنها خط اصلی انتقال نفت به جزیره خارگ است. افزون بر آن اقدام های پیشگیرانه در دستور کار قرار دارد. تمام این اقدام ها با هدف گذاری افزایش تولید و در نهایت تمهیدات موردنیاز برای صادرات است؛ موضوعی که نه تنها برای مسئولان ارشد نفت مهم است بلکه برای همه کارکنان دلسوز نفت مجتمع هم اهمیت زیادی دارد.
پرونده مصوبات گازرسانی سفر رئیس جمهور به ایلام بسته شد
مشعل توسعه گازرسانی در سطح کشور طی سال های گذشته، نقش بی بدیلی درافزایش رفاه عمومی، محرومیت زدایی و تحقق سیاست های عدالت اجتماعی داشته و این مسیر در دولت سیزدهم با شتابی دوچندان در جریان است. گازرسانی به مناطق دورافتاده و محروم، از جمله اولویت های وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم عنوان و تلاش شده برای تحقق آن، همه زیرساخت های لازم فراهم شود. دراین میان مناطق دورافتاده ازمرکز و کوهستانی استان ایلام نیز بی بهره نمانده و درسفر استانی رئیس جمهور، گازرسانی به دو شهر و تعدادی از روستاها مصوب شد.
محمود کشاورز، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام، دراین خصوص توضیحاتی ارائه کرده که مشروح آن را می خوانید.
سفرهای استانی رئیس جمهوربه استان های مختلف کشوربا رویکرد محرومیت زدایی درحوزه های مختلف، موضوعی مهم است. درسفراستانی ابراهیم رئیسی به استان ایلام، گازرسانی به دوشهر پهله و میمه، همچنین تعدادی روستا به تصویب رسید.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به این سفر ومصوبات آن می گوید: گازرسانی به دو شهر پهله و میمه از جمله مصوبات سفراستانی رئیس جمهوربود که خوشبختانه این پروژه ها اجرایی شده است. گازرسانی به 12 روستاهای محروم هلیلان از دیگرمصوبات سفراستانی بود که سال گذشته گازرسانی به دو روستا پایان یافت. گازرسانی به دو روستا نیز امسال انجام شده، پنج روستا آماده گازرسانی و بقیه روستاها نیزبا 60 درصدپیشرفت فیزیکی درجریان است وتا پایان بهمن امسال، شاهد گازرسانی به آنها خواهیم بود. کشاورز ادامه می دهد: گازرسانی به 450 خانوارتحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تا سقف اعتبارسه میلیارد تومان نیز از دیگر مصوبات این سفربود که باهماهنگی سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره)، حدود 516 خانوار دراین بخش زیرپوشش گازرسانی قرارگرفتند. وی همچنین بابیان اینکه هم اکنون 100درصد جمعیت شهری و97درصد جمعیت روستایی استان ایلام از نعمت گاز برخوردارند، اظهارمی کند: تاکنون به 26 شهر و 534 روستا گازرسانی شده و با بهره برداری از طرح های در دست اجرا، تا پایان امسال، درصد بهره مندی جمعیت روستایی به 98 درصد افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به برنامه های شرکت گاز استان ایلام درسال 1401 اعلام می کند: گازرسانی به 47 روستای استان برای سال جاری در دستور کار قرار گرفت که دهه فجر، 44 روستا به شبکه گاز متصل می شود. وی با اشاره به اینکه فاصله طولانی اجرای شبکه اصلی برای گازرسانی به روستاهای باقیمانده که در مناطق دورافتاده و کوهستانی قرار دارند، یکی ازچالش های این شرکت به شمار می آید، تصریح می کند: برای اجرای تعدادی از پروژه های گازرسانی، منتظر تکمیل گازرسانی دراستان های همجوارهستیم؛ البته در این زمینه، مکاتبات لازم با شرکت های گازاستانی همجوارانجام و موافقتنامه ها دریافت شده است. با اجرای شبکه گاز در استان های همجوار، برنامه گازرسانی به تعدادی از روستاهای دورافتاده ایلام نیز پایان خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تاکید می کند: دراین بخش، گازرسانی به 100 واحد صنعتی در دستور کارقرار دارد، به طوری که با تکمیل این پروژه ها، گاز بیشتری جایگزین سوخت مایع می شود. همچنین با اجرای 3. 5 کیلومتر شبکه تغذیه و 17 کیلومتر شبکه پلی اتیلن، 44 واحد صنعتی ازمجموع 100 واحد برنامه ریزی شده برای امسال گازرسانی شده است. کشاورز با بیان اینکه سال گذشته بیش از 15هزارمترمکعب گاز به صنایع استان تحویل شده است، اظهار می کند: امسال نیز تاکنون در صنایع استان ایلام هفت هزار و 500 مترمکعب گازجایگزین سوخت مایع شده است. امیدواریم تا پایان امسال با افزایش متقاضیان، این میزان را به عدد بالاتری برسانیم.
مدیرعامل شرکت گازاستان ایلام با اشاره به برنامه های توسعه ای این شرکت و افزایش شهرستان های سبز یادآور می شود: درحوزه شهرستان های سبز، اگر معیار گازرسانی به همه روستاها باشد، سه شهرستان استان ایلام، سبز محسوب می شوند؛ اما اگر روستاهای 25 خانوار معیار باشد، 6 شهرستان استان ایلام سبز است. تا پایان سال آینده نیز 4 شهرستان دیگر به شهرستان های سبز استان ایلام افزوده خواهد شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام درباره ثبت رکورد جدید مصرف گاز دراین استان نیز می گوید: مصرف گاز از 346 میلیون مترمکعب مصرف درسال گذشته به 396 میلیون مترمکعب در سال 1401 رسیده که از افزایش حدود 17 درصد مصرف گاز همه مشترکان این استان حکایت دارد.
توسعه ابنیه و تاسیسات تقلیل فشار گاز از دیگر برنامه های شرکت گاز استان ایلام به شمار می آید و کشاورز در این زمینه می گوید: هم اکنون مشغول اجرای استاندارد ایستگاه های تی بی اس در سطح استان هستیم. برای افزایش پدافند غیرعامل، دوایستگاه سی جی اس جدید نیز درشهرستان های ایلام و سیروان درحال اجراست که با اجرای این دو ایستگاه، قابلیت و تاب آوری شبکه گاز استان افزایش می یابد. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام ادامه می دهد: همه ایستگاه های تی بی اس سطح شهر ایلام به عنوان مرکز استان و بیشتر تی بی اس های شهرستان ها را به صورت لوپ از طریق شبکه ها به هم متصل کرده ایم تا در شرایط اضطراری یکدیگر را پوشش دهند. کشاورز تصریح می کند: افزون بربرنامه های یادشده، پیشنهاد اجرای خط لوله انتقال گاز از دهلران به مهران را به شرکت ملی گاز ایران ارائه کرده که در دست بررسی است. با اجرای این پروژه، خطوط لوله انتقال گاز شمال خوزستان به خطوط جنوب کرمانشاه و شمال ایلام متصل می شود و این مهم پایداری شبکه را در غرب کشور افزایش خواهد داد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام یادآورمی شود: با توجه به اینکه گاز ایلام، شرکتی تازه تاسیس به شمار می آید و اجرای شبکه های آن ازسال 84 آغاز شده، افزایش تعداد مشترکان و حجم مصرفی گاز در طراحی شبکه ها دیده شده و تاکنون با مشکلی از نظر تامین وافت فشارگاز درشرایط عادی مواجه نشده ایم. وی با بیان اینکه ایستگاه های سطح شهرها، تاکنون جوابگوی مصرف گازمشترکان صنعتی و خانگی بوده اند، اظهار می کند: به منظور افزایش تاب آوری شبکه اقدام به لوپ کردن شبکه ها به یکدیگر کرده ایم واین موضوع موجب شده که هیچ قطع گاز خارج از برنامه درسطح شبکه ها رخ ندهد.
بهینه سازی مصرف موتورخانه ها، از دیگر مواردی است که کشاورز به آن اشاره و تصریح می کند: درحوزه بهینه سازی مصرف گازموتورخانه ها، 421 واحد ثبت نام کردند که از این تعداد، قرارداد 335 مشترک امضا و از سوی 12 پیمانکار سطح استان انجام شده است. ۸۶ مورد دیگر نیز در دستور کار قرار دارد. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام می افزاید: طبق بررسی ها و اندازه گیری های انجام شده، بهینه سازی مصرف انرژی زمینه صرفه جویی 27 درصد درمصرف گاز این مشترکان را فراهم کرده که نشان از موفقیت این طرح در سطح استان دارد. 10 واحد از این مشترکان، آموزشی و 49 واحد نیز اداری بوده است. وی با بیان اینکه درخصوص مدارس نیزطبق تفاهمنامه ای که باسازمان نوسازی صورت گرفته بود، موتورخانه همه مدارس استان بهینه سازی شده اند، تصریح می کند: اصلاح و ترمیم عایقکاری موتورخانه، تنظیم مشعل و نصب رسوب گیر سختی آب برای مشترکان مشمول به صورت رایگان انجام می شود. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه از ابتدای شروع طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها تاکنون بیش از32میلیارد ریال به پیمانکاران مجری این طرح پرداخت شده است، اظهارمی کند: طرح ملی اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها ازسال ۱۳۹۹ آغاز شده ومتقاضیان پس از ثبت نام در سامانه شرکت ملی گاز، با توجه به میزان مصرف گازموتورخانه، مشمول پرداخت کمک هزینه اصلاح و بهینه سازی آن تا 100 درصد هزینه اجرای آن از سوی شرکت گاز استان می شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به تحقق شعارسال می گوید: دربخش حمایت از تولید داخل و شرکت های دانش بنیان، مقدمات کار فراهم شده است. در این زمینه با پارک علم و فناوری جلساتی داشته ایم و بهمن امسال نمایشگاهی در سطح استان برگزار می شود. شرکت گاز استان ایلام برای ارتقای جایگاه شرکت های دانش بنیان در این نمایشگاه مشارکت فعال خواهد داشت. کشاورز ادامه می دهد: در حوزه های تحقیقاتی و پژوهشی نیز اقدام به طراحی و ساخت علمک مقاوم در برابر زلزله کرده ایم که قرار است به صورت پروژه بهینه کاوی در جلسه ای در سطح شرکت ملی گاز ایران ارائه شود. در حوزه بومی سازی و تولید داخل، از کارگاه ساخت علمک که در شهرک صنعتی ایلام فعال است، حمایت کردیم. در بخشی دیگر، شرکت لوله سازی در شهرک صنعتی ایلام مشغول کار است که فناوری بالایی دارد و طی بازدیدی که داشتیم، هماهنگ شد که برای اخذ وندور تولید لوله در سطح شرکت ملی گاز ایران اقدامات لازم را به عمل آورد. این حمایت ها و اقدامات باعث می شود تولید داخل و بومی سازی کالاها و محصولات مورد نیاز در سطح استان پیشرفت خوبی داشته باشد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام اعلام می کند: قرارداد پروژه پژوهشی «طراحی و پیاده سازی نرم افزار برای تشخیص اندازه گیر معیوب در ایستگاه CGS شهر ایلام» با دانشگاه ایلام امضا شده است. به گفته کشاورز، ابزارهای اندازه گیری در صنعت نفت و گاز نقش حساس و حیاتی دارند و اگر این ابزارها دچار خطا شوند، اطلاعات معیوب و ناصحیح وارد سیستم اتوماسیون و کنترل می شود و به مرور، کل سیستم دچار خطا و اشتباه محاسباتی خواهد شد. وی با بیان اینکه شناسایی منشا دقیق این خطا ها نیازمند همکاری و تعامل با دانشگاه هاست، ادامه می دهد: داشتن اطلاعات لحظه ای سیستم، امری ضروری برای مدیریت، بهبود عملکرد و توسعه سیستم است که این اطلاعات از سوی افراد یا ابزارهای اندازه گیری، جمع آوری و به لایه های بالا منتقل می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام در ادامه با اشاره به تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر این شرکت می گوید: بیش از ۴۶ درصد از کارکنان شرکت گاز استان، ایثارگر یا از خانواده های ایثارگران هستند و تلاش کنیم در کمترین زمان ممکن نسبت به تبدیل وضعیت ایثارگران اقدام شود.
کشاورز ادامه می دهد: در مجموع ۱۲۹ نفر از کارکنان این شرکت در قالب بند «و» و بند «د» در حال تبدیل وضعیت هستند. هم اکنون مراحل تبدیل وضعیت ۲۱ نفر در قالب بند «و» و ۱۰۸ نفر مشمول بند «د» در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه شرکت گاز استان ایلام، یکی از شرکت های پیشرو در تبدیل وضعیت ایثارگران است، اظهار می کند: از ۲۱ نفر مشمول بند «و» تاکنون حکم استخدام رسمی ۱۷ نفر از آنان پس از انجام همه مراحل و تشریفات استخدامی، تخصیص شماره پرسنلی و سمت سازمانی صادر و هم اکنون به عنوان کارمند رسمی تبدیل وضعیت یافته، مشغول فعالیت هستند و صدور احکام ۴ نفر باقیمانده نیز در حال انجام مراحل تشریفات اداری قرار دارد.
کشاورز در ادامه به نیروهای پیمانکاری مشمول بند «د» اشاره و تصریح می کند: از مجموع ۱۰۸ نفر نیروی مشمول بند «د»، همه اطلاعات نفرات شامل مشخصات پرسنلی، شغلی، تحصیلی، ایثارگری و . . . در سامانه ایثار ثبت و شماره پرونده آنها ایجاد و اخذ شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام یادآور می شود: گاز ایلام از جمله اولین شرکت هایی بود که به صورت پایلوت طرح طبقه بندی مشاغل را اجرا کرد و در خصوص این طرح هیچگونه نارضایتی در سطح کارکنان نداشته ایم و سالیان سال است که این طرح در این شرکت جاری است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به برنامه های آموزشی این شرکت می گوید: در نیمه نخست امسال، سرانه آموزشی اچ اس ای در این مجموعه به ازای هر نفر از کارکنان 17. 56ساعت است.
کشاورز ادامه می دهد: در 6 ماه امسال، ۸ هزار و ۹۲۰ نفر_ ساعت به کارکنان در زمینه های مختلف اچ اس ای آموزش ارائه شده است.
وی با بیان اینکه این آموزش ها در حوزه های ایمنی، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل بوده است، اظهار می کند: از این تعداد دوره آموزشی، ۷ دوره ایمنی و آتش نشانی، ۶ دوره بهداشت، یک دوره محیط زیست، یک مورد پدافند غیرعامل و ۳ مورد دیگر مشترک اچ اس ای و پدافند غیر عامل بوده است.
کشاورز هدف از برگزاری این آموزش ها را افزایش تاب آوری در شرکت گاز، آشنایی با مفاهیم پدافند غیرعامل، کسب و کار از منظر پدافند غیرعامل، بهینه سازی مصرف منابع، ارتقای سطح سلامت کارکنان، به روز رسانی اطلاعات و دانش همکاران در راستای الزامات ابلاغ شده و ارتقای سطح ایمنی کارکنان، ساختمان ها و در نهایت کاهش حوادث عنوان می کند.
مشعل منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران درسال جاری به منظورهماهنگي بيشتر وكنترل بهينه توزيع درشبكه خطوط انتقال گاز، مديريت صحيح و پرهيز از تغييرات به صورت دستي، ضمن راه اندازي كنترل ولو نصب شده و درادامه با تعويض شيرهاي ايزوله (از نوع پلاگ به بال ولو) براي تامين فشارحداكثري اقدام کرده كه به موجب آن در كاهش كاركرد ايستگاه هاي تقويت فشار، تاثيرمثبت ودركاهش هزينه انتقال گاز و درمديريت توزيع گاز از سوی ديسپچينگ نيز، انعطاف عملياتي را بالا برده است. پرويزبهاری،معاون عملیات خطوط لوله منطقه 8 عملیات انتقال گازایران، فعالیت های این حوزه عملیاتی را به ویژه درموارد یاد شده، تشریح کرده است که در ادامه می خوانید.
براساس وظايف محوله مجموعه معاونت عمليات خطوط لوله اين منطقه با برخورداري11 درصد از كل شبكه خطوط انتقال گاز كشور معادل بیش از 4 هزار کیلومتر، 333 ايستگاه شير بين راهي،227 انشعاب گاز، 139 ايستگاه كنترل خوردگي و96 ايستگاه لانچر و رسيور وظيفه انتقال گاز 14 درصد از گاز كل كشور را به مصارف داخلي (خانگي، صنايع) و صادرات گاز را به عهده دارد و در اين زمینه معاونت عمليات خطوط لوله ضمن پيشبرد برنامه هاي پيش بيني شده و انجام تعميرات ضروري در بازه زماني تعيين و هماهنگي شده كه نياز به قطع صادرات (به تركيه) گاز داشت، اقدام کرد.
براي حفظ پايداري شبكه خطوط انتقال گاز و تداوم گازرساني با تحت پايش داشتن خطوط انتقال گاز و تاسيسات منصوب، براي آگاهي از وضعيت سلامت خط با فراهم شدن عمليات پيگراني هوشمند نسبت به بازرسي داخلي، پوشش و شناسايي عيوب اقدام و براساس نتايج آن نسبت به انجام تعميرات اقدام شده است. از اهم فعاليت هاي 9 ماه ابتدای امسال می توان به بازسازي مسير خطوط انتقال گاز به طول 710 كيلومتر، پاسخگويي به استعلام هاي متقاضيان (2086 مورد)، پيگراني خط انتقال گاز چلوند- سراب – تبريز به طول 278 كيلومتر در دو قطعه، پيگراني هوشمند خط انتقال گاز 30 اينچ ابراهيم آباد- اروميه به طول 183 كيلومتر (5 مرحله) درمجموع 910 كيلومتر و پيگراني هوشمند با پيگ گيجينگ 12 اينچ بانه سردشت به طول 42 كيلومتر، اجرا و احداث 13 مورد ابنيه مقاوم سازي خط در سطح منطقه، تزريق گاز به خطوط انتقال گاز جديدالاحداث به طول 5/15 كيلومتر، تعويض پوشش 9325 مترمربع از خطوط انتقال گاز مورد نياز و انجام نزديك به 50 مورد تعميرات علاوه بركارهاي روزمره، بازرسي و بازديدهاي دوره اي اشاره کرد.
همچنين با انجام تعميرات پيشگيرانه و اساسي درشبكه خطوط انتقال گاز بر اساس بازديدها و بازرسي هاي دوره اي در طول سال از هدررفت گاز، اختلال پايداري گاز و گازرساني و در نتیجه از وارد آمدن خسارت هاي غير قابل كنترل و تعميرات كلي و اساسي نيز به تبع آن جلوگیری مي شود.
در سال جاري 15 هزار و 533 كيلومتر خط انتقال گاز جديدالاحداث تزريق گاز خطوط و از طرف مجريان با كارفرمايي شركت گاز استان به صورت موقت تحويل منطقه شده است.
امسال تغييركلاس لوله جزو برنامه ريزي نبوده وبراي سال 1402درصورت تامين لوله براي خطوط مصوب، پيگيري هايی انجام شده است كه امیدواریم محقق شود.
از مهم ترين اقدام های انجام شده از آغاز امسال تاكنون (9 ماه اخير) مي توان به موارد ذيل اشاره کرد:
انجام تعميرات خط انتقال گازصادراتي تبريز- نوردوز در 29 نقطه بويژه در منطقه رانشي عظيم و مسير سخت گذر از قبيل تعويض لوله، نصب اسليو نوعA,B وتعمير سرجوش
پيگراني با پيگ تميز كننده خط انتقال گاز 30 اينچ چلوند–سراب و سراب- تبريز به طول 279 كيلومتر
انجام عمليات پيگراني هوشمند خط انتقال گاز ابراهيم آباد – اروميه به طول 182 كيلومتر (در 5 مرحله جداگانه) مجموعا 910 كيلومتر
تعويض پوشش خطوط انتقال گاز به مقدار 9325 متر مربع
همكاري در رفع نواقص و تزريق گاز خط انتقال گاز20 اينچ براي گازرساني به نيروگاه آرين 2 زنجان براي راه اندازي نيروگاه در اوج مصرف برق كشور
تزريق گاز خط انتقال گاز كارخانه سهند- فلوت تبريز
انجام تعميرات در سطح منطقه در بازه زماني قطع گاز صادرات به تركيه در ايستگاه هاي و تعويض شيرهاي ايزوله كنترل ولو 12 اينچ
پيگراني پيگ هوشمند گيجينگ خط انتقال گاز 12 اينچ بانه – سردشت به طول 42 كيلومتر در شرايط خاص و مصرف پايين
با توجه به مراتب وموارد یادشده مي توان به جرات اظهار کرد كه انجام تعميرات خط انتقال گاز30 اينچ تبريز- نوردوز بر اساس نتايج پيگ هوشمند با توجه به سخت گذر بودن منطقه، تجهيز كارگاه و انتقال لوله و اجراي عمليات در شيب بسيار تند و غيرقابل كنترل با وجود محدوديت دسترسي وامكانات در حداقل ترين زمان ممكن تعويض لوله، تعميرات مورد نياز و نصب اسليو اقدام شد كه به موجب آن ضمن ارتقا و افزايش ضريب ايمني روند صادرات به كشور ارمنستان برقرار شد.
با توجه به تجارب اين منطقه، تعميرات خط انتقال گاز به لحاظ ويژگي هاي خاص منطقه، نوع عيوب و حاد بودن آن، انتقال تجهيزات و استقرار همكاران براي انجام عمليات ومحدوديت هاي برقراري ارتباط، رفاهي و محدوديت زماني در خصوص قطع گاز به نوع خود بي نظير و كم سابقه در سطح كشور بود كه با همكاري و تلاش همكاران ستاد شركت انتقال گاز، ديسپچينگ شرکت ملي گاز ایران و اين منطقه ضمن رفع عيوب در تاريخ خطوط انتقال گاز و عمليات خطوط لوله ثبت و ماندگار شد.
فرصت را غنيمت شمرده از تلاش همه همكاران ستادي شركت انتقال، ديسپچينگ و منطقه قدرداني مي کنم.
در خصوص خودكفايی و بومي سازي نيز در نظر داريم با انجام تغييراتي در چيدمان و تعبيه تجهيرات مناسب برگرفته از نمونه هاي مشابه روي بدنه پيگ در جهت هدايت و رانش پيگ در محور اصلي داخلي لوله براي بالا بردن كارآيي و بازده عمليات پيگراني گامي برداشته شود و در اين خصوص مطالعات و تغييراتي صورت گرفته است، اما با توجه به اينكه لازم است نتايج عملي آن نيز مشاهده شود، در سال آتي با اخذ مجوز اقدام به پيگراني با پيگ تغيير يافته خواهد شد.
تلاش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در توزیع سوخت زمستانی
مشعل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به فراخور مسئولیت و وظیفه ذاتی خود همچون سال های گذشته، برای تامین حداکثری سوخت زمستانی و تامین گاز مایع نیروگاهی در فصول سرد سال که از پرچالش ترین بخش های تامین و توزیع فرآورده در کشور به شمار می آید، از آمادگی کامل برای خدمت رسانی به مردم برخوردار است. این شرکت بر اساس برنامه ریزی ها، ذخیره سازی سوخت زمستانی را از ماه ها قبل در دستور کار قرار داده است؛ به نحوی که هم اکنون تمام مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از ذخیره لازم انواع فرآورده برای تامین سوخت مورد نیاز مصرف کنندگان در بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی در زمستان پیش رو برخوردارند و با وجود سرمای سخت در بیشتر استان های کشور، کمبود و مشکل محسوسی در این زمینه وجود ندارد.
تامین پایدار و مطمئن سوخت زمستانی از آن دست موضوعاتی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آن را با نگاهی ویژه تر در صدر برنامه های خود قرار داد؛ به طوری که سال گذشته با وجود ورود موج سرمای زودهنگام و افزایش تصاعدی مصرف گازطبیعی درکشور، این مهم با مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی و بی وقفه این بخش ها به ویژه کارکنان شرکت ملی پخش فرآرورده های نفتی ایران در تامین سوخت مایع نیروگاه ها، پاییز و زمستان، بدون خاموشی و قطع برق سپری شد. امسال نیز بنا بر اظهارات دست اندرکاران این مجموعه، پیش بینی های لازم دربخش فرآیند سوخت رسانی و ذخیره سازی در انبارهای نفت و مخازن نیروگاه ها انجام شده است و این روند به صورت مستمر همچنان ادامه دارد. شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین این اطمینان خاطر رابه هموطنان داده است که در عرضه فرآورده های نفتی حتی به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز مشکلی وجود ندارد و تلاش همه همکاران این مجموعه برای توزیع فرآورده به نحو مطلوب است و در زمستان امسال نیز با پیش بینی های انجام شده، امید است توزیع سوخت روند مناسب داشته باشد. کارگروه بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به منظور مدیریت مطلوب تأمین و توزیع سوخت کشور و مقابله باسیلاب و آبگرفتگی های احتمالی فعال شده و با برگزاری نشست های روزانه در دو نوبت صبحگاهی و عصرگاهی، روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کند.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در آخرین اظهارات خود از بسیج همگانی زنجیره توزیع فرآورده از جمله ناوگان حمل ونقل فرآورده خبر داده و ابراز امیدواری می کند که سوخت مورد نیاز همه بخش های مهم و راهبردی در کشور از پیش ذخیره سازی شده است و امیدواریم هموطنان نیز در این زمینه، همچون گذشته نهایت همکاری را با مجموعه تأمین و توزیع سوخت کشور داشته باشند، زیرا در شرایط کنونی تقاضای ما این است که در مصرف انرژی از جمله گاز و سوخت های مایع نهایت صرفه جویی از سوی مردم انجام شود تا هموطنان در انتهای خطوط گازرسانی با کمبود یا قطع گاز روبه رو نشوند.
وی می افزاید: تلاش های ویژه ای شده است تا با توجه به افت فشار گاز در شبکه، کمبودی به لحاظ تأمین سوخت وجود نداشته باشد، همچنین با توجه به پایداری سرما و افت شبکه گاز کشور و لزوم گازرسانی به نیروگاه های مناطق شمال کشور، تمهیدهای تازه از طریق شرکت های ملی پخش فرآورده های نفتی و گاز ایران اندیشیده شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در تشریح روند سوخت رسانی به صنایع، نیروگاه ها و روستاهای سخت گذر نیز می گوید: با توجه به شرایط امسال و ناترازی در حوزه تولید و مصرف فرآورده و لزوم تأمین سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی، کل خطوط لوله انتقال فرآورده کشور به بنزین اختصاص یافته و از ظرفیت مخزن دارهای ریلی و ناوگان نفتکش، برای تأمین سوخت نیروگاهی استفاده می شود. افزایش ۱۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه های کشور در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با پارسال (۱۴۰۰)موضوع دیگری است که مدیرعامل شرکت پخش فرآورده های نفتی به آن اشاره کرده و عنوان می کند: ذخایر انبارهای ما در حوزه سوخت مایع از ابتدای سال مناسب بوده و ذخیره سازی مناسب و تحویل مستمر سوخت در نیروگاه های کشور، از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز انجام شده است. نژادعلی از ذخیره سازی مناسب سوخت زمستانی مورد نیاز مناطق سردسیر در کشور هم خبر داده و با بیان اینکه پیش از آغاز فصل سرما، در همه انبارهای نفت کشور، ذخیره سازی نفت سفید و گاز مایع به منظور استفاده در شرایط بحرانی انجام شده است، می افزاید: تمهیدات تأمین سوخت زمستانی مانند روال هر سال انجام شده و از شهریورماه سوخت مورد نیاز مناطق و روستاهای سردسیر، ذخیره سازی و به فروشندگی های روستایی و شهری ارسال شده است تا هموطنان در نقاط سردسیر بتوانند سوخت جایگزین مورد نیاز خود را دریافت کنند. وی همچنین به افزایش بی سابقه مصرف بنزین در دی ماه امسال اشاره کرده و می گوید: از ابتدای دی ماه به طور میانگین روزانه حدود ۱۱۱ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده که برای فصول سرد سال عددی بی سابقه است و نسبت به دوره مشابه پارسال حدود ۱۶ درصد افزایش نشان می دهد.
اوایل دی ماه امسال بود که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در اطلاعیه ای خبر از تغییر سوخت مصرفی کارخانه های سیمان داد. این اقدام مجموعه پخش فرآورده های نفتی به منظور تامین پایدار و بدون وقفه سوخت صنایع در زمستان امسال اعلام شد و عنوان کرد که تغییر سوخت مصرفی از گاز به سوخت مایع نباید بهانه ای برای این صنایع در افزایش قیمت محصولاتشان باشد.
اما نکته مهمی که در این اطلاعیه درج شده این است که سوخت جایگزین، مطابق با مصوبات هیئت وزیران معادل قیمت گاز طبیعی به مصرف کنندگان تحویل می شود. مطابق تصویب نامه هیئت وزیران، نرخ سوخت نیروگاهی اعم از نیروگاه های مقیاس کوچک و بزرگ در سال ۱۴۰۱ که تمامی برق خود را به شبکه سراسری برق کشور تحویل می دهند، مبلغ ۲۵۰ ریال به ازای هر لیتر فرآورده های نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تعیین شده است، بنابراین تفاوت قیمتی برای تحویل سوخت گاز و مایع برای صنایع از جمله کارخانه های سیمان وجود ندارد و قیمت سوخت تحویلی به آنها با قیمت مصوب یارانه ای محاسبه می شود. در ادامه این گزارش مروری خواهیم داشت بر آخرین اقدام ها و فعالیت های انجام شده برخی از مناطق سی وهفت گانه شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران پیرامون وضع سوخت رسانی در زمستان امسال که مشروح آن را از نظر می گذرانید.
آذربایجان شرقی منطقه ای سردسیر و کوهستانی است و از لحاظ تقسیم بندی های اقلیمی جزو مناطق نیمه خشک به حساب می آید. این منطقه از آن دست استان های پربارش و برف است که تقریبا همه ساله، بارش های زمستانه زودتر از موعد مقرر این استان را فرا می گیرد. ناصر راشدی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از آمادگی کامل این شرکت برای تامین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی خبر می دهد. وی عملکرد منطقه آذربایجان شرقی در تامین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی را مطلوب ارزیابی و اعلام می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی انجام شده، سوخت مورد نیاز استان به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی به مصرف کنندگان عمده، نیروگاه ها و مجاری عرضه تا دورافتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل دارد. راشدی تامین سوخت مورد نیاز هموطنان را تجلی همت مجموعه خدوم منطقه اعم از مسئولان و کارکنان منطقه، مجاری عرضه سوخت، شرکت های حمل ونقل فرآورده های نفتی و رانندگان ساعی نفتکش دانسته و درباره اقدام های انجام شده برای استقرار دولت الکترونیک در سطح منطقه می افزاید: با انجام برنامه ریزی و تلاش مدیریت و مسئولان منطقه، توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی، همچنین نفت گاز مصرف کنندگان جزء و گاز مایع مورد نیاز خانوارهای فاقد گاز طبیعی و صنایع به صورت الکترونیکی عرضه می شود.
سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های مجموعه صنعت نفت دولت سیزدهم از باب تامین سوخت پایدار نیروگاه ها دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشت. امسال نیز طبق روال سال گذشته تدابیر لازم در این باره اندیشیده شده و نیروگاه ها می توانند زمستان را بی چالش سپری کنند. با توجه به افزایش مصرف بخش خانگی و احتمال افت فشار گاز بر اثر سرما و یخبندان، سوخت دوم نیروگاه ها در بالاترین حد ممکن از سوی مناطق زیرمجموعه شرکت پخش فرآورده های نفتی تامین شده تا برق پایدار در شبکه وجود داشته باشد. دراین میان مجتبی شکوری، سرپرست شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان از تامین پایدار سوخت دوم نیروگاه های استان در آستانه شروع فصل زمستان خبر می دهد و بیان می کند: با شروع فصل سرما و کاهش احتمالی فشار گاز، تامین سوخت نیروگاه های سه گانه استان بیش از پیش اهمیت می یابد. سه نیروگاه سیکل ترکیبی رشت، نیروگاه پره سر و نیروگاه لوشان تامین کننده برق استان هستند که در نیمه دوم سال عملیات تامین سوخت نفتگاز به این نیروگاه ها در اولویت قرار خواهد داشت.
وی می افزاید: هرساله قبل از شروع فصل سرما تدابیر مناسبی برای سوخت رسانی مطلوب به مصرف کنندگان نفت سفید، به ویژه مناطق سخت گذر و کوهستانی، مشترکان فاقد گاز طبیعی و سوخت مدارس در نظر گرفته می شود تا در روزهای سرد و برفی زمستان با مشکلی مواجه نشویم. استان گیلان 14 هزار خانوار متقاضی نفت سفید دارد که 30 درصد آنها در مناطق سخت گذر زندگی می کنند. شکوری در این باره توضیح می دهد: تامین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر از اولویت های اصلی فعالیت این شرکت است و از ابتدای سال تا پایان اسفندماه سوخت رسانی به مناطق سخت گذر انجام می شود و با شروع فصل سرما (آبان ماه) سهمیه این مناطق دو برابر و به صورت فوق العاده اعلام می شود. همچنین همه خانوارها اعم از عادی و خانوارهای ساکن مناطق سخت گذر با ثبت نام در سامانه سدف و با استفاده از کارت بانکی عضو شتاب می توانند سهمیه های تخصیصی ماهانه خود را از فروشندگی های محل خود دریافت کنند.
استان کهگیلویه و بویراحمد دارای شرایط آب وهوایی به نسبت مناسبی است و با توجه به مشخصات اقلیمی دوگانه ای که دارد، به صورت توامان جزء مناطق سردسیری و گرمسیری به حساب می آید. این منطقه به دلیل دارابودن مناطق سخت گذر، تامین سوخت زمستانی آن همواره مورد توجه و تاکید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قرار داشته است. سالار خشایی، مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد ضمن اعلام آمادگی کامل این شرکت برای تامین و توزیع به موقع و بی وقفه سوخت زمستان بخش های مختلف این منطقه بر ضرورت فراهم کردن زیرساخت های لازم به منظور ارسال سوخت مورد نیاز شهروندان ازسوی دستگاه ها و سازمان های متولی تاکید کرد.
وی می افزاید: با توجه به شرایط آب وهوایی و موقعیت جغرافیایی، تامین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر، مرزی و سردسیر استان از اولویت های اصلی فعالیت شرکت با شروع فصل سرما بوده و با تمهیدها و هماهنگی های انجام شده سوخت مورد نیاز هموطنان پیش از سرما و بارندگی آغاز و ارسال شده است.
خشایی همچنین با حضور در مناطق سخت گذر و مرزی استان و دیدار با اهالی روستاها، از نحوه سوخت رسانی، عملکرد ناوگان حمل ونقل و تلاش های عاملان فروش اطلاع یافت، زیرا معتقد است خدمت صادقانه به مردم از آن دست اعمال حسنه ای است که رضایت الهی را به دنبال دارد.
مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد تامین سوخت مورد نیاز استان کهگیلویه و بویراحمد را مرهون تجلی همت و تلاش های شبانه روزی مجموعه خدوم شرکت می داند و عنوان می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی دقیق به عمل آمده، سوخت مورد نیاز استان به ویژه مناطق سخت گذر به حد کافی ذخیره سازی و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی تا دور افتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل و هیچ گونه نگرانی وکمبود سوختی وجود ندارد .
با برودت هوا در فصل سرد سال و تامین به موقع سوخت برخی روستاها و خانوارهای عشایری فاقد گاز طبیعی نیز از آن دست موضوع های اولویت دار مدیران هریک از مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. روند دسترسی به سهمیه تخصیصی این دسته از خانوارها با راه اندازی سیستم توزیع الکترونیکی و متعاقبا معرفی کارت های الکترونیکی، تسهیل شده و این امکان را فراهم کرده است تا عشایر و روستاییان با تامین به موقع نیازمندی های خود نگرانی و دغدغه های پرچالش برای گذراندن زمستان را نداشته باشند.
اسدالله طاهری، مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس از تمهیدات قابل توجه برای تامین سوخت عشایر و روستاها خبر می دهد و عنوان می کند که الکترونیکی کردن توزیع نفت سفید در بین روستاهای فاقد گاز شهری در سراسر استان در سال گذشته تکمیل شده است.
مصرف روزانه 13 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی، استان فارس را به چهارمین مصرف کننده سوخت در کشور تبدیل کرده است که مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس ضمن بیان این مطلب، از ذخیره سازی مناسب سوخت در انبارهای نفت استان خبر می دهد و می گوید که مشکلی درباره تامین سوخت زمستانی وجود ندارد.
به گفته طاهری، موقعیت جفرافیایی و وسعت استان، اتصال نداشتن به خطوط انتقال فرآورده های نفتی، تأمین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر و سردسیر، مصرف کنندگان جزء و عمده به ویژه نیروگاه های برق و کارخانه های سیمان از جمله اولویت های سوخت رسانی این شرکت با آغاز فصل سرما محسوب می شود.
با ورود به فصل زمستان امکان رخداد هرگونه شرایط جوی وجود دارد. در این میان برخی استان های کشور به دلیل نفوذ توده هوای سرد، زمستان پربارشی را پشت سر خواهند گذاشت. زنجان از جمله استان های سردسیر محسوب می شود که تسریع در روند گازرسانی و تامین سوخت زمستانی در روستاهای سخت گذر آن حیاتی به نظر می رسد. این استان 911 روستای دارای سکنه دارد که به 630 مورد آن گازرسانی شده است.
شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان نیز به مانند دیگر مناطق سی وهفت گانه شرکت پخش برای تامین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی از آمادگی کاملی برخوردار است که در این میان حمید حبیبی، مدیر این شرکت با اشاره به عملکرد مطلوب منطقه زنجان در تامین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی بیان می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی به عمل آمده، سوخت مورد نیاز استان به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی به مصرف کنندگان عمده، نیروگاه ها و مجاری عرضه تا دور افتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل دارد.
وی درباره اقدام های انجام شده برای استقرار دولت الکترونیک درسطح منطقه اعلام می کند: با تلاش مدیریت و مسئولان منطقه، توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی، نفت گاز مصرف کنندگان جز و گازمایع مورد نیاز خانوارهای فاقد گاز طبیعی و صنایع به صورت الکترونیکی عرضه می شود.
مدیرشرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان بابیان این مطلب که در 9 ماه امسال هزار و 600 لیتر نفت سفید برای خانوارهای زیر پنج نفره و هزار و 900 لیتر نفت سفید برای خانوارهای پنج نفره و بیشتر در سطح روستاهای استان تامین و توزیع شده است، بیان می کند: در حال حاضر سهمیه این خانوارها برای فصل زمستان به ترتیب 800 و هزار لیتر تعیین شده و در مرحله اقدام و توزیع است. به گفته حبیبی، با توجه به شرایط جغرافیایی و کوهستانی بودن استان، عملیات تامین، ذخیره سازی و توزیع سوخت روستائیان استان از ابتدای سال آغاز شده و تاکنون بالغ بر 20 میلیون لیتر نفت سفید در سطح روستاهای استان توزیع شده است. حدود 14 هزار خانوار مصرف کننده نفت سفید در استان شناسایی شده که تحت پوشش 165 باب فروشندگی نفت سفید در سطح روستاهای استان قرار دارند و جای امیدواری است که ساکنان این روستاها امسال برای تامین سوخت زمستانی مشکلی نخواهند داشت.
گفته های مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و مدیران برخی مناطق این مجموعه، همگی حکایت از آن دارد که آمادگی شرکت ملی پخش فرآورد های نفتی ایران برای توزیع بی وقفه سوخت، تنها محدود به زمستان امسال نمی شود و همه فصول سال را دربر می گیرد.
قدر مسلم آنکه، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت، علاوه بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در بخش تامین و توزیع فرآورده های نفتی، در زمینه تامین سوخت صنایع و نیروگاه ها نیز در فصل زمستان با مدیریت قوی و کارآمد توانسته است نقش مهم خود را عینیت ببخشد. با این اوصاف مدیریت بهینه مصرف سوخت در کشور نیازمند عزم همگانی است چرا که حل این مشکل بدون همراهی و مشارکت آحاد مردم، امری غیرممکن است. از دیگر سو همه دستگاه های ذی نفع در این مسئله هم باید پای کار بیایند تا به شیوه ای اصولی و اتخاذ تدابیر هوشمندانه بتوان از هدررفت انرژی جلوگیری کرد و آیندگان را نیز نسبت به بهره مندی این سرمایه ارزشمند سهیم دانست.
نگاهی به برنامه ریزی صنعت پتروشیمی برای تبدیل کاتالیست ها از نقطه ضعف به نقطه قوت
شاید تاکنون عدد کلی و مشخصی از این جهاد بزرگ پتروشیمی ها در ساخت و بومی سازی انواع کاتالیست ها به دست نیامده باشد؛ اما نگاهی کلی و اجمالی به این عملکرد و خروجی که در تولید داخل و صادرات آن حاصل و اعلام شده، می تواند بخشی از این عملکرد را نشان دهد. شرکت های مختلف پتروشیمی در سال های تحریم، با اعتماد به متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان،کاتالیست های بومی شده را به جای نمونه های مشابه خارجی در واحدهای تولیدی به کار گرفته اند. این محصولات از آزمایش های بزرگ، موفق بیرون آمده و حالا به تولید انبوه رسیده و حتی راهی بازارهای خارجی نیز شده اند.
یک وجه مهم تولید و بومی سازی کاتالیست ها در داخل کشور، بی نیازی کشور از واردات این محصول و قطع وابستگی به شرکت های خارجی است. آنچه به عنوان افزایش تاب آوری فناورانه با تکیه بر کاتالیست های بومی رخ داده، در واقع یک امر راهبردی به شمار می رود. شرکت های دانش بنیان و خصوصی زیادی طی چند سال اخیر وارد حوزه ساخت کاتالیست شده اند و امروز به موفقیت های بزرگی دست یافته اند، از جمله اینکه چندی قبل از سه کاتالیست ساخت ایران رونمایی شد. کاتالیست های سنتز متانول، پری ریفرمینگ، فرمالدهید، سه کاتالیست تولید شده از سوی شرکت دانش بنیان نفت و گاز سرو هستند که به وسیله شرکت های پتروشیمی آزمون های موفقی داشته و امروز درحال مصرف هستند.
نمونه های موفقی که در ادامه می آید، تنها بخشی از تحولات بزرگ وچشمگیری است که طی چند سال اخیر در حوزه کاتالیست ها محقق شده و با شروع دولت سیزدهم به نقطه اوج وشکوفایی خود رسیده است.
جلوگیری از خروج 6میلیون دلار ارز از کشور در نتیجه آزمایش موفقیت آمیز «کاتالیست» ساخت داخل در پتروشیمی ایلام: این کاتالیست ضمن رقابت با نمونه های چینی و ژاپنی با مزیت های «در دسترس بودن»، «صرفه اقتصادی» و «جلوگیری از خروج ارز از کشور» اکنون در قلب رآکتور واحد پلی اتیلن سنگین پتروشیمی ایلام مورد استفاده قرار گرفته، همچنین طبق اعلام پتروشیمی ایلام، هزینه تولید این محصول در داخل کشور معادل حداکثر ۷۰ درصد هزینه تمام شده نمونه خارجی است.
تولید کاتالیست های «آر سی دی»و «هیدروکراکینک»: حجم تولید این کاتالیست ها در سال، حدود 2 هزار و ۵۰۰ تن است که با تولید آن از خروج ۵۰ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری می شود. این کاتالیست ها یکی از پرمصرف ترین کاتالیست های صنعت نفت و خوراک واحد آر ام سی سی پالایشگاه شازند اراک هستند. این واحد پالایشگاه، روزانه ۸ تا ۱۰ میلیون لیتر بنزین کشور را تولید می کند.
تجاري سازي كاتاليست « SAC500 »: این نوع کاتالیست پرکاربرد در پتروشیمی که از خانواده كاتاليست هاي «زيگلر ناتا» است، به طور مستقیم به صرفه جويي ارزي سالانه حداقل 40 ميليون دلار منجر می شود. تجاري سازي این کاتاليست پركاربرد براي توليد پلي اتيلن سنگين شروع شده است.
کاتالیست های تولید شده برای تولید سالانه حداقل 400 هزار تن پلي اتيلن سنگين در كشور جوابگو خواهد بود. اين كاتاليست از لحاظ فني با كاتاليست هاي وارداتي قابل رقابت است و مي تواند براي توليد لوله استفاده شود. علاوه بر قيمت تمام شده، از ضايعات كمتر در مراحل ساخت و دانش فني بومي به عنوان مزیت های این کاتالیست عنوان شده است.
صرفه جویی ارزی با تولید ماده اولیه کاتالیست های «آمونیوم هپتامولیبدات و اکسید مولیبدن»: کاربرد آمونیوم هپتامولیبدات در ساخت کاتالیست های گوگردزداست که در واقع ماده پایه کاتالیست محسوب می شود. با این محصول یک کاتالیست دیگر که در فرایندهای پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد نیز می توان درست کرد. اکسید مولیبدن با خلوص بالا و آمونیوم هپتامولیبدات را کشورهای محدودی می توانند تولید کنند؛ اما نمونه داخلی صرفه جویی ارزی بالایی به همراه دارد و جلوی صادرات به صورت خام را می گیرد.
صرفه جویی ۷۰ میلیون دلاری با بومی سازی دو کاتالیست «دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن و سنتز آمونیاک»: این کاتالیست در پتروشیمی های پارس، تبریز، رازی، پردیس، خراسان، هنگام، لردگان، کرمانشاه و مسجدسلیمان مصرف می شوند و طرح های پتروشیمی آمونیاک جدید در حال ساخت می توانند از آن استفاده کنند. تمامی فرایند ساخت کاتالیست دهیدروژناسیون اتیل بنزن به استایرن و کاتالیست سنتز آمونیاک با تکیه بر دانش بومی و تلاش محققان داخلی انجام و تولید کاتالیست آمونیاک طی ۱۵ سال تحقیقات گسترده با همکاری شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و کاتالیست تولید مونو استایرن نیز در طول سه سال تحقیقات تولید شده است.
مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی چندی قبل اعلام کرد که کاتالیست های راهبردی صنعت پتروشیمی تا سال ۱۴۰۳ داخلی سازی می شود. او با اعلام اینکه تاکنون از ۴۰ نوع گروه کاتالیست صنعت پتروشیمی، ۲۰ نوع بومی سازی شده و هشت نوع کاتالیست نیز در سال ۱۴۰۱ بومی سازی می شود و در اختیار فعالان صنعت پتروشیمی قرار می گیرد، می گوید: 12 نوع باقیمانده نیز تا سال ۱۴۰۳ با همکاری شرکت های دانش بنیان داخلی سازی می شوند.
بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سالانه ۲۹ هزار تن کاتالیست به ارزش تقریبی ۷۰۰ میلیون دلار در صنایع پتروشیمی و پالایشی کشور مورد نیاز است؛ اما در حال حاضر همچنان شماری از کاتالیست های مورد نیاز کشور از مسیر واردات تأمین می شود و با ادامه بومی سازی کاتالیست ها این روند به صفر نزدیک می شود. گردش مالی کاتالیست در بازار جهانی در سال ۲۰۲۰ حدود ۳۵.۵ میلیارد دلار بوده که با لحاظ نرخ رشد حدود ۴.۶ درصدی در سال ۲۰۳۰، به حدود ۵۷.۵ میلیارد دلار می رسد و این ارقام نشان می دهد با مسأله ای راهبردی و مهم روبه رو هستیم. به همین دلیل با توجه به سرمایه گذاری زیرساختی که در ساخت کاتالیست صورت گرفته، انتظار می رود روند تولید این محصولات به رقمی بیش از 30 هزار تن در سال برسد؛ اما اتفاق مهم و قابل توجه در مورد کاتالیست ها و حداقل یک دهه آینده آنها، این است که به مهم ترین محصول صادراتی کشور تبدیل خواهند شد. در حال حاضر دولت سیزدهم راه فروش کاتالیست ها را علاوه بر بازارهای همسایه به کشور بازار بزرگ همسایه شمالی یعنی روسیه هم تسری داده است. جواد اوجی پس از امضای تفاهمنامه های مشترک با روسیه تاکید کرد بخش قابل توجهی از این تفاهمنامه ها برای فروش کاتالیست های ایرانی و همکاری با شرکت های دانش بنیان است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم آذرماه با اشاره به مذاکراتی که از فروردین امسال (1401) با هیأت های روس برای صادرات کاتالیست ایرانی به روسیه انجام شده، اعلام کرد: یک تن کاتالیست ایرانی با موفقیت در مجتمع های پتروشیمی روسیه در حال استفاده است و شرکت های روسیه سفارش های جدیدی برای خرید کاتالیست ثبت کرده اند. از این زمان تاکنون روند صادرات کاتالیست ها تداوم داشته و این برنامه ریزی در دولت سیزدهم برای توسعه صادرات و تسری آن به انواع دیگر کاتالیست های استراتژیک ادامه دارد.
سرفصلی مهم برای کارکنان و ساکنان منطقه عملیاتی خارگ
سمیه راهپیما منطقه عملیاتی جزیره خارگ به دلیل فعالیت های شرکت ملی نفت ایران در آن، ویترین این شرکت به شمار می رود. جزیره ای با طبیعتی زیبا، چشم اندازهای بی بدیل، حیات وحش کم نظیر از آهوان و آثار باستانی که اگر ضرورت انجام فعالیت های نفتی در آن نمی بود، می توانست منطقه ای گردشگری برای گردشگران باشد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بهره گیری از امکانات بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ(تنها بیمارستان این جزیره) و همسو با سیاست مسئولیت اجتماعی، افزون بر کارکنان صنعت نفت به بومیان نیز خدمات دهی می کند و این موضوع به سرفصلی مهم بدل شده است.
خبرنگار «مشعل» در سفر به استان هرمزگان با علیرضا ذهبی، سرپرست بیمارستان صنعت نفت بهداشت و درمان شهدای خلیج فارس خارگ گفت وگو کرده و به خدمات درمانی- بهداشتی که به سکنه جزیره خارگ ارائه می کند، همچنین کمبودها و نقاط ضعف و قوت آن پرداخته است که مشروح آن را می خوانید.
بیمارستان صنعت نفت خارگ در 30 کیلومتری گناوه و 57 کیلومتری بوشهر قرار دارد و تنها بیمارستان موجود در جزیره خارگ است. این بیمارستان به جمعیتی افزون بر 20 هزار نفر که حدود 6 هزار نفر آن شاغلین شرکت ملی نفت و مابقی جمعیت شناور شامل بومی و غیربومی مستقر در جزیره هستند، خدمات بهداشتی- درمانی ارائه می کند. اولویت در این بیمارستان قبل از درمان، پیشگیری، بهداشت و ایمنی شامل تأمین آب و غذای سالم برای جمعیت زیر پوشش در جزیره است. این بیمارستان به شرکت های نفتی مستقر در منطقه از جمله پایانه های نفتی ایران، نفت فلات قاره، پتروشیمی خارگ، همچنین شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی خدمات درمانی ارائه می کند.
بیمارستان صنعت نفت خارگ از حدود سال 1338 همزمان با تأسیس اسکله های بارگیری نفتی در جزیره ایجاد شده و خدمات متنوعی به کارکنان صنعت نفت و سکنه و بومیان به ویژه در دوران 8 سال دفاع مقدس و حملات موشکی و بمباران های پیاپی، خدمات بهداشتی - درمانی ارائه کرده است. این بیمارستان، همزمان با توسعه مراکز صنعتی درجزیره خارگ و افزایش جمعیت شاغل به مکان جدید که از سال 1388با عنوان بیمارستان 32 تختخوابی صنعت نفت به بهره برداری رسیده، نقل مکان کرده و از آن سال تاکنون خدمات درمانی ارائه می دهد.
هم اکنون این بیمارستان از وجود پزشک عمومی متخصص مقیم در رشته های جراحی عمومی، زنان، داخلی، اطفال و بیهوشی بهره می برد و دارای بخش عمومی با 18 تخت فعال، اورژانس با 10تخت، OPD، آزمایشگاه، داروخانه، دندانپزشکی، رادیولوژی، سونوگرافی و همچنین اتاق عمل، زایشگاه و مامایی، دیالیز، فیزیوتراپی، واکسیناسیون، طب صنعتی و بهداشت و پزشک خانواده است. در سال جاری برای واحد تصویربرداری پزشکی، دستگاه سی تی اسکن خریداری و تحویل شده است و با انجام امور ساختمانی و اخذ گواهی های لازم تلاش می شود بهره برداری از این دستگاه ها نیز تاپایان امسال آغاز شود. همچنین یک دستگاه OPG برای واحد دندانپزشکی به منظور پیشگیری از اعزام های متعدد خریداری شده است. آزمایشگاه این مرکز علاوه بر انجام تست های خونی، بیوشیمیایی، ادرار، هورمونی، آنالیز گازهای خونی شریانی تست های دارویی و بررسی میکروبی آب را نیز انجام می دهد. برای آزمایشگاه نیز دستگاه های آتوآنالیزر، سل کانتر و دو دستگاه یخچال بانک خون خریداری شده است که در حال نصب و راه اندازی آنها هستیم.
همچنین برای تجهیز کلینیک چشم پزشکی یک دستگاه اسلیت لامپ، لنزو ترواتورفراکتومتر خریداری و نصب شده است. با توجه به صنعتی بودن جزیره و وجود مشاغل حساس از نظر ایمنی، موافقت اصولی برای تأسیس مرکز تخصصی طب کار دراین بیمارستان دریافت شده و تلاش بر این است تا پایان امسال به بهره برداری برسد. یک دستگاه یونیت دندانپزشکی نیز خریداری و نصب شده است.
سال گذشته حدود 94 هزار خدمت پزشکی به جمعیت تحت پوشش جزیره خارگ ارائه شده است که 21 هزار مورد آن مربوط به پزشک عمومی، 15 هزار مورد به کلینیک های تخصصی و 12 هزار مورد نیز به واحد آزمایشگاه مربوط می شود.
حدود 30 درصد خدمات ارائه شده مربوط به کارکنان شرکت ملی نفت و خانواده های آنان و 70 درصد نیز به ساکنان بومی منطقه مربوط می شود. سال گذشته 82 مورد اعزام بیماران اورژانس داشته ایم که 47 مورد آن با بالگرد و 35 مورد نیز از طریق دریا بوده است.
در هشت ماه امسال خدمات درمانی به 80 هزار نفر ارائه شده است که حدود 12 هزار نفر در کلینیک های تخصصی، 18 هزار نفر در مراجعه به پزشک عمومی، 10 هزار در واحد آزمایشگاه و سایر خدمات در واحدهای رادیولوژی و سونوگرافی، دندانپزشکی، اورژانس، دیالیز، داروخانه، زایشگاه و اتاق عمل بوده است. در واحد طب صنعتی و بهداشت، حدود 4 هزار خدمات طب صنعتی در زمینه های معاینات شغلی، مجوز کار در ارتفاع، صدور کارت بهداشت، معاینات ورزشی، مجوز رانندگی، ویزیت های عمومی و بازگشت به کار و انجام و بررسی تست های دارویی صورت گرفته است. در واحد بهداشت نیز، خدمات بهداشت محیط در زمینه های سمپاشی، طعمه گذاری، گندزدایی، کلرسنجی آب، نمونه برداری میکروبی آب، بازرسی اماکن، مواد غذایی و صدور کارت تندرستی بوده است. در زمینه اعزام بیماران اورژانسی در هشت ماه ابتدای امسال 82 مورد اعزام داشته ایم که 33 مورد آن با هلیکوپتر و یک مورد از راه دریا بوده است.
بیشتر بومیان منطقه دفترچه تأمین اجتماعی دارند که در زمان بستری هیچ هزینه ای از آنها دریافت نمی شود و برای مراجعان سرپایی نیز هزینه ها مطابق قراردادهای منعقد شده با سازمان های بیمه گر (تأمین اجتماعی، خدمات درمانی نیروهای مسلح و بیمه سلامت) با تعرفه دولتی محاسبه و اخذ می شود.
بیشترین آمار اعزام برای اقدام های پاراکلینیک مثل سی تی اسکن، MRI و اقدام های تخصصی دندانپزشکی مانند ایمپلنت و ارتودنسی است. در زمینه پزشک متخصص نیز اغلب کمبودها مربوط به رشته های قلب و عروق، چشم پزشکی و برخی خدمات فوق تخصصی داخلی مثل گوارش است.
متخصص ارتوپدی به مدت هفت روز در ماه و متخصص رشته های سونوگرافی، پوست، اعصاب و روان و اورولوژی نیز دو روز در ماه در بیمارستان حضور دارندکه با توجه به شرایط خاص منطقه، نیاز به حضور بیشتر این متخصصان احساس می شود؛ البته پیگیری جهت افزایش بیشتر این خدمات در دست انجام است.
همچنین با توجه به عملیاتی بودن منطقه و به جهت بالا بردن کیفیت خدمات تخصصی اورژانسی در حال پیگیری جهت اخذ مجوز و استفاده از خدمات متخصصان طب اورژانس در بیمارستان هستیم.
دو عامل در این موضوع تأثیرگذار است؛ نخست، حقوق و دستمزد و دوم، ایجاد امکانات و تسهیلات رفاهی در مورد حقوق و دستمزد که تابع حقوق و مقررات نفت است.
با توجه به اینکه شرایط پرداخت در جزیره منطبق با نظام خصوصی و تعرفه ای بخش خصوصی لحاظ می شود، پیش بینی های لازم همگام با رشد تورم و تعدیل در پرداخت های مذکور انگیزه های مناسب شغلی را می تواند فراهم کند. در مورد امکانات رفاهی نیز با توجه به سطح بالای تحصیل متخصصان می بایست امکانات متناسب با حداقل تسهیلاتی که برای کارکنان ارشد سایر شرکت های نفتی و شرکت مادر منطقه در نظر گرفته می شود، برای این عزیزان نیز فراهم شود.
دسترسی نداشتن به مراکز درمانی معین، دوری مسافت، شرایط جغرافیایی و آب و هوایی (تقریباً 3/1 سال بنا به دلایل مختلف تردد دریایی صورت نمی گیرد) که اینها خود عامل استرس و فشار روحی و روانی برای کارکنان است.
نبود توازن امکانات نفتی بین خود شرکت ها، به طوری که شرکت مادر از امکانات کامل تری برخوردار است و دسترسی به این امکانات برای این بیمارستان به راحتی امکانپذیر نیست و نیازمند هماهنگی های زیادی است.
کارکردن در هر دو وجه اقماری و اسکان در جزیره ویژگی های خاص خود را دارد. در حالت اسکان، محدودیت های جزیره و در اقماری بودن دوری از خانواده و فعالیت های اجتماعی و در دراز مدت تحلیل روحی و روانی و به تبع آن بیماری های جسمی که منشا اجتماعی دارد.
اعزام بیماران اورژانسی طبق دستورالعمل پس از اخذ پذیرش از ستاد هدایت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و همراه با اسکورت طبی به وسیله هلیکوپتر یا کشتی ناجی صورت می گیرد. با توجه به شرایط جغرافیایی و آب و هوایی، موضوع اعزام همواره از مشکلات و شکایات بومیان و کارکنان بوده است.
پس از اعلام نیاز بیمارستان، بالگرد از طرف شرکت فلات قاره مهیا می شود. اسکورت طبی با بالگرد، یکی از خدمت های منحصر به فرد این بیمارستان است که کارکنان اسکورت، آموزش های لازم را در این زمینه دیده اند؛ شرایطی که در جاهای دیگر وجود ندارد. پیگیری ها جهت استفاده از بالگرد 115 نیز در حال انجام است. همچنین نیاز به اورژانس دریایی و مشخصات فنی و پزشکی این قایق ها تهیه و به مقام های ذی ربط جهت پیگیری ارائه شده است.
با توجه به شرایط خاص جزیره، مشکلات رایج علاوه بر موارد معمول و رایج مثل مشکلات گوارش و تنفسی، بیماری های قلبی و عروقی، تروماها و مسائل روحی و روانی (افسردگی) است.
مراقبت های درمانی از شاغلین زن از جمله ماموگرافی و پاپ اسمیر با همکاری پزشک خانواده، توسعه خدمات سلامت روان و افزایش حضور روان شناس بالینی جهت پوشش همزمان خانواده کارکنان اقماری با مشارکت سایر مناطق و نیز نظارت بر سلامت روان و فرسودگی شغلی کارکنان اقماری و پیگیری مشکلات کارکنان اقماری طبق برنامه مشترک با امور مددکاری شرکت ها، استخراج شاخص های سلامت/ عملکردی و برنامه عملیاتی مشترک با امور ورزش و تغذیه شرکت ها با هدف معرفی شاغلین نیازمند مراقبت، اجرا و توصیه های لازم در بیماران با ریسک فاکتور یا بیماری مزمن غیرواگیر، طبخ موادغذایی در آشپزخانه شرکت ها(کاهش مصرفی چربی و نمک) تنوع در منوهای غذایی و تعادل در میزان کالری مصرفی و ارتباط میزان مصرف غذا با نتایج معاینات دوره ای، آموزش طبخ به خانواده همه شاغلین مبتلا به بیماری مزمن غیرواگیر، انجام معاینات پیمانکاران مستقر در منطقه با اخذ مجوز مرکز تخصصی طب کار که درحال انجام است و بهبود مدیریت بهداشتی آب و مواد غذایی در سطح منطقه از برنامه های در دستور کار است.
همچنین توجه به سلامت تغذیه و روان بیماران کلیوی و دیالیزی موجود در جزیره نیز که از قبل شروع شده بود به صورت مستمر ادامه پیدا خواهد کرد.
مراجعان که دچار مشکل هستند، به مددکاری معرفی و پس از مشاوره در صورت نیاز جهت ارائه خدمات لازم با هماهنگی به مرکز جامع سلامت شهری معرفی می شود. برای این کار صندوق خیریه ای در بیمارستان بنا شده که کارکنان ماهانه مبلغی به آن پرداخت می کنند تا به بیمارانی که مشکل هزینه دارند کمک شود، ولی به طور کلی کلیه خدماتی که به کارکنان نفت ارائه می شود، به طور همسان و حتی در مواردی بیشتر از تعهدات به آنان ارائه می شود.
با شروع کرونا کمیته بحران با همکاری شرکت های نفتی، بخشداری و بیمارستان شکل گرفت که هدایت آن را ریاست بیمارستان صنعت نفت به عهده داشت. پروتکل های بهداشتی اعلام و نظارت های بهداشتی انجام و سلامت افراد در بدو ورود به جزیره خارگ پایش و تب سنجی انجام می شد؛ به طوری که در هشت ماه همه گیری کرونا مورد مثبت در جزیره خارگ گزارش نشد. با گسترش بیماری در سطح کشور و به دلیل حضور افراد از اقصی نقاط کشور پس از هشت ماه، کرونا در سطح جزیره گزارش و مکانی برای بیماران کرونایی و مشکوک در نظر گرفته شد که دوران قرنطینه خود را در آن سپری کنند و تحت مراقبت های بهداشتی همزمان باشند. همچنین در سال 1400 حدود 160 مورد کرونا در بخش بستری شدند که تعدادی از آنها پس از درمان مرخص و بیماران نیازمند به امکانات درمانی بیشتر از راه دریایی به بوشهر انتقال داده شدند. واکسیناسیون کارکنان با مشارکت مرکز جامع سلامت در جزیره خارگ و بیمارستان انجام شد.
در حال حاضر نیز کمیته بحران بیمارستان تشکیل و داروهای موردنیاز بررسی و تهیه شده است و از همکاران خود خواسته ایم تا آماده باشند تا در صورت نیاز تریاژ تنفسی و لاین سفید و خاکستری دوباره فعال و راه اندازی شود.
با توجه به شرایط تحریم، مشکلات عدیده ناشی از آن گریبانگیر دولت سیزدهم است که خوشبختانه با وجود همه محدودیت ها، نگرش مسئولان عالی رتبه درباره مردم جزیره و بیمارستان نگرشی مثبت بوده و در زمینه خرید تجهیزات پزشکی مثل دستگاه سی تی اسکن، تجهیزات آزمایشگاهی، یونیت دندانپزشکی و... اقدام های مفیدی صورت گرفته است که جای قدردانی دارد.
بهینه سازی سوخت و مدیریت مصرف آن از مقوله های مهمی به شمار می روند که تحقق آن نیازمند زنجیره ای از همکاری میان بخش ها و دستگاه های متولی از سویی و اجرای دقیق قوانین، مقررات، آیین نامه ها و دستورالعمل ها ازسوی دیگر است؛ سلسله قوانین و مقرراتی همچون مبحث 19ساختمان، ماده 12رفع موانع تولید، تدوین استانداردها یا بازنگری آنها و ... که دستگاه های مربوط و متولی را متعهد به اجرای آنها ساخته است. بی تردید، این موارد یا مواردی ازاین دست، با توجه به هدف گذاری اصلی که برنامه ای راهبردی درهمه صنایع ازجمله صنعت نفت برشمرده می شوند، منتج به نتایج و مزایایی می شود که به آنها اشاره شده است.
مبحث 19مقررات ملی ساختمان در سال 1370 به تصویب هیئت وزیران رسید و اجرای آن در ساختمان های کشور الزامی شد، اما به دلایلی مثل عدم انتفاع سازندگان ساختمان از کاهش هزینه های انرژی به میزان اندکی در کشور اجرایی شده است. این مبحث چندین بار باز نگری شده که نسخه نهایی مصوب آن در سال 1389تهیه شده است. اجرای بند بند این مبحث که به بخش های مختلف ساختمان سازی اشاره دارد مزایایی دارد که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد. کمک به اقتصاد خانواده، افزایش رفاه نسبی در نتیجه مصرف صحیح انرژی، کمک به اقتصاد ملی، کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش آلودگی های ناشی از آن، همچنین امکان برقراری دمای ثابت در اتاق، کاهش ظرفیت اولیه سیستم گرمایش و سرمایش تا41درصد، کاهش استهلاک سیستم گرمایش و سرمایش وکاهش مصرف سوخت و هزینه های مربوط به میزان 51 درصد.
ماده12 رفع موانع تولید به عنوان مهم ترين قانون در مسير بهره وری و کارايی انرژی برای اجراي طرح هاي بهينه سازي، کاهش گازهاي گلخانه اي و کاهش مصرف انرژي در بخش های مختلف از جمله صنعت با اولویت صنایع انرژی بر و حمل ونقل عمومی و ریلی درون و برون شهری و ساختمان، توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، گسترش استفاده از گازطبیعی فشرده (سی ان جی) با اولویت شهرهای بزرگ و مسیر راه های اصلی بین شهری، تولید یاجایگزین کردن خودروهای کم مصرف یابرقی با خودروهای پرمصرف و فرسوده و کاهش هزینه های حمل بار و مسافر و کاهش دموراژ (خسارت تأخیر) کشتی ها و طرح های حمل ونقل ریلی، جاده ای، دریایی، هوایی اعم از زیرساخت ها و وسایل حمل و نقل، و ماشین آلات و واحدهای تولیدی بخش کشاورزی است.
در این ماده قانونی به تمام وزارتخانه ها به ویژه نفت و نیرو و شرکت های تابعه و وابسته به آنها و سازمان ها و مؤسسات دولتی و کلیه دارندگان عنوان و ردیف در قوانین بودجه کل کشور اجازه داده می شود سالانه تا سقف یک صد میلیارد دلار به صورت ارزی و پانصدهزار میلیارد ریال به صورت ریالی که هر ساله تا سقف نرخ تورم سال قبل تعدیل می شود، در موارد مربوط به بندهای ذیل این ماده که سرمایه گذاری منجر به ارتقای کیفیت و کاهش مصرف سوخت می شود، به انعقاد قرارداد اقدام و از محل درآمد اضافی یا صرفه جویی ایجاد شده بازپرداخت کنند.
یکی از مواد رفع موانع تولید به جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری مرسوم با بخاری های گازسوز دودکش دار با راندمان بالا (هرمتیک هوشمند) اشاره دارد که با اجرای آن می توان به موارد زیر دست یافت.
صرفه جویی در طول عمر مفید طرح ( 1396-1402) به میزان 6. 6 میلیارد لیتر نفت گاز
ارزش صرفه جویی در طول عمر مفید طرح به میزان 683. 8 میلیون دلار (در نفت 60 دلار)
کاهش انتشار گازهای گلخانه 0ای در طول عمر مفید طرح به میزان 12. 9 میلیون تن معادل کربن
•تامین و جایگزینی 8/5 میلیون دستگاه بخاری گازسوز هرمتیک هوشمند با راندمان بالا با رده انرژی A و بالاتر با بخاری های مرسوم گازی
• در اين طرح نسبت به جايگزيني 8/5 میلیون بخاري هاي گازسوز دودكش دار از نوع فن دار هرمتيك، ترموستاتيك با تكنولوژي روزآمد دنيا با راندمان بیش از 85 درصد اقدام خواهد شد.
•برای هر بخاری، 235 دلار یارانه صرفه جویی پرداخت می شود و سقف بازپرداخت به سرمایه گذار عامل صرفه جویی، 1363 میلیون دلار است.
•در حال حاضر تعداد 3 قرارداد با تولیدکنندگان بخاری منعقد و تعداد 13 هزار و 700 دستگاه بخاری در مدارس سراسر کشور نصب شده است.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت درسال 1401 اقدام به بازنگری وتدوین برخی مقررات کرد که ثمره آن کاهش مصرف سوخت و بهینه مصرف کردن آن در کشور است. در این زمینه فعالیت های متعددی انجام شده که بازنگری در استاندارد برچسب انرژی آبگرمکن مخزن دار و بازنگری استاندارد برچسب انرژی وسایل پخت و پزخانگی، همچنین بازنگری استاندارد معیار مصرف و برچسب انرژی دیگ و مشعل موتورخانه های غیر چگالشی، از آن جمله است.
همچنین تدوين استاندارد معيار مصرف و برچسب انرژي بویلر چگالشی با ظرفیت بیش از 70 کیلووات، بازنگري استاندارد برچسب انرژي ومعيار مصرف پكيج گازسوز چگالشی و غيرچگالشي (تا ظرفيت 70 كيلووات) و بازنگری استاندارد برچسب انرژی پنجره، از دیگر موارد بازنگری و تدوین مقررات استاندارد در حوزه انرژی هستند.
آبان ماه امسال به منظورجلوگیری ازمصرف بی رویه گاز تصمیم دولت درباره تغییرات جدید در تعرفه گاز بهای مشترکان خانگی با رویکرد کاهش دامنه مصرف در پله های ۱۲گانه در پنج اقلیم آب وهوایی به شرکت ملی گاز ایران اعلام شد. براین اساس، از16آبان امسال تا ۳۱فروردین سال آینده، قبوض گاز با تعرفه های جدید محاسبه می شود. بر اساس این تصمیم دولت، تعرفه گاز بهای خانگی در پله های اول تا سوم بدون تغییر، پله چهارم تا ششم با ۳۰درصد افزایش نسبت به تعرفه سال گذشته، پله های هفتم تا دهم هم با ۵۰درصد افزایش و پله های یازدهم تا دوازدهم هم به صورت ثابت به ازای هر مترمکعب ۵ و ۶ هزار تومان محاسبه می شود.
با توجه به نقش آفرینی شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در زمینه مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف سوخت کشور، این شرکت ها موظفند با هماهنگی و همکاری شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، واحد سازمانی تخصصی مرتبط با بهینه سازی و مصرف انرژی را در سطح ستاد هریک از شرکت های مورد اشاره و شرکت های تابعه آنها با اولویت شرکت های گاز استانی و با استفاده از منابع انسانی و زیرساخت های موجود ایجاد کنند. بر همین اساس، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت موظف شده است به نمایندگی از وزارت نفت و در هماهنگی با معاونت برنامه ریزی به پیشبرد و پیگیری بهینه سازی مصرف سوخت در بخش های مختلف نظیر مسکن، خودرو، کشاورزی، صنعت و ... اقدام کند و در این زمینه تعاملات موثری را با دیگر دستگاه های اجرایی، ایجاد و تقویت کند.
همچنین این شرکت موظف شده است به منظور اجرا و نظارت بر طرح ها و برنامه های مرتبط با بهینه سازی مصرف انرژی و تسریع در اجرای طرح ماده 12 قانون رفع موانع تولید مصوب شورای اقتصاد، ترتیبی اتخاذ کند تا طراحی، پیاده سازی و استقرار سامانه مدیریت طرح ها و پروژه های بهینه سازی، امکان یکپارچه سازی و نظارت بر خط بر طرح های مذکور و صحه گذاری لازم را با کیفیت مناسب فراهم کند.
کلیه شرکت های عملیاتی وزارت نفت باید نسبت به استقرار سیستم های مدیریت انرژی با همکاری و هماهنگی کامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با قید فوریت اقدام و نتیجه را ظرف حداکثر یک ماه اعلام کنند. بر اساس تکالیف مرتبط، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت موظف به تدوین و اجرای برنامه جامع ارتقای فرهنگ مصرف سوخت با بهره گیری از ظرفیت رسانه های صوتی، تصویری و فضای مجازی است. روابط عمومی وزارت نفت و شرکت های تابعه و سازمان های وابسته باید در طراحی، تخصص منابع و اجرای برنامه های ارتقای فرهنگ مصرف سوخت هماهنگی و همکاری لازم را با این شرکت به عمل آورند. شرکت بهینه سازی مصرف سوخت مشمول محدودیت های وضع شده برای فعالیت در فضای مجازی و برگزاری رویدادهای عملی، ترویج، رسانه ای و ... تخصصی نمی شود و مجاز به برگزاری سمینار، کنفرانس، نمایشگاه و همایش های تخصصی و کمپین های تبلیعاتی و هر گونه رویداد مرتبط است. به منظورتسریع در اجرای طرح های ماده 12 مصوب شورای اقتصاد و بازار، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت باید زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و سامانه های مانیتورینگ و صحه گذاری لازم را با کیفیت و امنیت مناسب تولید، پیاده سازی و عملیاتی کند. به منظور اجرای ماده 11 قانون اصلاح الگوی مصرف شرکت بهینه سازی مصرف سوخت موظف است با بهره گیری از توانمندی مشاوران مجرب و همکاری همه مجموعه های درون و برون دستگاهی در حوزه های صنعت، ساختمان و حمل و نقل و کشاورزی تمام استانداردهای لازم را تدوین و عندالزوم بازنگری و برای تصویب به مراجع ذی ربط ارائه کند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، جزیره خارگ را مرکز ثقل صادرات نفت و قطب انرژی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران خواند. امیرسرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده، جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، در رأس هیئتی از فرماندهان نظامی و امنیتی با همراهی عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، از تأسیسات صنعت نفت درجزیره خارگ بازدید و عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران و فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارگ نیز گزارشی در باره فعالیت های این شرکت ارائه کرد. عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران و فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارگ گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران، باهدف پشتیبانی و کمک بـه تداوم پایدار تولید نفت و گازکشور توانسته است مأموریت خود را در پنج منطقه عملیاتی خارگ، شمال، پـارس جنوبی، ماهشهر وجاسک براساس سیاست های وزارت نفت وشرکت ملی نفت ایران بارعایت الزام ها و استانداردهای کیفیت، سلامت و ایمنی انجام دهد.
وی ادامه داد: امروزه پدافند غیرعامل، یک نگاه جدید به تهدیدهای حیات بشری و روشی به تناسب صلح آمیز، اثربخش، پایدار و کم هزینه برای مقابله با پیشگیری در برابر انواع تهدیدها تلقی می شود و عاملی مهم در حفاظت از زیرساخت ها، دارایی ها، اماکن ومراکز حیاتی، حساس و مهم کشور برای دستیابی به امنیت، اقتدار و پایداری ملی و زمینه ساز توسعه همه جانبه به شمار می آید و می تواند به عنوان یک نیاز ضروری و مقوله ای مستمر و دائمی موجب افزایش پایداری، کاهش آسیب پذیری، استمرار خدمت رسانی و ایجاد بازدارندگی در بخش های مختلف عمومی و صنعتی شود. فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارگ افزود: اهمیت پدافند غیرعامل در جزیره خارگ با توجه به وجود تأسیسات حیاتی شرکت های نفتی دوچندان است و این مهم به عنوان یکی از ضرورت های جزیره خارگ ، باید همواره مورد توجه ویژه همه شرکت ها، سازمان ها و اهالی شریف خارگ باشد.
اسدروز همچنین گزارشی از مأموریت، فعالیت های عملیاتی انجام شده در شرایط تحریم، تولید داخل تجهیزات و ناوگان دریایی شرکت ارائه کرد. عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت، نیز ضمن خیرمقدم به امیر نصیرزاده و هیئت همراه اظهار کرد: با عنایت به تأکیدهای مقام عالی وزارت نفت درباره حفظ دارایی های راهبردی صنعت نفت، آغاز نهضت تقویت امنیت بخشی در تأسیسات صنعت نفت از پایانه نفتی خارگ که اهمیت فوق العاده و حساس دارد، شروع شده است. وی افزود: جزیره خارگ گلوگاه اقتصادی و صادرات نفت کشور به عنوان یکی از نخستین مناطق راهبردی وحساس صنعت نفت است.
رئیس سازمان حراست صنعت نفت ادامه داد: این بازدید میدانی مقام های امنیتی کشور به همراه همکاران صنعت نفت، فرصت مناسبی برای تبادل نظر و به اشتراک گذاری اطلاعات لازم در حوزه ارتقای امنیت است.
امیرسرتیپ خلبان عزیز نصیرزاده، جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز در جریان این بازدید گفت: جزیره خارگ به عنوان مرکز ثقل صادرات کشور و قطب انرژی و اقتصاد جمهوری اسلامی ایران یکی از نقاط راهبردی جهان به شمار می رود.
وی افزود: خارگ به عنوان پایانه صادرات نفت ایران در دفاع مقدس بارها مورد هجوم حملات سنگین دشمنان قرارگرفت، اما با استقامت و پایداری نیروهای مسلح، کارکنان صنعت نفت و مردم استوار ماند و لقب مقاومت و پایداری به خود گرفت. جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تأکید کرد: جزیره خارگ از لحاظ راهبردی و با توجه به اینکه ۹۳ درصد نفت کشور از این جزیره صادر می شود، دارای اهمیت فراوانی در بحث ایمنی و پدافند غیرعامل است. درادامه با توجه به اهمیت جزیره خارگ در نشستی با حضور فرماندهان نظامی، مدیران و رؤسای شرکت های نفتی مباحث مربوط به حوزه به پدافند غیرعامل به بحث و بررسی گذاشته شد.
شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت
تفاهم نامه همکاری3جانبه بین شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (OICO)، پژوهشگاه صنعت نفت و مرکز بین المللی رشد سازمان منطقه آزاد قشم امضا شد.
این تفاهم نامه باهدف همکاری مشترک برای خدمات مشاوره ای، مطالعاتی و تحقیقاتی، آزمایشگاهی، دوره های آموزشی، بومی سازی و انتقال فناوری های جدید در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی با رویکرد نیازمندی های منطقه آزاد قشم جهت تبدیل شدن به هاب انرژی کشور امضا شد.
همکاری مشترک در تحقیق و توسعه به منظور ارتقای دانش فنی و کاربرد نیروهای انسانی موجود در منطقه آزاد قشم و تجاری سازی فناوری های موردنیاز صنعت نفت کشور، از دیگر مفاد این تفاهم نامه سه جانبه است.
شرکت پالایش گاز بیدبلند
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند اعلام کرد که از ابتدای امسال تا پایان آذرماه بیش از ۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز در این پالایشگاه فرآورش شده است.
بیژن شیلانی گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذرماه، ۳ میلیارد و ۹۲۰ میلیون مترمکعب در این پالایشگاه فرآورش شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۱۱.۵ درصد افزایش یافته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ورود سامانه بارشی به کشور و کاهش دما و به تبع آن، افزایش مصرف در بخش خانگی و تجاری بیان کرد: شرکت پالایش گاز بیدبلند با همه ظرفیت و توان رسالت تولید حداکثری گاز را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند ادامه داد: اکنون با انجام عملیات توپکرانی، دریافت گاز خوراک پالایشگاه بیدبلند به ۲۱ میلیون مترمکعب در روز رسیده که طی سه سال گذشته بیشترین مقدار گاز دریافتی به شمار می رود.
شیلانی تصریح کرد: نکته حائز اهمیت در این مدت، انجام همه فعالیت ها بدون حادثه و مطابق برنامه پیش بینی شده انجام شد.
شرکت پالایش گاز پارسیان
کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان هم زمان با هفته هوای پاک و ترویج فرهنگ صیانت از محیط زیست محدوده اطراف جاده اتوبان منتهی به پالایشگاه را پاکسازی کردند.
علمدار بابایی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان حفاظت محیط زیست را وظیفه ای همگانی دانست و بیان کرد: همه پیشنهادهای همکاران برای حفاظت محیط زیست بررسی می شود و در صورت منتهی شدن به نتیجه مطلوب عملیات خواهند شد. وی اظهار امیدواری کرد آیین های گرامیداشت هوای پاک مانند سال های گذشته به صورت مستمر ادامه یابد و همکاران مشارکت فعال داشته باشند. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تصریح کرد: این پالایشگاه برای فرهنگ سازی و ترویج حفاظت محیط زیست، هرساله برنامه های مختلفی را در سطح شرکت و منطقه برگزار می کند که از جمله اقدام های امسال می توان به برگزاری مسابقه نقاشی با موضوع هوای پاک در مدارس شهرستان مهر با همکاری اداره آموزش و پرورش و اداره محیط زیست این شهرستان اشاره کرد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
دستورالعمل پروانه انجام کار از سوی اچ اس ای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به منظور اجرای الزام های ابلاغی، رفع مشکلات پروانه کار، بهبود مستمر و تأثیر تجربه های منتج از تجزیه و تحلیل حوادث، بازنگری و اصلاح می شود.
یحیی خرمی مقدم، دبیر جلسه بازنگری دستورالعمل پروانه کار درباره تغییرها گفت: به منظور اجرای الزام های ابلاغی، رفع مشکلات پروانه کار، بهبود مستمر و تأثیر تجربیات منتج از تجزیه وتحلیل حوادث، جلسات بازنگری این دستورالعمل برگزار شد.
وی درباره اهم تغییرها در این دستورالعمل تصریح کرد: این تغییرات شامل درج پروانه ایزولاسیون الکتریکی و مکانیکی - فرآیندی و روش تکمیل آن، اصلاح شرایط دریافت صلاحیت امضا پروانه کار، تعیین دورههای آموزشی برای مسئول ناحیه و مسئول اجرای کار مطابق با ماتریس آموزشی ابلاغی اچ اس ای وزارت نفت و تعیین نحوه نظارت سمت جدید افسر ایمنی مستقر در تأسیسات بر فعالیت های مشمول پروانه کار است، همچنین مقرر شد ازطرف شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به همه شرکت ها و مناطق عملیاتی در روز پیش از انجام پروانه کار تشکیل نشست های پروانه کار را ابلاغ کند.
دبیر نشست بازنگری دستورالعمل پروانه کار درباره لزوم بازنگری دستورالعمل در بازه زمانی چهار یا پنج ساله اظهار کرد: پس از تهیه هر دستورالعمل لازم است میزان اثربخشی آن در حین اجرا، سنجش و بر اساس نتایج اثربخشی، مشکلات احتمالی آن شناسایی و موارد قابل اصلاح یا بهبود مشخص شود. طبق دستورالعمل حاضر، این سنجش باید از سوی بخش های مختلف، در بازه های زمانی مشخص و طبق چک لیست بازنگری سیستم های مجوز کار پیوست آن انجام شود.
خرمی ادامه داد: در شرایط عادی، دوره بازنگری این دستورالعمل چهار یا پنج ساله بوده و با تشکیل نشست های مدیریتی و کارشناسی متعدد، دستورالعمل تازه از سوی مدیرعامل ابلاغ می شود. این بازنگری ها رویه ای بین المللی است و برای مثال هر پنج سال یک بار، همه استانداردهای ایزو برای تعیین اینکه آیا نیاز به تجدیدنظر دارند یا خیر، با مقایسه آنها با نیازهای بازار، بازبینی می شوند.
وی افزود: افزون بر این، چنانچه در این مدت الزام های جدیدی در رابطه با سیستم مجوز انجام کار ابلاغ شود یا حادثه ای در اثر نقص این سیستم رخ دهد، ویرایش دستورالعمل نیز ضرورت می یابد.
خرمی گفت: دراین بازه زمانی ، نتایج اثربخشی ارسالی به اداره اچ اس ای ستاد تهران، بررسی و تحلیل می شود و ویرایش جدید در جلساتی با حضور نمایندگان ایمنی و آتش نشانی شرکت ها و مناطق عملیاتی بررسی و با در نظر گرفتن همه جوانب کار، رشد و توسعه اچ اس ای و بهبود مستمر و مشکلات و موانع اجرای کار در مناطق، دستورالعمل جدید ابلاغ می شود.
مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب:
مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب گفت: تأسیسات انتقال نفت خطوط لوله و مخابرات منطقه آذربایجان غربی در اثر زلزله شهرستان خوی آسیبی ندیده است و انتقال فرآورده ها در منطقه شمال غرب در شرایط ایمن و پایدار ادامه دارد.
علی جعفرآقایی در این باره اظهار کرد: در پی وقوع زلزله شامگاه شنبه (هشتم بهمن ماه) در استان آذربایجان غربی شهرستان خوی، هیچ گونه خسارتی به تأسیسات نفتی و خطوط انتقال وارد نشده و انتقال پایدار و ایمن همچنان ادامه دارد.
وی اظهار کرد: گروه های ایمنی و امدادی منطقه در حال آماده باش بوده و خوشبختانه تا این لحظه هیچ گونه گزارشی مبنی بر وقوع آسیب و خسارت به تأسیسات نفتی یا خطوط انتقال نداشته ایم.
شرکت گاز استان بوشهر
سومین رویداد ملی آوای گاز خلیج فارس به همت شرکت گاز استان بوشهر برگزار شد. علی اکبر فقیه، مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر در سخنانی در آیین اختتامیه این رویداد که در شهر بوشهر برگزار شد، گفت: امیدواریم پیش از برگزاری رویداد چهارم، آن را ثبت ملی کنیم. ابراهیم عباسی، رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان بوشهر و دبیر سومین رویداد ملی آوای گاز خلیج فارس هم در سخنانی اظهار کرد: شرکت گاز استان بوشهر با مأموریت توزیع گاز طبیعی برای همه مصارف، اقدام به گازرسانی مستمر و ایمن در پایتخت انرژی ایران کرده است. وی افزود: با توجه به اسناد بالادستی و سند راهبردی شرکت گاز استان بوشهر، اهدافی تعیین شده که یکی از آنها زمینه سازی و ترویج فرهنگ مصرف بهینه و ایمن همسو با بهبود مصرف است که به منظور رسیدن به این اهداف در سال های اخیر برنامه هایی طرح ریزی و اجرایی شدند.
مسلم رحمانی، مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه بهینه سازی مصرف گاز تنها مختص به بخش خانگی نیست، اعلام کرد: مصرف سالانه گاز طبیعی کشور بیش از ۲۲۸ میلیارد مترمکعب است که ۷۰ درصد آن در بخش صنعتی و ۳۰ درصد در بخش خانگی و تجاری مصرف می شود، اما این نسبت در زمستان برعکس است و ۷۰ درصد گاز از سوی مشترکان خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده مصرف می شود و حتی این مقدار به ۸۰ درصد هم رسیده است. وی در آیین پایانی سومین رویداد ملی آوای گاز خلیج فارس که به میزبانی شرکت گاز استان بوشهر برگزار شد، ضمن قدردانی از این شرکت به منظور برگزاری این رویداد فرهنگی گفت: یکی از شاخص های پیشرفت در دنیا، توزیع انرژی در یک کشور است. رحمانی افزود: ایران هم به واسطه وجود ذخایر بسیار غنی در منطقه پارس جنوبی و دیگر مناطق، یکی از کشورهای غنی از نظر انرژی گاز است که سبب شده در این زمینه اقدام های بزرگی انجام شود. مدیرهماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به عملیاتی شدن شعار «گاز، محور توسعه»، تصریح کرد: در کشوری که بیش از ۲۸ پالایشگاه گازی، ۳۸ هزار کیلومتر خطوط انتقال گاز و بیش از ۴۴۰ هزار کیلومتر شبکه توزیع گاز دارد، همچنین بیش از ۳۶ هزار روستا و هزار و ۲۲۰ شهر گازرسانی شدند، می توان گفت اقدامی بسیار بزرگ در بحث توسعه انجام شده، اما این توسعه و پایداری به اقدام های بعدی نیز نیاز دارد. رحمانی با بیان اینکه سرعت توسعه به هر حال در جایی کُند می شود و اکنون گازرسانی جز در چند استان در حال تکمیل است، ادامه داد: اکنون بسیاری از شرکت های خارجی از توان داخلی در ساخت پالایشگاه، ایستگاه و خطوط انتقال گاز ایران مبهوت شده اند و باور نمی کنند ایران به این سطح از پیشرفت رسیده باشد، هرچند جا برای این توسعه همچنان وجود دارد و می توان اقدام های جدیدی داشت. وی بیان کرد: ورود گاز به هر منطقه تبعاتی مانند ایجاد رفاه و آسایش، توسعه صنعتی، اشتغال، رشد شاخص های اقتصادی، کمک به نگهداشت محیط زیست دارد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در ششمین نشست شورای عالی خدمات گفت: هوشمندسازی خدمات و تحول دیجیتالی در صندوق ها با هدف ارائه خدمات مطلوب تر به ذی نفعان ضروری است. عبدالحسین بیات درششمین نشست شورای عالی خدمات گفت: بازخوردهای دریافتی درباره وضع ارائه خدمات و انجام چند مرحله تعدیل مستمری و مقرری در یک سال گذشته مؤید حرکت روبه رشد است. وی ادامه داد: فراتر از بررسی بازخوردها، باید در شناسایی نیازها، رفع مسائل و چالش ها، سازمان به گونه ای برنامه ریزی و شناسایی کند که از مرحله بروز نیاز و مسئله در ذی نفعان، یک گام جلوتر و در وضع پیش بینی نیازها قرار گیرد، از این رو، توجه به مباحث مطالعاتی و آینده پژوهی ضروری است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت باتأکید براینکه دوران بازنشستگی همانند زمان شاغل بودن کارکنان برای صنعت نفت بااهمیت است، افزود: انسان چون دارای تفکر و اندیشه کنشگر است، از این رو، شاغلان کنونی تصویر آینده خود را درسیمای بازنشستگان ارجمند مشاهده می کنند، بنابراین اثر متقابل این دو قشر گرامی صنعت نفت بر یکدیگر انکارناپذیر و بااهمیت است.به یقین اگرخدای نخواسته بازنشسته عزیز مأیوس و بی انگیزه شود وشادابی خود را از دست بدهد، این اثر به شاغلان نیز سرایت خواهد کرد و می تواند باعث اختلال در کار کل صنعت نفت شود. بیات ادامه داد: بر اساس اصل اجتماعی و تا حدودی اقتصادی، تأکید داریم که درهمه زمینه ها هرآنچه به شاغل تعلق می گیرد منهای موارد مربوط به ماهیت کار شاغل، سایر امور در زمینه انواع پرداختی، درمان و رفاهی برای بازنشستگان نیز باید از سوی کارفرماها و شرکت های اصلی مطابق اهمیت مسائل اجتماعی و اقتصادی پیش بینی شود.
وی با بیان اینکه ارائه خدمات به ذی نفعان دارای ابعاد مختلف است، گفت: به طور حتم انجام تعهدهای شرکت های واگذارشده برای بازنشستگان آنها از سوی شرکت ها یا شرکت های اصلی شان باید انجام شود، در این زمینه پیگیری بازنشستگان گران قدر بحق است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه طبق این اصول که آماده سازی شرایط واگذاری ها از سوی دولت ها انجام می شود، افزود: باید تعهدها و محل تأمین منابع آن پیش بینی می شد که امیدواریم چنین اقدامی صورت گرفته باشد؛ از این رو، معاونت های مالی، حقوقی و بازنشستگی پیگیری های اداری و تخصصی لازم را مجدانه از آن شرکت ها و شرکت های اصلی انجام دهند، زیرا تعهدهای کارفرمایی باید از سوی کارفرما محقق شود. بیات درباره چشم انداز و راهبرد خدمات با اشاره به برخی سازمان های مشابه و کارآمد در داخل و خارج کشور در حوزه خدمات رسانی گفت: صندوق بازنشستگی صنعت نفت به واقع ظرفیت بدل شدن به صندوقی نمونه در منطقه را دارد، از این رو، به منظور ایجاد ارزش و خدمات جدید برای تمامی ذی نفعان باید به سمتی حرکت کرد که همه خدمات به شکل غیرحضوری و از راه دور نیز قابل انجام باشد. وی افزود: روند شرایط کنونی جوامع و تغییرات اجتماعی برگرفته از بروز فناوری های نو ارتباطات و چالش هایی همچون آلودگی هوا، ضرورت حرکت سریع تر در مسیر تحول دیجیتال برای سازمان ها را بیشتر از گذشته کرده است.
شرکت انتقال گاز ایران
پیش نویس راهنمای ملاحظات اچ اس ای عملیات توپک رانی با حضور نمایندگان شرکت های فرعی تابع وزارت نفت، به میزبانی شرکت انتقال گاز ایران بررسی شد. در این نشست که با حضور نمایندگان شرکت های مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی، بهره برداری نفت و گاز غرب، بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، خطوط لوله ومخابرات نفت ایران و شرکت انتقال گاز ایران برگزار شد، شهرام سروری، رئیس امور بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت انتقال گاز ایران گفت: پیش بینی تمهیدهای لازم به منظور اطمینان از اجرای صحیح و ایمن عملیات پیگرانی به نحوی که خطر آن در همه حوزه های ایمنی، بهداشت، محیط زیست و بخش های فرآیندی در حد قابل قبول باشد و از بروز حوادث فردی و فرآیندی در هر دو دامنه سازمان و همسایگان/ذی نفعان جلوگیری کند، ضروری است. وی ادامه داد: با تلاش کارشناسان متخصص شرکت انتقال گاز ایران، پیش نویس راهنمایی جامع با استفاده از منابع موجود و مهم داخلی و خارجی در صنعت نفت تهیه شده است که می تواند در عملیات های توپکرانی خطوط لوله نفت و گاز، کاربردی و راهبردی باشد. رئیس امور بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه همه کلیات در این راهنما گفته شده است و جزئیات را باید هریک از شرکت ها برای مجموعه خود تدوین کنند، اظهار کرد: با توجه به تعدد خطوط لوله در صنعت نفت، استانداردها در همه بخش ها به صورت جامع بیان نشده و رویکرد این سند، رویکردی راهنما است، زیرا نمی توان استانداردی را تعریف کرد که هم در گاز و هم در نفت و دیگر بخش ها مورد استفاده قرار گیرد. براساس این گزارش، در این نشست هریک از بندهای راهنما بررسی و مقرر شد اصلاحات لازم با استفاده از نظرات و پیشنهادهای نمایندگان همه شرکت های حاضر انجام شود.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که پالایشگاه های گاز کشور در فصل زمستان بیشتر از سقف تعهد تولیدی، اقدام به فرآورش و تحویل گاز کرده اند. احمد زمانی در این باره گفت: یکی از اقدام های مؤثر در این زمینه، انجام تعمیرات مناسب، مؤثر و نتیجه بخش روی تأسیسات و تجهیزات ثابت و دوار است که از پارسال برای آنها برنامه ریزی شده بود. وی ادامه داد: پارسال با وجود تعمیرات اساسی انجام شده در سه مرحله بنا به اقتضای تولید و ضرورت های پیش آمده، توانستیم به صورت ۱۰۰ درصدی، تعمیرات دوره ای را انجام دهیم و همه فرآیندها و دستگاه هایی را که به طور مستقیم با تولید مرتبط بودند، تعمیر، بازرسی و بازسازی کردیم که نتیجه این تعمیرات گسترده و برنامه ریزی، آمادگی تولید حداکثری برای فصل سرد سال در تأسیسات، بر اساس تعهدات تکلیفی بود.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه بخش دیگری از پیش بینی ها، آماده شدن تجهیزات رانش گاز از خروجی های پالایشگاه ها، به ویژه پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی بود، تصریح کرد: آماده سازی بخشی از این ناوگان، از طریق تعمیرات اساسی روی توربین ها و ماشین های دوار انجام شد.
زمانی افزود: برای کسب این حد از آمادگی، همکاری و هم افزایی مناسبی بین مدیریت هماهنگی و نظارت بر تولید و دیگر بخش های مربوطه در این حوزه انجام شد که می توان به انتقال، نصب و راه اندازی برخی قطعات و تجهیزات راهبردی در مجتمع گاز پارس جنوبی اشاره کرد و البته نقش و سهم کارشناسان و مهندسان توانمند و فعال در مجموعه شرکت ملی گاز ایران، بسزاست. به گفته وی، این اقدام ها به همراه شناسایی ریسک های عملیاتی بخش تجهیزات ثابت و دوار و پیش بینی های لازم برای تعمیرات دوره ای، بازرسی ها و مراقبت های مستمر، اطمینان بخشی به کار تزریق گاز از این مجتمع به خطوط انتقال را افزایش داد.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران همچنین توضیح داد: پیش بینی ها در حوزه تأمین مواد شیمیایی بود که شامل آنتی فوم، مولکولارسیو، آمین و بازدارنده های خوردگی می شد. با تقویت کمیته های مواد شیمیایی و فرآیند خرید محصولات، همه مواد شیمیایی مورد نیاز برای تولید زمستانه تهیه و انبار شد.
زمانی با بیان اینکه در کنار آمادگی کامل مجموعه پالایشگاه ها که با حداکثر ظرفیت خود وارد فصل سرد سال شده و به طور طبیعی تلاش بر این است که پشتیبان تمامی مصارف ناشی از برودت هوا و نیازهای صنعتی باشند، گفت: هم زمان انگیزه های بالای معنوی همکاران ما در بخش های پالایشی نیز به ما کمک می کند فصل سرد سال را به لطف خدا با کمترین چالش سپری کنیم.
وی بیان کرد: برای نخستین بار در تاریخ تولید مجتمع گاز پارس جنوبی، این مجموعه توانست رکورد تولید و فرآورش گاز را در روزهای اوج مصرف گاز ثبت کند و نکته حائز اهمیت آن است که پالایشگاه های گازی کشور در این ایام سرد، در سقف ۱۰۰ درصدی تعهد تولیدی فعال بوده و در بعضی از روزها حتی بیشتر از سقف تعهد تولیدی، اقدام به فرآورش و تحویل گاز کرده اند.
شرکت پالایش گاز سرخون و قشم
سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم گفت: با اوج گرفتن سرما در کشور و بالا رفتن مصرف گاز، تولید پالایشگاه گاز سرخون و قشم به همت متخصصان این مجموعه افزایش یافت.
پارسا پروین در این باره توضیح داد: در یک کار گروهی با همکاری منطقه عملیاتی سرخون و گشوی جنوبی، منطقه ۶ عملیات انتقال گاز، شرکت گاز استان هرمزگان و نیروگاه خلیج فارس پس از برگزاری نشست های فشرده و انجام تغییرات فرآیند در سیستم های پالایشی به افزایش تولید ۸ درصدی در گاز و به تبع آن، افزایش در محصولات جانبی پالایشگاه میعانات و گاز مایع دست یافتیم. وی افزود: شرکت پالایش گاز سرخون و قشم امسال به منظور تبیین رهنمودهای مقام معظم رهبری در سال تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین، با عزم راسخ و تلاش همه جانبه کارکنان خود در خطه جنوب کشور با برنامه ریزی و هماهنگی ها برای خدمت رسانی به مردم کشور عزیزمان با افزایش تولید ۸ درصدی عملیاتی است.
سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم تصریح کرد: این پالایشگاه به عنوان یکی از پالایشگاه های گاز جنوب کشور با فرآورش گاز طبیعی و استحصال میعانات گازی و گاز مایع، با به کارگیری فناوری های مناسب، مصمم است با تولید پاک، ایمن و پایدار و بهره ور، نقش مؤثری در تأمین بخشی از نیازهای انرژی کشور ایفا کند؛ ضمن اینکه یکی از صنایع مهم استان هرمزگان و کشور محسوب می شود.
پروین یادآور شد: پالایشگاه گاز سرخون اکنون با افزایش ۸ درصدی تولید، روزانه ۵.۴ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، ۲۲۰۱ بشکه میعانات گازی و ۲۵ تن گاز مایع تولید می کند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: همکاری و همگرایی میان کارگروه های خودکفایی طرح ها و مجتمع های پتروشیمی می تواند نیازهای آنها را در زمینه تأمین قطعه ها و تجهیزات برطرف کند. احمد شکری در پنجمین نشست کارگروه فرعی ساخت بار اول و دانش بنیان شدن صنعت پتروشیمی که با حضور نمایندگان کارگروه های خودکفایی هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی برگزار شد، اظهار کرد: دستاوردها و تلاش های ارزشمندی از سوی پتروشیمی ها برای داخلی سازی قطعه و تجهیزات مورد نیاز به ثبت رسیده و اعتماد به ساخت داخل در حال نهادینه شدن است. وی به اهمیت تحقق برنامه های ساخت داخل و بار اول در صنعت پتروشیمی، اشاره کرد و گفت: احصای تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنایع پتروشیمی، شناسایی توانمندی های ساخت داخل و دانش بنیان و به هم رسانی عرضه و تقاضا در این حوزه، از جمله مهم ترین فعالیت های مرکز خودکفایی صنعت پتروشیمی است. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: با وجود برخی مشکلات، روند تأمین نیاز طرح های پتروشیمی از سوی سازندگان توانمند ایرانی به خوبی در حال انجام است و در ساخت بار اول بعضی از نیازهای صنعت نیز باید گفت طرح ها و مجتمع ها نیازهای خود را با بالاترین استاندارد و کیفیت دریافت کرده اند.
شکری ادامه داد: کمیته های خودکفایی شرکت ها باید با بررسی دقیق و کارشناسی، دانش و توانمندی شرکت های ایرانی به ویژه شرکت های دانش بنیان را برای مجموعه مدیریتی خود تبیین کنند و تجهیز طرح ها با بهره گیری از تخصص شرکت های داخلی و تولید بومی انجام شود. وی بیان کرد: تشکیل کارگروه های تخصصی برای هر گروه کالایی و استفاده از تجارب کمیته های خودکفایی شرکت های پتروشیمی روند داخلی سازی و به ویژه ساخت اول را تسهیل خواهد کرد و می توان از ظرفیت های موجود این کمیته ها به بهترین شکل بهره برد و به این منظور شرکت ملی صنایع پتروشمیی آماده هرگونه همکاری است. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ایده ها، تجربه ها و دانش اعضای کمیته های خودکفایی مسیر توسعه صنعت پتروشیمی را هموارتر می کند، گفت: کمیته های خودکفایی در طرح ها و مجتمع های پتروشیمی باید شرکت هایی را که متعهد به انجام کار نیستند، از فهرست خود حذف کنند و با شرکت هایی کار کنند که دارای تجربه، تخصص و دانش روزآمد جهان هستند. عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۴۰ تا ۹۰ درصد نیازهای صنعت از سوی سازندگان ایرانی تأمین می شود، اظهار کرد: در طرح اسلام آباد غرب که با دانش فنی ایرانی در حال ساخت است، تأمین حداکثری نیازهای طرح را شاهد هستیم و این موضوع نشان دهنده وجود تخصص و تجربه شرکت های داخلی فعال در صنعت پتروشیمی است. شکری افزود: مستندسازی و بهره مند شدن از تجربه های موفق و استانداردسازی آنها باید از سوی کارگروه های خودکفایی مورد توجه قرار گیرد و الگویی برای دیگر شرکت ها باشد تا نیازهای خود را تأمین کنند.
دبیر ستاد راهبردی دهه فجر وزارت نفت از تشکیل «ستاد گرامیداشت دهه مبارک فجر 1401 صنعت نفت» به عنوان سیاست گذار، معین و ناظر برحسن اجرای فرآیند برنامه ها و فعالیت ها در این دهه مبارک خبر داد.
سیدمجتبی موسوی شاد هدف از تشکیل این ستاد را جلوگیری از موازی کاری ادارات و بخش هایی برشمردکه در باره برگزاری برنامه های این دهه مبارک، وظایفی به عهده دارند.
وی با بیان این که همه بخش های وزارت نفت به منزله یک خانواده محسوب می شوند، اظهارکرد: تلاش خانواده صنعت نفت تمرکز بر برگزاری هرچه کیفی تر و باشکوه تر آیین های مختلف و بهره مندی کارکنان و خانواده های آنها از این برنامه ها در این دهه مبارک است.
وی با اشاره به این که برنامه های دهه فجر امسال بامدنظر قراردادن ارزش های دینی- اخلاقی و توجه به اهدافی همچون افزایش امید، نشاط، پویایی و تجدید قوای نیروی های انقلابی، همچنین تقویت همبستگی، وفاق ملی، روحیه خودباوری و جهادی برگزار می شود، ادامه داد: برگزاری آیین های دهه مبارک فجر درصنعت نفت از 12 بهمن ماه، همزمان با سالروز ورود تاریخی حضرت امام خمینی (ره) به میهن اسلامی، ازسوی شرکت های اصلی و شرکت های تابعه آنها و با حمایت همه جانبه مسئولان آغاز می شود.
موسوی شاد تاکیدکرد: واحدهای مرکز مقاومت بسیج، امور ایثارگران، روابط عمومی شرکت ها، معاونت پشتیبانی شرکت ها، اداره کل سلامت تربیت بدنی وزارت نفت و امور ورزش شرکت ها، همچنین شورای عالی فرهنگی و سازمان حراست درخواست کرد که از ظرفیت خود در فرآیند اجرایی برنامه ها و فعالیت های مربوط به این دهه و هماهنگ استفاده کنند.
دبیر ستاد راهبردی دهه فجر وزارت نفت همچنین به اشاره با اینکه برای این ستاد 23محور در نظر گرفته شده که به شرکت های اصلی و تابعه آنها ارسال شده است، گفت: دراین محورهای مقرر شده، همه برنامه ها و فعالیت ها با زیرنویس «ستاد گرامیداشت دهه مبارک فجر 1401 صنعت نفت» درسراسر شرکت های اصلی و تابعه انجام شود.
وی از دیگر محورهای مورد اشاره را برجسته سازی و نقش پرچم جمهوری اسلامی ایران در تمام طراحی ها خواند و اظهار کرد: در تهران پنج ایستگاه شامل چهارشرکت اصلی و ستاد وزارت نفت درمسیر راهپیمایی تشکیل و این رویکرد در سراسر کشور نیز انجام خواهد شد.
موسوی شاد یادآوری کرد: جشن کارکنان و خانواده ها، برنامه های فرهنگی و هنری، مسابقات مختلف برای کارکنان، خانوده ها و فرزندان از دیگر برنامه های این ستاد خواهد بود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به توزیع یک میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر بنزین از شامگاه شنبه (هشتم بهمن ماه تا 9 بهمن) در مناطق زلزله زده شهرستان خوی گفت: سوخت کافی در منطقه ذخیره سازی شده است و مردم نگران تأمین سوخت موردنیاز خود نباشند. احمد مجرد اظهار کرد: در نخستین دقایق این حادثه، ستادبحران منطقه تشکیل شد و آغاز به کار کرد و ضمن بازدید از مناطق خسارت دیده و چگونگی عملیات سوخت رسانی به هموطنان شهری و روستایی مناطق زلزله زده شهرستان خوی، برنامه ریزی لازم برای تأمین سوخت موردنیاز همه بخش ها انجام شد. وی بیان کرد: از شامگاه شنبه تاکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزارلیتر بنزین درمناطق زلزله زده شهرستان خوی توزیع شده که ۴۲۰ هزار لیتر از این مقدار تاکنون مصرف شده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه تأکید کرد: هم اکنون عرضه بنزین و نفت گاز در ۱۷ جایگاه شهرستان خوی در حال انجام است و کمبودی وجود ندارد. مجرد با تأکید بر تأمین مطلوب سوخت موردنیاز بخش حمل ونقل، گرمایشی و پخت وپز درمناطق زلزله زده تأکید کرد: سوخت موردنیاز خودروهای امدادی و تجهیزات راهداری در حال تأمین است و کمبودی در این زمینه وجود ندارد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه بیان کرد: خوشبختانه هیچ خسارتی به تأسیسات انبار نفت خوی وارد نشده و سوخت رسانی با همه توان در این شهرستان ادامه دارد.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان غربی از ارسال ۱۹ هزار لیتر نفت سفید به منظور تأمین سوخت موردنیاز مناطق زلزله زده ناحیه خوی خبر داد. ناصر مقدسی گفت: از نخستین دقایق رخداد زلزله شامگاه شنبه(هشتم بهمن ماه) درمنطقه خوی تاکنون (9 بهمن) به منظور تأمین سوخت موردنیاز گرمایشی و پخت وپز مناطق زلزله زده استان آذربایجان غربی، ۱۹ هزار لیتر نفت سفید به مناطق زلزله زده شهرستان خوی ارسال شده است. وی بابیان این که دراین بازه زمانی۶ دستگاه نفتکش، نفت سفید از انبار نفت ناحیه سلماس به ناحیه خوی به منطقه اعزام شده است، تصریح کرد: با توجه به همجواری انبار نفت ناحیه خوی به مناطق زلزله زده، سوخت کافی به منظور تأمین نیاز روستاهای زلزله زده در این شهرستان وجود دارد. زلزله ۵.۹ ریشتری شهرستان خوی ساعت ۲۱ و 44 دقیقه در عمق ۷ کیلومتری زمین و در ۶ کیلومتری شهرستان خوی رخ داده است. کانون این زلزله در ۱۱۷ کیلومتری ارومیه و ۱۳۴ کیلومتری شهر تبریز بوده است.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد:
مشعل واحدهاي روابط كار و مددكاري، يکي از مجموعه هاي کمتر شناخته شده درشرکت های مختلف صنعت نفت است. این مجموعه ها که معمولا باتعداد اندکی از کارکنان فعال هستند، در ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با نيروي انساني قرار مي گيرند و نقشي بي بديل درحمايت ازکارکنان هنگام حوادث و بروز مشکل دارند. اين واحدها با پیگیری و اجرای برخی وظایف و نیازهای کارکنان دارای مشکل باعث ارتقاي سطح بهره وري و ارتباط بیشتر بین نیروی کار و کارفرما می شوند. سال 97 وقتی به بهانه روز مددکاری به سراغ واحد روابط کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی رفتیم، با عباس بهاري نسب، رئيس روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت ملي صنايع پتروشيمي و حسين امين زاده، رئيس واحد مددکاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي و تنها مددکار اين شرکت به عنوان افرادي که در اين سال ها در اين مسئوليت بوده اند، صحبت کرديم. حالا یعنی چهارسال بعداز بهاری نسب که مدت هاست بازنشسته شده و حسین امین زاده کار را ادامه داده و او نیز تنها دو ماه با بازنشستگی فاصله دارد، با او درباره واحد مددکاری و روابط کار، همچنین محدودیت ها و چالش هایی که با وجود آنها کار را پیش می برد، توضیحات مبسوطی داده است که در ادامه می آید.
نیروی انسانی یکی از مهم ترین سرمایه های سازمان است ومجموعه های اجرایی برای تامین نیازها و خواسته های آن مسیرهای مختلفی را در پیش می گیرند. اما همه کارکنان شرایط یکسانی ندارند و ممکن است برخی از آنها در محیط شخصی و خانوادگی خود با محدودیت ها و کمبودهایی مواجه باشند که نیاز به کمک داشته باشند تا بتوانند با فراغ بال به وظایف خود رسیدگی کنند. از گذشته تاامروز واحدی در مجموعه های مختلف با عنوان امور کارکنان، مددکاری، روابط کار و... وجود داشته تا به امور غیر معمول آنها رسیدگی کند.
حسین امین زاده، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت وگو با «مشعل» با تاکید بر اینکه وظیفه اصلی و اولویت ما ارائه خدمات به همکارانی است که دچار مشکلات مالی، خانوادگی و بیماری شده اند، گفت: رفع مشکلات قانونی، پرداخت کمک هزینه مددمعاش و ارائه خدمات برای کارکنان توان یاب (معلول) و یا دارای فرزند توان یاب (معلول) بر اساس آرای شورای عالی پزشکی صنعت نفت، درخواست معافیت مالیاتی برای کارکنانی که دارای فرزند توان یاب شدید و خیلی شدید هستند، از جمله اقدام های انجام شده در این بخش است. او همچنین اعلام کرد پرداخت وام اضطراری، کمک بلاعوض و علی الحساب طویل مدت و پرداخت غرامت فوت و حوادث و اقدام و پیگیری کلیه شکوائیه های مستقیم یا از طریق مقامات مملکتی واصله به شرکت، از جمله موارد مطروحه دیگر در این بخش است.
امین زاده بیشترین مسئله و چالش پیش روی این مرکز را محدودیت های قانونی و مالی جهت کمک به کارکنانی که دچار مشکل هستند، عنوان کرد و گفت: جذب نیروی متخصص و افرادی که رشته تحصیلی مرتبط دارند، ایجاد فضای مناسب برای مشاوره و بیان مسائل از سوی کارکنان و تهیه و تدوین بخشنامه ها و دستورالعمل ها با مشارکت کارشناسان و صاحب نظران این عرصه، از جمله مواردی است که از گذشته بارها مورد تاکید ما بوده، اما کمتر به آن توجه شده است. او افزود: بررسی گزارش حوادث غیرمترقبه ناشی از کار و یا غیره کارکنان و تشکیل پرونده کمیسیون پزشکی، پرداخت غرامت حادثه به کارکنان از طریق هماهنگی با صندوق امور بازنشستگی صنعت نفت و برگه تائیدیه کمیسیون پزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت، تشکیل پرونده و پرداخت غرامت از کارافتادگی کلی و دائم بر اثر بیماریهای حرفه ای، فوت بر اثر حادثه ناشی از کار و بیماری های حرفه ای و یا فوت عادی، از جمله موارد حقوقی است که این واحد در دستور کار دارد.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین با اعلام اینکه طی یک سال گذشته بیش از 5400 نامه با موضوعات مختلف به این واحد ارجاع داده شده که پیگیری شده اند، افزود: این نامه ها با موضوعات مختلفی از جمله درخواست جذب و به کارگیری، انتقال، مامور شدن، تبدیل وضعیت، ایثارگری، خانواده شهدا و... است. ضمن اینکه بررسی و اقدام درباره درخواست ها، شکوائیه ها و مکاتبات مردمی از سوی مرکز ارتباطات ریاست جمهوری، وزارت نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم در این واحد انجام می شود.
او به افزایش هزینه های درمانی و نگهداری معلولان و افراد کم توان جسمی و ذهنی و شرایط سخت اقتصادی اشاره کرد و گفت: پیشنهاد ما این است که کمک هزینه های پرداختی به کارکنانی که نیاز به کمک دارند متناسب با تورم و سالانه تغییر کنند تا کارکنان رغبت و تمایل به مراجعه پیدا کنند. اگرچه مسئله محرمانگی گزارش ها در واحد مددکاری رعایت می شود، اما آنقدر رقم این کمک هزینه ها ناچیز است که بسیاری از کارکنان ترجیح می دهند مسئله معلولیت یا بیماری خودشان یا فرزندشان را اصلا مطرح نکنند.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به شرایط جامعه و بحران های اجتماعی و اقتصادی که روی افراد و خانواده ها تاثیر مستقیم دارد، بر ضرورت انجام مشاوره برای کارکنان تاکید کرد و گفت: مشاوره کارکنان مستقیما روی بهره وری و سلامت روحی آنها در محیط کار و خانواده تاثیر دارد. تلاش ما این است که ارتباط کارکنان با مراکز مشاوره و مشاوران صنعت نفت را بیشتر کنیم.
امین زاده یکی از گروه های هدف و مورد حمایت این مجموعه را زنان سرپرست خانوار اعلام کرد و گفت: این گروه از کارکنان زحمتکش با وجود شرایط متفاوت، شرایط کاری یکسانی دارند و ما تلاش می کنیم با کسر ساعت کاری، پرداخت وام و پرداخت حق عائله مندی تا حدی به آنها کمک کنیم.
او با بیان اینکه اختصاص وام اضطراری به کارکنان، هدیه ازدواج و کمک هزینه فوت بستگان از دیگر موارد حمایتی واحد مددکاری شرکت است، گفت: واحد مددکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی از واحدهای کوچک و محدود شده پس از خصوصی سازی است که در حال حاضر در ستاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی فعال است. در حال حاضر حوزه پوشش این واحد ستاد و دو مجموعه «شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی» و «سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی» است.
امین زاده با اشاره به دو همکار دیگر خود که به تنهایی مسئولیت امور مختلف را به عهده دارند، گفت: در حال حاضر من و دو همکار خانم دیگرم مسئولیت رسیدگی به امور همه کارکنان ستاد و این دو شرکت را به عهده داریم و این تعداد از نفرات واقعا جوابگوی نیازها نیست.
امین زاده با اشاره به سابقه واحد مددکاری که به شکل تقریبی و مشخص از سال 64 در صنعت نفت و پس از آن در شرکت ملی صنایع پتروشیمی شروع شده است، گفت: این مجموعه در زمان های مختلف نقش حساس و مهمی در همراهی با کارکنان داشته و توانسته است بخش زیادی از اهداف سازمانی در ارتباط با کارکنان را اجرایی کند. واحد روابط کار و مددکاری تا حد زیادی با توجه به امکانات و دسترسی هایی که داشته توانسته است محیط کار و عملکرد کارکنان را ارتقا دهد و روحیه آنها را بالا ببرد.
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به حوزه عملکرد گسترده و تعداد زیاد کارکنان و نیازهای آنها در مقایسه با سه نفر نیروی این واحد و فضای محدودی که در اختیار دارند، اشاره کرد وگفت: متاسفانه در این سال ها با وجود افزایش تعداد حوزه عملکردی، از تعداد نیروهای واحد مددکاری کاسته شده است و ما حتی فضایی برای مشاوره و گفت وگوی امن برای کارکنان نداریم که امیدواریم به این محدودیت ها و نیازهای کارکنان توجه شود.
وی در پایان افزود: مددکاران به دیگران عشق و زندگی می بخشند و در میان دست های پرمهرشان یک جهان عشق خدمت به انسانیت است. پیشاپیش روز میلاد مولود کعبه حضرت علی (ع) بزرگ پرچمدار مددکاری در جهان اسلام و انتخاب شایسته این روز را به عنوان روز مددکار به همکاران و مددکاران در این حوزه تبریک و شادباش می گویم.
برگزاری نمایشگاه دائمی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در بهمن ماه
موزه را می توان نگاهی گذرا به تاریخ درکسری از زمان برشمرد؛ نگاه به تاریخ یک کشور، یک شهر، یک رخداد، یک شیء یا چیزی دیگر که در دوره ای از زمان اتفاق افتاده و ثبت شده است. به عبارتی موزه، نگاه بصری و جامع دارد به تاریخ دوران در زمانی کوتاه. صنعت نفت نیز باقدمتی نزدیک به 114سال، مملو از وقایعی است که اسناد آن تا حدممکن جمع آوری و در موزه های شکل گرفته دراین صنعت نگهداری می شود تا راوی بصری باشد برای نسل امروز و فردای این کشور.
در بخش مدیریت موزه ها واسناد صنعت نفت که عمر شکل گیری آن در مقایسه با عمر نزدیک به 114 ساله صنعت نفت، خیلی کوتاه است، تلاش شده با جمع آوری اسناد و اشیایی مرتبط به نفت، تاریخ این حوزه و رخدادهای آن تا حدممکن مغفول نماند و به این مهم با برگزاری تورهای خبری و نمایشگاه به مناسبت های مختلف و انجام مصاحبه تا حد زیادی توجه شده است.
پیرو همین توجهات، مریم اسماعیلی، مسؤول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت از برگزاری نمايشگاه دائمي درساختمان مرکزی 17وزارت نفت، همزمان با چهل وچهارمين سال پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن امسال خبر و ادامه می دهد: هدف از برگزاري اين نمايشگاه بازتاب تاريخي- اجتماعي صنعت نفت و همچنين نمايش روند تكاملي اكتشاف و استخراج نفت در حوزه سرزميني ايران، معرفي موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت است.
وی اظهار كرد: این نمایشگاه با توجه به فضای موجود در 10 بخش نيروي انساني، اكتشاف نفت، حفاري، انتقال نفت و گاز، فراورش، صادرات، توزيع، سازمان و اداره های نفت، هنر و نفت و موزه های نفت برگزار مي شود.
اسماعیلی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه به هشت بخش مهم از جمله نیروی انسانی، اکتشاف، حفاری، انتقال، فراورش و... توجه شده، ادامه می دهد: با توجه به اهمیت و نقش نیروی انسانی در صنعت نفت، این موضوع به عنوان نخستین بخش نمایشگاه مورد توجه قرار گرفته است.
در مسیر بازدید از این بخش، در ابتدای ورود، تابلوی کارت های کارکنان کارگران پالایشگاه آبادان و پرونده های کارگران وکارمندان، همچنین نمونه های اسناد مکتوب و اسناد دیداری- شنیداری موجود در مرکز اسناد در کنار اشیای مرتبط و نیز تاریخچه ای از روند دستیابی به نفت در ایران قرار دارد.
مسؤول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، شعار محوري بخش نيروي انساني را «برای آنان که بدون حضورشان صنعتی وجود نداشت»، اعلام کرد و در توضيح اكتشاف به عنوان بخش ديگر اين نمايشگاه اظهار می كند: در اين بخش، تفکیک و شناخت لایه های زمین شناسی و نمونه سنگ های زمین شناسی در کنار ابزار اکتشاف، ماکت يا تصاويري از یک چشمه جوشان نفت، عکس های مرتبط با چاه های نفت و نخستين فوران نفت در مسجدسلیمان قرار مي گيرد، شعار محوری این بخش «جوششی از قلب یک سرزمین» است.
اسماعيلي، حفاري را ديگر بخش اين نمايشگاه می خواند و می افزاید: در اين بخش سکوهای نفتی دریایی، نمونه هایی از مته های حفاری و نیز شبیه سازی یک دکل حفاری خشکی و رس مخزن نفتی نمايش داده مي شود و شعار اين بخش نيز «طلای سیاه در دستان تو» خواهد بود.
وي شعار بخش انتقال نفت و گاز را «تلاش خستگی ناپذیر برای هدفی بزرگ» بيان می کند و می گوید: در بخش انتقال نفت و گاز، خطوط لوله انتقال، ایستگاه های تقویت فشار، لوله های زیردریایی، بلومر و ابزار غواصی و مخابرات نفت معرفي مي شوند.
مسؤول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با بیان اینکه بخش پنجم اين نمايشگاه مربوط به فراورش است، می افزاید: در بخش فراورش با شعار «استقلال در صنعت» آزمایشگاه ها و پژوهشگاه های نفت با ابزار آزمایشگاهی بازنمایی می شود و پالایشگاه های نفتی و گازی نمونه عکس هایی از عسلویه و پتروشیمی در کنار محصولات حاصل از نفت خام و محصولات پتروشیمی، بشکه های نفت، انواع نفت و بنزین و سوخت هواپیما به عنوان صنایع بالادستی نفت نمایش داده می شود. همچنین در این بخش، ابزار آتش نشانی و اچ اس اي، در کنار عکس هایی از اطفای حریق در حوادث نفتی، جنگ و آتش سوزی قرار مي گيرد.
اسماعيلي از بخش صادرات به عنوان بخش ديگر اين نمايشگاه دائمي با شعار «نفت برای شکوفایی اقتصاد» نام می برد و توضيح می دهد: معرفی پایانه های صادراتی نفت، به عنوان بخش دیگری از صنایع بالادستی نفت در این بخش مورد نظر است. این بخش شامل ماکت و نقشه های جزیره خارک و ماکت نفتکش، سکان کشتی و مخازن نفت پالایشگاهی، نفتکش های غول پیکر، کپسول های ال پی جی دریایی و خطوط لوله انتقال به شکل اشیا و اسناد، عکس و فیلم است.
وي در تبيين بخش توزيع هم اظهار می کند: در اين بخش که به کمک عکس ها و اشیا بازنمایی مي شود، شعبه های نفت و ارتباط مستقیم صنعت نفت با مردم به وسیله نمایش پمپ های بنزین و خودروها در خیابان، علمک های گاز، مصارف خانگی گاز و نفت، بخاری های نفتی و گازی، استفاده از محصولات پتروشیمی در زندگی روزمره مدنظر و شعار محوری اين بخش نيز «نفت در خدمت آسایش و رفاه مردم» خواهد بود.
مسؤول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، بخش هشتم اين نمايشگاه را مربوط به سازمان و اداره های نفت عنوان می کند و می گوید: «یک ملت در مسیر اتحاد»، شعار اين بخش است كه در آن تاریخچه شرکت ملی نفت و تشکیل وزارت نفت با مدد عکس ها و اسناد تاریخی بازگو و آرم شرکت ملی، میز اداری و ادوات و تجهیزات اداری، تأسیسات رفاهی و باشگاه های نفت در آبادان، تهران، محمودآباد و... به نمايش گذاشته مي شود. همچنین در این بخش، ارائه میراث انسانی و بازنشستگان نفت، اشیای اهدایی به موزه و مرکز اسناد صنعت نفت نیز مدنظر است.
اسماعيلي از هنر و نفت با شعار «در سرزمین هنر و نفت» و موزه های نفت با شعار «میراث ماندگار» به عنوان بخش هاي 9 و 10 اين نمايشگاه نام می برد و در توضيح آن اظهار می کند: در بخش هنر و نفت، حمایت صنعت نفت از هنرمندان با نمایش تابلوهای نقاشی و عکس، کارهای هنری به شکل ماکتیک شیر نفت که با نقش های ملی و بومی تزیین شده در بخش هنر و نفت به نمایش در خواهد آمد و در بخش موزه های نفت، نمایشگاه معرفی موزه های نفت و شهرهای تاریخی و میراث نفت و نیز پروژه های بالقوه میراث نفت معرفی می شود.
وي در پايان از زحمات حسين شاملي، سرپرست مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت؛ شهاب طلايي، مشاور سرپرست مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت؛ محمود مهرابي، رئيس امور هماهنگي و پشتيباني مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت؛ مسلم عباسي، مجري طرح و ساير همكاران اين مديريت قدرداني كرد.
نخستين نشست توجيهي هيأت شناسايي و ارزش گذاري اشيای موزه هاي صنعت نفت با حضور سرپرست موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، رئيس كميته ملي موزه هاي ايران (ايكوم) و جمعي از نمايندگان شركت هاي نفتي در سالن اجتماعات روابط عمومي شركت ملي نفت ايران برگزار شد. حسين شاملي، سرپرست موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در اين نشست بر ضرورت شناسايي و ارزش گذاري اشيای موزه هاي صنعت نفت تأكيد و يادآوري کرد: هم اكنون در حال بررسي ظرفيت هاي مختلف در نقاط كشور همسو با اين موضوع هستيم. وي از بيمارستان خارك به عنوان نمونه اي براي شناسايي و ارزش گذاري اشيای موزه هاي صنعت نفت نام برد و گفت: اشياي زيادي در بيمارستان خارك شناسايي و روايت مناسب براي جزيره خارك تعريف شده است.
سرپرست موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با اشاره به موزه صنعت نفت كرمان از اين موزه به عنوان يكي از موزه هاي خاص كشور نام برد.
شاملي بر ضرورت تقويت محتواي مناسب با موزه هاي افتتاح شده و در حال احداث تأكيد کرد و گفت: اين مديريت آمادگي دارد تا برنامه بازديد متخصصان حوزه هاي مختلف صنعت نفت را از موزه هاي اين صنعت به صورت مستمر برگزار كند. سيداحمد محيط طباطبايي، رئيس كميته ملي موزه هاي ايران (ايكوم) هم در اين نشست، ضمن استقبال از ايجاد موزه در جزيره خارك با تأكيد بر شناسايي اشيای ناشناخته اظهار كرد: هر شيء بايد در جايگاه خود، راوي واقعه اي باشد و نبايد بي ارزش تلقي شود.
وي همچنين پيشنهاد راه اندازي موزه مشاهير نفت را با توجه به اطلاعات جمع آوري شده در تاريخ شفاهي نفت ارائه کرد و گفت: همچنين باید دستورالعمل مربوط به گروه بندي اشيای موزه هاي صنعتي براي شناسايي ابلاغ شود.
معرفی شیء:
پنکه نفتی که کارل جوست سازنده آن است، نخستین بار در سال ۱۹۰۷ به بازار عرضه و تقریباً به مدت دو دهه تولید شد. پنکه نفتی برای تأمین انرژی پره ها از موتور هوای گرم استرلینگ استفاده می کند. عملکرد موتور استرلینگ پیچیده نیست و معمولا در موتور آن از احتراق داخلی برای تولید انرژی حرارتی استفاده می شود که در پنکه های نفتی، یک منبع انرژی که در قسمت پایین تعبیه شده، گرما تولید می کند تا به وسیله پیستون های موجود، موتور را به حرکت درآورد و پره های پنکه را با سرعت ثابت بچرخاند و هوای خنک تولیدکند. در مناطقی که به برق دسترسی نداشتند، این پنکه های نفتی بسیار موثر بود.
امام على علیه السلام فرموده اند: أَكْرِمْ ضَيْفَكَ وَإِنْ كانَ حَقيرًا وَ قُمْ مِنْ مَجْلِسِكَ ِلأَبيكَ و مُعَلِّمِكَ وَ إِنْ كُنْتَ أَمير؛ مهمان خود را اكرام كن، هرچند حقير باشد و در مقابل پدر و معلم خود به ادب برخيز، هرچند اميرباشى. (غررالحكم، ج۲، ص۱۹۱)
رعايت ادب در مقابل مهمان و معلم و پدر، هرچند هر كدام جلوه اى خاص دارند؛ اما در هر سه مورد نشانه انسانيت است.
نه مهمان دارى بايد سبب كبر، عجب و غرور شود و ميزبان را به تفاخر و مباهات بكشد، نه فرمانروايى بايد انسان را از مراعات وظيفه تواضع و خاكسارى نسبت به پدر و معلم غافل سازد.
اكرام و احترام نسبت به مهمان، يك وظيفه و ادب است؛ هرچند از نظر مال، مقام، موقعيت، سن و سال، كوچك و حقير باشد و مهمان بزرگ تر و باجلال تر.
به پاى پدر و معلم از جا برخاستن نيز نشانه ديگرى از تواضع و حق شناسى است؛ هرچند اين فرزند يا شاگرد، به مقام امارت و زمامدارى رسيده باشد.
اهميت كار نيز در همين است، تا موقعيت و رياست، مانع انجام وظيفه و رعايت ادب نسبت به صاحبان حق نگردد و مقام و منصب، آدمى را كور و كر نسازد.
وقتى امير باشى و پدر و معلم را از ياد نبرى و آنگاه كه مهمانت حقير باشد و باز هم اداى حق كنى و احترام و اكرام را ترك نكنى به كمال رسيده اى.
یکی از اطاعت هایی که بعد از اطاعت از خدا در قرآن به آن اشاره شده، اطاعت از پدر و مادر است. این نشان از آن دارد که پدر و مادر، نقشی مهم در زندگی و سعادت انسان دارند. در این نوشتار به بررسی حق پدر در رساله حقوق امام سجاد(ع) می پردازیم. در متون دینی، پدر دارای نقش ویژه ای است که نشان از اهمیت این جایگاه در خانه و خانواده است؛ اگرچه در روایات، برای پدر مصادیقی ذکر شده؛ اما در اینجا منظور از پدر، پدری است که از طریق نسبی انسان به او منتسب است. دلیل بر این امر هم قرار گرفتن این حق در میان حقوق خویشاوندان است.
در میان حقوقی که در روایات برای پدر ذکر شده، حق اطاعت از جمله این حقوق است که نشان می دهد پدر دارای جایگاهی ویژه در زندگی انسان است که باید از او اطاعت کند، مگر در وقتی که این اطاعت با اطاعت خدا در تعارض باشد و گناه به شمار آید.
امیر مؤمنان علی(ع) فرموده اند: «فَحَقُّ الوَالِدِ عَلَی الوَلَدِ أن یُطیِعَهُ فِی کُلِّ شَیءٍ إلَّا فِی مَعصِیَه اللهِ سُبحَانَه؛ حقّ پدر بر فرزند این است که فرزند در هر چیزی جز معصیت خداوند، از پدر اطاعت کند.»
این یکی از حقوقی است که پدر بر فرزند دارد و باید به آن توجه کرد. حفظ جایگاه پدر در خانه و خانواده، به عنوان مدیر آن، می تواند زمینه ساز یک خانواده موفق و متعالی باشد.
پدر؛ سرمنشأ استعدادهای انسان
و اما حق پدرت این است که بدانی او ریشه و اصل توست: «وَ اَمَّا حَقُّ اَبِیکَ فَاَنْ تَعْلَمَ اَنَّهُ اَصْلُکَ»
و اما حقی که پدر بر فرزند دارد و انسان موظف به انجام آن است، این است که بداند پدر اصل و ریشه اوست. پدر کسی است که واسطه در حیات او شده است. در روایات آمده که برترین نعمتی که خدا به انسان داده، نعمت وجود است و پدر به عنوان کسی که واسطه این نعمت بوده باید مورد تقدیر و سپاس قرار گیرد. انسان اگر به وادی وجود نمی آمد، نمی توانست شیرینی سعادت را بچشد. اگر به وادی وجود نمی آمد، طلبکار بود که چرا نعمت حیات و وجود به او بخشیده نشده است.
پس انسان باید بداند که پدر، اصل و ریشه اوست؛ هر آنچه دارد از پدر است و ریشه وجودی اش از اوست.وَ اَنَّهُ لَوْلَاهُ لَمْ تَکُنْ (و اگر او نبود ، تو نیز نبودی)
اگر پدر نبود، فرزندی هم نبود. برخی براحتی این سخن را به لب می آورند که کاش پدر و مادرمان، ما را به دنیا نمی آوردند. براحتی کفران نعمت وجود می کنند و از این کفران نعمت، نعمت های دیگر را نیز از دست می دهند. اگر خود انسان، توان این را نداشته که راه سعادتی که انبیا و اولیای الهی به او نشان داده اند را بپیماید، دلیلی بر نادرست بودن اصل خلقت آدمی نیست. اصل خلقت انسان بر حکمتی حکیمانه استوار است. حال اگر خود انسان از روی اختیار، راه درست را در پیش نگرفته باشد، نباید کل خلقت و آفرینش را زیر سؤال ببرد.
فَمَهْمَا رَاَیْتَ فِی نَفْسِکَ مِمَّا یُعْجِبُکَ فَاعْلَمْ اَنَّ اَبَاکَ اَصْلُ النِّعْمَةِ عَلَیْکَ؛ پس هرگاه در وجود خود چیزی دیدی که موجب غرور تو شد، بدان که پدرت اصل آن نعمت است بر تو
انسان در زندگی خود، به تذکرهایی نیاز دارد که اصل انسان بودن و نیز مخلوق بودنش را فراموش نکند. فراموش نکند که از کجا آمده و به کجا می رود! فراموش نکند که اصل نعمت هایی که به او رسیده، از کجا به او داده شده است! اگر انسان این مسائل را فراموش کند و توجه نداشته باشد که اصل این نعمت ها از او نیست و از جای دیگر است، ممکن است مغرور شود و ندای «انا ربکم الاعلی» را سر دهد.
پس بهتر است که انسان، سرمنشأ همه نعمت ها را بداند و واسطه های در رسیدن آن نعمت را نیز مورد سپاس و تشکر قرار دهد. در این میان، نقش وراثتی در استعدادها بسیار مهم است. طبق نظر دانشمندان بیولوژیک، بسیاری از استعدادها و نیز هوش از طریق ژنتیک و به صورت ارث از پدر و مادر به انسان می رسد. پس انسان باید بداند که این استعدادهایی که باعث فخر او شده، از پدر و مادر به او رسیده و بسیاری از اینها چیزی نیست که او برایش زحمت کشیده باشد. پس باید به آن مغرور نشود و خود را ناسپاس پدر قرار ندهد.
فِیهِ فَاحْمَدِ اللَّهَ وَ اشْکُرْهُ عَلَى قَدْرِ ذَلِکَ؛ پس به این دلیل، خدا را به همان اندازه ستایش کرده و سپاسگزاری کن.
حال که فرزند این را فهمید و سعی کرد این حقوق را ادا کند، خدا را بر همه این نعمت ها و فهم آن حمد کند و هر چقدر که می تواند و توان دارد، شکر کند. در اصل پس از فهم واسطه های در نعمت باید این سرسلسله را بیابد و سرمنشأ تمام نعمت ها را شکر کند. این را به یاد داشته باشد که شکر نعمت بر نعمت می افزاید.
وَ لَا قُوَّةَ اِلَّا بِاللَّهِ (و هیچ نیرویی جز از سوی خدا نیست) شاید بتوان از این فراز، این برداشت را کرد، نیرویی که انسان برای احقاق حق دیگران به کار می گیرد، آن هم از خدای متعال است و انسان از خود هیچ ندارد؛ هرچه هست از اوست. پس باید همه چیز برای او و در راه او باشد تا با هدف خلقت و نظام تکوین منطبق شود.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
راهپیمایی در 22 بهمن، یکی از شگفتی سازی های انقلاب اسلامی است، واقعاً شگفتی ساز است؛ مثل خود انقلاب. جشن سالانه انقلاب ها در دنیا را آنهایی که انقلاب کرده اند و سالانه جشن انقلاب می گرفتند- ما لااقل در تلویزیون دیده بودیم که چند نفر آن بالا ایستاده اند و نیروهای مسلح بیایند رژه بروند. فقط همین؛ جشن این بود.
اینکه مردم چند ساعت بیایند در خیابان ها، در هوای سرد زمستان که حالا شانس ملت ایران، انقلابشان هم در بهمن بوده که هوا سرد و برف است، برف باشد، باران باشد، سرد باشد، این جمعیت های عظیم مردم راه بروند، سخنرانی گوش کنند، این کار... هم ادامه داشته باشد... خود این، یکی از معجزات است که ازشگفتی سازی های انقلاب عظیم اسلامی است. خب، این باید با قدرت تمام ادامه پیدا کند؛ این دشمن شکن است، خود این دشمن را مرعوب می کند. این نشان دهنده عزم ملی است، عزم ملت ایران را نشان می دهد؛ نشان دهنده حضور عمومی ملت ایران در صحنه است. حضور ملت در صحنه برای دشمن شکننده است.
حضور در راهپیمایی 22 بهمن، نشان دهنده وحدت ملی است. اختلاف سلیقه وجود دارد؛ اما وقتی پای انقلاب، پای22 بهمن و پای نظام جمهوری اسلامی در میان است، این اختلاف سلیقه ها رنگ می بازد؛ همه می آیند در کنار هم.
19/11/1397
شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، با صدور پیامی از عموم همکاران صنعت نفت خواست ضمن پاسداشت یوم الله 22 بهمن و اعلام تجدید بیعت با آرمان های بنیانگذار بزرگ انقلاب و میثاق با فرزند خلف ایشان، حضرت آیت الله خامنه ای، همچون سال های گذشته با شرکت در صفوف به هم پیوسته راهپیمایی یوم الله22 بهمن، اتحاد و همبستگی خود را به نمایش بگذارند و دست ردی بر سینه بدخواهان نظام و کشور بزنند.
متن پیام به شرح زیر است:
دهه فجر و یوم الله 22 بهمن، روز تبلور شکوه و ایثار مردم همیشه سرافراز و آزاده ایران اسلامی است. در این روزهای عزیز، ملت ایران با رهبری هوشمندانه بنیانگذار بزرگ انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی(ره) و با پیروی از آموزه های اسلام ناب محمدی(ص) طومار 2500 ساله رژیم طاغوتی استبداد و استکبار را درهم پیچیدند و روح امید، احساس غرور و خودباوری را در کشور زنده کردند.پیروزی انقلاب اسلامی، طلیعه پیشرفت کشور در تمام عرصه ها بود و همگام با استقلال سیاسی، دانشمندان جوان کشورمان در حوزه های مختلف از قبیل صنعت نفت و گاز، پزشکی، درمانی ، نانو، هوافضا، انرژی صلح آمیز هسته ای، سلول های بنیادی و تکنولوژی های نظامی فوق پیشرفته مرزهای دانش را درنوردیدند و همه اینها گوشه ای از دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
اما باید دانست که دشمنان این مرزو بوم از پای ننشسته اند و هر روز در لباسی، دام های بی شماری را بر سر راه انقلاب می گسترانند و ما در شرایطی 44 سالگی انقلاب خود را جشن می گیریم که نظام جمهوری اسلامی ایران، جنگ ترکیبی و همه جانبه ای را در ماه های اخیر پشت سر گذاشته و خانواده بزرگ صنعت نفت نیز همچون همیشه پشتیبان کشور، انقلاب و ولایت فقیه هستند.
شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، ضمن پاسداشت یوم الله 22 بهمن و اعلام تجدید بیعت با آرمان های بنیانگذار بزرگ انقلاب و میثاق با فرزند خلف ایشان، حضرت آیت الله خامنه ای از عموم همکاران صنعت نفت دعوت می کند که همچون سال های گذشته با شرکت در صفوف به هم پیوسته راهپیمایی یوم الله 22 بهمن، اتحاد و همبستگی خود را به نمایش بگذارند و دست رد بر سینه بدخواهان نظام و کشور بزنند.
تیم تکواندو پالایش نفت آبادان مدعی عنوان قهرمانی، درآخرین رقابت خود در لیگ برتر، مقابل شهرداری ورامین با حساب ۶ بر ۲ شکست خورد و در حالی که با تیم اول و دوم هم امتیاز بود، به دلیل تفاضل در برد و باخت به مقام سوم رسید. رقابت های لیگ برتر تکواندو باشگاه های کشور (جام خلیج فارس) گرامیداشت شهیدمدافع حرم عبدالله اسکندری، با برگزاری هفته پایانی در خانه تکواندو به پایان رسید و تیم شهرداری ورامین در رقابتی نزدیک با تیم های مس سونگون ورزقان و پالایش نفت آبادان برای هشتمین بار به مقام قهرمانی دست یافت و تیم پالایش نفت آبادان هم که تا هفته ماقبل پایانی در رده سوم حضور داشت، با کسب مقام سوم به کار خود پایان داد. تیم شهرداری ورامین درحالی در رقابت های این فصل به عنوان قهرمانی دست یافت که تا قبل از مسابقات هفته پایانی با 24 امتیاز پس از تیم های پالایش نفت آبادان و مس سونگون درجایگاه سوم قرار داشت و برای رسیدن به جام قهرمانی نیازمند برتری مقابل تیم صدرنشین پالایش نفت آبادان و بهبود بردهای انفرادی و فنی خود بود؛ اتفاقی که با برتری 7 بر یک شهرداری ورامین مقابل مس کرمان و پیروزی 6 بر 2 این تیم مقابل پالایش نفت آبادان حاصل شد تا در نهایت شاگردان پیام خانلرخانی درپایان مسابقات با هم امتیاز شدن با تیم های مس سونگون و پالایش نفت آبادان، تنها به خاطر تفاضل فنی، جام قهرمانی را بالای سر ببرد. متعاقبا تیم پالایش نفت نیزبا شکست دربازی پایانی، قهرمانی را فقط به خاطر تفاضل فنی از دست داد و به کسب مقام سوم قناعت کرد. به این ترتیب در لیگ برتر تکواندو پس از شهرداری ورامین که با 30 امتیاز و تفاضل برد انفرادی 52 و با تفاضل فنی 534، عنوان قهرمانی را کسب کرد، تیم مس سونگون با 30 امتیاز و تفاضل برد انفرادی، مساوی با شهرداری، اما با تفاضل فنی 445، روی سکوی نایب قهرمانی ایستاد و پالایش نفت آبادان نیز با کسب 30 امتیاز و تفاضل برد انفرادی 38 سوم شد.
دراین دوره از رقابت ها تیم های دانشگاه آزاد اسلامی، یزدان، نفت مناطق مرکزی باشگاه زاگرس جنوبی، شهرداری ورامین، باشگاه فرهنگی- ورزشی مس سونگون ورزقان، باشگاه دمنده، شرکت پالایش نفت آبادان، پاس، فرمانیه، سولدوز آذربا یجان غربی، لوازم خانگی کن و باشگاه فرهنگی - ورزشی صنعت مس کرمان به مصاف یکدیگر رفتند.
در پایان رقابت های لیگ برترتکواندو، برترین های این دوره از مسابقات از سوی کمیته برگزاری رقابت ها انتخاب شدند که کاپ اخلاق به تیم نفت مناطق مرکزی (باشگاه زاگرس جنوبی) رسید. این تیم در پایان مسابقات با 9 امتیازهفتم شد.
پالایش نفت آبادان دریک جهش بسیار خوب نسبت به فصل گذشته که مقام هشتم را کسب کرد، این فصل رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
با دو پیروزی پی درپی
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان برابر ذوب آهن اصفهان و نیکان در هفته های پانزدهم وشانزدهم سوپر لیگ بسکتبال بانوان موفق شدبه رتبه دوم صعود کند. در پانزدهمین هفته لیگ برتربسکتبال بانوان، پالایش نفت آبادان توانست ذوب آهن اصفهان را شکست دهد تا به دهمین پیروزی فصل خوددست یابد. دختران تیم پالایش نفت آبادان با نتیجه ۶۹ بر ۵۲ ذوب آهن اصفهان را شکست دادند. شاگردان مدینه آلبوعلی در هفته شانزدهم به مصاف تیم نیکان رفت و موفق شد این تیم راهم شکست دهد تا با 28 امتیاز به رتبه دوم صعود کند. تیم بسکتبال دختران پالایش نفت آبادان کوارترهای اول تا سوم این دیدار به ترتیب با نتیجه ۲۰ بر ۱۱، ۲۵ بر ۹ و ۱۸ بر ۱۱ حریف خود را شکست دادند. برتری ۲۱ بر ۶ نیکان در کوارتر پایانی تاثیری در نتیجه نهایی نداشت و پالایش نفت آبادان موفق شد با نتیجه 75 بر 60 حریف تهرانی خود را شکست دهد.
شیدا شجاعی، فوروارد پالایش نفت آبادان، با ۱۸ امتیاز و ۱۱ ریباند دبل دبل کرد. او ۹ پاس منجر به گل نیز ثبت کرد و یک اسیست تا تریپل دبل فاصله داشت.
انیس مرادی، دیگر بازیکن شاخص پالایش نفت در این دیدار بود. ۱۲ امتیاز و ۱۴ ریباند دبل دبل او را تکمیل کرد. با کارایی ۲۳ همچون شیدا شجاعی بهترین عملکرد را در این بازی داشت.
باتصمیم وحید شمسایی، سرمربی تیم ملی فوتسال کشورمان، اصغر قهرمانی، ملی پوش سابق و از کارکنان شرکت ملی نفت ایران، به جمع دستیاران او اضافه شد.
اصغر قهرمانی که چندسال با پیراهن تیم ملی فوتسال ایران به میدان می رفت و در تیم تأسیسات دریایی به عنوان دستیار و مربی دروازه بانان کنار وحید شمسایی بود، حالا دوباره دستیار وی شد و به عنوان مربی جدید دروازه بانان تیم ملی برگزیده و کار خود را با این تیم به زودی شروع خواهد کرد. اردوی آتی شاگردان وحید شمسایی در اسفند ماه و پس از پایان لیگ برتر فوتسال برگزار خواهد شد.
اصغر قهرمانی از کارکنان امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران است که در این شرکت نیز به عنوان مربی در آکادمی فوتبال و فوتسال نفت به تربیت و آموزش فرزندان نفتی می پردازد.
یک دوره مسابقه انتخابی تنیس روی میز بین فرزندان دختر در سالن تنیس روی میز منازل مسکونی در سه رده سنی جهت مشخص شدن اعضای تیم پالایش گاز ایلام در رده های مختلف انجام و در نهایت نتایج زیرحاصل شد:
در رده سنی نونهالان روژین بازیار مقام اول را کسب کرد و الینا کرمی مقام دوم را به دست آورد و آیسا خدایاری به مقام سوم رسید. پرنیا کرمی چهارم شد، ایلار توکلی برسکوی پنجم ایستاد و مانیا روان نیز مقام ششم را به دست آورد.
در رده سنی نوجوانان کیانا کاویانی مقام اول را کسب کرد، کارین کلانتری مقام دوم را به دست آورد، هستی خاصه به مقام سوم رسید ومهسان زندی چهارم شد. در رده سنی جوانان در تیم الف، پری ناز بشیری مقام اول را کسب کرد، فاطمه محسنی مقام دوم را به ست آورد و حنانه دالوند سوم شد.
در رده سنی جوانان تیم ب، سارا فیوضی، آیناز حسینی و ساناز رستم وند به ترتیب اول تا سوم شدند. نفرات انتخاب شده در مسابقات لیگ استان ایلام حضور خواهند داشت.
تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان بعد از 6 هفته و 6 بازی پیاپی که با شکست همراه بود و دو مربی در طی این 6 هفته از کار خود در این تیم برکنار شدند، بالاخره توانست با مربی جدید، طلسم شکست های پی درپی را بشکند. تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان بعد از ناکامی های متوالی درهفته هفدهم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران، در تهران مهمان تیم هوادار بود و موفق شد با نتیجه تساوی بدون گل هم میزبان خود را متوقف کند وهم بعد از هفته ها به یک امتیاز دست پیدا کند تا برای بقا در لیگ برترامیدوار بماند. تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان با هدایت سرمربی جدید خود، رضا عنایتی، موفق شد به این تک امتیاز دست پیدا کند تا 10 امتیازی شود. البته نفت با این تساوی بازهم در انتهای جدول باقی ماند.
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان می گوید با گل نخوردن در بازی با هوادار به کار دفاعی تیمش امیدوار شده است. رضا عنایتی بعداز بازی تیمش با تیم هوادار که با تساوی بدون گل به پایان رسید، گفت:بازی سختی بود، چون هم من از هوادار و هم هوادار از من اطلاعات خوبی داشتیم. دو تیم شانس برنده شدن داشتند و تیم ما موقعیت های خوبی ایجاد کرد اما بار روانی که از چند بازی گذشته تیم ما را اذیت می کرد، نگذاشت به نتیجه بهتر از تساوی برسیم اما به آینده امیدوار شدیم و مطمئنم بازیکنانم می خواهند کار بزرگی انجام دهند وهفته به هفته، شرایط تیم ما بهتر می شود. سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در ادامه گفت: از هواداران تشکر ویژه دارم. آنها امروز تا دقیقه آخر به تیم روحیه دادند و ان شاءالله همین حمایت از سوی آنها وازمسئولان، درسیزده فینال پیش رو ادامه داشته باشد تا آخر فصل، جشن بقا را بگیریم؛ هر چند کار سختی است. عنایتی در خصوص بقا گفت: پله به پله پیش می رویم، اما مشکل اصلی ما گل های خورده است. در فاز دفاعی آمار عجیبی در لیگ داریم و فقط امیدوارکننده برای من این بود که گل نخوردیم و پیشرفت خوبی است. خط حمله تیم نیز درست می شود. اولویت اول ما گل نخوردن است و بعد گل زدن. برای همین در بازی با هوادار به کار دفاعی تیمم امیدوار شدم.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت:
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت در مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره ورزشی شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: خوشبختانه مقام عالی وزارت نفت بحث ورزش را در جهت پیشگیری از ایجاد مشکلات جسمی و روحی برای کارکنان و خانواده ها به عنوان یک راهبرد جدی در نظر دارد و در این زمینه دو شورای عالی با نظر وزیر محترم نفت مسئولیت راهبردی دو بال سلامت و تربیت بدنی را به عهده دارند. منصور قنبرزاده افزود: تحت تاثیر اتحاد و همدلی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران قرار گرفتم. بنده حدود ۴۰ سال در حوزه ورزش و نفت تجربه حضور دارم و جمع صمیمی این چنینی برای من قابل توجه بود. وی گفت: از دکتر مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران برای نگاه راهبردی به موضوعات منابع انسانی تشکر می کنم، چراکه ایشان ورزش را یک راهبرد در جهت سلامت کارکنان و اهداف تولید می بیند. وی افزود: برگزاری جشنواره های ورزشی، به ویژه در مناطق عملیاتی و کار اقماری باعث ایجاد نشاط و شادی در بین همکاران و جلوگیری از فرسودگی شغلی آنان خواهد شد، به همین دلیل ازهمه مدیران شرکت نفت فلات قاره ایران به ویژه مدیر منابع انسانی، مدیر مناطق عملیاتی و همه ورزشکاران و عوامل اجرایی این جشنواره ورزشی تشکر می کنم. مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت گفت: این نوید را بدهم که پس از حدود ۶ سال که حتی مسابقات داخلی ورزشی هم تعطیل شده بود، خوشبختانه مقام عالی وزارت نفت و مدیران ارشد وزارتخانه و شورای عالی ورزش نفت، بحث ورزش را در جهت پیشگیری از ایجاد مشکلات جسمی و روحی برای کارکنان و خانواده ها به عنوان یک راهبرد جدی در نظر دارند و در این مسیر دو شورای عالی با نظر وزیر محترم نفت مسئولیت راهبردی دو بال سلامت و تربیت بدنی را به عهده دارند. وی افزود: در بحث شورای سلامت، شیوه نامه مورد نظر از سوی وزیر نفت ابلاغ و شورای مرکزی ورزش در وزارتخانه تشکیل شده که این موضوع نشان دهنده توجه ویژه به حوزه سلامت و ورزش است. وی با بیان اینکه برنامه های ورزشی و سلامت محور برای خانواده ها و کارکنان در اولویت اصلی ما قرار دارد، گفت: در این خصوص انصافا شرکت ملی نفت ایران هم پیشرو است و خوشبختانه در شرکت ملی نفت آقای افشار که فردی تحصیلکرده و از قهرمانان ملی ماست، توجه ویژه ای به ورزش مناطق عملیاتی دارد و آقای فرشاد، مدیر منابع انسانی شرکت ملی نفت که به ورزش اهمیت می دهند و ازهمه این عزیزان سپاسگزارم.
مديرعامل شركت نفت فلات قاره ایران تاکید کرد:
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران درمنطقه عملیاتی بهرگان گفت: بخشنامه ابلاغ شده از سوی وزیر نفت و حمایت های مدیرعامل شرکت ملی نفت منجر به برگزاری جشنواره ورزشی شرکت پس از سال ها شد، به همین دلیل از مهندس اوجی، وزیر نفت که اجازه هزینه کرد بودجه در امر ورزش و موضوعات فرهنگی را صادر کرد.همچنین حمایت های مهندس خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حوزه ورزشی و فرهنگی سپاسگزارم. علیرضا مهدی زاده افزود:چند سالی بود که بنا به ملاحظاتی در این زمینه ممنوعیت وجود داشت، ولی خوشبختانه سال گذشته با حضور مهندس اوجی در وزارت نفت و در اولین دستورات ایشان، اجازه هزینه کرد در امور ورزشی و فرهنگی صادر شد.همچنین حمایت های جناب آقای خجسته مهر، مدیرعامل محترم شرکت ملی نفت ایران در حوزه ورزشی و فرهنگی باعث شد که پس از ۵ سال وقفه موفق به برگزاری این جشنواره ورزشی شدیم. جشنواره ای که باعث ایجاد شور و نشاط در بین همکاران شد و از دو ماه قبل بر اساس گزارش هایی که به من می رسید، افزایش روحیه مثبت و تلاش همکاران برای حضور در این جشنواره مشهود بود. مهدی زاده در ادامه گفت: از نزدیک شاهد برگزاری مسابقات بودم و خوشبختانه شور و شوق بسیار خوبی را در بین همکاران دیدم. امیدوارم بتوانیم در طول سال این مسابقات و برنامه های ورزشی را در سطح مناطق عملیاتی شرکت برگزار کنیم.
وی با بیان اینکه ما در شرکت نفت فلات قاره ایران هزینه کرد برای ورزش را ضروری می دانیم، گفت: شاید در برخی سازمان ها هزینه برای ورزش را دور ریز و زائد بدانند، ولی ما معتقدیم این هزینه بسیار لازم است و قطعا هزینه در ورزش ارزش افزوده ایجاد می کند و در افزایش روحیه و نشاط جمعی در بین همکاران و بهبود بهره وری و فرآیند تولید شرکت موثر است. به همین ترتیب این شور و نشاط به خانواده ها و جامعه هم منتقل و تزریق می شود.
مهدی زاده افزود: امیدوارم با تلاش آقای ادیب نیا مدیر منابع انسانی و همکاری مدیران مناطق عملیاتی از همین الان برنامه ریزی دقیق برای برگزاری جشنواره ورزشی بعدی شرکت نفت فلات قاره ایران آغاز شود. البته باید متناسب با وضعیت شرکت به گونه ای برنامه ریزی شود که با توجه به شرایط سکوها و کمبود فضا برای برخی ورزش ها، تجهیزات ورزشی فراهم و در اختیار همکاران قرار گیرد. در سال های گذشته تجهیزاتی تهیه شده، ولی به دلیل گذشت زمان، دچار فرسودگی شده اند و به بازسازی و تعمیرات نیاز دارند.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در پایان از مهندس قانعی، مدیرمنطقه عملیاتی بهرگان به دلیل پذیرش میزبانی و تلاش های انجام شده در این زمینه، همچنین عوامل اجرایی این جشنواره و روابط عمومی به دلیل پوشش خوب رسانه ای و انعکاس گسترده اخبار جشنواره ورزشی کارکنان شرکت تشکر کرد.
رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران:
رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: بودجه ورزش شرکت ملی نفت ایران در سال جاری ۳۵۰ میلیارد تومان است که ۸۵۰ درصد رشد داشته و ماحصل آن برگزاری این جشنواره است که امروز حال دلمان را خوب کرد. هادی افشار در ادامه افزود: از اینکه این شور و نشاط، حال خوب و جنگندگی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران را در جشنواره ورزشی دیدم، بسیار خرسندم. مرام و معرفت در ورزش حرف اول و آخر را می زند، این موضوع را ما از شما و به خاطر ارج نهادن به شادروان کاظم محمدی یاد گرفتیم که جایش به شدت خالی است و از اینکه یاد و خاطره این قهرمان ملی را زنده نگه داشتید از شما تشکر می کنم. رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران گفت: بی تردید حال خوبمان را مدیون کسانی هستیم که درعرصه ورزش زحمت کشیده و توجه ویژه به این حوزه دارند، باور کنید اغراق نیست اگر بگویم آقای قنبرزاده در بزنگاه تاریخی ورزش، درست در روزهایی که نگاه این بود که حوزه ورزش نفت باید برون سپاری شود و ما نمی دانستیم با 2میلیون متر فضای ورزشی در کشور باید چکار کنیم، قبول مسئولیت کردند. وی افزود: بنده در بهمن ۱۳۹۸ که مسئولیت ورزش شرکت ملی نفت ایران را پذیرفتم، بودجه ورزش شرکت ملی نفت ایران ۴۰ میلیارد تومان بود و ۱۳۷ تیم ورزشی داشتیم که با این بودجه حتی پول آب معدنی آنها هم تامین نمی شد و مشکلات بسیار زیادی برای اعزام ورزشکاران و تامین تدارکات آنان داشتیم، ولی با حمایت های مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران و راهبردهای خوب اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت افتخار می کنیم که شرکت ملی نفت ایران در سال جاری ۳۵۰میلیارد تومان بودجه دارد که ۸۵۰ درصد رشد داشته و ماحصل آن برگزاری این جشنواره است که امروز حال دلمان را خوب کرد. وی با بیان اینکه اثر این مسابقات در دو بخش قابل اندازه گیری است، گفت: بخش اول در افزایش روحیه شادابی و نشاط شما عزیزان در محل کار است و به خاطر افزایش سلامت عمومی و روانی باعث تحکیم پایه های خانواده ها خواهد شد. بخش دیگر روی سخنم با مدیران شرکت نفت فلات قاره ایران است که واقعا افتخار می کنیم ورزشی بوده و با مرام ورزشی آشنا هستند. این موضوع با توجه به وسعت و گستردگی حوزه فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران بسیار مهم است. بنابراین بودجه ای که برای آن در نظر گرفته شده پاسخگوی نیازها نیست و خواهش ما این است که در سال ۱۴۰۲ بودجه ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران افزایش یابد، چراکه می دانم هر بودجه ای که از سوی این شرکت در نظر گرفته شود، از سوی آقای قنبرزاده مورد تایید قرار گرفته و در شورای ورزش وزارت نفت تصویب خواهد شد. وی با اشاره به ساختار ورزش در شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: در حال حاضر ساختار موجود به هیچ وجه پاسخگوی نیازها و گستردگی فعالیت های این شرکت نبوده و خواهش ماست که با توجه به راهبردهای جدید شرکت ملی نفت، دو سمت جدید مسئول امور بانوان و رئیس مرکز مشاوره ورزشی و حرکات اصلاحی به ساختار ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران افزوده شود.
سیزدهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران، از 15 دی تا 5 بهمن با حضور جمعی از مسئولان شرکت و ورز شکارا ن مناطق عملیاتی درمنطقه بهرگان برگزارشد. در پایان سیزدهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران، پس از سه هفته رقابت حساس و جذاب، ورزشکاران منطقه عملیاتی منطقه بهرگان با کسب 10 مدال طلا، 5 مدال نقره، 5 مدال برنز و در مجموع 20مدال به مقام قهرمانی این جشنواره ورزشی دست یافتند. پس از آن منطقه خارگ با ۸ مدال طلا، ۶ نقره، ۶ برنز و مجموع ۲۰ مدال، دوم و تیم سیری نیزبا ۶ مدال طلا، ۳ مدال نقره، یک مدال برنز و مجموع ۱۰ مدال سوم شدند. همچنین منطقه لاوان با ۴ مدال طلا، ۸ نقره، ۹ برنز و مجموع ۲۱ مدال، منطقه قشم با ۳ مدال طلا، ۴ نقره، ۴ برنز ومجموع ۱۱ مدال و ستاد تهران با ۲ مدال طلا، ۹ نقره، ۴ برنز و مجموع ۱۵ مدال در جایگاه های چهارم تا ششم این جشنواره ایستادند.
سیزدهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران با حضور حدود500ورزشکار، مربی و سرپرست ازمناطق عملیاتی، ناحیه بوشهر و ستاد تهران از ۱۵ دی تا ۵ بهمن در12رشته ورزشی فوتسال، تنیس، تنیس روی میز، بسکتبال، والیبال، شطرنج، دارت، همچنین دوومیدانی،اسنوکر، بدمینتون، شنا و آمادگی جسمانی برگزار شد.
نتایج رشته های برگزار شده:
در مسابقات تیمی بسکتبال تیم های لاوان، سیری وخارگ به ترتیب عنوان های اول تا سوم را به دست آوردند. سمک مکوندی، ورزشکار منطقه لاوان به عنوان فنی ترین بازیکن بسکتبال این دوره از مسابقات و محمدمهدی پولادرگ از منطقه خارگ به عنوان بازیکن اخلاق بسکتبال انتخاب شد.
در مسابقات تنیس روی میز تیم های تنیس روی میز بهرگان، لاوان و تهران به ترتیب مقام اول تا سوم را به دست آوردند. دررشته تنیس روی میز، جعفر خودکاری از منطقه بهرگان به عنوان فنی ترین ورزشکار انتخاب شد.
درمسابقات شطرنج تیم قشم اول شد، تهران به مقام دوم دست پیدا کرد و تیم بهرگان سوم شد. ابراهیم معززازتیم تهران فنی ترین بازیکن شد.
در مسابقات اسنوکر، تیم خارگ قهرمان شد، تیم لاوان دوم شد و بهرگان به مقام سوم دست پیدا کرد.امرالله ذشت پوراز تیم خارگ فنی ترین بازیکن شد.
در مسابقات فوتسال، تیم بهرگان اول شد، تیم خارگ دوم شد و تیم لاوان به مقام سوم رسید. امین اسدی کیان از تیم بهرگان فنی ترین بازیکن شد.
در مسابقات آمادگی جسمانی بهرگان اول شد، تیم لاوان به مقام دوم رسید و سیری سوم شد.
در مسابقات والیبال تیم سیری به مقام اول رسید. تیم بهرگان دوم و تیم لاوان سوم شد.
در مسابقات تنیس خاکی تیم سیری اول شد، تیم تهران به مقام دوم رسید و لاوان مقام سوم را کسب کرد.
در مسابقات بدمینتون تیم سیری قهرمان شد. تیم تهران به مقام دوم رسید و خارگ بر سکوی سوم ایستاد.
در مسابقات داری که به صورت انفرادی برگزار شد، مرتضی عمرانی از بهرگان به مقام اول دست پیدا کرد. محمد نظری از قم دوم شد و مهدی وطن خواه از سیری بر سکوی سوم ایستاد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات