پایانه صادراتی و وارداتی بندر شهید رجایی به بهرهبرداری رسید
انقلابیترین صنعت مردمیترین خدمت
تولید ۲ میلیون تن اتان در 9 ماه
از معین فر و دریابندری تا امروز
المپیاد ورزشی جانبازان ، معلولان و کوهنوردان نفت مناطق مرکزی ایران برگزار شد
به دستور وزیر نفت و در قالب ویدیوکنفرانس
پایانه صادراتی و وارداتی بندر شهید رجایی شرکت نفت سپاهان روز شنبه(۱۵ بهمن ماه) به صورت ویدیوکنفرانس به دستور وزیر نفت به بهره برداری رسید. به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به هرمزگان، پایانه صادراتی و وارداتی بندر شهید رجایی شرکت نفت سپاهان دارای ظرفیت ذخیره سازی ۳۵۴۰۰ مترمکعب محصولات نفت سپاهان و صادرات انواع روغن است که با ۱۱ میلیون دلار سرمایه گذاری اجرا شده است. افزایش امکان ذخیره سازی و صادرات فله، ایجاد قابلیت واردات روغن پایه به صورت فله، افزایش قدرت لجستیک و توسعه توانمندی ها، قابلیت بارگیری کشتی های بزرگ تر، قابلیت انجام عملیات بلندینگ و مخازن، قابلیت تولید روغن های دریایی به عنوان محصول و قابلیت بارگیری فلکسی و ایزوتانک برای انواع محصولات ذخیره شده در مخازن از جمله آثار بهره برداری از ترمینال صادراتی و وارداتی بندر شهید رجایی است.
با حضور وزیر نفت انجام شد
بهره برداری از واحد تولید و ذخیره سازی قیر شرکت پالایش نفت جی و عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس روز شنبه (۱۵ بهمن ماه) هم زمان با دهه فجر و با حضور وزیر نفت، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و استاندار هرمزگان آغاز شد. به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به هرمزگان، واحد تولید و ذخیره سازی قیر شرکت پالایش نفت جی بندرعباس به ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن و ذخیره سازی ۲۲ هزار تن انواع قیر با سرمایه گذاری ۳۵۰ میلیارد تومان معادل حدود۲۰ میلیون دلار به بهره برداری رسید. این طرح به منظور گسترش توسعه زیرساخت های تولید و ذخیره سازی در مبادی خروجی کلیدی کشور برای صادرات محصول (بندرعباس به عنوان بزرگ ترین بندر صادراتی فرآورده های نفت در کشور) و به تبع آن افزایش سهم صادرات و ایجاد پایگاه تولید و عرضه قیر در جنوب کشور با هدف افزایش سهم صادراتی و تأمین بخشی از قیر مورد نیاز داخلی در منطقه مورد نظر احداث شده است. افزون بر این، در سفر یک روزه جواد اوجی، وزیر نفت به استان هرمزگان، عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس در دو پکیج واحدهای یوتیلیتی و واحدهای فرآیندی با محوریت کک سازی به منظور کاهش میزان تولید گوگرد و نفت کوره پالایشگاه بندرعباس و تولید کک اسفنجی به مقدار ۳۰۰ هزار تن در سال با سرمایه مورد نیاز ۱۷۰۰ میلیون دلار آغاز شد. در این طرح تماماً از دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت برای واحدهای فرآیندی از جمله کک تأخیری استفاده شده است و برای نخستین بار در کشور این تعداد واحدهای فرآیندی از سوی نیروهای بومی طراحی می شود. طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس به علت پیچیدگی های فنی بالا، همچنین نیاز سرمایه گذاری اولیه به نسبت بالا به سه پروژه تقسیم شده است که در این برنامه دو پروژه واحدهای یوتیلیتی و کک سازی آغاز به کار خواهد کرد. پروژه واحدهای یوتیلیتی و واحدهای جانبی که پیمانکار آن برای انجام پروژه به صورت EPCF انتخاب شده استو مبلغ کل سرمایه گذاری آن۸۱۰ میلیون یورو است. ۷۵ درصد این مبلغ از سوی پیمانکار و مابقی آن از محل تخصیص ۳۰ درصد سود سالانه شرکت پالایش نفت بندرعباس تأمین می شود. پروژه احداث واحدهای فرآیندی با محوریت واحد کک سازی برای تولید کک اسفنجی و سایر فرآورده های نفتی به مبلغ ۷۲۲ میلیون یورو از محل ۳۰ درصد سود سالانه شرکت پالایش نفت بندرعباس به صورت EPC به پیمانکار منتخب برای اجرا واگذار شده است. پروژه تولید روغن های پایه گروه ۲ و ۳ نیز که در مرحله انتخاب پیمانکار برای انجام پروژه به صورت EPCF است. طبق برآوردهای اولیه میزان سرمایه گذاری مورد نیاز آن ۶۰۰ میلیون یورو تخمین زده می شود.
به دستور وزیر نفت و به صورت ویدیوکنفرانس
طرح نگهداشت تولید میدان های اسفند و سیوند روز شنبه(۱۵ بهمن ماه) هم زمان با ایام الله دهه فجر به دستور وزیر نفت به صورت ویدیوکنفرانس به بهره برداری رسید.
جواد اوجی، وزیر نفت در سفر یک روزه به استان هرمزگان در ارتباطی ویدیوکنفرانسی، دستور بهره برداری از طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان های اسفند و سیوند را صادر کرد. طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان های اسفند و سیوند با سرمایه گذاری ۱۱۰ میلیون دلار منجر به تولید روزانه ۱۶ هزار بشکه نفت شده است. حفاری ۱۲ حلقه چاه شامل ۹ حلقه تولیدی و ۳ حلقه چاه تزریقی از سوی شرکت پتروایران که طرف قرارداد با شرکت نفت فلات قاره ایران بوده، انجام شده است. ۸۴ درصد ساخت کالا و تجهیزات این طرح ایرانی بوده و این میدان ها از سخت ترین میدان های دریایی کشور از نظر عملیات است.
وزیر نفت در استان هرمزگان:
وزیر نفت از بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی نزدیک به ۳ میلیارد دلار طرح نفتی خبر داد و گفت: اجرای طرح ارتقای کیفیت فرآورده های سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس افزون بر جلوگیری از خروج ارز، ایران را در تولید این محصول کلیدی خودکفا می کند. به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به هرمزگان، جواد اوجی روز شنبه (۱۵ بهمن ماه) در آیین بهره برداری از کارخانه تولید و ذخیره سازی قیر نفت جی با اشاره به سرمایه گذاری های مختلف در حوزه نفت و گاز اظهار کرد: امروز بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی طرح هایی در بخش بالادست و پایین دست نفت به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار آغاز می شود. وی با اشاره به اینکه کارخانه تولید و ذخیره سازی قیر به همت همکارانمان در صندوق بازنشستگی صنعت نفت ساخته شده است، افزود: در این طرح ۳۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است.
وزیر نفت به اهمیت تأمین قیر برای اجرای طرح های عمرانی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: قیر تولیدی در این کارخانه در هرمزگان و استان های همجوار استفاده می شود و بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد نیز صادر خواهد شد.
اوجی همچنین در آیین آغاز عملیات اجرایی ارتقای کیفیت فرآورده های سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس با بیان اینکه کک اسفنجی از محصولات وارداتی به کشور است که در صنایع آلومینیوم استفاده می شود، گفت: با آغاز عملیات اجرایی این طرح با ۲.۲ میلیارد یورو سرمایه گذاری افزون بر اینکه در زنجیره نفت کوره ورود کرده ایم، پالایشگاه نفت بندرعباس دومین پالایشگاه کشور خواهد بود که دیگر تولید نفت کوره را نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه از روزانه ۳۵۰ هزار بشکه تولید پالایشگاه نفت بندرعباس، نزدیک به ۱۲۰ هزار تا ۱۳۰ هزار بشکه نفت کوره تولید می شود، تصریح کرد: با اجرای این طرح با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و استفاده از توانمندی پیمانکاران و تولیدکنندگان و سازندگان داخلی، ۸ هزار نفر مشغول به کار خواهند شد.
وزیر نفت با قدردانی از نمایندگان استان هرمزگان در مجلس شورای اسلامی و استاندار استان در حمایت از پروژه های صنعت نفت و گاز در این استان بیان کرد: امیدواریم این طرح در زمان مقرر به بهره برداری برسد و افزون بر جلوگیری از خروج ارز از کشور، در یکی از اقلام کلیدی واردات خودکفا شویم.
همزمان با دهه فجر انجام شد
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که همزمان با دهه فجر امسال، چهار پروژه گازرسانی در این استان به بهره برداری می رسد و عملیات اجرایی چهار پروژه دیگر نیز آغاز می شود. محمدرضا میرشکاری در این باره گفت: پروژه های گازرسانی به شهر زابل در ادامه روند توسعه گازرسانی و خدمات رسانی در استان سیستان و بلوچستان، با هدف بهره مندی بیش از ۳۵ هزار و ۴۰۰ خانوار شهری، گازرسانی به شهر اسماعیل آباد برای بهره مندی حدود یک هزار و ۲۰۰ خانوار شهری و گازرسانی به ۱۲۰ روستای محدوده شهرستان خاش به منظور بهره مندی ۹ هزار و ۲۰۰ خانوار روستایی از نعمت گاز طبیعی به بهره برداری می رسد. وی ادامه داد: در بخش صنایع و مصرف کنندگان عمده نیز پروژه گازرسانی به شهرک های کامبوزیا و کارگاهی شهر زاهدان به منظور تامین سوخت ۷۴۰ واحد تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک های یادشده، به بهره برداری می رسد. مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان درباره پروژه های کلنگ زنی در این استان تصریح کرد: با حمایت شرکت ملی گاز ایران و همت کارکنان شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان، عملیات اجرایی چهار پروژه گازرسانی شامل گازرسانی به فاز یک شهر چابهار، گازرسانی به شهر علی اکبر، گازرسانی به شهر قصر قند و عملیات گازرسانی به ۴۷ روستای شهرستان نیمروز واقع در منطقه سیستان آغاز خواهد شد که تحقق این اقدام ها، در مجموع زمینه بهره مندی بیش از ۳۵ هزار خانوار را به ارمغان می آورد. میرشکاری تاکید کرد: گازرسانی به شهرها و روستاهای استان سیستان و بلوچستان در صدر برنامه های سال ۱۴۰۱ شرکت ملی گاز ایران است و شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، فارس، یزد و خراسان جنوبی به منظور تسریع در انجام عملیات اجرایی با عنوان استان های معین در این استان مشغول فعالیت هستند.
بی تردید صنعت نفت رامی توان ازیکی مهم ترین و تاثیرگذار ترین عوامل شکل گیری روند انقلاب اسلامی برشمرد.کارکنان غیر تمند این صنعت،با اعتصابات سراسری که در سال 57به پشتوانه نیروهای مردمی رقم زدند، موجب شدند رژیم ستمشاهی زمین گیرشود و با وجود داشته هایی همچون گارد جاویدان،ساواک و ..نتواند جلوی این حرکت بزرگ و تاثیرگذار رابگیرد. امروز وباگذشت 44سال ازآن زمان،صنعت نفت وکارکنانش ازاین جهت که توانسته اند نقش وسهمی مهم در پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به رهبری معمار کبیر انقلاب اسلامی،حضرت آیت الله روح الله خمینی (ره)داشته باشند،به خود می بالند. به یاد آن روزها، با ورود به چهل وچهارمین فجرانقلاب اسلامی،زنگ انقلاب سلامی در مدارس نواخته شدوسوت کشتی ها نیزبه نشانه آغازفجر 44 درلنگرگاه به صدا درآمد. صنعت نفت وکارکنان آن نیزدراین دهه مبارک، باافتتاح چند طرح مهم درحوزه های مختلف، پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را گرامی داشتند وحلاوت چهل وچهارمین فجرانقلاب را دوچندان کردند.
عملکرد وزارت نفت در حوزه کارکنان همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی
مشعل توجه به نیروی انسانی را می توان یکی از مهم ترین وعده های وزارت نفت دولت سیزدهم در آغاز استقرار آن دانست و امروزعملکرد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، حاکی از اقدام های متنوع و مهمی است که بخشی از آن در سر فصل های مطالبات کارکنان صنعت نفت قراردارد. گزارش عملکرد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، سرفصل های متنوعی درحوزه های مختلف بهداشت، درمان، مسائل رفاهی، مناطق عملیاتی، آموزش و ... را در برمی گیرد.
افزون بر آن در این گزارش موضوعاتی همچون اجرای ماده 10 و سقف حقوق و مالیات به عنوان خواسته های امروز کارکنان در دست پیگیری قرار دارد.
شورای مدیران توسعه منابع انسانی صنعت نفت با هدف ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در اتخاذ شیوه های اجرایی متناسب بامقررات، بخشنامه های وزیر نفت و تبیین سیاست ها و راهبردهای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در زمینه موضوع های مختلف نیروی انسانی و ساختار، همچنین بررسی مشکلات، چالش ها و پیشنهادها درباره ایجاد انگیزه، تعالی و ارتقای بهره وری و حل مشکلات در حوزه شرکت ها با ابلاغیه وزیر نفت در 17 شهریور سال 1400 تشکیل شد. از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون این شورا 54 نشست به منظور ايجاد هماهنگي و وحدت رويه در اتخاذ شيوه هاي اجرايي متناسب با مقررات، بخشنامه هاي موضوعه و تبيين سياست ها و راهبردهاي توسعه سرمايه انساني صنعت نفت تشکیل داده است. بررسي مشكلات، چالش ها و پيشنهادها برای ايجاد انگيزه، تعالي و ارتقای بهره وري و حل مشكلات شركت ها در اين حوزه به صورت خاص يا عام كه متضمن تصميم گیری هماهنگ و مبتني بر نظام اختيارات وزارت نفت و شركت هاي اصلي و از قوانين موضوعه در سطح صنعت نفت بوده که منتج به ابلاغ آنها در قالب 55 مصوبه شده است.
از دیگر اقدام های معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، تدوین و ابلاغ نظام جامع توسعه مديريت صنعت نفت با رويكرد حكمراني متعالي بوده است كه در چارچوب آن زير ساخت هاي لازم جهت تدوين مدل شايستگي هاي مديران در گروه هاي شغلي مختلف، مراكز ارزيابي و ارزيابان و ابزارهاي مختلف سنجش و ارزبابي شايستگي ها، فرصت هاي يادگيري و توسعه، مديريت عملكرد، خانه مديران، برنامه هاي جانشيني و صدور گواهينامه هاي صلاحيت حرفه اي و اركان موضوعه از جمله هيئت هاي عالي و خبرگان فني- تخصصي در حال ايجاد و استقرار است. این اقدام در مسیر تحقق بند چهارم سياست هاي كلي نظام اداري ابلاغي مقام معظم رهبري مبني بر دانش گرايي و شايسته سالاري مبتني بر اخلاق اسلامي در نصب و ارتقاي مديران و همچنين بند پنجم اصول دوازده گانه حاكم بر نقشه ملي پيشگيري و مقابله با فساد اداري و اقتصادي ابلاغي رييس جمهوری ناظر بر استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مديران كارآمد و فساد ستيز و انقلابي در لايه ها و سطوح مختلف نظام اداري و توانمندسازي نيروي انساني و رفع كمبود نيروي انساني صاحب صلاحيت در تصدی مناصب دولتي است.
ايجاد ظرفيت سازماني جديد و اجرايي کردن قانون تفسير بند «و» ماده (44) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه كشور و تبديل وضعيت تعداد 5.811 نفر به عنوان افراد واجد شرايط در مقطع مورد نظر انجام شده است.
ايجاد ظرفيت سازماني جديد و اجرايي کردن مفاد بند «د» تبصره (20) قانون بودجه سال 1400 و همچنين بند (و) تبصره (20) قانون بودجه سال 1401 و تبديل وضعيت حدود 28.420 نفر به عنوان افراد واجد شرايط با روی کار آمدن دولت سیزدهم به ثمر رسید.
اقدام های لازم به منظور برگزاري فرآيند مصاحبه فني- تخصصي و روان-شناختي براي جذب و استخدام 5 هزار و 721 نفر از فارغ التحصيلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت انجام شد.
طرح نظام / امريه - نخبه وظيفه پس از وقفه 14 ماهه مجددا برقرار شد. بر اساس مجوز اخذ شده از ستاد کل نیروهای مسلح، از تيرماه سال 1401به مدت 2 سال و به تعداد سالانه 350 نفر ظرفیت صدور امريه ایجاد و تاکنون تعداد 204 نفر به منظور انجام خدمت سربازی به واحدهای تابعه معرفی شدند. همچنين با پيگيري هاي متعدد 126 نفر نخبه وظيفه به شركت هاي تابعه صنعت نفت معرفی گردیدند.
وضعيت پذيرفته شدگان آزمون توانمندسازي كاركنان قرارداد مدت موقت از طريق انجام فرآيند مصاحبه فني – تخصصی مشخص شد و تعداد 1675 نفر از آنها تعيين تكليف شدند.
وضعيت پذيرفته شدگان فارغ التحصيل برتر دانشگاهي ثبت نام شده مشخص و تكميل فرآيند تشريفات جذب و به كارگيري آنها به تعداد 450 نفر انجام شد.
وضعيت پذيرفته شدگان ارزيابي مركز توسعه مديريت صنعت نفت و نفرات داراي مجوزهاي سابق مشخص و مصاحبه فني - تخصصي 191 نفر انجام شد.
ابلاغيه تعديل مدرك با هدف برقراري عدالت و رفع تبعيض از طريق تشكيل شوراي جدید بررسی سوابق و تعدیل مدرک بررسي و بازنگری شد و با این اقدام سوابق تمامی مدارک تحصیلی اخذ شده (بيش از 7.000 پرونده) با توجه به مصوبات اخیر ابلاغی تعیین و تکلیف شد.
شیوه نامه و دستورالعمل ساماندهی فعاليت هاي مستمر پيمان سپاري شده (غيرپروژه اي) تدوین شد. این شیوه نامه به ويژه از نظر نيروي انساني شاغل در شركت هاي پيمانكاري طرف قرارداد صنعت نفت (اركان ثالث) و استفاده بهينه از ظرفيت نيروي انساني مازاد پيمان هاي موجود جهت تامين نيروي انساني مورد نياز تهیه و تدوین شد.
اطلاعات نيروهاي پيمانكاري از طريق بازنگري و تعريف پروژه طرح طبقه بندي مشاغل پيمانكاري صنعت نفت، شناسایی و اطلاعات تمامی کارکنان واجد شرایط در سامانه ساپنا ثبت شد. همچنین سامانه ساپنا با رويكرد استقرار و راه اندازي سامانه جامع نيروهاي پيمانكاري بازطراحی شد.
با هدف توسعه و بهبود ديپلماسي انرژي، برنامه آموزشي براي متخصصين كشورهاي عضو سازمان همكاري اقتصادي(اكو) طراحي و برنامه ريزي هاي لازم جهت اجراي برنامه هاي مذكور انجام شده است. همچنين برنامه آموزشي (كارآموزي) براي كارشناسان كشور ازبكستان تدوين شده و در حال مبادله است.
به منظور به روزآوري و يكپارچه سازي دوره هاي آموزش بدواستخدام جهت پاسخ به نيازها و تكاليف جديد، مجموعه دوره های مذكور با همكاري اركان آموزشي صنعت نفت با امعان نظر به آزمون استخدامي پيش رو جهت جذب 3420 نفر و تجارب منبعث از دستورالعمل هاي كارآموزي از جمله شيوه نامه كارآموزي مشمولين قانون تفسير بند «و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه كشور و بند «د» و بند «و» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 و 1401، بازنگري دوره هاي HSE و همچنين نيازهاي آموزشي جديد با همكاري اركان آموزشي صنعت نفت و اداره كل HSE مورد بررسي و اجماع قرار گرفت و نتيجه در قالب دوره هاي استاندارد آموزشي تدوين و جهت اجرا ابلاغ شد.
نظام گروه بندي مشاغل صنعت نفت (خانواده هاي شغلي) در سطح مشاغل حرفه اي و مديريتي با هدف بهينه سازي مسيرهاي شغلي جهت زمينه سازي ارتقا و توسعه نيروي انساني باز طراحي شد.
کارگروه هاي هماهنگی سرمایه انسانی با رويكرد قطب بندي (Hub) در مراكز استان ها با هدف ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در شناسایی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی، ارائه پیشنهادهاي عملی در چارچوب قوانين و مقررات، پیگیري مصوبات سفرهاي استانی مرتبط با حوزه منابع انساني و هماهنگي و تشريك مساعي در حل مشكلات و استفاده از ظرفيت هاي مشترك تشكيل و راه اندازي شد. در این زمینه انجام (8) سفر عملیاتی به عسلويه، خوزستان (اهواز و گچساران)، فارس (آغار و دالان)، جزيره خارگ (پايانه هاي نفتي و فلات قاره)، خراسان رضوي (خانگيران)، كرمانشاه (چشمه خوش)، ايلام و هرمزگان / تشكيل وراه اندازی (27)كارگروه هماهنگي سرمايه انساني بارويكرد قطب بندي (Hub) در مراكز استان هاي كشور و قرارگرفتن در زنجيره تصميم سازي حوزه منابع انساني صنعت نفت از جمله اقدام های انجام شده بوده است.
شوراي عالي فرهنگي وزارت نفت براساس ابلاغيه شماره 830-2/20 مورخ 26/10/1401 وزارت نفت تشكيل و راه اندازی شيوه نامه شوراي عالي فرهنگي وزارت نفت تدوین و ابلاغ شد. این شورا تاکنون 15 جلسه در ارتباط با موضوعات مختلف فرهنگي صنعت نفت برگزار کرده است.
شوراي هماهنگي نظام سلامت كاركنان براساس ابلاغيه شماره 20-2/20 مورخ 09/01/1401 وزیر نفت تشكيل و راه اندازی شد و تاکنون هفت جلسه برگزار و ماحصل آن ابلاغ 20 مصوبه بوده است.
بانك اطلاعات فرزندان كاركنان شهيد، جانباز 25 درصد و بالاتر و آزاده صنعت نفت
(موضوع مصوبه قبلي 1497 هيئت مديره شركت ملي نفت ايران) ايجاد و در مرحله تصمیم گیری برای اشتغال با در نظر گرفتن اولویت های لازم می باشد.
نظام جامع توسعه مديريت صنعت نفت با رويكرد افزايش كارآيي و كاربردي سازي وظايف ذاتي مركز توسعه مديريت تدوین و ابلاغ شد. این اقدام با هدف ارزيابي و استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مديران كارآمد و زمينه سازي ارتقای مديران فساد ستيز و انقلابي در صنعت نفت انجام شد.
نشست های شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت، با حضور نماينده سازمان اداري و استخدامي كشور، مديران عامل چهار شركت اصلي و معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني از ابتدای دولت سیزدهم برگزار شده و با ابلاغ 15 مصوبه همراه بوده است.
اجراي جدول حقوق، موضوع آیین نامه ماده (10) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت با هدف پاسخگویی قانع کننده و عمل به بخشي از مطالبات معوقه کارکنان رسمی صنعت نفت از سال ۱۳۹۳ همواره در دستور كار بوده و پیگیری مراحل تصويب خواهي آن از مبادي ذي ربط به صورت جدی و مداوم انجام می شود.
بررسي و تعيين سازوكارهاي لازم به منظور پرداخت مالیات عادلانه، متناسب با میزان افزایش حقوق ۱۴۰۱ به ویژه کارکنان شاغل در مناطق عملیاتی جنوب کشور انجام و پيگيري مراحل تصويب خواهي آن
از مبادي ذي ربط در دستور کار بوده است.
اعمال نرخ های جدید گروه مواد غذایی و ورزش در مبالغ تسهیلات رفاهی، بر اساس ماده (11) ضوابط اجرایی بودجه که با افزایش تسهیلات رفاهی چهارگانه (بن کالا، کمک هزینه غذا، متمم کمک غذا و سرانه ورزش) همراه بوده است.
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با اجرای تكليف مندرج در ماده (3) قانون برنامه ششم توسعه كشور برای نخستین بار اقدام به استقرار كامل چرخه مديريت بهره وري در صنعت نفت کرد.
طراحي فرآيند ارزيابي عملكرد برنامه محور از طريق تشكيل كارگروه هاي تخصصي با هدف اجرايي کردن سياست هاي كلي نظام اداري ابلاغي مقام معظم رهبري و نقشه راه اصلاح نظام اداري كشور و نظام مند کردن اقدام های مرتبط با ارزيابي عملكرد ساليانه وزارت نفت.
طرح پس انداز مسكن كاركنان در شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت با هدف ارتقای رفاه كاركنان شاغل و بازنشسته عضو صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نغت از طريق تامين مسكن افراد واجد الشرايط تصويب و ايجاد شد. درهمین زمینه ابلاغیه شیوه نامه اجرایی این صندوق نیز از سوی وزیر نفت صادر شده و در دست اجرا قرار گرفت تا به عنوان یک طرح زیربنایی به موضوع تامین مسکن کارکنان توجه ویژه صورت گیرد.
وديعه اماني مسكن كاركنان به منظور مساعدت در تامين مسكن استجاري كاركنان مشمول و كمك به جذب و نگهداشت نيروي انساني متخصص و مجرب به ويژه در مناطق عملياتي بازنگري شد و افزايش یافت.
سقف مساعدت هاي بلاعوض مددكاري به دليل ثابت ماندن مبالغ مذكور از سال 1393 با هدف ارتقای رضايتمندي و انگيزه كاركنان مشمول در صنعت نفت افزايش یافت.
با مصوبات شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، امكان برخورداري از خدمات ورزشي و شركت در مسابقات و المپيادهاي ورزشي وزارت نفت براي كاركنان قرارداد موقت و خانواده هاي آنان همانند كارمندان رسمي فراهم شد.
امكان برخورداري از خدمات ورزشي در تمامی شركت هاي اصلي، فرعي و تابعه به بازنشستگان و خانواده هاي آنان فراهم شد و براساس مصوبات شورای مرکزی ورزش وزارت نفت بازنشستگان و خانواده های آنها هم همانند كارمندان شاغل رسمي ازاین امکان برخوردار شدند.
ضوابط مرخصي زايمان كارمندان اناث شاغل در صنعت نفت بازنگري و اصلاح شد. این اقدام همسو با عمل به بند «الف» ماده (17) «قانون حمايت از خانواده و جواني جمعيت» و افزايش مدت مرخصي زايمان دوقلو و بيشتر براي بانوان كارمند به مدت يك سال (12 ماه) همراه با پرداخت حقوق و فوق العاده هاي مربوطه، طي مدت مرخصي مذكور انجام شد.
شرایط پرداخت فوق العاده به ارائه دهندگان خدمات به بیماران مسری با توجه به شرايط ويژه همه گيري ويروس كرونا و مخاطرات پيش روي كادر درمان (پرستاران و پيراپزشكان) اصلاح شد. با توجه به ضرورت حمايت از فعالان سلامت در مقابله با بیماریهای مسری ازجمله ويروس كرونا و همچنین با هدف حفظ و ارتقای انگيزه و تقدير از تلاش و جبران زحمات پرسنل مدافع سلامت شاغل در بخش هاي مرتبط با بيماران كرونايي، شرایط پرداخت«فوقالعاده کارمندان ارائه دهنده خدمت به بیماران مسری» مطابق ضوابط تعيين شده تا پايان دوره همه گيري كرونا اصلاح شد.
میزان کمک بلاعوض پیوند کلیه بازنگری و سقف آن افزایش یافت و افزون بر آن افزايش سقف مبلغ كمك بلاعوض پيوند كليه و 50 درصد کمک بلاعوض به پيوند كبد، ريه، پانكراس، مغز استخوان و قلب اختصاص یافت.
با توجه به عدم گسترش مراکز ملکی خدمات دندانپزشکی در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و همچنین پراکندگی جغرافیایی مشمولین در اقصی نقاط کشور، خدمات دندانپزشكي در طرح توسعه خدمات بهداشتي و درماني برای استفاده كارمندان رسمی در دسترس قرار گرفت.
ضوابط تعدیل مدرک به منظور افزایش انگیزه و رضايت شغلي كاركنان و ايجاد انگيزه آنان بازنگری و به منظور اجرا ابلاغ شد. به علاوه ابهاماتی که برای شرکت های اصلی و تابعه در این خصوص وجود داشت نیز به صورت کامل پاسخگویی گردیده و به شرکت ها ابلاغ گردید.
بهبود شرایط جذب و نگهداشت کارکنان شاغل در منطقه سرخس و کنگان با توجه به مکاتبات و درخواست های متعدد شاغلین شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق بررسی شد. شرایط آب و هوایی و گستردگی محدوده جغرافیایی استقرار چاهها و تاسیسات بهره برداری، همچنین نبود زیرساخت های لازم و امکانات رفاهی، درمانی و فرهنگی و ورزشی مناسب در شهر سرخس منجر به درخواست های متعدد انتقال و جابه جایی کارکنان شاغل این منطقه شده است.
شرایط و محدودیت های سهميه ارزيابي عملكرد كاركنان شاغل در سكوهاي بهره برداري در دريا و تعدیل شرایط برای رئیس سكوهاي بهره برداري در دريا و جانشين رئيس سكو براساس نتايج ارزيابي عملكرد واقعي به منظور ارتقای انگيزه كاركنان و حفظ و نگهداشت نيروي انساني شاغل در سكوهاي بهره برداري در دريا بررسی شد.
ضوابط فوقالعاده كارانه پزشكان، باتوجه به تغييرات دستورالعمل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (ازمنظر چگونگي محاسبه فو ق العاده كارانه پزشكان و نرخ هاي سالانه ابلاغي (ويزيت و مبلغ K) ازسوي هيئت وزيران- تطابق با ضوابط وزارت بهداشت) بازنگري و اصلاح شد.
فوقالعاده کار روی سکوهای حفاری/ بهره برداری در دریا (صرفاً تا 14 روز ماهانه) به منظور جذب، حفظ و نگهداشت نیروی انسانی و همچنین ویژگی های تخصصی و انحصاری کار و فعالیت در سکوهای حفاری و بهره برداری در دریا بررسی و بازنگری شد.
فوقالعاده گروه صادرات و تعميرات اسكله دريايي آذرپاد، به كاركنان شاغل در گروه تعميراتي روي گوي هاي شناور پايانه ميعانات گازي پارس جنوبي (شاغلين برنامه كار اقماري) تسری یافت. همچنین براي كاركنان گروه صادرات و تعميرات اسكله (T) (شاغلين برنامه كار اقماري) نيز به دليل ارتباط اسكله (T) با ساحل و عمق كمتر آب اطراف اسكله به نسبت اسكله آذرپاد تسری آن به ميزان50 درصد فوقالعاده مذكور درنظرگرفته شد.
تدوین آیین نامه استخدامی ویژه پژوهشگاه صنعت نفت (اعضای هیئت علمی) به منظور رعایت الزامات ماده (1) قانون احکام دائمی و آرای قطعی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری بررسی و تدوین شد. این آیین نامه برای تایید و اخذ مصوبه لازم به هیئت امنای پژوهشگاه و وزارت علوم،تحقیقات و فناوری ارسال شده است.
لایحه عدالت اداری و طرح ساماندهی و یکپارچه سازی نظام پرداخت پس از بررسی و استخراج آثار و تبعات و ایرادات فنی تسری مفاد نسخه پیشنهادی طرح مذکور به صنعت نفت به مراکز ذی صلاح ارسال شده است.
این معاونت تبصره 12 لایحه بودجه سال 1402 را مورد بررسی قرار داد که نتایج آن حاکی از تبعات تسری سقف یکسان به تمامی شاغلان در صنعت نفت براساس لایحه پیشنهادی بودجه است. در همین زمینه راهکارهای اجرایی برون رفت از این چالش ارائه شده است.
شرايط عمومي جذب و استخدام نيروي انساني در صنعت نفت بررسی و اصلاح شد. در این زمینه رويكرد عدالت محوري در فرآيند جذب نیروی انسانی و بهبود شرایط جذب همسو با تکالیف قانونی جوانی جمعیت بویژه در آزمون استخدامی تحت اقدام صنعت نفت مدنظر قرار گرفته است.
هدفگذاری به منظور تقویت و بازآرایی سازمان هاي ستادي وزارت نفت و سازمان هاي عملياتي شركت هاي تابعه با توجه به تغيير در سياست ها، راهبردها، رويكردها و برنامه ها در دستور کار قرار گرفته است. اضافه کردن ظرفيت هاي جديد سازماني به كالبد ساختاري صنعت نفت و تعبيه سازوكارهاي سازماني مورد نياز جهت بهره برداري از طرح هاي توسعه اي در برنامه قرار دارد.
با توجه به کمبود نیروی انسانی در بخش های مختلف صنعت نفت، این معاونت به دستور وزیر نفت، با انجام اقدام های مرتبط با برگزاري آزمون استخدامي شامل: شناسايي نيازمندي هاي استخدامي صنعت نفت در حدود 5.085 نفر احصا، طراحي دفترچه ها و مواد آزمون وپيگيري اخذ مجوزهاي لازم از مبادي ذي ربط، زمینه برگزاری آزمون استخدامی در اردیبهشت ماه 1402 را فراهم کرد.
افزون بر موارد یادشده، انجام فعالیت های محوله فراگیر همچون باز طراحی مدل حکمرانی صنعت نفت، باز طراحی نظام پیشنهادات با رویکرد نوین فناورانه و دانش بنیان، باز طراحی داشبورد مدیریتی و دیگر موارد به انجام رسیده است.
مشعل با ورود به چهل وچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، تحریم درحالی همچنان به عنوان ابزار بازدارنده توسعه صنعت نفت ایران اعمال می شود که این صنعت نه تنها از فعالیت های خود بازنمانده که حتی استوار تر حرکت درمسیر پیشرفت را ادامه داده است.
برای اثبات این پایداری کافی است نگاهی به آمار و ارقام تولید، صادرات و روند رو به پیشرفت طرح های مختلف صنعت نفت بیندازیم. بنابرآمار، هم اکنون نزدیک به یک میلیاردمترمکعب گاز در۲۱ پالایشگاه گازی فرآورش وتولید نفت خام درپالایشگاه های نفت نیز وارد کانال روزانه سه میلیون بشکه شده است. همچنین طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، مشتری های نفت سبک بیش ازتولید آن است به طوری که تنها امسال 200هزار بشکه تولید نفت سبک ایران افزایش یافته است. افزون برآن، درهمه حوزه ها ازجمله نفت و گاز، به پیشرفتی خیره کننده رسیده است.
با روی کارآمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت ماموریتی مهم و البته سخت برای خروج از رویکرد انفعالی در مواجهه با تحریم ها داشت که با گذشت بیش از یک سال از عمر آن می توان این دولت را برنده این آزمون سخت دانست. افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز، تكميل توسعه ميادين مشترك همچون پارس جنوبي و غرب كارون، تنوع بخشی و افزايش فروش نفت از طريق بخش خصوصی، همچنین دانش بنیان كردن اقتصاد نفت درچارچوب خنثی سازی تحریم ها وتوسعه کسب وکار با رويکرد صادرات محوری، بخشی از مهم ترین اهداف تعريف شده درحوزه نفت بوده که تا امروز کارنامه ای قابل قبول رقم زده است.
افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از ابتدای استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال در مسیر خنثی سازی تحریم ها را می توان بخشی از عملکرد موفقیت آمیز وزارت نفت دولت سیزدهم دانست؛ به گونه ای که امروز تولید نفت وارد کانال روزانه سه میلیون بشکه شده است.
همسو با رشد صادرات نفت خام، درآمدهای وزارت نفت در سه ماهه پاییز جاری با جهش خیره کننده افزایش وصول درآمدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رکورد صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور ازسال ۱۳۹۷ تاکنون شکسته شد.
براساس آمار ثبت شده درآمدهای ناشی ازصادرات نفت خام، میعانات گازی، گازطبیعی ومحصولات پتروشیمی40 درصد افزایش داشته و این در حالی است که حجم صادرات گازطبیعی کشور نیزافزایش ۲۲ درصدی داشته است.
به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمايه گذاری در كشور و تهاتر نفت خام وميعانات گازی با مطالبات پيمانكاران و فروش نفت با استفاده از همه ظرفيت ها وشناسايی بازارهای جديد نفت و ورود به آنها، بخشی از اقدام ها برای مقابله با تحریم ها بوده است.
با اراده قوی وزارت نفت برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی، شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی انرژی با همسایگان و دیگر کشورها هستیم. وزارت نفت تلاش کرده است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران را فراهم سازد و در این مسیر تیم دیپلماسی صنعت نفت ایران با تکیه برمنابع عظیم نفت و گازبرای ایجاد نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی از سیاست تقابل مسیر تعامل را با کشورهای دوست پیشه کرده است که حاصل جمع آن تنها در یک نمونه مهم رشد صادرات نفتی ایران بوده است که از جمله می توان به تعامل با کشورهایی از جمله روسیه، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آمریکای لاتین، چین، عمان، تاجیکستان و ژاپن اشاره کرد.
تمركز دولت سیزدهم بر توسعه و تکمیل میدان های نفت و گاز با تسریع در تعیین و تکلیف طرح های مختلف بلاتکلیف مانده همراه بوده است. در این میان در بخش ميدان گازي پارس جنوبي، با اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفيت هاي موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي با بهره برداري از فازهاي میدان گازی پارس جنوبی، ميزان توليد گاز غني ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابري اين كشور از اين ميدان گازي مشترك، پيشي گرفته است. توسعه فازهاي 13 و 24-22 به اتمام رسيده و توسعه فاز 14 نیز پس از رکودی طولانی سرعت گرفته و قرار است با بهره برداری پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در دهه فجر روزانه ۵۶ تا ۶۰ میلیون مترمکعب گاز را فرآوری کند.
فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز که از ابتدای توسعه میدان مشترک پارس جنوبی بلاتکلیف مانده و با وجود اجرای برجام و انعقاد قرارداد توسعه آن با شرکت توتال فرانسه و سی ان پی سی چین، با بدعهدی شرکت های خارجی همچنان کاری برای توسعه آن انجام نشده بود، با روی کار آمدن دولت سیزدهم فرآیند توسعه آن از سوی شرکت های ایرانی سرعت گرفت و قرار است تا پایان زمستان سال ۱۴۰۱، تولید از فاز نخست این طرح آغاز شود. در دوره عمر دولت سیزدهم به پشتوانه افزايش جهشي توليد گاز كشور در پارس جنوبي، ظرفيت توليد گاز خام كشور براي نخستين بار از مرز 1000 ميليون مترمكعب در روز عبور کرد. متوسط توليد گاز غني از ميدان گازي پارس جنوبي در سال های اخیر از روند افزايشي قابل توجهي برخوردار بوده و این رقم در سال 1400 نسبت به سال گذشته بیش از 4 درصد رشد داشته است. با راه اندازي فازهاي جديد پارس جنوبي، ميزان تامين گاز كشور از اين ميدان در سال 1400 به حدود 70 درصد ارتقا يافته است. با تسریع در فعالیت ها قرار است ظرف سال های آینده تولید گاز از این میدان به مرز ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز برسد.
با تنفیذ قرارداد توسعه میدان گازی بلال دی ماه امسال رسیدن گاز به سطح چاه توصیفی - اکتشافی میدان مشترک گازی بلال و روشن شدن مشعل دکل حفاری این طرح رسانه ای شد. برگزاری مناقصات ساخت و نصب سکوی بهره برداری با ظرفیت تولید روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز غنی و احداث یک رشته خط لوله به طول ۱۵۰ کیلومتر برای انتقال سیال سه فازی به پالایشگاه های پارس جنوبی به همراه نصب کابل فیبر نوری، با اولویت در حال اجراست و پیش بینی می شود تا پیش از پایان امسال پیمانکاران مربوطه مشخص شوند و فرآیند واگذاری فعالیت های این بخش در سه ماه نخست سال آینده نهایی شود.
به این موارد باید بهره برداری از طرح نگهداشت تولید میدان های اسفند و سیوند، تسریع در توسعه میدان یاران در منطقه غرب کارون، تعیین و تکلیف میدان مشترک سهراب، امضای قرارداد توسعه میدان کیش را هم افزود. افزون بر آن توسعه میدان مشترک آزادگان پس از سال ها آرزوی دیرینه توسعه میدان از سوی سرمایه گذار یعنی بانک های داخلی رقم خورد و با تشکیل کنسرسیومی متشکل از بانک های داخلی با تأسیس شرکت دشت آزادگان اروند، کار توسعه این میدان مهم رسماً آغاز شد.
افزایش تولید میدان نرگسی گچساران، توسعه لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی و انعقاد قرارداد با شرکت های خارجی برای توسعه آن با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری و تنفیذ قرارداد احداث ایستگاه تزریق گاز بی بی حکیمه، از جمله فعالیت هایی بود که وزارت نفت در این دوره به آنها پرداخت تا برای تولید حداکثری نفت و گاز گام های مهمی بردارد که این تنها بخشی مختصر از آنها به شمار می رود.
تامین پایدار سوخت زمستانی با اقدام های مهمی از سوی وزارت نفت همراه بوده است و برای کاهش ناترازی انرژی در کشور طرح های مختلفی را برنامه ریزی و اجرایی کرده است. در همین زمینه توسعه و بهره برداری حداکثری از میدان های نفت و گاز کشوربا اولویت میدان های مشترک و تأمین منابع مالی و سرمایه گذاری در صنعت نفت و جمع آوری گازهای مشعل را در برنامه قرار داد. از جمله اقدام های عملیاتی وزارت نفت، انعقاد قراردادها و تفاهم نامه های سرمایه گذاری در توسعه میدان ها با اولویت میدان های مشترک با بهره گیری از ظرفیت های ملی و توان شرکت های بزرگ داخلی وخارجی در این زمینه بوده است. افزون براین، جمع آوری گازهای همراه را با طرح های ان جی ال ۳۱۰۰، ان جی ال ۳۲۰۰ تأسیسات پالایش گاز بیدبلندخلیج فارس و پتروشیمی مارون و ان جی ال خارگ، تسریع دراجرای طرح های مزایده گازهای مشعل و کاهش سوزاندن گاز مشعل در پالایشگاه های پارس جنوبی از اقدام هایی بود که برای کاهش ناترازی انرژی موثر بود.
اعتقاد و باور جواد اوجی، وزیر نفت به موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت براین است که آن را از نان شب واجب تر می داند و در فواصل مختلف اعلام می شد که این موضوع با روش های مختلف در حال پیگیری است. طی عمر وزارت نفت دولت سیزدهم، شاهد امضای تفاهمنامه و قراردادهای مختلف در توسعه میادین نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی، بهسازی پالایشگاه ها و ذخیره سازی زیرزمینی گاز بوده ایم که تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری ایران و روسیه، سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری توسعه آزادگان، بخشی از آنها به شمار می رود.
وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در کشور، بهره برداری و توسعه آنها را به عنوان ثروتی عظیم به امری انکارناپذیر بدل ساخته است. با این حال نمی توان موضوع محیط زیست را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی توسعه از نظر دور داشت؛ اگرچه هیچ مسیر توسعه ای بدون راهکار نیست و بدون شک می توان با در اختیار داشتن فناوری هایی، این راه را طی کرد تا ضمن توسعه از درآمدها و مواهب انرژی هم بی بهره نماند؛ از این رو آنچه به عنوان اصلی مهم در حوزه صنعت نفت به شمار می رود، غافل نبودن از موضوع حفاظت از محیط زیست است. شتاب بخشی به طرح های جمع آوری گازهای همراه از جمله سیاست های وزارت نفت دولت سیزدهم است؛ مسیری مهم که افزون بر ایجاد ارزش افزوده ای مناسب، آلودگی های زیست محیطی را هم کاهش خواهد داد. در مرور اقدام ها و برنامه ریزی نفت، دولت سیزدهم در طول عمر یک ساله خود توانسته است ۲۸ قرارداد به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در زمینه جمع آوری گازهای مشعل را که بیشتر با شرکت های خصوصی امضا شد، نهایی کند. افزون بر این متعهد شده است پرونده بیشتر پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت کشور را تا پایان عمر خود ببندد.
استفاده از حداکثر توان تولید داخلی به عنوان یکی دیگر از اولویت های وزارت نفت بوده است تا با این سیاست تولید داخلی را ازحاشیه به متن صنعت بیاورد. ارتقای فناوری، توسعه و حمایت از شرکت های دانش بنیان، توسعه و حمایت از پیمانکاران و سازندگان صاحب صلاحیت داخلی، از جمله برنامه های وزارت نفت برای اجرای این سیاست حمایتی بوده است که برای عملیاتی کردن آن شاهد پیگیری آئین نامه تولید دانش بنیان و اشتغال زایی در صنعت نفت در هیئت وزیران و تفاهمنامه های همکاری میان وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جهاد دانشگاهی و شهرداری تهران، انعقاد 5 قرارداد و تفاهمنامه به ارزش 55 میلیون دلار برای داخلی سازی کاتالیست های موردنیاز صنعت پتروشیمی، انعقاد 12 تفاهمنامه همکاری علمی- تحقیقاتی پایین دستی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و برگزاری نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران بوده ایم. در این میان پیگیری واگذاری احیای حدود 700 چاه کم بازده به شرکت های دانش بنیان، تدوین سند تلفیقی برنامه راهبردی توسعه فناوری وزارت نفت و تعیین فناوری های اولویت دار صنعت نفت و امضای قرارداد با دانشگاه مالک اشتر به منظور تدوین الگوی ملی استقرار نظام، بخشی از دستاوردها به شمار می رود. افزون بر آن میزان به کارگیری شرکت های دانش بنیان نسبت به دوره قبل نزدیک به سه برابر افزایش یافت و در مجموع با سیاست های داخلی سازی، شاهد افزایش ۱۰ درصدی سهم خرید کالا یا خدمات دارای گواهینامه به کل کالاهای تحویلی به صنعت نفت و افزایش ۸ درصدی سهم ساخت داخل تجهیزات و خدمات پرمصرف صنعت نفت بودیم.
شرحی بر فعالیت شرکت های پالایش نفت
مشعل با ورود به دهه مبارک فجر و چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، این ایام، با برپایی آیین های ویژه ای در جای جای میهن اسلامی گرامی داشته می شود و مردم نیز به ثمر نشستن این حرکت بنیادین به رهبری امام خمینی(ره) را جشن می گیرند.
همراه با مردم، مسؤولان نیز در بخش های مختلف حاکمیت، تلاش می کنند این شادمانی را با ارائه دستاوردهای حوزه مسؤولیتی خود دوچندان کنند. دولت سیزدهم هم از زمان شروع به کار خود در شهریور 98 تلاش در حوزه های مختلف از جمله نفت را در دستور کار قرار داده؛ به طوری که طی این مدت گام های مهمی در حوزه های بالادستی و پایین دستی برداشته است.
از دهه فجر سال گذشته تاکنون، طرح های متعددی در صنعت نفت کشور در مراحل مختلفی قرار داشته اند که همزمان با گرامیداشت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به اجرا درآمده یا به بهره برداری رسیده اند. گزارش پیش رو اشاره ای دارد به این رویکرد طی یک سال گذشته.
شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت، در بازه زمانی دهه فجر پارسال تا امسال، شاهد رخدادهای قابل توجهی بوده است. این شرکت که سکان پالایش فراورده های نفتی از طریق پالایشگاه ها و عرضه آنها به وسیله شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را به عهده دارد، دریک سال گذشته اقدام های موثری با رویکرد سوخت محوری به جای سودمحوری به ثبت رسانده که به بخشی از آنها در ادامه اشاره شده است.
پالایشگاه های کشور هم اکنون سالانه حدود 22 میلیون تن انواع فراورده سنگین کم ارزش همچون نفت کوره تولید می کنند که توجیه اقتصادی ندارد. به منظور کاهش تولید این فراورده های سنگین و در نتیجه افزایش حاشیه سود حوزه پالایشگاهی، وزارت نفت مجوز ارتقا و بهینه سازی 9 پالایشگاه موجود در کشور را صادر کرده که بجز دو پالایشگاه که هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده، سایر پالایشگاه ها به دلیل اهمیت بالا، در طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، حرکت در این زمینه را به عنوان اولویت مورد توجه قرار داده اند.
طرح های ارتقای کمیت و کیفیت پالایشگاه های نفت خام کشور اهدافی همچون پاسخگویی به تغییر الگوی مصرف از فراورده های میان تقطیر به فراورده های سبک تر مانند بنزین، ارتقای کیفیت فراورده های تولیدی بر اساس استاندارد های بین المللی، کاهش تولید نفت کوره، کاهش آلاینده های محیط زیستی، تولید بیشتر بنزین و ارتقای کیفیت فراورده های بنزین و گازوییل به یورو 4 و یورو 5 را دنبال می کنند. بنابراین با توجه به افزایش مصرف بنزین و گازوییل در کشور، حرکت به سمت اجرای طرح های ارتقا و کیفی سازی پالایشگاه های نفت خام به منظور تأمین امنیت سوخت کشور، افزایش ارزش افزوده پالایشگاه ها، افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش آلاینده های محیط زیستی ضروری است. در میان طرح های ارتقا و کیفی سازی، تولید کک سوزنی در پالایشگاه شازند و کک اسفنجی در پالایشگاه بندرعباس به ترتیب در صنایع فولاد و آلومینیوم کاربرد و اهمیت ویژه ای دارند. نیاز کنونی صنایع(آلومینیوم و فولاد) به کک سوزنی به ترتیب۲۰۰ و ۴۵ هزار تن در سال است که بخش زیادی از آن به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار از طریق واردات تأمین می شود. با توجه به ظرفیت۵۵ میلیون تنی پیش بینی شده تولید فولاد تا افق ۱۴۰۴، نیاز صنعت فولاد به کک به حدود ۱۳۵ هزار تن در سال خواهد رسید. مسأله اصلی در طرح های ارتقا، کیفی سازی و بهینه سازی پالایشگاه های موجود، نبود اراده و انگیزه قوی و تعلل پالایشگاه ها برای پیشبرد طرح ها به دلیل ترکیب سهام داری آنها و نبود الگوی تامین مالی مطلوب بوده که نیازمند تکالیف قانونی الزام آور، ارائه مجوزهای لازم و هماهنگی بین دستگاهی است و باید از طریق ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مرتفع شود.
بر اساس گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در سه ماهه تابستان امسال روزانه به طور متوسط 105 میلیون لیتر بنزین و 106 میلیون لیتر گازوییل مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، مصرف بنزین و گازوییل به ترتیب 20 و 9 درصد افزایش یافته و حجم مصرف به ظرفیت عملیاتی تولید پالایشگاه ها رسیده است. در صورت ادامه این روند، کشور در سال آینده دوباره به وارده کننده این محصول راهبردی تبدیل خواهد شد، از این رو لازم است هر چه سریع تر ظرفیت تولید آن افزایش یابد.درواقع افزایش ظرفیت پتروپالایشی با توجه به تحریم پذیری صادرات نفت خام، بازارهای رو به گسترش مواد پتروشیمیایی و افزایش تقاضای داخلی برای سوخت بویژه بنزین، کاملاً ضروری و آینده نگرانه است.
13 طرح پتروپالایشگاهی دارای مجوز اولیه با خوراک نفت خام و میعانات گازی در کشور وجود دارد که با توجه به محدودیت های موجود و بر اساس معیارهای مختلف ازجمله «نوع فراورده های تولیدی»، «قرارداد خوراک»، «دارا بودن زمین»، «ظرفیت تولید»، «سرمایه گذار»، «رویکرد توسعه مکران»، «تأمین امنیت سوخت کشور»، «دسترسی بهتر و کم هزینه تر به مبادی صادرات»، «درصد پیشرفت پروژه»، «تأمین پایدار و کم هزینه تر به خوراک و یوتیلیتی» و «محل احداث طرح با توجه به الزامات آمایش سرزمینی»، تنها 3 طرح پتروپالایشگاهی شهید سلیمانی، مروارید مکران و مهر خلیج فارس به عنوان پروژه های منتخب در طرح ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تعیین شده است.
موضوع اصلی در اجرای طرح های پتروپالایشگاهی، الگوی تامین مالی آن است که از طریق منابع داخلی و خارجی، در حال نهایی شدن است.
پالایشگاه ها در زمره واحدهای تولیدی هستند که با تبدیل نفت خام به فراورده های نفتی از جمله بنزین، نفتگاز(گازوییل)، نفت سفید، نفت کوره(مازوت) و ال پی جی (گاز مایع) نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارند.
این بخش در یک سال گذشته نیز با بهره گیری از ظرفیت هایی همچون پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه امام خمینی (ره)، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه آبادان و پالایشگاه ستاره خلیج فارس به طور شبانه روزی فعالیت کرده تا چرخ بخش هایی که نیازمند تولیدات آنها هستند، از حرکت بازنایستد و پرچم سه رنگ کشور همواره در اهتزاز باشد.
افزون بر طرح های پتروپالایشی که از محورهای مهم دولت سیزدهم به شمار می رود، پالایشگاه های نفت کشور به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته اند، به گونه ای که با توان مهندسان داخلی توانسته اند قطعات مورد نیاز خود را تامین کنند. یکی از این پالایشگاه ها، آبادان است که توانسته واحد آزمایشگاه این پالایشگاه را با تکیه بر توان و دانش نیروهای متخصص خود، تعمیر کرده و با به روزسازی قطعات الکترونیکی آزمایشگاهی از رده خارج شده، سود تقریبی 10 میلیارد و 50 میلیون تومانی را به ثبت برساند. همچنین این پالایشگاه با راه اندازی کمپرسور واحد 100 که به دلیل تحریم های ظالمانه و مشکلات فرایندی با 8 سال وقفه مواجه شده بود، به دست توانمند متخصصان داخلی و با تکیه بر دانش کارکنان جهادگر پتروشیمی و پالایشگاه آبادان در مسیر تولید و توسعه اشتغال منطقه، با رفع موانع موجود به مرحله راه اندازی رسیده است.
از دیگر دستاوردهای درخشان پالایشگاه آبادان می توان به خودکفایی این پالایشگاه در زمینه تولید نیتروژن و تعمیر حساس ترین قطعه سیستم کنترل اشاره کرد که گامی در مسیر قطع وابستگی به شرکت های خارجی محسوب می شود.
این پالایشگاه اقدام به راه اندازی دستگاه 5000 Analytic jean muli EA برای واحدهایی مانند واحدهای تبدیل کاتالیستی کرده که دقت بالایی در اندازه گیری دارد.
ضمن آنکه ساخت پروژه پارک محله ای در محوطه دریاچه منطقه فیه، همسو با مسؤولیت اجتماعی از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون است. این پروژه، پس از بررسی، برنامه ریزی ها و جلسات متعدد کارشناسی از سوی بخش های مختلف و با استفاده از ظرفیت های موجود پالایشگاه به مرحله عملیاتی رسیده است.
صدور مجوز خرید خودروهای مورد نیاز با امضای معاون اول رئیس جمهوری نیز از گام های برداشته شده پالایشگاه آبادان در مسیر توسعه است. هیأت وزیران در جلسه مورخ اول تیر ۱۴۰۱،با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر صدور مجوز برای خرید70 خودروی وانت دو دیفرانسیل تولید داخل از سوی شرکت پالایش نفت آبادان از محل اعتبارات مصوب مربوط و با رعایت سایر قوانین و مقررات موافقت کرد. شرکت پالایش نفت آبادان در محدوده تاسیسات آبادان و بندر صادراتی ماهشهر با تنظیم و اجرای یک برنامه دقیق و منسجم و با استفاده از توانمندی و تجربه کارکنان کوشا و ساعی خود در رده های مختلف سازمانی، طی اقدامی شایسته، موفق به تجدید اعتبار گواهینامه های بین المللی سیستم های مدیریتی جاری خود شد.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز در مسیر توسعه گام های مهمی برداشته که عملیات تعویض و برنامه نویسی cpu کنترل دور پمپ های تجهیزات مورد نیاز در برخی واحدهای این پالایشگاه از آن جمله است.
این پالایشگاه همچنین در مسیر توسعه و آبادانی خود طی یک سال گذشته، گام های موثری برداشته و با وجود مشکلات در حوزه ابزار دقیق، واحد پشتیبانی ساخت داخل این شرکت از طریق شرکت های دانش بنیان موفق به ساخت قطعات D.C.S برند یوکوگاوا، بریرهای برند اشتال آلمان، کارت های اطفای حریق، دتیکتور، طراحی و ساخت سیستم کنترل سرعت توربین مدل VIKING 25، انواع ترموکوپل، ترموول، فن پوزیشنر، کنترل ولو، لول سنج مخازن و … شده که این فرایند ادامه دارد. از دیگر گام های برداشته شده در پالایشگاه شازند می توان به طراحی و ساخت یک دستگاه ساده کاهش مدت زمان راه اندازی مجدد کاک ولو از چهار روز به نیم ساعت اشاره کرد. پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از سال ۱۳۸۶ تا پایان سال ۱۴۰۰، با بومی سازی ۱۳ هزار و ۵۹۵ قطعه مورد نیاز خود، موفق به جلوگیری از خروج ۵۳ میلیون یورو و ارز از کشور شده است. این بومی سازی ضمن اشتغال زایی در استان مرکزی و کشور، موجب توانمندی تولیدکنندگان داخلی و ایجاد دانش فنی در زمینه تولید قطعات مختلف مورد نیاز شده و هم اکنون با بیش از ۲۰۰ شرکت سازنده داخلی به منظور تأمین قطعات در ارتباط است.
پالایشگاه اصفهان از جمله پالایشگاه های کشور به شمار می رود که توانسته با تکیه بر توان خود، علاوه بر پالایش نفت به مسیر پتروپالایشی نیز وارد و برای نخستین بار به عنوان سودآورترین شرکت پالایشی بورسی کشور معرفی شود، همچنین این پالایشگاه در9ماه سال ۱۴۰۱ موفق به کسب ۲۶ هزار میلیارد تومان سود خالص شده است. این پالایشگاه در رتبه دوم پتروپالایشی بعد از پالایشگاه تبریز قرار دارد. این پالایشگاه توانسته مدرن سازی فرایندهای عملیات انبارهای خود را آغاز کند که یکپارچه سازی همه فرایندهای خرید از مرحله ثبت تقاضا، ارزیابی منابع، بررسی فنی تقاضا، بررسی مالی، عملیات کنترل مورد نیاز و در نهایت انبارداری، از اهداف اجرای این طرح بود.
همچنین پالایشگاه اصفهان برای نخستین بار در کشور موفق به طراحی و بازسازی دو دستگاه آزمایشگاهی شده است، ضمن آنکه از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، مدل اقتصادی تولید با هدف افزایش سودآوری و تنوع سبد محصولات، مطابق با استانداردهای روز، در شرکت پالایش نفت اصفهان تکمیل و عملیاتی شده است. این شرکت در مسیر بهینه سازی نیز اقدامات قابل توجهی انجام داده که به این منظور از نرم افزار بهینه سازی اقتصادی با عنوان ASPEN PIMS که در مجموعه های فرایندی مانند صنایع پالایشی و پتروشیمی بسیار معتبر بوده، استفاده کرده است. در این نرم افزار، بعد از ورود اطلاعات، مدل اقتصادی اجرا و نتیجه آن، به صورت یک گزارش ارائه می شود و در نهایت گزارش موصوف پس از تجزیه و تحلیل مبنای برنامه ریزی و اجرا قرار می گیرد. در آینده نزدیک با به کارگیری این مدل اقتصادی در پروژه پالایشگاه جنوبی، شاهد نتایج مطلوبی در پالایشگاه اصفهان خواهیم بود.
همچنین این پالایشگاه رکورد سودآوری ۱۳ هزار میلیارد تومانی در بهار امسال را از آن خود کرده است. رابطه قیمت نفت خام و محصولات نفتی، یکی از دلایل این اتفاق ارزشمند بوده که البته این مهم، رشد خالص آماری شرکت های دیگر پالایشی را در پی داشته است. در این مسیر اهدافی همچون افزایش فراورده های با ارزش افزوده بالا و دستیابی به رکوردهای جدید در اهداف مالی و راهبردی شرکت به ثمر نشسته، همچنین زمینه حرکت رو به رشد و تأمین متوازن ذینفعان فراهم شده است.
لازم به توضیح است،از ابتدای امسال و در پی بازنگری ساختار سازمانی و دستور مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان مبنی بر ایجاد اداره کنترل بر مبادلات مواد نفتی، دقت اندازه گیری فراورده های نفتی و پایش سامانه های اندازه گیری بسیار افزایش یافته است.
شرکت پالایش نفت بندرعباس همسو با منویات مقام معظم رهبری و با تکیه بر دانش مهندسان داخلی، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های توسعه ای برای ارتقای محصولات سنگین با محوریت تولید کک اسفنجی را در دستور کار دارد که علاوه بر کک و فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، تولید محصولات نفتا و پروپیلن به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی را موجب خواهد شد.
دستاوردهای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین، کاهش میزان نفت کوره و استمرار تولید، تأمین کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور، قطع وابستگی به خارج از کشور، بومی سازی دانش فنی لازم که تا پیش از این تنها در اختیار آمریکا و فرانسه بود، جلوگیری از خروج ارز، بی اثر سازی تحریم ها و حفاظت و صیانت از محیط زیست، حمایت از سازندگان داخلی و ایجاد اشتغال از نتایج اجرای این پروژه ملی است.
ضمن آنکه در همجواری پالایشگاه بندرعباس، پتروپالایش شهید قاسم سلیمانی به ظرفیت 300 هزار بشکه در روز ایجاد خواهد شد.
با توجه به اقدامات صورت گرفته در شرکت پالایش نفت بندرعباس، این شرکت جایزه جهانی پروژه سبز از انجمن مدیریت سبز اروپا برای پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفتگاز، عنوان شرکت پیشرو و رتبه اول شاخص فروش در گروه فراورده های نفتی میان ۱۰۰ شرکت برتر و تندیس محصول برتر کشور برای تولید اسیدکلریدریک گازی را از آن خود کرده است. از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندرعباس می توان به مسؤولیت اجتماعی و ساخت بیمارستان 90 تختخوابی کودکان اشاره کرد. پالایشگاه بندرعباس برنامه مدرن سازی را در سه تا چهار سال آینده اجرایی خواهد کرد. با اجرای این طرح حدود ۱۰ میلیون لیتر فراورده نفتی شامل نفتگاز و حلال ها به تولید کشور افزوده می شود.
شرکت پالایش نفت تهران نیز در مسیر توسعه، گام های موثری برداشته است، به گونه ای که نخستین اتاق صنعت در پارک فناوری پردیس به نام شرکت پالایش نفت تهران کلید خورده است. هدف از تشکیل این اتاق تسهیل ارتباطات با شرکت های دانش بنیان و استارتاپی و ایجاد رابطه دوسویه با هدف پیوند نوآوری با صنعت است. این پالایشگاه در یک سال اخیر توانسته ۵ طرح نیمه تمام به ارزش اعتباري افزون بر 5/14 ميليون يورو را به مرحله بهره برداری برساند كه طرح افزایش ظرفیت واحد تصفیه پساب پالایشگاه برای رفع محدودیت واحدهای عملیاتی قدیم و جدید و مقابله با بحران کم آبی، احداث و راه اندازی توربین های دوگانه سوز ترکیبی و ایستگاه جدید گاز برای تأمین برق واحدهای جدید پالایشگاه، احداث و راه اندازی سيستم بازیافت حرارتی سوم روی دیگ بخار برای جلوگیری از هدر رفت انرژی، طرح سیستم اندازه گیری آنلاین پارامترهای محیط زیستی گاز خروجی دودکش ها و طرح استقرار سیستم اعلان و اطفای حریق مخازن باندوال (يك)، از جمله اين طرح ها به شمار می روند. همچنین این پالایشگاه اقدام به تدوین سند راهبردی کرده که در این سند به گزارش ها و پیش بینی های سازمان ها و شرکت های بین المللی مانند سازمان جهانی انرژی (IEA)، مؤسسه OCED، مؤسسه فیچ، گزارش BMI، گزارش BP Energy Outlook و همچنین همسویی با اسناد بالادستی مانند چشم انداز کشور، برنامه ششم توسعه و برنامه های وزارت نفت توجه شده است. متنوع سازی در سبد کسب وکارهای شرکت و ایجاد یک هلدینگ سرمایه گذاری در بخش انرژی، از مهم ترین تغییرات راهبردی این سند است. ارزش افزایی برای ذینفعان با تولید پایدار فراورده های نفتی و سرمایه گذاری در بخش انرژی کشور به عنوان مأموریت اصلی شرکت پالایش نفت تهران تا افق 1410 تبیین شده است.
از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه می توان به استفاده از ربات ضخامت سنج دیواره مخازن با سودآوری بیش از 50 میلیارد ریال اشاره کرد. در سال های قبل و تقریباً در تمام مدت زمان انجام تعمیرات اساسی و در سرویس قرار گرفتن واحد پالایشی، سنجش ضخامت دیواره مخازن با روش های سنتی انجام می شد. برای این منظور باید در اطراف مخزن مورد بازرسی، داربست بندی اجرا می شد و سپس بازرس از طریق دستگاه مخصوص، ضخامت دیواره مخزن را در چند نقطه محدود می سنجید. پالایشگاه تهران همانند دیگر پالایشگاه های کشور، مباحث زیست محیطی را مورد توجه قرار داده و اکنون ۷۰ درصد مساحت پالایشگاه نفت تهران، جنگل و فضای سبز است و ۹ آنالایزر بر کوره های پالایشگاه نصب و راه اندازی می شود که بیش از ۱۹ میلیارد تومان برای بهره برداری از آن هزینه داشته است. این پالایشگاه در ممیزی پالایشگاه های کشور که به صورت سالانه انجام می شود، موفق شده در قسمت های مختلف زیست محیطی مانند آب، خاک، هوا، سرب و فرایندها رتبه اول را در میان 10 شرکت پالایشگاهی کسب کند.
پالایشگاه تبریز، نخستین شرکت پتروپالایشی را از آن خود کرده و توانسته خوراک مورد نیاز صنایع پتروشیمی را تامین کند.
این پالایشگاه با محور قرار دادن مفهوم توسعه پایدار به عنوان اصل اساسی برای ایجاد توازن بین توسعه اقتصادی کشور و حفاظت محیط زیست، فعالیت های خود را نسبت به کنترل اثرات نامطلوب زیست محیطی برنامه ریزی کرده است، به گونه ای که با احداث واحدهای کیفی سازی، در مسیر انطباق محصولات تولیدی خود با استانداردهای روز زیست محیطی و تکمیل زنجیره صنعت سبز گام برداشته و ابزارهای کنترلی پایش آنلاین را برای کنترل خروجی های محیطی در حدود استانداردهای ابلاغی سازمان محیط زیست اجرایی کرده است. پالایشگاه تبریز همسو با سیاست های ابلاغی وزارت نفت مبنی بر کیفی سازی فراورده های نفتی برای حفاظت از محیط زیست، متعهد به تولید بنزین با استاندارد یورو 4 شده و پروژه ای به منظور احداث واحد بنزین سازی جدید تعریف کرده است. این واحد با هدف افزایش درجه آرام سوزی بنزین تولیدی و بالا بردن اکتان بنزین ایجاد شده است. در این واحد، کاتالیست به طور مداوم احیا می شود. این پالایشگاه همچنین شناسنامه بزرگ ترین طرح زیست محیطی صنعت نفت در شمال غرب کشور را دریافت کرده؛ این طرح زیست محیطی با سرمایه گذاری 170 میلیون دلاری در شرکت پالایش نفت تبریز تعریف شده و در مرحله اجرا قرار دارد.
پالایشگاه لاوان نیز همسو با دیگر پتروپالایشگاه های کشور، طرح احداث پتروپالایش 150 هزار تنی را در همجواری خود در دستور کار دارد.
این پالایشگاه به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فراورده های نفتی، تغییر الگوی تولید و همچنین صیانت از محیط زیست، طرح بهبود فرایند و بهینه سازی ظرفیت را در برنامه خود دارد.
پالایشگاه لاوان همچنین طی سال های گذشته از محیط زیست غافل نشده و پروژه های فرایندی محیط زیستی را در دستور کار دارد که از جمله پروژه های زیست محیطی می توان به کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش 3/98 درصدی میزان گوگرد سوخت جت و 5/99 درصدی گوگرد در نفتگاز، بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی، به میزان 5/99 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در OFF GAS های خروجی از واحدهای فرایندی به میزان ۹۹/۹۹ درصد، تصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان 7/99 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست اشاره کرد.
از دیگر فعالیت های پالایشگاه لاوان، موفقیت تیم امداد و نجات شرکت پالایش نفت لاوان در آزمون سطح ۲ اتحادیه بین المللی تجاری-صنعتی دسترسی با طناب (IRATA) است.
راه اندازی واحد نمک زدایی نفتا برای نخستین بار در کشور با تکیه بر توان داخل از دیگر دستاوردهای شرکت پالایش نفت لاوان از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون است. در تشریح دستاوردهای پالایشگاه نفت لاوان در حوزه ساخت و توانمندی های داخلی باید گفت که دو هزار و ۲۰۰ ردیف کالا با ۲۵ هزار قلم جنس به دست متخصصان داخلی ساخته و از خروج ارز از کشور به میزان ۲۹ میلیون یورو جلوگیری شده است. ضمن آنکه همسو با ایفای مسؤولیت های اجتماعی، دو طرح احداث اسکله مسافری شهید سلیمانی و گلزار شهدای گمنام جزیره لاوان نیز از سوی پالایشگاه لاوان انجام خواهد شد.
پالایشگاه کرمانشاه نیز در مسیر توسعه گام های قابل توجهی برداشته که در این میان، می توان به عملیات اجرایی افزایش تولید و کیفی سازی فراورده های تولیدی این پالایشگاه در دولت سیزدهم اشاره کرد.
با اجرای پروژه توسعه ای پالایشگاه کرمانشاه، افزون بر افزایش ظرفیت، کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه از جمله بنزین، گازوییل و نفت سفید به نحو قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و به سطح یورو ۵ اروپا می رسد. علاوه بر این مقدار، تولید نفت کوره از ۵۰ درصد به ۲۲ درصد کاهش پیدا می کند. همچنین در پالایشگاه کرمانشاه طرح هایی از جمله راه اندازی بخش تقطیر در خلأ، تصفیه هیدروژنی، حذف بنزن از بنزین، تصفیه نفتای سبک و ایزومریزاسیون، تولید هیدروژن، تأمین آمین، تصفیه آب های ترش، بازیافت گوگرد و تصفیه گازهای اسیدی اجرا خواهد شد که همه آنها برای ارتقای کیفیت محصولات لازم و ضروری است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس، جوان ترین پالایشگاه کشور به شمار می رود که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده است. ساخت این پالایشگاه با ۷۰۰ هکتار مساحت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد که در پایان سال ۱۳۹۷ سه فاز نخست آن به بهره برداری رسید و اکنون بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی در جهان به شمار می رود. این پالایشگاه توانسته است در بیست و پنجمین سال رتبه بندی شرکت های برتر کشور مقام دوم را از آن خود کند. از دیگر دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس، دستیابی به سیستم هوشمند back calculate ابداعی در این شرکت و الگوریتم Arima است که با این روش توانسته است نسبت به پیش بینی روند قیمت های جهانی آگاه باشد و بتواند با تحلیل های روزانه بازارهای مختلف در سراسر جهان، دو اصل اساسی جذب مشتریان جدید و حفظ آنها را به معنای واقعی اجرا و کسب رضایت آنان را همواره دنبال کند.
این پالایشگاه با گسترش نقش مشتریان بین المللی خود در ایفای مسؤولیت های اجتماعی، همواره بر توسعه جوامع محلی تاکید دارد و ساخت بیمارستان 264 تختخوابی را در مجتمع آموزشی، درمانی و پژوهشی پیامبر اعظم اجرایی کرده است. این بیمارستان 2800 مترمربع زیربنا دارد و در 7 طبقه به اجرا درآمده است. اکنون مصوبات لازم برای ادامه روند ساخت بیمارستان نفت ستاره خلیج فارس که به کندی پیش می رفت، به تصویب رسیده و مناقصات آن در شرف برگزاری است تا ساخت این مجموعه عظیم درمانی تسریع یابد.
فراز و نشیب های چهار دهه فعالیت خستگی ناپذیر
مشعل امروز در حالی وارد چهل وچهارمین بهارانقلاب اسلامی شده ایم که رویدادهای متعدد و متنوعی درصنعت نفت کشور رقم خورده است؛ صنعتی که زیربنایش تولید است وخلق ثروت برای آبادانی کشور. دراین صنعت بنیادین، مجموعه هایی درتلاشند تا چرخ های این صنعت، روان بچرخد وشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز از آن جمله است. این شرکت با گذشت بیش ازچهاردهه ازعمرانقلاب اسلامی درحوزه مسئولیتی خود یعنی تامین انواع فرآورده و ارسال آنها به مبادی و مجاری مصرف، دستاوردهای قابل توجهی را رقم زده است. آنچه ازنظرتان می گذرد، مروری است برمهم ترین دستاوردهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران که با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش و غیور آن به بار نشسته است.
برنامه ریزی برای ذخیره سازی فرآورده های نفتی عادی و ویژه درمخازن تعبیه شده مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و انتقال آنها به مبادی مصرف درجای جای کشور به منظورمصرف درحوزه های مختلف ازجمله حمل ونقل(هوایی، دریایی و خشکی)، صنایع و ... بخش عظیمی از فعالیت هایی است که این شرکت به عنوان یکی از زیربخش های اصلی وزارت نفت عهده دار آن است.تامین و عرضه انواع فرآورده نفتی، اصلی ترین مسئولیت شرکت ملی پخش فرآوره های نفتی ایران است و این شرکت به منظور روان سازی فعالیت هایی که تنها در«عبارت تامین و عرضه فرآورده های نفتی» خلاصه می شود، زمینه های لازم را فراهم کرده و پیرو آن نیز اقدام های متعددی انجام داده؛ اقدام هایی که زیربنای تحولی بزرگ شده است.
سامانه هوشمند سوخت، یکی از مهم ترین و در عین حال مگاپروژه ای است که با هدف سامان دادن به مصرف متعارف بنزین در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران فعالیت می کند. این سامانه هم اکنون با بیش از ۲۷ میلیون مشترک، اطلاعات سوخت گیری وسایل نقلیه را در بیش از ۴ هزار باب جایگاه عرضه فرآورده های نفتی از تمام نقاط کشور به صورت مکانیزه جمع آوری و به منظور پردازش و تهیه گزارش های تحلیلی و آماری به مرکز داده منتقل می کند. در این سامانه بیش از یک هزار و ۱۰۰ دفتر خدمات پشتیبانی کارت هوشمند سوخت، وظیفه خدمت رسانی به مشترکین را به عهده دارند.پرداخت الکترونیک قیمت سوخت، از فواید ارزشمند سامانه هوشمند سوخت است که پیاده سازی آن سبب اجرایی شدن مصوبه کارگروه تحولات اقتصادی، کاهش حجم نقدینگی در جایگاه ها، افزایش امنیت، اجرایی شدن سامانه های پرداخت الکترونیکی و اتوماسیون مالی در تمام مجاری عرضه، کنترل دقیق و سریع مقادیر فروش و گردش سریع پول و کاهش استهلاک اسکناس و ارتقای سلامت شده است. اجرای سامانه هوشمند سوخت، کنترل رشد مصرف فرآورده های نفتی و کاهش مصرف بنزین و نفت گاز را در کشور در پی داشته است، به نحوی که طبق برآوردهای آماری تاکنون میلیاردها دلار از بابت کاهش واردات بنزین و نفت گاز در کشور صرفه جویی ارزی شده است.بر این اساس، اجرای طرح سامانه هوشمند سوخت به منظور ارتقای ایمنی و روزآمد کردن تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری این سامانه از مرکز دیتا تا جایگاه های عرضه سوخت نیز در دستور کار شرکت پخش فرآورده های نفتی دارد تا بر اساس آن، نسل جدید سامانه هوشمند سوخت جایگزین شود. با توجه به اظهارات متولیان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تجهیزات کنونی سامانه هوشمند سوخت کشور مربوط به ۱۶ سال گذشته است و در عمل دیگر تولید نمی شود و با اجرایی شدن این طرح، خدمت رسانی به مردم تسهیل خواهد شد.
با تغییر کنش بازار مصرف، همچنین نوسازی و بازسازی نشدن تأسیسات پالایشگاهی در سال های گذشته، این موضوع محرز شد که ظرفیت کنونی پالایش نفت خام و میعانات گازی معادل ۲.۲ میلیون بشکه از عهده شیب تند مصرف بر نخواهد آمد. شاهد این مدعا برآوردی از الگوی مصرف بنزین است که جهشی قابل توجه را در مصرف بنزین نشان می دهد و در سال ۱۴۰۵ به ۱۱۷ میلیون لیتر در روز، در سال ۱۴۱۰ به ۱۳۴ میلیون لیتر در روز و در افق سال ۱۴۲۰ به بیش از ۱۵۳ میلیون لیتر در روز خواهد رسید؛ از این رو مدیریت بهینه مصرف سوخت برای جلوگیری از بحران احتمالی در صدر برنامه های اجرایی قرار گرفت؛ توسعه فرصت مغفول مانده در سبد سوخت خودروها از کانال سی ان جی، از جمله راهبردهایی است که تمرکز بالایی به آن معطوف شده است تا از یک سو با دسترس قرار دادن یک سوخت پاک و ارزان، توان اقتصادی خانوارها را در نظر بگیرد و از سوی دیگر با کاهش مصرف بنزین بتواند شرایط تثبیت شده صادرات را نیز نگه دارد. در این زمینه از ابتدای سال گذشته ۸۴ هزار خودرو بنزینی به دوگانه سوز تبدیل شد، همچنین فارغ از فعالیت های انجام شده در بخش تبدیل کارگاهی، یک قرارداد با گروه صنعتی ایران خودرو به منظور تولید ۴۵ هزار خودرو دوگانه سوز اعم از تاکسی و وانت نیز در آذرماه پارسال امضا شد تا ضمن مدیریت مصرف بنزین، صرفه جویی ارزی قابل توجهی را رقم بزند.
همچنین پس از حدود دو دهه تلاش در بخش سی ان جی كشور، تعداد 2 هزار و 325 باب جايگاه در حال فعاليت است كه با در نظر گرفتن تعداد تقريبي 4 ميليون خودرو سی ان جی سوز، تقريبا به ازاي هر هزار و 730 خودرو يك جايگاه وجود دارد كه در مقايسه با بنزين، موقعيتي به مراتب بهتر را دارد و اين در حالي است كه سوخت سی ان جی با مصرف روزانه 5/23 ميليون مترمكعب تقريبا 18 درصد كل مصرف بخش حمل ونقل سبك كشور را از آن خود کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اهتمام ویژه ای به جلوگیری از انحراف مسیر فرآورده های نفتی از طریق مرزهای کشور داشته و در این مسیر اقدام های کاربردی بی شماری را به کار بسته است. اجرای طرح هایی مانند پیمایش و کدینگ وسایل نقلیه بنزین سوز با هدف ممانعت از ورود کارت های سوخت مهاجر از نمونه اقدام هایی است که قاچاق سوخت در نقاط مرزی را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. سامانه هاي نظارتي و اجرایي فروش مرزي، سدف، ارسال و رسيد نيروگاهي، اطلاعات مكشوفه (سام) در حوزه پيشگيري از قاچاق با همین رویکرد فعال شده و توسعه یافته است.
طرح کهاب (كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين) با هدف مقابله با آلودگی هوا و جلوگیری از انتشار بخار و هدرروی بنزین در سال 87 و با اخذ مصوبه هیئت دولت در دستور کار نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت؛ طرحی که قرار است روزانه از تبخیر ۳۰۰ هزار لیتر بنزین در جایگاه ها، نفتکش ها و انبارهای نفت جلوگیری کند. این طرح با وجود تشدید تحریم ها مسکوت مانده بود، اما دولت سیزدهم عزم خود را برای تکمیل فرآیند اجرایی این طرح به کار گرفته است. بررسی ها و شواهد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی که متولی اصلی اجرای طرح کهاب در وزارت نفت است، نشان از آن دارد که تا پایان امسال می توان شاهد به ثمر نشستن اهداف نهایی این طرح بود.
بدون تردید از آغاز به کار دولت سیزدهم، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه صنعت نفت بوده که علاوه بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در بخش تولید و توزیع فرآورده های نفتی، توانسته است گام های موثری در مسیر پیشبرد اهداف مجموعه پالایشی کشور بردارد. این شرکت در ماه های اخیر شرایط ویژه و گاه پیچیده ای را از سر گذرانده که خود موید توانمندی کارکنان این مجموعه عظیم و پرتلاش برای عبور از موانع، چالش ها و سختی ها بوده است.شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوئیل، احداث انبارهای جدید نفت و مخازن ذخیره سازی فرآورده های نفتی را نیز به عنوان مأموریت های جدید شرکت در دستور کار قرار داده است و به همین منظور در قالب امضای تفاهم نامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس، مزین به نام پرآوازه شهید نادر مهدوی را کلید زد. طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن با ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور) جمعا با ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا با ظرفیت 40 میلیون لیتر، 4 مخزن 40 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوئیل) جمعا با ظرفیت 160 میلیون لیتر و 4 مخزن 20 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوئیل) جمعا با ظرفیت 80 میلیون لیتر است.
طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) در هوشمندسازی عرضه سی ان جی در جایگاه های عرضه گاز طبیعی در خردادماه امسال رونمایی شد. از جمله اهداف و مزایای اجرای این طرح می توان به عدالت در توزیع یارانه های بخش حمل ونقل، زیرساخت کارآمد، انعطاف پذیری، سیاست پذیری، کاهش چشمگیر هزینه ها، افزایش شفافیت و فسادستیزی، افزایش درآمد دولت از محل تهدید قاچاق و انحراف فرآورده ها، چابک سازی و کوچک سازی دولت همسو با سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی، مدیریت توزیع و اعمال سیاست های تشویقی و امکان توسعه طرح های ملی پالایشی در کشوراشاره کرد.
سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) ابزاری است كه كنترل و نظارت ها را دوچندان و تلاش برای برقراری امنيت، آسايش و ايمنی جاده های كشور را تسهيل می كند. این سامانه که قرار است در آینده نزدیک با امضای تفاهم نامه ای چهارجانبه میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و پلیس راهور عملیاتی شود، در حقیقت فاز دوم از طرح پیمایش است که در صورت نهایی شدن می توان گفت که طرح پیمایش به طور کامل به بار نشسته است.طرح پیمایش که اغلب از آن به عنوان یکی از مهم ترین طرح ها در زمینه مدیریت مصرف انرژی یاد می شود، از سال 1394 در مجموعه وزارت نفت کلید خورد. این طرح در حقیقت تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل نفت گازسوز براساس مقدار پیمایش است که براساس آن یک سهمیه پایه کشوری و یک سهمیه عملکردی به ناوگان جاده ای اختصاص می یابد. سهمیه عملکردی بر اساس عملکرد و پیمایشی است که برپایه اطلاعات دریافتی از سامانه های سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری و دهیاری های کشور به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اختصاص داده می شود. بر اساس برآوردهای حاصل شده، اجرای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند می تواند ۱۰ تا ۱۵درصد برداشت غیرمجاز سوخت در کشور را کاهش دهد و از مصرف بی رویه روزانه ۷ تا ۱۰ میلیون لیتر نفت گاز نیز جلوگیری کند.
تقویت اقتصاد نفت با محوریت دانش محور و فناور شدن به طور جدی در دولت سیزدهم کلید خورد. اقدام های گسترده وزارت نفت برای تقویت بخش دانشی و فناورانه صنعت نفت از این نظر که نیاز به فناوری های نوین و استفاده از ظرفیت های دانش بنیان رفته رفته پررنگ تر می شود، کاملا آشکار و ملموس است. ابتکار عمل و تلاش های وزارت نفت در جهت دانش بنیان کردن این صنعت، تهدیدهای یکجانبه غربی ها را به فرصت مبدل ساخت و هجمه ها علیه این صنعت مخاطره آمیز را خنثی کرد. فعالیت شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تحقق اهداف علمی و اقتصادی است که نه تنها به عنوان موتور رشد و توسعه هر کشور شناخته می شود، بلکه تلاش ها، پشتکار عمل و ایده های فناورانه این دست از شرکت هاست که می تواند سرمنشا رونق، شکوفایی، بالندگی و پیشرفت علم و دانش در کشور باشد. به همین منظور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و پنج شرکت دانش بنیان تفاهم نامه امضا کردند. بی شک امضای این تفاهم نامه پنج جانبه با هدف استمرار و گسترش استفاده از فناوری های نوین شکل گرفته و همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری و شعار سال، قدم های موثری در ارتقا و بهبود کیفیت کسب وکار این دست از شرکت ها برداشته است.
تامین پایدار و مطمئن سوخت زمستانی از آن دست موضوعاتی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آن را با نگاهی ویژه تر در صدر برنامه های خود قرار داد؛ به طوری که سال گذشته با وجود ورود موج سرمای زودهنگام و افزایش تصاعدی مصرف گازطبیعی درکشور، این مهم با مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی و بی وقفه این بخش ها به ویژه کارکنان شرکت ملی پخش فرآرورده های نفتی ایران در تامین سوخت مایع نیروگاه ها، پاییز و زمستان، بدون خاموشی و قطع برق سپری شد. امسال نیز بنا بر اظهارات دست اندرکاران این مجموعه، پیش بینی های لازم در بخش فرآیند سوخت رسانی و ذخیره سازی در انبارهای نفت و مخازن نیروگاه ها انجام شد و این روند به صورت مستمر همچنان ادامه دارد. شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین این اطمینان خاطر را به هموطنان داده است که در عرضه فرآورده های نفتی حتی به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز مشکلی وجود ندارد و تلاش همه همکاران این مجموعه برای توزیع فرآورده به نحو مطلوب است و زمستان امسال با پیش بینی های انجام شده، توزیع سوخت تاکنون روند مناسبی داشته است. کارگروه بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به منظور مدیریت مطلوب تأمین و توزیع سوخت کشور و مقابله با سیلاب و آبگرفتگی های احتمالی فعال شده و با برگزاری نشست های روزانه در دو نوبت صبحگاهی و عصرگاهی، روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کند.
روزآمد کردن ناوگان انتقال فرآورده در زنجیره تأمین و توزیع فرآورده کشور به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های صنعت پالایش کشور در ابتدای دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت، با گذشت کمتر از ۶ ماه تفاهم نامه نوسازی ناوگان انتقال سوخت امضا و پس از یک سال، این تفاهم نامه عملیاتی شد و ۵۰۰ دستگاه نفتکش سوخت رسان تازه نفس و با استانداردهای روزآمد جهان به این ناوگان پیوست.قرارداد سه جانبه تامین ۵۰۰ نفتکش جاده پیما بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت آریادیزل خودرو و بانک ملت امضا شد و بر اساس تفاهم نامه ای که بهمن ماه پارسال به ارزش ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به امضا رسید، مقرر شده بود که منابع مالی مورد نیاز نوسازی ۵۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما از طریق بانک ملت تأمین شود که هم اکنون قرارداد تامین این نفتکش ها آماده شده است و تعداد ۱۰۰ دستگاه از این تعداد از طریق شرکت آریادیزل تأمین خواهد شد.شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در طول شبانه روز بیش از ۲۱۰ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از انبارها به مراکز مصرف جابه جا می کند که عمده این جابه جایی از طریق ناوگان حمل ونقل جاده ای انجام می شود. ناوگان حمل ونقل ریلی هم از طریق شرکت های خصوصی بخش ریلی کار انتقال را انجام می دهد و بیشتر شامل جابه جایی نفت کوره و نفت گاز در حوزه نیروگاهی و مقاصد صادراتی است.هم اکنون حدود ۶۵ درصد فرآورده موردنیاز بخش نیروگاهی با نفتکش ارسال و حمل می شود و حدود ۱۲ هزار نفتکش در زنجیره توزیع فرآورده فعالیت می کنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و به روزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای محیط زیستی ایفا خواهد کرد. در مجموع بیش از ۳۶ هزار مسیر سوخت رسانی در کل کشور، فرآورده را از انبارهای تأمین کننده، جنب پالایشگاهی، کوچک و محلی جابه جا می کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از ابتدای مردادماه امسال و برای نخستین بار درکشور حق العمل جایگاه های عرضه نفت گاز در کشور را پلکانی کرد که این اقدام مهم، رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاه داران را به دنبال داشت. این شرکت در اردیبهشت ماه امسال با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و برگزاری نشست های پرشمار با سازمان برنامه و بودجه و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و مشارکت جایگاهداران کشور، انجمن صنفی جایگاه داران و کانون انجمن های صنفی به نتیجه مطلوبی رسید و در پی آن، هیئت محترم وزیران افزایش ۴۵ درصدی حق العمل جایگاه داران را تصویب کرد. با صدور این مجوز و برنامه ریزی های انجام شده، حق العمل جایگاه ها به صورت پلکانی در نظر گرفته شد. به این صورت که با فروش ۶۵۰ هزار لیتر در ماه، یک مبلغ و برای فروش بیش از ۶۵۰ هزار لیتر نیز، مبلغ دیگری در نظر گرفته شد، ضمن این که سقف بودجه ای که تعیین شده بود نیز رعایت شد.
پروژه مهم تخلیه نفت گاز با مخزندار ریلی با هدف تخلیه روزانه ۳ میلیون لیتر نفت گاز و صفر شدن تردد نفتکش ها از بندرعباس به یزد، در انبار نفت شهید صدوقی یزد به عنوان کریدور شمال و شمال شرق نقشه سوخت کشور کلید خورد. با تجهیز، تکمیل و راه اندازی مخزندار ریلی، ضمن آزادسازی نفتکش ها و فعالیت دوباره آنها در بخش های دیگر، پرداخت کرایه حمل با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و در مصرف نفت گاز برای تردد نفتکش ها نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد. مقدار مصرف سوخت ریلی نسبت به نفتکش ها بسیار ناچیز و این پروژه افزون بر امنیت و ایمنی برای رانندگان در جاده ها، از لحاظ محیط زیستی نیز مؤثر است. از ابتدای آبان ماه امسال، در نشست هایی مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مصوب شد تا در کمترین زمان ممکن پروژه تخلیه نفت گاز از طریق مخزن دار ریلی در انبار نفت شهید صدوقی یزد که کریدور شمال و شمال شرقی کشور است، به مرحله اجرا درآید. پس از بازدیدهای میدانی از محل پروژه و ارائه گزارش به مدیران بالادستی، پیشنهادهایی برای انجام کار در سه روش ارائه شد که روش پیمانی امانی، با توجه تسریع در اجرا و کاهش هزینه و استفاده از نیروهای زبده و متخصص مناطق تصویب شد. در اجرای این پروژه الکتروپمپ ها از هرمزگان، لوله و اتصالات از شرکت های ملی مهندسی و خطوط لوله و مخابرات با تأییدیه های لازم از مدیریت بازرگانی ارسال شده است.
کارت هوشمند سوخت تولید شده در شرکت چاپ و نشر بانک ملی که با بومی سازی فناوری تراشه کارت هوشمند سوخت محقق شده است، در بهمن ماه امسال با حضور علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و ابوالفضل نجارزاده، سرپرست بانک ملی برگزار شد، از کارت هوشمند سوخت تولیدی در شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران رونمایی شد.
طی قرارداد امضاشده بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تولید یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت در دستور کار شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران قرار گرفته است که تاکنون ۸۰۰ هزار قطعه از این کارت های سوخت تحویل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شده و ۲۰۰ هزار قطعه دیگر نیز به زودی تحویل خواهد شد. فناوری تولید تراشه کارت های هوشمند تاکنون به صورت انحصاری تنها در اختیار چند کشور بود که با بومی سازی این تراشه ها در شرکت چاپ و نشر بانک ملی، به سمت بومی سازی در حوزه کارت های هوشمند سوخت گام برداشته شده است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد. چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فرآورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته است به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در کشور دست یابد که این خود تحولی چشمگیر در صنعت انتقال نفت و فرآورده محسوب خواهد شد. نگاهی اجمالی به عملکرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در سال های اخیر حاکی از آن است که بیشترین انتقال فرآورده در سال ۹۸ با ۵۹.۹ میلیارد لیتر انجام شده است. این مقدار در سال ۱۴۰۰ با ۹۰۰ میلیون لیتر افزایش، رکورد انتقال ۶۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر فرآورده را ثبت کرد که بالاترین رقم انتقال فرآورده های نفتی در طول عمر خطوط لوله به شمار می آید. از میزان عنوان شده بنزین و نفت گاز حدود ۹۰ درصد فرآورده انتقالی را به خود اختصاص می دهد و باقی نیز دیگر فرآورده های نفتی است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در زمینه انتقال نفت خام نیز رکوردی تازه را ثبت کرده؛ به گونه ای که با انتقال ۶۷.۹ میلیارد لیتر نفت خام در سال گذشته توانسته است به نتایج چشمگیری دراین زمینه دست پیدا کند.همچنین داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز - سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فرآورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فرآورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور نیز، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود. مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته ماندهای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان، از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می رود. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین تسریع در آماده سازی و پیگیری اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهم نامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرآیندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهم نامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد.
نگاهی به تحولات صنعت پتروشیمی درچهل و چهارمین سالگرد انقلاب اسلامی ؛
مشعل صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از بازوهای اصلی اقتصاد کشور توانسته است جایگاه و اثرگذاری خوبی را در داخل کشور و در سطح بین المللی ایجاد کند. این صنعت پس از انقلاب اسلامی با تکیه بر توان داخل و تلاش متخصصان افزون بر ادامه روند تولید، جریان توسعه و حضور موثر در بازارهای جهانی را نیز دنبال کرده است و امروز در بسیاری از زمینه ها به یکی از قطب های اصلی توسعه اقتصادی و صنعتی تبدیل شده است. همچنین این صنعت توانسته است به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور در استان های مختلف جریان تولید و اشتغال به راه بیندازد و همزمان، ارز مورد نیاز دولت را تامین کند؛ به این جهت می توان گفت شرکت های پتروشیمی با وجود خصوصی بودن و تعهد به سهامداران خود، همراه خوبی هم برای دولت بوده اند.
وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم در بیش از یک سال اخیر ضمن بازخوانی و اصلاح برخی روند ها و ادامه پروژه های درحال اجرا، تلاش کرده است تا پروژه های متوقف و معطل مانده را نیز ساماندهی کند. در این مدت، صنعت پتروشیمی بزرگ تر، متنوع تر و از همه مهم تر مستقل تر شده است و اقدام هایی که از سوی این صنعت در مسیر خودکفایی وساخت بار اول در یک سال اخیر پیگیری شده، توانسته است تاثیرگذاری بالایی در این مسیر ایجاد کند. برخی دستاوردهایی که صنعت پتروشیمی دریک سال اخیر داشته است، از گذشته شروع شده و برخی دیگر نیز در یکی – دو سال آینده به ثمر می نشیند، اما این روند رو به جلو و پر امید، شروع شده است و باید نگاهمان به بازارهای جهانی باشد. تحقق تعدادی از این دستاوردها را به بهانه چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و درجهت تلاش برای شعار «ما می توانیم» مرور می کنیم.
پیگیری مشارکت و تامین مالی برای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران با سرمایه گذاری 18 میلیارد دلار با بانک ها و هلدینگ های بزرگ داخلی
شروع عملیات اجرایی طرح سبزواره پتروشیمی شهید همت با سرمایه گذاری 300 میلیون یورو و به منظور تولید سالانه 1 میلیون و 75 هزار تن اوره گرانول با استفاده از آمونیاک و دی اکسید کربن مازاد مجتمع های منطقه عسلویه
توسعه تعاملات با کشورهای همسایه و کشورهای ونزوئلا، کولا و نیکاراگوئه، ازبکستان، چین و عمان و پیگیری اجرای طرح های توسعه ای پتروشیمی کشور در کنار اجرایی سازی تفاهم نامه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه و صادرات اولین محموله کاتالیست های ایرانی به روسیه و افزایش بازارهای هدف صادراتی
ارتقای فناوری، توسعه و حمایت از شرکت های دانش بنیان و پیمانکاران و سازندگان صاحب صلاحیت داخلی که یکی از آنها به انعقاد 5 قرارداد و تفاهم نامه به ارزش 55 میلیون دلار برای داخلی سازی کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی انجامید.
انعقاد تفاهم نامه سه جانبه بین هلدینگ خلیج فارس و بانک ها و صندوق نوآوری و شکوفایی تا مبلغ 80 هزار میلیارد ریال جهت حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه
تسریع در اجرای طرح های جمع آوری گازهای همراه NGL-3200 و NGL3100، تاسیسات پالایش گاز بید بلند خلیج فارس، پتروشیمی مارون و NGL خارگ در همکاری کامل صنعت پتروشیمی و شرکت ملی نفت
بازنگری مجوزها و طرح های پتروشیمی غیرفعال در دستور کار قرار گرفت تا طرح های غیرفعال تعیین تکلیف شوند.
بهره برداری از دو طرح انیدریدمالئیک پتروکیمیا ابن سینا و پتروشیمی دی آریا پلیمر خمین، آغاز عملیات اجرایی طرح های تولید پروپیلن از پروپان (PDH) شرکت های پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی پارس و پالایش پارسیان سپهر
پایان گازسوزی در مشعل های مجتمع پالایشی بیدبلند خلیج فارس و امضای ۸ قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با شرکت های ایرانی
امضای چند قرارداد و تفاهم نامه برای ارائه دانش فنی و طراحی فرآیند و مهندسی پایه واحدهای پتروشیمی بین شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی، برنامه ریزی برای داخلی سازی صدردصد کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی در کشور تا پایان دولت سیزدهم
امضای تفاهم نامه شرکت ملی نفت ایران با هلدینگ های پتروشیمی به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار که بر اساس این تفاهم نامه ها، هلدینگ خلیج فارس مسئولیت مطالعه توسعه مخزن مارون، مارون خامی و جمع آوری گازهای همراه میدان های دارخوین و غرب کارون را عهده دار شد.
عملیات اجرایی طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) شرکت پتروشیمی تفتان آریا آغاز شد. برای اجرای گام نخست این طرح که در چابهار، قطب سوم صنایع پتروشیمی ایران احداث می شود، ۱. ۴ میلیارد دلار اعتبار در نظر گرفته شده است.
انبار مکانیزه و روباتیک پتروشیمی شهید تندگویان به عنوان پیشرفته ترین و هوشمندانه ترین انبار مکانیزه صنعت پتروشیمی با ۴۲ روبات صنعتی پس از ۲۰ سال بلاتکلیفی، آماده بهره برداری رسمی شد.
عملیات اجرایی طرح «سبزواره پتروشیمی همت» با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیون یورو به منظور تولید سالانه یک میلیون و ۷۵ هزار تن اوره گرانول در عسلویه آغاز شد.
عملیات اجرایی پروژه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی پتروالفین فن آوران کلید خورد و این طرح وارد فاز اجرایی شد.
چهار طرح پایین دستی صنایع پتروشیمی با محوریت اقتصاد مقاومتی و در چارچوب طرح های دانش بنیان با دستور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به بهره برداری رسید.
بهره برداری از طرح های آرتا انرژی، پارس گلایکول، آرین متانول، فاز نخست هنگام، ان جی ال ۳۲۰۰ (پالایش گاز یادآوران) و پتروشیمی گچساران نیز در برنامه افتتاح تا پایان امسال قرار دارند که با بهره برداری از این طرح ها، ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی از ۹۱ میلیون تن کنونی به حدود ۹۴ میلیون تن می رسد.
هم اکنون ۱۰۱ طرح پتروشیمی با سرمایه مورد نیاز ۷۰ میلیارد دلار در این صنعت در جریان است و حدود ۶۷ طرح از این طرح ها فعال هستند و در صورت تکمیل این 101 طرح، ۱۰۰ میلیون تن به ظرفیت صنعت پتروشیمی افزوده می شود. همچنین بر اساس اعلام دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، سهم پتروشیمی ها از صادرات غیرنفتی در ۶ ماه نخست ۱۴۰۱ برابر با ۳۹. ۶ درصد بوده است. بر اساس این آمار،9 میلیارد و 650 میلیون دلار از 24 میلیارد و 251 میلیون دلارصادرات غیرنفتی در این مدت متعلق به پتروشیمی های کشور بوده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در یک برنامه تلوزیونی به مناسبت روز ملی پتروشیمی، نقش پتروشیمی در حوزه ارزآوری را بسیار تعیین کننده توصیف کرد و گفت: امسال10.5 میلیارد دلار ارز پتروشیمی در سامانه نیما برای مصارف بازرگانان عرضه شده، پارسال هم ۱۵ میلیارد دلار ارز از صنعت پتروشیمی به دست آمده که بسیار مهم است.
صنعت پتروشیمی نشان داده است که می تواند علاوه بر امروز، پشتوانه مطمئنی برای برای فردایی بهتر باشد و به همین جهت است که اقتصادهای برتر دنیا روی پروژه های پتروشیمی و دستیابی به محصولات متنوع تر و کاتالیست های کاربردی برنامه ریزی های بلند مدت کرده اند.
صنعت پتروشیمی ایران امروز ما این پتانسیل را دارد که به عنوان پیشانی اقتصاد کشور حرکت کند. به همین جهت است که طبق پیش بینی های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در افق ۱۰ سال آینده ظرفیت تولید این صنعت به ۲۰۰ میلیون تن می رسد که سالانه ۱۸۰ میلیارد دلار ارزش افزوده برای کشور خواهد داشت.
گاز، اعتماد عمومی را جلب کرد
مشعل انقلاب گازرسانی را شاید بتوان یکی از اصلی ترین نمادهای تحقق سیاست های عدالت اجتماعی، محرومیت زدایی و توجه به مناطق کمتر توسعه یافته انقلاب 57 برشمرد؛ زمانی که این منبع خدادادی و ثروت ملی برای ایجاد رفاه عمومی به همه قشرهای جامعه با اولویت مناطق روستایی اختصاص یافت. هم اکنون گاز به عنوان سوخت غالب سبد انرژی کشور به شمار می آید و با اختصاص 75 درصد از سبد انرژی، همسو با تامین نیازهای بخش خانگی، نقش بی بدیلی در رونق تولید، توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی داشته است.
امروزه اهمیت انرژی و تامین پایدار آن در برقراری امنیت، رفاه و آسایش عمومی، تولید ثروت، پیشرفت صنعت و تجارت و سایر ابعاد زندگی انسانی نقش بسیار برجسته و مهمی داشته و در تمام مبادلات بین المللی مورد توجه ویژه کشورها، محافل و سازمان های بین المللی قرار می گیرد. از سوی دیگر، توجه به تخصیص اعتبارات و سرمایه گذاری های مناسب برای حفظ رشد و توسعه یا ایجاد زیرساخت ها و تاسیسات جدید در مسیر تولید، فراورش و انتقال گاز طبیعی برای تامین پایدار انرژی مورد نیاز مبادی مصرف، تنها راه پاسخگویی به تقاضاها و نیازهای جدید است.
با گذر از تاریخ و رسیدن به سال 57 درمی یابیم که در آن ایام، تنها 9 شهر و 3 روستا از نعمت گاز برخوردار بودند، درحالی که این میزان هم اکنون به بیش از 1200 شهر و حدود 34 هزار روستا رسیده است. از سوی دیگر، هرساله در این ایام شاهد بهره برداری از پروژه های عظیم و ملی در بخش های مختلف هستیم و در حوزه کمی و کیفی، گاز پیشتاز این افتتاحیه ها به شمار می آید. شرکت ملی گاز ایران، دهه فجر امسال نیز همچون سال های گذشته با افتتاح هزاران پروژه به پیشواز این ایام رفته است. بر پایه گزارش ها، در مجموع بیش از 112 هزار میلیون ریال پروژه شامل گازرسانی و کلنگ زنی 17 شهر، یکهزار و 810 روستا، سه هزار و 612 صنعت جدید، احداث 166 کیلومتر خط تغذیه، 358 کیلومتر خط انتقال فشار قوی و... در دستور کار برنامه های چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی قرار گرفته است.
ایجاد زیرساخت های کلان، نخستین گام برای توسعه گازرسانی در کشور به شمار می آید و در این میان، اجرای خطوط انتقال گاز به عنوان شاهرگ انتقال این سوخت پاک، نقش برجسته ای دارد. در همین حال با نگاه به آمارهای رسمی درمی یابیم که بهمن 57 در مجموع 2 هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال گاز در کشور اجرا شده بود، درحالی که این میزان هم اکنون به بیش از 38 هزار کیلومتر رسیده است. بر این اساس، همزمان با فجر 44، بهره برداری از 362 کیلومتر خطوط انتقال به ارزش 18 هزار میلیارد ریال و 185 میلیون یورو در 7 استان کشور آغاز می شود. 130 کیلومتر خطوط انتقال 56 اینچ (محمدیه – پارچین قطعه اول و دوم) به ارزش 7 هزار میلیارد ریال و 124 میلیون یورو، 45 کیلومتر خط انتقال 30 اینچ (بیدبلند- بهبهان) به ارزش یکهزار میلیارد ریال و 14 میلیون یورو، 105کیلومتر خط انتقال 10 اینچ (جویم- بنارویه) به ارزش یکهزار میلیارد ریال و یک میلیون یورو، 18.3کیلومتر خط انتقال 16 اینچ (دماوند- امامزاده هاشم) به ارزش 962 میلیارد ریال و 64 کیلومتر خط انتقال 30 اینچ (دیزباد- تربت حیدریه) به ارزش حدود 3 هزار میلیارد ریال و 9 میلیون یورو بخشی از پروژه های صنعت گاز در حوزه خطوط انتقال گاز به شمار می آید که همزمان با دهه فجر وارد مدار می شوند. بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار گاز شهید شیروانی به ارزش 2 هزار میلیارد ریال و 36.1 میلیون یورو و آغاز عملیات بهره برداری از راه دسترسی به تاسیسات تقویت فشار دهشیر به ارزش یکهزار میلیارد ریال نیز همزمان با این ایام وارد مدار می شوند.
در ادامه توسعه صنعت گاز و ایجاد زیرساخت های کلان شامل خطوط انتقال و تاسیسات تقویت فشار گاز، گازرسانی به شهرها و روستاها شتاب می گیرد. نگاهی به آمار و ارقام پروژه های تعریف شده برای فجر 44 نشان می دهد که به ترتیب استان های کرمان با 206، کرمانشاه با 153، آذربایجان غربی با 114، سیستان و بلوچستان با 93، خراسان جنوبی با 90 و خوزستان با 82 روستا، برای تحت پوشش قرار دادن 49 هزار خانوار جدید، بیشترین تعداد پروژه ها را به خود اختصاص می دهند. همچنین تکمیل گازرسانی به 2 هزار و 980 مرکز صنعتی جدید نیز از جمله پروژه های در دستور کار صنعت گاز به شمار می آید که از این تعداد 740 مرکز صنعتی در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.
همسو با افتتاح پروژه های گازرسانی، عملیات اجرایی (کلنگ زنی) برخی پروژه ها نیز همزمان با دهه فجر آغاز می شود. بر این اساس، عملیات اجرایی گازرسانی در 8 شهر، 581 روستا، 632 صنعت جدید و 112 کیلومتر خط تغذیه جدید با صرف هزینه ای معادل 31 هزار میلیون ریال آغاز می شود. 4 شهر بوشهر، 3 شهر سیستان و بلوچستان و یک شهر قزوین با تحت پوشش قرار دادن 29 هزار خانوار جدید، شاهد آغاز عملیات اجرایی (کلنگ زنی) خواهند بود. بیشترین آمار کلنگ زنی برای آغاز عملیات اجرایی گازرسانی روستایی به ترتیب شامل استان های خوزستان با 88، کرمان با 81، خراسان جنوبی با 80، آذربایجان غربی با 66 و سیستان و بلوچستان با 47 روستا، برای تحت پوشش قرار دادن بیش از 21 هزار خانوار جدید می شود. نگاهی به اعداد و ارقام حوزه گازرسانی پیش و پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، خود نشان می دهد که صنعت گاز تا چه میزان در حوزه تامین پایدار سوخت پاک همه بخش ها موفق عمل کرده است. هم اکنون بخش قابل توجهی از روستاهای بالای 20 خانوار کشور از نعمت گاز برخوردارند و بزودی شاهد بسته شدن پرونده گازرسانی به این روستاها خواهیم بود. همزمان گازرسانی به شهرهای باقیمانده و روستاها، افزایش سهم ایران در سبد تجارت جهانی گاز، توسعه گازرسانی در واحدهای تولیدی و صنعتی نیز همسو با رونق تولید، اشتغالزایی و درآمدزایی در دستور کار صنعت گاز قرار دارد و با تحقق این برنامه ها، شاهد دستیابی صنعت گاز به جایگاه واقعی خود خواهیم بود و اعتماد عمومی و مردمی نسبت به این صنعت انقلابی افزایش می یابد.
شرحی بر دستاوردهای عام المنفعه در 44 سالگی انقلاب اسلامی
مشعل مناطق نفت خیز و گازخیز کشور پس از انقلاب اسلامی، شاهد توسعه و پیشرفت کمی و کیفی قابل توجهی بودند که این مهم با اراده پولادین مسؤولان و مدیران مجموعه صنعت نفت کشور در ایفای مسؤولیت اجتماعی رقم خورد. رویکرد مثبت و قابل توجه وزارت نفت به منظور توسعه و عمران مناطق محروم در سال 1379 با تشکیل و راه اندازی «طرح کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز» رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. اقدامی موثر در ساماندهی و هدایت کمک های عام المنفعه به مناطق محروم کشور.پس از آن،با ارتقای سطح بهــره وری از امکانات موجود کشــور و بـا لحاظ اولـویت های مــرتــبط بـا مــزیت های اقتصادی و اجتماعی هر استان، حوزه مسؤولیت این طرح نیز به مناطق محروم سراسر کشور گسترش پیدا کرد و ساختاری جدید با عنوان مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با تخصیص بودجه سنواتی پایه گذاری شد.
براین اساس،از ابتدای فعالیت این طرح تا پایان سال 99 تعداد 4 هزار و 502 پروژه به تفکیک یکهزار و 460 طرح آموزشی،یکهزار و 245 پروژه ورزشی، 787طرح بهداشتی و درمانی، 69 پروژه راه، 23 طرح آبرسانی و برق رسانی، 304 پروژه طرح هادی و 39 طرح خدماتی اجرایی شده است.
وزارت نفت دولت مردمی سیزدهم درامرایفای طرح های مسؤولیت اجتماعی نگاه ویژه تری دارد، به نحوی که افزون بر تداوم طرح های عام المنفعه و تکمیل طرح های نیمه کاره دولت گذشته، با بررسی شرایط مناطق محروم و همجوار تأسیسات صنعت نفت، ۲۶۰ درصد منابع مالی مربوط به این طرح ها را افزایش داد و با تعریف طرح های جدید برای کمک به جوامع پیرامونی صنعت نفت گام برداشت. اختصاص اعتبار ۱۴ هزار میلیارد تومانی وزارت نفت برای مسؤولیت اجتماعی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون از نمونه اقدام های قابل توجه وزارت نفت به شمار می آید که بر اساس آن، رقمی معادل 1500 تا 2 هزار میلیارد تومان به آن تخصیص داده شده و مابقی نیز به نسبت پیشرفت پروژه ها در حال انجام است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت، در چند سال گذشته در مسیر اولویت و ارجحیت مسؤولیت های اجتماعی توانسته در مناطق نفت خیز اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجراشده، اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. بر این اساس، از ابتدای شهریور 1400 تا نیمه نخست دی امسال تعداد 3 هزار و 434 پروژه به تفکیک 608 طرح آموزشی، هزار و 65 طرح ورزشی، 246 طرح بهداشتی، 286 پروژه راه و شهرسازی، 144 طرح آبرسانی، 21 طرح برق رسانی، 827 طرح هادی و 237 طرح خدماتی تعریف شده که از میان آنها، 2 هزار و 491 پروژه از جمله تکالیف در دست اقدام و 943 پروژه از جمله تکالیف تکمیل شده است. به این منظور، مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران به مناسبت چهل وچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، گزارشی از عملکرد خود در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در تمام استان های کشور ارائه کرده که تنها بخشی از خدمات ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسؤولیت های اجتماعی با محوریت مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز به شمار می روند.
با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال ۶ پروژه زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد، ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان با صرف اعتبار ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال و 5 زمین در استان فارس با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد و 500 میلیون ریال احداث و به سازمان ورزش و جوانان این استان ها به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده است. فضاهای ورزشی در روستاهای استان کهگیلویه وبویراحمد، درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام احداث شده و زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان استان هرمزگان بوده که تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است. همچنین روستای ریگون در شهرستان سپیدان، آشنا در شهرستان خنج، درز در شهرستان لارستان، ده کهنه در شهرستان لامرد و جویجان در شهرستان ممسنی نیز از جمله روستاهای استان فارس به شمار می روند که از سوی نفت به بهره برداری رسیده اند.
در چند سال اخیر با رخداد تغییرات اقلیمی، برخی مناطق کشور دچار تنش های آبی شدند که از همین رو وزارت نفت نیز وظیفه خود می داند برای عمل به مسؤولیت های اجتماعی برای رفع این معضل، در کنار مردم باشد. بر همین اساس بخش مهمی از بودجه مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت در چند سال اخیر به حوزه آبفا اختصاص یافته است. در دولت سیزدهم با توجه به مردمی بودن اهداف دولت، رفع تنش های آبی بویژه در مناطق کم برخودار، محور نشست ها و پیگیری دولت از وزارت نفت شد. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با تمرکز بر این موضوع در سالی که نزولات آسمانی شرایط خوبی نداشت، بویژه در ماه های گرم سال، بعضی از فعالیت ها را در اولویت قرار داد. از جمله اقدام هایی که در اولویت این مدیریت می توان نام برد، کمک به رفع مشکل آب شرب، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آبرسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها، نصب و تجهیز ایستگاه پمپاژ، خرید دستگاه های کلرزنی، بازسازی و اصلاح شبکه آب رسانی و کمک به ایجاد شبکه تأمین و توزیع آب است.
در استان خوزستان که بیشترین تکالیف در حوزه آبفا در کل کشور را به خود اختصاص داده، در سه روستای ایذه، مناطق باغملک، کنجیگان، شله زار ۱ و ۲، خرمشهر، رگ تراز، مسجدسلیمان، ۴۰ روستای هفتکل، بیدروبه دودانگه، ثارالله، شاه غالب، مشهد، اسلام آباد، بخش مرکزی امامزاده شیرعلی، قالندها، حضرت علی، آسیاب و کوی یاسر، قرار است با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، طرح های مختلفی از جمله احداث مجتمع آبرسانی ، خرید دستگاه کلرزنی گازی، کمک به آبرسانی، بازسازی، نوسازی و اصلاح شبکه آبرسانی طرح های آبفا اجرا شود. در استان بوشهر در مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال طرح های آبفا شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب در دستور کار این مدیریت قرار گرفت. بر همین اساس در استان ایلام در مناطق پاکل، چنار، زیفل، دولگل و چم آب در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب شرب اجرا می شود.
در استان خراسان رضوی در منطقه نفتی و گازی سرخس شامل مناطق بالندر، استاج، کروج، تکروک سفلی، کج النگ، بریلی، درخت بید و لردولوک در مجموع با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور تکلیف شده است. در استان خراسان جنوبی، در شهرستان بیرجند یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال قرار است از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اجرا شود. در استان سیستان و بلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع اجرای تأسیسات آب آشامیدنی و تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی اجرا شود.
معابر روستاهای دشت آزادگان و بهبهان استان خوزستان به منظور توسعه و محرومیت زدایی و خدمت به جامعه روستایی در مناطق نفت خیز و بهره مندی بیشتر روستاییان از امکانات خدماتی و ارتقای کیفیت آسایش با توجه به علاقه مندی آنها به سکونت در روستاها و توسعه روستایی با صرف اعتباری افزون بر 52 میلیارد ریال بهسازی و آسفالت شد. این معابر شامل روستاهای بریچیه سفلی، جرگه سیدعلی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سیدعزیز و صگورفریح بود که در خرداد امسال پس از بهسازی و آسفالت، به مردم شریف این روستاها تحویل داده شد. همچنین روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
همچنین بهسازی معابر روستاهای شهرستان سیروان استان ایلام به منظور توسعه، محرومیت زدایی، خدمت به جامعه روستایی و عمل به مسؤولیت های اجتماعی با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ میلیارد ریال انجام شد. این طرح بهسازی شامل آسفالت ۱۴ هزار مترمربع، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است.
همچنین مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز در آذر سال گذشته با اختصاص ۹۰ میلیارد ریال اعتبار معابر ۱۵ روستای دیگر این استان را بهسازی و بازسازی کرد. این معابر در روستاهای تل بردی، جولکی، بیدبلند، شهرک وحدت، کوتک محمد کریم، امیر چراغعلی، امیرعسکر، بنه قیطاس، بنه کریم، تغلی ال عباد، زیر زرد، سرچشمه سفلی، صباحی، عین حماد، قلعه شیخ شامل زیرسازی و آسفالت به طول ۷ هزار و ۵۳۰ مترمربع و به سطح ۵۲ هزار و ۷۱۶ مترمربع با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
وزارت نفت در قالب طرح های آموزشی مسؤولیت های اجتماعی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال موفق شد اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ یکهزار و ۱۹۶ مترمربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای یکهزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد. با این میزان اعتبار، همچنین مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای یکهزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیربنای ۷۸۹ مترمربع، یکی دیگر از طرح های تکمیل شده وزارت نفت در ۶ ماهه ابتدایی امسال بود. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به عنوان متولی طرح های مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، همچنین اعتبار دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای یکهزار و ۶۹۲ مترمربع را تکمیل کرد. مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک و تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک از دیگر طرح هایی بود که با اعتبار ذکرشده، به عنوان طرح های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در استان بوشهر ساخته شدند و به بهره برداری رسیدند.
وزارت نفت همچنین ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق(ع) بهرباغ با زیربنای یکهزار و ۵۳۸ مترمربع را به سرانجام رساند. با این اقدام ها، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد سرانه آموزشی استان را بهبود بخشد و با ارتقای سطح کمّی و کیفیت مراکز آموزشی استان به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار جامعه کمک کند.
خط انتقال و شبکه توزیع آب شرب دو روستای شهرستان قشم به منظور پایداری بیشتر و تأمین و توزیع آب شرب در روستاهایی که پیش از این فاقد شبکه آب رسانی بوده اند، با صرف اعتبار ۲۸ میلیارد ریالی (اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه افزون بر ۸۵ میلیارد ریال بوده است)، ۱۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع آب شرب به روستاهای معتمدآباد و نقاشه در شهرستان قشم استان هرمزگان تکمیل و به آبفای استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. با بهره برداری از این پروژه، ۵۰۰ نفر از مردم این روستاها از آب شرب سالم بهره مند می شوند.
پروژه بزرگ ۵۰۰ واحدی مسکن مهر شهرک ولیعصر مسجدسلیمان با مبلغی معادل ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران با همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان از ابتدای سال ۱۴۰۰ کلید خورد. در مدت ۱۸ ماه از اجرای پروژه، ۲۵۵ واحد مسکونی تکمیل و به مردم مسجدسلیمان که در مناطق آلوده و نفت خیز زندگی می کردند، تحویل داده شده و آنها هم اکنون ساکن هستند. ۲۴۵ واحد دیگر تکمیل و تنها محوطه سازی آن باقی مانده که به محض تکمیل عملیات آماده سازی، این تعداد واحد مسکونی هم تقدیم مردم می شود. واحدها شامل ۳۱ بلوک طبقاتی با سازه فلزی است که ۶ بلوک آن دارای ۵ طبقه و چهار واحد مسکونی به مساحت ۱۰۰ مترمربع است که در مجموع ۱۲۰ واحد مسکونی می شود و ۲۵ بلوک دیگر شامل ۴ طبقه و هر طبقه شامل سه واحد ۱۱۰ متری است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با هدف اشتغالزایی، توانمندسازی و خودکفایی جوانان و مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) با صرف اعتبار ۲ میلیارد تومانی یک مرکز کارآفرینی در شهر هویزه احداث کرده است. از این میزان یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون صرف فعالیت های عمرانی و ۸۰۰ میلیون تومان صرف خرید تجهیزات داخل ساختمان از جمله چرخ خیاطی، اتو و سایر تجهیزات مرتبط با کارورزی و کارآفرینی مددجویان شده است. این مرکز کارآفرینی با توجه به نیازمندی های موجود در این منطقه محروم احداث شده است. مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) می توانند در این مرکز آموزش ببینند، همچنین در خود مرکز و خارج از آن با توجه به حرفه ای که کسب کرده اند، مشغول کار شوند.
با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری شده، ۲۵۴ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای 45 طرح حوزه علوم و فناوری از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در نظر گرفته شده است. این طرح ها برای کمک به احداث و تکمیل مراکز آموزش عالی در قالب پروژه های عمرانی و خرید تجهیزات با دانشگاه های مناطق نفت خیز، گازخیز و محروم کشور مصوب شده اند که در حال اجرا هستند. درصد پیشرفت این ۴۵ پروژه متفاوت است؛ اما تاکنون دو طرح تکمیل و اعتبار یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی آنها نیز پرداخت شده و به بهره برداری رسیده اند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران، تکمیل پروژه های نیمه تمام، نوسازی تأسیسات و زیرساخت های حیاتی، توجه به سرمایه های انسانی، پشتیبانی از مناطق عملیاتی و تقویت ستاد را مهم ترین اولویت های کاری شرکت دانست.
عباس غریبی، در نشستی با حضور مدیران، رؤسا و کارشناسان با تبریک فرا رسیدن چهل وچهارمین بهار انقلاب شکوهمند ایران اسلامی و ایام الله فرخنده دهه فجر گفت: دهه مبارک فجر، سرآغاز طلوع اسلام و تجلی شکوهمند حماسه عظیم ملت ایران است، این ایام یادآور اراده پولادین مردمی بود که با توکل به خدای متعال و روحیه ایثار و شهادت طلبی، استقلال طلبی و عدم وابستگی توانستند نظام ظلم و ستم و استبداد را در هم شکسته و آزادی، عدالت و استقلال مردم را به عنوان آرمان انقلاب اسلامی به منصه ظهور برسانند.
وی ادامه داد: به عنوان یک شرکت فنی و عملیاتی، فعالیتی را در صنعت نفت انجام می دهیم که بسیار فنی و تخصصی است و نقش مهمی در اقتصاد و تداوم بالندگی اقتصاد کشور دارد. سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: شرکت پایانه های نفتی ایران در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور قرار دارد و همکاران در شرایط تحریمی هم اکنون، خوش درخشیده اند و مأموریت اصلی شرکت را که دریافت، ذخیره سازی، اندازه گیری، صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور است، در گستره خلیج فارس و دریای عمان به صورت جهادی، با رعایت استانداردها، سلامت و ایمن انجام می دهند.
غریبی تصریح کرد: در مجموعه ستادی و مناطق عملیاتی مأموریتمان را با تمام توان انجام می دهیم و تقویت ستاد که پشتیبان و موتور محرکه خوبی برای مناطق عملیاتی به شمار می رود، یکی از اولویت هاست.
وی افزود: توجه به نیروهای انسانی رسمی، قراردادی، پیمانکاری و ... به عنوان مهم ترین ارزش سازمان و رفع نواقص و تقویت کمّی و کیفی ساختار سازمانی شرکت، یکی دیگر از اولویت های ماست.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: حضورمدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در جزیره خارگ مصوبه های خوبی در مباحث عملیاتی شرکت، همچنین مسئولیت های اجتماعی داشت که می تواند چراغ راهی برای ما باشد و بی شک در ادامه با حمایت هایی که ستاد شرکت ملی نفت خواهند، به بهبود شرایط بسیار امیدوار هستیم.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
پروژه برق رسانی به مراکز طرح احداث خط لوله جدید ۲۶ اینچ بندرعباس - سیرجان - رفسنجان همزمان با آغاز دهه مبارک فجر افتتاح شد.
ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در آیین بهره برداری از این طرح که با حضور فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت برگزار شد، گفت: این پروژه از جمله طرح های زیربنایی و اشتغال زایی کشور است که در جهت انتقال پایدار سوخت از جنوب به شمال کشور طراحی شده و در حال اجراست.
وی با اشاره به تجربه و تخصص بالای نیروهای شرکت خطوط لوله و مخابرات گفت: این سطح بالای تخصص و تجربه سبب شده تا کارها به نحو احسن و بدون نقص انجام شود. در ادامه علی اکبر مختاری، رئیس واحد مهندسی برق منطقه خلیج فارس نیز در این آیین گفت: خط توسعه پست بندرعباس با ظرفیت ۱۴.۹ مگابایت افتتاح شد که این میزان به ظرفیت دیماند (حداکثر ظرفیت) انتقال نفت بندرعباس برای پروژه های آتی خط دوم انتقال نفت بندرعباس - سیرجان - رفسنجان افزوده می شود. وی افزود: به موازات این پست، پست های برق قطب آباد و مهرآران به ظرفیت ۱۳۲.۶ کیلوولت در این ۲ مرکز افتتاح شد.
رئیس واحد مهندسی برق منطقه خلیج فارس ادامه داد: برق این ۲ پست از طریق ۲ خط ۴۰۰ و ۱۳۲ کیلوولت حاجی آباد به طول ۱۰۴ کیلومتر تأمین می شود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
هم زمان با دهه فجر از پنج دستاورد پژوهشی و فناورانه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با حضور معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی رونمایی شد. آیین رونمایی از این دستاوردهای پژوهشی و فناورانه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در حاشیه نخستین نمایشگاه و همایش تخصصی کاتالیست صنعت نفت و هم زمان با چهل وچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد.
تولید موفقیت آمیز صنعتی پلی اتیلن سنگین با کاتالیست بومی شده SAZ در پتروشیمی ایلام، تولید موفقیت آمیز صنعتی کاتالیست روپک و ساخت و راه اندازی واحد تولید آن در شرکت پتروشیمی شازند، صنعتی شدن کاتالیست پالادیوم با همکاری پتروشیمی شهید تندگویان، بومی سازی کاتالیست دی متیل اتر و منشور بومی سازی کاتالیست های پتروشیمی از دستاوردهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی است که رونمایی شدند. در این مراسم قرارداد اعطای لیسانس تولید متانول میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت صنایع پتروشیمی لورچ نیز امضا شد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تصریح کرد: استفاده از توانمندی ها و ظرفیت های داخلی به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی سرلوحه کار این شرکت است. حمیدرضا گلپایگانی ضمن گرامیداشت ایام الله دهه فجر و چهل وچهارمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در بیان اهمیت برگزاری نمایشگاه تخصصی صنعت نفت استان خوزستان توضیح داد: این رویداد مهم اقتصادی که پس از نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران بزرگ ترین رویداد نمایشگاهی صنعت نفت کشور است، فرصت ارزشمندی برای ارزیابی توانمندی ها و ظرفیت های بالقوه و بالفعل داخلی در ساخت قطعات و تجهیزات و تأمین نیازهای این صنعت راهبردی است. وی با قدردانی از دست اندرکاران وتأکید بر تلاش حداکثری شرکت ملی حفاری ایران برای هرچه بهتر و پررونق تر برگزار کردن این نمایشگاه تخصصی وتحقق شعارسال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» افزود: شرکت ملی حفاری ایران همسو با دیگرشرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران که در نمایشگاه حضور فعال دارند، نهایت همکاری و همیاری را با سازندگان، صنعتگران، تولیدکنندگان و دانش بنیان ها خواهد داشت تا شاهد شتاب بخشی در تحقق برنامه های کلان صنعت نفت باشیم. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران حضور در این رویداد صنعتی و اقتصادی را که با شعار «ایران قوی، نفت دانش بنیان و تکمیل زنجیره ارزش» از ۱۷ تا ۲۰ بهمن ماه جاری در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی استان خوزستان در اهواز برگزار می شود، فرصت مغتنمی برای صنایع و شرکت های فعال در حوزه طراحی، مهندسی و فناوری ساخت داخل دانست که بتوانند آخرین دستاوردها و پیشرفت های خود را به نمایش بگذارند. گلپایگانی به شرکت های دانش بنیان و سازندگان توصیه کرد با بهره گیری بهینه از این فرصت، ضمن حفظ بازار و مشتریان خود از تبادل دانش و اطلاعات غافل نشده و با تعامل، همفکری و همکاری با شرکت های تابع صنعت نفت از تجارب ارزشمند متخصصان این صنعت برای نوآوری و ارتقای کیفیت اقلام تولیدی استفاده کنند.
شرکت ملی حفاری ایران با کسب ۹۸.۵ از ۱۰۰ امتیاز، در طرح بررسی عملکرد و فعالیت های پژوهشی دستگاه های اجرایی استان خوزستان از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان، حائز رتبه برتر شد. هادی محمدی، رئیس اداره پژوهش وفناوری شرکت ملی حفاری ایران درباره کسب این موفقیت توضیح داد: بر اساس مصوبه شورای برنامه ریزی استان درباره ارزیابی فعالیت های پژوهشی دستگاه های اجرایی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی با فراخوان همه دستگاه های اجرایی استان، طرح بررسی عملکرد و فعالیت های پژوهشی آنها را اعلام کرد. وی افزود: در این زمینه فهرست درخواستی سازمان در ۱۵ سرفصل از جمله انطباق عناوین پژوهشی با وظایف دستگاه های اجرایی و چارچوب های مصوب ابلاغی، تخصیص اعتبار به پروژه های پژوهشی، رعایت دستورالعمل های ابلاغی و چارچوب های کنترلی و سامانه های مربوط، گزارش های تحلیلی و پژوهشی کاربردی، اثربخشی و استفاده عملی از نتایج پژوهش ها، سامانه الکترونیکی تخصصی، دوره های آموزشی به دستگاه ها ارائه شد. رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت ملی حفاری اظهار کرد: نتیجه ارزیابی کارنامه یک ساله پژوهش و فناوری شرکت ملی حفاری ایران، به صورت نامه رسمی از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خوزستان به این شرکت اعلام شده است، اظهار کرد: شرکت ملی حفاری ایران در ۱۳مورد از ۱۵سرفصل موفق شد نمره کامل را به دست آورد و در ۲ موردبا نمره کامل، ۱.۵ نمره فاصله داشته است. محمدی تصریح کرد: شرکت ملی حفاری ایران با دریافت نمره ۹۸.۵ از ۱۰۰ توانست نتیجه مطلوبی را به خود اختصاص دهد که بالاترین رتبه در سطح استان است.
مقام نخست و دریافت مدال طلا، لوح سپاس و تندیس نخستین مسابقات ملی مهارت کارگران کشور در رشته طراحی قطعات صنعتی به کمک نرم افزار SOLIDWORKS به محمد حجت خواه (یکی از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران) اختصاص یافت. محمد حجت خواه، از کارکنان قرارداد مدت موقت دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید و در اداره مهندسی و فناوری ساخت مدیریت پژوهش ، فناوری و مهندسی ساخت شرکت مشغول به کار است. علی حسین شهریور، معاون سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور درمراسم اختتامیه نخستین مسابقات ملی مهارت کارگران کشور گفت: در این رقابت ها ۲۰۶ کارگر از۵۴ بنگاه اقتصادی و تولیدی کشور در ۱۰ رشته مهارتی شرکت کردند که ۱۱۰ نفر از آن ها به مرحله نهایی این رقابت ها راه یافتند. وی افزود: مرحله نهایی این رقابت ها طی سه روز درکرج برگزارشد و 30 نفر ازشرکت کنندگان در رشته های تراشکاری یونیورسال، فرزکاری یونیورسال، تراشکاری CNC و فرزکاریCNC در گروه ماشین کاری صنعتی، جوشکاری SMAW، جوشکاری با گاز محافظ ۲CO و جوشکاری با گاز محافظ آرگون در گروه جوشکاری و طراحی قطعات صنعتی به کمک نرم افزار SOLIDWORKS، طراحی قطعات صنعتی به کمک نرم افزار CATIA و برنامه نویسی PLC. عناوین نخست تا سوم هر رشته را به دست آوردند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در سفری دو روزه به استان آذربایجان غربی ضمن بررسی وضع تأمین و سوخت رسانی انواع فرآورده نفتی از مبادی تأمین کشور از مناطق زلزله زده خود بازدید کرد.
علی اکبر نژادعلی ضمن اظهار تأسف از حجم وسیع تخریب منازل مسکونی شهری و روستایی زلزله اخیر خوی گفت: با به کارگیری کل ظرفیت وتأسیسات و عملیات انبارهای نفت بیش از سه برابر مصرف روزانه انواع فرآورده نفتی شهرستان خوی را تأمین خواهیم کرد. وی بااشاره به تحقق ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی شرکت افزود: وظیفه داریم تا زمان عادی شدن شرایط زندگی ساکنان مناطق زلزله زده، درکنار مردم عزیز این شهرستان باشیم و تا پایان آواربرداری و نوسازی ساختمان های تخریب شده سوخت مورد نیاز مردم و دستگاه های اجرایی خدمات رسان را تأمین کنیم.
نژادعلی تصریح کرد: از ابتدای وقوع نخستین زلزله شهرستان خوی در ۲۸ دی ۱۴۰۱ تاکنون یک میلیون لیتر سوخت حرارتی و ۱۰ میلیون لیتر بنزین در سطح جایگاه های عرضه سوخت شهرستان خوی توزیع و سه برابر مقدار مصرف گاز مایع این شهرستان در تأسیسات گاز مایع خوی ذخیره شده و این فرآیند تأمین و توزیع فرآورده های نفتی همچنان پایدار و استمرار خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی پاسخ به بحران استان آذربایجان غربی گفت: با اجرای برنامه های از پیش تعیین شده برای زمان بحران و حوزه پدافندی، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه و ناحیه خوی با تأمین مطلوب سوخت و ارسال به موقع بنزین به جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی شهرستان خوی، بسیار مثبت بود که جای تشکر و قدردانی دارد.
نژادعلی افزود: ازهمان ساعات نخست زلزله اخیر، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در آماده باش کامل قرار گرفت و تأمین و توزیع بنزین و نفت سفید در جلسه فوری مدیریت بحران پایش و بررسی شد.
احمدمجرد، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه گفت: با هدف کمک به زلزله زدگان شهرستان خوی، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در حرکتی جهادی و خودجوش با همکاری شرکت پرسی ایران گاز ارومیه، دو محموله سیلندر گاز مایع شامل ۱۰۰۰ کپسول مازاد بر سهمیه به مناطق آسیب دیده ارسال شد. وی دربازدید ازشرکت پرسی ایران گاز ارومیه و قدردانی از مدیر این مجموعه درمشارکت فعال برای کمک به زلزله زدگان افزود: توجه به ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی این شرکت در وقوع بحران ها و به خصوص در زلزله اخیر جایگاه ویژه ای در گستره شرکت دارد.مجرد با اشاره به توزیع بیش از ۴۰ هزار لیتر نفت سفید رایگان در گالن های ۲۰ و ۴۰ لیتری از زمان وقوع نخستین زمین لرزه خوی توسط جمعی ازکارکنان نیکوکارشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در بین خانوارهای ساکن در کمپ ها و چادرها افزود: امید است با ارسال این محموله بتوانیم گرمابخش دل های مردم زلزله زده شهرستان خوی باشیم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به حضور قابل توجه شرکت های دانش بنیان در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: افزایش ۱۰۰ درصدی حضور شرکت های دانش بنیان باعث افتخار است و امیدواریم این حضور دوبرابری شرکت های دانش بنیان به تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر صنعت نفت دانش بنیان منجر شود.
علیرضا دانشی در آیین گشایش سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان بابیان اینکه نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت، فرصتی طلایی برای تمام مجموعه های نفتی است که با همدلی و همراهی یکدیگر کارهای بزرگی را به ثمر برسانند، اظهار کرد: تلاش های مضاعفی برای پربار بودن این نمایشگاه صورت گرفته است و ۲۷۰ مجموعه در این نمایشگاه حضور دارند که بیش از ۷۵ درصد از آنها از مجموعه های ارزشمند سازنده هستند.
به گفته وی، مجموعه های دانش بنیان و شرکت های خوزستان نیز در این نمایشگاه حضور قابل توجه دارند و این مسئله بارقه ای از امید را در دل صنعت نفت روشن کرده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به شعار سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان با عنوان «ایران قوی، نفت دانش بنیان و تکمیل زنجیره ارزش» گفت: پیشرفت های بسیار خوبی در زمینه سخت افزاری داشتیم و از این دوره با موفقیت عبور کردیم؛ هم اکنون وارد مرحله ای شده ایم که لازم است به ابزار دقیق توجه ویژه داشته باشیم . دانشی با اشاره به ضرورت اقتصادی تر شدن صنعت نفت افزود: صنعت نفت باید به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شود، به این معنا که از زنجیره های ارزش نفت تمام استفاده را ببریم و صنعت نفت را اقتصادی تر کنیم.
وی اظهار کرد: در یک سال گذشته قراردادهای بسیار خوبی منعقد و گام های مؤثری در این زمینه برداشته شده است . یکی از مهم ترین کارهایی که انجام شده است، فروش گازهای مشعل بود که برای نخستین بار در صنعت نفت اتفاق افتاد.
قباد ناصری، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز گفت: نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت همواره به عنوان نقطه آغاز ایده های بزرگ و دستاوردهای اثربخش شناخته می شود و امیدوارم امسال هم بتوانیم با شناسایی توانمندی های شرکت کنندگان، تعامل سازنده تری را ایجاد کنیم. وی درحاشیه آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت با اشاره به حضور ۲۷۰ شرکت داخلی از ۱۶ استان کشور در نمایشگاه امسال گفت: حضور شرکت های دانش بنیان دراین نمایشگاه دو برابر سال گذشته است واین یعنی فراهم آمدن هرچه بیشتر زمینه برای قدرتمند شدن صنعت نفت از لحاظ دانش فنی و دستاوردهای دانش محور. وی افزود: نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت همواره به عنوان نقطه آغازین ایده های بزرگ و دستاوردهای اثربخش شناخته می شود و امیدوارم امسال هم بتوانیم با شناسایی توانمندی های شرکت کنندگان، تعامل سازنده تری را ایجاد و همه نیازهایمان را تأمین کنیم تا موجبات تولید پایدار فراهم آید.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای امسال تاکنون، بیش از ۱۶۵ میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز به خط لوله سراسری کشور تزریق و بیش از یک میلیون و ۹۷۵ هزار تن اتان در این مجموعه تولید شده است.
احمدباهوش با بیان اینکه متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی با انجام تعمیرات مناسب، اقدام های نوآور و موثر توانسته اند گرمابخش منازل هموطنان باشند، گفت: در ۴۵ روز گذشته از فصل زمستان از پالایشگاه های سیزده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی بیش از ۲۵ میلیارد و ۸۴۱ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری انتقال تزریق شده است.
وی به مقدار تولید گاز پالایشگاه های پارس جنوبی از ابتدای امسال تاکنون اشاره و اظهار کرد: با تلاش، خرد جمعی و کار گروهی متخصصان و کارکنان از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۶۵ میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری کشور تزریق شده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه این مجتمع با تأمین بیش از ۷۵ درصد گاز به بزرگترین دروازه تأمین گاز کشور تبدیل شده است، افزود: مجتمع گاز پارس جنوبی در حوزه استفاده از قطعات و تجهیزات ایرانی و تجهیزات بار اول و شرکت های دانش بنیان در ردیف نخست قرار گرفته و مقام برتر را در این حوزه کسب کرده است.
باهوش تصریح کرد: بدون شک در هر مسیری برای رسیدن به اهداف بزرگ باید ابزار مناسب در اختیار داشت و بی تردید مجتمع گاز پارس جنوبی، بهترین پشتیبان برای تحقق چشم انداز توسعه کشور و رسیدن به قله انرژی و شکوفایی صنعت نفت کشور است.
وی بیان کرد: یکی دیگر از محصولات راهبردی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی اتان است و ظرفیت تولید روزانه ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن از این محصول در مجموعه ۱۳ پالایشگاه وجود دارد که به پتروشیمی های منطقه ارسال می شود؛ پتروشیمی های مروارید، کاویان و جم مصرف کننده های این محصول هستند. از ابتدای امسال تاکنون، بیش از یک میلیون و ۹۷۵ هزار تن اتان در مجموعه بزرگ گاز پارس جنوبی تولید شده است.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اعلام این خبر که ۹۸ درصد کاتالیست های صنعت نفت از سوی شرکت های معتبر داخلی تولید می شود، گفت: هم اکنون کاتالیست های ایرانی به کشورهای منطقه صادر و با موفقیت در مجتمع ها استفاده می شود.
مجید دفتری در نخستین نمایشگاه و همایش تخصصی کاتالیست صنعت نفت که هم زمان با دهه فجر ۴۴ برگزار شد، اظهار کرد: صنعت کاتالیست کشور به همت شرکت های معتبر داخلی از مجموعه های گرانقدری هستند که توانستند با وجود تحریم های شدید علیه کشور، صنعت نفت ایران را از کشورهای خارجی بی نیاز کنند.
وی با اشاره به اینکه ۹۹ کاتالیست، فعال کننده و جاذب در صنعت نفت استفاده می شود، افزود: ۸۵ مورد از اینها از سوی شرکت های داخلی در حال تولید هستند و ۱۵ مورد باقیمانده یا حجم مصرف بسیار ناچیزی در داخل دارند، یا اینکه صرفه اقتصادی برای تولید نداشته اند.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه از نظر وزنی ۹۸ درصد کاتالیست های صنعت نفت از سوی شرکت های بنام در داخل کشور تولید می شود، ادامه داد: حدود دو سال است که گام های مطلوبی برای صادرات کاتالیست های ایرانی به کشورهای منطقه آغاز شده و شرکت های منطقه در حال استفاده از کاتالیست های ایرانی هستند.
دفتری تأکید کرد: به دلیل اینکه در ابتدای دولت سیزدهم بومی سازی همه کاتالیست های صنعت نفت به شرکت پژوهش و فناوری تکلیف شد، این شرکت دست یاری به سمت همه مراکز علمی و پژوهشی دراز می کند تا با همکاری آنها باقیمانده کاتالیست ها نیز بومی سازی شوند.
وی حجم کاتالیست مصرفی در صنعت نفت را حدود ۳۷ هزار تن در سال عنوان و اظهار کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی همه امکانات خود را در اختیار شرکت های دانش بنیان و پژوهشگران قرار می دهد تا به تسریع کسب دستاوردها کمک شود.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه این شرکت متولی ایجاد دانش در زمینه فرآیندی، کاتالیست ها و مواد شیمیایی است، افزود: این شرکت از گذشته بر ۶ فرآیند پرمصرف صنعت پتروشیمی متمرکز شده بود و به دانش آنها دست یافت که هم اکنون در مجتمع های پتروشیمی استفاده می شوند.
شرکت پالایش گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه در ۹ ماه امسال، یک میلیارد و ۱۷۴ میلیون مترمکعب گاز از سوی این پالایشگاه به شبکه سراسری تزریق شده است، گفت: این مقدار گاز تزریقی نسبت به مدت مشابه پارسال از لحاظ تولید و فروش، ۸ درصد افزایش یافته است. روح الله نوریان در این باره توضیح داد: تولید و فروش محصولات پنج گانه این شرکت نیز در این بازه زمانی، به ترتیب ۹ و ۱۶ درصد افزایش یافته است. وی با بیان اینکه در این مدت، گاز اتان تولیدشده نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد افزایش نشان می دهد، افزود: این در حالی است که در طول ۹ ماه امسال، فروش آن نیز نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، ۱۸ درصد افزایش یافته است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام همچنین از افزایش ۲۳ درصدی تولید گاز مایع خام در این مدت خبر داد و تصریح کرد: این مقدار افزایش در تولید، سبب افزایش ۲۳ درصدی در فروش گاز مایع خام نسبت به مدت مشابه سال گذشته شده است. نوریان ادامه داد: آمار ارائه شده درخصوص تولید گوگرد در ۹ ماه امسال و مقدار فروش این محصول جانبی در بورس نشان می دهد با توجه به ذخیره سازی سال گذشته، فروش این ماده در بورس، نسبت به مدت مشابه پارسال، افزایشی ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. وی به عملکرد این واحد صنعتی در دریافت گاز غنی ورودی اشاره و اظهار کرد: در این مدت گاز غنی ورودی به این پالایشگاه یک میلیارد و ۵۹۶ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به تعهد پالایشگاه در این مدت، ۹ درصد بیش از مصوب خوراک دریافت کرده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به رشد ۱۹۶ درصدی بودجه سرمایه ای برای انجام پروژه ها نسبت به سال ۱۴۰۰ گفت: بر این اساس، این پالایشگاه با توجه به برنامه ریزی های مدون و هدفمند، اجرای بیش از ۱۰۰ پروژه در حوزه های مختلف به منظور رفع چالش های عملیاتی و اجرای طرح های اصلاحی، توسعه ای، هوشمندسازی و پروژه های مرتبط با حوزه اچ اس ای و پدافند و... را در دستور کار قرار داده است که برخی از این پروژه ها تاکنون به سرانجام رسیده و بخشی دیگر دهه فجر و تا پایان سال به بهره برداری خواهند رسید. نوریان تصریح کرد: در حوزه رفع مشکلات عملیاتی به منظور بهبود عملکرد بویلرها، پروژه ارتقای سیستم کنترل و تجهیزات مسیر سوخت و هوای بویلرهای فشار پایین (LP) پالایشگاه، با بهره گیری از توان شرکت های داخلی در حال انجام است، ضمن آنکه با امضای قرارداد، اقدام های لازم برای پروژه و به روزآوری سیستم کنترل کمپرسورهای تقویت فشار گاز خروجی آغاز شده است. وی ادامه داد: شرکت پالایش گاز ایلام همچنین در حوزه مدیریت انرژی همسو با حفظ و صیانت از محیط زیست، آغاز دو پروژه بسیار مهم و کلیدی با عنوان نصب سیستم بازیافت حرارت دودکش های توربین های گازی (HRSG) با انجام مناقصه و پروژه بازیابی گازهای ارسالی به مشعل از طریق برگزاری مزایده را در بهمن ماه امسال در دستور کار دارد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تأکید کرد: انتظار می رود با پایان یافتن این پروژه ها و دستیابی به نتایج مورد انتظار، گامی مهم برای حفظ پایداری تولید، افزایش کیفیت محصولات، توسعه زیرساخت ها و ارتقای مسائل اچ اس ای و پدافندی در پالایشگاه گاز ایلام و توانمندسازی شرکت های داخلی و حمایت از شرکت های دانش بنیان برداشته شود.
مناطق نفت خیز جنوب
در نخستین روز کاری سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت استان خوزستان در اهواز، دستگاه گرداننده فوقانی (تاپ درایو NTS500) و دستگاه هیدرولیک اسنابینگ به ترتیب ازسوی یک شرکت دانش بنیان داخلی و شرکت ملی حفاری ایران رونمایی شد.
عباسعلی گرجی، مدیرعامل شرکت تایکو در آیین رونمایی از دستگاه گرداننده فوقانی گفت: این تجهیز مهم و کاربردی بر مبنای جدیرترین فناوری در صنعت حفاری ساخته شده و قابلیت حفاری چاه های نفت و گاز تا عمق بیش از7 هزار متر را دارد و در شرایط حفاری در خشکی و دریا قابل استفاده است.
وی درباره شاخص های این تجهیز توضیح داد: این تاپ درایو مجهز به دو قدرت هیدرولیکی است که یکی همواره به صورت آماده به کار است و در صورت ایجاد هرگونه مشکل در واحد قدرت هیدرولیکی وارد مدار می شود و احتمال توقف عملیات را به حداقل می رساند.
مدیرعامل شرکت تایکو افزود: نصب روی دکل های حفاری موجود در ایران، لوله گذاری سریع و آسان، جابه جایی آسان به دلیل سبک و کم حجم بودن، مجهز به سامانه سویل یکپارچه و واش پایپ براساس استاندارد از جمله قابلیت های آن به شمار می رود. گرجی یادآور شد: شرکت مهندسی نوآوران تکساز صنعت (تایکو)، پیش از این برای نخستین بار تاپ درایو ملی را با نام NTS-500 AC با همکاری شرکت ملی حفاری ایران تولید کرد که روی دکل های این شرکت نصب شد و بالاترین بازده کاری نسبت به انواع خارجی دارد و هم اکنون در حال ساخت چند تجهیز را برای این شرکت است.
اکبرصدیقی راد، کارشناس ارشد آزمایش چاه مدیریت خدمات فنی حفاری شرکت که دستگاه هیدرولیک اسنابینگ را برای معرفی و روزآمدسازی ساخته است، گفت: این تجهیز راهبردی در به حداقل رساندن آسیب های مخزنی در تعمیر چاه های نفت و گاز در حال بهره برداری یا در مراحل تکمیل عملیات حفاری کاربرد دارد.وی افزود: پیش از این نمونه هایی از این دستگاه از خارج خریداری شده بود، اما در عمل از آن استفاده بهینه نشد و با توجه به روند رو به رشد فناوری و مزیت های این دستگاه نسبت به دکل های تعمیراتی و لوله مغزی سیار، ساخت آن در داخل در حال مطالعه و بررسی است.
کارشناس ارشد آزمایش چاه مدیریت خدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه انتظار می رود شرکت های دانش بنیان در زمینه روزآمد کردن و بومی سازی این تجهیز با اهمیت در صنعت حفاری پیشقدم شوند، اظهار کرد: مهم ترین مزیت کاربست دستگاه Hydroulic Snubbinig Unit تعمیر و تکمیل چاه بدون تحمیل کمترین آسیب به سازند مخزن برای صیانت از مخازن هیدروکربوری و بهینه سازی تولید است.
کارمندان پالایشگاه آبادان ؛
یونس صادقی، توحید شریفی: مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت با تجربه نزدیک به 10 سال، مرکزی برای گردآوری آثار مکتوب و اشیای تاریخی صنعت نفت است که آثاری از مناطق نفت خیز ایران را از تاریخچه بیش از یکصد ساله صنعت نفت ایران در دل خود جای داده است. از این لحاظ مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت ایران در زمره یکی از غنی ترین مراکز اسنادی و موزه ای قرار می گیرد. بخش اسناد این مرکز دارای مخازن اسنادی شامل اسناد کارگری و کارمندی پالایشگاه آبادان، اسناد مسجدسلیمان، فلات قاره، ملی مهندسی، مناطق نفت خیز، اکتشاف، پرسنلی اهواز، امور بین الملل، دفاع مقدس، پتروشیمی، اسناد اهدایی، اچ اس ای و... است که هرروزه نیز بر این منبع غنی افزوده می شود. این مجموعه هم اکنون در مرکز ری حدود دو انبار را به خود اختصاص داده و فرایند پالایش، فهرست نویسی و ثبت آنها از سوی کارشناسان این مرکز در جریان است.
اسناد مورد بررسی در مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از لحاظ محتوایی بررسی می شوند؛ به طوری که برخی اسناد مهم و پرونده افراد شاخص از میان آنها جدا و درمخزن مخصوصی برای استفاده بعدی جمع آوری و نگهداری شده اند و بررسی محتوایی اسناد کارمندی پالایشگاه آبادان نیز، بخشی از فعالیت این مرکز به شمار می رود.
اسناد پرسنلی کارمندان و کارگران در زمره مهم ترین اسناد آرشیوی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت است. در میان اوراق پرونده های پرسنلی، اسنادی شامل نامه ها، شکواییه ها و عریضه هایی خطاب به مدیران شرکت و اشخاص درجه یک سیاسی کشور وجود دارد که ضمن توضیح مشکلات کارکنان، به شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی معاصر آنها اشاره دارد. در برخی موارد، محتوای این اسناد آنچنان مهم است که مطالب آنها را در هیچ سند و کتاب دیگری نمی توان یافت؛ به طوری که محتوای آنها می تواند نوری بر نقاط کور تاریخ معاصر ایران بتاباند؛ این اسناد، بدون شک در مطالعات تاریخ اجتماعی از جایگاهی ویژه و ممتاز برخوردار است.
پالایشگاه آبادان، یکی از مراکز مهم صنعت نفت است که اسناد مهمی درباره حضور افراد شاخص در آن به یادگار مانده است. علی اکبرمعین فر، نخستین وزیرنفت ایران پس از ایجاد وزارت نفت، اسماعیل فصیح، داستان نویس و مترجم مشهور ایرانی، نجف دریابندری، نویسنده و مترجم، ابوالقاسم حالت، نویسنده و شاعر، حسن کامشاد، مترجم و پژوهشگر ادبیات فارسی، علی جواهرکلام، مترجم، جلال امام جمعه، مترجم، حسن نفیسی، روزنامه نگار، قاضی، وکیل دادگستری و وکیل شرکت نفت انگلیس و ایران و... از جمله این افراد شاخص هستند، همچنین اسناد مهمی در بین پرونده های پرسنلی کارمندان پالایشگاه آبادان وجود دارد که معرفی آنان به شناخت بیشتر تاریخ پالایشگاه آبادان کمک می کند.
یکی از نکات جالب توجه در اسناد به جا مانده از کارمندان و کارگران پالایشگاه آبادان تنوع دینی، قومی- نژادی و جنسیتی کارمندان و کارگران پالایشگاه آبادان است. بررسی این اسناد حاکی است 50 درصد کارمندان پالایشگاه آبادان مسلمان، 30درصد مسیحیان (ارمنیان و آشوریان)،10 درصد یهودیان، 5 درصد زرتشتیان و 5 درصد آنان سایر ادیان و در میان کارگران 80درصد مسلمان و 20 درصد مسیحیان بودند.
همچنین 70 درصد کارمندان پالایشگاه آبادان مرد و 30 درصد آنان زن و در بخش کارگران این پالایشگاه هم سهم مردان 95درصد در مقابل سهم 5 درصدی زنان بوده است(اعداد تخمینی است).
بررسی اسناد قومی، نژادی کارمندان و کارگران پالایشگاه آبادان نیزگویای آن است که 70 درصد آنها اقوام ایرانی، 5 درصد شبه قاره هند، 15 درصد اعراب و 10 درصد اروپاییان بودند.
تکثر و تنوع در پالایشگاه آبادان به لحاظ دینی و قومیتی یک نمونه از تساهل دینی و قومیتی در تاریخ نفت ایران را نشان می دهد؛ از پالایشگاه آبادان بازهم خواهیم گفت.
مسئول موزه نفت مسجدسلیمان از آماده بودن موزه چاه شماره یک مسجدسلیمان برای بازدید عموم علاقه مندان میراث صنعتی خبر داد.
فرید کاوش اظهارکرد: با ارائه درخواستی از سوی موزه نفت مسجدسلیمان و موافقت مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، این مکان تاریخی آماده سازی وآماده بازدید علاقه مندان به تاریخچه اکتشاف و فعالیت صنعت نفت ایران است.
وی ادامه داد: همشهریان، میهمانان و گردشگران می توانند همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۷ از این مجموعه منحصر بفرد صنعتی دیدن کنند.
مسئول موزه نفت مسجدسلیمان تصریح کرد: چاه شماره یک مسجدسلیمان به عنوان نخستین چاه نفت خاورمیانه، اثری بسیار مهم در تاریخ صنعت نفت و سیاست کشورمان و جهان است که با فوران آن در سحرگاه پنجم خرداد ماه ۱۲۸۷ خورشیدی، عصر نفت در ایران و خاورمیانه آغاز شد و تحولات مهمی پس از آن رخ داد.
علی اکبر معین فر، نخستین وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در سال 1307 در تهران متولد شد و در سال 1320 در دانشکده «فنی» دانشگاه تهران در رشته راه و ساختمان «عمران» به تحصیل پرداخت. نخستین وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران حکم خود را از امام خمینی(ره) دریافت کرد و بین سال های 58 تا 59 راهبری این وزارتخانه را به عهده داشته است. خاطرات او در قالب نخستین دفتر از تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران، از سوی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران تهیه و تدوین شده است.
بخش هایي از این خاطرات را در چند قسمت با هم مرور می کنیم.
مدتی از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته بود که مهندس بازرگان بارها می گفت همینطور که الان دیگر کشورها وزارت نفت دارند، ما هم باید وزارت نفت داشته باشیم تا این شرکت ها (گاز و پتروشیمی) را زیر بال خودش بگیرد. نه اینکه شرکت ملی نفت، وزارتخانه شود چون شرکت های دیگری هم بودند؛ سه شرکت بودند (نفت، گاز، پتروشیمی) و نظر مهندس بازرگان این بود کارهای دیگر باید انجام شود، اینها همه زیر چتر وزارت نفت فعالیت خود را انجام دهند. خاصیت مهندس بازرگان آن بود که همه چیز را بهم نمی زد. معتقد بود باید آرام آرام کارها را پیش برد. خودش هم می گفت: «گام به گام» حالا عده ای به این سیاست ایشان ایراد می گیرند که البته ایراد واردی نیست. او آدم منظمی بود و می خواست کار خودش را درست انجام بدهد. مهندس بازرگان در گام نخست حسن نزيه را به عنوان مديرعامل شركت ملي نفت انتخاب كرد. نزيه وكيل دادگستري و رئيس «كانون وكلا» بود، سابقه مبارزاتي زيادي هم عليه شاه خصوصا آن اوايل داشت، حتي جزو مؤسسان (درجه 2) «نهضت آزادي بيان» در سال 1340 بود. مثل همه كساني كه به اصطلاح شور مبارزه با ديكتاوري داشتند، او هم تقريبا چنين مشربي داشت. در زمان انقلاب هم كوشش هايي كرده بود، اما كوشش هاي او بيشتر در جنبه هاي حقوقي مثل تأسيس كانون وكلا و از اين قبيل بود.
فانوس جادویی در قرن نوزدهم به طور فزاینده ای برای آموزش مورد استفاده قرار می گرفت.
فانوس جادویی (lanterna magica) نوع اولیه پروژکتور تصویری است که در آن از صفحه های شفاف (معمولا شیشه) یک یا چند لنز منبع نور استفاده می شد و سابقه ساخت آن به قرن 17 برمی گردد و معمولا برای اهداف سرگرمی مورد استفاده قرار می گرفت. در دستگاه «فانوس جادویی» نور از طریق یک ورقه مستطیل شکل کوچک شیشه ای به سمت عدسی در جلوی دستگاه هدایت می شود و لنز در جلوی دستگاه برای فوکوس کردن صفحه اسلاید در فاصله تنظیم شده اند و به همین دلیل تصویری بزرگ از اسلایدها را روی صفحه تشکیل می دهند.
تصاویر روی اسلایدهای شیشه ای نقاشی شده ابتدا به رنگ مشکی بود، اما بعدها از رنگ های شفاف نیز استفاده می شد. فانوس جادویی یادگار قرن 19 در موزه نفت سوزهاي كرمان نگهداري مي شود.
امام على علیه السلام فرموه اند: شَرُّ النَّاسِ مَنْ لايُرْجى خَيْرُهُ وَلا يُؤمَنُ شَرُّهُ؛ بدترين مردم كسى است كه نه اميدى به خير اوست و نه آسايش و امنيتى از شر او. (غررالحكم، ج۴، ص۱۷۵)
برخى از مردم، گرفتار درد بى دردى مى شوند. ديگر برايشان فرقى نمى كند كه مردم در چه وضع و حالى باشند، در راحتی يا رنج، در رفاه يا گرفتارى.
خدا نكند كه كسى گرفتار اينگونه احساس مردگى شود كه نتيجه اش مسخ هويت انسانى است و به تعبير حضرت امير(ع)، بدترين مردم!
شاعر گفته است:
آرزو دارم اگر گل نیستم، خارى نباشم
بار بردار اَرز دوشى نيستم، بارى نباشم
گر نگشتم دوست با صاحبدلى، دشمن نگردم
بوستان بهر خليل اَر نيستم، نارى نباشم
براستی، مگر نه اينكه سعادت جامعه، در گرو نوع دوستی و همدلى و نيكوكارى است؟ براى تحقق اين هدف، يكى از اين دو كار، بايسته است: سود رساندن به مردم و پرهيز از آسيب رسانى.
اگر كسى را شايستگى و توفيق يارى رساندن و عصاى دست گشتن نيست، دست كم مى تواند از آزار دیگران بپرهيزد و ديگران از شر او ايمن باشند. اگر نه به خير كسى اميدى باشد و نه از شر او ايمنى، او بدترين انسان هاست كه غاصبانه نفس مى كشد و ننگ بشريت است.
به قول شاعر، مرا به خير تو اميد نيست، شر مرسان.
بعضى ها از درخت بى ميوه هم بى خاصيت ترند و در غفلت به سر مى برند. چه بسا اشخاصى كه تنها با صداى كلنگ گوركن از خواب بيدار مى شوند.
اگر خوب ترين نيستيم، لااقل بدترين نباشيم.
نامش موسی بن جعفر و در میان شیعیان به باب الحوایج معروف است. آن حضرت پس از شهادت پدرش، امام جعفر صادق(ع) و در سن ۲۱ سالگی به امامت و در سن ۵۵ سالگی و به دستور هارون الرشید و با زهری که در زندان به او خورانده شد، به شهادت رسید. بنا به روایتی از امام رضا(ع) ثواب زیارت قبر امام کاظم(ع) با زیارت قبر پیامبر اسلام(ص) و امام حسین(ع) برابری می کند.
محبت به فرزند
هر کودکی تشنه محبت خانواده اش است. محبت، بخصوص در قالب بوسیدن و در آغوش کشیدن باعث آرامش خاطر و شادابی کودک می شود. کودکانی که از محبت والدین خود محروم هستند، معمولاً این نیاز را با پرخاشگری و ناسازگاری نشان می دهند. مفضل بن عمر نقل می کند: وارد خانه امام موسی بن جعفر(ع) شدم، درحالی که فرزند ایشان در کنار حضرت نشسته بودند. حضرت پسرش را می بوسید، او را روی شانه خود می گذاشت و گاهی به خود می چسباند و می فرمود: پدر و مادرم به فدای تو. چقدر خوشبو و پاکیزه هستی و خلقت تو پاک و طاهر است. فضل تو بسیار ظاهر است.
وفای به عهد، حتی در برابر کفار، از صفات پسندیده و همیشگی امامان است. این عمل در برخورد با کودکان دارای اهمیت بیشتری است. وقتی به کودکتان وعده انجام کاری را می دهید، آنها جز به تحقق وعده شما فکر نمی کنند، در آن تردید ندارند و همیشه در انتظار لحظه موعود هستند. امام کاظم(ع) فرموده اند: هنگامی که به فرزندانتان وعده دادید، وفا کنید. همانا کودکان چنان می پندارند که شما به آنها روزی می دهید. خداوند متعال به خاطر هیچ چیزی به اندازه زنان و کودکان خشمگین نمی شود.
جالب است بدانید، کودکانی که بسیار پرتحرک و بازیگوش هستند، در بزرگسالی آرام و صبور خواهند شد. در همین باره امام کاظم(ع) می فرمایند: سزاوار است کودک شلوغ و پرتحرک باشد تا در بزرگی صبور و بردبار شود و جز این روا نیست.
امام کاظم(ع) در این باره فرموده اند: هنگامی که فرزندتان به سن 7 سالگی رسید، آنها را به نماز خواندن فرمان دهید.
مسافرت خانوادگی، یک ایده خوب تربیتی
علی بن جعفر، برادر امام کاظم(ع) می گوید: چهار مرتبه در رکاب حضرت کاظم(ع) و همراه خانواده اش به حج رهسپار شدم. این سفرها گاه ۲۶ روز، گاهی ۲۴ روز و در بعضی زمان ها ۲۱ روز به درازا می انجامید.
به فرزندمان کمک کنیم تا برای خودش برنامه ریزی کند
حتما بارها شده که به فرزند نوجوانتان توصیه کرده اید که وقتش را هدر ندهد و از زمانی که در اختیار دارد، درست استفاده کند؛ اما او چطور باید وقتش را تقسیم کند و به چه کارهایی اختصاص دهد؟ امام کاظم(ع) به این سؤال چنین پاسخ داده اند: تلاش کنید که وقت شما 4 ساعت باشد: ساعتی برای مناجات با خدا، ساعتی برای کار یا زندگی، ساعتی برای معاشرت با برادران و اشخاص مورد اعتماد که شما را از عیب هایتان آگاه کنند و از دل با شما خالص و یک رو باشند و ساعتی که در آن برای خویش خلوت کنید و با این ساعت، برای 3 ساعت دیگر نیرو می یابید.
شروع کننده فحاشی، ستمگرتر است
امام کاظم(ع) به دو مردی که در حال فحاشی به یکدیگر بودند، فرمودند: شروع کننده، ستمگرتر است و بار گناه خویش و بار گناه دوستش را تا آن زمان که مظلوم تجاوز نکند، بر دوش می کشد.
وقتی این كتاب [آیات شیطانی] رایج شد و مردم آن را خواندند، آرام آرام اهانت كردن به اسلام عادی می شود. این را می خواستند! اینجاست كه الهام الهی، آن مرد ربانی را وادار به آن حركت عظیم كرد و توطئه هایشان متوقف ماند. امام(ره) براساس این تفكر و فهم دقیق و نورانی - نوری كه خدای متعال در دل بندگان خودش می اندازد، اینجا خودش را نشان می دهد - فتوای ارتداد آن مرد مرتد را صادر كرد و راه اینها را بست. ناگهان همه دنیا مبهوت شد! امام(ره) فتوای ارتداد یك مرتد را داد و گفت: «این آدم، باید به حد شرعی برسد.» دولت های اروپایی، همه سفرایشان را از ایران خواستند. این عكس العمل، در ارتباط با یك كتاب معمولی است؟ یعنی دولت های انگلیس و فرانسه و ایتالیا و كجا و كجا، دلشان برای جان یك انسان سوخته است؟! اینها هزاران انسان را برای یك موضوع كوچك درو می كنند. كدامشان نكرده اند؟ كدامشان گروه گروه انسان ها را به قتل نرسانده اند؟ كدامشان، اگر همین امروز منافعشان اقتضا كند، هزاران انسان را نمی كشند؟ اینها دلشان برای انسان سوخته؟ همین امروز، صرب ها مسلمانان را قتل عام می كنند؛ آنها ككشان نمی گزد! همین امروز اسراییلی ها فلسطینی های صاحب اصلی سرزمین را آنطور شكنجه می دهند؛ اینها خوابشان برنمی آشوبد! آن وقت برای خاطر اینكه یك نفر بناست بعد از این اعدام شود، این گونه وادار به عكس العمل شوند؟! این، قضیه دیگری بود. برنامه ای كه ریخته شده بود، برنامه اهانت به اسلام بود. بنا بود اسلام را سبك كنند. امام(ره) با آن فتوا، ناگهان همه نقشه های اینها را نقش بر آب كرد. دنیای اسلام هم تأیید كرد و پیروی خودش را از فتوای امام نشان داد.
25/۱۱/1371
مرحله نیمه نهایی بیست و ششمین دوره مسابقات قرآن کریم و نهج البلاغه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران،یادواره شهدای مدافع امنیت با معرفی نفرات برتر برگزار شد.
در این مرحله از مسابقات که به میزبانی شرکت پالایش نفت بندرعباس برگزار شد،شرکت های پالایشی مناطق 8 و 9 به مدت دو روز در بندرعباس به رقابت پرداختند.
این مسابقات با داوری و نظارت داوران برجسته قرآنی در دو بخش برادران و خواهران، در هفت گروه از کارکنان و خانواده های آنان با هدف ترویج و توسعه فرهنگ دینی و قرآنی در بین کارکنان پالایشگاه ها و همچنین خانواده های آنها برگزار شد و ۱۹۰ شرکت کننده در رشته های قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، قرائت تقلیدی، حفظ ۳ جزء، ۵ جزء، ۱۰ جزء، ۲۰جزء و کل قرآن کریم و نهج البلاغه با یکدیگر به رقابت پرداختند.
در آیین اختتامیه این رقابت ها که در آن عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های پالایشی خصوصی کشور؛ هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس و جعفری، رئیس هیأت مدیره این شرکت حضور داشتند از نفرات برتر با اهدای لوح تقدیر و تجلیل شد. با پایان این دوره از مسابقات و معرفی برترین های رشته های قرآنی، نفرات اول و دوم هر رشته به مرحله نهایی که با حضور نفرات برتر همه شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برگزار می شود، راه یافتند.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در حاشیه مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات گفت: اشاعه فرهنگ قرآنی در بین کارکنان، افزون بر تاثیرات مثبت در بنیان خانواده ها و جلوگیری از بسیاری آسیب ها، در شخصیت و تعاملات اجتماعی نیز موثر و آثار آن در محل کار و مسؤولیت پذیری اهمیت دارد.
عاشوری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های پالایشی نیز با اشاره به نقش قرآن در تحکیم و رشد خانواده ها اظهار کرد: با بهره گیری از دستورات قرآن و جاری سازی آن در زندگى، می توان به خانواده قرآنی و در نهایت جامعه اسلامی دست یافت.
اولین المپیاد ورزشی جانبازان، معلولان و کوهنوردان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با پیام مدیرعامل شرکت که از سوی ایمان ارجمند راد، مشاور مدیرعامل و سرپرست روابط عمومی قرائت شد، به کار خود پایان داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در پیام مهدی حیدری خطاب به ورزشکاران این المپیاد آمده است: بر تارک این المپیاد، نام وزین و نجیب جانبازان نقش بسته که نماد و نمونه فداکاری، ایثار و پاسداری از ارزش های انقلاب اسلامی و دفاع از کیان ایران است.جانبازی نشان مردانگی و جاودانگی است که خداوند متعال، این موهبت گرانقدر را نصیب انسان های مؤمن، صادق و پاک می کند. جانبازان ذره ذره وجود با صلابت خود را در راه اعتلای ارزش های اسلامی، انسانی و ایمانی اهدا کرده و پرچم اسلام را بالا نگه داشته اند. ملت مسلمان ایران، فداکاری های جانبازان عزیز را هیچگاه از یاد نخواهند برد . انسانهایی که از هستی و جان خویش در راه رضایت حق گذشته و در این راه، صبر و مقاومت میکنند.
در ادامه این پیام آمده است: در جایگاه دیگر، معلولان آهنین اراده و با پشتکار، جانانه قرار دارند که نشان زندگی و شوق را در خود نگه داشته اند و این روحیه تسلی بخش برای کسانی است که با ورزش به زندگی خود جهت داده و با روحیه ورزشکاری، محیط کاری خود را توام با نشاط و سرزندگی کرده اند. آنان به محدودیت های جسمانی باور نداشته و با الهام از نیروی درونی خود و ایمانی که در ذات آنها هویداست، به فتح قلل و دستیابی به ناممکن ها فکر می کنند. همچنین درود ویژه به همکاران کوهنورد عزیز دارم که سمبل پایمردی، سختکوشی و اقتدار هستند.
بر اساس این گزارش، اولین المپیاد ورزشی جانبازان، معلولان و کوهنوردان که به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در مشهد مقدس برگزار شد، در مجموع 106ورزشکار مشتمل بر 64 جانباز و معلول و 42 نفر کوهنورد حضور داشتند که جانبازان و معلولان در رشته های شنا، تیراندازی، دارت، فوتسال و تنیس روی میز به رقابت پرداختند.
در ادامه، فرشید خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به عنوان میزبان این المپیاد، ضمن عرض خوشامدگویی به ورزشکاران ، برگزاری این المپیاد را رویداد فرهنگی_ ورزشی ویژه جانبازان، معلولان و کوهنوردان شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت های تابعه دانست که مروج فرهنگ ورزش و تکریم سلامت جسم و جان همکاران است.
محمدتقی علیپور، سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با عرض خیرمقدم به مدعوین مراسم اختتامیه المپیاد ورزشی جانبازان، معلولان و کوهنوردان اظهار داشت: سرمایه انسانی، یکی از ارکان اصلی، بویژه در صنعت نفت است؛ چراکه اگر زحمات و تلاش مخلصانه همکاران در شرایط سرد و خاص زمستانی نبود، قطعاً تولید پایدار گاز نیز تحقق نمی یافت.
وی با بیان اینکه از منظر اقتصادی نیز هزینه هایی که در حوزه ورزش انجام می شود، نه تنها هزینه نیست؛ بلکه چند برابر آن نیز در کاهش هزینه های حوزه درمان و فرسودگی نیروی انسانی ذخیره خواهد شد،تصریح کرد: ورزش در نظام جامع ورزش کشور در چهار رویکرد تربیتی، همگانی- تفریحی، قهرمانی و حرفه ای تعریف شده و در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نیز بحث اصلی، در حوزه ورزش همگانی- تفریحی است، به این معنا که حتی اگر المپیاد هم برگزارمی شود، نیم نگاهی به حوزه تفریحی و همگانی آن داریم.
وی با تاکید بر نگاه و حمایت ویژه مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و همچنین مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به حوزه ورزش افزود: علاوه بر بهره مندی همکاران و خانواده ها از امکانات ورزشی، جامعه پیرامونی و منطقه عملیاتی نیز در حوزه مسؤولیت های اجتماعی از آن بهره می برند. با پیگیری های انجام شده از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق و همچنین شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، در حدود 30 میلیارد تومان نیز از طریق شرکت ملی نفت ایران در حوزه CSR در سطح شهرستان سرخس اختصاص یافته که چهار سالن ورزشی و هفت زمین چمن مصنوعی سرفصل این حوزه هستند.
در ادامه این مراسم، مهرداد گل محمدی، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به توصیه ها و تاکید خاص مهندس حیدری در امور فرهنگی و ورزشی در بین همکاران و خانواده ها اشاره و تصریح کرد: تاکنون توانسته ایم سه المپیاد ورزشی در سطح شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه برگزار کنیم. اولین المپیاد مربوط به کارکنان ۴۴سال و کمتر بود که در شهر کرمانشاه برگزار شد. پس از آن نیز در شهر شیراز، میزبان همسران و فرزندان دختر ۲۵سال و کمتر بودیم و اکنون نیز در مشهد مقدس، شهر امام رضا(ع)، اولین المپیاد جانبازان، معلولان و صعود سراسری کوهنوردان به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق برگزار شد.
وی خاطرنشان کرد: در المپیادهای برگزار شده در سطح شرکت ملی نفت ایران برای کارکنان ۴۴ سال و کمتر و همچنین فرزندان دختر و همسران، ورزشکاران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه موفق به کسب چند عنوان برتر شدند.
وی در پایان، ضمن تشکر از تلاش همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در برگزاری باشکوه اولین المپیاد جانبازان، معلولان و کوهنوردان افزود: امید داریم با حمایت و توصیه های مدیران ارشد شرکت ها در سال آینده نیز در حوزه ورزش، بیش از پیش موفق عمل کنیم.
ورزشکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در مسابقات ورزشی شرکت های تابعه صنعت نفت در استان خراسان رضوی خوش درخشیدند.
مسابقات ورزشی شرکت های تابعه صنعت نفت در استان خراسان رضوی به مناسبت دهه مبارک فجر با حضور ورزشکاران شرکت های گاز استان، منطقه 4 عملیات انتقال گاز، پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، زائرسرای مشهد و بهداری صنعت نفت در سه رشته فوتسال، والیبال و شنا برگزار شد.
ورزشکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق موفق شدند در رشته فوتسال و والیبال قهرمان شوند و در رشته شنا مقام های برتر ورزشی را کسب کنند.
به همت امور ورزش شرکت پایانه های نفتی ایران، مسابقات ورزشی ویژه بانوان شاغل در تمامی مناطق زیرمجموعه این شرکت با حضور ورزشکاران در چهار رشته ورزشی به میزبانی جزیره خارگ برگزار شد.
قایدزاده، مسؤول ورزش بانوان شرکت پایانه های نفتی ایران در این خصوص گفت: با هدف افزایش شادابی، نشاط و تقویت سلامت در بین بانوان شاغل در شرکت، المپیاد ورزشی بانوان در رشته های آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، والیبال سه نفره و دارت برگزار شد که در پایان، طی مراسم اختتامیه از نفرات و تیم های برتر تجلیل شد.
نتایج مسابقات برگزار شده به شرح زیر است:
در رشته آمادگی جسمانی در رده سنی بالای ۴۰ سال سارا ابوالحسنی (ستاد تهران) مقام اول، طیبه خاکی (ستاد تهران) مقام دوم، پرستو حسن تاشی (خارگ) مقام سوم و در رده سنی زیر ۴۰ سال، نسرین ابولی (خارگ) مقام اول، سمیه موسوی (خارگ) مقام دوم و مریم پورنگ (ستاد تهران) مقام سوم را کسب کردند.
در رشته تنیس روی میز، مقام اول را عاطفه محمدپور (خارگ)، مقام دوم را خاتون تربیت (خارگ) و مقام سوم را بهاره رضازاده (خارگ) به دست آوردند.
دارت
در رشته دارت سحر منظری (خارگ) مقام اول، مرضیه زیراهی (خارگ) مقام دوم و فریبا احمدی (عسلویه) به مقام سوم رسیدند.
در والیبال سه نفره، مقام اول به رزیتا مولایی (خارگ)، طیبه دشتی زاده (خارگ) و زهرا حسینی (ستاد تهران) رسید. قمر جمالی (خارگ)، صدیقه وزیریان (خارگ) و راضیه یوسفی (ستاد تهران) مقام دوم را کسب کردند و مقام سوم هم به فرحناز افشاری (خارگ)، نرجس جمالی (خارگ) و سارا ابوالحسنی (ستاد تهران) رسید.
تیم تفنگ بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در هفته های دهم و یازدهم مسابقات لیگ دسته اول کشور، بردهای مقتدرانه ای داشت. تیم تیراندازی ماده تفنگ بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران با شرکت در هفته های دهم و یازدهم مسابقات تیراندازی لیگ دسته اول کشور در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی در رقابتی سخت به ترتیب، تیم های فولاد هرمزگان و سام سهاگستر را شکست دادند. تیم تیراندازی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ بادی با در اختیار داشتن ساناز صفدری، نیلوفر محسنی پور، سپیده شهراسبی و مریم زابلی به رقابت با حریفان خود پرداختند.
در پایان دور مقدماتی در مسابقه با فولاد هرمزگان و پس از راهیابی مریم زابلی و نیلوفر محسنی پور به فینال، به تربیت مقام های دوم و سوم را از آن خود کردند.
گفتنی است، فتح اله دلفانی خان و فرزانه فتوتی به ترتیب به عنوان سرمربی و سرپرست، این تیم را همراهی کردند.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام که دو هفته سخت را پشت سر گذاشته بود، در تهران موفق شد حریف خود را شکست دهد تا دوباره به جمع مدعیان برگردد.
تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در هفته پانزدهم در تهران، مهمان تیم بادرود بود که موفق شد با ارائه یک بازی برتر، حریف خود را شکست دهد و 3 امتیاز با ارزش دیدار بیرون از خانه را کسب کند.
تیم فوتبال پالایش گاز ایلام با پیروزی مقابل حریف تهرانی خود 23 امتیازی شد و در جای پنجم جدول قرار گرفت.
تک گل تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در این دیدار را فاطمه یوسفی در دقیقه ۴۰ به ثمر رساند.
بیان محمودی:
پالایش گازی ها با فرصت سوزی های بسیار و درخشش گلر تیم حریف، با نتیجه یک بر صفر توانستند میزبان خود را با شکست بدرقه و جایگاه خود را در رده پنجم جدول تثبیت کنند.
بیان محمودی در خصوص این پیروزی و کسب 3 امتیاز آن گفت: بازی خوبی بود. فکر کنم مالکیت بسیار بالایی در بازی داشتیم و همچنین توانستیم موقعیت های زیادی را فراهم کنیم. سرمربی پالایش گاز ایلام ادامه داد: با اینکه بیشتر فرصت های بازی از دست رفت؛ اما خدا را شکر توانستیم به گل برتری برسیم و سه امتیاز بازی را بگیریم.
او در خصوص کیفیت تیم حریف در بازی خارج از خانه تصریح کرد: تیم بادرود، عملکرد بسیار خوبی داشت، بخصوص گلر این تیم که بهترین عملکرد را داشت و یک تنه از گل شدن توپ های ما ممانعت کرد.
محمودی در خصوص راهکارش در تقابل با بازی فیزیکی و بسته بادرود توضیح داد: بین دو نیمه به بچه ها گفتم که باید به بازی عرض بدهیم و این روند باعث خلق موقعیت های بسیاری شد. به حدی که گل برتری ما نیز روی چنین تاکتیکی به ثمر رسید. او در ادامه در خصوص وضعیت تیمش گفت : 3 تیم بالای جدول، یعنی خاتون بم شهرداری سیرجان و سپاهان، بهترین بازیکنان را دارند و از تیم های متمول لیگ به حساب می آیند، به این دلیل هر سال این 3 تیم در بالای جدول هستند. ما و چند تیم دیگر برای مقام چهارمی مبارزه می کنیم. برای همین با توجه به تیم خوبی که داریم و نیز وضعیت امتیازات کسب شده، رقیب ما تیم ملوان است و امیدوارم جایگاه چهارمی خودمان ر از این تیم پس بگیریم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات