شرحی بر دستاوردهای عام المنفعه در 44 سالگی انقلاب اسلامی

مسؤولیت اجتماعی در قاب نفت

مشعل   مناطق نفت خیز و گازخیز کشور پس از انقلاب اسلامی، شاهد توسعه و پیشرفت کمی و کیفی قابل توجهی بودند که این مهم با اراده پولادین مسؤولان و مدیران مجموعه صنعت نفت کشور در ایفای مسؤولیت اجتماعی رقم خورد. رویکرد مثبت و قابل توجه وزارت نفت به منظور توسعه و عمران مناطق محروم در سال 1379 با تشکیل و راه اندازی «طرح کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز» رنگ و بوی دیگری به خود گرفت. اقدامی موثر در ساماندهی و هدایت کمک های عام المنفعه به مناطق محروم کشور.پس از آن،با ارتقای سطح بهــره وری از امکانات موجود کشــور و بـا لحاظ اولـویت های مــرتــبط بـا مــزیت های اقتصادی و اجتماعی هر استان، حوزه مسؤولیت این طرح نیز به مناطق محروم سراسر کشور گسترش پیدا کرد و ساختاری جدید با عنوان مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با تخصیص بودجه سنواتی پایه گذاری شد.

براین اساس،از ابتدای فعالیت این طرح تا پایان سال 99 تعداد 4 هزار و 502 پروژه به تفکیک یکهزار و 460 طرح آموزشی،یکهزار و 245 پروژه ورزشی، 787طرح بهداشتی و درمانی، 69 پروژه راه، 23 طرح آبرسانی و برق رسانی، 304 پروژه طرح هادی و 39 طرح خدماتی اجرایی شده است.

وزارت نفت دولت مردمی سیزدهم درامرایفای طرح های مسؤولیت اجتماعی نگاه ویژه تری دارد، به نحوی که افزون بر تداوم طرح های عام المنفعه و تکمیل طرح های نیمه کاره دولت گذشته، با بررسی شرایط مناطق محروم و همجوار تأسیسات صنعت نفت، ۲۶۰ درصد منابع مالی مربوط به این طرح ها را افزایش داد و با تعریف طرح های جدید برای کمک به جوامع پیرامونی صنعت نفت گام برداشت.  اختصاص اعتبار ۱۴ هزار میلیارد تومانی وزارت نفت برای مسؤولیت اجتماعی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون از نمونه اقدام های قابل توجه وزارت نفت به شمار می آید که بر اساس آن، رقمی معادل 1500 تا 2 هزار میلیارد تومان به آن تخصیص داده شده و مابقی نیز به نسبت پیشرفت پروژه ها در حال انجام است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت، در چند سال گذشته در مسیر اولویت و ارجحیت مسؤولیت های اجتماعی توانسته در مناطق نفت خیز اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجراشده، اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. بر این اساس، از ابتدای شهریور 1400 تا نیمه نخست دی امسال تعداد 3 هزار و 434 پروژه به تفکیک 608 طرح آموزشی، هزار و 65 طرح ورزشی، 246 طرح بهداشتی، 286 پروژه راه و شهرسازی، 144 طرح آبرسانی، 21 طرح برق رسانی، 827 طرح هادی و 237 طرح خدماتی تعریف شده که از میان آنها، 2 هزار و 491 پروژه از جمله تکالیف در دست اقدام و 943 پروژه از جمله تکالیف تکمیل شده است. به این منظور، مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران به مناسبت چهل وچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، گزارشی از عملکرد خود در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در تمام استان های کشور ارائه کرده که تنها بخشی از خدمات ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسؤولیت های اجتماعی با محوریت مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز به شمار می روند.

    توسعه سرانه فضاهای ورزشی  

با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال ۶ پروژه زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد، ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان با صرف اعتبار ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال و 5 زمین در استان فارس با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد و 500 میلیون ریال احداث و به سازمان ورزش و جوانان این استان ها به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده است. فضاهای ورزشی در روستاهای استان کهگیلویه وبویراحمد، درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام احداث شده و زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان استان هرمزگان بوده که تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است. همچنین روستای ریگون در شهرستان سپیدان، آشنا در شهرستان خنج، درز در شهرستان لارستان، ده کهنه در شهرستان لامرد و جویجان در شهرستان ممسنی نیز از جمله روستاهای استان فارس به شمار می روند که از سوی نفت به بهره برداری رسیده اند.

 کاهش تنش های آبی

در چند سال اخیر با رخداد تغییرات اقلیمی، برخی مناطق کشور دچار تنش های آبی شدند که از همین رو وزارت نفت نیز وظیفه خود می داند برای عمل به مسؤولیت های اجتماعی برای رفع این معضل، در کنار مردم باشد. بر همین اساس بخش مهمی از بودجه مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت در چند سال اخیر به حوزه آبفا اختصاص یافته است. در دولت سیزدهم با توجه به مردمی بودن اهداف دولت، رفع تنش های آبی بویژه در مناطق کم برخودار، محور نشست ها و پیگیری دولت از وزارت نفت شد. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با تمرکز بر این موضوع در سالی که نزولات آسمانی شرایط خوبی نداشت، بویژه در ماه های گرم سال، بعضی از فعالیت ها را در اولویت قرار داد. از جمله اقدام هایی که در اولویت این مدیریت می توان نام برد، کمک به رفع مشکل آب شرب، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آبرسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها، نصب و تجهیز ایستگاه پمپاژ، خرید دستگاه های کلرزنی، بازسازی و اصلاح شبکه آب رسانی و کمک به ایجاد شبکه تأمین و توزیع آب است.