شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب    

افزایش ۱۰۰ درصدی حضور دانش بنیان ها درنمایشگاه نفت اهواز

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به حضور قابل توجه شرکت های دانش بنیان در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: افزایش ۱۰۰ درصدی حضور شرکت های دانش بنیان باعث افتخار است و امیدواریم این حضور دوبرابری شرکت های دانش بنیان به تحقق مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر صنعت نفت دانش بنیان منجر شود.

علیرضا دانشی در آیین گشایش سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان بابیان اینکه نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت، فرصتی طلایی برای تمام مجموعه های نفتی است که با همدلی و همراهی یکدیگر کارهای بزرگی را به ثمر برسانند، اظهار کرد: تلاش های مضاعفی برای پربار بودن این نمایشگاه صورت گرفته است و ۲۷۰ مجموعه در این نمایشگاه حضور دارند که بیش از ۷۵ درصد از آنها از مجموعه های ارزشمند سازنده هستند.

به گفته وی، مجموعه های دانش بنیان و شرکت های خوزستان نیز در این نمایشگاه حضور قابل توجه دارند و این مسئله بارقه ای از امید را در دل صنعت نفت روشن کرده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به شعار سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان با عنوان «ایران قوی، نفت دانش بنیان و تکمیل زنجیره ارزش» گفت: پیشرفت های بسیار خوبی در زمینه سخت افزاری داشتیم و از این دوره با موفقیت عبور کردیم؛ هم اکنون وارد مرحله ای شده ایم که لازم است به ابزار دقیق توجه ویژه داشته باشیم . دانشی با اشاره به ضرورت اقتصادی تر شدن صنعت نفت افزود: صنعت نفت باید به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شود، به این معنا که از زنجیره های ارزش نفت تمام استفاده را ببریم و صنعت نفت را اقتصادی تر کنیم.

وی اظهار کرد: در یک سال گذشته قراردادهای بسیار خوبی منعقد و گام های مؤثری در این زمینه برداشته شده است . یکی از مهم ترین کارهایی که انجام شده است، فروش گازهای مشعل بود که برای نخستین بار در صنعت نفت اتفاق افتاد.

نمایشگاه نفت اهواز؛ نقطه آغاز ایده های بزرگ

قباد ناصری، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز گفت: نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت همواره به عنوان نقطه آغاز ایده های بزرگ و دستاوردهای اثربخش شناخته می شود و امیدوارم امسال هم بتوانیم با شناسایی توانمندی های شرکت کنندگان، تعامل سازنده تری را ایجاد کنیم. وی درحاشیه آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت با اشاره به حضور ۲۷۰ شرکت داخلی از ۱۶ استان کشور در نمایشگاه امسال گفت: حضور شرکت های دانش بنیان دراین نمایشگاه دو برابر سال گذشته است واین یعنی فراهم آمدن هرچه بیشتر زمینه برای قدرتمند شدن صنعت نفت از لحاظ دانش فنی و دستاوردهای دانش محور. وی افزود: نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت همواره به عنوان نقطه آغازین ایده های بزرگ و دستاوردهای اثربخش شناخته می شود و امیدوارم امسال هم بتوانیم با شناسایی توانمندی های شرکت کنندگان، تعامل سازنده تری را ایجاد و همه نیازهایمان را تأمین کنیم تا موجبات تولید پایدار فراهم آید.

 

    مجتمع گاز پارس جنوبی 

تولید ۲ میلیون تن اتان در 9 ماه

مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای امسال تاکنون، بیش از ۱۶۵ میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز به خط لوله سراسری کشور تزریق و بیش از یک میلیون و ۹۷۵ هزار تن اتان در این مجموعه تولید شده است.

احمدباهوش با بیان اینکه متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی با انجام تعمیرات مناسب، اقدام های نوآور و موثر توانسته اند گرمابخش منازل هموطنان باشند، گفت: در ۴۵ روز گذشته از فصل زمستان از پالایشگاه های سیزده گانه مجتمع گاز پارس جنوبی بیش از ۲۵ میلیارد و ۸۴۱ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری انتقال تزریق شده است.

وی به مقدار تولید گاز پالایشگاه های پارس جنوبی از ابتدای امسال تاکنون اشاره و اظهار کرد: با تلاش، خرد جمعی و کار گروهی متخصصان و کارکنان از ابتدای سال تاکنون بیش از ۱۶۵ میلیارد و ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری کشور تزریق شده است.

مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه این مجتمع با تأمین بیش از ۷۵ درصد گاز به بزرگترین دروازه تأمین گاز کشور تبدیل شده است، افزود: مجتمع گاز پارس جنوبی در حوزه استفاده از قطعات و تجهیزات ایرانی و تجهیزات بار اول و شرکت های دانش بنیان در ردیف نخست قرار گرفته و مقام برتر را در این حوزه کسب کرده است.

باهوش تصریح کرد: بدون شک در هر مسیری برای رسیدن به اهداف بزرگ باید ابزار مناسب در اختیار داشت و بی تردید مجتمع گاز پارس جنوبی، بهترین پشتیبان برای تحقق چشم انداز توسعه کشور و رسیدن به قله انرژی و شکوفایی صنعت نفت کشور است.

وی بیان کرد: یکی دیگر از محصولات راهبردی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی اتان است و ظرفیت تولید روزانه ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن از این محصول در مجموعه ۱۳ پالایشگاه وجود دارد که به پتروشیمی های منطقه ارسال می شود؛ پتروشیمی های مروارید، کاویان و جم مصرف کننده های این محصول هستند. از ابتدای امسال تاکنون، بیش از یک میلیون و ۹۷۵ هزار تن اتان در مجموعه بزرگ گاز پارس جنوبی تولید شده است.

 

     شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی

بومی سازی 98 درصد کاتالیست های صنعت نفت

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اعلام این خبر که ۹۸ درصد کاتالیست های صنعت نفت از سوی شرکت های معتبر داخلی تولید می شود، گفت: هم اکنون کاتالیست های ایرانی به کشورهای منطقه صادر و با موفقیت در مجتمع ها استفاده می شود.

مجید دفتری در نخستین نمایشگاه و همایش تخصصی کاتالیست صنعت نفت که هم زمان با دهه فجر ۴۴ برگزار شد، اظهار کرد: صنعت کاتالیست کشور به همت شرکت های معتبر داخلی از مجموعه های گرانقدری هستند که توانستند با وجود تحریم های شدید علیه کشور، صنعت نفت ایران را از کشورهای خارجی بی نیاز کنند.

وی با اشاره به اینکه ۹۹ کاتالیست، فعال کننده و جاذب در صنعت نفت استفاده می شود، افزود: ۸۵ مورد از اینها از سوی شرکت های داخلی در حال تولید هستند و ۱۵ مورد باقیمانده یا حجم مصرف بسیار ناچیزی در داخل دارند، یا اینکه صرفه اقتصادی برای تولید نداشته اند.

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه از نظر وزنی ۹۸ درصد کاتالیست های صنعت نفت از سوی شرکت های بنام در داخل کشور تولید می شود، ادامه داد: حدود دو سال است که گام های مطلوبی برای صادرات کاتالیست های ایرانی به کشورهای منطقه آغاز شده و شرکت های منطقه در حال استفاده از کاتالیست های ایرانی هستند.

دفتری تأکید کرد: به دلیل اینکه در ابتدای دولت سیزدهم بومی سازی همه کاتالیست های صنعت نفت به شرکت پژوهش و فناوری تکلیف شد، این شرکت دست یاری به سمت همه مراکز علمی و پژوهشی دراز می کند تا با همکاری آنها باقیمانده کاتالیست ها نیز بومی سازی شوند.

وی حجم کاتالیست مصرفی در صنعت نفت را حدود ۳۷ هزار تن در سال عنوان و اظهار کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی همه امکانات خود را در اختیار شرکت های دانش بنیان و پژوهشگران قرار می دهد تا به تسریع کسب دستاوردها کمک شود.

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه این شرکت متولی ایجاد دانش در زمینه فرآیندی، کاتالیست ها و مواد شیمیایی است، افزود: این شرکت از گذشته بر ۶ فرآیند پرمصرف صنعت پتروشیمی متمرکز شده بود و به دانش آنها دست یافت که هم اکنون در مجتمع های پتروشیمی استفاده می شوند.

 

    شرکت پالایش گاز ایلام 

افزایش ۸ درصدی تزریق گاز به خطوط سراسری

مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه در ۹ ماه امسال، یک میلیارد و ۱۷۴ میلیون مترمکعب گاز از سوی این پالایشگاه به شبکه سراسری تزریق شده است، گفت: این مقدار گاز تزریقی نسبت به مدت مشابه پارسال از لحاظ تولید و فروش، ۸ درصد افزایش یافته است. روح الله نوریان در این باره توضیح داد: تولید و فروش محصولات پنج گانه این شرکت نیز در این بازه زمانی، به ترتیب ۹ و ۱۶ درصد افزایش یافته است. وی با بیان اینکه در این مدت، گاز اتان تولیدشده نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد افزایش نشان می دهد، افزود: این در حالی است که در طول ۹ ماه امسال، فروش آن نیز نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، ۱۸ درصد افزایش یافته است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام همچنین از افزایش ۲۳ درصدی تولید گاز مایع خام در این مدت خبر داد و تصریح کرد: این مقدار افزایش در تولید، سبب افزایش ۲۳ درصدی در فروش گاز مایع خام نسبت به مدت مشابه سال گذشته شده است. نوریان ادامه داد: آمار ارائه شده درخصوص تولید گوگرد در ۹ ماه امسال و مقدار فروش این محصول جانبی در بورس نشان می دهد با توجه به ذخیره سازی سال گذشته، فروش این ماده در بورس، نسبت به مدت مشابه پارسال، افزایشی ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. وی به عملکرد این واحد صنعتی در دریافت گاز غنی ورودی اشاره و اظهار کرد: در این مدت گاز غنی ورودی به این پالایشگاه یک میلیارد و ۵۹۶ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به تعهد پالایشگاه در این مدت، ۹ درصد بیش از مصوب خوراک دریافت کرده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به رشد ۱۹۶ درصدی بودجه سرمایه ای برای انجام پروژه ها نسبت به سال ۱۴۰۰ گفت: بر این اساس، این پالایشگاه با توجه به برنامه ریزی های مدون و هدفمند، اجرای بیش از ۱۰۰ پروژه در حوزه های مختلف به منظور رفع چالش های عملیاتی و اجرای طرح های اصلاحی، توسعه ای، هوشمندسازی و پروژه های مرتبط با حوزه اچ اس ای و پدافند و... را در دستور کار قرار داده است که برخی از این پروژه ها تاکنون به سرانجام رسیده و بخشی دیگر دهه فجر و تا پایان سال به بهره برداری خواهند رسید. نوریان تصریح کرد: در حوزه رفع مشکلات عملیاتی به منظور بهبود عملکرد بویلرها، پروژه ارتقای سیستم کنترل و تجهیزات مسیر سوخت و هوای بویلرهای فشار پایین (LP) پالایشگاه، با بهره گیری از توان شرکت های داخلی در حال انجام است، ضمن آنکه با امضای قرارداد، اقدام های لازم برای پروژه و به روزآوری سیستم کنترل کمپرسورهای تقویت فشار گاز خروجی آغاز شده است. وی ادامه داد: شرکت پالایش گاز ایلام همچنین در حوزه مدیریت انرژی همسو با حفظ و صیانت از محیط زیست، آغاز دو پروژه بسیار مهم و کلیدی با عنوان نصب سیستم بازیافت حرارت دودکش های توربین های گازی (HRSG) با انجام مناقصه و پروژه بازیابی گازهای ارسالی به مشعل از طریق برگزاری مزایده را در بهمن ماه امسال در دستور کار دارد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تأکید کرد: انتظار می رود با پایان یافتن این پروژه ها و دستیابی به نتایج مورد انتظار، گامی مهم برای حفظ پایداری تولید، افزایش کیفیت محصولات، توسعه زیرساخت ها و ارتقای مسائل اچ اس ای و پدافندی در پالایشگاه گاز ایلام و توانمندسازی شرکت های داخلی و حمایت از شرکت های دانش بنیان برداشته شود.

 

   مناطق نفت خیز جنوب

 رونمایی از 2تجهیز کاربردی در نمایشگاه نفت اهواز

  در نخستین روز کاری سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت استان خوزستان در اهواز، دستگاه گرداننده فوقانی (تاپ درایو NTS500) و دستگاه هیدرولیک اسنابینگ به ترتیب ازسوی یک شرکت دانش بنیان داخلی و شرکت ملی حفاری ایران رونمایی شد.

عباسعلی گرجی، مدیرعامل شرکت تایکو در آیین رونمایی از دستگاه گرداننده فوقانی گفت: این تجهیز مهم و کاربردی بر مبنای جدیرترین فناوری در صنعت حفاری ساخته شده و قابلیت حفاری چاه های نفت و گاز تا عمق بیش از7 هزار متر را دارد و در شرایط حفاری در خشکی و دریا قابل استفاده است.

وی درباره شاخص های این تجهیز توضیح داد: این تاپ درایو مجهز به دو قدرت هیدرولیکی است که یکی همواره به صورت آماده به کار است و در صورت ایجاد هرگونه مشکل در واحد قدرت هیدرولیکی وارد مدار می شود و احتمال توقف عملیات را به حداقل می رساند.

مدیرعامل شرکت تایکو افزود: نصب روی دکل های حفاری موجود در ایران، لوله گذاری سریع و آسان، جابه جایی آسان به دلیل سبک و کم حجم بودن، مجهز به سامانه سویل یکپارچه و واش پایپ براساس استاندارد از جمله قابلیت های آن به شمار می رود. گرجی یادآور شد: شرکت مهندسی نوآوران تکساز صنعت (تایکو)، پیش از این برای نخستین بار تاپ درایو ملی را با نام NTS-500 AC با همکاری شرکت ملی حفاری ایران تولید کرد که روی دکل های این شرکت نصب شد و بالاترین بازده کاری نسبت به انواع خارجی دارد و هم اکنون در حال ساخت چند تجهیز را برای این شرکت است.

 کاهش آسیب های مخزنی

اکبرصدیقی راد، کارشناس ارشد آزمایش چاه مدیریت خدمات فنی حفاری شرکت که دستگاه هیدرولیک اسنابینگ را برای معرفی و روزآمدسازی ساخته است، گفت: این تجهیز راهبردی در به حداقل رساندن آسیب های مخزنی در تعمیر چاه های نفت و گاز در حال بهره برداری یا در مراحل تکمیل عملیات حفاری کاربرد دارد.وی افزود: پیش از این نمونه هایی از این دستگاه از خارج خریداری شده بود، اما در عمل از آن استفاده بهینه نشد و با توجه به روند رو به رشد فناوری و مزیت های این دستگاه نسبت به دکل های تعمیراتی و لوله مغزی سیار، ساخت آن در داخل در حال مطالعه و بررسی است.

کارشناس ارشد آزمایش چاه مدیریت خدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه انتظار می رود شرکت های دانش بنیان در زمینه روزآمد کردن و بومی سازی این تجهیز با اهمیت در صنعت حفاری پیشقدم شوند، اظهار کرد: مهم ترین مزیت کاربست دستگاه Hydroulic Snubbinig Unit تعمیر و تکمیل چاه بدون تحمیل کمترین آسیب به سازند مخزن برای صیانت از مخازن هیدروکربوری و بهینه سازی تولید است.