حکمت های علوی؛ بدترين مردم (بخش چهارم)
امام على علیه السلام فرموه اند: شَرُّ النَّاسِ مَنْ لايُرْجى خَيْرُهُ وَلا يُؤمَنُ شَرُّهُ؛ بدترين مردم كسى است كه نه اميدى به خير اوست و نه آسايش و امنيتى از شر او. (غررالحكم، ج۴، ص۱۷۵)
شرح حدیث
برخى از مردم، گرفتار درد بى دردى مى شوند. ديگر برايشان فرقى نمى كند كه مردم در چه وضع و حالى باشند، در راحتی يا رنج، در رفاه يا گرفتارى.
خدا نكند كه كسى گرفتار اينگونه احساس مردگى شود كه نتيجه اش مسخ هويت انسانى است و به تعبير حضرت امير(ع)، بدترين مردم!
شاعر گفته است:
آرزو دارم اگر گل نیستم، خارى نباشم
بار بردار اَرز دوشى نيستم، بارى نباشم
گر نگشتم دوست با صاحبدلى، دشمن نگردم
بوستان بهر خليل اَر نيستم، نارى نباشم
براستی، مگر نه اينكه سعادت جامعه، در گرو نوع دوستی و همدلى و نيكوكارى است؟ براى تحقق اين هدف، يكى از اين دو كار، بايسته است: سود رساندن به مردم و پرهيز از آسيب رسانى.
اگر كسى را شايستگى و توفيق يارى رساندن و عصاى دست گشتن نيست، دست كم مى تواند از آزار دیگران بپرهيزد و ديگران از شر او ايمن باشند. اگر نه به خير كسى اميدى باشد و نه از شر او ايمنى، او بدترين انسان هاست كه غاصبانه نفس مى كشد و ننگ بشريت است.
به قول شاعر، مرا به خير تو اميد نيست، شر مرسان.
بعضى ها از درخت بى ميوه هم بى خاصيت ترند و در غفلت به سر مى برند. چه بسا اشخاصى كه تنها با صداى كلنگ گوركن از خواب بيدار مى شوند.
اگر خوب ترين نيستيم، لااقل بدترين نباشيم.
سبک تربیتی امام کاظم(ع)
نامش موسی بن جعفر و در میان شیعیان به باب الحوایج معروف است. آن حضرت پس از شهادت پدرش، امام جعفر صادق(ع) و در سن ۲۱ سالگی به امامت و در سن ۵۵ سالگی و به دستور هارون الرشید و با زهری که در زندان به او خورانده شد، به شهادت رسید. بنا به روایتی از امام رضا(ع) ثواب زیارت قبر امام کاظم(ع) با زیارت قبر پیامبر اسلام(ص) و امام حسین(ع) برابری می کند.
محبت به فرزند
هر کودکی تشنه محبت خانواده اش است. محبت، بخصوص در قالب بوسیدن و در آغوش کشیدن باعث آرامش خاطر و شادابی کودک می شود. کودکانی که از محبت والدین خود محروم هستند، معمولاً این نیاز را با پرخاشگری و ناسازگاری نشان می دهند. مفضل بن عمر نقل می کند: وارد خانه امام موسی بن جعفر(ع) شدم، درحالی که فرزند ایشان در کنار حضرت نشسته بودند. حضرت پسرش را می بوسید، او را روی شانه خود می گذاشت و گاهی به خود می چسباند و می فرمود: پدر و مادرم به فدای تو. چقدر خوشبو و پاکیزه هستی و خلقت تو پاک و طاهر است. فضل تو بسیار ظاهر است.
به کودکان هرگز خلف وعده نکنید
وفای به عهد، حتی در برابر کفار، از صفات پسندیده و همیشگی امامان است. این عمل در برخورد با کودکان دارای اهمیت بیشتری است. وقتی به کودکتان وعده انجام کاری را می دهید، آنها جز به تحقق وعده شما فکر نمی کنند، در آن تردید ندارند و همیشه در انتظار لحظه موعود هستند. امام کاظم(ع) فرموده اند: هنگامی که به فرزندانتان وعده دادید، وفا کنید. همانا کودکان چنان می پندارند که شما به آنها روزی می دهید. خداوند متعال به خاطر هیچ چیزی به اندازه زنان و کودکان خشمگین نمی شود.
کودک باید بازیگوش و پرتحرک باشد
جالب است بدانید، کودکانی که بسیار پرتحرک و بازیگوش هستند، در بزرگسالی آرام و صبور خواهند شد. در همین باره امام کاظم(ع) می فرمایند: سزاوار است کودک شلوغ و پرتحرک باشد تا در بزرگی صبور و بردبار شود و جز این روا نیست.
قبل از سن تکلیف، فرزندتان را با نماز آشنا کنید
امام کاظم(ع) در این باره فرموده اند: هنگامی که فرزندتان به سن 7 سالگی رسید، آنها را به نماز خواندن فرمان دهید.
مسافرت خانوادگی، یک ایده خوب تربیتی
علی بن جعفر، برادر امام کاظم(ع) می گوید: چهار مرتبه در رکاب حضرت کاظم(ع) و همراه خانواده اش به حج رهسپار شدم. این سفرها گاه ۲۶ روز، گاهی ۲۴ روز و در بعضی زمان ها ۲۱ روز به درازا می انجامید.
به فرزندمان کمک کنیم تا برای خودش برنامه ریزی کند
حتما بارها شده که به فرزند نوجوانتان توصیه کرده اید که وقتش را هدر ندهد و از زمانی که در اختیار دارد، درست استفاده کند؛ اما او چطور باید وقتش را تقسیم کند و به چه کارهایی اختصاص دهد؟ امام کاظم(ع) به این سؤال چنین پاسخ داده اند: تلاش کنید که وقت شما 4 ساعت باشد: ساعتی برای مناجات با خدا، ساعتی برای کار یا زندگی، ساعتی برای معاشرت با برادران و اشخاص مورد اعتماد که شما را از عیب هایتان آگاه کنند و از دل با شما خالص و یک رو باشند و ساعتی که در آن برای خویش خلوت کنید و با این ساعت، برای 3 ساعت دیگر نیرو می یابید.
شروع کننده فحاشی، ستمگرتر است
امام کاظم(ع) به دو مردی که در حال فحاشی به یکدیگر بودند، فرمودند: شروع کننده، ستمگرتر است و بار گناه خویش و بار گناه دوستش را تا آن زمان که مظلوم تجاوز نکند، بر دوش می کشد.
صدور فتواي ارتداد سلمان رشدي و توقف توطئه مستکبران
وقتی این كتاب [آیات شیطانی] رایج شد و مردم آن را خواندند، آرام آرام اهانت كردن به اسلام عادی می شود. این را می خواستند! اینجاست كه الهام الهی، آن مرد ربانی را وادار به آن حركت عظیم كرد و توطئه هایشان متوقف ماند. امام(ره) براساس این تفكر و فهم دقیق و نورانی - نوری كه خدای متعال در دل بندگان خودش می اندازد، اینجا خودش را نشان می دهد - فتوای ارتداد آن مرد مرتد را صادر كرد و راه اینها را بست. ناگهان همه دنیا مبهوت شد! امام(ره) فتوای ارتداد یك مرتد را داد و گفت: «این آدم، باید به حد شرعی برسد.» دولت های اروپایی، همه سفرایشان را از ایران خواستند. این عكس العمل، در ارتباط با یك كتاب معمولی است؟ یعنی دولت های انگلیس و فرانسه و ایتالیا و كجا و كجا، دلشان برای جان یك انسان سوخته است؟! اینها هزاران انسان را برای یك موضوع كوچك درو می كنند. كدامشان نكرده اند؟ كدامشان گروه گروه انسان ها را به قتل نرسانده اند؟ كدامشان، اگر همین امروز منافعشان اقتضا كند، هزاران انسان را نمی كشند؟ اینها دلشان برای انسان سوخته؟ همین امروز، صرب ها مسلمانان را قتل عام می كنند؛ آنها ككشان نمی گزد! همین امروز اسراییلی ها فلسطینی های صاحب اصلی سرزمین را آنطور شكنجه می دهند؛ اینها خوابشان برنمی آشوبد! آن وقت برای خاطر اینكه یك نفر بناست بعد از این اعدام شود، این گونه وادار به عكس العمل شوند؟! این، قضیه دیگری بود. برنامه ای كه ریخته شده بود، برنامه اهانت به اسلام بود. بنا بود اسلام را سبك كنند. امام(ره) با آن فتوا، ناگهان همه نقشه های اینها را نقش بر آب كرد. دنیای اسلام هم تأیید كرد و پیروی خودش را از فتوای امام نشان داد.
25/۱۱/1371
معرفی برگزیدگان مسابقات قرآن کریم و نهج البلاغه یادواره شهدای مدافع امنیت
مرحله نیمه نهایی بیست و ششمین دوره مسابقات قرآن کریم و نهج البلاغه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران،یادواره شهدای مدافع امنیت با معرفی نفرات برتر برگزار شد.
در این مرحله از مسابقات که به میزبانی شرکت پالایش نفت بندرعباس برگزار شد،شرکت های پالایشی مناطق 8 و 9 به مدت دو روز در بندرعباس به رقابت پرداختند.
این مسابقات با داوری و نظارت داوران برجسته قرآنی در دو بخش برادران و خواهران، در هفت گروه از کارکنان و خانواده های آنان با هدف ترویج و توسعه فرهنگ دینی و قرآنی در بین کارکنان پالایشگاه ها و همچنین خانواده های آنها برگزار شد و ۱۹۰ شرکت کننده در رشته های قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، قرائت تقلیدی، حفظ ۳ جزء، ۵ جزء، ۱۰ جزء، ۲۰جزء و کل قرآن کریم و نهج البلاغه با یکدیگر به رقابت پرداختند.
در آیین اختتامیه این رقابت ها که در آن عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های پالایشی خصوصی کشور؛ هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس و جعفری، رئیس هیأت مدیره این شرکت حضور داشتند از نفرات برتر با اهدای لوح تقدیر و تجلیل شد. با پایان این دوره از مسابقات و معرفی برترین های رشته های قرآنی، نفرات اول و دوم هر رشته به مرحله نهایی که با حضور نفرات برتر همه شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی برگزار می شود، راه یافتند.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در حاشیه مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات گفت: اشاعه فرهنگ قرآنی در بین کارکنان، افزون بر تاثیرات مثبت در بنیان خانواده ها و جلوگیری از بسیاری آسیب ها، در شخصیت و تعاملات اجتماعی نیز موثر و آثار آن در محل کار و مسؤولیت پذیری اهمیت دارد.
عاشوری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های پالایشی نیز با اشاره به نقش قرآن در تحکیم و رشد خانواده ها اظهار کرد: با بهره گیری از دستورات قرآن و جاری سازی آن در زندگى، می توان به خانواده قرآنی و در نهایت جامعه اسلامی دست یافت.