آمادگی پکن برای حمایت از حضور سرمایهگذاران چینی در ایران
توسعه میدانهای نفت و گاز مناطق مرکزی شتاب میگیرد
درخشش اراده ها در سرزمین آبشارها
نقش آفرینی در سوخت رسانی پایدار به خوی
دوراندیشی نفت برای توانافزایی دبیران
شکست سد قوانین در ساخت بار اول
مهم ترین اقدامات زیرساختی در جهت دانش بنیان سازی صنعت نفت
اژدهای زرد محرک اصلی بازار نفت
تکمیل ۱۳۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی نفت در استان بوشهر
خودکفایی ساخت ۱۷۰ قلم تجهیزات فنی
سندی تازه از اکتشاف نفت در مسجدسلیمان
حکمتهای علوی؛ هنرِ گوش دادن (بخش چهارم)
بهترين دروازهبانهای آسيا و جهان را داريم
درخشش ورزشکاران شرکت ملی نفت در المپیاد سراسری
در دیدار رؤسای جمهوری ایران و چین تأکید شد
رئیس جمهوری اسلامی ایران در دیدار با رئیس جمهوری چین، توسعه روابط دو کشور را رو به جلو خواند و اعلام کرد آنچه در این مسیر انجام شده است، با اهداف فاصله دارد و برای جبران این عقب ماندگی باید گام های بلندتری برداشت. سید ابراهیم رئیسی روز سه شنبه (۲۵ بهمن ماه) در نخستین روز سفر سه روزه به پکن، در دیدار با شی جین پینگ با تأکید بر ضرورت گسترش مناسبات دو کشور در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، علمی، فناوری و فرهنگی، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی ایران و چین را اقدامی مهم برای تثبیت صلح و ثبات در منطقه خواند. وی سفر هیئت های اقتصادی و سیاسی دو کشور به پایتخت های یکدیگر و مذاکرات بین دو طرف را در گسترش مناسبات مهم و مؤثر توصیف کرد و افزود: با وجود مخالفت دشمنان، ایران و چین با تحکیم و گسترش روابط و مدیریت مطلوب، گام های بلندی را طی کرده اند.
رئیس جمهوری در این دیدار همچنین با بیان اینکه ایران و چین، دوستان روزهای سخت هستند و دوستی در روزهای سخت، تسریع و تسهیل کننده پیوندها در روزهای دیگر است، افزود: تحکیم این پیوندها و دوستی ها در امنیت منطقه و جهان مؤثر است. رئیسی با استقبال از تأکید رئیس جمهوری چین بر احترام به تمامیت ارضی ایران و مقابله با یک جانبه گرایی در نظام بین الملل، بر لزوم مقابله با دخالت بیگانگان در نقاط مختلف جهان تأکید کرد.
وی همچنین با قدردانی از نقش مثبت و سازنده چین در گفت وگوهای رفع تحریم، به پیمان شکنی آمریکایی ها و بدعهدی اروپایی ها در عمل به تعهدها اشاره کرد و گفت: غربی ها بار دیگر درباره ایران گرفتار محاسبه غلط شدند غافل از اینکه ایران اسلامی و ملت رشید آن بالنده تر و مطمئن تر از هر زمان دیگری در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دارد. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه ایران مصمم به گسترش روابط تهران و پکن با رویکرد احترام متقابل است، تصریح کرد: توسعه روابط ایران و چین رو به جلو بوده، اما آنچه انجام شده، با آنچه که باید انجام می شده است، فاصله دارد و برای جبران این عقب ماندگی باید گام های بلندتری برداشت. رئیسی همچنین ضمن استقبال از ابتکار رئیس جمهوری چین در ارائه طرح «کمربند-راه» آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای اجرایی شدن این طرح را اعلام کرد. تأکید بر گسترش همکاری های دو کشور در حوزه کشاورزی، خودروسازی، معدن، گردشگری و فعال تر شدن کمیسیون های مشترک اقتصادی، از دیگر محورهای سخنان رئیس جمهوری در دیدار با رئیس جمهوری چین بود.
رئیس جمهوری چین نیز در این دیدار با اشاره به روند رو به توسعه روابط ایران چین، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی دو کشور را در تعمیق و گسترش روابط دو کشور بسیار موثر دانست و گفت: چین قاطعانه معتقد به توسعه روابط با ایران است.
رئیس جمهوری چین در ادامه با انتقاد از اعمال یک جانبه گرایی و رفتارهای زورمدارانه کشورهای غربی در صحنه بین الملل افزود: متأسفانه این کشورها همچنان بر رویکرد غلط دوران جنگ سرد اصرار دارند و همین موجب آسیب دیدن هنجارهای بین المللی و صلح و امنیت جهانی شده است.
شی جین پینگ ضمن حمایت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم مقابله با یک جانبه گرایی، دخالت بیگانگان و تهدید امنیت و ثبات در منطقه و جهان تأکید کرد.
۲۰ سند همکاری میان مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و چین در حضور رؤسای جمهوری دو کشور امضا شد.
آیین رسمی امضای ۲۰ سند همکاری و یادداشت تفاهم بین جمهوری اسلامی ایران و چین (سه شنبه، ۲۵ بهمن ماه) از سوی مقام های عالی رتبه دو کشور در حضور سیدابراهیم رئیسی و شی جین پینگ برگزار شد. تفاهم های همکاری در زمینه مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بین المللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی از جمله اسناد امضاشده میان مقام های جمهوری اسلامی ایران و چین است.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت هدف از سفر رئیس جمهوری به چین را اجرایی کردن توافق ۲۵ ساله دو کشور اعلام کرد و گفت: این سفر روشن می کند که ایران مسیر رشد و توسعه تجاری را با سرعتی بیش از پیش طی می کند. علی بهادری جهرمی در نشست خبری (سه شنبه، ۲۵ بهمن ماه) درباره اهداف سفر رئیس جمهوری به چین اظهار کرد: این سفر دهمین سفر خارجی رئیس جمهوری از آغاز دولت سیزدهم است. وی با یادآوری اینکه آخرین سفر رسمی دوجانبه رئیس جمهوری ایران به چین ۲۰ سال پیش صورت گرفته بود، افزود: این سفر به دعوت رسمی رئیس جمهوری چین در شهریورماه امسال صورت گرفت. سخنگوی دولت تصریح کرد: محوریت اصلی این سفر، اجرایی کردن توافق ۲۵ ساله راهبردی با تمرکز بر مسائل اقتصادی است و حضور وزیرانی که رئیس جمهوری را در این سفر همراهی می کنند، بر این موضوع تأکید دارد.
بهادری جهرمی اظهار کرد: با توجه به اینکه چین نخستین شریک تجاری کشورمان است، این سفر یک اقدام راهبردی در حوزه تبادل تجاری خواهد بود، همچنین روشن می کند که ایران مسیر رشد و توسعه تجاری را با سرعتی بیش از پیش طی می کند.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی:
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی گفت: دشمنان اعلام کردند شما نمی توانید نفت بفروشید، اما لایحه بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و مقدار نفتی که برای فروش در آن اعلام شده مشخص است.
سعید جلیلی شامگاه یکشنبه (۲۳ بهمن ماه) با حضور در برنامه تلویزیونی گفت وگوی ویژه خبری با بیان اینکه دشمنان خود اعلام کردند به دنبال فشار حداکثری بر ایران هستند و این فشار حداکثری را نیز اعمال کردند، اظهار کرد: دشمنان همه این فشارها را وارد کردند، برای نمونه می گفتند ما اجازه نمی دهیم ایران حتی یک بشکه نفت بفروشد. این موضوع را در همین سه چهار سال اخیر بیان کردند، اما نتیجه آن چه شد؟
وی افزود: پارسال و در همین ایام بود که نه یک روزنامه نگار یا نویسنده، بلکه مقام های رسمی آمریکا عنوان کردند فشار حداکثری شکست فاحش خورده است. ادعای من نیست که تحلیل کنم بگویم شکست خوردند، این عین اظهارهای آنها بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: دشمنان اعلام کردند شما نمی توانید نفت بفروشید، اما لایحه بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و مقدار نفتی که برای فروش در آن اعلام شده مشخص است.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی افزود: موضوعی هم که اعلام شده در دیوان محاسبات بررسی می شود، در چنین شرایطی که دشمن از فشار حداکثری جواب نگرفت، گزینه نظامی را مطرح کرد، ترور و هدف قرار دادن تاسیسات و افراد ما را به کار بست که هیچ کدام آنها هم جواب نداد.
در نشست شورای اقتصاد محقق شد:
پنجمین نشست شورای اقتصاد در سال ۱۴۰۱ برگزار و درباره مصوبه ها و طرح های مربوط به وزارت نفت تصمیم گیری شد.
در این نشست که ۲۳ بهمن ماه به ریاست محمد مخبر و با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیران نفت، نیرو، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مسئولان دستگاه های مربوطه برگزار شد، اصلاح و تصمیم گیری درباره مصوبه های وزارت نفت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
سرمایه گذاری برای نگهداشت و افزایش تولید ۲۹ میدان نفتی و صدور مجوز سرمایه گذاری از محل منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی برای اجرای طرح اتصال نیروگاه های خرم آباد، سرو چادرملو، شهید سلیمی، علی آباد، سمنگان، تابان، شریعتی، کاشان و لوشان به خطوط انتقال فرآورده های نفتی به طول ۲۵ کیلومتر و سرمایه گذاری نزدیک به ۱۸ میلیون یورویی از جمله مصوبه هایی بود که در این نشست درباره اصلاح و اجرای آن تصمیم گیری شد.
از دیگر مصوبه های این نشست می توان به اصلاح طرح حمایت از تولید خودروهای دوگانه سوز و تبدیل کارخانه ای خودروهای بنزینی به سی ان جی سوز و کمک به ساخت جایگاه های هوشمند عرضه سی ان جی به ویژه در سیستان و بلوچستان، همچنین پروژه افزایش کارایی سیستم های گرمایشی و موتورخانه ها در ساختمان ها همسو با مدیریت کاهش مصرف و جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی در ساختمان ها اشاره کرد.
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی:
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: از تلاش های کارکنان صنعت نفت برای تولید گاز و تأمین انرژی مورد نیاز کشور در شرایط سخت زمستان قدردانی می کنیم. این موضوع از افتخارهای دولت سیزدهم است.
جعفر قادری شامگاه ۲۴ بهمن ماه در نشست بررسی طرح های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران ارشد نفت در ستاد شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در شیراز برگزار شد، اظهار کرد: نفت مجموعه ای تخصصی است و باید به گونه ای رفتار کنیم که کارکنان انگیزه لازم را برای ایفای نقش خود داشته باشند.
وی افزود: اگر حوزه پارس جنوبی را کنار بگذاریم، استان فارس یکی از استان های قطب تولید گاز در کشور است و به لحاظ قدمت از نخستین استان های دارای پالایشگاه گاز بودیم. نماینده شیراز در مجلس با بیان اینکه بخش زیادی از کارکنان صنعت نفت در فارس ساکن هستند، تصریح کرد: در این زمینه در بخش مسئولیت های اجتماعی و بهداشت و درمان اقدام های متعددی باید انجام شود تا زمینه رضایت مردم فراهم آید. قادری خطاب به مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: امید است با کمک شما طرح ها را به خوبی پیش ببریم و زمینه شتاب بخشی به توسعه در استان فارس فراهم شود. محمدمهدی فروردین، نماینده فیروزآباد، قیر، کارزین و فراشبند در مجلس نیز در این نشست ضمن تقدیر از فعالیت های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: ثروت زیادی در کشور داریم و یکی از مهم ترین مأموریت های دولت انقلابی اشتغال و سامان دهی نیروی انسانی است که تلاش های مناسبی در این زمینه انجام شده است.
وی با بیان اینکه در گذشته توجه ویژه ای به بحث مسئولیت های اجتماعی نشده است، اظهار کرد: در این دولت نگاه ویژه ای وجود دارد و انتظار می رود در بحث هایی مانند بهداشت و درمان، ترمیم جاده های مواصلاتی، آموزش و... اقدام های ماندگاری انجام شود.
نمایندگان اوپک پلاس هرگونه اقدام از سوی این ائتلاف در واکنش به کاهش داوطلبانه تولید نفت روسیه را رد کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، نمایندگانی از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس اعلام کردند اعضای این گروه که روسیه هم عضوی از آن است، برنامه ای برای واکنش به کاهش داوطلبانه نفت این کشور ندارند.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرده است که در واکنش به اعمال طرح سقف قیمتی برای محموله های صادراتی نفت خام و فرآورده های نفتی این کشور، در ماه مارس تولید روزانه نفت خود را ۵۰۰ هزار بشکه یا حدود ۵ درصد کاهش خواهد داد.کاخ کرملین روز جمعه (۲۱ بهمن ماه) اعلام کرده بود روسیه با بعضی اعضای اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک و غیراوپک) درباره تصمیم این کشور برای کاهش تولید مذاکره کرده است، اما نواک پس از آن گفت مسکو در این باره هیچ رایزنی رسمی نداشته است، زیرا این کاهش داوطلبانه است.نواک می گوید روسیه معتقد است سازوکار سقف قیمتی در فروش نفت و فرآورده های نفتی روسیه، دخالت در روابط بازار و ادامه سیاست مخرب انرژی کشورهای غربی است.کشورهای عضو گروه ۷ در کنار اتحادیه اروپا و استرالیا به تازگی برای محموله های صادرات نفت خام روسیه و در عین حال فرآورده های نفتی این کشور سقف قیمتی تعیین کرده اند. مسکو نیز در واکنش به این اقدام ها معاملاتی را که شامل هرگونه اعمال سازوکار سقف قیمتی باشد، ممنوع کرده است.آخرین کاهش بزرگ تولید نفت روسیه در ماه آوریل ۲۰۲۲ پس از اعمال تحریم های غرب به دنبال تنش های مسکو - کی یف رخ داد و عرضه نفت این کشور حدود ۹ درصد کاهش یافت، از آن زمان، روسیه موفق شد زنجیره های لجستیکی را برای فروش نفت خود، بیشتر در آسیا فعال کند.تصمیم روسیه برای کاهش تولید نفت تنها ۹ روز پس از آن اعلام شد که کمتیه وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) برنامه کاهش تولید کنونی این ائتلاف را تأیید کرد.
ارسال محموله های نفت خام صادراتی جمهوری آذربایجان به پایانه جیهان ترکیه ازسر گرفته شد.به گزارش خبرگزاری رویترز از باکو، شرکت بی پی مستقر در جمهوری آذربایجان بریتیش پترولیوم می گوید محموله های نفت آذربایجان در جیهان ترکیه پس از زلزله از سر گرفته می شود.سخنگوی شرکت بی پی گفت: بارگیری محموله های نفت خام جمهوری آذربایجان در پایانه جیهان ترکیه از روز یکشنبه (۲۳ بهمن ماه) از سر گرفته شد.پایانه جیهان واقع در امتداد سواحل مدیترانه ترکیه در زمین لرزه های ویرانگری که ترکیه و سوریه را لرزاند، آسیب دید.این پایانه محل ذخیره سازی و بارگیری محموله های نفت انتقالی با خط لوله باکو - تفلیس - جیهان (بی تی سی) است که محموله های نفت خام جمهوری آذربایجان و خط لوله کرکوک - جیهان از مناطق شمالی عراق را دریافت و برای صادرات به بازارهای جهانی بارگیری می کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر ضرورت شتاب بخشی به نگهداشت توان تولید میدان های گازی شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: چشم انداز ترسیم شده برای این شرکت افزایش تولید گاز به مقدار ۱۴۲ میلیون مترمکعب در روز است.
محسن خجسته مهر شامگاه دوشنبه (۲۴ بهمن ماه) در نشست بررسی طرح های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران که با حضور مدیران ارشد نفت در ستاد شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در شیراز برگزار شد، با اشاره به اینکه نفت مناطق مرکزی، شرکتی است که در عملیات شرایط سخت و پیچیده ای دارد، اظهار کرد: از نمایندگان استان فارس تشکر می کنم، زیرا چهره هایی دلسوز برای وزارت نفت، منطقه و استان هستند.
وی با بیان اینکه ظرفیت های افزایش تولید در شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی بسیار بالاست، افزود: چند میدان نفتی در این شرکت تحت توسعه قرار دارد که با سرمایه گذاری خارجی دو شرکت روسی در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرکت نفت مرکزی از برنامه همیشه جلوتر بوده و کم و کسری در زمستان امسال در بحث تولید گاز نداشته است، تصریح کرد: چشم انداز ترسیم شده برای این شرکت افزایش تولید گاز به مقدار ۱۴۲ میلیون مترمکعب در روز بوده و مقدمات این کار انجام شده است.
خجسته مهر ادامه داد: حدود ۳۰۰ میلیون دلار از محل منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران اختصاص دادیم تا ۱۰ میلیون مترمکعب برای سال آینده و ۱۰ میلیون مترمکعب برای سال ۱۴۰۳ به تولید برسیم.
وی تأکید کرد: حداقل تولید گاز زمستان سال آینده نباید از حداکثر تولید امسال کمتر باشد و در این مسیر باید به مواردی مانند نگهداشت توان تولید و ذخیره سازی، به ویژه در منطقه خانگیران توجه ویژه شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: هدف گذاری تولید ۳۰۰ هزار بشکه نفت و ۴۰۰ میلیون مترمکعب گاز در هشت سال آینده در برنامه شرکت نفت مناطق مرکزی دیده شده است، همچنین توسعه یک میدان پنج سال زمان ببرد؛ اما بهره برداری از آن ممکن است تا ۱۰۰ سال طول بکشد، بنابراین باید از هم اکنون برای نیروی انسانی برنامه ریزی لازم را انجام داد.
خجسته مهر با بیان اینکه به زودی از طریق سازمان سنجش فرایند برگزاری آزمون استخدامی انجام می شود تا نیروی انسانی مورد نیاز جذب شود، افزود: حداقل وظیفه ما آموزش مستمر کارکنان است، همچنین افزون بر آموزش، خدمات، پشتیبانی و بهداشت و درمان نیز مهم است. شایان یادآوری است که محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز دوشنبه (۲۴ بهمن ماه) با همراهی مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی و جمعی از مدیران شرکت ملی نفت ایران در سفری یک روزه با هدف بازدید از برخی تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی وارد شیراز شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با بیان اینکه انقلاب اسلامی زمینه ساز رشد و توانمندی نیروی انسانی در صنعت نفت ایران شد، گفت: امروز خدمت رسانی به مردم نقش مهمی در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی ایفا می کند.
مهدی علی مددی در آیین بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی ۲۴۶ طرح گازرسانی در این استان، ضمن تبریک چهل وچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران اظهار کرد: امروز خدمت رسانی به مردم نقش مهمی در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی ایفا می کند که این موضوع نیازمند نگاه و توجه ویژه به بحث نیروی انسانی است. وی در تشریح نقش نیروی انسانی در پیشبرد اهداف یک مجموعه تصریح کرد: در صنعت نفت و گاز کشور، این سرمایه نیروی انسانی است که کار هدایت مجموعه را به عهده دارد. نفت و گاز همواره وجود داشته است؛ اما آنچه در این بین نفت و گاز را به یک ثروت ارزشمند تبدیل کرده انگیزه کار، زحمت و رشادت های نیروی انسانی بوده است.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با بیان اینکه این مجموعه در دولت سیزدهم همه تلاش خود را بر این معطوف کرده است تا دغدغه های نیروی انسانی را به حداقل ممکن برساند، تأکید کرد: در این راه چالش های زیادی پیش روی ما بوده و سعی ما بر این است تا مشکلات موجود را از نزدیک بررسی کنیم و راهکارهای حل آنان را ارائه دهیم.
علی مددی همچنین با بیان اینکه انقلاب اسلامی زمینه ساز رشد و توانمندی نیروی انسانی در صنعت نفت ایران شد، گفت: همه دغدغه وزیر نفت نیز حل مشکلات نیروی انسانی است و بر همین مبنا ما در این حوزه سعی کرده ایم، به خواسته های کارکنان پاسخ دهیم و مطالبات به حق آنان را از مسیرهای قانونی دنبال کنیم.
رئیس هیأت رئیسه صندوق بازنشستگی نفت:
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: برای کل طرح های پتروشیمیایی، پتروپالایشی و مایع سازی گاز که هم اکنون در گروه اقتصادی صندوق ها در حال اجراست، متعهد به جبران عقب ماندگی های دهه ۹۰ و برنامه های اعلامی برای بهره برداری هستیم. عبدالحسین بیات، روز شنبه (۲۲ بهمن ماه) در حاشیه مراسم راهپیمایی چهل وچهارمین سالروز پیروزی انقلابی اسلامی با قدردانی از حضور کم نظیر و حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن گفت: حضور باشکوه و متفاوت راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن، در جای جای میهن عزیز اسلامی و ولایتمدار، ضمن خلق لحظه های جاودانه، با شکوه و ماندگار، برگ زرین و زیبنده دیگری را در کارنامه سراسر پرافتخار و با صلابت مردم غیور و همیشه در صحنه ایران اسلامی به ثبت رسانید. وی اظهار کرد: مردم مانند همیشه در میدان پشتیبانی از انقلاب اسلامی و کشور حضور دارند نعمت حضور و پشتیبانی مردم از انقلاب اسلامی و کشور با تحقق رشد سریع و مستمر اقتصادی شایسته شکرگزاری است. رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: به عنوان یکی از گروه های اقتصادی کشور اعلام می کنیم در مدت سپری شده دولت سیزدهم، برای رویکردها و ارزش های اقتصادی مدنظر از جمله مقوله مولدسازی و افزایش بهره وری در گروه اقتصادی صندوق ها، گام های بسیار ارزشمندی برداشته شده است. بیات گفت: فعالیت های سرمایه گذاری گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با طرح ها و پروژه های ملی و استانی آمیخته شده است، بنابراین رشد و توسعه در این گروه اقتصادی برای شتاب بخشی به شاخص های رشد اقتصادی استانی و ملی مؤثر خواهد بود.
مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی حفاری خبر داد:
مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی حفاری گفت: افزون بر ۴ هزار و ۵۰۰میلیارد ریال سفارش کار برای ساخت و خرید قطعات و تجهیزات مورد نیاز این شرکت امسال به سازندگان، تولیدکنندگان و دانش بنیان های ایرانی اعطا شد. رامتین طهماسبی پور در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان با اشاره به اینکه این کالاها شامل ۸۵۰ قلم قطعات و تجهیزات است که در قالب ۳۴۰ تقاضا ارائه شد، اظهار کرد: تاکنون ۵۰ درصد اقلام درخواستی به شرکت تحویل و وجه آن پرداخت شده و بقیه در مراحل ساخت و تهیه است. وی درباره تنوع اقلام و مهم ترین آنها توضیح داد: از جمله اقلام راهبردی در صنعت حفاری، شافت دستگاه گرداننده فوقانی (تاپ درایو)، انواع شیر فوران گیر مربوط به ایمنی دکل ها، شیرهای پروانه ای، قطعات پمپ های سیال، ماژول پمپ، دندانه های آچارهای حفاری، انواع روغن ها و روان کننده ها و کابل های بالابرنده حفاری و توری های گل و... است. مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی حفاری اظهار کرد: شماری از خریدها مربوط به ملزومات ایمنی، تجهیز اردوگاه های دستگاه های حفاری بود که رضایتمندی کارفرماها و همکاران را به دنبال داشت.
طهماسبی پور با بیان اینکه ۸۵ درصد شرکت های طرف قرارداد در زمینه تأمین اقلام درخواستی بومی خوزستان هستند، گفت: برای سال آینده نیز برنامه جامعی در رابطه با تأمین نیازهای فنی و خدماتی شرکت تدوین و در دستور کار این مدیریت قرار دارد که از آن جمله تأمین ریل گراننده فوقانی، قطعات تجهیزات خدمات فنی از جمله پمپ های فشار قوی و تجهیزات خدمات ویژه نظیر نمودارگیری سیال حفاری، چاه پیمایی و عملیات ویژه است.
هیأت وزارت نفت در جریان سفر به شهر بنگلور کشور هندوستان، در نشست هایی با مقام های نفتی کشورهای حاضر، زمینه های همکاری در صنعت نفت را بررسی کردند.
هیأتی به سرپرستی احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت، از ۱۷ تا ۱۹ بهمن امسال، برای شرکت در نشست وزیران انرژی آسیایی که با همکاری مجمع جهانی انرژی (IEF) و وزارت نفت و گاز هند برگزار شد، به شهر بنگلور سفر کردند. در جریان این سفر، نشست های پرشماری با وزیران نفت هند، بنگلادش، قرقیزستان و معاون وزیر نفت ونزوئلا انجام و محورهای همکاری های دوجانبه بررسی و مرور شد. دیدار با هیثم الغیص، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از دیگر برنامه های سفر این هیأت بود که در دیدار با وی بر ضرورت فعال سازی دبیرخانه این سازمان به منزله سکویی قدرتمند برای توسعه روابط دو و چندجانبه اعضا در دیگر بخش های همکاری ها در صنعت نفت تأکید شد که با استقبال الغیص روبه رو و مقرر شد برنامه هایی در این زمینه با مشارکت اعضا تدوین و اجرایی شود.
در این نشست که حسین شاملی، سرپرست موزه ها و اسناد صنعت نفت نیز حضور داشت به موضوع همکاری دبیرخانه اوپک با موزه صنعت نفت ایران اشاره و تأکید شد که موزه صنعت نفت می تواند برخی از اشیا و اسناد تاریخی صنعت نفت ایران را در دبیرخانه اوپک به نمایش عموم بگذارد.
پایان بخش این سفر حضور و سخنرانی در جمع شیعیان مسجد جامع بنگلور بود که با استقبال حاضران روبه رو شد.
مدیرکل امور سرمایه گذاری و اجرای سیاست های اصل ۴۴ وزارت نفت از اقدام برای اتصال سامانه صدور موافقت اصولی به درگاه ملی مجوزهای کشور به منظور اجرای تکالیف قانونی در صدور الکترونیکی مجوزها خبر داد.
محمدعلی علایی با اشاره به تکالیف قانونی اصلاح مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن مصوب بهمن ۱۳۹۹ و الزام به صدور الکترونیکی مجوزها در فرایند درخواست و صدور مجوزهای دستگاه های اجرایی تا تاریخ ۱۸ اسفند۱۴۰۰ گفت: پیاده سازی سامانه صدور موافقت اصولی اجرای طرح های ال ان جی، ان جی ال، پالایشی/پتروپالایشگاهی و پتروشیمی/GTL وزارت نفت و اتصال به درگاه ملی مجوزهای کشور در موعد مقرر صورت گرفت. وی افزود: اکنون همه درخواست های مربوط به صدور موافقت اصولی متقاضیان حقوقی از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور به آدرس WWW.MOJAVEZ.IR انجام و بررسی و اظهارنظر در مورد هر طرح به تبع آن ارتباط با شرکت ها و شرکت مادر تخصصی در هر مرحله از بررسی از طریق سامانه یادشده انجام می شود. مدیرکل امور سرمایه گذاری و اجرای سیاست های اصل ۴۴ وزارت نفت تصریح کرد: امکان دسترسی به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور از طریق پنجره واحد خدمات هوشمند در پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت وجود دارد، همچنین تعداد مجوزهای صادر شده در سامانه شفافیت وزارت نفت (SHAFAF.MOP.IR) در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
در سرزمین لرستان از گاز به نیکی یاد می شود
مهدی مهرابی شرکت گاز استان لرستان به واسطه اقدام های کلان سال های گذشته، عنوان «عملیاتی ترین گاز استانی» را با خود یدک می کشد و توانسته است اعتماد عمومی مسئولان و مردم را نیز جلب کند. کاهش زمان اجرای پروژه های کلان، اقتصادی و اصولی تر شدن فرایند اجرای پروژه ها، جلوگیری از هدررفت گاز، ثبت نشدن حتی یک مورد قطع گاز در زمستان امسال، همچنین اجرای پروژه های کاربردی، مقاوم سازی، بازسازی و تامین حداکثری گاز مورد نیاز بخش های مختلف، تحقق مصوبات سفر رییس جمهوری درحوزه گازرسانی، افزایش ضریب نفوذ گاز درمناطق محروم روستایی و ... تنها بخشی از اقدام هایی است که این شرکت در طول سال های 1400 و 1401 رقم زده است. همسو با اجرای پروژه های توسعه ای و تامین حداکثری گاز مشترکان، افزایش رضایت مندی کارکنان نیز در دستور کار مدیرعامل و مدیران شرکت گاز استان لرستان قرار گرفته و این شرکت، از نخستین شرکت هایی بود که طرح طبقه بندی مشاغل را اجرا کرد. درحوزه تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر نیز نخستین کد پرسنلی از سوی این شرکت صادر شد. در گفت و گو با کرم گودرزی، مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان به بخشی از اقدام های این شرکت در حوزه های مختلف پرداخته شده که مشروح آن در ادامه می آید.
در چهل وچهارمین بهار شکوهمند انقلاب اسلامی، گازرسانی به 54 روستا و 166 واحد صنعتی، تولیدی و کشاورزی به بهره برداری رسید، همچنین آغاز عملیات اجرایی و افتتاح پروژه های مقاوم سازی و ایجاد زیرساخت های اداری گاز را برای استان در دستور کار داریم.
وضعیت لرستان درحوزه ایجاد زیرساخت های گاز در استان بسیارخوب است. ضریب نفوذ گاز درمجموع شهری و روستایی، 98.7 درصد است. 31 شهر از نعمت گاز برخوردارند؛ دو شهر باقی مانده، یعنی دیدگان بزنوی و شول آباد نیز درحال گازرسانی هستند. گازرسانی به شهر شول آباد با 82 درصد پیشرفت فیزیکی درجریان است. در مجموع 99.8 درصد جمعیت شهری استان از نعمت گاز برخورداند.در بخش روستایی نیز از دو هزار و 433 روستای واجد شرایط گازرسانی، هم اکنون دو هزار و 124 روستا از نعمت گاز برخوردارند و گازرسانی به 245 روستا نیز در دست اجراست. ضریب نفوذ گاز در بخش روستایی 95.5 بوده که با احتساب روستاهایی که همزمان با دهه فجر به بهره برداری رسیده اند، این میزان به 96.4 درصد افزایش می یابد. دو هزار و 169 واحد صنعتی، تولیدی و کشاورزی نیز به شبکه گاز متصل است.
1400 و 1401 ازسال های موفق گاز استان لرستان بوده است. امسال گازرسانی به122 روستا و 300 واحد صنعتی را در دستور کار داریم و برای گازرسانی به این مشترکان جدید، 640 کیلومتر شبکه گازرسانی فلزی و پلی اتیلن اجرا و 16 ایستگاه تقلیل فشارگاز نیز احداث شد. امسال همچنین برای نصب 9 هزار و 300 علمک و جذب 16 هزار مشترک برای امسال برنامه ریزی شده بود که خوشبختانه این هدف گذاری برای سال 1401 نیز محقق شد. افزون بر موضوع زیرساخت های گازرسانی به واحدهای شهری، روستایی، صنعتی، تولیدی و کشاورزی، درحوزه مقاوم سازی نیز اقدام های خوبی اجرایی شده است. استان لرستان از سیل سال 98 آسیب جدی دید؛ از این رو توانستیم نقاط آسیب دیده را ترمیم کنیم و نقاطی را هم که احتمالا در آینده می توانست به عنوان نقاط حادثه آفرین باشد، شناسایی کردیم. در شهرستان پلدختر مقاوم سازی چهار نقطه را در دستور کار قرار دادیم که به طور کامل انجام شد. به عنوان مثال، خط قدیم کوهدشت_پلدختر آسیب دیده بود که ترمیم آن انجام شد. خط لوله تغذیه سپیددشت نیز در حال تست است و به زودی بهره برداری از آن آغاز می شود.در بخش ساختمانی نیز مقاوم سازی ساختمان گاز دلفان، همچنین مقاوم سازی و بازسازی اداره گاز ناحیه 2 خرم آباد را در برنامه داشتیم. پروژه اداره گاز ناحیه 2 خرم آباد را که برای اجرا 24 ماه زمان تعریف شده بود، 6 ماه زودتر از موعد مقرر به پایان رساندیم. مقاوم سازی اداره گاز ناحیه ازنا نیز انجام شد. موارد دیگری نیز در دستور کار قرار دارند که براساس برنامه درحال اجراست.
پیش از اینکه به پرسش پاسخ دهم، لازم است به نکته ای اشاره کنم. عدالت در گازرسانی یکی از اهداف شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید. ضریب نفوذ گاز درشهرستان های چگنی، دلفان و پلدختر در سال 99 نسبت به متوسط کشوری و استانی بسیار پایین بود.سال 99 ضریب نفوذ گاز در شهرستان چگنی 48 درصد، پلدختر 49 درصد و دلفان 63 درصد بود. با برنامه و پیگیری هایی که انجام شد، ضریب نفوذ گاز در شهرستان چگنی با احتساب روستاهایی که دهه فجر به بهره برداری رسیده اند، به 98.1 درصد افزایش یافته است. هم اکنون ضریب نفوذ گاز در شهرستان دلفان 97.6 درصد و پلدختر نیز 86 درصد است. ضریب نفوذ گاز دراین شهرستان ها نسبت به متوسط کشوری به عدد خوب و قابل قبولی رسیده است.تا پایان سال 1402 تعداد روستاهای برخوردار از گاز شهرستان پلدختر افزایش می یابد و به شهرستان سبز تبدیل خواهد شد. هم اکنون از 11 شهرستان استان لرستان، 8 شهرستان سبز است. خردادماه 1400 به عنوان استان سبز اعلام شد. سه شهرستان باقیمانده داریم که شهرستان چگنی پایان سال 1401 و شهرستان های پلدختر و الیگودرز نیز سال 1402 در زمره شهرستان های سبز قرار خواهند گرفت. سال گذشته مصوبه افزایش سرانه گازرسانی را داشتیم که با این افزایش سرانه، 150 روستا به عنوان روستاهای واجد شرایط در فهرست گازرسانی قرار گرفتند.گازرسانی به تعدادی از این روستاها درحال انجام و پیمان سپاری است. سعی می کنیم همه این روستاها را تا پایان سال 1402 گازدار کنیم.
یکی از اقدام های بسیارخوب انجام شده، ارتقای ایستگاه های تقلیل فشار گاز است. شهرستان الشتر با بیش از 21 هزار مشترک، تنها یک ایستگاه سی جی اس 20 هزار مترمکعب در ساعت داشت که به 50 هزار ارتقا یافت و مهرماه امسال نیز در سرویس قرارگرفت. همچنین ایستگاه تقلیل فشار اشورآباد ازنا که روستاهای سردسیر زیادی را تحت پوشش دارد، ارتقا و ظرفیت آن از 20هزارمترمکعب درساعت به 50 هزارمتر مکعب درساعت افزایش یافت.
ایستگاه سی جی اس چمن سلطان الیگودرز از دو هزار و 500 به 20 هزار متر مکعب در ساعت ارتقا داده ایم تا شهر و روستاهای اطراف را تحت پوشش قرار دهد و شهرک صنعتی گندمینه نیز بتواند ازخدمات آن بهره مند شود. برای توسعه گازرسانی لازم است ایستگاه های تقلیل فشار گاز ارتقا یابند و یا ایستگاه های جدید احداث شوند؛ امسال، 16 ایستگاه تقلیل فشار گاز احداث شده است.
این پرسش را در دو بخش پاسخ می دهم. نخست اقدام های کوتاه مدتی بود که باید انجام می دادیم تا خود را برای عبور از فصل سرد سال 1401 آماده کنیم و بخش بعدی، اقدام های بلندمدت است. در بخش اقدام های کوتاه مدت، آماده سازی شبکه در دستور کار قرار گرفت و پیرو آن اقدام های لازم برای ورود به فصل سرد را انجام دادیم. تشکیل جلسات هماهنگی مستمر به منظور بررسی همه جوانب، برگزاری مانور مدیریت بحران با هدف آمادگی کامل برای خدمت رسانی درشهرستان هایی که احتمال افت فشارگاز داشتند، همچنین تقویت شبکه گاز استان با افزایش ظرفیت ایستگاه، ازجمله اقدام های کوتاه مدت بودکه انجام شده است.
درحوزه برنامه های بلندمدت نیز، با پیگیری هایی که انجام شد، مجوز مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران را برای اجرای لوپ تقویتی دورود_ ازنا_ الیگودرز دریافت کردیم. براین اساس، از خط لوله 36 اینچ خرم آباد، 23 کیلومتر انشعاب گرفتیم. به موازات خط لوله کنونی دورود_ ازنا_الیگودرز نیز خط لوله جدیدی اجرا کردیم و با اجرای آن، پایداری و تامین گاز ازنا و الیگودرز را برای سال های آینده افزایش دادیم.
برای الشتر نیز اجرای خط لوله انتقال گاز تقویتی در دستور کار است تا تامین پایدار گاز این شهرستان در سال های آینده تضمین شود. برای شهرستان ازنا نیز از اشورآباد لوپ تعریف کردیم و این خط را به سی جی اس جدیدی که راه اندازی شده بود، متصل می کنیم. با اجرای این پروژه ازنا را نیز از دو منبع تزریق گاز می کنیم که دچار مشکل نشویم. برای تاب آوری شبکه، برای همه صنایع و شهرهای مهم و بزرگ، امکان دریافت گاز از دو نقطه را فراهم کرده ایم. بیشتر شهرهای مهم، صنایع بزرگ و نیروگاه ها از دو منبع (خط لوله فشار قوی) گاز دریافت می کنند که اگر یکی از این خطوط دچار مشکل شود، از خط بعدی به عنوان جایگزین استفاده کنیم.
اجرای مصوبات سفر ریاست جمهوری یکی از اقدام های مهم است و به نوعی بازتاب ملی و بین المللی دارد. باید حتما در ارتباط با مصوبات سفر رییس جمهوری تلاش کنیم که عملیاتی شود. در این رابطه، چهار مصوبه از معاون اول رئیس جمهور خطاب به وزیر نفت ابلاغ شده بود. نخست گازرسانی به 113 روستا بود که سال گذشته بیشتر از تعهد و 122 روستا را گازدار کردیم. مصوبه بعدی گازرسانی به محور بزنوید_الیگودرز بود که با پیگیری های انجام شده، در قالب دو فاز تعریف شد و با پیشرفت فیزیکی 15 درصد از سوی دو پیمانکار در حال انجام است. این مناطق سردسیر، سخت گذر و محروم هستند. مصوبه سوم، درباره تکمیل پروژه گازرسانی به شول آباد بود که این پروژه نیز مردادماه امسال آغاز شد و با 82 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است. مصوبه دیگر، در خصوص بحث گازکشی منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی بود که تاکنون بیش از 300 واحد انجام شده و هر موردی که این دونهاد حمایتی اعلام کنند، براساس مصوبه به روز نسبت به پرداخت اقدام می کنیم. مصوبه گازرسانی به آهک هیدراته پلدختر نیز دریافت شد و در حال انتخاب پیمانکار برای اجرای پروژه هستیم. فاز اول این پروژه که شامل ایجاد زیرساخت بود، برای این واحد صنعتی و روستاهای پاعلم انجام شده است.
در 10 ماه امسال حدود 2 میلیارد و 73 میلیون مترمکعب گاز تحویل بخش خانگی و صنایع شده که نسبت به مدت مشابه در سال پیش حدود 4 درصد افزایش داشته است. تعهد امسال گاز لرستان در حوزه جایگزینی گاز با سوخت مایع 125 هزار مترمکعب در ساعت بود که تاکنون 80 هزار مترمکعب محقق شده است. گازرسانی به نیروگاه کلاس F خرم آباد نیز در دستور قرار دارد که تا پایان سال اجرایی می شود.
مصرف بی رویه انرژی یکی از چالش های امروز کشور است. اگر می توانستیم مصرف انرژی را بهینه کنیم، قطعا نه تنها کمبود گاز نداشتیم بلکه امکان افزایش حجم گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنایع نیز فراهم می شد. یکی از راهکارهایی که دنبال کردیم، بهینه سازی مصرف موتورخانه ها بود. از 298 مشترکی که برای این طرح ثبت نام کرده بودند، 237 مورد انجام شد و 33 مورد نیز در حال انجام است. بهینه سازی موتورخانه ادارات را نیز در دستور کار داریم که اطلاع رسانی آن انجام شده است. اقدام های بسیار خوبی در حوزه جلوگیری از هدررفت گاز انجام شده است. با شناسایی و کنترل دقیق شبکه و علمک ها، با حساسیت ویژه به رفع نشتی ها اقدام کرده ایم. جهش بسیار خوبی در جلوگیری از هدررفت گاز در سال 1400 نسبت به 1399 داشتیم و تاکنون نیز عملکرد نسبت به سال 1400 بسیار خوب است.
اعتقاد داریم که زیربنای پیشرفت و توسعه، منابع انسانی است و باید رضایت مندی نیروی انسانی را افزایش داد. حساسیت ویژه ای در خصوص پرداخت به موقع حقوق کارکنان وجود دارد. سوم هر ماه حقوق همه کارکنان را پرداخت می کنیم. اقدام بعدی، طرح طبقه بندی مشاغل است که این طرح را برای همه گروه ها اجرایی کردیم. جزو شرکت های پیشتاز در حوزه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل بودیم. در خصوص تبدیل وضعیت ایثارگران نیز، گاز لرستان اولین شرکتی بود که کد پرسنلی کارکنان مشمول این طرح را صادر کرد. از 140 نفر مشمول بند «د» طرح تبدیل وضعیت ایثارگران، 35 نفر تبدیل وضعیت شده اند و مابقی نیز در حال طی کردن مراحل گزینش هستند. در حوزه مشمولان بند "و" نیز تبدیل وضعیت 16 نفر از 22 نفر مشمول انجام شده است. در مجموع سعی کردیم تا جایی که امکان دارد رضایت مندی برای همکاران ایجاد کنیم.
کارکنان شرکت گاز استان لرستان با تلاش متعهدانه، مسئولانه و جانانه به مردم خدمت و اعتماد مردم را که بزرگ ترین سرمایه شرکت ملی گاز ایران است، روز به روز بیشتر می کنند. از خدا می خواهم توفیق بدهد تا بهترین خدمات را که شایسته مردم شریف و عزیز است، ارائه کنیم. از نشریه مشعل بابت اطلاع رسانی و پوشش خوب اقدامات همکارانم قدردانی می کنم که باعث ایجاد انگیزه برای همکاران در سطح شرکت شده است. زمانی که اقدامات همکاران دیده شود قطعا تلاش و کوشش آنها بیشتر می شود و این به عنوان یک ارزش برای همه ما وجود دارد. به رسم مهمان نوازی قوم لر از شما تشکر می کنم. همچنین جا دارد تشکر کنم از تک تک همکاران تلاشگر شرکت گاز استان لرستان و از خانواده بزرگوار آنها قدردانی کنم. اعتقاد دارم که شرط موفقیت سازمان حذف واژه «من» است. اگر ضمیر «ما» را جایگزین ضمیر «من» کنیم قطعا سازمانی رو به پیشرفت خواهیم داشت. سعی کرده ایم این موضوع را در گاز لرستان نهادینه کنیم.
در گاز لرستان از واژه چالش نیز به دلیل اینکه بار منفی دارد استفاده نمی کنیم. به جای کلمه چالش از کارهایی که احتیاج به پیگیری بیشتر دارد و به این نام استفاده می کنیم تا روز به روز سازمانمان رو به جلو باشد. شرایط کار ما سخت بوده و باید به خانواده ها توجه کنیم. به دلیل همراهی خانواده ها با همکارانمان است که امروز با افتخار اعلام می کنم چه حجم خدمات در استان انجام شده است. به دلیل همراهی خانواده ها است که با افتخار اعلام می کنم که تا امروز حتی یک مورد قطع گاز در یک روستا هم نداشتیم. ان شاالله بتوانیم با همدلی، هفمکری، همکاری و فرهنگ تعاملی که در گاز لرستان ایجاد شده حرکت کنیم و روزهای خوب تری برای این شرکت در آینده رقم بخورد.
آخرین اقدام های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه برای مناطق زلزله زده
مشعل شامگاه شنبه 8 بهمن ماه زمین لرزه ای به بزرگی 5.9 در مقیاس ریشتر شهرستان خوی را لرزاند. این زلزله مهیب با توجه به حجم خسارت و تخریب واحدهای مسکونی و از همه مهم تر از دست دادن شماری از هم وطنان، تلخ ترین اتفاق ماه های اخیر را ثبت کرد. دقایقی پس از این حادثه، تمام دستگاه ها و ارگان های ذی نفع در استان آذربایجان غربی و دیگر نقاط دورافتاده کشور برای امدادرسانی و کمک به آسیب دیدگان ناشی از زلزله به منطقه گسیل شدند. هرچند 28 دی ماه، شهرستان خوی شاهد وقوع زمین لرزه ای دیگر به بزرگی 5.4 ریشتر بود که به حدود 2 هزار واحد مسکونی خسارت وارد کرد، اما خوشبختانه این زمین لرزه تلفات جانی به همراه نداشت. در این میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه نیز، همانند بسیاری از دستگاه های اجرایی کشور در ابتدای وقوع این زمین لرزه، با نقش آفرینی در سوخت رسانی پایدار و بی وقفه، به یاری مردم زلزله زده خوی شتافت و با اجرای برنامه های از پیش تعیین شده برای زمان بحران، توانست نقش سازنده ای را ایفا کند.
بارش برف و برودت هوای سرد در مناطق زلزله زده خوی که همچنان هم تداوم دارد، سختی شرایط ناشی از وقوع زمین لرزه را دوچندان کرده است، ضمن آنکه مردم به واسطه تخریب واحدهای مسکونی در کمپ ها و چادرهای اضطراری اسکان یافته اند؛ با وجود این تامین و ارسال به موقع انواع فرآورده های سوختی از جمله بنزین، نفت سفید و گاز مایع از همان دقایق ابتدایی وقوع زمین لرزه در بین خانوارها انجام شد و خوشبختانه هموطنان ما در تامین سوخت موردنیازشان با مشکل و کمبودی روبه رو نبودند.
در پی وقوع این حادثه، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عازم خوی شد تا ضمن بررسی وضع تأمین و سوخت رسانی انواع فرآورده نفتی از مبادی تأمین کشور از مناطق زلزله زده هم بازدید کند.
وی ضمن اظهار تأسف از حجم وسیع تخریب منازل مسکونی شهری و روستایی گفت: با به کارگیری کل ظرفیت و تأسیسات و عملیات انبارهای نفت، بیش از سه برابر مصرف روزانه انواع فرآورده نفتی شهرستان خوی را تأمین خواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به تحقق ابعاد مختلف مسئولیت اجتماعی شرکت افزود: وظیفه داریم تا زمان عادی شدن شرایط زندگی ساکنان مناطق زلزله زده، در کنار مردم عزیز این شهرستان باشیم و تا پایان آواربرداری و نوسازی ساختمان های تخریب شده، سوخت مورد نیاز مردم و دستگاه های اجرایی خدمات رسان را تأمین کنیم.
نژادعلی در طی بازدید از مناطق زلزله زده به پای درد دل مردم زلزله زده بخش فیرورق نشست و درباره رفع مشکلات حاد و ضروری خانوارهای صدمه دیده دستورهای لازم صادر و اظهار امیدواری کرد با همت و تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت و رهنمودهای مؤثر استاندار جهادی آذربایجان غربی اجازه نخواهیم داد مردم زلزله زده که رنج های روحی و روانی بسیار زیادی را متحمل هستند، مشکل تأمین سوخت را حس کنند.
وی تصریح کرد: از ابتدای وقوع نخستین زلزله شهرستان خوی در ۲۸ دی ۱۴۰۱ تاکنون یک میلیون لیتر سوخت حرارتی و ۱۰ میلیون لیتر بنزین در سطح جایگاه های عرضه سوخت شهرستان خوی توزیع و سه برابر مقدار مصرف گاز مایع این شهرستان در تأسیسات گاز مایع خوی ذخیره شده و این فرآیند تأمین و توزیع فرآورده های نفتی همچنان پایدار و استمرار خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین در سفری دو روزه به استان آذربایجان غربی در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی پاسخ به بحران استان آذربایجان غربی حاضر شد و از برنامه های اجرایی شرکت پخش منطقه ارومیه در زمینه تأمین مطلوب سوخت و ارسال به موقع بنزین به جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی شهرستان خوی تشکر و قدردانی کرد.
نژادعلی بیان کرد: از همان ساعات نخست زلزله اخیر، منطقه ارومیه در آماده باش کامل قرار گرفت و تأمین و توزیع بنزین و نفت سفید در جلسه فوری مدیریت بحران پایش و بررسی شد.
وی با ارائه گزارش سوخت رسانی به استاندار آذربایجان غربی به عنوان رئیس جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی پاسخ به بحران و سایر اعضای حاضر در این نشست گفت: در شب نخست زلزله ۸ بهمن ۱۴۰۱ معادل سه برابر مصرف روزانه بنزین شهرستان خوی یعنی بالغ بر یک میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر بنزین به جایگاه های سوخت ارسال شد و با مدیریت صف های طولانی مقابل جایگاه ها، هیچ وقفه ای در سوخت رسانی ایجاد نشد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در بخشی از گزارش خود، به تحقق مسئولیت اجتماعی کارکنان منطقه ارومیه اشاره و تصریح کرد: تاکنون بالغ بر ۹۰ هزار لیتر نفت سفید در گالن های ۲۰ لیتری به صورت رایگان از محل وجوهات کارکنان نیکوکار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه بین خانوارهای اسکان یافته در کمپ ها و چادرها توزیع شده و همچنان ادامه دارد.
نژادعلی افزود: خدمات خوبی ازسوی دستگاه های خدمات رسان در مناطق زلزله زده در حال عرضه است و در این میان کمک های مردمی، بسیار چشمگیر بوده و بنده به سهم خود از مردمی که به صورت خودجوش به میدان آمده اند، قدردانی می کنم.
تمام دست اندرکاران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه بلافاصله پس از وقوع زمین لرزه در شهرستان خوی در آماده باش کامل قرار گرفتند و پیگیری های لازم برای تامین سوخت مورد نیاز مردم انجام داده شد.
خوشبختانه بنا بر آخرین اظهارات احمد مجرد، مدیر شرکت ملی پخش منطقه ارومیه کمبودی برای تامین سوخت وجود ندارد و مردم به هیچ عنوان دغدغه و نگرانی از این بابت نداشته باشند.
مجرد در گفت وگو با «مشعل» از توزیع یک میلیون و 300 هزار لیتر بنزین از شامگاه شنبه (هشتم بهمن ماه) تاکنون در مناطق زلزله زده شهرستان خوی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که ذخیره سازی انواع فرآورده های نفتی به میزان کافی در انبار نفت خوی انجام شده است و تا رسیدن به یک شرایط ایده آل و حداقلی، سوخت رسانی استمرار خواهد داشت.
وی افزود: در شب نخست وقوع زمین لرزه تقریبا تمامی خانوارها شب را در خودروها سپری کردند که شرکت پخش منطقه از همان ساعات ابتدایی وارد عمل شد و به تامین بنزین مورد نیاز جایگاه ها اقدام کرد. مصرف روزانه بنزین شهرستان خوی رقمی معادل 400 هزار لیتر است که این رقم در بازه زمانی وقوع زلزله تاکنون افزایش چشمگیری داشته است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با بیان اینکه روند مصرف بنزین 28 و نفت سفید 58 درصد افزایش داشته است، عنوان کرد: تاکنون کمبودی برای تامین فرآورده های سوختی حادث نشده و امیدواریم با توزیع مناسب و بی وقفه سوخت بتوانیم در اقدامی هرچند کوچک در رفع نیازهای مردم زلزله زده شهرستان خوی سهیم باشیم.
مجرد با بیان اینکه توزیع سوخت رایگان در دستور کار شرکت پخش منطقه ارومیه قرار داده شد، افزود: برای هر خانوار سهمیه 40 هزار لیتر نفت سفید رایگان اعلام شد که در گالن های 20 و 40 لیتری توزیع شد. افزون بر آن، تعدادی بی شماری از خانوارها اقدام به مهاجرت معکوس کرده و به روستاها پناه آوردند که به این عزیزان هم سهمیه ای معادل 200 لیتر نفت سفید در نظر گرفته شد تا بر اساس آن نیازهایشان مرتفع شود.
وی بر تامین سوخت مورد نیاز خودروهای امدادی و تجهیزات راهداری نیز تاکید کرد و یادآور شد: تعدادی از ماشین های خدمات رسان در این بازه زمانی نسبت به بازسازی منازل آسیب دیده اقدام کرده اند که سوخت مورد نیاز این ماشین آلات هم ازسوی شرکت پخش منطقه تامین می شود و کمبودی در این زمینه وجود ندارد.
مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه به کمک های خودجوش کارکنان این شرکت هم اشاره کرد و گفت: کارکنان شرکت پخش منطقه ارومیه در حرکتی جهادی و به منظور حمایت از زلزله زدگان و آسیب دیدگان، وسایل گرمایشی اعم از پتو، لباس گرم و هیترهای برقی تهیه کردند که در اختیار خانوارها قرار داده شد و این روند همچنان تداوم دارد.
بازتاب تلاش های شبانه روزی کارکنان مجتمع درود 3 درگفت و گوبا جانشین مجتمع
مشعل میدان نفتی درود درجزیره خارگ، با مساحت 125کیلومترمربع(5 کیلومتردر25 کیلومتر) درشمال غربی خلیج فارس، یکی ازبزرگ ترین میدان های نفتی ایران به شمار می رود.ظرفیت مخزن این میدان نفتی حدود ۶.۷ میلیارد بشکه برآورد می شود. درجوار میدان نفتی درود ودر105کیلومتری ساحل خلیج همیشه فارس، آنجا که جزیره خارگ، همچون نگین انگشتری می درخشد، مجتمعی به نام درود فعالیت می کند که به همت بزرگ مردان صنعت نفت، حاصل آن درجای جای اقتصاد کشورجاری است. مجتمع درود 3 درمنطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره درهمسایگی با کارخانه درود 2 باچشم اندازی ازتاسیسات جدید وتازه، درحالی به چشم می آید که رد فرسودگی کارخانه های دیگربه گونه ای مشخص نمایان است.این مجتمع با توجه به گذشت مدت طولانی از زمان بهره برداری وافت نسبتاً شدید فشارمخزن درود، همچنین نبود امکان نگهداشت تولید ازمیدان ساخته شده است. لزوم صیانت وازدیاد برداشت ازمیدان نفتی درود ازسوئی ونبود امکان فرآورش روزانه بیش از180هزار بشکه نفت خام به وسیله تاسیسات قبلی، دیگر عواملی است که به اجرای پروژه درود 3 انجامیده است. پژمان آذربخش، جانشین مجتمع درود 2 و 3، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیمی گرایش فرآیند که ازسال 1381درشرکت نفت فلات قاره ایران استخدام شده است وازهمان ابتدا دربخش بهره برداری فعالیت می کند، درگفت و گو با هفته نامه "مشعل" به تشریح فعالیت های این مجموعه پرداخته و از اهداف احداث آن تا سختی ومشکلات کارکنان در دوره تحریم و تلاش های درحال انجام، سخن گفته است. کارکنان این مجموعه همچون دیگر بخش های منطقه عملیاتی خارگ به شکل اقماری (14 روز کار و 14 روز استراحت) مشغول فعالیت هستند ودر بازدید از این مجموعه می توان تلاش آنها را نظاره گر بود. متن کامل این گفت و گو در ادامه می آید.
اجرای پروژه مجتمع درود 3 که مشتمل بر حفر چاه های تولیدی و فرآورش نفت با ظرفیت 80 هزار بشکه در روز، واحدهای یوتیلیتی، شیرین سازی گاز، تزریق آب با ظرفیت 270 هزار بشکه در روز و تزریق گاز با ظرفیت 130 میلیون فوت مکعب در روز است، از سوی شرکت نفتی توتال در سال 1379 با عملیات لرزه نگاری سه بعدی آغاز شد. پس از اتمام مراحل ساخت تاسیسات، در سال 1384 واحد فرآورش نفت و تزریق آب در سرویس قرار گرفت و در سال 1387 عملیات تزریق گاز آغاز شد. درود ۳ مجتمعی است که ساخت آن باهدف احیا وبازیافت بیشتر وازدیاد برداشت در دستور کار قرار گرفت و ازدیاد برداشت، ازجمله هدف گذاری های مهم در احداث این کارخانه به شمار می آید. این مجتمع شامل بخش های مختلف تاسیسات فرآورش نفت، واحدهای یوتیلیتی، تزریق گاز، تزریق آب، شیرین سازی گازاست که سال ۸۴ واحد نفت وتزریق آب آن درمدار تولید قرار گرفت ودرسال 1387 نیز تزریق گازشروع شد.
این مجموعه مشتمل بر 180 نفر نیروی انسانی است که همه آنها در قالب قراردادهای موجود صنعت نفت به شکل رسمی، قراردادی و پیمانکاری به شکل اقماری درحال فعالیت هستند. البته باید اشاره کنم که این تعداد نیروبرای این کارخانه کافی نیست وبا کمبود مواجه هستیم. حدود ۱۲ سال است که هیچ استخدامی انجام نشده و این در حالی است که با توجه به مستهلک شدن ادوات و تجهیزات، شرح کار وفعالیت نفرات بیشتر و ازسال 1397 نظارت، بهره برداری و تعمیرات کارخانه درود 2 نیز به این مجتمع اضافه شده است.
اینطورنیست؛ کاهش تکلیفی نگهداری و فعالیت بیشتری را می طلبد و در واقع نگهداشت ادوات و تجهیزات فرآیندی نسبت به کارخانه در مدار، نیازمند فعالیت و کار و زمان بیشتری است، ضمن اینکه انجام تعمیرات پیشگیرانه و سرویس و نگهداری تجهیزات، به قوت خود باقی است.
تارسیدن به حداکثر ظرفیت تولید نفت خام زمان داریم و در صورت اعلام، رسیدن به سقف تولید در کوتاه ترین زمان ممکن قابل تحقق خواهد بود.
تقویت چاه ها و خطوط لوله ضعیف با توجه به افت فشار چاه ها، همواره در دستور کار قرار دارد و گازرانی را برای تمامی چاه ها از جمله هر سه کلاستر جنوبی، شمال غربی و شمال شرقی مجتمع درود 3 در دستور کار داریم که این اقدام ها اگر چه با هدف نگهداشت تولید انجام می شود، اما افزایش تولید را هم به همراه خواهد داشت.
وجود وحضور کارکنانی متعهد وبا تجربه درصنعت نفت موجب شده است که تحریم درصنعت نفت به فرصتی برای بروز خلاقیت ها و ایده های نو بدل شود.درمجتمع درود 3 نیزبا وجود تحریم های ظالمانه ومشکلات ناشی از آن در زمینه های مختلف ازجمله تامین قطعه، فعالیت های بسیار ارزشمند وبزرگی انجام شده که به صرفه جویی های ارزی – ریالی قابل توجهی منجرشده است.ازجمله اورهال و راه اندازی توربوپمپ ها، توربوژنراتورها،اورهال کمپرسورهای تقویت فشار گاز، DCS کردن سیستم کنترل کارخانه درود 2 ،تنها بخش کوچکی از اقدام های انجام شده به وسیله کارکنان متخصص این مجموعه به شمارمی آید که موجب شده است این مجموعه سرپا نگاه داشته شود و همین جا از تلاش کارکنان، تشکر و قدردانی کنم.
سخت ترین بخش کار درشکل اقماری، دوری از خانواده است که نیمی از عمر زندگی را در کنارآنها نیستیم. اعتقاد من این است که خانواده های اقماری،خانواده های فداکاری هستند.ما در خط مقدم جبهه صنعت نفت هستیم و با اعمال تحریم ها، سختی کارمان بیشترشده است.افزون بر این، شیفت و نوبت کاری،کارکنان را با مشکلاتی مثل کم خوابی، مشکلات قلبی و گوارشی همراه ساخته است. حال در کنار تمامی این سختی های ناشی از کار اقماری، برای کارکنان صنعت نفت سقف حقوق هم تعیین شده است و در این مسیر باید جانب انصاف بیشتر رعایت شود. همکاران غواص ما درمنطقه عملیاتی خارگ اخیرا برای پیدا کردن نشتی نفت ۱۰ کیلومتر زیرآب شنا کردند که کارساده ای نیست.دیگرکارکنان هم فعالیت های مهم و سختی انجام می دهند که محدودیت های سقف حقوق، ماده 10، مالیات و دیگر موارد می تواند موجب بی انگیزگی درآنها شود. با این حال، با جان و دل در حال فعالیت هستیم چون این تاسیسات را متعلق به خود می دانیم و نسبت به آن تعصب داریم. وقتی وارد این کارخانه شدم که یک زمین خاکی بود و از ابتدا شاهد اقدام های مختلف بودیم تا این مجموعه عظیم و مهم شکل بگیرد. درخواست ما از شما این است که این موارد را منعکس کنید؛ حقوق و دستمزدی که داده می شود، صرف عمر و جوانی و سختی کار و هزینه دوری از خانواده ما می شود.
حدود 30 درصد کارکنان، مشمول ماده ۱۰ شده اند و امیدواریم هرچه سریع تربه این خواسته ها توجه شود.کاراینجا از6 صبح آغاز می شود وتا ساعت 6 بعد ازظهرهم ادامه دارد.پس از آن هم کارکنان شیفت شب، کار را در اختیار می گیرند؛ به عبارتی فعالیتی شبانه روزی از سوی نفرات درحال انجام است.
مهم ترین نکته ای که لازم می دانم در پایان به آن اشاره داشته باشم، کرامت نیروی انسانی است. نیروی انسانی هرسازمان، بزرگ ترین و مهم ترین سرمایه آن است، باید قدر آنها باشیم و برای افزایش انگیزه های کاربا هدف بهبود معیشت،اقدام هایی انجام شود.
گزارشی از روند اجرای طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی»
مشعل طرح تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی با هدف تولید ۵۰۰ هزار دستگاه طی 5 سال در راستای قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای تولید نظام مالی کشور با میزان صرفه جویی بیش از 2 لیتر در ۱۰۰کیلومتر، در پنجمین جلسه شورای اقتصاد در تاریخ 23 بهمن 1401 به تصویب رسید. با اجرای کامل این طرح، یک ميلياردليتر بنزین صرفه جویی خواهد شد که کاهش حداقل2.09 ميليون تن از انتشار گاز دی اکسيدکربن را به همراه خواهد داشت. به دلیل اهمیت این موضوع، بر آن شدیم تا گزارشی از روند فعالیت های انجام شده در این طرح و چرایی اجرای این مصوبه داشته باشیم که در ادامه می خوانید:
بر اساس ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقای نظام مالي کشور مصوب 1394 و آيين نامه اجرايي آن، طرح «توليد قواي محركه کم مصرف در خودروهاي داخلي و جايگزيني با خودروهاي فرسوده» از سوی وزارت نفت پیشنهاد شد و پس از تصویب در شورای اقتصاد، در شرکت بهینه سازی مصرف سوخت کلید خورد. از اهداف تعیین شده در این طرح می توان به کاهش مصرف بنزین، کاهش انتشار آلاینده های زیست محیطی ناشي از احتراق بنزين موتور، کمک به اسقاط و از رده خارج کردن خودروهای سواری فرسوده و بهبود شرايط اقتصاد انرژي با كاهش واردات بنزين يا امكان صادرات آن اشاره کرد. یکی دیگر از اهداف این طرح، توسعه و تولید خانواده قوای محرکه بر اساس استانداردهای روز دنیا در داخل کشور با توانایی پاسخگویی به نیازهای داخلی (برای محدوده خودروهای سواری تولیدی در داخل کشور شامل کلاس های A، B و C با پلتفرم های فعلی یا پلتفرم جدید) است.
از این رو به دلیل کاهش مصرف سوخت طرح «توليد قواي محركه کم مصرف در خودروهاي داخلي و جايگزيني با خودرو هاي فرسوده» سال 1395 اصلاحیه هایی از سوی شورای اقتصاد انجام شد. این طرح برای 500 هزار خودرو تا سال1404اجرا خواهد شد و بازپرداخت صرفه جویی حاصل از اجرای طرح تا سال 1408 ادامه خواهد داشت. ارزش کل بازپرداخت برابر164ميليون دلار برآورد می شود. در این طرح تاکید شده، پرداخت منابع حاصل از صرفه جویی سوخت به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی مجری طرح یا شرکت های خودروساز به شرط جایگزینی یک دستگاه خودروی جدید (موضوع طرح) با خودروی فرسوده با تأیید وزارت نفت قابل اجراست. طی سال ها گام های مؤثری در این مسیر برداشته شده که برخی از آنها عبارتند از: اخذ مصوبه شورای اقتصاد، اخذ مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برای اجرای طرح و تفویض نیابت اجرای طرح به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، اخذ مصوبه کمیسیون مناقصات برای برگزاری فراخوان شناسایی و ارزیابی تولیدکنندگان قوای محرکه کم مصرف، نشر فراخوان به منظور شناسایی و ارزیابی تولیدکنندگان، دریافت مدارک از تولیدکنندگان و برگزاری کمیته فنی و بازرگانی برای بررسی مدارک دریافت شده. طراحی و تدوین رویه ها و گردش های کاری و فرایندهای اجرای طرح (تهیه و پیش نویس قرارداد، رویه های مالی، تهیه طرح اندازه گیری و صحه گذاری، شناسایی، ثبت نام و انعقاد قرارداد با سرمایه گذار عامل صرفه جویی و اجرای طرح (اسقاط و جایگزینی) و تدوین و نهایی سازی برنامه زمان بندی طرح از دیگر اقدام های انجام شده در دستیابی به اهداف طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» به شمار می رود. از دیگر اقدام های انجام شده می توان به تهیه و تایید پیش نویس قرارداد «پرداخت یارانه صرفه جویی سوخت برای اجرای طرح» بین شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با شرکت سرمایه گذار عامل صرفه جویی، اخذ تاییدیه شرکت ملی نفت ایران روی ویرایش نهایی قراردادها (مدیریت امور مالی و مدیریت امور حقوقی و قراردادها)، تهیه و نهایی سازی طرح صحه گذاری و اندازه گیری، اخذ تأییدیه هیات مدیره شرکت برای انعقاد قرارداد 100 هزار دستگاه با شرکت تیوان 21/05/97، پیگیری تدوین انعقاد قرارداد اجرای طرح با شرکت تیوان و تهیه و تدوین شرح خدمات و گزارش توجیه فنی- اقتصادی برای انتخاب و انعقاد قرارداد مشاوره و نظارت با عامل سوم (مشاور مدیریت طرح MC) اشاره کرد.
برآورد می شود با اجرای کامل این طرح طی 10 سال، حداقل میزان یک ميلياردلیتر در مصرف بنزین صرفه جویی شود و شاهد کاهش 371 هزار تن از انتشار گاز دی اکسید كربن خواهیم بود. همچنین ارزش صرفه جویی حاصل از اجراي طرح 328 میلیون دلار طی 5 سال برآورد می شود که این میزان طی 5 سال به سرمایه گذاران عامل صرفه جویی/ خودروسازان مطابق با مصوبه شورای اقتصاد پرداخت خواهد شد. ضمن آنکه میزان صرفه جویی در طول عمر مفید طرح (1396-1401) 4 میلیاردلیتر بنزین برآورده شده است. از دیگر برنامه های در نظر گرفته شده در طرح «تولید قوای محرکه کم مصرف در خودروهای داخلی و جایگزینی با خودروهای فرسوده» می توان به ارزش صرفه جویی در طول عمر مفید طرح 657 میلیون دلار (در نفت 55 دلار) و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در طول عمر مفید طرح 8.4 میلیون تن معادل کربن اشاره کرد.
برای خودروهای جدید نیز مشخصات فنی در نظر گرفته شده است، مانند اینکه خودروی سواری، تولید داخلی با نشان تجاری داخلی و حداکثر مصرف سوخت آن 5 لیتر در یکصد کیلومتر و استاندارد آلایندگی یورو 6 نیز برای آن در نظر گرفته شده باشد، ضمن آنکه خودرو کم مصرف و دارای سوخت بنزین باشد.
برای این طرح سیستم سوخت رسانی، گیربکس، سیستم فرمان، مشخصات فیزیکی، الزامات ایمنی و تجهیزات جانبی و مشخصات ظاهری در نظر گرفته شده که در آن مشخصات فنی خودروهای پیشنهادی باید پس از تأیید سازمان ملّی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیط زیست به تأیید نهایی وزارت نفت برسد.
کارشناسان انرژی بر این اعتقادند که سال های اخیر، مصرف سوخت بی رویه و آلودگی منتشر شده از خودروها از معضلات پیش روی صنعت خودروسازی به شمار می رود. براساس نتایج آزمون های 5 سال گذشته مراجع رسمی می توان گفت که متوسط مصرف سوخت خودروهای صفر کیلومتر تولید داخل برابر با 9 لیتر در هر 100کیلومتر است که این میزان در خودروهای روز دنیا که از فناوری های نوین کاهش مصرف سوخت و آلاینده ها استفاده می کنند، به طور متوسط برابر با 6 لیتر در هر 100 کیلومتر است.
پیشتازی پتروشیمی ها در ساخت بار اول صنعت نفت
مشعل همه چیز از محدودیت شروع می شود. انسان ها در شرایط سخت و محدودکننده به فکر جبران و ایجاد راه های جدید می روند و این همان مسیری است که در سال های تحریمی متخصصان صنعت نفت ایران برای دستیابی به آخرین فناوری ها پیموده اند. در سال هایی که شرکت های خارجی به قراردادهای خود پشت پا زدند و تعهدات خود را نیمه کاره رها کردند و رفتند، جوانان متخصص صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی نگذاشتند مجتمع های تولیدی و جریان توسعه متوقف شود. صنعت پتروشیمی ساخت بار اول و بومی سازی را به عنوان یگانه راه نجات صنعت نفت ایران برگزیده و تاکنون به عنوان یک رهیافت نتایج و امتیازهای ارزشمندی را برای این صنعت و اقتصاد کشور به دست آورده است. سید حمزه حسینی، دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده، بیش از 70 درصد مجوز های مرتبط با ساخت بار اول در زیرمجموعه های نفت و گاز و پتروشیمی صنعت نفت بوده است. وحید رضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری هم چندی قبل از تاکید مقام معظم رهبری بر تلاش بیشتر وزارت نفت در حوزه ساخت بار اول تاکید کرد. او با اشاره به برگزاری نمایشگاه توانمندی های تولید داخل که به مناسبت شعار سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» برگزار شده است، گفت: ساخت کاتالیست های انحصاری و توسعه صادرات آنها یکی از موارد ساخت داخل بوده که تاکنون درآمد قابل توجهی را برای کشور به همراه داشته است. در واقع صنعت پتروشیمی در میان شرایط سخت اقتصادی در داخل و بحران های مالی جهانی و تحریم ها توانسته است مسیری را برای ادامه حضور در بازارهای جهان پیدا کند و این مسیر از اتکا به توان و اعتماد به متخصصان داخلی می گذرد.
شرکت های پتروشیمی به عنوان مجموعه هایی خصوصی در سال های گذشته به شکل انفرادی و موردی تجربه هایی منحصر به فرد در تولید قطعات و تجهیزات و بومی سازی و ساخت بار اول داشته اند، اما در چند سال اخیر و به خصوص در دولت سیزدهم تلاش شده است این روند به عنوان یک مسیر همگانی برای همه مجموعه ها تعریف و زمینه های آن فراهم شود. به همین جهت است که احمد شکری، مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر لزوم همکاری و همگرایی بیشتر میان کارگروه های خودکفایی طرح ها و مجتمع های پتروشیمی تاکید کرد چرا که این روند می تواند نیازهای آنها را در زمینه تامین قطعات و تجهیزات بیش از قبل برطرف کند.
او می گوید: دستاوردها و تلاش های ارزشمندی از سوی پتروشیمی ها برای داخلی سازی قطعه و تجهیزات مورد نیاز به ثبت رسیده است و می توان گفت که اعتماد به ساخت داخل در صنعت پتروشیمی در حال نهادینه شدن است. با وجود برخی مشکلات، روند تامین نیاز پتروشیمی ها از سوی سازندگان داخلی به خوبی در حال انجام است و باید گفت برخی مجتمع ها در تامین نیازها به بالاترین استاندارد و کیفیت رسیده اند. علی باقری، مشاور مدیر طرح ها و مسئول کمیته خودکفایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه بومی سازی قطعه ها و تجهیزات ساخت بار اول را با توجه به دستورالعمل ها و استانداردهای موجود ضمانت می کنیم، گفته است که به دنبال بی نیازی در تامین الزامات پتروشیمی ها از خارج کشور هستیم. در این مسیر همکاری با شرکت های دانش بنیان داخلی می تواند ما را در این مسیر ارزش آفرین کمک کند.
اتفاق مبارک و مفید برای اقتصاد کشور و صنعت پتروشیمی، شروع همکاری و ارتباط مستمر بین شرکت های بزرگ و تاثیرگذار پتروشیمی یا به قولی غول های پتروشیمی کشور با شرکت های فناور و دانش بنیان است. در این مسیر بسیاری از مزیت ها و فرصت ها هر دو طرف برای یکدیگر، امکان هم افزایی را فراهم آورده است. روح الله دهقانی، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری تاکید دارد که در نتیجه چنین همکاری مشترکی هم افزایی ارزشمند فراهم می شود که از خروج ارز جلوگیری می کند و زمینه استقلال بیشتر از کشورهای اروپایی را فراهم می آورد.
او با اشاره به ضرورت تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی در جهت کاهش خام فروشی که به عنوان یک هدف ارزشمند در دستور کار صنعت پتروشیمی قرار دارد، گفت: یکی از موضوعات اصلی و کارویژه های مهم در بحث ساخت بار اول و بومی سازی تجهیزات، حوزه هایی است که در چند دهه گذشته مغفول مانده و علت آن هم این است که در همه این سالها محصولات پتروشیمی به صورت خام به فروش می رسید و ما وارد حوزه پایین دستی محصولات نمی شدیم.
وی به هلدینگ های بزرگ صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: این مجموعه ها نیازهای زیادی در زمینه ساخت بار اول دارند و در همین دوره شروع دولت سیزدهم تاکنون تلاش های زیادی برای کاشه خام فروشی و ساخت بار اول برداشته اند که امیدواریم به زودی برکات آن را ببینیم و از ثمرات آن همه صنعت بهره مند شوند.
اما یکی از حوزه های بسیار مهم و کاربردی و درآمدزا برای صنعت پتروشیمی و کشور که ارتباطی تنگاتنگ با حوزه ساخت داخل دارد و می تواند مثالی دقیق و ارزشمند از شعار «ما می توانیم» باشد؛ ساخت داخل و بومی سازی کاتالیست های کاربردی و راهبردی صنعت پتروشیمی است. کاتالیست ها یکی از اصلی ترین مواد وارداتی به کشور در سال های گذشته بوده و به بیان کارشناسان تبدیل به یکی از گلوگاه های نفوذ کشورهای خارجی و نقطه وابستگی به آنها شده بود. روندی که در حداقل یک دهه گذشته در جهت بومی سازی و ساخت بار اول انواع کاتالیست های راهبردی صنعت پتروشیمی شروع و در دولت سیزدهم به اوج خود رسیده، روندی است که ما را بازگشت ناپذیر می کند. امروز کاتالیست های متنوع در داخل کشور تولید و در مجتمع های تولیدی تست می شوند و برخی از آنها وارد بازارهای بین المللی و به خصوص روسیه شده اند. می توان گفت کاتالیست که روزی یکی از نقاط ضعف و وابستگی صنعت پتروشیمی محسوب می شد، امروز به یکی از نقاط قوت این صنعت بدل شده است و می توان با این یک مورد سالانه میلیون ها دلار درآمدزایی پایدار را به ارمغان آورد. برنامه ریزی برای ادامه این مسیر و هدفمند بودن آن اتفاق مهمی است که مدیران صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم به خوبی به آن واقف هستند و برای آن پیش بینی های روشنی دارند. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل و در نمایشگاه ایران پلاست با اشاره به چشم انداز این صنعت برای کاهش وابستگی، بومی شدن صنعت و ایجاد فرصت های شغلی پایدار و رشد اقتصادی برای کشور، گفت: همه اینها با اتکا به توان داخلی و اعتماد به متخصصان و فناوران داخلی محقق می شود.او در عین حال با اعلام اینکه 21 محصول راهبرد صنعت پتروشیمی همسو با سند تحول دولت شناسایی و برای داخلی سازی آنها برنامه ریزی شده است، گفت: صنعت پتروشیمی ایران در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته و با تولیدی شدن طرح های جدید، رشدی خیره کننده را برای ظرفیت تولید این صنعت رقم خواهد زد.
مشعل مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با سیاست مسؤولیت های اجتماعی خود در اقدامی جدید، طرح توانمندسازی دبیران و معلمان را در دستور کار دارد. این طرح در منطقه پارس جنوبی در شهرهای عسلویه، کنگان، دیر و جم اجرایی شده که بر اساس توافق حاصل شده میان شرکت ملی نفت ایران و اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر در مهر امسال، به مدت یک سال دیگر تداوم می یابد. بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در جریان بازدیدی که بتازگی از روند اجرای این دوره ها در استان بوشهر داشت، هدف از اجرای پروژه های تقویت بنیه علمی دانش آموزان و دبیران را مهارت آموزی و توانمندسازی آنان در مسیر رشد و پیشرفت دانست و تاکید کرد که اجرای این دست از طرح ها می تواند در آینده ای نه چندان دور دستاوردهای چشمگیری را برای مناطق بومی استان به همراه داشته باشد.
ایده آینده نگرانه وزارت نفت در خصوص تاکید بر آموزش و تقویت بنیه علمی جوامع پیرامونی صنعت نفت همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت صورت گرفته و استمرار این طرح فکورانه در امسال و سال های آتی، تاثیرات عمیق تر و ماناتری بر توسعه پایدار نیروی تحصیلکرده و آموزش دیده در استان بوشهر دارد.بی شک سرمایه گذاری در حوزه کنکور و گسترش عدالت آموزشی با تقویت بنیه علمی دانش آموزان و ارتقای مهارت حرفه ای دبیران و همچنین شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی آنان، سبب تقویت انگیزه بیشتر، ایجاد فضای رقابت علمی و تحصیلی و بالفعل شدن استعدادهای دانش آموزان و دبیران این استان خواهد شد. از این رو بر این باوریم که با تجربه خوب مشارکت صنعت نفت در سنوات قبل به منظور اجرای طرح تقویت بنیه علمی، این طرح می تواند تاثیر بسزایی بر افزایش میزان قبول شدگان کل استان در کنکور سراسری و ارتقای دبیران و به تبع آن، اعتلای جایگاه استان بوشهر در زمینه آموزش داشته باشد.لازم به ذکر است، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، طرح ارتقای توانمندسازی دبیران را در استان خوزستان با محوریت غرب کارون در حال اجرا دارد که این اقدام های بنیادین نفت در مسیر توان افزایی و تربیت نیروی انسانی پایدار، متخصص و ماهر، ارزشمند و قابل تقدیر است.
بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در جریان بازدید از روند اجرای طرح ارتقای توانمندسازی دبیران در مجتمع آموزشی فرزانگان نیکان شهرستان کنگان، هدف از اجرای این طرح را در اصل، گسترش عدالت آموزشی با افزایش توانمندی و مهارت معلمان و نیز تقویت بنیه علمی دانش آموزان و شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی آنان برشمرد و عنوان کرد: واقعیت امر این است که برگزاری پروژه های تقویت بنیه علمی دانش آموزان و دبیران در پارس جنوبی و استان بوشهر در اصل بر پایه سه محور هم افزایی، هم اندیشی و مهارت آموزی شکل گرفته است. دورنمای اجرای این دست از طرح ها به جامعه صنعتی پیرامونی بازمی گردد. در واقع، دانش آموزان زمانی می توانند در این مسیر موفق تر و پیروزمندتر عمل کنند که بتوانند بهره بیشتری را به جامعه اطراف خودشان برسانند.وی افزود: کاری که از عهده صنعت نفت برمی آمد، این بود که افزون بر بحث زیرساخت ها، احداث ساختمان های آموزشی در دستور کار قرار داده شود که بر این اساس در شهریوری که گذشت ۱۲ مدرسه در استان بوشهر افتتاح کردیم و انتظار می رود تا بهمن ماه جاری، ۲۲ پروژه دیگر در این زمینه در استان مربوطه تکمیل شود که از این تعداد ۱۸ مدرسه مربوط به پارس جنوبی است. همچنین تا پایان شهریور سال آینده، تعداد مدارس تکمیل شده به ۲۶ مدرسه خواهد رسید.مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز بیان کرد: در زمینه موضوع های نرم افزاری یا بحث های مربوط به سیستم های آموزشی سعی کردیم بر اساس چارچوب، دستورالعمل ها و قوانین آموزش و پرورش گام برداریم. به همین دلیل طرح تقویت و افزایش مهارت های دبیران و معلمان عزیز در کنار آموزش موثر در دستور کار قرار گرفت؛ البته باید گفت که در سنوات گذشته این طرح روی دانش آموزان مقطع دیپلم که باید در آزمون کنکور شرکت کنند، پیاده سازی شد؛ اما بعدها به این نتیجه رسیدیم که در نهایت، محصلان از آموزش و پرورش منفک شده و ماحصل و دستاوردهای به دست آمده هم به نوعی از بین می رود و نمی توان انتظار یک هم افزایی و توسعه پایدار در زمینه پیاده سازی طرح تقویت و افزایش مهارت آموزی را داشت. به همین دلیل تصمیم بر آن شد تا طرح ارتقای مهارت حرفه ای برای معلمان و دبیران، این قشر دلسوز و زحمتکش جامعه ارائه شود تا دانش آموزان بتوانند از دستاوردهای طرح در برهه های زمانی طولانی بهره ببرند.
دارابی با بیان اینکه باید دوست داشتن را به محصلان بیاموزیم تا با واژه های انفاق، کمک و خدمت رسانی مانوس شده و آن را سرلوحه زندگی خود قرار دهند، یادآور شد: پرورش در کنار آموزش تا حدودی مغفول مانده و باید به آن توجهی ویژه داشت. شاید کنکور یک مسیر باشد؛ اما به طور قطع حرفه آموزی، حرف نخست را می زند. بی راه نیست که بگوییم داشتن مدرک بدون داشتن حرفه و مهارت، جایگاه خاصی ندارد، بخصوص برای شهرستان های پیرامون جوامع صنعتی، از این ور می طلبد که دانش آموزان ما در کنار گذراندن دوره های آموزشی در مقاطع تحصیلی لیسانس یا فوق لیسانس، به هنرستان های فنی و حرفه ای ورود کرده و در برخی رشته های تخصصی، مهارت لازم را کسب کنند. وی تصریح کرد: هم اکنون در استان بوشهر نزدیک به یکهزار نفر با حمایت صنعت نفت در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای شامل برق صنعتی، ابزار دقیق و مکانیک شرکت کرده و مهارت های لازم را دریافت می کنند، ضمن آنکه گواهینامه مورد تایید را نیز کسب کرده اند که در آینده می توانند با توانمندی های به دست آمده به جامعه اطرافشان خدمت رسانی کنند. مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اشاره به اینکه جامعه پیرامونی صنایع به دنبال بومی گرایی است و امیدواریم این دوره ها مبنا و پایه خوبی برای جذب افراد متخصص و توانمند برای صنایع همجوار باشد، خاطرنشان کرد: از همه استادان می خواهم که اگر کم و کاستی در اجرای این دوره ها وجود دارد، ما را ببخشند و در این مسیر همراه و حمایتگر ما باشند؛ چراکه پیگیری مداوم و مستمر برای برگزاری دوره های آموزشی نیروهای حرفه ای از سوی آنان، لازم و ضروری است.
دارابی در ادامه بازدید از طرح ها و پروژه های آموزشی نفت در استان بوشهر در جمع تعداد زیادی از دانش آموزان مقطع تحصیلی دیپلم حاضر شد و از نزدیک با آنان گپ وگفتی صمیمانه داشت. دختران و پسرانی که دوران مدرسه را به پایان رسانده و با هزار امید و آرزو می خواهند وارد مقطع تحصیلی بالاتر شوند و اکنون توصیه ها و نصایح معلمان و افراد برجسته ای که عمرشان را در خدمت رسانی به مردمان این مرزوبوم وقف کرده اند، می تواند توشه راهی باشد برای رقم زدن آینده ای بهتر. مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در این فضای صمیمانه و دوستانه، با یادی از دوران مدرسه خود، عنوان کرد که با وجود گذشت سالیان متمادی از دوران مدرسه، هنوز هم در مواجهه و رویارویی با دبیران و معلمان، قشر خدوم، زحمت کش و دلسوز جامعه دست به سینه می شود و ادای دین و احترام نسبت به آنان دارد.دارابی در ابتدای اظهارات خود در جمع دانش آموزان، به موضوع مسؤولیت اجتماعی و نقش مهم و اثربخش آن در دنیا اشاره کرد و گفت: ارائه خدمات عام المنفعه برای جوامع پیرامونی صنایع از الزام های اساسی دولت هاست که این موضوع از دیرباز در دستور کار وزارت نفت هم قرار داده شده است. توسعه پایدار در استان های همجوار با صنایع نفت و گاز و توانمندی نیروهای بومی اطراف تاسیسات از نمونه مسؤولیت های اجتماعی است که در صدر برنامه های وزارت نفت بوده است.وی با بیان اینکه 191 پروژه در چهار شهر اطراف استان بوشهر با اعتباری بالغ بر 400 میلیارد تومان هدف گذاری شده است، افزود: از این تعداد پروژه، حدود 22 مورد احداث مدرسه است که بر اساس برنامه زمان بندی شده تا پایان شهریور سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اظهار کرد: همه تلاش مدیران و کارکنان مجموعه نفت کشور بر این اساس است که بتوانیم امکانات بهتری را برای شما عزیزان فراهم کنیم که البته همه این فعالیت ها و اقدام ها مفید است؛ اما توصیه و پیشنهاد من به شما محصلان عزیز این است که آینده کشور در دستان شماست. نسل تصمیم گیر، تصمیم ساز و تاثیرگذار آینده، شما هستید؛ سیاستگذاران این مملکت که نباید خودتان را دست کم بگیرید.دارابی ادامه داد: اگر تصور کنید که تاثیرگذار و اثربخش خواهید بود، حتما این مسأله به واقعیت تبدیل خواهد شد. امروز اگر توسعه ای در هر گوشه ای از این مملکت انجام می شود و صنایع روی پای خودشان هستند، به دلیل سعی، تلاش و کوشش نسل قبلی است. وی با بیان اینکه بنده به فراخور وظیفه سازمانی خود، همیشه با معلمان هم صحبت هستم، ادامه داد: این عزیزان با وجود تمامی مشکلات مالی و معیشتی هیچ گاه ابراز گلایه نکردند؛ بلکه تنها خواسته و دغدغه آنان فراهم کردن امکانات و تجهیزات آموزشی لازم برای شما دانش آموزان است تا توانمندتر باشید.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز بیان کرد: خواهش دیگری که از شما عزیزان دارم، این است که دوراندیش بوده و در فکر انفاق و خدمت به مردم جامعه باشید. اگر این مسأله را سرلوحه قرار دهید، قطعا برکات زیادی وارد زندگیتان خواهد شد.دارابی تصریح کرد: توصیه دیگر من به شما آینده سازان این مرز و بوم این است که از فضای مجازی فاصله بگیرید. این فضا پر از اطلاعات دروغین است و سعی کنید به جای رو آوردن به فضای مجازی، کتاب خواندن را جایگزین کنید که به مراتب اثرات بهتری به همراه خواهد داشت.
علی موحدی، مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر نیز ضمن قدردانی از خدمات ارزنده وزارت نفت و توجه دولت سیزدهم به ارائه خدمات عام المنفعه و با اعلام بی نیازی این استان به احداث مدرسه عنوان کرد: تمامی پروژه های فعال استان بوشهر در زمره پروژه هایی هستند که نفت در آن مشارکت دارد. چهار شهرستان تابعه استان بوشهر حداقل تا 4-3 سال آینده کمبودی از نظر ساخت مدرسه نخواهند داشت که این بی نیازی به پشتوانه صنعت نفت و گاز کشور رقم خورده است.وی با بیان اینکه ما همچنان امیدوار به استمرار خدمات از جانب نفت هستیم، افزود: آموزش و پرورش بوشهر نیازمند تدوین یک برنامه 4 ساله است، از این رو از تمامی معلمان می خواهم که با هدف ارتقای سطح نظام آموزشی استان بوشهر در افق 1405 ، یک برنامه تعریف کنند و تجربیات و نظرات استادان دانشگاهی را هم در این زمینه جویا شوند. بر این اساس، این طرح، نقشه راهی برای آموزش و پرورش استان بوشهر خواهد بود تا در سایه آن بتوانند در مسیر پیشرفت و ترقی گام بردارند.مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر، همچنین خطاب به دانش آموزان منتخب مقطع دیپلم بیان کرد: وزارت نفت برای شما دانش آموزان شرکت کننده در کنکور پکیج های آموزشی تهیه کرده که در اختیارتان قرار داده خواهد شد. ما به شما امید بسته ایم و باور داریم که آینده استان بوشهر به دست توانمند شما دانش آموزان، آینده درخشانی خواهد داشت. قطعا شما آرزوهای قشنگی دارید؛ اما برای تحقق آن باید وقت بگذارید و بجنگید. به جهد و جد علمی پایبند باشید تا روزی شما را بر قله های رفیع علمی کشور ببینیم. لازم به یادآوری است، در جریان بازدید بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران از روند اجرای تعهدات توافقنامه طرح ارتقای توانمندسازی دبیران، به تعدادی از دانش آموزان بسته های علمی و آموزشی به صورت نمادین اهدا شد و قرار است این بسته ها در بین دانش آموزان استان توزیع شود.
ارمغان های ICT برای منطقه 2 عملیات انتقال گاز
مشعل هم اکنون 39 ایستگاه مخابراتی (فیبر نوری، رادیو و تکرار کننده بی سیم و دکل مخابراتی) و 876 کیلومتر کابل فیبر نوری در سطح منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران فعال است، همچنین خدماتی از جمله شبکه های مایکروویو سراسری و محلی، 106 سیستم فعال تلمتری و اسکادا، 11 مرکز تلفن با بیش از 1800 خط فعال تلفنی، بیش از 300 تجهیز شبکه (روتر، سویچ، سرور مجازی و حقیقی) در بخش های IT و تلمتری، 261 سیستم بیسم دستی و خودرویی، همچنین سیستم های ماهواره ای از سوی مدیریت ICT این منطقه ارائه می شود.
حمیدرضا شیبانی، رئیس ارتباطات و فناوری اطلاعات منطقه 2 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: افزون بر مواردیاد شده، پشتیبانی سیستم های اسکادا و دیسپچینگ IOC منطقه 2 و همکاری در نگهداری و تعمیرات 3 مرکز GSC گازهای استانی مرتبط نیز به عهده واحدICT این منطقه است. وی تصریح می کند: شرکت گازهای استانی در محدوده منطقه 2 که شامل 7 استان است، دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، سایر مناطق عملیاتی و کارکنان منطقه، از مهم ترین ذی نفعان خدمات و پشتیبانی واحد ICT منطقه هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا خدمات ارائه شده با استانداردهای روزآمد بین المللی و صنعتی برابری می کند؟ می گوید: ماهیت واحد ارتباطات و فناوری، استفاده از فناوری به روز است و راهی جز آن نیست، یک سیستم کنترل صنعتی سال ها بدون اینکه به روزرسانی شود، کار می کند، اما در ICT باید سخت افزار را ارتقا داد، زیرا نرم افزارهای جدید، سخت افزار مناسب نیاز دارند. نگاه مدیران همیشه به فرآیند اصلی سیستم است و ارتقای سیستم های پشتیبان در اولویت قرار ندارد و این یکی از چالش های مهم واحد ICT در همه صنایع است. وظیفه ما در مرحله نخست، آگاهی رسانی و متقاعد کردن مدیران به استفاده از فناوری روزآمد با امنیت بالاست که در نهایت باعث کاهش هزینه و بهره وری بیشتر می شود.
وی در ادامه با اشاره به حوزه استفاده از سیستم های مکانیزه و نرم افزارهای مدیریتی و فرآیند اقدام های انجام شده در منطقه می گوید: از نمونه اقدام های انجام شده، استفاده از سیستم ویدیو کنفرانس به صورت گسترده است که به واسطه آن هزینه های تردد درون منطقه و خارج از منطقه به شدت کاهش یافته است. سیستم اتوماسیون اداری، کاهش قابل ملاحظه ای در زمان تمام شده فرآیندها را ایجاد کرده است. نرم افزارهای حضور و غیاب با استفاده از دستگاه-های تشخیص چهره، امکان رزرو غذا، اختصاص امکانات مسافرتی، مدیریت اموال و ... فقط قسمتی از فعالیت های این واحد در چابک سازی و شفاف سازی است که رضایت مشتریان را به دنبال داشته است. وی در پاسخ به این سوال که در حوزه های جدید فناوری از قبیل سیستم های مکانیزه کسب وکار با ماهیت فرآیند محور، BPMS، IPCMSS، GIS، IoT پهپاد، ماهواره و ... در سطح منطقه چه اقدام هایی صورت گرفته است؟ تصریح می کند: مکانیزه شدن فرآیندهای منطقه و طراحی فرم ها در اتوماسیون اداری، تکمیل نرم افزار سیام در انتخاب غذا در کل منطقه که بستری است برای انجام پروژه های HSE در زمینه تغذیه کارکنان، راه اندازی شبکه دولت در منطقه، راه اندازی شبکه بهداری در ستاد مرکزی (کهریزسنگ) و برخی تاسیسات، انجام روش های اجرایی امنیت اطلاعات (ISMS) و ماتریس فرآیندی نقش مسئولیت ها، تدوین فرآیندها و متدهای داخلی برای واحدICT و همچنین تدوین الزام های ICT برای واحدهای مختلف منطقه، ساخت و بهره برداری از اتاق سرور استاندارد بر اساس استاندارد TIA942 که همه آنها از سوی کارکنان واحد انجام شده، اجرای پروژه کابل یابی و تغذیه آن در GIS با دقت بسیار بالا، پیاده سازی سیستم تلفن VOIP را می توان از جمله اقدام های انجام شده عنوان کرد.
وی به چشم اندازی که در حوزه مدیریت ICT منطقه ترسیم شده است اشاره می کند و می گوید: اساس کار این واحد در طول 9 سال گذشته گسترش زیرساخت های ICT بوده که اهداف راهبردی را محقق می¬سازد. گسترش زیرساخت¬ها همسو با طرح جامع مخابرات است که از سوی ستاد ابلاغ شده، از جمله اقدام ها در این زمینه، ساخت اتاق سرور استاندارد، اجرای فیبر منطقه پتاوه و پروژه های DMR، اجرای فیبر از ستاد مرکزی کهریزسنگ تا خطوط لوله نفت اصفهان و ساختمان جدید ICT که در مراحل اولیه است. همچنین در حوزه یکپارچه خطوط تلفن منطقه، پیاده سازی سیستم تلفن VOIP به صورت پله ای و یکپارچگی سیستم تماس های تلفنی در مراکز بهره برداری خطوط لوله و تاسیسات منطقه نیز در مراحل پایانی قرار دارد. وی در پاسخ به این پرسش که در سال جاری، تجهیزات جدیدی به حوزه ICT منطقه افزوده می شود؟ می گوید: اجرای فیبر نوری کهریزسنگ تا خطوط لوله نفت اصفهان، پروژه ساختمان ICT، پروژه DMR، پروژه ارسال سیگنال¬های ایستگاه کنترل فشار نفت و تقویت آنتن دهی و BTS جدید در سطح منطقه به خصوص محل اقامتگاه کارکنان در تاسیسات تقویت فشار گاز در دست اجراست.
شیبانی در پایان یادآوری می کند: کارکنان ICT سرمایه های با ارزش صنعت نفت و گاز هستند که بدون هیچ گونه چشمداشتی و فقط بر اساس حس مسئولیت پذیری انجام وظیفه می کنند. از این فرصت استفاده کرده و از همه کارکنان کوشا و متخصص واحد ICT منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران به ویژه بانوان شاغل در این واحد قدردانی می کنم.
روایت «مشعل» از یک روز کاری در بیمارستان توحید جم بوشهر
سمیه راهپیما ساعت 8 صبح یکی از روزهای زمستانی برای تهیه گزارش میدانی به بیمارستان توحید جم یکی از شهرستان های نزدیک استان بوشهر می روم؛ شهری در جنوبی شرقی استان بوشهر که با جاذبه های گردشگری متنوع، آب و هوایی متفاوت از دیگر نقاط استان دارد. وجود فرصت های شغلی فراوان در این منطقه، جم را به شهرستانی مهاجرپذیر تبدیل کرده و برای شرایط رفاهی آنها بیمارستان توحید جم از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از سال های گذشته ایجاد شده است. این بیمارستان علاوه بر بیماران شرکتی به بومیان منطقه نیز، خدمات درمانی ارائه می دهد و ساکنان منطقه شهرهای دیگر همچون استان فارس، شهرستان های عسلویه، کنگان، دشتی و دیر را نیز در برمی گیرد. طرح توسعه بیمارستان توحید جم برای ارائه خدمات بهتر در دستور کار بوده، اما اکنون به دلایلی نیمه کاره رها شده است. خبرنگار «مشعل» برای آگاهی از بخش های مختلف این بیمارستان به آنجا سفر کرده و پای صحبت کارکنان و مراجعه کنندگان آن نشسته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
عقربه های ساعت 8 صبح را نشان می دهد، تعداد مراجعه کنندگان ثانیه به ثانیه بیشتر می شود و در واحد تریاژ اورژانس سطح بندی و بر اساس آن نزد پزشکان متخصص فرستاده می شوند، سطح یک تریاژ بیمار بلافاصله از سوی پزشک و بدون فوت وقت ویزیت می شود. سطح دو تریاژ، ویزیت بیمار در عرض 10 دقیقه از سوی پزشک صورت می گیرد. سطح سه تریاژ ویزیت بیمار در عرض یک ساعت از سوی پزشک انجام می شود و سطح چهار و پنج نیز برای بیماران سرپایی است. گزارش خود را با بیماران منتظر در صف تریاژ شروع می کنم. یکی از آنها یونس باکو از کارکنان پتروشیمی عسلویه است که پسر تب دار 6 ساله اش را به بیمارستان توحید جم آورده است. او می گوید: در گذشته خدمات بیشتری به کارکنان و خانواده های آنها ارائه می شد، اما با گذشت زمان و افزایش جمعیت شهرستان جم به بومیان ساکن در منطقه نیز خدمات درمانی ارائه می دهد، همین موضوع باعث شده زمان انتظار ما در بیمارستان بیشتر از گذشته شود.
یکی دیگر از افراد منتظر در صف تریاژ، اسدالله اعلایی که سال 1391 در جزیره خارک بازنشسته شده و اهل گناوه است، دفترچه بیمه خود را که آرم صنعت نفت روی آن قرار دارد، نشان می دهد و می گوید: کمبود در این بیمارستان هست، اما می توان آن را تحمل کرد. از مسئولان می خواهم خدمات درمانی کارکنان را نیز در اولویت قرار دهند، زیرا اکنون بیشتر خدمات به بومیان داده می شود و هم پای آنها باید در نوبت انتظار بایستیم.کنار پذیرش پیرمردی نشسته روی ویلچر را می بینم، به سمت او می روم و دلیل مراجعه اش به اورژانس را جویا می شوم. او خود را سعید نوروزی و 70 ساله معرفی می کند، اما خط و خطوط پیشانی اش سنش را بیشتر نشان می دهد. او می گوید: صبح برای نماز بیدار شدم که تپش قلب و سرگیجه داشتم، خانواده ام مرا به اینجا آوردند، این بیمارستان در حد توان خود خدمات درمانی خوبی ارائه می دهد، اما انتظار داریم برخی امکانات دیگر مانند ام آر آی، سی تی اسکن و... نیز در آن وجود داشته باشد. پسر او، یکی از فعالان اجتماعی است که چند سال در بیمارستان های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت کار کرده است، خود را محمد نوروزی معرفی می کند و می گوید: با توجه به شرایط خاص منطقه و نبود امکانات، بیمارستان توحید جم تنها مرکز درمانی این شهرستان به شمار می رود که خدمات به مراکز همجوار خود نیز ارائه می دهد، اما با کمبودها و نواقصی روبه رو است. یکی از آنها نبود دستگاه ام آر آی هست که جهت انجام آن به بیمارستان شیراز اعزام می شوند و سالانه در این مسیر تعدادی بر اساس تصادف جان خود را از دست می دهند. به گفته او، مردم این شهرستان 30 سال است که در انتظار خرید دستگاه ام آر آی هستند و بنده به عنوان عضو کمیته فعالیت های اجتماعی با فرمانداری جلسات متعددی داشته ام که آنها قول خریداری این دستگاه را داده اند، اما به دلیل نبود اعتبار و دورافتاده بودن این کار انجام نشده است.
قصد صحبت با بهروز حیدری مطلق، رئیس اورژانس را دارم، اما او درگیر نصب مانیتورهای اورژانس است و عذرخواهی می کند؛ از این رو برای جویا شدن از فعالیت های اورژانس با سیدمحمود آرش، تکنیسین اورژانس بیمارستان توحید جم هم صحبت می شوم. او بومی منطقه جم است و 10 سال سابقه کار دارد. آرش می گوید: سطح خدمات و تعداد پزشکان جوابگوی نیاز جمعیت نیست و مراجعه کنندگان حق انتخاب برای رفتن به بیمارستان های دیگر را ندارد. او درعین حال که مصاحبه می کند، پاسخگوی مراجعه کنندگان نیز هست و با سعه صدر به حرف های آنها گوش می دهد و می افزاید: از مراجعه کنندگان می خواهم که احترام ما را حفظ کنند، با توجه به تعداد زیاد مراجعه کنندگان صف انتظار نسبت به گذشته طولانی تر است و این شرایط دست ما نیست. حیدری مطلق با بیان اینکه بیمه بیشتر مراجعه کنندگان تامین اجتماعی است و در شهرک جم یک درمانگاه تامین اجتماعی هست که همانند یک مطب کار می کند، می گوید: همچنین در روستای ریز یک درمانگاه تامین اجتماعی دارد و حتی یک سرم برای بیماران وصل نمی کنند، بخیه هم همینطور، حتی از سیراف و عسلویه، لامرد، مر، گله دار و ... نیز به این بیمارستان مراجعه می کنند.او با اشاره به کمبودهای موجود در کارش ادامه می دهد: شیفت های کاری زیاد و هشت شب در ماه نوبت بودن کارایی مان را پایین می آورد. همچنین نسبت به مناطق دیگر صنعت نفت حقوق و مزایای کمتری دریافت می کنیم. مثلا شیفت های شب برای جاهای دیگر به شکل 18 ساعت محاسبه می شود اما این میزان برای ما لحاظ نمی شود.
بعد از صحبت با مراجعه کنندگان و برخی مسئولان اورژانس به سمت کلینیک های تخصصی می روم، بخشی که مملو از بیماران در قسمت های مختلف داخلی، اطفال، عمومی و جراحی است، هرگاه نوبت هر کدام از بیماران جهت رفتن نزد پزشک فرا می رسد، مسئول پذیرش کلینیک های تخصصی آنها را صدا می زند. او که عباس زاهدی نام دارد و با 27 سال سابقه کار در این قسمت مشغول به کار است، می گوید: روزانه بیش از 300 مراجعه کننده داریم و حتی برای محافظت از خودم یک شیشه حائل و دستگاه پیچ بیماران نداریم و باید تمام حواس خود را جمع کنم تا بیماران را به نوبت اعلام کنم.
در ادامه راه برای رفتن به ساختمان پلی کلینیک های تخصصی از قسمت سردخانه و ساختمان جدیدی در طرح های توسعه معطل مانده عبور می کنم. ساختمانی که در صورت تکمیل، بخش اداری بیمارستان آنجا منتقل و فضا برای بخش های دیگر باز خواهد شد. ابتدای ورود به ساختمان پلی کلینیک های تخصصی با خانمی به نام فاطمه مظفرزاده روبه رو می شوم که چشم چپش قرمز شده است، برای جویا شدن از حالش نزد او رفته و بعد از سلام و احوالپرسی می گوید: این بیمارستان نسبت به مراکز درمانی دیگر هزینه های کمتری از بومیان دریافت می کند؛ به همین دلیل آنها ترجیح می دهند به این بیمارستان بیایند. وجود بیمارستان برای ساکنین منطقه و شهرستان اطراف یک نعمت است و از مسئولان درخواست دارم، خدمات بیشتری برای رفاه حال بیشتر مراجعه کنندگان در نظر بگیرند
بخش دیالیز یکی از مهم ترین بخش های بیمارستان توحید جم است که مراجعه کنندگان آن را بومیان منطقه تشکیل می دهند، این بخش سال 1397 بر اساس استانداردهای بین المللی راه اندازی شده است و دارای شش تخت بستری و یک اتاق ایزوله برای بیماران واگیردار است. در این بخش علاوه بر متخصص نفرولوژی، متخصصان داخلی نیز حضور دارند.
مسئولیت این بخش را فریبا محمدرضایی به عهده دارد که ماه های نخست سال آینده بازنشسته می شود. او در مورد کمبودهای واحد دیالیز می گوید: در این بخش با کمبود متخصصانی چون جراح عروق برای رگ گیری بیماران دیالیزی روبه رو هستیم، ضمن اینکه درخواست دستگاه Ro پرتابل برای تصفیه آب بیماران دیالیزی هنگام تزریق داده ایم. همچنین پیشنهاد داده ایم یک دستگاه دیالیز سیار نیز خریداری شود تا بیماران بستری در بخش ها در همان جایی که هستند، دیالیز شوند. او ادامه می دهد: با به روز کردن دستگاه های دیالیز می توان سطح عملکرد آنها را افزایش داد، اکنون هر ماه به تناسب 6 تخت فعال در دو نوبت 312 بار دیالیز داریم؛ به همین دلیل نمی توانیم مرخصی بگیریم و تنها تعطیلی ما جمعه هاست. محمدرضایی با بیان اینکه چند ماه دیگر بازنشسته می شوم، می گوید: یکی دیگر از همکاران ما نیز 6 ماه دیگر بازنشسته می شود و باید متخصصان دیگری جایگزین ما شوند.
زمانی که با مسئول بخش دیالیز صحبت می کردم، یکی از بیماران توجهش به صحبت های من با مسئولین بخش بود، منتظر ماندم تا کارش تمام شود و هنگام ترخیص با او چند دقیقه ای هم کلام شدم، او خود را محمد رفیعی معرفی می کند. کشاورز بوده و اکنون بازنشسته شده است.او می گوید: یکی از کلیه هایش را به دلیل داشتن 65 گرم سنگ از دست داده و برای کارکرد بهتر کلیه دیگر مجبور به دیالیز شده است. رفیعی با بیان اینکه خدمات و رفتار پرستاران در این بخش بسیار خوب است، ادامه می دهد: متاسفانه این بیمارستان از نظر متخصصان گوارش و پاراکلینیکی کمبود دارد. حین صحبت با او پسربچه ای روی تخت دیالیز خوابیده که دست و پایش در گچ بود. دلیل را از مسئول بخش دیالیز جویا شدم، در پاسخ می گوید: تنظیم کلسیم و فسفر استخوان ها توسط کلیه انجام می شود و معمولا بیماران دیالیزی دچار پوکی استخوان هستند و با هر ضربه کوچکی دچار عارضه می شوند. هر چقدر آگاهی بیماران نسبت به نوع بیماریشان بیشتر باشد، کمتر دچار عارضه خواهند شد.
در پایان گزارش خود از بیمارستان توحید جم به سمت لاندری یا همان رختشورخانه می روم. نخستین نکته ای که توجهم را به خود جلب می کند، رطوبت زیاد و مساحت کم آن است. این بخش در قسمت انتهایی بیمارستان قرار دارد، مساحت آن برای یک مرکز درمانی تخصصی بسیار کم است. دستگاه شست و شوی البسه کارکنان، واحد آشپزخانه و بخش اطفال و شست وشوی تمیز نیز از هم جدا هستند. مسئولیت این واحد را سیدمحمد حسینی به عهده دارد. او که با 28 سال سابقه کار از بومیان توحید جم است، می گوید: زمان کرونا برای گسترش فعالیت های اورژانس و اتاق عمل ساختمان این بخش به خیاط خانه داده شد و به واحدی کوچک تر منتقل شدیم. به گفته او در بخش لاندری از یک سو البسه های کثیف وارد و از سوی دیگر البسه های تمیز به بخش های مختلف تحویل داده می شود. برای توسعه بخش لاندری دستگاه های مورد نیاز خریداری شده است، اما به دلیل کمبود جا نمی توانیم آنها را به این قسمت منتقل کنیم. اکنون این بخش 108 متر مساحت دارد که در ساختمان جدید به 155 متر می رسد.
بعد از استراحتی کوتاه ساعت 15 به سمت درمانگاه خانواده شهید تندگویان می روم، درمانگاهی که برای رفاه حال کارکنان برخی پزشکان متخصص بعد از اتمام کارشان در بیمارستان به این درمانگاه می آیند تا کارکنان صنعت نفت و خانواده هایشان در صف انتظار کمتری جهت مراجعه به پزشک نسبت به بیمارستان قرار گیرند. علیرضا نوبخت یکی از آنها و کارمند پالایشگاه پارس جنوبی است، می گوید: در گذشته برای معاینه پزشکی به بیمارستان توحید جم می رفتیم و یک هفته برای دریافت نوبت معطل می ماندیم، اما اکنون با آوردن برخی پزشکان متخصص مانند داخلی، زنان و اطفال شرایط خوبی داریم. یکی دیگر از مراجعه کنندگان لطف اله عرب، کارشناس حسابداری شرکت پالایش گاز فجر جم که 53 ساله است و 32 سال سابقه کار دارد، می گوید: در کلینیک های خانواده تخصص های عمومی، داخلی و سونوگرافی حضور دارند و بیشتر متخصصان نیز در کلینیک های تخصصی بیمارستان هستند. به گفته او با ارائه خدمات به بومیان منطقه این بیمارستان دیگر شرکتی نیست و کارکنان در اولویت آخر قرار دارند. متاسفانه نوبت های مراجعه به متخصصان طولانی است و برگه اعزام جهت رفتن به مراکز درمانی دیگر شهرها به سختی از سوی مسئولان بیمارستان داده می شود.
سمت راست درمانگاه اتاقی مخصوص داروخانه در نظر گرفته شده است که نسخه های پزشکان را دریافت و براساس آن داروها را به بیماران اختصاص می دهند. مسئولیت این بخش را محدثه کمالی با 20 سال سابقه کار به عهده دارد. از او در مورد سختی کارش می پرسم، در پاسخ می گوید: تنها مشکل ما کمبود نیرو است و با توجه به گسترش فعالیت کلینیک های خانواده تعداد نیروها جهت خدمات دهی بهتر افزایش نیافته است. اکنون در هر نوبت کاری دو نفر در داروخانه حضور دارند و با توجه به نداشتن مسئول فنی در این بخش وظایف او را نیز به عهده داریم. او با اشاره به اینکه در کارم دچار گردن درد و کمردرد شده، ادامه می دهد: حدود 2 سال است درخواست جابه جایی و رفتن به استان بوشهر را داده ام، اما به دلیل کمبود نیرو با درخواستم موافقت نمی کنند.
برای جویا شدن از تعداد افراد تحت پوشش و کمبودها و سختی های این درمانگاه با نفیسه کرمی، مسئول پرستاری درمانگاه خانواده شهید تندگویان صحبت می کنم. او که بیش از 12 سال است در این منطقه ساکن است و همسرش نیز در یکی از بخش های صنعت نفت عسلویه کار می کند، می گوید: کمبود نیرو در قسمت های پزشکی و پرستاری و کارگری داریم و 2 هزار نفر غیرفعال را تحت پوشش قرار می دهیم که باید طبق قانون نفت هر 2 هزار و 500 خانوار یک پرستار داشته باشند، ضمن آنکه بیشتر تجهیزات قدیمی هستند و یکسری از تجهیزات را بعد از دو سال درخواست به ما داده اند. او اتلاف انرژی بیهوده شامل تماس های تلفنی جهت یادآوری به کلینیک را از معضلات پیش روی پرستاران بیان می کند و ادامه می دهد: متاسفانه بیماران دیابتی و فشارخون سر وقت مراجعه نمی کنند باید پرینتی از شرح حال خودشان را برای ثبت در سامانه سینای نفت بیاورند، اما متاسفانه در این زمینه سهل انگاری می کنند.
در پایان روز و بعد از اتمام گزارش هایم به سمت محل اقامت خود می روم، در مسیر به خدمات و مسئولیت هایی که بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر جهت رفاه حال کارکنان خود و بومیان منطقه ارائه می دهد، فکر می کنم. تنها بیمارستانی که در منطقه توحید جم وجود دارد و به دلیل خدمات خوبی که ارائه می دهد، از شهرستان های اطراف نیز پذیرای بیماران است. بیمارستانی که ابتدا برای کارکنان صنعت نفت ساخته شده بود، اما به دلیل نبود امکانات درمانی همسو با مسئولیت های اجتماعی، خدماتی را به ساکنین آن ارائه می دهند. با وجود کمبودها در زمینه پزشکان متخصص، فضا و... همواره سعی کرده اند با خرید تجهیزات بیشتر و جذب پزشکان متخصص، پرقدرت تر از گذشته خدمات به مراجعین ارائه دهد.
تداوم ساخت داخل در صنعت نفت با اتکا به شرکت های دانش بنیان
مشعل تلاش برای حمایت از ساخت داخل و یک گام جلوتر از آن یعنی حمایت از «ساخت بار اول» از رخدادهای مهمی به شمار می رود که صنعت نفت پیمایش دراین مسیر را با هدف بومی سازی تجهیزات ودانش فنی آغاز کرده و درجهت دستیابی به این هدف نیز گام های بلندی برداشته است. در صورت اجرای شیوه نامه و قوانینی که در این مسیر قرار دارد، این امید وجود دارد که با یکپارچه شدن دیدگاه های فنی شرکت های متقاضی و تغییر ملاک های ارزیابی سازندگان واقعی، شرایط برای آزمون و به کارگیری اقلام مورد نیاز برای «اولین بار» فراهم شود. در این مسیر که مدت زیادی از شروع آن نمی گذرد، سازندگان داخلی و مجموعه های دانش بنیان و فناور می توانند در ارتباط با مجموعه های صنعت نفت و با حمایت معاونت فناوری ریاست جمهوری، از قید و بند بسیاری از محدودیت ها و روند های اداری و بورکراسی آن رها شوند و در عین حال تضمین خوبی برای خرید محصولشان وجود داشته باشد تا بتوانند خیلی زود وارد مرحله تجاری سازی کالای خود شوند.
چندی پیش، معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت با توجه به چالش های موجود درمسیر داخلی سازی اقلام مورد نیاز صنعت نفت، با نگاهی حمایتی برای رفع برخی محدودیت ها وقوانین دست و پاگیر دراین مسیر،درسالی که به نام دانش بنیان ها مزین شده است،نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت را باحضور فعالان این عرصه و مشارکت مدیران صنعت نفت برگزار کرد. رویکرد این کنفرانس بررسی چالش ها و فرصت ها بود و در آن چندین پنل تخصصی هم باحضور کارشناسان و مسئولان اجرایی و فعالان عرصه ساخت و تولید برگزار شد. در یکی از این پنل ها با عنوان رویکردهای حمایتی از ساخت داخل در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی که باحضور احسان ثقفی، رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت، محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری نفت و گاز، غلامرضا خوانساری، مدیرکل نظام تجاری سازی فناوری وزارت نفت، برزو قنبری، میر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت ایران و سید حمزه حسنی، دبیر کارگروه تولید و بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، شرکت کنندگان بخش هایی از آخرین اقدامات و چالش هایی موجود در عرصه ساخت تجهیزات داختی و ساخت بار اول را مطرح کردند.
نماینده ویژه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در بومی سازی اقلام راهبردی در این نشست با اشاره به موانعی که در گذشته در مسیر ساخت و تولید تجهیزات صنعتی و بومی سازی وجود داشته است، گفت: شرکت های دانش بنیان عموما در مسیر تولید کالا و خدمات فناورانه حرکت می کنند که مشتریان آن عموما مجموعه های دولتی و یا شرکت های نیمه دولتی هستند. مجموعه های دولتی نیز برای تدارکات و خرید کالاهای مورد نیاز خود تابع قانون برگزاری قانون مناقصات هستند. سید حمزه حسنی با تاکید بر اینکه بومی سازی و ساخت داخل تجهیزات مستلزم اختیارات قانونی، همچنین دانشی فراتر از دانش مورد نیاز برای خریدهای معمولی و تکراری در دستگاه های اجرایی است، افزود: در روند بومی سازی، در بسیاری از موارد ممکن است آن مجموعه دولتی دانش فنی لازم را برای طراحی فرایند بومی سازی و نظارت بر آن نداشته باشد. وی گفت: به علاوه قوانین ممکن است اجازه اقدام موثر را ندهد و یا این عقد قرارداد بومی سازی به دلیل ابهام های آن بسیار زمانبر و مستلزم اخذ مجوز از نهادهای دیگر باشد. به عنوان نمونه در ساخت بار اول ممکن است قیمت تمام شده اولین محصول بالاتر از نمونه های وارداتی و خارجی باشد و آن مجموعه دولتی امکان خرید آن را نداشته باشد و یا ساخت بار اول ممکن است مستلزم عقد قرارداد تضمین خرید باشد که در این موارد قانون دست مدیر مربوطه را باز نگذاشته است.
دبیر کارگروه تولید و بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: بسیاری از مجموعه های متقاضی تجهیزات فناورانه برای دریافت مجوز بومی سازی زمان زیادی را صرف کنند و ممکن است در مسیر بوروکراسی اداری بمانند . در حالی که هزینه فرصت از دست رفته و خسارت ناشی از نداشتن یک محصول فناورانه معمولا بسیار بیشتر از هزینه بومی سازی آن محصول است. به علاوه قیمت محصولات پس از بومی سازی به شکل قابل توجهی کمتر از نمونه های خارجی خواهد بود. به عبارتی می توان گفت که هزینه– فرصت بومی سازی و ساخت داخل در قانون برگزاری مناقصات دیده نشده و این در حالی است که با ساخت به موقع آن تجهیزات می توان در مدت کوتاهی هزینه خرید کالا فناورانه را جبران کرد و تا سالیان سال برای کشور ارزش افزوده ایجاد می شود. وی با اشاره به اجرای برنامه تولید بار اول در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گفت: با مجوزهایی که در سال 1398 به معاونت علمی ریاست جمهوری اعطا شده است، می توانیم از مدیران شجاعی که می خواهند بومی سازی کنند اما بوروکراسی اداری دست آنها را بسته است، حمایت کنیم.
غلام رضا خوانساری، مدیرکل نظام تجاری سازی فناوری وزارت نفت هم در این پنل تخصصی با تاکید بر اینکه در مسیر ساخت داخل بحث فرهنگ سازی اهمیت زیادی دارد، گفت: قوانین بسیار زیاد است و بالغ بر هزار صفحه مقررات و دستورالعمل و رویه مرتبط با ساخت داخل وجود دارد که درست اجرا نمی شود و اگر 10 تا 20 درصد این قوانین هم اجرا می شد،کشور گلستان بود. او با تاکید بر اینکه مشکل از قوانین نیست و مصوبه های صادر شده برای بومی سازی و ساخت بار اول زیاد است، گفت: فرهنگی لازم داریم که در کل مجموعه صنعت نفت جا بیفتد. او همچنین از شروع بازدید و جلسات مشترکی از اواخر بهمن ماه امسال خبر داد و گفت: در این جلسات با حضور در شرکت های تابعه نفت، مسائل مرتبط با بومی سازی و ساخت بار اول تبیین و مدیران به سمت ساخت داخل ترغیب می شوند.
درس آموخته های پروژه ده گانه ساخت داخل
برزو قنبری، مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت هم در این نشست، با بیان اینکه روند ساخت داخل و حمایت از سازندگان داخلی از دهه 80 شروع شده است، گفت: در این سال ها از روند مهندسی معکوس و ارتقای دانش فنی شروع کردیم و من معتقدیم امروز در حال نزدیک شدن به بلوغ فناوری هستیم و به عنوان یک کارفرما معتقدیم که هنوز تا رسیدن به نقطه مورد نظر راه داریم.
او با بیان اینکه وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه تمرکز خاصی روی موضوع بومی سازی تجهیزات و ساخت بار اول دارند، افزود: با حمایت سایر سازمان ها و معاونت ریاست جمهوری و انجمن های مرتبط، نقشه راه مشخصی به وجود آمده و به ویژه در دولت سیزدهم تفکر این است که قطعا باید به سمت سازندگان داخلی برویم. قنبری با اذعان به وجود مشکلات در این مسیر گفت: در این سال ها بسیاری از مشکلات قانونی حل شده و دستورالعمل ساخت بار اول راه را برای همه سازندگان باز کرده و دیگر محدودیتی نیست. از جهت تقاضامندی هم تضمین خرید و خدماتی که ایجاد شده مهلت خوبی را به شرکت ها می دهد که با فراغ بال کارشان را ادامه دهند. مدیر پشتیبانی ساخت و تامین کالای شرکت ملی نفت یکی از تکالیف مهم را حمایت از ساخت داخل عنوان کرد و گفت: در پروژه 10 گانه ساخت تجهیزات نتایج قابل قبولمان را نگرفتیم، اما درس آموخته هایی برای ما داشت تا با شرایط مطلوب تری کار را ادامه دهیم. در حال حاضر هم 14 مگاپروژه ساخت داخل دیگر تعریف شده که به زودی وزیر نفت آنها را با جزئیات معرفی می کنند و قطعا حرکتی رو به جلو خواهد بود.
محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری صنعت نفت نیز با تاکید بر اینکه باید تصویرسازی از مجموعه های دانش بنیان و رسیدن به فناوری اصلاح شود، گفت: یکی از چالش های مهم این است که محوریت با «تولید» نیست و بسیاری از قوانین علیه «تولید بار اول» و «ساخت داخل» و بیشتر به نفع «خدمات» هستند. در بسیاری از موارد سرمایه گذاران فکر می کنند اگر در بیزنس وارد شوند و یا سرمایه را در بانک بگذارند، منفعت بیشتری نسبت به تولید دارد. او تاکید دارد که تعریف تولید از ابتدا اشتباه و معاول استخراج قرار گرفته و به همین دلیل است که خام فروشی تا امروز ادامه یافته است. کفایتی افزود: فضای نفت و دغدغه های موجود در آن در دهه های گذشته منتهی به همین بحث استخراجی بوده که نامش را «تولید» گذاشته اند و امروز باید این مسئله زیرساختی اصلاح شود.
کفایتی پروژه احیای چاه ها کم بازده را الگوی موفقی برشمرد و گفت: این پروژه نه تنها توانست تمام اجزای مرتبط را بدون تقابل همگرا کند، بلکه تعامل خوبی با همه بخش های مرتبط ایجاد کرد. رئیس پارک فناوری صنعت نفت تاکید دارد که اگر قرار باشد اتفاق مهمی رد صنعت نفت رخ دهد و خدمتی انجام شود، باید روی تکمیل زنجیره ارزش و خلق دانش جدید حرکت کنیم تا صنعت نفت به واقع دانش بنیان شود. او افزود: در حال حاضر به ازای هر بشکه 320 دلار ارزش افزوده ایجاد می کنیم؛ در حالی که این رقم در دنیا 3400 دلار است و یکی از ماموریت های مهم پارک این است که با الگوهای خوب و با استفاده از ظرفیت های موجود این ارزش افزوده را بالا ببرد.
احسان ثقفی، رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت با ارائه برآوردی از فرسودگی در تاسیسات صنعت نفت، گفت: 75 درصد تاسیسات در مناطق عملیاتی جنوب کشور، قدیمی است و از این رقم، 50 درصد فرسوده و حدود 30 درصد نیز نیازمند نوسازی است.
او با تاکید بر اینکه این اعداد و آمار را من اعلام می کنم و متولیان امر می توانند آن را تایید یا رد کنند، افزود: 25 درصد دیگر هم که مدت زیادی از ساختشان نمی گذرد، به زودی نیازمند نوسازی خواهند بود . این شرایط از یک سو از نظر ایمنی اهمیت دارد و هر لحظه می تواند حادثه و زیان مالی و جانی داشته باشد و از سوی دیگر به بهره وری و راندامان پایین کار منتهی می شود، اما دلیل مطرح کردن این موضوع در این جلسه این است که بگویم این عرصه از حضور شرکت های دانش بنیان خالی است و به شدت مورد نیاز است. او با بیان اینکه هیچ تجهیزی در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی وجود ندارد که پایه دانشی نداشته باشد، افزود: مسئله نوسازی و بهسازی و نگهداری حوزه بسیار مهم و اساسی در صنعت نفت است، اما آیا معاونت فناوری ریاست جهموری مجموعه هایی را که خدمات مناسب دانش بنیان و فناورانه برای نگهداری و بهینه سازی و بازسازی ارائه می دهند نیز فناور و دانش بنیان می شناسد؟ جواب قاطعی برای این مسئله مهم وجود ندارد.
ثقفی با بیان اینکه عزم و باور به توان داخل در این سال ها بیشتر شده است، گفت: تا قبل از سال 67 میزان ساخت تجهیزات در داخل کشور زیر 5 درصد بوده، اما امروز به جایی رسیده ایم که قاطعانه بالغ بر 70 درصد تجهیزات مورد نیازمان را خودمان می سازیم و تا 90 درصد هم توانایی ساخت را متصور هستیم.
رئیس هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت با بیان اینکه از برخی قوانین حمایتی بومی سازی و ساخت بار اول سوء استفاده می شود، افزود: به عنوان نمونه من با معافیت مالیاتی برای شرکت های دانش بنیان مخالف هستم و معتقدم از این امکان، سوء استفاده می شود، چون رقابت را ناعادلانه می کند. اگر از معاونت فناوری رسیاست جمهوری آماری گرفته شود، می بینند که تعداد زیادی تحت عنوان دانش بنیان از شرکت های خصولتی از معافیت ها استفاده کرده اند. به نظر می رسد این روند نیازمند پایش بیشتر است و باید جلوی سوء استفاده های قانونی گرفته شود تا بخش خصوصی و دانش بنیان واقعی رشد کند.
قیمت های جهانی نفت خام نفت در معاملات روز 19 ژانویه (29 دی ماه) به بالاترین سطح خود از اول دسامبر سال 2022 میلادی رسید و بازارهای جهانی نفت خام در سال 2023 میلادی به دلیل بهبود تقاضای چین برای نفت خام اکنون روندی رو به رشد را طی می کند.
تحلیلگران بر این باورند که بازگشایی مرزهای چین و کوتاه آمدن از سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به ویروس کرونا و در پی آن کاهش محدودیت های مقابله با شیوع این ویروس عالم گیر در کنار مهار شرایط رکود اقتصادی ازسوی اقتصادهای توسعه یافته جهان، می تواند افزایش تقاضا برای نفت خام را رقم بزند و قیمت های این کالای راهبردی را بالاتر ببرد.
براساس برآوردهای کلاید راسل، ستون نویس بازارهای انرژی و کالا در آسیا در خبرگزاری رویترز، احتمال می رود داده های چین درباره واردات، تولید داخلی و افزایش مقدار بهره گیری از ظرفیت فراوری در پالایشگاه ها، سرعت ذخیره سازی نفت خام چین در سال گذشته میلادی را تسریع کرده باشد.
ذخیره سازی بیشتر در مخازن ذخیره سازی تجاری و راهبردی می تواند به این معنا باشد که احتمال دارد حجم واردات نفت چین به اندازه پیش بینی ها چندان بالا نباشد؛ اما این شرایط در عین حال می تواند به این معنا باشد که با کاهش محدودیت های ویژه مقابله با شیوع ویروس کرونا، پالایشگاه ها درماه های آینده خود را برای افزایش تقاضای نفت آماده می کنند.
از آنجا که چین مقدار ذخیره سازی های نفت خام خود را اعلام نمی کند، گزارش ها درباره مقدار ذخیره سازی نفت خام این کشور در سال گذشته میلادی تنها براساس حدس و گمان است.
همزمان با بازگشایی مرزهای چین در اوایل ژانویه 2023، دولت چین برای سهمیه واردات پالایشگاه های مستقل مجوزهای زیادی صادر کرد.
دربازارهای جهانی نفت خام یک یقین وجود دارد که رشد اقتصادی چین عاملی کلیدی در شرایط تقاضای جهانی نفت خام بوده و خواهد بود و این شاخص می تواند تعیین کننده مسیر قیمت نفت باشد.
این طور به نظر می رسد که بازگشایی مرزهای چین و بهبود چشم انداز تقاضای نفت چین در پی کاهش محدودیت های کرونایی، محرک اصلی قیمت نفت در بازارهای جهانی نفت باشد.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انرژی (IEA) بتازگی در گزارش های ماهانه خود اعلام کردند چشم انداز تقاضای جهانی نفت به لطف کوتاه آمدن چین از سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا، روند بهبود را پشت سر می گذارد.
آژانس بین المللی انرژی نیز در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد که بازگشایی مرزهای چین تقاضای جهانی برای نفت خام را درسال جاری میلادی به رکورد 101 میلیون و 700هزار بشکه در روز می رساند که روزانه یک میلیون و 900 هزار بشکه نسبت به سال 2022 بیشتر است.
این نهاد بین المللی همچنین پیش بینی در خصوص تقاضای نفت برای سال 2023 میلادی را 200 هزاربشکه در روز افزایش داد، در حالی که این رقم در دسامبر 2022، طبق برآورد پیشین یک میلیون و 700 هزاربشکه در روز اعلام شده بود.
آژانس بین المللی انرژی در گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود درباره بازارهای جهانی نفت خام اعلام کرده بود که دوعامل بسیار قوی بر چشم انداز بازار نفت در سال 2023 میلادی اثرگذار است؛ روسیه و چین.
چین حتی با وجود نامشخص بودن شکل سرعت بازگشایی مرزهایش، حدود نیمی از این رشد تقاضای جهانی برای نفت خام را هدایت خواهد کرد.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود درباره بازار نفت نسبت به تقاضای نفت چین و اقتصاد جهانی در سال جاری، بسیار خوش بین تر بوده است.
بنا بر برآورد اوپک، بازگشایی مرزهای چین، تقاضا برای نفت را افزایش می دهد؛ افزون بر این برنامه های چین برای افزایش هزینه های مالی به منظور کمک به بهبود اقتصادی احتمالا از تقاضای نفت در بخش های تولید و ساخت وسازحمایت می کند.
اوپک اعلام کرده است در سطح جهانی، اقتصادها انعطاف پذیرتر از آنچه پیش تر انتظار می رفت، باشد.
به نظر می رسد، شرایط اقتصادی جهان بخصوص در اقتصادهای کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (اوای سی دی) در سه ماهه چهارم سال جاری میلادی، قوی تر از آنچه پیش تر انتظار می رفت، باشد.
اوپک تأکید کرد، رشد اقتصادی سال 2022 در منطقه مالی یورو و ایالات متحده آمریکا از برآوردهای پیشین فراتر رفته است. افزون بر این، به نظر می رسد ایالات متحده شانس بیشتری برای جلوگیری از رکود در سال جاری میلادی داشته باشد.
عوامل افزایشی ممکن است در پی مدیریت موفقیت آمیز آمریکا در مهار رکورد از سوی بانک مرکزی ایالات متحده پدید آید. با توجه به کاهش مورد انتظار در تورم و پویایی کافی برای تقاضای نفت، این وضع محتمل ترین نتیجه است.
ترس از رکود اقتصادی ممکن است فروکش کرده باشد؛ اما بازار نفت همچنان به هر نقطه ضعف اقتصادی از ایالات متحده آمریکا، اروپا یا چین واکنش نشان می دهد.
با این وجود، احساسات بازارهای جهانی طی دو هفته گذشته به سمت چین افزایشی بوده که این شرایط منجر به افزایش قیمت نفت شده است.
این موضوع نشان می دهد اقتصاد چین و تقاضای نفت در کنارعملکرد اقتصادی دیگر کشورهای جهان،همچنین مقدار کاهش عرضه نفت روسیه و برنامه کاهش عرضه نفت اوپک پلاس، از محرک های بازار نفت در سال جاری میلادی برشمرده می شوند.
منبع: اویل پرایس
مترجم: امیر دشتی
پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز
نشست هم اندیشی چالش های فناورانه و نوآورانه صنعت حفاری با حضور نمایندگان شرکت های اکتشاف و تولید، شرکت های ارائه دهنده خدمات حفاری و چاه، شرکت های دانش بنیان و فناور و مدیران شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
نشست هم اندیشی چالش های فناورانه و نوآورانه صنعت حفاری با حضور نمایندگان شرکت های اکتشاف و تولید، شرکت های ارائه دهنده خدمات حفاری و چاه، شرکت های دانش بنیان و فناور و مدیران شرکت ملی نفت ایران به همت پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و با مشارکت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد.
در این نشست، ابتدا گزارشی از چالش های موجود در صنعت حفاری از سوی همکاران مدیریت پژوهش و فناوری ارائه شد و در ادامه، نمایندگان ۱۵ شرکت از جمع شرکت های مذکور به ارائه چالش های صنعت نفت و بیان نظرات درخصوص راهکارهای موجود پرداختند، همچنین درباره چالش های صنعت نفت در حوزه حفاری از جمله مشکل سرمایه در گردش، مشکلات مربوط به قراردادهای حفاری، تأخیر در پرداخت صورت وضعیت های مالی پیمانکاران، نوسانات نرخ ارز، قدیمی بودن دکل ها و افزایش زمان انتظار حفاری، نیاز به فناوری های سیمان سنگین، عدم قطعیت در کیفیت برخی محصولات داخلی، افزایش زمان حفاری به دلیل مدیریت نشدن منابع برای تأمین مواد شیمیایی و گازوییل، مقاومت در برابر فناوری های نو، تاخیرهای آشکار و پنهان در زمان حفاری، مقررات دست و پاگیر، عدم اعطای تسهیلات برای حمایت از توسعه فناوری، تعریف نشدن صحیح نظام مسائل صنعت حفاری، نیاز به تسهیم ریسک و سرمایه گذاری مشترک برای توسعه فناوری ها بین کارفرما و پیمانکاران، واقعی نبودن هزینه ها و شرح خدمات قراردادها نقد و بررسی شد.
در پایان این نشست که محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، سید مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت، برزو قنبری، مدیر پشتیبانی ساخت و تأمین کالا شرکت ملی نفت، محمد چهاردولی، مدیرکل پژوهش وزارت نفت حضور داشتند، پیشنهادهایی نیز از جمله تعریف کارگروه هایی برای ادامه فرآیند تأمین راهکار به منظور رفع نیازهای فناورانه شرکت ملی نفت ایران در حوزه صنعت حفاری مطرح و بررسی شد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم از ابتدای شهریور ۱۴۰۰ تاکنون ۱۳۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی را با صرف اعتبار ۱۲۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان در استان بوشهر تکمیل کرده است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز این شرکت با هدف ارتقای سرانه آموزشی، ورزشی، عمرانی و درمانی و زمینه سازی برای توسعه پایدار و حفظ محیط زیست، محرومیت زدایی و زدودن غبار فقر و محرومیت از مردم شریف استان بوشهر همسو با مسؤولیت های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران و با توجه به مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهوری، قرار است ۸۵۸ میلیارد و ۵۲۹ میلیون تومان پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان بوشهر افتتاح شود و به دستگاه های بهره بردار استانی تحویل دهد.
بر اساس این گزارش، هم اکنون اجرای ۴۷۶ پروژه مسؤولیت اجتماعی در سرفصل های مختلف آموزشی، بهداشتی، ورزشی، راه، آب رسانی، برق رسانی، طرح های هادی و خدماتی با رقم اعتباری ۸۵۸ میلیارد و ۵۲۹ میلیون تومان در استان بوشهر تعریف شده است که از میان آنها، ۳۴۳ پروژه با اعتبار ۷۳۳ میلیارد و ۷۷۹ میلیون تومان از جمله تکالیف در حال اجرا و ۱۳۳ پروژه با اعتبار ۱۲۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان از جمله تکالیف تکمیل شده است.
پروژه های مسؤولیت اجتماعی تکمیل شده در استان خوزستان شامل سرفصل های مختلفی بوده است. به طور دقیق تر، از ابتدای شهریور ۱۴۰۰ تاکنون، ۷۴ پروژه آموزشی، ۸۳ پروژه ورزشی، ۳۴ پروژه بهداشتی، ۳۰ پروژه راه، ۴ پروژه آب رسانی، ۲۳۵ طرح هادی، ۱۴ طرح خدماتی و دو طرح برق رسانی تکمیل و بهره برداری شده است.گفتنی است، مابقی پروژه ها نیز بر اساس برنامه زمان بندی تکمیل و تحویل خواهند شد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران گفت: انتظار می رود با اعتبار ۴۰۰ میلیون دلاری، میدان مشترک یادآوران توسعه یابد و ظرفیت تولیدش به ۴۲ هزار بشکه در روز برسد.مجتبی مرادی عنایت با اشاره به آغاز طرح توسعه و افزایش ظرفیت تولید میدان مشترک یادآوران پس از ۶ سال توقف اظهار کرد: با پیگیری مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و حمایت های جدی مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، پس از حدود ۶ سال توقف فعالیت های توسعه ای، در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ عملیات اجرایی طرح افزایش تولید میدان یادآوران آغاز خواهد شد.وی افزود: با توجه به مشترک بودن میدان و توقف فعالیت های توسعه ای در سمت ایران و فعالیت پرشتاب در کشور همجوار، ازسرگیری فعالیت های توسعه ای، موضوعی ضروری و غیرقابل اجتناب است.مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران گفت: اکنون فرایند ارزیابی کیفی مناقصه های مین زدایی، احداث جاده های دسترسی و محوطه سرچاهی و بسته های حفاری چاه ها در حال انجام هستند و با تکمیل این طرح و حفاری ۲۴ حلقه چاه، ظرفیت تولید در این میدان مشترک روزانه حدود ۴۲ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.وی با اشاره به اینکه منابع مالی برای اجرای این طرح به میزان حدود ۴۰۰ میلیون دلار از محل منابع در اختیار شرکت صبا اروند تأمین خواهد شد، افزود: در اجرای طرح افزایش ظرفیت تولید میدان یادآوران، از توان و تجربه فنی - مدیریتی متخصصان شرکت مهندسی و توسعه نفت، پیمانکاران و مشاوران ایرانی استفاده و کالاهای مورد نیاز نیز به طور حداکثری از سازندگان ایرانی تأمین می شود.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اعلام کرد، تولید گاز از میدان های دی و آغار روزانه ۷ میلیون مترمکعب افزوده می شود.
مهدی حیدری در جریان سفر محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به استان فارس گفت: امروز توفیق داشتیم پس از ۱۲ سال، میزبان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از این منطقه باشیم.
وی با بیان اینکه همکاران نفت مناطق مرکزی و زاگرس جنوبی در فصل سرد سال اقدام هایی بیش از تعهد برای تولید پایدار گاز طبیعی داشتند، درباره طرح های توسعه ای وزارت نفت در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار کرد: امروز بازدید ویژه ای از طرح های ضربتی افزایش تولید گاز مجموعه نفت مرکزی داشتیم.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: قرار است با توسعه میدان های دی و آغار در استان فارس و در شهرستان فیروزآباد ظرفیت تولید گاز را افزایش دهیم که در مرحله نخست با افزایش زودهنگام از میدان دی با ۳ میلیون مترمکعب در روز و آغار با ۴ میلیون مترمکعب در روز (در مجموع روزانه ۷ میلیون مترمکعب) تا سال ۱۴۰۲ اجرایی می شود.
حیدری افزود: در مرحله دوم هم این ظرفیت در مجموع ۲۵ میلیون مترمکعب در روز از میدان های دی و آغار افزوده می شود که برای پالایش این مقدار، نیاز به توسعه پالایشگاه فراشبند است، در حال مذاکره با شرکت های داخلی و سرمایه گذار برای امضای قرارداد آن هستیم که حدود ۱۷۷ میلیون دلار هزینه می برد و تا چند ماه آینده به قرارداد می رسد و افزایش تولید گاز و اشتغال آفرینی در منطقه را در پی دارد.
وی یادآور شد: توسعه کامل میدان های دی و آغار و پالایشگاه فراشبند تا حدود ۳۶ ماه آینده تکمیل می شود که گام مهمی خواهد بود.
سیدابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به اینکه امسال برای عبور از زمستان، روزانه ۱۶۵ میلیون مترمکعب گاز در منطقه زاگرس تولید شده، گفت: در تولید این مقدار گاز در زمستان حتی یک روز هم خللی ایجاد نشده است.
وی اظهار کرد: هم اکنون گاز تولیدی از دو میدان آغار و دالان و در آینده گاز تولیدی از میدان دی در این پالایشگاه فراورش خواهد شد.
وی با بیان اینکه ظرفیت پالایشگاه گاز فراشبند ابتدا روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب بود، افزود: اکنون این ظرفیت به ۴۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ادامه داد: گاز میدان آغار از ۱۳ حلقه چاه بعد از جداسازی و لخته گیری با یک خط لوله ۲۴ اینچ و ۲ خط لوله ۳ اینچ به طول ۹۰ کیلومتر به پالایشگاه فراشبند ارسال می شود.محمدی تأکید کرد: دالان به فاصله ۲۰ کیلومتری این پالایشگاه قرار دارد و گاز بدون لخته گیری به پالایشگاه ارسال می شود.وی با اشاره به اینکه این پالایشگاه از بخش های مختلف تشکیل شده است، افزود: واحد لخته گیر، جداکننده، همچنین برج جذب آب از این بخش هاست. واحد تثبیت مایعات گازی نیز در این پالایشگاه وجود دارد.
شرکت لوله سازی اهواز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در بازدید از شرکت لوله سازی اهواز اعلام کرد که دو حلقه چاه در میدان مشترک نفتی آزادگان با استفاده از لوله های ۶ اینچ تولیدشده در شرکت لوله سازی اهواز عملیاتی شده است.
ابوذر شریفی در حاشیه بازدید از شرکت لوله سازی اهواز، ضمن قدردانی از زحمات و تلاش مسؤولان و مدیریت سختکوش مجموعه لوله سازی اهواز، تولید لوله های ۶ اینچ سرویس ترش با مواد اولیه بومی سازی شده به روش ERW برای نخستین بار در شرکت لوله سازی اهواز را دیگر دستاورد بزرگ این مجموعه دانست و گفت: این موفقیت بزرگ را به مجموعه خدوم شرکت لوله سازی اهواز تبریک می گویم.
وی به بازدید خود از پروژه های نفتی میدان مشترک آزادگان اشاره کرد و افزود: هم اکنون این محصول بومی شده در شرکت لوله سازی اهواز در این میدان مشترک نفتی به کار گرفته شده است که جای بسی خوشحالی دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: افتخار دارم این خبر مسرت بخش را اعلام کنم که دو حلقه چاه در میدان مشترک نفتی آزادگان با استفاده از لوله های ۶ اینچ تولیدشده در شرکت لوله سازی اهواز عملیاتی شده است.
شریفی اظهار کرد: با ظرفیت های فراوان مجموعه شرکت لوله سازی اهواز و همتی که در مسؤولان و مدیریت این مجموعه سختکوش وجود دارد، امیدواریم این همکاری ها روزبه روز افزایش یابد تا در آینده شاهد پیشرفت و همکاری های بیشتری در حوزه تولید و بومی سازی محصولات و نیازمندی های صنعت نفت باشیم.
وی اظهار امیدواری کرد، با همکاری مستمر شرکت لوله سازی اهواز شاهد تکمیل چرخه نیازمندی های صنعت نفت در کشور باشیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: در پروژه گوره به جاسک برای نخستین بار، فرایند چرخه تولید آن، تماماً در داخل کشور انجام شد که در نوع خود بی نظیر و افتخاری دیگر برای کشور است که توانسته در شرایط تحریم، به پیشرفت در بومی سازی بپردازد.
پروژه تولید لوله های ۶ اینچ به صورت سرویس ترش با مواد خام تولید داخل در شرکت لوله سازی اهواز با همکاری شرکت فولاد مبارکه اصفهان انجام شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
موانع و چالش های مدیریت عملیات عمومی با حضور سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران بررسی شد.
عباس غریبی در نشست بررسی چالش های عملیات عمومی گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان شرکتی فنی و عملیاتی با وجود وظایف ذاتی خود در زمینه ذخیره سازی و صادرات نفت کشور، به محیط پیرامون به عنوان بخشی از مسؤولیت های اجتماعی همواره توجه داشته است.
وی ادامه داد: در حوزه مسؤولیت های اجتماعی مجموعه مدیریت عملیات عمومی وظیفه سنگینی به عهده دارد و این مدیریت خدمات خوبی به اهالی و محیط پیرامون ارائه و تعاملات خوبی بین مسؤولان بخش شهری و شرکت های نفتی ایجاد کرده است.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: تاکنون اقدام های خوبی در زمینه های مدیریت پسماندهای خانگی جزیره خارک، توزیع آب مصرفی منطقه شهری خارک، اختصاص سهمیه پروازی به اهالی بومی، حمل ونقل مواد خوراکی و مصالح ساختمانی، ارائه خدمات خودرویی و ایاب و ذهاب خانواده های ساکن، بازسازی معابر و جاده ها، تعمیرات مدارس، زیباسازی پارک ها و اماکن عمومی و برگزاری کلاس های مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی انجام شده است.
غریبی ادامه داد: با توجه به کمبود منابع و تعداد زیاد درخواست و نیازمندی ها، در این زمینه باید عدالت اجتماعی و انضباط مالی مدنظر قرار گیرد.سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران ابراز امیدواری کرد که با هم افزایی و همدلی خوبی که میان شرکت ها، مقام های شهری و اهالی جزیره خارک وجود دارد، شاهد کاهش مشکلات باشیم.
غریبی در نشستی جداگانه برای بررسی مسائل و چالش های حوزه فناوری اطلاعات شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: جامعه جهانی در عصری به سر می برد که در آن اطلاعات و دانش را سرمایه اصلی و عامل اساسی رشد و توسعه یک جامعه می شناسد.
وی افزود: فناوری اطلاعات در پیوند بین فعالیت های مختلف یک سازمان و فعالیت های بین سازمانی منطقه ای و بین المللی نقش اساسی دارد. استفاده از فناوری اطلاعات در دنیای امروز، ضامن بقا و تداوم فعالیت های یک سازمان است و بدون بهره مندی از آن نه تنها امکان استفاده از روش های نوین در سازمان فراهم نمی شود؛ بلکه امکان رقابت با سازمان های دیگر نیز از میان خواهد رفت.سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: حوزه فناوری اطلاعات بر همه مجموعه های شرکت تأثیر مستقیم دارد و فرایندهای کاری باید در بستر فناوری و با هدف کاهش هزینه ها و افزایش سرعت عمل انجام شود.
بیشتر مسائل شرکت را می توان به وسیله سیستمی کردن فرایندها رفع کرد.
کمبود نیروی انسانی را در قالب سیستمی کردن فرایندها و فعالیت ها می توان جبران کرد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر منطقه ۷ عملیات انتقال گاز از خودکفایی ساخت ۱۷۰ قلم کالا و تجهیزات فنی با استفاده از تخصص نیروهای جوان و متخصص منطقه و بهره مندی از شرکت های دانش بنیان داخلی خبر داد.مهدی زارع در این باره گفت: عشق به تأمین آسایش هموطنان با پایداری جریان انتقال گاز، نیروی محرکه تلاش بی وقفه کارکنان منطقه ۷ عملیات انتقال گاز است.وی افزود: همسو با انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی، برنامه های تعمیراتی منطقه در سال ۱۴۰۱ مطابق برنامه زمان بندی انجام و در مدت ۹ ماه امسال، بیش از ۷۵ درصد پیشرفت واقعی برنامه های تعمیراتی منطقه محقق شد.مدیر منطقه ۷ عملیات انتقال گاز ادامه داد: همچنین همه برنامه های حوزه بازرسی فنی تجهیزات در ایستگاه های تقویت فشار و خطوط لوله انتقال گاز منطقه، محقق شده و تعمیرات اضطراری دو دستگاه توربین مربوط به واحد A تأسیسات تقویت فشار گاز فامنین و واحد C تأسیسات تقویت فشار گاز کوهدشت به طور کامل انجام شده است.به گفته زارع، انجام عملیات پیگرانی تمیزکننده و عملیات نشت یابی خطوط لوله و تأسیسات در سطح منطقه در سال ۱۴۰۱ نیز طبق برنامه انجام شده است.وی تصریح کرد: انجام عملیات تعویض پوشش تا ۵/۵.۴ کیلومتر از خط لوله انتقال گاز نیزار - اراک، تعمیرات ناشی از پیگرانی هوشمند خطوط لوله انتقال گاز با حفاری بیش از ۶۵ نقطه، نصب ۲۷ عدد اسلیو، برش و تعمیرات ۷ نقطه در بخش هایی از خط لوله نیزار - اراک از جمله برنامه های تعمیرات مهم محقق شده امسال است.مدیر منطقه ۷ عملیات انتقال گاز در پایان با اشاره به تحویل و تحول سه ایستگاه کنترل فشار گاز اظهار کرد: خطوط لوله طرح BOT و پیگیری احداث ساختمان سه مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز در شهرهای ایلام، سنندج و کوهدشت و تحویل قطعی مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز بیجار، از دیگر اقدام های انجام شده است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به توان تولیدکنندگان ایرانی در ساخت کالاهای مورد نیاز اعلام کرد: این مجموعه از وابستگی به کالاهای خارجی رهایی یافته و کاملاً بی نیاز است.
احمد باهوش گفت: پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی با تکیه بر توان داخل، نوآوری و دستیابی جوانان کشور به فناوری روز دنیا از استفاده و به کارگیری کالاهای غیرایرانی بی نیاز شده است.
وی تصریح کرد: با افزایش سطح آگاهی و بازرسی های دقیق فنی به مجموعه و تأسیسات ۱۳ پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی و حضور مستمر شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخل و شناسایی نیازهای کلیدی مجتمع، اکنون صفر تا ۱۰۰ قطعات و تجهیزات پالایشگاه ها بومی سازی شده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی به تولید پایدار گاز در زمستان امسال اشاره کرد و افزود: با استفاده از توان و اندیشه متخصصان و کارکنان و تأمین به موقع کالاهای اساسی پالایشگاه ها پیش از آغاز فصل زمستان، توانسته ایم گاز موردنیاز هموطنان را بیش از ۶ درصد بیشتر از تعهد تولید کنیم.
باهوش در ادامه به کسب مقام برتر مجتمع گاز پارس جنوبی در استفاده از تجهیزات ساخت بار اول و شرکت های دانش بنیان اشاره و بیان کرد: سازندگان و تولیدکنندگان قطعات و تجهیزات ایرانی آنقدر قوی هستند و به سطح بالای توانایی رسیده اند که این مجموعه هیچ دغدغه ای در تأمین کالاهای کلیدی ندارد و با آرامش کامل به مأموریت ویژه تولید پایدار می پردازد.وی تأکید کرد: اتان مورد نیاز پتروشیمی های منطقه، خوراک اولیه مورد نیاز تأمین پالایشگاه های تولید بنزین در کشور، تأمین و تهیه گوگرد مرغوب، تولید پروپان و بوتان دارای ارزش افزوده بسیار بالا برای کشور در این پایتخت بزرگ تولید گاز خاورمیانه از افتخارهای این مجموعه است.مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی همچنین گفت: در حوزه اقدام های مهم و راهبردی مطابق برنامه و در بسیاری از موارد جلوتر از برنامه زمان بندی شده هستیم و یکی از موارد بسیار مهم، آغاز زودهنگام عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ است که امید داریم زودتر از موعد مقرر در این مجموعه کلید بخورد.
باهوش یادآور شد: در سال های اخیر با وجود تحریم های ظالمانه، شرکت های دانش بنیان و سازندگان ایرانی توانسته اند با شناسایی دقیق نیازمندی های این مجموعه، انقلابی در تولید مجتمع گاز پارس جنوبی رقم بزنند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از تبدیل وضعیت ۲۰۶ نفر از کارکنان ستادی و مناطق عملیاتی این شرکت در طرح تبدیل وضعیت ایثارگری خبر داد.غلامعباس حسینی به آمار کلی مشمولان ایثارگری اشاره کرد و گفت: یکهزار و ۲۴۸ نفر در ستاد و مناطق دهگانه عملیات انتقال گاز مشمول طرح ایثارگری شدند که تعداد کل مشمولان بند «و» ۲۳۲ نفر و مشمولین بند «د» یکهزار و 16 نفر هستند.وی ادامه داد: از این آمار کلی، ۱۴۰ نفر از کارکنان قرارداد مستقیم در قالب بند «و» ماده ۴۴ برنامه پنجم توسعه کشور و ۶۶ نفر از نیروهای پیمانکاری در قالب بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور تبدیل وضعیت شده اند و حکم استخدام رسمی برای آنها صادر شده است.مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران افزود: مراحل تبدیل وضعیت ۶۱ نفر از کارکنان قرارداد مستقیم و ۸۶۵ نفر از کارکنان پیمانکاری در حال انجام طب صنعتی و در مرحله تأییدیه گزینش است که استعلام مدرک تحصیلی و تأییدیه ایثارگری آنها تکمیل شده و منتظر مجوز صدور تشریفات استخدامی از واحد تأمین نیروی انسانی شرکت ملی گاز هستند.حسینی تصریح کرد: برای ۱۸ نفر از مشمولان بند «و» و ۳۴ نفر از مشمولان بند «د» مجوز صادر نشده یا سمت سازمانی برای آنها ایجاد نشده است.
به همت امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت برگزار شد:
نشست تخصصی آشنایی با سیره عملی پیامبر اکرم(ص) با خانواده از سوی مشاور امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران در تاریخ 25 بهمن 1401 در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
خدیجه گودرزی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور بانوان در حاشیه این نشست تخصصی با بیان اینکه به مناسبت مبعث پیامبر اکرم(ص) نشست مذکور را برگزار کرده ایم، گفت: امور زنان و خانواده در صدد ترویج بهترین رفتارها و اخلاق در خانواده است و دراین زمینه از سیره پیامبر (ص) نیز بهره گرفته ایم تا مروری بر زندگی ایشان باشد.
به گفته او، مطالب این نشست تخصصی بعد از برگزاری در سایت امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران باز نشر خواهد شد.
شایان ذکر است؛ سخنران نشست تخصصی آشنایی با سیره عملی پیامبر اکرم(ص) با خانواده مرضیه محمد زاده پژوهشگر، مدرس دانشگاه و محقق و مولف کتاب هایی در مورد اهل بیت بود و در زمینه سیره پیامبر نیز چند تالیف دارند و مسلط بر تاریخ زندگی پیامبر و روایات و احادیث هستند.
پتروشیمی مسجدسلیمان
پمپ کندانس فشاربالای واحد اوره پتروشیمی مسجدسلیمان به همت داخلی ها بومی سازی شد.
حسین صالحی نیا، مدیر مجتمع پتروشیمی مسجدسلیمان با اعلام این خبر گفت: این پمپ که 100درصد ساخت خارج از کشور بود، چند ماه پیش قادر به سرویس دهی عملیاتی نبود.
وی افزود: با توجه به بررسی های فنی داخل مجتمع و ارزیابی کیفی بعضی از سازندگان داخل کشور، این پمپ به طور کلی در داخل کشور ساخته شد.
مدیر مجتمع پتروشیمی مسجدسلیمان با بیان اینکه فشار خروجی این پمپ ۲۵۰ بار است، گفت: در این بومی سازی حدود ۴۵ درصد نمونه خارجی این پمپ صرفه جویی ارزی انجام شده است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه وجود میدان های گازی در ایلام، ظرفیت بزرگی برای این استان است، گفت: توسعه میدان های گازی بانکول و باباقیر، چشم اندازهای روشنی در گسترش فرصت های شغلی در میان جوانان مستعد این خطه از کشور ترسیم می کند.رضا نوشادی با بیان اینکه استان ایلام از جمله استان های دارای ظرفیت در زمینه نفت و گاز است و توسعه طرح های مختلف گازی از جمله توسعه فاز 2 پالایشگاه ایلام و مخازن بانکول و باباقیر در این دیار کهن و بااصالت در دستور کار شرکت ملی گاز ایران است، اظهار کرد: پروژه ارزیابی مخزن بانکول پس از حفاری چاه و کسب داده های مورد نیاز، در پاییز سال آینده وارد مرحله مطالعه می شود تا حجم، فشار و توانایی تولید آن برای چند سال آینده مشخص و بر این مبنا مرحله توسعه آن آغاز شود.
وی با اشاره به ظرفیت عظیم میدان گازی بانکول افزود: مطابق اطلاعات کنونی که در مطالعات آتی تدقیق خواهد شد، ان شاء الله با توسعه این میدان، روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب گاز تولید می شود که با توجه به لزوم احداث پالایشگاه در جوار آن، سبب ساز اشتغال نیروهای استان و ارتقای شاخص های رونق و رفاه در جوامع پیرامونی است.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همچنین از برنامه این شرکت برای توسعه میدان باباقیر در همسایگی میدان بانکول خبر داد و تصریح کرد: به ثمر نشستن پروژه بانکول، فرصتی ارزشمند برای توسعه میدان باباقیر پدید می آورد که با توجه به حجم تأسیسات پالایشی این دو میدان، امیدها برای توسعه ایلام افزایش یافته و مردم منطقه از گسترش فرصت های شغلی و آثار و برکات آن بهره مند و متنعم خواهند شد.
نوشادی با تحسین دغدغه برخی حامیان محیط زیست درباره ابعاد زیست محیطی این طرح ملی، احساس مسؤولیت آنها را نشانه رشد فکری و سزاوار قدردانی دانست و گفت: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با وجود اخذ همه مجوزهای لازم از سازمان محیط زیست و پرداخت خسارت اراضی واقع شده در طرح، با درک این مهم که اجرای طرح های انرژی تنها در صورت حفظ محیط زیست، پایدار خواهد بود، رنج تغییر چندباره مسیر پروژه را با کمال میل به جان خرید تا بهینه ترین مسیر که کمترین تبعات محیط زیستی را داشته باشد، انتخاب کند.
وی با اشاره به اینکه حساسیت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران روی موضوع محیط زیست بی شک در مراحل آینده پروژه ادامه خواهد یافت، اظهار کرد: فعالان محیط زیست مطمئن باشند ما همه ابزارهای حرفه ای، دانش تخصصی و تجربه خود را که حاصل چند دهه کار عملیاتی است، به کار خواهیم گرفت تا این پروژه که تضمین کننده عرضه پایدار انرژی برای ساکنان شریف غرب کشور است، به صورت تمام و کمال، بویژه با لحاظ دید ملاحظات محیط زیستی اجرا شود.
پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز
معاون فناوری پارک نفت و گاز گفت: تولید ناخالص داخلی از بخش دانش بنیان تا چند سال گذشته عددی ناچیز حدود یک دهم تا دو دهم درصد بود، اما طی چند سال گذشته این مسأله شدت بیشتری داشته و سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. ارقام اخیر از سهم سه درصدی اقتصاد دانش بنیان در تولید ناخالص داخلی حکایت دارد.محمدصابر کرم بیگی با اشاره به فعالیت های پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز در همکاری با شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت اظهار کرد: در سفر اخیر گروه وزارت نفت به کشور روسیه، با پارک تکنوپلیس روسیه و یکی از هلدینگ های نفت و گاز در ازبکستان قرارداد امضا کرده ایم. وی افزود: در زمینه داخلی، با شرکت های پیشرانی که در حوزه صنعت نفت فعالیت می کنند، مانند شرکت نفت فلات قاره و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، شرکت نفت و گاز اروندان ، شرکت نفت خزر، همچنین شرکت پتروایران و برخی حوزه های آموزشی، پژوهشی و نهادهایی که متولی امور خاص هستند اعم از ستاد توسعه فناوری های نانو، پژوهشگاه ملی ژنتیک، دانشگاه صنعت نفت و انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران موسوم به انجمن استثنا تفاهم نامه هایی در زمینه توسعه دانش بنیان امضا کرده ایم.معاون فناوری پارک نفت و گاز در تشریح ضرورت امضای این قراردادهای دانش بنیان بیان کرد: یکی از مؤلفه های اقتصاد دانش بنیان هر کشور، شناسایی و گسترش شبکه ذی نفعان و بازیگران آن است. تمامی تفاهم نامه ها نیز با هدف شبکه سازی و توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت امضا می شود. یکی از مهم ترین وظایف پارک ها شبکه سازی است و ما با همرسانی بین صنعت نفت و مجامع ملی دانش بنیان، پل ارتباطی مناسبی را در زمینه ایجاد این شبکه ایفا خواهیم کرد. این شبکه قدرتمند قادر خواهد بود افزون بر حل مشکلات صنعت نفت کشور، در روزآمدسازی و رشد آن در آینده نیز تأثیری بسزا داشته باشد.کرم بیگی با اشاره به بعضی از طرح های موفق پارک نفت و گاز در تعالی صنعت نفت اظهار کرد: برای نمونه در طرح احیای چاه های کم بازده و قراردادهایی که شرکت های دانش بنیان عضو پارک با صنعت امضا کرده اند، با توجه به حمایت هایی که از شرکت های دانش بنیان دریافت می کنیم درآمدزایی بسیار خوبی داشته ایم و در نظر داریم در پایان سال با توجه به راه اندازی پارک نفت و گاز و رونق کسب وکار آن، میزان فعالیت شرکت های عضو پارک را گزارش کنیم.وی با بیان اینکه با توجه به روند سیاست ها و برنامه ها می توان گفت مسیری رو به رشد را پیش رو داریم و گستره فعالیت های دانش بنیان روز به روز بیشتر خواهد شد و این روند به سمت بهره وری هرچه بیشتر حرکت خواهد کرد، گفت: در طول سه دهه گذشته در ادبیات نظام ملی نوآوری عبارتی به نام دانش بنیان نداشته ایم و از زمانی که پارک ها وارد زیست بوم نوآوری کشور شدند و صندوق نوآوری و شکوفایی تأسیس شد، شرکت های دانش بنیان هویت خود را پیدا کردند، بنابراین می توان به آینده اقتصاد دانش بنیان امیدوار بود.
یونس صادقی «در26ماه مه 1908، یکی از دو چاه مسجدسلیمان در عمق 360 متری به نفت رسید. به یاد دارم در چادر خود بیرون اردوگاه، خوابیده بودم که از سروصدای غیرمتعارف اردوگاه از خواب پریدم. با عجله به محل حفر چاه رفتم و دیدم نفت به ارتفاعی حدود 15 متر بالای دکل در حال فوران است و حفاران و دستیاران ایرانی آنها در حالی که به دلیل خروج گازهای چاه همزمان با نفت،به سرفه افتاده بودند، خود را از چاه دور می کردند.» این جملات بخشی از توصیفات سِر آرنولد ویلسون (1940-1884م.) افسر و دیپلمات انگلیسی حاضر در صحنه کشف نفت در مسجدسلیمان است که مشاهدات عینی خود از لحظه فوران نفت در چاه شماره یک مسجدسلیمان را ثبت کرده است.
با امضای قرارداد دارسی در سال 1901 میلادی با مظفرالدین شاه قاجار در کاخ صاحبقرانیه تا کشف نفت در 26 ماه مه 1908در مسجدسلیمان، چیزی حدود 7 سال به طول انجامید تا فصلی نوین در تاریخ معاصر ایران گشوده شود. در این بین استمرار فعالیت های «رینولدرز» زمین شناس و مهندس عمران برجسته انگلیسی و اصرار بر وجود نفت در مسجدسلیمان با وجود مخالفت «شرکت نفت برمه» که تا آن موقع چبزی حدود 250 هزار پوند را خرج پروژه کرده بودند و حاصلی به بار نیاورده بود، شرایط ادامه حفاری در مسجدسلیمان را به سمت تعطیلی کشانده بود.
ویلسون در کتاب یادداشت های روزانه اش، روزهای منتهی به کشف نفت را چنین توصیف کرده است:«در اواخر آوریل 1908 رینولدز به من خبر داد که مدیران شرکت حفاری به او اطلاع داده اند که بودجه حفاری، که در آن زمان از طریق شرکت نفتی برمه تأمین می شد، رو به اتمام است و منبع مالی دیگری نیز برای تأمین بودجه مورد نظر در اختیار ندارند. بنابراین ادامه کار حفاری تحت امتیاز قرارداد دارسی ممکن است بزودی متوقف شود. بنابراین دستور این است که کار متوقف شده، کارمندان اخراج شوند و دکل ها و ابزار به قطعات قابل حمل تفکیک و آنچه مقرون به صرفه است، پس فرستاده شود.» (ویلسون، 1396، 65) در این بین با گفت وگویی که بین ویلسون و رینولدز صورت گرفته بود و اصراری که رینولدز بر کشف نفت در منطقه مسجدسلیمان داشت، تصمیم گرفتند به بهانه خوانا نبودن متن تلگراف، کار را تعطیل نکنند و از قطعه قطعه کردن دکل ها خودداری کنند تا نامه کتبی به آنها ابلاغ شود؛ اما تا قبل از رسیدن ابلاغ کتبی از طرف شرکت نفتی برمه به رینولدز، چاه شماره یکB به نفت رسید.
در مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، سندی متعلق به همین روزها وجود دارد. گزارش های حفاری که شرایط فنی هر روزه چاه شماره یک مسجدسلیمان را انعکاس داده است. این سند متعلق به روز سه شنبه 26 می سال 1908 (5خرداد 1287) است، یعنی روزی که مته حفاری چاه شماره یک نفتون، واقع در مسجدسلیمان به نفت رسید. در گزارش فنی این سند مشخص می شود چاه شماره یک نفتون در عمق 1179 فوتی به نفت رسیده (مخزن نفتی آسماری) و وجود نفت به مقدار زیاد در این چاه اثبات شده بود.
لوله جداری 3/88 اینچی، در عمق 2-1148 فوتی گذاشته شده بود تا ادامه حفاری در مخزن نفتی آسماری امکانپذیر شود. گزارش این حفاری از سوی «سامسون»، زمین شناس این پروژه نوشته شده بود. اهمیت این سند از این لحاظ است که گزارش مکتوب از لحظه کشف نفت در مسجدسلیمان را در اختیار محققان تاریخ نفت قرار داده تا با بررسی آن، زوایای پنهان مانده تاریخ نفت بیشتر روشن شود. به علاوه، کتاب هایی که در حوزه تاریخ نفت و شهر مسجدسلیمان نگاشته شده، به دلیل دسترسی نداشتن به این سند و اسناد مشابه، به جنبه های فنی چاه شماره یک اشاره چندانی نداشته اند.گزارش های فنی چاه شماره یک، بزودی در طرح موزه اکتشاف، حفاری و تولید صنعت نفت در مسجدسلیمان پیش روی علاقه مندان تاریخ نفت قرار خواهد گرفت.
انتقال تجربیات ایران در زمینه حفظ اسناد تاریخی و موزه ای
سرپرست موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت برای گسترش تبادلات فرهنگی وزارت نفت ایران و سازمان کشورهای صادرکننده نفت با دبیر کل اوپک در دهلی نو (هند) دیدار و گفت وگو کرد.
به گزارش روابط عمومی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، حسين شاملي در دیدار با هیثم الغیص بر ضرورت گسترش تبادل فرهنگی کشورهای عضو اوپک تأکید و اظهار کرد: ایران به عنوان یکی از مؤسسان اوپک، جایگاه ویژه ای از لحاظ تاریخی در این سازمان دارد که نیاز است این پیشینه تاریخی بیش از گذشته تبیین شود.
وی تصریح کرد: برگزاری نمایشگاه و نمایش اسناد تاریخی در مقر دبیرخانه اوپک در وین می تواند به عنوان یک راهبرد به تحقق این هدف کمک کند.
هیثم الغیص، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت هم با استقبال از برگزاری نمایشگاه مدیریت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ایران در وین گفت: امیدواریم کارهای بزرگ فرهنگی میان این سازمان و وزارت نفت ایران انجام شود و کشورهای عضو دیگر با الگوبرداری و استفاده از تجربیات ایران بتوانند در حفظ اسناد و میراث صنعتی خود اقدامات مؤثری انجام دهند.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال 1960 میلادی به پیشنهاد ونزوئلا، ایران، عراق، کویت و عربستان سعودی ایجاد و نخستین نشست این سازمان 10 تا 14 سپتامبر سال 1960 میلادی در بغداد برگزار شد.
در شماره قبل، بخش نخست خاطرات علی اکبر معین فر،نخستین وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران را با هم مرور کردیم. در این شماره به بازگویی بخش دوم این خاطرات می پردازیم.
حسن نزيه، به عنوان مديرعامل شركت ملي نفت، در بخش نفت و کارهای این صنعت تخصصی نداشت، کما اینکه دکتر اقبال و عبدالله انتظام هم نداشتند؛ البته مشکل از لحاظ تخصص نبود. اینها شغل های مدیریتی است و نخست وزیر هم باید برای اداره هر کدام فکری کند و مسؤولی در نظر بگیرد. نزیه، ضمن اینکه مدیرعامل شرکت نفت شده بود، رئیس کانون وکلا هم بود و ضمنا با بعضی کارهایی که در جمهوری اسلامی انجام می شد، مخالفت می کرد. نمی خواهم بگویم حرف های او غلط یا درست بوده است. نادرست بودن سخن، یک مطلب است و بی جا سخن گفتن، مطلب دیگری است. به این دلیل که اگر آدم حرف صحیح و حسابی را در جای غیرمناسبی بیان کند، اصلا ارزش حرف از بین می رود. نزیه، حقوقدان هم بود و با بعضی چیزهایی که به عنوان مبانی اولیه و جزو ذات انقلاب در نظر گرفته می شد، برخورد آشکار و تندی کرد. درست است که معمولا در انقلاب ها کارهای اشتباه زیاد می شود؛ اما نحوه برخورد با آنها باید طوری باشد که به هر حال انقلاب بتواند آن را هضم کند. یکی از این موضوعات، مربوط به درآمد نفت بود. مدیرعامل شرکت ملی نفت و بعد هم برای سایر نفتی ها اشتباه بزرگی پیش آمده بود که خیال می کردند درآمدی که از فروش نفت حاصل می شود، این درآمد به شرکت ملی نفت تعلق دارد. اصلا تصور می کردند اگر پولی هم به دولت می دهند، از سر سیری است و چنین روحیه ای در آنجا پیدا شده بود. طبق قانون، درآمد نفت باید به خزانه دولت برود و اصلا این حرف درست نیست که در اختیار شرکت نفت باشد، تا اینکه روزی به طور ناگهانی مطلع شدیم نزیه به خوزستان رفته و در اجتماع مردان سخنرانی کرده و به آنان گفته بود: «این نفت در خوزستان استخراج می شود؛ بنابراین درآمد نفت را به خوزستان می دهم.» هنگامی که خبر این سخنرانی به مهندس بازرگان رسید، از جایش برخاست و... .
هیچکاک در اواخر قرن 19 با استفاده از پیشینه ساعت سازی و کمی نبوغ مکانیکی چراغی ساخت که به چراغ های نفتی هیچکاک معروف شد؛ این چراغ ها قبل از ظهور برق، یک شگفتی فناورانه بود.
نحوه کارکرد چراغ های نفتی هیچکاک اینگونه بود که برای هوادهی بهتر(هوا و اکسیژن لازم برای بهتر شدن کیفیت نور) پرهای کوکی زیر پایه چراغ قرار دادند که با یک بار کوک ۲۴ ساعت هوا را از کنار مخزن به ماشین چراغ می رساند و باعث سوخت کامل نفت و نوردهی بهتر شعله فتیله می شد.
چراغ های روشنایی پیش از این شامل یک مخزن نفت و یک سر چراغ برنجی بود که از طریق آن،یک فتیله جابه جا و یک حباب به عنوان(دودکش) استفاده می شد. سر چراغ مجهز به دندان های قابل تنظیم بود که برای جابه جایی فتیله به سمت بالا یا پایین برای تنظیم ارتفاع شعله استفاده می شد.
مشكل لامپ های نفت سفید سنتی این بود كه شعله ناپایدار بود و دودکش لامپ و دیوارهای مجاور در دوده ناخوشایند پوشانده می شد.
پاسداری از حرم اهل بیت و روزهایی که تکرار نمی شود
مشعل به راستی زمان هایی و بودن هایی است که دیگر هیچگاه تکرار نمی شود، این جملات از دهان کسی بیرون می آید که به عنوان یک مدافع حرم برای سربلندی نام اهل البیت و مقابله با کثیف ترین نمایندگان شیطان یعنی داعش و جریان تکفیری، دست از جان شست و قدم در راهی گذاشت که ابتدا و انتهایش نور است.
محمد نقی تقی زاده ازهمکاران حراست منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران ودارنده نشان پرافتخارمدافع حرم، یکی از دلدادگان حریم آل الله و همرزم سردارشهید حاج قاسم سلیمانی است که با او گفت وگو کرده ایم.
پس از حمله داعش به سوریه و جنایت های فجیع و جسارت به حرم های اهل بیت در سوریه و عراق خیلی دلم می خواست به عنوان مدافع این حریم برای نبرد اعزام شوم که نمی شد، دی ماه ۹۴ اولین گروه مدافعان حرم از استان خراسان شمالی عازم دفاع از حرم حضرت زینب (س) شدند ومن هم خیلی برنامه ریزی کردم که بتوانم با این گروه اعزام شوم، اما متاسفانه توفیق نشد. دراین گروه یکی از بهترین دوستانم که ۱۸سال سن داشت، به نام فیروز حمیدی زاده به عنوان اولین بسیجی شهید مدافع حرم استان خراسان شمالی به فیض شهادت نایل آمد وهمین امرعزم مرا جدی تر کرد.بعد از آن خیلی پیگیری کردم تا توانستم به عنوان سربازکوچک در راه دفاع از حرم اهل بیت به سوریه اعزام شوم.
همسرم ازخانواده های مذهبی وانقلابی هستند وبه عنوان یک همراه و همقدم من را راهی کردند و مادرم با آن که موافق بود، اما به خاطر خصلت مادری دلش ازمن جدا نمی شد؛ چون فرزند اول خانواده هستم تا اینکه وقتی اعزامم قطعی شد، به مادر خبردادم. پدرم تا زمانی که در قید حیات بود، من را هیئتی و امام حسینی تربیت کرد وبعد از فوت پدر هم راه او را ادامه دادم و درعمل نیز ثابت کردم و به این ترتیب، جملگی به رفتنم رضایت دادند.
همان طور که گفتم، بعد ازشهادت رفیقم خیلی تلاش کردم که بتوانم راه او را ادامه دهم، حتی با اینکه همسرم پاسدارهستند و به دوستان و آشنایانی که در سپاه داشتم، گفتم اگر مرا اعزام نکنید، قطعا از طریق دیگری به سوریه خواهم رفت.
بله. نکته ای که حتی تا کنون همسرم هم نمی داند؛ من برای اعزام به سوریه شناسنامه افغانستانی با نام مصطفی تقی زاده نیز تهیه کردم که البته نیازی به استفاده از آن نشد و توانستم به عنوان یک مدافع حرم ایرانی به سوریه قدم بگذارم.
نه به این راحتی نبود! پس از انتخاب اولیه در اوایل بهار سال 95 به مدت دو سال به صورت مداوم و درشرایط بسیارسخت هر پنجشنبه و گاهی اوقات جمعه، آموزش های 10 روزه وتمرین های تاکتیکی شهری و زندگی در شرایط سخت و تمامی آموزش های لازم را گذراندیم و در سه مرحله از تهران، ستاد کل جهت تست تک تک بسیجیان در پادگان جوادالائمه حضور پیدا کردند تا اینکه درسال 96 رفتنمان قطعی شد و البته به لحاظ سلسله مراتبی، زمان مشخصی برای اعزام مشخص نبود وهمین موضوع من را بیشتر مشتاق تر می کرد وبالاخره در روز 28 آبان 96 ازمیان 700 نفر داوطلب خراسان شمالی، 170 نفر افتخارمدافع حرم شدن را پیدا کردند وبه سوریه اعزام شدیم.
ما پس از بوسیدن خاک وطن وحرکت به سمت سوریه، به زیارت عتبات مقدسه حضرت زینب وحضرت رقیه (س) مشرف شدیم و در ادامه نیزبرای نبرد با عناصر تکفیری به حلب رفتیم وبعد از یک هفته با حضور دیگر رزمندگان ایرانی، فاطمیون، زینبیون لبنان و روسیه درپادگان بحوث حلب، تدبیر براین شد که به دیر الزور و للمیادین و اطراف البوکمال و تدمر و دیگر استان های سوریه برویم چون جزو نیروهای احتیاط و آماده بودیم. درکل حدود 85 روز از بدو شروع کار رزمندگان، افتخار پوشیدن لباس مدافعین حرم را داشتم وهمچنان ادامه دارد، جزو لشکرحضرت زینب(س) هستم و درحال حاضر هم در آموزش دوره ای درایران جهت عدم افت بدنی نیروهای رزمنده حضور دارم.
اتفاقات آن زمان هم سهمگین و هم دردناک بود، شهادت بهترین دوستانم و رزمندگان مدافع حرم در سوریه را با چشم دیدم، خدا را شاهد می گیرم که در این مسیر برای فدا شدن رفته بودیم و نیت کرده بودم و شهادتین را به لب آوردم. عمودی بروم و افقی برگردم، ولی نشد که بشود... و همیشه از خدا می خواستم ذره ای ترس در دلم به وجود نیاید تا بتوانم پاسدار این حریم باشم.شاید مانند اصحاب امام حسین (ع) در شب عاشورا، درجلوی خیمه گاه حضرت زینب(س) ایستادیم و گفتیم بی بی جان ما هستیم وعمارها آماده اند، نگران نباشید تا ما باشیم، اجازه نمی دهیم که خللی برحریم شما وارد شود.
پشیمان!!؟ الله اکبر؛ پناه می برم به خدا. چرا پشیمان؟ خدا شاهد است ذره ذره وجودم در اشتیاق بازگشت به آن لحظات می سوزد ودلم پر می زند برای دیدن روی بزرگانی چون حاج قاسم و دیگر رفقای شهیدم. تنها پشیمانی من این است که چرا نتوانستم مانند همرزمان شهیدم در راه دفاع از کیان اهل بیت و این خاندان با عظمت و با کرم، جان ناقابلم را فدا کنم. افسوس و صد افسوس.
همان طور که مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند، شهید سلیمانی یک مکتب است و از خیلی جهات دارای سیره های اخلاقی بود، اما به نظر من یکی از رازهای ماندگاری انسان های بزرگ این روزگار، تعلق نداشتن به جناحی خاص است. شهید حاج قاسم سلیمانی، هرگز اجازه نداد جناحی او را مصادره کند، زیرا خودش را سرباز امام زمانش(عج) می دانست و تنها به امنیت و منافع ملی می اندیشید. خط قرمزش اسلام، ایران، انقلاب اسلامی، نظام، ولایت فقیه و رهبری و مقاومت بود و باید گفت که شهیدسلیمانی تجلی «جان فدا» است و به گونه ای تربیت شد که برای آرمان ها، جان فدایی کند؛ از این رو همین موضوع در کنار اخلاص، ایمان و ولایت پذیری اش از رموز ماندگاری حاج قاسم بود.
من افتخار داشتم به عنوان یک بسیجی و سرباز در محضر شهید حاج قاسم عزیز باشم و آخرین دیدار ما در مسیر برگشت از سوریه در هواپیما بود که در فرودگاه دمشق نشسته بودیم و ناگهان محافظین سردار با ورود به داخل هواپیما و قسمت ما اعلام کردند که سردار برای خدا قوت به بین مدافعین می آید و آنجا این شهید بزرگوار با وجود مجروحیتی که کسی نمی دانست برایش به وجود آمده بود، 25 دقیقه کامل با تمام حدود 600 نفر از مدافعان حرم مستقر در پرواز به صورت خصوصی روبوسی و مصافحه کردند که هنوز حلاوت آن سه بوسه به یاد ماندنی از حاج قاسم برای من خاطره شده است.
حاج قاسم دریک سخنرانی درجمع ما گفتند که مبادا غصه بخورید که چرا شهید نشدید، زیرا زمانی برسد که شهدای حرم غبطه لحظاتی را بخورند که شما باعث نابودی اسراییل خواهید بود.
برکاتش را در زندگی می بینم و روز به روز این برکات معنوی افزایش پیدا می کند و برای این قضیه شرمنده اهل بیت هستم با اینکه من عددی در این حوزه محسوب نمی شوم. به مدد بی بی امیدوارم از مرگ ما و فرزندان ما شهادت در راه اهل بیت قرار دهد چون به قول سردار، داروی درد ما شهادت است و شهادت افتخار ابدی برای حقیر و همه عاشقان شهادت است که فعلا روزی نشده است. بالاترین مرتبه مرگ است که آرزو می کنم نصیب همه مشتاقان شود، از جمله حقیر جامانده از خیل شهدا. ما تا ابد سرباز ولایت و پرچمدار راه اسلام و اهل بیت هستیم.
امام على علیه السلام فرموده اند: عَوِّدْ أُذُنَكَ حُسْنَ الإِسْتِماعِ وَلاتُصْغِ إِلى مالا يَزيدُ فى صَلاحِكَ؛ گوش خود را به خوب گوش دادن عادت بده و به چيزى كه در صلاح و خير تو افزايشى نمى دهد، گوش فرا مده. (غررالحكم ج۴ ص۳۲۹)
گوش دادن و سخن گفتن، نوعى ايجاد رابطه با ديگران است.
هر يك از اين دو را نيز آداب و رسومى است.
وقتى شما با كسى صحبت مى كنيد، دوست داريد به سخنان شما كاملا توجه كند. اگر خوب گوش نكند، يا حواسش پرت باشد، يا ميان كلامتان بپرد، يا اشتياقى به شنيدن حرف هايتان نشان ندهد، آن را حمل بر بى اعتنايى مى كنيد و از او و رفتارش مى رنجيد.
عين همين حالت را، او نيز هنگامى كه شما به سخنانش بى توجهى نشان دهيد، خواهد داشت.
پس، خوب گوش دادن هم نوعى ادب اجتماعى است، هم هنرى است كه برخى فاقد آنند.
بعلاوه، فهميدن درس، دريافتن مطلب، شناخت حقيقت، ادراك و فهم اخبار و... همه در گرو حُسنِ استماع است، يعنى همان خوب گوش دادن.
از سوى ديگر، امواج صوتى گاهى هم حرف هاى باطل، دروغ، لاف و گزاف، بيهوده و بى ريشه به گوش ها مى رسانند، بنابراین نبايد گوش به هر حرفى سپرد، همچنان كه نبايد به هر كلامى دل داد.
محور و مبناى گوش دادن ها بايد صلاح و آموزندگى باشد؛ چرا كه دل و درون ما از همين رهگذر، نقش صلاح يا فساد را مى پذيرد و الهى يا شيطانى مى شود.
درجايى بايد خوب گوش داد و در جايى هم اصلا نبايد گوش داد. حيف از گوش كه شنونده بعضى صحبت هاى بى ثمر و بلكه داراى ضرر باشد.
آيا اين جاها را مى شناسيم؟!
تاریخ با همه وجود و با همه شعائرش، منتظر برخاستن بود، منتظر نوری به نام محمد(ص) و دستوری به نام خواندن و دانستن.
پیامبر باید از غار بر می گشت، غاری به نام حرا که قرار بود از دل تاریکی اش، نوری همه عالم را فرا بگیرد. قرار بود امانتی بزرگ به دست امین ترین مردم سپرده شود و چه فلسفه ای است این امانتداری که تو را محل فرود بزرگترین امانت الهی می سازد!
«اقرأ بسم ربک الذی خلق ...»
«بخوان محمد، بخوان به نام پروردگاری که تو را خلق کرده»
و با این جمله آغاز می شود بعثت پیامبری که قرار است در 23 سال به اندازه همه پیامبران از آدم تا ابراهیم سختی بکشد!
بخوان، مقدمه حرکت است، شروع یادگیری در هر زمینه ای، شروع یک حرکت بزرگ است و بعثت شروع این جریان بزرگ بود، همه نام هایی که در عالم ماندگار شد یا خوانده بودند یا خوانده شدند و این آغاز یک شعار بزرگ بود...! همه پیامبران آمده بودند تا دستی بر عقول بشری کشیده و ذهن بشریت را برای پذیرش این خواندن آماده سازند و قرآن آمد، کتابی که حتی نوع خواندنش هم مهم بود: «و رتل القرآن ترتیلا»...
جهاد، اکبر دارد و اصغر. اصغرش به ظاهر از اکبرش سخت تر است؛ اما نه! جهاد با نفس از جهاد با دشمن سخت تر است. بعثت هم همین است، باید پیامبر درونی را به بعثت رسانید و برانگیخت؛ زیرا تا رسالت درونی انجام نشود، از بیرون همه صداهای خوب و بد شنیده خواهد شد. برای برانگیختن پیامبر درون، کافی است روز به روز بیشتر در جدال با نفس برآییم و جلوی زیاده خواهی های نفس را بگیریم.
بعضی می گویند پیامبر، اسلام را با اخلاق گسترش داد؛ اما بهتر این است که بگوییم اسلام چیزی جز اخلاق نیست و اخلاق را با هیچ چیز جز اخلاق نمی توان نشر داد.
شخصی بود که هر روز از بالای بام بر پیامبر شکمبه گوسفند می ریخت. چند روزی خبری از او نبود! پیامبر خبرش را گرفت، گفتند بیمار است. پیامبر به عیادتش رفت، آن فرد باورش نمی شد همان فردی که همیشه او را دشمن می دانست، حالا به عیادتش آمده و همین، زمینه اسلام آوردن آن فرد شد.
با توجه به رفتار پیامبر(ص) و سیره عملی اهل بیت (ع) باید بعثت را شروع همه خوبی ها دانست، روزهایی که اخلاق پیامبر دل همه اهل حق عالم را ربوده بود و نامش روز به روز بیشتر از روز قبل مطرح می ش. 124 هزار پیامبر آمدند تا زمینه بعثت پیامبری فراهم شود که پیامبر درون همه را برانگیزاند و حال، این وظیفه ماست که به ندای پیامبر درون گوش فرا دهیم...!
امّا درباره 29 بهمن، اوّلا 29 بهمن برای تبریز و برای همه ما روز شکرگزاری است؛ بحث من مربوط به همین مقوله است که حالا ان شاءالله ادامه خواهم داد. روز شکرگزاری است؛ چرا شکرگزاری؟ زیرا حادثه ای که در این روز در تبریز به وجود آمد، موجب ثمردهی انقلاب شد. این حادثه موجب شد که انقلاب و فعّالیّت ها و تلاش های میدانی و سیاسی قبل از انقلاب به ثمر بنشیند. این خاصیّت حادثه 29 بهمن تبریز بود؛ چرا؟ زیرا این حرکت، حرکتی ابتکاری بود، حرکتی مهم که استمرار قیام19 دی قم را به همه یاد داد و نشان داد. اگر تبریز در روز 29 بهمن آن حرکت عظیم را انجام نمی داد، سنّت چهلم گیری و استمرار مبارزه برای ملّت ایران راه نمی افتاد و باب نمی شد. وقتی که چهلم شهدای قم در تبریز با ابتکار تبریزی ها به وجود آمد، این شد سرمشق.
در شهرهای گوناگون دیگر -در یزد، در کرمان، در شهرهایی از استان فارس و در مناطق گوناگون دیگر- این حرکت به راه افتاد و این جریان، آحاد مردم را به میدان مبارزه و انقلاب کشاند و همین شد که [حضور مردم] به پیروزی انقلاب منتهی شد.
پیروزی این انقلاب به خاطر حضور مردم در عرصه و در میدان و در خیابان بود؛ این انقلاب نه با تفنگ، نه با سیاسی کاری، نه با حزب بازی پیروز نشد؛ با حضور مردم پیروز شد. حضور مردم ناشی از همین حرکت ها بود، سرآغاز این حرکت ها هم در تبریز انشا شد و ابتکار شد. بنابراین، ما همه، از جمله خود شما تبریزی های عزیز، باید خدا را شکر کنیم که این حرکت شما برکت پیدا کرد و به ثمردهی انقلاب منتهی شد.
(28/11/1400)
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، اولین جلسه شورای فرهنگی منطقه ۳ صنعت نفت کشور شامل استان های هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان به میزبانی شرکت گاز استان هرمزگان، با حضور دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، روز دوشنبه ۱۷ دی ماه در بندرعباس برگزار شد. در این مراسم علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، با تبریک ایام الله دهه فجر و تبریک اعیاد ماه مبارک رجب و همچنین تسلیت شهادت حضرت زینب سلام الله علیها در تشریح اهداف تشکیل شورای فرهنگی مناطق 9 گانه صنعت نفت گفت: مطابق شیوه نامه شورای عالی فرهنگی ابلاغی وزیر نفت در ۲۶ دی سال گذشته، ارتقا و هماهنگی در تمام فعالیت های فرهنگی زیرمجموعه وزارت نفت و ضرورت ایجاد نظامی منسجم در برنامه ها، عدم موازی کاری در واحدهای ذیربط باتوجه به ابلاغ سیاست های کلان تدوین شده و همچنین لزوم توجه ویژه به تاثیرات این مهم در مجموعه فرهیخته و خدوم کارکنان صنعت نفت از وظایف شورای عالی فرهنگی است. به گفته زمانی، بازنگری، تدوین و ابلاغ سند راهبردی و شیوه نامه فرهنگی صنعت نفت و به روزرسانی آن، هماهنگی و نظارت بر اجرای مصوبات ابلاغی در چهار شرکت اصلی و واحدهای ستادی، نظارت بر فعالیت های فرهنگی صنعت نفت بر اساس ضوابط اجرایی بودجه سالانه از اهم وظایف و اختیارات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است.
وی اضافه کرد: هماهنگی و نظارت بر برنامه های شورای امر به معروف و نهی ازمنکر، شورای اقامه نماز، ستاد صیانت از حقوق شهروندی و عفاف و حجاب و امور زنان و خانواده و ارائه گزارش عملکرد دوره ای یکپارچه از اصلی ترین دلایل تشکیل این شوراست.
این مقام مسؤول، از راه اندازی دبیرخانه جهاد تبیین در شورای عالی فرهنگی وزارت نفت خبر داد و با تاکید بر این موضوع که جهاد تبیین در راستای گام دوم انقلاب، راهگشای بسیاری از مسائل و دغدغه های امروز کشور است، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب با نگاهی عمیق نسبت به شناسایی و هشدار وقوع بحران ها اقدام کردند و عمل به فرامین ایشان زمینه ساز سعادتمندی کشور خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، با همکاری شورای عالی فرهنگی وزارت نفت و مرکز خدمات مشاوره و آموزش مرکزی صنعت نفت، دومین دوره از سلسله همایش های سواد رسانه با موضوع «خانواده موفق در عصر دیجیتال» با ارائه دکتر معصومه نصیری برگزار شد.
این همایش روز چهارشنبه 19 بهمن در سالن شهید بهشتی وزارت نفت با حضور جمعی از همکاران شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
مهارت های کاربردی برای آشنایی با سواد رسانه در خانواده و تکنیک های فرزندپروری در عصر دیجیتال از محورهایی ارائه شده از سوی دکتر نصیری بود.
گفت وگو با همکار نفتی و مربي تیم ملی فوتسال ايران:
آرش جعفری مثل هر پسربچه ای علاقه اش به توپ گرد، باعث شد از کوچه پس کوچه های شهر، فوتبال را شروع کند. در نوجوانی با تکیه دادن به تیرک دروازه زمین های خاکی مجیدیه تهران و زل زدن به بازیکنان، عزم خود را جزم کرد تا حتما فوتبالیست بخصوص دروازه بان شود. برادرانش نه تنها مشوق او بودند؛ بلکه آنقدر درخانه با او تمرین می کردند که با دروازه بانی در زمین های خاکی، فوتبال خود را شروع کرد.
اصغر قهرمانی، دروازه بان سابق تیم ملی فوتسال ایران که سابقه قهرمانی در آسیا و حضور در دو جام جهانی را درکارنامه ورزشی خود دارد، با فوتبال کارش را شروع کرد و سپس با حضور در مسابقات سالنی جام رمضان و قهرمانی با تیم فتح تهران، در این مسابقات شانس خود را در فوتسال محک زد و بلافاصله به تیم ملی رسید و پله های ترقی را یکی یکی پیمود و به قهرمانی در قاره آسیا دست یافت.
با اصغر قهرمانی، از همکارانمان در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران به بهانه انتخابش براي مربيگري در تيم ملي فوتسال، گفت وگویی انجام دادیم که باهم می خوانیم.
16 اسفند سال 1350 در تهران و در خانواده ای ورزشی به دنیا آمدم. یکی از برادرانم (محمد) کشتی گیر و برادر بزرگترم (داوود) فوتبالیست بود. همین موضوع باعث شد سراغ ورزش فوتبال بروم و الان هم در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران مشغول به کار هستم.
از زمین های خاکی مجیدیه با تیم «یاد مجیدیه» شروع و از همان جا هم فوتبال باشگاهی را رفته رفته دنبال کردم. اولین باشگاهی که در آن بازی کردم، برق تهران بود. از 15سالگی با تیم نوجوانان برق، وارد دنیای حرفه ای فوتبال شدم و در ادامه هم در تیم های فوتبال بانک صنعت و معدن، کشتیرانی، نیروی زمینی، فتح، راه آهن و پیام پیکان مشهد بازی کردم.
دروازه بان شدن من، داستان جالبی دارد. همانطور که گفتم، من فوتبال را از زمین های خاکی مجیدیه شروع کردم. در سن 12-10 سالگی، مثل هر نوجوان دیگری به فوتبال علاقه داشتم. برای همین به زمین خاکی می رفتم و از نزدیک به تماشای بازی ها می نشستم. دیدن دروازه بانی آقای رستمی، که آن موقع، از دروازه بان های تیم های محلی بود، باعث شد به دروازه بانی علاقه مند شوم. وقتی هم که از تماشای بازی به خانه برمی گشتم، با برادرانم تمرین دروازه بانی می کردم. یک گوشه اتاق را دروازه کرده بودیم، درون دروازه می ایستادم، آنها شوت می زدند و من هم شیرجه می رفتم و این کار برای من، هم بازی بود و هم ورزش. در واقع باید بگویم که برادرانم من را دروازه بان کردند.
در ایران، الگوی من احمدرضا عابدزاده بود، واقعاً عالی بازی می کرد. در فوتبال دنیا هم پیتر اشمایکل دانمارکی الگوی من بود و بازی های او را خیلی می پسندیدم.
اگر به خاطر داشته باشید، سال های گذشته، در ماه مبارک رمضان، با تعطیلی فوتبال، جام رمضان شروع می شد. آن موقع به فوتسال، فوتبال سالنی می گفتند و بعدها اسم فوتسال را روی این رشته ورزشی گذاشتند. در همان سال ها، من با تیم فتح در جام رمضان شرکت می کردم و اگر اشتباه نکنم، در سال ۷۱ تا ۷۶ در جام رمضان باشگاه های تهران بازی می کردم و از سال ۷۸ که به تیم ملی فوتسال دعوت شدم، به فوتسال بیشتر علاقه مند شدم و ا ین رشته را ادامه دادم.
بعضی مواقع شما باید یک انتخاب داشته باشید. من در تیم های خوبی بودم و در کنار بازیکنانی چون خداداد عزیزی در فتح بازی می کردم؛ اما در ادامه چون احساس کردم که در فوتسال موفق تر خواهم بود، فوتسال را انتخاب کردم و خدا را شکر از انتخابم نه تنها پشیمان نیستم؛ بلکه بسیار هم خوشحالم.
از سال ۷۹ تا ۹۱ یعنی حدود ۱۲ سال، در تیم های راه آهن، دانشگاه آزاد، شهر آفتاب، تأسیسات دریایی و جام جم یزد به صورت حرفه ای، فوتسال بازی کردم.
در تورنمنت های زیادی حضور داشتم؛ چه در رده باشگاهی و چه در رده ملی که عناوین زیادی هم کسب کردم. سه عنوان قهرمانی در جام رمضان تهران در سال های ۷۳، ۷۵ و ۷۶، قهرمانی کشور با تیم منتخب تهران (الف) در سال ۷۵ و قهرمانی کشور با تیم فتح در سال ۷۷ برخی عناوین باشگاهی است که کسب کردم. با تیم ملی فوتسال هم، 1999 مالزی، ۲۰۰۰ تایلند، ۲۰۰۷ ژاپن و ۲۰۰۸تایلند، قهرمان آسیا شدم. حضور در جام جهانی فوتسال در سال های ۲۰۰۰گواتمالا و ۲۰۰۸ برزیل را نیز در کارنامه ورزشی ام دارم. در تورنمنت های بین المللی فوتسال هم درگرند پریکس برزیل نایب قهرمان شدم، در مالزی مقام سوم را کسب کردم، در تورنمنت بین المللی تهران مقام اول و در مجارستان نایب قهرمانی را به دست آوردم.
بله همینطور است. من از سال 1999میلادی تا 2008 در تیم ملی فوتسال ایران عضو بودم و همانطور که گفتم، هم در جام جهانی حضور داشتم و هم قهرمان آسیا شدم.
طی این سال ها هم در کنار کارکنان نفت حضور داشتم و هم در المپیادهای ورزشی، تجربه خودم را به آنها منتقل کردم. در ادامه هم تجربیاتم را به عنوان مربی در اختیار فرزندان نفتی گذاشتم، تاجایی که دو سال مربی دروازه بان جوانان نفت، یک سال نوجوانان نفت و یک سال امیدهای نفت بودم و سه سال هم در مدرسه فوتبال نفت به تربیت دروازه بان مشغول بودم.
هم اکنون در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران و در بخش ورزش های همگانی مشغول به کار هستم.
من عقیده دارم که مربیگری سخت تراست؛ چون مربی، مسؤولیت و استرس زیادی دارد. شما زمانی که بازی می کنید، فقط مسؤولیت خودتان را به عهده دارید؛ اما وقتی مربی می شوید، مسؤولیت همه اعضای تیم با شماست و اگر تیم نتیجه نگیرد، همه از چشم شما می بینند. به عبارتی، شما بیشتر زیر ذره بین هستند و ابتدا شمارا نقد می کنند.
در تیم های زیادی بودم و مربیگری کردم. تیم ملی امید( ۴ سال) و در سال 2001 در تیم ملی کویت مربیگری کردم و در رده باشگاهی هم تیم باشگاهی فهیل کویت (۲۰۰۹)، تیم لیگ برتری تأسیسات دریایی(۶ سال)، تیم راگای شهرری (یک سال) و زندی بتن و دانشگاه آزاد تیم هایی از ایران بودند که مربیگری آنها را به عهده داشتم؛ اما در خصوص عناوینی که در کسوت مربیگری به دست آوردم، باید بگویم که دو بار قهرمان لیگ برتر تأسیسات دریایی، قهرمانی باشگاه های آسیا با تأسیسات دریایی، حضور در جام باشگاه های جهان با تأسیسات دریایی، دو عنوان قهرمانی در لیگ (یک) و (2) و نایب قهرمانی با تیم ملی امید در چین ازجمله عناوینی هستند که کسب کرده ام.
من با وحيد شمسايي، سرمربي فعلي تيم ملي در تيم هاي زيادي بودم و با توجه به شناختي كه از من داشت، چند جلسه با هم صحبت كرديم و در نهايت براي همكاري در تيم ملي به توافق رسيديم و قرار شد كه در تيم ملي به عنوان مربي دروازه بان ها انجام وظيفه كنم.
ما هميشه بهترين دروازه بان هاي آسيا و دنيا را داشتيم، مثل مصطفي نظري و علي صميمي. در حال حاضر هم دروازه بان هاي خوبي در تيم ملي داريم مثل سعيد مومني، سينا پركاس و باقر محمدي كه واقعا بهترين ها هستند.
همانطور كه گفتم، دروازه هاي خيلي خوبي در سطح بالا داريم كه مطمئنا می توانند در مسابقات آسيايي و جهاني به ما كمك كنند.
چرا كه نه. با توجه به ليگ پويا و خوبي كه داريم، تيم ملي هم با تاثير از ليگ، بهترين بازيكنان را دارد و مطمئن هستم که با اين جوانان كه همه با استعداد و از بهترين هاي ايران هستند، با كادر فني خوب نه تنها در مسابقات پيش رو؛ بلكه در آسيا و حتي مسابقات جهاني بدرخشيم.
ابتدا می خواهم به فوتسال در نفت اشاره كنم. من در میان فرزندان صنعت نفت، پتانسیل های خوبی دیده ام که اگرروی آنها سرمایه گذاری شود و مورد حمایت قرار گیرند، در آینده می توانند سرمایه های فوتسال نفت و ایران باشند. از سوی دیگر به همکارانم به عنوان یک برادر کوچک تر توصیه می کنم که ورزش را جدی بگیرند تا همیشه شاداب و سلامت باشند. از نشریه «مشعل» هم تشکر می کنم که به ورزش و کارکنان ورزشکار و پیشکسوتان عرصه ورزش اهمیت می دهد و باعث دلگرمی ورزشکاران این صنعت عظیم است.
یازدهمین المپیاد سراسری فرهنگی - ورزشی کارکنان وزارت نفت در بخش آقایان 44 سال و پایین تر به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در شهر آبادان برگزار شد. در این المپیاد که دی و بهمن ماه طی 18 روز در سه مرحله برگزار شد، شرکت ملی نفت ایران با 304 ورزشکار در قالب دو کاروان (الف و ب) در13 رشته فوتسال، بسکتبال، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، کشتی آزاد، کشتی فرنگی، بدمینتون، والیبال، شطرنج، تنیس خاکی، شنا، تیراندازی و دوومیدانی در این المپیاد شرکت کردند که موفق شدند در 5 رشته به مقام قهرمانی دست پیدا کنند و در سایر رشته ها عناوین دوم، سوم و چهارم را کسب کنند. نتایج بازی های ورزشکاران شرکت ملی نفت ایران در مسابقات المپیاد سراسری وزارت نفت به این شرح است.
مسابقات فوتسال به صورت دوره ای و با حضور 6 تیم برگزار شد که در پایان تیم فوتسال نفت «ب» موفق شد به قهرمانی برسد و تیم نفت «الف» هم به مقام دوم دست پیدا کرد.
مسابقات بسکتبال با حضور 6 تیم به صورت دوره ای برگزار شد که در پایان این مسابقات تیم نفت «ب» موفق شد به قهرمانی برسد.
مسابقات آمادگی جسمانی به صورت انفرادی و تیمی در 8 ماده (دو 60 متر، انعطاف پذیری، ایلی نویز، مدیسنبال، پارکور، قدرت و سرعت، استقامت و تعادل) در 7 رده سنی برگزار شد که در پایان نفت «الف» با 89/ 5190 امتیاز توانست به قهرمانی برسد. نفت «ب» هم با کسب 65/2162 امتیاز به مقام ششم رسید.
مسابقات تنیس روی میز به صورت انفرادی تیمی بین 6 تیم به صورت دوره ای برگزار شد که در پایان تیم نفت «ب» موفق شد به قهرمانی برسد و در بخش انفرادی هم احسان کشتکار و فرهاد شجاعی، از تیم نفت «ب» به ترتیب اول و دوم شدند.
مسابقات کشتی با حضور 5 تیم به صورت دوره ای و در6 وزن و در دو رده سنی زیر 35 سال و 44 سال برگزار شد که در پایان تیم نفت «الف» به مقام سوم رسید.
مسابقات کشتی فرنگی نیز مانند کشتی آزاد با حضور 5 تیم و در 6 وزن و در دور رده سنی زر 35 سال و 44 سال برگزار شد که در پایان تیم نفت «ب» به مقام دوم رسید و تیم نفت «الف» هم به مقام چهارم رسید.
مسابقات بدمینتون با حضور 6 تیم به صورت دوره ای برگزار شد که درپایان تیم های نفت «الف» و نفت «ب» به ترتیب دوم و سوم شدند.
مسابقات والیبال با حضور 6 تیم به صورت دوره ای برگزار شد و در آن تیم های نفت «الف» و نفت «ب» به ترتیب به مقام دوم و سوم دست پیدا کردند.
مسابقات شطرنج به صورت دوره ای در دو بخش انفرادی و تیمی برگزار شد که در بخش انفرادی، وحید قلمباز در میز یک به قهرمانی رسید.
مسابقات تنیس خاکی با حضور 6 تیم و به صورت دوره ای برگزار شد که در پایان تیم نفت «الف» موفق شد به مقام قهرمانی برسد.
مسابقات شنا با حضور 6 تیم در 8 رده سنی و در 5 ماده کرال سینه، کرال پشت، آزاد تیمی، قورباغه و پروانه برگزار شد که در پایان تیم نفت «الف» موفق شد به قهرمانی برسد.
مسابقات تیراندازی به صورت دوره ای و در دو بخش انفرادی و تیمی در ماده تفنگ و تپانچه برگزار شد که در پایان مسابقات تیم نفت «الف» به مقام دوم رسید.
مسابقات دوومیدانی با حضور 6 تیم و در 5 ماده 100 متر، 200 متر، 800 متر، پرش طول و پرتاب وزنه به صورت انفرادی و تیمی برگزار شد که در پایان تیم نفت «الف» به مقام چهارم رسید.
تیم فوتسال نفت و گاز شرق قهرمان مسابقات فوتسال چهارجانبه صنعت نفت خراسان رضوی شد.
به مناسبت ایام الله دهه فجر، مسابقات فوتسال چهارجانبه صنعت نفت خراسان با حضور تیم های منطقه چهار عملیات انتقال گاز، شرکت گاز استان، پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد و شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به میزبانی این شرکت در سالن انقلاب اسلامی شهرک نفت شهید تندگویان شهرستان سرخس برگزار شد.
تیم شرکت نفت و گاز شرق توانست در فینال مسابقات با نتیجه ۴ بر ۲ تیم منطقه چهارعملیات انتقال گاز را شکست دهد و مقام قهرمانی را کسب کند.
تیم منطقه چهار عملیات انتقال گاز نیز مقام دوم این دوره از مسابقات را کسب کرد.
در دیدار رده بندی تیم پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با شکست ۳ بر ۲ تیم گاز استان به مقام سوم این دوره از مسابقات دست یافت.
مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات با حضور شیرینکار رییس امور اداری منطقه خانگیران، ژیان رئیس هیئت فوتبال شهرستان و مسئولان ورزش شرکت ها، پیشکسوتان و ورزشکاران برگزار شد.
وزنه برداران تیم های نفتی با درخشش در مسابقات وزنه برداری زیر 20 سال باشگاه های استان خوزستان عناوین اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
هفته دوم و فینال مسابقات وزنه برداری لیگ باشگاه های استان خوزستان رده سنی زیر۲۰ سال با حضور ۴۷ ورزشکار در قالب ۶ تیم به مناسبت گرامیداشت دهه مبارک فجر در اهواز برگزار شد که در پایان تیم وزنه برداری نفت مسجدسلیمان با ۱۲۶۷ امتیاز قهرمان شد. پولادمردان شرکت ملی حفاری ایران با کسب 1195 امتیاز عنوان نایب قهرمانی این رقابت را از آن خود کردند و وزنه برداران نفت اهواز نیز با ۱۱۹۰ امتیاز صاحب رتبه سوم این رقابت ها شدند.
همایش پیاده روی و راهپیمایی خانوادگی کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- منطقه غرب به مناسبت گرامیداشت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و با حضور مدیر و جمعی از کارکنان و خانواده های آنان برگزار شد.
شرکت کنندگان در این همایش مسیر پارک جنگلی سراب قنبر را پیاده روی کردند.
این راهپیمایی با هدف ترویج پرداختن به امر مهم ورزش و تحرک بدنی و ایجاد روحیه نشاط و شادابی میان کارکنان و خانواده های آنان برگزار شد.
کارکنان و خانواده های آنان در فضایی شاد و صمیمی از ساعت7 صبح کنار یکدیگر جمع شدند و این مسیر زیبا را پیاده روی کردند.
در پایان این همایش که به همت پایگاه مقاومت بسیج شهید پرویز قمری و مشارکت امور ورزش منطقه غرب انجام شد، به شرکت کنندگان جوایز نقدی اهدا شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات