تلاش همهجانبه برای اجرایی شدن هرچه سریعتر توافقهای راهبردی با چین
دستورالعمل خانه مدیران صنعت نفت ابلاغ شد
شبکه سوخت رسانی جوان تر می شود
سود آوری در سایه پترو پالایشگاهها
ایجاد 10 هزار فرصت شغلی با توسعه شعله های آبی
صادرات گاز مایع، راهی برای گذر از محدودیتها
چین به دنبال سهم بیشتر از بازار پتروشیمی ایران
با اعتماد به توان داخل محقق شد
ضرورت حمـــایت و مشـاوره در مقابله با آسیبهای نوظهور
بهرهبرداری از ۴ طرح پتروشیمی و پتروپالایشگاهی تا ۲ سال آینده
گازرسانی به ۶ روستای مرزی پاوه
چرایی ضرورت انس با صحیفه سجادیه و تدبر در آن
نایبقهرمانی پولادمردان حفاری در لیگ برتر وزنهبرداری
نگاه ویژهای به بخشهای مختلف ورزش جانبازان و ایثارگران داریم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای مهم و توافق های راهبردی ایران و چین بر لزوم تلاش همه جانبه مسؤولان و دست درکاران بخش های مرتبط، برای اجرایی شدن هرچه سریع تر این تصمیم ها تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدابراهیم رئیسی روز یکشنبه (۳۰ بهمن ماه) در نشست هیأت دولت با اشاره به سفر هفته گذشته به چین و دستاوردهای مهم و توافق های راهبردی دو کشور از جمله در بخش های اقتصادی و تجاری، بر لزوم تلاش همه جانبه مسؤولان و دست درکاران بخش های مرتبط، برای اجرایی شدن هرچه سریع تر این تصمیم ها و تحقق اهداف دو کشور همسو با گسترش و تقویت همکاری ها تأکید کرد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه ایران باید بتواند در عرصه اقتصادی نقش آفرینی مؤثری در منطقه و جهان داشته باشد، اظهار کرد: سفر به چین همسو با ایفای نقش مؤثر ایران در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری منطقه ای و جهانی بسیار مهم بود؛ زیرا این کشور به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، در زمینه اقتصاد و تجارت در آسیا و عرصه بین الملل نقش مهمی دارد.
سیدابراهیم رئیسی (پنجشنبه، ۲۷ بهمن) در بدو ورود به کشور پس از سفر رسمی به چین درباره نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: این سفر به دعوت رسمی «شی جین پینگ» انجام شد و در جریان آن دیدارها و مذاکرات متعدد و در سطوح مختلف با رئیس جمهوری چین داشتیم. سطح راهبردی ارتباطات دو کشور، وضع مذاکرات را هم راهبردی کرده بود تا بتوانیم مباحث مورد علاقه دو طرف، بویژه در حوزه های اقتصادی و تجاری را دنبال کنیم. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اعتمادسازی در حوزه همسایگان و همگرایی اقتصادی در آسیاست، تصریح کرد: این سفر از این جهت بسیار اهمیت داشت که بتواند توافقات مصداقی را در حوزه های مختلف تجاری و اقتصادی بین دو کشور اجرایی کند، از این رو ۲۰ تفاهمنامه در حضور دو رئیس جمهوری به امضای مقام های طرفین رسید. رئیسی اضافه کرد: در نشستی که پس از امضای این قراردادها و توافقنامه ها برگزار شد نیز بر اراده جدی دو طرف برای ادامه و توسعه همکاری در حوزه های مختلف تجاری، اقتصادی، انرژی، علم و فناوری تأکید شد و در همه مباحث توانستیم تصمیم های خوبی بگیریم. وی تأکید کرد: وزرای حاضر در این سفر نیز مذاکرات خیلی خوبی داشتند و تصمیم ها و توافق های بسیار خوبی حاصل شد مبنی بر اینکه همه همکاری های دو کشور همراه با انتقال فناوری باشد.
رئیس جمهوری در ادامه با بیان اینکه موضوع دیگر مذاکرات این سفر مربوط به همکاری های ایران و چین در سازمان های بین المللی بود، گفت: با توجه به نقش مهم و برجسته چین در سازمان هایی مانند شانگهای و بریکس، شاهد اعلام تمایل چین برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان بریکس بودیم که این موضوع به شکل جدی از سوی وزیر امور خارجه دنبال خواهد شد تا کشور از ظرفیت عضویت مؤثر و مفید در این سازمان فرامنطقه ای بهره مند شود. رئیسی همچنین با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در حوزه امنیت در سطح منطقه و عرصه بین المللی نقش مؤثری دارد و باید بتواند در عرصه اقتصادی نیز نقش آفرینی مؤثری داشته باشد، بیان کرد: این سفر همسو با ایفای نقش مؤثر ایران در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری بسیار مهم بود؛ زیرا چین به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، در زمینه اقتصاد و تجارت در آسیا و جهان نقش مهمی دارد و ارتباطات اقتصادی دو کشور در سطح آسیا و عرصه بین المللی می تواند بسیار مؤثر باشد. وی با اشاره به ظرفیت های متنوع کشورمان افزود: باید از این ظرفیت ها در قالب ارتباطات منطقه ای و بین المللی برای تقویت اقتصادی کشور بهره بگیریم. بسیاری از این ظرفیت ها همچنان مورد بهره برداری قرار نگرفته و وقتی جایی درباره آنها صحبت می کنیم، برخی ها می گویند مگر شما چنین ظرفیت هایی نیز دارید؟ رئیس جمهوری به نشست خود با فعالان اقتصادی چینی اشاره و اظهار کرد: وقتی در این نشست به برخی ظرفیت های کشورمان اشاره کردیم، برای آنها خیلی قابل توجه بود. در این نشست، ارتباطات خوبی برقرار شد که امیدوارم پیگیری مؤثر آنها بتواند در زندگی مردم و اقتصاد کشور آثار خود را نشان دهد.
رئیسی همچنین به نشست خود با چهره های مؤثر، فرهیختگان و دانشگاهیان چینی اشاره و تصریح کرد: این نشست هم به منظور تبیین موضع جمهوری اسلامی برای این شخصیت ها بسیار مؤثر بود.
وی با بیان اینکه در مجموع برداشت دو طرف این بود که این سفر بسیار موفق و پرثمر بود، یادآور شد: چنانچه فعالان اقتصادی و همکاران بنده در دولت مصوبات و تصمیم های این سفر را به شکلی مؤثر پیگیری کنند، حتماً بدانید که گشایش های بسیاری در حوزه های اقتصادی و تجاری در ارتباط با کشور چین ایجاد خواهد شد.
قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (سوم اسفندماه) با توجه به افزایش نرخ بهره مورد انتظار و اثرش بر تقاضای سوخت، کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (سوم اسفندماه) در پی احتمال ادامه روند افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ایالات متحده و به دنبال آن نگرانی درباره کاهش رشد اقتصاد جهانی و تقاضای سوخت کاهش یافت. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آوریل در ساعت ۴ و ۲۰ دقیقه بامداد ( روز چهارشنبه 3 اسفند) پس از ثبت کاهش ۱.۲ درصدی در روز (سه شنبه 2 اسفند)، با ۲۳ سنت افت، به ۸۲ دلار و ۸۲ سنت به ازای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص دبلیوتی آی برای تحویل در ماه آوریل با ۲۱ سنت کاهش به ۷۶ دلار و ۱۵ سنت برای هر بشکه معامله شد، در حالی که قیمت این شاخص نفتی برای تحویل در ماه مارس، که روز سه شنبه(2 اسفند) منقضی شد ۱۸ سنت کاهش یافت. بانک مرکزی آمریکا صورتجلسه آخرین نشست خود را که به معامله گران، نگاهی اجمالی به پیش بینی نرخ بهره ازسوی مقام های ارشد را می دهد، امروز منتشر خواهد کرد. داده های اخیر نشان داد که آمارهای اشتغال و شاخص قیمت مصرف کننده در ایالات متحده آمریکا قوی تر از حد انتظار است. نرخ های بهره بالاتر، ارزش دلار را بالا می برد و نفت بر مبنای دلار را برای دارندگان دیگر ارزها گران تر می کند. با این حال، گزارش های اقتصادی دیگر از ایالات متحده، بزرگترین مصرف کننده نفت جهان، نشانه های نگران کننده ای می دهند. سرنا هوانگ، رئیس بخش تحلیل ورتکسا گفت: نگرانی های فزاینده رکود اقتصاذی، قیمت نفت را محدود می کند، اما بازار نسبت به بهبود تقاضای چین بویژه در زمینه تقاضای بنزین و سوخت جت، محتاطانه خوش بین است.
وزیر انرژی عربستان:
وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که اعضای ائتلاف اوپک پلاس تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به توافق کاهش تولید خود پایبند می مانند. به گزارش خبرگزاری رویترز، عبدالعزیز بن سلمان در گفت وگو با «انرژی اسپکتس» گفت: توافق کنونی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس برای کاهش عرضه نفت تا پایان سال جاری میلادی پابرجا و درباره برآوردهای تقاضای سوخت چین محتاط خواهد بود. وی افزود: ائتلاف اوپک پلاس نمی تواند تنها بر اساس سیگنال های اولیه، تولید خود را افزایش دهد. اعضای ائتلاف اوپک پلاس در اکتبر ۲۰۲۲ توافق کردند تولید نفت را از نوامبر ۲۰۲۲ تا پایان سال ۲۰۲۳ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش دهند. وزیر انرژی عربستان گفت: توافقنامه اکتبر ۲۰۲۲ تا پایان امسال پابرجا خواهد بود. اوپک در تازه ترین گزارش ماهانه خود پیش بینی رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ را به دلیل کاهش محدودیت های ناشی از مقابله با شیوع ویروس کرونا ازسوی دولت چین افزایش داد؛ اما وزیر انرژی عربستان معتقد است که برای هرگونه تغییر، تضمین های بیشتری نیاز است. بن سلمان تأکید کرد: مهم نیست به چه روندی نگاه می کنید. اگر رویکرد محتاطانه را دنبال کنید، نه تنها شاهد آغاز روندی مثبت خواهید بود؛ بلکه باید مطمئن شوید که سیگنال های مثبت چنین بازاری، تا چه اندازه می تواند پایدار باشد.
وی افزود: اقتصاد چین در حال بهبود است و به همین دلیل تقاضا تغییر می کند، اما همه ما چرخه هایی از بهبود و قرنطینه دوباره را پشت سر گذاشتیم، بنابراین چه تضمینی وجود داشت.
سخنگوی اقتصادی دولت:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: تأمین امنیت انرژی چین و تضمین بازارهای انرژی برای ایران از فوری ترین دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به چین است که اثر خود را بر اقتصاد ایران می گذارد.
سیداحسان خاندوزی (روز سه شنبه، دوم اسفندماه) در نشست خبری، با تأکید بر اینکه سیاست دولت در مبادلات تجاری با شرکای اصلی استفاده حداکثری از ارزهای محلی است تا نیاز به دلار یا یورو به صفر برسد، اظهار کرد: تا امروز اکثریت مبادلات با چین بر اساس یوآن بوده و استفاده از ارزهای محلی به جای دلار و یورو مورد استقبال طرف چینی قرار گرفته است.
وی افزود: بانک مرکزی برای استفاده حداکثری یوآن به جای دلار و یورو مذاکرات لازم را با طرف های چینی انجام داده و در صورت قطعی شدن توافق ها اعلام می شوند.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به چین تصریح کرد: بجز مسأله تسهیل مبادلات ارزی و بانکی کشور و نقش آفرینی بیشتر ایران در تأمین امنیت انرژی چین، در مورد هشت پروژه سرمایه گذاری توافق قطعی و با جزییات انجام شد که با توجه به تأکید طرف چینی بر حفظ محرمانگی توافق ها، جزییات آن اعلام نمی شود که در ماه های آینده هم در زمینه اقتصاد ایران اجرایی می شود و شاهد اثرات آن خواهیم بود.
خاندوزی تأمین امنیت انرژی چین و تضمین بازارهای انرژی برای ایران را فوری ترین دستاورد سفر چین دانست که اثر خود را بر اقتصاد ایران می گذارد.
وی درباره برنامه دولت برای تعیین قیمت گاز صنایع نیز گفت: تعیین قیمت گاز باید در نشست علنی مجلس تصویب شود و زمانی که این تصمیم گرفته و اجرای آن به دولت محول شد، دولت در این زمینه بر اساس معیارهایی از جمله حفظ رقابت پذیری محصولات داخلی و سودآوری صنایع ملی اقدام به قیمت گذاری می کند.
وزیر امور خارجه:
وزیر امور خارجه با بیان اینکه توافق های خوبی میان رؤسای جمهوری ایران و چین حاصل شده است، گفت: با توافق های انجام شده شاهد رشد و توسعه هرچه بیشتر همکاری های اقتصادی، تجاری، گردشگری، فرهنگی، علمی، فناوری و صنعتی میان دو کشور خواهیم بود.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، حسین امیرعبداللهیان که به همراه تیم اقتصادی رئیس جمهوری به پکن رفته بود، درباره دستاوردهای این سفر اظهار کرد: فرصت دیدار و گفت وگوهای روز گذشته رؤسای جمهوری ایران و چین کمک کرد به طور کامل یک بار ابعاد متنوع همکاری های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دو کشور در سطح سران بررسی شود.
وی افزود: توافق های بسیار خوبی درباره رفع موانع برای اجرای کامل این برنامه میان دو رئیس جمهوری حاصل شد. خوشبختانه وزیران ذی ربط، بویژه تیم اقتصادی دو دولت هم حضور داشتند.
وزیر امور خارجه گفت: ما خیلی خوشبین هستیم که در چارچوب گفت وگوها و توافق هایی که انجام شد، شاهد رشد و توسعه هرچه بیشتر همکاری های اقتصادی، تجاری، گردشگری، فرهنگی، علمی، فناوری و صنعتی میان دو کشور باشیم.
شایان یادآوری است، در سفر سه روزه رئیس جمهوری به پکن که با هدف اجرایی شدن برنامه جامع مشترک ۲۵ ساله ایران و چین و به دعوت رئیس جمهوری چین انجام شده است، ۲۰ سند همکاری میان دو کشور در حوزه های مختلف به امضا رسید.
از سوی وزیر نفت
وزیر نفت دستورعمل خانه مدیران صنعت نفت را به منظور پیشبرد و تحقق مأموریت ها و اهداف تعالی و توسعه مدیریت صنعت نفت برای اجرا به معاونان و مشاوران خود، مدیران و رؤسای واحدهای ستادی و سازمان های تابع ابلاغ کرد.
در متن دستورعمل جواد اوجی آمده است:
پیرو ابلاغ شماره ۷۰۳ – ۲/۲۰ مورخ 16/08/1401 و در راستای اجرای ماده ۱۱ بند ۱۱-۱ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران، خانه مدیران صنعت نفت بر اساس دستورعمل اجرایی مصوب شورای سیاست گذاری و راهبری مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت تشکیل شده است و فعالیت می کند. خانه مدیران صنعت نفت با استفاده از اندوخته تجربی مدیران گذشته و حال صنعت نفت و با برخورداری از محیط تعاملی و مشارکتی به تحلیل نظام مند مسائل صنعت می پردازد و با معرفی مداوم الگوهای مدیریت جهادی و مدیران ارزش آفرین مبتنی بر الگوی حکمرانی متعالی، شرایط حصول به اتخاذ تصمیم های موفقیت آمیز مدیران این صنعت را بیش از پیش فراهم می سازد و اندوخته های دانش تجربی ارزشمند بالقوه مدیران مجرب را فعلیت می بخشد.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: بر اساس مصوبه مورخ ۱۶ بهمن ماه امسال هیئت وزیران، تنها تا پایان سال ۱۴۰۱، رشد تعرفه های مندرج در جدول دوره سرد سال خانگی نسبت به تعرفه های پیش از مصوبه، ۷۰ درصد تا سقف تعیین شده کاهش یافته و تعرفه ها از ابتدای سال ۱۴۰۲ بدون تخفیف محاسبه خواهد شد. به گزارش شرکت ملی گاز ایران، مسلم رحمانی با اعلام این خبر گفت: این مصوبه به دلیل کاهش شدید دمای هوای کشور در فصل سرد امسال و با هدف کاهش هزینه های مربوط به مصارف گاز طبیعی خانوارها که به دلیل نبود آمادگی لازم آنها برای کنترل مصارف گاز متناسب با الگوی بهینه مصرف بوده، به تصویب هیئت دولت رسید.
وی ادامه داد: از تاریخ ۱۶ آذرماه امسال تا پایان امسال، رشد تعرفه های مندرج در جدول دوره سرد سال خانگی نسبت به تعرفه های پیش از مصوبه ۷۰ درصد تا سقف تعیین شده کاهش یافته است.
به گفته مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، این کاهش گازبها برای اقلیم های ۱ تا ۵ به ترتیب تا سقف ۱۳۰۰، ۱۲۵۰، ۱۲۰۰، ۱۰۰۰ و ۸۰۰ مترمکعب در ماه به ازای هر واحد خانگی قابل اعمال خواهد بود، اما ملاک محاسبه گازبهای مشترکان از ابتدای سال ۱۴۰۲، تعرفه های مندرج در مصوبه مورخ ۱۶ آذرماه ۱۴۰۱ است.
رحمانی با بیان اینکه با توجه به تصمیم دولت برای اعمال تخفیف به مشترکان گاز طبیعی، عملیات توزیع صورت حساب مشترکان خانگی تا زمان اعمال ضوابط قانونی متوقف شد، گفت: ممکن است در این بازه زمانی، دستگاه اندازه گیری مشترکان، قرائت و صورت حساب جدید نیز برای آنها صادر شده باشد.
وی در پایان توضیح داد: در این صورت ممکن است صورت حساب های ارسالی برخی مشترکان برای دو دوره مصرف آنها باشد و مبلغ صورت حساب پیشین آنها به عنوان بدهی در صورت حساب جدید درج شده باشد؛ در هر صورت تخفیف گازبهای مدنظر قانون برای صورت حساب پیشین و جاری این مشترکان هم، محاسبه و در رقم قابل پرداخت لحاظ شده است.
از سوی معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری طی حکمی پرویز سنگین را به عنوان مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح ها منصوب کرد.
به گزارش معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، وحیدرضا زیدی فرد طی حکمی، پرویز سنگین را به عنوان مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح ها منصوب کرد. در بخشی از حکم آمده است:
پیرو حکم شماره ۱۴۰۱.۴۷۸۶۵۱ مورخ 30/09/1401 با استعانت از درگاه الهی و نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجارب ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح ها» منصوب می گردید. امید است با اتکال به الطاف پروردگار متعال و برای تحقق منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در گام دوم انقلاب اسلامی با اولویت موارد ذیل، توفیق روزافزون داشته باشید.
۱- راهبری و بهبود نظام فنی و اجرایی طرح ها و پروژه های صنعت نفت با مشارکت ذی نفعان کلیدی
۲- حمایت از برنامه های ارتقا و توانمندسازی پیمانکاران و مشاوران در رشته های تخصصی صنعت نفت
۳- تعیین، بازنگری و نظارت بر حسن اجرای مقررات فنی و استانداردهای تخصصی و مشارکت در تدوین استانداردهای بین المللی صنعت نفت
۴- تدوین و به روزرسانی اسناد همسان پیمان، فهارس بهای تخصصی و ضوابط برآورد هزینه و تعدیل در طرح ها و پروژه های صنعت نفت
۵- تدوین و بازنگری ضوابط واگذاری کار و مدل های ارزیابی صلاحیت مشاوران و پیمانکاران صنعت نفت با هدف شناسایی و پایش صلاحیت شرکت های توانمند
۶- ارزشیابی طرح ها و پروژه های صنعت نفت مبتنی بر انتخاب شاخص های عملکردی مناسب.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ایران اکنون دغدغه تأمین کاتالیست را ندارد، زیرا پژوهشگران ایرانی به سمت داخلی سازی آن حرکت کردند و خطر توقف تولید به دلیل نبود کاتالیست نیست.
به گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مرتضی شاهمیرزایی با بیان اینکه یکی از راهبردهای مهم و ارزشمند دولت و وزارت نفت بومی سازی نیازهای صنعت پتروشیمی است، اظهار کرد: داخلی سازی دانش فنی و کاتالیست ها سبب رونق تولید، توسعه اقتصادی و اشتغال زایی می شود. وی با تأکید بر استفاده از همه ظرفیت های موجود کشور به منظور اجرای راهبرد داخلی سازی افزود: براساس سند جامع کاتالیست، راه زیادی تا بومی سازی کامل کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی نمانده است. معاون وزیر نفت یادآور شد: خوشبختانه موضوع تحریم صنعت پتروشیمی ایران به ویژه در بخش دسترسی به فناوری ها، پژوهشگران و متخصصان را به سمتی برده که فناوری های متعددی را مانند تولید کاتالیست ها کسب کنند. شاهمیرزایی تصریح کرد: دغدغه تأمین کاتالیست در ایران وجود ندارد، زیرا پژوهشگران ایرانی به سمت داخلی سازی آن حرکت کردند و دیگر مجتمعی به دلیل نبود کاتالیست خطر توقف تولید ندارد و حتی ایران صادرکننده کاتالیست هم شده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: با فعال سازی دیپلماسی انرژی در حوزه صنعت پتروشیمی، مذاکرات و گفت وگوهای بسیاری با مسئولان و مقام های کشورهای همسایه و دیگر کشورها در نقاط مختلف دنیا و مطالعه درباره ظرفیت کشورهای مختلف انجام شد. وی همچنین گفت: بعد از چند دور مذاکره و گفت وگو با چند کشور از جمله روسیه، فهرستی از محصولات و تجهیزات موردنیاز همسایه شمالی در اختیار ما قرار گرفت و صادرات آنها در حال انجام است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری:
معاون اجرایی رئیس جمهوری از سفر هفته آینده رئیس جمهور به بوشهر خبر داد که در ادامه دور دوم سفرهای استانی دولت انجام می شود.
محسن منصوری روز چهارشنبه (3اسفند) درحاشیه جلسه هیئت دولت، در جمع خبرنگاران درباره جزئیات این سفر اظهار داشت: حضور در عسلویه و افتتاح بزرگی دراین بخش، برگزاری دیدار مردمی، جلسه با فعالان فرهنگی و سرمایه گذاران بخش خصوصی و شرکت در شورای برنامه ریزی استان از مهم ترین برنامه های این سفر دو روزه است.
به گفته منصوری، این سفر روزهای ۱۱ و ۱۲ اسفند انجام می شود.
وی افزود: هفته آینده برای پیگیری و پیشبرد مصوبات دوراول سفرهای استانی مبلغ 12هزارمیلیارد تومان برای اجرای مصوبات به حساب استان های مختلف واریز می شود و تاپایان امسال نیز یک مرحله تخصیص دیگر اتفاق خواهد افتاد.
با ورود 500 دستگاه کامیون کشنده به زنجیره توزیع سوخت
نخستین تفاهم نامه نوسازی و تقویت ناوگان سوخت رسان جاده ای بهمن ماه 1400 میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، بانک ملت و سه شرکت داخلی برای تأمین ۵۰۰ کشنده به میزان ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به امضا رسید و این تفاهم نامه گامی مهم برای هم افزایی شبکه بانکی وخودروسازان برای نوسازی ناوگان حمل و نقل سوخت در شرایط رقابتی عنوان شد. تفاهم نامه مذکورسرانجام در ۳۰ آذرماه امسال هم زمان با هفته حمل ونقل، عملیاتی شد و ۵۰۰ دستگاه نفتکش جدید با امکانات روزآمد جهان تحویل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی شد. بر اساس این تفاهم نامه بانک ملت ۸۰ درصد و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، ۲۰ درصد تأمین سرمایه این طرح را به عهده گرفتند. چهارشنبه (سوم اسفندماه) در آیینی که با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، جواد توسلی مهر، مدیرعامل شرکت ایران خودرو دیزل و جمعی از مدیران صنعت پالایش وخودروسازی در محل شرکت ایران خودرو دیزل برگزار شد، بار دیگر شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی جاده ای کشور شاهد تزریق 500 دستگاه کامیون کشنده سوخت رسان جدید بود. این کامیون ها با اتکای ۱۰۰ درصدی به توان داخلی، به ناوگان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تزریق شد.
جلیل سالاری،مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران درابتدای اظهارات خود ضمن قدردانی از مجموعه ناوگان حمل و نقل سوخت کشور در ایام سرد سال عنوان کرد: جا دارد که در اینجا از همه کارکنان به ویژه رانندگان عزیز شبکه سوخت رسانی تشکر و قدردانی داشته باشم. با تلاش شبانه روزی این عزیزان در شرایطی که 28 استان کشور در دمای زیر صفر درجه بود، توانستیم امسال را بدون خاموشی سپری کرده و سوخت مورد نیاز تمامی بخش ها را بدون وقفه تامین کنیم. وی بر ضرورت توسعه زیرساخت های مجموعه پالایش کشور تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه مجموعه شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران وظیفه تولید، تامین و عرضه انرژی در کشور را دارد قطعا نیاز است که زیرساخت های این مجموعه به تناسب وظایفش توسعه یابد. بر این اساس یکی از این زیرساخت ها بخش حمل ونقل سوخت رسانی است. این مجموعه نیازمند نوسازی است مضاف بر آنکه به لحاظ مسائل زیست محیطی و به ویژه اجرایی شدن طرح کهاب در حوزه ناوگان حمل ونقل سوخت رسانی، این مهم باید به بهترین نحو ممکن تحقق یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، ۱۵۰۰ تا ۲ هزار دستگاه کامیون کشنده نو به ناوگان حمل ونقل سوخت کشور تزریق شده است، افزود: از جمله اولویت های مجموعه پالایش کشور مدیریت مصرف سوخت است که به این منظور اقدام های خوبی باهمکاری و تعامل همکاران مجموعه پالایش، شرکت های خودروساز داخلی و شبکه بانکی انجام شد که ماحصل آن تزریق هزار و 500 تا دو هزار دستگاه کامیون کشنده به ظرفیت ناوگان حمل ونقل سوخت جاده ای کشور بود وبر این اساس توانستیم امسال رقمی بالغ بر 7 میلیارد لیتر سوخت نفت گاز را از این مسیر به نیروگاه ها منتقل کنیم. سالاری ادامه داد: مخازن پشتیبان را در نیروگاه های کشور پیش بینی کردیم تا در شرایطی که مصرف گاز با ناترازی مواجه شود، سایر بخش ها با کمبود سوخت روبه رو نباشند. به این منظور 5 میلیارد لیتر سوخت مایع پشتیبان در مخازن نیروگاه ها ذخیره سازی شد. وی بیان کرد: امسال 19 میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها که 55 درصد از مقدار کل سوخت تحویلی را شامل می شد، از طریق 200 تا 300 هزار دستگاه نفتکش جاده ای انتقال پیدا کرد و مابقی سوخت نیز از طریق شبکه خطوط لوله توزیع شد. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با اشاره به تقویت ظرفیت ناوگان حمل ونقل سوخت کشور به منظور تأمین امنیت سوخت کشور گفت: امسال ۶۳ میلیارد لیتر سوخت مایع در دیگر بخش ها از طریق ناوگان حمل ونقل سوخت کشور جابه جا شده که با احتساب شعاع ۵۰۰ کیلومتری، ۹۰ میلیون لیتر سوخت مایع به تنهایی در ناوگان حمل ونقل مصرف شده است. سالاری افزود: مقدار مصرف سوخت در خودروها از مباحث مهم در حوزه مدیریت انرژی است که نیاز است با توجه به مقدار مصرف ۴۰ لیتر سوخت در هر ۱۰۰ کیلومتر، در صنایع خودروسازی مورد توجه قرار گیرد. وی با بیان اینکه یکی از مهم ترین مباحثی که در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی پیگیری می شود، مقدار توزیع نفت گاز بر اساس استانداردهای یورو 4و5 است، یادآور شد: به این منظور طرحی در پالایشگاه اصفهان کلید خورده که در مجموع نزدیک به 55 تا 60 میلیون لیتر ظرفیت تولید نفت گاز یورو 4و5 در کشور ایجاد شده است. خوشبختانه در حوزه حمل ونقل کشور این فضا و ظرفیت ایجاد شده که بتوانیم تامین کننده نفت گاز و سوخت در حد استانداردهای زیست محیطی دنیا باشیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران عنوان کرد: البته اینها از جمله دستاوردهایی است که از مسیر تحریم ها حادث شده است و ما هم در این زمینه وظیفه داریم از همه حوزه های دانش بنیانی کشور حمایت های همه جانبه را انجام دهیم. از تولید خودروهای با سوخت پاک حمایت کنیم و خودروهای پایه برقی را نیز به سبد حمل ونقل کشور اضافه کنیم. سالاری با اشاره به شرایط سخت و بی سابقه زمستان امسال در مقایسه با سال های گذشته به لحاظ توزیع سوخت زمستانی در کشور گفت: امسال ۲.۵ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتر به نیروگاه های کشور تحویل شده است که بار اصلی آن به دوش مجموعه ناوگان حمل ونقل فرآورده کشور بود. وی با اشاره به امضای تفاهم نامه با مجموعه های بانکی برای نوسازی ناوگان حمل ونقل سوخت و از استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی برای نوسازی این ناوگان گفت: امیدواریم بتوانیم با همیاری دیگر دستگاه ها، زیرساخت های توزیع سوخت در کشور را بهبود بخشیده و ظرفیت شبکه را نیز افزایش دهیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی خاطر نشان کرد: در بودجه سال ۱۴۰۲، ۱۹ هزار میلیارد تومان برای منابع تبصره ۱۲ اختصاص یافته است که می توانیم از این ظرفیت و از محل صرفه جویی در مصرف سوخت برای توسعه سبد حمل ونقل استفاده کنیم. سالاری تأکید کرد: به منظور نوسازی زیرساخت های شبکه حمل ونقل فرآورده، روش هایی جایگزین نظیر افزایش ظرفیت شبکه ریلی را در نظر گرفته ایم تا در شرایط بحران، امکان تردد و جابه جایی را داشته باشیم و شرایط پایدار و مناسبی را در حوزه امنیت انرژی در کشور ایجاد کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی با تأکید برپیش بینی تدابیر لازم برای توزیع مطلوب سوخت نوروزی و خدمات رسانی مناسب به مسافران در جایگاه ها گفت: سهمیه بنزین نوروزی و افزایش قیمت بنزین مطرح نیست. سالاری گفت: امروز ۵۰۰ دستگاه کشنده جدید تولید داخلی به ناوگان حمل و نقل سوخت کشور افزوده شده که این کار در شرایط تحریم، ستودنی است. در بخش حمل ونقل سواری سبک هم به نوسازی نیاز داریم تا مجموعه حمل ونقل خود در بخش توزیع نفت سفید را به ویژه در مناطق سخت گذر و فاقد گاز نوسازی و تجهیز کنیم. وی همچنین بر لزوم نوسازی در بخش سوخت هوایی تأکید کرد و افزود: امیدواریم در این باره تفاهم نامه های جدیدی را با مجموعه ایران خودرو داشته باشیم و با اتکا به توان داخلی، از این ظرفیت استفاده کنیم. معاون وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره نحوه تحویل کارت های هوشنمد سوخت در ماه پایانی امسال گفت: تمرکز این است که به اشخاصی که دارای خودرو هستند، کارت سوخت تحویل دهیم، اقدام های خوبی در این زمینه انجام شده است و با شخصی سازی، ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار کارت سوخت را تحویل دادیم که باقی نیز در حال پاکت گذاری و تحویل است و هم وطنانی که فاقد کارت هستند، می توانند از ظرفیت کارت جایگاه ها استفاده کنند. سالاری افزود: در ایامی که با توجه به سرمای هوای سوخت رسانی نیروگاه ها، ظرفیت بالایی داشت، چرخه حمل ونقل را نیز پوشش می دادیم و روزانه نزدیک به ۸۵ میلیون لیتر نفت گاز در بخش حمل ونقل توزیع شد، باید شرایط را طوری مدیریت می کردیم که در هیچ کدام از مجاری عرضه ما توقفی اتفاق نیفتد، بنابراین همکاران ما در مجموعه مدیریت پخش و توزیع فرآورده، اقدام هایی را انجام دادند و با مجاری عرضه و بخش های حمل ونقل همکاری کردند و خوشبختانه توانستیم ایام زمستان را مدیریت کنیم. وی در پاسخ به پرسشی درباره قیمت بنزین گفت: هیچ بحثی از افزایش قیمت بنزین در بودجه مطرح نشده است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی درباره اخباری درباره محدودیت کارت های هوشمند سوخت گفت: موضوع مطرح شده، محدودیت عرضه سوخت نیست و به این منظور که در فصول سرد سال، بتوانیم جابه جایی سوخت را در همه بخش ها انجام دهیم، اقدام هایی در بعضی از مناطق پیش بینی شده است که شامل کلانشهرها نیست. سالاری با تأکید بر انجام پیش بینی های لازم برای تأمین مطلوب سوخت در ایام نوروز بیان کرد: پیش بینی لازم در این باره انجام شده است. کارت سوخت به اندازه کافی پیش بینی شده است تا بتوانیم شخصی سازی را انجام دهیم. کسانی که به هر عنوانی فاقد کارت سوخت هستند، باید از طریق پلیس درخواست دهند، همچنین نرم افزار تازه ای نیز به این منظور پیش بینی شده است تا کارت های جامانده در جایگاه های عرضه سوخت در مدت زمان کوتاهی به دست مردم برسد. وی با اشاره به اینکه در بخش جایگاه ها هماهنگی خوبی انجام شده است که بخش تعمیرات کارت خوان ها، مشکلی در ایام نوروز نداشته باشیم و سوخت گیری به موقع انجام شود، گفت: کارت سوخت موردنیاز جایگاه ها تامین شده است و افرادی که فاقد کارت سوخت هستند، می توانند از کارت سوخت جایگاه دار استفاده کنند. معاون وزیرنفت در امور پالایش وپخش همچنین درپاسخ به پرسشی درباره مطرح بودن سهمیه بنزین نوروزی گفت: پیش بینی سهمیه بنزین نوروزی انجام نشده است. سالاری درباره پیش بینی درباره روند مصرف بنزین در ایام نوروز سال ۱۴۰۲ بیان کرد: مصرف بنزین در ایام عید با توجه به حرکت مسافران، در روزهای مختلف متفاوت است، اما امسال با توجه به مصادف شدن ایام نوروز با ماه مبارک رمضان، احتمال دارد مصرف مقداری متفاوت باشد. وی میانگین مصرف کنونی بنزین کشور را حدود ۱۰۴ میلیون لیتر در روز اعلام کرد.
توسلی مهر،مدیرعامل شرکت ایران خودرو دیزل نیز در آئین تحویل 500 دستگاه کامیون کشنده به ناوگان سوخت کشور نیز گفت: اقدام وعمل،همسو با حمایت از تولید داخل در وزارت نفت و جهش تولید در شرکت ایران خودرور، با این گام برای نوسازی ناوگان حمل و نقل سوخت کشور اجرایی شده است. وی افزود: اکنون ظرفیت تولید سالانه ۴۱ هزار دستگاه خودرو درشرکت ایران خودرو دیزل وجود دارد و با ۳۰۰ قطعه ساز فعال داخلی در زنجیره ارزش در حال همکاری هستیم. مدیرعامل شرکت ایران خودرو دیزل تأکید کرد:هم اکنون با ظرفیت مطلوبی برای پاسخ به نیازهای داخلی مطابق با استانداردهای جهانی روبه رو هستیم. توسلی مهرهمچنین با تأکید بر لزوم حمایت وزارت نفت و سازمان محیط زیست از تولید محصولات برقی تصریح کرد: خودروهای کشنده تولید شده دارای استانداردهای هشتادوپنج گانه و در کلاس خودروهای جهانی قرار می گیرد. وی ادامه داد: ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه کامیون کشنده در این شرکت وجود دارد و اکنون روزانه ۳۲ دستگاه کشنده در این شرکت تولید می شود. مدیرعامل شرکت ایران خودرو دیزل با اشاره به جهش تولید محصولات این شرکت از سال ۹۹ تصریح کرد: در دو سال گذشته ۱۳ محصول جدید در این شرکت به تولید انبوه رسیده است. توسلی مهربیان کرد: شرکت ایران خودرو دیزل هم اکنون ۴۱ درصد در بازار خودروهای کشنده سهم دارد که این سهم سال آینده باز هم افزایش می یابد.
اینجا خارگ است؛ سرزمین فروش نفت ایران
مرجان طباطبایی از دوره ای که جزیره خارگ مناسب ترین موقعیت برای صدور و بارگیری نفت خام تشخیص داده شد، زمان زیادی می گذرد: سال 1337 که پس ازعقد قرارداد با کنسرسیوم نفت، نخستین اقدام های پروژه ساخت اسکله های بارگیری و مخازن ذخیره سازی نفت خام در آن آغاز و اولین قطره نفت خام در سال 1340 وارد این جزیره شد. از آن زمان تا امروز این نقطه از کشور نقش حیاتی در معادلات سیاسی اقتصادی کشور داشته است. با این حال صادرات نفت خام ایران در دهه های اخیر به دلیل گره خوردن با تحریم، فراز و فرود زیادی داشته و آمارهای مختلفی را تجربه کرده که به فراخورشرایط سیاسی- اقتصادی کشور شیبی نزولی و گاه معدود روندی امیدوارکننده را پیموده است. هرچند آمار رسمی با توجه به اقتضای شرایط در زمان خود هیچگاه دقیق رسانه ای نشده است، اما در گفت و گو با کارکنان فعال در بخش صادرات نفت خام خارگ می توان به بررسی تطبیقی این آمار در دوره های مختلف پرداخت. تمامی ادوار و اعداد و ارقام را از بر هستند. درست مثل پوزیشن و لوکیشن شیرهای باز و بسته کردن نفت که تمامی هزارتای آن را مثل کف دست می دانند. می گویند: دراین شرایط تحریمی باید مثل یک شطرنج بازحرفه ای نقشه بکشیم که عملیات از چه راه، با چه روش و چه برنامه ریزی انجام شود.
در اتاق کنترل مرکزی صادرات درجزیره خارگ هستم که فرایند دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت خام در آن راهبری می شود. روی مانیتورهای بزرگ و پرتعداد می توان فراز و فرود صادرات و به قول سعید یزدانی، رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدورنفت، نبض اقتصاد کشور را مشاهده کرد. از ادوار مختلف تا امروز، همه عملیات راهبری صادرات نفت خام از همین نقطه انجام می شود.
سعید یزدانی که مجموعه تحت مدیریت خود را مغز فرماندهی صادرات در جبهه تولید و صادرات می داند، توضیحات کاملی از روند صادرات نفت خام ارائه می دهد که بخش زیادی از آن اجازه انتشار ندارد و یا در طول گفت و گو به او اجازه توضیح بیشترهم داده نمی شود و آنچه می خوانید، مواردی است که مجوز آن دریافت شده است. او با اشاره به اینکه جزیره خارگ 94 درصد صادرات کل ایران را عهده دار است، انتخاب این منطقه را به دلیل موقعیت راهبردی و ارتفاع از سطح آب های آزاد می داند که بدون نیاز به هیچ توربین و پمپی نفت را به کشتی ها سرازیر می کند ومی گوید: وظیفه ما هم دریافت، ذخیره سازی و صادرات نفت خام است و سیستم و تیم به قدری چابکی و پویایی دارد که در لحظه می تواند خود را با این فرایند همراه سازد.
یزدانی با اشاره به فرایند صادرات نفت خام ازمقاصد تولیدی تا خارگ، توضیح می دهد: خطوط نفت زیرزمینی از مناطق نفت خیز به سمت خارگ هدایت و با توجه به شرایط و موقعیت های مختلف حجمی، نفت برای ما ارسال و پس از مدیریت های کیفی و کمی در مخازن خارگ ذخیره سازی می شود. علاوه بر دریافت همیشگی نفت خام، ذخیره سازی هم به صورت آنلاین انجام می شود.
او درباره فرایند انجام صادرات یک محموله نفت خام می گوید:کشتی های نفتکش که برای صادرات به جزیره خارگ می آید، مطابق دستورالعملی که از بخش اسناد، براساس میزان و مشخصات نفت خام اعلام می شود، برای صادرات آن اقدام می کنیم. این اطلاعات ممکن است از یک روز قبل و یا در لحظه اعلام شود. وقتی هم کشتی پهلو می گیرد، شرایط را تحلیل می کنیم که چه نوع نفتی برای آن نفتکش صادرشود. در این فرایند، زمان بارگیری هم به میزان درخواست و نوع نفت بستگی دارد ودر هرساعت توانایی تحویل 150 هزار بشکه نفت را داریم که البته به قابلیت کشتی بستگی دارد.
یزدانی که فارغ التحصیل دانشگاه صنعت نفت است و پس ازتجربه و کار در بخش های مختلف از اسناد، قسمت دریا، سرپرست بارگیری را مرحله به مرحله طی کرده و اکنون رئیس جوان عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدورنفت است، در چند برهه خاص کشور که به دلیل تحریم صادرات نفت با فراز و فرود همراه شده، دراین مرکز حضور داشته است. با او و همکارانش، ادوار مختلف صادرات نفت خام و اعداد و ارقامی را که با اقتصاد نفتی کشورعجین هستند، مرور می کنیم.
وقتی از او درباره پررونق ترین دوره های صادرات نفت خام کشور که با ترافیک نفتکش های صادراتی همراه بود، سوال می کنم. سه دوره را نام می برد: یک: دوره قبل از تحریم هایی که در اواخر دولت نهم اتفاق افتاد، فکر می کنم سال های 85-86، که دوره خوبی بود. پس از آن دوره پسابرجام و سومین دوره هم همین شش ماه اخیر که دوره خوبی بود و در این مقطع حتی شاهد حضور همزمان پنج نفتکش هم برای بارگیری بودیم.
درست در زمان حضور ما در اتاق کنترل مرکزی صادرات خارگ یک نفتکش، کار بارگیری نفت خام را انجام داده و درحال ترک اسکله T است و گفته می شود قرار است طی روزهای آینده هم بارگیری های جدیدی انجام شود. صحنه بارگیری در زمان نشستن پرواز به جزیره خارگ برای مسافران هم قابل رویت بود. برخی عکس می گرفتند و درباره آن نیز گپ و گفت وگو می کردند. با این حال در اسکله T اجازه فیلمبرداری و عکسبرداری داده نمی شود ومجوز حضور در آن هم به سختی انجام می گیرد.
در پرسش و پاسخ با کارکنان اتاق کنترل مرکزی صادرات به نام تحریم که می رسیم، یزدانی می گوید: دوره بسیار سختی بود. در این دوره یک واژه جدیدی به عنوان «جبهه خط مقدم» متولد شد که باید اعلام کنم که حلقه آخر آن، جبهه و زنجیره نفت از اکتشاف تا تولید و صادرات، همین جاست و اگر صادراتی انجام نشود، در آن چرخه خلل ایجاد می شود.
او می گوید در شرایط تحریم محدودیت های زیادی را شاهد هستیم. با سیستم فرسوده ای کار می کنیم که نیازمند غیرت و تلاش و همدلی کارکنان است که سیستم را سرپا نگه داشته اند. الحمدالله در این سه دوره تحریم که در 17 سال سابقه کاری خود دیده ام، با تلاش نیروهای جوان توانستیم ازاین کمرکش بسیار پرپیچ و خم خطرناک به نام تحریم، به نحوی عبور کنیم.
سید حسن والد، اپراتور ارشد اتاق کنترل مرکزی صادرات هم که 20 سال سابقه کار درحوزه صادرات نفت خام و فعالیت در بخش مخازن صادراتی، کنترل مرکزی، میترینگ اسکله شرقی و غربی را دارد، براساس تجربیات خود می گوید: در این دوره سخت ترین و حساس ترین بخش، همین مجموعه ای است که در آن حاضر هستید که از حجم بالای کار با حساسیت، ظرافت و دقت زیاد برخوردار است.
او می گوید: مشخص است که در شرایط بدون تحریم همه چیز عادی است و نفت از دریافت و ذخیره سازی ارسال می شود و همه مخازن بازهستند. اما در شرایط تحریمی المان(شرح کار) ما از دو به 6 تغییر کرده و چندین برابر شده است.
در این شرایط باید مثل یک شطرنج باز حرفه ای نقشه بکشیم؛ عملیات از چه راه، با چه روش و برنامه ریزی انجام شود. با این حال او که بهترین دوره کاری را دهه 80 و شلوغ ترین دوره را شرایط کنونی می داند، اشاره می کند که بخشی از کار را نمی توان توضیح داد و رسانه ای کرد. وقتی چند کشتی برای بارگیری حاضر می شوند، محدودیت خطوط 4 خط به سمت اسکله داریم و باید به شکلی از آنها استفاده کنیم که تمام پلن ها برای کشتی هادر زمان موردنظر اجرا شود.
آنچه مشخص است و یزدانی، رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت هم به آن اذعان دارد اینکه با تعداد کشتی های حاضر برای صادرات نفت خام و اعداد و ارقام روی مانیتورها می توان شرایط سیاسی اقتصادی کشور وبه تعبیر بهترنبض اقتصاد را سنجید: وقتی با ترافیک نفتکش ها مواجه هستیم، یعنی اقتصاد در روال طبیعی خود حرکت می کند و هزینه ها هم کمتر است و در حال عکس آن هم که شرایط واضح است.
از او درباره روزگار بدون تحریم که سوال می کنم، می گوید: آن ایام شرایط پایداری بود و می توانستیم در کنارآن، کارهای زیاد دیگری هم انجام دهیم. الان در این شرایط تحریم، بسیاری از کارهای تعمیراتی به دلیل محدودیت های موجود را نمی توان انجام داد. به هرحال چه قبول کنیم یا نه، اقتصاد کشور، نفت محور است.
حضور خارجی ها و نفتکش باعث ارزآوری برای کشورمی شود. سید حسن والد، اپراتور ارشد این مجموعه هم معتقد است که وضعیت ایده آل برای ما شرایط عادی و بدون تحریم است تا کارها را هم براساس دستورالعمل درست انجام دهیم.
یزدانی، سخت ترین دوره صادرات نفت خام کشور را همین دوره تحریم ها می داند و می گوید: با توجه به وابستگی بودجه کشور به نفت، تولید نفت تداوم دارد تا ارزآوری کشور قطع نشود.
تحریم، فقط صادرات را کاهش می دهد. ما یک شرایط high level داریم که مخازن در شرایط ماکزیمم قرار می گیرند و می تواند شرایط بسیار دلهره آور، پراسترس و تنش زا برایمان باشد.
علاوه بر آنچه از صادرات نفت خام درخارگ با حضور نفتکش ها می توان مشاهده کرد، بخشی از صادرات به گفته رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت به اشکال دیگری درحال انجام است که درباره بخشی از آن که مجاز به صحبت است، می گوید: یک «ترمینال نهان» داریم به نام عملیات کشتی به کشتی که کسی نمی تواند آن را ببیند. همکاران من ساعت ها و حتی روزها در عملیات کشتی به کشتی حضور دارند. این فرایند برای خود دنیای عظیمی است که کارکنان زیادی به شکل گمنام در آن نقش دارند. نفرات زیادی ساعت ها و روزهای متمادی بی خوابی و حتی شرایط سخت گرسنگی را متحمل می شوند تا جریان صادرات نفت خام تداوم داشته باشد. روندی که سختی آن نه قابل شرح است و نه انتشار. نفرات برای اینکه این جریان را زنده نگه دارند، روزهای زیادی از خانواده های خود بی خبرند و حتی امکان تماس هم ندارند.
اتاق کنترل مرکزی صادرات در خارگ دو نفر در سمت رئیس عملیات و معاون رئیس عملیات هستند. 10 نفر «سایت من» و با احتساب بخش مخازن و دیگر بخش ها، در مجموع 40 تا 50 نفری مشغول فعالیت هستند که باید در طول فرایند دریافت، ذخیره و صادرات نفت خام حضور و اطلاعات و اشراف کامل داشته باشند.
نفرات در طول 24 ساعت شبانه روز بدون هیچ تعطیلی و حتی یک دقیقه وقفه این کار را انجام می دهند. کارکنان که به شکل اقماری در حال فعالیت هستند، وقتی از شهرهای خود به اینجا می رسند، هفته اول شب کار و هفته دوم روزکار هستند.
یزدانی می گویند: ما اینجا علاوه بر سیستم های نرم افزاری، سیستم های سخت افزاری هم مانند جان و مال خود حفاظت می کنیم و گشت های بررسی، روتین فنی تعمیراتی عملیاتی، امنیتی هم انجام می شود. منهای این شرایط، به دو اسکله صادراتی، مجموعه های اندازه گیری اشراف داریم و شرایط آنها را کنترل کمی و کیفی می کنیم. یعنی مناطق نفتخیز ممکن است در ارسال نوع نفت خام به ما اشتباه کنند که مجموعه به سرعت متوجه آن شده و براساس پارامترهای اندازه گیری لحظه ای تمام امور رصد می شود. او ادامه می دهد: ما اینجا وظیفه صادرات نفت خام را عهده دار هستیم که برای کشور ارزآوری به همراه دارد و این ارزآوری نیازمند این است که حساسیت و دقت در میان کارکنان صنعت نفت وجود داشته باشد. به خصوص اداره صادرات که ما در آن مشغول فعالیت هستیم.
وقتی از رئیس عملیات دریافت، ذخیره سازی و صدور نفت درباره سختی کار در فرایند صادرات نفت خام سوال می کنم، می گوید: به طور کلی، صنعت نفت از بیرون ویترین خوب و شکیلی دارد؛ اما با سختی کاری که وجود دارد، من تجربه 36 ساعت بیدارماندن درعملیات کشتی به کشتی را داشته ام که اینها دیده نمی شود. همکاران من ازجان مایه می گذارند. نوع کار و عرق و علاقه ما عملیاتی ها به کار به گونه ای است که خود را سهامدار شرکت دانسته و همواره سعی و تلاش بر ارائه بهترین عملکرد را داریم، حتی در دوره رست (استراحت) یا حضور در اتاق بعد از شیفت هم آنکال هستند. هیچ کدام ما از نظر وجدان کاری نمی توانیم گوشی بی صدا (سایلنت) بگذاریم. در خانه هم که هستیم از گزارش ها نت برداری می کنیم که در صورت نیاز اعلام کنیم. هر کدام دنیایی از ریسک و تجربه را احساس می کنیم که این در کیفیت کاراثرگذارمی شود. بنابراین اینجا یک حواس کاملا جمع، فکر آزاد و بدون استرس می خواهد که مدام در حال تحلیل و بررسی باشد حتی برخی مواقع حوادث را سه چهار مرحله جلوتر پیش بینی می کنیم تا برخورد مناسب با آن را داشته باشیم. به عنوان نمونه اگر نوع نفت خامی که تحویل می دهیم، خدای ناکرده API اشتباه باشد دیگر جبران نیست. ما عملیاتی ها یک مثل داریم که اولین اشتباه ممکن است آخرین اشتباه شما باشد.
یزدانی درباره شرایط سخت کار در بخش صادرات نفت خام می گوید: تمامی این موارد یک ذهن بدون دغدغه می خواهد؛ در حالی که کارکنان صنعت نفت با دغدغه های مختلف مالیات، سقف حقوق، ماده 10 و. . . مواجه هستند و اینها مواردی است که یازده سال است برای عملیاتی ها مغفول مانده است.
او با اشاره به اینکه همکاران به شکلی کار می کنند که گویی اینها هم سهامدار هستند و در سود و ضرر آن شریک هستند، می گوید: کسی که در اینجا کار می کند و نمی توان برای یک روز، یک ساعت ندیدن خانواده در اینجا قیمت گذاری کرد. در کار صادرات استراحت و رفاه بی معناست.
یزدانی با بیان اینکه ما به تمام مشاغل احترام می گذاریم، توضیح می دهد: در ایران چهار نفر با تخصص سوپروایزر داریم که درچهار شیفت مجزا فعالیت می کنند و رئیس عملیات صادرات نفت خام خارگ است. اما متخصص قلب ممکن است بالای هشت هزار نفر وجود داشته باشد. سرپرست بارگیری نفت یا لودینگ مستر در ایران 20 نفر وجود دارد که در اسکله های شرقی و غربی فعالیت دارند. اینها همه ضرورت توجه به نیروی انسانی را یادآوری می کند.
مجید دهقان، اهل جزیره خارگ، از دیگر کارکنان این بخش با اشاره به سختی کار در حوزه صادرات نفت خام می گوید: کار ما حساسیت های زیادی دارد. غیر از مسائل داکیومنتی باید هوشیار باشیم اطلاعات را دقیق دریافت و منتقل کنیم و هر یک رقم اشتباه، اتفاقات ناگواری به همراه دارد.
او با اشاره به دوری از خانواده به عنوان بخشی از سختی کار می گوید: شاید ما در طول 12 ساعت شیفت یک بار بتوانیم با خانواده تماس بگیریم. به طور دائم پشت سیستم در حال مراقبت و مانیتور و پایش وضعیت صادرات و مخازن هستیم.
خاطره تلخ او از آتش سوزی مخزن 45 است که در زمان شیفت شب او رخ داده و می گوید: به همراه دو نفر دیگر ازهمکاران تا زمان رسیدن تیم ایمنی، تمام ادوات آتش نشانی را بالای مخزن 45 رساندیم، آتش عظیمی بود که با کمک ایمنی خاموش شد.
مخازنی که او از آن صحبت می کند، یکی از بخش های مهم در این زنجیره صادراتی است. به منظور ذخیره سازی نفت خام دریافتی از تمام مناطق عملیاتی در جزیره خارگ 40 مخزن با ظرفیت های مختلف 60 هزار تا یک میلیون بشکه وجود دارد. قطر مخازن یک میلیون بشکه ای به اندازه یک زمین فوتبال است. یک هکتار سقف و کف مخازن است. 108 متر قطر مخازن یک میلیون بشکه ای است. مجموع ظرفیت 25 تا 30 میلیون بشکه ظرفیت ذخیره سازی است. خطوط جریانی که وارد مخازن می شود، براساس درجه خلوص نفت خام(ای پی آی)، تقسیم بندی شده است که هر نفت وارد چه مخازنی شود. نفت وقتی در مخزن بماند باعث خروج آب می شود. براساس اطلاعاتی که از طریق رادار مخازن وارد اتاق کنترل می شود، سرعت تخلیه، پرشدن و ... مخازن از اتاق کنترل مرکزی قابل مشاهده است؛ از جمله ریسک های بخش مخازن در زمان بارندگی است که فعالیت کارکنان این بخش را دوچندان می کند؛ از این رو حوادث ریز و درشت مختلفی را تجربه کرده اند. از جمله برخورد صاعقه که موجب آتش سوزی همزمان پنج مخزن شد. تصمیم گیری در این شرایط بسیار سخت است و باید در لحظه اقدام شود.
دهقان اشاره می کند: در آتش سوزی دیگری، پنج مخزن همزمان به دلیل رگبار نفرات در تمام مخازن تقسیم شدند که خداروشکر مهار شد. زمانی که اینجا بارندگی می شود، سقف تمامی مخازن انباشته از آب می شود و همکاران ما باید خروجی های پمپ، روی سقف مخزن را بررسی و گرفتگی را رفع کنند. گاهی آب یک متر تا دو متر جمع می شود؛ به گونه ای که همکاران در آب شنا می کنند تا این مسیرها را باز کنند. در بارندگی و رعد و برق شدید، بی ادعا و بی نام و نشان اینجا هستند.
آنچه در صحبت کارکنان حاضر در این مجموعه شنیده می شود، گله مندی از کمبود نیروی انسانی است. به عنوان نمونه در حالی دهه 80 واحد سایت مخازن هر شیفت 15 تا 20 نیرو مشغول فعالیت بود که اکنون این تعداد به الان 10 نفر هم نمی رسد و آن نفرات یا فوت کرده و بازنشسته شده و یا انتقالی گرفته اند. البته با این حجم و وسعت منطقه و تعداد مخازن، آبگیری مخازن هم باید در دستور کار باشد؛ این در حالی است که برای 45 مخزن 6 تا 7 نفر نیرو حضور دارند.
سید حسن والد، اپراتور ارشد اتاق کنترل مرکزی صادرات می گوید: یکباره 100 کار باید در یک دقیقه انجام شود، استرس زیادی دارد. ممکن است یک مشکلی ایجاد شود که مجبور باشیم 10 تا 20 شیر را باز و بسته کنیم. شما تصور کنید هزار شیر وجود دارد که 60 درصد شیرها با پوزیشن و لوکیشن در ذهن مان متصور هستیم. وقتی می گویند 1105 به طور دقیق می دانیم کجا قرار دارد وعملکرد آن چیست. اینجا در شبانه روز با 100 شیر سروکار داریم که تمام عملکرد و موقعیت آن را می دانیم.
وقتی آنجا هستیم خبر می آید که براساس دستورالعمل جدید، نفت صادراتی میدان فروزان هم از این پس در مخازن صادراتی پایانه های نفتی ذخیره و پس از تایید ارسال شود.
یزدانی اهل شهرستان نوکنده شهر کشتی خیز استان گلستان و مجبور است با چند پرواز به خارگ برسد و این مشکل مشترک بسیاری دیگر از کارکنان حاضر در اینجاست. او می گوید: 20 ساعت در مسیر هستم. ماهیت اقماری، دوری از خانواده است. جمله های کلیشه ای است که عروسی و عزا نیستیم، زیاد شنیده اید؛ اما آنچه خیلی ما را آزار می دهد، ترددهای ماست که خیلی فرسایشی است و درد مشترک همه همکاران است. اگر پرواز مستقیم به گرگان و ساری بود و با توجه به تعداد بالای همکاران از این مناطق درنظرگرفتن پرواز مستقیم مناسب است؛ روشی که در عسلویه هم پیاده شده است.
سوال پایانی از یزدانی آمار صادرات نفت خام را می پرسم به این بسنده می کند که «امیدوارکننده» است.
زمان حضور رو به پایان است و عکس یادگاری هم با شرط به نمایش ندادن مانیتورها و اسکله ثبت می شود. میزبانان گله مند هستند که چرا همه بهمن و اسفند ماه برای بازدید به اینجا می آیند؛ می گویند مرداد منتظرتان هستیم تا شرایط سخت کار را کامل درک کنید.
هنگام خداحافظی می گویند: باز هم تشریف بیاورید؛ ما مظلوم و گمنام هستیم.
پالایشگاه های نفت کشور به کدام سو می روند؟
مشعل تاریخچه صنعت نفت کشور به بیش از 114 سال پیش باز می گردد و با گذشت زمان، این صنعت به دیگر بخش ها نیز رسوخ کرده است، از این رو با توسعه صنایع پالایشی و پتروشیمی، موضوع تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنایع تکمیلی از سال های گذشته مطرح بوده است. به دلیل اهمیت این موضوع، درسراسر جهان و درکنار فعالیت های صنعت نفت، بخش های پایین دستی نیز تعریف شده اند و بسیاری از کشورها به سمت ایجاد پتروپالایشگاه حرکت کرده اند، این موضوع اهمیت دو چندانی دارد و افزون بر سودآوری بیشتر، در تامین انرژی نیز نقش موثری دارد. درکشور ما نیز بیشتر پالایشگاه ها به همین سمت و سو، یعنی ساخت پتروپالایشگاه حرکت کرده اند. با توجه به اهمیت پتروپالایشگاه ها گزارشی از روند آن در کشورمان تهیه شده است که می خوانید:
«پتروپالایشگاه»واژه ای مرکب وادغام شده از پتروشیمی وپالایشگاه است که از ورود آن به ادبیات صنعت نفت ایران زمان زیادی نمی گذرد و رسانه های حوزه انرژی نیزچند سالی است که این واژه ترکیبی را در قاب خود صفحات خود جای داده اند و از زوایای مختلف به آن پرداخته اند. احداث پتروپالایشگاه به جای پتروشیمی و پالایشگاه، بهینه سازی و کاهش هزینه های سرمایه ای را به همراه دارد و در کوتاه مدت و بلند مدت می تواند آثار قابل مشاهده ای بر جای گذارد. یکی از مهم ترین مزیت های پتروپالایشگاه ها این است که به جای آن که نفت خام، تنها به فرآورده های نفتی مانند بنزین، گازوئیل، نفت کوره و . . . تبدیل شود، می تواند به عنوان خوراک اولیه برای صنایع پتروشیمی نیز که نقش مهمی در رشد تولید ناخالص داخلی کشور دارد، مورد استفاده قرار گیرد.
خردادماه سال گذشته «قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی» درمجلس شورای اسلامی اصلاح شد. این امر نقش موثری در پایان دادن به رکود احداث پتروپالایشگاه در کشور دارد. هدف از تصویب این قانون این بودکه واحدهای پتروپالایشگاهی بااستفاده از جذابیت موجود دراین قانون، ساخته و درکشور توسعه پیدا کنند. امتیاز «تنفس خوراک» داده شده در این قانون باعث می شود تا زمانی که سرمایه اولیه احداث واحدهای پتروپالایشگاه ساخته شده برگردد، خوراک دریافت کنند؛ بدون آنکه بهایی بابت آن پرداخت شود. این اقدام نوعی اعطای تسهیلات است که از ذخایر نفت به پتروپالایشگاه ها داده می شود و پس از بازگشت سرمایه و در قالب اقساط ۴ تا ۸ ساله دریافت می شود. درحال حاضر هشت طرح پتروپالایشگاهی توانسته اند ذیل این قانون از وزارت نفت تائیدیه بگیرند که پنج طرح آن پتروپالایشگاه نفت خام و سه طرح دیگر نیز پتروپالایشگاه میعانات گازی هستند. این قانون مشتمل بر مفاد و مشوق هایی از جمله تنفس خوراک، اقتصاد آزاد پتروپالایشگاه، جانمایی در سواحل جنوب کشور، انعطاف پذیری در ابزارهای تامین مالی و واگذاری حداقل30 درصد سهام آنها به مردم است. این موارد، ضمن کمک به رفع موانع توسعه ظرفیت پتروپالایشی درکشور، پایه گذار مسیرجدیدی در این حوزه خواهد بود. بررسی اشتغال زایی پروژه های پالایشی و پتروشیمی اجرا شده درکشور مانند پالایشگاه ستاره خلیج فارس نشان می دهد، هرچه به سمت تکمیل زنجیره ارزش پایین دست فرآورده های پتروشیمی حرکت شود، میزان اشتغال زایی نیز بیشتر خواهد بود، به گونه ای که اشتغال زایی در پایین دست و به طور میانگین، به ازای هر ۲۵۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورش نفت خام، ۱۲ هزار شغل مستقیم و ۲۱ هزار شغل غیرمستقیم ایجاد خواهد کرد.
حرکت به سمت پتروپالایشگاه ها افزون برسودآوری و ایجاد اشتغال، صنایع دیگری همچون ماشین آلات دوار، مخازن، فولاد، مواد شیمیایی، شرکت های طراحی مهندسی، نهادهای مالی و غیره را نیز درگیر خواهد کرد. به این طریق با برنامه ریزی های مناسب و خرید حمایتی کالای ایرانی بازار سازندگان تجهیزات در کشور رونق خواهد یافت. پالایشگاه تبریز یکی از پتروپالایشگاه هایی است که با تکیه بر توان مهندسان داخلی و شرکت های دانش بنیان توانسته است رتبه نخست پتروپالایشی را از آن خود کند. حرکت پالایشگاه تبریز به سوی پتروپالایشگاهی ازسال 1392 با خرید سهام 50 درصدی شرکت پتروشیمی تبریز آغاز شد و اکنون یکی از سهامدارن این صنعت به شمار می رود. این پالایشگاه سال 1394 برنامه پنج ساله ای برای قرار گرفتن در مسیر فعالیت های پتروپالایشی تنظیم کرده که این هدف، محقق شده و برآن است تا در میان 10شرکت برتر پتروپالایشی آسیا قرار گیرد و راهبردهای خود را بر مبنای آن تنظیم کند. پالایشگاه تبریز، جزء شرکت هایی است که با مراکز دانشگاهی تفاهمنامه دارد که برخی از آنها به قرارداد منجر شده و برخی نیز ساخته و در پالایشگاه استفاده می شود.
پالایشگاه اصفهان بعد از تبریز، در مقام دوم پتروپالایشی قرار دارد و توانسته است 51 درصد سهام پتروشیمی اصفهان و 17درصدسهام شرکت نفت سپاهان را از آن خود کند. اکنون این پالایشگاه، پروژه های متعددی را برای ساخت واحدهای پتروشیمیایی به منظور جلوگیری از خام فروشی، دنبال می کند. محسن قدیری، مدیرعامل پتروپالایش اصفهان دراین باره می گوید: تا سال ۱۴۰۵ شش شرکت زیر مجموعه هلدینگ پتروپالایش به صورت کامل راه اندازی و سودهی خواهند داشت، سود مجموعه هلدینگ پتروپالایش اصفهان درسال ۱۴۰۵ به سه میلیارد دلار خواهد رسید.
به گفته او، برای تبدیل شدن به یکی از هلدینگ های موفق پتروپالایشی کشور، افق بلند مدتی طراحی کرده ایم که در آن مسیر، گام های اساسی برداشته و سرمایه گذاری هایی نیز انجام شده است. مهم ترین راهبرد ما در این چشم انداز، توسعه زنجیره ارزش در شرکت های زیر مجموعه و خلق ارزش های مشترکی است که منافع ذی نفعان را به طور متوازن تأمین می کند. به طور حتم در این راه با استفاده از ظرفیت های بالقوه طرفین، آینده روشنی برای این هلدینگ رقم خواهیم زد. پالایشگاه اصفهان به یکی از هلدینگ های موفق پتروپالایش تبدیل شده است، از این رو با تحقق بالاترین ضریب پیچیدگی بالای ۱۲ در منطقه، توسعه زیرساخت های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، اصلاح و بهبود زیرساخت های انرژی، حفظ و تداوم تأمین خوراک محصولات، مدیریت و توسعه زنجیره ارزش (همگون و نیمه همگون)، توسعه ارزش در شرکت های زیرمجموعه، ارتقای توان بازرگانی و مدیریت بهینه منابع مالی و مدیریت سرمایه های انسانی را فهرست اهداف راهبردی خود در افق ۱۴۰۵ به منظور توسعه پایدار و متوازن قرار داده است. خرید . ۱۶. ۴۸ درصد سهم پتروشیمی اصفهان، خرید 17.31 درصد سهم نفت سپاهان، افزایش ۶۶ . ۰ضریب پیچیدگی، راه اندازی واحد تصفیه گازوئیل در تابستان ۱۴۰۱ با سرمایه گذاری ۵۱۱ میلیون یورو (۶۷میلیارد و 848 میلیون ریال) و برآورد افزایش سالانه سودآوری263 میلیون و 103هزار و 896 دلار با بازگشت سرمایه چهار ساله و سود ۶ همتی، مجموعه اقدام هایی است که این شرکت در زمینه سرمایه گذاری برای تبدیل شدن به یک هلدینگ پتروپالایشی انجام داده است.
شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان با پیش بینی درآمد ۶ میلیون دلار در روز و رویکرد پیشبرد اهداف هلدینگ پتروپالایش اصفهان بر محور توقف خام فروشی، تولید فرآورده های باارزش افزوده بالا و صادرات محصولات در اصفهان آذرماه امسال آغاز به کار کرد.
این شرکت پتروپالایشی یکی از زیرمجموعه های پتروپالایشی پالایشگاه نفت اصفهان است؛ شرکت پالایش نفت اصفهان هم اکنون به صورت بالقوه به عنوان یک هلدینگ پتروپالایشی فعالیت می کند و با راه اندازی واحدهای پتروپالایشی این مجموعه تا سال ۱۴۰۵، ضریب پیچیدگی آن از ۵. ۲ به ۱۲ درصد می رسد. محمد سرمدی، مدیرعامل شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان می گوید: شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان درجهت جامه عمل پوشاندن به چشم انداز پالایشگاه مبنی بر تبدیل شدن به هلدینگ موفق پتروپالایشی کشور و نائل آمدن به بالاترین ضریب پیچیدگی در منطقه تا افق سال ۱۴۰۵ راه اندازی شده است. او چابک سازی سازمان، کاهش بوروکراسی، نگهداشت محیط زیست و تسریع در اجرای پروژه های بزرگ پتروپالایشی فعالیت را از اهداف این شرکت بیان کرده و می گوید: تمامی فرآیند اجرای پروژه های جدید همچون لیسانس و مهندسی، تأمین کالا، ساختمان و نصب، راه اندازی، بهره برداری و فروش محصولات به عهده پتروپالایش سهروردی است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس یکی از جوان ترین پالایشگاه های کشور به شمار می رود که در سال 1385 به بهره برداری رسید. این پالایشگاه با هدف جلوگیری از خام فروشی در واحدهای پایین دستی (بنزین سازی) افزایش ظرفیت داشته و اکنون میزان تولید نفتای مازاد را به حداقل رسانده است. علیرضا جعفرپور، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس در این باره می گوید: «بیشتر شرکت های پالایشی، رویکرد خود را از «سوخت محور» به «پتروپالایشی» تغییر داده اند، زیرا سوخت، ارزش افزوده کمی دارد که شرکت های پالایشی باید برای رهایی از آن، فراورده های میانی را به فراورده های ارزشمند دیگری تبدیل کنند. او همچنین با اشاره به این که پالایشگاه اصفهان، درباره پتروپالایشی رویکرد خوبی داشته است، می گوید: در پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز این رویکرد را تقویت و بر همین اساس روی چند طرح از جمله تولید ام تی وی، زنجیره ارزش بوتان، زنجیره انواع رابرها و محصولات لاستیکی فعالیت خواهد شد.
پالایشگاه بندرعباس نیز به سمت پتروپالایشگاه حرکت کرده و در این مسیر گام های موثری برداشته است. نمونه بارز آن طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و کاهش تولید نفت کوره با محوریت تولید کک اسفنجی» از طرح های عظیم اقتصادی، ملی، پیشران، زیرساختی، روزآمد و مبتنی بر آینده نگری است که با تغییر الگو و طراحی فرآیندهای جدید پالایشی برای تولید ۳۰۰ هزار تن در سال کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور را در دست اجرا دارد. هاشم نامور، مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس در این باره می گوید: با اجرای طرح «ارتقای کیفیت محصولات سنگین و کاهش تولید نفت کوره با محوریت تولید کک اسفنجی» علاوه بر تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه ۲ و ۳ و بی نیاز شدن کشور از واردات این محصولات، تنوع در سبد محصولات این شرکت از جمله تولید فرآورده های مورد نیاز صنایع پتروشیمی مانند پروپیلن و تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه را شاهد خواهیم بود.
وی گفت: با اجرای این پروژه از خروج ارز از کشور پیشگیری خواهد شد، ضمن آنکه از دیگر دستاوردهای این پروژه ملی می توان به قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها، ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی، ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباوری نسبت به توان و تولید داخل، کاهش میزان نفت کوره تولیدی و افزایش تولید فرآورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و همچنین افزایش بهره وری و بهبود عملکرد اقتصادی و اشتغال زایی برای حدود هشت هزار نفر در زمان اجرای پروژه و سه هزار نفر پس از اجرا و در زمان بهره برداری اشاره کرد.
پالایشگاه لاوان نیز از این وادی مستثنی نیست و با طراحی پتروپالایش 150 هزار بشکه ای گام های موثری در این زمینه برداشته است و تنها مشکل در ساخت پتروپالایش، تخصیص زمین در جوار پالایشگاه لاوان است. هدف از ساخت پتروپالایشگاه لاوان تکمیل زنجیره های ارزش، توقف خام فروشی، ایجاد اشتغال، توسعه پایدار، جلوگیری از خروج ارز، استفاده حداکثری از توانمندی ها و ظرفیت های داخلی و کسب بازارهای هدف در اقتصاد بین المللی است، همچنین واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه لاوان با استفاده از توان داخلی و شرکت های دانش بنیان با هدف افزایش یک میلیون لیتر تولید روزانه بنزین یورو ۴ و رشد ۵۰ درصدی در تولید راه اندازی شده است. محمد علی اخباری، مدیرعامل پالایشگاه لاوان در این باره می گوید: اکنون کارگروه پتروپالایش از مدیران با سابقه پالایشگاه تشکیل شده و راه های تامین مالی را نیز پیگیری می کنیم.
به گفته او، ایجاد پتروپالایشگاه ها از خام فروشی جلوگیری می کند و با تبدیل آن به فراورده های با ارزش می توان از خروج ارز جلوگیری کرد؛ این راهکاری است که در آینده کسی جرات تحریم ما را نخواهد داشت.
پالایشگاه تهران نیز وارد عصر تازه ای شده است و با ارتقای کیفیت و تنوع بخشی به سبد محصولات در مسیر پتروپالایشی حرکت کرده است. سید مصطفی تهرانی، مدیر عملیات پالایشگاه تهران در این باره با اشاره به اقدام های بنیادین برای ارتقای سیستم حفاظت کاتدی و حرکت در مسیر پتروپالایش می گوید: هم اکنون برنامه ای برای افزایش ظرفیت واحدها نداریم، تلاش ما این است تا با استفاده از حداکثر ظرفیت موجود شرکت، کیفیت محصولات تولیدی را افزایش دهیم، مهم ترین اقدام ما در این مقوله، احداث و راه اندازی پروژه CCR با هدف ارتقای کیفی فرآورده بنزین و آغاز مطالعات پروژه تبدیل محصولات سنگین به محصولات شیمیایی و پتروشیمی است؛ با راه اندازی این پروژه، ضمن افزایش اکتان، بنزن بنزین تولیدی کاهش خواهد یافت.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، طرح پتروپالایشگاهی شهید سلیمانی نیز از سوی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران کلید خورد و رویکرد عبور از پالایشگاه سازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاه پیشنهاد و جزئیات آن تدوین شد. پس از آن بر اساس تبصره ۱ لایحه بودجه ۱۴۰۱، وزارت نفت برای احداث یک پالایشگاه نفت خام به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز از محل منابع داخلی، فاینانس یا تحویل نفت خام به پیمانکاران، مجاز شناخته و این پروژه وارد مرحله اجرایی شد.
این طرح که در قالب یک پتروپالایشگاه تعریف شده است، علاوه بر سوخت، محصولات پتروشیمی را نیز تولید می کند. ۲۵ تا ۳۰ درصد محصولات تولیدی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، محصولات شیمیایی است. گازوئیل سهمی قابل توجه در فرآورده های تولیدی این پتروپالایشگاه دارد و ۳۵ درصد از محصولات تولیدی در این پالایشگاه را نفت گاز، ۱۵ درصد بنزین، ۱۱ درصد پروپیلن، ۱۰ درصد سوخت جت، ۹ درصد اتیلن، ۸ درصد نفت کوره، ۵ درصد پارازایلن و ۲ درصد را بنزن تشکیل خواهد داد.
کارشناسان از توسعه ظرفیت پتروپالایشگاهی به عنوان اسم رمز خنثی سازی تحریم های نفتی علیه اقتصاد ایران نام می برند. چنان که یکی از مهم ترین تحریم هایی که بر گلوگاه بودجه و معیشت مردم در این سال ها اعمال شده ، تحریم های نفتی است. با اجرای طرح های پتروپالایشگاهی در کشور، ضمن استمرار حضور کشورمان در بازارهای جهانی، تنوع در سبد محصولات نفتی، تامین نیاز داخلی کشور با توجه به افزایش روزافزون مصرف سوخت، تلفیق صنعت پالایش و پتروشیمی و به حداقل رسیدن چالش های موجود درهر دو بخش و جلوگیری از بحران کمبود بنزین و واردات بنزین محقق خواهد شد. تجربه چند سال اخیر نشان داده است که صادرات فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی برخلاف نفت خام قابل تحریم نیست و راهبرد صادرات فرآورده های متنوع پایین دست پتروپالایشگاهی نه تنها موجب خلق ثروت و ارزش آفرینی در کشور است که با «توزیع از طریق شبکه مویرگی» به کمک تجار بخش خصوصی موجب ارزآوری و بی اثر کردن تحریم های نفتی می شود.
باروری استعدادهای صنعتی با جذب 50 درصدی بودجه در گاز فارس
مشعل گاز را محور توسعه می دانند که با ورود آن به هر منطقه، زمینه توسعه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... فراهم می شود. از سوی دیگر اجرای عملیات گازرسانی به معنای حفظ محیط زیست، ایجاد اشتغال پایدار، رونق مهاجرت معکوس، تقویت رفاه اجتماعی و توسعه صنعتی است. فارس به عنوان استانی که شاهد گازرسانی به نخستین شهر و واحد صنعتی در ایران بوده، هم اکنون شاهد عبور 7 خط لوله انتقال گاز سراسری است که حدود 75 درصد از گاز مورد نیاز کشور به وسیله این خطوط تامین می شود و زمینه باروری استعدادهای صنعتی را پدید می آورد. حدود 50 درصد از بودجه استان فارس از سوی شرکت گاز جذب می شود که این اعتبار صرف خدمت رسانی به جامعه و اشتغال آفرینی خواهد شد. از سوی دیگر همکاری شرکت گاز استان فارس با پیمانکاران حدود 10 هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم در سال جاری ایجاد کرده است. در ادامه، گفت وگو با علی اکبر میدانشاهی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس و برخی روسای این شرکت را در بخش های مختلف می خوانیم.
از 116 شهر استان، 112 شهر گازدار شده و درصد بهره مندی خانوار شهری به 99.5 درصد رسیده و یک میلیون و 319 هزار مشترک شهری تاکنون از نعمت گاز برخوردار شده اند. از 2 هزار و 519 روستای مشمول گازرسانی نیز تاکنون به 2 هزار و 313 روستا گازرسانی شده و درصد بهره مندی خانوار روستایی به 94.3 درصد رسیده و هم اکنون بیش از 360 هزار مشترک روستایی از نعمت گاز برخوردارند. با این حساب درصد بهره مندی کل خانوار استان به 98.4 درصد رسیده است. عملیات گازرسانی به 4 شهر و 164روستای مشمول و 760 صنعت در دست اجراست. افزایش ظرفیت ایستگاه های موجود، توسعه شبکه های گازرسانی، احداث ایستگاه های جدید تقلیل فشار از مهم ترین اقدام هایی است که برای پایداری جریان و توسعه شبکه گازرسانی صورت می گیرد.
عملیات گازرسانی به صنایع در همسویی با شعار سال در دستور کار ویژه قرار گرفته و از مجموع 7 هزار و 252 واحد صنعتی در استان، 6 هزار و 75 واحد به شبکه گازرسانی متصل شده اند. نباید فراموش کرد که حمایت از صنایع می تواند زمینه ساز ایجاد مهاجرت های معکوس شود و این به معنای افزایش تولید و رونق اقتصادی و اجتماعی جامعه است.
افزون بر فرهنگ سازی و ترغیب مشترکان به کاهش مصرف، اقدام های عمده شامل ابلاغ سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تا افق 1420به صنایع و سازمان های ذی ربط، بهینه سازی یک هزار و 800 واحد موتورخانه، راه اندازی تیم های بازرسی به منظور پایش مصارف ادارات و برنامه ریزی جهت هم اندیشی با صنایع به منظور کاهش مصرف انجام شده است.
این شرکت افزون بر جهاد گازرسانی به صنایع، با توجه به حضور تمام شرکت های حوزه وزارت نفت و همچنین دانشگاه های معتبر و وجود شرکت های توانمند دانش بنیان در استان با پیگیری های مستمر و حمایت های استاندار فارس موفق به افتتاح شعبه پردیس پارک علم و فناوری در گاز استان شد. این مرکز با حضور مدیرعامل شرکت ملی گاز و اعضای کمیسیون انرژی مجلس در خردادماه امسال افتتاح شد و امیدواریم در همسویی با تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در سال جاری، با همراهی همکاران وزارت نفت هر چه سریع تر بتوانیم با توجه به ظرفیت های استان، اقدام های ارزنده ای را در زمینه استقرار شرکت های دانش بنیان و تأمین نیازهای کالایی شرکت های تابع وزارت نفت به دست آوریم.
این شرکت همسو با مسئولیت اجتماعی و حفظ محیط زیست و صیانت از هوای پاک به عنوان دبیر جلسه هم اندیشی مدیریت انرژی و کربن به برگزاری این جلسه و میزبانی نمایندگان شرکت های گاز استانی و همکاران واحدهای برنامه ریزی تلفیقی و سایر واحدهای ستادی ذی ربط اقدام کرده و برای اولین بار کلیدواژه هایی مانند مدیریت سبز و اقتصاد سبز را با تعاریف مشخص در سطح شرکت ملی گاز تعریف کرده است.
یکی دیگر از افتخارهایی که اخیرا نصیب شرکت گاز استان شده، انتصاب اینجانب به عنوان دبیر شورای فرهنگی منطقه 2 وزارت نفت بوده است.این منطقه شامل تمام شرکت های حوزه وزارت نفت در استان های فارس، اصفهان و یزد است که با توجه به اینکه این 3 استان در مثلث گردشگری ایران با دانش و پشتوانه غنی و بالای فرهنگی هستند، برنامه ریزی که در این شورا همزمان با تولید محتوا و کار علمی در زمینه ترسیم نقشه راه توسعه فرهنگی بتوانیم با برگزاری مراسم و جشن ها و برگزاری اردوهای تفریحی و مسافرتی، گام های خوبی را جهت نشاط و تعهد سازمانی و دانش افزایی و اطلاع رسانی در زمینه گام دوم انقلاب و جهاد تبیین برای همکاران و خانواده آنها برداریم. اعتقاد دارم که منابع انسانی بزرگ ترین ثروت و قوه محرکه پیشران هر شرکت است و برای داشتن شرکتی پویا ابتدا باید بتوان اعتماد سازمانی را در بین کارکنان شرکت و مدیران ارشد ارتقا داد. مدیر با تغییر سبک به رهبری و فراهم کردن بستر و فضای مناسب برای توانمند کردن و ارتقای کارکنان می تواند باعث ایجاد تحول در حوزه عملکرد شرکت شود.
اجرای یک هزار و 500کیلومتر شبکه،32 هزار انشعاب و اخذ61 هزار مشترک در سال جاری برنامه ریزی شده و در حال اجراست. همچنین بهره برداری از گازرسانی به 141 روستا، 4شهر و 450 صنعت تا پایان سال 1401 انجام خواهد شد.
درخواست های خرید مربوط به کالاهای مورد استفاده در پروژه ها و همچنین کالاهای مورد نیاز واحدها ابتدا به واحد برنامه ریزی ارجاع شده و از سوی مسئول سامانه توان ایران مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت وجود توان تولید داخلی، منابع مورد نیاز تولیدکنندگان داخلی به متقاضی معرفی می شود، بنابراین در صورت وجود کالاهای داخلی، خرید کالای خارجی ممنوع است و به هیچ عنوان انجام نخواهد شد. در خصوص حمایت از شرکت های دانش بنیان نیز، همکاری ها از طریق تعریف پروژه های پژوهشی و همچنین حمایت از ساخت تجهیزات پیشرفته و بار اول به صورت حمایت در تجاری سازی و هدایت به سمت تولید انبوه صورت می گیرد. برای اولین بار در کشور تفاهم نامه ایجاد و راه اندازی مرکز مشترک نوآوری صنعت گاز شرکت گاز استان فارس و پردیس شرکت های دانش بنیان فارس به امضا رسید. موضوع این تفاهم نامه ایجاد و راه اندازی مرکز مشترک نوآوری صنعت گاز و هدف از انعقاد آن، تدوین برنامه عملیاتی و ایجاد زمینه های همکاری پژوهشی، تحقیقاتی، طراحی، مهندسی و تولید فناوری های حوزه صنعت گاز در چارچوب زیست بوم نوآوری ملی و بخش صنعتی است.
خدمت رسانی شرکت گاز منحصر به بخش رفاهی و اقتصادی نشده و دارای پیوست های اجتماعی نیز است. در همین زمینه عدالت اجتماعی در عرصه گازرسانی روستایی با پیروزی انقلاب اسلامی به شکل چشمگیری اجرا شد و این خدمت رسانی به موارد مثبتی نظیر محرومیت زدایی، آغاز مهاجرت معکوس و احیای آیین و رسوم روستایی انجامیده است.
استقرار 9 استاندارد مدیریتی در گاز فارس
به منظور بهبود،کشف گلوگاه ها و ساده سازی فرآیندها، در سال جاری بازنگری همه فرآیندهای شرکت و مدل سازی آنها بر اساس استاندارد BPMN2 در دست اجرا قرار گرفت که اکنون پیشرفت 60 درصدی دارد.
محمودرضا رزم، رئیس برنامه ریزی شرکت گاز استان فارس می گوید: استقرار و جاری سازی 3 استاندارد مدیریت کیفیت از سال 1385 در شرکت گاز استان فارس پیاده سازی شده، در نتیجه شرکت گاز استان فارس در حال حاضر دارای 9 استاندارد مدیریتی است.
به گفته وی، این شرکت در سال 1400 در فرآیند ارزیابی عملکرد شرکت ملی گاز ایران با اخذ امتیاز 860 از 1000 در سطح خوب قرار گرفته و پیش بینی می شود در سال جاری به امتیاز بالاتر از 900( در سطح عالی) دست پیدا کند.
رئیس برنامه ریزی شرکت گاز استان فارس تاکید می کند: راهبرد این واحد، حذف خرابی های اضطراری و تداوم گازرسانی، افزایش بهره وری و کارآیی، بهبود عملکرد و کاهش هزینه هاست که برای اجرا و پیاده سازی این راهبردها، برنامه ای برای انجام تعمیرات پیشگیرانه برای نگهداری همه تجهیزات ارائه و پیشرفت این برنامه در طول یک سال کنترل خواهد شد.
وی ادامه می دهد: در سال های اخیر با توجه به گستردگی عملیات و پهناوری استان فارس، استفاده از نرم افزار CMMS در دستور کار قرار گرفت و نزدیک به 83 هزار تجهیز در این نرم افزار تغذیه شده و برنامه ریزی برای نگهداری و تعمیرات این قطعات از طریق نرم افزار مذکور انجام شده است.
واگذاری 22 خدمت به دفاتر پیشخوان
ضریب نفوذ گاز در بخش شهری استان فارس به 99.5 درصد رسیده و هم اکنون این شرکت به بیش از یک میلیون مشترک در بخش های خانگی، تجاری، عمومی و صنعتی خدمات رسانی می کند.
محمد حسین پور، مدیر بهره برداری و رئیس خدمات فنی شرکت گاز استان فارس می گوید: در استان فارس 5 نیروگاه، 10 کارخانه سیمان، 46 شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی، 2 کارخانه فولاد، یک واحد بزرگ پتروشیمی، 12 نیروگاهCHP ،132 جایگاه سی ان جی به شبکه گازرسانی متصل هستند.
به گفته وی، استان فارس دارای 37 شهرستان در حوزه بهره برداری است و ادارات گاز این مراکز به مشترکان ارائه خدمت می کنند. در سطح روستاهای استان نیز با اختصاص 410 پست گازبانی به روستاییان خدمات ارائه می شود. تعداد 73 پست امداد در سطح استان فارس به صورت شبانه روزی آماده خدمت رسانی به مشترکان هستند و در شیراز مرکز امداد مکانیزه راه اندازی شده است.
حسین پور ادامه می دهد: حدود یک هزار و290 ایستگاه تقلیل فشار و میترینگ در سطح استان فعال است. در بخش GIS نیز اقدام های مؤثری انجام شده و در تلاش هستیم تا پایان سال در حوزه شهری و روستایی استقرار این سیستم به 90 درصد برسد. همچنین تاکنون بیش از 22 هزار شیر پیاده رو تأسیسات قدیمی تعویض شده است. به موازات این اقدام ها عملیات دفنی کردن حوضچه های شیرهای گاز نیز انجام و همچنین در همسویی با اقدام های دولت الکترونیک تعداد 22 خدمت به دفاتر پیشخوان واگذار شده است.
بهبود 15درصدی ریسک های بهداشتی
مدیریت پسماندهای ویژه و صنعتی، اخذ گواهی نامه مدیریت پسماند از سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز، طراحی سایت موقت پسماند در شهر آباده، آنالیز و پایش روغن ترانس مستعمل و خرید و نصب سایلنسر در ایستگاه ها از جمله اقدام های صورت گرفته در جهت کنترل آلودگی خاک و مدیریت پسماند است.
محمدحسن خاکباز، رئیس امور اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت گاز استان فارس می گوید: در حوزه مدیریت آلاینده های هوابرد، تاکنون اندازه گیری، پایش و آناليز صوت زیست محیطی، سنجش خروجی دودکش موتورخانه های ساختمان ها و نظارت بر اخذ معاینه فنی موتورخانه ها، اندازه گیری، آناليز و پایش گازهای خروجی دودکش هیترهای ایستگاه ها اجرا شده است.
به گفته وی، در حوزه کنترل آلودگی پساب و افزایش بهره وری منابع آب، برنامه هایی همچون بررسی و برآورد بودجه اتصال فاضلاب ساختمان و خرید امتیاز و پیگیری اتصال شبکه های فاضلاب بهداشتی به شبكه فاضلاب شهري، آناليز و پایش خروجي پساب ادارات مستقر در شيراز و شهرستان ها در دستور کار قرار گرفته است.
خاکباز اعلام می کند: به روزرسانی گروه های شغلی، بهبود 15درصدی ریسک های بهداشتی، ارتقا، شناسایی و ارزیابی ریسک های بهداشتی و... از جمله اقدام های صورت گرفته برای بهبود شرایط بهداشت در بین کارکنان بوده است. به منظور بهبود ایمنی در پروژه ها تاکنون ارتقای استاندارد ایمنی و بهداشت، به روزرسانی ریسک های شغلی و ایجاد مستندات مرتبط با ممیزی خارجی، بررسی ریسک های فرایندی متناسب با تاسیسات گازرسانی مطابق روشHAZOP، راه اندازی سیستم پایش عملکرد پیمانکاران، انجام PSSR در پروژه های گازرسانی به انجام رسیده است.
پیش بینی وصول یک هزار و 200 میلیارد تومان درآمد
با برنامه ریزی انجام شده و حمایت مدیرعامل و همکاری کارکنان، تلاش شده منابع مالی و نقدینگی جهت امور جاری و عمرانی به نحوی مدیریت و تأمین شود که همواره عملیات شرکت در جریان بوده و متوقف نشود.
کورش اسماعیل نژاد، سرپرست مدیریت مالی شرکت گاز استان فارس می گوید: به منظور ارائه خدمات مطلوب به ذی نفعان شرکت، این امور سعی کرده بخش عمده ای از فعالیت های خود را در امور مالی به صورت مکانیزه و الکترونیکی ارائه دهد، همچنین وصولی ها و دریافتی های شرکت با توجه اینکه به نوعی حقوق دولت و بیت المال است، به طور دقیق کنترل می شود. وی ادامه می دهد: در سال جاری بیش از 8 هزار میلیارد تومان درآمد گازبها و سایر درآمدها وصول و به خزانه دولت واریز شده است و پیش بینی می شود تا پایان سال این رقم به بیش از یک هزار و 200 میلیارد تومان برسد.
به گفته وی، با توجه به حجم بالا و مستمر کار در امور مالی علاوه بر انجام فعالیت های جاری، همکاران باید بخشی از زمان کاری خود را به پاسخگوی حسابرسان و بازرسان مستقر در شرکت اختصاص دهند. استرس زیاد همکاران با توجه به لزوم رعایت انواع قوانین و مقررات گاه متناقض و پیامدهای عدم رعایت آنها، ممکن است برای ذی نفعان سازمان خوشایند نباشد و باعث کاهش رضایت آنان از سازمان شود.
گازرسانی به 3 شهر تا پایان سال
از ابتدای جهاد گازرسانی بیش از 2 هزار و 250 روستا و 110 شهر به شبکه سراسری پیوستند. همچنین عملیات گازرسانی به 3 شهر تا پایان سال به پایان رسیده و 3 شهر باقیمانده نیز تا پایان سال 1402 به شبکه گاز متصل می شوند و تا سال آینده عملیات گازرسانی به روستاهای مشمول به پایان خواهد رسید.
محمدرضا زارعیان، مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان فارس می گوید: استان فارس دارای 7 هزار و 252 مرکز صنعتی بوده که تعداد 6 هزار و 75 مرکز به شبکه گازرسانی متصل شده و عملیات گازرسانی به 750 صنعت در حال انجام است.
به گفته وی، اولین شهر گازدار و نخستین صنعت متصل به شبکه سراسری در کشور در این استان ثبت شده، به همین دلیل زیرساخت های این حوزه نیازمند پایدارسازی و مقاوم سازی هستند. از سوی دیگر استان فارس در زمره مناطق زلزله خیز کشور قرار می گیرد و در پی خشکسالی و کمبود آب با خطر فرونشست زمین نیز مواجه شده است. مبحث بلوک بندی و نصب شیرهای قطع اضطراری خودکار در استان در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان فارس یادآور می شود: تعداد 7 خط سراسری گازرسانی و 75درصد انرژی گازی کشور از استان فارس عبور می کند که این امر زمینه باروری استعدادهای صنعتی را پدید می آورد.
دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای
از ابتدای امسال، 5 جلسه کمیته سلامت اداری و یک همایش تحلیلی سلامت اداری در شرکت گاز استان فارس برگزار شد که این همایش برای اولین بار در سطح کشور و مختص یک اداره بود.
غلامحسین نصیر، مدیر منابع انسانی شرکت گاز استان فارس می گوید: 550 نفر از نیروهای امدادگر گاز شهری و روستایی تا پایان سال گواهینامه صلاحیت حرفه ای را اخذ خواهند کرد. همچنین دوره های بدو استخدام مشمولین ایثارگر در شرف تبدیل وضعیت در دستور کار قرار گرفته است.
وی فرایند تبدیل وضعیت مشمولان بند «و» و «د» و نیز تبدیل وضعیت فرزندان جانبازان، گروه بندی و ترمیم قرارداد کارکنان مدت موقت، طرح استانداردسازی نیروهای ارکان ثالث، ساماندهی پیمان های مستمر غیرپروژه ای و کارگروه های فرعی و اجرای بخشی موثری از جانشین پروری را از برنامه های مهم این واحد اعلام می کند.
به گفته مدیر منابع انسانی شرکت گاز استان فارس، برای خدمت رسانی به کارکنان، اقدام های مهم و تاثیرگذاری همچون: شناسایی عوامل موثر در افزایش رضایت نیروی انسانی، شناسایی نیروهای توانمند و شایسته، تربیت و توسعه مدیران، بهبود نظام ارزیابی عملکرد کارکنان، تقویت رابطه موثر بین کارکنان و مسئولین، ساماندهی دستمزد نیروی قرارداد مستقیم، استفاده از سیستم های نوین حضور و غیاب، بررسی و به روزرسانی پرونده های حقوقی ایثارگران صورت گرفته است.
جذب 50 درصد بودجه استان فارس از سوی گاز
شرکت گاز استان فارس از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه 181 پکیج کاری مشتمل داشته که 133 پیمان با مشخص شدن پیمانکاران منعقد شده است. اعتبار این پکیج ها به یک هزار و200 میلیارد تومان می رسد. به موازات پکیج هایی که در امور قراردادها وجود دارد، در حوزه کالا نیز پکیج های مختلفی با اعتباری نزدیک به 400 میلیارد تومان وجود دارد.
قدرت اله شفیعی، رئیس امور قراردادها، دبیر و عضو کمیسیون معاملات شرکت گاز استان فارس می گوید: حدود 50 درصد از بودجه استان از سوی شرکت گاز فارس جذب می شود که این اعتبار صرف خدمت رسانی به جامعه و اشتغال آفرینی خواهد شد. همکاری شرکت گاز استان فارس با پیمانکاران در حدود 10 هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم در سال جاری ایجاد کرده است.
به گفته وی، تلاش می کنیم تا با رعایت مفاد قانونی، مشکلات پیمانکاران را به حداقل برسانیم؛ به همین دلیل است که پیمانکاران گاز استان فارس دارای کمترین حجم نارضایتی نسبت به سایر ادارات هستند. به طور کلی باید زمینه ای را به وجود آورد که پیمانکاران، شرکت گاز استان فارس را خانه دوم خود بدانند و با ارائه پیشنهادات ما را در خدمت رسانی به جامعه یاری کنند. وی ادامه داد: تعداد قراردادهایی که منجر به دعوی حقوقی می شود، نسبت به سال گذشته کاهش داشته و به حداقل رسیده است. دلیل این موفقیت ها تأکید بر برنامه زمانبندی، شفافیت، رسیدگی و پاسخگویی به درخواست های پیمانکاران بوده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد:
مشعل منطقه آبادان، یکی از مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که سوخت رسانی استان خوزستان را به عهده دارد.استان خوزستان به دلیل اهمیت خاصی که دارد، دارای دو منطقه پخش فراورده های نفتی است.اهواز که مرکز و شمال استان را سوخت رسانی می کند و دیگری منطقه آبادان که جنوب و سواحل خوزستان را پوشش می دهد.وجود زیرساخت های بالقوه در منطقه آبادان این امکان را فراهم کرده است تا به عنوان مرکزی برای صادرات فراورده های نفتی نیز به شمار آید.همچنین، آبادان با داشتن 54 کیلومتر مرز خاکی با کشور عراق و 217 کیلومتر مرز آبی با این کشور، از معدود شهرهای دارای موقعیت راهبردی هم قلمداد می شود. در حال حاضر، اين منطقه داراي مزيت ها و امكانات ويژه اي مانند دسترسي به آب هاي بين المللي، توانمندي صادرات و واردات فراورده هاي نفتي به وسيله كشتي،سوخت رساني به شناورها و كشتي هاي تجاري (بانكرينگ)، خطوط ريلي جنوب، فرودگاه بين المللي، همجواري با پالايشگاه، منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي و منطقه ويژه بندر امام خميني(ره) است که بر اهمیت بیش از پیش آن می افزاید. محمد بنی سعید، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، یک سالی است که سوخت رسانی در این حوزه عملیاتی را راهبری می کند. آنچه می خوانید ماحصل گفت وگو با وی در خصوص فعالیت های سوخت رسانی و ظرفیت های بالقوه در منطقه آبادان است.
ضرورت استفاده از صادرات گاز مایع در شرایط تحریم کنونی،نقطه قوتی محسوب خواهد شد که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان در این زمینه نقش منحصربه فردی را ایفا خواهد کرد.تحقق صادرات این محصول تولیدی که با تکیه بر توان و ظرفیت متخصصان داخلی عینیت یافته، هم اکنون در مسیر بهبود قرار دارد. تامین سوخت مورد نیاز درصد بالایی از صنایع و معادن موجود در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، همچنین سوخت رسانی به واحدهای نیروگاهی در کنار دیگر وظایف محوله، این منطقه عملیاتی را در میان مناطق37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران،به یک شرکت متمایز بدل کرده است، به نحوی که در زمینه عرضه سوخت در سطح کشور از جایگاه دومی برخوردار است. استمرار مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فراورده های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تدارک و عرضه فراورده های نفتی در ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به امکانات رفاهی و خدماتی و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان در حوزه سوخت رسانی از جمله اولویت های کاری شرکت پخش منطقه آبادان به شمار می آید که همه کارکنان خدوم و پرتلاش این شرکت در به سرانجام رساندن هرچه بیشتر آن اهتمام و تلاش مضاعفی را به کار بسته اند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، در ابتدای اظهارات خود به نخستین بنزین خانه ایران اشاره کرد و با مهم برشمردن موقعیت راهبردی منطقه آبادان عنوان کرد: قدمت شرکت پخش منطقه آبادان به سال 1307 بازمی گردد. نخستین پمپ بنزین کشور یک سال قبل از تاسیس این شرکت، احداث و راه اندازی شد که هم اکنون به عنوان موزه بنزین خانه ایران برای بازدید عموم فعال است. با آغاز جنگ تحمیلی و به سبب تجاوز دشمن بعثی، زیرساخت های شرکت پخش منطقه آبادان با آسیب جدی روبه رو شد، به گونه ای که عنوان منطقه از روی آن برداشته شد و به ناحیه تقلیل پیدا کرد. سرانجام در سال 1375 با عنوان شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان برای ارائه خدمات تامين و توزيع انواع فراورده هاي نفتي توليدي پالايشگاه آبادان به شهرهاي همجوار و تمامی نقاط ايران فعاليت خود را آغاز کرد.
بنی سعید، حوزه سوخت رساني منطقه آبادان را شامل 10 شهر و 3 واحد نیروگاهی اعلام و با بیان اینکه نواحی مركزي، ماهشهر، خرمشهر، اميديه و شادگان ازجمله 5 ناحیه تحت مدیریت پخش این منطقه محسوب می شوند، افزود: شهرهای آغاجاری، زیدون، امیدیه، هندیجان، شادگان، دارخوین، بندرماهشهر-سربندر، خرمشهر، آبادان، اروندکنار و روستاها و بخش های تابعه که در جغرافیایی تحت پوشش این منطقه قرار دارد، به آنان خدمات رسانی می شود؛ سوخت مايع 3 واحد نيروگاه برق كه به وسيله نواحي مركزي(آبادان)، خرمشهر و ماهشهر تامین می شود. همچنين اين منطقه داراي دو مركز سوختگيري هواپيمايي در آبادان و ماهشهر، سه انبار نفت و دو تأسيسات گاز مايع با مديريت و نظارت بر 84 باب جايگاه شامل 37 باب جايگاه عرضه فراورده مايع، 18 باب جايگاه دومنظوره، 20 باب جايگاه تك منظوره سی ان جی و تعداد 9 باب جايگاه ساحلي است.
وی تعداد کارکنان شاغل در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان را 577 نفر عنوان و بر ضرورت به کارگیری و جذب نیروهای متخصص و کاربلد تاکید کرد و گفت: از این تعداد نیروی شاغل در مجموعه 124نفر نیروی رسمی و مابقی نیروهای پیمانکاری و قراردادی هستند.همچنین جذب نیروهای بومی از اولویت های این شرکت بوده و هم اکنون بیش از 80 درصد نیروهای شاغل و فعال در این مجموعه، بومی هستند؛ البته جذب نیروی انسانی متخصص و پرتلاش از نمونه اقدام هایی است که باید در صدر برنامه های کاری گنجانده شود. بسیاری از طرح ها و پروژه های موفق صنعت نفت کشور، ماحصل عملکرد و پشتکار بی وقفه همین نیروهای انسانی خدوم است. بنابراین بنده به زعم خود همواره سعی کرده ام تا ضمن بهره مندی از نیروهای بومی منطقه از به کارگیری استعدادها و توان نیروهای متخصص نیز غافل نباشم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از راه اندازي انبار سوخت با ظرفیت ذخیره سازی 300میلیون لیتر فراورده های نفتی در ماهشهر خبر داد و بیان کرد: ایجاد این انبار از برنامه های در دست اجرای شرکت پخش منطقه آبادان است که با احتساب 290 میلیون لیتر نفت کوره، عملا افزايش توان ذخيره سازي مواد سوختي و سهولت در عمليات صادرات را به دنبال خواهد داشت.بنی سعید، جمع کل ذخیره فراورده در منطقه آبادان را رقمی بالغ بر 650 میلیون لیتر برشمرد و خاطرنشان کرد: از این میزان ذخیره، 45 میلیون لیتر ظرفیت انبار نفت آبادان است و مابقی آن به انبار نفت شهید نوربخش ماهشهر اختصاص دارد.وی همچنین تعداد مراکز سوخت رسانی هوایی منطقه آبادان را 2 مرکز اعلام کرد و گفت: در حال حاضر سوخت مورد نیاز هواپیماها در بندر ماهشهر و آبادان به طور کامل تامین می شود، به طوری که در این دو منطقه، امکان عرضه روزانه یک میلیون و 535 هزار لیتر سوخت به هواپیماها وجود دارد. ضمن اینکه شرکت ملی پخش منطقه آبادان در زمینه توزیع بنزین برای هواپیماهای ملخی و آزمایشی با عدد بالای 100 اکتان، اقدام کرده که در این زمینه ما از جمله مناطق منحصر به فرد محسوب می شویم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان به پیشگیری و مبارزه با قاچاق و عرضه خارج از شبکه فراورده های نفتی اشاره و از ناحیه شادگان به عنوان منطقه اصلی تخلف و قاچاق عمده سوخت یاد کرد و گفت: ما در ناحیه شادگان با حجم بالایی از قاچاق سوخت مواجه بودیم که خوشبختانه با تمهیدات اندیشیده شده، این موضوع در حال حاضر از بین رفته است. با توجه به اینکه تمامی مناطق آبادان مستعد شکل گیری قاچاق سوخت انواع فراورده های نفتی است، این منطقه با چالش ها و مشکلات عدیده ای در این زمینه دست وپنجه نرم می کند؛ اما با اعمال برخی سخت گیری ها و در اختیار گرفتن گروه های موثر در امر مبارزه با قاچاق سوخت در سطح استان در حوزه های دریایی و خشکی، این مسأله تا میزان قابل توجهی نظارت و کنترل شده است.بنی سعید از راه اندازي دستگاه كنترل باك مرزي براي كاميون هاي عراقي در مرز شلمچه خبر داد و تصریح کرد: مدت مدیدی بود که جایگاه های مرزی منطقه آبادان فروش نداشت و همه سوخت به صورت قاچاق از مرزها خارج می شد؛ اما اکنون با وجود دستگاه کنترل باک، روزانه ده ها هزار لیتر گازوییل از طریق همین جایگاه های مرزی به فروش می رسد و جلوی حجم بالایی از میزان قاچاق نیز گرفته شده است.وی به حوزه سوخت رسانی به نیروگاه های ماهشهر و بخشی از استان فارس اشاره کرد و یادآور شد: سوخت نیروگاه ها به موقع تامین شد و خوشبختانه با توجه به ذخیره سازی های انجام شده، مشکلی در این زمینه حادث نشد؛ هرچند انتظار قطعی سوخت نیروگاه ها در تابستان را داشتیم؛ اما این مسأله اتفاق نیفتاد و همچنان نیز سوخت رسانی به نیروگاه های تحت مدیریت شرکت ملی پخش منطقه آبادان ادامه دارد. در حال حاضر تأمين سوخت نيروگاه استان هاي فارس، بوشهر و ماهشهر از طریق نفتكش هاي منطقه آبادان انجام می شود كه معادل 70 درصد سوخت مورد نياز اين نيروگاه هاست.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از عملکرد ویژه این منطقه به منظور تامین بنزین مورد نیاز در تابستان امسال به عنوان یکی از مهم ترین دستاوردهای این شرکت یاد کرد و افزود: با ابلاغیه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان مکلف به تامین بنزین در تابستان شد که خوشبختانه با اقدام ها و تلاش های بی وقفه مجموعه پالایش و پخش، بویژه همکاران شرکت ملی پخش منطقه آبادان توانستیم به میزان 400میلیون لیتر بنزین در تابستان امسال تامین کنیم که این میزان، افزون بر بنزین تولیدی روزانه پالایشگاه آبادان بود؛ هرچند در این مسیر با چالش های متعددی روبه رو شدیم؛ اما با پیگیری های مستمر و شبانه روزی همه دوستان این مهم به بهترین نحو ممکن محقق شد.بنی سعید ادامه داد:از میزان بنزین تولیدی، 70 درصد آن به خط تزریق و مابقی در انبارها برای توزیع،نگهداری شد.همچنین برای نخستین بار در مقوله توزیع بنزین از طریق نفتکش ها هم از ۳۶۰ میلیون لیتر در شش ماهه نخست سال، به رقمی معادل ۶۹۹ میلیون لیتر رسیدیم که این مهم نیز در جای خود قابل توجه است.وی از راه اندازی آزمایشگاه کنترل کیفیت فراورده های نفتی منطقه آبادان خبر داد و افزود: این آزمایشگاه برای نخستین بار در منطقه آبادان تجهیز و افتتاح شده است تا کارشناسان نفتی بتوانند کیفیت سوخت را بررسی و آزمایش های مربوط به فراورده های نفتی را در آبادان بر اساس استاندارد های دقیق فنی بسنجند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان یادآور شد: با قرار گرفتن مجهزترین دستگاه ها مانند دستگاه های تقطیر و نقطه اشتعال، دستگاه هدایت الکتریکی، دستگاه آزمایش آب و ذرات آزمایش های سرد، دستگاه تعیین فشار بخار فراورده ها و دستگاه تعیین وزن مخصوص گاز مایع در این آزمایشگاه، دیگر نیاز به ارسال فراورده های نفتی مورد نظر به ماهشهر نیست و همه فرایندهای آزمایش و کنترل کیفی فراورده های نفتی در این آزمایشگاه انجام می شود. همچنین آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان مجهز به مخزن جمع آوری فراورده های آلوده و دستگاه های فرمایشی ضد حریق است.
بنی سعید بر ضرورت فراهم کردن زیرساخت های لازم به منظور صادرات گاز مایع تاکید کرد و آن را راهی برای عبور از تحریم ها و محدودیت های کشورهای غربی دانست و با بیان اینکه صادرات گاز مایع پس از یک وقفه چند ماهه در آبادان، دوباره از سر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: منطقه آبادان و بندر ماهشهر موقعیت راهبردی بالقوه ای دارند که می توان از ظرفیت های موجود در این مناطق برای صادرات انرژی بهره برد؛ چراکه از این مسیر نه تنها می توان امنیت انرژی را در منطقه بهبود بخشید و درآمد نصیب کشور کرد؛ بلکه این مهم در بی اثر کردن تحریم های نفتی نیز تاثیرگذار خواهد بود. وی به راه اندازی دو جایگاه سوخت سی ان جی اروندکنار و شهداي گمنام خرمشهر و متعاقب آن، روند کاهشی مصرف بنزین اشاره کرد و گفت: در 6ماهه نخست امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود 5 درصد مصرف سی ان جی افزایش یافته، درحالی که با این میزان رشد مصرف سی ان جی، بیش از 2 میلیون و 700 هزار لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی شده است.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از احداث ايستگاه گاز انبار ريلي نفت کوره خبر داد و آن را به عنوان یکی از مهم ترین دستاوردهای شرکت پخش منطقه در سال جاری برشمرد و خاطرنشان کرد: سال ها بود که شش دیگ بخار در بندر ماهشهر مستقر بود و نفتگاز مصرف می کرد. به همین منظور مناقصه ای برای نخستین بار به منظور احداث ایستگاه گاز در منطقه برای قطعي مصرف نفتگاز برگزار و خوشبختانه این اقدام سبب شد تا به میزان 120 هزار لیتر نفتگاز در ماه صرفه جویی شود.
بنی سعید با بیان اینکه در پاییز امسال 116میلیون و 355 هزار لیتر بنزین توزیع شده است، عنوان کرد: میزان توزیع فراورده نفتگاز نیز در این منطقه 144میلیون و 518 هزار لیتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به میزان 26.9 درصد افزایش داشته است.وی با اشاره به اینکه منطقه آبادان 54 جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفتگاز و 20 باب جایگاه عرضه سوخت سی ان جی دارد، گفت: با هدف خدمت رسانی هرچه بهتر به مردم، به طور مستمر و منظم بر نحوه عملیات سوخت رسانی جایگاه های عرضه سوخت منطقه، نظارت های ویژه ای صورت می گیرد تا همواره مجاری عرضه سوخت با تمامی امکانات رفاهی در خدمت رسانی به مردم فعال تر باشند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، عملیات سوخت رسانی به این منطقه را با ورود و استمرار دو سامانه بارشی روان توصیف کرد و افزود: به دنبال ورود سامانه های بارشی در روزهای اخیر به جنوب غرب خوزستان، فرایند سوخت رسانی به تمامی جایگاه های عرضه سوخت تحت پوشش منطقه و نیز دیگر بخش های مختلف خدماتی و صنفی از سوی ناوگان حمل ونقل سوخت این شرکت به نحو مستمر و بی وقفه در حال انجام است. بنی سعید، سوخت رسانی پایدار را از مهم ترین اهداف این شرکت در شرایط فعلی برشمرد و با بیان اینکه در هر شرایطی آماده سوخت رسانی مطلوب به هموطنان هستیم، خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش دما و نیاز عموم مردم به سوخت، توزیع گاز مایع از محل طرح های سبدی مستقر در سطح شهر در حال انجام است. همچنین خانوارهایی که فاقد انشعاب گاز شهری هستند، می توانند با مراجعه به سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) نسبت به تقاضای سهمیه سوخت نفت سفید و گاز مایع خود اقدام کنند.
مناسبات اقتصادی در دولت سیزدهم ادامه دارد
مشعل سیاست های اقتصادی فرا منطقه ای دولت سیزدهم از همان ابتدا بنا را بر ایجاد فضای تعاملی بیشتر با کشورهای اثرگذار در اقتصاد جهانی گذاشته و به همین دلیل در این مدت ارتباطی تنگاتنگ و اثرگذار با دو قدرت بزرگ اقتصادی داشته است. آیت الله رئیسی، رئیس جمهور کشورمان پس از سفر به روسیه و گسترش تعاملات اقتصادی و تجاری، نگاهی به شرق آسیا داشت و بتازگی به همراه هیاتی تجاری و اقتصادی به چین سفر کرد تا توافقات برای قراردادی 25 ساله را نهایی کند. یکی از همراهان اصلی رئیس جمهوری در این سفر، وزیر نفت بود؛ چراکه بخش قابل توجهی از توافقات اقتصادی و زمینه های همکاری چین با ایران در بخش های مختلف صنعت نفت تعریف شده و چینی ها، بخصوص به همکاری در پروژه های پتروشیمی و تامین نیاز خود از بازار پتروشیمی ایران علاقه نشان داده اند.
چین از دهه های قبل و با تلاش بسیار به یکی از قدرت های برتر اقتصادی جهان تبدیل شده؛، اما این قدرت بزرگ به انرژی و محصولات نفتی و گازی و پتروشیمیایی نیازمند است و تلاش می کند این نیاز را از بازارهایی که مزیت نسبی بیشتری برایش دارد، تامین کند. بازار پتروشیمی ایران و دامنه گستردگی ارسال محصولات آن در منطقه، این امکان را برای کشورهای مختلف از جمله چین فراهم کرده که بتوانند روی کیفیت، کمیت و قیمت محصولات پتروشیمیایی ایران حساب باز کنند.
شرایط اقتصادی در دنیای امروز، شرایطی به هم پیوسته و روند تولید و عرضه محصولات و بازار عرضه و تقاضا در ارتباطی تنگاتنگ قرار دارند. هر کدام از کشورها دارای شرایط و مزایای ویژه ای هستند و بر اساس همین نیازها و شرایط به دنبال سرمایه گذاری و خرید کالا یادانش فنی و سایر نیازهای خود می روند. موقعیت ایران به عنوان یکی از اصلی ترین دارندگان منابع غنی نفت و گاز و محصولات پتروشیمی در منطقه علاوه بر منفعت برای خودش، می تواند فرصت و شرایطی ویژه برای کشورهای دیگر هم محسوب شود تا در تعامل مثبت و سازنده با ایران و استفاده از ارتباطات و سرمایه گذاری های مشترک، امنیت تامین انرژی خود را به دست بیاورند. چین علاوه بر نیازهای قابل توجه خود به انرژی، نگاهی تجاری به بازار 85 میلیونی ایران و کشورهای منطقه دارد و می داند ادامه این حضور و سرمایه گذاری در بازارهای آینده ایران از جمله بازار محصولات پتروشیمی، منفعت زیادی برای آن به همراه دارد. توافق ایران و چین در قالب یک قرارداد راهبردی و استراتژیک 25 ساله یعنی همان آینده نگری این قدرت بزرگ اقتصادی برای حضور در منطقه ای پرسود و پروژه های آینده دار از جمله پروژه های پتروشیمی که هر روز پرسودتر از قبل می شوند و چرخه کامل تری از محصولات آن در داخل ایران تولید می شوند.
چین، یکی از بزرگ ترین خریداران متانول و پلی اتیلن ایران است و شرکت های پتروشیمی زیادی در داخل کشور به طور مستقیم با شرکت های چینی برای فروش محصولاتشان در ارتباط هستند. این کشور سهم و اثرگذاری زیادی در حوزه کشاورزی دارد و به همین دلیل نیاز قابل توجهی به انواع محصولات کود شیمیایی و اوره دارد. در عین حال بازار پتروشیمی ایران یک جهش قابل توجه را در تولید محصولات پلیمری طی چند سال اخیر شاهد بوده، به همین دلیل در این زمینه دارای مزیت نسبی خوبی برای محصولات صادراتی مورد نیاز چین است. اما خرید و سهم چینی ها از بازار پتروشیمی ایران محدود به چند محموله نمی شود و آنها می خواهند در بازار بزرگ و پرسود محصولات پایین دستی پتروشیمی هم سهم داشته باشند و خودشان سرمایه گذاری کنند. چندی قبل پتروشیمی زاگرس اعلام کرد که کارخانه تبدیل متانول به اتانول سنتزی با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تن برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی کشور با امضای قرارداد انتقال دانش فنی این طرح بین پتروشیمی زاگرس و شرکت دالیان چین ساخته می شود. در همین مدت کوتاه از شروع مذاکرات اقتصادی دو کشور و حضور هیات ایرانی در چین، تعداد زیادی از شرکت های چینی برای حضور در بازار پتروشیمی ایران و تامین نیاز انرژی خود به ایران آمده اند؛ اما یکی از مهم ترین مناطق مورد توجه برای سرمایه گذاری روی محصولات پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر است که به عنوان قطب پتروشیمی کشور شناخته می شود و سرمایه گذاران خارجی هم علاقه زیادی برای حضور در این منطقه دارند. بتازگی و همزمان با حضور هیات ایرانی در چین ، هیأتی از سرمایه گذاران کشور چین با هدف بررسی زیرساخت های موجود و امکان سرمایه گذاری ۵۰ میلیون دلاری برای احداث کارخانه تولید کربن سولفور از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر بازدید کردند. این هیأت سرمایه گذاری کشور چین که متقاضی احداث کارخانه تولید کربن سولفور در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی هستند، ضمن تشکیل نشست مشترک با مدیرعامل و مسؤولان سرمایه گذاری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از تمایل شرکت های چینی برای سرمایه گذاری در ایران با عنوان سند همکاری بلندمدت بین ایران و چین خبر دادند. هیأت سرمایه گذاری چین پس از بازدید از امکانات و زیرساخت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، طی نشستی با مدیران شرکت پتروشیمی رازی، وضعیت تهیه خوراک مورد نیاز طرح سرمایه گذاری پیشنهادی را بررسی کردند و سپس با تشکیل نشست با مدیرعامل سازمان منطقه ویژه، مدیر پارک علم و فناوری صنعت نفت و مدیرکل دارایی استان خوزستان، به تبادل نظر و بررسی امکان سنجی اولیه اجرای طرح در منطقه ویژه پرداختند.
اما یکی از بازارهای پرسود پتروشیمیایی که چینی ها هم علاقه زیادی به حضور و سرمایه گذاری در آن دارند ، بازار کاتالیست های پرکاربرد و استراتژیک صنعت پتروشیمی است. چین به عنوان یکی از بزرگ ترین خریداران و پرثبات ترین مشتریان محصولات پتروشیمی ایران، علاقه زیادی برای حضور در بخش های مختلف صنعت پتروشیمی ایران از جمله کاتالیست ها دارد. طبق توافقات تجاری که ایران و چین دارند ، حجم تبادلات تجاری در سال های آینده به بیش از 60 میلیارد دلار در سال خواهد رسید و در صورت اجرایی شدن قرارداد 25 ساله مشترک، این رقم روند صعودی قابل توجهی خواهد داشت.
چین به عنوان دارنده بیشترین کارخانه های دنیا ، نیاز قابل توجهی به انواع محصولات پتروشیمی به عنوان مواد اولیه اصلی دارد که در صنایع مختلف به کار می رود. بنابراین این اطمینان بلندمدت هم برای شرکت های پتروشیمی ایرانی وجود دارد که بدانند مشکلی در زمینه فروش مواد پتروشیمی به چین وجود ندارد و بخش عمده ظرفیت تولید پتروشیمی آنها می تواند به چین صادر شود. در شرایطی که تعداد زیادی از شرکت های پتروشیمی و دانش بنیان سرمایه گذاری های بلندمدتی را روی تکمیل زنجیره ارزش و تولید کاتالیست داخلی داشته اند، حرکت شرکت های خارجی و سرمایه گذاران از جمله چینی ها هم به همین سمت حرکت می کند و این به این معناست که صنعت پتروشیمی ایران از مسیر خام فروشی دور شده است. احسان خاندوزی، سخنگوی دولت در همین زمینه تاکید کرد: «تأمین امنیت انرژی چین و تضمین بازارهای انرژی برای ایران، از فوری ترین دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به چین است که اثر خود را بر اقتصاد ایران می گذارد.»
با ساخت کاتالیست های پلی اتیلن سنگین در صنعت پتروشیمی با اعتماد به توان داخل محقق شد
مشعل حالا دیگر کاتالیست تنها یک کالا در صنایع نفت و گاز و بخش های صنعتی نیست و به عاملی برای چندین برابر شدن درآمد صنعت نفت و اقتصاد کشور و کاهش وابستگی در شرایط تحریمی تبدیل شده است. تولید انبوه، متنوع و منطبق با آخرین فناوری روزآمد انواع کاتالیست های پرمصرف و راهبردی در صنعت نفت و سایر صنایع در سال های اخیر به مدد متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان افزایش داشته است. در حال حاضر افزون بر بخش خصوصی و شرکت های فناور جدید، تعدادی از زیرمجموعه های صنعت نفت، نقش اثرگذاری در روند بومی سازی کاتالیست های راهبردی دارند و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به عنوان بازوی تحقیقاتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی توانسته است سهمی قابل توجه در رشد روز افزون ساخت انواع کاتالیست ها در کشور داشته باشد.
خبر مهم اثرگذار این روزهای صنعت پتروشیمی، تکمیل پروسه تحقیق و پژوهش آزمایشگاهی و تست موفق انواع کاتالیست در واحدهای آزمایشی و صنعتی است. این اخبار خوش و نمونه های موفق تست شده در واحدهای تولیدی نوید رویدادهای بزرگ و بلندمدتی را برای صنعت پتروشیمی و ساخت کاتالیست ها دارد و نکته مهم و اثرگذار این است که واردات این کاتالیست ها و خرج ارز متوقف می شود. این اتفاق و تغییر مهم همان دستورالعملی است که در چند دهه گذشته در برابر چشممان گذاشته ایم و بارها تکرار کرده ایم که ما می توانیم و حالا در سال های تحریمی نشان دادیم که می توانیم این وابستگی را قطع کنیم. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در ادامه ساخت و بومی سازی کاتالیست های پرمصرف و راهبردی، برنامه بومی سازی کاتالیست پلی اتیلن را از سال 95 در دستور کار قرار داد و در نهایت در سال 1401 این محصول به مرحله تجاری سازی و مصرف در مجتمع های پتروشیمی رسیده است.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی موفق شده است کاتالیست پلی اتیلن را که به دلیل تحریم ها تهیه آن با مشکلات فراوانی مواجه بود، بومی سازی کند و اکنون این دو کاتالیست به مرحله تجاری سازی و مصرف در واحدهای تولیدی رسیده اند. کاتالیست SAZ-201 چند ماه قبل در واحد تولید پلی اتیلن سنگین (فناوری CX شرکت میتسویی) شرکت پتروشیمی ایلام با موفقیت تست شده و به تایید رسیده است. به گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با بومی سازی و تولید تجاری این کاتالیست، گام موثری در مسیر ارتقای توان ساخت داخل و جلوگیری از مختل شدن تولید بیش از 800 هزار تن محصول پلی اتیلن سنگین به ارزش سالانه 800 میلیون دلار و رفع موانع تحریمی برداشته شده است. فاطمه شهسواری، پژوهنده پلیمر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و یکی از مجریان پروژه سنتز کاتالیست فرآیند CX میتسویی، با اشاره به فناوری دو کاتالیست PZ و RZ شرکت میتسویی ژاپن که مجتمع های پتروشیمی از آن استفاده می کردند، گفت: در دوران تحريم ورود اين كاتاليست ها به كشور ممنوع شد و مجتمع هاي توليدي به ناچار به كاتاليست هاي چيني مشابه رو آورده اند. از آنجا که پلی اتیلن یکی از پرمصرف ترین ماده های پلیمری در صنعت پتروشیمی است، کمبود آن در روند تولید اختلال ایجاد می کرد.
شهسواری با تاکید بر اینکه دو کاتالیست PZ و RZ برای فرآیند ( HDPE ) استفاده می شوند، گفت: در حال حاضر کاتالیست مصرفی مجتمع ها کاتالیست PZاست؛ البته نسل جدید هم اکنون در کشور وجود ندارد، اما شرکت پژوهش و فناروی روی آن کار کرده و به زودی این کاتالیست هم به مرحله تجاری سازی می رسد.
او با اعلام اینکه مصرف سالانه این دو کاتالیست در کل کشور حدود 100 تن در سال است، افزود: پتروشیمی های بندر امام خمینی(15 تن در سال)، ایلام (30 تن در سال)، میاندوآب (30 تن در سال)، مهر (30 تن در سال) از این کاتالیست مصرف می کنند که با شروع تحریم ها برای تامین آن دچار مشکل شدند.
شهسواری به روند شروع پروژه تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: من و همکارانم از جمله آقای دانشگر و خانم فریده عظیم فر در سال 95 این کار را در فاز آزمایشگاهی و با مهندسی معکوس شروع کردیم. در ادامه فعاليت هاي آزمايشگاهي براي طراحي كاتاليست با عملكرد مشابه نمونه هاي خارجي صورت پذيرفت و در مرحله بعد نوآوري در سنتز كاتاليست انجام گرفت و پس از نتیجه بخش بودن این مرحله ، ساخت پايلوت توليد كاتاليست با ظرفيت 10 كيلوگرم در هر بچ در دستور كار قرار گرفت. بعد از ساخت و راه اندازي پايلوت، اولين بچ كاتاليست به نام SAZ 201 در اسفند ماه سال 1397 توليد شد. نتايج تست اين ماده در دمو نشان داد كه اين كاتاليست هم از لحاظ فرآيندي و هم مشخصات محصول مشابه كاتاليست صنعتي PZ است.
او افزود: با توجه به ظرفيت پايين پايلوت هاي ساخت كاتاليست پلي الفين موجود در شركت، همواره جهت توليد مقدار زياد كاتاليست براي تست در مجتمع هاي پتروشيمي ( حداقل 250 كيلوگرم) ، با مشكل توليد مواجه بوديم. از این رو ساخت واحد كاتاليست هاي پلي اتيلن دوغابي در دستور كار قرار گرفت. ساخت فاز اول اين واحد با ظرفيت 30 تن در سال از زمستان سال 1398 آغاز شده و در كمتر از يك سال به پايان رسيد. سپس واحد راه اندازي و كاتاليست توليد شده توسط دمو پلنت مركز اراك تست و تاييد شد. بعد از تاييد كاتاليست، 250 كيلوگرم توليد شد. کاتالیست توليدي در واحد نیمه صنعتی با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری و با همکاری ارزشمند شرکت پتروشیمی ایلام با موفقيت تست شد.
پژوهنده پلیمر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تصریح کرد: خوشبختانه نتایج این تست صنعتی در پتروشیمی ایلام مثبت داد و نه تنها مشکلی به وجود نیامد بلکه نتایج آن بهتر از نمونه های چینی بود و این مجتمع بلافاصله درخواست 500 کیلو از این کاتالیست را جهت استفاده بيشتر در واحد را داد که به زودی تکمیل و برایشان ارسال خواهد شد.
شهسواری با اشاره به قیمت بالای نمونه خارجی این کاتالیست گفت: این کاتالیست در هر 100 تن، بیش از 20 میلیون دلار در سال صرفه جویی ارزی دارد و می تواند برای مجتمع های مختلفی صرفه اقتصادی داشته باشد و در عین حال مشتری های بیشتری را به این چرخه اضافه کند، ضمن اینکه تعدادی از این مجتمع ها به دنبال گرفتن دانش فنی این دو کاتالیست از ما و احداث واحد صنعتی آن هستند. در حال حاضر هم نقشه های اجرای واحد صنعتی برای تولید 100 تن تهیه شده و صحبت هایی در مورد اینکه هلدینگ خلیج فارس این واحد 100 تنی را اجرا کند، وجود دارد.
او با تاکید بر اینکه وظیفه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تهیه و بومی سازی این کاتالیست بوده و به زودی نسل جدید كاتاليست هاي شركت پژوهش و فن آوري براي تكنولوژي ميتسويي نيز آماده می شود، گفت: پلیمر تولیدی نسل جدید ویژگی های برتری دارد و به همین دلیل شرکت ها تمایل بیشتری به استفاده از کاتالیست های جدید دارند و ما هم به زودی مراحل تست و تجاری سازی کاتالیست نسل جدید را شروع می کنیم.
شهسواری با اعلام اینکه در این پروژه 35 تا 40 نفر از نیروهای داخلی شرکت دخالت داشته اند، گفت: برای ساخت واحد صنعتی و تست این کاتالیست 12 میلیارد تومان هزینه شده است در حالی که 80 درصد تجهیزات فنی مورد استفاده در آن تولید داخل است و اگر داخلی نبود نمی توانستیم این واحد را در کمتر از یک سال تمام کنیم.
پژوهنده پلیمر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به شرایط سخت و فشرده ای که او و همکارانش در مراحل تست و آزمایش این کاتالیست داشته اند ، گفت: اين كار نمونه اي از يك كار تيمي موفق و تلاش شبانه روزي همكاران و نيز حمايت و همراهي مديريت محترم شركت پژوهش و فن آوري و امیدواری ما این است که حمایت ها ادامه داشته باشد و سایر پتروشیمی ها همچون پتروشیمی ایلام به ما و توان داخل اعتماد داشته باشند.
در دومین نشست تخصصی مددکاران اجتماعی صنعت نفت مطرح شد:
مشعل دومین نشست تخصصی مددکاران اجتماعی صنعت نفت با حضور مهدی علی مددی، معاون وزیر در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاری و جمعی از روسای مددکاری و روابط کار شرکت های تابعه صنعت نفت برگزار و برخی چالش ها و نیازهای مرتبط با حوزه مددکاری و روابط کار در آن مطرح واز مددکاران نمونه در این عرصه نیز تقدیر شد. در حاشیه برگزاری این نشست، گفت وگویی با مرتضی نوروزی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی ستاد وزارت و روسای روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی گاز و پالایش و پخش انجام شده است که در ادامه می خوانید.
کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها، عموما در سخت ترین شرایط صنعتی و جغرافیایی، زندگی روزمره خود را می گذرانند. درحالی که همزمان، مثل سایر مردم با مشکلات زندگی و شرایط اقتصادی و اجتماعی مواجه هستند. واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی در شرکت های تابعه، بخشی است که به شرایط خاص و مشکلات احتمالی کارکنان رسیدگی دارد؛ اما عملکرد این مجموعه های پرتلاش، پوشش و انعکاس کمرنگی داشته است.
مرتضی نوروزی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی ستاد وزارت نفت و روسای روابط کار و مددکاری اجتماعی دو شرکت ملی گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، رسالت اصلی واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی را بهبود محیط و شرایط کار با هدف افزایش بهره وری و حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی کارکنان و خانواده های آنان عنوان کرد و گفت: مددکاران اجتماعی، حامیان کارکنان صنعت نفت هستند که بر اساس وظایف محوله و گاه فراتر از آن به خدمات رسانی مستقیم و غیرمستقیم به مراجعان خود می پردازند. نیروی انسانی، سرمایه ارزشمند صنعت نفت بوده و رسالت مددکاران اجتماعی، صیانت از این سرمایه است.او با بیان اینکه وظیفه پیگیری و محقق کردن بخش قابل توجهی از اهداف مرتبط با مدیریت منابع انسانی، بر عهده این بخش است، گفت: واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي در صنعت نفت، ضمن تلاش در رسيدگي به مشكلات فردي، خانوادگي و شغلي نيروي انساني و پيشگيري از بروز معضلات رواني - اجتماعي در سازمان، با رسالت یاری رساندن به كاركنان صنعت نفت و خانواده هاي تحت تكفل آنها، خدمات تخصصي خود را با سعه صدر انجام می دهد. نوروزی با اشاره به برگزاری دومین همایش مددکاران اجتماعی صنعت نفت گفت: هدف از برگزاری این نشست، تقدير و تجليل از خدمات همکاران شاغل در واحدهای روابط كار و مددكاري اجتماعي صنعت نفت با هدف افزايش انگیزه های شغلي و ارتقای هرچه بيشتر كيفيت خدمات حرفه ای شاغلان اين حوزه بود.
مصطفی رشیدی پناه، رئيس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي گاز با اشاره به فعال بودن حدود 19 هزار كارمند رسمي، 9 هزار نفر كارمند قراردادي، 30 هزار نفر كارمند پيمانكاري و حدود 260 هزار نفر نيروي كارگري به همراه خانواده هایشان در زیرمجموعه این شرکت گفت: يكي از اصلی ترین كارگزاران عرصه مديريت در حوزه منابع انساني، حوزه روابط كار و مددكاري اجتماعي است که بیش از 50 سال است در خدمت مناسبات اداري، تعديل مسائل كاركنان، كاهش اصطكاك در سازمان و تعارضات بين فردي و گروهي، تنظيم روابط فی مابین كاركنان و كارفرمايان، بهبود محيط كار با هدف ارتقاي روحيه كاركنان و ارتقاي بهره وری ايفاي نقش می کند.
وی با بیان اینکه كارشناسان اين حوزه با دانش حرفه ای خود، جامعه و محيط اجتماعي را بررسي و به ارزيابي موقعيت، مسائل و مشكلات آن و فرصت های موجود در محيط می پردازند، گفت: با طراحي و اجرای برنامه هایی به منظور ارتقاي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي كاركنان بر توانمندي آنها افزوده و با كاستن دغدغه های منابع انساني در پيشگيري و كنترل آسیب های اجتماعي و سوانح ناشي از كار گام های اثرگذاری برداشته می شود. نیروهای حوزه روابط کار و مددکاری، مطمئن ترین و درعین حال اثرگذارترين پل ارتباطي بين كارفرمايان با منابع انساني هستند. رشیدی پناه با اعلام اینکه در حال حاضر 5 نیروی رسمی و 2 نیروی قرارداد مدت موقت در امور مددکاری شرکت گاز مشغول به خدمت هستند، گفت: تدوین برنامه های راهبردی در حوزه منابع انساني، تدوين برنامه جامع کاهش آسیب های اجتماعی در کارکنان و خانواده ها، توانمندسازی خانواده ها در مواجهه و پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوظهور، دستیابی به شرایط محیط کار و حل تعارضات سازمان از طریق رویکرد روانشناسی صنعتی از جمله اقدامات و برنامه های این حوزه است. وی افزود: ارائه خط مشی و سیاست گذاری پیرامون وضعیت بهداشت روان (ارتقای سلامت روان) کارکنان شرکت ها و مناطق تابعه، تهیه گزارش های مددکاری منجر به پرداخت مساعدت تقسیطی مددکاری و تهیه گزارش های مددکاری منجر به پرداخت کمک مالی بلاعوض به متقاضیان از جمله اقدامات واحد مددکاری و روابط کار است. همچنین بررسی و تغذیه کمک معاش و توانبخشی کارکنان و خانواده های دارای معلول یا بیماری منجر به کاهش توانایی یا بررسی و تغذیه اطلاعات افراد دارای فرد معلول در سیستم جامع که مشمول معافیت مالیاتی می شوند، از جمله پیگیری های این بخش است.
رئيس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي گاز با بیان اینکه ارائه مشاوره گروهی از طریق طراحي و برگزاري دوره ها و کارگاه های آموزشي در حوزه افزایش مهارت های زندگی، کودک، خانوادگی، پیش از ازدواج، تحصیلی و صنعتی با حضور استادان مجرب و تهيه بروشورهاي آموزشي و بارگذاری در سایت این امور و پیام رسان ها از برنامه های دائمی است، گفت: عيادت از بيماران بستري در بیمارستان ها و بازدید از مددجویان در منازلشان، بررسي موارد مرتبط با كمك بلاعوض پيوند كليه و حمايت از كاركنان داراي فرزندان دو يا چند قلو از جمله برنامه های دائمی این بخش است.وی در ادامه با اشاره به آمار خدمات ارائه شده در سال 1401 تاکنون گفت: اجراي دستورالعمل طرح تامین آتيه، محاسبه غرامت در سیستم سما و پرداخت 210 میلیارد ریال غرامت حوادث ناشی/غیر ناشی از کار- فوت و از کارافتادگی کلی و دائم، ارائه گزارش/تحلیل کارشناسی پیرامون حل معضلات كاركنان با شرکت با هدف رفع تعارضات سازمانی با اتخاذ رویکرد روانشناسی صنعتی و تهیه 200 مورد گزارش های مددکاری در خصوص اختصاص مساعدت های مددکاری، بلاعوض، اعطای مرخصی بدون حقوق و... از جمله دستور کارهای اصلی بوده است. رشیدی پناه ادامه داد: در دوران شیوع کرونا با عنایت به شرایط ناگهانی بیماری کرونا،این امور در خصوص ارائه خدمات مشاوره ای با هماهنگی مشاوران اقدام به ارائه مشاوره به صورت آنلاین کرد. با توجه به اثرات روانی فوت ناشی از کرونا بر سلامت روانی خانواده ها، برنامه ریزی در خصوص ارائه مشاوره فوری به این خانواده ها در دستور کار امور قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه تثبیت جایگاه واحد مددکاری و روابط کار در صنعت نفت، كمبود نيروي انساني متخصص، نبود سازمان مددكاري و روابط صنعتي در برخی شرکت ها، فقدان سيستم جامع و يكپارچه نظام مشاوره فردي و راهنمایي خانواده در سطح صنعت و تاثير آن بر رویکردهای حرفه ای امور مددكاري و روابط صنعتي، ضرورت ارتقای فرهنگ سازماني در حل تعارض و بهبود در روابط اداري و ضرورت تهيه، تدوين و دستورالعمل ارائه خدمات درماني، پشتيباني و رفاهي ويژه براي افراد توانخواه و خانواده آنها را از مهم ترین چالش های پیش روی حوزه روابط کار و مددکاری برشمرد.
احمد بيگي، رئیس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي پالایش و پخش فراورده های نفتی هم با اعلام اینکه پرداخت کمک های مالي در قالب وام و كمك مالي بلاعوض، جزو برنامه های اصلی این حوزه است، گفت: پرداخت غرامت صندوق تامين آتيه كاركنان، معرفي و انتخاب كارمندان نمونه، بازديد از موسسات صنعتي خارج از شركت، مطالعه نشريات داخلي و خارجي به منظور آگاهي از آخرين تحولات و برنامه ریزی برای مناسبت های رسمي مرتبط با حوزه روابط كار و مددكاري اجتماعی از جمله وظایف و حوزه عملکرد روابط کار و مددکاری است.
وی افزود: تهيه گزارش های مددكاري برای كاركنان متقاضي معرفي شده به منظور بازنشستگي قبل از موعد، انتقال، بازگشت به كار، مرخصي بدون حقوق، كاركنان مازاد، بازديد از همكاران بستري در بيمارستان و منزل، برگزاري جلسات هم اندیشی با روساي روابط كار و مددكاري اجتماعي شرکت های تابعه به منظور ارتقای دانش و تجربيات، ايجاد وحدت رويه در ارائه خدمات يكسان و ارتقای كيفيت خدمات ارائه شده در ستاد و شرکت های تابعه، برگزاري دوره تفريحي، آموزشي سالانه برای كاركنان داراي فرزند- فرزندان معلول در مجتمع آموزشي محمودآباد از جمله موارد دیگر پیگیری های همکاران ما در واحد روابط کار و مددکاری است.
رئیس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي پالایش و پخش فراورده های نفتی همچنین افزود: بررسي علل نارضايتي كاركنان در زمینه های اداري و... و كوشش در ریشه یابی مشكلات و ارائه راهكارهاي مناسب برای ايجاد تفاهم بين كاركنان و روساي واحدها و بازديدهاي دوره ای از شرکت های تابعه به منظور تبادل نظرات و تجربيات و نظارت بر نحوه عملكرد واحدهاي روابط كار و مددكاري اجتماعي در شرکت های زیرمجموعه با هدف افزایش رضایت کارکنان اجرا می شود.
بیگی با تاکید بر اینکه سلامت روان، یکی از ابعاد مهم سلامت و حتی بخش اعظم سلامت کارکنان محسوب می شود، گفت: كميته بهداشت و سلامت روان با انجام برنامه ریزی های مدون در ارائه خدمات روانشناسي و مشاوره، ارائه خدمات روانپزشكي و مشاوره و برگزاري سمينار، سخنراني و کارگاه و دوره هاي آموزشي با دعوت از استادان مجرب در حوزه روانشناسي و سلامت روان با هدف آگاهي كاركنان و خانواده هاي آنها با همكاري واحد آموزش اقدام می کند. همچنین پیام های سلامت، تهیه و از طريق سيستم و پیام رسان ها برای تمامی كاركنان ارسال می شود.
صندوق های بازنشستگی نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: پتروشیمی های سروش، نگین و طرح الفین کنگان تا پایان سال ۱۴۰۲ و ابتدای سال ۱۴۰۳ و آلای مهستان اوایل ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسند.
عبدالحسین بیات در نشست بررسی طرح های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در منطقه کنگان که با حضور مدیران ارشد حوزه سرمایه گذاری پترو پالایش کنگان و اهداف برگزار شد، با اشاره به بازدیدهای انجام شده اظهار کرد: همه پروژه های مربوط به صندوق ها به ویژه پتروپالایش کنگان از پیشرفتی مطلوب برخوردار هستند. وی یکی از عوامل موفقیت و پیشرفت محسوس طرح های پتروپالایشگاهی و پتروشیمی منطقه کنگان را قرار گرفتن شرکت های گروه با ظرفیت های مختلف مهندسی و طراحی (مانند شرکت EIED از شرکت های گروه اقتصادی صندوق ها)، کنار طرح های در حال ساخت دانست و گفت: خدمات مهندسی و طراحی در این حوزه به طور کامل از سوی شرکت های زیرمجموعه صندوق ها بومی سازی شده است و از توان صادرات آن نیز برخورداریم. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درباره طرح پتروشیمی آلای مهستان گفت: روند پیشرفت این طرح نسبت به بازدید خردادماه مطلوب است؛ از این رو طبق برنامه در سال ۱۴۰۴ شاهد بهره برداری آن خواهیم بود، ضمن آنکه این طرح در فهرست پروژه های اولویت دار اقتصادی دولت نیز قرار گرفته است. بیات درباره روند پیشرفت ایران ال ان جی نیز گفت: پس از یک دوره توقف طولانی، اکنون پیمانکارهای اجرایی طرح انتخاب و قرارداد آنها امضا شده و انتخاب MC نیز درحال اقدام است، همچنین برنامه ها برای اجرای فاز نخست این طرح متمرکز شده است، به گونه ای که فعالیت های اجرایی نصب تجهیزات سنگین آغاز شده و کار ساخت مخازن ال پی جی و ال ان جی با ظرفیت های ۳۰ هزار و ۱۴۰ هزار در حال تکمیل است.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به بازدید از شرکت فراسکو ادامه داد: این شرکت با دارابودن دو پست اسکله فعال و ۵۰ هزار مترمکعب مخزن نفت کوره، نقش مهمی در ذخیره سازی و صادرات محصولات نفتی و پتروشیمی داشته و برنامه افزایش ظرفیت ذخیره سازی محصولات نفتی و فرآورده های پتروشیمی به یک میلیون مترمکعب و ساخت پنج پست اسکله جدید را در حال اقدام دارد، همچنین ایستگاه های منحصربه فرد انتقال مستقیم محصولات پتروشیمی از تانکر به کشتی در سال ۱۴۰۱ با افزایش ۵۱ درصدی وزنی نسبت به پارسال، نقش مهمی در صادرات ال پی جی گرم، C۵+ و هگزان ایفا خواهد کرد، به طور کلی طرح از پیشرفت ۴۹ درصدی بهره مند شده است.
بیات در بخش دیگری از نشست بررسی طرح ها که با حضور نمایندگانی از بخش اقتصادی ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: پیشرفت طرح های صندوق نفت به مثابه رشد و توسعه و اشتغال آفرینی برای کشور است؛ از این رو بهره مندی از ظرفیت های صندوق توسعه ملی حائز اهمیت است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
رئیس اداره ترابری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از اعزام یک دستگاه بیل مکانیکی و بولدوزر به منطقه زیلایی یاسوج و یک دستگاه بولدوزر به منطقه بازوفت به منظور بازگشایی راه های دسترسی و رفع بحران در پی وقوع بارش شدید برف در استان های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری خبر داد.
سیدمهرداد حسینی گفت: ناوگان ترابری نفت و گاز گچساران در تمامی بحران های سخت و خدمات عام المنفعه به صورت جهادی و شبانه روزی پای کار است.
وی اظهار کرد: در پی بارش شدید برف در استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری و مسدود شدن راه های درون و برون شهری با درخواست مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری، یک دستگاه بیل مکانیکی و بولدوزر به منطقه زیلایی یاسوج و یک دستگاه بولدوزر به منطقه بازوفت شهرکرد اعزام شده است و هم اکنون در حال خدمات رسانی به مردم این مناطق هستند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر امور تولید شرکت نفت فلات قاره ایران ضمن تکذیب هجمه و عددسازی در فضای مجازی مبنی بر کاهش تولید در این شرکت اظهار کرد: عدد و رقمی که درباره تولید این شرکت اعلام شده است، به هیچ وجه صحت ندارد و تولید شرکت از نیمه دوم پارسال تاکنون با رفع موانع صادراتی و عملیاتی افزایش داشته است که بر اساس ملاحظات موجود، امکان اعلام آن وجود ندارد.
امیر سالاری گفت: ظرفیت تولید این شرکت در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ با انجام طرح ضربتی جایگزینی خط لوله انتقال نفت ابوذر به خارگ، نسبت به نیمه نخست پارسال افزایشی قابل توجه داشته است.
وی افزود: با برنامه ریزی ها و اقدام های تعمیراتی همکاران پرتلاش در مناطق عملیاتی و به ویژه سکوهای نفتی، باوجود تحریم های ظالمانه و محدودیت ها که تولید نفت دریایی را در طی سال های اخیر بیشتر تحت تأثیر قرار داده بود، تا پیش از پایان امسال بیش از ۹۰ درصد از اهداف تولید در سال ۱۴۰۱ که نسبت به پارسال افزایش داشته است، محقق خواهد شد.
مدیر امور تولید شرکت نفت فلات قاره با بیان اینکه تولید نفت از میدان های دریایی ایران دارای پیچیدگی ها و دشواری های بسیار زیادی نسبت به تولید نفت در خشکی است، اظهار کرد: با تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران، تولید نفت از میدان های نفتی ایران در خلیج فارس به ویژه در میدان های مشترک با قوت ادامه دارد و خوشبختانه با برنامه ریزی های انجام شده و به نتیجه رسیدن طرح های توسعه ای در میدان های فروزان و رشادت، ظرفیت تولید نفت دریایی ایران باز هم افزایشی چشمگیر خواهد داشت.
کارگاه آموزش های پیش از ازدواج باهدف راهکارهای حل مسائل پیش از ازدواج، ارتقای شاخص های یک ازدواج سالم و انتخاب مناسب برگزارشد. مریم مقدسی گفت: این کارگاه آموزشی ازمهر امسال آغازشده و چهارشنبه هرهفته درسالن کنفرانس ساختمان مرکزی هشتم وزارت نفت برگزارمی شود. وی افزود: دراین کارگاه آموزشی، فرشاد ژیان، ازمشاوران مرکزخدمات مشاوره صنعت نفت، سلسله مباحثی را درباره ضرروت مشاوره پیش از ازدواج ارائه می کند. مقدسی بابیان اینکه کارگاه آموزشی مشاوره پیش از ازدواج همسو با برنامه های دولت سیزدهم و حمایت ازقانون جوانی جمعیت و تشویق جوانان به امرازدواج برگزارشده است، افزود: مباحث کاربردی درحوزه انتخاب همسر و ازدواج، ازجمله موضوعات مهم ارائه شده دراین کارگاه آموزشی است. وی تصریح کرد: دراین کارگاه های آموزشی، شرکت کنندگان نیز با بیان تجربیات، دیدگاه و نظرات خود درباره آگاهی و آمادگی های قبل از ازدواج، حضوری فعال دارند. مقدسی بابیان اینکه حضورهمکاران مجرد درکلاس های آموزشی پیش از ازدواج همانند آزمایشات پیش از ازدواج باید اجباری باشد، اظهارکرد: آموزش هایی که درکلاس های مهارت پیش از ازدواج آموزش ارائه می شود، نه تنها سرلوحه زندگی مشترک است؛ بلکه می تواند مشاوره های بعد از ازدواج یا پیش از طلاق را کمرنگ سازد. وی با اشاره به اینکه این کارگاه ها باتوجه به افزایش روزافزون آمارطلاق درجامعه و پیشگیری از افزایش آن برگزارشده است، تصریح کرد: دراین کارگاه های آموزشی مطالبی درباره مهارت های شناخت زوجین از یکدیگر، طریقه صحیح انتخاب همسر وشناسایی معیارهای ازدواج انجام مطرح می شود. مقدسی ازدواج رایکی ازمهم ترین و سرنوشت سازترین انتخاب های هر فرد درطول زندگی خواند وافزود: این مهم، مستلزم آگاهی و آموزش است که بی توجهی به آن ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. وی بابیان اینکه برگزاری کارگاه های آموزشی مشاوره پیش از ازدواج موجب ایجاد آشنایی، تعامل اجتماعی، تقویت روابط خانوادگی و نشاط بین زوجین شرکت کننده می شود، افزود: شرکت کنندگان در این کارگاه ها پس از پایان دوره می توانند به مدت پنج سال به صورت رایگان از خدمات مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت بهره مند شوند. ارتباط و مهارت های ارتباطی، صمیمیت در روابط زوجین، انعطاف پذیری روانشناختی، شیوه های حل مسأله، همچنین تعارض و شیوه های حل تعارض، آموزش نقشه زندگی به زوجین، تعیین اهداف شخصی، زوجی و خانوادگی وپرداختن به مسائل مالی در روابط زوجین، سرفصل هایی هستند که درکارگاه های آموزشی مشاوره پیش از ازدواج ارائه شده است.
وزارت نفت
مدیرکل پدافند غیرعامل مدیریت بحران وزارت نفت گفت: صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین سرمایه ملی کشور، بیش از ۱۰۰ سال است که با اقتدار تمام در زمینه اکتشاف، استخراج و تولید نفت و فرآورده های آن فعالیت کرده و صنعتی پیشرو در حوزه مدیریت بحران در کشور است.
علی اصغر حق بین در حاشیه نخستین رویداد مدیریت بحران ایران قوی ۱۴٠١ اظهار کرد: کشور ایران در میان کشورهای جهان، کشوری صنعتی در حال رشد است؛ کشوری که با گسترش صنایع نفتی، شکوفایی و رشد اقتصاد، رفاه اجتماعی و امنیت ملی را برای مردم به ارمغان آورده، هرچند در صورت بی توجهی به مباحث مدیریت بحران در صنایع، به ویژه صنعت نفت، عواقب غیرقابل جبرانی به بار خواهد آمد که تبعات آن در حوزه مادی، خسارات به تأسیسات صنعتی و در حوزه معنوی، تلفات انسانی و خسارات محیط زیستی را شامل می شود. وی ادامه داد: صنعت نفت نیز به این منظور و به دلیل کاهش اثرات ناشی از بحران، با استقرار سیستم های مدیریتی از جمله ISO ۱۸۰۰۱ و ISO ۱۴۰۱ و NFPS ۱۶۰۰ و داشتن طرح های واکنش اضطراری و بحران در سه مرحله عملیاتی، طرح پیشگیری، طرح مقابله ای و طرح بازیابی، اقدام هایی مؤثر انجام داده است. مدیرکل پدافند غیرعامل مدیریت بحران وزارت نفت با بیان اینکه صنعت نفت یکی از نقش های اصلی را در مواقع بحران در کشور بازی می کند، افزود: بر این اساس، کسب آمادگی و مدیریت بحران در زمان رخداد آن به ویژه در صنایع پالایشگاهی و خطوط لوله که از شریان های حیاتی انرژی محسوب می شوند، اهمیت فراوانی دارد. حق بین تصریح کرد: از آنجایی که صنعت نفت با تهدیدها و بحران های مختلف طبیعی، صنعتی و متأثر از عوامل انسانی روبه روست و همیشه باید آمادگی لازم را برای رویارویی با آنها داشته باشد، بازنگری و ابلاغ شیوه نامه مدیریت شرایط اضطراری و بحران ازسوی وزیر نفت، مبین این موضوع است که مدیریت بحران، بخش اساسی از مدیریت راهبردی در صنعت نفت است.
وی تجارب حاصل از تأمین سوخت و انرژی و عملکرد وزارت نفت در زمان بحران سال های گذشته را سبب افزایش روزافزون اهمیت برنامه ریزی پیشگیرانه دانست و گفت: به این ترتیب، تمرین وظایف محوله در این حوزه و در شرایط اضطراری برای بهنگام سازی ظرفیت های مدیریت بحران و افزایش توان آمادگی و مقابله با بحران، ضروری است.
مدیرکل پدافند غیرعامل مدیریت بحران وزارت نفت ادامه داد: این مهم با انجام رزمایش های مدیریت بحران با سناریوهای محتمل و معتبر از پیش تدوین می شود، ضمن آنکه تصمیم گیری و اتخاذ تصمیم های مؤثر بر اساس اطلاعات صحیح برای کاهش خسارت ها و کنترل سریع بحران نیز اهمیتی ویژه دارد، زیرا به هر حال، غافلگیری نخستین عامل مخرب در بحران است. حق بین در پایان با بیان اینکه تصمیم گیری درست و بهنگام می تواند از هدررفت منابع و امکانات جلوگیری و کاهش خسارات و تلفات را به دنبال داشته باشد، تأکید کرد: وزارت نفت بر اساس تکالیف قانونی در نظر گرفته شده در قانون مدیریت بحران کشور، به منظور ارتقای توانمندی و پاسخ به نیاز جامعه و کشور با ایجاد زیرساخت های مناسب و ایمن، نسبت به ذخیره سازی حامل های انرژی و تأمین سوخت مورد نیاز مناطق آسیب دیده در شرایط اضطراری، اقدام های شایسته و مؤثری در حوادث و بحران های استان های درگیر زلزله، سیل، سرما، یخبندان و... در دستور کار خود داشته و دارد.
مدیرکل اچ اس ئی و پدافند غیرعامل وزارت نفت، مدیر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و هیئت همراه از تأسیسات و اماکن شرکت پالایش نفت آبادان بازدید کردند.
با توجه به اهمیت و نقش راهبردی پالایشگاه آبادان در کشور، مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت، معاون ایمنی و آتش نشانی وزارت نفت، معاون محیط زیست وزارت نفت، معاون بهداشت اداره کل اچ اس ای وزارت نفت به همراه مدیر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و هیئت همراه از واحدهای راه اندازی شده فاز ۲ و دیگر تأسیسات پالایشگاه آبادان و مجموعه پایانه صادراتی ماهشهر بازدید کردند، حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه، غلامرضا مکوندی، رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان نیز به همراه دیگر رؤسا و کارشناسان این هیئت را همراهی می کردند.
مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان با اشاره به اهمیت و جایگاه راهبردی این واحد صنعتی اظهار کرد: بی شک فعالیت های اقتصادی و صنعتی هنگام تولید، مسائل زیست محیطی و ناهنجاری هایی را به همراه دارد، در پالایشگاه آبادان به دنبال این هستیم با انجام اقدام هایی بتوان این ناهنجاری ها را به حداقل برسانیم و محیط پاک و سالم برای شهروندان و کارکنان فراهم کنیم.
مکوندی در ادامه گزارشی از اقدام ها و برنامه های در حال اجرا در حوزه اچ اس ای ارائه کرد و به بیان مشکلات و چالش های موجود در این شرکت پالایشی و واحدهای وابسته پرداخت.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری گفت: ۶۰۰ هزار لیتر سوخت نفت گاز ماشین آلات برف روب اداره های کمک رسان استان در خدمات رسانی به بازفت، موگویی و دیگر شهرستان های استان چهارمحال وبختیاری ارسال و توزیع شد.
ساسان تیموری در این باره بیان کرد: با پیش بینی و برنامه ریزی لازم با توجه به شرایط جوی نامساعد در زمستان امسال که مسدود شدن گردنه های ارتباطی، جاده های سخت گذر و محصور شدن روستاهای بازفت و موگویی را به دلیل بارش برف سنگین در پی داشت، سوخت نفت گاز ماشین آلات برف روبی دستگاه های خدمات رسان شهرداری ها و راهداری استان به منظور کمک رسانی به شهروندان و روستاهای محصورشده در برف، تأمین و با ارسال به موقع توزیع شد.
وی افزود: همکاران ما در ستاد و انبار نفت شهید سلیمانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چهارمحال و بختیاری با فعالیت ۲۴ ساعته، بدون توقف، سوخت موردنیاز استان را با وجود بارش برف سنگین تأمین کرده اند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: خوشبختانه در بازفت، موگویی همچنین مصرف کنندگان فرآورده های نفتی دیگر شهرستان های استان سردسیر چهارمحال و بختیاری که شب و روزهای بسیار سردی را نسبت به سال های گذشته تجربه می کنند، کمبود سوختی وجود ندارد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
هیئتی از سرمایه گذاران کشور چین با هدف بررسی زیرساخت های موجود و امکان سرمایه گذاری ۵۰ میلیون دلاری برای احداث کارخانه تولید کربن سولفور از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر بازدید کردند.
این هیئت سرمایه گذاری کشور چین که متقاضی احداث کارخانه تولید کربن سولفور در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی هستند، ضمن تشکیل نشست مشترک با مدیرعامل و مسئولان سرمایه گذاری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از تمایل شرکت های چینی برای سرمایه گذاری در ایران تحت عنوان سند همکاری بلندمدت بین ایران و چین خبر دادند.
هیئت سرمایه گذاری چین پس از بازدید از امکانات و زیرساخت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی طی نشستی با مدیران شرکت پتروشیمی رازی وضعیت تهیه خوراک مورد نیاز طرح سرمایه گذاری پیشنهادی را بررسی کردند و سپس با تشکیل نشست با مدیرعامل سازمان منطقه ویژه، مدیر پارک علم و فناوری صنعت نفت و مدیرکل دارایی استان خوزستان، به تبادل نظر و بررسی امکان سنجی اولیه اجرای طرح در منطقه ویژه پرداختند.
شرکت ملی گاز ایران
طرح گازرسانی به ۶ روستای مرزی شهرستان پاوه با حضور استاندار کرمانشاه به بهره برداری رسید.
طرح گازرسانی به روستای «هانی گرمله» در نقطه صفر مرزی و در همسایگی روستای بیاره کشور عراق و پنج روستای کوهستانی، سخت گذر و برف گیر شهرستان پاوه به بهره برداری رسید. محمدطیب صحرایی، استاندار کرمانشاه در سخنانی در این آیین گفت: نباید هیچ تفاوتی بین مردم مرکز کشور و مردم مرزنشین از نظر برخورداری از امکانات وجود داشته باشد و مسافت زیاد و سخت گذر بودن این منطقه نتوانست مانع گازرسانی به این منطقه برسد.
وی با بیان اینکه همه مردم از مواهب انقلاب بهره مند شده اند، تصریح کرد: باید نعمت ها و خدمات انقلاب را ببینیم و قدردان باشیم.
استاندار کرمانشاه بر لزوم توجه و استفاده از امکانات موجود و ظرفیت های منطقه مانند طبیعت زیبا و همجواری با کشور عراق برای ایجاد اشتغال و تولید ثروت تأکید کرد.
ناصر حسینی، سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه نیز ضمن تبریک عید مبعث به توجه ویژه نظام جمهوری اسلامی به مناطق محروم و مرزی اشاره و اظهار کرد: شهرستان پاوه در مجموع ۲۴ هزار و ۸٠٠ مشترک، یک شهرک صنعتی، یک جایگاه سی ان جی و ۸۴ واحد صنعتی و تولیدی دارد و ضریب نفوذ گاز در بخش شهری آن ۱۰۰ درصد است.
وی افزود: شهرستان پاوه ۵۶ روستا دارد که از این تعداد ۴۳ روستا قابلیت گازرسانی دارد و اکنون ضریب نفوذ گازرسانی در بخش روستایی این شهرستان ۹۰ درصد است.
سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه اعلام کرد: در صورت بهره برداری از طرح گازرسانی به سه روستای دیگر این شهرستان که در حال اجراست، این ضریب به ۹۳.۵ درصد می رسد، همچنین طرح گازرسانی به هشت روستای باقی مانده شهرستان در حال مطالعه و طراحی است که با افتتاح آنها ضریب نفوذ گاز بخش روستایی به ۱۰۰ درصد خواهد رسید و ان شاءالله سال آینده پاوه از نظر برخورداری از نعمت گاز شهرستان سبز اعلام خواهد شد. حسینی با اشاره به سختی های بسیار زیاد گازرسانی به این منطقه با توجه به کوهستانی بودن آن ادامه داد: برای گازرسانی به این ۶ روستا با پوشش ۵۳۲ خانوار ۵۰ کیلومتر شبکه توزیع اجرا و بیش از نیمی از ۸۶۰ علمکی که برای این روستاها نیاز بوده، نصب شده است.
وی از مردم منطقه درخواست کرد نسبت به استفاده ایمن و بهینه از نعمت گاز و صرفه جویی اهتمام ویژه داشته باشند، ضمن اینکه صرفه جویی در مصرف گاز هم هزینه های خانوار را کاهش می دهد و هم در تأمین پایدار گاز مؤثر است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس با برنامه ریزی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزار می شود.
نخستین دوره جشنواره بین المللی عکس پارس با برنامه ریزی مدیریت روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) برگزار می شود. سیدمحمدباقر یوسف زاده، مدیر روابط عمومی و تشریفات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به حمایت مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس و روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران از برگزاری این رویداد و تصویب آن در شورای فرهنگی این سازمان گفت: همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در زمینه حمایت از فرهنگ و هنر و با هدف توسعه هنر عکاسی، حمایت از جوانان مستعد و هنرمند، همچنین معرفی ظرفیت های منطقه ویژه پارس، این جشنواره برگزار می شود. وی اظهار کرد: نخستین دوره این رویداد در سه بخش «صنعت نفت»، «خانواده»، «محیط زیست و گردشگری» برگزار می شود و عکاسان و هنرمندان می توانند تا پایان امسال آثار خود را برای حضور در جشنواره ارسال کنند. دبیر نخستین جشنواره بین المللی عکس پارس گفت: فراخوان جشنواره در سایت این رویداد به نشانی www.ParsAward.ir منتشر شده است و علاقه مندان می توانند پس از مطالعه کامل فراخوان و توضیحات هر بخش، از امروز تا ۲۹ اسفندماه آثار خود را برای حضور در این جشنواره ارسال کنند.
شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس
شرکت های پتروشیمی برای تولید هیدروژن در ایران همسو با روند جهانی تولید این سوخت سرمایه گذاری می کنند. نشست توسعه فناوری های مبتنی بر انرژی هیدروژن با حضور عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، محمدرضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی اروند و رشید قانعی، مدیرعامل پترول برگزار و کارگروهی به منظور آینده پژوهی انرژی در سطح بین المللی تشکیل و بر ضرورت توسعه پاک ترین سوخت جهان یعنی هیدروژن تأکید شد. رشید قانعی، مدیرعامل پترول و دستیار مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس در توسعه صنایع دانش بنیان و پایین دستی پتروشیمی در این نشست تأکید کرد: بسیاری از کشورهای جهان توسعه انرژی های پاک به ویژه هیدروژن را در دستور کار قرار داده اند و ضرورت دارد ما نیز به این عرصه ورود کنیم و به دانش و توان فنی آن دست یابیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز با اشاره به اینکه ویژگی های انرژی هیدروژن، آن را به یک گزینه سوخت جذاب برای کاربردهای حمل ونقل و تولید برق تبدیل کرده است، گفت: می توان از این سوخت در اتومبیل ها، خانه ها، تولید برق قابل حمل و در بسیاری از کاربردهای دیگر استفاده کرد. محمدرضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی اروند نیز بیان کرد: می خواهیم از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور در زمینه توسعه انرژی هیدروژن در ایران بهره ببریم. به طور قطع به زودی خبرهای مثبتی در این زمینه اطلاع رسانی خواهد شد. به گفته حاضران نشست، خروجی این کارگروه دستیابی ایران به انرژی هیدروژن خواهد بود. این کارگروه مشخص کرد که طی یک ماه بررسی ها، مطالعات و طرح اولیه به منظور همکاری های آتی انجام شود. در این زمینه مطالعات به پژوهشگاه صنعت نفت سپرده و مقرر شد از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده شود. افزون بر این، طلیعه دار اجرای پروژه های این عرصه نیز پتروشیمی اروند باشد. هیدروژن به عنوان ساده ترین عنصر شناخته شده، چشم انداز جهان انرژی است، زیرا سوختی پاک است و وقتی در پیل سوختی مصرف می شود، فقط آب تولید می کند.
شرکت پالایش گاز ایلام
آیین گشایش و بهره برداری رسمی ۱۰ پروژه با اعتبار ۱۹۰ میلیارد ریال در پالایشگاه گاز ایلام برگزار شد. روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام در این آیین گفت: این پروژه ها شامل رتروفیت بویلرهای LP پالایشگاه، احداث محل نگهداری سیلندر آزمایشگاه، اصلاح چرثقیل سقفی پمپ خانه آتش نشانی، تسطیح و بتن ریزی محوطه شوتینگ گوگرد، احداث در خروجی اضطراری شرقی به محوطه مخازن، طراحی و ساخت، نصب و راه اندازی راهبند امنیتی، تعمیر توربین نیروگاه برق، زنگ زدایی و رنگ آمیزی و تعمیرات TK-3810B و تعمیر و نوسازی TK-7001 و تعمیر و بازسازی روتورپمپ شارژ آمین بوده است. وی با بیان اینکه برای اجرای این پروژه ها ۱۹۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات این پالایشگاه هزینه شده است، اظهار کرد: پالایشگاه گاز ایلام در کنار تولید مستمر و پایدار، برنامه های مدونی برای مشکلات زیرساختی در دستور کار قرار داده که به مرور زمان اجرایی می شوند. ناصر نجفی، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری ایلام هم ضمن قدردانی از خدمات پالایشگاه گاز ایلام در زمینه تولید پایدار و حمایت از شرکت های دانش بنیان بیان کرد: به برکت نظام و انقلاب اسلامی هر لحظه شاهد پیشرفت پروژه ها در زمینه های مختلف هستیم که انتظار می رود این خدمات برای جامعه هدف بازخوانی شود. وی با اشاره به اینکه تلاش های شما متخصصان سبب قطع وابستگی به خارج می شود، یادآور شد: پالایشگاه گاز ایلام همسو با حمایت از تولید داخلی و نبود وابستگی به خارج قدم های قابل قبولی در زمینه های مختلف برداشته که قابل تقدیر است.
به همت امور اجرایی آموزش مرکزی شرکت ملی نفت، دوره آموزشی و نشست های تخصصی تحول دیجیتال درسالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار و در پایان با حضور اعضا تصمیم گرفته شد که کارگروه هایی برای بازنگری و تنظیم سند تحول دیجیتال تشکیل و دوره های آموزشی و فرهنگ سازی تحول دیجیتال برای مدیران و کارکنان در سال 1402 برگزار شود. به گزارش «مشعل»، در این نشست که با حضور مدیران ارشد ستاد وزارت نفت و مدیران پژوهش و فناوری اطلاعات شرکت های تابعه برگزار شد، مهدی شامی زنجانی، استادیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه تهران به تشریح مواردی درباره تحول دیجیتال و تهدیدها و فرصت های آن در سازمان ها و شرکت های بزرگ صنعتی و حرکت آنها در این جهت پرداخت. او با اشاره به مطالعات جهانی در سال 2020 تاکید کرد: تحول مشاغل در عصر دیجیتال همراه با تغییراتی مثبت و منفی است و در این مسیر، شغل هایی از بین می روند، شغل هایی به وجود می آیند و شغل هایی هم تغییر می کنند، به همین دلیل لازم است مدیران سازمان ها با توجه به این رویکرد برای آینده سازمان و نیروی انسانی خود برنامه ریزی کنند. در حاشیه این نشست، سیدمهدیا مطهری نیز با اشاره به تکلیف مقام معظم رهبری، وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت مبنی بر دانش بنیان کردن صنایع بزرگ و ازجمله شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد: به دنبال مصادیق و حوزه های مهم دانش بنیان شدن صنعت نفت هستیم و یکی از مهم ترین این حوزه ها تحول دیجیتال و به کارگیری هوش مصنوعی در میادین است. مطهری یکی از چالش های اصلی در تحول دیجیتال را سطح دانش مدیران و کارکنان در سطح شرکت ملی نفت عنوان و اظهار کرد: لازم است با برگزاری کارگاه های آموزشی و تعامل با دانش بیناین ها، تقاضاهای دانش بنیان پنهانی را که در بخش های مختلف صنعت نفت وجود دارد، شناسایی و آنها را اجرایی کنیم. محمد اسماعیل کفایتی نیز باتاکید بر اهمیت فرهنگ سازی در زمینه تحول دیجیتال درسطح مدیران و کارکنان گفت: لازم است تحول دیجیتال و فناوری های جدید را با نگاه «نوآوری باز» ببینیم و با عبور از رویکردهای قدیمی و سنتی از ظرفیت های بیرونی در کنار ظرفیت های درونی استفاده کنیم. کفایتی با تاکید بر اینکه در جریان استفاده از فناوری ها سه مسئله هزینه، امنیت و فعال بودن اهمیت زیادی دارد، افزود: مدیران صنعت نفت باید به این نتیجه برسند که دیجیتالی شدن صنعت و حرکت به سمت فناوری می تواند هزینه های آنها را کاهش دهد و بازارهای جدیدی را برای آنها تعریف کند.
منطقه ویژه اقتصادی لاوان
مدیرعامل شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان، از موافقت هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران با اختصاص زمین برای اجرای طرح توسعه پالایشگاه لاوان خبر داد. یعقوب علی طالبی با اشاره به لزوم تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی گفت: به منظور تحقق منویات مقام معظم رهبری درباره تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی و شعار تولید، اشتغال آفرین و دانش بنیان، طرح پتروپالایش لاوان در دستور کار قرار گرفت و مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران روند اجرای این طرح مهم را تسهیل کرده است. وی با بیان اینکه اختصاص زمین در جزیره لاوان، منوط به تصویب و ابلاغ طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لاوان از سوی شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی است، تصریح کرد: با پیگیری ها و تلاش ها، این شرکت با همکاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، مجوز لازم برای اختصاص اراضی مورد نیاز اجرای طرح پتروپالایشگاه لاوان را دریافت کرده است.
مدیرعامل شرکت منطقه ویژه اقتصادی لاوان درباره فرآیند اجرایی تحویل زمین به شرکت پالایش نفت لاوان در حداقل بازه زمانی یادآور شد: با همکاری شرکت ملی نفت ایران و هماهنگی های انجام شده، فرآیند اجرایی تحویل زمین این طرح ملی در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود و زمین را در اختیار شرکت پالایش نفت لاوان قرار خواهیم داد. دستیابی به این موضوع، نیازمند انجام اقدام هایی از سوی شرکت پالایش نفت لاوان است که در نشست های مشترک مدیریتی به آن شرکت اعلام شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
کمیته مسئولیت های اجتماعی شرکت نفت و گازشرق اعلام کرد که دو گروه پزشکی به مدت دو روز به منظور ارائه خدمات تخصصی پزشکی به ۲۵ روستای همجوار منطقه عملیاتی خانگیران اعزام شدند و خدمات ارائه دادند. فرشید خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در تشریح این اقدام جهادی ضمن اشاره به اهمیت مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت گفت: حضور گروه های جهادی در روستاهای همجوار منطقه عملیاتی خانگیران، یکی از برنامه های کمیته مسئولیت های اجتماعی این شرکت است که با همکاری بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور اجرا شد. وی حضور گروه های پزشکی در مناطق محروم را در رضایتمندی مردم این منطقه بسیار مؤثر دانست و افزود: انجام این نوع اقدام های جهادی در چهل وچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بی شک سبب خرسندی و رضایت هموطنان در این مناطق کم برخوردار است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق تصریح کرد: اگر چه مسئولیت و اولویت شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، تامین و تولید گاز استان های شمال و شمال شرق کشور است که از این وظیفه هم سربلند بیرون آمده است، با این حال حوزه مسئولیت های اجتماعی نیز اهمیت بسیار بالایی دارد و این موضوع همواره مورد تأکید مقام عالی وزارت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که بر حوزه مهم مسئولیت های اجتماعی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابع تأکید ویژه و حمایت کامل دارد.
خیبری همچنین از همکاری فرمانداری شهرستان سرخس، بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق کشور، بخشدار مرزداران و دبیر کمیته مسئولیت های اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در برنامه ریزی و برگزاری این برنامه قدردانی کرد.
شرکت گاز استان کرمان
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان از افزایش ۴۰۸ درصدی ظرفیت گازرسانی به صنایع این استان در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
منوچهر فلاح با اشاره به نقش بی بدیل این انرژی پاک در صنایع گفت: با تلاش مستمر همکاران شرکت گاز استان کرمان از ابتدای امسال تاکنون ۱۶۵ مورد ظرفیت گازرسانی به صنایع با حجم ۳۰۶ هزار متر مکعب بر ساعت ایجاد شده است.
به گفته وی، شرکت گاز استان کرمان بر اساس مصوبه مجمع شرکت ملی گاز ایران موظف به ایجاد ظرفیت با حجمی برابر ۷۵ هزار مترکعب بر ساعت بوده اما با تلاش و همت کارکنان خود توانسته است نسبت به مدت مشابه پارسال از لحاظ تعداد ۴۰۸ درصد رشد کند. مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون با تزریق گاز به ۴۳ واحد تولیدی و صنعتی با حجم نزدیک به ۱۳۰ مترمکعب بر ساعت، تعداد کل این صنایع به ۱۳۱۴ واحد رسیده است. فلاح تصریح کرد: تقاضای استفاده از گاز طبیعی در واحدهای تولیدی و صنعتی به دلیل صرفه اقتصادی، سوخت پاک و قابل اطمینان برای شرکت گاز استان کرمان بسیار حائز اهمیت است و خوشبختانه تاکنون توانسته ایم با پشتکار فراوان با گازرسانی به صنایع به ویژه در جنوب استان این بستر را برای بیشتر آنها ایجاد کنیم.
یکی از ویژگی های مهم در تاریخ صنعت نفت، همدلی ادیان، اقوام و قومیت های مختلف در شرکت های نفتی جنوب بود که زمینه گفت وگوی فرهنگی- دینی بین کارمندان و کارگران صنعت نفت را فراهم می آورد. آثار تاریخی از جمله مسجد، کلیسا و کنیسه و دیگر آثار مربوط به ادیان مختلف در شهرهای نفتی جنوب، گواهی آشکار بر مدعای این نوشتار است. جامعه ارمنیان ایرانی شاغل در صنعت نفت، یکی از بزرگ ترین اقلیت های دینی و قومی شاغل در تاریخ صنعت نفت کشور بودند که در برهه های حساس، به یاری اقتصاد این مرز و بوم شتافته و اثرهایی نیک از خود برجای گذارده اند. در نوشتار حاضر چندین نمونه سند ارزشمند تاریخی از ارمنیان ایرانی شاغل در صنعت نفت مورد مطالعه قرار گرفته است.
پالایشگاه آبادان یکی از قطب های اقتصادی و مهم ترین مراکز تولید انرژی در دوران اولیه تاریخ صنعت نفت به شمار می رفت که حجم انبوهی از ایرانیان و غیرایرانیان را به سمت آبادان گسیل داشته بود. وجود اقلیت های قومی و مذهبی مستقر در پالایشگاه آبادان از این شهر تصویری از تساهل و مدارا قومی و دینی را پیش روی جهانیان به نمایش گذاشته بود. وجود آثار دینی و مدارس آنها در آبادان و مسجدسلیمان و دیگر شرکت شهرهای نفتی جنوب، گواه این مدعاست. در این بین مسلمانان و مسیحیان، بیشترین حجم کارگران و کارمندان شاغل در آبادان را تشکیل می دادند و مسیحیان ارمنی و آشوری جزو بزرگ ترین اقلیت دینی و قومی مستقر در پالایشگاه آبادان بودند که در دو رده کارگری و کارمندی در پالایشگاه آبادان مشغول به کار بودند. در پرونده های پرسنلی کارمندی و کارگری آرشیو پالایشگاه آبادان اسناد افراد شاخص و باتجربه ارمنی شاغل در نفت وجود دارد که بررسی دقیق آنها به فهم بیشتر لایه های تاریخ اجتماعی صنعت نفت کمک خواهد کرد. از همین روی چندین برگ سند تاریخی این افراد مورد بررسی قرار می گیرد.
جامعه ارمنیان ایرانی شاغل در صنعت نفت جزو زحمتکشان عرصه تولید و صنعت به شمار می روند و در تاریخ نفت ایران نقش های مهمی به یادگار گذاشته اند.
بابکن خاچاتوریان، فرزند اندریاس یکی از هزاران ارمنی شاغل در پالایشگاه آبادان بود. وی متولد 1301 شمسی در بادکوبه بود. در دبستان داودیان در خیابان نادری تهران دوره ابتدایی و سپس در کالج البرز، دوره متوسطه را سپری کرد. در سال تحصیلی 1326-1325 تحصیلات دانشگاهی را در دانشکده فنی نفت آبادان در رشته لیسانس شیمی گذراند و همزمان در یکم آذر سال 1322 (همزمان با جنگ جهانی دوم) با شماره «35131» به استخدام نفت در آمد و در پالایشگاه آبادان مشغول به کار شد. وی سمت های مختلفی در پالایشگاه داشت از جمله «کنترل کننده تولیدات مواد نفتی»، «رئیس قسمت مخازن نفت و بارگیری مواد نفتی»و آخرین سمت سازمانی وی «رئیس اداره آزمایشگاه های مرکزی پالایشگاه آبادان» بوده است. وی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در تاریخ 2 مهر 1359 شهید شد و جزو شهدای صنعت نفت به شمار می رود.
سلیمان ادونیاس، یکی دیگر از ارمنیان ایران شاغل در صنعت بود که در سال 1260شمسی در اصفهان متولد شد. یکی از وقایع مهم زندگی کاری وی ارسال تلگراف گزارش فوران اولین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان به دفتر شرکت نفت در لندن بود که طی آن، وی گزارش کار رینولدز(سرپرست تیم حفاری نفت در خوزستان) را به مقامات این شرکت، مخابره کرد و در یکی از مهم ترین اتفاقات تاریخ نفت ایران نقش مستقیم داشت. در یکی از اسناد موجود در پرونده سلیمان ادونیاس، از او به عنوان کارمند گمرک شرکت نفت یاد شده است.
آنوش متولد سال 1305 شمسی (1926میلادی) بود. نام پدرش یعقوب است. تحصیلات خود را در سال های 1930 تا 1935 در مدرسه ارامنه مسجدسلیمان به پایان رساند او که مسلط به زبان های فارسی، انگلیسی و ارمنی بود، در سال 1943، همزمان با جنگ جهانی دوم، با شماره 35117 به استخدام پالایشگاه آبادان درآمد و به عنوان نویسنده و تحویلدار مشغول به انجام خدمت بوده است.
خانم سربوهی آراطونیان، متولد سال 1318 شمسی با شماره کارمندی 46738 در آبادان به استخدام پالایشگاه درآمده است. وی تا دوم تیرماه 1358 که خاتمه خدمتش بود، در سمت منشی و ماشین نویس لاتین مشغول به کار بوده و تا پایان خدمت خود به سمت رئیس سرویس های ماشین نویسی نائل آمده است. در نامه ای که وی به دکتر اقبال، رئیس شرکت ملی نفت نوشته، از وضعیت اسکان خود در آبادان اظهار ناراحتی کرده و تذکر داده است که طبق قانون شرکت نفت، کارمند زن متاهل فقط مزایای یک کارمند مجرد را دارد و با اشاره به حق و حقوق زنان شاغل در صنعت نفت از دکتراقبال خواسته است تا به تهیه مسکن برایش اقدام شود.
آرمن هوانسیان با شماره کارمندی 31894 در پالایشگاه آبادان به عنوان صنعتگر در بخش مهندسی مکانیک استخدام شده و در رده مهندس پروژه مشغول به کار بوده است.
مسئول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت از برگزاري نمايشگاه دائمي اين مديريت در مجتمع رفاهي كاركنان صنعت نفت در محمودآباد (استان مازندران) درآينده اي نزديك خبر داد و گفت: در اين نمايشگاه اسناد مهمي از جمله هشت برگ اسناد قرارداد دارسي، اسناد 1933، اسناد پرسنلي كاركنان نفت، سند ثبت شده اكتشاف سراجه قم در گينس و ... به نمايش در خواهد آمد.به گزارش مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، مريم اسماعيلي هدف از ایجاد نمایشگاه دائمی اين مديريت را تبيين فعالیت مدیریت موزه ها و معرفي آن به همکاران وزارت نفت و خانواده های آنها عنوان و اظهار كرد: همسو با اين مهم، نمايشگاه دائمي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در مجتمع رفاهي كاركنان صنعت نفت محمودآباد (استان مازندران) درآينده اي نزديك برگزار مي شود.وي با بيان اينكه نمايشگاه دائمي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در مجتمع رفاهي كاركنان صنعت نفت محمودآباد در دو بخش ساختمان و محوطه به نمايش در خواهد آمد، گفت: علاقه مندان در بخش ساختمان اين نمايشگاه با فعاليت پنج موزه فعال مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و حوزه فعالیت مرکز اسناد و اسناد شاخص و تصاوير تاريخي اختصاصي صنعت نفت آشنا مي شوند و در محوطه اين نمايشگاه نظاره گر قايق و كپسول نجات نفتكش، خودروها و تجهيزات صنعتي هستند.مسئول طرح هاي موزه اي مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت با تأكيد بر اينكه بخش عمده اين نمايشگاه به تصاويري كه برخي از آنها براي نخستين بار به نمايش درخواهند آمد، اختصاص خواهد يافت، تصريح كرد: در نمايشگاه دائمي محمودآباد اسنادي همانند هشت برگ اسناد قرارداد دارسي، اسناد 1933، سند چراغ پيرزن، اسناد پرسنلي كاركنان نفت، سند ثبت شده اكتشاف سراجه قم در گينس و ... به نمايش در خواهد آمد.
هنگامی که خبر این سخنرانی (نزیه) به مهندس بازرگان رسید، از جایش برخاست و گفت: «این مسخره بازی است؟! یعنی چی آقا؟!» این کار نزیه باز از جمله مشکلاتی بود که هیچ جوری نمی شد آن را برطرف کرد؛ درست مثل آب ریخته ای بود که نمی شود آن را جمع کرد. اگر آن قول ها را عملی نمی کردید، در اذهان عموم، شما و انقلاب مقصر می شدید، اگر هم عملی می کردید، تبلیغات خوبی نداشت. اصلا طرح و بیان این مطلب خطرناک است و به قومیت گرایی در کشور دامن می زند. همین که درآمد یک روز نفت کشور را به خوزستان می دادیم، صدای مسئولان و مردم سایر استان ها بلند می شدکه باید به ما هم بدهید. برای اینکه مسئله به بحران تبدیل نشود، گفتیم: بسیار خوب به هر استان کشور یک روز درآمد نفت را اختصاص می دهیم تا مسئولان استان هر طور صلاح دیدند، برای مخارج ضروری و غیره صرف کنند آن روزها نهادهای جدید مانند جهاد سازندگی و غیره هم ایجاد شده و مرتب در حال رشد بودند و هر کدام می آمدند و پول می خواستند. گفتیم: پول (نفت) را در اختیار استان ها قرار می دهیم تا با کمک نهادهای تازه تأسیس (که شور و هیجان و انگیزه زیادی برای کار و خدمت داشتند) برای رفع مشکلات خودشان کاری کنند و به این ترتیب مقداری زهر آن جریانی را که می خواست سرمایه ملی به یک منطقه اختصاص یابد، گرفتیم. این هم مسئله ای بود که نزیه با دولت داشت. این مشکلات زمانی به وجود آمده بود که من مدیر سازمان برنامه بودم، اما در سازمان برنامه خودم هم به نوعی با این قبیل مشکلات برخورد پیدا کردم.
در سازمان برنامه متوجه شدم خیلی از مدیران سازمان ها و ادارات به خیال اینکه دولت مال خودمان است و هر طور بخواهیم می توانیم مصرف کنیم، بدون اینکه توجه داشته باشند، خرج هایی که می کنند حساب و کتاب دارد و گزارش هر کدام باید داده شود. روی این حساب مدیران زیادی می آمدند تا از ما برای کارهای خود پول بگیرند، من هم یک قدری...
ادامه دارد...
حساسیت بالای ادوات عکاسی از جمله دوربین و لنزها سبب شد در ادوار مختلف تاریخ کیف لوازم عکاسی با حساسیت بالا ساخته شود. قدمت یک نمونه از این کیف ضدضربه و ضد نور که در موزه های صنعت نفت نگهداری می شود، به دهه 40 و 50 شمسی برمی گردد که جنس آن از چوب، پارچه، چرم مصنوعی و دارای قفل کلیدخور فلزی و از سوی شرکت Canon ساخته شده است، طول این کیف 37، عرض آن 17 و ارتفاع آن 25 سانتی متر است.
این کیف افزون بر ممانعت از آسیب به تجهیزات عکاسی، از رسیدن نور به نگاتیوها نیز جلوگیری می کرد. لایه درونی این کیف عکاسی، از جنس چوب سخت و روکش مخملی از داخل ساخته شده و روکش ضد آب از بیرون، برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب است.
شرکت کانن در سال ۱۹۳۳ از سوی «یوشیداگورو» و «اوچیدا سابورو» تأسیس شد، شرح تاریخچه کانن بدون ذکر نام «لابراتوار پریسیژن اپتیکال اینسترومنت» که کانن از آن منشعب شده، کامل نیست.
این لابراتوار را دوست صمیمی اوچیدا به نام «تاکشی میتارایی» تأسیس کرد. در سال ۱۹۳۴ آنها نخستین دوربین خود را به نام «کوآنن» به بازار عرضه کردند. در اواخر همین سال، نام این شرکت و تولیدات آن به کانن تغییر یافت.
گفت وگو با خانواده ورزشکار بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان
مشعل در خانواده ای ورزشی متولد شده است، یکی از برادرانش عضو تیم فوتبال و دیگری مربی وزنه برداری است. او از کلاس چهارم ابتدایی به فوتبال علاقه مند شد و از آن سال به صورت جدی این رشته ورزشی را دنبال کرد و اکنون مربی تیم امید صنعت نفت آبادان است.
پیمان رهبری، کارمند حراست بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان که توانسته است تعادلی میان کار و ورزش ایجاد کند. با رهبری و همسرش که او نیز از ورزش و ورزش کردن دور نیست، گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را می خوانید.
خودتان را معرفی کنید و بفرمایید چه مراحلی طی کردید تا به مربیگری تیم امید صنعت نفت آبادان رسیدید؟
سال 1350 در آبادان و در خانواده ای متدین به دنیا آمدم. علاقه مندی به ورزش ریشه در خانواده دارد چون برادرانم هم ورزشکار هستند و در رشته های فوتبال و وزنه برداری فعالیت می کنند.
از کلاس چهارم ابتدایی چون یکی از برادرانم هم فوتبالیست بود، به فوتبال علاقه مند شدم. البته در رشته دو میدانی هم فعالیت داشتم و عنوان قهرمانی استان و کشور دراین رشته را هم کسب کرده ام؛ در بسکتبال نیز فعال بودم و در تیم استانی این رشته ورزشی هم حضور فعال داشتم.
به دلیل فوتبالیست بودن یکی از برادرهایم به این رشته ورزشی علاقه مندشدم. در رشته های ورزشی دیگر نیز فعالیت داشته ام و قهرمان دو و میدانی استان و کشوری را کسب کرده ام و در رشته بسکتبال استانی نیز حضور داشته ام.
اما ورزش اصلی من، فوتبال بود و تمام رده های فوتبالی از نوجوانان،جوانان،امید و بزرگسالان را طی کردم و عضو تیم امید صنعت نفت آبادان شدم. باخداحافظی از مستطیل سبز، با شرکت در دوره های مربیگری، موفق به کسب گواهینامه مربیگری سطح B آسیا در رشته فوتبال شدم.
هر گاه مسابقات ورزشی در سطح سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت نفت برگزار می شود، شور و شوق خاصی در میان کارکنان و اعضای تیم های ورزشی به وجود می آید، زیرا آنها در طی برگزاری چنین مسابقاتی چند روز کنار هم هستند، دوستی ها تجدید می شود و با روحیه ای بهتر و بانشاط تر از قبل سر کارخود حاضر می شوند؛ البته در این میان تبادل اطلاعاتی هم صورت می گیرد که این موضوع اهمیت دارد. از مسئولان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درخواست دارم در طول سال به برگزاری مسابقات ورزشی اقدام کنند.
آبادان از شهرهایی است که امکانات ورزشی مناسبی درآن وجود ندارد و باید حداقل یک سالن ورزشی برای آقایان و خانم ها داشته باشیم. هرچند مسئولان تلاش زیادی کرده اند و طی چند سال گذشته سالن بدنسازی و تنیس روی میز برای کارکنان فراهم کرده اند، اما پاسخگوی نیاز آنان نیست.
در گذشته دو زمین چمن داشتیم که یکی از آنها قابل استفاده نیست؛ بنابراین، تنها یک زمین چمن در اختیار داریم که تمرین های تیم درآن انجام می شود؛ بهتر است بودجه ورزشی مناسبی به صنعت نفت به ویژه سازمان بهداشت و درمان اختصاص یابد. ورزش در دنیا یک صنعت است و سرمایه گذاری های زیادی روی آن می شود.
در خانواده ای ورزشی به دنیا آمده ام، پدرم ورزشکار بود. برادرهایم هم همینطور؛ یکی از آنها عضو تیم فوتبال و دیگری، مربی وزنه برداری بود. همسر و فرزندانم هم در رشته های ورزشی متفاوتی فعالیت می کنند. همسرم در رشته دارت، دخترم در رشته بسکتبال و پسرم نیز در رشته فوتبال فعالیت دارد.
نیمی از زندگی ورزشکاران در تمرینات و اردوهای ورزشی می گذرد و در این میان اگر صبوری و حمایت خانواده را نداشته باشیم، ادامه کار سخت خواهد بود.
به دلیل اینکه قراردادی هستم، همسرم نمی تواند در مسابقات سراسری سطح صنعت نفت حضور پیدا کند. او چند دوره قهرمان دارت درسطح بهداشت و درمان صنعت نفت شد، اما به دلیل نوع قرارداد کاری من، نتوانست به مسابقات سراسری صنعت نفت راه یابد. از مسئولان ورزش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خواهش می کنم همه امکانات را تنها به کارکنان رسمی اختصاص ندهند. بسیاری از کارکنان پیمانکاری و قراردادی هستند که می توانند برای مجموعه هایی که در آن کار می کنند، افتخار آفرینی کنند.
ورزش برای تمام افراد جامعه در رده های سنی نونهالان، کهنسالان و ... توصیه می شود. حتی با یک پیاده روی می توان بدنی سالم داشت. از جوانان می خواهم ورزش را به عنوان یک هدف دنبال کنند و برای هر بخش از زندگی خود برنامه ریزی داشته باشند.
با شکست خوردن میدان را خالی نکنند بلکه از آن برای تقویت و رشد خود بهره بگیرند. متاسفانه نسل جوان کم طاقت است و می خواهد در کوتاه ترین زمان، به آنچه می خواهد، دست یابد. آنها باید بدانند که رسیدن به موفقیت راحت نیست، باید عزمی پولادین داشت. آینده متعلق به جوانان است، خانواده ها نیز جوانانشان را حمایت کنند.
مریم طیبی نژاد، همسر پیمان رهبری هم ورزشکار است و در رشته دارت فعالیت می کند. با وی نیز گفت وگوی کوتاهی شده است.
ورزش یکی از علاقه مندی های همسرم است و به آن احترام می گذارم . او بعد از کار با وجود خستگی به باشگاه ورزشی می رود. حتی از نظر جسمی آسیب می بیند، اما برای من و فرزندانمان وقت می گذارد. فرزندانم وقتی پدرشان را درحال ورزش و کار می بینند، ناخودآگاه به سمت ورزش کشیده می شوند؛ از این رو، دوری همسرم از خانواده برای آماده شدن و رفتن به مسابقات ورزشی من و فرزندانم را اذیت نمی کند، زیرا ایشان تا آنجا که بتوانند، وقت خود را برای ما خالی می کنند.
مقام استانی رشته دارت و قهرمان این رشته در سطح بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان شدم، با توجه به نوع قرارداد همسرم نتوانستم در سطح صنعت نفت حضور داشته باشم، اما این امر باعث کناره گیری من از ورزش نشده است و پر قدرت تر از گذشته ورزش را دنبال می کنم. همچنین در مسابقات تیراندازی شرکت و مقام دوم را در سطح بهداشت و درمان کسب کردم.
ورزش در اخلاق و پرکردن اوقات فراغت بسیار تاثیرگذار است و درحفظ و پایداری سلامت انسان نقش مهمی دارد. ورزش آموزش مقاومت در برابر سختی ها و چگونگی گذر از آنهاست. من و اعضای خانواده ام نیز با توجه به این ویژگی ها ورزش را در خود نهادینه کرده ایم و توصیه می کنم دیگران نیز به نقش و اهمیت ورزش بها دهند.
امام على (ع) فرموده اند: ما أَكْثَرَ الْعِبَرُ وَ أَقَلَّ الإِعْتِبارُ؛ وسايل عبرت گرفتن چه بسيارند؛ اما عبرت گرفتن چه اندك است! (غررالحكم ج۶ ص۶۸)
شرح حدیث
شكست هايى كه براى عده اى پيش مى آيد، مى تواند براى ديگران درس پيروزى داشته باشند.
ناكامى هاى برخى برنامه ها، مى تواند برنامه ريزان را به تغيير شيوه وادارد تا در كارها موفق شوند و به اهداف برسند.
مرگ و ميرهاى هر روزه، مى تواند براى ما، مايه بيدارى و سرمايه تنبّه شود.
ديدن صحنه هاى تصادف، به رانندگان درس احتياط مى دهد و فرجام شوم معتادان براى کسانی که می خواهند به این سمت بروند، آيينه عبرت است و رسوايى اهل معصيت، براى ديگران يك موعظه.
همه اينها درست؛ اما به شرط اینکه چشم عبرت بين باز و تصميم بر پند آموختن در كار باشد!
قرآن كريم و نهج البلاغه، از عبرت ها، پندها، آموزش ها، هشدارها و اعلام خطرها، موج مى زنند؛ اما براى دل هاى آگاه و چشم هاى باز.
در همین عمر اندک و اطراف ما، درس هایی برای عبرت وجود دارد؛ اما اگر ديده عبرت بين را بسته باشيم، از اين همه عبرت چه سود؟
راندن در جاده بى علامت، خطرناك است. رانندگى در جاده اى هم كه پر از علايم رانندگى و تابلوهاى هشدار دهنده باشد، اگر راننده نخواهد به آنها توجه كند، همان خطرها را دارد.
مايه عبرت فراوان است، اما آنچه كم داريم، پندآموزى و عبرت گرفتن است.
جانبازان، مجاهدان فداکار و شهیدان زنده اند
روز ولادت قمر بنی هاشم حضرت اباالفضل العباس (ع) را که تا ابد مفتخر به پرچمداری کربلاست، به جانبازان عزیز کشور که نامشان مفتخر به تقارن با این روز است، تبریک عرض می کنم. شما جانبازان، مجاهدان فداکار و شهیدان زنده اید. چشم و دل شما با پاداش الهی روشن خواهد شد، ان شاءالله. از خداوند متعال برای شما و خانواده های صبورتان که خدماتشان در شمار برترین حسنات است، سلامت، عزت، ثبات قدم و عافیت نیکو مسألت می کنم.
09/01/1399
میلاد امام سجاد(ع)
صحیفه سجادیه، یکی از آثار مکتوب ائمه (ع) است که در میان علما و بزرگان به «اخت القرآن»، «انجیل اهل بیت (علیهم السلام)» و «زبور آل محمد (ص)» مشهور است. صحیفه سجادیه را می توان اولین کتاب از قرن اول و دوم هجری به شمار آورد. مجموع دعاهای صحیفه سجادیه، ۷۵ دعا بوده که ۵۴ دعای آن به دست ما رسیده است؛ البته برخی علما و محققان، دیگر دعاهای معتبر امام سجاد (ع) را در قالب مستدرکات جمع آوری کرده اند. یکی از آنها صحیفه ثانیه سجادیه است که شیخ حر عاملی آن را جمع آوری کرده است.
برای اینکه جایگاه صحیفه سجادیه را در تمدن سازی اسلامی درک کنیم، باید به فضای فکری و فرهنگی عصر امام سجاد (ع) توجه کنیم. دوران زندگانی و امامت امام سجاد (ع) یکی از دوران حساس تاریخ اسلام است.
جامعه اسلامی در دوران امام حسین (ع) چنان دچار انحطاط اخلاقی و معنوی شده بود که منجر به حادثه فجیع و غمبار عاشورا و شهادت امام حسین (ع) شد. بعد از شهادت امام حسین (ع) نیز هرچند قیام هایی علیه حکومت جور شکل گرفت؛ اما علاوه بر اینکه حکومت ها فضا را دچار اختناق کرده بودند، جامعه و خود مردم نیز همچنان دچار انحطاط و فساد بودند. روایت معروف امام صادق (ع) که فرمود: «ارتَدَّ النَّاسُ بَعدَ الحُسَین إِلَّا ثَلَاثَة» (مردم بعد از امام حسین (ع) از دین برگشتند؛ مگر سه نفر)، بیانگر عمق فاجعه آن دوران است. همچنین روایتی که از امام سجاد (ع) نقل شده که «مَا بِمَکةَ وَ لَا بِالمَدِینَةِ عِشرُونَ رَجُلًا یُحِبُّنَا» (در سراسر مکه و مدینه حتی بیست نفر پیدا نیست که دوستدار ما اهل بیت (ع) باشد.)، نشان دهنده فساد عجیب مردم است.
امام سجاد (ع) بعد از حماسه آفرینی و خطبه های آتشین دوران اسارت، اکنون در مدینه به سر می برند. ایشان واقعه کربلا را تحلیل کردند و به این نتیجه رسیدند که «بخش مهمّی از مشکلات اساسی دنیای اسلام که به فاجعه کربلا انجامید، ناشی از انحطاط و فساد اخلاق مردم بود... اگر مردم پست و دارای رذایل اخلاقی نبودند، حکومت ها (هرچند فاسد، ظالم و حتی بی دین) نمی توانستند چنین فاجعه بزرگی را رقم بزنند... یک ملت، وقتی منشأ همه مفاسد خواهد شد که اخلاق او خراب شود. این را امام سجاد (ع)، در چهره جامعه اسلامی تفحص کرد و کمر بست به اینکه این چهره را از این زشتی پاک کند و اخلاق را نیکو گرداند.»
بنابراین «باید دینِ مردم درست می شد، باید اخلاق مردم درست می شد، باید مردم از این غرقاب فساد بیرون می آمدند، باید دوباره جهت گیری معنوی، که لبُّ لبُاب دین و روح اصلی دین همان جهت گیری معنوی است، در جامعه اِحیا می شد... اما اختناق در آن دوران و نامناسب بودنِ وضع، اجازه نمی داد که امام سجاد (ع) بخواهند با آن مردم بی پرده و صریح و روشن حرف بزنند؛ نه فقط دستگاه ها نمی گذاشتند، مردم هم نمی خواستند. اصلا آن جامعه یک جامعه نالایق و تباه شده و ضایع شده ای بود که باید بازسازی می شد.»
از این رو امام سجاد (ع) شروع به اصلاح جامعه کرد و بهترین روش و ابزاری که می توانست برای این هدف به کار ببندد «دعا» بود. ایشان دعا را شالوده این درمان قرار داد و توانست فضایی معنوی در جامعه اسلامی به وجود بیاورد.
صحیفه سجادیه، حاصل این تلاش مهم است که امام سجاد (ع) توانست به وسیله آن به هدف خود برسد و اخلاق جامعه را تغییر داده و مسیر جامعه را به اسلام بازگرداند. به همین دلیل در ادامه همان روایت معروف می خوانیم: «ثُمَّ إِنَّ النَّاسَ لَحِقُوا وَ کثُرُوا» یعنی مردم بعدها به اسلام برگشتند و آثار آن را در دوران امام باقر (ع) و امام صادق (ع) می بینیم.
امام خمینی (ره) معتقد است: «حضرت زین العابدین (ع) کمتر از امام صادق (ع) ترویج دین نکرده است و عصر آن حضرت (ع) گرچه طوری بوده که ممکن نبود حضرتش کسی را دعوت به دین کند و حتی از حضرتش یک نفر مسأله سؤال نمی کرد؛ اما در همان حال که در خانه خود نشسته، نیمه شب ها با خدا مناجات می کرد و این مناجات که به دست مردم می رسید، مورد انتفاع قرار می گرفت.»
اکنون که در گام دوم انقلاب اسلامی قرار داریم، این نسخه امام سجاد (ع) از هر زمان دیگری برای ما ضروری است؛ زیرا یکی از اصلی ترین سرفصل های تمدن نوین اسلامی «اخلاق و معنویت» است. رهبر معظم انقلاب در گام دوم انقلاب فرمودند: «امروز در جامعه ما، یکی از تلاش های اساسی، باید تغییر اخلاق باشد.» و «خیلی از مشکلات ما ناشی از دور شدن از فضایل اخلاقی است؛ هرچه از فضایل اخلاقی فاصله بگیریم، مشکلات و گره های زندگی پیچیده تر و بیشتر خواهد شد.» و اگر امروزه از افول تمدن غربی سخن می گوییم، نشانه اصلی آن، افول اخلاق در جوامع غربی است؛ زیرا نبود اخلاق، جوامع را به سقوط می کشاند.
بنابراین، اولین و مهم ترین دلیلی که باید به صحیفه سجادیه توجه کنیم، آن را بخوانیم، تدبر کنیم، ترویج کنیم و در تحقق آن بکوشیم، این است که صحیفه سجادیه «جامعه ساز» است و اخلاق و معنویت جامعه را که اصلی ترین رکن تمدن اسلامی است، تقویت کرده و از انحراف و انحطاط جلوگیری می کند.
دلیل دیگر بر اهمیت صحیفه سجادیه این است که صحیفه سجادیه یک کتاب «معجزنشانی» است و خلاصه و عصاره ای از تفکرات اهل بیت (ع) در این کتاب گنجانده شده است. این کتاب هرچند در قالب دعا بیان شده است؛ اما بحر مواج معارف اسلامی است.
صحیفه سجادیه در واقع، حجم بسیار زیادی از موضوعات را در بر دارد و می توان پاسخ بسیاری از مسائل زندگی را از این کتاب استخراج کرد.
دعاهای صحیفه سجادیه و تمام این دعاهایی که از ائمه به ما رسیده، پر است از معارف اسلامی درباره توحید، نبوت، حقوق، وضع جامعه، اخلاق، حکومت و همه مسائلی که انسان احتیاج دارد از اسلام بداند. بنابراین یکی از زمینه های تدبر، همین دعاهاست.
اگر کسی خطبه امیرالمؤمنین (ع) در باب توحید را که خطبه اول نهج البلاغه است، بخواند، یا دعای اول صحیفه سجادیه را که در تحمید است، می بیند که این دو مثل هم هستند و فرقی با هم ندارند.
از طرفی، ریزش ها یکی از آسیب های هر انقلابی است که بویژه جوانان مؤمن و انقلابی را تهدید می کند. اصلی ترین ریشه این ریزش ها، عمیق نبودن معارف اسلامی در دل و ذهن انسان است. انس با صحیفه سجادیه و تدبر در آن، از این منظر نیز بسیار ضروری است؛ زیرا صحیفه سجادیه پر از معارف دینی است. با این کار بنیه دینی و انقلابی ما هم محکم می شود. جوان ما اگر بنیه دینی اش مستحکم باشد، خیلی از این کسانی که مشغول تلاش برای منحرف کردن ذهن ها به سمت های گوناگون هستند، وقتی دیدند جوان ما محکم است، کنار می کشند.
از این رو رهبر معظم انقلاب بارها فرموده اند: «خواهش می کنم عزیزان من، بخصوص جوانان، با صحیفه سجّادیه انس بگیرند؛ زیرا همه چیز در این کتاب ظاهرا دعا و باطنا همه چیز، وجود دارد.»
اینها فقط دعا نیست؛ درس است.
یکی از مهم ترین دلایلی که ضرورت دارد انسان با صحیفه سجادیه انس بگیرد و مانند قرآن در آن تدبر کند و در تحقق آن بکوشد، این است که صحیفه سجادیه، همان قرآن است. صحیفه سجادیه، همان گزاره های خبری قرآن است که آن را در قالب جملات و گزاره های انشایی به ما تعلیم می دهد. اگر کسی با صحیفه سجادیه انس بگیرد، به وضوح در می یابد که تک تک جملات آن برگرفته از قرآن کریم است. به همین دلیل می توان گفت صحیفه سجادیه، همان قرآن کریم است.
امام خمینی (ره) می فرمایند: «صحیفه کامله سجادیه، نمونه کامل قرآن صاعد است... کتاب شریفی است که سبک بیان معارف الهیه اصحاب معرفت را چون سبک قرآن کریم بدون تکلف الفاظ در شیوه دعا و مناجات برای تشنگان معارف الهیه بیان می کند. این کتاب مقدس چون قرآن کریم، سفره الهی است که در آن، همه گونه نعمت موجود است و هر کس به مقدار اشتهای معنوی خود از آن استفاده می کند. این کتاب همچون قرآن الهی، ادقِّ معارف غیبی است که از تجلیات الهی در ملک و ملکوت و جبروت و لاهوت و ما فوق آن حاصل می شود و در ذهن من و تو نیاید و دست طلبکاران از حقایق آن کوتاه است، به شیوه خاص خود قطراتی که از دریای بیکران عرفان خود می چشاند و آنان را محو و نابود می کند.»
قرآن صاعد یعنی «قرآن، کتاب نازل است که از آنجا نزول کرده و ادعیه ائمه کتاب صاعد است؛ همان قرآن است رو به بالا می رود، جواب اوست تقریباً.» یعنی همان حرف زدن با خداست. یک وقت شما قرآن می خوانید، خدا دارد با شما حرف می زند، یک وقت دعا می کنید، شما دارید با خدا حرف می زنید. وقتی قرآن می خوانید این قرآنِ نازل است یعنی خدای متعال دارد با شما صحبت می کند و حرف می زند، حقایق را برای شما روشن می کند؛ از بالا نازل می شود و وقتی شما دعا می خوانید، شما دارید با خدا حرف می زنید؛ این صدای شماست که صعود پیدا می کند.
از طرف دیگر، امام سجاد (ع) با صحیفه سجادیه، رابطه و انس جامعه با قرآن را زنده کرد؛ زیرا ماهیت دعا، به گونه ای است که جذاب است و اگر معارف آن را با قرآن بیان کنیم، در واقع با قالب دعا و الفاظ دعا، دارد قرآن را ترویج می کند و جامعه را با قرآن انس می دهد.
صحیفه سجادیه، هم با تفسیر قرآن ، قرآن را به ما نزدیک می کند و در دسترس ما قرار می دهد و هم با دعا ما را به دامن قرآن می کشاند که آنچه را که خدا گفت، ما عمل بکنیم. در بسیاری از آیات که اوصاف خداوند را به صورت جمله خبریه برای ما بیان می کند، همان ها را به صورت جمله انشاییه در صحیفه بیان می کند.
صحیفه سجادیه، به ما نشان می دهد که امام سجاد (ع) چقدر با قرآن مأنوس بوده اند و ذهن و قلب خود را آنچنان تبدیل به ذهن قرآنی کرده اند، به گونه ای که از زبان ایشان هیچ چیزی غیر از قرآن صادر نمی شود. با این نگاه، صحیفه سجادیه، اعجاز قرآن را به ما نشان می دهد. صحیفه سجادیه، معنای حدیث «ثقلین» را به زیبایی به ما نشان می دهد. در این کتاب گهربار، قرین بودن قرآن و عترت را به وضوح می بینیم. از طرفی اکنون که به برکت انقلاب و جامعه اسلامی، بویژه جوانان با قرآن انس گرفته اند و توجه به قرآن در رأس برنامه های مدیران و مسؤولان و مردم قرار دارد، باید به همان اندازه به صحیفه سجادیه توجه شود و در ترویج آن بکوشیم. شاید به جرأت بتوان گفت که فعالیت قرآنی و انس با قرآن بدون انس با صحیفه سجادیه، کامل نیست.
جوادی، بهترین وزنه بردار ایران شد
پولاد مردان تیم ملی حفاری ایران، نایب قهرمان لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های کشور شدند. همچنین عنوان بهترین وزنه بردار لیگ برتر به ورزشکار باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران رسید.
مرحله پایانی لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران پس از سه روز رقابت، در اهواز به میزبانی باشگاه ملی حفاری برگزار شد که در نهایت شاگردان رامهرمزی در عین شایستگی و در حالی که تا قبل از هفته پایانی صدرنشین مسابقات بودند، قهرمانی را با نایب قهرمانی عوض کردند.
از همان هفته ابتدایی لیگ وزنه برداری باشگاه های ایران، رقابت حساسی بین دو تیم ملی حفاری و ذوب آهن اصفهان برای کسب مقام قهرمانی وجود داشت و با اینکه نماینده نفت در مجموع هفته های اول و دوم، در رده اول قرار گرفته بود؛ اما در روز پایانی، این ذوب آهن بود که موفق شد در نهایت با ۱۸۲۲ امتیاز مقام قهرمانی را از آن خود کند.
باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران با ۱۸۱۲ امتیاز و اختلاف اندک نسبت به ذوب آهن اصفهان نایب قهرمان شد.
تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب، دیگر تیم نفتی حاضر در رقابت های لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران بود که در پایان این رقابت ها با کسب ۱۷۱۶ امتیاز چهارم شد.
گفتنی است، میرمصطفی جوادی از باشگاه ملی حفاری با کسب ۴۳۰/۷۶ امتیاز در صدر جدول امتیازبندی (سینکلر) بهترین وزنه برداران رقابت های لیگ برتر باشگاه های کشور در بخش بزرگسالان قرار گرفت.
فراز رامهرمزی: جوانان ما توانستند در بین بزرگسالان نتایج قابل قبولی کسب کنند
فراز رامهرزی، سرمربی تیم وزنه برداری باشگاه ملی حفاری بعد از نایب قهرمانی تیمش در هفته پایانی مسابقات لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های کشور گفت: نحوه برگزاری نسبت به سال های گذشته، خیلی متفاوت و سطح رقابت ها بسیار نزدیک و بالا بود و شما دیدید که تا روز آخر، قهرمان بازی مشخص نبود.
رامهرمزی در ادامه در خصوص رقابت نزدیک تیم ها گفت: طی سه مرحله ای که مسابقات برگزار شد، شاهد رقابتی نزدیک میان تیم های ملی حفاری، ذوب آهن، سایپا، عقاب، مناطق نفت خیز، رعد پدافند و نیروی زمینی بودیم؛ اما با عملکرد و امتیازآوری خیلی خوب وزنه برداران ملی حفاری توانستیم در دو مرحله نخست درصدر جدول قرار بگیریم.
در روز پایانی هم این شانس را داشتیم که قهرمان شویم؛ اما متاسفانه بد آوردیم و دیدید که فقط با اختلاف 10 امتیاز، قهرمانی را واگذار کردیم. در مجموع از شاگردانم بسیار راضی هستم و این مقام را به آنها و مدیران نفتی تبریک می گویم.
سرمربی ملی حفاری درباره ترکیب این تیم در سال جاری توضیح داد: برگزاری مسابقات لیگ، سال ها به صورت یکنواخت انجام شده است. با توجه به تغییر قوانین لیگ که با نظر مدیریت جدید فدراسیون و به منظور حمایت از رده های سنی جوانان انجام شده، باید سه وزنه بردار جوان در هر تیم حضور داشته باشند. خوشبختانه جوانان ما توانستند در بین بزرگسالان، نتایج قابل قبولی کسب کنند.هدف فدراسیون، انگیزه دادن به جوانان بود و ثابت کردند که حرفی برای گفتن دارند. امیدوارم این موضوع در سال بعد هم ادامه داشته باشد.
گفتنی است، تیم ملی حفاری که رقابت های سال گذشته لیگ برتر را با کسب رتبه سوم بعد از ذوب آهن و فولادین ذوب آمل به پایان برده بود، با یک پله صعود موفق شده به مقام نایب قهرمانی برسد که این برای تیم ملی حفاری بسیار خوب است.
با شناخت قهرمانان، مسابقات سراسری فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نفت ایران پایان یافت.
مسابقات فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نفت ایران، با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی قهرمانان به کارخود پایان داد.
مسابقات فرهنگی - ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نفت ایران از 14 بهمن به مدت 8 روز، به میزبانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در شهر شیراز برگزار شد.
این مسابقات با حضور 650 ورزشکار از 8 تیم و در 6 رشته ورزشی تنیس روی میز، شنا، دارت، تیراندازی، شطرنج و... برگزار شد که نتایج آن به این شرح است:
شنا
در مسابقات شنا، تیم ستاد اهواز قهرمان شد، تیم آغاجاری به مقام دوم دست پیدا کرد و تیم نفت و وگاز گچساران سوم شد.
تیراندازی
در مسابقات رشته تیراندازی که در دو رشته تفنگ و تپانچه برگزار شد، تیم نفت و گاز گچساران قهرمان شد، تیم مارون به مقام دوم رسید و تیم ستاد اهواز در جایگاه سوم ایستاد.
دارت
در مسابقات رشته دارت، تیم آغاجاری قهرمان شد، تیم ستاد اهواز به مقام دوم رسید و تیم نفت و گاز گچساران و کارون به طور مشترک سوم شدند.
فوتسال
دررشته فوتسال تیم آغاجاری قهرمان شد، تیم مارون به مقام دوم رسید و تیم ستاد اهواز در جایگاه سوم ایستاد.
در رشته تنیس روی میز که به صورت انفرادی و تیمی برگزار شد، تیم نفت و گاز گچساران قهرمان شد، ستاد اهوازبه مقام دوم رسید و تیم آغاجاری در جایگاه سوم ایستاد.
در مسابقات شطرنج، ستاد اهوازقهرمان شد، تیم نفت و گاز گچساران به مقام دوم رسید و تیم آغاجاری در جایگاه سوم ایستاد.
بر اساس این گزارش، این دیدارها با کمک کارشناسان فدراسیون جانبازان و معلولان تحت قوانین بین المللی و کلاس بندی شده برگزار شد.
مراسم اختتامیه این المپیاد با حضور عباس بزمی، معاون اداره کل ورزش و سلامت وزارت نفت؛ فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب؛ سجاد محمدی، رئیس امور ایثارگران مناطق نفت خیز جنوب؛هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران؛ حجت السلام و المسلمین رستمی، نماینده مشاور امور ایثارگران وزیر نفت و دیگر مسؤولان اداری و ورزشی تیم های شرکت کننده در سالن همایش های هتل بین المللی پارس شیراز برگزار شد.
شایان ذکر است، این مسابقات به همت امور ورزش و تربیت بدنی و امور ایثارگران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به مناسبت سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برگزار شد.
مسابقات فوتبال ادارات پایانه های نفتی با حضور چشمگیر تماشاگران به پایان رسید.
مسابقات فوتبال ادارات پایانه های نفتی با حضور ۷ تیم و در دو گروه در ایام دهه فجر برگزار شد که در نهایت نیز دیدارهای نیمه نهایی، رده بندی و فینال با حضور چهار تیم برتر به پایان رسید.
این مسابقات که به همت امور ورزش پایانه های نفتی برگزار شده بود، هرچه به پایان نزدیک شد، با شور و حرارت بیش از پیش همراه می شد که در فینال و با حضور زاهدی فرد، داور بین المللی و لیگ برتری فوتبال ایران، این شور و هیجان به اوج رسید و باعث شد تا سکوهای استادیوم شهید ملاح زاده را پس از سال ها مملو از تماشاگر ببینیم. در پایان دیدار فینال و رده بندی که هر دو مسابقه نیز به ضربات پنالتی کشیده شد، تیم های خدمات پشتیبانی، حراست و مدیریت عملیات صادرات و دریایی عنوان های اول تا سوم را از آن خود کردند.
رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران:
شنبه ۳۰ بهمن مصادف با مبعث رسول اکرم (ص)، مراسم اختتامیه جشنواره فرهنگی-ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.
هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در این مراسم به اهمیت برگزاری این مسابقات ورزشی اشاره کرد و گفت: اگر میلیاردها تومان هزینه شود و اگر این هزینه ها در جایگاه واقعی خودش مورد استفاده قرار نگیرد، این شور و نشاط سازمانی را در بین شما ورزشکاران عزیز شاهد نخواهیم بود.
وی به بودجه ورزش شرکت ملی نفت ایران هم اشاره ای کرد و گفت: 158 تیم ورزش قهرمانی در سراسر شرکت ملی نفت ایران در اختیار داریم که بودجه این تیم ها در سال ۹۸ عددی حدود 6ميليارد و 700 میلیون تومان بود و در سال ۱۴۰۱ این رقم به حدود 111 میلیارد تومان رسیده است.
افشار، نگاه مثبت مدیران ارشد وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران را عامل این افزایش بودجه دانست و گفت: با تغییر رویکرد در مدیران و توجه ویژه به حوزه ورزش، امروز نه تنها در ورزش قهرمانی؛ بلکه در حوزه ورزش همگانی نیز نسبت به زمان مشابه، شاهد افزایش حدود 70 درصدی بودجه اختصاص یافته بوده ایم؛ زیرا معتقد هستیم توجه ویژه به ورزش همگانی و حضور شما با این شرایط جسمانی در مسابقات ورزشی برای مجموعه ما بسیار ارزشمند است. در همین جا بر خود لازم می دانم از مساعدت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و همچنین همکاری های بی شائبه مدیر توسعه منابع انسانی تشکر و قدردانی کنم که تا کنون برای رسیدن به این مهم از هیچ کوشش و تلاشی فروگذار نبوده اند.
وی افزود: با درایتی که از مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و دیگر همکاران تلاشگر ایشان در آن مجموعه سراغ دارم، ان شاءالله در سال آینده با رویکردی که در سطح مدیریتی دولت سیزدهم به وجود آمده، با ایجاد تغییر در قوانین و بخشنامه ها، بتوانیم تمامی المپیادهای ورزشی وزارت نفت را برگزار کنیم و در المپیاد سراسری جانبازان و معلولان، شما عزیزان را به همراه تیم های منتخب در محل مسابقات ببینیم.
افشار گفت: یکی دیگر از کارهای برنامه ریزی شده که از سوی خانم کاظمی کیا، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی نفت ایران پیگیری خواهد شد، بحث اختصاصی کردن بودجه جانبازان و معلولان است که سعی شده نگاه ویژه ای به بخش های مختلف جانبازان و ایثارگران شود. اگر بتوانیم این بودجه ها را به درستی صرف کنیم، یقیناً اتفاق های خوبی رخ خواهد داد.
وی به عشق و علاقه خود به جانبازان و ایثارگران اشاره کرد و گفت: کسری ها را بر من ببخشید و افتخار می کنیم که خدمتگزار شما جانبازان و ایثارگران عزیز هستیم و توانستیم به این بهانه بار دیگر پس از سال ها شما سروران را دور یکدیگر جمع کنیم و خرسندیم که شما عزیزان را شاد می بینیم.
افشار در پایان گفت: دست تک تک همکاران در امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت فلات قاره ایران را می بوسم؛ چون نظاره گر بودم که چگونه شبانه روز تلاش کردند تا بتوانیم این مسابقات را برگزار و گوشه ای از دریای محبت شما جانبازان و ایثارگران عزیز را جبران کنیم.
در سیزدهمین جشنواره ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران
مشعل سیزدهمین جشنواره فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران با شناخت نفرات برتر به پایان رسید.
سیزدهمین دوره جشنواره فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران با حضور 450 ورزشکار مربی و سرپرست با حضور 10 شرکت ستاد تهران(الف و ب) نفت فلات قاره، بهداشت و درمان، منطقه ویژه اقتصادی پارس، پایانه های نفتی ایران، نفت و گاز پارس، نفت مناطق مرکزی، پژوهشگاه، اکتشاف و نفت خزر از تاریخ 25 بهمن به مدت یک هفته در مجتمع ورزشی آمورشی محمودآباد به میزبانی شرکت نفت فلات قاره برگزار شد. جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران در این مسابقات در 6 رشته ورزشی فوتسال، دارت، تیراندازی(تپانچه و تفنگ)، شنا، شطرنج و تنیس روی میز به رقابت پرداختند که در نهایت در مجموع مسابقات 6 رشته ورزشکاران ستاد تهران با کسب 24 مدال (طلا، نقره و برنز)، نفت مناطق مرکزی با کسب 11 مدال(طلا، نقره و برنز)، بهداشت و درمان با کسب 6 مدال (طلا، نقره و برنز) اول تا سوم شدند. نتایج تیمی و انفرادی ورزشکاران جانباز و معلول در 6 رشته فوق در سیزدهمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران به این شرح است:
مسابقات شطرنج با حضور بیش از 20 ورزشکار به صورت دوره ای و حذفی در دو بخش انفرادی و تیمی برگزار شد که در پایان، در بخش انفرادی، محمدعلی حاجی پور از بهداشت و درمان اول شد. شکرالله غریبی از تیم منطقه ویژه اقتصادی پارس به مقام دوم رسید و عباس فراهانی از تیم منطقه ویژه اقتصادی پارس روی سکوی سوم ایستاد. در بخش تیمی هم تیم منطقه ویژه اقتصادی پارس اول شد. پایانه های نفتی ایران به مقام دوم رسید و بهداشت و درمان در جایگاه سوم قرار گرفت.
مسابقات دارت با حضور 43 ورزشکار در دو بخش تیمی و انفرادی برگزار شد که در نهایت در بخش انفرادی، عبدالحسن محمدپور از پایانه های نفتی اول شد. محمدعلی عبادی از ستاد به مقام دوم رسید و موید محمدی از پایانه های نفتی ایران در جایگاه سوم ایستاد. در بخش تیمی هم پایانه های نفتی ایران اول شد، نفت و گاز پارس به مقام دوم رسید و ستاد تهران در جایگاه سوم ایستاد.
مسابقات تنیس روی میز با حضور بیش از 60ورزشکار در 5 کلاس T7 T8 T9 T10 و T15 و رده سنی 46 تا 52 سال در دو بخش تیمی و انفرادی برگزار شد که در پایان تیم ستاد قهرمان شد، نفت مناطق مرکزی در جایگاه دوم قرار گرفت. تیم پژوهشگاه هم به مقام سوم رسید.
مسابقات شنا با حضور بیش از 100 ورزشکار در 3 ماده قورباغه، کرال پشت و آزاد و در 8 کلاس برگزار شد که در پایان تیم ستاد تهران توانست به مقام اول برسد. تیم نفت فلات قاره دوم شد و تیم بهداشت و درمان در جایگاه سوم ایستاد.
مسابقات تیراندازی با حضور بیش از 50 تیرانداز در دو بخش تفنگ بادی و تپانچه و در 4 کلاس برگزار شد که در پایان، تیم ستاد تهران قهرمان شد. نفت و گاز پارس به مقام دوم رسید. تیم بهداشت و درمان هم روی سکوی سوم ایستاد.
مسابقات فوتسال با حضور 7 تیم در دو گروه به صورت دوره ای برگزار شد. سپس 4 تیم با صعود به مرحله نیمه نهایی با هم روبه رو شدند که در پایان و بعد از بازی فینال و رده بندی، تیم مناطق نفت مرکزی قهرمان شد. تیم ستاد (ب) دوم شد و تیم ستاد (الف) هم در جایگاه سوم قرار گرفت.
تیم تیراندازی تپانچه بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران، قهرمان لیگ دسته اول تیراندازی باشگاه های کشور شد تا به لیگ برتر صعود کند. تیم تپانچه بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران که در لیگ دسته اول تیر اندازی باشگاه های کشور حضور داشت، در روز پایانی این رقابت ها و با حضور در مسابقه فینال در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی به مصاف تیم سام سها گستر رفت که در پایان موفق شد،این تیم را شکست دهد و ضمن کسب مقام قهرمانی، جواز حضور در مسابقات فصل آینده لیگ برتر تیراندازی باشگاه های ایران را به دست آورد. باشگاه ملی حفاری ایران، با در اختیار داشتن یاسمن مومن زاده، ستایش مرادی، الهام هریجانی، مبینا آذر و ترانه رضایی در این مسابقه حاضر شد. گفتنی است، فتح اله دلفانی خان، به عنوان سرمربی و فرزانه فتوتی به عنوان سرپرست، این تیم را همراهی کردند.
فرزند همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال به مقام نخست مسابقات کاراته سبک گوجوکای قهرمانی کشور دست یافت.
حدیثه رستمی، فرزند مهدی رستمی با شرکت در مسابقات کاراته سبک گوجوکای قهرمانی کشور در ساری موفق شد به مقام قهرمانی رده سنی نونهالان دست پیدا کند.
حدیثه رستمی که 14 سال سن دارد، ورزش کاراته را از 8 سالگی در شهرستان بابل استان مازندران آغاز کرده است. این فرزند نفتی پیش از این در سال ۹۸ مقام قهرمانی در مسابقات کاراته استان مازندران در بخش کاتا را به دست آورده بود.
به مناسبت گرامیداشت ایام الله دهه مبارک فجر و درروزهای پایانی بهمن 1401 مسابقه تفریحی اتومبیلرانی رالی خانوادگی شهری ویژه کارکنان شرکت ملی حفاری ایران به همت امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی حفاری ایران و با همکاری پایگاه بسیج و هیأت موتورسواری و اتومبیلرانی استان خوزستان برگزار شد که در پایان، نفرات برتر مشخص و جوایزی هم به رسم یادبود به آنها اهدا شد. لازم به ذکر است، در حاشیه این مسابقه در محل خط شروع و پایان رالی در شهرک مسکونی قائم، مسابقات مفرح پرتاب دارت، پرتاب حلقه و تیراندازی با تفنگ بادی نیز برای استفاده هرچه بهتر خانواده های کارکنان شرکت ملی حفاری ایران برگزار شد.
شاگردان سعید داودی به مرحله دوم رقابت های لیگ برتر فوتبال نوجوانان باشگاه های کشور صعود کردند.
در دیدار پایانی از مرحله گروهی رقابت های لیگ برتر نوجوانان فوتبال باشگاه های کشور، تیم فوتبال نوجوانان ملی حفاری در شیراز به مصاف انقلاب فارس رفت که این دیدار با نتیجه ۱ بر ۱ مساوی به پایان رسید و شاگردان سعید داودی با وجود تساوی در خانه حریف، صعود خود را به جمع ۸ تیم نهایی جشن گرفتند.
ملی حفاری ایران، فولاد خوزستان، ملوان بندر انزلی، مدرن گیل رشت، سپاهان اصفهان، ذوب آهن اصفهان، پدیده سارى و کیان نوین نوشهر هشت تیم صعود کننده به مرحله دوم این رقابت ها هستند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات