سالی که پشت سر گذاشتیم ( 1401) برای شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری امیدوارکننده بود؟

قطعا امیدوارکننده بود؛ وقتی با این سرعت درحال حرکت هستیم و همکاران ما نیز انجام هر پروژه را با دل و جان می پذیرند و با تلاش مضاعف آنها را به ثمر می رسانند، مگر می شود امیدوار و راضی نبود؛ از این رو باید اعلام کنم که سال ۱۴۰۱ برای ما سال کاری خوبی بود. خطراتی هم که برای شرکت ایجاد شد، با لطف خدا به خیر تمام شد و ازابتدای سال 1400 تاکنون هم حادثه ای دراین شرکت نداشتیم. دولت انقلابی سیزدهم با انتخاب وزیر و مدیران ارشد از بدنه نفت، کارمناسبی انجام داد. مطابق نقل مديران شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، اين شركت به اندازه بودجه سه سال، بدهی های قبل را پرداخت کرده است.

   با توجه به فرسودگی تاسیسات برنامه جدی برای آن وجود دارد؟ چون عموما اقدام های نوسازی روی کاغذ باقی می ماند.

با توجه به تفکری که در شرکت ملی نفت و مناطق نفتخیزجنوب حاکم است، ما به آینده امیدوارهستیم.

   شاخص ترین اقدام سال گذشته چه بود؟

تعمیرات ان جی ال 1000 و بهینه سازی خطوط ورودی و خروجی منطقه تفکیک و شیرخانه های چاه های گازی مخزن پازنان، از شاخص ترین اقدام ها بوده است. ابتدا با توضیح درباره تعمیرات اساسی ان جی ال 1000 آغاز می کنم که با این اقدام در اوج فصل سرما که با مصرف بالا و کاهش فشار گازهمراه شد، به کمک مردم آمده و10 میلیون متر مکعب به سبد گاز خانوار افزوده شد. افزون بر انجام تعمیرات، اصلاحات موردنیاز کارخانه ان جی ال 1000 که سال ها متوقف مانده بود، دردستور کار قرار گرفت. همچنین با توجه به وجود یک کارخانه پیش تراکم گازمایع 1000 که از سوی بخش خصوصی در حال احداث است، در زمان تعمیرات اساسی کارخانه مقدمات اتصال آن به کارخانه را هم انجام دادیم.

طی این تعمیرات اساسی، 150 متری ورودی و خروجی کارخانه، منطقه تفکیک، شیرخانه ایمن سازی و درمجموع11 هزارمتر مکعب خاکبرداری نیز انجام شد که حجم قابل توجهی است. همزمان با بررسی هشت چاه گازی مشکلات خوردگی آن ها رفع شد و بعد از 13 سال سیستم کنترل منطقه تفکیک هم مورد اصلاح قرار گرفت. انجام تمامی این اقدام ها در بازده زمانی 43 روز کار بزرگی است. نکته حائز اهمیت آنکه معمولا تعمیرات اساسی باید در تابستان انجام شود که باپذیرفتن این ریسک انجام تعمیرات در زمستان را پذیرفتیم. با شروع ایمن سازی با وضعیت نامناسبی مواجه شدیم، بااین حال با فعالیت شبانه روزی موفق شدیم گاز قابل توجهی به خط سراسری گاز اضافه کنیم.

  یکی از اولویت های وزارت نفت در دولت سیزدهم توجه به نیروی انسانی بوده است، آیا نیروی انسانی شرکت شما تغییرات در این حوزه ملموس بوده است؟

انگلیسی ها وقتی شرکت ملی نفت را ایجاد کردند، یک حدیث از ما مسلمانان گرفتند. اَلْعِلمُ فی الصِّغَرِ کَالنَّقْشَ فیالْحَجَرِ» (آموختن دانش در خُردسالى، همچون نقشى است كه برسنگ كنده شود.) با توجه به اینکه کار شرکت ملی نفت ایران یک فعالیت علمی تجربی است، انگلیسی ها با این تفکر با راه اندازی مجموعه ای به نام آموزشگاه حرفه ای، دانش آموزان ممتاز مقطع سوم راهنمایی را انتخاب و با انجام دو کنکور شفاهی و کتبی و گذراندن دو سال دوره آنها را تبدیل به لوح سفید می کردند که افزون بر یادگیری مقدمات کار، با ساختار نظام مند شرکت ملی نفت هم آشنا می شدند. بنده به عنوان یک دانش آموخته آموزشگاه حرفه ای از 16 سالگی به شرکت نفت آمدم و ورودی سال 1364 هستم. با این شیوه من و هم دوره ای هایم اکنون صنعت را جزیی از بدن خود می دانیم، چون در آموزشگاه مسئولیت پذیری و علاقه مندی به سازمان را در تک تک سلول های ما تزریق می کردند. این تفکر بزرگترین سرمایه یک سازمان است. يك تفکر لیبرالی با هدف تضعیف شرکت نفت، آموزشگاه حرفه ای را تعطیل کردند. سالانه 110 تا 120 نفر استخدام شرکت ملی نفت می شدند که عموما بومی منطقه بوده و ورودشان خونی تازه در صنعت تزریق می کرد. افزون بر آن 110 تا 120 استخدام در شهر صورت می گرفت و به همان اندازه که سازمان ورودی داشت خروجی هم داشت. شما ملاحظه می کنید که از سال 1392 تاکنون استخدام در نفت انجام نشده است. این نیروهایی که بازنشسته شده یا فوت و یا ترک خدمت می کنند چه می شوند؟ این همان جهاد تبیین است. ما می خواهیم بگوییم نان مملکت از شرکت ملی نفت است و نباید آن را زمین بزنیم. وظیفه همه ما این است این مساله را در داخل کشور تبیین کنیم. واقعا ما با نیروی انسانی چه کردیم؟ هیچ استخدامی در صنعت مهم نفت صورت نگرفته است و سوال این است که از استخدام های سال 1392 چند نفر درمنطقه مانده اند؟ از لحاظ درصدی بالای 90 درصد بومی نبوده و از منطقه رفته اند که یک معضل است.

 از آن طرف طرح امریه به اجرا درآمده است. واقعا در شرایطی که برخی کارخانه ها 120 بار فشار دارد، آیا می توان شیفت آن را دست سربازصنعت (امریه) داد. پیشنهاد من این است اگر قرار است استخدامی صورت گیرد همین نیروهای ارکان ثالث را رسمی و استخدام کنید. آموزش های ضمن خدمت ديده اند و سابقه کارهم دارند و عموما هم مدارک مرتبط هم دارند، همین نفرات استخدام شوند.

  بسیاری از هم دوره ای های شما که در آموزشگاه نفت دوره دیده و وارد صنعت شدند، اصرار به احیای آن دارند. این امکان وجود دارد؟

احیای آن نیازمند دریافت مجوز از مراکز خارج از صنعت نفت است. این تجربه در صنعت نفت به قدری موفق بود که دست اندرکاران کشور با الهام از آن دانشگاه علمی کاربردی را راه اندازی کردند.

  علاوه بر آموزش رویکرد دولت سیزدهم در زمینه نیروی انسانی را چگونه می بینید؟

کارکنان صنعت نفت پس از 30 سال کار هنوز امکان بازنشسته شدن ندارند و باید تا 65 سالگی کار کنند، ضمن آنکه با سقف حقوق و مالیات هم مواجه هستند. ظاهرا امسال تلاش می کنند پاداش را از سقف بیرون بیاورند. در دو سال آینده 60 درصد از کارکنان صنعت نفت به سقف می خورند و معضل بزرگی است که امیدواریم حل شود. افزون بر آن خواست عمومی همکاران رفع مشکلات در حوزه بهداشت و درمان است که در این زمینه واقعا با مشکل مواجه هستیم. به عنوان نمونه برای یک دندانپزشکی واقعا فکر نمی کنم برازنده باشد به اهواز و تهران برویم. 130 کیلومتر برویم و بازگردیم. به هر حال نباید از اهمیت نیروی انسانی و صنعت نفت غافل باشیم.

  یکی دیگر از مشکلات مورد اشاره کارکنان شما موضوع ترابری است، برای رفع آن اقدامی در حال انجام است؟

موضوع ترابری ابتدایی و ضروری ترین مسائل در صنعت نفت است و نباید در این زمینه دغدغه داشته باشیم. در واقع شروع و خاتمه هر عملیاتی در صنعت نفت وابسته به ترابری آن است. این در حالی است که شرکت بهره بردای نفت و گازآغاجاری حتی یک اتوبوس و مینی بوس ملکی در اختیار ندارد که بنده تمامی این موارد را ناشی از همان تفکر لیبرالیمی دانم که پیش تر درصنعت نفت حاکم بود. شما تصور کنید جمعه شب ساعت یازده شب، یکباره رانندگان تصمیم به اعتصاب می گیرند. ما هنوز نتوانستیم برای رفع نیاز در بخش ترابری مسولان مربوطه را متقاعد کنیم که معتقدم اساسا تصور درستی از نفت ندارند.یک مثال برایتان می زنم یک خط تزریق گاز در منطقه وجود دارد که بخشی از آن هم در حوزه شهری آغاجاری است و هر هفته شاهد نشت و ترکیدگی آن هستیم. بعد می گویند شرکت آغاجاری به چه دلیل «خودرو کمک دار» می خواهد؛ تصورشان از چاه نفت، چاه آب است. این را گفتم که ما و شرکت ملی نفت ایران برای خواسته های خود داریم می جنگیم. کسی حرف ما را قبول نمی کند. ما را به وزارت اقتصاد و دارایی ارجاع می دهند می گویند ماشین استجاری بگیر. آیا ماشین استیجاری با همکاران ما سر چاه می آید؟ یک بار هم بیاید دیگر با ما همکاری نمی کند.

  شرکت آغاجاری چه تعداد ماشین سنگین در اختیار دارد؟

194 ماشین آلات سنگین داریم برای این حجم ماشین فقط 63 راننده وجود دارد. باید به اطلاعتان برسانم که از سال1392 تاکنون ماشین جدید به این شرکت اختصاص نیافته است. کانتر برخی از ماشین های ما دو دور زده دو میلیون کیلومتر رفته است. چهار روز یک بار ماشین های گشت حراست ما تعویض روغن می کنند. سه ماه یک بار لاستیک خارجی دانلوپ ژاپن تعویض میکنند. کارکنان واقعا از معضلات و جزییات شرکت اطلاع ندارند. در جلسات شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب مرتب درباره خودرو صحبت می شود و تصميمات خوبي گرفته شده كه امیدوارم بزودي به ثمر بنيشيند و شاهد تزريق خودرو در شركت های بهره بردار باشيم.

  علت این همه موانع برای ابتدایی ترین نیاز صنعت نفت چیست؟

برای اینکه با ماهیت کار صنعت نفت بیشتر آشنا شوند قصد داریم اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی را برای بازدید به مناطق عملیاتی بیاوریم تا از نزدیک مشکلات را مشاهده کنند. اما به نظر می رسد زور سیاسیون از مابیشتر است. از رسانه های نفتی انتظار می رود سختی کار در صنعت نفت و مناطق عملیاتی و کمبود و نبود امکانات را بیشتر بازتاب دهند. از شما هم دعوت می کنم مرداد ماه برای تهیه گزارش به این منطقه بیایید تا به شکل واقعی کار در گرمای داغ امیدیه و گردوخاک آشنا شوید.

  یکی از مشکلات و موارد مطرح شده از سوی کارکنان شرکت شما مساله مسکن است، برای آن برنامه ای داید؟

412 منزل سازمانی خالی وجود دارد، عموما هم به مخروبه تبدیل شده اند، با تبدیل وضعیت کارکنان «بند» و «و» قرارشد منازل به آنها واگذار شود. افزون بر آن براساس برنامه ریزی انجام شده در بودجه سال 1402 مجوزتعمیر 250 منزل سازمانی برای فاز اول اخذ و شرح نیاز آن هم تهیه شده است.

  یکی از درخواست های کارکنان عملیاتی شما موضوع اصلاح اضافه کاری هاست. در این باره قصد بازنگری دارید؟

اضافه کار تعریف دارد. وظیفه ما صیانت از نفرات در راستاي تامين منافع شركت است. با توجه به اهميت عمليات وتوليد اولويت ها و مزايا در درجه اول به كاركنان عملياتي تعلق می گيرد.

  اما وقتی تناسبی میان وظیفه و شغل برقرار نیست و یک نفر باید جای سه نفر کار کند هم اضافه کاری موضوعیت ندارد؟

هر چه دستم برسد به عملیات می دهم و نگاه ما نگاه عملیاتی است و در تلاش هستیم امتیازی برای عملیاتی ها ونخبگان دریافت کنیم. همکاران ما در عملیات رفتن شان با خودشان است و برگشت شان با خداست. جانشان کف دستشان می گیرند. از شما می خواهم اسم این شهدای شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که از نیروهای عملیاتی شرکت بودند را در هفته نامه مشعل بیاورید. مرحوم بهزاد بیگدلی آن زمان گشت فشارگیری چاه بودند، چاه آتش گرفت می توانست فرار کند اگر روی زمین دراز می کشید اتفاقی رخ نمی داد. برای بستن شیرهای چاه اصلی رفت، شیرهارا بست و سوخت و جان داد. شهید عزیز الماسی فرمانده تخریب سپاه قدس هم برای خاموش کردن چاه 50 اهواز شهید شد. هنوز هم کارکنان ما در حال جانفشانی برای حفاظت از تاسیسات و صنعت و مردم هستند و از این موارد را درتاسیسات خود شاهد هستیم.

  چه پیامی برای کارکنان خود در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دارید؟

لازم می دانم از تلاش صادقانه و مجدانه همکاران خود تشکر کنم. بزرگترین سرمایه سازمان ما نیروی انسانی است. برای ما تمامی نیروهای ارکان ثالث، حجمی، مدت موقت و رسمی از یک قدر و منزلت برخوردار هستند و در عمل همین مدنظرمان است.

  چه برنامه ها و اقدام های متفاوتی را مد نظر داريد؟

یک اتاق فکر در شرکت در حال راه اندازی است که با تشکیل کمیته های تخصصی مشکلات طرح وبررسی و حل شود. تاکنون 54 متخصص برای این کارگروه شناسایی شده اند كه نخستين جلسه آن برگزارشد. در صددهستيم نگاه به توانمندي داخل شركت را تقويت كنيم و معتقديم شركت هاي بهره بردار موتور پيشران توليد در صنعت نفت هستند كه متاسفانه طي ساليان اخير بر اثر حاكم بودن تفكر ليبرالي در سياست هاي بالا دستي صنعت نفت وتعريف برخي ساختارهاي دست و پا گير شركت ها فاقد چابكي شده اند، می بايست زمينه چابك بودن و پيشتازي شركت هاي بهره بردار را در تمامي عرصه هاي مرتبط به لحاظ ساختاري و فرآيندي فراهم کرد.