گزارش «مشعل» از فعالیت های کارکنان پالایشگاه گاز هاشمی نژاد در ایام تعطیل

آمیختگی  تعهد و تخصص  در  شمال شرق ایران

سید مرتضی هاشمی     وقتی باد بهاری به آرامی شروع به وزیدن می کند، عطر و بوی بهار را با خودش به همراه می آورد.  بهار برای ما ایرانیان یعنی تولد و آغازی دوباره و نوروز یکی از کهن ترین جشن های بجا مانده از دوران باستان است که همزمان با فصل دل انگیز بهار، فرا رسیدنش را جشن می گیرند. سفره هفت سین مهم ترین نماد عید نوروز در جغرافیای فرهنگی ایران است و استقبال از نوروز بهانه ای برای تقویت روحیه جمعی و گذراندن لحظاتی شاد دركنار عزیزان است.

خانواده ها با برپایی این سفره و دورهمی به استقبال بهار می روندو اکنون که قدم درسال جدید گزارده ایم، متخصصان سخت کوش صنعت نفت و گاز، در جای جای کشور می کوشند تا چرخ های این بخش ها روان و بدون توقف بچرخد.

درپالایشگاه شهیدهاشمی نژاد،واقع درمنطقه عملیاتی خانگیران نیز این تلاش همچون دیگر بخش ها برای پایداری تولید گاز طبیعی در جریان است، حتی در تعطیلاتی مثل «نوروز» .

کارکنان این پالایشگاه،در روزها و جشن های ملی همچون عید نوروز، روز طبیعت، عید فطر، عید غدیر و دیگرتعطیلات رسمی و غیر رسمی، به صورت 24 ساعته درحال خدمت رسانی به هموطنان هستند،به همین بهانه، به سراغ همکاران نوبتکار اتاق کنترل این پالایشگاه رفته ایم تا تنها گوشه ای سختی کارشان را برای شما مخاطبان «مشعل» روایت کنیم.

 اتاق کنترل قلب پالایشگاه

قلب پالایشگاه شهید هاشمی نژاد،اتاق کنترل آن است و هرتجهیزی هم که در آن وجود دارد اعم از پنل ها و مونیتورها، به وسیله کارکنان متخصص(بردمن) همین اتاق پایش می شود آن هم به صورت 24 ساعته تا اینکه فرآیند فرآورش و انتقال گاز به مبادی مصرف، لحظه ای متوقف نشود.

 

همیشه آماده هستیم

 علیرضا میرزایی، متولد شهر نیشابور و دارای مدرک لیسانس مهندسی شیمی، به عنوان (برد من ) واحد تصفیه گاز شماره 4 است که 18 سال سابقه کاری دارد.  وی می گوید: پالایشگاه در کنار نیروهای روزکار دارای چهار شیفت A، B، C و D نوبتکاری وشیفت ها به صورت چرخشی است . ساعت کاری نیروهای نوبتکار ی 12 ساعته است، به این معنی که شیفت شب ازساعت 30: 18 عصر شروع می شود و تا 30: 6 صبح روز بعد هم ادامه دارد.  این کارشناس صنعت گاز می افزاید: همیشه باید آماده باشیم. به لحاظ کاری در تعطیلات رسمی مثل نوروز، ماه رمضان یا ایام عزاداری مانند تاسوعا و عاشورا، در محل کار حضور داریم. چون اهمیت صنعت گاز در خدمت رسانی به هموطنان است.  اتاق کنترل، یکی از واحدهای بسیار مهم و حساس است و چشم و گوش و حواس ها همیشه باید جمع باشد تا بهترین عملکرد را داشته باشیم. به لحاظ فراورش گاز در تاسیسات، هر لحظه ممکن است اتفاقی رخ دهد و لازم است در چندثانیه تصمیم گیری کنیم تا واحدها از سرویس خارج نشوند. میرزایی با بیان اینکه هفت سال درسایت عملیاتی کار کرده و11 سال هم در اتاق کنترل پالایشگاه مشغول به خدمت است، ادامه می دهد: نوبتکاری و شیفت، سختی ها و تبعات خودش را دارد، مثل تاثیری که روی جسم مان می گذارد. برای مثال این هفته نوبت شیفت شب هستم و بعد از 14 ساعت برای استراحت به منزل می روم تا صبح روز بعد سرکارخود حاضر شوم. خانواده ام چون شب را استراحت کرده اند و ساعات بیداری و فعالیتشان با ساعات استراحت من یکی می شود، این تلاقی به لحاظ جسمی و روحی، تاثیر خوبی برجای نمی گذارد.  درتعطیلات سرکار هستیم و در دورهمی ها ومهمانی ها هم نمی توانیم حضور داشته باشیم. همین موضوع موجب ایجاد فاصله باخانوادهایمان، همچنین دوستان و آشنایان می شود. نکته دیگر هم اینکه به دلیل نوبتکار بودن، فرصت زیادی برای ورزش نداریم که خود این هم به نوعی درضعف جسمانی موثر است.

 سرمای سوزان و پراسترس اسفند ماه

میرزایی بیان می کند: زمستان سال قبل، دمای هوا و سرمای سوزان آن به نحوی بودکه به منفی 23 درجه هم رسید و سرخس، سردترین شهرکشور معرفی شد. ما در اتاق کنترل، وسایل و تجهیزات الکترونیکی راپایش می کردیم و همکارانمان درسایت و درآن هوای سرد استخوان سوز، پایش تجهیزات را انجام می دادند تا از یخ زدگی وسایل جلوگیری شود.   به یاد دارم شبی که هوا بسیار سرد شده بود وکار کردن در آن هوا بسیار سخت، با تمهیدات پیش بینی شده از قبل، همکاران از دل و جان مایه گذاشتند و اجازه ندادند واحدها ازسرویس خارج شود و تولید پایدار برای گرما بخشی به منازل هموطنانمان حفظ شد.   فراورش گاز بدون وقفه گاز در همه اوقات، بویژه درشب های سرد زمستان برای همه اهمیت دارد. با این نگاه که این انرژی خدادادی، گرمابخش منازل هموطنانمان باشد، برای همه ما اهمیت دارد.

عاشق کارم هستم

 در آن سوی اتاق کنترل به سراغ یکی دیگر از «برد من»ها  که نگاه به مانیتور جلوی خود دوخته است، می روم. خودش را این طور معرفی می کند: سیامک اکبری، متولد سال 1356 و دارای تحصیلات لیسانس مهندسی شیمی صنایع گاز هستم. ازسال 1383 درپالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده ام و 18سال سابقه کاری دارم. هم اکنون نیز به عنوان نوبتکار واحدیک بازیافت گوگرد مشغول به کار هستم.  اکبری می گوید: تاسیسات این پالایشگاه به لحاظ اهمیت از جایگاه ویژه ای برخوردار است و کسی که در این بخش از صنعت نفت کار می کند، باید اشراف کاملی به واحد و تجهیزات آن داشته باشد.

 

 تاسیساتی متعلق به 80 میلیون ایرانی

 وی بیان می کند: هر قسمت از واحدهای عملیاتی درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد، سختی های خود را دارد. اتاق کنترل، خط مقدم جبهه این عملیات است.  اینجا با اولین ثبت آلارم درسیستم، استرس من و همکارانم هم چند برابر می شود و مسؤولیت کامل آن به عهده «برد من» واحد است. اگر اشراف کامل به واحد وجود نداشته باشد، نمی توان حین اتفاقات، خونسردی خود راحفظ کرد و تصمیم درست گرفت. بنابراین یک «بردمن» باید به نحوی بر امور تسلط داشته باشدکه بتواند از تجهیزات مهم صنعت نفت و گازکه متعلق به 80 میلیون ایرانی است، به نحوی شایسته محافظت کند.  اکبری همچنین با بیان اینکه مناطق عملیاتی در وزارت نفت، به منزله خط مقدم است، اضافه می کند: از مسؤولان انتظار داریم همکاران شاغل درپالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد را بیشتر مورد توجه قرار دهند و برای آنها آیتم هایی مثل سختی کار، گرمای سوزان و سرمای سخت، گرد و خاک و. . . و همچنین ضرایبی در نظر بگیرند تا خستگی بر تن آنها نماند. صدای بی سیم از پشت بلندگو جلب توجه می کند. چند دقیقه ای به نظاره سختی کار همکاران نوبتکار سپری می شود. درچند ثانیه با هماهنگی نیروهای شیفت حاضر در واحد عملیاتی، اختلال ایجاد شده دریکی از واحدها برطرف و جریان تولید به واسطه تصمیم درست که نشان از تجربه بالا دارد، برقرار می شود.

 سال تحویل،یکی از بهترین لحظات زندگی است

ساسان حکم آبادی، متولد 23 اردیبهشت 1369 در شهر مشهد و یکی از جوان ترین کارکنان شاغل در اتاق کنترل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد است. مدرک کارشناسی ارشد مهندسی شیمی از دانشگاه فردوسی مشهد را دارد. سال 1391 در آزمون استخدامی شرکت ملی گاز ایران پذیرفته شده و با قبولی دراین آزمون، ازسال 1393 درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده است. وی 9 سال سابقه کار در واحد آب و بخار دارد و هم اکنون نیز به عنوان «بردمن کنترل واحد مهم آب و بخار» در پالا یشگاه فعالیت می کند. او کارش را این طور روایت می کند: ما چون نیروی نوبتکاری هستیم، به صورت چرخشی و 12 ساعته در محل کار حضور می یابیم؛چه صبح و چه شب؛ البته با در نظر گرفتن زمان رفت و آمد می شود 14 ساعت. بیشتر از اینکه در خانه باشیم، در محل کار حضور داریم. بخش شبکاری دارای استرس و بیخوابی زیادی است و فرایند های عملیاتی مانند تصفیه گاز و آب و بخار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دوری از خانواده و حتی نبودن در کنار خانواده در بهترین روزها و ایام تعطیلات مثل لحظه سال تحویل و عید نوروز که در نزد خانواده های ایرانی یکی از جشن ها مهم است، جزءجدایی ناپذیر زندگی یک نیروی نوبتکار است. سال تحویل، یکی از بهترین لحظات زندگی است که افراد جامعه ما معتقد است که این لحظات باید در کنار خانواده سپری شود؛ اما ما مجبوریم در محل کار حاضر باشیم.