صرفه جویی بهینه در مصرف گاز
وی در باره اهمیت فراورش گاز به عنوان نعمت خدادادی و صرفه جویی توسط هموطنان می گوید: کار در صنعت نفت و گاز برای کارکنان بسیار سخت است چه در زمستان های سرد و چه در تابستان های گرم. هموطنان باید بیایند و از نزدیک شاهد تلاش شبانه روزی این همکاران باشند. گاز ترش و بسیار سمی از زمانی که ازچاه خارج و درتاسیسات عملیات فراورش روی آن انجام می شود و سپس به خطوط انتقال تحویل تا برای مصرف به دست هموطنان برسد، کیلومترها راه طی می کند و از سوی دیگر نگهداشت واحدهای عملیاتی پالایشگاهی نیز خیلی هزینه بر است که این مسأله بر اهمیت دوچندان موضوع می افزاید، از این رو از هموطنان عزیزمان می خواهیم در مصرف بهینه گاز توجه بسیار داشته باشند.
حکم آبادی، با وجود سختی کارش، علاقه فراوانی به رشته شنا دارد. وی که از ورزشکاران مطرح و مدال آور وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است، می افزاید: از کودکی عاشق رشته شنا بودم. با توجه به ماهیت کار در اتاق کنترل، در چهار روزی که در تایم استراحت هستم، سعی می کنم از اوقات پیش رو بهترین استفاده را ببرم.
سختی های کار را به جان خریده ایم
در مانیتورهای کارشناسان واحدهای تصفیه گاز، تصاویر تاسیسات و اعداد دیده می شود. کارشناسان درحالی که نظاره گر صفحه نمایش هستند، با بی سیم هدایت کامل واحد را انجام می دهند.
امیرکمالی ازدیگر نوبتکاران، متولد 14 مرداد سال 1365 در شهر مشهد است. لیسانس مهندسی شیمی دارد و در سال 1386 با پذیرش در آزمون استخدامی آن سال، از 1387 در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد مشغول به کار شده و هم اکنون 14سال سابقه خدمت در صنعت عظیم گاز دارد.
او می گوید: مدت 10سال در سایت و واحدهای عملیاتی انجام وظیفه کردم. هم اکنون در اتاق کنترل به عنوان «برد من» واحد شماره پنج تصفیه گاز مشغول خدمت هستم. عید نوروز در نزد مردم جامعه ما ازجایگاه ویژه ای برخوردار است و در چنین شرایط خاصی که همه ساله با لحظه سال تحویل آغاز می شود، همه خانواده ها با برپایی آیین سفره هفت سین درکنار هم هستند و ایام نوروز را جشن می گیرند؛ اما درچنین موقعیتی بخش اعظمی از کارکنان سختکوش صنعت گاز که به صورت نوبتکار در منطقه عملیاتی خانگیران خدمت می می کنند، در کنار خانواده های خود حضور ندارند و این موضوع، شرایط را سخت تر می کند. طبیعتا در کنار خانواده نبودن با هیچ چیزی جبران نمی شود.
کمالی می افزاید: شرایط نوبتکاری در کل کار سختی است، بخصوص اگر شیفت شب باشیم، از ساعت 12 شب تا ساعت 30: 6 صبح که شیفت تغییر می کند، غیرقابل وصف است. من و همکارانم در این پالایشگاه بنا به تعهدی که به هموطنان داریم، این سختی ها را به جان می خریم تا باعث سرافرازی نظام اسلامی شود و هموطنان در آسایش و رفاه باشند؛ هر چند ما به این شرایط سخت کاری عادت کرده باشیم؛ اما فشار روی خانواده ها بخصوص همسران کارکنان زیاد است.
ریزگردها ودمای 52 درجه تابستان
وی در ادامه ضمن اشاره به بخشی از مشکلات اظهار می کند: گرمای طاقت فرسا در تابستان با دمای 52 درجه سانتی گراد، وجود ریزگردها در منطقه عملیاتی خانگیران و شهرستان سرخس که همه ساله شاهدش هستیم، بخشی از مشکلات عدیده است؛ اما کارکنان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با تعهد و تلاش برای آبادانی میهن اسلامی و خدمت به هموطنان از هیچ تلاشی فروگذار نیستند تاچرخ صنعت در خطه شمال و شمال شرق کشور روان بچرخد و از مسؤولان هم می خواهیم تا با توجه بیشتر به مناطق عملیاتی مثل خانگیران کمک کنند تا مردان صنعت گاز با دلگرمی هرچه بیشتر و با حداکثر توان به مردم خدمت کنند.
زمستان سرد 86 فراموش نشدنی است
تلاش کارکنان نوبتکار در اتاق کنترل روز و شب نمی شناسد. به سراغ یکی دیگر از این عزیزان می روم. هاتف کلالی متولد اردیبهشت 1359 است که از سال 1383 خدمت در صنعت را با پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد آغاز کرده. دارای مدرک مهندسی شیمی صنایع گاز است و هم اکنون به عنوان نوبتکار ارشد اتاق کنترل مشغول به انجام وظیفه است. نحوه کارش را اینطور روایت می کند: شرایط کار در منطقه عملیاتی خانگیران بسیار سخت است. من در روزهای نخست، کارم را با واحدهای عملیاتی و سایت شروع کردم. ولوها و شیرهای کنترلی را باز و بسته می کردیم و گاهی در ارتفاع زیاد مشغول به کار بودیم. کار در ارتفاع با ترس همراه است؛ اما باید کار انجام شود.
این شرایط در فصل زمستان که همراه با چک کردن تجهیزات بود، کار را چند برابر سخت می کرد؛ چرا که باید لوله ها را از یخ زدگی محافظت کنیم. در زمستان های سرد و سخت و در یخبندان، من و همکارانم برای نگهداشت واحدها در سایت بودیم و این شرایط را تحمل می کنیم تا کارها بدرستی انجام شودو به میهن اسلامی مان خدمت کنیم.
دخترم می گوید: بابایی پیشمون بمون
وی ادامه می دهد: از سال 1390 به اتاق کنترل مرکزی که به قلب تپنده پالایشگاه و صنعت گاز معروف است، منتقل شدم؛ هر چند شاید مشابه فعالیت قبلی و کار در ارتفاع نباشد؛ اما مسؤولیتم بیشتر شده است. باید حواسمان به تغییرات دمایی و فشار واحد باشد و کار من به لحاظ فکری و علمی بیشتر شده است.
استرس اتاق کنترل برای بردمن ها خیلی بالاست؛ زیرا در ظرف چند ثانیه باید تفکر کنیم و درست تصمیم بگیریم؛ چون اگر این چند ثانیه را از دست بدهیم، کل تجهیزات با مشکل روبه رو می شود.
وقتی فشار کاری باشد، روی من و خانواده تاثیر می گذارد؛ اما باید وظیفه مان را بدرستی انجام دهیم و خانواده هم این موضوع را درک خواهند کرد.
من چهار روز سرکار هستم و بعضی روزها اضافه کار م و دوری از خانواده باعث اذیت است، حتی دخترم گاهی به من می گوید بابایی سرکار نرو و پیش من بمون، چرا همش سرکار میری؟
شهرستان سرخس نیز از جاده مناسبی برخوردار نیست و دارای گردنه ها و شیب های تندی است و این موضوع تبدیل به یک معضل شده و تردد کارکنان را سخت تر کرده است. با این مشکلات؛ اما خدمت در این منطقه را انتخاب کرده ام و با همکارانم در این خطه مرزی تلاش می کنیم تا به وطنمان خدمت کنیم.
خانواده ام هیچ احساسی از عید نوروز ندارند
در حالی که همکاران اتاق کنترل به موازات کنترل واحد عملیاتی مورد نظر، استرس زیادی را تحمل می کنند، پذیرای ما هستند و با احترام به سوال ها پاسخ می دهند، سخنان شان مشترک است. علی فولاد صنوبری، یکی دیگر از کارکنان پالایشگاه در اتاق کنترل است و در این بین حرف های زیادی برای گفتن دارد، متولد 1358 است، متاهل و دارای مدرک لیسانس مهندسی شیمی و چهار فرزند دارد، از سال 1383 در پالایشگاه مشغول فعالیت شده است.
وی می گوید: در طول این مدت، به صورت شیفتی سرکار حضور داشته ام و عید های زیادی از جمله لحظه سال تحویل 1400 و 1401 پالایشگاه بوده ام، امسال هم هر چند لحظه سال تحویل بامداد بود؛ اما از کنار خانواده بودن محروم بودم، خانواده و فرزندانم به لحاظ نوع کار من هیچ احساسی از عید نوروز ندارند و سال تحویل برایشان معنا ندارد. در خیلی از مراسم خانوادگی و فامیل نمی توانیم شرکت کنیم، این نوع کار دامن گیر خانواده هایمان شده و نیازمند آسیب شناسی است. دائم با فلز، صنعت، ماشین و تجهیز سر و کار داریم. صنوبری تاکید می کند: خوشبختانه در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد امکانات بسیار خوب رفاهی، ورزشی و آموزشی در مجتمع های مسکونی فراهم شده و اماکن ورزشی براحتی در دسترس است، در حالی که این امکانات در شهرهای بزرگ به لحاظ مسافت زیاد به آسانی در دسترس نیست وجای تشکر دارد.
او خاطر نشان می کند: در بخش آموزش در هر زمینه ای نیاز به آموزش داشته باشیم، این امکانات برای کارکنان فراهم است. کلاس ها و دوره های آموزشی مورد نیاز کارکنان با حضور استادان برتر کشوری برگزار می شود. به لحاظ موقعیت کاری، تنها دو مقوله در زندگی ام کیفیت دارد یکی بخش آموزش و دیگری مقوله ورزش است که با هدف حفظ سلامتی انجام می دهم؛ اما در بعضی زمان ها قادر به استفاده از امکانات و دوره ها نیستم.
تجربه زمستان 86 در زمستان 1401 ماندگار شد
عقربه ها از ساعت 23 نیمه شب عبور کرده؛ اما کارکنان همیشه بیدار پالایشگاه، خواب را بر چشمان خود حرام کرده اند تا روند عملیات تولید گاز طبیعی لحظه ای از حرکت باز نایستد. این آخرین مصاحبه من است. به سراغ عیسی ریماز، یکی از سرپرستان شیفت می روم. متولد 1355 و دارای مدرک کارشناسی مهندسی مکانیک و کارشناسی ارشد انرژی است. در سال 1380 پس از شرکت در آزمون به استخدام شرکت ملی گاز ایران درآمده و در منطقه 8 عملیات انتقال گاز با مرکزیت تبریز مشغول به کار شده، سپس در سال 1385 راهی استان خراسان رضوی و شهرستان سرخس و مشغول به خدمت در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد می شود. کارش را این طور تشریح می کند: از بدو ورود به پالایشگاه در واحد عملیاتی تصفیه گاز مشغول به خدمت بودم. زمستان و سرمای سال 1386 با دمای هوای منفی 20 درجه را پشت سرگذاشتیم و تجربه خوبی را در راهبری واحدهای عملیاتی در شرایط غیرنرمال با برودت هوا کسب کردیم. این تجربه ها در زمستان 1401 که شرایط دشوارتری به لحاظ دمایی محیط داشتیم، به کمکمان آمد و بسیار مثمر ثمر بود.
هر چند در زمستان امسال سرمای سوزانی را تجربه کردیم؛ اما خوشبختانه تجارب همکاران سختکوش ما باعث شد خللی در روند تولید مداوم اتفاق نیفتد. در شرایطی که بیشتر ادارات دولتی و غیر دولتی در شرایط تعطیل یا نیمه تعطیل بودند، تمامی کارکنان به مدت دو هفته و به صورت شبانه روزی تلاش کردند و حتی ضمن حفظ روند پایدار تولید گاز، با ابتکار وخلاقیت توانستیم حدود سه میلیون متر مکعب در روز نیز به ظرفیت پالایشگاه افزوده و به خطوط انتقال تزریق کنیم.
دلتنگ کار می شویم
این کارشناس ادامه می دهد: کار با تیم متخصصی که اغلب از نخبگان دانشگاه های معتبر ایران هستند، تحمل شرایط سخت و خشن و خطرناک کار در محیط پالایشگاهی را برای ما آسان کرده و در فرایند تولید و تصفیه گاز همکاران من به صورت 24 ساعته به طور دقیق تمامی پارامترها را اندازه گیری و کنترل می کنند تا حادثه ای رخ ندهد. کار نوبتکاری، خستگی های مخصوص به خود را دارد و یکی از وظایف ما سرپرستان، مدیریت و تلطیف شرایط و روحیه بخشی به همکاران پرتلاش است. به لحاظ شرایط کاری بخشی از همکاران دچار مشکلاتی می شوند؛ اما به دلیل جو صمیمی و دوستانه ای که در شیفت های کاری وجود دارد، در زمان استراحت دلتنگ کار می شویم.
او در خصوص زمان حضورش در کنار خانواده، بخصوص سال تحویل و عیدها بیان می کند: بنده در 20 سال گذشته تنها هفت سال در کنار خانواده ام بودم و بقیه زمان ها به لحاظ کاری زمان سال تحویل را در اتاق کنترل جشن گرفته ایم و بیشتر تعطیلات رسمی هم در پالایشگاه حضور داریم؛ البته تحمل شرایط کاری برای خانواده ها خیلی سخت است که بالاخره به اجبار با آن کنار می آییم.
شرایط آب و هوایی منطقه عملیاتی خانگیران به لحاظ توفان و ریزگردها دغدغه همکاران و خانواده ها را دو چندان کرده که همگی امیدواریم شرایط بهتری رقم بخورد.