شرکت پایانه های نفتی ایران   

سیستم حفاظت کاتدی میترینگ ساحل آذرپاد بازسازی شد

سیستم حفاظت کاتدی میترینگ ساحل آذرپاد شامل نوسازی سیستم کابلینگ، جابه جایی رکتی فایر شماره ۷ و ۸ و ایجاد حوضچه آندی در ضلع جنوبی خطوط لوله ۵۶ و ۲۰ اینچ در پایانه نفتی خارک بازسازی شد. همچنین با توجه به فرسودگی کابل های انتقال جریان دو عدد رکتی فایر شماره ۷ و ۸ در محوطه میترینگ ساحل آذرپاد و کاهش اختلاف ظرفیت مورد نیاز، با تلاش کارشناسان اداره تعمیرات خطوط لوله رکتی فایرهای موجود به محل جدید در ضلع غربی محوطه میترینگ منتقل شدند. بستر آندی ضلع جنوبی خطوط لوله احیا و در سرویس عملیاتی قرار گرفت، صرفه جویی انجام شده در این پروژه حدود ۵ میلیارد ریال برآورد شده است. سیستم حفاظت کاتدی یکی از روش های محافظت از خوردگی فلزات از طریق کاتد، قرار دادن سطح فلز در یک سلول الکتروشیمیایی است. این سیستم یکی از مؤثرترین روش های جلوگیری از خوردگی برای سازه ها و خطوط مدفون در خاک یا ساخته شده در دریاست.

انجام فعالیت های عملیاتی به منظور تولید پایدار

فعالیت های عملیاتی شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور تولید پایدار و آماده بودن تأسیسات و تجهیزات در تعطیلات نوروز با همه توان در حال اجرا بوده است.

حفظ پایداری تولید و ارتقای توانمندی ها در زمینه به روزرسانی تجهیزات وآماده سازی شرایط عملیاتی برای کمک به تولید وانجام مأموریت صادرات نفت خام و میعانات گازی همسو با سیاست های صنعت نفت در دستور کار شرکت پایانه های نفتی ایران است.

اداره تعمیرات صنعتی پایانه نفتی خارک در واحدهای مختلف خطوط لوله، برق، مکانیک و ابزار دقیق همواره می کوشد تا رسالت خود را در همه روزهای سال به نحو کارا، مؤثر و مطمئن انجام دهد.

رفع نشتی ازمفاصل ارتجاعی خط ۳۶ فیول، تکمیل تعمیرات اساسی رکتی فایرهای شماره ۲۱ و ۲۲ برای نصب در اسکله آذرپاد، عادی سازی سیستم پرووینگ پهلوگاه ۳ پس از آزمون سالانه و عملیانی کردن پهلوگاه، تعویض درین ولو پهلوگاه ۳ به دلیل نشتی، برق رسانی میتر شماره ۱۲ سیستم دائم میترینگ آذرپاد، رفع اشکال از کمپرسور هوای فشرده نیروگاه بزرگ، رفع اشکال از اختلاف دمای میترهای هدر یک سیستم جدید میترینگ آذرپاد، جداسازی شیر ۴۲ اینچ رابط ورودی و خروجی مخزن ۲۴، اسپیدگذاری سیستم پرووینگ و آغاز آزمون سالانه پهلوگاه ۷، تمیزکاری صافی میترهای پهلوگاه ۶ و ۵، آماده سازی و جایگزینی آندهای فرسوده پایه های روشنایی چراغ های دریایی از جمله فعالیت های اضطراری و عملیاتی انجام شده، در نوروز ۱۴۰۲ بوده است.

 

    شرکت گاز استان لرستان

تحقق توسعه بیش از ۱۰۰ درصدی گازرسانی روستایی وصنعتی

مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان از تحقق بیش از ۱۰۰ درصدی اهداف تعیین شده برنامه سال ۱۴۰۱ در گازرسانی روستایی و صنعتی این استان خبر داد.

کرم گودرزی دراین باره گفت: امسال باگازرسانی به ۱۳۰روستا، ۴۰۰ واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی و اجرای بیش از ۶۰۰ کیلومتر خطوط تغذیه و توزیع در سطح استان، توانستیم اهداف برنامه ریزی شده را محقق و به تعهداتمان عمل کنیم.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ با گازرسانی به ۳۶ روستای دلفان و ۳۱ روستای چگنی، این دو شهرستان به مجموع شهرستان های سبز استان افزوده شدند.

مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان تصریح کرد: با گازرسانی به پنج شهرک صنعتی، همه شهرک های صنعتی استان از گاز طبیعی بهره مند شدند و جشن پایان گازرسانی به شهرک های صنعتی استان برگزار شد.

گودرزی یادآور شد: در کنار پروژه های ایجاد زیرساخت گازرسانی صنعتی و روستایی، در بخش های مقاوم سازی و بازسازی خطوط لوله، تأسیسات و ساختمان های اداری نیز اقدام های بسیار مؤثری انجام شد که عملیات اجرایی ساختمان های ناحیه ۲ خرم آباد و اشترینان تکمیل شد و مقاوم سازی نواحی ازنا و نورآباد هم در حال اجراست.

 

    شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری 

امکان دریافت روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای بهرگان

امکان دریافت روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای نفتی بهرگان با انجام اصلاحیه های فرایندی در تلمبه خانه های نفت آغاجاری محقق شد. جواد تقی زاده، مدیرعامل این شرکت بیان کرد: با توجه به نیاز شرکت ملی نفت ایران برای پایداری و تنوع تولید گریدهای نفتی متفاوت، راهکار دریافت نفت سنتزی ارسالی از سکوهای نفتی بهرگان در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با هماهنگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پیگیری و اصلاحیه دریافت نفت سنتزی با حداقل کالا ارائه و شماتیک آن تهیه شد. وی افزود: در این طرح نفت فوق سنگین از طریق خط لوله رابط ۳۲ اینچ خروجی تلمبه خانه ممزوج به خط لوله ۴۲ اینچ نیوچم در شیرخانه مایل ۷.۷۷ صادراتی هدایت و نفت سنتزی نیز با این اصلاحیه به طرف شیرخانه مایل ۷.۲۱ و پالایشگاه اصفهان ارسال می شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به نقش این اصلاحیه فرایندی در پایداری دریافت نفت سنتزی ادامه داد: تلمبه خانه های نفت امیدیه از طریق خطوط لوله پالایشگاهی و مبادی صادرات با تبادل چهار گرید نفتی سبک، سنگین، فوق سنگین و سنتزی همچنان به عنوان شاهرگ حیاتی شرکت ملی نفت ایران ایفای نقش می کنند و با اجرای این اصلاحیه فرایندی بر خطوط صادراتی، هم اکنون روزانه ۵۵ هزار بشکه نفت سنتزی از سکوهای نفتی بهرگان دریافت می شود که این ظرفیت تا ۶۰ هزار بشکه در روز قابل افزایش است. تقی زاده گفت: اجرای این اصلاحیه در روزهای آغازین سال ۱۴۰۲ نمادی از تعصب و غیرت کارکنان صنعت نفت را در جامه عمل پوشاندن به شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رشد تولید مورد تأکید قرار گرفت، به نمایش گذاشت.

 

    شرکت ملی حفاری ایران

تکمیل نودونهمین حلقه چاه نفت در آخرین ساعات پایانی سال ۱۴۰۱

معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: حفار مردان این شرکت در ساعات پایانی سال ۱۴۰۱ موفق به تکمیل نودونهمین حلقه چاه نفت و گاز شدند و این در حالی است که حفر و تکمیل تعداد قابل توجهی چاه در مراحل اجرا قرار دارد . مسعود افشار اعلام کرد: چاه شماره ۱۸۹ در مناطق نفت خیز جنوب آخرین حلقه چاهی بود که تکمیل آن در کارنامه عملکرد سال گذشته شرکت ثبت شد. وی اظهار کرد: از مجموع چاه های حفرشده در سال ۱۴۰۱، ۱۵ حلقه توسعه ای توصیفی، پنج حلقه اکتشافی و ۷۹ حلقه تعمیری تکمیلی بوده است. افشار گفت: از این تعداد ۷۷ حلقه چاه در گستره فعالیت پنج شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هشت حلقه در شرکت نفت فلات قاره ایران در حوزه فراساحل، هشت حلقه در اجرای طرح های توسعه ای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، دو حلقه در قالب پروژه و چهار حلقه در پروژه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، حفاری و تکمیل و در اختیار شرکت های کارفرما قرار گرفت.

معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری با بیان اینکه هم اکنون از شمار ۷۳ دکل حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین ناوگان شرکت ۶۳ دستگاه در مدار عملیات و یا جابه جایی هستند، افزود: تعداد دستگاه های در حال جابه جایی ۲۰ دکل است.  وی متراژ حفاری در سال ۱۴۰۱ را بیش از ۶۷ هزار متر اعلام و اظهار کرد: برنامه ریزی جامعی برای شتاب بخشی در عملیات حفاری انجام شده و انتظار می رود با بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری، در سال نو شاهد به کارگیری تعداد دیگری دستگاه های حفاری شرکت در مناطق نفت خیز کشور باشیم.

 

     شرکت ملی گاز ایران

مصرف گاز پارسال ۶ درصد افزایش یافت

مدیر دیــسپچینگ شرکت ملی گاز از افزایش ۶ درصدی گازرسانی به بخش خانگی و تجاری در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال پیش از آن (سال ۱۴۰۰) خبر داد. محمدرضا جولایی با اشاره به افزایش ۶ درصدی مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری طی سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۴۰۰ گفت: افزایش مصرف گاز در بخش خانگی باعث ایجاد محدودیت در دیگر بخش ها از جمله صنایع عمده، نیروگاه ها و خوراک پتروشیمی ها در زمان اوج مصرف شد.

 وی با تأکید بر اینکه این افزایش تأثیری بر تعهدهای صادراتی گاز ایران نداشته است، افزود: تعهدها مربوط به صادرات گاز به عراق به صورت کامل انجام شد؛ اما به دلیل مشکل فنی در یکی از ایستگاه های صادرات گاز به ترکیه که پیش از زمستان رخ داده بود، صادرات گاز به ترکیه در روزهایی با مشکل همراه شد؛البته اکنون تعمیرات آن انجام شده و روند صادرات عادی است.

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که اکنون از دو منطقه چالایوک و سرخس در مجموع روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان دریافت می شود. جولایی با تأکید بر اینکه جریان گاز از چالایوک پارسال برای دو هفته در زمان اوج مصرف و سرما در شمال شرق کشور قطع شد، گفت: اکنون با کاهش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، همه محدودیت ها از صنایع و نیروگاه ها برداشته شده است.

 

    شرکت نفت فلات قاره ایران 

تصویب کلیات بزرگ ترین پروژه پژوهشی -پایلوت و فناورمحور

رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران از تصویب کلیات بزرگ ترین پروژه پژوهشی– پایلوت و فناورمحور این شرکت خبر داد. مهدی توکلی درباره این مصوبه گفت: در نشست شورای پژوهش و فناوری این شرکت، پروژه پژوهشی مطالعه و ارزیابی وضعیت موجود انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد از زباله سوز تأسیسات پالایشگاه گاز هنگام و اجرای فرایند ارتقا و توسعه زیرساخت ها و کاهش بار آلایندگی تا دستیابی به استانداردهای محیط زیستی و بهداشتی مربوطه بررسی و کلیات آن تصویب شد. وی با بیان اینکه اجرای این پروژه به عنوان یکی از پروژه های شاخص پژوهش و فناوری ذیل برنامه هفتم توسعه کشور است، افزود: این پروژه با همکاری و اعلام نیاز مدیریت های اچ اس ای، مهندسی ساختمان، امور تولید و مدیریت منطقه عملیاتی قشم در دستور کار قرار گرفته و در سی وهفتمین شورای پژوهشی شرکت نفت فلات قاره ایران با تصویب کلیات طرح موافقت و مقرر شد پس از دریافت دیدگاه های اداره برآوردها، طرح برای تصویب نهایی به مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران فرستاده شود. رئیس اداره پژوهش و فناوری شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: افزون بر این، انتشار دی اکسید گوگرد در محیط اطراف تأسیسات می تواند سلامت کارکنان ساکن در آن محدوده را با مشکل مواجه سازد، بنابراین انجام مطالعه و اجرای موضوع یادشده از این نظر که نتیجه پژوهش های فاز مطالعاتی (راهکار بهینه) در فاز اجرایی همین پروژه در مقیاس صنعتی به بهره برداری می رسد، از اهمیت بسزایی برخوردار است و دستاوردهای قابل ملاحظه ای در ارتقای وضعیت محیط زیستی منطقه قشم به همراه خواهد داشت. توکلی، دیگر مزایای این پروژه را برشمرد و تصریح کرد: اجرای این پروژه سبب محافظت از سلامت کارکنان فعال در منطقه از نظر کاهش آثار نامطلوب سلامت ناشی از انتشار آلاینده دی اکسید گوگرد در محیط اطراف تأسیسات و هوای محیطی می شود، همچنین این طرح با هدف کاهش عوارض و جلوگیری از وضع جرایم محیط زیستی و به منظور همکاری سازنده با سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار قرار دارد. وی گفت: خلاقیت و نوآوری نظام مند موجود در این طرح سبب افزایش کارایی، اثربخشی و بهبود کیفیت و ارتقای سطح ایمنی فرایندی و کاهش ریسک های سلامت در محدوده فعالیت های شرکت نفت فلات قاره می شود، همچنین عمل به تعهدهای شرکت نفت فلات قاره ایران همسو با مسؤولیت های اجتماعی و افزایش بازدهی سامانه های کنترل آلودگی های هوا از دیگر نتایج اجرای این پروژه بزرگ است.

 

  شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

رکورد تولید در سال ۱۴۰۱ جابه جا شد

سال ۱۴۰۱ شمسی در حالی به ایستگاه پایانی رسید که این سال را می توان سالی طلایی برای بزرگ ترین گروه پتروشیمی کشور دانست؛ سالی که رکوردهای تولید و سودآوری شکسته شد و هلدینگ خلیج فارس شتاب خود در مسیر توسعه را چند برابر کرد. تولید به عنوان مهم ترین شاخص عملکردی در این گروه بزرگ پتروشیمی که توانست با جهش ۱۴ پله ای در رتبه ۲۳ جهان بر اساس رتبه بندی آی سی آی اس ICIS بایستد، در پایان سال ۱۴۰۱، رقم بی سابقه ۲۳ میلیون تن تولید انواع محصول را ثبت کرد و این به معنای ۴.۵ درصد تولید بیشتر نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ است. در بخش بازار سرمایه اما سال ۱۴۰۱ را می توان سال رکوردها برای غول بازار سرمایه ایران نامید، سالی که برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه ایران، ارزش بازار هزار هزار میلیارد تومان برای یک هلدینگ به ثبت رسید و البته این سال را هلدینگ خلیج فارس با ارزش بازار ۱۲۰۰ همت به پایان رساند. ارزش بازار نماد «فارس» به عنوان ارزشمندترین شرکت بازار سرمایه ایران از ۳۲۵ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۱۴۰۰ به بیش از ۵۳۸ هزار میلیارد تومان رسید و این یعنی بازدهی ۶۶ درصدی این شرکت پیشرو ارزش آفرین که توانست در رده بندی IMI۱۰۰ با کسب رتبه نخست در سه شاخص «مقدار فروش»، «صادرات» و «بالاترین ارزش بازار»، عنوان شرکت برتر ایران را از آن خود کند.

در بررسی عملکرد این گروه بزرگ در بازار سرمایه که با ۱۵ نماد و ارزش بازاری که به آن اشاره شد، سهم بیش از ۱۳ درصدی از بازار سرمایه را به خود اختصاص داده، بازدهی «بوعلی» با ۱۶۸ درصد، «شاروم» با ۱۰۹ درصد و «بفجر» با ۱۰۳ درصد خیره کننده بوده است. نکته قابل توجه آنکه هلدینگ خلیج فارس که بیش از ۴۰ میلیون سهامدار به صورت مستقیم و غیرمستقیم از آحاد مختلف مردم دارد، در مجموع بیش از ۹۱ هزار میلیارد تومان سود، در سال ۱۴۰۱ میان سهامداران شرکت مادر و شرکت های تابعه تقسیم کرد. گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که توسعه صنایع پایین دست در کنار حضور در توسعه بالادست با هدف تأمین و پایداری خوراک را جزو راهبردهای اصلی خود قرار داده است، در سال ۱۴۰۱ برنامه احداث ۱۳ پارک پایین دستی سودآور، ارزش آفرین و اشتغال آفرین در نوار ساحلی جنوب کشور را آغاز کرد.

از دیگر سو، گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس که برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود در تولید و سودآوری، تمرکزی ویژه بر تکمیل طرح های نیمه تمام اعم از ابرپروژه ها، طرح ها و طرح های درون مجتمعی کرده است، توانست پنج پروژه مهم را آماده بهره برداری رسمی کند، به طوری که روبان افتتاح آنها در هفته های آغازین ۱۴۰۲ از سوی مسؤولان بریده خواهد شد.

هلدینگ خلیج فارس همچنین در سال ۱۴۰۱ بیش از ۴ میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار ارز حاصل از فروش محصولات را خود را به سامانه نیما، همچنین بازار متشکل ارز ایران عرضه کرد که نسبت به سال قبل از آن افزایشی حدود ۱۰ درصد داشته است.

این هلدینگ در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ موفق شد برای نخستین بار در تاریخ تأسیس خود گزارش حسابرسی مقبول و بدون بند و نکات حسابرسی را در «کدال» منتشر کند. بر اساس این گزارش عملکرد ۶ ماه منتهی به پایان آذر ۱۴۰۱، سود شرکت اصلی ۲۶۵ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه و سود تلفیقی بیش از ۲۰ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه داشته است.

برگزاری موفق چهارمین نمایشگاه و همایش تخصصی حمایت از ساخت داخل و دانش بنیـان در صنعت پتروشیمی، پالایش و پتروپالایشی از سوی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیش از ۲۰۰ تفاهمنامه، موافقت نامه و قرارداد به ارزش بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان، برگزاری موفق رویداد پتروفن و حضور موفق و تقدیر شده در بیستمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست نیز از دیگر دستاوردهای این هلدینگ بزرگ پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ بود.