هیئت بلندپایه روسیه برای امضای اسناد همکاری به تهران میآید
ارزش پروژههای پژوهشی به ۳۵ هزار میلیارد ریال میرسد
بهرهبرداری از ۲.۲ میلیارد دلار پروژه صنعت نفت
10 پروژه صنعت پتروشیمی در نوبت افتتاح
اما و اگرهای کارتهای نخی در جایگاههای سوخت
دستیابی به تولید102 درصدی نفت خام
سلامت برای همه با پزشک خانواده
مدیـــریت خوردگی و بهبود عملکردها در اولویت است
تضمین ثبات بازار نفت با کاهش تولید اوپک پلاس
بازدید 30هزار نفر از موزه های نفت
از قـطع صادرات گاز به شوروی تا اسارت شهید تندگویان
افزایش مستمری بازنشستگان صنعت نفت
تصویب بودجه ۸۰۰ میلیارد تومانی مسئولیت اجتماعی در ماهشهر
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در آیین امضای تفاهم نامه چهارجانبه سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) گفت: با تجهیز ناوگان حمل ونقل بار و مسافر بین شهری به سامانه سپهتن، پایش هوشمند توزیع سوخت نفت گاز و توزیع عادلانه سوخت براساس پیمایش در این ناوگان محقق خواهد شد.
علی اکبر نژادعلی در آیین امضای تفاهم چهارجانبه سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) درباره سابقه این طرح گفت: از سال ۹۳ بر اساس مصوبه هیئت وزیران، بحث سامانه جامع پیمایش (تخصیص سهمیه بر اساس پیمایش) را در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با کمک سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و وزارت کشور تهیه و تدوین کردیم که هدف آن پایش هوشمند بر اساس اسناد حمل ونقل جاده ای بود، اما بر اساس آخرین مصوبه شورای اقتصاد، درباره هزینه نصب جی پی اس و نحوه تخصیص هزینه موردنیاز در قالب طرح جدید سپهتن تصمیم گیری شد که مصوبه آن دریافت شد و نیاز به تمدید اعتبار دارد. وی هدف از اجرای طرح سپهتن را نصب و راه اندازی سامانه روی ناوگان حمل ونقل باری برون شهری در فاز نخست و پایش هوشمند سوخت بر اساس آن اعلام و اظهار کرد:با اجرای این طرح، بر اساس مقدار عملکرد واقعی در ناوگان برون شهری، تخصیص سهمیه سوخت از سوی وزارت نفت انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد: هزینه های اجرای این طرح طبق پیش بینی قانون، از محل صرفه جویی در تخصیص سهمیه سوخت به ناوگان برون شهری در اختیار شرکت سرمایه گذار قرار خواهد گرفت.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا نیز در این آیین تسهیل در ترددها، کاهش آمار تصادف های جاده ای و جان باختگان، مجروحان، مدیریت بار مسافر، امکان بررسی دقیق تر علل تصادف های بین جاده ای را از جمله مزایای این طرح برشمرد و گفت: امروز بیش از ۳۹ میلیون وسیله نقلیه در کشور داریم که طبق پیش بینی های انجام شده در سال جاری حدود ۲ میلیون دستگاه وسیله نقلیه جدید نیز به این آمار افزوده خواهد شد. این موضوع در شرایطی است که هیچ خودرویی با عنوان فرسوده و اسقاط از این شبکه خارج نخواهد شد و همین موضوع نگرانی ما را درباره آمار تصادف های جاده ای و اختلال در روند ترافیک جاده ای و شهری افزایش می دهد و سبب خسارت های جبران ناپذیر در حوزه تصادف ها، آلودگی هوا و مصرف سوخت در اثر انباشتگی وسایل نقلیه خواهد شد.
سیدکمال هادیان فر با اشاره به آمار تردد ۵۳۸ میلیونی در نوروز ۱۴۰۲ گفت: متأسفانه آمار تصادف ها در سال گذشته و نوروز امسال رو به افزایش بوده است که این موضوع مدیریت صحیح تردد بین جاده ای را با وجود ۸۷۷ راه پر تصادف دوچندان می کند و اجرای سامانه سپهتن از طرح های مؤثر در مدیریت ترددهای بین جاده ای در کشور خواهد بود.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا تأکید کرد: با نصب این سامانه، بررسی رفتار رانندگان در طول سفر، بررسی مجوزهای لازم برای جابه جایی بار و مسافر، پیشگیری از تخلفات رانندگی، کاهش جان باختگان، مجروحان و تصادف ها، مدیریت بار مسافر و امکان بررسی دقیق تر تصادف ها، امکان مدیریت مصرف سوخت و تخصیص سوخت بر اساس پیمایش محقق خواهد شد. هادیان فر گفت: یکی از دستگاه هایی که خدمات آنها به چشم نمی آید و فقط زمانی که اختلالی در دریافت سوخت پیش بیاید، مردم متوجه اهمیت کار آن ها می شوند، وزارت نفت است. وی با بیان این که در ایام نوروز به شخصه شاهد تلاش شبانه روزی این عزیزان بودم ودر هیچ نقطه ای از کشور شاهد نارضایتی از کمبود سوخت نبودیم، افزود: بنابرگزارش ها، دربعضی روزهای تعطیلات نوروز مصرف بنزین،حتی به ۱۴۵میلیون لیتر مصرف رسید؛ تأمین و توزیع این مقدار از دورترین نقاط کشور در زنجیره استخراج، پالایش و بهینه سازی و انتقال با خطوط لوله و رانندگان نفتکش کاری بزرگ وطاقت فرساست. حسین آب نیکی، مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز در این آیین، افزون بر بهینه سازی مصرف سوخت، مدیریت هوشمند حمل ونقل جاده ای، مدیریت جابه جایی بار و مسافر،همچنین مدیریت ایمنی و ترافیک جاده ها و تخصیص سوخت بر اساس اطلاعات پیمایش را از دیگر کارکردهای مهم سپهتن عنوان کرد. وی افزود: برای اجرای این سامانه به ازای هرخودرو، ۱۲۰ تا ۴۰۰ دلار سرمایه با توجه به میزان صرفه جویی اختصاص خواهد یافت و سازمان راهداری مجری این طرح خواهد بود.
درگفت وگوی تلفنی رؤسای کمیسیون اقتصادی ایران و روسیه مطرح شد:
وزیر نفت و معاون نخست وزیر روسیه درباره همکاری های اقتصادی دو کشور و سفر هیئت بلندپایه روس به تهران تلفنی گفت وگو کردند.
جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به عنوان رؤسای کمیسیون اقتصادی دو کشور بعدازظهر دوشنبه (چهارم اردیبهشت ماه) در گفت وگویی تلفنی درباره همکاری های دوجانبه در بخش های بانکی، ترانزیت، نفت، گاز و پتروشیمی مذاکره کردند. در همین حال، احمد اسدزاده، معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی نیز با اشاره به گفت وگوی تلفنی رؤسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه به خبرنگار شانا گفت: هیئت بلندپایه روسیه به ریاست معاون نخست وزیر این کشور ضمن شرکت در نشست های B۲B دو طرف، در آیین گشایش رسمی بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی حضور خواهد یافت.
وی، برگزاری نشست های مشترک برای بررسی همکاری های دوجانبه و شرکت در نشست های B۲B را از اهداف اصلی سفر هیئت بلندپایه روس به تهران برشمرد و اظهار کرد: طی این دیدارها محورهای همکاری دوجانبه در بخش های بانکی، ترانزیت، نفت، گاز و پتروشیمی بررسی می شوند. وی با اشاره به حضور مسئولان بلندپایه روس از جمله الویرا نابیولینا، رئیس کل بانک مرکزی روسیه همزمان با بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران برای سفر به تهران تصریح کرد: در حاشیه نشست های B۲B میان مدیران ایرانی و روسیه بعضی از اسناد به امضای دو طرف می رسند. نشست های B۲B ایران و روسیه با راهبری معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ هم زمان با بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار می شوند. هیئت های کارشناسی ایران و روسیه درحاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت تهران (۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ماه) در قالب چهار کارگروه تجارت نفت، گاز، فرآورده و محصولات پتروشیمی، سرمایه گذاری و صادرات خدمات فنی و مهندسی، ساخت، تأمین و تعمیرات تجهیزات صنعت نفت و همکاری های فناورانه و دانش بنیان، به تبادل نظر برای گسترش روابط تجاری با یکدیگر می پردازند.
در حاشیه این رویداد بین المللی و به منظور آشنایی هیئت های ایران و روسیه با قوانین یکدیگر، کارگاه های آشنایی با قوانین و مشوق های سرمایه گذاری در ایران و آشنایی با فرصت های سرمایه گذاری در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی برگزار می شوند. همکاری و روابط ایران و روسیه به عنوان دارندگان بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز جهان در دولت سیزدهم در مسیر تازه ای قرار گرفته است و دو کشور گسترش روابط در سطوح مختلف از جمله اقتصادی و انرژی را پیگیری می کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی از تلاش کارکنان وزارت نفت برای گذراندن شرایط سخت زمستان سال گذشته قدردانی کرد. محمدباقر قالیباف در نشست علنی روز (سه شنبه، ۲۹ فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی و پس از سخنان وزیر نفت و برخی نمایندگان درباره بررسی عملکرد وزارت نفت در تعرفه گذاری گاز مشترکان خانگی اظهار کرد: در حوزه کارهای کوتاه مدت در موضوع تعرفه گذاری گاز، بخش هایی تعیین شده بود که از مشترکان پرمصرف مبالغ بیشتری اخذ شود و وزیر نفت در جمع بندی به اصلاح قانون اشاره داشت، در حالی که حل این موضوع نیاز به قانون ندارد. وی افزود: باید اصلاحی در شیوه تعرفه گذاری و ساختار انجام شود، موضوعی که در یک نشست در کمیسیون انرژی و وزارت نفت قابل بررسی است و با هم می توانند به اصلاح ساختار بپردازند. رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید مشکلات ناترازی فصلی را با ذخیره سازی گاز حل کنیم، حداقل بین ۱۰ تا ۲۰ درصد ذخیره سازی باید برای زمان پیک مصرف فصلی صورت گیرد، از این رو احتیاجی به تغییر قانون نیست و باید روش عوض شود. قالیباف ادامه داد: باید صرفه جویی اصولی، بهینه سازی و هوشمندسازی مدنظر باشد. هر برنامه ای برای این موارد نیازمند این است که به صورت کمی از مصارف اطلاع داشته باشیم نه اینکه با تأخیر یک ماهه به دستمان برسد. در این خصوص نصب کنتورهای هوشمند و صرفه جویی بسیار لازم است. وی در پایان از تلاش کارکنان وزارت نفت تشکر کرد و گفت: کارگران و کارکنان وزارت نفت انصافاً در زمستان پارسال تلاش کردند که بتوانیم شرایط سخت زمستان را پشت سر بگذاریم که در اینجا از همه آنها قدردانی می کنم.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: دولت برنامه قیمتی در حوزه انرژی ندارد، یکی از محورهای اساسی در جمع آوری کارت های هوشمند سوخت از جایگاه های عرضه مبارزه با قاچاق سوخت است. علی بهادری جهرمی با اشاره به موضوع جمع آوری کارت های سوخت جایگاه داران، افزود: دولت برنامه قیمتی در حوزه انرژی ندارد و یکی از محورهای اساسی در این حوزه قاچاق سوخت است و وزارت نفت به دنبال اصلاح رویه هاست، از این رو از دارندگان خودروها تقاضا می شود تلاش کنند از کارت های هوشمند سوخت شخصی استفاده کنند. سخنگوی دولت تصریح کرد: کارت سوخت جایگاه داران برای مقابله با قاچاق سوخت محدود شده است، اما در همه جایگاه های عرضه سوخت کارت سوخت اضطراری وجود دارد. بهادری جهرمی اظهار کرد: از مالکان خودرو می خواهیم که با کارت سوخت شخصی سوخت گیری کنند و اگر کارت سوخت ندارند، درخواست کارت سوخت المثنی داشته باشند، البته شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز باید در صدور کارت های سوخت تسریع و عقب افتادگی گذشته را جبران کند.
خوش بینی به بهبود تقاضای نفت خام و انتظارها درباره کاهش ذخیره سازی های نفت خام قیمت نفت را برای سومین روز پیاپی افزایش داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خوش بینی سرمایه گذاران به افزایش تقاضای سوخت در چین به دنبال تعطیلات و رونق گرفتن سفرها و انتظارها درباره کاهش سطح ذخیره سازی ها نفت خام ایالات متحده آمریکا، قیمت نفت در معاملات روز سه شنبه (پنجم اردیبهشت ماه) افزایش یافت و در مسیر سومین روز افزایشی قرار گرفت.
رزرو بلیت در چین برای سفرهای خارجی در تعطیلات یکم ماه مه به بهبود ادامه سفر به کشورهای آسیایی اشاره دارد و در عین حال انتظار می رود ذخیره سازی های نفت خام آمریکا در در هفته جاری یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه کاهش یابد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ساعت ۸ و ۵ دقیقه به وقت گرینویچ با ۱۰ سنت افزایش به ۸۲ دلار و ۸۳ سنت برای هر بشکه رسید. در همین حال، نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۱۵ سنت افزایش، ۷۸ دلار و ۹۱ سنت برای هر بشکه معامله شد.
لئون لی، تحلیلگر مؤسسه سی ام سی مارکتز در این باره گفت: سرمایه گذاران ابراز خوش بینی کردند که سفرها در تعطیلات پیش روی چین سبب افزایش تقاضای سوخت در بزرگترین کشور واردکننده نفت جهان شود.
کاهش های داوطلبانه و برنامه ریزی شده عرضه نفت از سوی برخی از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس نیز سبب حمایت از افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.
اکنون نشانه هایی از ازسرگیری صادرات نفت شمال عراق پس از یک ماه توقف مشاهده شده است و اعضای اوپک پلاس کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و 660 هزار بشکه ای خود را در ماه مه ماه افزون بر کاهش روزانه 2 میلیون بشکه ای پیشین آغاز می کنند.
تاماس وارگا، یک بازرگان نفت از مؤسسه پی وی ام PVM در این باره گفت: تقاضای جهانی نفت، به کمک آغاز فصل رانندگی ایالات متحده آمریکا و احیای اقتصاد چین، افزایش یافته و به اوج هایی تازه خواهد رسید.
مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب:
مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب از سرمایه گذاری ۱۵ هزار میلیارد ریالی در پروژه های پژوهشی طی یک سال و نیم اخیر خبرداد و گفت: چند پروژه شرکت مناطق نفتخیز جنوب در سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به خوزستان به بهره برداری خواهند رسید. علیرضا دانشی در نشست با نمایندگان رسانه ها با اشاره به تأمین خوراک هفت پتروشیمی ازسوی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: فرسودگی تأسیسات و بدهی های گذشته از مشکلات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بود که طی اصلاح دستورعمل های گذشته توانستیم سه برابر ظرفیت گذشته برنامه تعمیراتی تأسیسات را تدوین کنیم که ۷۰ درصد آن اجرایی شد. وی با بیان اینکه تعمیر و آماده سازی ۶۰ توربین در این برنامه گنجانده شده بود، افزود: ۴۰۰ مورد عملیات تعمیراتی درون چاهی از دیگر برنامه های اجرا شده برای رسیدگی به تأسیسات مناطق نفت خیز جنوب بود. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از پرداخت بیشتر بدهی های پیشین این شرکت طی یکسال و نیم اخیر خبرداد و گفت: حق آلایندگی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ پنج استان درگیر تأسیسات مناطق نفت خیز جنوب در این مدت پرداخت شد. دانشی ادامه داد: ساماندهی و تبدیل وضعیت ۶ هزار نیروی نفت در دستور کار قرار گرفته که عمده آن در شرکت مناطق نفت خیز جنوب و ارکان ثالث هستند که تا ۲ ماه آینده تعیین تکلیف خواهند شد. وی از راه اندازی کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ برای جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه غرب کارون با ظرفیت ۱۰ میلیون متر مکعب در جریان سفر روز جمعه (هشتم اردیبهشت ماه) رئیس جمهوری و هیئت دولت به خوزستان خبرداد و گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با دارا بودن ۱۴ کارخانه گاز و گاز مایع حدود ۱۸۵ میلیون مترمکعب گاز و مایعات گازی همراه نفت را جمع آوری و برای تأمین خوراک پتروشیمی ها و تزریق به بعضی از چاه ها فرآورش می کنند. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه مناطق نفت خیز جنوب ۸۰ درصد گازهای همراه نفت را جمع آوری کرده و ۲۰ درصد باقیمانده نیز در دستور کار است، افزود: واحدهای پیش تراکم گاز ان جی ال ۹۰۰ و ان جی ال ۱۰۰۰ با سرمایه گذاری ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال آماده بهره برداری است که گاز کم فشار را به پر فشار تبدیل و روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب به مجموعه فرآورش مناطق نفت خیز جنوب اضافه می کند. دانشی از افتتاح پست ۴۰۰ کیلو واتی برق ایثار برای برق رسانی به تأسیسات منطقه ۲ امیدیه با سرمایه گذاری ۵.۲ میلیون یورو را از پروژه هایی دانست که در جریان سفر رئیس جمهوری به خوزستان به بهره برداری می رسد و افزود: منطقه تفکیک در رامشیر با ارزش ۳ هزار میلیارد ریال و راه اندازی بازوهای بارگیری میعانات گازی در مسجدسلیمان برای بالا بردن سطح ایمنی از دیگر پروژه هایی است که در سفر هیئت دولت و رئیس جمهوری به این استان بهره برداری خواهند شد. وی ادامه داد: طی چند سال گذشته ارزش کل پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ۷۰۰ میلیارد ریال بود که طی یک سال نیم گذشته به حدود ۱۵ هزار میلیارد ریال صرف این امور شده و طی برنامه تدوین شده به ۳۵ هزار میلیارد ریال خواهد رسید که نمود آن طی سال های آینده مشهود است.
مدیرعامل شرکت مناطق نفت خیز جنوب به برنامه ریزی برای ساخت توربین ۱۰۰ درصد ایرانی در سه مدل طی سه سال آینده اشاره و اظهار کرد: پنج شرکت زیر مجموعه مناطق نفت خیز موظف شده اند همسو با اهداف مسئولیت اجتماعی امسال هر کدام ۲۰۰ هزار قلمه درخت تولید کنند و در اختیار مناطق مختلف استان برای کاشت قرار دهند و هدف ۵ میلیون قلمه برای پنج سال آینده تدوین شده است.
بورس انرژی ایران امروز میزبان عرضه ۹ هزار و ۸۹۶ تن فرآورده هیدروکربوری خواهد بود.
به گزارش بورس انرژی، این بورس روز دوشنبه (چهارم اردیبهشت ماه) میزبان عرضه ۹ هزار و ۸۹۶ تن فرآورده هیدروکربوری شامل هزار تن رافینت عمده پتروشیمی بیستون در رینگ بین الملل و ۸ هزار و ۴۱۲ تن متانول در رینگ داخلی است.
۴ هزار و ۲۰۰ تن متانول پتروشیمی زاگرس، هزار و ۱۷۰۰ تن متانول پتروشیمی شیراز، هزار و ۵۱۲ تن متانول پتروشیمی فن آوران، هزار تن متانول پتروشیمی مرجان و فراورده های برش سنگین، پنتان، سوخت کوره سبک و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز در رینگ داخلی عرضه می شود.
بورس انرژی ایران روز چهارشنبه (۳۰ فروردین ماه) شاهد معاملات ۴۱ هزار و ۱۱۲ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش ۱۰ هزار و ۴۲۹ میلیارد و ۳۳۲ میلیون ریال بود.
در رینگ بین الملل ۳۵ هزار تن فول رنج نفتای شرکت نفت ستاره خلیج فارس، ۲ هزار تن سوخت هوایی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و ۲ هزار تن نرمال هگزان شرکت پالایش نفت اصفهان معامله شد.
ارزش رینگ بین الملل در این روز بالغ بر ۲۳ میلیون و ۶۹۲ هزار و ۱۷۰ دلار بود.
در رینگ داخلی نیز ۳۱۲ تن اکستراکت سنگین DAE40 شرکت نفت ایرانول، ۴۰۰ تن نرمال بوتان پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و ۸۰۰ تن برش سنگین حاصل از پالایشگاه نفت و پتروشیمی به جز بنزین و گازوئیل پتروشیمی بیستون و ۶۰۰ تن حلال ۵۰۳ همین شرکت دادوستد شد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ با برنامه ریزی دقیق و منسجم و با توان متخصصان و کارکنان داخلی از امروز (یکم اردیبهشت ماه) کلید خورد و تا پایان مهرماه نیز ادامه دارد.
احمد باهوش با بیان اینکه حفظ پایداری و تولید حداکثری مشابه ماه های سرد سال با رعایت دقیق دستورعمل های ایمنی از اولویت های مجتمع است، تصریح کرد: برنامه ریزی دقیق و منظم عملیات تعمیرات اساسی امسال با توجه به اهداف کلان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران مبنی بر حفظ پایداری و تولید حداکثری و به منظور حفظ نیاز داخلی و صادرات گاز و محصولات جانبی انجام شده است.
وی افزود: به این منظور تلاش شده است ضمن حفظ اهداف اصلی و رعایت دقیق چارچوب عملیات تعمیرات اساسی برای افزایش در دسترس پذیری تجهیزات و بالا بردن قابلیت اطمینان تولید، توقف های کلی پالایشگاه های سیزده گانه این مجموعه در بازه زمانی تعمیرات اساسی امسال به طور کامل کاهش یابد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه به یکی از روش های نوآورانه در عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ اشاره و اظهار کرد: پیاده سازی و اجرای روش های جدید و کارآمد در دوران عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی در دستور کار است و تعویض برخط (آنلاین) مولکولارسیوها با استفاده از روش های نو از موارد مهم اجرایی در این باره است.
باهوش گفت: پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی ایستگاه آغاز عملیات تعمیرات اساسی امسال است و در روش جدید توقف کامل این پالایشگاه تنها در بازه زمانی سه روز انجام می شود و ادامه تعمیرات اساسی پالایشگاه هشتم بدون کاهش تولید سراسر پالایشگاه های مجتمع تداوم می یابد. به گفته وی، در ادامه برنامه زمان بندی شده عملیات تعمیرات اساسی امسال پالایشگاه یازدهم پارس جنوبی ایستگاه دوم این رویداد مهم خواهد بود. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تأکید کرد: مراحل آماده سازی و برنامه ریزی های لازم برای آغاز تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ از آبان ماه پارسال کلید خورده و زمینه های لازم درباره این حرکت مهم در مجتمع گاز پارس جنوبی فراهم شده است. باهوش یادآور شد: تعمیرات اساسی امسال با مشارکت ۱۰۰ درصدی نیروهای انسانی این مجموعه، به کارگیری قوای ماشین آلات پالایشگاهی و ستادی با تمرکز بر رعایت همه دستورعمل های ایمنی انجام می شود تا زمینه ساز تحقق هرچه بهتر اهداف کلان مجتمع و شعار سال «مهار تورم و رشد تولید» شود.
میدان نفتی یادآوران روزانه حدود ۹۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه خود را برای پالایش به پالایشگاه گازی هویزه خلیج فارس (ان جی ال ۳۲۰۰) ارسال می کند.
ابوذر شریفی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در این زمینه گفت: منطقه غرب کارون در خوزستان با داشتن ذخایر عظیم نفت به عنوان یکی از حوزه های نفتی ایران در حاشیه غربی رودخانه کارون مجاور کشور عراق واقع شده است. میدان نفتی یادآوران با حجم حدود ۳۰ میلیارد بشکه نفت درجا نیز در این منطقه واقع شده و با توجه به تولید فعلی این میدان، مقدار گاز همراه تولیدی به طور میانگین روزانه ۱۰۰ میلیون فوت مکعب است.
وی افزود: حدود ۱۰ درصد از گاز همراه تولیدی از میدان یادآوران مربوط به مصارف داخلی و تأسیسات فرازآوری با گاز میدان است و درصد باقیمانده آن از زمان بهره برداری، به دلیل آماده نبودن پالایشگاه گازی در پایین دست، در مشعل واحد فرآورش مرکزی سوزانده می شد.
مدیرعامل شرکت متن ادامه داد: با توجه نگهداری و انجام سرویس های دوره ای کمپرسورها و پایش خط لوله ۱۸ اینچ گاز میدان یادآوران بر اساس استانداردهای موجود، این شرکت به محض اعلام آمادگی پالایشگاه، در ارسال گازهای مشعل به پالایشگاه گازی هویزه خلیج فارس پیشرو بوده است و از زمان آغاز عملیات پیش راه اندازی این کارخانه در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ به طور میانگین ۵۰ درصد از گازهای مشعل میدان نفتی یادآوران به این واحد و با بهره برداری کامل از تأسیسات این پالایشگاه، ۱۰۰ درصد گازهای مشعل میدان یادآوران به این کارخانه ارسال خواهد شد.
شریفی گفت: با توجه به اینکه ارسال گازهای مشعل به پالایشگاه هویزه خلیج فارس موجب تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع پایین دستی، همچنین کاهش خیره کننده انتشار گازهای آلاینده محیط زیست است، امیدواریم همه دستگاه های حاکمیتی، نمایندگان مجلس و مسئولان محلی برای این موضوع مهم، همراه و حامی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران باشند.
ایران حائز رتبه نخست ذخایر نفت و گاز در میان کشورهای جهان است، هم اکنون افزون بر گاز تولیدی از میدان های گازی، بخشی از منابع گازی کشور از محل گازهای همراه تولیدی از میدان های نفتی تأمین می شود.
برای این منظور، ابتدا باید گازهای همراه نفت جمع آوری و پس از تقویت فشار به واحدهای پالایشگاهی ارسال شود، در پالایشگاه گازی، ضمن شیرین سازی گاز غنی، ترکیبات سبک و سنگین از یکدیگر تفکیک و گاز سبک برای مصارف خانگی و تجاری به خطوط لوله سراسری تزریق و ترکیبات سنگین تر به عنوان خوراک به واحدهای پتروشیمی منتقل می شود
در سفر رئیس جمهوری به خوزستان انجام شد
مشعل اعداد به تنهایی می تواند بیانگر اهمیت و عظمت پروژه های صنعت نفت باشد، آنگونه که اواخر هفته ای که گذشت با سفر استانی سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به استان خوزستان، شاهد بهره برداری از ۲.۲ میلیارد دلار پروژه ای بودیم که به فرمان او به بهره برداری رسید و افزون بر آن عملیات اجرایی ۱.۴ میلیارد دلار پروژه درحوزه نفت و گازهم آغاز شد؛ پروژه هایی که فهرست متنوعی از بخش های مهم و حیاتی صنعت نفت را دربرگرفته اند ومشتمل بر فاز نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس با ظرفیت فرآورش روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت میدان های غرب کارون، واحد بخار نیروگاه حرارتی ۱۶۰ مگاواتی غرب کارون به عنوان تنها واحد بخار در کشور با بازدهی ۵۵ درصدی، پیش تراکم ان جی ال ۹۰۰ و ان جی ال ۱۰۰۰ و طرح افزایش برداشت روزانه ۴۵ هزار بشکه ای نفت ازمیدان مشترک آزادگان است.
همزمان با اخبار خوش افتتاح های هفته نخست اردیبهشت ماه امسال درسفر رئیس جمهوری به استان خوزستان، جواد اوجی، وزیرنفت نیز از بهره برداری ۱۵ میلیارد دلار پروژه صنایع نفت و گاز در سال ۱۴۰۲ برای تحقق شعار «مهار تورم و رشد تولید» خبر داد. آنچه مشخص است بهره برداری از این پروژه ها را آنگونه که ابراهیم رئیسی در سخنان خود به آن اشاره کرد، می توان بیانگر سهم قابل توجه صنعت نفت و گاز در رشد اقتصادی ارزیابی کرد.
سیدابراهیم رئیسی روزجمعه(هشتم اردیبهشت) در مراسم بهره برداری از این پروژه های نفتی با اشاره به اینکه رشد اقتصادی کشور در دولت سیزدهم به طور میانگین چهار درصد بوده که سهم صنعت نفت و گاز در این رشد اقتصادی قابل توجه است، هدف گذاری وزارت نفت برای جمع آوری گازهای مشعل را نیز ستودنی دانست. رئیس جمهوری گفت: ارتباط صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم افزایش یافته، تعداد دانش بنیان های فعال در صنعت نفت از ۱۰۰ به ۵۰۰ شرکت و وزارت نفت با این شرکت ها در حال انجام طرح های مشترک است. وی با بیان اینکه صنعت نفت و گاز در کشور باید علم پایه و فناوری پایه باشد تا از این طریق، همه طرح ها از دانش روزآمد برخوردار باشد، افزود: جمع آوری روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز مشعل از سوی پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس و تبدیل به گاز قابل مصرف در شبکه سراسری گاز، کاری بزرگ است. رئیس جمهوری تصریح کرد: با بهره برداری از طرح های صنعت نفت ۴۵ هزار بشکه نفت به تولید کشور افزوده شد که این ظرفیت همچنان باید ادامه یابد.
رئیسی با بیان اینکه سوزاندن گازهای همراه نفت ارسالی به مشعل ها باعث رنجش است، اعلام کرد: سوزاندن این گازهای همراه افزون بر سوزاندن ثروت ملی، مشکلات محیط زیستی برای منطقه ایجاد می کند. وی اشتغال را حق مردم مناطق دانست و گفت: صنایع موجود در خوزستان باید جذب نیروهای بومی را در اولویت قرار دهند. جذب نیروی غیربومی تنها به مواردی محدود شود که متخصص بومی در آن زمینه وجود نداشته باشد.رئیس جمهوری اظهار کرد: امروز به دست توانای نیروهای متخصص کشور در صنعت نفت و گاز کارهای ماندگاری شکل گرفته است که باید از همه کارگران، پیمانکاران و عوامل دخیل در این طرح ها تشکر کرد.
رئیسی با بیان اینکه از ابتدای دولت نسبت به تمرکز بر میدان های مشترک تأکید شد، گفت: میدان های مشترک به دلیل برداشت مشترک کشورهای مختلف نیاز به اهتمام جدی داشت که با تلاش دولت تمرکز بر این میدان ها در اولویت قرار گرفت.
وی افزود: جمع آوری گازهای مشعل که بدون استفاده سوخته می شود هم از بین رفتن ثروت و هم ایجاد مسائل محیط زیستی را در پی دارد که تعیین تکلیف این مشعل ها در اولویت دولت سیزدهم است.
رئیس جمهوری بیکاری را از جمله مسائل مهم خوزستان دانست و تصریح کرد: با جذب نیروهای کارآمد فعال خوزستان به مشاغل و صنایع بزرگ موجود در این استان می توان بخش زیادی از مشکل بیکاری درخوزستان را حل کرد.
رئیسی بر فعال شدن اقتصاد گردشگری، دیجیتال و روستایی در کشورتأکید کرد و گفت: فعال سازی ظرفیت های متنوع گردشگری آورده های بسیاری برای اقتصاد کشور دارد که توجه به این ظرفیت ها مورد تأکید دولت سیزدهم است.
وی جمع آوری تمام گازهای مشعل در شرق و غرب کارون را از برنامه های وزارت نفت و اولویت تعیین شده دولت دانست و تصریح کرد: هدف گذاری وزارت نفت برای جمع آوری گازهای مشعل تا پایان دولت سیزدهم ستودنی است که باید همه تلاش این وزارتخانه بر تحقق این هدف گذاری باشد.
رئیس جمهوری ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی در صنعت نفت و گاز را مورد تأکید قرار داد و گفت: جلوگیری از خام فروشی موجب افزایش تولید، ایجاد اشتغال و رونق صنعت در کشور است.
رئیسی گفت: رفع مشکلات کشور در گرو روحیه جهادی است، گفت: صنعت نفت و گاز باید به صورت جهادی اداره شود، قرار گرفتن میدان های نفت و گاز در مناطق عملیاتی دفاع مقدس، یادآور روحیه ایثار جوانان این سرزمین در دفاع از کشور است که حفظ و تقویت این روحیه در فعالان این صنعت باید مورد توجه باشد.
رئیس جمهوری به روند طولانی بهره برداری از برخی طرح های صنعت نفت و گاز اشاره کرد و گفت: بهره برداری از پالایشگاه هویزه خلیج فارس ۱۱ سال زمان برده است که با توجه به ظرفیت های علمی و فنی موجود در کشور نباید چنین طرح هایی این قدر زمان بر باشد.
رئیسی با اشاره به ظرفیت های بالای علمی، فنی و تخصصی کشور اظهار کرد: همه دنیا به توانمندی ایران در صنعت هسته ای و نظامی معترف هستند و همان گونه که ایران اسلامی در این بخش ها حرف نخست را در منطقه می زند، باید در دیگر صنایع مانند صنعت نفت و گاز هم حرف اول را در دنیا بزند. وی با بیان اینکه قدرت کشور تنها منحصر در توان نظامی نیست، افزود: اقدام های انجام شده در صنایع نفت و گاز برای خودکفایی ایران اسلامی برای کشور قدرت ساز است و این تولید قدرت موجب امیدواری دوستان و ناامیدی دشمنان می شود. رئیس جمهوری با اشاره به تخصیص ۱۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در قالب طرح های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت گفت: تخصیص این اعتبار کار خوبی است، اما باید مسئولان استان اهتمام جدی داشته باشند تا این پول برای توسعه استان هزینه شود. وی با انتقاد از صرف هزینه مسئولیت اجتماعی برای پرداخت حقوق کارکنان شهرداری افزود: شهرداری ها نیروی انسانی فراوانی جذب کرده اند که تأمین حقوق این افراد هزینه سنگینی به شهرداری ها تحمیل کرده است، بعضی از آنها تمایل دارند پول مسئولیت اجتماعی وزارت نفت را برای پرداخت حقوق کارکنان هزینه کنند، بنابراین باید جلوی این اقدام گرفته شود. رئیسی گفت: مخالف کمک به شهرداری ها نیستیم، اما باید اعتبار تخصیص وزارت نفت در قالب مسئولیت اجتماعی منجر به توسعه شهرها، احداث بوستان ها و حل مشکل شهرها شود. رئیس جمهوری اظهار کرد: هدف از تخصیص اعتبارهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت به شهرها کمک به تولید، اشتغال و توسعه شهرها، ارتقای وضع حمل ونقل عمومی، بهداشت و حل مسائل شهرهاست.
جواد اوجی در مراسم بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی طرح های صنعت نفت درباره بهره برداری از طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس که به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های مشترک احداث شده است، اظهار کرد: هم اکنون نزدیک به ۴۰۰ هزار بشکه نفت از میدان های مشترک آزادگان، یادآوران، یاران و دیگر میدان ها برداشت می شود، اما متأسفانه گازهای غنی همراه نفت این میدان ها با ارسال به مشعل ها سوزانده می شد.
وی افزود: خوشبختانه با بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس، گازهای همراه نفت ترش و سمی که محیط زیست خوزستان را تحت تأثیر قرار می داد فرآورش و پس از شیرین سازی، ترکیبات سبک؛ گاز شیرین تولیدی به خط سراسری تزریق می شود که کمک بزرگی به ناترازی گاز خواهد بود. وزیر نفت با بیان اینکه ظرفیت فاز نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب است، ادامه داد: آقای علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس قول داده اند فاز دوم این پالایشگاه تا پایان امسال به بهره برداری برسد که مجموع ظرفیت آن به روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب با سرمایه گذاری ۱.۴ میلیارد دلار می رسد و گازهای همراه نفت میدان های مشترک که سرمایه کشور است به ارزش افزوده تبدیل خواهد شد.
به گفته اوجی، ترکیبات سنگین تولیدی پالایشگاه هویزه خلیج فارس با خط لوله ۱۶ اینچ به طول ۱۸۶ کیلومتر به پتروشیمی بندر امام ارسال و خوراک این مجتمع هم تأمین می شود.
وی با اشاره به اینکه تا به امروز روزانه ۱۹۰ میلیون مترمکعب گاز از سوی کارخانه های گاز و گاز مایع (ان جی ال) جمع آوری می شود، تصریح کرد: قول می دهم تا پایان امسال کار خانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ (ان جی ال ۳۱۰۰) در ایلام نیز آماده افتتاح شود. وزیرنفت با اشاره به تأکیدهای رئیس جمهوری مبنی بر توسعه میدان های مشترک، جمع آوری گازهای همراه و توسعه پتروپالایشگاه ها اظهارکرد: پس از گذشته سه ماه از قرار اول ما از پالایشگاه پارس جنوبی، ارتقای پالایشگاه آبادان و اکنون هم این پالایشگاه( هویزه خلیج فارس) شیرین سازی گازهای همراه به بهره برداری رسیدند. اوجی با تأکید بر اینکه ۱۵ میلیارد دلار پروژه در سال ۱۴۰۲ در حوزه صنعت نفت و گاز افتتاح خواهد شد که ۲.۲ میلیارد دلار از برنامه ریزی انجام شده امروز به بهره برداری می رسند، گفت: این پروژه ها همسو با افزایش تولید که امسال هم سال «مهار تورم و رشد تولید» از سوی مقام معظم رهبری نامیده شده است، اجرا شده اند، به طوری که ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز غنی در پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس فرآورش می شود و ۴۵ هزار بشکه نفت نیز با حفاری ۴۰ حلقه چاه در میدان آزادگان به ظرفیت تولید نفت افزوده می شود. هم اکنون رقم تولید به روزانه ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه رسیده است.
وی با بیان اینکه امروز نیروگاه حرارتی ۱۶۰ مگاواتی غرب کارون نیز به بهره برداری می رسد، ادامه داد: وزارت نفت کمک وزارت نیرو است؛ پارسال نزدیک به ۱۴۰۰ مگاوات برقی که در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تولید می شد به شبکه سراسری کشور تزریق شد، اکنون توان این نیروگاه هم امسال افزوده می شود، این واحد بخار تنها واحد بخار کشور است که بازدهی ۵۵ درصدی دارد.
وزیر نفت به بهره برداری از پیش تراکم ان جی ال ۹۰۰ و ان جی ال ۱۰۰۰ اشاره و اظهار کرد: از این محل ۶۰۰ میلیون فوت مکعب دیگر به ظرفیت گاز غنی کشور اضافه می شود، همچنین خوراک پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس افزایش می یابد.
اوجی تأکید کرد: امروز با بهره برداری از سه طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس، پیش تراکم ان جی ال ۹۰۰ و ان جی ال ۱۰۰۰، معادل یک فاز پارس جنوبی یعنی ۲۵ میلیون مترمکعب گاز به گاز غنی کشور افزوده شده است. وی به برنامه ریزی برای هفت بسته سرمایه گذاری از شهریور ۱۴۰۰ برای جمع آوری ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعبی گازهای همراه نفت که سوزانده می شوند، اشاره و تصریح کرد: پالایشگاه هویزه خلیج فارس که فاز دوم آن تا پایان سال تکمیل می شود و ان جی ال ۳۱۰۰ در ایلام از طرح های جمع آوری گازهای همراه نفت غرب کارون در این زمینه است، همچنین طرح جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون نیز در قالب ۲۷ پروژه از سوی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار در حال اجراست. ان جی ال خارک و جمع آوری گازهای مشعل مربوط به پارس جنوبی نیز از دیگر پروژه ها برای جمع آوری گازهای همراه نفت در کشور است.
وزیر نفت تصریح کرد: قول می دهیم تا پایان دولت سیزدهم، تکلیف همه گازهای همراه میدان های نفتی مشترک و مستقل و مشعل پالایشگاه ها را تعیین تکلیف و جمع آوری کنیم.
اوجی ادامه داد: امروز عملیات اجرایی خط لوله ۵۶ اینچ ادامه خط سراسری نهم از اهواز تا کوهدشت به طول ۴۰۰ کیلومتر با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلار و عملیات اجرایی طرح توسعه میدان مشترک سهراب آغاز می شود.
وی تأکید کرد: امروز در سال «مهار تورم و رشد تولید» ۲.۲ پروژه به بهره برداری می رسد و ۱.۴ میلیارد دلار پروژه جدید آغاز می شود، بنابراین امروز در ابتدای سال «مهار تورم؛ رشد تولید» ۴۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت کشور، ۸۵۰ میلیون فوت مکعب به حجم گاز خام کشور و ۱۶۰ مگاوات برق هم از طریق نیروگاه غرب کارون به توان تولید برق کشور افزوده می شود.
وزیر نفت جمع آوری گازهای همراه نفت را از چالش های صنعت نفت دانست و اظهار کرد: با تعریف طرح های جمع آوری گازهای همراه که بیشتر روی میدان های مشترک است این چالش نیز برطرف می شود، کشور همسایه عراق هم این مشکل را دارد اما هیچ کدام از این واحدها را با وجود حضور سرمایه گذاران و شرکت های خارجی ندارد.
اوجی با اشاره به اینکه همه این طرح از سوی فعالان و متخصصان ایرانی انجام شده است، گفت: بیش از ۷۵ درصد تجهیزات پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس از سوی سازندگان داخلی تأمین شده است.
وی در ادامه با نام بردن تک به تک طرح ها، از آنها رونمایی کرد و برای اولین پروژه به پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس اشاره کرد و گفت: بزرگ ترین ویژگی آن این است که گاز میدان مشترک که پیشتر سوخته می شد و منجر به آلودگی محیط زیستی می شد را به ارزش افزوده تبدیل می کند.
وزیر نفت دومین پروژه که امروز به بهره برداری رسید را واحد بخار نیروگاه غرب کارون دانست و افزود: ارزش این طرح ۳۲۰ میلیون دلار است و ۱۶۰ مگاوات برق تولید می کند؛ در حالی که عمده نیروگاه های کشور بازدهی پایین و بعضی از آنها در واقع زیر بهره وری زیر ۱۸ درصد دارند، در حالی که بهره وری این واحد ۵۵ درصد است.
پروژه بهره برداری از ۴۰ حلقه چاه میدان مشترک آزادگان دیگر پروژه ای بوده که وزیر نفت از آن یاد و تصریح کرد: رقم سرمایه گذاری این طرح ۴۰۰ میلیون دلار بود و ۴۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت کشور اضافه کرد.
اوجی درباره پروژه های چهارمین پیش تراکم کارخانه های گاز و گاز مایع ۹۰۰ و ۱۰۰۰ هم گفت: این طرح ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری ارزی و ۳۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری ریالی داشت که ۹۰۰ میلیون فوت مکعب گاز میدان پازنان را برای تأمین بخشی از خوراک پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس جمع آوری می کند و با این پروژه روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز خام کشور افزوده می شود.
وی در ادامه به پروژه آغاز عملیات اجرایی خط لوله ۵۶ اینچ خط سراسری نهم اشاره کرد و افزود: این خط به طول ۴۰۰ کیلومتر با ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از اهواز تا کوهدشت احداث می شود و در زمستان استان های غربی از جمله کردستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجان های غربی و شرقی را پشتیبانی می کند.
وزیر نفت آغاز عملیات اجرایی میدان سهراب را دیگر پروژه امروز برشمرد و تصریح کرد: پیش از این کسی سراغ توسعه این میدان مشترک نرفته بود، این طرح با سرمایه گذاری ۸۰۰ میلیون دلاری هدف تولید روزانه ۳۰ هزار بشکه نفت را دنبال می کند.
اوجی با اشاره به برداشت روزانه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت از میدان های استان خوزستان گفت: افزون بر این روزانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب گاز در این استان تولید می شود و از این حیث برای کشور اهمیت ویژه ای دارد و در سفر نخست استانی رئیس جمهوری ۷ هزار میلیارد تومان پروژه مسئولیت اجتماعی در خوزستان تعریف شد که ۵ هزار میلیارد تومان آن مربوط به طرح های آب و فاضلاب بود.
وی با اشاره به پرداخت های وزارت نفت به استان خوزستان بابت آلایندگی افزود: فکر نمی کنم پیش از این دستگاهی همچون وزارت نفت در این باره عمل کرده باشد، پارسال ۵ هزار میلیارد تومان برای این موضوع پرداخت داشتیم که مسئولان نیز در سفر اخیر بابت این تعهد قدردان بودند و اذعان کردند که کمک خوبی برای شهرداری های استان بود، افزون بر این هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان دیگر نیز بابت آلایندگی به استان خوزستان پرداخت کردیم.
وزیر نفت با اشاره به تعهدهای وزارت نفت پس از سفر دوم رئیس جمهوری به خوزستان گفت: ۵ هزار میلیارد تومان در سفر دوم استانی بابت طرح های مسئولیت اجتماعی از جمله در بخش های آب رسانی، فرهنگی، برق رسانی، راه سازی متعهد شدیم. اوجی اعتبار طرح های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت را ۱۸ تا ۱۹ میلیارد تومان دانست و تصریح کرد: از این رقم ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان مربوط به استان خوزستان است. وی اعتبار طرح های مسئولیت اجتماعی در ۲۰ ماه دولت سیزدهم برای خوزستان را هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برشمرد و گفت: متناسب با پیشرفت طرح ها تاکنون بیش از هزار میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
وزیر نفت در پایان از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی قدردانی و تصریح کرد: اعضای این کمیسیون به طور عمده از خوزستان هستند و کمک های شایانی به وزارت نفت کردند که جای قدردانی دارد.
وزیر نفت همچنین در شورای اداری شهرستان رامشیر با بیان اینکه دولت سیزدهم در ۲۰ ماه اخیر در زمینه مسئولیت اجتماعی در قالب نخستین و دومین دور سفرهای استانی بیش از ۱۷ هزار میلیارد تومان پروژه در حال اجرا دارد، گفت: این رقم در مجموع دولت های یازدهم و دوازدهم تنها ۸ هزار میلیارد تومان بود.
او گفت: بنده به عنوان نماینده دولت مردمی سیزدهم برای شنیدن همه حرف های مردم رامشیر و ارائه راهکار برای حل مشکلات آنها به این شهرستان آمده ام، وظیفه ماست تا مشکلات را حل کنیم.
وی اوقافی بودن اراضی شهرستان رامشیر و نبود سرمایه گذاری در این منطقه به همین دلیل را یکی از بزرگ ترین مشکلات مردم دانست و ادامه داد: این موضوع را در هیئت دولت به جد پیگیری خواهم کرد. وزیر نفت با بیان اینکه دولت سیزدهم در ۲۰ ماه اخیر در زمینه مسئولیت اجتماعی در قالب نخستین و دومین دور سفرهای استانی بیش از ۱۷ هزار میلیارد تومان پروژه تعریف کرده و در حال اجرا دارد، افزود: این در حالی است که این رقم در مجموع دولت های یازدهم و دوازدهم تنها ۸ هزار میلیارد تومان بوده است. اوجی اجرای پروژه های مسئولیت اجتماعی و کمک به رفع مشکلات مردم ساکن محیط پیرامونی تأسیسات صنعت نفت را در زمره وظایف صنعت دانست و اظهار کرد: در دو سفر استانی هیئت دولت به استان خوزستان در زمستان ۱۲ هزار میلیارد تومان به پروژه های مسئولیت اجتماعی اختصاص داده شده است.
وی با بیان اینکه صورت وضعیت پروژه هایی که صنعت نفت به صورت مستقیم در آنها دخیل نیست نهایت دو هفته ای پرداخت می شود، گفت: در حوزه پروژه های آب و فاضلاب که از نیازهای اساسی مردم استان خوزستان به شمار می رود بیش از ۵ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری می شود.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه سهم عوارض آلایندگی استان خوزستان چند سالی بود که پرداخت نمی شد، تصریح کرد: پارسال در مجموع ۵ هزار میلیارد تومان و امسال ۲ هزار میلیارد تومان به این استان پرداخت شده است.
اوجی یکی از دستاوردهای وزارت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی را رفع گره های پروژه هایی دانست که بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت دارند و افزود: بر اساس تصمیم هیئت دولت بیش از ۱۹۰ میلیارد تومان بودجه به پروژه های مسئولیت اجتماعی شهرستان رامشیر و رامهرمز در قالب دومین دور سفر رئیس جمهوری اختصاص داده شده است که بر اساس برنامه ریزی به غیر از این بودجه وزارت نفت منابع دیگری را نیز به این دو شهرستان اختصاص خواهد داد.
وی تجهیز استخر سرپوشیده رامشیر، احداث مجموعه های درمانی، تأمین هزینه آموزش فنی وحرفه ای دانش آموزان، تمهیدهای لازم برای رعایت حریم خطوط لوله های نفتی برای ساخت وساز را از دیگر کمک های وزارت نفت در بحث پروژه های عام المنفعه اعلام کرد.
چهاردهمین همایش بین المللی پتروشیمی برگزار می شود
مشعل یکی از زمینه های مهم این ارتباط و همکاری بین صنعت پتروشیمی ایران و کشورهای مطرح و فعال این صنعت در کل دنیا، برگزاری نمایشگاه ها و همایش های بین المللی و تبادل تجربیات و رویکردهای جدید علمی و تحقیقاتی و مالی و حقوقی است. صنعت پتروشیمی به طور مرتب هر سال نمایشگاه بین المللی ایران پلاست و همزمان همایش بین المللی IPF را برگزار می کند و تاکنون 14 دوره از آن برگزار شده است. اگرچه در این سال ها به دلایل مختلفی از جمله کرونا نمایشگاه ایران پلاست و همایش IPF با وقفه هایی کوتاه همراه بوده، اما مهم این است که این جریان پویا به شکل پایدار و همراه با استقبال بسیار شرکت ها ادامه دارد. دوره چهاردهم همایش بین المللی پتروشیمی هم پس از پنج سال وقفه 11 و 12 اردیبهشت ماه با حضور شرکت کنندگانی از 15 کشور خارجی و شرکت کنندگان داخلی برگزار می شود.
صنعت پتروشیمی ایران سال هاست که به عنوان یکی از قطب های مهم در بازارهای پتروشیمی منطقه و بین المللی مطرح شده است و بسیاری از محصولات با اثرگذاری شرکت های ایرانی بر قیمت ها به فروش می رسند. اگرچه آمریکا و کشورهای اروپایی با تحریم های اقتصادی همه جانبه و تحریم مستقیم صنعت پتروشیمی سعی در زمین گیر کردن این صنعت داشته اند، اما شرکت های ایرانی توانسته اند در عین تامین نیاز داخلی، حضوری چشمگیر در بازارهای صادراتی داشته باشند. صنعت پتروشیمی ایران توانسته است ضمن پیشبرد برنامه های توسعه ای خود، در همکاری با کشورهای دیگر، سهم خود را در بازار فناوری و سرمایه گذاری و تامین نیاز بازارهای جهانی محصولات حفظ کند و افزایش دهد.
همایش بین المللی پتروشیمی، رویدادی است که به همت مدیران این صنعت از ابتدای دهه 80 و همزمان با تکمیل برنامه های دوم و سوم توسعه صنعت پتروشیمی بوده است. این همایش بین المللی بخشی از فرآیند توسعه و حرکت جدید صنعت پتروشیمی بوده است و در میان همایش های بین المللی بزرگی که سالانه در جهان برگزار می شود، از نظر سطح شرکت کنندگان و سطح سخنرانان در رده بسیار بالایی قرار دارد. کمتر همایشی در زمینه پتروشیمی در جهان برگزار می شود که با حضور مدیران ارشد شرکت های بزرگ پتروشیمی و متخصصان و فناوران آن حوزه تخصصی برگزار شود. برگزاری این همایش از سال های گذشته تا امروز سبب شده است مجامع بین المللی در جریان سطح دستیابی متخصصان و فناوران و مهندسان ایرانی و پیمانکاری و نیز فرصت های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و مزیت های نسبی و رقابتی این صنعت قرار گیرند. به طور کلی «همایش بین المللی صنعت پتروشیمی» اهرم و بازوی کمک کننده و تسهیل کننده فرآیند توسعه صنعت پتروشیمی در کشور بوده است. اگر چه این همایش و استقبال شرکت های خارجی و داخلی و اثرگذاری آن در سال های مختلف متناسب با شرایط سیاسی و دیپلماتیک تغییراتی داشته است و در پنج سال گذشته هم به دلایل مختلف از جمله شیوع ویروس کرونا برگزار نشد، اما شروع دوباره این همایش نشان از رویکردی تازه و تحول گرایانه دارد. دیپلماسی انرژی و فناوری که دولت سیزدهم و صنعت پتروشیمی در این دوره در پیش گرفته، توانسته است در میانه جنگ اقتصادی و تحریم های همه جانبه، سهم این صنعت از بازارهای جهانی را حفظ و حتی بیشتر کند. در حالی که گمان می رفت صنعت پتروشیمی ایران با تحریم ها از بازارها حذف و مهجور می شود، امروز شاهد هستیم که شرکت های مختلف صنعت پتروشیمی در حوزه های تامین محصولات پتروشیمی، کالا و تجهیزات و کاتالیست و حتی دانش فنی و فناوری های روزآمد مورد نیاز این صنعت پیشرو هستند. در شرایطی که بسیاری از تحریم های سخت و کمر شکن برای شرکت های مختلف همکاری کننده با ایران در نظر گرفته شده، اما باز هم بسیاری از شرکت های خارجی فارغ از حساسیت های امنیتی و سیاسی همکاری خود را با صنعت پتروشیمی ایران ادامه داده اند و اگرچه مدیران صنعت پتروشیمی ترجیح می دهند نامی از این کشورها و شرکت ها نبرند، اما این همکاری در لایه های درونی تر ادامه دارد. حالا مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: اگر چه دشمنان قسم خورده ای داریم که به محض اطلاع از مشخصات شرکت کنندگان در همایش بین المللی پتروشیمی (IPF) و شرکت های همکاری کننده، آنها را مورد تحریم های سخت قرار می دهند اما ما این همایش را با تعداد قابل توجهی از کشورها و شرکت کنندگان و سخنرانان برگزار می کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به برگزاری چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران در ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت ماه که با حضور صاحب نظران، دانشمندان و فناوران بیش از ۱۵ کشور دنیا برگزار می شود، گفت: چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران می تواند تازه ترین دستاوردها و هم افزایی ها برای عبور از این مرحله و تولید همه محصولات راهبردی پتروشیمی را در اختیار فعالان این حوزه قرار دهد و ما را برای رسیدن به این مهم یاری کند. دعوت و جذب فعالان صنعت پتروشیمی از کشورهای مختلف دنیا از اهداف مهم این همایش است زیرا ما هم باید در میان کشورهای در حال توسعه به فکر خودمان باشیم و این رویدادی است که می تواند همه فعالان این حوزه را جمع کند و از سد تحریم های یک جانبه عبور دهد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری این همایش مسیر را برای سرمایه گذاران علاقه مند به صنعت پتروشیمی باز می کند، گفت: این همایش طی دو روز با بررسی موضوعات خوراک، محصولات، زنجیره تأمین، راه حل ها و فناوری های پیشرفته، یکپارچه سازی و هماهنگی میان واحدهای پتروشیمی و پالایشی، روند تولید و بازار، بازار متانول و بحران جهانی انرژی و آینده صنعت پتروشیمی برگزار می شود. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، برگزاری چهار کارگاه و نمایشگاه جانبی در طول برگزاری این همایش را از فرصت های بسیار مطلوب برای تعامل میان شرکت کنندگان دانست.
شاهمیرزایی تأکید کرد: خوشبختانه ایران با منابع عظیم هیدروکربوری مشکل تأمین خوراک ندارد و پایداری خوراک صنعت پتروشیمی از فرصت های مطلوب برای سرمایه گذاران است تا آن را در اختیار این صنعت قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران با محوریت «زنجیره ارزش، فرصت های جدید» برگزار می شود، گفت: فعالانی از کشورهای برزیل، چین، روسیه و برخی کشورهای اروپایی در این همایش حضور دارند، اما به دلیل امکان اعمال تحریم ها امکان سخنرانی و ارائه اطلاعات برای آنها وجود ندارد.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه در بحث گسترش دیپلماسی انرژی دعوت از سرمایه گذاران کشورهای همسو از سیاست های ماست، افزود: این کشورها در حال انجام کارهای مقدماتی برای حضور مستقیم در طرح های پتروشیمی ایران هستند.
شاهمیرزایی ادامه داد: بسته های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی آماده است و سرمایه گذاران خارجی برای حضور در طرح های پتروشیمی هاب های مکران و جاسک اعلام آمادگی کرده اند، اما به دلیل تحریم ها امکان اعلام آنها وجود ندارد.
حسن عباس زاده، مدیر همایش بین المللی IPF هم با اشاره به اثرگذاری بالای برگزاری این رویداد بزرگ با حضور شرکت های ایرانی و خارجی گفت: این همایش با حضور هلدینگ ها، شرکت ها، مدیران و تحلیلگران ایرانی و خارجی فعال در بخش های مختلف صنعت پتروشیمی برگزار می شود و بررسی دانش روز و نوآوری های صنعت پتروشیمی در ایران و جهان در IPF چهاردهم مورد تبادل نظر قرار خواهد گرفت. همچنین در کنار این همایش جلسه های ترویج کسب و کار، نمایشگاه جانبی، ملاقات های جانبی و برگزاری کارگاه های آموزشی انجام می شود.
مدیر همایش IPF اظهارکرد: رویکرد زنجیره ارزش در صنایع پتروشیمی ایران، معرفی قطب ها و پارک های پتروشیمی، طرح های توسعه ای و امکان سرمایه گذاری دراین طرح ها و استفاده از، فناوری های نوین و پیشرفته در صنایع پتروشیمی از دیگرمحورهای این دوره از همایش IPF است.
مدیر همایش IPF با بیان این که برخی سازمان های بین المللی مانند کارشناسان دبیرخانه مجمع کشورهای صادر کننده گاز (GECF) نیز برای شرکت در همایش علاقه مندی خود را ابرای شرکت در همایش اعلام کرده اند، گفت: از حضور شرکت ها، کارشناسان و سایر فعالان که به نحوی با صنعت پتروشیمی در ارتباط هستند، استقبال می کنیم.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین از حضور شرکت های دانش بنیان، پژوهشگران و دانشجویان برتر به صورت حضوری و یا آنلاین در چهاردهمین همایش بین المللی IPF خبر داد.
هنگام تغییر الگوی خام فروشی است
پتروشیمی ایران به عنوان يک قطب بزرگ در سطح منطقه و عرصه بين المللی مطرح است و با وجود برنامه ها، پروژه هاي در حال ساخت و افتتاح هاي پيش رو ، با اقتدار به سمت ظرفيت مناسب خود پيش مي رود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بیش از یک سال اخیر بر موضوع کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در مسیر تکمیل پروژه های در دست اجرا ، تاکید ویژه داشته و به همین دلیل هم بوده است که ضمن پیگیری پروژه هایی که از قبل شروع شده بود و تعیین تکلیف پروژه هایی که متوقف مانده بودند، به دنبال تکمیل صنایع پایین دستی و احداث پارک های پتروشیمی هم بوده است. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم در ابتدای سال جدید ضمن تاکید بر اهداف مهم این صنعت درکاهش خام فروشی، با بیان اینکه فاصله معناداری با سال های پیش برای تولید بیشتر از ظرفیت نصب شده وجود دارد، گفته است که بیش از ۱۰ طرح را در سال ۱۴۰۲ در برنامه اجرا و آماده سازی برای افتتاح و بهره برداری خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزون بر اعلام برنامه افتتاح10طرح دید درسال 1402،گفته است: تولید محصولات پتروشیمی درسال ۱۴۰۱رشد خوبی داشت، به طوری که از رقم ۶۹ میلیون تن عبور کرد و بر اساس برنامه ریزی انجام شده در صورتی که خوراک مجتمع های پتروشیمی به طورپایدار تأمین شود،تولید محصول در این صنعت،امسال به مرز80 میلیون تن خواهد رسید و با به بهره برداری از10مجتمع جدید، ظرفیت صنعت پتروشیمی از مرز ۹۵ میلیون تن درسال عبور خواهد کرد.
وی پیش تر هم به برنامه ریزی برای افزایش بیش از دو برابری ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه اشاره کرده و گفته بود: براساس این برنامه و با بازنگری انجام شده در طرح ها و مجوزهای داده شده این صنعت، زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، تکمیل و همه محصولات مورد نیاز صنایع دیگر نیز تولید خواهد شد تا از واردات محصولات زنجیره پتروشیمی جلوگیری شود.
اگرچه هنوز اسامی، تعداد و زمان دقیق افتتاح های 1402 مشخص نیست، اما علی عسکری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس چندی قبل اعلام کرد که ۲۸ پروژه در هلدینگ خلیج فارس تعریف شده است و پنج پروژه به زودی قابلیت راه اندازی دارند. او بزرگ ترین پروژه پساب های صنعتی کشور در بندر امام، همچنین پروژه بزرگ پارازایلین بوعلی سینا و مگاپروژه هویزه خلیج فارس را که در نتیجه آن گازهای فلر غرب کارون به ثروت تبدیل می شود، از جمله این پروژه ها برشمرد و گفت: پروژه بزرگ الفین گچساران و آمونیاک هنگام نیز به زودی افتتاح خواهند شد.
رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی (پترول) هم با اعلام اینکه امسال 6 طرح برای بهره برداری رسمی در دستور کار این مجموعه قرار دارد، گفته است: برای همکاری با صادرکنندگان برتر صنایع تکمیلی پتروشیمی جهت تکمیل زنجیره ارزش پیشنهاد هایی را مطرح کرده ایم که بر اساس این پیشنهادها، کف عرضه محصولات پتروشیمی در بورس رعایت می شود و از محل محصولاتی که صادر می شوند، صنایع پایین دستی توسعه پیدا می کنند.
یکی از موضوعات مهم در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی و چند هدف اصلی آن یعنی تکمیل زنجیره ارزش و در نهایت صفر شدن خام فروشی محصولات پتروشیمی ، توسعه متوازن و همگرایی در این مسیر است. در چند دهه اخیر صنعت پتروشیمی با نگاه اصلاحی و ساختارشکنانه تلاش کرده است مسیر رشد خود را هموار کند و در این مسیر هزینه های زیادی هم داده است. تجربه امروز صنعت پتروشیمی در حرکت به سمت همگرایی و توسعه درون زا به راحتی حاصل نشده و حالا استمرار در این مسیر از اهمیت زیادی برخوردار است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه باید بخش های مختلف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی هماهنگ باشند، گفت: برای تحقق برنامه های صنعت در راه توسعه متوازن، ضرورت دارد همگرایی و همکاری ها با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی افزایش یابد.
او از هلدینگ ها، سرمایه گذاران، سهامداران و شرکت ها خواسته است بر اساس نقشه راه و تکالیف برنامه ریزی شده، حرکت کنند و گفته است: باید بخش های مختلف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی هماهنگ باشند و برای تحقق برنامه های صنعت در راه توسعه متوازن، ضرورت دارد که همگرایی و همکاری ها با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی افزایش یابد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: پیشرفت صنعت پتروشیمی نیاز به کسب دانش، تخصص و مطالعه دارد که باید مورد توجه قرار گیرد تا برنامه ریزی های انجام شده محقق شود و مدیران و کارشناسان کارآمد، با تجربه و مجرب با انتقال تجربه های ارزشمند خود به کارکنان جوان می توانند روند پویایی این صنعت پیشرو را در همه ابعاد شتاب بخشند و به مدیریت دانش توجه کنند.
شاهمیرزایی ادامه داد: با خرد جمعی و همفکری باید ابتکار عمل را در دست گیریم و هم پیمان و هم دل به سوی بومی سازی، تولید محصولات ارزشمند و تنوع در سبد تولید برویم و راهبرد اصلی ما، حرکت برای خودکفایی در صنعت پتروشیمی است.
وی با بیان اینکه مدیریت های شرکت ملی صنایع پتروشیمی پشتیبان صنعت پتروشیمی ایران هستند، اظهار کرد: باید از همه ظرفیت های موجود برای پیشرفت صنعت بهره گرفت و تکمیل زنجیره ارزش به عنوان راهبرد کلان شرکت با توجه به نقش محوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان نماد حاکمیت باید مورد توجه همه مدیریت ها قرار گیرد.
بر اساس این گزارش، آنچه به عنوان همگرایی در توسعه متوازن صنعت پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته در برخی از بخش ها از جمله ساخت بار اول" اثرات و نتایج مثبت و ارزشمندی را به همراه داشته است. به همین دلیل است که جریان این همگرایی علاوه بر داخل صنعت پتروشیمی در بیرون از صنعت و در میان مسئولان اجرایی و دولت و مجلس هم وجود دارد. وزیر نفت از ابتدای دوره مسئولیت خود موضوع کاهش خام فروشی در صنعت پتروشیمی را مورد تاکید و پیگیری قرار داده و این موضوع در جلسات مشترک با دولت و مجلس نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
وزیر نفت گفت: در این چند دهه، فقط در بخش بالادستی صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری کرده ایم و تولید و صادرات مواد خام و نیمه خام با این وضع، اقتصادی نیست.
وی با طرح این پرسش که چرا باید ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام صادر شود و تنها ۳۰ درصد وارد زنجیره ارزش در داخل شود، اظهار کرده است: تأکید ما این است که این نسبت باید معکوس شود.
اوجی با بیان اینکه دسترسی به خوراک، بازار، مقدار سرمایه گذاری پایین و نرخ بازگشت سرمایه بالا بهترین زمینه را برای تکمیل و توسعه زنجیره ارزش فراهم می کند، تصریح کرد: سرمایه گذاری در این بخش ریسک کم و بازدهی بالایی دارد.
اوجی با توجه به اهتمام و ورودی که شرکت های تولیدی پتروشیمی و هلدینگ ها به سرمایه گذاری در این صنعت دارند، بر این که این مجموعه ها می توانند با همگرایی و شناخت مسیرهای خوب سرمایه گذاری در مسیر کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش گام بردارند، تاکید دارد.
وزیر نفت تاکید می کند که در شرایط امروز بازار و تلاشی که صنعت پتروشیمی به درآمد بیشتر و اثرگذاری بالاتر در بازارهای جهانی دارد، لازم است پارادایم صنعت پتروشیمی از"خام فروشی" به" توسعه زنجیره ارزش"تغییر یابد و این تغییر پارادایم باید در همه سطوح و در میان همه شرکت های تولیدی و توسعه ای وجود داشته باشد و آنها در این مسیر گام بردارند.
مشعل ناترازی تولید ومصرف بنزین، همچنین روند افزایشی مصرف موجب شده است تا برای مدیریت و کاهشی شدن آن، سناریویی دیگر تعریف واجرا شود. موضوع، ساماندهی مصرف بنزین است که شائبه هایی را همچون جمع آوری کارت های سوخت جایگاه داران و الزام دراستفاده ازکارت های شخصی برای سوختگیری خودروها ایجاد کرده است.
تعطیلات تقریبا طولانی مدت نوروزامسال با وجود ماه مبارک رمضان، خیل کثیری از مردم را برای گذران اوقاتی خوش روانه جاده های مختلف کشور در شرق، غرب، شمال و جنوب کشور کرد.
بنابرآمارهای رسمی، مصرف روزانه بنزین دراین ایام، به گونه ای لجام گسیخته بالا رفت؛ به طوری که دربرخی روزها از113میلیون لیترهم گذشت. حال برای این که بتوان مدیریت بهتری روی مصرف بهنیه بنزین داشت، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به نمایندگی از وزارت نفت، طرحی را از اواخر فروردین ماه 1402به مورد اجرا گذاشت تا بتواند ساماندهی بهتری را درحوزه مصرف سوخت انجام دهد. به همین منظوراین شرکت ساماندهی هرچه بیشتر استفاده از کارت های سوخت موجود در جایگاه های عرضه بنزین را در دستور کار قرار داد واستفاده ازکارت های شخصی خودروها را نیز الزامی اعلام کرد؛ با این هدف که بتواند نظارت بهتری برمدیریت مصرف بنزین داشته باشد. باوجود کارت های سوخت جایگاه داران که به کارت های نخی هم معروف بودند، این امکان وجود داشت که بنزین خارج ازسهمیه با قیمت سه هزار تومان قابل عرضه باشد؛ به این معنا که اگرکسی کارت سوخت خود را به همراه نداشت یا سهمیه ماهیانه کفاف نمی داد، می توانست با کارت جایگاه دار، این نیاز را مرتفع سازد و البته با قیمت هر لیتر سه هزار تومان. اماحالا داستان طوری دیگرنوشته شده وسوخت گیری تنها باکارت سوخت شخصی قابل انجام است. مسئولان حوزه مدیریت سوخت، دلیل انجام این کار را نظارت بهتر مدیریت مصرف بهینه بنزین وپیشگیری عرضه خارج ازشبکه مجازسوخت اعلام کرده اند. بنابرآمار46درصد سوختگیری با بنزین1500تومانی با کارت های شخصی و54 درصد سوختگیری بنزین به قیمت سه هزارتومان هم باکارت سوخت جایگاه داران انجام می شود؛ ازسوی دیگر، جمع آوری کارت سوخت جایگاه داران، تکلیف قانونی است که درقانون بودجه سال 1402 به آن اشاره شده است. بی شک با اجرای این طرح، بخش عمده ای ازاهداف پیش گفته محقق خواهد شد اماسوال اینجاست که اگرافرادی به هردلیل، کارت شخصی خود را به همراه نداشته باشند و کارتی هم برای سوختگیری درجایگاه، نزدجایگاه دار نباشد، این دسته از افراد چگونه می توانند سوخت مورد نیاز خودروهای خود راتامین کنند؟ بنزین باید از جایگاه تامین شود پس یا باید بنزین را از دوستان وآشنایان خود وام بگیرند یا این فرآورده را از طریق مسئول پمپ درجایگاه تهیه کند؛ درحالی که او(جایگاه دار) نیزکارت سوخت آزاد در اختیارندارد؛ بنابراین موارد اخیرهم شاید خیلی نتواند کمکی زیادی به مدیریت مصرف کند. مسئولان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران البته این موضوع (جمع آوری کارت سوخت جایگاه داران ) را رد و حتی با انتشار اطلاعیه ای براین نکته که این کارت ها درجایگاه ها موجود است و برای سوختگیری با آن هیچ محدودیتی وجود ندارد، تاکید کرده اند.
بنزین و رصد رفتاربنزینی مردم، موضوعی تازه نیست. سال هاست سامانه ای به نام سامانه هوشمند سوخت درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رفتار بنزینی مردم را رصد می کند وسال ها تجربه هم نشان داده است مصرف بنزین فقط ازالگوی مشخص که «الگوی تعطیلات است» تبعیت می کند؛ به این معنا که میزان مصرف این کالای راهبردی دراوقاتی مانند تابستان، تعطیلات نوروزویا تعطیلات دوسه روزه، روندی افزایشی به خود می گیرد؛ البته دراین میان، ازاین نکته هم که هر روز، شماری خودروساخته شده درکارخانه های خودروساز، شماره گذاری و روانه خیابان های شهرهای مختلف کشور می شوند، نباید غافل شد.
به اعتقاد برخی صاحب نظران، قیمت بنزین نیزعامل مهم دیگری درمدیریت مصرف بنزین به شمارآید. هم اکنون این محصول مهم، بانرخ های 1500تومان(سهمیه ای) وسه هزارتومان (آزاد) در جایگاه های سراسر کشور عرضه می شود. تجربه سال های قبل نشان داده است که ابزارقیمتی هم چندان کارسازنبوده وپیکان مصرف بنزین، همچنان صعودی است. تنهاترین و مهم ترین تاثیراین ابزار(قیمت)، ایجاد بار روانی منفی برای مردم جامعه به ویژه افرادی است که بادرآمدهای پایین امرار معاش می کنند. البته سودجویانی هم هستند که با افزایش قیمت بنزین از رهگذر افزایش قیمتی که درزنجیره کالایی رخ می دهد، بهره می برند وشرایط و زمینه برای سودجویی بیش ازپیش آنهامهیامی شود.
مداح مروج، مدیرهماهنگی و نظارت برتولید شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اخیرا ودرست در زمانی که موضوع طرح ساماندهی کارت های جایگاه داران و الزام دراستفاده از کارت های شخصی مطرح شد، درباره قیمت تمام شده بنزین صحبت هایی کرد که با وجودتاکیدهای چندباره مسئولان مبنی بر مختومه بودن پرونده افزایش قیمت بنزین درسال جاری، برداشت نادرستی را در بین مردم رقم زده است. درحالی که این موضوع بارها ازسوی جواد اوجی به عنوان فرد اول وزارت نفت نیز رد شده چون این مهم نیازمند مصوبات قانونی و موافقت مجلس است.
با همه این اوصاف اگرچه هدف غائی اجرای طرح ساماندهی کارت های سوخت جایگاه داران والزام دراستفاده ازکارت های شخصی، مدیریت هرچه بهتر مصرف سوخت با نظارت بیشتر بر آن است، اما به نظر می آید تامل بیشتری درخصوص آن انجام گیرد و از زوایای دیگربه آن پرداخته شود تا این هدف مهم که ایجاد رفتارمنطقی مصرف است، تحقق یابد.
تردیدی نیست که درکشورما مقوله ای به نام «مصرف» باکلمه «اسراف» مترادف شده است؛ ازاین رو برای فائق آمدن برآن ضرورت دارد که به زیرساخت های فرهنگی درجهت «ایجاد وبسط رفتارهای منطقی» توجه جدی تری شود؛ موضوعی که طی سال های گذشته چندان به آن پرداخته نشده ومصرف بنزین را به قله رسانده؛ قله ای که سقوط از آن می تواند تهدیدی باشد برای ازسرگیری واردات بنزین.
از این پس مالکان وسایل نقلیه برای سوخت گیری ملزم به استفاده از کارت سوخت شخصی شدند. اعمال محدودیت برای کارت سوخت جایگاه داران در قانون بودجه سال 1402 آمده و وزارت نفت را مکلف به اجرای آن کرده است. قانونی که البته شائبه گران شدن قیمت بنزین را هم در اذهان عمومی به همراه داشته که پیرو این ماجرا مدیران و نمایندگان مجلس به صراحت عنوان کردند که نه افزایش قیمتی در کاراست و نه سهمیه بندی بنزین و این اقدام تنها به منزله ساماندهی نظام توزیع بنزین و کاهش قاچاق سوخت مورد هدف قرار گرفته است.از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم اعمال برخی راهکارها به منظور مدیریت عرضه سوخت در دستور کار قرار گرفت و حتی در برخی از شهرها نیز به صورت پایلوت به اجرا درآمد که از جمله این راهکارها اجرای طرح بازتوزیع یارانه بنزین بود که به صورت آزمایشی در کیش به اجرا گذاشته شد. بعدها شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام کرد که اجرای فراگیر طرح بازتوزیع یارانه بنزین در کل کشور و زمان اجرای آن منوط به ابلاغیه از سمت دولت است. اما نگرانی ها از باب مصرف لجام گسیخته بنزین، دولت و مجلس را برآن داشت تا نسبت به اصلاح فرآیند عرضه این فرآورده راهبردی، تدبیری بیندیشند تا ضمن بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز در کاهش قاچاق سوخت نیز اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. پیرو بند (ه) جزء ۷ تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال، 90 درصد خودروهای بنزین سوز و 95 درصد خودروهای نفت گاز سوز و یا همان گازوئیل برای سوخت گیری باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها در مواقع ضروری در دسترس عموم قرار داده شود.البته ناگفته نماند که در این میان آمار و ارقام اعلامی ازسوی ستاد مبارزه با قاچاق کالاو ارز نیز نگرانی ها را دوچندان کرده است. بنابر اعلام ستاد مذکور در سال 1401، میزان رشد قاچاق بنزین 250 درصد و قاچاق گازوئیل 69 درصد افزایش را در پی داشته است که این میزان افزایش به این مفهوم است که روزانه 50 میلیون لیتر سوخت از کشور قاچاق می شود.
با این اوصاف ذکر این نکته ضروری است که ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران به هیچ عنوان تغییر در سهمیه بندی و یا تغییر قیمت را به دنبال ندارد و آنگونه که رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاه داران سوخت کشور گفت، هر کارت در جایگاه های سوخت سقف برداشت روزانه دارد و جایگاه داران نمی توانند فقط با کارت های خود به مردم سوخت تحویل دهند. همچنین مردم اطلاع داشته باشند که این کارت ها روزانه شارژ می شود و درخواست ما هم از مردم این است که حتما کارت سوخت خود را همراه داشته باشند و برای سوخت گیری وسیله نقلیه خود از آن استفاده کنند. وی با تاکید بر اجرای طرح ساماندهی کارت های مجاری عرضه عنوان کرد: طرح مذکور یک الزام قانونی و مصوبه مجلس است و باید به طور کامل اجرایی شود و تاکنون هیچ گونه مخالفتی از سمت مجموعه صنف جایگاه های سوخت کشور اتفاق نیفتاده است و خوشبختانه این طرح در نهایت همکاری و تعامل با مجموعه مدیران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در حال اجراست. سخنگوی صنف جایگاهداران بیان کرد: جلسات و بررسی های فنی بسیاری درخصوص اجرای طرح ساماندهی کارت های آزاد جایگاه ها داشتیم که مقرر شد گام های اجرای این طرح، افزایش یابد و اولویت اول این است که مردم بدون مشکل بتوانند سوختگیری کنند.نواز ادامه داد: آمارها نشان می دهد طی چند روز گذشته همزمان با کاهش کارت های آزاد در جایگاه های سوخت، استفاده مردم از کارت سوخت شخصی هنگام سوختگیری به نرخ آزاد دوبرابر شده که نشان دهنده همکاری خوب مردم است و در صورت تداوم روال موجود قطعا امیدواری برای پیشبرد طرح افزایش خواهد یافت.
در این میان، بحث ناترازی تولید و مصرف بنزین و انتشار اخباری مبنی بر رشد فزاینده قاچاق سوخت پای مجلسی ها راهم به پرونده بنزین وساماندهی هرچه بیشترکارت سوخت جایگاه ها باز کرده است به طوری که شنیده ها حاکی ازآن است که درصد قریب به اتفاق نمایندگان به الزام وزارت نفت به منظور انجام هرچه سریع تر این تکلیف قانونی، تاکید کرده اند. بنا بر اظهارات نمایندگان مجلس، این طرح با هدف ساماندهی نظام توزیع بنزین و کاهش قاچاق سوخت تعریف شده که تقاضای شخصی را هم مورد هدف قرار داده است؛ هرچند بخشی ازخودروسواران از کارت های سوخت جایگاه داران استفاده می کنند و اجرای این طرح ممکن است برای برخی از آنان مشکل ساز شود، هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی،اجرای این طرح را اقدامی صحیح و لازم برای ساماندهی نظام توزیع بنزین عنوان کرده و گفته است: تقاضای 90 درصد مردم با 60 لیتر بنزین یک هزار و 500تومانی و 3هزار تومانی پاسخ داده می شود. وی درباره ساماندهی کارت های سوخت از جایگاه ها نیز اذعان کرده است:این مهم کار درستی است و در قانون نیزآمده است.کارت سوخت برای استفاده در اختیار مردم قرار داده شده است و اگر قرار باشد کارت استفاده نشود که سامانه ایجاد نمی شد. این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه درباره استفاده از کارت ملی به جای کارت سوخت نیز بیان کرد: خیلی صحبت کرده ایم که از کارت بانکی یا کارت ملی استفاده شود، اما جمع بندی نهایی این شد که سیستم کارت سوخت بماند و ارتقا پیدا کند.این طرح اشکالات زیادی داشت، برای مثال فرض کنید طرف کارت ملی اش را گم کند، هزینه ای که برای آن فرد به وجود می آید زیاد می شود.
با فروکش کردن شیوع ویروس عالم گیر کرونا در دو سال اخیر و بالارفتن حجم سفرهای درون و برون شهری، میزان مصرف بنزین روند صعودی به خود گرفته و این شدت مصرف نسبت به حجم تولید به قدری فاحش است که نیازمندی ایران به واردات بنزین کاملا محتمل است. در این زمینه علی اکبر نژادعلی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز بر این امر صحه گذاشت و از افزایش 9 درصدی میزان مصرف بنزین از ابتدای سال 1402 خبر داد.
وی درحقیقت عرضه نظام مند بنزین رامنوط به استفاده مردم از کارت سوخت شخصی دانست وبا بیان اینکه از ابتدای فرودین ماه تا ۱۹ فروردین ماه، به طور میانگین ۱۱۱میلیون و ۳۰۰هزار لیتر بنزین درسراسر کشور مصرف شده است، اذعان کرد:ذخیره سازی های مناسب انبارهای نفت قابل تأمین است و تولیدات پالایشی نیز مقدار مصرف را هم پوشانی می کند، اما با وجود هم ترازی بین تولید و مصرف، این مقدار مصرف قابل تأمل و نیازمند این است که با توجه به افزایش بی رویه مصرف، مردم همراهی بیشتری در صرفه جویی و مدیریت مصرف داشته باشند. مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هرچند یکی از بزرگترین افتخارات صنعت نفت را راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس و تبدیل ایران به صادرکننده بنزین عنوان کرد اما تولید روزانه خودروهای نو، افزایش سن خودروهای موجود و خارج نشدن خودروهای فرسوده از تردد جاده ای را از جمله دلایلی دانست که افزایش بی رویه مصرف سوخت را به دنبال داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اخیرا در نشست هماهنگی با مدیران مناطق سی وهفت گانه این شرکت با تاکید بر لزوم ساماندهی کارت های سوخت آزاد موجود در جایگاه ها گفت: هدف از اجرای طرح ساماندهی کارت سوخت در مجاری عرضه، بهبود نظام توزیع سوخت با استفاده از کارت سوخت هوشمند شخصی برای دریافت سوخت است. نژادعلی بیان کرده است که کارت سوخت آزاد اضطراری در همه جایگاه ها موجود است ومردم می توانند بدون کمترین مشکلی سوخت مورد نیاز خود را دریافت کنند، اما توصیه وی به مردم این است که سوختگیری با استفاده از کارت شخصی انجام شود و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را در فرهنگ سازی استفاده از کارت های شخصی سوخت به منظور بهبود نظام توزیع بنزین یاری کنند. وی با اشاره به بند «ح» تبصره ۱۴قانون بودجه کشور مبنی بر تکلیف وزارت نفت برای توزیع بنزین از طریق کارت های سوخت شخصی، افزود: باید فرهنگ سازی مطلوب در این زمینه انجام شود تا ساماندهی لازم در این زمینه مقدور باشد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با تاکید بر پایش و رصد دائمی وضع جایگاه های سوخت کشور در همه مناطق سی وهفت گانه گفت: در روند ساماندهی نظرات مردم در همه مجاری عرضه به منظور تامین رفاه بیشتر مردم و رفع چالش های احتمالی اخذ و نسبت به رفع نواقص اقدام خواهد شد. نژادعلی تأکید کرد: باوجود مشکلات موجود برای تأمین کارت های خام با تلاش های انجام شده در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همه درخواست های صدور کارت سوخت المثنی و خودروهای نوشماره تا اسفندماه تولید و تحویل پست شده است که براساس اطلاع واصله بیش از ۹۵ درصد آن ها تحویل مردم شده و مابقی در باجه معطله پست است که از شرکت پست خواسته شده که یک مرتبه دیگر به آدرس مالکان ارسال شود. وی تصریح کرد: هموطنانی که هنوز کارت سوخت شخصی خود را دریافت نکرده اند، می توانند از طریق سامانه پاسخگویی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به شماره ۰۹۶۲۷ از تازه ترین وضع کارت سوخت خود مطلع شوند. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی همچنین با تأکید بر اینکه بیش از ۹۵ درصد مردم هم اکنون کارت سوخت شخصی دارند، کفت: استفاده از این کارت باید در اولویت قرار بگیرد، اما کارت آزاد اضطراری نیز برای موارد ضروری در جایگاه ها موجود است تا افرادی که کارت شخصی به همراه ندارند یا کارت سوخت شخصی آنها مفقود شده یا سهمیه آن ها به اتمام رسیده است، از این کارت ها استفاده کنند. نژادعلی افزود: ساماندهی کارت های سوخت مجاری عرضه نیازمند همت و همکاری بین دستگاهی و بین مردم و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است و شرکت پخش نیز نظارت و پایش لازم را به منظور به سرانجام رساندن موفقیت آمیز این طرح انجام خواهد داد. وی بیان کرد: کارت سوخت آزاد جایگاه داران بسته به فروش و مراجعه خودرو به جایگاه های عرضه سوخت در اختیار مالکان قرار گرفته است و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد و هدف تنها ساماندهی وضعیت توزیع سوخت در مجاری عرضه کشور است.
روند مصرف نامتعارف بنزین به طور فزاینده ای در جریان است تا لزوم جذب راهکارهای لازم برای کنترل تقاضا را به نوعی در کانون توجه فعالان عرصه انرژی کشور قرار دهد. اکنون تمامی راهکارها برای شناسایی چالش ها و مشکلات پیرامون مصرف بی رویه انرژی گسیل شده و به دنبال راه چاره ای برای کاهش این میزان مصرف هستند. در این میان اما کارشناسان بر این باورند که افزایش قیمت بنزین نمی تواند راه حل منطقی برای برون رفت از چالش ناترازی تولید و مصرف باشد چرا که تبعات اجتماعی جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت و تنها باید از اهرم های کنترل مصرف بهره جست. هرچند جمع آوری کارت سوخت مجاری عرضه با هدف بهبود نظامند عرضه بنزین عنوان شده است، اما به مراتب تاثیر قابل توجهی بر تقاضای شخصی که بخش عمده ای از مصرف را تشکیل می دهد، خواهد داشت. شرایط حال حاضر مصرف نامتعارف بنزین به گونه ای شده که مسئولان با اجرای طرح های مختلف درصدد جبران بخشی از مصرف بی رویه انرژی برآمدند. بحث جمع آوری کارت سوخت جایگاه دارها مطرح شده ولی با توجه به اثراتی که دارد، برای کوتاه مدت هنوز دستور کار قدرتمندی برای جمع آوری کامل آن وجود ندارد بلکه محدود شده است. محدودیتی که قرار نیست برای مردم دردسری ایجاد کند. به صورت دقیق تر تغییری در سهمیه بندی، قیمت یا وضعیت کلی تحویل سوخت ایجاد نشده بلکه تعداد کارت های جایگاه داران کاهش یافته است. مجلس و دولت تأکید دارند که قرار نیست قیمت بنزین و گازوییل تغییر کند و حتی قرار هم نیست که سهمیه سوخت خودروها کم شود و امیدواری قوای یادشده این است که با جمع آوری کارت های سوخت و عرضه بنزین به کارت های شخصی افراد دارای خودرو می توان تاحدودی از قاچاق جلوگیری کرد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در پی انتشار اخبار ضد و نقیض در فضای مجازی درباره محدودیت های اعمال شده در کارت های اضطراری جایگاه های عرضه سوخت اطلاعیه ای صادر کرد. در متن این اطلاعیه آمده است: «در پی انتشار اخبار ضد و نقیض در فضای مجازی در خصوص محدودیت های اعمال شده در کارت های اضطراری جایگاه های عرضه سوخت، موارد ذیل را به اطلاع هموطنان عزیز می رساند: هیچ محدودیتی در استفاده از کارت های شخصی سوخت و کارت های جایگاه وجود ندارد و برای مالکان خودروها در سراسر جایگاه های سوخت کشور، امکان استفاده از هر دو نوع کارت به هر مقدار میسر است. همسو با تکالیف تعیین شده در قانون، تحویل سوخت منحصرا با کارت هوشمند سوخت در همه مجاری عرضه می شود و توصیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران استفاده از کارت سوخت شخصی به منظور بهبود نظام توزیع است. در همه جایگاه های عرضه سوخت به تعداد مناسب کارت سوخت جایگاه برای استفاده هموطنان موجود است. برای ترغیب هموطنان عزیز به استفاده از کارت سوخت شخصی، به منظور اجرای قانون مصوب مجلس، کارت های اضطراری جایگاه های عرضه سوخت سامان دهی خواهد شد. پیرو اطلاعیه ها و توصیه های پیشین، از هموطنان عزیز درخواست می شود در صورت مفقودی کارت سوخت با مراجعه به دفاتر پلیس + ۱۰ درخواست صدور المثنی ثبت کنند. هموطنان عزیزی که هنوز کارت هوشمند سوخت خود را دریافت نکرده اند، به سایت post.ir و epolice.ir مراجعه، یا با سامانه پاسخگویی ۰۹۶۲۷ تماس حاصل کنند.»
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در گفت وگو با «مشعل» اعلام کرد:
مشعل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به عنوان یکی از پنج شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، فعالیت عملیاتی خود را از سال ۱۳۷۹ آغاز کرده است. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به طور متوسط ۸۳ درصد از نفت خام کشور را تولید می کند و بزرگ ترین شرکت نفتی ایران شناخته می شود. مهرداد کاهکش، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» از دستيابي 102 درصدي به تعهد توليد نفت خام در این شرکت خبر می دهد و آن را بیش از همه، حاصل تلاش و توانمندي كارشناسان و كاركنان شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران می داند. جزییات این خبر و همچنین برنامه های این شرکت در سال 1402 که با اخبار خوش برای کارکنان شرکت گچساران همراه است در گفت وگو با مدیرعامل این شرکت در ادامه می آید.
از برنامه های مهم سال گذشته کاهش تولید تکلیفی نفت و بازگشت به روزهاي خوش توليد نفت خام بوده است. در این زمينه چه مسيری در شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران طی شده، سقف توليد براساس برنامه تكليفی چه ميزان است و برای امسال چه برنامه ای در دستور کار قرار دارد؟
با هدف افزايش توليد و رسيدن به توليد حداكثري با اتكا به ياري و مدد الهي، همچنين توانمندي كارشناسان و كاركنان شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران و حمايت شركت ملی مناطق نفتخيز و شركت ملي نفت و در همسویی با فرمايشات رهبر گرانقدر در استفاده از توان داخلي و به کارگیری توان سازندگان بومي، اقدام های مهمي انجام شد كه ماحصل آن، دستيابي 102 درصدي به تعهد توليد در این شركت بود.
با تشكيل گروه های كارشناسي و مرور موانع توليد حداکثری به صورت جلسات هفتگي، در سرویس قرار دادن چاه ها، مجموعه های تفکیک گر سرچاهي، تاسيسات فراورش نفت، گاز و گاز مایع و رفع مشكلات حين راه اندازی آنها با توجه به بسته بودن بيش از سه ساله برخي از تاسيسات، همچنین اقدام های ترميمي چاه محور، با برنامه ریزی انجام شده و استفاده از خدمات فني ستاد مناطق نفتخيز جنوب، ميزان توليد در پایان سال 1401 بيش از 102درصد (با احتساب كاهش تكليفي) محقق شد. براي سال 1402 نه تنها كاهش تعهد ديده نشده، بلكه با رشد حدود 3/2 هزار بشكه در روز، برنامه شده است. باید اشاره کنم که این تحقق تولید با توپكراني و ایمن سازی نقاط معيوب، راه اندازی خطوط اصلي و صادراتي نفت، راه اندازی ایستگاه های تقويت فشار و تزریق گاز و واحدهاي گاز و گاز مايع متناسب با حجم گازهاي همراه جمع آوری شده، همچنین تامين بخشي از گاز مورد نياز تزريقي به مخزن گچساران و گاز مایع خوراك پتروشيمي بندر امام و تامين پايدار گاز سوخت مصرفي تاسيسات از طريق نصب و راه اندازی تفكيك گر جديد میسر شد.
در سال جاری شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اولویت های مهمی همچون دستيابي به اهداف توليد تكليفي شركت ملي نفت ايران، برنامه ریزی برای انجام اقدام های ترميمي براي تعدادي از چاه های كه ظرفیت افزايش توليد دارند، ادامه ایمن سازی چاه ها و تاسيسات شركت در حوزه سد چم شير متناسب با سطح آبگیری مخزن سد، انجام و پيشبرد برنامه تعميرات اساسي تاسيسات، ادامه توپك راني خطوط اصلی و فرعی وترميم نقاط معيوب مطابق با نيازها و برنامه ها، همچنین تامين قطعات يدكي براي تجهيزات ایستگاه های توليد و تزریق گاز، تعمير و راه اندازی تاسيسات جمع آوری گازهاي همراه براي كاهش گازسوزی و جلوگيري از آلودگي محیط زیست را در برنامه دارد.
در زمینه پروژه های اولویت دار ابتدا باید به راه اندازی واحد پيش تراكم كارخانه گاز و گاز مايع 900 پازنان اشاره کنم كه اکنون در مرحله پيش راه اندازی قرار دارد. همچنین راه اندازی ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز گچساران که در مرحله رفع اشكالات نهايي است. واحد جمع آوری و تقويت فشار گازهاي مراحل دوم و مخزن بهره برداری گچساران 1و2 در مراحل راه اندازی و پیشرفت فیزیکی آنها حدود 85 در صد است. افزون بر موارد فوق، تعمير، بازسازي و آسفالت جاده چاه ها و مجموعه های سرچاهي نیز در حال انجام است. خريد دستگاه سوخت رسان فرودگاهي و تكميل فرودگاه گچساران به منظور افزايش تعداد پروازهاي فرودگاه برای خدمت رسانی به كاركنان و مردم جوامع پيرامون نفت گچساران، تعميرات اساسي 5 دستگاه خودرو آتش نشاني فرسوده شركت، احداث ايستگاه آتش نشانی در تاسيسات بی بی حكيمه1 و 2، دشت گز و تلمبه خانه گوره كه ايستگاه آتش نشانی گوره علاوه بر نياز تاسيسات، بخشي از نياز مردم منطقه مذكور را پوشش مي دهد نیز در اولویت پروژه های سال جاری است. برای ايجاد مسكن مناسب كاركنان شركت، تعميرات اساسي حدود 150باب منازل سازماني شركت هم در حال انجام است.
براي جمع آوری گازهاي همراه دو برنامه وجود دارد: برنامه اول مرتبط با گازهای همراه داراي تاسيسات ناكارآمد است که تامين قطعات، تعميرات اساسي و راه اندازی تاسيسات ناكارآمد مربوطه برای كاهش گازسوزی و جلوگيري از آلودگي محیط زیست در برنامه قرار دارد. برنامه دوم مربوط به گازهاي همراه مازاد بر ظرفيت تاسيسات كنوني است كه براي آنها پروژه هايي تعريف و به شركت هلدينگ پتروشيمي خليج فارس واگذار شده است. پروژه جمع آوری گازهاي مازاد گچساران1 و 2 حدود 84 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و در نيمه دوم سال راه اندازی می شود. پروژه های تقويت فشار بی بی حكيمه 1و2 و رگ سفيد و خطوط لوله ارسال گاز آنها به پالايشگاه گاز مایع 1300 سیاه مکان نيز در مرحله طراحي و مهندسي قرار دارد.
رهبر معظم انقلاب، شعار سال 1402 را «مهار تورم و رشد توليد» اعلام فرمودند؛ از این رو همه صنايع كشور به ویژه صنعت نفت به عنوان صنعت پيشرو و مادر وظيفه خطيري در تحقق اين شعار خواهند داشت. تحقق اين موضوع مستلزم داشتن منابع انساني خبره، كاردان و كارآمد است. بر اين اساس برنامه هاي متعددي براي منابع انساني در دستور کار قرار دارد كه برخي از مهم ترین آنها شامل شايسته سالاري و رعايت انصاف و عدالت در انتصابات، بازنگري ساختار سازماني، جانشين پروري، افزايش ميزان مشاركت كاركنان (از طريق مكانيزم هاي مختلف از جمله نظام مشاركت و غيره) و تفويض اختيار لازم به كاركنان، چابك سازي منابع انساني، توجه ويژه به آموزش كاركنان و توانمندي سازي كاركنان با افزايش سرانه و كيفيت آموزشي و كاهش فاصله طبقاتي بين نيروهاي مختلف سازمان اعم از پيمانكاري، قراردادي و رسمي است.
برای تحقق برنامه هاي یاد شده به شکل جدی پیگیر بازنگری ساختار سازمانی شرکت هستیم و این مهم براساس کار راهه شغلی(گروه بندی تخصصی مشاغل)، در حال حاضر در اداره مهندسی ساختار و بهره وری مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی نفت ایران در دست اقدام و خوشبختانه در حوزه HSE و طرح های توسعه ای اخیر به سرانجام رسیده و ابلاغ هم شده است. اميدوارم بتوانیم با به سرانجام رسیدن ساختار سازمانی دیگر حوزه ها و مدیریت ها، یکی از دغدغه های کارکنان در حوزه منابع انسانی را برطرف سازیم. همچنین تلاش و پيگيري براي برگزاري آزمون استخدامي جديد (افزون بر آزمون فعلي) برای حل مشكل كمبود نيروي انساني در فعاليت هاي مهارتي، تسريع در فرآيندهاي مرتبط با كاركنان از جمله تعديل مدرك كاركنان، انتصابات و...، تسريع در فرآيند تبديل وضعيت مشمولين بند «واو» (ايثارگران قرارداد مدت موقت) و مشمولين بند «دال» (ايثارگران پيمانكاري)، همچنين پيگيري فرآيند استخدام متقاضيان مصوبه 1497، بازنگري طرح طبقه بندي مشاغل نيروهاي پيمانكاري در خصوص برخي از فوق العاده هاي داراي مشكل از جمله تراول تايم، حق جوشكاري، اقماري و...، راه اندازی و افتتاح بيمارستان صنعت نفت، بهبود وضعيت رفاهي كاركنان (باشگاه ها وسالن هاي غذاخوري، ورزش همگاني و...)، سعي در استفاده حداكثري از پتانسيل نيروهاي بومي در تيم هاي ورزشي صنعت نفت و گاز گچساران به ویژه فوتبال (با توجه به قطعي شدن صعود اين تيم به ليگ دسته يك كشور) را به کارکنان نوید می دهم.
گزارشی از نقش شرکت های دانش بنیان در فعالیت های پالایشی
شرکت های دانش بنیان موتور محرک تولید هستند و با توجه به قابلیت هایی که طی سال های اخیر کسب کرده اند، در تحقق شعار «مهار تورم، رشد تولید» و کاهش واردات و افزایش تولید در کشور نقشی بسزا داشته اند. این شرکت ها از یک سو می توانند در بهبود مهار تورم راهگشا باشند و از دیگر سو نشان داده اند که توانمندی در آنها آنقدر افزایش یافته است که توجه صنایع مختلف را برای ساخت و تامین اقلام مورد نیاز خود جلب کرده اند، به طوری که می توانند بر آنها تکیه کنند و از دانش آنها برای نیل به اهداف کلان خود بهره مند شوند. در این میان، پالایشگاه های نفت کشور نیز از این ظرفیت به بار نشسته درکشور به منظور تحقق اهداف و برنامه های خود بی بهره نمانده و ازاین قابلیت بالقوه، به منظور به روز رسانی صنعت پالایش و تامین و تولید قطعات مورد نیاز خود در این حوزه بهره گرفته اند و به توفیقاتی همچون ساخت کاتالیست، کک اسفنجی و . . . دست یافته اند. با توجه به اهمیت این موضوع، خبرنگار«مشعل» گزارشی از بهره مندی پالایشگاه های کشور از توانمندی شرکت های دانش بنیان تهیه کرده است که در ادامه می آید.
فعالیت ها و آینده صنعت نفت در کشور را می توان با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و فناور به سمت اقتصادی تر شدن پیش برد و تا حد امکان از هدررفت منابع کشور و خام فروشی جلوگیری کرد. مصداق بارز آن، افتتاح بخش نخست فاز ۲ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است که روزهای پایانی سال گذشته از سوی رئیس جمهوری به بهره برداری رسید.
طراحی، ساخت و نصب بزرگترین واحد تقطیر در اتمسفر به ظرفیت 210 هزار بشکه در روز و واحد تقطیر در خلأ به ظرفیت 100 هزار بشکه در روز در منطقه غرب آسیا، طراحی ، ساخت و نصب بزرگترین هیدروکراکر (شکست کاتالیستی هیدروژنی) در منطقه غرب آسیا با ظرفیت بیش از 42 هزار بشکه در روز، طراحی، ساخت، حمل و نصب یکپارچه بزرگترین کوره هیدروژن در منطقه غرب آسیا به وزن 1500 تن، طراحی، ساخت و نصب بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع 120 و 125 متر و طراحی، ساخت و نصب بزرگترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت 65 هزار بشکه در روز از ویژگی های این پروژه به شمار می روند.
ضمن آنکه همسو با بومی سازی دانش و خوداتکایی، سیستم جرقه زن فلر اسیدی و هیدروکربنی فاز 3 به ابتکار مسؤول برق منطقه 3 شرکت پالایش نفت آبادان در پالایشگاه آبادان طراحی، ساخته و نصب شد.
اختراع این سیستم که با هدف بومی سازی و رفع مشکل سیستم روشن کننده مشعل پالایش منطقه 3 بوده و قابل تعمیم به دیگر مشعل های مجموعه نفت است، در پی نبود سیستم جرقه زن در بازار داخلی و انحصار تولید آن در یک شرکت انگلیسی از سوی صنعتگران آبادانی و با استفاده از ادوات داخلی پالایشگاه آبادان رقم خورد.
هزینه تولید این سیستم جرقه زن جدید و بومی که پس از چند بار امتحان به بهره برداری موفقیت آمیز رسید، یک بیستم نمونه خارجی است.
ساده سازی سیستم جرقه زنی، افزودن زمان سنج برای روشن و خاموش شدن سیستم که نبود آن منجر به آسیب به سیستم می شود و همچنین تامین قطعات از بازار داخلی و کاهش هزینه تولید و نگهداری، از امتیازات این سیستم بومی سازی شده در مقایسه با نمونه خارجی است.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان، یکی دیگر از شرکت های پالایشی است که تحقق شعار «مهار تورم، رشد تولید» را همانند سال های گذشته در دستور کار دارد و از توان شرکت های دانش بنیان بهره منده شده و خرداد ماه امسال مراسم کلنگ زنی نیروگاه خورشیدی انجام خواهد شد.
مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان می گوید: باید توجه داشت که شرکت مشعل پویا در ابتدا، نیروگاه ۵۰ مگاواتی را راه اندازی می کند و به فناوری ساخت سلول های خورشیدی دست می یابد و پس از آن به مرور این نیروگاه تکمیل می شود.
محسن قدیری، زمان بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی هلدینگ پتروپالایش اصفهان را پایان سال ۱۴۰۳ بیان می کند و می افزاید: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، قرار است شرکت مشعل پویا طی ۱۲ سال این نیروگاه را تا تولید یک هزار مگاوات برق توسعه دهد که این میزان برق، معادل نیروگاه بوشهر خواهد بود. ضمن آنکه با راه اندازی دو نیروگاه خورشیدی یک هزار مگاواتی از سوی هلدینگ پتروپالایش اصفهان و فولاد مبارکه عقب افتادگی کشور در بحث انرژی های تجدید پذیر جبران خواهد شد.
پالایشگاه بندرعباس نیز در بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان پیشگام بوده و در این مسیر، تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه 2 و 3 را در دستور کار قرار داده است. هاشم نامور، مدیرعامل این پالایشگاه می گوید: طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین و کاهش تولید نفت کوره با محوریت تولید کک اسفنجی از طرح های عظیم اقتصادی، ملی، پیشران، زیرساختی، روزآمد و مبتنی بر آینده نگری است که با تغییر الگو و طراحی فرایندهای جدید پالایشی برای تولید 300 هزار تن در سال کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در پالایشگاه نفت بندرعباس در دست اجراست.
به گفته او، با اجرا و بهره برداری از طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین که با طراحی الگوی پالایشی جدید و تلفیق دانش و تجربه در همکاری با پژوهشگاه صنعت نفت در بومی سازی دانش تولید کک اسفنجی به دست آمد، ایران جزو شش کشور صاحب دانش فنی در این زمینه است.
این طرح علاوه بر تولید کک اسفنجی و روغن های پایه گروه 2 و 3 و بی نیاز شدن کشور از واردات این محصولات، موجب تنوع در سبد محصولات این شرکت از جمله تولید فراورده های مورد نیاز صنایع پتروشیمی مانند پروپیلن و تبدیل پالایشگاه نفت بندرعباس به پتروپالایشگاه می شود.
برای اجرای این پروژه در حدود 2/2 میلیارد یورو سرمایه گذاری و 42 ماه زمان در نظر گرفته شده است. پیشگیری از خروج ارز از کشور، قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها، ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی، ایجاد روحیه اعتماد به نفس و خودباوری نسبت به توان و تولید داخل، کاهش میزان نفت کوره تولیدی و افزایش تولید فراورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و همچنین افزایش بهره وری و بهبود عملکرد اقتصادی و اشتغالزایی برای حدود 8 هزار نفر در زمان اجرای پروژه و 3 هزار نفر پس از اجرا و در زمان بهره برداری، از مهم ترین دستاورد های این پروژه ملی به شمار می رود.
مدیر عامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در ادامه با اشاره به اینکه طرح بهبود کیفیت نفت کوره و تولید کک اسفنجی، یک نمونه مرجع با دانش فنی کاملا ایرانی و قابل ارائه و استفاده در جهان است، می گوید: این طرح، نمونه بارز تبدیل تهدید به فرصت در الگوی اقتصاد مقاومتی است؛ زیرا یکی از اهرم های فشار اقتصادی به ایران، تحریم واردات کک اسفنجی بود و از سوی دیگر نبود دانش فنی و تامین منابع مالی، دو محدودیت عمده در اجرای طرح ارتقای کیفیت نفت کوره بود که در این خصوص، با انجام مطالعات، شبیه سازی کامپیوتری و آزمایش های لازم در پالایشگاه و واحد نیمه صنعتی پژوهشگاه صنعت نفت، دانش فنی این فرایند، به عنوان یکی از فرایندهای پیچیده صنعت پالایش نفت، همراه با ارزیابی زیست محیطی، تامین و بومی سازی شد و در ادامه طراحی بنیادی طرح نیز از سوی کارشناسان پژوهشگاه و پالایشگاه انجام و طراحی پایه واحدهای فرایندی برای تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنعت آلومینیوم سازی کشور با فناوری داخلی در کمتر از دو سال به اتمام رسید.
دستیابی به رتبه نخست منطقه به لحاظ ظرفیت پالایشی، از جمله اهداف سند چشم انداز توسعه کشور به شمار می رود. بر اساس این سند، کشور درسال 1404 و بر اساس کار آینده پژوهی دستیابی به رتبه اول منطقه به لحاظ ظرفیت پالایشی به منظور ایجاد بالاترین ارزش افزوده از منابع هیدروکربوری و دستیابی به جایگاه اول منطقه در زمینه ارزش تولید مواد و کالای پتروشیمیایی به منظور ایجاد بالاترین ارزش افزوده از منابع هیدروکربوری مد نظر است. مهم ترین مسائل پیش روی صنایع پالایشی کشور در سال های پیش رو را می توان نبود تناسب عرضه و تقاضای خوراک و فراورده ها، ارتقای استانداردهای آلایندگی، ظرفیت و پیچیدگی پالایشگاه ها، بحران جهانی آب و انرژی و حاشیه سود پالایشگاه ها ذکر کرد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران در این باره با اشاره به وظیفه و نقش پالایشگاه ها در مقابل شرکت های دانش بنیان می گوید: باید دید در شرایط تحریمی کنونی چه کمکی می توانیم به شرکت های دانش بنیان کنیم و این شرکت های دانش بنیان چه کمکی می توانند به صنایع پالایشی داشته باشند. طراحی و بومی سازی تجهیزات استراتژیک پالایشگاه ها، یکی از انتظاراتی است که ما از شرکت های دانش بنیان داریم. تجهیزاتی با فناوری پیشرفته مانند کمپرسور، پمپ و توربین برای پالایشگاه ها اهمیت زیادی دارد، به همین دلیل با حمایت از شرکت های دانش بنیان به داخلی سازی این گونه تجهیزات توجه بسیار شده است. به عنوان نمونه، مسؤولان پالایشگاه تهران در بازدید از چند شرکت دانش بنیان، متوجه ساخت توربین های ساخته شده از سوی این شرکت ها شدند که عملکرد بسیار مناسب و مطلوبی هم داشته اند؛ به طوری که قابل رقابت با مشابه خارجی آنهاست. بنابراین باحمایت هایی که از شرکت های دانش بنیان صورت گرفت، هم اکنون حدود 85 درصد از تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه ها در داخل کشور ساخته می شود که البته هنوز جای کار دارد. به گفته حامد آرمان فر، شرکت های دانش بنیان در زمینه ساخت ابزاردقیق می توانند کمک کننده باشند. به عنوان یک کارفرما از برخی پالایشگاه های ژاپن بازدید داشتیم و نکته مهم این بود که آنها انبار کافی برای تجهیزات در اختیار نداشتند. پس از پرس و جو متوجه شدیم که بیشتر تولیدکننده های آن کشور در نزدیک پالایشگاه ها قرار داشتند. چه خوب است که تولیدکننده های ما نیز در شعاع 10 کیلومتری پالایشگاه ها مستقر شوند تا بتوانیم براحتی به تجهیزات مورد نیاز دسترسی داشته باشیم و مقداری از استرس ها و فشارهای عملیاتی کم شود. وی خودکفایی در تولید برخی از کاتالیست ها را بسیار ارزشمند می داند و می گوید: پالایشگاه تهران در زمینه تولید کاتالیست، با یکی از شرکت های دانش بنیان همکاری بسیار نزدیک و خوبی داشت. برای ساخت کاتالیست ایزومریزاسیون که مصرف اولیه آن در پالایشگاه اصفهان بود، پالایشگاه تهران تمام اطلاعات و تجارب را در اختیار این شرکت دانش بنیان قرار داد و کارشناسان پالایشگاه تهران، نقشی پررنگ در تولید این کاتالیست داشتند. کاتالیست ایزومریزاسیون از نظر تکنیکی، فعالیت بسیار پیچیده ای دارد و ما می توانیم در این زمینه ادعای خودکفایی کنیم و وارد مراحل بعدی آن شویم. در حال حاضر که در این حوزه به خودکفایی رسیده ایم، حیف است به زیر پرچم کشورهایی برویم که زمان تحریم پشت ما را خالی کردند. مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران، یکی دیگر از نیازهای شرکت های پالایشی را مواد شیمیایی ذکر کرد و گفت: در حوزه تولید مواد شیمیایی مهم و ضروری شرکت های دانش بنیان می توانند فعالیت کنند. گاهی اوقات پیش می آید که یک محصول شیمیایی کمتر در دسترس یک پالایشگاه قرار دارد که در چنین شرایطی خوشبختانه پالایشگاه ها از یکدیگر حمایت می کنند. از شرکت های دانش بنیان انتظار می رود که در این زمینه بیشتر کار کنند.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز از این موضوع مستثنا نیست و توانسته طی 20 سال گذشته با شرکت های دانش بنیان کار کند و ریسک های آن را نیز به جان خریده است. مجید رجبی، مدیرعامل این پالایشگاه می گوید: برخی قطعاتی که از سوی شرکت های دانش بنیان ساخته می شود، گاه هنگام نصب جواب نمی دهد، از این رو می توان گفت که این کار پر ریسک است؛ اما با اتخاذ تدابیر فنی و رعایت مسائل ایمنی، این کار را انجام می دهیم. با این کار اگر محصول مشکل داشت، بازگردانده می شود تا دوباره مورد بررسی قرار گیرد. این رفت و برگشت برای پالایشگاه هزینه و ریسک دارد که ما آن را پذیرفته ایم و نتیجه هم گرفته ایم، بنابراین باید برای رفع نیازهای خود به شرکت های دانش بنیان اعتماد کنیم؛ چرا که آنها نیازمند زمان، تعامل و حمایت هستند. به گفته او، پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند قطعات و تجهیزات زیادی مصرف می کند که سالیان گذشته وارد می شد؛ اما اکنون واحدی به نام ساخت تولید داریم که تمام تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه شامل کمپرسورها، پمپ ها و سایر ادوات را طی قراردادی با شرکت های دانش بنیان تأمین می کنیم. بخش قابل توجهی از قطعات مورد نیاز پالایشگاه، ساخت داخل شده وقصد داریم قطعاتی را که نیاز به واردات دارد، داخلی سازی کنیم. کاتالیست، از محصولات مورد نیاز پالایشگاه هاست و محصولی گرانبها به شمار می رود. سالیان گذشته این محصول را وارد می کردیم؛ اما ظرف چند سال گذشته، تولید کاتالیست ها از سوی شرکت های دانش بنیان شروع شده و مرحله به مرحله تست و تحویل ما می شود و در واحدهای عملیاتی از آن استفاده می کنیم. امیدواریم وابستگی واردات به این محصول نیز در آینده نزدیک قطع شود. اکنون کاتالیست واحد RFCC را یک شرکت دانش بنیان می سازد و ظرف یک تا دو ماه آینده محصول اولیه، تولید و تحویل پالایشگاه می شود. اگر این محصول روی رآکتورها نصب شود و جواب دهد، یک موفقیت بزرگ برای کشور و پالایشگاه ها به شمار می رود و 100درصد می توانیم تولید داخل داشته باشیم. واحدRFCC یکی از بزرگترین واحدهای بنزین سازی کشور و خاورمیانه به شمار می رود.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس، علاوه بر ایفای رسالت تأمین سبد سوخت ایران اسلامی، یکی از بزرگ ترین صادرکنندگان فراورده های نفتی در منطقه نیز محسوب می شود و با وجود قرار گرفتن این پالایشگاه در لیست تحریم ها، با رویکردها و برنامه ریزی های راهبردی، صادرات این شرکت از طریق مرزهای دریایی رونق یافته که ارزآوری را برای کشورمان به همراه داشته است. اجرای طرح ملی صادرات دریایی گاز مایع، یکی از طرح هایی به شمار می رود که شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس با استفاده از مهارت شرکت های دانش بنیان و مهندسان داخلی پالایشگاه در سال 1401در دستور کار داشته است. علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس در این باره می گوید: این طرح با هدف برداشت مستمر گاز مایع از دو پالایشگاه ستاره خلیج فارس و بندرعباس به منظور جلوگیری از هدر رفت آن اجرا شد تا امکان صادرات دریایی گاز مایع گرم از اسکله شهید باهنر عملیاتی شود. با تحقق این طرح، این شرکت در سالی که گذشت، حجم قابل توجهی از صادرات دریایی گاز مایع را به خود اختصاص داد.
سخن آخر
در دولت سیزدهم، شمار شرکت های دانش بنیان حوزه نفت و گاز کشور از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت رسیده که این موضوع، نشان می دهد از توان این شرکت ها استفاده شده تا از یک سو نیاز کشور در تولید محصولات اولیه و قطعات مرتفع شود و از سوی دیگر صنایع مختلف کشور با تکیه بر توان داخل، از خروج ارز جلوگیری کرده و میزان اشتغالزایی را افزایش دهند. فعال ساختن استارت آپ ها در فرایند تأمین خدمات مورد نیاز صنعت نفت و گاز در حوزه های مختلف، حرکت دیگری است که می تواند به توسعه کیفی صنعت نفت در داخل شتاب بخشد و با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان، از خام فروشی نفت به سمت استفاده از ارزش افزوده این منابع جلوگیری کند. از مهم ترین ابزارهای کاربردی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارت آپی، ابزار پژوهش و نوآوری است. این ابزار باید بتواند باپذیرش ریسک و ارائه مدل های تضمین خرید، زمینه را برای حضور بخش های مختلف فراهم آورد.
گفت و گوی مشعل با سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه
مهدی مهرابی محرومیت زدایی، کلید واژه اصلی و برنامه دولت سیزدهم در حوزه خدمات رسانی به مردم بوده و گازرسانی نیز یکی از مهم ترین برنامه های این دولت در حوزه تحقق سیاست های عدالت اجتماعی. در این میان امتداد خدمات رسانی صنعت گاز از شهرها و روستاهای مناطق مرکزی فراتر رفته و به روستاهای مرزی رسیده و این ثروت ملی هم اکنون دردسترس همه اهالی ایران زمین قرار دارد.
استان کرمانشاه با 371 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق، یکی از ظرفیت ها برای توسعه خدمات رسانی در همه بخش ها به شمار می آید و در این میان گاز، گوی سبقت را از دیگر رقبا ربوده است.
برپایه آخرین بررسی ها، تنها 82 روستای مرزی این استان در انتظار گاز هستند. گازرسانی به این مناطق با پیشرفت مطلوبی درجریان است و تا پایان امسال، شاهد روشن شدن مشعل گاز در بسیاری از این روستاها خواهیم بود. از سوی دیگر، با توجه به توسعه گازرسانی درمناطق مرزی، ظرفیت گازرسانی به روستاهای مرزی عراق نیز وجود دارد و مذاکراتی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی و گازرسانی به مناطقی مرزی عراق نیز درجریان است.
در ادامه گفت و گو با ناصر حسینی، سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه می آید.
براساس آخرین تقسیم بندی کشوری، استان کرمانشاه دارای 35شهر و دو هزار و 545 روستاست که از این تعداد، براساس مصوبه شورای اقتصاد، قابلیت گازرسانی به دوهزار و 305 روستا وجود دارد. از مجموع روستاهایی که قابلیت گازرسانی دارند، تاکنون دو هزار و 21 روستا از نعمت گاز بهره مند شده اند و ضریب نفوذ گاز درجمعیت روستایی این استان به حدود 90 درصد رسیده است. تلاش می کنیم امسال تکالیف خود را درحوزه گازرسانی به روستاها بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، اجرایی و همه روستاهایی را که قابلیت گازرسانی دارند، از نعمت گاز بهره مند کنیم. در حوزه جمعیت شهری نیز ضریب گازرسانی 99.91 درصد بوده و از 35 شهر، 33 شهر از نعمت گاز برخوردار است. شهر سومار به طور کلی خالی از سکنه بوده و قابلیت گازرسانی ندارد. شهر " ازگله" نیز امسال از نعمت گاز بهره مند می شود.
در بخش گازرسانی به صنایع نیز تاکنون بیش از سه هزار و 100 واحد تولیدی و صنعتی استان به شبکه گاز متصل شده اند.
به لطف خدا سال 1401 سالی بی نظیر درحوزه گازرسانی به روستاهای استان کرمانشاه بود. با تلاش شبانه روزی همکارانم، پارسال توانستیم 238 روستا را به شبکه گاز متصل کنیم. این آمار و این تعداد روستا در تاریخ شرکت گاز استان کرمانشاه بی نظیر بوده است.
سال گذشته توانستیم یک شهر و 303 واحد تولیدی صنعتی را به شبکه سراسری گاز و در ادامه، همه واحدهای صنعتی را که متقاضی دریافت گاز هستند، در کمترین زمان ممکن به شبکه متصل می کنیم. پارسال گازرسانی به 250 واحد صنعتی از تکالیف ما بودکه 53 واحد بیشتر، گازرسانی شد. 111 واحد صنعتی دیگر نیز در دست اقدام است که امسال به شبکه متصل می شود.
کرمانشاه، استانی است که از لحاظ موقعیت جغرافیایی ویژگی های بسیار خاصی دارد. نخست اینکه دارای 371 کیلومتر مرز مشترک با عراق بوده و بسیاری از مناطق آن کوهستانی و سخت گذر است.
در این استان زیبا چهار فصل را تجربه می کنیم؛ مناطق سردسیری مثل اورامانات و مناطق گرمسیری همچون قصر شیرین، ضمن اینکه این استان از تنوع مذهب، گویش و فرهنگ هم برخوردار است.
با آنکه روستاهای باقیمانده، در مناطق مرزی و بسیار سخت گذر استان قرار دارند؛ اما همواره خدمتگزار مردم بوده ایم و توانسته ایم 238 روستای استان را به شبکه گاز متصل کنیم. پیمانکاران 284 روستای دیگر که قابلیت گازرسانی دارند، انتخاب شده و در حال فعالیت هستند. تلاش می کنیم که این وظیفه مهم را در کمترین زمان ممکن به انجام برسانیم و مردم از نعمت گاز بهره مند شوند.
سفر رئیس جمهور به استان کرمانشاه خیر و برکت زیادی برای بخش های مختلف استان داشت، که بخش گاز، یکی از آنهاست. گازرسانی به 500 روستای استان از مصوبات سفر رئیس جمهور بود که امسال بیش از 238 مورد آن اجرایی شد. گازرسانی به بقیه روستاها نیز در دست اقدام است و پیمانکاران آن تعیین و فعال شده اند. گازرسانی به شهر ریجاب که از سال 95 آغاز و در مراحل مختلف به دلیل تعارضات و مشکلاتی که پروژه داشت، متوقف شده بود، با حضور رئیس جمهور و عوامل اجرایی همراه ایشان، برطرف و پروژه بعد از 2 ماه از صدور مجوز تزریق گاز و خواسته و مطالبه دیرینه مردم شهر ریجاب اجرا شد.یک مصوبه دیگر هم که پرداخت مبلغی به عنوان کمک هزینه به خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بود نیز با امضای تفاهمنامه انجام شد.
استان کرمانشاه 371 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد. اگر خدمات رسانی به موقع در روستاهای مرزی نداشته باشیم، این روستاها خالی از سکنه می شوند. پارسال تلاش کردیم همه روستاهای مرزی استان در برنامه گازرسانی قرار بگیرند. گازرسانی به روستای «هانی گرمله» در نقطه صفر مرزی انجام شد. این روستا با روستاهای بیاره عراق 400 متر فاصله دارد، با این حال امکانات و خدمات در هانی گرمله مثل یک روستا در مناطق مرکزی است. کار کردن در منطقه کوهستانی اورامانات بسیار دشوار است؛ اما همکاران ما شبانه روزی تلاش کردند و توانستیم کمتر از یک سال گاز را به بسیاری از روستاهای مرزی برسانیم.
گازرسانی به 82 روستای صفر مرزی دیگر نیز با پیشرفت مطلوبی در دست اقدام است و تلاش می کنیم بخش زیادی از این روستاها طی سال جاری تکمیل شود.
کار دیگری که همکارانم انجام دادند و بسیار هم مفید بوده، گازرسانی به پاسگاه های مرزی بود. به دلیل بارش های سنگین برف در برخی موارد، ارتباط پاسگاه ها به مدت 15 روز با شهر و روستاهای اطراف قطع می شد و از آنجا که انرژی مورد نیاز خود را از طریق کپسول و نفت تامین می کردند، در تامین سوخت دچار مشکل می شدند؛ اما توانستیم گاز مورد نیاز آنها را تامین و آسایش خاطری برای آنها در دفاع از مرزها ایجاد کنیم.
استان کرمانشاه 14 شهرستان دارد که از این تعداد، تا ابتدای سال گذشته، پنج شهرستان سبز بود و سه شهرستان نیز تا پایان سال سبز شد. با توجه به تعهدمان و مصوبه شورای اقتصاد، باید همه روستاهایی را که قابلیت گازرسانی دارند، به شبکه گاز متصل و مناطق بیشتری از استان را سبز کنیم. امسال شهرستان های باقیمانده نیز به شهرستان سبز تبدیل می شوند.
برای گازرسانی به روستاهایی که پارسال گازدار شدند، حدود 25 ایستگاه تقلیل فشار تی بی اس احداث کردیم. نیازی به احداث ایستگاه های سی جی اس جدید نبود و از ظرفیت ایستگاه های موجود استفاده کردیم. گاز شهر ریجاب از خطوط تغذیه شهر سرپل ذهاب تامین شد و نیاز به احداث ایستگاه سی جی اس جدید نبود.
ابتدا باید درخصوص ساختمان های اداری شرکت توضیح دهم. شرکت گاز استان کرمانشاه از لحاظ ساختمان اداری، وضعیت مطلوبی ندارد. یک ساختمان مرکزی داریم. ساختمان های نواحی در مرکز استان، استیجاری هستند و باید به فکر احداث ساختمان باشیم. ساختمان اداره گاز منطقه2 در حال ساخت است که ابتدای امسال تکمیل می شود و قابلیت بهره برداری برای خدمت رسانی به مردم را دارد. ساختمان منطقه یک و منطقه 3 کرمانشاه بنا به دلایلی چند سالی متوقف شده بود که با پیگیری های صورت گرفته، روند پیمان سپاری و عملیات اجرایی این ساختمان نیز امسال آغاز می شود. تلاش می کنیم بتوانیم سال آینده برای مناطق یک و 3 ناحیه گازرسانی کرمانشاه ساختمان مناسبی احداث کنیم تا مردم بتوانند از خدمات رسانی بهتری بهره مند شوند. احداث ساختمان برای دیگر شهرستان ها نیز در دست اقدام است. برای چند ناحیه دیگر هم احداث ساختمان در دستور کار است که فرایند تهیه زمین مناسب انجام و احداث ساختمان بزودی آغاز می شود.
زمستان پارسال با بارش برف و باران و استقرار سامانه سرد در سطح کشور همراه بود. با توجه به خطوط انتقال سراسری که از استان کرمانشاه عبور کرده است، از لحاظ تامین گاز در بخش های مختلف با افت فشار مواجه نبودیم. با این حال برای همراهی با دیگر استان ها و به منظور رعایت دستورالعمل های کنترل میزان مصرف در سطح کشور، به مدت 70 روز جلسه کمیته بحران تشکیل دادیم و مصارف خود در همه بخش های صنعتی، تجاری و اداری را که مرکز دیسپچینگ تکلیف کرده بود، کنترل کردیم. همه دستورالعمل هایی را که در این خصوص صادر شد، اجرایی و حجم قابل توجهی از گاز را که می توانست بی رویه مصرف شود، با فرهنگ سازی و پایش دما مدیریت کردیم. باوجود سرما و ثبت دمای منفی 24 درجه، همکاران ما به صورت شبانه روزی پای کار بودند. تلاش شبانه روزی همکاران باعث شد حتی یک دقیقه افت فشار گاز برای هیچ مشترکی در سطح استان نداشته باشیم و حتی خدمات رسانی به مشترکان بخش خانگی را به صورت ویژه ارائه کنیم. از مدیریت استان، صدا و سیما و آموزش و پرورش که ما را در ارائه دستاوردهای این حوزه همراهی کردند،سپاسگزاری کرده، ضمن اینکه از مردم عزیزمان هم برای همراهی در مصرف بهینه گاز قدردانی می کنم.
گازرسانی به100 روستای کرمانشاه در دستور کار بود که با توجه به وقوع مشکلاتی، متوقف شد. این روستاها به 3 منطقه (زون) تقسیم و هرکدام از این مناطق به یک پیمانکار مجزا واگذار شده بود. قرار بود در یکی از این مناطق که اصلی بود، ایستگاه سی جی اس احداث، از خط انتقال، انشعاب دریافت و 30 روستا گازدار شود و با ادامه خط تغذیه دو منطقه بعدی به 33 و 34 روستا گازرسانی صورت گیرد. این پروژه سال 98 آغاز شد؛ اما قرارداد پیمانکاری که قرار بود انشعاب خط انتقال و ایستگاه سی جی اس را اجرا کند، فسخ شد. تیر سال 1400 از پروژه بازدید کردیم و متوجه شدیم که دو پروژه 67 روستایی پایین دست، از پیشرفت فیزیکی 40 درصدی برخوردار است. با بررسی و فکر مهندسی نیز متوجه شدیم که می توانیم با اجرای یک ایستگاه اندازه گیری و خط انتقال، از شمال یکی از شهرستان های استان ایلام گاز دریافت کنیم، ضمن اینکه توانستیم با اجرای دو هزار و 700 متر شبکه، این 67 روستا را از نعمت گاز بهره مند سازیم. این پروژه طی 6 ماه انجام و افتتاح شد که پیشرفت بزرگی بود و حجم عملیات اجرایی حدود 200 کیلومتر در این پروژه ثبت شده بود. پروژه بالادست (اصلی) را نیز به چهار محور تقسیم کردیم که این کار سرعت عملیات اجرایی ما را افزایش داد. گازرسانی به 30 روستای باقیمانده نیز در دست اجراست و بزودی عملیات اجرایی آنها تکمیل می شود. مشابه این عملیات در سطح استان بسیار زیاد است. مشکل اجرای پروژه ریجاب هم که مدتی متوقف شده بود، با نصب یک شیر قطع اتوماتیک برطرف شد. ایده های مهندسی شرایطی ایجاد کرد که در کمترین زمان و با کاهش هزینه عملیات اجرایی، آن را انجام دهیم.
براساس بررسی های انجام شده، یک دلار هزینه در بخش بهینه سازی، معادل 10 دلار در بخش تولید است که نشان می دهد این موضوع از چه اهمیتی برخوردار است و با این دید، موضوع بهینه سازی را در سطح استان پیگیری کردیم. امسال بهینه سازی یکهزار و 648 موتورخانه را در سطح استان انجام دادیم. از ابتدای اجرای این طرح تاکنون، بیش از دو هزار و 300 موتورخانه را با اعتباری معادل 15 میلیارد تومان بهینه سازی کرده ایم و در برخی ساختمان ها بیش از 15 درصد کاهش مصرف گاز داشتیم که امیدواریم بتوانیم این کار را به روش های بهتری در بخش صنعت ادامه دهیم. جلسه مشترک پژوهشی با دانشگاه داشتیم و از دانشگاه های رازی و صنعتی کرمانشاه درخواست کردیم به حوزه بهینه سازی واحدهای تولیدی و صنعتی ورود کنند. اگر بهینه سازی در تجهیزات این واحدها انجام شود، قطعا در مصرف حجم بسیار زیادی از گاز صرفه جویی خواهد شد. این کار را شروع کردیم و به سراغ کارخانه های سیمان و پتروشیمی رفتیم و از آنها درخواست کردیم تجهیزات انرژی بر را بهینه سازی کنند. مصرف کارخانه های سیمان استان کرمانشاه روزانه حدود یک میلیون مترمکعب است و اگر بتوانیم با بهینه سازی، 15 درصد این مصرف را کاهش دهیم، رقم قابل توجهی صرفه جویی خواهد شد. برای تحقق این برنامه، با دانشگاه و پژوهشگاه صنعت نفت (غرب کشور) همکاری مشترک داریم.
سال 1400 در میان شرکت های گاز استانی، رتبه دوم مدیریت انرژی و کربن را کسب کردیم. در همه ایستگاه های تقلیل فشار و ساختمان های شرکت، نرم افزار و برنامه مدیریت انرژی و کنترل و کاهش مصرف را داریم. این نرم افزار و همچنین فرایند و اقداماتی که انجام دادیم، تاثیرگذار بوده و توانستیم به طور قابل توجهی مصرف را در هیترها، ایستگاه ها و ساختمان ها کاهش دهیم.
در بخش اتلاف گاز در شبکه هم پیگیری های مستمری داریم و روزانه تلاش می کنیم اتلاف گاز را در شبکه، ایستگاه ها، تاسیسات و رگولاتورها به کمترین حد ممکن برسانیم.
برای اولین بار در سطح کشور، طرح پرورش مدیران انرژی را کلیدزدیم و برای امسال برنامه داریم که از ظرفیت دانش آموزان استان استفاده کنیم. براین اساس، دانش آموزان از پدر و مادرشان حق آینده خود را با اصلاح الگوی مصرف بهینه مطالبه می کنند. سال گذشته، مسابقه نقاشی و مقاله نویسی میان دانش آموزان برگزار کردیم که بازخورد بسیار خوبی داشت. به دنبال ایجاد و ترویج فرهنگ مصرف صحیح گاز هستیم. این برنامه ها برای امسال تداوم دارد تا بتوانیم فصل سرد امسال را بدون افت فشار گاز برای همه مشترکان سپری کنیم.
بهبود معیشت کارکنان مورد تاکید وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است. چه اقداماتی دراین حوزه اجرایی شده است؟ لطفا گزارشی از پیشرفت طرح تبدیل وضعیت کارکنان ارائه کنید.
پیش از این در هیچ یک از پیمان های بهره برداری سطح استان، طرح طبقه بندی مشاغل اجرا نشده بود؛ زیرا پیمان ها به صورت حجمی واگذار شده بودند. با ورود به گاز کرمانشاه، جلسات مستمری برای رفع این مشکل برگزار کردیم که هم اکنون برای همه کارکنان شرکت، طرح طبقه بندی مشاغل انجام شده و حقوق و مزایای خود را براساس این طرح دریافت می کنند. بیمه تکمیلی کارکنان هم به درخواست خودشان با همراهی شرکت انجام شده است. یکی از دغدغه ها و اولویت های ما در شرکت گاز استان کرمانشاه، پرداخت به موقع و کامل حقوق براساس قوانین است. امیدواریم این امنیت فکری را برای کارکنان ایجاد کنیم که در خصوص معیشت خود مشکلی نداشته و بتوانند حقوق خود را به موقع دریافت کنند و در نتیجه خدمتگزار خوبی برای مردم استان باشند.
در حوزه ایثارگران نیز 30 نفر مشمول بند «و» و 200 نفر مشمول بند «د» هستند که فرایند تبدیل وضعیت آنها انجام شده است. فرایند حدود 30 نفر تاکنون تکمیل شده و مابقی نیز در دست اقدام است.
تبدیل وضعیت نیروهای مشاور یا نیروهای پروژه های غیرمستمر نیز از سوی کارکنان درخواست شده است. با توجه به اینکه کرمانشاه در 8 سال دفاع مقدس، همیشه درگیر موضوعات جنگ و دفاع بوده، ایثارگران زیادی دارد. 60 نفر از فرزندان این ایثارگران در پروژه های غیر مستمر گاز استان مشغول به کار هستند؛ اما باتوجه به دستورالعمل ها، مشمول این طرح نمی شوند که امیدوارم بتوانیم مشکل آنها را نیز حل کنیم.
با اعتماد مجموعه وزارت نفت، به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه 7 صنعت نفت، تعیین شده ام و برای این موضوع، برنامه های فرهنگی متنوعی را در دستور داریم. جشن انقلاب را با حضور خانواده همکاران برگزار و از فرزندان ممتاز همکارانمان تقدیر کردیم. در کنار این فعالیت ها، در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در مدارس حضور یافتیم و در خصوص اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی، اقدامات فرهنگی انجام دادیم. در این باره اعتقاد دارم که باید موضوع را با تئوری کوه یخ ببینیم. 10 درصد از موضوع مصرف بی رویه انرژی سطح کشور قابل رویت است و 90 درصد دیگر قابل رویت نیست. ساختار، الگوی رفتاری و مدل ذهنی ما در مصرف بی رویه گاز اشتباه است که باید در قالب اقدامات فرهنگی آن را اصلاح کنیم.
بهترین جامعه هدف، دانش آموزان و دانشجویان هستند که با همکاری آنها می توانیم این مدل ذهنی را اصلاح کنیم. باید هوشمندسازی، بهینه سازی، اصلاح تعرفه و... را نیز انجام دهیم تا بتوانیم میزان مصرف را کنترل کنیم.
برای این حوزه، سال گذشته برنامه کوتاه مدتی تدوین و اجرایی شد و برنامه بلندمدت نیز در دستور کار است.
باید خانواده همکاران را نیز در نظر بگیریم و در قالب برنامه های فرهنگی، آنها را دریابیم، ضمن اینکه با ارائه آموزش های مستمر به خانواده ها و فرزندان، مهارت آموزی داشته باشیم. کلاس های آموزشی و برنامه های ورزشی خوبی در سطح شرکت اجرایی شده و ظرفیت ورزشی بالا و همچنین قهرمانانی در سطح بین المللی داریم که از این ظرفیت استفاده می کنیم.
از همکاران نشریه کارکنان صنعت نفت ایران بسیار سپاسگزارم. با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حوزه جهاد تبیین، رسانه، رسالت بسیار بزرگی دارد. رسانه می تواند اثرگذار باشد و با اطلاع رسانی خدمات دولت و نظام، مردم را دلگرم و دلخوش کند. به دلیل تحریم های ظالمانه در شرایط خاصی هستیم. براین اساس باید مردم از فعالیت هایی که در جریان است، مطلع شوند. کارها بخوبی درحال انجام است؛ اما باید به مردم هم اطلاع رسانی شود که این وظیفه سنگین به دوش رسانه است.
امدادگران؛ گنج صنعت گاز در شرایط خاص هستند
مهدی مهرابی زمستان با همه فراز و نشیب هایش پایان یافت؛ زمستانی پرفراز و نشیب در حوزه خدمات رسانی به مردم. گازرسانی به مشترکان بخش خانگی خط قرمز گاز بود و بار دیگر این شرکت خدمات رسان توانست از آزمونی دیگر سربلند بیرون آید.در این میان کارکنان عملیاتی و امداد گاز در زمستان سال گذشته نقشی چشمگیر در تامین پایدار گاز ایفا کردند تا جایی که قطع گاز خانگی را حتی در نقاط دور از شبکه و مناطق سخت گذر شاهد نبودیم. با تلاش شبانه روزی کارکنان، امنیت انرژی بخش خانگی تامین شد و گاز با خود آرامش و رفاه را به خانه های اهالی ایران زمین برد.
کارکنان شرکت گاز ایلام همچون بسیاری از شرکت های گاز استانی همه تلاش خود را به کار گرفتند تا افزون بر تامین گاز مشترکان بخش خانگی، با اجرای طرح های بهینه سازی و پایش دمای ادارات و سازمان ها، از سردترین روزهای سال عبور کنند. این تمام ماجرا نبود و همزمان با تامین پایدار گاز، پروژه های توسعه ای و گازرسانی نیز تداوم داشت.
با مروری بر روند گازرسانی در استان ایلام درمی یابیم که سال 85 نخستین مشعل گازدر شهر ایلام روشن شد و هم اکنون 26 شهر و 534 روستای استان به شبکه متصل شده و100درصد مناطق شهری و 98 درصد مناطق روستایی ایلام از نعمت گاز برخوردارند.
همسو با گازرسانی به بخش خانگی، پروژه گازرسانی به 100واحد صنعتی جدید نیز سال گذشته در دستور کار قرار گرفت؛ به طوری که با تکمیل این پروژه ها، گاز بیشتری جایگزین سوخت مایع در واحدهای تولیدی می شود. براین اساس، با اجرای 5.3 کیلومتر شبکه تغذیه و 17 کیلومتر شبکه پلی اتیلن، 44 واحد صنعتی ازمجموع 100 واحد برنامه ریزی شده برای سال 1401،گازرسانی شده است. با نگاهی به عمکلرد گاز ایلام در این حوزه مشخص می شود سال گذشته در صنایع استان هفت هزار و 500 مترمکعب گازجایگزین سوخت مایع شده است.
با توجه به اینکه گاز ایلام، شرکتی تازه تاسیس به شمار می آید، افزایش تعداد مشترکان و حجم مصرفی گاز در طراحی اولیه شبکه دیده شده و این شرکت در زمستان سال گذشته با مشکلی از نظر تامین وافت فشارگاز درشرایط عادی مواجه نشد. از سوی دیگر، با تدابیر اندیشیده شده، به منظور افزایش تاب آوری، لوپ کردن شبکه گاز به یکدیگر نیز انجام واین موضوع موجب شد که هیچ قطع گاز خارج از برنامه درسطح شبکه ها رخ ندهد.
همزمان با توسعه گازرسانی در بخش روستایی، توسعه در شهرستان ایلام به عنوان مرکز استان نیز در دستور کار قرار دارد.
در همین حال، رئیس اداره گاز شهرستان ایلام می گوید: شهرستان ایلام دارای 1 شهر و 29 روستای گازدار است. چند روستای دیگر نیز در دست اقدام قرار دارد و در آینده با گازرسانی به این روستاها، ایلام به شهرستان سبز تبدیل خواهد شد. شهرستان ایلام دارای 83 هزار اشتراک، 37 هزار انشعاب و 900 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع است. به گفته مهدی ابراهیمی، این شهرستان دارای یک ایستگاه سی جی اس، 17 ایستگاه تی بی اس و 112 ایستگاه اندازه گیری است. وی می گوید: گاز شهرستان ایلام از طریق یک ایستگاه سی جی اس تغذیه می شد که با توجه به توسعه شهر و افزایش مشترکان، احداث ایستگاه جدید به عنوان یک ضرورت در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس با توجه به درخواست ها و بخشنامه هایی که داشتیم، احداث یک ایستگاه سی جی اس دیگر را دردستور کار داریم که با نصب و راه اندازی آن در سال آینده احتمال هرگونه قطع گاز در شهر ایلام به حداقل می رسد و از نظر پدافندی نیز، گاز پایدارتری را به شهر ایلام تحویل می دهیم.
وی با اشاره به تامین پایدار گاز در فصل سرد سال یادآور می شود: هر ساله در فصل گرم سال، تعمیرات اساسی شبکه و ایستگاه ها برای گازرسانی پایدار به مشترکان در زمستان انجام می شود. براین اساس قطعاتی را که نیاز باشد، تعویض می کنیم و بازرسی های دوره ای از شبکه و تاسیسات را با حساسیت انجام می دهیم تا با آمادگی کامل وارد فصل سرد سال شویم و از قطع گاز حتی یک مشترک جلوگیری کنیم.
رئیس اداره گاز شهرستان ایلام تاکید می کند: زمستان سال گذشته با توجه به ناترازی گازی که در کشور به وجود آمد، موضوع پایش دمای ادارات و نهادهای عمومی را طبق دستورالعمل های شرکت گاز در دستور کار قرار دادیم و این فرایند منجر به صرفه جویی 10 درصدی درمصرف گاز شد.
ابراهیمی با اشاره به کاهش زمان امدادرسانی به مشترکان می گوید: مدتی است که سامانه مکانیزه امداد در سطح شرکت پیاده شده است و از طریق این سامانه فعالیت های همکاران امداد، را رصد می کنیم. بر این اساس هر گونه انحراف از فعالیت امدادگران بررسی و در صورت نیاز، رویه اصلاح می شود.
وی ادامه می دهد: از طریق این سامانه آمار تعداد مواردی که امدادگران به آن رسیدگی کرده اند؛ مدت زمان رسیدگی از زمان تماس مشترک تا پایان کار و نحوه امدادرسانی رصد می شود. این سامانه دارای قابلیت هایی از جمله ارائه تعداد موارد انجام شده و احیانا انجام نشده، مدت زمان انجام کار و... است.
ثبت موفقیت های صنعت گاز مدیون تلاش شبانه روزی کارکنان، به ویژه امدادگران و نیروهای عملیاتی آن است.
صادق رشیدی، امدادگر گاز شهرستان ایلام می گوید: 16سال به عنوان امداد گر مشغول به کار هستم. کارمان بسیار حساس است. بازدید از ایستگاه های تی بی اس و سی جی اس را به عهده داریم و درصورت نشت گاز یا وقوع بحران و شکستگی لوله گاز مشترکان، در هر موقع از شبانه روز، در کمترین زمان باید خود را به موقعیت برسانیم و مشکل مشترک را برطرف کنیم. شیفت های امداد شهرستان ایلام به صورت 12 ساعته است و در هر شیفت 3 نفر حضور دارند. وی با بیان اینکه فعالیت امدادگران همواره با سختی همراه است و در زمستان کارمان سخت تر و بیشتر می شود، تاکید می کند: برای پایداری گاز باید همیشه آماده باشیم. شیفت های شب از هر نظر با چالش همراه است و استرس کار را افزایش می دهد. رشیدی با اشاره به امدادرسانی به روستاهای سخت گذر و دورافتاده از مرکز می گوید: در برخی از مناطق سخت گذر، به ویژه در زمان بارش برف، امکان تردد با هیچ وسیله نقلیه ای وجود ندارد و بخشی از مسیر را پیاده می رویم تا مشکل مشترک را برطرف کنیم. هدف کلی شرکت گاز و نیروی های امداد، تامین پایدار گاز مشترکان در همه فصول است و تمام تلاش خود را به کار می گیریم تا جریان گاز در هر شرایطی برقرار باشد.
حمیدرضا شهبازی، امدادگر گاز شهرستان ایلام نیز می گوید: اتفاقات، نشتی، قطع گاز، بررسی وضعیت ایستگاه ها و خدمات رسانی به مشترکین از جمله فعالیت های معمول و روزانه یک امدادگر است. براین اساس، پس از اعلام امداد از سوی مرکز پیام، به محل اعزام و مشکل مشترک را برطرف می کنیم.
به گفته وی، فعالیت امدادگران گاز همیشه با ریسک همراه است و مخاطرات خاص خود را دارد. با توجه به کاهش محسوس دمای هوا و پایداری و ماندگاری سامانه های بارشی، زمستان سال گذشته، بسیار متفاوت بود و حجم خدمات رسانی در فصل سرد افزایش چشمگیری داشت. از سوی دیگر همزمان با فعالیت های روتین، پایش دمای ادارات نیز به شرح وظایف امدادگران افزوده شد.
شهبازی تاکید می کند: ایلام کوهستانی است و زمستان های بسیار سردی دارد و بسیاری از جاده های مناطق روستایی سخت گذر است. در زمان بارش برف باید از زنجیر چرخ استفاده کنیم. خدمات رسانی به مردم در هر شرایطی جزو اولویت های کاری مان است و به آن افتخار می کنیم. این امدادگر گاز شهرستان ایلام در پایان می گوید: شرایط کار شیفت امکان برنامه ریزی برای وقت استراحت را تقریبا ناممکن می کند و با توجه به اینکه خدمات رسانی به مردم را اولویت می دانیم، در صورت نیاز هر زمان که خارج از شیفت نیز حضورمان لازم باشد، بدون منت به مشترکان خدمات رسانی می کنیم.
تدابیری که برای کارکنان شرکت انتقال گاز ایران اندیشیده شد
مشعل شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های عملیاتی صنعت نفت و گاز کشور با 10 منطقه عملیاتی در گستره میهن اسلامی، متولی نگهداری و صیانت از بزرگ ترین شبکه انتقال گاز است. این شرکت با راهبری حدود 38 هزار کیلومتر خطوط لوله فشار قوی گاز و 88 تاسیسات تقویت فشار، همچنین حدود 61 مرکز بهره برداری خطوط لوله، امر خطیر نگهداشت و راهبری تجهیزات و تاسیسات انتقال گاز را از مبادی تولید تا مراکز مصرف و صادرات در سخت ترین شرایط و سخت گذرترین مناطق کشور به عهده دارد. توجه به این جایگاه و فعالیت حدود 11هزار نفری کارکنان شرکت انتقال گاز،گستردگی و پراکندگی وظایف آنها در سراسر کشور، فعالیت در مناطق گرمسیری، سردسیری، کوهستانی، جنگلی که عموما دور از شهرها و امکانات رفاهی و بسیار محروم و دورافتاده اند، مشکلات و چالش های ویژه ای را متوجه شرکت انتقال گاز ایران می کند. مدیریت توسعه منابع انسانی این شرکت در قالب برنامه های متنوع، تلاش خود را در جهت ایجاد رضایتمندی کارکنان به کار گرفته است. در این حوزه گفت وگویی با حسین سروری فخر، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران، انجام شده است که می خوانیم.
با توجه به توضیحات مورد اشاره در مقدمه گفت وگو، به منظور افزایش رضایتمندی کارکنان، اقدام های مختلفی ازجمله بررسی فرصت ها و چالش های مناطق عملیات انتقال گاز در جلسه هم اندیشی سازمان بهداشت و درمان، بازتاب دادن 45مورد مشکل موجود به همراه ارائه پیشنهاد در حوزه بهداشت و درمان و کیفیت ارائه خدمات درمانی با محوریت امورHSE ، انجام معاینات دوره ای کارمندان رسمی و قراردادی مدت معین و موقت ستاد شرکت انتقال گاز(با استفاده از تیم سیار بهداشت و درمان تهران در محل شرکت)، استقرار سیستم سخت افزاری (دستگاه حضور و غیاب) تشخیص و شناسایی چهره از طریق برگزاری فرآیند مناقصه با همکاری مدیریت تدارکات خدمات کالا انجام شده است.
پیگیری یکسان و یکپارچه سازی سامانه نرم افزاری حضور و غیاب با محوریت مدیریت مخابرات و تلمتری و برگزاری نشست های متعدد با شرکت های توانمند در این حوزه، اصلاح مصوبه هیئت مدیره شرکت انتقال گاز درباره ارائه تسهیلات سفر (تامین بلیت هوایی برای کارکنان شاغل در مناطق گرمسیری در زمان مرخصی استحقاقی)، اجرایی کردن اعطای ودیعه امانی مسکن به کارکنان از طریق اخذ مجوز هیئت مدیره شرکت انتقال گاز ایران، همچنین تفویض اختیار به مناطق عملیاتی انتقال گاز و پیگیری تسری فوق العاده شرایط محیط کار و زندگی مناطق و مراکز تولیدی و فرآوری به مناطق عملیات انتقال گاز (مناطق یک و3و5و7و10 عملیات) از طریق مکاتبه با واحدهای ستادی مرتبط با موضوع در شرکت ملی گاز ایران،دیگر اقدام هایی هستند که با هدف رضایتمندی کارکنان انجام شده است.
طراحی و برنامه ریزی جامع منابع انسانی بر اساس عارضه یابی و فرآیندهای برنامه ریزی راهبردی سازمان از جمله محورهای مورد تاکید مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران است.چه اقدام هایی در این حوزه پایه ریزی و اجرا شده است؟
شناسایی نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها و تبدیل نقاط ضعف به قوت و تهدیدها به فرصت از جمله در زمینه اصلاح زیرساخت های شرکت به ویژه تغییر ساختار سازمانی، تغییر در فرآیندها موجود و بهینه سازی طرح ها و سازو کارها در جهت دستیابی به اهداف سازمان صورت گرفته است.
در تمام حوزه های تخصصی شغلی (30حوزه)، نيازسنجی آموزشی و برنامه ريزی و طراحی دوره های آموزشی برای گروه های هدف انجام و براساس تقويم فصول سال، توسط هاب های آموزشی (مناطق) به صورت حضوری و غیرحضوری برگزار می شود.
مهم ترین چالش شرکت انتقال گاز، اشکال در چارت سازمانی شرکت (پایین بودن پایه های سازمانی)، تفاوت فوق العاده ها و تسهیلات رفاهی با دیگر شرکت ها و تاسیسات همجوار است که منجر به ایجاد نارضایتی در بین همکاران شده است. در حوزه آموزش نیز مواردی از جمله پايين بودن حق التدريس مدرسين شركتی،كمبود زيرساخت های لازم آموزشی به ویژه در بخش سخت افزار (رايانه و...) و لوازم کمک آموزشی برای تجهيز كلاس ها، سايت های آموزشی جهت استفاده كاركنان به منظور برگزاری آموزش های مجازی، عدم برگزاری كلاس های آموزش آنلاين در سامانه مديريت فرآيند آموزش (ايده)، همچنین ارسال برخی مكاتبات مستقيم واحدهای ستادی شركت ملی گاز به مناطق بدون هماهنگی و در نظر گرفتن شرايط لازم جهت ترخيص نفرات برای حضور در جلسات يا دوره هاي آموزشی، ارسال برخی مكاتبات مستقيم واحدهای ستادی شركت ملی گاز به مناطق بدون هماهنگی و در نظر گرفتن شرايط لازم جهت ترخيص نفرات برای حضور در جلسات يا دوره های آموزشی، عدم ارتباط آنلاين و مستقيم بين سيستم جامع پرسنلی نفت و سامانه آموزش (ايده) و عدم برگزاری كلاس های آموزشی آنلاين در سامانه مديريت فرآيند را می توان از جمله این چالش ها برشمرد.
اکثر فرآیندهای مدیریتی منابع انسانی به صورت یکپارچه میان ستاد و مناطق عملیاتی جاری است. از جمله سیستم حضور غیاب یکپارچه و... . در حوزه آموزش در هر چهار فرآيند آموزشی (نيازسنجی، برنامه ريزی، اجرا و ارزشيابی) هماهنگی و ارتباط مناسبی وجود دارد.
در بخش آموزش نيروهای تبديل وضعيت شده بند «و» از تعداد 144 نفر واجد شرايط تبديل وضعيت، تعداد 123 نفر تاكنون به واحد آموزش اعلام و دوره های مربوطه توسط هاب های مربوطه (مناطق 6 و 9) را گذرانده اند.
با توجه به این موضوع که در سال های گذشته به دلیل وجود بیماری کرونا امکان استفاده از تسهیلات رفاهی میسر نبوده، شرکت انتقال گاز در سال جاری اقدام به فراهم سازی استفاده از مجموعه های اقامتی استیجاری مازاد بر سهمیه های شرکتی جهت استفاده کارکنان و خانواده های آنان در شهرهای مشهد، اصفهان و جزیره کیش کرده است. همچنین ستاد انتقال گاز در چندین نقطه از شهر تهران اقدام به امضای قرارداد با مجموعه های ورزشی جهت استفاده پرسنل و خانواده های آنان کرده است.
با شرکت هایی نظیر مادیران، کویرموتور، پوشاک و خشکبار برای خرید مایحتاج کارکنان به صورت اقساطی اقدام کرده است. تامین گوشت به قیمت مصوب دولتی تنظیم بازار از طریق شرکت دام و طیور استان تهران جهت استفاده کارکنان نیز صورت گرفته است.
برای این منظور روش های مختلفی ازجمله ارسال پیامک، تلفن گویا، همچنین انجام مکاتبه و ملاقات حضوری وجود دارد و کارکنان ستادی و مناطق عملیاتی برای ارتباط با مدیریت منابع انسانی می توانند از این طریق اقدام کنند.
گفت وگو با رئیس مراکز سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، همزمان با آغاز هفته سلامت
سمیه راهپیما طرح پزشک خانواده که از سال 1382 آغاز و در دوران چهار وزیر بهداشت طی شد، به دلیل برخی مشکلات اجرایی نشد. با شروع به کار دولت سیزدهم و اهمیت مقوله بهداشت و درمان، اجرای طرح پزشکی خانواده، دوباره و با نگاهی متمرکزتر، ازسر گرفته شد. با اجرای این طرح، پزشکان به صورت مستقیم با خانواده ها در تماس هستند و مراقبت های اولیه آنها را به عهده دارند و علاوه بر درمان بیماری، به بهداشت جسم و روان افراد تحت پوشش خود نیز توجه دارند.
مرحله نخست طرح پزشک خانواده، با موفقیت و در برخی مناطق کشور اجرایی شد و مرحله دوم آن هم از اردیبهشت ماه کلید خورد. هفته سلامت امسال نیز با تاکید بر نقش پزشک خانواده در بهبود سلامت آحاد جامعه و با شعار «سلامت برای همه با پزشکی خانواده»، از 9 اردیبهشت آغاز شده که تا 15 این ماه ادامه دارد. با توجه به این رویکرد، خبرنگار «مشعل» با صدیقه سادات قریشی، رئیس مراکز سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، گفت وگویی انجام داده که در ادامه می خوانید.
سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از سال 1378 به صورت منسجم و یکپارچه شکل گرفت و پرونده پزشکی خانواده برای تمام جمعیت تحت پوشش تشکیل شد. در گذشته پرونده های سلامت به صورت کاغذی بود؛ اما اکنون الکترونیکی شده و سعی بر استفاده از کامل ترین نرم افزارهای روز دنیا داریم. در حال حاضر اطلاعات افراد تحت پوشش در پرونده الکترونیک سینا بارگذاری شده اند.
از دیرباز ارتقای سلامت خانواده بزرگ صنعت نفت، مبنای ارائه خدمات مراکز سلامت خانواده نفت بوده و اکنون برای تمام اعضای خانواده و گروه های سنی برنامه های سلامت شامل بسته های خدمتی ویژه کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان در نظر گرفته شده است. در این بسته های خدمتی، انواع مراقبت ها لحاظ شده است؛ برای مثال، غربالگری بیماری های قلبی- عروقی، غربالگری و مدیریت بیماری های شایع مانند دیابت، فشارخون، چربی خون، اضافه وزن، غربالگری سرطان های شایع زنان و مردان ، پایش رشد کودکان و مراقبت سلامت نوجوانان، مادران باردار و سلامت باروری، از برنامه های عملیاتی هستند که همیشه در ابتدای سال بر اساس راهبردهای سازمان و نیازهای بومی مناطق تدوین و اجرایی می شوند. امسال نیز به دلیل شرایط پایدار کرونا و با رعایت دستورالعمل های بهداشتی، بسته های متنوع مراقبت سلامت را با جدیت بیشتری برای جمعیت تحت پوشش در نظر گرفته ایم.
بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، دارای هشت مرکز سلامت خانواده در شهرهای تهران، کرج و قم است. از این تعداد 6 مرکز در تهران، یک مرکز در کرج و یک مرکز نیز در قم قرار دارد و به خانواده های کارکنان منطقه تهران خدمات درمانی ارائه می کنند. اکنون بیش از 60 هزار نفر زیر پوشش و دارای پرونده فعال داریم که با توجه به اجرای بندهای «د» و «و» به این تعداد افزوده شده و برای خانواده های آنها نیز در حال تشکیل پرونده هستیم؛ البته شماری هم هنوز برای تشکیل پرونده مراجعه نکرده اند.
با توجه به تعداد جدید استخدامی های صنعت نفت، نزدیک به 100 هزار نفر را در منطقه تهران تحت پوشش خواهیم داشت. از این تعداد نزدیک به 60 هزار نفر پرونده فعال دارند و در سامانه سینا ثبت شده اند، 10 هزار نفر نیز در شهرهای اطراف و حومه تهران هستند. نزدیک به 30 هزار نفر نیز به درمانگاه ها برای تشکیل پرونده مراجعه نکرده اند. یکی از مشکلات مراکز سلامت خانواده تهران، دوری مسیر دسترسی است و بیشتر افراد می خواهند به نزدیک ترین درمانگاه مراجعه کنند.
مراکز درمان غیرمستقیم و خصوصی طرف قرارداد را داریم که سیستم پزشکی خانواده در آنها اجرا نمی شود، از این رو برای دریافت خدمات نظام مند باید در مراکز خانواده صنعت نفت پرونده تشکیل دهند.
کار جدیدی که امسال شروع کرده ایم، ارائه خدمات مراقبت سلامت برای خانواده هایی است که سرپرست خانواده در مشاغل خاص مانند اقماری، کار می کنند و مدتی دور از خانواده هستند. این دوری باعث ایجاد مسائل و مشکلاتی در خانواده ها می شود که باید به آن آگاه و حساس باشیم و تا حد امکان به خانواده ها کمک کنیم تا از نظر مسائل مختلف تأثیرگذار بر سلامت روان، سلامت اجتماعی و سلامت جسمی، آسیبی نبینند. از این رو به طور خاص، خانواده های آنها را تحت مراقبت بیشتری قرار می دهیم؛ البته خود فرد شاغل نیز در واحد سلامت کار، چکاپ و مراقبت می شود. مراقبت سلامت خانواده گروه های شغلی خاص، از دیگر برنامه هایی است که انجام می دهیم و تمرکزمان بیشتر بر مشاغل اقماری و پرخطر است. در مرکز مراقبت تهران، خانواده مدیران ارشد را نیز جزء این مراقبت ها قرار داده ایم، ضمن آنکه همانند سال های گذشته، پزشک خانواده نفت در خدمات رسانی به مراکز بهداشتی خارج از نفت نیز پیشرو بوده است.
هدف اصلی برنامه های ما، ارتقای سلامت و بهبود وضعیت سلامت افراد و پیشگیری از بیماری های ناتوان کننده است. شناسایی، پیشگیری و کنترل عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی به عنوان عامل اصلی مرگ ومیر در جهان و کشور ما اهمیت بسزایی دارد. در این زمینه بیماری های مزمن مانند فشارخون، دیابت، چربی خون و چاقی غربالگری می شوند که بعد از تشخیص بیماری،کنترل، پیگیری و مراقبت بیماری بسیار مهم است. جمع بندی کلی مسائل مرتبط با سلامت یک فرد، به گونه ای که تمام مسائل و مشکلات فرد، نه صرفا با دید بیماری محور؛ بلکه با نگرش جامع و سلامت محور بررسی شود، از عهده پزشک خانواده برمی آید که می تواند به بیمار در حیطه سلامت جسمی و روانی کمک کند. به عبارت دیگر، پایش و مراقبت سلامت فرد را پزشک خانواده به همراه تیم سلامت که متشکل از همکاران فعال در بخش پرستاری، مامایی، کارشناس تغذیه، کارشناس سلامت روان، تیم دندانپزشکی، گروه آزمایشگاه و داروخانه در درمانگاه های سلامت خانواده تهران است، به شکل تیمی انجام می دهد. یعنی تمام جوانب مختلف نیاز سلامت فرد را بررسی می کنیم و با همکاری تیمی، مراقبت باکیفیتی ارائه می کنیم و در صورت لزوم، بیمار، به متخصصان مربوطه ارجاع می شود.
با توجه به سرعت بالای پیشرفت علوم پزشکی، همه ما نیازمند به روزرسانی اطلاعات خود هستیم. از این رو آموزش، موضوع و مقوله ای مهم است. آموزش ها در دو گروه انجام می شود؛ یکی برای تیم سلامت که کادر سلامت و درمان را شامل می شود. این تیم در این آموزش ها با آخرین تغییرات دستورالعمل های بهداشتی و درمانی روز دنیا و دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت آشنا می شوند. بازآموزی اطلاعات علمی- تخصصی مرتبط نیز از مواردی است که آن را پیگیری می کنیم. بخش دیگر آموزش، به جمعیت تحت پوشش بازمی گردد که برای آنها دوره های آموزشی در زمان های مختلف برگزار می شود و با تهیه بروشورهای مرتبط با سلامت و بهداشت، برگزاری دوره های آموزش( حضوری و مجازی)، همچنین آموزش چهره به چهره در زمان مراجعه افراد، تلاش می شود در مسیر رشد آگاهی آنها گام برداشته شود. آموزش سلامت باروری و آموزش زنان باردار به صورت منظم صورت می گیرد. برگزاری وبینار یا دوره های آموزش حضوری با مشخص کردن جدول آموزشی برای هر فصل، ازجمله مواردی است که برای افراد تحت پوشش ارائه می شود.
کمبود نیروی انسانی، بزرگ ترین چالشی است که با آن روبه رو هستیم. با توجه به اینکه ساختار پزشکی خانواده نفت از 20 سال پیش تاکنون اجرا می شود، نیروی انسانی باتجربه این ساختار به مرور زمان بازنشسته شده و از سیستم خارج می شوند. از این رو باید نیروهای جوان و کارآمد جذب شوند تا بتوانیم خدمات باکیفیت تری ارائه کنیم. اکنون که آمار جمعیت تحت پوشش رو به افزایش است، برای ارائه خدمات به گروه های جدیدالاستخدام نیاز به نیروی انسانی و تجهیزات داریم.
با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش روزافزون عوامل خطر سلامت،توصیه ما به همه این است که به حفظ و ارتقای سلامت خود حساس باشند و برای بهره مندی از مراقبت های سلامت مناسب سن خود و خانواده شان به پزشک خانواده مراجعه کنند. افرادی که مایل به تشکیل پرونده پزشک خانواده و استفاده از خدمات مراقبت سلامت هستند، می توانند به نزدیک ترین درمانگاه محل سکونت خود مراجعه کرده و با تشکیل پرونده، از خدمات مراقبتی منسجم و منظم بهره مند شوند.
نگاهی به عملکرد پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی علمی و فناوری صنعت نفت توانسته است سهم قابل توجهی در افزایش تولید داخلی، کاهش وابستگی به شرکت های خارجی و خام فروشی در محصولات اولیه داشته باشد. راهبرد پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد ارزش افزوده از راه تولید و تجاریسازی فناوری، با رویکرد اصل انجام پژوهش برای توسعه و داخلی سازي فناوریهای جدید است. این مجموعه در کنار دانشجویان و پژوهشگران در رقابت با شرکت های خارجی قرار گرفته و دراین مسیر توانسته است سهم قابل توجهی درتامین نیازهای فناورانه ودانش فنی دوران تحریم و محدودیت های اقتصادی که کشورهای دیگر اعمال کرده اند، داشته باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت دارای زیرمجموعه های تخصصی است که هر یک متناسب با وظایف تعریف شده، پروژه های مختلفی را دنبال می کنند. پردیس پژوهش و توسعه انرژی و محیط زیست یکی از این زیرمجموعه های فعال است که تعامل مستقیم و اثرگذاری با شرکت های چهارگانه زیرمجموعه صنعت نفت دارد. این مجموعه با اجرای پروژه های محیط زیستی توانسته است تاثیر قابل توجهی در رعایت الزامات زیست محیطی و سلامت در محیط های صنعتی داشته باشد. اجرای طرح مدیریت خوردگی وکارگاه های کاهش خوردگی در شرکت های مختلف، یکی از اقدام های این پردیس است که بارها تکرار شده است و همچنان ادامه دارد.
پردیس پژوهش وتوسعه انرژی و محیط زیست دارای بخش های مختلفی همچون پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی، پژوهشکده بهینه سازی و توسعه فناوری های انرژی، همچنین پژوهشکده حفاظت صنعتی، مرکز پژوهش تجزیه و ارزیابی مواد است. این مجموعه در سال های اخیر تاکنون پروژه های موثر و مستمر داشته که ممکن است در اخبار و جریان اصلی تحولات نفت چندان به چشم نیامده باشند، اما برای ادامه فعالیت بدنه صنعت نفت اهمیت زیادی دارند. این مجموعه تاکنون پروژه های موفقی همچون تست ميداني آنالايزر تشخيص و اندازه گيري ادورانت مصرفي شركت ملي گاز استان هرمزگان، عملیات کنترل و مدیریت آفات صنعتی و بهداشتی منطقه خلیج فارس (بندرعباس)، اجرای میدانی پاکسازی زيستی خاک های آلوده به ترکيبات نفتی، همچنین شبيه سازي پراكنش آلاينده هاي هوا با بررسي كمي و كيفي منابع انتشار آلاينده هاي هوا و گازهاي گلخانه اي ، سامانه جداکننده نفت از آب (CPI) InterceptorCorrugated Plate ، سامانه شناورسازی به کمک هوای محلول (DAF)Dissolved Air Flotation ، هاضم هوازی لجن و... را اجرا کرده و در برخی موارد نیز همچون کنترل خوردگی، به شکلی مرتب و بی وقفه در زیرمجموعه های صنعت نفت پروژه هایی را اجرایی کرده است.همچنین پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت مجموعه ای را برای بهبود و تسریع روند کار صنعتی تهیه کرده است که از جمله می توان به نرم افزار ارزيابي ريسك خطوط انتقال ، نرم افزار مديريت داده هاي پايش خوردگي ، نرم افزار مديريت هزينه هاي خوردگي، نرم افزار Coating Data Management و نرم افزار Petro Tube Creep Soft اشاره کرد.
از آنجا که يكي از اولويت هاي اساسي پژوهشگاه صنعت نفت استفاده از فناوري ديجيتال و به کارگیری این فناوری ها در صنایع است ، تلاش می کند پروژه های خود را در همکاری مشترک با شركت هاي دانش بنيان مختلف اجرایی کند و از این جهت پژوهشگاه صنعت نفت و پردیس محیط زیست در همکاری با دانش بنیان ها در صدر قرار دارد. یکی از اقدام های مهم و کاربردی پردیس محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت ملی گاز است که ابتدا قرار بود شرکت های خارجی آن را اجرا کنند اما با توجه به شرایط تحریمی، پژوهشگاه صنعت نفت به میان آمد و اجرای آن را به عهده گرفت. یکی دیگر از پروژه های مشترک این مجموعه، اجرای روش های بهینه سازی مصرف انرژی است که برای آن ده ها پروژه مرتبط با حوزه مدیریت انرژی در واحدهای صنعتی و ساختمانی اجرا شده یا در حال اجراست. اما یکی از اصلی ترین برنامه های این پردیس، اجرای پروژه های مختلف در مسیر مدیریت خوردگی است. در همین زمینه این مجموعه بارها همایش ها و جلسات آموزشی با زیرمجموعه های اجرایی برگزار کرده است. مستهلک شدن تجهیزات نفتی و بالا بودن عمر تأسیسات صنعت نفت، یکی از چالش های مهم شرکت های تولیدی و اجرایی صنعت نفت است و بهینه سازی این تجهیزات از مسائل مهم صنعت نفت به شمار می آید. به عنوان نمونه، پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت به بومی سازی رنگ های مصرفی در سکوهای نفتی شرکت نفت فلات قاره کمک کرده است. یکی از روش های افزایش طول عمر تأسیسات نفتی، استفاده از پوشش های صنعتی است که این پوشش ها عمدتاً از خارج از کشور وارد می شود؛ پردیس محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت هم در این زمینه فعالیت های بسیار گسترده ای را انجام داده است و محققان این مجموعه تلاش می کنند پوشش های صنعتی بومی را جایگزین پوشش های وارداتی برای تأسیسات نفتی کنند.در عین حال، مواد شیمیایی مصرفی که در حوزه بالادست و پایین دست نفت مورد مصرف قرار می گیرند، زیاد است ضمن این که گردش مالی زیادی هم دارد و چنانچه بتوانیم مدیریت مناسبی در زمینه کیفیت و مقدار مصرف این مواد در دستور کار قرار دهیم، به طور حتم این موضوع می تواند به افزایش عمر تأسیسات نفتی کمک کند. پژوهشگاه صنعت نفت دستورعمل های استفاده از مواد شیمیایی را با آخرین روش های روزآمد دنیا مطابقت داده و در اختیار شرکت ملی نفت قرار داده است تا با استفاده مناسب از موادشیمیایی از خوردگی تأسیسات تا حد زیادی جلوگیری کند. استفاده از همه مواد شیمیایی مصرفی در صنعت نفت در حوزه بازدارنده های خوردگی، ضد رسوب، میکروب کش و پوشش از سوی شرکت ملی نفت به پژوهشگاه صنعت نفت ارجاع داده شده است و حتی در برخی موارد، انتخاب و ارزیابی مواد شیمیایی مناسب، به صورت میدانی برای پروژه های متعدد به عهده پژوهشگاه صنعت نفت است زیرا اگر این مواد به درستی انتخاب نشوند، می توانند آسیب های جبران ناپذیری را به تأسیسات شرکت نفت وارد کنند.
پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت یک زیرمجموعه اجرایی مهم به نام «مرکز پژوهشی تجزيه و ارزيابی مواد»دارد که در آن بسیاری از نیازهای مرتبط صنعت نفت پیگیری و ارزیابی می شود. در این مجموعه کارشناسان مرتبط به شناخت مواد، تجزیه و ارزیابی کارکردهای آنها می پردازند. این بخش ها یكی از اركان اصلی فعالیت های پژوهشی در صنایع نفتی جهان است و عمدتاً مسئول انجام این موارد، گروهی است كه تحت عنوان كلی «گروه تجزیه» شناخته می شود. در پژوهشگاه صنعت نفت نیز این امر مهم به گروه تجزیه و ارزیابی مواد واگذار شده كه مسئول تفكیك، تجزیه و شناخت مواد توسط روش های دستگاهی، شیمیایی و فیزیكی با تكیه بر آگاهی های دانش و مهارت فنی كاركنان متخصص و مستعد خود است، به طوری كه ویژگی های این گروه در برخورداری از تخصص ها، اطلاعات، توان كاربرد روش ها و فنون تجزیه و نهایتاً مجهز بودن به دستگاه های مختلف باعث شده است تا فعالیت های پژوهشی و خدمات آن منحصر و محدود به صنعت نفت نشود، بلكه سایر وزارتخانه ها، ارگان ها، دانشگاه ها، مراكز تحقیقاتی و صنایع نیز بر حسب نیاز از امكانات آن برخوردار شوند. این مجموعه به دو سرشاخه«پژوهش تجزيه هاي دستگاهي» و«پژوهش تجزيه هاي شيميايي، فيزيكي و استاندارد» تقسیم می شود که هر کدام ماموریت های مختلفی دارند و گواهینامه ها و تائیدیه های بین المللی مختلفی را کسب کرده اند. انجام خدمات علمي آزمايشگاهي براي صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، دانشگاه ها، مراكز تحقيقاتي و ساير صنايع ، تدوين، توسعه و پياده سازي روش هاي تجزيه اي و ارائه خدمات مشاوره اي در زمينه آناليز نمونه و اجراي پروژه هاي مرتبط با آناليز و مهندسي معكوس، از جمله ماموریت های اصلی و مهم این بخش از پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت عنوان شده است. نکته قابل توجه در مورد پردیس پژوهشگاه صنعت نفت همکاری نزدیک دانشجویان و محققان دانشگاهی به طور مشترک است . این همکاری های مشترک باعث شده بخش زیادی از تجربیاتی که در دو حوزه دانشگاه و صنعت نفت به دست آمده، به شکلی کاربردی تر در صنعت نفت به کار گرفته شود. این همکاری در کنار اثرگذاری مثبتی که برای صنعت نفت دارد، به نقطه امیدی برای جریان علمی و آزمایشگاهی و گروه های فناور و تحقیقاتی تبدیل شود و می تواند از مهاجرت نخبگان جلوگیری کند.
برخی اعضای ائتلاف تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به «اوپک پلاس» 13 فروردین ماه سال 1402تصمیم گرفتند افزون بر کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه ای نفت خام که از نوامبر 2022 آغاز شده است و تا پایان سال 2023 میلادی پابرجا خواهد بود، از ماه مه (اردیبهشت) امسال در مجموع روزانه یک میلیون و 660 هزار بشکه دیگر از تولید خود بکاهند؛ بر این اساس مجموع تولید کاهش اعضای این ائتلاف ازیکم مه (11 اردیبهشت ماه) به سه میلیون و 660 هزار بشکه در روز یا 3.7 درصد خواهد رسید. تصمیم ناگهانی اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کاهش عرضه روزانه یک میلیون و 660 هزار بشکه ای که درنشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) افزایش پنج دلاری قیمت های جهانی نفت خام و رساندن قیمت نفت خام شاخص برنت به سطوح بالای 85 دلار را به همراه داشت. دراین گزارش دلایل اصلی کاهش داوطلبانه تولید برخی اعضای اوپک پلاس برای تضمین ثبات بازار عرضه نفت بررسی شده است.
عربستان سعودی اعلام کرده است که تصمیم کاهش تولید داوطلبانه یک میلیون و 660 هزار بشکه ای نفت برخی اعضای اوپک پلاس افزون بر کاهش روزانه دو میلیون بشکه ای پیشین، اقدامی پیشگیرانه با هدف حمایت از ثبات بازارهای جهانی نفت خام است. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه نیز دراین باره گفته است که بحران بانکی غرب و دخالت در اصول بازارهای جهانی نفت خام (تعیین سقف قیمتی برای محموله های صادرات دریایی نفت خام روسیه) یکی از دلایل افت قیمت این کالای راهبردی است. ترس از یک بحران تازه بانکی در ماه گذشته میلادی، سرمایه گذاران را به فروش دارایی های ریسکی، قیمت نفت را از نزدیک به رقم 139 دلار برای هر بشکه در مارس 2022 به نزدیک 70 دلار به ازای هر بشکه رساند. رکوداقتصادی در ابعاد جهانی می تواند به کاهش قیمتهای جهانی نفت خام منجر شود. تحقیقات مؤسسه «رد برن» (Redburn) نشان می دهد اندازه آخرین کاهش اعضای اوپک پلاس احتمالاً بیش از حد بوده است واین می تواند دلیلی برهراس اعضای این ائتلاف از یک رکود بزرگ جهانی باشد.
بسیاری از تحلیلگران براین باورند که ائتلاف اوپک پلاس مایل است کف قیمت نفت را در سطوح 80 دلار برای هر بشکه حفظ کند، در حالی که مؤسسه های «یو بی اس» و «ریستاد انرژی» پیش بینی کردند قیمتهای جهانی نفت خام به سطوح 100 دلار برای هر بشکه بازمی گردد. با این حال، قیمت های بیش ازحد بالای نفت، نشان از وقوع خطر برای اوپک پلاس است، زیرا به تورم شتاب می بخشد و کالاهایی را که این گروه باید خریداری کند، تحت تأثیر قرار می دهد. قیمت های بالای نفت خام، همچنین سرعت تولید نفت کشورهای غیراوپک را افزایش می دهد و سرمایه گذاری در منابع جایگزین را تشویق می کند. بانک آمریکایی «گلدمن ساکس» دراین باره اعلام کرده است که قدرت ائتلاف اوپک پلاس درسال های اخیر افزایش یافته است، زیرا واکنش نفت شیل ایالات متحده آمریکا به قیمت های بالاتر، کندتر و کوچک ترشده و این اتفاق تاحدی به دلیل فشار برسرمایه گذاران، برای توقف تامین مالی پروژه های سوخت فسیلی رخ داده است.
کاهش اعضای اوپک پلاس درعین حال می تواند تنبیهی برای مدعیان کمبود عرضه نفت یا افرادی باشد که روی کاهش قیمت های جهانی نفت خام نفت شرط بندی می کردند. درسال 2020 میلادی شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی به معامله گران درباره شرط بندی سنگین در بازار نفت هشدار داد و گفت تلاش می کند به بازار جهش ببخشد و قول داد شرایط را برای افرادی که روی قیمت نفت قمار می کنند به «جهنم» تبدیل کند. پیش از اعلام تصمیم غیرمنتظره کاهش داوطلبانه اعضای اوپک پلاس، صندوق های پوشش ریسک، موقعیت خالص خود را در شاخص دبلیو تی آی ایالات متحده آمریکا به تنها 56 میلیون بشکه تا 21 مارس سال جاری میلادی کاهش داده بودند که پایین ترین رقم از فوریه سال 2016 میلادی است. تحولات خرید صعودی آنها نسبت به تحولات کوتاه نزولی تنها 1.39 درصد بیشتر بود که کمترین سطح از اوت سال 2016 میلادی است. یک منبع آگاه از تصمیم اوپک پلاس دراین باره گفته است که کاهش اخیراعضای این ائتلاف به افرادی که علیه نفت شرط بندی می کنند، بسیار آسیب می زند.
واشنگتن اقدام اخیر اوپک پلاس را غیرضروری خوانده است. غرب بارها از اوپک پلاس به دلیل دستکاری قیمت ها و همکاری باروسیه با وجود تنش های مسکو و کی یف انتقاد کرده است. آمریکا در حال بررسی تصویب قانونی موسوم به «نوپک» (NOPEC) است که در صورت اثبات تبانی در بازار، امکان توقیف دارایی های اوپک در خاک ایالات متحده را فراهم می کند. اوپکپلاس از آژانس بین المللی انرژی به دلیل آزادسازی ذخیره سازی های نفت خام در سال گذشته میلادی انتقاد کرده است،اقدامی که به گفته این نهاد انرژی برای مهار قیمت های جهانی نفت در بحبوحه ترس تحریم ها مبنی بر اختلال در عرضه نفت روسیه ضروری است. با این حال، پیش بینی آژانس بین المللی انرژی هرگز محقق نشد و منابع اوپک پلاس را بر آن داشت که بگویند این پیش بینی، سیاسی بوده و برای کمک به افزایش رتبه بندی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا طراحی شده است. آمریکا که بیشتر نفت خام موجود در ذخیره سازی های خود را آزاد کرد، اعلام کرده است در سال 2023 میلادی مقداری نفت برای ذخیره سازی می خرد اما بعدها این موضوع را رد کرد. بانک های «جی پی مورگان» و «گلدمن ساکس» اعلام کرده اند که تصمیم ایالات متحده آمریکا برای خرید دوباره نفت به منظور پرکردن مخازن ذخیره سازی ها، ممکن است در اقدام به کاهش تولید اوپک پلاس نقش داشته باشد.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
فرصتی برای دیدن و شنیدن ناگفته های طلای سیاه
طلای سیاه در ایران هنوز ناگفته های فراوان دارد. مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در تلاش است بیش از پیش، این ناگفته ها را در قالب موزه، نمایشگاه و تاریخ شفاهی برای مردم ایران روایت کند؛ موزه، زندان اشیای تاریخی نیست؛ بلکه نماد یک شهر، کشور، فرهنگ و ... است. پنجم خرداد سال 1287 را باید آغازگر یک تحول بزرگ در ایران و جهان دانست؛ تحولی که از منطقه دره خرسون (میدان نفتون) آغاز شد و با رسیدن چاه شماره (یک) مسجدسلیمان به نفت، صنعت جهان را مبهوت ساخت. حالا 115 سال از آن روزها می گذرد و نفت ایران در این سال ها، راه های هموار و ناهموار زیادی را طی کرده و هر یک از این سال ها، روایت های فراوانی را در خود جای داده است. مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، بخشی از روایت ها (اسناد و اشیا) را در موزه های هفتگانه خود به نمایش گذاشته تا در معرض دید علاقه مندان قرارگیرد. در ایام نوروز امسال، حدود 30 هزار نفر ازموزه های صنعت نفت در شهرهای آبادان، تهران، کرمان، مسجد سلیمان و سبزوار دیدن کردند.
جایگاه شماره ۶ دروازه دولت یا موزه پمپ بنزین در سال هاي پاياني دهه 1310 هجري شمسي، مقارن با دوره پهلوي اول، از سوی شركت نفت انگليس و ايران برای توزيع فراورده هاي نفتي مانند نفت سفيد، بنزين و امشي احداث شد. این جایگاه، قدیمی ترین ایستگاه پمپ بنزین باقی مانده در تهران است که تا ۱۳۷۰ فعال بود و تنها جايگاهي در تهران است كه نماي آن تا به امروز به همان شكل اوليه باقي مانده است. در موزه پمپ بنزین دروازه دولت هرآنچه با فعالیت جایگاه های سوخت ارتباط دارد، در معرض نمایش قرار گرفته است. مخازن و دستگاه های پمپ بنزین، اسناد، نقشه ها، عکس ها و وسایل قدیمی این جایگاه در کنار خودروهای قدیمی، از دیدنی های این موزه به شمار می آیند. اين جايگاه که در مرداد سال 1393 به شماره 31711 در فهرست آثار ملي وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي به ثبت ملی رسید، در ایام نوروز، افزون بر میزبانی از دوهزار و 345 گردشگر، اقدام به برگزاری آیین های سنتی و نمایشگاه چالش «بنزین و زمین ما» کرده است.
آبادان، شهر موزه های صنعت نفت، در ایام نوروز، روزهای شلوغی را پشت سر گذاشت. موزه «کارآموزان» یکی از همان موزه های شلوغ در ایام نوروز بود که 2 هزار و 367 گردشگر از اتاق هاي پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه هاي آموزشي، موتورهاي درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتي يا پايه، نجاري، ابزار دقيق، تراشكاري و فلزكاري بازدید کردند. موزه کارآموزان آبادان، بزرگ ترین موزه صنعتی کشور است که در محل آموزشگاه حرفه ای آبادان برپا شده است. این آموزشگاه، محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن، مهارت های لازم آموزش داده می شد. فعالیت کارگاه کارآموزان که در سال 1356 با توجه به هزینه بالاي اداره كارآموزان، فرسودگی ساختمان ها و دستگاه، پيشرفت فناوری صنعت نفت و ... به دستور مسؤولان وقت شركت ملی نفت تعطیل شده بود، پس از انقلاب دوباره از سرگرفته شد و با آغاز جنگ، وقفه درکار آموزشگاه ایجاد شد. پس از جنگ، این مرکز آموزشی به عنوان نماد شهر آبادان شهرت یافت و فعالیت آن تا مدت کمی ادامه پیدا کرد. در نهایت این مکان در سال ۱۳۹۲ به یکی از موزه های صنعت نفت، یعنی موزه کارآموزان تبدیل شد. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد.
موزه نفت سبزوار، نخستین موزه صنعت نفت ايران (پيش از راه اندازي طرح موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت) در سال های میانی دهه 1380 در این شهرستان، با همت کارکنان شرکت پخش فراورده های نفتی این منطقه راه اندازی شد. جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي در شهر سبزوار در سال 1318 خورشیدی از سوی شركت نفت انگليس _ ايران خريداري شد و ابتدا با عنوان ساختمان شرکت ملی نفت انگلیس _ ایران شناخته می شد که پس از ملی شدن صنعت نفت در سال 1329 به ساختمان شرکت ملی نفت ایران تغییر نام داد. مرکزیت سبزوار در امر ذخیره سازی و پخش فراورده های نفتی در بخش های وسیعی از شمال شرق کشور از جمله دلایل شکل گیری این موزه بوده است. در موزه نفت سبزوار، بیش از 200 قلم شیء شناسایی، ثبت و کدگذاری شده که از جمله آنها می توان به لوازم ابزار دقیق، لوازم آزمایشگاهی، آتش نشانی، پالایشگاهی، پمپ های روغن و بنزین، ولو، موتورهای دیزلی و انواع پیمانه اشاره کرد. این جایگاه تا سال 1374 به فعاليت خود ادامه داد و پس از آن بر اساس مصوبه شماره 490 هيأت مديره شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به موزه دائمي صنعت نفت تبديل شد. حدود 700 نفر از گردشگران در ایام نوروز، از این موزه بازدید داشتند.
باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمي شهر كرمان است كه از سوي والي اين شهر در دوران زنديه ساخته شده و به عمارت «باغ آقا» معروف بوده است. اين عمارت سپس از سوي انگليس براي كنسول گري خريداري شد و پس از رفتن انگليسي ها، به ساختمان شركت نفت انگليس _ ايران واگذار شد و تا زمان ملي شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقي ماند.
باغ موزه كرمان پس از ملي شدن صنعت نفت، ابتدا در اختيار شركت ملي نفت و سپس شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي قرار گرفت. در باغ موزه نفت سوزهاي كرمان مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراك پزي نفت سوز و ... نگهداري مي شود. موزه نفت سوزهای کرمان، در ایام نوروز میزبان 2 هزار و 847 نفر از گردشگران بوده است.
محوطه صنعتی تاریخی اسکله شماره (7) آبادان، پربازدیدترین موزه صنعت نفت در ایام نوروز بود. 14 هزار و 151 نفر از این محوطه تاریخی که در کنار رودخانه اروند قرار گرفته، بازدید کردند. در این موزه - نمایشگاه، تاریخ شکل گیری شهر نفتی آبادان به عنوان نخستین شهر مدرن کشور، تاریخ بیش از یکصدساله صنعت نفت و پالایشگاه آبادان و همچنین جایگاه درخشان این مجتمع عظیم صنعتی در دوران حماسه دفاع مقدس به نمایش درآمده است. اتوبوس، هواپیما و یدک کش در این محوطه صنعتی در معرض دید گردشگران قرار گرفته است.
مسجد سلیمان، شهر افسانه ای نفت ایران در آغازین سال های قرن بیستم، تاریخ عظیمی را پشت سر گذاشته است. تأسیسات متروکه به جا مانده از کوران فعالیت های نفتی در این شهر، نماد بخشی از این تاریخ است، موزه های صنعت نفت بخشی از این تاریخ را در بخش های مختلف از جمله چاه شماره (یک) به نمایش در آورده است.
در موزه چاه شماره (یک)، دیگ تولید بخار، کابل های مته حفاری چاه، ماسوره های چرخان و ... در معرض دید گردشگران قرار گرفته است. این موزه در ایام نوروز امسال میزبان گردشگران زیادی بود.
توضیحات سند: «اقدام ما در برخورد با شوروی اثر خوبی داشت. به این دلیل که اولا آن موقع هیأت حاکمه ما با شوروی روابط حسنه ای نداشت. ثانیا خوب به یاد دارم یک بار در نماز جمعه ای که در سال 1359 یا 1360 به امامت آیت الله خامنه ای در بهشت زهرا برگزار شد، ایشان در خطبه نماز گفتند: «ما اکنون قادریم شیرهای نفت خود را به روی آمریکا و شیرهای گاز خود را به روی شوروی ببندیم.» به هر حال تا زمانی که ما در وزارت نفت مسؤولیت داشتیم، مذاکرات مقامات شوروی با ما به جایی نرسید؛ اما بعد از آنکه ما از وزارت نفت رفتیم، بالاخره آمدند و مصالحه ای کردند.
البته قبل از بسته شدن لوله های گاز به شوروی، کار گازرسانی به مناطق مختلف شروع شده بود؛ اما بلافاصله پس از قطع صدور گاز به شوروی، کارهای شرکت گاز بشدت توسعه پیدا کرد و مناطق زیادی صاحب گاز شدند. در آیین گازرسانی به روستای «دوراهان» اصفهان اعلام کردم که منظورم از اینکه مانع صدور گاز می شویم و خودمان آن را می سوزانیم، همین است. پس از قطع صادرات گاز به شوروی شرکت گاز رفته رفته کار خودش را می کرد و برای ادامه حیات خود دیگر نیازی به پول آنها نداشت.
معین فر در بخشی از خاطراتش درباره نحوه اسارت شهید تندگویان هم بیان کرد: «در اهواز چند جیپ بزرگ استیشن برای حرکت به آبادان آماده شده بود. در استیشن اول شهید تندگویان، مهندس بوشهری، یحیوی و راننده بودند. در استیشن دوم دکتر منافی، وزیر بهداری و همراهانش و در استیشن سوم هم من و مهندس عزت الله سحابی، عرب زاده (معاون وزارت نیرو) و یکی از مدیران شرکت نفت بودیم. دیگر نمی دانم کس دیگری هم بود یا نه؟ هر سه اتومبیل با هم و در یک زمان راه افتادند و حین حرکت 10 متر از هم فاصله داشتند. وقتی به ایستگاه ذوالفقاری رسیدیم، عراقی ها ماشین جلویی را که شهید تندگویان در آن بود، متوقف کردند. همین که ماشین جلویی را متوقف کردند، راننده ماشین دوم که دکتر منافی در آن بود، با زرنگی فورا دور زد و با سرعت به عقب حرکت کرد. ما هم که در ماشین سوم بودیم با عجله تصمیم گرفتیم برگردیم؛ اما چون جاده باریک بود،گرفتار شدیم و دیگر نتوانستیم؛ البته پس از ساعات طولانی نجات پیدا کردیم. این اتفاقات ساعت 10 صبح روی داد. موقع رفتن دیدیم که مردم در حال فرار کردن از آبادان هستند. از دیدن این صحنه که مردم چگونه خانه و کاشانه خود را ترک می کردند، دل آدم ریش می شد و از این نظر به ما خیلی سخت گذشت. هنوز خرمشهر در اختیار ما بود.
وقتی شهید تندگویان و دیگر سرنشینان اتومبیل اول را گرفتند، دوستان دیده بودند چگونه مأموران عراقی آنها را با خود بردند تا چند قدم دورتر وسط راه به قتل برسانند. به طور قطع می خواستند آنها را بکشند. شهید تندگویان که دریافته بود موضوع جدی است و جدا قصد دارند همه را بکشند، با این امید که شاید مانع این اقدام شود، گفته بود وقتش رسیده که من خودم را معرفی کنم. همین طور هم شد. زنده ماندن آنها به این دلیل بود که او با زبانی شکسته عبارت کوتاهی به عربی و فارسی گفته بود: «انا وزیر الایرانی نفت» آنها هم متوجه شدند لقمه چرب و نرمی است، لذا از کشتن او و بقیه صرف نظر کرده و آنها را با خود به عراق بردند. بعد هم با او چه ها که نکردند. خدا او را بیامرزد؛ البته عراقی ها خیلی او را نمی شناختند، بویژه که مدت زیادی از وزارت او نگذشته بود. شاید من برای آنها لقمه چرب تری بودم؛زیرا روزهای آخر در اوپک با عراقی ها دعوا کرده بودیم. عراقی ها اصلا نوکر سعودی و زکی یمانی (وزیر نفت عربستان) بودند و ما هم با آنها برخورد داشتیم.
البته زکی یمانی احترام و محبت زیادی به ما داشت. مدت ها پس از اینکه اصلا از کار کنار رفته بودم، مهندس غرضی که آنجا می رفت، از طرف او برای ما آب زمزم می آورد. با زکی یمانی که اینقدر سربه سرگذاشته بودیم (سربه سر گذاشتن با بی احترامی فرق دارد) یک روز برای من خاک غبارروبی حرم حضرت پیغمبر(ص) را آورده بود. به او گفتم: «تو این را فرستادی؟! مگر تو به این حرف ها معتقدی؟!» گفت: «آره! من که وهابی نیستم.» وهابی نبود و از رویه حکومت عربستان هم فاصله گرفته بود. شاهزاده هم نبود. آدم تکنوکرات، خیلی زرنگ و باشعور بود و این شعور او بود که بازمی خواست قیمت نفت زیاد بالا نرود. او بعد از برکناری از وزارت نفت به انگلستان رفت و در آنجا دفتر مهندسی مشاور درست کرد.»
علی اکبر معین فر،نخستین وزیر نفت ایران و رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت موقت، عضو شورای انقلاب و نماینده مردم تهران در مجلس اول شورای اسلامی۱۲ دی ماه ۱۳۹۶ در سن ۹۰ سالگی در تهران درگذشت.در شناسنامه اش قید شده متولد ۱۳۰۷ اما طبق نوشته پدرش حاج حسین معین، ۲۰ رجب ۱۳۴۶ قمری (۲۲ دی ماه ۱۳۰۶) متولد شده بود؛ در خیابان اسماعیل بزاز (مولوی) تهران در خانواده ای با ۷ پسر و ۳ دختر.
مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در فراخوانی از آمادگی این مدیریت برای دریافت اشیا و اسناد تاریخی صنعت نفت خبر داد و اعلام کرد: آثار دریافتی از بازنشستگان به نام آنها ثبت می شود.
مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در فراخوانی از صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع تاریخی و مهم کشور نام برد و تأکید کرد: برای حفظ میراث تاریخی نفت، میراث داران صنعت نفت با اهدای اسناد و بازگویی خاطرات و تجربیاتتان، ما را در موزه های صنعت نفت یاری کنند.
بازنشستگانی که مایل به اهدای آثار بجا مانده از صنعت نفت هستند، می توانند از طریق تماس با شماره تلفن ۸۸۵۲۰۴۵۸ و یا مراجعه به نشانی اینترنتیwww.petromuseum.ir با مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ارتباط برقرار کنند.
همکاران مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در ازای دریافت آثار به اهداکنندگان رسید داده و اشیا به نام اهداکننده در موزه نفت ثبت می شود.
گفتنی است، تاکنون تعدادی از بازنشستگان صنعت نفت یا خانواده هایشان اقدام به اهدای اسناد به موزه های صنعت نفت کرده اند که از جمله آنها می توان به اهدای یک عدد کاتالوگ قدیمی از برند تلمبه درسر dresser wyne به موزه دروازه دولت، اهدای گواهینامه حسن میرریاحی کارآموز ورودی سال ۱۳۱۸ آموزشگاه حرفه ای سابق از سوی خانواده اش به موزه کارآموزان آبادان، اهدای اسناد و مدارک نفتی عبدالحسین دلواری به موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان اشاره کرد.
عریضه یکی از کارگران برای رسیدگی به وضع مسکن وی
روشنایی کالسکه(فایتون)، نوعی فانوس هستند که در کناره های دو طرف کالسکه یا درشکه و به منظور روشن کردن مسیر و راه نصب می شدند. فایتون برگرفته از واژه لاتین به معنی درخشنده است. فانوس های روشنایی کالسکه ها بنا به شکل و زمان استفاده، اندازه ها و اشکال گوناگون داشتند. در دوره قاجار به درشکه و به چراغ آن فایتون می گفتند. نوع پایه بلند آنها بیشتر روی کالسکه های بین راهی با ابعاد بزرگ تر نصب می شد و نوع پایه کوتاه و کوچک تر برای درشکه های درون شهری. در برخی از انواع فانوس های کالسکه ای، شیشه ای قرمزرنگ نصب می شد که همچون چراغ های خطر خودروهای امروزی،کارکردِ دیده شدن پشت کالسکه را داشت. روشنایی کالسکه (فایتون) در موزه نفت سوزهای کرمان نگهداری می شود. باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمي شهركرمان است. در باغ موزه نفت سوزهاي كرمان كه 12 اسفند 1399 افتتاح شد، مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراک پزی نفت سوز و... نگهداري مي شود.
صندوق های بازنشستگی نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در هفتمین نشست شورای عالی خدمات گفت: گزارش های مالی نشان می دهد مبلغ پایه مستمری های حداقلی از مهرماه سال ۱۴۰۰ تاکنون افزایش قابل توجهی را ثبت کرده است.
عبدالحسین بیات در هفتمین نشست شورای عالی خدمات گفت: شرکت های واگذارشده باید به تعهدهای مربوط به کارمندان بازنشسته خویش متعهد باشند.
وی درباره تعهدهای شرکت های واگذار شده تأکید کرد: شرکت های اصلی آنها، این شرکت ها را برای واگذاری آماده کرده اند و لازم است درباره تعهدها شرکت های واگذارشده، پاسخگو و متعهد به انجام تعهدات قانونی در قبال بازنشستگان باشند.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با بیان اینکه برخی خدمات، تعهدات کارفرمایی است و اجرا به عهده صندوق است، افزود: به دلیل اجرا نشدن تعهدهای مالی از سوی بعضی از شرکت های واگذارشده، هم اکنون ارائه بعضی از خدمات از جمله طرح مسکن و بیمه درمانی فرزندان بالای ۲۲ سال ناهمگنی دارد. بیات گفت: صندوق های بازنشستگی صنعت نفت برای پیگیری حقوق بازنشستگان از شرکت های واگذارشده، کارگروهی متشکل از امور بازنشستگی، حقوقی و مالی تشکیل داده است تا این پیگیری در حد توان اداری و حقوقی ادامه یابد. وی با اشاره به چند پرسش و موضوع پرتکرار که از سوی جمعی از بازنشستگان ارجمند مطرح می شود، گفت: بر اساس آمار و ارقام و گزارش های تخصصی به طور کلی همه تعهدهای قانونی در طول سال ۱۴۰۱ انجام شده است. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درباره موضوع بازنشستگانی که از پایه مستمری کمتری برخوردارند، با بیان اینکه این موضوع بارها از سوی اینجانب، رئیس صندوق ها و معاونان صندوق ها توضیح داده شده است، افزود: اضافات عمومی برای همه عزیزان بازنشسته یکسان انجام می شود، اما اضافات شایستگی یا همان متناسب سازی در سال های اخیر همراه با عدد ثابت اعمال شده است تا به بازنشستگان ارجمند با پایه مستمری کمتر، کمک بیشتری شود. بیات به برنامه دیگری هم درباره همیاری با بازنشستگان دارای مستمری حداقلی نیز اشاره کرد و افزود: چنانچه صندوق نفت و شرکت های مربوط به صندوق ها، برنامه استخدامی در پیش داشته باشند، فرزندان این عزیزان در صورت شرکت در آزمون های جذب و استخدام، دارای امتیاز خواهند بود.
وی گفت: صندوق بازنشستگی نفت به عنوان نهادی بیمه ای بر اساس میزان کسور دریافتی هر فرد، پرداختی به او را محاسبه می کند؛ از این رو قوانین و مقررات اجازه نمی دهد خارج از استانداردهای بیمه ای و محاسباتی بیمه ای، پرداختی انجام شود.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت ادامه داد: مساعدت بیش از این به همکاران عزیزِ با پایه مستمری کمتر و پیش از موعد در فهرست مباحث کارفرمایی است که از این طریق باید پیگیری کنیم. با وجود این، به طور مستمر این موضوع در نشست های مختلف به اطلاع دست اندرکاران حوزه کارفرمایی، کانون ها و بازنشستگان ارجمند رسانده شده است و صندوق به سهم خود این موضوع را پیگیری کرده و خواهد کرد و چنانچه بازنشستگان و کانون ها خود نیز راساً از کارفرمایان این مسئله را پیگیری کنند، صندوق هم در حد توان کمک خواهد کرد.
اداره کل سوختگیری هواپیمایی کشور
رئیس اداره کل سوختگیری هواپیمایی کشور از میانگین توزیع روزانه ۳.۹ میلیون لیتر سوخت هوایی در سال ۱۴۰۱ خبر داد و گفت: این عدد در نوروز امسال به روزانه ۴.۵ میلیون لیتر رسید.
احمد واحدیان ابوترابی در این باره گفت: به طور میانگین در سال ۱۴۰۱ روزانه ۳.۹ میلیون لیتر بنزین توزیع شد که این عدد با رشد ۱۳ درصدی در نوروز ۱۴۰۲ به روزانه ۴.۵ میلیون لیتر رسید.
وی در تشریح روند توزیع سوخت هوایی در ایام نوروز سال ۱۴۰۲ افزود: در دوره زمانی ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۱ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۲، در مجموع ۷۹ میلیون لیتر سوخت هوایی به تعداد ۱۰ هزار و ۷۳۴ فروند هواپیما توزیع شد. رئیس اداره کل سوختگیری هواپیمایی کشور تأکید کرد: بیشترین سوخت رسانی در نوروز امسال به ترتیب به فرودگاه های مهرآباد، حضرت امام، مشهد، کیش، شیراز و تبریز انجام شده و بیشترین مصرف سوخت هوایی نیز به ترتیب مربوط به فرودگاه های حضرت امام، مهرآباد، مشهد، کیش، تبریز و شیراز بوده است.
واحدیان افزود: هم اکنون ۵۷ مرکز سوختگیری هواپیمایی در فرودگاه های کشور به منظور سوخت رسانی به هواپیماها و با هدف نظارت بهنگام و میدانی به منظور توزیع سوخت هوایی طبق استانداردهای جهانی به هواپیماهای مسافربری و باری ایرانی به صورت شبانه روزی مشغول فعالیت هستند. وی تصریح کرد: ساخت تعداد ۱۰ مرکز سوختگیری پیشنهاد شده که تعداد سه مرکز در مرحله اجراست و به ترتیب در کلاله استان گرگان، پارس آباد استان اردبیل و جزیره ابوموسی استان هرمزگان قرار دارد و مراکز دیگری به دنبال آن هستیم تا بتوانیم تعیین تکلیف کنیم.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱ بیش از ۵۲۷ هزار تن گوگرد در پالایشگاه های این مجتمع تولید شده است.
احمد باهوش گفت: پارسال با برنامه ریزی دقیق و تعمیرات مناسب و استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت ساخت داخل، بیش از ۵۲۷ هزار تن گوگرد دانه بندی شده مرغوب در پالایشگاه های مجتمع تولید شد.
وی افزود: همه تلاش کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای امسال در مسیر تولید محصولات با کیفیت متمرکز شده و امیدواریم با دانش و خرد جمعی در این مسیر گام های بزرگی برداریم. پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی تاکنون در حوزه تأمین گاز و محصولات جانبی رسالت مهم خود را به صورت شایسته انجام داده اند و در ادامه مسیر نیز با بهره مندی از توان و ظرفیت بالای نیروی انسانی متخصص و کارآمد حرکت خواهند کرد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه به تولید میعانات گازی این مجموعه در سال ۱۴۰۱ نیز اشاره و بیان کرد: پارسال همچنین برای رشد و شکوفایی اقتصاد کشور بیش از ۲۵۲ میلیون بشکه میعانات گازی در سراسر پالایشگاه های مجتمع تولید شد.
باهوش تصریح کرد: پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی اکنون بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد گاز مورد نیاز کشور را تأمین می کنند و خوشبختانه این درصد تولید در آینده نزدیک بیشتر خواهد شد. از سویی همه تلاش و هدف اصلی، بالا بردن کیفیت محصولات در مجتمع گاز پارس جنوبی است که امیدواریم با انجام این مهم، رضایت مشتریان را داشته باشیم.
شرکت گاز استان بوشهر
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با بیان اینکه ۹۹ درصد گاز توزیع شده در استان را صنایع، نیروگاه ها و پتروشیمی ها مصرف می کنند، گفت: تاکنون ۶۵۲ واحد صنعتی در استان گازرسانی شده است.
علی اکبر فقیه اظهار کرد: در سال «مهار تورم، رشد تولید» با پشتیبانی و موانع زدایی و البته کار و تلاش مستمر و نظام مند به دنبال ایجاد شرایط بهینه و مناسب همسو با حمایت از تولید و سرمایه گذاری هستیم.
وی افزود: امسال نیز مانند سال های پیش گازرسانی به صنایع اولویت مهم شرکت گاز استان است و همه تلاش خود را بر این حوزه متمرکز خواهیم کرد تا در سال ۱۴۰۲ دیگر صنایع استان نیز از نعمت گاز بهره مند شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان بوشهر با بیان اینکه گازرسانی به صنایع سبب رونق تولید و اشتغال نیز می شود، بیان کرد: پارسال ۶۷ صنعت در استان به شبکه گاز متصل شدند و با توجه به شعار سال و همسو با رشد تولید و رفع موانع آن، برنامه ریزی های مدونی برای گازرسانی به دیگر صنایع نیازمند گاز طبیعی انجام شده است.
فقیه گفت: گازرسانی به صنایع افزون بر اینکه ارزش افزوده خوبی برای استان دارد، از طریق جایگزینی سوخت گاز طبیعی با دیگر سوخت های فسیلی، آلودگی کمتری در مقایسه با فرآورده های نفتی به دنبال دارد و مصرف آن نیز مقرون به صرفه است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
نخستین توپک هوشمند تمام ایرانی برای تکمیل فرآیند ساخت داخل توپک هوشمند مغناطیسی و با استفاده از توانمندی یک شرکت دانش بنیان ایرانی، با موفقیت در چاه گازی شماره ۸ تابناک در منطقه عملیاتی پارسیان رانده شد.
مهدی حیدری درباره اجرای این طرح گفت: به منظور تکمیل فرآیند ساخت داخل توپک هوشمند مغناطیسی و استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان ، پس از انجام کنترل های عملیاتی و رعایت کامل الزام های ایمنی، نخستین توپک هوشمند تمام ایرانی با موفقیت در چاه گازی شماره هشت تابناک در منطقه عملیاتی پارسیان رانده و خط لوله جریانی این حلقه چاه با موفقیت بازرسی شد. وی درباره ضرورت استفاده از توپک هوشمند در صنایع نفت و گاز و بومی سازی آن اظهار کرد: در صنایع نفت و گاز به منظور اطمینان از قابلیت خدمات دهی ایمن تجهیزات و حفظ استمرار تولید ایمن ، بازرسی فنی و پایش دوره ای تجهیزات و خطوط لوله انجام و برای اطمینان از یکپارچگی و سلامت خطوط لوله زیرزمینی نفت و گاز و فرآورده های نفتی از توپک های هوشمند استفاده می شود. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ادامه داد: با توجه به پیچیدگی های فنی و تخصصی این توپک ها و ممکن نبودن ساخت داخل توپک های هوشمند، در سال های پس از پیروزی انقلاب از خدمات شرکت های توپکران خارجی استفاده می شد، اما این موضوع به دلایل مختلف با چالش ها و مشکلات زیادی روبه رو بود و در بعضی از موارد به نتیجه مطلوب نمی رسید.
حیدری تصریح کرد: در سال های اخیر با تشدید تحریم ها، شرکت های توپکرانی خارجی از حضور در ایران و انجام خدمات بازرسی خطوط لوله زیرزمینی خودداری می کردند و همین موضوع سبب ایجاد ابهام و ناآگاهی درباره خطوط لوله زیرزمینی شده بود.
وی گفت: فناوری ساخت این نوع توپک هوشمند محدود به چند کشور پیشرفته در دنیا بود و جزو ۱۰ قلم کالای راهبردی وزارت نفت است و برای نخستین بار با همت متخصصان و صنعتگران داخلی در یکی شرکت های دانش بنیان، یک توپک هوشمند با سایز ۱۰ اینچ ساخته شد و با توجه به تأکید مقام معظم رهبری در حمایت از تولید دانش بنیان و بر اساس سیاست های دولت خدمتگزار و رویکردهای ابلاغی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، حمایت از این شرکت در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی افزود: توپکرانی با استفاده از توپک تمام ایرانی با موفقیت اجرا شد، همچنین نتایج به دست آمده از این بازرسی، مورد راستی آزمایی قرار گرفت و ثابت شد عیوب موجود در خطوط لوله جریانی یکی از چاه های منطقه عملیاتی تابناک با دقت بسیار خوبی شناسایی شده است.
حیدری درباره مهم ترین دستاوردهای این طرح تصریح کرد: از مهم ترین دستاوردهای این طرح می توان به تقویت روحیه خودباوری در مردم و متخصصان صنعت نفت، بی نیازی و رفع وابستگی به شرکت های توپکران خارجی، جلوگیری از خروج مقادیر قابل توجهی از ارز تخصیص یافته به طرح های توپکرانی ، اجرای سریع و دقیق توپکرانی خطوط لوله زیرزمینی انتقالی و جریانی و رفع نیاز به طرح های توپکرانی اضطراری و لحظه ای اشاره کرد.
وی ضمن قدردانی از توانمندی جوانان ایرانی در شرکت دانش بنیان که سال های متمادی بر ساخت این توپک تمرکز کرده اند، این کار را آغازی برای ساخت دیگر توپک های تکمیلی برای ارتقای کیفیت دانست.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مجری پروژه طرح توسعه میدان رسالت در شرکت نفت فلات قاره گفت: با استقرار دکل حفاری در مجاورت سکوی DP-R1 میدان نفتی رسالت واقع در منطقه لاوان، گامی دیگر در مسیر افزایش تولید بخش دریایی ایران برداشته شد. پویا معارفی در این باره افزود: مرحله نخست طرح توسعه و نگهداشت میدان نفتی رسالت در منطقه لاوان واقع در خلیج فارس با هدف افزایش تولید ۱۱ هزار بشکه نفت خام شامل ساخت یک سکوی سرچاهی جدید، کابل اندازی و لوله گذاری، همچنین عملیات تعمیرات و روزآمد کردن سکوی R1، سپس حفاری چهار چاه جدید و دو حفاری دوباره روی مجموع دو سکو در دستور کار قرار گرفت. وی تأکید کرد: هم زمان با پیشرفت دیگر بخش های این طرح، با استقرار دکل حفاری و انجام عملیات حفاری دو چاه جدید و یک حفاری دوباره بخشی از اهداف تولید محقق شده و بقیه هدف افزایش تولید با نصب سکوی جدید و استقرار دوباره دکل برنامه ریزی خواهد شد. به گفته مجری پروژه طرح توسعه میدان رسالت در شرکت نفت فلات قاره، عملیات اجرایی ساخت پایه سکوی سرچاهی رسالت نیز اسفندماه پارسال در یارد پیمانکار در خرمشهر آغاز شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
عملیات حفر و تکمیل ۹ حلقه چاه نفت در فروردین ماه امسال در مناطق نفت خیز جنوب غرب کشور با تلاش شبانه روزی حفارمردان شرکت ملی حفاری ایران، با موفقیت انجام شد.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری در این باره گفت: از این تعداد چاه ۸ حلقه در گستره فعالیت شرکت های بهره برداری نفت و گاز تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و یک حلقه در اجرای پروژه های کلید در دست شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) تکمیل نهایی و تحویل کارفرما شد. وی با بیان اینکه در این مدت متراژ حفاری چاه ها به رقم ۸ هزار و ۱۶۴ متر رسید، افزود: هم اکنون ۱۸ دکل ناوگان حفاری شرکت در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی است.
معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری اظهار کرد: بر اساس برنامه های شرکت ملی نفت ایران در اجرای طرح های توسعه ای با هدف نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز، بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری در حال اجراست و از حداکثر ظرفیت های سازمان در زمینه پیشبرد و تحقق برنامه ها در سال ۱۴۰۲ استفاده می شود.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ۸۰۰ میلیارد تومان بودجه مسئولیت اجتماعی خارج از صنعت برای سال ۱۴۰۲ را تصویب کرد.
پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و رئیس شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی در نود و نهمین نشست این شورا با اشاره به لزوم شفاف شدن عملکرد صنعت پتروشیمی در زمینه مسئولیت اجتماعی برای مردم اظهار کرد: مسئولیت اجتماعی مهم ترین مسئله شورای راهبردی است، به دنبال شفافیت و اثربخشی بیشتر بوده ایم اما با وجود سه ماه پیگیری برای شفاف شدن وضع پیشرفت و مقدار هزینه کرد بودجه شورای راهبردی، شرکت عملیات غیرصنعتی به تازگی گزارش مسئولیت اجتماعی خارج از صنعت را ارائه داده است که البته این گزارش نیز فاقد بیان جزئیات و مقدار پیشرفت پروژه ها و جزئیات پرداخت هزینه های جاری است.
وی ضمن گزارش مسئولیت اجتماعی خارج از صنعت شورای راهبردی مربوط به سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بیان کرد: در سال ۱۴۰۰، ۲۶۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان برای مسئولیت اجتماعی خارج از صنعت «طرح های شورای سیاست گذاری » مصوب و به گزارش شرکت عملیات غیرصنعتی از این مبلغ ۱۰۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تا مرداد ۱۴۰۱ از سوی شرکت های منطقه تأمین اعتبار شده بود و بر اساس تازه ترین گزارش شرکت عملیات غیرصنعتی این مبلغ تا پایان سال ۱۴۰۱ «پس از ۸ ماه» به ۱۸۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی افزود: سال ۱۴۰۱ بودجه خارج از صنعت شورای راهبردی با افزایش ۶۱ درصدی به ۴۲۰ میلیارد تومان رسید، از این مبلغ ۱۸۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان تا پایان سال ۱۴۰۱ از سوی شرکت های منطقه تأمین اعتبار شد و در مجموع از تیرماه سال ۱۴۰۱ تاکنون ۲۷۰ میلیارد تومان برای انجام مسئولیت اجتماعی خارج از صنعت پرداخت کرده اند.
برزگر اضافه کرد: متأسفانه گزارش دقیقی از وضع پروژه ها و مقدار پیشرفت آنها و هزینه های جاری در دسترس نیست و شرکت عملیات غیرصنعتی و شورای سیاست گذاری تاکنون در این زمینه گزارشی به شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی ارائه نکرده اند.
وی اظهار کرد: شورای عالی مسئولیت اجتماعی صنایع پتروشیمی، بودجه مسئولیت اجتماعی شورای راهبردی را ۸۰۰ میلیارد تومان پیشنهاد و تصویب کرد که به تفکیک ۴۰۰ میلیارد تومان آن برای طرح های سرمایه ای، ۸۰ میلیارد تومان هزینه های جاری، ۶ میلیارد تومان موقعیت قمربنی هاشم (ع)، ۴ میلیارد تومان موکب حضرت علی اکبر(ع)، ۵۰ میلیارد تومان محیط زیست و منابع طبیعی، ۹۰ میلیارد تومان مسئولیت اجتماعی استانی، ۵۰ میلیارد تومان مسئولیت اجتماعی کشوری و ۱۲۰ میلیارد تومان برای مسائل پدافندی و اضطراری است.
مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت
کارآگاه آموزشی انتخاب آگاهانه، زندگی صمیمانه با هدف ازدواج و ارتقای شاخص های یک ازدواج سالم و انتخاب مناسب، از دی ماه سال گذشته آغاز و طی ده جلسه توسط دکتر فرشاد ژیان از مشاوران مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت و با نظارت رئیس مرکز خدمات مشاوره برگزار شد.
مریم مقدسی، رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت دراین زمینه گفت: این کارگاه ها همسو با برنامه های دولت سیزدهم و حمایت از قانون جوانی جمعیت و تشویق جوانان به امر ازدواج انجام شد و مباحث کاربردی و مختلفی در حوزه انتخاب همسر و ازدواج به بحث گذاشته و شرکت کنندگان نیز در این دوره آموزشی به بیان تجربیات، دیدگاه نظرات خود در مورد آگاهی و تفاوت شخصیتی در مردان و زنان و باورها و تصورات آنها در مورد ازدواج پرداختند. وی بابیان این که حضور همکاران مجرد درکلاس های آموزشی باید همانند آزمایشات پیش از ازدواج اجبارری باشد، تصریح کرد: آموزش هایی در کلاس های مهارت انتخاب آگاهانه، زندگی صمیمانه ارائه می شود نه تنها سرلوحه زندگی مشترک است بلکه می تواند مشاوره های بعد از ازدواج یا پیش از طلاق را کمرنگ کند.
مقدسی با بیان اینکه کارگاه با توجه به افازیش روز افزون آمار طلاق در جامعه پیشگیری از افزایش آن برگزار شده است، ادامه داد: در این دوره ها آموزش مطالبی در مورد مهارت شناخت ، آشنایی، محدودیت های مرحله آشنایی، اشتباهات رایج در ازدواج و شرایط مشکل ساز در ازدواج، روش صحیح انتخاب و شناسایی معیارهای ازدواج طرح شد.
رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت تاکید کرد: ازدواج یکی از مهم ترین و سرنوشت ساز تهران انتخاب هایی است هر فرد در طول زندگی خود با آن رو به رو می شود و این مهم را مستلزم آگاهی و آموزش هایی دانستند که عدم توجه به آن ممکن است که عوارض وخیمی را به همراه داشته باشد.
او گفت: برگزاری این کارگاه تلاشی برای کاستن ازدواج های ناموفق است و سعی داریم پیش ازاینکه افراد درگیر در یک قرارداد قانونی، اجتماعی و اقتصاد شوند با آن به خوبی آشنا شوند.
ابعاد مهم ازدواج، تفاوت های شخصیتی در مردان و زنان، باورها و تصورات غلط در مورد ازدواج، آمادگی ازدواج و پیش نیازهای آن، آشنایی با ازدواج، مزیت های مرحله آشنایی، همچنین محدودیت های مرحله آشنایی، اشتباهات رایج در ازدواج، پیش بینی کننده های ازدواج موفق،چه کسانی برای ازدواج مناسب نیستند؟ شرایط مشکل ساز در ازدواج، مروری برعلائم هشدار درازدواج، خواستگاری، اصول خواستگاری برای آقایان، نحوه طرح پرسش درجلسه خواستگاری و نامزدی، ازجمله سر فصل هایی است که درکارگاه آموزشی انتخاب آگانه، زندگی صمیمانه به آنها پرداخته شد.
شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس
مدیر ارشد مجتمع بیدبلند خلیج فارس گفت: با تلاش شبانه روزی مجموعه متخصصان و نیروهای عملیاتی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در روزهای ابتدایی سال، عملیات تعویض بسترهای واحد نم زدایی این شرکت در کمترین زمان ممکن با رعایت اصول ایمنی و فنی انجام شد.
جوانشیر صادقی با اشاره به اینکه تخلیه و بارگذاری بسترهای نم زدایی به عنوان یکی از گلوگاه های مهم تولید در این شرکت به شمار می رفت، یادآور شد: با برنامه ریزی های دقیق عملیاتی، همت جهادی و پشتیبانی بی نظیر همه ارکان مجموعه بدون خارج کردن پالایشگاه از سرویس و توقف در مسیر تولید، این عملیات فنی در حداقل زمان ممکن و با ایمنی کامل با موفقیت به پایان رسید.
وی تصریح کرد: در شرایط عادی این عملیات مهم در بازه زمانی ۲۵ روز قابلیت انجام داشت، اما با توجه به لزوم تداوم تولید در بزرگ ترین قطب گازی غرب آسیا و پیرو تأکیدات مدیرعامل شرکت، عملیات تخلیه، بارگذاری و در مدار تولید قرار گرفتن این واحد حیاتی در مجموع هفت روز با رعایت اصول ایمنی و فنی با تلاش های شبانه روزی کارکنان مجموعه های عملیاتی و پشتیبانی انجام شد. مدیر ارشد مجتمع بیدبلند خلیج فارس در پایان گفت: اگر چه در بازه کوتاه زمانی به واسطه انجام عملیات در این مدت با کاهش تولید مواجه بوده ایم، در آینده نزدیک با توجه به انجام موفقت آمیز این عملیات و به روزرسانی بسترهای نم زدایی به طور قطع شاهد رشد و جهش تولید برای خلق ارزش افزوده بیشتر در سال «مهار تورم و رشد تولید» خواهیم بود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
سرپرست طرح دیگر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از تکمیل عملیات تزریق گاز به قطعه دوم خط لوله محمدیه قم - پارچین خبر داد.
محمدهادی امیدی در این باره گفت: این پروژه به عنوان یکی از پروژه های راهبردی و اولویت دار به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام شده و دلیل اجرایی شدن آن، تقویت جریان گاز پایدار در ماه های سرد برای استان های شمال و شمال شرقی کشور است.
به گفته وی، با توجه به اینکه در سال های گذشته کمبود گاز در استان های شمال و شمال شرق کشور پیش آمد، پروژه ای برای تقویت و پایداری گاز در این مناطق، همچنین شمال شرق استان تهران تعریف شد.
سرپرست طرح دیگر خطوط اصلی و فرعی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره هدف اصلی اجرای این پروژه بیان کرد: هدف اصلی تأمین گاز بیشتر برای مناطق شمال شرق تهران مانند پردیس، بومهن، دماوند و فیروزکوه است، زیرا این خط لوله موازی خط لوله پنجم تهران اجرایی می شود و دیگری تأمین گاز پایدار در ماه های سرد سال برای استان های شمال و شمال شرقی مانند استان سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان شمالی و جنوبی بود.
بر اساس این گزارش، این پروژه به طول ۱۳۰ کیلومتر و قطر ۵۶ اینچ در دو قطعه اجرا شد. قطعه اول آن زمستان ۱۴۰۰ به بهره برداری رسید، قطعه دوم آن هم که عملیات اجرایی آن به پایان رسیده، به زودی به طور رسمی افتتاح خواهد شد. در پروژه قم - پارچین، برای نخستین بار در ایران از پوشش لوله FBE در این قطر استفاده شده که به لحاظ حفاظتی، شرایط بهتری نسبت به پوشش های قدیمی دارد.
شرکت پتروشیمی پردیس
مدیرعامل پتروشیمی پردیس بر استفاده از نانوفناوری و فناوری های روزآمد به منظور تولید انواع اوره های جدید و دوستدار محیط زیست تأکید کرد. سیدمحمدرضا میری لواسانی، در آیین تودیع مدیرعامل پیشین و معارفه خود به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت با قدردانی از تلاش ها و زحمات مدیرعامل پیشین اظهار کرد: شرکت پتروشیمی پردیس به عنوان یکی از مهم ترین شرکت های بازار بورس و سرمایه کشور در جایگاه بسیار مناسب و مهمی قرار گرفته است که حضور در این جایگاه را مرهون تلاش و زحمات مدیرعامل پیشین و گروه مدیریتی متخصص شرکت می دانم. وی افزود: پذیرش این مسئولیت و رهبری چنین مجموعه ای بسیار سخت است، زیرا اگر در روند رشد شرکت کوچک ترین چالش یا انحرافی ایجاد شود بدون تردید هم در بازار بورس و سرمایه و هم در تولید شرکت تأثیرگذار خواهد بود. امیدوارم با همراهی و کمک مدیران و متخصصانی که در این شرکت حضور دارند، روند رشد کنونی را ادامه دهیم و شاهد پیشرفت های بیشتری در مجموعه باشیم.
مدیرعامل پتروشیمی پردیس با اشاره به اهمیت بالای تحقیق و توسعه در سازمان تأکید کرد: پژوهش، فناوری و توسعه از مهم ترین بخش های سازمان است، با توجه به مطالعات جدی که در این باره داشته ام، پیشنهاد می کنم امکان استفاده از نانوفناوری و فناوری های روزآمد بررسی و امکان سنجی شود تا به زودی به سمت تولید انواع اوره و دوست دار محیط زیست حرکت کنیم.
میری لواسانی یادآور شد: امیدوارم با همکاری بخش های مختلف سازمان، سال ۱۴۰۲ موفق تر از پیش باشیم و شرکت پتروشیمی پردیس، درخشان تر از سال ۱۴۰۱، هم در بازار بورس و سرمایه و هم حوزه تولید جایگاه خود را در صدر شرکت های سودآور کشور تثبیت کند.
غلامرضا جمشیدی، مدیرعامل پیشین پتروشیمی پردیس نیز با تبریک انتصاب میری لواسانی گفت: هر موفقیتی در پتروشیمی پردیس به دست آمده حاصل کار تیمی و تلاش تک تک همکاران و مدیران در بخش های مختلف سازمان است و بنده به عنوان قطره ای از این دریا در کنار عزیزان حضور داشتم. وی با اشاره به گوشه ای از موفقیت های پتروشیمی پردیس در دو سال گذشته اظهار کرد: افزایش ظرفیت تولید با وجود قطعی گاز، افزایش قیمت میانگین اوره ایران در بازارهای جهانی با راه اندازی و راهبری کارگروه اوره ایران، افزایش میزان سودآوری شرکت، راه اندازی انبارهای مکانیزه کالا، توسعه بازار محصول اوره و کمک به دیگر شرکت های اوره ساز ایران برای فروش محصول، خرید سهام پروژه زیست محیطی همت و آغاز عملیات اجرایی آن، استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی برای بومی سازی قطعات و تولید اوره دوست دار محیط زیست بخشی از دستاوردهایی است که با کمک همکاران عزیزم در بخش های مختلف به ثمر رسیده است.
مدیرعامل پیشین پتروشیمی پردیس با آرزوی موفقیت برای مدیرعامل جدید پتروشیمی پردیس اذعان کرد: امیدوارم با همدلی و هم صدایی در میان کارکنان و گروه مدیریتی پتروشیمی پردیس، شاهد پیشرفت ها و دستاوردهایی تازه در شرکت باشیم.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال
معاون عملیاتی منطقه خطوط لوله و مخابرات گفت: بیش از ۴ میلیارد لیتر انواع فرآورده نفتی تولیدی پالایشگاه های کشور به استان های مازندران و گلستان در منطقه شمال منتقل شد.
کامران یمینی با اشاره به فعالیت مستمر و شبانه روزی مراکز انتقال نفت، تجهیزات و خطوط لوله منطقه برای تأمین فرآورده های نفتی موردنیاز مردم در سال گذشته گفت: در سال ۱۴۰۱ درمجموع بیش از ۴ میلیارد و ۵۰ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی تولیدی پالایشگاه های کشور برای مصرف مردم به استان های مازندران و گلستان انتقال داده شد. وی اظهار کرد: این حجم از فرآورده با تلاش کارکنان بهره برداری شاغل در مراکز انتقال نفت مرگاو، نکا و ساری، فشارشکن های علی آباد، ورسک و لاجیم، همچنین تأسیسات گرگان و گنبد با پشتیبانی دیگر همکاران و بهره گیری از خطوط لوله ۱۲ و ۱۶ اینچ فرآورده ری - ورسک - ساری و ۸ و ۱۰ اینچ شاهرود - علی آباد به گرگان و گنبد تحویل انبارهای پخش در شهرهای ساری، گرگان و گنبد شده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان از آغاز اجرای طرح کهاب در ۱۲ جایگاه عرضه سوخت این استان در سال جاری خبر داد.
پیمان بهرامی در این باره گفت: با توجه به مصوبه هیئت وزیران و برنامه ریزی های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و سازمان حفاظت محیط زیست، مقرر شده است تا پایان سال ۱۴۰۲، در ۱۲ جایگاه عرضه سوخت استان در بازه های زمانی سه ماهه، طرح کهاب اجرا شود.
وی با تأکید بر اینکه با اجرای طرح کهاب یا همان کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین در جایگاه ها، مصرف سوخت نیز مدیریت می شود، افزود: کاهش بخار فرآورده های نفتی به ویژه بنزین برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از هدر رفتن انرژی از اهداف اجرای این طرح است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد: این طرح شامل سه مرحله بازیافت بخار مخازن زیرزمینی جایگاه عرضه سوخت، باک خودروها هنگام بارگیری نفتکش ها از انبار نفت و نصب دستگاه های استحصال بخارات بنزین در جایگاه هاست و اولویت اجرا با جایگاه های دارای بالاترین میزان فروش درون شهری و به ویژه جایگاه های مجاور مناطق مسکونی، مراکز آموزشی و درمانی خواهد بود.
گفت و گو با مستند ساز و فیلمنامه نویس پالایشگاه بندرعباس
مشعل مهدی فلاحی در خانواده ای اهل هنر دیده به جهان گشود، پدر او به واسطه مسئولیتی که در بنیاد مهاجرین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت، با افراد مهاجر گفت وگو و مصاحبه می کرد؛ از این رو در دوران کودکی با مباحث مستند سازی و فیلم آشنا شد. او با آنکه در اداره مخازن بخش عملیات و بهره برداری پالایشگاه بندرعباس مشغول به کار است، توانست از دوران کرونا و محدودیت های آن به نحو احسن در پیشبرد علاقه مندی هایش در بخش فیلمنامه نویسی و مستندسازی بهره گیرد و در این حرفه به فعالیت بپردازد. دقایقی با وی همکلام شدم و او نیز از کار و زندگی و علاقه مندی هایش به ویژه در حوزه مستندسازی و فیلمنامه نویسی گفت.
سال ؟؟؟؟ در شهر ؟؟؟؟ متولد شدم. پدرم در واحد روابط عمومی بنیاد مهاجرین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کار می کرد و از همان زمان با دغدغه مهاجرین آشنا شدم، یک برادر و یک خواهر دارم. با برادرم در پالایشگاه همکار هستیم. سال 1385با آزمون استخدامی وارد پالایشگاه بندر عباس شدم و اکنون در اداره مخازن بخش عملیات و بهره برداری فعالیت می کنم.
همانطور که پیش تر اشاره شد، به واسطه حرفه پدرم دربنیاد مهاجرین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با مصاحبه و دغدغه های مهاجرین آشنا شدم و از همان دوران کودکی علاقه مند به ساخت مستند و فیلم شدم. از چهارسال گذشته توانستم دنبال علایق دوران کودکی خود بروم.
دراین مسیر ازپدرم الگو گرفته ام وتوانستم از آنچه یاد گرفته ام اکنون به نحو احسن استفاده کنم، همچنین همسرم دراین راه بسیار مشوقم بود و با توجه به شغلی که دارد(وکیل) درکارهایم درحوزه ساخت فیلم به من مشاوره حقوقی هم می دهد.
بنا به علاقه ای که داشتم، دوره های آموزشی را نزد اساتیدی چون کامران حیدری، کارگردان بین المللی مستندهای داستانی ودر ادامه راه نیز دوره هایی را هم در انجمن سینما گران جوان گذرانده ام.
مستند، بیان واقعیاتی است که گاهی اوقات تلخ هستند و آزار دهنده اما تاثیری که از آن برجای می ماند، مهم است. من در ساخت فیلم های خود تلاش کرده ام نگاهی موشکافانه به مسائل داشته باشم و همین موضوع به من در ایده گرفتن برای ساخت فیلم های بعدی ام کمک می کند.
اولین فیلمی که ساختم، «مادرکوچ» نام داشت؛ فیلمی که در آن به مادری رانده شده ازعراق می پرداخته است؛مادری که35سال به دنبال هویت فرزندانش بودوپس از سال ها تلاش ودوندگی موفق شد به هدف خود برسد وبرای فرزندانش شناسنامه بگیرد. برای ساخت این مستند سعی کرده ام تمام استانداردهای بین المللی رابه لحاظ پرداختن به موضوع رعایت کنم. این فیلم هم اکنون در مرحله پایان تولید و تدوین قرار دارد. هرفیلم مستندی که می سازم، درآن به رفع دغدغه ای که می تواند مشکل شمار زیادی ازافراد باشد، فکرمی کنم ودراین فیلم هم چنین بوده طبیعتا حس خوبی از آن گرفتم.
درآثارم، نگاهم بیشترمعطوف به تضادهای اجتماعی و دغدغه هایی مثل اعتیاد درجامعه است. درجامعه افرادی هستند که دچارمشکلاتی مثل اعتیاد بوده اندوباپیدا کردن مسیردرست زندگی، هم خودوهم اطرافیانشان را ازاین گرداب بیرون کشیده اند. برهمین اساس من هم تلاش کرده ام آنها رادرجامعه شناسایی کنم وبه تصویربکشم.
درفیلم های خود به مستند سازی تاریخی هم پرداخته ام؛ از جمله «املاک ملت» که درآن به غصب املاک مردم از سوی خاندان پهلوی پرداخته شده است.
هم فیلم بلندساخته ام وکوتاه. مثلا فیلم مادرکوچ که به سفارش حوزه هنری برای پخش درشبکه ملی ساخته شد، ازفیلم های بلندم است وفیلم«حواسم نیست» که به یکی ازجشنواره های بین المللی راه یافت، از جمله آثارکوتاه من به شمارمی آیدکه سه دقیقه و40 ثانیه است ودرآن به دغدغه دینی – فرهنگی مورد تاکید مقام معظم رهبری و تلاش برای آشتی با فریضه نمازپرداخته شده است.
درساخت فیلم هایم به موضوع های مختلف توجه دارم که البته به بخشی از آنها اشاره شد. مثلا درمستند «املاک ملت»که در استان های خوزستان، خراسان جنوبی، هرمزگان، گیلان وگلستان تصویربرداری واسفندماه سال گذشته ازشبکه یک پخش شد، به روایتی از واگذاری اسناد املاک غصب شده از سوی خاندان پهلوی به مردم اشاره شده است. در این مستند روایت شده است که رضاخان «پهلوی اول» قبل از کودتا و به سلطنت رسیدن، مالک زمین، ملک و دارایی چندانی نبوده اما براساس اسناد در زمان فرار از ایران در شهریور سال ۱۳۲۰ ، میلیون ها تومان در بانک و حدود ۱۵ میلیارد مترمربع زمین را به شیوه غصب مالکانه در سراسر ایران تصاحب کرده است.
یا درفیلم کوتاه «حواسم نیست» به مدت زمان سه دقیقه و 40 ثانیه؛ به تلاشی برای آشتی با فریضه نماز اشاره شده است. البته هدف دیگر این فیلم، بیان دغدغه های دینی و فرهنگی است که مقام معظم رهبری نیزدر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به آن تاکید داشته اند. فیلم حواسم نیست را با توجه به تبلیغات فرهنگی درحوزه مسیحیت و کلیسا در کشورهای اروپایی و سینمای هالیوودی، برای معرفی فرهنگ کشورمان و دین اسلام در سطح بین المللی ساختم. عنوان«حواسم نیست» بر اساس موضوع داستان و روایت قالب فیلم است؛ جرقه نوشتن و طرح فیلمنامه از جایی شروع شد که تعدادی از دوستان که همواره پایبند به ادای واجبات به ویژه فریضه نماز بودند، به صورت مقطعی نماز را رها کرده بودند؛ با این افراد مصاحبه کردم و علت را جویا شدم، بیشتر آنها از وجود یک وسواس به ویژه در مورد وضو سخن گفتند و اینکه چه قدر بابت این وسواس در سختی بودند و تصمیم گرفتند نماز را کنار بگذارند. بر اساس این حواس پرتی های وسواس گونه بود که تصمیم گرفتم چنین اثری را برای آشتی با نماز بسازم.
طی چهار سال گذشته هفت اثر تولید کرده ام. در این مدت کوتاه توانستم، تهیه کننده و کارگردان فیلم کوتاه حواسم نیست را در سال 1400 داشته باشم، این اثر به جشنواره لیفت آف انگلستان راه یافت، ضمن آنکه مقام نخست را در ویدئو کلیپ حرفه ای برای فیلم زیر ماسک شهر با موضوع کرونا در جشنواره ۱۰۵ ثانیه گمبرون شهر در سال1401کسب کرده ام.
تهیه کننده و کارگردان فیلم مفهومی «ترازو» با موضوع کودکان کار در سال ۱۳۹۹، کارگردان فیلم «رجعت» با موضوع اعتیاد و آسیب های اجتماعی در سال 1400، تهیه کننده و کارگردان مستند «مادر کوچ» در سال 1401-1399، تهیه کننده و کارگردان مستند «زنجیر» (به سفارش حوزه هنری، طرح محلات آسیب پذیر) در زمستان 1401و کارگردانی مستند «املاک ملت» (به سفارش خانه مستند و پخش در شبکه ملی) در سال 1401 را در رزومه کاری خود دارم.
هرفیلمی که ساخته می شود، مخاطب خود را دارد، مثلا در صورت شروع تصویربرداری فیلم دستاورد، بخش مهمی ازمخاطبان آن کارکنان صنعت نفت خواهند بود، اما این فیلم درصورتی که روی آنتن تلویزیون برود، حتما مخاطبان خارج ازاین صنعت راخواهد داشت وبدیهی است هر گروه ازمخاطبان نیز با دیدن هر فیلمی، تاثیری متفاوت خواهند گرفت. درباره این که آثارم چه بازتاب هایی داشته است، به نظر می آید مخاطبان بتوانند بهتر دراین زمینه پاسخ دهند، اما نظر خودم به ویژه درباره آثاراجتماعی این است که توانسته ام به هدفم برسم و دغدغه های اجتماعی را به زبان تصویر منتقل کنم.
تقریبا 17 سال است که درصنعت نفت مشغول به کار هستم. وقتی تلاش و موفقیت همکاران خود را برای تولید مستمر و پایداری آن می بینم، حس خوبی می گیرم به خصوص در زمانی که باتحریم های مختلفی از سوی کشورها رو به رو هستیم. در طی این سال ها، بخش های مختلف صنعت نفت ازجمله پالایشگاه بندرعباس با تکیه بر توانمندی و تخصص کارکنان خود، دستاوردهایی داشته اند. تولید کک اسفنجی در این پالایشگاه نیز دستاورد مهمی به شمار می رود؛ به همین خاطر هم برای ادای دین و هم برای مستند سازی در این زمینه، فیلمنامه ای با موضوع تولیدکک اسفنجی و فعالیت های بندرعباس با عنوان «دستاورد» نوشته ام که منتظر تایید از اداره فرهنگی پالایشگاه است.
در دوره ای که کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، تقریبا همه چیز حالتی تعطیل گونه به خود گرفت؛ البته فعالیت های پالایشگاه هیچگاه تعطیل نشد. اما فرصتی برای من ایجاد کرد که بتوانم درحوزه مستند سازی، بیشتر فعالیت کنم. همان طور هم که پیشتر اشاره شد، بیشترین دوره فعالتی من در حوزه ساخت فیلم مستند به دوران کرونا باز می گردد.
بدون تردید این راه به همین جا که گفته شد ختم نمی شود و تا هر جا که بشود، این مسیر را ادامه خواهم داد.
مستند سازی را براساس یک علاقه شخصی انتخاب کرده اید؛ در ادامه راه از مسئولان؛ نفتی یا غیر نفتی، چه انتظاری دارید؟
البته در ادامه راه این انتظار هم وجود دارد که حمایت شوم. این حمایت ها چه از درون سازمان باشد و چه بیرون از آن می تواند دریچه تازه تری را برایم در ادامه راه باز کند و به خلق آثاری دیگر بپردازم.
تنها حرفی که دارم این است که فعالیت درهرحوزه ای نیازمند حمایت و پشتیبانی مسئولان همان حوزه است. بی تردید با این نگاه، رشد و پیشرفت بیشتری را در همان بخش شاهد خواهیم بود. مستند سازی چه در صنعت نفت یا خارج از آن نیز به توجه مسئولان نیاز دارد. از شما که به عنوان یک رسانه در جهت انتقال اطلاعات تلاش می کنید، تشکر می کنم.
امام على (ع) فرموده اند: عَلَى الصِّدْقِ وَ الأمانَةِ مَبْنَى الإِيمانِ؛ پايه گذارى ايمان بر راستگويى و امانت دارى است.(غررالحكم ج۴ ص۳۱۸)
شايد هيچ چيز به اندازه بى اعتمادى، وضع جامعه را مختل نمى سازد.
اعتماد نداشتن به درستى حرف ها، وفاى به قول و قرارها، عمل به تعهدات، سالم بودن كالاها، واقعى بودن قيمت ها، طبيعى بودن كمبودها و... وضع معيشتى مردم را دچار اختلال مى كند و زمينه و بسترى براى ظهور و رواج دروغ، نيرنگ، فريب، جعل، احتكار، گران فروشى و سودجويى فراهم مى آورد.
از آن سو، اگر مردم به يكديگر اطمينان كنند و به حرف ها و عمل هاى هم اعتماد داشته باشند، روند امور در جامعه بهبود خواهد يافت و حتى رشد اقتصادى،امنيت بازار كار، سرمايه گذارى، دادوستد و امور ادارى و اجرايى را در پى خواهد داشت.
پايه ايمان بر صدق و امانت است.
يعنى اگر كسى راستگو و درست كردار نبود، مؤمن نيست؛ هر چند شب و روز ذكر بگويد و پيشانى بر زمين بكوبد و نماز مستحبى بخواند و به زيارت مشرف شود.
چه زيبا گفته است مرحوم سعدى:
زهد آن نيست كه بر خاك نهى پيشانى
صدق پيش آر، كه اخلاص به پيشانى نيست
در جامعه اى هم كه صداقت و امانت، سكه رايج نباشد، اعتماد عمومى سلب مى شود و جامعه ايمانى محسوب نمى شود؛ خواه در گفتار باشد يا اخبار رسانه ها يا محتواى مطبوعات يا اظهار نظرهاى مسؤولان يا گزارش مديران.
براى ايمانى ساختن جامعه، به رواج سكه صدق بينديشيم و به اعتبار بخشيدن به ارز امانت!...
معلمی در قرآن به عنوان جلوهای از قدرت لایزال الهی، نخستین ویژه ذات مقدس خداوند تبارک و تعالی دانسته شده و در نخستین آیات قرآن که بر قلب مبارک پیغمبر اکرم (ص) نازل شد، به این هنر خداوند اشاره شده است:
«اقرا باسم ربک الذی خلق، خلق الانسان من علق، اقرأ و ربک الاکرم، الذی علم بالقلم، علم الانسان ما لم یعلم». (علق: 1ـ 5)؛ بخوان به نام پروردگارت که جهانیان را آفرید، انسان را از خون بسته سرشت، بخوان و پروردگارت کریم ترین است همان که آموخت با قلم، آموخت به انسان آنچه را که نمی دانست.
در این آیات خداوند، خود را «معلم» می خواند و جالب اینکه معلم بودن خود را بعد از آفرینش پیچیده ترین و بهترین شاهکار خلقت، یعنی انسان آورده است. مقام معلم بودن را خدا، بعد از آفرینش قرارداد. نوع انسانی را که هیچ نمی دانست، به وسیله قلم آموزش داد که این از اوج خلاقیت و هنر شگفت خداوند در امر آفرینش حکایت دارد، از این رو، می توان گفت که هنر شگفت معلمی، از آن خداوند عالم است.
پروردگار عالم، دانش و معرفت را از لحاظ شرافت و ارزش در اوج همه مراتب و مقامات قرار داده و بر آدم ابوالبشر (ع) منت نهاد: «و علم آدم السما» (بقره/ ۳۱)
در برخی دیگر از آیات کتاب متین خود نیز به صراحت، برتری معلمان را بر سایر خلق برمی شمارد و آنان را بر تارک تمامی طبقات مردم قرار می دهد: «... قل هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون انما یتذکر اولوا الا لباب.» (زمر/۹) در زمینه اهمیت کار معلمی همین بس که او فرمود: «من احیاها فکانما احیا الناس جمیعا...» (مائده / ۳۲)؛ هر کس نفسی را زنده کند به واقع، تمام جهانیان را زنده گردانیده است (با توجه به اینکه زنده کردن روح و دل آدمی به علم و دانش، برتر از زندگی بخشیدن به بدن مادی است) و همین افتخار برای معلم بس که اگر تا قیامت به آن مباهات کند، برازنده اوست.
و باز می فرماید: خلق الانسان ، علمه البیان ( سوره الرحمن آیه 3 - 4) انسان را بیافرید و به او گفتن آموخت. بنا بر این آیات مذکور خداوند امین را معلم انسان ها و جهان هستی می داند و این خود نشانگر عظمت و شکوه مقام معلم در قاموس هستی است.
دومین معلم، پیامبر اکرم(ص) است که خود فرمود: من معلم برانگیخته شده ام و ائمه اطهار و بزرگان دین نیز هر یک معلمانی برجسته و راهنمایانی بس شایسته بوده اند. در میان احادیث پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار(ع) روایات مربوط به ارزش و اعتبار علم و عالم و متعلم به قدری فراوان بوده که احصای تمامی آنها نزدیک به محال است.
در عظمت منزلت و مقام معلم همین کافی است که بزرگ ترین معلم جهان بشریت حضرت رسول خاتم(ص) به این ویژگی خود افتخار می کرد. آن حضرت چنان برای معلمان و مقام ارجمند آنان ارزش قائل بود که در دعاهایش می فرمود: «اللهم اغفر للمعلمین و اطل اعمارهم و بارک لهم فی کسبهم؛ (کشف الخطا، ج1، ص48) خداوندا! معلمان را بیامرز و عمر طولانی به آنان عطا فرما و کسب و کارشان را مبارک گردان»
قرآن در برخی از آیات به جایگاه معلّم اشاره کرده و از آن به بزرگی یاد می کند. جایی به طریق سؤال که می فرماید: قل هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون؛ آیا کسانی که می دانند و کسانی که نمی دانند مساوی هستند؟! (هرگز) این آیه تعریفی است بر اینکه عالمان و جاهلان هرگز مساوی نیستند و اگر فلسفۀ مساوی نبودن عالمان و غیر عالمان را در قرآن جست و جو کنیم، قرآن می گوید:
پیامبر گرامی اسلام (ص) می فرمایند: «تمامی جنبندگان روی زمین و ماهیان دریا و هر موجود زنده ای در فضا و همه اهل آسمان و زمین برای معلمی که نیکی به مردم بیاموزد، طلب آمرزش می کند. دانشمند و دانشجو در پاداش با یکدیگر برابرند و در روز قیامت به این سبب، بسان دو اسب مسابقه با یکدیگر به رقابت می پردازند.
و بالاخره در مقام و جایگاه رفیع معلم همین بس که حضرت امیرالمومنین علی (ع) می فرماید: «من علمنی حرفا فقد صیرنی عبدا» کسی که به من یک حرف بیاموزد، مرا بنده خود کرده است. سخنی زیبا از امام صادق (ع) ارزش و مقام معلم خوب را روشن می سازد. حضرت می فرماید: «تمامی جنبندگان روی زمین و ماهی های دریا و هر کوچک و بزرگ در زمین و آسمان خدا، برای آموزگار خوب طلب آمرزش می کنند.»
پیشوای سوم مکتب ما وقتی معلمی سوره حمد به فرزند دلبندش می آموزد، به پاس احترام و قدردانی از معلم، هزار دینار و هزار حله به او می بخشد. دهان او را نیز پر از در می گرداند. وقتی برخی از کوته نظران بر او خرده می گیرند که چرا چنین کردی؟ می فرماید: «این پاداش (بی مقدار) کجا و ارزش واقعی تلاش و آموزش او کجا؟»
بی سبب نیست که معلم پیر انقلاب، امام راحل (قدس سره)، در شأن معلم می فرماید: «مقام معلم، مقام والایی است. مقامی بالا تر از مقام معلم نیست. مقام معظم رهبری نیز در این باره می فرمایند: «واژه معلم... جزو واژه های مقدس است.
در جامعه ما که اساس در تعلیم و تزکیه و تربیت قشرهای گوناگون است، معلم مقام ویژه ای دارد.
البته این شرافت ها و فضایل برای معلم، زمانی ارزشمند است که بتواند این موهبت الهی را در وجود خود محقق سازد و با تمام وجود در جهت کمال جامعه به تعلیم و تربیت بپردازد. شرافت و مرتبت معلم زمانی اهمیت دارد که بتواند شأن خداوند و پیامبران را در وجود خود محقق و پیوند انسان به هدف متعالی خلقت یعنی عبادت را برقرار سازد. از این رو در این تعریف، شهید مرتضی مطهری که یکی از آن معلمان راستین است، اولاً با نگاه ترکیبی به همه معارف بشری نظر می کند و ثانیا تمامی تلاش های علمی و عملی را مقدمه ای برای عبادت می داند و در این راه به مرحله سوم دینداری راه می یابد و با شهادت، عبادت عملی و علمی خود را کامل می سازد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
نگاه اسلام به کارگر نگاه قدرشناسانه است؛ هم با نگاه نظام سرمایه داری فرق دارد، هم با نگاه نظام های کمونیستی متلاشی شده. نگاه نظام های سرمایه داری به کارگر، نگاه بهره گیرانه و استثمارگرانه است. کارگر یک ابزاری است برای اینکه آنها بتوانند به ثروت برسند. از نظر نظام سرمایه داری این است؛ مخفی هم نمی کنند. [اگر] در کتاب های اقتصادی، شما نگاه کنید، به همین نتیجه می رسید. کارگر از نظر نظام سرمایه داری یک ابزار و یک وسیله است. باید این [ابزار] را به دست آورد و از او استفاده کرد، برای اینکه صاحب سرمایه به ثروت برسد. نگاه این است. اگر هم یک وقتی امتیازی به کارگر می دهند، برای این است که این کارگر به این سرمایه افزایی ادامه بدهد و منصرف نشود یا عصبانی نشود و امثال این ها. این نگاه نظام سرمایه داری است.
نگاه نظام های کمونیستی، نگاه شعاری بود. اسمش این بود که نظام، نظام کارگری است.... در اسلام، نه آن است، نه این؛ نگاه قدرشناسانه است، نگاه ارزش مدارانه است. برای کار و کارگر ارزش قائل است. همین ماجرای دست بوسی پیغمبر که ایشان نقل کرد، [اشاره به] این است دیگر. یعنی پیغمبر اکرم وقتی می بیند این دست، دست کارگری است، خم می شود، می بوسد.
(19/02/1401)
با حکم معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، مشاور فرهنگی، رئیس شورای اقامه نماز و امور قرآن و مسؤول امور روحانیون شركت ملی صنایع پتروشیمی منصوب شد.
مرتضی شاهمیرزایی در حکمی حجت الاسلام میثم درگاهی را به سمت «مشاور فرهنگی مدیرعامل»، «رئیس شورای اقامه نماز و امور قرآن» و «مسؤول امور روحانیون» شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب کرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات