تحولات جدی در صادرات نفت کشور اتفاق افتاده است
صادرات نفت در دولت سیزدهم دو برابر شد
اشتغال زنـان ایرانی در صنعت نفت همسان با سطوح جهانی
توسعه خدمات سلامتمحور برای بازنشستگان
کاتالیست های ایرانی در راه بازارهای جهانی
قرارداد دانشبنیانها به حاشیه امن نیاز دارد
کمبود اکسیژن داخل راکتور به دلیل گاز نیتروژن
برنامهریزی برای توسعه میدان نفتی اروندکنار آغاز شد
تجهیز چهارمین جایگاه سوخت به سامانه کهاب
استقلال عمل قانون مهم زندگی من
نگاهی به سبک زندگی اجتماعی امام صادق(ع)
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: امروز تولیدکنندگان در عرصه صنایع فولادی، پتروشیمی و بسیاری صنایع دیگر با وجود فشارها و تحریم های گسترده دستاوردهای قابل توجهی داشته اند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدابراهیم رئیسی روز یکشنبه (۱۷ اردیبهشت ماه) در آیین گشایش پنجمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، برگزاری چنین نمایشگاه هایی را در برقراری ارتباطات جدید و ارتقای ارتباطات موجود میان فعالان اقتصادی و تجاری کشور با دیگر کشورها بسیار مؤثر و مثبت ارزیابی کرد.
وی با بیان اینکه ایران پیش از این بیشتر با صنایع نفت و گاز شناخته می شد، گفت: به دلیل تأکید بر توانمندی های کشور در حوزه نفت و گاز، دیگر توانمندی ها و ظرفیت های کشور هم در زمینه معرفی این توانمندی ها و هم در زمینه ارتباطات لازم برای رونق و توسعه مورد غفلت قرار می گرفت. رئیس جمهوری افزود: امروز با توجه به تلاش دولت برای توجه متوازن و متناسب به همه عرصه های فعالیت اقتصادی و تولیدی و پرهیز از نگاه تک ساحتی به حوزه نفت و گاز، سطح روابط اقتصادی و تجاری کشور با دیگر کشورها در عرصه های نو به سرعت می تواند ارتقا یابد. رئیسی نخستین گام در توسعه روابط اقتصادی و تجاری را معرفی ظرفیت ها و توانمندی های داخلی و شناخت متقابل ظرفیت های کشورهای دیگر دانست و اظهار کرد: دفاتر بازرگانی در کشورها متکفل امر معرفی ظرفیت های اقتصادی و تجاری متقابل هستند و در دولت سیزدهم تلاش کرده ایم دفاتر تجاری ایران در کشورهایی که در آنها فاقد دفتر بودیم، فعال شود. وی برگزاری رویدادهایی مانند نمایشگاه توانمندی های تولیدی و صادراتی کشور را زمینه خوبی برای معرفی این ظرفیت ها در داخل و خارج کشور برشمرد و تصریح کرد: در همین نمایشگاه بیش از ۷۰۰ مجموعه صنعتی، معدنی و صادراتی حضور دارند تا دستاوردهای ایران در حوزه های مختلف به ویژه در زمینه فعالیت های دانش بنیان را که توانسته است استانداردهای مورد قبول دنیا را نیز کسب کند و به مرحله تجاری برسد، به دنیا معرفی کنند. رئیس جمهوری گفت: امروز تولیدکنندگان در عرصه صنایع فولادی، پتروشیمی و بسیاری صنایع دیگر با وجود فشارها و تحریم های گسترده دستاوردهای قابل توجهی داشته اند که رسیدن به آنها در شرایط تحریمی سبب شگفتی ناظران خارجی شده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری:
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: تحولاتی جدی در صادرات نفت کشور اتفاق افتاده و شاهد افزایش فروش نفت هستیم. به گزارش ایرنا، محسن منصوری روز دوشنبه (۱۸ اردیبهشت ماه) در نشست بررسی مصوبه های سفر رئیس جمهوری به آذربایجان غربی با اشاره به اینکه دولت پارسال با وجود مشکلات مالی در توزیع اعتبارات بخش عمرانی رکورد ثبت کرد، اظهار کرد: پارسال در مجموع ۲۷۰ هزار میلیارد تومان پول و اعتبار عمرانی در کشور توزیع شد.
وی افزود: مصوبه های عمرانی سفر رئیس جمهوری به استان آذربایجان غربی نیز که در مجموع ۲۰ هزار میلیارد تومان بود تاکنون ۵ هزار میلیارد تومان آن محقق و پرداخت شده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری با بیان اینکه تحقق این میزان اعتبارات عمرانی در سال نخست، موفقیت بسیار خوبی است، گفت: دولت عزم خود را برای خدمات رسانی به مردم جزم کرده و این امر با پیگیری بیشتر مسئولان دستگاه های اجرایی محقق می شود.
در ادامه این نشست رؤسای بانک های عامل استان گزارشی از عملکرد خود در زمینه اعطای تسهیلات مصوب سفر رئیس جمهوری به استان آذربایجان غربی ارائه کردند.
در نشست شورای اقتصاد تایید شد
کلیات برنامه مشترک دستگاه های دولتی برای مهار تورم و رشد تولید در نشست شورای اقتصاد در ۱۰ بند تأیید و مقرر شد جزییات برنامه های هر دستگاه تا پایان هفته در برنامه ای واحد و جامع تلفیق و برای اجرا ابلاغ شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی روز شنبه (۱۶ اردیبهشت ماه) در نشست شورای اقتصاد که با هدف بررسی برنامه های دستگاه های اجرایی، به منظور پیگیری برنامه دولت برای مهار تورم و رشد تولید برگزار شد، با تأکید بر پیگیری برنامه های ارائه شده، به دستگاه های مسئول تا پایان هفته فرصت داد در نشست هایی با مسئولیت دبیرخانه شورا، پیشنهادهای خود را برای هماهنگی همسو با اجرای برنامه و رفع موانع پیش روی آن ارائه کنند.
وی با تأکید بر اهمیت تهیه پیوست رسانه ای، به منظور تحقق برنامه جامع دولت برای مهار تورم و رشد تولید و تعیین راهکارهای چگونگی جذب مشارکت مردم برای تحقق شعار سال در این برنامه گفت: اطمینان دادن به مردم نسبت به تضمین اصل و سود سرمایه های آنها و تحقق مشارکت موثر مردمی برای اجرای شعار سال از اهداف این برنامه خواهد بود. رئیس جمهوری از رئیس کل بانک مرکزی خواست هرچه سریع تر برنامه و دستورعمل های لازم برای اعمال مؤثر حکمرانی دولت بر پول ملی را تدوین کنند و با نظارت دقیق به اجرا بگذارد. رئیسی همچنین با اشاره به حوزه اختیارات و وظایف و ترکیب شورای اقتصاد، بر ضرورت فعال تر شدن این شورا تأکید و تصریح کرد: دبیرخانه این شورا که با مسئولیت رئیس سازمان برنامه و بودجه است، باید به شکل مؤثری فعال شود و بر اجرای مصوبه های آن نظارت دقیق داشته باشد. در این نشست، کلیات برنامه مشترک دستگاه های دولتی برای مهار تورم و رشد تولید در ۱۰ بند تأیید و مقرر شد جزییات برنامه های هر دستگاه تا پایان هفته در برنامه ای واحد و جامع تلفیق و برای اجرا ابلاغ شود. برنامه های کاهش کسری بودجه دولت، تسویه بدهی های دولت به بخش خصوصی، کاهش ناترازی های شبکه بانکی، کاهش ناترازی های ارزی و کنترل نقدینگی و انضباط بانکی پنج محور بخش مهار تورم و برنامه های هدایت اعتبارات بانکی به بخش تولید، رفع موانع تولید، عرضه دارایی های مالی، توسعه دیپلماسی اقتصادی و جذب سرمایه گذار خارجی و اصلاح ناترازی های انرژی نیز پنج محور بخش رشد تولید در برنامه جامع دولت برای مهار تورم و رشد تولید هستند.
با حضور پاویون پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز
پنجمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۳) در محل نمایشگاه بین المللی تهران با حضور پاویون پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در حال برگزاری است. در این نمایشگاه، پاویون پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در سالن هفت گروه صنایع پتروشیمی با مشارکت شرکت های عضو این مجموعه و سازمان های همکار مستقر هستند.
در روز نخست این نمایشگاه نمایندگان برخی کشورها با حضو در پاویون پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در زمینه انتقال دانش فنی مذاکراتی با شرکت های داخلی انجام دادند. نمایشگاه توانمندی های صادراتی ایران که از ۱۷ اردیبهشت ماه در محل نمایشگاه بین المللی تهران آغاز به کار کرده با حضور بیش از ۱۵۰۰ شرکت کننده خارجی از ۶۰ کشور جهان تا ۲۰ اردیبهشت ماه میزبان بازدیدکنندگان است.
با امضای تفاهم نامه
تفاهم نامه احداث کارخانه تولید فرمات سدیم بین یک شرکت چینی و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی همسو با جذب سرمایه خارجی در این منطقه امضا شد. در آیینی با حضور پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و رئیس هئیت مدیره شرکت سرمایه گذار چینی، تفاهم نامه تحویل ۳ هزار متر زمین از اراضی منطقه ویژه برای احداث کارخانه تولید فرمات سدیم امضا شد. این شرکت چینی در حوزه پایین دست پتروشیمی با سرمایه گذاری خارجی معادل ۱۷۵ میلیارد تومان، سالانه ۳۰ هزار تن فرمات سدیم تولید خواهد کرد.
زیرساخت های ایجادشده در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی همچون، آب، برق، گاز، خطوط انتقال خوراک و محصول، باراندازهای اختصاصی و زیرساخت های متنوع ارتباطی موجب اشتیاق سرمایه گذاران شده است که در همین زمینه طی چند ماه گذشته چند سرمایه گذار خارجی از این منطقه راهبردی بازدید کرده و تقاضای سرمایه گذاری داشته اند.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به منظور تکمیل زنجیره ارزش محصولات، کاهش واردات، ثروت آفرینی و جلوگیری از ارزبری، افزایش تولید و اشتغال شرایط بسیار مطلوبی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم آورده است تا افزون بر عمل به منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در رشد تولید، نویدبخش افزایش زمینه های اشتغال جوانان و نخبگان عزیز منطقه در صنایع پتروشیمی باشد.
وزیر انرژی امارات متحده عربی هدف کاهش داوطلبانه نفت از سوی اعضای ائتلاف اوپک پلاس را متعادل کردن بازارهای جهانی نفت خام دانست. به گزارش خبرگزاری رویترز، سهیل المزروعی روز سه شنبه (۱۹ اردیبهشت ماه) گفت: کاهش تولید داوطلبانه اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) برای برقراری توزان بین عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی نفت خام در نظر گرفته شده است. وی همچنین درباره کمبود عرضه نفت خام در آینده به دلیل کاهش سرمایه گذاری ها در بخش ایجاد ظرفیت های تازه تولید نفت خام ابراز نگرانی کرد. وزیر انرژی امارات گفت: من نگران کوتاه مدت نیستم، فکر می کنم می توانیم تعادل عرضه و تقاضا را مدیریت کنیم، بلکه بنده بیشتر نگران سطح سرمایه گذاری مورد نیاز در سال های آینده برای ایجاد ظرفیت های تازه تولید نفت خام هستم. بعضی از اعضای اوپک پلاس در ماه آوریل با تصمیمی ناگهانی از کاهش داوطلبانه در مجموع روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه ای از ماه مه افزون بر کاهش عرضه روزانه ۲ میلیون بشکه ای (مجموع ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه در روز) تا پایان سال جاری میلادی خبر دادند. این تصمیم به افزایش شدید قیمت نفت کمک کرد، اما این دستاوردها از آن زمان به دلیل ترس از کندی اقتصاد جهانی، سرمایه گذاران را ترسانده است. قیمت نفت خام برنت روز سه شنبه اندکی بیش از ۷۶ دلار برای هر بشکه معامله شد که بسیار پایین تر از بالاترین قیمت اخیر ۸۷ دلار و ۴۹ سنت در ۱۲ آوریل (۲۳ فروردین ماه) است. نشست وزارتی اوپک پلاس چهارم ژوئن (۱۲ خردادماه) در وین برای تصمیم گیری درباره سیاست تولید اعضای این ائتلاف برگزار می شود.
قیمت نفت روز دوشنبه به دنبال کاهش نگرانی ها درباره رکود اقتصادی در آمریکا افزایش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، کاهش نگرانی ها درباره رکود اقتصادی ایالات متحده سبب افزایش ۳ درصدی قیمت های نفت در روز دوشنبه (۱۸ اردیبهشت ماه) شد. در همین حال، برخی معامله گران بر این باورند که کاهش اخیر قیمت نفت در سه هفته پیاپی که برای نخستین بار از ماه نوامبر تاکنون اتفاق افتاده، بیش از حد بوده است. گزارش مربوط به کار در آمریکا در ماه آوریل سبب شد قیمت نفت روز جمعه (۱۵ اردیبهشت ماه) ۴ درصد افزایش یابد، هرچند ثبات در بازار کار این کشور ممکن است بانک مرکزی آمریکا را مجبور کند سود بانکی را برای مدت طولانی تری بالا نگه دارد. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز دوشنبه ساعت ۱۲ به وقت گرینویچ با یک دلار و ۸۳ سنت، معادل ۲.۴ درصد، افزایش به ۷۷ دلار و ۱۳ سنت به ازای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا (WTI) نیز روز دوشنبه با ۲ دلار و ۶ سنت، معادل ۲.۹ درصد افزایش با قیمت ۷۳ دلار و ۴۰ سنت به ازای هر بشکه معامله شد. تینا تانگ، تحلیلگر مؤسسه سی ام سی مارکتس گفت: انتشار گزارشی درباره ثبات در بازار کار آمریکا و در نتیجه کاهش نگرانی ها درباره رکود اقتصادی زودهنگام در این کشور سبب بهبود سهام انرژی در بازار وال استریت در روز جمعه شد و به دنبال آن، قیمت نفت نیز افزایش یافت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در بازدید از جزیره خارک اعلام کرد که با اقدام های مؤثر، صادرات نفت در دولت سیزدهم دو برابر شده است.
محسن خجسته مهر در نشست تخصصی با عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران و مدیران و رؤسای این مجموعه در جزیره خارک، ضمن تشریح توسعه شرکت پایانه های نفتی ایران از خارک تا جاسک (از غرب تا شرق)، از نکا تا بندرعباس (از شمال تا جنوب)، همچنین بندر خشک آپرین تهران (در مرکز ایران)، با رویکرد احداث، نوسازی و بازسازی همه این مناطق گفت: اعتبار طرح ها و پروژه های پایانه های نفتی ایران ۳ هزار میلیارد تومان است که ۸۰ درصد اعتبارات بر اساس مصوبات شرکت ملی نفت ایران مربوط به دولت سیزدهم هستند. نگاه ما به پایانه ها نگاه بلندمدت است و جزیره خارک از نظر جغرافیایی میان پایانه های دنیا برترین به شمار می آید و باید در بالاترین سطح استانداردهای جهانی اداره شود.
وی افزود: ارتقای سیستم های اعلان و اطفای حریق، تعمیرات اساسی مخازن، به روزرسانی سیستم های اندازه گیری نفت (میترینگ)، احداث مخازن جدید با ظرفیت ۴ میلیون بشکه در خارک، ۱۰ میلیون بشکه در جاسک و ۵۰۰ هزار بشکه در تهران و ارتقا و نوسازی سیستم های موجود از جمله اقدام ها برای توسعه پایانه های نفتی ایران هستند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به نقش کارکنان در بهره وری سازمان اشاره و تصریح کرد: کارکنان به عنوان مهم ترین دارایی، نقشی اساسی در تعالی سازمان دارند و پشتوانه محکم نظام، دولت و صنعت هستند و این وظیفه ما را در جبران خدمات کارکنان سنگین تر می کند.
خجسته مهر تأکید کرد: صادرات نفت خام و میعانات گازی در مقایسه با زمانی که دولت تحویل گرفته شد، دو برابر شده است. این به معنای آن است که امکانات، تأسیسات، لجستیک و خدمات دریایی خارک، به طور کامل در اختیار صادرات است و از طرفی شرکت میترینگ، خدمات پهلودهی و هدایت کشتی ها و ناوگان حمل ونقل صادراتی، توانمندی دارد و یک ناوگان کامل است.
وی گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران برای اینکه به شکل مدرن و مبتنی بر فناوری های نو اداره شود، چه از نظر سخت افزار و چه نرم افزار، باید هرچه سریع تر برنامه پنج ساله را تدوین کند؛ زیرا همه تخصیص اعتبارات بر مبنای برنامه توسعه ای خواهد بود.
معاون وزیر نفت افزود: ایمنی، نقشی اساسی در شرکت ها دارد و ایمنی درمخازن ذخیره سازی بسیار حائز اهمیت است. برای دستیابی به اهداف،پدافند غیرعامل شرکت باید سیستمی و هوشمند اداره شود. تعمیرات اساسی مخازن خارک در اولویت قرار گیرد، برای انجام پروژه ها و طرح های توسعه ای به طور حتم از توانمندی و ظرفیت شرکت های دانش بنیان و از توان متخصصان بومی استفاده شود، مهارت آموزی با همکاری سازمان فنی حرفه ای برای جوانان جویای کار منطقه در دستور کار باشد و طرح های نیمه کاره یا راکد با جدیت پیگیری شوند و پایان یابند.
در جریان سفر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین با برگزاری آیینی، قرارداد تردد دو شناور مسافربری در مسیر بوشهر- گناوه- خارک امضا شد.
عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران درباره این مراسم گفت: یکی از مشکلات اساسی اهالی جزیره خارک، بحث تردد دریایی بود که با حمایت شرکت ملی نفت ایران، نماینده مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی و هم افزایی مدیران ارشد استان، ساماندهی لازم انجام شد.
وی با اشاره به مصوبه های سفر اردیبهشت پارسال مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به جزیره خارک اظهار کرد: با مصوبه و اعتباری که در این سفر در نظر گرفته شد، خوشبختانه قرارداد اجاره این شناورها برقرار و مشکلات اهالی جزیره برطرف شد.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد: این شناورها با ظرفیت ۳۰۰ و ۲۶۰ نفر، مسافران را در مسیرهای بوشهر و گناوه به جزیره خارک و مسیر برگشت جابه جا می کنند و ارزش این قراردادها در مجموع ۲۴ میلیارد تومان است. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم، منطقه خارک را از راهبردی ترین دارایی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران عنوان و اظهار کرد: این جزیره، ویژگی های متعددی از نظر سیاسی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی دارد و تمام زنجیره فعالیت های شرکت ملی نفت ایران به این جزیره به عنوان آخرین حلقه مهم صادرات ختم می شود و درآمد اقتصادی در همین جا به فعلیت می رسد. وی به نقش کارکنان صنعت نفت و مردم خارک در دوران دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: در بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ تهدید دشمن در این جزیره، حتی یک روز صادرات نفت کشور قطع نشد و این نشان از پشتیبانی، اراده و کمک مردم شریف خارک دارد که وظیفه ما را در خدمت رسانی به این مردم سنگین تر می کند. خجسته مهر ادامه داد: معتقدیم توسعه باید متوازن، همه جانبه و پایدار باشد و در کنار توسعه شرکت ها باید توسعه شهری، اجتماعی، فرهنگی و... نیز داشته باشیم.
وی تأکید کرد:در بخش اعتبارات مسؤولیت های اجتماعی، مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان پروژه به بهره برداری رسید. یک دستگاه سی تی اسکن، یک دستگاه OPG، سیستم تصفیه پسماندهای بیمارستان صنعت نفت خارک و تخصیص دو فروند شناور مسافربری، اورژانس بالگردی و استقرار آبفا از جمله اقدام هایی بود که در زمینه مسؤولیت اجتماعی در جزیره خارک مصوب و اجرایی شده است.
در آیین امضای تردد شناورهای مسافربر در مسیر بوشهر- گناوه- خارک، غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر و عبدالکریم جمیری، نماینده مردم بوشهر، گناوه، دیلم و خارک در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند.
در جریان سفر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به جزیره خارک، به منظور رونق تولید و ساخت داخل تجهیزات، استفاده حداکثری از توان تولیدکنندگان کشور، انتقال دانش، تکنولوژی، همچنین تحقق خودکفایی و ایجاد اشتغال پایدار، تفاهمنا مه های همکاری بین شرکت پایانه نفتی ایران و 2 شرکت دانش بنیان داخلی امضا شد.
عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران، در این آیین گفت: یکی از دغدغه های زیست محیطی صنعت نفت در جزیره خارک، حوضچه های نفت گیر با عمر بیش از ۴۰ سال است که انباشت نفت خام و سلچ های نفت در آنها انجام می شد.
وی تصریح کرد: از آنجا که یکی از تأکیدهای محسن خجسته مهر، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در صنایع نفت و گاز توجه به مسائل زیست محیطی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست است، تصمیم گرفته شد با کمک و توان شرکت های دانش بنیان داخلی، نسبت به پاکسازی حوضچه های نفتی از سلج و تصفیه پساب های نفتی اقدام شود.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: نتایج این طرح پژوهشی، الگویی برای سایر مناطق نفتی به منظور به حداقل رسیدن میزان آلایندگی ها خواهد شد. سید محمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارک نیز گفت: کارکنان صنعت نفت در این پایانه و دیگر مناطق عملیاتی شرکت، با روحیه جهادی همواره برای سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و انجام ماموریت های صنعت نفت تلاش می کنند و در این سال ها با وجود تحریم های ظالمانه در زمینه فعالیت های مرتبط با صادرات نفت خام و میعانات گازی و در حوزه های مختلف تعمیراتی با تکیه بر ساخت داخل تجهیزات، کارهای بزرگی را به سرانجام رسانده اند.
وی بیان کرد: بازدید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای دومین بار به فاصله یک سال از پایانه نفتی خارک نشان از توجه ویژه وی به مجموعه پایانه های نفتی ایران دارد و مایه دلگرمی و قوت قلب کارکنان است.
رئیس پایانه نفتی خارک گفت: بازنگری در ساختار سازمانی شرکت و نگاه ویژه به حقوق و مزایا از جمله درخواست های همکاران است که امید می رود با تدابیر ستاد وزارت نفت مورد مساعدت قرار گیرد.
همچنین در آیینی باحضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، بیمارستان صنعت نفت خارک، به یک دستگاه سی تی اسکن تجهیز شد. در این مراسم، غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر؛ عبدالکریم جمیری، نماینده مردم بوشهر، گناوه، دیلم و خارک در مجلس؛ عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران،همچنین سید مهدی هاشمی، مدیرعامل بهداشت و درمان صنعت نفت؛ سعید گران پی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارک؛ محمدرضا دشتی زاده، بخشدار ویژه خارک و مسؤولان بخش شهری خارک نیز حضور داشتند.
در این مراسم، همچنین یک دستگاه OPG و سیستم تصفیه پسماندهای بیمارستان صنعت نفت خارک نیز به بهره برداری رسید.
دستیار وزیر نفت و دبیر هیأت مرکزی گزینش خبر داد:
دستیار وزیر نفت و دبیر هیأت مرکزی گزینش، ضمن قدردانی از زحمات خالصانه و بی دریغ همکاران گزینشگر در تسریع فرایند گزینش نزدیک به ۳۰ هزار نفر از خانواده ایثارگران صنعت نفت گفت: گزینشگران، باید عصاره ای از فضایل جامعه باشند.
مجید امیدی شهرکی در دیدار با گزینشگران هسته گزینش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با برشمردن ویژگی های یک گزینشگر اظهار کرد: گزینشگران باید جزو والاترین، صالح ترین و شایسته ترین افراد از حیث ایمان، اخلاق، رفتار و در مجموع، عصاره ای از فضایل جامعه باشند. وی با بیان اهمیت و ارزش کار گزینش تأکید کرد: خداوند همواره انسان ها را با کارهای سخت امتحان می کند و یکی از این کارهای سخت، گزینش است. گزینشگر در جایگاه یک قاضی قرار می گیرد و تصمیم او با زندگی و سرنوشت افراد و خانواده ها مرتبط است، بنابراین گزینشگران باید به گونه ای رفتار کنند که کارکنان، گزینش را ملجأ و پناهگاه خود بدانند.
دستیار وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود، ضمن تشکر از زحمات خالصانه و بی دریغ همکاران گزینش در تسریع فرایند گزینش حدود ۳۰ هزار نفر از خانواده ایثارگران صنعت نفت، این مهم را مرهون همت مضاعف همکاران گزینش و حمایت های صمیمانه و دلگرم کننده آقای اوجی دانست.
امیدی شهرکی ادامه داد: وزیر نفت از مدیرانی است که به گزینش باور دارد و همواره از مجموعه گزینش حمایت می کند و این حمایت ها و همت مضاعف همکاران گزینش سبب شد فرایند گزینش تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران صنعت نفت با وجود حجم انبوه پرونده ها سرعت یابد، به گونه ای که در یکی از شرکت های اصلی از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا دی ماه همان سال، حدود ۳۵۰ پرونده ایثارگران تعیین تکلیف شده بود؛ اما از اواسط دی ماه تا پایان سال و ظرف کمتر از ۳ ماه، این آمار به حدود ۸ هزار پرونده رسید.
وی در بخش پایانی سخنان خود، از معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و مدیران عامل چهار شرکت اصلی وزارت نفت و همراهی و همکاری بخش های مختلف صنعت نفت از جمله حراست، معاونت امور پشتیبانی شرکت ملی نفت، اداره کل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی منابع انسانی وزارت نفت قدردانی و تشکر کرد.
در این دیدار، برخی گزینشگران دیدگاه های خود را مطرح کردند و در پایان این نشست، دستیار وزیر نفت به همراه حاضران نشست با حضور بر مزار شهید گمنام به مقام شامخ شهدا ادای احترام و با آرمان های انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند.
نشست کمیته عالی مشترک ایران و عراق در بخش نفت برای گسترش روابط دو کشور برگزار شد.احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت روز سه شنبه (۱۹ اردیبهشت ماه) ریاست هیأت ایرانی این نشست را به عهده داشت.
در این نشست، محورهای همکاری دوجانبه در زمینه میدان های مشترک، صادرات خدمات فنی و مهندسی و همکاری های آموزشی به تفضیل بررسی و تصمیم های راهگشایی برای اجرای تفاهم های دوجانبه در بخش نفت گرفته شد.
وزیر نفت نیز در رأس هیأتی به عراق سفر و با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق،حیان عبدالغنی؛ وزیر نفت عراق و زیادعلی فاضل، وزیر برق عراق برای افزایش سطح همکاری های دو کشور در بخش انرژی مذاکره کرد.
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری بتازگی پس از دیدار و گفت وگو با عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق در تهران تأکید کرده بود که روابط تهران و بغداد در حوزه زیرساختی همچون آب، برق، گاز و انرژی باید به نحوی ادامه یابد که استفاده از ظرفیت های موجود، نیازهای دو طرف را به طور کامل برطرف کند.
وزیر نفت اقدام های محیط زیستی وزارت نفت در دولت سیزدهم را تشریح کرد:
مشعل نشست سراسری دو روزه هم اندیشی مدیران ارشد و روسای صنعت نفت، باحضور جواد اوجی، وزیر نفت 19 و 20 اردیبهشت در مرکز همایش های کوشک وزارت نفت برگزار شد. تبیین ارکان جهت ساز و اهداف و سیاست های کلان، مباحث کلیدی حیطه های تخصصی، بررسی چالش ها و راهکارهای اجرایی به منظور ارتقا در صنعت نفت و به اشتراک گذاری دانش، دستاوردها و تجربیات مدیران ارشد و رؤسا در بخش های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت از جمله محورهایی بود که در این نشست تخصصی به آن پرداخته شد.
وزیر نفت در نشست سراسری هم اندیشی مدیران ارشد و روسا، مطالب مبسوطی را در حوزه و جایگاه کلیدی این بخش در صنعت نفت بیان کرد.
جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به اینکه صنعت نفت کشور امروز بیش از هر زمانی، نیازمند انضباط عملیاتی است،گفت: انتقال تجارب و دانش فنی در این حوزه بسیار اثرگذار است و این مقوله از مسائل مهم و شاخص های کلیدی هر مجموعه و سازمانی است.
وزیر نفت افزود: اهمیت دادن به همه حوزه های کاری (طراحی، ساخت، نصب، پیش راه اندازی و بهره برداری) ضرورت دارد و مدیران صنعت نفت نیز باید به این حوزه که در آن رو به رشد هستیم، اهمیت ویژه ای بدهند. اوجی تصریح کرد: با این حال جا دارد در حوزه مدیریت با ارتقای دانش و استفاده از تجارب به سطح جهانی برسیم؛ البته پیشتاز اچ اس ای در ایران صنعت نفت بوده و این مهم، همچنان باید در همه بخش های طرح ها و پروژه ها به صورت جدی پیگیری شود. وی با بیان اینکه در ۱۵سال گذشته، شاهد کاهش ۳۵درصدی حوادث صنعت نفت بوده ایم، اظهار کرد: امیدواریم روزی برسد که در هیچ یک از بخش ها حادثه ای نباشد؛ اما حوادث بیشتر در بخش پیمانکاری است که لازم است این موضوع از سوی پیمانکاران هم به جد دنبال شود. وی با بیان اینکه امروز در کشور، تولیدی ارزش واقعی دارد که بدون حادثه باشد، گفت: در سال های اخیر شاهد حوادثی در صنعت نفت سراسر جهان بوده ایم. کار در این صنعت به لحاظ پیچیدگی و سروکار داشتن با میدان های نفتی و گازی پرفشار، یکی از سخت ترین فعالیت ها در دنیا به شمار می آید. برای نمونه در مخازن گروه خامی بیش از ۱۵هزار پی اس آی فشار وجود دارد. زمانی مردم متوجه این مقدار فشار می شوند که بدانند فشار گاز داخل لوله های منازل، تنها یک چهارم پی اس آی است. وزیر نفت با تأکید بر اینکه از نظر ایمنی، حوزه گاز به مراتب خطرناک تر از حوزه نفت است، تصریح کرد: وجود نشتی در تأسیسات گازی به دلیل احتمال انتشار در هوا و انفجار، با خطرات بیشتری همراه است. پیش تر در مناطق نفت خیز جنوب رفع نشتی در تأسیسات نفتی با اولویت بندی رفع می شد؛ اما تصمیم گیری برای رفع نشتی در تأسیسات گازی در کسری از ثانیه اتخاذ و کار آغاز می شد.
اوجی اظهار کرد: صنعت نفت و گاز در دولت مردمی سیزدهم به همت کارکنان این صنعت و فعالان حوزه ، در حوزه نگهداشت تأسیسات که شاید قدمت بعضی از آنها به ۵۰ تا ۶۰ سال بر سد، بخوبی عمل کرده اند تا این تأسیسات بتوانند با حداکثر ظرفیت در مدار تولید باقی بمانند. وی با تأکید بر اینکه امروز با توجه به شرایط تحریمی کشور، بیش از ۷۵ درصد تأسیسات مورد نیاز این صنعت از داخل کشور تأمین می شود، اظهار کرد: صیانت از تأسیسات این صنعت اهمیت بالایی دارد. همکاران من با مدیریت، نظارت و تعمیرات به موقع خود توانستند در سرمای بی سابقه زمستان پارسال از این تأسیسات با وجود قدمتی که دارند، حداکثر تولید را بدون یک ساعت توقف انجام دهند. این موضوع، یکی از رموز تأمین امنیت انرژی کشور در سال ۱۴۰۱ بود. وزیر نفت با اشاره به اینکه هیچ پروژه ای در صنعت نفت، بدون پیوست های زیست محیطی آغاز نخواهد شد، افزود: وزارت نفت با تسریع در اجرای پروژه های جمع آوری گازهای مشعل در میدان های نفتی جنوب کشور، گام های مؤثری برای حفظ محیط زیست برداشته است. این گازها سرمایه ملی کشور هستند و می توانند به عنوان خوراک پتروشیمی ها، به ارزش افزوده بالایی تبدیل شوند. با توجه به تعیین تکلیف همه پروژه ها در این حوزه تا پایان این دولت، هیچ گازی در مشعل های تأسیسات جنوب کشور سوزانده نخواهد شد.
اوجی به راه اندازی پروژه ۱.۴میلیارد دلاری پالایشگاه گازی هویزه اشاره و اظهار کرد: همه گازهای همراه نفت منطقه غرب کارون (میدان های آزادگان، یاران، یادآوران، جفیر و...) در فاز نخست۲۵۰میلیون فوت مکعب و با تکمیل فاز دوم این پالایشگاه مقدار فراورش به ۵۰۰ میلیون فوت معکب خواهد رسید، همچنین گازهای همراه شرق کارون نیز در حال جمع آوری برای پالایش در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس هستند، این پالایشگاه هم اکنون زیر ظرفیت اسمی خود مشغول به کار است.
وی با بیان اینکه طرح ان جی ال ۳۱۰۰ در منطقه دهلران نیز تا پایان سال به بهره برداری خواهد رسید، افزود: جمع آوری گازهای همراه نفت، همواره یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری و دولت بوده است. وزیر نفت با تأکید بر اینکه مقوله ایجاد فضای سبز در پروژه های در حال اجرا باید در نظر گرفته شود، ادامه داد: در بحث حریم خطوط لوله نفت و گاز در کشور، با توجه به خطرهای بالقوه این خطوط، از مدیران توسعه ای کشور به جد درخواست دارم، در این حوزه، قوانین و مقررات، به صورت ۱۰۰ درصد رعایت شود. اوجی بر کیفی سازی فراورده های نفتی مصرفی در کشور تأکید کرد و افزود: نخستین پروژه در این حوزه در دولت سیزدهم در پالایشگاه اصفهان هم اکنون آماده بهره برداری رسمی است. با بهره برداری از این طرح ۱۵میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ به تولید کشور افزوده خواهد شد.
وی اظهار کرد: طرح های کیفی سازی سوخت به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار در حال سرمایه گذاری است. ظرف دو تا سه سال آینده امیدواریم همه پالایشگاه های نفتی کشور تولید سوخت با بالاترین استانداردهای بین المللی (یورو ۵) داشته باشند؛ البته هم اکنون همه سوختی که در کشور توزیع می شود، از استانداردهای یورو برخوردار است. در حوزه محیط زیست، بیش از ۱۳دستگاه دولتی درگیرند که وزارت نفت تلاش می کند با تولید سوخت پاک، سهم بیشتری در این میان برای رسیدن به هوای پاک داشته باشد. وزیر نفت با یادآوری اینکه ۴۰ تا ۴۵ درصد محصولات پالایشگاه های نفت آبادان نفت کوره است، افزود: در دو سال اخیر در حوزه تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره (با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت) وارد شده ایم، تلاش می کنیم مقدار تولید این محصول را کاهش دهیم و درصد گوگرد آن را به زیر یک درصد برسانیم. از نفت کوره در پالایشگاه های کشور در تولید کک سوزنی و اسفنجی استفاده می شود که هم اکنون صنایع فولاد، آن را وارد می کنند. اوجی به تبادل اطلاعات و تجارب مدیران در زمان برگزاری نشست های هم اندیشی این چنینی اشاره کرد و گفت: رعایت دستورالعمل ها در پروژه ها و طرح های صنعت نفت الزامی است. وی با اشاره به استفاده از توان دانش بنیان ها در حوزه اظهار کرد: نگاه ما به این مقوله باید نگاهی همه جانبه باشد، به آن معنا که افزون بر توجه به همه کارکنان در همه سطوح، به تجهیزات و دیگر مؤلفه ها هم توجه شود.
مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت در این نشست سراسری بابیان اینکه یکی از چالش های ما در صنعت نفت، بحث تحویل و تحول پروژه هاست، اظهارکرد: در دو سال اخیر به طور میانگین نسبت به پنج سال پیش از آن، در حوزه صنعت نفت شاهد کاهش ۲۰ درصدی حوادث بوده ایم. مظاهر انصاری، با تأکید بر اینکه فرسودگی تجهیزات در صنعت نفت، همکاران ما را با چالش های جدی روبه رو کرده است، گفت: خوشبختانه فرایند حوادث در این صنعت، سیر نزولی دارد؛ اما باید حوزه های پشتیبانی را تقویت کرد و از موضوع رسیدگی به بحث فرسودگی خطوط انتقال نفت و گاز در دریا و خشکی غافل نشد.وی با بیان اینکه در ۱۶ سالی که از استقرار نظام در صنعت نفت می گذرد ۳۵درصد کاهش حادثه رقم خورده است، افزود: بنا داریم در سیاستگذاری کلان، این روند کاهشی را ادامه دهیم تا تولیدی ایمن و پایدار در مجموعه وزارت نفت داشته باشیم. انصاری با بیان اینکه باید به این مقوله نگاهی راهبردی داشته و شرکت های پیمانکاری، تجارب خود را در این حوزه باهم به اشتراک بگذارند، گفت: هم اکنون در زمینه فرهنگ استفاده و استانداردهای ملی و جهانی در صنعت نفت جای کار زیادی داریم. وی با اشاره به قدمت بالای برخی تأسیسات صنعت نفت و در نتیجه افزایش ریسک کار با اینگونه تاسیسات، اظهار کرد: صنعت نفت طی سال های اخیر، سرمایه گذاری بی نظیری در این باره انجام داده؛ اما با جایگاه واقعی و درست در این حوزه فاصله داریم. مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت تصریح کرد: در برخی موارد در حوزه ، بویژه تحقیق و توسعه در صنعت نفت همچنان با الگوهای چند دهه گذشته در حال اجرای کار هستیم و از پیشرفت های تازه در فناوری همچون اینترنت اشیا غافل هستیم. انصاری با بیان اینکه هم اکنون اداره کل وزارت نفت در بخش قوانین بالادستی نظارتی، بویژه در حوزه پیمانکاری و رگولاتوری پتروشیمی مشکل دارد، افزود: اگر می خواهیم در این حوزه قوی باشیم، باید در بخش کارفرمایی و پیمانکاری به صورت یکپارچه عمل کرده و از فعالیت جزیره ای پرهیز کنیم. وی گفت: بر اساس برنامه ریزی ها قرار است برنامه های پروژه محور حوزه در صنعت نفت تا سال ۱۴۰۵ اولویت بندی شوند. برای نمونه باید گازهای ارسالی به مشعل در عسلویه تا افق ۱۴۰۴ ، 80 درصد جمع آوری شود که این، یکی از اولویت های اصلی ماست. مدیرکل پدافند غیرعامل وزارت نفت اظهار کرد: در مجموع ۲۶۴ پروژه اولویت بندی شده در حوزه وزارت نفت تعریف شده که ۲۴ درصد در حوزه ایمنی، ۴۰ درصد در حوزه کاهش حوادث و ۳۶ درصد در حوزه محیط زیست است.
در نشست سراسری شبکه مشاوران زنان و خانواده صنعت نفت مطرح شد:
مشعل نقش زنان در توسعه صنعت نفت بر کسی پوشیده نیست و همگان می دانند که بانوان، همسان مردان در این صنعت تلاش می کنند و مدیران ارشد وزارت نفت و شرکت های تابعه نیز نگاه ویژه ای به این مقوله دارند. با شناسایی استعدادهای خلاق و نوآور، برگزاری نشست های تخصصی زنان صنعت نفت از سوی مشاور امور زنان و خانواده صنعت نفت همانند سال های گذشته ادامه دارد و در مسیر تحقق افزایش مشارکت بانوان و ایجاد زمینه برای توانمندسازی آنها در حوزه های مختلف، گام های موثری برداشته می شود. تحقق حضور برابر زنان با مردان در صنعت نفت به عنوان يكي از مهم ترین موارد این بخش از جامعه برای فعالیت در این صنعت، نيازمند توجه، اعتماد، صبوري و معرفی شايستگي هاي آنان است. حضور و اشتعال بانوان در صنعت نفت کشور هم اکنون به جایی رسیده که با سطوح جهانی برابری می کند و عامل اصلی آن، فرهنگ سازمانی است که با ایجاد آن، فعالیت مدیریتی زنان به رسمیت شناخته شده است. هفته سوم اردیبهشت امسال، نشست سراسری شبکه مشاوران زنان و خانواده صنعت نفت با حضور برخی مدیران صنعت نفت ازجمله زینب قیصری، مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت و انسیه خزعلی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده برگزار و پیرامون محور اصلی این نشست، یعنی امور مربوط بانوان سخنانی ایراد شد.
بانوان فعال در عرصه صنعت نفت از مناطق مختلف این صنعت، روزهای 18 و 19 اردیبهشت امسال در سالن شهید بهشتی وزارت نفت گرد هم آمدند تا در نشست سراسری شبکه مشاوران زنان و خانواده صنعت نفت شرکت کنند و مهر تاییدی بر فعالیت حضور خود در این صنعت عظیم بزنند.
در این نشست سراسری، انسیه خزعلی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده به عنوان یکی از دعوت شدگان در سخنانی بابیان اینکه رئیس جمهوری بر مشارکت بانوان در مراکز تصمیم گیری تأکید دارند، افزود: جهت دهی حرکت انقلاب به سمت استفاده از توانمندی زنان و محیط برای پیشرفت زنان در کشور فراهم است.وی گفت: دولت بنا دارد با اتحاد در مسیر اعتلای زنان حرکت کند و معتقد است زنان، از بزرگ ترین سرمایه های جامعه به شمار می روند.معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده همچنین با اشاره به اینکه خانواده محوری و عدالت محوری از اعتقادات دولت سیزدهم است، اظهار کرد: در این حوزه، سال گذشته مصوبه های خوبی داشتیم. بررسی هایی در زمینه مشارکت دادن زنان در شوراهای اصلی و تصمیم گیر و تصمیم ساز صورت گرفت که در نوع خود بی سابقه است. به گفته وی، بیمه زنان نابارور با پوشش ۹۰ درصدی، بیمه زنان شیرده تا پایان دوران شیردهی و فرزندان آنها تا پایان پنج سال، بیمه زنان روستایی دارای سه فرزند (بیمه اجتماعی) و تسهیلات ویژه برای روستاییان متولد دهه ۶۰ از جمله اقدام های دولت سیزدهم در حوزه زنان و خانواده است.خزعلی ادامه داد: اختصاص جایگاه ویژه به بانوان در سفرهای استانی و مصوبه های ویژه این حوزه، از کارهای تازه ای بود که در این دولت انجام شد.وی با تأکید بر اینکه بسیاری از مسائل خانواده، نیاز به فرهنگ سازی دارد، گفت: نگاه همراه و همدلی با دیگران در خانواده و اجتماع ضرورت دارد و بانوان، نمود بارز فداکاری و ایثار هستند.معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده افزود: جهت دهی حرکت انقلاب به سمت استفاده از توانمندی زنان است و محیط برای پیشرفت آنها در کشور فراهم است. خزعلی اظهار کرد: امیدواریم با همت همه زنان ایرانی و حمایت مدیران، شاهد رشد و پیشرفت هرچه بیشتر بانوان ایرانی باشیم و ما هم در زمینه قوانین و سیاستگذاری ها خدمت رسانی کنیم.
در ابتدای این نشست، زینب قیصری، مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت نیز از ابلاغ شرح وظایف مدیریت زنان و خانواده وزارت نفت، از سوی جواد اوجی، وزیر نفت خبر داد و گفت: این شرح وظایف، ذیل شرح وظایف ستاد ملی زن و خانواده است که به نوعی در وزارت نفت بومی شده است.
مشاورامور زنان وخانواده وزیر نفت با اشاره به اینکه نظام مسائل بانوان صنعت نفت در سفرهایی که به استان های مختلف داشتیم، احصا شد، افزود: همانطور که جایگاه زن به تنهایی در نظر گرفته می شود، به همان اندازه هم جایگاه زن در امور خانواده، دارای اهمیت است.
وی با تأکید بر اینکه نگاه ما به حوزه زنان، یک نگاه حکمرانی متعالی و اسلامی است، ادامه داد: ادراک سازی ایدئولوژیک برای مدیران لازم و ضروری است که در سطح مدیران ارشد صنعت مشکلی در این زمینه وجود ندارد؛ اما در سطوح میانی و پایین تر باید توجه بیشتری شود.
قیصری همچنین با بیان اینکه زیست بوم مشاوران صنعت نفت باید تغییر تحولی داشته باشد، گفت: امیدواریم این نشست ها به صورت فصلی برگزار شود و در مسیر تسهیل گری برای انجام وظایف این زیست بوم گام برداریم و پارادایم تازه ای در مشارکت زنان تعریف شود.
وی در ارائه یک پیشنهاد افزود: تمام زیرساخت های لازم در صنعت نفت آماده است تا الگوی مفهومی برای زن جامعه اسلامی ارائه و پیاده شود. صنعت نفت، موقعیت بسیار مطلوبی برای ارائه آن است که بانوان با حفظ شئونات در خط مقدم جهاد اقتصادی تلاش و به نظام خدمت می کنند.مشاورامور زنان وخانواده وزیر نفت ادامه داد: بررسی شرکت های بزرگ نفتی نشان می دهد که زنان در صنعت نفت ایران در سطح بین المللی انرژی مشغول به کار هستند؛ اما این برای ما کافی نیست و باید در استفاده از توانمندی های بانوان در این صنعت بیشتر تلاش کنیم.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از مشکلات بانوان صنعت نفت با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت رفع می شود، اظهار کرد: به دنبال این هستیم که این قانون متناسب با صنعت نفت در این صنعت بومی شود.
رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی نیز در نشست سراسری شبکه مشاوران زنان وخانواده صنعت نفت گفت: وزارت نفت به عنوان یک وزارتخانه تخصصی، از زنان فارغ التحصیل بهره گرفته و این پیام مهمی برای دختران جوان جامعه است.
فاطمه قاسم پور با بیان اینکه مذاکرات زیادی با امور زنان و خانواده وزارت نفت درباره ساختار این امور در این وزارتخانه داشته ایم، اظهار کرد: دستاورد جدی در بستر انقلاب اسلامی، حضور زنان متخصص در عرصه اداره کشور است.
وی حضور زنان در جامعه را یکی از دغدغه های ذهنی رهبر معظم انقلاب اسلامی خواند وگفت: افزون بر توانمندسازی زنان در صنعت نفت و دیگر نهادهای دولتی، باید به آنها اعتماد کرد و برای حضور پررنگشان در جامعه، به آنها فرصت آزمون و خطا داد.
رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بحث مدیریت مردان نگرانی وجود ندارد، اظهار کرد: در مورد زنان، ابتدا بحث توانمندسازی است و بعد مدیریت زنان در جامعه که فرصت دادن به آنها در عرصه مدیریت، جزو توانمندسازی زنان است.
قاسم پور همچنین با بیان اینکه باید ساختار جامعه برای حضور زنان آماده شود، ادامه داد: بحث فضای ساختاری در ستاد ملی زن و خانواده، طبق مصوبه دولت در سال ۱۳۸۹ پیشرفت مطلوبی داشته است؛ اما در دولت یازدهم این مصوبه لغو و سمت مشاور زنان و خانواده، به یک سمت انشایی تبدیل شد.
وی گفت: طبق مصوبه ستاد ملی زن و خانواده در فروردین ۱۴۰۱ گام مطلوبی برای تثبیت سمت مشاور زنان و خانواده برداشته شد؛ اما کافی نبود و نگرانی مجلس و معاونت امور زنان همچنان باقی است.
رئیس فراکسیون زنان وخانواده مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه، رویدادی مهم در بحث توسعه و قانونگذاری در جامعه است، افزود: اقدام هایی درباره مشاور امور زنان در مجلس و معاونت امور زنان در حال انجام است؛ اما برای رسیدن به نتیجه مطلوب، به مشورت با زنانی که در این موقعیت ها حضور دارند و موانع این کار را می شناسند، نیاز داریم و با همتی که امور زنان و خانواده وزارت نفت دارند، امیدواریم موانع پیش رو حل شود.
قاسم پور اظهار کرد: پیش از این، بودجه مستقلی در امور زنان وجود نداشت و در دولت دهم نیز بودجه ۲۵ صدم درصدی وجود داشت که در استانداری ها برای امور زنان و خانواده استفاده می شد؛ اما امسال با همت مجلس و دولت، این عدد به یک درصد رسیده و امور زنان وزارتخانه ها نیز بحث جدی در این باره دارند تا موانع را برطرف و کارهایی را که مدنظر است، عملیاتی کنند.
وی تصریح کرد: برای اینکه آسیبی به نقش زنان در خانواده وارد نشود، باید موازنه ای بین نقش زنان در اشتغال و خانواده برقرار شود و زنان، این دو عرصه را در کنار هم به بهترین شکل ممکن پیش ببرند. در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بخشی از این مباحث وجود دارد؛ اما برای موازنه شغلی کافی نیست.
این نشست، پنل های تخصصی هم داشت که در آن به جایگاه زن در صنعت نفت و نقش آفرینی او دراین صنعت اشاره داشت.
اقدام های افزایش تولید در گفت وگو با جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان تشریح شد:
مشعل منطقه عملیاتی بهرگان به عنوان یکی از بخش های ماموریتی شرکت نفت فلات قاره ایران در کنار بندر امام حسن، از توابع استان بوشهر، حدفاصل بندرگناوه تا بندر دیلم (40 کیلومتری شمال غربی گناوه و 28 کیلومتری بندر دیلم) قرار دارد؛ منطقه ای که نخستین آرزوی دسترسی به نفت در آب های نیلگون خلیج فارس پس از سال ها تلاش در قشم و ناامیدی از آن دراین منطقه (میدان نفتی بهرگانسر) محقق شد و این به سال های 1340بازمی گردد. بهرگان اولين نقطه در دريای خليج فارس است که توسعه يافت و در رقابتي چشمگير با عربستان، ميزان قابل توجهی نفت از آن استخراج شد؛ تاریخ و قدمتی که رد آن در نخستین سکوی خلیج فارس (بهرگانسر) می توان نظاره گر بود که زمزمه واگذاری اش به بخش موزه های صنعت نفت هم درمقطعی شنیده شد. درمنابع تاریخی از نام بهرگان با اسامی مختلف یاد شده است. ازجمله «سينيز»است که بخشي از آن اکنون، روستای امام حسن ناميده مي شود. طبق اعلام جانشین منطقه عملیاتی بهرگان، بخش مهمی از فعالیت های این منطقه براساس تخصص نفرات بومی، از سوی آنها در حال انجام است. نفت، نقش بسیار مهمی در اشتغالزایی این اقلیم دارد و گاه در برخی حوزه ها حدود 85 درصد کارگران بومی هستند. منطقه عملیاتی بهرگان در حال حاضر مشتمل بر جمع قابل توجهی از کارکنان صنعت نفت است که به شکل اقماری ( 14 روز کار و 14 روز استراحت) درحال فعالیت هستند. تقریبا یک سوم کارکنان در بخش دریا (سکوهای نفتی سروش، نوروز، بهرگانسر و پایانه صادراتی خلیج فارس) و دوسوم هم در خشکی مشغول فعالیت هستند. مسعود بیرانوند، دانش آموخته دانشکده مهندسی نفت اهواز از سال 1376 در این منطقه شروع به کار کرده و هم اکنون جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان است. در بازدید از منطقه عملیاتی بهرگان به گفت وگو با او درباره روند تولید، بهره برداری و طرح های افزایش تولید، وضعیت رفاهی و خدماتی کارکنان و . . . در این منطقه پرداختیم. او اخبار خوشی از افزایش تولید نفت خام دراین بخش دارد که با تلاش شبانه روزی و اقدام های خاص مهندسان، پیامدهای تحریم کاهش یافته و رکوردهای خاصی رقم خورده است. از جمله این فعالیت ها تعمیر سه دستگاه توربین SGT-500 در سکوی نفتی سروش است که از سوی جوانان با تجربه و شجاع منطقه عملیاتی بهرگان در حال انجام است و مراحل نهایی را پشت سر می گذارد. متن این گفت و گو در ادامه می آید.
فکر نمی کنم، چون اولین تولید نفت خام خلیج فارس از میدان بهرگانسر در سال 1341 آغاز شده است.
منطقه بهرگان با برخورداری از میادین نفتی سروش، نوروز، بهرگانسر و هندیجان، یکی از مناطق قابل اتکا در تولید نفت خام کشور به شمار می رود. امتیاز دیگر منطقه عملیاتی بهرگان، قابلیت صادرات در آن با برخورداری از پایانه صادراتی خلیج فارس است که دو میلیون بشکه نفت میدان های سروش و نوروز در آن ذخیره و صادر می شود. بر این اساس، میادین سروش و نوروز ارتباطی با خشکی ندارند و فرایند تولید، فرآورش و صادرات به طور کامل در دریا انجام می شود.
اگرچه در دوسال اخیر به دلیل تحریم ها و کاهش تکلیفی، با کاهش تولید نفت خام مواجه بودیم، اما خوشبختانه در6ماه اخیر به ما اجازه داده شد به حداکثر تولید نفت خام از میادین و مخازن تحت اختیار در منطقه عملیاتی بهرگان برسیم و در حال حاضر ظرفیت منطقه حدود 65 هزار بشکه در روز است که 43 هزار بشکه تولید می شود و به زودی 20 هزار بشکه دیگر هم به آن افزوده خواهد شد؛ از این رو باید اعلام کنم که منطقه عملیاتی بهرگان در بخش تولید نفت، کارنامه قابل دفاعی دارد؛ به طوری که با کمترین هزینه، حداکثر برداشت از میادین آن انجام می شود.
مطالعات فنی و مهندسی، انجام فشارسنجی های منظم، ایجاد بانک اطلاعاتی و ... سبب شد دبی بحرانی چاه ها را که منجر به تولید پایدار، جلوگیری از افت شدید فشار مخازن، جلوگیری از هدررفت گاز و ... شده است، محاسبه کنیم. همه این فعالیت ها حاصل تلاش و همکاری تمام کارکنان منطقه عملیاتی بهرگان است. این اقدام ها گاه بدون اختصاص دکل های حفاری وبا روش و تکنیک های مهندسی بهره برداری و مخازن سبب پایداری تولید شده است.
خوشبختانه در میدان سروش از طریق پمپ های درون چاهی نفت برداشت می شود. این پمپ ها گران قیمت هستند و بار مالی زیادی دارد. با کمک مهندسان منطقه عملیاتی بهرگان و سکوی سروش فعالیتی به ثمر رسید که می توان آن را رکوردی جهانی قلمداد کرد و دانش آن قابل انتقال به سایر بخش هاست. در این روش با ایجاد بانک اطلاعاتی پمپ های درون چاهی و نوشتن نرم افزاری به منظور پایش و طراحی پمپ های درون چاهی، موفق به افزایش چشمگیر طول عمر پمپ های گران قیمت درون چاهی شده ایم؛ طوری که طول عمر متوسط پمپ های حاضر، به بیش از سه سال رسیده است. در بازه قبل از تحریم ها، با بهره گیری از همین تکنیک ها، متوسط طول عمر پمپ های شلمبرژه را به بیش از 6 سال رساندیم که رکوردی منحصر به فرد و جهانی است. واقعیت این است که با گذر زمان، با کاهش تدریجی فشار مخازن (به دلیل تولید از آنها) و افزایش تدریجی میزان آبدهی- که اجتناب ناپذیر است- مواجه هستیم؛ از این رو با انجام تست های منظم تولید ماهانه چاه ها، تست میزان آبدهی، پایش فشارسرچاهی و درون چاهی، همچنین انجام فشار سنجی درون چاهی، آنالیز آزمایش های فوق و... توانسته ایم دبی بحرانی چاه ها را محاسبه کنیم که نتیجه آن جلوگیری از افت شدید فشار چاه ها و کنترل بهینه میزان آبدهی آنها شده است. به همین ترتیب و با روش های فوق در میادین با کلاهک گازی بهرگانسر و هندیجان و با مشورت همکاران مهندسی مخازن و مهندسی بهره برداری ستاد، دبی بحرانی چاه ها برای جلوگیری از کاهش تولید و هدررفت گاز را به نقطه مطلوبی رسانده ایم.
از جمله اقدام ها می توان به تعمیر یک مخزن 400 هزار بشکه ای است که بتازگی به پایان رسیده و در مدار قرار گرفته است، اشاره کرد. تعمیر دو مخزن 500 هزار بشکه ای نیز در دستور کار ستاد و منطقه عملیاتی بهرگان قرار دارد. یکی دیگر از پروژه ها، مرتبط با سکوی بهره برداری سروش به عنوان یکی از هایتک ترین سکوهای خلیج فارس است. با توجه به قطع همکاری شرکت های خارجی با صنعت نفت ایران(پس از اعمال تحریم ها)، در زمینه تعمیر سه توربین زیمنس موجود هیچ کدام از شرکت های خارجی همکاری در این زمینه نکردند؛ از این رو جوانان با تجربه و شجاع منطقه عملیاتی بهرگان دست به کار شده و تعمیرات اساسی یکی از توربین ها را به سرپرستی مهندس سرکهکی، با موفقیت انجام دادند؛ امیدواریم این عملیات که در مراحل پایانی است، بزودی راه اندازی شود. از تجربه مهندسان منطقه عملیاتی بهرگان طی سال های گذشته برای تعمیر و راه اندازی یکی از توربوکمپرسورهای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب هم استفاده شد و با اعزام تیم کارشناسی منطقه بهرگان در مدت زمان یک ماه آن را تعمیر و راه اندازی کردند.
افزون بر موارد فوق، در بهرگانسر به عنوان قدیمی ترین سکو، چند طرح با هدف استخراج و افزایش تولید دردست اجراست که از جمله می توان به انجام مطالعات و شبیه سازی یکی از چاه های بهرگانسر جهت فرازآوری اتوماتیک با گاز (Auto gas lift) در میدان بهرگانسر اشاره کرد. این روش تاکنون در ایران انجام نشده و درحال حاضر مدل سازی آن انجام شده است و امیدواریم بتوان به زودی این تکنیک بسیار جذاب و علمی و کم هزینه را تست و عملیاتی کنیم. باید بگویم که نسبت به این پروژه بسیار خوشبین هستم.
این از آرزوهای شخصی من است؛ لذت شخصی درانجام کارهای ناممکن است که ما در دل کارهای ناممکن می رویم و از انجام پروژه های سخت و ناممکن لذت می بریم. در سکوی بهرگانسر با نهایی شدن تعمیر یک دستگاه توربین سنتار با طول عمری بیش از 50 سال، مقدمات جا به جایی و انتقال آن به دریا (سکوی بهرگانسر) درحال برنامه ریزی است. مجموعه این فعالیت ها به توان تولید پایدار کمک می کند. در کنار آن با توجه به ساخت سازه مسکونی جدید شاهد جمع آوری سکوی قدیمی خواهیم بود.
موضوع واگذاری بهرگانسر به موزه ها درحد حرف باقی مانده است.
یکی از مواردی که لازم می دانم با افتخار اعلام کنم این است که خطوط لوله ما در تمام سکوهای منطقه بهرگان شاهرگ های شریان های جریانی نفت و گازاست که توپکرانی منظم و مستمر ماهیانه خطوط لوله، تزریق مستمر مواد ضدخوردگی به خطوط لوله، پایش میزان خوردگی و . . سبب شده است وضعیت سلامت خطوط لوله منطقه عملیاتی بهرگان در سطح بسیار عالی و مطابق با استانداردهای بین المللی باشد و باید بگویم در این زمینه پرچمدار هستیم.
در منطقه عملیاتی بهرگان حدود 540 نفر نیروی رسمی، حدود 850 نفر قراردادی، مدت موقت و پیمانکاری هستند.
حال که صحبت از نیروی انسانی شد، باید بگویم که ما شعار می دهیم سرمایه اصلی سازمان نیروی انسانی است. نیروی انسانی در هر سازمان حرف اول را می زند و فکر می کنم باید به این موضوع بیشتر توجه و به آن عمل شود. مستند آن می تواند آمار مهاجرت در منطقه کوچک بهرگان باشد. منطقه عملیاتی بهرگان حدود 540 نفر نیروی رسمی دارد که طی دو دهه شماری مهاجرت کرده اند و برخی نیز درتدارک تکمیل مدارک زبان هستند. اگرمواردی مثل مشکل سقف حقوق حل نشود، ممکن است نفرات برای ادامه کاربه تهران بروند. اعتبار آدم ها به حضورشان نیست، بلکه دلهره ای است که درنبودشان حس می شود و نفرات ارزشمند زیادی در این منطقه هستند که نبود آنها برایمان آسیب زا خواهد بود. اعتقاد بنده این است اگر ما امید به ایرانی آباد و آینده ای روشن تر برای نسل بعدی و مام میهن داریم، در وهله نخست باید به کرامت نیروی انسانی و سرمایه نیروی انسانی بپردازیم.
اگر بخواهم حساسیت کار در مناطق نفتی را از سکوهای نفتی شروع کنم، باید بگویم که طبیعت انسان به شکلی است که باید در خاک، طبیعت، آبشار و اجتماع باشد که کارکنان شاغل در سکوهای نفتی از تمامی اینها دور بوده و طی 6 ماه از سال، تنها روی آهن راه می روند که ناخودآگاه بر روح، روان و جسم شان تاثیر می گذارد و این را می توان از چالش های فراروی کاراقماری دانست. تاثیر دیگر آن دوری از خانواده و حتی شرایط تربیت و تحصیل فرزندان کارکنان اقماری است که از این نوع کار متاثر می شوند. به خاطر دارم کارکنان شرکت «شل» که در این منطقه شاغل بودند، نقل می کردند که پس از هفت -هشت سال کار روی سکو از حق رای سلب می شدند که این به ماهیت و اثرات منفی کار در مناطق عملیاتی و سکوهای نفتی باز می گردد. امیدوارم سازوکاری فراهم شود دوره اقماری کوتاه تر و مدیریت شود.
اگر بخواهیم با عینک خوش بینی، نیمه پر لیوان را نگاه کنیم، از این موارد گریزی نیست و ما این نوع کار را براساس جبر یا اختیار انتخاب کردیم. ما به نوعی این مدل شغل سخت و طاقت فرسا را پذیرفته ایم و در شرایط دوری از خانواده، به مشکلات جسمی، روحی، روانی، عاطفی و طیف وسیع مشکلات مبتلا می شویم. در پاسخ به اینکه سازمان چه وظیفه ای دارد، باید گفت که سازمان می تواند و باید در بخش مددکاری اجتماعی پررنگ تر ظاهر شود، اما متاسفانه از این بخش غافل بوده است. افزون بر آن، در زمینه فراهم ساختن زیرساخت های ورزشی هم نیازمند توجه بیشترهستیم. در حال حاضر تمام سکوهای منطقه نفتی بهرگان از باشگاه های چندمنظوره، زمین فوتبال، بدنسازی، والیبال بسکتبال برخوردارهستند. به شکل مشخص ما باید زیرساخت های مورد نیار فضای سبز را در سکوهای نفتی فراهم کنیم تا جسم و روح کارکنان را شاداب نگه داریم. کارکنانی که دریک شیفت کاری 14 روزه با تعمیر توربین ها میلیون ها دلار صرفه جویی می کنند، باید صدایشان برای حل مشکل سقف حقوق، مالیات و دیگر موارد شنیده و ترتیب اثر داده شود. شاید لازم باشد بدانید که بیشترین حقوق نفرات درمناطق عملیاتی از یک ملوان معمولی هم کمتراست. آنچه این کارکنان را درصنعت نگه داشته، تعصبشان به خاک و وطن است و پاسخ آنها را باید را با تحقق مطالباتشان داد. افزون بر آن باید اشاره کنم اخیرا فرایند جذب و رسمی کردن بسیار غیرکارشناسانه و غیرحرفه ای بوده است و ای کاش آزمون های علمی افراد برای سنجش سطح و توان علمی آنها بیشتر مورد توجه قرار می گرفت. اگر فارغ التحصیلان نخبه برای استخدام درصنعت نفت شانس و امیدی نداشته باشند، جای دیگری را انتخاب شغل بر خواهند گزید و با این شرایط نمی توان چشم انداز خوبی برای آینده نیروی انسانی در این صنعت متصور بود.
منطقه عملیاتی بهرگان در حوزه مسئولیت اجتماعی خود را متعهد و مسئول می داند که از مردم این اقلیم حمایت و آنها را در زمینه های مختلف همراهی کند. از جمله اقدام های انجام شده می توان به تعمیر و ترمیم جاده استراتژیک بهرگان-گوره به طول 17 کیلومتر با ساخت سه پل، چندین آب نما، تسطیح و . . . اشاره کرد که با انجام آن راه ارتباطی روستاهای قنات، گوره و مالکی برقرار شد. از دیگر اقدام ها در مسیر عمل به مسئولیت اجتماعی در منطقه عملیاتی بهرگان می توان به اعزام قایق و هلی کوپتر نجات در سوانح دریایی، اعزام آمبولانس هوایی-زمینی در سوانح جاده ای، دریایی، اعزام تیم های ورزیده آتش نشانی هنگام آتش سوزی اسکله ها و لنج های بنادر دیلم و گناوه، سوختن مزارع و باغات، پارک جنگلی، منازل مسکونی و ... ، کاشت بیش از هزارنهال در کوه ها و بیابان های شمال بهرگان، ایجاد چندین تالاب و آبشخور برای پاسداشت محیط زیست، فعالیت های بیابان زدایی، تامین آب آشامیدنی امام حسن، کمک به آسایشگاه معلولین بندر گناوه اعطای بلیت هواپیمای رایگان به ملی پوشان، افراد مستمند اشاره کرد. در یک کلام باید بگویم در زمینه حمایت از بومی های همجوار خود از هر آنچه دستمان برآید دریغ نخواهیم کرد.
این میدان در 56 کیلومتری غرب منطقه بهرگان قرار دارد و شامل : یک مجموعه سکوی اصلی و هفت سکوی اقماری و 9 حلقه چاه است. نفت سکوی بهرگانسر به وسیله خط لوله 16 اینچ زیر دریا به تاسیسات خشکی منطقه بهرگان جهت فرآورش و ذخیره سازی فرستاده می شود. این سکو در طول جنگ تحمیلی بارها از سوی متجاوزان عراقی بمباران شد. با پایان جنگ، کار بازسازی موقت تاسیسات این میدان انجام و نوسازی و بازسازی اساسی تاسیسات دریا و خشکی آن در اوایل سال1368 با راه اندازی تاسیسات جدید آغاز شد.
این میدان در حدود 110 کیلومتری منطقه بهرگان واقع شده است. میدان نفتی سروش در طول جنگ تحمیلی به دفعات مورد تهاجم و بمباران قرار گرفت و به دلیل خسارات وارده، تولید نفت از این میدان متوقف شد. قرارداد توسعه و نوسازی این میدان اواخر سال 1378 و درقالب طرح های بیع متقابل به همراه توسعه و نوسازی میدان نوروز منعقد شد. پروژه توسعه این میدان شامل : حفاری10 حلقه چاه افقی تولیدی، دو حلقه چاه تزریق آب های آلوده به لایه های بالایی مخزن، دو سکوی سرچاهی، دو سکوی بهره برداری و یک سکوی مسکونی و سیستم ذخیره سازی و صادرات نفت خام شناور به نام: سورنا (F. S. U)، با ظرفیت 2. 200. 000 بشکه بود. این طرح در اواخر سال 1380 به تولید اولیه رسید. پایانه شناور سورنا در سال 1393 با پایانه جدیدتر و مدرن تر خلیج فارس جایگزین شد. در شرایط حاضر چند برنامه مطالعاتی به منظور افزایش تولید از میدان سروش، در حال مطالعه است.
این میدان در 97 کیلومتری منطقه بهرگان قرار دارد و در ابتدا دارای 14 حلقه چاه فعال بوده است که در خلال جنگ تحمیلی تاسیسات آن تقریبا به طول کامل منهدم شد. با پایان جنگ، بازسازی موقت تاسیسات در دریا و خشکی انجام و طرح توسعه و نوسازی میدان نوروز در قالب بیع متقابل شامل: حفاری 17 حلقه چاه جدید افقی، یک سکوی بهره برداری، یک سکوی سرچاهی و یک سکوی مسکونی در برنامه قرار گرفت. با پایان طرح، در نیمه اول سال 84 تولید از این میدان به میزان 90 هزار بشکه در روز آغاز و از طریق خط لوله 22 اینچ به میدان سروش منتقل و پس از فرآورش نهایی در یک سکوی مجزا در میدان سروش به پایانه صادراتی و شناور خلیج فارس منتقل، ذخیره و صادر می شود.
این میدان در 55 کیلومتری غرب منطقه بهرگان قرار دارد. میدان نفتی هندیجان دارای 9 حلقه چاه روی سکوهای اقماری است. نفت تولیدی از این میدان به وسیله دو خط لوله 10 و 12 اینچ به طول10 کیلومتر به مجتمع دریایی بهرگانسر منتقل و پس از اختلاط با نفت این میدان و طی مراحل تصفیه مقدماتی به بهرگان فرستاده می شود. سکوهای 7 و 8 میدان هندیجان هر کدام به وزن 1000 تن با تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران و توانمندی پیمانکاران ایرانی در مهرماه 1399 نصب و حدود 20 هزار بشکه به ظرفیت تولید از این میدان نفتی افزوده شد.
معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی تشریح کرد:
مشعل صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در کنار ماموریت و اهداف متعدد خود از جمله پرداخت مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی، تامین رفاه و... ارائه خدمات درمان، بهداشت و سلامت را هم در دستور کار دارد و پیرو آن در سال 1402 نیز «توسعه خدمات سلامت محور» از جمله اولویت های اصلی معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی است؛ موضوعی که اهمیت آن با توجه به جامعه 250 هزار نفری زیر پوشش اهمیت بسزایی دارد از آن جهت که این مهم (سلامت) را می توان از حیاتی ترین موارد در رویارویی با قشر خاص بازنشستگان صنعت نفت دانست. در همین زمینه، معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی در گفت وگو با «مشعل» از اهداف عملیاتی این سازمان برای توسعه خدمات سلامت محور برای بازنشستگان در سال 1402 خبر داد. جواد عبدیزدان همچنین به تشریح اقدام ها و فعالیت های معاونت های این مجموعه پرداخته است که در ادامه می آید.
سلامت بهداشت و درمان بازنشستگان، موضوع مهمی است که معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی بر آن تاکید دارد.
عبد یزدان در تشریح اقدام ها و برنامه های معاونت سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی با بیان اینکه تامین خدمات سلامت بازنشستگان صنعت نفت توام با تقبل هزینه های آن از سوی کارفرمایان به صندوق ها واگذار شده است، گفت: تلاش خواهیم کرد طی برنامه ریزی های سالانه این گونه خدمات را به سمت خدمات سلامت محور تغییر جهت بدهیم، از این رو تلاش خواهیم کرد از تمام پتانسیل های سلامت محور موجود در سطح کشور از جمله سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بهره مند شویم. وی در تشریح وظایف ذاتی این معاونت از اهداف عملیاتی این سازمان برای توسعه خدمات سلامت محور برای بازنشستگان در سال 1402 خبر داد. عبد یزدان افزود: تا حصول به این هدف راه زیادی داریم، اما گام های اولیه از جمله مطالبه این نوع از خدمات توافق نامه همکاری با سازمان مبتنی بر خدمات سلامت محور از جمله موضوع ادامه تسری خدمات پزشکی خانواده به دوران پس از بازنشستگی و طرح موضوع سلامت سالمندی، در سال گذشته برداشته شده است. وی افزود: برای این موضوع در هماهنگی انجام شده با مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تمامی روسای مناطق بهداشت و درمان و کانون های هر منطقه بهداشت و درمان جلسات مشترک برگزار و تلاش خواهیم کرد نگرش جامعه تحت مسئولیت خود را به سمت خدمات سلامت محور بهبود دهیم. معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی با بیان اینکه تامین و کنترل و نظارت بر خدمات سلامت محور در فضای کنونی جامعه امر بسیار سختی شده است، توضیح داد: به منظور دستیابی به اهداف فوق تهیه سیستم نرم افزاری بسیار کارآمدی که بتواند اهداف معاونت سلامت، بهداشت و درمان صندوق ها را تامین کند در دستور کار قرار داشته که طرح پیشنهادی نرم افزار جامع در دست تهیه و اقدام است. عبد یزدان گفت: اگرچه توسعه نظام سلامت محور در دستور کار است، اما این به این معنا نیست که از دیگر موضوعات درمان غفلت شود. او در بیان اهداف عملیاتی این سازمان برای توسعه خدمات سلامت محور برای بازنشستگان در سال 1402 این نکته را یادآور شد که متاسفانه آنچه امروزه هم مورد توجه تامین کننده و متقاضی خدمات سلامت است، خدمات درمانی است، به عبارتی افراد از ضرورت های سلامتی که منجر به پیشگیری خواهد شد، چشم پوشی کرده و پس از بروز انواع بیماری ها و در صدر آنها بیماری های متابولیک، فشارخون، چاقی مفرط که منشا بسیاری از دیگر بیماری هاست، به دنبال خدمات درمانی گران قیمت و بسیار پرهزینه، درگیر مراکز و تامین کنندگان خدمات درمانی خواهند شد.
معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی در ادامه با اشاره به اینکه شاخص امید به زندگی جامعه جهانی و ایران رو به افزایش است، گفت: به موازات این افزایش متاسفانه بیماری های دوران سالمندی به ویژه در سنین بالاتر بیشتر بروز خواهد کرد از این جهت طب سالمندی باید بیش از بیش مورد توجه قرار می گرفت، در همین زمینه تلاش شده این گونه خدمات تا سطح درمان در منزل، شامل ویزیت در منزل، فیزیوتراپی در منزل، خدمات پرستاری از جمله نمونه گیری، پانسمان زخم، فیزیوتراپی در منزل و همچنین خدمات ICU در منزل نیز از طریق عقد قرارداد تامین و با مکانیزیم های کنترلی خاصی در اختیار متقاضیان این نوع از خدمات قرار داده شود.
وی گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با همه کم مهری هایی که در برخی از دوران تاریخ خود با آن روبه رو بوده هنوز هم می تواند تمام سطوح چهارگانه نظام سلامت را در درون خود پوشش دهد و این انسجام در کمتر سازمانی قابل حصول است. فرصت ها و نقاط قوت موجود در ساختار سازمان بهداشت درمان نباید مانع از توجه به تهدیدها و نقاط ضعف سازمان شود و در کل به معنای چشم پوشی از کاستی ها نیست و اطمینان می دهم در قالب گفت وگو با مسئولان سازمان و روبه رو کردن مدیریت کانون ها با مدیران منطقه ای بهداشت و درمان، ارتباطی تنگاتنگ میان خدمت گیرنده و خدمت دهنده برقرار شود.
معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی در ادامه با تشریح وظایف ساختاری معاونت گفت: در 52 دفتر نمایندگی در سراسر کشور در قالب هفت منطقه و دفاتر مستقل، ساز و کارهای مناسبی برای تامین و توزیع خدمات سلامت بهداشت و درمان ایجاد شده که مهم ترین آنها شامل شناسایی و معرفی و عقد قرارداد با مراکز بهداشتی و درمانی، نظارت بر عملکرد مراکز طرف قرارداد، دریافت و پرداخت نسخ درمان آزاد (خسارت متفرقه) بازنشستگان و خانواده بلافصل و تحت تکفل آنان است. به گفته او، برخی کاستی ها در مسیر بازیافت هزینه های بازنشستگان ناشی از الزام های قانونی یا مقرراتی است که از سوی تدوین مقررات اداری و استخدامی ابلاغ و برای همه آحاد شاغلین و بازنشستگان لازم الاجراست. اگرچه با توجه به شرایط اقتصادی تلاش می کنیم از همه ظرفیت های قانونی برای تامین هزینه های خدمات درمانی جمعیت تحت پوشش از جمله ارجاع موارد خاص به شورای عالی یا شورای هزینه های صندوق در جهت منافع بازنشستگان بهره مند شویم. طبق اعلام او، در حال حاضر با بیش از 1400 مرکز بهداشتی و درمان در پهنه ایران اسلامی و در تناسب با شاخص های جمعیتی هر منطقه، قرارداد همکاری و خرید خدمات منعقد شده و با امکانی که در قالب توافقنامه با سازمان بهداشت و درمان بابت استفاده از 1800 مرکز طرف قرارداد آن سازمان در سال 1401 فراهم آمد که بازنشستگان و خانواده تحت تکفل آنان می توانند از بیش از 3000 مرکز بهداشتی و درمانی خدمات مورد نیاز خود را تامین کنند. عبد یزدان با انتقاد از اینکه برخی افراد با وجود مراکز سازمان و یا مراکز طرف قرارداد سازمان و یا صندوق از چرخه خدمات مدیریت شده خارج می شوند، گفت: این گونه بی اعتنایی ها در اغلب موارد باعث تحمیل هزینه های غیرضرور با خدمات گیرنده خواهد شد و در برخی موارد آنها را با مشکلات مالی شدید روبه رو می کند. مزایای استفاده از مراکز بهداشتی درمانی صنعت نفت و همچنین مراکز طرف قرارداد با سازمان و صندوق ها موجب کاهش بسیار محسوس هزینه های خارج از عرف خدمات بهداشت و درمانی بازنشستگان (OUT Of POCKET) خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره زمان حذف دفترچه های درمانی گفت: به محض اینکه زیرساخت نرم افزاری در دست اقدام وارد چرخه بهره برداری شود به خودی خود ضرورت استفاده از دفترچه به صفر خواهد رسید و ناخودآگاه دفترچه از چرخه مصرف خارج خواهد شد.
معاون سلامت بهداشت و درمان صندوق های بازنشستگی در پاسخ به این سوال که چند درصد توانسته اید رضایت جامعه هدف خود را تامین کنید، گفت: بنده و همکارانم در ستاد و مناطق و نمایندگی ها بر اساس استانداردها و مقررات، تمام تلاش خود را با هدف تامین حداکثری رضایتمندی جامعه هدف به کار بسته و از بازنشستگان تقاضا کرده ایم موارد کاستی ها را از طریق روسای کانون های بازنشستگان یا روسای درمان مناطق اطلاع رسانی کنند که بی شک ترتیب اثر داده خواهد شد.
پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد:
سمیه راهپیما قبل از ورود به استان مرکزی و رسیدن به پالایشگاه شازند، به سایت سازمان هواشناسی کشور می روم تا در جریان وضعیت جغرافیایی آن منطقه قرار بگیرم؛ آب وهوا صاف و خورشیدی گزارش شده بود. با این دیدگاه، سفر خود را به شهر شازند آغاز می کنم. هنگام ورود به این شهر، نسیم ملایمی در حال وزش است و گاه رقصی از غبار نه چندان محسوس در اطراف دیده می شود. این شرایط جوی برگزاری پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است؛ هرچند، اغلب افرادی که در این حرفه خدمت رسانی می کنند، شرایط جوی مختلفی را تجربه کرده اند و اینکه هوا صاف باشد یا ابری و اینکه برف ببارد یا باران، در نحوه خدمت رسانی آنها هیچ تفاوتی ایجاد نمی کند؛ آنها باید همیشه آماده باشند.
آتش نشانان اینجا در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، طور دیگری گرد هم آمده اند. 13تیم از آتش نشانان شرکت های پالایشی، خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از مدت ها پیش، خود را برای حضور در پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران آماده کرده اند تا با لباس مقدس آتش نشانی، رقابتی از جنس همدلی را در صدم های ثانیه به نمایش بگذارند.
در پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، هرچند آتش نشانان در شرایط جوی بدتری نیز برای امداد و نجات و اطفای حریق شرکت کرده اند؛ اما این دوره از مسابقات، جنبه ورزشی دارد و برندگان با اختلاف صدم ثانیه مشخص می شوند. به محل برگزاری این دوره از ارزیابی آتش نشانان می روم؛ محلی که قرار است 13تیم آتش نشان از شرکت های پالایشی، شرکت خطوط لوله و مخابرات و شرکت پخش فراورده های نفتی ایران در آن به رقابت با یکدیگر بپردازند. شور و شوق زیادی در میان آتش نشانان برپاست. در قسمتی از زمین، گروه ها در حال گرم کردن و آماده شدن برای آیتم های مسابقه هستند و در قسمتی دیگر سرپرستان تیم ها، گروه های خود را دور هم جمع کرده اند تا توصیه های لازم را برای رقابتی بهتر به اعضای خود یادآوری کنند.
علیرضا نریمان نژاد، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران توضیحاتی در خصوص برگزاری این دوره از رقابت ها ارائه می کند.
او هدف اصلی از برگزاری ارزیابی آمادگی عملیاتی– تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را بالا بردن توان جسمی و توانمندی عملیاتی نیروهای آتش نشان برای رویارویی در شرایط اضطرار بیان می کند و می گوید: در برگزاری این گونه مسابقات، افزون بر دستیابی به هدف مورد اشاره، هدفی مهم تر وجود دارد و آن، تعامل میان گروه ها و تیم های عملیاتی است. در این دوره از ارزیابی های تخصصی و عملیاتی، چهار تیم برای حضور در المپیاد وزارت نفت که مهر امسال برگزار می شود ، انتخاب و معرفی می شوند.نریمان نژاد ادامه می دهد: در حوزه پدافند غیرعامل، تغییرات رویکردی سازنده ای داشته ایم و به واسطه آن، توفیقات ارزشمندی را کسب کرده ایم. بر همین اساس، انتظار داریم شرکت های پالایشی در حوزه اصلاح ساختارهای اچ اس ای، اهتمام بیشتری داشته باشند.
در میانه مستطیل سبزرنگ زمین چمن پالایشگاه، مدیر ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به همراه اعضای کمیته فنی گرد هم آمده اند و درباره برخی آیتم ها با یکدیگر صحبت می کنند. امیرحسین تکیه، مدیر ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این جمع حضور دارد و درباره کم و کیف برگزاری این دوره از رقابت های آتش نشانان و محورهایی که به آنها توجه شده است، توضیحاتی ارائه می کند.وی می گوید: این دوره از مسابقات، با تمام تنگناها و با توجه به مدت زمان کوتاهی که از ماه مبارک رمضان می گذرد، برگزار شد و خوشبختانه وحدت و همدلی خوبی را برای برگزاری هرچه بهتر آن میان اعضای کمیته فنی، داوری، اجرا و مسؤولان شرکت پالایش نفت شازند شاهد بودیم.تکیه اظهار کرد: مسابقات، براساس دستورالعمل های وزارت نفت برگزار می شود، از این رو پیرو جلسات متعددی که برای جانمایی مسابقات در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند و همچنین درباره کم و کیف مقررات اجرایی ارزیابی عملیات تخصصی آتش نشانان داشتیم، دیدگاه شرکت های شرکت کننده را دریافت و پس از نهایی شدن برایشان ارسال کردیم. شب قبل از برگزاری مسابقات نیز جلسه توجیهی با سرپرستان تیم ها، اعضای کمیته فنی و اجرایی و داوری برگزار شد و تمام مباحث و آخرین اطلاعات برای برگزاری هرچه بهتر این دوره از رقابت ها ، مرور شد. وی در پاسخ به این سوال که برای نفرات برتر، چه پاداشی در نظر گرفته شده است، می گوید: بر اساس صورتجلسه ، برای نفرات و تیم های برتر، لوح تقدیر به امضای وزیر نفت و پاداش نقدی در نظر گرفته شده است. تیم اخلاق نیز شامل این مورد شده است.
در رقابت تنگاتنگی که میان آتش نشانان جاری است، افراد ماهر و باتجربه هر تیم سعی بر آن دارند تا اندوخته سال ها فعالیت خود را به نسل جوان منتقل کنند تا از این طریق، نسل های بعد بتوانند علاوه بر مهارت هایی که خود کسب می کنند، از آموزه های افراد باتجربه نیز بهره بگیرند. یکی از این آتش نشانان باتجربه، محسن جمشیدی از پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است که سرپرستی این تیم را عهده دار است. سپیدی مو و خط و خطوط روی پیشانیش، نشان از تجربه حضور چند ساله او در رویارویی با حوادث و مخاطرات صنعت نفت دارد.جمشیدی می گوید: متاسفانه بیشتر کسانی که در دوره قبلی مسابقات شرکت داشتند، از دور خارج شده اند، بنابراین بعد از پنج سال نیروهای خود را دوباره آموزش دادیم. او با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی ادامه می دهد: با توجه به اینکه نزدیک به سن بازنشستگی هستم، دوره کلاس های آموزشی را می گذرانم و برای کسب آمادگی بیشتر، رشته های والیبال، فوتبال و بدنسازی را هم دنبال می کنم.
آتش نشان ها، افراد گمنامی هستند که در حوادث کوچک و بزرگ صنعتی حضور می یابند تا جان همنوعان خود را نجات دهند و فشارهای روحی– روانی زیادی را از زمان شروع به کارشان تا دوران بازنشستگی تحمل می کنند. یکی از این افراد باتجربه پرویز امینی، مربی تیم پالایش نفت کرمانشاه است که این تجربیات را به اعضای گروه خود نیز منتقل و آنها را دلسوزانه برای نتیجه گیری بهتر هدایت می کند. او می گوید: برگزاری دوره های ارزیابی عملکرد تخصصی آتش نشانان باعث می شود تا آنها به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرند، مانند پوشیدن لباس آتش نشانی که در دوره قبل، مدت زمان آن یک دقیقه و 57 صدم ثانیه بود و در این دوره به یک دقیقه و 33 صدم ثانیه کاهش یافته است. امینی با اشاره به ایجاد انگیزه میان آتش نشانان راه یافته به این دوره از ارزیابی ها ادامه می دهد: مدیران باید ارتقای شغلی و تسهیلات بیشتری را برای آتش نشانان برتر این دوره از مسابقات لحاظ کنند؛ اما متاسفانه از نظر معنوی و شغلی چندان مورد توجه قرار نمی گیرند و تنها در زمان برگزاری مسابقات دیده می شوند.
پرش از مانع و خاموش کردن آتش، یکی از رشته هایی است که آتش نشانان شرکت کننده باید در آن به رقابت با یکدیگر بپردازند. تیم های شرکت کننده، انجام این رشته را از سوی رقبای خود به دقت زیر نظر دارند تا در نوبت خود بتوانند امتیاز بهتری بگیرند. علیمراد بهرامی که آتش نشان شرکت خطوط لوله منطقه فارس است،کورنومتری در دست دارد تا زمان بازی را ثبت کند. چند دقیقه ای با او هم صحبت می شوم؛ زمان سنج(کورنومتر) را به همکارش می دهد تا او به ثبت زمان تیم های شرکت کننده در این آیتم(پرش از مانع و خاموش کردن آتش) ادامه دهد؛ اگرچه مشخص است ذهنش درگیر رقابت هاست.
او که سابقه کاری 8 ساله در صنعت نفت دارد، درباره سختی حرفه آتش نشانی می گوید: حرفه آتش نشانی، سراسر استرس و اضطراب است و گاهی اوقات به استراحت نیاز داریم؛ اما به دلیل نبود نیروی جایگزین نمی توانیم به مرخصی بروم. تمام تعطیلی ها در محیط کار حضور داریم و به نوعی جان فدا هستیم. با این حال، تمام محورهای مسابقات را در محیط کار خود تمرین می کنیم. او می گوید: ما بیشتر دلی کار می کنیم و می خواهیم حق و حقوقمان حفظ و نیروی کمکی جذب شود تا بتوانیم به مرخصی برویم.
وزش باد شدت گرفته و میزان گردوغبار پراکنده در فضای زمین مسابقات رو به افزایش است؛ اما با این حال، مسابقات متوقف نمی شود؛ زیرا آنها چنین شرایطی را تجربه کرده اند. نوبت به گروه آتش نشانان پالایشگاه ستاره خلیج فارس می رسد که در رشته ورزشی خرک، توان جسمانی خود را محک بزنند.قدرت بدنی بالایی لازم است تا همراه با وزش باد نسبتا شدید، بتوان از خرک عبور کرد.در چند قدمی من، احمد غیبی، آتش نشان پالایشگاه ستاره خلیج فارس ایستاده و حرکات رقبای خود را زیر نظر دارد.
وی در گپ و گفتی کوتاه می گوید: پالایشگاه، امکانات خوبی را در اختیار آنها قرار می دهد تا بتوانند قوای جسمانی خود را تقویت و هنگام وقوع حوادث، ورزیده عمل کنند. غیبی همچنین درباره برگزاری این دوره از رقابت های آتش نشانان با اشاره به تغییر برخی آیتم ها و ابراز ناراحتی از این موضوع ادامه می دهد: اعضای تیم، بر اساس آیین نامه هایی که از سوی دفتر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برایمان ارسال کرده بود، تمرین های خود را انجام داده است؛ اما در این دوره از ارزیابی ها، با تغییراتی مانند پوشیدن لباس روبه رو بودیم، ضمن اینکه پیست خاکی برای آیتم های رشته دوومیدانی در نظر گرفته شده بود که استانداردهای لازم را نداشت.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به دلیل گستردگی مناطق، مسابقات داخلی را به منظور گزینش افراد منتخب برای حضور در این دوره از ارزیابی ها برگزار کرده و از تمام مناطق 37 گانه، افراد منتخب را در دو گروه (الف) و (ب) گردهم آورده و یک تیم را تشکیل است. محمد احمدی، آتش نشان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان، یکی از اعضای تیم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است.
او با 15سال سابقه کار، از کمبود امکانات ورزشی در محل کارش می گوید: از سال 1391 و با وجود کمبود امکانات در این دوره از مسابقات شرکت کرده ام. صفر تا 100 هزینه های ورزشی را خودمان پرداخت می کنیم و شرکت کار چندانی برای ما انجام نداده است. به عنوان مثال، برای حضور در مسابقات باید دو ماه قبل از برگزاری به صورت حرفه ای کار کنیم، این در حالی است که هزینه های مربوط به آن را باید خودمان تامین کنیم.
احمدی تصریح می کند: خواسته ام از مسؤولان این است که به آتش نشانان و حرفه آتش نشانی اهمیت بیشتری بدهند. کمبودهایی وجود دارد که انتظار می رود به رفع آنها اقدام کنند. در زمان برگزاری چنین رقابت هایی هم این انتظار وجود دارد که امکانات و شرایط بهتری برایشان مهیا شود که بتوانند عملکرد بهتری را در این ارزیابی ها داشته باشند.
رقابتی دیگر در رشته ای دیگر؛ این بار حمل هوز(شیلنگ) آتش نشانی که سختی خود را دارد. عباس رمضانی، آتش نشان پالایشگاه شازند است. او نیز مانند دیگر شرکت کنندگان، کانون توجهش، هم تیمی هایش است. از هم تیمی های خود، به نظر جوان تر می رسد و جسارتِ رقابت، در رفتارش هویداست. درحالی که چشم به برگزاری آیتم هوز از سوی همکارش دارد، می گوید: پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند برای جذب نیروهای آتش نشان خود، آزمون آمادگی جسمانی برگزار کرد و از30 نیرویی که دو سال پیش استخدام کرد، اعضای تیم شرکت کننده در این دوره از رقابت ها، آمادگی جسمانی بیشتری دارند. رمضانی با بیان اینکه پالایشگاه برای ورزیدگی هرچه بهتر نیروهای آتش نشان خود، دوره های آموزشی مختلفی مثل کار با طناب در محمودآباد و اطفای حریق در ماهشهر را برگزار کرده است، تصریح می کند: در این دوره از مسابقات، همه تلاش خود را به کار بسته ایم تا در رقابتی سالم و همدلانه، به نتایج خوبی دست یابیم.او می گوید: برای حضور پرقدرت در محیط کار و انجام ماموریت های محوله، باید قوای جسمانی خوبی داشته باشیم تا به موقع در محل حادثه حاضر شویم. هر روز ورزش صبحگاهی انجام می دهیم و انجام ورزش های کششی، جزو تمرین های ماست.
محسن عنایتی، سرپرست باسابقه تیم آتش نشانی پالایشگاه شیراز که در تمام دوره های ارزیابی عملیات تخصصی آتش نشان ها حضور داشته، می گوید: برگزاری این دوره از مسابقات کمک می کند تا تکنیک های مختلف به روز را از دیگر تیم ها یاد بگیریم. همچنین از توانایی پالایشگاه ها نیز استفاده می کنیم. این دوره از مسابقات، دغدغه امکانات و رفت وآمد نداشتیم و مدیریت جدید پالایشگاه، ذهنیت خوبی به ورزش آتش نشانی دارد. او ادامه می دهد: هر هفته مانور عملیات حمل هوز، خاموش کردن آتش و امداد و نجات را برای اعضای آتش نشانی برگزار می کنیم. جدا از این موارد، پالایشگاه دو ماه خدمات جداگانه برای اعضای تیم در نظر گرفت تا بتوانیم روی محورهای برگزاری ارزیابی ها تمرین داشته باشیم.
در ادامه راه، دیگر پرسش های خود را از مهدی محمدی، سرپرست تیم پالایش نفت اصفهان می پرسم. او می گوید: برای راهیابی و انتخاب اعضای تیم، ارزیابی داخلی برگزار کردیم تا به این طریق نیروهای آتش نشان را گزینش و با این رویکرد، انگیزه ای برای رسیدن به هدف نهایی(عضویت در گروه ارزیابی آتش نشانان) ایجاد کنیم.به گفته او، با هدفی که برنامه ریزی شده، ارزیابی آمادگی جسمانی نفرات بسیار مهم است و با همین رویکرد، اعضای تیم را آماده کرده ایم و تمام محورهای این مسابقه را قبل از برگزاری، شبیه سازی و تمرین کرده ایم. محمدی ادامه می دهد: با نگاه کردن به آیتم ها، تیم های اول و دوم با اختلاف چند دهم ثانیه مشخص می شود. هدف از همایش های ارزیابی این است که همکاران آتش نشانی از کارهای روزانه و سنگینی که انجام می دهند، کمی فاصله بگیرند و تمرین های منسجمی داشته باشند و در آیتم های جداگانه فعالیت کنند و به خاطر تعمیرات اساسی نمی توانند جدا باشند و به دلیل حضور در المپیاد، ساعاتی را از گروه جدا می شوند. پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در غروب روز 12 اردیبهشت به رقابت های خود پایان دادند و اعضای تیم ها، یکی پس از دیگری مستطیل سبزی را که دورادورش به رقابت پرداختند، ترک کردند و به محل اقامت خود بازگشتند. داوران نیز برای اعلام نتایج دور هم جمع شدند تا نتایج را بررسی و در روز اختتامیه تیم های برتر را معرفی کنند.
برای جویا شدن از آمادگی جسمانی تمام گروه ها با سعید اکبری، سرداور این دوره از ارزیابی ها صحبت می کنم. او به همراه دیگر داوران این دوره، از آتش نشانان شهری هستند. اکبری می گوید: هدف نخست مسابقات برگزاری اجتماعات بزرگ آتش نشانی، ایجاد همبستگی آتش نشانان است تا تبادل نظر و تجربه در این زمینه صورت بگیرد. مسابقات صنعتی و شهری از نظر عملیات و اقداماتی که آتش نشان ها در محیط های کاری خود با آن روبه رو هستند، تا حدودی شبیه است. از او در زمینه تفاوت های حرفه آتش نشان شهری با صنعتی می پرسم که می گوید: تفاوت در نوع حوادث و حریق هاست. حریق ها در شهرها به گستردگی صنعت نیست و تعداد ماموریت های آن زیاد است. به عبارتی از حوادث سطح شهر مانند گیر کردن یک گربه تا حریق ساختمان های چند طبقه و پمپ بنزین ها را شامل می شود و تجهیزات و ادوات به کار گرفته شده در تمام این موارد متفاوت است.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی شهر تهران، همکاری هایی نیز با صنعت نفت دارد و مجری این دوره از ارزیابی ها بوده است. او پا به پای گروه ها در زمین حضور داشته و اسامی تیم ها را یکی پس از دیگری برای اجرای آیتم ها اعلام می کرده و با مدیریت زمان سعی بر آن داشته تا محورها در ساعات تعیین شده در کمیته فنی به پایان برسد. ملکی، سابقه 10 ساله همکاری با صنعت نفت دارد و در برگزاری رزمایش های آتش نشانی نیز همکاری داشته است. از او درباره سطح این دوره از مسابقات می پرسم که می گوید: سطح مسابقات بالاست و با وجود وقفه سه ساله، اعضای گروه ها رکوردهای خوبی را ثبت کردند. به مسؤولان پیشنهاد داده ام تا برخی از تیم ها را برای آموزش های بیشتر به دیگر کشورها اعزام کنند.
ملکی با بیان اینکه قبل از شیوع بیماری کرونا دوره های ارزیابی هر سال برگزار می شد و پیشکسوتان می توانستند تجربه های خود را به جوان ترها منتقل کنند، ادامه داد: این وقفه باعث از دست دادن انتقال تجربه افراد ماهر و باتجربه شد.
13 اردیبهشت ماه است و مراسم اختتامیه هم پایان یافته و اینک موقع بازگشت تیم ها به محل ماموریتشان است. عقربه های ساعت روی 13:15 دقیقه قرار دارد و تیم های شرکت کننده با کوله باری از تجربه پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و با یافتن دوستان جدید به شهرها و محل ماموریت خود بازمی گردند. در طول برگزاری مسابقات روحیه مودت و همدلی میان گروه ها موج می زد و هرگاه برای یکی از اعضای گروه ها مشکلی پیش می آمد، بقیه نیز برای کمک، خود را به محل حادثه می رساندند. آتش نشانان کسانی هستند که بی ادعا برای خدمت رسانی به همنوعان خود در هر حادثه ای حضور پیدا می کنند و جان خود را به کف می گیرند تا خدشه ای به صنعت نفت کشورمان- این میراث گرانبهای گذشتگان_ وارد نشود . باید به آنها دست مریزاد و خدا قوت گفت.
گروه ها و افراد پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در چهار محور بررسی و اعلام شدند که عبارتند از:
الف) نتایج مسابقات تیمی
مقام اول: شرکت پالایش امام خمینی (ره) شازند
مقام دوم: شرکت پالایش نفت اصفهان
مقام سوم: شرکت ملی پخش تیم (الف)
تیم برتر اخلاق
شرکت پالایش نفت آبادان (بندر صادراتی ماهشهر)
ب) نتایج انفرادی مسابقه بالا رفتن از نردبان طنابی
نفر اول برتر: مرتضی امیدی از شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند
نفر دوم برتر: مهدی سلیمانی از شرکت ملی پخش تیم (ب)
نفر سوم برتر: علی جعفری از شرکت ملی پخش تیم (الف)
ج) نتایج انفرادی مسابقه عملیات ترکیبی و امداد و نجات
نفر اول برتر: محمدرضا نبئی از شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)شازند
نفر دوم برتر: سید مهدی حسینی از شرکت پالایش نفت اصفهان
نفر سوم برتر: سعید مصداقی از شرکت ملی پخش تیم (الف)
د) نتایج انفرادی مسابقه دو 100 متر با مانع
نفر اول برتر: سجاد خرم آرای از شرکت پالایش نفت اصفهان
نفر دوم برتر: محمد نوروزی از شرکت پالایش نفت شیراز
نفر سوم برتر: احتشام رستمی از شرکت ملی پخش تیم (الف)
واگویه هایی از برخی دغدغه ها در مراکز انتقال نفت بندرعباس و مهرآران
درگوشه ای از این دیار باستانی و در پهنه ای غرورانگیز ونیلگون از خلیج فارس که با در اختیار داشتن جزایر متعدد، جلوه ای تازه از میراث طبیعی و پرافتخار کشور را به تصویر می کشد، برای نشان دادن تنها گوشه ای از تلاش کارکنان زحمتکش صنعت نفت، کوله بار می بندیم و راهی آنجا می شویم. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس واقع در شهر بندرعباس که بیش از50 درصد فراورده های نفتی کشور را از حاشیه آب های گرم خلیج فارس و مناطق کوهستانی استان هرمزگان به مرکزکشورمنتقل می کند، میزبانمان می شودتا ازحجم عملیات و پیچیدگی های فرایند انتقال فراورده دراین منطقه، همچنین ویژه سختی های کار کارکنانش گزارشی تهیه کنیم.
اتاق کنترل مرکز انتقال نفت بندرعباس که غالبا از آن به عنوان قلب تپنده مراکز انتقال نفت یاد شده و تمامی فعالیت های مرتبط با عملیات در این قسمت انجام می شود، نخستین مکانی است که برای گفت وگو و انعکاس مشکلات و دغدغه های کارکنان به آنجا هدایت می شویم. قباد مسعودی، رئیس نوبتکاری مرکز انتقال نفت بندرعباس در بدو امر به توضیح مختصری از نحوه فعالیت انتقال فراورده ها از این مرکز و چگونگی رصد آن از طریق سیستم های موجود در اتاق کنترل بسنده می کند. او دانش آموخته رشته مهندسی مکانیک و از سال 85 در مرکز انتقال نفت بندرعباس مشغول به فعالیت است. با وجود42سال سن؛ اماچهره رنجور وخسته ای دارد که نشان ازفشارکار زیاد است؛ موضوعی که بر پیکره این مرکزسایه افکنده و نیازمند آن است تا مدیران بالادستی برای آن چاره ای اساسی بیندیشند تا شاید قدری از آلام این همکاران زحمتکش کاسته شود. مسعودی در ادامه صحبت های خود به احداث خط لوله جدید بندرعباس- سیرجان- رفسنجان اشاره می کند و گلایه دارد از اینکه با راه اندازی این خط، در آینده ای نزدیک، قطعا برای راهبری و مدیریت آن با کمبود نیروی انسانی مواجه خواهیم بود. او از مرکز انتقال نفت بندرعباس به عنوان یک مرکز راهبردی واستراتژیک که 50 درصد سوخت و فراورده های نفتی از طریق خط 26 اینچ تحت مدیریت این مرکز به دیگر نقاط کشور انتقال داده می شود، یاد می کند. او اضافه می کند: حساسیت و تمرکز بالایی بر نحوه عملکرد و فعالیت این مرکز وجود دارد واین مسأله به نوبه خود، استرس و فشار کاری مضاعفی را بر کارکنان تحمیل می کند که باید فکری به حال کمبود نیروی کار در این مرکز کرد. مسعودی می گوید: ساعت کاری کارکنان این مرکز به صورت 12ساعته با دو شیفت کاری، 4 روز کار و 4 روز استراحت برنامه ریزی شده است. نوبتکاری به مرور زمان، فرسودگی به همراه دارد و علاوه بر آن سیستم عصبی را هم به دلیل به هم خوردگی تنظیم ساعات خواب شبانه، تحت تاثیر قرار می دهد و این مسائل به همراه استرس کاری، فشار عصبی مضاعفی را به دنبال خواهد داشت. او می افزاید: قبل از راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، با یک مخزن 40 میلیون لیتری، فراورده های نفتی را برای انتقال تحویل می گرفتیم؛ اما با اجرایی شدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس، کار وارد فاز جدی تری شد و مقدار تغییر و تحولات فراورده ها هم به دلیل محدودیت انبارهای نفت، دشواری ها را دوچندان ساخت. مسائل مربوط به ایمنی تجهیزات و کارکنان، بویژه سرعت عمل ممکن درتعویض فراورده ها مورد توجه جدی قرار گرفت؛ البته چالشی که با آن روبه رو بودیم، باز و بسته کردن ولوهای ابتدای خطوط اصلی بود که قبل از تحریم ها ولوها برقی بود و کارها به سهولت انجام می شد؛ اماهم اکنون با توجه به محدودیت های ناشی از تحریم، امکان عملی برای استفاده از ولوهای برقی وجود ندارد و باز و بسته کردن ولوها به صورت دستی انجام می شود که این مهم سرعت عمل را بشدت کاهش می دهد.
مسعودی درباره گرما وشرجی بودن آب و هوای بندرعباس هم می گوید: در اغلب ماه های سال این گرما تداوم دارد و زندگی را به مراتب سخت تر می کند. محدودیت های کاری که در جنوب وجود دارد، اصلا قابل مقایسه با کار کردن دردیگر نقاط کشور نیست.
خانم های شاغل مجبور هستند که به صورت پاره وقت کارکنند و این گرمای طاقت فرسا، تفریح و سرگرمی را هم از بچه ها سلب کرده است. تمامی این موارد دست به دست هم می دهند که گذران زندگی با سختی و دشواری فراوانی همراه باشد؛ البته ناگفته نماند که امکانات مسکونی که صنعت نفت در شهرک مروارید برای ما درنظر گرفته است هم به مراتب سختی ها و مشقت های خاص خودش را دارد. اینکه مجبور باشی روزانه حدود 20 کیلومتر فاصله منزل تا محل کار را طی کنی، سختی های خودش را دارد و اینکه باید به شیوع درصد بالایی از میزان افسردگی در میان خانواده های ساکن این شهرک نیز هشدار داد که مدیران باید در اسرع وقت درباره حل این چالش، اقدام مقتضی را انجام دهند. اوهمچنین به عدم دسترسی به امکانات تفریحی و گردشگری صنعت نفت دردیگر شهرها برای کارکنان مرکز انتقال نفت بندرعباس اشاره دارد و عنوان می کند: امکانات تفریحی و مهمانسراها کمتر در اختیارما قرار داده می شود. رفتن به مسافرت تا حدود زیادی می تواند هجمه های ناشی از سختی کار را متعادل کند؛ اما متاسفانه اغلب ما از داشتن این امکانات حداقلی نفت هم محروم هستیم. مسعودی از میزان اضافه کاری کارکنان این مرکز هم گلایه مند است و می گوید: این دغدغه تمامی کارکنان این مرکز انتقال نفت است؛ چرا که تخصیص این میزان اضافه کاری اصلا قابل مقایسه با دیگر کارکنان صنعت نفت نیست. تعیین سقف 30 ساعت اضافه کاری آن هم در این مرکز که در آن باحساسیت بالای کاری رو به روهستیم، دورازانصاف است وامیدوارم مدیران بالادستی، دراین زمینه انعطاف بیشتری از خود نشان دهند.
بدیهی است که امروزه صنایع نفت و گاز به عنوان مهم ترین صنایع فعال در جهان نقش بسزایی در رونق اقتصادی کشورها دارند. رقابت برسر تولید نفت و گاز ازسوی کشورهای صاحب ذخایر طلای سیاه، روبه فزونی است و به موازات آن نیاز به نیروهای متخصص و راهبری صنایع و تجهیزات وابسته، امری بدیهی است. دراین میان، این باور عام که کارکنان شاغل در صنعت نفت ازحقوق و مزایای بالاتری نسبت به دیگر صنایع وبخش ها برخوردارند، صرفا یک باورغلط است. به واقع روشن است کمبود یا حتی نبود امکانات و مشوق های دریافتی، پیکره صنعت نفت را با مخاطراتی جدی مواجه خواهد ساخت. با این اوصاف، نظرمسعودی را در این باره جویا می شوم که درپاسخ، به صراحت عنوان می کند: متاسفانه پدیده مهاجرت فعالان عرصه صنعت نفت وگاز، ازشرکتی به شرکت دیگر و یا حتی کشور دیگر، روند صعودی به خود گرفته و این مسأله تلنگری جدی است که مدیران بالادستی باید به جد پیگیر آن باشند. باوجود فضای مجازی، دسترسی به اطلاعات به سهولت امکان پذیر شده وکارکنان از میزان حقوق ومزایای دریافتی دیگر صنایع مرتبط با نفت و گاز براحتی آگاه هستند. گاه تفاوت در میزان دریافتی ها به قدری فاحش است که اگر به خود من پیشنهاد شغلی در دیگربخش های صنعت نفت ( پالایشگاه آبادان یا پتروشیمی ها) شود، قطعا پاسخم مثبت خواهد بود. کارکنان وضع معیشتی چندان مناسبی ندارند واین مسأله عرصه کار وفعالیت را روز به روز برایمان سخت کرده است. مزایا ودریافتی ها در کشورهایی که به نوعی در زمینه صنعت نفت و گاز فعالیت دارند، به گونه ای مشهود است که می تواند درکوچ ومهاجرت افراد تاثیرگذار باشد. او درادامه می افزاید: درباره وضع بهداشتی ودرمانی هم، شرایط مطلوب نیست؛ تعرفه های پزشکی و دندانپزشکی بسیار بالاست و قطعا این مسائل در بالابردن هزینه های زندگی تاثیرگذارخواهد بود. به هرحال بازگو کردن تمام مشکلات وچالش های ریز و درشتی که کارکنان مرکز انتقال نفت بندرعباس با آن دست و پنجه نرم می کنند، قدری ازحوصله این گفت وگو خارج است؛ اما آنچه حائز اهمیت است، اینکه کارکنان این مرکز انتقال نفت، با توجه به احساس وظیفه و از همه مهم تر عرق به وطن است که تمامی این مشکلات را تاب می آورند و همه هم و غم خود را برای پیشبرد هر چه بهتر کارها به کار گرفته اند و امیدوارم مسؤولان بالادستی هم در رفع دغدغه های این عزیزان گره گشایی کنند.
در ادامه انعکاس گوشه ای از سختی های زحمتکشان عرصه نفت سری هم به مرکز انتقال نفت مهرآران زدیم تا ضمن بازدید از حوزه عملیاتی این مرکز، بتوانیم شاهد سختی های کار این بخش از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه بندرعباس هم باشیم. مرکز انتقال نفت مهرآران در سال 1371 به بهره برداري رسيده است. وظیفه اين مركز که با نزديكترين شهر (حاجي آباد) 40 كيلومتر فاصله دارد، انتقال روزانه 300 هزار بشكه فراورده از قبيل بنزين، نفت سفيد و نفت گاز از طريق خط لوله 26 اينچ است. محسن صدیقی، مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت مهرآران است که برای بازگو کردن بخشی از سختی کار کارکنان این مرکز با ما همراه می شود. او تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی رشته مکانیک گذرانده و با 18 سال سابقه فعالیت در صنعت نفت، اکنون به عنوان نیروی اقماری در مرکز انتقال نفت مهرآران مشغول به فعالیت است. مرکز انتقال نفت نکا واقع در منطقه شمال از جمله مناطق عملیاتی است که صدیقی در بدو ورود به صنعت نفت، 13 سال به صورت مداوم دراین مرکز فعالیت داشته است. این مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت مهرآران هم مانند دیگر کارکنان در ابتدای صحبت های خود به کمبود نیروی انسانی اشاره دارد و از آن به عنوان مهم ترین دغدغه حال حاضرهمکاران خود در تمامی مراکز انتقال نفت تحت مدیریت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه بندرعباس یاد می کند و امیدواراست که این مسأله هرچه سریع تر از سوی مدیران بالادستی رفع و رجوع شود. او اذعان می کند: حساسیت کار خط لوله منطقه بندرعباس بسیار بالاست و ما هم اکنون با حداکثر توان و ظرفیت مشغول به فعالیت هستیم که در صورت سهل انگاری یا بروز هرگونه حادثه و اتفاقی، راه جبرانی وجود نخواهد داشت. صدیقی افزون بر کمبود نیروی انسانی، کمبود نیروهای باتجربه وآشنا به انجام کار با تجهیزات وسیستم های مرکز انتقال نفت را هم از اهم چالش هایی می داند که مستلزم نگاه ویژه ای است. او در این باره توضیح می دهد: استفاده از سیستم ها، تجهیزات و تاسیسات موجود درمراکز انتقال نفت، نیازمند داشتن تجربه کاری است. نیروهای جوان تحصیلکرده ای که به این مرکز تزریق می شوند، از تجربه کافی در زمینه نحوه استفاده از دستگاه ها و تجهیزات برخوردار نیستند و به اصطلاح جزء نیروهای صفر کیلومتر به حساب می آیند که این مسأله به نوبه خود کارها را با وقفه همراه می سازد.
مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت مهرآران در ادامه به وضع اقامتگاه های کارکنان اقماری اشاره کرده و عنوان می کند: سکونت کارکنان شرایط و امکانات چندان مطلوبی ندارد و به دلیل فرسودگی و مستعمل بودن تخت ها و صندلی ها نیازمند نوسازی و بازسازی است. تخت ها و صندلی های موجود در اتاق ها مستعمل شده و چندان قابل استفاده نیست و اغلب کارکنان ساکن دراین اقامتگاه ها از وضع بد گلایه مند هستند و علاوه بر آن کمردرد و پادرد ناشی از استفاده مکرر از تخت های فرسوده هم امان ما را بریده که امیدواریم مسؤولان نسبت به تجهیز حداقلی امکانات رفاهی، اهتمام لازم را به عمل آورند. صدیقی ادامه می دهد: بعد مسافتی مهرآران تا بندرعباس حدود 200 کیلومتر است که کارکنان اقماری بعد از اتمام 14 روز کاری باید به ناچار این مسافت را طی کنند تا از طریق بندرعباس به شهرهای محل سکونت خود مراجعت کنند که غالبا این بعد مسافتی زیاد با مخاطرات جدی همراه است؛ البته می توان شهر سیرجان را که حدود 100 کیلومتر با مهرآران فاصله دارد، به عنوان جایگزین بندرعباس در نظر گرفت تا هم از خطرات احتمالی کاسته شود و هم بعد مسافتی زیاد کسالت آور نباشد که در این زمینه با مسؤولان مربوطه صحبت های لازم انجام شده و چالش های پیرامون آن به گوش این دوستان رسیده که منتظر تصمیم نهایی از سوی آنها هستیم تا این دغدغه هم بخوبی حل و فصل شود.
وی از کندی یا دسترسی نداشتن به اینترنت و متعاقب آن، سختی های برقراری راه های ارتباطی آن هم با اعضای خانواده که هم اکنون با فیلتر کردن فضای مجازی بیشتر نمایان شده است، نیز گلایه کرده و اذعان می کند: دسترسی به شبکه های مجازی و ارتباطات اینترنتی که در اغلب مواقع با شرایط جوی و آب و هوایی جنوب به طور کامل قطع می شود، یکی از مهم ترین دغدغه هایی است که در بین کارکنان وجود دارد و امکان دسترسی ارتباط آسان با اعضای خانواده را تا حد بالایی با اختلال مواجه می سازد. در واقع این حداقل امکاناتی است که کارکنان باید در اختیار داشته باشند که آن هم متاسفانه مقدور نیست و ما اغلب از حال اعضای خانواده خود بی خبر بوده و امکان دسترسی به آنها را نداریم. مسؤول عملیات مرکز انتقال نفت مهرآران می افزاید: با تورم موجود، افزایش بی سابقه قیمت ها و وضع بد اقتصادی جامعه، حقوق ها کفاف دخل و خرج های زندگی را نمی دهد و کمبودها روز به روز بیشتر نمایان می شود. همکاران من به ناچار برای جبران مخارج روزمره زندگی چند روز از زمان استراحت خود را به رفتن ماموریت در دیگر مراکز انتقال نفت اختصاص می دهند تا شاید کمکی برای مخارج زندگی شان باشد. تداوم این روند قطعا نیروهای شاغل در صنعت نفت را با فرسودگی و از همه بدتر بی انگیزگی روبه رو خواهد کرد. صدیقی اذعان می کند: به گزاف نیست اگربگوییم کارکنان نفت، جدا از دیگر اقشار جامعه از جان و دل برای پیشبرد و توسعه صنعت نفت کشور مایه می گذارند و تلاش می کنند تا این صنعت بیش از هر زمان دیگری در اوج و شکوفایی قد علم کند. بنابراین لازم و ضروری است تا حمایت های بیشتری شوند.
در منطقه 7 عملیات انتقال گاز رقم خورد
HSE منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران، از سالیان گذشته متدهای مختلف ارزیابی ریسک را با مشارکت همه کارکنان و جمع بندی کارشناسان متخصص در هر حوزه انجام داده است و از جمله روش های انجام شده می توان به روش FMEA، ویلیام فاین، JHA، HAZID و HAZOP اشاره کرد. آخرین اقدام انجام شده در این زمینه در سال گذشته، انجام پروژه HAZOP تاسیسات تقویت فشار گاز اراک بوده که با استفاده از دانش و تجربه کارکنان این منطقه، بدون استفاده از خدمات مشاور برون سازمانی و برای اولین بار در سطح مناطق انتقال گاز انجام شده است. از آخرین حادثه عمده منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران نیز بیش از 10 سال می گذرد و با در نظر گرفتن همه حوادث (عملیاتی و غیر عملیاتی) تاکنون حدود 5 میلیون نفر_ساعت بدون حادثه در این منطقه ثبت شده است. این موفقیت به همت و تلاش همه همکاران در اجرای دستورالعمل ها و نظارت واحدهای نظارتی از جمله HSE به دست آمده است. در ادامه، گفت وگو با شاهین بلالی، سرپرست HSE منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
با توجه به اینکه واحد HSE واحدی نظارتی است، طبعا بر اساس دستورالعمل ها و استانداردهای جاری سختگیری های لازم انجام می شود تا اگر واحد یا پیمانکاری به صورت عدم انطباق با استانداردها عمل کرده است، در اسرع وقت برای رفع موارد اقدام کند.
پیمانکارانی که تجربه کار با سایر سازمان ها را دارند نیز به این موضوع اذعان دارندکه سازمان ما نسبت به سازمان های دیگر (به خصوص سازمان های خارج از وزارت نفت) نسبت به HSE سختگیرتر و جدی تر است.
مهم ترین کار ما در جهت کاهش و به صفر رساندن حوادث، مدیریت ریسک است. با توجه به تعدد ریسک ها در صنعت گاز و محدود بودن منابع مالی و نیروی انسانی، نیاز به ارزیابی و اولویت بندی ریسک ها وجود دارد تا بتوان منابع سازمان را در جهت مهم ترین ریسک ها هدایت کرد. در سند چشم انداز و ماموریت شرکت انتقال گاز ایران که همان انتقال پاک، ایمن، بهره ور و پایدار گاز طبیعی است، بهبود مدیریت ریسک به عنوان یکی از رویکردهای راهبردی مطرح است و برنامه ریزی در جهت بهبود مستمر در فرآیند ارزیابی ریسک در منطقه جاری است. واحد HSE منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران، از سالیان گذشته متدهای مختلف ارزیابی ریسک را با مشارکت همه کارکنان و جمع بندی کارشناسان متخصص در هر حوزه انجام داده است و از جمله روش های انجام شده می توان به روش FMEA، ویلیام فاین، JHA، HAZID و HAZOP اشاره کرد. آخرین اقدام انجام شده در این زمینه در سال گذشته، انجام پروژه HAZOP تاسیسات تقویت فشار گاز اراک بوده که با استفاده از دانش و تجربه کارکنان انجام شده است.
سال گذشته در مجموع 8 هزار نفر_ساعت آموزش HSE در منطقه با موضوعات مختلف بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل از سوی اساتید برون سازمانی و کارکنان منطقه، به صورت مجازی و حضوری برگزار شده است.
در حوزه محیط زیست و مدیریت کربن، اقدام های خوبی از سالیان گذشته در منطقه آغازشده و در حال اجراست که مهم ترین آنها پایش، اندازه گیری و رفع نشت از بلودان خطوط لوله و تاسیسات است. نشت گاز طبیعی به اتمسفر، علاوه بر هدررفت منابع، آثار مخرب در پدیده گرمایش جهانی را هم به دنبال دارد که این موضوع، اهمیت آن را صد چندان می کند. سرویس و نگهداری مناسب شیرآلات، نقش پیشگیرانه موثری در کاهش نشتی دارد. هر چند کیفیت شیرآلات (عمدتا تولید داخل) بسیار تعیین کننده است که امیدواریم با حمایت از تولیدکنندگان داخلی، روز به روز شاهد ارتقای کیفیت این محصولات و تاثیر آن در کاهش نشتی ها باشیم.
به نظرم تعاملی که در واحد HSE بین ستاد و مناطق انتقال گاز برقرار بوده در مقایسه با واحدهای دیگر کم نظیر است و تبادل تجربیات و همفکری بین همکاران مناطق از طریق تشکیل کارگروه های تخصصی و ... به بهترین شکل جاری است.
مطابق با دستورالعمل های ابلاغی شرکت ملی گاز ایران، نظارت و ارزیابی عملکرد پیمانکاران انجام می شود و چنانچه قصوری در اجرای مفاد HSE مشاهده شود، با اخطار و بعضا اعمال جریمه با پیمانکار مربوطه برخورد می شود.
دوره های صلاحیت حرفه ای برای همه به ویژه کارکنان پیمانکاری و برون سپاری در واحد آموزش شرکت ملی گاز ایران از سوی کارگروه هایی در حال تدوین و استانداردسازی است که بنده هم به عنوان عضو در کارگروه HSE شرکت انتقال گاز ایران حضور دارم. قطعا با به سرانجام رسیدن این پروژه و استاندارد سازی دوره ها، تا حدود زیادی می توان از صلاحیت کارکنان (دانش، مهارت و تجربه) در حوزه های مختلف اطمینان حاصل کرد.
رییس HSE به عنوان یکی از اعضا در کمیته حریم منطقه حضور دارد و از این طریق در جریان همه موارد مرتبط قرار می گیرد. اقدام های پیشگیرانه به اقدام های اصلاحی ارجحیت دارد. بهترین اقدام پیشگیرانه در حوزه حریم فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و آگاه سازی حاشیه نشینان حریم خطوط لوله است. از سالیان گذشته اقدام های خوبی با همکاری واحد روابط عمومی انجام شده است که از جمله آنها می توان به چاپ دفترچه ها و بروشورهای اطلاع رسانی، نصب تابلو در حریم خطوط لوله دیوارنویسی در مدارس حاشیه حریم و برگزاری جلسات با دهیاری ها و شوراهای روستا اشاره کرد.
پیشتازی لرستان در بهره مندی همه صنایع از سوخت پاک
مهدی مهرابی گاز؛ صنعت؛ تولید؛ مثلثی قدرتمند که زنجیره ای از هوای پاک، رونق تولید، اشتغال زایی و کاهش قیمت تمام شده را در پی خواهند داشت؛ مثلثی که گاز رکن اساسی آن است.
مدت هاست گازرسانی به واحدهای صنعتی مصوب شورای اقتصاد همزمان با گازرسانی به مناطق روستایی در دستور کار شرکت گاز قرار گرفته و همزمان با جایگزینی این سوخت پاک با فرآورده های نفتی، افزون بر ایجاد زیرساخت ها برای افزایش حجم صادرات سوخت مایع، در حوزه های زیست محیطی نیز نتایج مثبتی حاصل شده است.
سال گذشته که با شعار تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین همراه بود و امسال نیز مهارم تورم و رشد تولید نام گرفته که تامین انرژی پایدار به ویژه گاز، همواره اهرم اصلی تحقق شعار سال است. گاز بازیگر اصلی چرخش چرخ صنایع و تلاش کرده است با ایجاد زیرساخت های کلان، زمینه فعالیت پایدار و رقابتی آنها را فراهم کند. در این میان شرکت گاز استان لرستان به عنوان یکی ازشرکت های پیشتاز در این مسیر تاکنون همه شهرک های صنعتی استان و بخش قابل توجهی از صنایع عمده و جز را به شبکه گاز متصل کرده است واین روند با شتابی مطلوب ادامه دارد.
برپایه آخرین گزارش ها، تاکنون بیش ازسه هزار واحد صنعتی، تولیدی، تجاری وخدماتی استان لرستان ازنعمت گاز برخوردارشده اند و گازرسانی به 300 واحد جدید نیز ازبهمن ماه پارسال کلید خورده است. بخشی از این 300 واحد صنعتی و مشترکان خانگی با ایجاد و احداث زیرساخت های لازم شامل 640 کیلومترشبکه گازرسانی فلزی و پلی اتیلن طی ماه های ابتدای سال به شبکه سراسری متصل شده اند.
سال گذشته درمجموع 1. 9میلیارد مترمکعب گازتحویل بخش صنایع شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال پیش ازآن، حدود سه درصد افزایش داشته است. ازسوی دیگر با تدابیر اندیشیده شده، 130هزار مترمکعب گاز در ساعت جایگزین سوخت مایع شده است.
بهمن جعفری، رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت استان لرستان بامطلوب ارزیابی کردن عمکرد صنعت گازدراین استان می گوید:19منطقه ویژه اقتصادی، شهرک صنعتی و ناحیه صنعتی استان با ایجاد زیرساخت های لازم به شبکه گازمتصل شده و سال گذشته حجم قابل توجهی گاز جایگزین سوخت مایع شده و تاکنون 3هزار واحد صنعتی، تولیدی، تجاری و خدماتی سطح استان از نعمت گاز برخوردار شده اند.
وی می افزاید: درحوزه خدماتی نیز50جایگاه سی ان جی سطح استان باتامین سوخت پاک گاز درحال فعالیت هستند وگازرسانی به سه جایگاه جدید در شهرهای بیرانشهر، کوهدشت وخرم آباد به پایان رسیده؛ همچنین گازرسانی به جایگاه سی ان جی شهرستان نورآباد در دست اجراست.
رئیس سازمان صنعت، معدن وتجارت استان لرستان با اشاره به ارزش بالای انرژی به ویژه گاز و برق، همچنین تاکید بر رصد و پیگیری تامین سوخت نیروگاه ها (افزون بر واحدهای صنعتی) تصریح کرده است: با توجه به تامین بخش عمده ای ازسوخت مورد نیاز نیروگاه ها از طریق گاز، سال گذشته با تامین به موقع سوخت مورد نیاز این واحدها، مشکلی درتولید و تامین برق واحدهای صنعتی نداشتیم. جعفری ادامه می دهد: در فصول سرد سال نیزبا مدیریت خوب شرکت گازاستان و دغدغه های دلسوزانه ای که نسبت به تولید واحدهای صنعتی، معدنی و تجاری داشته و دارند، هم چرخ تولید چرخید و هم مشترکان خانگی و تجاری از نعمت گاز بهره لازم را بردند. وی یادآورمی شود:سال گذشته50 کوره آجرپزی، آهک و واحدهای تولید فوم پلی استایرن درسطح استان ازنعمت گاز بهره مند شدند. ازسوی دیگر صنایع بزرگ استان شامل پتروشیمی لرستان، کشت و صنعت، صنایع فروآلیاژ ایران، کارخانه سیمان دورود، کارخانه های نساجی بروجرد، همچنین کارخانه کاشی جم، خودروسازی بروجرد و صنایع بزرگ و متوسط خارج ازشهرک های صنعتی نیزازنعمت گاز، بهره لازم را بردند.
جعفری با بیان اینکه شرکت گاز استان نهایت همکاری را با واحدهای صنعتی و تولیدی داشته و دارد، می گوید: سرمایه گذاران متعددی به استان مراجعه می کنند و برای تامین زیرساخت ها که یکی از ارکان تولید محسوب می شود، اعلام آمادگی می کنند. صنعت گازهمواره در این مسیر آمادگی خود برای تامین زیرساخت های انرژی را اعلام کرده و همکاری مناسبی برای ایجاد زیرساخت های سرمایه گذاری دارد. وی ادامه می دهد: گازاستان درستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان نیز حضوری فعال دارد و در حوزه گازرسانی وتعیین تکلیف بدهی های معوق درکمترین زمان با واحدهای صنعتی همکاری می کند. خوشبختانه همه مصوبات ستادتسهیل درحوزه گازرسانی اجرایی شده اند که ازمدیریت و کارکنان شرکت گاز استان لرستان قدردانی می کنم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان می گوید: صنعت گاز در تحقق شعار سال گذشته (تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین) نقشی بی بدیل داشت. وی ادامه می دهد: صنعت گاز در تحقق شعار امسال نیز بازیگراصلی بوده است و با ایجاد زیرساخت های گازرسانی و تامین پایدارسوخت صنایع، در افزایش تولید نقش ایفا می کند. به گفته وی، تامین پایدار گاز واحدهای صنعتی منجربه استفاده بهینه ازخطوط تولید، منابع انسانی و دیگر سرمایه های موجود می شود و زمینه را برای کاهش قیمت تمام شده محصولات فراهم می کند. با کاهش قیمت تمام شده، قابلیت رقابت درعرصه های داخلی وخارجی برای واحدهای تولیدی ایجاد می شود و این واحدها به نوعی به یک رونق قابل توجه دست خواهند یافت.جعفری تاکید می کند: از شرکت گازکه نهایت کمک ومساعدت را با حوزه تولید سطح استان شامل واحدهای صنعتی، معدنی و تجاری دارد، قدردانی می کنم.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان لرستان نیزعملکرد گازاستان را بسیار مطلوب ارزیابی می کند ومی گوید: دو دوره دراین سمت حضور دارم و فعالیت کنونی شرکت گازاستان نسبت به سنوات قبل به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. فرزادمحمدی یادآورمی شود: در مجموع 24 شهرک صنعتی مصوب درسطح استان وجود دارد که تاکنون 19شهرک به بهره برداری رسیده است. با ایجاد زیرساخت های لازم، هم اکنون همه شهرک های فعال استان از نعمت گاز برخوردارند که این اقدام قابل ستایش و قدردانی است.
محمدی تاکید می کند:تکمیل زیرساخت ها به ویژه تامین انرژی شهرک های صنعتی از اهمیت ویژه ای برای صنعتگران و سرمایه گذاران برخوردار بوده و تحقق این موضوع مشارکت جدی همه دستگاه های خدمات رسان را می طلبد. وی با بیان اینکه عملکرد شرکت گاز استان لرستان بسیار مثبت است، ادامه می دهد: سال گذشته پنج شهرک صنعتی استان به شبکه گاز متصل شده و امیدوارم بتوانیم در سال های آینده جشن پایان گازرسانی به همه شهرک های صنعتی را که به بهره برداری رسیده اند، برگزار کنیم.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان لرستان می گوید: شرکت گاز استان شتاب «قابل ستایشی» در فعالیت های خود داشته و عملکرد موجود نسبت به سنوات قبل رشد چشمگیری داشته است. گاز نگاهی فرابخشی و همه جانبه در تامین زیرساخت های انرژی استان داشته که این موضوع نیز قابل
وی درپایان تاکید می کند: صنایع کوچک ازحساسیت ویژه ای برخوردارند و کوچک ترین تکانه ها به آنها ضربه می زند. در صورتی که این واحدهای صنعتی از انرژی پاک و ارزان برخوردار نباشند نمی توانند مزیت رقابتی داشته و با تمام ظرفیت وارد بازار شوند. گازاستان مشارکت و حمایت همه جانبه ای از واحدهای صنعتی و تولیدی استان دارد و خوشبختانه در حوزه تامین سوخت پاک این واحدها دغدغه ای نداریم.
گاز اصفهان در مسیر اجرای پروژه های کلان بهینه سازی
مشعل توسعه گازرسانی به ایستگاه پایانی رسیده و ضریب نفوذ گاز در بسیاری از استان ها طی سال های گذشته به بیش از 90 درصد افزایش یافته است. اصفهان به عنوان شاهراه ارتباطی شمال به جنوب و غرب به شرق از این قاعده مستثنی نیست و با وجود مراکز صنعتی بزرگ، شاهد توسعه مطلوب گازرسانی بوده است. وجود پالایشگاه، پتروشیمی (پتروپالایشگاه)، نیروگاه و صنایع بزرگی همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن و... این استان را به یکی از مناطق صنعتی تبدیل کرده و تامین انرژی و سوخت این واحدها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ادامه گفت وگو با ابوالقاسم عسکری، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان را می خوانیم.
پروژه های گازرسانی در استان اصفهان براساس برنامه زمان بندی وارد مدار می شوند. بخش قابل توجهی از این پروژه ها، همزمان با هفته دولت و دهه فجر به صورت رسمی افتتاح شد.در دهه فجر سال 1401 با هزینه بیش از 271 میلیارد ریال، 6 طرح بزرگ گازرسانی افتتاح و با اعتبار بیش از یک هزار و 811 میلیارد ریال عملیات اجرایی7 طرح بزرگ گازرسانی آغاز شد.
افتتاح 13 پروژه گازرسانی در سطح استان نیز با هزینه دو هزار و 82 میلیارد ریال انجام شد. به لطف خدا و تلاش شبانه روزی مهندسان و کارکنان شرکت گاز استان اصفهان، بار دیگر شاهد دستاوردهای جدیدی به منظور خدمت به مردم در زمینه تحقق آرمان های انقلاب اسلامی ایران بودیم.
عملیات اجرایی شبکه گذاری فولادی و نصب 6 ایستگاه تقلیل فشار در شهرستان تیران، گازرسانی به 27 واحد مرغداری و 4 واحد دامداری در منطقه کلوت محمدیه و پاسگاه شهید شرافت، همچنین افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشار و اجرای خطوط تقویتی شهری و صنعتی در شهرستان نایین از دیگر پروژه های بزرگی هستند که در دهه فجر سال گذشته، کلنگ زنی و آغاز شد. عملیات اجرایی افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشار از پنج هزارمتر مکعب برساعت به 20 هزار مترمکعب بر ساعت، افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشارکوهپایه از 10هزار متر مکعب بر ساعت به40 هزار مترمکعب برساعت، احداث دو ایستگاه تقلیل فشارجدید با ظرفیت20 هزار و پنج هزارمترمکعب برساعت با هزینه 225 میلیارد و500میلیون ریال، همچنین گازرسانی به روستاهای کیچی، مزرعه نو و باغ گل از پروژه های گازرسانی هستند که در شهرستان کوهپایه آغاز شد.
سال گذشته، دو پروژه گازرسانی به روستای اسدآباد بالا و مجتمع ذوب آهن راوند در شهرستان کاشان داشتیم. در عملیات اجرایی این دو پروژه 12 کیلومتر شبکه و احداث یک ایستگاه تقلیل فشار با ظرفیت 2500 متر مکعب بر ساعت پیش بینی شد.گازرسانی به دو روستای ابراهیم آباد و جعفرآباد از توابع شهرستان خور و بیابانک و روستای امین آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل، از دیگر پروژه هایی بود که بهمن ماه سال گذشته وارد مدارشدند.
گازرسانی به شهرک صنعتی بادرود از توابع شهرستان نطنز، گازرسانی به واحد صنعتی طوطیا سرام در شهرستان نایین، گازرسانی به نیروگاه شهرستان تیران و بهره برداری از ساختمان اداره گاز شهرستان سمیرم نیز از پروژه های اجرایی سال گذشته بود.
هم اکنون 99.5 درصد جمعیت استان از نعمت گاز برخوردار است. همه رسالت و تلاش کارکنان این شرکت بهره مندی 100 درصدی جمعیت استان در هر سه بخش خانگی، صنعتی و عمومی است. هم اکنون 100 درصد شهرهای سطح استان معادل 114 شهر و یکهزار و 516 روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
در مجموع سالانه حدود 22 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سطح استان توزیع می شود. روزانه بیش از یک میلیون و243 هزارمتر مکعب گاز طبیعی در بخش های تجاری استان مصرف می شود. مصرف روزانه گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری در ابتدای دی ماه نسبت به ابتدای مهر ماه 4 برابر شده و در متوسط مصرف گاز استان به 60 میلیون متر مکعب رسید.
بهینه سازی رایگان بیش از 6800 واحد موتورخانه مشترکین خانگی، اداری، تجاری، گردشگری، خیریه و مذهبی انجام شده است. بهینه سازی سیستم گرمایشی 1200 فضای آموزشی در استان با مشارکت اداره کل نوسازی مدارس استان و نصب و راه اندازی 16 آبگرمکن خورشیدی در اداره های گاز استان و احداث و راه اندازی دو نیروگاه خورشیدی 10 و 30 کیلو واتی در ادارات گاز شهر اصفهان نیز انجام شده است. دریافت استاندارد ISIRI16000 برای همه موتورخانه های شرکت گاز استان اصفهان از دیگر اقدام های صورت گرفته در این حوزه است.
انجام تعمیرات پیشگیرانه در فصل گرم به منظور آمادگی شبکه گاز در زمان پیک مصرف گاز همواره در دستور کار است. از سوی دیگر برای پایداری شبکه گاز در استان بدون حتی یک مورد قطعی برنامه ریزی نشده، محدودیت هایی در نظر گرفته شده است. از دیگر اقدام های مهم در این زمینه همکاری در کاهش مصرف گاز کوره های آجرپزی بر اساس مصوبات کارگروه اضطراری آلودگی هوا بوده است.
یکی از چالش های مهم، لزوم توجه ویژه به اجرای مبحث 17 مقررات ملی ساختمان به دلیل مصرف بی رویه گاز در ساختمان ها و افزایش چهاربرابری مصرف گاز در بخش خانگی و اداری طی فصل سرد سال است. از طرفی نیازمند مشاکت جدی صنوف سازمان صمت و تعزیرات حکومتی در پیشگیری از ترویج نصب تجهیزات گرمایشی فضای باز توسط بهره برداران اماکن تجاری و تفریحی در فصل زمستان هستیم. موارد دیگری چون ارتقای راندمان نیروگاه های حرارتی با استفاده از روش های سیکل ترکیبی، عدم اعطای مجوز به صنایع، گلخانه ها و... که فرایند آنها غیر بهینه است، لزوم توجه بیشتر و اجرای قوانین اصلاح الگوی مصرف، شورای عالی انرژی کشور، شورای عالی امنیت کشور و... از دیگر مواردی است که باید به آنها توجه ویژه شود.
مشعل صنعت پتروشیمی ایران، درجایگاه یکی از مهم ترین تولید کنندگان و صادرکنندگان مطرح منطقه و جهان، توانسته است در میانه تحریم های مستقیم و همه جانبه، بازارهای جدیدصادراتی را برای محصولات خود، بویژه کاتالیست های پرکاربرد و راهبردی فراهم کند؛ اما صادرات کاتالیست درصنعت پتروشیمی ایران،دردولت سیزدهم و با دیپلماسی انرژی،وارد مرحله ای تازه شده است. این بازار باارزش و سودآور، درچند سال اخیرجهشی قابل توجه داشته و درکنار تامین نیازداخل وحرکت به سمت تولید محصولات جدید، بازارهای خارجی را هم فتح کرده است. ارتباط و مذاکرات مجموعه اقتصادی دولت و وزارت نفت با شرکای همسو و سایر کشورها از دیگر نقاط دنیا طی این دو سال، به شکلی مستمر و جدی ادامه داشته و به طورمشخص، مذاکراتی دوجانبه برای همکاری و فروش محصولات با روسیه به عنوان همسایه قدرتمند شمالی داشته و به نظر می رسد بازار بزرگ روسیه برای شرکت های ایرانی، آینده ای روشن را به همراه دارد.
نمایندگان شرکت های دو کشورایران و روسیه دریکی دو سال اخیر، مذاکرات مستقیم وچندجانبه داشته ا ند و بارها سفرهای مشترک کاری،نشست ها و همایش های تخصصی برگزارشده است. درجریان آخرین رویداد بین المللی ،یعنی چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران که چندی قبل برگزار شد، نمایندگانی ازشرکت های مختلف روسیه و اتحادیه ها و انجمن های رسمی صنعت پتروشیمی این کشورحضوریافتند تا با شرکت های ایرانی دیدار و مذاکره داشته باشند.
الکسی ادیچو ،مشاور رئیس اتحادیه شیمیدانان فدراسیون روسیه به عنوان یکی ازشرکت کنندگان در همایش بین المللی پتروشیمی(آی پی اف) که روزهای 11 و 12اردیبهشت امسال درتهران برگزار شد، در گفت وگو باخبرنگار نشریه «مشعل»، درباره تمایل شرکت های روسی برای خرید وتامین کاتالیست مورد نیاز خود از صنعت پتروشیمی ایران توضیحاتی ارائه کرد.
او با تاکید بر اینکه شرکت های روسی از کیفیت کاتالیست های تولیدی ایرانی راضی هستند و تمایل زیادی به افزایش میزان و تنوع این محصولات وجود دارد، گفت: در سفر اخیر که برای شرکت درهمایش بین المللی پتروشیمی به ایران انجام شد ودر سفر بعدی که احتمالا همزمان با نمایشگاه بین المللی نفت خواهد بود، با مجموعه توسعه دهنده کاتالیست مورد نظرمان مذاکره می کنیم تا برای افزایش میزان تولیدات کاتالیست مورد نظر ما اقدام کنند.
مشاور رئیس اتحادیه شیمیدانان فدراسیون روسیه با تاکید بر اینکه میزان دقیق نیاز شرکت های روس برای کاتالیست ها هنوز مشخص نیست و در فاصله باقیمانده تا نمایشگاه بین المللی این مقدارمشخص خواهد شد، افزود: مهم این است که مابه این کاتالیست نیازداریم وبه همین دلیل هم می خواهیم ازمجموعه توسعه دهنده آن بازدید و امکان توسعه امکانات را بررسی کنیم. اودرپاسخ به این سوال که دلیل انتخاب این نوع کاتالیست ازبازار ایران چه بوده است نیز گفت: محصول کاتالیست شرکت های ایرانی درمقایسه با نمونه چینی آن بهتراست و چه دلیلی می تواند مهم تر ازکیفیت در انتخاب کالا باشد.
الکسی ادیچو ، بابیان اینکه نمونه کاتالیست ایرانی رادر راکتورهای خودمان تست کرده ایم وتا قبل از مصرف نیزچند بازدید از مجموعه های ایرانی داشته ایم، اظهارکرد: دراین بررسی ها نتایج خوبی به دست آمد و متوجه شدیم که شرکت توسعه دهنده این کاتالیست، فعلا ظرفیت تولید بیشتر را ندارد. می خواهیم با آنها مذاکره کنیم تا ظرفیت خود را بالا ببرند.
اوبا بیان اینکه به دنبال خرید و تامین مدل های دیگر کاتالیست از این شرکت یا شرکت های ایرانی دیگر هستیم، افزود: اولویت ما برای تامین کاتالیست، بازار ایران وشرکت های ایرانی است. هم اکنون نیز برای تامین کاتالیست پلی اتیلن و اتیلن اکساید و مدل های دیگر کاتالیست مشغول بررسی هستیم. همچنین یک نوع کاتالیست را از یک شرکت ایرانی دریافت کرده ایم که شرایط خوبی دارد و می خواهیم نشست دوباره ای با آنها داشته باشیم تا میزان بیشتری از آن کاتالیست را دریافت کنیم.
الکسی ادیچو، با تاکید براینکه برای تامین وخرید کاتالیست های مختلف با طرف های ایرانی در حال مذاکره هستیم و می خواهیم مسیرهای تامین بیشتری رابه دست بیاوریم، گفت: البته این همکاری تنها شامل کاتالیست نیست و برای تامین تجهیزات نیز ارتباط تنگاتنگی ایجاد شده است.
پس از اولین سفر وزیر نفت به روسیه و دیدارهای مشترک با مسؤولان انرژی این کشور،مسیری برای صادرات کاتالیست ایران به روسیه بازشد ودرهمان سال گذشته، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از موفقیت صنعت پتروشیمی ایران برای پیوستن به جرگه صادرکنندگان کاتالیست خبرداد.
شرکت پژوهش وفناوری پتروشیمی به عنوان یکی ازبازوهای اصلی صنعت پتروشیمی درتوسعه تولید کاتالیست های کاربردی صنعت پتروشیمی، نقش قابل توجهی در توسعه بازارهای بین المللی کاتالیست ها و به دست آوردن دانش فنی کاتالیست های جدید داشته است.
مجید دفتری،مدیرعامل شرکت پژوهش وفناوری پتروشیمی بااشاره به دانش فنی که در این سال ها برای تولید کاتالیست به دست آورده اند، گفت: استفاده از لایسنس ایرانی ۳۰ تا ۴۵درصد کاهش قیمت تمام شده را برای واحدهای صنعتی به همراه داشته است. سعید صاحبدل فر، مشاورارشد شرکت تحقیقات وفناوری پتروشیمی هم چندی قبل با اعلام اینکه کاتالیست های تولید متانول شرکت پژوهش و فناوری درمقایسه با نمونه های تجاری اروپایی از عملکرد بهتری برخورداراست وقابلیت رقابت دربازارهای تجاری را دارد، اظهارکرد: شرکت پژوهش وفناوری پتروشیمی دستاوردهای خوبی در تولید کاتالیست متانول سبز باهیدروژناسیون CO2 داشته است.
صاحبدل فر با بیان اینکه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ازیک کاتالیست نوآورانه و بهینه سازی شده برای تولید متانول استفاده کرده که عملکرد خوبی داشته، افزود: این کاتالیست را با کاتالیست تجاری مقایسه کرده ایم و از نظر خروجی متانول، عملکرد خوبی داشت و حتی با یک شرکت خارجی تا مرحله عقد قرارداد برای عرضه تجاری در اروپا پیش رفتیم که به دلیل تحریم ها، کارمتوقف شد.
وی گفت: اگرچه فرمولاسیون این کاتالیست شبیه کاتالیست های موجود اروپاست، منتهی از نظر مواد اولیه قابل رقابت در بازارهای جهانی بوده و می توانیم با استفاده از زیرساخت های متانول سنتی، تولید تجاری آن را انجام دهیم.
بنا برآمارهای جهانی، میزان سرمایه گذاری های جهانی درحوزه کاتالیست ها سه برابر شده است. کاتالیست ها به عنوان یکی از مهم ترین محصولات مورد استفاده در صنعت پتروشیمی، از بازار با اهمیت زیاد برخوردارند و صنعت نفت کشورمان، بویژه بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی، در سال های اخیر توانسته در این حوزه به خوداتکایی قابل توجهی دست یابد. نکته حائز اهمیت در مورد صنعت کاتالیست این است که جهش در این بازار با توجه به شرایط تحریم و محدودیت های بسیار ناشی از آن، با کمک متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان صورت گرفته است. به این ترتیب در کنار کسب درآمد و ایجاد بازارهای جدید، توانسته ایم به هدف مهم داخلی سازی و کاهش خام فروشی نزدیک شویم. صنعت کاتالیست در درون صنعت پتروشیمی، بخوبی پا گرفته و درحال حاضر صدها شرکت ایرانی که تعداد زیادی از آنها را شرکت های دانش بنیان و فناور تشکیل می دهند، در حوزه ساخت کاتالیست فعال هستند و تولید ۴۰ گروه کاتالیست مورد نیاز در صنعت پتروشیمی را در دستور کار قرار داده اند. از آنجا که بازارمحصولات پتروشیمی در داخل و خارج از کشور رو به گسترش است وهمزمان، پروژه های زیادی در پایین دست و بالادست صنعت پتروشیمی در دستور کار قرار دارد. انتظار می رود که این بازار نیز هر روز بزرگ تر شود، طبق پیش بینی ها، تا پایان سال 1406میزان تولید محصولات پتروشیمی از مرز130میلیون تن عبور خواهد کرد، دریکی دو سال اخیر و با شروع دولت سیزدهم، پروژه های مستقلی برای تولید وداخلی سازی کاتالیست های مورد نیازصنعت پتروشیمی کلید خورده است که می توانند به آینده این صنعت کمک بزرگی کنند. در عین حال و با توجه به سرمایه گذاری چهارمیلیارد دلاری روسیه در صنعت نفت و پتروشیمی ایران، آینده همکاری های دو کشور روشن است. از آنجا که محصولات پتروشیمی ایران وکاتالیست هایی که برای صادرات آماده هستند، تنوع قابل توجهی دارند، می توان گفت که روس ها و سایر کشورهای متقاضی کاتالیست های ایرانی، می توانند بااعتماد واطمینان، نیازصنعت خود را از این بازار نزدیک تامین کنند.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز :
مشعل در دنیای امروز که صنایع بزرگ دنیا حرکت و خیزی پرشتاب را به سمت فناوری و دانش روز برداشته اند، لازم است صنعت نفت ایران هم سهم بیشتری را از بازارهای جدید و پیشرفته داشته باشد. بازارهای جهانی در سال های اخیر، همکاری نزدیک و بلند مدتی را با حوزه های فناوری و دانش بنیان در نظر گرفته اند؛ چرا که می دانند آینده بازارها متعلق به این حوزه است. در ایران هم با توانمندی های فناورانه بی نظیری که شرکت های دانش بنیان ایجاد کرده اند، ارزش افزوده قابل توجهی به دست آمده که تمایل به این همکاری را بیشتر و بیشتر می کند. با این حال هنوز حرکت مجموعه های دانش بنیان در مسیر رشد است و زمینه های لازم برای اثرگذاری و فعالیت بیشتر آنها هنوز به مرحله رضایت بخشی نرسیده و موانع زیادی در این مسیر وجود دارد.
محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به عنوان یکی از مهم ترین بخش هایی که با مجموعه های دانش بنیان و فناور در ارتباط بوده، آشنایی بیشتری با چالش ها و محدودیت های کاری مجموعه های دانش بنیان دارد. به همین دلیل نیز در پایان سال 1401 که به نام دانش بنیان ها مزین شده بود، با او درباره این چالش ها گفت وگویی انجام شده که می خوانید.
عملکردهای انجام شده در حوزه دانش بنیان ها، بویژه پس از پایان سالی که به نام دانش بنیان ها نامگذاری شده بود، با دقت درحال ارزیابی است. این گفته محمد اسماعیل کفایتی است که در ادامه نیز گفت: روند فعال شدن و توجه وحضور مجموعه های دانش بنیان در صنعت نفت قابل توجه و امیدوار کننده است؛ اما هنوز با آنچه مد نظر ماست، فاصله دارد.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز اظهار کرد: تعداد شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت چندبرابر شده، به طوری که تعداد شرکت های دانش بنیانی که وارد AVL (نظام رتبه بندی) در این صنعت شده اند، از یکصد و اندی به بیش از 500 مورد رسیده و این افزایش حضور و همکاری، فرصت خوبی برای صنعت نفت است. در عین حال، میزان قراردادها و کیفیت آنها بهتر و متفاوت شده که امیدواری بیشتری را برای شرکت ها به همراه دارد. کفایتی با بیان اینکه حرکت بزرگی که درحوزه شرکت های دانش بنیان درسال 1401 و درکل کشور بویژه صنعت نفت رخ داده، ارزشمند است،تصریح کرد: هرچند در این مسیر، مشکلات و ایراداتی وجود دارد؛ اما این روند باید به چشم یک شروع خوب و ادامه دار دیده شود. خوشبختانه تغییر نگاه خوبی در مورد همکاری با مجموعه های فناور و دانش بنیان ایجاد شده و بخش زیادی از صنایع به این نتیجه رسیده اند که روش های پیشین، دیگر در بازارهای کنونی جوابگو نیست و حتی ممکن است مشکلاتی هم برای صنعت نفت ایجادکنند؛ همانطور که صنعت نفت قبول کرده که باید رویکرد خام فروشی کنار گذاشته و زنجیره ارزش به شکل واقعی و عملیاتی، اجرایی شود.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با تاکید بر اینکه این تغییر نگاه و روند اتفاق نمی افتد، مگر اینکه موضوع «نوآوری باز» (Open innovation) در دستور کار قرار بگیرد، در توضیح بیشتر این مطلب گفت: موضوع نوآوری باز از سال 2003 شروع شده و در دنیا دیگر لازم نیست تعداد پژوهشگاه و مراکز فناوری را زیاد و نیروی انسانی را در آن سرازیر کنیم. در این روش، از تعداد کمتر نفرات با بیشترین تمرکز روی قراردادها و زیرساخت ها استفاده می شود. برای این شیوه زیرساخت هایی در صنعت نفت لازم داریم و باید در حوزه مالکیت فکری، قراردادها و حوزه های حقوقی و مالی، تغییراتی اساسی ایجاد شود. در این فضا شرکت های فناور و دانش بنیان، بدون شک اثرگذاری بیشتری خواهند داشت.
وی با بیان اینکه ظرفیت مهندسی و تعداد دانش آموختگان کشورمان قابل توجه و از آن طرف «بیکاری» یکی از تهدیدهای مهم صنعت و اقتصاد کشور است، گفت: بدون شک، ظرفیت های دولتی وخصوصی به تنهایی جوابگوی این تعداد تحصیلکرده و بیکاری آنها نیست و باید از ظرفیت استارت آپ و کارآفرینی برای اشتغال استفاده کنیم.
کفایتی با اشاره به بررسی و ارزیابی موردی بسیاری از مشکلات استارت آپ ها و مجموعه های دانش بنیان در پارک فناوری، گفت: هنوز بسیاری از مناقصه ها و قراردادهایی که بین این مجموعه ها با بخش های دولتی و خصوصی منعقد می شود، محدودیت دارند. درعین حال شرکت های دانش بنیان و فناور هم ممکن است ادعا یا توافقی کرده باشند که نتوانسته اند آن را محقق سازند و سبب ایجادحافظه منفی و بی اعتمادی به دانش بنیان ها شده باشد. او افزود: یکی از اقدامات پارک فناوری این است که نیازها و موضوعات چالش برانگیز در میان دانش بنیان ها را ارزیابی و بررسی کرده و در این مسیر از مشورت مجموعه های دانش بنیان کمک می گیرد. به همین دلیل، بسیاری از شرکت های دانش بنیان متوجه شده اند که اگر موضوعاتشان را از طریق پارک دنبال کنند، نتیجه بهتری دریافت خواهند کرد.
او با اشاره به تجربیات خوبی که در جریان همکاری با دانش بنیان ها در پروژه احیای چاه های کم بازده صنعت نفت به دست آمده است، گفت: در این پروژه به همگرایی خوبی در میان ارکان مختلف رسیده ایم و این همگرایی اثرگذار بوده است.
کفایتی تاکید دارد که هنوز وقتی از مسأله دانش بنیان شدن صنعت نفت حرف می زنیم، تصویر درستی از آن در زیر مجموعه های اجرایی وجود ندارد، گفت: آنچه در ایران و صنعت نفت رخ داده، در مقایسه با مجموعه های بزرگ دنیا همچون آرامکو قابل مقایسه نیست و هنوز راه زیادی داریم.
به نظر می رسد، لازم است شرکت های بزرگ صنعت نفت، مثل شرکت ملی گاز یا پتروشیمی، باید خودشان پیشتاز و متقاضی فناوری شوند و آن فناوری را به نام خود ثبت کنند. درکشورهای پیشرفته، صنایع بزرگ، چنین روندی را پیش گرفته اند، به طوری که شرکت های بزرگ با حمایت از فناوری، در نهایت آن فناوری را به نام همان شرکت ثبت می کند.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با تاکید بر اینکه بزرگترین تهدید صنعت نفت، بخصوص بخش های تولیدی تامین تجهیزات و مواد است، گفت: متاسفانه در همه این سال ها سیستم تعویضی در صنعت نفت حاکم بوده و لازم است به سمت تعمیر و نگهداری پیش برویم. در این شرایط می توان مجموعه هایی را ایجاد کرد که قطعات و نیازهای آن بخش را شناسایی کنند تا موقعیت مناسب و ماندگاری برای فعالیت شرکت های فناوری و دانش بنیان فراهم شود؛ البته تاکنون بخش قابل توجهی از شرکت های دانش بنیان در بخش IT و نرم افزارها فعال بوده اند و ورود به حوزه های سخت افزاری و تامین و تولید تجهیزات برای این شرکت ها و کارفرمایان ریسک بالایی دارد و لازم است زیرساخت و قوانین به نفع دانش بنیان ها تغییر کند.
کفایتی با اشاره به سابقه فعالیت های مجموعه های دانش بنیان گفت: لازم است همکاری با شرکت های دانش بنیان و مجموعه های فناور، جدا از سلیقه و تغییرات کلی در کشور شکل بگیرد و حاشیه امنی برای قراردادها و سرمایه گذاری و مالکیت فکری آنها فراهم شود. فکر می کنم که اگر این موارد رعایت شود، عملکرد دانش بنیان ها مستقل از مسائل مدیریتی و سیاسی با اعتمادسازی دوجانبه پیش خواهد رفت.
به نظر می رسد تاکنون زمینه های لازم اجرایی، اداری و حقوقی برای همکاری با مجموعه های دانش بنیان و فناور تسهیل شده و بخش قابل توجهی از این شرکت ها در ارتباط با صنعت نفت توانسته اند نیازها و محدودیت ها را برطرف کرده و در دور زدن تحریم ها کمک شایانی داشته باشند.
يكی از کارگران شرکت پیمانكاري شرکت هاي نفتی در خارج از وقت کاري جهت آماده سازي مقدمات شروع کار براي بعد از ظهر، به بالاي رآکتور می رود و به وسیله طناب به بیرون کشیدن چكش بادي خود که از قبل از ظهر در داخل راکتور بوده است، اقدام می کند.در اين حین(احتمالا به دلیل گیر کردن پا به اشیای دهانه راکتور) وی روي سینی راکتورکه حدود دو متر پايین تر از دهانه ورودي آن قرار گرفته است، سقوط می کند.
متاسفانه دراين حادثه دو نفر به دلیل خفگی ناشی از کمبود اکسیژن فوت می کنند
سقوط دو نفر دیگر
همكار این کارگر سقوط کرده به داخل رآکتور بدون استفاده از ماسك تنفسی برای کمك به درون رآکتور می رود و به دلیل کمبود اکسیژن، روي سینی سقوط و باعث افتادن نفر اول به زير سینی داخل رآکتور می شود. پیرو آن، نفر سوم هم که از کارکنان شرکت یادشده است نیز به همین ترتیب و بدون استفاده از ماسک تنفسی برای کمک به نفرات قبلی، وارد مخزن و او نیز به دلیل کمبود اکسیژن در محیط، بیهوش می شود. پس از آن نفر چهارم (آتش نشان حاضر در محیط) هم بدون ماسك وارد رآکتور و او هم به دلیل کمبود اکسیژن بیهوش می شود. در نهايت با امدادرسانی، چهار نفر داخل رآکتور، خارج و برای انجام اقدام های اولیه پزشكی به بهداري و جهت مداوای اساسی تر به بیمارستان منتقل می شوند.
پروانه مرتبط با کار را صادر و از انجام کار خارج از ماهیت پروانه اجتناب کنید.
برنامه شرايط اضطراري تدوين و آن را با کارکنان مرور کنید.
آموزش هاي لازم را به کارکنان را ارائه کنید.
وسايل حفاظتی را فراهم و به استفاده کارکنان از آنها اطمینان حاصل کنید.
به کارکنان توصیه شود از انجام کار به شكل انفرادي پرهیزکنند و حتما شخص با وسايل حفاظتی بیرون از فضاي بسته حاضر باشد.
میزان اکسیژن و گازهاي ديگر را کنترل کنید.
از وسايل ارتباطی مطمئن استفاده کنید.
خطرهای فضای بسته
فضاهاي بسته (Confined Space) داراي ويژگی هاي زير است:
فضاي بسته و مكانی با محدوديت ورود نفر بوده و اين فضا براي تنفس نامناسب است.
اين مكان ها اغلب شامل مخازن ذخیره سازي مواد قابل اشتعال يا ظروفی به منظور انجام عملیات شیمیايی(راکتورها) می شود.
کمبود اکسیژن به دلیل واکنش هاي شیمیايی و تجمع گازهاي سمی و قابل اشتعال
خطرات زياد به دلیل محدوديت نور و فضا
بیش از 37
درصد حوادث منجر به فوت مربوط به اشخاصی بوده است که بدون وسايل حفاظتی به کمك فرد حادثه ديده اولیه شتافته اند
رفع کمبود اکسیژن
در تعمیرات اساسی، هنگام جدا کردن و کندن کاتالیست هاي درون راکتور که به صورت کلوخه و سفت شده اند، احتمال آتش گرفتن اين کلوخه ها وجود دارد،از این رو جهت ايمن کردن شرايط محیط راکتور از طريق پرج کردن با گاز نیتروژن بايد محیط راکتور آماده شود و در اين فضاي پر از نیتروژن (کمبوداکسیژن)، کارکنان جهت کندن کاتالیست ها بايد با در نظر گرفتن تمام مقررات ايمنی از جمله استفاده از ماسك تنفسی اقدام کنند.
شناخت خطـــــرها
نبايد بدون شناخت خطر، نباید فعالیتی به ویژه در فضای بسته يا کمك رسانی به مصدومان که داخل چنین فضايی قرار گرفته اند، انجام شود.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیرعامل شرکت نفت و گازاروندان از آغاز برنامه ریزی های فنی برای شروع توسعه میدان نفتی اروندکنار خبر داد و گفت: ظرفیت تولید روزانه منطقه غرب کارون بیش از ۴۰۰ هزار بشکه نفت است و این شرکت پس از مناطق نفتخیز جنوب، دومین تولیدکننده محصول در کشور محسوب می شود.عبدالله عذاری اهوازی اظهار کرد:مطابق برنامه های شرکت ملی نفت ایران پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولید روزانه شرکت نفت و گاز اروندان با تحقق توسعه میدان های نفتی منطقه غرب کارون از جمله میدان های سوسنگرد، بندکرخه، سپهر، سهراب، اروند و... به یک میلیون بشکه در روز برسد. وی از منطقه غرب کارون به عنوان نقطه قوت صنعت نفت کشور یاد کرد و با اشاره به موفقیت های شرکت اروندان در بهره برداری و توسعه از سه میدان تحت سرپرستی این شرکت اظهار کرد: بتازگی توسعه میدان نفتی اروندکنار که در انتهای محدوده جنوبی منطقه غرب کارون واقع است نیز به شرکت نفت و گاز اروندان واگذار شده است. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان تصریح کرد: پیش تر سه حلقه چاه اکتشافی از سوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در این میدان حفاری شده و بر اساس اطلاعات بررسی شده، «سازند فهلیان» میدان مذکور (یکی از سازندهای زمین شناسی گروه خامی در زاگرس) حاوی نفت بسیار سبک با درجه کیفیت و مرغوبیت ۴۰ (API) بوده و نسبت گاز به نفت آن بیش از یکهزار فوت مکعب بر بشکه است. عذاری اهوازی ادامه داد: فشار این میدان، افزون بر ۱۰ هزار پام (پوند بر اینچ مربع)است که از دیگر موارد افزایش ضریب بازیافت مخزن و ذخایر قابل استحصال میدان اروندکنار به شمار می آید. وی با بیان اینکه برنامه مقدماتی توسعه این مخزن تدوین شده است، گفت: حفاری یک حلقه چاه جدید به همراه تعمیر و تعمیق چاه شماره (یک) آن در برنامه ریزی های تدوین شده قرار گرفته است.مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان تصریح کرد: با اجرای این برنامه ریزی ها، اطلاعات میدان تکمیل و طرح توسعه جامع (Master Development Plan) آن تدوین خواهد شد.عذاری اهوازی یادآور شد: مناقصه واگذاری اجرای پروژه حفاری یک حلقه چاه جدید و تعمیر چاه شماره (یک) اروندکنار در قالب قرارداد کلید در دست (EPD) در حال اجراست و ۱۱ شرکت داخلی برای اجرای پروژه مذکور اعلام آمادگی کرده اند که ارزیابی کیفی آنها شروع شده است. وی اضافه کرد: در طرح توسعه جامع این میدان، افزون بر حفاری چاه های جدید، احداث لوله های جریانی و ایجاد تأسیسات فراورشی نیز در نظر گرفته خواهد شد که در صورت نیاز و با هدف تسریع در بهره برداری از میدان یادشده، واحدهای فراورش سیار (Skid Mounted) استفاده خواهند شد. به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، پیش بینی می شود اجرای مرحله مقدماتی توسعه میدان اروندکنار حدود یک سال به طول انجامد.
عذاری اهوازی تأکید کرد: توسعه این میدان نفتی در ایجاد فرصت های شغلی پایدار، همچنین رشد اقتصادی منطقه بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
شرکت ملی نفت ایران
ستاد تحول و افزایش تولید دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران با هدف افزایش تولید پایدار گاز، «رویداد خوردگی فلزات و حفاظت فنی» برگزار شد.
رویدادخوردگی فلزات و حفاظت فنی با حضور و همکاری مدیریت های پژوهش و فناوری، برنامه ریزی تلفیقی، تدارکات و پشتیبانی کالا، نظارت بر تولید، بهداشت، ایمنی و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران(اچ اس ای) شرکت ملی نفت ایران و شرکت های نفت و گاز پارس، نفت مناطق مرکزی ایران و پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز18اردیبهشت در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران(باشگاه کوشک) برگزار شد.
چالش های مرتبط به خوردگی در شرکت های نفت و گاز پارس و نفت مناطق مرکزی ایران با عناوین مطالعه و ساخت مواد بازدارنده خوردگی ترکیبی (خوردگی گاز ترش و بخش بالایی خط لوله)،استفاده از روش های آنلاین پایش خوردگی خطوط لوله و انتقال داده، ارزیابی خطوط لوله زیرزمینی غیرقابل پیگرانی، زیرساخت های شبیه سازی الگوهای Dynamic (بخش بالادستی نفت و گاز)، همچنین پوشش های داخلی مقاوم در برابر شرایط خوردگی دمای بالا و سیال ترش شدیداً خورنده، طراحی و ساخت محفظه آزمون ازجمله مباحثی است که از سوی کارشناسان شرکت کننده در این رویداد به آنها پرداخته شد.شرکت های دانش بنیان و فناور و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی از جمله شرکت هایی هستند که به عنوان دیگر بازیگران زیست بوم شرکت کننده در این رویداد حضور یافتند. در پایان، رویداد خوردگی فلزات و حفاظت فنی جلسه تجاری - تجاری(B2B) نیز برگزار شد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: همسو با استمرار تولید گاز و انرژی کشور با مجاهدت تلاشگران شرکت پایانه های نفتی ایران چند فروند نفتکش در پایانه میعانات گازی پارس جنوبی پهلودهی شدند. عباس غریبی اظهار کرد: با توجه به شرایط نامناسب جوی در چند روز گذشته و تجمع نفتکش ها در منطقه پارس جنوبی به محض مساعد شدن شرایط دریایی، طی برنامه ریزی مدون و هماهنگی های انجام شده، کارکنان عملیاتی این پایانه ۶ عملیات پهلودهی و جداسازی نفتکش ها را طی ۲۴ ساعت گذشته در موقعیت گوی های شناور پارس ۱ و ۲ انجام دادند.
وی افزود: شرکت پایانه های نفتی ایران همسو با سیاستگذاری های وزارت نفت و ایفای تعهدهای فروش میعانات گازی با هدف مشتری مداری و پیشگیری از هرگونه اختلال در فرایندهای عملیاتی با بهره گیری از توان نیروهای متخصص و با وجود کمبودها در زمینه تجهیزات شناوری از قبیل یدک کش ها، قایق ها، همزمان عملیات بارگیری از چهار فروند گوی شناور مستقر در سایت های ۱ و ۲ پارس جنوبی در حال انجام است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
شرکت های ملی پخش فراورده های نفتی و مخابرات ایران به منظور تأمین ارتباط پایدار و امن روی زیرساخت های شبکه سوخت رسانی کشور، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در آیین امضای این تفاهمنامه با تأکید بر استقرار شبکه و راه اندازی سرویس خدمات ارتباطی پایدار و امن گفت: با توجه به گستردگی شبکه سوخت رسانی در کل کشور در ۳۷ منطقه عملیاتی و ۲۳۲ ناحیه، نیازمند زیرساخت ارتباطی قوی با تاب آوری بالا و پایدار بودیم که امید است این تفاهمنامه مشترک، منشأ خیر برای خدمات رسانی به مردم کشور باشد.
وی افزود: پایداری شبکه ارتباطی بیش از 4200 جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز سراسر کشور و توزیع نظام مند فراورده های نفتی با کارت هوشمند سوخت در درجه اول اهمیت است و همسو با همین اهداف، تقویت ارتباطات مخابراتی در مناطق شرق و جنوب شرقی کشور در دستور کار قرار دارد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی امنیت و اقدامات پیشگیرانه در تبادل اطلاعات بین مناطق، نواحی و مجاری عرضه کشور را حائز اهمیت دانست و افزود: بحث اهمیت امنیت تبادل اطلاعات با توجه به تجربیات گذشته حملات سایبری، بر کسی پوشیده نیست و باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
مجید سلطانی، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران نیز در این مراسم گفت: شرکت مخابرات ایران به عنوان یک اپراتور مادر که به کل اپراتورهای جزء خدمت رسانی می کند، بهترین و امن ترین انتخاب است.
وی با اشاره به اینکه مسؤولیت زیرساخت ارتباطی با امضای این تفاهمنامه برعهده شرکت مخابرات است، اظهار کرد: مطالعه و امکان سنجی برای استقرار شبکه و راه اندازی سرویس خدمات ارتباطی پایدار وامن به صورت مدیریت شده بر بستر شبکه اختصاصی و غیراشتراکی به منظور تأمین نیازمندی های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، موضوع این تفاهمنامه است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده نفتی با بیان اینکه عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در فصل بهار امسال با سرمایه گذاری ۹ میلیارد یورویی آغاز خواهد شد، گفت: پالایشگاه خوزستان هم با مشارکت یک سرمایه گذار خارجی احداث می شود.جلیل سالاری با اشاره به تازه ترین وضع پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه خوزستان بیان کرد: بند «ل» تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۲ به وزارت نفت تکلیف کرد که از طریق شرکت تابع ذی ربط، یعنی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تا سقف سهامداری ۲۰ درصد با مشارکت بخش خصوصی در سرمایه گذاری در طرح های پتروپالایشگاهی مشارکت کند که یکی از این طرح ها، پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی است.
وی افزود: مطالعات امکان سنجی این طرح در قالب هفت سناریو انجام شده و خوراک این پتروپالایشگاه، نفت خام سنگین و فوق سنگین است، ۳۰ درصد محصولات تولیدی فراورده های پتروشیمی شامل انواع زایلن ، پلیمر و بوتادین و پروپیلن و ۷۰ درصد تولیدات نیز پالایشگاهی و تولید نفت کوره این پتروپالایشگاه صفر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: برای اجرای این پروژه، کنسرسیومی از هلدینگ های پتروشیمی، پالایشی، بانک ها و صندوق ها شکل گرفت و مشارکت نامه تنظیم و امضا شد. مطالعات مکان یابی این طرح و مذاکرات درباره استحصال زمین انجام و حدود ۴۵۰ هکتار زمین در بندرعباس در نظر گرفته شده است.
سالاری ادامه داد: دلیل انتخاب این مکان، وجود زیرساخت لازم در بندرعباس به دلیل وجود دو پالایشگاه مهم کشور در این منطقه است، از این رو دیگر نیازی به هزینه تازه نیست. به موازات این موضوع، مطالعات محیط زیستی، پدافند غیرعامل، پیش بینی و مطالعات اولیه طراحی بنیادی انجام شده است.
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی این طرح در فصل بهار امسال بیان کرد: برای سرعت بخشیدن به این پروژه و آغاز عملیات اجرایی، درباره انتخاب مجری طرح تصمیم گیری شده و روال کار به این شکل خواهد بود که پس از ثبت شرکت، کار به هیأت مدیره و مدیرعامل واگذار خواهد شد. اکنون مجری این طرح، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت است.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: گروه تدبیر انرژی ۱۵ درصد، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۱۵ درصد، شرکت سرمایه گذاری اهداف ۱۵ درصد، شرکت ملی پالایش و پخش ۱۰ درصد، بانک ملی ۱۵ درصد، بانک رفاه کارگران ۱۵ درصد، بانک ملت ۷.۵ درصد و بانک تجارت ۷.۵ درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارند.
سالاری ادامه داد: سرمایه گذاری این طرح ۹ میلیارد یوروست که در مراحل مختلف به بهره برداری می رسد و منابع حاصل از مراحل پیشین صرف تکمیل مراحل بعدی خواهد شد. پیش بینی ما این است که این پروژه طی ۵ سال تکمیل شود. وی گفت: نشست هایی پرشمار را با کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی داشتیم و برای حل مشکلات و رفع موانع از آنها کمک گرفتیم. امیدواریم هر چه زودتر مجوز شورای پول و اعتبار دریافت شود تا سهامداران بانک در این پروژه بتوانند قدرسهم خود را بپردازند و فرایند ثبت شرکت زودتر انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی افزود: در کنار پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، احیای طرح پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکه ای خوزستان نیز در دستور کار قرار گرفته است. در دولت گذشته، مجوز این پالایشگاه ابطال شده بود و ما دوباره این مجوز را احیا کردیم. مطالعات این طرح تکمیل شده و به سمت تدوین مشارکت نامه و ثبت شرکت حرکت کرده ایم. سالاری با اشاره استحصال زمین و دریافت مجوز محیط زیست برای اجرای طرح یادشده، گفت: در طرح پالایشگاه خوزستان، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ۲۰ درصد و بخش خصوصی خارجی ۸۰ درصد سهم دارند. خوراک این پالایشگاه از نفت خام میدان های منطقه غرب کارون تأمین خواهد شد و به دلیل ویژگی های نوع نفت خام میدان های این منطقه، کار الگوسازی و تعیین الگوی پالایشی زمانبر خواهد بود.
وزارت نفت
پنجمین فراخوان ارزیابی صلاحیت مناقصه گران دستگاه مرکزی وزارت نفت برای استفاده از توانمندی ها و حمایت حداکثری از سازندگان داخلی، ایجاد بانک اطلاعات منابع واحد، تسریع در تأمین اقلام و تجهیزات مورد نیاز در فضای رقابتی و با توجه به درخواست های چندباره شرکت های سازنده و تأمین کننده از وزارت نفت منتشر شد.
در این فراخوان، تمام سازندگان و تأمین کنندگان داخلی می توانند پس از دریافت کد عضویت ۵ رقمی ایران کد از تارنمای www.irancode.ir و تأمین توکن و گواهی های الکترونیکی مورد نیاز، با ثبت نام در تارنمای شرکت فاوا نفت صبا کیش به نشانی www.meganaft.ir، به پورتال سامانه تأمین الکترونیکی کالای وزارت نفت به نشانی ep.mop.ir مراجعه و به درج اطلاعات و تکمیل فرم پرسشنامه خوداظهاری اقدام کنند.تلفن گویا با شماره ۶۱۶۲۷۸۸۰-۰۲۱، برای پاسخگویی به هرگونه اشکال در کاربری سامانه آماده است. پس از ثبت و صدور نهایی فرم های تکمیل شده، اضافه کردن هرگونه اطلاعات جدید، منوط به اخذ مجوز از دستگاه مرکزی به نشانی یادشده بوده و ضروری است که شرکت ها در تکمیل فرم های مربوط که ملاک ارزیابی صلاحیت و رتبه بندی است، کمال دقت را داشته باشند.
سازندگان و تأمین کنندگان داخلی، برای تسریع در فرایند خوداظهاری، سربرگ «راهنمای تأمین کنندگان» را در تارنمای ep.mop.ir ملاحظه کنند. مستندات، مجوزها، گواهینامه ها و معیارهای ارزیابی صلاحیت منابع و اهمیت وزنی آنها در پایگاه اطلاع رسانی مناقصات و تارنمای دستگاه مرکزی قرار داده شده است. تاکید می شود، فقط منابعی قابلیت ارزیابی خواهند داشت که حداقل یک پرسشنامه با درج محصول را تکمیل و ثبت و صدور نهایی کرده باشند. بدیهی است، برای منابعی که فرایند خوداظهاری را تکمیل کنند، امکان ارزیابی وجود نخواهد داشت.مدت اعتبار ارزیابی صلاحیت منابع سازنده و تامین کننده، طبق بند (ج) ماده (۳) آیین نامه اجرایی بند ا(لف) ماده ۲۶ «قانون برگزاری مناقصات»، از تاریخ درج در فهرست بلند دستگاه مرکزی، به مدت دو سال خواهد بود.
نام و نشانی دستگاه مرکزی برای ارسال مدارک: تهران، خیابان کریمخان زند، خیابان حافظ، ساختمان مرکزی ششم شرکت ملی نفت ایران، پلاک ۵۲۳، طبقه چهارم، اداره کل نظام تأمین و تجاری سازی فناوری به شماره کد پستی ۱۵۹۸۷۱۴۵۱۳ است.رشته یا زمینه تخصصی ارزیابی صلاحیت شامل تمامی رشته های تخصصی مرتبط با قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنایع بالادستی و پایین دستی (خشکی و دریایی) صنعت نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی است. تاریخ، مهلت و نشانی دریافت و تحویل اسناد ارزیابی صلاحیت از تاریخ ۲۰ اردیبهشت تا ۲۸ اسفند ادامه خواهد داشت.دستگاه مرکزی، منابعی را که مدارک خوداظهاری تکمیل کرده اند، بر اساس آخرین ویرایش دستورالعمل ارزیابی صلاحیت و رتبه بندی سازندگان و تامین کنندگان (فهرست بلند دستگاه مرکزی) ابلاغی از سوی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت ارزیابی خواهد کرد.
نتایج ارزیابی صلاحیت خوداظهاری و تکمیل مدارک، از سوی دستگاه مرکزی وزارت نفت (معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، اداره کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری)، تا ابتدای آذرماه در پایگاه ملی اطلاع رسانی مناقصات و تارنمای دستگاه مرکزی وزارت نفت منتشر خواهد شد.
پخش فراورده های نفتی منطقه همدان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان از تجهیز چهارمین جایگاه عرضه سوخت این منطقه به سامانه کهاب خبر داد و گفت: مرحله نخست اجرای طرح کهاب در همه جایگاه های عرضه سوخت این منطقه انجام شده است.
امین روستایی با بیان اینکه این اقدام،موفقیتی دیگر در زمینه انجام تعهدهای مسؤولیت اجتماعی حوزه سوخت رسانی استان (CSR) است، افزود:با اجرای طرح کهاب، از انتشار بخارهای بنزین به محیط جلوگیری و این گازها پس از تبدیل شدن از گاز به مایع، دوباره به درون مخزن جایگاه منتقل می شود.
وی گفت: اجرای طرح های این چنینی، گامی مؤثر در رسیدن به هوای پاک است، همچنین مشارکت همه آحاد جامعه در مدیریت و مصرف بهینه فراورده های نفتی نیز مؤثر بوده و هر تلاشی در این زمینه ما را یک گام به مقصود نزدیک تر می کند.
روستایی همچنین از اجرای مراحل چندگانه طرح یادشده در مجتمع خدماتی رفاهی «پارس» واقع در اتوبان ساوه، جایگاه «دانشگاه» در مجاورت زیرگذر پژوهش، جایگاه تازه تأسیس «هاشمی» در شهرستان ملایر و مجتمع خدماتی رفاهی «کهکشان» در مسیر اسدآباد به همدان به طور کامل خبر داد.
وی تصریح کرد: طرح کاهش، هدایت و انتقال بخارات بنزین موسوم به کهاب از فعالیت ها و اقدام های مهم و شاخص حوزه سوخت رسانی و تأمین انرژی مورد نیاز مطابق با استانداردهای جهانی است که دولت سیزدهم به آن توجه ویژه ای دارد.
مهدی احمدی، رئیس امور خدمات مهندسی منطقه همدان نیز گفت: طرح موسوم به «کهاب» در جایگاه های تازه تأسیس «پارسیان ملایر»، «سامیار نهاوند» و «نقش الماس فامنین» مراحل پایانی خود را می گذرانند و تا پایان سه ماه نخست امسال تکمیل و عملیاتی می شوند.
وی با اشاره به مزیت های محیط زیستی و اقتصادی اجرای کهاب از پیشرفت ۸۰ تا ۹۰ درصدی این پروژه در 100 جایگاه عرضه فراورده مایع دیگر در استان همدان خبر داد.
رئیس امور خدمات مهندسی منطقه همدان گفت: مراحل نخست طرح مذکور در ۱۰۰ درصد جایگاه های عرضه استان اجرایی شده و موارد بعدی شامل تهیه و نصب کمپرسورها و نازل های مخصوص که هزینه بیشتری را به خود اختصاص می دهد، در حال انجام است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که یکی از برنامه های جدی این شرکت، درآمدزایی ارزی از طریق صدور خدمات تخصصی فنی و مهندسی در حوزه مهندسی، طراحی و ساخت تجهیزات و سامانه های حوزه گاز است.
رضا نوشادی در همایش آموزش تخصصی پروژه دیسپچینگ ملی گاز ایران با اشاره به شرایط صنعت نفت ایران در رژیم سابق گفت: وابستگی نفت ایران به خارج پیش از انقلاب بسیار زیاد بود و اختیار و نحوه مدیریت منابع نفت و وصول درآمد حاصل از فروش آن، ملی نبود و دخالت کشورهای بیگانه را شاهد بودیم؛ اما پس از انقلاب این شرایط تغییر کرد و صنعت نفت و گاز ایران، بویژه در مقایسه با کشورهای همسایه پیشرفت قابل توجهی داشت.
وی با تأکید بر افزایش درآمد ارزی کشور توضیح داد: یکی از راهکارهای تحقق این امر، صدور خدمات فنی و مهندسی به دست آمده در ۴۰ سال گذشته بوده است، همچنین یکی از برنامه های جدی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، درآمدزایی ارزی از طریق صدور خدمات تخصصی فنی و مهندسی در حوزه مهندسی، طراحی و ساخت تجهیزات و سامانه های حوزه گاز است.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز، یکی دیگر از موارد قابل توجه، اعتماد به محصولات داخلی و ایجاد سازوکاری برای تسهیل استفاده از شرکت های دانش بنیان داخلی در اجرای پروژه های حوزه گاز کشور در حوزه طراحی و مهندسی و حوزه ساخت کالاست.
شرکت پلی پروپیلن جم
شرکت پلی پروپیلن جم، برای نخستین بار در کشور اقدام به توسعه و تولید گرید جدید EP4130N کرد که این گرید تازه پلی پروپیلن در تولید قطعات داخلی خودرو و صنایع لوازم خانگی و ساختمان کاربرد دارد. این شرکت همسو با اهداف توسعه ای و با شناسایی نیاز صنایع مختلف برای نخستین بار در کشور اقدام به توسعه و تولید گرید جدید EP4130N کرده است. این گرید تازه پلی پروپیلن که در دسته کوپلیمرهای ضربه پذیر قرار می گیرد، در تولید قطعات داخلی خودرو از جمله داشبورد، رودری، کنسول وسط، همچنین صنایع لوازم خانگی و ساختمان کاربرد دارد.پلی پروپیلن جم با تولید و توسعه گرید EP4130N به بهبود خیره کننده کیفیت، خواص فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی و ثبات ویژگی ها در قطعات کمک کرده و تاکنون به طور قابل توجهی مورد استقبال صنایع پایین دستی قرار گرفته است.گفتنی است، شرکت پلی پروپیلن جم با اتکا به دانش فنی درون سازمانی، همچنین تجارب متخصصان خود با تولید این محصول برای نخستین بار در ایران امیدوار است بتواند به اهدافی چون رشد تولید، جلب رضایت مشتریان، خودکفایی ملی و جلوگیری از خروج ارز دست یابد.
پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از افتتاح یک جایگاه عرضه سوخت در کیلومتر18فاروج به قوچان خبر داد و گفت: با بهره برداری از این جایگاه، شمار جایگاه های منطقه خراسان رضوی به ۱۵۰ باب رسید.
علی اصغر اصغری در آیین افتتاح و بهره برداری از جایگاه ۴۱۱ که با حضور فرماندار و نماینده مردم قوچان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسؤولان استانی و محلی برگزار شد، ضمن ارائه گزارشی از عملکرد تأمین و توزیع فراورده های نفتی در تعطیلات نوروز امسال، از تلاش ها و همکاری مالکان مجاری عرضه و شرکت های زنجیره ای صاحب نشان در سوخت رسانی بدون وقفه در این ایام قدردانی کرد.وی با تأکید بر اینکه با افتتاح این جایگاه،تعداد جایگاه های ناحیه قوچان به ۱۱باب رسیده است، افزود: این جایگاه دارای6سکو،12دیسپنسر و18نازل است و با توجه به قرارگیری آن در مسیر رفت وآمد مردم و بویژه زائران حرم امام هشتم(ع)، حائز اهمیت بوده و افزون براین، بسیاری از مشکلات محلی را نیز حل می کند.
وی با بیان اینکه این جایگاه تازه تأسیس با مساحت ۱۲ هزار مترمربع، زمینه اشتغالزایی را برای هشت نفر در جایگاه و ۵۰ نفر در مجتمع رفاهی فراهم کرده است،از افتتاح دو جایگاه دیگر در شهرهای مشهد و فریمان خبر داد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی گفت: در سال های اخیر تعداد زیادی مجاری عرضه در استان خراسان رضوی به بهره برداری رسیده که با راه اندازی آنها بسیاری از کمبودها در این زمینه در نقاط مختلف برطرف شده است.
وی درباره کارت های آزاد جایگاه ها نیز گفت: اگرچه این کارت ها در تمام مجاری عرضه موجود است؛ اما با توجه به لزوم ساماندهی آنها و بهبود نظام توزیع با کارت های شخصی،توصیه ما به هموطنان استفاده از کارت سوخت شخصی است.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، فراخوانی را همسو با بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۱ کشور اعلام کرده که بر اساس آن تسهیلاتی را به منظور ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت در رسته های اولویت دار وزارت نفت اختصاص داده است.
شرکت های دانش بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و کشف یافته ها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر زیادی دارند. به دنبال تأکید مقام معظم رهبری مبنی برافزایش تولیدات صنعت نفت، با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع نفتی، در صنعت نفت از حداکثر توان شرکت های دانش بنیان و مؤسسه های تحقیقاتی برای رفع چالش ها و نیازهای فناوری ساخت و خدمات استفاده می شود.
در همین راستا بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۱ کشور، تسهیلاتی را به منظور ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت در رسته های اولویت دار وزارت نفت و با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات مورد نیاز، پیاده سازی طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار اول و تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز اختصاص داده است. از این رو از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از این تسهیلات (مطابق ضوابط مندرج در شیوه نامه اجرایی) دعوت می شود از تاریخ ۱۶ اردیبهشت امسال تا زمان اتمام منابع در دسترس این بند قانونی، در سامانه تسهیلات بند (الف) تبصره ۱۸ صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به آدرس my.ioiv.ir مراجعه و با تکمیل فرم های مربوطه و ارائه مستندات مورد نیاز، درخواست های خود را ثبت کنند.
بر اساس برنامه مصوب توسعه اشتغال وزارت نفت، اهم رسته های اولویت دار شامل بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های غیرفعال و کم بازده و دیگر راهکارها، فلرینگ و بازیابی گازهای همراه نفت، ساخت بار اول محصولات راهبردی و تولید کالاهای دانش بنیان صنعت نفت، تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی، طرح های شیرین سازی نفت کوره ترش، طرح های محیط زیستی و تصفیه پساب های صنعت نفت، طرح های پیکسایی مصرف گاز در زمستان، توسعه صادرات کالا/ دانش فنی/ خدمات دانش بنیان به خارج از کشور، طرح های داخلی سازی لایسنس های فرایندی مورد استفاده در صنعت پالایشی و پتروشیمیایی است که متقاضیان باید در ذیل هریک از رسته ها اقدام به ثبت نام در سامانه مذکور کنند.
شیوه نامه اجرایی مربوط به این برنامه و فرایند بررسی درخواست ها در سامانه مذکور قابل مشاهده و بهره برداری است.
خطوط لوله و مخابرات منطقه بندرعباس
رئیس واحد نگهداری وتعمیرات شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه خلیج فارس ازایمن سازی خط 26اینچ انتقال فراورده بندرعباس - رفسنجان خبرداد.
امیرطایی گفت: این عملیات پس از اخذ مجوزات لازم وهماهنگی با مراکزانتقال نفت وکنترل مرکز، به منظور حذف اتصالات غیرمجاز، با توقف جریان انتقال فراورده های نفتی دراین خط لوله انجام شد.وی تصریح کرد: دراین عملیات که باهمکاری واحدهای بهره برداری، ترابری،حراست و اچ اس ای انجام شد، نیروهای عملیاتی واحد تعمیرات خط، بانصب نوار تعمیراتی ( patch ) دست ساز وگوه چوبی به اصلاح ومقاوم سازی خط لوله 26 اینچ بندرعباس- رفسنجان اقدام کردند.
پالایشگاه گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به اینکه خرید تولیدات داخلی اولویت اصلی این پالایشگاه است، گفت: طی سال گذشته، 70 درصد کالاهای مورد نیاز این پالایشگاه از تولیدکنندگان داخلی تأمین شده است.روح الله نوریان با اعلام این خبر، افزود: برای شناسایی و بهرهمند سازی از شرکتهای داخلی با اعلام فراخوان در برخی از زمینه های مورد نیاز دراین پالایشگاه و بازدید از توانایی آن شرکت ها در جلسه های خودکفایی، صلاحیت آنها مورد بررسی قرار گرفته و از توانایی آنها در خریدها استفاده شده است.وی ادامه داد: این امر علاوه بر حمایت از تولید داخل، صرفهجویی قابل توجه ارزی برای این پالایشگاه به همراه داشته است.نوریان تصریح کرد: در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و در جهت رونق تولید و حمایت از کالای ایرانی، مطابق برنامه ریزی های صورتگرفته و با همکاری واحدهای مهندسی، عملیات و دیگر واحدهای ذیربط تلاش شد که خرید کالای داخلی در اولویت قرار گیرد.مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام در ادامه، اظهار داشت: در سال 1401، این شرکت موفق به بومیسازی و خودکفایی کالاهایی همچون سیستم های کنترلی، قطعات داخلی kv ها، ترموکوپل سرامیکی، قطعات هوزینگ، مکانیکال، مواد شیمیایی، شیرآلات و غیره از شرکت های داخلی شده است.نوریان در پایان، با اشاره به تصمیمات مسئولان شرکت مبنی بر کاهش حجم کالاهای موجود در انبارها، توضیح داد: طی چند سال گذشته با برنامه ریزی های صورتگرفته، میزان حجم اقلام موجود در انبار کاهش یافته که این امر باعث آزاد شدن سرمایه شرکت برای اجرای سایر پروژه های اولویتدار شده است.
گفت وگو با عضو کم توان جسمی خانواده بزرگ صنعت نفت
مشعل کارکنان صنعت نفت طیف گسترده ای دارند و همچون بافت عمومی جامعه، از گروه های مختلفی با شرایط متفاوت تشکیل شده اند. افراد کم توان جسمی (معلولان) هم جزئی از این خانواده بزرگ هستند که توانسته اند با وجود محدودیت های ناخواسته و کمبودها، نه تنها گلیم خود را از آب بیرون بکشند، بلکه به دنبال علایق و بالفعل کردن توانمندی های خود بروند. در میان خانواده بزرگ صنعت نفت هم افراد کم توان جسمی (معلول) زیادی حضور دارند که از موانع بسیاری عبور کرده و توانسته اند به موفقیت دست یابند. آریا لاچینی، فرزند یکی از کارکنان بازنشسته شرکت نفت فلات قاره است که با وجود معلولیت در دست و یک چشم، بسیاری از علایق و توانمندی های خود را دنبال کرده است.
آریا لاچینی متولد 1344 اهل تهران است. پدر او از جمله بازنشستگان مجموعه شرکت نفت فلات قاره بوده است. او به عنوان بازمانده ویژه تحت پوشش صندوق بازنشستگی نفت قرار دارد. لاچینی تا 18سالگی در کشور انگلستان حضور داشته و در این مدت، چهار زبان خارجی را فراگرفته و مدارک آنها را هم اخذ کرده است، اما در ادامه با توجه به هزینه ها و شروع جنگ تحمیلی، به ایران بازمی گردد.
لاچینی به علایق مختلفی که در این سال ها دنبال کرده است، اشاره کرد و گفت: در این سال ها به شکل شخصی و خودخواسته بسیاری از موضوعات همچون گیاه درمانی، نوآوری در امکانات ورزشی، لوازم مورد نیاز سالمندان و معلولان و یا تجهیزاتی را که منجر به صرفه جویی در مصرف انرژی می شود،دنبال کرده ام. به عنوان مثال یک دستگاه ناخن گیر برای سالمندان و افراد معلول طراحی کرده ام که بدون لرزش دست بتوانند ناخن دست و پای خود را بگیرند. همچنین یکی دیگر از مواردی که طراحی کردم، ساخت دارحلقه و بارفیکس برای افراد قطع عضو از ناحیه دست بوده است.
او که خود از ناحیه دو دست و یک چشم معلولیت دارد، می گوید بسیاری از افراد معلول و به طور کلی همه ما آدم ها، باید قانون استقلال عمل را که قانونی ارزشمند است، در دستور کار زندگی مان قرار دهیم و به اجرای آن احترام بگذاریم.
لاچینی می افزاید: در این سال ها به شکل مستقل همه امور زندگی خودم را انجام داده ام و از طرق مختلف درآمد کسب کرده ام و فکر می کنم این قانون استقلال عمل باید از سوی همه افراد جامعه رعایت شود. حتی برای معمولی ترین کار روزمره ام مثل کار با تلفن همراه و تایپ کردن، از کسی کمک نمی گیرم و چون قلم هوشمند ندارم، با نوک بینی امور تایپی را انجام می دهم. او به اخذ گواهینامه صنایع دستی در رشته چرم هم اشاره کرد و گفت: پیشتر در این حوزه فعالیت زیادی داشتم و از کیف و کمربند و سایر لوازم گرفته تا تابلوهای چرم را طراحی و آماده می کردم، اما در چند سال اخیر به دلیل اجاره نشینی و زندگی آپارتمانی و جابه جایی امکان انجام این کارها را ندارم.
لاچینی درباره نوآوری های فکری که در سال های گذشته به ساخت برخی تجهیزات و ادوات منجر شده است، گفت: در این سال ها طرح های زیادی را اجرا و حتی برای ثبت آنها اقدام کردم، اما روند تجاری شدن طرح ها و یا ثبت اختراع بسیار سخت و هزینه بردار است و هم هیچ تضمینی هم وجود ندارد که طرح ارائه شده کپی نشود. روند پیگیری و شکایت هم که بسیار سخت و زمانبر است و در این سال ها از اینکه در این مسیر گام بردارم، بسیار ناامید شده ام.
این فرزند بازنشسته صنعت نفت که به شیوه های نوآور برای استفاده از مواد دورریز برای ساخت لوازم جدید و حفاظت از محیط زیست توجه و علاقه زیادی دارد، می گوید: یک مدل آبگرم کن با استفاده از بشکه های غیرقابل مصرف و دورریز را طراحی کردم که می توان با ابزار و لوازمی ابتدایی آب را در مناطق مختلف بدون آبگرم کن گرم کرد. بسیاری از این طرح ها در صورت حمایت می توانند برای تعداد زیادی از خانواده ها با هزینه ای کم اجرایی شوند.
او که متاهل و دارای یک فرزند است، گفت: 26 سال قبل ازدواج کردم و همسرم خانه دار است و در انجام برخی کارها همراهی دارد، اما همه امور شخصی و کاری را خودم انجام می دهم و تلاش کرده ام مسئولیت و باری را روی دوش دیگران نگذارم. در خانه هم با همین لوازم مناسب سازی شده ورزشی تمرین ورزشی می کنم و با این تمرینات خستگی و فشار ناشی از کار و بدن درد را کم می کنم.
لاچینی تاکید دارد که ممکن است دیگران نسبت به افراد کم توان جسمی(معلول) نگاهی ترحم آمیز یا استثنا داشته باشند اما در گذر زمان این نگاه برایشان عادی و متوجه می شوند که زندگی برای ما هم به همان ترتیب ادامه دارد. این فرزند بازنشسته نفتی می گوید در اوقات فراغت خود به پیاده روی و کوهنوردی مشغول است و می افزاید: طرح ها و برنامه های زیادی برای حفظ محیط زیست و استفاده از دارایی های کشور دارم که می تواند برای تعداد زیادی از مردم کشور مفید باشد، اما تاکنون فرصتی مناسب و واقعی برای ارائه و اجرایی کردن آنها وجود نداشته است. مدتی در مجموعه خودکفایی وزارت نفت مشغول به کار بودم، اما در ادامه به دلیل برخی شرایط و رفتارها، دلسرد شدم و ترجیح دادم به کارهای شخصی و علاقه مندی هایم بپردازم و از همین طریق هم درآمد کسب کنم.
او با بیان اینکه می تواند مشاوره های خوبی برای صندوق بازنشستگی صنعت نفت داشته باشد، گفت: کشور ما منابع نفت و گاز و طبیعت بسیار ارزشمندی دارد که می توان با کمک مردم و اعتماد به توانمندی آنها بسیاری از پروژه ها را در نهایت سادگی اجرا کرد.
امام على علیه السلام فرمود: خَيْرُ مَنْ شاوَرْتَ: ذَوُوالنُّهى وَالْعِلْمِ وَأُولُوالتَّجارِبِ وَالْحَزْمِ؛ بهترين كسانى كه با آنان مشورت مى كنى، صاحبان خرد و دانش و تجارب و دورانديشى اند.(غررالحكم ج۳ ص۴۲۸)
شرح حدیث
مهم تر از اصل مشورت، شناختن و يافتن مشاوران خوب و شايسته است. ولى اين خوبى و شايستگى در مشاور، چيست؟ و معيار آن كدام است؟
انگيزه رايزنى و مشورت، بهره گيرى از دانش و تجربه و خرد ديگران است.
آنچه ما را از خطا و بيراهه و لغزش مصون مى دارد، افزودن دانسته ها و تجربه هاى ديگران به دانش و فهم و تجارب خويش است.
آنكه از عقل و خرد كاملى برخوردار نيست، آنكه فاقد دانش و تجربه است و آنكه در كارها و نظرها و تصميم ها، اهل حزم، آينده نگرى و مال اندیشی نيست، نمى تواند براى ما مشاورى خوب باشد و ما را به صواب برساند.
خردمندى، مانع تصمیم های عجولانه مى شود.علم، سلامت عملكرد و انتخاب را تضمين مى كند.تجربه، بالاتر از علم است و حزم هم ما را از پشيمانى هاى ناشى از شتاب و هوس و نقدانديشى مصون مى دارد. اين است كه نبايد از هر كس نظر خواست و به نظر مشورتى هر فردى عمل كرد.
دقت در فراهم بودن شرايط و اوصاف چهارگانه در طرف مشورت ما، نشانه گزينش مشاوران شايسته است. چهار معيار در مشاور خوب، عبارتند از: برخوردارى از علم، خرد، تجربه و حزم!
گرایش به الگو و تأثیرپذیری از آن در امور مختلف زندگی فردی و اجتماعی، از جمله گرایش های فطری انسان است و فطرت کمال جوی انسان او را وامی دارد تا برای رسیدن به هدف و کمال از بهترین الگوها استفاده کند. قرآن کریم، که کتاب هدایت و پاسخ گو به نیازها و خواسته های فطری انسان هاست، به نیاز مهم بشر (نیاز به الگو) پاسخ گفته است و پیامبران، پیشوایان معصوم و اولیای الهی را الگوی خوبی برای انسان ها معرفی کرده و تأکید فرموده که در تمام امور فردی و اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و… از آنها تأثیر و سرمشق بگیرند؛ چنان که قرآن کریم می فرماید: «برای شما در زندگی رسول خدا (ص) سرمشق نیکویی بود.»
امام صادق(ع) نیز همچون، دیگر ائمه هدی(علیهم السلام)، مصداق روشن انسان کامل و نمونه عالی گذشت و خیرخواهی بودند. در این باره گفته اند روزی، مردی نزد امام صادق(ع) آمد و گفت: پسرعموی ایشان، به آن حضرت ناسزا گفته و در این راه از چیزی فروگذار نکرده است. امام با شنیدن این سخن از جای برخاسته و دو رکعت نماز گزاردند و آنگاه چنین دعا کردند: «خداوندا، من حق خود را بر او بخشیدم، جود و کرم تو از من بیشتر است، او را ببخش و گفتار و کردارش را بر او مگیر» و پیوسته آن فرد را دعا می کردند.
درباره شیوه رفتاری امام صادق(ع) با مردم گفته اند: «ایشان فردی خوش مجلس و خوش سخن بودند. با مردم روابطی گرم و معاشرتی صمیمانه داشتند، ولی این گرمی و صمیمیت سبب آن نمی شد که در مجلس ایشان، کار خارج از نزاکتی صورت گیرد. آن امام، هرگز کلام کسی را قطع نمی کرد و پس از پایان سخنان دیگران، حرف و سخنشان را آغاز می کردند. همچنین ایشان با چهره ای بشاش و گشاده و با لبانی متبسم با مردم روبه رو می شدند.» چنانکه مالک بن انس یکی از شاگردان امام صادق(ع) و پیشوای مذهب مالکی می گوید: «او فردی شوخ طبع و خنده رو بود.» امام صادق(ع)، هرگز کلام کسی را قطع نمی کرد و پس از پایان سخنان دیگران، حرف و سخنشان را آغاز می کردند. همچنین ایشان با چهره ای بشاش و گشاده و با لبانی متبسم با مردم روبه رو می شدند.
امام همانند مردم معمولی لباس می پوشید و در زندگی رعایت اقتصاد را می کرد. می فرمودند: «بهترین لباس در هر زمان، لباس معمول همان زمان است. لذا گاه لباس نو و گاه لباس وصله دار بر تن می کرد.» حضرت همگام و همسان با مردم بود و اجازه نمی داد امتیازی برای ایشان و خانواده اش در نظر گرفته شود. این ویژگی هنگام بروز بحران های اقتصادی و اجتماعی بیشتر بروز می یافت. از جمله در سالی که گندم در مدینه نایاب شد، دستور داد گندم های موجود در خانه را بفروشند و از همان، نان مخلوط از آرد جو و گندم که خوراک بقیه مردم بود، تهیه کنند و فرمود: «خدا می داند که می توانم به بهترین صورت نان گندم خانواده ام را تهیه کنم، اما دوست دارم خداوند مرا در حال برنامه ریزی صحیح زندگی ببیند.» امام صادق(ع) مصداق روشن کسانی بودند که کم مصرف می کنند و زیاد بهره می دهند و هم مصداق آیه ۶۷ سوره فرقان، در وصف بندگان راستین خدا: «بندگان خالص خدا کسانی هستند که در هزینه خود نه اسراف در پیش می گیرند و نه سخت گیری، بلکه در میان این دو، حد اعتدالی دارند.» ایشان درباره میانه روی اقتصادی می فرمودند: «من ضامنم که اگر کسی میانه رو باشد، فقیر نشود.»
حضرت همگام و همسان با مردم بود و اجازه نمی داد امتیازی برای وی و خانواده اش در نظر گرفته شود. این ویژگی هنگام بروز بحران های اقتصادی و اجتماعی بیشتر بروز می یافت.
امام صادق(ع) در همه شئون زندگی، سیره پیامبر اکرم(ص) را الگوی رفتار خود قرار داده بودند. در بسیاری از وقت ها، با کارگران و غلامان خود بر سر یک سفره می نشستند و بدون هیچ غروری با آنان هم غذا می شدند. در خوردن غذا آرام و صبور بودند و هرگز با حرص و ولع غذا نمی خوردند و مانند برخی متکبران، غذای مخصوص و متفاوت از دیگران نداشتند.
امام صادق(ع) در برابر ستمگران از هر طایفه و رتبه ای به سختی می ایستاد و این شهامت را داشت که سخن حق را به زبان آورد و اقدام حق طلبانه را انجام دهد، هرچند با عکس العمل تندی روبه رو شود، وقتی منصور از او پرسید: چرا خداوند مگس را خلق کرد، فرمود: «تا جباران را خوار کند و به این ترتیب منصور را متوجه قدرت الهی کرد» و آنگاه که فرماندار مدینه در حضور بنی هاشم در خطبه های نماز به علی(ع) دشنام داد، امام چنان پاسخی کوبنده داد که فرماندار خطبه را ناتمام گذاشت و به سوی خانه اش راهی شد.
وحدت اسلامی و مدارا با مسلمانان
امام صادق(ع) شیعیان را به همزیستی با اهل سنت دعوت می کرد تا به این طریق هم شیعیان از جامعه اکثریت منزوی نشوند و هم بتوان احکام و اصول شیعی را با ملاطفت به آنان منتقل کرد. از این روی در مدار حق با مسامحه با آنان رفتار می شد، اما این سهل گرفتن هرگز به معنای زیر پای گذاشتن اصول نبود و آنجا که مسأله اصولی در میان بود، حضرت هرگز تسلیم نمی شد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
بخش عظیم و غیرقابل اغماضی از مواریث کهن بشریت اعم از فلسفه، دین، علم ، اخلاق، عرفان و سیاست به وسیله زبان فارسی منتقل شده است که دست یافتن به آن بدون اطلاع از این زبان آسان نیست. آنچه که مولوی، عطار، حافظ، سعدی، فردوسی و دیگر بزرگان علم و ادب فراهم آورده اند، تنها زمانی می تواند مورد استفاده کامل بشریت قرار گیرد که به زبان اصلی یعنی زبان فارسی در اختیار طالبان و پژوهندگان آن گذاشته شود. ما باید برای رواج زبان فارسی در دنیا و گسترش جغرافیایی آن تلاش کنیم تا این زبان در موضع قدرت قرار گیرد و بتواند بخش عظیمی از مدنیت گذشته عالم را که با خود همراه دارد، به دنیا ارائه دهد.(12/12/1377)
در مسابقات سراسري دختران زیر 17 سال شركت ملي نفت ايران
مسابقات سراسری دختران زیر 17 سال شركت ملي نفت ايران از 5 تا 13 اردیبهشت ماه سال جاری در دو مجموعه ورزشي آموزشي آبعلي و شهيد زرگر با حضور 200 ورزشکار در قالب 8 شركت تابعه شامل ستاد تهران، شركت نفت مناطق مركزي، شركت پايانه هاي نفتي ايران، سازمان منطقه ويژه اقتصادي پارس جنوبي، شركت نفت فلات قاره، شركت بهينه سازي و مصرف سوخت، پژوهشگاه و شركت نفت و گاز پارس در 6 رشته ورزشی واليبال- تنيس روي ميز- شطرنج- آمادگي جسماني- بدمينتون و تنیس خاکی برگزار شد كه با درخشش ورزشکاران ستاد تهران همراه بود تا جایی که رتبه های این ستاد بیشتر رشته ها را به خود اختصاص دادند.
پس از مشخص شدن نتايج تيمي و انفرادی، در نهايت كاروان ورزشي ستاد تهران مقام اول، كاروان ورزشي پايانه هاي نفتي ايران مقام دوم و كاروان ورزشي نفت مناطق مركزي مقام سوم را كسب کردند.
نتايج مسابقات تيمی و انفرادی به شرح زیر است.
در بخش تیمی، ستاد تهران به مقام اول رسید؛ نفت مناطق مركزي دوم و سازمان منطقه ويژه اقتصادي سوم شد.
نتایج بخش انفرادی آمادگی جسمانی به شرح زیر است:
آيناز رحماني (نفت مناطق مركزي) به مقام اول رسید و شايلان ايري مقام دوم را کسب کرد.
رزا قدرتي مقام (منطقه ويژه اقتصادي) مقام اول را کسب کرد، يگانه تميمي (پايانه هاي نفتي خارک) به مقام دوم رسید و شميم خطيبي (نفت مناطق مركزي) سوم شد.
آرتميس كهسار (نفت مناطق مركزي) مقام اول، ثمين نوذري (منطقه ويژه اقتصادي) مقام دوم و هستي دانشور (نفت مناطق مركزي) مقام سوم را کسب کردند.
در این رده سنی هليا عليپور (ستاد تهران) به مقام مقام اول رسید، نيايش حسين زاده (پايانه هاي نفتي خارک) دوم و هستي شادمردي (منطقه ويژه اقتصادي) مقام سوم را به دست آوردند.
فاطمه ميري (ستاد تهران) مقام اول را کسب کرد. پانيسا جانباز (پايانه هاي نفتي خارک) به مقام دوم رسید و آرتميس ميرفندرسكي (منطقه ويژه اقتصادي) سوم شد.
تينا گلپريان (ستاد تهران) به مقام اول رسید. پارميدا اسماعيلي (منطقه ويژه اقتصادي) مقام دوم شد و يكتا تميمي (پايانه هاي نفتي خارک) مقام سوم را کسب کرد.
درسا حميدي (ستاد تهران) مقام اول، ريحانه حقيقي نژاد (نفت مناطق مركزی) دوم، رها رضايي (منطقه ويژه اقتصادي) مقام سوم را کسب کرد.
ماندانا نساج (پايانه هاي نفتي خارک) به مقام اول رسید، آلينا حسن پور (نفت مناطق مركزي) دوم و هستي قجر (ستاد تهران) مقام سوم را کسب کردند.
در بخش تیمی ستاد تهران به مقام اول رسید، پايانه هاي نفتي ايران دوم و سازمان منطقه ويژه اقتصادي مقام سوم را کسب کرد. در بخش انفرادی نیز فاطمه خدري از منطقه ويژه اقتصادي به مقام اول دست پیدا کرد. فاطيما كوزه گر از تیم ستاد تهران به مقام دوم رسید و مبينا سرلک وهانيتا كوزه گر از تیم های پايانه هاي نفتي و ستاد تهران مشترکا به قمام سوم دست پیدا کردند.
در بخش تیمی ستاد تهران به مقام اول دست پیدا کرد، پايانه هاي نفتي ايران دوم شد و نفت مناطق مركزي مقام سوم را کسب کرد.
در بخش انفرادی هم فاطيما سادات حسيني از ستاد تهران مقام اول را کسب کرد. سارا رحيمي هم از ستاد تهران به مقام دوم رسید و ثنا بهرامي از پايانه هاي نفتي خارک بر سکوی سوم ایستاد.
در این رشته نیز ستاد تهران توانست مقام اول را کسب کند، پايانه هاي نفتي ايران به مقام دوم رسید و نفت مناطق مركزي مقام سوم را کسب کرد.
هلیا هنرمند از تیم پژوهشگاه به مقام اول رسید. هانا خانی از ستاد تهران به مقام دوم دست پیدا کرد و نگین موسوی و یلدا لک از ستاد تهران به صورت مشترک مقام سوم را کسب کردند.
مهديسا تميمي از تیم منطقه ويژه اقتصادي به مقام اول دست پیدا کرد، مهسا حسني از تیم منطقه ويژه اقتصادي دوم شد و ساينا رهبر از تیم پايانه هاي نفتي خارک بر سکوی سوم ایستاد.
مسئول ورزش بانوان شرکت نفت در گفت و گو با مشعل:
بهارک ناصری، مسئول ورزش بانوان شرکت ملی نفت درباره برگزاری مسابقات در رده های مختلف سنی برای بانوان گفت: سال گذشته در اداره کل ورزش وزارت نفت تصمیم گرفته شد تا مسابقاتی در 2 سطح مسابقات سراسری شرکت ملی نفت به صورت سالانه و مسابقات سراسری وزارت نفت یک سال در میان در حوزه ورزش بانوان برگزار شود؛ به گونه ای که منتخبان مسابقات سراسری شرکت ملی نفت، مجوز حضور در مسابقات وزارت نفت را پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه سه رده سنی برای حضور در مسابقات در نظر گرفته شده است، توضیح داد: رده های سنی درنظر گرفته شده شامل رده سنی زیر 17 سال، رده سنی زیر 26 سال و رده سنی بالای 26 سال است و به صورت کلی یک سال مسابقات زیر 26 سال و یک سال مسابقات بالای 26 سال برگزار می شود.
ناصری با بیان اینکه در این دوره از مسابقات بانوان زیر 17 سال، در 6 رشته ورزشی واليبال- تنيس روي ميز- شطرنج- آمادگي جسماني- بدمينتون و تنیس خاکی برگزار شد، تاکید کرد: انتخاب رشته های مسابقات براساس سیاست گذاری هایی اداره کل ورزش نفت و برپایه استقبال ورزشکاران و باشگاه های فعال صورت می گیرد.
وی افزود: یکی از مهم ترین نکات در زمینه برگزاری این مسابقات وجود دارد، کشف استعدادهای ورزشی در حوزه بانوان است. یادآور می شوم که وزارت نفت تیم های قهرمانی در رشته های مختلف ورزش بانوان دارد و برگزاری مسابقاتی مانند مسابقات سراسری شرکت ملی نفت و مسابقات وزارت نفت، این امکان را فراهم می کند تا استعدادهای ورزشی شناسایی و برای حضور در تیم های قهرمانی تربیت شوند.
تیم صنعت نفت آبادان در هفته 28 لیگ برتر فوتبال با نتیجه یک بر یک به مصاف استقلال رفت؛ هرچند این تساوی به صنعت نفت برای کسب امتیاز کمک کرد؛ اما باید دید که این تیم فوتبال می تواند جایگاه خود را در لیگ برتر حفظ کند یا خیر.
جمعه گذشته 15 اردیبهشت ماه، در هفته 28 لیگ برتر دو تیم صنعت نفت و استقلال در ورزشگاه آزادی به مصاف هم رفتند. مسابقه ای که نتیجه آن یک بر یک به پایان رسید و همین تساوی سبب شد صنعت نفت آبادان با 21 امتیاز، همچنان به ماندن در لیگ برتر امیدوار باشد. تیم فوتبال استقلال نیز با 56 امتیاز در رده سوم جدول لیگ برتر باقی ماند.
گل اول این مسابقه در دقیقه های پایانی نیمه اول از سوی پیمان بابایی و با ضربه پنالتی در دقیقه 45 برای تیم استقلال رقم خورد. تیم صنعت نفت آبادان نیز اولین گل خود را در دقیقه 62 با مهدی ممی زاده به ثبت رساند.
هرچند صنعت نفت آبادان در این مسابقه توانست با دریافت امتیاز، احتمال ادامه بقا در لیگ برتر را افزایش دهد؛ اما همچنان باید برای به دست آوردن نتیجه بهتر در مسابقات بعدی تلاش کند.
البته یکی از نکات جالبی که در این مسابقه وجود داشت و باعث ایجاد حواشی حتی بعد از پایان مسابقه شد، درگیری میان دو تیم بود. در واقع تنش میان نیمکت نشینان این دو تیم در نیمه دوم مسابقه بالا گرفت، به گونه ای که باعث ایجاد درگیری لفظی میان علی فیروزی، سرپرست صنعت نفت و ریکاردو ساپینتو شد.
در حالی که عبدالله ویسی، سرمربی صنعت نفت در مصاحبه ای با یکی از برنامه های تلویزیونی تاکید کرد که فیروزی از بزرگان فوتبال خوزستان وایران است و ساپینتو حق ندارد به او توهین کند، موج جدیدی از حواشی میان این دو باشگاه ایجاد شد، به گونه ای که این درگیری و حواشی تا جایی بالا رفت که در نهایت تیم فوتبال استقلال ازسرمربی و سرپرست صنعت نفت به صورت رسمی شکایت کرد.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان با پشت سر گذاشتن یک هفته درخشان، روز دوشنبه 25 اردیبهشت ماه به مصاف تیم بسکتبال شهرداری گرگان می رود.
این درحالی است که تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان هفته گذشته را با یک باخت و یک برد به پایان رساند؛ هرچند این تیم 11 اردیبهشت در مصاف با شهرداری گرگان، نتیجه را 81 به 93 به تیم حریف واگذار کرد؛ اما توانست در بازی بعدی با اختلاف 3 امتیاز، تیم شهرداری گرگان را ببرد.
حال باید دید که تیم بسکتبال نفت آبادان، قهرمان لیگ برتر آسیا، بازی آینده خود را چطور پشت سر می گذارد؟
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات