پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد:

رقابتی از جنس همدلی

سمیه راهپیما      قبل از ورود به استان مرکزی و رسیدن به پالایشگاه شازند، به سایت سازمان هواشناسی کشور می روم تا در جریان وضعیت جغرافیایی آن منطقه قرار بگیرم؛ آب وهوا صاف و خورشیدی گزارش شده بود. با این دیدگاه، سفر خود را به شهر شازند آغاز می کنم.  هنگام ورود به این شهر، نسیم ملایمی در حال وزش است و گاه رقصی از غبار نه چندان محسوس در اطراف دیده  می شود. این شرایط جوی برگزاری پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است؛ هرچند، اغلب افرادی که در این حرفه خدمت رسانی می کنند، شرایط جوی مختلفی را تجربه کرده اند و اینکه هوا صاف باشد یا ابری و اینکه برف ببارد یا باران، در نحوه خدمت رسانی آنها هیچ تفاوتی ایجاد نمی کند؛ آنها باید همیشه آماده باشند.

آتش نشانان اینجا در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، طور دیگری گرد هم آمده اند. 13تیم از آتش نشانان شرکت های پالایشی، خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از مدت ها پیش، خود را برای حضور در پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران آماده کرده اند تا با لباس مقدس آتش نشانی، رقابتی از جنس همدلی را در صدم های ثانیه به نمایش بگذارند.

 13تیم از پالایش و پخش و شرکت های تابعه

 در پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، هرچند آتش نشانان در شرایط جوی بدتری نیز برای امداد و نجات و اطفای حریق شرکت کرده اند؛ اما این دوره از مسابقات، جنبه ورزشی دارد و برندگان با اختلاف صدم ثانیه مشخص می شوند. به محل برگزاری این دوره از ارزیابی آتش نشانان می روم؛ محلی که قرار است 13تیم آتش نشان از شرکت های پالایشی، شرکت خطوط لوله و مخابرات و شرکت پخش فراورده های نفتی ایران در آن به رقابت با یکدیگر بپردازند.  شور و شوق زیادی در میان آتش نشانان برپاست. در قسمتی از زمین، گروه ها در حال گرم کردن و آماده شدن برای آیتم های مسابقه هستند و در قسمتی دیگر سرپرستان تیم ها، گروه های خود را دور هم جمع کرده اند تا توصیه های لازم را برای رقابتی بهتر به اعضای خود یادآوری کنند.

 تعامل؛  هدفی ورای تقابل

علیرضا نریمان نژاد، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران توضیحاتی در خصوص برگزاری این دوره از رقابت ها ارائه می کند.

او هدف اصلی از برگزاری ارزیابی آمادگی عملیاتی– تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را بالا بردن توان جسمی و توانمندی عملیاتی نیروهای آتش نشان برای رویارویی در شرایط اضطرار بیان می کند و می گوید: در برگزاری این گونه مسابقات، افزون بر دستیابی به هدف مورد اشاره، هدفی مهم تر وجود دارد و آن، تعامل میان گروه ها و تیم های عملیاتی است. در این دوره از ارزیابی های تخصصی و عملیاتی، چهار تیم برای حضور در المپیاد وزارت نفت که مهر امسال برگزار می شود ، انتخاب و معرفی می شوند.نریمان نژاد ادامه می دهد: در حوزه پدافند غیرعامل، تغییرات رویکردی سازنده ای داشته ایم و به واسطه آن، توفیقات ارزشمندی را کسب کرده ایم. بر همین اساس، انتظار داریم شرکت های پالایشی در حوزه اصلاح ساختارهای اچ اس ای، اهتمام بیشتری داشته باشند.

 حضور ماهرترین نیروهای آتش نشان

در میانه مستطیل سبزرنگ زمین چمن پالایشگاه، مدیر ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به همراه اعضای کمیته فنی گرد هم آمده اند و درباره برخی آیتم ها با یکدیگر صحبت می کنند. امیرحسین تکیه، مدیر ایمنی و آتش نشانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این جمع حضور دارد و درباره کم و کیف برگزاری این دوره از رقابت های آتش نشانان و محورهایی که به آنها توجه شده است، توضیحاتی ارائه می کند.وی می گوید: این دوره از مسابقات، با تمام تنگناها و با توجه به مدت زمان کوتاهی که از ماه مبارک رمضان می گذرد، برگزار شد و خوشبختانه وحدت و همدلی خوبی را برای برگزاری هرچه بهتر آن میان اعضای کمیته فنی، داوری، اجرا و مسؤولان شرکت پالایش نفت شازند شاهد بودیم.تکیه اظهار کرد: مسابقات، براساس دستورالعمل های وزارت نفت برگزار می شود، از این رو پیرو جلسات متعددی که برای جانمایی مسابقات در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند و همچنین درباره کم و کیف مقررات اجرایی ارزیابی عملیات تخصصی آتش نشانان داشتیم، دیدگاه شرکت های شرکت کننده را دریافت و پس از نهایی شدن برایشان ارسال کردیم. شب قبل از برگزاری مسابقات نیز جلسه توجیهی با سرپرستان تیم ها، اعضای کمیته فنی و اجرایی و داوری برگزار شد و  تمام مباحث و آخرین اطلاعات برای برگزاری هرچه بهتر این دوره از رقابت ها ، مرور شد.   وی در پاسخ به این سوال که برای نفرات برتر، چه پاداشی در نظر گرفته شده است، می گوید: بر اساس صورتجلسه ، برای نفرات و تیم های برتر، لوح تقدیر به امضای وزیر نفت و پاداش نقدی در نظر گرفته شده است. تیم اخلاق نیز شامل این مورد شده است.

 استفاده از آموزه های افراد باتجربه

در رقابت تنگاتنگی که میان آتش نشانان جاری است، افراد ماهر و باتجربه هر تیم سعی بر آن دارند تا اندوخته سال ها فعالیت خود را به نسل جوان منتقل کنند تا از این طریق، نسل های بعد بتوانند علاوه بر مهارت هایی که خود کسب می کنند، از آموزه های افراد باتجربه نیز بهره بگیرند. یکی از این آتش نشانان باتجربه، محسن جمشیدی از پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است که سرپرستی این تیم را عهده دار است. سپیدی مو و خط و خطوط روی پیشانیش، نشان از تجربه حضور چند ساله او در رویارویی با حوادث و مخاطرات صنعت نفت دارد.جمشیدی می گوید: متاسفانه بیشتر کسانی که در دوره قبلی مسابقات شرکت داشتند، از دور خارج شده اند، بنابراین بعد از پنج سال نیروهای خود را دوباره آموزش دادیم. او با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی ادامه می دهد: با توجه به اینکه نزدیک به سن بازنشستگی هستم، دوره کلاس های آموزشی را می گذرانم و برای کسب آمادگی بیشتر، رشته های والیبال، فوتبال و بدنسازی را هم دنبال می کنم.

شناسایی نقاط قوت و ضعف

آتش نشان ها، افراد گمنامی هستند که در حوادث کوچک و بزرگ صنعتی حضور می یابند تا جان همنوعان خود را نجات دهند و فشارهای روحی– روانی زیادی را از زمان شروع به کارشان تا دوران بازنشستگی تحمل می کنند. یکی از این افراد باتجربه پرویز امینی، مربی تیم پالایش نفت کرمانشاه است که این تجربیات را به اعضای گروه خود نیز منتقل و آنها را دلسوزانه برای نتیجه گیری بهتر هدایت می کند. او می گوید: برگزاری دوره های ارزیابی عملکرد تخصصی آتش نشانان باعث می شود تا آنها به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرند، مانند پوشیدن لباس آتش نشانی که در دوره قبل، مدت زمان آن یک دقیقه و 57 صدم ثانیه بود و در این دوره به یک دقیقه و 33 صدم ثانیه کاهش یافته است.  امینی با اشاره به ایجاد انگیزه میان آتش نشانان راه یافته به این دوره از ارزیابی ها ادامه می دهد: مدیران باید ارتقای شغلی و تسهیلات بیشتری را برای آتش نشانان برتر این دوره از مسابقات لحاظ کنند؛ اما متاسفانه از نظر معنوی و شغلی چندان مورد توجه قرار نمی گیرند و تنها در زمان برگزاری مسابقات دیده می شوند.

 آتش نشانی سراسر استرس و اضطراب است

پرش از مانع و خاموش کردن آتش، یکی از رشته هایی است که آتش نشانان شرکت کننده باید در آن به رقابت با یکدیگر بپردازند. تیم های شرکت کننده، انجام این رشته را از سوی رقبای خود به دقت زیر نظر دارند تا در نوبت خود بتوانند امتیاز بهتری بگیرند. علیمراد بهرامی که آتش نشان شرکت خطوط لوله منطقه فارس است،کورنومتری در دست دارد تا زمان بازی را ثبت کند. چند دقیقه ای با او هم صحبت می شوم؛ زمان سنج(کورنومتر) را به همکارش می دهد تا او به ثبت زمان تیم های شرکت کننده در این آیتم(پرش از مانع و خاموش کردن آتش) ادامه دهد؛ اگرچه مشخص است ذهنش درگیر رقابت هاست.