گاز اصفهان در مسیر اجرای پروژه های کلان بهینه سازی
توسعه سوخت پاک در نصف جهان !
مشعل توسعه گازرسانی به ایستگاه پایانی رسیده و ضریب نفوذ گاز در بسیاری از استان ها طی سال های گذشته به بیش از 90 درصد افزایش یافته است. اصفهان به عنوان شاهراه ارتباطی شمال به جنوب و غرب به شرق از این قاعده مستثنی نیست و با وجود مراکز صنعتی بزرگ، شاهد توسعه مطلوب گازرسانی بوده است. وجود پالایشگاه، پتروشیمی (پتروپالایشگاه)، نیروگاه و صنایع بزرگی همچون فولاد مبارکه، ذوب آهن و... این استان را به یکی از مناطق صنعتی تبدیل کرده و تامین انرژی و سوخت این واحدها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در ادامه گفت وگو با ابوالقاسم عسکری، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان را می خوانیم.
سال گذشته در مجموع چه پروژه هایی وارد مدار شد؟
پروژه های گازرسانی در استان اصفهان براساس برنامه زمان بندی وارد مدار می شوند. بخش قابل توجهی از این پروژه ها، همزمان با هفته دولت و دهه فجر به صورت رسمی افتتاح شد.در دهه فجر سال 1401 با هزینه بیش از 271 میلیارد ریال، 6 طرح بزرگ گازرسانی افتتاح و با اعتبار بیش از یک هزار و 811 میلیارد ریال عملیات اجرایی7 طرح بزرگ گازرسانی آغاز شد.
افتتاح 13 پروژه گازرسانی در سطح استان نیز با هزینه دو هزار و 82 میلیارد ریال انجام شد. به لطف خدا و تلاش شبانه روزی مهندسان و کارکنان شرکت گاز استان اصفهان، بار دیگر شاهد دستاوردهای جدیدی به منظور خدمت به مردم در زمینه تحقق آرمان های انقلاب اسلامی ایران بودیم.
عملیات اجرایی شبکه گذاری فولادی و نصب 6 ایستگاه تقلیل فشار در شهرستان تیران، گازرسانی به 27 واحد مرغداری و 4 واحد دامداری در منطقه کلوت محمدیه و پاسگاه شهید شرافت، همچنین افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشار و اجرای خطوط تقویتی شهری و صنعتی در شهرستان نایین از دیگر پروژه های بزرگی هستند که در دهه فجر سال گذشته، کلنگ زنی و آغاز شد. عملیات اجرایی افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشار از پنج هزارمتر مکعب برساعت به 20 هزار مترمکعب بر ساعت، افزایش ظرفیت ایستگاه تقلیل فشارکوهپایه از 10هزار متر مکعب بر ساعت به40 هزار مترمکعب برساعت، احداث دو ایستگاه تقلیل فشارجدید با ظرفیت20 هزار و پنج هزارمترمکعب برساعت با هزینه 225 میلیارد و500میلیون ریال، همچنین گازرسانی به روستاهای کیچی، مزرعه نو و باغ گل از پروژه های گازرسانی هستند که در شهرستان کوهپایه آغاز شد.
افزون بر موارد یادشده، چه پروژه های دیگری در سال گذشته به بهره برداری رسید؟
سال گذشته، دو پروژه گازرسانی به روستای اسدآباد بالا و مجتمع ذوب آهن راوند در شهرستان کاشان داشتیم. در عملیات اجرایی این دو پروژه 12 کیلومتر شبکه و احداث یک ایستگاه تقلیل فشار با ظرفیت 2500 متر مکعب بر ساعت پیش بینی شد.گازرسانی به دو روستای ابراهیم آباد و جعفرآباد از توابع شهرستان خور و بیابانک و روستای امین آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل، از دیگر پروژه هایی بود که بهمن ماه سال گذشته وارد مدارشدند.
گازرسانی به شهرک صنعتی بادرود از توابع شهرستان نطنز، گازرسانی به واحد صنعتی طوطیا سرام در شهرستان نایین، گازرسانی به نیروگاه شهرستان تیران و بهره برداری از ساختمان اداره گاز شهرستان سمیرم نیز از پروژه های اجرایی سال گذشته بود.
ضریب نفوذ گاز در سطح استان چه میزان است؟
هم اکنون 99.5 درصد جمعیت استان از نعمت گاز برخوردار است. همه رسالت و تلاش کارکنان این شرکت بهره مندی 100 درصدی جمعیت استان در هر سه بخش خانگی، صنعتی و عمومی است. هم اکنون 100 درصد شهرهای سطح استان معادل 114 شهر و یکهزار و 516 روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
در مجموع چه میزان گاز به بخش های مختلف استان تحویل می شود؟
در مجموع سالانه حدود 22 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سطح استان توزیع می شود. روزانه بیش از یک میلیون و243 هزارمتر مکعب گاز طبیعی در بخش های تجاری استان مصرف می شود. مصرف روزانه گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری در ابتدای دی ماه نسبت به ابتدای مهر ماه 4 برابر شده و در متوسط مصرف گاز استان به 60 میلیون متر مکعب رسید.
با توجه به افزایش مصرف گاز طی سال های گذشته، در حوزه بهینه سازی مصرف چه اقدام هایی در سطح استان انجام شده است؟
بهینه سازی رایگان بیش از 6800 واحد موتورخانه مشترکین خانگی، اداری، تجاری، گردشگری، خیریه و مذهبی انجام شده است. بهینه سازی سیستم گرمایشی 1200 فضای آموزشی در استان با مشارکت اداره کل نوسازی مدارس استان و نصب و راه اندازی 16 آبگرمکن خورشیدی در اداره های گاز استان و احداث و راه اندازی دو نیروگاه خورشیدی 10 و 30 کیلو واتی در ادارات گاز شهر اصفهان نیز انجام شده است. دریافت استاندارد ISIRI16000 برای همه موتورخانه های شرکت گاز استان اصفهان از دیگر اقدام های صورت گرفته در این حوزه است.
در زمینه مدیریت مصرف گاز چه اقدام هایی اجرایی شده است؟
انجام تعمیرات پیشگیرانه در فصل گرم به منظور آمادگی شبکه گاز در زمان پیک مصرف گاز همواره در دستور کار است. از سوی دیگر برای پایداری شبکه گاز در استان بدون حتی یک مورد قطعی برنامه ریزی نشده، محدودیت هایی در نظر گرفته شده است. از دیگر اقدام های مهم در این زمینه همکاری در کاهش مصرف گاز کوره های آجرپزی بر اساس مصوبات کارگروه اضطراری آلودگی هوا بوده است.
اگر نکته ای باقی مانده است، بفرمایید.
یکی از چالش های مهم، لزوم توجه ویژه به اجرای مبحث 17 مقررات ملی ساختمان به دلیل مصرف بی رویه گاز در ساختمان ها و افزایش چهاربرابری مصرف گاز در بخش خانگی و اداری طی فصل سرد سال است. از طرفی نیازمند مشاکت جدی صنوف سازمان صمت و تعزیرات حکومتی در پیشگیری از ترویج نصب تجهیزات گرمایشی فضای باز توسط بهره برداران اماکن تجاری و تفریحی در فصل زمستان هستیم. موارد دیگری چون ارتقای راندمان نیروگاه های حرارتی با استفاده از روش های سیکل ترکیبی، عدم اعطای مجوز به صنایع، گلخانه ها و... که فرایند آنها غیر بهینه است، لزوم توجه بیشتر و اجرای قوانین اصلاح الگوی مصرف، شورای عالی انرژی کشور، شورای عالی امنیت کشور و... از دیگر مواردی است که باید به آنها توجه ویژه شود.