دولت سیزدهم وارث ناترازیهای گسترده در زمینه انرژی است
تعامل سازنده ایران و روسیه در بخش نفت و گاز
آیینه تمام نمای دیپلماسی انرژی
تبدیل 90 درصدی نفت خام به فرآورده های با ارزش افزوده
مدیریت مصرف با اجرای سیاستهای غیر قیمتی
انتقال 131میلیارد لیتر فرآورده نفتی
زمینه سازی همه جانبه برای راه اندازی پارکهای پتروشیمی
شناسایی بیش از 20 ناحیه گازی قابل برداشت
کندی شدید در آهنگ رشد تولید نفت و گاز آمریکا
صنعت نفت ، خط مقدم جبهه اقتصادی در شرایط تحریم است
پیشرفت ۷۰ درصدی طرح جامع ایمنی منطقه سیری
حکمت های علوی؛ مشغوليت و مسؤوليت
میخواهم نفت و گاز گچساران را در لیگ دسته یک همراهی کنم
مسابقات فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش برگزار شد
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با بیان اینکه دولت سیزدهم، وارث ناترازی های گسترده در زمینه انرژی از جمله در بخش برق، گاز و بنزین است، دستگاه های مسؤول را مکلف کرد برای رفع این ناترازی ها اقدام جهادی کنند.
سیدابراهیم رئیسی، عصر سه شنبه (26 اردیبهشت) در نشست شورای عالی انرژی که برای نخستین بار از زمان تشکیل، با حضور رئیس جمهوری برگزار شد، رفع ناترازی ها در حوزه برق، گاز و بنزین را از مسائل بسیار مهم و ضروری دانست و اظهار کرد: با توجه به ظرفیت ها و امکانات مناسب موجود در کشور، باید برای رفع این ناترازی، برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت انجام داد.
وی با بیان اینکه این دولت، وارث ناترازی های گسترده در زمینه انرژی از جمله در بخش برق، گاز و بنزین است، دستگاه های مسؤول را مکلف کرد برای رفع این ناترازی ها اقدام جهادی کنند.
رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به مباحث مطرح شده در این نشست، درباره توقف اجرای برخی طرح های نیروگاهی و پالایشگاهی به دلیل صادر نشدن مجوز از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، ضمن تأکید بر ضرورت رعایت ملاحظات محیط زیستی، تطبیق این ملاحظات را با تداوم روند رشد و توسعه کشور ضروری دانست و دبیرخانه شورای عالی انرژی را مکلف کرد با تشکیل کارگروهی ویژه، ظرف مدت ۱۵ روز ملاحظات و نگرانی های اعلام شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای توسعه نیروگاه ها و پالایشگاه های کشور را احصا و راهکارهای رفع این نگرانی ها را طراحی و اعلام کند. رئیسی با تأکید بر اهمیت موضوع بهینه سازی مصرف در بخش انرژی تصریح کرد: از جمله اقدام های لازمی که دبیرخانه شورای عالی انرژی، باید بدون ملاحظه و مسامحه دستگاه ها انجام دهد، بررسی عملکرد بخش های متولی امر بهینه سازی و اعلام قصور احتمالی دستگاه ها در این زمینه است.
وی افزود: باید مشخص شود در زمان تولید یا واردات محصولات سرمایشی و گرمایشی، سازمان ها و نهادهای مسؤولی نظیر سازمان ملی استاندارد، نظارت لازم را بر معیارهای مصرف انرژی این محصولات داشته اند یا خیر؟
رئیس جمهوری، صرفه جویی انرژی را بخشی مهم از راهبرد تولید انرژی برشمرد و با مهم دانستن مسأله بهره وری در رشد اقتصادی کشور گفت: اگر بهره وری در کشور محقق نشود، ما به هدف رشد اقتصادی 8 درصدی نخواهیم رسید. رئیسی همچنین با تأکید بر اهمیت موضوع ناترازی انرژی به عنوان مسأله زیربنایی کشور، دبیرخانه شورای عالی انرژی را به برگزاری مستمر و منظم نشست های این شورا در مدت زمان کمتر از یک ماه با هدف پیگیری اجرایی شدن مصوبه ها مکلف کرد.
پیش از سخنان رئیس جمهوری، علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در گزارشی به بیش از ۱۰۰ اقدام از سوی این وزارتخانه برای رفع ۱۵ هزار مگاوات ناترازی موجود در صنعت برق اشاره کرد.
جواد اوجی، وزیر نفت نیز گزارشی از عملکرد این وزارتخانه برای رفع ناترازی در تولید گاز از جمله در زمینه جذب سرمایه در تولید و عرضه، تعیین الگوی مصرف در مصارف خانگی، افزایش ظرفیت تولید و ذخیره سازی گاز برای ایام اوج مصرف ارائه کرد.
یک مؤسسه تحقیقاتی آمریکایی اعلام کرد، حدود یکهزار و ۹۰۰ کیلومتر خط لوله نفتی در ایران، در دست ساخت است و ایران با وجود تحریم ها در رتبه نخست جهان از این نظر قرار دارد. به گزارش پایگاه اینترنتی مجله «داون تو ارت»، گلوبال انرژی مانیتور با بررسی طرح های نفتی در سراسر جهان اعلام کرد که ۹ هزار و ۱۰۰ کیلومتر خط لوله انتقال نفت در حال ساخت است و برای احداث ۲۱ هزار و ۹۰۰ کیلومتر خط لوله نیز برنامه ریزی و هزینه ساخت کل این خطوط ۱۳۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.
بر اساس این گزارش، در مجموع ۳۱ هزار کیلومتر خط لوله نفتی در جهان در حال ساخت بوده یا برای آن برنامه ریزی شده که این رقم نسبت به سال گذشته میلادی ۳۰ درصد افزایش داشته است.
حدود نصف خطوط لوله انتقال نفت در حال احداث یا برنامه ریزی شده در قاره های آفریقا و آسیا قرار دارند که ۴ هزار و ۴۰۰ کیلومتر خط لوله در حال ساخت با هزینه ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار و ۱۰ هزار و ۸۰۰ کیلومتر خط لوله برنامه ریزی شده با هزینه ۵۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار را شامل می شود.
این مؤسسه تحقیقاتی آمریکا، با معرفی ۲۰ کشور نخست دنیا از نظر طول خطوط در حال ساخت نفتی، ایران را در بالای این فهرست قرار داده است.
ایران با اینکه با تحریم های غیرقانونی روبه روست، بزرگترین عملیات احداث خطوط لوله نفتی را در حال اجرا دارد، طول خطوط لوله نفتی در حال احداث ایران یکهزار و ۹۰۰ کیلومتر برآورد شده که بیشتر از هر کشور دیگر در جهان است.
پس از ایران، هند در رتبه دوم قرار دارد. این کشور آسیایی در حال ساخت یکهزار و ۶۳۰ کیلومتر خط لوله انتقال نفت در خاک خود است. نیجر نیز با ساخت یکهزار و 200 کیلومتر خط لوله در رتبه سوم قرار دارد. کانادا، بنین، چین، تایلند، عراق، روسیه، آرژانتین، آمریکا، مقدونیه شمالی، لهستان، اردن، بلغارستان، آنگولا، سوریه، کنیا، زامبیا و تانزانیا به ترتیب در جایگاه های بعدی قرار دارند.
کل خطوط لوله نفتی که در ایران در حال احداث است، بیش از ۱۲ برابر خطوط لوله نفتی در حال ساخت آمریکاست. طول خطوط لوله انتقال نفت در حال ساخت آمریکا ۱۵۰ کیلومتر برآورد شده، همچنین این رقم برای عراق ۴۰۰ کیلومتر و برای چین ۴۲۰ کیلومتر برآورد شده است.
کارنامه موفق وزارت نفت دولت سیزدهم در دیپلماسی انرژی، مسؤولیت اجتماعی و تأمین پایدار گاز
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت در زمینه مسؤولیت های خود در دولت سیزدهم، کارنامه موفقی بویژه در تأمین نیاز داخلی و دیپلماسی انرژی داشته است.
محمدمهدی مفتح با بیان اینکه در دولت سیزدهم، وزارت نفت با داشتن وزیری مسلط به حوزه نفت و گاز که با روحیه انقلابی در چارچوب اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی حرکت کرده است، اظهار کرد: وزارت نفت در زمینه مسؤولیت اجتماعی خود در دولت سیزدهم، کارنامه موفقی داشته است.
وی افزود: این وزارتخانه با توجه به محدودیت های موجود، به دستاوردهای بزرگی رسیده است. چنانکه با وجود مشکلاتی که در زمستان ۱۴۰۱ پیش بینی می شد، در حوزه تأمین نیاز داخلی بخوبی عمل کرده است. سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: با وجود سرمای زمستان پارسال، مشکل عمده ای در حوزه تأمین انرژی ایجاد نشد؛ هرچند که گاز در انتهای برخی خطوط گازرسانی افت فشار داشت؛ اما بسرعت این مشکلات برطرف شد. مفتح با تأکید بر اینکه وزارت نفت در حوزه تأمین گرمایش مردم در زمستان پارسال نمره خوبی گرفته است، اظهار کرد: با وجود تحریم های موجود که از سوی آمریکا علیه کشور اعمال شده، حرکت های مناسبی را در حوزه دیپلماسی گازی شاهد هستیم.
معاون حقوقی رئیس جمهوری:
معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: وزیر نفت با تجارب مثبت خود، طی دو سال گذشته گام های موثری در زمینه ارتباطات جهانی در صنایع نفت و گاز برداشته است. محمد دهقان صبح روز دوشنبه (۲۵ اردیبهشت) در شصت وهشتمین نشست شورای هماهنگی امور حقوقی دستگاه های اجرایی واقع در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) اظهار کرد: در دهه ۹۰ دیپلماسی ما فعال نبود و زمانی رسید که فروش نفت ایران به روزانه ۱۵۰ هزار بشکه رسیده بود، میعانات گازی نیز در وضعی بود که نمی توانستیم گاز استخراج کنیم و آلودگی محیط زیستی به همراه داشت؛ اما با زحمات آقای اوجی و همکاران ایشان، مسیر عوض شد و مذاکراتی که با چین و روسیه صورت گرفت، شاهدی بر همین امر بود. وی، موضوع نگران کننده در صنایع نفت و گاز را افزایش افسارگسیخته مصرف اعلام و بیان کرد: سالانه ۱۰۰میلیارد دلار یارانه انرژی (به قیمت صادراتی) می دهیم که عدد بسیار بزرگی است و کم کم واردکننده بنزین و گازوییل خواهیم شد؛ اگرچه وزارت نفت متولی تولید است؛ اما مدیریت مصرف نیز باید با اصلاح ساختار نهادهای تاثیرگذار در وزارت نفت، در دستور کار قرار بگیرد. معاون حقوقی رئیس جمهوری افزود: گاز را به قیمت یک صدم دنیا در داخل به بخش های مختلف می فروشیم و روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر قاچاق گازوییل داریم. از طرفی دیگر لازم است مدیریت مصرف سوخت در تمامی زمینه ها به صورت یک اصل جدی دنبال و حل و فصل شود.
وی تأکید کرد: امور حقوقی باید به کمک اقتصاد، قراردادها، الگوسازی ها و تدوین آیین نامه ها و تغییر قوانین بیاید و ما آماده هستیم که در زمینه مدیریت مصرف سوخت با وزارت نفت همکاری کنیم. معاون حقوقی رئیس جمهوری، ضمن قدردانی از زحمات وزیر نفت طی دو سال گذشته تصریح کرد: خوشبختانه ایشان باتجربه بودند و با ارتباطات جهانی موثر، دستاوردهای مطلوبی داشتند.
10 تفاهمنامه و قرارداد همکاری جدیددر نشست B2B امضا شد
مشعل سیاست اصلی دولت سیزدهم از ابتدا تمرکز بر دیپلماسی انرژی بوده است و در این مسیر طی حدود دو سال اخیر تعاملات مستمر و عمیقی بین دو کشور ایران و روسیه برقرار شده است. سابقه همکاری های دو کشور در سال های گذشته نشان می دهد که در دوره های مختلف، تعاملات دو سویه ای میان آنها برقرار بوده، اما حجم این تبادلات تجاری و صنعتی و همسویی به اندازه این روزها نبوده است. بدون شک تعاملات سیاسی و دیپلماتیک دو کشور در سطوح عالی، زمینه را برای گشایش هرچه بیشتر پنجره های اقتصادی و صنعتی با این همسایه شمالی قدرتمند فراهم می کند. اگرچه مقام های بلند پایه دو کشور ایران و روسیه تاکنون دیدارها ومذاکراتی چند جانبه داشته و به توافقاتی ارزشمند نیز رسیده اند، اما از فرصت برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی هم بهره برده و نشست هایی تخصصی را همزمان با این رویداد بزرگ بین المللی برگزار کردند.
26 اردیبهشت ماه، یعنی یک روز قبل ازافتتاح رسمی بیست وهمفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، صنعت نفت، نخستین نشست B2B شرکت های ایرانی و روسی دربخش نفت و گاز با حضور مسئولان اجرایی دو کشور از جمله جواداوجی، وزیر نفت کشورمان و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، همچنین شماری ازنمایندگان شرکت های ایرانی و روس به سرپرستی احمد اسدزاده، معاون اموربین الملل وبازرگانی وزیرنفت درمرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. درادامه این نشست تخصصی،جواداوجی با الکساندرنواک، درمرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (کوشک) گفت وگو کرد؛ درهمین محل، نشست بررسی همکاری های ایران و روسیه درحوزه انرژی با حضور وزیرنفت کشورمان ومعاون نخست وزیر روسیه و هیئت های اقتصادی دو کشور برگزار و در حضورآنها 10تفاهمنامه میان شرکت های ایرانی و روسی امضا شد.
دستورکار نشست B2B پیگیری محورهای همکاری دوکشورایران و روسیه در زمینه انرژی ودر حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، انرژی اتمی، برق و نیروبود که ضمن مرور و بحث و بررسی تفاهم های پیشین، حل و رفع موانع موجود برای اجرایی شدن تفاهم ها مورد تأکید دو طرف قرار گرفت.درحوزه نفت مقررشد که طرف روس مطالعات میدان های نفتی ایران رابه زودی تکمیل کند و ارزیابی های خود را درباره آنها ارائه دهد. همچنین بنا شد در بخش گاز همکاری های خوبی شکل بگیرد که مذاکرات در این حوزه ادامه خواهد داشت و به گفته مقام های ایرانی، شاهد امضای قراردادهایی خواهیم بود. ازسویی پروژه هایی در بخش نیرو از پیش تعریف شده است؛ روسیه متولی پروژه نیروگاه سیریک برای فاینانس و تأمین اعتبار است که موانع اجرای آن بحث و بررسی شد؛ همچنین موضوع اتصال برق بین کشورهای روسیه، ایران و آذربایجان به بحث گذاشته شد.موارد مالی ساخت فازهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر و راهکارهای حل و رفع آن نیز بحث شد تا این فازها به زودی اجرایی شوند. ارائه نیازمندی های فناورانه از سوی دو کشور بخش دیگری از موارد مطرح شده در این نشست بود.
جواد اوجی، وزیر نفت درنشست مشترک خبری با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه درباره همکاری های مشترک میان دو کشورگفت: ایران و روسیه توانمندی های بالایی در حوزه انرژی به ویژه نفت وگاز دارند و در دولت مردمی پیرو نشست های دوجانبه ایران و روسیه، در زمینه توسعه روابط به ویژه در زمینه صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و فرآورده ها تفاهم ها و قراردادهای خوبی امضا شده است.وی تصریح کرد: ایران و روسیه جزو کشورهای بزرگ منطقه وهر دو درتحریم هستند؛ هردو ظرفیت های خوبی دارند که با کمک و پشتیبانی همدیگر می توانیم این تحریم ها را بی اثر کنیم.اوجی ادامه داد: بنده وآقای نواک درکسوت رؤسای کمیسیون مشترک دو کشور پیگیر مصوبه های کمیسیون های مشترک در همه حوزه های بانکی، تجاری، صنایع، گمرک، کشتیرانی ، انرژی نفت و گاز، پتروشیمی، فرآورده ها و نیروگاه ها و بحث خط راه آهن رشت- آستارا و خطوط ریلی بودیم. وی گفت: ما در حوزه توسعه میدان های نفت و گاز قراردادهای مطلوب با شرکت های توانمند روس داریم که بعضی از این قراردادها در این دولت امضا شده و پیشرفت خوبی داشته است و بعضی از این قراردادها به مرحله تولید رسیده اند. همچنین ۱۰ میدان نفتی و گازی را از قبل برای توسعه نامزد کرده بودیم که خوشبختانه در این سفر تقریباً مسائل مقدماتی آنها حل و فصل شده و وارد مرحله قراردادی شده است.اوجی تصریح کرد: ما نه تنها در حوزه انرژی بلکه در حوزه شرکت های دانش بنیان، گمرک، تجاری و صنایع نیز قراردادها و تفاهم نامه هایی را امضا کردیم.وی گفت: ایران و روسیه در ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) دیدگاه های مشابه یکدیگر دارند و از یکدیگر پشتیبانی می کنند، همچنین با اتفاق های خوبی که در اوپک پلاس افتاد، خوشبختانه تنظیم بازار نفت روند خوبی به خود گرفته است.وزیر نفت ادامه داد: در بحث کمیته مشترک قیمت نفت هم تقریباً چندماهی است که نشست هایی مشترک داریم که درباره قیمت نفت در منطقه به توافق خواهیم رسید. ان شاءالله به زودی بحث سوآپ فراورده های نفتی به ویژه با ظرفیت هایی که در شمال ایران فراهم است، اتفاق خواهد افتاد.وی گفت: با شرکت گاز پروم که یکی از شرکت های بزرگ حوزه صنعت نفت وگاز است، نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار تفاهم نامه امضا کرده ایم که براساس توافق هایی که دیشب انجام شده است؛ طی چندماه آینده قراردادهایی دراین ارتباط امضا خواهد شد.امیدواریم درهفدهمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه که در ایران برگزار خواهد شد، مصوبه ها و تصمیم هایی که در این دو روزه گرفتیم نهایی و اجرایی شود.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه نیز در نشست خبری مشترک با جواد اوجی، وزیر نفت ایران، درآیین پایانی نشست B2B و نشست رؤسای کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و فدراسیون روسیه و درعین حال امضای تفاهمنامه های شرکت های ایرانی و روس گفت: موافقت نامه ای که برای احداث راه آهن رشت - آستارا امضا شد، ازمهم ترین اقدام ها در چارچوب کریدور شمال جنوب است و بر این باوریم اگر این قطعه مفقوده تکمیل شود، شاهد تحولی بزرگ در مسیر مواصلاتی دو کشور خواهیم بود. این پروژه قرار است با حضور شرکت های توانمند ایرانی و روس اجرا شود که سند آن امروز امضا شد.معاون نخست وزیر روسیه با بیان اینکه این طرح از بزرگ ترین پروژه های ترانزیتی و حمل ونقل ایران و روسیه خواهد بود، افزود: کریدور شمال - جنوب دارای سه بخش غربی، شرقی و خزری است که بخش های غربی و شرقی که ازخاک کشورهای همسایه می گذرد، ریلی است و بخش دریایی نیز از سمت خزر می گذرد. نواک تصریح کرد:این مسیر اکنون توان اجرای تا ۱۵میلیون تن بار را دارد، اما اگر بتوانیم حجم همکاری های بازرگانی میان کشورها را افزایش دهیم، این رقم ۳۰ تا ۶۰ میلیون تن قابل افزایش است که جایگزینی بسیار مناسب برای انتقال کالا و بار در مقایسه با گزینه های جایگزین مانند کانال سوئز خواهد بود، ضمن اینکه این مسیر از نظر زمان و هزینه بسیار سودآور است. وی ادامه داد: رقم سرمایه گذاری ارزیابی شده کنونی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون یوروست و از یک سال آینده عملیات اجرایی آن آغاز می شود که امیدوارم زودتر از این تاریخ شاهد عملیات اجرایی آن باشیم.معاون نخست وزیر روسیه اذعان کرد: برای افزایش توانمندی این مسیرلازم است زیرساخت های لجستیکی را برای تخلیه و بارگیری دربنادر و توانمندی تأسیسات و تجهیزات مدنظر داشته باشیم، از این روشرکت های روس بازدیدهایی از این امکانات داشتند وهم اکنون مذاکرات درباره افزایش ظرفیت های لجستیکی در شمال ایران در حال بررسی است.نواک گفت: افزون بر محورهای انرژی، موافقت نامه ای در زمینه گمرکی بین ایران و روسیه امضا شد، همچنین در زمینه استفاده از ارز ملی در تبادلات دوطرف وتسویه حساب ها و تعامل های بانکی مذاکراتی داشتیم، زیرا اهتمام ویژه ای برای حل مسائل موجود در این زمینه داریم.وی افزود: موفق شدیم موضوع های مطرح شده در چارچوب کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و روسیه از جمله کشاورزی، صنعتی، بانکی و دیگر حوزه ها را بررسی کنیم و به این توافق رسیدیم اگر مشکلی در این زمینه ها ایجاد شود، درسریع ترین زمان ممکن آنها را حل و فصل کنیم تا بازرگانی بین دو کشور آسیبی نبیند.
احمد اسدزاده، معاون اموربین الملل و بازرگانی وزیرنفت درآیین گشایش نخستین نشست B2B شرکت های ایرانی و روس ضمن اشاره به سفر الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به تهران، گفت: ایران و روسیه می توانند در سطح شرکت های متوسط و کوچک ارتباط بهتری برقرارکنند وتجربه نشان می دهد همکاری ها دراین سطح زودتر به نتیجه می رسد.معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه همکاری های ایران و روسیه وارد مرحله ای حساس شده و پروژه های بزرگی هم تعریف شده که در حال پیگیری است، تصریح کرد: کارهای بزرگ، ظرافت ها و حساسیت های خودش را دارد و انتظار نتیجه کوتاه مدت درست نیست.اسدزاده با اشاره به ضرورت شتاب بخشی به روند همکاری شرکت های کوچک ایرانی و روس گفت: به نظر رسید نیاز است در سطح شرکت های متوسط و کوچک، ارتباط بهتری برقرار شود و تجربه نشان می دهد همکاری ها در این سطح زودتر به نتیجه می رسد و در سرعت بخشی به تقویت روابط بسیار مؤثر است.معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیرنفت تأکید کرد: درشرایط تحریم تجهیزات بزرگ و مؤثری از جمله تأسیسات سرچاهی ۱۵ هزار تنی در ایران ساختیم، ۹۰ درصد کاتالیست های مورد نیاز صنعت را بومی سازی کردیم و اکنون به روسیه هم کاتالیست صادر می کنیم. در ادامه این نشست با فناوری های پر شمار دیگر شرکت های ایرانی آشنا می شوید که همه آنها در شرایط سخت تحریم تولید شده اند.
حسین شاملی، مشاور ودستیار ویژه معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیرنفت هم دراین نشست با اشاره به اینکه همکاری ایران و روسیه منجر به پایداری تأمین انرژی جهان و مشارکت بخش خصوصی در پروژه های نفت و گاز می شود، گفت: ایجاد کنسرسیوم انرژی با حضور شرکت های ایران و روس برای بهره برداری از منابع نفت و گاز دو طرف به عنوان یک پیشنهاد مطرح است.
وی گفت: بر این باوریم صنایع نفت و گاز نقش کلیدی در روابط و ارتباطی همراه با توسعه پایدار برای ایران و روسیه دارد و هرگونه راه حل برای ایجاد این ارتباط، به توسعه روابط بخش های خصوصی دو کشور بستگی دارد.
وی به نقش دو کشور در تأمین گاز دنیا اشاره و تصریح کرد: ایران و روسیه در تأمین انرژی دنیا نقش اساسی دارند و همکاری آنها می تواند به پایداری تأمین انرژی کمک کند، بر این اساس باور داریم استفاده از فناوری به صورت دوجانبه در توسعه و بهره برداری از منابع دو کشور نقش کلیدی خواهد داشت. مشاور و دستیار ویژه معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت افزود: استفاده از تجربه های دو طرف در آموزش منابع انسانی و ایجاد سازوکار نو مالی برای تسریع و تسهیل روابط دوجانبه با مشارکت بخش خصوصی محقق خواهد شد و این موارد برای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش انرژی دو کشور ضروری است. دو کشور می توانند در چارچوب ساختاری پویا پایدار و مؤثر، با توسعه همکاری در بخش انرژی، به توسعه تأمین پایدار انرژی و رشد اقتصادی خود بپردازند. وی ادامه داد: تبادل دانش فنی و خدمات مهندسی بین ایران و روسیه با حضور مؤثر و فعالانه به عنوان راهکاری برای همکاری های دانش بنیان بین دو کشور می تواند بیش از پیش توسعه یابد، بنابراین مهم است که تبادل فناوری های مورد نیاز در دستور کار دو کشور قرار گیرد. مشاور و دستیار ویژه معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت ازآمادگی وزارت نفت ایران برای حمایت از بخش خصوصی خبر داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران به ویژه وزارت نفت آماده حمایت از بخش خصوصی و دولتی کشور است و سیاست همکاری دو کشور را تا حصول نتیجه نهایی پیگیری می کند. شاملی با بیان اینکه افق همکاری های همه جانبه ایران و روسیه روشن، بلندمدت و پایدار خواهد بود، گفت: هم اکنون موقعیت مناسبی فراهم شده تا همفکری و رایزنی کنیم و توسعه همکاری ها و مشارکت شرکت های دانش بنیان در حوزه انرژی قسمت نخست همکاری های بخش خصوصی دو کشور است. موضوع مهم دیگر صادرات خدمات فنی و مهندسی بین شرکت های ایرانی و روس است؛ موضوعی که در این سال ها آنچنان به آن توجه نشده، توسعه تجارت ترانزیت و سوآپ نفت برای شرکت های ایرانی است. شاملی گفت: پیشنهاد اینجانب ایجاد کنسرسیوم انرژی با حضور شرکت های ایران و روس برای بهره برداری از منابع نفت و گاز دو کشور است و پیشنهاد مهم دیگر که در سطح دولتی پیگیری می شود، ایجاد صندوق سرمایه گذاری برای تأمین مالی پروژه های نفت و گاز دو کشور است. اطمینان دارم مشارکت بخش دولتی و خصوصی با حمایت و تعهد دولت دو کشور، منجر به واگذاری پروژه های دو کشور به بخش خصوصی می شود.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت هم دراین نشست باتأکید بر اینکه امکان همکاری پایدار و مؤثر با شرکت های روس در پژوهشگاه صنعت نفت وجود دارد، گفت: پیشنهادهای مؤثر در زمینه ایجاد زیرساخت های تقویت همکاری بین بخش های خصوصی ایران و روسیه در حوزه آموزش و فناوری ارائه شده است. وی اظهارکرد: آموزش عالی و تحقیقات و فناوری در ایران قدمتی بیش از ۸۰ سال دارد، اما آغاز توسعه و شتاب روند با تولد پژوهشگاه صنعت نفت و60 سال پیش آغاز شد. در20سال نخست واردات دانش و فناوری داشتیم، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحریم ها و تشدید محدودیت ها را داشتیم و دراین فضا مؤسسه های تحقیقاتی و دانشگاه ها به سرعت رشد کردند و اکنون بیش از 12میلیون فارغ التحصیل داریم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه این مؤسسه ها در دوران مختلف خود را با نیازهای کشور ازجمله کمک به توسعه و ساختارهای کشور تطبیق دادند، ادامه داد: در برهه کنونی رشد دانش ایران در دنیا زبانزد است و این ساختار با توجه به نیازهای فناورانه کشور در زمان تحریم، برای عبور از تحریم ها تأسیس شد. کلانتری اصل با تأکید بر اینکه گسترش این شرایط سبب شده ایران آمادگی کامل را در زیست بوم فناوری در کل صنعت به ویژه نفت و گاز داشته باشد، افزود: تجربه ما نشان می دهد توسعه دانش فنی نیاز به تمرکز وشریکان پایدار دارد و به همین دلیل با تکیه بر توان داخلی سعی شده است نیازهای کنونی برطرف شود و برای آینده برنامه ریزی کنیم. وی گفت: در این باره نمونه های موفقی وجود دارد که طراحی دانش های فنی (لایسنس ) پتروشیمی و پالایشی از آن جمله است و بیش از 70 درصد تجهیزات و مواد شیمیایی با کیفیت از جمله کاتالیست ها و تعداد زیادی دانش های فنی از سوی دانشمندان، فناوران و اجزای صنعت نفت تولید شده است که این همگرایی قابلیت اشتراک گذاری با شرکت های روس و کشورهای منطقه ای را دارد. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بااشاره به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت تجربه موفق همکاری با شرکت های جمهوری تاتارستان فدراسیون روسیه را دارد، افزود: امکان همکاری پایدار و مؤثر با شرکت های روس در پژوهشگاه وجود دارد. دو پیشنهاد همکاری در این باره ارائه شده است که نخستین آن پیشنهادی بود که در سن پترزبورگ مبنی برایجاد ساختار همکاری منطقه ای بین هسته های دانشی دو کشور در حوزه آموزش و همکاری های بالاتر باایجاد دفترهمکاری های فناوری در زیست بوم فناوری، مورد استقبال رئیس دانشگاه دولتی سن پترزبورگ قرار گرفت.
رستم ژیگان شین، نماینده بازرگانی روسیه در ایران نیز گفت: نشست B2B شرکت های ایرانی و روس گامی بزرگ برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری در بخش نفت و گاز است و سران دو کشور برای توسعه همکاری ها در این زمینه آمادگی کامل دارند. وی با اشاره به این که حجم تبادلات اقتصادی ایران و روسیه سال به سال درحال افزایش است، تصریح کرد: در این نشست بیش از50شرکت کوچک و متوسط روس حضور یافته اند وبرای مسائل مربوط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، تجهیزات صنایع نفت، صادرات فناوری، خدمات فنی و مهندسی و همکاری های فناورانه و مهندسی، نشست هایی برگزارخواهیم کرد.
ژیگان شین بیان کرد: «مرکز توسعه و صادرات روسیه» در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران استند «ساخت روسیه» را برگزار کرده است. شل دیایف، وزیر صنعت و انرژی جمهوری باشقیرستان فدراسیون روسیه نیزدراین نشست از حضور ۲۰ شرکت از این منطقه در نخستین نشست B2B شرکت های ایرانی و روس خبر داد و افزود:دو ماه پیش به ایران سفر وبرای حضور دربیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران واین نشست برنامه ریزی کردیم و با20شرکت دراین رویداد حاضر شده ایم.
در ۲۳ تا ۲۶ ماه مه (اردیبهشت) نیز نشستی مشابه درجمهوری باشقیرستان فدراسیون روسیه برگزار خواهد شد و نمایندگان وزارت نفت ایران هم در آن حضور خواهند داشت.
درحاشیه نخستین نشست B2B شرکت های ایرانی و روس در زمینه نفت و گاز در حضور احمد اسدزاده، معاون اموربین الملل وبازرگانی وزیرنفت، تفاهمنامه همکاری شرکت های حفاری شمال و تیراختورسرویسز روسیه در زمینه های مختلفی از جمله تجهیزات حفاری حفاری های جهت دار (Directional drilling) امضا شد. مرتضی پاکروان نوقانی، سرپرست شرکت حفاری شمال بااشاره به امضای این تفاهمنامه گفت: این تفاهم نامه در زمینه همکاری برای خدمات حفاری به ویژه خدمات حفاری جهت دار و تأمین تجهیزات امضا شده است. وی از تجربه خوب شرکت حفاری شمال در ارائه خدمات فنی و مهندسی و تخصصی حفاری یاد و تصریح کرد: اگر روس ها به این خدمات نیاز داشته باشند، در آینده تفاهم نامه ها و قراردادهایی را در این زمینه تنظیم می کنیم.
مدیرعامل شرکت حفاری شمال با اشاره به حضور شرکت تیراختورسرویسز روسیه در فهرست بلند شرکت ملی نفت ایران گفت:شرکت حفاری شمال بر همین اساس می تواند با شرکت روس فعالیت مشترک داشته باشد. پاکروان نوقانی درباره احجام و مقدار ارزی ریالی همکاری ها توضیح داد: اکنون تنها برای همکاری تفاهم نامه امضا شده است و بر اساس این تفاهم در آینده در محورهای مشخص شده برای قراردادهای مجزا مذاکره و توافق می شود.
حاصل نشست رؤسای کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، امضای 10تفاهم نامه و قرارداد همکاری در بخش های صنعتی، انتقال فناوری و ازدیاد برداشت بین دو کشور بود. تفاهم نامه همکاری معاونت اموربین الملل وبازرگانی وزارت نفت با مدیریت انیستیتو بین المللی سیاست انرژی ودیپلماسی روسیه، به امضای احمد اسدزاده، معاون اموربین الملل و بازرگانی وزیرنفت و والری سالی گین، رئیس آکادمی بین المللی صنعت سوخت و انرژی روسیه رسید. قرارداد تأمین طناب فولادی بین شرکت آرنا سپهر تریدینگ ( ایران) و شرکت با مسئولیت محدود مرکز فناوری های صنعتی ( مسکو، اسکولکوو) که پگاه رومی، مدیرعامل شرکت آرنا سپهر تریدینگ و ویکتور فوکین، مدیرعامل مرکز فناوری های صنعتی روسیه امضا کنندگان آن بودند. درهمین حال، تفاهمنامه همکاری بین گروه توسعه فناوری بارون (ایران) وشرکت یوروپیکایا الکتروتکنیکا از روسیه با هدف انتقال فناوری به منظور تولید و ایجاد بازارمشترک برای کمپرسور و اجرای مشترک طرح های بالادستی که بولات یاکوهوف، مدیر توسعه تجارت یوروپیسکایا الکتروتکنیکا و بهرام بارانی، رئیس هیئت مدیره توسعه فناوری بارون آن را امضا کردند. تفاهمنامه همکاری بین شرکت بارون و تی سافت (T-Soft) به منظورمشارکت در توسعه فناوری عملیاتی تجهیزات و هوشمندسازی واحدهای بهره برداری، همچنین ارتقای سیستم آموزش اپراتوری؛ این تفاهمنامه به امضای ایگور کاراکین، معاون مدیرعامل شرکت T-Soft و بهرام بارانی، رئیس هیئت مدیره توسعه فناوری بارون رسید. تفاهمنامه همکاری بین پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه فدرال کازان روسیه در زمینه ایجاد پایلوت ازدیاد برداشت؛ این تفاهمنامه را میکائیل وارفولایو، عضو شورای علوم وابسته به ریاست جمهوری فدراسیون روسیه و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت امضا کردند. تفاهمنامه همکاری بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروهیم سرویس در زمینه فناوری های بالادستی صنعت نفت، به امضای آندری لوژپسکی مدیرعامل شرکت پتروهیم سرویس روسیه و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت رسید. تفاهمنامه سه جانبه بین شرکت OilGis، شرکت صنایع نسیم همراه- شقاقی و پارک نوآوری نفت که به امضای دنیس آدی اف، مدیر بازرگانی شرکت OilGis روسیه، سیامک شقاقی مدیرعامل شرکت صنایع نسیم همراه شقاقی و محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت رسید. قرارداد نمایندگی شرکت NPP سنسور و شرکت کارسان صنعت غرب که یوریمیزگونوو، مدیرعامل شرکت NPP سنسور روسیه و مجتبی احمدی، مدیرعامل شرکت کارسان صنعت غرب امضا کنندگان آن بودند. نقشه راه همکاری های علمی و فناوری بین معاونت امور مهندسی، پژوهشی و فناوری وزارت نفت و وزارت انرژی روسیه از سوی حمیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی پژوهش و فناوری وزیر نفت و سوروکین نماینده وزارت انرژی روسیه امضا شد. همچنین موافقتنامه فعالان اقتصادی مجازبین گمرک جمهوری اسلامی ایران و گمرک فدراسیون روسیه که محمد رضوانی فر، رئیس کل گمرک ایران و روسلان داوودف نماینده گمرک روسیه آن را امضا کردند. برگزاری نشست B2B درآستانه برگزاری بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش پتروشیمی و حضورچشمگیر شرکت های روسی دراین رویداد بین المللی، می تواند بیانگر و تاکیدی بر این موضوع باشد که فصل جدیدی ازمناسبات برای همکاری های اقتصادی دو کشور ایران و روسیه گشوده شده است.
بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضورمعاون اول رئیس جمهوری افتتاح شد
مشعل رخداد مهم صنعت نفت کشور با شعار «صنعت نفت، تولید فناورانه و مصرف بهینه» آغاز به کار کرد تا فصلی دیگر از گردهمایی مهم فعالان این عرصه در سطح داخلی و بین المللی را شاهد باشیم. «توسعه و تقویت دیپلماسی انرژی»، مشخصه بارز بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی است که از 27 اردیبهشت ماه امسال در محل دائمی نمایشگاه به مدت 4 روز در حال برگزاری است تا این صنعت، رونقی دوباره را با حضور ۲۰۰ شرکت خارجی از ۱۳ کشور روسیه، چین، بلاروس، آلمان، اتریش، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، هند، امارات، عمان و ترکیه تجربه کند. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت «نمایشگاه بین المللی نفت ایران فراتر از یک رویداد متداول نمایشگاهی است. حضور ۲۰۰ شرکت خارجی در این نمایشگاه نشان از تقویت دیپلماسی انرژی در دولت مردمی دارد. رشد ۳۵ درصدی شرکت های داخلی و رشد ۱۰۰ درصدی شرکت های خارجی در این نمایشگاه نشان می دهد که سال به سال از شرکت در این رخداد بین المللی، بیشتر استقبال می شود.» مختصات خاص بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را می توان حاصل کارنامه موفق وزارت نفت دولت سیزدهم در توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه دانست که به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی از نخستین روزهای کاری وی در دستور کار قرار گرفت و با دستاوردهای مختلف همراه بود که نتایج آن در تعاملات با کشورهای مختلف همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان آمریکای لاتین و... مشهود است.
بسیاری اذعان دارند با رویکرد همگرایی منطقه ای دولت سیزدهم، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها در حوزه دیپلماسی انرژی محقق شده و افق های روشنی پیش روی قرارگرفته است؛ راهبردی که در تلاش است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران را فراهم سازد و در این مسیر تیم دیپلماسی صنعت نفت ایران با تکیه برمنابع عظیم نفت و گاز برای ایجاد نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی از سیاست تقابل، مسیر تعامل را با کشورهای دوست پیشه کرده است. حاصل این سیاست به بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی هم رسید تا بتوان این رخداد مهم خاورمیانه را آیینه تمام نمای سیاست مهم راهبردی وزارت نفت دولت سیزدهم دانست. حضور چشمگیر شرکت کننده هایی از چین و روسیه که از همان ساعات آغازین افتتاحیه نمایشگاه مشهود بود، در سطحی مهم تر در برگزاری پنل های تخصصی بین المللی ایران و روسیه تداوم داشت.طبق آمار منتشرشده، نمایندگان ۲۸ شرکت روس طی چهار روز حضور در نمایشگاه در بیش از ۴۰۰ نشست مذاکره و گفت وگوی مستقیم با فعالان اقتصادی بخش خصوصی اعم از تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات صنعت نفت و گاز حضور می یابند، همچنین نشست هایی چندجانبه با مقام ها و مسئولان دولتی خواهند داشت.
بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران که صبح روز چهارشنبه(۲۷ اردیبهشت) با حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری، محسن منصوری معاون اجرایی رئیس جمهوری، علی آقامحمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، جواد اوجی وزیر نفت، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، فراس قدور وزیر نفت سوریه و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و دیگر مدیران ارشد صنعت نفت در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران کار خود را آغاز کرد، با این سخنان محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری همراه بود که راهبرد رشد توليد و مهار تورم، از طريق مردمی كردن اقتصاد و فعال كردن بخش خصوصی مورد نظر است. او گفت: ايران از ظرفیت های بسيار بزرگی در بخش های نفت، معدن، اقتصاد دريا، اقتصاد ديجيتال و... برخوردار است كه بايد از فرصت خوب تدوين برنامه هفتم برای شکوفا کردن اين ظرفیت ها با مشارکت مردم و بخش خصوصی به خوبی استفاده کرد. مخبر تأكيد كرد: نام گذاری شعار امسال علاوه بر طرح شعار كيفی و توصيفی يك شعار اقتصادی كمی است كه بايد در اسفند ۱۴۰۲ دستاوردهای دولت در مقايسه با زمان مشابه سال گذشته بررسی شده و به اهداف مورد نظر برسيم. معاون اول رئیس جمهوری ادامه داد: برای رسيدن به اين نقطه بايد همه ظرفیت های كشور به كار گرفته شود و بخش خصوصی با تمام توان به ميدان آيد و دولت نيز بسترهاي لازم را ايجاد كند تا رشد ۸درصدی و اهداف توليدی دولت به نقطه مورد نظر برسد.
وی با تأكيد بر اينكه نيل به اهداف اقتصادی كشور تنها با سخن امکان پذیر نيست و بايد در عمل مشكلات و موانع بخش خصوصی برداشته شود، تصريح كرد: تاكنون ساختار بخش های اقتصادی دولت به گونه ای بوده كه جدا شدن از امكانات و ظرفیت های بزرگ كشور سخت بوده و در حوزه هايی نيز مقاومت هایی صورت می گیرد، اما در دولت سيزدهم اين اراده وجود دارد تا امكانات و ظرفیت های كشور در اختيار بخش خصوصی قرار گیرد.
مخبر همچنین اهميت فعال شدن دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان را برای بهره گیری از ظرفیت های كشور یادآور شد و افزود: علم و فناوری روزآمد دنيا در دانشگاه ها و نخبگان علمی كشور وجود دارد كه در حوزه هایی فعال شده، اما در حوزه هایی كشور دچار نیازهای اساسی است كه در همين زمینه وضعيت بهره وری در پایین ترین وضع ممكن قرار دارد.
وی اظهار کرد: دانش، فناوری و تجهيزات، از لازمه های اساسی رشد بهره وری است كه اين مهم تنها با به کارگیری ظرفيت دانشگاهی و جوانان تحصیلکرده ممكن می شود و بايد همكاری بخش خصوصی و دانشگاهيان در خدمت تحقق راهبرد شعار سال و رسيدن به نقطه مطلوب بهره وری قرار گيرد.
معاون اول رئیس جمهوری تأكيد كرد: رهبر معظم انقلاب همواره در بهره گیری از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان تأكيد داشته اند و این در حالی است که علت اصلی رشد شرکت های دانش بنیان سرمایه انسانی است و ايران از قوی ترین، مصمم ترین و باهوش ترین ظرفیت های نيروی انسانی در جهان برخوردار است، اما حداقل استفاده از چنين ظرفيتی صورت پذيرفته و تاكنون با ایجاد موانع، عدم اعتماد در ریسک پذیری و مشكلات بسياری مواجه بوده اند كه خوشبختانه در دولت سيزدهم برنامه ریزی مناسب برای ورود دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان در حوزه تجاری سازی و اقتصادی كردن دستاوردهای آنان انجام شده است.
مخبر افزود: تحقق راهبرد سال جاری با تصميم و عزم جدی بخش خصوصی انجام می شود و انتظار می رود نجات اقتصادی كشور از سوی دولت و بخش خصوصی محقق شود.
معاون اول رئیس جمهوری در مراسم افتتاحیه بيست و هفتمين نمايشگاه نفت، گاز و پتروشيمی، رشد اقتصادی كشور را در گرو فعال شدن بخش خصوصی و مشارکت شرکت های خارجی در این حوزه دانست و تأكيد كرد: برگزاری چنين نمایشگاه هایی می تواند به آشنايی و همكاری شرکت های داخلی و خارجی در حوزه انرژی منجر شود تا با يك برنامه ریزی مشترك، حرکت های جديد و همکاری های نوينی در اين حوزه شکل گیرد.
وی تصريح كرد: در وزارت نفت دولت سيزدهم ۱۶۰ ميليارد دلار پروژه از طرح های بالادستی، پایین دستی و زنجيره ارزش در حوزه انرژی با برنامه جامع تجاري مشخص شده كه بخشی از آن آغاز شده است، اما بخش بزرگی از اين طرح ها فرصتی مناسب برای همكاری شرکت های داخلی و خارجی ایجادمی كند.
مخبر تأكيد كرد: دولت سيزدهم كاملا آمادگی دارد با محوريت بخش خصوصی، تامين مالی و مشاركت شرکت های خارجی در پروژه های حوزه انرژی را به سرانجام برساند.
وی افزود: بخش خصوصی در طول ساليان گذشته و تحریم های دشمنان به خوبی نشان داده كه می تواند به راحتی تعاملات و مبادلات اقتصادی و تجاری خود را با طرف های خارجی به نتیجه برساند.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به مشكلات جدی كشور در حوزه مصرف انرژی گفت: بخشی از اين مشكلات به عدم سرمایه گذاری مناسب در حوزه گاز بازمی گردد، اما بخش قابل توجهی از عدم مصرف بهينه در كشور به دليل عدم مديريت مصرف انرژی در كشور است تا جايی كه كشور ۸۵ ميليون نفری ايران معادل ۸۰ درصد يك كشور با جمعيت بالای يك ميليارد نفر به تامين و مصرف انرژی نياز دارد كه بايد به كمك همه ارکان نظام و مشارکت مردم، حوزه مصرف گاز و انرژی ساماندهی و تصمیم های مؤثری برای تحقق شعار رشد ۸ درصدی اقتصادی كشور گرفته شود.
مخبر در بخش ديگری از سخنان خود با اشاره به رتبه اول ايران در حوزه انرژی و دارايی چند هزار ميليارد دلاری کشور در اين بخش گفت: تاكنون دولت با درآمد نفتی، اخذ ماليات و خام فروشی حتی در فرآورده های نفتی اداره شده و ضروری است تا بخش خصوصی با كمك دولت به ميدان بيايد تا گام نوينی در ايجاد درآمدهای پايدار در هر حوزه برای رشد اقتصاد كشور برداشته شود.
معاون اول رئیس جمهور همچنين به ظرفیت های بزرگ میدان های مشترك نفت و گاز جمهوری اسلامی ايران با همسايگان اشاره و تأكيد كرد: تاكنون نتوانسته ایم سهم خود را به خوبی از اين میدان های مشترك برداشت كنيم، اما خوشبختانه در سال های گذشته وزارت نفت و به ویژه بخش خصوصی گام های بزرگی در زمينه اكتشاف، بهره برداری و استخراج اين ميادين مشترك برداشته اند. طبق برآوردها میدان های مشترك شناخته شده ايران با همسايگان بيش از ۱۰۰ ميليارد دلار ارزش دارد و بخش خصوصی به عنوان فرزند ملت و با نگاه به نفت و گاز به عنوان سرمايه کشور، بيش از گذشته بايد در اين زمینه وارد ميدان شود.
جواد اوجی، وزیر نفت نیز در مراسم افتتاحیه بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با خوشامدگویی به مهمانان داخلی و خارجی و قدردانی از حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسئولان کشوری، صنعتگران، سازندگان و همه پیمانکاران و شرکت های داخلی و خارجی، این نمایشگاه را فراتر از یک رویداد متداول نمایشگاهی دانست و گفت: این نمایشگاه مانند یک نقطه ثقل، زمینه همکاری همه فعالان داخلی و بین المللی صنعت نفت را فراهم کرده است.
این رویداد بزرگ صنعت نفت در واقع از بزرگ ترین نمایشگاه های نفت خاورمیانه و جهان به شمار می آید که با وجود شرایط تحریم های ظالمانه صنعت نفت و گاز، هر ساله پررونق تر از سال های گذشته برگزار می شود.
وزیر نفت در آیین افتتاحیه این رویداد بین المللی نفت گفت: در این نمایشگاه ضمن ارائه توانمندی و دستاوردهای فعالان صنعت نفت اعم از پیمانکاران، سرمایه گذاران، سازندگان، شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها، شرکت های بهره برداری و... در زنجیره بالادست و پایین دست صنعت نفت، نیازها و چالش های هر بخش ارائه می شود و زمینه مذاکره و همکاری های تجاری در این صنعت را فراهم می کند.
اوجی افزود: افزایش ۳۵ درصدی حضور شرکت های داخلی و افزایش ۱۰۰ درصدی حضور شرکت های خارجی در این رویداد بین المللی نشان می دهد که از این نمایشگاه، سال به سال بیشتر استقبال می شود.
وی با اشاره به حضور شرکت های روسی و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در این رویداد بین المللی تصریح کرد: ما همکاری های گسترده ای را با شرکت های روس داریم و حضور هیئت بلندپایه از این کشور نشان از عمق همکاری های دو کشور در عرصه نفت و گاز است و در حاشیه این نمایشگاه همایش بزرگ نشست هایB۲B بین شرکت های ایرانی و روس برگزار می شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه شعار نمایشگاه امسال «صنعت نفت؛ تولید فناورانه و مصرف بهینه» با الهام از سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری و همسو با مهم ترین مسائل و اولویت های صنعت نفت انتخاب شده است، افزود: در واقع در این شعار به چند کلیدواژه اساسی در صنعت نفت مانند موضوع تولید فناوری و بهینه سازی مصرف اشاره شده است.
اوجی با یادآوری اینکه ایران دارنده بالاترین سطح ذخایر در مجموع نفت و گاز جهان است، ذخایر قابل برداشت نفت خام کشور را ۱۵۴ میلیارد بشکه و ذخایر گاز طبیعی کشور را هم ۳۳ تریلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: با اقدام های انجام شده در این دولت، روند تولید نفت، گاز، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی کشور در این سال ها افزایشی خواهد بود.
او گفت: تولید کنونی نفت خام کشور روزانه ۳ میلیون بشکه، تولید روزانه گاز طبیعی کشور روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز خام، ظرفیت پالایش نفت کشور روزانه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه و ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی سالانه حدود ۹۵ میلیون تن است و تمهیداتی اندیشیده ایم که تحریم های ظالمانه نتواند ما را از توسعه حداکثری صنعت نفت و گاز محروم کند.
وزیر نفت با اشاره به اینکه طی یک سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار طرح های نیمه تمام نفتی به بهره برداری رسیده که همه آنها تأثیری مستقیم در افزایش ظرفیت تولیدات کشور داشته است، ادامه داد: بهره برداری از پالایشگاه گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به ظرفیت روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب، بهره برداری از فاز ۲ پالایشگاه نفت آبادان به ظرفیت روزانه ۲۱۰ هزار بشکه و افتتاح بخش نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس برای جمع آوری گازهای مشعل غرب کارون به ظرفیت روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب و بهره برداری از چند طرح مجتمع پتروشیمی از مهم ترین این طرح ها بوده است.
اوجی گفت: با افتخار اعلام می کنیم که تقریباً در همه بخش های صنعت نفت خودکفا هستیم، به موازات این افزایش تولید، افزایش صادرات نیز داشتیم و صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور، با وجود تشدید تحریم های ظالمانه به دو برابر آغاز به کار دولت سیزدهم رسیده و در نتیجه به گواه آمار بانک مرکزی رشد اقتصادی بخش نفت و گاز، بالاترین مقدار رشد اقتصادی در میان بخش های مختلف اقتصاد کشور بوده است.
وزیر نفت گفت:برآورد می شود در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵میلیارد دلار پروژه در حوزه صنعت نفت و گاز ازجمله طرح های بسیار راهبردی و مهمی همچون بعضی از طرح های توسعه میدان های نفت و گاز به ویژه میدان های مشترکی مانند فاز ۱۱پارس جنوبی، فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی،بیش از ۱۲طرح در صنعت پتروشیمی مثل طرح های پروپیلن، الفین و طرح هایی نیز صنعت پالایش نفت از جمله طرح ارتقای کیفی پالایشگاه اصفهان، بهره برداری از پالایشگاه آدیش جنوبی، طرح ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه شیراز و گازرسانی به صنایع و شهرهای کشور به ویژه تقویت شبکه خطوط و گازرسانی افتتاح شود.
اوجی اظهار کرد:نکته بسیار حائز اهمیت در طرح هایی که امسال به بهره برداری می رسند، این است که سهم شرکت های داخلی در تأمین تجهیزات و کالاهای این پروژه ها بیش از ۸۰ درصد است.
وزیر نفت ظرفیت بسیار مطلوب سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز کشور را مورد اشاره قرار داد و در این زمینه توضیح داد: حدود ۱۶۰میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت ایجاد کرده ایم و آمادگی داریم که همه سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این طرح ها مشارکت کنند.سرمایه گذاری در توسعه میدان های نفت و گاز و تکمیل زنجیره ارزش آن افزون بر اثر مستقیم در تأمین پایدار انرژی مورد نیاز کشور، از منظر نرخ بازگشت سرمایه،یکی از پربازده ترین فعالیت های اقتصادی است.
اوجی با اشاره به اینکه هم اکنون تولید نفت و گاز کشور متناسب با سطح ذخایرمان نیست و نسبت ذخیره به تولید نفت و گاز ایران نسبت به میانگین جهانی بالاتر است، تأکید کرد: از این رو ایران در نتیجه نداشتن تولید متناسب با سطح ذخایر و نیز شدت مصرف بالای انرژی دچار عدم النفع بالایی شده است، اما به اعتقاد بنده در یک بازه کوتاه مدت و با انجام مجموعه ای از اقدام ها در سمت عرضه و تقاضا، می توان جهش قابل توجه اقتصادی در کشور ایجاد کرد که البته این امر مستلزم فهم دقیق همه از توسعه ذخایر نفت و گاز و داشتن اتفاق نظر در کشور و لزوم ایجاد زمینه لازم برای توسعه صنعت نفت است.
وزیر نفت گفت: افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز نه تنها یک مزیت بزرگ اقتصادی است، بلکه سبب فعال شدن دیگر بخش های اقتصادی کشور هم می شود،این صنعت ابزار امنیتی و سیاسی به شمار می آید و به عنوان یک عامل بازدارنده سبب اقتدار کشور خواهد بود.
وی نفت در ادامه با اشاره به اینکه در این نمایشگاه بر موضوع فناوری و مصرف بهینه تأکید شده است، گفت: در موضوع توسعه فناوری و تولید دانش بنیان اقدام های گسترده ای برای تقویت ساخت داخل، توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان انجام شده است.
اوجی به یکی دیگر از رویکردهای مهم در بیست هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: ازجمله این اقدام ها می توان به استقرار و گسترش رویکرد توسعه صنعت نفت برمبنای اقتصاد دانش بنیان با تصویب آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت در هیئت دولت، گسترش دامنه نهاد صدور گواهینامه های کیفیت، ممنوعیت خرید خارجی بیش از ۱۵۰ کالای صنعت نفت به منظور حمایت از سازندگان داخلی اشاره کرد که در نتیجه ۳.۷ برابر شدن شرکت های دانش بنیان را به دنبال داشته؛ به طوری که تعداد شرکت های همکار صنعت نفت امروز از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت رسیده است.
وی همچنین درباره بهینه سازی مصرف سوخت و لزوم مدیریت ناترازی انرژی از طریق کنترل تقاضا تصریح کرد: سالانه ۸۰ میلیارد دلار یارانه انرژی در کشور پرداخت می شود که در دنیا کم نظیر و این موضوع یکی از دلایل اتلاف بالای انرژی در کشور به شمار می رود که سبب عدم النفع فراوان شده است.صادرات گاز کشور تقریباً معادل ۶ درصد از مصارف کل گاز است و در حقیقت، درآمد کشور از محل صادرات گاز ۶ میلیارد دلار است که این رقم درآمد بیش از کل درآمد حاصل از فروش گاز طبیعی در داخل کشور است که بخش های خانگی، تجاری، نیروگاه و صنایع را شامل می شود؛ از این رو به موازات توسعه بالادست و پایین دست صنعت نفت و گاز، اقدام های پرشماری به منظور حمایت از اجرای راهکارهای بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی و ارتقای کارآیی از سوی وزارت نفت در دستور کار قرار گرفته است.
وزیر نفت در ادامه در بیان اقدام ها به مواردی همچون حمایت مالی از اجرای طرح های بهینه سازی و ارتقای کارآیی انرژی از طریق فعال سازی و رفع موانع طرح های بهینه سازی با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر با سازوکار بازپرداخت سرمایه گذاری از محل صرفه جویی، افتتاح حساب ویژه بهینه سازی مصرف انرژی،همچنین برنامه ریزی برای تأسیس صندوق بهینه سازی مصرف انرژی و پیگیری برای رفع موانع و فعال سازی بازار بهینه سازی مصرف انرژی و نظارت و کنترل متقاضیان تازه به منظور تعیین و تخصیص بهینه سوخت، تدوین، بازنگری و اجرای الگوها، معیارها و استانداردهای مصرف انرژی در بخش های مختلف مصرف انرژی اشاره کرد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم با وجود تشدید تحریم های ظالمانه، رکوردهای مطلوبی در زمینه تولید و صادرات نفت خام و میعانات گازی و فرآورده های نفتی و پتروشیمی داشته ایم، افزود: امیدواریم با اراده همکارانم در صنعت نفت این روند ادامه یابد.
اوجی با بیان اینکه انتظار می رود با همکاری همه نخبگان، مشاوران و شرکت های نفت و گاز در سال های آینده شاهد کاهش شدت انرژی و مصرف بهینه گاز و فرآورده های نفتی باشیم، تصریح کرد: متأسفانه به دلیل نبود سرمایه گذاری کافی در زمینه مصرف در سال های اخیر، امروز شاهد مقدار بالای شدت مصرف انرژی و منابع خدادادی هستیم و امسال و سال های آینده باید تلاش بسیار ویژه ای برای مصرف گاز و فرآورده های نفتی داشته باشیم.
غلامرضا جمالی، مدیر بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز در آیین افتتاحیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با تأکید بر بیانات راهبردی مقام معظم رهبری در شعار امسال مبنی بر«مهار تورم؛ رشد تولید»؛ از تمرکز این دوره از نمایشگاه به حمایت حداکثری از این مقوله با رویکرد تولید فناورانه و ساخت بار اول خبر داد و افزود: در این دوره از نمایشگاه سعی شده با نگاهی نو در حوزه بهینه سازی مصرف در داخل کشور، نسبت به خلق فرصت های تازه در این عرصه گام برداشته شود.
جمالی این نمایشگاه را بزرگ ترین رویداد صنعتی و تجاری ایران و بزرگ ترین نمایشگاه نفت خاورمیانه و غرب آسیا برای حرکت در مسیر توسعه و حرکتی شایسته در راهیابی به جهاد تبیین طبق بیانات رهبری دانست.
به گفته او، این دوره از نمایشگاه تخصصی صنعت نفت، با شعار «صنعت نفت؛ تولید فناورانه، مصرف بهینه» برگزار می شود و امید است بتوان در قالب آن، با هم افزایی میان دو بعد صنعت و دانش بنیان فناورانه، نسبت به تحقق اهداف تعریف شده در سند توسعه و راهبردهای عملیاتی و اجرایی دولت سیزدهم اقدام کرد.
جمالی همچنین ابراز امیدواری کرد که با اهتمام و تمرکز وزیر نفت و مدیران ارشد صنعت نفت بر مقوله توانمندسازی شرکت های داخلی، بتوان در آینده ای نزدیک به بالندگی و ارتقای توان دانش افزایی شرکت های ایرانی در عرصه جهانی انرژی دست یافت.
مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی افزود: استقبال گسترده و مشارکت شرکت های داخلی و بین المللی در نمایشگاه امسال به حدی بوده که متولیان برگزاری نمایشگاه را بر آن داشته تا از تمامی متراژ مفید برای جانمایی غرفه های نمایشگاهی بهره ببرند.
در نمایشگاه امسال، ۴۲ هزار مترمربع فضای مفید، شامل ۳۶ هزار مترمربع در قالب ۲۰ سالن نمایشگاهی و ۶ هزار مترمربع مختص فضای باز نمایشگاهی برای حضور غرفه های شرکت ها تدارک دیده شده است.
او همچنین از جانمایی غرفه ها در سالن های نمایشگاهی بر اساس زمینه فعالیت شرکت ها و گروه های کالایی خبر داد و گفت: این چیدمان به منظور فراهم ساختن امکان تعامل بهتر و بهره مندی بیشتر بازدیدکنندگان از نمایشگاه امسال انجام شده و در حاشیه آن نیز برگزاری سمینارها و همایش های تخصصی، علمی و پژوهشی، برنامه ریزی شده است.
جمالی با تأکید بر استقبال گسترده شرکت ها در این دوره از نمایشگاه ها، از ابتکاراتی خبر داد که برای نخستین بار در طول تاریخ برگزاری نمایشگاه های صنعت نفت اتفاق افتاده است و افزود: هدف اصلی از این رویدادها، افزایش تعامل و مشارکت حداکثری فعالان بازار و شرکت های داخلی و خارجی بوده است که بعضا از حضور در نمایشگاه امسال محروم شده اند.در این رابطه سعی شده با برگزاری پردیس مجازی نمایشگاه و ایجاد بستر مناسب گفت وگو میان شرکت های حاضر در نمایشگاه با علاقه مندان خارج از نمایشگاه در فضای مجازی، گامی در مسیر تعاملات بیشتر میان شرکت ها و فعالان و صاحب نظران حوزه انرژی برداشته شود.
او افزود: در نمایشگاه بیست وهفتم، همچنین برای نخستین بار از تلویزیون اینترنتی نفت رونمایی می شود که در ابتکار انجام شده سعی شده هم زمان با برگزاری نمایشگاه، نمایش رخدادهای مهم، مصاحبه با نخبگان، مقام های مدعو، میهمانان ویژه و شرکت های فعال و دانش بنیان در بستر اینترنت بارگذاری شود تا غایبان نمایشگاه نیز بتوانند به صورت مستمر و هم زمان، در جریان تحولات مربوط به این رویداد بزرگ قرار گیرند.از دیگر مواردی که در این دوره از نمایشگاه صنعت نفت برای نخستین بار شاهد آن هستیم، می توان به در نظر گرفتن استیج ویژه گفت وگوی قطب های فناوری در سالن های ۸ و ۹، ۱۰ و ۱۱ و سالن ۳۸ اشاره کرد که به عنوان هاب اصلی و حلقه اتصال شرکت های فناورمحور و دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و استارت آپ ها و شتاب دهنده های حاضر فعالیت خواهد داشت.
مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی یکی دیگر از ابتکارات انجام شده در نمایشگاه امسال را معرفی سیر تحول صنعت نفت ایران (از آغاز تا به امروز) دانست که مقرر شده است سیر تاریخی این صنعت بزرگ در ایران از ابتدا و در قالب مستنداتی در موزه صنعت نفت ارائه شود.
جمالی با تأکید بر تمهیدات اندیشیده شده و توانمندی های نهادینه در صنعت نفت کشورمان، ابراز امیدواری کرد این فرصت چهار روزه فضای مناسبی را برای ایجاد تعامل، گفت وگوهای چندجانبه و دستیابی به تفاهم های راهبردی در راه توسعه و رشد صنعت نفت ایران اسلامی ایجاد کند.
اوجی و نواک در نمایشگاه 27
جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه صبح روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه) در نخستین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از سالن ۳۸ این رویداد بازدید کردند.
مدیر عامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند تشریح کرد:
سمیه راهپیما پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند در سال ۱۳۷۲ به عنوان بزرگ ترین پالایشگاه تک واحدی ایران، با ظرفیت اسمی ۱۵۰ هزار بشکه در روز راه اندازی شد. پس از مدتی به کوشش نیروهای متخصص، ظرفیت تولید این پالایشگاه به ۱۷۰ هزار بشکه در روز رسید و با اجرای طرح واحد دو (فاز۲)، ظرفیت تولید آن فراتر رفت و به ۲۵۳ هزار بشکه در روز افزایش یافت. در همین سال ها گام دیگری برداشته شد و خوراک پالایشگاه امام خمینی (ره) از ۱۰۰ درصد نفت خام سبک به مخلوط ۵۵ درصد نفت خام سبک و ۴۵ درصد نفت خام سنگین تغییر یافت. افزون براین، هنگام اجرای پروژه فاز۲، به جز احداث واحدهای جدید، بازطراحی فاز 1 و طراحی فاز 2، به گونه ای انجام شدکه درازای کاهش تولید فرآورده های نفتی کم ارزش مانند نفت کوره (مازوت) و وکیوم باتوم، تولید محصولات با ارزشی مانند بنزین، پروپیلن و ال پی جی افزایش یابد. با اجرای طرح ۹۰ هزارتنی تولید کک سوزنی که اکنون در دست بهره برداری است، افزون بر تأمین نیاز صنایع فولاد ایران به الکترود گرافیتی، تولید مازوت نیز در این پالایشگاه به صفر خواهد رسید. مجیدرجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی شازند (ره)درگفت و گو با خبرنگار «مشعل» درباره فعالیت های متنوع این پالایشگاه، توضیحاتی ارائه کرده است که می خوانید.
طرح های توسعه ای پالایشگاه شازند، یکی از محورهای مهمی است که وزارت نفت و زیرمجموعه های آن در دولت سیزدهم دنبال می کنند. همسو با این محور مهم، هم اکنون پروژه ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه را دستور کار داریم؛ با این رویکرد، راندمان پالایشگاه و همسو با آن با تبدیل محصولات با کیفیت پایین به محصولات با کیفت بالا و مطابق با استانداردهای روزآمد دنیا، سودآوری هم افزایش می یابد.پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از سالیان گذشته بخشی از این کیفی سازی محصولات را با اجرای فاز 2 انجام داده، اما این زنجیره کامل نشده است وهنوز نفت زیادی داریم که باید به محصول با ارزش تر تبدیل شود. با اجرای این طرح، از آلودگی هوا نیز کاسته می شود.
کک سوزنی یکی ازمحصولات با ارزش افزوده بالاست که درصنایع فولاد کشورکاربرد دارد و با تولید آن از واردات این محصول جلوگیری می شود. برای تولید کک سوزنی از نفت کوره استفاده می شود و آن را به محصولی با ارزش تر تبدیل می کند.تولید کک سوزنی که یکی از پروژه های کیفی سازی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به شمار می رود، اکنون در مرحله طراحی اولیه قرارداردکه از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است. این پروژه دارای 5 واحد است، چهار واحد آن از سوی پژوهشگاه صنعت نفت اجرا می شود و یک واحد باقی مانده نیز با همکاری یک شرکت دانش بنیان پیش می رود. می توان گفت که پروژه کک سوزنی درمرحله پایه، تاکنون 85 درصد پیشرفت داشته است. در مرحله بعد هم آماده شدن EPC یا همان طراحی و تامین تجهیزات و سپردن اجرای پروژه به پیمانکار و کل مسئولیت های مدیریت اجرا و کنترل کیفی پروژه به آن را خواهیم داشت.
طراحی پایه این پروژه شش ماه اول سال یعنی در شهریور ماه تمام می شود و به سمت پیمان EPC می رویم که سه تا چهار ماه زمان برای آن در نظر گرفته شده است، بعد از انتخاب پیمانکار چهار سال زمان تا اجرایی شدن آن پیش بینی کرده ایم.
در طراحی پروژه ها مطالعات پایه با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام می شود که جزو شرکت داخلی نفت و گاز است، در مراحل بعدی از توانمندی شرکت های دانش بنیان استفاده خواهد شد، ضمن آنکه از 5 واحدی که برای تولید کک سوزنی در نظر گرفته شده است، یک واحد آن از توان شرکت های دانش بنیان استفاده خواهد شد. به توانمندی شرکت های دانش بنیان اطمینان 100 درصدی داریم. حدود 20 سال است که با این شرکت ها تعامل داریم. برخی قطعات که از سوی شرکت های دانش بنیان ساخته می شود، گاه هنگام نصب، جواب نمی دهد، از این رو می توان گفت که این کار پر ریسک است، اما با اتخاذ تدابیر فنی و رعایت مسائل ایمنی، این کار را انجام می دهیم. با این روند اگر محصول مشکلی داشته باشد، بازگردانده می شود تا بازبررسی شود. این رفت و برگشت برای پالایشگاه هزینه و ریسک دارد که ما آن را پذیرفته ایم و البته نتیجه هم گرفته ایم.از این رو باید برای رفع نیازهای خود به شرکت های دانش بنیان اعتماد کنیم، زیرا آنها نیازمند زمان، تعامل و حمایت هستند.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به سمت پتروپالایشی شدن حرکت و در این زمینه چند محصول همانند پروپیلن و نرمال هگزان تولید کرده است که محصولات پتروشیمی به شمار می روند؛ از این رو می توان گفت که اکنون این پالایشگاه، پتروپالایشی است و می خواهیم تولید محصولات با ارزش افزوده بالا مانند پروپیلن و نرمال هگزان را بیشتر کنیم. از 100 درصد نفت خام پالایشگاه،حدود 90 درصد به شش فرآورده اصلی مانند بنزین، گازوئیل، ال پی جی، نفت کوره، نفت سفید و سوخت جت تبدیل می شود.
کک اسفنجی در صنعت فولاد کشور کاربرد دارد و در مراحل بعدی می توان از آن در صنایع خودرو سازی، کارخانه های تولید لوازم خانگی، تولید الکترودهای گرافیتی استفاده کرد. به عبارت دیگر فولاد، صنعتی مادر است و در زیرمجموعه های خود مانند تولید خودروهای داخلی و ... استفاده می شود و دیگر نیازی به واردات آن نیست.
مهندسان پالایشگاه افراد تحصیل کرده ای هستند و برخی از آنها مدرک دکترا نیز دارند، این افراد سالیان سال است که در اینجا تجربه کسب کرده اند و در تعمیر قطعات، بازسازی تجهیزات و ادوات همکاری دارند، ضمن آنکه در پروژه هایی که میان پالایشگاه و شرکت های دانش بنیان انجام می شود، این افراد به عنوان ناظر کنارشان حضور دارند. برای کمک به پالایشگاه های دیگر و تبادل تجربیات، نیروهای متخصص خود را به پالایشگاه های دیگر می فرستیم و از تجربه پالایشگاه های دیگر نیز استفاده می کنیم.اکنون ادوات پمپ، کمپرسور دارای قطعات زیادی از جمله میلنگ، شاتون، بلبرینگ است که برای تامین آنها باید هزینه زیادی در نظر گرفت، برای کاهش هزینه از توانمندی و دانش مهندسان داخل پالایشگاه و با همکاری شرکت های دانش بنیان محصولات مورد نیاز پالایشگاه را بومی سازی می کنیم. باید ریسک استفاده از محصولات شرکت های دانش بنیان در صنعت را قبول و قطعات تولید شده آنها را استفاده کرد. متاسفانه برخی پالایشگاه ها از این کار اجتناب می کنند، اما پالایشگاه شازند این کار را انجام می دهد، زیرا به دانش خودمان اعتماد داریم و زمانی که قطعه ساخته شده از نظر فیزیک، جنس و ... درست باشد، دیگر نگران استفاده از محصول نیست.
پروژه تصفیه پساب های پالایشگاه شازند را در دستور کار داریم که 63 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امسال به بهره برداری خواهد رسید. این پروژه به لحاظ زیست محیطی اهمیت بسزایی دارد و با اجرایی شدن آن 200، 300 میلیوت متر مکعب بر ساعت آب غیر قابل استفاده به چرخه مصرف باز می گردد، ضمن آنکه به صرفه جویی آب منطقه نیز کمک خواهد کرد. اکنون به ازای یک لیتر نفت خام، یک لیتر آب نیاز است و اگر آب نباشد، سوخت حذف می شود و بنزین و گازوئیل نداریم.
فقط مصرف بالای سوخت نیست که نیاز آبی این پالایشگاه را افزایش داده، بخار شدن یک سوم از آبی که برای خنک سازی تجهیزات به کار می رود هم، عامل دیگر آن است؛ پالایشگاه شازند به میزان ۱۵۰۰ مترمکعب بر ساعت، از آب خام استفاده می کند که این آب، از طریق سد کمان صالح به میزان ۱۱۰۰ مترمکعب بر ساعت، ۳۰۰ مترمکعب بر ساعت به صورت آب بازیافتی و ۱۰۰ مترمکعب بر ساعت هم از طریق چاه های مجوزدار پالایشگاه تامین می شود.از سوی دیگر، آب مصرفی این پالایشگاه پس از آلوده شدن به مواد نفتی و تبدیل به پساب، بدون استفاده باقی می ماند، زیرا این پساب به علت جمع آوری در استخرهای روباز، تبخیر می شود؛ در حالی که با اجرای طرح های بازیافت، می توان آن را دوباره به چرخه تولید برگرداند.
در این زمینه پروژه استفاده از پساب شهری شهرستان شازند و اراک در پالایشگاه شازند را داریم که با تصفیه آنها می توان در داخل پالایشگاه و آبیاری فضای سبز استفاده کرد. اکنون آب مورد نیاز خود را از سد کمال صالح شازند می گیریم که قابل آشامیدن است.
در حال رایزنی با سازمان آبفای استان فارس و پتروشیمی شازند هستیم. در مرحله عقد قرارداد همکاری با استان مرکزی هستیم تا برای شروع پروژه لوله کشی صورت گیرد. با کلید خوردن این فرآیند دو سال زمان تا اجرایی شدن آن نیاز است. اکنون کاتالیست های مورد نیاز پالایشگاه نیز با همکاری دو شرکت داخلی تولید می شود، این طرح از ارزش ریالی بالایی برخوردار است و از واردات آن جلوگیری می شود.
با بومی سازی کاتالیست های مورد استفاده در واحد های آر سی دی و آراف سی سی پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند ضمن صرفه جویی 10 میلیون یورویی در سال، زمینه برای استمرار تولید با کیفیت بنزین یورو 4، گازوئیل یورو 4، سوخت کشتی و پروپیلن و گازمایع فراهم شده است.برای اولین بار است که کاتالیست های پالایشگاهی که نقش اساسی در فرآیند های عملیاتی و تسریع در واکنش های شیمیایی این دو واحد مهم دارند، در کشور بومی سازی و در واحد های عملیاتی استفاده شده است.هر ساله نزدیک به 5 هزار تا 7 هزار تن کاتالیست در این دو واحد عملیاتی استفاده می شود و به دلیل شرایط تحریم ها برای واردات آن، افزون بر پرداخت هزینه های سنگین با مشکلاتی نیز مواجه بودیم که با تلاش شرکت دانش بنیانی در استان مرکزی کاتالیست ایرانی تولید شده است و هم اکنون در واحد های عملیاتی مورد استفاده قرار می گیرد. با فعالیت واحد آر اف سی سی روزانه 16 میلیون لیتر بنزین یورو 4، 12 میلیون لیتر گازوئیل یورو 4، گاز ال پی جی و پروپیلن تولید می شود.
در زمینه مسئولیت های اجتماعی گام های خوبی برداشته شده و همکاری هایی با آموزش و پرورش، ایجاد تصفیه خانه آب شرب شهرستان شازند و روستا، همکاری پالایشگاه شازند با سازمان جهاد کشاورزی شهرستان شازند برای لایروبی قنات دو روستا و اختصاص برخی هزینه ها برای شتاب گیری روند آن، مشارکت در آسفالت کردن راه های روستایی، ایجاد روشنایی جاده ها در چند مسیر، از جمله این موارد است. ساخت دستور ساخت دو مدرسه را نیز در شهرستان شازند خواهیم داشت و با کمیته امداد و بهزیستی نیز همکاری هایی داریم. برای افزایش فضای سبز این منطقه 60 درخت در یکی از مدارس دخترانه کاشته شد.
پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند در کنار تولید و صنعت رسیدگی به خانواده ها، برنامه های انگیزشی، بالا بردن روحیه خانواده های آنها گام های خوبی برداشته است، مصداق این امر داشتن 160 مربی ورزشی است که به بانوان و فرزندان آنها در رشته های مختلف آموزش می دهند.
به مناسبت های مختلف برای خانواده ها و فرزندان آنها المپیاد ورزشی و مسابقات برگزار می کنیم، ضمن آنکه برای تکریم کارکنان پیمانکاری سال گذشته هتلی در مشهد اجاره کردیم تا خانواده های آنها بدون هیچ هزینه ای سه چهار روز از آن استفاده کنند. این فرآیند را برای شمال کشور خواهیم داشت و در این زمینه قراردادی با پتروشیمی شازند بسته ایم. همچنین در کانون شهید سلیمانی بهترین مربی های آموزش قرآن، کلاس های تقویتی برای مقاطع مختلف تحصیلی در نظر گرفته ایم و در رشته های دیگر مانند آشپزی، بافتنی، خیاطی و ... نیز خدمات ارائه می دهیم. به مناسبت دهه فجر 24 سانس خدمات فرهنگی- تفریحی مراسمی در شهر مهاجران داشتیم و در آن از هنرمندان مطرح کشور دعوت شد. ضمن آنکه در عید غدیر سال گذشته و همزمانی آن به همه گیری ویروس کرونا در فضای باز برای خانواده ها برنامه های مفرح اجرا شد.باید گفت که جهت ایجاد نشاط و روحیه از سوی روابط عمومی، مشاور امور زنان و خانواده پالایشگاه و منابع انسانی برنامه هایی داشته و داریم.
پالایشگاه شازند پیرو اصل 44 قانون اساسی از سال گذشته خصوصی سازی شد و دیگر از قوانین دولتی استفاده نمی شود، از این رو گام هایی برای ایجاد انگیزه برداشته ایم، از جمله شارژ کارت های خرید اعتباری کارکنان به مناسبت های مختلف است، ضمن آنکه مشوق تبدیل قرارداد از پیمانکاری به قرارداد مستقیم را داریم که درگام نخست 20 درصد کارکنانی که فعال هستند، تبدیل قرارداد خواهند شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مطرح کرد:
مشعل پیرو بند (ح) جزء ۷ تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال، وزارت نفت مکلف به اجرای طرح سامان دهی کارت های اضطراری در جایگاه های سوخت کشور است. بر اساس این بند قانونی 90 درصد خودروهای بنزین سوز و 95 درصد خودروهای گازوئیل سوز برای سوخت گیری باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها در مواقع ضروری در دسترس عموم قرار داده شود. خوشبختانه اعمال این محدودیت برای کارت سوخت جایگاهداران تاکنون با مخالفتی از سمت مجموعه مجاری عرضه سوخت روبه رو نبوده و این طرح در نهایت تعامل و همکاری دستگاه های ذی ربط در حال اجراست. ضمن آنکه بنا بر آخرین اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران برای همه جایگاه های عرضه سوخت کارت اضطراری در نظر گرفته شده است و هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد.
طرح ساماندهی کارت سوخت در مجاری عرضه با هدف بهبود نظام توزیع بنزین در کشور وکاهش قاچاق سوخت مطرح شده و در این میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز متولی اصلی اجرای آن است. هرچند در بدو اجرا زمزمه هایی مبنی بر افزایش قیمت بنزین و تغییر در مقدار سهمیه و روند عرضه به مردم شنیده شد اما با گذشت حدود یک ماه از اجرای این طرح، مشخص شد که افزایش قیمت مطرح نیست و هموطنان به همان مقداری که با استفاده از کارت سوخت آزاد، سوختگیری می کردند، می توانند ازطریق کارت سوخت شخصی خود نیز سوختگیری کنند.به گفته علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تاکنون اطلاعات دقیق و مشخصی از میزان سوختگیری در جایگاه ها وجود نداشته است، از این رو در نظر داریم با اجرای این طرح در زمینه آمار سوختگیری به سمت شفافیت حرکت و تصمیم گیری در دولت را نیز تسهیل کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در نشست خبری اخیرخود که به منظور تشریح طرح «سامان دهی کارت های اضطراری در جایگاه های عرضه سوخت» با حضور نمایندگان رسانه های خبری برگزار شد،با اعلام این خبر که برای همه جایگاه های عرضه سوخت کارت اضطراری در نظر گرفته ایم، عنوان کرد: هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد و کارت آزاد در سراسر جایگاه های سوخت کشور موجود است.
نژادعلی با بیان اینکه هم اکنون در شرایط هم ترازی تولید و مصرف بنزین قرار داریم و تاکنون وارداتی در این زمینه انجام نشده است، به افزایش 10 درصدی میزان مصرف بنزین در سال جاری اشاره کردو با تأکید بر اینکه طرح های توسعه ای پالایشی به منظور افزایش ظرفیت تولید بنزین در کشور با جدیت در پالایشگاه ها در حال پیگیری و اجراست، تصریح کرد: برای توزیع یکنواخت و یکپارچه سوخت در کشور ناچار به اجرای سیاست های غیرقیمتی هستیم.
همان طورکه پیشترعنوان شد، در قالب بودجه امسال وزارت نفت مکلف است به منظور بهبود نظام توزیع بنزین و نفتگاز در کشور و کاهش قاچاق سوخت، از طریق شرکت های تابعه ذی ربط تدبیری اتخاذ کند که تا پایان نیمه نخست امسال ۹۰ درصد خودروهای بنزین سوز و ۹۵ درصد خودروهای گازوییل سوز، صرفا از طریق کارت سوخت شخصی سوختگیری کنند، بنابراین با تمهیدات اندیشیده شده در این باره، طرح سامان دهی کارت های اضطراری در جایگاه های سوخت کشور در دستور کار قرار گرفت. اطلاع رسانی های لازم و سامان دهی کارت های اضطراری در جایگاه ها انجام شد و با توجه به حجم مراجعات به جایگاه های سوخت، تعداد مناسبی کارت اضطراری در اختیار جایگاه داران قرار گرفت.
دراین زمینه نژادعلی به افزایش آمار مصرف استفاده از کارت سوخت شخصی با اجرای طرح سامان دهی کارت های سوخت جایگاه داران اشاره کرد و درباره لزوم استفاده از کارت سوخت شخصی گفت: دولت هزینه ای را برای تولید کارت های سوخت متحمل می شود، اما با استفاده از کارت آزادجایگاه داران، میزان سوختگیری غیرمشخص بوده و اطلاعات شفافی در این باره وجود ندارد، بنابراین به این سمت حرکت کردیم که در زمینه آمار سوختگیری به سمت شفافیت حرکت و تصمیم گیری در دولت را نیز تسهیل کنیم.
وی ادامه داد: امکان تهیه کارت سوخت المثنی درکشور فراهم است وهم اکنون حدود ۳۸۰ هزارکارت سوخت المثنی در نوبت صدور قرار دارد و بین ۳۰ تا ۴۰ روز زمان صرف می شود که کارت سوخت المثنی صادر شود. به دنبال آن هستیم که این زمان را روزبه روز کوتاه تر کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه در تمام نقاط کشور از جمله جایگاه های مرزی، کارت هوشمند سوخت آزاد اضطراری به مقدار کافی وجود دارد، افزود: توانستیم چالشی که سال گذشته در زمینه تأمین کارت های هوشمند سوخت وجود داشت، برطرف کنیم و تا پایان سال ۱۴۰۱، برای تمامی خودروها در کشور کارت سوخت صادر کرده و در اختیار مردم قرار دادیم.
مصرف نامتعارف بنزین درکشور نگرانی ها را از باب واردات این محصول راهبردی دوچندان کرده است وبا توجه به اینکه راهکارهای قیمتی به دلیل تبعات اجتماعی واقتصادی نمی تواند راهکاری برای برون رفت ازچالش مصرف فزاینده بنزین درکشور باشد؛ بنابراین سناریوهای غیرقیمتی در دستور کارمسئولان ذی ربط قرار گرفته است تا شاید بتوان با اتکا به این دست از راهکارها، روند مصرف بی رویه انرژی در کشور را تا حدودی کنترل کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز بر این موضوع صحه گذاشته و با اشاره به اینکه روند رشد مصرف بنزین درکشور عددی غیر منتظره است، عنوان کرد: سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰، ۲۱ درصد رشد مصرف داشتیم. امسال نیز با گذشت ۴۷ روز از سال جدید، با رشد ۱۰ درصدی، بیش از ۱۱۰ میلیون لیتر بنزین مصرف شده که میزان تولید نیز همین مقدار است.
نژادعلی با اشاره به اینکه شدت مصرف انرژی درکشورمان درمقایسه با دیگر کشورها بالاست، افزود: فرسودگی ناوگان حمل ونقل کشور، افزایش پرشتاب خودروهای داخلی، وجود تکنولوژی های قدیمی در تولید خودرو و قاچاق مصرف سوخت از جمله دلایل مصرف روزافزون سوخت در کشور است.
وی همچنین درباره مقدارمصرف گازوییل درکشور نیز عنوان کرد: در ۴۷ روز ابتدایی امسال به طور میانگین ۱۰۳.۲ میلیون لیتر گازوییل در کشور مصرف شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴ درصد افزایش یافته است. همچنین در سال گذشته (۱۴۰۱) به طور میانگین ۱۱۲ میلیون لیتر گازوییل در کشور مصرف شد که پیش بینی می کنیم این عدد امسال با رشد در نیمه دوم سال به میانگین روزانه ۱۱۶ میلیون لیتر افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه ۵۵ درصد از فروش بنزین کشور با نرخ یارانه ای انجام می شود، گفت: تاکنون ۲۹ میلیون کارت هوشمند سوخت ازسوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی صادر شده و در اختیار مردم قرار گرفته است. تا پایان سال گذشته نیز ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار کارت هوشمند سوخت تولید شد و در اختیار مردم قرار گرفت که از این تعداد، حدود ۴۵۰ هزار کارت سوخت تولید شده، همچنان به دلایل مختلف در باجه معطله های شرکت پست قرار دارد و لازم است از سوی هموطنان پیگیری شود.
اوایل اردیبهشت ماه امسال، توافق چهارجانبه ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای امضا شد. این سامانه در اصل ابزاری است كه كنترل و نظارت ها رادوچندان و تلاش برای برقراری امنيت، آسايش و ايمنی جاده های كشور را تسهيل می كند. سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است تا از این رهگذر بتوان بر مدیریت مصرف سوخت، هوشمندانه پایش و نظارت در مواجهه با انواع مخاطرات جاده ای، به ویژه مدیریت هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل بین شهری نیز تحولی بنیادین ایجاد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین در نشست خبری گذری به مزایای طرح سپهتن و اجرایی شدن تفاهم نامه چهارجانبه این طرح داشت و افزود: دو نماینده وزارت نفت شامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت دو طرف این تفاهم نامه هستند و تکلیف قانونی بر این اساس این است که تا پایان سال ۱۴۰۲، تجهیزات طرح سپهتن روی ۵۰ درصد ناوگان حمل بار و ۱۰۰ درصد ناوگان حمل مسافر نصب شود که این اموضوع کمک مؤثری در روند شفاف سازی تحویل سوخت به ناوگان حمل ونقل سنگین بر اساس پیمایش خواهد بود.
نژادعلی بیان کرد: با اجرای این طرح، کیلومتر دقیق طی شده برای حمل بار از نقطه ای که حمل می شود تا زمانی که به دست مشتری برسد، مشخص شده و میزان سوخت تخصیصی بلافاصله در کارت هوشمند سوخت ذخیره می شود.
وی همچنین با تأکید بر لزوم توجه به سیاست های رشد و توسعه صنعت سی ان جی در کشور با هدف تنوع بخشی به سبد سوخت کشور بیان کرد: هم اکنون به طور میانگین روزانه ۲۴ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور توزیع می شود که این عدد نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۱۴۰۱) نیم درصد رشد نشان می دهد.
نژادعلی از توقف تولید دربخش خودروهای پایه گازسوز خبر داد وگفت: امیدواریم باحرکت به سمت تبدیل خودروهای شخصی علاوه بر خودروها ی عمومی، آمار مصرف سی ان جی افزایش یابد.
باید اذعان داشت که سیاست های کلانی که به منظورکاهش مصرف سوخت بهنیه سازی آن دردستورکار قرار دارد، تنها متوجه یک بخش نیست و نیازمند نگاهی فرابخشی وهمه جانبه است. به این معنا که متولی هر بخش در جایگاه مسئولیتی که عهده دار آن است، اجرای این سیاست ها را به سمت وسویی هدایت کند که به نتیجه و هدفی که در راهبرد آن پیش بینی شده است، منتج شود.
گام جدی وزارت نفت برای توسعه سوخت های پاک
مشعل جریان روبه رشد انرژی در دنیا موید نفوذ سوخت های گازی وانرژی های تجدیدپذیر به سیستم عرضه آن است وبه سهم اندک سو خت های مایع مانند بنزین وگازوئیل نیز اشاره دارد. روند گذار جهان امروز از مصرف سوخت های هیدروکربوری مایع در بخش حمل و نقل به سمت سوخت های پاک، علاوه برکاهش مخاطرات زیست محیطی، می تواند ارزآوری بیشتری را هم برای دولت ها به ارمغان آورد، ضمن آنکه این دست از فرآورده های نفتی رامی توان به چرخه تولید محصولات شیمیایی نیز وارد کرد وازاین نظر هم موجباتی برای درآمدزایی دولت ها را فراهم کرد. درحال حاضر مصرف فرآورده های نفتی مایع مانند بنزین و گازوئیل سهم بالایی از سوخت مصرفی کشور را به خود اختصاص داده اند و سهم سوخت های پاک چندان قابل اعتنا نیست. این موضوع نه تنها هزینه های اقتصادی و زیست محیطی هنگفتی را به کشور تحمیل خواهد کرد بلکه با مصرف بی رویه حامل هایی نظیر بنزین و گازوئیل، قطعا کشور را به سمت و سوی واردات این دست فرآورده ها سوق خواهد داد و آسیب هایی به مراتب جبران ناپذیر به بار خواهد آورد. در گزارش پیش رو سعی شده است ابعاد و زوایای مختلف توسعه صنعت سی ان جی در کشور بررسی و ارزیابی و چالش های فراروی توسعه این صنعت و راهکارهای آن واکاوی شود.
توسعه صنعت سی ان جی پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. شورای عالی انرژی در سند «تامین انرژی بخش حمل و نقل کشور تا افق 1420» به تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است. بر این اساس پیش بینی شده است که درصورت اعمال حمایت های ویژه ازصنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک درخودروها از 9. 9میلیارد لیتر (27 میلیون مترمکعب در روز) در سال 98، به سالانه 19. 4میلیارد لیتر (53. 2 میلیون متر مکعب در روز) در افق 1420 برسد.
ایران بادسترسی به منابع عظیم گازی و بهره مندی حدود۹۶درصد جمعیت آن از نعمت گاز، زیرساخت های مناسبی برای توسعه صنعت سی ان جی دارد که پایدار بودن شبکه گاز ودسترسی آسان به آن، وجود ظرفیت برای سرمایه گذاری و ایجاد ایستگاه های سی ان جی باسرعت زیاد به دلیل توسعه شبکه گازرسانی و رشد تولید داخلی در زمینه تجهیزات و خدمات جانبی این صنعت، ازآن جمله است.
با توجه به این مزیت بزرگ کشور(ذخایر و منابع گاز) این امکان دراختیار قانون گذاران و سیاست گذاران قرار گرفته است که با اجرای برنامه های راهبردی بتوانند تا حدودی زیادی کم توجهی به مصرف سوخت سی ان جی را با بهره مندی از راهکارهای کارآمد و اصولی به نوعی جبران کنند. هم اکنون میزان مصرف بنزین درکشور با رشد فزاینده ای روبه رو است و پر بی راه نخواهد بود اگر بگوییم که همین امر قطعا سرنوشت بنزین رادر آینده ای نه چندان دور دستخوش تغییرات شگرفی خواهد کرد؛بنابراین سی ان جی به عنوان یک سوخت جایگزین درکنار بنزین قطعا اثر بخشی دوچندانی را به همراه خواهد داشت، البته تحقق این مهم منوط به تغییر نوع نگاه و نگرش به این صنعت راهبردی است. انتشارگازهای گلخانه ای وآلاینده های زیست محیطی که به واسطه استفاده از انواع سوخت های فسیلی حادث می شود، لطمات اقتصادی و گاه اجتماعی غیرقابل جبرانی را به بار می آورد کما اینکه هم اکنون کشور با مشکلات بی شماری در زمینه مصرف فرآورده های نفتی مایع در بخش حمل ونقل دست به گریبان است. به منظور کاهش آثار منفی این حجم از آلودگی های زیست محیطی می توان از سی ان جی به عنوان یک سوخت پاک در سبد حمل و نقل کشور بهره برد. بر اساس برآوردهای حاصل، سی ان جی حدود 20 تا 30 درصد، گاز گلخانه ای کمتر و تا 95 درصد نیز گازهای خروجی کمتری تولید می کند، زیرا سیستم های سی ان جی کاملا سیل شده هستند و این امر طبیعتا در کاهش آلودگی هوای کلانشهرها تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. البته عزم خودروسازها برای ورود جدی تر به صنعت سی ان جی نه تنها می تواند یک گام پیشرو درمسیر بهبود شاخص های زیست محیطی باشد بلکه زمینه لازم را در جهت دهی مردم برای استفاده از سوخت سی ان جی را به همراه خواهد داشت.
یکی از مهم ترین مزیت های سی ان جی نسبت به دیگر فرآوردهای نفتی مایع نظیر بنزین وگازوئیل آن است که قابلیت قاچاق ندارد. مردم بسیاری از استان های مرزی کشور به دلیل کمبود یا نبود جایگاه های عرضه سی ان جی در صف های طویل بنزین سرگردان هستند؛ در حالی که اگر جایگاه های عرضه سی ان جی به میزان کافی احداث شود، دولت به راحتی می تواند قاچاق سوخت را مدیریت کند.
نکته دیگری که دراین زمینه حائز اهمیت است؛اکنون ظرفیت خالی جایگاه های عرضه سی ان جی، رقمی بالغ بر20میلیون مترمکعب در روز است. باوجود این که ایران دارنده منابع غنی گازی دنیاست، تنها کمتر از سه درصد گاز تولیدی آن به سی ان جی اختصاص داده شده است؛ در حالی که سیاست گذاران عرصه انرژی کشور می توانند با اتخاذ تدابیری هوشمندانه از گاز تولیدی کشوردرجهت استفاده بهینه از آن در صنعت سی ان جی نهایت بهره را ببرند. کما اینکه سودآوری توسعه صنعت سی ان جی هم به حدی است که دولت می تواند افزون بر بی نیاز شدن از واردات بنزین، مازاد این محصول راهبردی را صادر و از قبل آن ارزآوری خوبی برای کشور کسب کند.
علیرضا ورناصری، نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، اندیکا و هفتکل در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با «مشعل» و در پاسخ به این پرسش که چرا توسعه صنعت سی ان جی در کشور باید به عنوان یک اولویت مهم مدنظر قرارداده شود، به متوسط مصرف بنزین در روزهای ابتدایی امسال اشاره و تصریح کرد: میانگین مصرف بنزین در ۴۵ روز ابتدایی سال ۱۴۰۲ روزانه ۱۱۰ میلیون لیتر بود که ۱۲. ۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است. همچنین میزان مصرف سی ان جی در سال گذشته ۲۳. ۵ میلیون مترمکعب در روز بوده اما در سال جاری به ۲۴ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. البته امکان افزایش مصرف به ۳۵ میلیون مترمکعب نیز وجود دارد که می تواند به میزان ۱۱ میلیون لیتر در روز در مصرف بنزین کشور صرفه جویی کند. وی با بیان اینکه انرژی به عنوان موتورمحرکه فرآیند نوسازی و رشد محور تمرکز دولت هاست، ادامه داد: مسائل راهبردی حوزه انرژی معمولا شامل مجموعه پیچیده ای از مباحث مرتبط با نوع منابع تولید انرژی، تعیین بازارهای داخلی و خارجی، سرمایه گذاری بر فناوری های پیشرفته و کم مصرف است که مستقیما از پارامترهای محیطی نظیر موقعیت جغرافیایی و منطقه ای، روابط بین المللی و محدودیت های زیست محیطی تاثیر می پذیرد. نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، اندیکا و هفتکل درمجلس شورای اسلامی مهم ترین تجارب کشورهای موفق در حوزه امنیت انرژی شامل توجه مستمر دولت ها و درک ضرورت ارتقای امنیت انرژی، توجه سیاست گذاران به تغییرات ابعاد امنیت انرژی و بازنگری راهبردهای آینده نگرانه با توجه به ظرفیت های هر منطقه در سیاستگذاری های این حوزه دانست و حفظ و صیانت از محیط زیست را از جمله مسائل مهم جهان امروزی برشمرد و افزود: اگر سی ان جی به طور صحیح در خودروهای سبک و اتوبوس های شهری جایگزین شود، بخش مهمی از آلودگی هوای کلانشهرها رفع خواهد شد. ورناصری تصریح کرد: شورای عالی انرژی در سند تامین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰، بر تمرکز سیاست های دولت مبنی بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است. در این سند پیش بینی شده است که با اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها از ۲۷ میلیون مترمکعب در روز در سال ۹۸، به ۲/ ۵۳ میلیون مترمکعب در روز در افق ۱۴۲۰ برسد. وی با بیان اینکه ایران از بزرگ ترین دارندگان منابع گازی جهان است، افزود: این در حالی است که تنها کمتر از سه درصد ازگاز تولیدی برای تولید سی ان جی مصرف می شود. منابع عظیم گازطبیعی وشبکه گسترده گازرسانی درسراسر کشور درکنار مزیت های اقتصادی و زیست محیطی، مسئولان وقت کشور را در سال 1379 بر آن داشت تا سی ان جی را به عنوان یک سوخت پاک برای گنجاندن در سبد سوخت مصرفی کشور انتخاب کنند؛ بنابراین از جمله دلایل اولویت بخشی به سی ان جی در ایران، قیمت کمتر آن نسبت به سوخت مشابه (بنزین)، افزایش اشتغال زایی، عدم قابلیت قاچاق، کاهش هزینه های یارانه انرژی، تنوع بخشیدن به سبد تک سوختی خودروهای سبک کشور و آلایندگی کمتر خواهد بود.
عضوکمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی زیرساخت های موجود در کشور برای توسعه صنعت سی ان جی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: همان طور که پیش تر نیز عنوان کردم، ایران با دسترسی به منابع عظیم گازی و بهره مندی حدود ۹۶ درصد از جمعیت کشور از نعمت گاز، زیرساخت های مطلوبی برای توسعه این صنعت دارد. نبود نگرانی بابت قطع سوخت، دسترسی آسان، سرمایه گذاری و ایجاد ایستگاه های سی ان جی با سرعت زیاد به دلیل توسعه شبکه گازرسانی، رشد تولید داخلی در زمینه تجهیزات و خدمات جانبی این صنعت از آن جمله است.
ورناصری تصریح کرد: بر پایه آمارمدیریت طرح سی ان جی (شهریور۱۴۰۰) میانگین توزیع روزانه این سوخت پاک به ۲۲. ۴ میلیون بشکه در روز رسید که بر پایه آخرین گزارش های آماری مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، تا سال 1400 حدود ۲ هزار و ۵۲۴ جایگاه سی ان جی در کشور راه اندازی شد؛ باید چالش های مسیر توسعه سی ان جی کاملا شناسایی و رفع شوند.
وی از مشکلات سرمایه گذاری، نبود تناسب پراکندگی جایگاه ها با نقاط تمرکز تقاضا، کاهش فاصله قیمتی سی ان جی و بنزین، عدم افزایش قیمت خودرو گازسوز متناسب با هزینه تولید خودرو، افزایش ناکافی نرخ کارمزد جایگاه های سی ان جی متناسب با هزینه ها (ازجمله قیمت زمین)، عدم رعایت نکات ایمنی ازسوی مراجعین، استهلاک وسایل و هزینه های نگهداری تجهیزات سی ان جی به عنوان مهم ترین چالش های پیش روی توسعه صنعت سی ان جی برشمرد و اظهار امیدواری کرد که با به کارگیری راهکارهایی مانند استفاده از نظرات انجمن صنفی سی ان جی و ایده های نخبگان در تدوین سند راهبردی سی ان جی در سند چشم انداز توسعه، افزایش جایگاه ها، مکان یابی مناسب، تقویت جهاد خودکفایی ساخت تجهیزات سی ان جی در داخل کشور، گازسوزکردن خودروها به روش های کارخانه ای و کارگاهی، روش های سرمایه گذاری با رویکرد استفاده از ظرفیت های قانونی و پتانسیل های بخش خصوصی این صنعت می تواند در مسیر رشد و توسعه گام های مثبتی را بردارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره به توفیق نرسیدن طرح دوگانه سوزکردن خودروها توضیح داد:شورای اقتصاد در سال ۹۸ مصوبه طرح ملی دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی و شخصی را ابلاغ کرد که طی آن مقررشد یک میلیون و ۴۰۰هزار دستگاه خودروی عمومی به صورت رایگان دوگانه سوزشوند. نبود طرح های حمایتی وتشویقی برای تولیدکنندگان قطعات سی ان جی سبب بروز مشکلات برای تولید کنندگان شد و انگیزه های شان را در جهت بهبود مستمر این صنعت کاهش داد. مزید بر آن، نارضایتی نسبی در سطوح مصرف هم افزایش یافته است.
ورناصری ادامه داد: افزایش نرخ ارز و تورم و بی تفاوت شدن سبد هزینه مردم نسبت به اختلاف قیمت سی ان جی و بنزین نیز از عوامل دیگر توسعه نیافتن این طرح است. اکنون بیش از ۳۰ هزار نفر مستقیما در این حوزه مشغول به کارند که با مصرف این سوخت در واقع ۲۳ میلیون لیتر بنزین صرفه جویی خواهد شد.
وی با بیان اینکه هفت کارخانه تولیدکننده مخزن و تعداد قابل توجهی تولید کننده کیت کپسول درکشور فعالند، بیان کرد: اتحادیه سوخت های جایگزین باحدود یک هزارمرکز خدمات دارای پروانه در کشور مشغول به فعالیت هستند. حدود هزار مرکز خدمات پروانه دار برای تبدیل و تحویل خودرو به صورت استاندارد وجود دارد، بنابراین از این منظر، دچار نقصان نیستیم. فقط به تسهیلات، تشویق، استفاده از نظرات نخبگان این امر به ویژه دانش بنیان ها در توسعه این طرح وفرهنگ سازی عمومی نیاز داریم. همچنین دولت باید ابتدا با استفاده از دیگر ابزارهای موجود(غیر از افزایش قیمت بنزین) مردم را به سمت استفاده از سی ان جی تشویق کند وسپس با اصلاح قیمت بنزین، مردم را به سوی جایگزینی گسترده سی ان جی در سبد سوخت هدایت کند.
نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، اندیکا و هفتکل در مجلس شورای اسلامی مهم ترین عامل را نبود اجرای موفقیت آمیز مصوبه شورای اقتصاد و سند تأمین انرژی و نبود جذابیت اختلاف قیمت میان بنزین سی ان جی دانست و یادآور شد: طبق بند سوم سند تأمین انرژی باید مشوق هایی برای این امر وجود داشته باشد و امکان تبدیل رایگان خودروهای عمومی به گاز سوز توسعه و تسهیل یابد.
ورناصری با بیان اینکه سیاست های قیمتی برای مدیریت مصرف باموانع ساختاری کلان در مدیریت انرژی هم روبه رو است، افزود: متاسفانه راهکارهای سیاستی مرتبط به چالش مصرف غیرمتعارف و بهره وری پایین، غالبا بر پایه سیاست های قیمتی استوار شده است. معتقدم بهره وری انرژی تنها با سیاست های قیمتی محقق نمی شود. ما به اصلاح حکمرانی انرژی نیاز داریم. اما توجه داشته باشیم که مشکلاتی همچون ضعف اجرایی مقررات ملی ساختمان و تجهیزات انرژی بر غیراستاندارد، اتلاف در شبکه های تولید و توزیع، راندمان پایین نیروگاه ها و صنایع سنگین و انرژی بر، همچنین نبود تنوع در سبد انرژی مصرفی به عنوان علل مهم مصرف غیر متعارف و بهره وری پایین انرژی در کشور، صرفا با اعمال سیاست ها و راهبردهای تک نسخه ای قیمتی به بهره وری و اصلاح الگوی مصرف انرژی ختم نخواهد شد.
وی بر ضرورت اعمال سیاست های غیرقیمتی برای تداوم مطلوب سیاست قیمتی تاکید کرد و با بیان اینکه سیاست های غیر قیمتی بسیار متنوع هستند و امکان تحقق در قالب افزایش بهره وری در تولید و انتقال حامل های انرژی، افزایش بازدهی نیروگاه ها، تدوین و اعمال استانداردهای اجباری برای ورود تجهیزات انرژی بر را دارند، گفت: یکی از مهم ترین راهبردها حمایت مالی و فراهم کردن تسهیلات بانکی برای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی است که ازسوی بخش خصوصی اجرا می شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد:البته باید تاکید کنم سیاست های غیرقیمتی به تنهایی به نتیجه نمی رسد. نبود سیاست غیرقیمتی مکمل در حوزه بهینه سازی و انرژی جایگزین ارزان قیمت، سیاست های قیمتی اتخاذ شده را کم بهره می کند. تجربیات جهانی موفق توأم با تکیه بر مجموعه ای ازسیاست های همسو(قیمتی-تدریجی، غیرقیمتی) سبب خروج از بحران شده است. از ابتدای برنامه پنجم به منظور ساماندهی مصرف سوخت در کشور، سیاست های غیرقیمتی متعددی ازجمله تبصره 13 و مدیریت حمل و نقل و سوخت اعمال شد اما شیب منحنی تقاضا پایین نیامد.
ورناصری افزود: ساختار سازماندهی و حکمرانی تولید و مصرف انرژی در سیاست گذاری های کشور غالبا غیرعملیاتی است. حکمرانی موثر در تولید و مصرف انرژی از جمله سیاست های غیرقیمتی، کلان و اثرگذار است که هزینه های اجتماعی آن به مراتب پایین تر از سیاست های قیمتی است. همچنین توجه داشته باشیم که صنایع در کشور ما انرژی محورهستند در صورتی که باید فناوری محور و دانش محور باشند. وقتی هزینه های انرژی در سبد خانوار یا صنعت قابل توجه شود برای کاهش هزینه ها حساسیت هایی ایجاد می شود که در این مرحله اعمال سیاست های غیر قیمتی ضرورت دارد.
سی ان جی، صنعتی کارآمد است که نگاه ویژه تری را ازسوی مسئولان می طلبد، بی تردید، توسعه صنعت سی ان جی، این امکان و زمینه را ایجاد خواهد کرد تا افزون بر تنوع بخشی به سبد انرژی و شرایط زیست محیطی مطلوب برای شهروندان، بازار قابل اعتمادتری برای عرضه بنزین آزاد شده حاصل از مصرف سی ان جی برای کشور رقم خورد و موجب شود تا کشور در بام صادرات این محصول راهبردی قرار داشته باشد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اعلام کرد:
مشعل هفته سوم اردیبهشت ماه امسال، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، با برگزاری نشستی، میزبان اصحاب رسانه بود. دراین نشست ارسلان رحیمی، به عنوان سکاندارشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران حضور یافت تا پاسخگوی پرسش های خبرنگاران باشد. خبرنگاران نیزکه پس ازمدت ها بی خبری در این بخش ازصنعت نفت گردهم آمده بودند، با طرح پرسش هایی متعدد، پاسخ هایی را از آنچه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران می گذرد، دریافت کردند. باهم مروری داریم به آنچه که دراین نشست گذشت. .
حجم انتقال نفت خام و فرآورده باخطوط لوله سال 1401 به131میلیارد لیتر رسید که در مقایسه باسال1400به میزان2.2 درصد افزایش یافته است.سال گذشته درمجموع، 63میلیارد لیترانواع فرآورده نفتی و68میلیارد لیترنفت خام به وسیله خطوط لوله نفت منتقل شد. همچنین دراین بازه زمانی، 3.8میلیارد لیتر فرآورده به نیروگاه های سراسرکشورانتقال یافت. اینها بخش هایی ازصحبت های ارسلان رحیمی درنشست با اصحاب رسانه است که وی به عنوان بخشی ازعملکرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به آن اشاره کرد. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ادامه داد: سال گذشته 46 میلیارد تن -کیلومترانتقال نفت و فرآورده در کشور داشته ایم که 28میلیارد تن -کیلومتر آن به وسیله خطوط لوله انجام شده است، به عبارتی61درصد انتقال نفت و فرآورده کشور درسال گذشته با خطوط لوله صورت گرفته است. رحیمی در باره میزان انتقال نفت خام و فرآورده به وسیله خطوط لوله نیزگفت: این مقدار درسال 1399بیش از 118میلیارد لیتربود که درسال 1400 به 128میلیارد لیتر ودرسال گذشته با 2.2 درصد رشد به 131میلیارد لیتر رسید. اوافزود: ازاین میزان، 68میلیارد لیتر نفت خام و63میلیارد لیترفرآورده های نفتی بوده است.
رحیمی دربخشی دیگر از صحبت های خود، درباره هزینه انتقال فرآورده های نفتی باخط لوله نیز توضیحاتی داد و افزود: هزینه انتقال فرآورده بانفتکش جاده پیما به ازای هرتن-کیلومتر 838 تومان وباخطوط لوله 79تومان است؛ این یعنی یک کاهش90درصدی وحدود 10 برابری درهزینه حمل که بسیار هم قابل توجه است. وی تصریح کرد: با استفاده از 60 کیلومتر خط لوله به جای نفتکش جاده پیما، معادل یک میلیارد و200 میلیون دلار درمصرف گازوییل نیز صرفه جویی می شود.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت همچنین از اختلاف قیمت سوخت در داخل و خارج از کشور همچنین افزایش انگیزه برای قاچاق سوخت گفت. وی دراین باره اظهارکرد: سال گذشته 47انشعاب غیرمجازدرحوزه خطوط لوله انتقال فرآورده نفتی کشف شد وامسال نیزتا کنون76 مورد انشعاب غیرمجاز وسرقت ازخط لوله کشف شده است. رحیمی در توضیح بیشتر این مطلب افزود: دربرخی موارد، کشف انشعابات بسیارسخت است، اما همواره تلاش می کنیم که انشعابات غیرمجازدرسریع ترین زمان ممکن کشف شود؛ هم اکنون وضع به گونه ای نیست که چندماه برداشت غیرمجاز انجام شود وشرکت دیرمتوجه آن شود. وی بابیان این که بسیاری ازانشعابات غیرمجاز، قبل ازبرداشت وسرقت سوخت از سوی خط بان های شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران کشف می شود، تصریح کرد: در برخی موارد شیوه سرقت سوخت پیچیده و پیگیری آن نیزسخت است.به عنوان مثال درخط لوله 26اینچ بندرعباس-رفسنجان، سارقین تونل40متری احداث کرده بودندواز زیر زمین، سرقت فرآورده را انجام می دادند؛ این سرقت کشف شد، اما درجریان آن متاسفانه پنج نفر از همکاران خود را از دست دادیم. مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران همچنین درباره نقاطی که بیشترین آمار انشعابات غیرمجاز یا سرقت فرآورده از خطوط انتقال رادارند، گفت: بیشترین کشفیات به دو استان های خوزستان و هرمزگان مربوط می شود و دلیل آن هم وجود مرزهای آبی وهم مرز بودن با کشورهای همسایه است.
خطوط لوله وساخت سازدرحریم آن، موضوعی است که ازخیلی پیش ترها درباره آن صحبت ها شده است، اما باوجود اعمال برخی راهکارهای اجرایی، این مهم همچنان ادامه دارد؛ موضوعی که رحیمی نیزبه آن اشاراتی داشت. وی دراین باره گفت: گرچه ورود به حریم خطوط لوله وساخت وساز دراطراف آن با توجه استعلاماتی که از سوی بخش های مختلف انجام می شود، کاهش یافته است، اما با توجه به گسترش شهرها، هنوزبا این پدیده رو به روهستیم.این مسئله هم برای مردمی که به هرنحو به حریم خطوط لوله تجاوزمی کنند، خطرناک است وهم برای خطوط لوله انتقال خطراتی درپی داد.نگهداشت خطوط لوله باتوجه به عمرمفید آنها، یکی دیگر ازموضوع های مطرح شده دراین نشست خبری بودکه مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران به آن پرداخت و گفت: استفاده ازشبکه خطوط لوله انتقال نفت وفرآورده های نفتی به نحوه نگهداشت آنها، بستگی بسیار زیادی دارد.برای مثال، هم اکنون خط لوله گچساران بابیش از60سال عمر از لحاظ کارکردی هیچ مشکلی ندارد اما خط لوله16اینچ اهواز-اندیمشک درمرکزانتقال نفت سبزآب، به دلیل اجرای ناصحیح، با وجود حدود 15سال طول عمر، درحال جایگزینی با یک خط20 اینچ است.رحیمی تاکید کرد: در کل نگهداشت شبکه خطوط لوله کشور وضع مطلوبی دارد وفرسودگی دراین شبکه 14هزارکیلومتری بسیارجزئی است.
توضیح درباره طرح های دردست اجرا ازجمله خط لوله رفسنجان ومشهدبه طول 948 کیلومترموسوم به «تابش» بخش دیگری ازپرسش های خبرنگاران وتوضیحات رحیمی دراین زمینه بود.وی به آخرین وضعیت احداث خط لوله تابش و پارس اشاره وتصریح کرد: در ابتدا قراربود تامین مالی این خطوط را بانک ها انجام دهند، اما با آنکه طراحی ها در زمینه احداث این خطوط انجام شده است، باید در انتظار تعیین سرمایه گذار برای این پروژه ها باشیم.رحیمی همچنین درباره طرح میترینگ گفت: برای اجرای این طرح مهم 8هزارمیلیارد تومان درنظرگرفته شده وبررسی ها برای اجرای عملیات آن نیز آغاز شده است.وی همچنین ازساخت خط انتقال رفسنجان – یزد به طول ۲۲۵کیلومترخبرداد. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین با اشاره به اتصال نیروگاه نکا به شبکه خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده در سال گذشته گفت: تا پایان سال جاری، هشت نیروگاه دیگر به شبکه خطوط متصل خواهد شد.
یکی دیگر از پرسش های خبرنگاران مربوط به سرنوشت خط لوله انتقال گوره – جاسک بود که مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به توضیح درباره آن پرداخت. رحیمی گفت: این خط لوله سال 1400با انتقال نفت خام وبارگیری دو نفتکش افتتاح شد اما هم اکنون مورد استفاده قرارنمی گیرد، زیرا نواقصی داردکه باید برطرف شود؛ همچنین قرار بود تا پایان سال گذشته، SPM هایی برای بارگیری نفت خام در دریا در منطقه جاسک تأمین شود که هنوز این اقدام انجام نشده است. به گفته رحیمی، درطول این خط لوله، 5.5 میلیون بشکه نفت خام وجود دارد و این سرمایه ای است که باید از آن استفاده شود.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت درباره تعویض یا نوسازی خطوط انتقال با تاکید براین نکته که این مهم باتوجه به نتایج بازرسی ها انجام می شود، اظهار کرد: در نوسازی خطوط یا تعویض آنها، استانداردهای لازم رعایت می شود و فرقی هم ندارد که لوله ها ایرانی باشند یا خارجی.وی تصریح کرد: هم اکنون پروژه تغییرمسیر۱۲۵کیلومتر خط لوله حدفاصل نظامیه- سبزاب در دستور کارقراردارد و درتمام خطوط استاندارد را رعایت می کنیم؛ فرقی ندارد که لوله ها ایرانی یا خارجی باشند.در این نشست خبری مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، تاحدممکن به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.رحیمی و مجموعه او در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی نیز حضوریافتند و به پرسش های مخاطبان پاسخ دادند.
صنعت پتروشیمی به دنبال تکمیل زنجیره ارزش و درآمد بیشتر است
دولت سیزدهم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش کرده است، ضمن برطرف کردن موانع و باز کردن مسیر برای ورود سرمایه گذاران، هلدینگ های بزرگ و شرکت های تولیدی پتروشیمی را به سمت سرمایه گذاری در پارک های پتروشیمی سوق دهد. این موضوع از این منظر اهمیت دارد که این مجموعه های بزرگ و برخوردار به عنوان ذینفعان و مجموعه های اجرایی، می توانند با احداث واحدهای پایین دستی و میان دستی، چرخه تولید محصولات مورد نظر خود را تکمیل و به این ترتیب سود بیشتری دریافت کنند. بر این اساس بوده که در سال گذشته جواد اوجی، وزیر نفت اعلام کرد که زمینه های لازم برای اجرای حداقل 13 پارک پتروشیمی در چهار استان کشور در دست اجرا قرار گرفته و یکی از مجموعه های اصلی که قول اجرای این پارک های پتروشیمی را به دولت داده، هلدینگ خلیج فارس است.
جواد اوجی، وزیر نفت در توضیح اهمیت احداث پارک های پتروشیمی، پیش از این گفته بود که با اجرای ۱۳ شهرک زنجیره پایین دستی پتروشیمی در نوار ساحلی خلیج فارس برای بیش از ۲۰ هزار نفر اشتغال ایجاد می شود. وزیر نفت با بیان اینکه تکمیل زنجیره ارزش از اولویت های وزارت نفت است، اظهار کرده است: بر همین اساس برنامه ریزی انجام شده است تا برای این ۷۰ درصد تکمیل زنجیره ارزش محقق شود و این مهم می تواند ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از خروج ارز، درآمدزایی بالاتر و اشتغالزایی را در پی داشته باشد.
وی همچنین با اشاره به شناسایی ۲۹ نقطه در کشور در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان برای ایجاد پارک های پتروشیمی گفته است: ۱۳ منطقه نهایی شده و مطالعات آمایش سرزمینی و موضوع تحصیل زمین، امکان تأمین خوراک و فراهم بودن تأسیسات جانبی و دانش فنی در این انتخاب دخیل بوده است.
هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت هم سال گذشته و پس از این اعلام وزیر نفت گفت: منابع مورد نیاز برای طرح احداث پارک های پتروشیمی در مرحله نخست یک میلیارد دلار تعیین شده است.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت تصریح کرد: در قالب احداث پارک های پتروشیمی، اقلامی در زنجیره ارزش نفت و گاز تولید می شود که وجود آنها در همه بخش های صنعت و زندگی محسوس است. ساده بگویم، وقتی محصولات پتروشیمی در زنجیره ارزش قرار بگیرد، به این معناست که می توانیم قطعات مورد نیاز هواپیما، کشاورزی، اداری، پزشکی و... را بسازیم.
فلاحتیان تصریح کرد: طبق تاکید معاون اول رئیس جمهوری، مرحله نخست احداث پارک های پتروشیمی در یک زمانبندی کوتاه و در همین دولت به بهره برداری می رسد و برای مرحله نخست اجرای این طرح، یک میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است که مقرر شده از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) تأمین شود.
هلدینگ خلیج فارس هم به عنوان یکی از بزرگ ترین مجموعه های پتروشیمی از چند سال قبل تاکنون به دنبال احداث پارک های پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات درون مجتمعی خود بوده و حالا این هلدینگ به عنوان حامی مالی و اجراکننده تعدادی از پارک ها در پیشانی این هدف بزرگ قرار گرفته است.
عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس هم پیشتر گفته بود: در صورت توسعه پارک های پتروشیمی و صنایع تکمیلی آن، درآمد ایران از محل محصولات پتروشیمیایی، ده ها میلیارد دلار افزایش می یابد. وی با اشاره به محل های در نظر گرفته شده برای احداث پارک های پتروشیمی که زیرساخت های لازم برای آغاز به کار را دارند، تصریح کرد: از میان ۷۰۰ طرح امکان سنجی شده برای اجرا در پارک های پتروشیمی، هم اکنون ۹۰ طرح تأیید شده و در حال مطالعات نهایی و تأیید بانک ها برای سرمایه گذاری و اجرا هستند.
در مدتی که مجموعه های بالادستی صنعت پتروشیمی به دنبال ایجاد زمینه های لازم احداث پارک های پتروشیمی بوده اند، مدیریت توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی هم به دنبال مسیرهای جدید برای احداث پارک های پتروشیمی بوده و به این نتیجه رسیده اند که ساخت پارک های پتروشیمی با استفاده از ظرفیت شهرک های صنعتی می تواند شتاب گیرد و به همین دلیل در این مدت بازدیدها و تفاهم هایی بین هلدینگ خلیج فارس و این شهرک های صنعتی انجام شده است.
عباس غلامی، مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با اشاره به تفاهمنامه هایی که با مدیران عامل شرکت های شهرک های صنعتی استان های جنوبی داشته اند، گفته است: ایجاد شهرک تخصصی خصوصی در زمینه صنایع تکمیلی به دلیل طی فرایندهای سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی، بسیار زمان بر است. همچنین تملک زمین در بحث ایجاد شهرک های تخصصی پتروشیمی، سخت ترین و زمان برترین مورد است. به همین دلیل استفاده از ظرفیت ها و بسترهای آماده شهرک های صنعتی با توجه به نیاز سرمایه گذاران پارک های پتروشیمی، توسعه صنایع تکمیلی را سرعت می بخشد؛ زیرا مجوزهای لازم از پیش دریافت شده است. در همین خصوص، سیدامیر امیری زاد، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان هرمزگان نیز در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به مذاکرات و بازدیدهای فشرده ای که در ماه های اخیر از سوی سرمایه گذاران، بخصوص هلدینگ خلیج فارس در استان صورت گرفته، گفت: هلدینگ خلیج فارس مراجعه و بازدیدهایی در استان و شهرک های صنعتی داشته اند و اظهار تمایل برای فعالیت در قالب صنایع شوینده و صنایع پایین دست و تکمیلی پتروشیمی داشته اند.
وی افزود: هلدینگ خلیج فارس تاکنون بازدیدهایی را در شرق استان و در شهرک های صنعتی شهرستان میناب داشته است. شهرک صنعتی این شهرستان با مساحت 165 هکتار دارای آب، برق، گاز و زیرساخت های لازم برای حمل و نقل است؛ البته کاربری این شهرک برای همه صنایع و عمومی است؛ اما با توجه به تمایل هلدینگ خلیج فارس به ایجاد صنایع تولیدی شوینده، بخشی از آن برای شوینده ها و محصولات پتروشیمیایی اختصاص می یابد.
امیری زاد با اشاره به تمایل هلدینگ خلیج فارس برای توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی در شهرک صنعتی جاسک گفت: وسعت این شهرک صنعتی دو هزار هکتار است؛ اما یکهزار هکتار آن خالی است و آمادگی استقرار صنایع جدید را دارد. وی با تاکید بر اینکه شهرک صنعتی جاسک در زمره 13 مکان تعیین شده از سوی وزیر نفت است، گفت: احداث این شهرک پتروشیمیایی در حد مذاکره و تفاهم بوده و هنوز مجوزی برای آن صادر نشده و قرار است تفاهمی برای اجرایی شدن آن تهیه شود؛ البته دو مکان دیگر برای ایجاد شهرک(پارک) پتروشیمی در استان هرمزگان و در شهرستان بندرلنگه وجود دارد که هنوز زیرساخت و مجوزهای لازم برای آن تهیه نشده است.
سید حسین حسینی، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان بوشهر هم در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به فرصت مهمی که در شمال استان بوشهر برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی دیلم وجود دارد، گفت: این منطقه ویژه 3900 هکتار مساحت دارد و بخش قابل توجهی از آن برای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی پیش بینی شده است. مطالعات ارزیابی آن در بخش های مختلف، بخصوص ارزیابی زیست محیطی انجام شده و برای بیش از 2 هزار هکتار از کل فضا تاییدیه سازمان محیط زیست را دریافت کرده ایم. وی با اشاره به اخذ موافقت وزارت نیرو برای برداشت آب از دریا و اخذ مجوز خوراک شامل 20 میلیون مترمکعب گاز گفت: امور مرتبط با زیرساخت های اولیه انجام شده و در حال دیوارکشی هستیم و در سال 1402 پروانه بهره برداری از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد صادر شده و می توانیم این منطقه اقتصادی را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهیم.
حسینی، همچنین دو شهرک صنعتی در شهرستان های دیر و تنگستان را محل مناسبی برای سرمایه گذاران همه صنایع از جمله پایین دست پتروشیمی عنوان کرد و افزود: زیرساخت های لازم در این دو شهرک صنعتی فراهم شده و آماده واگذاری به سرمایه گذاران است. در کنار این دو شهرک تخصصی متانول هم در شهرستان دیر و در نزدیکی دو واحد متانول کاوه و سیراف انرژی در دست اجراست. شهرک متانول 150 هکتار مساحت دارد که در کارگروه امور زیربنایی دولت، مطرح و موافقت های لازم را دریافت کرده و بزودی به شهرک تخصصی متانول تبدیل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان بوشهر با تاکید بر اینکه حداقل چهار مورد از 13پارک (شهرک) پتروشیمیایی که وزیر نفت قول اجرای آن را داده، در استان بوشهر اجرا خواهد شد، گفت: میزان اعتبارات، به پروژه های پیشنهادی بستگی دارد؛ اما در منطقه ویژه اقتصادی شمال بوشهر (دیلم) حدود 200 میلیارد تومان زیرساخت تا پایان 1401 فراهم شده یا اعتبار آن اختصاص یافته که بخشی از این اعتبار، مربوط به سفر رئیس جمهور به این استان بوده، ضمن اینکه برای تامین برق مناطق آزاد و پارک ها نیز 130 مگاوات برق از سوی توانیر اختصاص یافته که بزودی اجرا می شود.
حسینی با تاکید بر اینکه در سال های اخیر در استان بوشهر توسعه متوازنی صورت نگرفته و تنها شهرستان های عسلویه، کنگان و دیر در جنوب استان، سهم قابل توجهی از صنایع را داشته اند، گفت: در نقاط میانی و شمال استان، محرومیت زیادی وجود دارد و لازم است که بخشی از صنایع جدید توزیع شود و پیش بینی می شود با فعال شدن منطقه ویژه اقتصادی شمال استان در شهرستان دیلم، 10 هزار نفر فرصت شغلی جدید ایجاد شود.
وی با اعلام اینکه خطوط سراسری ششم و نهم از 17 کیلومتری مناطق ویژه شمال استان بوشهر عبور می کند و به همین دلیل نگرانی از بابت خوراک این مناطق ویژه و پارک های پتروشیمی وجود ندارد، افزود: مساله مهم برای حضور اولیه سرمایه گذاران، ایجاد و تامین زیرساخت های آب، برق و انرژی، جاده ها و تامین خوراک است تا انگیزه حضور بیشتر شود.
در عین حال، استان بوشهر با توجه به داشتن 900 کیلومتر مرز آبی، امکان دسترسی به بازارهای صادراتی را هم دارد.
به نظر می رسد، شکل گیری پارک های پتروشیمی وارد فاز جدیدی شده و با توجه به ورود و توجه ویژه یکی از بزرگ ترین هلدینگ های پتروشیمیایی کشور، یعنی هلدینگ خلیج فارس، این روند با سرعت و حساسیت مناسبی پیش می رود و بزودی شاهد خبرهای امیدوارکننده ای در این مسیر خواهیم بود.
دستاوردهای اکتشافی پژوهشگاه صنعت نفت در شیل های نفت و گاز ایران تشریح شد
مشعل از سال ها پیش در بازار جهانی نفت، تولید شیل نفت و شیل گازها در نقاط مختلف جهان رونق گرفته و در حال حاضر فناوری های جدیدی از سوی شرکت های بزرگ صنعت نفت برای این ذخایر هیدروکربوری نامتعارف آغاز شده است. صنعت نفت ایران نیز از سال ها قبل در جمع کشورهای دارای منابع شیل نفت و گاز قرار داشته و شرکت ملی نفت ایران پروژه های مطالعاتی به منظور کشف ذخایر شیل اویل و شیل گاز در استان هایی که احتمال بیشتری برای شناسایی آنها وجود دارد، آغاز کرده است. در میانه تحریم های همه جانبه و تغییرات در بازارهای جهانی، پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهشی صنعت نفت، طرح های مطالعاتی روی شیل های نفتی و گازی را متوقف نکرده است.
شرکت ملی نفت ایران از حدود 10سال قبل بررسی وضعیت اکتشاف ذخایر نامتعارف نفت و گاز در ایران را شروع کرده و یکی از این طرح ها شناسایی و مطالعات شیل های گازی منطقه لرستان بوده است. در واقع پروژه پژوهشی شناسایی و ارزیابی منابع شیل گازی در سازند رسوبی ژوراسیک میانی تا کرتاسه زیرین در ناحیه لرستان در چند فاز پیش بینی و از سوی معاونت اکتشاف شرکت ملی نفت در این سال ها دنبال شده است. پیش تر هم مدیر سابق اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفته بود که «پروژه شناسایی شیلهای نفتی در کویرکوه و قالیکوه پایان یافته و پروژه شناسایی هیدراتهای گازی دریای عمان در جریان است.»
براساس اعلام کارشناسان اکتشاف و پژوهشگاه صنعت نفت که از حدود 10 سال قبل در این حوزه مشارکت و بررسی داشته اند، بررسی خصوصیات ژئومکانیکی شیل های گازی در مقابل شکست هیدرولیک از اهداف طرح های شرکت ملی نفت در سال های گذشته تاکنون بوده است، ضمن اینکه در گذشته پژوهشگاه صنعت نفت با دانشگاه آخن آلمان که در این زمینه و در دنیا صاحب فناوری است، در این پروژه های مطالعاتی همکاری کرده و در تلاش برای انتقال دانش فنی بوده است. به عنوان نمونه در طرح شناسایی هیدرات های گازی در دریای عمان، ذخایر موجود در بلورهای یخ عمق دو هزار متری كف دریای عمان مورد ارزیابی قرار گرفته اند. طرح پژوهشی دیگر، شناسایی ساختارهای زمین شناختی در دشت اروندان در استان خوزستان بوده كه در آن میدان های بزرگ نفتی ایران جای گرفته اند. نکته قابل توجه این است که شروع مطالعات در حوزه شیل های گاز و نفت ایران همزمان با برداشته شدن برخی تحریم ها در سال 95 بود. در آن زمان زمینه همکاری با تعدادی از شرکت ها و دانشگاه های معتبر بین المللی فراهم بود و به همین دلیل این افق برای صنعت نفت وجود داشته که در کنار حفظ جریان تولید خود و افزایش تولید به دنبال کشف منابع جدید نفتی هم برود. با این حال با خروج آمریکا از برجام و دوباره شدت گرفتن تحریم های یک جانبه و مستقیم علیه کشورمان، بسیاری از همکاری های مشترک با کشورهای خارجی متوقف شد. با این حال بازوی پژوهش و فناوری صنعت نفت، یعنی پژوهشگاه صنعت نفت طرح های مرتبط با شیل های نفت و گاز در بخش های مختلف کشور را به کمک متخصصان داخلی در این سال ها دنبال کرده است. پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت داراي سه پژوهشكده مستقل به نام «علوم زمين»، «مهندسي نفت» و «مطالعات مخازن و توسعه ميادين» و يك مركز «فناوري اطلاعات بالادستي نفت» و «توسعه نرم افزارهاي بالادستي نفت» است و به طور مشخص موضوع شیل های نفت و گاز در این پردیس مورد ارزیابی قرار می گیرد. تخمین حجم شیل با استفاده از نمودار تصویری FMI و تدوين دانش فني، ساخت و بررسی عملکرد نانوافزایه ها در کاهش تقابلات سازندهای رسی و شیلی با سیال حفاری و کاهش جذب آب و تورم آنها و تولید نیمه صنعتی افزایه های یادشده، از جمله پروژه های مطالعاتی بوده که در این سال ها از سوی متخصصان این پردیس دنبال شده است.
عزت الله کاظم زاده، رئیس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت در دی ماه 1400 با اشاره به ورود پژوهشگاه صنعت نفت به موضوع شناسایی منابع شیل های گازی در ناحیه لرستان گفته بود: «خوشبختانه نتایج خوبی در این زمینه حاصل شده است و ۲۱ نقطه پر پتانسيل شناسایی و گزینه های اقتصادی و فنی آن نیز بررسی شده است. از آنجا که موضوع فناوری های نو در دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است، پروژه های آینده پژوهی را در زمینه منابع متعارف و نامتعارف در پژوهشگاه صنعت نفت تعریف کرده ایم که بتوانیم مطالعات فناورانه و نوآورانه ای را در این مجموعه رقم بزنیم.»
بیژن بیرانوند، رئیس پژوهشکده علوم زمین پژوهشگاه صنعت نفت هم خرداد 1401 از طرح «مروارید خلیج فارس» در حوزه اکتشاف منابع هیدروکربنی به عنوان بزرگ ترین طرح پژوهشی صنعت نفت یاد کرد و گفت: این طرح در یکی از پیچیده ترین حوضه های رسوبی خاورمیانه انجام شده و جزو پنج طرح برتر مشابه خود در دنیاست که از یک سو نقطه عطف فناوری های اکتشافی در صنعت نفت ایران به حساب می آید و از سوی دیگر این صنعت را افزون بر دستاوردهای اکتشافی به این دانش و فناوری مجهز کرده است. بیرانوند تصریح کرد: تداوم شکوفایی فناوری های اکتشافی با اجرای مدل سازی یکپارچه افق های مخزنی گروه بنگستان در دشت آبادان با هدف ارزیابی و محاسبه حجم نفت درجای این مخازن و شناسایی پتانسیل های عظیم نفتی در یکی از غنی ترین حوضه های هیدروکربنی دنیا را باید دومین قدم مستحکم در اکتشاف منابع هیدروکربنی در پژوهشگاه صنعت نفت دانست. او افزود: اگرچه طرح مروارید(قرارداد آن در سال 90 امضا شده است) و دشت آبادان از مهم ترین فناوری های اکتشافی منابع متعارف هیدروکربنی یک دهه اخیر صنعت نفت ایران بوده و برای اولین بار در ایران به انجام رسیده اند، اما نقطه عطف فناوری های اکتشافی منابع هیدروکربنی در شناسایی و کسب دانش و تجربه لازم برای اکتشاف منابع نامتعارف هیدروکربنی است. متناسب با اهمیت و ارزش اقتصادی تاثیرگذار این مطالعات بر جوامع بشری می توان به شناسایی و کشف منابع هیدرات گازی، شیل های گازی، گاز محبوس در لایه های زغال سنگی و افق های ماسه سنگی کم تراوا اشاره کرد. تورج بهروز، رئیس پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت نیز اخیرا گفته است: این مرکز در حوزه فعالیت های مدل سازی، مطالعاتی و آزمایشگاهی دستاوردهای بسیار خوبی در حوزه میدان های متعارف (conventional) و غیرمتعارف (unconventional) داشته است. بهروز بابیان اینکه این مرکز علمی صنعت نفت چند سال است که در زمینه ارزیابی مخازن غیرمتعارف کشور فعالیت داشته و روی ذخایر شیل گاز در منطقه لرستان و هیدرات های گازی کشور در حال مطالعه است، تصریح کرد: پیش بینی می شود بر اساس مطالعات اولیه، منابع هیدرات گازی قابل توجهی از این منابع وجود داشته باشد.
تجربه استخراج نفت و گاز از منابع غیرمتعارف (شیل) در سال های گذشته تاکنون نشان داده که هزینه های استخراج در مورد این منابع تا حد زیادی بازدارنده بوده است و کشورهای بزرگ صادرکننده نفت و شرکت های بزرگ نفتی تنها در زمانی که قیمت جهانی نفت افزایش قابل توجه دارد، به سمت این منابع می روند. به عبارتی شناسایی زمینه های استخراج این نوع از منابع غیرمتعارف در بلندمدت می تواند کارساز و مفید باشند و در کوتاه مدت، بیشتر کشورها همان شیوه معمول استخراج از منابع نفت و گاز را در دستور کار دارند. به هر روی به نظر می رسد که پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت در سال ۹۷ پروژه شناسایی، مطالعه و ارزیابی منابع شیل های گازی را در ناحیه لرستان با همکاری مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به پایان رساند که این مطالعه، نخستین مطالعه اکتشافی منابع شیل گازی در کشور بوده است. مهم ترین دستاورد آن نیز تهیه نقشه پراکندگی نقاط پرظرفیت و شناسایی بیش از 20 ناحیه گازی قابل استحصال بوده است. اینکه چه زمان صنعت نفت ایران تصمیم به برداشت از این منابع می گیرد و این برداشت برایش اقتصادی خواهد بود، تصمیمی راهبردی است. در این میان موضوعات امنیتی، سیاسی و اقتصادی با دامنه بین المللی و منطقه ای تاثیر زیادی در محاسبات شرکت های نفتی برای رفتن به سراغ شیل ها دارد. کشورهای مختلف به دنبال دستیابی به فناوری تجاری تولید نفت از منابع غیرمتعارف هستند، اما این تمایل تا زمانی است که قیمت تمام شده برای آنها در بازار جهانی صرفه اقتصادی داشته باشد.
رشد تولید نفت خام وگازطبیعی ایالات متحده آمریکا دردوماه نخست سال 2023میلادی، شتابی خیره کننده داشت که درپی واکنشی با تأخیر به قیمت های بالا ی نفت و افزایش شمارحفاری ها پدید آمده بود؛ که عمده دلیل آن هم به شرایط ناشی از تنش های اوکراین و روسیه از سال گذشته میلادی مربوط می شود.
رکوداخیردرقیمت های جهانی نفت خام می تواند باعث محدودیت درعملیات حفاری های تازه وتکمیل چاه های نفت وگاز شود و تأثیر آن تا سه ماهه چهارم سال 2023 میلادی مشهود خواهد بود، به طوری که روند رشد تولید نفت و گاز در ایالات متحده را دچار کندی شدیدی خواهد کرد. براساس داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا (ای آی ای)، تولید نفت خام و میعانات گازی ایالات متحده آمریکا در فوریه امسال نسبت به ماه پیش از آن 53 هزار بشکه در روز کاهش یافت. کاهش تولید ایالات متحده از ذخایر واقع درخلیج مکزیک (افت تولید روزانه 79 هزار بشکه ای) و آلاسکا(2هزاربشکه در روز) بیش از رشد تولید نفت در 48 ایالت دیگر آمریکا (روزانه 28 هزار بشکه) بوده است. با این وجود، براساس گزارش ماهانه چشم انداز کوتاه مدت انرژی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، مجموع تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا در دوره مورد بررسی درقیاس با دوره مشابه پارسال حدود یک میلیون و 200 هزار بشکه افزایش نشان می دهد. مجموع تولیدنفت خام آمریکا طی دو ماه نخست سال 2023 میلادی به 738 میلیون بشکه رسید که نسبت به رقم 669 میلیون بشکه ای در دوره مشابه سال میلادی گذشته کاهش نشان می دهد واین رقم با رکورد مجموع تولید771 میلیون بشکه ای درسال 2020 میلادی پیش از شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) مقایسه می شود. این مقدار افزایش بیشتر به دلیل طولانی شدن دوره قیمت های بالا و حفاری های اضافی طی9 ماه نخست سال 2022 میلادی پدید آمده بود. تولیدکنندگان به طور معمول منتظر تداوم افزایش قیمت می مانند، سپس شمار دکل های حفاری را افزایش می دهند و پس از رسیدن به موقعیتی مطلوب، حفاری را به پایان می رسانند. پس از افزایش قیمت ها، به طورمعمول و به طور میانگین شتاب در روند حفاری نفت پنج ماه زمان می برد و 6 ماه هم،صرف عملیات شکست هیدرولیک و تکمیل چاه ها می شود و در مجموع طول زمان این فرایند به 12 می رسد.به طور واقعی، قیمت های آتی ماه نخست نفت خام ایالات متحده آمریکا در بیشتر روزهای سه ماهه دوم سال 2022 میلادی، بسیار بالاتر از 100دلار به ازای هر بشکه بود که آنها را بالاتر از هشتادمین صدک برای همه روزهای معاملاتی از سال 1990 میلادی قرار داد.تأثیر دوره قیمت های بسیار بالا، همچنان افزایش تولید را درسه ماهه نخست سال 2023 میلادی حفظ می کرد؛ زیرا چاه هایی که پیش تر قراردادشان امضا شده بود، تکمیل شدند و به مرحله تولید رسیدند. با این حال، از آن زمان به بعد، قیمت های شاخص نفت خام دبلیو تی آی آمریکا در ماه نخست سال2023میلادی به حدود70دلار برای هربشکه و نزدیک به شصتمین صدک رسید و انگیزه افزایش تولید را کاهش داد. بنابراعلام شرکت ارائه خدمات حفاری بیکرهیوز، در واکنش به این شرایط تعداد دکل های حفاری نفت خام در 28 آوریل امسال از 627 دکل پس از شیوع ویروس کرونا در دوم دسامبر سال گذشته میلادی به 591 دکل رسید. کند شدن روند حفاری تا پیش از پایان سال 2023 میلادی به کند شدن روند رشد تولید نفت ایالات متحده آمریکا تبدیل می شود و به جبران رشد کند مصرف در نتیجه رکود چرخه تجاری کمک می کند.
تولید گاز طبیعی ایالات متحده آمریکا در دو ماه نخست سال 2023 میلادی به رکورد 5984میلیارد فوت مکعب رسید که درمقایسه بارقم 5600 میلیاردفوت مکعب دردوره مشابه سال 2022میلادی، افزایش حدود هفت درصدی را نشان می دهد. افزایش خیره کننده تولید همراه با زمستانی نسبتا معتدل و اختلال در صادرات پس از انفجار در پایانه گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) «فری پورت» آمریکا منجر به بالارفتن سطح ذخیره سازی ها و فشار بر قیمت های این حامل انرژی شد. ذخایر گاز طبیعی در مخازن ذخیره سازی زیرزمینی در 21 آوریل امسال به 2009 میلیارد فوت مکعب رسید که در مقایسه با رقم 1484 میلیارد فوت مکعبی در دوره مشابه سال گذشته میلادی افزایش نشان می دهد. ذخیره سازی های گاز طبیعی ایالات متحده آمریکا نسبت به میانگین فصلی10 ساله، افزایش 280 میلیارد فوت مکعبی داشتند، در حالی که این رقم بتازگی کسری 432 میلیارد فوت مکعبی داشته ا ست. افزایش سطح ذخیره سازی ها قیمت های گاز را 2 دلار و 10سنت برای هر یک میلیون بی تی یو (درصدک دوم برای همه روزهای معاملاتی از سال 1990 میلادی) رساند، در حالی که این رقم در اوت 2022 میلادی بیش از 9 دلار و 30 سنت به ازای هر یک میلیون بی تی یو بود. تعداد دکل های حفاری گاز طبیعی از سپتامبر سال گذشته میلادی پس از افزایش پیوسته از 100 دکل در ابتدای سال 2022 میلادی حدود 150 تا 160 دکل در هفته ثابت مانده است. تثبیت تعداد دکل ها، رشد تولید را از سه ماهه سوم سال 2023میلادی رقم خواهد زد و از سرگیری عملیات در پایانه صادراتی ال ان جی فری پورت (Freeport) قدری به کاهش سطح مخازن ذخیره سازی کمک خواهد کرد. با این حال مازاد حجم ذخیره سازی های گاز طبیعی آمریکا بسیاربالاست، کاهش در عملیات حفاری و زمانبر شدن تکمیل چاه ها و آماده شدن برای مرحله تولید، می تواند توازن بین تولید و مصرف و به دنبال آن، پایین آمدن سطح ذخیره سازی های اضافی را به دنبال داشته باشد. قیمت های بسیار پایین، قوی ترین انگیزه ممکن را برای به تعویق انداختن حفاری ها و تکمیل های جدید به منظور ارتقای بازگشت به تعادل و همچنین تشویق ژنراتورهای گازی در حداکثر رساندن ساعات کارشان را ایجاد می کند.
نویسنده: جان کمپ
منبع: خبرگزاری رویترز
مترجم: امیر دشتی
توسعه وعمران هرمزگان
مدیرکل توسعه و عمران جزایر استان هرمزگان دربازدید ازجزیره لاوان گفت: صنعت نفت در شرایط تحریم، خط مقدم جبهه اقتصادی کشور است و ما تلاش این عزیزان را پاس می داریم.
عبدالرسول دریایی با اشاره به بازدید استاندارهرمزگان ازجزیره لاوان و قدردانی از شبانه روزی کارکنان و متخصصان صنعت نفت در بخش های مختلف آن ازجمله شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت پالایش نفت لاوان و منطقه ویژه اقتصادی لاوان اظهار کرد: این مجموعه ها با همکاری و هم افزایی بیشتر می توانند سبب رشد و توسعه این منطقه نفتی و جزیره زیبای لاوان و مردم نیز از منافع آن برخوردار شوند. قاضی زاهدی، جانشین مدیر منطقه لاوان شرکت نفت فلات قاره نیز گفت: همکاران تلاشگر و متخصص در شرکت نفت فلات قاره منطقه لاوان، برای عمل به مسئولیت اجتماعی و به منظور ایجاد رفاه عمومی به ویژه برای ساکنان جزیره لاوان، با صرف هزینه بسیار زیاد و زحمات فراوان به صورت ۲۴ ساعته اقدام به تولید آب شیرین بهداشتی و انرژی برق می کنند که رایگان در اختیار ساکنان محترم دهکده قرار داده می شود.
وی افزود: شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه لاوان همواره نگاهی ویژه به مسئولیت اجتماعی خود دارد و در همین زمینه افزون بر تأمین آب و برق رایگان، خدمات درمانی و فرهنگی، تردد و حمل ونقل هوایی و دریایی به اهالی جزیره لاوان ارائه می شود و حتی در موارد اضطراری اقدام به اعزام بیمار با هلیکوپتر به بیمارستان کیش بدون دریافت هزینه می کنند. مدیرکل توسعه و عمران جزایر استان هرمزگان به همراه بازرسان و مدیر برنامه ریزی توسعه و عمران استان روز چهارشنبه وارد جزیره لاوان شدند و در اسکله شرکت نفت فلات قاره ایران مورد استقبال قاضی زاهدی جانشین مدیر منطقه و جمعی از رؤسا و مسئولین محلی قرار گرفتند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری گفت:این شرکت حضور مؤثری در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خواهد داشت.
محمدعلی بیگ زاده با اشاره به برگزاری این نمایشگاه از ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گفت: این شرکت در نظر دارد در سال «مهار تورم، رشد تولید» حضوری فعال و اثرگذار در این رویداد بزرگ نمایشگاهی و اقتصادی داشته باشد.
وی اظهار کرد:دراین ارتباط شرکت ملی حفاری برنامه های مختلفی درچارچوب امضای قرارداد باشرکت های دانش بنیان، تبادل تفاهم نامه با دانشگاه ها و تشکیل گروه های شناسایی و ارزیابی سازندگان در دستور کار دارد.
مدیرپژوهش، فناوری ومهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران امضای دو قرارداد ساخت تجهیزات مربوط به خدمات تخصصی حفاری با شرکت های دانش بنیان را که مجوزهای آن در قالب تولید بار اول، از معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری دریافت شده است از جمله برنامه های این شرکت در نمایشگاه برشمرد. بیگ زاده همچنین گفت: امضای سه تفاهم نامه علمی، آموزشی و پژوهشی در زمینه اجرای پروژه های پژوهشی، پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، فرصت مطالعاتی استادان دانشگاه در صنعت، همایش و بازدیدهای علمی، تخصصی متقابل، از دیگر برنامه های پیش بینی شده در نمایشگاه بین المللی نفت تهران هستند.وی با اشاره به مشارکت سازندگان و شرکت های دانش بنیان در نمایشگاه افزود: بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فرصتی مناسب برای شناسایی شرکت های سازنده و توانمند در حوزه تجهیزات و قطعات صنعت نفت و حفاری و شرکت های دانش بنیان دارای ظرفیت ورود به حوزه فناوری های پیشرفته و تجهیزات فوق تخصصی این صنعت است.مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد:در این زمینه شرکت ملی حفاری با تشکیل حداقل سه گروه تخصصی به ارزیابی، تشکیل نشست های تخصصی و رایزنی با شرکت های حاضر در نمایشگاه خواهد پرداخت.
شرکت پایانه های نفتی ایران
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران در بازدید از شرکت های فعال در حوزه تعمیرات شناور بر استفاده از توانایی این شرکت ها در نوسازی ناوگان دریایی شرکت تأکید کرد.
در این بازدید که باهدف آشنایی با ظرفیت ها و توانایی هایی شرکت های فعال در حوزه ساخت و تعمیرات شناورهای دریایی از مؤسسه صنعتی- دریایی شهید محلاتی و شرکت کشتی سازی ایلکا در بوشهر انجام شد، عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران اظهار کرد: این شرکت به عنوان مجموعه ای فنی،عملیاتی و تخصصی، مسئولیت دریافت،ذخیره سازی، بارگیری وصادرات نفت خام کشور و میعانات گازی را به عهده دارد.
وی با بیان اینکه سیاست های کلان نظام، دولت سیزدهم و راهبردهای مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خنثی سازی و رفع تحریم ها و افزایش حداکثری صادرات نفت خام است،تصریح کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان متولی انجام عملیات صادرات نفت خام و میعانات گازی باید آمادگی لازم را به منظور انجام مأموریت های محوله داشته باشد.
سرپرست پایانه های نفتی ایران همچنین با بیان اینکه عملیات دریایی شرکت پایانه های نفتی ایران،نقش اصلی و تعیین کننده در به ثمر رساندن فرآیند صادرات نفت کشور ایفا می کنند، گفت: لازمه استمرار این فرآیند مهم، تعمیرات، به روزرسانی و بهینه سازی مداوم شناورهای عملیاتی از جمله یدک کش ها و قایق های بندگیر است و به عنوان یک سازمان چابک و توانمند باید از همه ظرفیت ها در این زمینه استفاده کنیم.
غریبی با اشاره به نامگذاری سال با عنوان «مهار تورم، رشد تولید» تصریح کرد: استان بوشهر و شرکت های فعال در حوزه های دریایی در این استان ظرفیت بسیار بالایی دارند و باید از این ظرفیت به خوبی استفاده شود و نگاه ما بی شک حمایت از تولید و توان داخل خواهد بود.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ازاعزام بیش از ۱۰۰۰بازرس به جایگاه های سوخت سراسر کشور به منظورنظارت بر طرح سامان دهی کارت های سوخت آزاد جایگاه داران خبر داد.
این شرکت در اطلاعیه ای با اشاره به آغاز طرح سامان دهی کارت های اضطراری موجود درجایگاه های عرضه سوخت سطح کشور وبه تبع آن دراستان تهران اظهار کرده است: به تعداد هرسکو یک یا دو کارت سوخت اضطراری و یک قطعه کارت سوخت نیزدرسکوی موتورسیکلت برای ارائه خدمات به شهروندانی که کارت سوخت شخصی خود را دریافت نکرده اند یا به دلایلی همراه ندارند، موجود است.
دراین اطلاعیه همچنین آمده است: مالکان وسایل نقلیه برای دریافت کارت سوخت شخصی می توانند از طریق دفاتر پلیس +۱۰ اقدام یا برای رمزگشایی کارت های سوخت شخصی خود نیزبه نواحی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ایران مراجعه کنند.
برپایه این اطلاعیه شهروندان درسراسرکشور می توانند درصورت مشاهده هرگونه تخلف درجایگاه های سوخت، با سامانه پاسخگویی ۰۹۶۲۷ تماس حاصل کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران دراین اطلاعیه همچنین ازاجرای طرح نظارت وبازرسی میدانی دربیش از4200 جایگاه عرضه سوخت با اعزام بیش از یک هزار نفر بازرس خبرداده و ازهمکاری خوب جایگاه داران در اجرای آن برای اجرای هرچه بهتر آن با هدف پیشگیری از هرگونه تخلف، قدردانی کرده است.
وزارت نفت
سومین همایش از سلسله همایش های سواد رسانه ای با موضوع «خانواده، نسل نو و رسانه» با همکاری شورای عالی فرهنگی و مرکز خدمات مشاوره ای و آموزش مرکزی صنعت نفت برگزار شد.
سومین همایش از سلسله همایش های سواد رسانه ای با موضوع «خانواده، نسل نو و رسانه» به میزبانی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با حضور مجید امیدی شهرکی، دستیار وزیر درهیئت مرکزی گزینش وزارت نفت، مریم مقدسی، رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت و پژوهشگر حوزه سواد رسانه ای در محل سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
این سلسله همایش ها با هدف آشنایی با مهارت سواد رسانه ای، نسل جدید، جمعیت و بررسی راهکارهای رویارویی صحیح با تهدید بحران های مدرن رسانه ای بر سلامت تربیت و تعلیم خانواده برگزار می شود.
در این نشست مجید امیدی شهرکی، دستیار وزیر در هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت، وظیفه مجموعه فرهنگی وزارت نفت را افزایش مهارت کارکنان این وزارتخانه در بحث سواد رسانه دانست و گفت: بخشی از این مهارت مربوط به آماده کردن افراد بوده و باید رسانه مناسب را انتخاب کنیم و به درستی از آن بهره بگیریم.
محمد لسانی، کارشناس رسانه و فضای مجازی نیز در این نشست رسانه را ابزاری تولیدی دانست که در کنار آن می توان نقد نیز انجام داد.
پالایشگاه اصفهان
مدیرعامل هلدینگ پالایشی اصفهان گفت:باافزایش سطح پیچیدگی پالایشگاه اصفهان به12.6این شرکت به سوی تبدیل شدن به هلدینگ پتروپالایشی برتر منطقه تا سال ۱۴۰۶حرکت می کند.
محسن قدیری در نشست سراسری هم اندیشی مدیران ارشد و رؤسای اچ اس ای صنعت نفت اظهار کرد: سطح پیچیدگی،فناوری و رشد واحد پالایشی را نشان می دهد و سطح پیچیدگی ۱۲.۶ برنامه ریزی شده برای این پالایشگاه، بالاترین سطح فناوری و پیچیدگی در منطقه خواهد بود.
قدیری با تاکید براینکه بابرنامه های تهاجمی دستیابی به این هدف رادنبال می کنیم، بیان کرد: هم اکنون در ظاهرحدود ۴۰۰ پروژه دراین واحد پالایشی و زیرمجموعه های آن در حال اجراست که این تعداد در عمل بیشتر است.
وی با تأکید بر اینکه نگرش امروز، به سمت اچ اس ای، سلامت کارکنان و مدیریت بحران است، گفت: در این زمینه نمودار سازمانی مدیریت بحران ایجاد و اچ اس ای و مدیریت بحران را با هوش مصنوعی به یکدیگر متصل کرده ایم.
قدیری افزود:همه دوربین های موجود درپالایشگاه اصفهان اصلاح شده وبا هوش مصنوعی در ساختمان مدیریت بحران مرکزی، نظارت می شود، همچنین سیستم ماشینی برای حضور و تردد افراد در بحران ها ایجاد شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان ساخت زمین آتش استاندارد براساس استانداردهای بین المللی و مشخص کردن نقاط کور، همچنین تغییر مسیر آب آتش نشانی پالایشگاه وبهبود آن را ازدیگر اقدام های انجام شده درپالایشگاه اصفهان برای بهبود وضع اچ اس ای در این واحد پالایشی عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان با اشاره به اینکه این مجموعه رتبه نخست سوددهی رادرمیان شرکت های بورسی دارد،گفت:سود این مجموعه پالایشی سال گذشته، به ۳۵ همت رسیده است.
قدیری تعهد مدیریتی را یکی ازعوامل تأثیرگذار در آرامش فکری مدیران وکارکنان اعلام واظهار کرد:در این زمینه برای مدیریت انرژی و ریسک اداره جداگانه تأسیس و اداره نظارت بر مبادلات نفتی ایجاد و قراردادهای رانتی را برطرف کردیم.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مجری طرح های جامع ایمنی در شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: طرح جامع ایمنی (F&G) منطقه سیری اکنون پیشرفت ۷۰ درصدی دارد و پیش بینی می شود تا پایان امسال سیستم اعلان و اطفا بخش صنعتی آن به طور کامل راه اندازی شود.
ایمان شیریان پور گفت: طرح جامع ایمنی (F&G) منطقه سیری با هدف ارتقای سیستم های ایمنی و مباحث امنیتی و پدافند غیرعامل در تأسیسات نفت و گاز منطقه عملیاتی سیری تعریف شده و در حال اجراست. تمرکز این پروژه شامل حوزه اعلان و اطفای حریق تأسیسات صنعتی این منطقه و بازسازی و نوسازی زیرساخت های اطفای حریق است و مطابق آن، سیستم اطفا باید بر اساس استاندارد و طراحی های جدید نصب و راه اندازی شود.
وی افزود:عمده تجهیزات مرتبط با اطفای حریق در این طرح شامل تمامی پمپ های آتش نشانی ایستگاه خشکی، پمپ های ایستگاه تقویت فشار گاز سیری، پکیج های تزریق مواد و… خریداری و نصب شده است. همچنین در کنار ساخت دو مخزن ۵ هزار مترمکعبی آب آتش نشانی، بخش اصلی خط لوله زیرزمینی تأمین، اجرا و آزمایش شده و آماده بهره برداری هستند.
مجری طرح های جامع ایمنی در شرکت نفت فلات قاره تصریح کرد: پمپ های مربوط به اسکله که از مواد خاصی ساخته شده و باید در رویارویی با آب دریا دوام کافی داشته باشد نیز تا پایان مهرماه امسال از سوی سازنده های داخلی تأمین و وارد منطقه عملیاتی خواهند شد. شیریان پور افزود: همه تجهیزات مرتبط بااطفای حریق دربخش پایین دست شامل شیرهای دیلوج، فوم پکیج ها، هایدرانت ها و ... در موقعیت های مرتبط با طراحی ایمنی خود، درحال نصب واجراهستند و رینگ های آب حریق و فوم در بخش های خشکی ومخازن ذخیره نیز تکمیل شده و آماده راه اندازی است و به محض آب گیری مخازن آب آتش نشانی، از طریق پمپاژ ایستگاه خشکی، کل شبکه آب و فوم بخش مخازن تحت فشار قرار خواهد گرفت. وی گفت:در بخش سیستم کنترل و اعلام نیز، سفارش گذاری تجهیزات انجام شده است و پیش بینی می شود سیستم های اعلان ناحیه فرایندی، مخازن و ایستگاه خشکی نیز تا شهریورماه تأمین و تا پایان امسال راه اندازی شوند.
شیریان پور گفت: طرح جامع ایمنی منطقه سیری با تلفیق ایستگاه خشکی و اسکله، نزدیک به ۶ هزار مترمکعب بر ساعت ظرفیت پمپاژ آب دارد و به همین میزان ظرفیت اطفای حریق این منطقه را افزایش داده است، بنابراین از این نظر یک زیرساخت بسیار مهم ایمنی و امنیتی برای مهار آتش سوزی تأسیسات و مقابله با شرایط اضطراری در منطقه ایجاد خواهد شد. همچنین با ایجاد و اتصال شبکه های مجزای آب حریق در کل تأسیسات نفت و گاز، ظرفیت پمپاژ این منطقه افزایش قابل توجهی خواهد داشت که با توجه به موقعیت جزیره سیری و دوری آن از سرزمین اصلی، در شرایط بحرانی، این ظرفیت بسیار کمک کننده خواهد بود. وی از مزایای دیگر اجرا و تکمیل این طرح را افزایش ضریب ایمنی و امنیتی تأسیسات مهم نفت و گاز منطقه سیری دانست و افزود: در صورت اجرای پروژه، منطقه سیری از نقطه نظر پیشگیری از وقوع حوادث مرتبط با حریق، انفجار و نشر گاز سمی، همچنین از منظر توان مقابله با حوادث و بحران های احتمالی، از استاندارد و ظرفیت های قابل قبولی برخوردار خواهد شد. مجری طرح های اف اندجی و ایمنی در شرکت نفت فلات قاره ایران انجام حجم زیادی خاک برداری در زمین های مرجانی و سخت منطقه، لجستیک و تداخل عملیات پروژه با فعالیت واحدهای دیگر منطقه را نیز از دشواری های این طرح اعلام کرد.
گاز استان فارس
مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران گفت: برگزاری رویدادها و نمایشگاه ها برای هم افزایی شرکت ها و نهادهای دولتی وخصوصی به منظور مدیریت بحران بسیار حائز اهمیت است، ضمن آنکه بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در تدوین نقشه راه مدیریت بحران سبب افزایش کیفیت مطلوب صنعت گاز در این حوزه می شود.
سیدجلال نورموسوی در نشست کمیته تخصصی بهداشت صنعتی این شرکت که به میزبانی شرکت گاز استان فارس درشیراز برگزار شد، اظهار کرد: فراهم کردن زمینه ای برای خروج از سیستم سنتی در مجموعه،تولید رویه یکسان درسطح شرکت،تولید محتوا برای ثبت همه رویدادها، طراحی نرم افزار اچ اس ای، شناسایی موارد شغلی وآموزش همکاران به منظور رویارویی با این حوادث، توجه به طب صنعتی و راه اندازی پیام های بهداشتی هفتگی و شناسایی عوامل زیانبار ساختمانی، از موارد سیاست گذاری واحد اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران است. علی اکبر میدانشاهی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس هم در تشریح عملکرد این شرکت گفت: شعار ما این بوده که همیشه در برگزاری کمیته ها و سمینارهای مهم، میزبان و پیش قدم باشیم تا با استفاده از خرد جمعی بتوانیم تصمیم های پایه ای و ارزشمندی برای پیشرفت روزافزون مجموعه شرکت ملی گاز ایران بگیریم. وی با تأکید بر صیانت از محیط زیست افزود: اهمیت محیط زیست کمتر از توسعه گاز نیست و صیانت از آن باید سرلوحه برنامه ها قرار گیرد.
رئیس بهداشت صنعتی شرکت ملی گاز ایران در پایان این همایش با تأکید بر شعار امسال سازمان جهانی کار و تشکیل کمیته های بهداشت در مجموعه صنعت گاز، بر توجه به سلامت همکاران و روزآمد شدن مستندات بهداشتی و ارزیابی ایستگاه های بهداشتی تأکید کرد.
پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی از کسب بهترین عملکرد و عنوان برتر این پالایشگاه بین پالایشگاه های این مجموعه در شاخص پسماند صفر خبر داد.
کامبیز صفتی گفت: پالایشگاه پنجم پارس جنوبی برای رسیدن به استانداردهای ملی و بین المللی در حوزه محیط زیست، همه تلاش خود را به کار می گیرد و حفاظت از محیط زیست را وظیفه اخلاقی و سازمانی خود می داند. مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: اقدام های انجام شده در حوزه مدیریت پسماند سبب شده این پالایشگاه به عنوان پالایشگاه پیشتاز این عرصه در سطح مجتمع شناخته شود و امید داریم امسال هم با انجام اقدام های مهم به دستاوردهای بسیار مهمی در این حوزه برسیم. صفتی تصریح کرد:آموزش و فرهنگ سازی، به کارگیری تجهیزات مدیریت پسماند، ساخت انبارهای استاندارد پسمان و... در بهبود این شاخص مؤثر و حیاتی است و امید داریم در آینده نزدیک شاهد پیشرفت بیش از پیش شاخص های حوزه محیط زیست باشیم.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران بر اجرای برنامه های آموزشی مرتبط با طرح صلاحیت حرفه ای مشاغل ایستگاه های تقویت فشار گاز به عنوان مهمترین برنامه آموزشی این شرکت در سال ۱۴۰۲ تأکید کرد.
غلامعباس حسینی در نخستین نشست شورای آموزش این شرکت، برنامه محور بودن آموزش را گامی موثر در یادگیری دانست و گفت: برنامه ریزی لازم برای معرفی مدیران و کارکنان برای شرکت در دوره های آموزشی با در نظر گرفتن شرایط کاری و سازمانی انجام شده است.
وی به ادامه فعالیت های مرتبط با برنامه های طرح صلاحیت حرفه ای مشاغل اشاره و بر حمایت بیشتر مدیران ستادی و مناطق ده گانه عملیاتی برای ترخیص کارکنانی که به عنوان خبرگان و فعالان طرح با شرکت ملی گاز ایران همکاری می کنند، تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران تصریح کرد: مدیران باید نقش تسهیل گری برنامه های آموزش را ایفا کنند و حمایت و همکاری لازم را داشته باشند.
حسینی بر بررسی امکانات و تجهیزات لازم آموزشی به منظور تجهیز و توسعه زیرساخت های آموزشی در سطح ستاد و مناطق عملیاتی و پیگیری رفع کمبودها و موانع در اسرع وقت نیز تأکید کرد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت با اشاره به راه اندازی پردیس نمایشگاه مجازی در این دوره گفت: تازه ترین اخبار و تحولات این دوره از نمایشگاه در تلویزیون اینترنتی شرکت ملی نفت ایران به صورت زنده از محل برگزاری نمایشگاه در دسترس علاقه مندان قرار می گیرد.
غلامرضا جمالی با اشاره به اینکه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ماه برگزار می شود و ۱۵۰۰شرکت داخلی و ۲۰۰ شرکت خارجی درآن حضور دارند،اظهار کرد:گستردگی تلفن های هوشمند ودسترسی همگانی به اینترنت، ظرفیت هایی تازه را برای برگزاری نمایشگاه های ملی و بین المللی به کمک ابزارهای نو فراهم کرده است.
وی افزود: پردیس بین المللی، یک نمایشگاه مجازی است که بر بستر یک پلتفرم داخلی برگزار می شود، شرکت کنندگان می توانند از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشند وبه کاربران این را امکان می دهد تا با افراد و سازمان های مختلف از سراسر دنیا در ارتباط باشند و از تجارب و دانش آنها استفاده کنند.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: هدف اصلی از برگزاری نمایشگاه مجازی تسهیل دسترسی کاربران، افزایش تعامل و همکاری با شرکت های داخلی و خارجی به ویژه شرکت های فعال در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی است.
جمالی تأکید کرد:از مزایای اصلی پردیس بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی می توان به مواردی همچون دسترسی بدون محدودیت زمانی و مکانی، دسترسی به بازارهای جدید و گسترده، افزایش شناسایی شرکت های حاضر، تعامل آسان و هوشمند با مخاطبان هدف، دریافت آمار و گزارش های دقیق از فعالیت های خود در نمایشگاه، امکان مشاهده پخش زنده و آرشیوهای افتتاحیه، کارگاه ها، نشست های تخصصی و ...اشاره کرد. جمالی گفت: پلتفرم موجود یک پلتفرم هوشمند برگزاری رویدادهای مجازی است که در پردیس بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امکاناتی از جمله غرفه های مجازی با امکان انتشار محتوا، امکان برگزاری نشست های آنلاین B۲B و ارسال پیام، امکان جستجو و فیلتر میان غرفه ها، غرفه داران و محصولات و خدمات را فراهم کرده است. همچنین پردیس بین المللی به مدت سه ماه در دسترس بازدیدکنندگان و غرفه داران خواهد بود.
مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی افزود: به تمامی غرفه های حاضر در نمایشگاه حضوری، یک غرفه مجازی به صورت رایگان اختصاص داده شده است. غرفه داران باید به پنل خود در بستر برگزاری پردیس بین المللی به آدرس oilshow.namaline.ir مراجعه و نسبت به ساخت و تکمیل غرفه مجازی خود اقدام کنند. وی افزود: بازدیدکنندگان نیز از تاریخ ۲۷ اردیبهشت ماه می توانند وارد سایت پردیس بین المللی شده و به راحتی از بخش مجازی بازدید کرده و در صورت نیاز با غرفه داران تعامل داشته باشند. همچنین امسال نیز برای نخستین بار از تلویزیون اینترنتی شرکت ملی نفت ایران با هدف پوشش زنده رویدادهای نمایشگاه رونمایی خواهد شد.
جمالی اظهار کرد: در این نمایشگاه رویدادهای مختلفی برگزار می شود که شامل امضای تفاهم نامه ها و قراردادهایی میان بخش های مختلف وزارت نفت و شرکت های خصوصی، نشست های تخصصی دانش بنیان و نشست های تخصصی در دیگر بخش های مهم صنعت نفت است.
منطقه یک عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه یک عملیات انتقال گاز از احداث ایستگاه کاتدی به منظور تثبیت پایداری انتقال گاز در خطوط لوله غرب کارون با ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال صرفه جویی خبر داد.
ابوالفضل ظهیری گفت: با توجه به محدودیت های ایجادشده در استفاده از ایستگاه های کاتدی خطوط لوله گاز در غرب کارون در سال های اخیر و ایجاد اختلال در فرآیند کنترل خوردگی، واحد تعمیرات برق و کنترل خوردگی خطوط لوله منطقه موضوع را در دستور کار خود قرار داد.
وی افزود: پس از بررسی ها و تصمیم های گرفته شده، طراحی، احداث و جانمایی ایستگاه جدید کاتدی در دستور کار قرار گرفت تا امنیت را مجدد در پایداری انتقال ایمن و بهره ور گاز روی خطوط لوله غرب کارون در محوطه ایستگاه سی جی اس شرکت گاز استان خوزستان برقرار کند.
مدیر منطقه یک عملیات انتقال گاز ادامه داد: در احداث این ایستگاه از لوله های مستعمل در بستر آندی استفاده و با توجه به شرایط محیطی، کابل های مثبت و منفی در عمق ۷۰ سانتی متری و با فونداسیون بتنی برای استقرار ترانس ایجاد شده است.
ظهیری تصریح کرد: این پروژه با رعایت همه نکات ایمنی و استفاده بهینه از امکانات موجود، حداقل ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال صرفه مالی به همراه داشت.
شرکت گاز استان همدان
مدیرعامل شرکت گاز استان همدان از تشکیل کارگروه تسهیل و تسریع عملیات گازرسانی در همه شهرستان های این استان خبر داد و گفت: با درخواست استاندار این کمیته با کمک فرمانداران تشکیل شده است.
محمدصادق محبی نظر در نشست کمیته تسهیل و تسریع پروژه های گازرسانی شهرستان کبودرآهنگ که با حضور فرماندار و جمعی از مدیران استانی برگزار شد، اظهار کرد: با درخواستی که از سوی استاندار داشتیم، شرکت گاز را به یک دستگاه اجرایی پیشگام در رفع موانع گازرسانی به تولید تبدیل خواهیم کرد، بر همین اساس در همه شهرستان های استان همدان کمیته تسهیل و تسریع عملیات گازرسانی با کمک فرمانداران تشکیل دادیم تا این مهم محقق شود.
وی توسعه گازرسانی در بخش های صنعتی همسو با تحقق شعار سال را از دیگر برنامه های راهبردی این شرکت دانست و تأکید کرد: در تلاشیم در بحث رشد تولید، حمایت از دانش بنیان ها و رفع موانع تولید، گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنایع را در استان همدان تسریع کنیم و گسترش دهیم.
مدیرعامل شرکت گازاستان همدان افزود: براساس هدف گذاری انجام شده درشرکت گاز استان همدان،حجم زیادی از صنایع به ویژه صنایع در نظر گرفته شده مصوبه شورای اقتصادی تا پایان سال ۱۴۰۲ گازرسانی می شوند.
محبی نظر همچنین درباره سفرهای هیئت مدیره و نمایندگان شرکت گاز به شهرستان های استان همدان بیان کرد: این سفرها افزون بر ایجاد همکاری بهتر، سبب انگیزه بین تولیدکنندگان و رفع موانع پیش روی آنان می شود و کمک می کند با ایجاد تعامل بین صنایع، تولیدکنندگان و شرکت گاز استان، عملیات گازرسانی به این واحدها نیز به بهترین شکل ممکن انجام شود.
وی با اشاره به اهم اهداف درحال اجرای این شرکت برای سال ۱۴۰۲ گفت: گازرسانی به شهرک صنعتی جهان آباد، پتروشیمی ابن سینا، مجتمع های گلخانه ای و واحدهای صنعتی با هدف رشد تولید، از جمله اهم برنامه و اقدام های شرکت گاز استان همدان در سال ۱۴۰۲ است.
گفت و گو با بانوی مخترع نفتی
مشعل فریبا گرجی زاده از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران طی 11 سال فعالیت در این شرکت، افزون بر طی مدارج علمی در رشته های مختلف، توانسته است با ثبت اختراع در حوزه های نفتی و محیط زیست در مسابقات بین المللی در سطح جهانی جوایز متعددی را به دست آورد.کسب دو مدال نقره جهانی پیایی در مسابقات بین المللی مخترعین در کشورهای تایوان و فرانسه، کسب رتبه های برتر مسابقات استارت آپی با موضوع فرآوری بلوط و پساب های نمک زدایی و واحد های نفتی ازجمله موفقیت های این بانوی توانمند در سطح بین المللی است. وی همچنین موفق به کسب ایده برتر استارت آپی و داور منتخب سه دوره المپیاد ملی مهارت در رشته گاردنینگ لندسکیپ ( gardening landscape) شده است. گرجی زاده سابقه 7 مورد ثبت اختراع و نگارش 15 مقاله ملی و بین المللی ژورنالی وisi (موسسه اعتبارسنجی نشریات علمی) را در کارنامه دارد. برای آشنایی بیشتر با فعالیت های فریبا گرجی زاده در حوزه های گوناگون با وی گفت و گو کرده ایم که شرح آن را در ادامه می خوانید.
حدود 11سال است در صنعت نفت مشغول به کار هستم و کار خود را از سال 1391در قسمت دبیرخانه و امور منشی گری آغاز کردم. مدارک مختلف دانشگاهی به دست آورده ام که می تواند در رتبه بندی شغلی من تاثیرگذار باشد، مدارکی همچون کارشناسی مهندسی کشاورزی، ارشد بیوتکنولوژی و ارشد مدیریت بازرگانی دارم و هم اکنون نیز مشغول تحصیل در رشته دکترای سیاست گذاری بازرگانی هستم؛ با وجود این در رتبه بندی سازمانی،عنوان تایپیست با مدرک سیکل برایم لحاظ شده است. معمولا برای انجام خدمت، من را به دفاتر پرکار منتقل می کنند، مدتی نیزبه عنوان مسئول واحد خبر در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران فعال بوده ام.
نکته جالب توجه، موفقیت های بین المللی شما در زمینه اختراع است، در واقع توانسته اید از روزمرگی زندگی کارمندی رها و به یک مخترع در صنعت نفت تبدیل شوید.
در سال های فعالیت خود در زمینه کاری، تنها به چارچوب وظایفی که برای من تعریف شده بود، بسنده نکرده و به دنبال راهکارهایی مناسب برای بهبود شرایط درحوزه های نفت و طبیعت بودم و همین مساله سبب شد تا به همراه سجاد خدایاری(کارشناس ارشد مهندسی شیمی شاغل در واحد نمک زدایی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران) دو اختراع را به مسابقات بین المللی مخترعین در کشور فرانسه و تایوان ارسال کنیم و 2 مدال نقره جهانی به دست آوریم. این دو اختراع شامل پکیج تصفیه هوا و دیگری یک پکیج نفتی شامل اسپول نفت (جلوگیری از یخ زدگی چاه ها و همچنین نشت نفت و گاز) می شد. نکته جالب توجه این است که پکیج تصفیه هوا این ویژگی را دارد تا در زمینه رفع آلودگی محیط نیز تاثیرگذار باشد. در دو دوره استارت آپ نیز حضور داشتیم که چند ایده را در آن مطرح کردیم از جمله این ایده ها می توان به فرآوری و ارزش افزایی بلوط اشاره کرد. این ایده با توجه به نابود شدن جنگل های بلوط بر پایه نگهداشت و استفاده بهینه از شاخ و برگ خشک شده این درختان شکل گرفته بود. به بیان دیگر سعی کردیم با استفاده از شاخ و برگ های خشک شده و دورریز درخت، ماده ای تولید کنیم که یک محصول نگهدارنده است و می تواند جایگزین مواد شیمیایی شود که در صنایع غذایی، بهداشت و درمان به کار می رود. البته این طرح همچنان در مرحله تست است و باید به نتیجه نهایی برسد. در یک مسابقه استارت آپ دیگر که در زمینه پساب نمک زدایی و بحث توسعه پایدار و محیط زیست در کشور برگزار شد، ایده هایی در زمینه رفع آلودگی های نفتی مطرح کردیم که خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفت.
7 ایده در حال طی مراحل ثبت و همه آنها مراحل داوری را پشت سر گذاشته است. نکته قابل توجه درباره این اختراعات این است که همه این گزینه ها کاربردی است و می تواند در نفت مورد استفاده قرار گیرد، به خصوص درموضوع تصفیه هوا در کارخانه ها، زیرا در بسیاری از کارخانه ها شرایط هوا به گونه ای است که نیروها به سختی می توانند در آن نفس بکشند و استفاده از این پکیج به خوبی می تواند مشکل تنفس رابرطرف کند.حتی پکیج اسپول نیزمی تواند درکاهش بارمالی شرکت های نفتی بسیار تاثیرگذارباشد. دراین زمینه با مدیران ارشد مناطق نفتی صحبت کرده و برای انجام و توسعه این پروژه ها درخواست حمایت مالی کرده ام که امیدوارم به نتیجه برسد. یادآوری می کنم تمام کارهایی که تا امروزانجام داده ام با همکاری آقای خدایاری، کارشناس ارشد مهندسی شیمی در واحد نمک زدایی شرکت نفت و گاز گچساران صورت گرفته است. در ابتدای فعالیت خود با رشته کشاورزی و بیوتکنولوژی نتوانستم در نفت کار کنم و روی پروژه هایی که دنبال می کردم، مانور دهم و به این نتیجه رسیدم که با این رشته نمی توانم در حوزه نفت فعالیت خاصی داشته باشم؛ از این رو تصمیم گرفتم در رشته مدیریت بازرگانی مالی تحصیل کنم، در این زمینه کارهای پژوهشی وآسیب شناسی در حوزه توانمندسازی زنان انجام دادم که 15مقاله بین المللی در این زمینه دارم؛ تاکید می کنم همیشه بر این باورهستم نباید خانم ها را دست کم گرفت، زیرا آنها توانمندی های بسیار دارند. از آنجا که کارمند رسمی شرکت نیستم، این امکان که از کتابخانه شرکت استفاده کنم، برایم وجود ندارد امیدوارم با توجه به علاقه مندی به تحقیق و پروژه های تحقیقاتی، شرایطی مهیا شود که بتوانم از این امکانات استفاده کنم.
یکی دیگر از مواردی که روی آن کار کردیم، بحث آلودگی شهری در مناطق نفتی، به خصوص در منطقه خوزستان است. شرایط جغرافیایی این منطقه به گونه ای است که شهروندان با گردوغبار و گرمای بسیار زیاد مواجه می شوند؛ از این رو تصمیم گرفتیم پکیج تصفیه هوا را طراحی کنیم. در زمینه توسعه پایدار و محیط زیست نیز در حال کار هستیم؛ پروژه هایی که ارتباطی مستقیم با صنعت نفت دارد. مسئله این است که برنامه و پروژه های بسیاری را می توانیم دنبال کنیم، اما مشکل اصلی، کمبود منابع مالی است و باید شرایط مالی مناسب را برای ادامه کار داشته باشیم. این در حالی است که مسابقات بین المللی در کشورهایی چون چین و آمریکا را پیش رو داریم که از جمله مسابقات مهم در این حوزه است.
از مسئولان برای ادامه فعالیت خود درخواست حمایت کرده ایم، اما تا این لحظه هنوز جوابی نگرفتم. هم اکنون پروژه پکیج تصفیه هوا آماده تولید و نیازمند سرمایه گذاراست که توجه و حمایت در این زمینه را می طلبد. بخش خصوصی در این زمینه به سختی اعتماد و استقبال می کند. اگر هم بخواهند همکاری کنند، می خواهند تمام تجهیزات و اطلاعات را در اختیارشان بگذاریم، این در حالی است که تجربه از دست دادن طرح را درهمکاری با بخش خصوصی داشته ام. حتی در بحث تصفیه آب نیز توانستیم طرحی با هزینه بسیار کم ارائه دهیم که متاسفانه از آن نیز استقبال نشده و امیدواریم نگاه حمایتی به اجرای چنین پروژه هایی بیشتر شود.
فرشید خدادادیان دره خرسون، گردنه پازنون، تنگ شیر کشی، چاه کفتر پرون و تل بزان، نام های مناطق مختلف کوه تپه های خوزستان و مناطق همجوار در کوهپایه های زاگرس مرکزی بودند. نام هایی که ساکنان بومی در سال های قبل از حضور صنعت نفت و به واسطه دیده ها یا شنیده های خود و نشانه هایی مبنی بر حضور خرس، پازن (بزکوهی)، شیر، کبوتر چاهی و... در مناطق بکر زاگرس، به این مناطق می دادند.
پس از حضور کاوشگران نفت و شکل گیری و توسعه صنعت نفت نیز همین اسامی، وجه تسمیه برخی مناطق عملیاتی شد، از جمله معروف ترین این مناطق، دره خرسون (دره خرس ها) در نقطه ای بود که با کشف نفت و فوران نخستین چاه نفت ایران و خاورمیانه در آن، شهرتی جهانی یافت؛ اما خرس های دره خرسون از شهرت و هیاهو و از دیده شدن و بدتر از آن جهانی شدن متنفر بودند!
دره خرسون، منطقه ای مشجر از درختان سدر (کنارkonar) و انجیر کوهی و درختچه های کوچک بود که در شیار یکی از کوهپایه های منطقه قشلاقی بختیاری ها در جنوب رودخانه کارون قرار داشت. از دیرباز و هنگامی که عشایر بختیاری در آن دره، خرس مشاهده و شکار کرده بودند، این محل در گویش محلی به «دره خرسون» موسوم شده بود.
منطقه قشلاقی بختیاری ها، سالانه از فروردین تا مهرماه، خالی از سکنه بود و این امر سبب شده بود حیوانات مختلف و از جمله خرس ها، در غیاب آنها، احساس امنیت داشته باشند؛ امنیتی که البته در شش ماه دوم سال دچار خدشه می شد. «مال کنون» (جابه جایی) و کوچ عشایر از ییلاق در آن سوی کوه های زاگرس، زنگ بیدار باش و هشیار باش حیات وحش قشلاق و از جمله خرس های دره خرسون بود و شش ماه بعد و با آغاز فصل گرما، ما ل کنون رفتن شان از قشلاق به سمت خنکا و علفزارهای ییلاق، زنگ راحت باش حیات وحش!
خرس های دره خرس نیز بعد از رفتن اهالی بومی، شش ماه گرم سال را در سایه سار انجیرهای کوهی و زیر نی های کنار چشمه آب تلخ دره و بوی تیز گوگرد که از خلل و فرج دره بیرون می آمد، سپری می کردند. بوی گاز، همزاد دره خرس بود و تابستان به همراه گاز و قیر طبیعی از خلل و فرج سنگ ها بیرون زده می شد.
دره خرسون هر غروب روزهای بهار، محل بازی توله خرس هایی بود که اواخر زمستان با نگرانی مادران باردارشان به دنیا می آمدند و با جثه های کوچک چند ماهه شان، میان بوته ها و کنار چشمه آب تلخ بازی می کردند و با تقلید از والدین شان سعی می کردند که از درخت های انجیر کوهی، انجیر بچینند و در نیزارها، ساقه های نی را برای خوردن مغز آن به دندان بکشند.
از شکارچیان چیره دست با تفنگ سرپر خبری نبود و خرس ها می توانستند به راحتی در طبیعت زیبا و بکر بازی کنند و نظاره گر پدر باشند که با لاشه بزی شکار شده از ارتفاعات بالای دره که اهالی بومی به آن «تل بزان» (tol-bozan) می گفتند، باز می گشت. پدر می دانست توله خرس ها علاوه بر انجیر و مغز ساقه نی به گوشت هم نیاز دارند.
فصل بهار اما، شرایط به گونه ای دیگر بود! صدای لرزش زمین، ناشی از چرخش مته حفاری انسان ها از زمستان سال پیش، خواب خرس ها را آشفته می کرد و رفت و آمد آدم ها، الاغ ها و اسب ها و هرازگاه هیولاهای متحرک آهنی که انسان ها به آنها «اتول» می گفتند، آرامش دره را برهم می زد. بعد از قطع کردن درختان سدر و انجیر، آدم ها درخت آهنی بزرگی درست می کردند و مشغول کندن جایی می شدند که از سوراخ آن گاز و قیر و بوی گوگرد بیرون می آمد. آدم ها مصمم بودند به گنج نهفته در آن دره بدبو، دست پیدا کنند.
خرس ها دیگر نه از صدای تفنگ سرپر شکارچی های فصلی، بلکه از صدای غرش نفت در آسمان دره در هراس بودند. دره خرسون دیگر جای امنی برای ماندن نبود! درختی نبود تا پشت آن پناه بگیرند و گودالی نمانده بود تا بتوانند در آن زندگی کنند. چشم آبی ها درخت ها را بریده بودند و با تجهیزات آهنی، درخت های آهنی ساخته بودند.
دیگر جای ماندن نبود! خرس های کوچولوی بهار 1287 سایه به سایه پدر و مادرشان شیب دره را به سمت بالا می پیمودند تا به «تل بزان» برسند و ازآ نجا شاید به رودخانه کارون و به دشت و کوهپایه های امنی که بختیاری ها آن را «شیمبار» و «بازفت» می خواندند، بروند. به بالای دره که رسیدند، برای آخرین بار پشت سرشان را نگاه کردند و دیدند بیشه کوچک دره خرسون به جنگلی از آهن و تاسیسات نفتی تبدیل شده است!
دره خرسون دیگر خرس ندارد! همچنان که تل بزان، بز ندارد و گردنه پازنان، پازن! اما تاریخ مناطق نفت خیز ایران، این نام ها را در گذر ایام از خاطر نخواهد برد.
اغلب گاراژداران پس از سال های جنگ جهانی دوم با دستگاه پمپ بنزین ساخته شده از سوی شرکت «آوری هاردول» مدل s آشنایی داشتند. سه طرح متنوع از این مدل وجود داشت: پیش آماده، استاندارد و کامپیوتر. سادگی در طراحی و ساخت به همراه صحت و درستی پایدار به کاربرد گسترده محصولات اندازه گیری «آوری هاردول» انجامید.
دو طرح اول، صفحه ای شبیه ساعت دیواری داشتند که عقربه های آن در جهت عقربه های ساعت حرکت می کرد. سیستم صفرکننده خودکار وجه مشخصه پمپ های مدل s آوری هاردول است.
این پمپ از نوع تسمه ای است که روی جداکننده هوا قرار گرفته و دارای بازوی شعاعی است که بین قسمت فوقانی پمپ و حباب شیشه ای قرار گرفته است و می تواند چرخش ۳۶۰ درجه ای داشته باشد که شیلنگ و نازل به آن متصل هستند. این نازل متوازن قابلیت جلوگیری از پاشیده شدن سیال را در همه حال داشت.
پمپ بنزین «آوری هاردول» در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود. در موزه بنزين خانه آبادان تمامی اسناد، مدارك و اشيای مرتبط با پمپ بنزین مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزین آبادان در سال ۱۳۰۶ از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران، برخی از اسناد فروش نفت ایران در دهه60 را برای نخستین بار در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «صنعت نفت؛ تولید فناورانه، مصرف بهینه» در سالن 8 و 9 در معرض دید علاقه مندان قرار می دهد. بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ۲۷ الی ۳۰ اردیبهشت سال ۱۴۰۲در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود. مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در این دوره از نمایشگاه ضمن نمایش اسناد و اشیای تاریخی صنعت نفت از اکتشاف تاکنون آماده است در محل غرفه، شنوای روایت تاریخی و خاطرات پیشکسوتان از تاریخ صنعت نفت باشد. در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت بیش از یکهزار و ۵۰۰ شرکت ایرانی و خارجی در بخش های مختلف از جمله شرکت های بالادستی نفت و گاز، اکتشاف و تولید، سازندگان داخلی، صنایع میان دستی و پایین دستی گاز، پالایش و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان، پارک های فناوری، دانشگاه ها، استارت آپ ها و سایر شرکت های مرتبط با صنعت نفت حضور دارند.
«بالاخره من این موضوع را جا انداختم که تولید نفت اوپک از 24 میلیون بشکه به16 میلیون بشکه کاهش یابد، به نحوی که سهم عربستان تولید 5.5 میلیون بشکه و سهم ایران 2.4 میلیون بشکه در روز باشد. در مدت چهار سالی که وزیر نفت بودم، با این مصوبه، همیشه بیش از هزینه کشور درآمد داشتیم. من اوپک را تحت فشار قرار دادم و رقم 24میلیون را به16میلیون بشکه در روز رساندم؛ یعنی در مدت چهار سال مسؤولیت در وزارت نفت، مقدار تولید 8 میلیون بشکه نفت را در بازار جهانی کاهش دادیم و بعد هم قیمت نفت تثبیت شد. در ابتدای وزارت من، نفت به قیمت 37 دلار فروش رفت و آخرین قیمتی که در اوپک تصویب شد 29 دلار و چند سنت بود.کشورهای غربی ادعا می کردند که افزایش شدید قیمت نفت سبب زیان می شود. همان کشورها با ما همراهی نمی کردند و اصلا حق دبیرکلی ما را در اوپک به رسمیت نمی شناختند. من نفت را از 29 دلار کمتر نفروختم و در مدت چهار سال مسؤولیت وزارت،120میلیارد دلار تحویل دولت دادم که در آن زمان از هزینه های دولت بیشتر بود.بالاخره از طریق صادرات نفت، ما سالی30 میلیارد دلار به دولت تحویل می دادیم؛ اما به اندازه مثلا یک اداره برق در هیأت دولت به حرف های من گوش داده نمی شد. در حالی که بالاخره کارهای خیلی عمده ای شد. نفت از 10 تا 12 دلار پیش از انقلاب به حدود40 دلار رسیده بود.بعضی از این کشورها می آمدند و تخفیف می خواستند ما هم نمی توانستیم تخفیف بدهیم. من تخفیف بده نبودم. می گفتیم که مثلا این کشورها یک ماه بعد پول نفت را بپردازند.در این زمان، ماده واحده ای در دولت تصویب شد. غیر از دو کشور سوریه و ترکیه، جای دیگر را در نظر نداشتیم. در آن زمان به کشورهایی مانند سوریه و ترکیه نفت نمی رسید و آنها هم توان پرداخت نداشتند. بعد هم ما نفت را به صورت نقد می فروختیم و آنها باید با پول نقد بدهی خود را تسویه می کردند. من هم محکم ایستاده بودم که همه خریداران باید نقد بپردازند؛ اما صحبت ها بیشتر به سمت مبادله کالا به کالا رفت و سرانجام دولت گفت به جای اینکه نقدی بدهند، معامله کالا با کالا داشته باشند. در سوریه صنعت نساجی و یک مقداری هم وسایل الکتریکی رونق داشت. در ترکیه وضع قدری بهتر بود؛ اما مقدارش کم بود. بالاخره من مقاومت کردم و در مورد ترکیه، پول نقد گرفتم اما در مورد سوریه ...»
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید محمد غرضی
قرارداد دارسی یا امتیازنامه دارسی، قراردادی به مدت 60 سال در سال ۱۹۰۱ (۱۲۸۰خ) امضا شد.
امام على (ع) فرموده اند: كُنْ مَشْغُولاً بِما أَنْتَ عَنْهُ مَسْؤُولٌ؛ به كارى مشغول باش كه از آن سؤال خواهى شد. (غررالحكم ج۴ ص۶۰۱)
شرح حدیث
كار و اشتغال، وقت انسان را پر مى كند.
آنگاه، اگر كار مهم ترى پيش آيد، با كمبود وقت مواجه مى شويم؛ چون ظرفيت زمانى خويش و فرصت هاى داشته را، صرف كارى كرده ايم كه اگر هم مهم بوده، مهم تر نبوده است.
پس اهم و مهم كردن كارها و اولويت بندى امور، هم جلوى پشيمانى هاى بعدى را مى گيرد و هم نيرو، فرصت، امكانات و جوانى، صرف كارى مى شود كه بهتر و لازم تر است.
راستى... آيا همه آنچه اوقات ما را مى گيرد، لازم و مهم است؟
و همه آنچه عمرمان را خرج آن مى كنيم، ارزشمند است؟
اگر فردا، درباره چيزهايى مورد سؤال قرار بگيريم كه به آنها نينديشيده و نپرداخته ايم، چه خواهيم كرد؟يا اگر آنچه را مهم پنداشته ايم، فردا معلوم شود كه چندان اهميت و ارزشى نداشته كه خودمان، عمرمان، فكر و تلاشمان را خرج آن كرده ايم، آن وقت چه؟... قطعا حسرت و افسوس خواهيم خورد.
اينكه عمر و جوانى را در كجا خرج كرده ايم، از كجا پول درآورده ايم و در چه راهى مصرف كرده ايم، اينكه رفتارمان با پدر و مادر چگونه بوده است، اينكه با نماز چه برخوردى داشته ايم، نسبت به قرآن و عترت چه رفتارى داشته ايم، به ميثاقمان با خون شهدا تا چه حد پاى بند بوده ايم، به قول و قرارهايمان تا چه حد وفا كرده ايم؟
اينها از جمله امورى اند كه نسبت به آنها مسؤوليم و در قيامت هم از آنها سؤال خواهد شد.
در اسلام، برای زن مقام والایی در نظر گرفته شده است. چنانکه در قرآن مجید، وقتی سخن از آرامش و سکون برای انسان است، از زن به عنوان آرامش دهنده یاد می شود. خداوند متعال در سوره روم فرموده اند: همسرانى از جنس خودتان براى شما آفریدم تا در کنار آنان آرامش یابید. شکی نیست که این مقام خاص و ویژه تنها در اسلام برای زن در نظر گرفته شده و زمانی اهمیت آن مشخص می شود که می بینیم در آیات دیگر، دعای پیامبر اکرم (ص) مایه آرامش مومنان دانسته شده و از این نظر، زنان که وجودشان مایه آرامش است، در کنار دعای پیامبر (ص) قرار گرفته اند.
اسلام، مقام زن را در دو حیطه همسری و مادری بسیار مورد توجه قرار داده و از این دو جهت، برای زنان جایگاه و منزلت ویژه ای ترسیم کرده است. به این صورت که در نگاه اسلام، خانواده دارای منزلت و قداست خاصی است و از آنجا که زن، مدیر خانواده به شمار می رود، بیشترین نقش را در این زمینه به خود اختصاص داده و با توجه به مقام آرامش دهی زن، باید توجه داشت که زنان، بالاترین نقش را در حفظ کیان خانواده به عهده دارند. در واقع، آرامش و امنیت روانی که زن می تواند در خانه به همسر خود بدهد، بی بدیل بوده و قرآن هم بر این نکته تاکید می کند.
زنان، عهده دار نقش تربیتی در جامعه بوده و این زنان هستند که مسؤولیت مهم تربیت افراد جامعه را بر دوش دارند؛ چرا که انسان ها در خانواده تربیت و سپس وارد اجتماع می شوند و زن به عنوان مدیر خانه و در جایگاه مادر که بیشترین حضور را در خانه دارد، می تواند بالاترین نقش را در این زمینه ایفا کند. از این رو زن، مهم ترین مسؤولیت را در خانواده دارد و بی شک، نقشی اساسی در تربیت فرزندان به عنوان افراد اجتماع خواهد داشت.
علاوه بر موارد ذکر شده در زمینه جایگاه والای زنان از نگاه اسلام، نام یکی از سوره های قرآن مجید به نام نساء (یعنی زنان) اختصاص یافته و در آیات این سوره بحث های زیادی درباره زنان وجود دارد. در سوره نور و سایر سُور قرآنی، مباحث مختلف زنان مورد توجه و عنایت قرار گرفته است.
جایگاه و مقام زن در میان روایات و احادیث پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) نیز فراوان به چشم می خورد که در مشهورترین آنها، همسرداری و حفظ کیان خانواده به عنوان جهاد زنان تعریف و تاکید شده است که این گونه زنان که همت خود را صرف خانواده می کنند، اجر و پاداش جهاد در راه خداوند را خواهند داشت. در روایات پیامبر اعظم (ص) بیان شده که جبرییل بر رعایت حال زنان سفارش کرده و همچنین آزار همسر را موجب پذیرفته نشدن نماز و کارهای نیک دانسته و حتی علاقه به زن و عشق به نماز را یکسان یاد کرده تا مقام زن بر همگان مشخص شود.
اندیشمندانی مانند شهید مطهری معتقد هستند که قرآن کریم، احیا کننده حقوق زن است و حتی مخالفان حداقل به این اندازه معتقدند که قرآن در عصر نزولش، گام های بلندی به سود زن و حقوق انسانی او برداشته است. از سوی دیگر می دانیم که اسلام برای زن و مرد متناسب با خلقت و ویژگی هایی که دارند، حقوق و وظایفی مطرح کرده و پاره ای از حقوق و تکالیف را برای مرد مناسب دانسته و پاره ای از آنها را برای زن مناسب تشخیص داده است. از همین رو فقها معتقدند که چون اسلام حدود وظایف زن و مرد را مشخص کرده، مرد نمی تواند چیزی خارج از وظایف زن مطالبه کند و اگر سرپرستی خانواده را برای مرد مشخص کرده، برای این است که هر اجتماع انسانی، به سرپرست و رهبر نیاز دارد و انتخاب مرد به این دلیل است.
بزرگترین شاهد بر اینکه زنان در اسلام، جایگاه والایی دارند و می توانند نقشی مهم و تاثیرگذار داشته باشند و مطرح شدن برخی حقوق خاص زن و مرد، هیچگاه مانعی بر رشد زنان نیست، وجود شخصیت هایی مانند حضرت فاطمه (س) و حضرت زینب (س) است؛ زیرا با اینکه زن بودند و در حجاب اسلامی و حفظ شرایط اجتماعی زن؛ اما در تاریخ تاثیرگذار بودند و باعث شدند نقش مهمی در تاریخ و تحولات آن ایفا کنند. نقش آنها در عرصه های سیاسی، اجتماعی و بویژه در زمینه تربیت انسان های بزرگ، بیانگر این واقعیت غیر قابل انکار است.
همچنین باید توجه داشت که برای پیشگیری و مقابله با این گونه آسیب ها باید به بحث تقویت نهاد خانواده که پیش نیاز تحکیم و سلامت جامعه است، توجه بیشتری داشت که در اینجا نیز زنان به عنوان اصلی ترین رکن خانواده و جامعه، نقش مهمی بر دوش دارند. از این رو هر چه در مسیر آگاهی بخشی و الگودهی صحیح به زن تلاش شود، به نوعی تلاش در سالم سازی جامعه است.
روز فتح خرمشهر - که در واقع نقطه اوج عملیات « بیت المقدس » در اردیبهشت و خرداد سال ۶۱ است - برای همه ما و برای تاریخ ما و آینده ما یک نمونه درس آموز و عبرت آموز است؛ چون در این روز نیروهای جان برکف ارتش و سپاه، با یک هماهنگی شگفت آور و تحسین برانگیز و با شجاعت و فداکاری غیر قابل توصیفی، توانستند یک ضربه عظیم وارد کنند؛ نه فقط بر پیکر ارتش عراق، بلکه این ضربت بر پیکره نظام استکبارى جهانی که با عِده و عُده خود پشت سر ماشین جنگی رژیم بعث قرار گرفته بودند، وارد شد. هیچ کس گمان نمی کرد چنین اتفاقی بیفتد؛ اما افتاد . عامل اصلی در این میان چه بود؟ می توان عواملی را بر شمرد؛ اما اصلی ترین عوامل، آن روح اعتماد به خدا و اعتماد به نیروی خود بود . اگر آن روز می خواستیم بر اساس محاسبات معمولی و متعارف فکر کنیم، هیچ کس قضاوت نمی کرد که این حادثه ممکن است رخ دهد؛ اما جوانان ما، مردان مؤمن ما، رزمندگان ما در نیروهای مسلح، با همت، با ایمان، با توکل به خدا و با گذاشتن جان عزیز در کف دست و نترسیدن و نهراسیدن از خطر مرگ وارد میدان شدند و این حادثه بزرگ را به وجود آوردند . فتح خرمشهر قله این افتخارات است، میوه این افتخارات است؛ اما در طول مدتِ شاید نزدیک به یک ماه که عملیات بیت المقدس به طول انجامید، صدها نشانه و آیت فداکاری به شکل اعجاب انگیزی وجود دارد(3/03/1389) .
دومین جلسه شورای فرهنگی منطقه ۵ صنعت نفت با هدف هم اندیشی در زمینه ایجاد ساختار فرهنگی، به میزبانی شرکت گاز استان آذربایجان غربی برگزار شد. نادر کمالی، رئیس شورای فرهنگی منطقه ۵ وزارت نفت در این جلسه ضمن تأکید بر اهمیّت هم اندیشی و هم افزایی در پیشبرد اهداف فرهنگی صنعت نفت کشور گفت: شورای فرهنگی منطقه ۵ بنا دارد با بهره گیری از نظرات متخصصان فرهنگی و به کارگیری ظرفیت های بالای شرکت های عضو که دارای مشترکات بومی و زمینه ای هستند، در ترویج فرهنگ غنی اسلامی در مجموعه صنعت نفت تلاش کند. کمالی با اشاره به اینکه فرهنگ، بر تمام ابعاد زندگی انسان اثرگذار است، افزود: هدف از برگزاری جلسات شورای فرهنگی، همفکری و تضارب آرا برای سیاستگذاری صحیح در این حوزه بوده تا برنامه ها و اهداف این شورا در بلند مدت برای کارکنان و خانواده ها با تبیین الگو و فرهنگ ناب ایرانی و اسلامی نهادینه شود. این جلسه روز پنجشنبه 7 اردیبهشت 1402 و به میزبانی شرکت گاز استان آذربایجان غربی برگزار و در آن 9 مصوبه فرهنگی به تصویب رسید.
دومین جلسه شورای فرهنگی منطقه 9 صنعت نفت با دستور کار تصویب نظام نامه جامع شورا در محل سازمان منطقه ویژه پارس برگزار شد. سخاوت اسدی، رئیس شورای فرهنگی منطقه ۹ صنعت نفت در ابتدای این جلسه هدف از ایجاد این شورا از سوی وزارت نفت را هم افزایی سیاست گذاری های فرهنگی در حوزه پارس جنوبی بر شمرد و گفت: انجام کارهای فرهنگی به مراتب سخت تر از سایر حوزه هاست؛ زیرا کاری از جنس انسان با تمام پیچیدگی ها و ظرافت هایش است. مدیر عامل سازمان منطقه ویژه پارس ادامه داد: تجمع عظیم نیروی صنعتی در منطقه که در اوقات فراغت نیازمند مصرف فرهنگی است، از جمله حساسیت های اجتماعی و فرهنگی در پارس جنوبی به شمار می رود.
اسدی افزود: جبهه مقابله دشمن با نظام مقدس جمهوری اسلامی در دو حوزه اقتصادی و فرهنگی است و باید در کنار کار عظیمی که در منطقه با هدف رشد و شکوفایی اقتصادی صورت می گیرد، به ضرورت کار فرهنگی نیز توجه کرد.
وی همچنین گفت: ظرفیت توریستی و تجاری منطقه، سالانه جمعیت زیادی از مردم کشورمان را به این خطه سرازیر می سازد که می توان در کنار آن با ایجاد مراکز فرهنگی مانند موزه صنعت نفت، نقشی پر رنگ در انتقال دستاوردهای پارس جنوبی به عنوان مولود انقلاب اسلامی به آحاد ملت داشت. اسدی همچنین خاطر نشان کرد: اعتقاد دارم که اساس کار فرهنگی به صورت مشارکتی و هم افزایی است و نه دستوری و بر همین اساس، جلسات، رویکردی هم اندیشانه خواهد داشت.
داریوش یزدی در گفت و گو با «مشعل»:
نیوشا روزبان تیم فوتبال نفت وگاز گچساران، بعد از گذشت 10 سال و با حضور داریوش یزدی، سرمربی این تیم به لیگ دسته یک فوتبال صعود کرد؛ اتفاقی که می تواند سرنوشت این تیم را برای همیشه تغییر دهد. داریوش یزدی نزدیک به یک سال است که به عنوان سرمربی در تیم نفت و گاز گچساران حضور دارد و همین حضور کوتاه، توانسته این تیم را در شرایطی قرار دهد که بتواند از همه ظرفیت های خود برای کسب موفقیت استفاده کند. بعد از کسب این موفقیت، با سرمربی این تیم به گفت و گو نشستیم که متن آن را در ادامه می خوانید.
اوایل مرداد سال گذشته، یک قرارداد یک ساله با تیم نفت و گاز گچساران بستیم و همکاری ما شروع شد. ازهمان ابتدا با برنامه ریزی مناسب، سعی کردم تیم را در مسیر درست قرار دهم. برگزاری اردوی انتخابی، تمرین های آماده سازی و تمام آنچه را که باید انجام شود تا یک تیم به شکل شایسته ای برای مسابقات آمادگی پیدا کند، در روزهای اول حضورم در این تیم آغاز کردم؛ البته تلاش کردم تا بازیکنانی را برای تیم انتخاب کنم که دست پر به مسابقات ورود کنیم.
خوشبختانه تیم نفت و گازگچساران ازهمان ابتدای فصل، توانست نتایج خوبی به دست آورد، به گونه ای که از25 هفته لیگ دسته 2، توانست20هفته در صدرجدول باقی بماند. این نتایج نشان می دهد، اتفاقاتی که در تیم افتاده و نتایجی که به دست آمده، همه با برنامه ریزی و تجربیات کسب شده از مسابقات قبلی بوده است.
تاکید می کنم، تمام فوتبالیست هایی که به تیم جذب شده اند، همگی افراد شایسته ای هستند که توانسته اند با موفقیت، این فصل را پشت سر بگذارند؛ البته در این میان، کادر فنی تیم و مجموعه سرپرستی آن نیز کاملا با تیم همسو و همراه بودند. همه این موارد دست به دست هم داده تا تیم به نتایج مناسبی دست یابد.
درباره فصل آینده که همزمان با حضور تیم نفت و گاز گچساران در دسته یک است، نمی توانم هیچ اظهارنظری داشته باشم؛ چراکه قرارداد تا پایان مرداد است؛ البته پیشنهادهایی از سوی دیگر تیم ها دارم؛ اما تا امروز هیچ پیشنهادی برای ادامه همکاری با تیم فعلی خود در فصل آینده دریافت نکرده ام. به عنوان سرمربی به تیم خود تعهداتی دارم که این تعهدات تا پایان فصل جاری ادامه دارد و باید به آن توجه کنم.
تیم نفت و گاز گچساران قرار است در هفته بیست و ششم مقابل تیم شهید قندی در یزد قرار بگیرد و در نهایت، دیدار فینال با تیم فوتبال مس سونگون است که هنوز تاریخ آن مشخص نیست.
پیشنهادهای مطرح شده از میان تیم های دسته یک و دو است. البته صحبت هایی شده؛ اما پاسخ قطعی به تیم های مورد نظر نداده ام؛ چراکه معتقدم هنوز فصل به پایان نرسیده و باید تمرکز خود را روی بازی های آینده تیم بگذارم و بعد از آن، تصمیم بگیرم.
حضور در این تیم، اتفاقات خوبی را برای من و البته مجموعه رقم زد. بنابراین علاقه دارم همکاری خود را با تیم فوتبال نفت و گاز گچساران برای حضور در لیگ دسته یک ادامه دهم؛ اما هنوز صحبتی در این زمینه نشده و هیچ پیشنهادی هم در این خصوص دریافت نکرده ام.
بی شک این موضوع، نقش زیادی در پیشرفت و موفقیت تیم داشته است، همانطور که بسیاری از علاقه مندان به فوتبال و فعالان این عرصه می دانند، طی سال های گذشته کسانی مانند وحید امیری، حسین ماهینی، رشید مظاهری، امید سینک و... در تیم هایی که من حضور داشتم، شناسایی شدند و با توجه به استعدادشان، پیشرفت های قابل توجهی هم داشتند. تیم امسال نفت و گاز گچساران نیز به همین صورت چیده شد. فکر می کنم میانگین سنی تیم ما بسیار جوان بود؛ تنها دو بازیکن از این تیم 30سال داشتند و بقیه بازیکنان زیر24سال بودند. این نشان می دهد بازیکنان جوانی که برای حضور درتیم چیده ایم، در کنار استعدادهای درخشانی که از قبل در تیم حضور داشتند،بخوبی عمل کرده اند. نباید فراموش کرد که مسابقات لیگ دو فوتبال، یکی از سخت ترین لیگ های فوتبال کشور به شمار می رود و با توجه به اینکه نظارت کافی از سوی فدراسیون فوتبال و مسؤولان به این لیگ وجود ندارد، بسیاری از تیم های حرفه ای دچار لطمه می شوند؛ اما تیم نفت و گاز گچساران در این فصل توانست همه موانع را بخوبی پشت سر بگذارد و به هدف نهایی خود که نشان دادن بالاترین عملکرد تیم بود، دست پیدا کند.
این تیم در فصل جاری بازی های بسیار خوبی را پشت سر گذاشت. در برخی از بازی ها توانست با بیش از 3 گل، نتیجه را به نفع خود تغییر دهد و در برخی بازی ها هم نتیجه مساوی گرفت؛ اما بازی هایی هم داشتیم که واقعا حکم 6 امتیاز را برای تیم داشت و توانستیم بخوبی از پس آن برآییم. به عنوان مثال، بازی با شهرداری ماهشهر و همچنین با داماش ایلام از بازی هایی بود که امتیاز آن برای ما اهمیت زیادی داشت که خدا را شکر توانستیم نتیجه خوبی کسب کنیم.
و اما حرف آخر.
در این مسیر بسیار سخت، افراد زیادی ما را همراهی و حمایت کردند. البته کسانی هم بودند که می توانستند ما را حمایت کنند و نکردند؛ اما مهم ترین اتفاق در این لیگ، حمایت هواداران بود. در واقع کرونا مانع حضور آنها در ورزشگاه نشد و در نهایت تیم با حمایت طرفداران توانست به قله مورد نظر صعود و دل هواداران خود را شاد کند.
منصورقنبرزاده وبهرام رضاییان برای احیای یکی از قدیمی ترین تیم های فوتبال کشور با سرپرست و دبیرهیات فوتبال تهران دیدار کردند.
نام تیم فوتبال نفت تهران، بی شک یکی از آشناترین نام ها برای مخاطبان و البته فعالان در این عرصه است. تیمی که از سال 1329در تهران شکل گرفت و ورزشگاه تختی را به عنوان خانه خود انتخاب کرد، در طول سال ها فعالیت تیم نفت تهران توانست موفقیت های بسیاری کسب کند که از میان آنها می توان به کسب مقام قهرمانی جام حذفی در سال 96-1395 اشاره کرد، ضمن آنکه در لیگ قهرمانان آسیا در سال 2015 نیز توانست به مرحله یک چهارم نهایی برسد. هرچند این تیم توانست به عنوان یک تیم درخشان در تاریخ لیگ برتر فوتبال کشور حضور داشته باشد؛ اما به دلیل به وجود آمدن برخی شرایط از جمله مشکلات مالی، درمهرماه سال 1397 منحل شد؛ اما اتفاق مهمی که رخ داده این است که مدیران ارشد بخش ورزش وزارت نفت در تلاش هستند تا نام این تیم پرآوازه را دوباره زنده کنند.در واقع منصورقنبرزاده وبهرام رضاییان هردو از مدیران ارشد حوزه ورزش وزارت نفت به شمار می آیند که به عنوان عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال نیز فعالیت می کنند و در تلاش هستند تا با پیدا کردن بهترین راهکارها، تیم قدیمی و 73 ساله نفت تهران را احیا کنند. قنبرزاده مدیرکل سلامت ورزش که اکنون نایب رییس فدراسیون فوتبال است و مدت ها مدیرعامل تیم نفت تهران بود به همراه رضاییان که علاوه برعضویت در هیات رئیسه،مدیرعاملی باشگاه پارس جنوبی جم رابه عهده دارد،هفته گذشته با حضور درهیات فوتبال تهران جلسه ای رابااحمدرضا براتی، سرپرست وعباس تیموری، دبیراین هیات برگزارکردند.
دراین نشست مشترک، دوعضو موثرفوتبال ایران بابراتی و تیموری، راهکارهای احیای نفت تهران رابررسی کردند وقراراست اقدام های اجرایی دراین باره انجام شود.
قنبرزاده و رضاییان دومدیر ورزشی وموفق فوتبال هستند که سال ها در استخدام وزارت نفت بوده اند. آنها که به خوبی ازمشکلات تیم داری وزارت نفت درلیگ برتربا خبرهستند، سعی دارند راهکاری برای رفع موانع فعالیت تیم های نفتی در سطح حرفه ای پیدا کنند تا مشکل موجود برطرف شود و نفت تهران دوباره به عرصه فوتبال کشور برگردد.
تیم نفت و گاز گچساران در هفته بیست و دوم لیگ برتر هندبال مردان برابر تیم زاگرس اسلام آباد غرب قرار گرفت، اما نتوانست نتیجه این بازی را به سود خود تمام کند. این تیم دربازی روزچهارشنبه (27 اردیبهشت) مقابل تیم زاگرس اسلام آبادغرب قرارگرفت و نتیجه را 34 بر 32 واگذارکرد؛ این درحالی است که حمید ربانی، سرمربی نفت و گاز گچساران پیش از این اعلام کرده بود که نتایج بهتری را به دست می آورد. تیم هندبال نفت و گاز گچساران، بیست و یکمین هفته لیگ برتر هندبال مردان را در شرایطی پشت سر گذاشت که درمقابل تیم فولاد سپاهان نوین به تساوی 25-25 دست یافت وبا 15 امتیاز در رده هفتم جدول لیگ برتر هندبال قرارگرفت. نفت وگاز گچساران طی 20 بازی، 7 برد، یک مساوی و 12 باخت داشته است. حمید ربانی، سرمربی تیم نفت و گازگچساران پیش ازاین از نتایجی که به دست آورده بودند، اعلام رضایت و قدرت تیم خود را یک زلزله 10 ریشتری تعبیر کرده بود.هرچند این تیم طی هفته گذشته همچنان در رده هفتم باقی مانده است، این امید وجود دارد که بتواند درهفته های بعد لیگ برترهندبال، نتایج درخشان تری به دست آورد.
سومین بازی مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال کشور برگزار شد و تیم پالایش نفت آبادان از حضور در فینال این لیگ جا ماند.تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان یک شنبه 24 اردیبهشت ماه در سومین بازی نیمه نهایی خود به مصاف تیم شهرداری گرگان رفت و نتیجه این بازی را 79 بر 67 به تیم حریف واگذار کرد. در نتیجه سه بازی نیمه نهایی میان پالایش نفت آبادان و شهرداری گرگان، هر دو تیم یک پیروزی به دست آوردند؛ اما دومین پیروزی تیم شهرداری گرگان سبب شد این تیم به بازی فینال راه پیدا کند.
لازم به یادآوری است، تیم پالایش نفت آبادان یکی از تیم های درخشان در بسکتبال کشور است که پیش از این عنوان قهرمانی لیگ برتر و مقام سومی جام باشگاه های آسیا را در کارنامه خود دارد.این تیم در فصل جاری با 36 امتیاز در رده پنجم جدول لیگ برتر بسکتبال کشور قرار دارد و توانست طی 22 بازی، به 14 برد دست پیدا کند.
چهاردهمین دوره مسابقات سراسری فرهنگی- ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش در شهر آبادان برگزار شد.
این مسابقات با هدف اهميت دادن به نشاط، شادابی روحي و توجه به سلامت جسم و روان جانبازان و معلولان شركت ملی پالايش و پخش و با همکاری امور ورزش و تربيت بدنی وهيات ورزشی جانبازان و معلولان، برابر با آیین نامه و تقويم ورزشی در 6 رشته ورزشی دارت، تنيس روی ميز، شنا، فوتسال، تيراندازی و شطرنج، به ميزبانی شرکت های پالايش نفت لاوان دریک رشته (دارت)،آبادان در چهار رشته و شرکت پالايش نفت امام خمينی(ره) شازند در رشته شنا برگزار شد. شرکت های پالايش نفت تهران،آبادان، لاوان،اصفهان، شيراز،امام خمینی(ره) شازند،همچنین شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شركت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت به همراه تيم شركت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران با 370 ورزشکار در این مسابقات شرکت کردند.
در این دوره از مسابقات، با توجه به لزوم کلاس بندی در برخی رشته های ورزشی، با هماهنگی فدراسيون پزشكی ورزشی و فدراسیون جانبازان و معلولان و همچنین با حضور پزشک مربوط، در روز برگزاری، کلاس بندی در برخی رشته های ورزشی انجام شد.
همچنین مراسم اختتاميه اين دوره از مسابقات ورزشی با حضور محمدعلی شكوهی، معاونت اداری و پشتیبانی مديريت توسعه منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش؛ سیدحسین كشاورزی، مشاور مدير توسعه منابع انسانی و سرپرست امور ورزش شرکت ملی پالایش و پخش؛ حجت اله نوری، رئيس امور ايثارگران وهيات ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش؛ لفته بوعذار، مدیر عملیات غيرصنعتی شركت پالايش نفت آبادان؛ نظام پور، رئيس خدمات اجتماعی شرکت پالایش نفت آبادان و عباس چوپان، رئيس امور ورزش شركت پالايش نفت آبادان، در باشگاه گلستانشهر آبادان و به ميزبانی شركت پالايش نفت آبادان برگزار شد كه نتايج زیر حاصل عملكرد ورزشكاران در رشته های مختلف ورزشی است.
ورزشكارانی که در این دوره از مسابقات، مقام اول و دوم را کسب کرده ا ند، در المپياد فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت كه اواخر خرداد و به ميزبانی شركت ملی نفت در مجتمع آموزشی و ورزشی محمودآباد برگزار می شود، حضور خواهند داشت.
نتایج مسابقات این رویداد ورزشی به این شرح است:
در این رشته 9 تیم در قالب 45 نفر از شرکت های تابعه حضور داشتند.
مقام اول، تيم شركت پالایش نفت اصفهان
مقام دوم، تيم شركت خطوط لوله و مخابرات
مقام سوم، تيم شركت پالايش نفت لاوان
7 تیم در قالب 90 ورزشکار از شرکت های تابعه در رشته شنا با یکدیگر به رقابت پرداختند.
مقام اول، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت
مقام دوم، شركت ملی پخش فراورده های نفتی
مقام سوم، شركت پالايش نفت آبادان
در بخش فوتسال نیز 4 تیم در قالب 52 شرکت کننده از شرکت های تابعه برابر هم قرار گرفتند.
مقام اول، شركت پالايش نفت تهران
مقام دوم، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت
مقام سوم، شركت پالايش نفت آبادان
در این رشته، 6 تیم با حضور 60 ورزشکار از شرکت های تابعه با یکدیگر به رقابت پرداختند.
مقام اول، شركت ملي پخش فراورده های نفتي
مقام دوم، شركت پالايش نفت آبادان
مقام سوم، شركت خطوط لوله و مخابرات نفت
6 تیم با حضور 40 شرکت کننده از شرکت های تابعه در رشته شطرنج به مصاف هم رفتند.
مقام اول، شركت پالايش نفت امام خميني
مقام دوم، شركت پالايش نفت آبادان
مقام سوم، شركت ملي پخش
در رشته تیراندازی نیز 7 تیم در قالب 63 ورزشکار از شرکت های تابعه حضور داشتند.
مقام اول، شركت خطوط لوله و مخابرات
مقام دوم، شركت پالايش نفت آبادان
مقام سوم، شركت ملي پخش فراورده های نفتی
سرمربی فوتسال بانوان نفت امیدیه:
تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» توانست به مرحله یک چهارم نهایی لیگ دسته یک صعود کند. هدایت این تیم را لاله محمدرضایی به عهده دارد و این نخستین بار است که نماینده «نفت امیدیه» در فوتسال بانوان به چنین مرحله ای صعود کرده است؛ البته این تیم از سال 1395 در لیگ دسته یک حضور داشته است، اما در این فصل توانست درخشش قابل توجهی را به دست آورد.
لاله محمدرضایی، سرمربی فوتسال بانوان نفت امیدیه در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» تاکید کرد: نخستین بار است که تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» به مرحله یک چهارم نهایی لیگ دسته یک صعود می کند که می تواند یک موفقیت درخشان برای ما باشد. از برخی منابع شنیده ایم که ممکن است 4 تیم صعود کرده به یک چهارم نهایی به لیگ برتر فوتسال بانوان صعود کنند؛ البته بچه های تیم من برای کسب مقام قهرمانی در لیگ دسته یک تلاش می کنند و بی شک به لیگ برتر نیز صعود می کنیم.
این سرمربی که آذرماه 1401 به تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» پیوسته است، توضیح داد: طی مدت مسابقات در لیگ چه دور رفت و چه دور برگشت و همچنین در یک هشتم نهایی تیم ما صدر نشین بوده و با آمادگی که بازیکنان دارند، بی شک به صدرنشینی ادامه داده و در نهایت موفق می شویم.
محمدرضایی گفت: یکی از مهم ترین دلایلی که تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» توانسته است در این فصل موفق باشد، تمرینات مداوم و منظمی بود که از آذر ماه سال گذشته آن را دنبال کردیم. البته با مشکلات مختلفی نیز در این زمینه مواجه بودیم که از آن جمله می توان به بومی نبودن تعدادی از بازیکنان اشاره کرد، چرا که ابتدا هماهنگی برای تمرین با همه بازیکنان بسیارسخت بود، اما در نهایت توانستیم به این هماهنگی دست پیدا کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد: بازیکنان این تیم در آمادگی کامل جسمانی به سر می برند و حمایت های خوبی از سوی امور ورزش شرکت نفت و گاز امیدیه دریافت کرده اند.
سرمربی تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» که خود فرزند یکی از کارمندان شرکت «نفت امیدیه» است، توضیح داد: در حال حاضر پیشنهادهای متفاوتی از سوی تیم های دیگر برای همکاری در فصل بعد دریافت کرده ام، اما هنوز تصمیم نهایی در این زمینه نگرفته ام.
محمدرضایی در پایان با اشاره به اینکه در صورت صعود تیم فوتسال بانوان «نفت امیدیه» به لیگ برتر باید موارد بسیاری مورد توجه قرار گیرد، گفت: اگر بتوانیم شاکله تیم را حفظ کنیم که بسیار خوب است، اما با توجه به اینکه سطح تیم های حاضر در لیگ برتر بسیار بالاست، به صورت طبیعی نیاز به حضور بازیکنانی با سطح بالاتر داریم و این مساله نیاز با افزایش حمایت های مالی دارد. مساله دیگر این است که باید یک سالن مجزا برای تمرین روزانه تیم داشته باشیم، نه اینکه منتظر باشیم تا چه زمانی سالن برای استفاده ما خالی می شود.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که طی پنج سال گذشته در لیگ برتر حضور داشت، در هفته بیست و نهم لیگ برتر تنها با کسب 17 امتیاز به لیگ دسته یک سقوط کرد. این تیم جمعه 22 اردیبهشت، مقابل تیم آلومینیوم قرار گرفت و تنها توانست به نتیجه تساوی بدون گل دست پیدا کند.
نفت مسجدسلیمان که حالا نامش در قعر جدول لیگ برتر فوتبال قرار دارد، سال ورزشی سختی را پشت سر گذاشت. در واقع این تیم در فصل جاری با تغییر سه مربی مواجه بود و همین تغییرات باعث ایجاد آشفتگی در تیم و در نهایت سقوط آن شد.
از جمله مربیانی که در این فصل به تیم نفت مسجدسلیمان پیوسته و از آن جدا شدند، می توان به رضا مهاجری، ابراهیم اشکش و رضاعنایتی اشاره کرد.
نکته قابل توجه اینکه با سقوط نفت مسجدسلیمان و صعود تیم نفت و گاز گچساران به لیگ دسته یک، فصل آینده لیگ دسته یک، به زمینی برای رقابت میان تیم های نفتی تبدیل می شود.
تیم نفت مسجدسلیمان با 29بازی، 17 گل زده، 58 گل خورده، 8 مساوی و 3 برد و 18 باخت، در رده شانزدهم لیگ برتر فوتبال ایران قرار گرفت.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با پیروزی یک بر صفر مقابل گل گلهر درلیگ برتر فوتبال ایران باقی ماند. عصر روز پنجشنبه (28 اردیبهشت)، تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با هدایت عبدالله ویسی در یک بازی سرنوشت ساز مقابل گل گهر قرارگرفت و توانست با پیروزی یک بر صفر جایگاه خود را در لیگ برتر تثبیت کند. صنعت نفت آبادان طی هفته های گذشته تمام تلاش خود را کرد تا بتواند با دریافت نتایج قابل قبول یک فصل دیگرهم در لیگ برتر باقی بماند؛ عبدالله ویسی پیش از این قول داده بود که به همراه تیم خود تمام تلاش خود را می کنند تا بتوانند جایگاه صنعت نفت آبادان را در لیگ برتر تثبیت کرده و مانع سقوط این تیم به لیگ دسته یک فوتبال ایران شوند. این تیم توانست با 30 بازی و کسب 25 امتیاز در رده 14 جدول لیگ برتر فوتبال قرار گیرد. تک گل صنعت نفت آبادان توسط مهدی ممی زاده در دقیقه 90 بازی در دروازه گل گهر نشست.
عبدالله ویسی بعد از پیروزی در برابر تیم گل گهر گفت: درنیمه دوم شجاعانه بازی کردیم و دردقیقه ای به گل رسیدیم که به قولی «خیلی ممنون وخداحافظ». ازهمه مردم خوزستان و همه هواداران صنعت نفت وتمام کسانی که دراین ۷۰ روزبه من کمک کردند، تشکرمی کنم.
سرمربی صنعت نفت آبادان درمورد پیش بینی اش از نتیجه این مسابقه گفت: 100 درصد ماندن را پیش بینی کرده بودیم و به جزاین فکرمی کردیم، اینجا نمی آمدیم. به بچه ها گفتم آمدیم که نبازیم وببریم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات