تقویت همکاریهای ایران و اندونزی در حوزه نفت و انرژی در دستور کار است
ضرورت خروج خودروهای فرسوده از چرخه حرکت
مدیریت مصرف سوخت از نگاهی دیگر
پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در دورنمای 5 ساله
ایجاد صندوق بهینهسازی مصرف انرژی برای صرفه جویی
عزم پتروشیمی برای خودکفـــایی همه جانبه
سبک زندگی امام رضا (ع) در ارتباط با خانواده
شوالیه 70 روزه ای که مانع سقوط شد
جنگ بعدی صنعت نفت آبادان، رسیدن به سهمیه آسیاست
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: روابط با اندونزی می تواند در حوزه های تجاری و اقتصادی، بویژه در زمینه انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی بین دو کشور دنبال شود.
سیدابراهیم رئیسی عصر دوشنبه (یکم خرداد) پیش از آغاز سفر رسمی دو روزه به اندونزی در گفت وگویی با خبرنگاران در فرودگاه مهرآباد، درباره برنامه ها و اهداف این سفر و اشاره به انجام این سفر به دعوت جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی اظهار کرد: اندونزی، کشور مهمی در منطقه جنوب شرق آسیاست که در ترتیبات منطقه ای و بین المللی جایگاه مهمی دارد.وی با اشاره به برنامه دولت سیزدهم برای ارتباط جامع با همه کشورهای آسیایی افزود: بر اساس این برنامه، باید با اندونزی به عنوان کشوری بسیارمهم و با جایگاه ممتاز در جنوب شرق آسیا، روابطی گسترده تر تعریف کنیم. روابط با اندونزی می تواند در حوزه های تجاری و اقتصادی، بویژه در زمینه انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی بین دو کشور دنبال شود.
رئیس جمهوری به اشاره به اینکه در این سفر علاوه بر دیدارهای رسمی که با مقام های عالی اندونزی خواهد داشت، تصریح کرد: در حوزه علم و فناوری نیز دو کشور می توانند همکاری های جدی داشته باشند و در سال های اخیر در این زمینه گام های خوبی برداشته شده است. رئیسی با اشاره به امضای تفاهمنامه هایی در زمینه های اقتصادی، تجاری، گمرکی، ترانزیتی، فرهنگی و بهداشتی دراین سفر اظهار کرد: ایران و اندونزی نگاه های مشترکی به مسائل منطقه ای و بین المللی دارند.هر دو کشور، مخالف یکجانبه گرایی و موافق صلح و امنیت پایدار در منطقه هستند و این نگاه های مشترک، سبب نزدیکی بیشتر دو کشور می شود.
سخنگوی اقتصادی دولت:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: همه توافقنامه های حاصل از سفر رئیس جمهوری به چین از جمله توافق ها در حوزه انرژی وارد مرحله اجرا شده است.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، سیداحسان خاندوزی در نشست خبری با بیان اینکه برنامه اقتصادی کوتاه مدت دولت با عنوان بسته سیاست های مهار تورم و رشد تولید که جزییات آن در ستاد اقتصادی دولت بررسی شده نهایی شده است، اظهار کرد: در این بسته اقتصادی دستور کار10ماهه دستگاه های اجرایی به تفکیک دستگاه های متولی و زمانبندی اجرا در دستور کار قرار می گیرد و این برنامه تا پایان سال ۱۴۰۲ خواهد بود.
وی درباره توافقنامه های حاصل از سفر رئیس جمهوری به چین گفت: در زمینه همکاری های مالی و ارزی، توافق های حوزه انرژی بین ایران و چین و در زمینه هشت پروژه سرمایه گذاری که به نحو مشترک میان دو کشور مطرح شد،همه آنها وارد مرحله اجرا شده اند.
سخنگوی اقتصادی دولت افزود:هرچند به لحاظ مسائل تحریمی از بیان جزییات آن معذور هستم؛ اما پیگیری اینکه پیشرفت پس از سفر رئیس جمهوری به پکن تا چه اندازه انجام شده و برای سرعت بخشیدن و حتی سایر دستور کارهای توافق ها اضافه بر آن چیزی که در سفر مطرح شد، در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و چین در تابستان امضا می شود.
خاندوزی اظهار کرد: حدود چهار سال از آخرین نشست کمیسیون مشترک دو کشور می گذرد و به نظر می رسد گام بسیار خوبی خواهد بود برای اینکه بالاترین مقام های دستگاه های اجرایی ایران و چین هم درصد پیشرفت در کمیسیون مشترک را بررسی کنند و اگر هم نیاز به تدابیری برای سرعت بخشیدن است، موجب شتاب در اجرایی شدن و عملیاتی شدن آن توافق ها شود.
اسناد همکاری دوجانبه در زمینه نفت و گاز بین ایران و اندونزی در حضور رؤسای جمهوری دو کشور امضا شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، آیین امضای اسناد و تفاهمنامه های همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و اندونزی سه شنبه (دوم خرداد)، برگزار شد و مقام های دو کشور ۱۱ سند همکاری امضا کردند.
تفاهمنامه تجارت ترجیحی، لغو روادید، مبادلات فرهنگی، همکاری نظارتی بر تولید فراورده دارویی، همکاری در زمینه های علمی، فناوری و نوآوری و همکاری دوجانبه در زمینه نفت و گاز از جمله اسناد همکاری امضاشده میان وزرای امور خارجه، ارتباطات و فناوری اطلاعات، نفت و معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و معاون وزیر صمت با همتایان اندونزیایی بود. اسناد همکاری امضا شده در حضور رؤسای جمهوری دو کشور رونمایی شد.
معاون پارلمانی رئیس جمهوری:
معاون پارلمانی رئیس جمهوری گفت: بنزین گران نخواهد شد و افرادی که آن را برای جلوگیری از قاچاق توصیه می کنند، به دنبال راهکارهای دیگری باشند.
سیدمحمد حسینی درباره برنامه پنج ساله هفتم توسعه اظهار کرد: این برنامه در 22فصل تدوین و آماده شده و در آن به مسائل اساسی کشور و هدف گذاری در بخش های مختلف توجه شده است.
وی افزود: در گذشته ۶ برنامه توسعه وجود داشته که گاه تنها ۳۰ درصد آن اجرایی شده؛ اما دولت سیزدهم مصمم است همه اهدافی را که در برنامه رشد اقتصادی، رشد اشتغال، کنترل نقدینگی، صادرات غیرنفتی، بهره وری و افزایش درآمدهای عمومی در نظر گرفته عملیاتی کند. امیدواریم با همدلی و هم افزایی که بین دولت و مجلس وجود دارد، این برنامه بسرعت رسیدگی و تصویب شود و برای اجرا در اختیار دولت قرار گیرد.
معاون پارلمانی رئیس جمهوری تصریح کرد: در21ماه گذشته شاهد اقدام ها و دستاوردهای قابل توجهی بوده ایم. دولت در کنار رسیدگی به مطالبات گروه های مختلف و اجرای پروژه های عمرانی و زیربنایی، توجهی ویژه به سرمایه گذاری در بخش های معادن، نفت، گاز، صنعت و کشاورزی با هدف افزایش اشتغال و درآمدهای کشور داشته است.
حسینی گفت: دولت برای مهار تورم و رشد تولید، وظایف و مأموریت های وزارتخانه ها را مشخص کرده و تلاش همه جانبه ای برای ایجاد شرایط مناسب در این زمینه در دستور کار دولت قرار دارد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت:
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در حاشیه سفر رئیس جمهوری و هیأت همراه به اندونزی، با وزیر انرژی و منابع معدنی این کشور دیدار و بر افزایش همکاری های نفتی دو طرف تأکید کرد.
به گزارش خبرنگار شانا، احمد اسدزاده (یکم خرداد) و پیش از سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران و هیأت همراه به اندونزی، با عارفین تصریف، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی دیدار کرد. در این دیدار، دو طرف محورهای همکاری دوجانبه را بررسی و بر افزایش همکاری های دو کشور ایران و اندونزی در صنعت نفت و گاز تأکید کردند. ایران و اندونزی، سابقه همکاری نفتی در بخش های مختلف مانند توسعه میدان های نفتی را دارند.طی این سفر، چارچوب کلی همکاری های ایران و اندونزی در بخش نفت و گاز به بحث و بررسی گذاشته شد. بر اساس این مذاکرات، اسناد همکاری دوجانبه در صنایع نفت و گاز در حضور رؤسای جمهوری دو کشور از سوی جواد اوجی، وزیر نفت و وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی امضا شد. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، صبح روز سه شنبه (دوم خرداد) به وقت محلی، وارد فرودگاه بین المللی جاکارتا شد و از سوی ذولکیفلی حسن، وزیر تجارت اندونزی مورد استقبال قرار گرفت.
دیدار با رئیس جمهوری اندونزی و امضای اسناد مهم همکاری های دوجانبه از سوی مقام های دو کشور،همچنین دیدار با رئیس اتحادیه آسه آن، رئیس مجلس نمایندگان، رئیس مجلس مشورتی خلق اندونزی و ملاقات و گفت وگو با تجار و بازرگانان اندونزی و ایران بخشی از برنامه های رئیس جمهوری در این سفر بود. جواد اوجی، وزیر نفت؛حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه؛ غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیس جمهوری؛ عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری و محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری، رئیسی را در این سفر همراهی کردند.
دبیرکل اوپک:
دبیرکل اوپک در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی گفت: کمبود سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز می تواند بازار را در بلندمدت بی ثبات کند و مانع رشد شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هیثم القیص در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی با بیان اینکه کمبود سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز می تواند بازارهای جهانی را در بلندمدت بی ثبات کند و مانع رشد شود، ضمن تأکید بر لزوم سرمایه گذاری های عظیم در کل بخش های انرژی گفت: جهان باید به جای جایگزین کردن نوعی از انرژی با نوع دیگر، بر کاهش تولید گازهای گلخانه ای تمرکز کند و این واقعیتی است که باید درباره آن بحث شود.
اوپک پیش بینی کرده است، جهان برای تضمین پاسخگویی به تقاضای نفت در بلندمدت به ۱۲ تریلیون و ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
فریدون فشارکی، مدیرعامل مؤسسه مشاوره ای فکتس گلوبال انرژی در این رویداد انرژی در دوبی نیز تصریح کرد: با توجه به اینکه رشد تقاضای جهانی برای نفت حدود ۸ میلیون بشکه در روز است، تحریم های غربی علیه نفت روسیه که بر رشد تولید اثر منفی دارد، جهان را با کمبود عرضه روبه رو خواهد کرد.
وی گفت: رویکرد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به نفت شیل آمریکا تغییر بسیاری کرده و نگرانی درباره قیمت های بالاتر ندارد و در عوض تمرکز خود را بر کسب درآمد بیشتر از منابع نفتی پیش از فرا رسیدن زمان اوج تقاضا گذاشته است.
مدیرعامل مؤسسه مشاوره ای فکتس گلوبال انرژی تأکید کرد: هم اکنون تمایلی برای حفظ قیمت نفت در سطوح بالای ۸۰ دلار و رساندن آن به بیش از ۱۰۰ دلار در صورت تشدید کمبود عرضه در بازار وجود دارد.
بعضی از اعضای اوپک پلاس در ماه آوریل، باتصمیمی ناگهانی ازکاهش داوطلبانه درمجموع روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه ای از ماه مه افزون برکاهش عرضه روزانه دو میلیون بشکه ای (مجموع ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه در روز) تا پایان سال جاری میلادی خبر دادند.
این تصمیم به افزایش شدید قیمت نفت کمک کرد؛ اما این دستاوردها از آن زمان به دلیل ترس از کندی اقتصاد جهانی، سرمایه گذاران را ترسانده است.
اعضای اوپک پلاس قرار است به منظور تصمیم گیری درباره اقدام های آینده خود، 4 ژوئن (۱۴ خردادماه) در وین گرد هم آیند.
گزارش خبرنگاران «مشعل» از بیست و هفتمین نمایشگاه نفتپر
مشعل بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پس از چهار روز فعالیت از 27 تا 30 اردیبهشت در محل نمایشگاه های بین المللی تهران با حضور بیش از ۱۵۰۰ شرکت از میان سازندگان داخلی و بیش از ۲۰۰ شرکت از ۱۳ کشور خارجی در حالی به کار خود پایان داد که با رشد شاخص های قابل توجهی در حضور شرکت های خارجی، آمار بازدیدکنندگان، امضای تفاهمنامه و قراردادها و... همراه بود.
نمایشگاه صنعت نفت ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین نمایشگاه های حوزه صنعت نفت در کل خاورمیانه که بنای آن از سال 1374 گذاشته شده است، برگزار شد و در آن مقطع نیز به دنبال سیاست های وزارت نفت مبنی بر بومی کردن صنعت نفت در کشور، ارتقای ظرفیت شرکت های داخلی و کسب دانش فنی برای حضور پیمانکاران ایرانی در پروژه های داخلی و خارجی با مشارکت تعداد کمی از شرکت های داخلی و خارجی بود و حالا در گام بیست و هفتم، این رویداد مهم آمارهای مناسبی از شرکت کنندگان و بازدید بی سابقه و حتی امضای تفاهمنامه ها و قراردادها را پشت سرگذاشته است.
برگزاری نمایشگاه بیست و هفتم که با شعار «تولید فناورانه و مصرف بهینه» همراه بود، در حالی تولید فناورانه به عنوان یکی از راهبردهای مورد تأکید نمایشگاه بیست وهفتم قرار گرفت که سیاست حمایت همه جانبه از سازندگان داخلی و تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان از جمله اولویت هایی بوده که با شدت گرفتن تحریم ها همواره مورد توجه وزارت نفت بوده است و با روی کار آمدن دولت سیزدهم شکل جدی تر و در نتیجه شکل عملیاتی به خود گرفت. همچنین باید آمار قابل توجه امضای تفاهمنامه ها و قراردادها در بخش های مختلف صنعت نفت را مورد اشاره قرار داد که طبق گزارش وزیر نفت درهمین مدت نمایشگاه بیش از ۲۰۰ تفاهم نامه و قرارداد بین شرکت های داخلی و خارجی امضا شد تا کارنامه متفاوتی برای صنعت نفت ایران رقم زده شود.
در این نمایشگاه همچنین حالی موضوع بهینه سازی مصرف را به عنوان یکی از بحث های کلیدی در دستور کار قرار داد تا عملکردی مناسب از اقدام های وزارت نفت در مسیر پیش رو باشد. از جمله آنها می توان به جمع آوری گازهای مشعل، هوشمندسازی کنتورهای گاز، کاهش مصرف سوخت مایع و... ، امضای بیش از ۳۶ میلیارد دلار قرارداد طرح های بهینه سازی اشاره کرد.
دیپلماسی انرژی نیز وجه بارز این دوره از نمایشگاه بود که با حضور حداکثری شرکت کنندگان چین و روسیه و بازدیدکنندگان خارجی بازتابی از توسعه و تقویت دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت سیزدهم را به نمایش گذاشت.
به این موارد باید حضور قابل توجه بازدیدکنندگان طی چهار روز از این رویداد تخصصی را هم مورد اشاره قرار داد که بازدید میدانی از نمایشگاه، بیانگر حضور پرشوری از متخصصان و علاقه مندان و فعالان این عرصه از رویداد صنعت نفت بود و در سالن های مختلف شاهد ترافیک رفت و آمد و بازدید در غرفه های مختلف بودیم؛ به گونه ای که طبق آمار وزیر نفت، این دوره از نمایشگاه روزانه بیش از ۳۰ هزار نفر بازدیدکننده داشت که این تعداد برای یک نمایشگاه تخصصی بی سابقه است.
مجموعه این موارد قاب متفاوتی را در 1402 از این گردهمایی تخصصی ثبت کرد. هفته نامه «مشعل» در شماره قبل تحت عنوان آئینه تمام نما دیپلماسی انرژی به شرح گزارش افتتاحیه بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پرداخت و در این شماره تشریح کامل نشست ها و حواشی آن را می خوانید.
روزهای پرکار وزیر نفت در نمایشگاه بیست و هفتم
مشعل بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برای جواد اوجی، وزیر نفت هم چهار روز پرترافیک و پر از مشغله بود که پیش از شروع این رویداد با میزبانی از هیات روسی در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) آغاز شده بود، با افتتاح و بازدید معاون نخست وزیر روسیه از نمایشگاه ادامه یافت.
جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه، در نخستین روز بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از سالن ۳۸ این رویداد بازدید کردند.
افزون بر آن وزیر نفت زمان کافی برای بازدید از نمایشگاه اختصاص داد و ضمن بازدید از آخرین دستاوردها و اقدام های بخش خصوصی از چتر حمایتی وزارت نفت برای شرکت هایی که طرح محیط زیستی و دانش بنیان دارند، سخن گفت.
حضور وزیر نفت در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، تنها به روز نخست و مراسم افتتاحیه آن ختم نشد و در نخستین دقایق چهارمین روز (روز پایانی) نیز به نمایشگاه آمد.
اوجی در مدت حضور خود در نمایشگاه 27 از ستاد خبری در سالن 35هم دیدن کرد و در این بازدید چند دقیقه ای از روند فعالیت های این ستاد در بخش های مختلف رسانه ای و خبری آن (تحریریه های پایگاه خبری شانا، هفته نامه مشعل، ماهنامه انگلیسی زبان ایران پترولیوم و واحد عکس و فیلم مستقر در ستاد خبری بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت) مطلع شد.
وزیر نفت درباره فعالیت های رسانه ای اداره کل روابط عمومی وزارت نفت گفت: این نمایشگاه، مهم ترین رویداد خبری صنعت نفت کشور به شمار می آید و خوشبختانه ستاد خبری این اداره کل توانسته است با تلاش و کوشش، سرعت و دقت در انتشار اخبار این رویداد، نقش مهمی در معرفی دستاوردها، برنامه ها و اخبار خوش صنعت نفت داشته باشد.
اوجی با اعلام اینکه برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت ایران در فهرست شرکت هایی که مجاز به همکاری و فعالیت با صنعت نفت هستند (AVL) تعداد تولیدکنندگان تجهیزات از تأمین کنندگان آن پیشی گرفته است، گفت: این موضوعی نویدبخش برای صنعت نفت ایران است. وزیر نفت همچنین اظهار کرد: هم اکنون بیش از80 درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت از سوی سازندگان ایرانی تأمین می شود، ضمن اینکه شرکت های ایرانی رفته رفته به بازار صادراتی محصولات خود نیز وارد می شوند. وی با اشاره به حضور چشمگیر شرکت های سازنده ایرانی در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: اگر ۱۵سال پیش از نمایشگاه نفت بازدید می کردید، بخش قابل توجهی از شرکت های ایرانی حاضر تأمین کننده قطعات و تجهیزات و واسطه بودند، اما امروز بیشتر این شرکت ها سازنده هستند.
وزیر نفت در حاشیه روز پایانی بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در ارتباط زنده تلویزیونی با شبکه یک سیما مستقر در محل نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه روزانه بیش از ۳۰ هزار نفر بازدیدکننده داشتیم که این تعداد برای یک نمایشگاه تخصصی بی سابقه است. وی با بیان اینکه نمایشگاه صنعت نفت ایران یکی از بزرگ ترین نمایشگاه های حوزه صنعت نفت در کل خاورمیانه است و امسال بیش از ۱۵۰۰ شرکت از میان سازندگان داخلی و بیش از ۲۰۰ شرکت از ۱۳ کشور خارجی در آن حضور داشته اند، افزود: با توجه به توسعه صنعت نفت در حوزه نفت و گاز و به ویژه پتروشیمی، شاهد حضور پرشور و قابل توجه فعالان این عرصه در نمایشگاه بوده ایم. او با بیان اینکه رویدادی مهم تر از این نمایشگاه در صنعت نفت نداریم، اظهار کرد: در شرایطی که فشارهای سخت تحریم وجود دارد، این نمایشگاه رویداد ارزشمندی به شمار می رود که با همراهی زیرمجموعه های صنعت نفت برگزار شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه در این بیش از ۲۰ سالی که نمایشگاه نفت برگزار شده، به این اندازه این رویداد را فعال ندیده بودم، ادامه داد: برای امسال هم شعار را انتخاب کردیم و حضور شرکت های توانمند خارجی دستاورد خوبی بوده است. ما در عمر دولت سیزدهم بیش از ۵میلیارد دلار قرارداد و بیش از ۴۰ میلیارد دلار تفاهم نامه با شرکت های توانمند خارجی در حوزه توسعه میدان های نفت و گاز امضا کردیم، همچنین در همین مدت نمایشگاه هم بیش از ۲۰۰ تفاهم نامه و قرارداد بین شرکت های داخلی و خارجی امضا شده و طبق برنامه ریزی ما بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار نیاز صنعت برای توسعه در بخش بالادست و پایین دست است. به گفته اوجی، طرح های اولویت دار و به ویژه توسعه میدان های نفت و گاز و میدان های مشترک در دریا و خشکی، همچنین احداث پتروپالایشگاه ها و خطوط انتقال و ایستگاه های تقویت فشار و... در دستور کار است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر موضوع بهینه سازی مصرف به عنوان یکی از بحث های کلیدی در دستور کار صنعت نفت است و طرح های خوبی در این زمینه آغاز شده که یکی از آنها جمع آوری گازهای مشعل است. هوشمندسازی کنتورهای گاز و کاهش مصرف سوخت مایع و... در دستور کار قرار گرفته است، بیش از ۳۶ میلیارد دلار قرارداد طرح های بهینه سازی امضا کردیم و مجوزهای شورای اقتصاد را گرفتیم تا به سوی کاهش مصرف سوخت مایع حرکت کنیم. وزیر نفت با بیان اینکه پارسال ۱۲ میلیارد دلار پیمان و طرح های نیمه کاره را تکمیل کردیم و ثمره آن این بوده که حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده شد و به حجم فرآورش گاز کشور هم روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب اضافه شد، افزود: از سوی دیگر روزانه ۲۱۰ هزار بشکه نفت هم با افتتاح فاز ۲ پالایشگاه آبادان به ظرفیت پالایشی کشور افزوده شد. اوجی گفت: برای امسال هم پیش بینی کردیم نزدیک ۱۵ میلیارد دلار طرح های نیمه کاره و طرح های جدید که به طور عمده طرح های افزایش تولید نفت و گاز هستند و یکی از مهم ترین آنها فاز ۱۱ پارس جنوبی است به بهره برداری برسند.
وی با اشاره به تکمیل پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا سه ماه آینده اظهار کرد: بیش از ۲۰ سال بود که قرارداد کاغذی برای آن ردوبدل می شد و هیچ اتفاق عملیاتی نداشت. این فاز در نقطه صفر مرزی قرار دارد و با همت همکاران در پتروپارس و شرکت ملی نفت آماده شده که برداشت ایران از پارس جنوبی بیشتر می شود و گاز آن به شبکه سراسری گاز افزوده خواهد شد، همچنین تکمیل فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی در دستور کار قرار دارد. وزیر نفت ادامه داد: همسو با شعار سال که مهار تورم و رشد تولید است، اعتقاد داریم با افزایش تولید، تورم را مهار می کنیم. اگر افزایش تولید در گاز و نفت و پالایشگاهی و محصولات پتروشیمی و فرآورده ها باشد بی شک در خلق ثروت تأثیرگذار است و اشتغال زایی و درآمدزایی می کند و سبب مهار تورم می شود. اوجی تأکید کرد: حضور شرکت های قوی خارجی سبب شناسایی توانمندی داخلی شده است و صدور خدمات فنی و مهندسی را در پی داشته، زیرا نگاه دولت و وزارت نفت به پالایشگاه های فراسرزمینی بسیار جدی است و در دستور کار هستند و سبب امضای چند قرارداد شده است. یکی از دلایلی که افزایش صادرات نفت داشتیم، رفتن به سراغ پالایشگاه های فراسرزمینی بود و کمک زیادی به اقتصاد کشور کرد.
وی گفت: امسال با همکاری کمیسیون انرژی مجلس در قانون ۱۴۰۲ یک متن گذاشته شد تا دستمان باز باشد تا آن مقدار سوختی که سرمایه گذار صرفه جویی می کند، در قالب حواله فرآورده های نفتی به سرمایه گذار بدهیم و انگیزه ای ایجاد شود یا صندوق بهینه سازی سوخت دیده شده تا انگیزه ایجاد کنیم.
وزیر نفت در ادامه با تأکید بر اینکه مردم هم باید مشارکت داشته باشند و در اقتصاد این طرح بهره مند شوند، بیان کرد: به ازای هر مترمکعب گازی که در بخش خانگی صرفه جویی شود، معادل نرخ این صرفه جویی را خرید می کنیم، یعنی هموطنان را هم درگیر این اقتصاد می کنیم تا ذی نفع باشند.
اوجی ادامه داد: در برنامه ریزی جدید استفاده از توان شرکت های دانش بنیان، ۷۰۰ حلقه چاه از 5 هزار حلقه چاه تولیدی ما تولید پایینی دارند و دانش بنیان ها آمدند و با قرارداد روی این چاه ها کار می کنند. امروز هزینه حفاری هر حلقه چاه بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون دلار است و همین چاه ها را به روش فناورانه بررسی می کنند و بخش فنی را هم شرکت های سرویس دهنده در حال اجرا دارند. تولید اگر با روش فناورانه از ۱۰۰۰ به ۲۰۰۰ برسد، خود آن شرکت دانش بنیان در این افزایش سهیم می شود. این انگیزه خوبی برای این شرکت هاست و در عین حال افزایش تولید برای کشور را به همراه دارد. در این روش هزینه ها کمتر شده و بهره وری بیشتر می شود. وی با اعلام اینکه در این نمایشگاه دو سالن اختصاص به شرکت های توانمند دانش بنیان اختصاص داده شد، افزود: اتفاق خوب امسال نمایشگاه این بود که نیازهای صنعت نفت در بالادست و پایین دست را به همه فعالان اعلام کردیم. بیشتر نیازهای ما وارداتی هستند و ارزبری بالایی دارند. تا امروز بیش از ۱۵۰ کالا که واردات داشتند امروز در داخل تولید می شود و با شرکت ها قراردادهای پنج ساله داریم و به زودی وارد بخش صادرات هم می شویم.
وزیر نفت اظهار کرد: خام فروشی تنها مختص نفت خام نیست و ما احداث پتروپالایشگاه ها را آغاز کردیم و پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی را خودمان اجرا می کنیم و تکمیل دو پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه را به شکل جدی دنبال می کنیم و ساخت دیگر پالایشگاه ها را که از قبل آغاز شده با ارائه برنامه و احکامی نو که از دولت گرفته ایم، دنبال می کنیم تا به سمت افزایش صادرات فرآورده ها برویم. هم امنیت انرژی کشور را بیشتر کنیم و هم ارزش افزوده را برای کشور افزایش دهیم و در عین حال فرآورده های نفتی با توجه به نیاز بازارهای جهانی تحریم ناپذیر هستند. اوجی گفت: پارسال ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ۱۴ میلیارد دلار بود و برنامه ریزی ما این است که فعالان پتروشیمی هم وارد سرمایه گذاری در زنجیره ارزش محصولات شوند و هر سرمایه گذاری که در زنجیره ارزش محصولات وارد شود، قیمت خوراک را برایشان منطقی کنیم و تسهیلات مختلف ویژه را در نظر بگیریم.
وی با اشاره به واردات سالانه ۷ تا ۸ میلیارد دلار محصولات مختلف به کشور افزود: اگر خوراکشان را ببینید، بیشتر از محصولات پتروشیمی است و ما همه اینها را شناسایی کرده ایم تا روی آنها کار کنیم. ظرف چند سال آینده بی شک مانند امروز خام فروشی در همه حوزه ها نخواهیم داشت. وزیر نفت یادآور شد: ۱۶۰میلیارد دلار طرح و پروژه در بالادست و پایین دست داریم و از سرمایه گذاری استقبال می کنیم، به طوری که در این زمینه هم قراردادهای مطلوبی امضا کردیم و نوع قراردادهای ما بسیار شیرین و جذاب است و این نمایشگاه فرصتی بسیار مطلوب برای وزارت نفت بود که نیازمندی ها و برنامه های خود را به شرکت های داخلی و خارجی معرفی کنیم.
جواد اوجی، شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه که روز پایانی نمایشگاه بود، در بازدید از غرفه خودکفایی شرکت ملی گاز ایران، بر حمایت همه جانبه وزارت نفت دولت سیزدهم از طرح های محیط زیستی و دانش بنیان شرکت های داخلی تأکید کرد.
او گفت: خوشبختانه امسال بیش از ۲۰۰ شرکت خارجی و ۱۵۰۰ شرکت داخلی و دانش بنیان در این رویداد حضور دارند و کار خوبی که همکاران ما در معاونت بخش مهندسی انجام دادند این بود که نیازهای صنعت نفت برای کالاهای وارداتی یا کالاهای خدماتی را اعلام کردند که برای نخستین بار از توان همین شرکت های داخلی و فعالان صنعت نفت تأمین خواهد شد. اوجی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار بیش از ۱۵۰ کالایی که در گذشته وارداتی بودند، از سوی سازندگان توانمند داخلی تأمین می شوند، تصریح کرد: بخش عمده خرید کالاهای ما کالاهای خارجی و شاید ۷۰ تا ۸۰ درصد خریدهای ما خرید کالاهای خارجی بود، اما این مقدار اکنون از سازندگان داخلی تأمین می شود که جای شکر دارد.
وزیر نفت با تأکید بر اهمیت و توجه دولت سیزدهم به توان شرکت های داخلی و شعار این نمایشگاه با عنوان تولید فناورانه و مصرف بهینه افزود: همه تلاشمان را می کنیم در سالی که سال رشد تولید است، افزایش تولید نفت و گاز داشته باشیم. در عین حال برنامه های مختلفی برای بهینه سازی مصرف سوخت داریم. وی در ادامه با اشاره به برنامه های وزارت نفت برای جمع آوری گازهای مشعل گفت: از آغاز به کار این دولت خوشبختانه برای جمع آوری همه گازهای مشعل چه گازهای میدان های نفتی و گازهایی که همراه نفت هستند و چه گازهای مشعل پالایشگاهی، برنامه ریزی کردیم و انشاءالله تا پایان این دولت همه گازهای مشعل جمع آوری می شوند.
وی همچنین با تأکید بر حمایت همه جانبه وزارت نفت از تولید داخلی اظهار کرد: چتر حمایتی وزارت نفت برای شرکت هایی که طرح محیط زیستی و دانش بنیان دارند، باز است.
مشعل: بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران فرصتی برای ارائه گزارش عملکرد مجموعه صنعت نفت بود تا بتوان در جریان کارنامه عملکرد ماه های اخیر دولت سیزدهم در این بخش راهبردی قرار گرفت. نگاهی به گزارش های مدیران بخش های مختلف این صنعت از جمله معاونان وزارت نفت، مدیران شرکت ملی نفت ایران و زیرمجموعه های مختلف آن در نشست با خبرنگاران، نمایانگر تلاش و امیدی است که می توان انتظار روزهای بهتر در این عرصه را داشت. اخبار خوشی که در ادامه، گزیده ای از مهم ترین آنها می آید.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درحاشیه نشست خبری دومین روز از بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی(پنجشنبه 28 اردیبهشت) با تشریح جزئیات هفت طرح پیشران شرکت ملی نفت ایران به ارزش ۵۰ میلیارد دلار گفت: این طرح ها در برنامه هفتم توسعه گنجانده شده اند و بر اساس سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری باید طرح های پیشرو و پیش رونده در برنامه داشته باشیم. وی در تشریح مهم ترین طرح های پیشران افزود: طرح فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی اولویت دارترین طرح ما است که به جرأت در ۱۰ سال آینده بزرگ ترین طرح بخش بالادستی شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود. ارزش این طرح بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار و اجرای آن مثل تولد دوباره میدان گازی پارس جنوبی است و قرارداد طراحی و مطالعات پایه فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی با یک شرکت ایرانی منعقد شد و می توان گفت سخت ترین، جدیدترین و مهم ترین طرح پیشران ما از سوی یک شرکت ایرانی انجام می شود. دومین طرح ما تولید از میدان گازی کیش و پارس شمالی با ارزش ۱۵ میلیارد دلار است که در حال مذاکرات جدی برای آن هستیم و بنا داریم تا یک سال آینده فاز اول میدان گازی کیش به تولید برسد. هم اکنون دو دکل حفاری در کیش مستقرند که کار خود را به زودی آغاز می کنند. قرارداد ای پی سی با شرکت ایرانی منعقد شده است که نشان می دهد طرح های پیشرو از مرحله برنامه ریزی خارج شده و وارد فاز اجرایی شده است. او درتشریح دیگر طرح پیشران گفت: بسته حدود ۴ میلیارد دلاری تولید گاز از مجموعه میدان های نفت مناطق مرکزی دیگر طرح پیشران در دست اقدام است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت با اشاره به شعار سال «مهار تورم و رشد تولید» گفت: امسال فرصت مناسبی است تا به عنوان الزام های رشد تولید، مبتنی بر توانمندی های شرکت های ایرانی و مشارکت بخش های خصوصی و بین المللی پیش برویم.وی به اهمیت حضورشرکت های بین المللی برای توسعه اشاره کرد و افزود: ماعلاقه مندی خود را برای حضورشرکت های بین المللی دراجرای طرح ها اعلام می کنیم و نمایشگاه نفت تهران وحضور پرشور شرکت های بین المللی،پاسخی به این علاقه مندی است.خجسته مهردرباره تفاوت این دوره از برگزاری نمایشگاه با دوره های پیشین، گفت: شاید تفاوت این نمایشگاه با دوره های پیشین اراده جمهوری اسلامی وصنعت نفت برای حضورشرکت های بین المللی به طور واقعی درعرصه صنعت نفت کشور است. جمهوری اسلامی و صنعت نفت ایران به فناوری های ویژه ای در بخش های مختلف دست یافته است که شرکت های خارجی نیز به دنبال استفاده از آن هستند.خجسته مهر در تشریح این موضوع به بازدید شرکت های خارجی از شرکت های سازنده ایرانی در خلال نمایشگاه نفت تهران اشاره کرد و گفت: این موضوع بیان گر تمایل برای تعاملات دوسویه است که در همه بخش های صادارت، اجرا، ساخت و نصب ملموس است و این شرکت های خارجی به توانمندی شرکت های ایرانی باور دارند.
وی از نیاز سرمایه ای ایران در آینده خبر داد و گفت: در افق ۸ ساله ۱۶۰ میلیارد دلار پروژه نفت و گاز تعریف شده داریم که بخشی به فعلیت رسیده و در مرحله اجرا و برخی در جریان مذاکرات است، بنابراین ظرفیت خالی این ۱۶۰ میلیارد دلار به گونه ای است که امکان حضور شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی و ایرانی فراهم است. ما در شرکت ملی به دنبال افزایش سهم شرکت های ایرانی و خصوصی هستیم و حداکثرسازی سهم این بخش را در اجرای پروژه ها به طور جد در نظر داریم.خجسته مهر به برنامه ریزی برای رشد هشت درصدی اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: می خواهیم سهم نفت و گاز را از این بخش به حداکثر برسانیم و این موضوع جز با اجرای پروژه ها و طرح های صنعت نفت که نیازمند سرمایه گذاری است، میسر نمی شود.
وی با بیان اینکه به دنبال تعریف طرح های پیشرو در شرکت ملی نفت ایران هستیم، گفت: بعضی از این طرح ها در حال اجرا هستند از جمله ساخت ایرانی تجهیزات دوار که از رویکردهای جدی ما در شرکت ملی است و ساخت آنها جز رویکردهای راهبردی به شمار می رود چراکه وزن این نوع تجهیزات بسیار بالاست، اگرچه از نظر تعداد و کمیت در مقایسه با سایر تجهیزات کمتر باشند، اما از لحاظ سرمایه گذاری و حجم بسیار ارزشمند هستند. حداکثرسازی اکتشاف های راهبردی از مهم ترین طرح های پیشرو است وبرای این بخش سهم سرمایه گذاری را به حداکثر می رسانیم.
خجسته مهر دستیابی به فناوری های خاص در صنعت را یکی از دستاوردهای مهم دولت سیزدهم برشمرد و افزود: در اکتشا ف های اخیر به فناوری های خاصی در ساخت و اجرا رسیدیم که مغناطیس سنجی هوایی بومی شده یکی از این موارد است و از آغاز کشف نفت تاکنون این موضوع به صورت منحصر به شرکت های خارجی بوده است و اکنون متخصصان ایران به این دستاورد بزرگ دسترسی پیدا کرده اند. آمادگی داریم در زمینه تجهیزات به صادرات اقدام کنیم و در این موضوع بسیار جدی هستیم و موضوع خارج از کلی گویی و شعار است.طبق اعلام او، هم اکنون شاهد صادرات تجهیزات دوار در برخی اقلام هستیم و این موضوع رو به رشد است و شرکت ملی در قالب تولید بار اول حدود ۷۰۰ میلیون دلار ظرفیت تفاهم نامه و اجرای قرارداد برای بخش بالا دستی نفت و گاز تا صادرات دارد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از برنامه توسعه یکپارچه میدان آزادگان شمالی و جنوبی به ارزش ۷ میلیارد دلار به عنوان دیگر طرح پیشرو یاد و تصریح کرد: کارهای شرکت دشت آزادگان اروند از نظر حقوقی و مسدودی منابع مالی انجام شده و حدود ۱۸ همت مسدودی سهامداران دشت آزادگان اروند در منطقه آزاد اروند در استان خوزستان ثبت شده است و از یک ماه پیش مراحل قراردادی با شرکت ملی نفت آغاز شده تا به هدف تولید ۵۷۰ هزار بشکه نفت به صورت روزانه دست یابیم. خجسته مهر درباره دیگر طرح پیشرو گفت: توسعه میدان نفتی یادآوران به تصویب هیئت مدیره رسیده و خوشبختانه همه اقدام های فنی حقوقی قراردادی انجام شده است و در آینده نزدیک وارد فاز اجرا می شویم. وی آخرین طرح پیشرو را جمع آوری گازهای همراه برشمرد و افزود: هم اکنون ۵ میلیارد دلار طرح جمع آوری گازهای مشعل داریم که برخی به بهره برداری رسیده اند و همه در حال اجرا هستند. امسال بعضی از این طرح ها به بهره برداری خواهد رسید. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به اهمیت این طرح های اشاره کرد و گفت: به طور هفتگی شخصاً این طرح ها را رصد می کنم و از جزئیات پیشرفت آنها آگاه می شوم.
خجسته مهر با بیان اینکه در بخش تولید نفت و گاز به توفیق های خوبی رسیدیم، تصریح کرد: در سالی که گذشت موفق شدیم ۶۳۰ هزار بشکه به تولید نفت اضافه کنیم و همین مقدار به صادرات اضافه شد. برای اینکه بدانید اولویت ما تولید از میدان های مشترک است باید بگویم هم اکنون در میدان نفت و گاز اروندان در غرب کارون نسبت تولید از میدان مشترک به میدان های مستقل سه به یک است، یعنی مشترک ها سه برابر مستقل ها تولید می کنند. وی دیگر موفقیت در تولید را برشمرد و افزود: در میدان آزادگان جنوبی حدود ۷۰ درصد افزایش تعداد دکل های حفاری محقق شده است، به گونه ای که قبلاً هفت دکل داشتیم و اکنون تعداد دکل ها به ۱۲ عدد رسیده است. معاون وزیر نفت اظهار کرد: پارسال ۴۰ حلقه چاه جدید وارد مدار تولید شد که ارزش سرمایه گذاری آنها در آزادگان جنوبی حدود ۴۰۰ میلیون یورو بود و به افزایش ۴۵ هزار بشکه ای منجر شد و تا شهریور ۴۰ حلقه دیگر نیز وارد مدار تولید می شوند.
خجسته مهر درباره ظرفیت فرآورش نفتی که در این میدان به تولید می رسد، گفت: ردیف اول فرآورش مرکزی به زودی به بهره برداری می رسد تا بتوانیم افزایش تولیدی را که داریم فرآورش کنیم.وی از تولیدی شدن میدان های سپهر و جفیر تا شهریورماه خبر داد و افزود: همچنین در بخش گاز نیز فاز ۱۱ پارس جنوبی را طی دو، سه ماه آینده در مدار داریم که اقدامی مهم بوده و برای آن چهار حلقه چاه حفاری شده است و تا آذرماه دو حلقه دیگر حفاری می شود.مدیرعامل شرکت ملی نفت به انتخاب پیمانکار ایرانی برای جکت جدیدی برای فاز ۱۱ طی برگزاری مناقصه اشاره کرد و گفت: برای تاپ ساید نیز پیمانکار ایرانی انتخاب شده و در حال اجراست.خجسته مهر تولید گاز در میدان مشترک بلال از چاه توصیفی، انعقاد قرارداد لایه نفتی پارس جنوبی و تنفیذ آن در آینده نزدیک، حفر ۷۰ حلقه چاه برای نگهداشت تولید در پارس جنوبی و برگزاری مناقصه برای حفاری ۱۵ حلقه چاه دیگر در این میدان و معرفی دو بسته ۱۰ حلقه ای دیگر در آینده نزدیک، اجرای خط لوله فاز ۱۶ پارس جنوبی، اسیدکاری ۴۰۰ حلقه چاه در این میدان، افزایش ۱۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز از مناطق مرکزی که به زمستان امسال می رسد و برنامه ریزی برای افزایش تولید ۱۰ میلیون بشکه ای دیگر از این شرکت در سال آینده را از برنامه ها و دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم برشمرد.وی در ادامه به فعال کردن ۸۵ درصد ناوگان دکل های حفاری در این دولت اشاره کرد و افزود: به دنبال آن هستیم قیمت تمام شده پروژه ها و زمان را کاهش دهیم و در همین حال کیفیت کار را بالا ببریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در بخش پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره بلوک های اکتشافی تازه اضافه شده در شرکت ملی نفت ایران گفت: از گذشته دور ۱۰ بلوک اکتشافی در کشور تعریف شده بود، اما برای اکتشافات مرزی قائل نیستیم و کل کشور می تواند گستره اکتشافی باشد.خجسته مهر با بیان اینکه در این دولت ۱۶ بلوک برای شروع فعالیت های اکتشافی تعیین شده است، افزود: بر اساس شواهد این بلوک ها می تواند حدود ۱.۲ میلیارد دلار نیاز سرمایه ای (برای مرحله اکتشاف) داشته باشد که ترجیح بر استفاده از قراردادهای اکتشاف و توسعه است و هر شرکت ایرانی و خارجی بتواند کار را انجام دهد، کار اکتشاف و توسعه را در اختیارشان قرار می دهیم.وی از انجام ۳ هزار و ۱۰۰ نفر ساعت مذاکرات فنی و قراردادی با روس ها یاد کرد و گفت: این مذاکرات برای قراردادی شدن تفاهم نامه ها هنوز به اتمام نرسیده است، اما ۶ میدان نفتی و دو میدان گازی در محور مذاکرات با روس ها هستند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره حساسیت برای حضور شرکت های ایرانی در پروژه ها توضیح داد: تقریباً در بخش بالادستی و پایین دستی نفت عمده خدمات فنی ما از سوی پیمانکاران ایرانی و بخش خصوصی انجام می شود. در بخش بالادستی به ویژه در حفاری، سرویس های خدمات حفاری شامل ۱۵، ۱۶ سرویس افزون بر دکل حفاری، تمامی خدمات فنی چاه ها، از نمودارگیری گرفته تا خدمات درون چاهی، نصب پمپ های درون چاهی که مربوط به نگهداشت توان تولید است، همه سهم پیمانکاران ایرانی و بخش خصوصی است که دستاورد بزرگی به شمار می رود.
خجسته مهر نتیجه تعاملات با روس ها را امیدوارکننده خواند و گفت: ارزش سرمایه گذاری که با شرکت های روسی داشتیم و به اجرا منتهی شد، حدود ۴ میلیارد دلار است.وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اقدام ها برای جلوگیری از افت فشار پارس جنوبی تصریح کرد: فشارافزایی پارس جنوبی یک تکنولوژی جدید است و مهم ترین موضوع در فشارافزایی با توجه به تکنولوژی و سرمایه بر بودن، طراحی و مطالعات پایه است.معاون وزیر نفت با بیان اینکه مطالعات به عنوان اساس کار در دو جبهه دنبال می شود، تصریح کرد: یکی طراحی و مطالعات انعقاد قرارداد داریم و دیگری طرح پایلوت است که سه کار مهم دارد: مطالعات پایه و مطالعات مفهومی که انجام شده اند و کمپرسورهایی که باید فشار عظیمی را ایجاد کنند، از سوی شرکت ایرانی در دو سناریوی بخش دریا و خشکی در حال ساخت هستند و پیشرفت نیز دارند که امیدواریم تا دو سه ماه آینده قرارداد ای پی سی طرح پایلوت را انجام دهیم. زمینی که کمپرسورها استقرار می یابد، جانمایی شده و هیچ طرحی نسبت به این موضوع اولویت ندارد.خجسته مهر از تشکیل کمیته راهبردی برای موضوع فشارافزایی خبر داد و گفت: برای اینکه بتوانیم از همه ایده ها استفاده کنیم، کمیته راهبردی تشکیل دادیم که یکی از وظایف، گسیل تمام ایده ها و استفاده از توان ساخت و اجرا در کل کشور است، یعنی از تمام ظرفیت کشور استفاده می کنیم، البته اگر به استعداد خارجی دسترسی یابیم، قطعاً استفاده می کنیم.
وی با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای حضور شرکت های خارجی از هر نوع در شرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری وجود ندارد، تصریح کرد: سبد سرمایه گذاری آماده است و نخستین پیشنهاد را به صورت طبیعی مورد بررسی قرار می دهیم، در بعضی موارد با برخی کشورهای حوزه خلیج فارس نیز برای سرمایه گذاری مذاکره کردیم و سهل الوصول ترین گزینه مبتنی بر توجیه اقتصادی را برای جذب سرمایه بررسی می کنیم.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یکی از موضوعات مهم و راهبردی در شرکت ملی نفت ایران را به دست آوردن سهام پالایشگاه های خارجی دانست و افزود: برای این موضوع آمادگی داریم و موضوعی تثبیت شده در وزارت نفت است، چراکه در برای گسترش زنجیره فروش نفت و میعانات و فرآورده های نفتی ماست که در اساس نامه و هیئت مدیره به شرکت ملی نفت ایران این اجازه داده شده بتوانیم سهام پالایشگاه های فراسرزمینی را بخریم یا آنها را اجرا کنیم و به محض دسترسی عملی می شود.
خجسته مهر از کشف بلوک بامداد در استان هرمزگان خبر داد و گفت: در این استان میدان گازی کیش را داریم، اما هیچ گاه فعالیت های اکتشافی پایان ندارد و ما راهبرد متفاوتی در این بخش با تولید و توسعه داریم. با انجام و تکمیل کارهای اکتشافی هر روز ثروت کشور تثبیت می شود و افزایش می یابد، اما اینکه چه زمان توسعه دهیم و تولید کنیم، راهبرد دیگری دارد. برای اکتشاف راهبردی برنامه یکصد ساله داریم و بر اساس اطلاعات، ذخایر اکتشاف نشده جمهوری اسلامی ذخایر قابل توجهی است که به تدریج اضافه می شود. وی افزود: با روش های پراسپکت و خطوط لرزه ای دوبعدی مربوط به کارهای ژئوفیزیکی، همکاران من به ساختار هیدروکربوری از نوع گاز رسیدند که گستره اش شامل چهار میدان گازی است. برآورد می شود این ساختار حدود ۲۳ هزار میلیارد مترمکعب گاز در خود جای داده و این بلوک اسمش بامداد و در استان هرمزگان در کنار میدان گازی کیش واقع شده است.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به استقبال نسبی از اوراق سپرده کالایی اشاره و تصریح کرد: برخی سرمایه گذاران خارجی در مذاکره با شرکت ملی نفت ایران آمادگی داشتند که در قبال سرمایه گذاری در ایران اوراق سپرده کالایی نفت را در کشورهای خارجی به فروش برسانند که این موضوع در حال مذاکره است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حاشیه نمایشگاه صنعت نفت از داخلی سازی اقلام و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت و شرکت های صاحب فناوری حمایت کرد و با اشاره به استقبال و حضور بیش از ۱۵۰۰ شرکت داخلی و خارجی، نمایشگاه را فرصتی برای گرد هم آوردن صنعتگران فعال در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از سراسر جهان دانست و گفت: در این فضای مشترک، امکان گسترش تعامل با دیگر کشورها و شرکت های فعال در حوزه انرژی، تبادل اطلاعات، سرمایه گذاری، امضای قراردادها و تفاهمنامه های مختلف در زمینه مبادله کالا، خدمات، فناوری، توسعه و ... فراهم می شود.به گفته وی، در نمایشگاه بیست وهفتم تازه ترین دستاوردهای روز در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به نمایش گذاشته شد، از این رو شرکت های فعال در حوزه انرژی می توانند ضمن آشنایی با فناوری های نو، شرح نیازها و همکاری با مجموعه بزرگ صنعت نفت، در بخش های مختلف سرمایه گذاری یا امضای قرارداد همکاری کنند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رشد تولید و توسعه اشتغال در عرصه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را از دیگر اهداف برگزاری نمایشگاه نفت ۱۴۰۲ اعلام کرد و افزود: دانشجویان، پژوهشگران، گروه های استارتاپی و حتی افراد جویای کار می توانند از فرصت برگزاری این نمایشگاه برای شناخت نیازمندی ها، فناوری ها و مهارت های پرکاربرد صنعت نفت و... استفاده و با تقویت توانمندی، خود را برای ورود به بازار کار و همکاری با شرکت های نفتی آماده کنند.خجسته مهر با اشاره به تولید فناورانه به عنوان یکی از راهبردهای مورد تأکید شرکت ملی نفت ایران در نمایشگاه بیست وهفتم تصریح کرد: سیاست حمایت همه جانبه از سازندگان داخلی و تأمین کنندگان فناوری های دانش بنیان، از جمله مواردی است که با شدت گرفتن تحریم ها همواره مورد توجه شرکت نفت بوده و با روی کار آمدن دولت سیزدهم نیز شکل جدی تر و در نتیجه عملی تری به خود گرفته است.
وی با اعلام حمایت از داخلی سازی اقلام و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت و شرکت های صاحب فناوری اظهار کرد: در نمایشگاه امسال نیز مانند سال ۱۴۰۱، شرکت های فناور و دانش بنیان و پارک های علم و فناوری حضور فعال و مؤثری خواهند داشت. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: مصرف بهینه از دیگر راهبردهای مورد تأکید این شرکت در نمایشگاه نفت امسال است که در این زمینه نیز باید مسیر جدیدی را طرح ریزی کرد و به صورت ویژه به دنبال تولید دانش بومی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از امضای ۵۰ قرارداد و ۱۲۰ تفاهم نامه و توافقنامه در حاشیه روز پایانی بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خبر داد و گفت: از این تعداد ۵۰ مورد قرارداد بوده که نهایی شده اند و اجرا می شوند که سه مورد آن مستقیم با شرکت ملی نفت ایران امضا شده است.خجسته مهر با بیان اینکه حضور شرکت های خارجی در نمایشگاه چهار برابر شده است، افزود: این به معنای آن است که شرکت های خارجی خود را همتراز شرکت های دانش بنیان ایرانی می دانند.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رضایت خود را از حضور دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان در نمایشگاه بیست وهفتم ابراز کرد و گفت: با افتخار امسال جانمایی و غرفه سازی شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها به عهده شرکت ملی نفت ایران بود که این حداقل حمایت ما از این شرکت ها و مؤسسه ها به شمار می رود.
او با اشاره به شعار امسال نمایشگاه مبنی بر «صنعت نفت، تولید دانش بنیان و مصرف بهینه» افزود: به ویژه سال گذشته جلسات خوبی در زمینه خط مشی ها و همکاری های مستقیم با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری داشتیم. موضوع این نشست ها در مجموعه وزارت نفت حل مسائل و چالش های بالادستی مربوط به میدان های نفت و گاز بود.خجسته مهر به امضای توافقنامه برای ساخت تجهیز RSS یا حفاری جهت دار اشاره و بیان کرد: بخشی از میدان های نفتی ما دارای لایه نازک هیدروکربوری هستند. برای برداشت حداکثری از این ساختارها انجام حفاری های جهت دار نیاز است و گاه ابزاری می طلبد تا در لایه نازک بتوانیم به نتیجه برسیم و در واقع تهدیدی برای فعالیت های توسعه ای ما بود که این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم. یکی از این ابزارها RSS یا همان حفاری جهت دار است و ساخت این تجهیز مهم را از طریق معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان دنبال می کنیم و نوعی قرارداد تازه را برای ساخت این تجهیز توافق کردیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه رشد تولید تنها افزایش تولید نفت و گاز نیست، گفت: توانمندی شرکت های دانش بنیان، ساخت و تجهیز فناورانه و ساخت داخل نیز رشد تولید به شمار می آیند، هرچه ساخت داخل رونق یابد و هرچه استفاده حداکثری از شرکت ها داشته باشیم، مستقیم رشد تولید می دانیم. وی رشد تولید را عامل مهار تورم دانست و افزود: همه می دانید رشد تولید با مهار تورم نسبت دارد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان اظهار کرد: امیدوارم با پایان یافتن این نمایشگاه شاهد قطعی شدن این قراردادها باشیم و سال آینده در نمایشگاه محصولات تولیدی این شرکت ها را رونمایی کنیم و این مهم ترین دستاورد خواهد بود.
خجسته مهر از آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه میدان های مشترک فرزاد بی و لایه نفتی پارس جنوبی خبر داد و گفت: شرکت های پتروپارس و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی با ساختار قراردادی الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران عهده دار طرح توسعه میدان گازی مشترک فرزاد بی هستند که برای اجرای این طرح ۲ میلیارد دلار اعتبار پیش بینی شده و با اجرای آن روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می شود. به گفته او، با اجرای طرح های توسعه میدان های فرزاد بی و لایه نفتی پارس جنوبی روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز و روزانه ۲۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت کشور افزوده می شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نصب نخستین جکت توسعه میدان فرزاد بی تا پایان سال ۱۴۰۲ تصریح کرد: پیش بینی می شود تا سه سال آینده عملیات استخراج گاز از این میدان آغاز شود. خجسته مهر گفت: عملیات اجرایی طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی یک کنسرسیوم از شرکت های ایرانی و خارجی آغاز شد. در این طرح هفت حلقه چاه تعمیر و ۱۰ حلقه چاه تازه نیز حفاری می شود، افزود: با اجرای این طرح تولید نفت در این میدان به ۲۵ هزار بشکه در روز می رسد و در فرآیندی ۲۰ ساله ۱۰۹ میلیون بشکه به تولید تجمعی آن افزوده خواهد شد. در اجرای این طرح برای نخستین بار فناوری نو «ای آردی» با ابزار «آراس اس» برای حفاری چاه های افقی به کار گرفته می شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت تشریح کرد:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با اشاره به آزمون استخدامی نفت، از جذب نخبگان در صنعت نفت خبر داد. مهدی علی مددی در حاشیه بازدید از بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به برگزاری آزمون استخدامی صنعت نفت که پس از توقف نزدیک به یک دهه در ۳۱ استان برگزار شد، اظهار کرد: آزمون استخدامی نفت در سلامت و آرامش کامل برگزار شد و امیدوارم سازمان سنجش هرچه سریع تر نتایج را اعلام کند تا برای مصاحبه ها برنامه ریزی کنیم. وی گفت: سه برابر ظرفیت قبول شدگان آزمون استخدامی برای مصاحبه دعوت خواهند شد تا بتوانیم نیاز اصلی صنعت نفت در حوزه نیروی انسانی را تأمین و بهترین ها را وارد این صنعت کنیم. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت اعلام کرد: بی شک با برگزاری آزمون استخدامی امروز، شاهد جذب انبوه نیروهای زبده ای به شکل ضابطه مند و براساس دستورعمل های بنیادین صنعت نفت خواهیم بود. علی مددی با اشاره به بازنشسته شدن حدود ۱۸ هزار نفر از نیروهای صنعت نفت در سال های گذشته گفت: افزون بر جذب نیروی انسانی از طریق آزمون استخدامی، تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگری، فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت و نخبگان و ممتازان که از طریق بنیاد ملی نخبگان که به واسطه سازمان اداری استخدامی کشور به ما معرفی می شوند در دستور کار است. امیدواریم نگرانی ها در حوزه جذب نیروی انسانی برطرف شود و با خروج بازنشستگان خلأ و کمبود نیروی انسانی نداشته باشیم. وی با اشاره به ضرورت و نیاز صنعت نفت به جذب نیروی رسمی اظهار کرد: متأسفانه موضوع جذب نیروی انسانی در صنعت نفت تا پیش از دولت سیزدهم با آشفتگی و به هم ریختگی مشهودی روبه رو بوده و جذب در حوزه نیروهای رسمی به طور کامل قفل شده بود وهیچ آزمون استخدامی برگزار نمی شد. وزارت نفت بنابر آیین نامه وظایف و اختیارات (سال ۱۳۹۳) باید مجوز استخدام رسمی را تنها از سازمان اداری استخدامی دریافت می کرد، از این رو صنعت نفت در این سال ها موضوع استخدام رسمی را به طور جدی دنبال نکرده بود وجذب نیروی رسمی که مستلزم مکانیسم ها و دستورعمل های مناسب است، متوقف شده بود و به موازات آن جذب نیروی غیررسمی به شکل بی ضابطه و به تعداد زیاد انجام شده بود. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت افزود: از این رو در دولت مردمی سیزدهم بر این شدیم که موضوع جذب و استخدام نیروی انسانی را به همان سبک و سیاق گذشته و بر مدار و ریل خود بازگردانیم، بنابراین در حوزه غیررسمی با بخشنامه ابلاغی وزیر نفت در تاریخ ۲۵ آذرماه ۱۴۰۰ به موازات دستورعمل نیروهای ایثارگری، هرگونه جذب در صنعت نفت تنها با تأیید وزیر نفت امکان پذیر خواهد بود و هیچ سازمان، شرکت و... نمی تواند بدون مجوز وزیر نفت جذب نیروی انسانی غیررسمی مازاد بر سقف پیمان های مصوب داشته باشد.
طبق اعلام علی مددی، جذب نیرو در طرح های توسعه ای و جدید نیز مستلزم چارچوب و استانداردهای خاص و پس از دریافت مجوز وزیر نفت است که برای آن نیز برنامه و فرآیندهای کاری تدارک دیده شده است.وی با اشاره به فرآیند برگزاری آزمون استخدامی توضیح داد: تا پایان سال ۱۴۰۸ حدود ۱۸ هزار نفر از کارکنان صنعت نفت بازنشسته می شوند که با توجه به جذب نشدن نیروی انسانی در ۱۰ سال گذشته، با خلأ بسیار بزرگی روبه رو خواهیم بود. براساس برآورد انجام شده حدود ۵ هزار نفر نیاز استخدامی صنعت نفت بود که به دلیل فرآیند تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگری، در چند گزارش به سازمان اداری استخدامی وضعیت نیروهای ایثارگری،حوزه های کاری، تخصص و... آنها را ارائه کردیم که نهایتاً منجر به صدور مجوز ۳ هزار و ۴۲۰ نفره از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور شد.معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت تصریح کرد: با وجود پیش بینی نیاز به مقطع تحصیلی کاردانی در آزمون استخدامی برای شرکت هایی مانند شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران و... و صدور مجوز استخدام از سوی سازمان اداری استخدامی، مجوز کاردانی مورد تأیید سازمان برنامه وبودجه واقع نشد و مجوز ۳۴۲۰ نفره به ۲۴۸۲ نفر کاهش یافت.علی مددی گفت: بر این اساس باتلاش های این معاونت و با مشارکت مدیریت های توسعه منابع انسانی چهار شرکت اصلی، آزمون استخدامی با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور برگزار شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت بیست وهفتمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی را متمایزاز دوره های پیش دانست و بیان کرد: نگاه دولت و صنعت نفت در دیپلماسی انرژی جدی بوده و عزم محکمی برای توسعه و تقویت ارتباطات بین المللی حاکم است. وی یادآور شد: موضوع مهم دیپلماسی و دیپلماسی انرژی در رأس راهبردی نظام، اتفاق افتاده و مهم این است که بدنه بتواند این دیپلماسی را جاری و ساری کند. معتقدم مهم ترین سنگر دیپلماسی در حوزه سرمایه های انسانی، آموزش و توسعه است و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت نیز در تلاش برای حاکم کردن این نگاه است. خوشبختانه ارتباطات مناسبی در حوزه آموزش و توسعه نیروی انسانی در کشورهای سوریه و عراق برقرار شده که جزییات و نتایج آن اعلام خواهد شد.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت:
هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت در نشست خبری بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ابراز امیدواری کرد که گره احداث پالایشگاه های جدید به زودی با اجرای این برنامه هفتم توسعه باز خواهد شد و شاهد شتاب در روند اجرای طرح های پالایشی خواهیم بود. او با اشاره به افزایش تعداد سازندگان و پیمانکاران فعال صنعت نفت در طول چهار دهه گذشته افزود: در بسیاری از بخش ها به خودکفایی دست یافتیم که با پررنگ شدن حضور شرکت های دانش بنیان در سال های آینده شاهد خودکفایی کامل در عرصه فعالیت های مربوط به صنعت نفت در بالادست و پایین دست، پتروشیمی، پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها خواهیم بود. در حوزه ساخت داخل پل ارتباطی مطلوبی میان معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با شرکت های سازنده شکل گرفته، همچنین فهرست تجهیزات مورد نیاز تهیه شده و در اختیار شرکت های داخلی قرار گرفته است. معاون برنامه ریزی وزیر نفت با اشاره به درنظرگرفتن بیش از ۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات با کمک مؤسسه ها و بانک های عامل برای شرکت هایی که در حوزه تکمیل زنجیره ارزش فعالیت می کنند،گفت: فعالیت برای بهینه سازی مصرف انرژی، اقدام به تولید ساخت داخل بار اول در کشور، فعالیت هایی که درباره جمع آوری گازهای مشعل انجام می شود، تماماً حمایت و پشتیبانی می شوند. فلاحتیان درباره اهداف تعریف شده برای صنعت نفت در چشم انداز برنامه هفتم توسعه توضیح داد: در یک سال اخیر، نشست ها و هماهنگی های پرشماری انجام شد و تلاش کردیم آن چیزی که در قالب لایحه دولت در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار می گیرد، در آینده نزدیک در بخش انرژی رافع مشکلات آینده کشورباشد که در صورت تصویب آن در همه عرصه ها شاهد موفقیتی خیره کننده باشیم.
او خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم توسعه ظرفیت هایی مبنی بر دستیابی به یک ظرفیت بالاتر برای سرمایه گذاران غیردولتی از طریق صندوق توسعه ملی پیشنهاد شده تا با تعیین حواله های نفتی به سرمایه گذارانی که برای احداث پتروپالایشگاه ها وارد صحنه می شوند، کمک کنیم، بنابراین امیدواریم گره احداث پالایشگاه های جدید در برنامه هفتم توسعه باز شود و شاهد پیشرفت قابل توجه عملیات اجرایی این پروژه ها باشیم. معاون برنامه ریزی وزیر نفت با اشاره به افزایش مقدار نفت تولیدی در برنامه هفتم توسعه گفت: به موازات این افزایش، در دیگر بخش ها از جمله تولید گاز و میعانات گازی و تولید محصولات پتروشیمی نیز شاهد افزایش قابل توجهی خواهیم بود، بیان کرد: در قالب برنامه هفتم هدف گذاری شده است که تولید نفت خام و میعانات گازی افزایش یابد و به موازات آن افزایش تولید گاز را داشته باشیم که بتوانیم بخشی از این ناترازی ها را هم جبران کنیم.
فلاحتیان بیان کرد: در این لایحه قانونی برای وزارت نفت تکلیفی دیده شده است که در صورت تصویب آن، مقدار ذخیره سازی گاز نسبت به شرایط کنونی، معادل ۵ درصد مصرف گاز کشور می شود. هم اکنون ۳ میلیارد مترمکعب ذخیره سازی از طریق میدان های گازی شوریجه و سراجه انجام می شود که بر اساس پیش بینی های در نظر گرفته شده رقم ذخیره سازی به ۱۲ میلیارد مترمکعب برسد. به این معنا که ما می توانیم بخش قابل توجهی از گاز را در ۶ ماه نخست سال ذخیره سازی و در زمستان و زمان برودت هوا از آن استفاده کنیم. وی ادامه داد: در بخش های دیگر نیز برای اینکه فعالیت های شرکت ملی نفت ایران نسبت به گذشته پررونق تر باشد، مشوق هایی را مازاد بر بودجه در نظر گرفتیم. تسهیلاتی در اختیار شرکت ملی نفت قرار می گیرد که در صورت تصویب این لایحه از سوی مجلس شورای اسلامی در آینده ای نزدیک بیشتر درباره آن صحبت خواهم کرد. نگاه وزارت نفت به برنامه هفتم توسعه نگاهی است که در قالب آن در طول اجرای این برنامه شاهد افزایش تولید نفت، تولید میعانات و گاز، همچنین تولید محصولات پتروشیمی خواهیم بود، مضاف بر آنکه طرح های بهینه سازی مصرف انرژی نیز بیش ازپیش مورد توجه قرار می گیرد. طرح های ذخیره سازی گاز نسبت به گذشته افزایش می یابد و زمینه برای سرعت بخشی به طرح های پالایشگاهی هم بیش ازپیش مورد توجه قرار خواهد گرفت.
فلاحتیان بر لزوم توجه بیشتر به تحقق طرح های بهینه سازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: ما در کشور متأسفانه در زمینه شدت مصرف انرژی وضع مناسبی نداریم و جزو کشورهایی هستیم که در طول سال های گذشته همواره شدت مصرف انرژی در کشور افزایش داشته است. وی افزود: بهینه سازی مصرف انرژی در کشور ما مسئله ای فرابخشی است و متولی واحدی هم ندارد. این بدان معناست که وزارت نفت انواع فرآورده را تولید می کند و بعضی از صنایع هم هستند که مصرف می کنند و ارتباطی با وزارت نفت ندارند، از جمله صنعت خودروسازی. معاون برنامه ریزی وزیر نفت تصریح کرد: بیش از ۲۰ میلیون بخاری در اماکن مختلف در کشور ما استفاده می شود که بازده این بخاری ها زیر ۵۰ درصد است، یعنی اگر با یک حرکت جهادی این بخاری ها تعویض شود، یا خط تولید بخاری ها را مشروط کرد به اینکه بخاری های با بازده بالا تولید کنند، حداقل می توان شاهد موفقیت هایی خیره کننده در این عرصه بود. فلاحتیان اظهار کرد: برای فاز نخست بیش از ۴ میلیون بخاری با حمایت های دولت تعویض خواهیم کرد و به ازای هر بخاری که تعویض می شود، دولت ۳۵۰ تا ۳۹۶ دلار پول بلاعوض در قالب ماده ۱۲ پرداخت می کند. وی اظهار کرد: در حوزه صنعت خودرو به طور حتم باید بازنگری و خودروهایی تولید شود که مصارفشان معاینه فنی شوند، مصرف کنونی بنزین و نفت گاز در ناوگان درون شهری و برون شهری باید بازنگری شوند و تولیدات داخلی با استانداردهای جهانی صورت بگیرد. معاون برنامه ریزی وزیر نفت با بیان اینکه در ساختار مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی باید بازنگری شود، گفت: قانون گذار در ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر ظرفیت مناسبی ایجاد کرده که هرکسی در مصرف سوخت صرفه جویی کند معادل سوخت صرفه جویی شده را در اختیارشان قرار دهیم. فلاحتیان افزود: هم اکنون حدود ۳۶ میلیارد دلار مصوبه شورای اقتصاد برای اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی داریم و آسیب شناسی کردیم و دیدیم سرمایه گذاران عامل صرفه جویی سرمایه اولیه را ندارند تا راهکارهای بهینه سازی را انجام دهند، بنابراین باید سرمایه اولیه برای اجرای این طرح ها داشته باشند. وی تصریح کرد: برای عبور از این مسئله پیشنهاد دادیم در قالب برنامه هفتم توسعه، صندوق بهینه سازی مصرف انرژی راه اندازی شود تا سرمایه گذارانی که عامل صرفه جویی هستند، بتوانند تسهیلات دریافت و این طرح ها را اجرایی کنند. بنابراین امسال را می توان در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی سال پررونقی دانست و شاهد فعالیت بیشتر در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی بود و این مقدمه ای برای موفقیت های بیشتر در این حوزه باشد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در نشست با خبرنگاران در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه گازهای مشعل سراسر ایران تا دو سال و نیم آینده تعیین تکلیف می شوند، گفت: در سال ۱۴۰۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان طرح دانش بنیان تعریف کردیم و امیدواریم امسال این رقم به ۳ هزار میلیارد تومان برسد. او با بیان اینکه بازسازی تأسیسات در دوره های گذشته مغفول مانده بود، تصریح کرد: با آغاز به کار دولت سیزدهم اقدام هایی گسترده با برنامه ریزی ویژه برای تأسیسات روزمینی و خطوط لوله جریانی انجام شد و حجم فعالیت های بازسازی و نوسازی شرکت به بیش از ۳ برابر دولت گذشته رسید. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اقدام های اساسی برای ماشین های دوار گفت: ۱۰ توربین در این دوره تعمیر شد و تعمیر هفت توربین را نیز در برنامه داریم که بعضی از آنها به شرکت های ایرانی سپرده شده و برخی نیز درون شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام می شود. دانشی از بهبود وضع انبارها و برنامه ریزی برای توسعه مخازن در دولت سیزدهم خبر داد و اذعان کرد: در طول یک سال و هفت ماه حضور من در جایگاه مدیرعاملی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نزدیک به ۷۰ مصوبه ویژه از هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران دریافت و بعضی از دستورعمل های بازدارنده با حمایت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برداشته شد و اقدام های مطلوب را در مسیر اصلاح انجام دادیم و نتیجه آن امضای قراردادهای بسیار و گام های بلندی بود که با توجه به ظرفیت های داخلی برداشتیم.
وی توجه به مراکز دانش بنیان و علمی را یکی از مسائل محوری وزارت نفت دولت سیزدهم و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برشمرد و تصریح کرد: علمی فکر کردن و علمی عمل کردن شعار و سرلوحه فعالیت ما بوده است.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: در ۱۰ سال گذشته از دولت سیزدهم کل پروژه های پژوهشی به ۸۰ میلیارد تومان نمی رسید، فقط در سال ۱۴۰۱ بیش از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برنامه تعریف کردیم و زیر بار مسئولیت دانش بنیان ها رفتیم و این موضوع را شتابنده تر از همیشه پیگیری می کنیم و امیدواریم در پایان سال ۱۴۰۲ این رقم به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان برسد که این همگرایی با مراکز دانش بنیان و علمی نقطه عطفی است.
دانشی در پاسخ به پرسشی درباره جمع آوری گازهای مشعل در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: در صنعت نفت تاکنون ۸۰ درصد گازهای همراه جمع آوری شده اند، یا پروژه ها در حال اجرا هستند، در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز بخشی از گاز تولیدی این شرکت از همین محل تأمین می شود.برای ۲۰ درصد باقیمانده پروژه پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس را که شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) توسعه آن را در دست دارد و در دولت گذشته کمتر از ۱۰ درصد پیشرفت داشت و یک پروژه نیز با پتروشیمی مارون به عنوان متولی جمع آوری گازهای مارون و کارون در دست اقدام داریم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره پروژه پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس تصریح کرد: ابتدا که دولت تحویل شد بر اساس آمار طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس ۱۰ درصد پیشرفت داشت، اما در اسفند ۱۴۰۱ پیشرفت به ۴۵ درصد رسید که افزایش ۳۵ درصدی را نشان می دهد، زیرا همکاران نفت خیز تمام قد پای کار آمدند و به تازگی در سفر رئیس جمهوری به استان خوزستان چند پروژه این مجتمع از جمله پیش تراکم ۹۰۰ و ۱۰۰۰ با ظرفیت مجموع ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به صورت روزانه به بهره برداری رسید و پست برق ایثار که رونمایی شد به پایداری برق تأسیسات جمع آوری و دیگر تأسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب کمک کرد.دانشی با بیان اینکه پروژه مارون نیز با سرعت در حال انجام است، افزود: مقدار گازهای مشعلی که در مارون و پالایشگاه گاز بیدبلند خلج فارس جمع آوری می شوند در مجموع ۸۳۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز است که بنا داریم تا دو سال و نیم آینده پرونده جمع آوری گازهای مشعل را به سرانجام برسانیم.وی از مزایده گازهای مشعل مسجدسلیمان خبر داد و تصریح کرد: ۶۴ میلیون فوت مکعب گاز مشعل در شمال مسجدسلیمان به مزایده گذاشتیم که حرکتی رو به جلوست و اقدام های مؤثر دیگری نیز در حال اجرا هستند.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره ۳ هزار میلیارد تومان پروژه های دانش بنیان این شرکت گفت: واقعیت این است که عقب افتادگی مزمن با سوءتدبیر اتفاق افتاده است و راهی نداریم جز توجه ویژه به علم و مراکز دانشی. اینکه می گوییم در حال انقلاب هستیم یعنی به سمت مراکز دانشی بودجه را سوق دهیم و به طور حتم نتیجه بخش خواهد بود.دانشی افزود: طرح های ۱۸۳ میلیون یورویی برای ساخت توربین صددرصد ایرانی داریم که با اجرایی شدن این موضوع در سه سال آینده کشور در زمینه توربین نفس راحتی می کشد.وی درباره طرح های احیای چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب توضیح داد و گفت: یکی از حلقه های مفقوده صنعت نفت توجه به چاه هایی است که در حال اجرا داریم. ۸۰ درصد نفت ما در سنگ های کربناته است که هرچه برنامه ریزی را روی این محدوده دانش متمرکز کنیم، اقتصاد توسعه چاه را مدیریت بهینه کرده ایم، یعنی عمر چاه های موجود را افزایش داده ایم، در مناطق نفت خیز جنوب ۳۵۰ هزار بشکه افت تولید داشتیم که با همین روش در حال راهبری هستیم.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: با این حال با مراکز دانش بنیان برای افزایش ۵۰ هزار بشکه ای از محل احیای چاه ها برنامه ریزی کردیم که انتظار می رود با اهتمام مراکز دانشی این مقدار بیشتر شود و آنها بتوانند خود را ثابت کنند.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی خبری با بیان اینکه در دولت سیزدهم مقدار تولید، توسعه و قراردادهای شرکت نسبت به دوره قبل افزایشی خیره کننده داشته است، گفت: در زمینه قراردادهای ساخت داخل و بومی سازی قطعات و استفاده از شرکت های دانش بنیان از ۴۹ میلیارد تومان قرارداد سال ۱۴۰۰ به ۵۳۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ دست یافتیم. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به شعار امسال (مهار تورم و شد تولید) گفت: این شرکت با توجه ویژه به موضوع افزایش تولید که می تواند به صادرات بیشتر منجر شود و ارزآوری برای کشور به دنبال داشته باشد، مهار تورم را به ارمغان می آورد. در ابتدای دولت سیزدهم تولید این شرکت از میدان آزادگان به عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک کشور حدود ۸۴ هزار بشکه در روز بود که توانستیم این مقدار را ۳۰ درصد افزایش دهیم. او در تشریح اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان در توسعه بهره گیری از شرکت های توانمند ایرانی و دانش بنیان داخلی گفت: در موضوع هایی از جمله قرارداد با شرکت های دانش بنیان، مناقصات برای به کارگیری شرکت های داخلی در طرح های توسعه ای و قانون تولید بار اول در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال پیش از آن پیشرفت خیره کننده ای داشتیم و در مجموع همکاری های ما با شرکت های دانش بنیان و قراردادها برای بومی سازی قطعات به منظور تحقق شعار سال از ۴۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۵۳۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیدیم که رشدی شگفت آور است. وی از توسعه میدان اروند، طرح های نگهاشت و افزایش تولید از جمله ایجاد چاه های جدید و تعمیری در میدان هایی از جمله دارخوین، آزادگان جنوبی و شمالی و... به عنوان اقدام های این شرکت در سال ۱۴۰۲ یاد کرد. عذاری اهوازی درباره جمع آوری گازهای مشعل تأسیسات این شرکت گفت: با تأسیس کارخانه جمع آوری گازهای همراه کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ (پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس) بخش عمده گازهای همراهی که سوزانده می شد جمع آوری می شوند که حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب در روز می شود، اما کارخانه هایی باقی مانده است که برای مثال در یاران فعلاً توسعه تکمیل نشده است و گاز همراه نیز برای فرازآوری استفاده می شود، اما اگر قرار به گازسوزی در مشعل باشد، خط لوله ای نیز برای آن تمهید شده تا به ان جی ال ۳۲۰۰ ارسال شود.
مدیرعامل اروندان با بیان اینکه توسعه میدان اروند به زودی آغاز می شود در مورد میزان نفت تولیدی این میدان گفت: برآورد درستی از تولید این میدان نداریم، چراکه با وجود نفت فوق سبک و مرغوب این میدان به دلیل چگالی بالای سنگ مخزن نمی توانیم پیش بینی کنیم آیا تولید بر اساس پیش بینی محقق می شود یا خیر.
غلامرضا کمالی ، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از توان تولید روزانه ۶۵۲ هزار بشکه ای نفت در گستره این منطقه عملیاتی خبر داد.
او با اشاره به ویژگی های خاص و راهبردی این شرکت گفت: شرکت نفت و گاز گچساران قلب تپنده صادرات نفت و دومین تولیدکننده نفت خام صادراتی کشور به شمار می آید. هم اکنون روزانه ۹۵۰ میلیون فوت مکعب تولید گاز کشور را به عهده داریم که از این رقم ۸۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به پالایشگاه بیدبلند ارسال و ۱۵۰ میلیون نیز تزریق می شود. کمالی با اشاره به طرح ۲۸ مخزن اظهار کرد: هم اکنون ۱۱ بسته کاری مربوط به طرح ۲۸ مخزن است و شرکت نفت و گاز گچساران ۱۰ واحد بهره برداری، هفت واحد نمک زدایی، ۹ ایستگاه تقویت فشار گاز، چهار ایستگاه تزریق، سه کارخانه گاز و گاز مایع، ۶ واحد آبرسانی و ۸۵ مجموعه سرچاهی با بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خطوط لوله از چهار اینچ تا ۵۲ اینچ، نشان از نقش این شرکت در اقتصاد کشور دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران باید به دروازه ورودی شرکت های دانش بنیان تبدیل شود.
او گفت: بخش بزرگی از اقتصاد ایران بر دوش وزارت نفت است، به همین دلیل اهمیت تولید بار اول اقلام راهبردی و خنثی سازی تحریم ها در کل زنجیره ارزش این صنعت بسیار مهم است و اکنون شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با ۱۵ شرکت دانش بنیان به ارزش ۱۳۰۰ میلیارد ریال قرارداد جاری دارد که باید این مقدار در سال آینده پیشرفت خیره کننده ای داشته باشد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از تهیه و تأمین ۳ هزار و ۹۰۰ قلم کالا به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان در قالب ۸۳۰ تقاضا در سال ۱۴۰۱ در این شرکت خبر داد و گفت: اقلامی که خریداری شده اند از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی تولید شده و این آمار بیانگر این است که شاهد رشد ۴۰ درصدی در خریدهای انجام شده در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال پیش هستیم.
عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران از بهره برداری فاز نخست پایانه نفتی صادراتی جاسک در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
او با بیان اینکه شرکت پایانه های نفتی متولی امر صادرات نفت خام و میعانات گازی است، اظهار کرد: این شرکت دارای پنج منطقه عملیاتی است که سه منطقه در حال فعالیت هستند و فعالیت دو منطقه دیگر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه پایانه نفتی خارک، بزرگ ترین پایانه نفتی کشور است، گفت: ۹۵ درصد صادرات نفت خام کشور از این پایانه نفتی انجام می شود. توان عملیاتی این پایانه صادرات ۷ میلیون بشکه نفت خام در روز است. سرپرست شرکت پایانه های نفتی، در ادامه با اشاره به پایانه میعانات گازی پارس جنوبی اعلام کرد: این پایانه که از دو بخش تشکیل شده است، وظیفه صادرات صددرصدی میعانات گازی را به عهده دارد. این پایانه با چهار بارانداز (اسکله) شناور توانایی صادرات روزانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی را دارد. غریبی ادامه داد: سومین پایانه، پایانه نکا است که عملیات سوآپ در این پایانه انجام می شود. در واقع این پایانه نفت خام نفت کشورهای حوزه دریای خزر را دریافت می کند و معادل آن در خلیج فارس تحویل مشتریان می شود. وی همچنین درباره پایانه ماهشهر به عنوان چهارمین پایانه نفتی توضیح داد: این پایانه وظیفه جداسازی نفتکش های حامل محموله های فرآورده های نفتی را به عهده دارد.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی در ادامه با اشاره به پایانه جاسک که در مکران واقع شده است، اظهار کرد: این پایانه در آینده نزدیک بهره برداری خواهد شد. این پایانه در فاز نخست توانایی ذخیره سازی ۱۰ میلیون بشکه نفت را دارد، همچنین سه بارانداز شناور واقع در این پایانه توان صادرات عملیاتی روزانه ۳ میلیون بشکه نفت را دارد، با راه اندازی این پایانه در عمل صادرات نفت کشور از خلیج فارس خارج و به سواحل عمان منتقل می شود.غریبی با تأکید بر اینکه فاز اول پایانه نفتی خارک در سال ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد، گفت: این پایانه در سه مرحله تکمیل خواهد شد و در مجموع ظرفیت ذخیره سازی ۳۰ میلیون بشکه نفت را خواهد داشت.وی ادامه داد: همان طور که در زمان جنگ به دشمن اجازه ندادیم صادرات نفت را قطع کند، در دوران تحریم نیز مأموریت صادرات به نحو شایسته انجام شد، طبق آمار صادرات نفت خام در دولت سیزدهم 100 درصد افزایش داشته است.سرپرست شرکت پایانه های نفتی در ادامه با اشاره به امضای تفاهم نامه بین این شرکت و شرکت های دانش بنیان گفت: رویکرد شرکت پایانه های نفتی ساخت داخل بوده است، در این زمینه توانستیم ۹۹ درصد ساخت سیستم های اندازه گیری نفت خام که ساخت کشورهای اروپا و آمریکا بود را داخلی کنیم.غریبی ادامه داد: ساخت دیگر قطعات بازوهای بارگیری را که به لحاظ فناوری ویژه هستند و به طور عمده ساخت آمریکا و فرانسه بودند بومی سازی کنیم.
مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در نشست با خبرنگاران از تولید زودهنگام روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب با اعتبارات داخلی شرکت برای تأمین ناترازی گاز در زمستان ۱۴۰۲ از چهار میدان دی، آغار، توس و ۱۰ میلیون مترمکعب نیز برای سال آینده (۱۴۰۳) خبر داد و گفت: برای تأمین آب استان سیستان وبلوچستان هم ۱۰ چاه ژرف حفر خواهد شد.
تشریح بسته های پیشران تولید گاز
حیدری با اشاره به بسته های پیشران شرکت ملی نفت ایران توضیح داد: یکی از مهم ترین بسته ها، ۱۵ بسته گازی است که ۴ میلیارد دلار سرمایه می طلبد و در ۵ سال آینده در بازه های زمانی مختلف روزانه بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه می کند.به اندازه ۵ فاز پارس جنوبی به تولید شرکت نفت مناطق مرکزی افزوده می شود که رقم بسیار قابل توجهی است، از سویی اسفناک است زیرا روزانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب گاز فقط در استان تهران مصرف می شود که خود بحرانی برای تولید گاز است.
او طرح های توسعه میدان های نفتی را تشریح کرد و افزود: در بخش نفت توسعه میدان های نفتی به وِیژه مشترک با عراق از جمله در نفت شهر را داریم و به دنبال مطالعه ویژه این میدان هستیم تا اگر راهی داشته باشد، افزایش تولید از آن محقق شود. در میدان دهلران که میدان مشترکی است، تمرکز ویژه ای شده تا با یک شرکت داخلی که تأمین کننده اعتبار پروژه بود مذاکرات انجام شود و قرارداد به زودی امضا می شود. اولویت نفتی این شرکت میدان دانان است و یکی از شرکت های حرفه ای کار توسعه را برعهده گرفته است و امسال این طرح را افتتاح خواهیم کرد و به تولید نفت شرکت اضافه می شود. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی، حفاری چاه های ژرف برای تولید آب را مسئولیت جدی این شرکت برشمرد و گفت: به زودی بر اساس مذاکرات با شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، کار سرمایه گذاری و مالی این طرح طبق دستور دولت انجام می شود و حفاری ۱۰ حلقه چاه ژرف در سیستان و بلوچستان وظیفه ای است تا بخشی از مشکلات مردم منطقه را برطرف کنیم.وی از طرح های شرکت برای سال ۱۴۰۲ یاد کرد و افزود: امسال توسعه میدان دانان، تقویت فشار وراوی و هما در استان فارس و دهلران در ایلام و تولید زودهنگام از دی و آغار و توس از جمله فعالیت های ما در این سال خواهد بود. در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت نیز ۵ مرکز در نفت مناطق مرکزی نیاز به جمع آوری گازهای مشعل دارد که شامل نفت شهر، چشمه خوش، سرکان مالکو و دو هاب دیگر در استان فارس شامل خشت و سروستان و سعادت آباد می شود.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی به شکل گیری نخستین طرح مینی ان جی ال برای جمع آوری گازهای مشعل اشاره کرد و افزود: شرکت هوایار با افتخار نخستین شرکت ایرانی بود که این پروژه را اجرا کرد تا حداقل ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز را جمع آوری و ذخیره کند.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران طرح های مینی ان جی ال را برای سرمایه گذاری جذاب برشمرد و تأکید کرد: با ۱۲ تا ۲۵ میلیون دلار می توان برای بسته مینی ان جی ال سرمایه گذاری کرد و بازگشت سرمایه بسیار زودهنگامی دارد و با اجرای ۵ بسته به این شکل می توان با حداکثر ۳ میلیون مترمکعب جمع آوری گاز در روز، مشعل سوزی را به صفر رساند.حیدری میدان های توسعه نیافته نفتی را متمرکز در غرب کشور برشمرد و تصریح کرد: دو طرح توسعه در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی واگذار شده و از تعهدهای ما خارج است با این حال فاز دوم میدان آذر و مرحله تکمیلی میدان دانان با ۱۱ هزار بشکه افزایش تولید و تکمیل میدان نفتی خشت به همراه دو طرح آی پی سی ذکرشده بالای ۲۰۰ هزار بشکه به تولید نفت شرکت می افزاید.
وی در تشریح بسته های گازی که بناست در طول ۵ سال آینده توسعه یابد، گفت: ۱۵ بسته گازی شامل میدان توس در استان خراسان باباقیر در استان ایلام و بیستون در استان کرمانشاه سرخون، دی، آغار، ارم، پازن، خارتنگ، گردان و شانول در استان فارس و یک میدان در استان بوشهر در منطقه نایبند عسلویه با نام میدان مدار می شود. مدیرعامل شرکت نفت مرکزی قالب قراردادی این طرح ها را ای پی سی اف برشمرد و افزود: به دلیل شرایط خاص ناترازی گاز، تولید از سه میدان دی، آغار و توس با اعتبارات داخلی شرکت به صورت زودهنگام انجام خواهد شد و در نظر داریم برای زمستان ۱۴۰۲ تا روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از میدان دی، آغار، توس و برای سال ۱۴۰۳ نیز از میدان خارتنگ ۱۰ میلیون مترمکعب در روز تولید اضطراری داشته باشیم.حیدری مجموع سرمایه گذاری ۱۵ بسته تولید گاز را ۳.۶ میلیارد دلار دانست و گفت: این مقدار از طریق قراردادهای ای پی سی اف و با سرمایه گذار داخلی و خارجی تأمین می شود. حیدری میدان های مختار، بانکول و قزل تپه را مناسب ذخیره سازی گاز دانست و افزود: در این موارد در حال بررسی، برآورد و تخصیص اعتبار هستیم و برای فاز دوم سراجه و شوریجه برنامه های توسعه ای داریم.
مهران مکوندی، قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی حفاری در آخرین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران، با اشاره به اینکه ۶۴ دستگاه حفاری ناوگان خشکی و دریایی این شرکت هم اکنون عملیاتی هستند، گفت: بازسازی و نوسازی ۹ دستگاه موجود دیگر و تأمین دکل های جدید از اولویت های سازمان به شمار می رود و با جدیت در حال پیگیری است. او با اشاره به تأکید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی بر توسعه میدان ها و افزایش تولید شرکت و استفاده حداکثری از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی در پیشبرد اهداف و برنامه های کلان صنعت نفت، گفت: این شرکت برنامه های راهبردی خود را در سال ۱۴۰۲ بر محور چابک سازی ناوگان در بخش های عملیات حفاری و خدمات یکپارچه فنی و تخصصی متمرکز کرده است. وی درباره چیدمان دستگاه های حفاری شرکت در مناطق عملیاتی اظهار کرد: هم اکنون ۳۷ دستگاه حفاری سبک و سنگین خشکی شرکت در پروژه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مدار عملیات قرار دارند. هفت دستگاه حفاری دیگر نیز در پروژه های طرح توسعه ۲۸ مخزن در مناطق نفت خیز جنوب، هفت دستگاه در طرح توسعه میدان های غرب کارون (پروژه ۱۰ حلقه چاه در میدان نفتی آزادگان جنوب)، پایدار غرب، سپهر و جفیر به کارفرمایی شرکت مهندسی و توسعه نفت و ۶ دستگاه در طرح های شرکت نفت مناطق مرکزی مشغول به کار است. همچنین یک دستگاه حفاری در پروژه های دریایی شرکت نفت فلات قاره، دو دستگاه در پروژه توسعه بخش خشکی میدان گازی کیش به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس، سه دستگاه در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و یک دستگاه در پروژه حفاری چاه های زمین گرمایی (ژئوترمال) مربوط به وزارت نیرو در حال فعالیت عملیاتی هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تاکید کرد:
مشعل بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به مدت 4 روز از 27 تا 30 اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد. در این رویداد مهم، افزون بر شرکت های تولیدکننده دولتی و خصوصی،200شرکت خارجی نیز از 13کشور دنیا حضور یافتند تا آخرین یافته ها و دستاوردهای خود را در این عرصه رقابتی به نمایش بگذارند. طی 4 روز برگزاری نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، در هر یک از این حوزه ها، نشست های خبری متعددی برگزار شد و مدیران و مسؤولان صنعت نفت، پاسخگوی پرسش های اصحاب رسانه بودند.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از ارکان اصلی صنعت نفت از جمله شرکت هایی بود که طی روزهای برگزاری نمایشگاه 27، تلاش کرد تا فعالیت های خود را از طرق مختلف (عکس اسلاید، فیلم، توضیح کارشناسان و ...) به مخاطبان فنی و غیر و فنی گزارش دهد. این بخش از بدنه عظیم صنعت نفت، در سومین روز برگزاری این رویداد ملی و فراملی، نشست خبری را با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان سکاندار و سیاستگذار اصلی این مجموعه برگزار کرد و سالاری نیز با حضور در جمع اصحاب رسانه، به تشریح آخرین اخبار و عملکردهای این حوزه پرداخت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این نشست، از بهینه سازی به عنوان سوخت پنجم یادکرد و گفت: با توجه به شدت مصرف انرژی در کشور، به ویژه در بخش حمل ونقل، لازم است سیاست های غیرقیمتی به منظور کنترل مصرف در این بخش از جمله اجرای قانون تبصره ۱۳ در اولویت قرار گیرد و هرچه زودتر خودروهای فرسوده از ناوگان حمل ونقل کشور خارج شود. جلیل سالاری بابیان اینکه نگاه در مجموعه تولید و توزیع فراورده در کشور، حرکت از سوخت محوری به سمت سودمحوری است، افزود: با حرکت به سمت سودمحوری و با استفاده از توانمندی دانش بنیان ها، به سمت ایجاد ارزش افزوده در تولید فراورده داخلی حرکت خواهیم کرد. به گفته او، شدت مصرف انرژی در ایران در مقایسه با میانگین جهانی، چهار برابر است و یکی از نقاط پرمصرف که نیازمند اجرای سیاست های مدیریت بهینه مصرف است، صنایع اصلی و فرعی از جمله فولاد، سیمان، گچ، آجر و دیگر صنایع انرژی بر است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به فعالیت سامانه هوشمند سوخت از سال 1386تاکنون اظهار کرد: سالانه ۱.۱میلیون خودرو به ناوگان حمل ونقل سوخت کشور اضافه می شود و امروز حدود ۲۳میلیون خودرو در این ناوگان تردد می کند که مصارف آنها با استاندارد جهانی متفاوت است.
سالاری بابیان اینکه ۲۳درصد خودروها سنی بالای۲۰سال دارند و پارسال ۴.۹میلیون قطعه کارت سوخت صادر شد، تصریح کرد: از تبصره ۱۳غافل شده ایم و شاهد توقف روند خروج خودروهای فرسوده از ناوگان کشور هستیم.
در حاشیه این نشست خبری، از کاتالیست ایرانی واحد RFCC پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند رونمایی شد. کیفیت کاتالیست ایرانی بومی سازی شده واحد RFCC، باکاتالیست های اروپایی برابری می کند و خوشبختانه ریسک استفاده نخستین بار از این کاتالیست در واحدهای تولیدی پالایشگاه امام خمینی(ره) نتایج خوبی به همراه داشته است. عملیات بارگیری و به کارگیری کاتالیست ایرانی، به عنوان یک کار مشترک تیمی بین شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند و شرکت تولیدکننده شیمیایی بهداش اجرایی شده و شرکت شیمیایی بهداش به عنوان تولیدکننده این کاتالیست، در همه مراحل بارگیری تا به کارگیری، همراه پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر سیاست های بهینه سازی مصرف سوخت، اظهار کرد: هم اکنون به طور میانگین روزانه ۱۱۲میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف می شود که روند افزایشی آن از شتاب بالایی برخوردار است و باید به سیاست های بهینه سازی در این بخش، توجهی ویژه شود.
وی در بخشی دیگر با اشاره به ارزان بودن سوخت هواپیما در قیاس با هزینه های تولید، حمل و توزیع آن گفت: هم اکنون بهای هر لیتر سوخت تحویلی به هواپیما،600تومان است که در مقایسه با هزینه هایی همچون تولید، انتقال و توزیع آن بسیار ناچیز است.
سالاری همچنین درباره تفاوت قیمت سوخت با کشورهای همسایه نیز اظهار کرد: اختلاف بسیار بالای قیمت در قیاس با کشورهای همسایه موجب افزایش روزافزون قاچاق سوخت در کشور است، از این رو تلاش می کنیم با به کارگیری طرح های جدید و سیاست های غیرقیمتی، این موضوع را مدیریت و عرضه خارج از شبکه سوخت را مهار کنیم.
سالاری در ادامه صحبت های خود، با اشاره به فعالیت یک میلیون خودرو در حوزه حمل ونقل سنگین کشور اشاره کرد: از این تعداد خودروی فعال در بخش حمل ونقل سنگین کشور، ۶۸ درصد، عمری بیش از20سال دارند که با خروج آنها و مدیریت صرفه جویی، روزانه در مصرف ۷تا ۱۰میلیون لیتر نفتگاز دراین بخش صرفه جویی خواهد شد.
به گفته وی، اگر استانداردها در همه بخش های خودرویی رعایت شود، روزانه در مصرف۱۶میلیون لیتر سوخت صرفه جویی خواهد شد و در صورت محقق نشدن این مهم، با احتساب هزینه های انبارداری، کارمزد و حمل و نقل، هزینه هنگفتی به کشور تحمیل می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در ادامه، با اشاره به اینکه متأسفانه امروز بیشتر ظرفیت شبکه خطوط انتقال کشور، درگیر انتقال سوخت خودروهاست، افزود: تامین سوخت نیروگاهی، مقوله دیگری است که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از طریق مجموعه های خود(شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران) انجام می دهد.
وی با بیان اینکه سال1400رشد10درصدی مصرف سوخت در این حوزه را شاهد بودیم، تصریح کرد: اگر در این حوزه، مدیریت مصرف بهینه اتفاق نیفتد، این عدد باز هم افزایش می یابد.
سالاری افزود: سال گذشته به طور میانگین روزانه ۲۶۵میلیون لیتر سوخت در بخش نیروگاهی کشور مصرف شد که عدد بسیار بزرگی است.
تنوع سازی ناوگان حمل ونقل فراورده، افزایش خطوط انتقال از ۱۶ هزار کیلومتر به ۲۱ هزار کیلومتر، نصب دوربین پلاک خوان در نیروگاه ها، اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط لوله انتقال و تخصیص سوخت براساس پیمایش، از برنامه های این شرکت برای توسعه زیرساخت ها در صنایع پالایش و به کارگیری سیاست های غیرقیمتی در کنترل مصرف سوخت در کشور است، این بخش دیگری از صحبت های مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بود.
سالاری تاکید کرد: در کنار به کارگیری این سیاست ها، ضروری است که نهادهای تأثیرگذار نیز با اجرای تکالیفی همچون خروج خودروهای فرسوده از ناوگان حمل ونقل و افزایش بهره وری نیروگاه ها، نقش خود را در مدیریت بهینه مصرف سوخت کشور ایفا کنند.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، یکی از مسائل تشدیدکننده قاچاق، صدور بارنامه های صوری است که عملاً سهمیه پایه می گیرند که البته این موضوع با سامانه ایجاد شده، کنترل خواهد شد.
سالاری همچنین با تأکید بر لزوم بهینه سازی مصرف سوخت در بخش ساختمان گفت: در حوزه راندمان لوازم خانگی نیز در صورت اجرای برنامه ریزی که امسال در قانون بودجه پیش بینی شده، در مصرف یک میلیارد مترمکعب سوخت در این بخش صرفه جویی خواهد شد.
او ادامه داد: در حوزه مدیریت مصرف، استفاده از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی تجهیزات، باید جدی گرفته شود تا بتوانیم در این بخش، ارزش افزوده ایجاد کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بابیان اینکه قانون بودجه کشور مبتنی بر اختصاص ۴۰ درصد از عواید سودهای پالایشی به اجرای طرح های بهینه سازی است، تاکید کرد: در صورت اجرایی شدن این طرح ها، از تولید روزانه ۶۴ میلیون لیتر نفت کوره در واحدهای پالایشی جلوگیری خواهد شد که عدد بسیار قابل توجهی است.
وی تصریح کرد: این طرح در پالایشگاه شازند اجرایی شده و میزان نفت کوره تولیدی با مشارکت شرکت های دانش بنیان از ۲۸ درصد به ۸ درصد کاهش یافته است.
سالاری در ادامه به ناوگان حمل سوخت جاده ای که یکی از جوان ترین ناوگان ها و مجهز به سیستم کهاب است، اشاره و تصریح کرد: میزان مصرف سوخت در این ناوگان در حد استانداردهای رایج دنیاست.
وی با بیان اینکه براساس ماده12در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی،منابع درآمدی حاصل از بهینه سازی مصرف سوخت می تواند صرف اجرای پروژه ها شود، اظهار کرد: الگوهای متعددی در این بخش داریم و در حال برنامه ریزی و اجرا در تمام بخش ها هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در بخش دیگری از صحبت های خود، به پروژه های برون مرزی این شرکت پرداخت و افزود: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان،اقدام هایی در خصوص حضور آنها در پروژه های برون مرزی انجام داده است.
وی تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان ظرفیت های بالایی دارند و از آنها در اجرای طرح های مختلف استفاده می شود؛ فرایندهای جلوگیری از خام فروشی و تبدیل به فراورده برای عرضه، یکی از برنامه های راهبردی است که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی بر آن تاکید دارد و شرکت های دانش بنیان در این مسیر می توانند پرنقش ظاهر شوند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت طرح ها و برنامه های برون مرزی در حوزه پالایش و پخش تصریح کرد: انتظار می رود با عملیاتی شدن این برنامه ها و طی این مسیر، تفاهم نامه های انجام شده به انعقاد قرارداد بینجامد.
سالاری همچنین با بیان اینکه اجرای چند مسیر شبکه خط لوله نیز از برنامه های این مجموعه است، اظهار کرد: در مسیر عملیاتی شدن آنها چالش هایی مانند تاخیر در تامین کالا و تجهیزات از سوی شرکت های خارجی وجود دارد که موجب زمانبر شدن اجرای طرح ها و برنامه ها می شود.
سالاری درباره شرایط تراز تولید و مصرف فراورده در کشور نیز گفت: در این بخش، مدیریت لازم را انجام داده ایم و در مورد بنزین توانسته ایم با سوآپ فراورده، شرایط را مدیریت کنیم و تنها در شرایط خاص، این وضعیت، ناتراز می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به شرایط کشور برای حضور در بازار فراورده های نفتی تأکید کرد: در حوزه فراورده های اصلی کشور، به دلیل اینکه اولویت نخست، تامین مصارف داخلی است، فضای رقابتی و حضور بازار امکانپذیر نیست، بنابراین نیاز به مدیریت مصرف و تنوع سازی است تا زمینه عرضه محصول در بازار اتفاق بیفتد.
به گفته او،در حوزه بهینه سازی و کیفی سازی فراورده که بخش مهم آن کاهش نفت کوره است، گفت: طرح های جامعی در پالایشگاه ها در حال اجراست که با مدیران پالایشگاه ها جلساتی برگزار شده و این طرح ها پیگیری می شوند.
وی تصریح کرد: بنا بر تکلیف قانونی، از محل کاهش ۵ درصد تخفیف در خوراک پالایشگاه ها، اعمال حاکمیت خواهیم کرد که شرکت های پالایشی به اجرای این طرح ها ملزم شوند. همچنین مشاوران و ناظرانی انتخاب کرده ایم که بر روند اجرا نظارت کنند و به تناسب پیشرفت پروژه ها، درباره قانون تخفیف خوراک آنها، تصمیم گیری می شود.
سالاری درباره آخرین وضع تفاهمنامه های امضاشده در حوزه ایجاد خطوط لوله جدید تابش و پارس نیز گفت: خط لوله تابش، قطب مصرف در شمال کشور است و به لحاظ پدافند غیرعامل و حجم مصرف کشور در شمال، این طرح برنامه ریزی شده تا توسعه بازار شرق نیز اتفاق بیفتد. اسناد این پروژه ها بارگذاری شده و خط لوله پارس نیز در قالب فرایند ای پی سی اجرا خواهد شد. فرایند طراحی بنیادی و مطالعات مسیریابی انجام شده و در حال حرکت به سمت فرایند اجرایی شدن است و همه پیمانکاران می توانند این اسناد را از سامانه طراحی شده دریافت کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درباره آخرین وضعیت طرح احداث پالایشگاه شهید سلیمانی گفت: یکی از مباحث اصلی در اجرای این پروژه،اخذ مجوز شورای پول و اعتبار بود.
پخش از دریچه آوردگاه 27
مشعل حامیان و همیاران مدیریت مصرف سوخت در چارچوب اجرای سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف در بیست وهفتمین آوردگاه صنعت نفت ایران به طور رسمی آغاز به کار کرد. این نهاد مردمی که فعالیت های اطلاع رسانی و آموزشی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را در دستور کار دارد، با محوریت قراردادن موضوع های مرتبط با مصرف بهینه و مدیریت مصرف سوخت با ابزارها و برنامه های تعاملی و آموزشی، سعی دارد این مفاهیم را به شکل کاملا درست به مخاطبان خود عرضه کند.حامیان و همیاران مدیریت مصرف سوخت در جهت تحقق اهداف خود برنامه ها و پروژه های متنوعی را طراحی و برنامه ریزی کرده است که طرح جامع «بهین سوخت» با موضوع فرهنگ سازی و آموزش های مدیریت مصرف سوخت به خانواده ها از مهم ترین آنهاست.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با طراحی واجرای برنامه ها وایده های خلاقانه ومتنوع در زمینه فرهنگ سازی مدیریت مصرف انرژی متفاوت تر از سال های گذشته در این رخداد بزرگ صنعتی حاضر شد. جانمایی اتوبوس حاوی پیام ها و المان ها درباره بهینه سازی مصرف انرژی در فضای باز نمایشگاه به همراه شخصیت کارتونی «باکی» انبوهی از بازدیدکنندگان، مدیران و مسئولان صنعت نفت را به سمت خود روانه کرد و بر جذابیت حضور بیش از پیش این شرکت افزود. در حقیقت مدت برپایی نمایشگاه بین المللی نفت تهران فرصت مناسبی برای دست درکاران مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران فراهم کرد تا بتوانند با نگرش اولویت بخشی به مباحث فرهنگ سازی و آموزش های مدیریت مصرف سوخت به ویژه در بین خانواده ها، کودکان و نوجوانان، آن هم در شرایط وانفسای مصرف بی رویه انرژی درکشور، گام های پرشتابی بردارند. براین اساس، مرور اجمالی خواهیم داشت بر اخبار و رویدادهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در مدت زمان برگزاری نمایشگاه که خواندن آن خالی از لطف نیست.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هم زمان با نخستین روز از بیست وهفتمین نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت را با خبر فراخوانی برای بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان آغاز کرد. «احداث و توسعه جایگاه های عرضه تک سکو، توسعه شبکه خودروهای سوخت رسان سیار، ارتقا و بهینه سازی سطح کیفی خدمات شرکت های زنجیره ای توزیع (برندینگ)، طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات موردنیاز در همه حوزه های مرتبط با تأمین، ذخیره سازی، نگهداشت و توزیع فرآورده های نفتی، تولید نرم افزارهای بهینه سازی برنامه تدارکاتی و برنامه های حمل ونقل سوخت در جهت مدیریت مصرف و کاهش هزینه ها و تولید و ساخت واحدهای بازیافت بخارات فرآورده های نفتی» از جمله نیازمندی های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که برای تحقق این مهم بر لزوم بهره گیری و مشارکت حداکثری از خدمات شرکت های دارای صلاحیت و دانش بنیان برای تحقق شعار کلیدی سال «مهار تورم و رشد تولید» تأکید شده است.
طرح کارت سوخت مغناطیسی به عنوان روش جایگزین کارت های هوشمند سوخت فعلی هم در نخستین روز از برگزاری نمایشگاه نفت بیست وهفتم ازسوی کارشناسان معاونت فاوای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی معرفی شد و جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در حین دریافت اطلاعات جامعی از شرح کار کارت سوخت مغناطیسی، پیگیری اجرای آن را در دستور کار شرکت پخش قرار داد. بر اساس این طرح، افراد متقاضی سوخت گیری، ثبت نام خود را از طریق پورتال تحت وب انجام می دهند و مشخصات کارت بانکی مد نظر برای استفاده در زمان سوخت گیری را هم وارد می کنند و از این طریق خودرو متقاضی به پروفایل مربوطه متصل می شود. در این فرآیند یک پیامک شامل رمز یکبار مصرف در هنگام ثبت نام اولیه و پیامک دوم برای اعلام رمز کارت سوخت مغناطیسی، برای متقاضی ارسال می شود. هنگام سوخت گیری در جایگاه، کارت مغناطیسی ثبت شده به عنوان روش شناسایی در جایگاه های سوخت در یک ساختار ارتباطی آنلاین مورد استفاده قرار می گیرد و پس از کشیده شدن کارت در محل کارتخوان و ورود رمز کارت، امکان سوخت گیری بر اساس میزان سهمیه موجود در پروفایل مشتری به وجود می آید.
در حاشیه دومین روز برگزاری نمایشگاه، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با شماری از شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه تجهیزات طرح کهاب و بهینه سازی مصرف سوخت با محور بومی سازی تجهیزات طرح کهاب و توسعه زیرساخت های بهینه سازی مصرف سوخت در زنجیره توزیع فرآورده دیدار و گفت وگو کرد. در این نشست هم اندیشی نمایندگان شرکت های دانش بنیان به ارائه دستاوردها و توانمندی های خود در زمینه ساخت داخل تجهیزات موردنیاز این شرکت پرداختند و پس از آن، نحوه توسعه همکاری با این شرکت ها با علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و ایرج کلهری، رئیس پژوهش و فناوری این شرکت مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. نژادعلی بر آمادگی هرگونه همکاری با شرکت های دانش بنیان و حمایت از این شرکت ها برای بومی سازی و ساخت داخل تجهیزات صنعت توزیع فرآورده تاکید کرد.
سرخط خبرهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در سومین روز برگزاری نمایشگاه بینالمللی نفت به نشست تخصصی طرح های صنعت سی ان جی این شرکت اختصاص داشت. این نشست که با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، محمدحسین باقری، مدیر طرح های سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و جمعی از مدیران و دست درکاران مجموعه پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار شد. در این نشست مدیر طرح های سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به تشریح تازه ترین دستاوردهای مجموعه پخش در حوزه سی ان جی پرداخت و اظهار امیدواری کرد که در آینده ای نزدیک شاهد دستاوردهای قابل قبولی در عرصه این صنعت باشیم. وی به کارگیری ابزارهای غیرقیمتی برای تشویق و ترغیب هرچه بیشتر مصرف کنندگان صنعت سی ان جی راهگشا دانست. جلیل سالاری هم در این نشست به ایجاد انگیزه لازم برای متقاضیان مصرف سی ان جی تاکید کرد و خواستار این شد که راهکارهای بهینه سازی مصرف باید در همه صنایع جاری و ساری شود. احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز از طرح های حوزه سی ان جی ارائه شده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران استقبال و اعلام کرد: بهتر است راهکارهای پیشنهادی در قالب طرح به مجلس ارائه شود تا از این مسیر زودتر بتوان به نتایج قابل قبولی دست یافت.
در روز پایانی نمایشگاه، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران یک نشست تخصصی با عنوان «بایدها ونبایدهای دوگانه سوز شدن خودروها» برگزار کرد.بهاره موسوی،کارشناس واحد پژوهش وفناوری شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی دراین نشست تخصصی به مشکلات دوگانه سوز کردن خودروها، مصوبه شورای اقتصاد درباره حمایت از تولیدات کارخانه ای و دیگر مسائل این موضوع پرداخت. در بخش دیگراین نشست تخصصی، هوتن انصاری، معاون اجرا و بهره برداری مدیریت طرح های سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، مهم ترین نکات و الزام های دوگانه سوز شدن خودروها و ضرورت افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت مصرفی کشور را یادآور شد. تا پایان سال ۱۴۰۱، ۲ هزار و ۵۵۴ تجهیز در جایگاه های عرضه سی ان جی سراسر کشور راه اندازی و روزانه بیش از ۲۳ میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده معادل ۱۷ درصد از سهم سبد سوخت مصرفی کشور در بخش حمل ونقل ثبت شد که معاون اجرا و بهره برداری مدیریت طرح های سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ضمن اشاره به آن از صرفه جویی بیش از ۱۰۲میلیارد لیتر مصرف بنزین کشور در طرح سی ان جی کردن خودروها از کلید خوردن این طرح در سال 1381 تا پایان سال ۱۴۰۱ خبر داد. انصاری مهم ترین برنامه های پیش روی مدیریت طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را «تداوم طرح احداث و توسعه جایگاه های عرضه سی ان جی به سبک موجود با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی توانمند»، «مکان یابی طراحی و احداث جایگاه های عرضه سی ان جی با مقیاس کوچک در شهرهای بزرگ»، «برنامه ریزی و همکاری با وزارت صمت جهت توسعه و تولید خودروهای پایه گازسوز استاندارد سبک و سنگین»، «برنامه ریزی برای تبدیل خودروهای بنزینی عمومی (وانت تاکسی و مسافربرهای شخصی) بر اساس مصوبه شورای اقتصاد»، «مطالعه اولیه و همکاری با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت درباره استفاده از سی ان جی یا استفاده از موتورهای پایه گازسوز در حمل ونقل ریلی» و «برنامه های مطالعاتی و پیگیری درباره استفاده از گاز طبیعی فشرده در ناوگان حمل و نقل سنگین» برشمرد.
غرفه بهین سوخت در آخرین روز برگزاری نمایشگاه نفت شاهد یک نشست هم اندیشی با حضور شرکت های فعال در زمینه تولید و بومی سازی سامانه هوشمند سوخت بود. در این نشست جلیل سالاری، معاون وزیر نفت عنوان کرد که با تشکیل کنسرسیوم می توانید از ظرفیت های انبوه یکدیگر استفاده کنید. وی همچنین روزآمد کردن دستگاه های کارتخوان را یک اولویت دانست. در ادامه هم محمد صادقی، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: با توجه به اقدام انجام شده در حوزه انرژی نیازمند تغییر اساسی در حوزه سامانه هوشمند سوخت هستیم و لازمه این مهم این است که شرکت های فعال در این حوزه با هم همکاری داشته باشند و از همفکری کارشناسان مجموعه پخش نیز استفاده کنند. مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نصب پلاک سوم و شناسایی خودرو در جایگاه ها را از اقدام های در حال اجرای این مجموعه دانست و تصریح کرد: در حوزه تجهیزات سامانه هوشمند سوخت انتظار می رود اقدام جدی در خصوص بومی سازی انجام شود. در حوزه نرم افزار نیز باید برنامه ها هوشمندانه نوشته شود تا نیازی به برنامه ریزی مجدد نباشد و با همفکری می توان چالش های سامانه هوشمند سوخت را از بین برد تا خدمت بزرگی به صنعت نفت و مردم کشور کنیم.
در واپسین ساعات پایانی نمایشگاه بین المللی نفت تهران، روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، نشست فرهنگ سازی و اطلاع رسانی مصرف بهینه سوخت با هدف اشاره به نقش روابط عمومی در حوزه فرهنگ سازی و اطلاع رسانی مصرف بهینه سوخت را با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست وزارت نفت برگزار و در این نشست تقارن روز روابط عمومی با بهینه سازی مصرف انرژی را به فال نیک گرفت و اعلام کرد که خواهان اجرای طرح بزرگ فرهنگی بهین سوخت در سراسر ایران است. محسن مومنی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از استقبال بی نظیر مسئولان و به ویژه بازدیدکنندگان از اتوبوس حامیان و همیاران مدیریت مصرف سوخت خبر داد و گفت: مجموعه روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با یک رویداد فرهنگی جذاب و دیدنی با نام بهین سوخت در نمایشگاه امسال صنعت نفت حاضر شد تا از این رهگذر بتواند گام های اثربخشی را در زمینه مدیریت مصرف سوخت بردارد. وی افزود: با وجود همه مشکلاتی که در شکل گیری این طرح فرهنگی وجود داشت، درصدد هستیم تا در آینده ای نزدیک کار بزرگی را در این زمینه به سرانجام برسانیم و از همین جا این نوید را خواهیم داد که با حمایت و هدایت های خوبی که در طول چهار روز نمایشگاه انجام شد، نواقص آن برطرف شود و در آینده بتوانیم این طرح فرهنگی را در سراسر ایران به اجرا بگذاریم. امیدواریم پرچم مسئولیت اجتماعی شرکت در زمینه مصرف بهینه سوخت و کارهای فرهنگی نو و خلاقانه همیشه برافراشته باشد. بیست وهفتمین آوردگاه صنعت نفت ایران به کار خود پایان داد.این رخداد صنعتی و تجاری امسال نیز به مانند سال های گذشته جمع کثیری از شرکت های داخلی وخارجی را گرد هم آورد تا خط بطلانی باشد بر تمامی محدودیت های اعمال شده ازسوی کشورهای غربی. وزارت نفت با اعمال رویکردهای حمایت گرایانه شرکت های ایرانی، بار دیگر نشان داد که اتکا به دستاوردهای داخلی است که می تواند کشور را در مسیر رشد و تعالی سوق دهد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تشریح کرد:
مشعل بیست وهفتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که با خیل گسترده ای از شرکتهای داخلی و خارجی برگزار شد، همانند هر سال با انبوهی از خبرها و رویدادها همراه بود. مهم ترین رویداد خبری روز پایانی نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت، صحبتهای فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در یک نشست خبری بود. او از این شرکت به عنوان مجری پروژه پتروپالایشگاه شهید سلیمانی خبر داد که قرار است به زودی کلنگ آن به زمین زده شود و تا پنج سال آینده هم به بهره برداری برسد.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت در اصل به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران طرح ها و پروژه های بیشماری را در مجموعه پالایشی کشور در دستور کار دارد. بر این اساس، نشست خبری نمایشگاه نفت فرصت مغتنمی شد تا از آخرین اخبار و دستاوردهای حاصله ازسوی این شرکت مطلع شویم.
فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران گفت: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مجری پروژه پالایشگاه شهید سلیمانی انتخاب شده است و به زودی کلنگ این پروژه به زمین خواهد خورد. این پروژه یکی از بزرگ ترین پتروپالایشگاه های منطقه خواهد بود که با ۹ میلیارد یورو سرمایه گذاری تا پنج سال آینده به بهره برداری می رسد.
وی افزود: پس از این به منظور تکمیل زنجیره ارزش به سمت احداث پتروپالایشگاه ها حرکت خواهیم کرد، حدود ۲ میلیون بشکه پروژه ساخت پتروپالایشگاه با استفاده از سرمایه مردمی تعریف و به بخش خصوصی واگذار شده است، یکی از آنها پتروپالایشگاه شهید سلیمانی است که در اسفندماه پارسال به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت مأموریت داده شد به عنوان مجری این پروژه تا زمان مشخص شدن سهامداران راهبری کنیم و سپس این مسئولیت به سهامداران واگذار می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ادامه داد: مطالعاتی نیز برای احداث دو پتروپالایشگاه دیگر انجام شده است که به محض امضای قرارداد، درباره آن به مردم اطلاع رسانی خواهد شد.
احمدی با بیان اینکه در بخش فنی، پروژه های پالایشی بیش از ۸۰ درصد، در بخش کالا، بیش از ۷۰ درصد و در بخش اجرا ۱۰۰ درصد داخلی سازی شده است، تأکید کرد: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرای پروژه های پالایشی، توان صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه صنایع پالایشی را دارد.
وی با اشاره به اینکه در میان کشورهای چین، روسیه و اروپا توانستیم برنده پروژه برون مرزی تعمیرات اساسی پالایشگاه «ال پالیتو» شویم، یادآور شد: در شرایط تحریم توانستیم مگاپروژه فاز ۲ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان را با بزرگ ترین واحد تقطیر در جو و خلأ در خاورمیانه با تکیه به توان داخل اجرا کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از پیشرفت 50 درصدی پروژه های خط لوله در طول یک سال گذشته خبر داد و با تأکید بر اینکه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نزدیک به ۶۰ سال تجربه در اجرای پروژه های پایین دستی از پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها تا جایگاه های عرضه سوخت را در سابقه خود دارد، گفت: این شرکت امروز می تواند تجارب و خدمات فنی مهندسی خود را به کشورهای خارجی صادر کند.
احمدی افزود: یکی از پروژه های برون مرزی تعمیرات اساسی پالایشگاه «ال پالیتو» ونزوئلاست که امیدواریم پروژه های برون مرزی ما در آینده باز هم افزایش یابد و بتوانیم درآمد اقتصادی در بازارهای جهانی به دست آوریم. همچنین در حوزه صنعت نفت در جایگاه نخست هستیم و باید در صدور خدمات فنی مهندسی نیز جایگاهی برتر داشته باشیم.
وی بیان کرد: در حوزه پایین دست تنها شرکتی هستیم که استاندارد مخصوص به خود را داریم و هرجا طرح پالایشی در کشــور اجــرا مـی شود، از ایــن اســتانداردهـا اسـتفاده می شود. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت تأکید کرد: انتخاب ما به عنوان شرکت برنده تعمیرات اساسی پالایشگاه "ال پالیتو" نشان دهنده این است که گذشتگان ما در صنعت نفت تجارب خوبی ذخیره و به نسل جوان منتقل کرده اند.
احمدی تصریح کرد: اگر امروز به صدور خدمات فنی - مهندسی رسیده ایم، حاصل زحمات متخصصان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت در اجرای پروژه های عظیم پالایشی در سال های دور است.
وی گفت: پروژه عظیم و ملی فاز دو پالایشگاه آبادان در گرمترین تابستان ۷۰ سال گذشته، در شرایط شیوع ویروس کرونا و گرد و غبار با ۳۴ میلیون نفر- ساعت کار بدون حادثه به همت کارکنان، متخصصان و کارگران اجرایی شد.
احمدی گفت: ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله در کشور داریم که کار اجرای پروژه های نو در این بخش در دولت سیزدهم سرعت گرفته است و در سال نو، تعدادی از این پروژه ها به بهره برداری خواهد رسید.
وی همچنین از انجام مذاکراتی برای اجرای پروژه های جدید برون مرزی از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران خبر داد و گفت: در صورت نهایی شدن این پروژه ها، اطلاع رسانی درباره آن انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران گفت: در بخش دوم فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان تولید بنزین با کیفیت خواهیم داشت که امیدواریم این پروژه به زودی تأمین مالی و طی سه تا چهار سال آینده اجرایی شود.
احمدی درباره روند اجرای طرح های بهینه سازی در پالایشگاه های کشور گفت: با توجه به واگذاری طرح های پالایشگاهی و پتروپالایشی به بخش خصوصی، امیدواریم این طرح ها ارتقا یابد و به سمت تولید فرآورده های با کیفیت حرکت کنند. بهترین واحد بنزین سازی کشور (ایزومریزاسیون) را در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک، تنها با اتکا به توان داخلی اجرایی کرده و به بخش خصوصی واگذار کردیم.
وی بیان کرد: تنها دو تا سه کاتالیست پالایشی داخلی سازی نشده است و ما در باقی کاتالیست ها به حداکثر بومی سازی دست یافته ایم. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت درباره وضع احداث پروژه های جدید خط لوله که به تازگی تفاهم نامه های مربوط به آنها امضا شد، گفت: چند پروژه خط لوله جدید داریم که یکی از آنها خط لوله تابش است که این خط لوله به علت نبود تأمین منابع مالی در گذشته از اولویت خارج شده بود و در دولت جدید در اولویت قرار گرفته بود، با توجه به اینکه طراحی این پروژه قدیمی شده بود، دوباره پیمایش مسیر این پروژه انجام شد. احمدی افزود: مدارک و اسناد این پروژه انجام شده است تا سرمایه گذار به صورت EPCF آن را اجرایی کند. خط لوله پارس نیز واگذار شده و با توجه به اینکه نو است، باید طراحی بنیادی آن انجام شود، نیاز است که سازمان برنامه و بودجه مجوزهای آن را اعطا کند که زمان بر است. منتظر تأمین منابع مالی این پروژه هستیم، ویژگی های این پروژه نیز برای واگذاری به صورت EPCF در سایت شرکت قرار گرفته است.
وی بیان کرد:خط لوله کرمان- زاهدان نیز یکی دیگر از پروژه های تازه خط لوله است که مجوزهای نهایی آن دریافت نشده، مقدمات آن در حال انجام است و مطالعات محیط زیستی و دریافت مجوزها نیز در حال پیگیری است.
شرکت ملی گاز ایران با رویکرد رفع نیازهای فناورانه در نمایشگاه نفت حضور یافت
مشعل نمایشگاه بیست وهفتم درحالی به کارخود پایان دادکه شرکت ملی گاز ایران بارویکرد تقاضامحوری هدفمند برای رفع نیازهای فناورانه دراین رویداد بین المللی حضور یافت.
از سوی دیگر، صنعت گاز ایران همواره جزء صنایع پیشرو در مسیر بهره گیری از تولیدات ساخت داخل و تقویت تولیدکنندگان داخلی بوده است.
با توجه به توسعه کمی وکیفی شرکت های دانش بنیان در سال های اخیر و تمرکز عمده این شرکت ها بر رفع نیازهای مبتنی بر فناوری، شرکت ملی گاز ایران نیز استقبال قابل توجهی از محصولات آنها داشته؛ به طوری که از سال گذشته، برنامه ریزی جدی وکاربردی در این زمینه انجام داده است.
درحاشیه نمایشگاه، افزون بر رویدادهای جاری، نشست های خبری مدیران ارشد صنعت گاز نیز برگزار شدکه بخشی از آنها در ادامه می آید.
صنعت گاز، قلب تپنده انرژی کشور است که امروز در زندگی شخصی، کاری و صنعتی مردم تأثیر بسزایی دارد. شرکت ملی گاز ایران در نمایشگاه بیست و هفتم با تقویت وتعمیق ارتباط بامجموعه های دانش بنیان و صاحب فناوری، به منظور برآورده کردن نیازهای فناورانه صنعت گاز، حمایت ازکالاهای تولید داخل و ساخت بار اول فناورانه را افزایش داد.
مجید چگنی، معاون وزیر نفت درامور گاز در دومین روز برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (پنجشنبه 28 اردیبهشت) در نشست خبری با خبرنگاران درتشریح برنامه های گازرسانی و صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه، از تقاضای ترکیه از ایران برای افزایش واردات گاز به این کشور خبر داد. چگنی همچنین درخصوص فعالیت های گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز گفت: امسال بهره برداری از گازرسانی به ۲۴ شهر، دو هزار و 300 روستا و بیش از چهار هزار و 100 صنعت را در دستور کار داریم، همچنین آغاز عملیات گازرسانی به ۱۶شهر، یکهزار و 600 روستا و حدود یکهزار و 900 صنعت در برنامه شرکت ملی گاز ایران است. وی افزود: تاکنون بیش از ۹۸.۵ درصد شهرها و ۸۵ درصد روستاهای کشور گازرسانی شده اند، باقی شهرها و روستاهای کشور نیز با توجه به تکالیف قانونی و اسناد بالادستی به شبکه گاز کشور متصل خواهند شد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: اکنون اولویت گازرسانی با مناطق محروم و کم برخوردار سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بخش هایی از کرمان، آذربایجان غربی، کردستان و مناطق سخت گذر است و تلاش می شود بخش اعظم این مناطق تا سال آینده گازرسانی شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین با بیان اینکه پروژه های بسیار خوبی از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در حال اجراست، گفت: اکنون چند پروژه در مرحله بهره برداری است که مهم ترین آنها پروژه انتقال گاز ایرانشهر به چابهار با اعتبار ۵۰۰ میلیون دلار است که به زودی به بهره برداری می رسد. وی در ادامه با اشاره به برنامه های صادرات گاز به کشورهای همسایه، از درخواست ترکیه برای افزایش مقدار واردات گاز از ایران خبر داد و افزود: کارشناسان دو کشور در حال بررسی تمدید این قرارداد هستند و مذاکرات ادامه داد.
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین با اشاره به توافق برای تمدید قرارداد صادرات گاز با عراق اظهار کرد: تمهیدهای لازم برای پرداخت گازبهای عراق به ایران نیز در حال بررسی است و زمانی که این موضوع قطعی شد، قرارداد با این کشور تمدید می شود. به گفته چگنی، مطالبات گازی ایران از عراق هشت میلیارد یورو است. وی افزود: کشورهای پاکستان، افغانستان و عمان خواستار واردات گاز از ایران هستند و مذاکرات با این کشورها در دستور کار و درحال بررسی است که البته زیرساخت های لازم برای امضای قرارداد با برخی کشورها هنوز مهیا نیست.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: از سویی سوآپ روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان هم در حال اجرا و واردات گاز از ترکمنستان هم در دستور کار است. چگنی اظهار کرد: از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم شاهد روند روبه رشدی در عرصه های مختلف به ویژه صنعت نفت کشور هستیم که آمار و ارقام نیز بر این موضوع صحه می گذارد، کارکنان صنعت گاز هم با تلاش جهادگونه توانسته اند مسئولیت های خود را به خوبی ایفا کنند.
وی با بیان اینکه حرکت خوبی برای توسعه صنعت گاز کشور آغاز شده است، افزود: چالش اصلی ما در سال ۱۴۰۱ وجود ناترازی تولید و مصرف گاز و تامین سوخت زمستانی بود، با این حال توانستیم با همکاری مطلوب هم وطنان، آن زمستان سخت را پشت سر بگذاریم.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه پایداری و گستردگی سرمای زمستانِ پارسال در ۲۵ سال گذشته کم سابقه بوده است، اظهار کرد: این موضوع سبب تشدید ناترازی گاز شد که تا روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب رسید، اما توانستیم ۸۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز وارد شبکه کنیم. چگنی با اشاره به برنامه ششم توسعه کشور گفت: اگر برنامه های توسعه بالادستی کشور به خوبی انجام می شد، نباید شاهد این ناترازی می بودیم، البته تحریم سبب شد مسئولان پیشین نتوانند برنامه های توسعه را به ویژه در حوزه بالادستی گاز پیش ببرند.
وی با تأکید بر ضرورت بهینه سازی انرژی و مدیریت مصرف، آن را اقدامی فرابخشی دانست و افزود: بحث بهینه سازی با توجه به تکالیف قانونی که مجلس شورای اسلامی برعهده ما گذاشته، در دستور کار است، با این حال بیشتر مصرف انرژی کشور در بخش مسکن، صنعت، کشاورزی و نیروگاه ها است که خارج از مسئولیت ماست؛ به همین دلیل، دیگر دستگاه ها باید برای حل و رفع آن اقدام کنند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه اعلام کرد که جمع آوری گازهای مشعل اولویت این شرکت بوده و تاکنون قراردادهایی در این زمینه امضا شده است، مزایده گازهای مشعل پارس جنوبی نیز برگزار شده که برندگان آن به زودی اعلام می شوند. چگنی در پایان یادآور شد: تعمیرات اساسی تأسیسات تولید، انتقال، توزیع و پالایشگاه های گازی نیز برای تولید پایدار آغاز شده است.
نشست خبری رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز از دیگر برنامه های شرکت ملی گاز ایران در دومین روز برگزاری نمایشگاه بیست و هفتم بود.
نوشادی در این نشست از ثبت بزرگ ترین (قطر) و طولانی ترین حفاری افقی جهان در پروژه انتقال گاز به نیروگاه و صنایع قشم خبرداد.
وی گفت: در طرح خط لوله انتقال گاز ششم سراسری شاهد ثبت رکوردی تازه بودیم و پروژه انتقال گاز به نیروگاه و صنایع قشم تا سه ماه آینده تکمیل می شود و حفاری افقی از دو سمت جزیره در سرزمین اصلی آغاز شده است.
وی با اشاره به بخشی از اقدام های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در حوزه تاسیسات تقویت فشار گاز اظهار کرد: ۱۱ ایستگاه تقویت فشار گاز در حال طراحی، خرید و اجراست، همچنین اجرا و بهره برداری هم زمان از این ایستگاه در طول ۶۰ سال قدمت شرکت ملی گاز ایران و ۱۵ سال قدمت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یک رکورد است که از این تعداد (۱۱ ایستگاه) ۶ ایستگاه امسال به بهره برداری می رسد که این موضوع نیز رکوردی تازه است.
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گاز ایران همچنین با اشاره به اجرای طرح های ذخیره سازی گاز گفت: سال ۱۴۰۱ هفت طرح ذخیره سازی گاز طبیعی را فعال کردیم که اکنون پنج طرح در حال اجراست. نوشادی با بیان اینکه طرح ذخیره سازی شوریجه D در قالب BOT در حال اجراست، تصریح کرد: تا پایان امسال شاهد کلید خوردن طرح های ذخیره سازی در میدان های مختار، بانکول، قزل تپه و سراجه خواهیم بود. بر اساس برنامه های تعریف شده، تا ۶ ماه آینده نیز دو طرح دیگر نیز کلید می خورد. وی با بیان اینکه طرح ذخیره سازی گاز در میدان نصرآباد کاشان نیز برای نخستین بار در گنبدهای نمکی اجرایی می شود، افزود: انجام مطالعات میدان یورتشای نیز با مشاور خارجی در جریان است.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گاز ایران، میدان قزل تپه، یکی از خاص ترین میدان ها و فشار این میدان ۱۶ هزار PSI و درجه حرارت آن نیز ۳۶۰ فارنهایت است که از جمله بیشترین دماهای میدان در کشور است که با بهره برداری از این پروژه ها می توانیم در اوج مصرف از ظرفیت مخازن ذخیره سازی بهره بگیریم.
نوشادی با بیان اینکه شبکه گاز ایران بزرگ ترین شبکه گاز جهان است، گفت: ایران با ۴۴۰ هزار کیلومتر، آمریکا با ۳۳۰ هزار کیلومتر و کشورهای چین، روسیه و کانادا در فهرست کشورهای دارای ۹۰ تا ۱۳۰ هزار کیلومتر شبکه گاز هستند، حتی کشورهای تولیدکننده درصد زیادی از مصرف خود را از محل ذخیره سازی تأمین می کنند. وی افزود: در دولت سیزدهم عزم خود را جزم کردیم که در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با موافقت نامه های بالادستی و بودجه ای بتوانیم مشکل ناترازی شبکه گاز در اوج مصرف زمستان در پایین دست را حل کنیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یادآور شد: پارسال قول دادیم در سال ۱۴۰۲ همه ایستگاه های تقویت فشار گاز با سیستم کنترل ایرانی احداث شوند. این فرآیند ابتدا با یک شرکت ایرانی کلید خورد و اکنون به سه شرکت افزایش یافته که شاهد انحصار نباشیم. نوشادی با بیان اینکه ایستگاه تقویت فشار گاز در پل کله با این سیستم کنترل ایرانی راه اندازی شده و بدون محدودیت در حال فعالیت است، گفت: در ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان به رکورد استفاده ۹۰ درصدی از تجهیزات داخلی دست یافته ایم.وی با بیان اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در همه فرآیندها بسیار چابک و دقیق است، تأکید کرد: افزون بر اقدام هایی که در حوزه ایرانی سازی انجام شده، حرکت مدیریت دیگری نیز اجرایی شد و کمتر از یک ماه اقدام به برگزاری مناقصه برای تکمیل رینگ شرقی کشور کردیم، برنده مناقصه نیز انتخاب و عملیات اجرایی آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه با افتخار طرح هوشمندسازی کنتورهای گاز را هم در دستور کار قرار دادیم، اظهار کرد: هوشمندسازی کنتور ۲۷ میلیون مشترک در دستور کار است، با این حال باید با تنظیم گری همراه شود، در غیر این صورت تنها به مدیریت اطلاعات و پایش منتهی می شود.به گفته نوشادی، سه تا چهار میلیارد دلار اعتبار برای ابرپروژه هوشمندسازی در نظر گرفته شده است و طرح های هوشمندسازی برنامه ریزی و اولویت بندی شده و امسال هوشمندسازی سه میلیون مشترک انجام خواهد شد.وی افزود: انگلیس از یک دهه پیش هوشمندسازی کنتورهای گاز را کلید زد و اکنون در مجموع چهار میلیون کنتور هوشمند شده است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره ارائه و صادرات خدمات فنی و مهندسی از سوی این شرکت یادآور شد: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هفت پالایشگاه، ۸۰ ایستگاه تقویت فشار و ده ها هزار کیلومتر شبکه انتقال گاز فشار قوی را احداث و اجرا کرده و ظرفیت بالایی در این حوزه ها دارد، همچنین ظرفیت ارائه خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه از سوی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد.
شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی دیگر از زیربخش های شرکت ملی گاز ایران در سومین روز بیست هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، نشست خبری برگزار کرد و درآن غلامعباس حسینی، گزارش کامل و جامعی از عملکرد این شرکت ارائه داد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در این نشست خبری که جمعه 29 اردیبهشت ماه برگزار شد، اعلام کرد: پیش بینی می شود حجم انتقال گاز در سال ۱۴۰۲ به ۲۸۰ میلیارد مترمکعب برسد.غلامعباس حسینی گفت: شرکت انتقال گاز ایران، گاز طبیعی را به دو هزار و 200 ایستگاه تقلیل فشار، شهرها و صنایع بزرگ مانند پتروشیمی ها و نیروگاه ها تحویل می دهد، در سه نقطه تزریق گاز به چاه های نفت همچنین تحویل گاز به مخازن ذخیره سازی شوریجه و سراجه انجام می شود، همچنین ۹۰ ایستگاه تقویت فشار گاز هم برای مبادی تحویل گاز در این شرکت استقرار دارد.وی با بیان اینکه این شرکت بزرگ ترین دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز ایران را دارد، تصریح کرد: در مجموع ۳۹ هزار کیلومتر خطوط انتقال گاز فشار قوی، ۹۰ ایستگاه تقلیل فشار، ۶۱ یارد عملیاتی و ۳۳۰ کمپرسور در کشور وجود دارد.حسینی با بیان اینکه پارسال ۲۷۴ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به وسیله خطوط انتقال به مبادی مشخص شده تحویل داده شد، افزود: سال ۱۴۰۱ و پیش از آغاز فصل سرد سال ۱۰۷ مورد تعمیرات اساسی، ۳ هزار کیلومتر پیگرانی هوشمند، یکهزار و 100 مورد تعمیرات و ۴۸ هزار کیلومتر نشت یابی در مجموعه تأسیسات و خطوط شرکت انتقال گاز انجام شد.وی تصریح کرد: با این تفاسیر مقدار انتقال گاز در سال 1401 نسبت به سال پیش از آن ۲.۲ درصد افزایش یافت، همچنین شاهد افزایش ۶.۴ درصدی ساعت کارکرد توربین ها و قابلیت اطمینان ۹۸.۹ درصد در مجموعه تأسیسات و خطوط انتقال گاز کشور بودیم.مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: پیش بینی می کنیم امسال حجم انتقال گاز به ۲۸۰ میلیارد مترمکعب برسد.
حسینی همچنین از افزایش ۱۷ درصدی صادرات گاز از مبادی خطوط انتقال خبر داد و افزود: این مقدار از ۱۷ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۰ به ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۱ رسید.وی با اشاره به سیاست برون سپاری در شرکت انتقال گاز ایران اظهار کرد: تاکنون هفت ایستگاه از ایستگاه های انتقال گاز همچنین همه خدمات، حراست، پشتیبانی، تعمیرات کمپرسورها و بهره برداری، با توجه به قرارداد جدید که بر مبنای شاخص محوری است، به بخش خصوصی واگذار شده است.مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در ادامه از صرفه جویی ۶۰ درصدی مالی به دلیل بهره مندی از قطعات و تجهیزات تولید داخل خبر داد و گفت: اکنون همه اقدام های مربوط به تعمیرات اساسی در داخل کشور انجام می شود و شرکت هایی مانند اوتی سی و مپنا بخش عمده ای از توربین های انتقال گاز را تعمیر و تجهیز می کنند.حسینی بر آمادگی شرکت انتقال گاز ایران برای ورود به فصل زمستان و انتقال پایدار گاز تأکید کرد.وی افزود: نمایشگاه امسال از نظر کیفی و کمّی نسبت به سال های گذشته وضع مناسب تری دارد و شاهد افزایش حضور ۳۵ درصدی شرکت های داخلی و ۱۰۰ درصدی شرکت های خارجی هستیم و این موضوع با توجه به تحریم های ظالمانه دشمنان، اقدامی مؤثر است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران در نشستی که با عنوان «فرصت های سرمایه گذاری در شرکت ملی گاز ایران در زنجیره ارزش با تمرکز بر هوشمندسازی، بهینه سازی و ذخیره سازی» در روز جمعه (29 اردیبهشت ماه) و در حاشیه نمایشگاه 27 برگزار شد، از ۲۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری برای بخش خصوصی تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور خبر داد. حسینعلی محمدحسینی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران در سال ۱۴۰۱ پس از آمریکا و روسیه سومین رتبه تولید گاز در دنیا را دارد، گفت: سال گذشته، ۲۹۱ میلیارد مترمکعب گاز تولید و ۲۷۱ میلیارد مترمکعب گاز شیرین به شبکه ۴۰ هزار کیلومتری گاز فشار قوی تزریق شد. وی افزود: به طور کلی240 میلیارد مترمکعب گاز مصرف شده است. از این میزان، ۷۳ میلیارد مترمکعب توسط نیروگاه ها، ۱۰۴ میلیارد مترمکعب توسط بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده، ۲۵ میلیارد مترمکعب توسط فولاد، سیمان و صنایع عمده، ۲۳ میلیارد مترمکعب توسط خوراک و سوخت و هشت میلیارد مترمکعب از سوی بخش حمل ونقل مصرف شده است.مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به اینکه سال ۱۴۰۱ بیش از یکهزار کیلومترخط لوله جدید به بهره برداری رسیده است، ادامه داد: پارسال همچنین دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب ذخیره سازی در شوریجه و سراجه انجام شده است.محمدحسینی با بیان اینکه پارسال شاهد افزایش حدود ۱۰درصدی صادرات گاز نسبت به سال ۱۴۰۰بودیم، تصریح کرد: تأمین ۸۰ درصد سوخت نیروگاه ها به عهده شرکت ملی گاز است و در دوره سرد سال ۸۶۵ میلیون مترمکعب گاز سبک به خطوط تحویل داده شده، همچنین درسال ۱۴۰۱ موضوع سوختن گازهای مشعل پارس جنوبی مشخص شد، به طوری که گازسوزی مشعل ها در سال ۱۴۰۰، سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب بود که این مقدار به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب می رسد.
وی اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران پارسال بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان از منابع داخلی خود که حاصل از فروش اتان و ال پی جی بود، صرف سرمایه گذاری در بخش هایی کرد که جنبه خدمت رسانی به کشور دارند و این سرمایه گذاری امسال به ۵۵ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه صنعت گاز کشور تا پایان برنامه هفتم توسعه به معادل ریالی حدود ۴۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد، گفت: عددی که برای بخش خصوصی به عنوان فرصت سرمایه گذاری در نظر گرفته شده، معادل ریالی ۲۰ میلیارد دلار است.محمدحسینی در ادامه با بیان اینکه اقدام های خوبی در اصلاحیه مصوبه های پیشین شورای اقتصاد انجام شده است، بیان کرد: وزیر نیز به تازگی شیوه نامه ای با هدف پیک زایی و رفع محدودیت در صنایع عمده با سرمایه گذاری خود به صنایع یا سرمایه گذاران ابلاغ کرد.
وی با اشاره به رونمایی از شیوه نامه ذخیره سازی روزمینی گاز و واردات گاز طبیعی مایع (ال ان جی) گفت: فراخوان گسترده ای در این زمینه انجام شده است. محمد حسینی تصریح کرد: فرصت های سرمایه گذاری به طور عمده شامل بحث هایی برای شبکه خطوط انتقال است که امسال آغاز می شود و سرمایه گذاران می توانند در آنها حضور داشته باشند.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران همچنین گفت: یکی از مهم ترین طرح ها خط ۱۱سراسری گاز است که به طول تقریبی یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر با سرمایه گذاری سه میلیارد دلاری آغاز به کار می کند.
وی در ادامه با اشاره به مصوبه ای مبنی برجایگزینی بخاری های بازده پایین با بخاری های بازده بالا تأکید کرد: این مصوبه شورای اقتصاد در اواخر سال ۱۴۰۱ به شرکت ملی گاز ابلاغ شده که براساس آن چهار میلیون و ۱۰۰ هزار بخاری باید تعویض شوند.مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه لوله کشی گاز داخل منازل به عهده سازمان نظام مهندسی است، گفت: طبق ویرایش جدید محدودیت های زیادی درحوزه نصب بخاری ها پیش روی شرکت ها قرار دارد. پارسال حدود ۳۰ هزار عدد بخاری درجه A خریداری کردیم و برنامه این بود که در فصل سرد تعویض شوند، اما این فرآیند با محدودیت نصب روبه رو شد.محمدحسینی با اشاره به هوشمندسازی کنتورهای گاز یادآور شد: همچنین اقدام های مربوط به تکمیل خط نهم سراسری گاز از کوه دشت تا میاندوآب و تا مرز بازرگان درحال اجراست. وی با تأکید بر اینکه تنوع سبد انرژی کشور از موضوعات اصلی کشورهاست، افزود: به نقطه ای رسیده ایم که شبکه خانگی در بخش شهری و روستایی تقریباً تکمیل شده است و تکلیف قانونی داریم که ما را موظف می کند به بخش های دورافتاده گازرسانی کنیم. مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه سوآپ گاز دو برابر شده است، از انجام مذاکره ایران با ترکمنستان برای واردات گاز خبر داد.
علیرضا بیات، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی گاز ایران نیز با تأکید بر اینکه هدف این شرکت با توجه به ناترازی موجود بهینه سازی مصرف سوخت در حوزه های خانگی، تجاری و صنعتی است، اظهار کرد: هم زمان شرکت ملی نفت با توجه به ظرفیت هایی که دارد، میدان های نفت و گاز را توسعه می دهد و هدف تولید روزانه ۱.۴ میلیارد مترمکعب است. زمانی که بازارهای هدف داخلی تأمین شد، صادرات گاز را هم در نظر داریم، البته اکنون صادرات گاز به عراق انجام می شود، اما به طور کلی کوتاه ترین مسیر برای کاهش ناترازی گاز بهینه سازی مصرف انرژی است.در حاشیه این آیین، از شیوه نامه سرمایه گذاری به منظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی با اولویت مشترکان عمده و نیروگاه ها رونمایی شد.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت خبر داد
مشعل بهینه سازی مصرف سوخت، از جمله موضوع هایی است که در ادوار پیشین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به آن توجه شده است؛ موضوعی که در بیست و هفتمین دوره برگزاری این رویداد مهم (27 تا30 اردیبهشت) نیز مغفول نماند و به عنوان یکی از محورهای اصلی به آن پرداخته شد. شرکت بهینه سازی مصرف سوخت که یکی از متولیان اصلی در زمینه بهینه سازی مصرف سوخت است، در نمایشگاه 27 یک نشست خبری با همین رویکرد به میزبانی حسین آب نیکی، مدیرعامل این شرکت برگزار کرد که در ادامه توضیحات وی در جمع خبرنگاران حاضر در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را مرور می کنیم.
آب نیکی با بیان این که بهینه سازی مصرف سوخت، موضوعی فرادستگاهی است و همه مجموعه ها درگیر آن هستند، شدت مصرف انرژی و ناترازی درکشور را زیاد خواند و افزود: مصرف انرژی در کشور نامطلوب است و در مقایسه با همسایگان، روند افزایشی دارد. وی تصریح کرد: با وجود راهبردها برای مصرف متعارف انرژی، بازهم شدت مصرف انرژی بسیار بالاست و این موضوع موجب می شود که ناترازی انرژی روز به روز جدی تر شود؛ به طوری که در تمام ایام سال با این پدیده روبه رو هستیم.
حسین آب نیکی گفت: در فصول گرم سال، ناترازی در برق جدی است و باعث ایجاد محدودیت هایی برای صنایع و بخش تجاری و اداری می شود. در فصول سرد نیز، این ناترازی به سمت گاز رفته و موجب می شود که باز برای صنایع محدودیت هایی اعمال شود. در یک دهه گذشته تلاش های زیادی در جهت بهینه سازی مصرف انجام شده اما عمدتا فضا به سمت مسابقه میان تولید و مصرف پیش رفته و به نفع مصرف کننده تمام شده است.
وی تاکید می کند: همه نهادها و ارگان های کشور، مجموعه دستگاه های دولتی، بخش خصوصی و مردم می باید بسیج شوند و برای بهینه سازی مصرف سوخت تلاش کنند. شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با 220 نفر از همکاران خود به تنهایی نمی تواند این مهم را پیش ببرد و لازم است آحاد مردم نیزفعال و اثرگذار باشند.
آب نیکی با اشاره به اینکه شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در سه بخش صنعت، حمل ونقل وساختمان فعالیت می کند، ادامه داد: منظور از بخش صنعت، همه صنایع به ویژه صنایع پرمصرف با مصرف انرژی قابل توجه است. تدوین استانداردها و الگوی مصرف برای صنایع امری ضروری است؛ از این رو استانداردهای تدوین شده تا پایان امسال یا اوایل سال آینده ابلاغ می شود و به موجب آن صنایع پرمصرف باید فرآیندهای خود را براساس الگوی مصرف و مبتنی بر استاندارد انجام دهند. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با بیان اینکه مبنای مصرف برای صنایع الگوی مصرف و استاندارد تعریف شده است، گفت: براساس استاندارد تعریف شده، سوخت به صنایع تخصیص پیدا خواهد کرد؛ صنایعی با میزان مصرف بالاتر مشمول ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف شده و صنایع با مصرف درست تشویق خواهند شد. این روال در دولت قبل وجود نداشت و در این دولت اصلاح شد تا صنایع در صورت رعایت نکردن الگوی مصرف مشمول جریمه شوند.
او با بیان اینکه زیرساخت های لازم برای اجرای ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف با همکاری سازمان استاندارد فراهم شده است، گفت: شرکت بهینه سازی مصرف سوخت درحوزه ساختمان، پروژه تعویض بخاری های غیر استاندارد را تعریف کرد؛ حدود ۲۰میلیون بخاری در کشور وجود دارد که بخش قابل توجهی از آنها استاندارد نیست و مصرف سوخت آنها نزدیک به دو برابر بخاری های استاندارد است. از آنجا که همه مردم توان خریدبخاری با راندمان بالا را ندارند، با مصوبه شورای اقتصاد، طرح تعویض بخاری های غیراستاندارد بابخاری های استاندارد اجرا شد. آب نیکی ادامه داد: باتصویب طرح نوسازی و تعویض بخاری های غیراستاندارد درشورای اقتصاد و تقبل پرداخت هزینه از سوی دولت، مقرر شد بخاری های غیر استاندارد تعویض و نوسازی شوند. به گفته وی، به موجب این مصوبه، چهارمیلیون بخاری بارتبه انرژیA و Bجایگزین بخاری های غیراستاندارد می شود و اولویت هم با مناطق سردسیر و خانواده های محروم است. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت بابیان این که هزینه اجرای این طرح ازمنابع داخلی است و اجرای آن پنج سال طول می کشد، تصریح کرد: درگام بعدی، باقی مانده بخاری های غیراستاندارد از رده خارج خواهد شد.
او با تأکید براینکه باید در گام های بعدی طرح تعویض پنجره در ساختمان هم دنبال شود، گفت: ساختمان ها افزون بر عایق کاری ملزم به اجرای مبحث ۱۹مقررات ملی ساختمان هستند؛ البته قرار شده است از امسال پایان کار ساختمان ها منوط به اجرای این مبحث باشد. مجری این طرح وزارت کشور و شهرداری و ناظر بر اجرای آن هم وزارت راه، سازمان نظام مهندسی و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت است. آب نیکی گفت: با اجرایی شدن این طرح، ساختمان ها هم برچسب انرژی خواهند داشت و می توان استانداردسازی را دراین حوزه را دنبال کرد.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با اشاره به فعالیت های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در حوزه حمل ونقل گفت: در شرایط فعلی ۵۰ درصد مصرف سوخت مربوط به بنزین، ۳۵ درصد گازوئیل و مابقی سوخت گاز طبیعی است. افزون بر این، در سال جاری تلاش وزارت صمت تولید و آماده کردن تعداد بیشتری از خودرو است که همین باعث افزایش مصرف سوخت می شود. همچنین روند اسقاط خودروهای فرسوده به دلیل نوسان های قیمتی سرعت قابل توجهی ندارد که نتیجه آن باز هم افزایش مصرف سوخت است. آب نیکی با بیان اینکه اولویت ما در حمل ونقل ریلی درون و برون شهری است، گفت: دو طرح حمل ونقل برون شهری و درون شهری را داریم، ضمن آنکه در قالب قرارداد با شرکت راه آهن جمهوری اسلامی سه هزار و ۶۰۰ دستگاه واگن خریداری شد و در آینده هم حدود سه هزار و ۹۰۰ دستگاه واگن به نوگان باری اضافه می شود.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: تاکنون ۱۷۵واگن در تهران و ۱۷۵ واگن در کلان شهرها وارد ناوگان حمل ونقل شده که حدود ۲۸ میلیون دلار برای تهران و حدود ۱۰ میلیون دلار برای کلان شهرها پرداخت شده است، همچنین طرحی برای کاهش مصرف سوخت در خودروهای داخلی داریم و به موجب آن از طرح تولید50 هزار دستگاه خودروی کم مصرفی حمایت می کنیم که درمقایسه با خودروهای داخلی، حداقل دو لیتر کاهش مصرف داشته باشند. با این طرح خودروهای تولید داخل کم مصرف، روانه بازار می شوند. آب نیکی با اشاره به طرح ایجاد سامانه اجرای سیستم پایش هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل جاده ای (سپهتن) گفت: موافقت نامه ای با شرکت ملی پخش، راهداری، راهور و شرکت بهینه سازی امضا شده که به موجب آن ۳۵۰ هزار دستگاه خودروی باری برون شهری به این سامانه مجهز می شوند؛ آنها دیگر در ایستگاه پلیس توقف ندارند بلکه سوخت تخصیص یافته به آنها به صورت فنی پیمایش شده که نتیجه آن کاهش مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق است.
آب نیکی درباره طرح حمل ونقل درون شهری تصریح کرد: طبق این طرح ناوگان فرسوده شهری نوسازی شده و ۱۶ هزار دستگاه اتوبوس شهری دیزلی فرسوده با اتوبوس های گازسوز، برقی و گازوئیل سوز جایگزین می شود. همچنین جایگزینی۳۰ هزاردستگاه گازسوز درون شهری و ۱۶۰ هزار دستگاه تاکسی فرسوده و ۱۲۰ هزار دستگاه موتورسیکلت کار فرسوده با موتورسیکلت برقی و توسعه ۲۰ هزار دستگاه دوچرخه و اسکوتر صورت می گیرد. با توجه به صرفه جویی صورت گرفته، مبلغی به عنوان یارانه صرفه جویی پرداخت می شود؛ این طرح در مرحله تصویب شورای اقتصاد است.
مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف در پاسخ به پرسشی درباره تأمین منابع مالی طرح های شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: هدف اصلی باید روی کاهش ۵۰ درصد شدت انرژی باشد که معادل سه تا سه ونیم میلیون بشکه نفت خام در روز است. برای رسیدن به این هدف باید دولت، مجلس و مردم پای کار بیایند. بر همین اساس تأسیس صندوق بهینه سازی مصرف انرژی را مطرح کردیم که قرار است در برنامه هفتم توسعه لحاظ شود. هم اکنون برای امسال، حساب بهینه سازی انرژی ایجاد شده است. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت افزود: بر همین اساس از اواسط سال گذشته به فکر ایجاد صندوق بهینه سازی انرژی افتادیم تا همه منابع برای صرفه جویی سوخت در این صندوق واریز شود؛ پیشنهادی که با استقبال سازمان برنامه روبه رو شده است، اما چون به مصوبه مجلس نیاز دارد باید در برنامه هفتم توسعه لحاظ شود. آب نیکی همچنین گفت: برای اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی انتظار می رفت که سرمایه گذار بخش خصوصی وارد شود، اما با توجه به شرایط سال های گذشته و جذابیت سایر بازارها همچون سکه و دلار استقبالی از این طرح ها نشد و عملا بسیاری از طرح های بهینه سازی به دلیل نبود منابع مالی اجرایی نشدند. به اضافه اینکه محل منابع مالی ما از محل تبصره ۱۴ بودجه است که معمولا صرف هدفمندی شده و بهینه سازی اولویت ندارد. وی با تأکید بر لزوم استانداردسازی ساختمان ها ابراز امیدواری کرد تا پایان سال جاری یا اوایل سال آینده زیرساخت های لازم برای الگوی مصرف در مجموعه صنعت، ساختمان و حمل ونقل مصوب و ابلاغ شود. آب نیکییادآوری کرد: باید مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان هم جدی گرفته شود، زیرا برچسب انرژی مهم است؛ در این صورت خریداران ساختمان می دانند ساختمانشان چه گریدی از مصرف انرژی را دارد.
در روزهای برگزاری نمایشگاه 27 رقم خورد
مشعل بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی درحالی بعد از چهار روز به کار خود پایان داد که در آن به گفته جواد اوجی، وزیر نفت بیش از 200 قرارداد وتفاهمنامه امضا شد؛ تفاهمنامه و قراردادهایی که کانون توجه آنها با توجه به شعار سال «مهار تورم و رشد تولید»، بهره گیری از توانمندی شرکت های دانش بنیان برای داخلی سازی اقلام مورد نیاز صنعت نفت به دست توانمند سازندگان و تولید کنندگان ایرانی بود. و البته امضای قرارداد و تفاهمنامه هایی باشرکت های خارجی شرکت کننده در این دوره از نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی؛ شرکت هایی که آمده بودند تا برای ساخته ها و تولیدات خود بازاریابی کنند.
بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، رویدادی مهم است که در تقویم صنعت نفت ایران جایگاهی ویژه دارد و هر ساله با برگزاری این رویداد مهم، فرصتی ایجاد می شود تا شرکت های ایرانی و خارجی فعال درعرصه نفت با شرکت در این دورهمی بزرگ، ضمن به نمایش گذاشتن ساخته ها و تولیدات، به تبادل تجرببات خود نیز بپردازند.در این دوره از برگزاری نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که 27 اردیبهشت ماه امسال آغاز و 30 اردیبهشت پایان آن بود، هریک از بخش های صنعت نفت از جمله شرکت ملی نفت ایران و برخی زیرمجموعه های آن، قراردادها و تفاهمنامه هایی را امضا کردند که انتظار می رود در زمانی نه چندان دور، تاثیرشان هویدا شود.
شرکت ملی نفت ایران همانند سال های گذشته حضوری چشمگیر در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی داشته است و در روزهای نمایشگاه تفاهمنامه ها و قراردادهای متعددی را با شرکت ها و دانش بنیان ها امضا کرد.
قرارداد احیای چاه های ۲۳۹ و ۴۴۶ اهواز بین پارک نوآوری و فناوری صنعت و شرکت های فناور تجهیز صنعت نصر مبتکران و فناوری مهندسی و توسعه حفاری پارسیان امید امضا شد.
در این تفاهمنامه مدیران عامل شرکت های فناور تجهیز صنعت نصر مبتکران (چاه ۲۳۹ اهواز) و فناوری مهندسی و توسعه حفاری پارسیان امید (چاه ۴۴۶ اهواز) و محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت حضور داشتند. طرح هایی مانند احیای چاه های کم بازده و بسته نفتی، فرصت خوبی است که در اختیار مجموعه های توانمند بخش خصوصی و دانشگاهی قرار گرفته است تا آنها بتوانند از امکاناتی که شرکت ملی نفت در اختیار آنها قرار می دهد، استفاده کنند. برای نخستین بار است که شرکت ملی نفت ایران چنین فرصتی را در اختیار بخش خصوصی و دانشگاهی ایران قرار می دهد تادر طرح های بالادستی به منظور افزایش تولید نفت مشارکت داشته باشند.
امضای توافقنامه همکاری در زمینه تعریف پروژه دانش بنیان به منظور اکتشاف، توسعه، بهره برداری و توسعه انرژی های تجدیدپذیر به ارزش ۳۰۰ میلیون دلاربین معاونت علمی ، فناوری واقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا نخستین مورد امضا شده در این رویداد بود.توافقنامه همکاری در زمینه بومی سازی تجهیز حفاری هدایت پذیر دورانی RSS میان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و شرکت ملی نفت ایران نیز یکی دیگر از توافقنامه های امضاشده بود.معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین قراردادی با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های دانش بنیان در زمینه ساخت بار اول امضا کرد.شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همچنین قراردادهایی با شرکت های اکسین پمپ، مپسا و فراسنجش شریف امضا و تبادل کرد.توافقنامه همکاری در زمینه تعریف هشت پروژه دانش بنیان به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار میان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و شرکت نفت و انرژی پاسارگاد نیز امضا شد.
قرارداد مشارکت مهندسی برنامه ریزی و نظارت بر اجرای پروژه میدان بینک موضوعی بود که بین شرکت توسعه پترو ایران، پارک فناوری پردیس امضا شد. شرکت توسعه پتروایران همچنین امضاکننده توافقنامه حفاری و توسعه چاه های آب ژرف با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری بود. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان با شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر توافقنامه ای برای همکاری در زمینه تعریف سه پروژه دانش بنیان به ارزش ۱۵۰ میلیون دلار امضا کرد. قراداد ساخت بار اول باشرکت های دانش بنیان همچنین بین معاونت علمی، فناوری واقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و شرکت ملی حفاری ایران امضا شد. طرح کنترل و تحلیل بستن اتصالات لوله جداری چاه های نفت با شرکت توسعه فناوری مهراد پارک و طرح ساخت و تولید ابزار حافظه دار اندازه گیری دما و فشار درون چاهی، قراردادهایی بودند که ملی حفاری ایران امضا کرد.بر این اساس مقدار تجمیعی این قراردادها ۵۰۰ میلیون دلار و ارزش قراردادها ۱۶ میلیون دلار برآورد می شود.
تکمیل و راه اندازی دستگاه های تقویت فشار گاز میدان چشمه خوش، توسعه فاز ۲میدان مشترک دهلران و مطالعه توسعه میدان گازی ارم موضوع تفاهمنامه ها و قرارداد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بود.قرارداد تکمیل و راه اندازی دستگاه های تقویت فشار گاز میدان چشمه خوش و پایدار غرب به صورت قرارداد سرمایه گذاری ئی پی سی اف (EPCF) به منظور تأمین خوراک ان جی ال۳۱۰۰ با مبلغ قرارداد ۵۲ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو امضا شد که مدت آن ۲۰ ماه و شرکت مجری پتروپالایش دهلران است.تفاهمنامه مطالعه توسعه فاز ۲ میدان مشترک دهلران با شرکت اکتشاف و تولید سروک آذر با هدف افزایش تولید ۸ هزار بشکه ای نفت در روز با هزینه سرمایه گذاری حدود ۲۰۰ میلیون یورو امضا شد. تفاهمنامه مطالعه توسعه میدان گازی ارم با شرکت گلوبال پتروتک کیش با سرمایه گذاری شرکت چینی با هدف تولید ۱۵ میلیون مترمکعب گاز در روز و هزینه سرمایه گذاری ۳۹۴ میلیون دلار امضا شد.
قرارداد ساخت عرشه پروژه میدان گازی بلال بین شرکت های پتروپارس و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی در حاشیه سومین روز نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا شد. شرکت های پتروپارس و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار امضا کردند. هدف از امضای این قرارداد حرکت درمسیرتوسعه میدان گازی بلال است وبا ساخت این عرشه، نفت برداشت شده به وسیله خطوط لوله به خشکی منتقل می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در حاشیه سومین روز از بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی۵ قرارداد به ارزش هزار و ۱۱۰ میلیارد تومان با شرکت های داخلی برای پایداری تولید امضا کرد. قراردادهای ساخت ۵۲ قلم (۶۵۴ قطعه) انواع فلنج و اتصالات از ۸ تا ۴۲ اینچ با وستا صنعت سپاهان، دو قلم لوله (۲۸۵۰ شاخه) ۶ و ۱۲ اینچ با پیشرو صنعت نفت آسیا، ۶۳ قلم اتصالات (۸۴۹ قطعه) انواع فلنج و اتصالات با پتروصنعت عادل، ۳۰۰ شاخه لوله X۵۲ سایز ۱۰ اینچ با صنایع عمرانی باربد فناور و ۱۰ قلم لوله (۴۶۰ شاخه) ۴ تا ۳۰ اینچ با تجهیز آروین فرآیند پارس امضا شدند تا شبکه خطوط لوله انتقال وتوزیع شرکت گچساران روزآمد شود و ریسک نشت و آتش سوزی در آن به صفر برسد.
تفاهمنامه تدوین فرمولاسیون بهینه و طراحی مفهومی اولیه واحد ساخت کاتالیست هیدروتریتینگ نفتا و نفت سفید به منظور تولید صنعتی به امضای رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و مدیرعامل شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو رسید، همچنین افزایه لاتکس حفاری با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد. مجموعه نفت و گاز سرو در روند تکمیل دانش فنی همکاری دارد و در ادامه پس از تجاری سازی و رسیدن به روند تولید به مدت ۱۰ سال بهره مالکانه این محصول را به پژوهشگاه واگذار می کند.
قراردادها و تفاهمنامه های پژوهشی میان شرکت نفت فلات قاره، مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان امضا شد وبا امضای قرارداد شیرین سازی غشائی گاز، ایران به عنوان سومین کشور، وارد باشگاه دارندگان فناوری MEMBRANE GAS SWEETENING PILOT شد. قراردادهای همکاری علمی، پژوهشی و فناوری باشرکت دانش بنیان تولید قطعات لاستیکی تهران و انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف امضا شد و افزون بر آن دانشگاه شیراز نیز طی قراردادی مشترک به منظور ارائه راه حل زودهنگام برای برقراری یکپارچگی چاه های تولیدی/ تزریقی موجود در برابر رخداد مچالگی با شرکت نفت فلات قاره وارد همکاری شد.امضای تفاهمنامه علمی، پژوهشی و فناوری با محور هوشمندسازی چاه ها با دانشگاه امیرکبیر، تفاهمنامه فاز دوم توسعه نرم افزار تحلیل داده های گل حفاری با هدف آنی سازی تفسیر داده های نفت و گاز در محل چاه ها و به کارگیری روش های هوشمند بهبود گردش داده ها در خلیج فارس با شرکت رایا انرژی پارس پترو و افزون بر آن تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری با پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و تفاهمنامه سامانه پایش برخط وضع سکوهای فراساحلی با شرکت دانش بنیان لرزه نگاری پارسیان از دیگر برنامه های این آیین بود.شیرین سازی گاز ترش ارسالی به توربین و کاهش مقادیر H2S به زیر ۲ هزار PPM و استفاده از نتایج پایلوت برای توسعه طرح در مقیاس صنعتی از اهداف طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی این پایلوت به شمار می آید.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نفت و گاز اروندان در حاشیه دومین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران با هدف توسعه فناوری های فناورانه قرارداد همکاری امضا کردند. قرارداد امکان سنجی اقتصادی طرح جداسازی آسفالتین، واکس، رزین و افزایش درجه API نفت خام سنگین غرب کارون در مقیاس صنعتی بین عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان امضا شد. بر همین اساس سبک سازی نفت خام فوق سنگین با فناوری پژوهشگاه صنعت نفت که با توجه به محدودیت های محیط زیستی منطقه غرب کارون طراحی شده است، قادر خواهد بود افزون بر افزایش تولید در میدان های مشترک، در بحث انتقال نفت خام فوق سنگین به مبادی صادراتی کمک شایانی کند و کنترل رسوبات خطوط لوله و کاهش مصرف انرژی، از مزایای دیگر اجرای صنعتی این طرح خواهد بود.
شرکت ملی نفت ایران قرارداد بومی سازی ساخت دستگاه های توربوکمپرسور را با شرکت های دانش بنیان امضا کرد. ارزش سرمایه گذاری این قرارداد ۱۸۳ میلیون یورو است، این توربوکمپرسورها بعضی از نیازهای مناطق نفت خیز جنوب از جمله تزریق گاز میدان گچساران، بازگردانی میدان پازنان و… را تأمین می کنند. شرکت ملی نفت قصد دارد سرمایه ای حدود ۵۰۰ میلیون یورو در قالب ساخت ۶۰ دستگاه توربوکمپرسور را به شرکت های ایرانی واگذار کند. همچنین قرارداد ساخت و بومی سازی ۱۴ توربوکمپرسور ۱۵ مگاواتی بین برزو قنبری عدیو، مدیر پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران و مسعود عارف پور، مدیرعامل شرکت ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻧﯽ و ﻧﺼﺐ ﺗﻮرﺑﻮ ﮐﻤﭙﺮﺳﻮر ﻧﻔﺖ (اوتی سی) امضا شد.
صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به منظور تأمین خدمات مالی برای شرکت های عضو این صندوق با بانک شهر تفاهمنامه همکاری تأمین خدمات مالی برای شرکت های عضو صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت را امضا کرد که هدف از آن توسعه خدمات مالی برای کمک به شرکت های دانش بنیان و ایجاد همکاری هایی با بانک هاست، ضمن آنکه بخشی از منابع صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت در قالب این همکاری در اختیار بانک شهر قرار خواهد گرفت.
بانک شهر نیز برای سرمایه گذاری و مشارکت در فعالیت های دانش بنیان اعلام آمادگی کرده است و از ۵۰۰ فقره تسهیلات در اختیار شرکت های فناور و افراد دانش بنیان قرار خواهد داد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در حاشیه دومین روز از نمایشگاه بین المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی ۵ تفاهمنامه در حوزه های آموزشی، پژوهشی و فناورانه با طرفین ایرانی به امضا رساند.
نخستین قرارداد به نوع جدیدی از پلاگ ها اختصاص داشت و برای نخستین بار در منطقه بومی سازی شده است. این قرارداد میان شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و پتروپژوهان شریف بسته شد، در صورت به بار نشستن این محصول، حدود ۲۰ درصد هزینه های عملیاتی مربوطه و زمان آن کاهش می یابد. هم اکنون پنج کشور در جهان تولیدکننده این نوع خاص پلاگ هستند که با عزم جهادی شرکت مهندسی و توسعه نفت و این شرکت دانش بنیان، به زودی کشور ما نیز در زمره این چند کشور قرار خواهد گرفت.دومین تفاهمنامه همکاری میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و منطقه آزاد اروند با محوریت تسهیل و تسریع فرآیندهای واردات، ترخیص و تشریفات گمرکی انجام شد. محورهایی از جمله تسهیل و تسریع در فرآیند واردات ، ترخیص و تشریفات گمرکی (توسعه فعالیت های پژوهشی) همکاری در زمینه توسعه و صدور خدمات فنی و مهندسی، استفاده از ظرفیت های منطقه آزاد اروند برای تأمین و واردات کالاهای صنعت نفت، همچنین همکاری در زمینه مسئولیت های اجتماعی در این تفاهمنامه مدنظر است.سومین تفاهمنامه میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، همسو با عزم دولت سیزدهم برای فراهم کردن فضای رشد تولید در سال ۱۴۰۲ به امضا رسید.این تفاهمنامه با هدف به کارگیری امکانات و ظرفیت های طرفین برای توسعه و تجاری سازی فناوری های مورد نیاز صنعت نفت از طریق حمایت از شرکت های دانش بنیان و تسهیل شرایط تأمین مالی شرکت های دانش بنیانی که توانایی تأمین نیازهای فناورانه طرح های توسعه ای صنعت نفت را دارند، تفاهم هایی صورت گرفته است.چهارمین تفاهمنامه میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و مخابرات استان خوزستان برای توسعه سرویس های مخابراتی در منطقه غرب کارون به امضا رسید. هم اکنون شرکت های بسیاری در میدان های غرب کارون مشغول به کار هستند که تمامی ارتباط آنها از طریق چندلینک رادیویی به مرکز مخابرات پر ظرفیت (هاب اصلی) محدود است که بامحدودیت پهنای باند و ناپایداری ارتباط مواجه است.پنجمین تفاهمنامه همکاری میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای تأمین نیازهای فناورانه به امضا رسید.هدف از این تفاهمنامه تأمین نیازهای فناورانه این شرکت از طریق جهت دهی به پژوهش های استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه و متقابلا حمایت شرکت متن از این پژوهش هاست. همچنین حمایت ویژه ای از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه که تجهیزات با تکنولوژی بالای مورد نیاز شرکت متن را تولید کنند، انجام می شود.
تفاهمنامه بومی سازی دانش فنی و تولید بار اول ماده بیولوژیک پاک کننده لکه های نفتی دریایی (BIO OSD) بین شرکت نفت فلات قاره ایران و یکی از شرکت های زیرمجموعه جهاد دانشگاهی امضا شد.این تفاهمنامه که مدت اجرای آن ۱۲ ماه پیش بینی شده، با تلاش واحدهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) و پژوهش و فناوری این شرکت به نتیجه رسیده است.
توافق نامه ها وتفاهمنامه های شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب به منظور تسریع، تسهیل و فناور شدن عملیات های این شرکت امضا شد.ارزش توافقنامه های امضاشده با شرکت های زیرمجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ۴۰۰ هزار یورو و ۲۰ هزار میلیارد ریال است، توافقنامه نخست بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت هسا به منظور ساخت یک دستگاه شبیه ساز عملیات کنترل فوران (Drill sim ۵۰) امضا شد.توافق نامه دوم به منظور ساخت و رانش ۵۰ مجموعه رشته تکمیلی درون چاهی بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت دلیکو امضا شد.تواف نامه سوم بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بست انرژی پرشیا برای خدمات طراحی، ساخت و رانش ۵۰ مجموعه رشته های تکمیلی درون چاهی به امضا رسید.توافقنامه خدمات طراحی، ساخت و نصب ۱۰۰ مجموعه تاج سرچاهی به عنوان توافق چهارم بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت صنایع شهدای حدید به امضا رسید.توافقنامه اصلاح، آماده سازی و توپک رانی هوشمند ۱۰ رشته خط لوله ۱۶ اینچ، بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت صنایع الکترونیک شیراز به عنوان توافق پنجم به امضا رسید.در توافقنامه ششم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت پشتیبان پرواز پارس برای تأمین، نصب و راه اندازی ماشین آلات و دستگاه های مورد نیاز کارگاه های مرکزی اهواز و نفت و گاز آغاجاری امضا شد.در توافقنامه پایانی راه اندازی کارگاه مرکزی و نفت و گاز آغاجاری تعمیر و بازسازی قطعات مستعمل انبار قرنطینه توربین های رولز رویس، سولار و کمپرسور سولار c۱۶/c۳۱ نیز بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت پشتیبان پرواز پارس امضا شد.
چهار تفاهمنامه شامل تفاهمنامه با جهاد دانشگاهی، پتروشیمی امیرکبیر، گلوبال پتروتک کیش و راهبران انرژی افق در این رویداد امضا شد.
پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نفت فلات قاره دو قرارداد همکاری امضا کردند و پس از آن محصول راهبردی PPG برای کنترل تولید آب در چاه های نفتی رونمایی شد. «الگوسازی دقت بالای (High Resolution modeling) سه بعدی سیستم های نفتی و سنگ های منشأ بلوک D در شمال غرب خلیج فارس» و «تدوین، پیاده سازی و اجرای مدیریت خوردگی پایانه شناور فرآورشی کوروش (FPSO) در منطقه عملیاتی کیش» دو قرارداد منعقدشده بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نفت فلات قاره است که بین رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران امضا شد.
یکی از این تفاهمنامه ها با شرکت مهندسی و ابزار دقیق رایا انرژی به عنوان نماینده شرکت ترنسنفت روسیه با هدف انتقال فناوری و در پنج رشته مختلف امضا شدکه این پنج رشته شامل بازرسی های خطوط لوله، نشت یابی خط لوله، رسوب زدایی مخازن نفتی و... می شود، همچنین یک قرارداد انتقال دانش با دانشگاه آزاد اسلامی امضا شد.یکی از تفاهمنامه ها نیز درباره استقرار مدیریت دانش امضا شد: هیئت دولت در سال های گذشته دستورعملی درباره لزوم استقرار مدیریت دانش در شرکت های دولتی و خصوصی ابلاغ کرد. شرکت پایانه های نفتی اقدام های خود در این باره را از سال ۱۳۹۸ آغاز کرده و اکنون برای طرح توسعه استقرار مدیریت دانش، تفاهمنامه ای با شرکت دانش بنیان «مشاور و توسعه آینده» امضا کرده است.تفاهمنامه های ساخت حوض های شناور انتقال میعانات گازی با شرکت تکنوماشین از دیگر تفاهمنامه هایی بود که در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا شد.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام با هدف توسعه تولید داخلی انواع وسایل نقلیه برقی تفاهمنامه همکاری امضا کردند.موضوع این تفاهمنامه، همکاری در زمینه اجرای پروژه های مرتبط با کاهش مصرف سوخت و ارتقای شاخص های بهره وری انرژی است. هدف این تفاهمنامه، همکاری در حوزه توسعه تولید داخل انواع وسیله نقلیه برقی (خودروی سواری، تاکسی، موتورسیکلت و اسکوتر) و ایجاد زیست بوم و زنجیره تولید این ناوگان در منطقه ویژه اقتصادی پیام به منظور کاهش انتشار آلاینده های محیط زیستی و بهبود کیفیت هوای شهرهای کشور بیان شده است.
شرکت ملی گاز ایران نیز در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، چندین قرارداد و تفاهمنامه را با شرکای تجاری خود امضا کرد.
این تفاهمنامه با حضور رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و کریم سلحشور، رئیس دانشگاه صنعت نفت همسو با تحقق اهداف و برنامه ریزی های اجرایی امضا شد که براساس آن همکاری و هماهنگی برای نیازسنجی آموزشی و توانمندسازی کارکنان پیمانکار و مشاور پروژه های اجرایی با رویکرد صلاحیت حرفه ای از سوی دانشگاه نفت در دستور کار قرار می گیرد.پیشنهاد انجام پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی حول محور توسعه فناوری های مورد نیاز به منظور بهبود عملکرد پروژه های اجرایی از سوی دانشگاه نیز از مفاد این تفاهمنامه است و دانشگاه صنعت نفت در برگزاری نشست های تخصصی و هم اندیشی درباره چالش های اجرایی در پروژه های فعال شرکت نقش آفرینی می کند.یکی دیگر از اهداف این تفاهمنامه، بررسی و حمایت از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی رشته های اچ اس ای برای شناسایی وحل چالش های اجرایی شرکت مهندسی وتوسعه گاز ایران است وافزون بر آن، دوره های آموزشی، سمینار و کارگاه های تخصصی برای عوامل اجرایی پیمانکاران و مشاوران، حسب اعلام نیاز شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از سوی دانشگاه برگزار می شود.
تفاهمنامه همکاری باهدف ارائه خدمات تخصصی متناسب از سوی پژوهشگاه صنعت نفت شامل مشاوره ، مطالعات و تحقیقات، امور آزمایشگاهی، طراحی و اجرای آزمایش میدانی، پایلوت و خدمات آموزشی بین شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد.این تفاهمنامه ۵ ساله میان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و پژوهشگاه صنعت نفت به منظور تهیه و ایجاد چارچوب برای برنامه ریزی و انجام فعالیت های لازم همسو با تعیین موضوعات و تعریف مسائل و پروژه های تحقیقاتی در حوزه توانمندی های پژوهشگاه صنعت نفت و مبتنی بر نیازها و همسو با ماموریت های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برای ارائه خدمات تخصصی متناسب از سوی این پژوهشگاه امضا شد.
این تفاهمنامه میان شرکت مهندسی وتوسعه گاز ایران و شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری(صبا انرژی) امضا شد.
هدف از امضای این تفاهمنامه تهیه و ایجاد یک چارچوب همکاری و مشارکت در طرح تولید همزمان برق، هلیوم و نیتروژن در ایستگاه های تقلیل فشار خطوط لوله شرکت ملی گاز ایران است که بر مبنای آن مقرر شد نسبت به انجام مطالعات امکان سنجی مقدماتی طراحی، برآورد هزینه تقریبی، تعیین نقطه سر به سر هزینه ها در ایستگاه نمونه تقلیل فشار شماره ۴ گاز استان تهران اقدام شود تا طبق آن و مطالعات تکمیلی، پس از امضای قرارداد برای توسعه، طرح در دیگر ایستگاه های منتخب اقدام شود.
موضوع این قرارداد انجام آزمون میدانی نانو سیال در مبدل حرارتی واحد ۱۳۳ پالایشگاه پارسیان به منظور بهبود انتقال حرارت، افزایش کارآیی و کاهش مصرف انرژی است.برای بهبود کیفیت بازده مبدل های حرارتی، پروژه ای را با پژوهشگاه صنعت نفت آغازشده که در این زمینه با استفاده از نانوسیال ها در مبدل های تعیین شده شاهد بهبود مصرف انرژی خواهیم بود.
این تفاه نامه میان مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران و مدیرعامل شرکت توربوکمپرسور نفت (اوتی سی) و جمعی از مدیران ارشد صنعت گاز امضا شد.موضوع این تفاهمنامه خدمات تعمیرات اساسی، موردی و اضطراری سه مدل توربوکمپرسور زیمنس است.
قرارداد خرید انحصاری ۵۰۰ هزار تن ورق فولادی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از شرکت فولاد اکسین خوزستان با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مدیران ارشد صنعت گاز امضا شد.این قرارداد یک خرید انحصاری است، زیرا تنها سازنده اسلب آن در کشور شرکت فولاد مبارکه و تنها سازنده ورق آن شرکت فولاد اکسن خوزستان است. مبلغ این قرارداد برای ۵۰۰ هزار تن ورق فولادی، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده و این ورق ها طی ۱۸ ماه به شرکت مهندسی و توسعه گاز تحویل داده می شوند و در پروژه ها استفاده خواهند شد.با انجام این کار، نه تنها ورق ها به سرعت تولید می شوند، بلکه به پروژه های آینده شرکت ملی گاز ایران از بابت اجرا، سرعت مناسبی می بخشد، زیرا اگر ما فرآیند تولید لوله را به سه بخش تولید اسلپ، تولید لوله و تولید ورق تقسیم کنیم، می بینیم که ما دو فعالیت از سه فعالیت را پیشاپیش انجام داده ایم.
قراردادها و تفاهم نامه های پالایش و پخش:
در طی چهار روز برگزاری نمایشگاه نفت، گاز، پالایش وپتروشیمی، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همچون دیگر بخش ها، روزهای شلوغی را گذراند و با برگزاری نشست هایی، به امضای قراردادها و تفاهم نامه هایی با سازندگان، تولید کنندگان و شرکت های دانش بنیان اقدام کرد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و زیرمجموعه های این شرکت در دومین روز از بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، در حوزه صنایع پالایشی، ۲۶ تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان امضا کردند.دوازده تفاهمنامه شرکت پالایش نفت آبادان با شرکت های دانش بنیان تجهیزات فن آوران سیمین تک، شرکت نفت سپاهان، مهندسی پتروپدم، آیران صنعت، آون ایران اویل فیلدسوپلای کیش، نصب نیروی ایران، خدمات ویرا تهران، فنی و مهندسی خوزستان رسام، طراحی، مهندسی و ساخت کمپرسور باران، بازرگانی صنعتی سپند آب کیان، فولاد کارجنوب جزیره اروند و شرکت آب پخش صنعت جنوب با موضوع بازطراحی، مهندسی معکوس، بومی سازی و ساخت تجهیزات دوار پالایشی و قطعات یدکی موردنیاز کارفرما مطابق استانداردهای مورد تأیید وزارت نفت از سوی پیمانکار بر اساس قراردادهای مجزای امضاشده آینده مطابق قوانین و مقررات مطرح شده امضا شد.در این آیین همچنین یک تفاهمنامه بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و شرکت ایران خودرودیزل در زمینه خودروی سوخت رسان سیار امضا شد. تفاهمنامه شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)باشرکت شیمیایی بهداش در زمینه مهندسی کاتالیست RFCC به منظور افزایش ارزش محصولات تولیدی، پنج تفاهمنامه مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با شرکت های آریا اعتماد البرز، راصد (دو تفاهمنامه) و نانو پارس اسپادنا در زمینه های طراحی و ساخت مبدل های حرارتی، احداث پایلوت تولید سوخت های نانوی امولسیونی، تفاهمنامه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با شرکت آریا اعتماد البرز، تفاهمنامه شرکت پالایش نفت تهران با شرکت پایدار شیمی گستر پویا در زمینه تولید شوینده های سازگار با محیط زیست برای تجهیزات فرآیندی و ادوات، تفاهمنامه شرکت پالایش نفت کرمانشاه با آذرانرژی تبریز در زمینه توسعه پایلوت روش گوگردزدایی از نفت کوره و تفاهمنامه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در زمینه خطوط الحاقی، از جمله عناوینی بودند که در این آیین امضا شدند.
این تفاهمنامه همکاری برای اجرای طرحی به منظور کاهش گوگرد نفت کوره تولیدی پالایشگاه کرمانشاه امضا شده است.با اجرای این طرح، ضمن تولید محصول با کیفیت تر در پالایشگاه کرمانشاه، به سودآوری این مجموعه تولیدی نیز کمک قابل توجهی خواهد شد.
از زمان روی کار آمدن مدیریت بخش خصوصی در شرکت پالایش نفت کرمانشاه، تاکنون طرح ها و برنامه های مختلفی برای ارتقای کیفی محصولات تولیدی به اجرا درآمده و در مجموع نگاه مدیریت بخش خصوصی این شرکت، توسعه و ارتقای همه جانبه پالایشگاه کرمانشاه است.
شرکت پالایش نفت تهران باشرکت ایران دلکو، سه تفاهمنامه در زمینه تولیدکاتالیست های واحد هیدروکراکینگ، احیای کاتالیست های واحد هیدروکراکینگ در خارج از راکتور وساخت فیلترهای جذب ساکس، ناکس و مونوکسیدکربن از دودکش کوره های پالایشگاه تهران امضا شد.
پالایشگاه نفت تهران همچنین در این آیین، یک تفاه نامه با شرکت کاوش صنعت توس در زمینه ایجاد کارگروه مشترک باهدف بهینه سازی و افزایش پایداری تولید مجتمع و یک تفاهمنامه بادانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در زمینه طرح های پژوهشی درباره مسائل حقوقی، مشکلات زیست محیطی، انتقال فناوری شرکت های صاحب لیسانس و خصوصی سازی صنایع پالایشی (از جمله پالایشگاه تهران) امضا کرد.
در این آیین همچنین شرکت پالایش نفت آبادان یک تفاهمنامه با شرکت نیروگاهی آهار (متخصص سیستم های کنترل و حفاظت نیروگاهی) امضا کرد.شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) نیز در این آیین یک تفاهمنامه در زمینه بومی سازی قطعات توربین های گازی SGT700 شرکت زیمنس با شرکت موادکاران جاهد نوآور امضا کرد.
شرکت پالایش نفت تهران به منظور بومی سازی و تأمین قطعات مورد نیاز خود با سه شرکت دانش بنیان ایرانی قرارداد ساخت تجهیز امضا کرد.
قرارداد نخست بین شرکت های پالایش نفت تهران و مهندسی سطح دومان به منظور ساخت قطعات گیربکس ژنراتور آب بخار شرکت پالایش نفت تهران به ارزش ۳۶۰ هزار یورو و ۴۵ میلیارد ریال امضا شد.
قرارداد دوم به ارزش حدود ۱۱۰ هزار یورو برای ساخت سینی های کامل برج واحد ایزومریزاسیون واحد تولید بنزین پالایشگاه تهران بین شرکت های پالایش نفت تهران و پنتان شیمی امضا شد. در قرارداد سوم شرکت پولادورزان کیمیا برای ساخت فین تیوپ های بدون درز مربوط به کویل کوره واحد هیدروژن پالایشگاه تهران قراردادی به ارزش ۶۱ هزار یورو، با پرداخت معادل ریالی روزپرداخت با شرکت پالایش نفت تهران امضا کرد. این قراردادها به منظور حمایت از ساخت داخل و کاهش ریسک مالی شرکت های داخلی امضا شد.
امضای قرارداد و تفاهمنامه درحوزه پتروشیمی:
یکی دیگر ازچهار شرکت اصلی وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پرتروشیمی است که همچون دیگر مجموعه های صنعت نفت، با امضای چندین توافقنامه و قرارداد به کارخود در بیست و هفتمین نمایشگاه بین الملی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پایان داد.
قرارداد اجرای طرح توسعه بوتادین و رافینت بین سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و شرکت پتروشیمی تخت جمشید و قرارداد اجرای طرح تولید فرمات سدیم بین سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و یک سرمایه گذار چینی روز شنبه (۳۰ اردیبهشت ماه) امضا شد.
افزون بر این، سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تفاهمنامه زنجیره بوتیلن را با شرکت پتروشیمی شیخ بهایی، تفاهمنامه همکاری احداث طرح تولید متیل متاکریلات و پلی متیل متاکریلات را نیز با شرکت انتخاب سپهر آسیا و تفاهمنامه همکاری احداث پارک اقماری در منطقه ماهشهر به منظور ساخت دموپلنت های صنعت پتروشیمی با پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز منعقد کرد.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ۶ قرارداد، موافقتنامه و تفاهمنامه همکاری در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا کرد.شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی قرارداد ارائه لیسانس تولید پروپیلن از متانول را با شرکت ستاره پارسیان، موافقت نامه همکاری سه جانبه در زمینه پژوهش، طراحی، ساخت، راه اندازی و بهره برداری واحد HSFCC را با پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و موافقتنامه همکاری در زمینه طراحی و ساخت سانتریفیوژ دکانترهای صنایع پتروشیمی را با شرکت همگام صنعت ایستا اهواز منعقد کرد.
این شرکت تفاهمنامه همکاری در زمینه بازاریابی و ارائه خدمات فنی، مهندسی در زمینه دانش های فنی فرآیندها و کاتالیست های صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را با شرکت شیمی بافت، تفاهمنامه همکاری ارائه دانش فنی و تهیه بسته طراحی فرآیندی و مهندسی پایه برای احداث یک واحد شامل ۲ خط پلی اتیلن سنگین به ظرفیت سالانه ۳۱۰ هزار تن را با شرکت پتروشیمی کیان و تفاهمنامه همکاری سه جانبه پژوهشی در زمینه توسعه دانش فنی تولید بوتادین از بوتان و تجاری سازی آن را با شرکت توسعه نوآوران پتروشیمی رامان و گروه توسعه انرژی تدبیر ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) امضا کرد.
تفاهمنامه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت آموزش و پرورش با هدف توانمندسازی و ایجاد مهارت نیروی انسانی در حاشیه نمایشگاه نفت امضا شد.این تفاهمنامه به منظور توانمندسازی و ایجاد مهارت نیروی انسانی و ایجاد فرصت های شغلی و تربیت نیروی کار حرفه ای در سطح ملی و بهبود مستمر فضای کسب وکار همسو با توسعه و گسترش و اعتبارسنجی به آموزش های فنی، حرفه ای و مهارتی با توجه به اصل ۶ سند تحول بنیادین وزارت آموزش و پرورش امضا شد. براساس این تفاهمنامه مدارس فنی وحرفه ای در همه مناطق عملیاتی و هاب های قدیم و جدید صنعت پتروشیمی دایر خواهد شد.
شرکت های پتروشیمی زیرمجموعه شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) در حاشیه نمایشگاه نفت ۸ قرارداد و تفاهمنامه همکاری امضا کردند.تفاهمنامه MC پروژه کلرآلکالی پتروشیمی غدیر با شرکت تدبیر و فن آسیا، قرارداد مهندسی، خرید، اجرا و راه اندازی بویلر ۲۰ تنی هیدروژن سوز پتروشیمی فن آوران با شرکت تأسیساتی ساختمانی پاکمن، تفاهمنامه مطالعات بهینه سازی و توسعه زنجیره ارزش متانول و اسیداستیک پتروشیمی فن آوران با شرکت دانش بنیان مبتکران فناور گستر اکسین در پردیس دانشگاه صنعت نفت و تفاهمنامه لیسانس MTO پتروالفین پتروشیمی فن آوران با شرکت دالیان چین امضا شد.افزون بر این، تفاهمنامه مطالعه احداث مینی ال ان جی پتروشیمی خراسان با پژوهشگاه صنعت نفت، تفاهمنامه استحصال اسیدسولفوریک از پساب پتروشیمی شیمی بافت با شرکت دانش بنیان نیکوفروزان تابان، تفاهمنامه همکاری مشترک برای انجام کلیه خدمات مشاوره ای، مطالعاتی، آزمایشگاهی، مدیریت خوردگی و... تکین کو با پژوهشگاه صنعت نفت، تفاهمنامه احداث یک واحد توسعه ای در پتروشیمی آبادان با پتروشیمی مارون امضا شد.
رونمایی از دستاوردها در بخش های مختلف، بخش دیگری از برنامه های بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود که از آن جمله می توان به رونمایی از استانداردهای تخصصی صنعت نفت، رونمایی از سامانه هوشمند دریافت داده های درون شبکه، رونمایی ازکتاب «کاربرد شبکه های عصبی مصنوعی در مهندسی نفت» به تالیف یکی از کارشناسان ارشد شرکت ملی حفاری ایران، همچنین رونمایی از ۱۰۰ استاندارد ملی - تخصصی صنعت نفت رونمایی ازکتاب توانمندی اعضای سازندگان تجهیزات صنعتی ایران، همچنین رونمایی ازنرم افزار یکپارچه مهندسی بهره برداری پرومیت، رونمایی ازسامانه عرضه وتقاضای وزارت نفت، رونمایی از آیین نامه طراحی لرزه ای تأسیسات و سازه های صنعت نفت، رونمایی از دوکتاب در حوزه اچ اس ای صنعت پتروشیمی و رونمایی از کاتالیست ایرانی واحد RFCC پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند اشاره کرد.
در حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، چند سند تفاهم در حوزه بین الملل نیز رد و بدل شد. این اسناد بین ایران و روسیه به امضا رسید.
مسئولان در بیست وهفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی حضوری چشمگیر داشتند
مشعل یست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با شعار «صنعت نفت، تولید فناورانه و مصرف بهینه» به فعالیت خود پایان داد. حضور گسترده شرکت های توانمند داخلی و خارجی نوید بخش به ثمر رسیدن رویکردهای مجددانه وزارت نفت در زمینه تقویت توان سازندگان داخلی بود. این رخداد بزرگ صنعتی با استقبال شماری از مسئولان دولتی و مدیران صنعت نفت و تعدای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی همراه بود. در ادامه مرور اجمالی خواهیم داشت از بازدیدکنندگان و اظهارات آنان درباره نمایشگاه نفت امسال.
پیش از آغاز به کار رسمی بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به همراه جواد اوجی، وزیر نفت از این رویداد بین المللی بازدید کردند.همچنین درحاشیه نخستین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، سه نشست تخصصی باهدف تهیه نقشه راه همکاری های نفتی ایران و روسیه با مشارکت صندوق سرمایه گذاری روسیه (روس کانگرس) و مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد. شرکت های روس حاضر در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران، راهکارهای کارآمدسازی صنعت نفت و گاز و صنایع سوخت و انرژی را در اختیار شریکان بالقوه خود در ایران و دیگر بازدیدکنندگان از دیگر کشورها قرار دادند. بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ساعت 10 صبح روزچهارشنبه (27 اردیبهشت) با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری درمحل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران به طور رسمی گشایش یافت. مخبر دربازدید از غرفه شرکت های دولتی و بخش خصوصی با تأکید براستفاده از توان شرکت های ایرانی، به کارگیری از فناوری های روز باتکیه بر شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت را خواستار شد.درجریان این بازدید، محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری،علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محسن منصوری، معاون اجرایی رئیس جمهوری وعلیرضا فخاری، استاندار تهران مخبر و جواد اوجی، وزیر نفت را همراهی کردند. معاون اول رئیس جمهوری در این بازدید ضمن ابراز خرسندی از توانمندی شرکت های ایرانی با اشاره به شعار نمایشگاه امسال «صنعت نفت؛ تولید فناورانه، مصرف بهینه» بر ضرورت تولید فناورانه و تمرکز بر بهینه سازی مصرف انرژی در کشور تأکید کرد.وزیر نفت نیزضمن معرفی دستاوردهای صنعت نفت دردولت سیزدهم ازبرنامه ریزی وزارت نفت برای به کارگیری دانش فناورانه شرکت های دانش بنیان و کنترل شدت مصرف انرژی در آینده نزدیک خبر داد.
پنج شنبه، 28 اردیبهشت ماه، همزمان با روز دوم از برپایی این رویداد نفتی، بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی میزبان بازدید کنندگان دیگری از مسئولان دولتی بود.دراین روز، سیدصولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی باهیئت همراه به نمایشگاه آمد و در بازدید از برخی غرفه ها با تولید کنندگان و سازندگان گفت و گو کرد. مرتضوی در حاشیه این بازدید بر نقش بسیار بالای صنعت نفت در رفاه و اشتغال زایی کشورتأکید کرد وگفت: صنایع پتروشیمی سبب می شود ایران از خام فروشی نجات یابد و با تکمیل زنجیره ارزش آن، ارزش افزوده بالایی ایجاد می شود که در آن هنگام این ایران است که دیگران را تحریم می کند.
وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی، برگزاری نمایشگاه باچنین کیفیتی راسبب خرسندی دانست و از همه متولیان صنعت نفت، گاز و پترو شیمی و شرکت های حاضر قدردانی کرد.
روند ناترازی انرژی با تولید بیشتر حل نمی شود». عنوان یاد شده بخش هایی از صحبت های سیدمهدی نیازی، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت است که درحاشیه بازدید از نمایشگاه نفت مطرح شد. نیازی صبح روز جمعه، 29 اردیبهشت ماه در حین بازدید از غرفه های فعالان صنعت نفت از روند فزاینده مصرف انرژی درکشور گلایه واز آن به عنوان یکی از مهم ترین چالش های حال حاضر کشور یاد کرد.
سرپرست وزارت صنعت، معدن وتجارت برضرورت بهره مندی بیش از پیش از راهکارهای بهینه سازی مصرف سوخت در همه صنایع و سازمان ها نیز تاکید کرد.
اوهمچنین به توانمندی بالای فعالین عرصه صنعت نفت در کشورپرداخت و گفت: ما حتی به این میزان از توانمندی قانع نیستیم و می خواهیم موضوع صادرات به طور جدی دنبال شود، چراکه اعتقاد داریم ظرفیت ایران برای واحدهای تولیدی داخلی کوچک شده و ما باید ابعاد وسیعی را در منطقه و همین طور بازارهای بین المللی لحاظ کنیم که البته در این زمینه اقدام های مطلوبی هم از سوی متولیان در دستور کار قرار گرفته است و ما نیز به عنوان حامی از تولیدکنندگان داخلی پشتیبانی خواهیم کرد.
*محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، از دیگر مسئولان دولتی بود که برای بازدید از بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، وقت گذاشته بود و خود را به محل برگزاری این رویداد بزرگ نفتی رسانده بود.
اسلامی در زمان حضور خود در نمایشگاه 27 نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، ضمن بازدید از آخرین یافته ها و دستاوردهای صنعت نفت کشور، با سازندگان و تولید کنندگان گفت و گو کرد.
شنبه 30 اردیبهشت ماه وآخرین روز برپایی بیست وهفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، روزی شلوغ و پررفت و آمد بود؛ هم مردم آمده بودند وهم مسئولانی همچون علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت سیزدهم. حضور چشمگیر برخی شرکت های خارجی دربزرگ ترین رخداد صنعتی و تجاری ایران بسیارمشهود بود؛ به نحوی که این مهم از دید سخنگوی دولت نیزغافل نماند.
وی در حاشیه این بازدید گفت: حضور شرکت های خارجی در نمایشگاه امسال به نسبت سال گذشته دو برابر شده که هم جای خوشحالی دارد و هم نشان دهنده همکاری شرکت های خارجی با حوزه انرژی و نفت ایران است.
جهرمی همچنین حضور شرکت های دانش بنیان در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت را نشان دهنده اعتماد به تولیدات جوانان ایرانی دانست و افزود: مشاهده تأمین نیازبازار صنعت نفت توسط مجموعه های دانشگاهی، دانشجویی وایرانی بسیار خوشحال کننده است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: بنده موردی مشاهده نکردم که شرکت های دانش بنیان نتوانند آن را به نتیجه برسانند، ممکن است زمان برده باشد، اما سرانجام محصول موردنظر، تولید شده است.
او در پایان اظهارات خود به این واژه کلیدی بسنده کرد که باید به شرکت ها و دستاوردهای ایرانی بیشتر اعتماد کنیم تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
*همچنین روز پایانی بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی میزبان محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهوری شد.او نیز به مانند دیگرمسئولان دولتی باحضوردر محل برگزاری نمایشگاه بین المللی تهران ضمن بازدید از تازه ترین دستاوردهای صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با برخی از غرفه داران و مسئولان شرکت های فعال در صنعت نفت دیدار و گفت وگو کرد.
دراین دوره از نمایشگاه جمعی ازنمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه نمایندگانی از کمیسیون انرژی مجلس حضور یافتند و ضمن بازدید از این رویداد بزرگ صنعتی، حضور 200 شرکت خارجی از 13 کشور دنیا را نقطه عطفی درکارنامه کاری وزارت نفت دولت سیزدهم برشمردند. مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از فعال شدن دیپلماسی انرژی وزارت نفت سخن گفت و از آن به عنوان نقطه قوت دولت سیزدهم یاد کرد از آن حیث که فعال شدن دیپلماسی انرژی و منوط نشدن اتفاق های خارجی به بحث مذاکرات هسته ای می تواند حائز اهمیت باشد. او با بیان اینکه در حوزه تولید انرژی، متولی داریم، اما متولی واحد و متمرکزی در کنترل کاهش شدت مصرف انرژی نداریم از پیشنهاد مشخص نمایندگان در مجلس شورای اسلامی برای حل مشکل بالا بودن شدت مصرف انرژی در ایران خبر داد و گفت که بر اساس این پیشنهاد، بخش های پراکنده ذی ربط مصرف انرژی تجمیع و ادغام شده و در یک مرکز زیر نظر ریاست جمهوری فعالیت کند.
*حسین حسین زاده، عضو هیئت رئیسه کمیسیون و انرژی مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود که با حضور در نمایشگاه صنعت نفت امسال، از نزدیک شاهد توانمندی های سازندگان داخلی و فعالان عرصه صنعت نفت و گاز کشور بود. او از وزیر نفت به عنوان یکی از موفق ترین وزیران دولت سیزدهم یاد کرد و گفت: در این مدت کارهای بسیار بزرگی همچون دیپلماسی قوی اقتصادی و انرژی و فعالیت های مستمر برای افزایش فروش نفت انجام شده است. حضور شرکت های خارجی در نمایشگاه امسال، دیپلماسی موفق انرژی، جهش فروش و فرآورده ها همگی بیانگر موفقیت های اخیر وزارت نفت و شخص وزیر در این مدت بوده است. او سخنان وزیر نفت در نخستین روز این نمایشگاه را بسیار امیدوارکننده خواند و افزود: افتخار می کنیم که مجلس شورای اسلامی به وزیری متخصص در حوزه نفت و گاز رأی اعتماد داده است. امروز وضع انرژی کشور امیدوارکننده است، اما باید برنامه ریزی های کلان و دور از جهت گیری های سیاسی انجام دهیم تا برخی کمبودها از جمله ناترازی در حوزه گاز را جبران کنیم. همچنین با عزم ملی باید برای بهینه سازی قدم برداریم.
*«نمایشگاه بین المللی نفت ایران نمادی از خنثی سازی تحریم هاست»، این بخشی از اظهارات زهره الهیان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی است که درحاشیه بازدیدازنمایشگاه صنعت نفت مطرح شد. او با بیان اینکه حضور شرکت های خارجی در این رخداد مهم نشانگر اقتدار جمهوری اسلامی در حوزه نفت و گاز است، گفت: صنعت نفت امروز ظرفیتی برای دیپلماسی اقتصادی کشور است. وی افزود: تفکراتی وجود دارد که عنوان می کند هیچ گزینه ای جز مذاکرات هسته ای وجود ندارد، اما این شکوه توانمندی ها در عرصه های مختلف به ویژه صنعت نفت نشان دهنده آن است که اگر ظرفیت ها را بشناسیم و از آنها استفاده کنیم بی شک تحریم ها را خنثی خواهیم کرد. او ادامه داد: مجلس معتقد است باید زیرساخت های صنعت نفت تقویت شوند، البته در بحث بودجه حمایت های لازم از این صنعت انجام می شود.
دراین میان ستاد خبری مستقر در نمایشگاه از جمله تحریریه های پایگاه خبری شانا، هفته نامه مشعل، ماهنامه انگلیسی زبان ایران پترولیوم و واحد عکس و فیلم اداره کل روابط عمومی وزارت نفت نیز حال و هوای خاصی داشت و شاهد رفت و آمد شماری از مدیران صنعت نفت و مسئولان دولتی بود.فرصت مغتنمی فراهم شد تا مدیران از نزدیک درجریان فضای رسانه ای وهمینطور روند اطلاع رسانی اخبار و رویدادها قرار گیرند. در میان چهره های مختلف حاضر در ستاد خبری می توان از جواد اوجی، وزیر نفت، علی بهادری جهرمی، سخنگو و رئیس شورای اطلاع رسانی دولت، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، وحیدرضا، زیدی فرد معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت و علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران نام برد.
بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت،گاز، پالایش وپتروشیمی ایران پس از چهار روز میزبانی از متخصصان، کارآفرینان و فعالان عرصه صنعت نفت،30اردیبهشت ماه به کارخود پایان داد.در این رویداد بین المللی، بخش های دولتی و غیردولتی ایرانی فعال در صنعت نفت درهمدلی با یکدیگر تفاهم نامه ها و قراردادهای متعددی را امضا کردند وبرای داشتن ایرانی آباد، گام های بلندی برداشتند. دراین دوره از برگزاری نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، نگاه و توجه به شرکت های صاحب فناوری در ساخت اقلام و تجهیزات صنعت نفت با هدف تعامل بیش از پیش با آنها بسیار مشهود بود و حضور بیش از 200 شرکت خارجی که بخش عمده آن را شرکت های روسی تشکیل می دادند، گواهی است بر این مدعا.
با بسته شدن پرونده این دوره از نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، پرونده ای دیگر برای برگزاری دوره بیست و هشتم آن گشوده خواهد شد و یک سال زمان باقی است تا میوه های درختی را که کاشته ایم، برداشت کنیم.
مشعل بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه) به طور رسمی آغاز به کار کرد. در نمایشگاه امسال 1500 شرکت داخلی و ۲۰۰ شرکت خارجی از ۱۳ کشور جهان شامل روسیه، چین، بلاروس، آلمان، اتریش، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، هند، امارات، عمان و ترکیه حضور داشتند که بخش قابل توجهی از این شرکت ها در حوزه پتروشیمی و صنایع پایین و میان دستی آن بودند. در نمایشگاه امسال نشست های خبری فشرده ای برگزار و تعداد قابل توجهی تفاهمنامه و قراردادها نیز بین شرکت های داخلی وخارجی منعقد شد.
برگزاری نشست های خبری در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از جمله برنامه های مهم و کلیدی بود که هر بخش از صنعت نفت تلاش داشت با برپایی آن، آخرین رخدادهای حوزه کاری خود را از طریق صاحبان قلم به مخاطبان و علاقه مندان انتقال دهد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران که یکی از چهارشرکت اصلی در بدنه وزارت نفت است، در روزپایانی نمایشگاه 27 نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (جمعه 29 اردیبهشت) یک نشست خبری با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت برگزار کرد. در این نشست مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، توضیحات مبسوطی در حوزه کاری خود ارائه کرد و اخبار خوشی هم داد مثل این خبر که در سال جاری 12 مجتمع جدید به واحدهای پتروشیمی کشور افزوده می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام خبر افزوده شدن ۱۲ مجتمع تازه پتروشیمی به واحدهای پتروشیمی کشور در سال ۱۴۰۲ گفت: ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش واحدهای تکمیلی از طریق فروش اعتباری تأمین شده است. شاهمیرزایی با اشاره به قراردادها و تفاهم نامه هایی که در حاشیه همین نشست امضا شد، اظهارکرد: انتظار می رود امسال به همت بالای همه صنعتگران صنعت پتروشیمی همسو با سیاست های مقام معظم رهبری به منظور مهار تورم و رشد تولید، به طور میانگین هر ماه یک طرح پتروشیمی به تولید برسد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: این خبر بسیار مطلوبی برای این صنعت است، چراکه بهره برداری از طرح افزون بر اشتغال پایدار، تولید ملی را افزایش می دهد و به دنبال تولید محصولات بالادستی و میانی پتروشیمی، صنایع تکمیلی نیز از واردات خوراک بی نیاز می شوند. همه سهامداران و سرمایه گذاران باید همت را بر این بگذارند که با کمک شرکت ملی صنایع پتروشیمی این برنامه راهبردی سال را به بهترین نحو محقق کنیم. وی گفت: حدود یک ماه گذشته نیز پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه انتظار ما این است که سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی با همت همه فناوران داخلی و سازندگان کالا و تجهیزات در دو تا سه حوزه کارهای نیمه تمام را کامل کنند، افزود: اهتمام شرکت ملی صنایع پتروشیمی این است که وابستگی ۱۵ تا ۲۵ درصدی به کالا و تجهیزات را که در برخی از طرح ها وجود دارد، به صفر نزدیک کنیم تا صنعت پتروشیمی نیازهای کالایی و تجهیزاتی خود را از سازندگان داخلی تأمین کند. شاهمیرزایی ادامه داد: در بخش مواد شیمیایی و کاتالیست ها برنامه اعلام شده است و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با کمک همه فناوران، پارک ها، مراکز پژوهشی و دانشگاهی همت ویژه ای در دستور کار قرار دادند تا تولید همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که به عنوان یک محصول راهبردی در پتروشیمی ها مورد نیاز است در پایان دولت سیزدهم تحقق یابد. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اهمیت خودکفایی در کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی اظهار کرد: اگر در این زمینه خودکفا بودیم، گام های تکمیل زنجیره ارزش را سریع تر برمی داشتیم که البته برنامه راهبردی و قطعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم تحقق همین موضوع است تا جشن تکمیل زنجیره ارزش را در سال های نه چندان دور بگیریم. وی از همه فناوران، صنعتگران و سرمایه گذارانی که دل در گرو اعتلای ایران دارند، دعوت کرد به کمک این صنعت بیایند تا این چند قدم باقی مانده تکمیل شود و صنعت پتروشیمی به قله خودکفایی برسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه توانایی لازم برای خودکفایی در صنعت پتروشیمی در میان متخصصان و دانشمندان ایرانی وجود دارد، گفت: برنامه این شرکت این است که در کاتالیست ها تا پایان این دولت و کالا و تجهیزات حداقل در ۵ تا ۶ سال آینده به خودکفایی برسیم. در اجرای طرح های موجود توانا هستیم، اما در بومی سازی دانش های فنی باید تمرکز کنیم.
شاهمیرزایی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی بخش حفظ محیط زیست، شاگرد اول صنایع دیگر است، تصریح کرد: افزون بر ۵۳ درصد فضای صنعتی مجتمع های پتروشیمی کشور به فضای سبز اختصاص داده شده، در حالی که تکلیف این صنعت حداکثر ۱۰ درصد از فضای صنعتی است.
وی ادامه داد: بسیاری از طرح های صنعت پتروشیمی مانند طرح همت و همچنین ان جی ال ها که پتروشیمی ها ورود کرده اند، از پروژه های زیست محیطی هستند و حتی صنعت پتروشیمی فراتر از آن به منظور بهبود فرآیندها و استفاده از فرآیندهای سازگار با محیط زیست برنامه ریزی کرده است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه تکمیل زنجیره ارزش و پرهیز از خام فروشی از آرمان های نظام است، اظهار کرد: با تبدیل منابع خام هیدروکربوری به محصولات باارزش و نهایی، بیشترین اشتغال، کمترین سرمایه گذاری، کمترین انرژی بری و بالاترین ارزش افزوده در کشور ایجاد می شود. شاهمیرزایی با اشاره به اینکه تنظیم و کنترل بازار محصولات پتروشیمی از سیاست های اصولی شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که در این دولت به طور جد پیگیری می شود، افزود: در پی تفاهم نامه ای که پارسال میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شهرک های صنعتی وزارت صمت منعقد شد، در حال حاضر شاهد این هستیم که ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش واحدهای تکمیلی از طریق فروش اعتباری تأمین شده است و مصمم هستیم این مقدار را ارتقا دهیم. وی با بیان اینکه مدیریت طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی نظارت و راهبری طرح های پتروشیمی را به جد پیگیری می کند، گفت: مصمم هستیم مجوزهایی را که در سال های گذشته داده شده، اما سرمایه گذاران برنامه ای برای اجرای آنها ندارند، تعیین تکلیف کنیم، به طوری که غربالگری ۱۰ تا ۱۵ مجوز انجام شده و از مدار خارج شده اند و خوراک آنها برای برنامه ریزی طرح های جدید آزاد شده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ۱۰۵ طرح پتروشیمی در حال اجراست و طرح های پتروشیمی گچساران، آرتا انرژی و پتروناد آسیا از مواردی هستند که امسال به بهره برداری می رسند. امسال مجتمع های تولیدی مکلف هستند در شرایطی که محدودیت تأمین خوراک وجود ندارد، با حداکثر ظرفیت تولید داشته باشند تا شاهد افزایش تولید نسبت به سال های گذشته باشیم و افزون بر تأمین نیاز داخل، مازاد آن نیاز ارزی کشور را تأمین کند. وی تأکید کرد: افزون بر ۲۱ طرح پیشران تکمیل زنجیره ارزش، طرح های تازه ای در دستور کار است و به مجتمع های پتروشیمی تأکید شده است که از خوراک های موجود در واحدهای خود به سمت تولید محصولات جدید و تنوع بخشی به سبد محصولات پتروشیمی حرکت کنند.
در نشست تخصصی صنعت پتروشیمی ایران تشریح شد
حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نشست تخصصی «تشریح زنجیره ارزش پتروشیمی» که در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار شد، آخرین وضعیت صنعت پتروشیمی ایران را تشریح کرد و از طرح های تعریف شده به منظور مصرف متانول مازاد در کشور و تبدیل آن به محصولات با ارزش تر خبر داد. وی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی در پایین دست صنعت نفت و گاز، یک گام به سمت تکمیل زنجیره ارزش به شمار می آید که هم اکنون روزانه معادل یک میلیون بشکه نفت خام در این صنعت به عنوان خوراک برای تولید محصولات با ارزش پتروشیمی مصرف می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی صادراتی است، افزود: تبدیل بعضی از این محصولات در زنجیره ارزش به محصولات با ارزش بالاتر از اهداف شرکت ملی صنایع پتروشیمی است؛ به عنوان نمونه تولید محصولات دارویی در تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی بسیار ارزش آفرین است.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تولید ۷۰ میلیون تن محصول پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ از مواد خام نفت و گاز اشاره و تصریح کرد: این مواد در ۶۷ مجتمع تولید به کمک ۳ مجتمع یوتیلیتی تولید شده که ظرفیت نصب شده مجموع صنعت پتروشیمی هم اکنون ۹۲ میلیون تن است.
عباس زاده با بیان اینکه ۴۷.۵ میلیون تن از ۷۰ میلیون محصول تولیدی، محصول نهایی در این صنعت بوده که به فروش رسیده است، ادامه داد: حدود ۲۸ میلیون تن از این محصولات صادر و ۱۲ میلیون تن در داخل فروخته شده که ارزش آن در مجموع ۲۷ میلیارد دلار بوده است. وی طرح های در حال اجرای صنعت پتروشیمی را به ۲ گروه طرح های برنامه پنجم و ششم توسعه و طرح های برنامه هشتم توسعه تفکیک کرد و گفت: طرح های پتروشیمی برنامه پنجم و ششم توسعه بیشتر براساس استفاده از گاز پارس جنوبی برنامه ریزی شده اند؛ به طوری که به عنوان نمونه در تولید متانول حدود ۱۰ درصد افزایش ظرفیت خواهیم داشت، اما در تولید محصولات میانی هم شاهد مقداری رشد خواهیم بود.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به موقعیت ایران در تولید محصولات اصلی پتروشیمی در منطقه و جهان اشاره و اظهار کرد: هم اکنون ظرفیت تولید آمونیاک ۲۳۰ میلیون تن در دنیاست که ۱۹ میلیون تن آن سهم خاورمیانه و ۶.۵ میلیون تن آن سهم ایران است. همچنین از ۱۳۰ میلیون تن ظرفیت متانول جهانی، ایران سهم ۱۴ میلیون تنی دارد. عباس زاده در تشریح وضع تولید محصولات پایه در منطقه افزود: عربستان در حوزه تولید اتیلن و پارازایلین و ایران در تولید متانول و آمونیاک وضع بهتری در منطقه دارند.
وی به ۶۸ طرح پتروشیمی برنامه هفتم توسعه اشاره و تصریح کرد: مجموع ظرفیت این طرح ها ۵۰ میلیون تن در سال است و نیاز به ۳۶ میلیارد دلار سرمایه دارند که تاکنون ۱۳ میلیارد دلار آن با میانگین پیشرفت ۴۰ درصد هزینه شده است.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ۳۷ طرح پتروشیمی نیز در برنامه هشتم توسعه تعریف شده است که مجوز و موافقت های لازم را دریافت کرده اند و مجموع ظرفیت آنها سالانه ۵۰ میلیون تن است و به حدود ۳۴ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارند.
عباس زاده به ۲ مگاپروژه در این طرح ها اشاره کرد و گفت: طرح پتروشیمی هرمز در عسلویه و طرح الماس خلیج فارس در ماهشهر تعریف شده اند.
وی به وضع صنعت پتروشیمی ایران با اجرای این طرح ها در ۱۰ سال آینده اشاره کرد و افزود: ظرفیت محصولات پایه از ۴۰ میلیون تن فعلی به ۱۰۰ میلیون تن، ظرفیت متانول از ۱۴ میلیون تن کنونی به ۴۰ میلیون تن، ظرفیت تولید آمونیاک از ۷ میلیون تن به ۹ میلیون تن، ظرفیت پلیمرها از ۸.۸ میلیون تن به ۳۱ میلیون تن، ظرفیت آروماتیک ها از ۴.۲ به ۶ میلیون تن و کود اوره از ۵ میلیون تن به ۹ میلیون تن خواهد رسید.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به آخرین آمار واردات محصولات پتروشیمی از گمرک اشاره و اظهار کرد: واردات پلی یورتان در پنج سال گذشته، واردات SAP در ۲ سال گذشته و واردات SM پارسال افزایشی بوده است. براساس پایش انجام شده، پارسال ۸۷۰ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد دلار واردات محصولات پتروشیمی داشته ایم.
عباس زاده افزود: با برنامه ریزی انجام شده در اجرای طرح های زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن، آروماتیک و بوتیلن با سرمایه حدود ۴ میلیارد دلار در مجموع می توانیم ظرفیت حدود ۴ میلیون تنی ایجاد کنیم تا ارزبری ۲ میلیارد دلاری را کاهش دهیم و در مقابل ارزآوری مطلوبی هم داشته باشیم.وی با بیان اینکه بیشترین مصرف متانول در دنیا ابتدا در سوخت، ۲۶ درصد برای تولید فرمالدئید و پس از آن تولید الفین ها و پروپیلن و اسیداستیک است، گفت: اما پرسش اساسی این است که ایران کدام زنجیره را برای مصرف متانول استفاده کند؟
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: حرکت به سمت تولید سوخت از متانول در ایران به دلیل یارانه تخصیص داده شده به دیگر سوخت ها اقتصادی نیست. ظرفیت های متفاوتی نیز در کشور برای تولید فرمالدئید ایجاد شده است که یا متوقف یا اینکه با ظرفیت پایینی در حال فعالیت هستند، بنابراین حرکت به سمت این محصول نیز اقتصادی نیست.عباس زاده ادامه داد: هدف گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجرای طرح های MTO/MTP و تولید اسیداستیک به منظور مصرف متانول در کشور است. در زنجیره آمونیاک نیز حدود ۵۴ درصد آمونیاک در جهان به اوره تبدیل می شود که ایران هم در این زمینه مطابق با دنیا تولید دارد.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه دنیا در زنجیره اتیلن هم بیشتر به سمت تولید پلی اتیلن سنگین و سبک حرکت کرده است، اظهار کرد: ۷۰ درصد پروپیلن تولیدی در جهان نیز به پلی پروپیلن تبدیل می شود که ظرفیت تولید پلی پروپیلن ایران حدود یک میلیون تن است و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به سمت افزایش تولید پلی پروپیلن هدف گذاری کرده است.
عباس زاده همچنین در ادامه وضع زنجیره بنزن، تولوئن، زایلن و کلر در دنیا و ایران را نیز تشریح کرد.
نشست بررسی دستاوردهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در حوزه تکمیل زنجیره ارزش متانول و سند جامع کاتالیست، یکی از نشست های تخصصی بیست وهفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود که مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، دستاوردهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی را در آن تشریح کرد. وی با تاکید بر این که هلدینگ های مختلف صنعت پتروشیمی از دانش و فناوری این شرکت بهره می برند، از عقد قرارداد با هلدینگ خلیج فارس و پس از آن، شرکت نفت و گاز پارسیان در حوزه فرآیند تبدیل متانول به پروپیلن (PVM) به حجم 500 هزار تن خبر داد و گفت: این قرارداد در صنعت متانول، منحصر به فرد است. دفتری ادامه داد: 27 درصد قراردادهای ما درحوزه مواد شیمیایی و نوین، 20 درصد در حوزه فرآیندهای غیر پلیمری، 20 درصد در حوزه فرآیندهای پلیمری، 30 درصد در حوزه کاتالیست های غیرپلیمری و سه درصد در حوزه کاتالیست های پلیمری است. وی همچنین از پوشش 40 درصدی 200 کاتالیست صنعت پتروشیمی خبر داد و گفت: دانش فنی را به صورت انحصاری در اختیار هیچ شرکتی قرار نمی دهیم بلکه تولید را به سایر شرکت ها می سپاریم و قرارداد می بندیم؛ البته قرارداد، رویالتی منعقد می شود. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به دستاوردهای این شرکت اشاره کرد و با برشمردن اهداف کلان شرکت، بر بهینه سازی و رفع مشکلات فرآیندهای واحدهای تولیدی، بهبود دانش های موجود و گسترش مرزهای دانش، تدوین دانش فنی مواد شیمیایی راهبردی پتروشیمی، تدوین دانش های فنی تولید محصولات پتروشیمی، تدوین دانش مورد نیاز صنایع تکمیلی پتروشیمی و تدوین دانش فنی تولید کاتالیست های پتروشیمی تاکید کرد. وی همچنین با اشاره به زیرساخت های پژوهش و فناوری، دموپلنت های این شرکت را منحصر به فرد خواند و گفت: منظور از دموپلنت، واحدهای صنعتی هستند که از A تا Z تولید را شامل می شوند؛ دموپلنت HDPE و PP در مرکز اراک و PET وMTP در مرکز ماهشهر از جمله دموپلنت های مهم هستند.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی همچنین با اشاره به مدل دستیابی به فناوری داخلی از طی مسیر مرحله به مرحله از LAB SCALE، تا BENCH SCALE، PILOT PLANT SCALE و DEMO PLANT SCALE تاکید کرد و گفت: در بسیاری از موارد، در مراحل اولیه به این نتیجه می رسیم که ماده مورد نظر برای تولید انبوه مناسب است.
دفتری با تاکید بر ساختار فعالیت های شرکت، به ارتباط شرکت پژوهش و فناوری و مراکز اراک، ماهشهر، عسلویه و تهران با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، شرکت های دانش بنیان، مجتمع های پتروشیمی، تامین کنندگان و صنایع پایین دستی، اشاره کرد.
وی با اشاره به ارتباطات دانشی و شبکه سازی بین مشتری، لایسنسور، سازندگان تجهیزات اصلی و شرکت های مهندسی، گفت: مشتری های بزرگ ما، مجتمع های پتروشیمی از جمله پتروشیمی های تبریز، بوشهر، لورچ، پتروکیمیا قشم، مپنا، شرکت های خارجی و ... هستند؛ همچنین درحال انعقاد قرارداد و برقراری ارتباط با ماشین سازی اراک، پنتان شیمی، فاتح صنعت، ماشین سازی تاشا، تابستان سرد کویر، نیتل پارس، توگا و ... هستیم که سازندگان تجهیزات داخلی هستند؛ از صنعت حمایت می کنیم تا اشتغالزایی بیشتری رقم خورد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به دانش فنی HD، PP، PVM، METHANOL، olefin، MTO و Amonia، بر ارتباط با شرکت های مهندسی در زمینه HD MMP، HD CX، Amonia، Methanol و PP تاکید کرد و گفت: در حوزه دانش فنی فرآیندهای تبدیل گاز طبیعی به متانول، تبدیل متانول به پروپیلن، تبدیل اتیلن به پلی اتیلن، تبدیل پروپیلن به پلی پروپیلن، تولید آمونیاک از گاز طبیعی، تولید دی متیل اتر از متانول، تولید پلی وینیل الکل و اصلاح فرآیند تولید بوتن1 فعال هستیم.دفتری بر کسب دانش فنی و تجاری سازی کاتالیست ها از جمله تولید کاتالیست روپک، تولید کاتالیست سنتز متانول، زئولیت ZSM-5 - کاتالیست PVM، تولید کاتالیست LTS، تولید کاتالیست سنتز آمونیاک، تولید کاتالیست اسید استیک، تولید کاتالیست اتیلن اکساید، تولید کاتالیست زیگلرناتا برای تولید پلی اتیلن در فاز دوغابی، تولید کاتالیست زیگلرناتا برای تولید پلی اتیلن در فاز گازی، پروکسیدهای جامد و مایع تاکید کرد و گفت: تولید کاتالیست های MEK، کاتالیست مشابه PZ، کاتالیست فرآیند ریفورمینگ خشک، کاتالیست اکسی کلریناسیون (EDC)، کاتالیست ایزومریزاسیون نفتا، کاتالیست PP، کاتالیست هیدروژن دار کردن انتخابی استیلن، کاتالیت متاناسیون و کاتالیست دی متیل اتر (DME)، از دیگر اقدام های این شرکت است.وی ادامه داد: تولید مواد شیمیایی از تولید تیل تا تولید رزین وینیل استر اپوکسی، شفاف کننده PP، اروکامید، جاذب های دی اکسید کربن، دانش فنی پوشش پلیمری برای ترمیم و مقاوم سازی سازه های بتنی OUTFALL، تولید مدول های غشایی و تولید فیلم های پلی اتیلنی زیست تخریب پذیر، از دیگر اقدام های این شرکت است.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به امضای قراردادهایی با پتروفرهنگ، تاپیکو و زیرمجموعه های آن، سرمایه گذاری تامین اجتماعی و نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کشوری، پتروشیمی باختر، گروه گسترش نفت و گاز پارسیان و هلدینگ خلیج فارس گفت: زنجیره هلدینگ ها با مجموعه ما تفاهمنامه های بسیار بستند. همچنین از مهم ترین اقدام ها می توان به موفق بودن تست کاتالیست پلی اتیلن سبک خطی (فناوری BP) در تبریز و SAZ در پتروشیمی اراک و ... اشاره کرد. کاتالیست تولیدی ما، ظرفیت تولید پتروشیمی ایلام را به بیش از 100درصد ظرفیت اسمی رساند.دفتری با تاکید بر مزایای استفاده از فناوری های بومی و دانش بنیان بر دسترسی به کارشناسان برای رفع مشکلات فرآیندی، امکان بهبود فرآیند بر اساس بازخوردهای واحدهای صنعتی، ایجاد مرجع برای صادرات فناوری و خدمات به کشورهای دیگر و ارزآوری، جلوگیری از فرار مغزها و نخبگان، افزایش توانمندسازی شرکت های مهندسی و طراحی داخلی، کاهش چشمگیر نرخ تمام شده واحد صنعتی و محصولات دانش بنیان، پشتیبانی از شرکت های تولیدکننده تجهیزات، کاتالیست و مواد شیمیایی داخلی، ایجاد اشتغال و جلوگیری از خروج ارز تاکید کرد.وی همچنین درمورد برخی قراردادهای منعقد شده و در حال اقدام در سال آتی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، به قرارداد دانش فنی LLDPE/HDPE فرایند SWING پلی اتیلن با شرکت پتروشیمی مارون، دانش فنی تولید پروپیلن از متانول با شرکت ستاره پارسیان با ظرفیت 500 هزار تن الفین در سال، دانش فنی تولید پروپیلن از متانول با شرکت پتروکیمیای قشم به ظرفیت 120 هزار تن در سال، قراردادهای همکاری با سازندگان داخلی به منظور توانمندسازی شرکت های داخلی و توسعه بومی سازی و قراردادهای همکاری در تجاری سازی دانش فنی HFCC با پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی اشاره کرد.
آنان که به دیدارمان آمدند
مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در چهار روز برگزاری بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی میزبان مهمانان فراوانی بودکه اغلب آنها نتوانستند هیجان خود را از دیدن گزارش چاه شماره (یک) مسجدسلیمان، اسناد صادرات نفت خام در سال 1367، وضعیت نفتکش های طرح سیف، همچنین اشیا و اسناد مربوط به صنعت پنهان کنند. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در این دوره از نمایشگاه، تفاهمنامه ای را با موزه فیزونی ایتالیا برای گسترش همکاری و تبادلات فرهنگی امضا کرد و مولاژ (مدل) ظروف قیری موزه ملی ایران را برای اهدا به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در معرض دید همگان قرار داد.کوتاه مرور می کنیم آنچه را که در غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت طی چهار روز برگزاری این نمایشگاه گذشت.
مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت و موزه فیزونی ایتالیا در حاشیه برگزاری نمایشگاه نفت، به منظور گسترش همکاری و تبادل فرهنگی، تفاهمنامه همکاری امضا کردند. در جریان این تفاهمنامه مقرر شد ۱۲سند، ۱۵ شی و در مجموع ۲۷سند و شی از مدیریت فیزونی ایتالیا به مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت اهدا شود.
محمدصادق عظیمی فر، دستیار وزیر نفت در جریان بازدید از غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت پیشنهاد داد: تاریخ شفاهی صادرات نفت ایران در دوران پس از انقلاب تدوین شود؛ اگرچه دستیابی به آمار سخت است؛ اما حسین شاملی، سرپرست مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت ضمن استقبال از این پیشنهاد، خواستار همکاری بخش های مختلف برای تدوین این تاریخ شفاهی شد.
وحیدرضا زیدی فر، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری پس از بازدید از غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت بیان کرد: صنعت نفت مرهون خون شهداست و خوب است زندگینامه شهدای صنعت نفت از سوی مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت تدوین شود. حسین شاملی، سرپرست مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت ضمن شنیدن این پیشنهاد گفت: این مدیریت تاکنون چند مجموعه در این زمینه از جمله ققنوس را منتشر کرده است.
قراردادهای نفتی ایران در ادوار مختلف، با حضور پیشکسوت نفتی در غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت مورد بررسی قرار گرفت و سید مهدی حسینی در جریان بازدید از غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، به واکاوی برخی قراردادهای نفتی ایران و بیان خاطراتی از چگونگی خروج شرکت های نفتی آمریکایی و اروپایی از ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت.
غلامرضا کمالی، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران هم پس از بازدید از غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت عنوان کرد: ضرورت دارد اسناد و اشیای تاریخی صنعت نفت به صورت متمرکز ساماندهی شود. ما در گچساران هر سندی را که به تبیین اقدامات گذشته بپردازد، جمع آوری کرده و در اختیار مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت قرار می دهیم. خانواده نفت و مردم باید تاریخ صنعت نفت را ببینند و بخوانند.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت هم پس از بازدید از بخش های مختلف غرفه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در دفترچه خاطرات نوشت: تاریخ صنعت نفت ایران پر از فراز و نشیب و یک کلاس درس حقیقی برای هر دانش طلبی است.
مولاژ ظروف قیری موزه ملی ایران که با همکاری مشترک مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، موزه ملی ایران و کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم) انتخاب و آماده شد، در نمایشگاه نفت به نمایش درآمد و مقرر شد، بزودی به دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اهدا شود.
حسین شاملی، سرپرست مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در آیین نمایش مولاژ ظروف قیری موزه ملی ایران برای اهدا به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حاشیه نمایشگاه نفت بیان کرد: ایران، تنها کشوری از اعضای اوپک است که ۹ موزه فعال در صنعت نفت، ۱۱ میلیون برگ اسناد تاریخی، ۹ هزار شیء مربوط به صنعت نفت و ۱۰ جلد کتاب تاریخ شفاهی نفت دارد و مقرر شده است تاریخ شفاهی اوپک با محوریت حضور ایران در این سازمان بیش از ۶۰ ساله نیز با همکاری مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت و مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت تهیه و تدوین شود.
افشین جوان، مدیرکل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت هم در آیین نمایش مولاژ ظروف قیری موزه ملی ایران برای اهدا به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حاشیه نمایشگاه نفت اظهار کرد: آشنایی انسان، بویژه مردم مشرق زمین و ایرانیان با نفت بر اساس اسناد و اشیای تاریخی به هزاران سال پیش بازمی گردد. ظروف قیری که مولاژ آنها تهیه شده، حاکی از این است که تاریخ نفت در ایران به ۱۲۰ سال قبل برنمی گردد؛ بلکه قدمتی بیش از ۵ هزار ساله دارد. در واقع نفت، نماد تمدن و توسعه در ایران است و مولاژهای تهیه شده برای تقدیم به دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هم نماد صلح است.
جبرییل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران نیز در آیین نمایش مولاژ ظروف قیری موزه ملی ایران برای اهدا به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حاشیه نمایشگاه نفت نیز گفت: اقدام این مدیریت برای تقدیم شیء تاریخی به دبیرخانه اوپک، نوآورانه و خلاقانه بوده و موزه ملی ایران آمادگی دارد با همکاری مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، نمایشگاهی از اشیای تاریخی نفت را که از سوی این مدیریت جمع آوری شده، برگزار کند تا مردم با بخشی از تاریخ نفت ایران آشنا شوند.
سید احمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم) در آیین نمایش مولاژ ظروف قیری موزه ملی ایران برای اهدا به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بیان کرد: مولاژهایی که به سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اهدا می شوند، سفیر ویژه ایران در وین و نماد فرهنگ ایران است. نفت در ایران، قدمتی بیش از ۵ هزارساله و ارتباط نزدیکی با فرهنگ و تمدن ایرانی دارد. این مولاژها نشان می دهد که نفت در باورهای اجتماعی و فرهنگی ما ریشه دارد.
در جریان برگزاری این نمایشگاه، همچنین مهدی علی مددی، معاون وزیر در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت؛ احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت؛ رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران؛ فرخ علیخانی، مدیرعامل گروه پتروپارس و برخی دیگر از مدیران نفت از بخش های مختلف غرفه مدیریت مرکز استاد و موزه های صنعت نفت از جمله دکل حفاری روی چاه شماره (یک) مسجدسلیمان، اسناد قرارداد دارسی، چاه شماره B80 در مسجدسلیمان، گزارش چاه شماره (یک) مسجدسلیمان، گزارش واحد صادرات نفت خام، وضعیت نفتکش های طرح سیف و ... دیدن کردند.
نشست تخصصی با موضوع ماهیت موزه های علم و صنعت از آغاز تا امروز، در موزه پمپ بنزین دروازه دولت برگزار شد. در این نشست، کوروس سامانیان، مهران نوروزی، مریم اسماعیلی، نیکولو فیزونی و مارکو موچتی به بررسی ابعاد مختلف این موضوع پرداختند. پمپ بنزين دروازه دولت تهران یا همان جايگاه سوخت شماره ششم در سال هاي پاياني دهه ۱۳۱۰ هجري شمسي مقارن با دوره پهلوي اول، از سوی شركت نفت انگليس و ايران برای توزيع فراورده هاي نفتي همچون نفت سفيد، بنزين و امشي احداث و در تیرماه ۱۳۹۸ به عنوان موزه افتتاح شد.
در هريك از بخش های اين موزه، به موضوعات مختلفي اعم از تاريخچه محله دروازه دولت، نحوه شكل گيري و فعاليت جايگاه پرداخته شده است و همچنين عكس ها، اسناد، نقشه ها و فيلم هاي تاريخي مرتبط با اين مكان، نمونه اشياي مربوط به توزيع، حمل و تخليه سوخت و نمونه دستگاه هاي پمپ بنزين در اين موزه به نمايش درآمده اند.
اين جايگاه در مرداد سال ۱۳۹۳ به شماره ۳۱۷۱۱ در فهرست آثار ملي وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنایع دستی به ثبت ملي رسيده است.
در سوریه، صنعت نساجی و یک مقداری هم وسایل الکتریکی رونق داشت. در ترکیه وضع قدری بهتر بود؛ اما مقدارش کم بود. بالاخره من مقاومت کردم و در مورد ترکیه، پول نقد گرفتم؛ اما در مورد سوریه این اتفاق نیفتاد و لایحه ای به مجلس رفت و مجلس هم تصویب کرد که روابط خود را با سوریه به شکل کالا با کالا ادامه دهیم. در مورد موقعیت ایران در اوپک یادم می آید که محمدرضا(شاه) پس از تأسیس اوپک در سال 1340 به نشانه اعتراض به کنسرسیوم می گفت که شما از ما که 20 میلیون جمعیت داریم، یک میلیون بشکه نفت می خرید؛ از کویت هم با 200 هزار جمعیت همین اندازه نفت می خرید! بعد آنها با منت هایی که گذاشتند، بالاخره تغییر را پذیرفتند و صادرات نفت ایران به 1.5 میلیون بشکه در روز رسید. در سال 1342 مجموع درآمدهای ایران 250 میلیون دلار بود که از طریق فروش نفت به دست می آمد. همان زمان قراردادهای خرید جنگنده های اف 4 به قیمت 250 میلیون دلار بسته شد، یعنی صندوق نفت در واقع صندوق تأمین منابع مالی تسلیحات آمریکایی ها بود. سهم مردم از نفت همین اندازه بود که بنزین یا نفت سفید گیرشان می آمد. موقعی که من وزیر نفت شدم، از بس به اوپک رفت و آمد داشتم، یکی از نمایندگان مجلس به من گفت: تو بیشتر وزیر فضایی تا روی زمین. گفتم: خب، حالا ما گرفتاریم. حضور مداوم و فعال من در نشست های اوپک سبب شد تا اصلا اوپک دنبال حرف های من بدود. بالاخره این هم یک سیاستی بود. من به عنوان وزیر دولت ایران به اوپک می رفتم؛ اما همه اوپکی ها از این جهت که من به حضرت امام نزدیک هستم، حرف های من را می پذیرفتند. زکی یمانی، وزیر نفت عربستان گفته بود از زمانی که غرضی به اوپک آمده، اوپک را دنبال خودش کشیده. او متوجه شده بود که کاهش تولید نفت از 24 میلیون بشکه به 16 میلیون بشکه، نمی تواند کار یک نفر باشد و آنها می دانستند که بالاخره دولت، مجلس و حضرت امام (ره) حامی این سیاست هستند. بعد از این تصمیم، قیمت نفت تثبیت شد. اعضای اوپک این تحلیل را به اتفاق آرا از من پذیرفتند و این کار را کردند، بنابراین در آنجا توفیق داشتیم بگوییم که در مقابل اعمال سیاست های ارزان خریدن یا ارزان فروشی مقاومت کنیم. عامل سیاسی به این مفهوم است که وقتی کشوری منابعی داشته باشد، عوامل داخلی و خارجی به آن چشم خواهند داشت. عوامل داخلی و صاحبان قدرت به جای اینکه منابع کشور را به عنوان پشتوانه مردمی دربیاورند، حتما آن را به عنوان پشتوانه خودشان قلمداد می کنند. این است که نفت از هر دو جنبه بشدت سیاسی است. عوامل و قدرت های سیاسی هم می کوشند آن را به نفع خودشان مصادره کنند. در دهه 1980 میلادی، هند و چین به طور ناگهانی وارد بازار نفت شدند و... .
آمار روزانه و گزارش واحد صادرات نفت خام در 18 مردادماه 1367
در سال ۱۹۳۴ و بر اساس سیاست آموزشی شرکت نفت ایران- انگلیس، در حیاط آموزشگاه کارآموزان یک «مدل مینیاتوری پالایشگاه» برپا می شود. ساخت این مدل یک سال به طول می انجامد و این ساختار برای آموزش و نشان دادن فرایند پالایش به کارآموزان استفاده می شده است. در نقشه سال ۱۹۴۴ آموزشگاه می توان تصویری از پلان این مجموعه را در حیاط این آموزشگاه مشاهده کرد. این مجموعه از چند مخزن ابتدایی، بویلر، برج تقطیر و برج خنک کننده تشکیل می شده است. این مجموعه در اواخر دهه 20 شمسی به دلایل نامعلومی جمع آوری شده و هم اکنون قسمتی از پایه آجری یکی از مخازن در حیاط موزه باقی مانده است. بر اساس شناسنامه، نمونه آجر موجود در پایه آجری، آجر نسوز صنعتی با نوشتهDYKEHEADBONNY BRIDGE است که تولید اسکاتلند بوده و این مدل بین سال های ۱۹۲۰ تا ۱۹۶۰ تولید می شده است. بقایای مدل مینیاتوری پالایشگاه هم اکنون در موزه کارآموزان است. موزه كارآموزان آبادان، دومين طرح موزه هاي صنعت نفت در محل آموزشگاه آبادان است که از اتاق هاي پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه هاي آموزشي، موتورهاي درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتي يا پايه، نجاري، ابزار دقيق، تراشكاري و فلزكاري تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد.
امام على(ع) فرموده اند: رُبَّ كَلامٍ جَوابُهُ السُّكُوتُ؛ چه بسا سخنى كه پاسخ آن، سكوت است!(غررالحكم ج۴، ص۶۴)
شرح حدیث
بسيارى از فتنه ها، از زبان سرچشمه مى گيرند. كار مهم زبان هم حرف زدن است. بسيارى از حرف ها، غیرضروری و گاهى هم مفسده انگيزند. پس چاره، در سكوت و دم فروبستن و کم سخن گفتن و هر سخنى را پاسخ نگفتن و پرهيز از جدال كلامى و مناقشات لفظى است.
وقتى سخنى ابلهانه و جاهلانه است، بهترين پاسخ مناسب آن خاموشى است.
آنجا هم كه جواب دادن به يك حرف، فتنه و فساد به بار مى آورد، مناسب ترين جواب سكوت است.
البته عاقلان و هوشياران، پيام سكوت را درك مى كنند و حرف های نگفته؛ اما نهفته در سكوت را مى فهمند.
گاهى سكوت، گویاتر از تكلم و فرياد است. گاهى نبودن، روشن ترين دليل حضور است... بزرگان گفته اند: اگر سخن، نقره است، سكوت، طلاست و اين اشاره به ارزش سكوت معنا دار و بجا و مصلحت انديشانه است كه به سود فرد و جامعه خواهد بود.
شايد براى بعضى ها، بهترين عبادت و خدمت به جامعه و خلق خدا، همان سكوت باشد، تا نه اختلافى پديد آيد، نه به منازعه اى دامن زده شود و نه آتش دشمنى و جبهه گيرى شعله ورتر شود. جان به فداى آن سكوت هايى كه آتش فتنه ها را فرو مى نشاند!. . .
خانواده، هسته نخستین تشکیل ساختمان جامعه به شمار میرود و عواملی چون عشق، محبت و عاطفه را در وجود انسان ها ریشه دار می کند. با رعایت موازین ارزشی اسلامی، زندگی خانوادگی شکوفا می شود و آیین اسلام، حقوقی برای اعضای آن به وجود می آورد که با مراعات و اجرای آن، صفا و صمیمیت چون چشمه ای جوشان در خانواده جاری می شود. یکی از وجوه سبک زندگی اهل بیت(ع) رفتار آنان با خانواده به معنای همسر ، فرزندان، پدر و مادر و نوع تعامل آنان با اهل خانه است. در این نوشتار با اشاره به روایاتی از حضرت رضا(ع) به دنبال یافتن سبک زندگی این حضرت در رابطه با خانواده هستیم.
خانواده، کانونی است که هر چه باصفاتر و گرم تر باشد، زندگی شیرین تر و توفیقات انسان بیشتر خواهد شد. از این رو امام رضا(ع) در اشاره به اهمیت این کانون، به بیان برخی از عواملی که در صفا و گرما بخشیدن به کانون خانواده مؤثر است، می پردازند. آن حضرت در سخنی نورانی از قول رسول خدا(ص)، هم به حسن رفتار در خانواده توصیه کرده و هم از نوع رفتار ایشان با همسرشان خبر داده و می فرمایند: قَالَ رَسُولُ اللَّه(ص): أَحْسَنُ النَّاسِ إِیمَاناً أَحْسَنُهُمْ خُلُقاً وَ أَلْطَفُهُمْ بِأَهْلِهِ وَ أَنَا أَلْطَفُکمْ بِأَهْلِی، رسول خدا(ص) فرموده اند: کسی که ایمانش برتر از دیگران است، اخلاقش نیکوتر و با خانواده اش مهربان تر است و من نسبت به خانواده خود، مهربان ترم. (عیون اخبارالرضا، ج2، ص 38)
ایشان در فرمایش دیگری از قول رسول خدا(ص) فرموده اند: أَقْرَبُکمْ مِنِّی مَجْلِساً یوْمَ الْقِیامَةِ أَحْسَنُکمْ خُلُقاً وَ خَیرُکمْ لِأَهْلِهِ؛ (همانا) نزدیک ترین شما به من در روز قیامت، کسی است که خوش خلق تر و برای خانواده خود بهترین باشد.
بنابراین، یکی از اصول اولیه که لازم است هر مسلمان به کار گیرد، خوش خلقی در جامعه و مهربانی و رأفت با خانواده است.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، بایستگی، آراستگی و خودآرایی مردان در خانواده است، یعنی همان طور که مردان، از همسران خود توقع دارند تا خود را برای آنان بیارایند، آنها نیز باید در حد معمول، به ظاهر خود برسند و برای ایجاد محبت در همسر، خود را بیارایند. این دستور دینی و انسانی است که باید عملی ساختن آن را از بزرگواری چون امام رضا(ع) بیاموزیم که آراستگی در منزل را، نه برای خود که برای خانواده و برای تربیت درست، امری بایسته می دانستند. حسن بن جَهْم می گوید: نزد امام رضا(ع) رفتم و او موهایش را رنگ سیاه زده بود. گفتم: فدایت شوم، با رنگ سیاه موهایت را رنگ کردی، فرمود: در رنگ آمیزی مو پاداش است. رنگ کردن موی و آمادگی (با آراستن ظاهر) از چیزهایی است که پاکدامنی زنان را افزون می سازد. زنان، پاکدامنی ها را رها کردند؛ چون همسرانشان خود را برای ایشان آماده نکردند. (بحارالانوار، ج 73، ص100)
آن حضرت در حدیثی دیگر به نقل از پدران خود، نزدیک به همین مضمون فرموده اند: «زنان بنی اسراییل از عفت و پاکی دست برداشتند و این مسأله هیچ سببی نداشت جز آنکه شوهرانشان، خود را نمی آراستند.» سپس افزود: «زن نیز از مرد، همان را انتظار دارد که مرد از او دارد.» (همان، 147)
از این احادیث و دیگر آموزه های اسلامی استفاده می شود که حقوق زن و مرد در خانواده باید دوسویه باشد و هرکدام با دیگری رابطه ای درست و انسانی داشته باشد. آراستگی ، خودآرایی و پرهیز از ژولیدگی از جمله این حقوق است که اگر به درستی صورت گیرد، طرفین را به زندگی زناشویی دلگرم می کند و آرامش لازم را به ارمغان خواهد آورد؛ اما امروز مردان و برخی زنان که به دلیل مشکلات اقتصادی در خارج از منزل کار می کنند، چنان غرق در کار می شوند که وقتی به منزل بازمی گردند، نه نشاط روحی دارند و نه احساسی باقی مانده است که بخواهند به همسر خود ابراز کنند. اینجاست که زندگی مشترک رو به خمودگی می رود و خانه برای زن و شوهر، به زندانی مخوف تبدیل می شود که درصدد فرار از آن برمی آیند. این فرار، گاه با ترک منزل و گاه با ترک زندگی مشترک حاصل می شود.
وقتی آرایش و پیرایش برای یکدیگر صورت گیرد، علاوه بر ایجاد روابط پسندیده اخلاقی و روانی و ازدیاد عواطف قلبی، موجبات اطمینان زوجین نسبت به هم را پدید می آورد. اینجاست که نه زن به مردی غیر از شوهر خویش نظر خواهد داشت و نه مردی نسبت به زن دیگرمی اندیشد و امنیتی که از این رفتار متقابل به دست می آید، همه ابعاد زندگی زن و مرد را تحت پوشش قرار می دهد و هرگونه بدبینی و بی اطمینانی در روابط خانوادگی را محو می کند. بدین گونه پایه های نظام خانواده بر اساس حُسن روابط و سلامت روحی استوار خواهد شد و این همان است که قرآن می فرماید: «هُنّ لباسٌ لَکُمْ و انتم لباسٌ لَهُنّ»؛ (بقره / 178)، یعنی هر کدام حافظ امنیت دیگری و مایه زینت و افتخار همسر می شود.
کلینی در فروع کافی حدیثی را به این مضمون از امام رضا(ع) نقل می کند: عَنْ أَبِی الْحَسَنِ عَلِی بْنِ مُوسَی الرِّضَا (ع) قَال: مَا أَفَادَ عَبْدٌ فَائِدَةً خَیراً مِنْ زَوْجَةٍ صَالِحَةٍ إِذَا رَآهَا سَرَّتْهُ وَ إِذَا غَابَ عَنْهَا حَفِظَتْهُ فِی نَفْسِهَا وَ مَالِه؛ (کافی، ج5، ص 327) هیچ فایده ای به کسی نمی رسد، بهتر از اینکه برایش بانویی باشد که نگاه کردن به او و مصاحبت با او موجب شادمانی همسر باشد و در غیاب شوهر امانت دار و حافظ حریم خویش و خانواده و اموال شوهر است. از آنجا که مسؤولیت امنیت روانی خانواده به عهده زن است و کلیدهای عاطفه و رموز ایجاد روابط قلبی به دست اوست، اسلام از زن انتظاری متناسب با این جایگاه دارد و در واقع چون سعادت و شقاوت خانواده به بانوی خانه وابسته است، در روایات ائمه هدی بالاترین زینت و نهایت سعادت برای مرد، برخورداری از همسری شایسته، معرفی شده است.
اصل محبت را خداوند در قلب زن و شوهر قرار می دهد و بر آنان است که این نعمت باطنی و حالت قلبی را که موجب آرامش زندگی و صفا و پاکی است، به وسیله جانبداری از هم، گذشت و فداکاری، خوش اخلاقی، توقع در اندازه و ظرفیت لازم، حفظ شئون و شخصیت طرفین و اجتناب از بگومگوهای بیهوده حفظ کنند و از عواملی که به محبت و عاطفه خلل وارد می کند، بپرهیزند؛ زیرا تبدیل این عاطفه و شوق به کینه و نفرت و بغض در صورتی که ملاک شرعی و عقلی در کار نباشد، مبدل کردن نعمت به نقمت و بلاست و خود نوعی ناسپاسی به شمار می آید؛ البته به فرمایش امام رضا(ع) دل ها را رغبت، نفرت، نشاط و سستی است؛ هنگامی که دل، میل و اقبال می کند، بینش و ادراک دارد و زمانی که بی میل است، افسرده و ناتوان است، از این رو هنگامی که درون با نشاط توأم است، باید دل ها را به کار گرفت و زمانی که حالت سستی و رخوت دارد، باید آن را رها کرد تا توان و آرامش خود را بازیابد. زن و شوهر باید در روابط عاطفی با یکدیگر این بیان گهربار امام رضا(ع) را در نظر گیرند که می فرمایند: «اگر مؤمنی خشمگین شود، عصبانیت، وی را از طریق حق بیرون نمی برد و اگر شادمانی یابد، این خرسندی وی را دچار باطل نمی سازد و چون به اقتداری رسد، بیشتر از آنچه حق دارد، نمی گیرد.» (فقه الرضا، ص14)
حضرت امام رضا(ع) در سیره عملی خویش با هدف تقویت عواطف و تکریم شخصیت حاضران در خانه و در جمع معاشران این گونه بودند. ابراهیم بن عباس می گوید: هرگز شخصیتی برتر از امام رضا(ع) ندیدم، هرگز پای خویش را در مقابل همنشین خویش دراز نمی کرد و پیش از او تکیه نمی داد. به خدمتگزاران دشنام نمی گفت، صدایش به خنده بلند نمی شد و همواره با غلامان و زیردستان خود کنار سفره غذا می نشست. (عیون اخبار الرضا، ج2، ص 427)
روابط از سرچشمه ای عالی و پاکیزه متأثرند که در آن هر دو طرف در زندگی مشترک به عاطفه و محبت وابسته اند. عطوفتی که یک احساس ناگهانی و زودگذر نبوده و بر ارزش های والا و خردهای مقدس استوار است؛ زیرا عواطف ناگهانی و هیجانی در برابر امیال و هواهای متضاد، تاب مقاومت ندارد و بسرعت رنگ می بازد.
تأمین معاش حلال و فراهم بودن امکانات زندگی برای اهل خانه در ایجاد آرامش و افزایش صمیمیت دخالت مهمی دارد. امام علی بن موسی الرضا(ع) فرموده اند: مَنْ أَصْبَحَ مُعَافًی فِی بَدَنِهِ مُخَلًّی فِی سَرْبِهِ عِنْدَهُ قُوتُ یوْمِهِ فَکأَنَّمَا حِیزَتْ لَهُ الدُّنْیا (من لایحضره الفقیه، ج4، ص 419) هر کس صبح کند در حالی که تنش سالم و خاطرش آسوده و معاشش تأمین باشد، از مواهب یک زندگی مطلوب و آرام برخوردار است. امام رضا(ع) در روایتی دیگر از پیروان خود می خواهد برای ایجاد گشایش در زندگی و رفاه اهل خانه بکوشند: «صاحبُ النّعمةِ یَجِبُ انْ یُوَسّع علی عیالهِ؛ افرادی که از نعمتی برخوردارند، باید بر زن و فرزند خود گشایش دهند»
حکمت این تأکید آن است که اهتمام و تکاپو در این خصوص اثری مهم در پیوند عاطفی اعضای خانواده دارد و روابط محبت آمیز افراد خانه را تحکیم و قوت می بخشد.
در فرهنگ اهل بیت(ع) یکی از نشانه های سعادت انسان این است که بتواند به وضع خانواده خود رسیدگی کند. در این باره نیز هشتمین ستاره درخشان آسمان امامت چنین گوهرافشانی کرده اند:
ینْبَغِی لِلرَّجُلِ أَنْ یوَسِّعَ عَلَی عِیالِهِ لِئَلَّا یتَمَنَّوْا مَوْتَه (من لایحضره الفقیه، ج2، ص 68)
شایسته است مرد بر اهل خانه (از لحاظ مخارج زندگی) گشاده دستی کند تا آنان مرگ او را از خداوند درخواست نکنند.
البته گشاده دستی موجب نمی شود آدمی از اعتدال، قناعت و کسب رزق حلال دوری گزیند. حضرت امام رضا(ع) در این باره تأکید کرده اند: مَنْ رَضِی مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ بِالْقَلِیلِ مِنَ الرِّزْقِ رَضِی اللَّهُ مِنْهُ بِالْقَلِیلِ مِنَ الْعَمَلِ(بحارالانوار، ج 75، ص 353) هرکس در مقابل روزی اندک از خداوند متعال راضی باشد، خداوند نیز در مقابل عمل اندک او از وی راضی خواهد شد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
عمر مبارك امام رضا( ع) تقریباً 55 سال بوده است - یعنی از سال ۱۴۸ كه سال شهادت امام صادق(ع) است تا سال ۲۰۳ - تمام زندگی این بزرگوار با همه این عظمت ها و عمق ها و ابعاد گوناگونی كه می شود برای آن ذكر كرد و تصویر كرد، در همین مدّت عمر نسبتاً كوتاه انجام گرفته است. از این مدّت 55 سال، نزدیك به 20 سال - تقریباً 19 سال - مدّت امامت این بزرگوار است؛ امّا همین مدّت كوتاه را كه ملاحظه می کنید، تأثیری كه در واقعیت دنیای اسلام گذاشت و به گسترش و عمقی كه به معنای حقیقیِ اسلام و پیوستن به اهل بیت (علیهم السلام) و آشنا شدن با مكتب این بزرگواران انجامید، یك داستان عجیبی است، یك دریای عمیقی است. آن وقتی كه حضرت به امامت رسیدند، دوستان و نزدیكان و علاقه مندان حضرت می گفتند كه علی بن موسی در این فضا چه كار می تواند انجام بدهد - این فضای به شدت اختناق هارونی كه در روایت دارد كه می گفتند: وَ سَیفُ هارونَ تَقطُرُ دَما؛(۱) خون می چکد از شمشیر هارون - این جوان در این شرایط، در ادامه جهاد امامان شیعه و در مسؤولیت عظیمی كه بر عهده اش است، می خواهد چه بكند؟ این اول امامت علی بن موسی الرضا(ع) است. بعد از این 19سال یا20 سال كه پایان دوران امامت و شهادت علی بن موسی الرضاست، وقتی شما نگاه می کنید، می بینید كه همان تفكر ولایت اهل بیت و پیوستگی به خاندان پیغمبر آن چنان گسترشی در دنیای اسلام پیدا كرده كه دستگاه ظالم و دیكتاتور بنی عباس از مواجهه با آن عاجز است؛ این را علی بن موسی الرضا(ع) انجام داده است.
نشست شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با حضور حجت الاسلام محمد ابوالقاسمی، عضو مجلس خبرگان رهبری و مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت، روز دوشنبه اول خردادماه، در وزارت نفت برگزار شد.
در این نشست، حجت الاسلام ابوالقاسمی ضمن اشاره به اینکه تجمیع فعالیت های فرهنگی در این شورا یک اتفاق بسیار خوب است که مانع موازی کاری در این امور می شود، گفت: حیات معنوی در فعالیت های فرهنگی از اهمیت بسیاری برخورداراست و به درختی می ماند که نماد زندگی در آن، همان شاخ و برگ است.
وی با بیان اینکه موضوع عفاف و حجاب از دغدغه در شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است، تصریح کرد: این مهم از یک باطن شکل می گیرد که متاسفانه به فراموشی سپرده شده است. عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در حال حاضر تنها ابعاد ظاهری حیات باطنی مساله عفاف و حجاب مورد توجه قرار گرفته است، در صورتی که همچنان به باطن این امر توجه نمی شود و تا زمانی که روی باطن آن کار نشود، نمی توان گفت در این زمینه موفق عمل کرده ایم. حجت الاسلام ابوالقاسمی گفت: معتقدم برای اینکه این حیات معنوی میان کارکنان وزارت نفت شکل بگیرد، باید فضای معنوی را در محیط پیرامون خود منتشر کنیم و این امر خود نیاز به ابزاری دارد و این ابزار کمک گرفتن از اهل فن است. عضو مجلس خبرگان با تاکید بر اینکه برای ایجاد حیات معنوی، باید ارتباط خود را با نهاد دین تقویت کنیم، تصریح کرد: در غیر این صورت، دیگر از حیات معنوی خبری نخواهد بود، از این رو همه باید به این مساله توجه ویژه نشان دهیم. در همین خصوص با سازمان اداری و استخدامی، تفاهمنامه ای منعقد کرده ایم و آموزش کارکنان به عهده ماست.
وی تصریح کرد: یکی از این دوره ها آموزش، جهاد تبیین و برگزاری کلاس هایی در این زمینه برای مدیران ادارات و سازمان هاست که تا امروز تاثیرات قابل توجهی به همراه داشته است.
حجت الاسلام ابوالقاسمی گفت: امیدوارم با همکاری شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، دوره های آموزشی جهاد تبیین که برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری است، برگزار شود. وی با اشاره به تاکید رئیس جمهور به مقوله فرهنگ، همچنین اهتمام و تمرکز وی به این بخش در سفرهای استانی اظهار کرد: فرهنگ از اهمیت بالایی برخورداراست و اگر مشکلات فرهنگی برطرف شود، بی شک مشکلات اقتصادی نیز برطرف خواهد شد.
عضو مجلس خبرگان رهبری و مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با بیان اینکه وزارت نفت از یک دولت انقلابی است، تصریح کرد: این بخش باید تفاوت خود را با دولت قبل بخصوص در موضوع دین نشان دهد.
وی بابیان اینکه زمان مهم است و باید آن را مغتنم دانست، اظهار کرد: امروز اگر دیر بجنبیم، فردا خیلی دیر خواهد بود. وزارت نفت یکی از وزارتخانه های مهم کشوراست که باید در عرصه فرهنگ ورود کند و از این مساله که بگویند چرا برای نشر تعالیم نجات بخش دین به مسجد کمک می کند، نباید بترسد.
حجت الاسلام ابوالقاسمی با تاکید بر اینکه نیازهای دینی، بخشی از فرهنگ جامعه است، اظهار کرد: ما نمی خواهیم نهاد دین حکومتی شود؛ اما همزمان لازم است تا ساز و کار مناسبی برای حمایت از آن فراهم شود.
در پایان این نشست علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت و عضو شورای عالی فرهنگی وزارت نفت نیز گزارشی از بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که طی چهار روز(27 تا 30 اردیبهشت ماه) برگزار شد، ارائه کرد.
لیگ برتر فوتبال ایران در فصل بیست و دوم، میزبان دو تیم نفتی صنعت نفت آبادان و نفت مسجد سلیمان بود؛ دو تیمی که به دلیل مشکلات بسیاری در حوزه مدیریت، حمایت و جذب مربی از ابتدای فصل، در خطر سقوط بودند. از میان این دو تیم، تنها صنعت نفت آبادان توانست درجنگ برای بقا به پیروزی دست یابد و یک فصل دیگر هم در لیگ برتر فوتبال ایران باقی بماند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان ازجمله تیم های قدیمی و تاثیرگذار در لیگ برتر فوتبال کشورمان به شمار می رود که طی چند فصل گذشته با حضور در لیگ برتر، شگفتی های بسیاری را پدید آورده است. تیمی که با حضور سرمربی های مختلف، فرازو نشیب های بسیاری راپشت سرگذاشته؛ اما همچنان توانسته جایگاه خود را در لیگ حرفه ای ایران حفظ کند.
بی شک، علاقه مندان به فوتبال حرفه ای ایران، بخوبی می دانند که این تیم، طی یک فصل گذشته با چه مشکلاتی مواجه شده و چه مسائلی را پشت سرگذاشته است تا بتواند یک فصل دیگر هم در لیگ برتر ادامه دهد. در واقع این تیم تا همین یک هفته پیش در خطر سقوط به لیگ دسته یک فوتبال ایران بود که البته با تلاش و مبارزه خستگی ناپذیر بازیکنان و هدایت سرمربی تیم، همچنان خود را در لیگ برترحفظ کرد. صنعت نفت آبادان توانست دربازی هفته گذشته مقابل تیم فوتبال گل گهر، نتیجه مسابقه را یک بر صفر به نفع خود تمام کند تا بازیکنان و هواداران این تیم بتوانند طبق قولی که عبدالله ویسی داده بود، برای ماندن در لیگ برتر جشن بگیرند. اما این فصل از لیگ برتر فوتبال ایران، به صنعت نفت آبادان چه گذشت؟ این تیم در آغاز فصل جدید لیگ برتر، تیر سال 1401 با رضا پرکاس قرارداد بست تا با حضوراین سرمربی، شاهد تغییرات متعددی در فصل جدید فوتبالی کشور باشد. تیم صنعت نفت آبادان در اولین دیدار خود در فصل بیست و دوم لیگ برتر فوتبال، به مصاف تیم فولاد رفت که نتیجه آن صفر برصفر به پایان رسید و در هفته دوم لیگ برتر نتیجه را صفر بر یک به آلومینیوم اراک واگذار کرد. این تیم در هفته سوم توانست برای اولین بار در فصل بیست ودوم دروازه حریف خود را باز کند و اولین گل این فصل را در دروازه تیم هوادار بنشاند؛ اما در هفته چهارم 2 بر صفر به پرسپولیس باخت. تعداد باخت ها و نتیجه ضعیف صنعت نفت آبادان در لیگ برتر و در 6 هفته اول فصل بیست و دوم لیگ برتر فوتبال، سبب شد تا مدیران این باشگاه قدیمی تصمیم بگیرند از همین ابتدا و تا زمانی که شرایط تیم صنعت نفت آبادان در جدول لیگ برتر سخت تر نشده، دست به کار شوند و یک سرمربی دیگر را برای هدایت تیم خود انتخاب کنند. برهمین اساس، صحبت هایی با فیروز کریمی، از مربیان کهنه کار فوتبال ایران که عازم مدرسه فوتبالی در ترکیه بود، انجام شد و این سرمربی، سکان تیم فوتبال صنعت نفت را به عهده گرفت؛ تیمی که در6هفته اول لیگ برتر، هیچ نتیجه درخشانی را به دست نیاورده بود. فیروز کریمی از همان ابتدا قول داد که حتما این تیم را با رتبه تک رقمی در جدول لیگ برتر فوتبال می رساند؛ البته در این میان سرمربی جدید صنعت نفت آبادان به بهانه اینکه تیم فعلی را خود نچیده، تعدادی بازیکن جدید و جوان را به تیم دعوت کرد که برخی از آنها سابقه حضور در لیگ دسته دو را داشتند و همین انتخاب ها، واکنش های مختلفی را از سوی هواداران این تیم به دنبال داشت. این تیم تا پایان هفته یازدهم، تنها یک تساوی داشت و همه بازی های خود را واگذار کرده بود، تا اینکه در هفته 12 لیگ برتر فوتبال، دومین برد خود در این فصل به دست آورد و تیم نساجی مازندران را 2 بر صفر شکست داد. با توجه به اینکه امتیازهای رضا پرکاس در هفته های اول لیگ برتر، در مقایسه با امتیازهای فیروز کریمی در زمان حضورش در صنعت نفت، قابل قبول تر بود، مدیران صنعت نفت آبادان تصمیم گرفتند شانس خود را با یک مربی دیگر آزمایش کنند تا شاید بتوانند این بار با یک سرمربی دیگر در جدول لیگ برتر، بالاتر رفته و از خطر سقوط به لیگ دسته یک جلوگیری کنند. این بار ادسون تاوارس برزیلی، بهترین گزینه برای مدیران صنعت نفت آبادان بود؛ اما این گزینه خارجی می توانست در چنین شرایطی به صنعت نفت آبادان کمک کند؟ در هفته سیزدهم لیگ برتر، صنعت نفت آبادان یک بر صفر به استقلال باخت. هفته چهاردهم در برابر ذوب آهن 2 بر 2 به تساوی رسید، هفته پانزدهم در برابر گل گهر سیرجان بازنده میدان شد و این روند باخت صنعت نفت آبادان به تیم های مقابل تا هفته 21 لیگ برتر ادامه داشت. حالا تنها چند هفته به پایان فصل بیست و دوم لیگ برتر باقی مانده و اگر قرار باشد صنعت نفت آبادان همچنان به باخت های خود ادامه دهد، بی شک باید در فصل آینده در لیگ دسته یک حضور داشته باشد که این موضوع، زنگ خطری برای مدیران این تیم فوتبالی خواهد بود. این بار قرعه به نام عبدالله ویسی افتاده تا در هفته های پایانی لیگ، سکان این تیم در خطر سقوط را به دست بگیرد و به امیدی جدید برای صنعت نفت از نفس افتاده تبدیل شود.
عبدالله ویسی از همان ابتدای ورود به تیم صنعت نفت آبادان، قول داد که مانع سقوط این تیم به لیگ دسته یک شود؛ چرا که اولویت فعلی جلوگیری از چنین اتفاقی بود. این مربی با حضور در تیم فوتبال صنعت نفت آبادان روی تمرین تیم تمرکز کرد تا شاید بتواند درچند هفته باقیمانده، شرایط بهتری را برای تیم خود ایجاد کند. می توان گفت با حضور عبداالله ویسی در صنعت نفت آبادان، ورق به نفع این تیم برگشته و توانستند در 70روز تحت حمایت این سرمربی ، با برد تیم هایی مانند مس کرمان در هفته 25، نساجی مازندران در هفته 27 و 4 گل زده، کسب نتیجه مساوی یک بر یک در برابر استقلال که به نوعی مانع صعود این تیم و قهرمانی آن شد و برد یک بر صفر گل گهر سیرجان در هفته پایانی، همچنان در لیگ برتر بماند. صنعت نفت آبادان، توانست با 30 بازی، 25 امتیاز و حفظ رده خود در جدول لیگ برتر برای فصل بعد لیگ برتر فوتبال ایران برنامه ریزی کند. به هرحال ویسی به قول خود عمل کرد تا بازیکنان و هواداران صنعت نفت آبادان بتوانند جشن ماندن در لیگ برتر را برگزار کنند.
هرچند هواداران ازادامه حضور صنعت نفت آبادان در لیگ برتر خوشحال هستند؛ اما هیچگاه خوشحالی را نمی توان به عنوان رضایت آنها درنظر گرفت. درست است که هواداران این تیم تا آخرین لحظه دست از حمایت صنعت نفت آبادان برنداشتند؛ اما بیشتر از هرچیز نگران حذف تیم محبوب خود از لیگ برتر بودند؛ درست همان اتفاقی که در همین فصل برای تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان رخ داد. تیم صنعت نفت آبادان، همانند تیم نفت مسجد سلیمان در فصل 22 لیگ برتر با مشکلات بسیاری مواجه بود؛ تغییرپیاپی سرمربیان و نبود حمایت ازسوی این تیم ها سبب شد نمایندگان نفت ایران در فوتبال برتر با مشکلات بسیاری مواجه شوند و در نهایت، یکی ازاین تیم ها از لیگ برترخداحافظی کند؛ هرچند صنعت نفت آبادان نیز این جایگاه را با چنگ و دندان نگه داشت. حضور این تیم ها که نماینده استان خوزستان و مردم خونگرم این منطقه در لیگ برتراست، به تنهایی می تواند تامین کننده بخشی ازنشاط اجتماعی در این استان باشد. به همین دلیل مدیران صنعت نفت آبادان باید برنامه ریزی مناسبی برای افزایش حمایت از تیم های ورزشی خود داشته باشند. مسأله مهمی که در حاضر رخ داده، این است که درست دو روز بعد از بقای صنعت نفت آبادان در لیگ برتر فوتبال ایران، هیأت مدیره این تیم به صورت دسته جمعی استعفا کردند تا به درخواست مردم آبادان، مدیریت این تیم، از سوی مدیران بومی اداره شود. باید دید این تغییرات تا چه اندازه می تواند به نفع یا ضرر تیم فوتبال صنعت نفت آبادان باشد.
عضو وسخنگوی هیأت مدیره باشگاه فرهنگی -ورزشی صنعت نفت آبادان از استعفای اعضای هیأت مدیره این باشگاه خبر داد. روح الله محمدی گفت: پس از پیگیری و تصمیم برخی نمایندگان مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی مبنی بر بومی کردن هیأت مدیره باشگاه صنعت نفت، تمامی اعضای اصلی هیأت مدیره کنونی باشگاه به احترام مردم آبادان و به منظور استفاده بهینه از زمان باقیمانده تا فصل جدید، از سمت خود استعفا کردند. وی در پاسخ به سوالی درباره تعیین تکلیف وضعیت بودجه و سایر امور مربوط به باشگاه برای حضور در لیگ آینده باتوجه به استعفای هیأت مدیره گفت: قطعا با توجه به شخصیت حقوقی افرادی که پیگیر این موضوع بوده اند، برنامه ریزی لازم برای اختصاص بودجه، تمدید و انعقاد قرارداد با کادرفنی و بازیکنان، پیگیری حل مشکلات موجود ورزشگاه تختی، انعقاد قرارداد البسه و . . . انجام شده و مسؤولان مربوطه بدانند که علاوه بر انتخاب اعضای جدید هیأت مدیره، باید این اقدامات را در راس برنامه های خود قرار دهند تا مشکلی برای حضور قدرتمند تیم در فصل آینده پیش نیاید. نایب رئیس هیأت مدیره وسخنگوی باشگاه فرهنگی - ورزشی صنعت نفت آبادان گفت: ما شاید تنها اعضای هیأت مدیره در بین تیم های لیگ برتری بودیم که به دلیل فعالیت هایی که انجام می دادیم، ریالی دریافتی نداشتیم و هیچ حب و تلاش خارج از عرفی هم برای ماندن در این پست و منصب نداریم، این کرسی را دو دستی به مدیران بعدی تقدیم می کنیم و برای آنها آرزوی موفقیت داریم؛ چرا که تلاش اعضای هیأت مدیره باشگاه، چیزی جز موفقیت تیم و ماندن آن در بالاترین سطح مسابقات و خوشحالی مردم نبوده است. امیدواریم باشگاه بزرگ صنعت نفت، در آینده روزهای خیلی خوبی را تجربه کند.
حکیم نصاری، هافبک تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، درباره آخرین دیدار تیم خود در فصل 22 در مقابل تیم فوتبال گل گهر سیرجان گفت: این بازی را می توان یکی از بازی های سخت این فصل، بخصوص درمقایسه با مس کرمان دانست. وی افزود: تیم ما درچند هفته اخیر، 8 امتیاز برای ماندن کم داشت وباید در این مدت کم، این امتیازات را جبران می کردیم و به هفته پایانی می رسیدیم. نصاری دربخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد: بازی آخر را براساس برنامه ریزی پیش بردیم. در واقع براساس گفته های آقای ویسی، باید تا 30 دقیقه اول بازی، جانب احتیاط را رعایت می کردیم تا گل نخوریم که همین اتفاق رخ داد. وی ادامه داد: درست است که این دفاع باعث شد تا نیمه اول، بازی تماشایی ارائه نکنیم؛ اما به هدف اصلی خود رسیدیم تابتوانیم در نیمه دوم، تمرکز را روی بازکردن دروازه تیم مقابل بگذاریم وخوشبختانه موفق عمل کردیم وبه گل دست یافتیم. واقعا معتقدم برای این نتیجه، تمام اعضای تیم با غیرت عمل کرده اند. هافبک تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که یکی از بازیکنان بومی تیم صنعت نفت آبادان به شمار می رود، با ابرازخرسندی ازاینکه یک آبادانی است، توضیح داد: شاید مردم آبادان در روزهایی که تیم نمی توانست در زمین نتیجه بگیرد، بیشتر از بازیکنانی که اهل این شهر بودند، توقع داشتند که البته این توقع هم بجا بود؛ اما هیچوقت حمایت خود را ازما دریغ نکردند. می توانم بگویم در آن زمان، بیشترین بار مسؤولیت بر دوش بازیکنانی بود که اهل همین شهر بودند. این فوتبالیست صنعت نفت آبادان، همچنین درباره همکاری با عبدالله ویسی گفت: بازیکنان تیم صنعت نفت آبادان، همان بازیکنانی بودند که تا قبل از حضورآقای ویسی در تیم نتیجه خوبی نمی گرفتند. نمی دانم به چه علتی و چه اتفاقی افتاد؛ اما با آمدن این مربی به تیم همه چیز تغییر کرد و توانست راه را دوباره به ما نشان دهد. نصاری افزود: او بخوبی می دانست که بازیکنان از لحاظ فنی چیزی برای ارائه دارند. به همین دلیل تمام تلاش خود را کرد تا انگیزه و تلاش لازم را به تیم تزریق کند. می توانم بگویم که ما درتاریکی مانده و نیازمند چراغی بودیم که راه برایمان روشن شود و آقای ویسی این چراغ را برای ما به ارمغان آورد.
آخرین هفته های یک فصل از زبان سرمربی
عبدالله ویسی، سرمربی صنعت نفت آبادان که تنها 70 روز به پایان فصل 22 لیگ برتر فوتبال ایران به این تیم ملحق شد، ازهمکاری خود با صنعت نفت آبادان در روزهای پایانی لیگ برتر گفت.
وی درباره اولین روزهای حضور خود دراین تیم گفت: اولین روز که در صنعت نفت آبادان حضور پیدا کردم، به بچه های تیم گفتم که باید برای بقا بجنگیم و برنامه ریزی کنیم و همه باید در مسیری که انتخاب می کنم، با من همگام شوند، حتی اگر اشتباه کنم، نمی توانید کاری کنید، چون آخر فصل است و دیگر فرصتی برای تغییر مربی نیست.
ویسی در ادامه افزود: با توجه به اینکه چهار بار کادر فنی این تیم تغییر کرده بود، کار سختی داشتیم و دستیابی به هدف، نیاز به همت همگانی داشت. به همین دلیل به بچه ها گفتم که باید با تمرکز، انرژی بالا و تمرین های سخت در این راه من را همراهی کنند. این درشرایطی بود که تیم کاملا بی خیال شده و باور داشتند که حتما سقوط می کنند. همین مساله کار را برای من سخت کرده بود و باید انرژی بسیاری می گذاشتم تا با تک تک بچه ها صحبت و آنها را امیدوار کنم.
سرمربی صنعت نفت آبادان درباره نتایج اولیه ازحضور خود درتیم صنعت نفت آبادان توضیح داد: زمانی که بازی با ملوان رامساوی کردیم، بعد از آن به بچه ها گفتم که باید تمام تلاش خود را بکنیم تا در لیگ برتر مانده و سهمیه آسیا را دریافت کنیم. بازی بعدی ما با سپاهان بود و بازیکنان در شرایطی به میدان رفتند که فکرمی کردند 4 یا 5 گل از این تیم می خوریم؛ اما تنها یک گل خوردیم؛ آن هم گلی که از خط رد نشده بود. ویسی گفت: مس کرمان رقیب مستقيم ما بود و باید به آن می رسیدیم و یک بازی مستقیم با این تیم داشتیم که بازی مرگ و زندگی محسوب می شد. پیش از آن بازی به بچه ها گفتم ما سکته کرده ایم؛ حالا یا خون در رگ های ما جریان پیدا می کند و یا باید به کما برویم. خوشبختانه توانستیم مس کرمان را ببریم و ازهمانجا روحیه مس کرمان هم خراب شد . به بچه ها گفتم توپ ما، کم باد بود وحالا داریم آن را باد می کنیم و آنها (مس کرمان) پرباد بودند وحالا یک سوزن خورده اند و بادشان درحال خالی شدن است. اگر ازبازی بعد امتیاز بگیریم، از لحاظ روانی افت می کنند. دربازی بعد، مس کرمان برابر پرسپولیس باخت و ما هم برابر پیکان تک امتیاز گرفتیم که بسیاری هم ناراضی بودند؛ اما من به بازیکنان گفتم که آن تک امتیاز، ما را نگه می دارد. خوب و سرحال ادامه دادیم و همه بچه ها هم وقت گذاشتند و مسؤولان همت کردند تا روند خوبی را ادامه بدهیم. ویسی با اشاره به اینکه باید یک تشکر ویژه از مربیان قبلی داشته باشد که زحمت کشیدند؛ اما متاسفانه نتوانستند موفق باشند، بیان کرد: من در وجود آنها نیستم و دلیل این مسأله را نمی دانم؛ اما به هر حال این تیم، همان تیم بود. به مدیر تیم گفتم ما مثل یک گله هستیم که گرگ به آن زده و همه پخش و پلا شده اند و هر کسی مسیر خودش را می رود. من فقط این تیم را جمع کردم و از نظر روانی روی آنها کار کردم تا آماده شوند. ما در فاصله 6 هفته تا پایان لیگ، برابر سپاهان باختیم و مس کرمان مساوی کرد و فاصله مان 6 امتیاز شد؛ اما باز هم امیدوار بودیم. این همان تیم بود و واقعا نمی دانم چرا آنها موفق نبودند و هیچ گله ای هم ندارم؛ حتی اگر اتفاقات بدی هم رقم می خورد، گلایه نداشتم و نمی گفتم تیم را من نبستم و زمانی تحویل گرفتم که وضعیت خوبی نداشت. من شرایط را می دانستم و با آگاهی کامل تیم را تحویل گرفتم و به هیأت مدیره هم گفتم من هیچ بهانه ای نمی گیرم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به دروازه بان صنعت آبادان اشاره کرد و توضیح داد: در مورد فرزین گروسیان باید بگویم همانطور که می دانید، دروازه بان، مهم ترین رکن یک تیم است. در ابتدای فصل این گلر را اذیت کرده بودند و از نظر روانی افت کرده بود. گلر باید روحیه داشته باشد و به نظر من یکی از اشتباه ترین بندهایی که در قرارداد دروازه بان ها می گذارند، این است که اگر کلین شیت کنید، پاداش دارید. این مسائل گلر را نابود می کند و اگر ۳-۱ هم ببریم، روحیه او خراب می شود. این بازیکن با این شرایط نابود شد؛ اما با او صحبت کردیم و فیلم های سال گذشته و زمان حضورش در استقلال را به او نشان دادم و گفتم من این بازیکن را می خواهم و باید این شهر را نجات بدهد. همه این ها باعث شد تا به ستاره تبدیل شود و به تیم منتخب هفته هم راه پیدا کند. موفقیت صنعت نفت آبادان یک کمک همگانی بود.سرمربی صنعت نفت آبادان با بیان اینکه همه در موفقیت این تیم نقش داشتند، بیان کرد: همه در این موفقیت نقش داشتند و تلاش کردند تا اتفاقات زیبایی رقم بخورد. همچنین هواداران، پیشکسوتان، استاندار، فرماندار و. . . هم بسیار تاثیرگذار بودند؛ اما در این بین نقش اصلی را آقای زارعی، مدیر منقطه آزاد اروند داشت که بسیار به ما کمک کرد و تعهدات مالی را انجام داد، حتی کارش را رها کرد و به تمرین های ما آمد تا بچه ها روحیه بگیرند و حتی امام جمعه و شورای شهر و شهردار هم آمدند. همه فهمیده بودند که تیم دارد جان می گیرد. در مورد بازیکنان هم باید بگویم نه تنها بازیکنان باتجربه، حتی جوان ها و بازیکنان معمولی هم کمک کردند. این کار همگانی بود؛ اما به اسم من تمام شد، چون گله گرگ زده را دور هم جمع کردم. وی با تاکید بر اینکه بازی با گل گهر، عجیب ترین بازی زندگی او بوده، ادامه داد: در آخرین بازی لیگ پانزدهم با استقلال خوزستان با خودم گفتم اگر قهرمان هم نشویم، دوم می شویم و سهمیه آسیا را می گیریم. اگر با یک تیم معمولی سیزدهم جدول بودیم، نهایتا در هفته پایانی چهاردهم می شدیم؛ اما این بازی، بازی مرگ و زندگی بود. نیمه اول این بازی را بسیار بد شروع کردیم و حریف دو سه موقعیت گل هم داشت؛ اما در رختکن هر چیزی را که باید می گفتم، گفتم . دوباره جان گرفتیم و کار را انجام دادیم. به بچه ها گفتم مس کرمان، دیروز بازی کرد و مساوی شدند و حالا ما باید ببریم. گفتم در صورت مساوی با مس کرمان، هم امتیاز می شویم و کارمان تمام است. پس باید سه امتیاز بازی را بگیریم. خدا را شکر اتفاقات خوبی رقم خورد و در دقایق پایانی گل زدیم. ویسی درباره استقبال مردم آبادان از تیم بعد از پیروزی دربرابر گل گهر گفت: این زیباترین صحنه زندگی من بود، سهیم شدن در خوشحالی مردم باعث شده بود که به خودم ببالم و اشک بریزم؛ اشکی که شاید مدت ها پیش باید برای قهرمانی آبادان می ریختیم. آبادان مقابل دشمن ایستاد که ایران از دست نرود؛ ما باید امروز آبادان را خوشحال کنیم که بچه ها هم این کار را انجام دادند. باید ببینید این مردم چقدر فوتبالی و علاقه مند و مظلوم هستند و اگر کسی به اینجا بیاید که روراست باشد، جانشان را هم می دهند. من جانم را هم به مردم آبادان می دهم و به فرماندار هم گفتم پول و ماشین و خانه نمی خواهم، فقط یک شناسنامه نمادین آبادان به من بدهید. من تجربه شیرینی را که با این مردم کسب کردم، با هیچ چیزی در دنیا عوض نمی کنم.
وی با اشاره به اینکه به عنوان یک خوزستانی به آبادان بدهکار است، تاکید کرد: در بهترین زمان آمدم و بهترین اتفاقات رخ داد و مردم آبادان برای اولین بار پس از حادثه متروپل، جشن گرفتند و پایکوبی کردند. خوشحالم که ماموریتم به نحو احسن به پایان رسید؛ اما باز هم دوست دارم کنارشان باشم و بهترین اتفاق رخ دهد. به مسؤولان گفتم با بودجه ۸۰ میلیاردی نمی توانیم با تیمی که یکهزار میلیارد هزینه کرده، رقابت کنیم. اگر بودجه ای می دهند که تیم را برای سهمیه آسیا ببندیم، کار را ادامه می دهم، در غیر این صورت نه. سرمربی صنعت نفت آبادان در پایان گفت: با این هواداران که عاشق فوتبال هستند و با انگیزه ای که خودم و بچه ها داریم، هدف صعود به آسیا در دسترس است و می توانیم از هفته اول برای سهمیه آسیا بجنگیم. من اعلام کردم اگر در هر پنج هفته ۹ امتیاز نگرفتیم، پس به آسیا صعود نمی کنیم و می توانید برای پنج هفته دوم من را اخراج کنید. از تمام کسانی که به من و صنعت نفت انرژی دادند، بخصوص از هواداران که با تمام وجود از ما حمایت کردند، تشکر می کنم.
مدیریت منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت وگازشرق، مسابقات فرهنگی- ورزشی منطقه عملیاتی خانگیران را با حضور کارکنان و خانواده های آنها در روستای فرخد (قمصرخراسان) برگزارکرد. این مسابقات که باهدف حمایت ازخانواده ها و ایجاد فضای شاد برای آنها برگزارشد، نزدیک به 400 شرکت کننده داشت. سیدعلی شیرین کار، رئیس اموراداری منطقه عملیاتی خانگیران باتاکید براهمیت امور رفاهی در انگیزه کارکنان گفت:عملکرد کارکنان همواره تحت تأثیرعوامل مختلف فردی و سازمانی قرار دارد و ارائه خدمات تفریحی و رفاهی، یکی از مهم ترین وشاخص ترین آنهاست که می تواند نقش مهمی در بهبود عملکرد آنان و تعالی سازمانی داشته باشد.
وی افزود: مجموعه مدیریت منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گازشرق به منظور ارائه خدمات به همکاران وخانواده آنها، برنامه ای مستمر راتدوین کرده که براساس تقویم کاری این بخش، برگزاری جشنواره فرهنگی-ورزشی در روستای فرخد، اولین برنامه این مدیریت درسال 1402 است که استقبال بسیارخوبی از آن شد. رئیس اموراداری منطقه عملیاتی خانگیران، همچنین باقدردانی ازحمایت های مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازشرق افزود: این حمایت نه تنهادراین شرکت؛ بلکه درشرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز وجود دارد و شعار «نفت مناطق مرکزی، دوستدارخانواده» نیز مبیّن این مهم است.
روستای فرخد، یکی ازخاص ترین روستا های خراسان رضوی شهره به مهد گل محمدی دراین استان،در هشت کیلومتری جاده مشهد به کلات نادری قرار دارد.
جاذبه گردشگری این منطقه سبب شده تا این مسابقات در روستای فرخد برگزار شود.
واحد امور ورزش شرکت پالایش گاز ایلام، برنامه کوهپیمایی خانوادگی رابه مناسبت هفته جمعیت برگزار کرد.
دراین برنامه که 29اردیبهشت درمنطقه بان طولاب (دامنه مانشت) برگزارشد،60نفر از ورزشکاران رشته کوهپیمایی حضور داشتند.
کوه مانشت، با ارتفاع حدود2650متر، یکی ازرشته کوه های استان ایلام است که بین شهرستان های ایلام، ایوان، چوار و بخش کارزان قرار دارد.
بیست وسومین دوره جشنواره فرهنگی _ ورزشی جانبازان و معلولان به میزبانی شرکت گاز استان خراسان رضوی در 6 رشته ورزشی فوتسال، شنا، دارت، شطرنج، تیراندازی وتنیس روی میز و با حضور650نفر ازجانبازان و معلولان شرکت های تابعه صنعت گاز درشهر مشهد برگزارشد.
در مراسم افتتاحیه این دوره از جشنواره که روز یکشنبه (31 اردیبهشت ) در شهر مشهد برگزار شد، یدالله رحمانی، فرمانده بسیج ومعاون اداری پشتیبانی شرکت ملی گازایران گفت: اقتدار و امنیت فعلی جامعه، مدیون ایثارگری جانبازان وآزادگان است، ازاین رو سلامت این عزیزان در اولویت کارهای ما قرار دارد. وی بابیان این که همه ما مدیون خون شهدا هستیم، گفت: این مسابقات با هدف تقویت جسم و روح کارکنان و ورزشکاران ایثارگر این صنعت بزرگ برگزارمی شود. محمد عسگری، رئیس امور ورزش شرکت ملی گاز ایران نیز جانبازان را تاجی برسر صنعت گاز خواند و افزود: جانبازان عزیز که تاج سرصنعت گازهستند، بسیارخوشحالند؛ این خوشحالی نه به واسطه مسابقات ورزشی؛ بلکه به دلیل دیدار مجدد دوستان است. عسگری با اشاره به این که هدف از برگزاری این رقابت ها، تضمین کننده سلامت جانباز و معلول است، گفت: برای تحقق این مهم، امکانات و ظرفیت خوبی به کار گرفته شده ومسابقات ازنظرتیم های فنی و داوری در سطح بسیار بالایی قراردارد. وی گفت: برای برگزاری خوب این دوره از مسابقات، بیش ازسه ماه برنامه ریزی شده که امیدواریم حاصل آن، کسب رضایت همکاران باشد. بیست وسومین دوره جشنواره فرهنگی _ورزشی جانبازان ومعلولان شرکت ملی گاز ایران از31 اردیبهشت لغایت 7 خرداد در6رشته ورزشی تنیس روی میز، فوتسال، شطرنج، دارت، تیراندازی وشنا به میزبانی شرکت گازخراسان رضوی درمشهد برگزارمی شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات