سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 از دغدغه ها و مشکلات این واحد عملیاتی می گوید:
از کاهش بینایی تا فرار از گرمای 50 درجه
مشعل بسیاری از بخش های صنعت نفت، فعالیت شبانه روزی دارند و کارکنان بدون لحظه ای توقف، شرایطی سخت را تحمل می کنند. واحد بهره برداری مارون 2 نیز یکی از همین بخش هاست؛ مجموعه ای پرکار در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که شبانه روز عملیات تولید و تفکیک و انتقال نفت را بی وقفه انجام می دهد.
عبدالخالق خسروانی، سرپرست واحد بهره برداری مارون2 در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به روند فعالیت های این واحد و شرایط کاری کارکنان شیفت شب پرداخت و از شرایط و سختی کار، مشکلات عملیاتی، کمبود نیروی انسانی و ... سخن گفت که مشروح آن را می خوانید.
خسروانی با بیان اینکه واحد بهره برداری مارون 2 از حدود سال 1350 با ظرفیت اسمی 160 هزار بشکه شروع به کار کرده است، می گوید: روش کاری این کارخانه با دیگر واحدها متفاوت است.
ورودی همه چاه های منطقه به قسمتی به نام شیر اصلی (ولهد کلاستر) منتقل و نفت ورودی با یک مرحله گازگیری، برای مارون 2 ارسال و گاز تفکیک شده نیز از همان جا به کارخانه گاز مایع 500 منتقل می شود. البته خطوطی از این واحد به ان جی ال 400 اهواز و گاز مایع 300 آغاجاری هم وصل است که به هر دلیل اگر ان جی ال 500 نتواند کار خود را انجام دهد، این گاز به این مراکز فرستاده شود.
وی با اعلام اینکه نفت ارسال شده به واحد بهره برداری مارون 2 سه بار دیگر تفکیک می شود و بعد ازمرحله چهارم، مراحل دیگری را می گذراند، تصریح می کند: در گذشته به دلیل اینکه هنوز لایه های نفتی نمکی نشده بود، نفت ورودی شیرین بود و نیازی به نمک زدایی آن نبود؛ بنابراین نفت ورودی پس از چهار مرحله تفکیک، آماده ارسال با توربوکمپرسورها بود. تقریبا 30 سال است که واحد نمک زدایی اضافه شده و کم کم نفت موجود به لایه های آب شور رسیده است.
در حال حاضر نفت شیرین نداریم و 100 درصد آن به صورت شور به واحد نمک زدایی ارسال می شود و بعد از شیرین سازی، برای واحد بهره برداری مارون 2 ارسال و مراحل بعدی درباره آن اعمال می شود. خسروانی با اشاره به این که نفت مارون 2 از همان ابتدا به پالایشگاه اصفهان داده شده است، می افزاید: روند تنظیم و کنترل و ارسال در این سال ها ادامه داشته و هر مقدار مازاد نفت را صادرات به سمت گوره ارسال می کنیم.
گازهای حاصل از تفکیک در کارخانه نیز به واحد تقویت فشار مارون 2 و متناسب با نیاز برای واحدهای ان جی ال در اهواز یا مناطق دیگر ارسال می شود. البته در حال حاضر در این کارخانه گازسوزی زیادی نداریم، اما پروژه هایی برای کاهش گاز سوزی در مشعل در دستور کار قرار دارد.
سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 با اشاره به حضور یک ساله خود در این مجموعه می گوید: قبلا در واحد نمک زدایی رگ سفید، واحد نمک زدایی کرنج و واحد بهره برداری پارسی مسئولیت داشته ام و تاحد زیادی با شرایط این منطقه و کارخانه آشنایی دارم.
این واحد پس از سال ها فعالیت به نوسازی و اورهال نیاز داشت که خوشبختانه انجام شد. مارون 2 جزو واحدهایی بوده که هیچ گاه توقف نداشته و حتی در دوران کاهش تکلیفی ابتدای دهه 90 و شروع دور جدید تحریم ها، بنا به نیاز داخل کشور هیچ گاه تعطیل نشده است.
خسروانی به فرسودگی و میزان بالای خوردگی در خطوط لوله اشاره و تصریح می کند: آمار سوراخ شدن خطوط زیاد است؛ به ویژه خطوط انتقالی که در معرض سرما و گرما هستند، خوردگی و سایش بیشتری دارند. به عنوان نمونه یکی از خطوط 12 اینچ ما از سال 97 تا به حال 9 بار سوراخ شده که 8 بار این موارد از روی تکیه گاه بوده است.
در عین حال، نمکی شدن نفت تولیدی و انتقال به وسیله خطوط نیز، بر سرعت خوردگی اضافه کرده و این میزان خوردگی در واحد نمک زدایی بسیار بیشتر است. در حال حاضر برخی خطوط به دلیل فرسودگی و آسیب محیطی، بسته شده اند و امکان تعمیر آنها نیست