مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی خبر داد:

پارک ویژه محصولات  سلامت  محور  در دستور کار

 مشعل   منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر، به عنوان یکی از هاب های اصلی صنعت پتروشیمی، این روزها در تب و تاب برنامه ریزی برای پروژه های جدید توسعه ای است. پروژه های کلان از یک سو و پروژه های پایین دستی و پارک های پتروشیمی از سوی دیگر در دستور کار این مجموعه ارزشمند قرار دارد.  پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی پیش تر اعلام کرده بود که ضمن پیگیری پروژه های فعلی به دنبال پیگیری ها برای اجرایی شدن فاز جدید منطقه و زمین های باقیمانده و نیز ارائه بسته های جدید سرمایه گذاری به خصوص برای شرکت های دانش بنیان هستند. وی در گفت و گو با «مشعل» برخی چالش ها برای حمایت و همراهی با صنایع پایین دستی پتروشیمی را مطرح کرده است.

در حال حاضر بیش از 40 پروژه بالادست، پایین دست و میان دست در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر فعال است و پروژه های قدیمی و جدید همگی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش به عنوان یکی از اولویت های صنعت پتروشیمی قرار دارند.

 

پیگیری حذف مالیات بر ارزش افزوده صنایع پایین دستی

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه یکی از موضوع های فعلی در حمایت از صنایع پایین دست منطقه، رفع موانع اجرایی و زیرساختی و به خصوص موضوع خوراک است، گفت: به دنبال این هستیم که قیمت خوراک برای واحدهای داخل منطقه، مانند واحدهای بیرون از منطقه 500 تومان محاسبه شود و هزینه ترانزیت برق نیز برای این واحدها کاهش یابد.  وی با تاکید بر اینکه موضوع خوراک برای همه واحدهای پتروشیمی وجود دارد و به عنوان مسئله ای عمومی پیگیری می شود، گفت: واحدهایی که می توانند از خوراک های بین مجتمعی استفاده کنند، در داخل منطقه فرصت دارند، اما در مورد سایر واحدها شرایط فرقی با بیرون منطقه ندارد و قیمت ها به قیمت آزاد محاسبه می شود. همچنین پیگیر آن هستیم که برخی امتیازها مثل حذف مالیات بر ارزش افزوده را برای صنایع پایین دستی هم اجرا کنند.  برزگر با اعلام اینکه در حال حاضر 78 واحد پایین دستی خدماتی و 14 واحد پایین دستی شیمیایی و 4 واحد پایین دستی محیط زیستی در منطقه حضور دارند، گفت: صنایع پایین دستی قابلیت های خود را دارد و نسبت هزینه و سرمایه و زمین اختصاص یافته در مقابل تعداد اشتغال ایجاد شده سنجیده می شود. اگر در بالادست به ازای هر هکتار 15 نفر اشتغال داریم، در پایین دستی حدود 25 نفر است.  در بخش پایین دست، بخش کاملا خصوصی حضور دارد که این ویژگی اتفاقا نقطه قوت آنهاست و فکر می کنیم این ویژگی باید در روند اجرای پروژه های پارک رعایت شود و بخش کاملا خصوصی در این حوزه ها فعال باشند.  مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر اینکه باید اجازه ورود سرمایه را بدهیم و خودمان تنها به عنوان کارفرما موافقت اصولی پاینی دستی را ارائه کنیم، تصریح کرد: اگر قرار باشد بالادستی ها و کارفرما از خوراکی که تولید می شود، بخش پایین دست را ایجاد کند، کار عاقلانه ای نخواهد بود؛ این روند درست مثل راه اندازی هایپر مارکتی است که با فعال شدنش تمام مارکت های کوچک و محلی را کنار می زند و این روند برای صنایع کوچک خوب نیست؛ البته اگر وزارت نفت به شکل کلان تصمیمی اتخاذ کند، ما به عنوان مجری آن را اجرا خواهیم کرد.

 فرصتی خوب برای پارک های پتروشیمی

برزگر به فرصتی که در قالب شهرک های صنعتی وجود دارد، اشاره کرد و گفت: وجود زمین های آماده و زیرساخت های فعال برای شروع به کار پارک ها مغتنم و اگر قرار است کاری را در قالب شهرک های صنعتی در پایین دست انجام دهیم، نیازی به صرف هزینه برای خرید زمین و زیرساخت نیست و از هر سرمایه گذاری که ادعایی دارد، حمایت می کنیم.  وی تصریح کرد: با توجه به تجربه ای که در منطقه ویژه داریم، می گویم شرکت هایی هستند که زمینی را خریداری کرده و مدت زیادی همه چیز را رها می کنند و پروژه را معوق نگه می دارند. اگر زمین تا زمان راه اندازی واحد به این افراد اجاره داده شود، از بسیاری از این تخلفات جلوگیری می شود. ما هم از سال ها قبل با توجه به تجربیات قبلی همین شیوه را در پیش گرفته ایم.  مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر اینکه توسعه پایین دستی منوط به توسعه بالادستی است، گفت: می توان در بخش بالادست از مجموعه های قوی و خصولتی که فعال هستند، بهره گرفت تا در حوزه میان دست هم خودشان وارد عمل شوند، اما در پایین دست باید اجازه دهیم مردم و سرمایه گذاران دیگر وارد شوند. فرصت ایجاد پارک یکی از زمینه های خوب ورود سرمایه گذاران خصوصی است؛ با توجه به خوراکی که در منطقه وجود دارد، فرصت خوبی برای پارک PVC متانول و پروپیلن و پایین دستی های آنها وجود دارد. به نظر من واگذاری ها را باید به نحوی انجام دهیم که چرخ پارک بچرخد و پارک و پایین دستی های خدماتی و مجموعه های فناور و دانش بنیان هم در کنار اینها فعال شوند.

برزگر با بیان اینکه به دنبال ارزیابی وضعیت موجود هستیم که چطور می توانیم در قالب پروژه های جدید بهترین نتایج را به جهت ایجاد اشتغال و ارزش افزوده به دست بیاوریم، گفت: به دنبال پارک ویژه محصولات سلامت محور هستیم و با دانشگاه جنبدی شاپور و چند مشاور دیگر هم در این زمینه جلساتی داشته ایم.

 توجه ویژه به دانش بنیان ها و SME ها

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اعلام اینکه در حال حاضر به دنبال افزایش حضور شرکت های کوچک و متوسط (SME) و مجموعه های دانش بنیان هستیم، از برنامه ریزی برای ایجاد کارخانه نوآوری شهید شهریاری خبر داد و گفت: این برنامه برای ایجاد راندمان بیشتر و افزایش اشتغال صورت می گیرد. قبلا سوله هایی با عنوان تلاش 1 و 2 و 3 احداث شده که نمونه خوبی از تلاش منطقه برای ایجاد چنین فضاهایی است. ما همین روند را با رویکردی جدید و با سرمایه گذاری بخش خصوصی در دستور کار داریم و می خواهیم با SME ها و دانش بنیان هایی کار کنیم که ارزش افزوده بیشتری را برای منطقه ایجاد می کنند. در حال حاضر هم بررسی بسته هایی برای سرمایه گذاران پایین دستی در دستور کار است تا سرمایه گذارانی با 40 تا 50 میلیارد تومان سرمایه بتوانند زمینی راکه در اختیارشان قرار می دهیم، به کارخانه نوآوری تبدیل کنند. برزگر تصریح کرد: در حال حاضر با حدود 20 شرکت در منطقه به توافق رسیده ایم که اگر متوسط دارایی هر کدام را 200 میلیارد تومان سرمایه گذاری در نظر بگیریم، حدود 2 تا 3 هزار میلیارد تومان را در دست بررسی و تخصیص زمین داریم.

وی با اشاره به تاخیر و اشکالاتی که تاکنون در مسیر پیگیری های فاز دوم منطقه ماهشهر وجود داشته است، گفت: به دلیل نگاه هایی که برخی مسئولان به پتروشیمی ها دارند، تاکنون به نتیجه نرسیده ایم. هنوز بعد از 50 سال سابقه کار پتروشیمی ها، برخی ناکارآمدی ها پشت این موضوع که پتروشیمی ها برای مردم و محیط زیست ضرر دارند، پنهان می شود. برزگر با تاکید بر اینکه این نگاه مردم را متضرر و از توسعه این صنعت با ارزش برای مردم و کشور جلوگیری می کند، افزود: پتروشیمی جزو نقاط قوت و افتخارات نظام است و حداقل 70 درصد ارزآوری کشور از همین محل است. البته رایزنی های ما ادامه دارد و خیلی امیدواریم که اتفاقات خوبی در منطقه رخ دهد. پیش تر هم نشست هایی با استاندار داشته ایم و برنامه های جدید را دنبال می کنیم.