پس از یک سال تفاهمنامه در آذرماه 1401عملیاتی شد و ۵۰۰ دستگاه نفتکش سوخت رسان با استانداردهای روزآمد جهان به ناوگان حمل و نقل فرآورده های نفتی پیوست.   شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در طول شبانه روز بیش از ۲۱۰ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از انبارها به مراکز مصرف جابه جا می کند که عمده این جابه جایی از طریق ناوگان حمل ونقل جاده ای انجام می شود. ناوگان حمل ونقل ریلی هم از طریق شرکت های خصوصی بخش ریلی کار انتقال را انجام می دهد و بیشتر شامل جابه جایی نفت کوره و نفت گاز در حوزه نیروگاهی و مقاصد صادراتی است.  هم اکنون حدود ۶۵ درصد فرآورده موردنیاز بخش نیروگاهی با نفتکش ارسال وحمل می شود وحدود ۱۲هزارنفتکش در زنجیره توزیع فرآورده فعالیت می کنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و به روزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای محیط زیستی ایفا خواهد کرد.

 گذر موفق از سرمای سخت زمستان 1401

تامین پایدار و مطمئن سوخت زمستانی از آن دست موضوع هایی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آن را با نگاهی ویژه تر در صدر برنامه های خود قرار داد؛ به طوری که سال گذشته با وجود ورود موج سرمای زودهنگام و افزایش تصاعدی مصرف گاز طبیعی در کشور، این مهم با مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی و بی وقفه این بخش ها به ویژه کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در تامین سوخت مایع نیروگاه ها، پاییز و زمستان، بدون خاموشی و قطع برق سپری شد. امسال نیز بنا بر اظهارات دست درکاران این مجموعه، پیش بینی های لازم در بخش فرآیند سوخت رسانی و ذخیره سازی در انبارهای نفت و مخازن نیروگاه ها انجام شد و این روند به صورت مستمر همچنان ادامه دارد.  شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین این اطمینان خاطر را به هموطنان داده است که در عرضه فرآورده های نفتی حتی به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز مشکلی وجود ندارد و تلاش همه همکاران این مجموعه برای توزیع فرآورده به نحو مطلوب است و زمستان امسال با پیش بینی های انجام شده، توزیع سوخت تاکنون روند مناسبی داشته است. کارگروه بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به منظور مدیریت مطلوب تأمین و توزیع سوخت کشور و مقابله با سیلاب و آبگرفتگی های احتمالی فعال شده و با برگزاری نشست های روزانه در دو نوبت صبحگاهی و عصرگاهی، روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کند.

 ساماندهی کارت سوخت جایگاه ها

نگرانی ها از باب مصرف لجام گسیخته بنزین، دولت و مجلس را برآن داشت تا نسبت به اصلاح فرآیند عرضه این فرآورده راهبردی، تدبیری بیندیشند تا ضمن بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز در کاهش قاچاق سوخت نیز اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. به همین منظور پیرو بند (ه) جزء ۷ تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال، 90 درصد خودروهای بنزین سوز و 95 درصد خودروهای نفت گازسوز( گازوئیل) برای سوختگیری باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها درمواقع ضروری دردسترس عموم قرار داده شود. طرحی که اگرچه درابتدا با اما و اگرهای فراوانی همراه شد، اما براساس آمارهای موجود، به سرعت مورد استقبال عموم قرار گرفت؛ به گونه ای که هم اکنون در اغلب مناطق سی وهفت گانه زیرپوشش شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران، بیش از 60 درصد عموم مردم از کارت سوخت شخصی خود در جایگاه ها استفاده می کنند. ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران به هیچ عنوان تغییر درسهمیه بندی یا تغییر قیمت را به دنبال ندارد بلکه هرکارت در جایگاه های سوخت سقف برداشت روزانه دارد و جایگاه داران نمی توانند فقط با کارت های خود به مردم سوخت تحویل دهند.

 توافق چهارجانبه برای سپهتن

پنجم اردیبهشت ماه امسال، توافق چهارجانبه ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا رسید. این سامانه در اصل تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است تا از این رهگذر بتوان بر مدیریت مصرف سوخت و پایش و نظارت هوشمندانه در مواجهه با انواع مخاطرات جاده ای، به ویژه مدیریت هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل بین شهری نیز تحولی بنیادین ایجاد کرد. بر اساس این توافق چهارجانبه، مجری این طرح، سازمان راهداری است و منابع مالی آن قرار است از محل صرفه جویی سوخت تأمین شود. در این میان وزارت نفت نیزبراساس قانون مکلف شده است تا پایان امسال سامانه مرتبط با این طرح را تکمیل و راه اندازی کند. دورنمای این طرح حاکی از آن است که بالغ بر ۳۶۸هزار دستگاه خودرو سنگین فعال در ناوگان حمل ونقل برون شهری به این سامانه متصل شوند و تحت نظارت و پایش چندجانبه قرار گیرند.

 تمدید تفاهمنامه آموزشی با سازمان فنی حرفه ای

تفاهمنامه آموزشی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با سازمان فنی حرفه ای کشور درحاشیه نشست خبری جلیل سالاری، معاون وزیر نفت درامور پالایش و پخش در سومین روز برگزاری بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت امضا و تمدید شد. این تفاهمنامه آموزشی در زمینه آموزش اپراتوری وتکنیسینی کارکنان جایگاه های عرضه گازطبیعی فشرده(سی ان جی) است وغلامحسین حسینی نیا، معاون وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و سعید زارع، مدیرمنابع انسانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی آن را امضا کردند.

 انتقال 61 میلیارد لیتر فرآورده نفتی با خط لوله

شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد.  چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فرآورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته است به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در کشور دست یابد که این خود تحولی چشمگیر درصنعت انتقال نفت وفرآورده محسوب خواهد شد.  نگاهی اجمالی به عملکرد شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت در سال های اخیر حاکی از آن است که بیشترین انتقال فرآورده در سال ۹۸ با ۵۹. ۹ میلیارد لیتر انجام شده است. این مقدار در سال ۱۴۰۰ با ۹۰۰ میلیون لیتر افزایش، رکورد انتقال ۶۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر فرآورده را ثبت کرد که بالاترین رقم انتقال فرآورده های نفتی در طول عمر خطوط لوله به شمار می آید. ازمیزان عنوان شده بنزین و نفت گاز حدود ۹۰ درصد فرآورده انتقالی را به خود اختصاص می دهد و بقیه نیز دیگر فرآورده های نفتی است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در زمینه انتقال نفت خام نیز رکوردی تازه را ثبت کرده؛ به گونه ای که با انتقال ۶۷. ۹ میلیارد لیتر نفت خام در سال 1401 توانسته است به نتایج چشمگیری دراین زمینه دست پیدا کند.

 داخلی سازی 100 درصدی تجهیزات

داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز - سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فرآورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فرآورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.

 ملی مهندسی، شرکت زیرساخت و بازوی اجرایی

شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود. مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته ماندهای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان، از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می رود. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرآیندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهم نامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد. بر اساس این گزارش، رسالت اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، صیانت از فرآورده و توزیع مناسب آن در کشور است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در زمینه ماموریت انتقال کلان مواد نفتی، ایفای نقشی موثردرتامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران باسابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. بر این اساس تأمین و توزیع ۶۱ میلیارد لیتر فرآورده های نفتی از طریق 4 هزار و 500 جایگاه عرضه سوخت و جابه جایی ۱۳۵ میلیارد لیتر فرآورده های نفتی در شعاع ۵۰۰ کیلومتر با ناوگان جاده ای در کشور، ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده های نفتی با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به دوره پیش به ثبت رسیده است.