در نخستین نشست هم اندیشی ارتقای ارزش محصولات در واحدهای FCC و RFCC اعلام شد

ورود  کاتالیست های داخلی  بـه  صنایع پالایشی

مشعل نخستین نشست هم اندیشی مهندسی کاتالیست وارتقای ارزش محصولات در واحدهای RFCC و FCC به همت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با دومحور مهندسی کاتالیست برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و افزایش راندمان تولید محصول وسوددهی بیشتر با حضور رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و نمایندگانی از زیرمجموعه های پالایشی،پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی وچند شرکت داخلی و خارجی فعال درحوزه صنایع پالایشی درشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی برگزارشد.

 دراین نشست بر اهمیت بسیار بالای کاتالیست در زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز تاکید و راهکارهای لازم برای بی نیازی کشور به این ماده راهبردی ارائه شد.

 کاتالیست ها به عنوان مهم ترین مواد مورد نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از سابقه بیش از 90 ساله در صنایع دنیا برخوردارند. در ایران نیز حدود ۵۰ سال است که صنایع زیادی به این محصولات وابسته هستند و این موضوع سبب شده که افزون بر خروج حجم زیادی ارز از کشور، وابستگی خارجی به این محصول حیاتی وجود داشته باشد؛ محصولی که فناوری تولید آن نیز بسیار پیشرفته بوده و دانش تولید آن در انحصار چند کشور معدود است.

 به همین منظور رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نخستین نشست هم اندیشی مهندسی کاتالیست وارتقای ارزش محصولات در واحدهای RFCC و FCC برنقش کلیدی این ماده در فرآیندهای اصلی واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه ها تاکید و ابراز امیدواری کردکه با به کارگیری روش های نوین در تولید کاتالیست واحدهای پالایشی در آینده نزدیک شاهد رشد اقتصادی و سودآوری بیشتر واحدهای پالایشی خواهیم بود.

    ورود صنعتگران به عرصه تولید

مدیر پژوهش وفناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عنوان کرد: درحقیقت نشست امروز درباره مباحث مهندسی کاتالیست و ارتباط و ارزش این محصولات در واحدهای پالایشی به شمار می آید تا از این منظر بتوان رشد اقتصادی و سودآوری بیشتر واحدهای پالایشی را شاهد بود.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: درحال حاضر پالایشگاه های آبادان و اراک این ماموریت را دارند که در واحد RFCC از کاتالیست تولید داخل استفاده کنند و در آینده پالایشگاه اصفهان و تهران نیز از این کاتالیست استفاده خواهند کرد.

کاظم نژاد حجم مصرفی کاتالیست در واحد RFCC پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند را بالغ بر چهار هزار تن در سال تخمین زد و یادآور شد: این در حالی است که این حجم مصرفی در پالایشگاه آبادان به میزان یک هزار تن است.

وی حجم کاتالیست های مصرفی را با توجه به ماهیت فرآیند، واکنش و ظرفیت پالایشگاه ها یک روند رو به رشد دانست و افزود: هم اکنون به همت صنعتگران،واحد تولیدی بهداش و شهرکاتالیست با ما همکاری می کند و امیدواریم در آینده نزدیک نیز شاهدورود دیگر صنعتگران به عرصه تولید این محصول راهبردی باشیم و از کشور ما به عنوان یکی از بزرگ ترین واحدهای تولیدی RFCC و FCC یاد شود.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه در کشور ما دو واحد RFCC و FCC بر اساس نیاز کشور، به منظور تولید سوخت طراحی شده اند که در کنار آن اقلام پتروشیمی نیز تولید می شود، تصریح کرد: روش مهندسی معکوس را برای تولید این دسته از محصولات با شرکت های تولیدی و فعال در زمینه کاتالیست در میان گذاشتیم و قرار شد که کارهای پژوهشی در این زمینه را شروع کنیم. محصولاتی که تولید می شود، با ارزش اقتصادی بالاتری تولید شده و درآمد و سودآوری بیشتری نصیب پالایشگاه ها شود.

کاظم نژاد هدف از برگزاری این نشست را ارائه نظرات مدیران واحدهای تولیدی و پژوهشی پالایشگاه ها و سازندگان، هم افزایی پیشنهادها و دانش فنی موجود در این زمنیه اعلام کرد و گفت: تولیدکنندگان دارای پیشنهادهایی هستند که می توانند اقتصاد واحدهای RFCC و FCC را با درصد بالایی افزایش دهند.

 اگر اقتصاد محصول محور مدنظر ما باشد، امیدواریم با ارائه فنی، علمی و پیگیری های بعدی در چنین نشست هایی بتوانیم در آینده نزدیک روش های نوین و کاتالیست های فرموله شده برای اهداف خاص را از طرف سازندگان کاتالیست به پالایشگاه ها ارائه و متناسب با مأموریت آنها از این کاتالیست ها در فرآیندهای پالایشی استفاده کنیم و درآمدهای پالایشی و سودآوری را افزایش دهیم.

    بی نیازی از واردات کاتالیست

در ادامه این نشست فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با طرح این پرسش که در تولید کاتالیست و ارتقای ارزش محصولات در واحدهای پالایشی و پتروشیمی کجای کار هستیم و برای رفع نیازمان به این محصول می بایست چه اقدام هایی را دردستور کار قرار داد، گفت: از دیرباز صنعت عظیم نفت به نوعی با محصول کاتالیست دست وپنجه نرم می کرده و در این زمینه نیز روزانه با یک نمونه جدید و گاه بازار جدید اقتصادی روبه روست.

وی افزود: بنابر مطالعات، میزان کاتالیست مصرفی داخلی 21 هزار تن در سال معادل 312 میلیون دلار تنها در صنایع پتروشیمی و پالایشی بوده و این عدد نشان دهنده این است که ما با چه بازار عظیمی در ارتباط با این محصول مواجه هستیم ولازم است برای توسعه صنایع یادشده، تولید کاتالیست را به طور جدی تری پیگیر باشیم.

مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با بیان اینکه در حوزه پتروپالایشگاه دو میلیون ظرفیت افزون بر ظرفیت های قبلی برای تولید کاتالیست تعریف شده است، عنوان کرد: درارتباط با صنعت پتروشیمی نیزباید ببینیم که در سال های گذشته باچه افزایش ظرفیتی روبه رو بوده ایم.

احمدی چشم انداز تولید کاتالیست در صنایع پالایشی و پتروشیمی را مثبت ارزیابی کرد وگفت: بی شک افق روشنی برای تولید این محصول پیش روی ما است که باید به نحو بهینه از آن استفاده کنیم.

به ویژه آنکه با حجم بالایی از درآمد و صرفه اقتصادی هم بهره مند خواهیم شد. وی یادآور شد: در سال 94ساختار جدیدی برای تولید کاتالیست پیشنهاد و ارائه و بحث های زیادی هم انجام شد.

 بر اساس ساختار جدید چرخه تولیدکننده تا مصرف کننده واینکه دراین فرآیند چه اتفاقاتی رخ خواهد داد به طور دقیق مشخص شد که امیدوارم مجموعه تولیدکنندگان این ساختار را مدنظر قرار دهند.

 تمامی سازوکارها، معادلات تولید محصول کاتالیست و همینطور مبنای قیمتی آن تبیین شده است که امیدواریم با برنامه ای مدون در آینده نزدیک شاهد این باشیم که هیچ گونه کاتالیستی از خارج وارد نکنیم.