تقدیر رئیسجمهوری از تلاشهای وزیر و کارکنان وزارت نفت
از حق ایران در میدان آرش کوتاه نمیآییم
کاهش خام فروشی و وابستگی به واردات
مدیریت بحــــــران مصرف گاز زیر ذره بین
حضـــور در تمام حلقه های صنعت پالایش
ضرورتی به نــام سیستم مدیریت یکپارچه
دگرگونی اقتصاد ترکیه با اکتشاف انرژی
تمدید فراخوان دریافت پیشنهادهای پژوهشی خوردگی فلزات
اجرای بیش از ۶۷۰ کیلومتر شبکه گاز در منطقه سیستان
تأثير صنعت نفــــت بر داستاننويسی جنوب
سوت پایان افت فشار گاز در مستطیل سبز!
آبروی نفت و گاز گچساران را حفظ می کنم
رئیس جمهوری طی نامه ای از اقدام ها و خدمات وزیر و کارکنان وزارت نفت تقدیر کرد.
۲۲۰ نماینده مجلس، ماه گذشته در بیانیه ای مشتمل بر ۵ محور از اقدام های وزارت نفت تشکر کردند که این بیانیه از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برای سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ارسال شد.
رئیسی هم در ابلاغ این پیام به جواد اوجی، وزیر نفت از خدمات و تلاش های او و کارکنان صنعت نفت تشکر و قدردانی کرد.
محور پیام تشکر نمایندگان به شرح زیر است:
۱- تحقق صادرات نفت خام و میعانات برابر تکالیف مشخص شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و عملکرد بالای درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت و فراورده های نفتی
۲- افتتاح فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری
۳- تأمین پایدار سوخت گاز مایع کشور در زمستان ۱۴۰۱ و عدم قطعی گاز خانگی و خاموشی نیروگاه ها
۴- تأمین و توزیع مناسب بنزین در سال گذشته و ایام پرتردد سال و عدم ازدحام در جایگاه ها
۵- افتتاح و بهره برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی و بهره برداری از طرح های ان جی ال، کاهش تلفات و هدر رفت گاز و خام سوزی گاز در مشعل همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری
۲۸ اردیبهشت سال گذشته هم ۲۲۶ نفر از نمایندگان مجلس از اقدام های جواد اوجی، وزیر نفت و کارکنان صنعت نفت قدردانی کرده بودند.
سخنگوی اقتصادی دولت:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: در خصوص موضوع فروش نفت، عمده وصولی های آن به صورت نقد بوده؛ اما دولت به دنبال این است که به منظور تنوع بخشی به مبادی واردات کالاهای اساسی، از مکانیسم تهاتر استفاده کند.
سید احسان خاندوزی در نشست خبری، درباره انتشار خبرهایی مبنی بر تهاتر نفت با سایر کشورها و واردات کالا از آنها، به مزیت های روش های مبتنی بر تهاتر پرداخت و اظهار کرد: یکی از شیوه های مورد رغبت فعالان بخش غیردولتی نه فقط در ایران؛ بلکه در سایر کشورها این است که هزینه مبادله و تبادلات بانکی و غیربانکی به حداقل برسد و بتوانند به شکل مستقیم تجارت خود را انجام دهند.
وی با اشاره به ابهام هایی که در خصوص اجرای شیوه تهاتر در تبادلات تجاری مطرح می شود، گفت: ۲۵ تا ۳۰ درصد تجارت جهانی به شیوه تهاتر انجام می شود و بسیاری از کشورها سال هاست که در این زمینه فعال هستند.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه بیشترین رغبت برای تهاتر از سوی فعالان بخش خصوصی بوده است؛ زیرا هزینه های اجرایی را برای آنها کاهش می دهد، افزود: چین در این زمینه در حال ایجاد یک شهر مختص به فعالیت های تهاتری بوده و ترکیه نیز در حال راه اندازی مرکز تهاتر جهانی در شهر استانبول است.
خاندوزی در عین حال، این نکته را گوشزد کرد که در خصوص موضوع فروش نفت، عمده وصولی های آن به صورت نقد بوده؛ اما دولت به دنبال این است که به منظور تنوع بخشی به مبادی واردات کالاهای اساسی، از مکانیسم تهاتر استفاده کند.
با تصویب کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه انجام می شود:
از میدان های جدید نفتی
عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: به موجب مصوبه این کمیسیون، حداقل ۵ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های جدید نفتی کشور بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
مالک شریعتی نیاسر با اشاره به مصوبات کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه در بخش نفت اظهار کرد: در بند (ب) ماده ۱۵ لایحه برنامه هفتم توسعه آمده است که شرکت های خصوصی و غیردولتی می توانند در توسعه میدان های جدید با استفاده از روش های پیش بینی شده وزارت نفت فعالیت کنند. وی افزود: در واقع باید از ظرفیت بخش خصوصی برای ایجاد میدان های جدید نفتی و گازی استفاده کنیم تا انحصار شکسته شود. از این رو به موجب مصوبه کمیسیون، حداقل ۵ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های نفتی کشور بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه تصریح کرد: همچنین به موجب مصوبه کمیسیون، حداقل ۱۰ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های گازی کشور در طول برنامه هفتم توسعه، بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
سطح درآمدهای حاصل از فروش نفت بدون هیچ توافقی در این دولت افزایش یافت
شریعتی نیاسر گفت: در دولت سیزدهم، بدون اینکه توافقی صورت بگیرد، سطح درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت افزایش یافته است.
وی درباره ارتقا و افزایش درآمدهای نفتی در چند ماه گذشته اظهار کرد: اواخر دولت گذشته عنوان می شد که امکان فروش حتی یک قطره نفت و بازگرداندن درآمد فروش نفت به کشور را نداریم، در حالی که در دولت سیزدهم بدون اینکه توافقی شود، سطح درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت افزایش یافته است.
وی با اشاره به کسری بودجه در سال ۱۴۰۱ و ارتباط آن با درآمدهای نفتی افزود: قطعاً تنش بودجه ای سالانه و کسری بودجه را در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نداشته و نخواهیم داشت. بخش قابل توجهی از کسری بودجه با درآمدهای نفتی جبران شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تأکید کرد: نباید فراموش کنیم که با وجود افزایش درآمدهای نفتی، دولت سالانه ۱۲۰ هزار میلیارد مطالبات و بدهی های دولت قبل را پرداخت می کند. از این رو تنش های تورمی ناشی از مشکلات دولت قبل همچنان ادامه دارد. با این حال ذخایر کالاهای اساسی در شرایط خوبی قرار دارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریم ها گره نزد، گفت: در این دولت فروش نفت و فراورده های نفتی افزایش قابل توجهی یافته است.
حسین حسین زاده به افزایش تولید نفت در ماه های اخیر اشاره و اظهار کرد: ظرفیت تولید نفت ایران از حدود ۲.۲ میلیون بشکه به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، در حالی که دولت سیزدهم، صنعت نفت را با فروش کمتر از نیم میلیون بشکه در روز از دولت قبل تحویل گرفت. وی افزود: ایران از طریق ارتباط با کشورهای عضو اوپک و اوپک پلاس از کاهش سقف روزانه فروش نفت خام معاف شد و اکنون آمارهای ثبت شده، حکایت از افزایش فروش نفت تا بیش از یک میلیون بشکه در روز دارد. عضو کمیسیون انرژی مجلس به دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه انرژی اشاره و تصریح کرد: دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریم ها گره نزد؛ هرچند تحریم ها آثار خود را دارد؛ اما با تلاش و جدیت این دولت اقدام های قابل قبولی صورت گرفت.
حسین زاده در مورد افزایش تولید و فروش نفت نیز گفت: همانطور که وزیر نفت و سخنگوی دولت اعلام کردند، با دیپلماسی قوی انرژی در دولت سیزدهم، صادرات نفت کشور در سخت ترین شرایط ممکن دو برابر شد، همچنین روابط خوبی که دولت سیزدهم در توسعه تعاملات تجاری خود با کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای منطقه برقرار کرد، باعث شد تولید و صادرات نفت افزایش یابد.
وی با بیان اینکه کسری بیش از ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی بودجه با فروش و وصول مطالبات نفتی جبران شد و این روند افزایشی همچنان ادامه دارد، عنوان کرد: استفاده از تخصص و تجربه حوزه انرژی در کشور باعث شده درآمد نفتی کشور در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ بیش از ۷۹ درصد افزایش داشته باشد و این در سایه دیپلماسی فعال دولت سیزدهم محقق شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس به موضوع توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه انرژی اشاره و اظهار کرد: نباید از ظرفیت های داخلی برای توسعه، تأمین و نگهداشت، بازسازی و نوسازی ناوگان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی غافل شویم.
حسین زاده گفت: با وجود همه موانعی که دشمنان ملت ایران برای ما ایجاد کردند؛ اما مجموعه وزارت نفت و امور خارجه در دیپلماسی انرژی نمره قبولی کسب کرده اند.
مرکز ملی آمار عربستان سعودی از افت ۴۰ درصدی صادرات نفت خام این کشور در ماه مه ۲۰۲۳ میلادی خبر داد.
تازه ترین داده های مرکز ملی آمار نشان داد که صادرات نفت عربستان در ماه مه نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است، به طوری که این شرایط، کل صادرات این کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را تحت تأثیر قرار داد، این در حالی است که ریاض اکنون با کاهش داوطلبانه و افت قیمت های جهانی این کالای راهبردی روبه روست.
مرکز ملی آمار عربستان اعلام کرد: ارزش صادرات نفت در ماه مه از ۱۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در سال ۲۰۲۲ میلادی به ۷۲ میلیارد ریال (۱۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار) در ماه مه امسال و سهم صادرات نفت از مجموع صادرات این کشور از ۸۰.۸ درصد به ۷۴.۱ درصد رسید. عربستان در اوایل ماه جاری میلادی در بحبوحه کاهش قیمت نفت اعلام کرد: کاهش تولید داوطلبانه را در کنار توافق کاهش عرضه اوپک پلاس (اوپک و غیراوپک) تمدید خواهد کرد و قیمت بیشتر انواع نفت خام خود را برای مشتریان آسیایی در ماه اوت برای دومین ماه افزایش داد.
داده های مؤسسه جودی (JODI) نشان می دهد که صادرات نفت خام عربستان در ماه مه به پایین ترین حد در ۱۹ ماه گذشته رسیده است.
صادرات غیرنفتی بدون احتساب صادرات دوباره در ماه مه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته میلادی ۱۹.۲ کاهش یافت.
چین با دریافت ۱۷.۴ درصد از کل صادرات، بزرگترین مقصد صادرات عربستان سعودی بوده و پس از آن هند و ژاپن قرار دارند.
قیمت نفت در آستانه تصمیم بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا برای افزایش نرخ بهره بانکی با کاهش روبه رو شد.
با توجه به محتاط بودن به سرمایه گذاران در آستانه افزایش احتمالی نرخ بهره ازسوی بانک مرکزی و رشد محتمل عرضه نفت خام آمریکا، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (چهارم مردادماه) کاهش یافت.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۱۱ و ۴۹ دقیقه به وقت گرینویچ با ۸۸ سنت کاهش به ۸۲ دلار و ۷۶ سنت برای هر بشکه رسید.
نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۸۷ سنت کاهش به ۷۸ دلار و ۷۶ سنت به ازای هر بشکه رسید.
هر دو شاخص نفتی روز سه شنبه (سوم مردادماه) به بالاترین حد خود در سه ماه گذشته رسیدند.
قیمت نفت طی چهار هفته گذشته در پی ظهور نشانه هایی از کاهش عرضه که بیشتر آن به کاهش تولید دواطلبانه از سوی عربستان و روسیه و در عین حال برنامه های چین برای تقویت دومین اقتصاد بزرگ جهان مربوط می شود، با افزایش روبه رو بوده است.
اگرچه انتظار می رود، عربستان سعودی کاهش تولید خود را در ماه های اوت تا سپتامبر تمدید کند، منابعی روز چهارشنبه به رویترز گفتند که روسیه بارگیری نفت را در ماه سپتامبر به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد و به کاهش شدید صادرات پایان خواهد داد.
وارن پترسون، استراتژیست ارشد کالا در مؤسسه آی ان جی (ING) در این باره گفت: ما هنوز باید منتظر سیاست های واقعی باشیم و هنوز سیاست ها کمتر از انتظار واقعی است.
وزیر نفت:
وزیر نفت با اشاره به میدان های مشترک نفتی و گازی ایران با کشورهای همسایه در حوزه خلیج فارس گفت: ذره ای از حق ایران در بهره برداری از میدان آرش کوتاه نمی آییم. جواد اوجی در حاشیه نشست هیئت دولت درجمع خبرنگاران با بیان اینکه ایران چند میدان مشترک گاز و نفت با کشورهای همسایه دارد، اظهار کرد: الحمدالله با تفاهم این میدان ها در حال بهره برداری هستند. وی درباره میدان آرش که بین ایران و کویت مشترک است، تصریح کرد: در این باره به کشور کویت اعلام کردیم مانند دیگر میدان های مشترک این آمادگی را داریم تا به صورت مشترک بهره برداری کنیم و آن را حق جمهوری اسلامی ایران می دانیم. وزیر نفت افزود: اگر کشور کویت علاقه ای به این همکاری ندارد، ما تکلیف خود را می دانیم و ذره ای از این موضوع کوتاه نخواهیم آمد.
کارت سوخت بانکی نیازمند فراهم شدن زیرساخت هاست
اوجی همچنین درباره کارت سوخت بانکی اعلام کرد: ایجاد کارت سوخت بانکی به صورت پایلوت از طریق یکی از جایگاه ها انجام شده، اما به زیرساخت گسترده ای در کشور نیاز دارد و در این باره افزون بر وزارت نفت باید شبکه بانکی و وزارت اقتصاد پای کار باشند. وی درباره اینکه با اجرای این تغییر، آیا قیمت بنزین افزایش خواهد یافت؟ تصریح کرد: خیر، در قیمت بنزین اثری ندارد و امیدواریم با فراهم شدن زیرساخت ها به صورت فراگیر کارت سوخت بانکی نهایی شود. وزیر نفت درباره اقدام های این وزارتخانه برای جمع آوری گازهای مشعل به عنوان ثروت ملی نیز یادآور شد: در دولت سیزدهم اقدام های بسیار مثبتی برای جمع آوری گازهای مشعل انجام دادیم البته می دانید که این گازها همراه با تولید نفت و میعانات نفتی و پالایشگاه های گازی استخراج می شوند. اوجی با بیان اینکه در وزارتخانه نفت همه پروژه های گازهای مشعل تعیین تکلیف شدند، اضافه کرد: برنامه ریزی لازم در این باره انجام شده و در این مدت دو پروژه به بهره برداری رسیده است که یکی از آنها با حضور رئیس جمهوری بود که ان جی ال ٣٢٠٠ در مجموعه گازی هویزه است که گازها غرب کارون را جمع آوری می کند. وی ادامه داد: با برنامه ریزی انجام شده در وزارت نفت بنا داریم گازهای مشعل که همراه میدان ها را است تا پایان دولت سیزدهم جمع آوری کنیم.
وزیر نفت همچنین با اشاره به یک خبر خوب برای کشور گفت: آخرین فاز پارس جنوبی که فاز ۱۱ است و مهم ترین و مرزی ترین فاز پارس جنوبی به شمار می آید، حدود ۲۰ سال برای تکمیل آن تمدید قرارداد صورت می گرفت، اما خوشبختانه در دولت سیزدهم صفر تا ۱۰۰ عملیات این فاز انجام شد و بهره برداری از این فاز با حضور رئیس جمهوری در دستور کار قرار دارد. اوجی با بیان اینکه روزانه بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون مترمکعب از میدان پارس جنوبی در فاز ۱۱ بهره برداری خواهد شد، اظهار کرد: صفر تا ۱۰۰ این فاز در دولت سیزدهم انجام شد و ۳ سال زودتر از برنامه به نتیجه رسید. وی درباره کارهای انجام شده وزارت نفت در نصب سیستم میترینگ ها (سیستم اندازه گیری حجم یا جرم سیالات) گفت: میترینگ ها همیشه یکی از دغدغه های دستگاه های نظارتی بوده و در قانون بودجه ۱۴۰۲ نزدیک به ۸ میلیارد تومان اعتبار برای آن در بخش بالادستی، پایین دستی گاز، نفت و فرآورده های نفتی و گازی دیده شده است.
وزیر نفت یادآور شد: ۱۵۴ نقطه از سوی همکاران برای نصب میترینگ ها شناسایی شده که امیدواریم به صورت جدی نصب و تکمیل شوند.
جمعی از مدیران دستگاه های اجرایی کشور از تأسیسات پارس جنوبی بازدید کردند.
تعدادی از مدیران دستگاه های اجرایی کشور از تاسیسات پارس جنوبی بازدید کردند و با فعالیت های انجام شده در این بخش از نزدیک آشنا شدند. آنها از پالایشگاه دوم پارس جنوبی، میترینگ سایت یک، اسکله های گاز مایع، پالایشگاه فاز ۱۴و... بازدید کردند. سجاد خلیلی، معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری، محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی و سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس توضیحاتی درباره اقدام های انجام شده در پارس جنوبی ارائه کردند. بازدید مدیران دستگاه های اجرایی کشور با هدف ارائه پیشرفت کشور در پارس جنوبی انجام شده است که از آن جمله می توان به نصب سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی با تکیه بر توان داخلی ظرف ۲۰ ماه اشاره کرد که در آینده ای نزدیک با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی خواهد رسید. همچنین بر اساس تاکید رهبر انقلاب، باید روایت امید در صنعت نفت کشور انجام شود و بازدید مدیران دستگاه های اجرایی می تواند به این روایت در سطح کشور کمک کند.
سجاد خلیلی، معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری در این نشست گفت: ۶ اقدام مهم در پارس جنوبی در دولت سیزدهم انجام شده که شامل توسعه فاز ۱۱، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴، شیرین سازی میعانات گازی، بهره برداری از اسکله صادراتی گاز مایع، احداث خط لوله فاز ۱۶ و ... است. وی با بیان اینکه دشمنان ایران نه تنها در توسعه پارس جنوبی کمک نکردند که در زمین رقبای ایران فعال بودند، اظهار کرد: از همین رو تلاش در این عرصه جهاد اقتصادی است.
وی با اشاره به روایت پیشرفت اقدام های انجام شده در دولت سیزدهم، ادامه داد: منطقه پارس جنوبی نماد پیشرفت صنعت نفت در سال های اخیر است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه بیش از ۹۰ میلیارد دلار طرح در شرکت ملی نفت ایران و در بخش بالادست در این منطقه اجرایی شده است، تاکید کرد: ۵۰ درصد گاز ایران، ۷۰ درصد تولید گاز کشور و ۸۰ درصد میعانات گازی سهم پارس جنوبی است. خلیلی گفت: با توجه به اینکه میعانات گازی تولید شده برای تولید بنزین و گازوئیل اختصاص پیدا می کند؛ بنابراین این میدان مشترک سهم مهمی در تأمین بنزین و گازوییل کشور دارد. وی با بیان اینکه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی پیش از این معطل حضور شرکت های خارجی بود، تصریح کرد: اما در دولت سیزدهم جابه جایی سکوی فاز ۱۱ انجام شد و تولید روزانه ١٥ میلیون مترمکعب گاز از آخرین فاز پارس جنوبی آغاز خواهد شد.
معاون وزیر نفت افزود: در دولت گذشته ۳۵ نفتکش عظیم میعانات گازی روی آب به مدت ۳ سال معطل مانده بود و فروش نفت را به ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داده بودند.
خلیلی ادامه داد: در دولت سیزدهم، اما نه تنها میعانات گازی به فروش رفت، صادرات نفت نیز افزایش یافت و اکنون میعانات گازی روی آب به صفر رسیده است.
وی تأکید کرد: ۶ اقدام مهم در پارس جنوبی در دولت سیزدهم انجام شده که شامل توسعه فاز ۱۱، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴، شیرین سازی میعانات گازی، اسکله صادراتی و ... است.
وزیر نفت در پیامی جان باختن الله یار عزیزی، از نیروهای پیمانکار شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی به شرح زیر است:
«خبر وقوع رخدادی تلخ در محیط عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و درگذشت یکی از کارکنان خدوم این شرکت، اندوهی سنگین بر روح و روان صنعت نفت ایران تحمیل کرد.
اینجانب از سوی خود و به نیابت از کارکنان پرتلاش صنعت نفت ایران اسلامی با تأثر و تألم فراوان ضایعه از دست دادن همکار عزیز، جناب آقای الله یار عزیزی را به خانواده محترم ایشان و همکاران ارجمندشان در شرکت نفت و گاز اروندان تسلیت عرض می کنم.
از خداوند بزرگ برای روح بلند آن عزیز علو درجات و برای بازماندگان شکیبایی و اجر جزیل مسئلت می نمایم.
همچنین برای صدمه دیدگان این حادثه تلخ آرزوی شفای عاجل از درگاه خداوند متعال دارم.»
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت:
روزآمد کردن و یکپارچه سازی فرآیندهای ارزیابی، توسعه و آموزش با ابلاغ وزیر نفت به عهده مرکز توسعه مدیریت گذاشته شد، از این رو انتخاب و ساماندهی ارزیابان و ابزارهای مصاحبه روان شناختی از سوی این مرکز انجام شده و برنامه ریزی و اجرای مصاحبه ها با مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی خواهد بود. روزآمد کردن و یکپارچه سازی فرآیندهای ارزیابی، توسعه و آموزش به عهده مرکز توسعه مدیریت گذاشته شده است، از این رو در نشست های مربوط به مصاحبه نیروهای تازه استخدام با حضور معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس هیئت عالی گزینش صنعت نفت مصوب شد که انتخاب و ساماندهی ارزیابان و ابزارهای مصاحبه روان شناختی از سوی این مرکز انجام شود و برنامه ریزی و اجرای مصاحبه ها با مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی باشد. اعضای هیئت علمی روان شناسی، مدرسان دانشگاه و روان شناسان جوان توانمند و مستعد با کمک منابع مختلف علمی و صنعتی شناسایی و ارزیابی شدند و منتخبان با مرکز توسعه مدیریت قرارداد امضا کرده اند، از این رو شرکت ها هیچ گونه رابطه مالی با ارزیابان نخواهند داشت و روان شناسان نقش خود را ایفا می کنند و نتایج را در اختیار آنها قرار می دهند. مصاحبه ها در چهارچوب سه حوزه روان شناختی که در دفترچه آزمون استخدامی منتشر شده است، برگزار خواهد شد. معاونت سنجش و ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با تلاش، کار پرفشار و ارزشمندی را به سرانجام رساندند که آثار و نتایج آن را در برگزاری با کیفیت مصاحبه های استخدامی به دست می آید. از دیگر نتایج این تلاش ها نیز می توان به فرصت آفرینی بی نظیر در تبدیل مرکز توسعه مدیریت به قطب روان شناسی صنعت نفت اشاره کرد.
مدیرعامل پتروشیمی صدف خلیج فارس با اشاره به تحقق پیشرفت ۴.۱۴ درصدی بخش ساختمان و نصب این طرح در تیرماه امسال گفت: در ماه اخیر، این طرح در بخش نصب و ساختمان رکوردی را به ثبت رساند که اگر هر ماه این رقم محقق می شد، پروژه در حدود کمتر از ۳ سال به بهره برداری می رسید. علی صفوی با بیان اینکه در گذشته، بالاترین پیشرفت ماهیانه بخش ساختمان و نصب پروژه صدف ۲.۶ درصد در آبان ماه ۱۳۹۹ بوده است، اظهار کرد: اگرچه اکنون رکوردی تازه در این بخش به ثبت رسیده است، اما در نظر داریم ماه آینده نیز این روند را حفظ کنیم و حتی ارتقا دهیم تا پروژه در موعد مقرر به پیش راه اندازی برسد. وی درباره دلیل افزایش سرعت در بخش اجرا توضیح داد: در تیرماه امسال همه جبهه های کاری به شکل موازی فعال شد. افزون بر این، شیفت شب کلید خورد و تعداد نیروهای فعال در سایت نیز افزایش یافت. مدیرعامل پتروشیمی صدف خلیج فارس با بیان اینکه بخشی از عملیات اجرایی تیرماه امسال در شب انجام شد، ادامه داد: این سایت با حداکثر نیرو در حال فعالیت شبانه روزی است. اکنون بیش از یک هزار نفر در طرح صدف خلیج فارس مشغول به فعالیت هستند که نسبت به ماه خردادماه رشدی نزدیک به ۲۰ درصد داشته است.
صفوی با اشاره به اینکه مطابق برنامه طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس در زمستان امسال به مرحله پایانی نصب و ساختمان خواهد رسید، گفت: پیشرفت پروژه صدف خلیج فارس اکنون فراتر از ۸۵ درصد است.
پتروشیمی صدف خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین مجتمع تولیدی الاستومر در کشور و منطقه، با هدف دستیابی به تولید سالانه ۱۳۶ هزار تن لاستیک استایرن بوتادین در حال ساخت است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: دستاوردهای کسب شده در صنعت پتروشیمی ایران به همت و تلاش نیروهای متخصص کشور سبب شده است شاهد تقاضا برای همکاری های تخصصی پتروشیمیایی از سوی برخی کشورها و تقاضای خرید کالاها، تجهیزات و کاتالیست از شرکت های ایرانی باشیم. مرتضی شاهمیرزایی با بیان اینکه ظرفیت های بسیاری برای توسعه صنعت پتروشیمی در کشور وجود دارد، اظهار کرد: هم زمان با افزایش ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران در سال های آینده و گسترش بازارهای هدف، باید در ایجاد ارزش افزوده بیشتر و تولید محصولات نهایی با همکاری و همگرایی هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی گام برداریم.
وی ادامه داد: می توان همسو با تکمیل زنجیره ارزش، محصولات مختلف پلیمری و شیمیایی را به صنایع تکمیلی تبدیل و با کاهش خام فروشی به سوی تولید محصولات نهایی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر حرکت کرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی وجود نیروهای انسانی کارآمد و متخصص در صنعت پتروشیمی را یکی از عوامل اصلی توسعه برشمرد و افزود: فعالیت ها و دستاوردهای کسب شده در صنعت پتروشیمی ایران به همت و تلاش نیروهای متخصص کشور تحقق یافته و همین موضوع سبب شده است شاهد تقاضا برای همکاری های تخصصی پتروشیمیایی از سوی برخی کشورها و تقاضای خرید کالاها، تجهیزات و کاتالیست از شرکت های ایرانی باشیم.
شاهمیرزایی با بیان اینکه فعالان خانواده بزرگ صنعت پتروشیمی باید با استفاده از همه توانایی ها و دانش خود تلاش کنند اهداف پیش بینی شده تحقق یابد، گفت: امروز با عزم سازندگان توانمند ایرانی، توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی از سوی شرکت های داخلی انجام می شود و می توان از دانش و تجربه داخلی به بهترین شکل استفاده کرد.
وی اظهار کرد: باید با برنامه ریزی دقیق و منسجم و استفاده از ظرفیت های دانشگاهی، مراکز پژوهشی همچنین توانمندی های سازندگان داخلی، برنامه های توسعه ای در مسیر تکمیل زنجیره ارزش را تحقق بخشید و نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری نیز می تواند اثربخش باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه با تلاش و پشتکار می توان برنامه های توسعه ای را در مسیر تکمیل زنجیره ارزش تحقق بخشید، اظهار کرد: نقش جوانان برای توسعه این صنعت ارزش آفرین اهمیت خاصی دارد.
توسعه و تکمیل میدان های مشترک نفت و گاز در وزارت نفت دولت سیزدهم با وجود محدودیت ها رقم خورد
مشعل گستردگي ميدان هاي نفت و گاز در ايران سبب شده است برخي از اين ميدان ها با کشورهاي همسايه مشترک باشند؛ به گونه ای که نيمي از ميدان در سوی ايران و نيمي ديگر در سوی کشور همسايه قرار دارد. ايران در تمام سال هاي پس از انقلاب غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدي داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازي کشف شده که بخش زيادي از آنها ميدان مرزي و مشترک بودهاند. رویکرد مهم دولت سیزدهم توسعه میدان های مشترک نفت و گاز به عنوان اولويت هاي اصلي، دستاوردهاي بزرگی به ارمغان آورده است تا این وعده جواد اوجي، وزير نفت که «تکميل و توسعه ميدان هاي مشترک از اهم واجبات است و ميدان هاي مشترکي که تا امروز به سراغ آنها نرفته اند، در دولت سيزدهم تعيين تکليف مي شوند» محقق شود. در این گزارش، اقدام های صنعت نفت در حوزه توسعه و تکمیل میدان های مشترک در دو سال اخیر بررسی شده است.
وزارت نفت دولت سیزدهم با رویکرد جدید آن گونه که موضوع مهم میدان های مشترک نفت و گاز را یکی از چالش های پیش روی صنعت نفت می دانست، برای آن برنامه هایی ویژه تدارک دید تا سهم کامل و از دست رفته ایران از میدان های مشترک نفت و گاز کامل قابل دسترس باشد؛ به همین منظور به ثمر رساندن طرح های نیمه تمام را در دستور کار قرار داد و با تعریف طرح های جدید، گام هایی رو به جلو برای دستیابی به اهداف پیش بینی شده برداشته شد.
مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبي پس از تاخيري طولاني همراه با فراز و نشيب هاي زياد از زمان تعريف طرح، با استقرار دولت سيزدهم و بسيج تمام امکانات با هدف پايداري پالايش گاز زمستاني شتاب گرفت تا هدف گذاري دولت را براي بستن پرونده اين فاز محقق کرد. از جمله اهداف توسعه اي طرح فاز 14 پارس جنوبي، توليد روزانه 56.6 ميليون مترمکعب گاز غني، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه05/1 ميليون تن گاز مايع پروپان و بوتان، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي و توليد روزانه 400 تن گوگرد است. اين پالايشگاه که سيزدهمين و آخرين پالايشگاه اين ميدان مشترک گازي به شمار مي آمد، لقب ايراني ترين پالايشگاه پارس جنوبي را به خود اختصاص داده است و پس از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي که در آينده نزديک تکميل و گاز برداشتي آن به ديگر پالايشگاه هاي موجود ارسال مي شود، ديگر پالايشگاهي در پارس جنوبي ساخته نخواهد شد. طبق اعلام محمد حسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، یکی از مشخصه های پالایشگاه فاز 14 سرعت راه اندازی واحدهای فرایندی و فراورشی در مدت زمان محدود است.
برای کل طرح فاز 14 پارس جنوبی 5.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گرفته که 2.7 میلیارد دلار آن به پالایشگاه خشکی اختصاص یافته است.
فاز 11 به عنوان يکي از پروژه هاي با وقفه طولاني در توسعه، در دولت سیزدهم و طی ماه های اخیر شاهد سرنوشتي متفاوت شد. در فاز اوليه برداشت از اين ميدان که با نصب سکو انجام شد، توليد گاز به 15 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد و پيش بيني مي شود با ساخت و نصب سکوي بعدي و حفاري چاه ها، تکميل فاز 11 که گامي مهم براي کشور در مسير دستيابي به استقلال انرژي و ثبات ژئوپليتيک است، ظرفيت توليد گاز پارس جنوبي بهطور خيره کننده اي افزايش يابد. با تکميل اين فاز و نصب سکوي دوم که البته در حال ساخت است، روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز، 50 هزار بشکه ميعانات گازي و 750 تن گوگرد در روز توليد خواهد شد؛ اين خروجي به تأمين نيازهاي مصرف داخلي ايران و کمک به ظهور کشور به عنوان يک صادرکننده مهم منطقه اي کمک خواهد کرد.
با نصب موفقیت آمیز نخستین سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی که با تدبیر دولت سیزدهم انجام شد، تولید حداکثری گاز از این میدان مشترک سه سال زودتر انجام خواهد شد.در فاز اولیه برداشت از این میدان که با نصب این سکو انجام شد، تولید گاز به ۱۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید و پیش بینی می شود با ساخت و نصب سکوی بعدی و حفاری چاه ها، تکمیل فاز ۱۱ که گامی مهم برای کشور برای دستیابی به استقلال انرژی و ثبات ژئوپلیتیک است، ظرفیت تولید گاز پارس جنوبی به طور خیره کننده ای افزایش یابد.
وزیر نفت در این زمینه به درآمدزایی سالانه ۵ میلیارد دلاری از فاز ۱۱ پارس جنوبی اشاره و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز جابه جایی سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی را از نظر اجرایی، عملیاتی و پیچیدگی در طول تاریخ صنعت نفت ایران، منحصربه فرد و بی نظیر خوانده است.
از جمله اولويت ها و اهداف دولت سيزدهم، توجه ويژه به توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون بوده است. اين موقعيت با توجه به همپوشاني منابع هيدروکربوري آن با کشور عراق اهميت زيادي دارد. براساس هدفگذاري انجام شده، تلاش براي افزايش ظرفيت توليد نفت در اين حوزه مهم در حال انجام است. در دولت سيزدهم در هيئت مديره شرکت ملي نفت ایران، ايجاد کنسرسيومي از شرکت هاي اکتشاف و توليد به همراه بانکهاي کشور براي توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون تصويب شد. از همين رو، توسعه فاز دوم ميدان آزادگان شمالي در غرب کارون، تکميل طرح کنوني آزادگان جنوبي و توسعه فاز دوم آزادگان جنوبي به ارزش 7. 5 ميليارد دلار با بهره گيري از توان شرکت هاي اکتشاف و توليد ايراني، توان فني و اجرايي آنها و استفاده از توان تأمين مالي بانک هاي متعدد در کشور اجرا خواهد شد.
در اين الگو اختصاص سهم سرمايه گذاري به هر يک از ذي نفعان انجام خواهد شد. براساس اين الگو يک شرکت صاحب صلاحيت اکتشاف و توليد ايراني از سوي چند شرکت ايجاد مي شود و سرمايه گذاري در قالب اين مدل انجام مي شود. با اين هم افزايي است که امکان توسعه موفق اين ميدان ها وجود دارد. به اين ترتيب، توسعه آزادگان از اين به بعد يکپارچه خواهد بود. مدنظر اين است که همسو با برنامه راهبردي توسعه، اين ميدان در دو دوره چهارساله پيوسته، توسعه يابد. هدف گذاري اين است که تا هفت سال آينده ظرفيت توليد اين ميدان به 700 هزار بشکه در روز برسد.
ميدان ياران در منطقه غرب کارون در استان خوزستان هم از طرح هايي است که با وجود کش وقوس هاي فراوان کار توسعه آن در فاز دوم هيچ وقت اجرايي نشده بود. وزارت نفت در دولت سيزدهم با درک اهميت تسريع توسعه ميدان هاي نفت و گاز با اولويت ميدان هاي مشترک، براي توسعه اين ميدان اقدام کرد.
براي توسعه ميدان مشترک ياران قرارداد توسعه يکپارچه با شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا امضا شد که با توسعه اين ميدان در يک دوره 10 ساله، توليد آن برابر 39. 5 ميليون بشکه نفت خواهد بود.
به تازگی با تنفيذ قرارداد سکوي ميدان گازي بلال براي مهندسي، خريد، ساخت و نصب بين پتروپارس و شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي، اقدامي ديگر در توسعه ميدان هاي مشترک انجام شد تا برداشت روزانه 500 ميليون فوت مکعب گاز از آن تا دو سال آينده در دسترس باشد.
کشف مخازن نفتي ميدان بلال به سال 1346 بازميگردد و توسعه لايه هاي نفتي اين ميدان اواخر دهه 70 شمسي در قالب قرارداد بيع متقابل با شرکت توتال فرانسه صورت گرفت و در سال 1381 توليد نفت از آن آغاز شد. در حال حاضر روزانه حدود 10 هزار بشکه نفت خام از اين ميدان توليد ميشود. اثبات وجود گاز در لايه هاي گازي ميدان بلال نيز در سال 1383 و پس از حفر اولين چاه اکتشافي گازي از سوي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران انجام شد و متعاقب آن برنامه ريزي براي توسعه لايه هاي گازي در دستور کار قرار گرفت.
با توجه به ظرفيت مازاد فراورشي و پالايشگاهي موجود در فاز 12 ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان شرقي ترين بلوک مخزني و در عين حال بزرگ ترين فاز توسعه اي ميدان، به منظور استفاده بهينه از اين ظرفيت و بهره برداري حداکثري از تاسيسات موجود، تدوين طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي در اولويت اجرايي قرار گرفت. در اين زمينه، ساختارهاي مخزني يلدا و بلال به عنوان اهداف مخزني جديد با احتمال بالاي وجود هيدروکربور شناسايي و معرفي شد.
با توجه به ارتباط مخزني ميدان گازي بلال به ميدان مشترک گازي پارس جنوبي و وجود ظرفيت مازاد فراورشي در تاسيسات سکوي C 12 ميدان پارس جنوبي که قابليت توليد روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز را دارد، پيشنهاد شرکت نفت و گاز پارس در خصوص توسعه و توليد از ميدان گازي بلال و انتقال گاز اين ميدان به سکوي C 12 و سپس پالايشگاه هاي پارس جنوبي به عنوان فاز نخست طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي، به تاييد هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران رسيد.
ناترازي توليد و مصرف گاز کشور در سال هاي گذشته، ضرورت افزايش توليد را دوچندان کرده است و صرف اتکا به ميدان مشترک پارس جنوبي کفايت نميکند و ايران در سال هاي آينده برداشت گاز از ميدان هاي گازي واقع در خليج فارس را با اجراي طرح هاي توسعه اي افزايش مي دهد که توسعه فاز 11 پارس جنوبي، ميدان هاي کيش، بلال و فرزاد، از مهمترين اين طرح هاست. حجم تقريبي گاز درجاي ميدان حدود 3 تريليون فوت مكعب و حجم ميعانات درجاي اثبات شده آن بيش از 100 ميليون بشکه پيش بيني شده است.
برنامه توسعه لايه هاي گازي ميدان بلال در چارچوب طرح جامع توسعه بخش شرقي ميدان گازي پارس جنوبي در سال 1397 شمسي تعريف و مقدمات شروع اجرايي فعاليت هاي آن در سال 1399 شمسي آغاز شد. هدف از اجراي اين طرح، انتقال گاز و ميعانات توليدي به ترتيب به ميزان روزانه 500 ميليون فوت مكعب و 15 هزار بشكه و سپس انتقال آن از طريق خط لوله به پالايشگاه هاي پارس جنوبي است. از جمله اهداف طرح حفاري يك حلقه چاه توصيفي – اكتشافي با هدف ارزيابي اكتشافي، توصيف و توليد از لايه هاي گازي، حفر يك حلقه چاه Learning و 6 حلقه چاه توسعه اي (در مجموع 8 حلقه چاه توليدي) به منظور توليد و انتقال گاز ترش و ميعانات توليدي اين ميدان به پالايشگاه هاي پارس جنوبي به ميزان روزانه 500 ميليون فوت مكعب گاز و 15 هزار بشکه ميعانات گازي است. تاسيسات فراساحلي در اين طرح مشتمل بر احداث و نصب جاكت سرچاهي، احداث و نصب عرشه با ظرفيت 500 ميليون فوت مکعب گاز غني در روز، احداث يك رشته خط لوله دريايي برای انتقال روزانه 500 ميليون فوت مكعب سيال سه فازي و نصب كابل فيبر نوري است. تحقق افزايش توليد گاز طي يک دوره هشت ساله به روزانه 1. 5 ميليون مترمکعب و رسيدن توليد نفت به رقم 5 ميليون و 700 هزار بشکه از برنامه هاي وزارت نفت بوده که از ابتداي دولت سيزدهم براي اجراي آن اقدام هاي شاخصي انجام شد. با تنفيذ قرارداد ساخت و نصب سکوي ميدان گازي بلال، عرشه و متعلقات سکوي ميدان گازي مشترک بلال با وزن تقريبي 2300 تن، در چهار طبقه و در 32 ماه از سوي شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران ساخته و نصب خواهد شد.
ميدان مشترک فرزاد «بي» در محدوده بلوک فارسي در نوار مرزي ايران و عربستان و در فاصله نزديک به 20 کيلومتري جزيره فارسي واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجاي آن حدود 23 هزار ميليارد فوت مکعب و مقدار ميعانات گازي آن حدود 5 هزار بشکه در ازاي هر ميليارد فوت مکعب گاز برآورد مي شود. ميدان مشترک گازي فرزاد «بي» در محدوده بلوک فارسي در نوار مرزي ايران و عربستان و در فاصله نزديک 20 کيلومتري جزيره فارسي واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز در جاي آن حدود 23 هزار ميليارد فوت مکعب برآورد مي شود. قرارداد توسعه ميدان گازي فرزاد «بي» ارديبهشت ماه 1400 ميان شرکت ملي نفت ايران به عنوان کارفرما و گروه پتروپارس به عنوان پيمانکار امضا شد. هدف اين قرارداد که به صورت بيع متقابل اجرا ميشود، دستيابي به توليد روزانه 28 ميليون مترمکعب گاز ترش طي پنج سال است. بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجاي اين ميدان حدود 23 هزار ميليارد فوت مکعب و مقدار ميعانات گازي آن حدود 5 هزار بشکه در ازاي هر ميليارد فوت مکعب گاز برآورد مي شود. توسعه فرزاد «بي» بيش از يک دهه در انتظار آمدن شرکت نفت و گاز هند (اوان جي سي) بود و سرانجام با تصميم وزارت نفت و به منظور جلوگيري از هدررفت بيشتر زمان در توسعه اين ميدان مشترک، کار به پيمانکاران ايراني واگذار شد. طبق اعلام شرکت ملي نفت ايران، در ميدان فرزاد با پيچيدگي ها و عدم قطعيت هاي بسياري روبه رو هستيم و مجموع اين عوامل، عمليات حفاري، استخراج، انتقال گاز به خشکي و فرآورش گاز را سخت خواهد کرد؛ از اين رو خط لوله انتقال گاز ميدان فرزاد، سخت ترين خط لوله دريايي خواهد بود که در کشور اجرا مي شود. طبيعي است در چنين شرايطي، توسعه اين ميدان در مرحله طراحي نيازمند دانش و فناوري پيشرفته و در مرحله تأمين تجهيزات، نيازمند تجهيزاتي با فناوری هاي بالا و آلياژهاي خاص و مقاوم در برابر خوردگي است. شرکت هاي پتروپارس و مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي با ساختار قراردادي الگوي تازه قراردادهاي نفتي ايران عهده دار طرح توسعه ميدان گازي مشترک فرزاد بي شدند که در حاشيه آخرين بيست وهفتمين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، تفاهم نامه همکاري طراحي، خريد، ساخت، بارگيري و نصب جکت طرح توسعه ميدان فرزاد بي، به امضا رسيد و اجراي طرح توسعه ميدان گازي فرزاد بي، وارد فاز عملياتي شد.
عمليات اجرايي طرح توسعه ميدان نفتي سهراب که قرارداد آن پيشتر به شرکت انرژي دانا تفويض شده بود، هشتم ارديبهشت ماه در سفر رئيس جمهوري به خوزستان به طور رسمي اجرايي شد. شرکت ملي نفت ايران، تأمين مالي، توسعه و بهره برداري از ميدان مشترک نفتي سهراب را در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي به شرکت انرژي دانا واگذار کرد، اين قرارداد با هدف توليد تجمعي 160 ميليون بشکه نفت خام از ميدان مشترک نفتي سهراب امضا شد. بر اساس پيش بيني ها در مرحله نخست توسعه انتظار مي رود توليد اين ميدان به روزانه 30 هزار بشکه برسد و در طول 20 سال قرارداد اين ميدان انتظار توليد تجمعي 160 ميليون بشکه نفت مي رود.
اين ميدان نفتي در 100 کيلومتري جنوب شرقي جزيره خارگ و داراي 53 حلقه چاه بوده و اهميت آن براي کشورمان به دليل مشترک بودن اين مخزن است و از اين رو برنامه هاي ويژه اي برايش تدارک ديده شده است. با توجه به اولويت توسعه ميدان هاي مرزي و مشترک با کشور عربستان، تسريع در افزايش توليد ميدان مشترک فروزان در دستور کار قرار گرفته است، طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت ميدان فروزان از سوي شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان کارفرما و در قالب قرارداد EPC-EPD به کنسرسيومي متشکل از پتروپارس و مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران به رهبري پتروپارس واگذار شد. افزون بر آن نصب سکوي جديد مسکوني فروزان به وزن 680 تن، آبان ماه 99 در محل خود در آبهاي خليج فارس نصب شد. سکوي مسکوني پيشين فروزان از 12 سال پيش به دليل فرسودگي به تعويض نياز داشت و از اين رو سکوي زيست جديدي ساخته شد تا روي پايه هاي سکوي قبلي نصب شود. اين اقدام نيز در مسير توسعه و افزايش توليد از اين ميدان موثر خواهد بود. همچنين جکت هاي طرح توسعه ميدان نفتي فروزان (F19 و FXA) در کارگاه مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران (ايزوايکو) در حال ساخت است و با تکميل ساخت هر دو پايه سکو، عمليات نصب آنها به صورت همزمان انجام مي شود. ساخت عرشه هاي لازم براي دو سکوي F19 و FXA اين ميدان نيز از سوي پيمانکار در حال پيگيري است که با تمهيدها و تصميم هاي گرفته شده، اجراي کار شتاب مي گيرد، همچنين ساخت خطوط لوله و کابل هاي زيردريايي و اجراي طرح گازراني زودهنگام ديگر بخش هاي روسطحي طرح EPCD ميدان فروزان در حال انجام است. در حال حاضر طرح توسعه ميدان فروزان در بخش زيرسطحي پيشرفت 50 درصدي دارد که تاکنون 6 حلقه چاه تکميل شده است و تا پايان مهرماه نيز پنج حلقه چاه ديگر تکميل خواهد شد، کنسرسيومي متشکل از گروه پتروپارس و شرکت حفاري پتروپارس (پسکو) با 2 دکل حفاري در ميدان فروزان در حال انجام اين بخش از پروژه هستند و اجراي آن روند مطلوبي دارد و جزء طرح هاي موفق شرکت ملي نفت ايران از سبد پروژه هاي EPCD است.
توان توليد ميدان فروزان با تکميل اين طرح که با حمايت همه جانبه واحدهاي ستادي و عملياتي شرکت نفت فلات قاره ايران در ميدان فروزان و منطقه خارگ در حال انجام است، تا حد زيادي بهبود مي يابد. افزون بر اين موارد روس ها نيز براي توسعه ميدان مشترک دهلران، چنگوله پا پيش گذاشته و براي فاز دوم ميدان مشترک آذر نيز اعلام آمادگي کرده و براي عملياتي کردن ميدان هاي آبان و پايدار غرب نيز مذاکراتي انجام شده است.
ميدان هنگام، تنها ميدان مشترک ايران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقي خليج فارس و 45 کيلومتري جزيره قشم واقع شده است. بخش ايراني اين ميدان «هنگام» و بخش عماني «بوخاي غربي» ناميده مي شود. حدود 80 درصد اين ميدان در ايران و 20 درصد ديگر آن در عمان قرار دارد. طبق گزارش هاي رسمي، هرکدام از دو کشور ايران و عمان در بخش هاي مربوط به خود اقدام هايي براي توسعه ميدان انجام داده اند که به توليد منجر شده است، اما در هر دو حالت، توليد از آن بخش ها به دليل موارد فني بعد از مدتي با کاهش مواجه شده است. وزير نفت در جريان سفر خود به کشور عمان از توافق براي تشکيل کميته فني و توسعه يکپارچه ميدان مشترک هنگام خبر داد. تا آنکه خبر امضاي موافقتنامه مطالعه و همکاري درباره ميدان مشترک هنگام بين وزيران نفت ايران و عمان همزمان با سفر سلطان عمان به تهران منتشر شد.
ميدان نفتي - گازي آرش از ميادين مشترک ايران با کشورهاي کويت و عربستان است. امتداد ساختمان ميدان آرش در آبهاي ايران و ناحيه بي طرف بين کويت و عربستان، به ميدان الدورا کويت ميرسد که از سال 1975 در حال بهره برداري است. طبق اين مرز حدود 40 درصد ساختمان نفتي و گازي موجود ميدان آرش، در آبهاي ايران قرار دارد. سال ها پيش شرکت ملي نفت ايران به منظور تعيين ميزان ذخاير درجا اقدام به حفر يک حلقه چاه اکتشافي (چاه شماره يک آرش) کرد که موقعيت اين چاه نزديک به خط مرزي مورد قبول کشورمان است. وزیر نفت با تأکید بر اینکه ایران درباره میدان گازی آرش تأمین حقوق و منافع خود را پیگیری می کند، اظهار کرد: چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد، ایران حقوق و منافع و بهره برداری و اکتشاف از منابع یادشده را در برنامه خود قرار می دهد و هرگونه تضییع حقوق خود را برنمی تابد. جمهوری اسلامی ایران همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان پشتیبانی می کند. در باره بهره برداری از میدان های مشترک نفت و گاز همیشه راه مذاکره و تفاهم با همسایگان را در پیش گرفته ایم؛ درباره میدان آرش نیز ایران خواهان بهره برداری یکپارچه و مشترک است.افزون بر موارد مورد اشاره در این گزارش، روس ها نیز برای توسعه میدان مشترک دهلران، چنگوله پا پیش گذاشته اند و برای فاز دوم میدان مشترک آذر نیز اعلام آمادگی کرده اند. بی تردید همه تلاش های وزارت نفت دولت سیزدهم، بر این متمرکز است تا هیچ طرحی نیمه تمام بر زمین نماند و طرح های تازه تعریف نیز با وجود چالش هایی همچون تحریم، پیش روند و صنعت نفت ایران در طی این مسیر با اقتدار عمل کند.
صنعت پتروشیمی به دنبال تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه است
مشعل صنعت پتروشیمی در حداقل یک دهه اخیر و همزمان با سخت ترین و شکننده ترین تحریم ها علیه خود، مسیر توسعه ای را در پیش گرفته و امروز در نقطه اوج این حرکت قرار دارد. برنامه ریزی های انجام شده، صنعت پتروشیمی را به سمتی می برد که به عنوان یکی از اصلی ترین بازیگران بازار در منطقه، خود را از خام فروشی و وابستگی به واردات برخی محصولات، کالاها و تجهیزات تا حد امکان بی نیاز کند.
حرکت صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم، با تقویت روند توسعه و دستورالعملی که برای بخش های مختلف آن در پیش گرفته، قرار است جهشی چشمگیر داشته باشد، به طوری که تا پایان سال 1402 حداقل 12 پروژه پتروشیمی به بهره برداری برسد که در نتیجه آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و افزایش تولید ملی، تولید محصولات بالادستی و میانی پتروشیمی بیشتر و صنایع تکمیلی پتروشیمی نیز از واردات خوراک بی نیاز شوند.
در چند دهه گذشته، توسعه صنعت پتروشیمی، چرخه ای ناقص را طی کرده و برنامه ریزی طرح ها و طراحی های تولید محصولات و چرخه آنها، همخوانی و تناسبی با بازارهای منطقه ای و جهانی نداشته است. به این دلیل است که این صنعت امروز با وجود تغییرات و اصلاحات بسیار، همچنان با تکمیل نشدن زنجیره ارزش مواجه است. در حال حاضر و بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، سالانه حدود 2 میلیارد دلار واردات محصولات میانی و پایین دستی پتروشیمی صورت می گیرد که ارزش هر تن از آنها 3.8 برابر محصولات صادراتی صنعت پتروشیمی ایران است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چندی قبل با اعلام اینکه هنوز ۲۵ درصد از صنعت پتروشیمی کشورمان به خارج از کشور وابسته است، گفت: این محصولات، قطعات و تجهیزات صنعت پتروشیمی که مجبور به واردات آن هستیم، کاملا های تک است؛ اما برای همین میزان نیز در تلاش هستیم با کمک شرکت های دانش بنیان و فناور و حتی صنایع نظامی، نیاز صنعت پتروشیمی، تا حد امکان در داخل تامین شود.
وی با بیان اینکه انتظار ما این است که سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی با همت همه فناوران داخلی و سازندگان کالا و تجهیزات در دو، تا سه حوزه، کارهای نیمه تمام را کامل کنند، افزود: بنابراین اهتمام شرکت ملی صنایع پتروشیمی این است که وابستگی ۱۵ تا ۲۵ درصدی به کالا و تجهیزات را که در برخی از طرح ها وجود دارد، به صفر نزدیک کنیم تا صنعت پتروشیمی نیازهای کالایی و تجهیزاتی خود را از سازندگان داخلی تأمین کند.
حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز چندی قبل گفته بود که صنعت پتروشیمی، سالانه به ۲ میلیارد دلار واردات محصولات پتروشیمی نیاز دارد و میزان واردات سال 1401 نیز ۸۷۰ هزار تن بوده است. او پیش تر تاکید کرده بود که نقشه راهی برای تکمیل زنجیره ارزش و تنوع بخشی به محصولات صنعت پتروشیمی و کاهش واردات محصولات پتروشیمی تدوین شده است.
وقتی گفته می شود، تکمیل زنجیره ارزش، کاهش خام فروشی و کاهش واردات، سه ضلع یک مثلث است که همراه و همسو با هم باید پیگیری شوند تا به نتیجه برسد، به این معنی است که حرکت در مسیر هرکدام از این سیاست های راهبردی، مسیر را برای دو برنامه دیگر فراهم و آسان می کند.
در برنامه ریزی که وزارت نفت دولت سیزدهم پیش بینی کرده است، در کنار شروع سرمایه گذاری و اجرای پروژه های جدید در صنعت پتروشیمی، دستور جدی برای تکمیل پروژه های معوق و نیمه تمام نیز صادر شده و به نظر می رسد، با اجرای حداقل 30 پروژه ای که در بخش های مختلف صنعت پتروشیمی پیش بینی شده، واردات محصولات پتروشیمی تا ۷۰ درصد کاهش یابد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش می کند، تنوع بخشی به سبد محصولات پتروشیمی، کاهش واردات و ایجاد توازن در توسعه صنعت پتروشیمی را همراه با رویکرد تکمیل ارزش و استفاده از محصولات فعلی به عنوان خوراک در طرح های جدید در دستور کار قرار دهد. از این رو با اجرای این پروژه های کوچک و بزرگ و مگاپروژه که بسیاری از آنها در حال اجرا هستند، حدود ۲۰ محصول جدید به بازار بزرگ پتروشیمی ایران اضافه می شود.
به این ترتیب می توان گفت، در رویکرد جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای توسعه این صنعت و طرح های جدید، حداقل 6 زنجیره تولید محصول تعریف شده که مهم ترین آنها زنجیره ارزش پروپیلن و پلی پروپیلن است. نکته قابل توجه این است که با این پروژه ها و تکمیل زنجیره ارزش آنها، ضمن اینکه از واردات عمده محصولات پتروشیمی بی نیاز می شویم، خوراک صنایع پایین دستی به شکلی وسیع تامین می شود.
رویکرد آینده نگری که وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای توسعه صنعت پتروشیمی در نظر گرفته، همزمان با بازنگری در طرح های توسعه ای و تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش، مبتنی بر منطق بهره گیری حداکثری از خوراک های اولیه و کشش بازارهای داخلی و خارجی، توانسته در مدت زمانی کوتاه، اثرگذاری خود را داشته باشد.
در سنوات قبل، با استفاده از منابع طبیعی و خام هیدروکربوری توسعه مناسبی در بالادست زنجیره ارزش پتروشیمی صورت گرفته و سهم بالای تولید محصولات پایه صنعت پتروشیمی، نشان دهنده این موضوع است که در تولید محصولات پایه پتروشیمی، توسعه کافی انجام شده؛ اما به همان اندازه در صنایع پایین دستی و میان دستی، کاستی هایی وجود دارد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چندی قبل در تشریح چالش های پیش روی صنعت پتروشیمی تاکید کرد : صنعت پتروشیمی، اکنون با چالش هایی از جمله نبود توسعه کافی در بخش میانی و انتهایی زنجیره های تولید نظیر زنجیره پروپیلن (به دلیل دسترسی نداشتن به فناوری و نبود جذابیت برای سرمایه گذاران)، همچنین نبود کفایت تولید محصولات میانی و نهایی مورد نیاز کشور مواجه است که بر اثر توسعه متوازن نیافتن زنجیره ارزش، برخی محصولات مورد نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی به اندازه کافی در کشور تولید نمی شود، از این رو این صنایع، مجبور به واردات این محصولات هستند .
به نظر می رسد، صنعت پتروشیمی، با تغییرات و اصلاحاتی که برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه، بخصوص در حوزه تکمیل زنجیره ارزش متانول شروع کرده، بزودی شاهد درآمدزایی روزافزون در بخش محصولات میانی و پایین دستی متانول باشد. در حال حاضر ظرفیت کنونی تولید متانول حدود ۱۴ میلیون تن است که از این مقدار، تنها ۴۰۰ هزار تن در کشور مصرف و مابقی به صورت خام صادر می شود. با این حال پیش بینی این است، با طرح هایی که قرار است تا 1406 به ثمر بنشیند، همه این ۱۴ میلیون تن متانول را در زنجیره ارزش آن در داخل کشور داشته باشیم.
در سال های اخیر، به تولید دانش فنی و توسعه کاتالیست ها در بخش دولتی و خصوصی، اهمیت بسیاری داده شده و تاکنون گام های پایدار و ارزشمندی نیز در این زمینه برداشته شده است. همچنین در بند ۱۳ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طرق مختلف، مثل افزایش صادرات پتروشیمی، به عنوان یک هدف تعیین شده و این موضوع به آن معناست که در مفاهیم و مضامین سیاستگذاری کلی اقتصاد مقاومتی نیز می توان ردپای کاتالیست ها را به عنوان یک محصول راهبردی مشاهده کرد.
بر اساس برآوردهای رسمی، صنایع پتروشیمی و پالایشی کشور سالانه به حداقل 30 هزار تن کاتالیست نیاز دارند؛ اما هنوز تعدادی از این کاتالیست های راهبردی از خارج کشور وارد می شوند و در لیست قابل توجه واردات سالانه پتروشیمی ها قرار دارند.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این خصوص اعلام کرده که از شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، به عنوان یکی از بازوهای اجرایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی خواسته تا با کمک همه فناوران، پارک های فناوری و پتروشیمی و مراکز پژوهشی و دانشگاهی تا پایان دولت سیزدهم، تولید همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی تحقق یابد.
به گفته معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و تاکید وی بر اهمیت خودکفایی در کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی، اگر در این زمینه خودکفا بودیم، مطمئنا گام های تکمیل زنجیره ارزش را سریع تر برمی داشتیم؛ البته برنامه راهبردی و قطعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم تحقق همین امر است تا جشن تکمیل زنجیره ارزش را در سال های نه چندان دور بگیریم.
15 میلیون نفر-ساعت کار بدون حادثه در اچ اس ای گاز خراسان جنوبی ثبت شد
مهدی مهرابی شرکت گاز استان خراسان جنوبی با توجه به اهمیت رعایت نکات ایمنی، مشابه دیگر شرکت های تابعه وزارت نفت با اجرای دقیق قوانین و مقررات ابلاغی همچون اجرای دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران، اجرای مقررات دستورالعمل جدید پروانه های انجام کار، برگزاری روزانه TBM در همه عملیات ها، همچنین برگزاری دوره های آموزشی و درس آموزی از حوادث برای کارکنان پیمانکار، به افزایش فرهنگ ایمنی و افزایش ساعات کار بدون حادثه اقدام کرده است. با توجه به این اینکه صنعت گاز، دومین صنعت پرریسک جهان به شمار می آید، دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران در وزارت نفت تدوین شده است و همه پیمانکاران موظف به اجرای آن هستند. مقررات پروانه های انجام کار نیز به منظور نظارت بر انجام همه امور در وزارت نفت تدوین شده و انجام کار با دریافت مجوز از واحد اچ اس ای یا نمایندگان مورد تایید این واحد صورت می پذیرد. به منظور ضمانت اجرایی رعایت قانون نیز، در سه سطح تنبیهات انضباطی درنظر گرفته شده است. در ادامه گفت وگو با مهدی رضایی، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی را می خوانیم.
از مردادماه سال 96 تاکنون بیش از 15 میلیون و 700 هزار نفر_ساعت در این شرکت ثبت شده است.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی در اجرای سیاست عمل به مسئولیت اجتماعی در قبال مشترکان گاز طبیعی به روش های مختلف به آگاه سازی آنها درباره خطرهای ناشی از استفاده ناصحیح از گاز طبیعی اقدام می کند که در این زمینه می توان به اجرای طرح سفیر ایمنی در مدارس و مساجد استان، استفاده از ظرفیت صدا و سیما و جراید، همچنین توزیع بروشور در زمان اشتراک پذیری اشاره کرد. شرکت گاز استان مبتکر اجرای طرح سفیر ایمنی برای آموزش مشترکان درکشور است.
سال 1401 درمجموع 27 هزار و 144 نفر-ساعت دوره آموزشی در حوزه اچ اس ای برگزار شده است.
حذف اتصالات سه تکه زیر رگولاتور و جایگزینی آن با نیپل یک تکه در 100 هزار علمک به منظور جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی (پیشنهاد این شرکت)، اجرای شبکه توزیع پلی اتلین در استان، همچنین احداث و راه اندازی سایت بوزدایی و جایگاه های موقت پسماند در ایستگاه های تقلیل فشار گاز به منظور جلوگیری از نشت و نشر آلودگی و احداث حوضچه های تبخیری پساب صنعتی در تمام ایستگاه های تقلیل فشار گاز، بخشی از اقدام های این شرکت درحوزه کاهش آلودگی محیط زیست به شمار می آید.
تعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با اداره کل حفاظت محیط زیست شایسته و مطلوب بوده و نتیجه این تعامل دریافت لوح تقدیر برای حفظ و ارتقای فرهنگ محیط زیست و دریافت لوح تقدیر مدیریت پسماند در سال 1401 به عنوان دستگاه اجرای برتر بوده است.
با یک سازمان مردم نهاد در حوزه کاهش مصرف پلاستیک از طریق حذف کیسه های پلاستیکی و جایگزینی آن با کیسه های پارچه ای، تفکیک پسماند خشک و تحویل ظروف پلاستیکی مصرف شده به آن سازمان مردم نهاد به منظور تهیه نیازهای معلولین از جمله ویلچر و کمک های های عام المنفعه تعامل داریم.
با توجه به سیاست های شرکت گاز استان خراسان جنوبی و استقرار ناظران اچ اس ای در نواحی بهره برداری و اجرای طرح ها، هر ناظر همه موارد مربوط به اچ اس ای را در حوزه کاری خود را رصد و بر فعالیت های مربوطه نظارت می کند.
پرداخت صورت وضعیت های اجرایی پیمانکاران مستلزم ارائه مدارک و چک لیست ایمنی است و در صورت نبود نقص در مدارک و تایید آنها انجام می شود. در صورت وجود نقص درمدارک، بسته به نوع نقص و میزان تکرار، براساس دستورالعمل ابلاغی به تنبیه پیمانکار خاطی اقدام می شود.
همه نفرات موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده اند. به دلیل اینکه همه نفرات مرتبط باحوزه اچ اس ای از سه طریق صدور گواهینامه از سوی انجمن ایمنی استان، صدور گواهینامه تایید صلاحیت از اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان و بررسی سوابق و انجام آزمون از سوی واحد اچ اس ای باید موفق به اخذ صلاحیت شوند.
شرکت گاز استان خراسان جنوبی در حوزه محیط زیست از دانش مراکز دانشگاهی و بخش خصوصی بهره برده است؛ به طوری که پروژه بهینه سازی موتور خانه ها، سنجش آلاینده های زیست محیطی، بوزدایی و امحای پسماند های صنعتی، همچنین ساخت و راه اندازی سایت بوزدایی و جایگاه موقت پسماند به همراه حوضچه های تبخیری پساب صنعتی و ارزیابی SWOT از جمله زمینه های همکاری این شرکت با مراکز خصوصی و دانشگاهی است.
این همایش با هدف تشویق و ترغیب پیمانکاران، نمایندگان و بازرسان اچ اس ای برای اجرای صحیح دستورالعمل ها و الزامات، دلگرمی و ایجاد انگیزه مضاعف برای فعالان در عرصه اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی و آموزش پیمانکاران و کارکنان فعال اچ اس ای شرکت ها برای ارتقای فرهنگ ایمنی برگزار شد.
از شما به عنوان فعال رسانه که نقش مهمی در ترویج فرهنگ ایمنی و آگاه سازی مردم و کارکنان در خصوص مخاطرات گاز طبیعی دارید، صمیمانه تشکر و قدردانی می کنم. امیدوارم مجموعه تلاش های ما به عنوان متولی اچ اس ای در شرکت و هفته نامه «مشعل»، زمینه ساز ایجاد محیط کار و جامعه ای ایمن بدون حادثه شود.
نشست بهینه کاوی فعالان رسانه شرق و شمال شرق کشور برگزار شد
مشعل نشست تخصصی روسای روابط عمومی و خبرنگاران صنعت گاز شرق و شمال شرق کشور با هدف بهینه کاوی دلایل و عوامل بحران مصرف گاز در کشور برگزار شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالی در نشست تخصصی روسای روابط عمومی و خبرنگاران صنعت گاز شرق و شمال کشور که روزهای سه شنبه و چهارشنبه (10 و 11 مرداد) به میزبانی این شرکت برگزار شد، گفت: با توجه به نقش مهم روابط عمومی ها در اطلاع رسانی عملکرد سازمان و همچنین ارتباط تگناتنگ این واحد با مشترکان، ذی نفعان و عموم مردم، نیاز است که سطح دانش و اطلاعات کارکنان روابط عمومی ها در استفاده از فناوری های روز دنیا افزایش یابد.
سید محمود هاشمی اظهار کرد: روابط عمومی ها با شناسایی مسائل و مشکلات سازمان، آنها را به مدیریت انتقال داده و نقش مهمی در ارائه راهکارها و بهبود وضعیت سازمان ایفا کنند.
وی با بیان اینکه سازمان و مدیری موفق است که دارای روابط عمومی پویا، فعال و با برنامه باشد، تصریح کرد: هر سازمان و مدیری که بتواند ظرفیت های روابط عمومی را شناسایی و با برنامه ریزی در زمینه ارتقای علمی و کاربردی آن گام های موثری بردارد، موفق است که خوشبختانه این موضوع به طور ویژه در سطح صنعت گاز دنبال می شود.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در خصوص روابط عمومی که می فرمایند: «روابط عمومي، بهترين نمايانگر اوضاع داخلي وزارتخانه از يك سو و از سوي ديگر منعكس كننده چگونگي مسائلي است كه در آن نهاد مي گذرد»، گفت: همه ما نیک می دانیم که سلامت يك دستگاه با هم نوايي و همدلی همه ارکان آن ارتباط دارد و آنها می توانند بر این اساس، فعاليت نهادها را ارزيابي و راه های بهبود را نشان دهند.
هاشمی ادامه داد: ما به عنوان یک شرکت خدمات رسان، تمام توان، تلاش و همت خود را در داشتن یک روابط عمومی قوی و با دانش به کار می گیریم تا بتوانیم فعالیت و اقدامات گسترده صنعت گاز را به طور شفاف و مستمر به جامعه و مردم اطلاع رسانی کنیم.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران که از طریق ویدئوکنفرانس در این نشست حاضر بود، گفت: ارتقا و تقویت جایگاه و دانش مدیریتی همراه با نگاه خلاقانه در تولید محتوا، لازمه داشتن یک روابط عمومی قوی در سازمان است.
عباس اعظمی افزود: با توجه به هجمه ها و تبلیغات گسترده دشمن در قبال عملکرد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و ایجاد یأس و ناامیدی در میان مردم، این وظیفه روابط عمومی هاست که خدمات گسترده ای همچون گازرسانی به اقصا نقاط کشور، که بویژه در مناطق محروم انجام می شود را برای جامعه بخوبی تبیین کنند.
وی ادامه داد: روابط عمومی ها در تصمیم گیری مدیریت سازمان با توجه به موقعیتی که در سطح جامعه از جمله اطلاع رسانی، ارتباط تنگانگ با مردم و مسائل و مشکلات دارند، نقشی کلیدی و راهبردی ایفا می کنند و این نگاه در سخنان رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) و ریاست جمهوری نیز کاملا مشهود است.
اعظمی با بیان اینکه منحنی رشد روابط عمومی ها و حوزه ارتباطات آغاز شده، گفت: اکنون ضلع چهارم این منحنی که همان روابط عمومی ها هستند، بشدت و بدرستی، قدرت نمایی کرده و در مدیریت بحران مصرف گاز در زمستان گذشته، نشان دادند که نقشی حیاتی در این حوزه دارند.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، توجه به ارزش های خبری را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: تهیه محتوای خوب می تواند در عرصه اطلاع رسانی و تأثیر آن بر مخاطب عام، جلوه ای از قدرت رسانه را به نمایش بگذارد.
اعظمی تصریح کرد: باید سواد مدیریتی روابط عمومی ها، همپای سواد رسانه ای و ارتباطی شان، ارتقا یابد و همپای استانداردهای جهانی رشد کند.وی در بخش دیگری از سخنان خود، از برون سپاری به عنوان ابزاری مؤثر در تولید یک محتوای خوب نام برد و گفت: روابط عمومی ها مانند پل ارتباطی بین دولت و مردم هستند که باید با کنشگری صحیح، مردم را به آینده ای روشن نوید دهند.
اعظمی در پایان اظهار کرد: فراموش نکنیم که امیدآفرینی، یکی از مهم ترین واژه ها در روابط عمومی به منظور تسهیل در امر توسعه و ایجاد نشاط در جامعه است.
نشست تخصصی رؤسای روابط عمومی و خبرنگاران صنعت گاز شرق و شمال شرق کشور به مدت دو روز (۱۰ و ۱۱ مرداد) به میزبانی شرکت گاز استان خراسان شمالی برگزار شد. نخستین روز این نشست، به برگزاری دوره آموزشی کاربردهای هوش مصنوعی در روابط عمومی اختصاص داشت.
در روز دوم نیز، نشست تخصصی روسای روابط عمومی و خبرنگاران صنعت گاز شرق و شمال کشور با هدف بهینه کاوی دلایل و عوامل بحران مصرف گاز در کشور برگزار شد.
مروری بر دستاوردهای دوسالانه شرکت های پالایشی در دولت سیزدهم
مشعل دولت سیزدهم از مردادماه 1400 روی کار آمد؛ از آن زمان تاکنون دو سال می گذرد و طرح های توسعه ای متعددی همسو با آبادانی کشور در دستور کار قرار گرفته و اجرایی شده است. در این دو سال دولتمردان دولت سیزدهم، هر یک در حوزه های مسئولیتی خود تلاش کرده اند تا وعده های داده شده در برنامه های کلان رئیس دولت را محقق سازند و وزارت نفت نیز به عنوان یکی از دستگاه های کلیدی و مهم مجموعه دولت، به تبع مسئولیت خود در این بخش، بر تحقق این وعده صحه گذاشته و در بخش های مختلف خود ازجمله پالایش و پخش فراورده های نفتی، برنامه ها و طرح های متعددی را اجرایی کرده است. دراین بخش از وزارت نفت، اهدافی همچون حرکت به سوی ایجاد شرکت های پتروپالایشی در دل پالایشگاه های موجود کشور و دستیابی به این هدف مهم به منظور جلوگیری از فروش نفت خام کلید خورد. صدور خدمات فنی-مهندسی به پالایشگاه های خارج از مرزهای سرزمینی و اجرای طرح هایی با اهدافی چون محیط زیست، نیروی انسانی و... دیگر مواردی است که در دو سال گذشته فعالیت دولت سیزدهم در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به آن توجه شده است که برخی از آنها را با هم مرور می کنیم.
شرکت های پالایشی در دولت سیزدهم برای دستیابی به طرح های ارتقای کمیت و کیفت تولیدات، اقدام های قابل توجهی انجام داده اند که از آن جمله می توان به پاسخگویی تغییر الگوی مصرف از فراورده های میان تقطیر به فراورده های سبک تر مانند بنزین، ارتقای کیفیت فراورده های تولیدی بر اساس استانداردهای بین المللی، کاهش تولید نفت کوره، کاهش آلاینده های محیط زیستی، تولید بیشتر بنزین و ارتقای کیفیت فراورده های بنزین و گازوییل به یورو ۴ و ۵ اشاره کرد.
با افزایش مصرف بنزین و گازوییل در کشور، حرکت به سوی اجرای طرح های ارتقا و کیفی سازی پالایشگاه های نفت خام به منظور تأمین امنیت سوخت کشور، ایجاد ارزش افزوده پالایشگاه ها، افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش آلاینده های محیط زیستی ضروری است.
هم اکنون در پالایشگاه های کشور، سالانه حدود ۲۲ میلیون تن انواع فراورده سنگین کم ارزش همچون نفت کوره تولید می شود (حدود ۲۵ درصد نفت خام تحویلی به پالایشگاه ها) که توجیه اقتصادی ندارد. به منظور کاهش تولید این فراورده های سنگین و در نتیجه افزایش حاشیه سود پالایشگاه های کشور، وزارت نفت دولت سیزدهم مجوز ارتقا و بهینه سازی ۹ پالایشگاه موجود کشور را صادر کرده است.
طرح های ارتقا و کیفی سازی، تولید دو محصول وارداتی کک سوزنی در پالایشگاه امام خمینی(ره) و کک اسفنجی در پالایشگاه بندرعباس از جمله این طرح هاست که به ترتیب در صنعت فولاد و آلومینیوم کاربرد دارند و در واقع گلوگاه این صنعت به شمار می روند. مقدار نیاز فعلی صنعت آلومینیوم و فولاد کشور به کک به ترتیب ۲۰۰ و ۴۵ هزار تن در سال است که بخش زیادی از آن به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار از طریق واردات تأمین می شود. با توجه به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی پیش بینی شده تولید فولاد تا افق ۱۴۰۴، نیاز صنعت فولاد به کک به حدود ۱۳۵ هزار تن در سال خواهد رسید.
شرکت پالایش نفت بندرعباس با تکیه بر دانش مهندسان داخلی، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های توسعه ای برای ارتقای محصولات سنگین با محوریت تولید کک اسفنجی را در دستور کار دارد که علاوه بر تولید کک و فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، تولید محصولات نفتا و پروپیلن به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی را موجب خواهد شد.
دستاوردهای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین، کاهش نفت کوره و استمرار تولید، تامین کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور، قطع وابستگی به خارج از کشور، بومی سازی دانش فنی لازم که تا پیش از این تنها در اختیار آمریکا و فرانسه بود، جلوگیری از خروج ارز، بی اثرسازی تحریم ها و حفاظت و صیانت از محیط زیست، حمایت از سازندگان داخلی و ایجاد اشتغال از نتایج اجرای این پروژه ملی است، ضمن آنکه در همجواری پالایشگاه بندرعباس، پتروپالایش شهید قاسم سلیمانی به ظرفیت 300 هزار بشکه در روز ایجاد خواهد شد.
با توجه به اقدام های صورت گرفته در شرکت پالایش نفت بندرعباس، این شرکت جایزه جهانی پروژه سبز از انجمن مدیریت سبز اروپا برای پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفتگاز، عنوان شرکت پیشرو و رتبه اول شاخص فروش در گروه فراورده های نفتی میان ۱۰۰ شرکت برتر و تندیس محصول برتر کشور برای تولید اسیدکلریدریک گازی را از آن خود کرده است. از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندرعباس می توان به مسئولیت اجتماعی و ساخت بیمارستان 90 تختخوابی کودکان اشاره کرد.
پالایشگاه اصفهان همسو با سیاست های دولت سیزدهم به منظور دستیابی به هدف پتروپالایشی شدن گام های مهمی برداشته است؛ به طوری که درسال 1405 از عنوان پالایشگاه به پتروپالایش تغییر نام خواهد داد. از دیگر طرح های در دست اجرای پالایشگاه اصفهان می توان به ایجاد پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان با محوریت مشعل پویا اشاره کرد که در مرحله ساخت قرار دارد. طرح احداث پارک گوگردی شرکت پتروپالایشی ملاصدرا نیز سال 1405 به بهره برداری کامل خواهد رسید. در این طرح گوگرد مذاب و گاز سمی h2s (سولفید هیدروژن گازی) تولید شده ناشی از تصفیه نفت خام در واحدهای فرآیندی شرکت پالایش نفت اصفهان به میزان ۶۴۰ تن در روز به ۱۰ محصول با ارزش افزوده بالا و دوستدار محیط زیست تبدیل خواهد شد. براساس برآوردها، دوره بازگشت سرمایه این طرح پس از راه اندازی کامل واحدها ۲ سال محاسبه شده است. همچنین با تسریع راه اندازی و بهره برداری از واحد تصفیه گوگرد این پالایشگاه، به میزان ۱۶میلیون لیتر گازوئیل یورو۵ بیشتری در کشور تولید و توزیع شد. گریدهای مختلفی از بنزین متناسب با توانمندی پالایشگاه ها تولید می شود. از نظر عدد اکتان بنزین ۸۷، بنزین ۹۱ و بنزین ۹۵ تولید می شود. این بنزین ها به لحاظ عدد اکتان با هم متفاوت هستند، اما دیگر مشخصات آنها نزدیک به هم است. همچنین در همه بنزین های تولیدی، آروماتیک کمتر از ۳۵ درصد حجمی است، الفین کمتر از ۱۸ درصد و گوگرد عموما کمتر از ۵۰ پی پی ام است. در ادامه اهداف کلان دولت سیزدهم در مجموعه وزارت نفت در حوزه پالایش و پخش فراورده های نفتی، در سال ۱۴۰۲پروژه های مهمی همچون ZLD، CCRO، HERO و ساخت سه کولینگ هیبریدی در دستور کار این پالایشگاه قرار گرفته است که به ثمر رسیدن آنها، مصرف آب در هلدینگ پتروپالایش اصفهان را روزانه تا 400 لیتر کاهش خواهد داد. ساخت تصفیه خانه پساب شاهین شهر برای انتقال آب ازخلیج فارس و دریای عمان برای تامین آب مورد نیاز، از دیگر برنامه های هلدینگ پتروپالایش اصفهان برای تامین آب مورد نیاز است. ساخت نیروگاه خورشیدی200 مگاواتی که پالایشگاه اصفهان به عنوان یک طرح و هدف مهم در دستور کار قرار داده است. این طرح مرحله ای انجام می شود؛ به این معنا که ابتدا یک نیروگاه ۵۰ مگاواتی راه اندازی و در مرحله بعد نیز پس از دستیابی به فناوری ساخت سلول های خورشیدی، این نیروگاه خورشیدی با توان تولید 200 مگاوات تکمیل خواهد شد. زمان بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی پالایشگاه اصفهان پایان سال ۱۴۰۳ اعلام شده است. بر اساس برنامه ریزی، قرار است طی ۱۲ سال این نیروگاه را تا تولید یکهزار مگاوات برق توسعه دهد که این میزان برق، معادل نیروگاه بوشهر خواهد بود. پالایشگاه اصفهان ازجمله پالایشگاه های کشور به شمار می رودکه توانسته است با تکیه بر توان خود، افزون بر پالایش نفت به مسیر پتروپالایشی نیز وارد و برای نخستین بار به عنوان سودآورترین شرکت پالایشی بورسی کشور معرفی شود. همچنین این پالایشگاه در9ماه سال ۱۴۰۱ موفق به کسب ۲۶ هزار میلیارد تومان سود خالص شده است، ضمن اینکه در رتبه دوم بعد از پالایشگاه تبریز قرار دارد. این پالایشگاه توانسته است مدرن سازی فرایندهای عملیات انبارهای خود را آغاز کند که یکپارچه سازی همه فرایندهای خرید از مرحله ثبت تقاضا، ارزیابی منابع، بررسی فنی تقاضا، بررسی مالی، عملیات کنترل مورد نیاز و در نهایت انبارداری، از اهداف اجرای این طرح بود. پالایشگاه اصفهان برای نخستین بار در کشور موفق به طراحی و بازسازی دو دستگاه آزمایشگاهی شده است، ضمن آنکه از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، مدل اقتصادی تولید با هدف افزایش سودآوری و تنوع سبد محصولات، مطابق با استانداردهای روزآمد، در شرکت پالایش نفت اصفهان تکمیل و عملیاتی شده است. این شرکت در مسیر بهینه سازی نیز اقدام های قابل توجهی انجام داده که به این منظور از نرم افزار بهینه سازی اقتصادی با عنوان ASPEN PIMS که در مجموعه های فرایندی مانند صنایع پالایشی و پتروشیمی بسیار معتبر بوده، استفاده کرده است. در این نرم افزار، بعد از ورود اطلاعات، مدل اقتصادی اجرا و نتیجه آن، به صورت یک گزارش ارائه می شود و در نهایت گزارش موصوف پس از تجزیه و تحلیل، مبنای برنامه ریزی و اجرا قرار می گیرد. در آینده نزدیک با به کارگیری این مدل اقتصادی در پروژه پالایشگاه جنوبی، شاهد نتایجی مطلوب در پالایشگاه اصفهان خواهیم بود.
یکی از اقدام های خوب پالایشگاه تبریز، ثبت دانش افراد باتجربه طی سالیان گذشته است تا از این طریق افراد تازه ورود بتوانند از آن استفاده کنند. اکنون در پالایشگاه روزانه سه میلیون لیتر گازوئیل یورو 5 تولید می شود، این میزان تا هفته دولت به بیش از 5 میلیون لیتر در روز افزایش خواهد یافت، ضمن آنکه برخی طرح های زیست محیطی مانند واحد گوگردسازی جدید و تصفیه گازهای انتهایی واحد گوگرد معروف به TGT و پروژه PSA علاوه بر تحقق اهداف طرح های زیست محیطی، مسئله آلایندگی هوای پالایشگاه تبریز را برطرف می کند و باعث افزایش فراورده های با کیفیت بالا مانند یورو5 می شود. یکی از پروژه های طرح جامع پالایشگاه، کاهش تولید نفت کوره است که در فاز اجرا قرار دارد. پالایشگاه ها نفت کوره را با الگوهای مختلف استخراج می کنند و پالایشگاه تبریز الگوی مختص به خود را دارد، طراحی مقدماتی آن انجام و مجوزهای مورد نیاز آن نیز از شرکت های معتبر خریداری شده است. پروژه نفت کوره شامل 16 واحد عملیاتی می شود و تقریبا معادل تعداد واحدهای پالایشگاه موجود است.
پالایشگاه آبادان طرح جایگزینی و نوسازی را طی دو مرحله اجرایی کرده است، مرحله اول با احداث مجموعه جدید پالایشی در ۱۵۰ هزار بشکه در روز (فاز اول) در سال ۱۳۸۴ به بهره برداری رسید و مرحله دوم با احداث مجموعه جدید پالایشی با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز با عنوان طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز ۲) که از تیر ۱۳۹۶ شروع شد و بخش نخست آن در آذر ماه ۱۴۰۱ به بهره برداری رسید و بخش نهایی این فاز با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در ۲۶ اسفند ماه 1401 به بهره برداری رسید. هدف از اجرای فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان، تکمیل زنجیره ارزش، کاهش آسیب پذیری کشور در برابر تحریم ها از طریق تبدیل نفت خام و میعانات گازی به فراورده های نفتی و ارتقای کیفیت فراورده های نفتی است. بر اساس اجرای این طرح، محصولات سبک تولیدی پالایشگاه مانند بنزین، نفت سفید، گازوییل و گاز مایع افزایش می یابد و با برچیدن تجهیزات قدیمی با عمر بیش از ۷۰ سال، تجهیزات جدید جایگزین شده و وضعیت زیست محیطی پالایشگاه با حذف تأسیسات با بازده پایین و مصرف سوخت بالا، بهبود می یابد. بهره برداری از فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، هشت ویژگی مهم دارد که به رکورد در حوزه پالایشگاهی کشور منجر شده است. طراحی، ساخت و نصب بزرگ ترین واحد تقطیر در منطقه غرب آسیا که ظرفیت آن ۲۱۰ هزار بشکه در روز و واحد تقطیر در خلأ به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه در روز است. طراحی، ساخت و نصب بزرگ ترین واحد هیدروکراکر در غرب آسیا به ظرفیت بیش از ۴۲ هزار بشکه در روز، طراحی، ساخت، حمل و نصب یکپارچه بزرگ ترین کوره هیدروژن در غرب آسیا به وزن یکهزار و ۵۰۰ تن، طراحی، ساخت و نصب بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع ۱۲۵ متر و ۱۲۷ متر، طراحی و همچنین ساخت و نصب بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت ۶۵ هزار بشکه در روز، از مهم ترین ویژگی های این طرح محسوب می شود. همچنین ثبت رکورد ۳۴ میلیون نفر -ساعت کار بدون حادثه (ناتوان کننده) در میان مگاپروژه های پالایشی در کشور، ثبت رکورد پیشرفت ۳۲ درصدی بخش اجرایی مگاپروژه های پالایشی در سال پایانی پروژه و در دولت سیزدهم و ثبت رکورد اشتغال آفرینی مستقیم برای ۷ هزار و ۳۰۰ نفر و در مجموع به میزان ۶۰ میلیون نفر_ ساعت در سایت و ۱۵ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت داخل کشور رقم خورد. صدور مجوز خرید خودروهای مورد نیاز با امضای معاون اول رئیس جمهوری نیز از گام های برداشته شده پالایشگاه آبادان در مسیر توسعه است. هیئت وزیران در جلسه اول تیر ۱۴۰۱، با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر صدور مجوز برای خرید70 خودروی وانت دو دیفرانسیل تولید داخل از سوی شرکت پالایش نفت آبادان از محل اعتبارات مصوب مربوط و با رعایت سایر قوانین و مقررات موافقت کرد. شرکت پالایش نفت آبادان در محدوده تاسیسات آبادان و بندر صادراتی ماهشهر با تنظیم و اجرای یک برنامه دقیق و منسجم و با استفاده از توانمندی و تجربه کارکنان ساعی خود در رده های مختلف سازمانی، طی اقدامی شایسته، موفق به تجدید اعتبار گواهینامه های بین المللی سیستم های مدیریتی جاری خود شد. پالایشگاه آبادان توانسته است واحد آزمایشگاه این پالایشگاه را با تکیه بر توان و دانش نیروهای متخصص خود، تعمیر کرده و با به روزسازی قطعات الکترونیکی آزمایشگاهی از رده خارج شده، سود تقریبی 10 میلیارد و 50 میلیون تومانی را به ثبت برساند.
شرکت پالایش نفت تهران همانند دیگر پالایشگاه های کشور در مسیر پتروپالایشی شدن قرار گرفته است. این پالایشگاه با چشم انداز ترسیمی خود در نظر دارد به پالایشگاهی در کلاس جهانی با کسب و کارهای متنوع و سودآور در بخش انرژی تبدیل شود. به همین منظور طرح های مهمی نظیر طرح ارتقا فناوری و بهینه سازی سیستم های فرآیندی و عملیاتی برای اهداف محیط زیستی و همچنین توسعه کسب و کار در قالب هلدینگ پتروپالایشی با خرید یک مجتمع پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش را در برنامه دارد. همچنین با مطالعات صورت گرفته و تحقیقات به عمل آمده و همکاری با مراکز دانش بنیان و شرکت های مهندسی در نظر داریم تا بر اساس نیاز کشور و تأکید وزیر نفت ضمن ورود به بحث پتروشیمی، محصولات شیمیایی و پتروشیمی تولید کنیم که این مهم دستاوردی بی نظیر برای شرکت به همراه خواهد داشت.
این پالایشگاه در دولت سیزدهم سوخت مایع را به صفر رسانده و تولید پایدار محصولات سبز مانند گازوئیل یورو ۴ به میزان ۱۳ میلیون لیتر در روز، نفت سفید کم گوگرد برای تولید سوخت هوایی به میزان ۵میلیون لیتر در روز، بنزین پاک به میزان ۷میلیون لیتر در روز را سرلوحه کار خود قرار داده است، ضمن آنکه از پروژه طراحی و نصب و راه اندازی سیستم فیلتراسیون طرح تصفیه پساب شهری نیز بهره برداری کرده است.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با تلاش متخصصان داخلی قطعاتی که پیش از این با قیمت بسیار بالایی از خارج از کشور تهیه می شد، در داخل تولید می کند. پروژه تولید کک سوزنی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند که با دانش فنی و مهندسی همکاران پژوهشگاه صنعت نفت در حال اجراست، اکنون به پیشرفت ۸۵ درصدی رسیده و قرار است برای اجرای بخشی از این واحد با یک شرکت دانش بنیان وارد مذاکره شویم تا بتوانیم از توانمندی متخصصان داخلی برای تولید این محصول بهره مند شویم. کک سوزنی از جمله مواد اولیه و کاربردی صنایع فولاد به شمار می آید، ضمن آنکه صنایع خودروسازی و کارخانه های تولید لوازم خانگی نیز از جمله صنایعی هستند که می توانند از این محصول راهبردی استفاده کنند. همچنین این پالایشگاه در مسیر پتروپالایشی شدن گام برداشته است، محصولاتی مانند پروپیلن و نرمال هگزان که از نمونه محصولات تولیدی پتروشیمی ها و با ارزش افزوده بالا به شمار می آیند، اکنون در پالایشگاه شازند تولید و استفاده می شود. از 100درصد نفت خام نزدیک به ۹۰ درصد آن به تولید فراورده های ی نظیر بنزین، نفت کوره، نفت سفید، گازوئیل، ال پی جی و سوخت جت اختصاص می یابد و محصولات تولیدی برای مصرف در اختیار دولت قرار می گیرد؛ بنابراین با تبدیل این فرآورده ها به محصولات پتروشیمی می توان محصولات با ارزش افزوده بالا همچون پروپیلن، نرمال هگزان و حلال ۴۰۲ تولید کرد. کارکنان پالایشگاه در بومی سازی قطعات کمک های بسیاری کرده اند.برای نمونه زمانی که قطعه ای مانند تجهیزات ادوات دوار، پمپ ها و کمپرسورها خراب شود، با استفاده از تجربه های متخصصان داخلی پالایشگاه، همچنین تلفیق دانش و فناوری شرکت های دانش بنیان آن قطعه ساخته و بومی سازی می شود. قطعه ای از کمپرسور ۱۳ از خارج کشور تهیه می شد که قیمت بسیار بالایی داشت که خوشبختانه با همت و تلاش مهندسان داخلی قطعه موردنظر با قیمت بسیار پایین ساخته و استفاده شد. پروژه بازیابی و استفاده مجدد از آب های با املاح بالا به عنوان یکی از مهم ترین طرح های زیست محیطی پالایشگاه یاد می شود، این پروژه به منظور سلامت محیط زیست و حفظ آب های زیرزمینی در پالایشگاه شازند در حال اجراست که صرفه جویی بالای ارزی دارد. این پروژه حدود۳۰۰ میلیون مترمکعب بر ساعت آبی را که قابل استفاده نیست به چرخه تولید بازمی گرداند. پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در مسیر ارائه خدمات همسو با مسئولیت اجتماعی گام های خوبی برداشته است که از آن جمله می توان به آسفالت و بهسازی راه های روستایی شهرستان های شازند و آستانه، تأمین روشنایی راه های روستایی، احداث تسویه خانه آب آشامیدنی شهرستان شازند، لایروبی قنات های روستاها و بالا بردن سطح آب قنات ها، احداث دو مدرسه در شهرستان شازند، اهدای کمک های نقدی قابل توجه به کمیته امداد و بهزیستی در مناسبت ها و اعیاد مختلف و ... اشاره کرد.
شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس در مسیر پتروپالایشی شدن اقدام هایی انجام داده است که از آن جمله می توان به انجام مطالعات جامع با رویکرد ایجاد ارزش پایدار و توسعه زنجیره ارزش محصولات با استفاده از ظرفیت های موجود در پالایشگاه اشاره کرد. این پالایشگاه با داشتن سهم 40 درصدی از ظرفیت تولید بنزین ایران، بزرگ ترین تولید کننده این فرآورده به شمار می رود. رسالت و مأموریت خطیر تولید حداکثری و تأمین فرآورده راهبردی بنزین مورد نیاز کشور که همواره سرآمد بازار فراورده های نفتی تلقی می شود، به عهده این شرکت نهادینه شده است که همچون گذشته، در اولویت برنامه های راهبردی این پالایشگاه قرار دارد و از جمله گام ها و دستاوردهای ارزشمند شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال 1401 افزایش بی سابقه تولید فرآورده ارزشمند و راهبردی بنزین در مقاطع مورد نیاز کشور به واسطه تنگنا زدایی از واحدهای بنزین سازی بوده است. همچنین این شرکت واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز را راه اندازی کرده است، با این اقدام افزایش ظرفیت واحدهای تقطیر پالایشگاه به جهت ایجاد توازن در بخش تولید نفت گاز، سودآوری با کیفیت روز جهان در این زمینه و تکمیل چرخه تولیدات پالایشگاه و همچنین عدم راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز در سال های قبل، تکمیل فعالیت های اجرایی و راه اندازی این واحد در دستورکار مدیریت پروژه ها قرار گرفت که نتیجه آن افزایش کیفیت نفت گاز تولیدی پالایشگاه و انطباق آن با استاندارد یورو 5 است.
شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس در مسیر پتروپالایشی شدن اقدام هایی انجام داده است که از آن جمله می توان به انجام مطالعات جامع با رویکرد ایجاد ارزش پایدار و توسعه زنجیره ارزش محصولات با استفاده از ظرفیت های موجود در پالایشگاه اشاره کرد. این پالایشگاه با داشتن سهم 40 درصدی از ظرفیت تولید بنزین ایران، بزرگ ترین تولید کننده این فرآورده به شمار می رود. رسالت و مأموریت خطیر تولید حداکثری و تأمین فرآورده راهبردی بنزین مورد نیاز کشور که همواره سرآمد بازار فراورده های نفتی تلقی می شود، به عهده این شرکت نهادینه شده است که همچون گذشته، در اولویت برنامه های راهبردی این پالایشگاه قرار دارد و از جمله گام ها و دستاوردهای ارزشمند شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال 1401 افزایش بی سابقه تولید فرآورده ارزشمند و راهبردی بنزین در مقاطع مورد نیاز کشور به واسطه تنگنا زدایی از واحدهای بنزین سازی بوده است. همچنین این شرکت واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز را راه اندازی کرده است، با این اقدام افزایش ظرفیت واحدهای تقطیر پالایشگاه به جهت ایجاد توازن در بخش تولید نفت گاز، سودآوری با کیفیت روز جهان در این زمینه و تکمیل چرخه تولیدات پالایشگاه و همچنین عدم راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز در سال های قبل، تکمیل فعالیت های اجرایی و راه اندازی این واحد در دستورکار مدیریت پروژه ها قرار گرفت که نتیجه آن افزایش کیفیت نفت گاز تولیدی پالایشگاه و انطباق آن با استاندارد یورو 5 است.
دو طرح در پالایشگاه لاوان همسو با توسعه فعالیت هایش مطرح است که شامل طرح «تقطیر در خلا» جدید پالایشگاه و تولید واحد قیرسازی (تولید قیر) می شود. با اجرای این پروژه ها نفت کوره به فراورده های ویژه می تبدیل شود و قیر نیز ارزش افزوده بیشتر پیدا کند. همچنین با ارتقای واحدهای بالادستی، واحد حلال سازی ایجاد و انواع حلال ها در پالایشگاه لاوان تولید شد. این اقدام ها سبب شد تولید پالایشگاه از ۵۰ هزاربشکه در روز به حدود ۵۵ تا ۵۶ هزار بشکه در روز برسد. اجرای این دو طرح یکی با ارزش حدود ۶۰ میلیون دلار و دیگری حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیون دلار امسال تکمیل می شود، همچنین پالایشگاه لاوان طرح ایجاد یک بستر پالایشگاه جدید در جوار این پالایشگاه را درخواست داده و اجرای این طرح نیز در دست اقدام قرار دارد و در صورت تحقق ارزش آن به ۶ میلیارد دلار می رسد. زمین طرح را شرکت نفت ایران در جزیره لاوان به پالایشگاه اختصاص داده و کارهای مربوط به آن ادامه دارد و جذب سرمایه درحال انجام است.
افزایش ظرفیت پتروپالایشی با توجه به تحریم پذیری صادرات نفت خام، بازارهای رو به گسترش مواد پتروشیمی و افزایش تقاضای داخلی برای سوخت بویژه بنزین، کاملا ضروری و آینده نگرانه است، ضمن اینکه با توجه به حجم تولید و مصرف فعلی میعانات گازی کشور و کاهش ذخایر میعانات گازی پارس جنوبی و افت تولید قطعی آن در آینده، میعانات گازی از مسائل مهم کشور است که باید مصارف آن را کنترل کرد. ۱۳ طرح پتروپالایشگاهی دارای مجوز اولیه با خوراک نفت خام و میعانات گازی در کشور وجود دارد که با توجه به محدودیت های یادشده، براساس معیارهای مختلف از جمله نوع فراورده های تولیدی، قرارداد خوراک، دارا بودن زمین، ظرفیت تولید، سرمایه گذار، رویکرد توسعه مکران، تأمین امنیت سوخت کشور، دسترسی بهتر و کم هزینه تر به مبادی صادرات، درصد پیشرفت پروژه، تأمین پایدار و کم هزینه تر خوراک و یوتیلیتی و محل احداث طرح با توجه به الزام های آمایش سرزمینی انتخاب شده اند. همچنین ۳ طرح پتروپالایشگاهی شهید سلیمانی، مروارید مکران و مهر خلیج فارس به عنوان پروژه های منتخب در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تعیین و بر آنها تمرکز شده است. مسأله اصلی در اجرای این طرح ها، الگوی تأمین مالی آنهاست که از طریق منابع داخلی و خارجی، در حال تدقیق و نهایی سازی هستند.
مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش تشریح کرد:
سمیه راهپیما صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع مهم و البته پیچیده به لحاظ ماهیت انجام کار در محیط هایی همچون پالایشگاه ها، سکوی های نفتی و... است که در آن حفظ سلامت انسان ها از سویی و ایمنی و تاسیسات، اهمیتی ویژه دارد. در این صنعت پرپیچ و خم، جان و سلامت انسان ها و نگهداشت تجهیزات، نیازمند رصد لحظه ای است و آنچه این مهم را مقدور و میسر می سازد، اچ اس ای و رعایت دقیق و سختگیرانه نکات مربوط به آن است. پدافند غیرعامل، مکملی است بر اچ اس ای که از آن نیز نباید مغفول ماند. به عبارتی، اچ اس ای و پدافند غیرعامل را باید با هم دید تا احتمال بروز خطر در صنایعی همچون نفت به حداقل خود برسد. شاید قوانین اچ اس ای در ابتدای امر، ساده به نظر بیاید؛ اما در پس این سادگی، پیچیدگی هایی پراهمیت وجود دارد که توجه به آن را دوچندان می سازد و سهل انگاری در اجرای الزامات آن، می تواند منشأ بروز یک خطر باشد. صنعت نفت نیز البته با تفاوت هایی در محتوای اچ اس ای، از این قاعده جدا نیست و رعایت دقیق نکات و توصیه های اچ اس ای با هدف پیشگیری از بروز و ظهور حوادث، از اهمیتی ویژه برخوردار بوده که در بخش های مختلف آن از جمله پالایش و پخش به آن نگاهی ویژه شده است. به منظور آگاهی بیشتر از این نگاه ویژه به اچ اس ای و پدافند غیرعامل،با ابراهیم محمدی پور، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت و گویی انجام شده که در ادامه می خوانید.
اکنون نگاه جدیدی به اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وجود دارد. لطفا بفرمایید که مدیریت اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، چگونه این نگاه را در این حوزه، تعمیم و تسری داده است؟
نگاه جديدي كه به حوزه اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وجود دارد، نگاه زنجيره محور به كل زنجيره ارزش است. نگاه نقطه ای قطعا ما را دچار چالش خواهد کرد. افزون بر آن، اچ اس ای و پدافند غیرعامل در مباحث آمايش، جانمايي، طراحي اصلي و بهره برداری و جمع آوری تاسیسات ورود كرده و عملا در همه اين حلقه ها حضور دارد. در اين زمينه، نخستين كاري كه بايد انجام می شد، مميزي به شكل يكپارچه از شرکت های پالايشي،خطوط لوله و مراکز انتقال نفت و انبارهای نفت است. ممیزی ها را شروع کرده ایم و بر اساس یک برنامه سه ماهه، کل مجموعه ممیزی خواهد شد.
برای تحقق اهداف کلان این مدیریت، در حوزه های مختلف تخصصی اچ اس ای و پدافند غیرعامل، به صورت تخصصي با حمايت 5 شرکت بزرگ خصوصی پالایش نفت (ستاره خليج فارس، بندرعباس، تهران، اصفهان، امام خميني(ره)، شازند) در حال تشکیل تيم های خبره هستیم.
بی شک با تحقق این هدف، از همراهی بیشتر افراد نخبه و باتجربه که موجب پیشرفت های قابل توجهی در حوزه اچ اس ای خواهند بود، بهره مند خواهیم شد.
همچنین مميزي اچ اس ای و پدافند غیرعامل از شركت هاي تابعه با نگاه بهبود مستمر و توسعه متوازن انجام خواهد شد، ضمن اینکه تدوين برنامه های جدید پروژه محور در بخش اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران با استفاده از خروجي ممیزی ها را هم در دستور کار داریم.
اهداف و برنامه های پدافند غیرعامل و مديريت بحران در سال 1402 در سطح شرکت ملی پالایش و پخش به طور کامل استحصال شده و به صورت مستمر و برای حصول اطمینان از اجرای دقیق، موارد را پیگیری می کنیم. همچنین مميزي/ بازرسی از تاسیسات نفتی که در بافت های شهری قرار گرفته اند و عملا فاقد حريم هاي ايمني و امنيتي هستند و ارائه گزارش های مبتنی بر راهکارهای اجرایی برای کاهش آسیب های احتمالی را بررسی و پایش خواهیم کرد. حضور جدی و پررنگ در چالش های زیست محیطی از طریق فرهنگ سازی و اصلاح باورهای غلط و همچنین انجام اقدامات اصلاحی جدی با هدف رفع آلاینده ها به صورت جدی در دستور کار قرار دارد، ضمن اینکه کنترل عوامل بارز و زیان آور محیط کار بر اساس رکوردهای ثبت شده مواجهات شغلی و اولویت های استخراج شده، برای اجرا به تمامی شرکت های تابعه ابلاغ شده است.
به منظور مقابله با مخاطرات امنيت حوزه سوخت در شرکت های تابعه و همچنین در شهرک های صنعتی به عنوان قطب انرژی، اجرای پروژه های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، اجراي طرح عملياتي تداوم كاركرد و بازيابي زيرساخت (BCP )، اجراي طرح راهبردي حفاظت از زیرساخت های كشور (CIP )، برگزاری مانور در سطوح مختلف در حوزه های عملیاتی و همچنین تشكل تيم چند تخصصي CFT(Cross functional (team به منظور تسهيل فرايند كاري را به صورت جدی در دستور کار داریم.
برای اصلاح ساختار سازمانی این مدیریت، بازآرایی ارتقای کیفی و کمی سمت های موجود، ایجاد سمت های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در مناطق با اهمیت بالا، تفکیک سمت های محیط زیست و بهداشت صنعتی را دنبال می کنیم، ضمن آنکه درصدد ایجاد ایستگاه های آتش نشانی جدید (در موارد مورد نیاز) و ارتقای ایستگاه های آتش نشانی قدیمی (در موارد مورد نیاز) هستیم.
برگزاری دوره های آموزشی عمومی و تخصصی در سطوح مختلف، استفاده از تجارب موجود در سطح وزارت نفت از طريق بازديدهاي متقابل، دعوت از استادان مجرب بین المللی برای تدريس اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران (در موارد مورد نیاز) در حال اجرا یا برنامه ریزی است.همچنین به منظور بالا بردن اثربخشی دوره های آموزشی، برگزاري دوره های آموزش ارگونومي، زلزله و آتش سوزی به صورت آموزش حضوری و نفر به نفر برای كاركنان ستاد شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ایران در حال برنامه ریزی برای اجراست.
سلامت روان، یکی از مباحث مهم در هر سازمانی به شمار می رود و به دلیل اهمیت این موضوع، به مباحث مربوط به روانشناسی صنعتی توجه ویژه ای داریم. در مباحث مرتبط با روانشناسی صنعتی، استفاده از استادان متخصص و حاذق دانشگاهی در دستور کار قرار گرفته و اولین خروجی جلسات طی سه ماه آتی گزارش می شود.
با توجه به برخی حوادث اخیر، نظارت اثربخش و پویا در حوزه اچ اس ای پيمانكاران با در نظر گرفتن همه ابعاد موضوع به صورت جدی در دستور کار قرار دارد. به تمامی شرکت های تابعه موضوع اولویت های پژوهشی، انعقاد تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان در ساخت تجهيزات بار اول و تجهیزات مستمر مرتبط با اچ اس ای و پدافند غیرعامل را تکلیف کرده ایم. لزوم مميزي پيش راه اندازی PSSR در تمامی طرح ها و پروژه های شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي را به شرکت های تابعه تکلیف کرده ایم، همچنین دستورالعمل مديريت لجن های نفتي به صورت جامع و با در نظر گرفتن همه ابعاد موضوع در دست تهیه است. به منظور پیشگیری از بروز حوادث تکراری، به اشتراک گذاری تجارب و تجزيه و تحليل و ریشه یابی علل حوادث رخ داده در شرکت های تابعه به صورت مستمر در حال انجام است. ضمن اینکه انجام معاينات شغلي، انجام اقدام های اصلاحی بعدی براساس خروجی های مربوطه به صورت جدی پیگیری خواهد شد. اجرای مقاوله نامه ایمنی و بهداشت که بتازگی به شرکت های تابعه ابلاغ شده نیز در برنامه کاری قرار دارد.
بررسی استفاده بهينه از گاز مايع در توسعه اقتصادی سبد سوخت كشور
راهکارهای استفاده بهينه از گاز مايع در توسعه اقتصادي سبد سوخت كشور درمقاله ای با مطالعه موردی و میدانی در استان زنجان ارائه و بررسی شد. این مطالعه که به همت حمید حبیبی، دانشجوی دکترای ژئوتکنیک دانشگاه آزاد واحد علوم تحقيقات و حبیب اله خزاعی کجوری، کارشناس ارشد مهندسی مکانیک تبدیل انرژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است، با هدف ارائه و بحث و بررسی پیرامون ایجاد تنوع در سبد سوختی کشور و همینطور استفاده بهینه از سوخت گاز مایع صورت گرفته و در نهایت به این موضوع منتج می شود که گاز مایع می تواند جایگزین مناسبی برای نفت سفید به منظور گرمایش مناطق غیرسردسیر فاقد گاز طبیعی باشد و همینطور در مناطق سردسیر و مناطق محروم به عنوان سوخت جایگزین بنزین یا سوخت دوم در خودروها مورد استفاده قرار گیرد. دراین مقاله بامطالعه موردی و میدانی در استان زنجان، راهکارهایی برای استفاده بهینه از گاز مایع در کشور ارائه شده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
سیاستگذاری دولت در خصوص مدیریت مصرف گاز مایع و پیگیری اجرای طرح توزیع الکترونیکی در بستر سامانه سدف، وفق مفاد قانون بودجه سال 1401 و 1402 مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران و کاهش قاچاق و عرضه خارج از شبکه این فراورده، منجر به ناترازی مازاد بر نیاز مصرفی این سوخت باکیفیت و پاک شده و با محدودیت های موجود در صادرات يا ذخیره سازی آن درکشور، مشکلاتی را به وجود آورده است.
با پيشرفت علم و تكنولوژی و پا به عرصه گذاشتن انرژی های نو، امروزه طراحي سبد سوخت و تنوع بخشی به حامل های انرژی با رويكرد ملاحظات زيست محيطی، توسعه اقتصادی، استفاده بهينه از منابع موجود، سطح آسايش و رفاه، عدم وابستگی به كشورهای ديگر و. . . اهميت ويژه ای پيدا کرده و اتفاقات سياسی، اقتصادی و اجتماعی اخير در مقياس جهاني نيز به اين موضوع بيش از پيش دامن زده است.
گاز مایع یا ال پی جی (Liquefied Petroleum Gas) در پالایشگاه ها محصول فرعی تصفیه گاز طبیعی يا پالایش نفت خام بوده که با ارزش حرارتی 46.1 مگاژول بر کیلوگرم، جزو سوخت های بسيار با کیفیت بوده و در وزن برابر با بنزین و نفت کوره انرژی بالاتری تولید می کند (ارزش حرارتی بالاتری دارد). اين گاز به عنوان یک منبع انرژی فراوان در بسیاری از کشورها به کار می رود.
گازمایع به عنوان یک سوخت پاک و ارزش حرارتی بالا در بسیاری از کارخانه ها و صنایع با تکنولوژی بالا و صنعت حمل و نقل به عنوان یک سوخت جایگزین سوخت در خودروهای بنزینی و دیزلی استفاده می شود. همچنین برای گرم کردن فضاهای داخلی ساختمان ها در شهرها و روستاها، مدارس، بیمارستان ها و ادارات، این گاز مورد استفاده قرار می گیرد. در آشپزخانه ها نیز مي تواند به عنوان یک منبع انرژی مناسب برای پخت وپز مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این گاز نسبت به روش های دیگر همانند برق يا نفت هزینه کمتری دارد.
علاوه بر این کاربردها، گاز مایع در بسیاری از کاربردهای دیگر همچون گرمایش استخرهای شنا، سوخت برای کشتی ها و خودروهای تفریحی، آبگرمکن و. . . نیز استفاده می شود. به همین دلیل، گاز مایع یک منبع انرژی موثر و پرکاربرد است که به صورت گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار مي گيرد.
در فرايند توليد روزانه پالایشگاه های گاز طبيعي و پالایشگاه های نفت خام، گاز مايع قابل توجهي توليد مي شود. تولیدات گاز مایع پالایشگاه های گازی کشور در اختیار شرکت ملي گاز بوده و معمولا نسبت به صادرات آن به کشورهای دیگر اقدام می شود. تولیدات گاز مایع در پالایشگاه های نفت خام کشور نیز در اختیار شرکت ملی پالایش و پخش بوده که از طریق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در مصارف داخلی توزیع شده و به فروش می رسد.
با توجه به اجرای طرح توزیع الکترونیکی گازمایع در سطح کشور (زير بستر سامانه سدف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران) و کاهش قاچاق و عرضه خارج از شبکه این فراورده، در حال حاضر تولیدات گاز مایع پالایشگاه های نفت خام، مازاد بر نياز مصرفي در سطح کشور بوده و با توجه به مشکلات موجود در زمینه صادرات این فراورده و همچنین محدودیت در ذخیره سازی آن به دلیل عدم احداث و توسعه تاسيسات ذخيره سازی گاز مايع در سال های گذشته، لازم است در خصوص استفاده بهينه از گاز مایع مازاد در سبد سوخت كشور، برنامه ریزی شود. در این خصوص، روش های زیر بحث و بررسی شده و مورد مطالعه قرار گرفته است:
فلرینگ، فرایندی است که از طریق آن، گاز را به صورت کنترل شده به هنگام استخراج نفت می سوزانند. در غیر این صورت، این گاز به شکل خطرناک و کنترل نشده ای آتش می گیرد و خواهد سوخت. به طور معمول، سعی بر این است که گاز طبیعی را جمع آوری و ذخیره کنند؛ اما زمانی که این امکان و اين تكنولوژي وجود نداشته باشد؛ آن را می سوزانند. فلرینگ، خطرات ناشی از آتش سوزی تجهیزات را کاهش می دهد و از تولید محصولات ناخواسته جلوگیری می کند. در خصوص گاز مایع نیز استفاده از فلرینگ می تواند به منظور تخلیه سوخت مازاد گاز مایع و سوزاندن آن مورد توجه قرار گیرد؛ البته این روش با توجه به هدرفت منابع انرژی و همچنین آلودگی محیط زیست به عنوان آخرین روش باید مدنظر قرار گیرد.
روش اساسی جداسازی انواع فراورده از نفت خام در پالایشگاه ها، فرایند تقطیر بوده که در برج تقطیر اتفاق می افتد. تقطير در واقع جداسازي فيزيکي برش هاي نفتي است که اساس آن اختلاف در نقطه جوش هيدروکربن هاي مختلف در نفت خام است. هر چه هيدروکربن سنگين تر باشد، نقطه جوش آن بالاتر بوده و هر چه هيدروکربن سبک تر باشد، فراورده زودتر از برج تقطیر خارج مي شود. در پالایشگاه ها عمدتا از نفت کوره و گاز طبیعی برای گرمایش نفت خام در ابتدای برج تقطیر استفاده مي شود. استفاده از گاز مایع مازاد تولیدی پالایشگاه ها به عنوان خوراك این فرایند می تواند به عنوان یک پیشنهاد مناسب در این خصوص مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به ارزش حرارتی بالا و آلایندگی کم گاز مایع، استفاده از این سوخت در پالایشگاه ها اثرات مثبت زیست محیطی نیز خواهد داشت.
امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا از جمله ترکیه، کره جنوبی، روسیه، ایتالیا، لهستان، انگلیس و آمریکا از گاز مایع به عنوان سوخت خودرو استفاده می کنند که به آن اتوگاز گفته می شود. برای مثال در ترکیه سالانه ۳/۳ میلیون تن اتوگاز در ۴/۵ میلیون خودرو و در کره جنوبی سالانه ۳/۱ میلیون تن اتوگاز در ۲/۱ میلیون خودرو مصرف می شود. این سوخت در اروپا به سوخت پاک معروف است. سالانه ۲۸ میلیون تن اتوگاز در دنیا مصرف می شود.
در کشور ایران، استفاده از گاز مایع در خودروها به صورت غیررسمی افزایش داشته است که دلیل اصلی آن صرفه اقتصادی گاز مایع نسبت به بنزین است. در صورت استفاده از تجهیزات مجاز و ایمن در خودروها، این سوخت به مراتب از سی ان جی و حتی از بنزین و نفتگاز نیز ایمن تر خواهد بود.
فشار مخزن این سوخت در خودروها حدود 8 بار بوده که به مراتب نسبت به فشار 220 بار در مخزن سی ان جی خودروها ایمنی بیشتری خواهد داشت و فشار کم مخزن باعث انفجار آن نخواهد شد. مخزن سی ان جی در خودروها باید قابلیت کار با حداقل فشار کاری 250 بار و حداکثر فشار کاری 275 بار را داشته و ملاک طراحی آن بر اساس حداکثر فشار کاری باشد. استان زنجان نیز به دلیل برخورداری از تعداد بالای مناطق روستایی و گستردگی بسیار، پتانسیل بالایی در احداث جایگاه سوخت ال پی جی به عنوان پایلوت در سطح کشور داشته و شهروندان این استان نیز تمایل زیادی به استفاده از این سوخت در خودروها دارند.
وجود تعدادی مراکز غیرمجاز توزیع گاز ال پی جی به خودروها با وجود برخوردهای مستمر بازرسان در این حوزه، همچنین مراجعه متعدد متقاضیان برای احداث جایگاه مجاز ال پی جی در استان گواه این مطلب است. با توجه به مفاد قانون بودجه سال 1401 و 1402 مصوب مجلس شورای اسلامی جهموری اسلامی ایران در خصوص فروش گاز مایع از طریق سامانه سدف (قانون بودجه سال 1401 کشور، 1400) (قانون بودجه سال 1402 کشور، 1401) و سیاستگذاری اخیر دولت مبنی بر توزیع قانونی گاز مایع به خودروها در بستر توزیع الکترونیکی گاز مایع در کشور که با هدف افزایش فروش الکترونیکی و اجرای قانون بودجه اتخاذ شده، ساماندهی خودروهای گاز مایع سوز و ارائه خدمات ایمن در دستور کار دولت قرار گرفته و با تسهیل گری در احداث و توسعه جایگاه های سوخت گاز مایع برای خودروها، شاهد افزایش اتوگازها در کشور خواهیم بود.
در مناطق فاقد انشعاب گاز طبیعی در کشور، گرمایش داخلی ساختمان ها از طریق نفت سفید و سوخت مورد نیاز برای پخت و پز از طریق گاز مایع و مطابق با دستورعمل های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای این فراورده (مديريت عمليات شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي كشور، 1392) تامین می شود.
استفاده از سوخت گاز مایع به جای نفت سفید برای گرمایش نیز موضوعی است که می تواند مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال اگر تعداد خانوارهای روستایی فاقد انشعاب گازطبیعی در استان زنجان حدود 17 هزار خانوار نفت سفیدسوز باشد که به منظور تامین گرمایش این خانوارها به میزان مجموع 2 هزار و 600 لیتر برای خانوارهای زیر 5 نفر و 3 هزار و 200 لیتر برای خانوارهای 5 نفر به بالا (متوسط 2900 لیتر) كالابرگ داده شود، در مجموع به طور متوسط حدود 49. 3 ميليون لیتر نفت سفید در این استان توزیع خواهد شد.
با در نظر گرفتن 35. 85 مگاژول بر لیتر ارزش حرارتی نفت سفید، میزان ارزش حرارتی فراورده توزیع شده یک میلیارد و 767 میلیون و 405 هزار مگاژول خواهد شد. با لحاظ کردن ارزش حرارتی 46. 1 مگاژول بر هر کیلوگرم برای گاز مایع، سوخت نفت سفید توزیع شده معادل 38 میلیون و 338 هزار و 503 کیلوگرم و حدود 38,339 تن گاز مایع خواهد شد. چنانچه این سوخت در کپسول های 11 کیلوگرمی معادل سازی و توزیع شود، تعداد کپسول توزيعی جايگزين نفت سفيد، سه میلیون و 485 هزار و 318 عدد خواهد شد. با وجود آمار قابل توجه سيلندرهای گاز مايع جايگزين نفت سفيد، گاز مایع سوخت پاک بوده و استفاده از آن بخصوص در مناطق روستایی می تواند اثرات زیست محیطی و رضايت مندی مناسبی به همراه داشته باشد؛اما برخی معایب و موانع فراروی آن به شرح زیر قابل چشم پوشی نيست:
الف) در حال حاضر هر کپسول، هزینه ای بالغ بر 400 هزار تومان دارد و این موضوع هزینه هایی را به خانوارها تحمیل خواهد کرد.
ب) با در نظر گرفتن حداقل تعداد 12 هزار و 800 خانوار روستايي در استان زنجان (آمار سال 1402)، متوسط تعداد كپسول هاي موردنياز هر خانوار تقريبا 205 كپسول 11 كيلويي گاز مايع در سال و تقريبا 17 كپسول در هر ماه خواهد بود؛ البته اين مقدار متوسط بوده و در برخي مناطق سردسير استان، اين ميزان ممكن است به 2 يا 3 برابر مقدار برآورد شده برسد. هزينه بالای كپسول ها و نگهداری از آنها يكی از دغدغه های اجرای اين طرح خواهد بود.
لازم است هر خانوار حداقل 20 كپسول ملكي داشته باشد تا بتوان ذخيره يك ماه را تامين کرد.
ج) استفاده از مخزن بالك در خانه های روستايي به دليل مشكلات ايمنی آن منطقی نخواهد بود. ايجاد شرايط كاملا ايمن نيز هزينه احداث آن را بالا خواهد برد.
د) لازم است تمامی دستگاه های گازسوز موجود به گاز مایع تغيير كاربری داده شوند.
ه) لوله كشي سراسری گاز مايع روستايی و ايجاد بالك روستايی (مشابه سی ان جی) نيز به دليل هزينه های بسيار بالا و همچنين انسداد مسيرهای مواصلاتی در فصول سرد و برف و يخبندان سال و عدم امكان تردد گازكش، ميسر نبوده و مناسب نیست.
در پایان اين گزارش، مي توان به اين موضوع اشاره كرد كه استفاده از گاز مايع به جاي نفت سفيد در خانوارهاي روستايی، مي تواند به عنوان يك طرح مناسب مورد بررسي قرار گيرد؛ اما اجرای آن در مناطق سردسير با روستاهاي سخت گذر مشابه استان زنجان به دليل موانع و مشكلات پيش گفته امكانپذير نيست، از این رو اين طرح مي تواند در مناطق معتدل تر مورد بررسي و ارزيابی واقع شود.
نكته ای كه در اينجا از نظر مديريت مصرف انرژی در كشور حائز اهميت است، تنوع سبد سوختی است. با اضافه شدن گاز مايع به سبد سوختی در شهرها و روستاهای كشور و استفاده از آن در مصارفی همچون خودرويی يا گرمايشی مي تواند به مديران در تصميمات كلان كشور ياری دهنده باشد. بنابراین پيشنهاد می شود، گاز مايع برای گرمايش مناطق روستايی معتدل فاقد گاز طبيعی (استان های مركزي و نيمه جنوبی كشور)، جايگزين نفت سفيد شود و در مناطق سردسير (استان های شمال شرقی و شمال غربی) بويژه مناطق محروم و استان های كم برخوردار، جايگزين بنزين یا به عنوان سوخت دوم مورد مصرف خودرويی قرار گيرد.
با توجه به اجرای طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع در سطح کشور با هدف توزیع هدفمند آن و کاهش قاچاق و عرضه خارج از شبکه این فراورده، تولید گاز مایع مازاد بر نیاز، مصرفی شده که با در نظر گرفتن محدودیت های موجود در صادرات و همچنین ذخیره سازی آن در کشور، لازم است مدیریت مناسبی در این حوزه صورت گیرد. با توجه به آمار و ارقام ارائه شده و با در نظر گرفتن ایجاد تنوع در سبد سوختی کشور پیشنهاد می شود، گازمایع برای گرمایش مناطق غیرسردسیر فاقد گاز طبیعی جایگزین نفت سفید شده و در مناطق سردسیر و مناطق محروم به عنوان سوخت جایگزین بنزین یا سوخت دوم در خودروها مورد استفاده قرار گیرد.
پژوهشگاه صنعت نفت به همراه شرکت ملی نفت ایران تدوین سیستم (WIMS) چاه های نفت و گاز را آغاز کرده است
مشعل صنعت نفت، به عنوان صنعتی «های تک» به آخرین تغییرات تکنولوژی و فناوری روز نیاز دارد تا بتواند همسو با تغییرات مخازن نفت و گاز، برداشت از آنها را به عنوان پایه اصلی تولیدات نفتی ادامه دهد. به همین دلیل است که تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز در دنیا همواره به دنبال ارتباط با شرکت های فناور و پژوهش محور هستند تا از این ارتباط در برداشت بیشتر و بهتر از مخازن بهره ببرند. از آنجا که بسیاری از ابزار، تجهیزات و پژوهش های کاربردی هر لحظه در حال به روزرسانی هستند، استفاده از سیستم مدیریت یکپارچگی چاه های نفت و گاز (WIMS) یکی از اقدامات مهم شرکت های بزرگ نفت و گاز در به روزرسانی و همراهی با تکنولوژی های روز دنیاست. یکی از مراکزی که تمرکزی جدی روی موضوع سیستم مدیریت یکپارچگی داشته و در ارتباط با زیرمجموعه های صنعت نفت، بخصوص شرکت ملی نفت این ضرورت را پیگیری کرده ، پژوهشگاه صنعت نفت است.
در تعریف سیستم مدیریت یکپارچگی چاه های نفت و گاز (WIMS) گفته شده که این سیستم علاوه بر اینکه تمام جنبه های فنی چاه های نفت و گاز از مرحله حفاری تا مرحله ترک میدان را پوشش می دهد ، تمام جنبه های سیستم های سازمانی از جمله فرایندها و استانداردهای تایید شده و مورد نظر سازمان را در یک سیستم هوشمند ترکیب می کند. این یکپارچگی باعث می شود، تمامی عناصر دخیل در روند اجرای کار در هر مرحله و هر سطح، با هم مدیریت شوند، ضمن اینکه این سیستم به طور مستقیم منجر به صرفه جویی در وقت و کارایی مجموعه و نفرات آن می شود.
WIMS برای چاه های نفت و گاز
برای سیستم مدیریت یکپارچه، معمولا نرم افزارهایی پیش بینی می شود. این نرم افزار، مشکلات و کارهای غیرضروری سیستم های چندگانه مدیریتی را کاهش داده و فرایندها را با یکدیگر ترکیب می کند تا به طور همزمان، تمامی الزام های خاص استاندارد، مورد پوشش قرار بگیرد.
چندی قبل اعلام شد که سیستم مدیریت یکپارچگی چاه های نفت و گاز از سوی پژوهشگاه صنعت نفت تدوین شده و این موضوع، یکی از تحولات مهمی به شمار می رود که پژوهشگاه صنعت نفت آن را پیگیری کرده و در دستور کار قرار داده است. بنا به گفته علی محمد باقری، مدیر گروه مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت،کمتر از دو دهه است که استانداردها و سیستم های مدیریت یکپارچه چاه، بنا به ضرورت در صنایع نفت و گاز دنیا پا به عرصه ظهور گذاشته اند و با توجه به اینکه بیشتر میدان های نفتی و گازی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و تعداد چاه های تولیدی، تزریقی و متروکه با عمر بالا در این میادین افزایش یافته است، ضرورت تدوین استانداردها، دستورالعمل ها و یک سیستم جامع مدیریت یکپارچگی چاه بیش از پیش احساس می شود. وی با بیان اینکه تدوین سیستم مدیریت یکپارچگی چاه ها در پژوهشگاه صنعت نفت از چندی پیش آغاز شده ،گفت: با توجه به اینکه مدیریت یکپارچگی چاه ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، عدم پایش و بهره برداری صحیح از این چاه ها، سلامت و یکپارچگی آنها را به خطر می اندازد و به دنبال آن نیز افزایش هزینه های عملیاتی و مخاطرات صنعتی و زیست محیطی را به همراه خواهد داشت. بر همین اساس با توجه به ابلاغ ماموریت ها و راهبردهای حاکم بر فعالیت های این سازمان از سوی وزارت نفت، تدوین این سیستم در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفت.
باقری در این خصوص، به صدمات وارد شده به چاه ها نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به آن تجهیزات چاه در سطح و زیر سطح همواره در معرض زوال ناشی از خوردگی، افزایش سن و حوادث هستند، بر همین اساس، مدیریت یکپارچگی چاه برای این گونه چاه ها در نظر گرفته می شود که در این روش، به کارگیری راهکارهای فنی، عملیاتی و سازمانی برای کاهش ریسک نشت و فوران خارج از کنترل سیالات در طول عمر چاه در دستور کار قرار می گیرد.
ضرورتی حیاتی برای چاه های کم بازده
مدیر گروه مطالعات مخازن پژوهشگاه صنعت نفت به پیامدهای نشت و فوران چاه ها نیز اشاره کرد و افزود: نشت و فوران چاه ها، از مهم ترین و خطرناک ترین پیامدهای شکست یکپارچگی چاه است که در تمامی مراحل حفاری، بهره برداری، تعمیر، تکمیل، متروکه سازی چاه های تولیدی و تزریقی نفت و گاز ممکن است اتفاق بیفتد، از این رو توسعه یک سیستم مدیریتی قابل اتکا برای اطمینان از شرایط بهینه ایمنی چاه، امری حیاتی است. برای اینکه اطمینان حاصل شود یکپارچگی چاه در طول عمر آن حفظ می شود، باید مطابق با شرایط و مشخصات چاه، تجهیزات مناسب انتخاب شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر باید در طول چرخه عمر چاه، تمامی موانع بین چاه و سازند و وضعیت آنها از لحاظ سلامت، یکپارچگی یا آسیب و احتمال نشت در فواصل زمانی منظم، بر اساس استانداردها و دستورالعمل ها مورد پایش قرار گیرد.
باقری، غربالگری چاه ها را از دیگر مواردی دانست که میتواند در طول عمر چاه ها تاثیرگذار باشد و در این باره گفت: چاه ها باید از نظر سلامت و یکپارچگی، غربالگری شده و چاه های مشکل دار نیز از لحاظ یکپارچگی و نشت مشخص شوند، همچنین راهکارهای پیشگیرانه برای چاه هایی که در آینده ممکن است با مشکل مواجه شوند نیز در دستور کار قرار گیرد. باقری به مزیت های یکپارچگی چاه ها هم اشاره کرد و گفت: آگاهی از وضعیت یکپارچگی چاه ها، شرکت ها را قادر می سازد تا اقدامات صحیح را به شیوه ای پیشگیرانه برای جلوگیری از حوادث انجام دهند، ضمن اینکه ارزیابی مستمر یکپارچگی چاه های موجود برای حفظ نرخ تولید، افزایش بهره وری و ایجاد ارزش افزوده شرکت های بهره بردار بسیار مهم است.
سیستمی مفید برای همه بخش های صنعت نفت
با توجه به رویکرد وزارت نفت مبنی بر بهبود تولید چاه ها، احیای چاه های مرده و کم بازده و تاکید بر افزایش تعداد چاه های نفت و گاز در میادین هیدروکربنی، پایش و نگهداری از این چاه ها امری ضروری به حساب می آید که تدوین سیستم مدیریت یکپارچگی چاه های نفت و گاز با همکاری زیرمجموعه های شرکت ملی نفت در همین خصوص بوده است. اجرای این سیستم در شرکت ملی نفت و زیرمجموعه های آن، همزمان با پیگیری های چندجانبه برای احیای چاه های کم بازده با کمک شرکت های فناور و دانش بنیان، به این معنی است که مجموعه صنعت نفت در این دوره قرار است بسیاری از کارهای معوقه و ناتمام؛ اما مهم در این سال ها را به انجام برساند.
به نظر می رسد، حرکت به سمت تکنولوژی و فناوری های روز دنیا در کنار منفعت برای مجموعه های بزرگ صنعتی و شرکت های نفتی برای نیروی انسانی و حتی محیط زیست هم بهتر باشد. مدیریت یکپارچگی چاه های نفتی به عنوان اصلی ترین نقطه در مسیر و چرخه بازار نفت و گاز ، از اهمیتی برخوردار است. در عین حال ایمنی کارکنان، حفظ تعادل زیست محیطی و حفاظت از دارایی های ارزشمند شرکت های نفت و گاز را هم در پی دارد.
می توان گفت، سیستم مدیریت یکپارچه از جمله مواردی به شمار می رود که ممکن است بسیاری از زیرمجموعه های اجرایی در صنعت نفت، در مقابل آن به عنوان یک تغییر ساختاری مقاومت داشته باشند؛ اما نقش فرایند و ایجاد آن در الگوهای ساختاری که در بیشتر مواقع، نمی توانیم آنها را براحتی تغییر دهیم یا تجدید ساختار کنیم، اساسی است. به همین دلیل، روند استقرار نظام مدیریت یکپارچه در شرکت ملی نفت ایران و ایجاد یک فرایند بر آن مبنا از جمله کارهای زمان بر است؛ اما قطعا نتایج مطلوبی به دنبال خواهد داشت.
شعیب بهمن ترکیه در سال های اخیر به لطف پیشرفت در فناوری های اکتشافی به آرزوی دیرینه خود در دستیابی به منابع انرژی رسیده و موفق شده است ذخایر گاز طبیعی و نفت خام را در دریای سیاه و مدیترانه شرقی کشف کند که می تواند تأثیری چشمگیر بر اقتصاد ترکیه داشته باشد، زیرا این کشور همواره به عنوان یک وارد کننده نفت و گاز شناخته شده و اکنون با یافتن منابع جدید انرژی می تواند اقتصاد داخلی و خارجی خود را دگرگون سازد؛ البته در این بین مشکلات و چالش هایی نیز پیش روی ترکیه در استخراج و بهره برداری از منابع انرژی خود وجود دارد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه در آگوست 2020 از یافتن یک میدان گاز طبیعی (تونا-1 یا ساکاریا) در 170 کیلومتری ساحل ترکیه واقع در شمال این کشور و عمق دریای سیاه خبر داد که ذخایر آن حدود 320 میلیارد متر مکعب برآورد شده است.
دو ماه بعد، اکتشاف دیگری در همان منطقه با ذخیره 85 میلیارد متر مکعب صورت گرفت؛ به این ترتیب و براساس آمار منتشر شده در خصوص ذخایر گاز طبیعی در اعماق زیر دریا، ذخایر کشف شده در ترکیه با 405 میلیارد مترمکعب، در جایگاه یازدهم جهان قرار گرفت.
بر اساس برآوردهای اولیه، ترکیه در بازه زمانی ۵ ساله و با سرمایه گذاری ۱۰ تا ۳۰ میلیارد دلاری می تواند گاز موجود در این میدان های گازی را به بازار مصرف برساند.
کشف ذخایر نفت و گاز از سوی ترکیه می تواند این کشور را که در دهه های گذشته به واردات انرژی متکی بود، به کشوری تبدیل کند که در وهله نخست، نیازهای خود را بدون واردات از سایر کشورها تأمین کند، سپس از این امکان برخوردار شود که به جمع صادر کنندگان نفت و گاز در جهان بپیوندد. ترکیه در دهه های گذشته حدود 99 درصد از گاز طبیعی و 93 درصد از نفت مصرفی خود را از خارج وارد می کرد. این میزان از واردات انرژی برای ترکیه چند پیامد عمده داشت:
ترکیه ناگزیر بود بهای گزافی برای واردات نفت و گاز به سایر کشورها بپردازد. این امر برای اقتصاد رو به رشد ترکیه یک چالش محسوب می شد، زیرا هزینه های زیادی صرف واردات انرژی می شد که می توانست در بخش های مختلف اقتصاد این کشور مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس کشف منابع گازی می تواند از واردات بیش از 40 میلیارد دلاری این کشور بکاهد و در همین حال سبب ایجاد فرصت های شغلی و تجاری برای شرکت های ترکیه ای شود.
مردم ترکیه برای استفاده از انرژی همواره ناگزیر بودند بهای زیادی بپردازند. این موضوع مردم این کشور را در محدودیت های جدی قرار داده بود؛ به نحوی که هزینه بالای انرژی بر زندگی عادی مردم ترکیه تاثیری چشمگیرداشت. بر این اساس کشف میدان های گازی جدید می تواند نقش مهمی در تأمین گاز مورد نیاز مردم ترکیه داشته باشد و در عین حال آنها را به آرزوی دیرینه برخورداری از منابع انرژی برساند. نباید از یاد برد که ناتوانی در کشف منابع انرژی در سال های گذشته به بدبینی و ناامیدی ترک ها منجر شده بود و آنها دهه ها برای یافتن منابع هیدروکربنی با یاس رو به رو شده بودند. واردات انرژی ازدیگر کشورها موجب می شد که آنکارا از نظر سیاسی نسبت به منابع انرژی خود دارای ملاحظاتی باشد. در واقع تامین انرژی همواره یک ملاحظه جدی در روابط ترکیه با کشورهایی همچون روسیه، ایران، آذربایجان، الجزایر، نیجریه، آمریکا و قطر بوده است. بی تردید کشف منابع انرژی موجب خواهد شد که آنکارا ملاحظات پیشین در روابط سیاسی با این کشورها را دیگر به صورت جدی در نظر نگیرد. کمبود انرژی داخلی و نیاز به واردات سبب شده بود ترکیه در سال های گذشته اتکای زیادی به مصرف زغال سنگ در نیروگاه های تولید برق داشته باشد؛ این در حالی است که بهره برداری از منابع جدید می تواند میزان استفاده از زغال سنگ را کاهش دهد و آنکارا را در دستیابی به اهداف زیست محیطی خود یاری رساند.
اگر دولت ترکیه موفق شود در کنار استخراج و بهره برداری از منابع جدید کشف شده، به آرزوی دیرینه خود در تبدیل شدن به هاب انرژی در منطقه نیز تبدیل شود، آنگاه در موقعیتی خاص قرار خواهد گرفت؛ به گونه ای که هم خود به جمع کشورهای تولیدکننده می پیوندد و هم به محلی برای انتقال نفت و گاز سایر کشورها به اروپا تبدیل می شود. این موضوع با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک ترکیه می تواند به این کشور جایگاهی مضاعف ببخشد. با این حال شرایط برای استخراج انرژی ترکیه و تبدیل شدن این کشور به یک تولید کننده بزرگ چندان هم هموار نیست. در واقع با آنکه کشف ذخایر و منابع گاز برای اقتصاد ترکیه یک موهبت به شمار می آید، اما چالش های متعددی برای بهره برداری از این منابع وجود دارد. یکی از مهم ترین چالش ها، هزینه های زیاد استخراج گاز از برخی میدان های کشف شده است. به عنوان مثال، میدان گازی تونا-1 که در 170 کیلومتری ساحل قرار دارد، یکی از مناطق بسیار عمیق دریای سیاه است. پیش از ترکیه نیز، رومانی میدان گازی مشابهی در دریای سیاه کشف کرد که به علت فاصله 100 کیلومتری از ساحل، همچنین نیاز به فناوری های پیشرفته و جذب سرمایه بالا، استخراج گاز از آن چندان مقرون به صرفه نبود؛ از این رو احتمال دارد ترکیه نیز با مشکلات مشابهی رو به رو شود و بهره برداری از این ذخایر توجیه اقتصادی خود را دست کم در کوتاه مدت به تعویق بیندازد. به خصوص که این موضوع نیازمند هزینه های بسیار زیاد و در شرایط فعلی، اقتصاد ترکیه فاقد توانایی لازم برای سرمایه گذاری های بزرگ است. در مورد منابع کشف شده در دریای مدیترانه نیز مشکلات خاصی وجود دارد. تنش های سیاسی در مورد مالکیت میادین و درگیری در مورد تعیین خطوط مرزی به همراه وجود میادین مشترک، استخراج نفت و گاز را برای ترکیه بسیار مشکل می کنند. آنکارا معتقد است توافقنامه دریایی یونان و مصر بخشی از منطقه انحصاری اقتصادی این کشور را شامل شده است؛ به همین دلیل آنکارا به شدت از این توافقنامه انتقاد کرده و آن را به رسمیت نمی شناسد. از سوی دیگر توافقنامه مرزی ترکیه با لیبی درباره مرزهای دریایی در مدیترانه با اعتراض یونان، مصر، اسراییل و قبرس روبه رو و تلاش ها برای استخراج گاز و نفت در شرق مدیترانه سبب تشدید اختلاف بین آتن و آنکارا شده است، زیرا ترکیه و دولت قبرس ادعاهای مشترکی در مورد برخی از میادین دارند؛ البته در میان این اختلاف ها، در برخی موارد آنکارا تلاش کرده است از طریق توافق های سیاسی و در برخی موارد نیز از طریق تهدید به اقدام نظامی، منافع خود را پیش ببرد، اما همچنان در این زمینه با چالش های جدی رو به رو است.
با آنکه کشف منابع نفت و گاز می تواند ترکیه را از شرایط دشوار انرژی خارج کند، اما این به معنای رفع همه نیازهای آنکارا نیست و این کشور ناگزیر است همزمان با سرمایه گذاری در ذخایر جدید، سهم انرژی های تجدیدپذیر را افزایش دهد و پروژه های کنونی نیروگاه هسته ای خود را نیز به بهره برداری برساند.
پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز
فراخوان دریافت پیشنهادهای پژوهشی خوردگی فلزات با هدف تولید پایدار گاز تمدید شد.
رویداد گام معکوس خوردگی فلزات و حفاظت فنی با هدف تولید پایدار گاز ذیل ستاد ویژه تحول و افزایش تولید دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران با حضور وهمکاری مدیریت های پژوهش و فناوری، برنامه ریزی تلفیقی، تدارکات و پشتیبانی کالا، نظارت بر تولید، بهداشت، ایمنی و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران (اچ اس ای) شرکت ملی نفت ایران و شرکت های نفت و گاز پارس، نفت مناطق مرکزی ایران و پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز اردیبهشت ماه امسال در مرکز همایش های بین المللی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد.
در این رویداد که بازیگران دیگر زیست بوم فناوری و نوآوری ازجمله بیش از ۴۵ شرکت دانش بنیان و فناور و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی حضور داشتند، چالش های مرتبط با خوردگی در شرکت های نفت و گاز پارس و نفت مناطق مرکزی ایران شامل مطالعه و ساخت مواد بازدارنده خوردگی ترکیبی (خوردگی گاز ترش و بخش بالایی خط لوله)، استفاده از روش های آنلاین پایش خوردگی داخلی و خارجی خطوط لوله با انتقال داده (اجرای فناورانه پایلوت، طراحی و ساخت پراب های خوردگی در خطوط لوله نفت و گاز ترش، ارزیابی خطوط لوله زیرزمینی غیرقابل پیگرانی، زیرساخت های شبیه سازی الگوی های Dynamic(در شرایط شبیه سازی شده بخش بالادستی تاسیسات نفت و گاز)، تولید پوشش های پلیمری/کامپوزیتی/سرامیکی داخلی مقاوم در برابر سیال های بسیار خوردنده محیط های ترش با آب نمک و طراحی و ساخت سیستم HPHT Jet Impingement برای انجام آزمون های خوردگی دما - فشار بالا مطرح شد.
در پایان رویداد گام معکوس خوردگی فلزات و حفاظت فنی نشست تجاری – تجاری (B۲B) نیزبرگزارو مقررشد شرکت های دانش بنیان پیشنهادهای خود درباره حل چالش های مطرح شده در رویداد گام معکوس خوردگی فلزات و حفاظت فنی را طی مهلت در نظرگرفته شده از طریق سایت «پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز» ارسال کنند. این پیشنهادها در کارگروه تشکیل شده ذیل ستاد تحول و افزایش تولید دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران بررسی خواهد شد.
با این تفاسیر از همه عرضه کنندگان فناوری شامل شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی (دارای مجوز فعالیت پژوهش و فناوری از مراکز قانونی ذی ربط) و شرکت های خدمات تخصصی که توانایی رفع این چالش ها را دارند، دعوت می شود تا نسبت به تکمیل فرم فراخوان مطابق دستورعمل زیر اقدام کنند. برای شرکت در این فراخوان لازم است فرم مربوطه از این پیوند تکمیل شود. مهلت ارسال راهکارهای فناورانه ۱۵ مردادماه پایان می یابد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پاک سازی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی برای نخستین بار به صورت درجا با روش گیاه پالایی در تنگه گندم کار استان چهارمحال و بختیاری با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد. از پارسال عملیات بهسازی خاک با افزودن عناصر مورد نیاز خاک های آلوده در منطقه گندمکار آغاز و پاک سازی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی به روش گیاه پالایی ازسوی کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت باهمکاری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان و نظارت کارشناسان سازمان حفاظت از محیط زیست استان چهار محال و بختیاری انجام شد. این پروژه با کاشت ۵۷۰ اصله نهال در محل های پایین دست و بالادست خط لوله نفت مارون در منطقه گندم کار پیگیری و انجام شده است که در این فرآیند ریشه گیاه برهم کنش بسیار خوبی با باکتری های تجزیه کننده ترکیبات نفتی در خاک برقرار می کند، و این امر منجر به تجزیه سریع تر آلاینده ها توسط باکتری در خاک می شود. بر اساس آنالیزهای آزمایشگاه های محیط زیست، این پروژه با موفقیت انجام شده و غلظت آلودگی هیدروکربنی در خاک منطقه به محدوده استاندارد یعنی یک درصد رسیده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
رئیس پایانه نفتی خارک از برگزاری مانور امداد و نجات سطح ۳ در پایانه نفتی خارک خبر داد.
سید ابراهیم حسینی گفت: براساس برنامه ریزی های تیم فرماندهی حادثه اچ اس ای پایانه نفتی خارک با در نظر گرفتن محوریت فرماندهی ارشد شرکت پایانه های نفتی ایران، به منظور افزایش توان و پایش عملکرد کارکنان، همچنین آمادگی و مقابله با حوادث، مانورهای دوره ای با طراحی و تعیین سناریوهای محتمل عملیاتی به صورت منسجم از سوی این پایانه برگزار می شود که با تکیه بر این اهداف، مانور امداد و نجات سطح 3 ایراتا از سوی متخصصان اچ اس ای پایانه نفتی خارک برگزار شد.
وی تأکید کرد: سنجش سرعت واکنش کارکنان در شرایط اضطراری، بررسی سطح کمی و کیفی تجهیزات امدادی و ارتباطی، بررسی تکنیک ها و نحوه عملکرد گروه امداد و نجات در اجرای آنها و بالا بردن توان جسمانی و عملیاتی کارکنان، از جمله اهدافی بود که در اجرای موفقیت آمیز این مانور، محقق و تحلیل و بررسی کارشناسی شد.
محمدجواد دریالعل، رئیس اچ اس ای پایانه نفتی خارک نیز با تشریح جزئیات برگزاری این مانور افزود: سناریوی این مانور با هدف امداد و نجات مصدوم از درون مخزن یک میلیون بشکه ای نفت خام و انتقال به فضای ایمن، با اجرای تکنیک های به روز و استفاده از ابزار کار با طناب در سطح حرفه ای طراحی و اجرا شد.
در پایان برگزاری این مانور نیز در نشستی تخصصی، نقاط قوت و ضعف و اثربخشی برگزاری این مانور با حضور کارکنان اچ اس ای بررسی شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از تلاش این مجموعه برای برون سپاری حداکثری پروژه ها و فعالیت ها خبر داد.
رضا نوشادی در نشست آغاز به کار بازرسی دوره ای نوبت اول که از سوی گروه بازرسی امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی گاز ایران در حال انجام است، گفت: همسو با ارتقای سلامت اداری به اصل رقابت بسیار اعتقاد داریم و یکی از راهبردهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در این باره، برون سپاری حداکثری فعالیت هاست، به نحوی که مصمم هستیم در ارجاع کار به پیمانکاران و مهندسان مشاور از همه ظرفیت های قانونی و مدیریتی که در اختیار شرکت های دولتی قرار گرفته است، استفاده کنیم. وی افزود: برخی فرآیندها و دستورعمل های بازاندیشی شده از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مورد الگوبرداری سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت قرار گرفته است، به نحوی که این نهادها، با تصویب و ابلاغ این روندهای کارآمد و اثربخش تلاش دارند تجربیات تخصصی بازوی اجرایی صنعت گاز در دیگر بخش های پروژه محور کشور ساری و جاری شود.
حمیدرضا ملکی، رئیس امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست ضمن تحسین رویکرد مثبت و تعامل سازنده مدیران شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با نهادهای نظارتی، تصریح کرد: حسن نیت و اراده این شرکت در توسعه سازمانی در عمل به اثبات رسیده است و این شرکت در شفافیت و تعریف سازوکارهای مؤثر در بهبود سلامت اداری، مجموعه ای خوشنام و پیشرو در صنعت نفت کشور به شمار می آید.
براساس این گزارش، همسو با انجام بازرسی های دوره ای، گروه بازرسی امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات شرکت ملی گاز ایران از روز شنبه (هفتم مردادماه) با استقرار یک گروه در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، دوره نخست این فرآیند را آغاز کرد.
شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران
همايش كارگاهي يك روزه تحت عنوان آشنايی با مواد مخدر و عوارض ناشی از آن در سالن شهدای شركت ملی پالايش و پخش در ساختمان غدير برگزار شد.
دراين همايش كه با هماهنگي واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي و پليس مبارزه با مواد مخدر فراجا و حضور کارکنان شركت های اصلی وزارت نفت، شركت های فرعی تابعه شركت ملی پالايش و پخش برگزارشد، ناصر احمدبيگی رئيس روابط كار و مددكاري اجتماعی شركت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در خصوص شناسايی آسيب های اجتماعی و راه های پيشگيری از آن، طرح مباحث انگيزشی برای كاركنان صنعت نفت، آگاه سازی نوجوانان و جوانان نسبت به عوارض شوم اعتياد و اهميت ورزش همگانی در سطح كاركنان و خانواده های آنها برای پيشگيری از ابتلا به اعتياد مطالبی را مطرح کرد.
سرهنگ شكوهی راد از پليس مبارزه با مواد مخدر فراجا مباحث مهم و كاربردی اعم از آشنايي با مواد مخدر، عوارض آن، ميزان دسترسی به مواد و ... مباحثی مطرح كرد و در پايان نیز پرسش و پاسخ انجام شد.
همزمان نمايشگاه جانبی انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی از سوی پليس مبارزه با مواد مخدر فراجا در معرض ديد عموم قرارگرفت.
سازمان جهاد دانشگاهی تهران
پژوهشگران گروه طراحی فرآیندهای شیمیایی سازمان جهاد دانشگاهی تهران موفق شدند با تلفیق یک فعالیت پژوهشی و مهندسی معکوس، به دانش فنی تولید ماده «کوتینگ ایجنت» با کاربرد در صنعت پتروشیمی دست یابند. زهره طاهرخانی، مدیرگروه پژوهشی طراحی فرآیندهای شیمیایی جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه ماده «کوتینگ ایجنت واحد EPS» از افزودنی های مهم و حساس در صنعت پتروشیمی است، اظهار کرد: این ماده پودری با اندازه ذرات بسیار ریز است که در واحدهای پلیمریزاسیون پلی استایرن انبساطی کاربرد دارد. وی افزود: کوتینگ به خواص جریان پذیری گرانول های پلیمری در زمان انبارداری، حمل ونقل، آماده سازی و قالب گیری کمک می کند.
مدیر گروه پژوهشی طراحی فرآیندهای شیمیایی جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه پلی استایرن انبساطی (یونولیت) کاربردهای متفاوتی در صنایع مختلف نظیر بسته بندی تولیدات، ساختمان سازی، خودروسازی و استفاده به عنوان عایق حرارت، رطوبت و صدا و ... دارد، گفت: ماده کوتینگ EPS از افزودنی های این محصول (یونولیت یا پلی استایرن انبساطی) در صنعت پتروشیمی است. طاهرخانی میزان مصرف سالانه این ماده افزودنی را حدود ۶۰۰ تن با ارزش تقریبی ۲. ۴ میلیون دلار در چهار پتروشیمی کشور برشمرد و ادامه داد: تاکنون همه مقدار مورد نیاز آن در کشور از طریق واردات تأمین می شده است. وی با تأکید بر اینکه گروه پژوهشی طراحی فرآیندهای شیمیایی جهاد تهران توانست با تلفیق یک فعالیت پژوهشی و مهندسی معکوس، به تولید داخلی این افزودنی در صنعت پتروشیمی دست یابد، در ادامه یادآور شد: پس از تأیید نمونه های آزمایشگاهی از سوی واحد مصرف کننده، نمونه سازی نیمه صنعتی آن به میزان ۲۰۰ کیلوگرم انجام شد و پس از طی مراحل ارزیابی شیمیایی و عملکردی در واحد مصرف کننده، به مدت ۹۰ روز نیز تست بازار را در کشور سپری کرد.
عضو هیئت علمی سازمان جهاد دانشگاهی تهران ادامه داد: موفقیت این نمونه نیمه صنعتی در پتروشیمی و بازار مصرف، سبب شد تا برای تست بلندمدت در کشور، دو محموله ۱۰ هزار کیلوگرمی در پاییز و زمستان ۱۴۰۱ به سفارش پتروشیمی تولید و تجاری سازی شود. طاهرخانی با بیان اینکه همه مواد اولیه این محصول داخلی است، تصریح کرد: خط تولید این ماده در جهاد دانشگاهی راه اندازی شده است و مواد موثره اولیه این محصول از سوی گروه پژوهشی طراحی فرآیندهای شیمیایی تولید می شود و هم اکنون گروه فرآیند جهاد تهران تنها تولیدکننده این ماده در داخل کشور است.
وی با بیان اینکه موفقیت در این مرحله به حضور سازمان جهاد دانشگاهی تهران در وندورلیست این مجموعه منجر شد، گفت: در مناقصه اردیبهشت امسال در رقابت با نمونه های وارداتی، تأمین ۳۰ هزار کیلوگرم از این ماده به جهاد تهران واگذار شد. مدیر گروه پژوهشی طراحی فرآیندهای شیمیایی جهاد دانشگاهی تهران با بیان اینکه هم اکنون رایزنی با تمامی پتروشیمی های مصرف کننده برای داخلی سازی ماده کوتینگ ایجنت در حال انجام است، اظهار امیدواری کرد که سازمان جهاد دانشگاهی تهران با تولید گریدهای دیگر این ماده، نیاز کشور به واردات را برطرف کرده و ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور، به رشد تولید (شعار سال) کمک کند. به گفته طاهرخانی، سودآوری طرح و جلوگیری از خروج ارز از کشور از مهم ترین دستاوردهای این طرح پژوهشی است. وی با بیان اینکه جهاد تهران تنها تولیدکننده این ماده در کشور است، یادآور شد: این ماده ارزش افزوده مناسبی دارد و دانش فنی و فرمولاسیون آن از سوی جهاد دانشگاهی تهران ایجاد شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از توزیع و تحویل بیش از ۲۷ میلیون لیتر سوخت در سه ماه نخست امسال به شناورهای صیادی و تجاری در این منطقه خبر داد. محمد بنی سعید با اشاره به ذخیره سازی کافی سوخت در این منطقه افزود: پیش بینی های لازم به منظور تأمین سوخت مورد نیاز این شناورها در سال جاری انجام شده است.
وی گفت: مالکان شناورها برای دریافت سوخت لازم است ابتدا در سامانه سدف (تجارت آسان) ثبت نام کنند و پس از تأیید از اداره شیلات شهرستان و نواحی مربوطه سوخت موردنیاز خود را از جایگاه های ساحلی، تعاونی های صیادی و تجاری و عاملان سیار مجاز توزیع سوخت دریافت کنند.
در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان، 16 باب جایگاه ساحلی، تعاونی صیادی و تجاری و عامل سیار توزیع سوخت، وظیفه تأمین سوخت موردنیاز هزار و ۳۲۶ فروند شناور صیادی و تجاری فعال را در شهرهای آبادان، خرمشهر، اروندکنار، چوئبده، ماهشهر، بندر امام (ره) و هندیجان به عهده دارند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان نیز خبر داد: در سه ماهه اول سال جاری، بیش از 312 تن گاز مایع مصرف خانوار با زیر ساخت بانکی توزیع شده است.
بنی سعید در این باره گفت: این مقدار در قالب 631 مورد ثبت نام در سامانه سدف توزیع شده که سیلندر 11 کیلویی و با نرخ مصوب دولتی و به صورت بی وقفه و مستمر تحویل شده است.وی تصریح کرد: گاز مایع برای مصارف خانگی و صنفی است و در مواقعی که با افت فشار گازطبیعی در شهرها مواجه باشیم از آن به عنوان سوخت جایگزین استفاده می شود.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان گفت.: شهروندان فاقد انشعاب گاز شهری می توانند با مراجعه به سامانه درخواست فرآورده های نفتی (سدف) به نشانی NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR و در دست داشتن مدارکی از قبیل کدپستی، کارت ملی، شماره تلفن و کارت بانکی به نام سرپرست خانوار، نسبت به ثبت نام و دریافت سهمیه سیلندر گاز مایع مورد نیاز خود اقدام کنند.
شرکت گاز استان گیلان
مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان گفت: از مجموع ۷۰۰ کیلومتر شبکه گاز طراحی شده در پنج پیمان برای گازرسانی به زابل و چهار شهر محمدآباد، زهک، ادیمی و دوست محمد، بیش از ۶۷۹ کیلومتر (۱۱۸ کیلومتر خط تغذیه و ۵۶۱ کیلومتر شبکه توزیع) از سوی شرکت گاز گیلان اجرا و حدود ۳۷۳ کیلومتر آن گازرسانی شده است. عیسی جمال نیکویی درباره اجرای عملیات شبکه گذاری گاز در منطقه سیستان به عنوان شرکت گاز معین، اظهار کرد: تنها حدود ۲۷ کیلومتر شبکه توزیع در داخل هسته مرکزی شهر زابل باقی مانده که اجرای آن با توجه به تراکم جمعیت، سختی کار، مشکلات فاضلاب و مجوزهای صادره با همکاری فرماندار منطقه، شهردار، پلیس راهور و دیگر دستگاه های اجرایی شهرستان در حال اجراست. وی با بیان اینکه اکنون خطوط تغذیه شهرهای زهک و ادیمی برای آزمون آماده است، ادامه داد: با تهیه آب مناسب، خط تغذیه ادیمی در حال آبگیری برای انجام آزمون و خط تغذیه زهک نیز به محض آماده شدن آب در مراحل آزمون قرار خواهد گرفت؛ ضمن آن که شبکه زهک در حال آزمون نیوماتیک است. مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان درباره گازرسانی به شهر محمدآباد گفت: همه مراحل اجرایی این شهر به تکمیل شده و خطوط تغذیه تا ایستگاه تی بی اس و شبکه توزیع آن نیز گازرسانی شده است. جمال نیکویی همچنین در تشریح وضع گازرسانی در شهر دوست محمد با بیان اینکه ۱.۷ کیلومتر خط تغذیه در محور راه روستای پودینه باقی مانده است، افزود: عملیات عبور لوله از کانال نیاتک با دستور رئیس قرارگاه و فرماندار زابل انجام شد و در صورت همکاری لازم در صدور مجوزها، پیش از پایان مردادماه، کار اجرای آن تکمیل می شود و آماده آزمون خواهد بود. وی همچنین یادآور شد: عملیات اجرای شبکه توزیع شهر دوست محمد با اجرای حدود ۴۲ کیلومتر به تکمیل شده و همزمان با آزمون خط تغذیه، آزمایش نیوماتیک آن هم اجرایی شده و ضمن پیگیری و اجرای ایستگاه تی بی اس، برای گازرسانی آماده خواهد شد. مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان در پایان با بیان اینکه کارکنان این شرکت به همراه پیمانکاران اجرایی پروژه به صورت مستمر و شبانه روزی در حال پیشبرد طرح گازرسانی به منطقه سیستان هستند، بیان کرد: تکمیل این طرح ملی نیازمند همراهی بیشتر مسئولین استانی و شهرهای مربوطه است.
شرکت گاز کردستان
مدیرعامل شرکت گاز کردستان اعلام کرد که حجم مصرف گاز طبیعی نیروگاه سیکل ترکیبی تولید نیروی برق سنندج در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال پیش ۹ درصد افزایش یافته است.
احمد فعله گری با اشاره به اهمیت مصرف گاز در نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج برای تولید برق کشور گفت: انرژی یکی از مهم ترین ارکان اساسی چرخه اقتصادی است و در این میان گاز از جمله مهم ترین حامل های انرژی به شمار می رود که نه تنها در تحول جامعه صنعتی نقش اساسی دارد، بلکه به لحاظ محیط زیستی هم حائز اهمیت است.
وی تقاضا برای مصرف گاز طبیعی نیروگاه ها را اجتناب ناپذیر خواند و بیان کرد: به دلیل آغاز فصل گرما، رشد روزافزون تقاضای مصرف انرژی الکتریکی با توجه به سهم عمده نیروگاه های حرارتی از جمله نیروگاه های گازی در تولید برق کشور نیاز این صنعت به گاز با رشد بالایی همراه است.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان درباره مصرف گاز نیروگاه سیکل ترکیبی تولید برق سنندج اظهار کرد: حجم مصرف در این بازه زمانی، ۳۷۳ میلیون و ۹۴ هزار مترمکعب بوده، در حالی که این مقدار در مدت مشابه پارسال برابر با ۳۴۲ میلیون و ۴۳۵ هزار مترمکعب است.
شرکت پتروشیمی نوری
شرکت پتروشیمی نوری با دریافت جایزه های ۵ و ۶ ستاره نهمین دوره رقابت بین المللی تجربه برتر International Best Practice Competition در سال ۲۰۲۳، بالاتر از آرامکو عربستان و بسیاری از شرکت های معتبر دنیا ایستاد.
پتروشیمی نوری در نخستین حضور خود در این رقابت معتبر بین المللی موفق شد با درخششی خیره کننده در ارائه دقیق اظهارنامه ها و پاسخ به نظرات داوران در دو فرآیند «ابزارهای بهبود فرآیند دیجیتال» و «مدیریت دانش به صورت سیستمی و دیجیتالی» جایزه های ۵ و ۶ ستاره این رقابت را از آن خود کند.
این رقابت که نهمین دوره آن برگزار شد، به صورت سالانه از سوی سه مؤسسه معتبر بین المللی Center for Organizational Excellence Research، Global Benchmarking Network و Best Practice Improvement Resource در نیوزیلند و با حضور داوران متخصص بین المللی و شرکت های بزرگ تولیدی از نقاط مختلف دنیا برگزار می شود.
بر اساس این گزارش، فرآیندهای فوق توانستند بین حدود ۱۰۰ فرآیند از کشورهای مختلف جهان (استرالیا، چین، آمریکا، عربستان، نیوزیلند، هند، فیلیپین، شیلی، امارات، ایران، مالزی، مصر و... ) که به مرحله دوم این رقابت راه یافته بودند، به جمع ۳۰ فرآیند نهایی راه یابند که از این میان، فرآیند «ابزارهای بهبود فرآیند دیجیتال» توانست با کسب امتیازات بالا از اظهارنامه و پاسخگویی به پرسش های داوران در جلسه دفاع، جایزه پنج ستاره این رقابت را با عنوان Excellent International Best Practice کسب کند.
در ادامه فرآیند «مدیریت دانش» شرکت پتروشیمی نوری نیز که توانسته بود پیش از این با حضوری مثال زدنی بالاتر از بسیاری شرکت های بزرگ جهان به ویژه آرامکو عربستان، به جمع ۱۴ فرآیند برتر این رقابت راه یابد، پس از انجام ممیزی داوران بین المللی، جایزه ۶ ستاره این رقابت را با عنوان Outstanding International Best Practice از آن خود کرد تا به این ترتیب جایزه ای که یک درجه بالاتر از نشان عالی Excellent است به کشورمان تعلق گیرد.
در پایان این فرآیند و در نظرات نهایی داوران آورده شده است: فعالیت انجام پذیرفته در پتروشیمی نوری یکی از جامع ترین سیستم های مدیریتی دنیا است که نشان از بلوغ بالای این فرآیندها، برنامه ریزی صحیح، حمایت گروه مدیریتی و جاری سازی مناسب آن در سازمان دارد و این موضوع مشارکت همه بخش ها و کارکنان را در فعالیت های گسترده سازمان امکان پذیر می کند. این عنوان تأیید می کند که فرآیندهای فوق در نوری یک Best Practice بین المللی ممتاز در دنیاست و می تواند به عنوان معیار سنجش و الگویی دقیق، مورد توجه شرکت های دیگر قرار گیرد.
آماده سازی دو اظهارنامه کتابچه ای به زبان انگلیسی برای هر فرآیند، پاسخ به نظرات داوران و اصلاح اظهارنامه، خلاصه سازی اظهارنامه، آماده سازی گزارش و حضور در نشست های متعدد دفاعیه در حضور داوران بین المللی در طول ۶ ماه انجام شد که در نتیجه تلاش مستمر متخصصان توانمند شرکت پتروشیمی نوری، برای نخستین بار این موفقیت بین المللی و مهم را برای مجموعه بزرگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس به ارمغان آورد.
سطوح اصلی جوایز این رقابت بزرگ بین المللی شامل جایزه سه ستاره best practice در کشور، جایزه چهار ستاره best practice در منطقه، جایزه پنج ستاره best practice بین المللی (Excellent)، جایزه ۶ ستاره best practice بین المللی (Outstanding) و جایزه هفت ستاره best practice بین المللی (World Class) است.
شرکت پالایش نفت بندرعباس
شرکت پالایش نفت بندرعباس به منظور تأمین نیروی انسانی موردنیاز خود، ۶۲۸ نفر را از طریق برگزاری آزمون استخدام می کند.
در این مرحله ۶۲۸ نفر از داوطلبان مرد در رشته های مهندسی شیمی، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی صنایع، مهندسی مواد و متالوژی، مهندسی ایمنی صنعتی و مهندسی عمران از طریق برگزاری آزمون فنی و تخصصی جذب می شوند.
با توجه به نیاز شرکت پالایش نفت بندرعباس در این مرحله از جذب نیرو تنها در رشته مهندسی شیمی علاوه بر نیروی بومی، نیروهای غیربومی نیز می توانند ثبت نام کنند و در دیگر رشته ها صرفا نیروی بومی جذب می شود.
متقاضیان می توانند برای اطلاع از شرایط عمومی و اختصاصی، مواد آزمون و سایر اطلاعات موردنیاز و ثبت نام در آزمون استخدامی شرکت پالایش نفت بندرعباس به سایت دانشگاه هرمزگان به نشانی hormozgan. ac. ir مراجعه کنند.
بر اساس این گزارش، ثبت نام تا ۱۵ مرداد ماه ادامه دارد و تاریخ دریافت کارت ورود به جلسه آزمون ۶ تا ۸ شهریورماه و تاریخ برگزاری آزمون هر رشته ۹ یا ۱۰ شهریورماه است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس در دیدار با استاندار این استان از سوخت رسانی پایدار در چهار ماه گذشته خبر داد و گفت: در این مدت، بیش از یک میلیارد و ۷۱۰ هزار لیتر بنزین و نفت گاز در استان تأمین و توزیع شده است.
اسدالله طاهری در این دیدار با ارائه گزارشی از روند سوخت رسانی در استان فارس گفت: در بازه زمانی یادشده با تلاش تمام عوامل مؤثر در فرآیند سوخت رسانی به ویژه رانندگان زحمتکش نفتکش در استان، بیش از یک میلیارد و ۷۱۰ هزار لیتر بنزین و نفت گاز بدون وقفه تأمین و توزیع شده است.
وی مصرف بنزین و نفت گاز را در این مدت به ترتیب ۹۴۰ و ۷۷۰ میلیون لیتر بیان کرد و افزود: در این مدت مصرف بنزین در استان، ۱۳ درصد و نفت گاز، ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ رشد داشته است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس افزایش میزان سفرها به استان در ایام تعطیلات نوروز را از عوامل مؤثر در رشد مصرف این فراورده ها اعلام کرد.
طاهری با ارائه گزارشی از روند سوخت رسانی به هیأت ها و تکیه های مذهبی در دهه اول محرم اظهار کرد: تهمیدات و ذخیره سازی مناسب انواع فراورده های نفتی به منظور سوخت رسانی پایدار در فصل تابستان انجام شده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
محمد هادی ایمانیه، استاندار فارس نیز در این دیدار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را از مهم ترین دستگاه های خدمت رسان در کشور عنوان کرد و گفت: با تلاش های صادقانه و شبانه روزی کارکنان خدوم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی استان، سوخت موردنیاز بخش های مختلف اعم از حمل ونقل، صنعت و کشاورزی تاکنون به خوبی تأمین و توزیع شده است.
وی با اشاره به قرارگیری استان فارس در محور شمال به جنوب، همچنین جایگاه گردشگری آن در کشور بر انجام برنامه ریزی برای سوخت رسانی مطلوب به مردم در سفرهای تابستانی و پیاده روی اربعین تأکید کرد.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: با تلاش شبانه روزی متخصصان این شرکت، ۳۶ حلقه چاه نفت و گاز در چهار ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور حفر و تکمیل و نهایی شد. مسعود افشار افزود: از ۳۶ حلقه چاه یاد شده یک حلقه توسعه ای و ۳۵ حلقه تعمیری بوده است که نقش مهمی در نگهداشت و افزایش تولید ایفا می کند. وی با بیان اینکه شمار چاه های حفر شده در این مدت در مقایسه با سال گذشته دو حلقه و نسبت به سال قبل از ِآن ۸ حلقه بیشتر است، اظهار کرد: از این چاه ها ۳۰ حلقه در موقعیت عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، یک حلقه شرکت نفت فلات قاره، دو حلقه شرکت مهندسی و توسعه نفت و سه حلقه در قالب پروژه حفاری، تکمیل و تحویل کارفرما شده است. معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری متراژ حفاری از ابتدای فروردین تا پایان تیرماه امسال را ۲۶ هزار و ۹۴۶ متر دانست.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از اجرای موفقیت آمیز طرح باک پر در مرز نوردوز آذربایجان شرقی از اول مرداد ماه 1402 خبر داد.ناصر راشدی با اعلام این خبر از تعامل و همراهی مسئولین محلی و استانی برای اجرای این طرح که از راه کارهای اصلی پیشگیری از قاچاق سوخت است، تقدیر و تشکر کرد.راشدی افزود: بر اساس این طرح که طبق مصوبات ابلاغی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور از اول مرداد ماه 1402 اجرایی شده، میزان سوخت داخل باک تمامی کامیون های خروجی از کشور بر اساس باک پر محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می شود.وی درباره اهداف و مزایای طرح یاد شده گفت: اجرای این طرح موجب کاهش چشمگیر عرضه خارج از شبکه سوخت، افزایش درآمدی نقاط مرزی و جمع آوری باک های اضافه و جاسازی شده در کامیون های خروجی از مرز خواهد شد.مرز نوردوز یکی از مبادی خروجی ناحیه جلفا از نواحی 12گانه منطقه آذربایجان شرقی است که دارای مرز مشترک با کشور ارمنستان است و به منظور تأمین نفت گاز مصرفی کامیون های ترانزیتی در حال تردد، یک باب جایگاه در این مرز فعالیت می کند.
يونس صادقي ادبیات داستانی به دلیل توانایی در به تصویر کشیدن آمال و آرزوهای جامعه کارگری و صنعتی شهری، یکی از بهترین ابزارها برای به صدا درآوردن طبقه پایین جامعه است؛ طبقه ای که در تاریخ نگاری رسمی خاموش است. هنر هنرمند به بازگشایی قفل این سکوت است که نوعی رنج و محنت جامعه کارگری را به تصویر بکشد و ضمیرناخودآگاه جمعی تا سال ها بازگوکننده آن باشد. صنعت نفت ايران، با بيش از يک قرن سابقه، در وجوه سياسی، اقتصادی و فرهنگي ايرانيان ريشه دوانده تا جايی كه بخش بزرگی از ادبيات داستان نويسی حوزه جنوب كشور، متأثر از رخدادهای تاريخی فرهنگي نفت شده است. نویسندگاني كه از اين حوزه جغرافيايي برخاسته اند، با تجربه زيسته در كنار صنعت نفت، به نوعی روايت حقيقی از همزيستی مردم جنوب با پديده مدرن قرن بيستم را انعكاس داده اند. نجف دریابندری، یکی از کارکنان صنعت نفت در داستان «مرغ پاکوتاه» راوی سلمانی (کارگر) است که قربانی جامعه صنعتی شده است. اسماعیل فصیح در رمان «زمستان 62» فضای صنعت نفت در هنگامه جنگ ایران و عراق را بازگو کرده و هوشنگ گلشیری با تأثیرپذیری ازحوزه صنعت نفت، رمان «جن نامه» را به نگارش درآورده است؛ اسناد کاری این نویسندگان در مرکز اسناد و مدیریت موزه های صنعت نفت نگهداری می شود. كتاب از «نفت.... تا داستان» روایت این همزیستی است. این کتاب، نوشته شبنم حاتم پور، استاديار گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر است كه از سوی انتشارات زعيم در سال 1399 به چاپ رسيده است. تلاش اصلی مؤلف متمركز بر تأثيرگذاري صنعت نفت ايران بر ادبيات داستان نويسی جنوب كشور است. از همين رو نويسندگانی كه در آثار خود، نفت را به عنوان تم اصلی داستانی خود به كار برده اند، به عنوان هدف پژوهش، انتخاب شده و آثار آنان مورد تحليل و بررسی قرار گرفته است. از مهم ترين نويسندگاني كه در اين كتاب مورد توجه بوده اند، می توان به نجف دريابندری، ابراهيم گلستان، اسماعيل فصيح، هوشنگ گلشيری، احمدمحمود، زويا پيرزاد، منيرو روانی پور، ناصر تقوایی و... اشاره كرد. فصل اول كتاب با عنوان «صنعت نفت در ايران» در سه حوزه جامعه و صنعت، اكتشاف نفت در ايران و نفت و زندگي مردم تعريف شده است.
فصل دوم با عنوان «زمینه های تاریخی- اجتماعی - فرهنگی»، به مروری گذرا بر تاریخ یکصدساله معاصر ایران اختصاص داده شده است.
فصل سوم با عنوان «داستان»، به بررسی چند ژانر داستانی اعم از ادبیات داستانی، ادبیات کارگری و ادبیات بومی پرداخته و بیوگرافی نویسندگان ادبیات داستانی جنوب مانند ابراهیم گلستان، نجف دریابندری، اسماعیل فصیح، احمدبیگدلی، فتح الله بی نیاز و فرهاد کشوری آمده است.
فصل چهارم با عنوان «جامعه شناسی داستان های جنوب»، به مؤلفه های اقتصادی (اشتغال و مصرف گرایی)، سیاسی و فرهنگی (مهاجرت، مدارس، کتابخانه-سینما و زبان) و اجتماعی (اختلاف طبقات اجتماعی، نفت و آشفتگی مدرنیته) در حوزه نفت پرداخته شده است.
فصل پنجم به عنوان «سخن آخر»، به نتیجه گیری و اعلام نویسندگان جنوب اختصاص یافته است.
کتاب «از نفت .... تا داستان»، به عنوان یکی از جدیدترین پژوهش های حوزه نفت در سال 1399 به شمار می آید که مؤلف با تمرکز بر روزنامه هایی چون دنیای سخن، بیدار دلان، خوشه، اندیشه آزاد، مفید، گردون، چراغ، آرش، کانون نویسندگان ایران، پیام نوین، هنر و ادبیات جنوب، تکاپو، صنعت نفت، امید ایران، کار و هنر، آدینه، جهان نو و... به بررسی ادبیات داستانی جنوب با تمرکز بر مساله نفت پرداخته است.
از مهم ترین ویژگی های اثر، ایده جذاب مؤلف است که کمتر مورد توجه پژوهشگران بوده و این اثر می تواند محرکی برای تحقیق پیرامون تاریخ اجتماعی نفت از منظر ادبیات باشد؛ چرا که کاوش در زندگی لایه های پایین جامعه نفتی جز از منظر ادبیات و تاریخ محلی قابل روایت نیست و جمع آوری آن به این شکل گامی مهم در پژوهش های بعدی است. دومین ویژگی مهم اثر، استفاده از منابع غیرتاریخ نگارانه همچون روزنامه های محلی و نشریات است که در کنار منابع تاریخ نگاری تاریخ نفت، قامت یک اثر پژوهشی را به کتاب بخشیده است. سومین ویژگی اثر، معرفی هرچند به اختصار نویسندگان حوزه نفت به صورت یکجاست که راه را بر محققان برای مطالعه در حوزه نویسنده مورد علاقه خود گشوده است.
ویژگی مهم دیگر کتاب «از نفت .... تا داستان»، دسته بندی موضوعی است. همانطور که در معرفی فصول به آن پرداخته شد، این کار سبب نظم ذهنی خواننده در خوانش اثر می شود. ویژگی دیگر اثر، ارجح دانستن توصیف بر تحلیل در کار خانم حاتم پور است که در فصول ابتدایی اثر بیشتر به چشم می خورد؛ اما در فصل چهارم با عنوان «جامعه شناسی داستان های جنوب»، حضور تحلیلی نویسنده در لابه لای کلمات بیشتر نمایان می شود. اگر این ویژگی توصیف همراه تحلیل به صورت یکدست در تمام فصول همراه بود، خواننده با اثری به مراتب عمیق تر مواجه می شد. در بخش پایانی اثر با اطلاعات زندگینامه ای از نویسندگان نفتی مواجه هستیم.
به لحاظ شکلی، این اثر فاقد تصاویر روزنامه های استفاده شده و نویسندگان است که به نظر می رسد اگر در بخش ضمیمه کتاب چنین عنوانی به کتاب اضافه می شد، بخصوص نشریاتی که کمتر در معرض دید خوانندگان بود، می توانست جنبه زیبایی شناسانه اثر را بالا ببرد و بر غنای آن بیفزاید. در مجموع، حوزه این نوع پژوهش های تاریخ اجتماعی نفت بسیارنوپاست و امیدواریم در آینده نزدیک، چنین کتاب هایی درحوزه نفت و ادبیات به نگارش دربیاید تا وجهی مغفول مانده از تاریخ مردمی صنعت نفت انعکاس وسیعتری پیدا کند.
عکس تاریخی
دكتر يانگ (نفر سمت چپ) به همراه هرولد نيكسون،كنسول انگليس و همسرش ويكتوريا مري سكويل - ميدان نفتون مسجد سليمان، سال 1306 شمسي. نخستين بيمارستان نفت در خاورميانه، سال 1293 شمسي ( 1914 ميلادي ) از سوی دكتر يانگ در مسجد سليمان تأسيس شد .
خبر
مسؤول موزه نفت مسجدسلیمان از نصب تابلوهای معرفی آثار برجسته میراث صنعتی مسجدسلیمان خبر داد و اظهار کرد: این امر با هدف معرفی موزه صنعتی مسجدسلیمان از سوی پایگاه منظر فرهنگی_ صنعتی و با مشارکت موزه نفت انجام شد. فرید کاوش با بیان اینکه تابلوی استاندارد معرفی آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشورمان شامل چاه شماره یک، موزه کارخانه تقطیر، نیروگاه برق تمبی و چشمه های نفتی سی برنج نصب شد، افزود: تابلوی موزه نفت نیز در حال آماده سازی است. وی تصریح کرد: این کار بخشی از طرح میراث فرهنگی و پایگاه منظر است که با نصب تابلوهای راهنمای بین شهری، شهری و تابلوهای معرفی در مکان، طبق استاندارد میراث فرهنگی و به دو زبان فارسی و انگلیسی انجام می شود.
شی تاریخی
با بحث ملی شدن صنعت نفت از سوی مرحوم مصدق، تحریم ها علیه ایران آغاز شد و شرکت های انگلیسی از فروختن نفت سوز به ایران خودداری کردند و کشور دچار مضیقه شد. در آن سال ها تاجر مطرحی به نام میرمصطفی عالی نسب متولد عراق و اهل تبریز، نخستین شرکت وسایل نفت سوز و گازسوز عالی نسب را در سال 1329 تأسیس کرد. اهمیت این موضوع آنچنان بود که محمد مصدق دستور داد دو عدد از سماورهای عالی نسب در کاخ نخست وزیری (کاخ گلستان) به عنوان نماد تولید ملی نصب شود. با کودتای 28 مرداد سال 1322 عالی نسب به خواست خود، شرکت را تعطیل کرد؛ اما سال ها بعد به خواست روحانیت و مردم،شرکت را دوباره تأسیس کرد که تا به امروز فعال است.
نمونه ای از بخاری نفتی عالی نسب در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود. در موزه بنزين خانه آبادان تمامی اسناد، مدارک و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكناس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد. پمپ بنزين آبادان در سال ۱۳۰۶ از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
( بخش دوم )
اواخر مرداد سال 1342 رهسپار آبادان شدم. این دفعه به شهرستان ازنا رفتم و از آنجا با قطار به خرمشهر. در خرمشهر تاکسی گرفتم و به آبادان رسیدم. در بدو ورود به آبادان، ابتدا اتاق خوابگاه را تحویل گرفتم و سپس در دانشکده ثبت نام کردم و از فردای آن روز (شنبه، 29 مرداد 1342) سر کلاس ها حاضر شدم.
یک روز که به دانشکده رفتم، متوجه شدم در تابلوی اعلانات بخش مهندسی اطلاعیه ای زده اند مبنی بر اینکه دانشجویانی که مایلند در بخش مهندسی کار کنند، نام خود را ثبت کنند. من نیز (که شاید آخرین نفر بودم) نام خود را برای همکاری در فهرست داوطلبان نوشتم. از میان دانشجویان، تنها مرا که Freshman بودم، انتخاب کردند. علیرضایی فر، سرپرست دانشجویان (دستیاران استادان بخش مهندسی) - که در آن بخش کار می کرد- بعد از آن به من گفت که پروفسور شوارتز، رئیس دپارتمان مهندسی این انتخاب را انجام داده بود؛ زیرا دانشجوی سال یکم بودم و فرصت کافی برای تجربه اندوزی داشتم. بنابراین از این شانس برخوردار شدم که از همان سال یکم در آزمایشگاه های دانشکده همکاری کنم و دستیار استادان رشته مهندسی شوم.
در دپارتمان مهندسی، مثلا کنار پروفسور شوارتز - که آمریکایی بود- و استاد دیگری به نام پروفسور «هاردی» - که انگلیسی بود- و... تجربه اندوختم. من همراه این استادان به آزمایشگاه الکترونیک می رفتم و برای دانشجویان جعبه حاوی خازن، مقاومت و لوازم و تجهیزات آزمایشگاه را آماده می کردم. پس از مدتی کسب تجربه، این شانس را داشتم که در خدمت استادان با دستگاه های آزمایشگاه های مهندسی، هیدرولیک و ترمودینامیک آشنا شده و همکاری کنم. از این دوره به ایجاد آزمایشگاه مهندسی نفت در کنار استاد نصیری هم می توانم اشاره کنم.
در دانشکده، سختگیری های بجایی می کردند. در سراسر دوران چهار ساله تحصیل به یاد ندارم که من و دیگر همکلاسی ها یک شب را زودتر از ساعت یک بعد از نیمه شب خوابیده باشیم و تقریبا محال بود که دانشجویی زودتر از ساعت یک بامداد درس خود را تمام کرده و خوابیده باشد. در ایام تابستان، کلاس ها رأس ساعت 6 صبح و به طور جدی برگزار می شد و چنانچه دانشجویی مثلا پنج دقیقه دیرتر داخل کلاس می شد، انبوهی معادلات دیفرانسیل و انتگرال را روی تخته مشاهده می کرد.
طی این چهار سال، هر روز صبح تا عصر بدون وقفه و تعطیلی، کلاس، آزمایشگاه، کارگاه و... داشتیم. این مطالب به این معنی نیست که همه چیز ایده آل بود؛ اما آنچه که بود، نظم و تلاش زیاد بود. در یک سال تحصیلی، چهار ترم داشتیم و در پایان هر ترم پس از امتحانات، سه ـ چهار روز تعطیل بود و دانشجویان استراحت می کردند. این دانشکده در واقع محصول نوع مدیریت کنسرسیوم بود و کنسرسیوم در درجه نخست به رعایت نظم در همه اموری که به نفت مربوط می شد، توجه زیادی داشت. در واقع، همه تشکیلات صنعت نفت از یک نظم خاص برخوردار بود.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران : سید حسن سادات
تلاقی همزمان داوری و امداد گاز در سرزمین طلای سرخ
مشعل فعالیت همزمان در امداد گاز و حضور در عرصه داوری مسابقات فوتبال، نیازمند عزمی، جزم است تا در هر دو عرصه بتوان موفق عمل کرد. کارکنان صنعت گاز از آزمون های بزرگی سربلند بیرون آمده اند و افزون بر نقش آفرینی در عرصه های مختلف کاری، در حوزه های ورزشی نیز حضور پررنگ دارند. محسن شکیباپور که از ابتدای سال 97 به عنوان نماینده پیمانکار حراست فعالیت خود را در شرکت گاز استان خراسان جنوبی آغاز کرده، پایان همان سال در واحد پاسخگویی سامانه ۱۹4حضور یافته است. در ادامه گفت وگو با محسن شکیباپور را که اپراتور سامانه 194شرکت گاز استان خراسان جنوبی است و همزمان،داوری مسابقات فوتبال را به عهده دارد، می خوانیم.
از ابتدای نوجوانی به رشته ورزشی فوتبال علاقه مند بودم. ابتدا به عنوان بازیکن در تیم شهر محل تولدم (مود) در استان خراسان جنوبی بازی می کردم. از سال 94 به سمت داوری فوتبال کشیده شدم و هم اکنون به صورت حرفه ای و تخصصی در زمینه داوری فوتبال فعالیت دارم.
برادر بزرگترم، داور فوتبال و فوتسال بود و در یک کلاس آموزشی، او را همراهی می کردم. مدرس این کلاس آموزشی داوری، حسین عسکری، رئیس اسبق دپارتمان داوری کشور بود و از همه افراد حاضر در کلاس، آزمون عملی می گرفت؛ چون فوتبال بازی می کردم و آمادگی خوبی در زمینه عملی داشتم، موفق به دریافت گواهی آموزشی این دوره شدم. این کلاس، باعث شد به صورت حرفه ای و تخصصی، داوری را پیگیری کنم.
همانطورکه گفتم، از سال ۹۴ وارد حوزه داوری فوتبال شدم و به صورت حرفه ای و مستمر از سال ۹۷ در سطح استان داوری می کردم، به طوری که با عنایت خداوند و حمایت های مسؤولان فوتبال استان، همچنین پشتکار خودم از سال ۱۴۰۱ پس از موفقیت در آزمون های استانی و کشوری، به عنوان کمک داور برای قضاوت مسابقات کشوری معرفی شدم.
در زمینه داوری، مدرک درجه ۳ فوتسال و درجه ۲ فوتبال دارم و به امید خدا پایان امسال هم در دوره درجه یک داوری فوتبال شرکت می کنم.
فینال سوپر لیگ استان و فینال جوانان از مسابقات مهمی است که در سطح استان خراسان جنوبی برگزار می شود. من در این مسابقات، به عنوان کمک داور حضور داشتم و با عملکردی که نشان دادم، نظر مثبت مسؤولان کمیته داوران استان را به دست آورده ام.
از سال ۱۴۰۱ که به سطح کشوری راه یافتم، از سوی فدراسیون فوتبال، بیش از 10 ابلاغ برای مسابقات و 3 مسابقه مجتمع دریافت کردم که برای سال اول یک داور، آمار بسیار خوبی است.
بازی های مهم کشوری که در آنها حضور داشتم، به لیگ امید، جوانان و نوجوانان کشور مربوط می شود که در شهرهای کرمان، سیرجان، مشهد و شاهرود برگزار شد.
بازی لیگ جوانان کشور میان دو تیم سپاهان اصفهان و مس کرمان در شهر کرمان، بازی لیگ نوجوانان کشور میان دو تیم گل گهر سیرجان با استقلال خوزستان در شهر سیرجان، همچنین بازی لیگ نونهال کشور میان تیم یاران و تیم خونه به خونه آمل در شهر مشهد، از مهم ترین بازی هایی است که آنها را داوری کرده ام.
در فینال مجتمع جوانان کشور در شهر شاهرود سمنان که با حضور پنج تیم به مدت یک هفته برگزار شد، به عنوان کمک داور بازی دو تیم بجنورد و گلستان حضور داشتم.
به عنوان عضو کوچکی از جامعه بزرگ داوری کشور، با توجه به امکانات و شرایط موجود فوتبال کشور، سطح داوران را خوب ارزیابی می کنم. در کشور ما، باید داور برای پیشرفت خود و راهیابی به مراحل بالاتر کشوری و بین المللی، به صورت انفرادی و شخصی تمام هزینه ها را بپردازد و سختی ها را به جان بخرد. داوران واقعا قشر بسیار مظلومی هستند که همیشه از همه سمت مورد هجمه قرار می گیرند.
در زمینه داوری با توجه به شرایط موجود نسبت به سایر کشورها در حوزه تجهیزات و امکانات تخصصی جایگاه قابل قبولی نداریم. با این حال داوران بسیار خوب و مطرحی داریم که در سطح جهانی مورد افتخار و مباهات کشور هستند.
در حوزه هدف گذاری و برنامه ریزی طولانی مدت، تا این مرحله که میانه راه است، موفقیت هایی حاصل شده؛ اما هنوز تا تحقق اهداف بزرگ مسیر زیادی باقی مانده که به امید خدا و تلاش مضاعف تحقق پیدا می کند.
یکی از چند دلیلی که منجر به کسب موفقیت در رسیدن به هدف ها شده، علاوه بر لطف و عنایت خداوند، حمایت های بی دریغ پدر، مادر و همسرم بوده که همیشه و در همه حال از من پشتیبانی کردند.
دلایل دیگری که می توانم به آنها اشاره کنم، حمایت مسؤولان ورزشی، مسؤولان شرکت گاز استان و تلاش مستمر و تمرین های فشرده ای بود که در این مسیر داشته ام.
یک ابلاغ داوری برای قضاوت مسابقه میان دو تیم گل گهر سیرجان و استقلال خوزستان در شهر سیرجان (استان کرمان) در رده جوانان آمد که به همراه دوستان داوری در استان خراسان جنوبی، راهی سیرجان شدیم. این بازی بسیار حساس بود؛ هم از نظر امتیاز و هم از نظر جایگاه دو تیم در جدول مسابقات فوتبال جوانان کشور. عباس چمنیان، سرمربی اسبق تیم ملی امید کشور، مسؤول آکادمی باشگاه ورزشی گل گهر سیرجان، مهمان ویژه این بازی بود. وی پس از بازی، عملکرد تیم داوری را تحسین کرد و در جمع مسؤولان، نحوه داوری و تشخیص در دو صحنه مهم بازی را بسیار خوب دانست و من را مورد تشویق و تمجید قرار داد که این موضوع در پیشرفت و ایجاد انگیزه داوری ام، بسیار تاثیر گذار بود.
در یکی از بازی های کشوری، نماینده فدراسیون فوتبال متوجه شد که در صنعت گاز هم فعالیت می کنم. پس از پایان بازی و صحبت درباره مسائل فنی داوری، درباره موفقیت ها و رکوردزنی های گازرسانی به سطح استان در این چند سال اخیر صبحت کردیم. در آنجا به خودم افتخار کردم که در مجموعه ای مشغول به کار هستم که زبانزد خاص و عام است و از افتخارات و موفقیت های این مجموعه در همه جا یاد می شود.
جدا از بحث داوری فوتبال و کار، اهل مطالعه هم هستم و بیشتر کتاب هایی را مطالعه می کنم که با مضمون موفقیت و راه های رسیدن به موفقیت در همه زمینه هاست. در تیم کوهنوردی شرکت گاز استان خراسان جنوبی هم حضور دارم و در زمان هایی که شیفت نباشم، با همکاران به کوه می رویم و از طبیعت بکر استان خراسان جنوبی لذت می بریم.
اردیبهشت سال گذشته ازدواج کردم. خدا را شکر همسرم در این مسیر همراهی ام می کند. کسب این موفقیت ها را علاوه بر دعای خیر پدر و مادر عزیزم، مدیون حمایت های فراوان همسر صبورم هستم.
با همسرم در شرکت گاز استان خراسان جنوبی آشنا شدم و به نوعی همکار بودیم. او در واحد برنامه ریزی مشغول به کار بود و به واسطه یکی از همکاران، زمینه آشنایی خانواده ها فراهم شد. پس از رفت وآمدهای مکرر و گفت وگوی دو خانواده در نهایت به تفاهم رسیدیم و ازدواج کردیم و الحمدلله از این انتخاب، بسیار راضی هستم.
با توجه به اینکه شغل من شیفتی و عملیاتی است و زیرمجموعه امداد گاز هستم، مدیریت مسائل کاری، خانوادگی و ورزشی سخت است. سال گذشته که به دلیل برودت هوا و کاهش دما با مشکلات افت فشار گاز در سطح استان روبه رو بودیم، دوران بسیار سختی را تجربه کردیم. با مدیریت جهادی مدیرعامل و ستاد مدیریت بحران شرکت گاز استان، پایداری گاز برقرار شد تا شاهد قطعی گاز بخش خانگی در هیچ نقطه ای از استان نباشیم. در این ایام برایم یک ابلاغ داوری کشوری آمده بود؛ اما با توجه به شرایط پیش آمده و بحرانی که در آن قرار داشتیم، این ابلاغ را کنسل کردم و هم قدم با همه همکاران،شبانه روز به فکر رفع این مشکل و معضل بودیم. خوشبختانه با تلاش و عملکرد جهادی مدیرعامل، مدیران، روسا و همه همکارانم در بخش های مختلف، از بحران افت فشار گاز سال گذشته سربلند بیرون آمدیم.
با توجه به اتفاقاتی که شرح دادم، همچنین کار شیفتی و فعالیت داوری و تمرین های ورزشی، در سال ابتدایی ازدواج با درک بسیار بالا، صبر و محبت همسرم توانستم این شرایط را مدیریت کنم که همیشه قدردان لطف و محبت او هستم.
انتصاب محمد عسکری، به سمت سرپرست امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی گاز ایران را تبریک می گویم. در همین مدت کوتاه انتصاب، انصافا خوب کار کردند.از ایشان و مجموعه ورزش شرکت ملی گاز ایران درخواست می کنم، حمایت هایشان بیشتر شود. به دلیل ابلاغ های کشوری، بیشتر مرخصی هایم صرف ورزش و داوری می شود و برای مواقع ضروری مرخصی باقی نمی ماند، از این رو خواهشمندم در صورت امکان در این باره تدبیر و دستورات لازم ابلاغ شود تا همکارانی که فعالیت ورزشی کشوری دارند، دغدغه مرخصی نداشته باشند.
از عزیزانی که در این مسیر من را همراهی و حمایت کردند، بخصوص پدر و مادر عزیزم و همسر مهربانم که همیشه دعاگو و حامی ورزشی من بودند، تشکر و قدردانی می کنم. همچنین از حضور مدیرعامل شرکت گاز( که خودشان در رشته والیبال فعالیت می کنند) در میادین ورزشی که باعث افزایش انگیزه و پویایی سازمان می شود، تشکر می کنم.
از مدیر بهره برداری و امداد شهرستان بیرجند، رئیس واحد، رئیس کمیته فوتبال و فوتسال شرکت و همکاران صبورم نیز تشکر ویژه دارم.
از نشریه کارکنان صنعت نفت ایران(مشعل) و روابط عمومی شرکت گاز استان نیز بسیار سپاسگزارم. در پایان هم از مسؤولان هیأت فوتبال استان خراسان جنوبی همچون حسن قهوه چی، رئیس هیأت فوتبال؛ سیداحمد موسوی، رئیس کمیته داوران فوتبال استان؛ مهدی کاظمی، رئیس کمیته داوران شهرستان بیرجند و همه داورانی که در این مسیر همراهی و حمایتم کرده اند، سپاسگزاری می کنم.
حکمت های حسینی
امام حسین (ع) فرمود ه اند:انَ المؤمِنَ لا یُسیءُ و لا یَعتَذِرُ، والمُنافِقُ کلَ یومٍ یسیءُ و لا یَعتَذِرُ، وَ المُنافِقُ کُلَّ یَومٍ یُسیءُ وَ یَعتَذِرُ: همانا مؤمن، نه بد می کند و نه (از بدی خویش) عذرخواهی می کند. اما منافق، هر روز بد می کند و پوزش می خواهد. (تحف العقول، ص ۱۷۷)
شرح حدیث
کار زشت و ناپسند، چنان با فطرت سلیم انسان ها ناسازگار است که حتی مرتکبان آن هم می کوشند با عذر خواهی، وجهه و آبروی خود را حفظ کنند.گاهی معذرت خواهی دشوار و برای کسانی که روح تکبر دارند، ناشدنی است. از این رو، خلاف می کنند و عذرخواهی هم نمی کنند.
فرق مؤمن و منافق، به تعبیر امام حسین(ع) این است که مؤمن سعی می کند گفتار و رفتار ناپسندی نداشته باشد تا به خاطر آن مجبور به پوزش خواهی هم نشود؛ اما منافق، پیوسته بد و در پی آن عذرخواهی می کند.
روشن است که عذرخواهی منافقان از نفاق درونی شان سرچشمه می گیرد و از صمیم قلب نیست؛ چون اگر واقعا زشتی کار بد را قبول داشتند، از انجام و تکرار آن پرهیز می کردند تا مجبور به عذرخواهی نشوند.
آن که پیوسته بد می کند و پیوسته پوزش می خواهد، گرفتار نوعی نفاق است.آدم عاقل، بی احتیاطی و نا پرهیزی نمی کند تا بیمار نشود و به پزشک و دارو و درمان هم محتاج نشود.
ترک کارهای بد که از «عذرخواهی» پیشگیری می کند، نشانه خردمندی و ایمان است. کار بد نکنیم تا مجبور به عذرخواهی نشویم.
سبک زندگی، مجموعه ای از آداب است و آداب، جمع کلمه ادب و ادب به معنی ظرافت در رفتار است. به طور مثال همه انسان ها در جامعه حضور دارند؛ اما آداب حضور در اجتماع، همان رعایت ظرافت هاست. الگوبرداری از سبک زندگی ائمه(ع)، بهترین راه رسیدن به سعادت در دنیا و آخرت است. حسین(ع)؛ امامی است که همچون گوهری تابناک و چراغی درخشان بر آسمان تاریخ می درخشد. طالبان هدایت و آنهایی که به دنبال سعادت هستند، باید سیره ارجمند ایشان را بررسی کنند تا به واقعیت شخصیت و سبک زندگی آن حضرت دست یابند؛ سیره جاودانه ای که به یقین، رمز ماندگاری اش را در الهی بودنش باید جست.
پیامبر اکرم (ص) هم در همین باره و در حدیث معتبری فرموده اند: «حسین(ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است.» در ادامه به گوشه ای از سبک زندگی ایشان بر اساس آموزه ها، سنت و سیره این امام همام اشاره می شود تا چراغ هدایت شیفتگان آن حضرت باشد.
امام حسین(ع) به خواست، علاقه و حس زیبایی دوستی همسرشان توجه خاصی می کردند و برخی اوقات به همین دلیل با انتقادات اصحاب و دوستان خود روبه رو می شدند؛ اما به خواست طبیعی و مشروع همسر خویش احترام می گذاشتند. جابر از امام باقر(ع) نقل می کند: «عده ای بر امام حسین(ع) وارد شدند، ناگاه فرش های گران قیمت و پشتی های فاخر و زیبا را در منزل آن حضرت(ع) مشاهده کردند. عرض کردند: ای فرزند رسول خدا! ما در منزل شما وسایل و چیزهایی مشاهده می کنیم که ناخوشایند ماست. وجود این وسایل در منزل شما را مناسب نمی دانیم! حضرت فرمود: از ازدواج، مهریه زنان را پرداخت می کنیم و آنها هر چه دوست داشته باشند، برای خود خریداری می کنند. هیچ یک از وسایلی که مشاهده کردید، از آن ما نیست.»
امام حسین(ع)، حضرت رباب را بسیار دوست می داشت و در اظهار این دوستی هیچ تقیه ای نداشت. این ویژگی، خاص او و از روحیات شخصی اش بود. آنچه در منابع از امام حسین(ع) در این باره نقل شده، بسیار مشهور است: «به جان تو سوگند، من خانه ای را دوست دارم که رباب در آن باشد. او را دوست دارم و تمامی اموالم را در این راه می بخشم و برای ملامتگرم حاضر به پذیرش عتاب نیستم.»
محبت به فرزندان، امری درونی است که خداوند آن را در دل والدین به ودیعه نهاده است؛ اما آنچه در این میان مهم جلوه می کند و آثار تربیتی در پی دارد، ابراز محبت است. امام حسین(ع) به عنوان یک الگوی تربیتی مطمئن و کامل، محبت به فرزندان را از نیازهای ضروری آنان می دانستند و در قالب های گوناگون به ابراز آن می پرداختند. گاه با در آغوش گرفتن و به سینه چسباندن خردسالان، زمانی با بوسیدن آنان و گاه با به زبان آوردن کلمات شیرین و محبت آمیز. عبیدالله بن عتبه چنین می گوید: «نزد حسین بن علی(ع) بودم که یکی از فرزندان ایشان وارد شد. امام حسین(ع)، وی را در آغوش گرفت و به سینه چسباند و میان دو چشمش را بوسید.»
آن امام همام، بالاترین حد تکریم را به فرزند و همسر داشت و آنان را مورد عنایت خاص خود قرار می داد. آنان نیز علاقه وافری به حضرتش ابراز می داشتند. به طور مثال، حضرت رباب، همسر امام حسین(ع) به دلیل علاقه زیادی که به ایشان داشت، در سفر کربلا همراه امام بود و دو مرثیه از وی در دسترس است که معانی بسیار زیبایی دارد و خلوص و ارادت رباب را به آن حضرت نشان می دهد. رباب در بخشی از این اشعار، ارتباط عمیق خود را با امام حسین(ع) تصویر می کند که نشان می دهد امام(ع) چون کوهی، پناهگاه آرام بخش رباب بوده و آن حضرت(ع) نیز با کمال ملاطفت و از سر دینداری با وی برخورد داشته است.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
امروز نام حججی یک نام برجسته، ممتاز و درخشان در سراسر کشور شده. این به برکت مجاهدت جوان شما و شهادت مظلومانه اوست. البته شهدای ما همه شان عزیزند و همه شان مظلومند. غیر از محسن شما -محسن ما- شهدای دیگری هم هستند که آنها هم به همین ترتیب به شهادت رسیدند، یعنی دشمن سر از تنشان جدا کرده و ضربات کشنده ای بر اینها در حال زندگی وارد کرده.
شهدایی داریم که ازاین قبیل هستند؛ درجات همه آنها عالی است، همه آنها پیش خدای متعال عزیزند. منتها همچنان که وقتی یک جماعتی، یک جمعی، یک جایی هستند، یک نفر از اینها به عنوان نماینده حرف می زند و سخنگوی آنها می شود، این شهید محسن نماینده همه این شهدای مظلوم شد. در واقع، سخنگوی اینها شد. خدای متعال این شهید را عزیز کرد، بزرگ کرد؛ البته عزتی که خدا می دهد به کسی، یک دلیلی دارد، یک حکمتی دارد؛ یعنی بیخود و بی جهت نیست.
یک خصوصیاتی در این جوان بود که ممکن است بعضی از آنها را ما خبر داشته باشیم، از خیلی هم خبر نداشته باشیم. خدای متعال به خاطر این خصوصیّات، این جوان را اینجور عزیز می کند و وقتی عزیز شد، می شود نماینده و سخنگوی همه این شهیدان؛ یعنی این شهیدانی که از ایران و افغانستان و عراق و جاهای دیگر در این جبهه مبارزه با اشرار تکفیری و دست نشانده های آمریکا و انگلیس به شهادت رسیدند، در واقع همه اینها در این جوان خلاصه می شوند، دیده می شود و این جوان می شود نماینده اینها، می شود نماد شهادت مظلومانه.(11/07/1396)
پیروز قربانی در گفت و گو با «مشعل» :
مشعل تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در پایان فصل لیگ دسته 2 و در ابتدای سال جاری توانست با هدایت داریوش یزدی و بعد از سال ها انتظار به لیگ دسته یک صعود کند؛ هرچند تصور می شد که داریوش یزدی، این تیم را برای حضور در لیگ دسته یک همراهی می کند؛ اما در نهایت، پیروز قربانی به عنوان سرمربی، هدایت این تیم را به عهده گرفت تا با ایجاد تغییرات مختلف، تیم فوتبال نفت و گاز گچساران را با ساختاری جدید وارد لیگ دسته یک کند. پیروز قربانی که سال ها به عنوان بازیکن استقلال شناخته می شد، با شروع فعالیت خود به عنوان مربی تیم در لیگ های دسته 2 و دسته یک فعالیت داشته است. او حالا به عنوان سرمربی تیم فوتبال نفت و گاز گچساران انتخاب شده و درتلاش است که این تیم را در لیگ دسته یک ماندگارکند. با توجه به اینکه لیگ دسته یک فوتبال ایران قرار است شهریورماه کارخود را آغاز کند، تیم ها نیز به منظور آماده سازی برای حضور در لیگ، اردوهای مختلفی برگزار می کنند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران نیز برای آمادگی بیشتر و قبل از آغاز بازی های لیگ دسته یک، سه اردوی تمرینی را به ترتیب در تهران، بروجن و تهران برنامه ریزی کرده و درتلاش است با برگزاری چند مسابقه تدارکاتی، با قدرت و آمادگی بیشتری در چرخه مسابقات قرار گیرد.
گفت وگوی کوتاهی با پیروز قربانی، سرمربی تازه انتخاب شده تیم نفت و گاز گچساران داشتیم تا درباره حضور او در این تیم و برنامه هایی که برای موفقیت آن در لیگ دسته یک دنبال می کند، بیشتر بدانیم.
طی چند سال گذشته که به عنوان مربی در فوتبال فعالیت می کنم، تجربه هدایت تیم های مختلف را در لیگ های دسته یک و 2 داشته ام. متاسفانه، تا امروز درتیم هایی کار کرده بودم که ساختار درستی نداشتند و بیشتر این تیم ها شخصی بودند؛ البته کار کردن با این تیم ها بسیار سخت است و همین مساله باعث شده که ازحضور درچنین تیم هایی خسته شوم.
خوشبختانه این فرصت ایجاد شد تابتوانم هدایت تیم فوتبال نفت و گاز گچساران را به عهده بگیرم؛ تیمی که ساختار خوبی دارد و می توان در آن کارهای زیادی انجام داد.
زمانی که پیشنهاد مربیگری این تیم را به من دادند، بعد از بررسی همه شرایط به این نتیجه رسیدم که می توانم در این تیم حضور داشته باشم و بی شک مهم ترین عاملی که باعث شد، مربیگری تیم نفت و گاز گچساران را انتخاب کنم، ساختار قدرتمند مدیریتی آن بود. وقتی یک تیم از مدیریت قدرتمندی برخوردار باشد، درصد موفقیت مربی و بازیکنان را بالا می برد و در مقابل، ضعف مدیریتی می تواند به پیشرفت تیم ضربه بزند و حتی موجب سقوط تیم، مربی و بازیکنان آن شود.
پیش از اینکه بخواهم هدایت این تیم را به عهده بگیرم، شناخت کافی ازفوتبال نفت و گاز گچساران داشتم و از روند کار آن در فصل های گذشته مطلع بودم. بخوبی می دانستم که این تیم، پیشینه قوی فوتبالی دارد. این تیم توانسته برای فصل پیش رو، از لیگ 2 به لیگ یک صعود کند؛ اما تجربه سال ها فعالیت در فوتبال به من نشان داده است که بسیاری از تیم ها همان سال اول، دوباره به لیگ دسته 2 سقوط می کنند و چنین تصوری ناخودآگاه در دنیای فوتبال و بین فوتبالیست ها وجود دارد؛ اما وظیفه من به عنوان سرمربی، درکنار کادرفنی و مدیریت باشگاه این است که چنین ذهنیتی را تغییر دهیم. با تمام احترامی که برای لیگ 2 قائل هستم؛ اما باید این را بگویم که لیگ 2 از لحاظ کیفی با لیگ یک بسیارتفاوت دارد. به همین دلیل معتقدم که باید سیستم و ذهنیت تیم نیز کاملا تغییر کند؛ چرا که حالا ما یک تیم در لیگ دسته یک هستیم و باید با یک نگاه جدید وارد لیگ شویم. امیدوارم با برنامه ها و تیمی که برای حضور در لیگ دسته یک چیده ایم، بتوانیم چنین نگاهی را تغییر داده و یک تیم آبرومند و درخور شهر گچساران و استان کهگیلویه و بویراحمد آماده و روانه مسابقات کنیم.
اردوهای تمرینی تیم نفت و گاز گچساران، مدتی است که آغازشده؛ البته اولین تمرین ها در شهر گچساران شروع شده تا بازیکنان و قدرت آنها را بسنجیم.
به همین منظور، طی دو روز تست هایی ازبازیکنان گرفته شد تا آنهایی که قدرت و استعدادشان ازدید کادر فنی پنهان مانده بود، شناسایی و به کار گرفته شوند.
همچنین چند بازیکن جوان برای حضوردرتیم انتخاب شده است. درکنار آن نیز در برنامه های تمرینی، سه مرحله اردو پیش بینی شده که اردوی اول برای بستن تیم در تهران برگزار شد.
اردوی دوم نیزدربروجن برگزارمی شود. انتخاب این شهر به دلیل ارتفاع بالای آن است که می توانیم تمرینات فیزیکی را بخوبی در آن انجام دهیم و اردوی سوم هم به احتمال زیاد، دوباره در تهران برگزارخواهد شد. بی شک، دراین اردو،بازی های تدارکاتی با چند تیم خوب خواهیم داشت تا اینکه تیم بخوبی برای حضور در لیگ دسته یک آماده شود.
تاکید می کنم، تلاش من به عنوان یک مربی آن است که یک تیم خوب و آبرومند شکل دهم تا با بازی خوب بتوانم ذهنیت سقوط را تغییر دهم. فضای لیگ یک با فضای لیگ 2 کاملا متفاوت است و معتقدم با همکاری خوبی که مدیریت باشگاه با ما داشته و تا امروزهرخواسته ای را که داشتیم، تامین کرده، می توانیم با تلاش، یک نتیجه آبرومند را برای مردم خوب گچساران کسب کنیم.
از لحاظ فنی، بخش هایی از تیم باید تقویت شود. تعدادی از بازیکنان به خواست خودشان از تیم خارج شده اند و تعدادی بازیکن جدید هم به تیم اضافه شده اند. در واقع به دنبال تشکیل یک تیم قوی در لیگ دسته یک هستیم. تاکید می کنم نقطه قوت تیم نفت و گاز گچساران، مدیریت آن است که آرامش و امکانات لازم را برای کادرفنی فراهم کرده و دست آنها را برای ادامه فعالیت باز گذاشته است.
اگر بخواهم درباره نقطه ضعف این تیم بگویم، باید به سال های قبل تیم نفت و گاز گچساران اشاره کنم. ذهنیت هایی در گذشته وجود داشته که باید تغییر کند؛ چرا که فوتبال کاملا حرفه ای شده و باید به این مساله توجه شود.
به عنوان یک مربی برای کار خود ارزش بسیاری قائلم و روی تصمیم وهدف خود کاملا متمرکز هستم.
این تیم متعلق به مردم گچساران است و به هیچ شخصی تعلق ندارد و هیچ فردی نمی تواند فکر کند که مالک آن است یا در این تیم حق آب و گل دارد. تاکید می کنم، تیم متعلق به مردم است و تمام دغدغه من این است که بتوانم آبروی این شهر و این استان را حفظ کرده و تیمی در خور نام بسازم.
اینکه برخی چنین تفکری را قبول کنند یا نه؟ مشکل خودشان است. من کار حرفه ای خودم را انجام می دهم و تا زمانی که در این تیم حضور داشته باشم، براساس خطوط قرمز و اصولی که دارم، کار می کنم تا در پایان فصل شرمنده مردم گچساران نباشیم.
البته در طول فصل جدید در لیگ دسته یک، قرار است با تیم نفت مسجد سلیمان که آن هم یک تیم نفتی است، بازی کنیم؛ اما هنوز زمان دقیق این بازی مشخص نیست. معتقدم تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان هم یک تیم بسیار خوب است و در صورت بازی با آنها، برای یک رقابت خوب، تلاش خواهیم کرد.
پیش ازهرچیز باید بگویم که تا امروز تیم هایی که در آن کار کرده ام، به معنای کامل هیچ چیز نداشتند و افتخار می کنم زمانی که در این تیم ها حضور پیدا کردم، تمام تلاش و توان خود را به کار بستم تا یک تیم آبرومند ایجاد کنم؛ تیم هایی که همچنان به فعالیت در لیگ های مختلف ادامه دهند.
تیم نفت و گاز گچساران از مدیریت بسیار خوبی برخوردار است و من به طرفداران این تیم قول می دهم که شاهد بازی های خوبی در فصل جدید باشند؛ البته باقی ماندن در لیگ دسته یک برای ما کافی نیست و امیدوارم بتوانیم جایگاه و مقام خوبی در پایان فصل در لیگ به دست آوریم.
ویسی: برای عجمی پور بازی می کنیم تا آبادان شاد شود
محمدرضاعجمی پور ازبازیکنان جوان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که به تازگی به این تیم پیوسته بود، متاسفانه هفته پیش به دلیل سانحه تصادف درگذشت.
«بازیکن جوان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان درگذشت» این تیتری بود که باعث بهت و اندوه فوتبالیست ها و فوتبال دوستان نه تنها درخوزستان بلکه در تمام کشور شد.
محمدرضا عجمی پور، بازیکن جوان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بود که با انتخاب شخص عبدالله ویسی، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در این تیم حضور داشت، روز چهارشنبه(چهارم مرداد) به دلیل حادثه تصادف در جاده اروندکنار جان خود را از دست داد. این بازیکن بااستعداد و جوان فوتبال کشورمان از جمله فوتبالیست هایی بود که به گفته بسیاری از اهالی فوتبال می توانست به یکی از پدیده های فوتبال ایران در لیگ برتر بیست و سوم تبدیل شود؛ لیگی که به زودی آغاز می شود و عجمی پور قرار بود با حضور در آن به آرزوهایش برسد.
محمدرضا عجمی پور، جوان 18ساله آبادانی بود که فوتبال را از پایه در تیم صنعت نفت آبادان آغاز کرده و به تازگی به تیم بزرگسالان صنعت نفت آبادان پیوسته بود. او پیش از این درمصاحبه ای گفته بود وی را به دلیل فیزیک و بازی اش، مهدی قائدی خطاب می کنند.
درگذشت این جوان با واکنش های مختلف جامعه فوتبال ایران اعم از فوتبالیست ها و سرمربی تیم های مختلف همراه بود؛ به گونه ای که در پیام های تسلیت منتشر شده در فضای مجازی از زنده یاد عجمی پوربه عنوان پدیده آینده فوتبال ایران یاد شده بود.
عبدالله ویسی نیز بعد از درگذشت عجمی پور در مصاحبه ای اعلام کرد که یک پدیده و یک ستاره از فوتبال ایران رفت. او همچنین بیان کرده بود به مردم ایران، خانواده عجمی پور و فوتبال ایران قول می دهد که همه بازیکنان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در این فصل برای شادی روح محمدرضا عجمی پور بازی کنند و تمام تلاش خود را به کار گیرند تا شادی را به آبادان بیاورند.
در پیام تسلیتی که باشگاه صنعت نفت آبادان برای محمدرضا عجمی پور منتشر کرد، آمده است:
«خیلی زود ما روی پدیده شدنت حساب کرده بودیم
این عزا برای فوتبال آبادان نیست و عزای ورزش جهان است. وقتی آینده یک ورزش را از دست می دهیم باید جهانی برای این سوگ عزادار باشد. محمدرضای عزیز همه ما، محمدرضای مهربان، محمدرضایی که روی پدیده شدنت حساب کرده بودیم؛ زود بود، خیلی زود. سر تسلیم در برابر مشیت الهی خم می کنیم و امیدواریم عروجت در این روز بزرگ، تو را با سید و سالار شهیدان محشور فرماید. این مصیبت بزرگ را به خانواده محترم عجمی پور تسلیت گفته و از درگاه خداوند متعال برای محمدرضای خوبمان علودرجات را مسئلت داریم.»
هفته نامه مشعل نیز درگذشت این بازیکن جوان فوتبال کشور را به خانواده او و جامعه ورزشی تسلیت می گوید.
ابوالحسن غلامی، مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی نفت و گاز گچساران از تغییر لوگوی این باشگاه بعد از گذشت 12 سال خبر داد. وی درباره تغییر این لوگو که نماد اصلی آن طرحی از درخت بلوط است، گفت: لوگوی جدید باشگاه نفت و گاز گچساران که بعد ازگذشت 12سال تغییر کرده، برگرفته از درخت بلوط است. غلامی با بیان این که بلوط به نوعی شناسه اصلی این باشگاه است، تصریح کرد: بخش اعظمی از جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد پوشیده از بلوط است که یکی ازمهم ترین منابع طبیعی و درآمدزایی برای کشور به شمار می رود و متاسفانه توجه چندانی به آن نمی شود. وی با اشاره به این که متاسفانه طی سال های گذشته به دلیل بروز آتش سوزی، بخشی از این جنگل ها از بین رفته یا در خطر نابودی قرار گرفته است، افزود: در طراحی لوگوی جدید باشگاه نفت و گاز گچساران سعی شده است اهمیت و نیاز به حمایت و مراقبت ازمنابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد، تاکید و یادآوری شود. مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی نفت و گاز گچساران تاکید کرد: نباید فراموش کرد به راحتی می توان از جنگل های بلوط به عنوان محلی برای درآمدزایی برای مردم استان استفاده و برای توسعه اقتصادی در استان باید برای حفاظت از این منابع تلاش کرد. وی گفت: وزارت نفت نیز با توجه به اهمیتی که به حفظ منابع طبیعی در مناطق نفتخیز می دهد، به نوعی تلاش کرده است تا با به کارگیری این نماد در لوگوی اصلی باشگاه هر بار یادآوراهمیت و توجه به منابع عظیم طبیعی در کشور باشد.
فهد طالب، دروازه بان تیم ملی عراق بعد از توافق نهایی و عقد قرارداد رسما به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پیوست. دروازه بان جدید صنعت نفتی ها در لیگ برتر بیست و سوم، ۱۹ بار درون دروازه تیم ملی عراق ایستاده و در ۹بازی ملی گل نخورده است. یکی از شاخص ترین بازی های ملی وی مقابل تیم ملی کشورمان در بهمن ماه ۱۴۰۰ و رقابت های مقدماتی جام جهانی بود که تنها در یک نیمه ۷ بارمانع از گل خوردن تیمش شد و دروازه اش بسته ماند.
این دروازه بان ۲۸ ساله با قرار گرفتن درون دروازه تیم نیروی هوایی عراق ۱۹بار موفق به بسته نگه داشتن دروازه تیمش شد. وی سابقه حضور در تیم الزورا را نیز دارد.
مقام اول مسابقه دوستانه تنیس روی میز به تیم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران رسید.
مسابقه دوستانه تنيس روی میز به همت امور ورزش شرکت نفت و گاز پارس با حضور40 نفر از ۹ شرکت نفتی درسطح تهران در سالن مجموعه حجاب برگزار و تیم ۴ نفره نفت مناطق مرکزی قهرمان این مسابقه دوستانه شد.
رئیس کمیته برگزاری مسابقات لیگ برتر از ورزشگاه تختی آبادان برای بررسی شرایط این ورزشگاه به منظور میزبانی تیم صنعت نفت آبادان در لیگ بیست و سوم بازدید کرد.
بنابراعلام باشگاه صنعت نفت آبادان، در بازدیدی که ازسوی سهیل مهدی از ورزشگاه تختی آبادان و مشاهده پیشرفت بازسازی و ترمیم این ورزشگاه صورت گرفت، نظر وی برای برگزاری دیدار هفته نخست میان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان مقابل استقلال تهران در این ورزشگاه مساعد اعلام شد.این ورزشگاه که سال ساخت آن به 1330 بازمی گردد، در واقع ورزشگاه خانگی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به شمار می رود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات