دستاوردهای چشمگیری طی ۲ سال اخیر در تولید نفت داشتهایم
قدردانی وزیر نفت از زحمات و تلاشهای جهادی کارکنان صنعت نفت
تولید نفت در آستانه 3.5 میلیون بشکه
68 هزار میلیارد تومان سرمایه برای رفاه مردم
چشمانداز توسعه برندینگ از مسیر پالایشگاهها
صنعت پتروشیمی به دنبال مسیرهای جدید تامین مالی
تعاملـــی که هرروز بیشتر میشود
تدوین شیوه نامه مدیریت بحران؛ ضرورتی در ساختار روابط عمومی
واحد استحصال گوگرد پالایشگاه فاز ۱۴ راهاندازی میشود
سرمایهگذاری ۴ میلیارد دلاری برای افزایش تولید گاز از میدانهای مستقل
«پرمین بیسن گنجینه ای از اسناد
مربیگری شنا هدفی که به دنبال آن هستم
حکمت های حسینی؛ سه عامل تواضع و فروتنی
راه اندازی هیات های ورزشی بانـــــــــوان برای نخستین بار
بازسازی گسترده ورزشگاه تختی برای بازی های لیگ برتر
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: دستاوردها و پیشرفت های چشمگیری در دو سال گذشته به ویژه در رشد تولید، تجارت، تولید نفت، صادرات غیرنفتی، علم و فناوری و ابزار تولید داشته ایم. سیدابراهیم رئیسی در اختتامیه بیست ویکمین جشنواره ملی رسانه های ایران ضمن گرامیداشت روز خبرنگار اظهار کرد: جایگاه راوی و خبرنگار در روایات و فرهنگ دینی ما بسیار با اهمیت است و سوگند قرآن به قلم، سوگند به قلم هایی است که از آنها حقایق و معارف الهی و تلاش برای نجات و احقاق حقوق انسان تراوش می کند. وی با اشاره به ابزارهای جدیدی که در لحظه اخبار را منتقل می کنند، افزود: همه این ابزارها برای جمع آوری و انتقال اخبار هستند، اما تولید خبر همچنان از سوی نیروی انسانی انجام می شود که ثقه و مورد اطمینان و اعتماد بودن او بسیار مهم و مؤثر است. رئیس جمهوری خبرنگاران را نیروهای جبهه مقابله با جریان سازی خبری، فرهنگی و رسانه ای دشمن برای عوض کردن جایگاه حق و باطل و غبارآلود کردن فضا توصیف و تصریح کرد: امروز جنگ رسانه ای و شناختی دشمن نیازمند دفاع رسانه ای و شناختی است و باید به دقت بررسی شود که دشمن کدام نقطه و مسئله را هدف قرار داده است. رئیسی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در ۱۴ خردادماه و تأکید ایشان بر اهمیت تلاش برای تقویت ایمان و امید در جامعه گفت: دشمن همه توان و تلاش خود را به کار گرفته تا با اطلاع رسانی و تصویرسازی جهت دار ایمان مردم را تضعیف و امید آنها را به یأس تبدیل کند. وی جایگاه اهالی رسانه را امیدآفرینی در مقابل یأس آفرینی دشمنان دانست و اظهار کرد: امروز راهبرد جمهوری اسلامی ایران تقویت ایمان و امید جامعه است و دولت و خبرنگاران در این عرصه مأموریت مشترکی دارند، دولت در عرصه اقدام و عمل و خبرنگاران در عرصه تبیین و تنویر افکار عمومی به دنبال تقویت ایمان و امید جامعه به ویژه در میان نسل جوان هستند. رئیس جمهوری تأکید کرد: اهالی قلم و بیان پیشرفت ها و داشته های خودمان را ببینند، این گونه نباشد که در نگاه به وضع کشور بر مبنای منافع و رویکردهای حزبی و گروهی عمل کنیم. امروز همه باید فارغ از هر اندیشه و تفکر و جناحی منافع ملی را نقطه اشتراک خود بدانیم.
رئیس جمهوری همچنین در آستانه روز خبرنگار با حضور در استودیو خبر ساعت ۱۴ شبکه یک سیما اظهار کرد: خبرنگاران در تبیین خواسته های مردم برای مدیران و دولتمردان و همچنین در بیان دیدگاه های مسئولان و دولتمردان برای مردم نقش مهمی دارند. وی با بیان اینکه اگر خبرنگاران نبودند، نسل امروز با رشادت های جبهه های نبرد آشنا نبود، افزود: آنچه خبر و گزارش از دفاع مقدس داریم محصول کار خبرنگاران مخلص و شجاع ما در صحنه است، وگرنه نسل امروز با رشادت هایی که در جبهه اتفاق افتاد آشنا نبودند، اینها همه مرهون زحمت خبرنگاران است.
رئیس جمهوری از رسانه ها و خبرنگاران به عنوان پل ارتباطی مردم و مسئولان یاد کرد که باید تلاش روزانه و مخلصانه ای در عرصه های مختلف داشته باشند. رئیسی با بیان اینکه دولت در میدان عمل و اقدام است و تبیین اقدام های دولت به عهده همه رسانه هاست، تصریح کرد: دولت نقدپذیر است و نقد و نظر را برای خود مفید می داند، ممکن است به برخی اقدام های دولت انتقادهایی وارد باشد، اما این دولت، منتقدان را افراد بی شناسنامه و بی هویت نمی داند و برای شنیدن صحبت های منتقدان گوش شنوا دارد.
در پی قدردانی 220 نماینده مجلس از وزیر نفت:
رئیس جمهوری طی نامه ای از اقدام ها و خدمات وزیر و کارکنان وزارت نفت قدردانی کرد. ۲۲۰ نماینده مجلس ماه گذشته در بیانیه ای مشتمل بر پنج محور از اقدام های وزارت نفت تشکر کردند که این بیانیه از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برای سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ارسال شد. رئیسی هم در ابلاغ این پیام به جواد اوجی، وزیر نفت از خدمات و تلاش های او و کارکنان وزارت نفت تشکر و قدردانی کرد.
محورهای تشکر نمایندگان به شرح زیر است:
۱- تحقق صادرات نفت خام و میعانات برابر تکالیف مشخص شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و عملکرد بالای درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت و فرآورده های نفتی.
۲- افتتاح فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری.
۳- تأمین پایدار سوخت گاز مایع کشور در زمستان ۱۴۰۱ و عدم قطع گاز خانگی و خاموشی نیروگاه ها.
۴- تأمین و توزیع مناسب بنزین در سال گذشته و ایام پرتردد سال و عدم ازدحام در جایگاه ها.
۵- افتتاح و بهره برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی و بهره برداری از طرح های ان جی ال و کاهش تلفات و هدررفت گاز و خام سوزی گاز در مشعل همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری.
۲۸ اردیبهشت ماه پارسال هم ۲۲۶ نفر از نمایندگان مجلس از اقدام های جواد اوجی، وزیر نفت و کارکنان صنعت نفت قدردانی کرده بودند.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما موضوع میدان نفتی آرش را موضوع حقوقی و فنی می دانیم و بارها هم به حقوق ملت ایران در ارتباط با این میدان تأکید کرده ایم. ناصر کنعانی در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره بیانیه اخیر عربستان در خصوص تعلق میدان نفتی آرش به کویت و عربستان و ذی حق نبودن ایران در این میدان اظهار کرد: ما موضوع میدان نفتی آرش را موضوع حقوقی و فنی می دانیم و بارها هم به حقوق ملت ایران در ارتباط با این میدان تأکید و اعلام کرده ایم در چاچوب حقوقی آمادگی گفت وگو با طرف کویتی هستیم. وی تلویحاً با رد ادعای عربستان و تأکید بر حل اختلاف میان تهران و کویت درباره این میدان افزود: جمهوری اسلامی ایران علاقه مند است این موضوع را در چارچوب تخصصی و حقوقی و با آرامش و خارج از فضای رسانه ای در چارچوب مناسبات همسایگی حل کند.سخنگوی وزارت امور خارجه درباره افزایش حضور نظامی آمریکا در تنگه هرمز و گمانه زنی ها درباره افزایش تنش نظامی میان ایران و آمریکا هم با تأکید بر اینکه تأمین امنیت آبراه ها و کشتیرانی ایمن در خلیج فارس و دریای عمان جزو اولویت های ایران و موضوعی است که باید در چارچوب همکاری کشورهای ساحلی حوزه خلیج فارس و دریای عمان انجام شود، تصریح کرد: معتقدیم این کشورها این ظرفیت را دارند که بدون هیچ گونه مداخله خارجی و نیروهای فرامنطقه ای به تأمین امنیت مشترک در منطقه اقدام کنند و منافع مشترک و امنیت کشتیرانی در این پهنه بزرگ آبی راهبردی منطقه را تأمین کنند.
با موافقت نمایندگان مجلس تصویب شد:
نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تکمیل زنجیره نفت و گاز، وزارت نفت را موظف به واگذاری سهم خود در پالایشگاه ها و پتروشیمی ها کردند. نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به طرح تأمین مالی و جهش تولید از طریق اصلاح قوانین حداکثر از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور با ماده ۳۲ آن موافقت کردند. بر اساس ماده ۳۲ این طرح وزارت نفت از طریق شرکت های تابعه ذی ربط مکلف است در تأمین مالی اجرا یا احداث طرح هایی که در مصرف سوخت یا انرژی صرفه جویی می کند، مشارکت کند. میزان مشارکت وزارت نفت به عنوان سهم یا کمک بلاعوض دولت یا جبران صرفه جویی انجام شده در انرژی، محاسبه و منظور خواهد شد. در ادامه نمایندگان با ماده ۳۳ طرح مذکور نیز موافقت کردند. در ماده ۳۳ تأکید شده است: به منظور تکمیل زنجیره نفت و گاز، به وزارت نفت اجازه داده می شود با رعایت قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و سیاست های کلی اصل چهل وچهارم قانون اساسی از طریق شرکت های دولتی ذی ربط نسبت به سرمایه گذاری مشترک با بخش غیردولتی در پتروپالایشگاه ها و پالایشگاه ها از محل منابع داخلی این شرکت ها، تأمین مالی خارجی (فاینانس) یا تحویل نفت خام به پیمانکاران جهت تولید مواد پایه پتروشیمی و سوخت تا سقفی که از سوی شورا تعیین می شود، اقدام کند. سهم صندوق توسعه ملی از نفت خام تحویلی به عنوان سهم صندوق در این طرح ها منظور می شود. اخذ مصوبه شورا در این خصوص الزامی است و همسو با اجرای قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل وچهارم قانون اساسی وزارت نفت موظف به واگذاری سهم خود در پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های مذکور در بازه زمانی مصوب شوراست.
آیین رونمایی از نخستین کاتالیست صادراتی تولید بنزین ساخت ایران در پالایشگاه فراسرزمینی برگزار شد
چند سالی است که کشورمان با بهره مندی از توانمندی شرکت های دانش بنیان به دانش فنی تولید کاتالیست دست یافته و علاوه بر تامین کاتالیست پالایشگاه های داخل کشور، به صادرات آن هم که در حوزه پالایشگاه های فراسرزمینی مهم به شمار می آید، ورود کرده است. با توجه به این رویکرد، هفته گذشته، در آیینی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران؛ مدیرعامل شرکت دانش بنیان اکسیرنوین فرایند آسیا؛ رئیس پژوهشگاه صنعت نفت؛ نماینده یکی از پالایشگاه های ونزوئلا و جمعی از مدیران مرتبط با حوزه کاتالیست، از نخستین کاتالیست ایرانی صادارتی تولید بنزین به منظور استفاده در پالایشگاه های فراسرزمینی رونمایی شد. گزارش پیش رو، اشاره ای است به این رخداد که در ادامه می خوانید.
درکنار پژوهش های صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان، توانستیم تهدیدهای دشمن را به فرصت تبدیل کنیم و امروز در جایگاهی ایستاده ایم که در حوزه کاتالیست، مواد شیمیایی و تجهیزات صنعت نفت به خودکفایی رسیده ایم. این سخنان جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که در مراسم رونمایی از نخستین کاتالیست صادراتی ساخته شده به وسیله یک شرکت دانش بنیان ایرانی برای به کارگیری در پالایشگاهای فراسرزمینی بیان شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی افزود: علاوه بر انتقال تجهیزات و دانش فنی در بخش مواد شیمیایی و کاتالیست، کشورهای دیگر را هم قانع کردیم که ایران قادر است محصولات خود را در سطح رقبای بین المللی و در چارچوب استانداردهای جهانی عرضه کند.
سالاری با تاکید بر حمایت همه جانبه از شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: با حمایت ما مجموعه هایی که دچار مشکل بودند، توانستند از دستاوردهای نظام استفاده کنند و انتقال دهنده دانش فنی درحوزه فراسرزمینی باشیم.
وی با بیان این که از این دیپلماسی پاسخ خوبی گرفته ایم و توانسته ایم به کشورهای مختلف ورود کنیم، تصریح کرد: با توجه با این دیپلماسی موفق، صدور نفت خام افزایش یافته، دانش فنی آن نیزمنتقل شده و تفاهمنامه های خوبی میان شرکت های پالایشی کشور منعقد شده است؛ ضمن اینکه از ظرفیت های نیروی انسانی، تبادل اطلاعات و دانش فنی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و پالایشگاه های فراسرزمینی استفاده می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: این اتفاق نمی افتاد، مگر اینکه زنجیره ای از صنعت، دانشگاه، پژوهشگاه و شرکت های دانش بنیان شکل بگیرد.
سالاری گفت: با این تلاش جمعی توانسته ایم فرصت خوبی برای کشور ایجاد کنیم، افزون بر اینکه در کشورهای فراسرزمینی نیز حضور یافته ایم، موفق شده ایم حجم زیادی کالا و تجهیزات از بخش های مختلف را انتقال بدهیم که همه اینها در سایه اعتمادسازی اتفاق افتاده است.
سالاری با بیان اینکه قطعا در بخش های دیگر هم چنین توانمندی ها و زمینه هایی را فراهم کرده ایم و به آن بخش ها هم ورود خواهیم کرد و ظرفیت های شرکت ها را منتقل می کنیم، افزود: نگاه مجموعه وزارت نفت این است که تولیدکننده های ما نباید صرفا در داخل کشور حضور داشته باشند.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه تجربیات تولیدکننده ها باید به مجموعه های پژوهش و فناوری منتقل شود، اظهار کرد: ارتباط نزدیکی بین پالایشگاه های ایران و پالایشگاه های فراسرزمینی در حوزه های انتقال دانش فنی، تامین کالا و تجهیزات ایجاد شده که این اتفاق خوبی است.
وی گفت: افرادی که از مجموعه کارفرمایی حضور داشتند، از شرکت های ما و توانمندی های صنعت داخل کشور بازدید کردند و به این جمع بندی رسیدند که کشور توانسته با همه فشارها و تهدیدات، در همه حوزه ها به خود اتکایی و خودباوری برسد و خروجی این توانمندی در مرزهای دانشی خارج از کشور ظهور پیدا کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تاکید کرد: در کنار این مواد شیمیایی، کاتالیست های دیگری هم داریم (چیزی حدود ۲ میلیون قلم کالا) که آن را منتقل کرده اند. ضمن اینکه با مجموعه سازندگان داخلی مذاکره شده تا از ظرفیت سازندگان داخلی استفاده شود که این اتفاق بزرگی برای کشور است.
وی افزود: همکاران ما با سازندگان بسیاری، جلسات متعدد داشتند و با حدود یکهزار و 680 تامین کننده مذاکره کردند که از میان این تامین کنندگان، تعدادی انتخاب شدند. حدود 2 هزار و 100 جلسه برگزار و در آن ابهام ها برطرف شده است. اینها همه کارهای همگانی و بزرگی است که طی یک بازه زمانی یک ساله انجام شده است.
گفتنی است، در ادامه این برنامه، تفاهمنامه همکاری میان پژوهشگاه صنعت نفت و یکی از کشورهای خارجی به منظور تولید و صادرات کاتالیست ایرانی تولید بنزین برای استفاده در پالایشگاه های آن کشور به امضا رسید.
جواد اوجی به دنبال قدردانی رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وی و کارکنان این وزارتخانه، از زحمات و تلاش های جهادی همکاران خود در صنعت نفت تشکر کرد. در پی تقدیر رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از زحمات جواد اوجی و کارکنان صنعت نفت، وزیر نفت خطاب به معاونان، مدیران عامل شرکت های اصلی، مشاوران، مدیران کل و روسای واحدهای مستقل ستادی نوشت:
«با سلام
خداوند متعال را شاکریم که با زحمات و تلاش های جهادی همه عزیزان صنعت نفت به این مهم نائل شدیم.
از مجاهدات شبانه روزی همه همکاران ارجمند سپاسگزارم.»
بر اساس این گزارش، ۲۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی، ماه گذشته در بیانیه ای مشتمل بر پنج محور از اقدام های وزارت نفت تشکر کردند که این بیانیه از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برای سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ارسال شد. رئیس جمهوری نیز در ابلاغ این پیام به وزیر نفت از خدمات و تلاش های او و کارکنان صنعت نفت تشکر و قدردانی کرد.
وزیر نفت در پیامی روز خبرنگار را به جامعه رسانه ای کشور تبریک گفت.
متن پیام جواد اوجی به مناسبت روز خبرنگار به این شرح است:
شهد شیرین راستگویی در پیشگاه مردم، هماره حاصل کلمات کریم و حق مدارانه شما خبرنگاران و اصحاب رسانه بوده و مسیر پویایی کشور عزیزمان به سوی تعالی و توسعه از میان سطور شما می گذرد.
بدون تردید رسانه ها همواره نقش بسزایی در ارتقای سطح آگاهی جامعه نسبت به تحولات صنعت پرافتخار نفت داشته اند. این نقش آفرینی آنگاه رونق مضاعف می یابد که در کنار اطلاع رسانی، در چارچوب نقد و نظارت منصفانه قرار گیرد. کاری که خبرنگاران ژرف اندیش به آن همت می گمارند، سبب ساز رشد آگاهی جامعه بوده و زمینه ساز وحدت و یکپارچگی ایران اسلامی می شود. از این رو اهالی رسانه شایسته قدردانی بوده و قلمشان ارج و منزلتی ویژه دارد.
بر خود فرض می دانم، ضمن سپاس از زحمات شما صاحبان قلم و اندیشه، روز خبرنگار را به جامعه رسانه ای کشور تبریک عرض کرده و از درگاه خداوندمنان برای همه خبرنگاران و نویسندگان، توفیق و سربلندی در خدمت به کشور و مردم عزیز آرزو را کنم.
معاونان وزیرنفت در شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی گاز ایران، روز خبرنگار را تبریک گفتند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مجید چگینی، هریک با ارسال پیام هایی جداگانه، 17 مرداد، روزخبرنگار را به جامعه خبری کشور، بویژه فعالان عرصه صنعت نفت تبریک گفتند.
در پیام تبریک مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به مناسبت روز خبرنگار، ضمن گرامیداشت یاد وخاطره شهید صارمی و تشکر از تلاش های اصحاب رسانه آمده است: امروزه که شاهد تحولات بزرگ ازجمله افزایش تولید، بهره برداری از میدان های مشترک نفت و گاز، افزایش صادرات و خنثی سازی تحریم ها و سایر دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران هستیم، بی شک اصحاب رسانه بویژه خبرنگاران نقش اثرگذاری در روایت این پیشرفت ایفا کرده اند و به جرأت می توان ادعا کرد که قاطبه جامعه رسانه ای ایران همواره در کنار رسالت حرفه ای خود، مقید به اصول آرمان های انقلاب بوده و آگاه سازی عموم مردم را سرلوحه خود قرار داده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز درپیام تبریک خود به مناسبت روز خبرنگاربا قدرانی از تلاش های خبرنگاران در تنویر افکارعمومی و آگاهی بخشی جامعه اظهارکرده است: ما بر این اطمینان هستیم که دستاوردهای تبلور بخش در زمینه ساخت داخل و تجاری سازی دانش فنی، نویددهنده افق های روشن توسعه زنجیره ارزش درصنعت پتروشیمی است و این مهم درسایه انطباق هوشمندانه باهمراهی مسؤولانه و همدلانه اصحاب رسانه با صنعت پتروشیمی درمسیر اطلاع رسانی صحیح و اصولی این دستاوردها محقق خواهد شد.
مجید چگینی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز درپیامی مشابه با تبریک روزخبرنگار اظهار کرده است: خبرنگار، یک واژه نیست؛ بلکه یک مسؤولیت خاصانه درقبال روشنگری افکار عمومی درجامعه است و این جایگاه همواره شایسته احترام و تقدیر است و خداوند را شاکرم که قاطبه خبرنگاران رسانه ها و مطبوعات وزین کشورمان، مزین به اخلاق حرفه ای رسانه ای و مسلط به اصول حرفه ای بوده و این ویژگی مسؤولان را به شفافیت هرچه بیشتر در معرفی خدمات وشناسایی نقاط ضعف و قوت حیطه فعالیت متبوعشان تشویق می کند.
معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در روز خبرنگار از رسانه های اداره کل روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد. مهدی علی مددی ۱۷ مردادماه در روز خبرنگار از رسانه های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد و با خبرنگاران آنها به گفت وگو نشست. در این بازدید، معاون وزیر نفت در تحریریه هفته نامه «مشعل»، ماهنامه «ایران پترولیوم» و شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی(شانا) حاضر شد.
علی مددی در جریان بازدید از رسانه های اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، در جریان نحوه اطلاع رسانی اخبار از سوی این رسانه ها قرار گرفت.
در دولت سیزدهم، توجه به نیروی انسانی وزارت نفت، به عنوان یکی از اولویت های اصلی همواره مورد توجه بوده و در دو سال گذشته ساماندهی نیروی انسانی در دستور کار قرار گرفته است. همچنین مجید چگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز به مناسبت روز خبرنگار با حضور در تحریریه های شانا و هفته نامه مشعل و ماهنامه ایران پترولیوم از تلاش خبرنگاران این رسانه ها در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت تشکر و قدردانی کرد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت:
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با اشاره به لزوم ۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای اجرای طرح های کیفی سازی در پالایشگاه های کشور گفت: تنوع محصولات پالایشی بتازگی از ۳۰ محصول به ۴۶ محصول افزایش یافته و روزبه روز این تنوع در تولیدات پالایشی در حال افزایش است که نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده و سوددهی واحدهای پالایشی دارد.
ناصر عاشوری در نشست خبری به مناسب بزرگداشت روز خبرنگار در محل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور برگزار شد، در این باره افزود: مجموع سود واحدهای پالایشی پارسال حدود ۱۹۵ هزار میلیارد تومان (همت) برآورد شده که حدود ۷۸ همت از این مقدار مربوط به مطالبات این واحدهای پالایشی از دولت است. وی تأکید کرد: همچنین مطابق لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، پالایشگاه ها ملزم به اختصاص ۴۰ درصد از سود حاصله به طرح های کیفی سازی شده اند که این عدد از سوی همه واحدهای پالایشی تعیین تکلیف شده و در حسابی اندوخته شده که مجموع آن معادل ۷۸ همت شده است و در صورتی که مطالبات وصول شود، بخشی از آن به سرمایه گذاری در طرح های کیفی سازی اختصاص خواهد یافت. در صورتی که نتوانیم مطالبات خود را وصول کنیم، سود سهام را نیز نمی توانیم تقسیم کنیم که جریمه های سنگینی به دنبال دارد و پارسال یکی از پالایشگاه های ما نیز جریمه شد. عاشوری با اشاره به اینکه انجمن صنفی صنعت پالایش هم اکنون یکی از بزرگترین مؤدیان مالیاتی کشور است، گفت: تنها در سال ۱۴۰۱، ۴۸ هزار میلیارد تومان مالیات مستقیم ما بوده که با احتساب دیگر مالیات های غیرمستقیم، این عدد به ۷۰ همت نزدیک خواهد شد. وی افزود: سه راه حل برای پرداخت مطالبات دولت به پالایشگاه ها وجود دارد که صدور مجوز فروش بعضی از فراورده های اصلی مانند نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع به مرور ظرف ۶ ماه تا یک سال، صدور مجوز دریافت و فروش نفت خام و میعانات گازی و تهاتر مطالبات با بدهی های مالیاتی از آن جمله است که از سوی انجمن به دولت پیشنهاد شده است. وی با اشاره به اینکه حدود ۱۳ طرح توسعه کیفی در پالایشگاه های کشور تعریف شده و در حال اجراست، گفت: پیش تر همه پالایشگاه ها زیان ده بودند؛ اما امروز همگی سودده شدند؛ ولی با توجه به بالا بودن سن پالایشگاه های کشور، ما هم موافق اجرای طرح های توسعه ای هستیم که طبق برآوردهای انجام شده، اجرای تمام این طرح ها نیازمند ۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری است. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت از اضافه شدن سه پالایشگاه کوچک خلیج مهر، آفتاب و بهین قشم به اعضای این انجمن خبر داد و گفت: خلیج مهر، پالایشگاه ۱۳۰ هزار بشکه ای میعانات گازی است که اگر عملیاتی شود، با تولید روزانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون لیتر بنزین، کمک بزرگی به ناترازی بنزین در کشور خواهد بود و هم اکنون حدود ۴۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و نیازمند تزریق سرمایه است. پالایش نفت بهین قشم، با تولید قیر صادراتی و استفاده از خوراک نفت خام سنگین و شرکت پالایش ۲۵ هزار بشکه ای نفت آفتاب که نقش مهمی در تولید و صادرات دارد، از دیگر اعضای جدید هستند و تعدادی متقاضی جدید برای عضویت در انجمن نیز وجود دارد.
دولت سیزدهم حامی شرکت های دانش بنیان
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه در دولت سیزدهم تلاش شده به صورت مداوم و به صورت چهره به چهره با شرکت های دانش بنیان و تولیدکننده تجهیزات صنعت نفت ارتباط داشته باشیم، گفت: دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان برای حمایت از دانش بنیان ها در اواخر آذرامسال برگزار می شود.
وحیدرضا زیدی فرد درنشست خبری برگزاری دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت با تبریک روز خبرنگار اظهار کرد: یکی از رسالت های ما در وزارت نفت، حمایت از زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت است، از این رو در این زمینه اقدام هایی گسترده مانند افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان، تسهیل ورود شرکت های تولیدکننده به فهرست خرید صنعت نفت، برگزاری رویدادهای علمی همچون دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان و ارتباط با وزارت علوم بویژه در زمینه سامانه «عرضه و تقاضای وزارت نفت ذیل نظام ایده ها و نیازها» (نان) انجام شده است.
وی با یادآوری اینکه پارسال نزدیک به ۱۸۰ شرکت دانش بنیان در نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان صنعت نفت حضور داشتند، افزود: برگزاری ۱۸ نشست تخصصی با نمایندگان ۶۰ شرکت برتر صنعت نفت، بازدید حدود ۳ هزار نفر از نمایشگاه جانبی این کنفرانس، برگزاری ۴۰۰ نشست B2B، امضای ۵۵ تفاهمنامه به ارزش یکهزار میلیارد تومان، حضور مقام های کشوری و علمی کشور و ارائه ۸۰ مقاله علمی از دیگر اقدام های انجام شده در این دوره از کنفرانس بوده است. همچنین در حاشیه نخستین دوره این کنفرانس با سازمان انرژی اتمی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همکاری فعالانه ای را آغاز کرده ایم.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری درباره دومین دوره کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت بیان کرد: امسال تلاش شده افزایش فضای نمایشگاهی را به ۲۵۰۰ مترمربع برسانیم و زمینه را برای پذیرش ۱۰۰ شرکت استاتیکی فراهم کنیم، همچنین مقدمات لازم برای پذیرش شرکت های داخلی و خارجی نیز فراهم شده است.
زیدی فرد با بیان اینکه برنامه ریزی برای حضور کشورهای همسایه ای که نیاز به فناوری ما دارند، در این دوره از کنفرانس انجام شده است، تصریح کرد: حضور یکهزار نفر از مدیران دولتی، برنامه ریزی برای امضای قراردادهای مهم و برگزاری دو رویداد در مناطق عملیاتی خوزستان و بوشهر پیش از برگزاری این رویداد، از دیگر برنامه های این دوره از کنفرانس است، ضمن آنکه متولی برگزاری رویداد امسال، پژوهشگاه صنعت نفت خواهد بود.
وی یادآور شد: پارسال فهرست ۵۰۰ تجهیز کلیدی صنعت نفت که در داخل کشور تولیدی می شود، برای حمایت از تولید داخل به شرکت های تابعه صنعت نفت ابلاغ شد. این شرکت ها نباید محصولات خارجی مشابه دراین فهرست را خریداری کنند و هر شرکت که از این موضوع تخطی کند، به نهادهای نظارتی معرفی خواهد شد.
اگر طاقت گرما و شرجی دارید به امیدیه بیایید
مشعل «امیدیه» خوزستان، مردادماه امسال، یکی از گرم ترین نقاط ایران بود که دمای 50 درجه را از سر گذراند؛ اگرچه نفتی ها آن را دمای اندازه گیری شده درسایه دانسته و دمای درآفتاب را دست کم 10درجه بیش از آن می دانند؛ دمایی که البته تصورآن نفسگیراست و تحمل ناپذیر؛ با این حال کارکنان بخش عملیاتی صنعت نفت در تابستان داغ مشغول فعالیت در تاسیسات مختلف هستند و تعطیلی به دلیل گرما و سرما و گرد وغبار و... برایشان بی معناست.
امیدیه و آغاجاری از مناطق عملیاتی نفت درشركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با سهم 25 درصدی در تولید شرکت ملی نفت مناطق نفتخیز جنوب، راهبری عمليات توليد، فرآورش و انتقال نفت و گاز را از هشت ميدان نفتی (آغاجاری، كرنج، پرنج، پارسي، رامشير، رگ سفيد1، پازنان1 و مارون) با فعاليت 12 واحد بهره برداری، 8 كارخانه گاز و گاز مايع، 18 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 4 واحد نمكزدايی به عهده دارند و کارکنان صنعت نفت در این روزهای داغ تابستانی، در این گستره جغرافیایی ازکشور درحال فعالیت هستند.
کامران قنواتی، مسئول واحد بهره برداری شماره 2 شرکت نفت و گاز آغاجاری است که ازسال1369 واز طریق آموزشگاه وارد صنعت نفت شده است. وی که از سال 1371 تاکنون در اداره بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری فعالیت می کند، 46 سال دارد، اما سختی کار و سال ها فعالیت، سنش را بسیار بیشتر نشان می دهد.
قنواتی با بیان اینکه بخش عملیات، خط مقدم تولید نفت است، می گوید: فعالیت کارکنان در این گرمای سوزان و طاقت فرسا، تنها با مجاهدت رزمندگان در دوران دفاع مقدس و عملیات جنگی در فصل تابستان قابل مقایسه است؛ شرایطی که هر کس نه تاب آن دارد و نه توان درک، مگر آنکه با ما باشد.
او می گوید: آنچه ما کارکنان صنعت نفت در گرمای این روزها با آن درگیر هستیم، گفتنی نیست؛ لمس کردنی است. از کسانی که منتقد حقوق، مزایا و مطالبات کارکنان صنعت نفت هستند، دعوت می کنم که در فصل تابستان چند روزی به امیدیه بیایند، با بهترین ماشین در تاسیسات و سرچاه ها یک تاب بخورند و بر گردیم و شدت گرما را حس کنند، شاید نظرشان درباره حقوق و مزایای کارکنان صنعت نفت تغییر کند.
قنواتی با اشاره به اینکه خطوط لوله، چاه ها و دیگر تاسیسات در بخش های بدون سایه و در معرض مستقیم تابش خورشید قرار دارند، به گونه ای که تماس با آنها هم عذاب آور است، می گوید: حال شما تصور کنید که در مواقع ضروری باید دو تا سه ساعت در تابش مستقیم خورشید باشیم؛ درهمان 10 دقیقه اول لباس شوره می زند، چه رسد به اینکه نیاز به چند ساعت ماندن زیر آفتاب داشته باشیم.
این روزها در امیدیه و دیگر مناطق عملیاتی جنوب شرجی 90 درصدی هم چاشنی داغی گرما شده که شرایط وسختی کار را مضاعف کرده است.
وی می گوید: در شرایط حاکم بر تاسیسات صنعت نفت در این روزهای گرم حتی در دمای 52 درجه سایه هم به هیچ عنوان نمی توان با آب شیرهای موجود تاسیسات دست و صورت را شست، با این حال باید در تماس با این تاسیسات، خطوط لوله، اقدام ها و فعالیت ها را به پیش ببریم.
مسئول واحد بهره برداری شماره 2 شرکت نفت و گاز آغاجاری با یادآوری اینکه کار در صنعت نفت لحظه ای توقف ندارد و مانند اورژانس بیمارستان تعطیل ناپذیر است، می گوید: در گرما، سرما، گردوخاک، عروسی، عزا و... کارصنعت نفت برقرار است؛ چاه های نفت فعال و توربین ها کارمی کنند، نفت پمپاژ می شود درخطوط صادراتی و ... نفت بی وقفه درحال ارسال است.
آنچه واضح است، شرایط دمای بالا در تابستان کار در نفت را پرریسک تر و نیازمند رسیدگی بیشتر کرده است. قنواتی با اشاره به این موضوع می گوید: گرما به شدت بر ایمنی دستگاه ها به ویژه ماشین آلات، توربین ها و ...تاثیر گذاشته و آنها را مستعد حادثه می سازد و این مهم، کار و تلاش ما را برای بازرسی، پایش و رسیدگی به آنها مضاعف می کند.
وی ادامه می دهد: درخواست کارکنان عملیاتی دراین روزهای گرم، توجه هرچه بیشتر به این دسته از کارکنان صنعت نفت برای افزایش انگیزه است. برای کارکنانی که در واحدهای عملیاتی در شرایط سخت مشغول فعالیت هستند، درمقایسه با نفرات ستادی تفاوت قائل شوید.
قنواتی همچنین با اشاره به شرایط سخت کار در صنعت نفت در گرما و سرما و گرد وغبار و تاسیسات با قدمت بالا می گوید: چطورمی گویند نفتی ها به دلار حقوق می گیرند؟ همه ما وظیفه داریم برای سربلندی ایران و گردش چرخ صنعت نفت تلاش کنیم، توصیه می کنم که همه به سمت این تلاش بیایند.
او می گوید: به عنوان زبان کارکنان صنعت نفت از مسئولان چند درخواست دارم: اول آنکه برای تامین نیروی موردنیاز صنعت نفت به روش های موثر جذب گذشته بازگردند. ما از طریق آموزشگاه به صنعت آمدیم، مثل سرباز وارد می شدیم و مثل سرباز خارج می شدیم و متعهد و کم توقع بودیم؛ شرایطی دشوار که شاید حتی درخدمت سربازی هم تجربه نشود؛ البته وجود آموزشگاه های حرفه ای، تجربه ای موفق بود که بازاحیای آن کمک شایانی به صنعت نفت در دوران کنونی خواهد کرد.
قنواتی از دیگر مطالبات کارکنان بخش عملیاتی را تعدیل مدرک و سمت های سازمانی بیان می کند و ادامه می دهد: به عنوان نمونه نفراتی هستند که با 30 سال سابقه کار، در گرید سازمانی 16 ونفرات ستادی نیز با این گرید وحتی بالاتر درحال فعالیت اند.
او با طرح این سوال که چه دلیلی دارد واحدهای عملیاتی با مشکل سمت های سازمانی دست به گریبان باشند، درخواست حل و بهبود آن را دارد و می گوید: این مشکل برای کارکنان بخش عملیاتی ضروری است وگرنه این مشکل برای ما با تمامی آسیب های ناشی از کار تا زمانی که ما زنده هستیم و آخرین بازمانده مان حقوق بازنشستگی را دریافت کند، ادامه دارد.
یوسف آزادی پور، رئیس بهره برداری آغاجاری نیز با 32 سال سابقه کار در صنعت نفت و کوله باری از تجربه در واحدهای عملیاتی 13 سال است که دراین سمت سازمانی مشغول به کار است.
او با اشاره به اینکه ما از نوجوانی و از13سالگی کار خود در صنعت نفت را شروع کرده است، می گوید: آن زمان حقوق ما 2 هزار تومان درماه بود و از آن مقطع تاکنون براساس تورم، آیتم هایی اعمال شده است.
وی به عنوان یک فرد عملیاتی از این که مشمول سقف حقوق و مالیات است، راضی به نظر نمی رسد و می پرسد: چرا باید مشمول سقف حقوق و مالیات باشیم؟
بخشی دیگر ازسختی فعالیت کارکنان عملیاتی، جدال با مخازن با قدمت بالا و سرپانگه داشتن تولید است.چه آنکه این تاسیسات قدمتی به عمر اکتشاف نفت در ایران دارند و عمر 100 را هم پشت سرگذاشته اند؛ از این رو کار عملیاتی همان میزان که در گرمای آتشین وسط تابستان نفس گیر است، در زمستان هم سختی های خود را دارد. گاهی برای ایمن نگه داشتن این تاسیسات باید ازجانشان هم بگذرند، مثل آقای بیگدلی که همین چند سال پیش به شهادت رسید.
تجربه مشابه چاه 112 همین اواخر سال گذشته برای چاه دیگری در محدوده فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری هم رخ داد که اگر چه نفراتی برای ایمن سازی آن وارد عمل شدند، اما جان به سلامت بردند.
کامران قنواتی به عنوان کسی که در این عملیات شرکت داشته است، می گوید: وقتی به سمت محل حادثه در حال حرکت بودم، وصیتم را کردم چون هیچ تضمینی برای برگشت نبود. زمان ورود به محل چاه، برای پیدا کردن محل مملو از نشت نفت و گاز «اشهد» خود را هم خواندم.
قنواتی ادامه می دهد: وقتی از میزان شدت حادثه شنیدم، لباس کار نسبتا نو بر تن داشتم که گفتم ممکن است سالم برنگردم و لباس دیگری پوشیدم.
این حادثه مربوط به چاه 193 یکی از 226 حلقه چاه مخزن آغاجاری است که قدمتی حدود 90 سال دارد و برداشت از آن از سال 1310 شروع شده است.
او روایت می کند: شب حادثه و لحظه ترکیدگی چاه 193 کسی سرچاه نبود. حوادثی بوده در لحظه همکاران در محل مشغول فعالیت بودند. مثلا حادثه چاه 112 آغاجاری همکار ما آقای بیگدلی در مشابه این حادثه به شهادت رسید.
قنواتی درباره علت حادثه می گوید: بخشی از خط تزریق گاز قبل از ورودی به چاه دچار یخ زدگی و مسیر به وسیله یخ مسدود و جریان قطع شده است. یخ آرام آرام در فضای داخلی خط شروع به حرکت به سمت چاه می کند و به اولین مانع در مسیر برخورد کرده است. حرکت و ضربه به اولین مانع باعث تکان خط (7 تا 8 سانتیمتر-خط 4 اینچ کلاس بالا) به سمت چاه شده و آن را از محل تکیه گاه و نگهدارنده جدا می کند. همین باعث ترکیدگی و کنده شدن خطی شده که نفت گرم را برای گرم نگهداشتن کاهنده تزریق به سر کاهنده منتقل می کند.
وی می گوید: همکاران حراست در آن حوالی تماس گرفتند و از شنیدن صدای غیرعادی سر چاه 193 گزارش دادند که سریع با واحد کارخانه و گشت تماس گرفتم تا در محل حاضر و موضوع بررسی شود.
بد نیست بدانیم چاه 193 یکی از بد مسیرترین چاه های واحد بهره برداری شماره 2 شرکت نفت و گاز آغاجاری از نظر طول و مسافت و گردنه و جاده است که حرکت از کارخانه تا محل چاه 40 تا 45 دقیقه زمان می برد. بررسی همکاران از نشت شدید چاه حکایت داشت؛ از این رو اعلام کردم احتمال نشت در خط تزریق گاز است و در شیرخانه اصلی قبل از چاه ورودی گاز را ببندند. این اقدام تاثیری در روند حادثه نداشت و به این نتیجه رسیدیم در داخل چاه مشکلی به وجود آمده است. اپراتور شیفت با دستگاه تنفسی به سمت محل اعزام می شود که گزارش او از نشتی بسیار زیاد و پرتاب سنگ و نفت حکایت داشت که «نفت و گاز مثل دوش بالا و پایین می رود.» در این مرحله دیگر دستگاه تنفسی هم کارساز نیست و کافی بود دو قطره آن روی شیشه ماسک رود که امکان هیچ دیدی وجود نخواهد داشت.
قنواتی تصریح می کند: پس از دریافت این گزارش به نفرات تاکید کردم که از محل کاملا فاصله بگیرند و با عجله به محل حادثه حرکت کردم و در مسیر به آقای آزادی پور، رئیس واحد بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری اطلاع دادم که شرایط خطرناک است و باید با اداره ایمنی و ماشین آتش نشانی هماهنگ شود. نزدیک چاه متوجه شدم ایشان هم همزمان با من رسیده است. شرایط را که دیدیم متوجه شدیم هیچ راهی غیر از وصیت کردن و رفتن به حصار چاه نبود. حصارهای چاه ما معمولا نرده ای هستند و این چاه کاملا با ورق محصور بود. در چاه را باز کرده و داخل رفتیم. حدس ما ترکیدگی خط تزریق بود. به این دلیل با عجله سمت بستن دو سمت گاز تزریقی رفتم که حدود 20 ثانیه زمان برد و در این مدت نفسم را حبس کردم. چون به دلیل تراکم بالای گاز تنفس بسیار سخت بود. از محل بیرون آمده و دوباره تنفس گرفتم، اما نشتی برخلاف انتظار ما کم نشد. مجبور شدم دوباره داخل و به محل نشت نزدیک تر شوم تا دقیقا بدانم کجاست. خط لوله گرم کن نفت را دیده و دو سر خط را بسته و به خارج ازمحل چاه آمدم. پس از 20 تا 30 ثانیه جریان قطع شد و پس از آن اقدام به ایمن کردن بیشتر محل و بستن شیر نفت و ... شد و با رسیدن ماشین آتش نشانی شست وشو و دیگر مراحل انجام شد. او درباره شرایط سخت تنفس درچنین شرایطی می گوید: متاسفانه مخزن آغاجاری به سمت بالارفتن درصد H2S می رود و قاتل ناجوانمردی است؛ چون اولین چیزی که از شما می گیرد، حس بویایی است. قنواتی درباره ریسک های کار در صنعت نفت،عمده خطر را در بخش های عملیاتی دانسته و می گوید: با توجه به فرسودگی و قدمت تجهیزات، ادوات، خطوط و واحدها همیشه به همکارانم می گویم از لحظه ای که از خانه بیرون می آییم، مثل این است که وارد میدان مین می شویم، زیرا هر لحظه امکان یک حادثه و انفجار است. بخصوص آنکه ذره ای اشتباه نکردن هم کار را بسیار سخت کرده و باعث می شود هر قدم را با احتیاط برداریم. اتفاقاتی مشابه دو چاه که به آن اشاره شد، وجود دارد و تا زمان بهسازی و نوسازی کامل صنعت نفت، این خطرها ادامه دارد و مجبوریم با این شرایط کنار بیاییم.
یوسف آزادی پور، رئیس بهره برداری آغاجاری نیز در این زمینه روایت می کند: زمانی که رسیدیم، حجم عظیم نشت گاز و نفت مثل ابر سفیدی دورتا دور چاه را فراگرفته بود. می دانستیم اگر اقدامی نشود، فاجعه بسیار بزرگی رخ خواهد داد.
او می گوید: در اکثر ترکیدگی های خطوط ناشی از شدت فشار گاز و برخورد با چاه و سنگ هایی که پرتاب می شوند و به هم می خورند، جرقه ایجاد می شود و این مساوی است با انفجار؛ از این رو با توجه به جدا و شکسته شدن خط لوله چهاراینچ تزریق گاز و همچنین خط نفت مربوط به کاهنده، گاز با فشار 1700 پی اس آی و خط نفت با فشار 500 پی اس آی، به طورمشترک فضای داخل و بیرون چاه را تا شعاع 200 متری گرفته بود که اقدام های لازم را انجام دادیم. در آن لحظه تمام تمرکز روی کنترل چاه بود و به هیچ چیز دیگری فکر نمی کردیم. وقتی حادثه ای ایجاد می شود، در کل حوادث ابتدا باید بتوانیم آن منبع را قطع کنیم؛ به همین دلیل ابتدا منبع نفت و بلافاصله خط گاز ورود به چاه و نفت و در ادامه شیرایمنی شکسته شده چاه خط نفت را بستیم. به دلیل ریسک بالای زیاد، وارد این محیط آلوده شدیم. نفر ما رسید و حاضر نشدیم ورود کند. خودمان وارد عمل شدیم. به دلیل مراقبت از همکاران سرپرست ها وارد شدند. در این حادثه اگر صدها ماشین آتش نشانی و هزاران نفر هم بیاید تا زمانی که منبع قطع نشود، هیچ کاری نمی توان انجام داد.
آزادی پور با اشاره به اینکه چاه 193در فاصله کمی از آن چاه گازی قرار دارد که نگهبان و حراست دارند، می گوید: اما متاسفانه درچاه های نفتی هیچ نگهبانی وجود ندارد و در صورت بروز حادثه، مهار آن زمان بر خواهد شد. هرحادثه و اتفاقی از سوی عشایر، رهگذران، حراست ها و... به ما اطلاع داده می شود. وی اظهار می کند: اگر حضور به موقع و ایمن سازی از سوی ما انجام نمی شد، شاید بیش از 50 مورد احتمال جرقه و برخورد گاز به ستون چاه وجود داشت، برخورد دو سنگریزه با هم و ایجاد جرقه، حتی باز و بسته کردن شیرآلات باعث اصطکاک، جرقه و انفجار می شود؛ به همین خاطر در زمان عملیات سعی کردیم با حداکثر ایمنی وارد شویم و موارد لازم را برای حفاظت از چاه و ادوات آن را انجام دهیم. شاید دراین میان اصلا فکر خودمان نبودیم که چه پیش خواهد آمد. چندین سال در این بخش هستیم این موارد را با شدت کمتری شاهد بودیم. مثلا حادثه چاه 99 آغاجاری با روش ایمن کنترل شد. وی ادامه می دهد: حوادث ناشی از نفت متفاوت با گاز و کنترل و میزان آتش سوزی آن کمترو نقطه اشتعال آن متفاوت با گاز است. این اقدام بسیار پرریسک و خطرناک بود و مرتب با این موارد مواجه هستیم. موارد مشابه و بدتر از آن هم شاهد بوده و هستیم. با حضور بیشتر و فعال تر زحمت همکاران ما را انعکاس دهید. تقدیر در حد انتشار مطلب برای ما موثر است. این تنها بخش کوچکی از ریسک های کار در بخش عملیات است و بدون شک کارکنان شاغل در این بخش از صنعت نفت خطرهای ریز و درشت زیادی را تجربه کرده اند. اهمیت اقدامی را که به شکل داوطلبانه ازسوی ابراهیم قنواتی و آزادی پور انجام شد، وقتی بهتر درک می کنیم که اگر در زمان مناسب انجام نمی شد، با توجه به نوع شکستگی و ترکیدگی، امکان بسته شدن شیر نفت هم میسر نبود و شاید پیامدی مشابه رگ سفید 147 را شاهد می بودیم.
چاه 193 اکنون در حال تولید است، اما این تجربه امکان تکرار در این بخش و دیگر چاه ها را دارد.
اخبار خوش نفتی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم روز خبرنگار
مشعل مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیینی که به مناسبت «روز خبرنگار» در ساختمان کوشک برگزار شد، با اخبار خوش نفتی به این جمع آمد و گفت: روزانه 150 هزار بشکه به تولید نفت صادراتی کشور در دریا و خشکی افزوده خواهد شد و تا پایان شهریورماه امسال، این رقم به کانال 3 میلیون و 500 هزار بشکه می رسد.
هفته دوم مردادماه امسال به دلیل تقارن با «روز خبرنگار» یکی از شلوغ ترین هفته های این ماه بود و نشست های متعددی با خبرنگاران برگزار شد. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست با اصحاب رسانه و روابط عمومی های شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، ضمن قدردانی ازفعالیت خبرنگاران دربازتاب اخبار صحیح وبه موقع حوزه نفت، به توضیح و تشریح فعالیت های این حوزه پرداخت.
او با اشاره به افزایش تولید و صادرات نفت خام به عنوان یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم افزود: صادرات نفت از ابتدای دولت سیزدهم دو برابر شده است، همچنین در آغاز کار این دولت، تولید نفت ایران 2.2 میلیون بشکه در روز بود که این هفته 150 هزار بشکه به تولید نفت صادراتی کشور افزوده می شود و تا پایان شهریورماه تولید نفت کشور به کانال روزانه 3 میلیون و 500 هزار بشکه ای می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به حجم 78 میلیون بشکه میعانات گازی روی آب در ابتدای دولت سیزدهم که سالانه 450 میلیون دلار برای اجاره نفتکش ها و نگهداری میعانات گازی هزینه می شد، گفت: تصمیم بر آن شد با صادرات میعانات، افزون بر کاهش هزینه نگهداری، درآمد نفتی کشور را افزایش دهیم و اکنون میعانات گازی روی آب به صفر رسیده است.
بنابر گزارش خجسته مهر در نشست با اصحاب رسانه، 11 میلیارد دلار قرارداد «آی پی سی» در حال اجراست و به زودی 3.1 میلیارد دلار قرارداد دیگر تنفیذ می شود. وی ادامه داد: در مذاکراتی که انجام می دهیم و به تدریج به قرارداد می رسند، در مجموع 60 میلیارد دلار قرارداد نفتی در حال اجرا و مذاکره برای نهایی شدن داریم و نیمه دوم امسال ۸ میلیارد دلار در زمینه توسعه دو میدان مشترک نفتی قرارداد امضا می شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: وقتی وارد دولت سیزدهم شدیم، گفتیم اگر نقدی بر عملکرد دیگر مدیران داشته ایم، سعی کنیم تا حد امکان از تکرار آن پرهیز کنیم و به همین دلیل در ابتدای آغاز به کار دولت سعی شد تا راهبردها، سیاستها و ماموریتها را در یک راستا و در کنار هم تعریف کنیم و نسبت به تصیم گیریها صحیح و اجرای آنها در کوتاه ترین زمان ممکن اقدام کنیم. او با این مقدمه یادآور شد: هم زمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، نخستین تصمیم در بخش نفت، توسعه فاز 11 پارس جنوبی بود که براساس آن هدف گذاری شد در مدت زمان دو ساله تولید گاز از فاز 11 به عنوان یکی از اهداف راهبردی کشور آغاز شود. توسعه میدان مشترک پارس جنوبی در همه دولت ها انجام شده است و در فاز 11 نیز اگرچه کارهایی انجام شده بود، اما قابل عرضه نبود.
خجسته مهر گفت: با توجه به ناترازی گاز، تولید زودهنگام با چهار حلقه چاه و انتقال سکوی فاز 12 به موقعیت فاز 11 در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت و ساخت سکو و جکت دوم نیز سفارش گذاری شد که این اقدام منحصربه فرد بود.اگر سکو جابه جا نمی شد، برداشت گاز از فاز 11 پارس جنوبی حدود سه سال به تأخیر می افتاد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه مذاکرات توسعه فاز 11 از حدود سال 79 آغاز شده است و با وجود تأخیر 20 ساله توانستیم ظرف 20 ماه، تولید گاز از این فاز را آغاز کنیم، آن را غرور و افتخار ملی و متعلق به ملت ایران خواند.
خجسته مهر در ادامه مهم ترین پروژه راهبردی صنعت نفت را فشارافزایی خواند و توضیح داد: با توجه به شرایط تحریم نمی توانیم همچون دیگر کشورها فعال باشیم، اما ثابت کرده ایم پیشرفت های بزرگ در شرایط تحریم تجربه شده است.
بخش دیگر سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به «روز خبرنگار» اختصاص داشت.
او یکی از نمادهای دموکراسی در ایران را آزادی خبرنگاران خواند و ضمن تاکید بر صحت، دقت و صراحت در این شغل افزود: در این صورت می توان گفت شغل خبرنگاران جهاد تبیین است.
خجسته مهر گفت: با آغاز به کار دولت سیزدهم، حجم اخبارمنتشر شده در حوزه نفت و انرژی بسیار زیاد بوده است که بسیار ارزشمند به شمار می آید و این نشانه رونق کسب و کار در صنعت نفت است.
او گفت: رشد ما در گرو نقدهای منصفانه و مصلحانه است و با اصحاب رسانه و خبرنگاران می توانیم رشد کنیم. معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه روز خبرنگار با نام شهید صارمی پیوند خورده است، آن را نمادی ارزشمند خواند که با نام و یاد شهید و وجود عصاره یک شهید یادآور از خودگذشتگی است.
خجسته مهر در ادامه صبر در برابر اصحاب رسانه را پیش شرط همکاری با جامعه خبرنگاران خواند و گفت: در بخش انرژی و صنعت نفت و گاز خبرنگاران اقدام های ارزشمندی در تبیین اقتدار اقتصادی داشته اند.
غلامرضا جمالی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران هم در این آیین طی سخنانی با تبریک روز خبرنگار به اصحاب رسانه با بیان اینکه خودمان را امانتدار خبرنگاران در خدمت رسانی می دانیم، اظهار امیدواری کرد بتوان این وظیفه را به درستی انجام داد.
او تاکید کرد: مردم نیاز به امید دارند و در شرکت ملی نفت ایران به دنبال کسب موفقیت و افتخارآفرینی هستیم که باید به گوش مردم برسد؛ دستاوردهای شرکت ملی نفت، دستاوردهای نظام اسلامی است و باید در این زمینه صریح باشیم. شرکت ملی نفت ایران خانه اصحاب رسانه است و باید کمک کنیم تا موفقیت های صنعتی را به گوش مردم برسانیم.
پروژه های راهبردی صنعت گاز در نشست خبری معاون وزیر نفت تشریح شد
مشعل صنعت گاز ایران در دوسال فعالیت دولت سیزدهم، بیش از 68 هزار میلیارد تومان در حوزه ها و بخش های مختلف صنعت گاز (پروژه های گازرسانی روستایی و شهری، خطوط انتقال گاز و ایستگاه های تقویت فشار، پالایشگاه ها و امور پژوهشی) سرمایه گذاری کرده است. این بخشی از عملکرد شرکت ملی گاز ایران در دو سال گذشته است که مجید چگنی،معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران است درجمع خبرنگاران به آن اشاره کرد.
مجیدچگنی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، روزدوشنبه ( 16مرداد)، به مناسبت هفته دولت و روز خبرنگار در نشست خبری با اصحاب رسانه به تشریح عملکرد دو ساله حوزه مدیریتی پرداخت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: در دو سال گذشته، 38.6 هزار میلیارد تومان (همت) در پروژه های روستایی و شهری، 19.6 همت در مهندسی و توسعه گاز، 2.9 همت در انتقال گاز، 2.4 همت در پروژه های پالایشگاهی و 4.7 همت در حوزه پژوهش سرمایه گذاری شده است. وی با بیان این که در سال 1402 نیز در مجموع، 69.3 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری پیش بینی شده است، افزود: از این میزان، 34.5 همت در پروژه های روستایی و شهری، 23.4 همت در پروژه های مهندسی و توسعه گاز، 2.4 همت در پروژه های انتقال گاز و 9 همت نیز در بخش پالایشگاهی پیش بینی شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که مجموع مصرف گاز طی سال گذشته به جز مصرف داخلی صنعت و صادرات، ۲۳۰ میلیارد مترمکعب بوده است، گفت: از این میزان، 75 میلیارد مترمکعب یعنی ۳۲ درصد تحویل بخش نیروگاهی، ۷۱ میلیارد مترمکعب یعنی ۳۱ درصد تحویل صنعت، 63 میلیارد مترمکعب یعنی 27 درصد تحویل بخش خانگی، حدود ۹ میلیارد مترمکعب یعنی چهار درصد تحویل بخش عمومی و همین میزان تحویل حمل و نقل و حدود 4.8 میلیارد مترمکعب یعنی دو درصد تحویل بخش کشاورزی شده است. وی ادامه داد: هم اکنون، 101 نیروگاه از نعمت گاز استفاده می کنند که از این تعداد، به 15 نیروگاه طی دوسال گذشته گازرسانی شده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان این که صنعت گاز کشور یک صنعت ملی است و همه دولت های پس از انقلاب اسلامی ایران در جهش توسعه گاز در کشور نقش داشتند، گفت: قدردانی از زحمات مدیران و دست درکاران صنعت گاز را که در این حرکت عظیم نقش داشتند، بر خود فرض می دانیم. چگنی درباره آخرین آمارهای گازرسانی در کشور گفت: با توجه به روند توسعه ای بالادستی پالایشگاهی گاز کشور، زیرساخت های شبکه گازرسانی هم به تناسب گسترش پیدا کرده است و تاکنون یکهزار و 253 شهر و 39 هزار و 699 روستا از نعمت گاز بهره مند شده اند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در دو سال گذشته در دولت سیزدهم بیش از پنج هزار و 297 روستا با ۳۰۷ هزار خانوار و ۴۱ شهر با ۹۴ هزار خانوار به شبکه گاز کشور متصل شده اند. وی درباره مجموع جمعیت برخوردار کشور از گاز گفت: با توسعه گازرسانی در کشور پس از انقلاب اسلامی، ۹۸.۶ جمعیت شهری و ۸۶.۳ جمعیت روستایی تحت پوشش شبکه گازرسانی کشور قرار گرفتند که این عدد به منزله برخورداری 27.5 میلیون مشترک از این نعمت الهی است.
چگنی در خصوص پروژه های اولویت دار شرکت ملی گاز ایران گفت: تقویت شبکه گاز شمال شرق کشور ازجمله مهم ترین پروژه های شرکت ملی گاز ایران است که در این چارچوب، عملیات اجرایی پروژه خط دوراهی دشتک - زابل به سربیشه به طول 300 کیلومتر، احداث خط صالح آباد - تربت جام به طول 70 کیلومتر و تاسیسات تقویت فشار آرادان که با آرایش 1+3 طراحی شده و امسال به بهره برداری خواهد رسید، جای می گیرد. معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: این پروژه ها به منظور تقویت رینگ شرقی کشور و افزایش پایداری انتقال گاز در محورهای تایباد و تربت جام است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره پروژه های تقویت شبکه گاز در شمال کشور هم گفت: برای تقویت حوزه شمال کشور و عملیات اجرایی خط تقویتی دوم اردبیل به طول 55 کیلومتر، خط نهم سراسری از اهواز به کوهدشت به طول 400 کیلومتر، تاسیسات تقویت فشار اهواز آغاز و همچنین مطالعات فنی- مهندسی امتداد خط نهم سراسری از میاندوآب به تبریز و فاز دوم تبریز تا بازرگان هم انجام شده است.
چگنی در ادامه توضیح داد: برای دولت سیزدهم، توسعه گازرسانی در مناطق و استان های محروم به اندازه دیگر استان ها حائز اهمیت و تلاش شده است طی این دو سال، بیشتر شهرها و روستاهای این استان ها گازدار شوند. وی در ادامه تصریح کرد: بر همین اساس، طی دو سال گذشته به هشت شهر و 145 روستا در استان سیستان و بلوچستان و سه شهر و ۲۴ روستا در استان هرمزگان گازرسانی شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: با روند فعلی، مصرف داخلی گاز به یکهزار و 420 میلیون متر مکعب می رسد و همزمان پروژه های بهینه سازی و ذخیره سازی و هوشمندسازی در دستور کار قرار گرفته است.
چگنی طرح هوشمندسازی شبکه توزیع گاز را دیگر پروژه اولویت دار شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد و گفت: اجرای این پروژه از تکالیف قانونی است که به عهده شرکت ملی گاز است. وی افزود: سال گذشته مهندس مشاور پروژه انتخاب شد و به زودی با فراخوانی که شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران منتشر خواهد کرد، اجرای طرح به صورت پایلوت در 6 استان کشور انجام و پس از آن، پروژه در سراسر کشور اجرا خواهد شد و امیدواریم بتوانیم 27 میلیون کنتور را هوشمند کنیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که پروژه هوشمندسازی تجربه موفقی در کشورهای دیگر قلمداد می شود، گفت: اجرای این پروژه ها 10 سال در کشورهای اروپایی زمان برده است و از این رو، باید در نظر داشت که این پروژه، کوتاه مدت نخواهد بود. اجرای پروژه هوشمندسازی علاوه بر این که منجر به بهبود مدیریت و کنترل مصرف می شود، منافع متعددی برای مشترکان و مصرف کنندگان هم دارد؛ ازجمله این که مشترکان می توانند گاز صرفه جویی شده را در بازار انرژی به فروش برسانند.
معاون وزیر نفت در امور گاز در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان این که در سال جاری شاهد افزایش 16 درصدی صادرات گاز و 22 درصدی ال پی جی بودیم، گفت: تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق در حال نهایی سازی است و قصد داریم سازوکار تسویه را تغییر دهیم تا پول های ما بلوکه نشود. وی ادامه داد: ترکیه هم مایل به تمدید قرارداد خرید گاز از ایران است، ضمن این که مذاکرات برای صادرات گاز به عمان، احیای قرارداد پاکستان و تجارت گاز با روسیه ادامه دارد و کشورهای اروپایی نیز مذاکراتی برای واردات گاز از ایران از مسیر ترکیه با ما انجام داده اند که هنوز به ثمر ننشسته است. چگنی افزود: با تسویه بدهی ترکمنستان در سه قسط، حجم سوآپ گاز از این کشور را از روزانه ۴.۵ به هشت میلیون مترمکعب رسانده ایم. هم اکنون، با ترکمنستان درخصوص واردات گاز از طریق دو سناریوی کوتاه مدت و بلندمدت وارد مذاکره شده ایم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: تست واردات ۱۰ میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان نیز با موفقیت انجام شده تا این گاز وارد کشور شود و در گام بعد و همزمان با بهره برداری از پروژه های توسعه میادین گازی ترکمنستان، قصد داریم میزان واردات را افزایش دهیم. وی ادامه داد: روس ها به ما پیشنهاد تبدیل به هاب گازی و هاب انرژی را داده اند و تیم تخصصی ما هم اکنون در روسیه مستقر است و توافقاتی در این حوزه صورت گرفته و امیدواریم کار به خوبی پیش برود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بخش دیگری از این نشست، به مبحث ذخیره سازی گاز به عنوان یکی از راهبردهای مهم این شرکت در روند مقابله با ناترازی گاز اشاره کرد و گفت: شیوه نامه ذخیره سازی روزمینی که از سوی وزیر نفت ابلاغ شده، از جمله راهبردهایی است که برای پیک سایی در زمان اوج مصرف در دستور کار است. وی افزود: بر اساس این شیوه نامه این امکان فراهم شده است تا با احداث واحدهای مینی ال ان جی، سی ان جی و ال پی جی؛ گاز مجموعه های صنعتی و دیگر بخش ها در فصل سرما تأمین شود. معاون وزیر نفت افزود: در این شیوه نامه نحوه بازگشت سرمایه و کمک هایی که برای دولت از سوی دولت اعمال خواهد شد، آمده است؛ به منظور اجرای این طرح مذاکراتی با وزارت صمت صورت گرفته تا با سرمایه گذاری بخش خصوصی این واحدها در وروردی شهرک های صنعتی، در کنار صنایع عمده مثل پتروشیمی ها و شرکت های سیمان و ... تأسیس شوند تا محدودیتی در فصل سرد سال برای این واحدها به وجود نیاید. چگنی درباره وضعیت ذخیره سازی زیرزمینی گفت: هم اکنون پروژه شوریجه ۲ با شرکت مپنا در دست اجراست که ظرفیت ذخیره سازی را از 2.2 میلیارد مترمکعب به ۴.۵ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد داد. همچنین برای پروژه در سراجه ۲ هم پیمانکار انتخاب شده که ظرفیت ذخیره سازی را از یک میلیارد به ۱.۵ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد داد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به تعویض بخاری های کم بازده به پربازده از سوی این شرکت گفت: طبق مصوبه شورای اقتصاد باید 4.1 میلیون بخاری تعویض شود که ۱۴ شرکت در فراخوان اجرای آن شرکت کردند؛ چنانچه این طرح به طور کامل اجرایی شود، هر بخاری می تواند تا ۵۰۰ مترمکعب در سال صرفه جویی در مصرف گاز به ارمغان آورد. وی با اشاره به اجرای طرح بهینه سازی موتورخانه واحدهای خانگی و تجاری، افزود: از مجموع ۳۲۹ هزار موتورخانه، تاکنون ۷۴ هزار موتورخانه بهینه سازی شده است و روند اجرای این طرح همچنان نیز ادامه دارد. معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: دیگر طرح مهم ما در زمینه تکمیل زنجیره ارزش گاز، پروژه استحصال اتان در 18 فاز مجتمع گاز پارس جنوبی است که طی توافق با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و با اعتبار افزون بر 800 میلیون یورو در حال انجام است تا اتان استحصال شده را در اختیار پتروشیمی ها قرار دهیم.
وی در ادامه با تاکید بر اجرای پروژه های مقاوم سازی تاسیسات گازی و خطوط انتقال گاز اعلام کرد: شبکه گاز مراکز استان ها، شهرهای بزرگ و دیگر تاسیسات، به تدریج مقاوم سازی می شوند که برای اجرای این پروژه ها بیش از هشت هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
چگنی در ادامه درباره اصلاح تعرفه ها گفت: از جمله تکالیف قانونی امسال اجرای جزء یک بند الف تبصره ۱۴ برای اصلاح تعرفه پتروشیمی ها و همچنین جزء یک بند «ز» تبصره ۱۵و آیین نامه اجرایی بند «ل» تبصره 15 ماده واحده قانون بودجه 1401 که در آن تعرفه گاز خانگی از سوی دولت به ما ابلاغ شد. به گفته وی، به این ترتیب، با اصلاح الگوی مصرف، تغییر دامنه اقلیم ها را شاهد بودیم که بر این اساس، در دامنه مصرف اصلاحاتی با همکاری مجلس انجام و دامنه اقلیم ها، مشابه سال 1400 شد، اما پلکان ها در همان 12 پله ماند. وی در باره اقدام های کاهش فلر نیز، با بیان این که فلرینگ هم به عنوان یک تکلیف قانونی در دستور کار است، گفت: برای جمع آوری گازهای فلر، دو پروژه تعریف شده که در پروژه اصلاح فرآیندها، پیمانکار در سایت یک و دو مجتمع پارس جنوبی در حال انجام کار است و پروژه مزایده گازهای فلر که مزایده مربوطه برگزار شده و قرارداد آن منعقد شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این نشست، با تشکر از اصحاب رسانه، به ویژه خبرنگاران حوزه انرژی، فرارسیدن روز خبرنگار را به آنان تبریک گفت و تلاش آنان در بازتاب اخبار دقیق و امیدوارکننده درباره دستاوردهای کشور به خصوص در حوزه صنعت گاز را ارزشمند خواند.
آمادگی سکانداران تامین گاز برای ورود به زمستان
مشعل شرکت انتقال گاز ایران با بهره گیری از 38 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 333 توربوکمپرسور، 91 ایستگاه تقویت فشار گاز و61 مرکز بهره برداری و تعمیرات، ظرفیت انتقال روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز را دارد. با توجه به شرایط خاص زمستان سال گذشته، در مجموع 274 میلیارد مترمکعب گاز از سوی مناطق دهگانه این شرکت به نقاط مختلف کشور منتقل شد که بالاترین میزان انتقال گاز مربوط به 21 بهمن با 858 میلیون مترمکعب بود. اینها بخشی از صحبت های غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران است که در نشست خبری14مردادماه به آن اشاره و تصریح کرد: ازابتدای فروردین تا دهم مردادماه سال گذشته، 94 میلیارد مترمکعب منتقل کرده ایم و این میزان امسال به 98 میلیارد مترمکعب رسیده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در نشست خبری که با حضور جمعی از اصحاب رسانه در این شرکت برگزارشد، افزود: تعدادی از ایستگاه ها شامل نورآباد 10، دوراهان 10، خورموج و آب پخش از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سرویس قرار خواهند گرفت که این تاسیسات زمینه افزایش بیش از پیش پایداری انتقال گاز را فراهم می کنند.
وی یادآورشد: با توجه به تامین حداکثری گاز مورد نیاز بخش های مختلف در فصول سرد و گرم، زمان زیادی برای تعمیرات خطوط و ایستگاه ها نداریم و شبکه گاز در همه فصول به صورت کامل در سرویس قرار دارد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه برای عبور از زمستان سال گذشته اقدام های قابل توجهی اجرایی شد، اظهار کرد: سال گذشته 185 مورد تعمیرات اساسی(اورهال) تاسیسات تقویت فشار گاز، یکهزار و 100 مورد تعمیرات خطوط لوله به ویژه روی خط لوله چهارم سراسری انجام شد.
وی ادامه داد: زمستان سال گذشته در مجموعه شرکت انتقال گاز ایران چالش خاصی در حوزه انتقال گاز نداشتیم و همه گاز تولیدی از پالایشگاه ها را به مبادی تعریف شده ارسال کردیم. حسینی با بیان اینکه تعمیرات امسال نیز آغاز شده است، گفت: تعمیرات برنامه ریزی شده این شرکت با 50 درصد پیشرفت در جریان است و با آمادگی کامل به فصل سرد سال وارد می شویم. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران افزود: حدود 800 مورد تعمیرات روی خط لوله چهارم سراسری در یک ماه در شرایط سخت آب و هوایی انجام شد.
وی یادآور شد: ظرفیت انتقال روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز وجود دارد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در ادامه با اشاره به فعالیت این شرکت در حوزه خودکفایی و بومی سازی گفت: 750 قلم کالاهای اساسی ایستگاه های تقویت فشار گاز از سوی شرکت های دانش بنیان تولید شده و در ناوگان این شرکت در حال استفاده است. با داخلی سازی 750 قلم کالای داخلی حدود 60درصد نسبت به مشابه خارجی کاهش هزینه داشته ایم. حسینی ادامه داد: 450 قطعه دیگر نیز در حال تولید است که با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان به زودی از این قطعات در ناوگان انتقال استفاده خواهد شد. به گفته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، علاوه بر خودکفایی در تعداد زیادی از قطعات و تجهیزات، توربینهای گاز نیز ازسوی دو شرکت مطرح، ملی شده است. امیدواریم همه نیازمندی هایمان را که درصد بسیاری پایینی است، در داخل تولید کنیم. وی گفت: فرایند تعمیرات ایستگاه ها برون سپاری شده و تامین قطعات خارجی که نمونه داخلی آن وجود دارد، ممنوع است. حسینی با بیان اینکه در رابطه با توانمندسازی پیمانکاران اتفاق های مثبتی رخ داده است، یادآور شد: افزون بر شرکت های توانمند بزرگ، تعدادی از شرکت های دانش بنیان نیز به حوزه تولید، تامین و تعمیر قطعات توربین ورود کرده اند.
مدیرعامل شرکت انتقال گازایران تصریح کرد: با ایجاد خط لوله ششم و نهم سراسری ظرفیت 100میلیون مترمکعب برای صادرات ایجاد خواهد شد. وی با اشاره به تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت انتقال گاز ایران گفت: تجهیزات و خطوط لوله تحت مدیریت این شرکت در مناطق بیابانی، سخت گذر و کوهستانی قرار دارند. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: عملیات انتقال گاز تعطیل بردار نیست و همکارانم به طور شبانه روزی در حال فعالیت هستند. کارکنان این شرکت زمستان سال گذشته با همه شرایط سختی که وجود داشت، پای کار بودند. حسینی اظهار کرد: زمستان سال گذشته پس از محدودیت صادرات گاز ترکمنستان، برای نخستین بار گاز را از غرب کشور به طور معکوس به شرق کشور منتقل کردیم. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به وظایف سازمانی این شرکت گفت: در میانه زنجیره تامین گاز قرار داریم و گاز دریافتی را پس از فشار افزایی به مبادی تعریف شده منتقل می کنیم. وی ادامه داد: گاز را 13 پالایشگاه پارس جنوبی و هفت پالایشگاه دیگر، دو پایانه وارداتی، 16 نقطه از مناطق نفتخیز جنوبی و... دریافت و به دو هزار و 198 مرکز تقلیل فشار، سه نقطه تزریق به چاه های نفت، 6 پایانه صادراتی، دو مخزن ذخیره سازی و... تحویل می دهیم. حسینی اظهار کرد: 38 هزارکیلومتر خط لوله انتقال گاز، 333 توربوکمپرسور، 91 ایستگاه تقویت فشار گاز و 61 مرکز بهره برداری و تعمیرات این شرکت به طور کامل در حال فعالیت است. به گفته وی، افزون بر موارد یادشده، شبکه مخابرات صنعت گاز ایران نیز با بیش از 8 هزار کیلومتر فیبر نوری و 964 ایستگاه مخابراتی، ارتباط میان شرکت ها را برقرار می کنند.
مدیر دانش و پیشنهادات پالایشگاه نفت تبریز مطرح کرد:
مشعل پالایشگاه تبریز از شرکت هایی است که درحوزه برندینگ وارد شده است و به موازات این طرح که گامی بزرگ برای این مجموعه به شمار می رود، فعالیت های تولیدی خود را پیش می برد.
برپایه این طرح، جایگاه وعرضه کننده، خود صاحب حمل و نقل هستند و فراورده را از مخزن انبار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی دریافت می کنند و درمنطقه به مصرف کننده تحویل می دهند.
همسو با اجرای طرح برندینگ در پالایشگاه تبریز، نظام مدیریت دانش و پیشنهادات نیز دراین پالایشگاه شکل گرفته است. علی اصغر خلفی، مدیر توسعه برند و مسئول مدیر دانش و نظام پیشنهادات پالایشگاه تبریز، به هفته نامه «مشعل» توضیحاتی داده است که در ادامه می آید.
با توجه به اینکه ازسال 1395 شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دستورالعملی با عنوان واگذاری جایگاه های عرضه سوخت به شرکت های صاحب نشان یا همان برندها ابلاغ کرد، شرکت پالایش نفت تبریز نیزهمسو با این راهبرد مهم، به گونه ای فعال و پیشرو وارد این حوزه شد.
مسئولیت اصلی این مدیریت، سوق دادن شرکت های صاحب نشان به خرید مجاری عرضه سوخت است و همسو با آن مسئولیت توسعه برند را نیز دردستور کار دارد؛ باهمین رویکرد، پالایشگاه تبریزابتدا با خرید دو جایگاه عرضه سوخت در شهرهای گنبد کاووس و ماکو فعالیت درحوزه برندینگ را آغاز کرد و درادامه این حرکت وتوسعه بخشی آن، اکنون 13جایگاه عرضه سوخت را در قالب طرح برندینگ زیرپوشش دارد.
در دستورالعمل های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درخصوص شرکت های صاحب نشان (برند) آمده است که بخشی ازمسئولیت های این شرکت به شرکت های صاحب نشان واگذارمی شود؛ اما از آنجا که رویه ها و اعطای امتیازات برای احداث جایگاه های جدید تغییر کرده و دستورالعمل جدیدی در دست تدوین است، بنابراین تا نهایی شدن این دستورالعمل به احداث یا خرید جایگاه دیگری اقدام نخواهد شد.
توزیع وعرضه فراورده ها ی نفتی درهیچ کشوری انحصاری نیست و شرکت های تولید کننده وصاحب نشان مانند شل، بی پی و... در این زمینه پیشگام هستند. درکشورمان نیز قانونی همسو با توسعه شرکت های صاحب نشان داریم که البته با چالش هایی روبه روست.
ازسوی دیگر، برند درکشورما، نوپاست و شرکت هایی هم که تازه به این حوزه ورود کرده اند، هنوزتجربه کافی درآن ندارند. تفکری هم که امروز درخصوص ایجاد برندینگ واین که شرکت های پالایشی می توانند برای تولید محصول و تحویل آن به مصرف کنندگان باشند، به مرورایجاد شده است؛ بنابراین جا افتادن چنین حرکتی، زمان برخواهد بود.
پالایشگاه نفت تبریزبنابر فعالیت های تولیدی که دارد، با جدیت وارد عرصه برندینگ شده است وامیدوارم با دیدگاه هایی که برای توسعه آن وجود دارد، بتواند با حضوری فعال تر و گونه ای رقابتی تر در این زمینه گام بردارد.
این پالایشگاه به عنوان یکی از پالایشگاه های پیشرو دربحث برندینگ، درهمسویی با پیاده سازی سیاست های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در این حوزه آماده همکاری است.
پیشینه اصلی نظام پیشنهادات به شرکت های تویوتا بازمی گردد. درآن زمان شرکت های ژاپنی دریافتند پیشنهادهایی که از بطن کارکنان و بدنه تولید دریافت شود، بسیار قابل قبول تراست؛ پیرو این تفکر، مکتبی به نام پیشنهادات ایجاد کردند.
در وزارت نفت نیز نظام پیشنهادات، سابقه وقدمتی20ساله دارد و با تشکیل دبیرخانه پیشنهادات، فعالیت خود را آغاز کرد. آن زمان پالایشگاه نفت تبریز هنوزبه بخش خصوصی واگذار نشده و وابسته به دولت بود و شروع فعالیت در حوزه نظام پیشنهادات در این مجموعه مربوط به 17 سال پیش است.
پالایشگاه تبریز از سال 1398 برنامه ای تحت عنوان مدیریت دانش را پایه ریزی کرد تا به این وسیله سرمایه های سازمانی مانند اطلاعات و دانش کارکنان در آن ثبت شود؛ از این رو با توجه به نزدیکی فعالیت های نظام پیشنهادات ومدیریت دانش ، این دو با یکدیگر ادغام و تحت نظارت یک مدیریت اهداف و برنامه های این دو حوزه دنبال می شود. ضمن آن که سال 1401 دستورالعمل ها و آیین نامه های آن تدوین شد.
بر اساس این دستور العمل های نظام پیشنهادات، تمام بخش های مختلف پالایشگاه پیشنهادات خود را ارائه می دهند و در دبیرخانه و شورای همیاری بررسی می شود، در صورت تایید مورد استفاده در پالایشگاه قرار می گیرد. شورای همیاری 10 نفرعضو دارد که از این تعداد 5 نفر انتخابی هستند و هرسه سال یک بار انتخاب می شوند، هر کدام از کارکنان شرکت پالایش نفت تبریز می توانند در این انتخابات شرکت کرده و از سوی دیگر همکاران خود انتخاب شوند. پنج نفر بعدی اعضای شورای همیاری از سوی مدیرعامل با پیشنهاد مدیریت دانش برای تکمیل تخصص ها تعیین می شوند. از وظایف شورای همیاری می توان به بررسی پیشنهادات ارسالی به دبیرخانه اشاره کرد که بعد از فرآیندی برای مدیرعامل و مدیر عملیات ارسال می شود.
سیستم مدیریت دانش را بتازگی جاری و سازی کرده ایم و در این زمینه بیشتر از توان مهندسان داخل پالایشگاه استفاده می کنیم، ضمن آنکه از ثبت تجارت افراد با سابقه و بازنشسته بخش های مختلف پالایشگاه بهره مند می شویم. به این صورت که اگر تجربه موفقی در حین کار دارند، این تجربه موفق به مدیریت دانش منتقل و پس ازطی فرآیندی ثبت می شود. برای تشویق همکاران و سوق دادن آنها به این مسیر نیز مزایایی انگیزشی در نظر گرفته شده است.
حضور تاثیرگذارشرکت های دانش بنیان در عرصه های مختلف ازجمله صنایع پالایشگاهی به اثبات رسیده است و پالایشگاه نفت تبریز نیز از توان و قابلیت آنها بی بهره نمانده و توانسته است با تکیه بردانش، تخصص و تجربه شان، نیازهای اساسی در تولید محصول، ساخت قطعات مورد نیاز و. . . را مرتفع سازد.
از10سال گذشته از دانش شرکت های دانش بنیان جهت دستیابی به خودکفایی و ساخت داخل استفاده کرده ایم و این شرکت ها ارتباط تنگاتنگی با بخش تدارکات کالای پالایشگاه دارند، مصداق این امرهم ساخت کاتالیست های ایرانی است که در واحد بنزین سازی مورد استفاده قرارمی گیرند.
زنجیره پالایش کشورازجمله پالایشگاه نفت تبریز، در صدد این است که با بهترین عملکرد، زنجیره ای مطلوب از تولید داشته باشند. نقشه راه هم همین است که دراین مسیر وتعالی آن گام های متعددی برداشته شود. با توجه به این رویکرد، در حوزه هایی همچون، مدیریت دانش ونظام پیشنهادات همین نگاه و تفکرتسری داده شده است تا بتوان از توان و تجربه نیروی انسانی که مهم ترین رکن در هرسازمان و صنعتی به شمار می روند، به نحوی شایسته بهره مند شد.
با توجه به اینکه مدیریت دانش یک موضوع جدید به شمار می رود، برای تشویق و سوق دادن همکاران به این سو لازم است فرهنگ سازی صورت گیرد؛ از این رو از بخش های بالادستی می خواهیم که به منظور پیشبرد اهداف مدیریت دانش، ما را حمایت کنند. سازمان های اشاعه دهنده فرهنگ مانند صدا وسیما، آموزش و پرورش و... نیز می توانند در این مسیر بسیار کمک کننده باشند. با فرهنگ سازی می توان بهترین نتایج را از نظام پیشنهادات به دست آورد.
گفت و گو با مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
مشعل میانگین مصرف روزانه سی ان جی در کشور، رقمی بالغ بر 23.5 میلیون مترمکعب است که در دو هزار و 554 جایگاه، توزیع و عرضه می شود.فعالان صنعت سی ان جی، ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک را 40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده اند و در شرایط کنونی که تولید و مصرف بنزین در موازنه ای سربه سر قرار دارند، توسعه صنعت سی ان جی را به یک الزام و ضرورتی اجتناب ناپذیر بدل کرده است. از طرفی، بهره مندی از این میزان ظرفیت بلااستفاده، این امکان را ایجاد خواهد کرد تا افزون بر تنوع بخشی به سبد انرژی و شرایط زیست محیطی مطلوب برای شهروندان، بازار قابل اعتمادتری برای عرضه بنزین آزاد شده حاصل جایگزینی سی ان جی رقم بخورد و موجب شود تا کشور در زمینه صادرات این محصول راهبردی هم حرفی برای گفتن داشته باشد. در این زمینه با محمدحسین باقری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت وگو شده و وی توضیحات مبسوطی در خصوص سی ان جی و ضرورت های توسعه آن ارائه کرده است.
توسعه صنعت سی ان جی به عنوان یکی از اولویت های مهم دولت سیزدهم مطرح است. همکاری و تعامل با خودروسازان در زمینه دوگانه سوز کردن خودروها که متعاقبا در دو سال اخیر با امضای قراردادهای متعددی نیز همراه شد، از جمله گام های موثر برداشته شده در خصوص توسعه صنعت سی ان جی است. به گفته محمدحسین باقری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، برنامه تبدیل خودروهای دوگانه سوز با توجه به مصوبه شورای اقتصاد، در دست اجراست، به طوری که تاکنون حدود 260 هزار خودرو از طریق 340 کارگاه مجاز دوگانه سوز شده اند. به گفته این مقام مسؤول، همچنان ظرفیت کافی برای تبدیل خودروها در کشور وجود دارد و متقاضیان می توانند با ثبت نام در سامانه ای به همین منظور، ظرف 14 روز خودروی خود را دوگانه سوز کنند.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اعلام کرد: هم اکنون تعداد 2 هزار و 554 تجهیز سی ان جی در سطح کشور فعال و در حال سوخت رسانی هستند. میانگین میزان مصرف روزانه، رقمی بالغ بر 23.5 میلیون مترمکعب است که با وجود ناترازی حال حاضر تولید و عرضه بنزین، در تلاش هستیم که با استفاده از برخی راهکارهای مناسب، میزان مصرف سی ان جی را افزایش دهیم. باقری افزود: خوشبختانه ظرفیت حال حاضر جایگاه های عرضه سوخت به نحوی است که می توان میزان عرضه سی ان جی را تا رقمی بالغ بر 35 میلیون مترمکعب افزایش داد، آن هم بدون ایجاد صف. متوسط کارکرد ساعتی کمپرسورها در جایگاه های عرضه سی ان جی حدود 8.7 دهم ساعت است که با همین میزان ساعت کارکرد، می توان خدمات لازم را به هموطنان ارائه کرد.توصیه اکید می کنم افرادی که دارای خودروهای دوگانه سوز هستند، حتما از سوخت سبز سی ان جی که هم جایگزینی مطلوبی برای بنزین است و هم صرفه اقتصادی برای خانوارها و در سطح ملی برای کشور دارد، استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته میزان مصرف سی ان جی معادل 23.2 میلیون مترمکعب در روز بود، گفت: این در حالی است که با تدابیر انجام شده، هم اکنون این میزان مصرف به 23.5 میلیون مترمکعب در روز رسیده که با توجه به زیرساخت های موجود، امکان افزایش این رقم تا روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب نیز وجود دارد.
اهمیت توسعه صنعت سی ان جی به عنوان یک اولویت در سبد سوخت کشور در تمامی دولت ها مطرح بوده و این مسأله با جدیت بیشتری در دولت سیزدهم در حال پیگیری است. طبق مصوبه شورای اقتصاد در تیرماه 99، درخواست وزارت نفت مبنی بر حمایت از تولید و تبدیل کارخانه ای و کارگاهی یک میلیون و 464 هزار خودروی تاکسی، ون، وانت و مسافربر شخصی بنزینی به سی ان جی سوز مورد تایید قرار گرفت و این تبدیل به صورت رایگان برای خودروهای دارای اولویت انجام می شود.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بیان کرد: بر این اساس، برنامه تبدیل خودروها به دوگانه سوز از طریق مصوبه شورای اقتصاد در دست اجراست و تاکنون حدود 260 هزار خودرو از طریق 340 کارگاه مجاز دوگانه سوز شده اند. همچنین متقاضیان خودروهای دوگانه سوز می توانند با مراجعه به سایت gcr.niopdc.ir نسبت به ثبت نام و نوبت گیری در کارگاه های تبدیل اقدام کنند. این امکان وجود دارد تا در صورت نیاز، تعداد کارگاه ها افزایش یابد؛ اما ظرفیت کافی برای تبدیل خودروهای ثبت نامی در کشور وجود دارد. شرایط ثبت نام به نحوی است که متقاضیان می توانند به نزدیک ترین کارگاه محل زندگی یا محل کارشان مراجعه و تعیین نوبت کنند تا بی هیچ مشکلی و ظرف مدت 14 روز تبدیل خودروی آنها انجام شود. باقری تصریح کرد: خودروهای مسافربر شخصی برای گازسوز کردن خودروی خود باید تا 25 درصد هزینه را پرداخت کنند که البته در تلاش هستیم مصوبه شورای اقتصاد را اصلاح و برای تبدیل این خودروها به دوگانه سوز، آن هم به صورت رایگان اقدام کنیم. به محض موافقت شورای اقتصاد با پیشنهاد اصلاحیه، شرکت پخش فراورده های نفتی نیز متعاقبا اقدام های مقتضی را برای اجرایی شدن آن به کار خواهد گرفت.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از تحریک تقاضا به عنوان تنها عامل رشد فزاینده مصرف سی ان جی در کشور یاد کرد و افزود: بخش اعظم این تحریک تقاضا برمی گردد به مباحث قیمتی. در سال 98 همزمان با افزایش قیمت بنزین و سهمیه ای شدن این سوخت، میزان مصرف سی ان جی از 20میلیون مترمکعب در روز به 25 میلیون مترمکعب افزایش یافت؛ هرچند بعدها با رشد فزاینده قیمت ها و هزینه های معیشتی، این میزان اختلاف قیمتی در سبد مصرفی خانوارها چندان مشهود نبود و به مرور استقبال از مصرف سوخت سی ان جی فروکش کرد.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اظهار کرد: عامل های تشویقی غیرقیمتی، از آن دست ابزارهایی است که در تحریک تقاضا موثر است. لحاظ کردن پاره ای از امکانات برای خودروهای دوگانه سوز از جمله عامل های تشویقی است که می تواند تاثیر قابل توجهی بر میزان افزایش مصرف به همراه داشته باشد. واضح و روشن است که نفوذ سوخت سی ان جی به سبد سوخت خانوارها، تنها به دست یک ارگان خاص حل وفصل نمی شود؛ بلکه همه مسؤولان و دست درکاران مرتبط با این ماجرا باید پای کار بیایند و یک تلاش همگانی در مسیر توسعه صنعت سی ان جی در کشور شکل گیرد.
باقری ادامه داد: از کاهش دریافت مالیات از خودروهای دوگانه سوز گرفته تا تخفیف های لازم در زمینه ارائه طرح ترافیک و مواردی از این دست می توانند ابزارهای تشویقی مناسبی برای استقبال مردم از سوخت سی ان جی باشند که عملیاتی شدن آن، تلاش جمعی را می طلبد؛ چراکه وزارت نفت و مشخصا شرکت پخش فراورده های نفتی در این زمینه ذینفع نیست. وظیفه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تامین و توزیع به موقع فراورده های سوختی است و تصمیم گیری در زمینه مباحث قیمتی و عامل های تشویقی از سمت ارگان های دیگری انجام می شود؛ هرچند این شرکت نیز بنا به وظیفه خود سیستم های تشویقی مناسب را برای تقویت مصرف سی ان جی و بحث تحریک تقاضا با مکاتبات مختلف اعلام کرده است؛ اما در نهایت این خود سازمان ها هستند که باید در این زمینه تصمیم گیری کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 120 تا 130 جایگاه در حال ساخت داریم که از سوی بخش خصوصی در دست اجرا و راه اندازی است، گفت: اکنون اغلب جایگاهداران از وضعیت کنونی عرضه سی ان جی به دلیل میزان فروش پایین آن و نداشتن صرفه اقتصادی لازم، رضایت ندارند و معتقدند که لازم است، دولت با اعطای کارمزدهای ویژه و اجرای طرح های تشویقی برای ترغیب بخش خصوصی اقدام کند.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی یادآور شد: اینکه به صراحت نمی توان گفت چه تعداد از این جایگاه های در حال احداث، به بهره برداری می رسد، به این خاطر است که احداث این جایگاه ها در اختیار بخش خصوصی است.از آنجا که پایین بودن میزان فروش و همین طور هزینه کرد بالا برای تامین تجهیزات و امکانات چنین جایگاه هایی برای بخش خصوصی صرفه اقتصادی چندانی ندارد، بنابراین چاره ای جز تحریک تقاضا نیست و شرایط را باید به گونه ای فراهم کرد تا استقبال از سی ان جی، به یک اولویت در سبد سوخت خانوارها تبدیل شود.
باقری بیان کرد: در حال حاضر ظرفیت مازاد برای توزیع سوخت سی ان جی در کشور داریم. برای مثال در کلانشهری مثل تهران، بخصوص در بخش های شمالی شهر، جایگاه های سی ان جی محدود است و دلیل اصلی آن هم به نبود زمین مناسب برای احداث این دست جایگاه ها برمی گردد؛ البته ناگفته نماند که نبود توجیه اقتصادی برای احداث جایگاه های سی ان جی، این کمبود را دامن می زند. با این وجود، مذاکراتی با شهرداری تهران مبنی بر در اختیار گذاشتن زمین با شرایط مناسب به بخش خصوصی انجام شده که در صورت توافق به دست آمده، می توان امیدوار بود که بخش خصوصی وارد عمل شود و به احداث جایگاه های سی ان جی در این نقطه از شهر تهران اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه اکنون یکی از چالش های مهم، موضوع حق العمل جایگاه هاست که باید در بودجه دیده شود، عنوان کرد: با توجه به اینکه بخشی از حق العمل از محل درآمد فروش سی ان جی است، به همین دلیل اگر سیاست های کلان کشوری بر این اساس تعریف شود که حق العمل جایگاه ها مستقل از مباحث قیمتی در نظر گرفته شود، می توان به اقتصادی بودن احداث این دست از جایگاه ها امیدوار بود.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: بر اساس برنامه های مطالعاتی کشور مصر، سالانه به دنبال تبدیل 50 هزار خودروست، در حالی که ما در دو سال و نیم گذشته، رقمی بالغ بر 100 هزار خودرو را دوگانه سوز کرده ایم که البته در صورت استقبال متقاضیان، ظرفیت تبدیل سالانه ۴۰۰ تا 500 هزار خودرو نیز وجود دارد. براساس مصوبه دولت، آمادگی تبدیل تا ۹۳۰ هزار خودرو تا سال ۱۴۰۵ را داریم و امیدواریم که بزودی مجوز تبدیل خودروهای شخصی با اصلاح مصوبه نیز صادر شود.
باقری با بیان اینکه سوخت های گازی مانند سی ان جی، ال ان جی و انرژی های تجدیدپذیر، سهم بالایی از سبد سوخت حمل ونقل کشورها را به خود اختصاص دادند، افزود: این موضوع حاکی از آن است که روند مصرف سوخت در دنیا در حال گذار از سوخت های مایع به سمت سوخت های پاک است؛ البته این جایگزینی افزون بر مزیت های اقتصادی به لحاظ شرایط زیست محیطی هم مطلوب قلمداد شده و امروز موضوع صیانت از محیط زیست، بیش از هر زمان دیگری به یک ضرورت ملی و بین المللی بدل شده است. با تمامی این اوصاف؛ اما همچنان بنزین و گازوییل در سبد سوخت ایران خودنمایی می کند و ما در تلاش هستیم تا با استفاده از راهکارهای موجود و بهره مندی از ابزارهای غیرقیمتی بتوانیم گام های اثربخشی در مسیر توسعه صنعت سی ان جی و کاهش میزان مصرف فراورده های مایع برداریم.
وی ادامه داد: در این میان، نقش خودروسازان بیش از دیگر سازمان ها و ارگان های دست درکار پررنگ تر است. بهتر است که خودروها در بدو تولید به صورت دوگانه سوز و پایه گازسوز باشد و به مردم تحویل داده شود تا از این نظر، امکان استقبال مردم به مصرف سی ان جی فراهم شود. اکنون صنعت سی ان جی و احداث جایگاه ها بیش از هر زمان دیگری نیازمند حمایت است.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی اظهار کرد: حتی باید پا را فراتر از این گذاشته و با یک برنامه ریزی مدون و اصولی سبد سوخت خودروهای دیزلی و گازوییلی را هم مشابه سبد سوخت خودروهای بنزینی به سمت استفاده از سوخت سی ان جی سوق دهیم که بر این اساس، صرفه جویی ایجاد شده از مازاد مصرف گازوییل و صادر کردن آن به دیگر کشورها می تواند درآمدزایی مناسبی هم برای کشور داشته باشد.
باقری با اعلام اینکه تعدادی شرکت دانش بنیان، پیگیر تجهیز ناوگان سنگین به سی ان جی سوز هستند، گفت: به صورت نمونه چند مورد از خودروهای سنگین کامیون و کامیونت را تبدیل کردند که البته خودروهای سنگین برخلاف خودروهای سبک، تنها از یک حالت سوخت می توانند استفاده کنند و به صورت همزمان، مصرف سوخت مایع و گاز در این قبیل خودروها امکانپذیر نیست. در حال حاضر برخی شرکت ها، تبدیل های نمونه را انجام دادند و مقرر شده تا نمونه ساخته شده در اختیار شرکت پخش فراورده های نفتی قرار داده و تست های لازم در موقعیت های مختلف روی این ناوگان حمل ونقل دیزلی انجام شود که در صورت مثبت بودن تست ها، تبدیل خودروهای سنگین به سی ان جی سوز نیز در اولویت خواهد بود. اگر این اتفاق رقم بخورد، قطعا انقلابی در بخش خودروهای دیزلی رخ خواهد داد و یک دستاورد بزرگی است که افزون بر منافع اقتصادی در سبد سوخت خانوارها هم تاثیرگذار است.
مطالعه روی تکنولوژی ای ان جی، دستیابی به دانش فنی جاذب نانو در تکنولوژی ای ان جی و ساخت مخزن ای ان جی از سال 1382 در ایران کلید خورد و در شرایطی که دو کشور آمریکا و ژاپن به تحقیق روی این تکنولوژی ورود کرده بودند و به هیچ وجه حاضر به ارائه دانش به ایران نشدند، متخصصان کشورمان توانستند با تکیه بر دانش بومی و استفاده از تجهیزات داخلی، به تکنولوژی ای ان جی دست یابند.
ایران اکنون پس از دو کشور آمریکا و ژاپن، سومین کشوری است که این دانش را در اختیار دارد. با استفاده از این دانش می توانیم همان میزان گازی را که در مخازن سی ان جی ذخیره می شود، با یک ششم فشار سی ان جی در مخازن ای ان جی ذخیره کنیم که به این ترتیب، هم می توان گاز را در شرایط ایمن به نقاط دوردست ارسال کرد و هم به عنوان مخازن سوخت خودروها از این تکنولوژی بهره گرفت. در حال حاضر استفاده از این تکنولوژی در مخازن خودروها و ایجاد خودروهای گازسوز با مخزن ای ان جی در دستور کار متخصصان بخش سوخت کشور است.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در این باره گفت: خصوصیت بارز تکنولوژی ای ان جی در حقیقت همان استفاده از گاز طبیعی است؛ اما به روش نانوکربن ها در جذب متان است و این امکان را می دهد که گاز طبیعی بیشتری در مخزن ذخیره سازی شود که بر اساس این ویژگی، پیمایش بیشتری در اختیار راننده قرار می گیرد. ضمن آنکه مخازن ای ان جی به گونه ای طراحی شده که به ما اجازه می دهد همان میزان گازی را که در مخازن سی ان جی ذخیره می کنیم، به جای فشار 250 بار با فشار 35 تا 80 بار ذخیره کنیم.
باقری تصریح کرد: ایران در علم نانو جزو 5 کشور برتر دنیاست که بر این اساس در زمینه ساخت مخازن ای ان جی نیز اکنون این دانش به تکنولوژی مبدل شده و در مراحل اجرای پایلوت است. همچنین در این خصوص، قراردادی پژوهشی بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران منعقد شده که دستیابی به این دانش و ارزان سازی تجاری تکنولوژی کسب شده را هدف گذاری کرده ایم.
وی افزود: همچنین تست های عملیاتی و میدانی خودرویی نیز در ارتباط با این مخازن انجام شده که خوشبختانه نتیجه بخش هم بوده؛ اما استفاده از این مخازن در خودروها و رسیدن به تولید انبوه، به میزان همکاری و تعامل خودروسازان بستگی دارد. این مخازن به این دلیل که روی شاسی موتور قرار می گیرد، طبیعتا مورد استقبال و رضایت مشتری خواهد بود؛ چون این امکان را می دهد که فضای صندوق عقب ماشین خالی از مخزن شود که از این طریق مشکل دسترسی و حمل بار نیز مرتفع می شود. همچنین این مخازن، نانوکربن و ضد انفجار است. به همین دلیل، هم بدنه سبک تری نسبت به مخازن سی ان جی دارد و هم ایمنی آن به مراتب بالاتر است.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، طرح هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی هم اکنون به صورت پایلوت در چند جایگاه کشور در حال اجراست که در صورت تأیید سازمان های مرتبط، اجرایی خواهد شد؛ اما تأمین ایمنی خودروهای دوگانه سوز، نیازمند معاینه فنی تجهیزات این خودروها در مراکز معاینه فنی است، بنابراین انتظار داریم ثبت نام خودروهای دوگانه سوز در مراکز معاینه فنی نیز انجام شود و با بررسی تجهیزات سی ان جی، معاینه فنی سی ان جی نیز برای این خودروها صادر شود. لازمه هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی نیز، همکاری میان دستگاهی با وجود سامانه های پرشمار است و توقف و کندی این طرح به دلیل ضرورت هماهنگی این سامانه ها و اجرای پایلوت آن در چند جایگاه است.
حدود دو دهه از ورود صنعت سی ان جی به کشور می گذرد و در این مدت، زیرساخت هایی متناسب با آن ایجاد؛ اما کمتر بهره گرفته شده است. با توجه به ظرفیت خالی که هم اکنون در صنعت سی ان جی کشور وجود دارد، دولت سیزدهم با نگاهی ویژه تر به این موضوع پرداخته تا این ظرفیت منفعل را پویا و قابل استفاده کند. بی شک، تحقق این مهم از چند جهت می تواند برای کشور و مردم، مفید فایده باشد. نخست آنکه سوختی پاک و ارزان در مقایسه با بنزین در معرض استفاده عموم قرار می گیرد که هم به حفظ و پایداری محیط زیست وهم به اقتصاد خانواده ها کمک خواهد کرد و دوم اینکه با آزادسازی بنزین به واسطه جایگزینی سی ان جی، هم بازاری برای صادرات ایجاد خواهد شد و هم ارزآوری برای کشور رقم خواهد خورد و همه اینها در گرو آن خواهد بود که مسؤولان گام های جدی تری در این زمینه بردارند و مردم را در توسعه این صنعت با خود همراه سازند.
صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی راه اندازی می شود
مشعل صنعت پتروشیمی در دوره تحریم های شکننده و سخت سال های گذشته تا امروز توانسته است بسیاری از نیازهای خود را در داخل کشور تامین کند. در این سال ها، روند تولید و توسعه پروژه های صنعت پتروشیمی یک روز هم متوقف نمانده است و همواره شاهد شروع پروژه های جدید و افتتاح پروژه های نیمه تمام بوده ایم. کشورهای تحریم کننده صنعت نفت و پتروشیمی ایران اینطور گمان می کردند که با فشارهای اقتصادی، نیمه کاره گذاشتن یا حذف سرمایه گذاری های مشترک، پروژه های بزرگ این صنعت روی زمین باقی می ماند، اما صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی خود محور که مستقل از دولت عمل می کند، توانسته است سرمایه گذاری روی پروژه های بزرگ را نیز با اتکا به سرمایه داخلی به انجام برساند و در این میان حتی به دنبال شیوه های جدید تامین مالی و سرمایه گذاری در پروژه ها هم برود.
سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) یکی از شیوه های تامین مالی و سرمایه گذاری است که هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و به طور مشخص هلدینگ خلیج فارس آن در دستور کار قرار داده است و این شیوه می تواند برای پیشبرد اهداف صنعت پتروشیمی راهگشا باشد.
سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) طبق تعریف رسمی یکی از رویکردهای سرمایه گذاری جدید است که به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، با سرعت بسیار بالایی در حال گسترش است. در واقع امروزه و با مشاهده موفقیت های چشمگیر صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی، این صندوق ها به عنوان یک مدل سرمایه گذاری موفق در میان شرکت ها از محبوبیت بالایی برخوردار شده اند.
شرکت های بزرگ زیادی در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی با توجه به موقعیت و توان مالی و توانمندی ها، همچنین نیازی که به ایده های نوآورانه و همکاری با شرکت های دانش بنیان دارند، به دنبال اشکال جدید سرمایه گذاری رفته اند؛ البته این تنها مسیری نیست که صنعت پتروشیمی در سال های گذشته تاکنون در دستور کار قرار داده است. یکی از روش های پیش بینی شده و کاربردی برای سرمایه گذاری در پروژه های صنعت پتروشیمی، صندوق پروژه در صنعت پتروشیمی است. صندوق پروژه به صندوق هایی گفته می شود که از طریق سرمایه گذاری خصوصی یا صندوق های بزرگی که در اصطلاح به آن صندوق در صندوق گفته می شود، فعالیت می کنند و زیرگروه آن می تواند انواع صندوق ها نظیر صندوق پروژه باشد.
به عبارت ساده تر این صندوق ها ظرفیت آن را دارند که بدون ایجاد بدهی، منحصرا به فعالیت و اجرای طرح ها بپردازند، اما نکته اساسی این است که مسیر تامین مالی مورد نظر مبتنی بر بازار سرمایه است. یکی دیگر از پیگیری هایی که صنعت پتروشیمی در این سال ها برای مسیر سرمایه گذاری داخلی دنبال کرده، صندوق پروژه های پتروشیمی بوده است.
پیشتر شهرام رضایی، مدیر سابق سرمایه گذاری و رئیس امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته بود که صندوق پروژه در واقع صندوق تخصصی تامین مالی برای صنعت پتروشیمی و گزینه خوبی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و تامین مالی پروژه ها بزرگ محسوب می شود.
یکی از موضوعات در مورد ماهیت و زمینه فعالیت این نوع صندوق این بوده که اگر هلدینگ ها به طور مستقیم اقدام و سرمایه گذاری نکنند، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجبور است با تضمین یا واگذاری خوراک و یا موارد دیگر که جزو انفال محسوب می شود، وارد عمل شود و در این شرایط دیگر ماهیت این صندوق عام می شود.
برای این که این صندوق عام شود، هم پیش بینی هایی صورت گرفته و سازمان بورس اعلام آمادگی و اعلام کرده است که هلدینگ ها می توانند 60 درصد سهم بگذارند و 40 درصد هم پذیره نویسی صورت گیرد. در حال حاضر هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های فعال در این عرصه یک پروژه صندوق تخصصی تامین سرمایه را با فرابورس شروع کرده است و اگر موفق باشد، سایر هلدینگ ها هم وارد خواهند شد.
هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از زیرمجموعه های بزرگ صنعت پتروشیمی که تعداد زیادی از پروژه های این صنعت را در دستور کار دارد، با رویکردی جدید نسبت به سرمایه گذاری پروژه ها، حالا صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی را در دستور کار قرار داده و اخیرا هم تفاهم نامه همکاری برای توسعه فعالیت های دانش بنیان در زنجیره ارزش پتروشیمی بین این هلدینگ و صندوق نوآوری و شکوفایی امضا و همزمان تاکید شد که تأسیس «صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی» از مفاد این تفاهم نامه است و این صندوق، فرصت سرمایه گذاری در بخش های مختلف دانش بنیان در صنعت پتروشیمی را فراهم خواهد کرد.
علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با بیان اینکه قله افتخارات ما در صنعت پتروشیمی، شرکت های دانش بنیان هستند و اگر به لحاظ مالی تقویت شوند می توانند آینده بهتری را برای این صنعت رقم بزنند، اظهار کرد: اگر جنبه های مالی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان توسعه یابد، این شرکت ها رشد خواهند کرد و ثمرات بسیار خوبی در اقتصاد کشور خواهند داشت.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به تفاهم نامه این شرکت با صندوق نوآوری و شکوفایی تأکید کرد: با امضای این تفاهم نامه ، یکی از راهبردهای بزرگ هلدینگ خلیج فارس و حتی حوزه پتروشیمی کشور که سرمایه گذاری و حرکت به سمت زنجیره پایین دستی صنعت پتروشیمی است، محقق می شود.
او تاکید کرد که هدف هلدینگ خلیج فارس از تاسیس این صندوق حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت پتروشیمی است تا با تقویت بنیه مالی آنها، شاهد توسعه و روزآمد شدن فناوری در این صنعت باشیم.
محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این آیین با بیان اینکه صنعت نفت صنعتی بالغ است و خوشبختانه در کشور ما نیز ظرفیت های بسیار مطلوبی دارد، گفت: در این میان شرکت های دانش بنیان نیز از توانمندی های بالایی برای رفع نیازهای فناورانه این صنعت برخوردارند.
وی با بیان اینکه امروز بیش از هزار و ۲۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزه های نفت، گاز و پتروشیمی فعال هستند، افزود: در این صنعت دو رکن «فناوری» و «سرمایه گذاری» نقش اساسی ایفا می کنند و شرکت های دانش بنیان در این میان توانسته اند در رکن فناوری تا حدود زیادی نیازمندی های صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را برطرف کنند.
خیاطیان اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک با همکاری هلدینگ خلیج فارس شاهد توسعه زنجیره ارزش صنایع پایین دست صنعت پتروشیمی خواهیم بود.
وی با تأکید بر اینکه رفع نیازهای فناورانه صنعت پتروشیمی با کمک شرکت های دانش بنیان رقم خواهد خورد، گفت: در همین زمینه بر اساس تفاهم نامه مقرر شده است نیازهای فناوری حوزه نفت، گاز و پتروشیمی احصا شود و صندوق نوآوری نیز با شناسایی توانمندی های شرکت های دانش بنیان زمینه رفع نیازهای فناورانه صنعت پتروشیمی کشور را فراهم کند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه تأسیس صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (cvc) با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، از دیگر مفاد این تفاهم نامه است، افزود: این صندوق فرصت سرمایه گذاری در بخش های مختلف دانش بنیان در صنعت پتروشیمی را فراهم خواهد کرد. این قبیل همکاری ها، ظرفیت های بسیار مناسبی است که به رونق و توسعه شرکت های دانش بنیان صنعت پتروشیمی کمک می کند.
شرکت های بزرگ صنعت پتروشیمی و هلدینگ های بزرگ با ورود به این نوع سرمایه گذاری راه را برای همکاری با صنایع پایین تر و شرکت های کوچک و بزرگ دانش بنیان و فناورکه نیاز امروز صنعت پتروشیمی هستند، باز می گذارند. این رویکردکه از ابتدای دولت سیزدهم در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی آغاز شده و قوت گرفته، توانسته است تا امروز به مراحل عملیاتی برسد و این امیدواری وجود دارد که در آینده نزدیک این صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی، نه تنها از شرکت های دانش بنیان و نوپا حمایت کند، بلکه تحولی در کاهش خام فروشی و توسعه زنجیره ارزش محصولات پایین دستی ایفا کند.
افزایش همکاری صنعت نفت و جهاد دانشگاهی در تامین نیازهای فناورانه
مشعل صنعت نفت از سال ها پیش تاکنون تلاش کرده است برای تامین نیازهای خود به ویژه در دوران تحریم، به توان داخلی متخصصان و فناوران اتکا و اعتماد کند و تجربه و آمارها نیز حکایت از آن دارند که در این مسیر موفق هم بوده است. درسال هایی که تحریم های همه جانبه و مستقیم علیه صنعت نفت ایران از سوی کشورهای غربی و امریکا اعمال شده و بسیاری از شرکت های بزرگ صنعت نفت جهان همکاری خود را در مراحل مختلف، یکباره قطع کردند، متخصصان و فناوران داخلی در مراکز مختلف علمی توانسته اند بخش های مختلف صنعت نفت را همچنان فعال نگاه دارند و به قولی چراغ این صنعت را روشن و روزآمدی آن را حفظ کنند.یکی از مجموعه هایی که در این مسیر سخت و ناهموار، همواره در کنار صنعت نفت بوده و نقشی مهم ایفا کرده، جهاد دانشگاهی است؛ مجموعه ای که با حداقل های تجهیزات و امکانات و دسترسی های محدود به آخرین فناوری ها، توانسته است نیازهای کاربردی و اساسی را درصنعت نفت برطرف کند. رشد فناوری های جدید و روزآمدی آنها به ویژه در شرایط کنونی که تحریم های ظالمانه سایه سنگین خود را بر همه بخش ها افکنده اند، ایجاب می کند تا صنایعی همچون نفت از این قافله عقب نماند و در این مسیر از بازوهای علمی -پژوهشی همچون جهاد دانشگاهی در جهت بالندگی بیشتر بهره گیرد.
درنتیجه همکاری های مشترک جهاد دانشگاهی با صنعت نفت، پروژه های متعددی همچون طراحی دکل های حفاری نفت، طراحی و ساخت لوله های مغزی سیار چاه های نفتی، تبدیل نفت سنگین به سبک و... انجام شده و پروژه های جدیدی نیز در دستور کار قرار گرفته اند. به واسطه این همکاری ها که هر روز بیشتر شده و به تداوم و تقویت تعاملات دوجانبه میان بین بخش های مختلف صنعت نفت و جهاد دانشگاهی انجامیده است، چندی قبل نشست مشترکی میان رئیس جهاددانشگاهی و مدیرعامل شرکت ملی نفت برگزار و برخی چالش هایی که به کمک جهاددانشگاهی می تواند برطرف شود مطرح شد. محسن خجسته مهر، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت با حضور در جهاد دانشگاهی از علاقه شرکت ملی نفت ایران برای همکاری با این نهاد گفت و افزود: پروژه های متعددی را با مجموعه جهاددانشگاهی در حال انجام داریم و امروز نیز تصمیم گرفته شد تا درخصوص توسعه فناوری شکافت هیدرولیکی برای بهبود و ازدیاد برداشت از میادین نفت و گاز کشور با این نهاد همکاری کنیم. وی با تاکید بر این که شرکت ملی نفت از فعالیت های جدی استقبال می کند، گفت: در تلاش هستیم با برگزاری این جلسات و همکاری این دو مجموعه، موانع پیش روی طرح ها و پروژه ها برداشته شود، زیرا در صنعت نفت فرایند کارها گاه پیچیدگی هایی دارد که باید موانع را برطرف کنیم تا در حداقل زمان شاهد دستاوردهای خوب باشیم. در این نشست، مدیران جهاددانشگاهی نیز توضیحاتی درباره پروژه های احداث واحد فرآورش پیش ساخته سریع الاحداث، خرید ۵۹ رول کلاف لوله مغزی سیار، ازدیاد برداشت نفت و گاز برای شکافت هیدرولیکی، طراحی و ساخت پمپ های برقی درون چاهی نفت و پکیج تصفیه پساب صنعتی واحد بهره برداری منطقه قشم به عنوان پروژه های در دست کار جهاد دانشگاهی با صنعت نفت، ارائه و برخرید تضمینی خدمات، همچنین احیای چاه های نفت تاکید کردند.
درشرایطی که تعداد قراردادهای فناورانه و دانش بنیان صنعت نفت هر روز در حال افزایش است، قاعدتا سهم مجموعه ای همچون جهاد دانشگاهی از این بازار بزرگ هر روز بیشتر می شود. محسن خجسته مهر چندی قبل اعلام کرد: ۹۰ طرح پژوهشی و فناورانه در شرکت ملی نفت ایران به ارزش حدود ۸۰ میلیون یورو و حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان در حال اجراست. وی با بیان این که شرکت ملی نفت ایران در یک سال گذشته ۲۷طرح با ۳۳ شرکت دانش بنیان امضا کرده، گفته است: این شرکت تنها با جهاد دانشگاهی ۲۷۰ میلیون دلار قرارداد امضا شده است. مسعود کمبرانی، سرپرست پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی نیز چندی قبل از بومی سازی مواد شیمیایی پر مصرف صنعت نفت در جهاد دانشگاهی خبر داد و گفت: مواد شیمیایی از مهم ترین نیازهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به شمار می روند و سالیانه میلیاردها دلار برای واردات آنها ارز از کشور خارج می شود. موادی از قبیل ضد باکتری، ضد کف، ضد خوردگی، همچنین کاهنده H۲S، افزایه های سیمان حفاری و نشاسته حفاری از جمله این مواد شیمیایی هستند که دانش فنی تولید آنها بومی شده است. سرپرست پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی با اشاره به انعقاد قرارداد احداث واحد تولید سیلیکاژل مصرفی در شرکت ملی گاز با یک شرکت معتبر تولیدی اظهار کرد: مراحل طراحی این کارخانه در دست اجراست و امید می رود مراحل ساخت تجهیزات و احداث واحد در ماه های آینده آغاز شود.
یکی دیگر ازمجموعه هایی که همکاری خوبی با جهاد دانشگاهی در تامین نیازهای خود دارد، شرکت ملی حفاری ایران است. چندی قبل هم حمیدرضا گلپایگانی با اشاره به بازدید اخیر خود از مراحل تکمیل یک دستگاه حفاری جدید دیگر با توان ۲ هزار اسب بخار از سوی جهاد دانشگاهی در مجتمع تحقیقاتی شهدای جهاد دانشگاهی در پارک علم و فناوری البرز، گفته بود: بر اساس مذاکرات انجام شده، این دکل بزودی به ناوگانشرکت ملی حفاری ایران افزوده خواهد شد و شمار دستگاه های این ناوگان به ۷۴ مورد خواهد رسید. وی رایزنی های مستمر با مراکز علمی و پژوهشی، شرکت های سازنده قطعه و تجهیزات و دانش بنیان ها را در چارچوب تعامل، همفکری، تقویت همکاری ها و مرتبط با برنامه های راهبردی شرکت در سال جاری اعلام کرد و حضور فعال در طرح های صنعت نفت، کاریابی دکل ها، ارتقای سهم بازار و توسعه فعالیت ها، توجه به ساخت داخل، بهره گیری از توان و قابلیت صنعتگران و دانش بنیان ها و به کارگیری فناوری های نو را از اولویت های سازمان در سال جاری برشمرد. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران دغدغه و رویکرد اصلی شرکت را بازسازی ناوگان حفاری و خدمات جانبی در زمینه پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت دانست و گفت: امسال نشست های کارشناسی با شرکت ها و مراکز علمی پِژوهشی برگزار و چند سند همکاری با شرکت نفت و گاز اروندان، منطقه آزاد اروند و شماری از شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها فراهم و امضا شد و این روند در زمینه استفاده حداکثری از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی ادامه دارد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یکی از شرکت های اصلی زیرمجموعه شرکت ملی نفت است که سهم قابل توجهی در تولید نفت کشور به عهده دارد. این مجموعه به عنوان شرکتی مستقل بسیاری از نیازهای خود را در غیاب شرکت های خارجی تامین می کند و تعامل خوبی با شرکت های فناوری و دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و دانشگاهی دارد. یکی از مجموعه هایی که ارتباطی مستمربا این شرکت دارد، جهاد دانشگاهی است و قراردادهای پژوهشی این مجموعه با بخش های مختلف جهاددانشگاهی در این سال ها ادامه داشته است. چندی قبل این شرکت با جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی قرارداد پژوهشی امضا کرد که بر اساس آن علل ترش شدن نفت مخزن آسماری در میدان مارون مورد بررسی قرار می گیرد. مبلغ این قرارداد حدود ۱۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال، مبلغ ۱۲۴ هزار یورو است و در مدت ۱۸ ماه اجرای آن آغاز شده است. پروژه ساخت بازوهای بارگیری (Loading Arms) شرکت پایانه های نفتی با همکاری جهاددانشگاهی واحد علم و صنعت، ساخت دستگاه صحت سنج سیار (Tank Prover) از سوی شرکت پایانه های نفتی ایران با همکاری جهاددانشگاهی اهواز و ساخت موفقیت آمیز نمونه های ابرخازن الکتروشیمیایی در جهاد دانشگاهی از جمله پروژه هایی هستند که در کنار پروژه های بزرگی همچون لوله مغزی سیار، مته حفاری، سیستم نمکزدایی، VFD (الکتروموتورهای دورمتغیر)، پمپ های درون چاهی، دکل های حفاری، UPS ها و اینورترهای صنعتی و ... در جهاد دانشگاهی و در ارتباط با صنعت نفت اجرایی شده است. اهمیت این همراهی و ارتباط بین جهاددانشگاهی و صنعت نفت از آن جهت است که می تواند تعامل بین صنعت نفت و دانشگاه ها و مراکز علمی و دانشگاهی را بیش از قبل حفظ کرده و گسترش دهد و وزارت نفت در دولت سیزدهم با اهتمام بیشتری در جهت حفظ این ارتباط قدم برمی دارد. بی تردید، همگامی وهم افزایی میان صنعت و مراکزعلمی – تحقیقی همچون جهاد دانشگاهی توانسته است سد تحریم های ظالمانه را سست کند تا آنجا که به مدد و اتکا به آنها، بسیاری از اهداف صنعت نفت تحقق یابند و طرح های بسیاری نیز درنوبت اجرا قرار گیرند تا چرخ های عظیم این صنعت بدون تکیه به قدرت های بیگانه روان بچرخد.
در گفت وگو با مسئول پزشکی خانواده بهداشت و درمان شمالغرب صنعت نفت مطرح شد:
مشعل واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت شمالغرب کشور خدمات گسترده ای همسو با سیاست های وزارت نفت ارائه می دهد و اکنون 9 هزار و 529 نفر جمعیت تحت پوشش ساکن در تبریز دارد که از این تعداد 8 هزار و 179 نفر دارای پرونده الکترونیک سلامت خانواده هستند. سه پزشک خانواده، دو مراقب سلامت و یک ماما عهده دار رسیدگی به وضعیت سلامت این افراد هستند. در حال حاضر خدمات مراقب سلامت برای سنین زیر 5 سال، 6 تا17 سال (نوجوان)، 18 تا29 سال(جوانان)، 30 تا 59 سال (میانسالان) و سالمندان بالای 60 سال بر اساس دستورالعمل های ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برگرفته از دستورالعمل مراقبت کشوری است. بررسی عوامل خطر در گروه های سنی فوق آموزش چهره به چهره مراجعان، غربالگری بیماری های مزمن غیر واگیر و برخی سرطان های شایع، ارجاع به متخصصین در صورت نیاز، پیگیری مراجعات افرادی که در زمان مقرر مراجعه نکرده اند، از سایر خدمات این واحد به شمار می رود. مریم احضار، مسئول پزشکی خانواده بهداشت و درمان شمالغرب صنعت نفت کشور در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به کم وکیف فعالیت های این مرکز درمانی– بهداشتی پرداخته است.
تا پایان سال 1401 در واحد سلامت خانواده شمالغرب مراقبت هایی انجام شده است که از جمله آنها می توان به معاینات 23 درصدی کودکان، 29 درصدی نوجوانان، 58.8 درصدی جوانان، 88 درصدی میانسالان، 64.4 درصدی سالمندان، 33 درصدی مراقبت زنان در سنین باروری، 35 درصدی مراقبت زنان منوپوز(پاپ اسمیر، سونوگرافی و...) و 100 درصدی مراقبت بارداری و پس از زایمان اشاره کرد. مسئول پزشکی خانواده بهداشت و درمان شمالغرب صنعت نفت کشور با اشاره به این مطلب می گوید: نوجوانان فقط در ایام تعطیلات تابستان می توانند برای مراقبت های دوره ای مراجعه کنند؛ به همین دلیل در سال 1402 نامه ای به ادارات تابعه نفت تبریز ارسال شد و در این خصوص اطلاع رسانی صورت گرفت. با توجه به اینکه در این مرکز واحدهای سلامت روان، دندانپزشکی، کلینیک تغذیه، آزمایشگاه و ادیومتری نیز دایر است، نوجوانان علاوه بر خدمات پزشک خانواده و پرستاری خانواده، از تمامی این امکانات می توانند استفاده کنند.
مریم احضاری همچنین با اشاره به دوره های آموزشی برگزار شده درسال گذشته می افزاید: طی سال، دوره های آموزشی مختلفی برای جمعیت زیر پوشش برگزار می شود، این دوره ها در سال 1401 عبارتند از: ناباروری و باروری سالم، ارتقای کیفیت زندگی و خود مراقبتی زنان شاغل، مراقبت سالمندی، تغذیه مناسب برای سالمندی خوب، پیامدهای تک فرزندی، سرطان های شایع زنان و بهداشت روان و بهزیستی.
به گفته او، دوره های آموزشی مراقبت قلب و عروق، نیمه اول شهریور امسال می شود و طرح شناسایی افراد با ریسک بالای20 سال از سیستم سینا نیز از ابتدای امسال تا کنون اجرا شده است.
مسئول پزشکی خانواده بهداشت و درمان شمالغرب صنعت نفت کشور یکی از برنامه های این مرکز را شناسایی افراد دارای مشکلات باروری و ترغیب فرزند آوری بیان و اظهار می کند: چهار نفراز زنان با نازایی اولیه و شش نفر با نازایی ثانویه را شناسایی کرده و اطلاع رسانی به مراقبین سلامت و پزشکان خانواده برای موارد جدید را به واحد سلامت باروری گزارش می دهند.
احضاری ادامه می دهد: آموزش چهره به چهره به زنان، کلاس آموزشی گروهی در اسفند ماه 1401 در مورد برنامه ریزی برای بارداری به موقع و مراقبت های قبل و حین بارداری و نیز عوامل موثر در افزایش شانس باروری برگزار شد.
او با بیان اینکه برای آموزش علل نازایی و ناباروری اقدام هایی انجام داده ایم، می گوید: ارائه مشاوره و بررسی علل نازایی در افراد شناسایی شده، ارائه کتابچه شیوه زندگی و ناباروری به موارد شناخته شده، تعامل با متخصص زنان، ارجاع در صورت نیاز به مراکز طرف قرارداد نازایی تبریز را نیز بررسی کردیم. در این میان دو مورد نازایی ثانویه موفق به بارداری شدند.
مسئول پزشکی خانواده بهداشت و درمان شمالغرب صنعت نفت کشور با بیان اینکه شناسایی مادران تک فرزند را در دستور کار قرار داده ایم، ادامه می دهد: ترویج فرزندآوری را با آموزش4 مورد شناخته شده و ارائه کتابچه مشکلات تک فرزندی را سال گذشته دنبال کردیم.
احضاری شناسایی مادران، اطلاع رسانی به مراقبین سلامت و پزشکان خانواده که موارد جدید را به واحد سلامت باروری گزارش دهند، از دیگر گام ها در ترغیب فرزندآوری بیان می کند و می گوید: تمامی بانوان متاهل و دختران بالای 18 سال برای مراقبت های مربوطه به واحد سلامت باروری ارجاع می شوند، ضمن آنکه مراقبت های پیش از بارداری، بارداری، پس از زایمان، مراقبت زنان منوپوز برای مراجعین انجام می شود.
او با تاکید بر آموزش به عنوان یک ضرورت همیشگی برای اعضای تیم سلامت خانواده تصریح می کند: به منظور ارتقای سطح دانش، اعضای تیم سلامت خانواده در طول سال در دوره های آموزشی و وبینارهای مرتبط با فعالیت های خود شرکت می کنند. وی افزود: تهیه فهرست بیماران مبتلا به دیابت با A1c بالای 9 و «ال دی ال» های بالا، فراخوان اختصاصی با هدف آموزش و راهنمایی برای کاهش خطرهای دیابت و چربی خون بالا در صدر فعالیت های تیم سلامت خانواده این مرکز قرار دارد.
استان های تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور شامل استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل است و کارکنان ایستگاه های تقویت فشار گاز نیک پی (زنجان) و آستارا و چلوند(گیلان) نیز تحت پوشش بهداشت و درمان منطقه هستند.
به گفته احضاری، بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور دارای یک مرکز سلامت سطح 3 خانواده (پلی کلینیک به صورت صبح و عصر از ساعت 7 و 30 دقیقه تا 22 دایر است) و یک مرکز سلامت سطح 2 خانواده (ارومیه از ساعت 7 و 30 دقیقه تا 15 و 30 دقیقه دایر است) و دو مرکز سلامت کار سطح 2 (مراکز سلامت کار شرکت پالایش نفت و پتروشیمی تبریز به صورت 24 ساعته است) و 7 مرکز سلامت سطح یک (ایستگاه های خطوط لوله منطقه 8 عملیات انتقال گاز تبریز، مرند، مرگنلر، هشترود، تکاب و نوردوز و مرکز سلامت سطح یک انتقال نفت ترکمنچای) است. طبق برنامه ریزی ها در سال جاری 4 مرکز سلامت سطح یک ایستگاه های نیک پی، اردبیل، چلوند و بازرگان نیز راه اندازی خواهد شد.
او با اشاره به گروه پرستاری و مامایی و اورژانس بهداشت و درمان صنعت نفت شمالغرب کشور ادامه می دهد: این گروه متشکل از 22 پرستار، سه ماما و دو نفر فوریت پزشکی است. در بخش اورژانس مرکز سلامت سطح 3 خانواده در هر شیفت دو پرستار انجام وظیفه کرده و جمعیتی بیش از 10 هزار نفر از خدمات پرستاری مرکز فوق بهره مند می شوند. در حوزه سلامت خانواده سه مراقب سلامت (یک نفر پرستار و دو نفر ماما) با پزشکان خانواده همکاری می کنند و در حوزه سلامت کار مرکز تخصصی طب کار، یک نفر پرستار با پزشک طب کار همکاری دارد.
به گفته احضاری، در مراکز سلامت سطح 2 و سطح یک در هر شیفت یک نفر پرستار انجام حضور دارد و در معاینات طب صنعتی پرستاران با پزشکان صنعتی همکاری می کند.
مسئول خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت شمال غرب کشور با بیان اینکه در طول سال حدود 25 ماموریت معاینات طب صنعتی به شهرستان ها انجام می شود، می گوید: در هر ماموریت سه نفر پرستار بهمراه پزشک طب کار حضور دارند. سالیانه حدود هفت هزار نفر از کارکنان تحت پوشش معاینات طب صنعتی قرار می گیرند که حدود چهار هزار نفر از سوی تیم سیار طب صنعتی معاینه می شوند.
احضاری تاکید می کند: پرستاران با توجه به فرم های ارزیابی کمی و کیفی هر سه ماه یک بار ارزیابی می شوند و امتیاز به دست آمده بر شایستگی سالیانه و تخصیص اضافه کاری تاثیر مستقیم دارد؛ البته فعالیت های آموزشی از جمله تدریس و شرکت فعال در کلاس ها نیز در میزان اضافه کاری و ارزیابی پرستاران دخالت مستقیم دارد.
در نخستین گردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران تاکید شد
مشعل درواپسین روزهای هفته دوم مرداد امسال، نخستین گردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران به همت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران وبا هدف توجه به نقش روابط عمومی ها و حوزه اچ اس ای درشرایط اضطرار و بحرانی با حضور ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران؛ مدیران و روسای رسانه ای وزارت نفت،همچنین رؤسا و کارکنان روابط عمومی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) ستاد و مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سالن اجتماعات صندوق بازنشستگی نفت برگزار شد. دراین نشست، ضمن تاکید براهمیت تدوین شیوه نامه مدیریت بحران در ساختار روابط عمومی شرکت های تابع وزارت نفت، راهکارهای موثر برای مدیریت فضای رسانه ای ارائه شد.
اهمیت و لزوم تدوین شیوه نامه برای مهار و مدیریت بحران که تا پیش از این در چارچوب روابط عمومی های شرکت های تابعه وزارت نفت وجود نداشت، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. غالبا وقوع حوادث و رخدادهای ناگهانی، آن هم در صنعتی مانند نفت و گاز قابل پیش بینی نیست، از ا ین رو باید نظم و انسجامی واحد در زمینه اطلاع رسانی متمرکز و پاسخگویی موثر برای مدیریت ابعاد بحران پیش آمده حاکم باشد.
به همین منظور تمامی شرکت های تابعه وزارت نفت ملزم شده اند، با رویکرد یکپارچه سازی و اطلاع رسانی به موقع و در عین حال هوشمندانه در برابر مخاطرات، حوادث و بحران ها، به تدوین شیوه نامه اهتمام داشته باشند که بنابر اظهارات عنوان شده در نخستین گردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران، این شیوه نامه مراحل پایانی خود را سپری می کند و قرار است بزودی به همه دستگاه ها و شرکت های تابعه صنعت نفت ابلاغ شود.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بر ضرورت نقش حیاتی روابط عمومی ها و فعالان حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) در شرایط بحرانی تاکید کرد و ایفای نقش آنان را به مثابه بازوهای فکری مدیران در اجرای راهبردها، پیشبرد اهداف و برنامه های کلان سازمان دانست.
ارسلان رحیمی در گردهمایی«مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران» که با حضور جمعی از رؤسا و کارکنان روابط عمومی، بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) ستاد و مناطق 12 گانه این شرکت و مدیران رسانه ای وزارت نفت در سالن اجتماعات صندوق بازنشستگی نفت برگزار شد، ضمن گرامیداشت 18 مرداد، سالروز بزرگداشت بیش از 2 هزار و 500 شهید مدافع حرم عنوان کرد: خدا را شاکریم که در این شرایط خاص، با وجود بسیاری از تحریم ها و محدودیت های کشورهای غربی، چرخ مملکت از حرکت باز نایستاده و با تلاش و همت همه عزیزان، بزودی شاهد رفع مشکلات خواهیم بود. وی افزود: مدیریت اطلاع رسانی آن هم در شرایط اضطرار و بحرانی، بویژه در صنعتی عظیم و بزرگ چون نفت که همواره در تیررس انواع و اقسام حوادث و رخدادهاست، کاری بس مهم و ارزشمند است و با موشکافی در ساختار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، این مهم نمود عینی تری خواهد داشت.
مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به حجم دریافت و انتقال فراورده های نفتی از طریق خطوط لوله در سال گذشته بیان کرد: انتقال بیش از 131 میلیارد لیتر نفت خام و فراورده های نفتی در گستره استان های کشور، نشان از حساسیت بالای فعالیت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دارد، بنابراین مدیریت اطلاع رسانی در چنین صنعت سخت و پیچیده ای باید در نهایت دقت لازم و کافی صورت گیرد. رحیمی انجام اقدام های لازم برای پیشگیری از بروز حوادث جبران ناپذیر را ضروری خواند و تصریح کرد: در شرایط بحرانی و حساس باید از حداقل امکانات موجود و در دسترس به نحو بهینه و کاربردی بهره برد. اگر آمادگی کافی نداشته باشیم و شرایط را بدرستی مهیا نکنیم، در مواقع حساس و بحرانی، آن نتیجه مطلوب و رضایت بخش حاصل نخواهد شد.
وی به نقش حیاتی و بی بدیل روابط عمومی ها و فعالان عرصه بهداشت، ایمنی و محیط زیست(اچ اس ای) اشاره و با بیان اینکه روابط عمومی ها باید به عنوان بازوهای فکری در کنار مدیران نقش آفرینی کنند، یادآور شد: تا زمانی که در شرایط خاص قرار نگیریم، به عمق فاجعه پی نخواهیم برد.
لازم است که از اتفاقات و رخدادها درس بگیریم و تجربه بیاموزیم تا در صورت بروز حوادث مشابه و تکراری بتوانیم از این تجربیات اندوخته شده به نحو احسن استفاده کنیم.
مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، آمادگی تجهیزات، نحوه اطلاع رسانی و برقراری ارتباط، مهیا بودن شرایط و امکانات لازم و در نهایت پاسخگویی مداوم و قابل اطمینان در مواقع بحرانی را از نکات حایز اهمیت در شرایط بحرانی دانست و خواستار ترویج و تقویت روحیه امید و ایمان در بین مردم، بویژه ازسوی مدیران شد.
پرستو یونچی، سردبیر ارشد رسانه های وزارت نفت نیز درگردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران، توضیحات مبسوطی را در باب تئوری تعالی، ارائه و اثربخشی فعالیت های سازمان ها، رضایت ذی نفعان، تحمیل هزینه و ریسک بالا،همچنین بررسی جوامع اطراف و نیاز به ارتباط دو سویه با ذی نفعان را به عنوان نکات حایز اهمیت در موضوع تئوری تعالی، بیان و اظهار کرد: تمامی موارد یاد شده ایجاب می کند تا نقش واحدی به نام روابط عمومی برای سازمان از اوجب واجبات شود.
وی مدیریت ارتباط بین یک سازمان و ذی نفعان آن را یک تعریف جامع و کلی در مورد روابط عمومی بیان کرد و افزود: 4 کلید واژه مدیریت، ارتباط، سازمان و ذی نفعان در این تعریف مستتر است که هر کدام به طور خاص و مجزا معنا و مفهوم گسترده ای را در بر دارند.
سردبیر ارشد رسانه های وزارت نفت، به مهم ترین رسالت روابط عمومی اشاره و تصریح کرد: تامین اعتبار سازمانی به همراه اعتماد است که هدف این حوزه را مشخصا تبیین می کند. در واقع اعتبار سازمانی خود در پنج بخش ارائه ویژگی های کلی سازمان ازخودش، قول سازمان، انتظار سازمان، نگاه دیگران به سازمان و در نهایت انتظار از رفتار و عملکرد آینده بر اساس اقدامات و عملکرد گذشته سازمان قابل بررسی و واکاوی است و از مواردی هستند که در تامین اعتبار سازمانی، مهم به شمار می آیند.
یونچی، در ادامه به قوانین طلایی دستیابی به اعتبار و باور عمومی اشاره و بیان کرد: مدیریت مسائل و بحران ها، درگیر کردن جامعه ذی نفعان با فعالیت ها و مسائل شرکت، ارتباطات رسانه ای قوی و ارتباطات درون سازمانی از جمله این قوانین کلیدی هستند.
پویا نعمت الهی، کارشناس حوزه انرژی نیز در گردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران، به عدم حضور و نقش روابط عمومی ها در مدیریت بحران و بی توجهی به موضوع اطلاع رسانی در این عرصه اشاره کرد و گفت: در برخی دستورعمل ها، همه مدیریت اطلاع رسانی بر عهده مدیر بحران گذاشته شده بود، حال آنکه این مدیر، اطلاع و درک درستی از الزام های اطلاع رسانی و بحران نداشت. از سوی دیگر برخی محافظه کاری های معمول حکم می کرد که همه چیز مخفی بماند، مگر آنکه جامعه و ذی نفعان توانسته باشند ابعادی از بحران را در اختیار دیگران قرار دهند. بر این اساس مسؤولان روابط عمومی نیز امکان تحرک رسانه ای و اطلاع رسانی را نداشته و همینطور چاره ای نیز جز دریافت اطلاعات محض از رده های مدیریتی بالاتر را نداشتند.
وی افزود: در نهایت، این وضعیت نمی توانست به لحاظ حرفه ای مورد قبول باشد؛ چرا که لازم بود یک نظم واحد در مدیریت اطلاع رسانی بحران ها حاکم شود.
این کارشناس حوزه انرژی، ارتقای جایگاه واحدهای روابط عمومی در مقاطع اضطرار را هدف اصلی دانست و بر لزوم تدوین شیوه نامه ازسوی شرکت های اصلی فعال در صنعت نفت و گاز تاکید کرد.
رده های مدیریتی بالاتر را نداشتند.وی افزود: در نهایت، این وضعیت نمی توانست به لحاظ حرفه ای مورد قبول باشد؛ چرا که لازم بود یک نظم واحد در مدیریت اطلاع رسانی بحران ها حاکم شود.
این کارشناس حوزه انرژی، ارتقای جایگاه واحدهای روابط عمومی در مقاطع اضطرار را هدف اصلی دانست و بر لزوم تدوین شیوه نامه ازسوی شرکت های اصلی فعال در صنعت نفت و گاز تاکید کرد.
جعفر پورفرجودی، رئیس ارتباط با رسانه های اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، به عنوان دیگر سخنران گردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران به ذکر بازخوانی چند تجربه بر درس یافته های مدیریت اطلاع رسانی در حوادث صنعت نفت و مشخصا بحران حمله سایبری به سامانه سوخت کشور در سال 1400 اشاره و تصریح کرد: شناخت رسانه ها و تشکیل حلقه های ارتباطی بر اساس شناخت اولویت ها و ظرفیت های سازمان و رسانه ها اعم از ملی یا محلی، سبب تسهیل جریان اطلاع رسانی در شرایط بحران می شود.
وی از عامل سرعت، به عنوان برگ برنده در مدیریت اطلاع رسانی بحران یاد کرد و افزود: بازار داغ شایعات رسانه ای فقط با ارائه اخبار صحیح سرد می شود. اطلاع رسانی دقیق، سریع و پرحجم راه حل موثر مدیریت فضای رسانه ای است.
رئیس ارتباط با رسانه های اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با بیان اینکه مسؤولیت پذیری، سبب تقویت حس اعتماد عمومی می شود، بر ضرورت مستندسازی و ثبت تجربه ها تاکید و عنوان کرد: عذرخواهی سبب آرامش و همدلی می شود، ضمن آنکه قدردانی و تشکر نیز با کاهش پرخاشگری و صمیمانه شدن فضا همراه خواهد بود.
سعید سلطانی، کارشناس حوزه انرژی نیز درگردهمایی مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران، به اهداف تدوین و ابلاغ شیوه نامه مدیریت در شرایط بحران اشاره و تصریح کرد: تنوع و گستردگی وضعیت های اضطراری یا بحرانی در صنعت نفت و ضرورت مدیریت بهینه، سریع و شفاف اطلاع رسانی برای افکار عمومی از آن جمله است.
وی از تمامی شرکت های اصلی، فرعی و تابعه، مدیریت های مستقل ستادی و سایر واحدها، تاسیسات تابعه وزارت نفت و شرکت های بخش غیردولتی صنعت نفت به عنوان گستره اجرایی شیوه نامه مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران نام برد و یادآور شد: نظارت بر اجرای شیوه نامه و بازنگری و به روزرسانی شیوه نامه، جزو حیطه وظایف اداره کل روابط عمومی وزارت نفت تعیین شده و در این خصوص، برنامه ریزی و هماهنگی برای اجرای این شیوه نامه درسطح شرکت ها و واحدهای صنعت نفت و نظارت و کنترل بر اجرای بهینه آن، به وظایف و اختیارات واحدهای روابط عمومی شرکت های اصلی و تابعه اختصاص دارد.
سلطانی خاطر نشان کرد: قبل از وقوع وضعیت اضطراری(پیشگیری و آمادگی) و اقدامات در زمان وقوع وضعیت اضطراری و به موازات آن به کارگیری اهم تاکتیک ها، رویکردها و اقدامات تخصصی در حوزه اطلاع رسانی از جمله موارد حایز اهمیتی است که باید در شرایط بحرانی مورد توجه واقع شود.
شرکت نفت و گاز پارس
مجری فاز ۱۴ پارس جنوبی با اشاره به اینکه واحد ۱۰۸ پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی تا زمستان امسال وارد مدار بهره برداری خواهد شد، گفت: در این واحد، فرایند استحصال گوگرد انجام می شود و با راه اندازی آن، شاهد بهبود عملکرد محیط زیستی پالایشگاه خواهیم بود.
محمدمهدی توسلی پور ادامه داد: به دلیل تحریم های اعمال شده، بخشی از تجهیزات دارای فناوری پیچیده این واحد در یکی از شرکت های اروپایی توقیف شده و اجازه ورود آن به کشور داده نشده بود که با پیگیری های کارفرما و پیمانکار، این تجهیزات هفته گذشته وارد کشور و عملیات نصب آنها آغاز شد.
وی اظهار کرد: پیش بینی می شود تا زمستان امسال، شاهد راه اندازی این واحد باشیم. به این ترتیب شاهد برداشته شدن گامی مهم درمسیر بهبود وضع محیط زیست منطقه کنگان خواهیم بود. بر اساس این گزارش، اجرای پروژه فاز ۱۴ به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین سازی اراک واگذار شده که مسؤولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عهده دارد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
متخصصان شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملیاتی لاوان و در شرایط آب و هوایی طاقت فرسا، عملیات نصب لوله های بارگیری پایانه شناور صادرات نفت خام را با موفقیت انجام دادند.
حجت الله نسودی، رئیس عملیات دریایی منطقه لاوان در این زمینه گفت: با توجه به شرایط سخت آب و هوایی و گرمای بیش از ۵۰ درجه، با تلاش و سختکوشی همکاران عملیات دریایی، تعمیرات مکانیک، تعمیرات زیرآب، اچ اس ای و بازرسی فنی و نظارت منطقه، لوله اتصال بارگیری ۱۶ اینچ (Rail Hose) با موفقیت نصب و پایانه SBM منطقه عملیاتی لاوان با ظرفیت کامل آماده صادرات نفت خام شد.
وی گفت: صبح روز شنبه (یکم خرداد) پس از پایان موفقیت آمیز بارگیری نفت خام تانکر صادراتی، هنگام بستن لنچ ولو لوله Tanker Rail Hose، همکاران متوجه شدند این ولو به طور کامل بسته نمی شود و در عمل، جداسازی لوله بارگیری از چندراهه تانکر صادراتی برای جلوگیری از هرگونه آلودگی نفتی عرشه تانکر یا محوطه دریا به تعویق می افتد.
رئیس عملیات دریایی منطقه لاوان افزود: پیرو درخواست همکاران متخصص از ساحل، همکاران تعمیرات مکانیک منطقه به همکاران عملیات دریایی پایانه SBM اضافه شدند و پس از اطمینان از تجهیزات مقابله با آلودگی نفتی، اقدام به جداسازی لوله بارگیری از چندراهه تانکر کردند و مشاهده شد سازه داخلی Rail Hose به علت خستگی Fatigue تخریب شده و الیاف و برش هایی از آن، فضای چرخش ولو پروانه ای را گرفته و مانع بسته شدن کامل ولو می شود.
رئیس عملیات دریایی منطقه لاوان اظهار کرد: با اندیشیدن تمهیدهای لازم برای انتقال لوله آسیب دیده به روی شناور، تانکر صادراتی نفت خام آزاد و آغاز به حرکت کرد و پس از خروج تانکر عملیات جداسازی Rail Hose آغاز و سرانجام پس از انتقال یک شاخه لوله بارگیری از منطقه کیش به لاوان و آماده سازی آن از سوی همکاران تعمیرات مکانیک و نظارت بازرسی فنی منطقه، Rail Hose سالم روز یکشنبه (هفتم مرداد) با موفقیت نصب و پایانه SBM منطقه عملیاتی لاوان با ظرفیت کامل آماده صادرات نفت خام شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
نشست مشترک مدیران و رؤسای شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، با رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، درباره ایجاد کارگروه مشترک نفت و گاز به منظور نگهداشت و افزایش تولید، بویژه در میدان های مشترک غرب کشور برگزار شد.
محمود نصیری، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در نشستی که مدیران و رؤسای این شرکت و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشتند، با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت با ظرفیت های علمی ارزشمند می تواند برای حل مشکل های فرایندی، عملیاتی، بالادستی و پایین دستی گام های موثری بردارد، تصریح کرد: این مجموعه می تواند به رفع نیازهای تخصصی فنی و عملیاتی را در میدان های نفتی و گازی مشترک شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب کمک کند. وی چالش های زیست محیطی را یکی دیگر از نیازمندی های شرکت در مناطق عملیاتی تابع برشمرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت می تواند با استفاده از توان های علمی و تجربی خود در این زمینه فعالیت کند. سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به توانمندی پژوهشگاه در شبکه سازی در سطح کشور اشاره کرد و افزود: این ظرفیت عظیم، کمکی شایان به رفع چالش های تولید در میدان های مشترک می کند و این شرکت برای بهره گیری از این توانمندی ها، آمادگی کامل دارد. عظیم کلانتری اصل در ادامه این نشست، با قدردانی از میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و اقدام های انجام شده این شرکت در حوزه های مختلف فنی و عملیاتی به توانمندی های مختلف پژوهشگاه صنعت نفت اشاره کرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه های نگهداشت و افزایش تولید، آموزش های تخصصی و فنی و تشریک مساعی در حوزه های بالادست، پایین دست و محیط زیست، آمادگی تأمین نیازهای تخصصی و فناورانه این شرکت را دارد. وی با اشاره به نگاه فرامنطقه ای پژوهشگاه صنعت نفت در سطح کشور افزود: این مجموعه آمادگی توسعه ارتباط با دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و شرکت های توانمند در سطح کشور را دارد و آمادگی همکاری در مباحث اجرا، مجری گری فناوری و مدیریت فناوری متناسب با نیازهای کشور، بویژه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران وجود دارد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
مدیر هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست از راه اندازی مرکز دریافت پیشنهادها، انتقادها و رسیدگی به شکایات این رویداد تخصصی در دبیرخانه این نمایشگاه خبر داد. فرید دوستی با اعلام این خبر گفت: این مرکز با هدف تقویت برگزاری نمایشگاه ایران پلاست و ارائه نظرها، پیشنهادها و احتمالا شکایات متقاضیان حاضر در هفدهمین دوره این نمایشگاه راه اندازی شده است. وی افزود: مشارکت کنندگان و ذی نفعان می توانند برای اعلام پیشنهادها، انتقادها و ایده های خود از طریق شماره تلفن های ۸۴۹۳۵۹۹-۰۲۱ و ۸۴۹۹۳۵۸۴-۰۲۱ تماس بگیرند و در صورت بیان شکایت، مستندات مربوطه را به آدرس الکترونیکی iranplast-npc@nipc.ir ارسال کنند. مدیر هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست ادامه داد: از همه اصحاب رسانه اعم از مکتوب، مجازی، تخصصی و عمومی برای پوشش این رویداد بزرگ با هدف تبیین اهداف دولت مردمی سیزدهم دعوت می شود در بهتر برگزار شدن این نمایشگاه ما را یاری رسانند. دوستی اعلام آمادگی کرد شخصا بر اساس شیوه نامه های سامانه سامد (سامانه اطلاع رسانی مدیران دولت) برای پاسخگویی برخط به تماس های متقاضیان حضور در این نمایشگاه، روزهای چهارشنبه از ساعت ۱۳ تا ۱۵ از طریق شماره تلفن ۸۸۰۵۹۸۳۴-۰۲۱ پاسخگوی پرسش های این عزیزان باشد.
هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با رویکرد توسعه تکمیل زنجیره ارزش، حمایت از تولید ملی و رونق ساخت داخل از ۲۶ تا ۲۹ شهریور در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
شرکت ملی نفت ایران
مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه زنان صنعت نفت با تحصیلات بالا و تخصص جذب شده اند، گفت: در این زمینه نسبت به سایر سازمان ها و وزارتخانه ها پیشرو هستیم و توانستیم در مقایسه با آمارهای جهانی، رتبه قابل قبولی کسب کنیم.
خدیجه گودرزی در نشست تخصصی ذخیره سازی گاز و تأمین سوخت زمستانی با بیان اینکه ۱۴ درصد شاغلان در شرکت ملی نفت بانوان هستند، افزود: با این حال سهم زنان متخصص نسبت به حضور زنان در صنعت نفت بالاتر است.
وی ادامه داد: ۲۰ درصد بانوان همکار در صنعت نفت در مقطع دکترا هستند و این سهم در مقطع کارشناسی ارشد به ۱۲ درصد و در کارشناسی به ۱۶ درصد می رسد که نشان دهنده جذب بانوان با تحصیلات بالا و متخصص در صنعت نفت است.
مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور زنان و خانواده تأکید کرد: در این زمینه نسبت به دیگر سازمان ها و وزارتخانه ها پیشرو هستیم و حتی در مقایسه با آمارهای جهانی نیز رتبه قابل قبولی کسب کرده ایم.
گودرزی گفت: زنان متخصص صنعت نفت در کنار نقش آفرینی در خانواده، قابلیت ها و توانمندی های بسیاری دارند که این قابلیت ها در مواردی مغفول مانده و باید تلاش کنیم به فعل در آید.
وی با اشاره به اینکه این نشست ها بهانه ای برای به فعلیت رساندن این توانمندی هاست، افزود: شبکه راهبردی زنان متخصص صنعت نفت که این نشست ها را برگزار می کند، به دنبال مواردی مانند تسهیل برقراری تعادل بین کار و زندگی، مقابله با تبعیض های فرهنگی برای بانوان در محیط کار، افزایش نقش زنان در جایگاه های مدیریتی و ایجاد ارتباط بین المللی برای رخ نمایی زنان متخصص صنعت نفت است. مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور زنان و خانواده با تأکید بر اینکه این نشست، دومین نشست از سلسله نشست های شبکه راهبردی زنان متخصص صنعت نفت است، گفت: باید تلاش کنیم چهره واقعی زن ایرانی، متخصص و مسلمان را به نمایش بگذاریم و پذیرای حضور پرافتخار زنان ایرانی هستیم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
شرکت نفت و گاز مارون به منظور عمل به مسؤولیت اجتماعی، با مشارکت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز خدمات پزشکی - بهداشتی متنوعی به همجواران تأسیسات عملیاتی این شرکت در روستای سودان بخش غیزانیه ارائه کرد.سید ابراهیم صالحین، سرپرست مدیریت منابع انسانی این شرکت گفت: همسو با عمل به مسؤولیت اجتماعی در قبال مردم، بویژه در بخش های تخصصی مثل خدمات بهداشتی و درمانی، با همکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، یک گروه کارآمد شامل پزشک، ماما، پرستار و مشاور خانواده در پایگاه مستقر شد.وی افزود: افزون بر خدمات یادشده، ۳۰۰ بسته (هر بسته شامل ۵ قلم بهداشتی) از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به مراجعه کنندگان داده شد.سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت نفت و گاز مارون از تلاش های گروه اعزامی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و کارکنان مدیریت منابع انسانی این شرکت، بویژه مسؤول درمانگاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون قدردانی کرد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه خوزستان
چهار مرکز انتقال نفت در شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خوزستان، به منظور ارائه سرویس با کیفیت اینترنت و اینترانت بر بستر کابل فیبر نوری تجهیز شدند.
حبیب اله آریایی، معاون مخابرات خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان در این باره گفت: از سال گذشته تاکنون طرح های توسعه به منظور ارائه سرویس های مخابراتی بر بستر فیبر نوری به طول تقریبی مجموع ۸۰ کیلومتر بین مراکز انتقال نفت شهید لرستانی، شهید علیان، شهید باوی، شهید ساکی، ایستگاه مخابراتی ناهید و خوردورق منطقه خوزستان انجام شد که مهم ترین هدف آن، بالا بردن کیفیت خدمات ارائه اینترنت و اینترانت و افزایش ضریب پایداری مکالمات در مراکز انتقال نفت است، به طوری که بزودی با اجرای طرح های در حال اقدام، شبکه فیبر نوری در منطقه خوزستان به بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت.
حسین همتی نیا، رئیس نگهداری و تعمیرات مراکز تلفن و شبکه های کابل منطقه خوزستان نیز افزود: همزمان با انجام این طرح ها، عملیات اجرایی کابل اندازی فیبر نوری به منظور افزایش پهنای باند و ارائه سرویس اینترنت و اینترانت پایدار بر بستر فیبر نوری برای ۱۸ دستگاه منازل مسکونی سازمانی انجام شد.
وی تاکید کرد: پیش از این ارائه همه سرویس های مخابراتی به منازل سازمانی بر بستر کابل مسی بود که به دلیل فرسودگی، افت کیفیت خدمات و نارضایتی همکاران ساکن، با دریافت مجوز لازم از شرکت مخابرات استان خوزستان، کابل اندازی فیبر نوری درون شهری از حوضچه های شرکت یاد شده حدفاصل منازل تا ساختمان اداری منطقه خوزستان به طول حدود ۲ کیلومتر انجام شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از توزیع بیش از ۱۱۷ میلیون لیتر بنزین و ۱۴۵ میلیون لیتر نفت گاز در سه ماه نخست امسال در سطح منطقه خبر داد.
محمد بنی سعید در این باره گفت: در بازه زمانی یادشده، این مقدار بنزین و نفتگاز در سطح منطقه توزیع شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال به ترتیب ۱۲ و ۱۴ درصد رشد داشته است.
وی افزود: این مقدار افزایش نشان از سرعت عمل و دقت واحدهای عملیاتی منطقه در زمینه سوخت رسانی به موقع به شهروندان و هموطنان عزیز است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان تأکید کرد: به منظور خدمت رسانی هرچه بهتر به مردم، نظارت های ویژه ای بر نحوه عملیات سوخت رسانی جایگاه های عرضه سوخت منطقه به صورت مستمر و منظم انجام می شود تا همواره مجاری عرضه سوخت با همه امکانات رفاهی در خدمت رسانی به مردم فعال تر باشند.
بنی سعید تصریح کرد: منطقه آبادان دارای ۵۴ جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفتگاز و ۲۰ جایگاه عرضه سی ان جی است که وظیفه سوخت رسانی به مردم را به عهده دارند.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با اشاره به طرح ضربتی افزایش تولید گاز در این شرکت گفت: یکی از مهم ترین پروژه ها با بیش از ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری طرح ضربتی است که در قالب ۱۵ بسته ارائه شده و با تکمیل آن نزدیک به پنج فاز پارس جنوبی به تولید گاز افزوده خواهد شد.
مهدی حیدری در نشست تخصصی ذخیره سازی گاز و تأمین سوخت زمستانی با اشاره به اینکه تولید نفت بیش از ۱۰۰ سال در کشور قدمت دارد، افزود: این زنجیره ارزش بتدریج تکمیل شده است. وی ادامه داد: در زمینه تولید گاز دو شرکت راهبردی در تولید گاز وجود دارد. شرکت نفت و گاز پارس در اواخر دهه ۷۰ توسعه میدان مشترک پارس جنوبی را آغاز کرد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تأکید کرد: شرکت نفت مناطق مرکزی نیز توسعه میدان های گازی مستقل را به عهده داشت و اوایل دهه ۸۰ که در نفت و گاز پارس ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می شد، در نفت مناطق مرکزی حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب تولید می کردیم.
حیدری با اشاره به اینکه البته در آن زمان، توجه به توسعه میدان های مشترک وجود داشت و در میدان های داخل کشور و میدان های مستقل سرمایه گذاری کاهش یافت، گفت: با پایان توسعه پارس جنوبی، اکنون در تولید گاز تمرکز ویژه ای در نفت مناطق مرکزی وجود دارد و این شرکت در ۱۷استان کشور برای تولید نفت و گاز فعال است.وی افزود: افزون بر تولید و توسعه میدان های نفتی، تولید و توسعه میدان های گازی و ذخیره سازی گاز نیز جزو وظایف این شرکت بوده و تولید آب نیز به این شرکت محول شده است.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ادامه داد: در این شرکت، توسعه در میدان های نفتی غرب کشور و استان فارس متمرکز است. حیدری تأکید کرد: تولید گاز اما متفاوت است و یکی از مهم ترین پروژه ها با بیش از ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری طرح ضربتی است که در قالب ۱۵ بسته ارائه شده و با اتمام آن نزدیک به ۵ فاز پارس جنوبی به تولید گاز افزوده خواهد شد.
وی گفت: این طرح ضربتی شامل توسعه میدان توس، باباقیر و بیستون و ۱۰ میدان گازی در استان های فارس بوشهر، هرمزگان و... است.
شرکت ملی نفتکش ایران
کشتی نفتکش شرکت ملی نفتکش ایران ۶ سرنشین یک موتور لنج حادثه دیده در آب های خلیج فارس را نجات داد.
یک فروند از کشتی های ناوگان این شرکت در حالی که به سمت بندرعباس در حرکت بود، از یک موتور لنج باری در حال غرق شدن پیام درخواست کمک اضطراری دریافت کرد.پس از دریافت این پیام، کشتی نفتکش بر اساس قوانین بین المللی دریانوردی، ضمن هماهنگی با اداره بنادر و دریانوردی جزیره کیش و اعلام این حادثه، بلافاصله به سمت موقعیت شناور سانحه دیده در محدوده آب های این جزیره تغییر مسیر داد.
بر اساس این گزارش، پس از رسیدن کشتی نفتکش به موقعیت لنج باری حادثه دیده، عملیات نجات آغاز شد، به طوری که با اقدام به موقع و سرعت عمل کاپیتان و دریانوردان کشتی نفتکش، ۶ خدمه این شناور از خطر غرق شدن نجات یافتند.
کشتی نفتکش شرکت ملی نفتکش ایران پس از اتمام عملیات نجات و ضمن هماهنگی با اداره بنادر و دریانوردی جزیره کیش به مسیر اصلی خود بازگشت تا ۶ سرنشین نجات یافته را در بندرعباس به مسؤولان اداره بنادر و دریانوردی هرمزگان تحویل دهد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که در چهار ماه نخست امسال، بیش از ۶۴ میلیارد مترمکعب گاز در این مجموعه شیرین سازی و به خط سراسری گاز تزریق شده است.
احمد باهوش در نشست با خبرنگاران استان بوشهر ضمن تبریک به مناسبت روز خبرنگار گفت: 17مرداد، روز خبرنگار فرصتی مغتنم برای قدردانی از آنان است که آگاهی بخشی و روشنگری را به عنوان هدف برگزیده و زندگی خود را وقف این کار ارزشمند کرده اند.
وی به تولید و شیرین سازی گاز در چهار ماه امسال اشاره کرد و افزود: در چهار ماه نخست امسال و با توجه به آغاز عملیات تعمیرات اساسی در پالایشگاه های مجتمع، بیش از ۶۴ میلیارد مترمکعب گاز، شیرین سازی و به خط سراسری تزریق شده است.مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی به تولید دیگر محصولات این مجتمع در این بازه زمانی اشاره و تصریح کرد: بیش از ۸۵ میلیون بشکه میعانات گازی، بیش از ۲۱۱ تن گوگرد دانه بندی شده، بیش از ۷۴۰ هزار تن اتان و ۲ میلیون تن محصولات پروپان و بوتان در چهارماه نخست سال ۱۴۰۲ در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید شده است.
باهوش ادامه داد: توانسته ایم با توجه به عملیات تعمیرات اساسی، بیش از ۲ هزار و ۱۲۹ میلیون مترمکعب گاز نیز به پتروشیمی های بوشهر، پارس و پتروپالایش کنگان ارسال کنیم.
وی بیان کرد: عملیات تعمیرات اساسی برای آماده سازی پالایشگاه های مجتمع با هدف فراورش حداکثری گاز در فصل زمستان پیش رو از تاریخ ۳۱ فروردین امسال از پالایشگاه هشتم آغاز شد و تاکنون با تکیه بر توان متخصصان و کارکنان مجموعه و استفاده ۱۰۰ درصدی از قطعات و تجهیزات سازندگان ایرانی و دانش بنیان ها، تعمیرات اساسی در پالایشگاه هاط سوم، هشتم، دهم، و دوازدهم با موفقیت پایان یافته است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی یادآور شد: تعمیرات اساسی اکنون در پالایشگاه های چهارم، ششم و یازدهم در حال انجام است و امید داریم طبق برنامه زمان بندی شده با موفقیت تکمیل شود تا همه پالایشگاه ها برای عبور از فصل زمستان آماده باشند.
باهوش اظهار کرد: مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱ با استفاده از کالاها و استفاده از محصولات ساخت بار اول رتبه برتر در وزارت نفت را کسب کرد و خوشبختانه تاکنون با بیش از ۱۲۰ شرکت دانش بنیان در همکاری هستیم.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه نظام پیشنهادها و مشارکت از سال ۱۳۸۰ در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: تاکنون بیش از ۸۹ هزار و ۴۲۵ پیشنهاد از سوی کارکنان شرکت دریافت شده که پس از تصویب نهایی، میلیاردها تومان سود و صرفه را در سازمان رقم زده است.
غلامرضا کمالی گفت: یکی از موفق ترین نظام هایی که در چند دهه گذشته در واحدهای تولیدی و خدماتی کشورهای صنعتی به اجرا درآمده و نتایج درخشانی هم داشته، مشارکت کارکنان از طریق ارائه پیشنهادهاست.
وی با بیان اینکه هدف اصلی از اجرای این نظام، بهبود گردش کار شرکت و بها دادن به شخصیت و کرامت انسانی کارکنان و در نتیجه افزایش بهره وری در سازمان است، افزود: به غیر از فواید اقتصادی، نظام مشارکت از نظر اجتماعی، با هدف تقویت همکاری دو طرف، میزان برخوردها و تعارض ها را کاهش داده و محیط کاری سالم و مناسبی را به وجود می آورد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اظهارکرد: در ۲۰ سال گذشته نظام پیشنهادهای شرکت نفت و گاز گچساران موفقیت و پیشرفت های خیره کننده ای داشته است، به گونه ای که در جشنواره های وزارتی و ملی از سوی موسسأت معتبر علمی دانشگاهی با تکیه بر شاخص ها و مدل های مطرح استانداردهای جهانی به عنوان فعال ترین دبیرخانه شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۸۱ معرفی شد و در سال های گذشته نیز در جشنواره ملی نظام مشارکت موفق به کسب عنوان های مختلف شده است.
کمالی تصریح کرد: در زمینه ارتقای فرهنگ نظام مشارکت و پیشنهاددهی نشست های توجیهی آموزشی و کارگاهی، چارچوب بازدیدهای سیستمی را به مقدار ۳ هزار و ۸۰۰ نفرساعت برگزار کرده است.
وی با اشاره به عملکرد شرکت نفت و گاز گچساران در نظام مشارکت سال گذشته گفت: سال ۱۴۰۱ بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ پیشنهاد از سوی کارکنان به دبیرخانه نظام مشارکت این شرکت ارسال شده که از مجموع این پیشنهادها، ۳۱۵ مورد تصویب و ۱۱۱ مورد اجرایی شده که صرفه جویی اقتصادی میلیاردی به همراه داشته و انتظار می رود با برنامه ریزی کامل و هم افزایی، مقدار مشارکت کارکنان افزایش یابد.
شرکت پالایش نفت تهران
مدیر مهندسی طرح های شرکت پالایش نفت تهران از افتتاح پروژه طراحی، نصب و راه اندازی سیستم فیلتراسیون طرح تصفیه پساب شهری این شرکت خبر داد.
اکبر کاظمی در این باره گفت: به منظور تحقق اهداف مسؤولیت اجتماعی و با هدف کمک به مدیریت بحران آب و تأمین آب به میزان ۱۰ هزار مترمکعب در روز برای بخش های صنعتی پالایشگاه تهران از محل تصفیه پساب فاضلاب شهری، پروژه طراحی، نصب و راه اندازی سیستم فیلتراسیون طرح تصفیه پساب شهری به بهره برداری رسید.
وی ادامه داد: طبق آمار، مقدار مصرف آب شرب شهر تهران ۳۸.۵ مترمکعب بر ثانیه است که با راه اندازی فاز نخست این پروژه حدود ۰.۳۶ درصد از مصرف آب شرب تصفیه شده شهری به عنوان آب صنعتی جلوگیری و در حقیقت این آب، به چرخه آب شهری تهران اضافه خواهد شد. مدیر مهندسی طرح های شرکت پالایش نفت تهران با اشاره به صرف ۱۶۰ میلیارد ریال اعتبار به منظور بهره برداری از این پروژه بیان کرد: در بخش خرید حدود ۱۲۰ میلیارد ریال و در بخش اجرا ۴۰ میلیارد ریال هزینه شد. کار طراحی، نصب و راه اندازی فاز نخست این پروژه ۱۵ خرداد امسال آغاز شد و ۲۶تیرماه پایان یافت.کاظمی افزود: فاز مقدماتی با احداث خط لوله ای به قطر ۳۲ اینچ و به طول تقریبی ۴ هزار متر برای انتقال فاضلاب جنوب تهران (واقع در جنوب شهرری) آغاز و با نصب میکروفیلتر، ایستگاه پمپاژ و احداث شبکه انتقال، امکان تأمین آب فضای سبز (جنگل) و آب آتش نشانی پالایشگاه تهران به مقدار روزانه ۱۸ هزار مترمکعب در سال ۱۴۰۰ فراهم شد.
فاز نخست مشتمل بر طراحی، نصب و راه اندازی سیستم فیلتراسیون طرح تصفیه پساب شهری شرکت پالایش نفت تهران با ظرفیت تأمین آب به میزان ۱۰ هزار مترمکعب است که چندی پیش در مراسمی با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به بهره برداری رسید. وی درباره اجرای فازهای بعدی این طرح گفت: پروژه های تولید آب بدون املاح (DM) برای Feed بویلرهای قدیمی، همچنین تولید آب جبرانی برج های خنک کننده با TDS (املاح محلول) پایین و کاهش دورریزآب را می توان مراحل بعدی کار برشمرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان
تزریق مواد ردیاب گازی برای نخستین بار در کشور در مخزن فهلیان میدان دارخوین شرکت نفت و گاز اروندان اجرایی شد.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل این شرکت در نشست آغاز عملیات اجرایی طرح تزریق مواد شیمیایی ردیاب گازی در میدان نفتی دارخوین، با حضور سید مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران؛ فریبرز رشیدی، استاد دانشگاه امیرکبیر و جمعی از مدیران و رؤسای ستادی و عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان در منطقه عملیاتی دارخوین با تأکید بر لزوم تدوین نقشه راه از سوی ارائه کنندگان طرح های نوآورانه گفت: شرکت نفت و گاز اروندان، همواره در پروژه های فناورانه پیشتاز بوده و در این زمینه، طبق برنامه ریزی های انجام شده با توجه به نیازی که در کشور وجود دارد، در فاز بعدی، بومی سازی این تکنولوژی در دستور کار شرکت نفت و گاز اروندان قرار می گیرد تا شاهد پیشرفت های روزافزون در زمینه عملیات های نوآورانه و تراز اول در سطح کشور و منطقه باشیم.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در این باره اظهار کرد: پروژه تزریق مواد ردیاب گازی در شرکت نفت و گاز اروندان، اولین طرح از پروژه های میدان محور است که به آزمایش میدانی رسیده و با انجام آن برای نخستین بار در کشور، در این زمینه منحصربه فرد بوده و از مدیرعامل این شرکت و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان مجری طرح تشکر و قدردانی می کنم.
شرکت گاز استان ایلام
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام اعلام کرد، از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، یک شهر و ۶۲ روستای این استان از گاز طبیعی بهره مند شده اند. محمود کشاورز در این باره گفت: این روستاها شامل چهار روستا در آبدانان، یک روستا در ایلام، یک روستا در ایوان، ۶ روستا در چرداول، ۲ روستا در چوار، ۳ روستا در دره شهر، ۱۶ روستا در دهلران، ۲ روستا در سیروان، یک روستا در مهران، ۶ روستا در ملکشاهی و ۲۰ روستا در هلیلان و شهر پهله از توابع شهرستان دهلران بوده است.وی با بیان اینکه در این مدت ۷۶۷ کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع در اقصا نقاط استان اجرایی شده است، اظهار کرد: از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، بیش از ۱۰ هزار و ۶۳۹ علمک در مناطق شهری و روستایی استان نصب و راه اندازی شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه در طول ۲ سال گذشته تاکنون ۲۱ هزار و ۸۳۸ اشتراک جدید پذیرش شده است، افزود: گازرسانی به یک جایگاه سی ان جی، نصب و راه اندازی ۲۸ ایستگاه تقلیل فشار، ایستگاه میترینگ اندازه گیری و دو شهرک صنعتی نیز از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند.کشاورز تصریح کرد: در این بازه زمانی گاز به بیش از ۳۴۲ واحد تولیدی و صنعتی هم رسیده است. به گفته وی، اکنون ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹ درصد جمعیت روستایی ایلام از گاز طبیعی برخوردار بهره مند هستند و از ۶۳۷ روستای استان اکنون ۵۶۶ روستا به شبکه گاز متصل است و پروژه گازرسانی ۱۷ روستا در حال اجراست. ۱۳ روستا در دستور کار گازرسانی قرار دارند و ۳۷روستای دیگر نیز فاقد توجیه گازرسانی هستند.مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به مصوبه های دور نخست سفر رئیس جمهوری به استان ایلام در حوزه گازرسانی اشاره کرد و گفت: گازرسانی به هشت روستای استان شامل طلور آبدانان، هرقروش چرداول، بانروشان مهران، قرجیلیگان و انجیر ملکشاهی، فرخ آباد، گوراب علیا و سفلی دهلران برای سال ۱۴۰۰ بود که خوشبختانه با تلاش جهادی همکاران در همان سال کار گازرسانی این روستاها تکمیل شد.کشاورز ادامه داد: تکمیل گازرسانی و علمک گذاری به دو شهر میمه و پهله در سال ۱۴۰۰ هم انجام شد و مردم این مناطق هم اکنون از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند.وی به دیگر مصوبه های سفر رئیس جمهوری به ایلام با عنوان «گازکشی داخلی منازل مسکونی ۴۵۰ مددجوی زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی باید به صورت رایگان انجام شود»، اشاره و بیان کرد: این شرکت همسو با عمل به مسؤولیت اجتماعی و کمک به اقشار نیازمند جامعه در مجموع تعداد ۵۱۶ مورد گازکشی داخلی ساختمان شامل ۳۳۱ مورد افراد زیر پوشش کمیته امداد و ۱۸۵ مورد افراد تحت پوشش بهزیستی را به صورت رایگان انجام داده است.
هلدینگ پتروپالایش اصفهان
تندیس سه ستاره دومین همایش ملی ساخت ایران به هلدینگ پتروپالایش اصفهان اعطا شد.دومین همایش ملی ساخت ایران در مرکز همایش های صداوسیما با حضور جمعی از مسؤولان سازمان های مربوطه و شرکت های بزرگ ایران با رویکرد نشان ملی و اعتبار جهانی برگزار شد.در پایان این همایش به شرکت های برتر در زمینه ساخت ایران، تندیس و لوح سپاس اعطا شد که تندیس سه ستاره همایش به محسن قدیری، مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان تعلق گرفت.
توضیح سند
چراغ روشنایی دوفتیله ای
در روند تکامل چراغ های فتیله ای تخت و به منظور تأمین نور بیشتر برای مصرف کننده، در ماشین ها یا سرچراغ های نگهدارنده فتیله، به جای یک فتیله تخت از دو فتیله استفاده می شد که در این نوع و برحسب نیاز مخزن نفت بزرگ تر، قطر سر چراغ یا ماشین بیشتر و با توجه به تجملی تر شدن کارکرد آن از طرح های هنری و فاخر برای تولید آنها استفاده می شد. از این رو، حباب های تزیینی و زیباتر نیز برای پوشش دوم و جلوه نور آن طراحی و ساخته شد که ناگزیر برای نگهداری آنها از چنبره در گرداگرد سرچراغ استفاده می شد.
باغ موزه كرمان، به عنوان یکی از موزه های هفتگانه صنعت نفت، مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراك پزي نفت سوز و... نگهداري مي شود.
موزه نفت کرمان، از جمله بناهاي قديمي شهر كرمان است كه از سوي والي اين شهر در دوران زنديه ساخته شده و به عمارت «باغ آقا» معروف بوده است. اين عمارت سپس از سوي انگليس براي كنسولگري خريداري شد و پس از رفتن انگليسي ها، به ساختمان شركت نفت ایران- انگليس واگذار شد و تا زمان ملي شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقي ماند.
سفر به تاریخ موزه های نفت جهان
موزه، محلی برای نمایش و نگهداری مجموعه آثار تاریخی است تا این مجموعه های مهم برای نسل های آینده باقی بماند، در جهان و ایران موزه های مختلف در بخش های نفتی، هنری، صنعتی و... وجود داردکه در آن اسناد، اشیاء و تصاویر در معرض نمایش عموم قرار می گیرد، در این نوشتار تلاش شده است به بررسی یکی از مهم ترین موزه های نفت و گاز جهان پرداخته شود که نمونه آن (موزه نفت) در ایران نیز وجود دارد؛ «موزه نفت حوضه پرمین بیسن».
موزه نفت پرمین بیسن شهر میدلند در ایالت تگزاس، در قلب یک منطقه تولید نفت وگاز قرار دارد. این موزه که در سال 1975 از سوی بیش از 500 پیشرو جامعه با رهبری جورج تی آبل تأسیس شد، داستان نفت و زندگی مردان و زنانی را که به دنبال زندگی بهتر بودند، بازگو می کند.
حوضه نفتی پرمین بیسن، غرب تگزاس و بخشی از منطقه شرقی جنوب نیومکزیکو را شامل می شود. تاریخ اکتشاف و استخراج نفت و گاز در این منطقه به دهه های 20 و 30 سده 1900 می رسد و این موزه در سال 1975 تأسیس شده و هم اکنون با برخورداری از اسناد و تجهیزات غنی، یکی از مهم ترین موزه های نفت و گاز جهان و از جمله مراکز مهم نمایش آثار و اسناد تاریخی در آمریکا به شمار می رود.
این حوضه نفتی که به عنوان یک رویا برای جامعه آغاز شد، با گذشت زمان، به بزرگترین موزه کشور تبدیل شد که به صنعت نفت و پیشگامان آن اختصاص یافته است. در این موزه، داستان نفت و انرژی و تأثیر آن بر زندگی روزمره از طریق برنامه های آموزشی، نمایشگاه های تعاملی، مرکز آرشیو و تالار مشاهیر نفت به اشتراک گذاشته شده است.
بازدید از موزه نفت، یک سفر شگفت انگیز در طول بیش از 230 میلیون سال تاریخ است. موزه نفت واقع در قلب حوضه پرمین، بیش از 40 هزار فوت مربع شامل آموزش و سرگرمی، تعاملی را برای مخاطبان خود در هر سنی ارائه می کند. مأموریت موزه نفت حوضه پرمین به اشتراک گذاشتن داستان نفت و انرژی و تأثیر آن بر زندگی است.
این موزه، سفری شگفت انگیز به میلیون ها سال تاریخ را به اشتراک می گذارد، از جمله دریای وسیعی که 230میلیون سال پیش حوضه پرمین را پوشانده است. این موزه برای حدود 50 سال، داستان نفت و انرژی و تأثیرآن بر زندگی روزمره را به اشتراک گذاشته است.
مراجعه کنندگان به موزه نفت پرمین بیسن، حین بازدید، افزون بر آشنایی با تاریخچه و صنعت نفت در این منطقه، با زندگی روزمره مردم این منطقه و جنبه های مختلف زندگی و حیات اجتماعی آنها هم آشنا می شوند. این موزه افزون بر بیان داستان نفت و انرژی حوضه پرمین، امید دارد که الهام بخش بازدیدکنندگان جوان برای دنبال کردن مشاغل در علوم نفت و انرژی باشد.
گالری معدنی موزه نفت در دسامبر 2012 افتتاح شد تا زیباترین شگفتی های طبیعت را به نمایش بگذارد. در این گالری زمین شناسی، بیش از 90 نمونه سنگ معدنی از سراسر جهان در کنار نمونه هایی از سایر مجموعه های نفتی و همچنین قطعات نفیس امانت گرفته شده از بهترین مجموعه های معدنی در تگزاس به نمایش گذاشته شده است.
در دهه های 20 و 30 سده 1900 تجهیزات بسیار متنوعی در میادین نفتی «نفت پچ» وجود داشت که شامل دکل ها و... می شد. محوطه نمایشگاهی 40 هکتاری موزه در فضای باز از دکل های حفاری و تجهیزات مرتبط، بزرگ ترین مجموعه در نوع خود در جهان به شمار می رود.
هشت دکل ابزار کابلی، دکل حفاری چرخشی 148، جرثقیل حمل بار بر کشتی1930، ابزارهای میدان نفتی مانند مته ها، ابزار، تجهیزات، کلاه ها و غیره، دکل حفاری چرخشی و... در این فضای باز قرار دارند.
موزه نفت پرمین بیسن، یکی از کامل ترین و جامع ترین مجموعه های آرشیوی صنعت نفت آمریکا را در خود جای داده است. مقالات خصوصی، سوابق شرکت، دستنوشته ها، صداهای ضبط شده، دفترچه ها، عکس ها، فیلم های سینمایی و نقشه ها و زندگی در میادین نفتی، شهرهای پررونق و اتاق های هیأت مدیره را شامل می شود. کتابخانه و مرکز آرشیو موزه نفت، به عنوان منبعی برای روزنامه نگاران و نویسندگان در سطح بین المللی و همچنین دانش آموزان در هر سنی فعالیت می کند.
این کتابخانه دارای طیف گسترده ای از کتاب های منتشر شده، از زندگینامه گرفته تا کتاب های راهنمای فنی است. مرکز آرشیو افزون بر مجموعه بزرگی از نسخ خطی یا مطالب منتشرنشده، بیش از 500 صدای ضبط شده یک ساعته با رونوشت های تایپ شده، فیلم های سینمایی مربوط به سال 1926، نقشه ها و بیش از 250 هزار عکس مربوط به صنعت نفت حوضه پرمین را در خود جای داده است. همچنین 160 فیلم هوایی از کل حوضه پرمین وجود دارد که بین سال های 1943 و 1946 گرفته شده است.
کتابخانه و مرکزآرشیو تقریبا 400 هزار عکس چاپی و نگاتیو در مجموعه خود دارد. این پرینت ها و نگاتیوها در دسترس محققان است. حدود 50 هزار پرینت و نگاتیو موجود در موزه از مجموعه راندولف دی. روبین است.
حرفه او به عنوان یک عکاس حرفه ای در میدلند بیش از 50 سال طول کشید. او به عنوان نخستین عکاس در حوضه پرمین، زندگی ساکنان منطقه را در حالات مختلف و پرتره های خانوادگی و همچنین سایر صحنه های تجاری به تصویر کشید.
این مرکز همچنین مجموعه های عکاسی بنیاد آبل هنگر و سایر موارد را در خود جای داده که شامل تصاویر تاریخی متعددی است که در تاریخ دو جلدی حوضه پرمین ساموئل مایرس استفاده شده است.
یکی از بخش های جالب و الهام بخش موزه پرمین بیسن، تابلوهای نقاشی هنرمندی به نام تام لاول است که در 14 تابلو تاریخ اجتماعی و فرهنگی مردمان پرمین بیسن را به تصویر کشیده است. هر کدام از این نقاشی ها داستانی دارد که لاول آنها را استادانه روایت کرده است.
لاول که با جورج آبل، بنیانگذار موزه روابط نزدیکی داشت، در هر کدام از آثار خود، لحظاتی را در تاریخ پرمین بیسن انتخاب و نهایتا در یک مجموعه بی نظیر ثبت و ضبط کرده است.
این دانشکده در واقع محصول نوع مدیریت کنسرسیوم بود و کنسرسیوم در درجه نخست به رعایت نظم در همه اموری که به نفت مربوط می شد، خیلی توجه می کرد. به واقع، همه تشکیلات صنعت نفت از یک نظم خاص برخوردار بود.
آن هنگام، کنسرسیوم را بیشتر با عنوان «شرکت اکتشاف و تولید نفت ایران» می شناختند. از حق نگذریم، در صنعت نفت رعایت ایمنی، حفظ نظم و رعایت قوانین (مثلا تعمیرات پیشگیریPreventive Maintenance)، امری حیاتی و بسیار جدی است. اگر در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بی نظمی کوچکی ایجاد شود، تبعات سنگین و جبران ناپذیری نظیر آتش سوزی و خطرات جانی و مالی بسیار به همراه می آورد. بنابراین از همان ابتدا به ما آموزش ایمنی و مبارزه با آتش می دادند. اگر همه موازین با اصول و حفظ نظم و ایمنی برگزار شود، طبیعتا حوادث خطرناکی نیز به همراه نخواهد داشت. از این رو، اعتقاد به نظم و عادت کردن به آن، موضوع مهمی بود که از همان ابتدای ورود ما به دانشکده و این صنعت عملا توصیه و تأکید می شد. با این همه نمی گویم اصلا اتفاق ناگواری روی نمی داد. نحوه مدیریت کنسرسیوم با نوع مدیریت انگلیسی در شرکت سابق نفت ایران _ انگلیس یا شرکت بی پی تفاوت هایی داشت. شرکت نفت ایران_ انگلیس در مورد ایران بیشتر از موضع اقتدار و استعماری رفتار می کرد. درحالی که شرکت کنسرسیوم به قواعد مدیریتی پایبند تر بود. براساس شنیده هایم، بی پی نیز خود با آموختن از روش های مدیریتی کنسرسیوم توانست رشد کند و سیستم های مدیریتی را بیاموزد. به هر روی، در زمان کنسرسیوم، متخصصان ایرانی بیشتر و بهتر توانستند اطلاعات فنی را در مورد این صنعت نسبت به دوران انگلیسی ها به دست آورند. متخصصانی همچون دکتر محمدعلی نابغ، استاد حاجیان تهرانی، حسینعلی حجاری زاده، مرحوم مهندس مهدی نوری، کریم نژند، علی تابان فر و احسان الله بوترابی، بدون تردید از زمان قرارداد کنسرسیوم به بعد در صنعت نفت ایران ظهور کردند. یکی از استادان ما در آبادان به نام «بابایان» روزی سر کلاس گفت: «من اطلاعات تخصصی خود را به سختی کسب کرده ام.» ایشان در ادامه به مشکلاتی که برای به دست آوردن اطلاعات فنی تحمل کرده بود، اشاره کرد. در واقع، امثال استاد بابایان بودند که تخصص ها و دانش های فنی را در زمینه صنعت نفت با زحمت زیاد به دست آوردند و به کسانی که پس از آنها آمدند، آموختند. باید به اشتیاق و انگیزه آنان برای آموختن و همچنین بردباری و پشتکارشان آفرین گفت. نتیجه این تلاش ها این بود که پس از انقلاب، ایرانیان توانستند عملیات بزرگ صنعت نفت را اداره و مدیریت کنند.
شکی نیست که من نیز مانند هر ایرانی دیگر، حتی از شنیدن برخی رفتارهای بیگانگان در صنعت نفت نسبت به ایرانیان یا دولت ایران رنج می برم؛ اما بهتر است در نظر بگیریم که چرا انگلیسی ها و سپس شرکت های عضو کنسرسیوم به چنین موقعیتی دست یافتند؟ اینکه بنشینیم و فقط عیب انگلیسی ها را برشماریم، کفایت نمی کند. یادمان باشد که از دیرباز ایرانیان نفت را می شناختند. در مسجدسلیمان Seapage (نشت نفت به سطح زمین) داشته ایم و ... .
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران، سید حسن سادات
گفت وگو با همکار نفتی که برای رسیدن به اهداف بزرگ با محدودیت ها مبازره کرد
مشعل صنعت نفت، با توجه به گستردگی که از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب دارد، کارکنان بسیاری را زیر پوشش خود قرار داده است؛ کارکنانی که چه در صف باشند و چه در ستاد، هریک داستان خاص خود را دارند که بی شک آنها را به انسان هایی خاص و متفاوت در خانواده، محیط کاری و جامعه تبدیل کرده است. افرادی که با وجود سختی های بسیار، باز هم تمام تلاششان را می کنند که به بهترین شکل مسیر خود را ادامه داده تا به اهدافی که به دنبال آن هستند، برسند. در کنار کارکنان وزارت نفت، چه آنهایی که کارمندان اداری هستند و چه کسانی که به صورت اقماری به کشور خدمت می کنند، افرادی هم دیده می شوند که به دلیل شرایط خاص فیزیکی شان، تلاش می کنند به بهترین شکل ممکن، مسؤولیتی را که به عهده گرفته اند، انجام دهند. از جمله افرادی که در این زمینه می توان به آنها اشاره کرد، مهدی هراتیان است کارمند شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در استان اصفهان. جوانی 36 ساله که در یک خانواده نفتی متولد شده و در اولین سال تولد، انحراف ستون فقرات در او تشخیص داده می شود و از همان سال ها پدر و مادرش، تمام تلاش خود را برای بهبود او به کار می گیرند. او با محدودیت هایی که مشکلات جسمی و فیزیکی برایش به وجود آورده، مبارزه کرده و حالا با مدرک کارشناسی کامپیوتر در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران زیرمجموعه شرکت پالایش و پخش در اصفهان مشغول به کار است. علاوه بر آن، ورزش شنا را از کودکی به عنوان رشته ورزشی خود برگزیده و در تیم جانبازان و معلولان منطقه خود حضور دارد و توانسته مقام هایی نیز کسب کند.
پیش از هر چیز خود را معرفی کنید و بگویید از چه زمانی به جمع کارکنان نفت پیوستید؟
من متولد 30 شهریور 1366 در اصفهان هستم. پدر و مادر من پسرخاله _ دخترخاله بودند که با هم ازدواج کردند. در سن یک سالگی ام، والدینم متوجه شدند که پشت کمر من، قوز دارد که با مراجعه به پزشک، انحراف ستون فقرات به صورت مادرزادی تشخیص داده شد. همین مساله سبب شد تا در سن 4 سالگی جراحی کنم. پدرم بازنشسته شرکت خطوط لوله منطقه اصفهان که در سال 1395 بازنشسته شد. مادرم نیز دبیر ریاضی و بازنشسته فرهنگی است. یک خواهر هم دارم که 11 سال از من کوچک تر است و رشته بهداشت محیط زیست می خواند؛ همان رشته ای که پدرم از آن فارغ التحصیل شده است. خودم هم کارشناس رایانه با گرایش نرم افزار هستم و مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه اشرفی اصفهانی دریافت کردم. شروع کار من در حوزه نفت، از سال 1392بود و به عنوان کارمند مدت موقت در واحد مخابرات مشغول به کار شدم. بعد از گذشت 5 سال و تبدیل وضعیت، کارمند رسمی وزارت نفت شدم و در حال حاضر نیز در واحد امور حقوقی و قراردادهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران که زیرمجموعه شرکت پالایش و پخش در اصفهان است، فعالیت می کنم.
با توجه به بیماری که داشتم، پدرم مرا از یک سالگی به استخر برد تا شنا یاد بگیرم. کم کم توانستم در این ورزش مهارت کسب کنم. طی این سال ها هم در مسابقات مختلفی حضور یافتم، حتی در مسابقات شنای اداره برق؛ البته شنا، تنها رشته ورزشی نیست که به آن علاقه مندم؛ بلکه فوتبال یکی دیگر از رشته های مورد علاقه ام به شمار می رود و طرفدار پروپاقرص تیم فوتبال استقلال تهران هستم. شاید یکی از دلایلی که به این تیم علاقه مندم، این باشد که خانواده مادری ام طرفدار استقلال تهران و سپاهان هستند و من نیز از بچگی به تیم استقلال علاقه مند شدم. سال 1391 در مسابقات شنای استان زنجان شرکت کردم. (مسابقاتی که برای فرزندان کارکنان وزارت نفت برگزار شده بود)، ضمن اینکه در مسابقات مختلف هم حضور داشته ام و مدال های مختلفی از جمله طلا و برنز کسب کرده ام.
به غیر از شنا، رشته ورزش دیگری را به صورت حرفه ای دنبال نکردم؛ اما یکی از علاقه مندی هایم، فوتبال بوده است؛ البته شنا را از 8 سالگی تاکنون به صورت حرفه ای دنبال کرده ام و در حال حاضر عضوتیم جانبازان و معلولان اصفهان هستم و برای این تیم مسابقه می دهم. علاقه بسیاری به فوتبالیست شدن داشتم؛ اما شرایط فیزیکی ام اجازه نمی داد و در نهایت تلاش بسیاری کردم تا در رشته شنا موفق باشم؛ البته هیچ وقت به این مساله فکر نمی کردم که شنا را به صورت حرفه ای دنبال کنم؛ اما حالا از این اتفاق خوشحالم؛ چراکه باعث ایجاد انگیزه در من شده است.
تا به حال به این فکر کرده اید، با توجه به تجربه ای که در رشته شنا دارید، به عنوان مربی در این حوزه فعالیت کنید؟
اتفاقا بارها به این مساله فکر کرده ام که مدرک مربیگری بگیرم؛ البته زمانی که در این زمینه اقدام کردم، متوجه شدم یکسری محدودیت ها در این زمینه وجود دارد که امیدوارم بتوانم با پشت سر گذاشتن آنها، مدارک مورد نظر را دریافت کرده و به عنوان کمک مربی در تیم خود حضور داشته باشم و بعد به عنوان مربی به کار خود ادامه دهم. مربیگری، یکی دیگر از اهدافی است که به دنبال آن هستم و امیدوارم هرچه سریع تر به آن برسم.
در حال حاضر مجردم و به همراه خانواده ام زندگی می کنم. در تلاش هستم، علاوه بر فعالیت در حوزه نفت، شغل دیگری هم داشته باشم. در واقع پیش از اینکه به عنوان کارمند نفت فعالیت کنم، علاقه مندی ام این بود که یک دفتر فنی کامپیوتری داشته باشم و کارهایی مثل چاپ بنر و تبلیغات انجام بدهم؛ اما بعد به واسطه پدرم وارد صنعت نفت شدم.
به همین دلیل در نظر دارم، شغل دومی داشته باشم؛ چراکه حقوق ها کفاف زندگی را نمی دهد و در صورتی که ازدواج کنم، باید به فکر افزایش درآمد باشم. امیدوارم بتوانم همسر مناسبی برای خود انتخاب کنم و هرچه سریع تر خانواده تشکیل دهم.
تمام موفقیت هایم را مدیون پدر و مادرم هستم؛ چراکه آنها برای اینکه بتوانند من را به انسانی که الان هستم، تبدیل کنند، تلاش بسیار کردند و خداراشکر که امروز در کنار هم سالم و سلامت زندگی می کنیم. به خاطر دارم برای بهتر شدن بیماری ام در سن 8 سالگی به آلمان سفر کردم و جراحی شدم و خوشحالم که حالا می توانم راه بروم. تاکید می کنم که واقعا زندگی و سلامت خود را مدیون پدر و مادرم هستم. زمانی که بیماری من تشخیص داده شد، باید لباس های مخصوصی به تن می کردم که ستون فقرات را محکم نگه می داشت تا انحراف زیاد نشود. این لباس را تا سن 18 سالگی به تن می کردم .
در چنین شرایطی بود که شنا را یاد گرفتم. به هر حال خدا را شکر می کنم که می توانم راه بروم و این مساله بسیار مهمی است.
تا چند سال پیش، جامعه ما یک جامعه کاملا سنتی بود و به فرد معلول نگاه متفاوتی می شد، به طوری که وقتی در جامعه حضور می یافتم، سنگینی نگاه ها احساس می کردم و با تبعیض هایی مواجه بودم که بر روحیه ام تاثیر بسیاری می گذاشت؛ اما توانستم با تبعیض و نگاه های متفاوت در جامعه کنار بیایم و راه خود را ادامه دهم.
زندگی یعنی تلاش برای پشت سر گذاشتن موانع و محدودیت ها.
اینکه یک رشته ورزشی را برای خود انتخاب و تلاش کنید تا در این رشته موفق شوید، باعث ایجاد نشاط و انگیزه در شما می شود. من پیش از هر چیز به این انگیزه نیاز داشتم. حالا او در 36 سالگی، اهداف دیگری را برای مسیر زندگی خود انتخاب کرده و در تلاش است با از بین بردن موانع پیش رو به این اهداف هم برسد. خوشحالم که با تمام محدودیت ها توانستم به اهداف بزرگی در زندگی ام دست یابم و از اینکه به چنین موقعیتی رسیده ام، خوشحالم.
امام حسین (ع) فرمودند: لَولا ثَلاثَةٌ ما وَضَعَ ابنُ آدَمَ رَأسَهُ لِشَیءٍ: اَلفَقرُ وَ المَرَض ُوَ المَوتُ؛ اگر سه چیز نبود، آدمیزاد هرگز سر در برابر چیزی فرود نمی آورد: تنگدستی، بیماری و مرگ (نزهه الناظر، ص ۸۰).
شیطان، سرسلسله ی مغروران و متکبران بود و سرانجام، گرفتار عوارض آن و از درگاه خدا رانده شد. انسان های مغرور و خودخواه پیرو شیطانند.
خداوندبرای آنکه انسان ها گرفتار غرور و گردن کشی نشوند و حقیقت دنیا و عجز و نیاز آدمی را بشناسند، گاهی آنان را دچار فقر و تنگدستی می کند، گاهی در بستر بیماری می افکند و در نهایت با مرگ و میراندن، ناپایداری دنیا و ناتوانی انسان را به یاد می آورد.
چه بسا گردنکشانی که تهیدست شدند و ابهت آنان فرو ریخت. چه بسا مغرورانی که بیمار شدند و نشاط و شادابی را از دست دادند. چه بسا طاغوتهایی که به کام مرگ رفتند و مرگشان مایه عبرت دیگران شد.
پروین اعتصامی در سروده ای که برای سنگ مزار خویش دارد، به حقیقت دنیا و بی اعتباری آن اشاره دارد، از جمله می گوید:
هر که باشی و ز هر جا برسی آخرین منزل هستی این است
آدمی هر چه توانگر باشد چون بدین نقطه رسد، مسکین است
همه جباران تاریخ، وقتی در آستانه مرگ قرار می گیرند، زاری می کنند و احساس شکست دارند و آن همه قدرت و جبروت را بی فایده می بینند. مگر فرعون نبود که در آستانه غرق شدن در رود نیل گفت: توبه کردم و از سوی خدا خطاب آمد: اکنون؟
چه خوب است انسان، پیش از آنکه ثروت و دارایی خود را از دست بدهد و به خاک فقر بنشیند و پیش از بیماری و رنجوری و قبل از مرگ، فروتنانه در مقابل خدا تسلیم و مطیع شود و او را بنده باشد!
ازجانکاه ترین حادثه زندگی امام سجاد(ع)، حادثه عاشورا بودکه با تمام وجود خود آن را لمس کرد؛ هر چند که بیماری توان یاری رساندن به پدر را از او گرفته بود و خدا می خواست تا زمین از حجتش خالی نماند. امام سجاد (ع) درسخنرانی های خود پس از واقعه عاشورا با استناد به آیات قرآن علیه ظلم و ستم بنی امیه سخن می گفت و با سلاح دعا و مناجات با پروردگار، مجموعه ای از معارف قرآنی را با نام «صحیفه سجادیه» برای تهذیب نفس و اخلاق و بیداری مسلمین به یادگار گذاشت. امام سجاد (ع) از دو راه عملی با امت اسلام مواجه شد:
یکی راه برانگیختن وجدان انقلابی افراد مسلمان و بر انگیختن احساسشان نسبت به گناه و ضرورت جبران آن گناه بود. امام کوشید تا شخصیت اسلامی و کرامت انسانی را در مقابل حاکمان منحرف از تنزل و فرومایگی نگاه دارد.
دوم از راه تمهید برنامه فکری و آگاهی عقیدتی و روانی امت بود. خانه و مدرسه او محل تجمع شاگردان شد و بعدها همین شاگردان، سازندگان تمدن اسلامی و مردان تفکر و قانون گذاری و ادب اسلامی شدند.
حساس ترین سخنان امام سجاد (ع) که تحولی عظیم در بینش مردم نسبت به امویان ایجاد کرد و معادلات یزید را بر هم زد و خط مشی او را نسبت به اهل بیت «ع» کاملا تغییر داد، خطبه ای است که آن حضرت در جمع مردم و رجال سیاسی و دینی شام ایراد کرد. این خطبه که در مسجد شام ایراد شده، اوج موفقیت امام سجاد (ع) در ابلاغ رسالت و تبلیغ عاشورا و تداوم خط شهیدان کربلاست. یزید دراین مجلس به یکی از خطیبان درگاهش دستور داد تا به مذمت علی (ع) و اولادش و به توجیه و تمجید فجایع عاشورا اقدام کند. وقتی سخنان خطیب پایان یافت، امویان خود را فاتح دیده و مسائل را حل شده پنداشتند؛ مسائلی که در کاخ یزید و در طول راه توسط حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) بر ملا شده بود. امام سجاد (ع) تنها مرد جوان و اسیر قافله از جای برخاست و به یزید گفت: آیا اجازه می دهی من هم با مردم سخن بگویم؟ یزید رضایت نمی داد، اما با اصرار فراوان اطرافیانش پذیرفت، زیرا وضع و حال امام را به گونه ای نمی دیدند که سخنانش همپای سخنان خطیب دربار باشد. امام سجاد (ع) برای مردمی که اسلام را تنها از امویان دیده و شنیده بودند و پیامبر و اصحابش را نمی شناختند معرفی فرمود، سپس به بیان جایگاه و شخصیت خود و سایر اسیران اهل بیت (ع) پرداخت. به طور خلاصه، سخنان امام حاوی مطالب زیر بود:
امام زین العابدین (ع) نخست سپاس خدای را گفت و خطبه اغاز کرد. امام فرمود: ای مردم 6 نعمت به ما عطا گردیده و هفت فضیلت از سوی خدا به ما داده شده است. ما از علم و حلم، بزرگواری و بخشش، فصاحت و شجاعت و محبوبیت اجتماعی در میان مؤمنان برخورداریم. فضیلت ها و شرافت های ما عبارتند از این که پیامبر خاتم محمد (ص) از خاندان ماست و علی بن ابی طالب (ع) صادق ترین یار پیامبر، حمزه شیر خدا، جعفر طیار و حسن و حسین دو سبطِ ( امتداد در فروع دین ) این امت نیز از خاندان ما هستند.
برای آگاهی ازکار بزرگی که امام سجاد (ع) در شام و کوفه انجام داد، به بررسی اوضاع سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شام در دوران معاویه و یزید می پردازیم. با ناکامی دستگاه خلافت یزید در سرکوبی اهل بیت (ع) درکوفه، آنها را به شام فرا خواند، اما موقعیت سیاسی و فرهنگی شام با کوفه تفاوت بسیار داشت. در کوفه همگان اهل بیت را می شناختند و هنوز عدالت علی (ع) در ذهن کوفیان نقش بسته بود. کوفیان با عظمت و شأن و مقام اهل بیت (ع) آگاهی داشتند و تنها از ترس جان و برای کسب مقام و پول و منصب با امام حسین (ع) جنگیدند. شام بر خلاف کوفه بود. این منطقه مرکز خلافت امویان بود. حکومت در مورد چگونگی رفتار با اهل بیت (علیهم السلام) سرمایه گذاری فراوان کرده بود و می خواست تا با اقرار گرفتن و اعتراف و التماس از ایشان، قدرت و شوکت خود را به مردم نشان دهد؛ مخصوصا وجهه خود را در میان نمایندگان سیاسی دیگر حکومت ها بالاتر برد. شامیان که پیامبر(ص) را ندیده بودند و از سیره و سنت او چیزی نمی دانستند، پیامبر را در چهره یزید می دیدند و منش و روش پیامبر را مثل یزید می دانستند. استاد سید جعفر شهیدی در این مورد می نویسد: «مردم این سرزمین، نه صحبت پیامبر را شنیده بودند و نه روش اصحاب او را می دانستند. تنی چند از صحابه رسول خدا (ص) هم که به آن سرزمین رفتند، مردمانی بودند پراکنده که در عامه نفوذی نداشتند. در نتیجه مردم شام کردار معاویه و اطرافیانش را سنت مسلمانی می پنداشتند و چون صدها سال امپراتوری روم بر آنان حکومت کرده در نتیجه سیرت حکومتهای اسلامی را عادلانه تر از حکومتهای پیشین می دیدند بر کارهای آنان صحه می گذاشتند. » مسعودی در مورد جهالت و حماقت اهل شام می نویسد: معاویه نماز جمعه را روز چهارشنبه با شامیان به جا آورد و آنها اطاعت کردند و هیچ کس اعتراض نکرد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
مسئله آزادگان، مسئله بزرگی است. به فیلم های تبلیغاتی غربی ها و دیگران در زمینه مسائل نظامی و مسائل مربوط به اسارت هایشان نگاه نکنید. هیچ ملتی نتوانسته است از قشرهای مختلف، مجموعه ای جوان و رزمنده به وجود آورد که در سخت ترین شرایط اسارت، شخصیت انقلابی و ایمانی و روح رزمندگی را آن چنان حفظ کنند، که آزادگان ما در دوران اسارت حفظ کردند؛ در حالی که یقینا آنچه ملت ایران از حوادث دوران اسارت این عزیزان می داند، بخشی از مجموعه عظیمی از حوادث است.
مگر می شود این حادثه را تشریح کرد؟ مگر رنج های لحظه لحظه اسارت را می شود در کلمات گنجاند، یا با زبان ادبیات و هنر تبیین کرد؟ شنیدن، مانند دیدن و لمس کردن نیست. اینها ایستادگی و مقاومت کردند. شاید در آن لحظه ای که آزادگان عزیز ما در اردوگاه هایی با نگهبانان غلاظ و شداد دشمن روبه رو بودند و ایستادگی می کردند، بعضی از آنها امیدی هم به آزادی خودشان نداشتند. شاید در میان آنها کسانی هم بودند که خسته می شدند و می گفتند تا کی؟ اما سنت الهی این است که «فانّ مع العسر یسرا، انّ مع العسر یسرا)
اگر سختی ها را تحمل کردید، خدای متعال درهای فرج را خواهد گشود. اگر مجاهدت در راه خدا را بر جسم و نفس خودتان هموار کردید، خدای متعال روشنایی فرج را به شما نشان خواهد داد و درهای فرج را به روی شما باز خواهد کرد: «و من یتّق اللَّه یجعل له مخرجاً و یرزقه من حیث لایحتسب». خدای متعال به برکت مجاهدت و به شرط ایستادگی، بیرون از دایره ی محاسبه معمولی عقول بشری، درها را باز و راهها را هموار می کند.
29/05/1376
با اینکه بانوان نیمی ازجمعیت جامعه را تشکیل می دهند؛ اما به دلیل ماهیت برخی مشاغل و وظایف محوله در خانواده، معمولا سهمی کمتر از جمعیت شاغلان را به خود اختصاص می دهند. این موضوع در شرکت نفت فلات قاره ایران با بیش از 80 درصد مشاغل اقماری بیشتر خود را نشان می دهد، بنابراین کمیته ورزش بانوان این شرکت، با هدف توجه بیشتر به نیازهای بانوان و خانواده های کارکنان، پیگیری مطالبات این قشر از جامعه، بهره گیری از ظرفیت ذی نفعان و کسب اطمینان از توجه کافی به نیازهای بانوان مرتبط با حوزه ورزش در مدیریت منابع انسانی این شرکت تشکیل شده است. از مهمترین اهداف تشکیل این کمیته، می توان به جمع آوری حداکثری و یکپارچه سازی مطالبات با عنایت به ماهیت انتخابی بودن کمیته، پیشنهاد و در صورت لزوم تایید موارد مرتبط با ورزش بانوان، همکاری در برگزاری رویدادهای ورزشی، همکاری با هیأت های ورزشی و نظارت بر عملکرد آنها و تهیه و تدوین تقویم ورزشی بانوان با همکاری امور ورزش این شرکت اشاره کرد. برای آگاهی بیشتر از وظایف و مسؤولیت های کمیته ورزش بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران با سارا طاهری، دبیر این کمیته گفت وگویی انجام داده ایم.
کمیته ورزش بانوان، برای نخستین بار است که در شرکت نفت فلات قاره ایران شکل گرفته و درهمین مدت توانسته ایم اقدامات قابل توجهی داشته باشیم؛ البته با حمايت های محمدمهدی اديب نيا، مديريت منابع انسانی این شركت، مساله ورزش بانوان بیش از گذشته در شركت نفت فلات قاره مورد توجه قرار گرفته است. به همین منظور، برای ایجاد راه های مناسب در جلب توجه بانوان به مساله ورزش، موارد مختلفی را مدنظر قرار دادیم. به عنوان مثال انتخاباتی صورت گرفت تا اعضای کمیته ورزش بانوان شکل بگیرد و بتوانیم بهترین امکانات را برای رشد ورزش بانوان فراهم کنیم. با توجه به اینکه این کمیته برای نخستین بار درشرکت نفت فلات قاره شکل می گرفت، طبيعتا به زمان نیاز داشت تا بتواند چارچوب های خوبی را تبيين و اجرا کند. در نهایت توانستیم جایگاه مناسبی برای اين كمیته به عنوان سمبل ورزش بانوان در شركت نفت فلات قاره پیدا کنیم. خوشبختانه با برگزاری جشنواره فرهنگی - ورزشی بانوان این شرکت در محمودآباد توانستيم با كمک همكاران خوب و حرفه ای خود در امور ورزش شركت نفت فلات قاره، حركتی متفاوت در عرصه ورزش بانوان به تصوير بكشيم؛ البته جا دارد به نمايندگی از اعضای كميته بانوان، از دوستان و همكاران خوبی كه انصافا در اين جشنواره دوش به دوش ما از دل و جان مایه گذاشتند و ما را در هر چه بهتر برگزار كردن اين رويداد ورزشی ياری کردند، تشکر کنم. همچنين در اين جشنواره، توانستيم ورزشکاران حرفه ای را به حضور در رقابت ها ترغيب کنیم كه همين امر سبب شد، رقابت ها از سطح قابل قبولی برخوردار شود و به اين طريق یک شروع خوب را رقم بزنیم.
در زمینه سیاست های اصلی کمیته ورزش بانوان، هنوز به نتیجه نهایی نرسیده ایم و همچنان در حال مذاکره برای شکل گیری درست این سیاست ها هستیم؛ اما پایه اصلی این سیاست ها ایجاد انگیزه و مشارکت حداکثری بانوان ورزشکار، همچنين بانوانی است که تا امروز انگیزه چندانی برای ورزش کردن نداشته اند.
قدم اول این بود که هیات های ورزشی در رشته های مختلف را برای ورزش بانوان فعال کردیم. این هیات ها شامل کوهنوردی، شنا، آمادگی جسمانی، تیراندازی، تنیس روی میز، همچنین تنیس خاکی، شطرنج و بدمینتون است؛ البته هنوز ورزش های تیمی ما درشركت نفت فلات قاره در بخش بانوان فعال نشده و با توجه به اینکه یکی از برنامه های اين کمیته، شناسایی افراد با استعداد در رشته های مختلف و جذب آنها به تیم های مورد نظر است، تلاش می کنیم بهترین ها در این زمینه انتخاب شوند. لازم به یادآوری است، در گذشته نیز چنین هیات های ورزشی در اين شرکت وجود داشت؛ اما تمرکز این هیات ها عمدتا بر ورزش آقایان بود و در بخش بانوان چندان فعال نبودند. کمیته ورزش بانوان با همكاری امور ورزش، تصمیم گرفت با ایجاد شرایط مناسب، رشته های موجود را در بخش بانوان نيز فعال کند تا از این طریق بتوانیم در اين رشته ها در بخش بانوان نيز به صورت حرفه ای فعالیت کنیم. به همین منظور سعی کردیم دبیران هیات های مختلف ورزشی بانوان را از میان کسانی که در رشته های مورد نظر فعال بودند، انتخاب کنیم. همین مساله باعث شد تا بتوانیم برنامه های ورزشی را بخوبی پیش ببریم؛ چرا که دبیران انتخاب شده با مشکلات رشته های خود کاملا آشنا هستند و با توانايی های بالایی كه در آنها سراغ داشتيم، توانستند در زمینه رفع آنها، اقدام های موثری انجام دهند.
امکانات ورزشی که در نظر گرفته شده، تنها برای کارکنان نیست؛ بلکه شامل خانواده آنها نیز می شود. به عنوان نمونه، شرکت با برخی باشگاه های ورزشی قرارداد می بندد و به کارکنان و خانواده های آنها اعلام می کند تا از امکانات فراهم شده استفاده کنند؛ البته برخی امکانات ورزشی نیز در داخل شرکت در نظر گرفته شده که مختص کارکنان ستاد و مناطق عملیاتی است. درحال حاضر، بخشی از امکانات در تهران فراهم شده و در تلاش هستیم که در شهرهای دیگری مثل شیراز و اصفهان كه شركت نفت فلات قاره در آنها دفتر فعال دارد هم قراردادهای ورزشی منعقد کنیم.
ورزش زنان درشرکت نفت فلات قاره را می توان به 2 بخش تقسیم کرد: بخش اول مربوط به کسانی است که کارمند ورزشکار یا از خانواده نفت هستند که با شناسایی آنها، می توان حمایت لازم برای رشد این ورزشکاران را فراهم کرد؛ اما بخش دوم، مربوط به استعدادیابی فرزندان کارکنان است که با ایجاد بستری مناسب می توان آنها را شناسایی کرد و رشد داد.
کمیته ورزش بانوان در تلاش است، با همكاری امور ورزش اين شركت و برنامه ريزی های مناسب بتواند در هر دوبخش اقدام های موثری انجام دهد. از جمله اقداماتی كه از سال های پيش نيز انجام شده، حضور در المپيادهای ورزشی شركت ملی نفت ايران است.از آنجا كه مدتی بود حضور ورزشكاران اين شركت در اين المپيادها كمرنگ بود، اين كميته تمام تلاش خود را برای جذب ورزشكاران حرفه ای و ايجاد انگيزه در آنها به منظور حضور درجشنواره فرهنگی- ورزشی گفته شده در همه رشته ها انجام داده است. بر اين اساس، انتظار می رود نفرات برتر اين جشنواره كه درالمپیاد ورزشی بالای 26 سال شركت ملی نفت شرکت خواهند داشت، بتوانند مقام های خوبی كسب کنند. همانطور كه گفته شد، درحال حاضر، بیشتر ورزش های انفرادی بانوان درشرکت نفت فلات قاره فعال است و اگر ورزش های تیمی دراين شركت فعال شود، می توانیم در آينده موفقیت های بهتری در عرصه ورزش بانوان به تصوير بكشيم. در نهایت باید بگویم بستر لازم برای رشد ورزش های انفرادی و تیمی در اين شركت فراهم است.
نکته مهم این است که برگزاری این جشنواره باعث شد تا بدانیم چه استعدادهایی در مناطق و شهرهای مختلف داریم تا در صورت ایجاد شرایط مناسب از این ورزشکاران به صورت حرفه ای استفاده کنیم؛ البته سال گذشته المپیاد ورزشی زیر 26 سال شركت ملی نفت ايران برگزارشد. در تلاش هستيم برای سنین پایین تر نیز فرصتی را فراهم کنیم که خانواده کارکنان نفت بتوانند افراد حرفه ای تری را در رشته های مختلف ورزشی تربیت کنند تا درمسابقات ورزشی افتخار آفرین باشند. در حال حاضر اين فرصت برای فرزندان پسر همكاران از طريق برگزاری اردوهای ورزشی تابستانی فراهم است. در تلاش هستيم این فرصت را برای فرزندان دختر همكاران نيز از طريق برگزاری اردوهای ورزشی تابستانی فراهم کنیم. برگزاری اين قبيل برنامه ها باعث شناسایی استعدادها و ارتقای روحیه ورزش در دختران که مادران فردای ایران زمین هستند، خواهد شد. این امر در دستور کار کمیته ورزش بانوان قرار دارد.
درحال آماده کردن یک تقویم ورزشی هستیم تا بتوانیم با برنامه ریزی مناسب در طول سال عملکرد بانوان ورزشکار را در رشته های مختلف تقویت کنیم. در زمینه برنامه های تابستانی نیز همانطور كه در بخش قبل توضيح داده شد، اردوهای ورزشی برای فرزندان پسر کارکنان در نظر گرفته شده که همانند سال های قبل دنبال می شود و اميدواريم بزودی شاهد گسترش اين برنامه ها در حوزه ورزش فرزندان دختر همكاران نيز باشيم. در حال حاضر، تمرکز اصلی روی هشت رشته ورزشی است كه پیش تر به آن اشاره كرديم. در صورتی که بازخوردهای خوبی در دیگر رشته های ورزشی نيز داشته باشيم، علاقه مندیم تا هیات های ورزشی ديگری نيز نظير دوچرخه سواری، والیبال و بسکتبال (در صورت به حد نصاب رسیدن تعداد ورزشکاران فعال در آن رشته ها) برگزار کنیم. تمام تلاش کمیته ورزش بانوان اين است که مشارکت بانوان در حوزه ورزش را به هر شكل ممكن و تا حد توان افزایش دهد.
نباید فراموش کرد که بانوان شاغل با توجه به فعالیت در خانه و محل کارشان، مسؤولیت بیشتری دارند و با توجه به اینکه اولویت اصلی ما درحال حاضر بانوان شاغل است (به این دلیل که در دسترس هستند)، برنامه هایی برای ایجاد انگیزه در آنها داریم.یکی از برنامه هایی كه به وسيله آن می توان مشاركت بانوان شاغل را در ورزش به طور چشمگيری افزايش داد، برنامه ورزش در ساعت کاری است، یعنی اگر بتوان شرایطی فراهم کرد که بانوان یک ساعت از حضور خود در محل کار را به ورزش اختصاص دهند، می توان بانوان بسیاری را به سمت فعالیت های ورزشی جذب کرد؛ چرا که بیشتر بانوان مشکل زمان دارند و بعد از ساعت کاری، درگیر مسؤولیت های خود در خانه هستند؛ البته اين امر مستلزم اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذيربط است؛ اما اگر بتوانیم در این زمینه مجوزهای مربوط را بگیریم، اتفاقات خوبی در زمينه ورزش بانوان شاغل رخ خواهد داد. به هرحال کمیته ورزش بانوان تلاش خود را در این باره خواهد کرد تا بتواند چنین شرایطی را دوباره برای همكاران خود احیا کند.در طول برگزاری دومین جشنواره فرهنگی- ورزشی بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران، توانستیم با مقامات ورزشی وزارت نفت آشنا شویم و حمايت و استقبال خوب اين عزيزان از اتفاقات شكل گرفته در اين شركت، باعث دلگرمی و انگيزه بيشتر ما برای ادامه راهمان شد. در زمینه برنامه های ورزشی برای خانواده های کارکنان نیز در تلاش هستيم که با برگزاری ورزش های همگانی، اعضای خانواده ها را به سمت ورزش هدایت کنیم. برنامه هایی مثل دوچرخه سواری یا پياده روی، عموما برای خانواده ها جالب است و اين قبيل برنامه ها مي تواند خانواده ها را در فضای ورزشی قرار دهد و باعث ترغیب آنها به انجام فعالیت های ورزشی شود.
از حمایت ها، پیگیری ها و مساعدت های محمدمهدی ادیب نیا، مدیر منابع انسانی شرکت نفت فلات قاره ایران که با نظر مثبت خود، زمینه تشکیل کمیته ورزش بانوان را در این شرکت فراهم کرد، صمیمانه سپاسگزاری کنم. همچنین از خانم تندگویان، رئیس کمیته ورزش بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران که از زمان انتصاب، مجدانه پیگیر اهداف و وظایف این کمیته است، تشکر و قدردانی می کنم. همچنین از زحمات و تلاش بی دریغ اعضای کمیته ورزش بانوان خانم ها مریم مرحمتی، آزاده وحدتی، ساغر روشن ضمیر و سارا محمدیان که در این مدت برای رسیدن به اهداف کمیته تمام سعی خود را کردند، تشکر کرده و به آنها خداقوت می گویم. بدون تردید، کمیته ورزش بانوان این شرکت در ابتدای راه قرار دارد و امیدوارم با تداوم این حمایت ها و حضورهرچه بیشتر بانوان در رویدادها و فعالیت های ورزشی، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر ورزش بانوان در شرکت نفت فلات قاره ایران باشیم.
رئیس امور ورزش پالایشگاه آبادان اعلام کرد:
ورزشگاه تختی آبادان، بعد از بهسازی از سوی پالایشگاه نفت آبادان، با 70 درصد ظرفیـت، آمـاده میزبانی مسابقات تیم فوتبال صنعت نفت آبادان شد.
اولین بازی تیم صنعت نفت آبادان درلیگ بیست وسوم فوتبال برتر مقابل استقلال تهران روز پنجشنبه 19مرداد ماه در شهر آبادان، به میزبانی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در ورزشگاه تختی این شهر برگزار شد.
البته پیش از این به دلیل فرایند بهسازی ورزشگاه تختی، این احتمال وجود داشت که این ورزشگاه برای میزبانی مسابقات در این لیگ آماده نشود؛ اما درنهایت توانست مجوز برگزاری مسابقات را دریافت کند و تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در ورزشگاه خانگی خود، میزبان تیم فوتبال استقلال تهران باشد.
شاید بتوان گفت، ورزشگاه تختی آبادان، یکی از قدیمی ترین ورزشگاه های کشور به شمار می رود که کارساخت آن درسال1330 آغاز شد و تا امروز و البته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی سه بار بازسازی شده است؛ ورزشگاهی که در اولین بازسازی، ظرفیت تماشاچی های خود را از پنج هزار نفر به هشت هزار نفر رساند.
هرچند تا به امروز بازسازی های مختلفی صورت گرفته؛ اما طی دهه گذشته این ورزشگاه در فرایند بهسازی قرار نداشت و این اتفاق، بتازگی از سوی پالایشگاه نفت آبادان به عنوان مالک اصلی آن رخ داده و بخش های بسیاری از این ورزشگاه 70 ساله بهسازی شده تا بهترین خود را برای میزبانی دربرابر استقلال تهران نشان دهد.
این ورزشگاه درحال حاضر با70 درصد از ظرفیت خود، میزبان تیم هایی می شود که قرار است در لیگ بیست و سوم فوتبال ایران در برابر تیم فوتبال صنعت نفت آبادان قرار گیرند.
عباس چوپان، رئیس امور ورزش پالایشگاه آبادان و مدیرعامل باشگاه فرهنگی_ ورزشی پالایش نفت، درباره روند بهسازی ورزشگاه جهان پهلوان تختی آبادان که زیرمجموعه پالایشگاه نفت آبادان به شمار می رود، به خبرنگار «مشعل» گفت: بهسازی های انجام شده دراین ورزشگاه 70ساله را می توان جزو اولین بهسازی های گسترده ورزشگاه تختی آبادان دانست.
چوپان افزود: بازسازی یا بهتربگویم، بهینه سازی ورزشگاه تختی ازمدتی قبل آغازشد تا بتواند در فصل جدید فوتبال برتر، میزبان مناسبی برای تیم های مختلف و مسابقات باشد.
وی تصریح کرد: قسمت وسیعی از سکوهای ورزشگاه، همچنین اتاق های مجموعه و رختکن ها بازسازی شده اند.
به گفته وی، مرمت فضا و رنگ کردن بخش های مختلف مجموعه، افزایش تعداد اتاق ها و سرویس های بهداشتی نیز درچارچوب بهسازی ورزشگاه تختی قرار گرفته بود که خوشبختانه تمامی آنها انجام شده و ورزشگاه هم اکنون آماده میزبانی مسابقات در لیگ جدید فوتبال است.
رئیس امور ورزش پالایشگاه آبادان در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: با توجه به نظر مهندسان و ناظران ورزشگاه، درحال حاضر70 درصد ظرفیت ورزشگاه تختی قابل بهره برداری است و30 درصد دیگر به سکوی تماشاگران در ضلع شرقی مربوط می شود که اعلام کرده اند از آن بخش استفاده نشود.
چوپان، با بیان اینکه خوشبختانه زمین چمن ورزشگاه نیز کاملا آماده و قابل استفاده است، تصریح کرد: این بهسازی با چنین گستردگی بعد ازگذشت سال های بسیارانجام شده و می توان گفت پس از ساخت ورزشگاه تختی، این اولین بار است که چنین بهسازی در ورزشگاه صورت می گیرد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان به همراه جمعی ازمدیران این شرکت، با خانواده مرحوم محمدرضا عجمی پور، بازیکن تازه درگذشته صنعت نفت آبادان دیدار کردند.
در دیدارحکیم قیم با خانواده عجمی پور، لفته بوعذار، مدیرعملیات غیرصنعتی شرکت پالایش نفت آبادان؛ محمدحسین رحمانی، مدیرعامل موسسه فرهنگی- ورزشی صنعت نفت آبادان؛ حسن گله داری، عضو هیات مدیره این موسسه وجمعی از مدیران این موسسه نیز حضور داشتند.
قیم در این دیدار، از بازسازی کامل منزل پدری زنده یاد عجمی پور و ایجاد شغل برای پدر این بازیکن تازه در گذشته خبر داد. پیش از این نیز مدیرعامل موسسه فرهنگی- ورزشی صنعت نفت آبادان از پرداخت مبلغ قرارداد این بازیکن به خانواده وی خبر داده بود.
عجمی پور، بازیکن جوان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در روزهای ابتدایی مردادماه در سانحه تصادف جان خود را از دست داد. او قرار بود در لیگ بیست و سوم به عنوان پدیده، خود را به فوتبال ایران معرفی کند.
ابراهیم اشکش، سرمربی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان که در فصل گذشته لیگ برتر فوتبال ایران به لیگ دسته یک سقوط کرده بود، گفت: برنامه اصلی این تیم، بازگشت دوباره به لیگ برتر است.
اشکش تصریح کرد: برای رسیدن به این هدف، اردوهای تدارکاتی برگزار می شود تا تیم، آمادگی لازم را برای حضور در لیگ دسته یک داشته باشد.
وی تاکید کرد: هدف و خط مشی تعیین شده، جنگیدن برای صعود و بازگشت مجدد به لیگ برتر است.
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان با اشـاره به اینـکه از جـوانان مسجدسلیمانی برای حضور در تیم تست گرفته شده است، اظهار کرد: برای خودم جای سوال بود که این همه استعداد خوب وجود دارد و مطمئنا 6 سهمیه امید و 6 سهمیه زیر ۲۳ سال تیم را با جوانان شهر مسجدسلیمان پرخواهیم کرد.
تیم فوتبال فرزندان کارکنان زیر ۲۵سال شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور آمادگی برای حضور در مسابقات شرکت ملی نفت ایران، به مدت یک هفته در شهر جم اردو می زند.
مراد مرادی، رئیس ورزش شرکت پایانه های نفتی گفت: با هدف حضور قدرتمند جوانان و نوجوانان توانمند و مستعد فرزند کارکنان پایانه ها در رده سنی زیر25سال، این تیم برای برپایی اردوی آماده سازی و برگزاری دو دیدار دوستانه راهی شهر جم شد.
وی تصریح کرد: تیم اعزامی که مهدی کیانی و فهیم عرب زاده را به عنوان کادر فنی در کنار خود دارد، طی یک هفته حضور درشهر جم، دو دیدار دوستانه با تیم های نوجوانان و جوانان پارس جنوبی برگزار خواهد کرد که امیدواریم با آمادگی هرچه بیشتر حاصل از این اردو، شاهد درخشش نوجوانان و جوانان توانمند نماینده شرکت پایانه های نفتی ایران در مسابقات شرکت ملی نفت باشیم.
با حضور امیر قلعه نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، عباس غریبی، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، یاسر جمالی، مدیرکل ورزش و جوانان استان بوشهر، رئیس هیات فوتبال استان از قهرمانان، پیشکسوتان و خانواده معزز شهدای ورزشکار جزیره خارگ تجلیل شد.
عباس غریبی در آیین تجلیل از خانواده شهدا که روز شنبه (14 مرداد) در جزیره خارگ برگزار شد، گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران افزون بر ماموریت سازمانی که در حوزه های دریافت، ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام و میعانات گازی در گستره ۵ استان کشور دارد، در حوزه مسؤولیت های اجتماعی نیز نگاهی ویژه به مردم جزیره خارگ دارد.
وی افزود: باعث افتخار است که در کنار مردم جزیره خارگ، سیاست مسؤولیت های اجتماعی را در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه ورزش اجرا می کنیم و در این حوزه افزون بر خدمات ورزشی به کارکنان شرکت، به جامعه عمومی خارگ نیز نگاه ویژه داریم و خدمات مهمی نیز در این حوزه ارائه می کنیم.غریبی درباره اقدام های صورت گرفته در حوزه ورزش گفت: افزون بر تجهیز اماکن ورزشی، نوسازی، بهسازی و تکمیل آن دسته از اماکن ورزشی را که سال ها بلاتکلیف بودند، در دستور کار قرار می گیرد و تا آنجا که قوانین اجازه دهد، به حوزه شهری خارگ نیز کمک خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: با پیگیری های صورت گرفته، مجوز فعالیت و احیای باشگاه ورزشی صدف خارگ در حال نهایی شدن است تا بتوان از استعدادهای ورزشی جوانان خارگ در بخش آقایان و بانوان در سطح قهرمانی حمایت کرد و رویداد بزرگ ورزشی المپیاد ورزشی برای اولین بار و با حضور ۷۰۰ ورزشکار از شرکت های نفتی به میزبانی بوشهر برگزارشود.
در ادامه این آیین، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران نیز گفت: ورزش استان بوشهر سرشار از استعدادهای کم نظیر و استان بوشهر نیازمند نگاه ویژه برای توسعه همه جانبه در عرصه ورزش است.
امیر قلعه نویی افزود: جزیره خارگ به عنوان قلب تپنده صنعت نفت ایران اسلامی در طول دوران دفاع مقدس با رشادت مردان و زنان در کنار سایر اقشار حماسه ها آفرید و نگذاشت جریان صادرات نفت حتی برای یک روز قطع شود.
وی تاکید کرد: جزیره خارگ با وجود استعدادهای ورزشی، شایسته بهترین هاست و حمایت از این استعدادها و ورزشکاران باید در دستور کار مسؤلان قرار گیرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات