نظارت و کنترل بازار از اولویت های اساسی دولت است
عزم مجلس و دولت در بهینه سازی مصرف انرژی
فعالیت های صنعت نفت نوعی پدافند غیـــرعامل است
21 تن کاتالیست ایرانی در پالایشگاههای فراسرزمینی
جهاد نفتیها در ایدهلو و ابهر
روشهای نـــــوین پایش آب و خاک
بلندپروازی سعودی در تولید هیدروژن سبز
جوشکــــــــــاری در مخازن قابل اشتعال
آغاز تولید از 2 میدان نفتی در آینده نزدیک
كارخانه تولید برق تمبــــــــی از سوئیس تا مسجدسلیمان
از طبابت در صنعت نفت تا حضور در کرسی هیات المپیک آسیا
نایب قهرمانی نفت تهران در مرحله اول لیگ دوومیدانی
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری در بیستمین نشست رصد و ارزیابی شرایط اقتصادی کشور با تاکید بر معیشت عمومی، نظارت و کنترل بازار را از اولویت های اساسی دولت برشمرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در این نشست که به ریاست سید ابراهیم رئیسی برگزار شد، وی با اشاره به ضرورت توجه و مراقبت های لازم برای تقویت روند تولید همسو با شعار سال، بر عزم دولت در استیفای حقوق ملت تأکید کرد.
در بیستمین نشست رصد و ارزیابی شرایط اقتصادی کشور وزیران نفت، نیرو، اقتصاد، جهاد کشاورزی و رئیس کل بانک مرکزی گزارش هایی از شاخص های مهم اقتصادی در تولید و مصرف، صادرات و واردات، همچنین فرآیند آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی ارائه کردند.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید براینکه دولت، به هیچ وجه برنامه ای برای تغییر قیمت و سهمیه بنزین ندارد، ضمن قدردانی از کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی، وزارت نفت را درانجام وظایف محوله در حوزه تامین و توزیع سوخت، بویژه تامین سوخت نیروگاه ها، ازموفق ترین وزارتخانه های دولت خواند. محمدمخبر،پنجشنبه (26مردادماه) درجریان یازدید میدانی ازسه جایگاه عرضه سوخت درتهران، با حضور در مرکز دیسپچینگ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درجریان آخرین وضعیت عرضه بنزین درسراسر کشور، بخصوص کلانشهرهایی مانند تهران قرارگرفت. وی با اشاره به شایعه های منتشر شده و تغییری که به واسطه مصوبه مجلس شورای اسلامی برای استفاده از کارت های هوشمند سوخت شخصی ایجاد شده است، تاکید کرد: دولت هیچ برنامه ای برای تغییر قیمت و سهمیه بنزین ندارد. معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اینکه وزارت نفت برای حل مشکل درجایگاه های عرضه سوخت پرترافیک بسیج شده است تا حل مشکل کند، تصریح کرد:در تهران15جایگاه عرضه سوخت، مشکلاتی داشتندکه برای رفع آن مقررشد، سقف محدودیت کارت های سوخت آنها متناسب با شرایط اعمال شود. مخبربا بیان اینکه تأمین پایدار و به موقع سوخت با توجه به ایام پایان تعطیلات تابستانی، کارسختی است، افزود: مصرف بنزین امسال تاکنون ۱۳درصد نسبت به پارسال افزایش یافته که افزایش سفر، یکی از دلایل آن است و دولت باید همه فرصت ها را برای این مهم ایجاد کند.
وزیر نفت نیز درجریان بازدید معاون اول رئیس جمهوری از دیسپچینگ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه از اول امسال تاکنون، ۱۷ میلیارد لیتربنزین درکشور توزیع شده است، افزود: پارسال میانگین مصرف بنزین درکشور ۱۰۳ میلیون لیتر در روز بود؛ اما با افزایش تردد در کشور به میانگین روزانه ۱۱۹ تا ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده ایم.
جواد اوجی با بیان اینکه همه 4400 جایگاه عرضه بنزین کشورفعال هستند، تأکید کرد: برای کاهش ترافیک درجایگاه های عرضه سوخت، محدودیت کارت های هوشمند سوخت را کاهش داده ایم. وی با اشاره به اینکه بنابرقانون بودجه امسال، استفاده ازکارت سوخت شخصی تا پایان شهریورماه باید اجرایی شود، افزود: با این حال همه جایگاه های عرضه سوخت، به اندازه کافی کارت سوخت در اختیار دارند. اوجی با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی برای الزام استفاده از کارت هوشمند سوخت شخصی، افزود: هیچ جایگاه عرضه سوختی بدون کارت سوخت جایگاه دار نمانده و دغدغه ای نیز درتامین سوخت وجود ندارد؛ هدف از انتشار شایعه های مربوط به بنزین به چالش انداختن مردم است. وی گفت: به عنوان وزیر نفت برای چندمین بارتأکید می کنم که دولت هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با بیان اینکه فاز ۱۱ پارس جنوبی به زودی به طور رسمی افتتاح می شود، گفت: عملیات بهره برداری رسمی از فاز ۱۱ با ابتکار مهندسان ایرانی به نتیجه رسیده است و پس از ۲۰ سال این پروژه از بلاتکلیفی رها خواهد شد. علی بهادری جهرمی در نشست خبری با ارائه آماری از وضع اقتصادی کشور، از کاهش نرخ رشد نقدینگی از ۴۲.۸ درصد در مهر ۱۴۰۰ به ۲۷.۵ در تیرماه ۱۴۰۲ خبر داد و اظهار کرد: طبق آمارهای مرکز آمار ایران، روند سرمایه گذاری در دهه ۱۳۹۰ مناسب نبود و میانگین رشد سالانه سرمایه گذاری در این دهه و طول اجرای برنامه ششم توسعه به ترتیب به منفی ۵.۲ و منفی ۴.۵ درصد رسیده بود. وی افزود: تغییرات سرمایه گذاری در کشور از سال ۱۴۰۰ مثبت بوده و رشدی ۴.۱ درصدی داشته است، این روند رو به رشد در سال ۱۴۰۱ نیز ادامه داشته و ۲.۱ درصد بوده است، به طوری که در حوزه رشد تولید در تیرماه امسال اغلب شاخص های بخش تولید و صنعت رشد مثبت ثبت کردند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: عملیات بهره برداری از فاز ۱۱ با ابتکار مهندسان ایرانی به نتیجه رسیده و پس از ۲۰ سال این پروژه از بلاتکلیفی رها شده است.
بهادری جهرمی در پاسخ به این شبهه که منتقدان، آزادسازی منابع ایران در خارج از کشور را به معنای نفت در برابر غذا قلمداد می کنند، گفت: ایران کشوری بزرگ با ظرفیت های بی شمار است و با بیش از ۱۰۰ کشور مراودات تجاری و بازرگانی دارد. از اساس طرح مسائلی مانند نفت در برابر غذا در قبال کشور ما موضوعیت ندارد. عده ای از افتخارها و موفقیت های مردم و دولت ناراحت شدند، اما نباید این دستاوردهای ملی را سیاسی تحلیل کرد.
وی با تأکید بر اینکه بازگرداندن همه پول های ملی بدون هیچ گونه عقب نشینی از مواضع اصولی دولت یک موفقیت است، افزود: آیا رکورد تجارت خارجی ۱۱۲ میلیارد دلاری کشور نتیجه نفت در برابر غذاست؟ آیا رشد صنعت و ماشین آلات، نفت در برابر غذاست؟ آیا جذب سرمایه خارجی با رشد دو برابری مقدار سرمایه گذاری در دوره زمانی دولت سیزدهم نسبت به مدت مشابه قبل از آن، نفت در برابر غذاست؟
کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گزارشی اعلام کرد: بیشترین درصد تحقق درآمدهای عمومی کشور نسبت به مصوب چهار دوازدهم سال، به ترتیب مربوط به درآمدهای مالیاتی ۸۵ درصد، سود سهام شرکت های دولتی ۱۷۰ درصد و درآمدهای حاصل از خالص صادرات گاز طبیعی ۸۵ درصد است. به گزارش خبرنگار شانا، محمدمهدی مفتح در نشست علنی سه شنبه (۲۴ مردادماه) مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی درباره وضع تحقق احکام تکلیفی منتخب قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور را به شرح زیر قرائت کرد. ۱- مطابق با ارقام جدول شماره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، جمع منابع عمومی دولت، مبلغ ۲۰ میلیارد و ۸۲۳ میلیون و ۳۱۲ هزار و ۶۶۴ میلیون ریال بوده که عملکرد آن تا ۳۱ تیرماه بالغ بر ۴ میلیون و ۵۰۷ هزار و ۸۵۰ میلیون ریال اعلام شده است که اگرچه نسبت به عملکرد چهار دوازدهم سال قبل ۵۳ درصد رشد داشته، اما نسبت به مصوب چهار دوازدهم امسال تنها ۶۴ درصد تحقق نشان می دهد. ۲- عملکرد مصارف عمومی دولت لغایت ۳۱ تیرماه امسال، بالغ بر ۴ میلیون و ۷۵۷ هزارو ۱۷۱ میلیون ریال بوده که نسبت به مصوب چهار دوازدهم سال، ۶۷ درصد تحقق را نشان می دهد و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۸ درصد رشد داشته است.
۳- بر مبنای گزارش منابع و مصارف خزانه داری کل کشور منتهی به ۳۱ تیرماه، درآمد حاصل از واگذاری دارایی های سرمایه ای مبلغ یک میلیون و ۴۵ هزار و ۸۸۹ میلیارد ریال است که با وجود آنکه نسبت به عملکرد چهار دوازدهم سال گذشته، ۵۷ درصد رشد داشته است، اما نسبت به مصوب چهار دوازدهم امسال تنها ۴۲ درصد تحقق یافته است، همچنین درآمد حاصل از واگذاری دارایی های مالی نیز با وجود آنکه نسبت به عملکرد چهار دوازدهم بودجه سال قبل ۱۹ درصد رشد داشته، اما این درآمدها در امسال نسبت به مصوب چهار دوازدهم، فقط ۴۰ درصد تحقق یافته است. تاکنون بیشترین درصد تحقق درآمدهای عمومی کشور نسبت به مصوب چهار دوازدهم سال، به ترتیب مربوط به درآمدهای مالیاتی: ۸۵ درصد، سود سهام شرکت های دولتی: ۱۷۰ درصد و درآمدهای حاصل از خالص صادرات گاز طبیعی ۸۵ درصد است. ۴- بر مبنای گزارش منابع و مصارف خزانه داری کل کشور منتهی به ۳۱ تیرماه، پرداخت های مربوط به اعتبارهای هزینه ای نسبت به مصوب چهار دوازدهم سال، دارای عملکرد ۷۷ درصدی بوده که نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۵۴ درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در بخش درآمدهای نفتی افزایش ۴۲ درصدی داشته ایم که به نسبت پارسال ۵۷ درصد رشد درآمد نفتی تحقق یافته است.
داوود منظور در نشست علنی سه شنبه، ۲۴ مردادماه مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی گزارش کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات درباره تحقق احکام تکلیفی منتخب قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور با اشاره به تعامل سازنده مجلس و دولت اظهار کرد: این همکاری امسال منجر به تحقق کامل شعار سال می شود و همه توان و ظرفیت مان را مصروف این می کنیم تا آنگونه که قانون را نوشته اید، اجرا کنیم. وی تصریح کرد: در زمینه درآمد نفتی رشد ۴۲ درصد داشته ایم که به نسبت پارسال ۵۷ درصد رشد درآمد نفتی تحقق یافته است. یکی از نکات فروش نفت بر اساس آنچه که در قانون پیش بینی شده است این بود که روزانه ۱.۴ میلیون بشکه نفت به فروش برسد که این فروش انجام می شود، اما به دلیل شرایط تحریم تحقق درآمدها زمان بر است و تا درآمد فروش در اختیار ما قرار گیرد مسیری باید طی شود، با این حال صادرات نفت و میعانات گازی بیش از ۱.۴ میلیون بشکه در روز انجام می شود. رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: در زمینه درآمد نفتی رشد ۴۲ درصد داشته ایم که به نسبت پارسال ۵۷ درصد رشد درآمد نفتی تحقق یافته است. یکی از نکات فروش نفت بر اساس آنچه که در قانون پیش بینی شده است این بود که روزانه ۱.۴ میلیون بشکه نفت به فروش برسد که این فروش انجام می شود، اما به دلیل شرایط تحریم تحقق درآمدها زمان بر است و تا درآمد فروش در اختیار ما قرار گیرد، مسیری باید طی شود، با این حال صادرات نفت و میعانات گازی بیش از ۱.۴ میلیون بشکه در روز انجام می شود.
منظور اظهار کرد: دولت تکمیل طرح های حوزه انتخابیه نمایندگان را در دستور کار دارد و برنامه ریزی کرده ایم که تا پایان سال، ۱۵۰۰ طرح و پروژه افتتاح شود، سرانجام باید گفت درآمد واگذاری تملک دارایی ۲۶ همت تخصیص یافته که رشد دو برابری داشته است.
دومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی ایران برگزار شد
مشعل بهینه سازی مصرف سوخت در کشور، متولیان زیادی دارد و افزون بر وزارت نفت و وزارت نیرو که در بخش تولید و عرضه انرژی فعال هستند، وزارتخانه های کشور، راه و شهرسازی، صمت، وزارت جهاد کشاورزی، علوم همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی نیز در این حوزه نقش و سهمی مهم دارند. با توجه به فراسازمانی بودن موضوع بهینه سازی مصرف سوخت، روزهای 23 و 24 مردادماه امسال، کنفرانس بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی در ایران به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.در افتتاحیه این کنفرانس بین المللی، جواد اوجی، وزیر نفت، میزبان محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، برخی نمایندگان کمیسیون انرژی و دیگر ذی نفعانی بود که درحوزه بهینه سازی مصرف سوخت، نقش و سهمی دارند و به این موضوع از زوایای مختلف، پرداخته شد. گزارشی از این کنفرانس را می خوانید.
«بهینه سازی مغفول واقع شده است و برای رفع آن باید چالش های این عرصه را شناسایی کرد و به ارائه راهکارهای عملی پرداخت.»
وزیر نفت در آیین افتتاحیه کنفرانس بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی در ایران با بیان این که وزارت نفت تامین 95 درصد از انرژی کشور را به عهده دارد، گفت: ناترازی گاز و فرآورده های نفتی بسیار مهم است؛ به همین دلیل افزایش تولید و بهینه سازی مصرف باید مورد توجه قرار گیرد.
همراهی مجلس برای افزایش تولید نفت و گاز
وزیر نفت تصریح کرد: در دولت سیزدهم با همراهی مجلس شورای اسلامی، برنامه ریزی خوبی برای افزایش تولید نفت و گاز صورت گرفته است.
اوجی با اشاره به اینکه امروز به رقم سه میلیون و ۱۹۰ هزاربشکه در تولید نفت و یک میلیارد متر مکعب در تولید گاز کشور رسیده ایم، ظرفیت تولید نفت را روزانه سه میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه اعلام و اظهار کرد: سال گذشته پروژه های نیمه تمام نفتی با هزینه 12 میلیارد دلار به بهره برداری رسید و امسال نیز ۱٥ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام به بهره برداری خواهد رسید.
وی افزود: بهره برداری از فاز 14 پالایشگاه پارس جنوبی، یکی از طرح های انجام شده است که با احداث آن ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گازکشور افزوده شده است، ضمن این که شاهد بهره برداری فاز 2 طرح توسعه پالایشگاه آبادان در سال گذشته نیز بودیم.
اوجی با بیان این که با بهره برداری از این طرح، ۲۱۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشگاه آبادان و ظرفیت پالایش نفت کشور افزوده شده است، اظهار کرد: در زمینه جمع آوری گازهای مشعل نیز پروژه ان جی ال ۳۲۰۰ به بهره برداری رسیده است.
وزیر نفت همچنین با اشاره به آماده بودن فاز 11 پارس جنوبی گفت: این طرح که 20 سال روی کاغذ مانده بود، در آینده نزدیک با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری خواهد رسید.
وی با بیان این که این که پروژه های دیگری نیز در دستور کار است، تاکید کرد: با وجود افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز در کشور، لازم است به بهینه سازی در بخش مصرف نیز توجه شود.
اوجی با اشاره این که در این دولت و مجلس انقلابی، مصوبات خوبی در بهینه سازی مصرف سوخت داشته ایم، تصریح کرد: یکی از این موارد، ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید است که سال ۹۲ تصویب شد، اما انگیزه ای برای سرمایه گذار نداشت؛ برای رفع این مشکل نشست های زیادی در مجلس شورای اسلامی برگزار و با استفاده از دیدگاه های مجموعه صنعت نفت، تغییراتی در آن ایجاد شد.
وزیر نفت با تاکید بر قانون بودجه سال 1402 گفت: در قانون بودجه امسال، حساب بهینه سازی شکل گرفته است و از محل صرفه جویی سوخت یامعادل آن به قیمت فوب خلیج فارس به سرمایه گذار تحویل می شود؛ تا به این وسیله برای سرمایه گذار ایجاد انگیزه شود.
وی به ناترازی مصرف سوخت پرداخت و گفت: اگر در بهینه سازی مصرف سوخت خوب کار کنیم، بخش اعظمی از این ناترازی انرژی جبران می شود، اکنون ۳۶ میلیارد دلار پروژه در شورای اقتصاد برای بهینه سازی در بخش های مختلف داریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز که در افتتاحیه کنفرانس بین المللی بهینه سازی و بهره وری انرژی ایران حضور داشت، با اشاره به زمان بندی مناسب این کنفرانس گفت: درحال تنظیم برنامه هفتم توسعه کشور هستیم و بناست برنامه ای تحولی داشته باشیم که پیشران آن موضوع انرژی است.
محمد باقر قالیباف با تاکید بر اهمیت موضوع انرژی در قیاس با مسائل دیگر افزود: این موضوع بسیار مهم است و در تصمیم گیری های مربوط به این حوزه نباید تردید کرد.
قالیباف با بیان اینکه باید با نگاه خردمندانه، موشکافانه و هوشمندانه به صنعت نفت نگاه کنیم، ادامه داد: تردیدی نیست که جوانان و کارکنان صنعت نفت نیز در شرایط کنونی که در تحریم هستیم، برای حفظ این ماده حیاتی، مانند دوران دفاع مقدس، حماسه آفرینی خواهند کرد.
وی با بیان اینکه در ترکیب موضوع های سیاسی و تشخیص علمی باید مسیری برای تصمیم گیری یک راهبرد و مدیریت و پیشبرد آن داشت، گفت: باید تصمیم گیری ها بر این اساس باشد و نوع مدیریت در این مسیر از جنس داینامیکی و مکانیکی نباشد و نگاهی سایبرنتیک داشته باشیم، اما امروز در مدیریت انرژی که حرف از بهینه سازی مصرف می زنیم، قانون بد می نویسیم یا اجرای قانون را نداریم، زیرا گاهی اجرایی سازی قانون را نیز در قانون گذاری در نظر نمی گیریم که باعث می شود کاری پیش نرود.
قالیباف در ادامه به ظرفیت ذخایر حوزه نفت و گاز که رتبه نخست جهانی را دارد، پرداخت و گفت: متاسفانه این نقطه قوت امروز ما در زمینه ذخایر نفت و گاز تبدیل به نقطه ضعف شده و برای دشمنان شرایط تهدید ایجاد کرده است.
وی افزود: امروزه فرصت ها پیش روی ما قرار دارند که می توان آن را به دو بخش با ریسک و بدون ریسک تقسیم کرد. در این میان جهش برای یک تحول بزرگ از طریق توجه به فرصت های با ریسک ایجاد می شود که نفت و انرژی نیز در این بخش قرار دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هر تحول نیازمند استفاده از فرصت های با ریسکی است که امروز وجود دارد، ادامه داد: امروز ناترازی در کشور ما همان فرصت با ریسک است که باید به آن توجه کنیم. ناترازی کنونی هم اکنون با سرعت در حال حرکت به سمت بحرانی شدن است و نتوانسته ایم آن را متوقف کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: امروز به ازای هر یک میلیون مترمکعب گاز ۷ تا ۸ میلیون دلار هزینه می کنیم، در حالی که هزینه برای صرفه جویی کمتر از یک دلار است، از این رو نیازی به فکر کردن یا تصمیم گیری نیست و بی شک ناگزیریم بحث صرفه جویی در مصرف را به سرعت پیش ببریم و مانع رشد مصرف شویم که ما را از ناترازی دور کند و به سمت تعادل ببرد و از سوی دیگر ظرفیت های مالی مناسبی برای ما ایجاد کند.
وی گفت: هوشمندسازی، شفاف سازی و مردمی سازی سه پایه اصلی کارآمدسازی است. امروز ایران در حوزه شدت مصرف انرژی در صدر جدول کشورهای دنیا قرار دارد که نقطه تحول در این حوزه حضور مردم و پای کار آوردن آنهاست. حضور مردم نیز به معنای این نیست که در زمستان و تابستان آنها را محدود کنیم، یا راهکار این باشد که صنعت را تعطیل کنیم.
قالیباف ادامه داد: راهکار برخی این است که یک صنعت بخاری کم مصرف تولید کند تا حجم مصرف انرژی کاهش یابد، اما مردم پول خرید بخاری نداشته یا انگیزه آن را ندارند، از این رو برای ایجاد انگیزه باید راهکاری در نظر گرفت. باید در اقتصاد به عرضه و تقاضا توجه کنیم و انتفاع مردم را در اولویت قرار دهیم.
به گفته وی، باید شرایطی را فراهم کرد که مردم قدرت خرید کالاهای صرفه جویی مصرف انرژی را پیدا کنند و به سمت استفاده از این وسایل بروند. متاسفانه با مصرفی که امروز در بنزین داریم، نمی توانیم صرفه جویی کنیم. از سوی دیگر امروز نه تنها به سمت تولید خودروهای هیبریدی و برقی نرفته ایم، بلکه اسقاط خودروها را نیز متوقف کرده ایم. خودروهایی هستند که گازوئیل و بنزین زیادی مصرف می کنند، اما اسقاط نشده اند و همین سبب آلودگی هوا شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت ایجاد انگیزه صرفه جویی برای صنایع مصرف کننده انرژی گفت: مردم باید به صرفه جویی اعتقاد پیدا کنند تا جایی که گزارش ها حکایت از کاهش مصرف انرژی داشته باشد و در کنار آن باید به سمت هوشمندسازی کنتورها و دیگر لوازم برای صرفه جویی برویم.
قالیباف با تأکید بر اینکه نباید در پشت درهای دیوانسالاری بمانیم، افزود: ما در مجلس در کنار دولت آماده ایم تا کارها را تسهیل کنیم و تا صرفه جویی در مصرف انرژی از طریق بهینه سازی محقق شود.
در ادامه دومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی ایران، مالک شریعتی نیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به برنامه هفتم توسعه اقتصادی کشور گفت: وضع شدت مصرف انرژی در کشور مطلوب نیست، از ابتدای برنامه پنجم تا انتهای برنامه ششم توسعه باید شاخص شدت مصرف انرژی ۵۰ درصد کاهش می یافت، اما در عمل این اتفاق نیفتاده است.
مالک شریعتی نیاسر با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار فرصت صرفه جویی در حوزه مصرف انرژی در کشور وجود دارد که معادل ۳.۵ میلیون بشکه نفت خام است و اگر تنها ۲۵ درصد آن را بهینه سازی کنیم، گام مهمی برداشته ایم، افزود: ۱.۷ درصد سهم ظرفیت ذخیره سازی گاز در ایران است، این میزان یک ششم میانگین جهانی است.
نیاسر افزود: متوسط بهره وری نیروگاه ها ۳۹ درصد است، در ۱۶ نیروگاه گازی کشور بهره وری کمتر از ۲۵ درصد است و در ۷ نیروگاه سیکل ترکیبی بهره وری ۴۰ درصد برآورد می شود، ضمن آنکه به دلیل شرایط جغرافیایی و سیاسی در منطقه می توانیم به عنوان یک هاب انرژی تبدیل شویم، اما اگر بهینه سازی انجام نشود، این فرصت از دست خواهد رفت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه آسیب شناسی در تدوین برنامه هفتم توسعه در زمینه بهینه سازی انرژی انجام شده است، ادامه داد: در کنار آسیب شناسی چند موضوع را در برنامه هفتم توسعه دنبال می کنیم.
وی با بیان این که دراین برنامه تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه، مردمی سازی بهینه سازی مصرف انرژی، ایجاد بازار متشکل انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی مبتنی برگواهی صرفه جویی، ایجاد متولی واحد برای بهینه سازی مصرف انرژی مبتنی بر گواهی صرفه جویی را دنبال می کنیم، تصریح کرد: زمینه سازی روی بازتوزیع یارانه های انرژی به هر کدملی، افزایش تعرفه حامل های انرژی در بخش هایی که دارای تبعات کمتری است، تمرکز برجمع آوری گازهای مشعل، ذخیره سازی گاز طبیعی و هوشمندسازی، از دیگر موارد مورد توجه دراین برنامه است.
درحاشیه کنفرانس و نمایشگاه بین الملی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی ایران، نشست های تخصصی با موضوعاتی مانند«حکمرانی بهینه سازی مصرف انرژی در کشور، چالش ها و راهکار»، «بهینه سازی و بهره وری انرژی، موثرترین راهکار حل ناترازی بخش انرژی»، «سیاست های قیمتی، تجربیان گذشته و راهکارهای آینده» برگزار شد.
وزیر نفت در نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور اعلام کرد:
مشعل نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور روزیکشنبه (22 مرداد) به میزبانی وزارت نفت مرداد با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور و جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت و سازمان های اجرایی برگزار شد. در این نشست وزیر نفت به اقدام ها و دستاوردهای وزارت نفت در دو سال فعالیت دولت سیزدهم به ویژه در پارس جنوبی پرداخت و با اشاره به اهمیت پدافند غیرعامل، گفت که آنچه امروز در قالب تراز گازی کشور و تامین انرژی صورت می گیرد، همچنین پول هایی که از کشورهای دیگر آزاد می شود، ناشی از تلاش های انجام شده در پارس جنوبی و این تامین امنیت انرژی نیز مرهون پدافند غیرعامل در کشور است. در این نشست همچنین محسن خجسته مهر و سردار جلالی در سخنرانی خود بر اهمیت پدافند غیرعامل تاکید کردند که مشروح آن را می خوانید.
پدافند غیرعامل، موضوعی مهم است که در همه صنایع و زیربخش های آن به ویژه صنعت نفت به آن توجه ویژه شده است. نشست روسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور نیز با همین رویکرد برگزار شد و وزیرنفت با حضور در این نشست به تشریح فعالیت های صنعت نفت با نگاه به پدافند غیرعمل پرداخت.
جواد اوجی با اشاره به همکاری های خوب وزارت نفت و سازمان پدافند غیرعامل کشور و نقش صنعت نفت در تامین انرژی کشور تصریح کرد: همه صنایع به نوعی با صنعت نفت در ارتباط هستند و این صنعت با تامین بیش از 95 درصد انرژی کشور، از صنایع مهم به شمار می آید. اوجی گفت: صنعت نفت همزمان، تامین منابع مالی کشور را هم به عهده دارد و هنوز به اقتصاد بدون نفت نرسیده ایم و هر سال تامین کننده بخش اعظم بودجه کشور صنعت نفت است.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه هر آنچه در حوزه های مختلف صنعت نفت انجام می شود، نوعی پدافندغیر عامل است، گفت: وقتی وزارتخانه را تحویل گرفتیم، نزدیک به 450 همت کسری داشتیم که بخش اعظم آن مربوط به تکالیف روی زمین مانده وزارت نفت در تبصره های 1 و 14 بود. اوجی فروش بسیار پایین نفت و میعانات گازی، سرمای زمستان وضرورت تامین گاز با وجود ناترازی 250 میلیون متر مکعبی را از دیگر چالش های صنعت نفت در شروع کار دولت سیزدهم برشمرد. وی همچنین با اشاره به تولید روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه میعانات گازی همراه گاز از مخازن زیر زمینی گفت: حتی یک روز اختلال در روند صادرات میعانات گازی، مشکلات زیادی برای کشور رقم می زند.، این مهم بدون وقفه انجام شده است؛ درحالی که صادرات این محصول در دولت قبل به روزانه 7 هزار بشکه هم رسیده بود. وزیرنفت تصریح کرد: در این دوره با اقدام های جهادی و بازاریابی که صورت گرفت، توانستیم بخشی از نفت و میعانات گازی ذخیره شده روی آب را برای پالایشگاه ها و پتروشیمی های داخلی استفاده یا صادر کنیم. اوجی به آزادسازی ۷ میلیارد دلار از پول های بلوکه شده مربوط به فروش میعانات گازی ایران به کره جنوبی اشاره و تصریح کرد:از اواخر دهه 90 که میعانات گازی به این کشور صادر شد، مبلغ آن دریافت نشده بود، اما از ابتدای دولت سیزدهم با مذاکرات و اقدام های انجام شده حتی یک سنت پول صادرات نفت و میعانات گازی باقی نماند و همه پول خود را دریافت کرده ایم.
وزیر نفت در ادامه به سطح ذخیره سازی مخازن فراورده های نفتی کشور در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد:این میزان ۲۵ درصد از سال پیش از آن پایین تر بود، اما به همت کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مجموع اقدام های انجام شده، توانستیم با وجود ناترازی تولید و مصرف، سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را به خوبی پشت سر بگذاریم، ضمن آنکه توانستیم به خوبی حمله سایبری آبان ۱۴۰۰ به ۴ هزار و ۴۰۰ جایگاه عرضه سوخت کشور را مدیریت و در کوتاه ترین زمان ممکن، روند سوخت رسانی به مردم را احیا کنیم. اوجی سپس به نقش وزارت نفت در تأمین ارزی و ریالی مالی کشور پرداخت و گفت: بودجه سال ۱۴۰۰ به صورت ۱۰۰ درصد و بودجه پارسال راهم به صورت ۹۴ درصدی تأمین کردیم، این نقش درباره تبصره ۱۴ سال ۱۴۰۱ نیز به بیش از ۸۷ درصد رسید. وزیر نفت گفت: نقش وزارت نفت در تامین عرضه انرژی و منابع مالی کشور سبب شده است این وزارتخانه همواره در تیررس دشمنان و تحریم های آنها قرار گیرد. وی همچنین با اشاره به تولید روزانه سه میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه ای نفت خام کشور افزود: این میزان تولید نفت خام تا پایان مردادماه امسال، به سه میلیون ۳۰۰ هزار بشکه خواهد رسید ودر صادرات نفت خام نیز هرماه شاهد رکوردهایی تازه هستیم.
وزیر نفت بااعلام اینکه سال گذشته بیش از ۱۲ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام صنعت نفت همچون فاز ۱۴ و فاز 2 پالایشگاه آبادان را به تولید رسانده ایم، افزود: تا پایان امسال نیز ۱۵ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام دیگر به چرخه تولید وارد می شود. وی با بیان این که در فاز 11اقدام های مهمی انجام و تولید در آن از بعدازظهر جمعه (۲۰ مرداد) با ظرفیت ۱۰ تا ۱۲ میلیون مترمکعب شروع شده است، افزود: همین جا می گویم که با ادامه حفاری چاه های جدید در این فاز، تولید به ۵۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید و این مهم در تامین امنیت انرژی کشور تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت. اوجی احداث پتروپالایشگاه های جدید در کشور همچون پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی را در حوزه پدافند غیرعامل مهم برشمرد و افزود: با راه اندازی این مجموعه ها، تأمین فراورده های نفتی کشور پایدار و صادرات آنها نسبت به نفت خام، بسیار آسان تر و با ارزش افزوده بیشترانجام خواهد شد. وزیر نفت با اشاره به این که عده ای در دولت قبل پالایشگاه سازی را کثیف کاری می دانستند، تاکید کرد: من به شما می گویم که مصرف بنزین کشور در ایام عاشورا و تاسوعای حسینی امسال، به روزانه ۱۴۰ میلیون لیتر رسید؛ از این رو باید به فکر افزایش ظرفیت پالایشی کشور باشیم.
وزیر نفت در ادامه یکی از حیاتی ترین پروژه های کنونی کشور را فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی اعلام و اظهار کرد: هم اکنون مطالعات پایه این طرح رو به پایان است و قصد داریم با استفاده از ظرفیت پیمانکاران و سازندگان داخلی، سکوها و توربوکمپرسورهای این طرح را تأمین کنیم. وی افزود: می دانیم که میدان گازی پارس جنوبی تا ابد با فشار کنونی گاز تولید نخواهد کرد و ما از سه تا چهار سال آینده شاهد افت فشار در چاه های این میدان خواهیم بود؛ به همین دلیل پیش بینی می شود حداقل ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش فشار افزایی نیاز داشته باشیم.
وزیر نفت:
وزیر نفت در حاشیه نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور در جمع خبرنگاران نیز حاضر شد و به پرسش های آنان در باره بنزین و شایعات بنزینی پاسخ داد. وی با تأکید بر اینکه همه جایگاه های عرضه سوخت کشور فعال هستند، گفت: ذخایر سوخت بنزین امروز بیش از ۱۵۰ میلیون لیتر بیشتر از مدت مشابه پارسال است و مشکلی در تأمین بنزین وجود ندارد.
اوجی با اشاره به مطرح شدن بحث افزایش قیمت بنزین نیز تصریح کرد: خواهشم از مردم این است که به این شایعات توجه نکنند، هیچ گونه بحث افزایش قیمت بنزین در دستور کار دولت و مجلس برای امسال نیست و تولید در پالایشگاه های کشور با حداکثر ظرفیت انجام می شود.
وزیر نفت همچنین با بیان محدودیت اعمال شده برای کارت های سوخت افزود: قانون بودجه سال ۱۴۰۲ وزارت نفت را مکلف کرده است که باید بیش از ۹۰ درصد خودروها از کارت سوخت شخصی خود استفاده کنند، به این دلیل محدودیت هایی در تعداد کارت سوخت جایگاه داران با هدف جلوگیری از قاچاق و مدیریت مصرف اعمال شده است. اوجی ادامه داد: سهمیه صاحبان خودرو ۶۰ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومانی و ۱۵۰ لیتر بنزین ۳۰۰۰ هزار تومانی در مجموع ۲۱۰ لیتر بنزین است و مازاد بر این نیز از کارت سوخت جایگاه استفاده می شود. کارت سوخت جایگاه بیشتر برای مواقع اضطراری در نظر گرفته شده است.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیزدر این نشست گفت: یکی از موضوع های مهم این است که باید نقش اساسی برای غلبه بر موضوع ناترازی گاز داشته باشیم و اگر روند به همین صورت ادامه یابد، ممکن است به ناترازی نفت نیز برسیم. معاون وزیر نفت تأکید کرد: برای جبران و غلبه بر ناترازی گاز ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری و برنامه ریزی شده که ۲۰ میلیارد دلار آن مربوط به فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی است، زیرا ۷۰ درصد تولید و مصرف گاز کشور از پارس جنوبی تامین می شود و باید مرکز توجه ما قرار گیرد تا تولیدی پایدار داشته باشیم؛ هم اکنون نیز در بخش طراحی و مطالعات فعالیت انجام می شود و پیمانکار با دو شرکت خارجی کار را جلو می برد. خجسته مهر با بیان اینکه افزون بر ۲۰ میلیارد دلاری که برای فشار افزایی در پارس جنوبی در نظر گرفتیم، کارهای دیگری نیز برای جبران ناترازی گاز انجام شده است، گفت: توسعه میدان های پارس شمالی، میدان گازی کیش، ۱۳ طرح در حوزه نفت مناطق مرکزی با ۳.۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری، توسعه میدان فرزاد بی و بلال نیز در دستور کار قرار دارد.
خجسته مهر با تاکید بر اینکه نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور یکی از مهم ترین نشست های حوزه راهبردی به شمار می رود، افزود: با اقدام های انجام شده در سال های اخیر، افزون بر کاهش آسیب پذیری، سطح بازدارندگی افزایش یافته وچشم انداز پدافند غیرعامل مصونیت سازی شده است. وی به ویژگی های صنعت نفت و شرکت ملی نفت ایران در لزوم استفاده از ظرفیت سازمان پدافند غیرعامل اشاره کرد و ادامه داد: هم به لحاظ وزنی و هم از نظر حجمی، سطح مطالعات بالا رفته است و این امتیازی ویژه به شمار می رود، هم اکنون مطالعات مفهومی، پایه تفصیلی و جامع با تکیه بر پدافند غیرعامل انجام می شود. خجسته مهر تصریح کرد: ۱۳ هزار کیلومتر خط لوله زیردریایی در کشور وجود دارد. همه این موارد به ما دیکته می کند که باید آسیب پذیری کاهش و سطح بازدارندگی افزایش یابد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: موضوع های پدافند غیر عامل یا سخت افزار هستند که مربوط به تأسیسات و تجهیزات یا مربوط به نرم افزار است که برنامه ها، مطالعات و رویه ها و الگوهای رفتاری را شامل می شود و یکی از موضوع هایی که در این زمینه باید مورد توجه باشد، مربوط به الگوها و نگرش های رفتاری ماست که در بخش مصرف می توان به آن اشاره کرد. خجسته مهر با اشاره به اینکه برخی تأسیسات نفتی قدمت ۵۰، ۶۰ سال دارند و باید بازسازی و نوسازی شوند، افزود: یکی از اشکالاتی که در این زمینه داریم این است که تجمیع تهدیدها در برخی نقاط وجود دارد و باید توزیع درستی از تأسیسات داشته باشیم که در این زمینه مطالعات خوبی انجام شده است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه انجام اقدام های پدافند غیرعامل در شرکت ملی نفت ایران سرمایه گذاری است و هزینه نیست، گفت: با این اقدام از دارایی ها حفاظت و دارایی ها را تجدید می کنیم و از نظر ارزش ارتقا می دهیم. وی ادامه داد: ۱۸ میلیارد دلار پروژه نوسازی و بازسازی تأسیسات درهیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران تصویب شده است که ۱۵ میلیارد دلار آن به مناطق نفت خیز جنوب مربوط می شود و ۳ میلیارد دلار دیگر نیز در شرکت فلات قاره تعریف شده است؛ این سرمایه گذاری باید در دوره ای پنج تا هشت ساله انجام شود. معاون وزیر نفت با بیان اینکه حفاظت و مدیریت تأسیسات نفتی باید در دستور کار قرار گیرد، گفت: این تأسیسات در نقاط سه گانه حیاتی، حساس و مهم طبقه بندی می شوند و ۸۰ درصد تأسیسات نفتی در این ۳ منطقه قرار دارند مدیرعامل شرکت ملی نفت با تأکید بر اینکه اجرای طرح های بالادستی نفت ۵ تا ۷ سال زمان می برد، ادامه داد: این از نظر پدافند غیرعامل تهدید است، برای شتاب بخشیدن به برنامه های پدافند غیرعامل یک تصمیم مهم و راهبردی در شرکت ملی نفت ایران گرفتیم. معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه باید سطح شرکت ملی نفت ایران را به سطوح بین المللی برسانیم، گفت: همچنان نیازمند کمک سازمان پدافند غیرعامل هستیم.
خجسته مهر افزود: امروز پدافند غیرعامل به فرهنگ بدل شده است و برای اجرای همه طرح ها باید از سازمان پدافند غیرعامل مجوز بگیریم.
خجسته مهر با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران از مهم ترین و بزرگ ترین بنگاه های اقتصادی کشور است و عمده درآمد و ارز مورد نیاز کشور از طریق شرکت ملی نفت ایران تأمین می شود، گفت: خلق ثروت و تولید ثروت ناظر به همین موضوع است. نفت و ذخایر زیرزمینی انفال هستند و مالک آن حکومت اسلامی است و دولت و وزارت نفت به نمایندگی از دولت باید این دارایی ها را به حداکثر ارزش روزمینی تبدیل کنند. وی افزود: شرکت ملی نفت ایران به لحاظ ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک هم حائز اهمیت و ویژگی است و به لحاظ دارایی چهارمین رتبه را میان شرکت های نفتی دنیا دارد.
خجسته مهر ادامه داد: در مصرف دچار افراط و مشکلات اساسی شدیم و در صورت ادامه این روند، این مصرف لجام گسیخته به تهدیدی جدی تبدیل خواهد شد. وی با اشاره به اینکه موضوع تغییر نگرش در مصرف انرژی موضوعی فرابخشی است، تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران تولیدکننده انرژی است، اما مصرف کنندگان فرابخشی هستند و همه مردم و صنایع انرژی بر جزو مصرف کنندگان به شمار می روند. خجسته مهر با اشاره به اینکه خطوط انتقال جدید باید این قدرت را داشته باشند که انعطاف پذیر شوند، افزود: در برخی نقاط در مبدا با مازاد انرژی و در مقصد با کمبود انرژی روبه رو هستیم و لازم است شبکه را اصلاح کنیم. وی ادامه داد: یکی از موضوع های مهم این است که باید نقش اساسی برای غلبه بر موضوع ناترازی گاز داشته باشیم و اگر روند به همین صورت ادامه یابد، ممکن است به ناترازی نفت نیز برسیم. وی افزود: مصرف انرژی در کشور به تهدیدی جدی تبدیل شده و اکنون تولید به دنبال مصرف حرکت می کند و مصرف است که دیکته می کند ما چه مقدار تولید کنیم که با این وضع لجام گسیخته مصرف، بعید می دانم بخش تولید و عرضه به آن برسد.
خجسته مهر تصریح کرد: فاز ۱۱ پارس جنوبی مرزی ترین فاز ایران است و برخلاف برخی از موقعیت فازهای پارس جنوبی، این فاز قابلیت تولید از چهار لایه بهره ده را دارد، با این حال از سال ۷۹ تا سال ۱۴۰۰ هیچ اقدامی برای توسعه فاز ۱۱ انجام نشد. در سال ۱۴۰۰ و با روی کار آمدن دولت سیزدهم اقدام های را آغاز کردیم و حفاری ۴ حلقه چاه انجام شد. وی با اشاره به اینکه خط لوله فاز ۱۱ نیز احداث شده است، گفت: اگر سکویی را چهار سال قبل ساخته بودیم، نیاز نبود سکویی را از موقعیت دریا برای نخستین بار جابه جا کنیم، اما این ضرورت و نیاز ایجاب می کرد که ریسک محاسبه شده انجام دهیم و متخصصان ایرانی بر تهدیدهای احتمالی غلبه کردند. معاون وزیر نفت افزود: 21 مردادماه امسال فاز ۱۱ پارس جنوبی به تولید رسید و ۲۰ سال تأخیر را با ۲۰ ماه کار جهادی متخصصان ایرانی به نتیجه رساندیم.
غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل نیز ردر ادامه نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور به بیان موضوع های مختلف درحوزه پدافند غیرعامل و اهمیت آن پرداخت. رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه در مقابله و موضوع های پدافند سایبری امسال اولویت ما بهره گیری از هوش مصنوعی برای دفاع سایبری و تولید امنیت در زیرساخت هاست، از تهیه برنامه ملی حفاظت از زیرساخت ها برای نخستین بار در کشور خبر داد. جلالی با بیان اینکه براساس تجربه، تهدیدهای سایبری سال گذشته، بخشی از حملات با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی انجام شده است، اظهار کرد: بر همین اساس امسال، در مقابله و موضوعات پدافند سایبری اولویت ما بهره گیری از هوش مصنوعی در جهت دفاع سایبری و تولید امنیت در زیرساخت هاست که در این زمینه تلاش برای استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در دستور کار سازمان پدافند غیرعامل کشور قرار گرفته است. وی از تدوین پیوست های رسانه ای در حوزه پدافند سایبری و زیستی خبر داد و گفت: هدف از این اقدام، ایجاد انسجام در اطلاع رسانی، آگاه سازی و آرامش بخشی برای حفاظت از سلامت روان افکار عمومی علیه برنامه های تبلیغاتی دشمنان در صورت بروز حوادث احتمالی است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل مهم ترین تهدیدهای کنونی کشور را تهدیدهای ترکیبی خواند و گفت: در این تهدیدها شاهد ترکیبی از ظرفیت ها، قابلیت ها و فناوری هایی هستیم که الگوهای متفاوتی از تهدید را به دنبال دارد. جلالی گفت: یکی از مؤلفه های تهدیدهای ترکیبی، ترکیب فناوری ها با یکدیگر است که در چنین شرایطی هر طرف که تسلط و اشرافش بر فناوری بیشتر باشد، بیشتر می تواند آن را در جهت اهدافش به کار گیرد، ما امروز شاهد هستیم که این مدل تهدیدها، کاملا توسعه یافته است. جلالی ایجاد آمادگی در برابر سناریوهای پایه تهدیدهای ترکیبی را از برنامه های جانبی امسال سازمان پدافند غیرعامل کشور برشمرد و افزود: یکی دیگر از حوزه های مورد تأکید سازمان، برنامه حفاظت از زیرساخت های کشور است. در این زمینه بعد از سه سال مطالعه تخصصی با پیگیری هایی که انجام شده است و با کمک دانشگاه مالک اشتر و سایر مراکز علمی کشور، برنامه ملی حفاظت از زیرساخت ها برای نخستین بار در کشور تهیه شد. وی ادامه داد: در این برنامه، تهدیدهای پایه، الگوها، نقش ها و وظایف به درستی تعریف شده است که دقیقاً چه کارهایی از سوی چه کسانی باید انجام شود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به راهبردها و اقدام های پدافند غیرعامل برای مقابله با تهدیدها گفت: نخستین موضوع این است که باید برنامه های پاسخ اضطراری به شرایط تهدید داشته باشیم، یعنی اگر حادثه رخ دهد، باید بدانیم چگونه با آن برخورد کنیم. در این زمینه سازمان پدافند غیر عامل کشور الگوهای پاسخ اضطراری در برابر حوادث در حوزه های مختلف را تهیه و به دستگاه ها ارائه کرده است. جلالی حفظ تداوم کارکرد را موضوع مهم دیگری در مقابله با تهدیدها بیان و اظهار کرد: این موضوع بسیار جدی است و باید مورد توجه قرار گیرد، اگر سناریوی تهدید محقق شود، خدمت دستگاه ذی ربط نباید قطع شود. مثلاً سوخت رسانی در شرایط حمله سایبری نباید قطع شود یا هر نوع خدمتی از جمله خدمات شهری و بانکی باید ادامه یابد.
وی موضوع برنامه برگشت پذیری خدمات در شرایط حمله را از دیگر راهبردهای پدافند غیرعامل برشمرد و افزود: اگر حمله ای رخ دهد و خسارتی به دستگاه و خدمات رسانی آن وارد شود، باید بتواند در حداقل زمان، به کارکرد خود بازگشت داشته و خود را بازیابی و خدمات دهی را دنبال کند. رئیس سازمان پدافند غیرعامل، رئیس هر دستگاه را مسئول پدافند غیرعامل آن دستگاه خواند و گفت: برای تمام راهبردها پدافندی که ذکر شد، دستورعمل و خطوط راهنما تهیه و به همه دستگاه ها ارائه شده است.
جلالی با اشاره به اینکه قانون تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور هم اکنون در طی مراحل بررسی و تصویب در مجلس شورای اسلامی قرار دارد، تصریح کرد: بر اساس این قانون، سازمان پدافند غیرعامل با ساختار موجود مطابق با شخصیت حقوقی مستقل در تابعیت ستاد کل تشکیل می شود و کمیته دائمی پدافند غیرعامل یا شورای پدافند غیرعامل، عالی ترین مرجع تصویب مقررات و دستورعمل های پدافند غیرعامل است که مصوبات آن برای همه دستگاه های اجرایی اعم از نظامی و غیرنظامی و بخش خصوصی لازم الاجراست و مستنکفین از اجرای مصوبات مجازات خواهند شد. به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، با تصویب این قانون برای نخستین بار اجرای مصوبات پدافند غیرعامل ضمانت اجرایی قانونی پیدا کرده و لازم الاجراست.
جلالی همچنین با اشاره به اینکه در ماه های آینده و هم زمان با آبان ماه، ایام نکوداشت پدافند غیرعامل را در پیش داریم، تصریح کرد: با توجه به اینکه هشتم آبان ماه، سالروز تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور به فرمان مقام معظم رهبری در تقویم ملی کشور ثبت شده است، به مدت یک هفته برنامه های بزرگداشت مثل سال گذشته در چهار سطح ملی، دستگاهی، استانی و شهری، تدوین شده که به زودی به رده های مختلف ابلاغ خواهد شد. در حاشیه نشست رؤسای کمیته های پدافند غیرعامل دستگاه های اجرایی کشور، خبرنگارانی که حاضر در جلسه بودند، فرصت را مغتنم شمردند و با مدیران ارشد صنعت نفت از جمله جواد اوجی به عنوان وزیر و سکاندار اصلی وزارت نفت گفت وگو کردند.
در نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مطرح شد:
مشعل در آستانه هفته دولت و به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، نشستی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل این شرکت، ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد. در این نشست، جلیل سالاری ضمن ارائه گزارشی مبسوط از حوزه کاری خود، به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد که مشروح آن را در گزارش پیش رو می خوانید.
حضور در پالایشگاه های فراسرزمینی، صدور کاتالیست و خدمات رسانی در حوزه های فنی به این پالایشگاه ها، یکی از راهبردهای کلان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که جلیل سالاری درنشست خبری با خبرنگاران به آن پرداخت. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران،گفت: این شرکت نخستین مجموعه از چهار شرکت اصلی وزارت نفت است که توانسته به پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی ورود کند و اکنون 1.6 میلیون قطعه کالای ایرانی به یکی از پالایشگاه های ونزوئلا صادر کرده است. جلیل سالاری با بیان اینکه نخستین کاتالیست تولید کشور در حوزه بهینه سازی را به ونزوئلا صادر کرده ایم و این نشان از توانمندی و دانش فنی مهندسان داخل کشور دارد، افزود: در نتیجه همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و یک شرکت دانش بنیان ایرانی، نخستین کاتالیست تولید بنزین به عنوان نمونه به این کشور صادرشده است و در آینده نزدیک نیز ۲۱ تن کاتالیست صادر خواهد شد. وی همچنین با بیان این که نخستین کمپرسور ساخت داخل نیز آماده رونمایی است تا در یک کشور خارجی به بهره برداری برسد، تصریح کرد: تیم های فنی- تخصصی در حوزه های مختلف از جمله پیگرانی، خطوط لوله و مخابرات، مکانیک، برق و اچ اس ای و ... نیز در حال بررسی و ارزیابی شرایط برای حضور در بازارهای بین المللی هستند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به صدور خدمات فنی و مهندسی در دولت سیزدهم استفاده از توانمندی و استفاده از نیروهای انسانی و عمل نکردن تعهدهای دولت قبل گفت: در آغاز به کار دولت سیزدهم، تعهدهای انجام نشده زیادی از دولت قبل در شرکت ملی پالایش و پخش بر زمین مانده بود. وی تصریح کرد: آن زمان روزانه 8 میلیون لیتر بنزین به شرکت های خارجی فروخته شد که پول برخی از آنها وصول نشد؛ در مواردی نیز هم پول به خزانه کشور واریز شد، اما به تعهدها عمل نشد و این باعث ناترازی شد.
سالاری در بخش دیگری از صحبت های خود به توسعه در مجموعه های خطوط لوله و مخابرات و انبارهای نفت اشاره کرد و افزود: ذخیره سازی به تناسب رشد در کشور یک تکلیف به شمار می رود و ظرفیت ذخیره سازی متناسب با نیازهای کشور است. اکنون به ظرفیت برخی نیروگاه ها افزوده شده است و در سال 6 تا 7 بار مخازن را پر می کنیم و باید ظرفیت 45 روزه را برای آنها پیش بینی کرد. او با بیان اینکه به منظور افزایش ذخایر راهبردی سوخت درکشور باید مخازنی ایجاد و به تناسب مصرف، خطوط جدید نیز احداث شود، گفت: سال گذشته ۱۴۴ میلیارد لیتر فراورده نفتی درکشور منتقل شد که ۶۰ درصد آن به دلیل توسعه نیافتن زیرساخت ها به وسیله نفتکش جابه جا شد. به گفته وی، در بخش ریلی این حجم جا به جایی سوخت ۳۳ درصد بوده که این مقدار با توجه به مصرف ۶۰ تا ۷۰ لیتر گازوئیل در هر ۱۰۰ کیلومتر برای جابه جایی فراورده نفتی، باتوجه به اختلاف قیمت در انتقال فراورده به وسیله نفتکش، عدد بسیار بزرگی است و برای رفع این مشکل به ایجاد تنوع در جابه جایی نیاز داریم. سالاری ادامه داد: هم اکنون نزدیک به 5 میلیارد لیتر فرآورده نفتی در نیروگاه های کشور ذخیره و 85 تا 90 درصد مخازن فعال در بخش نیروگاهی ازگازوئیل پر شده است. وی با اشاره به میزان مصرف بنزین در مناطق مختلف کشور گفت: مصرف این فرآورده نفتی در شمال غرب کشور، نزدیک به ۱۰ میلیون لیتر آن هم در شرایطی که تولید روزانه پالایشگاه تبریز در این محدوده جغرافیایی، حدود ۳.۸ میلیون لیتر است. سالاری گفت: مصرف بنزین روزانه در استان تهران نیز به طور میانگین ۲۱ میلیون لیتر است که عددی بزرگ و معادل با مصرف این فراورده در سه استان کشور است، همچنین حجم مصرف بنزین تهران و منطقه شمال کشور در مجموع بیش از روزانه 40 میلیون لیتر است. به گفته وی، مصرف بنزین در شمال شرق کشور نیز روزانه میلیون لیتر، در استان مرکزی ۱۷ میلیون لیتر در روز، در غرب کشور روزانه 9 میلیون لیتر، در جنوب غرب ۶ میلیون لیتر در روز و در جنوب کشور نیز حدود ۲۰ میلیون لیتر در روز ثبت شده است.
سالاری با اشاره به بهینه سازی مصرف سوخت گفت: هم اکنون میانگین مصرف روزانه بنزین به 115 میلیون لیتر رسیده است که عمده منابع تولیدی آن در جنوب کشور قرار دارد؛ از این رو با توجه به این بعد مسافت باید راهکارهایی در نظر گرفته شود که در عرضه آن باچالش رو به رو نشویم. توجه ویژه به بهینه سازی مصرف سوخت می تواند به رفع این مشکل کمک زیادی کند.
وی تصریح کرد: از جمله اقدام های انجام شده در حوزه بهینه سازی مصرف سوخت، تعریف اجرای خطوط لوله جدید بود که در حال پیگیری برای اجرایی شدن است، ضمن آنکه مطالعات مهندسی آن تمام شده است و اکنون در فرآیند فاز اجرایی قرار دارند. سالاری ادامه داد: باید میزان مصرف سوخت خودروهای سبک و سنگین را کاهش دهیم، ضمن آنکه برای اجرایی شدن آن با تمام شرکت های خودروساز سبک و سنگین نشست های متعددی برگزار شده است. با نوسازی ناوگان حمل و نقل درکشور می توان مصرف روزانه 63 میلیون لیتر گازوییل در کشور را کاهش داد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به مصرف روزانه 180 تا 200 میلیون لیتر سوخت مایع درکشور گفت: نزدیک به 58 میلیارد دلار سوخت سوزی در حمل و نقل کشور داریم که با صرفه جویی 10 تا 20 درصدی سوخت می توانیم منابع آزاد را صادر کنیم و تحقق این امر نیازمند ایجاد زیرساخت های مناسب است. به گفته او، در بند «ر» قانون بودجه سال ۱۴۰۲ تکلیف شده است۴۰ درصد سود پالایشی صرف اجرای طرح های کیفی سازی شود وشرکت های پالایشی درمجامع این رقم را پیش بینی کرده اند، ضمن آنکه طرح های پالایشی برای این شرکت تعریف شده است. سالاری با بیان این که یکی از مهم ترین مباحث بند «ر» کیفی سازی نفت کوره است و در حوزه دانش فنی آن دچار مشکل هستیم، تصریح کرد:برای رفع این مشکل واجرایی شدن آن،شرکت های فعال در این حوزه شناسایی و طرح های جدید به صورت پایلوت تعریف شده است. وی ادامه داد: با شرکت های دانش بنیان قرارداد امضا شده و به زودی از دو طرح پایلوت در این زمینه درهفته دولت رونمایی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در ادامه با اشاره به ورود 20 درصدی شرکت ها بر اساس اصل 44 قانون اساسی کشور گفت: با توجه به تکالیف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درخواست داده ایم تا برخی طرح ها از اصل ۴۴ و فهرست واگذاری خارج شوند.
سالاری گفت: در زمان آغاز به کارم در مجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تنها 9 هزار قطعه کارت سوخت وجود داشت، اما اکنون این رقم به سالانه حدود ۲.۵ میلیون قطعه رسیده؛ این در حالی است که سالانه ۱.۵میلیون خودروی جدید به ناوگان حمل و نقل کشورافزوده می شود. او با بیان اینکه در دولت سیزدهم ۴میلیون قطعه کارت سوخت صادر شده است، افزود: با غربالگری کارت هوشمند سوخت می خواهیم خودروهای غیرفعال را شناسایی کنیم و کارت هوشمند با حجم سهمیه موردنیاز به افراد اختصاص دهیم، البته کارت آزاد ویژه شرایط اضطرار نیز همچنان در جایگاه ها موجوداست.
سالاری درباره تمهیدات تامین و توزیع سوخت اربعین نیز گفت: هماهنگی ها با ستاد اربعین انجام و سوخت موردنیاز خودروهای ناوگان سنگین و کارت های هوشمند بر مبنای پیمایش پیش بینی شده است. وی گفت: امیدواریم بتوانیم در این مدت ضمن تمرکز بر خودروهای عمومی در مبادی ورودی، سوخت مورد نیاز را پیش بینی کنیم که پیش بینی جایگاه های سیار در مناطق کرمانشاه، مهران، ایلام، چذابه و شلمچه از جمله آنهاست.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز در این نشست خبری با بیان اینکه انتقال مواد نفتی از خطوط لوله به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی اهمیت فراوان دارد، افزود: ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله در سراسر کشور گسترده شده است تا سالانه رقمی افزون بر۱۳۱ میلیارد لیتر مواد نفتی را به مبادی مصرف انتقال دهد.
ارسلان رحیمی به هزینه های انتقال از شبکه جاده ای و شبکه خطوط لوله اشاره کرد و افزود: هزینه های انتقال از شبکه جاده ای در مقایسه با خطوط لوله، نزدیک به 9.5 تا ۱۰ برابر است؛ امروز هزینه انتقال مواد نفتی از طریق شبکه خطوط هر تن -کیلومتر ۷۹۰ ریال است و این هزینه با نفتكش هاي جاده پيما 7 هزار و 380 ریال است. مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین به قاچاق سوخت اشاره و تصریح کرد: بخشی از قاچاق سوخت به انشعاب های غیر مجاز مربوط می شود و متاسفانه افراد سودجو خود را در معرض خطرحوادث ناشی از این برداشت ها قرار می دهند.
وی با بیان این که به منظور کنترل این انشعابات غیرمجاز با استفاده از شبکه فیبر نوری همکاری با دانشگاه شریف آغاز و در قالب پایلوت عملیاتی شده است، تصریح کرد: این مهم در مرحله امضای قرار داد است، ضمن این که دو تفاهمنامه دیگر با همین دانشگاه در زمینه انشعاب یاب و نشت یاب امضا شده است. رحیمی با بیان اینکه طی دو سال گذشته بیش از ۹۰ درصد از برداشت های غیر مجاز قبل از برداشت، کشف شده اند، افزود: هرچند آمار سرقت ها و انشعابات غیر مجاز افزایش یافته، اما آمار برداشت ها به شدت کاهش پیدا کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز با حضور در این نشست خبری به صدور خدمات فنی - مهندسی واحد FCC پالایشگاه ال پالیتو پرداخت و گفت: خوشبختانه توان و تخصص مهندسان کشور بالاست و در شرایط تحریم، افزون بر همکاری با پالایشگاه های فراسرزمینی، بسیاری از پروژه های پالایشی مهم کشور که بزرگترین آن مربوط به طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان می شود، به طور کامل از سوی متخصصان ایرانی اجرا شده است. فرهاد احمدی خبر داد: در آینده نزدیک نیزنخستین کمپرسور ایرانی که به استاندارد کشورهای آمریکایی برابری می کند، در پالایشگاه فراسرزمینی استفاده خواهد شد. به گفته او، برای توسعه دانش فنی و تجهیزات و استفاده از توان ساخت داخل، رسالتی تعریف شده است و امروز بیش از ۲ میلیون قطعه و کالا را صادر کرده ایم. افزون بر تأمین نیاز داخل، صدور دانش فنی– خدمات و کالا را هم به خارج از کشور داریم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز با اشاره به اقدام های صورت گرفته طی دو سال گذشته در این شرکت گفت: در حوزه سیاست های غیر قیمتی برای مدیریت مصرف سوخت در کشور اقدام های موثری طی انجام شده که مصداق آن ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران است. علی اکبر نژادعلی ادامه داد: در طرح ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران هم اکنون بیش از ۵۰ درصد از توزیع سوخت کشور از طریق کارت های سوخت شخصی و با نرخ اول انجام می شود، بیش از ۲۵ درصد نرخ دوم با استفاده از کارت سوخت شخصی بوده و حدود ۳۰ درصد نیز از طریق کارت سوخت جایگاه داران انجام می شود. به گفته او، استفاده از کارت سوخت آزاد اضطراری جایگاه ها به واسطه تک نرخ بودن بنزین، به صورت یک فرهنگ درآمده بود که با اجرای این طرح به سمت استفاده از کارت سوخت شخصی برای شفاف سازی در این حوزه حرکت کردیم و امیدواریم تا پایان شهریورماه امسال به نتیجه مطلوب دست یابیم.
سختکوشی کارکنان صنعت نفت، گاز و خطوط لوله در «پرونده مشعل»
کارکنان صنعت نفت در همه بخش ها به وِیژه در "مناطق عملیاتی" همواره با تلاشی جهادگرانه و با جانفشانی های بی پایان، سرشار از خلاقیت های عملیاتی در صیانت از سرمایه های ارزشمند ملی و نوآوری های صنعتی در مسیر پیشبرد اهداف این صنعت برای دستیابی به خودکفایی و کاستن از وابستگی کوشیده اند؛ دستاوردی که آثار آن را می توان درجای جای این صنعت راهبردی به نظاره نشست. کارکنان صنعت نفت درشرکت های ملی نفت، پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی صنایع پتروشمیی و شرکت ملی گاز ایران، همدلانه موانع و محدودیت های فراروی این صنعت را درنوردیده و کوشیده اند با زیر پا گذاشتن تحریم ها چرخه صنعت نفت، این شاهرگ حیاتی اقتصاد کشور، لحظه ای از حرکت باز نایستد؛ کارکنانی از جنس مقاومت که از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق میهن اسلامی و در گرمای بالای 60 درجه و سرمای 30 درجه، شبانه روز می کوشند تا پویایی صنعت نفت متوقف نشود. شرکت نفت و گاز مارون و تلمبه خانه ایده لو نیز از جمله این شرکت ها هستند که تولید و انتقال نفت خام و فراورده های نفتی را به عهده دارند و می کوشند این محصولات ارزشمند را به مصرف کنندگان برسانند، همچنین ایستگاه تقویت فشاردرمنطقه 5 عملیات انتقال گاز که در صفا شهر است و به وقت گاز وارد عمل می شود. بازتاب بخشی از این فعالیت ها را در ادامه می خوانید.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از اختصاص امتیازهای ویژه به کارکنان خط مقدم تولید خبر داد:
مشعل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون یکی از شرکت های بزرگ تولیدکننده نفت و گاز کشوربه شمار می رود که همزمان با پیگیری برنامه تحقق تولید، توجه به نیروی انسانی در این شرکت به عنوان موتور پیشران صنعت نفت به صورت موازی و جدی در در حال برنامه ریزی است. اولویت بخشی به کارکنان عملیاتی، موضوع مهمی است که در برنامه ریزی های این شرکت قرار گرفته و دراین زمینه اقدام های مهمی نیز انجام شده و در دستور کار قرار گرفته است. از جمله اینکه 60 درصد از سهمیه الف (A) در ارزشیابی ها به مدیریت عملیات شرکت اختصاص داده شده است تا برای کارکنان فعال، مبتکر و علاقه مند به پیشبرد اهداف تولید درنظر گرفته شود. همچنین شناسایی کارکنان خلاق و نخبه برنامه ریزی برای ساماندهی این گروه مدیریت دانش، پرورش مدیران آینده سازمان و جلوگیری ازسرخوردگی کارکنان جوان و در نهایت ایجاد انگیزه برای آنان بخش دیگری از موارد است. شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با توان تولید روزانه 620 هزار بشکه نفت خام و 600 میلیون فوت مکعب گاز، تنها تامین کننده خوراک پالایشگاه اصفهان و بخشی از خوراک مبادی صادراتی نفت کشور است که با تلاش کارکنان انجام می شود؛ به گونه ای که درسال 1401 و در سه ماه نخست سال 1402 میزان تحقق برنامه تولید آن بیش از 100 درصد بوده است. مدیرعامل این شرکت می گوید: کارکنان باید با انجام اقدام های انگیزشی، به کار و فعالیت بیشتر ترغیب شوند. افزون بر برنامه های تولیدی مهم، این شرکت اقدام های مهم توسعه ای، نگهداشت و افزایش تولید را دربرنامه دارد. توسعه دو میدان «شادگان» شامل کل مخزن (آسماری و بنگستان) و «کوپال» شامل مخزن آسماری، طی قراردادهایی به شرکت های روسی واگذار شده است و مدیرعامل آن اعلام می کند: زمینه های زیادی همچون مخزن بنگستان، توسعه مخزن خامی، آسماری و بنگستان مارون برای جذب سرمایه خارجی دراین مجموعه به دلیل نرخ بازگشت سرمایه در کوتاه مدت وجود دارد که می توانیم با شرکت های خارجی همکاری داشته باشیم. متن گفت وگوی هفته نامه مشعل با قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در ادامه می آید.
وزارت نفت دولت سیزدهم با دولت قبل قابل مقایسه نیست. خوشبختانه در دو سال گذشته اقدام های مثبتی در وزارت نفت انجام شده است. نوسازی تاسیسات، تثبیت و افزایش تولید نفت، از جمله اقدام های قابل توجه در این دولت است. تلاش های وزارت نفت در حوزه فروش و صادرات نفت انصافا قابل تحسین بوده است. با این حال کار زیادی روی زمین مانده و نیازمند فعالیت بیشتر با اقدام جهادی و انقلابی است.
بازسازی و نوسازی تاسیسات باید با جدیت بیشتری دنبال شود؛ به همین دلیل باید برای اجرای این پروژه ها تامین اعتبار شود تا بتوانیم در تثبیت، نگهداشت و افزایش تولید، فعال ظاهر شویم. در بخش تولید باید اقدام های مناسب تری در نوسازی و بازسازی تاسیسات از جمله تجهیزات و ماشین آلات فرآیندی، خطوط لوله و سیستم های کنترلی اقدام های موثرتری انجام شود.
نیروی انسانی، با ارزش ترین سرمایه هر سازمان و شرکتی است. در یک کارخانه اگر به نیروی انسانی توجه خاص نشود، قطعا نمی توانیم شاهد تولید مستمر در آن واحد باشیم، در واقع این واحدها بدون اتکا به نیروی انسانی خود قادر به انجام هیچ کاری نیستند، مغز متفکر هر واحد نیروی انسانی است که نیازمند توجه در بخش هایی مانند حقوق و دستمزد مناسب است.
رهبر فرزانه و عظیم الشان انقلاب در دیدار با جمعی از کارگران کشور با استناد به آیات قرآن مجید، به تبیین رابطه مستقیم درآمد و کار و ضرورت فرهنگ سازی در این زمینه پرداخته و گفته اند: از نگاه اسلام، درآمد باید ناشی از سعی و کار و تلاش باشد ایشان همچنین خاطر نشان کرده اند: ارتقای زندگی کارگر و اطمینان خاطرش به امنیت شغلی و چرخیدن راحت چرخ زندگی باعث افزایش کیفیت کار و محصول می شود؛ بنابراین هر تلاشی برای ارتقای زندگی کارگران درواقع سرمایه گذاری برای سود بیشتراست.
این راهم باید اضافه کنم که اهم فعالیت ها درشرکت های عملیاتی صنعت نفت دارای شرایط سخت و پیچیده از جمله تحمل گرمای طاقت فرسا و انجام کارهای تعمیراتی با ریسک بالاست؛ بنابراین وزارت نفت باید توجهی ویژه به حقوق و دستمزد این دسته از کارکنان داشته باشد. فعالیت های تعمیراتی خطوط لوله، توربین ها، نشت یابی ها و...همه با تلاش کارکنان عملیاتی در حال انجام است. کارکنان سرمایه های ملی کشور بوده و نیازمند توجه هستند با استناد به فرمایشات مقام معظم رهبری، می بایست با اقدام های انگیزشی، کارکنان را ترغیب به کار و فعالیت بیشتر کنیم. ارتقای سازمانی کارکنان، از دیگر مواردی است که باید مورد توجه جدی قرارگیرد. خوشبختانه طرح طبقه بندی مشاغل برای ساماندهی نیروهای پیمانکاری و طرح گروه بندی مشاغل برای کارکنان قرارداد مدت موقت انجام و منجر به رشد حقوق و مزایای این دسته از کارکنان شده، هر چند کافی نیست اما گام خوبی در این زمینه است.
خوشبختانه امسال در ارزشیابی ها 60 درصد از سهمیه الف (A) به مدیریت عملیات شرکت اختصاص یافته تا مدیران و روسای عملیاتی بتوانند این سهمیه را برای همکاران فعال، مبتکر و علاقه مند به پیشبرد اهداف تولید درنظر گیرند. افزایش سهمیه سفرهای زیارتی و سیاحتی به منظور رفاه بیشتر کارکنان و خانواده های ایشان در جهت افزایش سطح رضایتمندی کارکنان متخصص و نگهداشت آنان در سنگرهای تولید پیش بینی و درحال برنامه ریزی است. درخصوص حقوق و دستمزد، منازل سازمانی و خدمات رفاهی نیز با انجام مکاتبات لازم و برگزاری جلساتی در سطح مدیران ارشد ستادی، گام های رو به جلویی برداشته شده است که در سال جاری شاهد نتایج اقدام های قابل توجهی خواهیم بود. یکی از اقدام های مهم در مسیر ارتقای رضایتمندی کارکنان، بهبود کیفیت غذا و سالن های غذا خوری، همچنین اجرای پروژه های بهسازی و نوسازی آشپزخانه ها و سالن های پذیرایی از کارکنان است که درحال برنامه ریزی و پیگیری جدی هستند.
اقدام ها در حوزه بهسازی این اماکن پایان یافته و احداث سالن ها و آشپزخانه های جدید نیز در دست پیگیری است. از جمله اقدام های شاخص دیگر درحوزه منابع انسانی، شناسایی کارکنان خلاق و نخبه در سازمان و برنامه ریزی جهت ساماندهی این گروه و برگزاری نشست های هم اندیشی و استفاده از پیشنهادهای سازنده آنهاست. موضوع مدیریت دانش، پرورش مدیران آینده سازمان و جلوگیری از سرخوردگی کارکنان جوان و در نهایت ایجاد انگیزه برای آنها، از جمله اهداف مهم در حوزه منابع انسانی است.
اختصاص وقت لازم برای مراجعه حضوری و خصوصی کارکنان و ملاقات چهره به چهره (بیشتر درپایان هفته) و شنیدن مشکلات آنان و برنامه ریزی در جهت حل موضوع در حد توان و اختیارات شرکت، همچنین انعکاس برخی موارد کلان به ستاد شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با هدف رفع و حل آنها. پیگیری جدی بازنگری ساختار سازمانی مدیریت ها و ادارات این شرکت به منظور ارتقای سمت های سازمانی و رفع موانع جلوگیری از ارتقای سازمانی کارکنان، بهبود انگیزه آنان (به صورت کمی و کیفی)، بازدیدهای برنامه ریزی شده یا غیرمترقبه مدیران منابع انسانی و خدمات از واحدها به منظور بررسی مشکلات فردی یا جمعی کارکنان ودریافت گزارش های مستمر از آنها به منظور تسهیل گری و رفع موانع اداری و بروکراسی غیرضروری، باعث ایجاد انگیزه شده است؛ به طوری که در بازدیدهای انجام شده از واحدهای عملیاتی، کارکنان مراتب رضایت مندی نسبی خود را اعلام کرده اند. همزمان با پیگیری برنامه تحقق تولید، موضوع توجه به نیروی انسانی به عنوان موتور پیشران صنعت نفت به صورت موازی و جدی در شرکت بهره برداری نفت وگاز مارون در حال برنامه ریزی و پیگیری است.
این شرکت مدیریت و راهبری بیش از 520 حلقه چاه بالغ بر 3200 کیلومتر خط لوله و 28 کارخانه صنعتی را با توان تولید روزانه 620 هزار بشکه نفت و 600 میلیون فوت مکعب گاز را عهده دار بوده و تنها تامین کننده خوراک پالایشگاه اصفهان و بخشی از خوراک مبادی صادراتی نفت کشور است.
از آبان ماه 1401، 36 کیلومتر خط لوله 10 اینچ از مجتمع تفکیک شادگان به مجتمع های مارون 3 و 4 شروع و در پایان اردیبهشت ماه 1402 تکمیل و راه اندازی شد که در نتیجه این کار ظرفیت تولید نفت میدان شادگان نزدیک به 15 هزار بشکه در روز افزایش یافت. احداث خط لوله انتقال گاز به طول 26 کیلومتراز فروردین ماه 1402 را هم شروع کرده ایم که با انجام این کار نیز حداقل از سوزاندن 30 میلیون فوت مکعب گاز جلوگیری می شود. همچنین با هدف تثبیت و نگهداشت تولید، از سال 1401 تعمیرات اساسی تجهیزات فرایندی واحدهای فراورشی را شروع و درحال حاضر تعمیرات اساسی مخازن ائتلاف واحدهای مارون 1 و 4 انجام و خوشبختانه ابتدای مردادماه مخزن ائتلاف مارون 4 وارد مدار شد و تعمیرات اساسی مخزن ائتلاف مارون 1 نیز براساس برنامه زمانبندی تا پایان مردادماه به پایان خواهد رسید . با وجود اقدام های فوق، تولید شرکت بهره برداری نفت وگاز مارون بدون وقفه ادامه دارد.
در سال 1401 و در سه ماه اول سال 1402 میزان تحقق برنامه تولید بیش از 100 درصد بوده است. در سال 1402 در بخش اقدام های ترمیمی تا پایان سال 82 هزار بشکه برنامه شده که با تلاش همکاران این شرکت و مشارکت مدیریت محترم امور فنی مناطق نفتخیز جنوب در سه ماه اول امسال بیش از 75 درصد آن محقق شده است .
شرکت بهره برداری نفت وگاز مارون به دلیل اینکه تنها تامین کننده خوراک پالایشگاه اصفهان است، با وجود تمامی تحریم های ظالمانه اعمال شده، با حداکثر ظرفیت در مدار تولید قرار داشته است .
در برنامه 1402، برای حفاری حدود 4 حلقه چاه توسعه ای و 10 حلقه چاه تعمیری برنامه ریزی کرده ایم. همچنین با نصب یک دستگاه نمک گیر برقی در مارون 4 و نصب یک دستگاه تفکیک گر جدید در میدان شادگان و توسعه چند راهه تا پایان سال به میزان 30 هزار بشکه به ظرفیت تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون افزوده خواهد شد.
این شرکت آمادگی کامل برای تولید حداکثری را در حداقل زمان ممکن دارد. به دلیل تحریم ها و نبود قطعات یدکی، تعمیرات اساسی با تاخیر انجام می شد. اما طی دوسال گذشته اقدام های خوبی در جهت تامین قطعات یدکی کارخانه ها صورت گرفت که در نتیجه آن می توانیم حداکثر تولید را داشته باشیم.
توسعه دو میدان «شادگان» شامل کل مخزن ( آسماری و بنگستان) و «کوپال» شامل مخزن آسماری، طی قراردادهایی به شرکت های روسی واگذار شده است، آنها هم بازدیدهای اولیه ایی از این میادین انجام داده اند اما هنوز به مرحله تحویل میادین نرسیده ایم.
شرکت مارون یکی از بزرگ ترین شرکت های تولیدکننده نفت خام کشور است و زمینه های زیادی برای جذب سرمایه خارجی در این مجموعه به دلیل نرخ بازگشت سرمایه در کوتاه مدت وجود دارد. مخزن بنگستان کوپال، یکی از مخازن مهمی است که می تواند برای سرمایه گذاران خارجی جذاب باشد. در توسعه مخزن خامی و همچنین مخزن آسماری و بنگستان مارون می توانیم با شرکت های خارجی همکاری داشته باشیم، زیرا مخزن مارون یکی از پیچیده ترین و جذاب ترین مخازن نفت و گاز دنیا و نیازمند فناوری روز و سرمایه گذاری است. مخزن خامی با دارا بودن ترکیبات ارزشمند گازی می تواند در اختیار شرکت های سرمایه گذار نفتی و یا پتروشیمی قرار گیرد .
هم اکنون برای تثبیت فشار و افزایش ضریب بازیافت، نفت خام در میدان نفتی کوپال گاز تزریق می شود. البته در دوسال گذشته با هدف تعمیرات اساسی و ایمن سازی، کارخانه تزریق گاز مارون را از مدار خارج کرده ایم که با تلاش های این مجموعه از آبان ماه 1401 و با اجرای پروژه تعویض خط لوله اصلی مارون، تعمیرات اساسی تزریق گاز همزمان در سه جبهه با تعمیرات شیرهای جوشی، خطوط اصلی چاه های تزریق گاز و هدرهای ورودی و خروجی کارخانه آغاز شده است و امیدواریم تا پایان سال 1402 این کارخانه وارد مدار شود.
ضریب بازیافت نفت در این مجموعه در میادین مختلف متفاوت است، مثلا ضریب بازیافت نفت میدان مارون به دلیل پیچیدگی مخزن، حدود 25 درصد و شادگان بیش از 50 درصد است. در صورت انجام سرمایه گذاری لازم، قطعا شاهد افزایش تولید در این میادین خواهیم بود.
با هدف کاهش سوزاندن گازهای همراه مشعل، قراردادهایی با دو شرکت داخلی منعقد که در نتیجه اجرایی شدن قراردادهای مذکور میزان سوزاندن گازهای همراه مشعل را به زیر 10 درصد رسانده ایم. براساس برنامه ریزی و در صورت تامین اعتبار و اجرای برخی پروژه های مرتبط طی دوسال آینده، این میزان گازسوزی را به صفر خواهیم رساند.
در نوسازی تاسیسات موفق شدیم دو دستگاه نمک گیر غشایی نسل جدید با ظرفیت روزانه 20 هزار بشکه در مارون 5 نصب و راه اندازی کنیم که کنترل کیفیت نفت خام را انجام می دهند و اکنون در مرحله آزمایش قرار دارد و پس از آن رسماً به مدار تولید می آید. در بخش پمپ های تزریق پساب، 6 دستگاه پمپ چند مرحله ای برای تزریق پساب و انتقال نفت تامین کردیم که یکی از آنها نصب و دیگر دستگاه ها هم تا پایان سال نصب می شود. پروژه احداث حوضچه های پساب جدید بتنی ایزوله در سطح واحدها نیز فعال است. احداث پل بتنی عریض در کریدور خطوط اصلی انتقال نفت شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به سمت آغاجاری و امیدیه با اهداف پدافندی و صیانت از خطوط لوله در حال انجام است. برای تامین آب صنعتی مورد نیاز واحدهای عملیاتی نیز سیستم پمپاژ جدید نصب شده است. برج های گوگرد زدای 40 هزار بشکه ای واحدهای مارون 3 و 5 را نصب کردیم که راه اندازی آنها تا پایان سال 1402 انجام می شود. همچنین با توان داخلی این شرکت اقدام به ساخت دستگاه 5 هزار بشکه ای MOS کرده ایم و تمام تجهیزات و قطعات آن از سوی سازندگان داخلی تامین شده است و در هفته دولت آماده راه اندازی می شود. همچنین 2 دستگاه آمبولانس تیپ B برای ارتقای ناوگان درمانی تامین شده است. سامانه حفاظت الکترونیک ستاد و مجتمع های صنعتی مارون 3 و 5 را راه اندازی کردیم و راه اندازی این سامانه در سایر مجتمع ها هم در حال انجام است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی همواره در کنار مردم بوده است. بخصوص در تابستان که فصل تنش آبی است، اقدام به دراختیار گذاشتن 6 دستگاه تانکرآبرسانی برای شهرهای رامشیر، رامهرمز، غیزانیه کرده است. غیزانیه از مناطقی است که با بحران آب روبه روست، خوشبختانه با همکاری این شرکت احداث خط لوله آبرسانی به منطقه غیزانیه انجام و مشکل مرتفع شد. تانکر آبرسان برای برخی روستاهای اطراف آن که مشکل تامین آب دارند، روزانه در حال ارسال و تامین آب آشامیدنی موردنیاز هستند. از دیگر اقدام ها در حوزه مسئولیت های اجتماعی می توان به تامین، تعمیر و تجهیز مدارس در حوزه جغرافیایی فعالیت های این شرکت اشاره کرد. توزیع 3 هزار پکیج نوشت افزاری بین دانش آموزان روستایی، ترمیم و آسفالت جاده های روستایی، احداث پل های ورودی روستاها، افزایش سرانه فضای سبز و احداث 2 قلمستان و یک نهالستان با پرورش 200 هزار اصله نهال و توزیع در بخش های همجوار، توزیع 4 هزار بسته کمک معیشتی در میان شهروندان تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد شهرهای رامشیر، رامهرمز، غیزانیه و باوی، بازسازی ونوسازی قبور شهدا از سوی بسیج این شرکت و اعزام تیم پزشکی به روستاهای همجوار تاسیسات با محوریت این شرکت و همکاری سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و تداوم این نهضت برای ارائه خدمات پزشکی و بهداشتی به ساکنین این روستاها، بخشی از فعالیت ها در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی به شمار می رود.
در سال های گذشته صنعت نفت نیاز نیروی انسانی خود را در رده های مختلف سازمانی از طریق آزمون، جذب و پرورش نخبگان در آموزشگاه های حرفه ای، هنرستان صنعتی و دانشگاه صنعت نفت تامین می کرد. به دلیل استمرار موضوع همه ساله ورودی نیروهای آموزش دیده و کاردان در صنعت نفت متناسب با خروجی از صنعت و بازنشستگان پیش بینی می شد. این موضوع علاوه بر مدیریت دانش و رشد تدریجی کارکنان نیاز صنعت را به نیروی انسانی در هم رده های سنی و تجربی بر طرف می کرد . متاسفانه با بی تدبیری و تصمیم های غلط، مسئولان وقت در دهه هفتاد اقدام به تعطیلی آموزشگاه حرفه ای و هنرستان صنعتی درسطح مناطق نفتخیز کردند و سیاست گذاری در حوزه منابع انسانی، واگذاری کارهای مهم تعمیراتی و عملیاتی به پیمانکاران نیروی انسانی و جذب نیرو، بدون ارزیابی جهت مشاغل مهم و حساس شرکت انجام شد؛ به طوری که پس ازسه دهه با خروج کارکنان با تجربه و متخصص به واسطه بازنشستگی و عدم اجرای صحیح مدیریت دانش و مشهود بودن عدم توازن ورودی و خروجی نیروی انسانی متخصص در مشاغل مختلف سازمان شاهد آثار تصمیم های غلط درحوزه منابع انسانی هستیم. پیشنهاد می کنم آموزشگاه ها و هنرستان های صنعتی، بازگشایی شوند و دانشگاه صنعت نفت نیز تقویت شود. پرورش نیروی انسانی به واسطه نیاز صنعت و دوراندیشی جدی در این خصوص است.خوشبختانه در دولت سیزدهم به این مقوله توجه ویژه ای شده که امید است در این خصوص شاهد تصمیم های خوب باشیم.
گذری بر تلاش و تعهد کارکنان انتقال گاز در بام استان فارس
مشعل تاسیسات تقویت فشار گاز همچون نبض، انتقال گاز را بالا می برد و به عنوان قلب تپنده این صنعت، از جایگاهی ویژه برخوردار بوده و موقعیت جغرافیایی و انتقال گاز روی خطوط چهارم و هشتم سراسری، تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر را به عنوان یکی از تاسیسات راهبردی مطرح کرده است. از سال 1395 تا 1398 به دلیل نبود ایستگاه های تقویت فشار گاز روی خط هشتم سراسری، ارتباط این خط لوله با خط چهارم با بهره گیری از ظرفیت تاسیسات تقویت گاز صفاشهر 4 شکل گرفت که کمک قابل توجهی به انتقال پایدار، ایمن، بهره ور و پاک گاز کرده است. کرامت میرشکاری، رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر 4 و برخی همکاران او درباره این تاسیسات و اهمیت آن در انتقال ایمن و پایدار گاز از این حوزه عملیاتی، همچنین علی نیک نام، رئیس مرکز بهره برداری خط لوله و حمل ونقل شیراز و همکارانش توضیحاتی ارائه کرده اند که در ادامه می خوانید.
به گفته میرشکاری، با توجه به شرایط، محدودیت های موجود و کمبود شدید نیروی انسانی، تاسیسات صفاشهر 4 از تابستان سال 1398 به عنوان نخستین تاسیسات و به صورت پایلوت برون سپاری و تحت نظارت همکاران این منطقه اداره می شود. پیمان جدید 5 ساله نیز از سوی همکاران تهیه و فرایند مناقصه در حال انجام است.وی در ادامه به آخرین فعالیت های خودکفایی این تاسیسات اشاره می کند و می گوید: به طور قطع با توجه به تحریم های موجود و مشکلاتی در زمینه تامین قطعات یدکی، استفاده از قطعات یدکی و بهره گیری از توان داخلی و شرکت های دانش بنیان مدنظر بوده و تاکنون ساخت همه فیلترها، تامین و تعمیرات ولوها، تعمیرات کارت ها، بازرسی سالانه و تعمیرات اساسی ایستگاه و واحدها .... اجرایی شده است.رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر 4 تاکید می کند: هر کار و فعالیتی، مشکلات و سختی های خود را دارد؛ اما تاسیسات صفاشهر به دلیل عملیاتی بودن و داشتن محرومیت های منطقه ای دارای مشکلات ویژه ای است. اوج فعالیت تاسیسات در فصول سرد سال و با تمام ظرفیت و توان بالا؛ اما با کمترین امکانات انجام می شود و مشکلات در این شرایط دوچندان و دغدغه فکری و کاری شبانه روزی نیز مضاعف می شود. این امر موجب ناراحتی خانواده ها شده و حتی فرزندان نیز به دلیل شرایط موجود در جریان پیگیری های کاری قرار می گیرند. یقینا خانواده ها در همراهی و همکاری با شرایط موجود، نقش مهم و اساسی دارند که از همه همکاران خدوم و خانواده های محترمشان در این زمینه تشکر و قدردانی می کنم.
رضا خنیا، از همکاران میرشکاری است و با مدرک کارشناسی مکانیک طراحی جامدات و کارشناسی ارشد مکانیک طراحی کاربردی، سرپرست نوبت کاران بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران است. وی می گوید: 10 سال از عمرم را در این صنعت سپری کردم و همه تجربیات کسب شده در این مدت در تاسیسات صفاشهر و جایگاه بهره بردار بوده است.به گفته وی، مسؤولیت و تعهد انتقال پایدار و مستمر و بدون اختلال در شبکه گازرسانی برای هموطنان در این صنعت، روزها و ساعت های سختی را رقم زده است. نام گاز با گرمابخشی به منازل در زمستان های سرد همراه است که این موضوع، مسؤولیت ما را مهم تر و سنگین تر می کند. خنیا تاکید می کند: با توجه به قرار گرفتن تاسیسات صفاشهر در اقلیم سرد، هرچند سخت؛ اما گاهی خاطراتی شیرین را در برف های زمستانی این منطقه به منظور جلوگیری از توقف تجهیزات در کنار همکاران پرتلاش این تاسیسات ثبت کرده ایم. سختی و به تعبیری دغدغه مهم دیگر، حضور داشتن نیمی از این 10 سال در تاسیسات و نبودن در کنار خانواده به دلیل ساعت کاری نوبت کاری بوده که بعد از ازدواج پررنگ تر هم شده است. صبر و شکیبایی و همچنین همکاری همسرم در این زمان ها قابل تقدیر است.سرپرست نوبت کاران بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر می افزاید: بارها پیش آمده که در مناسبت های خاص سال در کنار خانواده ام نباشم. یکی از این مناسبت ها، اولین تحویل سال بعد از تولد فرزندم بود که اعتراض اعضای خانواده ام را به دنبال داشت.وی تصریح می کند: اقدام به موقع و صحیح در زمان های وقوع شرایط اضطراری و بحرانی، موضوعی است که زمینه ایجاد استرس در میان بهره برداران را شدت می بخشد؛ البته در طول سابقه کاری بنده، با در نظر گرفتن اتفاقات قابل پیش بینی و تعیین وظایف هر یک از کارکنان، همچنین به اشتراک گذاشتن تجربیات اتفاقات گذشته، این موضوع برای همکاران من در این تاسیسات به حداقل رسیده و مدیریت شده است. این استرس ها، شیفت شب، حضور در سرما و گرما و گاهی شنیدن صداهایی مضر برای شنوایی در بلندمدت، روی سلامت کارکنان تاثیر منفی می گذارد.خنیا یادآور می شود: شروع به کار و حضور در این صنعت و این جایگاه، با اشتیاق و علاقه همراه شد و طی این سال ها احساس خدمت به هموطنانم بر شیرینی کار افزوده است. به حضور و فعالیت در جایگاه های دیگر این صنعت علاقه مندم؛ اما به دلیل ساختار اداری، تاکنون این شرایط محقق نشده که امیدوارم در سال های آینده شرایط آن فراهم شود.
محمدهادی عباسی نیز از دیگر کسانی است که با مدرک فوق لیسانس مهندسی برق_الکترونیک، به عنوان سرپرست نوبت کاران تاسیسات تقویت گاز صفاشهر منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار است. وی می گوید: با توجه به عملیاتی بودن کار در کنار گاز با فشار بسیار بالا، همواره خطرات زیادی برای کارکنان مناطق عملیاتی وجود دارد که این موضوع به همراه کار شیفتی، استرس بسیار بالایی را وارد می کند. با وجود سختی های کار و استرس ناشی از قطع احتمالی عملیات گازرسانی به هموطنان عزیز در سراسر ایران و همچنین شرایط کار که عملیاتی و دوری از خانواده است، معتقدم که بیشترین سختی کار متوجه خانواده ماست. عباسی می افزاید: کارکنان عملیاتی نمی توانند در بسیاری از لحظات تلخ و شیرین در کنار خانواده خود باشند و باید برای انتقال پایدار و بدون وقفه گاز در منطقه عملیاتی فعالیت کنند. طی 10 سالی که در مناطق عملیاتی شرکت گاز مشغول به کار بوده ام، همواره مدیون فداکاری خانواده، بویژه همسرم هستم که با شرایط کاری من کنار آمده و سعی کرده با برخورد مناسب با مشکلات، از ایجاد استرس مضاعف به من جلوگیری کند. وی ادامه می دهد: به دلیل فعالیت اقماری، میان من و پسر نوزادم ارتباطی قوی شکل نگرفته و به محض اینکه به من عادت می کند، دوباره باید او را ترک کنم و به محل کارم برگردم.
مهدی افراسیابی که دانشجوی رشته برق در مقطع کارشناسی است، می گوید: از سال 86 تاکنون در تاسیسات تقویت فشار گاز در سمت تکنیسین برق مشغول به کار هستم. وی می افزاید: برخی افراد برای اینکه در زندگی حرفه ای شان به موفقیت هایی دست پیدا کنند، موانع سخت و زیادی را پشت سر گذاشته اند و بر چالش هایی که پیش روی آنها قرار گرفته، غلبه کرده اند؛ اما نکته اصلی این است که هیچ موفقیتی حاصل نمی شود، مگر با توکل و امید به خدای متعال که همواره یاری رسان بندگان خود است. افراسیابی تصریح می کند: در هر کاری استرس وجود دارد و عوامل استرس زا باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن، ایجاد مشکلات جسمی، افزایش فشارهای روانی و در نهایت کاهش بازدهی کار می شود که این عوامل ممکن است ناچیز و گذرا یا حاد باشد؛ اما توکل به خدا، داشتن آرامش ذهنی و کار در محیطی با همکاران خوب نه تنها باعث کم شدن استرس می شود؛ بلکه از بروز برخی پیشامدهای جبران ناپذیر جلوگیری می کند. این تکنیسین برق تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر ادامه می دهد: فشار کاری زیاد، واکنشی در شخص ایجاد می کند، با این حال راه های کنترلی زیادی وجود دارد، به طوری که با برنامه ریزی، کنترل و مدیریت صحیح و اصولی کارها می توان باعث کاهش چشمگیر اضطراب و استرس شد. باید سعی کنیم خلق وخوی خود را عوض کنیم و از به تعویق انداختن کارها بپرهیزیم و با یادداشت کارهای روزانه، برنامه ریزی داشته باشیم. وی با بیان اینکه دوری از خانواده، یکی از مهم ترین مشکلات است، تاکید می کند: بیشتر مواقع، اشخاص در محل کار با مشکلات و چالش هایی دست و پنجه نرم کرده و حس می کنند از رویارویی یا برطرف کردن آن ناتوان هستند؛ اما تجربه من اینگونه بوده که صبر و تحمل همسر و فرزندم، سبب شده این مشکل برای من خیلی دیده نشود. افراسیابی به خاطرات کاری اش اشاره می کند و می گوید: برق گرفتگی در حال انجام کار، برخورد پتک با انگشت دستم که باعث آسیب دیدگی شدید شد و ترکیدگی فیلتر مربوط به سایلنسر کمپرسور هوا که به چشمم صدمه زد، از خاطرات تلخ ثبت شده در ذهنم است. وی می افزاید: کار در صنعت گاز، ضمن اینکه باعث افزایش تخصص و مهارت فرد می شود، امتیاز خوبی را برای کارجویان رقم می زند که این مسائل، از مزایای کار در این صنعت به شمار می رود. این تکنیسین برق تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر تاکید می کند: از مسؤولان انتظار می رود، دیدگاه خود را نسبت به نیروهای ارکان ثالث کمی بهتر کنند تا این نیروها ساماندهی شوند و مزایای نیروهای قراردادی و رسمی هم به آنها تعلق بگیرد. در ادامه هم قدردان همه عزیزانی هستم که خدمتگزار این نظام هستند.
حضور افرادی مثل همت آبکار که به عنوان مهماندار در ایستگاه تقویت فشار گاز صفاشهر مشغول به کار است، یک موهبت به شمار می آید. او به نفراتی که در این ایستگاه تقویت فشار هستند، خدمت رسانی می کند و از این بابت نیز خوشحال است. همت آبکار، با بیان اینکه کارم را دوست دارم و سعی می کنم رضایت خاطر مهمان ها را جلب کنم، ادامه می دهد: هر کاری، سختی های خودش را دارد. سختی کار ما هم این است که باید شرایط اسکان و پذیرایی مهمان هایی را که از شهرهای مختلف به اینجا می آیند، فراهم کنیم. برخی مهمان ها دیروقت و در روزهای تعطیل سفر می کنند، از این رو کار ما شیفتی است و شیفت شب با بی خوابی همراه است؛ این موضوع بر روح و روان ما تاثیر می گذارد؛ با این حال به این دلیل که کارم را دوست دارم، سعی می کنم با روحیه ای عالی، بر فشار کاری ام غلبه کنم. وی با اشاره به اینکه مدیریت خانواده در زمان هایی که نیستم، به عهده همسرم است، می گوید: همسرم خانه دار است و بخوبی توانسته از عهده این مسؤولیت برآید و در امور خانه و تربیت فرزندان، بسیار موفق عمل کند. همسرم با کار من کنار آمده و درک خوبی از شرایط آن دارد. آبکار، بهترین خاطره شغلی خود را قبولی در مصاحبه و گزینش در اواخر سال 1386 می داند و می گوید: از آن سال تاکنون مشغول به کار هستم و این فرایند برایم لذت بخش است. او به یک خاطره بد هم اشاره و تصریح می کند: این خاطره مربوط به مرداد 1400 است که به بیماری کرونا مبتلا شدم و به مدت یک ماه درگیر این ویروس منحوس بودم؛ خدا را شکر بهتر شدم و به سر کار بازگشتم. وی تصریح می کند: از آنجا که در این صنعت هستم، سختی ها و مشکلات را به چشم دیده ام و درک می کنم و می دانم همکارانم برای روشن ماندن شعله های گاز چه سختی هایی را متحمل می شوند. زمانی که فردی به کارش علاقه مند باشد، کار خود را به نحو احسن انجام می دهد و خستگی را احساس نمی کند؛ همکاران من در این صنعت همگی مسؤولیت پذیر و باوجدان هستند. مهماندار تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر می گوید: انتظارم از مسؤولان این است که وضعیت ما نیروهای ارکان ثالث را هم سروسامان دهند. 15سال است که به صورت پیمانکاری مشغول به کار هستم و انتظار دارم تبدیل وضعیت شوم.
علی نیک نام، دارای مدرک تحصیلی مهندسی مکانیک با 25 سال سابقه خدمت در واحدهای عملیاتی منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران هم اکنون رئیس مرکز بهره برداری خط لوله و حمل ونقل شیراز است. به گفته وی، این یارد با داشتن 45 نیرو، بزرگ ترین مرکز بهره برداری خط لوله، یارد مرکزی و معین دیگر مراکز پنجگانه خط لوله منطقه است. نیک نام یادآور می شود: مرکز بهره برداری خط لوله و حمل ونقل شیراز با دارا بودن پنج واحد تعمیراتی و پشتیبان فعال (تعمیرات خط لوله، ابزار دقیق،کنترل خوردگی، حمل ونقل و خدمات اداری)، همانند سایر مراکز منطقه فعالیت می کند. این مرکز با پایش ولوها و مسیرهای خط لوله زیرزمینی، افزون بر موارد یادشده، وظیفه انتقال پایدار گاز به مبانی مصرف شهری و صنعتی، ارائه خدمات تعمیراتی خطوط لوله سراسری، حمل ونقل و خدمات ماشین آلات ساختمانی، همکاری با دیسپچینگ و... را عهده دار است. رئیس مرکز بهره برداری خط لوله و حمل ونقل شیراز تصریح می کند: طراحی، آنالیز و ساخت طوق استیل دستگاه برشکاری گرم (BEVEL MACHINE) خط لوله گاز به منظور جایگزینی قطعات خارجی تحت تحریم و ارائه به واحد پژوهش منطقه از آخرین فعالیت های این مرکز در حوزه خودکفایی است. وی با بیان اینکه سختی کار در خطوط لوله، واژه غریبی برای همکاران عملیاتی کم ادعا نیست، می گوید: شرایط بد آب و هوایی در همه فصول سال، دسترسی نداشتن به امکانات رفاهی و شرایط اقتصادی زندگی کارمندی، همکاران را همچون لوله های فولادی انتقال گاز مقاوم و خانواده های آن ها را صبور و قانع تر ساخته است.
سام قائدی که در رشته مهندسی مکانیک تحصیل کرده و هم اکنون به عنوان مهندس تعمیرات خطوط لوله شیراز مشغول به فعالیت است، می گوید: آنکال بودن 24 ساعته، استرس ایجاد وقفه در فرایند انتقال گاز، خطرات جاده ای با توجه به ماموریت های روزانه، نگرانی از وقوع خطرات جانی به دلیل حفاری مداوم روی خطوط لوله گازدار، خطرات تعمیرات اضطراری خطوط گازدار و... از سختی های کار ما به شمار می آید. وی تاکید می کند: استرس شدید تاثیر مستقیمی بر سلامت جسم و روح دارد. با آموزش، مطالعه، کسب تجربه، مسلط شدن بر کار و مدیریت کردن شرایط می توان تا حدودی با استرس مقابله کرد. قائدی تصریح می کند: تعمیرات پروژه ای و تسطیح مسیر خطوط در برخی مواقع، باعث دوری از خانواده می شود که این موضوع، مشکلاتی را به همراه دارد. از سوی دیگر به دلیل ماموریت های روزانه، برنامه ریزی صحیحی در زندگی صورت نمی گیرد. حتی در برخی مناسبت ها مثل تعطیلات نوروز، به دلیل آنکال بودن و تعمیرات اضطراری در کنار خانواده حضور نداشته ایم، با این حال خانواده این شرایط را پذیرفته و درک می کند.
مهندس تعمیرات خطوط لوله شیراز با بیان اینکه این کار معایب و محاسنی دارد که به علت ماهیت کار باید آن را پذیرفت، می گوید: برخورد بولدوزر هنگام تسطیح مسیر خط لوله و مصدوم شدن همکاران از خاطرات تلخی است که به یاد دارم. وی می گوید: از این شغل خسته نشده ام؛ اما از مسؤولان انتظار رسیدگی به معیشت کارکنان از طریق افزایش گرید، حقوق، مزایا و تسهیلات را دارم.
غلامرضا صادقی نیا با مدرک لیسانس مکانیک خودرو، هم اکنون رئیس حمل ونقل مرکز بهره برداری شیراز است. وی می گوید: با توجه به مرکزی و معین بودن یارد شیراز، گسترش خطوط انتقال گاز در این مرکز (حدود یکهزار و 100 کیلومتر در حوزه بهره برداری شیراز) و عملیاتی بودن 24 ساعته مسؤولیت انتقال ماشین آلات، تجهیزات و کارکنان مرتبط در عملیات و شرایط اضطراری شرایط ویژه ای داریم.
صادقی نیا ادامه می دهد: مسؤولیت پذیری هر شخص نسبت به وظایف محوله، قطعا تاثیرات فراوانی بر سلامت بدن از جمله اعصاب، چشم، قلب، عروق و سایر اعضا و اندام بدن خواهد داشت که این موارد، موجب اختلال در روند زندگی می شود.
با مدیریت استرس که شامل تعامل، گفت وگو، برطرف کردن چالش محیط کاری در حد معقول، برنامه ریزی صحیح، تفویض اختیار در برخی موارد و... می شود، ضمن وارد نکردن استرس به همکاران، می توان اقدامی موثر در مدیریت آن انجام داد. وی تصریح می کند: بی شک دوری از خانواده، باعث به وجود آمدن مشکلات روحی و جسمی زیادی خواهد شد که برحسب شرایط کاری و ایجاد اعتماد و فراهم کردن زمینه مناسب می توان تا حدی آن را مرتفع کرد. با برنامه ریزی، اعتمادبه نفس و ارتباطات شایسته و صرف انرژی مثبت می توان با این شرایط کنار آمد.
صادقی نیا در ادامه به یکی از خاطره های شیرین در جشن های دهه فجر اشاره می کند و می گوید: چند سال پیش بود که همکاران روابط عمومی، برای تجلیل از برخی بازنشستگان، مراسمی تدارک دیدند و آنها را به اتفاق خانواده هایشان دعوت کردند.
در این مراسم برخی بازنشستگان، اشعاری خواندند که این برنامه، با توجه به میزان سواد و سن و سال بازنشستگان، بسیار دلنشین و دیدنی شد. رئیس حمل ونقل مرکز بهره برداری شیراز در پاسخ به این پرسش که آیا مناسبت هایی بوده که از خانواده دور بوده باشید؟ می گوید: اوایل استخدام، یک دوره آموزشی برایمان در تهران برگزار کرده بودند و من در آن شرکت داشتم.
در این زمان بود که خبر تولد نخستین فرزندم به من داده شد؛ اما به دلیل محدودیتی که داشتیم، تا چند روز امکان بازگشت نداشتم و مجبور شدم تلفنی، جویای حال خانواده شوم. به هرحال شرایط کاری بنده این چنین بوده و مشاغل عملیاتی از معایب زیاد و محاسن کم برخوردار است که باید با آن ساخت.
وی درباره مزایا و معایب کار عملیاتی می گوید: این حرفه، دارای تنوع و تجارب فراوانی بوده و تا حدودی نیز از امنیت شغلی برخوردار است که از مزایای آن به حساب می آید. در اختیار قرار دادن وقت و زندگی خود و خانواده به سازمان، وجود استرس شغلی و جسمی و روحی و... نیز از معایب آن است.
صادقی نیا می افزاید: با توجه به انجام کار صادقانه و مسؤولیت پذیری شخصی در انجام امور محوله، متاسفانه در برخی موارد از جمله ارتقای شغلی و اعاده حق مورد بی مهری قرار می گیریم که بسیار آزاردهنده است. انتظار می رود با فراهم کردن بستری امن و در حد امکان کاستن استرس روحی، جسمی و شغلی و عدم تضعیف حق و درک متقابل در سازمان، شرایط بهتری فراهم شود.
قاسم محیاپور، فارغ التحصیل رشته مهندسی برق بوده و از سال 86 در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار شده است.
وی که از ابتدا به فعالیت های تخصصی تعمیرات و نگهداشت شیرهای اتوماتیک مشغول بوده، می گوید: همیشه سعی کرده ام فراتر از وظیفه سازمانی، علاقه مند و عاشق کارم باشم. مطالعه، آموزش و ارتقای سطح علمی را در همه اوقات دنبال می کنم و تلاش کرده ام در کار گروهی، انعطاف پذیر و در مسائل کاری نیز امانت دار و در مسیر اهداف و ارزش های سازمان کوشا باشم.
محیاپور می گوید: با توجه به ماهیت عملیاتی واحد تعمیرات شیرهای خودکار سطح منطقه به صورت 24 ساعته آماده باش و در خطوط زیرمجموعه مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز شیراز و منطقه مشغول به انجام وظیفه هستم. این شغل با توجه به فشار و استرس کاری، باعث شده برخی همکاران قدیمی و با تجربه واحد ما، دچار بیماری های جسمی از قبیل فشارخون شوند.
وی درباره چگونگی نحوه مدیریت استرس می گوید: در طول این سال ها برای مدیریت و کاهش استرس و ایجاد محیط شغلی امن و پرنشاط همیشه سعی کرده ایم با برنامه ریزی دقیق، انعطاف پذیری بر پایه افزایش مهارت های شغلی، ایجاد روحیه علاقه مندی به کار و خلاقیت و مسؤولیت پذیری، مثبت گرایی و در کنار آن ورزش، احساس رضایت مندی شغلی را به منظور تحقق اهداف سازمان در خودم ایجاد و از استرس دوری کنم.
محیاپور می افزاید: با توجه به گستردگی منطقه عملیاتی و ماهیت شغلی و اهمیت مصرف کنندگان خاص، مشکلات دوری از خانواده جزء لاینفکی از کار واحد ماست. به دفعات پیش آمده که در مناسبت ها و مشکلات مختلف به دلیل شرایط عملیاتی در کنار خانواده نبوده ام؛ اما به دلیل داشتن همسری دلسوز و خانواده ای مهربان، این مساله همیشه برای بنده قابل تحمل بوده است.
وی تصریح می کند: از خاطرات شیرین، می توان به احساس خوب پایان تعمیرات اساسی و رفع عیوب تجهیزات و عمل کننده های خودکار خطوط اصلی و فرعی که با توجه به قدمت یا چالش قطعات یدکی و تحریم ها از سرویس خارج می شوند، اشاره کرد. در مورد خاطرات تلخ هم باید بگویم که بهمن سال 1399 که برای انجام عملیات اتصال نهایی و راه اندازی یک ایستگاه جدید گازرسانی در یکی از سردترین نقاط استان به ماموریت رفته بودم، حین کار از ناحیه پا دچار حادثه و آسیب شدید شدم که برایم بسیار ناخوشایند بود.
محیاپور می گوید: با وجود سختی های متعددی که در کار وجود دارد؛ اما انجام صحیح و به موقع وظایف محوله و حرکت در مسیر تحقق اهداف سازمان همسو با توسعه و بالندگی جامعه و صنعت، همیشه برای من ایجاد رضایت شغلی و روانی را در پی داشته است. انتظارم این است که با توجه به ماموریت و مسؤولیت های محوله شغلی و تلاش کارکنان، برخی مقررات و دستورالعمل ها برای تسهیل فرایندهای شغلی به منظور تعیین وضعیت و ارتقای کارکنان، تقویت سیستم تشویق و ترغیب در سازمان، پشتیبانی مالی مناسب و به موقع از کارکنان و خانواده های آنها در شرایط خاص، حمایت از ایده های خلاق و توسعه خلاقیت و شایسته سالاری مورد بازبینی و اصلاح قرار گیرد.
ناصر نظری علمدارلو، مهندس تعمیرات کنترل ابزار دقیق و شیرهای خودکار دارای 30 سال سابقه کار است.
وی می گوید: گسترش خطوط انتقال گاز در این مرکز، عملیاتی بودن و فعالیت 24 ساعته و انتقال پایدار گاز از وظایف کارکنان این تاسیسات به شمار می آید.
وی با بیان اینکه در واحد شیرهای خودکار مرکز بهره برداری شیراز مشغول به فعالیت هستم، ادامه می دهد: انتقال گاز به کلانشهر شیراز، شهرستان های حومه و مصرف کننده های عمده ای چون نیروگاه های برق، پتروشیمی، پالایشگاه، شهرک های صنعتی، کارخانه های ذوب آهن و فولاد و سراسر کشور از طریق خطوط لوله حوزه استحفاظی این مرکز و تامین گاز آنان نیز به عهده این منطقه است. بیش از 400 شیر و بیش از 100 ایستگاه شیر بین راهی (مجهز به سیستم شکست لوله) روی خط حوزه استحفاظی طراحی شده تا چنانچه در مسیر انتقال، خط دچار شکستی شود، این شیرها عمل کرده و از هدررفت گاز جلوگیری کنند.
به گفته نظری، با هر افت فشار محسوسی که در خط ایجاد شود، شیرها به طور اتومات بسته می شوند و وظیفه ما باز کردن، حفظ، تعمیر و نگهداری از این شیرها و انتقال پایدار گاز در خطوط سراسری و داخلی تا مبادی مصرف است.
وی ادامه می دهد: از آنجا که شغل ما از حساسیت بالایی برخوردار است و چنانچه شیری در مسیر انتقال بسته شود یا حادثه ای در خط لوله گاز رخ دهد، جریان گاز قطع می شود، نخستین گروه و نفرات پیشرو، واحد شیرهای خودکار هستند که در کوتاه ترین زمان ممکن باید در محل حاضر شوند. این واحد پس از حضور، اقدام های لازم مانند تعمیرات خطوط لوله، تخلیه خط و عاری از گاز کردن آن، کنترل فشار خطوط، هواگیری و تزریق گاز پس از انجام تعمیرات، پیگرانی عمل کننده های شیرهای بین راهی و تعمیرات شیر و عمل کننده را انجام می دهد. رفع نشتی ولوها، بازدید دوره ای از ایستگاه های شیر، بازرسی، آزمایش شیر و عمل کننده ها از فعالیت های مهم دیگری است که انجام می دهیم.
مهندس تعمیرات کنترل ابزار دقیق و شیرهای خودکار منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران، به تاثیر استرس کار روی سلامت بدن اشاره می کند و می گوید: مطمئنا داشتن استرس تاثیرات زیادی بر سلامت انسان خواهد داشت. تماس های کاری خارج از زمان اداری در هر ساعت از شب موجب بی خوابی، آشفتگی و دلشوره می شود. با حفظ خونسردی در شرایط خاص و دشوار، برنامه ریزی صحیح و تعیین نفرات آنکال خارج از زمان اداری سعی می کنیم این شرایط را مدیریت کنیم.
نظری درباره مشکلات دوری از خانواده می گوید: خانواده پذیرفته است که ماهیت کار ما، عملیاتی است و حضور نداشتن در مراسم عزا، عروسی، مهمانی و اعیاد از مشکلات زندگی کاری ما محسوب می شود، از این رو با برنامه ریزی، درک بالا و همراهی ، نبود ما را در هر زمان تحمل می کنند و خوشبختانه این مسائل تا حدودی برای ما حل می شود.
نظری تولد نخستین فرزندش را به عنوان شیرین ترین خاطره عنوان می کند و می گوید: وقتی فرزند اولم به دنیا آمد، در کنار خانواده نبودم. آن زمان در فراشبند کار می کردم و به دلیل نبود امکانات مناسب در این شهر، همسرم را نزد پدر و مادرم در شهر آباده گذاشته بودم . در برگشت از ماموریت، خانم همسایه، خبر تولد فرزندم را به من داد و مژدگانی درخواست کرد. آن زمان خبری از موبایل نبود و حتی خانه های فراشبند تلفن ثابت نداشتند.
وی درباره خاطره بد دوران کاری خود نیز می گوید: در مسیر خط لوله دوم سراسری، مشغول حفاری دستی اطراف لوله بودیم که با حرکت ناگهانی، دیواره کانال فروریخت و دو نفر از کارگران زیر آوار ماندند. با تلاش همکاران، کارگران از زیر آوار بیرون کشیدیم و به بهداری فراشبند منتقل کردیم. متاسفانه به دلیل طولانی بودن مسیر، یکی از کارگران فوت کرد که یادآوری این حادثه همچنان برایم آزاردهنده است.
مهندس تعمیرات کنترل ابزار دقیق و شیرهای خودکار منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران یادآور می شود: در بسیاری از مناسبت ها از خانواده دور بوده ام؛ چراکه بیشتر مواقع تعمیرات خطوط و ایستگاه ها در ایام تعطیل انجام می شود و ما درگیر کار هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که کار در صنعت گاز چه مزایا و معایبی دارد، می گوید: کار ما عملیاتی است و بیشتر مواقع در خارج از اداره در مسیر خطوط لوله و ایستگاه های شیر بین راهی هستیم. کارمان تنوع آب وهوایی دارد و در یک محل متمرکز نیستیم که می تواند مزیت محسوب می شود. از سوی دیگر به دلیل عملیاتی بودن کار، برنامه ریزی کردن، داشتن شغل دوم یا انجام کار در خارج از زمان اداری برایمان میسر نیست، ضمن اینکه حقوق کارمندی هم با تورم زمانه مطابقت ندارد. از کار در این صنعت خسته نشده ام و به کارم علاقه مندم؛ چراکه خدمت به مردم، خستگی را از تنم بیرون می برد.
انعکاس توانمندی های منطقه شمالغرب در انتقال بی وقفه و پایدار فراوردههای نفتی
مشعل معمولا از خطوط لوله به عنوان شریان های حیاتی صنعت نفت یاد می شود؛ چرا که انتقال نفت و فراورده های نفتی با عبور از این گذرگاه های آهنی در تلمبه خانه ها و تاسیسات جانبی ایجاد شده در مسیر، پالایش می شود و در نهایت به مصرف می رسد. بیش از 14 هزار کیلومتر خط انتقال محصولات نفتی در سیطره و مدیریت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرار دارد که متشکل از ۱۲ شرکت فرعی از جمله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب است که تامین سوخت را در گستره ای از غرب کشور به عهده دارد. سفر به استان زنجان و متعاقب آن، بازدید از تاسیسات و مراکز انتقال نفت ایده لو و ابهر فرصتی است تا به گوشه ای از تلاش گمنامان این عرصه از صنعت نفت کشور پرداخته شود. تلاشی که محصور در زمان و مکان نیست و با انواع مخاطرات جدی نیز مواجه است.اشتهارد، ابهر، زنجان، ایده لو، میانه، شهید کریمی، ترکمنچای، تاسیسات ۱۴ اینچ ری-تبریز، ۱۶ اینچ نفت خام، مرکز انتقال نفت ۱۴ اینچ تبریز-سراب، مرکز انتقال ۱۰ اینچ تبریز-میاندوآب، مراغه، میاندوآب، ارومیه، سراب، اردبیل و همچنین تاسیسات نیروگاه سلطانیه، اردبیل و ارومیه هستند. گزارش پیش رو، چکیده و ماحصل سفر به این منطقه برای بیان تنها گوشه ای از بی شمار تلاشی است که دراین بخش ازکشور انجام می شود تا فراورده های نفتی به مبادی مصرف و مصرف کنندگان برسد.
اواسط خرداد امسال، براي بازديد از مراكز انتقال نفت و تاسيسات شمالغرب شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران از تهران به سمت مركز منطقه شمالغرب استان زنجان حركت كرديم. از استان زنجان به عنوان یکی از قطب های گردشگری ایران یاد می شود که نه تنها در حوزه گردشگری؛ بلکه در زمینه صنایع دستی نیز ید طولایی دارد.این استان، محور ارتباطی مرکز ایران به غرب است و ظرفیت های بالایی برای توسعه، رونق و رشد گردشگری و صنایع دستی دارد.مركز انتقال نفت خام منطقه شمالغرب در ضلع شمالي شهر زنجان در دامنه كوه واقع شده و يكي از مناطق عملياتي 12گانه خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به شمار می آید كه داراي چند مركز انتقال نفت و تاسيسات تابعه در مسيري به طول یکهزار و 776 كيلومتر است.
مرکز انتقال نفت ایده لو، نخستين مرکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب است که برای بازدید رهسپار آنجا می شویم. این مرکز به لحاظ زمانی، حدود یک ساعت با زنجان فاصله دارد و این دوری از مرکز شهر، محدودیت هایی را از نظر دسترسی نداشتن به برخی امکانات شهری، برای کارکنان آن ایجاد کرده است.
وارد مرکز ایده لو می شویم. تا چشم کار می کند بیابان دیده می شود و تنها آزردگی صوتی منطقه، صدای تجهیزات و تاسیسات تلمبه خانه هاست. امیرمسعود صبوری منش، رئیس مرکز انتقال نفت ایده لوست.
دکترای شیمی از دانشگاه خوارزمی تهران دارد و فعالیت خود را از سال 1380 در صنعت نفت با حضور در پتروشیمی اراک آغاز کرده است. یک سال حضور در پتروشیمی خارک و6 سال هم در بندر ماهشهر از جمله سوابق کاری وی قبل از فعالیت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران محسوب می شود. سپس به مدت یک سال در مرکز انتقال نفت اشتهارد مشغول به فعالیت شده تا سرانجام در سال 89 مرکز انتقال نفت ایده لو پایگاه کنونی اش برای ادامه فعالیت می شود و هم اکنون حدود 13 سال است که در این مرکز خدمت می کند.
او در ابتدای گفت و گو، ضمن اشاره ای گذرا به سوابق کاری و تحصیلی اش، درباره کلیت کار در مرکز انتقال نفت ایده لو می گوید: این مرکز در 45 کیلومتری جاده ترانزیت زنجان-تبریز واقع شده و دارای دو خط لوله به قطرهای 14 و 16 اینچ است که به ترتیب مربوط به انتقال انواع فراورده های نفتی از قبیل بنزین، نفتگاز، نفتا، نفت سفید و دیگری مربوط به انتقال نفت خام است. حوزه استحفاظی مرکز ایده لو 15 هکتار مساحت دارد که از این میزان، 7 هکتار آن ناحیه صنعتی و مابقی به منازل مسکونی، مهمانسرا و مدرسه اختصاص داده شده است. 51 پرسنل به صورت شبانه روزی در این مرکز مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد نیروی کار، 20 نفر رسمی و مابقی قراردادی و پیمانکاری هستند. همچنین این مرکز دارای 4 دستگاه الکتروپمپ است که 3 مورد آن روی خط 16 و یک مورد در اختیار خط 14 اینچ قرار دارد. با توجه به اینکه الکتروپمپ ها به برق 6 هزار ولت نیاز دارند، بنابراین یک پست برق ۶۳ کیلو ولت به صورت اختصاصی در این مرکز واقع شده است. از دیگر مشخصات بارز این مرکز، وجود یک مخزن 21 میلیون لیتری با ظرفیت کامل است که اگر بنا به هر دلیلی مشکلی به وجود آمد، خط فعال باشد. از طرفی دو مخزن آب با ظرفیت های یک میلیون لیتر و ۵۵۰ هزار لیتر از دیگر امکانات مرکز انتقال ایده لوست که این مخازن هم با ظرفیت کامل در دسترس هستند تا در صورت بروز هرگونه حادثه بتوان از آن استفاده کرد.صبوری منش از مرکز انتقال نفت ایده لو به عنوان یکی از مراکز اصلی و مهم نام برده و با اشاره به حجم رسید و ارسال نفت خام و انواع فراورده های نفتی در سال گذشته می افزاید: در مجموع بیش از 6 میلیارد لیتر نفت خام و حدود سه میلیارد لیتر انواع فراورده نفتی(نفتگاز، نفت سفید، بنزین موتور و نفتای سبک و سنگین) در سال گذشته ازسوی تاسیسات مرکز انتقال نفت ایده لوانتقال یافته است.
رئیس مرکز انتقال نفت ایده لو از تجهیز این مرکز به سیستم های الکتروپمپ به جای توربین ها خبر می دهد و با تاکید بر اینکه نصب این تجهیز کاربردی آلودگی زیست محیطی ناشی از انتقال فراورده های نفتی را به حداقل می رساند، بیان می کند: با توجه به کمبود قطعات مورد استفاده در توربین ها و فرسوده بودن آنها و اینکه توربین، ایمنی پایینی دارد و هر لحظه امکان آتش سوزی می رود، از این رو اقدام های لازم به منظور نصب الکتروپمپ انجام شده است.
از طرفی، وابستگی به تامین قطعات مورد نیاز توربین ها به کشورهای خارجی که با اعمال تحریم ها تشدید شده بود هم مزید بر علت شد. از جمله مزیت های دیگری که می توان برای نصب الکتروپمپ ها متصور شد، این است که افزون بر حل مسائل و مخاطرات زیست محیطی، بازدهی انتقال فراورده ها در مقایسه با توربین ها بسیار بالاست و اینکه کنترل، تعمیر و نگهداری از آنها نیز به مراتب آسان تر است.
صبوری منش بر حساسیت های بالای کاری در مرکز انتقال نفت ایده لو اشاره می کند و ایجاد بسترهای لازم به منظور عیب یابی خطوط لوله با استفاده از حفاظت کاتدی و پیگرانی هوشمند را برای پایش خطوط لوله در صنعت نفت ضروری می داند و می گوید: نگهداری و محافظت از خطوط لوله در برابر انواع آسیب ها و خرابی های زیست محیطی بسیار حایز اهمیت است.
حوزه استحفاظی مرکز انتقال نفت ایده لو، 92 کیلومتر خطوط لوله دارد که ما به صورت مداوم با بهره مندی از دانش و روش حفاظت کاتدی در حال پایش و بررسی این خطوط هستیم؛ هرچند در این مسیر به این شیوه اکتفا نکرده و در بازه زمانی 6-5 ساله نیز با استفاده از روش پیگرانی هوشمند، خطوطمان را رصد و پیمایش می کنیم.
ضخامت لوله ها به مرور زمان تغییر و خوردگی ایجاد می کند که باید ترمیم شود.
با توجه به اینکه امکان انجام پیگرانی هوشمند نیز در هر موقع از سال مقدور نیست، بنابراین با اطلاعاتی که از روش حفاظت کاتدی منتج می شود، جلوی بروز بسیاری از خطرات ناشی از خوردگی ها را می گیریم.
رئیس مرکز انتقال نفت ایده لو بر اهمیت ایجاد انگیزه و امید در کارکنان صنعت نفت تاکید می کند و با اشاره به نادیده گرفتن مولفه مدیریت تعالی سازمانی در این صنعت عریض و طویل معتقد است: باید هرچه سریع تر به فکر بالابردن سطح انگیزه، ارتقای بهره وری و بازدهی نیروی کار بود. مرکز ایده لو هم به نوبه خود با کمبودهایی دست وپنجه نرم می کند. در این میان، مسائل و مشکلات ناشی از تورم و گرانی ها هم بر این کمبودها دامن زده و دیگر رمقی برای کارکنان باقی نمانده است. مگر می شود «با این هزینه ها» از پس مخارج سرسام آور زندگی امروزی برآمد. با یک نگاه گذرا در بین چهره های خسته و رنجور کارکنان، کاملا این مسأله ملموس و محرز می شود که دیگر انگیزه ای برای کار وجود ندارد و مدیران ما باید برای تقویت روحیه کارکنان تدابیر لازم را بیندیشند. صبوری منش می افزاید: دسترسی به آب سالم و کافی که در واقع جزء بدیهی ترین نیازهای اولیه هر محیط کاری است، کمبود آن در مرکز انتقال ایده لو بشدت احساس می شود. متاسفانه دوری این مرکز به شهر زنجان و به موازات آن، نبود دسترسی به برخی امکانات شهری، شرایطی را فراهم کرد که در برهه ای از زمان، بالغ بر 90 درصد کارکنان، متقاضی انتقال از این مرکز شوند. به همین دلیل، ترتیبی اتخاذ شد تا منازل سازمانی به شهر زنجان انتقال یابد تا حجم متقاضیان قدری کاهش پیدا کند که خدا رو شکر نتیجه بخش هم بود.
او از مولفه مدیریت تعالی سازمانی صحبت کرده و برای تحقق این مهم، با تاکید بر ضرورت بهره مندی از سیستم های نوین مدیریتی در حوزه ها و بخش های مختلف صنعت نفت و گاز کشور بیان می کند: نباید نسبت به استفاده از شیوه ها و روش های نوین مدیریتی غافل بود؛ چرا که این نوع ساختارهای مدیریتی، امکان بهسازی و پیشرفت سازمان را به دنبال خواهد داشت. اکنون دنیا در تصرف دستیابی به سیستم های تعالی سازمانی است، بویژه روزآمد کردن آن است که باید این مهم نیز به طور جدی پیگیری شود. موضوع مورد اشاره بعدی، بحث تحقیق و توسعه است. امروزه بزرگترین صنایع دنیا، موفقیتشان را مدیون نوآوری و بهره مندی از فناوری های جدید هستند که در سایه گسترش واحدهای تحقیق و توسعه رقم می خورد. ما ناگزیر هستیم تا در زمینه تحقیق و توسعه بیشتر کار کنیم و وقت بگذاریم تا بتوانیم از نتایج آن به نحو مطلوب و اثربخشی در بخش های مختلف صنعت استفاده کنیم. جدا از این مباحث، نمونه عینی آن، این است که حدود 92 کیلومتر خطوط لوله در حوزه استحفاظی مرکز ایده لو واقع شده که کل این مسیر ازسوی دو خط بان پایش و رصد می شود که در حال حاضر، این روش های پیمایش و ارزیابی در دنیا منسوخ شده است و از طریق سیستم های پهپادی و به صورت آنلاین انجام می شود که متاسفانه ما از این مدل سیستم های نظارتی محروم هستیم.رئیس مرکز انتقال نفت ایده لو با بیان اینکه به روزرسانی سیستم های کنترل از راه دور نه تنها انگیزه و بهره وری کارکنان را بالا برده؛ بلکه مخاطرات ناشی از برخی فرایندهای کاری در صنعت نفت را هم کاهش می دهد، اظهار می کند: زیرساخت های مدیریتی را باید احیا کرد و از ارتباطات نوین بهره جست. با آنکه اینترنت لازمه هر فعالیتی است؛ اما در بهره مندی از آن با محدودیت مواجهیم. موضوع بعدی شایسته سالاری است. متاسفانه در بازه زمانی 5 تا 10 سال آینده، صنعت نفت بشدت از داشتن نیروی کار مجرب و کارآزموده خالی خواهد شد. نفرات جایگزین آموزش های لازم را برای تصدی پست های مدیریتی ندیده اند و بالتبع از دانش و مهارت های فنی لازم برخودار نخواهند بود. این مسأله در درازمدت بشدت آسیب زاست و باید برای آن راهی اندیشید. اکنون زمان و شرایط با سابق فرق کرده، مانند همان تغییراتی که بر نوع پوشش ها و فرهنگ جامعه حاکم شده است. در واقع حل کردن چالش ها نه تنها زمان بر که انرژی بر هم است و اگر بسرعت حل وفصل نشود، قطعا سیستم متزلزل خواهد شد.
قدر مسلم آنکه، مقوله امنیت و حفظ و حراست از هرگونه تهدید و آسیب در صنعت عظیم و بزرگی چون نفت، مرهون تلاش های مجدانه نیروهای حراستی است که با اقتدار و هوشمندی نسبت به شناسایی تهدیدها، فرصت ها و آسیب های احتمالی گام برداشته و این موضوع به نوبه خود می تواند در تامین امنیت پایدار، بویژه در مسیر تعالی سازمان مثمرثمر واقع شود. اهمیت مجموعه ارزشمندی چون حراست، زمانی بیشتر نمایان می شود که پروژه های صنعت نفت باید مطابق با یکسری ملاحظات امنیتی و حفاظتی اجرایی شود. بر این اساس، نقش حراست در تعالی سازمان هم نمود دارد و طبیعی است که این حوزه هم مانند دیگر بخش های صنعت باید مورد توجه و اهتمام مدیران باشد. در واقع کارکنان واحدهای حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات با وجود تمامی کم و کاستی ها، همواره برای حفاظت و صیانت از تاسیسات صنعت نفت، از جان خود مایه گذاشته اند. در این میان مرتضی حیدری، رئیس حراست مرکز انتقال نفت ایده لوست که چالش موجود در بخش حراست مرکز را در یک کلام خلاصه می کند؛ کمبود نیروی انسانی و از آرزویی سخن می گوید که دستیابی به آن چندان دور نیست؛ بازنگری در برخی قوانین حاکم بر حوزه خطوط لوله و تغییرات اجمالی در قوانین مربوط به حوزه نگهداشت. او ادامه می دهد: در گذشته غالب نگاه ها پیرامون حراست، امنیتی بود و متناسب با هر تعداد نیروی کار فعال در دیگر بخش ها، در حوزه حراست هم به همان میزان نیروی شاغل وجود داشت؛ اما اکنون شرایط با سابق فرق کرده است. نیروی کار بخش حراست 13 نفر بود که هم اکنون این تعداد به 5 نفر کاهش پیدا کرده. از طرفی با وجود مشکلات اقتصادی و تورم ناشی از آن، روند مهاجرت ها معکوس و به دنبال آن ارزش زمین در روستاها و اطراف آن بالا رفته و این مسأله موضوع تسهیل اراضی و دسترسی به حوزه های استحفاظی را با مشکل روبه رو کرده که طبیعتا برای برون رفت از این چالش ها، باید نیروی انسانی به میزان کافی وجود داشته باشد.حیدری، بازنگری در قوانین مربوط به حوزه خطوط لوله و نوسازی برخی قوانین حوزه نگهداشت را از راهکارهایی بر می شمارد که در رفع چالش های این مسیر راهگشاست.
مرکز انتقال نفت ایده لو چند سالی است که در کنار تمامی وظایف محوله، درگیر عملیات اکسپوزسازی یا همان روکار کردن لوله هاست؛ اگر چه این نوع از عملیات جزء پرشمار عملیات سخت و طاقت فرسا در مجموعه خطوط لوله و مخابرات به شمار می آید؛ اما از جهات مختلف حایز اهمیت است. بهرام بهاروند، رئیس واحد مهندسی ساختمان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمالغرب که مسؤولیت مستقیم اجرای عملیات اکسپوزسازی در مرکز انتقال نفت ایده لو را به عهده دارد، درباره این عملیات توضیحاتی ارائه می کند.او در ابتدای اظهارات خود، در باره مزایای این طرح می گوید: در واقع عملیات اکسپوزسازی یا همان نمایان کردن لوله های انتقال نفت خام و فراورده های نفتی که در دل خاک مدفون هستند، چون در درازمدت ممکن است با انواع و اقسام آسیب های محیطی مواجه شوند یا بر اثر رطوبت موجود در خاک دچار فرسودگی و خوردگی شوند، برای تسهیل در نظارت و پایش آنها این عملیات صورت می گیرد.
بهاروند صیانت از محیط زیست، پایش مستمر خطوط، شناسایی نشتی های احتمالی و اصلاح، تعمیرات و نوسازی خطوط لوله را از بارزترین مزیت های اجرای این دست از عملیات می داند و یادآور می شود: این پروژه از سال 1401 با هزینه کردی بالغ بر 5 میلیارد و 700 میلیون ریال کلید خورد و هم اکنون با پیشرفت بیش از 60 درصدی روبه روست که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، کمتر از دو ماه آینده، کار به اتمام خواهد رسید.
اینجا مرکز انتقال نفت ایده لو است و دریافت و ارسال نفت خام و انواع فراورده های نفتی استان های شمالغرب کشور به همت کارکنان این مرکز استمرار دارد. عقربه های ساعت، حوالی بعدازظهر را نشان می دهد. پس از کمی استراحت و صرف ناهار، برای بازدید از دیگر مراکز تحت مدیریت شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمالغرب راهی می شویم. پای در رکاب جاده می گذاریم تا به مرکز انتقال نفت ابهر برسیم.
کارکنان توانمند و نجیب صنعت نفت ! بیش از هر زمان دیگری قدردان تان هستیم.
ادامه دارد....
پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال کاهش آلودگی های زیست محیطی است
مشعل نفوذ آلاینده های نفتی و فراورده های دیگر به محیط زیست، آب و خاک و محیط پیرامون تاسیسات مختلف صنعت نفت، همواره یکی از دغدغه های این صنعت بوده است.
در این سال ها مراجع مختلفی در صنعت نفت به دنبال آن بوده اند که آلودگی آب و خاک در حین برداشت، انتقال یا تبدیل شدن و سایر مراحل نفت و و گاز و سایر فراورده ها را به حداقل ممکن برسانند.
مراکز دانشگاهی و پژوهشی زیادی در این سال ها موضوع آلودگی آب و خاک در نتیجه ارتباط با مراکز صنعتی را بررسی و پایش کرده اند اما یکی از مراکز فعال در این عرصه پژوهشگاه صنعت نفت است که بدون وقفه، روی این موضوع فعال است و تاکنون سهم قابل توجهی در پایش و پاکسازی آب و خاک مناطق مختلف کشور از آلودگی های مختلف نفتی داشته است.
پژوهشکده حفاظت صنعتی پردیس انرژي و محيط زيست پژوهشگاه صنعت نفت، در این سال ها پروژه های مختلفی را در حوزه «توسعه و اجراي فناوري هاي زيستي برای پاكسازي خاك هاي آلوده به تركيبات نفتي در مناطق عملياتي» داشته و در ارتباط و همکاری با شرکت های زیرمجموعه، پروژه های متعددی اجرا کرده است و یا در حال اجرا دارد.
خاک های آلوده به ترکیبات نفتی، برای کاربردهای کشاورزی، مسکونی و تفریحی مناسب نبوده و باعث خسارت های اقتصادی، اکولوژیک و کشاورزی می شود، به همین دلیل است که شرکت های مختلف نفتی به دنبال شیوه ها و راهکارهایی برای کاهش این آسیب یا حذف احتمال چنین آلودگی هایی هستند. برطرف سازی آلودگی از خاک های آلوده، یکی از گام های اساسی صنعت نفت در مسیر ایجاد محیط زیست سالم و پایدار است؛ چرا که این مجموعه با مخاطراتی جبران ناپذیر که این آلودگی می تواند ایجاد کند، کاملا آگاه است.
پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت بر اساس برنامه جامع این پژوهشگاه در زمینه ارزیابی لکه های نفتی در حوزه های آبی و خاکی اقدام می کند و در این باره با تدوین برنامه جامع، اقدام به ایجاد آزمایشگاه های مرجع بر خط برای پایش آلودگی نفتی کرده است. می توان گفت با توجه به تجربیات و پروژه های بسیاری که تاکنون با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت اجرا شده، حالا دیگر فناوري پاكسازي زيستي خاك هاي آلوده به مواد نفتي، بومي شده و پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال روش های نو پاکسازی آلودگی خاک و آب است.
تلاش و همراهی پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه پاکسازی و پالایش آلودگی های نفتی در مناطق مختلف در قالب پروژه های مختلفی اجرا شده است که پاک سازی میعانات گازی از آب های زیرزمینی عسلویه، پاک سازی ده ها هزار تن خاک آلوده به مواد نفتی در مناطق عملیاتی مانند پالایشگاه اراک، جزیره های خارگ و لاوان، رفع آلودگی از خاک های آلوده با استفاده از روش های بیوزیستی، ساخت نمک زدا به صورت dual frequency در واحدهای نمک زدایی،همچنین مطالعات خوردگی در واحدهای بهره برداری تنگ بیجار از جمله پروژه های اجرا شده توسط این مجموعه در ارتباط با شرکت های مختلف نفت و گاز بوده است. البته برخی شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت همچون شرکت نفت فلات قاره به دلیل شرایط کاری و جغرافیایی و گستردگی حوزه عملیاتی خود، بیش از سایر شرکت ها با مسئله آلودگی محیطی مواجه هستند. اخیرا هم سرپرست ایمنی، بهداشت و محیط زیست سازمان منطقه ویژه پارس از پایش سلامت آب و خاک منطقه ویژه پارس با مشارکت پژوهشگاه صنعت نفت در منطقه خبر داده است. مهرزاد غیبی افزود: این پایش همسو با سند جامع تحول زیست محیطی منطقه ویژه پارس است که پروژه طراحی شبکه پایش آلودگی آب های زیرزمینی و خاک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را در بر می گیرد؛ البته منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس طراحی شبکه پایش کیفیت خاک و آب زیرزمینی در منطقه پارس را به همراه پایش کیفیت هوای محیطی و برآورد موجودی انتشار آلاینده های هوا و گازهای گلخانه ای را هم در حال انجام دارد.
همسو با همین توافق دو جانبه پاکسازی آب های آلوده، ایجاد شبکه پایش محیط زیستی، پایش هوا و تراز صوتی و پساب خروجی در دستور کار قرار دارد. پژوهشگاه صنعت نفت با استفاده از روش های نوین پاک سازی، خاک های آلوده به مواد نفتی را در تمامی مناطق عملیاتی صنعت نفت احیا می کند و این به آن معناست که روش های زیستی را جایگزین روش های شیمیایی کرده است.
همچنین اندازه گیری آلاینده های زیست محیطی در آب، هوا و خاک با طراحی و ساخت دستگاه های پایش آلودگی از سوی محققان پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه و امحای لجن های نفتی در مناطق عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از سوی کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان زمینه های همکاری مشترک اعلام شده است.
از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مرجعی معتبر و فعال در زمینه پایش و حفاظت از محیط زیست مناطق نفت خیز معرفی شده است، این مجموعه جهت همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست به منظور بهره گیری از ظرفیت های دو طرف برای حل مسائل زیست محیطی کشور تفاهم نامه های مختلفی را منعقد کرده است. در همین زمینه در سال های اخیر پایش آب، هوا و خاک منطقه عسلویه با همکاری محققان وزارت نفت انجام داده است؛ این گزارش ها هر سال مبنای برنامه ریزی اصولی و پایه ای برای منطقه بوده است. یکی از پروژه هایی که محققان پژوهشگاه صنعت نفت تحت نظارت سازمان محیط زیست اجرایی کرده اند، پاک سازی درجا خاک های آلوده به ترکیبات نفتی با روش گیاه پالایی بوده است. پاک سازی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی برای اولین بار به صورت درجا با روش گیاه پالایی در تنگه گندمکار استان چهار محال و بختیاری با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد.
از سال گذشته عملیات بهسازی خاک با افزودن عناصر مورد نیاز خاک های آلوده در منطقه گندمکار آغاز شد و با همکاری شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان و با نظارت کارشناسان سازمان حفاظت از محیط زیست استان چهار محال و بختیاری در منطقه گندمکار اجرایی شد. بر پایه این گزارش، این پروژه با کاشت 570 اصله نهال در محل های پایین دست و بالادست خط لوله نفت مارون در منطقه گندمکار پیگیری و انجام شده است. در این فرایند، ریشه گیاه، برهمکنش بسیار خوبی با باکتری های تجزیه کننده ترکیبات نفتی در خاک برقرار می کند و این به تجزیه سریع تر آلاینده ها توسط باکتری در خاک منجر می شود.
بر پایه آنالیز های آزمایشگاه های محیط زیست، این پروژه با موفقیت انجام شده و غلظت آلودگی هیدروکربنی در خاک منطقه به محدوده ی استاندارد یعنی 0. 1 درصده رسیده است. باید توجه داشت که صیانت از منابع صنعت نفت به شکل بهینه سازی مصرف انرژی یا توسعه انرژی های نو، کنترل و مدیریت خوردگی و همچنین حفظ محیط زیست از طریق فناور ی هایی که در پایش و رفع آلودگی های زیست محیطی کاربرد دارند، از مهم ترین فعالیت های پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه است. اگرچه این موضوع در گذشته صرفا به صورت شعار مطرح بود، اما در حال حاضر پژوهشگاه با همکاری شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت مستقیما مشکلات زیست محیطی پروژه ها و مجتمع های تولیدی و صنعتی را بررسی و تا حد امکان برطرف می کند.
یکی از ارکان مهم توسعه پایدار، صیانت از منابع انرژی، منابع زیست محیطی مانند آب، خاک و هوا و همچنین منابع تجهیزاتی است که به همین منظور پژوهشگاه صنعت نفت سال های بسیاری است برای صیانت از این منابع در قالب سه پژوهشکده این فعالیت ها را سازماندهی می کند.
شعیب بهمن رشد و جهش علمی، جهان را بیش از هر زمان دیگر در معرض تحولات بزرگ و شگرف قرار داده است؛ به نحوی که بسیاری از مسائل و چالش های جهانی با پیشرفت علم و فناوری یا در حال حل شدن و یا برای آنها راهکارهای جایگزین اندیشیده شده است. یکی از این حوزه ها که به خصوص برای کشورهای مصرف کننده سوخت های فسیلی همچون نفت و گاز همواره پراهمیت بوده، مسئله و چالش دستیابی به انرژی ارزان قیمت و البته پاک همچون هیدروژن سبز است که هم مقرون به صرفه باشد و هم به محیط زیست آسیب نرساند. در زمینه دستیابی به انرژی های ارزان قیمت و پاک، افزون بر کشورهای مصرف کننده، برخی کشورهای تولیدکننده انرژی نیز وارد کارزار توسعه انرژی های تجدیدپذیر شده اند که یکی از مهم ترین آنها عربستان سعودی است. ریاض در سال های اخیر پروژه های بلندپروازانه ای در این زمینه آغاز کرده است که هیدروژن سبز از مهم ترین آنها محسوب می شود.
هیدروژن سبز به هیدروژن تولید شده با الکترولیز آب از طریق برق تولیدی از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید برای جداسازی مولکول های هیدروژن از مولکول های اکسیژن اطلاق می شود. هیدروژن سبز کاربردهای بسیار متنوعی دارد و می توان از آن در بخش هایی مانند صنعت و حمل و نقل استفاده کرد. به همین دلیل از هیدروژن سبز به عنوان یکی از اجزای حیاتی برنامه های کاهش انتشار کربن یاد می شود؛ به خصوص که هیدروژن، فراوان ترین عنصر در جهان و سومین عنصر فراوان در زمین است و از ظرفیت قابل توجهی برای تأمین سوخت وسایل نقلیه، برق نیروگاه های برقی، همچنین فراهم آوردن خروجی برای دیگر انرژی های تجدیدپذیر بدون پمپاژ دی اکسید کربن و ایجاد تغییرات آب و هوایی برخوردار است.
با توجه به کارکردهای یاد شده، هیدروژن از سوی آژانس بین المللی انرژی، به عنوان یک «حامل انرژی همه کاره» توصیف شده است که می تواند در بخش های مختلف مانند صنعت و حمل و نقل به کار گرفته شود. بر اساس برآوردها، توسعه هیدروژن سبز می تواند به از بین بردن ۸۳۰ میلیون تن گاز دی اکسید کربن که هر سال به واسطه استفاده از سوخت های فسیلی منتشر می شوند، کمک کند. مطابق با پیش بینی آژانس بین المللی انرژی، تولید هیدروژن در سطح جهانی که با استفاده از سوخت های فسیلی و انرژی های تجدیدپذیر صورت خواهد گرفت، تا سال ۲۰۳۰ به ۳۰ میلیون تن در سال خواهد رسید، این در حالی است که جهان سالانه به بیش از ۴۰۰ میلیارد تن هیدروژن سبز نیاز دارد؛ به همین دلیل در سال های اخیر کشورهای متعددی تلاش کرده اند در این زمینه سرمایه گذاری کنند.
در کنار کشورهای اروپایی همچون آلمان و اسپانیا که در زمینه توسعه هیدروژن سبز پیشرو و فعال هستند، در منطقه خاورمیانه نیز عربستان سعودی در حال ساخت تأسیسات سبز هیدروژنی در شهر آینده نئوم است و در چارچوب برنامه «چشم انداز ۲۰۳۰» خود در تلاش است تا به بزرگ ترین صادرکننده هیدروژن جهان تبدیل شود.
این طرح بلندپروازانه حکایت از هدف گذاری جدی عربستان دارد. در عین حال گام نهادن ریاض در مسیر تولید این سوخت بیانگر آن است که عربستان سعودی از برنامه های قبلی خود برای تبدیل شدن به یک صادرکننده گاز طبیعی مایع فاصله می گیرد.
عربستان برای دریافت فناوری و زیرساخت های لازم جهت تولید هیدروژن سبز، یک قرارداد با غول گازی صنعتی ایالات متحده Air Products & Chemicals به ارزش 5 میلیارد دلار منعقد کرده است. این کارخانه که به طور مشترک متعلق به Air Products و شرکت ACWA عربستان سعودی است، می تواند در زمان بهره برداری روزانه 650 تن هیدروژن سبز تولید کند که برای مصرف 20 هزار اتوبوس با سوخت هیدروژن کافی است.
در حالی که عربستان در دهه های گذشته به واسطه فروش نفت و گاز، همچنین مشارکت در پروژه های ساخت وساز و امورات بانکی به اقتصاد خود سامان داده بود، اکنون به دنبال نفوذ در بخش انرژی پاک از طریق هیدروژن سبز است. گام نهادن در چنین مسیر برای ریاض چند مزیت بزرگ دارد:
نخست آنکه همچنان جایگاه عربستان سعودی را در بازارهای جهانی انرژی به عنوان یک بازیگر بزرگ و مهم حفظ می کند، به خصوص که این کشور به دلیل برخورداری از آفتاب فراوان، باد و زمین وسیع بلااستفاده، از مزیت رقابتی جدید در کسب و کار هیدروژن سبز برخوردار است.
دوم آنکه فروش هیدروژن سبز، درآمد کلانی را نصیب عربستان خواهد کرد که می تواند به رشد اقتصادی این کشور کمک کند.
سوم آنکه عربستان با چنین پروژه ای، خود را به یکی از کشورهای پپیشرو در زمینه حفظ محیط زیست تبدیل می کند که از نظر وجهه جهانی برای حاکمان ریاض جنبه های مثبتی دارد.
چهارم آنکه عربستان با تولید هیدروژن سبز از موقعیت قابل توجهی برای تبدیل شدن به قطب انرژی پاک در در صنعت آهن و فولاد برخوردار می شود که می تواند در پاسخگویی به نیازهای ایجاد صنایع جدید در چارچوب چشم انداز ۲۰۳۰ برای این کشور عمل کند.
اگرچه دستیابی به هیدروژن سبز و توسعه فرآیندهای تولید آن، در کنار از رده خارج کردن سوخت های فسیلی و توسعه انرژی های تجدیدپذیر از اهداف اصلی در گذار به عصر جدید انرژی است که در اجلاس تغییرات اقلیمی گلاسکو هم بر آن تأکید شد، اما درباره آینده این انرژی تردیدهایی وجود دارد. در حالی که دولت ها و شرکت های بزرگ انرژی، سرمایه های هنگفتی را برای توسعه تولید هیدروژن سبز در نظر گرفته اند، برخی درباره کارکرد آن و تأثیری که بر محیط زیست می گذارد، گزاره های منفی مطرح می کنند؛ به نحوی که برخی دانشمندان معتقدند نبود اطلاعات در باره نشت و آسیب احتمالی این سوخت ممکن است مشکلات زیست محیطی فراوانی ایجاد کند، زیرا هیدروژن غلظت مولکول هایی را کاهش می دهد که گازهای گلخانه ای موجود در جو از بین می برند و به طور بالقوه به گرم شدن زمین کمک می کند.
با وجود چنین چشم اندازی که نیاز به مطالعات بیشتر درباره هیدروژن سبز را نشان می دهد، عواملی در جهان وجود دارند که حرکت برخی از کشورها به سوی انرژی های نو را سرعت بخشیده اند. به عنوان مثال، بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین، دولت های اروپایی را ناگزیر کرده است به دنبال منابع انرژی جایگزین باشند و البته در این میان، هیدروژن سبز با جذابیت های بیشتری رو به رو بوده است، زیرا هم بسیار مقرون به صرفه تر از سایر منابع انرژی به شمار می رود وهم ساده ترین و فراوان ترین عنصر روی زمین است؛ از سویی برای دستیابی به آن، چالش محدودیت و کمیابی وجود ندارد.
بر این اساس با آنکه پروژه عربستان سعودی برای تبدیل شهر نئوم به مرکز مهم جهانی تولید انرژی های تجدیدپذیر و هیدروژن سبز بسیار بلندپروازانه است، اما به نظر می رسد با توجه به توانایی ریاض در تأمین سرمایه و عقد قرارداد با شرکت هایی که دارای فناوری لازم در این زمینه هستند، قادر به پیشبرد برنامه های خود خواهد بود. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، عربستان سعودی می تواند جایگاهی را که در تأمین انرژی جهان به واسطه صدور نفت برای سال ها از آن خود کرده بود، این بار از طریق صادرات هیدروژن سبز به دست آورد.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با خطرپذیری بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است و این مهم اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت را براي شناسايي مناطق پرخطر چند برابر می سازد. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آن که بازخورد ناشي از آن نیز موجب بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي ازحوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي و محدودکننده عواقب ناشي از حوادث دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، به درس آموزی ازحادثه «جوشکاری مخازن قابل اشتعال» در یکی از مناطق عملیاتی پرداخته ایم که در ادامه می خوانید:
در یک واحد تولید مواد شوینده، جوشکار روی مخزن پلاستیکی نگه داری گاز کلر قرار گرفته و مشغول جوشکاری سازه فلزی بالای مخزن است که با توجه به مسقف بودن فضا و تجمع گاز در مکان، انفجاری ناگهانی رخ می دهد. در پی این حادثه، کارگر به سقف کوبیده می شود و به داخل مخزن سقوط می کند.
در یکی از شهرک های صنعتی در ساعت 9 و 30 دقیقه صبح، قطع شبکه انتقال گاز یکی از خطوط موجب خرابی برخی از شیرها و انفجار فیلترهای ایستگاه تقلیل فشار گاز می شود. به دلیل جانمایی ایستگاه در شهرک و نبود واحدهای صنعتی در جوار ایستگاه این حادثه پیامد جانی در پی نداشته است.
پیامد های رویداد
1 نفر فوتی
علت اولیه
علل میانی انفجار مخزن
گاز و بنزین
جوشکاری مخازن قابل انفجار و اشتعال
نبود سیستم مجور کار
نبود ناظر ایمنی
برقرار نشدن شرایط تهویه ای مناسب
نصب نشدن تابلوها و علائم هشداردهنده ایمنی در محل
کنترل نشدن انتشارات و آلاینده های ناشی از عملیات جوشکاری
انجام عملیات جوشکاری در فضای بسته اماکن نگه داری مخازن قابل اشتعال و انفجار
افزایش فشار گاز در مسیر اصلی لوله گاز اصلی
تحمل نشدن بار اضافی در تجهیزات ایستگاه
استفاده نکردن از تجهیزات ایمن و متناسب با فشار خط اصلی گاز (ایستگاه دچار حادثه انشعابی از خط اصلی است).
پیش بینی نشدن تجهیزات هوشمند و تقلیل فشار گاز و قطع اتوماتیک گاز ورودی به ایستگاه برای کنترل شرایط اضطراری افزایش فشار
استفاده نکردن از اپراتور مستقر در محل ایستگاه با توجه به حساسیت واحد از نظر پدافند غیرعامل
علل ریشه ای
ضعف آگاهی و ایمنی
نبود تعهد مدیریت در استقرار و اچ اس ای جاری سازی الزامات
برگزار نشدن دوره های آموزشی مرتبط
بی توجهی به فرایندهای شناسایی و ارزیابی ریسک های بالقوه
درس آموخته و پیام های کلیدی
بر اساس آیین نامه ایمنی جوشکاری و برشکاری گرم وزارت کار و امور اجتماعی: جوشکاری و برشکاری در مکان هایی که مواد یا گازهای قابل اشتعال یا انفجار وجود دارد، ممنوع است (ماده 19 ).
قبل از شروع عملیات جوشکاری و برشکاری در فضاهای بسته و محدود باید از تهویه مناسب محیط کار اطمینان حاصل شود (ماده 22).
جوشکاری و برشکاری مخازن سربسته و یا حاوی مواد قابل اشتعال و انفجار ممنوع است (ماده 26).
راهکارهای فنی پپیشنهادی
استقرار کامل سیستم مدیریت اچ اس ای در صنعت و پیاده سازی الزامات مربوطه
برگزاری دوره های آموزشی در زمینه ریسک ها و خطرهای بالقوه مشاغل و فعالیت های جاری در صنعت
جذب و به کارگیری نیروی متخصص ایمنی و بهداشت در صنعت به منظور شناسایی و ارزیابی ریسک های بالقوه و در نتیجه جلوگیری از بروز حوادث ناگوار و اتلاف هزینه ها
استقرار سیستم مجوز کار به ویژه برای فرآیندهای با ریسک بالا
برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت قبل از شروع کار ( Tool Box Meeting )
بازرسی منظم و دوره ای تجهیزات و سیستم های تحت فشار
به روزرسانی سیستم های هوشمند و کنترلی فشار و قطع کننده های اتوماتیک برای مخازن و خطوط انتقال گاز
شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (متن) با اشاره به برنامه جامع توسعه و تولید از میدان های سپهر و جفیر شامل ۳ فاز اعلام کرد که اکنون بخش قابل توجهی از فاز نخست توسعه این میدان ها آماده راه اندازی است و امکان آغاز تولید روزانه حدود ۲۰ هزار بشکه نفت خام از این میدان ها در هفته دولت وجود دارد.
ابوذر شریفی در این باره گفت: قرارداد توسعه میدان های سپهر و جفیر در قالب قراردادهای بالادستی صنعت نفت (IPC) بین شرکت ملی نفت و یکی از شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد امضا و عملیات اجرایی توسعه این میدان ها از شهریور سال ۱۳۹۸ آغاز شده است. وی افزود: برنامه جامع توسعه و تولید از این میدان ها شامل سه فاز است که هدف فاز نخست توسعه این میدان ها، دستیابی به تولید ۳۶ هزار بشکه نفت خام در روز بوده است؛ اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توسعه این میدان ها شتاب معناداری یافت و امروز شاهد نتیجه بخشی آن هستیم، تا آنجا که بخش قابل توجهی از فاز نخست توسعه این میدان ها آماده راه اندازی است و امکان آغاز تولید روزانه حدود ۲۰ هزار بشکه نفت خام از آنها در هفته دولت وجود دارد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت تأکید کرد: پیش بینی سرمایه گذاری مستقیم از سوی پیمانکار در فاز نخست، حدود ۴۰۰ میلیون دلار و در مجموع در این طرح ملی، معادل ۲.۷ میلیارد دلار است. شریفی با بیان اینکه در مراحل توسعه و تولید این طرح نزدیک به سه هزار نیروی کار به صورت مستقیم مشغول کار می شوند، گفت: بومی سازی فناوری های شکافت هیدرولیکی و حفاری افقی با دستگاه RSS در طول دوره توسعه هدف گذاری شده است. وی ابراز امیدواری کرد: با آغاز فرایند تولید از این میدان های نفتی جدید (Green) و ادامه سرمایه گذاری شبکه بانکی و شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) در فعالیت های توسعه میدان ها گام مهمی برای افزایش تولید نفت خام در کشور برداشته شود. میدان های نفتی سپهر و جفیر از جمله میدان های نفتی مستقل کشور هستند که در استان خوزستان و منطقه غرب کارون و در فاصله ۶۰ کیلومتری در جنوب غرب شهر اهواز قرار دارند و مسؤولیت توسعه و افزایش تولید آن به عهده شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران است.
شرکت نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از اجرای موفقیت آمیز یکهزار و ۹۵۶ کیلومتر عملیات توپکرانی در این شرکت خبر داد.غلامرضا کمالی گفت: توپکرانی، عملیات عبوردادن شیء خارجی با فرایندی خاص از خطوط انتقال نفت و گاز است که با هدف تمیز کردن شریان های انتقال از رسوبات ایجادشده، خارج ساختن مایعات، اندازه گیری قطر درونی، پوشش دادن جداره لوله با مواد ضدخوردگی و بازدید درونی خطوط به لحاظ ایمن سازی انجام می شود.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، با اشاره به ویژگی خاص این شرکت اظهار کرد: این شرکت با در اختیار داشتن بیش از ۷ هزار کیلومتر خطوط لوله در قطرهای ٤ تا ۵۲ اینچ در حوزه گچساران و چهار استان جنوبی کشور و عبور خط لوله صادراتی، نقش مهمی در صنعت نفت و اقتصاد کشور دارد که راهبری این مهم به عهده جوانان و متخصصان همین کشور است. کمالی افزود: نیروهای خستگی ناپذیر اداره خدمات عملیات شرکت نفت و گاز گچساران با هماهنگی دیگر مدیریت ها و واحدهای مربوطه از آغاز سال ۱۴۰۲ تا امروز موفق شده اند یکهزار و ۹۵۶ کیلومتر از خطوط لوله نفت و گاز را با اراده ای بی نظیر توپکرانی کنند.وی تصریح کرد: در خطوط ۶ اینچ تا ۴۲ اینچ گاز و گاز مایع، ۳۴ مورد به متراژ ۵۰۴ کیلومتر و در خطوط لوله نفت صادراتی ۴ اینچ تا ۴۸ اینچ،۴۴ مورد به متراژ یکهزار و ۴۵۲ کیلومتر عملیات توپکرانی با موفقیت انجام شده است.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با توجه به تعدد خطوط لوله در موقعیت جغرافیایی این شرکت که از نقاط کوهستانی و سخت گذر در چهار استان کهگلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر عبور می کند، در برخی موارد بازدیدها به دلیل عملیاتی بودن با بالگرد انجام می شود.کمالی به آزمایش های درون چاهی اشاره و تصریح کرد: از ابتدای امسال ۳۷۰ مورد آزمایش ممیزی فشارشکن، فشار در حال جریان، حرارت سنجی و ضریب بهره دهی با موفقیت انجام شده است.
شرکت پالایش نفت آبادان
نخستین محموله گاز مایع گرم (ال پی جی) همسو با شکست تحریم های ظالمانه و گسترش صادرات کشور، در اسکله شماره ۷ پالایشگاه آبادان بارگیری شد.
کشتی حمل گاز مایع در اسکله شماره ۷ مقابل پالایشگاه آبادان پهلو گرفت و برای نخستین بار در تاریخ ۱۱۰ ساله پالایشگاه نفت آبادان، گاز ال پی جی را برای انتقال از آبراه بین المللی اروند دریافت خواهد کرد.
حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه آبادان در حاشیه بارگیری این محموله گفت: دسترسی پالایشگاه آبادان به آب های آزاد، همیشه یک مزیت است؛ اما جنگ تحمیلی زیرساخت های صادراتی اسکله های این پالایشگاه در آبادان را به طور کامل تخریب کرده بود که سال ۱۴۰۱ موضوع استفاده مجدد از این ظرفیت به طور جدی دنبال شد.
وی از افزایش ظرفیت خوراک و محصولات پالایشگاه و بندر صادراتی ماهشهر و همچنین افزایش درآمد ارزی با فروش گاز مایع و دیگر محصولات همچون V.B و نفتا، کمک به استمرار تولید پایدار و افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان در کنار ذخیره سازی و انتقال فراورده ها به بندر صادراتی ماهشهر به عنوان عوامل مؤثر در اجرایی شدن این تصمیم یاد کرد.
مدیرعامل پالایشگاه آبادان با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده، راه اندازی اسکله های شماره ۹، ۸، ۷D،۷C، ۷B،۷A مصوب شد، به اقدام های انجام شده در این حوزه اشاره و تصریح کرد: برای فعال سازی این اسکله ها، حدود ۱۲ هزار مترمکعب از اروند رود لایروبی، چند کیلومتر خطوط لوله ۶ و ۸ و ۱۰ اینچی از مخازن ذخیره تا اسکله ها احداث و تجهیزات بازوی بارگیری محصولات مختلف در اسکله نصب شد.
قیم، آماده سازی خطوط انتقال و بازوی بارگیری محصولات نفتا و نفت خام، نفت گاز و نفت سفید، تعمیر و بازسازی خطوط ۶ و ۱۰ اینچی انتقال فراورده ها از پالایشگاه تا اسکله، آماده سازی و پیش راه اندازی خطوط، تعمیر و بازسازی خطوط آب آشامیدنی کشتی و بخار آب و هوای کارخانه ای، مقاوم سازی و بازسازی نقاط تخریب شده سطح اسکله و رنگ آمیزی محوطه سایت اسکله ها، نصب فندرهای ضربه گیر، تعمیر و تجهیز ساختمان اداری و عملیات دریایی و اسکله و نصب دستگاه رادیو و برقراری خطوط ارتباطی بی سیم و تلفنی را از دیگر اقدام های انجام شده برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس آموزش بخش مدیریت شرکت ملی گاز ایران، جوانگرایی و ظهور نسل تازه مدیران را از سیاست ها و اولویت های اصلی این شرکت اعلام کرد.
محمدرضا حصارکی در دومین دوره آموزش مدیران حرفه ای صنعت گاز گفت: جوانگرایی به عنوان مشخصه اصلی تداوم تحرک و استمرار در هر سازمان به شمار می آید و توجه به مدیران جوان تر می تواند عنصر تحرک و پویایی این مجموعه عظیم و حساس را ارتقا دهد.
وی افزود: با توجه به ماموریت های شرکت ملی گاز ایران و نقش راهبردی این سازمان در تصمیم های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور، ضرورت بهره مندی از مدیران توانمند، شایسته و جوانگرایی بیش از هر زمان دیگر محسوس است.
رئیس آموزش بخش مدیریت شرکت ملی گاز ایران، به اهمیت انرژی گاز اشاره و اظهار کرد: با توجه به سهم بیش از ۷۰ درصدی گاز طبیعی در سبد انرژی و اهمیت این صنعت عظیم، تداوم مسؤولیت مدیران، نیازمند مدیریت و راهبری بهتر است و این موضوع از طریق طرح توسعه آموزش مدیران محقق می شود.
حصارکی تصریح کرد: با این تفاسیر همسو با فراهم سازی فضای حرفه ای گری در مدیریت و توسعه قابلیت های حرفه ای مدیران شرکت ملی گاز ایران و گرایش به نقش آفرینی در بازارهای بین المللی، مرحله نخست طرح آموزش مدیران عامل حرفه ای در دو گروه از مدیران به میزبانی منطقه ۸ عملیات انتقال گاز آغاز به کار کرد.
وی ادامه داد: این طرح شامل ۱۶ دوره و در مجموع ۱۴۰ ساعت آموزش است که طی پنج مرحله به فاصله زمانی سه ماه اجرا می شود و مبانی اجرایی طرح بر اساس بررسی مستندهای موجود (سالنامه شرکت های تابعه، بررسی شرح وظایف مدیران عامل و دریافت دیدگاه های خبرگان و قوانین و مقررات بالادستی) تنظیم شده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: عملیات تعمیر و تعویض بخش آسیب دیده خط لوله ۴۸ اینچ صادراتی این منطقه عملیاتی با موفقیت پایان یافت. علیرضا قانعی گفت: پس از دریافت گزارش نشتی خط لوله ۴۸ اینچ صادرات نفت، گروهی از واحدهای بهره برداری، بازرسی فنی، تعمیرات مکانیک، تعمیرات ساختمانی، تعمیرات برق و ایمنی تشکیل و تعویض قسمت آسیب دیده این خط لوله به صورت شبانه روزی و در گرمای طاقت فرسای تابستان آغاز شد. وی افزود: به منظور بررسی خسارت احتمالی، خاکبرداری و پاکسازی اطراف لوله برای دسترسی به محل سوراخ شدگی در گودال پر از گل و لای و در گرمای شدید انجام و خط لوله قدیمی بدون استفاده اطراف آن برشکاری و برداشته شد. با انجام ضخامت سنجی دقیق و با توجه به وسعت میزان خوردگی، تعویض ۲۵ متر از خط لوله ۴۸ اینچ در برنامه کاری قرار گرفت.مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران با بیان اینکه همه مراحل پروژه با استفاده از متریال موجود در منطقه و سایر مناطق انجام شده است، اظهار کرد: در این عملیات، فلنج های کارکرده ۴۸ اینچ بدون استفاده موجود در منطقه بهرگان بریده شد و پس از سنگ زنی و تراشکاری در ساخت اسپول مورد استفاده قرار گرفت. قانعی تصریح کرد: لوله های دریافتی از مناطق دیگر نیز با وجود نو بودن، بیضوی سکل بودند و با فلنج های دریافتی تطابق نداشتند که عملیات خلاقانه بالا، سبب اتصال استاندارد این اجزا شد و سرانجام خط لوله ۴۸ اینچ بر اساس استاندارد ASME B31.3 آزمایش نشتی و عملیاتی شد.
همچنین در خبر دیگری از شرکت نفت فلات قاره ایران آمده است: رایزر چاه - D2 بخش دریایی میدان نفتی درود با همت و تلاش کارکنان منطقه عملیاتی خارک با وجود شرایط بد جوی، رطوبت و گرمای شدید هوا، پس از انجام سه شبانه روز کار پیوسته به صورت ایمن تعویض شد.
حسنعلی ریاضی پور، رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه گفت: با مشاهده نشتی از رایزر چاه -D2 در دریا، گروه خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارک، در کوتاه ترین زمان و بلافاصله برای جلوگیری از آلودگی دریا و خطرهای ناشی از خروج نفت و گاز از این محل، اقدام به بستن چاه کرد که در پی آن، برنامه ریزی برای تعویض رایزر در دستور کار قرار گرفت. وی افزود: پس از مشخص کردن مقدار قابل تعویض از سوی بازرسی فنی، ابتدا آب زنی به خط برای تمیزکاری آن به منظور برشکاری رایزر از سوی گروه خدمات چاه ها و لوله مغزی سیار در مدت سه روز انجام شد. به محض دریافت آب در واحد بهره برداری خشکی، مسدودکننده ها در محل، نصب و عملیات برشکاری از سوی واحد تعمیرات جوشکاری انجام و پس از آن رایزر از قبل آماده شده در محل نصب شد.
پتروشیمی امیرکبیر
۱۵۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان زیر پوشش کمیته امداد شهرستان بندر ماهشهر با مشارکت شرکت پتروشیمی امیرکبیر اهدا شد.
نوید رسولی، دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پتروشیمی امیرکبیر در حاشیه آیین اهدای ۱۵۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان تحت حمایت کمیته امداد شهرستان بندر ماهشهر که با حضور مدیرعامل و مدیران این شرکت، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان خوزستان و فرمانده ناحیه مقاومت بسیج شهرستان در شرکت پتروشیمی امیرکبیر برگزار شد، گفت: تفاهمنامه همکاری مشترکی بین پتروشیمی امیرکبیر و کمیته امداد امام خمینی (ره) برای تأمین وسایل خنک کننده تعدادی از مددجویان این کمیته همسو با مسؤولیت های اجتماعی این شرکت نهایی شد. وی ادامه داد: همسو با این تفاهمنامه ۱۰۰ دستگاه کولر گازی و ۵۰ دستگاه یخچال خریداری شد و میان خانواده های زیر پوشش این نهاد در بندر ماهشهر در حال توزیع است. دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پتروشیمی امیرکبیر از امضای تفاهمنامه دوم با کمیته امداد امام خمینی (ره) برای اهدای ۱۴۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان زیر پوشش این کمیته در بندرامام خبر داد و افزود: ۱۰۰ دستگاه کولر و ۴۰ دستگاه یخچال نیز به مددجویان زیر پوشش کمیته امداد این منطقه با مشارکت این شرکت اهدا خواهد شد. رسولی اظهار کرد: ۳۰ میلیارد ریال اعتبار از سوی پتروشیمی امیرکبیر برای خرید این لوازم سرمایشی هزینه شده است. شرکت پتروشیمی امیرکبیر، همسو با عمل به مسؤولیت های اجتماعی در خرداد امسال نیز عملیات اجرایی بیمارستان سوانح سوختگی بندر ماهشهر را آغاز کرده است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
واحد آب ناحیه یک شرکت فجر انرژی خلیج فارس افزون بر استفاده مجدد از آب دورریز، از فیلترهای رزینی مستعمل نیز استفاده دوباره کرده و سبب صرفه جویی ۳۹۰ میلیاردی و کاهش استفاده از مواد شیمیایی شده است.
آب به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای صنعت پتروشیمی شناخته می شود. با گذشت زمان و گسترش صنعت، همچنین بروز تغییرات اقلیمی، نیاز به آب افزایش یافته و این موضوع بحران های آبی در دنیا ایجاد کرده است.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس، به عنوان تنها تولیدکننده متمرکز سرویس های حیاتی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، آب های صنعتی مورد نیاز صنایع مستقر در این منطقه ویژه اقتصادی را تأمین می کند.
این شرکت با بهره گیری از چند فرایند، آب خام دریافتی از رودخانه کارون را برای مصارف پرشماری آماده می کند. در سال های اخیر با توسعه صنعت و افزایش مشتریان منطقه، نیاز به آب بیشتر شده، از طرفی تغییرات اقلیمی و وقوع پدیده خشکسالی سبب کاهش منابع آب شده است، بنابراین این شرکت با اجرای طرح ها و پروژه های دانش محور و خلاقانه، همواره در حال کاهش مصرف آب با اصلاح فرایند و افزایش بهره وری از تجهیزات تولیدی بوده است.
بیشتر این طرح ها از سوی کارکنان این شرکت در نظام خلاقیت و نوآوری (نظام پیشنهادها) مطرح و اجرا شده است. یکی از این طرح ها، استفاده دوباره از ممبران های مستعمل با عمر بالا (بیش از هشت سال) در فرایند اسمز معکوس است که سبب کاهش دورریز آب و صرفه جویی ۳۹۰ میلیارد ریالی در واحد تصفیه آب ناحیه یک شده است.
در این طرح آب اسمز معکوس تولیدی بلوک های RO برای کاهش مجدد هدایت الکتریکی (کنداکت یا مقدار یون) وارد بلوک های حاوی ممبران های مستعمل می شود. در این فرایند کنداکت آب از ۸۰ به ۵ میکرو زیمنس بر سانتی متر کاهش می یابد. این آب همراه آب تولیدی سایر بلوک های RO (ممبران های با کارآیی مناسب) به مخزن ذخیره آب RO وارد می شود و هدایت الکتریکی مخلوط نهایی آب از ۸۰ به ۵۵ میکروزیمنس بر سانتی متر کاهش می یابد.
یکی از بخش های اصلی ثبت و ضبط مستندات و مشاهدات تاریخی، وجود افرادی است که در مقطعی حساس از زمان در صنعت نفت حضور مؤثر داشته اند و راوی دقیق برای وقایع و رخدادهای آن هنگام هستند. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، یکی از وظایف خود را گردآوری خاطرات پیشکسوتان و فعالان برجسته عرصه صنعت نفت و انتقال تاریخ به نسل های فعلی و آینده می داندکه شادروان علی بندری، رئیس ایرانی كارخانه تولید برق تمبی از آن جمله است.
شادروان علی بندری، رئیس ایرانی كارخانه تولید برق تمبی، یکی از فعالان برجسته عرصه صنعت نفت است که در دوم مهرماه ۱۳۱۳ متولد و دوم مهرماه ۱۳۷۴ بازنشسته شد. او با شماره پرسنلی ۴۰۶۵۳ به مدت ۴۳ سال خدمت کرد و در خردادماه 1394 درگذشت.
خاطرات و گزارش های مکتوب شادروان بندری در 29 دی 1363 به صورت شخصی ثبت و در بخش اداری نیروگاه تمبی نگهداری می شد. پس از الحاق نیروگاه به عنوان یکی از بخش های مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت (موزه نفت مسجدسلیمان) این گزارش ها با کسب اجازه از خانواده او توسط یکی از کارکنان موزه مسجد سلیمان منتشر شد.
كارخانه تولید برق تمبی دارای دو دستگاه ژنراتور گازی است با ظرفیت 4.7 مگاوات که درسال ۱۳۲۷ شمسی به وسیله شرکت براون باوری سوییس ساخته شده و از سال ۱۳۲۹ تا سال ۱۳۳۳ عملیات ساختمانی کارخانه و نصب آلات و ادوات توربین ها ادامه داشت و نیروگاه در اواخر سال ۱۳۳۳ و اوایل سال ۱۳۳۴ به طور رسمی راه اندازی شد. عمر این توربین ها از طرف شرکت سازنده (براون باوری) ۱۳۰ هزار ساعت کارکرد تخمین زده شده بود که این مدت کارکرد در سال 1351-1350 به اتمام رسید. در سال ۱۳۴۵رؤسای شرکت نفت تصمیم گرفتند یک خط برق از طریق سد دز اندیمشک به این کارخانه انتقال دهند تا هم جبران کمبود برق شود (به علت بسته شدن کارخانه قدیمی تمبی یا استیم) و هم چنانچه پس از اتمام عمر این توربین ها اشکالی پیش آمد، بتوانند از طریق سد دز این مقدار برق را تأمین کنند.
با تلاش زیاد شرکت نفت مسجدسلیمان، قرارداد ۱۱ مگاوات در ساعت با برق سازمان ( شرکت توزیع برق) بسته شد و تا سال 1361که برق تلمبه خانه آب گدار لندر (سد مسجدسلیمان) از این کارخانه تأمین می شد، حداکثر هشت مگاوات از سازمان و حدود پنج مگاوات به وسیله کارخانه برق تمبی تأمین می شد.
در سال ۱۳۵۱ از طرف شرکت تصمیم گرفته شد که توربین ها از کار بیفتند و آنها را به صورت اسقاط در آورند؛ اما کارکنان کارخانه که روی تعمیرات و عملیات این توربین ها کار کرده بودند، با شناختی که از وضع کلی آنها داشتند و تجربه ای که پیدا کرده بودند، با تضمین خود تقبل کردند به این توربین ها رسیدگی کنند.
چون برق سازمان که به کارخانه وصل شده بود، در مرحله آزمایشی قرار داشت و مرتب بدون اطلاع قبلی قطع و وصل می شد و شرکت نفت، فعالیت بهره برداری نفت در چاه ها را داشت، همچنین از نظر امور رفاهی، مسؤولیت برق رسانی به بیمارستان ، درمانگاه ها و حتی ادارات شرکت نفت با این نیروگاه بود و با قطع و وصل برق سازمان، سبب رکود این کارها می شد، با ادامه کار توربین ها موافقت شد.
درسال ۱۳۵۵ برای تعمیرات اضطراری این توربین ها، مقداری وسایل یدکی از شرکت سازنده (براون باوری) در خواست شد؛ اما این شرکت پاسخ داد که عمر این توربین ها به پایان رسیده و وسایل یدکی هم برای آنها ندارند. پس از مکاتبات زیاد در این مورد از کشور سوییس نمایندگانی برای بررسی وضع کلی این توربین ها به ایران فرستاده شد و به کارخانه آمدند و از نزدیک وضع توربین ها را بررسی و قبول کردند که وسایل یدکی برای ما بسازند و ارسال کنند. تا سال ۱۳۵۷ که انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید، از ارسال وسایل یدکی خبری نشد و بعد از آن هم کشور ما با تحریم اقتصادی روبه رو شد. پس از ارسال نکردن قطعات از سوی سازنده سوییسی، با همکاران تصمیم گرفتیم که منتظر وسایل یدکی نشویم و از این پس سعی کنیم، این توربین ها را حتی تا جایی که ممکن است خودمان تعمیر کنیم و چنانچه وسیله یدکی هم خواستیم، در کارگاه اداره تعمیرات مسجدسلیمان بسازیم و روی آنها نصب کنیم. این کار را انجام دادیم و این توربین ها حتی چند سال بعد از عمر مفیدی که سازنده برای آن در نظر گرفته بود، فعالیت کرد. در سال های پیش از انقلاب و در چند نوبت، نمایندگان شرکت براون باوری سوییس برای نظارت در تعمیر کلی آنها به ایران می آمدند و هر بار میلیون ها تومان کارمزد و مخارج آنها می شد؛ اما پس از انقلاب هیچ کارشناس و تکنیسین خارجی برای کارهای تعمیراتی این توربین ها به ایران نیامد و سبب صرفه جویی ارزی برای کشور شد.
«به خاطر دارم سه سال پیش (1360) بر اثر حملات موشکی رژیم بعثی عراق به دزفول، ترانسفورماتوری که برق سازمان از طریق آن به مسجدسلیمان می آمد، خسارت دید و برای چند روز قطعی برق سازمان داشتیم و این توربین ها بودند که در این مدت، برق تلمبه خانه آب گدارلندر (که وظیفه تأمین و انتقال آب شرب شهر مسجدسلیمان را به عهده دارد)، همچنین برق بیمارستان، کارگاه ها و ادارات شرکت نفت را تأمین می کرد. هدف از احداث کارخانه برق تمبی (استیم) به وسلیه شرکت نفت در این شهرستان که در حدود ۶۰ سال پیش (سال 1303) بود، با توجه به اینکه این شهرستان نخستین محلی بود که چاه نفت در آن به ثمر رسید و نفت استخراج شد و در واقع فعالیت شرکت نفت از این شهرستان شروع شد، از این رو برای بهره برداری از چاه ها و ارسال نفت به وسیله تلمبه های فشار قوی برقی به اهواز، دارخوین و از آنجا به پالایشگاه آبادان و همچنین فراهم کردن وسایل رفاهی کارکنان احتیاج به برق بود و در آن زمان کارخانه برق دیگری بود با چهار دستگاه توربین بخار با ظرفیت ۹ مگاوات که بر اثر مرور زمان و مقرون به صرفه نبودن در سال ۱۳۴۷ از کار بازداشته شدند و جمع آوری شد و اینک این توربین ها جایگزین آنها هستند که مدت ۳۱ سال متوالی است، مشغول کار هستند.»
«از سال ۱۳۵۹ موقع حمله هواپیماهای رژیم بعثی عراق به این شهرستان در چند مرحله هواپیماها با فاصله کم از مسیر کارخانه عبور کردند و یک بار بر اثر شکستگی دیوار صوتی و لرزش شدید اتاق فرمان، یکی از توربین ها از مدار خارج شد و در برگشت این هواپیماها با فاصله 100 متری شروع به تیر اندازی کردند که با یاری خداوند متعال و پدافند هوایی که روی تپه کارخانه برای محافظت منطقه تمبی قرار داشت، صدمه ای به دستگاه ها وارد نشد و پس از چند دقیقه دوباره توربین وارد مدار شد.
در موقع حمله هواپیماهای رژیم بعثی عراق به این شهرستان و به صدا در آمدن آژیر خطر از کارکنان خواسته می شد که چند نفر به بیرون از کارخانه بروند تا چنانچه خدای نکرده اتفاق آتش سوزی پیش آمد، همگی از بین نرویم؛ اما آنان اظهار می داشتند که ما از حمله و بمباران هواپیماها ترسی نداریم و در کارخانه می مانیم و چنانچه حادثه ای پیش آمد، سعی می کنیم که برطرف کنیم و اگر نتوانستیم، حاضریم با از بین رفتن کارخانه، خودمان نیز شهید شویم و باکی از شهادت نداریم و این افتخاری است برای ما.»
دستنوشته به یادگار مانده از شادروان علی بندری، رئیس ایرانی كارخانه تولید برق تمبی که در موزه مسجد سلیمان نگهداری می شود.
دستگاه دستی دمنده هوا از طریق انتفال هوا به واسطه نیروی گریز از مرکز با چرخش سریع یک پنکه و فشار هوا به سمت بیرون به درون لوله رساننده هوا کار می کند. هنگامی که دستگیره این دستگاه به چرخش در می آید، پره های پنکه درون محفظه آهنی خود به گردش در می آیند و هوا را به واسطه نیروی گریز از مرکز به حرکت در می آورد، هوا به سمت بیرون به درون محفظه پنکه و لوله رساننده هوا فشرده می شود. نمونه ای از این دستگاه های دمنده هوا ساخت کشور انگلستان شرکت «الکوسا» هم اکنون در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود. در موزه بنزين خانه آبادان تمامی اسناد، مدارك و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزين آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
یادمان باشد که از دیرباز ایرانیان نفت را می شناختند. در مسجدسلیمان Seapage (نشت نفت به سطح زمین) داشتیم. بنابراین، ما نفت را می شناختیم. اگر ما طی سالیان دراز پیرامون نفت مطالعه و کار کرده بودیم، دانش های نفت را خیلی زودتر از دیگران باید می شناختیم و می دانستیم.
ویلیام ناکس دارسی در سومین چاه اکتشافی خود به نفت رسید. آن چاه که به «چاه شماره یک مسجدسلیمان» معروف است نیز به یک Seapage - البته در عمق زمین و نه در سطح آن- برخورد کرد. او از شکست و توفیق نیافتن خود و از دست دادن سرمایه اش در چاه های اول و دوم نهراسید. او پیگیر بود و چون پشتکار داشت، به موفقیت رسید؛ البته توضیح مهم اینکه، دولت انگلیس در همه مراحل از او پشتیبانی کرد.
ملتی که پویا، پرتلاش، پژوهشگر و پیگیر باشد و دولت مردان آن به معنای واقعی بخواهند خدمت کنند، دچار این مشکلات نمی شوند. آیا ما کسی را داشتیم که به هنگام مذاکره با انگلیسی ها صداقت و درایت لازم را داشته باشد؟
«امام قلی خان» در مذاکره با انگلیسی ها برای کمک گرفتن از آنها به منظور رویارویی و جنگ با پرتغالی ها قراردادی در یک نسخه نوشت و آن را نزد خود نگه داشت. او توانست با استفاده از انگلیسی ها به استعمار 116 ساله پرتغالی ها در جنوب و آزادکردن جزیره هرمز (پس از آزادسازی بندرعباس و قشم) پایان دهد؛ اما بر سر امام قلی خان با آن همه خدمت و شکست دادن دولت عثمانی، چه آمد؟ «شاه صفی»، پادشاه سلسله صفویه، فرزندان وی را سر برید و آن سرها را در تشتی بین نماز مغرب و عشا برای او فرستاد و سر خودش را نیز پس از نماز عشا برید! در تاریخ، پاداش خدمتگزاران خود را چنین داده ایم! در دوره قاجاریه، امیرکبیر در مذاکرات «ارزروم» آنچنان بادرایت خدمت کرد و آن وقت پاداش او این بود که در «حمام فین» رگ زده شد. در دوره اشکانیان، «سورنا»، سردار بزرگی که با دوهزار سوار در جنگ نابرابر بر دشمن پیروز شد، چه سرنوشتی یافت؟
برای رسیدن به هر برتری و توانایی باید تلاش و پیش از آن، اهداف را مشخص کرد و برای رسیدن به هدف ها برنامه ریزی داشت. توجه داشته باشید که دو ملت ژاپن و آلمان در جنگ دوم جهانی شکست خوردند؛ اما با تلاش و البته، با تعیین اهداف و برنامه ریزی و شکیبایی و پیگیری، از فاتحان خود پیشی گرفتند. در جهان، پیروزی و برتری با تلاش هدفمند و سازنده به دست می آید. ملتی که وقت خود را به طور سازنده به کار گیرد، پیروز خواهد شد. نتیجه بگیرم برای موفقیت به قول قدیمی ها: «موجبات موجود، موانع مفقود».
ما در برابر انگلیسی ها چه برتری هایی داشتیم که آنگونه نشود؟ تا قابلیتی نباشد، فعلیتی به وجود نخواهد آمد. اشتباه نشود، من حق را به انگلیسی ها نمی دهم. آنچه می گویم، آن است که در تقابل با ملت های دیگر، ملتی که هدفمند بوده و بیشتر کوشیده و رهبران و خدمتگزاران صدیق داشته است، توانسته پیروزی و برتری به دست آورد. اینها طبیعت و قوانین جوامع بشری است. من برای ملتم و کشورم آرزو دارم که برآیند دانایی ها، دانش ها و تلاش هایمان موجبات برتری باشد تا موانع را نیز مفقود کند.
اواخر شهریور یا اوایل مهرماه 1358 به ریاست شرکت گاز اصفهان برگزیده شدم و...
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
گفت وگو با بانوی فعال در بهداشت و درمان صنعت نفت
روشنک مرادی، سال 1345 میان خانواده ای متدین در شهر رودسر به دنیا آمد. فرزند اول خانواده است و یک برادر و خواهر دارد وسال هاست با چند مرکز خیریه شهر محل تولدش (مرکز معلولین و نگهداری سالمندان و یک پرورشگاه) و یک مرکز خیریه هم برای انجام امورجراحی در تهران همکاری می کند.
از او در باره فعالیت هایش و اینکه چگونه به این وادی سوق پیدا کرده، می پرسم که در پاسخ می گوید: پزشکی عمومی خود را از دانشگاه تهران گرفتم و دوره تخصصی ارتوپدی را درهمین دانشگاه گذراندم. پس از گذراندن دوره تخصص، از طریق بورسیه برای برد تخصصی دست و شانه، راهی فرانسه شدم و سپس به ایران بازگشتم.
مرادی ادامه می دهد: دو هفته بعد از آمدنم به ایران، شروع به کار کردم. آن زمان مصادف شده بود با برگزاری نخستین دوره مسابقات ورزشی زنان مسلمان در کشورمان که سال 1380 در هتل المپیک برگزار شد و من نیز به گروه پزشکی ورزشی تیم ایران دعوت شدم. بیشتر شرکت کنندگان از کشورهای آفریقایی و فرانسه بودند و از آنجا که به زبان های انگلیسی و فرانسه تسلط داشتم، توانستم براحتی با آنها صحبت کنم . درواقع همکاری با گروه ورزشی، شروع کارم به صورت تخصصی بود.
او می گوید: به طبابت در گروه ورزشی بسنده نکردم و پس از پایان مسابقات ورزشی زنان مسلمان، دستورالعمل هایی برای تیم نوشتم و به تدریس آنها پرداختم.
با توجه به تخصصی که داشتم، بتدریج ورزشکاران آسیب دیده را درمان کردم. این همکاری تا 8 سال ادامه یافت تا اینکه رئیس کمیته آموزش فدراسیون پزشکی ورزشی آسیا شدم. افزون بر این سمت که چهار سال عهده دار آن بودم، عضو هیأت مدیره این کمیته شدم تا زمان بیشتری برای دستیابی به علاقه مندی هایم پیدا کنم.
این بانوی فعال در حوزه پزشکی ورزشی می گوید: وقتی در سیستم ورزشی، یک ورزشکار معالجه می شود، دیگر ورزشکاران نیز به او اطمینان می کنند. ورزشکاران علاقه ای به پزشک غریبه ندارند و درمان در کوتاه ترین زمان برایشان بسیار مهم است، از این رو مدتی زمان می برد تا ورزشکاران، یک پزشک را قبول و به آن اعتمادکنند. خوشحالم از اینکه به واسطه فعالیت هایی که انجام دادم، توانستم جلب اعتماد کنم و در بازی های آسیایی حوزه قطر کنار بازیکنان قرار بگیرم.
مرادی که به این فعالیت ها بسنده نکرده و طی چهار سال گذشته، توانسته درکرسی هیأت المپیک آسیا قرار بگیرد، تصریح می کند: باتوجه به دامنه فعالیت هایم، هم اکنون جزو نفرات برتر در پزشکی ورزشی هستم و با فدراسیون پزشکی ورزشی ایران و قاره آسیا همکاری دارم.
وی می افزاید: درخارج از این حوزه نیز فعالیت هایی دارم که یکی از آنها عضویت در هیأت مدیره انجمن ارتوپدی ایران است و سال هاست که دبیری این انجمن را به عهده دارم.
مرادی از ریاست کمیته پژوهش جراحان دست ایران و استادی در دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر به عنوان دیگر فعالیت های خود نام می برد و می گوید: در حوزه اختراع و ثبت چند مورد آن در داخل و خارج از کشور نیز فعالیت هایی انجام داده ام که ساخت بیومتریال های جدید برای ارتوپدی و ... از آن جمله است.
از او در باره فعالیت هایش در داخل بهداشت و درمان صنعت نفت می پرسم که پاسخ می دهد: متخصص ارتوپد و جراح دست بیمارستان نفت تهران، همچنین رئیس بخش ارتوپدی و سرپرست بخش درمان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هستم.
مرادی علاقه بسیار به کار و همراهی خانواده بویژه در موارد سخت را از عوامل مهم پیشرفت در حرفه خود می داند و ادامه می دهد: به هریک از کارهایی که انجام می دادم، علاقه مند بودم و در کنار سختی های آن، خانواده، دوستان و همکارانی برای حمایت داشتم.
او می گوید: خانواده فرهنگی دارم؛ پدرم دکتر دامپزشک و مادرم عاشق تحصیل است.
آموزش و حرمت به مردم، نزد خانواده من جایگاه بسیار بالایی داشته و دارد. یادم هست در اوایل انقلاب که بنزین کم بود، پدرم در طول مسیر، افراد را رایگان جابه جا می کرد. معتقدم تمام مهارت های شخصیتی افراد در خانواده شکل می گیرد.
سرپرست بخش درمان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با اشاره به اینکه جزو نخستین بانوان ارتوپد در کشور است، می گوید: در این مسیر چالش های زیادی را پشت سر گذاشته ام؛ زیرا در افکار برخی، مراجعه به ارتوپد خانم برای درمان باور پذیر نبود. او می گوید: چهار سال پیش به عنوان یکی از زنان دعوت شده به کنگره جراحان دست که در آن 10 خانم جراح دست از سراسر دنیا حضور داشتند، یکی از سخنران های این کنگره بودم و بعد از ارائه گزارشی از روند فعالیت های جراحی دست در کشورمان، به حساسیت کار زنان و اینکه زنان همیشه زیر ذره بین نگاه نقادانه مردان قرار دارند، پی بردم. این درحالی است که زنان با ورود به حرفه های مهم و تخصصی نشان داده اند که از قابلیت هایی همچون مردان برخوردارند و می توانند حرفی برای گفتن داشته باشند.
مرادی می گوید: وقتی به عکس های گذشته نگاه می کنم، همیشه در یک کناری قرار داشته ام. سال ها زمان برد تا وسط عکس قرار بگیرم. وقتی بیماران، پزشک را بپذیرند، دیگر فراموش می کنندکه این پزشک زن است یا مرد؛ زیرا تنها به مهارت ها اهمیت می دهند.
مرادی می گوید: به حدود 40 کشور دنیا سفر کرده ام و در زمینه های کاری خود تجربیات زیادی اندوخته ام. به نظر من مهم ترین چیزی که یاد گرفته ام، این است که انسان هیچ گاه نباید داشته هایش را فراموش کند. در نظر داشته باشیم که خانواده، دوستان و همکارانی داریم که می توانیم به آنها کمک کنیم.
اینکه فرصت می کنم با همکاران خود بنشینم و با آنها صحبت کنم، از داشته های اساسی مهم زندگی ام است که البته گاه فراموش می شود.
سرپرست بخش درمان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در پایان به یک خاطره از دوران فعالیتش اشاره می کند و می گوید: زمان رزیدنتی 15 روز در ماه را شیفت شب بودم. کار بسیار سنگینی بود؛ زیرا 6 صبح وارد بیمارستان می شدم و 8 صبح فردای آن روز به خانه باز می گشتم.
یک سال برای استفاده بهینه از تعطیلات نوروز 7 روز سر کار و 7 روزمرخصی بودم. در این ایام با توجه به دوران رزیدنتی ام، برای اینکه استراحت بیشتری داشته باشم، برخی دوستان کنارم بودند. از آن موقع زمان زیادی می گذرد و با لطف دوستان و همکارانم توانستم در حرفه ام پیشرفت کنم و حرفی برای گفتن داشته باشم.
حکمت های حسینی
امام حسین (ع) فرمودند: اَلصِّدقُ عِزُّ و الکِذبُ عَجزٌ؛ صدق و راستی عزت است و دروغگویی ناتوانی است. (تاریخ یعقوبی، ج۲، ص۲۴۶)
شرح حدیث
صدق و راستی، گاهی در «گفتار» است و گاهی در «کردار».اگر در گفتار باشد «راستگویی» است که فضیلتی بزرگ و دوست داشتنی است و اگر در کردار باشد «درستکاری» است که موجب محبوبیت انسان می شود و اعتماد عمومی را در جامعه افزایش می دهد.
هر دو خصلت، مایه آبرومندی و عزت است.
راستی کن که راستان رستند راستان در جهان قوی دستند
دروغگویی و صداقت نداشتن در عمل که ریشه در زبونی و حقارت نفس دارد و نوعی ضعف روحی و اخلاقی به شمار می رود، مایه سرافکندگی می شود و افراد دروغگو و نیرنگ باز و غیر صادق، هم خودشان مورد اعتماد قرار نمی گیرند، هم جو بی اعتمادی را در جامعه افزایش می دهند.
به تعبیر روایات « نجات در راستی است و هلاکت در دروغگویی»
مرد باید که راستگو باشد ور ببارد بلا بر او چو تگرگ
سخن راستگو، مترس که راست نَبُرد روزی و نیارد مرگ(جمال الدین اصفهانی).
مؤمنان پاکدل و خداباور، نیازی نمی بینند که برای رسیدن به مقاصد خویش یا منافع مادی، به دروغ متوسل شوند.
وقتی خداوند، راستگویان را دوست می دارد و خودش از همه راستگوتر است، چرا بنده کاری کند که از چشم خدا بیفتد؟ زبانی که از دروغگویی پاک باشد، قابل احترام است.
در شماره پیشین هفته نامه مشعل (1118) به فرمایشات امام سجاد(ع) که حادثه کربلا را با تمام وجود احساس کرده بود، همچنین سخنانی که پس از واقعه کربلا به استناد آیات قران علیه بنی امیه درمجموعه صحیفه سجادیه ایراد کرده بودند، اشاره شد.
مهم ترین سخنان امام سجاد (ع) مربوط به خطبه ای علیه یزید است که در شماره پیشین به بخش هایی ازآن اشاره شد و آنچه درپی می آید، ادامه این خطبه است.
هنگام آمدن اسیران به دمشق، پیرمردی به امام سجاد «ع» نزدیک شد و گفت: سپاس خدای را که شما را کشت و نابود ساخت و مردمان را از شرتان آسوده و امیرالمؤمنین (ع) را بر شما پیروز کرد. امام سجاد «ع» خاموش ماند تا پیرمرد هر چه در دل داشت، ابراز کرد. سپس فرمود: ای پیر، آیا قرآن خوانده ای؟ گفت: آری، فرمود: آیا این آیه را خوانده ای: «قل لا اسألکم علیه اجرا الاّ المودّةِ فی القربی» خویشاوند پیامبر ما هستیم، آیا خوانده ای «و آتِ ذی القربی حقّه» در سوره بنی اسرائیل، ماییم آن کسانی که خداوند به پیامبرش امر کرده که حق آنان را بدهد. آیا این آیه را خوانده ای «و اعلمو انّما غَنَمتُم من شیٍ فان للّه خُمسُه و لذی القربی» گفت: آری خوانده ام، فرمود: خویشاوندان رسول خدا «ص» ما هستیم. آیا آیه «انما یُرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا» را خوانده ای، گفت: آری خوانده ام، فرمود: ای پیرمرد! ما اهل بیت هستیم که خداوند آیه طهارت را به ما منحصر فرموده است. پیرمرد شامی با شنیدن این سخنان از گفته اش پشیمان شد و گفت: خدایا! من از آنچه به آنها گفته ام به تو پناه می برم، خدایا! من از دشمنان پیامبر «ص» و خاندانش بیزاری می جویم.
این خبر به یزید رسید و او برای این که فرصت افشاگری را از آن مرد بگیرد تا نتواند آنچه را فهمیده میان شامیان پخش کند، دستور داد پیرمرد را به قتل برسانند.
می بینیم که اوضاع فرهنگی سیاسی شام چنان بود که وقتی یک پیرمرد دنیا دیده و قرآن خوان نسبت به یزید در مقابل اهل بیت «ع» چنین موضع گیری داشته است، تکلیف بقیه شامیان ناآگاه روشن است.
اقدام های تبلیغی اسرا و حوادثی که در شام روی داد به تدریج سیمای جنایتکارانه و ضد اسلامی یزید و عاملانش را در مقابل حقانیت و مظلومیت امام حسین «ع» و خاندانش را آشکارتر می کرد. خطبه امام سجاد«ع» در جهت این هدف، بیشترین تأثیر را گذاشت.
هنگام ورود اسرای اهل بیت «ع» به کوفه و شام برای جلوگیری از همدردی مردم با اهل بیت «ع» و شورش علیه امویان، دستگاه تبلیغاتی امویان اعلام کردند کاروان اسرای خارجی و غیر مسلمان که در جنگ اسیر شده اند، وارد شهر شده است. امام برای نشان دادن سابقه طولانی خود و پدرانش در اسلام چنین می فرماید:
«من فرزند زمزم و صفایم، آنان که مرا می شناسند از توضیح بی نیازند ولی آنان که مرا نمی شناسند گوش فرا دهند تا خویش را به ایشان بشناسانم. ای مردم! من فرزند مکه و منایم، من فرزند زمزم و صفایم. من فرزند آنم که حامل رکن است. من فرزند بهترین انسانی هستم که بر کره خاک جامه وجود پوشیده است. من فرزند برترین موحدی هستم که بر گرد کعبه طواف کرده و گام در مسیر صفا و مروه نهاده و حج به جا آورده و خدای را لبیک گفته است.
من فرزند آن پیامبرم که بر مرکب آسمانی براق سوار شد و جبرئیل او را به بلند جایگاه هستی سدرة المنتهی رسانید. به قرب خدا رسید، آنجا که فاصله اش قاب قوسین و یا کمتر بود. من فرزند آنم که فرشتگان آسمان با او نماز گزاردند و به او اقتدا کردند. من فرزند دریافت کننده وحی ام. فرزند محمد مصطفایم. من فرزند علی مرتضایم... من فرزند کسی هستم که پیشاپیش رسول خدا «ص» با دو شمشیر و دو نیزه می جنگید. دو بار هجرت و دو بار با پیامبر(ص) بیعت کرد، در بدر و حنین رزمنده بود و حتی یک چشم بر هم زدن به خدا کفر نورزید. من فرزند صالح ترین مؤمنان، وارث پیامبران، نابودگر ملحدان، پیشوای مسلمانان و سرآمد گریه کنندگان از خوف خدا و مشتاقان به لقای حق، شکیباترین شکیبایان، برترین قیام کنندگان خاندان پیامبرم «ص». من فرزند کسی هستم که از سوی جبرئیل و میکائیل مورد تأیید و یاری بود.
علی «ع» پر افتخارترین مرد از تمامی قریش، اولین کسی که به خدا و پیامبر «ص» پاسخ مثبت گفت و ایمان آورد... آری او جدم علی بن ابی طالب «ع» است. من فرزند سرور زنان عالمم، من فرزند فاطمه زهرایم.
امام سجاد «ع» چنان به معرفی خود و خاندان خویش پرداخت که از مظلومیت این خاندان صدای گریه مردم بلند شد. هراس شدیدی در دل یزید افتاد. ترسید که مردم علیه او شورش کنند؛ از این رو برای قطع سخنان امام، دستور داد مؤذن اذان بگوید.
دستور اذان به مؤذن توسط یزید به چند دلیل بود: قطع سخنان امام؛ بازداشتن مردم از اندیشه درباره سخنانی که آن حضرت بیان داشته بود؛ کسب فرصت برای تصمیم گیری مناسب؛ یزید که به سبب سخنان امام به شدت خود را در نظر مردم ضد دین و ضد ارزش های دینی می دید، با ندای اذان می خواست در این باور مردم تردید ایجاد کند.
اما مؤذن هر کلمه ای که می گفت امام از آن برای نشان دادن خارجی نبودن و مسلمان بودن خود و اهل بیت «علیهم السلام» استفاده می کرد. ابتدا گواهی به وجود خداوند و شهادت به رسالت حضرت رسول «ص» داد و این که حضرت رسول «ص» جد امام سجاد «ع» است نه جد یزید و بر این امر نیز از یزید گواه گرفت. امام فرمود: ای یزید! محمد «ص» که مؤذن از او یاد کرد، جد توست یا جد من؟ اگر بگویی جد توست دروغ گفته و کافر شده ای! و اگر بگویی جد من است پس چرا خاندان او را کشتی؟...
سخنان امام «ع» همهمه عجیبی در مجلس ایجاد کرده بود، امام برای آگاه ساختن مردم فریاد زد: «به خدا سوگند غیر از من کسی در این جا نیست که رسول خدا «ص» جدش باشد؛ پس چرا این مرد ما را ظالمانه کشت و اهل ما را چون رومیان به اسارت گرفت». بعد خطاب به یزید گفت: «این کارهای زشت را انجام می دهی و باز هم می گویی: محمد «ص» رسول خداست و رو به قبله می ایستی». یزید به مؤذن دستور داد اذان را تمام کند و بعد به نماز ایستاد. مردم هم در حالت تردید در مورد او، برخی اقتدا کردند و بعضی اقتدا نکرده، رفتند.
خطبه امام سجاد «ع» ضربه محکمی بر حکومت اموی وارد کرد. آنچه تا آن روز یزید و پدرش معاویه علیه اهل بیت «علیهم السلام» تبلیغ کرده بودند، با بیانات روشنگرانه امام «ع» خنثی شد. گروه زیادی از شامیان فهمیدند که اسرا، خویشاوندان رسول خدا «ص» اهل قبله، متعهد به اسلام و برترین مسلمانانند و هیچ دلیل قانع کننده ای برای کشتن آنها وجود نداشته است؛ از این رو افکار عمومی شهر به سود امام تغییر کرد.
مردمی که در ابتدای ورود اهل بیت «ع» به تماشای آنان آمده و با آنان معامله اسیران ترک و دیلم کرده و با مشاهده آنها به شادی و پای کوبی و چراغانی معابر و منازل پرداخته بودند، اکنون در کنار خرابه تجمع کرده و به اهل بیت «ع» تسلیت گفته و برخی در عزاداری آن ها شرکت می جسته اند. با برپایی مجالس عزاداری گروه زیادی از زنان بر اهل بیت امام حسین «ع» وارد می شدند و گریه می کردند. با ادامه چنین اعمالی ترس از شورش و انقلاب در دل یزید شعله ور شد.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
بزرگان علمای زمان، پیش امام باقر (ع) درس می خوانند و استفاده می کنند. شخصیت معروفی مثل عکرمه شاگرد ابن عباس وقتی می آید خدمت امام باقر (ع)، برای اینکه از آن حضرت حدیث بشنود، شاید هم برای اینکه امتحانش بکند، دست و بالش می لرزد و در آغوش امام می افتد؛ بعد خودش تعجب می کند، می گوید یا ابن رسول الله! من بزرگانی مثل ابن عباس را دیدم و از آنها حدیث شنیدم [اما] هرگز این حالتی که در مقابل تو به من دست داد، برای من دست نداده بود؛ و ببینید امام باقر(ع) در جوابش چقدر صریح می گویند «وَیلَکَ یا عُبَیدَ اَهلِ الشّامِ! اِنَّکَ بَینَ یَدَیِ بُیُوتٍ اَذِنَ اللهُ اَن تُرفَعَ وَ یُذکَرَ فِیها اسمُه»؛(۱) ای بنده کوچک شامیان! تو در مقابل عظمت معنویت است که مجبوری این جور به خودت بلرزی.
کسی مثل ابوحنیفه که از فقها و بزرگان زمان است، می آید خدمت امام باقر (ع) و از آن حضرت معارف و احکام دین را فرا می گیرد و بسیاری از علمای دیگر جزو شاگردان امام باقر (ع) هستند وصیت علمی ایشان در اکناف عالم می پیچید که به «باقرالعلوم» معروف می شود.
پس ببینید وضع اجتماعی و وضع عاطفی مردم و احترامات آنها نسبت به ائمه، زمان امام باقر فرق کرده، تفاوت کرده. به همین نسبت ما می بینیم که حرکت سیاسی امام باقر (ع) هم تندتر است؛ یعنی امام سجاد در مقابله با عبدالملک، [به صورت] روبه رو، تندی و سخن درشت و سخنی که بتوانند آن را به عنوان یک قرینه ای بر مخالفت بگیرند، ندارد.
عبدالملک به امام سجاد (ع) نامه می نوشت درباره فلان موضوع، حضرت هم جواب او را می دادند؛ البته جواب پسر پیغمبر همیشه یک جواب محکم و متین و دندان شکن است، اما در آن، به آن صورت تعرض نیست؛ اما در مورد امام باقر (ع) این جوری نیست؛ حرکت ایشان آن چنان است که هشام بن عبدالملک احساس وحشت می کند و می بیند که باید آن حضرت را زیر نظر قرار بدهد و به شام می خواهد آن حضرت را؛ البته امام سجاد (ع) را هم در دوران امامتشان، بعد از آن دفعه اول، با غل و زنجیر و مانند اینها به شام برده اند.
لکن وضع آنجا جور دیگری است و امام سجاد (ع) با ملاحظه بیشتری همیشه برخورد می کردند، اما در مورد امام باقر (ع)، ما لحن کلام را تندتر می بینیم. بنده چند روایت در [زمینه ] مذاکرات حضرت باقر (ع) با اصحابشان دیدم که نشانه دعوت به حکومت و خلافت و امامت و حتی نوید آینده در آنها مشاهده می شودکه ان شاءالله چند نمونه اش را عرض می کنم.
28/04/1365
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره ایران:
باعلی کاظمی، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره، پیش از این گفت وگویی داشتیم که بخشی از آن، که مربوط به خاطرات این ورزشکار پیشکسوت فوتسال بود، در شماره 1115هفته نامه «مشعل» منتشر شد. در این شماره نیز مصاحبه ای با وی، این بار با رویکردی دیگر انجام شده و علی کاظمی درباره اهمیت توسعه رشته های ورزشی در شرکت نفت فلات قاره، توضیحات مبسوطی ارائه کرده است. رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره در بخشی از این مصاحبه به مشکلات توسعه ورزش قهرمانی اشاره کرده و در بخشی دیگر نیز بر این نکته تاکید می کند که ارائه خدمات ورزشی و سلامت در شرکت فلات قاره، برای خانم ها، آقایان، کارکنان رسمی و شرکتی یکسان است. متن گفت وگو در ادامه می آید؛ با ما همراه باشید.
واقعیت این است که ما نمی توانیم به تنهایی درباره فوتسال برنامه ریزی کنیم؛ بلکه این امر به سیاستگذاری و برنامه ریزی مدیران بالادستی نیاز دارد؛ البته مدیران ورزش در وزارت نفت در دوره های مختلف از جمله آقایان علیپور، میرشیبانی و قنبرزاده به دنبال ایجاد تیم فوتسال بودند؛ اما چون تیم های فوتبال را نیز پوشش می دادند، باز هم فوتسال نادیده گرفته می شد.
به یاد دارم در سال 1383 که به استخدام وزارت نفت درآمدم، همچنان در تیم ملی فوتسال بازی می کردم. ما 9 فوتسالیست بودیم که به وزارت نفت آمدیم و براحتی می توانستند با جذب چند نفر دیگر یک تیم فوتسال لیگ برتری داشته باشند؛ اما پیشنهاد ما برای تیم داری فوتسال در وزارت نفت به جایی نرسید؛ چون همه به دنبال فوتبال بودند.
البته در یک دوره ای، تیم های نفتی روی فوتسال سرمایه گذاری کردند که شامل تیم های جنوبی بود. در واقع تیم های جنوبی پیشرفت های خوبی هم در حوزه فوتبال و فوتسال داشتند. در گذشته حوزه ورزش فلات قاره که مسؤولیت آن را به عهده دارم، از تیم های ورزشی مختلفی حمایت می شد که می توان به تیم های فوتبال ساحلی، والیبال ساحلی و قایقرانی اشاره کرد.
در این مدت بارها تلاش کردیم این تیم ها را دوباره داشته باشیم؛ اما به دلیل هزینه بالا، با شکل گیری دوباره این تیم ها موافقت نمی شود. این درحالی است که جنوبی ها براحتی در زمینه ورزش هزینه می کنند.
درواقع بودجه ای که برای جنوبی ها در نظر گرفته می شود، قابل توجه است وبا بودجه های ما قابل مقایسه نیست. به همین دلیل آنها در حوزه ورزش امکانات بیشتری دارند و خودشان هم تمایل زیادی به به این دارند که در حوزه ورزش سرمایه گذاری کنند. این مساله کاملا برعکس مناطق شمالی است.
البته باید بگویم در دوره پیشین، تقریبا همه ورزش ها منحل و اعلام شد نیازی به تیم داری نیست. این که دوباره در چرخه ورزش و تیم داری قرار بگیریم، واقعا سخت است.
شرکت نفت فلات قاره ایران، تقریبا در همه رشته ها سرمایه گذاری می کند. به عنوان مثال یک جشنواره ورزشی مختص به خود داریم که در هنگام برگزاری با استقبال بسیاری ازسوی کارکنان رو به روست.
خوشبختانه درجزایری که زیر مجموعه شرکت فلات قاره ایران قرار دارند، برنامه های ورزشی متعددی دنبال می شود و در رشته هایی مثل شنا، بدمینتون، تنیس، والیبال و فوتبال ساحلی، نفرات خوب و حرفه ای آموزش دیده اند.
این گروه از ورزشکاران به صورت تیمی در مسابقات ارگان های دریایی حضور می یابند؛ البته نزدیک به سه سال است که برگزار نشده است. این مسابقات با همراهی تیم هایی که در لیگ برتر هستند، مثل شرکت های کشتیرانی، بنادر شمالی و جنوبی برگزار می شود و شرکت نفت فلات قاره ایران هم با حضور در این مسابقات، مقام های خوبی به دست می آورد.
در واقع در جزایر، تیم های والیبال و فوتبال ساحلی فعال هستند که در این مسابقات شرکت می کنند. البته رشته های فوتبال و فوتسال نیز بسیار مورد توجه قرار می گیرد و تیم های خوبی هم دراین رشته ها داریم.
منشأ تیم هایی که اشاره کردم، همه از ورزش های همگانی نشأت می گیرد و برنامه ریزی مناسبی برای توسعه ورزش های همگانی در مناطق مختلف داریم، به گونه ای که برای هر منطقه دبیر هیأت ورزشی در نظر گرفته شده که گزارش عملکرد توسعه ورزش همگانی در مناطق را به صورت منظم ارائه می کنند.
افزون برکارکنان، خانواده های آنها نیز با بهره گیری ازامکانات ورزش های همگانی، در مسابقات و جشنواره های ورزشی شرکت می کنند و استقبال خوبی هم از این جشنواره ها می شود.
دفاتر شرکت نفت فلات قاره ایران در مناطقی مثل کیش، قشم، شیراز، بوشهر، اهواز و بندر لنگه امکانات ورزشی برای کارکنان و خانواده های آنها فراهم است؛ البته نباید این نکته فراموش شود که تعداد کارکنان در مناطق مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است یک منطقه تنها 10 نفر نیرو داشته باشد و دریک منطقه دیگر تعداد نیروها به 500 نفر هم برسد.
خوشبختانه فضای ورزشی لازم در مناطق مختلف به اندازه نیاز وجود دارد و کارمندان و خانواده آنها می توانند بخوبی از آن استفاده کنند؛ اما در بخش های بزرگ تر مانند تهران، شیراز، اصفهان و بوشهر به دلیل گستردگی و تعداد نیروها، فضای ورزشی مورد نیاز اجاره می شود تا مورد استفاده کارکنان و خانواده آنها قرار بگیرد؛ البته تامین امکانات مورد نیاز به بودجه ای نیاز دارد که در اختیار داریم؛ اما نکته مهم این است که بیشترین تقاضا برای استخر، فوتسال، والیبال و بسکتبال است و باید برای تامین این فضا اقدامات لازم صورت بگیرد.
می توانم بگویم که تمام سکوهای زیر مجموعه فلات قاره، امکانات لازم ورزشی از جمله تردمیل، الپتیکال و . . . دارند؛ البته باید این را بگویم که فضای ورزشی سکوها کاملا به وسعت سکوها بستگی دارد. به عنوان مثال در بهرگان رشته هایی چون گل کوچیک و بسکتبال وجود دارد و در فضاهای کوچک تر، تنیس روی میز، فوتبال دستی و بیلیارد در نظر گرفته می شود. به هرحال به دلیل محدودیت فضا، امکانات برخی از سکوها بسیار کم است. به همین دلیل تنها می توان یک تردمیل یا یک دستگاه بدنسازی کوچک در آن مکان داشته باشیم.
نکته مهم در زمینه پیشرفت در حوزه ورزش قهرمانی در نفت این است که از پایه که همان ورزش های همگانی است، قدم های درست برداریم. به همین دلیل اگر برای ورزشی، سالنی در نظر گرفته می شود، حتما در کنار آن مربی هم حضور خواهد داشت.
به همین دلیل، کسانی که در کلاس های همگانی شرکت می کنند، بدرستی آموزش می بینند و در ادامه فعالیت نیز مسابقات ورزشی برگزار می شود. در خلال برگزاری این مسابقات هم استعدادها شناسایی می شوند تا در تیم های قهرمانی حضور یابند. بیشترین تمرکزها روی رشته های شنا، فوتبال، فوتسال، بدمینتون، تنیس و حتی ورزش های رزمی است.
در نهایت تمام تلاش خود را می کنیم که بیشترین امکانات در اختیار کارکنان قرار بگیرد. به عنوان مثال درتهران، باشگاه الهیه با تمام امکانات در رشته های مختلف در اختیار کارکنان قرارگرفته است.
همچنین باشگاه قیطریه برای رشته تنیس روزهای پنجشنبه و جمعه به صورت آموزشی در اختیار کارکنان است. می توان گفت بیشترین هزینه در حال حاضر، صرف اجاره و تامین فضا و مربی ورزشی می شود؛ البته درست است که ما از ظرفیت خوبی در زمینه مربی در وزارت نفت برخورداریم؛ اما قرار است قانونی گذاشته شود که برمبنای آن اگر اضافه کار بالای 120 ساعت باشد، دستمزد اضافه کار پرداخت نشود. به همین دلیل مربیان حاضر نیستند بدون دستمزد آموزش بدهند، از این رو مجبویم از مربیان خارج از مجموعه استفاده کنیم.
تاکید می کنم که ما در حال حاضر، هیچ رشته قهرمانی نداریم؛ البته پوریا شریفی، یکی از فرزندان کارکنان نفت در رشته قایقرانی، قهرمان آسیا شده و بزودی در مسابقات جهانی این رشته شرکت می کند. مساله این است که هزینه ورزشکاران قهرمانی بسیار زیاد است و نمی توانیم براحتی در این زمینه ورود کنیم.
با توجه به بررسی هایی که در ورزش فلات قاره داشته اید، کدام رشته های ورزشی ظرفیت بیشتری برای قهرمانی دارد؟
در بیشتر رشته ها، ظرفیت حرفه ای شدن داریم؛ اما بودجه لازم برای تیم های قهرمانی یا برگرداندن تیم های قهرمانی را نداریم. تمام تلاش خود را می کنیم که ورزش های آبی در رشته های قهرمانی را بازگردانیم.
معتقدم، اگر قرار باشد در حوزه قهرمانی ورود کنیم، باید قبل ازهرچیز از لیگ های پایین تر کار خود را آغاز کنیم؛ البته این برنامه شامل همه رشته های ورزشی می شود. نکته مهم این است که اگر به ورزشکارانی که در خانواده های نفت حضور دارند، نگاه کنیم، متوجه می شویم که ظرفیت خوبی در حوزه ورزشکاران حرفه ای وجود دارد؛ اما تیمی برای به کارگیری این ورزشکاران نداریم. اگر قرار باشد ازمیان ورزش هایی که در شرکت فلات قاره ایران فعال هستند و سرمایه گذاری لازم صورت بگیرد، رشته هایی را انتخاب کنیم که ظرفیت قهرمانی داشته باشد. به عنوان مثال می توان به رشته های شنا، قایقرانی، فوتبال و والیبال ساحلی اشاره کرد که هریک از آنها تمرین های بسیار خوب و حرفه ای را پشت سر گذاشته اند.
باتوجه به ظرفیت قهرمانی که درشرکت نفت فلات قاره ایران وجود دارد، اداره کل ورزش و تربیت بدنی نفت لازم است مساعدتی در این زمینه داشته باشد.
در واقع یکی از مهم ترین موانع ما در این زمینه، مساله بودجه است. پیش از هرچیز اول باید بودجه مورد نیاز تامین شده تا بتوان با همکاری اداره کل، تیم های خود را بازگردانیم؛ البته مدیرمنابع انسانی فلات قاره علاقه زیادی به شکل گیری تیم های حرفه ای دارد؛ اما موانع برای چنین هدفی کم نیست.
سابقه تیم داری در فوتبال و والیبال ساحلی، ارگان های دریایی و قایقرانی وحتی تجربه قهرمانی در دو رشته فوتبال و والیبال ساحلی را دارم؛ اما در دوره پیشین، تمام برنامه های ورزشی و تیم داری در وزارت نفت به طور کامل تعطیل شد.
در حال حاضر 12 رشته در فلات قاره در حوزه آموزش و کشف استعداد فعال است و تمام تلاش خود را می کنیم تا با سرمایه گذاری مناسب، کارکنان و خانواده آنها بتوانند در این رشته ها حضور پیدا کنند. یکی دیگر از فعالیت هایی که در حوزه ورزش به دنبال آن هستیم، سنجش و سلامت است که باید هرچه سریع تر به مرحله اجرایی برسد. در واقع با این طرح، شناسنامه سلامت برای کارکنان صادر می شود. در تلاش هستیم هرچه سریع تر دستگاه های لازم برای سنجش سلامت خریداری شود تا بتوانیم هر 6 ماه یکبار با انجام تست سلامت برای کارکنان و خانواده های آنها شرایط سلامت آنها را بسنجیم. تاکید می کنم که این طرح، نه تنها برای کارمندان رسمی؛ بلکه برای کارمندان پیمانی نیز اجرا می شود. همانطور که در زمینه ارائه خدمات ورزشی در فلات قاره بین کارمندان رسمی و پیمانی تبعیضی قائل نیستیم، در زمینه سنجش سلامت نیز همان امکانات را برای کارمندان پیمانی در نظر می گیریم. در زمینه ارائه خدمات ورزشی به کارمندان خانم نیز هیچ محدودیتی نداریم و هر رشته ای که متقاضی داشته باشد، آن را فعال می کنیم؛ اما برخی رشته ها، مثل بسکتبال و والیبال مورد استقبال قرار نمی گیرد؛ ولی رشته هایی مانند شنا، تنیس خاکی، بدمینتون، اسکواش یا ورزش های رزمی مورد استقبال قرار می گیرد. اما بیشترین تمرکز ورزشی در شهرهایی مانند تهران و شیراز است.
پیش از این درباره حضور خود به عنوان فوتسالیست، هم در تیم ملی و هم به عنوان یک لژیونر اشاره ای داشتید. کمی در این باره توضیح دهید. زمانی که به عنوان یک ورزشکار فعالیت می کردم، مقام های مختلفی را با همراهی تیم هایی که در آنها حضور داشتم، به دست آوردم. پیش از این هم گفته بودم که بازی های حرفه ای را از تیم فتح شروع کردم و توانستم با همراهی این تیم 3 دوره قهرمان جام رمضان تهران شوم. سه دوره با استقلال قهرمان لیگ برتر شدیم و با همراهی تیم پاس هم دو دوره قهرمان لیگ برتر شدم، همچنین یک دوره قهرمانی با تیم دانشگاه آزاد را در کارنامه خود دارم. علاوه برآن 10 سال به عنوان لژیونر ماه رمضان در کویت بازی کردم و یک دوره هم آنجا قهرمان شدم.
با همراهی تیم ملی، یک قهرمانی آسیا، رتبه دوم جام جهانی کوچک برزیل و رتبه دوم در مسابقات بزرگ مسکو را در کارنامه دارم. فوتبال راهم با استقلال جنوب شروع کردم و در ادامه در تیم هایی مثل راه آهن، پاس، دارایی، صنایع و معادن، صنایع دفاع وفتح بازی کردم.
البته در فوتبال، هم به تیم نوجوانان و هم به تیم جوانان تیم ملی دعوت شدم؛ اما متاسفانه به دلیل شرایط فیزیکی و قد کوتاه همیشه خط می خوردم. ازجمله مربیانی که با آنها کار کرده ام، می توانم به اردشیر لارودی، نادر فریادشیران، حسین رحمانی، حسین شمس، همایون شاهرخی و ناصر صالح اشاره کنم.
نایب قهرمانی نفت تهران در مرحله اول لیگ
مشعل مرحله اول از بیست و هفتمین دوره لیگ دوومیدانی در بخش مردان با نایب قهرمانی نفت تهران به پایان رسید.
در مرحله نخست بیست و هفتمین دوره لیگ دوومیدانی مردان که روزهای ۱۵ و 16 مردادماه به میزبانی ورزشگاه آفتاب انقلاب در تهران برگزار شد، تیم نفت تهران با فاصله بسیارکم بعد از ذوب آهن اصفهان در سکوی دوم قرار گرفت.
در این رقابت ها، بیش از ۲۲۰ ورزشکار در قالب10تیم متشکل از نفت تهران، ذوب آهن اصفهان، آکادمی گل گهر سیرجان، کاراماشین، نیروی زمینی ارتش، بازرگانی عماد، تکنیک برتر بابلسر، همچنین عقاب نیروی هوایی، صنعت مس کرمان و آکادمی فارس با یکدیگر به رقابت پرداختند.
در پایان این مرحله از مسابقات، تیم ذوب آهن اصفهان با 194 امتیاز پیشتاز شد و تیم های نفت تهران و آکادمی گل گهر سیرجان نیز به ترتیب با ۱۷۸ و ۱۶۶ امتیاز در جایگاه های دوم و سوم ایستادند.
مرحله دوم مسابقات بیست و هفتمین دوره لیگ دوومیدانی مردان ۲۹ و30 مردادماه، به میزبانی مجموعه آفتاب انقلاب تهران برگزار خواهد شد.
نتایج کامل مرحله اول لیگ دوومیدانی کاران نفت تهران به شرح زیر است:
۱۰۰ متر
بنیامین یوسفی از گل گهر سیرجان، ۱۰.۲۹ ثانیه
سیدمهران حسینی از نفت تهران، ۱۰.۶۰ ثانیه
محمود نورزهی از بازرگانی عماد، ۱۰.۶۵ ثانیه
۲۰۰ متر
محمدحسین ابارقی از مس کرمان، ۲۱.۱۳ ثانیه
میلاد ناصح جهان از گل گهر سیرجان، ۲۱.۱۷ ثانیه
محمدرضا فریدی از عقاب نیروی هوایی، ۲۱.۷۴ ثانیه
۴۰۰ متر
میلاد ناصح جهانی از گل گهر سیرجان، ۴۷.۵۴ ثانیه
سجاد آقای از ذوب آهن، ۴۸.۴۷ ثانیه
آرش سیاری از نفت تهران، ۴۸.۶۶ ثانیه
۸۰۰ متر
سبحان احمدی از گل گهر سیرجان، ۱:۵۰.۱۱ دقیقه
علی عالمی از ذوب آهن، ۱:۵۰.۳۵ دقیقه
امیرفرزام صفری از گل گهر سیرجان، ۱:۵۱.۰۱ دقیقه
۴۰۰ متر با مانع
مهدی پیرجهان از گل گهر سیرجان، ۵۳.۰۰ ثانیه
یونس براتی از ذوب آهن، ۵۳.۶۳ ثانیه
علی عباس پور از ذوب آهن، ۵۴.۱۸ ثانیه
۱۱۰ متر با مانع
علی سلامتیان از ذوب آهن، ۱۴.۲۰ ثانیه
امیرحسین عزیزی از کارا ماشین، ۱۴.۶۷ ثانیه
محمدحسین رفیعی از آکادمی فارس، ۱۴.۸۰ ثانیه
۳ هزار متر با مانع
امیر زمانپور از ذوب آهن، ۹:۰۰.۳۱ دقیقه
سمیر اقبالی از گل گهر سیرجان، ۹:۱۱.۳۹ دقیقه
حسین کیهانی از ذوب آهن، ۹:۲۰.۲۹ دقیقه
هزار و 500 متر
امیر فرزام صفری از گل گهر سیرجان، ۳:۴۸.۸۹ دقیقه
امیر مرادی از نفت تهران، ۳:۴۹.۳۵ دقیقه
امیرحسین پاپی از کارا ماشین، ۳:۵۱.۲۰ دقیقه
۵ هزار متر
امیر زمانپور از ذوب آهن، ۱۴:۵۴.۵۰ دقیقه
مرتضی بیرانوند از نیروی زمینی ارتش، ۱۴:۵۷.۰۹ دقیقه
حسین کیهانی از ذوب آهن، ۱۴:۵۷.۴۹ دقیقه
۱۰ هزار متر
محمدحسین طیبی از کارا ماشین، ۳۱:۲۹.۳۵ دقیقه
جلیل ناصری از نفت تهران، ۳۲:۰۸.۵۴ دقیقه
جلیل مرادی از کارا ماشین، ۳۲:۱۴.۵۱ دقیقه
۱۰ هزار متر پیاده روی
حمیدرضا زوراوند از نفت تهران، ۴۶:۵۳.۱ دقیقه
امیرحسین اسدی منش از کارا ماشین، ۴۸:۵۰.۰ دقیقه
امیرمحمد عرفانی از کارا ماشین، ۴۹:۱۵.۷ دقیقه
پرش با نیزه
ارشیا مصدقی از نفت تهران، ۴.۸۰ متر
حسین فلتح از ذوب آهن، ۴.۶۰ متر
محمد غفاریان از بازرگانی عماد، ۴:۰ متر
پرش ارتفاع
کیوان قنبرزاده از نفت تهران، ۲.۱۰ متر
مهدی خدادادی از تکنیک بابلسر، ۲.۰۵ متر
رضا سلیمی از کارا ماشین، ۲.۰۵ متر
پرش طول
حسین میهن دوست از عقاب نیروی هوایی، ۷.۳۳ متر
مرتضی عباسپور از ذوب آهن، ۷.۲۳ متر
سبحان طاهرخانی از کارا ماشین، ۷.۱۳ متر
حمیدرضا کیا از نفت تهران، ۱۶.۰۵ متر
وحید صدیق از گل گهر سیرجان، ۱۵.۴۳ متر
مجتبی زاهدی از نیروی زمینی ارتش، ۱۵.۴۲ متر
پرتاب نیزه
صادق خادمی از ذوب آهن، ۷۱.۸۸ متر
یونس یوسف وند از نفت تهران، ۶۸.۰۶ متر
مهدی فتحی گنجی از عقاب نیروی هوایی، ۶۷.۸۳ متر
پرتاب وزنه
مرتضی ناظمی از ذوب آهن، ۱۹.۰۷ متر
مهدی صابری از گل گهر سیرجان، ۱۹.۰۲ متر
حسن عجمی از ذوب آهن، ۱۸.۰۳ متر
پرتاب چکش
رضا مقدم از گل گهر سیرجان، ۶۹.۶۹ متر
سهند نوری از نفت تهران، ۶۲.۲۶ متر
محمد سیستانی از نفت تهران، ۶۰.۴۳ متر
پرتاب دیسک
حسین رسولی از گل گهر سیرجان، ۶۲.۶۲ متر
صادق صمیمی از نفت تهران، ۵۷.۴۵ متر
حسین روزگار از آکادمی فارس، ۵۴.۹۸ متر
10گانه
امیرمهدی حنیفه از نفت تهران، ۶۲۸۱ امتیاز
پویان شکری از گل گهر سیرجان، ۶۱۱۱ امتیاز
محمدرضا اصلانی از تکنیک بابلسر، ۵۵۳۰ امتیاز
۴ در ۴۰۰ متر امدادی
گل گهر سیرجان، ۳:۱۵.۳۷ دقیقه
ذوب آهن اصفهان، ۳:۱۶.۹۹ دقیقه
نفت تهران، ۳:۱۷.۷۳ دقیقه
۴ در ۱۰۰ متر امدادی
نفت تهران، ۴۲.۰۸ ثانیه
بازرگانی عماد، ۴۲.۱۹ ثانیه
نیروی زمینی ارتش، ۴۲.۴۸ ثانیه
نیمه ماراتن
صابر چرخی از کارا ماشین، ۱:۱۰.۵ ساعت
علی اکبر بذری از نیروی زمینی ارتش، ۱:۱۱.۲ ساعت
محمدجواد نارویی از ذوب آهن، ۱:۱۲.۲ ساعت
مراسم افتتاحیه مسابقات سراسری فرزندان زیر 17 سال کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در پخش منطقه همدان ۱۸ مرداد آغاز شد و تاکنون ۶ بازی برگزار شده است. در مراسم افتتاحیه برنامه اجرایی مسابقات و جدول تیم های فوتبال اعزامی از ستاد شرکت ملی پخش، ستاد پالایش و پخش، خطوط لوله و مخابرات، شرکت های پالایشی امام خمینی(ره) شازند اراک، آبادان و بندرعباس در دو گروه سنی زیر ۱۷سال و زیر ۲۵ سال، بعد از قرعه کشی معرفی شدند. تاکنون ۶ دیدار در ۲ روز متوالی در محل استادیوم ورزشی شهید سلیمانی شهر بهار برگزار شده و ۹ بازی دیگر در ۳ روز آتی انجام خواهد شد.
هم اکنون تیم پالایش نفت آبادان با ۲ برد متوالی و 6 امتیاز تنها با تفاضل گل، نسبت به تیم شرکت ملی پخش در صدر جدول این رقابت ها قرار دارد. رده های سوم تا ششم جدول به ترتیب از آن تیم های خطوط لوله ، اراک، ستاد پالایش و پخش و پالایش نفت بندرعباس است.
بازیکنان پایانه های نفتی خارک با حضور در تیم پارسیا بوشهر، موفق به کسب مقام قهرمانی شهرستان بوشهر در رشته والیبال شده و در جمع 6 تیم برتر این استان قرار گرفتند و از بین 20 تیم شرکت کننده در استان بوشهر برای راهیابی به مسابقات آینده سازان والیبال دختران کشور انتخاب شدند.
دلسا منصورزاده، هانیا چنانی، محیا چنانی، نیایش نجات، هما عبدالهی، فاطمه خضری و نورا سیم بند، بازیکنان این تیم هستند.
تکواندوکاران نفت و گاز زاگرس جنوبی، مبارزات هفته های هشتم تا یازدهم لیگ برتر نوجوانان کشور را با 2 پیروزی و متوقف کردن صدرنشین به پایان بردند. در ادامه مسابقات تکواندو نوجوانان لیگ برتری ایران، تیم تکواندو نفت و گاز زاگرس جنوبی، یکی از 2 نماینده فارس در این رقابت ها 8 امتیازی شد و در مکان چهارم جدول باقی ماند. زاگرس جنوبی در دیدار مقابل همشهری اش، هیات تکواندو فارس را با پیروزی هشت بر 2 پشت سر گذاشت. پیروزی بعدی یاران زاگرس جنوبی با همین نتیجه مقابل یاسین پیشرو البرز به دست آمد. تکواندوکاران نفت و گاز زاگرس جنوبی در مسابقه بعدی تیم صدرنشین این رقابت ها، مس سونگون تبریز را با تساوی 5 بر 5 متوقف کردند. میکس پلاس البرز دیگر تیمی بود که نوجوانان زاگرس جنوبی با تساوی 5 بر 5 آن را شکست دادند.
اختتامیه مسابقات فوتسال پیشکسوتان شهرستان سرخس برگزار شد. دراین دوره ازمسابقات تیم فوتسال پیشکسوتان شرکت بهره برداری نفت وگاز شرق با پیروزی در مقابل تیم فوتسال پیشکسوتان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، قهرمان مسابقات پیشکسوتان شهرستان سرخس شد.
مسابقات فوتسال پیشکسوتان شهرستان سرخس با حضور6 تیم به صورت دوره ای به همت هیات فوتبال شهرستان سرخس برگزار می شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات