رو نمایی از دستگاه های ام آر ای و ماموگرافی بیمارستان صنعت نفت تهران
گامهای پرشتاب در مسیر توسعه و آبادانی
تغذیه اژدهای زرد از ذخیرهسازیهای نفت
امضای تفاهمنامه همکاری با شرکت مخابرات ایران
انضباط و وقت شناسی مهم ترین رکن بود
خلق موسیقی از دل سازههای فولادی
تو همان روزهایی هستی که سپری می کنی
تابستان طلایی نفتی ها در رقابت های جهانی
ورزشکاران پتروشیمی در مسابقات شرکتی جهان درخشیدند
در گرامیداشت هفته دولت و روز پزشک، ازدستگاه های جدید ام آر ای و ماموگرافی بیمارستان صنعت نفت تهران با حضور مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی؛ محسن خجسته مهر، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و سید مهدی هاشمی، مدیر عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ایران رونمایی شد.
در این مراسم، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، خدمات خود را به صورت سلامت محور و خانواده محور ارائه می کند و با رشد این دو شاخص می توان به موفقیت چشمگیری در سطح بهداشت و درمان دست یافت.
محسن خجسته مهر افزود: برای دستیابی به توسعه پایدار، باید میزان سطح امید به زندگی را با ارائه خدمات درمانی افزایش داد.
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی نیز با حضور در این آیین گفت: برای تولید پایدار در صنعت نفت، باید دغدغه درمان مرتفع شود و افرادی که به صورت اقماری کار می کنند، با خیال راحت به فعالیت های خود ادامه دهند و نگران سلامت خانواده های خود نباشند.
علی مددی ادامه داد: از سوی شورای هماهنگی سلامت به وزیر نفت پیشنهاد شد تا هر گروه از خدمات درمانی در آن حضور داشته باشند؛ اکنون این شورا شکل گرفته و به مطالبه درمانی کارکنان صنعت نفت می پردازد.
وی گفت: مدیریت منابع انسانی، مطالبه گر کارکنان در حوزه درمان است و تلاش دارد مشکلات آنها را بر طرف کند.
درآیین رونمایی از دستگاه های جدید بیمارستان صنعت نفت تهران،مهدی هاشمی،مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیزگفت: کادر درمان همیشه در کنار پزشکان قرار دارد و این دو تلاش می کنند به مراجعه کنندگان و بیماران، خدمات درمانی مطلوبی ارائه کنند.
وی همچنین از طرح ساماندهی نیروهای انسانی و بازنگری ساختار کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت خبر داد.
رضا شهرامی،رئیس بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمانی صنعت نفت تهران نیز با اشاره به قابلیت های دستگاه ام آر آی جدید که تعداد آن در کشور محدود است، گفت: این دستگاه، قابلیت تصویر برداری از افراد سنگین وزن را دارد .
وی با اشاره به متمرکز بودن بخش های تصویربرداری بیمارستان صنعت نفت تهران تصریح کرد: این مهم کمک می کند تا ارائه خدمات به بیماران و مراجعان به بهترین نحو ممکن انجام شود.
به گفته شهرامی، بیمارستان صنعت نفت تهران، به عنوان پایانه درمانی کشور است وکارکنان و خانواده هایشان این بیمارستان را حتی در دورترین نقاط کشور در اولویت مراجعه قرار می دهند.
معاون اول رئیس جمهوری خبر داد:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: ۶۷ پروژه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار تا پایان امسال افتتاح می شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمد مخبر روزشنبه (۲۸ مردادماه) در نخستین اجلاسیه ملی مردمی سازی دولت، دولتی بودن اقتصاد را یکی از معضلات مهم کشور عنوان کرد و گفت: پیشبرد کارها از طریق مردمی کردن محقق می شود و دولت بر این موضوع تمرکز جدی دارد و همه دستگاه ها مکلف شده اند بخش بزرگی از سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های بزرگ را به مردم واگذار کنند.
وی با اشاره به برنامه های موجود و تمرکز بر مزیت های کشور افزود: دولت با تمرکز جدی بر ظرفیت ها و مزیت های کشور، برنامه های منسجم کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف دارد که اجرای ۶۷ پروژه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار تا پایان سال و به صورت کوتاه مدت، یکی از این برنامه هاست.
معاون اول رئیس جمهوری اظهار کرد: در حوزه دیپلماسی نیز دولت سیزدهم، توفیق های خوبی داشته، به نحوی که تاکنون ۲۰۰ سند و یادداشت تفاهم همکاری با کشورهای مختلف امضا شده که بخشی از این اسناد به قرارداد تبدیل شده اند.
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، طی بازدید از سامانه دیسپچینگ شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در یادداشتی از زحمات کارکنان این شرکت قدردانی کرد.
در یادداشت معاون اول رئیس جمهور آمده است:
بسمه تعالی
امروز که مصادف با سالروز ورود آزادگان ایثارگر عزیز بود، موفق به بازدید از مرکز پخش و پالایش شدم، حقیقتا این عزیزان جهادگونه در حال خدمت هستند و برغم همه مضیقه ها با تمام توان به فعالیت مشغولند که ان شاءاله هیچ مشکلی در خدمات به مردم عزیز پیش نیاید. خداوند به همه این عزیزان جزای خیر عطا فرماید.
محمد مخبر
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت در حکمی، افشین جوان را به عنوان سرپرست نمایندگی ایران در هیأت عامل اوپک و مجامع انرژی منصوب کرد.
در متن حکم جواد اوجی، وزیر نفت خطاب به افشین جوان آمده است:
«نظر به شایستگی ها و تعهد جنابعالی و بنا به پیشنهاد معاون امور بین الملل و بازرگانی به عنوان سرپرست نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در هیأت عامل اوپک و مجامع انرژی منصوب می شوید.
لازم است، گزارش مستمر فعالیت ها و پیشرفت امور را با نظارت معاونت امور بین الملل و بازرگانی به اینجاب منعکس کنید. توفیقات جنابعالی را برای پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از خداوند متعال مسألت دارم.
فرصت را مغتنم شمرده و از زحمات آقای امیرحسین زمانی نیا در طول دوره تصدی این سمت قدردانی می کنم. »
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خبر تخلیه نفت ایران در تگزاس گفت: اقدام هایی همچون تعدی به نفتکش های حامل نفت ایران مصداق بارز دزدی دریایی به شمار می آید. ناصر کنعانی در نشست خبری درباره مطالبات ایران از کره جنوبی اظهار کرد: توافق ها و مذاکرات لازم با طرف کره ای شکل گرفت. دولت از احقاق حقوق ملت ایران کوتاهی نکرده و نخواهد کرد و این موضوع را همچنان به صورت جدی پیگیری می کنیم. وی افزود: این آزادسازی اموال و دارایی های ایران در حالی است که آمریکا با اعمال تحریم های یکجانبه تلاش بر مسدودسازی اموال و دارایی های ایران داشته؛ اما با تلاش دیپلماتیک و حقوقی خوبی که انجام دادیم، آمریکا را مجبور به تمکین از توجه به حقوق ایران کردیم. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر رئیس جمهوری ایران به آفریقای جنوبی و حضور در نشست سران بریکس تصریح کرد: در این ارتباط، نهاد ریاست جمهوری جزییات سفر را توضیح خواهد داد. موضوع همکاری با بریکس و عضویت در آن برای ایران حایز اهمیت است و مشارکت رئیس جمهوری در چارچوب موضوع هدف گذاری شده انجام می شود. کنعانی درباره خبرتخلیه نفت ایران در تگزاس گفت: من نیز چنین خبری را در رسانه ها دیدم و اطلاعات تأییدشده ای ندارم. یک اصل کلی وجود دارد و دوران بزن در رو تمام شده و ایران نسبت به هرگونه تعرض به حقوق ملت ایران دست بسته نخواهد ماند و دست تعرض کنندگان را کوتاه خواهد کرد. وی افزود: حتما آنهایی که نسبت به انجام چنین اقدام هایی برنامه هایی در سر دارند، به سوابق عملکرد ایران در موارد مشابه توجه کنند. اقدام هایی دایر بر تعدی به نفتکش های حامل نفت ایران مصداق بارز دزدی دریایی به حساب می آید. سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: اهمیت حیاتی حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز برای امنیت ایران کاملا روشن است، از این رو نیروی دریایی ایران با توانمندی و دقت با هرگونه اقدام غیرقانونی برخورد حرفه ای و قانونی خواهد داشت.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با بیان اینکه پارسال نزدیک به ۹۰۰ هزار میلیارد تومان از سوی وزارت نفت برای دولت تأمین مالی شده که یک رکورد تاریخی به شمار می رود، گفت: افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی از دستاوردهای دولت مردمی در دو سال گذشته است. علی بهادری جهرمی روز سه شنبه (۳۱مردادماه) در نشست خبری، با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر و آغاز هفته دولت به ارائه گزارشی از دستاوردها و اقدام های دولت سیزدهم در دو سال گذشته پرداخت و اظهار کرد: ارزش صادرات کشور در سال ۱۴۰۱ افزایش ۱۰ درصدی داشت که در این میان، تجارت با کشورهای حوزه اتحادیه اوراسیا افزایش ۲۰ درصدی را به ثبت رساند. وی افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی را از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم در دو سال گذشته دانست و افزود: مجموع درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی، فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش ۲۷۸ درصدی داشته و وصول درآمدهای حاصل از صادرات گاز از یک میلیارد دلار درسال ۱۳۹۹ به ۷. ۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ و ۸ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۱ رسیده است. سخنگوی دولت تصریح کرد: سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۹۰۰ هزار میلیارد تومان از سوی وزارت نفت در قالب تبصره (یک) و تبصره (۱۴) منابع مالی برای دولت تأمین شده که یک رکورد تاریخی به شمار می رود. بهادری جهرمی درباره شایعات بنزینی اظهار کرد: موضع دولت درباره قیمت بنزین در دوسال گذشته بارها اعلام شده و هیچ موضع متفاوتی نبوده است. وقت آن است شایعه سازانی که مستمر در دل مردم دلهره ایجاد کرده اند، بگویند هدفشان از بیان این شایعه ها چیست؟
وزیرنفت درجمع اعضای کمیسیون انرژی تشریح کرد:
وزیر نفت گفت: توسعه سرمایه گذاری، تکمیل طرح های نیمه تمام، رشد تولید در حوزه گاز، نفت، پالایش و پتروشیمی از مهم ترین اقدام های وزارت نفت طی دو سال اخیر بوده که به فعال شدن زنجیره وسیعی از صنایع و پیمانکاران منجر شد. جواد اوجی شامگاه یکشنبه (31مردادماه) در دیدار بارئیس کمیسون انرژی مجلس و برخی از اعضای آن در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (کوشک) با تشکر ازحمایت های این کمیسیون از وزارت نفت گفت: کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در دو سال اخیر کمک ها و پشتیبانی های خوبی از وزارت نفت و مجموعه صنعت نفت داشته و اگر این حمایت ها نبود، چنین دستاوردهایی نیز حاصل نمی شد. وزیرنفت تاکید کرد: امروز تعامل خوبی بین وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس برقرار است. اوجی در ادامه این نشست، به برخی چالش های وزارت نفت در آغاز به کار دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد: یکی از موضوع های کلیدی در این باره بحث تولید و سرمایه گذاری بود. زمانی که این وزارتخانه را تحویل گرفتیم، تولید نفت بیش از دو میلیون بشکه در روز نبود. وی افزود: ناترازی شدیدی درحوزه انرژی بویژه درحوزه گاز داشتیم ودر زمستان سال ۱۴۰۰با مشکلاتی روبه رو بودیم. با قطعی های برق در زمستان سال ۹۹ روبه رو شدیم وسطح ذخایر نیروگاهی نیز بشدت کاهش یافته بود.
اوجی تصریح کرد: تحریم های ظالمانه باعث شد تا صادرات نفتی کاهش و به تبع آن درآمدهای ارزی کشور نیز کاهش یابد، به طوری که با ۴۸۰ همت کسری منابع دولتی مواجه شدیم که عمدتا مربوط به تکالیف وزارت نفت در بودجه سال ۱۴۰۰ بود. وزیر نفت، ذخیره سازی نزدیک به ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب وفریز شدن منابع مالی میعانات گازی فروخته شده به کره جنوبی را از دیگر چالش ها برشمرد. اوجی تصریح کرد: نارضایتی نیروهای انسانی وزارت نفت، کم لطفی درباره این نیروها و کاهش انگیزه در نیروهای صنعت نفت از دیگر چالش های وزارت نفت در آغاز به کار دولت سیزدهم بود. وزیر نفت به موضوع تکمیل طرح های کلان نیمه تمام در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: سال گذشته، ۳۱ طرح نیمه تمام را به ارزش ۱۲ میلیارد دلار به اتمام رساندیم و امسال نیز ۶۷ طرح نیمه تمام به ارزش ۱۵. ۱ میلیارد دلار به بهره برداری خواهد رسید، همچنین آغاز عملیات اجرایی ۱۵ طرح به ارزش ۱۴ میلیارد دلار را نیز در نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی خواهیم داشت.
وزیر نفت اظهار کرد: ظرفیت تولید نفت خام ما هم اکنون سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز است و از نظر عملکرد و با توجه به گزارش شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت ما سه میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است که البته همکاران ما قول داده اند تا پایان شهریورماه تولید نفت ما به سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز برسد. وی به افزایش ظرفیت تولید گاز نیز اشاره کرد و افزود: افزایش ظرفیت تولید گاز به میزان ۵۶ میلیون مترمکعب را خواهیم داشت و با بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی که موضوعی مهم در این زمینه است،۷۰ هزار بشکه به تولید میعانات گازی ما افزوده خواهد شد. اوجی، به رشد صادرات و درآمدهای ارزی نیز اشاره کرد و گفت: امروز صادرات نفت و میعانات گازی ما دو برابر شده و هیچگونه میعانات گازی روی آب نداریم و یک سنت هم جایی مسدود نشده است. همچنین با افزایش ۲۱ درصدی صادرات گاز ال پی جی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ و افزایش ۶۰ درصدی صادرات نفت و میعات در ۵ ماه امسال نسبت به بازه زمانی سال ۱۴۰۱ مواجه شدیم.
وزیرنفت در پایان این نشست به افزایش همکاری وزارت نفت با شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی، کسب رتبه نخست وزارت نفت در بهره وری، جذب ۹۵ درصدی فارغ التحصیلان دانشگاهی در وزارت نفت، توسعه دیپلماسی انرژی، پرداخت کامل بدهی گاز به ترکمنستان، اجرای ماده ۱۰ برای کارکنان صنعت نفت، اجرایی شدن طرح های وزارت نفت در حوزه مسؤولیت های اجتماعی و. . . را از مهم ترین اقدام های وزارت نفت طی دو سال اخیر دانست.
آمارها از عملکرد نفت در دو سال دولت می گویند
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم با سپری کردن دو سال از آغاز فعالیت خود، اکنون کارنامه ای درخشان از رشد شاخص بخش های مختلف از تولید و صادرات نفت خام تا سرمایه گذاری و بهره برداری از طرح های معطل مانده و جدید پیش رو دارد که آمارهایی امیدوارکننده را به ثبت رسانده است. این گزارش همزمان با هفته دولت، عملکرد بخش نفت در دولت سیزدهم را مرور کرده است که می خوانید
در حالی در آستانه ورود به سال سوم فعالیت دولت سیزدهم قرار داریم که به کانال تولید روزانه ۳میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه نفت و یک میلیارد مترمکعبی گاز رسیده ایم، ضمن آنکه از ظرفیت تولید نفت ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز نیز برخورداریم. افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از آغاز استقرار دولت سیزدهم، یکی از برنامه ها و اولویت های اصلی جواد اوجی، وزیر نفت، اعلام شد که با بهره گیری از راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال در مسیر خنثی سازی تحریم ها به درستی رقم خورد. همسو با رشد تولید و صادرات نفت خام، درآمدهای وزارت نفت در سه ماه پاییز 1401 با جهش خیره کننده افزایش وصول درآمدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته، روبه رو و رکورد صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور از سال ۱۳۹۷ تاکنون شکسته شد. با رویکرد متفاوت دولت سیزدهم مطابق شاخص های اقتصادی کشور، رشد اقتصادی پارسال با نفت 4.8 درصد و بدون نفت 4.5 درصد بوده که نشان از افزایش تولید و صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ دارد. بنا بر گزارش جدید داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه اکنون در بخش درآمدهای نفتی افزایش ۴۲ درصدی داشته ایم که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۵۷ درصد رشد درآمد نفتی تحقق یافته است. همزمان به گفته محمد فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، فروش نفت در تیرماه به بالاترین رقم در پنج سال گذشته رسید و صادرات نفت با ۴۱ درصد رشد روبه رو شد.
در دولت سیزدهم در بخش صادرات میعانات گازی هم تحولات خوبی رقم خورد و در شرایطی که در گذشته ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، این رقم به صفر رسید و اکنون میعانات گازی روی آب نداریم. طبق اعلام وزیر نفت، ۴۸۰ میلیون دلار هزینه اجاره ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب می شد که این هزینه در دولت سیزدهم برطرف شده است و کشتی ها آزاد و به ناوگان حمل نفت اضافه شده اند. افزون براین، با قراردادهایی که از سوی وزارت نفت امضا شده، تراز آن به سمت منفی شدن پیش می رود و درخواست برای میعانات گازی بیش از تولید آن است.
توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای مختلف به عنوان یکی از برنامه های وزارت نفت دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت و منتج به دستاوردهای مختلفی شد. حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مناسب در تعامل با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین و دیگر کشورها بوده است؛ به طوری که باید گفت با رویکرد همگرایی منطق های دولت سیزدهم، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها در حوزه دیپلماسی انرژی محقق شده و افق های روشنی پیش رو قرار گرفته است. افزون بر آن، وزارت نفت با استفاده از ابزار دیپلماسی انرژی و تقویت روابط با کشورهای آمریکای لاتین، آسیایی و آفریقایی، بازارهای جدیدی را برای فروش نفت خود ایجاد کرده ؛ به گونه ای که با وجود تحریم ها فروش نفت نه تنها کاهش نیافته، بلکه تشدید هم شده است.
موضوع مهم میدان های مشترک نفت و گاز، یکی از چالش های پیش روی صنعت نفت در ابتدای دولت سیزدهم اعلام و این مهم موجب شد تا با استقرار وزارت نفت جدید، برنامه های ویژه ای برای آن تدارک دیده شود تا سهم از دست رفته ایران از میدان های مشترک نفت و گاز قابل دسترس باشد و با تحقق آن بتوانیم به قدرت نمایی کشورمان در تمام این بخش ها امیدوار باشیم. مرور عملکرد دولت، نمایانگر تعیین تکلیف در میدان های مشترک مختلف از منطقه غرب کارون در استان خوزستان تا پارس جنوبی در عسلویه، بلال، طرح توسعه میدان گازی فرزاد بی، سهراب و... است.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان، روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس، سرنوشتی متفاوت در دولت سیزدهم پیدا کرد؛ به این معنا که در نقطه ای قرار گرفتیم که طبق گزارش مسئولان وزارت نفت، ایران از قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده بود، پیشی گرفت و پیشتاز شدیم. دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازی پارس جنوبی، بهره گیری از تمهيدات لازم و استفاده از تمام ظرفیت های موجود برای افزايش توليد گاز غنی از اين ميدان مشترك گازی را در برنامه قرار داد. درباره عملکرد دولت سیزدهم در حوزه پارس جنوبی، باید اشاره کرد که ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز یک هزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار شد؛ به گونه ای که در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته که با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است. همچنین با بهره برداری از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، توليد گاز غنی ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابری اين كشور از اين ميدان گازی مشترك پيشی گرفت.
اقدام دیگر در این دوره، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی بود که توسعه و تکمیل آن طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تاکنون بزرگ ترین دستاورد صنعتی دولت سیزدهم در وزارت نفت بوده است و ارزش سرمایه گذاری این پالایشگاه که آخرین پالایشگاه شیرین سازی پارس جنوبی است، ۲. ۷ میلیارد دلار برآورد می شود. مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبي پس از تاخيري طولاني همراه با فراز و نشیب های زياد از زمان تعريف طرح، با استقرار دولت سيزدهم و بسيج تمام امکانات با هدف پايداری پالايش گاز زمستانی شتاب گرفت تا هدف گذاری دولت را براي بستن پرونده اين فاز محقق کند. از جمله اهداف توسعه ای طرح فاز 14 پارس جنوبی، توليد روزانه 56.6 ميليون مترمکعب گاز غنی، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه05/1 ميليون تن گاز مايع پروپان و بوتان، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمی و توليد روزانه 400 تن گوگرد است. اين پالايشگاه که سيزدهمين و آخرين پالايشگاه اين ميدان مشترک گازی به شمار می آمد، لقب ایرانی ترین پالايشگاه پارس جنوبی را به خود اختصاص داده است و پس از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی که در آينده نزديک تکميل و گاز برداشتی آن به ديگر پالایشگاه های موجود ارسال می شود، ديگر پالايشگاهي در پارس جنوبی ساخته نخواهد شد. طبق اعلام محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، یکی از مشخصه های پالایشگاه فاز 14 سرعت راه اندازی واحدهای فرایندی و فراورشی در مدت زمان محدود است. برای کل طرح فاز 14 پارس جنوبی 5.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گرفته که 2.7 میلیارد دلار آن به پالایشگاه خشکی اختصاص یافته است.
دوره وزارت نفت دولت سیزدهم روند توسعه و بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی به عنوان آخرین فاز ایران در این میدان مشترک شتاب گرفت. فاز ۱۱ پارس جنوبی که از ابتدای توسعه میدان مشترک پارس جنوبی بلاتکلیف مانده بود و با وجود اجرای برجام و انعقاد قرارداد توسعه آن با شرکت توتال فرانسه و سی ان پی سی چین، با بدعهدی شرکت های خارجی همچنان کاری برای توسعه آن انجام نشده بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، فرآیند توسعه آن از سوی شرکت های ایرانی شتاب گرفت تا در این دوره و طی ماه های اخیر شاهد سرنوشتي متفاوت باشد. در فاز اوليه برداشت از اين ميدان که با نصب سکو انجام شد، توليد گاز به 15 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد و پیش بینی می شود با ساخت و نصب سکوي بعدی و حفاري چاه ها، تکميل فاز 11 که گامي مهم براي کشور در مسير دستيابي به استقلال انرژي و ثبات ژئوپليتيک است، ظرفيت توليد گاز پارس جنوبي به طور خیره کننده ای افزايش يابد. با تکميل اين فاز و نصب سکوي دوم که البته در حال ساخت است، روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز، 50 هزار بشکه ميعانات گازي و 750 تن گوگرد در روز توليد خواهد شد؛ اين خروجي به تأمين نيازهاي مصرف داخلي ايران و تغییر جایگاه کشور به عنوان يک صادرکننده مهم منطقه ای کمک خواهد کرد. با نصب موفقیت آمیز نخستین سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی که با تدبیر دولت سیزدهم انجام شد، تولید حداکثری گاز از این میدان مشترک سه سال زودتر انجام خواهد شد.در فاز اولیه برداشت از این میدان که با نصب این سکو انجام شد، تولید گاز به ۱۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید و پیش بینی می شود با ساخت و نصب سکوی بعدی و حفاری چاه ها، تکمیل فاز ۱۱ که گامی مهم برای کشور برای دستیابی به استقلال انرژی و ثبات ژئوپلیتیک است، ظرفیت تولید گاز پارس جنوبی به طور خیره کننده ای افزایش یابد. وزیر نفت در این زمینه به درآمدزایی سالانه ۵ میلیارد دلاری از فاز ۱۱ پارس جنوبی اشاره و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز جابه جایی سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی را از نظر اجرایی،عملیاتی و پیچیدگی در طول تاریخ صنعت نفت ایران، منحصربه فرد و بی نظیر خوانده است.
اقدام دیگر دولت سیزدهم، بهره برداری از ۲ بلوک نیروگاه سیکل ترکیبی بعثت هرکدام به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات است که افزون بر تأمین نیاز داخلی، مازاد برق آن به شبکه سراسری گاز تحویل می شود. از دیگر سو، عملیات حفاری در شرق میدان گازی پارس جنوبی در ساختار میدان مشترک بلال، آغاز شده است و در نخستین حفاری اکتشافی چاه به گاز رسید و با تکمیل دیگر چاه ها، تولید ۱۴میلیون مترمکعب در روز گاز را به همراه خواهد داشت. همچنین در پارس جنوبی، ترمیم هفت حلقه چاه در فاز13 پارس جنوبی که سال ۹۴ متوقف شده بود، آغاز شد و اکنون قرارگاه خاتم الانبیا مشغول اقدام های ترمیمی است. افزون بر موارد فوق، به گفته محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در اکتشاف ها و حفاری های جدید به یک بلوک جدید گازی در میدان مشترک پارس جنوبی رسیده ایم که در صورت اقتصادی بودن، برنامه توسعه آن آغاز می شود.
در دوره دولت سیزدهم، عملیات اجرایی طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی کنسرسیومی از شرکت های ایرانی و خارجی آغاز شد. قرارداد 500 میلیون دلاری توسعه فاز دوم لایه های نفتی میدان مشترک پارس جنوبی به مدت ۲۰ سال و در چارچوب قرارداد جدید بالادستی اجرایی می شود. لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی با میزان نفت درجای حدود ۹۰۰ میلیون بشکه، در خلیج فارس در 100 کیلومتری از ساحل ایران و در مرز مشترک با کشور قطر واقع شده است.
دیگر اقدام مهم امضای قرارداد مطالعاتی مهندسی پایه و پایه پیشرفته طرح عظیم فشار افزایی در میدان گازی پارس جنوبی بود که اردیبهشت امسال این قرارداد میان شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای طرح و شرکت نارگان به عنوان پیمانکار با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منعقد شد. این قرارداد برای مطالعه 4 هاب فشارافزایی مشتمل بر 17 بسته کاری تعریف شده است که انجام، تکمیل و ارائه بسته مطالعات مهندسی پایه و پایه پیشرفته هاب های فشارافزایی، مطالعات مهندسی مخزن و بررسی سناریوهای اضافه برداشت از میدان، مطالعات زیست محیطی، پدافند غیرعامل و تهیه اسناد مناقصه هاب های فشارافزایی در قالب EPC از مهم ترین موضوع های مطرح شده در این قرارداد به شمار می روند.
شتاب بخشی به طرح های جمع آوری گازهای همراه از جمله سیاست های وزارت نفت دولت سیزدهم است؛ مسیری مهم که افزون بر ایجاد ارزش افزوده ای مناسب، آلودگی های زیست محیطی را هم کاهش خواهد داد. وجود ذخایرعظیم نفت و گاز در کشور، بهره برداری و توسعه آنها را به عنوان ثروتی عظیم به موضوعی انکارناپذیر بدل ساخته است. با این حال نمی توان موضوع محیط زیست را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی توسعه از نظر دور داشت؛ اگرچه هیچ مسیر توسعه ای بدون راهکار نیست و بدون شک با در اختیار داشتن فناوری هایی می توان این راه را طی کرد تا ضمن توسعه از درآمدها و مواهب انرژی هم بی بهره نماند. با اینکه در دوره های مختلف، شاهد اجرای طرح های گوناگون در زمینه جمع آوری گازهای همراه بوده ایم، اما به نظر می رسد هنوز در ابتدای راه هستیم و معطل ماندن برخی از طرح های مهم، رتبه بندی مناسبی برای ایران رقم نزده است. جواد اوجی، وزیر نفت با اعتقاد به اینکه جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت به عنوان سرمایه ای غنی است، بنا دارد در این حوزه با توانمندی شرکت ها در چهار تا پنج سال آینده، طرح های جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و مشعل را به سرانجام برساند. در بررسی این بخش از عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، به افتتاح طرح بیدبلند خلیج فارس اشاره شده که با این اقدام، بخشی از گازهای همراه نفت از سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری شده است. بهره برداری از واحد جمع آوری گازهای مشعل میادین پارسي، مارون 3، منصوری و مارون 6 نيز صورت گرفته، ضمن اینکه هشت فقره قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل میان شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و شرکت های داخلی در اسفند 1400 منعقد شده است. همگام با این اقدام ها، طرح های بزرگ جمع آوری گازهای همراه شامل شركت پتروشيمی مارون، شرکت پتروشيمی خلیج فارس، NGL3100، NGL3200 و NGL خارگ و همچنين پروژه های کاهش مشعل سوزي و انتشار SO2 در 8 پالایشگاه مستقر در مجتمع گازی پارس جنوبی، بخش دیگری از فعالیت ها به شمار می رود. با اتمام طرح های در دست اجرا، ظرفيت جمع آوری گازهای مشعل به حدود 42 ميليون مترمكعب در روز افزايش خواهد يافت (جلوی اين ميزان گازسوزی در شرایط توليد حداكثری نفت از ميادين نفتی گرفته خواهد شد). همچنین وزارت نفت، واگذاری گازهای مشعل ميادين نفت شهر/سومار به ميزان 12 میلیون فوت مکعب در روز به يك شركت داخلی (تحويل زمين برای ساخت تاسيسات)، گازهاي مشعل ميدان نفتي چشمه خوش به ميزان 67 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلي (پيشرفت فیزیکی 37 درصد)، گازهای مشعل ميادين سروستان و سعادت آباد به ميزان 14 میلیون فوت مکعب در روز به كنسرسيوم دو شركت ايراني (پيشرفت فیزیکی 28 درصد) و گازهاي مشعل ميدان نفتي خشت به ميزان 10 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلی را به ثمر رسانده است. وزارت نفت دولت سیزدهم تاکنون توانسته است ۲۸ قرارداد به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در زمینه جمع آوری گازهای مشعل را که بیشتر با شرکت های خصوصی امضا شده است، نهایی کند. افزون بر این متعهد شده است پرونده بیشتر پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت کشور را تا پایان عمر خود ببندد که برای آن با بانک های ایرانی به منظور مشارکت فعال هماهنگی کرده است. این موضوع حکایت از آن دارد که عزم دولت سیزدهم برای تحقق هدف یادشده تا حدی جدی است که وزیر نفت از آمادگی وزارت نفت برای واگذاری توسعه میدان های نفت و گاز کشور به صورت صفر تا 100 به پتروشیمی ها سخن به میان آورده و معتقد است این معامله وزارت نفت و پتروشیمی معامله ای برد - برد برای دو طرف است، زیرا پتروشیمی ها می توانند با توسعه میدان های نفتی در کمتر از سه سال حداقل تا ۳۰ سال تأمین خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای خود را تضمین کنند. امسال نیز فاز اول یکی از پروژه های بزرگ تحت عنوان NGL۳۲۰۰ در هویزه خوزستان به ارزش بالغ بر1.4 میلیارد دلار به بهره برداری رسید. با برنامه هایی که وزارت نفت برای تحقق هدف افزایش تولید نفت و گاز در دست دارد، در صورت تحقق سرمایه گذاری مورد نظر انتظار می رود در دوره هشت ساله، تولید گاز به بیش از ۱. ۵ میلیارد مترمکعب و تولید نفت به ۵. ۷ میلیون بشکه در روز برسد. طبق اعلام وزیر نفت امروز به جرأت می توان گفت تمامی گازهای مشعل تعیین تکلیف شده اند یا در مرحله توسعه یعنی اجرای قرارداد یا انعقاد قرارداد هستند، یعنی چه در میادین نفتی و چه در پالایشگاه های گازی، مشعل بلاتکلیف نداریم و این موضوع از افتخارهای دولت سیزدهم به حساب می آید.
سال گذشته از ۱٢ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام نفتی بهره برداری شده و امسال نیز ۱٥ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام به بهره برداری می رسد که افزایش تولید گاز، نفت و فرآورده های نفتی را رقم خواهد زد.
از جمله این طرح ها می توان به بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره داشت که ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گاز کشور اضافه کرد. میدان مشترک فاز ۱۱ پارس جنوبی، فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی بخش دیگری از آنهاست.
وزارت نفت، افزون بر پیگیری میدان های نفتی که توسعه آنها معطل ماند، اجرای فعالیت های توسعه ای ميادين نفتی و گازی را كه قرارداد آنها پيش از اين منعقد شده بود، هم آغاز کرد که از آن جمله می توان به پایدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شرکت های خارجی و داخلي سپهر و جفير با شركت ايراني، چشمه خوش، پايدار شرق و دالپری با كنسرسيوم خارجی و داخلی، توسعه تكميلی ميدان آزادگان جنوبی (فاز یک) با شركت پتروپارس، توسعه ميدان مشترك فرزاد با شركت پتروپارس و توسعه ميدان گازي بلال با شركت پتروپارس اشاره کرد. همچنین قراردادهای توسعه ای شامل توسعه و بهره برداری میدان سهراب (امضای قرارداد با شرکت انرژی دانا در بهمن 1400)، امضای قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در اسفند 1400 با مشارکت شرکت تاسیسات دریایی و یک شرکت خارجی، امضای تفاهمنامه مرحله دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با شركت ايراني گستر سینا در اسفند 1400، توسعه و بهره برداری ميدان مشترك ياران (ياران شمالي و جنوبي) با شركت داخلي (انعقاد قرارداد و تایید در شورای اقتصاد)، طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان کوپـال در لایه آسماری با مشارکت شركت خارجی و شرکت داخلي (در انتظار دریافت مصوبه شورای اقتصاد)، توسعه و بهره برداری ميادين پارسي و پرنج با شركت مپنا، انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین نفتی دهلران و دانان با شرکت خارجي و انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین گازی ارم و پازن با شرکت خارجی اشاره کرد.
نقش آفرینی صنعت گاز در معادلات داخلی و بین المللی
مشعل توسعه گازرسانی در کشور پس از انقلاب اسلامی، زمینه ساز بهره مندی ۹۸.۶ درصد جمعیت شهری و ۸۶.۳ درصد جمعیت روستایی شده که این عدد به منزله برخورداری 27.5 میلیون مشترک از این نعمت الهی است. همسو با تامین حداکثری نیاز داخل در بخش های مختلف و افزایش آسایش و رفاه عمومی، برنامه ریزی برای صادرات گاز، نقش آفرینی ایران در عرصه های بین المللی، افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز و ارزآوری برای کشور نیز در دستور کار قرار دارد. گزارش پیش رو تنها بخشی از افتخارات صنعت گاز در دولت سیزدهم به شمار می آید که با تلاش شبانه روزی کارکنان این صنعت محقق شده است. فعالیت صنعت گاز در دولت سیزدهم در عرصه داخلی زمینه ساز محرومیت زدایی، تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و رونق اقتصادی شده و در عرصه بین المللی نیز موجبات افزایش سهم ایران در سبد تجارت جهانی گاز، ارزآوری، حضور و نقش آفرینی بیش از پیش در معادلات انرژی و... را فراهم آورده است.
برپایه آخرین گزارش بولتن آماری اوپک، خالص صادرات گاز ایران در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۱ به ترتیب حدود ۱۸.۷۹ و ۱۸.۴۳ میلیارد مترمکعب بوده و نسبت به سال ۲۰۲۰، بیش از ۶۰ درصد رشد داشته است.
جهش صادرات گاز در دو سال گذشته درحالی رقم خورد که ایران از سال ۱۴۰۰ به صورت جدی وارد ناترازی گاز در فصل زمستان شده، اما نه تنها به تعهدات صادراتی خود در طول سال عمل کرده؛ بلکه این میزان را افزایش هم داده است.
امسال نیز شاهد افزایش 16 درصدی صادرات گاز و 22 درصدی ال پی جی بوده ایم و تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق نیز در حال نهایی سازی است. از سوی دیگر، با تسویه بدهی ترکمنستان در سه قسط، حجم سوآپ گاز از این کشور را از روزانه ۴.۵ به ۸ میلیون مترمکعب رسانده ایم.
تمایل ترکیه به تمدید قرارداد خرید گاز، مذاکره برای صادرات گاز به عمان، احیای قرارداد پاکستان و تجارت گاز با روسیه و مذاکره اروپایی ها برای خرید گاز ایران و واردات از مسیر ترکیه، تنها بخشی از فعالیت های صنعت گاز در دولت سیزدهم برای افزایش سهم ایران در سبد تجارت جهانی گاز به شمار می آید.
افزایش حجم صادرات گاز به ارمنستان و تمدید تهاتر گاز با برق، از دیگر فعالیت های صنعت گاز در حوزه بین الملل به شمار می آید.
بر این اساس، صادرات گاز ایران به ارمنستان در چارچوب قرارداد تهاتر انرژی میان دو کشور انجام می شود و مذاکرات هیأت های کارشناسی دو کشور بر موضوع دوره قرارداد، میزان صادرات و ضریب تبادل برق و گاز متمرکز بوده است.
در این خصوص و بر اساس الحاقیه جدید، حجم گاز صادراتی به ارمنستان افزایش یافته و ضریب تهاتر گاز با برق نیز به نفع شرکت ملی گاز ایران اصلاح و مدت قرارداد تا سال ۲۰۳۰ تمدید شد.
خط لوله صادرات گاز ایران به ارمنستان ظرفیت انتقال سالانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به ارمنستان را دارد که طی دوره بهره برداری، فقط از حدود یک سوم ظرفیت این خط استفاده می شده است.
اجرای پروژه ها، تحقق برنامه های صادراتی، افزایش کیفی خدمات رسانی و برنامه ریزی برای دستیابی به همه چشم اندازهای ترسیم شده در این عرصه، نیازمند سرمایه گذاری و تزریق به موقع منابع مالی است.
در همین حال، از شروع به کار دولت سیزدهم، بیش از 68 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در حوزه ها و بخش های مختلف صنعت گاز (پروژه های گازرسانی روستایی و شهری، خطوط انتقال گاز و ایستگاه های تقویت فشار، پالایشگاه ها و امور پژوهشی) صورت گرفته است. براین اساس، در دو سال گذشته، 38.6 هزار میلیارد تومان (همت) در پروژه های روستایی و شهری، 19.6 همت در مهندسی و توسعه گاز، 2.9 همت درانتقال گاز، 2.4 همت در پروژه های پالایشگاهی و 4.7 همت در حوزه پژوهش سرمایه گذاری شده است.
امسال نیز در مجموع، 69.3 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری پیش بینی شده و از این میزان، 34.5 همت در پروژه های روستایی و شهری، 23.4 همت در پروژه های مهندسی و توسعه گاز، 2.4 همت در پروژه های انتقال گاز و 9 همت نیز در بخش پالایشگاهی پیش بینی شده است.
برای دولت سیزدهم، توسعه گازرسانی در مناطق و استان های محروم به اندازه دیگر استان ها حایز اهمیت است و تلاش شده که طی این دو سال، بیشتر شهرها و روستاهای این استان ها گازدار شوند.
برپایه گزارش ها، تنها در دوسال فعالیت دولت سیزدهم، بیش از پنج هزار و 297 روستا با ۳۰۷ هزار خانوار و ۴۱ شهر با ۹۴ هزار خانوار به شبکه گاز کشور متصل شده اند. در همین حال طی دو سال گذشته به هفت شهر و 145 روستا در استان سیستان و بلوچستان و سه شهر و ۲۴ روستا در استان هرمزگان گازرسانی شده است. برپایه گزارش ها، در مجموع 50 درصد از افتتاح های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سال 1401 سهم استان سیستان و بلوچستان بوده و همزمان 6 شرکت گاز استانی در حال توسعه گاز و افزایش بهره مندی اهالی دیار مهربانی از این نعمت الهی هستند.
خط لوله انتقال گاز از زاهدان_زابل به طول220 کیلومتر، خط لوله انتقال گاز ایرانشهر-پالیزان- خاش به طول 253 کیلومتر، پروژه خط لوله انتقال گاز ایرانشهر _ چابهار به طول 290 کیلومتر و ... تنها بخشی از طرح هایی به شمار می آید که در دولت سیزدهم شاهد افتتاح و بهره برداری آن در دیار مهربانی بوده ایم.
تقویت شبکه گاز شمال شرق کشور، از مهم ترین پروژه های شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید که براساس تاکید وزیر نفت، عملیات اجرایی پروژه خط دوراهی دشتک-زابل به سربیشه به طول 300 کیلومتر، احداث خط صالح آباد-تربت جام به طول 70 کیلومتر و تاسیسات تقویت فشار آرادان کلید خورد و این تاسیسات امسال وارد مدار می شود.
این پروژه ها به منظور تقویت رینگ شرقی کشور و افزایش پایداری انتقال گاز در محورهای تایباد و تربت جام اجرا شده است. برای تقویت حوزه شمال کشور و عملیات اجرایی خط تقویتی دوم اردبیل به طول 55 کیلومتر، خط نهم سراسری از اهواز به کوهدشت به طول 400 کیلومتر و تأسیسات تقویت فشار اهواز آغاز و همچنین مطالعات فنی- مهندسی امتداد خط نهم سراسری از میاندوآب به تبریز و فاز دوم تبریز تا بازرگان هم انجام شده است.
همسو با ایجاد زیرساخت ها برای عدم تکرار تجربه های زمستان 1400، در نخستین گام توسعه مخازن ذخیره سازی با هدف تثبیت توزیع گاز در فصول مختلف در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت و پروژه توسعه ذخیره سازی در مخزن شوریجه D با ۶۱۱ میلیون یورو سرمایه گذاری کلید خورد.
بهره گیری از تجهیزات نسل نو و روزآمد با دانش کاملا بومی و ایرانی برای نخستین بار در مخزن شوریجه D کام دانش بنیان ها و جوانان نخبه را شیرین کرد. در دیگر سو، اجرای این پروژه در قالب روش BOT شرایطی ایده آل را در حوزه سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم آورد و دست دولت در اجرای آن را بازتر کرد. این مسیر تداوم داشته و افزون بر شوریجه، پنج مخزن دیگر نیز در بازه زمانی 5 ساله برای ذخیره سازی گاز تجهیز می شود.
گزارشي از عملکرد شرکت هاي پالايشي در دولت سيزدهم
مشعل مجموعه پالايشي کشور به عنوان يکي از ارکان مهم در صنعت نفت، نقشي راهبردي دارد و اين مهم در توليد انواع فراورده هاي نفتي، محسوس و قابل مشاهده است. با آغاز فعاليت دولت سيزدهم، صنعت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي نيز رويکردي جديد را نقشه راه خود قرار داد و با هدف تکميل زنجيره ارزش رونق توليد درصنايع پايين دست، از سوخت محوري صرف به سمت سود محوري تغيير رويکرد داد. در دوسال اخير همسو با اين تغيير رويکرد، بي آن که پالايشگاه جديدي ساخته شود، درون افزايي يا توسعه در درون نيز فراروي برنامه هاي صنعت پالايش کشور قرارگرفت و با نگاه ضروري به اين موضوع، برخي پالايشگاه ها مثل پالايشگاه نفت اصفهان، به سوي پتروپالايشي شدن نيزگام برداشتند.
گزارش پيش رو با ررويکرد توسعه دروني در مجموعه پالايشي کشور نگاه اجمالي دارد به فعاليت پالايشگاه هاي نفت در دو سالي که از عمر دولت سيزدهم مي گذرد.
تکميل زنجيره ارزش با هدف رونق توليد و ارزش افزوده بيشتر، برنامه راهبردي است که صنعت پالايش کشور آن را فصل الخطاب قرار داده است تا از اين رهگذر با توليد انواع فراورده هاي نفتي، هم پاسخگوي نيازهاي داخلي باشد و هم حضور خود را در بازارهاي بين المللي تقويت کند. در اين ميان مجموعه پالايشي کشور( اصفهان، تهران، آبادان، تبريز و ....) نيز بنابر ظرفيت و توان و تخصص متخصصان خود، تلاش کرده اند با هموارسازي مسير، اين مهم را محقق سازند.
پالايشگاه اصفهان
پتروپالايش اصفهان از آغاز به کار دولت سيزدهم تاکنون، گام هاي مهمي در مسير توسعه برداشته و توانسته با راه اندازي شش شرکت جديد سهروردي صفاهان، اکسير ايرانيان، ملاصدرا صفاهان، مشعل پويا، راهبر ترابر و ميرداماد صفه، از آنها به عنوان بازوي اجرايي برنامه هايش استفاده کند و با چابک سازي به راهش ادامه دهد.
اين پالايشگاه پروژه تصفيه گازوبيل را 14 ماه زودتر به بهره برداري رسانده و توانسته 19.5 هزار ميليارد تومان صرفه جويي داشته باشد. همچنين قصد دارد تا سال 1405، 11 درصد مصرف سوخت پالايشگاه را کاهش دهد.
محسن قديري، مديرعامل هلدينگ پتروپالايش اصفهان در اين باره مي گويد: با توجه به پروژه هاي توسعه اي، درآمد اين شرکت در سال 1402 به 16 ميليون يورو، در سال 1403 به 51 ميليون يورو، در سال 1404 به 134 ميليون يورو، در سال 1405 به 665 ميليون يورو، در سال 1406 به 977 ميليون يورو و در سال 1407به يک ميليارد و 427 ميليون يورو خواهد رسيد.
به گفته قديري، هم اکنون 450 پروژه در اين پالايشگاه با 43 درصد پيشرفت فيزيکي در حال اجراست که 70 درصد آنها، در شرکت اصلي و 30 درصد در زيرمجموعه ها تعريف شده است.
اکنون پروژه هاي کيفي سازي اين پالايشگاه 97 درصد پيشرفت داشته است، ضمن آنکه واحد تصفيه گازوييل اين پالايشگاه با راه اندازي پيش از موعد، يعني16 ماه زودتر از برنامه در مدار قرار گرفته و روزانه 26 ميليون ليتر گازوييل با کيفيت يورو 5 در اين پالايشگاه توليد مي شود. سودآوري اين واحد براي پالايشگاه اصفهان، حدود 19.5 هزار ميليارد تومان برآورد شده است.
ابتداي دولت سيزدهم، پتروپالايش اصفهان در رده بندي انرژي، رتبه هفتم را داشت؛ اما با اجراي پروژه هاي بهينه سازي توانسته است به نخستين شرکت در حوزه مصرف انرژي تبديل شود و در اين حوزه به 9.4 ميليون يورو صرفه جويي دست يابد. ميزان کاهش مصرف انرژي پالايشگاه در سال 1405 به 11.78 درصد خواهد رسيد.
در زمينه دستاوردهاي اين پالايشگاه در حوزه زنجيره ارزش بايد گفت؛ 70 ميليارد تومان در ماه هزينه گاز طبيعي اين پالايشگاه است که با اجراي کامل پروژه هاي توسعه اي، اين عدد به 35 ميليارد تومان در ماه کاهش خواهد يافت.
با راه اندازي واحدهاي پتروشيمي اين پالايشگاه، روزانه 523 هزار تن پلي اتر پلي ارتان، 760 هزار تن مکمل بنزين MTE و 396 هزار تن سوخت کشتي با نيم درصد گوگرد در اين مجتمع توليد خواهد شد که علاوه بر حذف آلايندگي هاي زيست محيطي، سود خالص سالانه 2 ميليارد يورو را نصيب اين شرکت خواهد کرد. اکنون يک انقلاب و تحول اساسي توسعه اي در پالايشگاه اصفهان در حال رخ دادن است که اين پالايشگاه را به بزرگ ترين هلدينگ پتروپالايشي منطقه تبديل خواهد کرد.
چشم انداز اين مجتمع پتروپالايشي، دستيابي به درآمد سالانه 1.5 ميليارد يورو تا سال 1407 است که با راه اندازي واحد RFCC اين مجتمع پالايشي، توليد بنزين يورو 5 اين پالايشگاه روزانه 8.5 ميليون ليتر افزايش خواهد يافت.
به گفته مديرعامل پتروپالايش اصفهان، روزانه 14 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه توليد مي شود و شاهد افزايش 2 ميليون ليتري توليد بنزين اين پالايشگاه از ابتداي دولت سيزدهم هستيم. واحد بنزين سازي 14 سال معطل بود که با استقرار دولت سيزدهم و از بهمن سال 1401 عمليات اجرايي آن از سرگرفته شد و تا پايان سال 1404 به بهره برداري خواهد رسيد.
با راه اندازي واحد بنزين سازي، ميزان توليد بنزين يورو 5 اين پالايشگاه 7.9 ميليون ليتر افزايش خواهد يافت، ضمن آنکه در بخش پتروشيمي اين پالايشگاه 67 صدم ميليون ليتر بنزين در روز توليد مي شود که با احتساب اين عدد، مجموع افزايش بنزين توليدي اين پالايشگاه روزانه 8.5 ميليون ليتر خواهد بود.
از ديگر برنامه هاي آينده پتروپالايش اصفهان، مي توان به راه اندازي نخستين فاز واحد طرح بهبود فرايند و بهينه سازي پالايشگاه اصفهان (واحد RHU) تا پايان سال 1403 اشاره کرد.
هم اکنون اين واحد 36 درصد پيشرفت فيزيکي دارد، ضمن آنکه واحد تصفيه هيدروژني نفت سفيد (KHT) از 21 درصد پيشرفت فيزيکي برخوردار بوده، به طوري که ميزان پيشرفت واحد بنزين سازي (RFCC) به 9.2 درصد رسيده است. پيش بيني مي شود، سال آينده 50 درصد پيشرفت فيزيکي در واحد RFCC حاصل شود.
گفتني است؛ با راه اندازي واحد KHT پتروپالايش اصفهان تا پايان امسال، تمام محصولات توليدي گازوييل اين پالايشگاه يورو 5 خواهد شد.
پترو پالايش اصفهان سال آينده 100 هزار تن الکل هاي چرب توليد خواهد کرد که اين محصولات، به عنوان محصول پايه توليد شوينده در صنايع بهداشتي استفاده مي شود.
شرکت مشعل پويا که يکي از شرکت هاي زير مجموعه پترو پالايش اصفهان است، به منظور توسعه و رشد صنايع داخلي در زيرمجموعه هلدينگ پتروپالايش اصفهان تشکيل شده است.
اين شرکت با همکاري شرکت هاي دانش بنيان فعال در صنايع نفت، بويژه در استان اصفهان، نزديک به 100 درصد تجهيزات خود را ايراني مي کند، همچنين نخستين سيستم کنترل ايراني به همت اين شرکت تا چند ماه آينده در واحد KHT پالايشگاه نصب خواهد شد. شرکت هاي دانش بنيان فعال در صنعت نفت، در قالب شرکت مشعل پويا در حوزه توليد تجهيزات پالايشي فعاليت خواهند کرد، به همين منظور نزديک به يکهزار ميليارد تومان پروژه پالايشي در اين شرکت در حال اجراست، ضمن اينکه همه کارگاه هاي قديمي پالايشگاه نفت اصفهان به اين شرکت منتقل و تعميرات اساسي نيز زير نظر اين مجموعه انجام خواهد شد.
پالايشگاه نفت اصفهان، با هدف وابستگي نداشتن به خطوط لوله، طرح ايجاد 78 کيلومتر راه آهن را در برنامه داردکه به اين طريق، صادرات ريلي سالانه 10 ميليون تن از محصولات توليدي خود را خواهد داشت.
از ديگر برنامه هاي در دست اجراي اين پالايشگاه مي توان به ايجاد ذخيره راهبردي 300 هزار مترمکعب آب در قالب 6 مخزن 50 هزار مترمکعبي اشاره کرد. با بهره برداري از اين پروژه، ذخيره آب پالايشگاه نفت اصفهان 15 روزه خواهد شد که اين موضوع در صورت بروز حادثه احتمالي، بسيار حياتي خواهد بود.
همچنين اين پالايشگاه تا سال 1405، از ظرفيت 200 مدير توانمند بهره خواهد برد که با اتخاذ تصميم هاي سخت و جهادي براساس برنامه پنجساله، ثبات اقتصادي را به منظور حداکثر سوددهي ايجاد خواهد کرد.
ايجاد تحول در بخش بهداشت و درمان، ايجاد صندوق بهداشت و درمان در اين پالايشگاه، توسعه شاخص هاي محيط زيستي با اجراي سيستم آبياري زيرسطحي درختان و کاشت 200 هزار اصله درخت در سال 1401 از ديگر دستاوردهاي اين مجموعه پالايشي در دو سال گذشته است، ضمن آنکه 31 انبار قديمي موجود در اين پالايشگاه، تجميع و به يک انبار بزرگ تبديل خواهد شد.
پالایشگاه تهران
علاوه بر پتروپالايش اصفهان، ديگر پالايشگاه هاي کشور نيز طي دو سال حضور دولت سيزدهم، در مسير توسعه قرار گرفته اند و مي خواهند طرح هاي در دست اقدام خود را نهايي کنند. از جمله اين شرکت هاي پالايشي مي توان به پالايشگاه تهران اشاره کرد.
اين پالايشگاه توانسته برخي پروژه هاي خود را در بازه زماني دوساله( 1400 -1402) تکميل و راه اندازي کند که افزايش ظرفيت واحد بازيافت از روزانه 7 هزار و 600 متر مکعب به روزانه 11 هزار و 400 متر مکعب از جمله آنهاست. هدف از اجراي اين طرح، افزايش ظرفيت واحد بازيافت آب با توجه به اضافه شدن واحد عملياتي جديد، کمک به مديريت بحران آب است.
طراحی، خرید، نصب و راه اندازی سیستم پایش آنلاین پارامترهای زیست محیطی گاز خروجی دودکش کوره های منطقه (ب) جنوبی شرکت پالایش نفت تهران از دیگر طرح های اجرا شده این پالایشگاه است که با هدف پایش آنلایش 9 دودکش کوره های منطقه (ب) جنوبی پالایشگاه تهران به منظور سنجش پارامترهای زیست محیطی و .... نهایی شده است.
دستیابی به استقرار سیستم اعلان و اطفای حریق مخازن باندوال شماره (یک) با هدف افزایش ایمنی مخازن (13 مخزن مستقر در باندوال شماره یک) در برابر حریق و جلوگیری از آتش سوزی و گسترش احتمالی آن به سایر مخازن، از دیگر دستاوردهای پالایشگاه تهران در دولت سیزدهم است. اجرای فاز اول طرح تصفیه پساب شهری هم از دیگر اقدامات پالایشگاه تهران به شمار می رود. هدف از اجرای این طرح، تامین آب به میزان 10 هزار متر مکعب در روز برای بخش های صنعتی پالایشگاه تهران از محل تصفیه پساب فاضلاب شهری و کمک به مدیریت بحران آب است.
پالایشگاه تهران تا پایان سال 1402 طرح هایی را چون ارتقای تکنولوژی و بهینه سازی سیستم های فرایندی و عملیاتی، احداث نیروگاه برق از منابع تجدیدپذیر و توسعه کسب و کار شرکت در قالب هلدینگ پتروپالایشی با خرید یک مجتمع پتروشیمی در کشور را در دستور کار دارد.
گفتنی است؛ این پالایشگاه برای ارائه خدمات به جوامع محلی، طرح های زیست محیطی چون حفظ و گسترش فضای سبز تا سطح 280 هکتار ( 70 درصد از اراضی پالایشگاه) را در نظر گرفته است.
پالایشگاه تهران، در مسیر تداوم و تولید عرضه محصولات سبز محیط زیستی گام هایی برداشته است که عبارتند از: تولید روزانه 7 میلیون لیتر بنزین پاک، 13 میلیون لیتر گازوییل یورو 4 در روز و تولید روزانه 5 میلیون لیتر نفت سفید بر اساس استانداردهای بین المللی برای تولید سوخت هوایی کشور.
همچنین این پالایشگاه، طی یک سال اخیر موفق به کسب جایزه ملی روابط عمومی دانش بنیان در نخستین اجلاس روز جهانی روابط عمومی در سال 1401، کسب نشان عالی مسؤولیت اجتماعی در مرداد سال 1401 و کسب تندیس طلایی مسؤولیت اجتماعی در چهارمین اجلاس سراسری مسؤولیت پذیری اجتماعی با رویکرد تکریم از چهره های نامی صنعت و اقتصاد کشور در سال 1400 شده است.
پالایشگاه آبادان؛
با توجه به موقعیت ممتاز پالایشگاه آبادان مثل نزدیک بودن به منابع حوزه های نفتی و هم مسیری با خط لوله فراورده های غرب کشور که تامین کننده نیاز قطب های مصرف کشور هستند، همچنین ساحلی بودن آن که فراورده های مازاد پالایشگاه مانند نفت سفید، گاز مایع و نفت کوره با سهولت بیشتر و با کمترین هزینه، قابل صدور به بازارهای بین المللی است، طرح تثبیت ظرفیت پالایش روزانه 360 هزار بشکه در پالایشگاه آبادان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .
هدف از اجرای این طرح، دستیابی به 360 هزار بشکه نفت در روز با از سرویس خارج کردن واحدهای فرسوده و قدیمی و ساخت یک پالایشگاه کامل به ظرفیت روزانه 210 هزار بشکه خوراک نفت خام، تولید محصولات بر اساس استانداردیورو 5، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش تولید نفتگاز/ بنزین با بهبود تکنولوژی تولید و کاهش تولید نفت کوره از 45 درصد به حدود 28 درصد برشمرده شده است.
بخش نخست فاز دوم تا پایان سال 1401 راه اندازی شد و به مناسبت هفته دولت و تا پایان سال، سایر واحدهای بخش اول فاز 2 شامل واحدهای تولید هیدروژن، هیدرو کراکر، آمین، آب ترش، واحد گوگرد سازی و برج تفکیک نفتا از واحد تصفیه هیدروژنی نفتا، در مرحله آماده سازی برای شروع راه اندازی و بهره برداری قرار می گیرد. بخش دوم طرح فاز 2 پالایشگاه آبادان شامل واحدهایCCR، NHT، KHT، GHT و ISOMER است که در مرحله تامین منابع مالی و شروع مراحل اجرایی قرار دارد.
پالایشگاه امام خمینی (ره)
فرایند کک سازی تاخیری به منظور تولید محصولات با ارازش افزوده بالاتر در پالایشگاه های نفت رایج است. محصولات حاصل از این فرایند، شامل محصولات مایع میان تقطیر، گاز مایع، گازهای سبک و کک جامد می شود. محصول جامد این فرایند، کک نفتی است که به صورت کک سوختی، کک اسفنجی و کک سوزنی تولید می شوند و در صورتی که کک تولیدی مشخصات کک سوزنی را داشته باشد، می تواند در صنایع تولید فولاد برای ساخت الکترودهای گرافیتی مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر مصرف سالانه صنایع فولاد کشور، حدود 54 هزار تن الکترود گرافیتی است و از آنجا که در صنایع فولاد تا کنون هیچ جایگزینی برای الکترودهای گرافیتی وجود ندارد، کک سوزنی یک ماده اولیه راهبردی برای این صنایع به شمار می رود. در حال حاضر در پالایشگاه شازند به دلایل فنی امکان ارسال تمام ته مانده برج خلأ به واحد RCD ممکن نیست.
گفتنی است، بر اساس مذاکرات میان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، پالایشگاه شازند و گروه صنایع ایمیدرو، با توجه به محدودیت های موجود در تامین خوراک کم گوگرد، کک سوزنی با گوگرد یک درصد تولید می شود. با اجرای این طرح، حذف کامل نفت کوره و تولید محصولات با ارزش بالاتر مانند بنزین و نفتگاز، همچنین تولید کک سوزنی با برآورد سرمایه مورد نیاز 450 میلیون یورو برای صنایع فلزی کشوری، بویژه صنایع آلومینیوم صورت می گیرد.
اکنون این طرح با 100 درصد پیشرفت، از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در طراحی پایه قرار دارد و به مناسبت هفته دولت از پایولت نصب شده در پژوهشگاه صنعت نفت رونمایی می شود.
پالایشگاه بندرعباس
با توجه به نوع نفت خام تخصیصی به پالایشگاه بندرعباس که در مواردی میزان گوگرد نفت کوره تولیدی آن خارج از محدوده استاندارد ملی است، این پالایشگاه با مشکلات فراوانی در زمینه تحویل نفت کوره به مبادی داخلی روبه رو شده است. از سوی دیگر با تحریم صنایع فولاد و آلومینیوم کشور و نیاز این دو صنعت به کک سوزنی و کک اسفنجی در مراحل فرایند تولید محصول نهایی، تفاهمنامه احداث و خرید تضمینی کک تولیدی پالایشگاه های مذکور بین شرکت ملی پالایش و پخش و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) امضا شد. از جمله اهداف و دستاوردهای پروژه می توان به تبدیل نفت کوره به فراورده های سبک تر با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، افزایش ظرفیت تولید بنزین بر اساس استاندارد یورو ۵ و ارتقای کیفیت فراورده ها، فراهم شدن زمینه های اشتغال مولد و مستمر و ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی شاغل در پروژه ها و ارتقای توانمندی شرکت های داخلی برای حضور مؤثرتر در عرصه رشد اقتصادی و پیشرفت صنعتی کشور اشاره کرد.
پالایشگاه تبریز
با طرح جامع ارتقای کمی و کیفی فراورده های پالایشگاه تبریز و کاهش تولید نفت کوره، اهدافی چون تقلیل تولید نفت کوره به کمتر از ۱۰ درصد خوراک فراورشی، کاهش محتویات گوگردی نفت کوره به کمتر از 5 درصد وزنی، افزایش تنوع محصولات و تولید روغن پایه مطلوب بازارهای هدف و ... محقق می شود.
هدف از اجرای پروژه واحد تصفیه گازوییل، تکمیل ظرفیت واحد تصفیه گازوییل با راه اندازی واحدهای بالادستی و پایین دستی برای تولید محصول گازوییل با استاندارد یورو ۵ از 15 هزار بشکه به 30 هزار بشکه در روز است.
واحد خالص سازی هیدروژن PSA 99.8 درصد پیشرفت دارد و واحد بازیافت گازهای انتهایی واحد گوگرد TGT 99.8 درصد و واحد بازیافت گوگرد SRP از 99.8 درصد پیشرفت برخوردارند.
از دیگر طرح های در دست اقدام پالایشگاه تبریز می توان به طرح جامع اشاره کرد. درصد پیشرفت پروژه در ۳ ماهه اول امسال 53/0در صد است.
در زمینه جذب نیرو باید گفت که برای بخش مهندسی طرح جامع ۴۰۰ نفر و برای بخش اجرایی آن حدود۲۵۰۰ نفر نیرو در نظر گرفته شده است.
پالایشگاه شیراز
در بخش واحد نفتگاز پروژه بهینه سازی پالایشگاه شیراز، محصول نفتگاز با سولفور ۶ تا ۷ هزار PPM به نفت گاز یورو۵ تبدیل می شود. هدف از اجرای پروژه جداسازی نفتا و ایزومریزاسیون، تولید محصول Isomerate با عدد اکتان 88، به روز رسانی سیستم کنترل دو عدد بویلر 120 تن در ساعت و یک عدد GTG، طرح مذکور با ایجاد واحد Naphtha Splitter با ظرفیت 6500 بشکه در روز و یک واحد ایزومریزاسیون با ظرفیت ۵۰۰۰ بشکه در روز است. از دیگر طرح های در دست اقدام پالایشگاه شیراز می توان به پروژه گوگردزدایی از محصولات میان تقطیر اشاره کرد. هدف از اجرای این پروژه، بهبود کیفیت محصول نفتگاز(DHT) از محصولات میان تقطیر با هدف دستیابی به گازوییل یورو ۵ و کاهش میزان گوگرد گازوییل با ظرفیت 26 هزار بشکه در روز به همراه سرویس های جانبی است. پیش بینی می شود این طرح نیمه دوم سال 1403 به اتمام برسد. همچنین این پالایشگاه، طرح خط انتقال برق 230 کیلو ولت را نیز در دستور کار دارد. هدف از این طرح، تامین برق پایدار برای مصارف پالایشگاه از جمله ادوات و تجهیزات، روشنایی و ... است.
پالایشگاه کرمانشاه
پروژه افزایش ظرفیت کیفی سازی محصولات و کاهش تولید نفت کوره شامل واحدهای تقطیر در خلأ ۱۸۰۰۰ بشکه در روز، تصفیه هیدروژنی نفتگاز ۸۷۹۴ بشکه در روز، حذف بنزن از بنزین ۱۵۰ بشکه در روز و ... است. هدف از اجرای این پروژه، کاهش نفت کوره و افزایش تولید محصول نفتگاز محصولات ویژه مانند آیزوفید، روغن پایه و ته مانده تقطیر در خلأ است. مجوز محیط زیست و سازمان خصوصی سازی اخذ و مشاور طرح انتخاب و کتابچه EPC آماده شده که به محض تایید وام از سوی بانک مرکزی، پروژه اجرایی می شود.
ستاره خلیج فارس
با راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفتگاز، فراورده تولیدی پالایشگاه بر اساس استانداردهای تکلیفی بوده و تولید بنزین یورو ۵ از سوی واحد جدید اکتانایزر _ احیای پیوسته کاتالیستی (OCT/CCR)، با برآورد سرمایه اولیه حدود ۵۰۰ میلیون دلار مطابق با طرح توسعه در مرحله تهیه شرح خدمات برای برگزاری مناقصهEPC است.
پالایشگاه لاوان
هدف از پروژه طرح احداث تقطیر در خلأ جدید و واحد قیرسازی، حذف فراورده نفت کوره و تامین نفت کوره کم گوگرد برای سوخت بانکرینگ است. گفتنی است؛ برای انجام پروژه تکلیفی تولید نفت کوره کم گوگرد زیر ۵۰۰۰PPM به میزان ۳۰۰۰ بشکه در روز، گوگردزدایی از نفت کوره طراحی شده است.
مهم ترین دستاوردهای زیرمجموعه های پالایش و پخش در دولت سیزدهم
مشعل هر سال مقارن با هفته دولت گوشه ای از دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی کشورمان به نمایش گذاشته می شود تا تجلی گر تلاش خستگی ناپذیر کارکنانی باشد که با تلاشی ستودنی، زمینه های دستیابی به قله های ترقی و پیشرفت را فراهم می کنند. این شرکت یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی است که افزون بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در حوزه توزیع فراورده نفتی، در ابتدای کار دولت سیزدهم با چالش های بزرگ و حساسی روبه رو شد؛ چالش هایی همچون حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت، رویارویی با سرمای کم سابقه در زمستان1401 و تامین سوخت مایع صنایع و نیروگاه ها، همچنین توزیع کم نظیر بنزین در پی افزایش مصرف آن به دلیل فروکش کردن بیماری کرونا که با تلاش شبانه روزی کارکنان خستگی ناپذیر خود توانست بر همه آنها فائق آید و به خوبی از آنها گذر کند.
افزون برشرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوهای کمک کننده، نقش آفرینی کردند و در همسویی با سیاست ها و اهداف کلان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، گام برداشتند. درگزارش پیش رو تلاش شده است به مهم ترین اقدام ها ودستاوردهای این شرکت ها به عنوان بخشی از صنعت نفت، به ویژه در دوسال فعالیت شبانه روزی دولت سیزدهم پرداخته شود.
در این گزارش تلاش شده است با نگاهی به برنامه ها و دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت، افق فراروی این صنایع پراهمیت کشورمان را از دریچه ای واضح تر و شفاف تر بنگریم.
طرح صادرات دریایی گاز مایع شهریورماه 1401همزمان با آغاز هفته دولت به بهره برداری رسید. مدت زمان اجرای این طرح از ایده تا اجرا تنها دو ماه بوده و بدون کمترین بودجه و با ۴۳ هزار نفر- ساعت کار جهادی، تاسیسات متروک بندرعباس از مرکز ذخیره سازی به مبدا صادرات دریایی گاز مایع (ال پی جی) تبدیل شد. با اجرایی شدن این طرح برای ۲۰۰ نفر اشتغال زایی شده است و از محل صرفه جویی در محصولی که در مشعل پالایشگاه های بندرعباس می سوخت، سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار نصیب کشور می شود.
اجرای این طرح، استان هرمزگان را که به عنوان یکی از قطب های انرژی کشور مطرح است، به یکی از قطب های صادرات در حوزه انرژی نیز تبدیل خواهد کرد.
این طرح که با هدف تقویت جایگاه استان هرمزگان به عنوان قطب تولید و صادرات انرژی راه اندازی شده است، در کنار پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ارزش 12.5 میلیارد دلار و انبار نفت شهید مهدوی که در آینده با ظرفیت ۶۰۰ میلیون تن به بهره برداری می رسد، از جمله طرح هایی است که امنیت انرژی در منطقه هرمزگان را بهبود می بخشد. تأسیسات گاز مایع بندرعباس با داشتن ۹ سکوی تخلیه و ۲ موتورخانه، امکان تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و پمپاژ فراورده های آن با خط لوله انتقال ۱۶ اینچ به اسکله نفتی شهید باهنر بندرعباس را دارد.
موتورخانه یادشده از ۱۷ دستگاه پمپ و ۷ دستگاه کمپرسور برای تامین فشار عملیاتی لازم برای انتقال گاز مایع بهره می برند. در این پروژه متخصصان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بازنگری و عملیات فرآیندی ضمن رعایت همه دستورعمل های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) و رعایت مقررات ایمنی در صنعت نفت برای نخستین بار در کشور بدون بهره برداری از مخازن ذخیره سازی گاز مایع فرآیند انتقال از گازکش به کشتی را به طور مستقیم به اجرا درآورده اند. با بهره برداری از این تاسیسات و تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و بهره مندی از توان پمپ ها و کمپرسورها، اکنون امکان بارگیری دریایی به طور میانگین ۶ هزار تن گاز مایع در شبانه روز میسر می شود.
شهریورماه 1401 از پنج طرح ملی زیرساخت های ایجادشده همسو با اهداف دولت الکترونیک و تکالیف قانونی ابلاغی به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین مدیران عامل بانک های ملت و تجارت رونمایی شد. این پنج طرح زیرساختی شامل صدور مجوز احداث جایگاه ها از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، اتصال درگاه های کسب وکار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به پنجره واحد دولت الکترونیک، تمرکز حساب های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نزد بانک مرکزی و هوشمندسازی جایگاه های گاز فشرده (سی ان جی) است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از ابتدای مردادماه 1401 و برای نخستین بار در کشور حق العمل جایگاه های عرضه نفتگاز در کشور را پلکانی کرد که این اقدام مهم، رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاهداران را به دنبال داشت. این شرکت در اردیبهشت ماه 1400 با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و برگزاری نشست های پرشمار با سازمان برنامه وبودجه و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و مشارکت جایگاهداران کشور، انجمن صنفی جایگاهداران و کانون انجمن های صنفی به نتیجه مطلوبی رسید و در پی آن، هیئت وزیران افزایش ۴۵ درصدی حق العمل جایگاهداران را تصویب کرد. با صدور این مجوز و برنامه ریزی های انجام شده، حق العمل جایگاه ها به صورت پلکانی در نظر گرفته شد. به این صورت که با فروش ۶۵۰ هزار لیتر در ماه، یک مبلغ و برای فروش بیش از ۶۵۰ هزار لیتر نیز، مبلغ دیگری در نظر گرفته شد، ضمن این که سقف بودجه ای که تعیین شده بود نیز رعایت شد.
طرحی با عنوان کهاب (كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين) با هدف مقابله با آلودگی هوا در محدوده انبارهای نفت و جایگاه های عرضه سوخت بنزین و جلوگیری از انتشار بخار و هدرروی بنزین در سال 87 و با اخذ مصوبه هیئت دولت در دستور کار نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. طرحی که قرار بود روزانه از تبخیر ۳۰۰ هزار لیتر بنزین جلوگیری کند، اما سایه سنگین رخوت و رکود بر آن چیره شد و دیگر امکان اینکه بتوان برای آن دورنمای روشنی را متصور شد، بعید و دور از ذهن می نمود. ظاهرا سرنوشت این طرح هم به مانند بسیاری از طرح ها با تشدید تحریم ها در سالیان اخیر و نوسان های شدید نرخ ارز پیوند عمیقی خورد، اما تلاش های بسیاری شد تا از این سد گذر شود و کهاب به انجامی که باید برسد. اینک شرکت ملی پخش فراورده های نفتی عزم خود را برای اجرای هرچه سریع تر این طرح جزم کرده و قرار است با ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران این طرح در آینده ای نه چندان دور در تمام جایگاه های کشورعملیاتی شود.
تخلیه نفتگاز با مخزندار ریلی با هدف تخلیه روزانه ۳ میلیون لیتر نفتگاز و صفر شدن تردد نفتکش ها از بندرعباس به یزد در انبار نفت شهید صدوقی یزد به عنوان کریدور شمال و شمال شرق نقشه سوخت کشور، پروژه مهم دیگری است که در وزارت نفت دولت سیزدهم کلید خورده است. با تجهیز، تکمیل و راه اندازی طرح مخزندار ریلی، افزون بر آزادسازی شمار زیادی نفتکش جاده پیما و فعالیت دوباره آنها در بخش های دیگر، پرداخت کرایه حمل با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و در مصرف نفتگاز برای تردد نفتکش ها نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
مقدار مصرف سوخت ریلی نسبت به نفتکش ها بسیار ناچیز و اجرای این پروژه افزون بر امنیت و ایمنی برای رانندگان در جاده ها، به لحاظ محیط زیستی نیز بسیار مؤثر است. از آبان ماه 1401، در نشست هایی مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مصوب شد تا در کمترین زمان ممکن پروژه تخلیه نفتگاز از طریق مخزندار ریلی در انبار نفت شهید صدوقی یزد که کریدور شمال و شمال شرقی کشور است، به مرحله اجرا درآید. پس از بازدیدهای میدانی از محل پروژه و ارائه گزارش به مدیران بالادستی، پیشنهادهایی برای انجام کار، سه روش ارائه شد که روش پیمانی امانی، با توجه به تسریع در اجرا و کاهش هزینه و استفاده از نیروهای زبده و متخصص مناطق تصویب شد. در اجرای این پروژه الکتروپمپ ها از هرمزگان، لوله و اتصالات از شرکت های ملی مهندسی و خطوط لوله و مخابرات با تأییدیه های لازم از مدیریت بازرگانی ارسال شده است.
روزآمد کردن ناوگان انتقال فراورده در زنجیره تامین و توزیع فراورده کشور به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های صنعت پالایش کشور در ابتدای دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت که با گذشت کمتر از ۶ ماه تفاهم نامه نوسازی و تقویت ناوگان سوخت رسان جاده ای میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، بانک ملت و سه شرکت داخلی برای تامین ۵۰۰ کشنده به ارزش ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به امضا رسید. پس از یک سال تفاهم نامه در آذرماه 1401عملیاتی شد و ۵۰۰ دستگاه نفتکش سوخت رسان با استانداردهای روزآمد جهان به ناوگان حمل ونقل فراورده های نفتی پیوست. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در طول شبانه روز بیش از ۲۱۰ میلیون لیتر انواع فراورده نفتی را از انبارها به مراکز مصرف جابه جا می کند که عمده این جابه جایی از طریق ناوگان حمل ونقل جاده ای انجام می شود. ناوگان حمل ونقل ریلی هم از طریق شرکت های خصوصی بخش ریلی کار انتقال را انجام می دهد و بیشتر شامل جابه جایی نفت کوره و نفت گاز در حوزه نیروگاهی و مقاصد صادراتی است. هم اکنون حدود ۶۵ درصد فراورده مورد نیاز بخش نیروگاهی با نفتکش ارسال و حمل می شود و حدود ۱۲هزار نفتکش در زنجیره توزیع فراورده فعالیت می کنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و به روزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای محیط زیستی ایفا خواهد کرد.
بهمن ماه پارسال، کارت هوشمند سوخت تولید شده در شرکت چاپ و نشر بانک ملی که با بومی سازی فناوری تراشه کارت هوشمند سوخت محقق شده است، با حضور علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و ابوالفضل نجارزاده، سرپرست بانک ملی برگزار و از کارت هوشمند سوخت تولیدی در شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران رونمایی شد. طی قرارداد امضا شده میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، تولید یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت در دستور کار شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران قرار گرفته است که تاکنون ۸۰۰ هزار قطعه از این کارت ها تحویل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران شده است و ۲۰۰ هزار قطعه دیگر نیز به زودی تحویل خواهد شد. فناوری تولید تراشه کارت های هوشمند تاکنون به صورت انحصاری تنها در اختیار چند کشور بود که با بومی سازی این تراشه ها در شرکت چاپ و نشر بانک ملی، به سمت بومی سازی در حوزه کارت های هوشمند سوخت گام برداشته شده است.
تامین پایدار و مطمئن سوخت زمستانی از آن دست موضوع هایی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آن را با نگاهی ویژه تر در صدر برنامه های خود قرار داد؛ به طوری که سال گذشته با وجود ورود موج سرمای زودهنگام و افزایش تصاعدی مصرف گاز طبیعی در کشور، این مهم با مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی و بی وقفه این بخش ها به ویژه کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در تامین سوخت مایع نیروگاه ها، پاییز و زمستان، بدون خاموشی و قطع برق سپری شد. امسال نیز بنا بر اظهارات مسوولان این مجموعه، پیش بینی های لازم در بخش فرآیند سوخت رسانی و ذخیره سازی در انبارهای نفت و مخازن نیروگاه ها انجام شد و این روند به صورت مستمر همچنان ادامه دارد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همچنین این اطمینان خاطر را به هموطنان داده است که در عرضه فراورده های نفتی حتی به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز مشکلی وجود ندارد و تلاش همه همکاران این مجموعه برای توزیع فراورده به نحو مطلوب است و زمستان امسال با پیش بینی های انجام شده، توزیع سوخت تاکنون روند مناسبی داشته است. کارگروه بحران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به منظور مدیریت مطلوب تأمین و توزیع سوخت کشور و مقابله با سیلاب و آبگرفتگی های احتمالی فعال شده و با برگزاری نشست های روزانه در دو نوبت صبحگاهی و عصرگاهی، روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کند.
نگرانی ها از باب مصرف لجام گسیخته بنزین، دولت و مجلس را برآن داشت تا نسبت به اصلاح فرآیند عرضه این فراورده راهبردی، تدبیری بیندیشند تا ضمن بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز در کاهش قاچاق سوخت نیز اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. به همین منظور پیرو بند (ه) جزء ۷ تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال، 90 درصد خودروهای بنزین سوز و 95 درصد خودروهای نفت گاز سوز( گازوئیل) برای سوختگیری باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها در مواقع ضروری در دسترس عموم قرار داده شود. طرحی که اگرچه درابتدا با اما و اگرهای فراوانی همراه شد، اما براساس آمارهای موجود، به سرعت مورد استقبال عموم قرار گرفت؛ به گونه ای که هم اکنون در اغلب مناطق سی وهفت گانه زیرپوشش شرکت پخش فراورده های نفتی ایران، بیش از 60 درصد عموم مردم از کارت سوخت شخصی خود در جایگاه ها استفاده می کنند. ساماندهی کارت سوخت جایگاهداران به هیچ عنوان تغییر در سهمیه بندی یا تغییر قیمت را به دنبال ندارد بلکه هرکارت در جایگاه های سوخت سقف برداشت روزانه دارد و جایگاهداران نمی توانند فقط با کارت های خود به مردم سوخت تحویل دهند.
پنجم اردیبهشت ماه امسال، توافق چهارجانبه ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا رسید. این سامانه در اصل تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است تا از این رهگذر بتوان بر مدیریت مصرف سوخت و پایش و نظارت هوشمندانه در مواجهه با انواع مخاطرات جاده ای، به ویژه مدیریت هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل بین شهری نیز تحولی بنیادین ایجاد کرد. بر اساس این توافق چهارجانبه، مجری این طرح، سازمان راهداری است و منابع مالی آن قرار است از محل صرفه جویی سوخت تأمین شود. در این میان وزارت نفت نیز براساس قانون مکلف شده است تا پایان امسال سامانه مرتبط با این طرح را تکمیل و راه اندازی کند. دورنمای این طرح حاکی از آن است که بالغ بر ۳۶۸هزار دستگاه خودرو سنگین فعال در ناوگان حمل ونقل برون شهری به این سامانه متصل شوند و تحت نظارت و پایش چند جانبه قرار گیرند.
با همت متخصصان فاوای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، سامانه صدور مجوز برای خودروهای سوخت رسان سیار بر اساس نیاز و تحت راهبری مدیریت بازرگانی این شرکت، طراحی و پیاده سازی شد. این سامانه به منظور تسهیل در صدور مجوزهای کسب وکار و حذف امضاهای طلایی به همت کارشناسان این معاونت طراحی و پیاده سازی شده و هم اکنون امکان ارائه خدمات از طریق پنجره واحد دولت از طریق این سامانه فراهم است. متقاضیان برای دریافت مجوز باید ابتدا شرایط مربوطه را در درگاه ملی مجوزهای دولت به آدرس Mojavez.ir مطالعه و در صورت احراز شرایط، نسبت به آماده سازی و بارگذاری مستندات اقدام کنند. بدیهی است پس از اتمام مراحل، کد پیگیری از طریق پیامک به متقاضی اعلام می شود. فرآیند بررسی مدارک و استعلام ازسوی کارشناسان بازرگانی مناطق شرکت ملی پخش در سامانه صدور مجوز سوخت رسان سیار به آدرس ess.niopdc.ir انجام و در صورت تأیید نسبت به صدور مجوز بهره برداری اقدام خواهد شد. امکان توزیع سوخت در مناطق با جمعیت بالا و تعداد محدود جایگاه های عرضه سوخت، استفاده در زمان بحران، ترافیک سنگین یا ایام خاص سال مانند اربعین و تعطیلات، جلوگیری از اتلاف وقت شهروندان و متعاقباً کاهش صف در جایگاه ها، همچنین کاهش هزینه های دولت برای عرضه سوخت از دیگر مزایای اجرای این طرح است.
با امضای یک تفاهم نامه بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شهرداری تهران، حدود ۵۰ جایگاه کوچک مقیاس عرضه سوخت در سطح شهر تهران در آینده نزدیک احداث می شود. این جایگاه ها در زمین هایی به ابعاد ۲۵ در ۱۵ متر احداث خواهد شد و دارای یک سکو و چهار نازل است که هم زمان امکان سوختگیری چهار خودرو را فراهم می کند. هدف از احداث این جایگاه ها تسهیل در روند توزیع سوخت در کلانشهر تهران و رفع محدودیت های مربوط به تعداد جایگاه ها در برخی از نقاط پایتخت به ویژه در نیمه شمالی است که هم اکنون تعداد ۱۲ زمین از زمین های معرفی شده از سوی شهرداری مورد تأیید این شرکت قرار گرفته است که با آغاز عملیات اجرایی، پیش بینی می شود این تعداد جایگاه تا سه، چهار ماه آینده به بهره برداری برسد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد. چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فراورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته است به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸میلیارد لیتر نفت خام و فراورده در کشور دست یابد که این خود تحولی چشمگیر در صنعت انتقال نفت و فراورده محسوب خواهد شد. نگاهی اجمالی به عملکرد شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت در سال های اخیر حاکی از آن است که بیشترین انتقال فراورده در سال ۹۸ با 59.9 میلیارد لیتر انجام شده است. این مقدار در سال ۱۴۰۰ با ۹۰۰ میلیون لیتر افزایش، رکورد انتقال ۶۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر فراورده را ثبت کرد که بالاترین رقم انتقال فراورده های نفتی در طول عمر خطوط لوله به شمار می آید. از میزان عنوان شده بنزین و گازوییل حدود ۹۰ درصد فراورده انتقالی را به خود اختصاص می دهد و بقیه نیز دیگر فراورده های نفتی است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در زمینه انتقال نفت خام نیز رکوردی تازه را ثبت کرده، به گونه ای که با انتقال 67.9 میلیارد لیتر نفت خام در سال 1401 توانسته است به نتایج چشمگیری دراین زمینه دست پیدا کند.
داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز - سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فراورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فراورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود. مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته ماندهای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان، از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می رود. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرآیندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهم نامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد.
نگاهی به عملکرد صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم
مشعل پتروشيمي ايران با عبور گردنه های سخت تحریمی و شرایط اقتصادی و محدودیت های مختلف فنی و اجرایی، امروز به عنوان یکی از بازیگران اصلی در بازار محصولات این صنعت مطرح است. صنعت پتروشیمی ایران با ظرفیت تولید حدود 100 ميليون تنی محصولات متنوع، همچنان به دنبال تحولاتی بزرگ و زیرساختی است. تحولاتی مهم همچون پیگیری جدی و واقعی جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش که در دو سال گذشته پیگیری های دولت سیزدهم هرچه بیشتر به سمت تحقق آن حرکت کرده است.
دولت سیزدهم از همان ابتدای کار، تکمیل پروژه های نیمه کاره را در اولویت قرار داد و بر همین اساس، در سال جاری قرار است 12طرح جدید پتروشیمی افتتاح شود. در دو سال اخیر، پروژه هایی افتتاح شده اند و تعدادی دیگر نیز در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار دارند.
در شروع به کار دولت سیزدهم تعدادی از پروژه های نیمه کاره با پیگیری های وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بهره برداری رسیدند.طرح انیدریدمالئیک شرکت پتروکیمیای ابن سینا با ظرفیت سالانه ۸۰ هزارتن تفکیک بوتان، پتروشیمی دی آریا پلیمر خمین با ظرفیت سالانه ۱۷۵ هزار تن و پتروشیمی پارس گلایکول با ظرفیت ۵۵۳ هزار و ۵۰۰ تن اتیلن گلایکول در فاصله بهمن 1400 تا اسفند 1401 به بهره برداری رسیدند.
افزون بر این موارد، چهار طرح پایین دستی پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به بهره برداری رسید. این پروژه ها شامل شرکت بهین پلیمرآریایی واحد تولید کاتالیست صنعتی، واحد تولید کاغذ و مقوا از کربنات کلسیم از شرکت پترونیکان جنوب، واحد تولید اسید بنزوئیک و اسیدترفتالیک خام و طرح تولید کامپاند و گرانول پی وی سی و بازیافت محصول off گرید جامد می شوند.
همچنین مخازن 9 گانه فاز دوم مخازن سبز پتروشیمی عسلویه با ظرفیت ذخیره سازی ۴۱۴ هزار مترمکعب فرآورده های پتروشیمی و واحد دوم ASU2 (واحد هوای فشرده) و پست ۴۰۰/۲۳۰ کیلوولت شرکت دماوند انرژی عسلویه با دانش و فناوری روزآمد و استفاده از پیشرفته ترین ماشین آلات در اسفندماه ۱۴۰۱ به بهره برداری رسیدند.
در میان پروژه هایی که در سال 1401 به بهره برداری یا به فرجام رسیدند نیز می توان به شروع عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر و آغاز عملیات اجرایی طرح PDH/PP پتروشیمی پارس اشاره کرد.
شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس هم به شکل مجزا تولید پلی پروپیلن را به منظور تکمیل زنجیره ارزش در دستور کار قرار داده است.
پروژه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی پتروالفین فن آوران و طرح «سبزواره پتروشیمی همت»، عملیات اجرایی طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) شرکت پتروشیمی تفتان آریا و عملیات اجرایی طرح PDH/PP پلیمر کنگان با هدف تکمیل زنجیره ارزش، از دیگر پروژه هایی بودند که در سال اول فعالیت دولت سیزدهم کلید خوردند.
اما از آنجا که روند پیگیری پروژه های صنعت پتروشیمی با توجه و مساعدت وزیر نفت ادامه داشت، سال 1402 با چند افتتاح شروع شد و در ادامه نیز پروژه های بیشتری در برنامه بهره برداری و آغاز به کار قرار گرفت. در این بازه زمانی طرح هایی مثل پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ در اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ پس از سال ها تاخیر و توقف، با دستور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به بهره برداری رسید. در ادامه هم پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ مورد بهره برداری قرار گرفت.
پروژه مهمی که در سال 1402 در نوبت بهره برداری قرار گرفت، پتروشیمی گچساران ؛ به عنوان ایرانی ترین پروژه الفین کشور بود. پتروشیمی گچساران پس از 19 سال روند کشدار و خسته کننده در اجرا، از سوی دولت سیزدهم مورد توجه جدی قرار گرفت.اجرایی شدن این مجتمع از این جهت اهمیت که ۸۳ درصد از نیازمندی های آن از داخل کشور تأمین شده و ۲۶۹ میلیون یورو صرفه جویی ارزی داشته است، بسیار اهمیت دارد.
افزون بر این موارد، طبق اعلام مسئولان پروژه ها و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برخی از پروژه ها همچون پتروشیمی نخل آسماری و پتروشیمی کنگان نیز در مراحل پایانی ساخت و در نوبت بهره برداری رسمی قرار دارند. به هر روی، صنعت پتروشیمی برنامه ای بلندمدت را برای خود پیش بینی کرده و طبق آنچه مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد، هم اکنون ۱۱۶ طرح پتروشیمی با حجم سرمایه گذاری حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در کشور در حال اجراست که هر یک به مرور در نوبت افتتاح و بهره برداری قرار می گیرند.
پتروشیمی به عنوان یکی از سودآورترین صنایع برای کشور، صنعتی است که تنها به توسعه داخلی خود توجه ندارد. این صنعت با هدایت و راهبردی دولت سیزدهم و اولویت گذاری که در دو سال گذشته داشته، نقشی بی بدیل در افزایش تعداد شرکت ها و مجموعه های فناور و دانش بنیان و حمایت از آنها ایفا کرده است.
بنا به گفته جواد اوجی، وزیر نفت، شمار شرکت های دانش بنیان که در تعامل با صنعت نفت هستند، در دو سال اخیر از ۱۵۰ شرکت به ۵۵۰ شرکت رسیده است که بخش قابل توجهی از آنها در حوزه صنعت پتروشیمی و به ویژه تولید و بومی سازی کاتالیست های راهبردی و مهم در صنعت پتروشیمی بوده است.
مجموعه های دانش بنیان در دولت سیزدهم مورد حمایت جدی قرار گرفته اند و شخص وزیر نفت در دو سال اخیر و مدیران عامل چهار شرکت اصلی زیرمجموعه پیگیری و نقش آفرینی مستقیم در تحقق اهداف و برنامه های شرکت های دانش بنیان داشته اند. در دو سال اخیر قراردادها و تفاهم نامه های مختلفی بین صنعت پتروشیمی و مجموعه های دانش بنیان منعقد شده که در نتیجه آن بسیاری از نیازهای فنی و تحقیقاتی و فناورانه صنعت پتروشیمی به خصوص در حوزه ساخت کاتالیست ها تامین شده است.
وزارت نفت و صنعت پتروشیمی در نظر دارند با همراهی و کمک مجموعه های فناور و دانش بنیان در چهار سال آینده در حوزه ساخت کاتالیست ها به خودکفایی کامل برسند. در همین مدت هیئت وزیران آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغال زایی در صنعت نفت را تدوین کرد و در آینده ای نزدیک سند دانش بنیان شدن صنعت نفت به دیباچه افتخارات وزارت نفت افزوده خواهد شد.
بخش زیادی از شرکت های فنی مهندسی صنعت پتروشیمی، شرکت های دانش بنیان هستند و توانسته اند در طراحی و ساخت تجهیزات و تولیدات اقلام مورد نیاز صنعت پتروشیمی نقش آفرینی کنند و اقدام های بزرگی را رقم بزنند و با تولید بار اول اقلام راهبردی زمینه ساز دانش بنیان شدن صنایع بزرگ شوند.
بی شک این شرکت ها با توسعه خود می توانند نیاز کشور را در این شرایط تحریمی در حال و آینده برطرف سازند.
براساس این گزارش و اعلام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، صنعت پتروشیمی ۱۲۰ میلیون تن محصول پتروشیمی را به ارزش ۶۱ میلیارد دلار طی سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ با وجود تحریم ها صادر کرده که ۸۱ درصد آن به سامانه نیما تزریق شده است. تنها در سال 1401 حدود ۲۸ میلیون تن محصول پتروشیمی صادر و ۱۲ میلیون تن در داخل فروخته شد که در مجموع ۲۷ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به همراه داشته است. به عبارتی صنعت پتروشیمی با برنامه ریزی و هدف گذاری که در کوتاه و بلندمدت دارد، در عین اینکه نیازهای مالی و ارزی کشور را در شرایط تحریمی تامین می کند، بلکه می تواند صنعتی امن و پیشرو برای توسعه اقتصادی و همه جانبه در داخل کشور باشد.
صنعت پتروشیمی و قابلیت های آن از جهت تنوع در محصول بازار سرمایه ای مهمی برای کشور به شمار می آید؛ بی تردید حضور جدی تری این صنعت با تکیه بر دانش و تخصص فعالان این عرصه به ویژه شرکت های دانش بنیان می تواند جایگاه کنونی صنعت پتروشیمی ایران را در جهان ارتقا دهد.
دولت سیزدهم نیز در دو سال گذشته با توجه به همین راهبرد گام های بلندی برداشته و در ادامه راه نیز خود را مکلف می داند تا گام های بلند تری در این حوزه بردارد تا افزون بر ارتقای این صنعت، بر رونق اقتصادی کشور نیز بیفزاید.
نگاهی به نقش حمایتی وزارت نفت از شرکت های دانش بنیان در دوسال گذشته
مشعل توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان، از مهم ترین موضوع های در دستور کار دولت سیزدهم در دو سال گذشته و به اذعان رئیس جمهوری و معاون فناوری وی، همچنین نمایندگان مجلس، وزارت نفت در این مسیر پیشرو و موفق بوده است. در این مدت، شرکت های دانش بنیان در حوزه های کاربردی و ساختاری صنعت نفت وارد شده و ارتباطی تنگاتنگ با سازندگان داخلی و قطعه سازان برقرار کرده اند. این همراهی و اثرگذاری شرکت های دانش بنیان با صنعت نفت از این جهت اهمیت بیشتری دارد که در دو سال گذشته محدودیت های اقتصادی و تحریم های همه جانبه بیشتر از قبل بوده است، اما این شرکت ها به قرار گرفتن ایران در جایگاه «ایران قوی» کمک زیادی کرده اند.
فعالیت شرکت های دانش بنیان در دو سال گذشته در همه بخش ها به ویژه صنعت نفت، روندی رو به رشد داشته است. این شرکت ها با ورود به حوزه های مختلف، به بالی برای پرواز در آسمان افتخارات بدل شده اند و با توجه حمایت گونه ای که دولت سیزدهم آن را در دستور کار قرار داده است، پر بیراه نیست که ایران با تکیه بر دانش بنیان ها، موفقیت هایی شگفتی آور را در زمینه های مختلف علمی و فناوری ثبت کند و ایفاگر نقش مهمی در میان کشورهای منطقه باشد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیزدستاوردهای صنعت نفت در توسعه همکاری با دانش بنیان ها را رضایت بخش ارزیابی کرده و گفته است: درحالی که تا پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت با کمتر از ۱۰۰ شرکت دانش بنیان همکاری داشت، این رقم در این دولت حداقل به ۵۰۰ شرکت رسیده است. او تاکید کرد که دستاوردها و پیشرفت های چشمگیری در دو سال گذشته به ویژه در رشد تولید، تجارت، تولید نفت، صادرات غیرنفتی، علم و فناوری و ابزار تولید داشته ایم که دانش بنیان ها در این روند نقش اساسی داشته اند. صنعت نفت به دلیل ساختار فنی و هایتک، همواره به توسعه پژوهش و فناوری نیاز دارد و در این روند ارتباطی تنگاتنگ را با دانشگاه ها و مراکز فناوری و پژوهشی داشته است. با این حال توسعه ارتباط با شرکت های دانش بنیان به عنوان یک ضرورت از دو سال قبل و با تاکیدی که مقام معظم رهبری بر این مهم داشتند و نام گذاری سال را به این موضوع اختصاص دادند، بیشتر شد.
نام گذاری سال 1401 به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» موتور محرک و اهرمی تشویقی برای اقدام های وزارت نفت بود. اگرچه زیرمجموعه های وزارت نفت از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم با تاکید جواد اوجی، وزیر نفت پروژه ها و طرح های مشترکی را با شرکت های دانش بنیان شروع کرده بودند، اما با این نام گذاری هدف گذاری مشخص برای این همکاری در آینده کوتاه و بلند مدت تعیین شد. جواد اوجی همسو با این نام گذاری از افزایش ظرفیت تولید نفت و گازو پتروشیمی با تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان خبر داد و گفت: سه هدف در صنعت نفت شامل افزایش ساخت داخل، افزایش تولید و افزایش صادرات ترسیم شده است. او به فراخوانی که برای همکاری با شرکت های دانش بنیان و توانمند در پنج محور احیای چاه های کم بازده، جمع آوری گازهای مشعل، بهینه سازی مصرف انرژی، ساخت کالا و ادواتی که تا پیش از این از خارج تأمینمی شد و توسعه زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی ارائه شده است اشاره کرد؛ محورهایی که البته خیلی زود تبدیل به قرادادها و تفاهم نامه هایی با ارزش و اجرایی شدند. وزیر نفت همچنین یک کارگروه توسعه اقتصاد دانش بنیان را ترتیب داده که در دوسال گذشته تاکنون گزارش عملکرد آن را در دولت ارائه کرده است. اوجی چندی قبل در جلسه هیات دولت با اشاره به افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان در صنعت از ۱۵۰ به بیش از ۵۵۰ شرکت گفت: وزارت نفت نه تنها به دنبال افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان در بستر زیست بوم فناوری این صنعت بوده بلکه هدف نهایی آنها توسعه اقتصاد دانش بنیان در داخل و خارج از ایران و ارائه و صدور این خدمات فناورانه به کشورهای دیگر بوده است. در واقع اشاره وزیر نفت به قراردادهایی است که سال گذشته و سال جاری همسو با دیپلماسی انرژی وزارت نفت بین ایران کشورهایی همچون روسیه، ونزوئلا، نیکاراگوئه و تعدادی دیگر از کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای همسایه در منطقه بوده است. در این قراردادها تعدادی از شرکت های دانش بنیان طرف اصلی قرارداد با شرکت های خارجی برای صدور فناوری قرار گرفته اند و یکی از مهم ترین زمینه ها نیز فروش و تولید کاتالیست بوده است. در این دوسال و تاکنون چهارشرکت زیرمجموعه صنعت نفت به شکل انفرادی و مشترک همایش های و نشست های مشترکی را با شرکت های دانش بنیان و فناور برگزار کرده است و نسبت به رفع موانع و مشکلات پیش روی این شرکت ها اقدام کردند. این برنامه ریزی و هدف گذاری به نحوی بوده است که در جلسات هماهنگی برنامه هفتم توسعه و مشترک بین وزارت نفت و کمیسیون انرژی و وزارت نفت هم موضوع دانش بنیان ها و سهم و نقش آنها در توسعه صنعت نفت مطرح و پیگیری شده است.
وزارت نفت در این دوره تلاش کرده است فارغ از سیاست گذاری های سالانه، روندی بلند مدت و زیرساختی را برای خود ایجاد و به عبارتی نوعی اکوسیستم دانش محور را تنظیم کند. این رویکرد از آن روی حائز اهمیت است که شرکت های دانش بنیان به عنوان مجموعه هایی خصوصی و دانش محورمی توانند در تامین تجهیزات و قطعات و مواد اولیه بسیاری از پروژه های راهبردی در دوران تحریمی نقش زیادی داشته باشند. در سال های گذشته و به خصوص در دو سال اخیر بسیاری از تجهیزات صنعت نفت ساخت بار اول داشته و بومی سازی شده اند. این موضوع یکی از مواردی است که می تواند صنعت نفت را به اهداف کلان خود یعنی عدم وابستگی به کشورهای خارجی، کاهش و به صفر رساندن خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر از فروش نفت نزدیک کند. روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی ، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری یکی از اعضای دولت است که در دوسال اخیر از نزدیک و مستقیما در جریان عملکرد وزارت نفت در حمایت و توسعه فعالیت دانش بنیان ها بوده و بارها به اثرگذاری و نقض بی بدیل صنعت نفت اذعان داشته است. او چندی قبل به امضای ۵۱۶ میلیون دلار توافق نامه و قرارداد نفتی بین شرکت های دانش بنیان و فعالان صنعت نفت اشاره کرد و گفت: ایجاد اکوسیستم دانش بنیان در صنعت کشور به معنای ایجاد بازار برای محصولات و خدمات دانش بنیان است تا مجموعه های دانش بنیان دغدغه بازار را برای محصول خود نداشته باشند. پیش از اینکه مجموعه دانش بنیان شروع به ساخت تجهیز کند، باید بازار شناسایی و فراهم شده باشد تا وقتی محصول به نتیجهمی رسد، فرصت برای ورود به بازار فراهم باشد. در جریان بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی تهران که با رویکرد حمایت از شرکت های دانش بنیان برگزار شد، رضا سلطان علیزاده، مدیر مرکز راهبری ستادهای ویژه توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری اعلام کرد که تاکنون ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار پروژه ساخت بار اول ابلاغ شده که ۶۰ درصد آن را وزارت نفت به خود اختصاص داده و این وزارتخانه همراه ترین نهاد با معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری در زمینه ساخت بار اول بوده است.
این جزئیات در مورد روند همکاری صنعت نفت با دانش بنیان ها همان روندی است که وزیر نفت بارها بر آن تاکید کرده است. اوجی پیش از این بارها تاکید کرده است که چتر حمایتی وزارت نفت برای شرکت های دانش بنیان باز است. اوجی در مراسم امضای توافق نامه همکاری وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در زمینه بومی سازی تجهیزات و فناوری های گلوگاهی صنعت نفت تاکید کرده است: صنعت نفت به هر عهدی که با سازندگان داخلی بسته، پایبند است و تمام و کمال از آنها حمایت می کند و در صورت رعایت استانداردهای صنعت نفت در ساخت تجهیزات این توان را داریم که خرید کالاهای ساخت داخل را دو تا چهار سال تضمین کنیم. باید توجه داشت آنچه به عنوان حمایت از دانش بنیان ها در مجموعه دولت سیزدهم و وزارت نفت صورتمی گیرد، در واقع حمایت از اقتصاد مقاومتی است. به عبارتی تولیدات دانش بنیان و توجه به نوآوری ها در صنعت، محور اقتصاد مقاومتی است. تصویر درستی از اقتصاد مقاومتی وجود ندارد و باید گفت که محور اقتصاد مقاومتی، تولید است. محور تولید نیز صنعت، مهندسی و فناوری است و صنعت نیز باید با محور دانش مورد توجه قرار گیرد و همه اینها در نهایت در یک چرخه و زنجیره قرار می گیرند.
وزارت نفت پیشتاز در تحقق مسؤولیت اجتماعی
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم در امر ایفای طرح های مسؤولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه، دستاوردهای ارزشمندی را ثبت کرده است. اقدام های گسترده ای که در حوزه نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آبرسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی به انجام رسیده، نشان از آن دارد که وزارت نفت افزون بر انجام فعالیت های ذاتی خود،توانسته است نقشی موثر در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم ایفا کند.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، در سال های اخیر بر اساس مسؤولیت های اجتماعی نفت، در تمامی مناطق نفت خیز طرح ها و برنامه هایی را به معرض اجرا گذاشته و این برنامه ها، تاثیرات غیرقابل انکاری بر پایداری این صنعت و اثرگذاری بر سایر بخش ها از جمله جامعه محلی و پیرامونی داشته است. بر پایه مستندات و شواهد موجود، اقدام های انجام شده درباره کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در هشت حوزه اصلی شامل آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی به طور گسترده در حال انجام است و هفته دولت فرصتی است برای مرور آخرین دستاوردهای صنعت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی.
تعریف
از ابتدای شهریور 1400 تا پایان خرداد امسال،تعداد 5 هزار و 881 پروژه به تفکیک یکهزار و 65 طرح آموزشی، یکهزار و 638 طرح ورزشی، 353 پروژه بهداشتی، 441 پروژه راه، 203 طرح آبرسانی، 53 طرح برق رسانی، یکهزار و 661 طرح هادی و 467 پروژه خدماتی با اعتباری بالغ بر 16 هزار و 100 میلیارد تومان تعریف شده که از میان آنها 4 هزار و 564 پروژه در دست اقدام و یکهزار و 317 پروژه نیز تکمیل شده است. بر اساس آخرین آمار و اطلاعات به دست آمده از مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تعداد 436 طرح آماده برای افتتاح است و در هفته دولت امسال به بهره برداری می رسد که هزینه کرد اجرای آنها، رقمی بیش از 9 میلیون و 214 هزار ریال است.
بهسازی و آسفالت معابر روستاهای شهرستان های سیروان استان ایلام و دشت آزادگان به ترتیب با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ و 30 میلیارد ریال به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران انجام شد. طرح بهسازی روستاهای استان ایلام، شامل ۱۴ هزار مترمربع آسفالت، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است. همچنین معابر روستاهای شهرستان دشت آزادگان استان خوزستان شامل بریچیه سفلی، جرگه سیدعلی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سید عزیز و صگورفریح بوده که خرداد امسال بهسازی و آسفالت شد. معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اقدام به احداث زمین های چمن مصنوعی در روستاهای استان های کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان کرده است. بر این اساس، 6 پروژه زمین چمن مصنوعی در استان کهگیلویه و بویراحمد با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال احداث شده که این فضای ورزشی در روستای درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام به بهره برداری رسیده است. تکمیل ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای هرمزگان نیز با اعتباری افزون بر 22 میلیارد و 500 میلیون ریال تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شده است. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان احداث و به بهره برداری رسیده است. زمین چمن مصنوعی و تعویض کفپوش سالن ورزشی شهرستان مزداوند هم از محل اعتبار مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به بهره برداری رسید.
پروژه بزرگ ۵۰۰ واحدی مسکن مهر شهرک ولیعصر مسجدسلیمان با مبلغی معادل ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران با همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان از ابتدای سال ۱۴۰۰ کلید خورد. در مدت ۱۸ ماه از اجرای پروژه، ۲۵۵ واحد مسکونی تکمیل و به مردم مسجدسلیمان که در مناطق آلوده و نفت خیز زندگی می کردند، تحویل داده شده که آنها هم اکنون ساکن هستند. ۲۴۵ واحد دیگر هم تکمیل شده و تنها محوطه سازی آن باقی مانده که به محض تکمیل عملیات آماده سازی، این تعداد واحد مسکونی هم تحویل می شود. واحدها شامل ۳۱ بلوک طبقاتی با سازه فلزی است که ۶ بلوک آن دارای ۵ طبقه و چهار واحد مسکونی به مساحت ۱۰۰ مترمربع است که در مجموع ۱۲۰ واحد مسکونی می شود و ۲۵ بلوک دیگر شامل ۴ طبقه و هر طبقه شامل سه واحد ۱۱۰ متری است.
کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آبرسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها از نمونه اقدام هایی است که بخش مهمی از بودجه مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت را به خود اختصاص داده است. بیشترین تکالیف حوزه آبفا متعلق به استان خوزستان است که با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی در اغلب روستاهای این استان اجرا شده است. همچنین طرح های آبفا استان بوشهر که شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ است، در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال در دستور کار مدیریت عمران مناطق نفت خیز قرار دارد. بر همین اساس، در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی اجرا می شود. در خراسان رضوی، طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور با اعتبار 40 میلیارد ریال تکلیف شده است.همچنین در شهرستان های بیرجند استان خراسان جنوبی، یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار 50 میلیارد ریال اجرایی می شود و در نهایت در استان سیستان وبلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی به اجرا برسد.
وزارت نفت در قالب طرح های آموزشی مسؤولیت های اجتماعی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال، موفق شد اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ یکهزار و ۱۹۶ مترمربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده، برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای یکهزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد. با این میزان اعتبار همچنین مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای یکهزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیربنای ۷۸۹ مترمربع، دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای یکهزار و ۶۹۲ مترمربع، مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک، تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک و ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق(ع) بهرباغ با زیربنای یکهزار و ۵۳۸ مترمربع از دیگر طرح هایی بود که به عنوان طرح های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت انجام شد و به بهره برداری رسید. با این اقدام ها مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد سرانه آموزشی را بهبود بخشد و با ارتقای سطح کمی و کیفیت مراکز آموزشی به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار مناطق پیرامونی نفت کمک کند. دولت سیزدهم در دو سالی که از فعالیت آن می گذرد، تلاش کرده است با نگاهی ویژه به مسؤولیت اجتماعی در همه بخش ها ازجمله صنعت نفت گام های رو به جلویی در مسیر تحقق این مهم بردارد و آن را با اجرای طرح های عام المنفعه عملیاتی سازد. بی تردید،این دولت در ادامه راه که دو سال از آن باقی مانده، برای دستیابی به وعده های خود در این مسیر باید گام های رو به جلوی دیگری بردارد؛ گام هایی که نیازمند ارائه برنامه های جدید و عزمی همه جانبه در دولتمردان است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز در خور نام «ایران» فعالیت می کند
مشعل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران امروز در قله ای قرار گرفته که در حوزه اجرای پروژه ها راه حل هایی ویژه در دستور کار دارد و پروژه های غیرمتعارف صنعت گاز را با بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی به بهره برداری می رساند. این شرکت در این مسیر، با حمایت همه جانبه از شرکت های توانمند داخلی، تجهیزات ایرانی را در پروژه های بزرگ به کار گرفته و ریسک های آن را نیز پذیرفته است. در ادامه گام های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در اجرای پروژه های کلان، طولانی ترین حفاری افقی جهان از زیر آب با قطر 30 اینچ در حال اجراست. بر پایه گزارش ها، در قالب این طرح، عبور خط 6 اینچ مورد نیاز برای انتقال اطلاعات و پدافند عامل به طول 3 هزار متر با موفقیت کامل اجرا شده است و با تکمیل این پروژه یک نصاب قابل افتخار در دنیا ثبت می شود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، یکشنبه (29 مردادماه) در بازدید اصحاب رسانه از تاسیسات تقویت فشار گاز شهید رفیعی راد (آرادان) به تشریح فعالیت های این شرکت پرداخت.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت:«صنعت گاز ایران، بزرگ ترین مجموعه شبکه تولید، پالایش، انتقال و توزیع جهان را در اختیار دارد؛ این صنعت در بی نظیرترین و قوی ترین رژیم های تحریم دنیا قرار دارد؛ با این حال تولید گاز از 400 میلیون مترمکعب در سال 1389 به یک میلیارد مترمکعب در روز رسیده است.»
نوشادی با بیان اینکه هم اکنون 65 شرکت در کشور شیرآلات صنعتی تولید می کنند، اعلام کرد: در خط لوله انتقال گاز 56 اینچ نهم سراسری که عملیات اجرایی اهواز تا کوهدشت آن به طول 400 کیلومتر آغاز شده است، از آلیاژ X70 بهره گرفته ایم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه تست این لوله با موفقیت انجام شده و هم اکنون در حال حمل به کارگاه برای نصب است، ادامه داد: خوشبختانه در تولید آلیاژ X70 به خودکفایی رسیده ایم؛ درحالی که یک دهه قبل تنها X52 تولید می کردیم. بر این اساس هم اکنون با مصرف 30 درصد فولاد کمتر همان کیفیت لوله را تولید می کنیم. وی با اشاره به اجرای تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان گفت: در این تاسیسات، تجهیزاتی که قرار است حساس ترین و پیچیده ترین بخش تاسیسات نفت و گاز را کنترل کند، داخلی سازی کرده ایم. خوشحالیم که شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در میان شرکت های توسعه ای در صنعت نفت برای استفاده از این سیستم ها در داخل کشور پیشتاز است. این فرایند را با یک شرکت آغاز کردیم و هم اکنون سه شرکت داخلی این تجهیزات حساس کنترلی را تولید می کنند. نوشادی یادآور شد: به طور متوسط برای احداث تاسیسات تقویت فشار گاز حدود 60 تا 100میلیون یورو (بستگی به ظرفیت ایستگاه) اعتبار نیاز است.
نوشادی تاکید کرد: با بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار گاز شهید رفیعی (آرادان) حجم انتقال گاز 10 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد. این تاسیسات با آرایش 1+2 همسو با سیاست وزارت نفت در تقویت خطوط شمال و شمال شرق طراحی شده است. به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، 90 درصد کالای این پروژه از جمله کمپرسور، ظروف تحت فشار برق و شیرآلات از سوی شرکت های داخلی ساخته شده است. همچنین برای نخستین بار از سیستم کنترل ایرانی بهره گرفته ایم. نوشادی اعلام کرد: مبلغ قرارداد این تاسیسات 40 میلیون یورو و 4 هزار و 100 میلیارد ریال است.
نوشادی با اشاره به صدور خدمات فنی- مهندسی از سوی ایران گفت: در حوزه اصلاح اساسنامه محدودیتی نداریم و نقشه راه صدور خدمات فنی و مهندسی به تصویب شورای مدیران شرکت گاز رسیده است. وی با بیان اینکه در یکی از کشورها، طراحی یک پروژه را انجام داده ایم و شرح کار نیز تهیه شده و در حوزه مالی نیز توافق کرده ایم. وی تاکید کرد: صدور خدمات و فنی و مهندسی به حمایت سطح عالی سیاست گذاران کشور نیاز دارد. انتظار داریم مورد حمایت قرار بگیریم تا بتوانیم این برنامه را محقق کنیم. امیدواریم این حمایت و هدایت را بتوانیم از ارکان مربوطه دریافت کنیم و فعالیت هایمان را انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه زنجیره تامین، هنر یک مدیر صنعتی است، تاکید کرد: در شرایطی که ایران با تحریم روبه رو است، بهره گیری از یک زنجیره تامین که در راه اندازی هر پروژه ما را با مشکل مواجه نکند، هنر یک مدیر پروژه است. نوشادی با بیان اینکه این زنجیره ما را مستقل و بی نیاز کرده است، ادامه داد: اولویت های ما بسیار فراتر از این موارد است و دو شرکت داخلی کشور تاکنون نزدیک به 150 توربین ساخته اند.
نوشادی اظهار کرد: در سه ماه گذشته پنج ایستگاه تقویت فشار گاز از جنوب کشور تا مرکز و غرب وارد مدار شده است. امیدوارم بتوانیم در خور نام و جایگاه مهندسی، توسعه و ایران ظاهر شویم.
به گفته نوشادی، ساخت تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان بدون تاخیر در جریان است و براساس برنامه تعریف شده وارد مدار می شود. پیمانکار این پروژه، سال گذشته پروژه ای را زودتر از موعد به بهره برداری رساند.
نوشادی با بیان اینکه این پیمانکار بخش خصوصی برای تکمیل رینگ شرقی کشور در فرایندی رقابتی انتخاب و در حال فعالیت است، افزود: با بهره برداری از این پروژه و اتصال استان سیستان و بلوچستان به استان خراسان جنوبی، یکی از آرزویی های دیرینه معماران شبکه انتقال گاز کشور محقق می شود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یادآور شد: اجرای رینگ شرقی کشور، 15 بهمن ماه سال گذشته در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یک مجموعه حرفه ای مدیریت پروژه در کشور، فرایند رقابتی را برای انتخاب پیمانکار کلید زد.
نوشادی ادامه داد: بلافاصله پهبادهای نقشه برداری در استان های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی به پرواز درآمده و مدارک مهندسی پایه تهیه شد. به گفته وی، در روزهای پایانی سال 1401، پیمانکار این پروژه مشخص شد و هم اکنون با 62 درصد پیشرفت در دست اجراست. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه این پروژه در حوزه های امنیتی، تخصصی و منطقه جغرافیایی مشابه پروژه ایرانشهر-چابهار است، تاکید کرد: پروژه ایرانشهر- چابهار در مدت سه سال انجام شد؛ درحالی که تقویت رینگ شرقی کشور در 18 ماه اجرایی می شود.
نوشادی با اشاره به تغییر نرخ ارز و حمایت از پیمانکاران گفت: قراردادهایمان به صورت ارزی- ریالی امضا می شود و بسیار منعطف و سریع هستیم و مشکلی در این حوزه نداریم.
نوشادی ادامه داد: بلافاصله زمانی که نرخ ارز دچار نوسان زیاد می شود، شیوه های اجرای پروژه را تغییر می دهیم. اعضای هیات مدیره شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران دانا، چابک و جسور هستند. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اظهار کرد: درصورت تاخیر سازمان برنامه و بودجه در اعلام نرخ تعدیل ناشی از تورم، به صورت خودکار به این قضیه ورود کرده و مبلغی به عنوان علی الحساب نرخ تورم به پیمانکاران اختصاص می یابد و پس از اعلام رسمی سازمان برنامه، مبالغ نهایی تسویه می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یادآور شد: بخشی از برنامه های این شرکت در حوزه خودکفایی و بهره گیری از ظرفیت داخل زمستان سال گذشته محقق شد. وی تصریح کرد: شرکت مهندسی با اعتماد به شرکت های داخلی، ریسک استفاده از کالاها، اقلام و تجهیزات را در شبکه و تاسیسات پذیرفت و با این جسارت و تدبیر، مسیر داخلی سازی بسیاری از این موارد را طی کرده ایم.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ادامه داد: با این جسارت، امروز شاهد استفاده از کارت ها، سی پی یوها و بسیاری از کالاهای ساخت داخل در تاسیسات تقویت فشار گاز و شبکه انتقال گاز هستیم. نوشادی با بیان اینکه لازم است خودکفا شویم و در ادامه نیز باید مسیر تجاری سازی طی کنیم، اظهار کرد: با توجه به بلوغ و تکاملی که در شبکه انتقال گاز کشور در حال اتفاق است حتما باید فرصت های کاری خارج از مرزها را برای نظام پیمانکاری، مهندسان مشاور و سازندگان فراهم کنیم. وی تاکید کرد: باید قابلیت و توانمندی های خود را افزایش دهیم تا نیاز دیگر کشورها آنان را به تعامل وادار کند.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران یادآور شد: سرپا نگهداشتن شبکه انتقال گاز کشور با این تعداد توربین به منزله روی هوا بودن 320 هواپیماست که هیچ وقت قرار نیست به آشیانه بازگردند و باید 24 ساعته در طول سال کار کنند.
ناب ترین حماسه کارکنان صنعت گاز ثبت شد
مشعل فعالیت در واحد تعمیرات مکانیک، با سختی ها و استرس کاری زیادی همراه است. با این حال با یاری همکاران سختکوش و پرتلاش و اجرای طرح های خلاقانه و ابتکاری، سختی این راه هموار می شود.
اجرای طرح های خلاقانه و ابتکاری در تعمیرات خطوط لوله، افزون بر پیشگیری از اختلال در انتقال پایدار گاز، سود و صرفه اقتصادی زیادی نیز به همراه دارد.
گفت وگو با حمیدرضا روان، تکنیسین تعمیرات مکانیک مرکز بهره برداری خطوط لوله همدان در ادامه می آید.
در مجموع حدود 20 سال سابقه فعالیت در واحد تعمیرات مکانیک خطوط لوله مناطق 3 و 7 عملیات انتقال گاز ایران دارم.
سال 1383 در منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار شدم و از سال 1388 همزمان با تشکیل منطقه 7، به عنوان تکنیسین تعمیرات مکانیک خط لوله به اين منطقه منتقل شدم. در این سال ها در همه مناطق عملیاتی از شرق تا غرب و از جنوب تا شمال نیز به عنوان نیروی کمکی در تعمیرات حضور داشته و دارم.
در واقع ما پیشقراول یا پیشگام تعمیرات خط لوله هستیم. زودتر از همه همکاران عملیاتی در محل تعمیرات حاضر می شویم و فعالیت های قبل از تعمیرات را انجام می دهیم. جوشکاری، تعویض شیرهای فرسوده، یخ زدایی، بازسازی حصارهای دور ایستگاه و هر فعالیتی که به تعمیرات خط لوله مربوط است، در حیطه فعالیت های ما قرار دارد.
زمانی که پیمانکار، خط لوله را تحویل می دهد؛ با آب، خط لوله را تست می کند. به دلیل پستی و بلندی که در مسیر خط وجود دارد، در فصل زمستان آب داخل خط لوله، یخ می زند و مسیر جریان گاز را مسدود می کند. به همین دلیل، برای یخ زدایی، تزریق متانول انجام می شود.بر اساس آموزه های همکارانی که البته بازنشسته شده اند، حدود یکهزار لیتر متانول را به وسیله ماشین آلات سنگین به محل تعمیرات منتقل و از طریق بلودان(تخلیه شبکه از گازهای باقیمانده) وارد خط لوله انتقال گاز می کنیم. در این فرایند، با اینکه شیرها را می بستیم، حدود 700 لیتر متانول هدر می رفت. از سوی دیگر بسیاری از مواقع باید ساعت 3 صبح تزریق متانول داخل لوله را انجام می دادیم که مشکلات و چالش های خاص خودش را داشت.متانول از خانواده الکل هاست و فاقد رنگ و بوست. آن را با نام های متیل الکل، متیل هیدرات، الکل چوب و… هم می شناسند. این ماده جزوه 5 محصول برتر صنایع شیمیایی است.
تزریق متانول به روش سنتی، سختی و مشکلات زیادی داشت. به همین منظور با تلاش و همفکری همکاران، دستگاهی با فشار 2 هزار پی اس آی، ساختیم که هر 5 دقیقه 20 لیتر متانول را با لوله ای که روی خط نصب شده(رایزر)، تزریق می کند و به وسیله اتصالات روی رایزر، شیر نصب می شود.دستگاه ساخته شده نسبت به مشابه خارجی، کارایی بالاتر و قیمت کمتری دارد و خیلی سریع تر یخ داخل لوله را آب کرده و گاز مجدد جریان پیدا می کند.
برای خلأ زدایی گاز، از دستگاه ایرموور (air mover) استفاده می کنیم که در منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران، مهندسی معکوس شده است. زمانی که تخلیه گاز برای تعمیرات انجام می شود، هنوز اندکی گاز در داخل لوله وجود دارد و ممکن است در زمان جوشکاری و برشکاری انفجار رخ دهد که این دستگاه، از طریق کمپرسور گازی که داخل لوله است، گاز را به وسیله بلودان تخلیه می کند.
به بیان فنی تر، ایر موور(air mover) یک تقویت کننده جریان هواست که از حجم کمی از هوای فشرده، انرژی می گیرد تا جریان هوای خروجی فشار پایین، حجم بالا و سرعت بالا تولید کند. هوای فشرده از ورودی منبع (1) به داخل محفظه (2) جریان می یابد.این دستگاه را به چند منطقه عملیاتی ارسال کرده ایم و اگر مناطق دیگر هم درخواست کنند، با افتخار برای آنها می فرستیم.
کُلدکَتر، یکی از دستگاه های پرکاربرد تعمیرات خطوط لوله است و تنها برای تعمیرات خطوط لوله فشار قوی گاز مورد استفاده قرار می گیرد که به دلیل استفاده طولانی مدت، به مرور زمان فرسوده و از رده خارج می شود. متاسفانه شرکت تعمیراتی این دستگاه، هزینه بسیار بالایی برای تعمیر درخواست داده بود؛ اما پس از بررسی های لازم و بعد از یک هفته، خودمان تعمیر این دستگاه را انجام دادیم و هم اکنون حدود 7 سال است که برای تعمیرات خطوط لوله در سایزهای 8 الی 56 اینچ مورد استفاده قرار می گیرد.
عایق کَن خط لوله که قبلا به صورت سنتی و با چکش انجام می شد، هم اکنون ماشینی شده، همچنین کار تعمیر دستگاه گریس پمپ گازی، شیرها و شیرآلات دستی هم در این واحد انجام شده است.
خط لوله گازدار، چالش های خاص خود را دارد، از این رو کار در این خط لوله بسیار سخت و خطرناک است؛ هرچند بسیاری از مسائل ایمنی قبل از تعمیرات از سوی همکاران بررسی و اجرایی می شود و می توان گفت ما تقریبا مثل آتش نشان، 24 ساعته در حال آماده باش هستیم. كار ما زمان و مكان نمی شناسد و خاصيت كار تعميراتي در مناطق عملياتي اين است كه چه در خانه باشیم، چه مهمانی و چه کنار سفره غذا، هر لحظه که کاری باشد، باید بلافاصله به محل تعمیرات اعزام شویم.
از این فرصت استفاده می کنم و از خانواده ام که با صبر و حوصله، بسیاری از مواقع که به صورت شبانه روز در ماموریت و مشغول انجام تعمیرات خطوط لوله بودم، از من حمایت کردند، تشکر و قدردانی می کنم. معتقدم، اگر کسی در محیط کارش موفق عمل می کند، این موفقیت، نتیجه زندگی در محيطی آرام است كه مطمئنا همسر و فرزندان در ایجاد این آرامش نقش اول را دارند. خانواده ام همه اين سال ها در كنار من سختی های زيادي را تحمل كردند و با همه خوبي ها و بدي ها ساختند تا من هم بتوانم آرامش و آسايش را (به سهم خودم) به مردم کشورم هديه كنم.
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور تشریح کرد:
مشعل بهداشت و درمان صنعت نفت به کارکنان این صنعت در 15 منطقه کشور خدمات درمانی ارائه می کند. علاوه بر کارکنان، خانواده های آنها نیز از این خدمات بهره مند می شوند. یکی از این مناطق، بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور است که جمعیتی بیش از 16 هزار نفر را زیر پوشش خود دارد. این منطقه، پوشش خدمات سلامت مربوط به جمعیت صنعت نفت (شاغل و بازنشسته) استان های سواحل جنوبی دریای خزر را با وجود پراکندگی وسیع جمعیتی و جغرافیایی به عهده دارد. برای جویا شدن از فعالیت های این منطقه با بهزاد نوریان، رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور گفت وگو شده است که در ادامه می خوانید.
گروه واحد سلامت و جمعیت خانواده متولی طراحی، سیاست گذاری و نظارت بر اجرای برنامه های بهداشتی اولویت دار برای گروه های آسیب پذیر جامعه (مادران- نوزادان- کودکان- نوجوانان- زنان و سالمندان کشور) و همچنین مجری برنامه های کنترل جمعیت است.
این واحد افزون بر غربالگری خانواده های زیرپوشش ، مسؤولیت پیگیری بیماری های مزمن غیرواگیر (دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا، اضافه وزن و چاقی) را هم به عهده دارد، حتی بیماران مزمن شناخته شده در واحد سلامت کار برای پیگیری های منظم سه ماهه خود به واحد سلامت خانواده ارجاع داده می شوند و با انجام مداخلات به موقع، از پیشرفت بیماری و ایجاد عوارض مربوط به آنها، پیشگیری می شود.
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور با اشاره به ارائه انواع خدمات به افراد زیر پوشش می گوید: پزشکی، دندانپزشکی، داروخانه، آزمایشگاه، پرستاری، مامایی، سلامت خانواده و سلامت کار (در قالب برنامه های غربالگری سالانه) و ویزیت بیماران سرپایی و اورژانس، مجموعه خدماتی هستند که از سوی 9پزشک، 15 پرستار، 3 ماما، 5 دندانپزشک، 3 داروساز، 7 نسخه پیچ و 9 نیروی آزمایشگاه به مراجعان ارائه می شود.
بهزاد نوریان در ادامه به جمعیت زیر پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت منطقه شمال کشور اشاره و تصریح می کند: این منطقه، جمعیتی افزون بر 16 هزار نفر را زیر چتر خدماتی خود دارد که حدود 10هزار نفر آنها شاغل و بقیه بازنشسته هستند. از این تعداد، تنها هفت هزار و 541 نفر زیرپوشش خدمات سلامت خانواده قرار دارند .
به گفته او، تیم سلامت خانواده در قالب 5 پزشک، 5 پرستار (با عنوان مراقب سلامت) و 3 کارشناس مامایی در درمانگاه های رشت، ساری و محمودآباد فعالیت می کند .
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور با بیان اینکه واحد بهداشت خانواده، خدمات مربوط به زنان را در سنین باروری و مراقبت های قبل، حین و بعد از بارداری به افراد واجد شرایط ارائه می دهد، می گوید: غربالگری تومور (کانسرهای) شایع زنان و تشخیص زودهنگام آن، بار روانی و جسمانی بیماری و تحمل هزینه های گزاف بعدی را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
نوریان ادامه می دهد: در دو درمانگاه رشت و ساری نیز افراد از خدمات تخصصی پزشکان متخصص قلب، زنان، داخلی، کودکان و فوق تخصص گوارش بهره مند می شوند .
او یکی از اقدامات موثر در دستیابی به بهترین کیفیت ارائه خدمت را برگزاری دوره های آموزشی برای دو گروه هدف کارکنان تیم سلامت و جمعیت زیر پوشش بیان و تصریح می کند: سال گذشته 192 ساعت کلاس آموزشی برای ارتقای آگاهی کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور برگزار و برای آموزش جمعیت زیر پوشش نیز از آموزش چهره به چهره، پمفلت (رسانه آموزشی) و پوستر استفاده شده است.
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور تاکید می کند: این اقدام ها طی برنامه ریزی منظم، بر اساس جدول گانت (نمودار) پایان هر سال، برای اجرا در سال بعد، از سوی مناطق تدوین و با کمک و راهنمایی ستاد سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، اصلاح و آماده اجرا می شود.
خدمات سلامت کار در 4 درمانگاه
نوریان همچنین درباره فعالیت های واحد سلامت کار به عنوان یکی از زیرمجموعه های خدمات سلامت بهداشت و درمان می گوید: واحد سلامت کار در 4 درمانگاه رشت، ساری، گرگان و محمودآباد 4 هزار و 125 نفر را که دو هزار و 850 نفرشان شرکتی و یکهزار و 275 نفر دیگر غیر شرکتی هستند، زیر پوشش معاینات طبی سالانه قرار می دهد.
او با بیان اینکه ارائه خدمات اورژانس به همه افراد زیر پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت (منطقه شمال و دیگر مناطق کشور) صورت می گیرد، ادامه می دهد: بیماران سرپایی با مراجعه به اورژانس درمانگاه ها از خدمات لازم برخوردار و در صورت نیاز با آمبولانس و اسکورت طبی به بیمارستان انتقال داده می شوند.
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور به ارائه خدمات درمانگاه محمودآباد می پردازد و می گوید: این درمانگاه به صورت شبانه روزی (در سه شیفت کاری) و در تمامی روزهای سال و به طور ویژه در روزهای تعطیل با حضور یک پزشک و دو پرستار (یک پرستار مرد و یک پرستار زن) در هر نوبت، علاوه بر جمعیت تحت پوشش صنعت نفت، به تمام مراجعان مجتمع فرهنگی - تفریحی محمودآباد خدمت ارائه می دهد.
نوریان با اشاره به ارائه خدمات در درمانگاه رشت نیز می گوید: این درمانگاه نیز به همه مسافرانی که از مهمانسراهای تابعه نفت استان گیلان استفاده و به این درمانگاه مراجعه می کنند، خدمات رسانی می کند. مسافران مستقر در مهمانسراها، افزون بر روزهای عادی، در روزهای تعطیل نیز با در نظر گرفتن نوبت های ویژه ( پزشک ، پرستار و داروخانه ) همانند دیگر افراد منطقه، می توانند از خدمات سلامت استفاده کنند.
او با بیان اینکه تمام افراد تحت پوشش، دارای پرونده سلامت الکترونیکی هستند، می گوید: پرونده سلامت الکترونیکی افراد زیر پوشش به طور کامل با برنامه های پزشک خانواده کشوری و بسته های خدمتی مدون در وزارت بهداشت و درمان هماهنگ است و تیم سلامت خانواده نفت، حتی به طور کامل تر و دقیق تر بر سلامت جمعیت تحت پوشش خود نظارت دارد .
رئیس خدمات سلامت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور ادامه می دهد: با تلاش و پیگیری های رئیس نظام سلامت خانواده ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تفاهمنامه مشترکی بین وزارت نفت و وزارت بهداشت امضا شده که بر اساس آن، همه بسته های خدمتی مدون کشوری ( افزون بر خدمات درمانی ) به جمعیت تحت پوشش وزارت نفت ارائه می شود و تیم سلامت خانواده نیز این امتیاز را دارد که از کلاس های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی استان خود استفاده کند.
او در پایان به بسته های خدمتی سلامت خانواده و جمعیت زیر پوشش منطقه شمال کشور در 5 گروه سنی اشاره و تصریح می کند: این منطقه به 348 کودک، یک هزار و 14 نوجوان، 704 جوان، همچنین 3 هزار و 786 فرد میانسال و یکهزار و 689 سالمند ارائه خدمات دارد.
چین در ژوئیه 2023 میلادی به دلیل کاهش واردات و بالا ماندن فعالیت پالایشگاه ها به منظور پاسخگویی به تقاضای فزاینده داخلی و افزایش صادرات فراورده های نفتی، به سراغ برداشت از ذخیره سازی های نفت خام خود رفت. پالایشگاه های چین در ماه ژوئیه امسال روزانه حدود 510 هزار بشکه از ذخیره سازی های نفت این کشور استفاده کردند که این اتفاق برای نخستین بار در 33 ماه گذشته رخ می دهد.
چین هیچگاه حجم نفت خام ورودی یا خروجی از ذخیره سازی های راهبردی و تجاری را فاش نمی کند، اما می توان با کسر مقدار نفت خام فرآوری شده از کل نفت خام وارد شده و تولید داخلی، رقم آن را تخمین زد. بر اساس داده های منتشر شده در 15 اوت (24 مردادماه) از سوی اداره ملی آمار چین، پالایشگاه های این کشور آسیایی در ماه ژوئیه امسال 63 میلیون و 130 هزار تن معادل روزانه 14 میلیون و 870هزار بشکه نفت خام فرآوری کردند.این مقدار در مقایسه با دوره مشابه سال 2022 میلادی 17.4 درصد افزایش نشان می دهد که دومین رقم بالای مجموع ماهانه بر اساس بشکه در روز به شمار می آید. در دوره مورد بررسی حجم نفت خام در دسترس پالایشگران 14 میلیون و 360 هزار بشکه در روز بود که این رقم شامل واردات روزانه 10 میلیون و 290 هزار بشکه ای و تولید داخلی روزانه چهار میلیون و 70 هزار بشکه ای می شود. با کم کردن توان بهره گیری از ظرفیت پالایشی از کل نفت خام موجود، 510 هزار بشکه در روز کسری می ماند. برای نخستین بار از نوامبر 2021 میلادی است که حجم فرآوری نفت خام در پالایشگاه ها از کل نفت خام موجود فراتر رفت و شکاف در آن طول یک ماه به روزانه 375 هزار بشکه رسید.
محرک اصلی نوسان برای برداشت از ذخیره سازی های نفت خام در ماه ژوئیه امسال، کاهش واردات در کنار بالا رفتن مقدار بهره گیری از ظرفیت عملیاتی پالایشگاه های نفت بود. واردات نفت خام چین در ماه ژوئیه امسال روزانه 2 میلیون و 380 هزار بشکه کاهش یافت، این رقم در ماه ژوئن روزانه 12 میلیون و 670 هزار بشکه و کمترین رقم مجموع ماهانه از ژانویه امسال بوده است.کاتالیزور احتمالی کاهش واردات نفت خام چین، قیمت های بالاتر این کالای راهبردی بوده است و این شرایط در زمانی بیشتر محموله های وارداتی ماه ژوئیه برنامه ریزی می شد، غالب بود.
شاخص قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال از پایین ترین سطح 72 دلار و 97 سنت به ازای هر بشکه در 17 مارس سال جاری میلادی به 87 دلار و 33 سنت برای هر بشکه در 12 آوریل رسید. این به آن معناست که پالایشگاه های نفت چین با هزینه های بالاتری برای دریافت نفت در ماه ژوئیه روبه رو خواهند بود، به ویژه از آنجا که تأمین کنندگان اصلی نفت مورد نیاز پالایشگران چینی کشورهایی از خاورمیانه مانند عربستان هستند نیز قیمت انواع نفت صادراتی خود را افزایش می دهند.کاهش قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ادامه ماه آوریل سال جاری میلادی که تا اواخر ژوئن هم تداوم داشت، ممکن است سبب شود پالایشگاه های چینی واردات نفت خام خو در ماه های اوت و سپتامبر را افزایش دهند، به طوری که مؤسسه ریفاینی تیو اویل ری سرچ (Refinitiv Oil Research) پیش بینی می کند که در این ماه روزانه 11 میلیون و 910 هزار بشکه وارد شود.با این حال، افزایش قیمت برنت در هفته های اخیر ممکن است پالایشگاه های نفت چین را به سمت واردات متعادل در سه ماه چهارم سال جاری میلادی سوق دهد.قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال از رقم 72 دلار و 26 سنت برای هر بشکه در 27 ژوئن امسال با 21.2 درصد افزایش به اوج 87 دلار و 55 سنت در نهم اوت رسیده است.
تصمیم عربستان سعودی، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان برای تمدید کاهش تولید داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای نفت بازار را مطمئن کرد که کشورهای توسعه یافته با رکود روبه رو نخواهند شد.قیمت های جهانی نفت خام ازآن زمان به دلیل نگرانی درباره شرایط اقتصادی چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، کاهش یافت و به 83 دلار و 45 سنت برای هر بشکه رسید.
عامل دیگری که سبب برداشت چین از ذخیره سازی های نفت خام این کشور شد، تقویت صادرات فراورده های نفتی بوده است که در ماه ژوئیه به 5 میلیون و 310 هزار تن رسید که این رقم نسبت به ماه ژوئن 17.7 درصد و نسبت به ژوئیه سال گذشته میلادی 55 درصد افزایش یافت.پالایشگاه های چینی از افزایش حاشیه های سود برای سوخت استفاده می کنند، به طوری که از 14 دلار و 78 سنت برای هر بشکه در چهارم ژوئیه به بالاترین قیمت اخیر 30 دلار و 90 سنت به ازای هر بشکه در دهم اوت رسید.اگر حاشیه سود برای فراورده های نفتی همچنان مطلوب باقی بماند و پالایشگاه های چینی سهمیه های صادراتی در دسترس داشته باشد، احتمال می رود در ماه های آینده به دنبال ادامه صادرات محصولات خود باشند که این شرایط به بالا نگه داشتن مقدار تولید کمک می کند.
برآوردهای اندیشکده انرژی دولتی چین (سی ان پی سی) حکایت از آن دارد که تولید درپالایشگاه های نفت چین درسال ۲۰۲۳ میلادی در پی بهبود تقاضا نزدیک به ۸ درصد افزایش خواهد یافت. برآوردهای این اندیشکده نشان می دهد با توجه به اینکه چین آماده بهبود تقاضای سوخت است، تولید پالایشگاه های نفت دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان کاهش سال گذشته میلادی را معکوس می کند و درسال جاری میلادی ۷.۸ درصد افزایش می یابد. مؤسسه تحقیقات اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین (ETRI) اعلام کرد توان عملیاتی پالایشگاه ها برای سال ۲۰۲۳ میلادی به سالانه ۷۳۳ میلیون تن یا ۱۴ میلیون و ۶۶۶ هزار بشکه در روز خواهد رسید. با توجه به تصمیم پکن برای احیای اقتصاد رو به افول خود پس از لغو محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا در دسامبر ۲۰۲۲ میلادی، انتظار می رود مصرف سوخت چین دوباره افزایش یابد. مؤسسه تحقیقات اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین نیز اعلام کرد که انتظار داریم مصرف فراورده های نفتی به تدریج در سال ۲۰۲۳ افزایش یابد. این مؤسسه تحقیقاتی در برآوردهای خود آورده است که این شرایط به افزایش ۶.۲ درصدی واردات نفت خام و رسیدن به رقم سالانه ۵۴۰ میلیون تن یا ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز منجر خواهد شد. این افزایش با پیش بینی های تحلیلگران مستقل مطابقت دارد که پیش بینی می کنند واردات نفت چین در سال جاری میلادی در نتیجه تغییر سیاست مقابله با کرونا و راه اندازی پالایشگاه های تازه ساز به بالاترین حد خود خواهد رسید. چین پس از توسعه اخیر درصنعت پتروشیمی اکنون به بزرگ ترین پالایشگر جهان تبدیل شده است.
منبع : رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت انتقال گاز ایران
شرکت های انتقال گاز ومخابرات ایران ایران تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در آیین امضای این تفاهم نامه با اشاره به زنجیره گاز طبیعی گفت: شرکت انتقال گاز با توجه به دراختیار داشتن بیش از ۷۰ درصد از تجهیزات شرکت ملی گاز، اهمیت بالایی در چرخه انرژی کشور دارد.
غلامعباس حسینی با بیان اینکه در زمستان سال ۱۴۰۱ همه ناوگان شرکت انتقال گاز شامل ۹۰ تأسیسات تقویت فشار و ۶۱ مرکز بهره برداری خطوط لوله به طور کامل فعال بودند و گاز تولیدی از طریق بیش از ۳۹ هزار کیلومتر خط لوله فشار قوی به مصارف صنعتی و خانگی انتقال داده می شد، اظهار کرد: انتقال روزانه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز نشان از اهمیت شرکت انتقال گاز ایران بوده که نیازمند ارتباطی پایدار در سراسر کشور است.
وی تصریح کرد: این شرکت افزون بر برقراری ارتباط پایدار بین مناطق ده گانه عملیات انتقال گاز، وظیفه برقراری ارتباط مستمر بین ۳۱ شرکت گاز استانی، ۷ پالایشگاه گازی و ۱۴ ساختمان ستادی در شهر تهران را در طول سال به ویژه در فصل زمستان و پایداری ارتباط دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز به عهده دارد.
حسینی امضای تفاهم نامه همکاری و هم افزایی بین این شرکت و شرکت مخابرات ایران را حائز اهمیت دانست و افزود: ارتباط فیبر نوری در مراکز مناطق عملیاتی برقرار است و انتظار می رود در آینده ای نزدیک بتوانیم در شرایط بحرانی از طریق شماره های ۵ رقمی نیز استفاده کنیم.
شرکت ملی نفت ایران
طرح های مسئولیت اجتماعی با اعتبار ۷۵ میلیارد ریال برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در استان های خوزستان و ایلام، تکمیل شد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در زمینه ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت اقدام به تخصیص ۴۵ میلیارد ریال اعتبار برای کمک به احداث سایه بان و مه پاش در مسیر موکب های مرز چذابه در استان خوزستان کرد.
برای کمک به اجرای شبکه آب موکب ها و آب سردکن ها و کمک به اجرای شبکه آب سرویس های بهداشتی در مسیر اربعین در استان ایلام اعتبار ۱۰ میلیارد ریالی اختصاص داده شد که عملیات اجرایی آن رو به پایان است.
کمک به تکمیل سایت اسکان زائران، تأمین تجهیزات سرمایشی و ساخت سرویس بهداشتی در مسیر اربعین استان ایلام با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال، از دیگر اقدام های مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی است.
شرکت ملی حفاری ایران
متخصصان شرکت ملی حفاری ایران با به کارگیری دستگاه حفاری سنگین خشکی ۸۵ فتح ناوگان این شرکت موفق به تعمیر سه حلقه چاه زمین گرمایی (ژئوترمال) در ارتفاع های سبلان در استان اردبیل شدند.
سیامک اقشاری، مدیر این پروژه گفت: اجرای این پروژه در شرایط برف و کولاک و دمای زیر صفر منطقه سبلان به همت کارکنان سختکوش این شرکت که پیش از این تجربه کار در شرایط سخت اقلیمی را داشتند، انجام شد.
وی افزود: پروژه تعمیر چاه در استان اردبیل در چارچوب قرارداد شرکت ملی حفاری ایران با شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم (OEID) برای شرکت نیروگاه های مادرتخصصی برق حرارتی کشور انجام شد.
شرکت ملی حفاری ایران در سال ۱۳۸۰ به تکمیل یک حلقه چاه اکتشافی و دو حلقه چاه تزریقی در این منطقه اقدام کرده بود که با توجه به نتایج مثبت، با امضای توافق نامه چهار ساله با سازمان انرژی های نو از ابتدای سال ۱۳۸۷ اقدام به حفر و تکمیل ۱۸ حلقه چاه شامل ۱۰ حلقه توسعه ای، چهار حلقه توصیفی و چهار حلقه تزریقی در این موقعیت کوهستانی و سردسیر کرده بود.
پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان از اجرای طرح کدینگ کارت های هوشمند سوخت خودروهای بنزینی در جایگاه های عرضه سوخت استان به منظور صیانت از سرمایه های ملی و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت خبر داد.
سیدباقر نورالدینی در این باره گفت: هدف از اجرای این طرح مدیریت مصرف سوخت، صیانت از سرمایه های ملی و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه فراورده های نفتی و سهولت در سوخت رسانی به شهروندان است.
به گفته وی، با اجرای این طرح خودروهایی که در محدوده استان وجود دارند، مجاز به سوخت گیری در جایگاه های سطح استان هستند و برای تأمین سوخت خودروهای مسافران نیز جایگاه هایی در سطح منطقه در نظر گرفته شده است که آماده ارائه خدمات به هم وطنان عزیز هستند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمان درباره خودروهای جامانده از طرح کدینگ تأکید کرد: مالکان این خودروها می توانند با ارائه مستندات، نسبت به کدینگ کارت سوخت خودروی خود اقدام کنند.
نورالدینی بر لزوم تشدید نظارت ها به منظور حفظ و صیانت از سرمایه های ملی تأکید و اظهار کرد: امیدواریم با اجرای موفقیت آمیز این طرح، ضمن اجرای سیاست های کلان شرکت در این خصوص، خدمات مناسب تری به مردم شریف استان ارائه کنیم.
پالایشگاه نفت آبادان
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان گفت: شرکت پالایش نفت آبادان مهرماه امسال میزبان نخستین اجلاس قطب اکو است.حکیم قیم با اشاره به اینکه نخستین نشست برای ایجاد انجمن صنایع پالایش اکو با حضور پالایشگران داخلی و خارجی، هفته یکم مهر ۱۴۰۲ (اواخر سپتامبر ۲۰۲۳) در محدوده منطقه آزاد اروند برگزار می شود، تصریح کرد: با توجه به تصمیم شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و هماهنگی های انجام شده برگزاری آیین میزبانی و استقبال از نمایندگان کشورهای منطقه اکو به شرکت پالایش نفت آبادان واگذار شده است و آیین با حضور مدیران عامل شرکت های پالایشی این کشورها، همچنین مدیران پالایشگاه های بصره و کربلا به عنوان مهمانان افتخاری برگزار خواهد شد.وی درباره پروژه های توسعه ای این پالایشگاه گفت: زمانی که وزیر نفت وعده افزایش ۱۵ درصدی ظرفیت پالایشگاهی را داد و ۹ طرح تصویب شد، از این تعداد، چهار طرح مربوط به آبادان بود که با کمترین هزینه اجرا شد.مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان تأکید کرد: اجرایی شدن این طرح ها حدود ۱۲ میلیارد دلار بودجه و چهار سال زمان نیاز داشت، اما بدون یک ریال بودجه اضافه به افزایش ظرفیت رسیدیم و باعث شد پالایشگاه آبادان در طرح های توسعه ای وزارت نفت، نقش تأثیرگذاری داشته باشد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که در دو سال فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۱۴ میلیارد لیتر سوخت مایع با توسعه گازرسانی صرفه جویی شده است.
مسلم رحمانی در آستانه هفته دولت گفت: بیش از ۴۰۱ هزار خانوار جدید در مناطق شهری و روستایی فاقد گاز در دو سال اخیر از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند که با گازرسانی های انجام شده، بهره مندی خانوار شهری به ۹۸.۶۳ درصد و روستایی به ۸۶.۳ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: در این بازه زمانی ۱۵ هزار و 238 مشترک صنعتی جدید در کشور از سبد انرژی گاز بهره مند شدند که ۲ هزارو 286 مورد از آنها، جزو صنایع عمده هستند.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران افزود: برای نقشه راه مقاوم سازی نیز با شرکت گاز استان گیلان به نیابت از شرکت های گاز استانی قراردادی امضا و مقاوم سازی تأسیسات و تجهیزات نیز امسال آغاز شده است.
مجری طرح خط لوله گاز نهم سراسری اعلام کرد: با تکمیل خط لوله گاز ۲۰ اینچ بهبهان - گچساران، گاز طبیعی به پتروشیمی گچساران و دو نیروگاه منطقه می رسد.
بیژن گرجیان در بازدید رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از خط لوله گاز ۲۰ اینچ بهبهان - گچساران که با هدف آگاهی از روند پیشرفت فیزیکی فعالیت ها انجام شد، گفت: این خط لوله گاز ۶۲ کیلومتری به لحاظ نقش آفرینی در گازرسانی به پتروشیمی گچساران، نیروگاه بهبهان و نیروگاه در حال ساخت گچساران اهمیت بالایی در مجموعه وزارت نفت دارد.
وی تصریح کرد: به دنبال تأسیس پالایشگاه بیدبلند در سال ۱۳۴۹، یک خط لوله گاز ۱۶ اینچ نیز برای گازرسانی به شیراز احداث شد که اکنون فرسوده است و نیاز به تعویض دارد، پروژه خط لوله ۳۰ اینج بیدبلند به بهبهان و در ادامه آن پروژه ۲۰ اینچ بهبهان به گچساران با این هدف تعریف شد که نیاز صنایع و دیگر مصرف کننده های خط ۱۶ اینچ قدیم به تدریج از سوی خط لوله جدید تأمین گاز شود.
مجری طرح خط لوله گاز نهم سراسری گفت: گاز مورد نیاز پتروشیمی گچساران، نیروگاه در حال احداث و دیگر صنایع موجود یا آینده منطقه و شهرها و روستاهای مسیر از محل انشعاب های حاصل از اجرای پروژه بهبهان - گچساران تأمین خواهد شد.
پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه از جانمایی چهار جایگاه سیار سوخت در مرز خسروی به منظور سوخت رسانی به زائران اربعین خبر داد و گفت: جایگاه های عرضه سوخت این منطقه برای ارائه خدمات مطلوب و شبانه روزی به زوار کربلا آمادگی کامل دارند.
ابراهیم پوریزدانی در این زمینه اظهار کرد: کل جایگاه های عرضه فراورده های نفتی استان کرمانشاه، به ویژه آنهایی که در مسیر تردد زائران قرار دارند، مهیای استقبال از کاروان های عمومی و شخصی زیارت عتبات عالیات هستند.
وی تأکید کرد: بازرسی های مستمر از وضع کمّی و کیفی فراورده های تحویلی در طول ایام تردد زوار، بی وقفه برنامه ریزی و انجام خواهد شد.
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه ضمن تأکید بر رعایت حقوق شهروندی و تکریم مراجعان ازسوی کارکنان جایگاه ها افزود: جایگاه داران باید به بهداشت و زیباسازی جایگاه ها اهمیت بدهند و اهتمام ویژه ای به آن داشته باشند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ضمن تأکید بر توسعه همزمان صنعت سی ان جی و ال پی جی برای تنوع بخشی به سبد سوخت گفت: لازم است همسو با مصوبه های قانونی و همکاری وهماهنگی دیگر مدیریت ها و اداره های ذی ربط، سهم این دو در سبد سوخت کشور به ۲۵ درصد برسد.علی اکبر نژادعلی در آیین تودیع و معارفه مدیر طرح سی ان جی با تجلیل از خدمات شایسته محمدحسین باقری، مدیر پیشین طرح سی ان جی و آرزوی توفیق برای مدیر جدید این مجموعه به تاریخچه شکل گیری صنعت سی ان جی در دنیا از سال ۱۹۳۰ میلادی اشاره کرد و گفت: این صنعت راهبردی با توجه با ناترازی بین تولید و مصرف بنزین بسیار راهگشاست و باید بیش از پیش برای گسترش و توسعه آن گام برداشت.وی با تأکید بر اهمیت توسعه این صنعت در شرایط کنونی بیان کرد: بزرگ ترین کشور در احداث جایگاه و مصرف سی ان جی به ترتیب چین، پاکستان و ایران است که با توجه به اینکه ایران در جایگاه سوم قرار دارد، باید سهم این فراورده را در سبد سوخت کشور به منظور کاهش سوخت های فسیلی توسعه داد.رئیس هیئت مدیره شرکت ملی پخش فراورده های نفتی افزود: با توجه به برآورد ریالی، بین سال های ۸۳ و ۸۸ هرچه دولت برای راه اندازی سی ان جی هزینه کرده بود، برگشت و موجب کاهش واردات شد، ضمن اینکه از سال ۸۸ تاکنون درآمد به دست آوردیم که اگر این صنعت نبود، فاصله زیادی بین تولید و مصرف داشتیم.
نژادعلی ادامه داد: هم اکنون مصرف روزانه سی ان جی ۲۳ تا ۲۴ میلیون مترمکعب است و این ظرفیت وجود دارد که ۳۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور توزیع شود.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در تشریح اقدام های این شرکت برای ارائه خدمات به زائران اربعین حسینی گفت: پشتیبانی هرساله از حماسه عظیم اربعین حسینی افتخار ما و صنعت نفت است.عبدالله عذاری اهوازی مجموعه اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان در پشتیبانی از پایانه مرزی شلمچه و ارائه خدمات به زوار اربعین حسینی را تشریح کرد.
وی با اشاره به تعیین این شرکت به عنوان معین پایانه مرزی شلمچه از سوی ستاد اربعین نفت اظهار کرد: گردهمایی عظیم و راهپیمایی تمدن ساز اربعین حسینی، نماد جهانی وحدت شیعیان و یک حماسه بزرگ در دنیای اسلام است که به عنوان مردمی ترین پدیده اجتماعی عصر حاضر به دست مردم خلق و به دست خودشان هرساله راهبری می شود، اما در این رویداد حماسی به دنبال مردم، مسئولان با توجه به وظایف خود نقش آفرینی می کنند و تسهیل گری و ایجاد زیرساخت مناسب را به عهده دارند
پیشنهاد به سینما دوستان
با شروع فصل تابستان، تعطیلی مدارس و افزایش اوقات فراغت خانواده، زمان بیشتری برای انجام تفریح های خانوادگی و حتی دوستانه فراهم می شود. بی شک یکی از این تفریحات که در تمام دنیا پیش از هر چیزمورد استقبال مردم بخصوص فیلم بازهاست، رفتن به سینما و دیدن یک فیلم در کنار خانواده و دوستان است. هرچند با شروع تابستان درسال جاری، گرمای شدیدی را تجربه کردیم و همین گرما سبب شده تا مردم برای فرار از این هوا ترجیح بدهند در خانه مانده و کمتر در معرض گرمای سخت تابستان قرار بگیرند؛ اما بی شک حضور در یک سالن سینما که از امکانات سرمایشی و تهویه مناسب برخوردار باشد، می تواند اوقات خوشی را برای مخاطبان هنگام دیدن یک فیلم سینمایی فراهم کند. این روزها انتخاب یک فیلم خوب برای رفتن به سینما کار سختی نیست، زمانی که جدول اکران فیلم های روی پرده را نگاه می کنید، تقریبا می توانید یک فیلم از هر موضوع و ژانری را پیدا و بر اساس سلیقه و علاقه، یکی از این آثار را انتخاب کرده و برای دیدن آن به سینما بروید.
ازجمله گونه های سینمایی که معمولا مورد استقبال مخاطبان قرار می گیرد و طرفداران بسیاری دارد، می توان به آثار پلیسی-معمایی اشاره کرد؛ فیلم هایی که تا انتها ذهن مخاطب را دچار چالش کرده و او را تا لحظه آخر با خود همراه می کند. پس اگر از چنین فیلم هایی خوشتان می آید، به شما پیشنهاد می کنیم به دیدن «کت چرمی» بروید؛ یک فیلم معمایی که کارگردانی آن را حسین میرزامحمدی به عهده داشته است. این فیلم اولین ساخته سینمایی این کارگردان است؛ اما پشت او عوامل حرفه ای و شناخته شده سینما قرار دارند که هرکدام توانسته اند به نوعی نقطه قوت این اثر سینمایی باشند. تهیه کننده این فیلم، کامران حجازی بوده که پیش از این «مرد بازنده» به کارگردانی محمدحسین مهدویان را تولید کرده است. همچنین محمدحسین مهدویان، کارگردان شناخته شده سینمای ایران نیز در این پروژه به عنوان مشاور کارگردان حضور دارد. شاید همین حضور باعث شده، وقتی «کت چرمی» را می بینید، به شباهت های ظریفی، بخصوص در حوزه کارگردانی و البته شخصیت پردازی ها بین این فیلم و «مرد بازنده» پی ببرید. در این فیلم شخصیت اصلی، مردی به نام عیسی فرهمند است که نقش آن را جواد عزتی، بازیگر محبوب سینمای کشورمان بازی کرده است؛ در واقع وقتی عیسی فرهمند را در «کت چرمی» می بینید، احساس می کنید که شخصیت عیسی، همان احمد خسروی کارآگاه فیلم «مرد بازنده» است. گویا عیسی، همان احمد فقط 10 سال جوان تر است با این تفاوت که در «کت چرمی» به جای یک کارآگاه، یک بازرس سازمان بهزیستی است؛ هرچند تهیه کننده این فیلم بارها تاکید کرده که «کت چرمی» هیچ ربطی به «مرد بازنده» ندارد؛ اما زمانی که منتقدان، این فیلم را برای اولین بار تماشا کردند، ردپای محمدحسین مهدویان و «مرد بازنده» او را در «کت چرمی» احساس کردند. شاید بتوان گفت، یکی از نقش های متفاوتی که در این فیلم به چشم می خورد، نقش صابر ابر، بازیگر تئاتر و سینماست که در «کت چرمی»، نقش یک مامور امنیتی قدرتمند را بازی می کند که معلوم نیست وابسته به کدام نهاد یا ارگان دولتی است؛ البته ویژه بودن آن، به این دلیل است که صابر ابر، پیش از این چنین نقشی را ایفا نکرده بود. این درحالی است که کارکتری که صابر ابر در «کت چرمی» بازی کرده، به نوعی همان رسول با بازی بابک کریمی در «مرد بازنده» است. در این داستان، تعداد قربانی هایی که عیسی فرهمند باید برای نجات آنها بجنگد، کم نیست؛ اما مهم ترین قربانی فیلم، دختر نوجوانی به نام ثریاست که نقش آن را سارا حاتمی بازی می کند؛ همان بازیگری که در «زخم کاری» مهدویان معرفی شد؛ این بازیگر جوان توانست با بازی در این فیلم، سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن را در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر به دست آورد.
یک اثر معمایی-پلیسی بی شک به شخصیت منفی داستان هم نیاز دارد؛ اما این شخصیت منفی «کت چرمی» کجای داستان دیده می شود؟ در واقع شخصیت منفی فیلم همان «کت چرمی» است؛ فرد یا افرادی که برای حضور در مجالس بسیار خاص، کت چرمی به تن می کنند؛ افراد قدرتمندی که هیچگاه به صورت مستقیم در داستان به آنها اشاره نمی شود و کارگردان ترجیح می دهد، همچنان با همان نام کت چرمی در داستان شناخته شوند؛ هرچند هدف اصلی این فیلم، به نوعی نمایش مفاسد اقتصادی است که البته در بیان آن، الکن مانده و نتوانسته یک اثر ساختار شکنانه در زمینه روشن سازی جامعه ارائه کند؛ اما بخوبی توانسته در زمینه بیان مشکلات و معضلات اجتماعی امروز که اقشار مختلف جامعه درگیر آن هستند، موفق عمل کند.
حسین میرزامحمدی، کارگردان این فیلم سینمایی در یادداشتی درباره چگونگی شکل گیری سوژه «کت چرمی» گفته است: کت چرمی از یک روز تقریبا سرد در اواسط پاییز ۹۹ شروع شد؛ وقتی که برای ساخت یکی از فیلم های کوتاهم، «نام مرده»، در دل شهر به جست وجوی مردمانی بودم که شاید بتوانم درک درست تری از روایت خودم پیدا کنم؛ روایتی در مورد دختران و پسران جوانی که به جبر اعتیاد، کوچه های شهر را وجب می کردند. ساعت تقریبا ۱۱ شب بود که با دختری به اسم مهسا روبه رو شدم. ۲۱ ساله بود، اما ۲۱ سال زندگی نکرده بود. بگذریم از روزگاری که سپری کرده بود. تنها یک جمله به من گفت که سرآغاز داستان «کت چرمی» شد. گفت: «می دونی چقدر سخته که شبا فقط راه بری و راه بری و فقط راه بری بدون اینکه حتی جرأت کنی ثانیه ای وایستی و روزا که همه چی روشنه، بتونی چند دقیقه بخوابی؟!» معلوم بود که به اندازه ۲۱ سال خواب از این دنیا طلب داره. بعد از دو سال سفر پر ماجرای ما برای ساخت این فیلم، حالا وقت دیدن سفر پر ماجرای آدمای «کت چرمی» رسیده. زندگی یعنی همه این عواطف و احساسات و فیلم هم یعنی خلق زندگی، یعنی خلق تمامی این عواطف و احساسات با هم و در کنار هم. فقط ای کاش درست خلق کرده باشیم!
در خلاصه داستان «کت چرمی» آمده است: عیسی فرهمند، کارمند بازرسی سازمان بهزیستی در جریان بازدید از یک مرکز نگهداری دختران خیابانی، متوجه باند فساد مشکوکی می شود که او را به یک مهمانی زیرزمینی ممنوعه می رساند ؛ مهمانی کُت چرمی ...» از دیگر بازیگرانی که در این فیلم سینمایی بازی می کنند، می توان به صابر ابر، گلاره عباسی، پانته آ پناهی ها، ستاره پسیانی، عباس جمشیدی فر، مائده طهماسبی، بهزاد خلج، امین میری، محمد صدیقی مهر، آیدا ماهیانی، سارا حاتمی، رویا تیموریان و سیامک احصایی اشاره کرد.
گفت و گو با همکار بازنشسته و دانش آموخته آموزشگاه فنی آبادان
فاطمه ترک چی آموزشگاه هایی که از ابتدای صنعت نفت به دست انگلیسی ها و بعد ها به دست مهندسان ایرانی ایجاد و اداره شدند، به سخت گیری و وجود قوانین بسیار و کارآزموده بارآوردن شاگردان معروف بودند. آموزشگاه هایی تخصصی، که در کنار تدریس کتب و آموزش های آکادمیک، تاکید ویژه ای بر مهارت ها و تجربیات عملی داشتند، به طوری که در پایان دوره، شاگردان به عنوان نیروهای جوان در نوبت کار قرار می گرفتند و یا در زیرمجموعه های صنعت نفت، مشغول به کار می شدند. یکی از این مجموعه ها آموزشگاه فنی آبادان بود که تا سال ها شاگردانی را در خود پرورش داد و هنوز هم بسیاری از قدیمی های صنعت نفت از آن خاطراتی دارند. این آموزشگاه، امروز یکی از بخش های تاریخی صنعت نفت است و به عنوان موزه در دوره های زمانی مختلف از آن بازدید می شود. حسن کتیبه، یکی از گنجینه های به جا مانده از صنعت نفت و از معدود بازماندگان دوران پیش و پس از ملی شدن صنعت نفت است. وی در دهه های 1330، 1340 و 1350 به عنوان مدیر رده میانی صنعت نفت در پالایشگاه نفت آبادان، خدمات مؤثر فنی و تکنیکی ارائه داده و یکی از دانش آموختگان آموزشگاه فنی آبادان است. او که متولد سال 1307 در شهر شیراز است، دوره های آموزشی پایه را در آموزشگاه فنی آبادان (Technical School)، کارگاه کارآموزان فنی (Artisan School) گذرانده و طی دوره های آموزشی تخصصی در کشور انگلستان، آموخته های فنی خود را در تأسیسات پالایشگاهی اعمال کرده است. او، پس از بازنشستگی، در خارج از ایران (لیبی) نیز به عنوان یکی از نمایندگان متخصص صنعت نفت ایران به ارائه خدمات فنی و صنعتی پرداخته است. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت، پيرامون موضوع آموزش در آموزشگاه فنی آبادان وكارگاه كارآموزان فنی گفت و گويي با حسن کتیبه انجام داده که در قالب کتاب منتشر شده است. بخش هایی از این گفت وگو در ادامه می آید:
من در خانواده ای پرجمعیت متولد شده ام؛ چهار خواهر و سه برادر بودیم و من نفر ششم هستم که در سال 1307 به دنیا آمدم. با ایجاد و شروع به کار مدارس به شیوه جدید، توانستم به دبستان و دبیرستان بروم. بجز خواهر کوچک تر از من، بقیه خواهرها و برادرهایم متاسفانه در دورانی متولد شدند که رفتن به مدرسه برای همه، بخصوص دختران امکان نداشت.
در زمان اشغال ایران با شرکت نفت انگلیس _ایران آشنا شدید. این آشنایی و ورود به صنعت نفت چگونه شکل گرفت؟
روزهای تابستان 1322 با دوستان در کوچه بازی می کردیم. در آن هنگام 5/14 سال داشتم. در همسایگی ما پسری زندگی می کرد که دو ـ سه سال از من بزرگ تر و تا کلاس ششم درس خوانده بود. آنها قبلا در خوزستان زندگی می کردند. در حین بازی به من گفت: «حسین (نام اصلی من) می آیی برویم آبادان؟» گفتم: آبادان کجاست؟ (در آن موقع اطلاعات عمومی به اندازه امروز نبود.) گفت: «در آنجا پالایشگاه نفت است و به محصلان، هم درس می دهند، هم کار یاد می دهند و هم حقوق می دهند.» در آن هنگام که نگران ادامه تحصیل بودم، به نظرم مطلب جالبی بود. او گفت: «فرد انگلیسی به نام «باکستر» به شیراز آمده و در پمپ بنزین جاده بوشهر (دو کیلومتری منزل ما) محصل استخدام می کند.»
با حرفش موافقت کردم و به آن پمپ بنزین- که در واقع دفتر نمایندگی شرکت نفت انگلیس_ ایران بود- رفتیم. مرد انگلیسی وقتی دید که من گواهینامه نهم دارم و سنم هم مناسب است، برایم توضیح داد که در شبانه روزی آبادان زندگی خواهیم کرد. در آموزشگاه فنی نفت آبادان درس خواهیم خواند و برای یک سال در کارخانه یا کارگاه کارآموزان فنی (در نزدیکی شبانه روزی) و پس از آن، بقیه سال ها را در پالایشگاه کار یاد خواهیم گرفت. در ضمن، ابتدای کار، روزی 20 ریال هم حقوق دریافت خواهیم کرد.
این دو نظام آموزشی به طور کامل با یکدیگر متفاوت بود. انگلیسی ها طبق خواست و اهداف خود، در آبادان نظام آموزشی ترتیب داده بودند و از اساس، نظام آموزشی آنها ارتباطی با نظام آموزشی معمول در کشور نداشت.
ما هر روز هفته (بجز جمعه ها) و روزی هشت ساعت در کارگاه کارآموزان فنی کار می کردیم. ظهرها برای صرف ناهار یک ساعت به شبانه روزی بازمی گشتیم. تنها زمانی که آب خنک در دسترس ما بود، موقع ناهار و شام بود. در بقیه مدت باید از آب گرم داخل لوله استفاده می کردیم.
شرایط بر همین منوال بود تا اینکه آموزشگاه فنی نفت آبادان، در روز یکم مهر گشایش یافت و در سال اول مقدماتی (Introductory) مشغول تحصیل شدیم. بجز کلاس فارسی، بقیه درس ها به زبان انگلیسی تدریس می شد؛ خواه معلم ایرانی بود و خواه انگلیسی.
هفته ای یک روز تمام و سه شب را از ساعت 5 تا 8 بعدازظهر سر کلاس می رفتیم. پنج روز دیگر را به کار یادگرفتن در کارگاه مشغول بودیم. درس ها را نیز به مقولاتی مانند ریاضیات، فیزیک و شیمی، نقشه کشی و غیره خلاصه کرده بودند و تنها در سال اول، کتاب با متن فارسی داشتیم.
رعایت انضباط انگلیسی و وقت شناسی بسیار اهمیت داشت. در شبانه روزی با شنیدن صدای شیپور، شب می خوابیدیم و صبح بیدار می شدیم. یک روز که برای صرف ناهار به شبانه روزی آمده بودیم و هیچ کدام ساعت نداشتیم، یکی ـ دو دقیقه دیرتر به کارگاه رفتیم. رئیس کارگاه، فردی انگلیسی به نام «کنون» (Canon) بود که با قیافه ای گرفته، جلوی در ورودی ایستاده بود. به گروه ما گفت: «برو منزل.» آن روز گرچه از صبح تا ظهر کار کرده بودیم؛ اما به دلیل دو دقیقه دیرکرد، یک روز از حقوق ناچیز ما کسر کردند؛ البته درس خوبی به ما داده شد که تا به امروز وقت شناسی را جزو وظیفه خود می دانیم.
اتاقی را در شبانه روزی برای مطالعه قرار داده بودند و به بعضی از کتاب ها و مجله ها - که شرکت در اختیار ما قرار می داد- دسترسی داشتیم. در ضمن، یک رادیو برای عموم گذاشته بودند که بیشتر اخبار بی.بی.سی را پخش می کرد. جنگ جهانی دوم بالا گرفته بود و همه مشتاق شنیدن اخبار بودیم . در واقع مطالعه آزاد و دسترسی به اخبار نیز طبق نظر و خواست انگلیسی ها بود.
بجز دوری از خانواده و حضور اندک در جامعه، آنچه که ما را با همه امکانات، رنج می داد، نبود میوه بود. در آبادان آن زمان، بجز خرما، میوه دیگری وجود نداشت. حمل آن از دیگر نقاط ایران به آبادان در شرایط اشغال کشور و هنگام جنگ به هیچ وجه امکانپذیر نبود. جاده ها خراب، وسیله نقلیه نایاب، درآمد سرانه ناچیز و کمبود ویتامین های لازم آثار خودش را نشان می داد. بویژه در سنین نوجوانی که باید حسابی تقویت می شدیم. در سه سال اول که آبادان بودم، نه تنها میوه، بلکه تخم مرغ هم ندیدم و تنها با برنج و سیب زمینی و قدری گوشت و نان - که در آن خرده شن بود و رنگ خاکستری داشت- سر می کردیم. با این حال، جزو خوش شانس ها بودیم؛ همه جا بیماری و قحطی بیداد می کرد. قند و شکر جیره بندی شده بود و اقلام ساخت خارج از شانه سر تا تایر اتومبیل و کامیون نایاب بود. بعضی که دو کامیون داشتند، یکی را برای دو حلقه لاستیک معاوضه می کردند که اقلا یکی از آنها کار کند.
کم کم یک سال گذشت و در امتحانات آخر سال قبول شدم و چهار ریال به حقوق روزانه ما اضافه شد و ماهانه 24 ریال حقوق می گرفتیم. دوره کارآموزی هم در کارگاه کارآموزی به پایان رسیده و دوباره ما را به اداره کارگزینی بردند و کارت ورود به پالایشگاه به ما دادند و هر کدام از ما را به قسمتی از پالایشگاه فرستادند. من و چند نفر دیگر را به قسمت تقطیر (Distillation Plant) بردند.
عکس تاریخی
مراحل احداث نخستین دکل حفاری در مسجد سلیمان 1287
معرفی شیء
رولزرویس، از تجارتی الکتریکی- مکانیکی که از سوی هنری رویس در سال 1263 بنا نهاده شده بود، رشد یافت. رویس پس از 20 سال تلاش، نخستین موتور دو سیلندر خود را در سال 1283 ساخت و در همان سال چارلز رولز جزو نخستین فروشندگان ماشین های با کیفیت فرانسوی در انگلستان را ملاقات کرد. رولز تحت تأثیر این ماشین قرار گرفت و در سال 1285 این دو کارآفرین شرکت رولزرویس را در شهر داربی (انگلستان) راه اندازی کردند. تولید نخستین ماشین های شش سیلندر رولزرویس دو سال بعد آغاز شد. در سال 1292 و با شروع جنگ جهانی اول، این شرکت ساخت موتورهای هواپیما را آغاز کرد. موتور هشت سیلندر رولزرویس موجود در موزه کارآموزان با برخی قسمت های برش خورده برای آموزش در کارگاه مکانیک موجود است. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد. اين آموزشگاه پس از مرمت و بازيابي اسناد مربوط به آن، به عنوان دومين موزه صنعت نفت شناخته مي شود.
تاریخ شفاهی
بخش پنجم
اواخر شهریور اوایل مهر سال 1358 به ریاست شرکت گاز اصفهان برگزیده شدم و خدای بزرگ را سپاس که توفیق بنیانگذاری شبکه گازرسانی به ایران زمین را نصیبم کرد. در نیمه سال 1358، در شب معارفه ام در باشگاه نفت اصفهان در حضور شادروان دکتر حسن مرشد، مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران؛ محمدکاظم بجنوردی، استاندار وقت (نخستین استاندار اصفهان بعد از انقلاب)، مسؤولان و رؤسای واحدهای گازرسانی شرکت گاز اصفهان و نیز برخی از بزرگان شهر نجف آباد، طرح و برنامه گازرسانی به سراسر ایران را اعلام کردم. آن شب، سخن خود را اینگونه آغاز کردم و در حضور مدیرعامل شرکت ملی گاز گفتم: «ما گاز را به همه نقاط ایران می دهیم!» در صورتی که مدیرعامل شرکت گاز نبودم و به طور منطقی، این سخن باید از زبان دکتر مرشد بیان می شد. سخنانم تنها از آرمان ها و حرف های دلم برخاسته بود. من آن شب گفتم: «هرجا مردم آب و برق دارند، گاز هم خواهد بود.» وقتی آتشفشان سینه ام پس از 13 سال و اندی سر گشود و فوران کرد، حتی دیرباورترین یا ناباورترین حاضران در جلسه نیز تحت تأثیر گرمی و حرارت صحبت هایم قرار گرفته بوند. دکتر مرشد هم با محبت و بزرگواری یک استاد به آرزوهای شاگردش گوش فرا داده بود و با وقار و لبخند مرا می نگریست و سخنانم برای او هم تازگی داشت.
به یادم دارم زمانی که گفتم: «ما منطقه پشت «مسجد شاه» اصفهان را با آن کوچه های تنگ و کاهگلی هم از گاز برخوردار می کنیم» ناگهان استاندار صحبت های مرا قطع کرد و گفت: «مسجد امام»! در پایان گفتم: «ما گاز را به شهرستان نجف آباد هم می بریم، به شرطی که اهالی نجف آباد در خیابان ها و کوچه های شهر خود، آنطور که ما می گوییم کانال هایی را حفر کنند تا بتوانیم لوله های گاز را بسرعت جاگذاری و گاز را وصل کنیم.» علت انتخاب نجف آباد، وجود انشعاب فرعی بود.
در بهمن سال 1359، گازرسانی به سراسر ایران را به تصویب شورای اقتصاد رساندم. تا حدود نیمه سال 1360، مسؤولیت وزارت نفت و شرکت ملی گاز را به عهده داشتم. در این مدت، به خانه های مردم، صنایع، بیمارستان ها و... پنج شهر - که قبل از انقلاب گازرسانی شده بودند- به مراتب بیشتر از گذشته گاز داده شد؛ اما در همین دو سال به 40 روستا و 14 شهر جدید نیز گاز رساندیم. به عبارت دیگر، ظرف 24 ماه، در دوره های کمتر از دو ماه، گازرسانی به یک شهر جدید آغاز شده است. در واقع، طی 730 روز (دو سال) به 40 روستا گاز داده شده است؛ 730 روز تقسیم بر 40 روستا می شود 18.25 روز، یعنی مدت زمان شروع گازرسانی تا بهره برداری در هر روستا، کمتر از 3 هفته زمان برده است. به این ترتیب، با تقسیم 730 روز بر 14 شهر، زمان شروع تا بهره برداری گازرسانی به 14 شهر جدید نیز 51.5 روز (کمتر از دو ماه) می شود! این جنبش و این جهش در گازرسانی کل کشور، برآیند و دستاورد تلاش راستین عزیزان همکار و همدل در شرکت ملی گاز بوده است.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
گپ وگفت با یکی از کارکنان صنعت نفت که دستی بر هنر دارد
مشعل وقتی صحبت از صنعت نفت به میان می آید، ناخودآگاه ذهن ها به سمت آهن، فولاد و طلای سیاه هدایت می شود و کمتر کسی این گمان را می برد که از دل همین سازه های فولادی هم هنر و موسیقی خلق می شود. اکبر رستگار از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال است. خواننده، نوازنده و آهنگ ساز مازندرانی که به نوعی کار و هنر را با هم عجین کرده و با تولید و انتشار آلبوم های متعدد توانسته است آثاری فاخر و ارزنده به جامعه موسیقی کشور عرضه کند. او با سابقه فعالیت 14 ساله در خانواده بزرگ و پرتلاش صنعت نفت، اکنون به عنوان مهندس ارشد ناظر تعمیرات نقلیه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال مشغول به فعالیت است. گفت وگو با این کارمند صنعت نفت را می خوانید.
متولد 17 شهریور 1354 در شهرستان سوادکوه از توابع استان مازندران هستم. دوران تحصیل را تا دیپلم در زادگاهم گذراندم. هرچند از همان دوران تحصیل به فعالیت های فرهنگی هنری مدرسه مثل گروه سرود، قرآن و سایر فعالیت ها علاقه زیادی داشتم؛ با وجود این در سال 1374 آن هم در دانشگاه نفت محمودآباد و در رشته مکانیک مشغول به تحصیل شدم.
بعد از پایان تحصیلات، سال 1378 به طور رسمی در شرکت ملی نفتکش به عنوان مهندس دوم کشتی های یدک کش مشغول به کار شدم. تقریبا 9 سالی را در شرکت ملی نفتکش در مناطق خارک، لاوان و سیری فعالیت می کردم و در پاره ای مواقع نیز به منظور انجام یکسری کارهای تعمیراتی به کشورهای حوزه خلیج فارس می رفتم. سرانجام در سال 1386 وارد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شدم و در حال حاضر هم در سمت مهندس ارشد ناظر تعمیرات نقلیه در حال خدمت هستم.
من در خانوادهای هنرمند بزرگ شده ام و موسیقی در میان بستگان من جایگاهی ویژه دارد. نخستین معلم موسیقی من مادرم بود که با نوای لالایی ها و نغمه های دلنشین فولکوریک و محلی، بذر علاقه را در نهادم پروراند. الفبای موسیقی را نزد مرحوم پدربزرگم آقابزرگ احمدی از نوازندگان خوش صدا و از سازندگان ساز دوتار محلی مازندرانی آموختم و نوازندگی ساز دوتار را هم نزد برادرم رمضان رستگار که از نوازندگان زبردست ساز دوتار است، آموزش دیدم. علاقه به هنر موسیقی از دوران کودکی در من شکل گرفته بود. یادم می آید که در دوره ابتدایی اشعاری را که به عنوان تکلیف می بایست حفظ می کردیم، همیشه با صوت و آهنگین اجرا می کردم و مورد تشویق دوستان و معلم ها قرار می گرفتم. از همان موقع احساس می کردم صدای خوبی دارم و پای ثابت همه فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و هنری مدرسه و حتی بعدها در دانشگاه نفت مثل گروه سرود، اجرای برنامه های موسیقی، تلات قرآن و نوحه خوانی بودم.
فعالیت حرفه ای من حدود 20 سال قبل با انتشار نخستین آلبوم موسیقی ام به نام "موسم عاشقی" در سال 81 ازسوی شرکت مهرآوا آغاز شد که عمدتا مضامین عرفانی و مذهبی داشت. از آن زمان تا به حال فعالیت های بسیاری را در عرصه موسیقی داشتم و سختی ها و خوشی های زیادی را در این راه تجربه کردم. در سال 88 با تشکیل گروه موسیقی بومی و محلی «وارش» به کار هنری خود انسجام بیشتری دادم و کنسرت های متعددی نیز در فرهنگسرای نیاوران، وزارت کشور، تالار وحدت، برج آزادی و علاوه بر آن در شهرهای مشهد، چالوس، ساری، سوادکوه و قائمشهر اجرا کردم. همچنین دراین مدت چند آلبوم موسیقی ازسوی شرکت های فرهنگی هنری با عناوین مختلف «دلبرانه» در سال 1388، «مهربونی» در سال1389، «شبی به نغمه و نوا» در سال 1392، «بهار وا» در سال 1394، «ته خاطری» در سال 1395 و آلبوم «دلخواه» در سال 1396 منتشر کردم.
البته فعالیت های هنری من به اینجا محدود نشد، ساخت موسیقی متن و تیتراژ چند مستند سینمایی از جمله «دلبند» با موضوع فرهنگی اجتماعی، «چلچلای سفری» قصه مادران شهید روستای شهیدآباد و «چشم هایت را ببند» با موضوع زندگی معلولان را هم در کارنامه فعالیت های موسیقی ام دارم که در جشنواره های بین المللی روسیه، کانادا، لهستان، ایتالیا، چین، هند و ... ارائه شد.
پیگیری همزمان هنر موسیقی در کنار اشتغال در صنعت نفت، زمان بسیاری را می طلبد و در نتیجه فرصت های طلایی بودن در کنار خانواده، رسیدگی به امورات زندگی و تربیت فرزندان صرف این امور می شود. بی شک همسرم نقش مهمی را در همراهی من برای کسب موفقیت های هنری و پیگیری امورات خانواده و حتی نقش مشاور و منتقد دلسوز برنامه های فرهنگی من را به عهده دارد که همینجا از تمام زحمات وی تشکر می کنم.
اعتقاد دارم هنرمند نباید به حفظ فرهنگ و هویت جامعه خودش بی تفاوت باشد. امروز حفظ مرزهای فرهنگی به اندازه حفظ مرزهای خاکی کشور اهمیت دارد؛ با این نگاه و دغدغه، از سال ها پیش در تشکل های مردمی، کارگروه ها و گروه های مشورتی مثل عضو انجمن مازندرانی های مقیم تهران، انجمن همیاران پارپیرار، انجمن تبری سرایان مازندران، همچنین بنیاد هم اندیشان تبری، همچنین در انجمن تلارپه استان و خانه هنرمندان ساری عضویت دارم و فعالیت می کنم. این تشکل ها در سلسله نشست های داخلی به گفتمان سازی و چاره جویی پیرامون مشکلات فرهنگی و اجتماعی جامعه می پردازد و با ارائه خروجی نشست ها به مدیران ارشد اجرایی مبنای بسیاری از تصمیم سازی ها قرار می گیرند.
تاکنون شاگردهایی را برای آموختن هنر موسیقی یاری و حمایت کرده ام. در سطح خانواده، همسرم و فرزندانم هنرجویان موسیقی هستند. برادر زاده ها و نوادگان پدربزرگ همه دستی بر موسیقی و آواز دارند و نغمه های مادرانه و لالایی های دلنشین مادرم نیز در موسیقی دو مستند سینمایی استفاده شده است.
حکمت های حسینی
امام حسین (ع) فرمودند: «یَا ابنَ آدَمَ! اِنَّما اَنتَ اَیّامٌ، کُلَّما مَضییَومٌ ذَهَبَ بَعضُک؛ای فرزند آدم! تو همان روزهایی هستی که سپری می کنی. هر روزی که می گذرد، بخشی از وجود تو از دست می رود. » (ارشادالقلوب، ج ۱، ص ۴۰)
از سفارش های مهم فرزانگان و حکیمان، استفاده از فرصت و غنیمت شمردن عمر و توجه دادن به گذشت سریع زمان است.
«سرمایه عمر» بسیار ارزشمند است . برخی این در گرانمایه و گوهر کمیاب را به راحتی از دست می دهند و در آینده، حسرت می خورند و احساس ندامت می کنند که چرا قدر عمر را ندانستند و آن را بیهوده تلف کردند.
امام حسین(ع) در این حدیث، حقیقت آدمی را همان روزها و فرصتهایی می شمارد که به نام «عُمر» در اختیار دارد و هر روز که می گذرد، بخشی از وجود انسان از دست می رود و همچون شمعی است که به تدریج می سوزد و آب می شود، تا به آخرین شعله برسد و خاموش شود.
بسیارند کسانی که در آخر عمر، با حسرت و پشیمانی می گویند:
عمر بگذشت به بی حاصلی و مسخرگی چه توانی که ز کف دادم مفت؟!
من نفهمیدم و کس نیز مرا هیچ نگفت قدرت عهد شباب، می توانست مرا تا به خدا پیش برد
لیک، بیهوده تلف گشت جوانی، هیهات...»
پند آن حضرت این است که عمر را یک سرمایه بدانیم و گذشت آن را جدی بگیریم و بکوشیم از لحظه لحظه آن بهره ببریم. سعادت اخروی ما، در گرو استفاده درست از عمر دنیوی ماست. وقتی فرصت از دست رفت، به هیچ قیمتی این آب رفته، به جوی برنمی گردد.
مروری گذرا بر روایات پیامبر(ص) واهل بیت(ع) به خوبی نشان می دهد که از منظر فرهنگ ناب شیعه، زیارت امام حسین(ع)، گریه و سوگواری بر مصائب آن امام و بزرگداشت ایام شهادت آن حضرت و یاران مظلومش، از جایگاه بلند و برجسته ای برخوردار است. روایات معتبر اسلامی از اهمیت این مسئله و تأکید پیشوایان دین بر زنده نگهداشتن یاد و خاطره جانبازی های شهیدان کربلا حکایت می کند؛ تعابیری که در روایات ما در این باره وارد شده و پاداش های گوناگونی که بر این امر مژده داده شده، بسیار شگفت انگیز است. امام صادق(ع) فرمود: خداوند خیر هر کس را بخواهد، دوستی امام حسین(ع) و دوستی زیارت او را در دلش می افکند و برای هر کس بد بخواهد، بغض امام حسین (ع) و بغض زیارت او را در قلبش قرار می دهد. امام رضا(ع) فرمود: هر کس اباعبدالله را در کنار نهر فرات زیارت کند، مانند کسی است که خداوند را در بالای عرش زیارت کرده است. محمد بن مسلم از امام باقر(ع) روایت کرده است که فرمود: اگر مردم می دانستند چه برکاتی در زیارت امام حسین (ع) نهفته است، از اشتیاق زیارت او می مردند و نفس هاشان از حسرت به شماره می افتاد! گفتم مگر چه برکاتی در زیارت امام حسین(ع) نهفته است؟ امام(ع) فرمود: هر کس امام حسین(ع) را از روی اشتیاق زیارت کند، خداوند پاداش هزار حج مقبول و هزار عمر پاکیزه و پاداش هزار شهید از شهدای بدر و پاداش هزار روزه دار و ثواب هزار صدقه مقبول و پاداش آزادی بنده ای که برای خدا آزاد شده باشد، برای او مقرر می فرماید! روایات اهل بیت(ع) در فضیلت زیارت امام حسین(ع) از راه دور و نزدیک در حد تواتر معنوی و دست کم در حد روایات مستفیض است، این امر جای شکی باقی نمی گذارد که زیارت آن امام همام از بزرگ ترین موجبات قرب الی الله است و هیچ عمل مستحبی در فضیلت به پای آن نمی رسد. امامان اهل بیت(ع)، هم در گفتار و هم در رفتار بر این موضوع مهم تأکید کرده اند، آن بزرگواران از هر فرصت و به هر بهانه بهره می جستند تا یاد و خاطره حضرت سیدالشهدا و اصحابش زنده تر و پویاتر شود و غبار گذر زمان و سایه سنگین دشمنی ها بر آن ننشیند و نیفتد. حجت الاسلام احمدرضا دردشتی مدیر گروه شبهه شناسی مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم، اهمیت موضوع پیاده روی اربعین و دلایل آن را تشریح کرده است.
واژه «اربعین» به معنای چهل در ادب اسلامی جایگاه برجسته ای دارد، همچنان که در ادب فارسی هم به این معنا توجه شده است، عدد اربعین در قرآن کریم از ویژگی خاصی برخوردار است. مثلاً خداوند متعال وقتی با حضرت موسی(ع) برای دریافت الواح تورات وعده مناجات و عبادت می گذارد، ابتدا سی شب و سپس با 10 شب دیگر آن را کامل می کند؛ یعنی حضرت موسی(ع) پس از چهل شب مناجات با خداوند توفیق می یابد الواح تورات را از خداوند دریافت کند! «و با موسی سی شب وعده گذاشتیم و آن را با ده شب تمام کردیم. پس او مدت زمان مناجات با پروردگارش را در چهل شب تمام کرد». در آیه ای دیگر، چهل سالگی مقطع کمال عقلی و رشد معنوی انسان ها معرفی شده است: «و احسان به پدر و مادر را به انسان سفارش کردیم، مادرش او را با ناخوشی باردار شد، با ناخوشی (سختی) بر زمینش نهاد و دوران بارداری و از شیر گرفتنش، سی ماه است تا آن هنگام که به بالاترین حد از رشد خود و چهل سالگی رسید، گفت: خداوندا! یاری ام ده تا نعمتت را سپاس گزارم؛ نعمتی که بر من و پدر و مادرم انعام کردی و عمل صالحی که تو از آن خشنودی، انجام دهم و کار را درباره فرزندانم به سامان کنی؛ یقیناً به سوی تو بازگشتم و من از تسلیم شدگانم»!
در روایات اسلامی هم عدد اربعین (چهل) منزلت و سر خاصی دارد. امام صادق(ع) فرمود: هر کس چهل حدیث از احادیث ما را حفظ کند، خداوند در روز قیامت او را عالمی فقیه برانگیزد. پیامبر اکرم(ص) فرمود: هر کس چهل روز از حلال بخورد، خداوند قلب او را نورانی کند. جالب است بدانیم که پیامبر اکرم(ص) در چهل سالگی به رسالت مبعوث شد. توبه حضرت آدم پس از چهل روز گریه و زاری به درگاه خداوند پذیرفته شد. کسی که شراب بنوشد تا چهل روز نمازش مقبول نیست. کسی که چهل روز گوشت نخورد، ذهنش کند شود... این گونه روایات که شمار آن هم بسیار است، از اهمیت عدد اربعین و اسرار نهفته در آن حکایت می کند.
عدد اربعین در فرهنگ فارسی هم مورد توجه بوده است. کلمات مرکبی مانند چهل دختر، چهل چراغ، چهل قلندر، چهل اختران، چهل ستون، ... در شعر و ادب فارسی و نیز فرهنگ عامه مردم، اهمیت عدد چهل در فرهنگ ایرانی را نشان می دهد.
حافظ می فرماید:
چهل سال رنج کشیدیم و عاقبت تدبیر ما به دست شراب دوساله بود
شاید یکی ازعوامل برجسته شدن و اهمیت یافتن اربعین حسینی در میان دوستان اهل بیت(ع) روایت مشهوری است که از امام عسکری(ع) نقل شده است: علامات مؤمن (شیعه) پنج چیز است:
51 رکعت نماز در شبانه روز (17 رکعت واجب و 34 رکعت نافله)، زیارت اربعین، قرار دادن انگشتری در دست راست، پیشانی بر خاک مالیدن و بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در نماز. در این روایت امام عسکری(ع) زیارت اربعین را یکی از نشانه های شناخت شیعیان اهل بیت معرفی می کند. توجه عمیق و جامع به حوادث عاشورا تا اربعین می تواند تا حدی سر این امر را آشکار کند. اربعین مقطع پایان یافتن اسارت اهل بیت(ع)، کامل شدن رسالت حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در رسوا ساختن یزیدیان و رساندن پیام خون سرخ حسین به گمراهان کوفی و شامی است، چه اربعین را آغاز حرکت آنها از شام بدانیم و چه زمان رسیدنشان به کربلا. اما از دیگر سو اربعین، مبدأ حرکت جوشنده و تمام ناشدنی تبلیغ و ترویج فرهنگ حسینی هم هست. از اربعین به این سو است که تمام همت و تلاش امامان اهل بیت و شیعیان و دوستانشان صرف زنده نگه داشتن یاد و خاطره امام حسین(ع) و ورود به مبارزه ای فرهنگی علیه نظام ستمکار اموی و پس از آن نظام عباسی و همه نظام های ستمگر در طول تاریخ است.
پیام اربعین، پیام پیروزی حق بر باطل و خون بر شمشیر و آغاز شکل جدیدی از نبرد فرهنگی با طاغوت های زمانه است. حادثه عاشورا و بر زمین ریختن خون های پاک امام حسین(ع) و یاران قهرمانش، بهترین انرژی و سرمایه برای چنین مبارزه تمام ناشدنی و مستمر تا قیام قیامت است.
خواندن زیارت اربعین، زیارت کردن امام حسین(ع) در روز اربعین و پاسداشت چنین روزی در میان شیعیان اهل بیت(ع) یکی از برجسته ترین عوامل تقویت هویت شیعی است. از اربعین است که هویت شیعی جان و قالبی تازه می گیرد و با استمداد از نیروی شگرف عاشورا، ظهور پرقدرتی را در عرصه های سیاسی و فرهنگی و نظامی از خود نشان می دهد. اربعین آموزنده این تفکر الهی است که اگر چه باطل مانند کف روی آب ممکن است کوتاه زمانی به جولان و هیجان، افکار عمومی را در دست گیرد و حق طلبان را گرفتار قتل، اسارت و انواع بلاها کند، اما عاقبت نیک و پیروزی از آن حق و حق طلبان خواهد بود.
شیعه با پاسداشت اربعین، پیروزی امام حسین و یارانش را فریاد می زند. اگر چه در عاشورا در غم شهادت امام و یارانش می گرید و از جنایت هایی که بر اهل بیت رفته است، مویه می کند، اما در اربعین، نتیجه شهادت طلبی و جانبازی امام و اهل بیتش را به نظاره می نشیند. اربعین، شایسته تکریم و بزرگداشت است؛ زیرا اربعین، ثمره عاشوراست و آنچه امام حسین(ع) در عاشورا آغاز کرد، در اربعین به بار می نشیند.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
یکی از مصادیق قوت را امروز دنیای اسلام دارد مشاهده می کند و آن، راهپیمایی اربعین است؛ وَ اَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّة. راهپیمایی اربعین قوت اسلام است، قوت حقیقت است، قوت جبهه مقاومت اسلامی است که این جور اجتماع عظیم میلیونی راه می افتند به سمت کربلا، به سمت حسین(ع)، به سمت قله و اوج افتخار فداکاری و شهادت که همه آزادگان عالم باید از او درس بگیرند.
21/07/1398
مهدی علی مددی، معاون وزیر و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با پیامی ۲۶ مرداد ماه سالروز ورود آزادگان را به ایران اسلامی گرامی داشت.
متن پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
۲۶ماه مرداد ماه یادآور روزهایی پر از افتخار و عزت برای ملت سرافراز و مقاوم ایران است، یادآور پیروزی بعد از مقاومت، نصرت بعد از شکست، افتخار بعد از محنت و رهایی از ظلم و اسارت. یادآور پیروزی بزرگمردانی که برای همیشه قهرمان ملت و کشور بودند، سال های سختی و شکنجه را استوار بر عهد خود با امام و شهدا با استقامت و پایمردی بی نظیر در برابر ظلم آشکار گذرانده بودند و قامت خم نکرده و عزتمندانه، پر از درد و سختی اما سرافراز به آغوش میهن بازگشتند. اینجانب از طرف خود و تمامی غیورمردان صنعت نفت ایران، این روز بزرگ را به تمامی آزادگان پرافتخار علی الخصوص آزادگان بزرگوار صنعت بزرگ نفت تبریک گفته و توفیق خدمت گزاری به این عزیزان را در تمام دوران زندگی از خداوند متعال خواستارم.
رئیس شورای فرهنگی منطقه ۲صنعت نفت با صدور پیامی حمله تروریستی به حرم شاه چراغ محکوم کرد.
علی اکبر میدان شاهی در این پیام ضمن محکوم کردن حمله تروریستی به حرم شاه چراغ(ع) و ابراز همدردی با خانواده های حادثه دیده از تلاشگران مقتدر و حافظان عرصه امنیت، پیگیری دقیق ابعاد آن و نیز انتقام سخت از آمران و بانیان این حادثه تروریستی را خواستار شد.
درخشش افتخار آفرینان صنعت نفت با مدال های رنگارنگ
تابستان امسال یکی از پرافتخارترین تابستان ها در ورزش صنعت نفت به شمار می رود، چرا که 4 نفر از ورزشکاران کشورمان که عضو خانواده نفت نیز به شمار می روند، توانستند درمسابقات جهانی مدال های ارزشمندی کسب کنند. قائم میرابیان، قهرمان شیرجه، هاشمیه متقیان در رشته پرتاب نیزه، عرفان انوری در رشته گراپلینگ و ایلیا صالحی پور نوجوان کشتی گیر، چهار ورزشکاری هستند که موفقیت آنها طی ماه های گذشته سبب شد صفحه ای از این شماره هفته نامه «مشعل» به معرفی آنها اختصاص یابد.
وزارت نفت و شرکت های تابعه آن اهمیت ویژه ای به سلامت کارکنان خود در همه مناطق نفت خیز داده وامکانات ویژه ای نیز برای افزایش فضای ورزشی آنها فراهم کرده اما درکنار این توجهات، شناسایی استعدادهای ورزشی نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است و همین استعدادیابی و البته آموزش مناسب و حرفه ای استعدادهای جوان ورزشی از سوی وزارت نفت می تواند نوید بخش آینده ای درخشان برای ورزش کشورباشد؛ همانطور که پیش از این نیز ازبین مدال آوران ایرانی در سطح جهانی در رشته های مختلف ورزشی، نام یک یا دو ورزشکار که عضوی از خانواده بزرگ نفت هستند، دیده می شود. می توان گفت، تابستان امسال یکی از درخشان ترین تابستان هایی است که ورزش نفت به خود دیده است؛ به گونه ای که طی ماه های گذشته نام چهار نفر از کارکنان نفت و خانواده های آنها در سطح بین المللی درخشیده و مدال های رنگارنگی را برای ایران عزیز به ارمغان آورده است؛ ورزشکارانی که توانسته اند نام ایران را درعرصه جهانی به رخ دیگر کشورها بکشند. با توجه به اهمیت دادن وزارت نفت به ورزش درمدیریت جدید این وزارتخانه و افزایش سرمایه گذاری در رشته های مختلف ورزشی با اولویت حمایت از کارکنان و خانواده های آنها، شاهد رونق ورزش در میان خانواده های نفتی هستیم.
عرفان انوری نیز یکی دیگر از کارکنان وزارت نفت به شمار می رود که در شرکت ملی نفت ایران مشغول به کار است. او نیز از دیگر ورزشکاران مدال آور کشورمان است که به تازگی توانسته به عنوان نماینده ایران در مسابقات قهرمانی گراپلینگ به نشان برنز دست یابد. انوری در وزن 84- کیلوگرم در مسابقات قهرمانی آسیا که در قزاقستان برگزار شد، حضور داشت؛ البته این ورزشکار پیش از این نیز توانسته موفقیت های مختلفی در این رشته به دست آورد.
انوری در مصاحبه ای که پیش از این با هفته نامه «مشعل» داشته، گفته است: «به مدال جهانی این رشته و حتی المپیاد رزمی، فکر و برای به دست آوردنش تلاش خواهم کرد. نباید فراموش کرد که این افتخارات، شخصی نیست؛ جزو افتخارات ملی است و بدون شک، افتخار آن برای صنعت نفت نیز خواهد بود. درحال حاضر برنامه ریزی اصلی من برای حضور درمسابقات آسیایی و جهانی درسال آینده است که البته نیازمند حمایت برای موفقیت در این مسابقات هستم. آبان ماه امسال نیز مسابقات جهانی بی جی جی یا جوجیتسو برزیلی امارات را در پیش داریم و تمام تلاش خود را می کنم تا به این مسابقات راه پیدا کنم.»
در میان چهار ورزشکاری که نام برده شد، می توان گفت طلایی ترین نام، قائم میرابیان قهرمان شیرجه کشورمان است که توانست در مسابقات جهانی شیرجه 3 مدال طلا کسب کند. این ورزشکار که از کارکنان امور ورزش شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود، در سه رشته تخته یک متر، تخته ۳ متر و سکو موفق به کسب سه مدال طلا از مسابقات جهانی ورزش های آبی بزرگسالان در شهر کیوشو ژاپن شد. این شیرجه رو و مربی ایرانی که در رده سنی 40 تا 44 سال مسابقات جهانی بزرگسالان شرکت کرده، ابتدا در تخته 3 متر با حریفان خود به رقابت پرداخت که موفق شد برای نخستین بار در تاریخ شیرجه ایران مدال طلا کسب کند. او در میان 14 شرکت کننده در ماده تخته سه متر با کسب 401 امتیاز در جایگاه نخست ایستاد و به ترتیب شیرجه روهایی از کشور آلمان و کانادا دوم و سوم شدند. میرابیان در تخته یک متر نیز موفق شد طلای این رقابت ها را از آن خود کند. این شیرجه رو در میان 14 شرکت کننده این ماده با کسب 343.4 امتیاز بر سکوی نخست ایستاد و دومین مدال طلای خود را بر گردن آویخت. این ورزشکار همچنین در رقابت های سکوی مسابقات جهانی شیرجه رده سنی بزرگسالان سومین مدال خوش رنگ این رقابت ها را از آن خود کرد.
بی شک نام هاشمیه متقیان، بانوی ورزشکار ایرانی یکی از شناخته شده ترین نام ها در میان ورزشکاران ملی پوش کشورمان به شمار می رود که تا امروز توانسته است مدال های رنگارنگ مختلفی را در مسابقات جهانی و در رشته هایی چون پرتاب نیزه و پرتاب دیسک به دست آورد. این ورزشکار اهوازی که از جمله کارکنان امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی حفاری ایران به شمار می رود و از قهرمانان ایرانی است که مدال طلای پرتاب نیزه در مسابقات پارالمپیک توکیو را به خانه آورد. این بانوی ورزشکار کشورمان به تازگی توانسته است با حضور در رقابت های پارا دوومیدانی قهرمانی جهان در پاریس،با قرار گرفتن در رده پرتاب نیزه و دریافت مدال برنز این مسابقات موفق به کسب سهمیه پارالمپیک ۲۰۲۴ پاریس شود. او در این مسابقات با حریفانی از برزیل، سنگال، چین، جمهوری چک، الجزایر، پاناما، عربستان، هند و لتونی به رقابت پرداخت. متقیان مهرماه سال 1401 درست بعد ازکسب 2 مدال طلا در مسابقات گرندپری مراکش در گفت وگویی که با هفته نامه «مشعل» داشت، از هدف اصلی خود یعنی دریافت سهمیه پارالمپیک پاریس خود گفته بود؛ هدفی که امروز بعد از تلاش و تمرین های فراوان موفق شد تا به آن دست یابد. متقیان در بخشی از این مصاحبه گفته بود: «از الان به کسب سهمیه پارالمپیک ۲۰۲۴ و ارتقای رکوردم در مسابقات جهانی پاریس فکر می کنم. در تیرماه سال آینده ابتدا به مسابقات جهانی فرانسه می روم که هدفم قهرمانی و کسب سهمیه است و چهار ماه بعد، راهی مسابقات آسیایی می شوم که این 2 مسابقه، بهترین تمرین برای قهرمانی در پارالمپیک پاریس در سال 2024 است.» بانوی طلایی ایران حالا تمام تلاش خود را می کند تا با انجام تمرین های مختلف و افزایش آمادگی خود در مسابقات پارالمپیک پاریس شرکت کرده و دومین مدال طلای خود را از مسابقات پارالمپیک به دست آورد. برای این قهرمان عزیز کشورمان آرزوی موفقیت می کنیم.
زمانی که بحث استعدادیابی در شهرهای مختلف کشور می شود، بی شک فرزندان نفتی به خصوص در حوزه ورزش همیشه حرفی برای گفتن دارند. این بار ایلیا صالحی پور یکی از نوجوانان خانواده نفت از شهر مسجد سلیمان توانست در مسابقات وزنه برداری قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا که در دهلی نو برگزار شد، در دسته 81 کیلوگرم رده سنی نوجوانان شرکت کند. این وررزشکار نوجوان در یک ضرب با ۱۴۰ کیلوگرم، دوضرب با ۱۷۳ کیلوگرم و درمجموع با ۳۱۳ کیلوگرم، به سه مدال نقره دست پیدا کرد. او فرزند یکی از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب و عضو باشگاه نفت و گاز مسجدسلیمان است. به همین دلیل می توان او را یکی از نتایج موفق استعدادیابی و آموزش حرفه ای که در ورزش نفت دنبال می شود، دانست.
رویای ایلیا صالحی پور درست همانند دیگر ورزشکاران ملی پوش کشورمان، حضور در المپیک و کسب مدال طلای این مسابقات است.
او با پشت کاری که از خود نشان داده و با عضویت در تیم ملی نوجوانان کشورمان و با دریافت سه مدال نقره نشان داده است که می تواند یکی از نام آوران ورزش کشورمان در رشته وزنه برداری باشد.
با کسب چهار مدال طلا ، نقره و برنز
نمایندگان ایران با حضور در مسابقات ورزش شرکتی جهان که در روسیه برگزار شد، توانستند 4 مدال رنگارنگ کسب کنند. دومین دوره مسابقات ورزش شرکتی جهان به میزبانی کشور روسیه با حضور بیش از دو هزار ورزشکار از20 کشور جهان از ۱۸ الی۲۶ مردادماه در مسکو برگزارشد. دراین مسابقات، نمایندگان ایران از شرکت پتروشیمی جم و شرکت پتروشیمی آریا ساسول در رشته دو و میدانی موفق به کسب چهار نشان رنگارنگ شدند. احمد فرود، ازشرکت پترشیمی جم در 1500 متر و سه هزار متر با کسب دو مدل طلا، هادی خوبیاری در ماده 1500 متربا کسب یک نشان نقره و افشین بهمنی نیز از واحد آتش نشانی با کسب یک نشان برنز، مدال آوران کاروان ورزشی اعزامی به مسابقات ورزش شرکتی جهان درمسکو بودند. حبیب سلیمان شعار، رئیس امور ورزش شرکت پتروشیمی جم در گفت وگو با «مشعل» درباره برگزاری این مسابقات گفت: مسابقات ورزش شرکتی جهان، مسابقاتی است که زیر نظر فدراسیون کارگری است و امسال دومین دوره آن در شهر مسکو برگزارشد.
وی با اشاره به اینکه اولین دوره این مسابقات نیز به میزبانی مسکو برگزار شده بود، اظهار کرد: این نوع از مسابقات به نوعی تعامل میان شرکت های جهان است و در رشته هایی برگزار می شود که کارکنان شرکت ها در آن رشته های ورزشی فعال هستند.
سلیمان شعار، با بیان اینکه دراین دوره از مسابقات ورزشکاران از20 کشور در24 رشته ورزشی حضور داشتند، تاکید کرد: دراین مسابقات، شرکت کنندگان در رشته های ورزشی به رقابت می پردازند که شرایط انجام آن در کارخانه ها فراهم شده است؛ رشته هایی مثل آمادگی جسمانی، بسکتبال دو نفره، فوتسال و فوتبال و بانوان و آقایان می توانند با قوانین آماتوری در آن حضور داشته باشند.
رئیس امور ورزش شرکت پتروشیمی جم گفت: ایران نیز در این دوره از مسابقات با 10 نماینده در رشته دوومیدانی شامل 4 ورزشکار از شرکت پتروشیمی جم، 3 ورزشکار از شرکت پتروشیمی آریا ساسول و 3 شرکت کننده آتش نشان از خوزستان و اصفهان حضور یافت و خوشبختانه توانستیم بخوبی عمل کنیم و 2 مدال طلا، یک نقره و یک برنز به دست آوردیم.
وی با اشاره به برگزاری مسابقات شرکتی جهان در مکزیک تصریح کرد: این مسابقات آذر امسال برگزار می شود و امیدوارم در این مسابقات نیز موفق باشیم.
سلیمان شعار یادآور شد: درمسابقات شرکتی جهان در مکزیک، شرکت کنندگان در رشته های مختلفی مثل فوتبال هفت نفره به رقابت خواهند پرداخت و ایران نیز در این رشته نماینده خواهد داشت.
پنجمین مسابقات انتخابی فرزندان پسر زیر25سال شرکت ملی گاز ایران، به میزبانی شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد در مشهد آغاز شد. در این رقابت ها 1200 ورزشکار در 12رشته ورزشی حضور دارند. یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش شهید هاشمی نژاد در مراسم افتتاحیه این مسابقات که با وقفه ای پنج ساله و بعد از پایان دوران کرونا از سرگرفته شده است، گفت: برگزاری المپیادهای ورزشی و مسابقات فرهنگی _ ورزشی ضمن حفظ و حراست از کیان خانواده، در شور، نشاط و بهروزی کارکنان، خانواده ها و فرزندان آنها تاثیرگذار خواهد بود. محمد عسگری، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی گاز ایران نیز در مراسم افتتاحیه این المپیاد فرهنگی - ورزشی بیان کرد: این رقابت ها در دو رده سنی ۱۷ تا ۲۵ سال و زیر ۱۷سال برگزار خواهد شد. تیم های شرکت کننده در رده سنی ۱۷ تا ۲۵ سال در ۱۲رشته ورزشی با هم رقابت می کنند و شرکت کنندگان در رده سنی زیر ۱۷ سال نیز در ۹ رشته ورزشی با هم رقابت خواهند داشت. نفرات برتر این رقابت ها برای حضور در رقابت های سراسری وزارت نفت انتخاب و اعزام می شوند تا با قدرت در این مسابقات شرکت کنند.
شناسایی استعدادهای ورزشی و آماده سازی ورزشکاران برای حضور در مسابقات صنعت نفت و در پی آن، راهگشایی ورزشکاران نخبه و مستعد برای حضور حرفه ای در رشته های مورد علاقه شان، از جمله اهداف این المپیادهای ورزشی برای برگزاری این دوره از مسابقات است. شرکت کنندگان دراین رقابت ها، در رشته های ورزشی شنا، شطرنج، بدمینتون، بسکتبال، والیبال، فوتبال، تنیس روی میز، کشتی آزاد و فرنگی و دوو میدانی باهم رقابت می کنند.
تکواندوکاران نفت و گاز زاگرس جنوبی، مبارزات دور برگشت رقابت های لیگ برتر نوجوانان کشور را با دو پیروزی پشت سرگذاشتند. دور برگشت مسابقات تکواندو نوجوانان لیگ برتری ایران، با برگزاری سه دیدار از هفته های یازدهم تا سیزدهم به جریان افتاد. در این رقابت ها، نوجوانان شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی بعد از اینکه در هفته یازدهم با قرعه استراحت روبه رو شدند، مقابل تیم های سوادکوه و ساوالان در هفته های دوازده و سیزده مسابقات به میدان آمدند. این تیم برابر تیم سوادکوه، تیم سوم لیگ توانستند پیروزی 6 بر 4 را به نام خود ثبت کنند. همچنین در ادامه مسابقات توانستند با حساب ۱۰ بر صفر ساوالان مشگین شهر را شکست دهند. با این دو پیروزی، یاران زاگرس جنوبی ۲۶ امتیازی شدند و در حالی که یک دیدار کمتر دارند، فاصله امتیازات خود را با تیم صدرنشین کمتر کردند. مس سونگون تبریز اکنون با ۳۷ امتیاز صدرنشین لیگ برتر است.
در دو هفته اخیر رقابت های لیگ برتر نوجوانان تکواندو کشور که به مدت یک روز در تهران جریان داشت، تیم تکواندو نفت و گاز زاگرس جنوبی با این ترکیب به میدان آمد:
وزن اول: حسین رضا زاده، عرشیا زارع
وزن دوم : آرمین محمدی
وزن سوم: جمشید اسماعیل زاده محمد صالح مظفری
وزن چهارم: مبین علی پور، غلامرضا گلابی
وزن پنجم: عرفان صادقی، آرش ضامنی، محمد امین پور ابراهیمی
وزن ششم: آریا گرامی سبحان محمدی
وزن هفتم: ایمان حاجی زاده، منصور بشر دوست
وزن هشتم: امین محمد احمدوند، محمدرضا یوسفی
وزن نهم: امیر محمد اشرافی
وزن دهم: امیر علی جعفری
سرمربی: رحیم صالحی، مربیان تیم: ایمان مهذبیه، رحیم عبودی، یوسف جنگجو رشیدی و احمدرضا مختاری، بدنساز: علیرضا فرزانه، مدیرفنی: حمید باقی نژاد. همچنین بر اساس اعلام کمیته مسابقات فدراسیون تکواندو، عنوان برترین سرپرست هفته سوم دوربرگشت این رقابت ها به آرش فدعم، سرپرست تیم زاگرس جنوبی تعلق گرفت.
باشگاه پالایش نفت آبادان برای فصل جدید لیگ برتر کشور، چند بازیکن ملی پوش جذب کرد. محمد حسن زاده، بازیکن فصل گذشته تیم بسکتبال ذوب آهن اصفهان، امیر صدیقی، بازیکن فصل گذشته تیم بسکتبال کاله آمل، نوید خواجه زاده، بازیکن فصل گذشته تیم بسکتبال آویژه صنعت مشهد و محمد ترابی، بازیکن فصل گذشته تیم بسکتبال مس رفسنجان، ملی پوشانی هستند که به عضویت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در آمده اند. حسن زاده که در پست پنج بازی می کند، سابقه عضویت در تیم های پتروشیمی، مهرام و پالایش نفت آبادان را در کارنامه خود دارد. صدیقی نیز بازیکن پست چهار است که پیش از این، در تیم های شهرداری گرگان و پالایش نفت آبادان بازی کرده بود. خواجه زاده نیز بازیکن پست سه و با سابقه عضویت در تیم های شیمید ور مهرام، به پالایش نفت آبادان پیوسته است. ترابی، بازیکن پست پنج است که سابقه بازی در تیم های ذوب آهن اصفهان و پالایش نفت آبادان را در کارنامه خود دارد. حماد سامری، این فصل هدایت آبادانی ها را عهده داراست.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات