طراحی، خرید، نصب و راه اندازی سیستم پایش آنلاین پارامترهای زیست محیطی گاز خروجی دودکش کوره های منطقه (ب) جنوبی شرکت پالایش نفت تهران از دیگر طرح های اجرا شده این پالایشگاه است که با هدف پایش آنلایش 9 دودکش کوره های منطقه (ب) جنوبی پالایشگاه تهران به منظور سنجش پارامترهای زیست محیطی و .... نهایی شده است.

دستیابی به استقرار سیستم اعلان و اطفای حریق مخازن باندوال شماره (یک) با هدف افزایش ایمنی مخازن (13 مخزن مستقر در باندوال شماره یک) در برابر حریق و جلوگیری از آتش سوزی و گسترش احتمالی آن به سایر مخازن، از دیگر دستاوردهای پالایشگاه تهران در دولت سیزدهم است. اجرای فاز اول طرح تصفیه پساب شهری هم از دیگر اقدامات پالایشگاه تهران به شمار می رود. هدف از اجرای این طرح، تامین آب به میزان 10 هزار متر مکعب در روز برای بخش های صنعتی پالایشگاه تهران از محل تصفیه پساب فاضلاب شهری و کمک به مدیریت بحران آب است.

پالایشگاه تهران تا پایان سال 1402 طرح هایی را چون ارتقای تکنولوژی و بهینه سازی سیستم های فرایندی و عملیاتی، احداث نیروگاه برق از منابع تجدیدپذیر و توسعه کسب و کار شرکت در قالب هلدینگ پتروپالایشی با خرید یک مجتمع پتروشیمی در کشور را در دستور کار دارد.

گفتنی است؛ این پالایشگاه برای ارائه خدمات به جوامع محلی، طرح های زیست محیطی چون حفظ و گسترش فضای سبز تا سطح 280 هکتار ( 70 درصد از اراضی پالایشگاه) را در نظر گرفته است.

پالایشگاه تهران، در مسیر تداوم و تولید عرضه محصولات سبز محیط زیستی گام هایی برداشته است که عبارتند از: تولید روزانه 7 میلیون لیتر بنزین پاک، 13 میلیون لیتر گازوییل یورو 4 در روز و تولید روزانه 5 میلیون لیتر نفت سفید بر اساس استانداردهای بین المللی برای تولید سوخت هوایی کشور.

همچنین این پالایشگاه، طی یک سال اخیر موفق به کسب جایزه ملی روابط عمومی دانش بنیان در نخستین اجلاس روز جهانی روابط عمومی در سال 1401، کسب نشان عالی مسؤولیت اجتماعی در مرداد سال 1401 و کسب تندیس طلایی مسؤولیت اجتماعی در چهارمین اجلاس سراسری مسؤولیت پذیری اجتماعی با رویکرد تکریم از چهره های نامی صنعت و اقتصاد کشور در سال 1400 شده است.

 

 پالایشگاه آبادان؛

 اجرای طرح تثبیت ظرفیت پالایشی  فاز 2

با توجه به موقعیت ممتاز پالایشگاه آبادان مثل نزدیک بودن به منابع حوزه های نفتی و هم مسیری با خط لوله فراورده های غرب کشور که تامین کننده نیاز قطب های مصرف کشور هستند، همچنین ساحلی بودن آن که فراورده های مازاد پالایشگاه مانند نفت سفید، گاز مایع و نفت کوره با سهولت بیشتر و با کمترین هزینه، قابل صدور به بازارهای بین المللی است، طرح تثبیت ظرفیت پالایش روزانه 360 هزار بشکه در پالایشگاه آبادان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .

هدف از اجرای این طرح، دستیابی به 360 هزار بشکه نفت در روز با از سرویس خارج کردن واحدهای فرسوده و قدیمی و ساخت یک پالایشگاه کامل به ظرفیت روزانه 210 هزار بشکه خوراک نفت خام، تولید محصولات بر اساس استانداردیورو 5، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش تولید نفتگاز/ بنزین با بهبود تکنولوژی تولید و کاهش تولید نفت کوره از 45 درصد به حدود 28 درصد برشمرده شده است.    

بخش نخست فاز دوم تا پایان سال 1401 راه اندازی شد و به مناسبت هفته دولت و تا پایان سال، سایر واحدهای بخش اول فاز 2 شامل واحدهای تولید هیدروژن، هیدرو کراکر، آمین، آب ترش، واحد گوگرد سازی و برج تفکیک نفتا از واحد تصفیه هیدروژنی نفتا، در مرحله آماده سازی برای شروع راه اندازی و بهره برداری قرار می گیرد.  بخش دوم طرح فاز 2 پالایشگاه آبادان شامل واحدهایCCR، NHT، KHT، GHT و ISOMER است که در مرحله تامین منابع مالی و شروع مراحل اجرایی قرار دارد. 

 

 پالایشگاه امام خمینی (ره)

  احداث واحد کک سوزنی

فرایند کک سازی تاخیری به منظور تولید محصولات با ارازش افزوده بالاتر در پالایشگاه های نفت رایج است. محصولات حاصل از این فرایند، شامل محصولات مایع میان تقطیر، گاز مایع، گازهای سبک و کک جامد می شود.  محصول جامد این فرایند، کک نفتی است که به صورت کک سوختی، کک اسفنجی و کک سوزنی تولید می شوند و در صورتی که کک تولیدی مشخصات کک سوزنی را داشته باشد، می تواند در صنایع تولید فولاد برای ساخت الکترودهای گرافیتی مورد استفاده قرار گیرد.  در حال حاضر مصرف سالانه صنایع فولاد کشور، حدود 54 هزار تن الکترود گرافیتی است و از آنجا که در صنایع فولاد تا کنون هیچ جایگزینی برای الکترودهای گرافیتی وجود ندارد، کک سوزنی یک ماده اولیه راهبردی برای این صنایع به شمار می رود.  در حال حاضر در پالایشگاه شازند به دلایل فنی امکان ارسال تمام ته مانده برج خلأ به واحد RCD ممکن نیست.

گفتنی است، بر اساس مذاکرات میان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، پالایشگاه شازند و گروه صنایع ایمیدرو، با توجه به محدودیت های موجود در تامین خوراک کم گوگرد، کک سوزنی با گوگرد یک درصد تولید می شود.  با اجرای این طرح، حذف کامل نفت کوره و تولید محصولات با ارزش بالاتر مانند بنزین و نفتگاز، همچنین تولید کک سوزنی با برآورد سرمایه مورد نیاز 450 میلیون یورو برای صنایع فلزی کشوری، بویژه صنایع آلومینیوم صورت می گیرد.

اکنون این طرح با 100 درصد پیشرفت، از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در طراحی پایه قرار دارد و به مناسبت هفته دولت از پایولت نصب شده در پژوهشگاه صنعت نفت رونمایی می شود. 

 

 پالایشگاه بندرعباس 

 طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین

 با توجه به نوع نفت خام تخصیصی به پالایشگاه بندرعباس که در مواردی میزان گوگرد نفت کوره تولیدی آن خارج از محدوده استاندارد ملی است، این پالایشگاه با مشکلات فراوانی در زمینه تحویل نفت کوره به مبادی داخلی روبه رو شده است. از سوی دیگر با تحریم صنایع فولاد و آلومینیوم کشور و نیاز این دو صنعت به کک سوزنی و کک اسفنجی در مراحل فرایند تولید محصول نهایی، تفاهمنامه احداث و خرید تضمینی کک تولیدی پالایشگاه های مذکور بین شرکت ملی پالایش و پخش و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) امضا شد.  از جمله اهداف و دستاوردهای پروژه می توان به تبدیل نفت کوره به فراورده های سبک تر با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست، افزایش ظرفیت تولید بنزین بر اساس استاندارد یورو ۵ و ارتقای کیفیت فراورده ها، فراهم شدن زمینه های اشتغال مولد و مستمر و ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی شاغل در پروژه ها و ارتقای توانمندی شرکت های داخلی برای حضور مؤثرتر در عرصه رشد اقتصادی و پیشرفت صنعتی کشور اشاره کرد.

 

پالایشگاه تبریز

 طرح جامع ارتقای کمی و کیفی

با طرح جامع ارتقای کمی و کیفی فراورده های پالایشگاه تبریز و کاهش تولید نفت کوره، اهدافی چون تقلیل تولید نفت کوره به کمتر از ۱۰ درصد خوراک فراورشی، کاهش محتویات گوگردی نفت کوره به کمتر از 5 درصد وزنی، افزایش تنوع محصولات و تولید روغن پایه مطلوب بازارهای هدف و ... محقق می شود.

هدف از اجرای پروژه واحد تصفیه گازوییل، تکمیل ظرفیت واحد تصفیه گازوییل با راه اندازی واحدهای بالادستی و پایین دستی برای تولید محصول گازوییل با استاندارد یورو ۵ از 15 هزار بشکه به 30 هزار بشکه در روز است.

واحد خالص سازی هیدروژن PSA 99.8 درصد پیشرفت دارد و واحد بازیافت گازهای انتهایی واحد گوگرد TGT 99.8 درصد و واحد بازیافت گوگرد SRP از 99.8 درصد پیشرفت برخوردارند.

از دیگر طرح های در دست اقدام پالایشگاه تبریز می توان به طرح جامع اشاره کرد. درصد پیشرفت پروژه در ۳ ماهه اول امسال 53/0در صد است.

در زمینه جذب نیرو باید گفت که برای بخش مهندسی طرح جامع ۴۰۰ نفر و برای بخش اجرایی آن حدود۲۵۰۰ نفر نیرو در نظر گرفته شده است.

 

 پالایشگاه شیراز

 اجرای طرح تولید نفتگاز یورو 5

در بخش واحد نفتگاز پروژه بهینه سازی پالایشگاه شیراز، محصول نفتگاز با سولفور ۶ تا ۷ هزار PPM به نفت گاز یورو۵ تبدیل می شود.  هدف از اجرای پروژه جداسازی نفتا و ایزومریزاسیون، تولید محصول Isomerate با عدد اکتان 88، به روز رسانی سیستم کنترل دو عدد بویلر 120 تن در ساعت و یک عدد GTG، طرح مذکور با ایجاد واحد Naphtha Splitter با ظرفیت 6500 بشکه در روز و یک واحد ایزومریزاسیون با ظرفیت ۵۰۰۰ بشکه در روز است. از دیگر طرح های در دست اقدام پالایشگاه شیراز می توان به پروژه گوگردزدایی از محصولات میان تقطیر اشاره کرد. هدف از اجرای این پروژه، بهبود کیفیت محصول نفتگاز(DHT) از محصولات میان تقطیر با هدف دستیابی به گازوییل یورو ۵ و کاهش میزان گوگرد گازوییل با ظرفیت 26 هزار بشکه در روز به همراه سرویس های جانبی است. پیش بینی می شود این طرح نیمه دوم سال 1403 به اتمام برسد. همچنین این پالایشگاه، طرح خط انتقال برق 230 کیلو ولت را نیز در دستور کار دارد. هدف از این طرح، تامین برق پایدار برای مصارف پالایشگاه از جمله ادوات و تجهیزات، روشنایی و ... است.

 

 پالایشگاه کرمانشاه

 افزایش ظرفیت کیفی سازی محصولات

پروژه افزایش ظرفیت کیفی سازی محصولات و کاهش تولید نفت کوره شامل واحدهای تقطیر در خلأ ۱۸۰۰۰ بشکه در روز، تصفیه هیدروژنی نفتگاز ۸۷۹۴ بشکه در روز، حذف بنزن از بنزین ۱۵۰ بشکه در روز و ... است. هدف از اجرای این پروژه، کاهش نفت کوره و افزایش تولید محصول نفتگاز محصولات ویژه مانند آیزوفید، روغن پایه و ته مانده تقطیر در خلأ است.  مجوز محیط زیست و سازمان خصوصی سازی اخذ و مشاور طرح انتخاب و کتابچه EPC آماده شده که به محض تایید وام از سوی بانک مرکزی، پروژه اجرایی می شود.

 

 ستاره خلیج فارس

 راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی

با راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفتگاز، فراورده تولیدی پالایشگاه بر اساس استانداردهای تکلیفی بوده و تولید بنزین یورو ۵ از سوی واحد جدید اکتانایزر _ احیای پیوسته کاتالیستی (OCT/CCR)، با برآورد سرمایه اولیه حدود ۵۰۰ میلیون دلار مطابق با طرح توسعه در مرحله تهیه شرح خدمات برای برگزاری مناقصهEPC است.

 

 پالایشگاه لاوان

 طرح احداث تقطیر در خلأ جدید و واحد قیرسازی

هدف از پروژه طرح احداث تقطیر در خلأ جدید و واحد قیرسازی، حذف فراورده نفت کوره و تامین نفت کوره کم گوگرد برای سوخت بانکرینگ است. گفتنی است؛ برای انجام پروژه تکلیفی تولید نفت کوره کم گوگرد زیر ۵۰۰۰PPM به میزان ۳۰۰۰ بشکه در روز، گوگردزدایی از نفت کوره طراحی شده است.