وزارت نفت پیشتاز  در تحقق مسؤولیت اجتماعی

گام های پرشتاب  در مسیر توسعه و آبادانی

مشعل  وزارت نفت دولت سیزدهم در امر ایفای طرح های مسؤولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه، دستاوردهای ارزشمندی را ثبت کرده است. اقدام های گسترده ای که در حوزه نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آبرسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی به انجام رسیده، نشان از آن دارد که وزارت نفت افزون بر انجام فعالیت های ذاتی خود،توانسته است نقشی موثر در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم ایفا کند.

 مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، در سال های اخیر بر اساس مسؤولیت های اجتماعی نفت، در تمامی مناطق نفت خیز طرح ها و برنامه هایی را به معرض اجرا گذاشته و این برنامه ها، تاثیرات غیرقابل انکاری بر پایداری این صنعت و اثرگذاری بر سایر بخش ها از جمله جامعه محلی و پیرامونی داشته است.  بر پایه مستندات و شواهد موجود، اقدام های انجام شده درباره کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در هشت حوزه اصلی شامل آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی به طور گسترده در حال انجام است و هفته دولت فرصتی است برای مرور آخرین دستاوردهای صنعت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی.

تعریف

 5881  طرح  عام المنفعه

از ابتدای شهریور 1400 تا پایان خرداد امسال،تعداد 5 هزار و 881 پروژه به تفکیک یکهزار و 65 طرح آموزشی، یکهزار و 638 طرح ورزشی، 353 پروژه بهداشتی، 441 پروژه راه، 203 طرح آبرسانی، 53 طرح برق رسانی، یکهزار و 661 طرح هادی و 467 پروژه خدماتی با اعتباری بالغ بر 16 هزار و 100 میلیارد تومان تعریف شده که از میان آنها 4 هزار و 564 پروژه در دست اقدام و یکهزار و 317 پروژه نیز تکمیل شده است. بر اساس آخرین آمار و اطلاعات به دست آمده از مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تعداد 436 طرح آماده برای افتتاح است و در هفته دولت امسال به بهره برداری می رسد که هزینه کرد اجرای آنها، رقمی بیش از 9 میلیون و 214 هزار ریال است.

بهسازی معابر روستایی

بهسازی و آسفالت معابر روستاهای شهرستان های سیروان استان ایلام و دشت آزادگان به ترتیب با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ و 30 میلیارد ریال به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران انجام شد. طرح بهسازی روستاهای استان ایلام، شامل ۱۴ هزار مترمربع آسفالت، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است. همچنین معابر روستاهای شهرستان دشت آزادگان استان خوزستان شامل بریچیه سفلی، جرگه سیدعلی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سید عزیز و صگورفریح بوده که خرداد امسال بهسازی و آسفالت شد. معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.

توجه به سرانه فضای ورزشی

با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اقدام به احداث زمین های چمن مصنوعی در روستاهای استان های کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان کرده است. بر این اساس، 6 پروژه زمین چمن مصنوعی در استان کهگیلویه و بویراحمد با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال احداث شده که این فضای ورزشی در روستای درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام به بهره برداری رسیده است. تکمیل ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای هرمزگان نیز با اعتباری افزون بر 22 میلیارد و 500 میلیون ریال تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شده است. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان احداث و به بهره برداری رسیده است. زمین چمن مصنوعی و تعویض کفپوش سالن ورزشی شهرستان مزداوند هم از محل اعتبار مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به بهره برداری رسید.

تکمیل واحدهای مسکن مهر

پروژه بزرگ ۵۰۰ واحدی مسکن مهر شهرک ولیعصر مسجدسلیمان با مبلغی معادل ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران با همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان از ابتدای سال ۱۴۰۰ کلید خورد. در مدت ۱۸ ماه از اجرای پروژه، ۲۵۵ واحد مسکونی تکمیل و به مردم مسجدسلیمان که در مناطق آلوده و نفت خیز زندگی می کردند، تحویل داده شده که آنها هم اکنون ساکن هستند. ۲۴۵ واحد دیگر هم تکمیل شده و تنها محوطه سازی آن باقی مانده که به محض تکمیل عملیات آماده سازی، این تعداد واحد مسکونی هم تحویل می شود. واحدها شامل ۳۱ بلوک طبقاتی با سازه فلزی است که ۶ بلوک آن دارای ۵ طبقه و چهار واحد مسکونی به مساحت ۱۰۰ مترمربع است که در مجموع ۱۲۰ واحد مسکونی می شود و ۲۵ بلوک دیگر شامل ۴ طبقه و هر طبقه شامل سه واحد ۱۱۰ متری است.

احداث شبکه های آبرسانی

کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آبرسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها از نمونه اقدام هایی است که بخش مهمی از بودجه مسؤولیت های اجتماعی وزارت نفت را به خود اختصاص داده است. بیشترین تکالیف حوزه آبفا متعلق به استان خوزستان است که با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی در اغلب روستاهای این استان اجرا شده است. همچنین طرح های آبفا استان بوشهر که شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ است، در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال در دستور کار مدیریت عمران مناطق نفت خیز قرار دارد. بر همین اساس، در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی اجرا می شود. در خراسان رضوی، طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور با اعتبار 40 میلیارد ریال تکلیف شده است.همچنین در شهرستان های بیرجند استان خراسان جنوبی، یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار 50 میلیارد ریال اجرایی می شود و در نهایت در استان سیستان وبلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی به اجرا برسد.

رونق مدرسه سازی

وزارت نفت در قالب طرح های آموزشی مسؤولیت های اجتماعی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال، موفق شد اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ یکهزار و ۱۹۶ مترمربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده، برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای یکهزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد. با این میزان اعتبار همچنین مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای یکهزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیربنای ۷۸۹ مترمربع، دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای یکهزار و ۶۹۲ مترمربع، مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک، تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک و ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق(ع) بهرباغ با زیربنای یکهزار و ۵۳۸ مترمربع از دیگر طرح هایی بود که به عنوان طرح های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت انجام شد و به بهره برداری رسید. با این اقدام ها مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد سرانه آموزشی را بهبود بخشد و با ارتقای سطح کمی و کیفیت مراکز آموزشی به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار مناطق پیرامونی نفت کمک کند. دولت سیزدهم در دو سالی که از فعالیت آن می گذرد، تلاش کرده است با نگاهی ویژه به مسؤولیت اجتماعی در همه بخش ها ازجمله صنعت نفت گام های رو به جلویی در مسیر تحقق این مهم بردارد و آن را با اجرای طرح های عام المنفعه عملیاتی سازد. بی تردید،این دولت در ادامه راه که دو سال از آن باقی مانده، برای دستیابی به وعده های خود در این مسیر باید گام های رو به جلوی دیگری بردارد؛ گام هایی که نیازمند ارائه برنامه های جدید و عزمی همه جانبه در دولتمردان است.