تغذیه اژدهای زرد از ذخیره سازی های نفت

چین در ژوئیه 2023 میلادی به دلیل کاهش واردات و بالا ماندن فعالیت پالایشگاه ها به منظور پاسخگویی به تقاضای فزاینده داخلی و افزایش صادرات فراورده های نفتی، به سراغ برداشت از ذخیره سازی های نفت خام خود رفت. پالایشگاه های چین در ماه ژوئیه امسال روزانه حدود 510 هزار بشکه از ذخیره سازی های نفت این کشور استفاده کردند که این اتفاق برای نخستین بار در 33 ماه گذشته رخ می دهد.

چین هیچگاه حجم نفت خام ورودی یا خروجی از ذخیره سازی های راهبردی و تجاری را فاش نمی کند، اما می توان با کسر مقدار نفت خام فرآوری شده از کل نفت خام وارد شده و تولید داخلی، رقم آن را تخمین زد. بر اساس داده های منتشر شده در 15 اوت (24 مردادماه) از سوی اداره ملی آمار چین، پالایشگاه های این کشور آسیایی در ماه ژوئیه امسال 63 میلیون و 130 هزار تن معادل روزانه 14 میلیون و 870هزار بشکه نفت خام فرآوری کردند.این مقدار در مقایسه با دوره مشابه سال 2022 میلادی 17.4 درصد افزایش نشان می دهد که دومین رقم بالای مجموع ماهانه بر اساس بشکه در روز به شمار می آید. در دوره مورد بررسی حجم نفت خام در دسترس پالایشگران 14 میلیون و 360 هزار بشکه در روز بود که این رقم شامل واردات روزانه 10 میلیون و 290 هزار بشکه ای و تولید داخلی روزانه چهار میلیون و 70 هزار بشکه ای می شود. با کم کردن توان بهره گیری از ظرفیت پالایشی از کل نفت خام موجود، 510 هزار بشکه در روز کسری می ماند. برای نخستین بار از نوامبر 2021 میلادی است که حجم فرآوری نفت خام در پالایشگاه ها از کل نفت خام موجود فراتر رفت و شکاف در آن طول یک ماه به روزانه 375 هزار بشکه رسید.

محرک اصلی نوسان برای برداشت از ذخیره سازی های نفت خام در ماه ژوئیه امسال، کاهش واردات در کنار بالا رفتن مقدار بهره گیری از ظرفیت عملیاتی پالایشگاه های نفت بود. واردات نفت خام چین در ماه ژوئیه امسال روزانه 2 میلیون و 380 هزار بشکه کاهش یافت، این رقم در ماه ژوئن روزانه 12 میلیون و 670 هزار بشکه و کمترین رقم مجموع ماهانه از ژانویه امسال بوده است.کاتالیزور احتمالی کاهش واردات نفت خام چین، قیمت های بالاتر این کالای راهبردی بوده است و این شرایط در زمانی بیشتر محموله های وارداتی ماه ژوئیه برنامه ریزی می شد، غالب بود.

 تأثیر قیمت نفت خام

شاخص قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال از پایین ترین سطح 72 دلار و 97 سنت به ازای هر بشکه در 17 مارس سال جاری میلادی به 87 دلار و 33 سنت برای هر بشکه در 12 آوریل رسید. این به آن معناست که پالایشگاه های نفت چین با هزینه های بالاتری برای دریافت نفت در ماه ژوئیه روبه رو خواهند بود، به ویژه از آنجا که تأمین کنندگان اصلی نفت مورد نیاز پالایشگران چینی کشورهایی از خاورمیانه مانند عربستان هستند نیز قیمت انواع نفت صادراتی خود را افزایش می دهند.کاهش قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ادامه ماه آوریل سال جاری میلادی که تا اواخر ژوئن هم تداوم داشت، ممکن است سبب شود پالایشگاه های چینی واردات نفت خام خو در ماه های اوت و سپتامبر را افزایش دهند، به طوری که مؤسسه ریفاینی تیو اویل ری سرچ (Refinitiv Oil Research) پیش بینی می کند که در این ماه روزانه 11 میلیون و 910 هزار بشکه وارد شود.با این حال، افزایش قیمت برنت در هفته های اخیر ممکن است پالایشگاه های نفت چین را به سمت واردات متعادل در سه ماه چهارم سال جاری میلادی سوق دهد.قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال از رقم 72 دلار و 26 سنت برای هر بشکه در 27 ژوئن امسال با 21.2 درصد افزایش به اوج 87 دلار و 55 سنت در نهم اوت رسیده است.

تصمیم عربستان سعودی، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان برای تمدید کاهش تولید داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای نفت بازار را مطمئن کرد که کشورهای توسعه یافته با رکود روبه رو نخواهند شد.قیمت های جهانی نفت خام ازآن زمان به دلیل نگرانی درباره شرایط اقتصادی چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، کاهش یافت و به 83 دلار و 45 سنت برای هر بشکه رسید.

عامل دیگری که سبب برداشت چین از ذخیره سازی های نفت خام این کشور شد، تقویت صادرات فراورده های نفتی بوده است که در ماه ژوئیه به 5 میلیون و 310 هزار تن رسید که این رقم نسبت به ماه ژوئن 17.7 درصد و نسبت به ژوئیه سال گذشته میلادی 55 درصد افزایش یافت.پالایشگاه های چینی از افزایش حاشیه های سود برای سوخت استفاده می کنند، به طوری که از 14 دلار و 78 سنت برای هر بشکه در چهارم ژوئیه به بالاترین قیمت اخیر 30 دلار و 90 سنت به ازای هر بشکه در دهم اوت رسید.اگر حاشیه سود برای فراورده های نفتی همچنان مطلوب باقی بماند و پالایشگاه های چینی سهمیه های صادراتی در دسترس داشته باشد، احتمال می رود در ماه های آینده به دنبال ادامه صادرات محصولات خود باشند که این شرایط به بالا نگه داشتن مقدار تولید کمک می کند.

 رشد 8 درصدی تولید نفت خام در پی بهبود تقاضا

برآوردهای اندیشکده انرژی دولتی چین (سی ان پی سی) حکایت از آن دارد که تولید درپالایشگاه های نفت چین درسال ۲۰۲۳ میلادی در پی بهبود تقاضا نزدیک به ۸ درصد افزایش خواهد یافت. برآوردهای این اندیشکده نشان می دهد با توجه به اینکه چین آماده بهبود تقاضای سوخت است، تولید پالایشگاه های نفت دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان کاهش سال گذشته میلادی را معکوس می کند و درسال جاری میلادی ۷.۸ درصد افزایش می یابد. مؤسسه تحقیقات اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین (ETRI) اعلام کرد توان عملیاتی پالایشگاه ها برای سال ۲۰۲۳ میلادی به سالانه ۷۳۳ میلیون تن یا ۱۴ میلیون و ۶۶۶ هزار بشکه در روز خواهد رسید. با توجه به تصمیم پکن برای احیای اقتصاد رو به افول خود پس از لغو محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا در دسامبر ۲۰۲۲ میلادی، انتظار می رود مصرف سوخت چین دوباره افزایش یابد. مؤسسه تحقیقات اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین نیز اعلام کرد که انتظار داریم مصرف فراورده های نفتی به تدریج در سال ۲۰۲۳ افزایش یابد. این مؤسسه تحقیقاتی در برآوردهای خود آورده است که این شرایط به افزایش ۶.۲ درصدی واردات نفت خام و رسیدن به رقم سالانه ۵۴۰ میلیون تن یا ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز منجر خواهد شد. این افزایش با پیش بینی های تحلیلگران مستقل مطابقت دارد که پیش بینی می کنند واردات نفت چین در سال جاری میلادی در نتیجه تغییر سیاست مقابله با کرونا و راه اندازی پالایشگاه های تازه ساز به بالاترین حد خود خواهد رسید. چین پس از توسعه اخیر درصنعت پتروشیمی اکنون به بزرگ ترین پالایشگر جهان تبدیل شده است.

 

منبع : رویترز

مترجم: امیر دشتی