تمجید رهبر انقلاب از اقدام های دولت سیزدهم
تکمیل زنجیره ارزش همراه با تخفیف خوراک
فرصت های همـــکاری ایران و کوبا در حوزه انرژی
مناسبترین راه کاهش گوگرد در نفت کوره
نقش مؤثر پژوهشگاه صنعت نفت در اجرای خدمات فناورانه
سفر به تاریخ موزههای نفت جهان موزه ای در خشن ترین شهر تگزاس
مقام معظم رهبری درگرامیداشت یاد وخاطره شهیدان رجایی وباهنر در دیدار با رئیس جمهوری و هیئت دولت با تمجید از عملکرد دولت سیزدهم در بخش های مختلف گفتند: افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز، از اقدام های قابل تقدیر دولت سیزدهم است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب اسلامی (چهارشنبه، هشتم شهریورماه) در دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت با قدردانی و تمجید از عملکرد خوب و قوی دولت در برخی بخش ها از جمله «کارهای زیربنایی»، «رشد شاخص های کلان اقتصادی» و «سیاست خارجی»، گفتند: افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز، همچنین راه اندازی چند هزار کارگاه تعطیل یا نیمه تعطیل، از اقدام های قابل تقدیر دولت سیزدهم است. رهبر انقلاب در تشریح برخی کارهای قوی دولت در بخش اقتصاد به رشد شاخص های کلان از جمله رشد اقتصادی به خصوص در بخش صنعت، افزایش رشد سرمایه گذاری، کاهش رشد نقدینگی، کاهش بیکاری، کاهش ضریب جینی و افزایش صادرات اشاره کردند و افزودند: تقویت نظام مالیاتی، افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز و راه اندازی چند هزار کارگاه تعطیل یا نیمه تعطیل، از دیگر اقدام های قابل تقدیر دولت است که البته اثرگذاری افزایش شاخص های کلان اقتصادی و اقدام های زیربنایی در زندگی مردم، نیاز به گذشت زمان دارد.
ایشان اظهار کردند:با وجود کارهای اساسی تحسین برانگیز دولت، متأسفانه مسائل معیشتی مانند غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت است، لازم است تورم نامطلوب دورقمی، هرچه ممکن است کاهش یابد وعدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم، ثبات نرخ ارز و رشد تولید، به عنوان شاخص های مهم در همه تصمیم ها و اقدام های دولت از جمله در برنامه هفتم توسعه، مورد توجه کامل قرار داشته باشد.
ایشان با اشاره به حمایت رهبری ازهمه دولت ها با گرایش ها و توانمندی های مختلف، کمک به قوه مجریه را وظیفه ای همگانی برشمردند و افزودند: عملکرد دو ساله این دولت، موجب تقدیر و تمجید است، اما متأسفانه به علت نارسایی در زبان رسانه ای دولت، فعالیت های خوب آن، به اندازه لازم و شایسته به اذهان مردم منعکس نشده است. حضرت آیت الله خامنه ای در علت یابی انعکاس ضعیف اقدام های خوب دولت در جامعه، دو نکته را بیان کردند: اول، ضعف اطلاع رسانی هنرمندانه دولت و دوم مشکلات معیشتی از جمله گرانی شدید برخی موادغذایی و گرانی مستأصل کننده در بخش مسکن که باعث شده همچون غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت شود. ایشان با اشاره به ضرورت افزایش کمی و کیفی کارهای خوب دولت در بخش فرهنگی، با اشاره به یک نکته مهم گفتند: فاصله بین واقعیت های کشور و عملکرد دولت و تلقی مردم از واقعیت ها، خیلی زیاد است که باید با استفاده از کارشناسان خبره، این فاصله را کم کنید.
حضرت آیت الله خامنه ای فعالیت های دولت در بخش سیاست خارجی از جمله سیاست ارتباط با همسایگان را بسیار خوب خواندند و گفتند: باید با هیچ همسایه ای مناقشه ای نداشته باشیم و اگر مناقشه ای هم هست، تبدیل به همکاری شود؛ گام هایی در این زمینه برداشته شده که باید ادامه یابد. ایشان افزودند: ما حق نداریم از جایگاه بالا و متکبرانه با مردم حرف بزنیم، زیرا ما اصلاً کسی نیستیم و آنچه هست متعلق به مردم است و اگر مسئولیتی هم به ما داده شده، اولا مردم داده اند و ثانیاً برای خدمت به مردم است. رهبرانقلاب کارهای دولت در بخش های مدیریتی را هم مهم دانستند و گفتند: حضور در بین مردم و مواجهه مستقیم و صمیمی و متواضعانه با آنها، بسیار با ارزش است.
رهبر انقلاب بار دیگر اولویت اصلی کشور را اقتصاد و فرهنگ خواندند و درباره شعار سال گفتند: مهار تورم هم با رشد تولید حاصل می شود، بنابراین رشد تولید مهم ترین کار است و باید در صدر توجهات باشد.
حضرت آیت الله خامنه ای حمایت از تولید و برداشتن موانع سر راه تولیدکنندگان را دو راهکار اساسی برای رشد تولید بیان کردند و افزودند: حمایت های قانونی، سهل شدن فعالیت های تولیدی، حمایت های مالی و تأمین منابع در حدی که وظیفه دولت است و حمایت فرهنگی یعنی ترغیب مردم به استفاده از محصولات داخلی مهم ترین راه های رشد تولید است.
ایشان افزودند: البته باید مراقب بود که برخلاف برخی دوره های گذشته، منابع ارزی و ریالی اختصاص داده شده به تولید سر از کارهای دیگر درنیاورد و برخی اشخاص «بازیگر با مسائل و اطلاعات اقتصادی» با استفاده از گریزگاه ها، سودهای کلان نامشروع به جیب نزنند.
رهبر انقلاب با اشاره به تکالیف دولت در برنامه هفتم، از دولت خواستند در همه کارها و تصمیم های اقتصادی چند نقطه مهم و قابل سنجش مانند عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم، ثبات نرخ ارز و رشد تولید را مراقبت و رعایت کند و تصمیم های اقتصادی با توجه به تأثیر آنها بر روی این شاخص ها گرفته شود.
حضرت آیت الله خامنه ای مسئله معیشت مردم را مسئله ای بسیار مهم برشمردند و افزودند: مشکلات معیشتی مانند گرانی مسکن و اجاره خانه باعث می شود همه کارهای خوب و پرزحمت دولت تحت الشعاع قرار گرفته و از چشم ها دور بماند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به آمارهای مسئولان درباره کاهش تورم از ابتدای دولت، افزودند: این کاهش خوب است، اما کافی نیست، زیرا استمرار تورم دورقمی برای چند سال پیاپی نامطلوب است و باید تلاش کرد هرقدر ممکن است کم شود.
ایشان دولتمردان را به بی اعتنایی به جوسازی ها و حاشیه ها توصیه کردند و گفتند: ممکن است عده ای با فعالیت شدید در فضای مجازی به دنبال جنجال برای جلوگیری از یک اقدام دولت یا تحمیل اقدامی به دولت باشند، اما اگر آن تصمیم یا اقدام شما، سنجیده و اندیشیده شده است، نباید به جنجال های گروه های فشار توجه کنید بلکه با توکل به خدا گام ها را محکم و با پیگیری کامل بردارید.
حضرت آیت الله خامنه ای ابراز امیدواری کردند به توفیق الهی موفقیت های دولت در مدت باقیمانده از مسئولیت، مضاعف باشد.
سیدابراهیم رئیسی نیز در این دیدار با بیان گزارشی از چالش های پیش روی دولت در زمان آغاز به کار همچون کرونا، کسری بودجه و کمبود کالاهای اساسی به برشمردن رویکردها و اقدام های دولت برای عبور از این موانع اشاره و اظهار کرد: افزایش تولید نفت و گاز وحل کامل مشکل باقی ماندن ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی آب، از مهم ترین اقدام های دولت سیزدهم بوده است.
وی تصریح کرد: رشد چهار درصدی تولید در دو سال پیاپی، کاهش نرخ بیکاری به ۸.۲ درصد، رونق بی سابقه تجارت کشور، افزایش تولید نفت و گاز و حل کامل مشکل باقی ماندن ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی آب، از اقدام های دولت سیزدهم بوده است.
رئیس جمهوری برنامه ریزی برای حل ۲۲ هزار مگاوات ناترازی برق، تدبیر دولت برای رفع تنش آبی و حل مشکل ۳۵۰۰ روستا، افزایش تولید گاز برای کاهش ناترازی در بخش گاز، برنامه ریزی برای اصلاح نظام بانکی، کاهش رشد نقدینگی از ۴۰ درصد به ۲۷ درصد، تمرکز روی اصلاح نظام و ساختار بودجه، همچنین افزایش ۱۵ هزار تخت بیمارستانی از ابتدای دولت، پوشش فراگیر بیمه سلامت، رشد کمی و کیفی شرکت های دانش بنیان را از دیگر اقدام های دولت در دو سال اخیر برشمرد.
وی تمرکز دولت بر کار بی وقفه و پرهیز از درگیر شدن در حاشیه ها را سیاست دولت خواند و تصریح کرد: با کمک و مشارکت و نقش آفرینی خود مردم، پروژه دشمن برای منزوی کردن ایران در جهان و ناامید کردن مردم در داخل شکست خورد.
وزیر امور خارجه:
وزیر امور خارجه با بیان اینکه پول مسدود شده ای در هیچ کشوری نـداریــم،گفـت: صحبت هایی همچون نفت در مقابل غذا صحت ندارد.
حسین امیرعبداللهیان روز دوشنبه (ششم شهریورماه) در حاشیه حضور در مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری اظهار کرد: درباره صادرات گاز و برق ایران به عراق دائم به دارایی های ایران در بانک تی بی ای عراق افزوده می شود که به طور مستمر بانک مرکز خریدهایی را که نیاز است اعلام می کند.
وی افزود: پیگیری های جدی در دولت سیزدهم برای دریافت پول های بلوکه شده انجام شده است، سال گذشته ۳۹۰ میلیون پوند مطالبات از انگلیس را که مربوط به پیش از پیروزی انقلاب بود دریافت کردیم و برای مصارفی که خودمان ترجیح دادیم، استفاده شد و صحبت هایی همچون نفت در مقابل غذا صحت ندارد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره مزایای پیوستن ایران به بریکس تصریح کرد: چند عامل باعث شد ایران از نخستین کشورهایی باشد که عضویت آن در بریکس پذیرفته می شود، عامل نخست این بود که آیا ایران در بین ۴۰ کشور متقاضی پیوستن به بریکس، شاخص های لازم را دارد یا خیر؟ که با کارشناسی های لازم پنج عضو اصلی به این جمع بندی رسیدند که ایران توانمندی ها و شاخص های لازم را دارد.
امیرعبداللهیان گفت: از دیگر بحث ها این بود که آیا ایران که تحت تحریم ها قرار دارد، می تواند به عضویت درآید که با نگاه به تمامی این مسائل عضویت ایران پذیرفته شد. وی ادامه داد: نقش دیپلماسی سران در پیوستن به بریکس خیلی حائز اهمیت بود. رئیس جمهوری در تماس با رؤسای پنج کشور اصلی رایزنی داشت و دستگاه دیپلماسی از تمامی ظرفیت ها استفاده کرد و سرانجام دیپلماسی فعال و توجه رئیس جمهوری سبب شد ایران عضو رسمی بریکس شود.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: ایران با عضویت در بریکس وارد ائتلافی جدید شده است که می تواند قدرت اقتصادی و همکاری های بین المللی در نظام مبتنی بر چندجانبه گرایی را افزایش دهد.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: صنعت نفت به ویژه در بخش گاز طی دو سال گذشته افتخارهای بزرگی کسب کرده که از جمله آن می توان به گشایش فازهای ۱۴ و ۱۱ مجتمع گاز پارس جنوبی، دیپلماسی موفق انرژی و افزایش صادرات گاز اشاره کرد.
مجید چگنی شامگاه دوشنبه (۶ شهریورماه) در نشست مشترک هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران با هیئت رئیسه مجتمع گاز پارس جنوبی، با اشاره به اهمیت بزرگداشت اربعین شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) اظهار کرد: برپایی این مراسم میلیونی با این عظمت، با این شور و زیبایی، بی شک از اراده مدیران و مسئولان خارج و ذیل توجهات ائمه اطهار(ع) است که این سیل عظیم جمعیت با اشتیاق در این مراسم حضور می یابند.
وی با تبریک هفته دولت و روز کارمند و گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر گفت: باید تلاش کنیم که روحیه و نگاه این شهدای گرانقدر به مسئله کار و خدمتگزاری را در خود تقویت و کمک کنیم و همه همکاران با این دیدگاه آشنا و عجین شوند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به دستاوردهای دولت سیزدهم در صنعت نفت و گاز در دو سال گذشته افزود: در این مدت در حوزه گاز افتخارهای بزرگی نصیب مجموعه صنعت نفت و گاز کشور شد که بخش مهمی از این دستاوردها ماحصل رویکرد و نگاه شخص وزیر نفت به مسائل مدیریتی و کلان این صنعت است. چگنی با تأکید بر اینکه وزیر نفت بر ارکان مختلف صنعت نفت به ویژه صنعت گاز تسلط کارشناسی دارد، تصریح کرد: آقای اوجی تجربه کاری و ارتقای گام به گام از بدنه کارشناسی صنعت نفت تا بالاترین مدارج مدیریتی را در کارنامه خود دارد و بارها در موارد مختلف دیده شده که شخص وزیر نفت در شرایط سخت، همپای نیروهای صف و ستاد در میدان حضور دارد. جالب اینکه شخص وزیر در موضوع رفاهیات و حقوق کارکنان صنعت نفت، در نشست های فراسازمانی حضور یافته تا موضوعات و چالش های معیشتی سرمایه انسانی صنعت نفت کاهش یابد. وی با اشاره به دستاوردهای صنعت گاز کشور در ۲ سال گذشته بیان کرد: افتتاح فازهای ۱۴ و ۱۱ مجتمع گاز پارس جنوبی، دیپلماسی موفق انرژی و افزایش صادرات گاز و میعانات آن با وجود محدودیت های بین المللی و تحریم ها، حاکی از این واقعیت است که رویکرد وزارت نفت در دولت سیزدهم، باور و اتکا به توان مهندسان و متخصصان و مدیران داخل کشور است. معاون وزیر نفت در ادامه درباره برگزاری نشست مشترک هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران با هیئت رئیسه این مجتمع گازی تأکید کرد: کارکنان شرکت ملی گاز ایران، سکانداران انرژی کشور هستند و مجتمع گاز پارس جنوبی به دلیل اینکه بیشترین حجم تولید گاز کشور در آن انجام می شود، جایگاه ویژه ای در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های کلان دارد، ضمن آنکه حضور حداکثری هیئت مدیره شرکت ملی گاز در این نشست نیز حاکی از اهمیت مسائل مبتلابه این مجتمع و دغدغه های همکاران حاضر در آن برای شرکت ملی گاز ایران است.
چگنی ادامه داد: امیدوارم دیدگاه های همکاران این مجتمع راهبردی که در نشست های هیئت مدیره مطرح می شود، به زودی بررسی شود و به تصویب برسد.
وی همچنین به عمده ترین مباحث مورد توجه در مجتمع گاز پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: موضوع کاهش مشعل سوزی از جمله مباحثی است که وزیر نفت و رئیس جمهوری بر آن تأکید دارند، از این رو ضرورت دارد که پروژه های مرتبط با این مبحث در بخش کوتاه و بلندمدت با جدیت و ظرفیت بالا اجرا شوند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه گاز مایع، سرمایه مهمی برای ارزآوری کشور است، تصریح کرد: ضرورت دارد که هر مانعی در مسیر صادرات آن هرچه سریع تر رفع شود. این موضوع یک اولویت است.
چگنی به مبحث پدافند غیرعامل پرداخت و افزود: بزرگ ترین مجتمع گاز کشور نباید کوچک ترین مشکل و ضعفی در پدافند غیرعامل داشته باشد و شکر خدا که پارس جنوبی از این حیث، وضعی مطلوب دارد.
وی در پایان بر موضوع اصلاح فرآیندها تأکید کرد و یادآور شد: استعداد کارشناسان و متخصصان و مهندسان پارس جنوبی در زمینه خلاقیت و نوآوری، انکار نشدنی است و انتظار ما هم این است که از این استعدادها همسو با اصلاح و بهبود فرآیندها استفاده شود.
احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی نیز ضمن عرض خیرمقدم به اعضای هیئت مدیره، توضیحاتی درباره اقدام های انجام شده در این مجتمع ارائه کرد و سپس حسین شمشیری، معاون مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی به نمایندگی از مدیرعامل، گزارشی از عملکرد و اقدام های مجتمع گاز پارس جنوبی در دو سال گذشته ارائه داد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از بهره برداری سه ایستگاه تقویت فشار گاز جدید، بهره برداری از ۱۱۵۲ کیلومتر خط لوله فشار قوی گاز و برنامه ریزی برای بهره برداری از پنج ایستگاه تقویت فشار در دولت سیزدهم خبر داد.
غلامعباس حسینی ضمن تبریک هفته دولت گفت: ایستگاه های تقویت فشار گاز خیرگو ۸، ارسنجان ۸، اصفهان۱۰ و معادل ۱۰ واحد کمپرسوری، از جمله تأسیساتی هستند که از آغاز دولت سیزدهم برای رفع ناترازی گاز به بهره برداری رسیدند و برنامه ریزی لازم برای تحویل و بهره برداری از پنج ایستگاه آرادان، نورآباد ۱۰، دوراهان ۱۰، خورموج ۶ و آب پخش۶ نیز در حال انجام است.
وی افزود: شرکت انتقال گاز ایران اکنون با ۹۱ ایستگاه تقویت فشار گاز و ۳۸ هزار و ۸۹۹ کیلومتر خط لوله فشار قوی گاز، وظیفه انتقال گاز تولیدی برای مصارف خانگی، صنعتی و نیروگاهی را به عهده دارد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران تأکید کرد: طی دو سال گذشته با وجود محدودیت های بین المللی، با تکیه بر توان کارکنان این شرکت و بهره مندی از توانمندی شرکت های دانش بنیان، موفق شدیم تعمیرات اساسی ۸۱ دستگاه توربین در سطوح مختلف تعمیراتی و تعمیرات اساسی بیش از ۳۷۰ انجین (Engine)، توربین و کمپرسور در ناوگان شرکت انتقال گاز را انجام دهیم.
حسینی ادامه داد: با هدف چابک سازی دولت، استفاده از ظرفیت شرکت های توانمند داخلی، بهبود عملکرد و کاهش هزینه ها، برون سپاری هفت ایستگاه تقویت فشار گاز (سمنان، اهواز، حسینیه، بیدبلند، کوهدشت، دیلم و صفاشهر ۴) نیز انجام شده است.
وی به تعمیرات گسترده خطوط لوله سوم، چهارم و ششم سراسری بر اساس گزارش پیگرانی هوشمند با هدف پایداری شبکه و کاهش ریسک بهره برداری اشاره و اظهار کرد: انجام تعمیرات گسترده خط لوله سرخس - نکا در محدوده مناطق ۴ و ۹ عملیات انتقال گاز، انجام تعمیرات خط لوله صادراتی در محدوده منطقه ۳ عملیات انتقال گاز و ایجاد رابط در خط لوله اهر برای افزایش پایداری و تاب آوری شبکه در محدوده شمال غرب، از جمله مهم ترین اقدام های انجام شده به منظور بهبود انتقال پایدار گاز بوده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران یادآور شد: همچنین برای پایداری انتقال گاز، بازرسی خطوط به صورت برنامه ای از جمله پیگرانی هوشمند، تمیزکننده نشت یابی و تعویض پوشش در دو سال گذشته منظم انجام شده است.
فاز ۱۱ پارس جنوبی با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی
مشعل ایران در مرزی ترین نقطه با قطر در موقعیت فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی مشترک جهان، شاهد جشن تولید بود؛ رویدادی که پس از دو دهه با ابتکار متخصصان داخلی و اولویت بخشی دولت میسر و با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، دستور آغاز برداشت گاز ازآن به عنوان آخرین فاز پارس جنوبی صادرشد و به بهره برداری رسمی رسید.
آنچه در بهره برداری رسمی از فاز11 مورد اشاره رئیس جمهوری و وزیر نفت قرار گرفت، تمایز گفتمان و دیدگاه با گذشته بود که براساس آن با اتکا به توان داخل، این اقدام مهم به ثمر رسیده و معطل شرکت های خارجی نمانده است. موضوع مهم در آغاز تولید رسمی از فاز 11، تلاش و ابتکار متخصصان و کارکنان صنعت نفت است که در فرایندی منحصربه فرد، تولید گاز در این فاز را سه تا چهار سال زودتر عملیاتی کرده اند تا اقدامی ماندگار در این صنعت ثبت شود. با بهره برداری کامل از این فاز، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به تولید گاز و میعانات گازی کشور افزوده و سالانه ۵ میلیارد دلار درآمد نصیب کشور خواهد شد، ضمن آنکه تولید ناخالص داخلی نیز حدود یک درصد افزایش خواهد یافت.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری هنگام ورود به شهرستان عسلویه با عزیمت به محل فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی مشترک جهان، از سکو و تأسیسات تولید گاز جنوبی ترین و یکی از مهم ترین فازهای بخش ایرانی این میدان بازدید و دستور آغاز رسمی برداشت گاز از آخرین فاز پارس جنوبی را صادر کرد و طی آن با کارگران و مهندسان حاضر در این سکو که در شرایط سخت دریایی به شکل شبانه روزی در این میدان فعالیت می کنند نیز به گفت وگو پرداخت.
فاز ۱۱، جنوبی ترین و مرزی ترین فاز میدان گازی پارس جنوبی به شمار می رود و از این لحاظ مهم ترین فاز این میدان است، زیرا در صورت برداشت نشدن از آن، گاز به بخش های جنوبی مهاجرت خواهد کرد.
سیدابراهیم رئیسی در آیین آغاز رسمی برداشت گاز از فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی در عسلویه، راه اندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور خواند و گفت: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکت های خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدهای خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریم ها قرار داشت.
رئیسی انتقال سکوی گازی از فاز ۱۲ میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راه اندازی این طرح در سه سال زودتر از زمان لازم را از دیگر ویژگی های این پروژه برشمرد و افزود: در اجرای این طرح صرفه جویی های مالی قابل توجهی هم حاصل شده است. رئیس جمهوری اجرای این طرح را یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصربه فرد و درآمدزا برای کشور برشمرد و تصریح کرد: با راه اندازی این فاز بخش قابل توجهی از حق کشورمان از میدان های مشترک احصا خواهد شد، از این رو جا دارد که از زحمات همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت در این بخش و صبوری خانواده های آنها صمیمانه قدردانی کنم. رئیسی با اشاره اینکه تولید روزانه ۷ میلیون مترمکعبی این فاز تا بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت، گفت: امروز اقدام ها و طرح های حوزه نفت و گاز و به طور کلی انرژی در کشور با انگیزه بالایی دنبال می شود.
وی ادامه داد: امروز باید افتخار کنیم که نه تنها دیگر صنعت نفت کشور وابسته به حضور و اقدام های مستشاران خارجی نیست، بلکه توانمندی های فنی و مهندسی متخصصان صنعت نفت کشور به سطحی رسیده که جمهوری اسلامی به عنوان کشوری توانمند و فناور به دیگر کشورها و به ویژه کشورهای تحت تحریم های ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه می کند. رئیس جمهوری در ادامه توانمندی متخصصان ایرانی در ساخت و تکمیل پروژه های عظیم صنعتی را از دیگر مؤلفه های قدرت جمهوری اسلامی در کنار اقتدار دفاعی نیروهای مسلح دانست و افزود: امروز توانمندی متخصصان کشورمان با قدرت افزایی در اقتصاد و در بخش انرژی موجب شده ما در بهره مندی از میدان های مشترک عقب نمانیم و حق ملت را از این منابع احصا کنیم.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود به برخی مسائل و مشکلات مردم منطقه عسلویه، دیر، جم و کنگان از جمله آب آشامیدنی، کالاهای وارداتی لنج داران، آلایندگی گازهای همراه نفت و کمبود مراکز درمانی اشاره و تصریح کرد: درباره موضوع آب آشامیدنی، استاندار بوشهر مسئله را به صورت جدی و تا رفع کامل آن دنبال خواهد کرد، کالاهای وارداتی لنج داران با قید کالاهای مورد نیاز کشور در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت محسوب خواهد شد. رئیس دولت سیزدهم با اشاره به موضوع جمع آوری گازهای مشعل نیز اظهار کرد: این مهم از هنگام آغاز به کار دولت در دستور کار بوده و امروز ۵۰۰ شرکت دانش بنیان طرف قرارداد شرکت نفت، مهار و تبدیل گازهای مشعل به گاز قابل استفاده برای مردم را اجرا می کنند که طبق برنامه ریزی ها تا دو سال آینده، گازهای مشعل به طور کامل مهار خواهد شد. وی اظهار کرد: درباره کمبود مراکز درمانی در این منطقه نیز از سوی وزارت نفت ۶.۵ همت در قالب مسئولیت های اجتماعی برای توسعه یافتگی بوشهر و رفع نیازهای این منطقه تخصیص یافته که از این اعتبارات برای احداث مراکز درمانی مورد نیاز استفاده خواهد شد.
رئیس جمهوری در ادامه جذب نیروی بومی و بومی گزینی را از اولویت های دولت در سراسر کشور اعلام کرد و خطاب به استانداران، وزیران و مدیران دولتی گفت: اگر نیروی توانمند و کارآمدی در منطقه باشد که بتواند گره ای از مشکلات باز کند حتماً باید در اولویت جذب قرار گیرد.
رئیسی رفع کمبودها و زدودن محرومیت از چهره این منطقه را نیازمند کار جهادی و شبانه روزی دانست و با بیان اینکه در طول سال های پس از انقلاب کارهای بسیاری در استان بوشهر صورت گرفته است و باید با تلاش مضاعف استمرار یابد، افزود: نیاز امروز کشور کار جهادی است. امروز روزگار جنگ اراده هاست، خواست دشمن توقف پیشرفت، تولید و رشد اقتصادی ایران است و اراده ملت ما مهار تورم، افزایش تولید و رشد اقتصادی است که در دو سال گذشته توفیق های خوبی به دست آمده و از رشد اقتصادی صفر درصد به رشد اقتصادی ۴ درصدی رسیده ایم و آینده را نیز بسیار روشن تر می بینیم.
وی تکمیل و بهره برداری فاز ۱۱ پارس جنوبی به دست متخصصان ایرانی را نشانه تمایز گفتمان این دولت با دوره گذشته که حل مشکلات کشور را به اخم و لبخند بیگانگان گره زده بود، خواند و تصریح کرد: ما برخلاف دوره گذشته که نگاهشان به دستان بیگانگان بود با تکیه بر باور عمیق «ما می توانیم»، نگاه به دستان توانمند متخصصان داخلی و ظرفیت های موجود در کشور، مشکلات را حل خواهیم کرد، این شعار نیست، بلکه یک حقیقت انکارناپذیر است و امروز در دیدار با سران کشورهای مختلف، ایران را کشوری توانمند می شناسند. رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه توانمندی ساخت این پروژه های بزرگ در کنار حضور مردم در عرصه های مختلف برای کشور خلق قدرت کرده است، گفت: این قدرت افزایی مرهون خون مطهر شهدا، کار و تلاش مجاهدانه متخصصان ایرانی، حضور پرشور مردم در صحنه و نیروهای مسلح جان بر کف است که باید به خاطر این نعمت بزرگ شکرگزار خدای متعال بود. رئیسی وحدت و انسجام موجود در میان اقوام و مذاهب در استان بوشهر را از دیگر نعمت های بزرگ الهی در این منطقه و در کشور دانست و افزود: دشمنان تلاش کردند با ایجاد گروهک های تروریستی، به راه انداختن جنگ و خونریزی در کشورهای اسلامی، توهین به مقدسات و آیات نورانی قرآن کریم، عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و بهره گیری از امپراتوری رسانه در میان ملت ها اختلاف افکنی کنند، اما در این توطئه نیز با شکست روبه رو شدند.
وی اظهار کرد: امروز هرکس با اقدام، قلم و تلاش خود به ایجاد انسجام و وحدت در کشور کمک کند، در جهت راهبرد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حرکت کرده و هر کس بخواهد یا نخواهد، بداند یا نداند، موجب اختلاف افکنی در کشور شود، در جهت راهبرد دشمن حرکت کرده است.
جواد اوجی، وزیر نفت نیزدر آیین آغاز رسمی برداشت گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در عسلویه با اشاره به اینکه در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، ۸۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی اتفاق افتاد، گفت: پرونده پارس جنوبی از نظر ما بسته نیست و اقدام مهم در این میدان مشترک، حفظ و نگهداشت تولید و فشارافزایی است که مطالعات آن در دولت سیزدهم رو به پایان است و تا پایان امسال قراردادش امضا می شود. او با اشاره به اینکه این دومین بار در ۶ ماه گذشته است که رئیس جمهوری برای بهره برداری از طرح های صنعت نفت به استان بوشهر می آید، افزود: اسفندماه پارسال، آیت الله رئیسی برای افتتاح پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به عسلویه آمد که با بهره برداری از این پالایشگاه روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گاز کشور اضافه شد. وی ادامه داد: در همان مراسم تأکید شد فاز ۱۱ پارس جنوبی در این دولت به بهره برداری برسد، زیرا رئیس جمهوری بر توسعه میدان های مشترک به ویژه تکمیل فازهای پارس جنوبی تأکید بسیار دارند. وزیر نفت تأکید کرد: امروز این توفیق حاصل شد و فاز11پارس جنوبی به بهره برداری رسمی رسید و این در حالی است که شرکت های خارجی مانند توتال، شل و سی ان پی سی آی (شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین) برای توسعه این فاز ۲۰ سال هیچ اقدام عملی نکردند.
اوجی با بیان اینکه این پروژه طی ۲۰ ماه گذشته با تلاش شرکت های ملی نفت ایران، نفت و گاز پارس، پتروپارس، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی و... با پشتیبانی دولت به بهره برداری رسید، گفت: ارزش قرارداد توتال در فاز ۱۱ حدود ۴.۸ میلیارد دلار بود که این شرکت به دلیل تحریم ها در سال ۹۷ از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خارج شد اما کار در دولت سیزدهم متوقف نماند و با این باور ما امروز شاهد بهره برداری از این پروژه هستیم.
وزیر نفت با اشاره به هفته دولت و این که دربازه زمانی یاد شده همه دستگاه ها و وزارتخانه های کشور پروژه های خوبی آماده افتتاح دارند، تصریح کرد: به دلیل اهمیت موضوع مشترک بودن میدان پارس جنوبی و کار بی سابقه و بی نظیر در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، رئیس جمهوری برای افتتاح و بهره برداری رسمی در عسلویه حاضر شدند و عملیات بهره برداری و تولید گاز از فاز ۱۱ را آغاز کردیم. وزیر نفت با تأکید بر لزوم رعایت اصول ایمنی و امنیتی برای حضور رئیس جمهوری در فاز ۱۱ پارس جنوبی ادامه داد: برنامه ریزی برای توقف تولید انجام شد، اما آیت الله رئیسی اجازه حتی یک لحظه توقف تولید گاز را ندادند.
اوجی تصریح کرد: با تکمیل چاه های فاز ۱۱، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی برداشت خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه از آغاز دولت سیزدهم و با توجه به تکالیف به وزارت نفت، تکمیل پروژه های نیمه کاره در دستور کار قرار گرفت، گفت: در سال ۱۴۰۱، ۳۴ پروژه نیمه کاره به ارزش ۱۲ میلیارد دلار به بهره برداری رسید.
وزیر نفت افزود: در سال ۱۴۰۲ نیز ۶۷ پروژه در بالادست و پایین دست صنعت نفت با اولویت افزایش تولید و تکمیل پروژه های نیمه کاره به ارزش ۱۵ میلیارد دلار به بهره برداری می رسد تا امروز از این ۶۷ پروژه، ۲۵ پروژه به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار به بهره برداری رسیده است.
اوجی با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم ۱۰ اقدام مهم در پارس جنوبی انجام شد، ادامه داد: از آن جمله می توان به افتتاح و بهره برداری فاز ۱۱ پارس جنوبی، راه اندازی واحدهای شیرین سازی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳، احداث خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی و افتتاح پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد. وی تأکید کرد: افزون بر ۶۷ طرح نیمه تمام صنعت نفت که امسال به بهره برداری می رسد، عملیات اجرایی ۱۵ طرح جدید نیز در سال ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد.
اوجی با تأکید بر اینکه در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، ۸۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی اتفاق افتاد، گفت: روال عادی ساخت سکو سه تا چهار سال زمان می برد و ما توانستیم با جابه جایی سکو، سه تا چهار سال زودتر تولید از فاز ۱۱ پارس جنوبی را آغاز کنیم تا آنجا که شرکت توتال و سی ان پی سی آی که برای توسعه این فاز قرارداد داشتند، امروز انگشت به دهان می مانند. وی افزود: در بخش بالادست صنعت نفت در توسعه میدان های نفت و گاز، حفاری چاه ها در دریا و خشکی، حفاری افقی و... در همه بخش ها خودکفا شدیم. وزیر نفت به بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، افتتاح فاز ۲ پالایشگاه آبادان به ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز، طرح جمع آوری گازهای همراه و بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه و... اشاره کرد و ادامه داد: به برکت خون شهدا و شعار «ما می توانیم»، امروز صنعت نفت در همه بخش ها خودکفاست.
اوجی با تأکید بر اینکه اکنون هیچ مستشار خارجی در بالادست و پایین دست صنعت نفت ایران حضور ندارد، گفت: ۳۰ کشور در فهرست تحریم های آمریکا قرار دارند و تولید نفت این کشورها به محض رویارویی کاهش یافت و فعالیت در پالایشگاه هایشان متوقف شد.
وی تصریح کرد: اما در ایران افزون بر خودکفایی در صنعت نفت، پا را فراتر گذاشتیم و در پالایشگاه فراسرزمینی حضور فعال یافتیم، در حالی که در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون که تحریم داماتو اجرا شد، فکر می کردند به محض تحریم صنعت نفت ایران زمین گیر می شود، اما امروز می بینیم که ایران ظرفیت تولید روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت و بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز در روز را دارد.
وزیر نفت با اشاره به ظرفیت تولید سالانه ۹۲ میلیون تنی صنعت پتروشیمی کشور گفت: پارسال به ارزش ۱۶ میلیارد دلار محصول پتروشیمی صادر شد.
اوجی ظرفیت کنونی پالایش روزانه پالایشگاه های نفت و میعانات گازی کشور را ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه اعلام کرد و افزود: پرونده پارس جنوبی از نظر ما بسته نیست و اقدام مهم در این میدان مشترک که ۷۰ درصد گاز کشور و ۵۰ درصد خوراک پالایشگاه های تولید بنزین را تأمین می کند، حفظ و نگهداشت تولید و فشارافزایی است که مطالعات آن در دولت سیزدهم رو به پایان است و تا پایان امسال امضای قرارداد انجام می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد موفق شدیم توسعه فاز ۱۱پارس جنوبی را پس از ۲۰ سال کشمکش و دست به دست شدن از سوی متخصصان ایرانی به نتیجه برسانیم که نماد اقتدار ایران در زمینه اقتصادی است.
محسن خجسته مهر، مدرعامل شرکت ملی نفت ایران نیزبا گرامیداشت هفته دولت و تبریک آغاز تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی، افزود: ماموریت اصلی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران با آغاز به کار دولت سیزدهم اجرای طرح های راهبردی و مهم در زمینه توسعه و تولید حداکثری از میدان های مشترک نفتی و گازی بوده است. وی ادامه داد: مهم ترین طرح توسعه میدان های گازی مربوط به پارس جنوبی بود؛ میدان مشترک پارس جنوبی بزرگ ترین میدان گازی جهان است که ۵۰ درصد ذخایر گاز ایران دراین میدان قرار دارد و ۷۰ درصد تولید گاز کشور ازهمین میدان مشترک است. معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه طبیعی و ضروری است که در اجرای طرح های راهبردی صنعت نفت، توسعه و تولید حداکثری از میدان پارس جنوبی مرکز توجه قرار گیرد، گفت: فاز ۱۱ پارس جنوبی چند ویژگی دارد. خجسته مهر با اشاره به این ویژگی ها افزود: فاز ۱۱ پارس جنوبی در نقطه صفر مرزی با کشور همسایه است و از نظر مخزنی از ۴ لایه بهره ده، امکان تولید گاز را دارد؛ بنابراین باید در اولین زمان ممکن تولید از این فاز را آغاز می کردیم. وی ادامه داد: در20 سال گذشته به دلیل تاخیر و تعلل و ابهام های تولید از فاز ۱۱ پارس جنوبی دستخوش اخم و لبخند بیگانگان قرار گرفته، اما در دولت سیزدهم موفق شدیم در ۲۰ ماه، راهبردی ترین طرح صنعت نفت را اجرا کنیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه با تکمیل توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز غنی به تولید گاز کشور افزوده می شود، تاکید کرد: همچنین سالانه یک میلیون تن اتان و یک میلیون تن گاز مایع (ال پی جی) به تولید ایران افزوده می شود و ۵ میلیارد دلار درآمد و ارزش محصولات فاز ۱۱ پارس جنوبی است. خجسته مهر گفت: این اقتدار و افتخار است که موفق شدیم پس از ۲۰ سال کشمکش و دست به دست شدن توسعه فاز ۱۱ را به دست متخصصان ایرانی به نتیجه برسانیم که نماد اقتدار ایران در زمینه اقتصادی است. وی با بیان اینکه از سال ۱۳۷۹ تا ۱۴۰۰ بر سر توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی کشمکش وجود داشت، تصریح کرد: با یک تصمیم راهبردی توانستیم چهار سال زودتر از موعد مقرر از این فاز گاز تولید کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: برای تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی نیازمند سکوی بهره برداری بودیم که ساخت آن ۴ سال زمان نیاز داشت، اما متخصصان ایرانی با خلاقیت موفق شدند سکویی که در دریا نصب شده بود را برای نخستین بار جابه جا کنند.
خجسته مهر تصریح کرد: این کار نیازمند مهندسی پیچیده و پیشرفته بود که به دلیل تحریم ها نمی توانستیم از تجربه و تجهیزات شرکت های بین المللی استفاده کنیم؛ بنابراین از توان داخلی شرکت ها و پیمانکاران ایرانی بهره بردیم. وی یادآورشد: سرانجام با شعار ما می توانیم تاخیری ۲۰ ساله را با اقدام جهادی جبران کردیم.
با بهره برداری از فاز 11 پرونده پارس جنوبی بسته شد
فاز 11 پارس جنوبی که طرحی بر زمین مانده بود، با تلاش کارکنان صنعت نفت سرانجام به تولید رسید وبا به ثمر رسیدنش، برگی دیگر از کارنامه درخشان صنعت نفت ورق خورد تا افزون بر جبران ناترازی گاز در زمستان، از مهاجرت گاز به کشور همسایه(قطر) هم جلوگیری شود.
فاز 11 پارس جنوبی به عنوان آخرین طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی، قصه ای طولانی در توسعه به درازای حدود 2 دهه را در کارنامه دارد که با اسامی دولت ها، شرکت های داخلی و خارجی مختلفی گره خورده است تا در نهایت قرعه توسعه به نام شرکت های داخلی و توسعه و به تولید رسیدن آن با دولت سیزدهم همراه شود. در مقطعی این فاز مهم پارس جنوبی با نام شرکت فرانسوی توتال بر سرزبان ها افتاد که سال 1396 در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) به کنسرسیوم شرکتهای «توتال» فرانسه، «CNPCI» چین و پتروپارس واگذار شد و تیرماه 1396 بود که قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و کنسرسیوم توتال (۵۰.۱ درصد)، سی ان پی سی آی (۳۰ درصد) و پتروپارس (۱۹.۹) امضا شد. با این حال، عمر نام و حضور توتال در این قرارداد و کشورمان، یک سالی بیشتر دوام نداشت و دست تحریم ها به فعالیت این مجموعه در فاز 11 پارس جنوبی خاتمه داد و 29 مردادماه 1397 بود که شرکت نفت و گاز فرانسوی توتال در بیانیه ای تأیید کرد که در پی ناتوانی از دریافت معافیت از تحریم های ضدایرانی ایالات متحده آمریکا، خروج خود را از پروژه چند میلیارد دلاری طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی اعلام می کند؛ از این رو فرایند انتقال مسئولیت توسعه این فاز به CNPC رسید تا عملا ۸۱ درصد قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به طور رسمی در اختیار شرکت ملی نفت چین قرار گیرد. با رفتن توتال، حضور چینی ها در این فاز به قرارداد نشست و فعالیت آنها گسترده تر و بیشتر شد؛ آنگونه که سی ان پی سی آی، رهبری کنسرسیوم طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را دردست گرفت؛ به نظر می رسید که دیگر سرنوشت این فاز مهم برای توسعه و تولید، مشخص و قطعی شده و حضور چینی ها در این قرارداد پایدار خواهد بود، اما دامنه و محدودیت تحریم ها به قدری محکم بود که پس از توتال، نوبت به حذف برند خارجی دیگری از این قرارداد رسید و حتی چینی ها هم از حضور در این قرارداد روی گردان شده و عمر آنها هم دوامی نیافت. مدتی بعد از خروج توتال از برنامه توسعه فاز ۱۱ ،درست در 14 مهرماه 1398 بود که به طور رسمی اعلام شد که شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین هم از این پروژه کنار رفت و پتروپارس به تنهایی این پروژه را توسعه می دهد. به این ترتیب با اعلام رسمی خروج شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی آی) از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی که پس از خروج شرکت فرانسوی توتال، سهامدار ۸۰.۱ درصد از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود، «پتروپارس» به تنهایی توسعه این پروژه را عهده دار شد. بعد از کناره گیری شرکت چینی از طرح توسعه فاز ۱۱، پتروپارس به عنوان مجری این طرح شناخته و از مهرماه 1398 به طور رسمی کار خود را آغاز و برنامه خود را بر اساس مطالعات مهندسی، موجودی کالاها و نحوه تأمین کالا و تجهیزات موردنیاز مرحله نخست این فاز و جکتی که در جزیره قشم کار ساخت آن را انجام داده بود، ارائه کرد.
دولت سیزدهم که روی کار آمد، با رویکرد مهمی که در اولویت بخشی به توسعه میدان های مشترک نفتی و گازی داشت، منتظر و معطل شرکت های خارجی و یا برچیده شدن و حتی تعدیل و تخفیف در تحریم ها نماند و توسعه و تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی هم به عنوان یکی از اصلی ترین اولویت های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران اعلام شد تا با تدابیر و ابتکاراتی خاص با بهره گیری از توان داخل در دومین سال از عمر این دولت شاهد به تولید رسیدن آن باشیم و طلسم نزدیک به حدود 2 دهه را در مقطع زمانی یک سال و نیم شکست. براین اساس سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی با یک عملیات منحصربه فرد و غرورآفرین به همت متخصصان شرکت ملی نفت ایران در موقعیت خود در خلیج فارس نصب شد و به این ترتیب شمارش معکوس برای تولید از این فاز مهم و راهبردی آغاز شد. جابه جایی سکوی ۳۲۰۰ تنی فاز ۱۱ به عنوان سنگین ترین سکوی پارس جنوبی طی یک عملیات منحصربه فرد با ابتکار متخصصان ایرانی، منجر به آغاز تولید از این فاز مهم و راهبردی شد که هفته گذشته با حضور رئیس جمهوری و وزیر نفت به ثمر نشست.
طرح توسعه فاز 11 ميدان گازي پارس جنوبی در قالب دو مرحله برنامه ریزی شد که فعالیت های بخش اول شامل حمل و نصب يك جکت چهارپایه، حفاری و تکمیل 12 حلقه چاه، نصب سکوی اول به همراه متعلقات سكو و خط لوله دریایی جهت انتقال گاز تولیدی به پالایشگاه خشکی فاز 12 در منطقه پارس 2 کنگان با هدف دستیابی به ظرفیت کامل تولید روزانه 28 میلیون مترمکعب گاز و بخش دوم در دو مرحله شامل فعالیت های ساخت، حمل و نصب یک جکت چهارپایه، حفاری و تکمیل 12 حلقه چاه در موقعیت شمالی بلوک مخزنی فاز 11، ساخت و حمل و نصب یک سکوی سر چاهی به ظرفیت روزانه 28 میلیون مترمکعب به همراه لوله گذاری دریایی 32 اینچ تا محل پالایشگاه خشکی فازهای 6-8 در پارس 1 عسلویه است. مرحله دوم، طراحی، ساخت و نصب سکوی فشارافزایی برای حفظ و نگهداشت تولید را شامل می شود. این طرح در بخش نخست توسعه، احداث و راه اندازی دو سکوی سرچاهی هریک به ظرفیت برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش، حفاری ۲۴ حلقه چاه در دو موقعیت دریایی A و B، لوله گذاری دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی به طول تقریبی ۱۴۰ کیلومتر به همراه خطوط لوله ۴.۵ اینچ تزریق منواتیلن گلایکول و تأسیسات اتصال به پالایشگاه فاز ۱۲ پارس جنوبی واقع در منطقه پارس دو (کنگان) را شامل می شود. مرحله نخست از بخش اول توسعه این طرح با حفاری و تکمیل چهار حلقه چاه، لوله گذاری دریایی خط لوله ۳۲ و ۴.۵ اینچ به طول ۱۵ کیلومتر از موقعیت ۱۱B تا نقطه اتصال به خط لوله موجود ۱۲C، برچیدن سکوی ۳۲۰۰ تنی ۱۲C از فاز ۱۲ پارس جنوبی، جابه جایی، نصب، عملیات هوک آپ، پیش راه اندازی و راه اندازی این سکو در موقعیت ۱۱B فاز ۱۱ پارس جنوبی تکمیل شده است. توسعه این بخش از فاز ۱۱ پارس جنوبی دربردارنده ابتکاراتی از جنس نخستین تجربه در کشور مانند اتصال خط لوله جدید به خط لوله موجود ۱۲C در بستر دریا و برچیدن و جابه جایی سکوی سنگین وزن ۱۲C بوده که جملگی با موفقیت به پایان رسیده اند.
فاز 11 که حالا با به تولید رسیدن آن سرنوشت و پرونده توسعه پارس جنوبی هم مختومه می شود، آمارها، شاخص ها و رکوردهای مهمی را هم رقم زده است: صرفه جویی بیش از ۴۰۰ میلیون دلاری در راه اندازی نخستین سکوی این فاز یکی از این مواردی است که به ثبت رسیده است. براساس گزارش اعلام شده تخمین زده می شود که این پروژه حدود 10 هزار شغل ایجاد کند و 20 میلیارد دلار درآمد برای ایران به همراه داشته باشد. افزون بر این، این پروژه همچنین به احیای بخش نفت و گاز کشور که در طول سال ها به دلیل تحریم ها و سرمایه گذاری کم با مشکل مواجه شده است، کمک خواهد کرد. تولید روزانه 15 میلیون متر مکعب در روز سه سال زودتر از زمان پیش بینی شده، صرفه جویی در هزینه و زمان ساخت یک سکوی بزرگ به وزن بیش از 3 هزار تن و افزایش تولید میعانات گازی با این اقدام ابتکاری، جلوی عدم النفع چندین میلیارد دلاری در برداشت از این فاز را در سال های آینده گرفت و توجه به بهره وری در اجرای پروژه های نفتی را به نمایش گذاشت. آغاز تولید از آخرین فاز به عنوان مرزی ترین فاز پارس جنوبی از آن روی حائز اهمیت است که در حالی هر فاز استاندارد پارس جنوبی ظرفیت تولید ۲۸ میلیون متر مکعب گاز در روز را داراست که فاز ۱۱ تا روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب قابلیت تولید گاز را دارد. فاز 11 پارس جنوبی، پرونده ای گشوده بود که به دست توانمند متخصصان متعهد صنعت نفت بسته شد. بی تردید تا تکمیل نهایی این فاز برای استحصال روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز و تولید مشتقاتی همچون یک میلیون تن اتان درسال، راه زیادی باقی نمانده و دولت سیزدهم با تعهد و تخصصی که در بهره برداری از طرح های نیمه تمام دارد، صفحات پایانی کتاب آن را خیلی زود ورق خواهد زد وطعم شیرین دستاوردهای این طرح مهم را همه مردم ایران خواهد چشاند.
آیین رونمایی از نخستین کمپرسور فرایندی صادراتی ساخت ایران در پروژه فراسرزمینی
مشعل سیاست راهبردی بهره گیری از توان مهندسی شرکت های دانش بنیان، همچنین سازندگان و تولیدکنندگان در تعامل با صنعت نفت، تا آنجا پیش رفته است که امروز افزون بر صدور خدمات فنی– مهندسی به پالایشگاه های فراسرزمینی و راه اندازی این پالایشگاه ها، در ساخت توربوکمپرسور نیز توفیقات قابل توجهی حاصل شده و با صادرات این تجهیز با ارزش به بازارهای بین المللی، برگ درخشان دیگری در صنعت نفت ورق خورده است.هفته گذشته، درآیینی باحضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، از نخستین توربوکمپرسور فرایندی ساخته شده به وسیله یک شرکت دانش بنیان با هدف صادرات آن رونمایی شد. در این مراسم، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به همراه برخی مدیران این مجموعه و نماینده شرکت دانش بنیان سازنده این توربوکمپرسور با ابراز شادمانی از این رخداد مهم، صحبت هایی کردند؛ آنچه می خوانید چکیده ای است از این مراسم.
شور و شوق خاصی برای رونمایی از نخستین کمپرسور فرایندی با هدف صادرات آن به پالایشگاه های فرا سرزمینی بر فضای مراسم حاکم است. چرا که دانش فنی این کمپرسور، پیش از این در انحصار شرکت های اروپایی و آسیایی قرار داشت؛ اما یک شرکت دانش بنیان ایرانی توانست طی مدت 6 ماه و با تکیه برتوان متخصصان خود وحمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین با بومی سازی آن و مهندسی معکوس، این انحصار را بشکند و این کمپرسور را راهی آب های آزاد کند. این کمپرسورفرایندی که نمونه آن درپالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا نصب خواهد شد و در دیگر پالایشگاه های فراسرزمینی نیز قابل استفاده خواهد بود، با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش و شرکت ملی مهندسی و ساختمان طراحی و تولید شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دراین آیین با اشاره به نگاه دولت در حوزه دیپلماسی انرژی وجلوگیری از خام فروشی گفت: با ورود به حوزه پالایشگاه های فراسرزمینی، نفت خام کشور در آنجا فراورش و قابل عرضه به بازارمنطقه خواهد بود. جلیل سالاری، همچنین با بیان اینکه این کمپرسور نخستین تجهیزی است که در رقابت با تجهیز آمریکایی در پالا یشگاه ال پالیتوی ونزوئلا استفاده خواهد شد، تصریح کرد: با نصب و راه اندازی این کمپرسور در پالایشگاه ال پالیتو، این پالایشگاه قادربه تولید گازمایع و بازیافت گازهای فلر دراین مجموعه خواهد بود. وی با اشاره به اینکه برای این کمپرسور فرایندی ضمانت نامه 18ماهه در نظر گرفته شده است، گفت: مدت زمان بازگشت سرمایه این تجهیز، سه تا چهارماه پس ازنصب آن اعلام خواهد شد. سالاری دربخشی دیگر از سخنان خود گفت: در زمینه تعمیرات اساسی پالایشگاه های فراسرزمینی، بیش از550پیشنهاد به سازندگان کشور ارائه و جلسات متعددی نیز ازسوی مجری طرح پالایشگاه ال پالیتو در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شده است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: برای اجرای پروژه فراسرزمینی ال پالیتو نزدیک به دومیلیون قلم کالا درخواست داده شده و رونمایی ازکمپرسور تولید داخل موجب می شود به حوزه صدور تجهیزات بومی با فناوری خاص نیز ورود کنیم.
دانیل مونوز، رئیس تعمیرات پالایشگاه ال پالیتوی ونزوئلا نیزبا قدردانی از دولت های ایران و ونزوئلا و همکاری آنها در اجرای پروژه ساخت کمپرسور اظهار کرد: استفاده از تجهیزات پالایشگاهی ساخت آمریکا، ما را با مشکلاتی روبه رومی کرد که برای رهایی از این مشکلات لازم بود ازاین کشور قطع وابستگی شود. خوشبختانه امروز با حمایتی که برای راه اندازی پالایشگاه ال پالیتو شده است، این پالایشگاه فعال خواهد شد. مونوز با اشاره به فناوری پیشرفته کمپرسورساخت ایران و رعایت استانداردهای روز دنیا درآن اظهار کرد: در آغاز کار اجرای این طرح، گمان می شد که پروژه ای ساده است؛ اما با توجه به نتایجی که تا امروز حاصل شده و اینکه ازیک کاتالیست ایرانی درپالایشگاه استفاده خواهد شد، دریافتیم که این پروژه فراتر از تصوری است که داشتیم.
رئیس تعمیرات پالایشگاه ال پالیتوی ونزوئلا افزود: درگذشته برای تمام کمپرسورها از گیربکس استفاده می کردیم که حذف آن به این دلیل که بیشترین آسیب متوجه این بخش است کمک بزرگی بود و این موضوع نشان می دهد که در مسیر درستی قرارگرفته ایم.
وی با بیان اینکه پیشنهادهای فنی زیادی برای این اجرای پروژه داشتیم ومتخصصان ایرانی براستفاده ازکمپرسورمشابه داخل پالایشگاه اصرارداشتند، گفت: کمپرسوری که ساخته شده از کمپرسور موجود در پالایشگاه ال پالیتو پیشرفته تراست و تغییرات اعمال شده، کارکرد آن را نیز بهبود بخشیده است.
رئیس تعمیرات پالایشگاه ال پالیتوی ونزوئلا با اشاره به اینکه رئیس جمهور مادورو، راه رئیس جمهور پیشین ونزوئلا (هوگوچاوز) را ادامه داده و روابط حسنه با جمهوری اسلامی ایران بر قرار کرده است، تصریح کرد: من به نوبه خودم از وزارت نفت ایران، وزیر نفت ونزوئلا، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و گروه فنی برای حمایت از این پروژه تشکر می کنم.
مونوز گفت: بزودی شاهد حضور گروه فنی ایرانی در ونزوئلا خواهیم بود تا بتوانیم تجهیزات تازه تأمین شده را نصب و ازمحصولاتی که پالایشگاه تولید می کند، برای پیشرفت کشور و رفاه مردم ونزوئلایی استفاده کنیم.
سرپرست معاونت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز از اجرای فاز تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزئلا طی دو سه ماه آینده خبر داد و گفت: همه تست های لازم روی این کمپرسور انجام شده و آماده ارسال به پالایشگاه ال پالیتوی ونزوئلا است. علی زیارگفت: پس ازنصب و راه اندازی پالایشگاه ال پالیتو، این پالایشگاه از نظرتامین قطعه به مدت دوسال و از نظر ارائه خدمات فنی – مهندسی نیز به مدت 15سال پشتیبانی خواهدشد.
وی ارزآوری حاصل از تامین قطعه خدمات فنی پشتیبانی را60 میلیون دلار در سال اعلام کرد. زیاربا اشاره به روند قرارداد وتولید این کمپرسورفرایندی نیزاظهارکرد: قرارداد ساخت این کمپرسور حدود ۶ ماه پیش امضا شد و زمینه صدور آن به ونزوئلا با تلاشی شبانه روزی محقق شده است. وی ادامه داد: این کمپرسورازنوع رفت وبرگشتی تک محوری با بازده بالاست، ضمن اینکه oil free است و از نظر دانش فنی در تراز بالاتری درمقایسه با انواع کمپرسورها قرار دارد. زیارتصریح کرد: ایرادهای کمپرسورقدیمی پالایشگاه ال پالیتو دراین کمپرسور به طورکامل رفع شده و درساخت آن از قطعات مرغوب تری استفاده شده است. وی همچنین بااشاره به اینکه بیشتر قطعات و کالاهای پالایشگاه ال پالیتو به ونزوئلا ارسال شده وباقیمانده قطعات نیزارسال خواهد شد، ازآغاز فاز اجرایی تعمیرات اساسی این پالایشگاه در چند ماه آینده خبر داد. به گفته زیار، کمپرسورفرایندی ساخته شده درایران نیز بزودی برای نصب در پالایشگاه ال پالیتو به ونزوئلا ارسال خواهد شد. سرپرست معاونت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، بابیان اینکه دانش ساخت کمپرسور تنها در اختیار آمریکا و چند کشور اروپایی بود، اظهارکرد: این انحصار شکسته شده و شرکت های دانش بنیان ایرانی موفق به ساخت آن با بالاترین دانش فنی و قابل رقابت با شرکت های معروف سازنده کمپرسورشده اند. به گفته او اکنون پالایشگاه های کشورهای حوزه کارائیب، آفریقای جنوبی، آسیای میانه و آسیای شرقی نیز خواهان همکاری با ایران در حوزه نوسازی و تعمیرات پالایشگاه های خود هستند. سرپرست معاونت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به تحریم پالایشگاه های ونزوئلا درسال های 2006 و 2007 گفت: از آنجا که به واسطه تحریم، پالایشگاه های ونزوئلا نمی توانند تعمیرات اساسی انجام دهند، برای راه اندازی این پالایشگاه و صدورخدمات فنی - مهندسی، گروهی متشکل از ۱۵- ۱۶ نفر ازمهندسان ایرانی به پالایشگاه ال پالیتو اعزام شدند وبا تهیه حدود دو میلیون قلم کالا، فرایند تعمیرات اساسی (اورهال) آن در دست انجام است. سرپرست معاونت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید برسیاست پالایش و پخش مبنی برحمایت از شرکت های دانش بنیان، صادرات کالاهای ساخت داخل و رشد خدمات فنی - مهندسی گفت: این موضوع، هم ارزش افزوده و هم اشتغال ایجاد خواهد کرد. زیار تاکید کرد: محصولات ما سفیر صنایع در دیگر کشورها خواهند بود و مسیر را برای ارائه خدمات فنی – مهندسی دیگر صنایع در بیرون از مرزها بازخواهند کرد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیز درآیین رونمایی از نخستین کمپرسور فرایندی ساخت داخل گفت: با اشاره به اینکه کمپرسورمذکور، تک مرحله ای است و 685 پوند درساعت ظرفیت دارد، تصریح کرد: این کمپرسور با تکیه بر دانش و تخصص یک شرکت دانش بنیان ایرانی، با رعایت کامل استانداردهای بین المللی ساخته شده است.فرهاد احمدی با اشاره به فعالیت مهندسان ایرانی در پروژه فراسرزمینی پالایشگاه ال پالیتوی ونزوئلا، تصریح کرد: تاکنون 75 درصدی اقلام مورد نیاز این پالایشگاه تامین شده است.وی گفت: ۵۵ درصد کالاهای مورد نیاز این پروژه ارسال شده و بقیه نیز درحال ارسال است؛البته بیش ازیک هزارتن کالای دیگر آماده شده است که طی چندماه آینده ارسال خواهد شد.احمدی همچنین از آمادگی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت برای حضورناظران تعمیرات در پالایشگاه ال پالیتو خبرداد و افزود: این شرکت، بالاترین دانش فنی را در اجرای پروژه های پالایشی دارد.
حامد شامخ، مدیرکنترل پروژه کمپرسور فرایندی یک شرکت دانش بنیان (شرکت آرا صنعت آسیا) نیز درگفت وگو با «مشعل» گفت: با استفاده از این کمپرسور فرایندی، گاز هیدروکربنی که به صورت مازاد در پالایشگاه سوزانده می شد، به چرخه تولید بازگردانده و از هدر رفت آن جلوگیری خواهد شد.
وی تاکید کرد: این کمپرسور از دانش فنی بالایی برخوردار است و جایگزین یک کمپرسور آمریکایی در پالایشگاه ال پالیتو خواهد شد. ضمن اینکه در پالایشگاه های کشورنیز قابل استفاده است.
مدیر کنترل پروژه کمپرسور فرایندی این شرکت دانش بنیان با اشاره به مدت زمان ساخت یک کمپرسور ادامه داد: اگر مدل های یک کمپرسورآماده نباشد، به مدت زمان بیشتری برای ساخت مشابه آن ازطریق مهندسی معکوس نیاز است. مشابه کمپرسور پالایشگاه ال پالیتو به دلیل موجود بودن در مدت زمان 6 ماه ساخته شده و آماده ارسال برای نصب در این پالایشگاه است.
رونمایی از اسناد طراحی بنیادی طرح کیفی سازی نفت کوره و تولید کک سوزنی پالایشگاه شازند
مشعل طرح تولید کک سوزنی در پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند، با هدف اصلی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه، تولید محصول استراتژیک کک سوزنی و بهبود شرایط زیست محیطی موجود با استفاده از دانش فنی بومی پژوهشگاه صنعت نفت تعریف شده است. پیرو امضای تفاهمنامه بین وزارت نفت و وزارت صنعت در بهمن سال ۱۳۹۸و پس از انجام مطالعات امکان سنجی اولیه، همچنین تعیین الگوی فرایندی، قرارداد طراحی پایه واحدهای مرتبط با استفاده از دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در مرداد سال ۱۴۰۰ امضا شد. برآوردها نشان می دهد، نیاز صنایع فولاد کشور به کک سوزنی حدود ۹۰ هزار تن در سال است و طراحی واحدهای در نظر گرفته شده در این طرح، توانایی آماده سازی خوراک و تهیه این حجم از کک را خواهد داشت، به طوری که پس از احداث واحد صنعتی مزبور، نیاز کلی کشور به این محصول راهبردی برآورده خواهد شد. با بهره برداری از واحدهای این طرح، از ظرفیت ممکن واحدهای موجود نیز استفاده خواهد شد و محصولات نهایی تولیدی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند ازجمله بنزین،گازوییل و قیر افزایش خواهد یافت و از تولید نفت کوره نیز به میزان قابل توجهی کاسته خواهد شد. هفته گذشته، آیین رونمایی از مدارک طراحی بنیادی طرح کیفی سازی نفت کوره و تولید کک سوزنی با استفاده از دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند، باحضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی؛ عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و همچنین مجید رجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و برخی دیگر از مدیران صنعت پالایش و پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. آنچه می خوانید شرحی بر این رخداد است.
از مشخصه های طرح «کیفی سازی نفت کوره و تولید کک سوزنی»، در نظر گرفتن تمهیداتی برای بهبود شرایط زیست محیطی پالایشگاه است که از جمله آنها می توان به افزایش ظرفیت واحد آمین و آب ترش و کاهش گاز مشعل اشاره کرد. در قرارداد طراحی پایه واحدهای مرتبط با استفاده از دانش فنی پژو هشگاه صنعت نفت که مرداد سال ۱۴۰۰ بین دو وزارتخانه نفت و صمت امضا شد، تولید نمونه کک سوزنی از روی نمونه خوراک منتخب پالایشگاهی نیز مد نظر است.
برای این منظور، استفاده از پایلوت تصفیه هیدروژنی تقطیر و کک سازی موجود در پژوهشگاه صنعت نفت در شرایطی متناسب با طراحی های انجام شده مدنظر قرار گرفته است. همچنین آزمون های لازم در پایلوت استخراج با حلال انجام و از نتایج تست های پایلوت نیز افزون بر تولید نمونه محصولات، در طراحی واحدهای طرح استفاده شده است.
بر اساس بررسی های اقتصادی انجام شده و با توجه به میزان قابل توجه نرخ بازده داخلی (IRR) می توان نتیجه گرفت که این طرح، علاوه بر تولید محصول با ارزش کک سوزنی و کاهش نفت کوره، همچنین بهبود شرایط زیست محیطی از توجیه اقتصادی قابل توجهی نیز برخوردار خواهد بود.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با حضور در آیین رونمایی از مدارک طراحی بنیادی طرح کیفی سازی نفت کوره و تولید کک سوزنی گفت: طراحی پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند، مبتنی برتولید ۸ تا ۱۲ درصد نفت کوره است و این عدد با اجرایی شدن پروژه کیفی سازی، نزدیک به صفر خواهد شد. سالاری با اشاره به اینکه در حوزه کیفی سازی فراورده به مرزهای دانش فنی رسیده ایم و افزون بر خودکفایی در این حوزه، می توانیم درحوزه صدور خدمات فنی -مهندسی و دانش فنی نیز ورود کنیم، ادامه داد: کیفی سازی نفت کوره از چالش های اصلی صنایع پالایشگاهی است که به منظور دستیابی به دانش فنی آن، بومی سازی دانش فنی کک سازی با حمایت پژوهشگاه صنعت نفت در دستور کار قرار گرفت؛ تا آنجا که دستیابی به دانش فنی کک سازی با همکاری پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) و پژوهشگاه صنعت نفت، محقق و زنجیره ارزش در این حوزه تکمیل شد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر اجرای طرح های کیفی سازی در پالایشگاه ها اظهارکرد: نفت خام کشور باید به فراورده های مختلف همچون بنزین تبدیل شود و این موضوع، ضرورت اجرای طرح های کیفی سازی درپالایشگاه ها را دو چندان می کند. سالاری از رونمایی پایلوت های جدید در آینده نزدیک خبر داد و گفت: با توجه به شرایط ناترازی گاز و کمک سوخت مایع به نیروگاه ها و صنایع لازم است که به قوانین هوای پاک نیز توجه و این قانون به صورت کامل اجرا شود. وی تاکید کرد: امیدواریم عملیات اجرایی طرح کیفی سازی نفت کوره، بزودی اجرایی شود تا بتوان بخشی از زنجیره نیاز کشور را از این طریق تأمین کرد.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز با حضور در این آیین به همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند و شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی برای توسعه دانش فنی در دستیابی به زنجیره نفت کوره اشاره و تصریح کرد: یکی از گلوگاه های ما در توسعه صنعت نفت، توسعه دانش فنی به شرط تامین منابع مالی است که باید به این موضوع توجه بیشتری شود. به گفته وی، در حوزه فناوری کشور و گسترش آن در دانشگاه ها بویژه در بخش صنعتی، بسیاری از نیازها به تقاضا تبدیل شده و هر جا، یکپارچگی بین تولیدکننده، مصرف کننده نهایی و حامی حاکمیتی وجود داشته باشد، توانسته ایم گام برداریم و موفق عمل کنیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت به تولید روزانه نفت کوره در پالایشگاه های کشور که معادل تولید روزانه ۴۰۰ چاه نفت است، اشاره کرد و افزود: اگر هزینه عملیات حفاری و به تولید رسیدن 20حلقه چاه نفتی حدود 200 میلیون دلار در نظر گرفته شود، به عدد هنگفتی خواهیم رسید، در حالی که اگر این عدد در بخش های تحقیقی و توسعه ای هزینه شود، افزون بر ایجاد ارزش افزوده در زنجیره ارزش صنایع پایین دستی، صنایع بالادستی صنعت نفت نیز توسعه خواهند یافت.
مجیدرجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در این مراسم به موفقیت های این شرکت در زمینه بومی سازی کاتالیست های مورد نیاز در واحدهای RCD و RFCC طی سال های اخیر اشاره و تصریح کرد:با تلاش شبانه روزی متخصصان شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند و شرکت های داخلی، کاتالیست های مورد نیاز این دو واحد، بومی سازی شده اند و حتی با مشابه خارجی خود نیز رقابت می کنند. او دستیابی به دانش فنی تولیدکک سوزنی را افتخاری برای صنعت پالایش و پخش برشمرد و افزود: با حمایت های شرکت ملی پالایش و پخش و با توان همکاران توانمند شرکت پالایش نفت شازند و پژوهشگاه صنعت نفت این مهم به نتیجه رسیده و کسب این دستاورد ارزشمند نیز با همدلی، همراهی و تلاش مجموعه های مرتبط محقق شده است.
شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند، به عنوان یکی از شرکت های مهم پالایشی کشور در زمینه فراورش نفت خام و تولید انواع محصولات نفتی و عرضه آن به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و دیگر مشتریان برای تأمین بخشی از نیازهای انرژی کشور وخوراک دهی به صنایع پایین دستی (با به کارگیری فناوری های نوین برای تولید با کیفیت و پایدار مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی و سازگار با محیط زیست به منظور خلق ارزش برای ذینفعان) فعالیت می کند و محصولات پالایشگاه با مشخصات و کیفیت استانداردهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ اروپا به بازار عرضه می شود.
نبض اقتصاد پروژه های گاز در دست زمان
مشعل توسعه گازرسانی در مناطق صفر مرزی کشور با شتابی بی نظیر در جریان است و این سوخت پاک هر روز مهمان خانه های بسیاری از هموطنان کشورمان می شود. استان کرمانشاه با 371 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در سال های گذشته شاهد رشدی روزافزون در حوزه گازرسانی بوده است و این روند تا بهره مندی همه روستاهای مرزی تداوم خواهد داشت. سال گذشته یک شهر، 238 روستا و 303 واحد تولیدی- صنعتی به شبکه گاز پیوست و برنامه ریزی برای بهره مندی واحدهای باقیمانده نیز در دستور کار قرار دارد؛ به طوری که بخشی از این واحدها همزمان با هفته دولت امسال از نعمت گاز برخوردار شدند. در این میان، تامین به موقع اقلام، کالاها و تجیهیزات مورد نیاز پروژه های گازرسانی و پشتیبانی حداکثری از پیمانکارن اجرایی و بهره برداران را می توان یکی از مهم ترین عوامل اجرای به موقع پروژه ها برشمرد که برپایه مستندات موجود، شرکت گاز استان کرمانشاه در این حوزه نیز، کارنامه ای درخشان ثبت کرده است. تاکنون هیچ از پروژه های این شرکت به دلیل تاخیر در تامین کالا متوقف نشده و امور کالای این شرکت افزون بر تامین حداکثری و به موقع اقلام مورد نیاز پروژه ها استان، به مبادله کالا و تحویل کالاهای مورد نیاز به صورت امانی نیز اقدام کرده است.
فرمان رضایی، رئیس امور کالای شرکت گاز استان کرمانشاه می گوید: انبار کالای 14 هکتاری این شرکت در گذشته تنها یک زمین بایر بود و با تلاش همکاران و مدیران عامل، هم اکنون به صورت انباری مکانیزه دارای هشت سوله است.
وی با بیان اینکه اجرای 150 پروژه در سطح استان در برنامه قرار دارد و از این تعداد هم اکنون 90 پروژه فعال است، می گوید: تامین کالای مورد نیاز استان شامل پیمان های تعمیراتی، تعویض، کنترل و اشتراک پذیری برای همه پروژه های گاز استان کرمانشاه از طریق امور تامین کالای این شرکت انجام می شود و کالاهای مورد نیاز در کمترین زمان در دسترس پیمانکاران قرار می گیرد.
رضایی تاکید می کند: با برنامه ریزی انجام شده و فعالیت های سال های گذشته خوشبختانه تا به امروز هیچ پروژه ای به دلیل عدم تامین کالا متوقف نشده است. بر این اساس، کالای پیمانکار و پروژه ها به موقع تامین شده و با عملکرد همکارانم، تاکنون هیچ خسارتی بابت تاخیر در تامین کالا به پیمانکاران پرداخت نشده است که این موضوع از افتخارهای شرکت گاز استان کرمانشاه به شمار می آید.
وی با بیان اینکه فرایند توزیع کالا به صورت جزیی، متوسط و کلان صورت می گیرد، می گوید: کالاهای کلان از طریق مناقصه، کالاهای متوسط از طریق سامانه دولت و کالاهای جزیی نیز به صورت فاکتوری تامین و خریداری می شوند. این کالاها شامل ایستگاه ها، لوله های فلزی، لوله های پلی اتیلن، اتصالات پلی اتیلن، اتصالات فلزی و لوازم برقی می شوند.
رضایی در ادامه به تبادل کالا میان انبار شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت و گاز اشاره می کند و می گوید: با تحقق این فرایند و همکاری شرکت ها، کالاهای موجود در انبارها میان شرکت ها تبادل می شود و پروژه ها به دلیل نبود تجهیزات تعطیل نمی شوند.
رئیس امور کالای شرکت گاز استان کرمانشاه ادامه می دهد: براین اساس درصورتی که به هر دلیلی، تامین کالای یک پروژه زمان بر شود، آن شرکت در قالب فراخوان، کالای مورد نظر را از طریق دیگر شرکت ها تامین می کند. با توجه به شرایط موجود، بیشتر همکاران در بخش امور کالا به خوبی با یکدیگر تعامل و همکاری دارند و تا به امروز بسیاری از کالا ها از همین طریق تامین شده اند.
وی یادآور می شود: برخی از این کالاها به صورت امانی مبادله می شوند و شرکتی که کالا را دریافت کرده است، طی فرایند 2 یا 3 ماه کالای مورد نظر را خریداری می کند و به شرکت مورد نظر تحویل می دهد. از سوی دیگر، کالاهایی راکد در انبارها نیز به شرکت های متقاضی اعلام می شود. بر این اساس، این کالاهای مازاد، پس از طی فرایند بازرسی و بازدید، به شرکت متقاضی تحویل می شوند. با این روش نه تنها در وقت و هزینه ها صرفه جویی می شود، بلکه مانع هدررفت اموال بیت المال نیز می شویم.
رضایی اعلام می کند: بیشتر شرکت ها گاز استانی از تبادل کالا و کالای مازاد انبار استقبال می کنند و در فرایندی که میان مدیران عامل و یا روسای کالا صورت می گیرد، کالا خریداری و یا به صورت امانی تبادل می شوند.
وی تصریح می کند: در انبار، کالاهایی که به صورت مازاد شناسایی شده است، طی یک فرایند خاص صورتجلسه می شوند و از طریق سیستم جامع یکپارچه به رویت همه گازهای استانی می رسند. در ادامه، با اعلام نیاز سیستمی، درخواست هر استان به اطلاع امور کالا رسیده و فرایند جابه جایی صورت می گیرد.
رئیس امور کالای شرکت گاز استان کرمانشاه با بیان اینکه حدود سه هزار قلم کالا در پروژه های این شرکت مصرف می شود، می گوید: براساس میزان مصرف و نیاز پروژه ها، از یک قلم کالا پنج هزار عدد و از یک قلم کالا 200 هزار عدد خریداری می شود.
وی درباره فرایند تهیه کالا برای پیمانکاران می گوید: تامین و خرید کالاهای متوسط و جزیی و اتصالات به راحتی انجام می شود، اما تامین کالاهای سنگین مانند لوله های پلی اتیلن، ایستگاه ها و لوله های فلزی طبق فرایندهای جاری و برگزاری مناقصه و طی کردن حدود چهار ماه زمان انجام می شود.
رضایی یادآور می شود: براساس برنامه های تعریف شده، در 6 ماه نخست سال، بررسی خرید کالاهای مورد نیاز انجام و فرایندهای اداری و قانونی آن طی می شود. بر این اساس، هر 3 ماه یک بار، کالاهای مورد نیاز پیمانکاران پروژه ها تامین و در انبار قرار می گیرد تا پروژه ها به دلیل نبود یا تاخیر در تامین کالا متوقف نشوند.
وی با اشاره به اینکه همه فرایندهای انبار کالا به صورت سیستمی و مکانیزه انجام می شود، می گوید: در صورتی که کالای مورد نیاز پروژه در کرمانشاه قابل تامین باشد، از همین استان خریداری می شود.
براین اساس، لوله های پلی اتیلن، کابل ها و بخشی دیگر از کالاهای مورد نیاز این شرکت از استان کرمانشاه تهیه و تامین می شود، اما شیرآلات صنعتی در این استان تولید نمی شود و طبق اولویت از دیگر استان ها تامین و خریداری می کنیم.
وی در ادامه به استفاده از شرکت های دانش بنیان اشاره می کند و می گوید: هم اکنون شرکت دانش بنیان فعالی در حوزه گاز در سطح استان نداریم؛ با این حال از ظرفیت مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان دیگر استان ها بهره می بریم.رضایی با بیان اینکه فرایند انبارگردانی هرساله در این شرکت انجام می شود، می گوید: در پایان هر سال مسئولانی از سازمان حسابرسی، بازرسی و دیوان محاسبات برای انبارگردانی مراجعه می کنند؛ البته پیش از مراجعه این مسئولان، طی دومرحله (6 ماه نخست و 6 ماه دوم سال) اختلاف ها، مشکلات، کالاهای تاریخ مصرف گذشته و ... از سوی همکاران بازرسی شرکت بررسی و مراحل ثبت آنها انجام تا در پایان سال کار انبارگردانی به راحتی صورت بگیرد. وی تصریح می کند: با برنامه ریزی دقیق، پیگیری درخواست، بررسی نیازها و همکاری تنگاتنگ با دیگر بخش ها، همه درخواست های ارسالی به امور کالا را در زمان مناسب پاسخ داده ایم. رضایی با بیان اینکه کالاهای مازاد انبار در کمترین زمان واگذار می شوند، یادآور می شود: هم اکنون هیچ کالایی در انبار بلاتکلیف نیست و همه کالاها دارای کد و تاریخ هستند. وی با اشاره به فرایند اسقاط اقلام و کالاها می گوید: یکسری کالا شامل ضایعات لوله، ضایعات آهن آلات و... از سوی واحد بهره برداری اسقاط می شوند که این کالاها طی فرایندی خاص در انبار اسقاط جمع آوری می شوند و پس از آن از سوی کارشناس دادگستری قیمت گذاری و از طریق مزایده به فروش می رسند.
وی با بیان اینکه در حال توسعه انبار هستیم، اعلام می کند: براساس برنامه های تعریف شده، پس از طی فرایندهای اداری، قانونی و حقوقی، نسبت به ایجاد فضای سبز و ورزش اقدام می کنیم. از سوی دیگر، در حال توسعه یک سوله دیگر برای انبار مرکزی هستیم.
زمستان های کرمانشاه با گاز دلپذیر می شود
مشعل گازرسانی به روستاهای کشور به خط پایان نزدیک می شود و به زودی شاهد بسته شدن پرونده بهره مندی بخش قابل توجهی از مناطق محروم از این سوخت پاک و ارزان خواهیم بود. بر پایه گزارش ها، در مجموع دو هزار و 545 روستا در استان کرمانشاه ثبت شده که از این تعداد، براساس مصوبه شورای اقتصاد، دوهزار و 305 روستا قابلیت گازرسانی دارند و تاکنون بیش از دو هزار و 21 روستا از نعمت گاز بهره مند شده اند. با اجرای برنامه های تعریف شده در حوزه گازرسانی به روستاهای استان کرمانشاه، ضریب نفوذ گاز در آن به حدود 90 درصد رسیده است وبرنامه ریزی برای بهره مندی خانوارهای بیشتری از نعمت گاز در دستور کار قرار دارد. براساس برنامه های تعریف، توسعه گازرسانی در سطح استان به ویژه با اولویت روستاهای محروم و مرزی، با پیشرفت قابل توجهی در حال اجراست و با بهره برداری از این پروژه ها، زمستان های منفی 30 درجه در روستاهای کرمانشاه از این پس دلپذیر و قابل تحمل می شود.
شایان جت کار، ناظر پروژه های گازرسانی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه می گوید: پروژه گازرسانی به محور بیوند با 16 میلیارد و 132 میلیون تومان اعتبار از بهمن 1400 کلید خورد و هم اکنون این مناطق از نعمت گاز برخوردار شده اند.
به گفته وی، در قالب این پروژه 6 روستای بیوند سفلی، بیوند علیا، زیران، هانولان، هشت پشتوله و کلاش به شبکه گاز متصل شده است.
وی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح اعلام می کند: زیرساخت های گازرسانی به این روستاها با 48 کیلومتر لوله گذاری و اجرای خط تغذیه فراهم شده و 400 خانوار از نعمت گاز بهره مند شده اند. با اجرای این خط، روستاهای مسیر شامل کلاش هوش و بانی لوان نیز به شبکه گاز متصل می شوند. در قالب این پروژه یک ایستگاه تی بی اس با ظرفیت پنج هزار مترمکعب احداث و 19 کیلومتر خط لوله فلزی 6 اینچ نیز اجرا می شود.ناظر پروژه گازرسانی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور می شود: این منطقه با مرز عراق حدود 70 کیلومتر فاصله دارد و با تحقق برنامه های تعریف شده، پرونده گازرسانی به روستاهای خط مرزی به زودی بسته می شود.
وی به شرایط سخت آب و هوایی و جغرافیای این منطقه اشاره می کند و میگوید: خاک منطقه بسیار سخت و سنگی است و در برخی مواقع کانال ایجاد شده برای لوله ها ریزش می کند که باید دوباره روی آن عملیات انجام شود. از سوی دیگر، جاده روستایی بسیار باریک بوده و تردد در آن در جریان است که این موارد تا حدودی روند پیشرفت کار را کند می کنند.
ناظر پروژه گازرسانی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه با بیان اینکه فعالیت های این شرکت افزون بر تامین پایدار انرژی، افزایش کیفی شرایط زندگی و رونق اقتصاد مناطق روستایی، محرومیت زدایی و ایجاد رفاه در حوزه اشتغال زایی نیز تاثیرگذار است، میگوید: در این پروژه 30 نفر مشغول به کار شده اند، همچنین 5 بیل زنجیری و پیکور و هشت دستگاه کمپرسی نیز فعال شدند که همه این امکانات، نیروی انسانی و تجهیزات غالبا از بومی های منطقه تامین شد. تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم که از همه ظرفیت های بومی منطقه در بخش های مختلف استفاده کنیم و تنها در حوزه های تخصصی از دیگر مناطق بهره می گیریم.
در ادامه، محمدعلی چراغی، سرپرست گروه جوشکاری فلزی این پروژه می گوید: جوشکاری خط لوله انتقال گاز 6 اینچ را یک نفر به عهده دارد که روزانه با توجه به آمادگی کانال 200 متر پیشروی می کند. یک نفر به عنوان کمک جوشکار و یک نفر نیز برای آماده سازی لوازم در کنار جوشکار حضور دارند.وی در ادامه به شرایط و سختی کار اشاره می کند و می گوید: به دلیل وجود کوه، دره، جاده پر پیچ و خم و فضای کم رفت و آمد، کار با سرعت پیش نمی رود، این در حالی است که اجرای خطوط لوله فلزی در دیگر مناطق معمولا در بیابان، فضای باز و بدون رفت و آمد انجام می شود و کار با سرعت خوبی پیش می رود.چراغی ادامه می دهد: در این پروژه به دلیل مسائلی که گفته شد، روند پیشرفت کار کند و راندمان تا حدودی پایین است.
رضا چراغی، جوشکار پروژه گازرسانی به روستاهای کرمانشاه می گوید: تجربه حضور در بسیاری از پروژه های گازرسانی استان را در کارنامه دارم. خط لوله انتقال گاز فاز 2 از پاوه به ندوشه را در 9 ماه تکمیل و اجرا کردم و از آبان ماه 1401 به عنوان جوشکار به این پروژه اضافه شدم.
وی تاکید می کند: کار در کرمانشاه به دلیل وجود کوه، سنگ های سخت و همچنین شرایط آب و هوایی به خصوص در زمستان دشوار است و سرعت کار را پایین می آورد. پارسال با توجه به افزایش بارندگی شاهد تعطیلی در پروژه بودیم که همین مساله باعث کاهش پیشروی و اجرای پروژه شد. وی در پایان به شرایط کاری جوشکارها اشاره می کند و می گوید: در گذشته 25 روز کار و 5 روز مرخصی برای جوشکارها لحاظ می شد که از اوایل سال 1400 این میزان به 20 روز کار و 10 روز مرخصی تغییر یافته است.
ابزار دقیق قلب سیستم است
مشعل 9 سال پيش كه تاسیسات تقویت فشار گاز فامنین را در منطقه 7 عملیات تحویل گرفتیم، دارای نواقص زیادی بود که به مرور با کمک همکارانم توانستیم برخی از آنها را رفع کنیم. تغییرات نرم افزاری لاجیک و تعمیر تجهیزات سخت افزاری نصب شده در تاسیسات، تنها بخشی از فعالیت هایمان به شمار می آید و همیشه سیاست کاری ام این بوده است که تجهیز معیوب را تعمیر کنم؛ بنابراین همیشه تعمیر تجهیزات الکترونیکی و سخت افزاری مثل کنترل ولوها را همراه با همکارانم انجام داده ام. اینها بخشی از گفته های مهردادعطایی، کارشناس ارشد سیستم های الکترونیک تاسیسات منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران است که همزمان با راه اندازی تاسیسات فامنین در سال 1393 به عنوان بهره بردار مشغول به کار شده است. وی سپس به عنوان کارشناس ابزار دقیق و پس از کسب تجربه از سال 1401 نیز به عنوان کارشناس ارشد سیستم های الکترونیک و کنترل در واحد ابزاردقیق تعمیرات اساسی منطقه 7 در حال فعالیت است. در ادامه گفت وگو با وی می آید.
ابزاردقیق، ادوات و ابزارهایی است که براساس کمیت موردنظر در سیستم تحت کنترل، با توجه به استاندارد انتخاب شده و مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزارها برای اندازه گیری دقیق دما، فشار، رطوبت و…، با بهره گیری از سیستم های کنترل و مانیتورینگ جهت نمایش و کنترل این کمیت ها استفاده می شوند. ابزار دقیق در حقیقت زیر ساخت یک سیستم کنترل و اتوماسیون را تشکیل می دهد.
در واحد ابزاردقیق فرآیند تعمیرات و نگهداری ادوات ابزاردقیق، کالیبراسیون تجهیزات، اصلاح منطق کنترل و خطایابی در سیستم های کنترل و مانیتورینگ، تعمیرات و نگهداری اکچیوتر ولو، کنترل ولو و شیرهای اطمینان و همکاری با واحدهای عملیاتی دیگر در جهت رفع موارد عیب موجود در سیستم صورت می گیرد.
کارشناس ابزار دقیق بیشتر در حوزه تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات ابزاردقیق فعالیت می کندکه این نقش در تعمیرات اساسی به دلیل درگیر بودن با تجهیزات و سیستم های کنترلی متنوع گسترده تر است . در منطقه 7 که 5 استان را تحت پوشش دارد، به دلیل وجود تاسیسات تقویت فشار گاز و اندازه گیری، درگیر برنامه های تعمیراتی روتین و اضطراری در این تاسیسات است.
ابزار دقیق قلب سیستم است. هرگاه این سیستم کنترلی متوقف شود، دیگر هیچ فرآیند انتقال گازی انجام نخواهد شد و انتقال مستمر به شرط سلامت ابزار دقیق است تا بتوان شاهد پایداری انتقال گاز بود.
9 سال پيش كه تاسیسات تقویت فشار گاز فامنین را در منطقه 7 عملیات تحویل گرفتیم، دارای نواقص زیادی بود که به مرور با کمک همکارانم توانستیم برخی این نواقص را رفع کنیم، از جمله تغییرات نرم افزاری لاجیک و تعمیر تجهیزات سخت افزاری که در تاسیسات نصب شده بود. من به شخصه همیشه سیاست کاری ام این بوده است که تجهیز معیوب را تعمیر کنم؛ بنابراین همیشه تعمیر تجهیزات چه الکترونیکی و چه سخت افزاری مثل کنترل ولوها را انجام داده ام.
یکی از مهم ترین کارهایی که همراه با همکارانم انجام داده ام، تعمیر تجهیزات opt توربین است که شامل بُردهای الکترونیکی است، هرکدام از تجهیزات بردها در صورت معیوب شدن، عملکرد نادرست و توقف ناگهانی توربین را به دنبال خواهد داشت. تاکنون توانسته ایم چند نمونه از تجهیزات optرا تعمیر کنیم، همچنین یکی دیگر از کارهای مهم، اصلاح لاجیک روی سیستم سکوئنسر کمپرسور هوای ابزار دقیق بوده است. در ابتدای تحویل تاسیسات، منطق کنترلی سیستم های سکوئنسر هوا ناقص بود، به شکلی که سکوئنسر اصلا کار نمی کرد، یعنی از دو عدد کمپرسور نصب شده در تاسیسات، انتظار می رفت که براساس ساعت کارکرد به صورت پی در پی کار کند و تعمیرات دوره ای آنها انجام شود که متاسفانه به این شکل نبود.
با توجه به اینکه مدارک فنی لازم از انجام دهنده این پروژه نداشتیم، بنابراین پروژه را خودمان تعریف کردیم و لاجیک را کاملا خودمان اصلاح کرده و لاجیکی نوشتیم که بسیار بهتر از لاجیک قبلی کار می کرد بعد از تست و صحه گذاری همکاران بهره برداری در سرویس قرار گرفت. پیرو همین پروژه می خواهیم همسو با مدیریت انرژی، اصلاحات لاجیکی نرم افزاری روی سیستم در ایران انجام دهیم که مدیریت انرژی هم به خوبی انجام شود.( لاجیک آنالایزر: یا تحلیل گر منطقی یک ابزار الکترونیکی است که چندین سیگنال را از یک سیستم یا مدار دیجیتالی ضبط و نمایش می دهد.)
ارائه مقاله در همایش پژوهشگاه صنعت نفت با عنوان «بررسی زیست محیطی و فنی جایگزینی هوای ابزار دقیق با گاز متان برای تغذیه اکچیوتر ولوها» بود. در توضیح این مقاله می توانم بگویم، در حال حاضر از گاز متان برای عملکرد اکچیوتر ولوها استفاده می کنیم که این گاز علاوه بر خطرات ایمنی که می تواند داشته باشد، آلودگی زیست محیطی هم در پی دارد. در این مقاله روی پروژه ای کار کردیم که در آن امکان سنجی اجرا و ارزیابی هزینه را مورد بررسی قرار دادیم که آیا جایگزینی به صرفه است یا نه؟
در کارگروه جابه جایی و انتقال توربین های گازی پارس جنوبی هم حضور داشته اید، در این کار گروه چه اقدامی انجام شده است؟
در سال 1400 در همسویی با انتقال مدیریت دانش و تجربه در قالب یک کارگروه 8 نفره از شرکت انتقال گاز ایران در چند پالایشگاه پارس جنوبی حضور یافتیم. با توجه به اینکه در شرکت انتقال گاز ایران چندین سال است از توربین های زاریا بهره برداری می شود و تسلط کامل حاصل شده است، از ما دعوت شد تا بتوانیم دانش و تجربیات خودمان را در اختیار همکاران پارس جنوبی قرار دهیم.
کار شاخص دیگری انجام شده است؟
بحث جایگزینی سیستم F&G مریدین با سیستم موجود سانکو بود. مشکلی که روی توربوکمپرسورهای نصب شده، روی 10 دستگاه اول از پروژه صد دستگاه تعریف شده بود این سیستم افنجی کاملا معیوب بود که از همان روزهای اول تحویل تاسیسات، تست هایی که انجام دادیم، هم به لحاظ نرم افزاری و هم به لحاظ سخت افزاری قابلیت اطمینان نداشت و در نهایت تصمیم بر این شد که این سیستم را با سیستم موجود سانکو یکپارچه سازی کنیم؛ بنابراین پروپوزالی تعریف شد که بر اساس استانداردهای موجود، انجام محاسبات و تخمین میزان گاز CO2 مورد نیاز، تغییر جانمایی تجهیزات، اصلاح لاجیک کنترلی سیستم F&G و ترسیم مدارک اجرایی انجام شد و در نهایت بعد از امکان سنجی و برآورد هزینه اجرای این پروژه، پروپوزال توسط واحد مهندسی منطقه و همچنین مدیریت مهندسی ستاد شرکت انتقال گاز ایران مورد تایید قرار گرفت، اما در اجرای آن به دلیل شرایط تحریمی و جهش نرخ ارز و مشکل در تامین تجهیزات با مشکل روبه رو شدیم. در سال جاری سعی داریم تجهیزات سانکو را به کمک شرکت های دانش بنیان داخلی ساخته و نیازمان را از کشورهای خارجی قطع کنیم.
این پروژه را کارکنان منطقه انجام داده اند؟
اگر قرار بود این پروژه را یک شرکت برون سازمانی انجام دهد، مطمئنا وقت و هزینه بسیار زیادی باید صرف می شد که تمام این اقدام ها به صورت خودجوش و با علاقه و خلاقیت همکاران ابزار دقیق انجام شد و امیدواریم با تولید داخل این پروژه را در سال جاری به اتمام برسانیم.
در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بیان بفرمایید.
کارکنان عملیاتی در تاسیسات تقویت فشار گاز و مراکز بهره برداری خطوط لوله بسیار زحمتکش و مظلوم هستند؛ به گونه ای که شرایط کاری پراسترس و پرریسک دارند و بسیاری از روزها به خاطر انجام تعمیرات، مجبور هستند که دور از خانواده باشند. تنها انتظار از سازمان این است که قدر و ارزش نیروهای عملیاتی را که صادقانه و خالصانه در خدمت رسانی به مردم عزیزمان ایران تلاش می کنند، بدانند.
آمادگی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای برگزاری بزرگ ترین گردهمایی مذهبی جهان
مشعل همه ساله با فرارسیدن ایام اربعین خیل عظیمی از مشتاقان اباعبدالله الحسین(ع) به سمت کربلا رهسپار می شوند. پذیرایی و ارائه خدمات به این جمعیت عظیم، نیازمند برنامه ریزی دقیق و نیروهای همدل و همراه است که می خواهند سهمی سترگ در بزرگ ترین گردهمایی مذهبی جهان داشته باشند. بیشتر سازمان ها و نهادهای دولتی و مردمی می کوشند در این مسیر خدمات ویژه ای را به میلیون ها ایرانی شیفته سالار شهیدان ارائه دهند. مهم ترین بخش خدمات رسانی به زوار اربعین، تامین سوخت مورد نیاز موکب های عزاداری، رستوران ها، هواپیماها، بالگردها، خودروهای امدادی (اورژانس و...) و امدادرسانی، همچنین خودروهای شخصی و عمومی است. اگر چه حضور در هنگامه پیاده روی زائران با وجود گرمای شدید و طاقت فرسای هوا مخاطرات فراوانی را به همراه دارد، اما با پیش بینی سازمان های ذی نفع، امیدواریم زائران در این اجتماع پرشور حسینی با کمترین دشواری روبه رو باشند. در این میان مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مناطق همچون ایلام، کرمانشاه، اهواز و آبادان که گذرگاه و دروازه خروجی زائران است، در گفت وگو با «مشعل» ضمن ابراز آمادگی کامل برای امر سوخت رسانی در ایام اربعین، اطمینان خاطر دادند که با ذخیره سازی به موقع و مطلوب، کوچک ترین وقفه و خللی در تامین سوخت مورد نیاز زوار روی نخواهد داد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با آنکه در روزهای عادی تمامی جاده ها و مسیرهای اصلی و فرعی کشور را تحت پوشش سوخت رسانی خود دارد، اما با فرارسیدن ایام میزبانی مشتاقان سفر به کربلا، جنب و جوش بیشتری پیدا می کند و در قالب طرح های ویژه، توجه بیشتری به مسیرهای منتهی به حرم حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارد. به ویژه آن که محدودیت های زمان شیوع بیماری کرونا هم وجود ندارد و دو سالی است که استقبال از این آیین ملی-مذهبی بسیار پرشورتر از سال های گذشته برگزار می شود. گمانه زنی ها نشان می دهد بیش از 5 میلیون نفر راهی سفر اربعین شدند و خدمات سوخت رسانی برای بیش از 3 میلیون خودرو ضرورت دارد و این مسئولیت اجتماعی بیشتری را روی دوش خادمین می گذارد؛ به همین دلیل از ماه ها قبل مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور درکارگروه های ویژه اربعین و برگزاری نشست های تخصصی با مدیران مناطق سی وهفت گانه شرکت های پخش مناطق به ویژه کرمانشاه، ایلام، خوزستان، آبادان، کردستان، میاندوآب، همدان و لرستان، برنامه ریزی دقیق برای گذر مطمئن از این روزها انجام دادند تا تامین و توزیع سوخت مورد نیاز مردم در این روزها بدون خلل انجام شود.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از استقرار ۱۷ دستگاه سوخت رسان سیار و اعزام ۱۸ دستگاه خودروی سوخت رسان در مرزهای شش گانه خروجی زائران مراسم اربعین حسینی خبر داد و گفت: حجم ذخایر گازوئیل کشور برای سوخت رسانی مطلوب به نقاط مرزی در مقایسه با پارسال، ۷۰۰ میلیون لیتر افزایش یافته است.
وی اظهارکرد: در مرزهای شش گانه آبادان (مرز شلمچه)، اهواز (مرز چذابه)، ایلام (مرز مهران)، کرمانشاه (مرز خسروی)، کردستان (باشماق) و میاندوآب (تمرچین)، ۱۷ جایگاه سیار سوخت مستقر شده و سوخت رسانی به این جایگاه ها درحال انجام است؛ ۶ جایگاه از این تعداد جایگاه ها با توجه به تردد بیشتر زائران از منطقه مرزی مهران، در این منطقه مستقر شده است.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تاکید کرد: همچنین به منظور سوخت رسانی مطلوب تر به زائران اربعین حسینی، برای هر کدام از این مناطق، مناطق معین نیز در نظر گرفته ایم که همدان، زنجان، لرستان، آذربایجان شرقی جزو مناطق معین ما برای خدمات رسانی مطلوب تر به مناطق اصلی به شمار می روند.
نژادعلی از انجام پیش بینی لازم برای اعزام ۱۸دستگاه سوخت رسان برای پشتیبانی و تحرک در سوخت رسانی خبر داد وگفت: این خودروها همچنین از جایگاه های سوخت سیار پشتیبانی می کنند و می توانند سوخت رسانی به زائران به ویژه در مسیرهای مواصلاتی را انجام دهند.
وی همچنین از رصد و پشتیبانی شبانه روزی انبارهای نفت کشور و ذخیره سازی مطلوب فراورده بنزین و گازوئیل در ذخایر خبر داد و گفت: پشتیبانی از جایگاه های سوخت واقع در نقاط مرزی به طور شبانه روزی انجام می شود.مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تاکید کرد: موجودی ذخایر نفتگاز ما در کشور از سال ۱۴۰۱ بسیار مطلوب تر و ۷۰۰ میلیون لیتر بیشتر از پارسال است که به طور کامل نقاط مرزی غرب کشور را پوشش می دهد.نژادعلی بیان کرد: در حوزه بنزین نیز ذخیره سازی مناسب در نقاط مرزی انجام شده است و ارسال نیز مانند سال های گذشته به صورت مستمر انجام می شود
جعفر سالاری نسب، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز از آمادگی کامل کارکنان و تجهیز امکانات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای سوخت رسانی به زائران اربعین حسینی خبر داد و گفت: سوخت گاز مایع مورد نیاز مواکب و هیأت های مذهبی در ایام محرم و اربعین از بستر سامانه سدف و با تایید سازمان تبلیغات اسلامی در حال توزیع و عرضه است. سهمیه لازم اختصاص داده شده تا هیأت ها و تکایا برای پختن نذوراتشان مشکلی نداشته باشند. هیچ گونه کمبود یا چالشی در زمینه توزیع گاز مایع در کشور مطرح نیست و به هر میزان که تقاضا وجود داشته باشد، گاز مایع متعاقبا عرضه خواهد شد.
وی با بیان اینکه میاندوآب، کردستان، کرمانشاه، ایلام، اهواز و آبادان به عنوان مناطق اصلی و چند شهر هم به عنوان پشتیبان برای خدمت رسانی بهتر به زوار در آماده باش کامل هستند، افزود: خوشبختانه هیچ نگرانی در تامین فراورده های نفتی برای تردد وسایل نقلیه زائران اربعین حسینی وجود ندارد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی همچنین به استقرار 7 جایگاه سوخت رسان سیار در نقاط مرزی غرب کشور اشاره کرد و گفت: به منظور سوخت رسانی به ناوگان دیزلی و خودروهای شخصی 7 جایگاه سیار در این ایام در مرزهای خسروی، مهران، چزابه، باشماق و... پیش بینی شده که از این تعداد جایگاه سیار ۵ دستگاه نصب شده و یک دستگاه هم در روزهای آینده نصب می شود.
محمد بنی سعید، مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از تامین سوخت مورد نیاز درمرزهای زمینی این حوزه عملیاتی خبر داد و گفت: امسال بنابر برنامه ریزی های انجام شده، سوخت مورد نیاز مرزهای شلمچه، چزابه، مهران و خسروی ازسوی شرکت پخش منطقه آبادان تامین می شود.
وی افزود: با هماهنگی مسئولان شرکت های توزیع کننده، تعداد 6 هزار سیلندر گاز مایع در مرز شلمچه مستقر هستند که بر اساس میزان نیازمندی موکب ها توزیع می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان با اشاره به ایجاد تمهیدات لازم برای سوخت رسانی به وسایل نقلیه و اتوبوس های حامل زائران در نقطه صفر مرزی گفت: 2 تا از جایگاه های منطقه پخش آبادان در جاده های منتهی به مرز شلمچه قرار دارند که وظیفه سوخت رسانی به زوار را بدون وقفه انجام خواهند داد و در کنار آن، 3 جایگاه سیار عرضه سوخت نیز در مسیر تردد وسایل نقلیه زائران در موقعیت های ورودی شهر خرمشهر و محورهای مواصلاتی خرمشهر به اهواز مستقر خواهند شد. بنی سعید از آماده باش کامل اکیپ های بازرسی، نظارتی و ایمنی شرکت پخش منطقه آبادان در محل های استقرار جایگاه ها خبر داد و افزود: خوشبختانه با رصد و پایش شبانه روزی نیروهای نظارتی و امدادی هیچ یک از جایگاه ها برای ارائه سوخت مورد نیاز ایام اربعین با مشکلی روبه به رو نخواهند بود. همچنین به منظور رفاه حال زوار عزیز و بنا به دریافت مجوزهای لازم، کارت های سوخت بیشتری در اختیار جایگاهداران قرار داده شده تا از این بابت نیز مسافران مشکلی نداشته باشند.
وی با بیان اینکه منطقه آبادان همچون سال های گذشته آماده ارائه خدمات به زوار حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است، اظهار کرد: موکبی با امکانات حداقلی و از قبل دریافت کمک های مردمی در مرز شلمچه مستقر و آماده خدمت رسانی است و افزون بر آن موکب دیگری ازسوی کارکنان شرکت پخش منطقه آبادان برپا شده است که از تامین غذا و نیازهای اولیه گرفته تا دیگر خدمات مورد نیاز را در اختیار زائران قرار می دهد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از افزایش 15 الی 20 درصدی مصرف بنزین و نفتگاز در ایام اربعین نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: اقدام های لازم برای امر ذخیره سازی سوخت انواع فراورده های مایع از 15 مردادماه آغاز شده است و پیش بینی ها حاکی از آن است که امسال با توجه به رشد فزاینده مشتاقان سفر به کربلای معلی ما با افزایش میزان مصرف بنزین و گازوییل مواجه باشیم و همینطور سوخت جت مورد نیاز حمل ونقل هوایی نیز با افزایش همراه خواهد بود.
عبدالکریم محمدی، مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز درباره اقدام های این منطقه در ایام اربعین، به تشکیل 4 کارگروه ویژه از جمله کارگروه های عملیاتی، سامانه، مهندسی و سوخت رسانی در مرز چذابه اشاره کرد و گفت: نشست هایی به منظور آسیب شناسی در هر یک از حوزه های سامانه هوشمند سوخت، ذخیره سازی انواع فراورده های مورد نیاز و حل مشکلات فنی جایگاه ها و داشتن ژنراتورهای برق اضطراری ازسوی کادری مجرب و جوان برگزار و در این کارگروه ها تصمیماتی برای به حداقل رساندن آسیب ها و ارائه هرچه بهتر خدمات رسانی به زائران اربعین گرفته شد.
وی افزود: جایگاه تازه احداث میعاد با رعایت تمامی ضوابط و مقررات ایمنی در مرز چذابه آماده سازی و فعال و در کنار آن دو جایگاه سیار حاوی بنزین و گازوییل نیز درمحل یادمان شهدای چزابه مستقر شد. همچنین مطابق برنامه ریزی ها، تعداد 3 دستگاه سوخت رسان سیار در آماده باش کامل قرار خواهند داشت تا به محض ایجاد تجمع و ترافیک در روند سوخت رسانی، به محل های مورد نظر اعزام و از بار ترافیکی کاسته شود.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز با اشاره به برگزاری جلسات با مسئولان شرکت های موزع عنوان کرد: شرکت های بوتان، پرسی، ایران گاز و پاسارگاد از جمله شرکت های توزیع کننده فعال گاز مایع در منطقه اهواز آماده ارائه هرگونه همکاری در زمینه توزیع گاز مایع به موکب های مستقر در مسیر زائران ایام اربعین هستند.
محمدی تصریح کرد: با توجه به اجرای طرح توزیع سوخت گاز مایع با استفاده از زیرساخت بانکی، احتمال کاهش مصرف در حوزه سوخت گاز مایع پیش بینی می شود. همچنین از لحاظ موجودی و تامین سوخت گاز مایع تاسیسات و شرکت های موزع در سطح منطقه مشکلی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه با توجه به استقبال زائرین اربعین حسینی، احتمال افزایش رشد مصرف در فراورده های سی ان جی، بنزین و گازوئیل وجود دارد، عنوان کرد: بر اساس آمارهای موجود، میزان مصرف فراورده های نفتی ایام اربعین سال 98 نسبت به سال گذشته نشان از رشد فزاینده ای دارد؛ به گونه ای که میزان مصرف بنزین با افزایشی 100 درصدی روبه رو بوده و این در حالی است که میزان مصرف گازوییل بالغ بر 600 درصد افزایش نشان می دهد. در خصوص مصرف گاز مایع و سوخت سی ان جی نیز به ترتیب افزایش 58 درصدی و 5 درصدی را شاهد هستیم.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز یادآور شد: پیش بینی ما بر این است که امسال نیز به مانند سال گذشته شاهد استقبال بیشتری از زائران اربعین باشیم که به مراتب در زمینه میزان مصرف فراورده ها نیز به ارقامی بالاتر از این میزان مصرف عنوان شده دست پیدا خواهیم کرد، اما با این اوصاف این اطمینان خاطر را هم می دهیم که در خصوص تامین سوخت مور نیاز زائرین کمبودی نخواهیم داشت و ذخیره سازی ها به میزان کافی انجام شده است.
پرویز ایدون، مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام از آمادگی کامل گروه های عملیاتی، اچ اس یی و فنی در ایام اربعین حسینی خبر داد و گفت: این گروه ها به صورت شبانه روزی در آماده باش کامل بوده و با تمام قوا آماده خدمت رسانی به زوار اربعین هستند.
وی افزود: در حال حاضر موضوع اصلی ما تامین سوخت اتوبوس های خط واحدی است که زوار را از پارکینگ اربعین به سمت گیت خروجی می برند. هم اکنون با احداث پارکینگ های موازی با پارکینگ اربعین، ظرفیت استقرار ماشین ها در مهران به 180 هزار خودرو رسیده است.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام به اختصاص 6 جایگاه سیار در مرز مهران اشاره کرد و یادآور شد: نخستین جایگاه سیار در حدود 3 کیلومتری گیت خروجی پایانه مرزی مهران جانمایی و دو مورد نیز به فاصله کمی از جایگاه نخست قرار دارد. همچنین مابقی جایگاه های سیار نیز به پارکینگ اربعین اختصاص داده شده است.
ایدون تصریح کرد: با هماهنگی های مدیریت تامین و توزیع سوخت شرکت پخش فراورده های نفتی، حدود 5 میلیون لیتر گازوییل یورو 4 در انبار ایلام ذخیره سازی شده است و از این بابت با مشکل و کمبودی مواجه نخواهیم شد. تاکنون تعداد 670 موکب در مهران به ثبت رسیده است که فعالیت این تعداد از مواکب تا 20 شهریورماه ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: میانگین مصرف بنزین به صورت معمول بالغ بر 700 هزار بشکه لیتر در روز تخمین زده شده است که این میزان مصرف همزمان با ایام اربعین به رقمی بالغ بر 900 تا 950 هزار بشکه لیتر در روز خواهد رسید. همچنین میزان مصرف گازوییل در بخش حمل ونقل به 40 تا 45 درصد افزایش دست خواهد یافت.
مدیر شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام با بیان اینکه تعداد جایگاه های سی ان جی نسبت به مصارف روزانه در استان ایلام بالاست، عنوان کرد: معمولا در خصوص مصرف سوخت سی ان جی با حجم ترافیک روبه رو نیستیم و همه 23 جایگاه ما فعال است و پیش بینی می کنیم که در ایام اربعین بیش از 50 درصد افزایش در مصرف سی ان جی داشته باشیم.
ایدون افزود: هیچ گونه کمبود سوخت در خوزستان نداریم و سوخت مورد نیاز به اندازه کافی در جایگاه های ورودی از محورهای پل زال، حسینه، اندیمشک، شوش، الهایی، الوان، اهواز، حمیدیه، سوسنگرد و چزابه تا نقطه صفر مرزی برای ارائه به زائران اربعین حسینی(ع) برنامه ریزی شده است.
وی بیان کرد: 74 نفر نیروی رسمی به همراه 80 نفر نیروی قراردادی و پیمانکاری در شرکت پخش منطقه ایلام مشغول به فعالیت هستند که در ایام اربعین کارکنان شرکت با شور و اشتیاقی وصف ناشدنی تلاش می کنند تا وظایف اجرایی و نظارتی خود را به خوبی انجام دهند.
ایدون در پایان خواستار اطلاع رسانی خدمات گسترده و تلاش های بی شائبه کارکنان صنعت نفت در ایام اربعین شد و اظهار کرد: امیدوارم رسانه ملی و دیگر خبرگزاری ها و رسانه های مکتوب دست به دست هم داده و ما را در برگزاری هرچه باشکوه تر این حماسه عظیم و پرشور یاری و همراهی کنند؛ به گونه ای که گوشه ای از خدمت رسانی به زائران ازسوی کارکنان زحمتکش و خدوم صنعت نفت هم به تصویر کشیده شده و به نحو مطلوبی اطلاع رسانی شود.
ابراهیم پوریزدانی، سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه از آماده باش جایگاه های سوخت مسیر تردد زوار خبر داد و گفت: چهار جایگاه سیار نیز در مرز خسروی مستقر خواهد شد. وی با اشاره به آمادگی کامل شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه برای تامین سوخت مورد نیاز زوار اربعین، افزود: ۲۵ جایگاه سوخت در مسیر تردد رفت و برگشت زوار اربعین در استان داریم که همه آنها آماده هستند.
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه ادامه داد: با توجه به افزایش نیاز مردم به مصرف سوخت و بالا بودن میزان تردد در مرز خسروی، چهار جایگاه سیار برای استقرار در این مرز نیز تدارک و تجهیز شده است.
پوریزدانی با بیان اینکه ذخیره سازی کامل سوخت برای ایام اربعین در منطقه کرمانشاه صورت گرفته است، اظهار کرد: کمبود سوختی در این ایام نخواهیم داشت.
وی همچنین از در نظر گرفتن کارت سوخت اربعین برای ناوگان اتوبوسی که زوار اربعین را جابه جا می کنند و تایید شده هستند نیز خبر داد که در چند جایگاه منتخب امکان سوخت گیری با قیمت مناسب تر را خواهند داشت.
سرپرست شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه اشاره ای هم به تشدید نظارت بر نحوه عملکرد جایگاه های سوخت در ایام اربعین داشت و عنوان کرد: این نظارت ها به صورت مستمر انجام خواهد شد تا مشکلی برای تامین سوخت زوار ایجاد نشود.
پوریزدانی همچنین در خصوص ذخیره سازی سوخت گاز مایع نیز افزود: ذخیره سازی سوخت مایع به مقدار ۴۵ هزار کیلوگرم افزایش یافته است و بر اساس نیاز موکب ها و در صورت ثبت نام در سامانه سدف تامین می شود.
آیین راهپیمایی اربعین، حماسه ای است که امسال نیز با حضور خیل زائران عاشق شهید کربلا، حضرت سید الشهدا (ع) رقم خواهد خورد و همدلی مردم را در ثبت این رخداد مهم به نمایش خواهد گذاشت؛ دراین میان شرکت های خدمات رسانی همچون شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بنابر رسالتی که درحوزه مسئولتی خود دارند، تلاش می کنند که این آیین با شکوه برگزار شود.
بهره برداری بیشتر از تولیدات متانول در کشور از اولویت های مهم صنعت پتروشیمی است
مشعل برنامه ريزي براي ايجاد ارزش افزوده از تولید متانول و مازاد آن در صنعت پتروشيمي، يکي از موضوع هاي مهم در سال هاي اخير بوده است.
در شرایطی که هم اکنون نزدیک به 7 ميليون تن متانول در بازار پتروشيمي ايران توليد مي شود و قرار است تا پنج سال آينده، اين مقدار به 25 ميليون تن درسال برسد.
لازم است برنامه ریزی ها برای پروژه هایی که در دستور کار قرار دارند و روند تامین خوراک مجتمع های تولیدی و خوراک آنها، تغییر کند.
در حال حاضر، بيش از 60 درصد توليد مجتمع هاي پتروشيمي کشور با محوريت اوره و متانول است، از این رو وزارت نفت در دولت سیزدهم، تمرکز زیادی بر کاهش خام فروشی متانول و تکمیل زنجیره ارزش آن دارد. به همین دلیل است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دو سال اخیر چالش های تولید متانول و تکمیل زنجیره آن را در دستور کار قرار داده و روش های حمایتی و اصلاحی را در این مسیر برای تولید کنندگان و سرمایه گذاران در نظر می گیرد.
در همین خصوص مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی دیگر از شیوه های حمایتی وزارت نفت و دولت برای تولید کنندگان متانول را اعلام کرد و گفت که تخفیف خوراک 30 درصدی برای تولیدکنندگانی که متانول را همراه با تکمیل زنجیره ارزش آن تولید می کنند، در نظر می گیرد. وی با تاکید بر اینکه این روند سرمایه گذاری برای شرکت ها و سرمایه گذاران حاشیه سود امن تری دارد، گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سرمایه گذاران و شرکت ها برای اجرای راهبرد کلان تکمیل زنجیره ارزش حمایت می کند و یکی از ظرفیت هایی که دولت در پیش نویس قانون پنجساله هفتم توسعه با هدف توسعه صنعت پتروشیمی پیش بینی کرده، تخفیف خوراک پلکانی است. معاون وزیر نفت با بیان اینکه این تخفیف خوراک 30 درصدی، بدون قید و شرط خواهد بود، تصریح کرد: سرمایه گذاران طرح های پتروشیمی نیز می توانند نسبت به میزان سرمایه گذاری درمسیر تکمیل زنجیره ارزش از مزیت تخفیف خوراک 20 تا 30 درصدی برخوردار شوند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ارزیابی و بررسی هایی از روند تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه پتروشیمی در کشورهای تولید کننده داشته که بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، تولید متانول تا پایان برنامه هفتم توسعه تا 10 درصد افزایش خواهد داشت. بررسی موقعیت ایران در تولید محصولات اصلی پتروشیمی در منطقه و جهان نشان می دهدکه در حال حاضر، ظرفیت تولید آمونیاک ۲۳۰ میلیون تن در دنیاست که ۱۹ میلیون تن آن سهم خاورمیانه و ۶.۵ میلیون تن آن سهم ایران است. همچنین از ۱۳۰ میلیون تن ظرفیت متانول جهانی، ایران سهم ۱۴ میلیون تنی دارد. همچنین عربستان در حوزه تولید اتیلن و پارازایلین و ایران در تولید متانول و آمونیاک وضع بهتری در منطقه دارند. بر اساس این گزارش می توان گفت که با برنامه ریزی های انجام شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، اجرای طرح های زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن، آروماتیک و بوتیلن به سرمایه حدود ۴ میلیارد دلاری نیاز دارد و در مجموع حدود ۴ میلیون تن به ظرفیت تولید کشور اضافه و حدود ۲ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور به همراه خواهد داشت.
برای متانول در دنیا چند مدل چرخه زنجیره ارزش وجود دارد. سوال این است که کدام یک از این چرخه های ارزش متانول، برای کشور و سرمایه گذاران مفید و کارآمد است؟ حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه بیشترین مصرف متانول در دنیا ابتدا در سوخت، ۲۶ درصد برای تولید فرمالدیید و پس از آن تولید الفین ها، پروپیلن و اسیداستیک است، تصریح کرد: حرکت به سمت تولید سوخت از متانول در ایران به دلیل یارانه تخصیص داده شده به دیگر سوخت ها اقتصادی نیست. ظرفیت های متفاوتی نیز در کشور برای تولید فرمالدئید ایجاد شده که یا متوقف هستند یا با ظرفیت پایینی در حال فعالیتند، بنابراین حرکت به سمت این محصول نیز اقتصادی نیست. به همین دلیل، هدف گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجرای طرح های MTO و MTP و تولید اسیداستیک به منظور مصرف متانول در کشور است.
صنعت متانول ایران از یک سو ۲ درصد از گاز متان تولیدی کشور را مصرف می کند و از سوی دیگر حدود ۲۲ درصد ارز آوری پتروشیمی ها برای کشور را متانولی ها انجام می دهند. همین دو عدد نشان می دهد که دولت و وزارت نفت، توجه ویژه ای به موضوع تولیدکنندگان متانول در کشور دارد و تلاش می کند ارزش گذاری بیشتری برای این محصول داشته باشد و محدودیت ها و موانع را از سر راه این صنعت بردارد. موضوع تولیدات متانولی برای کشور آن قدر حایز اهمیت است که چندی قبل، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گزارشی از ارزیابی اثر فعالیت پتروشیمی های متانولی بر منابع بخش عمومی کشور ارائه کرد و در آن حرکت متانولی ها به سمت تکمیل زنجیره ارزش به عنوان یک الزام مورد تاکید قرار گرفته است. در همین خصوص بوده که وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دو سال اخیر، جلسات مختلفی را با شرکت های پتروشیمی و هلدینگ های بزرگ پتروشیمی داشته اند تا موانع و زمینه های سرمایه گذاری در زنجیره ارزش محصولات را بررسی کنند. مرتضی شاهمیرزایی تاکنون چند جلسه مجزا با تولیدکنندگان متانول کشور برگزار و تاکید کرده است که درخواست ها و چالش های مجتمع های تولیدکننده متانول با جدیت پیگیری می شود و تا حصول نتیجه در دستور کار قرار می گیرد. دغدغه این شرکت ها در زمینه نرخ خوراک و بهای یوتیلیتی ها بیشترین نگرانی را دارد و باید بررسی دقیق و کارشناسی شود. به نظر می رسد در نتیجه این پیگیری های شرکت ملی صنایع پتروشیمی بوده است که در حال حاضر وزارت نفت تخفیف 30 درصدی خوراک را برای تولید کنندگان متانول در نظر گرفته و این پیشنهاد و امتیاز می تواند راهگشا باشد.
بر اساس این گزارش، ظرفیت کنونی تولید متانول کشور ۱۴ میلیون تن است؛ اما از این مقدار تنها ۴۰۰ هزار تن در کشور مصرف می شود. به عبارتی محصول متانول با گاز متان تولیدی کشور تولید می شود؛ اما بدون بهره گیری از این محصول پایه، نزدیک به 90 درصد آن با خام فروشی صادر می شود. به نظر می رسد با طرح های MTP تا پایان برنامه هفتم و حمایت هایی که از تکمیل زنجیره ارزش متانول از سوی دولت و وزارت نفت شروع شده است، حداقل چهار میلیون تن از این 14 میلیون تن در داخل کشور وارد چرخه زنجیره ارزش شود و تا پایان برنامه هشتم توسعه همه ۱۴ میلیون تن متانول را در زنجیره ارزش داشته باشیم. چنانچه شرکت های تولیدی و سرمایه گذاران در این مسیر گام بردارند، همانطور که شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده، علاوه بر تخفیف خوراک، حاشیه سود امن تری برای پتروشیمی ها با توسعه زنجیره ارزش محصول ایجاد خواهد شد. نکته امیدوار کننده در مسیر تکمیل زنجیره ارزش متانول برای صنعت پتروشیمی، ورود قابل توجه و موفق شرکت های فناور و دانش بنیان بوده است. شرکت های زیادی در تکمیل این زنجیره و تولید محصولات پایین دستی، بخصوص تولید و بومی سازی کاتالیست های مورد نیاز متانول ورود کرده و موفق بوده اند.
صنعت نفت به دنبال بهره گیری بیشتر از فناوری هوش مصنوعی است
مشعل هوش مصنوعی یا Artificial Intelligence همزمان با الکترونیکی شدن زندگی انسان ها به اشکال مختلف در حوزه های کاربردی و اجرایی وجود داشته و در هر دوره، مطابق با نیازها از قابلیت های آن استفاده شده است. آنچه با نام هوش مصنوعی از سال گذشته به عنوان آخرین فناوری این عرصه در اختیار کاربران مختلف سراسر جهان قرار گرفته، قابلیت هایی چشمگیر دارد؛ تا حدی که بسیاری از بازارهای کار و بازاریابی در صنایع مختلف، نگران جایگزینی هوش مصنوعی با انسان ها هستند.
با این حال بسیاری از کارشناسان، نگاهی مثبت به فناوری هوش مصنوعی جدید دارند و معتقدند که قابلیت های حمایت و کاهش هزینه ای آن، بسیار بیشتر از مضرات آن است.
صنعت نفت، به عنوان یکی از صنایعی که نیاز روزانه و بدون توقف به فناوری و آخرین فناوری های روز دارد، طی سال های گذشته در پی کمک گرفتن از هوش مصنوعی بوده است. فناوری جدید AI می تواند تحولی بزرگ در این صنعت به وجود آورد، به همین دلیل است که شرکت های مختلف در زیرمجموعه های وزارت نفت، به دنبال آشنایی با این فناوری و زمینه های کاربرد و استفاده از آن هستند.
تجربه استفاده از هوش مصنوعی نشان داده است که این فناوری در صنعت نفت، همچون سایر بخش ها این قابلیت را دارد که کارهای اجرایی و روزانه بخش های تولیدی، بسیار سریع و دقیق تر انجام شود. هوش مصنوعی می تواند بسیاری از امور جاری شرکت ها همچون اتوماسیون اداری، جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها و تهیه انواع گراف و جداول آماری، همچنین شناسایی موانع و تحلیل برنامه های پیش رو و... را به بهترین شکل اجرایی کند. در عین حال این فناوری می تواند در بسیاری از بخش های صنعت نفت که برای نیروی کار، سخت ، خطرناک یا دارای ریسک بالای جانی است، کاربرد داشته باشد. روند استفاده از کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در صنایع نفت و گاز بسرعت در حال پیشرفت است، به نحوی که برخی آمارها، بازار هوش مصنوعی در نفت و گاز در2022 را تا 3 میلیارد دلار هم تخمین زده اند و پیش بینی می شود تا سال 2026 سهم به کارگیری هوش مصنوعی در بازار نفت و گاز به بیش از 12 درصد هم برسد. هوش مصنوعی این توانایی را دارد که با دریافت داده ها در یک دوره زمانی و ارائه اهداف و برنامه ریزی های آینده، پیش بینی و برنامه ریزی کاربردی و دقیق از آینده کوتاه و بلندمدت پروژه های مختلف ارائه کند. این قابلیت بخصوص در عملیات اکتشاف، پروژه های حفاری چاه های نفت و گاز و بررسی مخازن نفت و گاز از اهمیت زیادی برخوردار است. هوش مصنوعی می تواند عمر چاه های نفت و گاز و روش های اکتشافی را تا حد زیادی پیش بینی و راه حل ارائه کند. این قابلیت برای شرکت های نفت و گاز و برنامه ای بلندمدت که برای چاه های نفت و گاز دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است.
از حدود دو سال قبل که هوش مصنوعی جدید با قابلیت هایی متفاوت و منحصربه فرد در اختیار همه، بخصوص شرکت های نفت و گاز قرار گرفت، شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت هم به دنبال شناسایی راه های کاربردی این ابزار فناوری بودند. در همین خصوص بود که آذر سال گذشته در نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران، نشست تخصصی «پیوند فیزیک و هوش مصنوعی برای توسعه خردمندانه میدان» برگزار شد.
علیرضا دانشی ، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیر جنوب در این نشست، با تأکید بر اینکه این شرکت آماده حمایت همه جانبه از شرکت های فعال در عرصه هوش مصنوعی در صنعت نفت است، گفت: برای رسیدن به اهداف موجود در برنامه های چشم انداز توسعه، نیازمند سرمایه گذاری در کنار استفاده از فناوری های روزآمد دنیا همچون هوش مصنوعی هستیم و سرمایه و فناوری دو جزء جدایی ناپذیر این صنعت به شمار می آیند.
عیسی نویری، رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان هم در این نشست ، از لزوم هوشمندسازی روند برداشت میدان های نفت و گاز سخن گفت و تأکید کرد: هوش مصنوعی باید در مطالعات میدان مدنظر قرار گیرد. استفاده از هوش مصنوعی از مرحله اکتشاف، می تواند پایداری تولید را برای شرکت های بهره بردار به ارمغان بیاورد. توسعه خردمندانه میدان های نفتی بر مبنای فناوری نو می تواند در طول دوره تولید از مخازن راهگشای مهندسان ایرانی در صنعت نفت باشد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان با تأکید بر افزایش تعداد نمونه برداری و جمع آوری اطلاعات واقعی از مخازن در طول دوره تولید به منظور استفاده از هوش مصنوعی اظهار کرد: استفاده از هوش مصنوعی می تواند در پیش بینی روند تولید از میدان های نفتی و گاز تأثیری بسزا داشته باشد. برای نمونه نتیجه مطالعات جدید جامع هوشمندسازی در میدان نفتی جفیر در زمینه میزان واقعی تولید نشان داد که در نسبت نفت و گاز و نوع تجهیزات به کار رفته با اطلاعات اولیه ارائه شده از سوی پیمانکار، اختلاف زیادی داشته ایم.
نویری با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین هزینه اضافه برای صنعت نفت، مربوط به اتلاف زمان در عملیات تولید و توسعه ای در بخش های فرایندی، تجهیزاتی و نیروی انسانی است، تصریح کرد: استفاده از هوش مصنوعی می تواند این مشکل را با افزایش بهره وری در سیستم ها کاهش دهد.
آرش ربیعی ، کارشناس ارشد شرکت نفت فلات قاره هم از ضرورت جمع آوری اطلاعات تولیدی میدان به منظور تغذیه نرم افزارهای متکی بر هوش مصنوعی تأکید کرد.
وی با اشاره به همکاری که شرکت های بزرگی همچون توتال و پتروچاینا با شرکت های فناور بزرگ دنیا مانند گوگل و هوآوی در زمینه استفاده از هوش مصنوعی دارند، گفت: یکی از چالش های شرکت ها، دسترسی به اطلاعات به روز میدان های مشترک نفتی و گازی در خلیج فارس و در دسترس نبودن بخشی از اطلاعات اینگونه مخازن است. در عین حال نرم افزارهای با تکیه بر هوش مصنوعی که این داده ها را برای شبیه سازی همراهی می کنند، در اختیار همه شرکت ها نیست و در حال حاضر بسیاری از شرکت ها و غول های بزرگ نفتی برای به روزرسانی اطلاعات میدان و شبیه سازی مخزن به دنبال همکاری با شرکت های فناوری بزرگی مثل گوگل و هوآوی هستند.
این کارشناس ارشد شرکت نفت فلات قاره تاکید دارد که در آینده نزدیک، تهیه ام دی پی میدان های نفتی و گازی با استفاده از هوش مصنوعی باید در دستور کار قرار بگیرد تا مدیریت تولید از این میدان ها آسان تر و تولید بهتر شود.
موضوع به کارگیری هوش مصنوعی در صنعت نفت، یکی از موضوعات روز و قابل پیگیری بسیاری از شرکت های زیرمجموعه است. به همین دلیل بسیاری از شرکت های تولیدی و پروژه های توسعه ای در ابتدای مسیر اجرایی خود یا برای حفظ تداوم تولید خود، به دنبال استفاده از هوش مصنوعی هستند. در آخرین نمونه شاهد بودیم که هلدینگ پتروپالایش اصفهان، معاونت هوش مصنوعی خود را راه اندازی کرد. محسن قدیری، مدیرعامل هلدینگ پتروپالایش اصفهان تاکید کرده است که با فعالیت مناسب این معاونت و قرار گرفتن آن در فرایندهای هلدینگ، بهره وری این مجموعه ۱۰ برابر افزایش خواهد داشت.
این رویکرد نسبت به هوش مصنوعی، ابعاد دیگری هم دارد و به احتمال بروز آسیب و خسارت با استفاده از هوش مصنوعی از بیرون صنعت نفت یا استفاده از هوش مصنوعی در مواجهه با حملات و خسارت های سایبری هم پرداخته شده است. چندی قبل سردار غلامرضا جلالی ، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در جمع مدیران صنعت نفت، با بیان اینکه در مقابله و موضوع های پدافند سایبری در سال 1402 ، اولویت این مجموعه بهره گیری از هوش مصنوعی برای دفاع سایبری و تولید امنیت در زیرساخت هاست، گفت: بر اساس تجربه تهدیدهای سایبری سال گذشته، می توان گفت که بخشی از حملات با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی انجام شده است. در این زمینه، استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، در دستور کار سازمان پدافند غیرعامل کشور قرار گرفته است.
به این ترتیب به نظر می رسد که موضوع هوش مصنوعی و کارکردهایی که برای صنعت نفت دارد، به یکی از مهم ترین موضوع ها در سال های آینده تبدیل شود. این فناوری ها با تغییرات روزانه و کارکردهای متنوع، به بخش جدایی ناپذیر زندگی امروز چه در سطح ابتدایی و شخصی و چه در سطح کلان و عمومی تبدیل شده است. به همین دلیل لازم است که با شناخت این فناوری، بیش از هر زمان دیگری در رقابت های جهانی از آن بهره ببریم.
شعیب بهمن کوبا از کشورهایی است که بخش عمده انرژی مصرفی خود را از خارج تأمین می کند؛ البته این کشور ظرفیت های بالقوه ای در نفت و گاز فراساحلی دارد که اکتشاف و استخراج آنها می تواند تا حد زیادی به مشکل تأمین انرژی هاوانا پایان و اتکا به واردات را کاهش دهد؛ از این رو کوبا در سال های گذشته، تلاش های زیادی برای اکتشاف و حفاری انجام داده و قراردادهایی نیز با کشورهای مختلف منعقد کرده است. با این حال تحریم های ایالات متحده علیه کوبا موجب شده است که شرکت های آمریکایی و شرکت های بزرگ اروپایی، امکان سرمایه گذاری در میادین و منابع انرژی این کشور را نیابند؛ این در حالی است که بررسی وضعیت انرژی در کوبا و پیشرفت های ایران در حوزه صادرات و ارائه خدمات فنی و مهندسی نشان می دهد که دو کشور دارای ظرفیت های قابل توجهی برای توسعه همکاری های انرژی هستند. .
نفت و گاز طبیعی تقریباً 80 درصد از کل سبد انرژی مصرفی کوبا را تأمین می کند. این کشور روزانه حدود 145 هزار بشکه نفت برای استفاده در پالایشگاه ها، نیروگاه ها، مجتمع های صنعتی، پمپ بنزین ها، فرودگاه ها و منازل، مصرف می کند. کوبا دارای ذخایر نفت و گاز است و ذخایر نفت خام اثبات شده آن حدود124 میلیون بشکه برآورد می شود. در یک دهه گذشته میزان تولید نفت خام کوبا به دلیل تحریم های آمریکا و عدم جذب سرمایه و فناوری های نوین به نصف کاهش پیدا کرده است؛ به عنوان مثال، کوبا در سال 2015 بیش از 104 هزار بشکه نفت در روز تولید می کرد که این رقم در سال 2018 به 50 هزار بشکه کاهش یافت. کوبا برای چندین دهه به خرید نفت خام از متحدان خود همچون ونزوئلا وابسته بود. با این حال از زمانی که ونزوئلا در سال 2016 با کاهش تولید نفت مواجه شد، عملا در روند صادرات به کوبا نیز مشکلاتی پدید آمد که به کمبود سوخت در این کشور دامن زد. مطابق با توافقنامه ای که در سال 2000 بین کاراکاس و هاوانا امضا شده بود، کوبا هزینه واردات نفت خام از ونزوئلا را با ارائه خدمات پزشکی، اعزام مربیان ورزشی و حتی مشاوران خود پرداخت می کرد. ونزوئلا تا سال 2015، حدود 90 هزار بشکه در روز نفت خام به کوبا عرضه می کرد ، اما دور اول تحریم های ایالات متحده علیه کاراکاس در سال 2017، دسترسی شرکت نفت این کشور به منابع مالی را محدود و کاهش تولید آن را تشدید کرد. البته همچنان ونزوئلا در بحبوحه تحریم ها تلاش کرده به کوبا کمک کند؛ به نحوی که هم اکنون حدود 55 هزار و 300 بشکه نفت خام و سوخت در روز به کوبا ارسال می کند. با این حال این رقم، کمتر از میانگین یک دهه گذشته صادرات ونزوئلا به کوباست.تحریم های آمریکا علیه ونزوئلا نه تنها واردات نفت خام کوبا از این کشور را تحت تاثیر قرار داد، بلکه در مصرف بنزین، گازوئیل، نفت کوره، روان کننده ها و گاز پخت وپز نیز شرایط دشواری برای هاوانا ایجاد کرد. به خصوص برای کوبا دشوار بود که کسری مصرف سوخت خود را با واردات به قیمت بازار پوشش دهد، زیرا این کشور نقدینگی و بودجه کافی برای اختصاص به این مسئله ندارد؛ به همین دلیل کوبا در رویارویی با کمبود سوخت، در سال های اخیر مجموعه ای از اقدامات ریاضتی مانند کاهش روشنایی عمومی و عدم استفاده از تهویه مطبوع در نهادهای دولتی را اجرا کرده است.
مواضع مشترک در مورد مسائل جهانی موجب شده که اغلب از ایران و کوبا به عنوان دو کشور همسو یاد شود. روابط سیاسی تهران و هاوانا نیز مؤید این مسئله است که دو طرف تلاش زیادی برای تقویت مناسبات خود به خصوص در حوزه های اقتصادی انجام داده اند. اگرچه حجم تجارت و رابطه اقتصادی دوجانبه هیچگاه به سطح بالایی نرسیده است، اما روابط سیاسی دو کشور می تواند زمینه مساعد برای تقویت همکاری های تجاری را فراهم کند. در این بین انرژی یکی از مهم ترین حوزه هایی است که ایران و کوبا علاقه مند به توسعه روابط در آن هستند، زیرا ایران یکی از مهم ترین دارندگان و تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان است و کوبا نیز نیاز روزافزون به استفاده از انرژی دارد. با توجه به شرایط موجود، دست کم در دو زمینه شرایط مناسب برای توسعه همکاری های ایران و کوبا در حوزه انرژی وجود دارد.نخستین زمینه به صادرات نفت و فراورده های نفتی از ایران به کوبا مرتبط می شود. با توجه به نیازی که کوبا به واردات بخشی از انرژی مصرفی خود دارد، ایران می تواند در این زمینه مؤثر باشد. کوبا در تلاش است کمبود سوخت ناشی از کاهش واردات از ونزوئلا را تأمین کند. با این حال افزایش قیمت های جهانی به دلیل جنگ اوکراین و نبود منابع کافی برای پرداخت نقدی توسط هاوانا، این کشور را دچار چالش کرده است. این در حالی است که با توجه به روابط نزدیک و عمیق، ایران و کوبا می توانند در این زمینه به تهاتر روی آورند. به خصوص که کوبا در برخی از حوزه ها دارای ظرفیت های چشمگیری است که می تواند بخشی از نیازهای ایران را تأمین کند. در این زمینه می توان به واردات محصولات کشاورزی و غلات و همچنین دام و نهاده های دامی از کوبا اشاره کرد که می تواند بخشی از نیازهای ایران را رفع کند. همچنین نباید از یاد برد که ساخت واکسن پاستوکووک در دوران شیوع همه گیری کرونا نیز حاصل همکاری مشترک دو کشور بود و همچنان همکاری در زمینه های پزشکی می تواند در دستور کار طرفین باشد. دومین زمینه، حضور و مشارکت در اکتشاف، استخراج و نوسازی صنایع نفتی کوباست. در واقع پیشرفت های ایران در بخش نفت، گاز و پتروشیمی می تواند هم در حوزه صادرات و هم در حوزه انتقال فناوری به کوبا مد نظر طرفین قرار گیرد. هاوانا قصد دارد قراردادهای جدیدی را با سرمایه گذاران خارجی برای اکتشاف و استخراج نفت در منطقه اقتصادی انحصاری خود در خلیج مکزیک امضا کند. نیاز کوبا به جذب سرمایه خارجی و فناوری های روزآمد در زمینه اکتشاف و استخراج نفت می تواند فرصت مناسبی برای ایران ایجاد کند که با توجه به پیشرفت های بومی در سال های اخیر، حضوری چشمگیر و موثر در صنعت نفت این کشور داشته باشد. تجربه موفق ایران در صدور خدمات فنی و مهندسی در صنعت نفت به کشورهایی همچون ونزوئلا و نیکاراگوئه موجب شده که تقاضای زیادی در این بخش مطرح شود. بی تردید کوبا نیز می تواند از تجربه بخش مهندسی ایران در اکتشاف و تولید نفت استفاده کند. همچنین سرمایه گذاری در بخش انرژی در کوبا می تواند فرصت بسیار مناسبی برای ایران باشد، زیرا هم تحریم های آمریکا علیه هر دو کشور را خنثی می کند و هم بر نفوذ اقتصادی و سیاسی تهران در امریکای لاتین می افزاید.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت: گوگردزدایی با هدف ارزش افزوده پیش از استفاده مازوت و تبدیل آن به فرآورده بهتر، مناسب ترین راه کاهش گوگرد در نفت کوره است.
اسماعیل کفایتی در نشستی که ششم شهریور ماه با عنوان رویداد گوگردزدایی و ارتقای کیفیت نفت کوره با تأکید بر توسعه زنجیره ارزش نفت خام در مرکز همایش های بین المللی کوشک برگزارشد، گفت: مازوت برشی از برج تقطیر است که به دلیل گوگرد بالا، کیفیت پایین، مسائل سوء برای محیط زیست، باران های اسیدی، خوردگی و... نسبت به برش های دیگر ارزش کمتری دارد.
وی افزود: افزون بر گوگردزدایی مازوت می توانیم آن را به ارزش افزوده تبدیل کنیم، از این رو افزون بر تولید محصولاتی نظیر گازوئیل، بنزین و ... می توانیم فرآورده با ارزش بالاتر نیز از مازوت بگیریم.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت اظهار کرد: ماده ۱۸ قانون هوای پاک استانداردسازی سوخت مازوت تحویلی به صنایع را تکلیف کرده است که نفت کوره با گوگرد ۳.۵ درصد به نفت کوره با نیم درصد تبدیل شود و ماده ۵۹ اصلاح الگوی مصرف انرژی، دولت را مکلف به کاهش سالانه دو درصد نفت کوره کرده است تا مازاد نفت کوره به زیر ۱۰ درصد در پالایشگاه ها برسد.کفایتی با اشاره به کاهش روند مازاد نفت کوره پالایشگاه ها از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ به دلیل وجود فناوری در پالایشگاه ها گفت: از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۰ این روند کاهش یافته است و تحقق هدف مقدار گوگرد مازاد نفت کوره به زیر ۱۰ درصد بدون حمایت دولت و سرمایه گذاری در این زمینه محقق نخواهد شد.وی گوگردزدایی پیش از استفاده از نفت کوره، گوگردزدایی از دودکش پس از مصرف و جایگزین کردن با سوخت های دیگر را از راهبردهای مهم جهانی برای رفع مشکل محیط زیست خواند و اظهار کرد: برای گوگردزدایی مازوت نشستی را با یک شرکت چینی برگزار کرده ایم.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت: گوگردزدایی باید از دو جنبه پسا احتراق و پیش از استفاده بررسی شود، اما به دلیل مسائل محیط زیستی، پسا احتراق گزینه مناسبی نیست، از این رو با هدف ارزش افزوده باید پیش از استفاده مازوت گوگردزدایی انجام و تبدیل به فرآورده بهتر شود.وی در پایان افزود: برای مدیریت ناترازی گاز باید از مازوت استفاده شود، از این رو باید کیفیت مازوت بهبود یابد و برای این کار سیستم های جدیدی را برای کاهش مازوت استخراج کنیم.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی گفت: با هدف استمرار در تحقق اهداف و برنامه های افزایش تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی و لزوم ایجاد ظرفیت های جداسازی گاز از نفت، به زودی واحد تفکیک گاز از نفت میدان مشترک آزادگان جنوبی به بهره برداری خواهد رسید.اسماعیل باقری تصریح کرد: با هدف استمرار در تحقق اهداف و برنامه های افزایش تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی و لزوم ایجاد ظرفیت های جداسازی گاز از نفت، همچنین ارسال نفت حاصل از آن به مبادی صادراتی، اقدام های لازم در زمینه تأمین اقلام و تجهیزات باقیمانده، تکمیل نصب و انجام عملیات پیش راه اندازی و راه اندازی به منظور بهره برداری از واحد تفکیک گر شمالی میدان آزادگان جنوبی به همراه اتخاذ تمهیدات و اجرای تأسیسات مورد نیاز در شبکه انتقال نفت بالادست و پایین دست این واحد در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار گرفته است.وی افزود: بر همین اساس نفت تولیدی از چاه های معین شده و تاسیسات جمع آوری (Manifold)، تجمیع خواهد شد و به واحد تفکیک گاز از نفت انتقال خواهد یافت و در ادامه در واحد تفکیک گاز از نفت، جداسازی در Slug catcher و Buffer Tank انجام و نفت خروجی این واحد، پس از فشارافزایی با استفاده از پمپ های انتقالی ارسال می شود.
مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی ادامه داد: به همین منظور طراحی و احداث خطوط لوله نفت و گاز این واحد نیز به ترتیب به اندازه های ۲۰ و ۲۶ اینچ در مسیری به طول حدودی ۱۸۰۰۰ متر انجام شده است. بر این اساس، با راه اندازی واحد تفکیک گاز از نفت در این میدان مشترک، ضمن افزایش ظرفیت تفکیک و ارسال نفت، قابلیت افزایش تولید از چاه های توسعه یافته جدید نیز فراهم می شود.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با اجرای مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت، بیمارستان شهید مدنی تبریز را به دستگاه رادیوتراپی تجهیز کرد.مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز یک دستگاه شتاب دهنده خطی رادیوتراپی (پرتودرمانی) برای بیمارستان شهید مدنی تبریز خریداری کرده است.خرید تجهیزات رادیوتراپی بیمارستان شهید مدنی تبریز با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال و با همکاری علوم پزشکی تبریز انجام شده و از مصوبه های سفرهای استانی رئیس جمهوری به استان آذربایجان شرقی به شمار می رود که امسال به بهره برداری رسیده است.مراجعه کنندگان زیاد این شهر، کمبود دستگاه رادیوتراپی در تبریز و نوبت انتظار طولانی برای پرتودرمانی در این بیمارستان دولتی سبب شده بود بیماران به مراکز رادیوتراپی در شهرهای ارومیه و تبریز مراجعه کنند.خرید این دستگاه از مسافرت های بیماران جلوگیری کرده است و روزانه بیش از ۱۰۰ نفر از خدمات رادیوتراژی این دستگاه بهره مند خواهند بود.نکته مهم دیگر آن است که این دستگاه تولید داخل بوده و این مدیریت با خرید آن از تولید داخل نیز حمایت کرده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از تهیه ۴ هزار بسته معیشتی از سوی این شرکت برای مناطق کم برخوردار همجوار تأسیسات هم زمان با هفته دولت در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی خبر داد.
حسن شهروئی گفت: هم زمان با هفته دولت و در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی و کمک به معیشت هم وطنان نیازمند، تعداد ۴ هزار بسته معیشتی به ارزش ۵۰ میلیارد ریال تأمین شد، این بسته ها بین مناطق کم برخوردار همجوار تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در شهرستان های کارون، باوی و بخش های غیزانیه، اسماعیلیه و مرکزی اهواز توزیع شد.
وی ضمن تبریک هفته دولت و ارائه گزارشی از فعالیت های عام المنفعه و اقدام های انجام شده در حوزه مسئولیت اجتماعی اظهار کرد: این شرکت با پشتیبانی های مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه افزایش ایمنی ساکنان همجوار تأسیسات، بهبود منظر شهری و حفظ و حراست اراضی تحصیلی شرکت، از سال پیش اقدام به اجرای پروژه های نصب دیوار پیش ساخته کرده است که ادامه این کار، نیازمند همیاری و همکاری همه مسئولان شهری و استانی است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون تأمین کننده ۲۵ درصد نفت خام کل کشور است که در کنار وظیفه خطیر تولید نفت و گاز، نسبت به انجام مسئولیت اجتماعی خود در قبال جامعه شهری و روستایی حوزه فعالیت اهتمام لازم را دارد.
کمک به توسعه فضاهای آموزشی و مذهبی، توسعه فضای سبز، توزیع بسته های فرهنگی و نوشت افزار، کمک به زیباسازی منظر شهری و آب رسانی به روستاهای همجوار تأسیسات بخشی از فعالیت های این شرکت در سال های پیش است.
پالایشگاه بندرعباس
شرکت پالایش نفت بندرعباس طی یک سال به منظور حمایت از ساخت داخل و خنثی سازی تحریم ها، با تکیه بر توان متخصصان، بیش از ۴ هزار قطعه پالایشگاهی را برای نخستین بار در کشور بومی سازی کرد.هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس دراین باره گفت: با اقدام های انجام شده به منظور خودکفایی و بومی سازی قطعات و خنثی سازی تحریم ها در سال ۱۴۰۱ با حمایت سازندگان داخلی، چهارهزار و ۱۱۰ قلم قطعه پالایشگاهی به تعداد کل ۱۲ میلیون و ۵۸۵ هزار قطعه، برای نخستین بار در کشور ساخته و تأیید شد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از اقلام ساخته شده جزء قطعات و تجهیزات مهم و حیاتی صنعت پالایش نفت است که استمرار تولید را تضمین می کند، افزود: حمایت از ساخت قطعات در داخل کشور پارسال سبب صرفه جویی به ارزش بیش از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو شد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس تأکید کرد: همچنین با استفاده از امکانات و ظرفیت های پالایشگاه نفت بندرعباس، در سه ماه نخست سال ۱۴۰۲ نیز ۳۹۰ قلم کالا بدون نقشه اولیه و تنها با تکیه بر دانش و توان متخصصان این پالایشگاه برای نخستین بار، با مهندسی معکوس طراحی و بومی سازی شد که در این مدت ۱۱۲ هزار قطعه مهندسی معکوس شده ازسوی تولیدکنندگان داخلی ساخته و سبب ۲۷۲ میلیارد ریال صرفه جویی شد.
شرکت نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران گفت: با همکاری و مشارکت واحدتعمیرات اساسی ستاد مناطق نفت خیز جنوب ایستگاه تقویت فشار و تقویت گاز نرگسی پس از انجام تعمیرات اساسی وارد مدار عملیاتی شد.
غلامرضا کمالی با اشاره به اینکه ایستگاه تقویت فشار و تزریق گاز نرگسی یکی از حساس ترین تأسیسات گاز در مناطق نفت خیز جنوب است، اظهار کرد: با توجه به درصد بالای گاز هیدروژن سولفوره در گاز تولیدی این تأسیسات و توجه ویژه به حفظ استانداردهای لازم در واحد اجتناب ناپذیر است و بر همین اساس طبق برنامه ریزی انجام شده، تعمیرات اساسی این ایستگاه ۳۱ اردیبهشت ماه امسال آغاز شده بود.
وی افزود: مراحل آماده سازی و ایمن کردن ایستگاه با استفاده از گاز نیتروژن سیار برای شروع به کار تعمیرات انجام و کار اسپیدگذاری، بخارزنی، تمیزکاری، سندبلاست کردن مخازن، رنگ آمیزی، بررسی و آزمایش مبدل های حرارتی، بررسی مش پدها، اورفیس خطوط و ... با نظارت نمایندگان اداره مهندسی فرآورش، بازرسی فنی و خوردگی فلزات، نگهداری و تعمیرات و عملیات تأسیسات گاز انجام شد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران گفت: در طول تعمیرات اساسی تعداد ۴۱ عدد از شیرهای فرآیندی و ۴۰ عدد شیر ایمنی برای تنظیم دوباره باز و به کارگاه مرکزی اهواز ارسال و پس از تعمیر نصب شد.
کمالی تصریح کرد: هم زمان با انجام تعمیرات اساسی ایستگاه و با توجه به وجود درصد بالای گاز خورنده هیدروژن سولفوره عملیات پایش و ضخامت سنجی با روش های نقطه ای و آلتراسونیک تمامی خطوط لوله و مخازن ایستگاه انجام و پس از شناسایی ۳۴ نقطه معیوب از سوی اداره تعمیرات و نگهداری، لوله و اتصالات این نقاط همگی برشکاری، تعویض و جوشکاری شد.
وی اظهار کرد: پس از تعمیرات اساسی نشست های پیش راه اندازی در دو نوبت با حضور نمایندگان اداره ها برگزار و پس از عملیات اکسیژن زدایی، نشت یابی و فشارافزایی با استفاده از دستگاه تولید نیتروژن سیار انجام شد که در ادامه کار پس از بیرون آوردن اسپیدهای خطوط لوله گاز ورودی، عملیات توپکرانی خط لوله ۶ اینچ گاز خروجی ایستگاه تا چاه تزریقی شماره ۶ انجام و طبق دستورعمل ایستگاه راه اندازی شد.
شرکت ملی نفت ایران
دبیر اجرایی ستاد اربعین صنعت نفت در جنوب تصریح کرد: شرکت های نفتی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران در جنوب همه امکانات خود را در بخش های خدمات و پشتیبانی برای خدمت رسانی مطلوب به زائران اربعین حسینی پای کار آور دند.
حمید رضا گلپایگانی با اشاره به تأکید و پیگیری مستمر وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در خصوص بسیج امکانات شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت و گاز اروندان، مهندسی و توسعه نفت و ملی حفاری برای ارائه خدمات رسانی مطلوب به زوار کربلای معلی افزود: این مجموعه ها بر اساس برنامه ریزی ها و تفکیک وظایف، طی هفته ها تلاش بی وقفه، به آماده سازی زیرساخت های لازم درمناطق مرزی مسیر پایانه های شلمچه و چذابه پرداختند تا شرایط مطلوبی برای پذیرایی از زائران حضرت اباعبدالله الحسین (ع) فراهم شود.
وی با بیان اینکه ستاد اربعین صنعت نفت با هماهنگی ستاد اربعین استان خوزستان و دیگر دستگاه های اجرایی استان تکالیف خود را در زمینه مسئولیت های اجتماعی با جدیت و پرشتاب پیگیری کرده است، گفت: از جمله اقدام های زیرساختی در منطقه، تسطیح، محوطه سازی، استراحتگاه زائران و توقفگاه خودروها با به کارگیری انواع ماشین آلات سنگین و راهسازی ازجمله اقدام های زیرساختی است که در جهت ایجاد تسهیلات برای زائران انجام شد.
دبیر ستاد اربعین صنعت نفت در جنوب اظهار کرد: هم اکنون نیز مجموعه ای از کارکنان به همراه بسیجیان عضو مرکز بسیج شهید تندگویان (وزارت نفت - جنوب) و پایگاه های مقاومت بسیج این شرکت ها با وجود گرمای طاقت فرسای جنوب، با عشق و دلدادگی به امام حسین (ع) و یاران آن حضرت به طور شبانه روزی در حال خدمات رسانی هستند.وی آماده سازی کاروان های اسکان، تامین سامانه های سرمایشی، آب آشامیدنی، یخ به صورت روزانه، همچنین تجهیز موکب، فضاهای استراحتگاهی و پذیرایی، ارسال بیش از ۶۰ دستگاه کانکس در پایانه های شلمچه و چذابه برای استقرار نیروهای پشتیبانی، درمانی و خدمات رسان، تدارک اقلام غذایی و نوشیدنی در مسیر پایانه های مرزی را دیگر اقدام های ستاد اربعین صنعت نفت در جنوب برشمرد و افزود: خدمت رسانی به زائران تا بازگشت آنها به میهن اسلامی ادامه خواهد داشت.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد که این پژوهشگاه نهادی علمی - تحقیقاتی و برای خدمات فناورانه است که اقداماهای بسیار گسترده ای را به صنعت نفت و دیگر صنایع مرتبط ارائه میکند و همواره خود را با نیازهای موجود در کشور تطبیق داده است.
عظیم کلانتری اصل با اشاره به تبیین نقش پژوهشگاه صنعت نفت در زیست بوم فناوری و نوآوری اظهار کرد: پژوهشگاه صنعت نفت دانش فنی برای محصولات راهبردی صنعت نفت را بنا به نیاز این صنعت توسعه میدهد و این مرکز تحقیقاتی به دنبال افزایش ارزش افزوده و بومی سازی دانشها برای صنعت است که این امر سبب ایجاد اشتغال و کاهش وابستگی به دیگر کشورها شده است.
وی صادرات و ارائه خدمات فناورانه، بهینهسازی مصرف انرژی، حل مشکلات محیط زیستی و توسعه دانش فنی را از دیگر فعالیتهای فناورانه موثر پژوهشگاه صنعت نفت برشمرد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت این پژوهشگاه را آزمایشگاهی مرجع در کشور خواند و افزود: در بسیاری از موارد پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه تأیید کیفیت محصولات و تدوین استانداردهای مرتبط با مواد شیمیایی، مسائل محیط زیستی و حفاظتهای صنعتی به عنوان مرجع به شمار می رود و نقش حاکمیتی مناسبی را در کشور ایفا می کند.
کلانتری اصل ادامه داد: پژوهشگاه صنعت نفت، به تازگی در زمینه ناترازی و ذخیره سازی گاز نیز اقدام های مؤثری را انجام داده و به دنبال آن است که با ذخیرهسازی زیرزمینی و با استفاده از ساختارهای مناسب مشکل مناطق سردسیر را در فصول سرد سال برطرف سازد.
وی به فناوری های شاخص سالهای اخیر این مجموعه اشاره و تصریح کرد: تأمین دانش فنی و طراحی پایه واحدهای پالایشگاهی نفت و پتروپالایشگاهی همچنین واحدهای گوگردزدایی و مرکاپتان زدایی و توسعه دانش فنی انواع کاتالیست و مواد شیمیایی را میتوان بخشی از تلاش پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت دانست و در همه این موارد شاهد قطع وابستگی به خارج از کشور هستیم.
وی به بهینه سازی فرآیندهای تولید و افزایش ضریب برداشت نیز اشاره و تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت مطالعات افزایش برداشت را در بزرگترین میدان نفتی کشور، میدان اهواز، در دستور کار خود قرار داده و امیدوار است بتواند با استفاده از پایلوت نیمه صنعتی این مجموعه و همکاری شرکت ملی نفت به افزایش برداشت در این میدان کمک کند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: ازدیاد برداشت از مخازن نفتی با روش تزریق نانوسیال، شناسایی منابع نامتعارف هیدرات گازی و انجام مطالعات جامع توسعه میدان های نفتی و گازی را میتوان از مهم ترین اقدام های فناورانه این مجموعه که سبب ارزش آفرینی در کشور شده است، برشمرد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برای کمک به مهار آتش خط لوله انتقال نفت خام گوره –جاسک وارد عمل شد.
خط لوله ۴۲ اینچ انتقال نفت خام گوره –جاسک از طرح های تحت مالکیت و اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) بامداد دوشنبه، ۶شهریور دچار حریق شد؛ این حادثه در پی اقدام به انشعاب غیر مجاز از این خط لوله ازسوی افراد ناشناس در ۶۰ کیلومتری بندرعباس رخ داد.
حریق به وجودآمده در مسیر خط لوله ۴۲ اینچ انتقال نفت خام گوره-جاسک ناشی از وجود نفت خام موجود در خط از زمان راه اندازی است.
براساس این خبر، مسئولان و کارشناسان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس با حضور زودهنگام و به موقع در محل حادثه، با استفاده از امکانات اعزامی از شهر بندرعباس و بسیج تمامی امکانات شرکت های نفتی، درحال تلاش و کمک رسانی برای مهار آتش و جمع آوری آلودگی های محیطی هستند.
پخش فراورده های نفتی منطقه همدان
یکصدوبیست ونهمین جایگاه عرضه سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان به بهره برداری رسید.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان در آئین بهره برداری از این جایگاه که با حضور احد آزادی خواه، نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، سلمان اسماعیلی، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان و دیگر مسئولان محلی برگزار شد، گفت: این جایگاه در مرز ورودی استان همدان از طرف استان مرکزی قرار دارد و با سرمایه گذاری بخش خصوصی طی دو سال آغاز و با هزینه ای حدود ۱۸۰ میلیارد ریال احداث شد.
امین روستایی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه همدان بااشاره به پراکندگی و توزیع مطلوب جایگاه ها دراین شهرستان افزود: برخورداری مجتمع از چهار سکو و هشت تلمبه عرضه بنزین و نفت گاز با ظرفیت ذخیره سازی مناسب، وضعیت اطمینان بخشی را ایجاد کرده است.
مجتمع خدماتی رفاهی «ارگ»، بیست وهفتمین جایگاه تحت مدیریت ناحیه ملایر است که افزون بر امکاناتی همچون رستوران، کافی شاپ و دیگر خدمات جانبی، دارای طرح توسعه جایگاه عرضه سی ان جی در آینده است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که حجم تزریق گاز به مخازن ذخیره سازی سراجه و شوریجه در ۱۵۱ روز سپری شده امسال نسبت به زمان مشابه پارسال پنج درصد افزایش یافته است.
محمدرضا جولایی گفت:حجم تزریق به مخازن گازی سراجه وشوریجه در ۱۵۱ روز سپری شده امسال از ۱۹۸۵ میلیون مترمکعب به ۲۰۷۸ میلیون متر مکعب رسیده است.
وی افزود: در این مدت، مجموع گاز ذخیره شده در مخازن سراجه و شوریجه نیز با ۹ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۱، از ۳۱۵۱ میلیون مترمکعب به ۳۴۳۴ میلیون مترمکعب رسیده است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اهمیت ذخیره سازی گازطبیعی اظهار کرد: ذخیره سازی گاز به دلیل مزیت های اقتصادی، ایمن بودن و دسترسی آسان آن، در سال های گذشته در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرارگرفت و تأسیسات ذخیره سازی شوریجه دراستان خراسان رضوی یکی از مهم ترین این پروژه هاست.
جولایی یادآور شد:با توجه به نقش این تأسیسات در پایداری و تأمین گاز طبیعی به ویژه در روزهای سرد زمستانی، روند اجرایی عملیات فاز ۲ ذخیره سازی گاز شوریجه نیز در منطقه خانگیران سرخس با نظارت و پیگیری شرکت ملی گاز ایران درحال اجراست و در آینده ای نزدیک با راه اندازی فاز ۲، شاهد پایداری بیشتر و تأمین گاز مصرفی به ویژه در منطقه شمال و شمال شرق کشور خواهیم بود.
دانشگاه صنعت نفت
نخستین دوره رویداد رقابتی مهندسی نفت تندگویان به منظور تقویت هرچه بیشتر ارتباط دانشگاه و صنعت و ایجاد بستر مناسب برای ارائه راهکارهای فناورانه به منظور رفع چالش های موجود در بخش های مختلف مهندسی نفت برگزار می شود.
دانشگاه نفت به عنوان نخستین و بزرگترین مجموعه پرورش نیروی انسانی صنعت نفت با همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگترین شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران، نخستین دوره رویداد رقابتی مهندسی نفت تندگویان را برگزار می کند.نخستین دوره این رویداد طبق نظر شورای سیاست گذاری، به چالش های بخش های بهره برداری و فرآورش خواهد پرداخت که در اوایل آبان ماه سال ۱۴۰۲ برگزار می شوداین رویداد با مدیریت مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشکده اهواز و معاونت مهندسی نفت شرکت ملی نفت خیز جنوب به صورت سالانه در دانشکده نفت اهواز برگزار می شود.از همه پژوهشگران علاقه مند دعوت می شود تا به منظور آشنایی با چالش های اعلام شده و ارائه طرح به نشانی https://tpec-put.com مراجعه کنند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از حفاری و تکمیل ۱۹۵ چاه اکتشافی، توسعه ای - توصیفی و تعمیری در دولت سیزدهم خبر داد.
حمیدرضا گلپایگانی گفت: از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون همسو با برنامه های صنعت نفت ۱۹۵ حلقه چاه با ثبت متراژ ۱۵۸ هزار و ۴۱۰ متر در مناطق خشکی و دریایی کشور حفر و تکمیل نهایی شده و از سوی شرکت های بهره بردار نفتی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران در مدار تولید قرار گرفته است.وی افزود: با تلاش شبانه روزی کارکنان سختکوش این شرکت در مدیریت های عملیات یک، دو، سه و دریا در این مدت تعداد ۱۳ حلقه چاه ۲۰۱ روز زودتر از برنامه پیش بینی شده از سوی کارفرماها، تکمیل شد که از نظر ارزش اقتصادی و تولیدی شدن زودهنگام چاه، بسیار با ارزش است.مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران ارائه خدمات فنی تخصصی یکپارچه را وجه تمایز شرکت ملی حفاری ایران با دیگر شرکت های فعال در عرصه صنعت حفاری عنوان کرد و ادامه داد: از سوی مدیریت خدمات فنی حفاری در دو سال اخیر ۹ هزار و ۵۶۲ عملیات در قالب افزون بر ۲۰ نوع خدمات فنی و مهندسی به چاه های نفت و گاز در مراحل حفاری یا در حال بهره برداری شامل لوله مغزی سیار، سیمانکاری، اسیدکاری، حفاری فروتعادلی، حفاری با هوا، آزمایش بهره دهی چاه، تزریق نیتروژن، لوله گذاری چاه و ... ارائه شد.گلپایگانی انجام ۲ هزار و ۳۳۶ مورد خدمات در بخش های نمودارگیری سطحی، نمودارگیری درون چاهی و چاه پیمایی و حفاری ۹۱ حلقه چاه به صورت افقی و جهت دار را از دیگر فعالیت های این شرکت در دو سال اخیر برشمرد.وی درباره پروژه های حفاری در دست اجرا یا اجراشده در دو سال گذشته نیز توضیح داد: در زمان حاضر این شرکت در اجرای طرح های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران در پروژه های حفاری در میدان های نفتی و گازی اهواز، مارون، سولابدر، کیش، آبان، پایدار غرب و چاه های اکتشافی در استان های خوزستان، فارس و اردبیل در حال کار است و این در حالی است که پروژه های حفاری در میدان نفت شهر، سپهر و جفیر و تعمیر چاه های ژئوترمال (زمین گرمایی) در استان اردبیل تکمیل و تحویل کارفرماها شد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تقویت ساخت داخل با استفاده از توان سازندگان و صنعتگران داخلی و شرکت های دانش بنیان را از اولویت ها و رویکردهای شرکت عنوان کرد و گفت: حمایت از تولیدکنندگان داخلی و بومی سازی قطعات و تجهیزات صنعت راهبردی حفاری خط مشی اصلی شرکت بوده و در این مدت علاوه بر تأمین قطعات و تجهیزات پرمصرف از منابع داخلی، شمار قابل توجهی قطعه و تجهیز مورد نیاز نیز تولید بار اول شده است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران عملیات جداسازی، مونتاژ، برپایی و جابه جایی دستگاه های حفاری را در مناطق عملیاتی در اقصی نقاط کشور کاری سخت، پیچیده و نیازمند متخصصان ماهر و کارآزموده دانست و گفت: در دولت سیزدهم برای پاسخگویی به نیازهای شرکت های متقاضی و بر اساس برنامه های صنعت نفت ۱۸۳ دستگاه حفاری با استفاده از بیش ۱۱ هزار کشنده سنگین و فوق سنگین و در قالب بار ترافیکی در مناطق عملیاتی جابه جا شده است که کاری اساسی در پشتیبانی از تولید محسوب می شود.
گلپایگانی با اشاره به نقش این شرکت در ایجاد فرصت های شغلی افزود: افزون بر اینکه با بومی شدن صنعت حفاری در کشور بالغ بر ۱۸ هزار نفر به صورت مستقیم در قالب رسمی، قراردادی و پیمانکاری فرصت اشتغال یافته اند، با استقرار دکل های حفاری در مناطق عملیاتی استان های مختلف برای بیش از ۹۰۰ نفر از ساکنان مناطق پیرامونی به صورت روزانه از سه تا دو سال فرصت کار ایجاد شده است.
پتروشیمی صدف
مدیرعامل شرکت پتروشیمی صدف خلیج فارس از رکوردشکنی مجدد در اجرای طرح ساخت این پتروشیمی خبر داد وگفت: مردادماه امسال رکورد جدیدی در بخش ساختمان و نصب به ثبت رسید که در تاریخ این پروژه بی سابقه بود و با تداوم روند کنونی،این طرح تا پایان سال آماده پیش راه اندازی می شود.علی صفوی اظهار کرد: بخش ساختمان و نصب طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس که همان فعالیت های اجرایی در سایت است، مردادماه ۱۴۰۲ به پیشرفت ۵ درصدی دست یافت و رکورد ۴.۱۴ درصد تیرماه را نیز پشت سر گذاشت.وی با اشاره به اینکه پیشرفت طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس اکنون به حدود ۸۸ درصد رسیده است، تصریح کرد: در بخش ساختمان و نصب که گرفتار یک عقب ماندگی تاریخی بودیم، هم اکنون به پیشرفت ۷۰ درصدی رسیده ایم و با تداوم روند کنونی،این بخش تا پایان سال تکمیل و پروژه آماده پیش راه اندازی می شود.مدیرعامل پتروشیمی صدف خلیج فارس افزود: اکنون پیشرفت بخش مهندسی پروژه فراتر از ۹۶ درصد و پیشرفت بخش تأمین و تدارکات کالا نیز نزدیک به ۹۶ درصد است.به گفته صفوی، نصب تجهیزات مهمی نظیر بزرگ ترین تجهیز واحد ۱۷۰۰ در مردادماه رقم خورد و در حلقه مفقوده طرح یعنی واحد فینیشینگ نیز رکورد بتن ریزی شکسته شد و شرایط برای اجرای هرچه سریع تر این بخش فراهم آمد.وی دراین خصوص بیان کرد: ماه گذشته ۱۶ تجهیز نصب شد، نصب ۶۰ تن استراکچر رقم خورد و روند اجرای بخش هایی نظیر سیویل، پایپینگ و برق و ابزار دقیق نیز تسریع شد.پتروشیمی صدف خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین مجتمع تولیدی الاستومر در منطقه، با هدف دستیابی به تولید سالانه ۱۳۶ هزار تن لاستیک استایرن بوتادین در حال ساخت است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران گفت: بازآرایی ساختار مدیریت دارایی های فیزیکی این شرکت بر مبنای سه مؤلفه هزینه، مخاطرات (ریسک) و عملکرد سبب بهبود عملکرد و کارآیی عملیاتی در طول چرخه عمر دارایی ها می شود.
ابوالفضل وروانی فراهانی در تشریح عملکرد مدیریت دارایی های فیزیکی در دو سال گذشته توضیح داد: بازآرایی دارایی ها افزایش قابلیت اطمینان و دسترسی پذیری تأسیسات و تجهیزات عملیاتی شده را به همراه دارد؛ ضمن آن که شاهد بهبود فرآیند برنامه ریزی و پیش بینی، کاهش هزینه ها در بلندمدت و افزایش امنیت در زنجیره عرضه انرژی شده ایم.
وی به دو سند «تدوین سیاست های دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز ایران» و «تدوین سند برنامه راهبردی مدیریت دارایی فیزیکی این شرکت» اشاره کرد و گفت: ماحصل این اقدام ها، استقرار و راهبری نظام مدیریت دارایی فیزیکی را به دنبال داشته که تاثیرهای مثبتی ازجمله بهبود عملکرد مالی، تصمیم های سرمایه گذاری آگاهانه، مدیریت ریسک، بهبود تولید و خدمات، توسعه اعتبار و برند، بهبود کارآیی و اثربخشی تجهیزات و سرانجام توسعه متوازن سازمان، متناسب با نیازهای حال و آینده را داشته است.
مدیر دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران در ادامه به عملکرد معاونت بازرسی فنی و مدیریت خوردگی این مدیریت اشاره کرد و افزود: بازآرایی ساختار بازرسی فنی متناسب با مأموریت های تازه شرکت ملی گاز ایران و تصویب سازمان جدید در سال ۱۴۰۱، مهم ترین دستاورد این معاونت است.
وروانی فراهانی اجرای سیاست های وزارت نفت در پرهیز از تصدی گری و برون سپاری فعالیت های غیر حاکمیتی به بخش خصوصی و کاهش هزینه ها را مهم ترین دستاوردهای این اقدام برشمرد.
مدیر دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران درباره دستاوردهای این معاونت در دو سال گذشته گفت: با اقدام های انجام شده، نقشه اهداف راهبردی مدیریت دارایی های فیزیکی تدوین و پایلوت های استقرار مدیریت دارایی های فیزیکی در زنجیره تأمین شرکت ملی گاز ایران انتخاب شد.فراهانی یادآور شد: افزون بر این، طرح ریزی مدیریت عملکرد دارایی ها، ارتقاء و بهینه سازی مدیریت مواد، قطعات و انبارها، طرح ریزی سامانه های اطلاعاتی مدیریت ریسک با رویکرد بیمه و ارزش گذاری تأسیسات و تجهیزات، شناسایی و به کارگیری فرصت های مبتنی برفناوری اطلاعات برای مدیریت عملکرد آنلاین و هوشمند دارایی های فیزیکی، از دیگر دستاوردهای این معاونت در دو سال اخیر است.
گپ وگفت با نویسنده کتاب «صنعت نفت و تغییر اجتماعی در ایران»
مشعل کتاب «صنعت نفت و تغییر اجتماعی در ایران؛ پژوهشی درباره صنعت پتروشیمی در ماهشهر» به تازگی و به کوشش اسماعیل غلامی پور، در پنج فصل به رشته تحریر درآمده است. این کتاب که به همت معاونت انتشارات و مطالعات اجتماعی وزارت نفت چاپ و منتشر شده، حاصل یافته های پژوهشی در مناطق نفتخیز جنوب با تمرکز براثرگذاری مجموعه صنایع پتروشیمی در تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بندر ماهشهر است. انتشار این کتاب ما را برآن داشت تا با اسماعیل غلامی پور درباره نگارش آن گفت وگویی کوتاه داشته باشیم.
من جنوبی ام و نفت ازکودکی در زندگی ام وجود داشته است. پدرم در دهه 30 مدتی در بندرگاه آبادان کار می کرد و در دهۀ 60 و 70 نگهبان تأسیسات نفت در رشته کوه های زاگرس بود. برای من، شکل گیری و توسعه آبادان در روند رشد تأسیسات نفتی، همیشه قصه ای هیجان انگیز و مدرنیته ای است که از درگاه این شهر وارد ایران شده بود. می توان گفت توجه من به شهرهای نفت خیز از جمله مسجدسلیمان، آغاجاری، امیدیه و دیگر شهرهای نفت خیز نیز همیشه جلب می شده است. بعدها با توسعه تأسیسات نفت، گاز و پتروشیمی در عسلویه و ماهشهر، بعضی از افراد خانواده من در این تأسیسات مشغول به کار شدند و همچنان به کار خود ادامه می دهند.
گچساران، خارگ، امام حسن (بهرگان) و بسیاری شهرهای دیگر که در این کتاب در مورد آنها سخن گفته شده، خاطراتی برای من دارند؛ به همین دلیل رابطۀ نفت و تغییر اجتماعی به تجربه زندگی نیز متکی بوده است، اما شروع کار پژوهشی ام در مناطق نفتی، از حدود سال 1393 آغاز می شود که مطالعه ای در ماهشهر داشتم. بعدها در منطقه عسلویه نیز همکار یک مطالعه میدانی بودم که آن نیز در علاقه بیشتر من برای مطالعات اجتماعی مناطق نفتی اثرگذار بود.
این کتاب موضوع های گسترده ای در ارتباط با صنعت نفت و تغییر اجتماعی در گستره جهان و ایران و با تمرکز بر مناطق نفتی ایران و به ویژه ماهشهر را در برمی گیرد. داستان نوسازی و تغییر اجتماعی به میانجی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در کل ایران و در مناطق نفت خیز و به ویژه ماهشهراست. نوسازی و تغییر اجتماعی، هم مثبت و هم منفی بوده و این کتاب، توضیح این توسعه و تضاد است. شکل گیری تضادها در روند توسعه نفتی، ناشی از ساختاری با نهادهای نامناسب بوده و نه ناشی از صِرف وجود صنعت نفت که به نظرم مدرنیته ای که امروز می شناسیم بدون نفت امکان پذیر نبود و این دیدگاه در ماهشهر مورد کنکاش قرار گرفته و شامل توسعه و تضادی است که ناشی از نبود رهیافت اجتماعی به توسعه است. در متن توسعه صنعت پتروشیمی و در بازی کنشگران متعدد جهانی، ملی و محلی، شهری پیچیده وصنعتی شکل گرفته، اما روی دیگر داستان، شکاف اجتماعی، اقتصاد شهری شکننده و نامتوازن، ناپایداری محیط زیستی، نابرابری و کشاکش طبقاتی و مسائل جدی طبقه کارگر، کشاکش بر سر فضاهای شهری، دوگانگی شهری و شکل نگرفتن نهادهای اجتماعی- مدنی جدید است.
در این کتاب هم به زبان فنی علوم اجتماعی و هم به زبان ساده دربارۀ تغییر اجتماعی و فرهنگی جوامع محلی در رابطه با مجموعه صنعت نفت سخن گفته شده است. جوامع محلی در مناطق نفتی خوزستان و بوشهردر روند توسعه نفتی، تغییرات اجتماعی و فرهنگی بسیاری داشته و همیشه نسبت به تغییر اجتماعی و فرهنگی باز بوده اند. شاهد آن شهر آبادان است که یک جامعۀ چند فرهنگی شده بود هرچند وضعیت کنونی آن قابل بررسی مجدد است. همیشه سخن بر سر تغییر فرهنگی جوامع نفتی بوده و نه تقابل فرهنگی؛ بنابراین مسئله همیشگی و کنونی فرهنگ بومی و غیربومی نیست، تضادها و شکاف های اجتماعی- اقتصادی است؛ اینکه جوامع محلی در خوزستان و بوشهر، با وجود آنکه باید اولین نفع برندگان از توسعه صنعت نفت در این مناطق باشند، اما نبوده اند، هیچ گاه مانعی برای رشد و توسعه صنایع نبوده اند و همیشه همراهی کرده اند.
جوامع محلی در خوزستان و بوشهر با آنکه باید اولین نفع برندگان از توسعه صنعت نفت در این مناطق باشند، اما نبوده اند و دراین مسئله، نفت مقصر نیست بلکه در ساختار و سیاست های کلی، توسعه جوامع محلی در اولویت نبوده است. مسئولیت اجتماعی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی بوده و همچنان ادامه دارد؛ درحالی که این مسئله اصلی نیست بلکه مسئله اصلی رویکرد نادرستی است که به مناطق نفتی وجود دارد و آن نبود نگاه اجتماعی و توسعه محلی و منطقه ای است. در این رویکرد، مناطق نفتی صرفاً منبع اقتصادی اند؛ درحالی که باید نگاه انسانی و اجتماعی به آنجا شود، اما این نگاه نه در قالب مسئولیت اجتماعی شرکت ها بلکه در قالب وظایف اجتماعی دولت و نهادهای عمومی باید طرح شود و مسئولیت اجتماعی شرکت ها باید فقط نهاد یاری گر باشد نه متولی حل همه مشکلات مناطق نفتی. درباره این موضوع در کتاب بحث شده و در اینجا به چند نکته کوتاه بسنده می کنم، زیرا مالکیت بسیاری از شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی در ایران دولتی و عمومی است، بسیاری از خدمات اجتماعی این شرکت ها در جوامع محلی، از درآمد شرکت های دولتی، بودجه عمومی، است و به همین دلیل این اقدام ها به معنای دقیق، کلمه مسئولیت اجتماعی تلقی نمی شود. رفع مشکلات جامعه محلی مناطق نفتی، مسئولیت و وظایف دولت و نه مسئولیت اجتماعی شرکت هاست. دولت باید با قوانین، سیاست ها و منابع مالی ویژه ای برای توسعه مناطق نفت خیز داشته باشد و خارج از سازمان نفت برای توسعه روستاها و شهرهای مناطق نفتی با محوریت سازمان های دولتی مربوطه «بودجه ویژه توسعه محلی مناطق نفت خیز» تعیین کند. اگر معنای مسئولیت اجتماعی شرکت ها، نهاد یاری رسان در کنار دولتی باشد که به توسعه اجتماعی محلی تعهد و التزام دارد، «سیاست اجتماعی» در جوامع محلی مناطق نفتی تقویت می شود.
اینکه صنعت در یک منطقه ایجاد اشتغال و از نیروهای منطقه استفاده کند، نیز به عنوان یکی از مسئولیت های شرکت ها مطرح شده است. در مناطق نفتی اشتغال زایی رخ داده، اما نه در سطح قابل انتظار. توسعه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در این مناطق صرفا در سطح صنایع بالادستی است که در زمان ساخت وساز ایجاد اشتغال می کند، اما در زمان بهره برداری، مشاغل بسیار اندکی لازم دارد. سرمایه گذاری هنگفتی شده با اشتغال زایی اندک؛ در نظرسنجی ها می بینیم که امید مردم به این صنایع است، هم برای توسعه و هم برای اشتغال، اما این امید زمانی در سطح وسیع و اجتماعی محقق می شود که صنایع تکمیلی رشد یابند. به عبارت دیگر در صورتی این صنایع می توانست اشتغال زایی بالا داشته باشد و به توسعه اجتماعی منجر شود که صنایع پایین دستی و تکمیلی آن رشد یابند، اما این اتفاق شکل نگرفته و یا کمتر افتاده است. رهیافت این کتاب توسعه اجتماعی بوده و به طور مفصل دراین باره بحث شده است.
مهم ترین مسئله که از 100 سال پیش تا امروز بوده، رشد تأسیسات نفتی بدون توجه و تاکید هم وزن، بر زیرساخت های اجتماعی و توسعه اجتماعی محلی است. این کتاب بر مفهوم «جامعه دوگانه» تاکید داشته یعنی جامعه ای که یک طرف جامعه شرکتی و طرف دیگر جامعه محلی است اما این تقابل را در ساختار اجتماعی قرار داده است. از طرفی از معضلات جوامع محلی و انتظارات آنها سخن گفته و از شکافی که به لحاظ کیفیت زندگی و امکانات با مردم شرکتی دارند، اما از سوی دیگر سعی شده است که مشکلات و ملالت های زندگی کارکنان شرکتی و خانواده های آنان نیز روایت شود. کاهش این شکاف اجتماعی با توسعه شهرها و نهادهای محلی امکان پذیر است. تجربه نشان داده است که طراحی شهری مبتنی بر شهرک سازی برای کارمندان و ایزوله کردن آنها از جامعه محلی، باعث رشد شکاف اجتماعی محلی- شرکتی و نارضایتی عمومی می شود. با توسعه شهرهای محلی، کارکنان شرکت ها نیز با رغبت بیشتری در این شهرها اسکان می یابند و فضای رابطه اجتماعی با مردم محلی باز می شود که حاصل آن کاهش شکاف اجتماعی و افزایش ادغام اجتماعی و تعلق شهری خواهد بود. افزایش رضایت جامعه شرکتی، در صورتی پایدار است که مبتنی بر توسعه محلی باشد تا علاوه بر شرکت- شهر، کلیت شهر و مردم محلی توسعه یابند. اگر هدف، بهتر کردن زندگی جامعه شرکتی باشد، باید زندگی جامعه محلی و شرکتی را در یک کلیت واحد مورد ملاحظه قرار داد.
چالشی در میدان تحقیق نداشتیم؛ پژوهش در سال 1393 آغاز شد و حدود یک سال طول کشید اما تکمیل داده ها و اطلاعات تا سال های اخیر ادامه داشته است. در آن سال، یکی از شرکت های پتروشیمی پیشنهاد پژوهش اجتماعی در شهرستان داشت و با هماهنگی هایی که با شرکت های منطقه و سازمان ها انجام شد و با حمایت افراد بسیاری در کارهای میدانی که در مقدمه کتاب به نام آنها اشاره شده است، کار به خوبی پیش رفت. البته مهم ترین عامل تسهیل کار میدانی این بود که همه به این موضوع علاقه داشتند؛ از مدیران تا کارمندان، کارگران پتروشیمی و شهروندان ماهشهر و سربندر و مقام های محلی، همه حرف های زیادی برای گفتن داشتند.
از اداره کل روابط عمومی وزارت نفت که زحمت ویرایش، چاپ و انتشار کتاب را تقبل کردند و در این مسیر همراهی کردند، قدردانی می کنم. دیدگاه این بود که اگر این کتاب محتوایی داشته باشد، بهتر است ابتدا در خود مجموعه نفت دیده و خوانده شود. اگرچه زبان کتاب فنی علوم اجتماعی، اما سعی شده است زبانی ساده تر هم داشته باشد؛ به خصوص آنجا که به متن زندگی روزمره مردم محلی و کارکنان شرکت ها و خانواده هایشان وارد شده است، روایت کتاب برای خانواده های نفت می تواند ملموس و عینی باشد.
توضیح سند
گزارش آتش سوزی پالایشگاه آبادان در جنگ تحمیلی
پمپ بنزین GASBOY
نخستین پمپ GASBOY از سوی پسران ویلسون در سال 1928 در کشور آمریکا تولید شد. طی دهه های 40،50،60 پسران ویلسون همچنان پیشرو صنعت در توسعه و پیشرفت محصولات توزیع نفت بودند. این پمپ دارای 2 صفحه نمایشگر در جهت مخالف است و مقدار سوخت مصرفی را بر حسب گالن محاسبه می کند. نمونه ای از این پمپ بنزین در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود.
در موزه بنزين خانه آبادان، تمامی اسناد، مدارك و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد، پمپ بنزين آبادان در سال 1306 از سوي شركت بريتيش پتروليوم در آبادان بنا شد.
در ایران و جهان، موزه های مختلفی وجود دارد که روایتگر بخشی از تاریخ یک کشور و منطقه هستند. در واقع موزه ، محلی برای نمایش و نگهداری مجموعه آثار تاریخی است تا این مجموعه های مهم، برای نسل های آینده باقی بماند. یکی از این موزه ها، «موزه نفت لولینگ» در ایالت تگزاس است.
لولینگ که زمانی به عنوان «خشن ترین شهر تگزاس» شناخته می شد، در سال 1874 به عنوان دور دست ترین ایستگاه غربی شعبه غرب راه آهن اقیانوس آرام جنوبی تأسیس شد. در سال 1922، ادگار بی دیویس، چاه شماره یک (رافائل ریوس) را ثبت وثابت کرد که این چاه، بخشی از یکی از مهم ترین میدان های نفتی کشف شده در جنوب غربی است.
موزه ای برای معرفی یک شهر نفتی
لولینگ، تقریبا یک شبه از یک شهر 500 نفری به یک شهر نفتی 5 هزار نفری تبدیل شد. چادرها در زمین ها و گردنه های ناهموار با خانواده ها پر شدند. زندگی در آن زمان بسیار سخت و دشوار بود و کار کردن در آن شرایط سخت تر؛ اما با کشف نفت در تگزاس، تاریخ آن منطقه و زندگی مردم کاملا تغییر کرد.
موزه نفت لولینگ، ابزارهای مورد استفاده در صنعت نفت و نمونه هایی از فناوری تولید نفت از گذشته را در خود جای داده و آثار و اسناد مختلف توسعه صنعت نفت را در لولینگ و منطقه مرکزی تگزاس نشان می دهد. چنانچه علاقه شما به کسب اطلاعات بیشتر در مورد یک شهر نفتی، صنعت نفت و افرادی است که در رشد صنعت نفت نقش، یا میراث فرهنگی غنی مرکز تگزاس داشته باشد.، موزه نفت لولینگ می تواند چیزی برای ارائه به شما داشته باشد.
نمایشگاه های موجود در ساختمان مرمت شده لولینگ در سال 1885 به بازدیدکنندگان درباره اکتشافات نفتی دهه 1920 و نقش آنها در صنعت نفت تگزاس آموزش می دهد.
کشف میدان نفتی لولینگ در شمال شرقی سن آنتونیو و جنوب آستین به این شهر کوچک اجازه داد تا رونق نفتی پیدا کند. تا سال 1924، میدان لولینگ تقریبا 400 حلقه چاه داشت که سالانه حدود 11 میلیون بشکه نفت تولید می کرد. به گفته کارول وویت، مدیر موزه نفت لولینگ در سال 2013، که با اخبار تلویزیون آستین مصاحبه کرد، سال ها بعد، فناوری های جدید مانند حفاری افقی به تقویت استخراج نفتی لولینگ کمک کرد.
وویت توضیح می دهد: موزه نفت، «تضاد ابزارها و فناوری گذشته را با ابزارهای مورد استفاده در صنعت نفت امروز نشان می دهد.»؛ از نخستین چاه نفت ایالات متحده در اوت 1859 در پنسیلوانیا تا تأثیر اجتماعی و اقتصادی در مرکز تگزاس.ساختمان موزه نفت لولینگ که در سال 1885 در فروشگاه تجاری برادران واکرز قرار داشت و چند بار مورد بازسازی قرار گرفت، در سال 1994 از سوی موزه نفت لولینگ خریداری شد تا آنچه لولینگ را به یکی از سخت ترین شهرهای تگزاس تبدیل کرده بود، به نمایش بگذارد.
درک بهتر از روند اکتشاف؛ یکی از اهداف لولینگ
یکی از مهم ترین اهداف موزه لولینگ، این است که «ما تلاش می کنیم مبارزات بین مردان و زنانی را که پیشگامان میدان نفتی بودند، نشان دهیم و درک بهتری از روند اکتشاف و تولید نفت ایجاد کنیم.» کارول وویت، مدیر موزه نفت لولینگ درباره این مجموعه می گوید: «مجموعه ما شامل یک مدل کار از یک سکوی نفتی مدرن، جک های پمپ، «تئاتر مخزن نفت» و مجموعه ای عالی از ابزارهای هر دهه صنعت نفت است. برای حفظ میراث نفتی شهر، مجموعه بزرگی از مصنوعات اهدایی محلی نه تنها چگونگی آن را در «روزگار قدیم» نشان می دهد؛ بلکه آنچه را که می توان با تلاش های جامعه، همکاری و برنامه های خلاقانه انجام داد، بیان می کند.
کارکنان موزه در سال 2015 به شرکت های نفتی منطقه لولینگ و شرکت های خدماتی مانند تریسی پریمن که خود یک تولیدکننده مستقل چند نسلی بود، اعتبار می دادند. یکی از موفقیت های بزرگ موزه «بازتاب های نمایشگاه هنر تگزاس» بود.
این نمایشگاه هنری، همراه با نمایشگاه های دائمی نفت، بازدیدهای مدرسه ای بیشتری را از سن آنتونیو به خود جلب کرد. مانند بسیاری از موزه های کوچک نفت و گاز، موزه لولینگ به حمایت مردم و اشتیاق جامعه بستگی دارد. در یک رویکرد، موزه در سال 2012 با سوزان رودیک و دانشجویان فارغ التحصیل طراحی معماری در دانشگاه تگزاس A&M همکاری کرد. تیم های دانشجویی او طرح هایی را برای بهره برداری اقتصادی از امکانات موجود و در عین حال فراهم کردن فضاهای نمایشگاهی جدید پیشنهاد کردند.
دانش آموزان به طور رقابتی به پروژه نزدیک شدند و موزه را «نخستین مشوق» خود اعلام کردند.وویت معتقد است: «آنها واقعاً موزه را درک کردند؛ میراث غنی نفت لولینگ، داستان دیویس و حتی بیشتر. توانایی به دست آوردن این کیفیت کار و چشم انداز تلاش های ما برای به نمایش گذاشتن برخی جواهرات تاریخی واقعی لولینگ فوق العاده است. دکتر رودیک و تیم توانمندش دوباره به ما این امکان را داده اند که این پروژه را به حرکت درآوریم، بویژه با توجه به بودجه محدودی که در حال حاضر داریم.»
اگرچه ساختمان تاریخی برادران واکرز موزه نفت لولینگ مرکزی برای تجارت پنبه بود؛ اما نفت خام به لطف ادگار بی دیویس و چاه اکتشافی شماره (یک) رافائل ریوس در 9 اوت 1922، جایگزین پنبه در آینده لولینگ شد؛ پس از حفر 6 چاه خشک متوالی.
در نزدیکی لولینگ، شرکت نفتی متحد شمال و جنوب دیویس که بشدت بدهکار بود، سرانجام به طلای سیاه دست یافت. در واقع، یک زمین شناس که برای دیویس کار می کرد، مکان احتمالی میدان نفتی را کشف کرد. رایلی فروه در مقاله ای در سال 1979 در ژورنال تاریخی تگزاس یادآوری می کند: «بسیاری ادگار بی دیویس را عجیب و غریب خوانده اند و شاید این شخصیت نامتعارف او بود که به چند واقعیت نیمه واقعی در مورد حرفه ای منجر شد که او بی تردید در آن استثنایی بود.»
در اوایل تابستان 1922، دیویس زمانی که چاه اکتشاف میدان نفتی را در 5 مایلی شمال غربی لولینگ پیدا کرد، با مشکلات مالی مواجه بود. فروه گزارش داد: «دیویس به توصیه یک زمین شناس و برخلاف توصیه چند نفر، هفتمین چاه خود را به طور تصادفی حفاری کرد. تا سال 1924، لولینگ یک میدان نفتی بزرگ در ایالات متحده بود که از میادین اولیه دهه 1900 در جنوب شرقی تگزاس، از جمله دریاچه سورس و حتی تپه اسپیندلتاپ که شهرت جهانی داشت، فراتر رفت.
نمایشگاه های موزه نفت لولینگ بر علم واقعی در پس این کشف تمرکز می کنند که به افزایش سرسام آور جمعیت شهر از کمتر از 500 نفر به 5 هزار نفر در چند ماه پس از چاه شماره یک رافائل ریوس منجر شد.
( بخش ششم )
شرکت ملی نفتکش ایران، نقش پررنگی در زمان جنگ داشت. شاید خیلی ها اطلاع نداشته باشند که این شرکت چه نقش مهمی در آن سال ها ایفا کرده است. شرکت ملی نفتکش قبل از انقلاب تأسیس شد و وظیفه اصلی آن، حمل ونقل نفت در دریاها بود. این اقدام درزمینه سیاستگذاری هایی بود که صدور نفت ایران را در خارج از مرزهای ایران فعال تر کند.
در میان شرکت های معتبر نفتی جهان، شرکت بریتیش پترولیوم (BP) در حمل نفت در دریاها و اقیانوس ها مقام نخست دنیا را داشت. مسؤولان ایرانی که قبل از انقلاب، شرکت نفتکش را تأسیس کرده بودند، 6کشتی نفتکش خریداری کرده و طی قراردادی هر 6 کشتی را به شرکت بی پی اجاره داده بودند تا آن شرکت، این کشتی ها را اداره کند. (اصطلاحا این قرارداد اجاره به صورت Dry - فقط کشتی ها- بوده است) به موازات این اقدام، تعدادی دانشجو هم به انگلستان اعزام شده بودند تا در مورد کار در کشتی های نفتکش آموزش ببینند.
مطابق روال همیشگی خودم، ابتدا تحقیق و بررسی را شروع و به این فکر کردم که مدیر امور بین الملل که فروش و صادرات نفت را در اختیار و در صورت لزوم و در موارد کمبود، واردات فراورده ها را نیز به عهده داشت، قاعدتا باید رئیس هیأت مدیره این شرکت باشد. بنابراین، مهندس رضا عظیمی حسینی را به عنوان رئیس هیأت مدیره پیشنهاد کردم. در کنار او، مهندس علی اکبر (سیاوش) گنجو حقیقی را به عنوان مدیرعامل، دکتر محمد مفیض را به عنوان عضو هیأت مدیره و مهندس فتاحی را به عنوان مدیر امور اداری و عضو هیأت مدیره به مهندس معین فر(وزیر نفت) پیشنهاد کردم.
در دو ماه نخست جنگ (مهر و آبان 1359) صادرات نفت خام ایران، به طور متوسط روزانه 200 و 210 هزار بشکه بود. صدام اعلام کرده بود چنانچه ارتش عراق در جزیره خارک کشتی مشاهده کند، آن را منهدم خواهد کرد. جزیره خارک از نقاط اصلی و مهم ترین نقطه صادرات نفت ایران بود و اسکله های آن ظرفیت بارگیری نفتکش های اقیانوس پیما را داشت.
موقعیت این جزیره و مرجانی بودن آن، ژرفای کرانه های آن را پذیرای نفتکش های بسیار بزرگ کرده بود. در سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس به غیر از آنجا که امروز منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) خوانده می شود، ژرفای آب کم است و اسکله های دو جزیره لاوان و سیری هم به آن اندازه از لحاظ صادرات نفت قوی نبودند. با این ویژگی ها، بیشتر کشتی های صادراتی باید به آنجا آمده و بارگیری می کردند.
در چنین اوضاعی با توجه به تهدیدهای صدام، کشتی های نفتکش به جزیره خارک نمی آمدند، بنابراین، صادرات ما با دشواری روبه رو بود. به دلیل فقدان امنیت و شرایط جنگی، ناخداها، همان 6 کشتی متعلق به شرکت نفتکش را هم به بنادر امارات برده بودند. از لحاظ قوانین بین المللی هم کسی نمی توانست ناخداها را در شرایط جنگی، به حرکت در دریا مجبورکند. آنها پول (حقوق) خود را دریافت می کردند، هزینه کشتی را در بنادر امارات نیز باید می پرداختیم و نمی توانستیم به آنها دستور حرکت بدهیم. برای حل مشکل، در جلسات هیأت مدیره، موضوع را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که ...
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران : سید حسن سادات
گفت و گو با فرزند نفتی دارنده مدال طلای المپیاد استعدادهای برتر ورزش کشور در رشته اسکیت برد
مشعل خانواده بزرگ صنعت نفت، هر روز با جوانه های امید بیشتری همراه می شود. نسل جدید، رویکردهایی متفاوت و جالب نسبت به زندگی و خواسته هایشان دارند. بسیاری از دختران و پسران این نسل جدید که در میان خانواده های نفتی حضور دارند، به دنبال خواسته ها و علاقه مندی هایشان می روند. نشریه «مشعل» با توجه به این رویکرد، در شماره های مختلف به سراغ بسیاری از کارکنان موفق یا اعضای موفق این خانواده ها می رود و به معرفی آنها می پردازد. خانواده نفت این شماره نیز به معرفی یکی دیگر از فرزندان افتخار آفرین کارکنان این صنعت عظیم اختصاص دارد. آلما درخشان، فرزند خاقان درخشان، مسؤول دفتر رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که بتازگی در چهارمین دوره المپیاد استعدادهای برتر ورزش کشور در رشته اسکیت برد دختران به مدال طلا دست یافته است که در ادامه گفت وگو با این خانواده نفتی را می خوانید.
آلما درخشان، این ورزشکار خوش آتیه که در رده سنی نوجوانان موفق به کسب نشان طلا در اسکیت برد شده، به تیم ملی این رشته راه یافته و در ماه های آتی، در مسابقات قهرمانی مالزی، با رقبای جهانی خود رقابت خواهد کرد. او پیش از این در مراحل انتخابی اسکیت برد دختران نوجوان که در شهر شیراز برگزار شده بود، توانست امتیاز برتر را از آن خود کند.
زیرساخت برای تمرین ندارم
از بچگی به رشته اسکیت برد و بازی با آن علاقه داشته و در ادامه یک اسکیت برد خریدم و به شکل انفرادی شروع به تمرین کردم. از همان ابتدا خودم به تنهایی تمرین را با دیدن ویدئوها در اینترنت شروع کردم و بدون مربی این ورزش را ادامه دادم. بخش زیادی از این ورزش تمرین و خلاقیت های شخصی است.
برای رشته اسکیت برد زیرساخت و زمینه تمرین و فعالیت حرفه ای وجود دارد ؟ این ورزش برای زنان هم به شکل رسمی وجود دارد؟
این رشته ورزشی در کشورمان به شکل حرفه ای مربی ندارد، بخصوص برای خانم ها هنوز فضای لازم فراهم نشده است؛ البته در استان تهران و در سطح ملی امکاناتی وجود دارد؛ اما در شیراز که ما زندگی می کنیم این امکانات بسیار محدود است و حتی زمین تمرین، یعنی پیست استاندارد برای تمرین نداریم. در شهر شیراز، پیست اسکیت استاندارد و اختصاصی وجود ندارد. چند پیست اسکیت کوچک در پارک ها طراحی شده که مردم در آنها فرش پهن می کنند و برای تفریح می نشینند و دیگر جایی برای تمرین باقی نمی ماند. البته یک پیست دوچرخه سواری هست که ما در آنجا تمرین می کنیم اما شرایط استانداردی ندارد.
وسایل اصلی این ورزش را نمی توان براحتی نمی تواند خریداری کرد چرا که در داخل کشور وجود ندراد. قطعات اسکیت برد را باید از تهران به شکل جداگانه خریداری و خودم سرهم بندی کنم. هر اسکیت برد در حال حاضر بین 5 تا 6 میلیون تومان است و هر 6 ماه یکبار به طور تقریبی تخته اسکیت برد می شکند که باید تعویض شود و همه این هزینه ها را شخصی پرداخت می کنم.
هنوز درمورد این رشته ورزشی آگاهی زیادی وجود ندارد و آن را به عنوان یک رشته ورزشی نمی شناسند، در حالی که اسکیت برد در سطح بین المللی شناخته شده و حتی در المپیک 2026 هم پذیرش دارد و من هم دوست دارم در سطوح بالاتر این ورزش را ادامه دهم.
البته من با تمام مشکلات و محدودیت هایی که برای این رشته ورزشی، بخصوص برای خانم ها وجود دارد؛ باز هم می خواهم آن را ادامه بدهم و در صورت حمایت و ایجاد زمینه مناسب، در مسابقات ملی و بین المللی شرکت کنم.
در حال حاضر 15 سال سن دارم و سعی می کنم حداقل هفته ای دو تا سه بار تمرین دو ساعته اسکیت برد داشته باشم و همزمان در طول هفته درس هم می خوانم. امسال به مقطع نهم می روم و درسها سخت تر می شود و باید زمانبندی بیشتری برای ورزش و امور دیگر از جمله درسهایم داشته باشم.
خاقان درخشان، پدر آلما که مسؤول دفتر رئیس منطقه عملیاتی آغار و دالان است هم در گفت وگو با «مشعل» به موفقیت فرزندش در مسابقات المپیاد استعدادهای درخشان ورزشی کشور در رشته اسکیت برد اشاره و تصریح می کند: آلما از حدود 5 سال قبل با توجه به علاقه خود، رشته اسکیت برد را شروع کرد و ادامه داد و من و همسرم به عنوان والدین او متناسب با شرایط کاری و زمان بندی در انجام تمرین ها به او کمک کردیم.
درخشان که 20 سال سابقه حضور در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی را دارد، با اشاره به کمبود امکانات ورزشی در شهر شیراز برای رشته اسکیت برد می گوید: یکی از مشکلات فرزند من و دیگر بچه هایی که در این رشته فعالیت می کنند، نبود توجه کافی به تامین زیرساخت های لازم در این رشته ورزشی، بخصوص نبود یک پیست مناسب برای تمرین است.
پدر آلما، با بیان اینکه همسرم وکیل است و با کمک او در نوبت های جداگانه به امور دو فرزند خود رسیدگی می کنیم، ادامه می دهد: من اقماری هستم و در نوبت های استراحت که در کنار خانواده حضور دارم، با کمک همسرم تلاش می کنیم برای فرزندان مان وقت بگذاریم و آنها را همراهی کنیم.
درخشان که خودش سال ها پیش در ورزش های رزمی فعال بوده است، می گوید: آلما، مدتی رشته های رزمی، بخصوص کنگ فو را دنبال کرد؛ اما در ادامه به سراغ اسکیت برد رفت و تا امروز هم ادامه داده است.
این عضو خانواده بزرگ شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با بیان اینکه برای رشته ورزشی اسکیت برد، فدراسیون و امکانات زیادی وجود ندارد، بویژه برای خانم ها که زمینه فعالیت کم است، می افزاید: امکانات و زیرساخت برای اسکیت برد در شهر شیراز بسیار کم است؛ اما آلما با علاقه ای که نشان داده، همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد و بسیار تلاش می کند و ما هم از او حمایت می کنیم.
حکمت های حسینی
امام حسین (ع) فرموده اند: اَلنّاسُ عَبیدُ الدّنیا وَ الدّینُ لَعِقٌ عَلی ألسِنَتِهِم یَحوطونَهُ بِهِ ما دَرَّت مَعایِشُهُم، فَاِذا مُحِصّوا بِالبَلاءِ قَلَّ الدّیانونَ؛ مردم بنده دنیایند و دین، چیزی است که بر زبانشان می چرخد و تا وقتی زندگی های شان بخوبی می گذرد، دم از دین می زنند. پس هر گاه با بلا آزموده شوند، دینداران اندک می شوند. (تحف العقول، ص ۲۴۵)
میان ادّعا و عمل، گاهی فاصله بسیار است.در شرایط عادی و امنیت، بسیارند آنان که از حق خواهی و عدالت دم می زنند و خویشتن را مسلمان می دانند؛ اما وقتی پای زیان و ضرر به میان آید، تنها گروه اندکی در میدان می مانند و به حق وفاداری نشان می دهند.
سخن بالا را سیدالشهداء(ع) با توجه به این نکته بیان فرموده اند که هزاران نامه دعوت از کوفیان دریافت کرده بود که همه مدعی بودند اگر پیش ما بیایی و رهبری ما را به عهده بگیری، حاضریم در رکاب تو با آل سفیان مبارزه کنیم و بنی امیه را از بین ببریم.
اما وقتی نماینده امام، مسلم ابن عقیل، در کوفه بود و شرایط بحرانی پیش آمد و ابن زیاد، سختگیری، دستگیری، تهدید و تطمیع را شروع کرد، چه تعداد از آنان به مسلم ابن عقیل وفادار ماندند؟ مگر مسلم، غریب و تنها نماند و به شهادت نرسید؟
وقتی امام حسین(ع) به کربلا آمد و در محاصره کوفیان قرار گرفت، آن همه خطبه خواند و «هَل مِن ناصر» گفت و یاور طلبید؛ اما چه شد که آن مدعیان مسلمانی نه تنها یاری اش نکردند؛ بلکه به رویش شمشیر کشیدند و او را شهید کردند!
مدعیان سست ایمان و منافقان، از ایمان و دین دم می زنند؛ اما وقتی خطر پیش آید و مورد آزمون قرار گیرند، مردود و باطنشان آشکار می شود.
از خدا بخواهیم در صحنه های آزمون دین، ما را موفق بدارد.
جدا از نقدهایی که به چگونگی برپایی مراسم پیاده روی اربعین وارد می دانیم و آسیب هایی که لازم است رفع شود تا این مراسم به اهداف مقدس و ارزشمند خود برسد، مسلما فواید مهمی بر آن مترتب است که پرداختن هزینه هایی به مراتب بیش از این لازم است. در ادامه به پاره ای از کارکردهای ارزشمند و مفید پیاده روی اربعین اشاره می کنیم:
امام حسین(ع) مظهر رحمت، هدایت و رهایی بخشی از عذاب خداوند است. امام، خلیفه خدا بر زمین و سرپرست مؤمنان است. حضور در محضر امام و بیعت با او و اظهار وفاداری به آرمان ها و ارزش های او، شرط راهیابی به ساحت ایمان و ولایت خداست. فردی که با پای پیاده از نجف تا کربلا می رود و پایان سفرش حضور در مضجع امام و اعلان بیعت با اوست، در واقع نوعی مهاجرت نمادین را از خود به سمت امام به نمایش می گذارد. پیاده روی به سوی حرم امام حسین(ع)، بازسازی نمادین هجرت از خودخواهی به سوی خداخواهی و گذاردن دست بیعت و اطاعت در دست ولی خداست. زائر با رفتار نمادین خود از ژرفای وجود، هجرتی را به سوی ولی خدا شکل می دهد که در همه ابعاد و ساحت های وجود او (فکری، احساسی و رفتاری) تأثیری شگرف می گذارد و او را آماده اطاعت داوطلبانه و جان نثاری در راه خدا، به فرمان ولی خدا می گرداند. دقت در صورت و معنای مناسک دینی نشان می دهد که بخش فراوانی از رفتارهای دینی ما جنبه نمادین دارد. حرکت هایی که در نماز انجام می دهیم، مناسک حج و بسیاری از رفتارهای دینی دیگر، رفتارهایی نمادین و نشانه خضوع و فرمانبرداری از خداوند متعال است.
اگر زائر حسینی در پیاده روی به سوی حرم امام حسین(ع) به این جنبه از عمل توجه کند، سفر او و سختی هایی که بر بدن خود وارد می کند، او را از لحاظ روحی و معنوی آماده ورود به ساحت ولایت ولی خدا می سازد و فکر، عاطفه و عمل او را به سمت اطاعت از امام و بهره گیری از هدایت تام و کامل او که همان هدایت الهی و اطاعت از خداست، حرکت می دهد.
شیعه از همان ابتدای شکل گیری در زمان پیامبر(ص) تا کنون، تاریخ پرفراز و نشیب، خونبار و دشواری را پشت سر گذشته است. شیعیان همواره اقلیتی تحت ستم و جفا بوده و قدرت های حاکم، خواهان هضم آنها در اکثریت، بلکه نابودی آنها بوده اند. امروزه که دشمنی با اسلام و تشیع ابعادی به مراتب خطرناک تر و کشنده تری را به خود گرفته و دشمن با ابزارهای مختلف فرهنگی، سیاسی و نظامی در صدد نابودی مکتب تشیع و خاموش کردن چراغ اهل بیت(ع) است، استفاده از همه ابزارهای مشروعی که به تقویت هویت مذهبی و تحکیم انسجام درون مذهبی و نمایش اقتدار و صلابت شیعه در برابر قدرت های ظالم جهان مدد می رساند، وظیفه ای مهم و ضروری است. فرزندان ما باید به شیوه های گوناگون با هویت مذهبی شیعی خود آشنا شوند و آن را در درون خود ریشه دار کنند. سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله(ع) یکی از مؤثرترین رسومی است که به تبیین و ترویج معارف اسلامی و تقویت پایه های فرهنگ اهل بیت در طول تاریخ یاری رسانده است. مراسم پیاده روی اربعین که با حضور عاشقانه و خالصانه دوستان اهل بیت، فارغ از هر ملیت و زبان انجام می گیرد، یکی از بهترین فرصت های آشنایی و تعمیق روابط معنوی، سیاسی و فرهنگی شیعیان جهان است. این مراسم در قالبی ساده، ملایم و نرم و عاری از هرگونه خشونت و تعرض به دیگر فرق اسلامی، شیعیان را به عنوان امتی مقتدر و با صلابت معرفی کرده و ضمن به نمایش گذاردن مناسک شیعی، پیام وحدت، یکپارچگی و هوشیاری آنها را به دشمنان و بدخواهان فریاد می زند. البته این مهم وقتی به کمال خود می رسد که زائران حرم حسینی (ع) در کنار شور و هیجان مقدسی که در این مراسم از خود نشان می دهند، جنبه های معرفتی آن را نیز دریابند و با توجه به آن، در این مراسم شرکت کنند. از این رو مسؤولیت عالمان دینی، بخصوص نهاد مقدس مرجعیت دینی شیعه در راه افزایش معرفت شیعیان و آشناکردن هر چه بیش از پیش زائران با فرهنگ ناب عاشورا، مسؤولیتی مهم و اجتناب ناپذیر است. بنابراین توجه به ظرفیت های عظیم این مراسم و نیز تأمل در آسیب هایی که می تواند بر جنبه های مثبت آن سایه افکنده و آن را در حد یک رفتار هیجانی فروکش کننده تنزل دهد، ضروری است.
بدون تردید، مراسم با عظمتی مثل پیاده روی اربعین که به صورت خودجوش و مردمی صورت گرفته و می گیرد، در کنار نقاط قوت و ارزشمند آن، از آسیب هایی هم رنج می برد که باید برای آن فکری کرد و طرحی درانداخت. روشن است که مدیریت دولتی و ورود مستقیم و سیاسی دولت ها به این امر، کاری نادرست و خطرناک است، این مراسم باید با همان ماهیت ساده و مردمی اش ادامه حیات دهد. اما این امر هرگز به آن معنا نیست که نهادهای تصمیم گیر و تأثیرگذاری مانند نهاد مرجعیت شیعه برای جهت دادن، مدیریت کردن و بهره برداری فرهنگی از این مراسم دست به کار نشوند. این هیجان مقدس و حرکت ارزشمند می تواند و باید که بهره های بسیار فراوان فرهنگی، سیاسی، امنیتی و معنوی برای شیعیان بلکه جهان اسلام با خود داشته باشد. متأسفانه ما اکنون اقدام های جدی و قابل توجهی را در این خصوص شاهد نبوده ایم. زائران حرم حسینی باید ضمن توجه به ابعاد معنوی، سیاسی و فرهنگی این مراسم و تلاش برای بهره جستن از آن در ارتقای کیفی آن هم بکوشند که این امر نیازمند مدیریت فرهنگی و هدایت فکری ـ رفتاری زائران به سمت اهداف مقدس قیام عاشوراست. زائر حسینی باید در چند روز، ضمن افزایش شور معنوی و جذبه روحانی حسینی در شخصیت خود، با اهداف والای امام حسین(ع) بیش از پیش آشنا شود و همان هدف ها و ارزش ها را با مصادیق امروزی اش بازشناسد.
زائر اربعین باید به دشمن شناسی مسلح و به نشانه های جبهه حق و جبهه باطل در زمان خود به وضوح آگاه شود.آسیب دیگری که در این مراسم وجود دارد، نحوه پذیرایی و هزینه های هنگفتی است که به صورت غیرمنضبط و مدیریت نشده مصرف می شود. این امر هم صورت مراسم را تهدید می کند و هم بر جنبه های نمادین معنوی، سیاسی و فرهنگی آن تأثیر منفی می گذارد. به نظر می رسد که نهاد مرجعیت شیعه در عراق باید با تشکیل کمیته ها ی مردمی و با حضور شخصیت های فرهنگی، سیاسی و مذهبی و عشایر و گروه های مهم و تأثیرگذار در این مراسم، تمهیدی بیندیشند که مراسم پیاده روی اربعین به بهترین شکل ممکن برگزار شود و شاهد اسراف، تبذیر و حیف و میل اموال شیعیان به بهانه پذیرایی از زائران حسینی نباشیم. متأسفانه نحوه پذیرایی در این مراسم و حجم اسراف کاری ها و حیف و میل ها به حدی است که می تواند بر جنبه های سودمند و ارزشمند آن تأثیر منفی بگذارد. می توان با مدیریت صحیح، ضمن ایجاد رفاه متناسب و متعادل برای زائران، هزینه های غیر ضروری را در رسیدگی به تهیدستان و نیازمندان کشور های اسلامی به کار گرفت.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
امروز هم در دنیای پیچیده پرتبلیغات و پرهیاهویی که بر بشریّت حاکم است، این حرکت اربعین، یک فریاد رسا و یک رسانه بی همتاست. چنین چیزی وجود ندارد دیگر در دنیا: اینکه میلیون ها انسان راه می افتند، نه فقط از یک شهر یا یک کشور [بلکه] از کشورهای مختلف و نه فقط از یک فرقه اسلامی [بلکه] فِرَق مختلف اسلامی و حتی بعضی ادیان غیر اسلامی. این وحدت حسینی [است]. شما بدرستی گفتید: «الحسین یجمعنا»، حقیقتاً این جور است؛ حسین اجتماع عظیمی را درست می کند. این دل ها با هزاران گام در راه است، همه حرکت می کنند، همه راه می افتند به سمت آن معدن و سرچشمه معنویت و آزادگی و این را به رخ دنیای مادی امروز می کشند.
و این، ان شاء الله روز به روز باید حرکت بیشتری بکند و گسترش بیشتری پیدا کند و البتّه عمق بیشتری هم پیدا کند. خوشبختانه امروز کارهایی که ما داریم و مجالس عزاداری ما برای امام حسین (ع) از لحاظ معنویّت، از لحاظ گسترش فکر و پراکندن معارف اسلامی، عمق بیشتری دارد از پنجاه سال قبل مثلا یا چهل سال قبل. قضیه اربعین هم همین جور است. روزبه روز ان شاء الله باید عمق بیشتری پیدا کند. اصحاب حکمت و علم باید در این زمینه ها فکر کنند، کار کنند و ان شاء الله تلاش کنند.
21/07/1389
درگفتگو با رئیس هیات شنا، شیرجه و واترپلو شرکت ملی نفت ایران تشریح شد
شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از حامیان بزرگ ورزش کشور، از تیم های بسیاری در رشته های مختلف ورزشی حمایت می کند و مدیران ورزشی این شرکت، سال هاست با شناسایی استعدادهای برتر در رشته های مختلف ورزشی از میان فرزندان کارکنان نفت، گامی مهم در مسیر توسعه ورزش در کشور برمی دارند. هرچند این امر چند سالی بنا به دلایلی چون سیاست های مدیریتی و البته ویروس کرونا که بی شک تعطیلی مجموعه های ورزشی-آموزشی را به دنبال داشت، به تعویق افتاده بود؛ اما با پایان یافتن دوره شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور، بسیاری از رشته های ورزشی جانی تازه گرفته و توانسته اند دوباره جایگاه خود را در میان تیم های حرفه ای به دست آورند. بی شک، یکی از رشته های ورزشی که مورد توجه و حمایت نفتی ها قرار دارد و همواره توانسته بهترین نتیجه استعدادها را از آن خود کند، ورزش شنا در سه رشته شنا، شیرجه و واترپلو باشگاه نفت تهران است. این تیم سال گذشته توانست در لیگ برتر، مقام قهرمانی رشته شیرجه را به دست آورد که نشان دهنده عزم دوباره این باشگاه برای شناخت، آموزش و معرفی استعدادهای برتر در حوزه ورزش های آبی است. در همین خصوص با جلال چاووشی فر، رئیس هیات شنا، شیرجه و واترپلو شرکت ملی نفت ایران به گفت وگو نشسته ایم تا از برنامه های آتی این هیات بیشتر بدانیم.
هیات شنا شرکت ملی نفت، شامل سه رشته شنا، شیرجه و واترپلوست و شرکت ملی نفت ایران در هر سه زمینه فعالیت دارد. می توان گفت، این هیات در قالب ورزش های آبی، یکی از پرکارترین هیات های ورزشی در شرکت ملی نفت به شمار می رود. یکی از دلایلی که باعث افزایش حجم فعالیت درهیات شنا، شیرجه و واترپلو، بخصوص در رشته شنا شده، در درجه اول اقبال عمومی کارکنان و خانواده آنها به این رشته است و دلیل دوم هم به حمایت های اركان سياستگذاری و اجرايی ورزش در صنعت نفت برمی گردد. زمانی که فراخوان ثبت نام در این سه رشته منتشر می شود، پررکوردترین رشته، شناست. از این رو امکانات تخصصی این سه رشته برای کارکنان شرکتی و خانواده آنها فراهم است و البته در کنار آن، موضوع آب درمانی نیز مورد توجه اين هيات قرار دارد. یکی از نکاتی که در توسعه ورزش شنا مطرح است، اینکه سانس های اختصاصی دوره های مبتدی و پیشرفته هم در نظر گرفته شده تا در قالب استعدادیابی، علاقه مندان به سمت کلاس های تخصصی هیات شنا و تمرین در تيم های ورزشی هدایت شوند و زیر نظر مربیان خبره، آموزش های بیشتری درسطح حرفه ای فراگیرند که البته این امکانات برای بانوان و آقایان یکسان و برابر است.
در کنار امکانات زیر نظر مجموعه های شركتی، امکانات خارج از مجموعه های شركتی هم فراهم شده که ظرفیت خوبی برای آموزش و توسعه رشته شنا به شمار می رود. از آن جمله می توان به استخر سه گانه بین المللی 9 دی اشاره کرد که بتازگی قرارداد آن با حمايت اداره كل ورزش وزارت نفت، صندوق های بازنشستگی نفت و امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملی نفت امضا شده است. این استخر در ورزشگاه شهید شیرودی و زیر نظر فدراسیون شنا اداره می شود و به دلیل استانداردهایی که از آن برخوردار است، ماهیت قهرمانی دارد و معمولا تیم ملی شیرجه و واترپلو در این استخر تمرین می کنند. بجز این استخر، تنها یک استخر استاندارد بین المللی دیگر(استخر استادیوم آزادی) وجود دارد که زیر نظر فدراسیون شنا فعالیت می کند. خوشبختانه با قراردادی که با استخر 9دی امضا شده، هم در بخش بانوان و هم در بخش آقایان سانس های مختلفی در هفته در نظر گرفته شده و سانس های آموزشی شنا با توجه به استقبال از آن، هم در باشگاه های شماره يك، دو و الهیه و هم در استخر 9 دی دایر و فعال هستند.
شناگران ما، فعالیت های قابل توجهی در سطح لیگ باشگاهی کشور در سه رشته شنا، شیرجه و واترپلو دارند که با توجه به حمایت های اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، در مسابقات لیگ باشگاهی کشور در قالب باشگاه نفت تهران حضور پیدا می کنیم. خوشبختانه در این زمینه هیچ کمبودی نیست و تمام نیازهای ما بخوبی تامین شده است.
یکی از نکات مهم در زمینه ورزش قهرمانی این است که بخشی از سهمیه تیم ها باید از سوی فرزندان کارکنان تكميل شود؛ البته نه به این معنا که تنها فرزندان کارکنان شرکت ملی نفت را پوشش می دهیم؛ بلکه اگر فرزند بااستعدادی از شرکت های ملي پتروشیمی، پالایش و پخش و گاز هم باشد و كادر فنی آنها را تایید کند، در تیم قرار می گیرد. در همین زمینه، بيشتر ورزشکاران تیم را فرزندان شرکتی تشکیل می دهند و بخش دیگر آن نیز مربوط به جذب شناگران بومی است؛ شناگرانی از تهران و حداکثر کرج. نکته جالب این است، فرزندان شرکتی که در قالب استعداد کشف کرده ایم و برای حضور در لیگ باشگاهی کشور به صورت حرفه ای آموزش داده ایم، موفقیت های بسیار خوبی در سطح ملی و بین المللی داشته اند. به عنوان مثال 2 نفر از این ورزشکاران، بعد از پایان دوره حرفه ای ورزشی در تیم نفت، به عنوان مربی و سرمربی تيم شنا نفت فعالیت می کنند. خوشبختانه تیم ما موفقیت های خوبی به دست آورده، از جمله اینکه تیم نفت تهران سال گذشته عنوان نایب قهرمانی لیگ باشگاه های کشور را کسب کرد. در رشته شیرجه نیز فرزندان کارکنان، بدنه اصلی تیم را تشکیل می دهند و در کنار آن، ورزشکاران بومی را در اختیار داریم. سال گذشته در رشته شیرجه توانستیم عنوان قهرمانی را به دست آوريم. در رشته واترپلو نیز بیشتر فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در اين تيم فعال هستند و سال گذشته عنوان قهرمانی لیگ برتر را به دست آوردند. برای استفاده از مربیان شرکتی در مسابقات داخلی که آموزش مرکزی نیز آن را تایید کرده، مقرر شده یک دوره آموزشی داوری شنا برگزار شود؛ بودجه آن تصویب شده و فدراسیون شنا هم مجوز برگزاری آن را داده است.
بی شک مهم ترین نکته در این زمینه، اقبال عمومی است و همین مساله سبب شده، مسؤولان حوزه ورزش در کل مجموعه وزارت نفت که شامل شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش فراورده های نفتی و پتروشيمي است، امکانات لازم را برای این رشته فراهم کنند؛ چراکه استقبال از این رشته زیاد بوده و بودجه لازم برای توسعه آن با نگاه مثبت مديران ارشد صنعت نفت در نظر گرفته شده است. همین استقبال و حمایت سبب می شود، جمعیت زیادی زیر پوشش قرار بگیرند، ضمن اینکه استعدادهای بیشتری هم شناسایی می شوند؛ البته نيروی انسانی، يعنی مربيان هيات شنا نيز در شرايط خوبی قرار دارند، به گونه ای که بیشتر مربیان ما در شرکت ملی نفت و ستاد تهران، مربیان حرفه ای، با سابقه بالا و درجه مربیگری (يک) هستند. از این رو بسترهای نرم افزاری خوبی برای توسعه ورزش شنا داریم. در کنار آن الزام های مقرراتی نیز سبب شده جدی تر به موضوع استعدادیابی در میان فرزندان کارکنان توجه کنیم. این فرزندان در کلاس های آموزشی شرکت کنندگان، بررسی و شناسایی و به سمت دوره های حرفه ای هدایت می شوند.
خیر، در کنار شناسایی استعدادهای جدید در کلاس های آموزشی، مربی، سرمربی یا سرپرست تیم شنا نفت در لیگ، در مسابقات سراسری شرکت های مختلف حضور پیدا می کنند تا شناگران با استعداد را شناسایی کنند؛ چراکه ممکن است استعدادهایی باشند که به هر دلیل، در کلاس های آموزشی مرتبط با شرکت ها حضور نداشته و به صورت مستقل آموزش دیده باشند. این افراد معمولا در المپیادهای سراسری وزارت نفت شرکت می کنند و در همان جا شناسایی و جذب تيم ها می شوند. در يكي، دو سال اخير با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته، تمام تلاش خود را معطوف به شناسايی استعدادها در هر نقطه از كشور و معرفی آنها به مربی و سرمربی تیم شنا نفت کرده ایم. مربیان، این استعدادها را از هر نظر حمایت و شرایط پیشرفت آنها را فراهم می کنند. به همین دلیل مطمئن هستم، طی 2 سال آینده با استعدادیابی هایی که بزودی به پایان می رسد، ملی پوشانی در رشته های شنا، شیرجه و واترپلو از فرزندان خانواده نفت خواهیم داشت.
پس از وقفه ای 5 ساله
المپیاد ورزشی کارکنان زیر25سال شرکت ملی گاز، پس از پنج سال وقفه به دلایلی همچون سیاست های صرفه جویانه دردولت قبل وشیوع بیماری کرونا که کاهش وگاه تعطیلی فعالیت های ورزشی را به همراه داشت، بار دیگر ازسرگرفته شد.
این المیپاد ورزشی، امسال به میزبانی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد درشهرمقدس مشهد برگزار شد و محمد جواد راسخی، مسؤول خدمات ورزشی شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد درباره آن توضیحاتی داده است که در ادامه می آید.
مسؤول خدمات ورزشی شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد با ابراز خرسندی از برگزاری المیپادهای ورزشی پس از وقفه ای پنج ساله گفت: المپیاد ورزشی فرزندان زیر25سال کارکنان شرکت ملی گاز در دوگروه دختران و پسران زیر 18سال و 18 تا 25 سال برگزار شده است.
محمد جواد راسخی با بیان اینکه از ماه آینده نیز این مسابقات برای کارکنان بالای 45 سال شرکت ملی گاز برگزارخواهد شد، افزود: وقفه پنج ساله و برگزارنشدن این مسابقات دو دلیل عمده داشت که اولین آن، شیوع کرونا وکاهش فعالیت های ورزشی و دلیل دوم نیز اجرای برنامه صرفه جویانه در دوره قبل بود که تعطیلی المپیادهای ورزشی را به همراه داشت.
وی با اشاره به اینکه تعطیلی المپیادهای ورزشی اصلا صرفه جویی به شمارنمی رفت و هزینه های جانبی بیشتری ایجاد کرده بود، توضیح داد:المپیادهای ورزشی با هدف شادابی، سلامت و رقابت سالم میان کارکنان، همچنین آموزش اهداف تربیت بدنی و امید به پیروزی میان فرزندان کارکنان برگزار می شود و تعطیلی آن نتایج منفی به همراه داشت. خوشبختانه برگزاری المپیادهای ورزشی ازسرگرفته شده و باعث ایجاد نشاط در جامعه کارکنان وزارت نفت شده است.
مسؤول خدمات ورزشی شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد تاکید کرد: این دوره از المپیاد برای فرزندان پسر در رشته های کشتی، والیبال، دو و میدانی، تیراندازی، شنا، تنیس روی میز، تنیس خاکی و شطرنج و برای دختران نیزدر رشته هایی مثل آمادگی جسمانی و تیراندازی با تفنگ برگزار شد. وی با اشاره به اینکه رشته های ورزشی براساس نیازها و شرایط تیم های شرکت کننده در المپیاد بود، تصریح کرد: نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد، این است که برگزاری چنین مسابقاتی باید با یک طراحی، تفکر، برنامه ریزی و هم اندیشی تمام مناطق (البته قبل از برگزاری المپیاد) صورت گیرد تا بتوان آن را به بهترین نحو برگزار کرد.
راسخی گفت: در المپیاد فرزندان زیر 18سال، 1200 شرکت کننده با توجه به شرایط بد اقتصادی، نبود بلیت هواپیما و... شرکت کردند. معتقدم زمانی که چنین استقبالی از یک المپیاد ورزشی صورت می گیرد، حتما باید برنامه ریزی قدرتمندتری برای برگزاری این المپیاد انجام شود.
مسؤول خدمات ورزشی شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد گفت: در این دوره از المپیاد، بیشتر پالایشگاه ها، گازاستانی ها و مناطق عملیاتی حضور داشتند؛ اما غالب این شرکت ها درهمه رشته ها تیم نداشتند وبرخی تنها در دو یا سه رشته شرکت کرده بودند (البته حضور در رشته های مختلف به امکانات آنها بستگی دارد.)
وی یکی از مهم ترین موارد برای برگزاری المپیادهای ورزشی را فضای ورزشی مناسب و توسعه آن خواند و افزود: برگزاری چنین المپیادهایی بخوبی نشان می دهد که کدام مناطق درچه سطحی از نظر امکانات ورزشی وآمادگی جسمانی قرار دارند. به عنوان مثال، سن کارکنان پالایشگاه هاشمی نژاد (خانگیران) بالاست و فرزند زیر18سال بسیارکم دارند. یا درمناطقی مثل عسلویه آمار شرکت کنندگان در این رده سنی بالاست و برای رشته های مختلف تیم داده اند.
در پایان المپیاد ورزشی فرزندان پسر 25سال به پایین شرکت ملی گاز ایران و با توزیع مدال، برترین های این دوره از رقابت ها در رده سنی زیر18سال مشخص شد.
براین اساس، تیم های ورزشی و ورزشکاران شرکت کننده ازپالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه فجرجم به ترتیب بیشترین مدال ها را کسب کردند.
در این دوره از رقابت ها در مجموع 435 مدال طلا، نقره و برنز در میان قهرمانان رشته های مختلف ورزشی توزیع شد که از این تعداد، 142 مدال طلا، 144 نقره و 147 مدال برنز بود و ورزشکاران پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، بیشترین مدال را از آن خود کردند.
همچنین، شنا مدال آورترین رشته ورزشی این دوره از رقابت ها و با 336 شرکت کننده از 37شرکت تابعه شرکت ملی گاز ایران از سراسر کشور پراقبال ترین ورزش در رده سنی 7تا 17 سال بود که در هشت رده سنی مجزا برگزار شد.
در مسابقات فوتبال نیز تیم های پالایشگاه بیدبلند، مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه شهید هاشمی نژاد اول تا سوم شدند. تیم پالایشگاه شهید هاشمی نژاد قهرمان والیبال شد، مازندران و گلستان نیز دوم و سوم شدند. دربسکتبال تیم مجتمع گاز پارس جنوبی اول، پالایشگاه فجر جم دوم شد و پالایشگاه سرخون و قشم نیز به مقام سوم دست یافت.
برترین های تیمی بدمینتون را نیز تیم های گاز خراسان رضوی، منطقه 9 انتقال گاز و پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تشکیل داد و قهرمانان کشتی، پالایشگاه فجر جم، پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و گاز مازندران بودند.
در شطرنج تیمی نیز مجتمع گاز پارس جنوبی اول شد. پالایشگاه پارسیان دوم و پالایشگاه شهید هاشمی نژاد مقام سوم را از آن خود کرد. در مسابقات تیمی شنا هم تیم های گاز خراسان رضوی، ستاد تهران و پالایشگاه فجرجم اول تا سوم شدند و در مسابقات تنیس روی میز، تیم های مجتمع گاز پارس جنوبی اول، منطقه یک عملیات انتقال گاز دوم و پالایش گاز ایلام سوم شد.
مسابقات لیگ فوتبال آزادگان (دسته یک) از روز شنبه 11شهریور ماه کارخود را آغازمی کند. این در حالی است که در این فصل از لیگ آزادگان، 2 تیم نفتی در جدول مسابقات حضور دارند؛ تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان با هدایت ابراهیم اشکش و تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که پیروز قربانی، رهبری آن را به عهده دارد.
براساس برنامه مسابقات لیگ فوتبال آزادگان، این دو تیم درهفته اول لیگ در مقابل حریفان خود قرار می گیرند. درنخستین بازی که شنبه 11 شهریورماه برگزارمی شود، تیم نفت مسجد سلیمان قراراست به مصاف تیم فوتبال فجرسپاسی برود. این بازی، ساعت 19:15 دقیقه برگزارمی شود.
همچنین تیم نفت و گازگچساران ساعت 19:15 دقیقه عصر دوشنبه 12شهریورماه، مقابل تیم فوتبال خوشه طلایی ساوه قرار می گیرد.
لازم به یادآوری است، تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان، فصل گذشته از لیگ برتر فوتبال ایران به لیگ دسته یک سقوط کرد و تیم نفت و گاز گچساران نیز از لیگ دسته دو به لیگ فوتبال دسته یک صعود کرده است.
تیم باشگاه نفت تهرانسر به منظور حضور درمسابقات فوتبال باشگاه های تهران، به دنبال تکمیل تیم جوانان خود است. به همین منظور این باشگاه اطلاعیه ای منتشر کرده تا از میان فرزندان پسر کارکنان نفت، بازیکنان مورد نظر خود را انتخاب کند. درمتن این اطلاعیه باشگاه نفت تهرانسر آمده است:
به اطلاع همکاران شرکت ملی نفت ایران، شرکت های تابعه نفت مستقر در تهران و واحدهای ستادی وزارت نفت می رساند، امور ورزش و تربیت بدنی درنظر دارد ازمیان فرزندان کارکنان (رسمی-پیمانی- قرارداد مدت معین-قرارداد مدت موقت) علاقه مند، طبق رده سنی متولدین سال 1384 به بعد برای شرکت در مسابقات فوتبال باشگاه های تهران و تکمیل تیم جوانان باشگاه نفت تهرانسر با انجام تست فنی و شناسایی بازیکنان مستعد، استفاده کند.
همایش بزرگ مدارس ورزشی تابستانه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب-اهواز برگزار شد.
در ابتدای این همایش، رژه نمایندگان ورزشکاران در رشته های مختلف مدارس ورزشی انجام و مدیران حاضر دراین همایش از جمله ابوالقاسم حبیبی پور، مدیر منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز سخنرانی کردند.
دراین مراسم اسکندرفرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیزجنوب گفت: یکی از بیماری های شایعی که سلامت جامعه ایرانی را تهدید می کند، چاقی و کم تحرکی فرزندان است و مدارس ورزشی می توانند بهترین راهکاربرای ریشه کردن این معضل باشند.
مدارس ورزشی تابستانه با سه هدف پرکردن اوقات فراغت،آموزش و استعدادیابی با حضور بیش از 6 هزار ورزشکار در ۱۸رشته پسران و ۱۴ رشته دختران در حال برگزاری است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات