انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی
افزایش ۲۵ درصدی عرضه محصولات در بورس کالا
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه ارزآوری پتروشیمی ها همچنان در رأس شرکت های تولیدی کشور است، گفت: عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا در پنج ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۵ درصد با هدف تأمین خوراک پایین دستی و رشد تولید افزایش داشته است.
احمد مهدوی ابهری در یک نشست خبری با اشاره به اینکه از ۵۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران در پارسال ۱۶.۲۴ میلیارد دلار معادل ۳۰.۱ درصد سهم صنعت پتروشیمی است، اظهار کرد: این مقدار صادرات به غیر از محصولاتی است که در صنایع داخلی فروخته شده که بخشی از آن نیز به محصولات نهایی تبدیل شده و صادر می شود. وی با بیان اینکه ۳۰ درصد سهم بازار سرمایه متعلق به پتروشیمی هاست، افزود: اگر زنجیره تولید محصولات نهایی نیز حساب شود، سهم پتروشیمی ها از صادرات غیرنفتی به حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد می رسد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، ارزش محصولات پتروشیمی در بورس کالا در سال ۱۴۰۱ را ۶.۵ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: توسعه این صنعت منافع بسیاری را برای اقتصاد ملی خواهد داشت.
مهدوی ابهری با تأکید بر اینکه صادرات محصولات پتروشیمی با وجود شرایط سخت تحریم های ظالمانه انجام می شود، تصریح کرد: ارزآوری پتروشیمی ها همچنان در رأس شرکت های تولیدی کشور است، به طوری که از حدود ۱۶ میلیارد دلار صادرات پتروشیمی ها در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴ میلیارد دلار در سامانه نیما فروخته شده است. در مجموع در ۱۷ ماهه گذشته حدود ۱۷.۷۷۲ میلیارد دلار معادل ماهانه یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار به نیما ارز عرضه شده است.
وی با اشاره به اینکه تولید صنعت پتروشیمی در چهار ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۱.۴ درصد افزایش داشته است، افزود: صادرات این صنعت طی مدت گفته شده، به دلیل افزایش عرضه به داخل کشور، حدود ۲.۵ درصد از نظر وزنی کاهش داشته است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا در پنج ماه امسال ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است، ادامه داد: ۱.۶ میلیون تن در پنج ماه نخست پارسال و ۲.۰۲ میلیون تن در پنج ماه امسال در بورس عرضه شده که سبب کاهش ۴۳۷ میلیون دلاری صادرات محصولات با هدف تأمین خوراک صنایع پایین دستی و رشد تولید شده است.
پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز
رویکردهای تحول آفرین وزارت نفت در دولت سیزدهم
وزارت نفت در دولت سیزدهم با رویکردهای تحول آفرین، طرح های دانش بنیان فراوانی را اجرایی کرد که از جمله آنها می توان به طرح احیای چاه های کم بازده و بسته و طرح های محیط زیستی، همچنین قراردادهای هوش مصنوعی در گاز، پمپ سه فازی و توربوکمپرسور و ده ها قرارداد بار اول اشاره کرد. محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز معتقد است: دانش بنیان شدن صنعت نفت موضوع بسیار مهمی است که ثمرات فراوانی را در بالادستی و میان دستی و پایین دستی از جمله افزایش ضریب برداشت و صیانتی از مخازن و هوشمندسازی و ارتقای بهره وری چاه های نفتی، کاهش خوردگی، کاهش هدررفت نفت و گاز و هزینه های انتقال و خوردگی و جمع آوری گازهای همراه و جلوگیری از فلرینگ، تکمیل زنجیره ارزش و تحول دیجیتال و پایداری اقتصاد نفتی و از همه مهم تر بهینه شدن مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق و فروش لایسنس و صدور خدمات فنی و مهندسی به همراه خواهد داشت.
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز گفت: در بسیاری از حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش هم طرح های دانش بنیانی در مرحله مقدماتی و شکل گیری است که در آینده نزدیک و میان مدت به نتایج فراوانی منجر خواهد شد که حاصل آن جنبش فناوری و نوآوری و صدور بیش از پیش محصولات و خدمات دانش بنیان فنی و مهندسی و نوآوری در عرصه نفت خواهد بود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
اعلام آمادگی ایران برای اجرای ۵ فرایند در پتروشیمی های فراسرزمینی
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مذاکرات انجام شده با کشورهای همسایه و همسو با توسعه روابط بین المللی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: اعلام آمادگی کرده ایم که صفر تا ۱۰۰ پنج فرایند پتروشیمی را از دانش فنی تا راه اندازی در پتروشیمی های فراسرزمینی اجرا کنیم.
احمد شکری با تأکید بر اینکه بیشترین فعالیت مدیریت طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی مربوط به پیگیری مسائل و چالش طرح های پتروشیمی در حال اجرا برای افزایش سرعت تکمیل آنهاست، گفت: حدود ۱۰۰ طرح پتروشیمی در چارچوب برنامه هفتم و هشتم توسعه تعریف شده است. وی افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده، ظرفیت کنونی صنعت پتروشیمی با اجرای این طرح ها تا پایان برنامه هشتم توسعه به سالانه ۲۰۰ میلیون تن می رسد و رسیدن به این ظرفیت به ۹۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که ۳۶ میلیارد دلار آن در قالب برنامه هفتم توسعه بوده و ۳۰ درصد آن تاکنون هزینه شده است. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ۵۸ طرح از ۱۰۰ طرح صنعت پتروشیمی با میانگین پیشرفت حدود ۳۱ درصد فعال هستند، ادامه داد: در این طرح ها از محصولات پایه تا محصولات زنجیره ارزش و نهایی تولید خواهد شد.
شکری به تأکید شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن صنعت پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: به منظور افزایش روند پیشرفت این طرح ها به همراهی دستگاه ها و سازمان های مرتبط، بانک ها و صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی نیاز داریم.
وی درباره ایجاد و فراهم کردن زیرساخت های لازم برای طرح های پتروشیمی به منظور صادرات، فروش و انبارش محصولات گفت: همزمان با افزایش ظرفیت صنعت پتروشیمی، توسعه زیرساختی بنادر صادراتی نیز در حال اقدام و اجراست.
ظرفیت اسکله صادراتی عسلویه بیش از ۲ برابر می شود
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: با اجرای طرح های توسعه ای، ظرفیت اسکله صادراتی عسلویه از سالانه ۲۰ میلیون تن به سالانه ۴۲ میلیون تن افزایش می یابد.
شکری با بیان اینکه ظرفیت اسکله عسلویه برای صادرات محصول متانول با بهره برداری از واحدهای سبلان و پارس کیمیای خاورمیانه افزایش داده شد، اظهار کرد: با افزایش ظرفیت مخازن سبز عسلویه، ظرفیت انبارش متانول برای صادرات نیز افزایش یافت.
وی با تأکید بر تمرکز شرکت ملی صنایع پتروشیمی در تأمین کالا و تجهیزات از ساخت داخل گفت: حدود ۱۰ میلیارد دلار در دو سال اخیر صرف تأمین تجهیزات و کالاهای طرح های پتروشیمی شده است. بیش از ۸۰ درصد کالاها حدود ۸ میلیارد دلار از سوی شرکت های داخلی تهیه شده و بخشی از آنها ساخت بار اول بوده که پیش از این از خارج تأمین می شد.
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه حدود ۱۵ کالا و تجهیز صنعت پتروشیمی از سوی شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم داخلی سازی شده است، افزود: هم اکنون حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۹۰ درصد طرح های پتروشیمی از ساخت داخل استفاده می کنند و توانمندی شرکت های داخلی در ساخت تجهیزات و کالاهای ثابت بسیار مطلوب است.
شکری به بازنگری طرح های پتروشیمی در دولت سیزدهم اشاره و اظهار کرد: در بازنگری طرح های پتروشیمی حدود ۱۳ مجوز طرح پتروشیمی با دلایل مختلف از جمله مشکل تأمین مالی از سوی سرمایه گذار، تأمین دانش فنی و حتی مشکلات پیش بینی نشده ابطال شد و هم اکنون نیز موافقت اصولی ٣٠ درصد طرح های پتروشیمی در حال بازنگری است.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که خوراک طرح قابل تأمین، سرمایه گذار توانمند در تأمین سرمایه و اجرا مطابق الگوی توسعه صنعت پتروشیمی باشد، مطابق رویه جاری مجوز برای متقاضیان صادر می شود.
افزایش ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تنی ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی تا پایان ۱۴۰۲
مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: پتروشیمی های گچساران، دی آریا پلیمر خمین، پارس گلایکول، فاز نخست پالایش گاز شهدای هویزه خلیج فارس، واحد دوم هوای فشرده دماوند انرژی عسلویه، پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ و ۱۰۰۰ و مخازن 9گانه مخازن سبز پتروشیمی عسلویه از طرح هایی هستند که در دولت سیزدهم به بهره برداری رسیده اند. شکری از بهره برداری پنج طرح پتروشیمی با سرمایه گذاری یک میلیارد دلار تا پایان امسال خبر داد و گفت: با بهره برداری از طرح های آرین متانول، فاز نخست پتروشیمی هنگام، آرتا انرژی، پتروناد آسیا و واحد چهارم دماوند انرژی عسلویه، حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن به ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی افزوده می شود. وی به توسعه روابط بین المللی در دولت سیزدهم اشاره و تأکید کرد: در مذاکرات انجام شده با کشورهای همسایه و همسو، اعلام آمادگی کرده ایم که می توانیم صفر تا ۱۰۰ پنج فرایند پتروشیمی را از دانش فنی تا راه اندازی به عنوان پتروشیمی های فراسرزمینی اجرا کنیم؛ از جمله فرایندهای پلی اتیلن سنگین و سبک، آمونیاک، زنجیره تبدیل گاز به پروپیلن و پلی پروپیلن. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان تصریح کرد: هم اکنون سازندگان ایرانی بسیاری در حال ارائه خدمات به کشورهای همسایه و کشورهای آسیای جنوب شرقی و ۹ سازنده از صادرکنندگان تجهیزات عمده هستند.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی حفاری
حفاری 13 حلقه چاه در مناطق خشکی کشور
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران گفت: ۱۳ حلقه چاه در مناطق مختلف خشکی کشور در چارچوب سه قرارداد همکاری با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفر و تکمیل شد و سه حلقه در مراحل پایانی عملیات حفاری است.
محمدامین آقاجری گفت: بر اساس قراردادهای مدیریت اکتشاف با این شرکت، حفاری ۱۶ حلقه چاه اکتشافی به شرکت ملی حفاری ایران واگذار شده که از تیر سال ۱۳۹۷ تاکنون ۱۳ حلقه آن تکمیل شده و در اختیار کارفرما قرار گرفته است.
وی با اشاره به تفاوت حفاری چاه های اکتشافی با چاه های توسعه ای و تعمیری اظهار کرد: هدف از حفر چاه اکتشافی، تکمیل داده ها به منظور قطعیت کشف یک مخزن اعم از نفتی یا گازی پس از بررسی مطالعات زمین شناسی است، از این رو حفاری های اکتشافی پرریسک، نیاز به دقت عمل بیشتری دارد و نسبت به انواع دیگر حفاری چاه ها، بسیار زمان بر است.
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران افزود: در چارچوب نخستین قرارداد موسوم به حفاری هشت حلقه چاه، هفت حلقه چاه اکتشافی در استان های فارس، خوزستان و بوشهر با کاربست دکل های سنگین خشکی ۳۲، ۳۳، ۴۰ و دکل فوق سنگین ۶۰ فتح حفاری شد که حفر چاه های دنگ یک با به کارگیری دستگاه ۳۳ فتح در شهرستان خنج در استان فارس نویدبخش کشف میدان گازی ارم بود و حفاری پنج حلقه چاه دیگر منتج به تأمین اهداف مورد نظر کارشناسان مدیریت اکتشاف شد و حفر یک حلقه دیگر در استان خوزستان از اردیبهشت امسال آغاز شده که در مراحل حفاری قرار دارد.
آقاجری تصریح کرد: در اجرای قرارداد حفاری ۶ حلقه چاه که سال ۱۳۹۹ کلید خورد، از مجموع ۶ حلقه، حفر پنج حلقه چاه با نظر کارفرما اجرایی و این چاه ها با استفاده از دکل های ۳۱، ۳۳، ۵۴، ۷۴ و ۸۹ در استان های خوزستان، گلستان، اردبیل و فارس حفاری شد که حفر سه حلقه چاه به اتمام رسیده و دو حلقه در استان فارس و اردبیل در مراحل انجام کار است.
وی با اشاره به اینکه در این قراردادها ثمره کارکرد دستگاه حفاری ۸۹ فتح در گستره عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب در استان خوزستان، کشف میدان نفتی نام آوران را که در ردیف میدان های بزرگ کشف شده در کشور است، قطعیت بخشید، اظهار کرد: در سومین قرارداد ملی حفاری با مدیریت اکتشاف ۶ حلقه چاه اکتشافی پیش بینی شده که بنا به نظر کارفرما هم اکنون حفاری چهار حلقه چاه با به کارگیری دکل های ۳۱، ۷۴ و ۸۹ در استان خوزستان با دستیابی به اهداف مورد نظر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، تکمیل و تحویل شد.
مدیر پروژه حفاری چاه های اکتشافی در شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه عملکرد متخصصان این شرکت در همکاری مستمر و مؤثر با کارشناسان مدیریت اکتشاف، کشف میدان های نفت و گاز از جمله میدان نفتی آزادگان و میدان گازی پارس جنوبی را رقم زده است، افزود: متراژ حفاری چاه ها در اجرای سه پروژه پیش گفته تاکنون از مرز ۶۰ هزار متر عبور کرده و در حفاری ۱۳ حلقه چاه با وجود خطرهای بالقوه و ریسک بالای مربوط به عملیات حفاری چاه های اکتشافی، دستیابی به ضریب تکرار حوادث تلف کننده وقت (LTIF) صفر گزارش شد که این مهم، بیان کننده رخ ندادن هرگونه حادثه انسانی در کارکرد و عملیات حفاری این چاه ها تلقی می شود.
آقاجری گفت: اهمیت و مدیریت صحیح در بخش جلوگیری از آلودگی های محیط زیست با توجه به رعایت استانداردهای زیست محیطی در اجرای حفاری چاه های اکتشافی از اهمیت بالایی برخوردار است که رعایت الزام ها و ملاحظات دانش مدیریت پروژه شامل هزینه، کیفیت، منابع انسانی، ریسک پذیری، تدارکات، کیفیت و هماهنگی و همیاری مستمر با کارفرما از نکات قابل توجه در این قراردادها به شمار می آید.
شرکت ملی گاز ایران
خدمت رسانی پالایشگاه و شرکت گاز ایلام به زائران اربعین حسینی
موکب های برپا شده از سوی شرکت گاز استان ایام و پالایشگاه ایلام به زائران اربعین حسینی خدمات مختلفی ارائه می دهند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه روزانه ۹ هزار پرس غذا در دو وعده ناهار و شام از سوی موکب های این شرکت واقع در اردوگاه قدس سپاه چرداول و سه راهی جندالله صالح آباد بین زائران اربعین توزیع می شود، افزود: از این تعداد 5 هزار پرس غذا در اردوگاه قدس سپاه چرداول، 3هزار پرس غذا به صورت توافقی با فرمانداری چرداول در دیگر مواکب شهرستان و هزار پرس غذا هم در سه راهی جندالله صالح آباد شهرستان مهران با همکاری هیأت ابنا الزهرا بین زوار توزیع می شود.
به گفته محمود کشاورز موکب برپا شده از سوی این شرکت با رعایت کامل دستورعمل های بهداشتی به عنوان مرکز اصلی پذیرایی از زائران اربعین در شهرستان چرداول خدمات رسانی به زائران را انجام می دهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام همچنین تصریح کرد: این موکب روزانه پخت غذای گرم برای ناهار و شام و توزیع آب معدنی، چای و شربت میان زوار اربعین حسینی را به عهده دارد، ضمن اینکه خدمات فرهنگی و آموزشی نیز به زائران ارائه می شود.
روح الله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام هم از توزیع غذا به همت کارکنان این پالایشگاه بین زوار اربعین حسینی خبر داد و گفت: برنامه ریزی لازم برای توزیع ۱۰ هزار وعده در مسیر برگشت زوار انجام شده است، همچنین انواع پذیرایی میان وعده برای زائران انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه گاز ایلام با حمایت ستاد اربعین وزارت نفت و شرکت ملی گاز به راه اندازی دو موکب اقدام کرده است، افزود: یکی از موکب ها در ورودی شهر چوار و موکب دوم نیز در کمربندی شرقی شهر اسلام آباد خدمات رسانی به زائران اربعین را انجام می دهند.
مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام ادامه داد: ایجاد پایگاه بهداشتی و درمانی، استقرار یک دستگاه آمبولانس، ایجاد و تجهیز نمازخانه به متراژ ۲۰۰ مترمربع برای برپایی نماز جماعت و استراحت زائران در موکب چوار و اسکان و پذیرایی از زائران از دیگر اقدام های این پالایشگاه برای خدمات رسانی به زائران است.
نوریان با بیان اینکه این پالایشگاه در ستاد اربعین استان به عنوان معین شهرستان ایلام انتخاب شده است، اظهار کرد: کمک های لجستیکی به قرارگاه اربعین استان از جمله در اختیار گذاشتن اتوبوس، مینی بوس و سواری و جرثقیل های ۳۵ و ۵۵ تنی، همچنین آبرسانی به دیگر موکب های اسلام و چوار تنها بخشی از اقدام هاست.
وی همچنین از نصب و راه اندازی دو سردخانه و دو کارخانه یخ در پایانه مرزی مهران خبر داد و تصریح کرد: برای نصب و راه اندازی آنها مبلغ ۱۲۴ میلیارد ریال از محل اعتبارات وزارت نفت هزینه شده است.