بهره مندي 8 هزار مشترک زاهداني از نعمت گاز
مشعل رئيس اداره گاز ناحيه زاهدان با اشاره به ايستگاه هاي تقليل فشار گاز سطح شهر مي گويد: خط لوله 36 اينچ به طول 262 کيلومتر از ايرانشهر به ايستگاه سي جي اس غربي زاهدان متصل شده است.
به گفته سيد سعيد عطايي، ظرفيت اين ايستگاه (سي جي اس)، 30 هزار مترمکعب در ساعت است و تا يک سال آينده شاهد افزايش آن به 120 هزار مترمکعب خواهيم بود.
وي ادامه مي دهد: هم اکنون دو ايستگاه تي بي اس نيز در مناطق گازدار جمهوري و زيباشهر قرار دارند.
ايستگاه تقليل فشار گاز (تي بي اس) منطقه 22 بهمن زاهدان با ظرفيت 10 هزار مترمکعب برساعت، يکي از 6 ايستگاه منطقه زيباشهر است که تاکنون به بهره برداري رسيده است. در اين ايستگاه ها، گاز با فشار بالاي 250 پي اس اي به فشار 60 پوند بر اينچ تبديل و براي ارسال به رگولاتور آماده مي شود.
در مجموع، 30 «تي بي اس» در سطح شهر پيش بيني شده که به دليل تراکم منطقه زيباشهر، 6 ايستگاه در اين منطقه راه اندازي مي شود.
از خرداد 96، مصرف کنندگان به شبکه گاز متصل شده و بيش از 90 درصد واحدهاي مسکوني منطقه زيباشهر از نعمت گاز برخوردار شده اند. برخي نيز به دليل مشکلات نظام مهندسي و نبود دريچه لوله بخاري تاکنون به شبکه متصل نشده اند.
رئيس اداره گاز ناحيه زاهدان با اشاره به استقبال اهالي اين شهر از ورود گاز مي گويد: با توجه به تبليغات منفي و غيرواقعي، چند ماه پس از آغاز اشتراک پذيري مردم مطمئن شدند که گاز وجود دارد. ابتدا شک و ترس در دل مردم بود و اطمينان نداشتند و با آغاز فعاليت ها اين اعتماد جلب شد. از ارديبهشت ماه سال گذشته، اشتراک پذيري آغاز شد و اوج کارمان از شهريورماه بود.
به گفته عطايي، تاکنون هشت هزار و 787 مشترک جذب کرده ايم که بيش از 90 درصد اين تعداد در منطقه زيباشهر قرار دارند. بخشي از اين مشترکان نيز در مناطق دانشگاه و شريف پناه و بخش هاي قديمي زاهدان هستند.
به دليل محروميت، برخي امکان تامين هزينه هاي اوليه اشتراک پذيري را ندارند؛ به همين دليل مصوبه اي براي دريافت وام دو ميليون توماني از بانک ها ابلاغ شده است.
براساس آمار، بايد 140 هزار خانوار تا سال 1404 از نعمت گاز برخوردار شوند که با پيگيري ها، تا پيش از سال 1400 به اين رقم دست خواهيم يافت.
وي درباره برگزاري دوره هاي آموزشي با همکاري جهاد دانشگاهي و به کارگيري نيروهاي بومي منطقه در پروژه هاي گازرساني مي گويد: دوره هاي آموزشي متنوعي از جمله دوره هاي مشترکان، تعميرات و امداد، براساس نيازهايمان برگزار شد. با مذاکراتي که با جهاد دانشگاهي داشته ايم، تعدادي از اين نفرات به پيمانکاران معرفي و جذب شده اند.
وي در ادامه با اشاره به جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع در بخش نيروگاهي مي گويد: هم اکنون چهار فاز از هشت فاز نيروگاه زاهدان از گاز استفاده مي کنند.
از ايجاد رفاه تا کاهش هزينه توليد
سيستان و بلوچستان از معدود استان هايي به شمار مي آيد که مردمش اين سال ها از نعمت گاز محروم بوده است و در سال هاي گذشته تنها گازرساني به ايرانشهر انجام شده و اواخر سال 95 نيز خط لوله انتقال گاز ايرانشهر_ زاهدان افتتاح و اوايل سال 96 مردم شريف اين شهر نيز از نعمت گاز بهره مند شدند.
گاز به عنوان سوختي پاک و ارزان براي مصارف گرمايشي و توسعه صنايع بسيار تاثيرگذار بوده؛ بنابراين رساندن اين سوخت به همه مناطق استان سيستان و بلوچستان، از ضروريات است و مي تواند به عنوان زيرساخت اوليه تحول اقتصاد و ايجاد رفاه اهالي محروم استان مورد استفاده قرار گيرد.
اهالي اين استان با رسيدن گاز به وسيله خط لوله و شبکه، ديگر مجبور نيستند براي تامين نياز خود از کپسول هاي گاز که مشکلات، پيامدها و خطرهاي خاص خود را دارد، استفاده کنند.
از طرفي، هزينه توليد صنايع هرچند محدود اين منطقه نيز، کاهش مي يابد. به عنوان مثال کوره هاي آجرپزي که در اين منطقه در حال فعاليت هستند به دليل استفاده از سوخت مايع و تحميل هزينه هاي گزاف، امکان رقابت با اين دست صنايع در ديگر استان ها را ندارند و روز به روز فشارهاي اقتصادي بر آنها افزايش مي يابد.
رساندن گاز به مناطق مختلف استان سيستان و بلوچستان علاوه بر ايجاد رفاه براي مردم مي تواند در کاهش هزينه توليد واحدهاي صنعتي و رونق کسب و کار نيز تاثيرگذار باشد. در ادامه، با کاهش هزينه توليد، امکان رقابت براي اين واحدهاي صنعتي به وجود مي آيد و با رونق کسب و کار و کاهش هزينه ها، امکان افزايش سود و ايجاد شغل براي افراد جديد نيز فراهم مي شود.
صنايع استان در سال هاي گذشته، به دليل نبود زيرساخت هاي انرژي به ويژه گاز، رونق نداشته اند و تنها صنايع کوچک و محدودي همچون چند کارخانه سيمان و شرکت لاستيک سازي با بهره گيري از سوخت مايع به فعاليت خود ادامه داده اند.
از سوي ديگر، مصرف سوخت هاي مايع و فرآورده هاي نفتي که يکي از منابع درآمدي کشور از طريق صادرات به شمار مي آيد در اين واحدها منطقي نبوده و صرفه اقتصادي ندارد، در حالي که مي توان با تامين انرژي مورد نياز اين واحدها از طريق گاز، درآمدهاي ارزي کشور را افزايش داد.
همچنين با جايگزيني گاز با فرآورده هاي نفتي، شرايط براي کاهش آلودگي هاي محيط زيست که با حساسيت ويژه اي در همه جاي دنيا پيگيري مي شود نيز فراهم مي شود.
خوشبختانه تلاش هايي براي ايجاد زيرساخت هاي گازرساني در اين استان آغاز شده و پس از ايرانشهر، هم اکنون گازرساني به خانوارهاي شهر زاهدان در دست اجراست و اميدواريم هرچه سريعتر گاز به ديگر مناطق استان برسد تا زيرساخت ها براي حضور سرمايه گذاران فراهم شود.
احمدعلي کيخا، نماينده مردم زابل، زهک، نيمروز، هيرمند و هامون در مجلس شوراي اسلامي
افق هاي روشن توسعه گازرساني در زاهدان
پروژه هاي شهري در حوزه لوله کشي و نصب انشعاب گاز که هم اکنون در شهر زاهدان در جريان است، سبب شده است در بخش هاي مختلف شاهد ايجاد مشاغل جديد باشيم.
با آغاز گازرساني در شهر زاهدان، مشاغل جديدي شکل گرفته و شهروندان در حوزه هايي از جمله همکاري با شرکت هاي پيمانکار طرح، نصب لوله گاز منازل، نصب پکيج و تجهيزات گازي و... فعال شده اند.
همچنين، در جلسه با وزير نفت، پيشنهاد اعطاي وام 2 ميليون توماني به هر خانوار ارائه شد و با پيگيري وي و نظر موافق رئيس جمهوري، اين برنامه به بانک مرکزي ابلاغ شده است تا شاهد بهره مندي تعداد بيشتري از خانوارهاي اين شهر از نعمت گاز باشيم.
برپايه برنامه هاي تعريف شده، براي شهر زاهدان، 145 هزار مشترک گاز تعريف شده و براي اجراي اين پروژه در مجموع 290 ميليارد تومان اعتبار اختصاص مي يابد. با پيگيري وزير نفت و دستور رئيس جمهور اين وام به صورت قرض الحسنه به شهروندان و مشترکان اعطا مي شود و بازپرداخت آن به صورت ماهانه در قبوض گاز لحاظ مي شود.
نکته قابل تامل اين است که بودجه جاري استان حدود 500 ميليارد تومان است و اين در حالي است که براساس برنامه هاي تعريف شده، 290 ميليارد تومان اعتبار براي گازرساني در قالب وام به مردم اعطا مي شود.
از سوي ديگر، در طرح خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - زاهدان و ايرانشهر - چابهار افزون بر هدف گازرساني به بخش خانگي و خانوارهاي شهري، فعاليت هاي مهمي براي توسعه صنايع از جمله پتروشيمي و نيروگاه ها در نظر گرفته شده است.
تنها در بخش گازرساني به نيروگاه ها شاهد آزادسازي سوخت مايع و کاهش آلودگي هوا خواهيم بود. همچنين اين استان ظرفيت هاي بسيار خوبي براي رشد در اختيار دارد که دولت بايد روي آنها برنامه ريزي کند.
سواحل مکران و خاصيت ترانزيتي اين استان باعث شده تا دولت يازدهم، توسعه محور شرق و جنوب شرق کشور را در اولويت هاي خود قرار دهد؛ از اين رو گازرساني موجب فراهم آمدن ظرفيت لازم براي ديگر اقدام هاي توسعه اي خواهد شد. گاز به عنوان سوختي پاک و ارزان در کشور ما منبع اصلي انرژي واحدهاي صنعتي و توليد بوده و نبود آن باعث شده است تا بسياري از ظرفيت هاي استان مغفول بماند.
از سوي ديگر، هرچه روند توسعه در استان سرعت مي يابد، امنيت نيز بهبود پيدا مي کند و هرچه امنيت بيشتر شود، سرعت توسعه استان سيستان و بلوچستان سريع تر خواهد بود، در واقع اين دو عامل بر يکديگر تاثير مي گذارند.
عليم يارمحمدي، نماينده مردم زاهدان در مجلس شوراي اسلامي