پيام اتحاديه اروپا: حفظ سطح تجارت نفت و گاز ايران
مشعل درست در روزهايي که خط و نشان هاي ترامپ براي ايران بيش از همه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي کشور را نشانه رفته است، نمايندگان اتحاديه اروپا روانه ايران شده و در ديدارهاي خود از جمله با بيژن زنگنه، پيام هاي مهمي را به تهران رساندند. «مخلص اين پيام حفاظت از برجام است.»، پيامي که بايد در صورت تداوم و رسيدگي به هدف و برنامه اي مشخص، آن را خط بطلاني دانست بر آنچه دونالد ترامپ، رئيس جمهور عصباني ايالت متحده آمريکا در سر دارد.
بعد از خروج آمريکا از برجام، اين اولين سفر کانيته، رئيس انرژي و آب و هواي اتحاديه اروپا در رأس يک هيئت اقتصادي به تهران است و از اين رو بود که طبقه 15 وزارت نفت، هفته گذشته نگاه هاي زيادي را به خود جلب کرد؛ از لحاظ مهمانان ويژه بيژن زنگنه و مذاکرات مهمي که در آن جريان داشت. اين جمله ميگل آرياس کانيته، کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا که «اتحاديه اروپا تلاش مي کند با وجود خروج آمريکا از برجام، سطح کنوني تجارت بخش نفت و گاز ايران را حفظ کند »، بدون شک رنگ سرخ ترامپ را دوچندان کرده است.
او گفت که سران اتحاديه اروپا در نشستي بسيار سازنده در صوفيه مجارستان، پيامي ارسال کردند که ما کاملا به اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) متعهد هستيم و آن مستلزم اين است که منافع اين توافق به مردم ايران هم برسد، به آن معنا که جريان تجارت در بخش نفت و گاز با وجود خروج آمريکا از برجام حفظ شود. اين سخنان بي هيچ تحليلي گواهي بر جذابيت هاي صنعت نفت و گاز ايران است که از يکسو ترامپ براي سلب آن از بازار برنامه ريزي مي کند و از ديگر سو سران اتحاديه اروپا براي حفظ و بقاي آن.
زنگنه پس از ديدار با ميگل آرياس کانيته، کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا به خبرنگاران حاضر گفت: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا حامل پيام اين اتحاديه درباره حفاظت از برجام بود و مذاکرات مديران وزارت نفت و نمايندگان کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در زمينه مسائل نفت، گاز و پتروشيمي ادامه دارد.
وزير نفت گفت: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا، اراده سياسي سران اين اتحاديه را در صوفيه بلغارستان ابراز کرد و درباره محور مذاکرات افزود: در ديدار امروز، تحقق اراده سياسي اتحاديه اروپا و آنچه پيش از اين بين ظريف، وزير امور خارجه، همتايانش از سه کشور و فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا در بروکسل مطرح شد، صحبت به ميان آمد.
زنگنه ادامه داد: بر اساس بيانيه اي که اتحاديه اروپا داده است، قرار شد همکاران 2 طرف وارد بحث هاي جزئي و عملياتي کردن نکات ريز شوند.
وزير نفت با تاکيد بر اينکه قرار شد بحث ها از سوي همکاران، وزارت نفت و نمايندگان کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا ادامه يابد، افزود: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در اين ديدار به نکته اي جالب اشاره کرد، مبني بر اينکه مذاکرات امروز دو طرفه نيست، بلکه يک تلاش دوجانبه و مشترک براي يافتن راه حل هايي براي مسائل مربوط به نفت، گاز و پتروشيمي است.
هيچ موج منفي از چين و هند نگرفتيم
زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره اينکه آيا خروج آمريکا از برجام، سبب پايان توافق سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) تا پيش از پايان امسال خواهد شد، تصريح کرد: هر تصميم جديد در اين سازمان، به اجماع نياز دارد.
وي تصريح کرد: باور داريم اگر اتحاديه اروپا به ما کمک کند و به اظهارات خود پايبند باشد، سطح صادرات نفت ايران تغيير نخواهد کرد و اين مسئله نمي تواند دليلي باشد براي تغيير تصميمي که در گذشته گرفتيم.
وزير نفت در پاسخ به اين سوال که چه تضمين هايي از سوي مشتريان نفت ايران همچون هند و چين براي خريد نفت از ايران وجود دارد، گفت: ما با آنها مذاکره کرديم و هيچ موج منفي از آنها دريافت نکرده ايم.
زنگنه درباره اين که «شما گفتيد ايران قصد دارد به توليد 4 ميليون و 200 هزار بشکه در روز برسد، آيا اين هدف گذاري با وجود تحريم ها امکانپذير خواهد بود؟» افزود: اين مشکل خواهد بود، اما آن را کنار نمي گذاريم. زمان بيشتري مي برد، با اين حال آن را رها نمي کنيم.
کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا: سطح تجارت نفت و گاز ايران بايد حفظ شود
ميگل آرياس کانيته هم پس از ديدار با بيژن زنگنه گفت: سران اتحاديه اروپا در نشستي بسيار سازنده در صوفيه مجارستان، پيامي ارسال کردند که ما کاملا به اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) متعهد هستيم و اين مستلزم آن است که منافع اين توافق به مردم ايران هم برسد، به آن معنا که جريان تجارت در بخش نفت و گاز با وجود خروج آمريکا از برجام، حفظ شود.
وي افزود: البته ما درباره احتمال استثناءها و معافيت ها با آمريکا مذاکره خواهيم کرد و حداقل در قراردادهاي نهايي شده در زماني که آمريکا بخشي از توافق بود، همکاري مي کنيم و اين موضوع براي شرکت هاي بزرگ مهم است.
کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا گفت: ما مقرراتي وضع خواهيم کرد تا از شرکت هايي که تحريم مي شوند، با استفاده از شرايط انسداد (Blocking Status) محافظت کنيم. در همين حال ابزارهاي مالي لازم براي تأمين شرايط مالي سرمايه گذاري ها و تبادلات مالي را ايجاد و ايران را براي تأمين مالي از سوي بانک سرمايه گذاري اروپا، واجد شرايط مي کنيم.
کانيته تأکيد کرد: ما خواهان حل همه مشکلات پيش روي معاملات معمولي نفت هستيم.
وي يادآور شد: وزير نفت ايران همه عناصري را که بايد با آنها مقابله کنيم، اعم از مسائل مالي، حمل ونقل، بيمه و ذخيره سازي، با جزئيات مشخص کرده است.
تشکيل نخستين کارگروه تهران و بروکسل براي تجارت نفت
کميسيونر انرژي اروپا گفت: براي حل آنها، تصميم گرفته ايم کارگروه ايران و اتحاديه اروپا را براي تجارت نفت آغاز کنيم تا بررسي شود چگونه مي توانيم از ايران حمايت کنيم که سطوح کنوني تجارت جهاني نفت خود را حفظ کند. نخستين نشست اين کارگروه، اکنون براي مشخص شدن دستور کار، مسائل و چارچوب زماني براي حل مشکلات مختلف در حال برگزاري است.
کانيته گفت: ما بايد رويکردي جامع داشته باشيم و متعهد هستيم که براي حفظ تجارت نفتي از ايران حمايت کنيم.
وي با تأکيد بر اين که توافق هسته اي به عنوان يکي از ستون هاي حفاظت از منع گسترش سلاح هاي هسته اي در جهان و حفظ صلح و امنيت منطقه ضروري به شمار مي آيد، گفت: همچنين مهم است که اقتصاد ايران، سطح رشدي را که مردم شايستگي آن را دارند، داشته باشد.
شرايط انسداد شامل همه شرکت ها مي شود
کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در تشريح سازوکار «شرايط انسداد» که در سال 1996 براي مقابله با تحريم هاي کوبا، ليبي و ايران ايجاد شده بود، گفت: اين شرايط به طور اصولي شامل همه شرکت ها مي شود؛ البته اين يک سازوکار پيچيده است که هرگز اعمال نشده، اما اکنون ما قلمرو آن را توسعه مي دهيم تا تحريم هاي جديد را شامل شود.
کانيته افزود: اين فرآيند از مشمول شدن شرکت هاي اروپايي در تحريم ها پيشگيري مي کند و به آنها امکان مي دهد که خسارت هاي خود را دريافت کنند. اين فرآيند، ابزاري جديد است و بايد توسعه يابد.
وي تأکيد کرد: اين تنها ابزار ما نيست و يکي از چند ابزاري است که بايد کنار هم بگذاريم. برخي از اين ابزارها بيشتر براي شرکت هاي کوچک و متوسط کارايي خواهد داشت. براي شرکت هاي بزرگ بايد راهکارهاي ديگري همچون تأمين مالي از سوي بانک سرمايه گذاري اروپا درنظر گيريم.
اين مقام اروپايي با تأکيد بر مطرح بودن مجموعه اي از ابزارها گفت: همانطور که وزير نفت ايران گفت: ما بايد مشکلات اساسي را حل کنيم. برخي از اين ابزارها ممکن است مفيد باشد، برخي ممکن است نيازمند اقدام هاي اضافي باشد که بايد به طور مشترک انجام دهيم و اين يک تلاش مشترک براي رسيدن به يک راه حل مشترک است.
کانيته با اشاره به رايزني هاي انجام شده هنگام نهايي کردن برجام با شرکت هاي بزرگ گفت: اکنون با توجه به تحريم هاي آمريکا، ما با فدراسيون هاي بانکي براي ارائه خدماتي همچون سوئيفت، گفت وگويي مثبت داريم.
وي با مرور اقدام هاي انجام شده تاکنون براي نجات برجام از سوي اتحاديه اروپا گفت: ما چند روز پيش، نشست سران اتحاديه اروپا را در صوفيه شاهد بوديم و امروز من اينجا هستم، ما در حال گفت وگوي مستقيم با فدراسيون هاي بانکي، شرکت هاي بيمه، خدمات مالي و شرکت هاي بزرگ هستيم و بي گمان ابزارهاي قانوني اجباري در اختيار داريم که روي ميز خواهيم گذاشت.
پيام زنگنه به برخي کشورها
از سختي همسايه پايکوبي نکنيد؛ اين هم مي گذرد
وزير نفت پس از امضاي موافقتنامه بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و کنسرسيوم «پرگس»، پاسخگوي سئوالات خبرنگاران حاضر در اين مراسم بود که پيام مهمي هم براي برخي از کشورها به همراه داشت، از جمله آنکه اعلام کرد هيچ کشوري نبايد از سختي همسايهاش پايکوبي کند. وي گفت: سختي براي همه هست. گزيده محورهاي سئوالات اصحاب رسانه و پاسخ هاي بيژن زنگنه در ادامه مي آيد:
تاثير تحولات سياسي عراق بر صادرات گاز ايران
تاثير تحولات سياسي عراق بر صادرات گاز ايران به اين کشور: هر دولتي در عراق سرکار بيايد، به گاز نياز دارد؛ زيرا به نفع اين کشور است، اين کشور هم اکنون حجم زيادي نفت گاز که داراي قيمت بالايي (حدود 50 سنت در مبدا) است، مصرف مي کند، در حالي که گاز ايران را به قيمت 20 سنت خريداري مي کند. درباره عمليات سوآپ نفت استان کرکوک عراق هم هنوز اين عمليات آغاز نشده، اما اجراي عمليات سوآپ به نفع 2 کشور است.
جايگزين توتال را داريم
درباره خروج شرکت فرانسوي توتال از قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي:اين شرکت به استناد قرارداد اعلام کرده است که اگر آمريکا معافيت از تحريم ندهد، فرآيند خروج از قرارداد را آغاز مي کند. اگر توتال نتواند معافيت از تحريم را از آمريکا دريافت کند، شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي) طبق قرارداد، جايگزين اين شرکت فرانسوي شده و سهامش به شرکت چيني منتقل مي شود. در صورت انصراف شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي)، طرح توسعه فاز 11 طبق قرارداد به پتروپارس سپرده مي شود. درباره اين که آيا جريمه احتمالي براي توتال در نظر گرفته مي شود، بحث جريمه نيست؛ اما مبلغي که توتال تاکنون در اين فاز هزينه کرده است، فعلا بازپرداخت نمي شود.
نامردي هم حدي دارد
اظهارنظرهاي اخير برخي وزيران کشورهاي عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) مبني بر تامين نفت مورد نياز بازار در صورت تحريم ايران: نامردي هم حدي دارد، سختي براي همه هست در شرايط سخت هيچ کشوري نبايد از سختي همسايه اش پايکوبي کند. وقتي به فردي مصيبتي مي رسد، ديگران نبايد خوشحالي کنند، ما مسلمانيم، نبايد به جاي اين که مرهمي روي زخم هاي ما بگذارند، حرفي بزنند که ما را بيازارند؛ زخم زبان از زخم شمشير بدتر است. اين هم مي گذرد.
کار متوقف نمي شود
آيا شرکت هاي سي ان پي سي و پتروپارس از لحاظ فني توانايي اجراي طرح توسعه فاز 11 را دارند؟ اين شرکت ها مي توانند بخش نخست و توليد گاز را انجام دهند و بي شک کار متوقف نمي شود.
بعدا اعلام مي کنيم
گزينه هاي توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي کدامند؟ در شرايط کنوني بايد کمتر حرف زد و نبايد گزينه هايمان را مطرح کنيم؛ زيرا آنها را مي سوزانند.
آمريکا موافق نفت گران است
افزايش قيمت نفت: اين افزايش به نفع آمريکا و برخي ديگر از کشورهاست. آمريکا در ظاهر مي گويد که موافق نفت گران نيست، در حالي که به دليل ماليات و با صرفه بودن توليد شيل اويل، موافق قيمت بالاي نفت است. اعضاي اوپک تا پارسال قيمت نفت 60 تا 65 دلار براي هر بشکه را مناسب مي دانستند.