دولت سیزدهم آیندهنگری لازم را در حوزه انرژی داشته است
ایران از سهم خود در میدان آرش نمیگذرد
صنعت پتروشیمی تحریم ناپذیر است
جهاد نفتی ها در ایده لو و ابهر (بخش دوم)
از دانش فنی تا راهاندازی حضور داریم
راهاندازی سامانه پایش سوخت شناورها
تحول دیجیتال، حلقه اتصال افزایش بهرهوری
انسجام در تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت
بهرهگیری از دنیا تا حدی که ...
پشتوانه سازی برای فوتسال بانوان
نفتی ها در آوردگاه لیگ آزادگان
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با بیان اینکه ذخیره سازی گاز و سوخت مایع از پیش از این آغاز و همکاری و هماهنگی خوبی میان وزارت نفت با وزارتخانه های صمت و نیرو انجام شده است، گفت: دولت سیزدهم آینده نگری لازم را در حوزه انرژی داشته و خواهد داشت.
علی بهادری جهرمی درباره آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی اظهار کرد: روز گذشته شاهد بودیم دو پرونده باز دیگر نیز بسته شد، البته همان طور که رئیس جمهوری نیز به آن اشاره کرد ما معتقدیم این موضوع می توانست یک سال پیش به نتیجه برسد.
وی با بیان اینکه منابع آزادشده اکنون در اختیار بانک مرکزی است، افزود: معادل ۵ میلیارد و ۵۷۳ میلیون و ۴۹۲ هزار یورو به حساب ۶ بانک ایرانی در دو بانک قطری واریز شده است. این منابع حتی با برجام نیز آزاد نمی شد و مکاتبات و مصاحبه های رؤسای وقت بانک مرکزی به این امر استناد می کند.
سخنگوی دولت در ادامه با اشاره به افزایش اختیارات استاندار سیستان و بلوچستان گفت: به موجب مصوبه اخیر هیئت وزیران، استاندار این استان به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری علاوه بر وظایف استانداری، متولی امور اجرایی استان در مواردی از جمله راهبری و پیگیری طرح های آبرسانی، گازرسانی، حمل ونقل، بهداشت و درمان، عرضه سوخت و کاهش آلودگی و حاشیه نشینی، ایجاد همگرایی و وحدت بیشتر میان اقوام و مذاهب استان خواهد بود.
بهادری جهرمی تصریح کرد: استان سیستان و بلوچستان مشکلات و کمبودهای متعددی را از گذشته به ارث برده است که از جمله این کمبودها در حوزه آب، گاز، راه ها، ترانزیت، اشتغال و حوزه های مختلفی است که دولت برای همه آنها هدف گذاری کرده و گزارش برخی از این اقدام ها ارائه شده است.
وی ادامه داد: گازرسانی به نقاط مختلف استان، راه آهن خاش - زاهدان، آبگیری سد کهیر و حوزه های مختلفی که گزارش آن برای ملت ایران و مردم استان سیستان منتشر شد، نشان می دهد جهت گیری جدی دولت تسریع خدمت رسانی به مردم این استان است.
سخنگوی دولت همچنین با بیان اینکه یکی از سیاست های انضباط بخشی دولت، تشکیل حساب بانک واحد خزانه بود که با سرعت قابل قبولی پیگیری و محقق شد، اظهار کرد: ۸۲ شرکت نفتی حساب خود را به حساب واحد خزانه بانک مرکزی منتقل کرده اند و همکاری خوبی در سطوح مختلف در حال انجام است.
بهادری جهرمی با بیان اینکه دولت پیش از این طی دو سال گذشته نشان داده است، تدبیر، پیش بینی و آینده نگری لازم را در حوزه های انرژی داشته و خواهد داشت، افزود: ذخیره سازی گاز و سوخت مایع از پیش از این آغاز شده است و همکاری و هماهنگی خوبی میان وزارت نفت با وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو انجام شده برای اینکه از سوخت های مایع جایگزین، به ویژه سوخت مایع گاز بتوان بهره برداری کرد.
وی به اقدام های وزارت نفت در این زمینه اشاره کرد و افزایش چشمگیر تولید در حوزه های مختلف به ویژه حوزه گاز، تسهیل در حوزه انتقال فرآورده با طراحی خطوط انتقال فرآورده، افزوده شدن فاز ۱۱ و ۱۴ پارس جنوبی به شبکه و در نتیجه افزایش تولید و بهره وری پالایشگاه های گازی را از جمله این موارد برشمرد.
سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه مدیریت تولید و مصرف انرژی نیازمند همکاری دوجانبه مردم و دولت است، تصریح کرد: دولت تلاش حداکثری خود را برای افزایش تولید انجام داده است و مردم نیز مانند سال های گذشته که همکاری خوبی برای مدیریت مصرف داشته اند در دوره های اوج مصرف، باید همکاری خوبی داشته باشند تا در این دوره ها نگرانی نداشته باشیم.
در نشست شورای اقتصاد مطرح شد:
تقاضای افزایش ظرفیت تولید میدان مشترک نفتی یادآوران تا سقف ۱۵۲ هزار بشکه در نشست امروز شورای اقتصاد مطرح و مصوب شد.
هشتمین نشست شورای اقتصاد به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری برگزار و ضمن ارائه چند گزارش، درخواست های بعضی از دستگاه های اجرایی بررسی و درباره آنها تصمیم گیری شد.
در این نشست که رئیس دفتر رئیس جمهوری، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیران نفت، نیرو، صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی و نمایندگان مجلس عضو این شورا نیز حضور داشتند، وزیر جهاد کشاورزی گزارشی از پرداخت مطالبات گندمکاران ارائه کرد.
رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها نیز گزارشی از عملکرد ۶ ماه پرداخت یارانه های نقدی و نحوه تأمین مالی برای پرداخت یارانه های معیشتی ارائه کرد.
در این نشست درخواست وزارت نفت برای اصلاح مصوبه شورای اقتصاد درباره طرح حمایت از تولید خودروهای دوگانه سوز، تبدیل کارخانه ای خودروهای بنزینی به سی ان جی سوز و کمک به احداث جایگاه های هوشمند عرضه سوخت سی ان جی بررسی و پس از ارائه دیدگاه های اعضا، این درخواست تصویب شد.
تقاضای افزایش ظرفیت تولید میدان نفتی مشترک یادآوران تا سقف ۱۵۲ هزار بشکه در روز نیز از جمله پیشنهادهای مصوب در نشست شورای اقتصاد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: انتقال دارایی ها و افزایش فروش نفت ایران و گسترش روابط خارجی، حضور ایران در مجامع بین المللی همه نشان دهنده نتیجه بخش بودن سیاست خارجی دولت است.
ناصر کنعانی درباره نگاه متفاوت سیاست خارجی دولت سیزدهم اظهار کرد: استیفای حقوق ملت وظیفه همه دولت های جمهوری اسلامی ایران است و دولت ها طبیعتاً برای احقاق حقوق ملت ایران روش های خاص خودشان را دنبال کردند.
وی افزود: دولت سیزدهم نیز موضوع استیفای حقوق ملت را در عرصه های مختلف از جمله آزادسازی اموال مسدودشده ایران در کشورهای مختلف را دنبال کرد و به نتایج خوبی نیز تا به امروز منتهی شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: انتقال دارایی ها و افزایش فروش نفت ایران و گسترش روابط خارجی، حضور ایران در مجامع بین المللی همه نشان دهنده نتیجه بخش بودن سیاست خارجی دولت و دستیابی به هدف گذاری های انجام شده است.
کنعانی درباره میدان گازی آرش نیز اظهار کرد: همان گونه که وزیر نفت تأکید کرد، از حقوق خود در این میدان نخواهیم گذشت و گفت وگوها درباره مسائل و چارچوب های فنی وجود دارد و روند دنبال خواهد شد.
از سوی شرکت ملی نفت ایران
شرکت ملی نفت ایران سررسید هشت نماد قراردادهای سلف موازی استاندارد نفت خام سنگین صادراتی را با سرمایه گذاران تسویه نقدی کرد.
شرکت ملی نفت ایران سررسید هشت نماد قراردادهای سلف موازی استاندارد نفت خام سنگین صادراتی را که از سوی شرکت توسعه نفت و گاز صبا اروند منتشر شده بود با سرمایه گذاران تسویه نقدی کرد. اوراق سلف موازی استاندارد نفت خام سنگین صادراتی به ارزش ۶۰ هزار میلیارد ریال بهمن ماه سال ۹۹ با هدف تأمین مالی طرح های میدان مشترک غرب کارون، خط لوله بهرگان و جاسک و طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت خام در بورس انرژی ایران پذیرش و معاملات آن از اسفندماه سال ۱۳۹۹ آغاز شده بود. شرکت ملی نفت ایران از سال ۱۳۹۵ به منظور تأمین بخشی از منابع ریالی مورد نیاز طرح های بالادستی نفت و گاز به ویژه در میدان های مشترک، با استفاده از ظرفیت بورس انرژی ایران نسبت به انتشار ۲۴۰ هزار میلیارد ریال اوراق سلف نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی اقدام کرده است. از این مقدار ۶۵ هزار میلیارد ریال این اوراق بابت طرح پارس جنوبی و ۱۷۵ هزار میلیارد ریال آن بابت میدان های نفتی مشترک غرب کارون و میدان های واقع در مناطق نفت خیز جنوب و فلات قاره ایران منتشر شده است. از مجموع کل اوراق سلف منتشرشده تاکنون ۲۲۰ هزار میلیارد ریال آن به همراه سود متعلق در زمان سررسید بازپرداخت شده که سررسید مبلغ ۶۰ هزار میلیارد ریال آن در ماه کنونی بود و به همراه سود متعلقه در مجموع ۹۲ هزار میلیارد ریال از محل عواید میدان های مربوط تأمین و بازپرداخت شده است. بر اساس گزارش های رسمی، با بهره برداری کامل از میدان های یادشده ظرفیت تولید نفت خام کشور به بیش از ۴ میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید میعانات گازی نیز به حدود ۸۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
قرارداد سلف موازی استاندارد نفت خام، قراردادی است که در بازار مشتقه معامله می شود و بر اساس آن مقدار معینی از نفت خام بر اساس مشخصات قرارداد فروخته می شود.
مدیرعامل شرکت آمریکایی اکسون موبیل ضمن اشاره به زمان بر بودن دوره انتقال انرژی اظهار کرد: نبود سرمایه گذاری کافی در صنعت نفت باعث افزایش قیمت های جهانی نفت خام می شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از کلگری، دارن وودز، مدیرعامل اکسون موبیل طی یک نشست تخصصی در کنگره جهانی نفت کلگری کانادا گفت: جایگزینی سیستم انرژی کنونی دشوار خواهد بود، زیرا سوخت های فسیلی مانند نفت و گاز اکنون بسیار در دسترس هستند و دوره انتقال انرژی زمان می برد.
وی افزود: به نظر می رسد تفکری خام وجود دارد که ما می خواهیم انتقال را از جایی که امروز در آن هستیم به جایی که فردا خواهد بود، انجام دهیم.
مدیرعامل اکسون موبیل تصریح کرد: اکنون مهم نیست که تقاضا به کجا می رسد، اگر سطحی از سرمایه گذاری را در صنعت نفت و گاز حفظ نکنیم، سرانجام عرضه کمتری خواهیم داشت که این موضوع منجر به قیمت های بالاتر انرژی می شود.
امین ناصر، مدیرعامل شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان نیز که به همراه وودز در این نشست تخصصی حضور داشت در این باره گفت: غیرواقعی بودن پیش بینی آژانس بین المللی انرژی مبنی بر اینکه مصرف نفت در این دهه به اوج خود می رسد و در کوتاه مدت با سرعت پایین تری رشد می کند، ثابت شده است.
وی یادآور شد: این تصور نیز در حال محو شدن است، زیرا بیش از آنکه بر مبنای داده های ثابت شده بازارها، اقتصاد رقابتی و فناوری باشد رنگ و بوی سیاسی دارد.
مدیرعامل آرامکو تأکید کرد که هیچ راه حل سریعی برای انتقال انرژی وجود ندارد.
اوپک در واکنش به مقاله اخیر فاتح بیرول، رئیس آژانس بین المللی انرژی در روزنامه فایننشال تایمز مبنی بر اینکه تقاضای برای سوخت های فسیلی پیش از سال ۲۰۳۰ به اوج می رسد، تأکید کرد برآوردهای ثابت شده و مبتنی بر داده های موجود این ادعا را تأیید نمی کند.
اوپک معتقد است چنین روایاتی تنها باعث ضربه شدید بر پیکره سیستم انرژی جهانی می شود و در همین حال هیثم الغیص، دبیرکل این سازمان که ۱۳ عضو دارد معتقد است این موضوع منجر به هرج و مرج انرژی در مقیاسی بالقوه و بی سابقه می شود و پیامدهایی وخیم برای اقتصاد کشورها و میلیاردها نفر در سراسر جهان در پی خواهد داشت.
اوپک تأکید می کند که چنین طرز فکری درباره سوخت های فسیلی به نظر می رسد مبتنی بر واقعیت نیست و در مسیری ایدئولوژیک هدایت می شود، همچنین پیشرفت های فناورانه در صنعت نفت و راه حل هایی را که برای کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در پیش گرفته شده است، نادیده می گیرد.
وزیر نفت:
وزیر نفت با اشاره به مذاکرات وزارت امور خارجه درباره موضوع توسعه میدان آرش گفت: انتظار داریم مباحث مربوط به این میدان را هم از طریق مذاکره با طرف کویتی حل و فصل کنیم؛ جمهوری اسلامی ایران از سهم خود در میدان آرش نمی گذرد.
جواد اوجی با اشاره به دیپلماسی وزارت نفت در دولت سیزدهم گفت: جدای از ورود به موضوع پالایشگاه های فراسرزمینی، کار روی پتروشیمی های فراسرزمینی را هم به همت متخصصان و سازندگان توانمند در کشور آغاز کرده ایم.
اوجی در زمینه همکاری های وزارت نفت با روسیه تصریح کرد: اکنون ما قرارداد توسعه هفت میدان بزرگ نفتی را با شرکت های بزرگ و توانمند روس داریم که فازهای نخست بعضی از این میدان ها هم به تولید رسیده است. تفاهم نامه هایی هم در بخش بالادست و پایین دست با شرکت هایی از جمله گازپروم روسیه داریم که امیدواریم این تفاهم نامه ها به زودی به قرارداد تبدیل شود. وی درباره تازه ترین اقدام های وزارت نفت برای توسعه میدان آرش گفت: همان طور که پیش از این نیز گفته ایم و وزارت امور خارجه هم پیش از این اعلام کرده است، جمهوری اسلامی ایران از سهمی که در میدان آرش دارد، نخواهد گذشت.
وزیر نفت ادامه داد: الحمدالله با مذاکراتی که از سوی وزارت امور خارجه انجام شده، مانند دیگر میدان های مشترک که با همسایگان از مسیر مذاکره توسعه می دهیم، انتظار داریم مباحث مربوط به این میدان را هم از طریق مذاکره با طرف کویتی حل و فصل کنیم.
اوجی درباره تازه ترین اقدام ها درباره پتروشیمی میانکاله یادآور شد: هر طرحی که در کشور مجوز سازمان حفاظت محیط زیست را دریافت کرده باشد، عملیاتی می شود.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت:
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت تأکید کرد: رسانه ها رسالت دارند به روند اجرای پروژه ها، محدودیت های پیش رو، تلاش و زحمات گازرسانی و تأثیر آن بر رفاه استان و اشتغال زایی و ارزش آن برای اقتصاد کشور بپردازند. علی فروزنده در نشست رؤسای روابط عمومی های صنعت گاز در محل ستاد شرکت ملی گاز ایران گفت: شرکت ملی گاز ایران مهم ترین لبه درگیری صنعت نفت با مردم است و این سبب می شود درک کارکنان شرکت ملی گاز از جامعه واقع بینانه باشد. وی تصریح کرد: صنعت نفت و گاز مهم ترین دارایی های ملی ایران شناخته می شود و بخش عمده درآمدهای ارزی کشور از این صنعت است و بخش عظیمی از صنایع کشور به برکت این انرژی ارزان در بازارهای جهانی رقابت پذیر است.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت ادامه داد: افزون بر آن صنعت نفت بزرگ ترین بازار محصولات و تجهیزات صنعتی کشور به شمار می آید و بعضی از برآوردها نشان می دهد سالانه ۶ میلیارد دلار سفارش گذاری در صنعت نفت و گاز کشور انجام می شود و رشد و حرکت صنعت گاز به رشد صنعتی کشور منجر می شود.
فروزنده با اشاره به گازرسانی به دورافتاده ترین نقاط کشور گفت: این اتفاق خدمتی بی نظیر است و ایران دومین دارنده منابع گاز، سومین تولیدکننده و چهارمین مصرف کننده گاز در جهان به شمار می آید.
وی گفت: تصویر جامعه از صنعت نفت با واقعیت آن تفاوت بسیاری دارد و یکی از مهم ترین وظایف روابط عمومی اصلاح این تصویر اشتباه است.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با بیان اینکه ظرفیت های بسیار عالی و جذابی در صنعت گاز وجود دارد، تصریح کرد: کشف استعدادها بسیار اهمیت دارد، تأثیر این استعداد و ظرفیت ها در ابتکارهایی که از سوی همکاران ارائه شده، نمایان است. سازماندهی استعدادها و اتفاق ها و اقدام های انجام شده، راهبردی ملی است که در روابط عمومی شرکت ملی گاز پیاده سازی شده است. فروزنده با تشکر از اصحاب رسانه صنعت نفت گفت: روابط عمومی صنعت نفت، مسئولیت بسیار سنگینی را به عهده دارد و باید تصویر درستی از زحمات و تلاش های کارکنان این صنعت برای مردم به نمایش بگذارد. وی افزود: این نشست طوفان فکری غیرمستقیم برای یافتن روش های نو به منظور روایت است و لازمه نخست این روایت داشتن ذهنیت کامل از موضوع و توسعه آن است تا سرانجام در اختیار ذی نفعان قرار گیرد.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت اظهار کرد: روابط عمومی تنظیم کننده رابطه همه ذی نفعان سازمان با خود سازمان است که از کارکنان خود تا جوامع محلی و ملی را در برمی گیرد و این اقدام ها سبب می شود شرکت ملی گاز ایران به عنوان رهبر در جامعه محلی ایفای نقش کند.
قرارداد تأسیس، راه اندازی و راهبری مرکز نوآوری و فناوری نفت، گاز و پتروشیمی و توافق نامه رئوس قرارداد همکاری مشترک تحقیق و توسعه در فاز ۱۱ پارس جنوبی بین شرکت پتروپارس و دانشگاه صنعتی شریف امضا شد.آیین امضای قرارداد تأسیس، راه اندازی و راهبری مرکز نوآوری و فناوری نفت، گاز و پتروشیمی و توافق نامه رئوس قرارداد همکاری مشترک تحقیق و توسعه در فاز ۱۱ پارس جنوبی بین شرکت پتروپارس و دانشگاه صنعتی شریف با حضور رسول جلیلی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، فرخ علیخانی، مدیرعامل شرکت پتروپارس، محمدصادق عظیمی فر، رئیس هیئت مدیره شرکت پتروپارس و محسن رضایی، مدیر طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در شرکت نفت و گاز پارس در محل دانشگاه شریف برگزار شد.رسول جلیلی با اشاره به اینکه برای حل چالش های بزرگ کشور باید از توان نیروی انسانی متخصص استفاده کرد، گفت: پتروپارس یک برند و نام بزرگ است. دانشگاه صنعتی شریف نیز به همت استادان و دانشجویان خود یکی از دانشگاه هایی است که در عرصه جهانی و بین المللی می درخشد.وی افزود: موفقیت در کارهای نوآوری و فناورانه ۱۰۰ درصد نیست، اما اگر این کار به نیروی متخصص داده شود ریسک انجام آن کم می شود. دانشگاه شریف جزو ۱۰ دانشگاهی است که کارهای فناورانه را با ریسک کم و موفقیت بالا انجام می دهد.رئیس دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: وظیفه دانشگاه انجام مطلوب کارهایی است که به آن سپرده می شود و نتیجه آن خروجی ای است که قابل صادر کردن باشد.محمدصادق عظیمی فر با بیان اینکه شرکت پتروپارس حدود ۹ مگاپروژه داخلی و بین المللی در دست اجرا دارد، افزود: از مجموع این طرح ها ۶ طرح در میدان های مشترک است که با سرمایه گذاری حدود ۸ میلیارد دلار در شمار طرح های الویت دار کشور در عرصه نفت و گاز قرار دارد.وی ادامه داد: در شرکت پتروپارس بیش از ۳۲ میلیارد دلار پروژه به خصوص در پارس جنوبی با اتکا به توان داخلی پس از تجربه هایی که در کنار نیروهای خارجی داشته ایم اجرا کرده ایم.فرخ علیخانی با اشاره به اینکه نباید به ۹ پروژه شرکت پتروپارس فقط نگاه عملیاتی داشت، گفت: باید ضمن کسب درس آموخته هایی از این طرح ها، آنها را به یک برند تبدیل کنیم، از این رو هدف این شرکت را رشد درون زا قرار داده ایم که باعث رشد کیفیت و نتایج مطلوب در انجام پروژه ها می شود.
وی افزود: شرکت پتروپارس تجربه های مطلوبی از همکاری با شرکت های بین المللی دارد، در صورتی که رشد و موفقیتی داشته ایم، بخشی از آن برون زا بوده است، از این رو هم اکنون اساس کار شرکت را بهره گیری از ظرفیت داخلی گذاشته ایم.
مدیرعامل شرکت پتروپارس تصریح کرد: برای تحقق این هدف باید راهبرد داشته باشیم، بر این اساس راهبردمان را عینیت بخشیدن به مدیریت علمی گذاشته ایم.
قرارداد مشارکت در تولید لوله مغزی سیار بین شرکت صنعتی سپنتا از شرکت های زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و سازمان جهاد دانشگاهی تهران امضا شد. قرارداد مشارکت در تولید لوله مغزی سیار با حضور حسن مسلمی نائینی، رئیس جهاد دانشگاهی، برزو قنبری، مدیر پشتیبانی و ساخت کالای شرکت ملی نفت ایران بین شرکت صنعتی سپنتا از شرکت های زیر مجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و سازمان جهاد دانشگاهی تهران امضا شد.
انجام مأموریت های محوله با ایمنی بیشتر و نیاز به نیروی انسانی کمتر، نیاز به مساحت کمتر، امکان کار در زمین های ناهموار و جابه جایی آسان تر، امکان مطابقت محصول با بازار داخل و تسهیل تعمیر و نگهداری، کاهش هزینه های مربوط به خرید، تعمیر، نگهداری و افزایش بهره وری در زمینه برداشت از چاه های نفت، بومی سازی ساخت مجموعه و تحقق موضوع اقتصاد مقاومتی و مقابله با تحریم و قطع وابستگی به کشورهای تولیدکننده محصول و خارج شدن محصول از انحصار و رفع مشکلات صنعت نفت از مزایای این پروژه است.
به منظور پاسخگویی به این نیاز راهبردی صنعت نفت در ایران، جهاد دانشگاهی پیش از این ساخت دستگاه رانش لوله مغزی سیار با وظیفه رانش لوله مغزی درون چاه نفت، جمع آوری و کلاف کردن مجدد آن را آغاز کرده است.
در قرارداد دیگری که با شرکت ملی نفت ایران امضا شده است، جهاد دانشگاهی بومی سازی ساخت قرقره کامل لوله مغزی شامل یک لوله به طول بیش از ۵ کیلومتر را به عهده گرفته است.
جهاد دانشگاهی برای بومی سازی و نهادینه کردن این فناوری در کشور و استفاده از توان شرکت های صنعتی در این پروژه فناورانه با شرکت صنعتی سپنتا، یکی از شرکت های لوله سازی بزرگ کشور، به منظور مشارکت در تولید محصول قرارداد همکاری امضا کرده است.
با بومی سازی این فناوری، سالانه از خروج بیش از ۱۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری و نیاز صنعت نفت ایران به این محصول راهبردی تأمین می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: بر این باورم که چشم انداز خوبی در زمینه تحول و نوآوری دیجیتال در صنعت گاز با تکیه بر شرکت های دانش بنیان به روی شرکت ملی گاز ایران گشوده شده است. مجید چگنی در حاشیه بازدید از نمایشگاه «نوآوری دیجیتال در صنعت گاز» که امروز در ساختمان مرکزی ستاد این شرکت برگزار شد، گفت: این چشم انداز به ما نشان می دهد با حضور شرکت های دانش بنیان در همه عرصه ها، به ویژه صنعت نفت و گاز، امید به توسعه کشور در همه جنبه ها وجود دارد. وی ادامه داد: امسال که از سوی رهبر معظم انقلاب سال «مهار تورم و رشد تولید» نامیده شده، این حقیقت را روشن می کند که بحث دانش بنیان ها بحثی محوری در کشور به ویژه در صنعت نفت و گاز است و همان طور که در گزارش های منتشره آمده، وزارت نفت اکنون در بحث حمایت و پشتیبانی از صنعت دانش بنیان پیشرو است. معاون وزیر نفت با بیان اینکه اکنون بیش از ۵۵۰ شرکت دانش بنیان در سطح صنعت نفت فعالیت و با این صنعت بزرگ همکاری می کنند، تصریح کرد: بر این اساس، شرکت ملی گاز ایران نیز با توجه به مأموریت های محوله و وظایفی که بر عهده اش گذاشته شده، در این حوزه نیز مانند دیگر حوزه ها پیشگام است. چگنی افزود: ما نسبت به سال های گذشته تلاش داریم حوزه ارتباط با شرکت های دانش بنیان و استفاده از خدمات، توانمندی ها و ظرفیت های بسیار بالای آنان را گسترش دهیم و ارتقا بخشیم. وی با اشاره به شعار سال تأکید کرد: امیدواریم با تلاش و اقدام های نوآورانه و تکیه بر توان داخلی و حمایت از شرکت های سازنده و دانش بنیان، بتوانیم در این مسیر گام های مثبت و بزرگی برداریم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران حوزه پژوهش و فناوری این شرکت را در برداشتن گام های بلند به منظور همکاری با شرکت های دانش بنیان، بسیار توانمند توصیف کرد و گفت: سیاست راهبردی شرکت ملی گاز ایران، حمایت از شرکت های دانش بنیان است و بر این اساس، ما خود را مکلف می دانیم از وجود شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها بیشترین بهره را ببریم. چگنی حرکت جهان را به سوی آینده ای مملو از فناوری دیجیتال و هوش مصنوعی اعلام و اظهار کرد: با فناوری های بسیار مهمی که در آینده در حوزه تحول دیجیتال و هوش مصنوعی بی شک به آنها نیاز پیدا می کنیم و با آنها روبه رو خواهیم شد، باید گام های اساسی در این زمینه برداشته شود و از همه ظرفیت خود در این حوزه استفاده کنیم؛ هرچند خوشبختانه این ظرفیت امروز در کشور به وفور وجود دارد و در حوزه دیجیتال و هوش مصنوعی، وضع کشور مطلوب است.
وی در پایان آهنگ پیشروی به سمت قله فناوری برتر (هوش مصنوعی) را که همگان نیازمند آن هستند ضرب آهنگی بسیار سریع دانست و یادآور شد: امیدوارم با برپایی چنین سمینارهایی که سمینار امروز، گام نخست آن بود، گام های اساسی تری در این حوزه برداشته شود و با حمایت از دانش بنیان ها، دامنه فعالیت آنها را گسترده تر کنیم و موفقیت خود را روزافزون سازیم.
هفدهمین نمایشگاه ایران پلاست با حضور بیش از 700 شرکت ایرانی و خارجی برگزار شد
مشعل هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با رویکرد توسعه تکمیل زنجیره ارزش، حمایت از تولید ملی و رونق ساخت داخل، با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و مدیران این مجموعه از 26 تا 29 شهریورماه به در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی ایران گشایش یافت. این رخداد بین المللی و مهم برای صنعت پتروشیمی کشور، در حالی برگزار شد که در آن حضور شمار قابل توجهی از شرکت های خارجی به همراه مهمانانی از مجموعه های تجاری و اقتصادی آنها چشمگیر به نظر می آمد. در هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، 560 شرکت داخلی و 210 شرکت خارجی و به گفته مسئولان برگزاری، بیش از300 میهمان خارجی درقالب هیات های تجاری، تجار و سرمایه گذار و شرکت های دانش بنیان تخصصی حضور داشتند.
هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران، امسال همچنین میزبان سفرای کشورهای عربستان، نیکاراگوئه، صربستان، همچنین هیات هایی از کشورهای منطقه بود که درمدت برگزاری نمایشگاه از غرفه های مختلف پتروشیمی دیدن کردند
زنگ هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، صبح روز 26شهریورماه امسال با حضور جواداوجی، وزیر نفت نواخته شد و این رویداد بین المللی، فعالیت چهار روزه خود را با خبرهای مهمی از سوی وی در حوزه پتروشیمی آغاز کرد.
وزیر نفت در آیین افتتاحیه نمایشگاه هفدهم با اشاره به سابقه حضور شرکت های خارجی در صنعت نفت و پتروشیمی ایران و اینکه زمانی آنها برای ما تعیین تکلیف می کردند، به اثرگذاری و سهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد امروز کشور اشاره و تصریح کرد: چتر حمایتی وزارت نفت بر سر شرکت ها و فعالان صنعت پتروشیمی است و همواره به دنبال حل مشکلات این عزیزان هستیم. جواد اوجی همچنین با اشاره تحریم های شدیدی که علیه صنعت پتروشیمی ایران اعمال شده است ،گفت: با حضور متخصصان داخلی و اعتماد به آنها اتفاق های خوبی را در صنعت پتروشیمی شاهد هستیم و به جرأت می گوییم تحریم ها دراین حوزه بی اثر شده است.وزیر نفت با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از صنایع کلیدی و مهم در کشور ایران است، ادامه داد: این صنعت ارزآوری خوبی برای کشور دارد و سال گذشته نزدیک به ۱۶میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به اکثر کشورهای جهان صادر شد.وی با اشاره به اینکه سهم محصولات پتروشیمی در صادرات غیرنفتی حدود ۵۰ درصد است که در ۷۰ مجتمع پتروشیمی ایران تولید می شود، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی در اشتغال زایی و ایجاد درآمد ارزی سهم بسزایی دارد، همچنین این صنعت با توجه به نیاز روزافزون دنیا به محصولات بالادستی و پایین دستی پتروشیمی، تحریم ناپذیر است.اوجی به برنامه ریزی صورت گرفته در دولت برای افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش تا پایان این دولت اشاره کرد و گفت: اکنون در70مجتمع پتروشیمی کشور، بیشتر محصولات پتروشیمی، تولید می شود و تنوع تولید در آن زیاد است.وی با بیان اینکه یکی از محصولات مهم پتروشیمی، محصولات پلیمری است، ادامه داد: ظرفیت خوبی در کشور در بخش تولید محصولات پلیمری ایجاد شده است. اکنون پروانه و مجوز ۲۰ میلیون تن محصول پلیمری در کشور صادر شده اما ظرفیت نصب شده در این بخش حدود ۱۲ میلیون تن در سال است و تولید عملیاتی پلیمرها در ایران به حدود ۷ میلیون تن می رسد.اوجی تصریح کرد: صادرات یک تن محصول پلیمری ساده درآمدی معادل ۹۰۰ تا یک هزار دلار ایجاد خواهد کرد، اما اگر محصولات پلیمری تا پایان زنجیره توسعه داده شده و به محصول نهایی تبدیل شود، درآمد حاصل از صادرات به حدود ۵ تا ۶ هزار دلار هر تن افزایش خواهد یافت.
وزیر نفت برگزاری نمایشگاه ایران پلاست را فرصتی برای هم اندیشی، هم افزایی و تبادل تجربه دانست و افزود: این نمایشگاه تنها مربوط به عرضه محصولات پتروشیمی و پایین دستی نیست، بلکه فرصتی برای عرضه توانمندی ها در حوزه ادوات و تجهیزات در زمینه پتروشیمی و صنایع پتروشیمی است و صدور خدمات فنی و مهندسی از همین جا شکل می گیرد.
اوجی به بهره برداری از پتروشیمی گچساران با حضور رئیس جمهوری در ماه های گذشته اشاره کرد و گفت: با برنامه ریزی انجام شده تا پایان امسال نیز ۵ مجتمع پتروشیمی به بهره برداری می رسد که ۵ تا ۶ میلیون تن به ظرفیت تولید محصول پتروشیمی ایران اضافه خواهند کرد.وی همچنین با اشاره به اینکه پارسال ۱۵ میلیارد دلار طرح نیمه تمام در مجموعه وزارت نفت به بهره برداری رسید، تصریح کرد: امسال هم ۱۵ میلیارد دلار طرح نفتی دیگر به بهره برداری می رسد و کار اجرایی ۱۴ طرح با ارزش ۱۴ میلیارد دلار آغاز خواهد شد.وزیر نفت با بیان اینکه با شروع دولت سیزدهم دیگر سراغ طرح های مواد پایه پتروشیمی نرفته ایم و برنامه ریزی برای ورود به زنجیره ارزش و تکمیل آن انجام شد، گفت: صدها طرح در این زمینه تعریف شده که عملیات اجرایی بخش زیادی از این طرح ها آغاز شده است. این اعتقاد وجود دارد که اگر در تمام تولیدات محصولات پایه پتروشیمی وارد زنجیره ارزش شویم، کشور دیگر به درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی نیازی نخواهد داشت و اتفاق های خوبی در پایان دولت سیزدهم در تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی رقم خواهد خورد.اوجی با تاکید براین که راهبرد ما در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، تکمیل این طرح ها، ورود به زنجیره ارزش، بومی کردن دانش فنی و ساخت کاتالیست هاست، افزود: هم اکنون ۸۵ کاتالیست مورد نیاز در صنعت نفت بومی سازی شده و تا پایان دولت نیاز کشور به کاتالیست های پتروشیمی و پالایشگاهی به طورکامل در داخل تأمین خواهد شد.اوجی به صادرات کاتالیست های پتروشیمی به کشورهای اروپایی، همچنین کشورهای همسایه اشاره کرد و ادامه داد: بعد از ورود به بازسازی پالایشگاه های فراسرزمینی، زمینه برای ورود به پتروشیمی های فراسرزمینی نیز فراهم شده است.
وزیر نفت به امضای قرارداد توسعه پتروشیمی های فراسرزمینی در کشور ونزوئلا همزمان در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور اشاره کرد و گفت: ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی در ونزوئلا ایجاد شده، اما تولید واقعی پتروشیمی این کشور ۳ تا ۴ میلیون تن در سال است که در قراردادهایی با ایران، قرار است ظرفیت تولید محصول در صنعت پتروشیمی ونزوئلا را به ظرفیت پایه برسانیم. البته ورود به پتروشیمی های فراسرزمینی تنها محدود به ونزوئلا نیست و این قراردادها دروازه ای برای ورود به سایر کشورها خواهد بود.وی یکی از مزایای ورود ایران به پالایشگاه ها و پتروشیمی های فراسرزمینی را فعال کردن ظرفیت سازندگان داخلی صنعت نفت ایران خواند و افزود: سال گذشته و امسال نزدیک 8/2 میلیون قطعه به یکی از کشورهای آمریکای لاتین برای تأمین و بازسازی پالایشگاه نفتی آنها صادر شده است و بر همین اساس چند کارخانه درکشور برای تأمین ادوات، تجهیزات و قطعات فعال شده اند.
وزیر نفت به تلاش های وزارت نفت برای ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی، ارزآوری و کمک به اقتصاد کشور در سخت ترین شرایط تحریم اشاره کرد و افزود: برخی افراد اعلام می کنند آمریکایی ها به ایران چراغ سبز نشان داده اند. اگر این حرف درست باشد و چراغ سبز نشان داده اند چرا کشتی های ایران را توقیف و شرکت ها را پی درپی تحریم می کنند؟
اوجی ادامه داد: واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی رسد، زیرا هر کاری کردند و به هر دری زدند جلو تولید و صادرات نفت ایران را بگیرند، اما امروز بالاترین تولید و صادرات نفت کشور محقق شده است.
وزیر نفت به بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، فاز دوم پالایشگاه آبادان و جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: جمع آوری گازهای مشعل افزون بر حفاظت از محیط زیست در تأمین خوراک پتروشیمی ها نیز نقش بسزایی دارد. وزیر نفت تأکید کرد: تا پایان امسال گاز همراه ۲۱ مشعل از ۵۲ مشعل در میدان های شرق کارون جمع آوری و به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال می شود. این پالایشگاه با سرمایه گذاری 5/3 میلیارد دلاری احداث شده، اما با ۷۰ درصد ظرفیت کار می کند. با جمع آوری گازهای مشعل، ظرفیت پالایشگاه تکمیل خواهد شد و این گازهای سمی و آلوده که سرمایه ملی است به ارزش افزوده تبدیل و زنجیره ارزش نیز تکمیل می شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه همه گازهای مشعل را تا پایان دولت سیزدهم جمع می کنیم، گفت: این گازها، معادل یک فاز پارس جنوبی است که برای توسعه آن 8/4 تا ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز خواهد بود، اما با 1/1 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این بخش، معادل یک فاز پارس جنوبی، گازهای آلوده جمع آوری و تبدیل به ارزش افزوده می شود و نمی گذاریم سرمایه ملی مردم سوزانده شود.
وزیر نفت همچنین در جمع فعالان صنعت بالادستی و پایین دستی پتروشیمی گفت: وزارت نفت همواره تلاش کرده گاز مورد نیاز واحدهای پتروشیمی کشور را به موقع تأمین کند، در همین زمینه امسال با وزیر صمت برای تأمین سوخت و خوراک واحدهای صنعتی و پتروشیمی توافق های خوبی انجام شد.
وی ادامه داد: براین اساس هر صنعتی که زیرساخت های لازم برای ذخیره سازی گاز به صورت سی ان جی و ال پی جی را در مجاورت خود ایجاد کند، وزارت نفت متعهد به تأمین گاز این صنایع خواهد بود. با ادامه جمع آوری گازهای همراه نفت در منطقه شرق کارون و فرآورش آن در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، مشکلات خوراک آن دست از پتروشیمی هایی که کمبود اتان و پروپان دارند حل خواهد شد.
وزیر نفت همچنین در جریان بازدید از غرفه شرکت هلدینگ خلیج فارس با بیان اینکه این مجموعه تا امروز نسبت به پارسال یک میلیون تن محصول بیشتر تولید کرده است، افزود: بیانات مقام معظم رهبری در مورد رشد تولید به خوبی در هلدینگ خلیج فارس محقق شده است.
اوجی با بیان اینکه امسال ۶ طرح پایین دستی در زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس افتتاح می شود، تأکید کرد: هر چقدر بتوانیم در زمینه توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی کار کنیم چند برابر آن در زمینه ارزآوری، اشتغال و ارزش افزوده به دستاوردهای بزرگی دست می یابیم.
وی با یادآوری اینکه برخی واحدهای تولیدکننده متانول کشور مدعی متضرر شدن هستند، ادامه داد: امروزه این واحدهای تولیدی در دنیا به سمت تولید ام تی جی MTG )متانول به بنزین) روی آورده اند، از این رو واحدهای متانولی نیز خواستار سرمایه گذاری در این حوزه هستند. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با آنکه بار مسئولیتش بیشتر می شود، اما باید از این واحدهای پتروشیمی حمایت کند تا رفته رفته به جای صادرات متانول، مجتمع های پتروشیمی به سمت راه اندازی واحدهای ام تی جی بروند. وزارت نفت در این زمینه آماده حمایت همه جانبه از سرمایه گذاران است.
وزیر نفت تأکید کرد: حمایت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای تولید فرآورده های نفتی از متانول باید در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار گیرد.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز که میزبان اصلی برگزاری هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست بود، در آئین افتتاحیه این رویداد بین المللی به ارائه گزارش مبسوطی در حوزه پتروشیمی پرداخت.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست افزایش ۲۰ برابری مهمانان خارجی این نمایشگاه را به این معنا خواند که تهدیدها و تحریم های اقتصادی در این صنعت جایی ندارند و افزود: صنعت ارزش آفرین، اشتغال زا و ارزآور پتروشیمی حرکت جهنده و تحولی خود را آغاز کرده است.شاهمیرزایی با اعلام اینکه ظرفیت نصب شده کنونی صنعت پتروشیمی ایران به بالای ۹۲ میلیون تن درسال رسیده است و روزانه معادل یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه خوراک در مجتمع های پتروشیمی مصرف می شود، گفت: چشم انداز ما برای آینده صنعت پتروشیمی بسیار خیره کننده و جذاب است و برنامه های توسعه ای هفتم توسعه پارسال آماده شد و برنامه هشتم توسعه نیز هم اکنون نهایی شده و آماده است. وی از ۱۵۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران در افق پایان برنامه هشتم توسعه خبر داد و تصریح کرد: این فرصت ها بخش های مختلف صنعت از بالادست تا میان دست و پایین دست را شامل می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: این شرکت با کمک هلدینگ ها و انجمن های پتروشیمی بر آن است که با رویکرد دولت سیزدهم و با اتخاذ سیاست های ابلاغی وزیر نفت به تکمیل زنجیره ارزش دست یابد. همچنین تا پایان دولت سیزدهم در تولید کاتالیست های صنعت خودکفا می شویم و بر اساس برنامه ریزی انجام شده همه کالا و تجهیزات این صنعت نیز بومی سازی خواهد شد.
وی به امضای تفاهم نامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران در سال گذشته اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهم نامه، شرکت های پتروشیمی فروش اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا را برای واحدهای پایین دست آغاز کردند، به طوری که در پنج ماه اخیر ۲۸ هزار میلیارد تومان فروش اعتباری انجام شده است که اگر این واحدها می خواستند تسهیلات در این زمینه دریافت کنند بسیار زمانبر بود.
شاهمیرزایی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی، صنعتی سبز است و ۳۵ درصد فضای صنعتی پتروشیمی را فضای سبز تشکیل می دهد. انتظار داریم دیگر دستگاه ها از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت صمت و... در این راه ما را یاری کنند تا طرح های پتروشیمی با سرعت بالاتری نهایی شوند.
شاهمیرزایی همچنین در نشست خبری خود که با حضور رسانه ها در حاشیه نمایشگاه هفدهم ایران پلاست، برگزار شد، تاکید کرد: با توجه به سیاست های دولت سیزدهم تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی دیگر شعار نیست و به عنوان راهبردی تخلف ناپذیر یک تکلیف، برنامه و وظیفه است که همکارانم با همه توان بر تحقق آن متمرکز شده اند.
وی به توسعه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: برنامه فعالیت در پتروشیمی های فراسرزمینی به جد پیگیری می شود و موفقیت های خوبی در این باره ثبت شده است. با گسترش روابط با کشورهای همسایه و همسو، دیگر کشورها خواستار تأمین کاتالیست ها و تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز از ایران شده اند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران خاموشی مشعل ها در پتروشیمی ها و مدیریت کربن را از جمله برنامه های زیست محیطی که در دستور کار است، عنوان و اظهار کرد: بیش از نیمی از فضای صنعت پتروشیمی به فضای سبز اختصاص داده شده است و پساب ها در مجتمع های پتروشیمی بازیافت و به عنوان آب صنعتی در واحدها استفاده می شود.
شاهمیرزایی درباره جایگاه صنعت پتروشیمی در منطقه و جهان اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایران ۲۸ درصد ظرفیت پتروشیمی منطقه و ۲.۷ درصد ظرفیت پتروشیمی جهانی را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته صنعت پتروشیمی ایران بالغ بر ۱۶ میلیارد دلار محصول پتروشیمی را به بازارهای جهانی صادر کرده است، افزود: محصولات عرضه شده به بازارهای جهانی مازاد بر نیاز داخل است، چراکه اولویت صنعت پتروشیمی تأمین نیاز داخلی به منظور تکمیل زنجیره ارزش است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: سال گذشته موفق شدیم 55/14 میلیارد دلار ارز به سامانه نیما عرضه کنیم، همچنین 5/1 میلیارد دلار نیز به تأمین کالا و تجهیزاتی که در داخل کشور قادر به تولید آن نبودیم، اختصاص داده شد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه بازدید سفرا از نمایشگاه ایران پلاست حاکی از این است که ایجاد فضای ارعاب تحریم علیه ایران دیگر خریداری ندارد، گفت: دو کشور ایران و عربستان از ظرفیت های بالایی در بخش پتروشیمی و نفت برخوردارند و انتظار توسعه روابط دو کشور را داریم، زیرا هر دو کشور از قدرت های منطقه هستند و ما نیز یاد گرفتیم دوستانه در کنار یکدیگر باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره مذاکرات انجام شده با سفرای عربستان و ژاپن اظهار کرد: سیاست دولت سیزدهم ،توسعه دیپلماسی با کشورهای هم پیمان، به ویژه کشورهای اسلامی، دوست و همسایه است. از این رو پیمان های منطقه ای که در این دولت منعقد شده است، می تواند به سرعت در بازارسازی صنعت پتروشیمی ایران مورد استفاده قرار گیرد، ضمن اینکه به تشویق سرمایه گذارانی می پردازد که تمایل به حضور در ایران دارند.
شاهمیرزایی با اشاره به حضور 20سفیر در آیین افتتاح هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست گفت: سفرای مختلفی از کشورهای مختلف ازجمله سفیر عربستان در این نمایشگاه حضور یافتند و از غرفه های مختلف دیدن کردند. سفیر عربستان از غرفه های این نمایشگاه دیدن کرد و از نزدیک در جریان تحولات صنعت پتروشیمی قرار گرفت ضمن اینکه مذاکرات خوبی میان ایران و طرف عربستانی انجام شد که نتایج آن به زودی مشخص می شود.
وی همچنین به بازدیدهایی که تعدادی از سفرای اروپایی نیز از نمایشگاه ایران پلاست داشتند، اشاره کرد و افزود: محور مذاکرات انجام شده مبنی بر زمینه سازی صادرات محصولات پتروشیمی ایران به این کشورها، تبادل خدمات فنی و مهندسی و صدور کاتالیست ایرانی بوده است.
شاهمیرزایی درباره همکاری صنعت پتروشیمی ایران با روس ها نیز گفت: ما اعلام کرده ایم سیاست ما این است که برای هر کشوری که بخواهد برای صنعت پتروشیمی ایران سرمایه بیاورد، فرش قرمز پهن کرده ایم؛ چه عربستانی ها، چینی ها، اروپایی ها یا روس ها باشند. در شرایط کنونی نیز نشان دادیم می توانیم با کمک یکدیگر مشکلات هم را رفع کنیم.
وی ادامه داد: ما هم گیرنده خدمات هستیم، هم صادرکننده آن، فعالان صنعت شیمیایی روس نیز تمایل به همکاری با ایران دارند.
شاهمیرزایی با بیان اینکه امکان دارد امسال صادرات محصولات پتروشیمی به دلیل اولویت عرضه اعتباری محصولات به بنگاه های داخلی کاهش یابد، تصریح کرد: بنابراین درست است که از نظر آماری صادرات محصولات پتروشیمی امسال افزایشی نخواهد بود، اما اثر عرضه اعتباری محصولات در تولید صنایع تکمیلی و صادرات آنها نمایان می شود. وی در زمینه ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی و ظرفیت تولید پلیمر تا پایان دولت سیزدهم اظهار کرد: ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی هم اکنون سالانه ۹۲ میلیون تن و تولید واقعی ۷۲ میلیون تن است.
شاهمیرزایی با بیان اینکه هم اکنون نزدیک به ۸.۸ میلیون تن انواع پلیمر در کشور تولید می شود، اظهار کرد: بر اساس برنامه هفتم توسعه قرار است ظرفیت تولید پلیمر به ۱۹ میلیون تن افزایش یابد که تمام این ظرفیت از سوی بخش خصوصی اجرا خواهد شد.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان دولت سیزدهم، ظرفیت تولید پلیمر به ۱۱ میلیون تن می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره پتروشیمی میانکاله نیز اظهار کرد: مجوزی که از ابتدا برای این مجتمع صادر شده بود، با عنوانی غیر از میانکاله بوده است. سازمان محیط زیست باید فرآیندهای مربوط به احداث مجتمع را صادر کند و ما به عنوان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ملزم هستیم در صورتی که دیگر مجوزها را دریافت کنند، تسهیلات لازم را به این مجتمع ها ارائه کنیم.
رویداد ایران پلاست به عنوان یک آوردگاه معتبر بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محصولات پتروشیمی در داخل و خارج از کشور جایگاه خود را تثبیت کرده است .این نمایشگاه تبدیل به محلی برای تبادل دیدگاه و ارائه آخرین دستاوردهای شرکت ها و ارتباط با فناوران و متخصصان داخلی و خارجی است و همزمان فرصتی مناسب برای آشنایی و ارتباط نخبگان و دانشجویان را فراهم می کند.
از فرصت های سرمایه گذاری در100 مخزن نفتی و گازی رونمایی می شود
مشعل نیاز 160 میلیارد دلاری صنعت نفت به سرمایه گذاری برای افزایش تولید روزانه 5.5 میلیون بشکه نفت و 500 میلیون مترمکعب گاز تا سال 1408 در دوره محدودیت های سیاسی – اقتصادی کشور با تحریم های یک جانبه آمریکا، وزارت نفت دولت سیزدهم را به سمت خلق تجربه های جدید با جذب سرمایه های نوین سوق داده که ابتدا با ورود فعالان بازار مالی و بانکی به این عرصه آغاز شد و به تازگی قرار است این تجربه در حوزه صنعت بیمه هم تسری یابد. تجربه موفقیت آمیز مشارکت مالی شرکت ملی نفت ایران با فعالان بازار مالی به امضای تفاهم نامه برای توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان منجر شد و با تشکیل شرکت دشت آزادگان اروند با مشارکت هشت بانک و دو شرکت اکتشاف و تولید ایرانی و سرمایه گذاری 7 میلیارد دلاری همراه بود که قرارداد آن تا یک ماه آینده امضا می شود. توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان را می توان بزرگ ترین قرارداد نفتی کشور دانست که با تکیه بر توان داخلی در اجرا و تولید، همچنین تأمین مالی بر تحریم ها غلبه کرد.
حال می توان انتظار تکرار این مدل را در ارقام و طرح های توسعه ای جدید برای مشارکت شرکت ملی نفت ایران با صنعت بیمه داشت؛ از این رو هفته گذشته نشست بررسی طرح ایجاد کنسرسیومی از شرکت های بیمه ای و شرکت های اکتشاف و تولید صاحب صلاحیت ایرانی (E&P) با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران عامل شرکت های بیمه در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد. در این نشست با معرفی طرح های توسعه ای جاری و آتی صنعت نفت و همچنین تشریح جزییات مدل های قراردادی این صنعت، از فعالان صنعت بیمه برای سرمایه گذاری در صنعت راهبردی نفت ایران استقبال و دعوت شد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در نشست بررسی طرح ایجاد کنسرسیومی از شرکت های بیمه ای و شرکت های اکتشاف و تولید صاحب صلاحیت ایرانی (E&P) گفت: قصد داریم با فعالان صنعت بیمه که در مقایسه با گذشته تحولات اساسی داشته است، فراتر از خدمات وارد مذاکره و همکاری شویم.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به روند افزایش تولید نفت در ادوار مختلف و اهداف توسعه ای صنعت نفت در حال و آینده گفت: میانگین تولید ازهر چاه کشور در سال های 43 حدود 26 هزار بشکه بوده که در سال 1390 به تولید 2 هزار و 100 بشکه در هر چاه رسیده است.خجسته مهر با تاکید بر اینکه مهم ترین وظیفه ما در بخش بالادستی صنعت نفت، تولید ثروت کشور است، ذخایر فعلی نفت و گاز ایران را با برخورداری رتبه نخست دنیا به میزان 340 میلیارد بشکه معادل نفت خام در 400 مخزن نفت و گازی اعلام کرد و گفت: افزون بر آن ذخایر شناخته نشده مناسبی وجود دارد که در آینده احصا می شود. همچنین میانگین ضریب بازیافت از میدان های نفتی 25 درصد و در بخش گاز حدود 70 درصد است که باید این ثروت زیرزمین را به ثروت روی زمین تبدیل کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به بازگشت رتبه ایران در اوپک به پیش از تحریم ها گفت: در دولت قبل میزان تولید نفت خام ایران روزانه 2 میلیون و 250 هزار بشکه بود که در دولت سیزدهم به 3.300 میلیون بشکه در روز رسیده است، در واقع در دولت سیزدهم تولید نفت را بیش از یک میلیون بشکه افزایش دادیم، زیرا معتقدیم تولید در کشور ثروت آفرین است.
او گفت: در 10 روز آینده نیز به تولید روزانه 3.400 میلیون بشکه نفت دست خواهیم یافت و تا پایان سال و در سال 1403 هم به افزایش تولیدهای دیگری دست خواهیم یافت.
خجسته مهر با تاکید بر اینکه تمام تلاش ما این است که با افزایش سرمایه گذاری تولید نفت و گاز را افزایش دهیم، تمام مولفه های اقتصادی و رفاه اجتماعی در کشور را وابسته به تولید خواند و گفت: هدف ما این است اقدام هایی انجام دهیم که به شکوفایی اقتصادی و درآمد بیشتر برای کشور منجر شود. معاون وزیر نفت با اشاره به هدف گذاری برای افزایش تولید نفت و گاز در افق 8 ساله آن را نیازمند برنامه ریزی منسجم و همکاری با صاحبان کسب و کار به منظور تامین سرمایه 160 میلیارد دلاری خواند و افزود: فعالان صنعت بیمه قرار است بخشی از این اهداف تولیدی را محقق و جریان های مالی را به سمت صنعت نفت متمرکز کنند؛ موضوعی که تاکنون سابقه نداشته است.
معاون وزیر نفت گفت: اگر در گذشته نگاه انفعالی و رو به بیرون بود، در دولت سیزدهم رویکرد فعال را در پیش گرفتیم و فعالیت خود را با وجود محدودیت ها شرطی نکردیم. تغییر شرایط منطق می خواهد، نمی شود 8 سال منتظر ماند. خجسته مهر با بیان اینکه افزایش تولید نفت و گاز تاثیر بالایی در رشد اقتصادی کشور دارد، ادامه داد: این پول باید در خدمت تولید به گردش دربیاید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه تلاش کردیم نقش بانک ها را از تسهیلات دهنده به سرمایه گذار تغییر دهیم، گفت: در آینده نزدیک قرارداد چند میلیارد دلاری برای توسعه یکپارچه میدان آزادگان امضا خواهد شد و همه مجوزها دریافت شده است. ا توجه به نیاز صنعت فولاد به گاز، این صنعت نیز برای توسعه میدان های گازی وارد عمل شده است و بنا داریم صنعت بیمه را هم با توجه به در اختیار داشتن منابع مالی زیاد به سمت اقتصاد مولد هدایت کنیم و آمادگی داریم تا فرصت های این بخش را معرفی کنیم. خجسته مهر یادآور شد: هفته های آینده کنفرانسی در تهران برگزار و در آن ۱۰۰ فرصت سرمایه گذاری در مخازن نفت و گاز معرفی و در آن طیف گسترده ای از انواع مخازن برای سرمایه گذاری ارائه می شود.وی گفت: امروز نسبت به سال گذشته تحولات زیادی در تأمین مالی و سرمایه پذیری ایجاد شده، زیرا هم متفاوت فکر می کنیم و هم متفاوت عمل می کنیم. خجسته مهر با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم در زمینه سرمایه گذاری مراحل تکاملی را طی می کنیم، به مقایسه آن در دهه های گذشته پرداخت و گفت: آنچه در کسب و کار صنعت نفت شناخته می شد پیمانکاری بود که با فاکتور کار می کردند، اما ما دنبال این بودیم که وجوه سرگردان را از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور خارج کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه صنعت نفت پیشران اقتصاد کشور است، در بیان ویژگی های این صنعت به تولیدی، اقتصادی و علمی بودن آن اشاره کرد و با علمی و انحصاری خواندن آن یادآور شد: مهم ترین فناوری های جهان مربوط به صنعت نفت است، زیرا دوره تولید آسان نفت به پایان رسیده است.
محسن خجسته مهر گفت: این بیانگر عزم شرکت ملی نفت ایران برای رشد تولید در کشور است که می تواند منشا تحولی دیگر در این مقطع زمانی باشد که برخاسته از سیاست های دقیق و دوست دولت سیزدهم است.
وی تاکید کرد: هدف ما این است که به سرمایه گذاری نگاه منطقی داشته باشیم و شرایط سرمایه گذاری را جذاب کنیم و در این زمینه برای فعالان صنعت بیمه می توان در آغاز فرصت های خطرپذیر را در اختیار نگذاشت.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به نیاز سرمایه گذاری ایران تا افق 1408 به معرفی طرح های جاری و آتی این شرکت پرداخت و خطاب به فعالان بیمه ای حاضر در نشست گفت: حدود ۵۰ میلیارد دلار پروژه برای افزایش تولید نفت و گاز در کشور در حال اجراست و ۳۳ میلیارد دلار پروژه نیز در آینده اجرا خواهد شد که قصد داریم تمام نیاز سرمایه گذاری را از داخل تامین کنیم، از این رو به حضور شما نیاز داریم.
او با اشاره به اینکه از فرصت سرمایه گذاری در 100 میدان نفت و گاز در هفته های آینده رونمایی خواهد شد، گفت: در این پروژه ها از حضور شما فعالان صنعت بیمه استقبال می کنیم.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با برشمردن طرح های جاری شرکت ملی نفت ایران برای افزایش تولید نفت و گاز با مجموع سرمایه گذاری 22 میلیارد دلار در بخش گاز به طرح هایی همچون توسعه فاز 11 پارس جنوبی، تکمیل چاه های باقی مانده فازهای 13،14 و 22-24، حفاری 35 حلقه چاه infill پارس جنوبی، توسعه فاز اول میدان کیش، میدان بلال، فرزاد ب و همچنین ایستگاه های فشارافزایی پارس جنوبی اشاره کرد و در بخش خشکی نیز با نیاز سرمایه ای 20 میلیارد دلاری، مواردی همچون توسعه میدان های سفید زاخور، هالگان، مدار، توس، دی، آغار2، پازن و ارم را معرفی کرد.
دهقان همچنین با اشاره به طرح های در دست اجرا برای افزایش تولید نفت که با حدود 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اجراست، آنها را شامل توسعه میدان آزادگان جنوبی، توسعه میدان های سپهر و جفیر، تکمیل و نگهداشت و افزایش تولید نفت (33 طرح)، توسعه میدان یادآوران، توسعه میدان کوپال،سهراب، پارسی و پرنج، شادگان، چنگوله و... دانست.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در ادامه طرح های آینده برای افزایش تولید گاز را مشتمل بر مواردی همچون سلمان، گلشن، لاوان، پارس شمالی و در بخش افزایش تولید نفت هفت طرح توسعه میدان های نفتی با سرمایه گذاری 18 میلیارد دلاری شامل توسعه یکپارچه میدان آزادگان، توسعه میدان اروند، دارخوین، منصوری، آب تیمور، دهلران و سوسنگرد معرفی کرد.
(Iran Petroleum Contracts) ندانست و گفت: قراردادهای مشارکتی گذشته از جمله EPCF ، EPDF، BOO، BOT، بیع متقابل در سبد قراردادهای شرکت ملی نفت ایران قرار دارد. با این حال او گفت: قراردادهای نوع IPC به نظر می رسد نتیجه داده و تاکنون 10 قرارداد از این نوع تنفیذ شده و هشت قرارداد دیگر در حال مذاکره برای قرارداد در آینده است.
دهقان در ادامه با تشریح جزییات قرارداد مشارکتی IPC برای فعالان صنعت بیمه حاضر در این نشست، گفت: در این نوع قرارداد منافع هر دو طرف قرارداد همسو بوده و هر بشکه نفت تولیدی به معنای درآمد بیشتر است.
او به فعالان صنعت بیمه گفت: اگر اعلام آمادگی کنید، این فرایند را با هم طی می کنیم.
فریدون کردزنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران نیز در نشست هم اندیشی شرکت ملی نفت ایران با شرکت های بیمه ای گفت: رشد و توسعه اقتصادی هر کشور مستلزم سرمایه گذاری هدف دار و مدیریت مطلوب پروژه هاست که صنعت نفت به عنوان بازوی مهم اقتصادی کشور، نیازمند تامین مالی مناسب و بهینه است.
کردزنگنه با اشاره به اینکه سرمایه گذاری خارجی به دلیل تحریم در این صنعت محدود شده است، افزود: با هدف تامین سرمایه تعاملات مناسب با سایر بازارهای فعال و نظام های پولی و مالی فراهم شده است.
او با اشاره به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر بهره گیری از منابع خدادادی کشور در جهت توسعه متوازن، عدالت محوری و فقرزدایی گفت: نخستین نشست شرکت ملی نفت ایران با فعالان بازار پولی و شبکه بانکی کشور بهمن۱۴۰۰ با حضور فعالان این عرصه برگزار و مذاکرات در سطوح کارشناسی و مدیریتی بین شرکت ملی نفت ایران و بانک ها برای تأمین مالی بانک های داخلی در طرح های نفتی کشور آغاز شد که ماحصل آن این بود که برای تشکیل شرکت دشت آزادگان اروند با مشارکت هشت بانک و دو شرکت اکتشاف و تولید ایرانی با هدف توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان تفاهم نامه ای امضا شد.
طبق اعلام او، این شرکت با سرمایه گذاری هفت میلیارد دلاری ایجاد شده و قرارداد آن تا یک ماه آینده امضا می شود.
مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران افزود: همسو با سیاست های مدیریت شرکت ملی نفت ایران به منظور نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از ظرفیت فعالان نظام مالی کشور در دستور کار است و با توجه به تجربه موفق همکاری با نظام مالی کشور در اجرای طرح های نفتی ایران، استفاده از توانمندی های صنعت بیمه کشور در تأمین مالی و اجرای طرح های بالادستی در دستور کار قرار گرفته است.
کردزنگنه در این زمینه اعلام کرد: شرکت ملی نفت ایران قصد دارد با معرفی طرح های سرمایه پذیر و مشارکت شرکت های بیمه تأمین مالی طرح های صنعت نفت را اجرا کند و امید است به نقشه راه مناسبی برسد.
امیر مقیسه، معاون مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران هم در نشست بررسی طرح ایجاد کنسرسیومی از شرکت های بیمه ای و اکتشاف و تولید صاحب صلاحیت ایرانی، ضمن معرفی مدل های قراردادی صنعت نفت برای مشارکت سرمایه گذاران گفت: قراردادهای نوع IPC در بخش بالادستی صنعت نفت با استقبال زیادی همراه شده و می توان آن را موفق ترین نوع قرارداد دانست.
او با اشاره به روند تحول و تغییر قراردادهای صنعت نفت افزود: انواع مختلف قرارداد از جمله بیع متقابل برای سرمایه گذاری وجود دارد که بخش قابل توجه قراردادهای نفت و گاز از جمله توسعه پارس جنوبی محصول این نوع قرارداد است و در مجموع 37 میلیارد دلار از این نوع قرارداد به امضا رسیده است.
معاون مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران در ادامه به طرح ریزی قرارداد IPC در ایران به منظور جذابیت بیشتر برای سرمایه گذاران که از سال 96 تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است، آن را تجربه ای موفق خواند که فرایند بلوغ خود را طی می کند.
مقیسه با اشاره به اینکه این دسته از قراردادها بحث توسعه، تولید، مهندسی و فناوری را مورد توجه قرار داده، زیرا عایدی تولید برای سرمایه گذار نیز وجود خواهد داشت و رابطه برد- برد در آن مدنظر است، افزود: عایدی سرمایه گذار به عملکرد آن بستگی دارد؛ در این قرارداد سقف وجود ندارد و سرمایه گذار از هر طریق بتواند تولید بیشتری داشته باشد، از عایدی آن سهیم خواهد بود.به گفته او، در این مدل قراردادی بازپرداخت سرمایه گذاری از محل عایدی همان میدان خواهد بود و به بودجه جاری دولت وابستگی ندارد، ضمن آنکه ریسکی هم متوجه سرمایه گذار نیست. براساس هماهنگی بین سرمایه گذار و شرکت ملی نفت ایران، مسیر اجرای قرارداد با هدف رسیدن به تولید سریع تر و بیشتر قابل تغییر است. سرمایه گذار و شرکت ملی نفت در سود و زیان اجرای پروژه شریک هستند و دو طرف هر سال در قالب یک کارگروه مشترک و برنامه ای 5 ساله طرح را اجرا خواهند کرد.
کارکنان عملیاتی صنعت انتقال گاز ایران از آمادگی شبانه روزی می گویند
مشعل منطقه پنج عمليات انتقال گاز ایران به دلیل قرار گرفتن در موقعيت راهبردی شبکه عظيم انتقال گاز و پالایشگاه ها، مسئولیت انتقال حدود 75درصد از گاز توليدی کشور به مبادي مصرف را به عهده دارد؛ از این رو نگهداری و آمادگی ويژه و قابليت اطمينان 100 درصدی ایستگاه های تقويت فشار گاز و خطوط لوله انتقال گاز از حساسیتی ویژه برخوردار است. مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده واقع در منطقه پنج عملیات انتقال گاز ایران با مراکز بهره برداری ارسنجان، پتاوه، دهاقان و یزد مرز مشترک دارد و حدود 700 کیلومتر از خطوط لوله گاز فشارقوی شمال فارس و غرب استان یزد را عهده دار است. از مجموع خطوط تحت پوشش این مرکز، بهره برداری و نگهداری از 330 کیلومتر خطوط لوله 56 اینچ چهارم و هشتم سراسری بسیار حساس است. افزون بر انتقال حجم عظیمی از گاز به مبادی مصرف، گازرسانی به شهرستان های آباده، اقلید، صفاشهر، بوانات، ابرکوه و کارخانه ها و صنایع متعدد نیز به وسیله این مرکزانجام می شود.
توضیحات مهدی خسروی، رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده و همکاران وی در واحدهای مختلف مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده درباره فعالیت های این مرکز بهره برداری و سختی های کار آنها در پی می آید
رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده دانش آموخته رشته مکانیک با گرایش حرارت و سیالات دانشگاه شیراز است و دو سال سابقه فعالیت در شرکت طراحی مهندسی صنایع پتروشیمی را نیز در کارنامه دارد. او که از سال 1383وارد صنعت گاز شده و مدتی کوتاه هم در ایستگاه تقویت فشار گاز پتاوه و شیرهای خودکار مشغول به کار بوده است، از سال 1384 تاکنون در مرکز بهره برداری آباده فعالیت می کند.
رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده می گوید: وابستگی روزافزون زندگی مردم و صنایع به گاز، انتقال آن را به موضوعی حساس و مهم تبدیل کرده است و کار در این صنعت، نیازمند حس مسئولیت بالا و تلاش شبانه روزی است. در عملیات خط لوله باید هر لحظه برای شرایط خاص آماده بود؛ شب و روز، برف و بوران، جشن و عزا تفاوتی ندارد و باید همیشه آماده و پا به رکاب بود.به گفته مهدی خسروی، هم اکنون همه تعمیرات خطوط لوله با توان و تخصص نیروهای پرتلاش منطقه انجام می شود.رئیس مرکز بهره برداری آباده ادامه می دهد: پراکندگی کار و گستره فعالیت در چند شهرستان با شرایط محیطی سخت، مدیریت و برنامه ریزی را به چالش می کشد.به گفته وی، دوری از خانواده و عدم امکان برنامه ریزی برای زندگی شخصی با کار در خط لوله عجین است، زمانی که خانه هستیم، تماس های متعدد و طولانی ما را از جمع خانواده جدا می کند، با این حال با تصور اینکه عموم هموطنان از این خدمات بهره می برند، هیچ کدام از این سختی ها به چشم نمی آید.خسروی تصریح می کند: جا دارد از همه شیرزنانی که صبورانه و بی ادعا با درک شرایط ، محیطی امن و آرام را در خانه فراهم می کنند تا همسرانشان با فراغ بال در امر خطیر انتقال گاز ایفای نقش کنند، سپاسگزاری کنم.
تعمیرات در مراکز بهره برداری مناطق عملیاتی انتقال گاز، در کنار دیگر واحدهای عملیاتی مرکز بهره برداری آباده، ایفاگر نقش مهمی در فرآیند انتقال گاز است. رئیس تعمیرات مرکز بهره برداری آباده درباره ویژگی های فعالیت در این واحد می گوید: فعالیت در واحدهای عملیاتی دشواری و خطرهای خاص خود را دارد که در تمام سال های کاری در تلاش بودم محیطی آرام و بی خطر را برای خود و همکاران فراهم کنم. با همدلی میان کارکنان، سختی کارها به مقدار زیادی برطرف می شود. به گفته مهدی کبیری نیا، با توجه به اینکه گاز، به نوعی صنعتی مهم و پیشرو در کشور به شمار می آید و همه صنایع نیز به شکلی وابسته به این صنعت هستند، استرس زیادی را به کارکنان وارد می کند و البته انجام ایمن، صحیح و به موقع کارها، تا حدود زیادی در کاهش آن موثر بوده است. وی با بیان اینکه حرفه ما توام با ماموریت های زیاد است، تاکید می کند: دوری از خانواده به ویژه در شرایط خاص که نیاز به حضورمان دارد، بسیار دشوار است؛ این سختی را به جان خریده ایم، اما خانواده هم با همراهی خود ما را در انجام وظایف یاری و کمک کرده است تا این سختی تا حدودی کاهش یابد؛ جا دارد صمیمانه از این همدلی و همراهی خانواده تشکر کنم. رئیس تعمیرات مرکز بهره برداری آباده با اشاره به یکی از خاطرات کاری خود یادآور می شود: ساعت 12 شب یکی از ایام زمستان، یخ زدگی خط 12 اینچ به من اطلاع داده شد. با تجهیزات لازم برای تزریق متانول به منطقه اعزام شدیم و در هوای برفی و دمای چند درجه زیر صفر اقدام به تزریق متانول کردیم.
در این عملیات مقداری یخ به سمت لاین سینسینگ حرکت کرد و موجب ترکیدگی لاین و فرار(در رفتن) شیر شد که اگر من و همکارم مقداری نزدیک تر به شیر بودیم، به طور حتم اتفاق ناگواری رخ می داد که خداراشکر این حادثه به خیر گذشت.
کبیری نیا می گوید: حضور و فعالیت در کنار همکارانی که عاشق کارشان هستند و برای خدمت به کشورشان تمام سختی را به جان خریده اند، موجب افتخار است.
برق و کنترل خوردگی مرکز بهره برداری آباده واحدی است که محمدصادق نقی به عنوان تکنیسین ارشد در آن فعالیت می کند. او نیز درباره سختی و مخاطرات کار در این واحد مطالبی را بیان کرد. تکنیسین ارشد برق و کنترل خوردگی مرکز بهره برداری آباده می گوید: در یاردهای عملیاتی به دلیل اینکه قسمت زیادی از فعالیت ها در مسیر خط لوله و به صورت کار عملیاتی و خارج از محدوده منطقه است، با مشکلاتی مانند خطرات جاده ای و مشکلات کار در شرایط بدی آب و هوا مواجه هستیم. آباده منطقه ای سردسیر است و زمستان های بسیاری سختی دارد.
به گفته محمدصادق نقی، شرایط کاری و ماموریت هایی طولانی (زمانی و مسافتی) سبب دوری از خانواده شده که این موضوع باعث تشدید استرس در میان همکاران می شود. این استرس ها متقابلا روی خانواده آنان نیز تاثیرگذار است و تنها عشق و علاقه به کار و درک رییس واحد بهره برداری سبب شده تا بنده و دیگر همکاران با این شرایط کاری کنار بیاییم.
وی با بیان اینکه همه مدت خدمت در مناطق عملیاتی سراسر از خاطرات خوب و گاه خاطرات بد است، تاکید می کند: پایان تعمیرات پروژه خط لوله چهارم سراسری در کنار همکاران خوبم که باعث دلگرمی بنده در مدت انجام کار بودند، از بهترین خاطرات کاری و دوری از خانواده در زمان ماموریت نورآباد که یکی از اعضای خانواده دچار بیماری سختی بود و شدیدا به حضور من نیاز داشت، از خاطرات بد در زمان خدمتم به شمار می آید.
تکنیسین ارشد برق و کنترل خوردگی مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده می گوید: صنعت نفت و گاز از لحاظ نظم و توجه رفاهی به کارکنان زبانزد خاص و عام بوده؛ با این حال چند سالی است مثل گذشته نیست. انتظارات با انتظارات دیگر همکاران در مراکز بهره برداری یکسان بوده و مهم ترین موضوع، پایه شخصی و سازمانی است. به دلیل پایین بودن پایه سازمانی سمت ها و با توجه به افزایش سابقه، به قول معروف همه فریز شده اند، جای پیشرفتی وجود ندارد و مزایای حقوقی هم به واسطه فریز شدن سمت، تغییری نمی کند.
محمد فدایی، تکنیسین مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده، از فعالیت در این مرکز و سختی کار در آن گفت.فدایی با بیان اینکه کار در عملیات خطوط لوله شب و روز ندارد، می گوید: همیشه باید آماده به کار و دسترس باشیم. مناطق عملیاتی و مسیر خط لوله، سخت گذر و فاقد امکانات رفاهی کافی هستند. از سوی دیگر کار در کنار خط گازدار با فشار بالا ذاتا پرخطر است.وی با بیان اینکه صنعت گاز به ویژه مناطق عملیاتی از مشاغل پراسترس به شمار می آید، اما متاسفانه سختی کار به ما تعلق نمی گیرد، اظهار می کند: استرس و کارهای پیش بینی نشده خارج از برنامه معمول، تعمیر، نگهداری و بهره برداری موجب بی نظمی در زندگی روزمره می شود؛ به همین دلیل برای کنترل استرس در محیط کار،مطالعه و افزایش آگاهی و آشنایی با روش های کنترل آن موضوعی ضروری است.فدایی یادآور می شود: با توجه به فرسودگی و قدمت تجهیزات عملیاتی، لازم است با برنامه ریزی چند ساله به نوسازی اقدام شود و در صورت امکان به مشاغل عملیاتی نیز سختی کار تعلق گیرد.
به گفته فدایی، حضور نامستمر در کنار خانواده و ماموریت های طولانی موجب مشکلات زیادی می شود. حتی در زمان حضور در منزل، تماس های مکرر و طولانی، روی اعضای خانواده تاثیر منفی می گذارد، اما از آن جهت که کار حساس است، باید پاسخگو بود.همیشه همراهی خانواده از یک سو و همدلی همکاران از سوی دیگر، بهترین دلگرمی برای غلبه بر مشکلات بوده است.
فدایی تصریح می کند: کار در صنعت گاز به دلیل تاثیر مستقیم بر زندگی مردم شیرین و خستگی ناپذیر است .
تکنیسین مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز آباده با اشاره به خاطره ای از دوران کاری خود می گوید: در یکی از شب های برفی توام با باد برای بستن شیر بین راهی اعزام شدیم. در منطقه «کولی کش» باد خیلی سردی می وزید و برف سبکی هم می بارید.آفتاب غروب کرده بود، دو ساعت گذشت و رابط شیر بین راهی را با سختی تمام بستیم.هوا بسیار سرد بود، به همین خاطر مجبور شدیم در خودرو پناه بگیریم.زمان اقامه نماز بود، از خودرو پیاده شدیم و به نماز ایستادیم؛ هوا آنقدر سرد بود که پاهایمان از شدت سرما به هم می خورد.آن شب از سخت ترین شب های کاری ام بود، اما شیرین ترین نمازم مربوط به همان شب است.
ایمان امیدوارپناه، تکنیسین شیرهای رئیس مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز هم می گوید: با توجه به علاقه مند بودن به حرفه ام، سختی های کار برایم کمرنگ می شود.کار در مراکز بهره برداری به دلیل وسعت حوزه کاری و حضور در ماموریت های متعدد، خطرات کار با گاز فشار بالا و خطرهای جاده ای، همواره با چالش همراه است.
به گفته امیدوارپناه، به لطف پروردگار و تجربیاتی که در دوره خدمت در کنار همکاران خود کسب کرده ام سعی می کنم به استرس ناشی از کار غلبه کنم. وی ادامه می دهد: به دلیل عملیاتی بودن ماهیت کار و با توجه به مسئولیت محوله، اکثر اوقات به ویژه در فصول سرد سال به دلیل انتقال پایدار گاز در آماده باش هستیم و پیش می آید که چند روز به دور از خانواده در مسیر خط و شهرهای اطراف آباده مشغول انجام وظیفه باشم.
فعالیت در مناطق عملیاتی زمان و مکان نمی شناسد؛ به طوری که ممکن است حتی در زمان هایی مانند سال تحویل یا مناسبت های دیگر، امکان حضور در کنار خانواده وجود نداشته باشد. تکنیسین شیرهای خودکار مرکز بهره برداری خطوط لوله بازمی گوید: اوایل خدمت خود دوری از خانواده برایم سخت بود، اما با گذر زمان و آشنایی خانواده با ماهیت کارم، این سختی و دوری از آنها مقداری کم رنگ تر شده است. وی با بیان اینکه کار در صنعت گاز مزایای بسیاری دارد، تاکید می کند: صنعت گاز مدام در حال به روزرسانی و پیشرفت فناوری است. این زمان به سرعت می گذرد و خود شخص نیز باید با این پیشرفت همگام و به دنبال بالا بردن تخصص و دید فنی در زمینه کار خود باشد.
امیدوارپناه ادامه می دهد: پیشنهاد می شود مستندی از انتقال گاز تهیه شود تا زمانی که گاز به دست مردمی، قدر و ارزش این نعمت را بدانند و در مسیر درست مصرف کردن این انرژی پاک و زحمات کارکنان شرکت ملی گاز ایران مطلع شوند.
محمدکاظم جنتی، راننده فوق سنگین (کمرشکن) مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز نیز می گوید: شغل رانندگی از لحاظ فیزیکی و روحی بسیار سخت و طاقت فرساست. به دلیل مخاطرات مخصوص کامیون های فوق سنگین، فعالیت و کار راننده نیز ویژه و سخت تر می شود. به گفته جنتی، شغل رانندگی با وسایل نقلیه فوق سنگین مثل کمرشکن، اما بسیار استرس زاست و روی سلامت جسمی و روان تاثیر بسزایی می گذارد. ضعف اعصاب، کم شدن بینایی چشم و ضعف در ستون فقرات تنها بخشی از عوارض این کار به شمار می آید. وی یادآور می شود: کار طاقت فرسای رانندگی و آماده باش دائم باعث آسیب های روحی و جسمی می شود. در کنار همکاران شریف و خوب در محل کار خستگی ها کم می شود. وی تاکید می کند: با صبر و بالا بردن استقامت بدنی، انجام فعالیت های ورزشی و آزمایش های پزشکی تلاش می کنیم سلامت خود را حفظ کنیم. جنتی همچنین یادآور می شود: دوری از خانواده یکی از مهم ترین و بزرگ ترین مشکلاتی است که در چنین مشاغلی وجود دارد. شغل ما عملیاتی است و در مناطق دیگر ماموریت انجام می دهیم؛ بنابراین گاهی حدود یک ماه از خانواده دور هستیم. وی ادامه می دهد: همسر و فرزندان دیگر عادت کرده اند و با صبر و بردباری روزگار می گذرانند. از همه آنان قدردانی می کنم. مناسبت هایی که از خانواده دور بوده ایم، بسیار است. به واسطه شغل خود در خیلی از مناسبت ها از جمله شب یلدا، جشن ها، اعیاد، مراسم های عزاداری و... حضور نداشته ام؛ همسرم در نبود من همه کارهای منزل را متقبل شده است.
به گفته راننده فوق سنگین (کمرشکن) مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز، فعالیتمان به دلیل کار حساس و حیاتی گازرسانی مداوم و خدمت رسانی به کل کشور، بسیار باارزش است. با فعالیت کارکنان شرکت انتقال گاز ایران، مردم در استفاده از گاز به ویژه در زمستان، آسوده خاطر هستند. وی با اشاره به بخشی از خاطرات دوران کاری خود می گوید: در یکی از ماموریت ها ظهر هنگام استراحت، کلمن شربت آبلیمو با وزش باد شدید از بالا به پایین افتاد و همه محتویات آن روی یکی از همکاران که خواب بود، ریخت. اگرچه این موضوع به نظر خنده دار می آمد، اما می توانست به حادثه ای تلخ منجر شود.آتش سوزی در خطوط لوله منطقه فراشبند هم که موجب مصدوم شدن دو نفر از همکارانم شد نیز از خاطرات بد دوران کاری به شمار می آید.
راننده فوق سنگین (کمرشکن) مرکز بهره برداری خطوط لوله گاز می گوید: درخواست می کنم قرارداد مستقیم با شرکت گاز برای نیروهای پیمانکاری و بیمه مشاغل سخت برای رانندگان فوق سنگین در دستور کار قرار گیرد.
داخلی سازی10 قلم کالای حساس صنعت گاز در منطقه 3 انتقال گاز
مشعل منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران به عنوان یکی از مناطق قدیمی، ریشه دار و راهبردی گاز کشور، افزون بر استان تهران، 6 استان دیگر از جمله قم، قزوین، زنجان، البرز، مرکزی و سمنان را زیر پوشش دارد. بهره برداری از تاسیسات ذخیره سازی گازسراجه قم، افزون بر دیگر ماموریت های سازمانی، این منطقه را به یکی از مناطق ویژه صنعت گاز بدل کرده است. بهره برداری و پشتیبانی از این تاسیسات نیازمند تخصص ویژه است و با اینکه فعالیت های نگهداری و بهره برداری از این تاسیسات از جنس فعالیت های انتقال گاز نیست، اما به دلیل تعهد و تخصص کارکنان این منطقه، بهره برداری از حجم ذخیره شده گاز در فصول مختلف سال به خوبی انجام می شود.مجید صفاری، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 3 عملیات انتقال گاز، درخصوص این منطقه عملیاتی و فعالیت های آن توضیحاتی داده است که در پی می آید.
کارکنان منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران، با توجه به برنامه مناسبی که برای تعمیرات و نگهداری ناوگان انتقال گاز این منطقه طرح ریزی شده، در سخت ترین شرایط جغرافیایی و درهمه اوقات شبانه روز تلاش می کنند برای سربلندی و استقلال کشور، وظایف محوله را به بهترین نحو و با کمترین هزینه انجام دهند.
استفاده از روش های نوین چه در مقوله تعمیرات و چه در مباحث مدیریتی، همواره در دستور کار این منطقه عملیاتی قرار دارد. براین اساس، استفاده از روش های نوین تعمیرات خطوط لوله در چند سال گذشته و با راهبری کمیته پیگ هوشمند منطقه موجب شده است که افزون بر انجام هوشمند برنامه تعمیرات، هزینه های آن به میزان قابل توجه کاهش یابد و سرعت تعمیرات نیز افزایش داشته باشد.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: دستاوردهای این منطقه محقق نمی شد مگر با تعامل بسیار مناسب واحدهای خطوط لوله، بازرسی فنی و مهندسی که با توجه به دانش فنی بسیار مناسب همکاران در این حوزه ها، برمبنای استانداردهای مربوطه و قبول ریسک های قابل قبول عملیاتی که تحولی در زمینه تعمیرات خطوط لوله ایجاد کرده است. علاوه بر این، استفاده از تکنیک های نوین مدیریتی نیز همواره مورد توجه ویژه قرار دارد.
مجید صفاری با اشاره به تحقق شعار سال در منطقه یادآور می شود: در همسویی با اجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و با توجه به اعمال شدیدترین تحریم های ناجوانمردانه غرب که به ویژه صنعت نفت و گاز را به عنوان قلب تپنده صنعت کشور هدف قرار داده است، منطقه 3 متناسب با سیاست های ابلاغی شرکت انتقال گاز ایران، با تشکیل و فعال سازی کمیته خودکفایی، طی نشست های برگزار شده، داخلی سازی کالاهای حساس مورد نیاز واحدهای مختلف منطقه را در دست اقدام دارد و هم اکنون 10 قلم از این کالاها در مراحل انتهایی و آزمایش های میدانی قرار دارد.
به گفته معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران، مطابق استاندارد ايزو 14224، تعداد 15 هزار و 500 تجهيز ثبت شده و تعداد 462 هزار تجهيز (به عنوان سطوح 7و 8) نیز به عنوان اجزاي اين تجهيزات جمع آوري شده است. اين منطقه از نظر تنوع تجهيزات، رتبه نخست و از نظر تعداد تجهيزات، رتبه سوم را در بين مناطق عمليات انتقال گاز در اختیار دارد، زیرا در این منطقه مجتمع ذخیره سازی گاز سراجه نیز بهره برداری می شود که از تجهیزات پیچیده مکانیکی و ابزار دقیق بسیاری برخوردار است.
وی ادامه می دهد: شناسنامه فني تجهيزات به عنوان يكي از ماژول هاي نرم افزار براي 15 هزار و 500 تجهيز ثبت شده و مراحل جمع آوري و تزريق شناسنامه فني همه تاسيسات تقويت فشار و مراكز بهره برداري، حمل ونقل و ICT منطقه به صورت 100 درصد تكميل شده است.
به گفته صفاری، هم اکنون 646 نفر كاربر ثبت شده در نرم افزار امكان استفاده و دسترسي به شناسنامه فني تجهيزات را دارند و تاكنون 11 هزار Workorder در قالب CM وPM صادر، انجام و تكميل شده است.
وی با اشاره به همکاری این منطقه با شرکت های دانش بنیان، واحدهای پژوهشی و دانشگاه های کشور می گوید: متناسب با سیاست های تبیین شده در کمیته خودکفایی و براساس نیاز با بسیاری از دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان ارتباطات موثری برقرار شده است. همکاری با دانشگاه علم و صنعت ایران به عنوان یکی از شاخص های علم و فناوری در کشور در زمینه ساخت و بومی سازی تجهیزات اندازه گیری میزان فلوی گاز و تعامل با شرکت های وابسته به جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی شریف در خصوص ساخت سنسورهای مورد استفاده در فلومیترهای آلتراسونیک، از نمونه این فعالیت ها به شمار می آیند.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: به نوبه خودم ضمن تشکر و قدردانی از همه همکاران منطقه به جهت انجام وظایف محوله در هر مقام و جایگاهی که هستند، تلاش کنیم و در هر مجموعه ای که فعالیت می کنیم، با مثبت اندیشی و امیدواری به آینده، هر گامی که می توانیم در مسیر سربلندی و موفقیت ایران اسلامی برداریم.
گفت وگوی اختصاصی با مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران:
مهم ترین برنامه ما تا پایان سال ساماندهی نیروهای پیمانکاری
سمیه راهپیما مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همانند دیگر شرکت های اصلی وزارت نفت، به منظور بهبود شرایط کارکنان خود، برنامه هایی را در دستور کار دارد که از آن جمله می توان به ساماندهی بندهای «د» و «و»، تشکیل شورای راهبردی و تغییر نگرش مدیران و کارکنان ستادی به فعالیت نیروهای عملیاتی اشاره کرد. وحید عبدالله زاده، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: با هدف آگاهی کارکنان و مدیران ستادی و منابع انسانی از سختی ها و روند کار نیروهای عملیاتی، بازدیدهای دوره ای تدارک دیده شد که آغاز آن سفرهای استانی کارشناسان این مدیریت بود . مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
موضوع منابع انسانی در صنعت نفت، دارای دو وجه است؛ یک وجه آن سیاست های بالادستی و راهبردی را تحت تاثیر قرار می دهد که از سوی نهاد حاکمیتی ( وزارت نفت) ابلاغ و پیگیری می شود، ضمن آنکه برخی مباحث منابع انسانی در اختیار شرکت های اصلی و فرعی است و دست شرکت ها در این زمینه برای برنامه ریزی باز است.
وجه دیگر به برخی رویکردهای صنعت نفت در حوزه منابع انسانی مربوط می شود که از سالیان گذشته تعیین تکلیف نشده بود که مصداق آن بندهای «د» و «و» در برنامه پنجم توسعه است. این مهم از سوی وزارت نفت دولت سیزدهم به شرکت های زیرمجموعه ابلاغ و بخش عمده ای از تکالیف بر زمین مانده، از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران عملیاتی و انجام شده است.
متاسفانه در حوزه های منابع انسانی سیستم شبیه سازی وجود ندارد تا بر اساس آن بتوان گفت که پس از اجرا در حوزه تعدیل مدرک، بند «د»، «و» و ساماندهی نیروهای مدت موقت چه شرایطی خواهیم داشت. این در حالی است که در سامانه های مهندسی می توان شرایط مختلف را مورد پایش قرار داد؛ اما در حوزه های منابع انسانی، اقتصادی و اجتماعی، این رویکرد، قابلیت اجرا ندارد. همچنین این مدیریت، تعدیل مدرک ها را پیگیری می کند. سال ها بود که بر اساس یک روال مشخص در سطح صنعت این روند انجام می شد و مدتی متوقف مانده بود و با رویکرد انقباضی با آن برخورد می شد. برخی بدون آگاهی از بخشنامه سال 97 تحصیل در مقطع بالاتر را شروع کرده و تعدیل مدرکشان متوقف مانده بود که برای تعدیل مدرک این افراد اقدام شده است.
مواردی که به آن اشاره شد، مطالبات جمع شده ای از منابع انسانی است که در صورت حل نشدن به سمت بحرانی شدن سوق پیدا می کرد. اکنون منابع انسانی در شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، عملکرد واقعی خود را نشان می دهد و اینها همه، مرهون تلاش کارکنان این حوزه است.
با تشکیل شورای مدیران، جلسات به شکل ساختارمند پیش می رود. در جلسات مختلف این شورا تصمیم هایی گرفته می شود که مبنای عمل برای شرکت های دیگر خواهد بود. یکی از این تصمیم ها به کارکنان مشمول بندهای«د» و «و» مربوط است که باید فرایند طولانی را طی کنند. این دست از همکاران، در ماه های اول فعالیت خود، علی الحساب حقوق می گرفتند. برای رفع این مشکل تا قبل از شروع سال جدید(1402) حقوق دریافتی این افراد افزایش یافت و این روند، مبنای عمل برای دیگر شرکت ها شد.
در بند «و» قانون برنامه توسعه پنجم، تقریبا یکهزار نفر تبدیل وضعیت شده اند. برای بند «د» و «و» مطابق با قوانین بودجه، تقریبا سه هزار و500 متقاضی داریم که جذب یک هزار نفر مصوب قانون برنامه پنجم توسعه انجام و از 3 هزار و 500 متقاضی نیز بیش از 2 هزار نفر، روند تغییر قراردادشان تکمیل شده و تبدیل وضعیت مابقی نیز به مرور انجام خواهد شد.
از آنجا که رضایتمندی کارکنان از جمله مسؤولیت ها و وظایف حوزه منابع انسانی به شمار می رود، این مدیریت تلاش کرده در این زمینه گام بردارد. پیرو همین نگاه، این توانمندی و قابلیت وجود دارد که با برنامه ریزی بتوان در جلب رضایت کارکنان فعالیت هایی را انجام داد. در این حوزه هم اقدام هایی انجام شده و کارهایی هم در دست اجراست که از آن جمله می توان به تشکیل گروهی برای مطالعه وضعیت منابع انسانی در نیمه دوم سال 1401 در مجموعه پالایش و پخش اشاره کرد. بر همین اساس و برای دستیابی به اهداف آن نیز مدیریت راهبردی شکل گرفت. نقاط قوت و قابل بهبود برای استفاده از فرصت ها و تهدیدها شناسایی و همسو با آن نیز پروژه هایی تعریف شد تا به این طریق، شاهد افزایش میزان رضایت مجموعه باشیم.
به عنوان مثال، یکی از مشکلات شناسایی شده، بی توجهی به نیروهای عملیاتی بود. به عبارتی، درکی از نیروهای عملیات در ستاد وجود نداشت که دلیل آن هم ارتباط نداشتن ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با شرکت های فرعی خود بود. برای رفع این مشکل، شورای مدیران منابع انسانی، مشابه شورایی که در سطح وزارت نفت وجود دارد، در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تشکیل شد که هر ماه نشستی با رویکرد منابع انسانی و رفع مشکلات آنها برگزار می شود.
در سال، یک یا دو بار هم از مدیران شرکت های خصوصی دعوت و با آنها در حوزه منابع انسانی، تبادل اطلاعات صورت می گیرد. حاصل این نشست ها آگاهی از اقدام هایی است که در حوزه منابع انسانی انجام شده است. این تبادل اطلاعات کمک می کند تا ضریب نفوذ در شرکت های خصوصی افزایش یابد که در پی آن می توان در حوزه منابع انسانی، اقدام های اساسی تری با هدف افزایش رضایتمندی و بهره وری کارکنان انجام داد. شرکت های خصوصی به دلیل نبود برخی محدودیت های مجموعه های دولتی، می توانند خدمات بیشتری به کارکنان خود ارائه دهند.
یکی دیگر از خروجی های شورای مدیران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به ارائه امکانات رفاهی به کارکنان مربوط می شود. می خواهیم بر اساس یک رویکرد خاص در حوزه منابع انسانی، پیش برویم و از این طریق، ارتباط ما با بخش های عملیاتی افزایش یابد.
متاسفانه هم اکنون در زمینه ارائه امکانات رفاهی، محدودیت هایی وجود دارد که ممکن است به نبود عدالت در این حوزه تعبیر شود. برای مثال ممکن است کسی از امکانات رفاهی مجتمع فرهنگی - ورزشی محمودآباد چند بار استفاده کرده باشد، درحالی که فرد دیگر هنوز از این امکانات بهره ای نبرده است.
روش رفع این مشکل برای اینکه همه افراد یکسان از این امکاناتی استفاده کنند، شفاف سازی است. برای این منظور نیاز به سامانه ای مکانیزه است که مشخص کند یک فرد در دوران خدمت خود، چند بار از خدمات رفاهی - تفریحی صنعت نفت استفاده کرده است. این سامانه ایجاد شده و در حال آزمایش است.
مجتمع فرهنگی-ورزشی محمودآباد و زائرسرای مشهد، فاز نخست این سامانه است که بتدریج به دیگر بخش ها و امکانات رفاهی توسعه داده خواهد شد.
افزون بر شفاف سازی در حوزه تخصیص امکانات رفاهی به کارکنان، در حوزه فعال سازی نظام پیشنهادها هم اقدام هایی انجام شده که براساس آن، هر 6 ماه یکبار وضع موجود در این حوزه پایش و بررسی می شود.
همچنین داشبوردی طراحی شده که طبق آن می توان حقوق و دستمزدها را پایش کرد. این رویکرد یکی از ابزارهای هوش تجاری است.
طرح جامع ساماندهی سامانه های حوزه منابع انسانی نیز برنامه دیگر مدیریت منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است. این سامانه ها می توانند مشوق کسانی باشند که صاحب ایده و خلاقیت هستند.
دولت سیزدهم در زمینه منابع انسانی کارهایی انجام داده که در شرایط معمولی 5، 6 سال برای انجام آن زمان نیاز بود. یکی از آنها پیگیری وصول مطالبات کارکنان است. برای تحقق این امر باید ساماندهی صورت می گرفت که یک نفر با یک شغل مشخص و با هر نوع هر قراردادی، زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گیرد.
همچنین برای مرخصی کارکنان طرحی آماده شده که بر اساس آن، یک کارمند می تواند 9 روز در سال مرخصی استعلاجی داشته باشد و در صورت افزایش این مدت، مدیر مجموعه می تواند آن را نپذیرد.
همکاران منابع انسانی، متاسفانه براساس فرهنگی که از گذشته وجود داشته، خیلی درگیر این موضوعات نمی شدند و از آنجا که رفت وآمد زیادی به مناطق عملیاتی نداشتند، از سختی های کار آنها هم تقریبا بی اطلاع بودند.
برای تغییر این نگرش، مسافرت های استانی و بازدید از مناطق عملیاتی را آغاز کردیم که در این بازدیدها همکاران منابع انسانی نیز حضور دارند. شعار ما این است که در فصل گرم باید به مناطق گرم و در فصل سرد نیز باید به منطقه سرد رفت. فرهنگ های سازمانی باید تغییر کند و مدیر آن هم باید در دسترس و پاسخگو باشند.
یکی از کارهای خیلی مهمی که در حوزه پیمانکاری اتفاق افتاد، موضوع طبقه بندی مشاغل بود که با جدیت ساماندهی آنها دنبال می شود. در گذشته هر یک از شرکت ها خودشان قرارداد می بستند. برای کنترل و نظارت اصلی بر این موضوع، دستورالعمل هایی از سوی معاونت توسعه سرمایه انسانی وزارت نفت ابلاغ شد که براساس آن، اضافه کردن نیروی انسانی پیمانکار از اختیارات وزیر نفت بود و افزایش سقف پیمان هم به مجوز وزیر نیاز داشت. همچنین افزایش در قالب 25 درصد را هم ممنوع اعلام کردند.
هم اکنون برای نیروهای پیمانکاری، ساختار و سازمان سایه در کنار ساختار و سازمان رسمی ایجاد شده و افراد روی سمت سازمانی می نشینند. به این صورت طرح طبقه بندی جدید با رتبه بندی های جدید پیمانکاران شکل خواهد گرفت.
از 1400 نفری که در آزمون استخدامی وزارت نفت شرکت کردند، 750 نفر آن به شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اختصاص دارد. مصاحبه و بررسی مدارک آنها در دو منطقه(آبادان و تهران) انجام شده است.
آموزش باید از رویکردهای ستادی خارج شود؛ زیرا فرایندهای اصلی سازمان، در اولویت قرار دارد. دوره های آموزشی باید گویای فعالیت یک شرکت مانند پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران باشد.
80 درصد آموزش ها باید روی موضوع های اصلی و عملیاتی تمرکز داشته باشد که با این تغییر رویکرد، تعریف دوره های آموزشی از حالت روانشناسی، مدیریتی و عمومی خارج و مسأله محور می شود که با حل مسائل و کمبودها، خروجی آن به حل مسأله منجر خواهد شد.
فناوری های پالایشی، یکی از حوزه های مهم در زمینه آموزش است. زمانی می خواهیم برای افزایش مهارت ها در مرز دانش، آموزش داده شود، زمانی هم به سمت مرزهای دانش و روندهای موجود در دنیا می رویم. برای این موضوع، برنامه تعریف و همسو با آن نشست هایی با عنوان مقاله خوانی برگزار شده است. افرادی را داریم که مقاله دارند و مقاله می خوانند و به صورت آنلاین، کلاس آموزشی برگزار می کنند.پیاده سازی «یک مدیر، یک تجربه»، رویکرد دیگر مدیریت منابع انسانی است. دوره های آموزشی را از حالت برخط (آنلاین) خارج کرده ایم و بنا بر نیاز، برخی دوره های آموزشی، به صورت تلفیقی (آموزش حضوری و آنلاین) برگزار می شوند.
مهم ترین برنامه های ما در زمینه مدیریت دانش و نظام پیشنهادها، ساماندهی نیروهای پیمانکاری است، چراکه هر یک از افراد باید شغل و سمت سازمانی داشته باشند.
در کنار آن، تشریفات استخدام و جذب نیرو را داریم که این مهم، زمان بر است. باید فرایند گزینش آنها که 750 نفر هستند، طی و برای آنها شغل و سمت سازمانی ایجاد شود و این روند تا پایان سال ادامه خواهد یافت. در حوزه خدمات هم تلاش بر تجمیع امکانات رفاهی برای ارائه این گونه خدمات به کارکنان است.
بازنگری در ساماندهی تمام قراردادها موضوعی است که باید به آن اهتمام داشت. برای تحقق این مهم نیازمند یک نگاه چتری هستیم تا مشکلات این حوزه برطرف شود.
یکی از مشکلات و معضلات در حوزه منابع انسانی، تعدد تقاضای جابه جایی است. رفع این مشکل، نیازمند یک اجماع است و یکسان سازی تیپ های مختلف قراردادی می تواند راهکاری برای جلوگیری از تقاضاهای جابه جایی افراد باشد.
بازتاب توانمندی های خطوط لوله منطقه شمالغرب در انتقال بی وقفه و پایدار فرآورده های نفتی
مشعل ایده لو و ابهر مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب هستند که عملیات دریافت و ارسال نفت خام و فرآورده های نفتی را انجام می دهند. روزانه حدود ۱۱۰ هزار بشکه نفت خام میدان های نفتی اهواز، آسماری با یک خط لوله ۱۶ اینچ، از طریق مرکز انتقال نفت ابهر به پالایشگاه تبریز ارسال می شود. بخش نخست این گزارش که به بازدید از مرکز انتقال نفت ابهر زنجان و گفت وگو با رئیس و جمعی از کارکنان این مرکز اختصاص دارد، در شماره 1119 هفته نامه «مشعل» منتشر شد. اکنون بخش دوم این گزارش که به فعالیت های این مرکز در گفت وگو با مدیران و کارکنان اختصاص یافته است، از نظرتان می گذرد.
دقایقی از طلوع صبح گذشته است که برای حرکت به سمت مرکز انتقال نفت ابهر راهی می شویم. این مرکز آخرین بازدید گروه رسانه ای از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب و مراکز تابعه آن است. پس از طي مسافتی یک ساعته به مركز انتقال نفت ابهر می رسیم. اين مركز در كيلومتر 10 جاده ترانزيت ابهر- تاكستان و با ارتفاع هزار و 500 متري از سطح دريا قرار دارد. دو وط لوله 16 اینچ نفت خام و 14 اینچ فرآورده های نفتی از این مرکز عبور می کنند. این مرکز نخستین مرکز انتقال نفت در کشور است با تلمبه خانه دومنظوره است که اگر در انتقال برقمشکلی پیش بیاید، از گاز استفاده می کنند؛ از این رو خطوط انتقال، بدون وقفه و دائم در حال کار هستند. زکریا حقانی، رئیس مرکز انتقال نفت ابهر با 30 سال سابقه کار از آخرین اقدام ها و دستاوردهای این مرکز می گوید.
رئیس مرکز انتقال نفت ابهر درباره کلیت کار این مرکز می گوید: تجهیز و راه اندازی مرکز انتقال نفت ابهر به سال 52 بازمی گردد. در آن زمان عملیات رسید و ارسال نفت خام و فرآورده تنها با یک خط انتقال آن هم به قطر 14 اینچ انجام می شد و بعدها در سال 64 با احداث خط 16 اینچ ری- تبریز، وظیفه انتقال فرآورده های نفتی با وجود دو خط 14 و 16 اینچ ادامه یافت. اين مركز وظيفه انتقال روزانه حدود 110هزار بشكه نفت خام را در خط لوله 16 اینچ و روزانه 10 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي (نفت گاز، نفت سبك، نفت سفيد، بنزين موتور) را با خط لوله 14 اینچ را به عهده دارد. همچنین عمليات نقل و انتقال نفت خام در این مرکز با سه دستگاه الکتروموتور انجام می شود. حوزه استحفاظی مرکز انتقال ابهر 105 کیلومتر است که شهرستان های تاکستان، ابهر، سلطانیه و تاسیسات زنجان را دربر دارد. مساحت کل مجموعه 11 هکتار است که محوطه صنعتی و غیرصنعتی را دربر می گیرد و هم اکنون فعالیت این مرکز با 47 نفر پرسنل که 19 نفر آن رسمی و مابقی قراردادی و پیمانکاری هستند، تداوم دارد. حقانی از مرکز انتقال نفت ابهر به عنوان یکی از مراکز اصلی و مهم نام برده و با اشاره به حجم رسید و ارسال نفت خام و انواع فرآورده های نفتی در سال گذشته می افزاید: در مجموع 6 میلیارد و 151 میلیون و 104 هزار لیتر نفت خام و 3 میلیارد و 834 میلیون و 995 هزار و 650 لیتر انواع فرآورده نفتی(نفت گاز، نفت سفید، بنزین موتور، نفتا سبک و سنگین) در سال گذشته از تاسیسات مرکز انتقال نفت ابهر انتقال یافته است. رئیس مرکز انتقال نفت ابهر ظرفیت اسمی خطوط انتقال 14 و 16 اینچ را به ترتیب 70 و 110 هزار بشکه در روز و اظهار می کند: در اين مركز چهار مخزن رليف تانک و سوخت به ظرفيت 3 میلیون و 151 هزار لیتر روی خط 14 اینچ واقع شده و به تازگی نیز یک اتاق نمونه گیری با زیربنای 32 متر احداث و راه اندازی شده که دارای 76 دستگاه تجهیزات ایمنی و انواع خاموش کننده هاست. حقانی از برگزاری مانورهای ایمنی و آتش نشانی به منظور آمادگی در شرایط اضطراری برای مقابله با انواع حوادث و بهره مندی از ظرفیت کارکنان مستقر در مرکز انتقال نفت ابهر خبر می دهد و با تاکید بر ضرورت انجام مانورهای دوره ای در فصول مختلف سال می گوید: هر ساله مانورهای درون سازمانی و برون سازمانی با هماهنگی و تعامل ستاد بحران شهر به منظور بالا بردن سطح توانمندی کارکنان در مواقع بحرانی انجام می شود که در مانورهای برون سازمانی، ارگان ها و نهادهایی چون نیروی انتظامی، اورژانس، هلال احمر، پلیس راه و... حضور دارند و با انجام این دست از مانورهای مختلف می توانیم برای مقابله با وضعیت های اضطراری هماهنگی بین واحدها را در زمان وقوع حوادث بالا ببریم.
رئیس مرکز انتقال نفت ابهر دریافت گواهینامه صنعت سبز استان از سوی مرکز انتقال نفت ابهر را از جمله دستاوردهای این مرکز می خواند و می گوید: انتخاب این مرکز بر اساس یک رشته اصول و شاخص های علمی صورت می گیرد که خوشبختانه مرکز انتقال نفت ابهر حائز کسب این شاخص ها بوده است. این مرکز در بین دیگر مراکز انتقال شرکت خطوط لوله و مخابرات شمال غرب، از بهترین فضای سبز منطقه برخوردار و سعی کرده است با استفاده از مدیریت مصرف آب، در زمینه صیانت از محیط زیست گام های موثری را بردارد. از میان 20 هکتار مساحت متعلق به مرکز انتقال ابهر، حدود 8 هکتار آن به فضای سبز اختصاص داده شده است که در مقایسه با سایر مراکز شرایط مطلوبی دارد.
وی می افزاید: سالیان متمادی است که قسمتی از خط لوله 14 اینچ از داخل شهرهای ابهر و خرم دره، همچنین بخش هایی از شهر شریف آباد عبور می کند که بعدها با وجود گسترش شهرها و همجواری خط لوله با خانه های احداث شده، مخاطرات فراوانی را به دنبال داشت و لازم بود برای رفع این معضل راهکاری هوشمندانه به کار برده شود، ضمن آنکه ایمنی و امنیت طول مسیر خط لوله نیز برایمان در اولویت بود. بر این اساس با وجود نامه نگاری های متعدد، سرانجام خط لوله ایمن سازی شد و دیگر ارگان های ذی نفع نیز در این امر با ما همراهی لازم را به عمل آوردند. اسلب هایی ساخته شد و در مسیر خطوط لوله قرار گرفت و روی آن با آسفالت پوشانده شد تا مزاحم عبور و مرور مردم نباشد. هم اکنون یک کیلومتر از خط لوله در مسیر خرم دره و ابهر ایمن سازی شده و با توجه به اینکه هزینه این پروژه بالاست، قرار است به صورت مرحله ای ایمن سازی این مسیر خط لوله انجام شود. همچنین پروژه سیستم پایش و کنترل محوطه صنعتی به وسیله دوربین های مداربسته هم به دلیل هزینه های بالای آن با وقفه روبه رو بود که خوشبختانه بودجه مورد نیاز این پروژه نیز تامین شد و اجرای آن در دستور کار قرار گرفت. تجهیز محوطه دور فنس به سیستم های کنترلی به لحاظ مسائل امنیتی و حفاظتی حائز اهمیت است که تا یک ماه آتی کل محوطه به سیستم های دوربین مداربسته مجهز خواهد شد.
رئیس مرکز انتقال نفت ابهر به کمبود نیروی انسانی در این مرکز اشاره و جذب و نگهداشت نیروی انسانی نخبه و کارآمد برای صنعت نفت را از الزامات و اصول بی بدیل می خواند و می گوید: این موضوع را باید به عنوان یک حقیقت در نظر داشته باشیم؛ برای ایجاد شرایط و امکانات مناسب به منظور نگهداری نیروی انسانی آن هم در مناطق عملیاتی باید هوشمندانه عمل کرد. یکی از چالش های عمده مرکز انتقال نفت ابهر تعدد درخواست کارکنان غیربومی برای انتقال است. شرایط و امکانات حداقلی موجب شده است ماندگاری کارکنان نیز کاهش یابد و این موضوع به شدت در روند کاری، انگیزه و میزان بهره وری آنها تاثیرگذار است.حقانی در توضیح بیشتر این مطلب می افزاید: اکنون با توجه به شرایط اقتصادی لازم است مدیران به پیاده سازی راهکارهای لازم برای برون رفت از این چالش، اهتمامی ویژه داشته باشند.وی ادامه می دهد: مراکز انتقال نفت در تقسیم بندی های صنعت نفت به عنوان مراکزعملیاتی شناخته می شود و این خود نشان از حساسیت بالای کار و فعالیت در این مراکز است، اما متاسفانه توجه چندانی به برخورداری و دسترسی آسان تر کارکنان به امکانات تفریحی و فرهنگی نشده و از اولویت های آخر به حساب می آید.
فرآیند انتقال نفت و فرآورده های آن با مانیتورهای پیش روی اپراتور آن در نگاه اول شاید کاری پیچیده و چندان سختی به نظر نیاید، اما این گونه نیست و تمام هوش و حواس پنجگانه باید متمرکز عمل کنند تا این فرایند به ظاهر ساده، بدون هیچ گونه افت فشار یا درجه و سرعت در شرایطی ایمن و پایدار انجام شود.
علی اکبر صالحیان، مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر که سال 82 از طریق آزمون استخدامی جذب شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شده و 10 سال از عمر خود را در مناطق مرزی و میادین مشترک نفت و گاز در خانگیران، دهلران و چشمه خوش فعالیت کرده، در خصوص حوزه کاری خود توضیحاتی داده است که خالی از لطف نیست.
صالحیان که دانش آموخته رشته برق از دانشگاه آزاد ابهر است، در سال 92 به ابهر مهاجرت می کند و در این مرکز انتقال نفت مشغول به فعالیت می شود. از او درباره سختی ها و چالش های کار در مرکز انتقال نفت ابهر می پرسم که در ابتدای اظهارات خود از کمبود نیروی انسانی سخن می گوید و اینکه این مسئله باعث شده تا سختی و فشار کار مضاعفی بر دوش کارکنان احساس شود.
مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر می گوید: با وجود افزایش حجم کار در مرکز انتقال نفت ابهر، اما به نسبت نیروی انسانی کافی وجود ندارد و چه بسا کمتر هم شده است. سابق در هر شیفت کاری، پنج نفر فعالیت می کردند، حال آنکه این تعداد به سه نفر کاهش پیدا کرده است. حساسیت کار در مرکز انتقال ابهر بسیار بالاست و آن هم به دلیل اینکه قسمتی از خط لوله 14 اینچ از داخل مناطق مسکونی عبور کرده است و به این خاطر با ریسک کاری بالایی روبه روست، زیرا اگر حادثه ای رخ دهد، قطعا تلفات انسانی پرشماری را به همراه خواهد داشت. صالحیان اضافه می کند: فارغ از مسائل و مشکلات اقتصادی، مسائلی وجود دارد که ارتباطی با شرایط حال حاضر اقتصادی جامعه ندارد، اما اگر حل وفصل شود، قطعا در بالا بردن روحیه کاری کارکنان تاثیرگذار خواهد بود و این گرهی است که تنها به دست مدیران بالادستی گشوده می شود. فعالیت ما در مرکز انتقال به صورت (نوبتکار) شیفتی تعریف شده است؛ ماهیت کار مناطق عملیاتی اینگونه است و گریزی هم از آن نیست. اما در این میان، سقف 80 ساعت اضافه کار هم مزید بر علت شده و هر زمانی که این مسئله را از مدیران بالادستی جویا می شویم، عنوان می کنند که چون به صورت شیفتی کار می کنیم، امکان دریافت 120 ساعت اضافه کار وجود ندارد.حقوق کارکنان با توجه به تورم حال حاضر جامعه،خیلی پاسخگوی نیازهای روزمره زندگی نیست و این موضوع عامل مهمی است که به انگیزه کاری و کارآیی کارکنان لطمه می زند.
وی همچنین بر ضرورت ارائه خدمات مطلوب در حوزه بهداشت و درمان به شاغلان و خانواده هایشان تاکید و عنوان می کند: مراکز بهداشتی و درمانی ابهر هم داستانی دارند و آن اینکه امکانات کم و محدود مراکز درمانی این شهر سبب شده تا ناگزیر باشیم برای انجام امور درمانی به شهرهای اطراف مراجعه کنیم؛ در این صورت، بیمه هزینه درمان ما متقبل نمی شود و باید با هزینه شخصی خود به نیازهای درمانی و بهداشتی مان اقدام کنیم. هزینه های درمانی سرسام آور است، به ویژه هزینه های دندانپزشکی که متاسفانه بیمه هم زیر بار آن نمی رود؛ باید برای آن چاره ای اندیشیده شود. افزون بر این، صعوبت و فرسودگی در صنعت نفت و گاز و فعالیت با دستگاه هایی که با ریسک و سختی های غیرقابل توصیف روبه روست، بسیار بالا و این مسئله نیازمند آن است که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان متولی تامین سلامت کارکنان تدابیری بیندیشند تا دسترسی به مراکز درمانی و بهداشتی به سهولت انجام و نیازهای درمانی مراجعان پاسخ داده شود. مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر معتقد است: به این اصل باور و یقین دارم که اثرات و نتایج کار و فعالیت در وهله نخست باید در جامعه نمود داشته باشد و به نوعی تمامی آحاد جامعه از آن منتفع شوند. از سوی دیگر نیازهای مالی و خانوادگی فرد هم باید در ارجحیت باشد، چون در این صورت است که انگیزه های کاری بالاتر رفته و می توان نتایج آن را به کل جامعه تعمیم داد. لازمه انجام هر کسب وکار، فعالیتی پویا و زنده نگهداشت افراد است. بخشی از اهدافی که قرار است از طریق شغل و حرفه به آن دست پیدا کرد بار اهمیت آن، در لابه لای هزینه ها و مخارج زندگی گم می شود و افراد را به سمت یکنواختی ممتد سوق می دهد و دست آخر آنکه کار و فعالیت به یک روال عادی و تکراری مبدل شده و انگیزه ای برای دستیابی به پیشرفت و ارتقای شغلی حاصل نمی شود.امیدواریم در آینده نزدیک شاهد اتفاقات خوشایند در حوزه نیروی انسانی باشیم.
حقانی رئیس مرکز انتقال نفت ابهر و صالحیان، مسئول عملیات این مرکز انتقال نفت به عنوان جزئی از کل تلاش کردند تا از زبان همکاران خود سخن بگویند و در عین اشاره به اهمیت کاری که در این مرکز انتقال نفت انجام می شود، بازتاب دهنده مسائل و مشکلات نیز باشند، به آن امید که در جهت رفع آنها گامی برداشته و اقدام بایسته انجام شود.شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب به واسطه برخورداری از سرمایه انسانی متخصص، ظرفیت ها و قابلیت های پرشماری دارد که نباید از آن غافل بود. در حقیقت تخصص بدون انگیزه کاری راهگشا نیست و به واقع ایجاد عوامل انگیزشی و رفع دغدغه های کارکنان، به ویژه کارکنان عملیاتی از آن حیث که محور توسعه و پیشرفت صنعت نفت قلمداد می شوند، حائز اهمیت است. هرچند به واسطه رویکرد مثبت و سازنده ای که از سال 1400 به بعد به طور جدی در حوزه منابع انسانی وزارت نفت دنبال شده است، مادامی که در مسیر تقویت انگیزه و کارآیی نیروی انسانی تعریف و تصمیم گیری شود، اثربخشی لازم را به همراه خواهد داشت و امیدواریم مسائل اساسی پیش روی منابع انسانی صنعت نفت هرچه سریع تر منتج به نتایج قابل قبولی شود.
گام های تازه برای فعال شدن پتروشیمی های فراسرزمینی
مشعل دولت سیزدهم و وزارت نفت در دو سال گذشته با فعال کردن دیپلماسی منطقه ای و بین المللی و دیپلماسی انرژی، بسیاری از روابط اقتصادی را با کشورهای همسایه و همسو در پیش گرفتند. به این ترتیب بود که مذاکرات با کشورهای مختلف در حوزه های نفت و گاز و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان و فروش کاتالیست های راهبردی شروع شد و این مذاکرات با کشورهای همسایه شمالی یعنی از روسیه تا کشورهای همسو با سیاست های کلان سیاسی و اقتصادی ایران در آمریکای لاتین کلید خورد.
در دو سال گذشته وزارت نفت و زیرمجموعه های آن به خصوص شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای فروش محصولات و همکاری های مشترک مذاکرات جداگانه ای را شروع کردند که نتایج آن خیلی زود حاصل و سال گذشته فروش کاتالیست به شرکت های روسی آغاز شد. در آخرین سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و هیئت همراه به سه کشور ونزوئلا و نیکاراگوئه و کوبا نیز موارد همکاری در حوزه انرژی مطرح و توافق های خوبی حاصل شد. از جمله این موارد، مشارکت ایران برای زنده کردن ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا در قالب نخستین قرارداد پتروشیمی فراسرزمینی بود.
این مشارکت شامل نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمی های فراسرزمینی برای نوسازی یک مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا بود. بر این اساس، شرکت ایرانی در قالب این قرارداد، تعمیر بخشی از واحدهای یک مجتمع آمونیاک ونزوئلا را انجام خواهد داد و با شراکت در فروش محصولات این مجتمع، بازپرداخت سرمایه گذاری انجام خواهد شد. گروه کارشناسی صنعت پتروشیمی ایران دو ماه کار کارشناسی مفصل روی این واحد پتروشیمی انجام داده و به طور کامل آن را نیازسنجی کرده است. با تعمیر این مجتمع، صادرات خدمات فنی مهندسی و تجهیزات ایرانی انجام خواهد شد و این کمک بسیار زیادی به دیگر خدمات فنی مهندسی و تجهیزات و کالاها و تجارت شرکت های خصوصی ایرانی در سطح بین الملل خواهد کرد. بررسی های کارشناسانه نشان می دهد، با صادرات خدمات فنی مهندسی و تجهیزات ایرانی به راحتی می توان ۴ میلیون تن از ظرفیت بالقوه ونزوئلا را بالفعل کرد.
بر همین اساس، مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی از آمادگی ایران برای اجرای ۵ فرآیند در پتروشیمی های فراسرزمینی خبر داده است. احمد شکری با بیان اینکه صفر تا ۱۰۰ پنج فرآیند پتروشیمی را از دانش فنی تا راه اندازی در پتروشیمی های فراسرزمینی اجرا می کنیم، گفت: از جمله این فرآیندها، فرآیندهای پلی اتیلن سنگین و سبک، آمونیاک، زنجیره تبدیل گاز به پروپیلن و پلی پروپیلن است. مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: سازندگان ایرانی بسیاری در حال ارائه خدمات به کشورهای همسایه و کشورهای آسیای جنوب شرقی و ۹ سازنده از صادرکنندگان تجهیزات عمده هستند. جواد اوجی، وزیر نفت هم پس از این سفر گفت که قراردادهای خوبی را با مجموعه پتروشیمی های کشور ونزوئلا، منعقد کرده ایم که به قول دوستان اسب های زین شده خوبی دارند. با صدور خدمات فنی و مهندسی، صنعت پتروشیمی این کشور را فعال خواهیم کرد. وی افزود: ونزوئلا حدود ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی نصب شده دارد که به خاطر تحریم ها و رفتن نیروهای متخصص از کشور هم اکنون 2 میلیون تن از آن عملیاتی است. خوشبختانه این نوع فعالیت های آغاز شده وزارت نفت، استفاده از ظرفیت های پالایشگاهی فراسرزمینی و پتروشیمی ها هم سهم صادرات نفت و میعانات ما را افزایش می دهد و هم صدور خدمات فنی و مهندسی را داریم. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چندی قبل با اشاره به گسترش روابط بین الملل در دولت سیزدهم اظهار کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به دنبال سیاست افزایش همکاری ها با کشورهای همسایه و همسو در این دولت، مذاکرات فراوانی با کشورهای روسیه، ازبکستان، ارمنستان، هندوستان، پاکستان، آفریقا و کشورهای شرق دور داشته که به گسترش همکاری های خارجی صنعت پتروشیمی ایران در زمینه فروش کاتالیست و مواد شیمیایی، صدور خدمات فنی و مهندسی، تأمین تجهیزات و قطعات منجر شده است.
اما دامنه این مناسبات در حوزه انرژی به همین چند مورد محدود نشده است. در مذاکراتی که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران با چند کشور آفریقایی همچون اوگاندا داشت، علاوه بر زمینه های متنوع همکاری دوجانبه، بر سر تهاتر محصولات پتروشیمی با کالاهای اساسی و علاقه مندی این کشورها برای خرید محصولات دانش بنیان ایرانی توافق شده است. به این ترتیب شرایط تسهیل تأمین مواد اولیه و کالاهای اساسی با قیمت مناسب و امکان اجرای طرح کشت فراسرزمینی از دیگر موارد توافقی بود که با موفقیت دنبال و توافق شد به شکل تهاتری و در ازای فروش محصولات و مواد پتروشیمی، کالاهای اساسی موردنیاز ایران از این کشورها وارد شود.
برای صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشیمی که در سال های گذشته با تحریم های مستقیم و همه جانبه مواجه بوده است، این حجم از تعاملات بین المللی در جهت فروش محصولات و حفظ بازارهای موجود و راهگشایی به بازارهای جدید، قابل قبول است. می توان گفت که صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم توانسته است در میانه فشارها و تحریم هایی که کمر صنعت نفت و پتروشیمی ایران را هدف گرفته بودند، حرکتی پیشروانه داشته باشد که اثرات قابل قبولی هم برای کل اقتصاد ایجاد کرد. تقویت صنعت پتروشیمی و فروش محصولات پتروشیمی و در کنار آن سایر فراورده ها درآمد قابل توجهی را برای کشور به همراه داشته است. از سوی دیگر این حضور و تعامل جهانی، کماکان قدرت چانه زنی سیاسی و منطقه ای ایران را در فضای دیپلماسی افزایش می دهد. در همین شرایط حضور در کشوری دیگر و همکاری برای ساخت زیرساخت هایی همچون پالایشگاه و پتروپالایشگاه و یا به روزرسانی صنایع فعلی این کشورها می تواند مسیر حضور صنعت پتروشیمی را بیشتر از قبل هموار کند.
نکته قابل توجه در مسیر این حضور و اثرگذاری بین المللی صنعت پتروشیمی، همراهی و دادن فضای کار به شرکت های دانش بنیان است. در همین توافقی که برای فروش کاتالیست به روسیه،کشورهای آمریکای لاتین و برخی دیگر از کشورها امضا شد، سهم شرکت های دانش بنیان بیش از پیش است. در حال حاضر تعداد زیادی از شرکت های دانش بنیان در ارتباط با صنعت پتروشیمی و در حوزه ساخت کاتالیست فعال هستند و توانسته اند بخش زیادی از بازار کاتالیست منطقه را از آن خود کنند. به نظر می رسد لازم است شرکت های دانش بنیان بیش از قبل از فضای مثبت و حمایتی به وجود آمده از سوی دولت برای حضور و تقویت دانش بنیان استفاده کنند و به دنبال سهم بیشتری از بازارهای صادراتی بگردند. کارشناسان تاکید دارند که چنانچه شرکت های تولیدی محصولات پایین دستی پتروشیمی و کاتالیستی نگاه جدی به صادرات داشته باشند، شرایط برای حضور در بازارهای مختلف فراهم است. شرکت هایی که در سال های گذشته کارنامه و تجربه خوبی در حوزه صنایع پایین دستی پتروشیمی و ساخت انواع کاتالیست کسب کرده اند و می توانند همه نیازها و بخش های مختلف خط تولید کاتالیست را تامین کنند. حالا دیگر صنعت پتروشیمی ایران در بسیاری از بخش های این صنعت خودکفا شده و امروز کشور در تراز صادرکنندگان فناوری به ویژه حوزه کاتالیست، کالا و تجهیزات دوار که در اختیار کشورهای غربی بود، قرار گرفته است. نکته قابل توجه در افزایش سهم شرکت های دانش بنیان در گرفتن بازارهای خارجی و گسترش این سهم این است که در برنامه هفتم توسعه کشور و برنامه هفتم صنعت پتروشیمی نگاهی ویژه به دانش بنیان ها به خصوص در حوزه صادرات وجود دارد و اگر امروز مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اطمینان درباره حضور در ونزوئلا و پتروشیمی های فراسرزمینی صحبت می کنند، به اتکای همین شرکت های دانش بنیان داخلی است.
گلدمن ساکس پیش بینی کرد
بانک گلدمن ساکس پیش بینی کرد تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت عربستان و روسیه می تواند قیمت هر بشکه نفت خام شاخص برنت دریای شمال را در سال 2024 میلادی به 107 دلار برساند. بر اساس برآورد این بانک آمریکایی، قیمت نفت خام شاخص برنت در دسامبر امسال به 86 دلار به ازای هر بشکه و در پایان سال 2024 میلادی به 93 دلار هر بشکه می رسد.
تحلیلگران بانک آمریکایی گلدمن ساکس در گزارشی اعلام کردند با توجه به تداوم کاهش عرضه اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) تا پایان سال 2024 میلادی سناریویی افزایشی را در نظر گرفته اند و عربستان تنها به تدریج تولید خود را افزایش می دهد. گلدمن ساکس در این سناریو اعلام کرد نفت خام شاخص برنت دریای شمال احتمال می رود در دسامبر سال آینده میلادی به بشکه ای 107 دلار برسد.
یوسف الشماری، مدیرعامل و رئیس تحقیقات نفت در مؤسسه سی مارکیتس گفت: کاهش های داوطلبانه احتمال می رود بیشتر از سمت کشورهای عضو اوپک باشد، اما با توجه به واکنش افزایشی بازارها شاید شاهد چنین شرایطی نباشیم.وی افزود: بسیاری از تحلیلگران از جمله بنده، نفت برنت ۱۰۰ دلاری را تحقق پذیر می دانیم، به ویژه اگر شاهد توقف افزایش نرخ بهره ازسوی بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا در سپتامبر 2023 باشیم.در همین حال، اسامه رضوی، تحلیلگر حوزه انرژی و اقتصاددان مؤسسه «پرایمری ویژن»، معتقد است قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال می تواند به طور موقت به 100 دلار هر بشکه برسد، اما قیمت در این محدوده باقی نمی ماند.
وی افزود: بسیار مهم است که توجه داشته باشیم چنین تحولی به دلیل دستکاری در پویایی عرضه و تقاضاست رخ می دهد و به افزایش تقاضای واقعی ارتباطی ندارد. پیرو سینگاری، تحلیلگر مستقل بازارهای کلان ضمن ابراز خوش بینی درباره بازارهای جهانی نفت خام تأکید کرد ایالات متحده آمریکا در وضع مخاطره آمیزی از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام قرار دارد. ذخیره سازی های نفت خام به پایین ترین سطح خود در چهار دهه گذشته رسیده است و دولت ایالات متحده آمریکا را با مانور محدودی در فروش آنها برای تثبیت قیمت نفت باقی می گذارد؛ افزون بر این، چشم انداز کشورهای تحت تحریم مانند ونزوئلا و ایران از نظر تغییر چشم انداز جهانی نفت خام نسبتا راکد است. تنش های ژئوپلیتیک میان این کشورها و ایالات متحده آمریکا همچنان مانع از هرگونه تغییر اساسی در پویایی کوتاه مدت بازار جهانی نفت می شود.
با توجه به این شرایط سینگری گفت: آشکارا می توان گفت عملی ترین راه برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت به 100 دلار برای هر بشکه، ایجاد رکود اقتصادی ازسوی اقتصادهای پیشرفته است.
در حالی که به نظر می رسد اروپا در آستانه یک رکود اقتصادی احتمالی است، ایالات متحده آمریکا تاکنون انعطاف پذیری خیره کننده ای از خود نشان داده است، این انعطاف پذیری ممکن است به افزایش بیشتر قیمت ها نیاز داشته باشد تا به عنوان تعادلی در برابر افزایش قیمت نفت عمل کند.
تصمیم اخیر روسیه و عربستان برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت تا پایان سال 2023 میلادی ضربه تازه ای به جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده است، زیرا ادامه کاهش عرضه، قیمت های نفت را افزایش می دهد و وی را در ۱۴ ماه آینده که باید برای انتخابات پیش روی ریاست جمهوری رقابت کند، با چالش روبه رو می کند.
ایالات متحده آمریکا استدلال می کند که جهان برای حمایت از رشد اقتصادی و فشار بر کرملین به دلیل تنش های بین مسکو و کی یف، به قیمت های پایین تر نیاز دارد.
سینگری همچنین یادآور شد که احتمال می رود قیمت نفت کف بازه 80 تا 85 دلار هر بشکه را پیدا کرده و مانع از رکود اقتصادی پیشرفته شده است.
این تحلیلگر تصریح کرد اگر ایالات متحده آمریکا موفق به جلوگیری از رکود شدید اقتصادی شود و در عین حال دولت چین تصمیم بگیرد یک بسته تشویقی مطلوب برای احیای شرایط اقتصاد خود در نظر بگیرد، این اوضاع می تواند با توجه به عرضه محدود نفت، سوخت بیشتری به آتش بازارهای نفت تزریق کند.
چنین سناریویی این ظرفیت را دارد که قیمت نفت را به سمت آستانه قابل توجه 100 دلار برای هر بشکه سوق دهد.
قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا در زمان نگارش این مقاله (پنجشنبه هفتم سپتامبر) با 0.35 درصد کاهش به 87 دلار و 23 سنت برای هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام برنت هم با 0.22 درصد، 90 دلار و 40 سنت برای هر بشکه معامله شد.تصمیم عربستان سعودی و روسیه برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت خام تا پایان سال 2023 میلادی به افزایش قیمت نفت به سطوح 90 دلار برای هر بشکه برای نخستین بار در سال جاری میلادی کمک کرد.خبرگزاری دولتی عربستان به نقل از یک مقام وزارت انرژی اعلام کرده است که ریاض کاهش تولید داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای نفت خود را تا پایان دسامبر ۲۰۲۳ تمدید خواهد کرد.به دنبال آن الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه هم در بیانیه ای گفت: مسکو تصمیم خود برای کاهش داوطلبانه عرضه روزانه ۳۰۰ هزار بشکه ای خود را تا پایان سال جاری تمدید کرده است.مسکو و ریاض اعلام کرده اند تصمیم ها برای کاهش عرضه را ماهانه بررسی خواهند کرد تا تعمیق کاهش یا افزایش تولید را بسته به شرایط بازار در نظر بگیرند.اعضای اوپک پلاس حدود ۴۰ درصد نفت خام جهان را تولید می کنند، این ائتلاف از اواخر سال ۲۰۲۲ عرضه نفت را با هدف تقویت قیمت و بازارهای جهانی نفت خام محدود کرده است.اوپک پلاس تا پایان سال 2023 میلادی ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کاهش تولید (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) دارد که از این مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و ۲ میلیون بشکه آن مصوب است، در عین حال اعضای این ائتلاف به منظور بهبود قیمت های جهانی نفت خام، در نشست سی وپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴ افزون بر این مقدار یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد و مجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.چشم انداز اقتصادی مبهم برای چین نیز همچنان بر قیمت های جهانی نفت خام و احتمال رکود اقتصادی ایالات متحده آمریکا تأثیر می گذارد.
با این حال گلدمن ساکس در تازه ترین برآورد خود احتمال رکود اقتصادی آمریکا در 12 ماه آینده را به 15 درصد کاهش داد.
منبع: یاهو فایننسس
مترجم: امیر دشتی
شرکت نفت فلات قاره ایران
سرپرست برنامه ریزی و هماهنگی عملیات بندری، دریایی و حمل و نقل شرکت نفت فلات قاره از راه اندازی سامانه پایش سوخت شناورهای این شرکت برای نخستین بار در سطح صنعت نفت خبر داد.
امیر بغلانی گفت: در مرحله نخست، این سامانه بر روی ۲۰ فروند شناور در اختیار این شرکت نصب شده و به زودی بر روی بقیه شناورها نیز نصب خواهد شد. همچنین با استفاده از این سامانه افزون بر اندازه گیری مقدار مصرف سوخت، امکان مدیریت صحیح راهبری شناورها، سنجش موقعیت و کارکرد عملیاتی آنها نیز میسر خواهد شد.
وی گفت: به این منظور شرکت های مختلفی را ارزیابی کردیم و یکی از شرکت های توانمند داخلی در این زمینه انتخاب شد. در این سامانه یک تجهیز در ورودی مسیر سوخت موتور شناور نصب شده است و با استفاده از نرم افزار مرتبط، مصرف سوخت آن به صورت لحظه ای و برخط مشخص می شود.
بغلانی افزود:در این سامانه مشخص می شود موتور شناور در طول ۲۴ ساعت چه مقدار فعال بوده و مصرف لحظه ای و تجمعی آن در طول روز، هفته و ماه چقدر بوده است.
سرپرست برنامه ریزی و هماهنگی عملیات بندری، دریایی وحمل و نقل شرکت نفت فلات قاره همچنین تصریح کرد: با بهره گیری از سامانه یاد شده، موقعیت شناور روی نقشه مشخصمی شود و به راحتی می توان بااستفاده از نرم افزار مربوط، وضع پشتیبانی دکل ها و سکوها از سوی شناورها را از ستاد تهران، مدیریت کرد.
وی یکی از نتایج این سامانه را بهینه کردن تعداد و عملکرد شناورهای مورد استفاده این شرکت اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه موقعیت عینی شناورها و مقدار کارکرد آنها در این سامانه مشخص می شود، به راحتی می توان با مقایسه عملکرد، تعداد شناورها را کاهش داد.
بغلانی ادامه داد: از سوی دیگر با عملیاتی شدن این اقدام مقدار هدررفت احتمالی سوخت به حداقل خواهد رسید. همچنین با این سامانه اگر شناوری بالاتر از حد استاندارد تعیین شده مصرف سوخت داشته باشد، به مالکان شناورها برای تعمیر و بهینه سازی موتور آنها هشدار داده می شود که این اقدام نیز در کاهش مصرف سوخت، جلوگیری از آلودگی محیط زیست و صرفه جویی بسیار مؤثر است.وی گفت: با توجه به اینکه مدت زمان رسیدن کالا به دکل حفاری، باعث بهره وری بیشتر در عملکرد دکل ها خواهد شد، با بهره مندی از این سامانه می توان ضمن مدیریت بهتر و منسجم تر، شناورها را بین سکوها و دکل ها جابه جا و از تحمیل هزینه های انتظار که مبلغ بسیار هنگفتی است، جلوگیری کرد.
بغلانی یادآور شد: هزینه های پرداختی به شناورها نیز بر اساس پیمایش درست و واقعی خواهد بود و صرفه جویی قابل توجهی نیز در این زمینه انجام خواهد شد.
استانداری خوزستان
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان از برگزاری بیش از ۶۸ نشست بررسی پروژه های شهرداری های این استان و تعریف بیش از ۵۰۰۰ پروژه عمرانی، زیرساختی و محیط زیستی از محل عوارض آلایندگی شرکت های نفتی فعال دراین استان خبر داد.
محمد خانچی گفت: تاکنون در سه مرحله بیش از ۵۷۰۰ میلیارد تومان به حساب شهرداری ها، دهیاری ها، روستاهای فاقد دهیاری و عشایر استان واریز شده است.
وی با اشاره به عملیاتی شدن پروژ ه های متعدد در یک سال گذشته در سطح استان خوزستان تصریح کرد: با اجرای این طرح ها، استان خوزستان به یک کارگاه عمرانی بدل شده است.
خانچی با تاکید بر این که تلاش می شود در کنار کمیت اجرای پروژه ها،کیفیت تر شدن آنها نیز از نظر دورنماند، اظهار کرد:در این زمینه با اجرای طرح بازرسان مردمی و اعزام ناظران به محل اجرای پروژه ها، کیفیت اقدام های انجام شده بررسی می شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام موفقیت آمیز توپکرانی خط لوله ۲۴ اینچی در این شرکت خبر داد.
غلامرضا کمالی گفت: شرکت نفت و گاز گچساران به عنوان دومین تولیدکننده نفت در جنوب کشور با در اختیار داشتن بیش از ۷ هزار و ۸۰۰ کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و گاز در قطرهای مختلف وظیفه راهبری بخش اعظم شبکه خطوط لوله مناطق نفت خیز جنوب را برعهده دارد.
وی افزود: این خطوط لوله که به عنوان شریان های حیاتی نفت و گاز کشور ایفای نقش می کند، در حوزه چهار استان کشور گسترده شده و تمیزکاری به موقع آنها در راندمان و کیفیت نفت و گاز انتقالی سهم زیادی دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تصریح کرد: بر همین اساس کارکنان جهادی این شرکت در نقاط سخت گذر در پهنای چهار استان جنوبی کشور مسؤلیت این خطوط را به عهده دارند.
کمالی اظهار کرد: عملیات توپکرانی خط ۲۴ اینچی خروجی نفت گچساران ۴ به گچساران ۳ به طول ۱۶ کیلومتر با همت همکاران تلاشگر این شرکت در کمترین زمان و با رعایت ایمنی کامل با موفقیت به انجام رسید.
به گفته وی، نیروهای خستگی ناپذیر اداره خدمات عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با هماهنگی دیگر مدیریت ها و واحدهای مرتبط از ابتدای امسال تاکنون موفق شده اند ۲ هزار کیلومتر از خطوط لوله نفت و گاز را با اراده ای بی نظیر توپکرانی کنند.
شرکت پالایش نفت تهران
آیین خشت گذاری مدرسه ۹ کلاسه روستای گلحصار استان تهران به منظور کمک به افزایش سرانه آموزشی بخش کهریزک به همت پالایشگاه نفت تهران همسو با اجرای مسئولیت های اجتماعی برگزار شد.حامد آرمان فر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران در این مراسم گفت: این مدرسه با اعتبار بیش از ۱۰ میلیارد تومان در مدت یک سال احداث خواهد شد.وی با اشاره به وسعت ۴۷۰ هکتاری فضای پالایشگاه تهران گفت: تنها ۲۰۰ هکتار از این فضای صنعتی بوده و مابقی جنگل است و ۱۰ هکتار هم داخل پالایشگاه فضای سبز وجود دارد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران گفت: پالایشگاه نفت تهران آمادگی دارد در همه حوزه ها اعم از سلامت، ورزش، آموزش و غیره در صورت لزوم از محل مسئولیت های اجتماعی به بخش کهریزک و روستاهای مجاور خدمات رسانی کند.آرمان فر یادآور شد: ما دغدغه محیط زیست و آلودگی فضای شهر تهران به ویژه شهر ری و همسایگان خود را داریم و تلاش می کنیم تا شهروند سازمانی خوبی باشیم.
هادی بادلی، بخشدار کهریزک نیز با قدردانی ازشرکت پالایش نفت تهران و تلاش مدیریت آن در تحقق این امر خداپسندانه با اشاره به فقر سرانه آموزشی در بخش کهریزک اظهار کرد: احداث بنای این مدرسه ۹ کلاسه با همت پالایشگاه نفت تهران و همکاری بخشداری کهریزک، دهیاری و شورای اسلامی گلحصار و اداره نوسازی مدارس برای ارتقا سرانه آموزشی در سطح روستای گلحصار و بخش کهریزک انجام شده است و امیدواریم در سال تحصیلی آینده با بهترین امکانات و فضای آموزشی مناسب، پذیرای دانش آموزان باشد.
کهریزک از توابع شهرستان ری با ۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت و ۱۵۰ هزار نفرجمعیت شامل ۸۰ هزار نفر جمعیت شهری و ۷۰ هزار نفر جمعیت روستایی، در جنوب شهرری واقع شده است. گلحصار نزدیک ترین روستا به پالایشگاه تهران از توابع کهریزک است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از راه اندازی طرح های اوره و آمونیاک هنگام، آپادانا، ارغوان گستر ایلام و پتروشیمی صدف تا پایان امسال خبر داد.
عبدالعلی علی عسکری در حاشیه هفدهمین نمایشگاه ایران پلاست شرکت های دانش بنیان و موفقیت های آنها را یکی از قله های موفقیت در صنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: پیام مقام معظم رهبری در مورد اینکه «به قله نزدیکیم»، در واقع پیام امیدواری برای حرکت رو به جلو است. زمانی تمام این پتروشیمی ها از سوی شرکت های خارجی اداره می شدند، اما امروز نیروهای داخلی تقریباً همه بخش ها را پوشش می دهند و می توان گفت سهم ایرانی سازی در صنعت پتروشیمی به ۸۰ درصد رسیده است.
وی افزود: شرکت های دانش بنیان سهم و اثرگذاری بالایی در افزایش سهم داخلی سازی در صنعت پتروشیمی ایران دارند و این همان رسیدن به قله است. پیش از این همه بخش های پتروشیمی ها مونتاژ بودند، اما امروز هرچه اراده کنیم می سازیم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تأکید بر اینکه امروز شرکت های دانش بنیان و مجموعه های پتروشیمی در صنعت پتروشیمی حرفی برای گفتن دارند و قله های فناوری را فتح کرده ایم، ادامه داد: شرکت ما رتبه بیست وسوم را در آی سی آی اس کسب کرده است و امیدواریم سال آینده در میان ۲۰ شرکت برتر قرار بگیریم.
علی عسکری به تولید ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزارتن محصول از ابتدای سال تاکنون اشاره کرد و گفت: این مقدار هفت درصد (حدود یک میلیون تن) نسبت به پارسال افزایش داشته است و امیدواریم با همین روند ادامه دهیم.
وی با اشاره به دو طرح بزرگ الفین گچساران و پالایش گاز هویزه خلیج فارس که در چندماه گذشته به بهره برداری رسیدند، اظهار کرد: طرح های اوره و آمونیاک هنگام، آپادانا، ارغوان گستر ایلام و پتروشیمی صدف جزو پروژه های در دست اجراست که تا پایان امسال آماده راه اندازی خواهند بود.
پژوهشگاه صنعت نفت
دومین رویداد پتروتک همزمان با هفته پژوهش از سوی پژوهشگاه صنعت نفت و با مشارکت و حمایت معاونت مهندسی پژوهش و فناوری وزارت نفت، دانشگاه صنعت نفت و شرکت های اصلی و تابع وزارت نفت، آذرماه امسال برگزار می شود.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و دبیر اجرایی این رویداد گفت: در سال مهار تورم و رشد تولید، شاهد شکوفایی صنعت نفت دانش بنیان و توجه بیشتر این صنعت عظیم به انجام پژوهش های کاربردی منتج به محصول نوآورانه و خدمت های فناورانه خواهیم بود که دررویداد پتروتک بخشی از این توانمندی به ذی نفعان ارائه خواهد شد.
وی افزود: با بهره گیری از درس آموخته های نخستین دوره برگزاری رویداد پتروتک قرار است در این دوره فضای نمایشگاهی رویداد توسعه یابد و درباره نشست های تخصصی نیز برنامه ریزی ها به گونه ای باشد تا مجموعه اقدام های وزارت نفت در حوزه توسعه پژوهش و فناوری به منظور ایجاد فرآیندی منسجم و با هدف شناسایی و گرفتن تدابیر حمایتی از زیست بوم نوآوری وزارت نفت به خوبی تبیین شود.این رویداد روزهای ۲۸ تا ۳۰ آذرماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزارخواهد شد و شرکت های دانش بنیان و علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر، همچنین آگاهی از شرایط حضور در این رویداد می توانند به صفحه اینترنتی https://petrotechconference.ir مراجعه کنند.
قرارداد طراحی مفهومی و انجام مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی احداث کارخانه ال ان جی با هدف اوج سایی مصرف گاز در پتروشیمی خراسان بین شرکت پتروشیمی خراسان به عنوان کارفرما و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان مجری امضا شد.
براساس توافق های انجام شده میان پژوهشگاه صنعت نفت و پتروشیمی خراسان، قرارداد طراحی مفهومی و انجام مطالعات امکان سنجی فنی قرارداد طراحی مفهومی و انجام مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی احداث کارخانه ال ان جی با هدف اوج سایی مصرف گاز طی سه ماه از تاریخ امضا مورد تأیید طرف هاست و مدت زمان این قرارداد با توافق طرف ها قابلیت تمدید دارد.عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت درحاشیه آیین امضای این قرارداد با بیان اینکه فناوری مایع سازی گاز در کشورهای پیشرفته باعث شده است آنها بتوانند در زمینه انتقال و بازارسازی گاز بهتر عمل کنند، گفت: یکی از راه های اثبات شده در زمینه جلوگیری از ناترازی گاز در فصل سرد سال، ذخیره سازی گاز در فصل گرم به صورت فشرده و مایع است.
وی ادامه داد: پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشیمی خراسان در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت در اردیبهشت ماه امسال تفاهم نامه امکان سنجی و طراحی واحد مایع سازی گاز را امضا کردند.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که صنعت گاز تابستان امسال بیش از ۹۳ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه های کشور را تأمین کرده است.
سعید عقلی در نشست «کارگروه اطلاع رسانی» که با هدف هماهنگی و هم افزایی بیشتر برنامه های اطلاع رسانی این شرکت برای زمستان پیش رو برگزار شد، گفت: با توجه به این حجم گازرسانی به نیروگاه های کشور به همت صنعت گاز، باید تلاش کنیم با مدیریت مصرف، ضمن اطلاع رسانی دقیق به مردم، مسائل را برای آنها شفاف سازی کنیم.
وی با بیان اینکه نقش اطلاع رسانی و روابط عمومی در نهادینه سازی فرهنگ مصرف بهینه و ایمن از گازطبیعی و روشنگری درباره تلاش های شرکت ملی گاز ایران همسو با تأمین پایدار گاز به ویژه در فصل های سرد سال انکارناپذیر است، افزود: ارتقای فرهنگ مصرف بهینه در جامعه، ضرورتی انکارناشدنی است و همکاری همه بخش های مختلف جامعه اعم از دولتی، خصوصی، سازمان های مردم نهاد (NGO) و مردم برای تحقق این امر را می طلبد، ضمن آنکه حوزه رسانه باید در حد توان خود این مسئله را به خوبی تبیین و فرهنگ مصرف بهینه را نهادینه کند.سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران حفظ فشار گاز و پایداری شبکه را در سراسر کشور با وجود بیش از ۳۹ هزار کیلومتر خط انتقال، بسیار دشوار و پیچیده دانست و تصریح کرد: با این حال ارائه اطلاعات درست و شفاف سازی در این بخش، هنر رسانه هاست تا با استفاده از ابزارهای نوین رسانه ای، این نوع روشنگری ها را در اولویت کار خود قرار دهند؛ طرح های تحلیلی و نوآورانه در حوزه رسانه ارائه شود و دغدغه های گازرسانی در تأمین انرژی کشور را هم پوشانی کنند.عقلی با قدردانی از هماهنگی های میان واحدهای مختلف این شرکت برای اطلاع رسانی دقیق، به موقع و شفاف درباره گازرسانی به واحدهای مختلف صنعتی، به ویژه نیروگاه ها یادآور شد: قدرت رسانه را نباید دست کم گرفت، زیرا می تواند واقعیت ها را برعکس نشان دهد. اکنون بیش از ۸۰ درصد سوخت انرژی از گاز است؛ نیروگاه ها، صنعت فولاد، پتروشیمی، سیمان و...، در واقع اکنون بیش از ۱۵۱ هزار صنعت در حال استفاده از این نعمت الهی هستند، بنابراین همه باید در بحث اطلاع رسانی و نهادینه ساختن فرهنگ باارزش مصرف بهینه تلاش کنند تا این صنعت با بهره وری و ارزش افزوده بیشتر در خدمت مردم قرار گیرد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد که تحول دیجیتال، حلقه اتصال همه حوزه های فناوری و افزایش بهره وری در این شرکت است.محسن مظلوم فارسی باف در حاشیه بازدید از نمایشگاه تحول دیجیتال که در ساختمان ستاد این شرکت برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به نام گذاری امسال از سوی رهبر انقلاب به نام سال «مهار تورم و رشد تولید»، ما نیز در حوزه پژوهش و فناوری این شرکت و همسو با وظیفه ی ذاتی خود، با رصد مباحث پژوهشی و فناورانه، به جد از شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه گاز حمایت می کنیم تا با داخلی سازی تجهیزات، به رشد تولید کمک کرده باشیم.
وی ادامه داد: نکته ای که به نظر باید روی آن تمرکز بیشتر داشته باشیم در مرحله سوم نوآوری است؛ در مرحله نخست، مبحث اقلام مدنظر بوده که در ساخت تجهیزات کلیدی از جمله کلدباکس، توربوکمپرسورها، تجهیزات دوار، تجهیزات کنترلی، مواد اقلام شیمیایی به نقطه قابل اتکایی رسیده ایم؛ این تراز خودکفایی، ما را متناسب با استانداردهای ملی و جهانی به سطح قابل اتکایی می رساند و از اثرات منفی تحریم ها مبرا می کند.مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران افزود: در مرحله دوم، مباحث فرآیندی فناوری را در نظر گرفتیم؛ یعنی قرارگرفتن تجهیزات در کنار همدیگر به منظور انجام فرآیندی خاص مانند مینی ال ان جی، اس ان جی، ارتقای واحدهای اس آر یو، کاهش آلاینده های گازی و دیگر مواردی که در حوزه فرآیندی ما قرار دارد که در این زمینه نیز گام های مؤثری برداشتیم و دانش زمینه ای خوبی ایجاد شده است.مظلوم فارسی باف با بیان اینکه حلقه متصل کننده همه حوزه های فناوری در صنعت گاز، بحث تحول دیجیتال است و نباید از این حوزه مغفول شویم، تصریح کرد: فناوری های ما تا حدودی می توانند کارآیی داشته باشند؛ لازمه داشتن اثربخشی، حداکثرسازی، کاهش آسیب های ناشی از کارکردن با دستگاه ها و تجهیزات، کاهش استهلاک، افزایش بهره وری، کاهش طول عمر دستگاه ها و ارتباط منطقی بین این موارد، حرکت به سمت تحول دیجیتال و ارزش افزوده است.وی در پایان با بیان اینکه نزدیک به 20 شرکت دانش بنیان در حوزه های هوش مصنوعی و تحول دیجیتال طرف قرارداد با شرکت ملی گاز ایران هستند و مجموعه قراردادهای امضاشده در این حوزه، نزدیک به دو میلیون دلار است، گفت: امیدوارم تا پایان امسال دستاوردهای این شرکت ها پس از انجام آزمون های میدانی، قابلیت تجاری سازی یابند.
شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به افزایش مصرف پلی پروپیلن در صنایع پایین دستی جهان در ۵۰ سال آینده، بر ضرورت توسعه و تکمیل زنجیره صنعت پتروشیمی تأکید کرد.محمود امین نژاد با اشاره به نقش مهم پالایشگاه گاز بیدبلند خلج فارس در فرآورش گازهای همراه نفت، ایجاد ارزش افزوده و کاهش آلاینده های زیست محیطی در کشور گفت: این شرکت در مسیر توسعه صنعت، تکمیل زنجیره ارزش بیدبلند خلیج فارس را با رعایت تمام الزامات زیست محیطی به جد در دستور کار دارد.
وی افزود: شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس از سال گذشته اقدام های اولیه برای احداث طرح توسعه ای PDH/PP با ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن پروپیلن و در ادامه زنجیره ۶۰۰ هزار تن پلی پروپیلن را به منظور تکمیل زنجیره پروپان آغاز کرد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به اینکه این طرح در زمینی به مساحت ۸۰ هکتار با سرمایه ۱.۲ میلیارد یورو به شکل پیوسته به مجتمع بیدبلند خلیج فارس احداث می شود، تأکید کرد: اجرای این طرح ها و توسعه صنایع پایین دستی آن نقش مؤثری در اشتغال زایی منطقه بهبهان خواهد داشت.
امین نژاد درباره برنامه ریزی دولت سیزدهم برای توسعه واحدهای تولید پروپیلن و پلی پروپیلن از پروپان (PDH/PP) در ایران گفت: احداث واحدهای PDH/PP برای شرکت هایی که به منظور تکمیل زنجیره تولید خود این واحدها را ایجاد می کنند، اقدام بسیار ارزشمندی است و از خام فروشی جلوگیری می شود.وی با بیان اینکه ارزش افزوده حاصل از فروش پلی پروپیلن بسیار بالاتر از صادرات پروپان است، افزود: در مجموعه هایی مانند پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس، پتروپالایش کنگان و پتروشیمی پارس که خود منبع تولیدکننده پروپان هستند، این موضوع ضروری است که پروپان را به محصولی با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنند.مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به کاربردهای فراوان پلی پروپیلن در صنایع مختلف پایین دستی اشاره کرد و گفت: احداث واحدهای پایین دستی توسط بخش خصوصی با توجه به اینکه به سرمایه گذاری پایینی نسبت به واحدهای بالادستی پتروشیمی نیاز دارند، به راحتی امکان پذیر است.امین نژاد تأکید کرد: مطالعات بازار جهانی نشان می دهد رشد مصرف پلی پروپیلن در ۵۰ سال آینده در دنیا برای صنایع پایین دستی رو به افزایش است، بنابراین توسعه این صنعت اهمیت بسیاری دارد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از سوخت رسانی مطلوب در ایام اربعین امسال با استقرار ۲۴ جایگاه سیار سوخت و ۱۶ خودرو سوخت رسان در مناطق هفت گانه مرزی کشور خبر داد.جعفر سالاری نسب در این باره گفت: با توجه به شرایط ناترازی سوخت در کشور، امسال پیش از آغاز اربعین فرآورده موردنیاز این ایام در انبارهای مناطق ایلام، لرستان و کرمانشاه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به طور کامل ذخیره سازی شد.وی افزود: ۲۴ جایگاه سیار سوخت و ۱۶ دستگاه خودرو سوخت رسان سیار در مرزهای هفت گانه خروجی به عراق مستقر و اعزام شد که نقش مهمی در کاهش بار ترافیکی جایگاه های مناطق مرزی و تسهیل سوخت رسانی داشت.مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تأکید کرد: با ذخیره سازی زودهنگام فرآورده در انبارهای نفت و اعزام جایگاه و خودروهای سوخت رسان سیار از دو شرکت توانستیم سوخت رسانی در مرزهای عملیاتی هفت گانه کشور در تمرچین، شلمچه، مهران، خسروی، هویزه و... را مدیریت و بدون هیچ مشکلی، سوخت بنزین و نفت گاز موردنیاز مجاری عرضه و خودروهای عمومی و شخصی را تأمین کنیم.سالاری نسب همچنین از ارسال ۲۰ درصد سهمیه نفت گاز روزانه برای مناطق مرزی علاوه بر سهمیه عادی خبر داد و گفت: همچنین یک محموله ۵ میلیون لیتری نفت گاز به خارج از کشور ارسال شد که سوخت موردنیاز اتوبوس هایی را که از مرزها خارج شدند، تأمین کرد.وی تأکید کرد: خوشبختانه در اربعین امسال به نحوی برنامه ریزی شد که با در نظر گرفتن کارت آزاد در تمامی مناطق مرزی غرب کشور و حتی مسیرهای مواصلاتی مسافرانی که از مسیرهای زاهدان، چابهار و مشهد به سمت مرزهای غربی سفر می کردند، کمبودی در سوخت رسانی وجود نداشته باشد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: برای تأمین سوخت نفت گاز ۱۰۰ دستگاه اتوبوس که از ترکیه به سمت کشور عراق اعزام می شدند، کارت سوخت در نظر گرفتیم.
وزارت نفت
چهارمین نشست کارگروه راهبری پژوهش منابع انسانی صنعت نفت به میزبانی شرکت ملی گاز ایران در شهریورماه با حضور نمایندگان و خبرگان اداره های کل معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و مدیریت های توسعه منابع انسانی چهار شرکت اصلی برگزار شد.
سلسله نشست های کارگروه راهبری همسو با اجرایی کردن «آیین نامه تعریف، تصویب و اجرای پژوهش های منابع انسانی وزارت نفت» ابلاغیه شماره ۵۰۳۹۹۲ مورخ ۱۴۰۱/۱۰/۱۴ از سوی معاونان وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و مهندسی، پژوهش و فناوری تشکیل شد.
در این نشست تخصصی که با هدف جمع بندی و نهایی سازی سبد پژوهش ها و پروژه های حوزه منابع انسانی صنعت نفت و تدوین نقشه راه پیشنهادی برای طرح و تصویب در شورای سیاستگذاری پژوهش های سرمایه انسانی برگزار شد، محمدامین دشتی زاده، معاون پژوهش و تحول اداری وزارت نفت گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، نیازهای پژوهشی و پروژه ای اداره های کل معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و مدیریت های توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی صنعت نفت، پس از شناسایی و احصا در کمیته های پژوهش منابع انسانی و بررسی و تأیید در کارگروه راهبردی پژوهش در قالب سبد پژوهش ها و پروژه های حوزه منابع انسانی صنعت نفت و نقشه راه پیشنهادی تنظیم شد.
وی افزود: امید است با اجرای مفاد آیین نامه یادشده، امکان ریشه یابی مسائل و چالش های حوزه منابع انسانی، تدوین راهبردها، برنامه ها، ساختارها، مقررات، دستورعمل ها و دیگر موارد مشابه و ایجاد، بهبود و توسعه نظام ها، روندها، فرایندها، زیرساخت ها، ابزارها و فناوری های حوزه منابع انسانی به صورت مشترک در سطح صنعت نفت یا اختصاصی در سطح شرکت های اصلی/ فرعی و ستاد وزارت نفت، همچنین تقویت و اشاعه فرهنگ پژوهش محوری، خلاقیت، نوآوری و ارزش آفرینی در صنعت نفت فراهم شود.
سمیه قضاوت، رئیس پژوهش ها و برنامه های راهبردی منابع انسانی وزارت نفت بیان کرد: بر اساس اولویت ها و ظرفیت های سازمانی از میان ۴۶ نیاز پژوهشی و پروژه ای حوزه منابع انسانی صنعت نفت که برخاسته از تکالیف و اسناد بالادستی، چالش ها و نیازهای ستاد وزارت، چهار شرکت اصلی و واحدهای مستقل وابسته به وزارت نفت و طرح های توسعه ای یا فرصت های پیش روی صنعت نفت درحوزه منابع انسانی بود، طی بررسی های کارشناسی در9 نشست اختصاصی و چهار نشست تخصصی کارگروه راهبردی پژوهش، ۱۴نیاز در قالب سبدی یکپارچه، هدفمند و اولویت دار با تعیین متولی و همکاران، سطح پژوهش (خرد یا کلان) و نحوه اجرا (درون سپاری، برون سپاری یا درون سپاری با همراهی مشاور) و زمان بندی، مورد بررسی و تأیید اعضای کارگروه راهبری قرار گرفت.
وی تصریح کرد: ازسال ۱۴۰۱ افزون بر شناسایی و احصای نیازهای پژوهشی و پروژه ای حوزه منابع انسانی با تعامل راهبردی و مؤثر با همکاران در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری و اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت، تسهیل گری های کلانی درباره هدفمندسازی، تسهیل و تسریع فرآیند تخصیص اعتبارات و منابع مالی و ایجاد ظرفیت ها و سازوکارهای جبران خدمات انجام و بسترسازهایی برای شناسایی و توانمندسازی نیروهای پژوهشی، مستندسازی دانش، درس آموخته ها و دستاوردهای پژوهشی و پروژه ای حوزه منابع انسانی فراهم شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آبادان از افزایش ظرفیت بارگیری بنزین پس از افزایش بازوهای بارگیری در انبار نفت این منطقه خبر داد.محمد بنی سعید گفت: ظرفیت بارگیری بنزین در انبار نفت آبادان از هر بازوی بارگیری حدود یک میلیون لیتر در روز است که با این مقدار افزایش، حجم بارگیری و توزیع این فرآورده نیز افزایش خواهد یافت.وی تصریح کرد: از مبدأ انبارهای نفت آبادان و ماهشهر افزون بر تأمین سوخت موردنیاز شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، بندر امام (ره)، شادگان، هندیجان، امیدیه، آغاجاری، اروندکنار و چوئبده سوخت مورد نیاز نیروگاه ها و استان های همجوار نیز تأمین می شود.منطقه آبادان دارای ۵۴ جایگاه عرضه بنزین و نفت گاز و ۲۰ جایگاه عرضه سی ان جی است که وظیفه سوخت رسانی به مردم را به عهده دارند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان گفت: میزان توزیع الکترونیکی گاز مایع در این استان به ۶۷ درصد رسید و روند اجرایی آن پیشرفت خوبی دارد.عبدالله گیتی منش در این باره افزود: توزیع الکترونیکی این فرآورده از ابتدای امسال در استان به طور جدی اجرا شد و اکنون ۶۷ درصد مشتریان آن پس از ثبت نام در سامانه ثبت درخواست فرآورده های نفتی (سدف) و طرح توزیع الکترونیکی، سوخت مورد نیاز خود را دریافت می کنند.وی با اشاره به الزام توزیع الکترونیکی گاز مایع بر اساس تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ تصریح کرد: در این طرح تأکید بر این است که مشخصات مصرف کنندگانی که از فرآورده های یارانه ای استفاده می کنند، ثبت شود.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان اظهار کرد: پیشرفت اجرای این طرح از فروردین امسال تاکنون قابل ملاحظه است و خوشبختانه با اطلاع رسانی های انجام شده، مردم نسبت به اینکه گاز مایع یک فرآورده یارانه ای است و برای دریافت آن باید از طریق «سدف» اقدام کنند، آگاه شده اند.گیتی منش با بیان اینکه مقدار مصرف فرآورده یادشده در نیمه دوم سال بیشتر می شود، اظهار امیدواری کرد که با همراهی و همکاری بخش های مختلف و مصرف کنندگان، مقدار توزیع الکترونیکی این فرآورده در نیمه دوم امسال باز هم افزایش یابد.
وی با بیان اینکه دولت به منظور تأمین رفاه عمومی و کمک به بخش تولید، گاز مایع را با یارانه قابل توجه عرضه می کند، تصریح کرد: یکی از اهداف اجرای طرح توزیع الکترونیکی فرآورده یادشده، سامان دهی آن و جلوگیری از قاچاق و سوء استفاده های احتمالی با توجه به قیمت آن است.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت تاکید کرد:
مشعل سومین نشست تدوین دستورعمل تاریخ شفاهی مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با حضور حسین شاملی مدیر این مرکز، نمایندگان اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های ایران، همچنین شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و انجمن تاریخ شفاهی ایران برگزار شد. در این نشست، دستورعمل تاریخ شفاهی تهیه شده از سوی مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت مورد بررسی قرار گرفت. آنچه می خوانید، گزارشی است از این نشست.
در سومین نشست تدوین دستورعمل تاریخ شفاهی مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت که 20 شهریور امسال برگزار شد، حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در خصوص دستورعمل تهیه شده از سوی این مرکز، برای تدوین تاریخ شفاهی توضیحاتی داد.
پیشنهاد تشکیل بانک سوژه،همکاری با دانشگاه های کشور، جلوگیری از موازی کاری، ضرورت اتحاد بین شرکت های نفتی، تعریف لوگوی یکسان، برگزاری منظم نشست های مشترک و... در این نشست مطرح شد.
حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در این نشست، از تاریخ شفاهی به عنوان یکی از راه های پژوهش نام برد و اظهار کرد: برای تدوین تاریخ شفاهی نباید تنها گذشته را جست وجو کرد. هم اکنون نیز موضوعات جذاب و مهمی در صنعت نفت برای پژوهشگران وجود دارد.
وی تصریح کرد: انواع قراردادهای نفتی، ساخت پالایشگاه، گازرسانی، توسعه میادین نفتی و... برخی از موضوعات جذاب برای پژوهشگران است که ثبت آن می تواند سندی برای آیندگان باشد.
مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با اشاره به انتشار چند مجموعه از خاطرات وزیران پیشین نفت ایران در قالب تاریخ شفاهی در این مدیریت گفت: تاکنون مجموعه هایی که در این مدیریت منتشر شده، بر محوریت «شخص» بوده؛ اما حرکت با محوریت «سوژه» هم قابل پیشنهاد است تا پژوهشگران به صورت همزمان چند دیدگاه را در کنار هم بررسی کنند. شاملی حضور نمایندگان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در این نشست را مهم ارزیابی و از این شرکت به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های ایران نام برد و افزود: بخش مهمی از تاریخ صنعت نفت ایران در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب رقم خورده و تاریخ نفت با این شرکت عجین شده است. وی با بیان اینکه ثبت تاریخ شفاهی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آغاز شده و تاکنون 300 ساعت گفت وگو ضبط شده است، اظهار امیدواری کرد، یک وحدت رویه در صنعت نفت برای ثبت، ضبط و انتشار تاریخ این صنعت شکل بگیرد.
علی ططری، عضو هیأت مدیره انجمن تاریخ شفاهی ایران و دانش آموخته تاریخ نیز در این نشست با اشاره به اینکه ایران کشوری است که حدود 3 هزار سال تاریخ مدون دارد، اظهار کرد: ایران بدون اغراق جزو پنج کشور نخست دنیا در زمینه تاریخی است.
وی با بیان اینکه ما در هر شرایط سیاسی وظیفه داریم تمدن و تاریخ به ارث مانده از پدرانمان را حفظ کنیم و آن را به نسل های آینده انتقال دهیم، تصریح کرد: انسان، تنها موجودی است که می تواند تجربیات خود را منتقل کند و فرهنگ به عنوان دستاورد معنوی بشر، مختص انسان است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود.
عضو انجمن تاریخ شفاهی ایران، یکی از ابزارهای انتقال تجربیات را «اسناد» بیان کرد و ادامه داد: در زیرمجموعه اسناد و منابع، تاریخ شفاهی قرار می گیرد که برخی معتقدند قدمت آن به پیش از پیدایش خط برمی گردد. ططری یکی از اتفاق های مثبت پس از پیروزی انقلاب اسلامی را تأسیس مراکز تاریخ شفاهی از جمله مرکز اسناد انقلاب اسلامی و مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران نام برد و گفت: این مراکز، تاکنون اقدام های مثبتی انجام داده اند؛ اما این اقدام ها می توانند گسترده و مفیدتر شوند. وی تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت را از دو بعد مثبت و منفی مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: اینکه صنعت نفت برای تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت دیر اقدام کرد، منفی است؛ اما اینکه می تواند از تجربیات سایر مراکز استفاده کند و آنها را مورد بررسی قرار دهد، مثبت است.
مدیر پیشین مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی، از تاریخ شفاهی به عنوان یک ابزار تمدنی یاد کرد و گفت: تاریخ شفاهی به زبان ساده، یک شیوه در تولید «سند» است و تاکنون چند بخشنامه در این زمینه از سوی دولتمردان صادر شده است.
ططری، نقش نفت را بر ارکان مختلف زندگی مردم غیرقابل انکار دانست و یادآور شد: آرزوی صنعت نفت از دهه 30 کمرنگ کردن نقش نفت و مشتقات آن در کشور بوده؛ اما نه تنها این اتفاق رخ نداده؛ بلکه این نقش پررنگ تر شده است.
وی بر ضرورت تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت در یک مرکز برای جلوگیری از موازی کاری تأکید کرد و با بیان اینکه با تجمیع تدوین تاریخ شفاهی در یک مرکز و ثبت یک لوگوی مشخص، کار هویت پیدا می کند، اظهار کرد: صنعت نفت، شرکت های زیادی دارد، بنابراین رمز موفقیت برای تدوین تاریخ شفاهی این صنعت، اتحاد است. مدیر پیشین مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی، تدوین دستورعمل و نظام نامه را نخستین گام برای انسجام در تدوین تاریخ شفاهی نام برد و گفت: طرح مسأله، هدف و پرسش سه رکن اصلی نظام نامه و دستورعمل تاریخ شفاهی است. تاریخ شفاهی، یکی از بخش های مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت است که با انجام گفت وگو، کسب اطلاعات تاریخی و آماده سازی و ارائه آن به علاقه مندان، نقش مؤثری در مسندسازی تاریخ این صنعت ایفا می کند. این بخش پس از فعال شدن از سال ۱۳۹۴ تاکنون اقدام به گفت وگو با پیشکسوتان و وزیران پیشین نفت این صنعت از جمله علی اکبر معین فر، سیدمحمد غرضی، سیدحسن سادات، حسن کتیبه و... کرده که پس از تدوین، از سوی وزارت نفت منتشر و در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
توضیح سند
مردنگی، سرپوش بزرگ بلورین که لاله ها و لامپ ها را زیر آن قرار می دهند تا از باد در امان بماند. در فضاهایی که چراغ روشنایی مورد استفاده قرار می گرفتند، با توجه به وزش باد و احتمال خاموش شدن چراغ، برای محافظت از آتش روشن چراغ، روی آن قرار می گرفت و با توجه به ابعاد چراغ ها، ابعاد آنها نیز متغیر بود و در انواع ساده و با تزیینات مختلف موجود است.
نمونه ای از این شیء در موزه نفت کرمان نگهداری می شود. باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمي این شهر است كه از سوی والي اين شهر در دوران زنديه ساخته شده و به عمارت «باغ آقا» معروف بوده است. اين عمارت سپس از سوي انگليس براي کنسولگری خريداري و پس از رفتن انگليسی ها، به ساختمان شركت نفت انگليس - ايران واگذار شد و تا زمان ملي شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقی ماند. باغ موزه كرمان، پس از ملي شدن نفت ابتدا در اختيار شركت ملي نفت و سپس شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي قرار گرفت. در باغ موزه نفت سوزهاي كرمان كه 12 اسفند 1399 افتتاح شد، مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراک پزي نفت سوز و... نگهداري می شود.
بخش نهم
پیشنهاد کردم ستادی در وزارت نفت تشکیل شود تا به همه مسائل رسیدگی کند. با تشکیل این ستاد قرار شد همه مدیران شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی مثل ایام جوانی در گذشته، اما این بار در ستاد وزارت نفت حضور یافته و در شرایط جنگ شیفت بدهند.
پیشنهادم مورد استقبال و موافقت قرار گرفت و ستاد آغاز به کار کرد. آنها هرگونه اتفاق و پیشامدی را که برای صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، کارکنان و... رخ می داد، به سرعت رسیدگی و در صورت لزوم مشورت و تصمیم گیری می کردند. همه تأسیسات، سازمان ها و تشکیلات نفت از تشکیل این ستاد آگاه و در صورت بروز هر رخداد یا مشاهده هر موضوعی، مراتب را اطلاع می دادند. در واقع، این ستاد جانشین هیأت مدیره شرکت ها بود و علاوه بر این، باید به همه گزارش ها به سرعت رسیدگی کرده، جواب می داد و اقدام می کرد.
با توقف فعالیت پالایشگاه آبادان، پیشنهادی برای راه اندازی پالایشگاه های جایگزین مطرح نبوده است. طراحی و ساخت یک پالایشگاه جدید معمولا چند سال طول می کشد. در واقع، آنچه انجام شد، پرداختن به افزایش ظرفیت دیگر پالایشگاه ها بود.پالایشگاه های آبادان و کرمانشاه از دوران استقرار انگلیسی ها در ایران تأسیس شده بودند. در آن زمان، پالایشگاه های تهران، تبریز و شیراز را نیز داشتیم. تأسیسات کوچکی هم در جزیره لاوان برای پالایش نفت داشتیم. آخرین مراحل راه اندازی و افتتاح پالایشگاه اصفهان مربوط به اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد سال 1359 (چند ماه قبل از آغاز جنگ) بود که رئیس جمهور وقت آمد و آنجا را افتتاح کرد.
زمانی که پالایشگاه آبادان متوقف شد، پالایشگاه اصفهان بعد از پالایشگاه آبادان، بزرگ ترین پالایشگاه ایران به شمار می آمد. پالایشگاه اصفهان در ایام جنگ، کاری بزرگ شبیه به شاهکار انجام داد، یعنی در روزهای جنگ، ظرفیت تولید 200 هزار بشکه در روز را به روزانه 280هزار بشکه رساند که برای ما در آن دوران خیلی مغتنم بود و این ظرفیت را مدتی بعد با پشتکار و ابتکارات فراوان، حتی به بیش از 300 هزار بشکه در روز نیز رساند.
اما مهم ترین پالایشگاه ایران که در ایام جنگ متوقف شد، همان پالایشگاه آبادان بود که از ظرفیت تولید زیادی (600 هزار بشکه در روز) برخوردار بود؛ البته در همه پالایشگاهها ابتکاراتی به کار رفت که ظرفیت ها افزایش یابد.
اما آنچه مهم است یادآوری کنم، فداکاری و جانفشانی کسانی است که صادقانه و با صمیمیت در آن شرایط سخت و خطرناک کار کرده و سوخت مردم و جبهه ها را تأمین کردند؛ البته فداکاری دوستان خطوط لوله، بویژه فداکاری کارکنان تلمبه خانه ها و البته جانفشانی، ایثار و ازجان گذشتگی عزیزانی که در تولید و صادرات نفت خام نیز تلاش می کردند، برشمردنی است.
در دوران جنگ، به دلیل شرایط جنگی و احتمال سوءاستفاده دشمن از حماسه این فداکاران و جانفشانان، آن گونه که شایسته بود، به ستودن فداکاری هایشان پرداخته نشد. از این رو، در این خاطرات، با احساس دین و وظیفه، تا آنجا که بتوانم، در رثای این عزیزان و بزرگواران گفته و می گویم؛ باشد که در تاریخ ثبت شود و بماند.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
حکمت های رضوی
امام رضا(ع) فرموده اند: إجعَلُوا لاَنفُسِکُم حَظًّا مِنَ الدُّنیا، بِاعِطائِها مَا تَشتَهی مِنَ الحَلالِ و ما لَم یَنَلِ المُرُّوةُ و لا سَرفَ فیهِ، وَاستَعینوُا بِذلِکَ عَلی اُمُورِ الدّینِ: برای خودتان بهره ای از دنیا قرار دهید، به اینکه خواسته های دل را از حلال برآورده سازید تا حدی که مروت را از بین نبرد و اسراف در آن نباشد. به این وسیله در کارهای دین، کمک بجویید. (فقه الرضا علیه السلام، ص ۳۳۷)
دنیا، تجارت خانه اولیای خداست. در تجارت خانه باید سود برد. سود این تجارت آن است که از دنیا و مال و امکانات دنیوی بهره بگیریم و آخرت خویش را آباد کنیم. به این صورت، دنیا را به آخرت و مادیات را به معنویات تبدیل کرده ایم.
در سخنی از امام علی(ع) آمده است:
مال و فرزندان، کشت دنیایند و عمل صالح، کِشت آخرت است و گاهی خداوند، هر دو را برای برخی جمع می کند.این همان دعای قرآنی است که حسنه دنیا و حسنه آخرت را از خدا می طلبیم. پس هم باید از دنیا بهره گرفت، در حدی که مروت از بین نرود و به اسراف و گناه کشیده نشود، هم باید به فکر خانه آخرت بود و هم با عمل صالح آن را آباد کرد.
سرکوب کردن امیال نفسانی و ترک دنیا در آموزه های دینی نیست؛ بلکه استفاده صحیح از دنیا و دنیا را وسیله آبادی دین و آخرت قرار دادن، توصیه پیشوایان دینی است.
امام کاظم(ع) فرموده است:
بکوشید که زمان شما چهار قسمت باشد: ساعتی برای مناجات با خدا، ساعتی برای امور زندگی و تأمین معاش، ساعتی برای معاشرت با برادران خوب و مطمئن و ساعتی هم برای لذت حلال.
آغاز امامت حضرت ولی عصر
9 ربیع الاول، مصادف است با آغاز امامت حضرت مهدی(عج)، امام بزرگ و امید مستضعفان جهان. او خواهد آمد و جهان را از عدل و داد پر خواهد کرد، همانگونه که از ظلم و جور، پر شده است. ولایت امام زمان(عج) به عنوان سرپرستی و حاکمیت وی بر افراد جامعه است و این ولایت، رکن و اساس دین و همچنین کلید گشایشگر و راهنمای انسان مسلمان در همه ابعاد دین است.
در کتاب شریف «مکیال المکارم» به 80 مورد از وظایف منتظران اشاره فرموده شده است. در این مجال به طور اختصار به برخی از آنها اشاره می کنیم.
دعا برای امام زمان(عج) و خودمان تا به معرفت حضرتش نائل شویم؛ موضوعی که ائمه هدی علیهم السلام همواره بر آن تاکید داشته اند. امام صادق(ع) دعایی به «زراره» تعلیم کردند و فرمودند: «... اگر زمان غیبت را درک کردی، چنین دعا کن: اللهم عرفنی نفسک فإنک إن لم تعرفنی نفسک لم أعرف نبیک. اللهم عرفنی رسولک فإنک إن لم تعرفنی رسولک لم أعرف حجتک. اللهم عرفنی حجتک فإنک إن لم تعرفنی حجتک ضللت عن دینی» (منتخب الاثر ـ آیت الله صافی گلپایگانی حدیث یک، ص 501 ـ به نقل از غیبت نعمانی، کافی، کمال الدین)، همچنین دعاهای دیگری که در کتب ادعیه و زیارات به آن اشاره شده، بخصوص دعای معروف «اللهم کن لولیک الحجه ابن الحسن ...» که بحمدالله در بین جامعه شیعه بسیار معروف و مشهور است.
بدیهی است که یک عاشق دلباخته امام و یک منتظر واقعی، باید بداند که محبوبش از چه صفاتی برخوردار است و چه سیره و روشی را در زندگی و سایر شئون آن دارد. در این خصوص، مطالعه آیات و روایات فراوانی که در ارتباط با وجود مقدس حضرت بقیه الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف بیان شده، بسیار سودمند است.
امامی که واجب الاطاعه و حجت خدا بر تمامی اهل زمین است، نامش محترم و یادش بسیار گرامی است. او پیشوای همه و چشم بینای خدا در بین مخلوقات اوست. روزیِ اهل زمین به یمن وجود اوست و هر کس که به مرتبه ای از مراتب کمال می رسد از پرتو عنایات حضرت حق است که از مسیر امامت به ما رسیده است.
مرحوم سیدعبدالکریم کفاش، هفته ای یک مرتبه به محضر آن حضرت مشرف می شد. او در ری در جوار حضرت عبدالعظیم حسنی می زیست. در یکی از تشرفاتش، حضرت از او می پرسند: سیدعبدالکریم! اگر ما را نبینی، چه خواهد شد؟ پاسخ می دهد: آقا حتما می میرم. حضرت در پاسخ فرمودند: اگر چنین نبودی، ما را نمی دیدی. (مشعل هدایت ج 2، ص 129 ـ مبحث امکان تشرف ـ از استاد حاج شیخ حسین گنجی)
طبیعی است که هر کس به چیزی علاقه مند باشد، درصدد تبلیغ و ترویج آن برآمده و آن را به دیگران معرفی خواهد کرد، چه رسد به اینکه وجود مقدس خاتم الاوصیا عجل الله تعالی فرجه الشریف باشد.
امام صادق(ع) فرموده اند: «بخشی از ویژگی های ائمه علیهم السلام عبارت از تقوی، پاکدامنی، خیرخواهی و صبر در انتظار فرج است.» (منتخب الاثر، آیت الله صافی، ص 498، به نقل از بحارالانوار) در بسیاری از احادیث درباره انتظار فرج بیان شده که هرگاه یکی از منتظران حضرت به رحمت الهی رفت، چنان است که در میان سپاه امام یا در میان چادر (خیمه) حضرت به شهادت رسیده است. در بعضی روایات تعبیر شده که چنین شخصی، مثل کسی است که با رسول خدا(ص) در برابر کفر جهاد کرده باشد.
اظهار علاقه وافر برای ملاقات با آن حضرت، ذکر فضایل و مناقب آن حضرت و شرکت در مجالس امام شناسی، صدقه برای سلامتی امام زمان(عج) و همچنین بجا آوردن حج و عمره و زیارت مشاهد مشرفه به نیابت از امام. اعمالی که به نیابت از امام زمان(عج) بجا آورده می شود، در واقع هدیه ای از جانب عاشقان و شیفتگان به ایشان است. استغاثه به وجود مقدس امام(عج) که در بعضی روایات از آن بزرگوار به «غیاث المضطر المستکین» تعبیر شده، یکی دیگر از وظایف شیعیان در عصر غیبت است.
توسل بر اهل بیت(ع) سیره دائمی بزرگان، صلحا و علما شیعه بوده و حتی ائمه هدی علیهم السلام نیز به وجود مقدس ایشان توسل می جسته اند.مرحوم عاملی در روایتی نقل می کنند، هنگامی که حضرت زهرا سلام الله علیها بین دیوار و در مجروح شدند، به دنبال علی(ع) بودند و ناله «یا ابن الحسن» سرمی دادند و به وجود مقدس امام عصر حضرت حجه بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف استغاثه جستند.
براساس پاره ای از روایات، تجدید بیعت بعد از هر نماز واجب یا در هر جمعه مستحب است.(مکیال المکارم و منتخب الاثر) و در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده که «هر کس بعد از نماز صبح و بعد از نماز ظهر بگوید: «اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم، نمی میرد مگر آنکه حضرت را ببیند و بشناسد.»(بحارالانوار، ج 86، ص 77، باب 39)
کسی که منتظر واقعی است، باید از آنچه که امام زمانش کراهت و تنفر دارد، اجتناب کرده و هر عملی را که در تقرب او موثر است، به خاطر رضای محبوب و ارتباط روحی با او انجام دهد. مرحوم شیخ طوسی (متوفی 460 هـ ق) در «تجریدالاعتقاد» می نویسد: «وجوده لطف و عدمه منا»، یعنی وجود حضرت لطف و عنایت بر ماست و غیبت ایشان به خاطر اعمال و رفتار بد ماست .
گفتم که روی خوبت از من چرا نهان است
گفتا تو خود حجابی ورنه رخم عیان است
گفتم که از که پرسم جانا نشان کویت
گفتا نشان چه پرسی آن کوی، بی نشان است
علی(ع) فرموده اند: «زمین خالی از حجت خدا نیست، لکن خداوند متعال، خلقش را از اینکه حجت را بشناسند، نابینا و محروم می کند و این به خاطر ظلمی است که بر خودشان روا داشته اند.»(بحارالانوار، ج51، ص113)»
ظلم و جور با بصیرت سنخیت ندارد و کسی که در کلاس گناه و معصیت به سر می برد، هم سنخ با اولیای خدا نیست. از این رو دیده اش از شناخت حضرت نابیناست.»(مشعل هدایت، ج2، ص126، مقاله امکان تشرف)
حضرت مهدی(عج) در توقیعی چنین می فرمایند: «فما یحبسنا عنهم إلا ما یتصل بنا مما نکرهه و لانوثره منهم» یعنی محبوس نکرده ما را از دوستان، مگر خبرهای ناگواری که همواره از ناحیه آنان به ما می رسد که ناخوشایند است، درحالی که ما آن کارها را از ایشان نخواستیم.(احتجاج طبرسی، ج2، ص322)
دوستی با دوستان حضرت باعث تقرب و جلب خشنودی ایشان است. همچنین ادخال سرور مؤمنین و محبان اهل بیت علیهم السلام و همچنین رفع حوایج آنان نیز از وظایف منتظران عصر ظهور شمرده شده؛ چراکه آن حضرت همانند اجداد طاهرینش باب الحوایج هستند. قرآن کریم در وصف یاران حضرت ختمی مرتبت می فرماید: «محمد رسول الله والذین معه اشداء علی الکفار رحماء بینهم» یعنی محمد رسول خدا(ص) و کسانی که با او هستند، علیه کفار بسیار خشن،اما با یکدیگر بسیار مهربانند. و همچنین امر خدای حکیم که می فرماید: «کونوا مع الصادقین»، یعنی همواره با افراد راستگو همنشین باشید.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
ما باید ... به این مسأله «اتحاد بین مسلمین» فکر کنیم؛ امروز دشمن درست نقطه مقابل این را می خواهد. یک بذر فاسد سلول سرطانی را در این منطقه به وجود آوردند به نام رژیم صهیونیستی که اینجا پایگاه غرب دشمن اسلام باشد؛ ... دارند کاری می کنند که این وجود مضر، این سلول سرطانی رشد یافته، از عنوان «دشمنی» خارج بشود و بیشتر بین کشورهای منطقه اختلاف بیندازد. همه جا دارند تصرف می کنند. این عادی سازی ها، یکی از بزرگ ترین خیانت هایی است که به اسلام و مسلمین دارد می شود؛ ایجاد افتراق، ایجاد اختلاف. دشمن این جور است دیگر؛ دشمن دائم مشغول است. ما باید از روز ولادت، این جور استفاده ای بکنیم: لَقَد کانَ لَکُم فی رَسولِ اللَهِ اُسوَةٌ حَسَنَة؛... و لذاست که ما در جمهوری اسلامی این روز را روز عید قرار دادیم، روز وحدت قرار دادیم؛ یعنی از 12 ربیع الاول که روایت اهل سنت برای ولادت پیغمبر است تا 17 ربیع الاول که روایت شیعه است، بین این دو را ما یک هفته جشنی قرار دادیم و اسمش را هم گذاشتیم «هفته ی وحدت.»
22/ 07/1401
گفت وگو با کاپیتان کشتی که ذوق و قریحه شاعری دارد
مشعل سعید نظرزاده، از کاپیتان های کشتی در حوزه کشتی های نفتکش است که سال ها در شرکت ملی نفتکش، شرکت حفاری شمال وشرکت نفت خزرخدمت کرده است؛ هرچند او سال ها در حوزه دریانوردی فعالیت داشته؛ اما ادبیات و شعر نیز ازعلایق او به شمار می رود و تا امروز اشعار متعددی سروده و به نگارش درآورده است. کاپیتان نظرزاده معتقد است، یکی از دلایلی که سبب شد ذوق شاعری در او زنده شود، مرگ همسرش و غم دوری از اوست.
رشته تحصیلی ام دریانوردی است و در دانشگاه دریانوردی چابهار تحصیل کرده ام. سال هاست که به عنوان ناخدای کشتی روی نفتکش ها کارمی کنم. 10 سال ابتدایی کارم در شرکت ملی نفتکش بودم. از سال 1383 به شرکت حفاری شمال پیوستم و پس از آن در شرکت نفت خزرمشغول به کار شدم و تا امروز که نزدیک به 20 سال است، در شمال کشور کار می کنم.
درباره فعالیتم درحوزه شعر باید بگویم که از همان کودکی ذوق کوچکی به شعر، شاعری و ادبیات داشتم، اما نتوانستم این ذوق را دنبال کنم. بعد از آن نیز وارد عرصه دریانوردی شدم. به دلیل مسؤولیت سنگینی که کار این حوزه دارد، در زمینه شعر فعالیت نمی کردم. تا اینکه طی چند سال گذشته ناگهان دوباره طبع شعر و شاعری من برگشت.
درواقع این موضوع به هفت سال پیش که همسرخود را به دلیل ابتلا به سرطان از دست دادم، باز می گردد. طی دوران بیماری همسرم، تلاش کردیم او را نجات دهیم؛ اما متاسفانه تلاش ها به نتیجه ای نرسید وهمسرم درسال 1394 آسمانی شد.
از آن زمان و در فقدان همسرم همه تلاش خود را معطوف به رشد و تربیت سه فرزندم کردم. درگذشت همسرم، شرایطی را از نظر روحی برای من فراهم کرد تا طبع شعر در من دوباره شکوفا شود. اولین شعری که سرودم، مربوط می شود به همسرم که نام «درد ایام فراق» را برآن گذاشته ام.
دوستانم درمجموعه ای که مشغول به کار هستم، ازمن خواستند تا درباره عاشورا و بعد از آن درباره اسرا هم شعر بگویم.
فکر می کنم یکی از مهم ترین دلایلی که دوباره شور و شوق شعر در من زنده شد، درگذشت همسرم و دوری از او بود. طی هفت سال گذشته نتوانسته ام فردی را جای او ببینم. ما یک ازدواج عاشقانه داشتیم. هرچند در زندگی سختی های بسیاری را تحمل کردیم، اما واقعا همدیگر را دوست داشتیم. آخرین حرفی که همسرم به من زد، این بود که «سعید تو را خیلی دوست دارم» بعد به کما رفت و پس از چند روز درگذشت. من همچنان عاشق همسرم هستم و با سرودن شعر، غم دوری او در من زنده می شود.
در دوره دبیرستان علاقه بسیاری به ادبیات داشتم، این درحالی است که رشته تحصیلی ام در آن مقطع، مکانیک بود؛ اما علاقه بسیاری به تاریخ وادبیات داشتم. به یاد دارم آن دوره که مشغول تحصیل در هنرستان بودم، جنگ تحمیلی نیز درجریان بود و درست زمانی که ایران توانست بستان را پس بگیرد، شعری در این زمینه گفتم و بعد از آن به جبهه و بعد به دانشگاه دریانوردی چابهار رفتم. در دانشگاه، تمام دروس انگلیسی بود و استادان آن نیز ایرانی نبودند. به همین دلیل برای اینکه بتوانم به این درس های سخت برسم، نتوانستم مطالعه درحوزه ادبیات را دنبال کنم. در دوران دریانوردی نیز فرصت مطالعه نداشتم. درست است که دریا ساکت است (البته نه همیشه) اما فکر و ذهنمان روی کشتی خیلی ساکت و آرام نیست، بخصوص برای ما ایرانی ها که خانواده بسیاراهمیت دارد و دوری از آنها برایمان بسیار سخت است.
تاکنون 24 سروده داشته ام ودر تلاشم که آنها را ویرایش کنم. همچنین قصد دارم درشهرمحل سکونت خود (ساری) با کمک استادانم درحوزه ادبیات، شب شعری هم برگزارکنم تا فرصتی برای معرفی اشعارم ایجاد شود و هم اینکه بتوانم با صلاحدید صاحبنظران این حوزه، ایرادهایم را متوجه شوم و آنها را رفع کنم. شخصا علاقه زیادی به غزل دارم و اشعارحافظ، پروین اعتصامی و اشعار حماسی ادبیات ایران را می خوانم.
شعر، غلیان احساسات درونی فرد است و این احساس می تواند به همنوع، یک موضوع اجتماعی یا حتی یک شئ مربوط شود. زمان و مکان هم نمی شناسد و به طور ناگهانی به ذهن می آید. به عنوان مثال شعری که درباره اسیران کربلا سروده ام در مسیر تهران- ساری بود. زمانی که این شعر به ذهنم رسید، خودکار همراهم نبود. به همین دلیل یک خودکارخریدم و شروع به نوشتن آن کردم.
دوست دارم شرایطی فراهم شود که بتوانم اشعار خود را منتشر کنم؛ اما پیش از هرچیز باید در این زمینه بیشترکارکنم. برخی اشعارم را برای یکی از گروه های تلگرامی فعال در حوزه ادبیات و شعر و شاعری ارسال کردم. صاحبنظرانی که در این گروه حضور دارند، اشعارم را خواندند و ایرادهایی هم به آنها گرفتند که سعی کردم آنها را برطرف کنم. معتقدم اگرچه سال هاست در زمینه شعر و شاعری فعالیت می کنم، اما باز هم تازه کارم.
سرمربی جدید باشگاه فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری ایران تاکید کرد:
تیم فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری، یکی از تیم های معتبر در سوپرلیگ فوتسال کشور است که با سال ها حضور در این سوپرلیگ، توانسته است مقام های مختلفی را به دست آورد. حالا این تیم در آستانه شروع سوپرلیگ فوتسال بانوان، سرمربی جدید خود را معرفی کرده است.
فاطمه شریف، بازیکن و مربی سابق تیم ملی فوتسال جوانان و بزرگسالان، همچنین مدرس رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیاست که فعالیت درتیم های نصر فردیس و هیات فوتبال خراسان و سیاه جامگان مشهد در لیگ برتر و پیروزی کامیاران در لیگ یک کشور را در کارنامه دارد. وی در گفت وگو با «مشعل» با بیان اینکه تیم فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری یکی از پرافتخارترین باشگاه های فوتسال است، افزود: همکاری با این تیم برای من بهتر و جذاب تراست و دوست داشتم کارکردن دراین فضای جدید را تجربه کنم.
سرمربی جدید باشگاه فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری ایران درباره چگونگی پیوستن به تیم بانوان شرکت ملی حفاری گفت: سرپرست این تیم پیشنهادهایی داشت و مذاکراتی هم در این زمینه صورت گرفت، البته همزمان با تیم فوتسال بانوان پیکان هم مذاکراتی داشتم که در نهایت تشخیص دادم با تیم فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری که یکی از پرافتخارترین باشگاه های فوتسال بانوان است، همکاری کنم.وی توضیح داد: دورانی که بازیکن بودم، یک سال در تیم وحدت خوزستان و یک سال هم درتیم فوتسال بانوان پالایشگاه آبادان بازی کردم، پدرم در استخدام نیروی هوایی بود و زمان جنگ هم درشهرستان امیدیه زندگی می کردیم؛ از این رو با استان خوزستان بیگانه نیستم و همه این مسائل سبب شد تا همکاری با این تیم را بپذیرم؛ امیدوارم اتفاقات خوبی را در این تیم برای بانوان فوتسالیست رقم بزنم.
سرمربی جدید باشگاه فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری گفت: تیم فوتسال شرکت ملی حفاری در بخش بانوان، یکی از باسابقه ترین و پرافتخارترین تیم های فوتسال بانوان به شمار می رود و تاکنون چهار بار عنوان قهرمانی سوپرلیگ فوتسال بانوان را به دست آورده، اما در چند سال گذشته شاید به دلیل محدودیت بودجه ای، نسبت به سایر رقبا عقب افتاده و نتوانسته است روی سکو قرار بگیرد؛ به همین دلیل هدف در فصل جدید سوپر لیگ فوتسال بانوان این است که با استفاده از نیروهای بومی خوزستان جوان هایی را انتخاب کنیم تا در سال های آتی نیز حرفی برای گفتن در فوتسال بانوان داشته باشیم. شریف ادامه داد: باید کارهای زیرساختی در حوزه فوتسال بانوان انجام شود تا جوان 20 تا 22 ساله ای که انتخاب و آموزش داده می شود، بتواند تا چند سال برای این باشگاه بازی کند و هر سال پیشرفتی چشمگیر داشته باشد. وی افزود: برنامه و هدف این است که با استفاده از نیروهای بومی باتجربه که سال ها برای این تیم زحمت کشیده اند، در کنار نیروهای جوان کم تجربه، شرایط را برای رشد تیم فراهم کنیم تا برنامه های زیرساختی مورد نظر تیم انجام شود، ضمن آنکه در این فصل کسب عنوان در سوپر لیگ بسیارمهم است، اما مهم تر از آن ایجاد برنامه های زیرساختی و افزایش تجربه برای بازیکنان جوان است.
فاطمه شریف با بیان اینکه برای شروع سوپرلیگ فوتسال بانوان دو تاریخ (چهاردهم یا بیست و یکم مهرماه) اعلام شده است، گفت: یکی از مهم ترین مشکلاتی که قبل از شروع فصل جدید با آن روبه رو هستیم، تمرینات آمادگی تیم است که تنها چند روزاست آغاز شده؛ درحالی که تیم های پالایش آبادان وسایپا بیش از دوهفته است تمرینات خود را شروع کرده اند. وی تاکید کرد: زمان کمی برای آمادگی حضور در سوپرلیگ داریم، اما تمام تلاش خود را می کنیم تا در همین مدت کوتاه، تیم را به هماهنگی و انسجام لازم برسانیم؛ البته امیدوارم در زمان اندک باقی مانده نیز بازی های دوستانه برگزار کنیم تا تیم فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری، آمادگی کامل برای حضور در مسابقات سوپرلیگ فوتسال را داشته باشد.
شریف درپاسخ به این پرسش که مهم ترین معضل فوتسال بانوان که باید مورد توجه قرار بگیرد، چیست؟ گفت: فکرمی کنم بزرگ ترین معضلی که فوتسال بانوان با آن روبه روست، موضوع پشتوانه سازی باشد. در واقع فوتسال بانوان، یک نسل طلایی داشت که همچنان همان نسل طلایی دهه 60 حرف اول را در تیم ها می زند و این مساله مهم ترین چالش برای فوتسال بانوان است، زیرا سن بازیکنان خوب این رشته بالا رفته است؛ از این رو باشگاه ها باید سیاست خود را تغییر دهند و تنها به فکر کسب مقام نباشند و مربیان هم به دنبال پشتوانه سازی برای تیم خود باشند.
شریف با اشاره به وجود استعدادهای بالقوه دراستان خوزستان ادامه داد: در شرایط کنونی اگر بازیکنان متولد دهه 60 فوتسال بانوان کنار بروند، تیم ملی فوتسال ایران با چالش های بسیاری مواجه خواهد شد، زیرا به بازیکنان جوان به اندازه کافی میدان داده نشده و تجربه لازم را برای حضور در تیم ملی فوتسال بانوان و جنگیدن در برابر رقیبان اصلی (ژاپن، چین و یا ویتنام) ندارند؛ به همین دلیل باشگاه و مربیان باید دست به دست هم دهند تا استعدادهای جوان شکوفا شوند.وی ادامه داد: خوشبختانه در تیم ملی فوتسال بانوان، فروزان سلیمانی، سرمربی تیم ملی فوتسال بانوان ایران این قدم را برداشته و جوانانی را به تیم ملی دعوت کرده که تا امروز تجربه حضور در تیم ملی را نداشته اند و امیدوارم با فضا دادن بیشتر به این جوان ها، فاصله ای که بین نسل ها به وجود آمده است، پر شود.این مربی فوتسال گفت: استان خوزستان را می توان سرآمد پیدایش استعدادهای بالقوه درحوزه فوتبال و فوتسال دانست. متاسفانه مشکلی که در زمینه استعدادیابی در کشور وجود دارد این است که چرخه آن به درستی طی نمی شود، باشگاه ها صرفا استعدادها را کشف می کنند؛ درحالی که کشف استعداد، اولین مرحله است و مرحله بعد و مهم تر از آن، پرورش این استعدادها و فضا دادن به آنهاست که متاسفانه در باشگاه ها به این مساله توجه نمی شود. وی توضیح داد: اگر رده های پایه باشگاه های بانوان مانند باشگاه های آقایان فعال شود، در سال های آینده می تواند به نفع باشگاه باشد؛ به این معنا که محصول همان باشگاه بعد از آموزش لازم در سطح حرفه ای با مبلغ پایین تری به باشگاه ملحق و به بازیکنی تبدیل می شود که پرورش یافته باشگاه موردنظر است.
این فوتسالیست سابق افزود: اگر در باشگاه فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری، رده سنی زیر 15 سال و زیر 19 سال را فعال کنیم، همین بازیکنان می توانند در سال های آینده جایگزین و سبب کاهش هزینه برای باشگاه شوند؛ از این رو درتلاش هستیم تا در زمینه استعدادیابی قدم هایی را در این باشگاه برداریم، زیرا داشتن یک تیم جوانان چندان هزینه بر نیست و می تواند کمکی به باشگاه باشد.
فاطمه شریف در پایان درباره اعضای تیم فوتسال بانوان شرکت ملی حفاری گفت: با توجه به اینکه تیم هنوز بسته نشده است و درحال مذاکره با بازیکنان دیگر هستیم، هنوز نمی توانم به طور قطعی بگویم چند درصد از تیم را بازیکنان بومی تشکیل می دهند، اما حضور بازیکنان خوزستانی سحر پاپی، فاطمه پاپی، سارا افرازی، عصمت داوودی، زینب میررضایی در تیم قطعی شده است.
سه تیم فوتبال نفت و گازگچساران، نفت مسجد سلیمان و پارس جنوبی جم با حضور در لیگ آزادگان برای صعود به لیگ برتر فوتبال ایران تلاش می کنند.
لیگ آزادگان یا لیگ دسته یک فوتبال ایران درحالی از هفته اول شهریور ماه کار خود را آغاز کرد که سه تیم نفتی در جدول این لیگ برای رقابت خود را آماده می کردند. تیم های فوتبال نفت مسجد سلیمان، نفت و گاز گچساران و تیم پارس جنوبی، تیم های نفتی هستند که در لیست 18 تیم حاضر در لیگ دسته یک فوتبال قرار گرفته و برای صعود و ماندگاری در این لیگ تلاش می کنند.
با گذشت سه هفته از آغاز لیگ دست یک فوتبال ایران (لیگ آزادگان) این سه تیم نفتی حاضر در لیگ و نتایجی را که تا امروز به دست آورده اند، بررسی می کنیم.
شاید بتوان یکی از پرحاشیه ترین تیم های نفتی این فصل از لیگ آزادگان را تیم نفت مسجد سلیمان دانست؛ تیمی که از لیگ برتر فوتبال ایران به دلیل آنکه نتوانست در جدول در جایگاه مناسبی قرار بگیرد، به لیگ دسته یک سقوط کرد؛ البته این تیم که در حال حاضر مربیگری آن را ابراهیم اشکش به عهده دارد، از همان ابتدای شروع فصل تاکید کرده بود که آمده است تا دوباره به لیگ برتر فوتبال ایران صعود کند و با تمام توان خود به میدان برود. ابراهیم اشکش تمام تلاش خود را کرد تا با جذب بازیکنان جدید در آغاز لیگ دسته یک، با دست پر به میدان رفته تا شانس بیشتری برای بازگشت دوباره به لیگ برتر داشته باشد. این تیم در اولین دیدار خود در هفته اول لیگ دسته یک به مصاف تیم فوتبال فجر سپاسی شیراز رفت و نتیجه بازی را یک بر صفر به نفع خود به پایان رساند و اولین برد خود در جام آزادگان را رقم زد. این تیم هفته دوم لیگ آزادگان دربرابر تیم فوتبال شهرداری آستارا قرار گرفته و در نهایت این دو تیم بازی را بدون گل با تساوی صفر بر صفر به پایان رساندند. همچنین سومین بازی تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان در این فصل دربرابر تیم فوتبال آریو اسلامشهر بود که نتیجه بازی 2 بر یک به نفع تیم آریو اسلامشهر به پایان رسید. با توجه به برد، باخت و تساوی این تیم در سه بازی گذشته، تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان در حال حاضر در رده هشتم جدول لیگ آزادگان قرار گرفته است. تیم نفت مسجدسلیمان در بیست ودومین دوره رقابت های لیگ برتر فوتبال باشگاه های کشور با ایستادن درمکان شانزدهم جدول رده بندی به پیکارهای دسته اول سقوط کرد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران دیگر تیم نفتی حاضر در این دوره از رقابت های لیگ دسته یک فوتبال کشور به شمار می رود که توانست با مربیگری داریوش یزدی تنها 2 هفته مانده به پایان فصل لیگ دسته دو فوتبال با اقتدار به لیگ آزادگان صعود کند. هرچند داریوش یزدی و هدایت خوب او سبب شد تا این تیم بتواند صعودی مقتدرانه داشته، اما در نهایت باشگاه نفت و گاز گچساران تصمیم گرفت با پیروز قربانی به عنوان سرمربی تیم، پا به میدان رقابت های لیگ دسته یک بگذارد. قربانی از همان ابتدای حضور در لیگ تاکید کرده بود که برای حفظ تیم در لیگ آزادگان تمام تلاش خود را می کند و این مهم ترین هدف تیم به شمار می رود. تیم نفت و گاز گچساران با شروع فصل جدید لیگ آزادگان توانسته است نتایج قابل قبولی را به دست آورد. این تیم از سه بازی که پشت سرگذاشته 2 برد و یک مساوی داشته و در حال حاضر در رده پنجم جدول لیگ آزادگان قرار دارد. شاگردان قربانی در اولین بازی خود در لیگ دسته یک فوتبال کشور به مصاف تیم فوتبال خوشه طلایی رفته و توانستند این تیم را یک بر صفر پشت سربگذارند. همچنین تیم نفت و گاز گچساران در دومین دیدار خود در برابر تیم فوتبال مس کرمان قرار گرفته و دومین برد خود را با نتیجه 2 بر یک رقم زد. این تیم هفته سوم بازی های لیگ دسته یک فوتبال کشور مقابل تیم فوتبال دریا بابل قرار گرفت که هر دو تیم به نتیجه صفر بر صفر زمین را ترک کردند.
سومین تیم فوتبال نفتی حاضر در لیگ آزادگان که توانسته تا امروز بازی های درخشانی از خود نشان دهد و به یکی از امیدهای صعود به لیگ برتر تبدیل شود، تیم فوتبال پارس جنوبی جم است. امیدرضا روانخواه، مربیگری این تیم فوتبال را به عهده دارد، سرمربی که او را یکی از جوان ترین سرمربی لیگ های فوتبال کشور می دانند. این سرمربی جوان موفق شده تیم خود را در سه هفته اول جام آزادگان با قدرت پیش ببرد و نتیجه تلاش او سه برد در سه هفته اول مسابقات بوده است. تیم فوتبال پارس جنوبی جم در حال حاضر در رده سوم جدول لیگ دسته یک قرار دارد. پارس جنوبی جم در اولین دیدار خود در لیگ آزادگان مقابل خیبر خرم آباد قرار گرفت و اولین بازی خود را با نتیجه یک بر صفر به نفع خود به پایان رساند. دومین بازی پارس جنوبی جم یک بازی پرگل در برابر تیم فوتبال خلیج فارس ماهشهر بود که این بازی را نیز 3 بر یک با پیروزی به پایان رساند. همچنین این تیم توانست در سومین بازی خود یک بر صفر از سد تیم فوتبال شهرداری آستارا بگذرد.
تکواندوکاران زاگرس جنوبی فارس 80 درصد ترکیب تیم ملی ایران را در مسابقات بازی های آسیایی۲۰۲۲ چین تشکیل دادند. از سوی بیژن مقانلو، سرمربی تیم ملی ایران، پنج نفر اعزامی به رقابت های آسیایی هانگژو چین اعلام شدند که بر این اساس مهدی حاجی موسایی در وزن ۵۸- کیلوگرم، متین رضایی در وزن ۶۸- کیلوگرم، مهران برخورداری در وزن ۸۰- کیلوگرم و آرین سلیمی در وزن ۸۰+ کیلوگرم، چهار مبارزه کار تیم لیگ برتری نفت و گاز زاگرس جنوبی فارس به همراه علیرضا حسین پور در وزن ۶۳- کیلوگرم، نفرات اعزامی تیم ملی به این رقابت ها خواهند بود.
مسابقات تکواندو نوزدهمین دوره بازی های آسیایی هانگژو چین طی روزهای دوم تا هشتم مهرماه ۱۴۰۲ برگزار می شود.
باشگاه ملی حفاری ایران برای شرکت درسومین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های کشور اعلام آمادگی کرد.
طبق اعلام سازمان لیگ سومین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های کشور در مهرسال جاری آغاز خواهد شد. برهمین اساس باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری ایران آمادگی خود را برای شرکت در این رویداد اعلام کرد.
سیدسالار محمدنیا، مدیرعامل این باشگاه طی نامه ای به رئیس فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام از ورود رسمی این تیم به سومین دوره لیگ پاورلیفتینگ خبر داد.
باشگاه ملی حفاری ایران قهرمانی در اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ و قهرمانی در جام باشگاه های پاورلیفتینگ جهان در سال 2021 را در کارنامه دارد.
سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان می گوید: در تعطیلی لیگ، روی بحث روحی روانی تیمش کار کرده اند تا بازیکنان در شرایط بهتری قرار بگیرند.
عبدالله ویسی درباره آخرین وضعیت این تیم در اردوی تهران اظهارکرد: باتوجه به تعطیلی لیگ، اردوی نسبتا خوبی در تهران برگزارکردیم، هرچند گلرهای اصلی مان را در این اردو نداشتیم، اما موفق شدیم بازی های تدارکاتی خوبی انجام دهیم.
وی گفت: متاسفانه بازی با گل گهر به تعویق افتاد و در ادامه رقابت ها یعنی چهارم مهرماه، باید با ملوان دیدار کنیم. امیدوارم بتوانیم یک بازی خوب مقابل تماشاگرانمان به نمایش بگذاریم و سه امتیاز این بازی خانگی را کسب کنیم و شرایطمان درجدول بهتر شود.
سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان گفت: شرایط کلی تیم خوب است و در این مدت توانسته ایم از نظر روانی روی بازیکنان کار کنیم تا در شرایط بهتری قرارگیرند. هر روز تمرین می کنیم و مسائل حاشیه ای نمی تواند ما را تحت تاثیر قرار دهد؛ امیدوارم با یک تیم آماده برابر ملوان قرار بگیریم و به برد برسیم..
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات