مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز که میزبان اصلی  برگزاری هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست بود، در آئین افتتاحیه این رویداد بین المللی به ارائه گزارش مبسوطی در حوزه پتروشیمی پرداخت.

150 میلیارد دلار سرمایه گذاری در افق برنامه هشتم

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست افزایش ۲۰ برابری مهمانان خارجی این نمایشگاه را به این معنا خواند که تهدیدها و تحریم های اقتصادی در این صنعت جایی ندارند و افزود: صنعت ارزش آفرین، اشتغال زا و ارزآور پتروشیمی حرکت جهنده و تحولی خود را آغاز کرده است.شاهمیرزایی  با اعلام اینکه ظرفیت نصب شده کنونی صنعت پتروشیمی ایران به بالای ۹۲ میلیون تن درسال رسیده است و روزانه معادل یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه خوراک در مجتمع های پتروشیمی مصرف می شود، گفت: چشم انداز ما برای آینده صنعت پتروشیمی بسیار خیره کننده و جذاب است و برنامه های توسعه ای هفتم توسعه پارسال آماده شد و برنامه هشتم توسعه نیز هم اکنون نهایی شده و آماده است. وی از ۱۵۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران در افق پایان برنامه هشتم توسعه خبر داد و تصریح کرد: این فرصت ها بخش های مختلف صنعت از بالادست تا میان دست و پایین دست را شامل می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: این شرکت با کمک هلدینگ ها و انجمن های پتروشیمی بر آن است که با رویکرد دولت سیزدهم و با اتخاذ سیاست های ابلاغی وزیر نفت به تکمیل زنجیره ارزش دست یابد. همچنین تا پایان دولت سیزدهم در تولید کاتالیست های صنعت خودکفا می شویم و بر اساس برنامه ریزی انجام شده همه کالا و تجهیزات این صنعت نیز بومی سازی خواهد شد.

وی به امضای تفاهم نامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران در سال گذشته اشاره کرد و گفت: بر اساس این تفاهم نامه، شرکت های پتروشیمی فروش اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس کالا را برای واحدهای پایین دست آغاز کردند، به طوری که در پنج ماه اخیر ۲۸ هزار میلیارد تومان فروش اعتباری انجام شده است که اگر این واحدها می خواستند تسهیلات در این زمینه دریافت کنند بسیار زمانبر بود.

شاهمیرزایی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی، صنعتی سبز است و ۳۵ درصد فضای صنعتی پتروشیمی را فضای سبز تشکیل می دهد. انتظار داریم دیگر دستگاه ها از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت صمت و... در این راه ما را یاری کنند تا طرح های پتروشیمی با سرعت بالاتری نهایی شوند.

سهم ۲۸ درصدی صنعت پتروشیمی ایران در بازار منطقه 

شاهمیرزایی همچنین در نشست خبری خود که با حضور رسانه ها در حاشیه نمایشگاه هفدهم ایران پلاست، برگزار شد، تاکید کرد: با توجه به سیاست های دولت سیزدهم تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی دیگر شعار نیست و به عنوان راهبردی تخلف ناپذیر یک تکلیف، برنامه و وظیفه است که همکارانم با همه توان بر تحقق آن متمرکز شده اند.

وی به توسعه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: برنامه فعالیت در پتروشیمی های فراسرزمینی به جد پیگیری می شود و موفقیت های خوبی در این باره ثبت شده است. با گسترش روابط با کشورهای همسایه و همسو، دیگر کشورها خواستار تأمین کاتالیست ها و تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز از ایران شده اند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران خاموشی مشعل ها در پتروشیمی ها و مدیریت کربن را از جمله برنامه های زیست محیطی که در دستور کار است، عنوان و اظهار کرد: بیش از نیمی از فضای صنعت پتروشیمی به فضای سبز اختصاص داده شده است و پساب ها در مجتمع های پتروشیمی بازیافت و به عنوان آب صنعتی در واحدها استفاده می شود.

شاهمیرزایی درباره جایگاه صنعت پتروشیمی در منطقه و جهان اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایران ۲۸ درصد ظرفیت پتروشیمی منطقه و ۲.۷ درصد ظرفیت پتروشیمی جهانی را به خود اختصاص داده است.

وی با بیان اینکه سال گذشته صنعت پتروشیمی ایران بالغ بر ۱۶ میلیارد دلار محصول پتروشیمی را به بازارهای جهانی صادر کرده است، افزود: محصولات عرضه شده به بازارهای جهانی مازاد بر نیاز داخل است، چراکه اولویت صنعت پتروشیمی تأمین نیاز داخلی به منظور تکمیل زنجیره ارزش است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: سال گذشته موفق شدیم 55/14 میلیارد دلار ارز به سامانه نیما عرضه کنیم، همچنین 5/1 میلیارد دلار نیز به تأمین کالا و تجهیزاتی که در داخل کشور قادر به تولید آن نبودیم، اختصاص داده شد.

فضای ارعاب تحریم علیه ایران دیگر خریدار ندارد

معاون وزیر نفت با بیان اینکه بازدید سفرا از نمایشگاه ایران پلاست حاکی از این است که ایجاد فضای ارعاب تحریم علیه ایران دیگر خریداری ندارد، گفت: دو کشور ایران و عربستان از ظرفیت های بالایی در بخش پتروشیمی و نفت برخوردارند و انتظار توسعه روابط دو کشور را داریم، زیرا هر دو کشور از قدرت های منطقه هستند و ما نیز یاد گرفتیم دوستانه در کنار یکدیگر باشیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره مذاکرات انجام شده با سفرای عربستان و ژاپن اظهار کرد: سیاست دولت سیزدهم ،توسعه دیپلماسی با کشورهای هم پیمان، به ویژه کشورهای اسلامی، دوست و همسایه است. از این رو پیمان های منطقه ای که در این دولت منعقد شده است، می تواند به سرعت در بازارسازی صنعت پتروشیمی ایران مورد استفاده قرار گیرد، ضمن اینکه به تشویق سرمایه گذارانی می پردازد که تمایل به حضور در ایران دارند.

شاهمیرزایی با اشاره به حضور 20سفیر در آیین افتتاح هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست گفت: سفرای مختلفی از کشورهای مختلف ازجمله سفیر عربستان در این نمایشگاه حضور یافتند و از غرفه های مختلف دیدن کردند. سفیر عربستان از غرفه های این نمایشگاه دیدن کرد و از نزدیک  در جریان تحولات صنعت پتروشیمی قرار گرفت ضمن اینکه مذاکرات خوبی میان ایران و طرف عربستانی انجام شد که نتایج آن به زودی مشخص می شود.

وی همچنین به بازدیدهایی که تعدادی از سفرای اروپایی نیز از نمایشگاه ایران پلاست داشتند، اشاره کرد و افزود: محور مذاکرات انجام شده مبنی بر زمینه سازی صادرات محصولات پتروشیمی ایران به این کشورها، تبادل خدمات فنی و مهندسی و صدور کاتالیست ایرانی بوده است.

شاهمیرزایی درباره همکاری صنعت پتروشیمی ایران با روس ها نیز گفت: ما اعلام کرده ایم سیاست ما این است که برای هر کشوری که بخواهد برای صنعت پتروشیمی ایران سرمایه بیاورد، فرش قرمز پهن کرده ایم؛ چه عربستانی ها، چینی ها، اروپایی ها یا روس ها باشند. در شرایط کنونی نیز نشان دادیم می توانیم با کمک یکدیگر مشکلات هم را رفع کنیم.

وی ادامه داد: ما هم گیرنده خدمات هستیم، هم صادرکننده آن، فعالان صنعت شیمیایی روس نیز تمایل به همکاری با ایران دارند.

افزایش تولید پلیمر به 19 میلیون تن

شاهمیرزایی با بیان اینکه امکان دارد امسال صادرات محصولات پتروشیمی به دلیل اولویت عرضه اعتباری محصولات به بنگاه های داخلی کاهش یابد، تصریح کرد: بنابراین درست است که از نظر آماری صادرات محصولات پتروشیمی امسال افزایشی نخواهد بود، اما اثر عرضه اعتباری محصولات در تولید صنایع تکمیلی و صادرات آنها نمایان می شود. وی در زمینه ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی و ظرفیت تولید پلیمر تا پایان دولت سیزدهم اظهار کرد: ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی هم اکنون سالانه ۹۲ میلیون تن و تولید واقعی ۷۲ میلیون تن است.

شاهمیرزایی با بیان اینکه هم اکنون نزدیک به ۸.۸ میلیون تن انواع پلیمر در کشور تولید می شود، اظهار کرد: بر اساس برنامه هفتم توسعه قرار است ظرفیت تولید پلیمر به ۱۹ میلیون تن افزایش یابد که تمام این ظرفیت از سوی بخش خصوصی اجرا خواهد شد.

وی افزود: بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان دولت سیزدهم، ظرفیت تولید پلیمر به ۱۱ میلیون تن می رسد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره پتروشیمی میانکاله نیز اظهار کرد: مجوزی که از ابتدا برای این مجتمع صادر شده بود، با عنوانی غیر از میانکاله بوده است. سازمان محیط زیست باید فرآیندهای مربوط به احداث مجتمع را صادر کند و ما به عنوان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ملزم هستیم در صورتی که دیگر مجوزها را دریافت کنند، تسهیلات لازم را به این مجتمع ها ارائه کنیم.

رویداد ایران پلاست به عنوان یک آوردگاه معتبر بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محصولات پتروشیمی در داخل و خارج از کشور جایگاه خود را تثبیت کرده است .این نمایشگاه تبدیل به محلی برای تبادل دیدگاه و ارائه آخرین دستاوردهای شرکت ها و ارتباط با فناوران و متخصصان داخلی و خارجی است و همزمان فرصتی مناسب برای آشنایی و ارتباط نخبگان و دانشجویان را فراهم می کند.