پایان دوره تولید آسان نفت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه صنعت نفت پیشران اقتصاد کشور است، در بیان ویژگی های این صنعت به تولیدی، اقتصادی و علمی بودن آن اشاره کرد و با علمی و انحصاری خواندن آن یادآور شد: مهم ترین فناوری های جهان مربوط به صنعت نفت است، زیرا دوره تولید آسان نفت به پایان رسیده است.
محسن خجسته مهر گفت: این بیانگر عزم شرکت ملی نفت ایران برای رشد تولید در کشور است که می تواند منشا تحولی دیگر در این مقطع زمانی باشد که برخاسته از سیاست های دقیق و دوست دولت سیزدهم است.
وی تاکید کرد: هدف ما این است که به سرمایه گذاری نگاه منطقی داشته باشیم و شرایط سرمایه گذاری را جذاب کنیم و در این زمینه برای فعالان صنعت بیمه می توان در آغاز فرصت های خطرپذیر را در اختیار نگذاشت.
۵۰ میلیارد دلار پروژه افزایش تولید
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به نیاز سرمایه گذاری ایران تا افق 1408 به معرفی طرح های جاری و آتی این شرکت پرداخت و خطاب به فعالان بیمه ای حاضر در نشست گفت: حدود ۵۰ میلیارد دلار پروژه برای افزایش تولید نفت و گاز در کشور در حال اجراست و ۳۳ میلیارد دلار پروژه نیز در آینده اجرا خواهد شد که قصد داریم تمام نیاز سرمایه گذاری را از داخل تامین کنیم، از این رو به حضور شما نیاز داریم.
او با اشاره به اینکه از فرصت سرمایه گذاری در 100 میدان نفت و گاز در هفته های آینده رونمایی خواهد شد، گفت: در این پروژه ها از حضور شما فعالان صنعت بیمه استقبال می کنیم.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با برشمردن طرح های جاری شرکت ملی نفت ایران برای افزایش تولید نفت و گاز با مجموع سرمایه گذاری 22 میلیارد دلار در بخش گاز به طرح هایی همچون توسعه فاز 11 پارس جنوبی، تکمیل چاه های باقی مانده فازهای 13،14 و 22-24، حفاری 35 حلقه چاه infill پارس جنوبی، توسعه فاز اول میدان کیش، میدان بلال، فرزاد ب و همچنین ایستگاه های فشارافزایی پارس جنوبی اشاره کرد و در بخش خشکی نیز با نیاز سرمایه ای 20 میلیارد دلاری، مواردی همچون توسعه میدان های سفید زاخور، هالگان، مدار، توس، دی، آغار2، پازن و ارم را معرفی کرد.
دهقان همچنین با اشاره به طرح های در دست اجرا برای افزایش تولید نفت که با حدود 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری در دست اجراست، آنها را شامل توسعه میدان آزادگان جنوبی، توسعه میدان های سپهر و جفیر، تکمیل و نگهداشت و افزایش تولید نفت (33 طرح)، توسعه میدان یادآوران، توسعه میدان کوپال،سهراب، پارسی و پرنج، شادگان، چنگوله و... دانست.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در ادامه طرح های آینده برای افزایش تولید گاز را مشتمل بر مواردی همچون سلمان، گلشن، لاوان، پارس شمالی و در بخش افزایش تولید نفت هفت طرح توسعه میدان های نفتی با سرمایه گذاری 18 میلیارد دلاری شامل توسعه یکپارچه میدان آزادگان، توسعه میدان اروند، دارخوین، منصوری، آب تیمور، دهلران و سوسنگرد معرفی کرد.
دهقان، سبد قراردادی را تنها منحصر به نوع قرارداد IPC
(Iran Petroleum Contracts) ندانست و گفت: قراردادهای مشارکتی گذشته از جمله EPCF ، EPDF، BOO، BOT، بیع متقابل در سبد قراردادهای شرکت ملی نفت ایران قرار دارد. با این حال او گفت: قراردادهای نوع IPC به نظر می رسد نتیجه داده و تاکنون 10 قرارداد از این نوع تنفیذ شده و هشت قرارداد دیگر در حال مذاکره برای قرارداد در آینده است.
دهقان در ادامه با تشریح جزییات قرارداد مشارکتی IPC برای فعالان صنعت بیمه حاضر در این نشست، گفت: در این نوع قرارداد منافع هر دو طرف قرارداد همسو بوده و هر بشکه نفت تولیدی به معنای درآمد بیشتر است.
او به فعالان صنعت بیمه گفت: اگر اعلام آمادگی کنید، این فرایند را با هم طی می کنیم.
نقشه راه مناسب
فریدون کردزنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران نیز در نشست هم اندیشی شرکت ملی نفت ایران با شرکت های بیمه ای گفت: رشد و توسعه اقتصادی هر کشور مستلزم سرمایه گذاری هدف دار و مدیریت مطلوب پروژه هاست که صنعت نفت به عنوان بازوی مهم اقتصادی کشور، نیازمند تامین مالی مناسب و بهینه است.
کردزنگنه با اشاره به اینکه سرمایه گذاری خارجی به دلیل تحریم در این صنعت محدود شده است، افزود: با هدف تامین سرمایه تعاملات مناسب با سایر بازارهای فعال و نظام های پولی و مالی فراهم شده است.
او با اشاره به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر بهره گیری از منابع خدادادی کشور در جهت توسعه متوازن، عدالت محوری و فقرزدایی گفت: نخستین نشست شرکت ملی نفت ایران با فعالان بازار پولی و شبکه بانکی کشور بهمن۱۴۰۰ با حضور فعالان این عرصه برگزار و مذاکرات در سطوح کارشناسی و مدیریتی بین شرکت ملی نفت ایران و بانک ها برای تأمین مالی بانک های داخلی در طرح های نفتی کشور آغاز شد که ماحصل آن این بود که برای تشکیل شرکت دشت آزادگان اروند با مشارکت هشت بانک و دو شرکت اکتشاف و تولید ایرانی با هدف توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان تفاهم نامه ای امضا شد.
طبق اعلام او، این شرکت با سرمایه گذاری هفت میلیارد دلاری ایجاد شده و قرارداد آن تا یک ماه آینده امضا می شود.
مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران افزود: همسو با سیاست های مدیریت شرکت ملی نفت ایران به منظور نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از ظرفیت فعالان نظام مالی کشور در دستور کار است و با توجه به تجربه موفق همکاری با نظام مالی کشور در اجرای طرح های نفتی ایران، استفاده از توانمندی های صنعت بیمه کشور در تأمین مالی و اجرای طرح های بالادستی در دستور کار قرار گرفته است.
کردزنگنه در این زمینه اعلام کرد: شرکت ملی نفت ایران قصد دارد با معرفی طرح های سرمایه پذیر و مشارکت شرکت های بیمه تأمین مالی طرح های صنعت نفت را اجرا کند و امید است به نقشه راه مناسبی برسد.
IPC موفق ترین قرارداد
امیر مقیسه، معاون مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران هم در نشست بررسی طرح ایجاد کنسرسیومی از شرکت های بیمه ای و اکتشاف و تولید صاحب صلاحیت ایرانی، ضمن معرفی مدل های قراردادی صنعت نفت برای مشارکت سرمایه گذاران گفت: قراردادهای نوع IPC در بخش بالادستی صنعت نفت با استقبال زیادی همراه شده و می توان آن را موفق ترین نوع قرارداد دانست.
او با اشاره به روند تحول و تغییر قراردادهای صنعت نفت افزود: انواع مختلف قرارداد از جمله بیع متقابل برای سرمایه گذاری وجود دارد که بخش قابل توجه قراردادهای نفت و گاز از جمله توسعه پارس جنوبی محصول این نوع قرارداد است و در مجموع 37 میلیارد دلار از این نوع قرارداد به امضا رسیده است.
معاون مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران در ادامه به طرح ریزی قرارداد IPC در ایران به منظور جذابیت بیشتر برای سرمایه گذاران که از سال 96 تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است، آن را تجربه ای موفق خواند که فرایند بلوغ خود را طی می کند.
مقیسه با اشاره به اینکه این دسته از قراردادها بحث توسعه، تولید، مهندسی و فناوری را مورد توجه قرار داده، زیرا عایدی تولید برای سرمایه گذار نیز وجود خواهد داشت و رابطه برد- برد در آن مدنظر است، افزود: عایدی سرمایه گذار به عملکرد آن بستگی دارد؛ در این قرارداد سقف وجود ندارد و سرمایه گذار از هر طریق بتواند تولید بیشتری داشته باشد، از عایدی آن سهیم خواهد بود.به گفته او، در این مدل قراردادی بازپرداخت سرمایه گذاری از محل عایدی همان میدان خواهد بود و به بودجه جاری دولت وابستگی ندارد، ضمن آنکه ریسکی هم متوجه سرمایه گذار نیست. براساس هماهنگی بین سرمایه گذار و شرکت ملی نفت ایران، مسیر اجرای قرارداد با هدف رسیدن به تولید سریع تر و بیشتر قابل تغییر است. سرمایه گذار و شرکت ملی نفت در سود و زیان اجرای پروژه شریک هستند و دو طرف هر سال در قالب یک کارگروه مشترک و برنامه ای 5 ساله طرح را اجرا خواهند کرد.