دریافت گواهینامه صنعت سبز

رئیس مرکز انتقال نفت ابهر دریافت گواهینامه صنعت سبز استان از سوی مرکز انتقال نفت ابهر را از جمله دستاوردهای این مرکز می خواند و می گوید:  انتخاب این مرکز بر اساس یک رشته اصول و شاخص های علمی صورت می گیرد که خوشبختانه مرکز انتقال نفت ابهر حائز کسب این شاخص ها بوده است. این مرکز در بین دیگر مراکز انتقال شرکت خطوط لوله و مخابرات شمال غرب، از بهترین فضای سبز منطقه برخوردار و سعی کرده است با استفاده از مدیریت مصرف آب، در زمینه صیانت از محیط زیست گام های موثری را بردارد. از میان 20 هکتار مساحت متعلق به مرکز انتقال ابهر، حدود 8 هکتار آن به فضای سبز اختصاص داده شده است که در مقایسه با سایر مراکز شرایط مطلوبی دارد.

ایمن سازی خط لوله خرم دره و ابهر

وی می افزاید: سالیان متمادی است که قسمتی از خط لوله 14 اینچ از داخل شهرهای ابهر و خرم دره، همچنین بخش هایی از شهر شریف آباد عبور می کند که بعدها با وجود گسترش شهرها و همجواری خط لوله با خانه های احداث شده، مخاطرات فراوانی را به دنبال داشت و لازم بود برای رفع این معضل راهکاری هوشمندانه به کار برده شود، ضمن آنکه ایمنی و امنیت طول مسیر خط لوله نیز برایمان در اولویت بود. بر این اساس با وجود نامه نگاری های متعدد، سرانجام خط لوله ایمن سازی شد و دیگر ارگان های ذی نفع نیز در این امر با ما همراهی لازم را به عمل آوردند. اسلب هایی ساخته شد و در مسیر خطوط لوله قرار گرفت و روی آن با آسفالت پوشانده شد تا مزاحم عبور و مرور مردم نباشد. هم اکنون یک کیلومتر از خط لوله در مسیر خرم دره و ابهر ایمن سازی شده و با توجه به اینکه هزینه این پروژه بالاست، قرار است به صورت مرحله ای ایمن سازی این مسیر خط لوله انجام شود. همچنین پروژه سیستم پایش و کنترل محوطه صنعتی به وسیله دوربین های مداربسته هم به دلیل هزینه های بالای آن با وقفه روبه رو بود که خوشبختانه بودجه مورد نیاز این پروژه نیز تامین شد و اجرای آن در دستور کار قرار گرفت. تجهیز محوطه دور فنس به سیستم های کنترلی به لحاظ مسائل امنیتی و حفاظتی حائز اهمیت است که تا یک ماه آتی کل محوطه به سیستم های دوربین مداربسته مجهز خواهد شد.

ضرورت شرایط مناسب برای جذب و نگهداشت نیروی انسانی

رئیس مرکز انتقال نفت ابهر به کمبود نیروی انسانی در این مرکز اشاره و جذب و نگهداشت نیروی انسانی نخبه و کارآمد برای صنعت نفت را از الزامات و اصول بی بدیل می خواند و می گوید: این موضوع را باید به عنوان یک حقیقت در نظر داشته باشیم؛ برای ایجاد شرایط و امکانات مناسب به منظور نگهداری نیروی انسانی آن هم در مناطق عملیاتی باید هوشمندانه عمل کرد. یکی از چالش های عمده مرکز انتقال نفت ابهر تعدد درخواست کارکنان غیربومی برای انتقال است. شرایط و امکانات حداقلی موجب شده است ماندگاری کارکنان نیز کاهش یابد و این موضوع به شدت در روند کاری، انگیزه و میزان بهره وری آنها تاثیرگذار است.حقانی در توضیح بیشتر این مطلب می افزاید: اکنون با توجه به شرایط اقتصادی لازم است مدیران به پیاده سازی راهکارهای لازم برای برون رفت از این چالش، اهتمامی ویژه داشته باشند.وی ادامه می دهد: مراکز انتقال نفت در تقسیم بندی های صنعت نفت به عنوان مراکزعملیاتی شناخته می شود و این خود نشان از حساسیت بالای کار و فعالیت در این مراکز است، اما متاسفانه توجه چندانی به برخورداری و دسترسی آسان تر کارکنان به امکانات تفریحی و فرهنگی نشده و از اولویت های آخر به حساب می آید.

انگیزه؛ حلقه مفقوده در صنعت نفت

فرآیند انتقال نفت و فرآورده های آن با مانیتورهای پیش روی اپراتور آن در نگاه اول شاید کاری پیچیده و چندان سختی به نظر نیاید، اما این گونه نیست و تمام هوش و حواس پنجگانه باید متمرکز عمل کنند تا این فرایند به ظاهر ساده، بدون هیچ گونه افت فشار یا درجه و سرعت  در شرایطی ایمن و پایدار انجام شود.

علی اکبر صالحیان، مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر که سال 82 از طریق آزمون استخدامی جذب شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شده و 10 سال از عمر خود را در مناطق مرزی و میادین مشترک نفت و گاز در خانگیران، دهلران و چشمه خوش فعالیت کرده، در خصوص حوزه کاری خود توضیحاتی داده است که خالی از لطف نیست.

صالحیان که دانش آموخته رشته برق از دانشگاه آزاد ابهر است، در سال 92 به ابهر مهاجرت می کند و در این مرکز انتقال نفت مشغول به فعالیت می شود. از او درباره سختی ها و چالش های کار در مرکز انتقال نفت ابهر می پرسم که در ابتدای اظهارات خود از کمبود نیروی انسانی سخن می گوید و اینکه این مسئله باعث شده تا سختی و فشار کار مضاعفی بر دوش کارکنان احساس شود. 

مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر می گوید: با وجود افزایش حجم کار در مرکز انتقال نفت ابهر، اما به نسبت نیروی انسانی کافی وجود ندارد و چه بسا کمتر هم شده است. سابق در هر شیفت کاری، پنج نفر فعالیت می کردند، حال آنکه این تعداد به سه نفر کاهش پیدا کرده است. حساسیت کار در مرکز انتقال ابهر بسیار بالاست و آن هم به دلیل اینکه قسمتی از خط لوله 14 اینچ از داخل مناطق مسکونی عبور کرده است و به این خاطر با ریسک کاری بالایی روبه روست، زیرا اگر حادثه ای رخ دهد، قطعا تلفات انسانی پرشماری را به همراه خواهد داشت.  صالحیان اضافه می کند: فارغ از مسائل و مشکلات اقتصادی، مسائلی وجود دارد که ارتباطی با شرایط حال حاضر اقتصادی جامعه ندارد، اما اگر حل وفصل شود، قطعا در بالا بردن روحیه کاری کارکنان تاثیرگذار خواهد بود و این گرهی است که تنها به دست مدیران بالادستی گشوده می شود. فعالیت ما در مرکز انتقال به صورت (نوبتکار) شیفتی تعریف شده است؛ ماهیت کار مناطق عملیاتی اینگونه است و گریزی هم از آن نیست. اما در این میان، سقف 80 ساعت اضافه کار هم مزید بر علت شده و هر زمانی که این مسئله را از مدیران بالادستی جویا می شویم، عنوان می کنند که چون به صورت شیفتی کار می کنیم، امکان دریافت 120 ساعت اضافه کار وجود ندارد.حقوق کارکنان با توجه به تورم حال حاضر جامعه،خیلی پاسخگوی نیازهای روزمره زندگی نیست و این موضوع عامل مهمی است که به انگیزه کاری و کارآیی کارکنان  لطمه می زند.

امکانات کم بهداشتی–درمانی و هزینه های سرسام آور

وی همچنین بر ضرورت ارائه خدمات مطلوب در حوزه بهداشت و درمان به شاغلان و خانواده هایشان تاکید و عنوان می کند: مراکز بهداشتی و درمانی ابهر هم داستانی دارند و آن اینکه امکانات کم و محدود مراکز درمانی این شهر سبب شده تا ناگزیر باشیم برای انجام امور درمانی به شهرهای اطراف مراجعه کنیم؛ در این صورت، بیمه هزینه درمان ما متقبل نمی شود و باید با هزینه شخصی خود به نیازهای درمانی و بهداشتی مان اقدام کنیم. هزینه های درمانی سرسام آور است، به ویژه هزینه های دندانپزشکی که متاسفانه بیمه هم زیر بار آن نمی رود؛ باید برای آن چاره ای اندیشیده شود. افزون بر این، صعوبت و فرسودگی در صنعت نفت و گاز و فعالیت با دستگاه هایی که با ریسک و سختی های غیرقابل توصیف روبه روست، بسیار بالا و این مسئله نیازمند آن است که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به عنوان متولی تامین سلامت کارکنان تدابیری بیندیشند تا دسترسی به مراکز درمانی و بهداشتی به سهولت انجام و نیازهای درمانی مراجعان پاسخ داده شود. مسئول عملیات مرکز انتقال نفت ابهر معتقد است: به این اصل باور و یقین دارم که اثرات و نتایج کار و فعالیت در وهله نخست باید در جامعه نمود داشته باشد و به نوعی تمامی آحاد جامعه از آن منتفع شوند. از سوی دیگر نیازهای مالی و خانوادگی فرد هم باید در ارجحیت باشد، چون در این صورت است که انگیزه های کاری بالاتر رفته و می توان نتایج آن را به کل جامعه تعمیم داد.  لازمه انجام هر کسب وکار، فعالیتی پویا و زنده نگهداشت افراد است. بخشی از اهدافی که قرار است از طریق شغل و حرفه به آن دست پیدا کرد بار اهمیت آن، در لابه لای هزینه ها و مخارج زندگی گم می شود و افراد را به سمت یکنواختی ممتد سوق می دهد و دست آخر آنکه کار و فعالیت به یک روال عادی و تکراری مبدل شده و انگیزه ای برای دستیابی به پیشرفت و ارتقای شغلی حاصل نمی شود.امیدواریم در آینده نزدیک شاهد اتفاقات خوشایند در حوزه نیروی انسانی باشیم.

حقانی رئیس مرکز انتقال نفت ابهر و صالحیان، مسئول عملیات این مرکز انتقال نفت به عنوان جزئی از کل تلاش کردند تا از زبان همکاران خود سخن بگویند و در عین اشاره به اهمیت کاری که در این مرکز انتقال نفت انجام می شود، بازتاب دهنده مسائل و مشکلات نیز باشند، به آن امید که در جهت رفع آنها گامی برداشته و اقدام بایسته انجام شود.شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالغرب به واسطه برخورداری از سرمایه انسانی متخصص، ظرفیت ها و قابلیت های پرشماری دارد که نباید از آن غافل بود. در حقیقت تخصص بدون انگیزه کاری راهگشا نیست و به واقع ایجاد عوامل انگیزشی و رفع دغدغه های کارکنان، به ویژه کارکنان عملیاتی از آن حیث که محور توسعه و پیشرفت صنعت نفت قلمداد می شوند، حائز اهمیت است. هرچند به واسطه رویکرد مثبت و سازنده ای که از سال 1400 به بعد به طور جدی در حوزه منابع انسانی وزارت نفت دنبال شده است، مادامی که در مسیر تقویت انگیزه و کارآیی نیروی انسانی تعریف و تصمیم گیری شود، اثربخشی لازم را به همراه خواهد داشت و امیدواریم مسائل اساسی پیش روی منابع انسانی صنعت نفت هرچه سریع تر منتج به نتایج قابل قبولی شود.