گلدمن ساکس پیش بینی کرد
نفت 107 دلاری در سال 2024
بانک گلدمن ساکس پیش بینی کرد تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت عربستان و روسیه می تواند قیمت هر بشکه نفت خام شاخص برنت دریای شمال را در سال 2024 میلادی به 107 دلار برساند. بر اساس برآورد این بانک آمریکایی، قیمت نفت خام شاخص برنت در دسامبر امسال به 86 دلار به ازای هر بشکه و در پایان سال 2024 میلادی به 93 دلار هر بشکه می رسد.
تحلیلگران بانک آمریکایی گلدمن ساکس در گزارشی اعلام کردند با توجه به تداوم کاهش عرضه اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) تا پایان سال 2024 میلادی سناریویی افزایشی را در نظر گرفته اند و عربستان تنها به تدریج تولید خود را افزایش می دهد. گلدمن ساکس در این سناریو اعلام کرد نفت خام شاخص برنت دریای شمال احتمال می رود در دسامبر سال آینده میلادی به بشکه ای 107 دلار برسد.
نفت از 100 دلار فراتر می رود؟
یوسف الشماری، مدیرعامل و رئیس تحقیقات نفت در مؤسسه سی مارکیتس گفت: کاهش های داوطلبانه احتمال می رود بیشتر از سمت کشورهای عضو اوپک باشد، اما با توجه به واکنش افزایشی بازارها شاید شاهد چنین شرایطی نباشیم.وی افزود: بسیاری از تحلیلگران از جمله بنده، نفت برنت ۱۰۰ دلاری را تحقق پذیر می دانیم، به ویژه اگر شاهد توقف افزایش نرخ بهره ازسوی بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا در سپتامبر 2023 باشیم.در همین حال، اسامه رضوی، تحلیلگر حوزه انرژی و اقتصاددان مؤسسه «پرایمری ویژن»، معتقد است قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال می تواند به طور موقت به 100 دلار هر بشکه برسد، اما قیمت در این محدوده باقی نمی ماند.
وی افزود: بسیار مهم است که توجه داشته باشیم چنین تحولی به دلیل دستکاری در پویایی عرضه و تقاضاست رخ می دهد و به افزایش تقاضای واقعی ارتباطی ندارد. پیرو سینگاری، تحلیلگر مستقل بازارهای کلان ضمن ابراز خوش بینی درباره بازارهای جهانی نفت خام تأکید کرد ایالات متحده آمریکا در وضع مخاطره آمیزی از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام قرار دارد. ذخیره سازی های نفت خام به پایین ترین سطح خود در چهار دهه گذشته رسیده است و دولت ایالات متحده آمریکا را با مانور محدودی در فروش آنها برای تثبیت قیمت نفت باقی می گذارد؛ افزون بر این، چشم انداز کشورهای تحت تحریم مانند ونزوئلا و ایران از نظر تغییر چشم انداز جهانی نفت خام نسبتا راکد است. تنش های ژئوپلیتیک میان این کشورها و ایالات متحده آمریکا همچنان مانع از هرگونه تغییر اساسی در پویایی کوتاه مدت بازار جهانی نفت می شود.
اقتصاد اروپا در آستانه رکود احتمالی
با توجه به این شرایط سینگری گفت: آشکارا می توان گفت عملی ترین راه برای جلوگیری از افزایش قیمت نفت به 100 دلار برای هر بشکه، ایجاد رکود اقتصادی ازسوی اقتصادهای پیشرفته است.
در حالی که به نظر می رسد اروپا در آستانه یک رکود اقتصادی احتمالی است، ایالات متحده آمریکا تاکنون انعطاف پذیری خیره کننده ای از خود نشان داده است، این انعطاف پذیری ممکن است به افزایش بیشتر قیمت ها نیاز داشته باشد تا به عنوان تعادلی در برابر افزایش قیمت نفت عمل کند.
تصمیم اخیر روسیه و عربستان برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت تا پایان سال 2023 میلادی ضربه تازه ای به جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده است، زیرا ادامه کاهش عرضه، قیمت های نفت را افزایش می دهد و وی را در ۱۴ ماه آینده که باید برای انتخابات پیش روی ریاست جمهوری رقابت کند، با چالش روبه رو می کند.
ایالات متحده آمریکا استدلال می کند که جهان برای حمایت از رشد اقتصادی و فشار بر کرملین به دلیل تنش های بین مسکو و کی یف، به قیمت های پایین تر نیاز دارد.
سینگری همچنین یادآور شد که احتمال می رود قیمت نفت کف بازه 80 تا 85 دلار هر بشکه را پیدا کرده و مانع از رکود اقتصادی پیشرفته شده است.
این تحلیلگر تصریح کرد اگر ایالات متحده آمریکا موفق به جلوگیری از رکود شدید اقتصادی شود و در عین حال دولت چین تصمیم بگیرد یک بسته تشویقی مطلوب برای احیای شرایط اقتصاد خود در نظر بگیرد، این اوضاع می تواند با توجه به عرضه محدود نفت، سوخت بیشتری به آتش بازارهای نفت تزریق کند.
چنین سناریویی این ظرفیت را دارد که قیمت نفت را به سمت آستانه قابل توجه 100 دلار برای هر بشکه سوق دهد.
قیمت نفت برنت و دبلیو تی آی
قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا در زمان نگارش این مقاله (پنجشنبه هفتم سپتامبر) با 0.35 درصد کاهش به 87 دلار و 23 سنت برای هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام برنت هم با 0.22 درصد، 90 دلار و 40 سنت برای هر بشکه معامله شد.تصمیم عربستان سعودی و روسیه برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه نفت خام تا پایان سال 2023 میلادی به افزایش قیمت نفت به سطوح 90 دلار برای هر بشکه برای نخستین بار در سال جاری میلادی کمک کرد.خبرگزاری دولتی عربستان به نقل از یک مقام وزارت انرژی اعلام کرده است که ریاض کاهش تولید داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای نفت خود را تا پایان دسامبر ۲۰۲۳ تمدید خواهد کرد.به دنبال آن الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه هم در بیانیه ای گفت: مسکو تصمیم خود برای کاهش داوطلبانه عرضه روزانه ۳۰۰ هزار بشکه ای خود را تا پایان سال جاری تمدید کرده است.مسکو و ریاض اعلام کرده اند تصمیم ها برای کاهش عرضه را ماهانه بررسی خواهند کرد تا تعمیق کاهش یا افزایش تولید را بسته به شرایط بازار در نظر بگیرند.اعضای اوپک پلاس حدود ۴۰ درصد نفت خام جهان را تولید می کنند، این ائتلاف از اواخر سال ۲۰۲۲ عرضه نفت را با هدف تقویت قیمت و بازارهای جهانی نفت خام محدود کرده است.اوپک پلاس تا پایان سال 2023 میلادی ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کاهش تولید (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) دارد که از این مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و ۲ میلیون بشکه آن مصوب است، در عین حال اعضای این ائتلاف به منظور بهبود قیمت های جهانی نفت خام، در نشست سی وپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴ افزون بر این مقدار یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد و مجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.چشم انداز اقتصادی مبهم برای چین نیز همچنان بر قیمت های جهانی نفت خام و احتمال رکود اقتصادی ایالات متحده آمریکا تأثیر می گذارد.
با این حال گلدمن ساکس در تازه ترین برآورد خود احتمال رکود اقتصادی آمریکا در 12 ماه آینده را به 15 درصد کاهش داد.
منبع: یاهو فایننسس
مترجم: امیر دشتی