هفدهمین نمایشگاه ایران پلاست با حضور بیش از 700 شرکت ایرانی و خارجی برگزار شد
صنعت پتروشیمی تحریم ناپذیر است
مشعل هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با رویکرد توسعه تکمیل زنجیره ارزش، حمایت از تولید ملی و رونق ساخت داخل، با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و مدیران این مجموعه از 26 تا 29 شهریورماه به در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی ایران گشایش یافت. این رخداد بین المللی و مهم برای صنعت پتروشیمی کشور، در حالی برگزار شد که در آن حضور شمار قابل توجهی از شرکت های خارجی به همراه مهمانانی از مجموعه های تجاری و اقتصادی آنها چشمگیر به نظر می آمد. در هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، 560 شرکت داخلی و 210 شرکت خارجی و به گفته مسئولان برگزاری، بیش از300 میهمان خارجی درقالب هیات های تجاری، تجار و سرمایه گذار و شرکت های دانش بنیان تخصصی حضور داشتند.
هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران، امسال همچنین میزبان سفرای کشورهای عربستان، نیکاراگوئه، صربستان، همچنین هیات هایی از کشورهای منطقه بود که درمدت برگزاری نمایشگاه از غرفه های مختلف پتروشیمی دیدن کردند
زنگ هفدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، صبح روز 26شهریورماه امسال با حضور جواداوجی، وزیر نفت نواخته شد و این رویداد بین المللی، فعالیت چهار روزه خود را با خبرهای مهمی از سوی وی در حوزه پتروشیمی آغاز کرد.
16 میلیارد دلار درآمد ارزی
وزیر نفت در آیین افتتاحیه نمایشگاه هفدهم با اشاره به سابقه حضور شرکت های خارجی در صنعت نفت و پتروشیمی ایران و اینکه زمانی آنها برای ما تعیین تکلیف می کردند، به اثرگذاری و سهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد امروز کشور اشاره و تصریح کرد: چتر حمایتی وزارت نفت بر سر شرکت ها و فعالان صنعت پتروشیمی است و همواره به دنبال حل مشکلات این عزیزان هستیم. جواد اوجی همچنین با اشاره تحریم های شدیدی که علیه صنعت پتروشیمی ایران اعمال شده است ،گفت: با حضور متخصصان داخلی و اعتماد به آنها اتفاق های خوبی را در صنعت پتروشیمی شاهد هستیم و به جرأت می گوییم تحریم ها دراین حوزه بی اثر شده است.وزیر نفت با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از صنایع کلیدی و مهم در کشور ایران است، ادامه داد: این صنعت ارزآوری خوبی برای کشور دارد و سال گذشته نزدیک به ۱۶میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به اکثر کشورهای جهان صادر شد.وی با اشاره به اینکه سهم محصولات پتروشیمی در صادرات غیرنفتی حدود ۵۰ درصد است که در ۷۰ مجتمع پتروشیمی ایران تولید می شود، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی در اشتغال زایی و ایجاد درآمد ارزی سهم بسزایی دارد، همچنین این صنعت با توجه به نیاز روزافزون دنیا به محصولات بالادستی و پایین دستی پتروشیمی، تحریم ناپذیر است.اوجی به برنامه ریزی صورت گرفته در دولت برای افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش تا پایان این دولت اشاره کرد و گفت: اکنون در70مجتمع پتروشیمی کشور، بیشتر محصولات پتروشیمی، تولید می شود و تنوع تولید در آن زیاد است.وی با بیان اینکه یکی از محصولات مهم پتروشیمی، محصولات پلیمری است، ادامه داد: ظرفیت خوبی در کشور در بخش تولید محصولات پلیمری ایجاد شده است. اکنون پروانه و مجوز ۲۰ میلیون تن محصول پلیمری در کشور صادر شده اما ظرفیت نصب شده در این بخش حدود ۱۲ میلیون تن در سال است و تولید عملیاتی پلیمرها در ایران به حدود ۷ میلیون تن می رسد.اوجی تصریح کرد: صادرات یک تن محصول پلیمری ساده درآمدی معادل ۹۰۰ تا یک هزار دلار ایجاد خواهد کرد، اما اگر محصولات پلیمری تا پایان زنجیره توسعه داده شده و به محصول نهایی تبدیل شود، درآمد حاصل از صادرات به حدود ۵ تا ۶ هزار دلار هر تن افزایش خواهد یافت.
بهره برداری از 5 مجتمع پتروشیمی تا پایان امسال
وزیر نفت برگزاری نمایشگاه ایران پلاست را فرصتی برای هم اندیشی، هم افزایی و تبادل تجربه دانست و افزود: این نمایشگاه تنها مربوط به عرضه محصولات پتروشیمی و پایین دستی نیست، بلکه فرصتی برای عرضه توانمندی ها در حوزه ادوات و تجهیزات در زمینه پتروشیمی و صنایع پتروشیمی است و صدور خدمات فنی و مهندسی از همین جا شکل می گیرد.
اوجی به بهره برداری از پتروشیمی گچساران با حضور رئیس جمهوری در ماه های گذشته اشاره کرد و گفت: با برنامه ریزی انجام شده تا پایان امسال نیز ۵ مجتمع پتروشیمی به بهره برداری می رسد که ۵ تا ۶ میلیون تن به ظرفیت تولید محصول پتروشیمی ایران اضافه خواهند کرد.وی همچنین با اشاره به اینکه پارسال ۱۵ میلیارد دلار طرح نیمه تمام در مجموعه وزارت نفت به بهره برداری رسید، تصریح کرد: امسال هم ۱۵ میلیارد دلار طرح نفتی دیگر به بهره برداری می رسد و کار اجرایی ۱۴ طرح با ارزش ۱۴ میلیارد دلار آغاز خواهد شد.وزیر نفت با بیان اینکه با شروع دولت سیزدهم دیگر سراغ طرح های مواد پایه پتروشیمی نرفته ایم و برنامه ریزی برای ورود به زنجیره ارزش و تکمیل آن انجام شد، گفت: صدها طرح در این زمینه تعریف شده که عملیات اجرایی بخش زیادی از این طرح ها آغاز شده است. این اعتقاد وجود دارد که اگر در تمام تولیدات محصولات پایه پتروشیمی وارد زنجیره ارزش شویم، کشور دیگر به درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی نیازی نخواهد داشت و اتفاق های خوبی در پایان دولت سیزدهم در تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی رقم خواهد خورد.اوجی با تاکید براین که راهبرد ما در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، تکمیل این طرح ها، ورود به زنجیره ارزش، بومی کردن دانش فنی و ساخت کاتالیست هاست، افزود: هم اکنون ۸۵ کاتالیست مورد نیاز در صنعت نفت بومی سازی شده و تا پایان دولت نیاز کشور به کاتالیست های پتروشیمی و پالایشگاهی به طورکامل در داخل تأمین خواهد شد.اوجی به صادرات کاتالیست های پتروشیمی به کشورهای اروپایی، همچنین کشورهای همسایه اشاره کرد و ادامه داد: بعد از ورود به بازسازی پالایشگاه های فراسرزمینی، زمینه برای ورود به پتروشیمی های فراسرزمینی نیز فراهم شده است.
اگر چراغ سبز است، چرا کشتی ها را تحریم می کنند؟
وزیر نفت به امضای قرارداد توسعه پتروشیمی های فراسرزمینی در کشور ونزوئلا همزمان در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور اشاره کرد و گفت: ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی در ونزوئلا ایجاد شده، اما تولید واقعی پتروشیمی این کشور ۳ تا ۴ میلیون تن در سال است که در قراردادهایی با ایران، قرار است ظرفیت تولید محصول در صنعت پتروشیمی ونزوئلا را به ظرفیت پایه برسانیم. البته ورود به پتروشیمی های فراسرزمینی تنها محدود به ونزوئلا نیست و این قراردادها دروازه ای برای ورود به سایر کشورها خواهد بود.وی یکی از مزایای ورود ایران به پالایشگاه ها و پتروشیمی های فراسرزمینی را فعال کردن ظرفیت سازندگان داخلی صنعت نفت ایران خواند و افزود: سال گذشته و امسال نزدیک 8/2 میلیون قطعه به یکی از کشورهای آمریکای لاتین برای تأمین و بازسازی پالایشگاه نفتی آنها صادر شده است و بر همین اساس چند کارخانه درکشور برای تأمین ادوات، تجهیزات و قطعات فعال شده اند.
وزیر نفت به تلاش های وزارت نفت برای ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی، ارزآوری و کمک به اقتصاد کشور در سخت ترین شرایط تحریم اشاره کرد و افزود: برخی افراد اعلام می کنند آمریکایی ها به ایران چراغ سبز نشان داده اند. اگر این حرف درست باشد و چراغ سبز نشان داده اند چرا کشتی های ایران را توقیف و شرکت ها را پی درپی تحریم می کنند؟
اوجی ادامه داد: واقعیت این است که زورشان به صنعت نفت و گاز ایران نمی رسد، زیرا هر کاری کردند و به هر دری زدند جلو تولید و صادرات نفت ایران را بگیرند، اما امروز بالاترین تولید و صادرات نفت کشور محقق شده است.
جمع آوری گاز همراه همه مشعل ها
وزیر نفت به بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، فاز دوم پالایشگاه آبادان و جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: جمع آوری گازهای مشعل افزون بر حفاظت از محیط زیست در تأمین خوراک پتروشیمی ها نیز نقش بسزایی دارد. وزیر نفت تأکید کرد: تا پایان امسال گاز همراه ۲۱ مشعل از ۵۲ مشعل در میدان های شرق کارون جمع آوری و به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال می شود. این پالایشگاه با سرمایه گذاری 5/3 میلیارد دلاری احداث شده، اما با ۷۰ درصد ظرفیت کار می کند. با جمع آوری گازهای مشعل، ظرفیت پالایشگاه تکمیل خواهد شد و این گازهای سمی و آلوده که سرمایه ملی است به ارزش افزوده تبدیل و زنجیره ارزش نیز تکمیل می شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه همه گازهای مشعل را تا پایان دولت سیزدهم جمع می کنیم، گفت: این گازها، معادل یک فاز پارس جنوبی است که برای توسعه آن 8/4 تا ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز خواهد بود، اما با 1/1 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این بخش، معادل یک فاز پارس جنوبی، گازهای آلوده جمع آوری و تبدیل به ارزش افزوده می شود و نمی گذاریم سرمایه ملی مردم سوزانده شود.
وزیر نفت همچنین در جمع فعالان صنعت بالادستی و پایین دستی پتروشیمی گفت: وزارت نفت همواره تلاش کرده گاز مورد نیاز واحدهای پتروشیمی کشور را به موقع تأمین کند، در همین زمینه امسال با وزیر صمت برای تأمین سوخت و خوراک واحدهای صنعتی و پتروشیمی توافق های خوبی انجام شد.
وی ادامه داد: براین اساس هر صنعتی که زیرساخت های لازم برای ذخیره سازی گاز به صورت سی ان جی و ال پی جی را در مجاورت خود ایجاد کند، وزارت نفت متعهد به تأمین گاز این صنایع خواهد بود. با ادامه جمع آوری گازهای همراه نفت در منطقه شرق کارون و فرآورش آن در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، مشکلات خوراک آن دست از پتروشیمی هایی که کمبود اتان و پروپان دارند حل خواهد شد.
ارزآوری چند برابری
وزیر نفت همچنین در جریان بازدید از غرفه شرکت هلدینگ خلیج فارس با بیان اینکه این مجموعه تا امروز نسبت به پارسال یک میلیون تن محصول بیشتر تولید کرده است، افزود: بیانات مقام معظم رهبری در مورد رشد تولید به خوبی در هلدینگ خلیج فارس محقق شده است.
اوجی با بیان اینکه امسال ۶ طرح پایین دستی در زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس افتتاح می شود، تأکید کرد: هر چقدر بتوانیم در زمینه توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی کار کنیم چند برابر آن در زمینه ارزآوری، اشتغال و ارزش افزوده به دستاوردهای بزرگی دست می یابیم.
وی با یادآوری اینکه برخی واحدهای تولیدکننده متانول کشور مدعی متضرر شدن هستند، ادامه داد: امروزه این واحدهای تولیدی در دنیا به سمت تولید ام تی جی MTG )متانول به بنزین) روی آورده اند، از این رو واحدهای متانولی نیز خواستار سرمایه گذاری در این حوزه هستند. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با آنکه بار مسئولیتش بیشتر می شود، اما باید از این واحدهای پتروشیمی حمایت کند تا رفته رفته به جای صادرات متانول، مجتمع های پتروشیمی به سمت راه اندازی واحدهای ام تی جی بروند. وزارت نفت در این زمینه آماده حمایت همه جانبه از سرمایه گذاران است.
وزیر نفت تأکید کرد: حمایت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای تولید فرآورده های نفتی از متانول باید در دستور کار شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار گیرد.