کیفیسازی تولید در صنعت نفت از اهداف محوری دولت سیزدهم است
توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، یک فتح خرمشهر اقتصادی است
بازار داخلی بازار داخلی در انتظار خاویار پتروشیمی
سهم دانش فنی بومی در پیشبرد پروژه ها
ســلامت اساسیترین حق جامعه است
آتشسوزی ساختمان در اثر اتصال برق
بازار داغ پیشبینی نفت 100 و 120 دلاری
برگزاری بزرگترین اجتماع دانشبنیانهای کشور
کلنگ زنی نخستین طرح گازی فراسرزمینی در آینده نزدیک
گزارش اعمال به پیامبر اکرم (ص)
گفتوگو با بانوی اژدها سوارنفتی
سهم بالای نفت در موفقیت ووشو ایران
رئیس جمهوری در آیین بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل پتروپالایشگاه اصفهان:
واحد تصفیه گازوییل پتروپالایش اصفهان با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت به بهره برداری رسمی رسید.
درآیینی که جمعه(7مهرماه) به همین مناسبت در پالایشگاه اصفهان برگزار شد، رئیس جمهوری ضمن قدردانی و تشکر صمیمانه از دست درکاران صنعت نفت و شرکت پتروپالایش اصفهان به دلیل اجرای این طرح بزرگ ملی، مدیریت تولید و مصرف در نفت، گاز و پتروشیمی کشور را بسیار مهم و ضروری خواند و گفت: مدیریت این دو بخش سبب تولید محصول با کیفیت، رفع ناترازی و رونق صادرات فرآورده های نفتی خواهد شد که عواید آن بخش های دیگری را تقویت خواهد کرد.
سیدابراهیم رئیسی همچنین با اشاره به اقدام بزرگ پتروپالایشگاه اصفهان در تولید روزانه 16 میلیون لیتر گازوییل پاک، سوخت پاک و کیفی سازی تولید در صنعت نفت را از جمله اهداف محوری دولت و سبب رفع آلایندگی و ارتقای سلامت مردم خواند و گفت: به همان مقداری که اعداد و ارقام در تولید مورد توجه است، باید کیفیت در تولید بنزین، گازوییل و دیگر فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز مورد توجه قرار گیرد. رئیس جمهوری در ادامه با قدردانی از اقدام وزارت نفت در جمع آوری گازهای مشعل پالایشگاه ها، بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف درکشور تأکید کرد و اهتمام جدی به فرهنگ سازی در این زمینه را گامی مهم در رفع ناترازی و همچنین رونق صادرات خواند.
وی برنامه محوری و ضمیمه کردن دانایی به توانایی ها، با ارتباط مؤثر صنعت و دانشگاه و استفاده از ظرفیت ۱۵۰ شرکت دانش بنیان را از جمله رموز موفقیت پتروپالایش اصفهان در اجرای این طرح بزرگ ملی برشمرد و گفت: همت بلند دست درکاران این طرح در به سرانجام رساندن آن، آن هم ۱۶ ماه زودتر از موعد مقرر، نویددهنده موفقیت های بزرگ دیگر در آینده است. رئیس جمهوری حجم قابل توجه اشتغال زایی و استفاده از نیروی انسانی کارآمد در این طرح بزرگ ملی را از دیگر ویژگی های مهم آن برشمرد و تصریح کرد: همچنان که اصفهان دیروز در سنگر دفاع مقدس با ۲۴ هزار شهید از عزت و شرف مردم این مرز و بوم دفاع کرد، امروز نیز شما در سنگر تولید روز به روز دشمن را ناامیدتر و زمین گیرتر می کنید.
وزیر نفت نیز در آیین بهره برداری رسمی از واحد تصفیه گازوییل پتروپالایش اصفهان گفت: پالایشگاه اصفهان با ظرفیت خوراک ۴۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام، یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های کشور است و روزانه ۱۳ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ و حدود ۲۰ میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ در این پالایشگاه تولید می شود. جواد اوجی افزود: طرح احداث واحدهای تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری ۸.۶ همت به علاوه ۵۱۱ میلیون یورو در زمینی به مساحت ۴۲۰ هکتار به منظور ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه به سطح استانداردهای جهانی و رعایت هرچه بیشتر ضوابط محیط زیستی به بهره برداری رسید.
وی گفت: در این طرح حجم گوگرد گازوییل تولیدی از ۱۰ هزار ppm به کمتر از ۱۰ ppm کاهش می یابد که از نظر استانداردها مطابق با مشخصات استاندارد یورو ۵ است و با اجرای آن همه گازوییل تولیدی پالایشگاه اصفهان، یورو ۵ و مطابق استانداردهای روزآمد دنیا در اختیار مردم عزیز ایران قرار خواهد گرفت. وزیر نفت تصریح کرد: در این طرح، روزانه حدود ۳۰۰ تن از گوگرد گازوییل تولیدی حذف و به صورت گرانوله در اختیار شرکت های متقاضی قرار خواهد گرفت و همسو با عملیاتی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالاهای ایرانی، حدود ۹۰ درصد تجهیزات این طرح توسط سازندگان داخلی تهیه و ساخته و از سوی شرکت های نارگان، چگالش و مپنا تأمین شده است.
اوجی تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه گازوییل (۱۶ میلیون لیتر در روز) مطابق با استاندارد یورو ۵، جلوگیری از انتشار ۳۰۰ تن گوگرد در روز، کاهش حجم گوگرد گازوییل تولیدی پالایشگاه از ۱۰۰ هزار PPM به کمتر از ۱۰ PPM، به کارگیری ۱۲۰۰ نفر در این واحد، همچنین ایجاد سود سالانه ۲۶۳ میلیون دلار و بازگشت هزینه های طرح پس از گذشت چهار سال از اجرا را از مزایای این طرح برشمرد.
اوجی با تأکید بر ادامه روند افزایشی رشد اقتصادی در بخش نفت، به اقدام های پالایشی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون اشاره کرد و افزود: بخش قابل توجهی از این افزایش تولید و تکمیل طرح های نیمه تمام که به آن اشاره شد، در زمینه ارتقای ظرفیت پالایشی و کیفی سازی فرآورده های نفتی بوده است.
به گفته اوجی، این طرح در سال ۱۳۹۳ آغاز شد و از جمله طرح های نیمه تمام و روی زمین مانده صنعت نفت بود که به همت متخصصان ایرانی در دولت سیزدهم تکمیل شد.
وزیر نفت با اشاره به اقدام های متعدد وزارت نفت از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون گفت: در چارچوب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، ۸ طرح پالایش و پتروپالایش میعانات گازی و نفت خام با ظرفیت ۱۴۶۰ هزار بشکه در روز و سرمایه گذاری ۲۸.۶ میلیارد دلار در دست پیگیری و اجراست.
وزیر نفت ادامه داد: از ابتدای استقرار دولت، رشد سرمایه گذاری در نفت و تکمیل طرح های نیمه تمام در بخش های چهارگانه (نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش) این وزارتخانه اولویت اصلی من و همکارانم بوده است؛ ما در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار طرح نیمه تمام را به بهره برداری رساندیم.
در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه کل کشور
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه مقرر کردند صندوق توسعه ملی برای اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات صرفاً از طریق عقد قرارداد خرید خدمت با بخش های خصوصی و غیردولتی ذی صلاح اقدام کند. نمایندگان در نشست علنی سه شنبه، چهارم مهرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه با بند (ب) ماده ۳ و جزهای آن موافقت کردند. براساس بند (ب) ماده ۳ این لایحه، به دولت اجازه داده می شود به منظور تسویه بدهی های خود و شرکت ملی نفت ایران به صندوق توسعه ملی از طریق وزارت نفت، بدون واگذاری مالکیت و حاکمیت و بدون بنگاه داری نسبت به عقد قرارداد با این صندوق در زمینه اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات نفت و گاز با اولویت میدان های جدید یا مشترک، با رعایت موارد زیر اقدام کند:
* صندوق توسعه ملی مکلف است برای اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات صرفاً از طریق عقد قرارداد خرید خدمت با بخش های خصوصی و غیردولتی ذی صلاح اقدام کند.
*صندوق توسعه ملی با استفاده از سازوکارهای مختلف از جمله منابع داخلی خود و بازار سرمایه نسبت به جذب منابع ارزی و ریالی از سرمایه گذاران مردمی، داخلی و خارجی در اکتشاف، توسعه، استخراج و تولید اقدام می کند.
* ۸۰ درصد درآمد حاصل از فروش محصول بعد از کسر سهم صندوق توسعه ملی و هزینه های مربوط به اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات، بابت بازپرداخت بدهی دولت به صندوق توسعه ملی صرف می شود و باقیمانده درآمد به حساب درآمد عمومی دولت نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود.
* نظارت وزارت نفت باید به گونه ای انجام شود که تضمین کننده برداشت صیانتی از ذخایر نفت و گاز باشد.
*صندوق توسعه ملی مکلف است پس از تسویه مطالبات خود از دولت، همه اختیارات و وظایف خود در میدان ها و قراردادهای هریک از میدان ها را به وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران) واگذار کند.
*صندوق توسعه ملی مکلف است حداکثر یک سال بعد از تسویه مطالبات خود از دولت، سهم خود از مشارکت موضوع جزء (یک) را به بخش خصوصی و تعاونی واگذار کند.
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدهای نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص):
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدهای نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه با رشد در حوزه اقتصاد می توانیم به پیروزی های بزرگی دست یابیم، گفت: نفت و انرژی رکن مهم در حوزه اقتصاد است و شرکت نفت باید با رشد و پیشرفت در این حوزه ها سبب رفع موانع اقتصادی شود تا سپاسگزار شهدا باشیم. سردار سرلشکر پاسدار مصطفی ایزدی در آیین گرامیداشت هفته دفاع مقدس که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ عبدالحسین بیات، هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت؛ وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در محل سالن همایش های بین المللی (کوشک) برگزار شد، گفت: شهدا، ذخایر عالم بقا و بیانگر ظرفیت انقلاب اسلامی هستند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی حرف جدیدی دارد که این حرف در دفاع مقدس نشان داده شده است، افزود: انقلاب اسلامی، اندیشه های غربی را به چالش کشاند. از این رو کشور عراق با ۵۶ لشکر سازماندهی شده، مورد حمایت شرق و غرب بود.
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدات نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را مقدمه انقلاب های منطقه برشمرد، افزود: انقلاب اسلامی، افتخار جمهوری اسلامی ایران است و هشت سال دفاع مقدس معارف و ارزش های انقلاب را توسعه داد.
سرلشکر ایزدی گفت: شرکت ملی نفت ایران در 8 سال دفاع مقدس حضوری پررنگ داشته و شهدایی مانند شهید تندگویان را به جمهوری اسلامی تقدیم کرده است.
وی با اشاره به اینکه دشمن دیگر نمی تواند در جبهه نظامی بر ایران غلبه کند، تصریح کرد: هم اکنون دشمن در دو جبهه جنگ نرم و تحریم، در حال لطمه زدن به جمهوری اسلامی ایران است.
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرد که عرضه نفت روسیه با وجود تحریم ها و طرح سقف قیمتی گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا ۵۰ درصد افزایش یافت.به گزارش خبرگزاری رویترز، روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز روز یک شنبه (دوم مهرماه) با استناد به داده های مؤسسه کپلر گزارش داد: عرضه نفت خام روسیه در بهار سال ۲۰۲۳ میلادی با وجود اعمال تحریم کشورهای گروه هفت، به دلیل تنش های مسکو و کی یف، ۵۰ درصد افزایش داشت. اتحادیه اروپا، کشورهای گروه هفت و استرالیا در دسامبر ۲۰۲۲ با هدف تحریم روسیه به دلیل تنش های مسکو و کی یف، سقف قیمت ۶۰ دلاری را برای محموله های نفت روسیه وضع کردند. فایننشال تایمز با استناد به برآوردهای دانشکده اقتصاد کی یف (KSE) در گزارشی اعلام کرد که احتمال می رود درآمدهای نفتی روسیه به دلیل افزایش مداوم قیمت های نفت خام و کاهش تخفیف ها در نفت خود در حال افزایش باشد. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های حمل ونقل و بیمه از سوی روزنامه فایننشال تایمز، حدود سه چهارم کل جریان عرضه نفت خام روسیه از طریق دریا در ماه اوت بدون بیمه شرکت های غربی بوده است. روسیه صادرات گازوییل خود از طریق دریا را در ۲۰ روز نخست سپتامبر نسبت به مدت مشابه در ماه اوت نزدیک به ۳۰ درصد کاهش داد و به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن رساند. انتظار می رفت ممنوعیت موقت صادرات بنزین و گازوئیل روسیه به بیشتر کشورها که هفته گذشته اعلام شد، سبب تشدید محدودیت عرضه شود.
احتیاط سرمایه گذاران در بازارهای جهانی و ترس از تشدید محدودیت عرضه قیمت های جهانی، نفت خام را دوباره به نمودار افزایشی بازگرداند. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت در روز دوشنبه افزایش یافت، زیرا سرمایه گذاران پس از اینکه مسکو ممنوعیت موقت صادرات سوخت را صادر کرد و در عین حال نسبت به افزایش بیشتر نرخ بهره که می تواند تقاضا را کاهش دهد، محتاط بود، بر چشم انداز عرضه محدودتر تمرکز کردند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال پس از سه سنت کاهش در روز جمعه (۳۱ شهریورماه)، (دوشنبه، سوم مهرماه) در ساعت ۴ و ۳۴ دقیقه با ۳۲ سنت یا ۰.۳ درصد افزایش به ۹۳ دلار و ۵۹سنت برای هر بشکه رسید. قیمت نفت شاخص دبلیوتی آی آمریکا برای دومین جلسه معاملاتی با ۲۴ سنت یا ۰.۲ درصد افزایش، ۹۰دلار و ۲۷ سنت برای هر بشکه دادوستد شد. تونی سیکامور، تحلیلگر مؤسسه «آی جی مارکتز» در این باره گفت: قیمت های نفت خام، هفته گذشته را در شرایطی آغاز کرد که بازار همچنان به هضم ممنوعیت موقت روسیه در صادرات گازوییل و بنزین ادامه می دهد و به بازار با محدودیت عرضه می شود؛ این شرایط با تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای بالا نگه داشتن نرخ سود در سطوح بالا برای مدت طولانی تری جبران می شود. هر دو شاخص نفتی، پس از اینکه موضع بانک مرکزی ایالات متحده بخش های مالی جهانی را متزلزل و نگرانی ها درباره تقاضای نفت را تشدید کرد، پس از سه هفته افزایش، کاهش یافت.
قیمت ها طی 3 هفته گذشته پس از تصمیم عربستان و روسیه برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی، بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته بود.
وزیر نفت در دیدار با سفیر عربستان تأکید کرد
وزیر نفت گفت: ایران و عربستان دو قدرت بزرگ منطقه ای به شمار می آیند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکل دهی به همکاری های بین المللی و انرژی اثرگذار خواهد بود و در این راه، صنعت نفت می تواند نقش محوری در تقویت منافع مشترک اقتصادی دو ملت ایفا کند.
جواد اوجی شامگاه سه شنبه، چهارم مهرماه، در آیین جشن روز ملی عربستان ضمن تبریک این روز به دولت و ملت این کشور، همچنین سفیر عربستان در ایران ابراز امیدواری کرد: به لطف الهی و تلاش های پرانگیزه مقام های عربستان سعودی، شاهد موفقیت و توفیق این کشور در رسیدن به افق های توسعه و پیشرفت هستیم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، دو قدرت بزرگ منطقه ای به شمار می روند که همکاری آنها در گسترش امنیت، رونق اقتصادی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جهان اسلام و شکل دهی به تعاملات بین المللی و انرژی اثرگذار خواهد بود.
وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه مناسبات جمهوری اسلامی ایران و عربستان در حال طی کردن روند رو به رشد و مثبتی است، اظهار کرد: ظرفیت های فراوان همکاری نزد مقام ها و مسؤولان دو کشور در تهران و ریاض در حال نمایان شدن است.
اوجی با اشاره به اینکه مقام های عالی دو کشور، دعوت های متقابلی برای دیدار به عمل آورده اند، اظهار کرد: ما در حال برداشتن گام هایی رو به آینده هستیم تا پیش از انجام سفر مقام های عالی دو کشور، شاهد دستاوردهای ملموس باشیم.
وی گفت: همکاری های چندجانبه ایران و عربستان در بستر سازمان های بین المللی و منطقه ای، ظرفیت فوق العاده ای است که بیش از هر زمان دیگری، فرصت های جدیدی را فراهم آورده است. افزون بر بخش های مختلف سازمان ملل متحد، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و سازمان همکاری اسلامی که سابقه دیرینه ای دارند، سازوکارهای تازه بین المللی مانند سازمان شانگهای و بریکس نیز در آینده پیوندهای دو کشور را تقویت خواهد کرد.
رئیس کمیسیون مشترک همکاری ایران و عربستان همچنین تصریح کرد: دو کشور به عنوان دو عضو از پنج عضو تأسیس کننده سازمان اوپک بیش از ۶۳ سال است که با فراز و نشیب های گوناگون با هم و در کنار دیگر اعضای این سازمان برای تثبیت بازار نفت فعالیت پیوسته داشته اند؛ این سطح از همکاری در جهان کنونی بسیار منحصربه فرد است.
اوجی ادامه داد: به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور معتقدم تقویت روابط اقتصادی میان ایران و عربستان، همچنین کشورهای همسایه فصلی نو از توسعه را در منطقه ایجاد خواهد کرد.
وی تأکید کرد: سفرهای مردم مسلمان ایران و عربستان به کشورهای یکدیگر، موجب آشنایی با فرهنگ، تحولات و سنت های یکدیگر خواهد شد، از این رو ما وظیفه داریم تسهیلات انجام این سفرها را بزودی فراهم کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب که خرمشهرها در پیش داریم، گفت: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی یک خرمشهر از نظر اقتصادی است. با غلبه بر چالش ۲۰ سال حضور نداشتن خارجی ها، همانطور که خاکریزهای جنگ را فتح کردیم، امروز در جبهه اقتصادی نیز خاکریز طرح توسعه فاز ۱۱ فتح شد. محسن خجسته مهر در آیین گرامیداشت هفته دفاع مقدس، در محل سالن همایش های بین المللی (کوشک) گفت: امروز هرچه داریم، از آموزه های هشت سال دفاع مقدس است.
وی افزود: زمانی که جنگ تحمیلی آغاز شد و ما وارد دفاع مقدس شدیم، نهال نوشکفته ای بودیم که دشمنان فکر می کردند براحتی می توانند تهدیدمان کنند و از پا دربیاورند. آنها دچار اشتباه محاسباتی شدند و نمی دانستند این انقلاب، خدایی است و زمانی متوجه شدند که امکان فرار وجود نداشت. باید می ماندند تا سرکوب و پشیمان شوند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: حافظه تاریخی مردم ایران ارزشمند و قوی است و ذهن تحلیلگر آنها ذهنی پویاست و خوب درک می کنند و می دانند همه موفقیت هایی که اکنون شاهد آن هستیم، از آموزه های هشت سال دفاع مقدس است. خجسته مهر با بیان اینکه آنان که رفتند، بزرگی و عزت را برای مردم ایران به ارمغان آوردند، افزود: اگر امروز هستیم و حرفی برای گفتن داریم، به برکت خون شهداست. وی با اشاره به اینکه امروز در همه زمینه های اقتصادی، نظامی، سیاسی و اجتماعی حرفی برای گفتن داریم، تصریح کرد: این اقتدار و قدرت به دلیل سختی هایی است که در گذشته، بویژه در هشت سال دفاع مقدس گذراندیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هم اکنون جنگ نظامی را پشت سر گذاشته ایم، گفت: ما افزون بر جنگ هشت ساله، جنگ نرم و اقتصادی را نیز داشتیم که همکارانمان در شرکت ملی نفت ایران در خارک ماندند تا یک روز صادرات نفت ایران قطع نشود. پالایشگاه آبادان زیر بمباران بود، اما هرگز تعطیل نشد. همچنین بیش از ۵۰درصد توسعه میدان های نفتی و توسعه همه میدان های گازی نیز پس از انقلاب اسلامی بوده است. خجسته مهر با اشاره به اینکه از اول انقلاب اسلامی تاکنون حدود ۶۰، ۷۰ میلیارد بشکه نفت خام تولید کرده ایم، گفت: هر زمان که بر تحریم غلبه کردیم، به پشتوانه اداره و مدیریت هشت سال دفاع مقدس بود و مانند ساخت موشک می توانیم در این صنعت تجهیزات موردنیاز خود را بسازیم.
وی با بیان اینکه تولید نفت و گاز از شاخص های مؤثر بر رشد اقتصادی است، افزود: رشد تولید در حوزه اقتصادی، مهم ترین کاری است که باید در کشور انجام شود، همانطور که رهبر معظم انقلاب نیز امسال را سال رشد تولید نامگذاری کردند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه بانک مرکزی سهم نفت و گاز را در رشد اقتصادی ۱۶.۴ اعلام کرده است، اظهار کرد: این موضوع در شرایط یک جنگ تمام عیار اقتصادی محقق شده که بیانگر اقتدار اقتصادی برای ایران است.
خجسته مهر گفت: در ابتدای نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تولید نفت خام دو میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز بود که هم اکنون به 3 میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده و این یعنی بیش از ۴۰ درصد رشد داشته که با تلاش رزمندگان جبهه و جهاد اقتصادی جمهوری اسلامی به دست آمده است.
وی افزود: هم اکنون ۵۰ میلیارد دلار پروژه مهم و اولویت دار در شرکت ملی نفت ایران در حال اجراست و روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز تولید می کنیم که هم رشد اقتصادی است و هم برای مردم رفاه می آورد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: اگر دیروز رزمندگان برای آرمان های انقلاب اسلامی، امنیت و آرامش مردم ایران می جنگیدند، امروز رشد اقتصاد را برای بالا بردن شاخص رفاه، آرامش و امنیت مردم می خواهیم.
خجسته مهر با اشاره به اینکه وظیفه شرکت ملی نفت ایران در بخش بالادستی، تولید ثروت و در بخش پایین دستی ایجاد ارزش افزوده است، گفت: جبهه اقتصادی، جبهه ای دائمی و بزرگ است که ما برای این همه جهاد و ایثار، زمانی که کشور به شکوفایی اقتصادی نیاز دارد، افتخار می کنیم.
آیین گرامیداشت هفته دفاع مقدس با حضور عبدالحسین بیات، هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت؛ وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری؛ عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت؛ محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی و سرلشکر پاسدار مصطفی ایزدی، فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدهای نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) و جمعی از کارکنان صنعت نفت در سالن همایش های بین المللی(کوشک) برگزار شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد
طی شش ماه نخست امسال با افزایش ۱۶ درصدی گازرسانی به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه پارسال، رکوردی تازه در زمینه گازرسانی به نیروگاه ها ثبت شد.
مجید چگنی، مدیرعامل این شرکت بیان کرد: مطابق آمار رسمی گازرسانی به نیروگاه ها و صنایع در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، روند افزایشی داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: از ابتدای امسال تا پایان تابستان، مقدار گازرسانی به نیروگاه ها نسبت به پارسال ۱۶ درصد افزایش داشته که این عدد رکورد قابل توجهی است. متقابلاً با افزایش گازرسانی به نیروگاه ها، مصرف سوخت مایع کاهش داشته که این امر تأثیر قابل توجهی بر بهبود کیفیت محیط زیست داشته است.
چگنی در ادامه نشست، به موضوع طرح های توسعه ای و گازرسانی شرکت ملی گاز ایران پرداخت و تصریح کرد: برنامه های توسعه ای که در دو سال گذشته در زمینه گازرسانی به شهرها، روستاها، نیروگاه ها و چند هزار صنعت صورت گرفته، سبب شده تا طیف بیشتری از مشترکان تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار بگیرند و در گزارشی که بتازگی از سوی وزیر نفت به رئیس جمهوری ارائه شد، عملکرد شرکت ملی گاز ایران در این زمینه موفقیت آمیز ارزیابی شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز در پایان درباره تعمیرات اساسی تأسیسات و آمادگی شرکت ملی گاز ایران برای ورود به دوره سرد سال گفت: به لطف خدا و تلاش همکاران، عمده تعمیرات اساسی در بخش های مختلف انجام شده و تا پایان مهرماه تعمیرات همه بخش ها به پایان خواهد رسید.
امیدواریم، با تدابیری که در بخش های مختلف از تولید و توزیع تا انتقال اندیشیده شده، زمستان امسال را نیز همانند پارسال با موفقیت پشت سر بگذاریم.
با حضور رئیس سازمان حراست صنعت نفت برگزار شد
سازمان حراست صنعت نفت با اجرای آیین های ویژه ای با حضور عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت هفته دفاع مقدس را گرامی داشت.
همزمان با آغاز هفته دفاع مقدس، آیین گرامیداشتی با عنوان «ولایتمداری و تقویت اقتدار ملی و دفاعی» همراه با سخنرانی و گرامیداشت حماسه هشت سال دفاع جانانه در برابر ابرقدرت های جهانخوار برگزار شد.
آیین دیگری با عنوان «شهیدان، جانبازان، آزادگان، اصالت و فخرآفرینی» با محور روز ایثار و تجلیل از خانواده معزز شهدا در نمازخانه سازمان با حضور جمعی از مسؤولان، کارکنان حراست چهار شرکت اصلی برگزار شد.
دفاع همه جانبه، پشتیبانی مردمی با محوریت اهمیت به آموزش عمومی و پرداختن به پشتیبانی و حمایت مردم از جبهه ها در دوران دفاع مقدس، پاسداشت سربازان جبهه های حق علیه باطل ، عنوان برنامه دیگری است که با حضور عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت و شماری از کارکنان این سازمان در جوار شهدای هشت سال دفاع مقدس بهشت زهرای تهران برگزار شد.
قرائت زیارت پرفیض عاشورا، سخنرانی معاون آموزش سازمان حراست صنعت نفت و قرائت فاتحه بر مزار شهدای هشت سال دفاع مقدس و شهدای حرم از دیگر برنامه های سازمان حراست صنعت نفت در هفته دفاع مقدس بود.
اجرای آیتم های فرهنگی و ورزشی ، برنامه های دیگری بود که سازمان حراست صنعت نفت به مناسبت هفته دفاع مقدس اقدام به برگزاری آن کرد.
نیم نگاهی به اجرای طرحی که تامین سوخت و امنیت انرژی را به ارمغان می آورد
مشعل بارها ازسوی مسؤولان دستگاه های اجرایی نسبت به شدت مصرف انرژی در کشور هشدار داده می شود و البته نکته قابل تامل، سهم بالای بخش حمل ونقل و صنایع در میزان رشد شتابان و روزافزون هدررفت انرژی است. بی شک اعمال سیاست های اصلاح الگوی مصرف و متعاقب آن طرح های بهینه سازی مادامی که با قابلیت اجرا شدن همراه نباشد، راهگشا نیست و طبیعتا خلاصی از دغدغه شدت مصرف انرژی هم رنگ واقعیت نخواهد دید.
در سال 84، طرحی با عنوان پلاک سوم (پلاک الکترونیکی) مطرح شد که بر اساس تکلیف قانونی، پلیس راهور را ملزم می کرد که علاوه بر پلاک های نصب شده روی خودروها، پلاک سومی هم در نظر گرفته شود تا بر اساس آن، هویت اصلی مالک و خودرو به طور کامل محرز باشد.
اما اینکه طرح پلاک سوم چگونه در میزان و نحوه شدت مصرف انرژی تاثیرگذار است، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: با پیاده سازی این طرح، فردی که سوخت گیری می کند، قابل شناسایی است و اینکه مشخصات خودرو با کارت آن تطبیق داده شده و از این طریق سنجش پیمایش نیز انجام می شود.
در اصل راه حل پلاک سوم راهکار پیشنهادی کوتاه مدت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای تامین سوخت و امنیت انرژی است.
با محمد صادقی، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت پخش فراورده های نفتی ایران درباره اطلاع از آخرین وضع طرح پلاک سوم و دیگر طرح های ارائه شده در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی به گفت وگو نشستیم، هرچند برخی از فعالیت های انجام شده به دلیل مسائل امنیتی و محرمانگی آن قابل بیان نیست؛ اما نشان از آن دارد که این مدیریت در طول یک سال و اندی، توانسته است اقدام های چشمگیری را در زمینه سوخت کشور به انجام برساند. ماحصل این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
مصرف فراورده های نفتی، بخصوص بنزین مرزهای هشدار را در نوردیده و نیازمند عزم ملی برای فروکش کردن رشد میزان مصرف است. در این میان مدیریت سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای عبور از بحران پیش آمده، پیاده سازی طرح های بهینه سازی مصرف سوخت را در صدر برنامه های کاری خود گنجانده است تا از طرق مختلف مصرف مدیریت شود. یکی از بی شمار طرح ها، پلاک سوم است که با وقفه ای 17 ساله و بنا بر آخرین شنیده ها، بزودی اجرایی می شود.
پلاک سوم، عنوان طرحی است که از مزایای بسیاری برخودار بوده و همه دستگاه ها و سازمان های ذینفع درصدد اجرای این طرح هستند. در واقع، پلاک سوم حاوی تراشه ای است که در شیشه جلوی خودرو و درست زیر آینه نصب شده و تمامی اطلاعات مربوط به خودرو در آن گنجانده می شود. اطلاعات موجود روی این تراشه در اختیار پلیس راهور قرار گرفته تا ماموران این نهاد انتظامی بتوانند با دست افزارهایی که دارند، این اطلاعات را بخوانند و به هویت اصلی مالک و خودرو پی ببرند.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از اجرایی شدن طرح پلاک سوم به عنوان راهکاری برای مدیریت مصرف بهینه سوخت یاد کرد و گفت: البته برای اجرای این طرح، یکسری الزام های قانونی هم وجود دارد که به عهده پلیس راهور قرار داده شده و باید خودروها را ملزم به نصب پلاک سوم کنند.
صادقی افزود: این طرح همچنین فرصت خوبی را برای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی فراهم می کند تا براساس آن مشخصات خودرو با کارت سوخت شخصی تطبیق داده شده و فردی که سوخت گیری می کند، قابل شناسایی و از این طریق سنجش پیمایش نیز انجام شود. به همین منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با پلیس راهور در حال انعقاد تفاهمنامه ای است تا بتواند از اطلاعات موجود روی این تراشه استفاده کند.
وی با بیان اینکه در صورت عملیاتی شدن این طرح، کارت هوشمند سوخت به عنوان یک کارت احراز هویت عمل کرده و به محض اینکه داخل دستگاه کارت خوان جایگاه ها قرار گیرد، تمامی اطلاعات لازم در خصوص شناسایی و کنترل حضور خودرو در جایگاه انجام می شود، بیان کرد: همچنین اجرای این طرح تاثیر مضاعفی بر حوزه کنترل قاچاق سوخت و کارت های مهاجر نیز دارد و به موازات آن، آورده بالایی نصیب کشور خواهد کرد.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از مدیریت مصرف سوخت به عنوان مهم ترین مزیت اجرای طرح پلاک سوم یاد کرد و گفت: در واقع در تلاش هستیم با به کارگیری شیوه های نوینی که در دنیا مرسوم است و تلفیق آن با دانش بومی داخلی، در مسیر پیشرفت مدیریت مصرف سوخت گام های موثری را برداریم؛ البته ناگفته نماند که دستیابی به این مهم و اتصال اطلاعات و داده های خودروها به سامانه کارت هوشمند نیازمند همكاري بين دستگاهي و ایجاد یکسری زیرساخت هاست.
صادقی تصریح کرد: به همین دلیل با برخی شرکت های دانش بنیان وارد فاز مذاکره شدیم و به دنبال این هستیم قبل از آنکه نیازهای خودمان را از کشورهای دیگر تامین کنیم، این دانش در کشور خودمان پیاده سازی شود و هم اکنون هم به توفیق و پیشرفت های خوبی در این زمینه دست پیدا کردیم.
محمد صادقی، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ضمن اشاره ای گذرا به اهم دستاوردهای این مدیریت در یک سال اخیر عنوان کرد: نوسازی و بومیسازی دستگاه های کارتخوان جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور از جمله اقدام های ارزنده و مهم مدیریت سامانه هوشمند سوخت شرکت پخش فراورده های نفتی به شمار می آید که به همت و توان شرکت های دانش بنیان داخلی آغاز و بومي سازی شده و مرحله به مرحله در حال پیگیری و پیشرفت نسل جديدی از كارتخوان هاي مورد نياز سامانه هوشمند سوخت هستيم. تا پیش از این، بیشتر دستگاه های کارتخوان جایگاه ها از طریق واردات تامین و عرضه می شد و به دنبال آن ارزبری فراوانی هم برای دولت به همراه داشت؛ اما امروز، تجهیز پمپ بنزین ها به چنین دستگاه پرکاربرد آن هم بر اساس توانمندی و قابلیت شرکت های داخلی، گام مهمی است که در مسیر بی نیازی به واردات تجهیزات مزبور از خارج کشور برداشته شده است.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: افزون بر این اقدام، سیستم برخی از دستگاه های کارتخوان هم قدیمی و نیازمند ارتقا و به روز رسانی بود. به همین دلیل تفاهمنامه ای با دو شرکت دانش بنیان منعقد شد تا بر اساس آن سیستم برخی دستگاه ها از حالت قدیمی خارج و نوسازی شود. صادقی تصریح کرد: همچنین از نیمه دوم سال گذشته تجهیز تمامی جایگاه های نوساز به دستگاه کارتخوان های داخلی در دستور کار قرار گرفته است. در خصوص خرابی ترمینالهای سوختگیری مجاری عرضه نیز خوشبختانه با اقداماتی که کارکنان بخش مدیریت سامانه هوشمند سوخت انجام داده اند، آمار تعداد خرابی ها از 30 الی 40 درصد، به زیر 5 درصد کاهش پیدا کرده و این در حالی است که استاندارد خرابی ها معادل 10 درصد است.
وی به موضوع ترانزیت و به موازات آن عرضه گازوییل به ناوگان خارجی اشاره و بیان کرد: كشور ما به دليل موقعيتي كه در منطقه دارد، ميتواند يك مسير خوب برای عبور كالا همچون راه ابريشم باشد. ضمن اينكه واردات و صادرات به كشور، از طريق كشورهاي همسايه، ظرفيت خوبی را براي بازرگانی ما به همراه دارد. در مذاكرات وزارت امور خارجه با مقامات كشورهای همسايه، همواره بر تسهيل در تامين و تحويل سوخت ناوگان خارجی تاكيد مي شد. در شرايط گذشته، ناوگان های خارجی که از مرز وارد کشور می شدند، برای دریافت سوخت مورد نیاز خود باید از کارت اضطراری جایگاه ها استفاده می کردند که در برخی مواقع همکاری های لازم در جايگاه ها صورت نمی پذیرفت و گاه چالش هایی را براي ناوگان خارجي به همراه داشت.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: به همین دلیل سامانه ای مشترک با سازمان راهداری طراحی و راه اندازی و به صورت پایلوت در مرزهای ورودی کشور به مورد اجرا گذاشته شد که نتایج موفقیت آمیزی به دنبال داشت و حتي موجب شد پيشنهاداتی از كشورهای همسايه برای جايگزينی انتقال كالا از مرزهای زمينی به جای عبور از درياي خزر واصل شود كه باعث افزايش ارز آوری خواهد شد.
صادقی خاطر نشان کرد: روال کار به این صورت است که ناوگان خارجی در هنگام ورود به كشور بر حسب ميزان مسيری كه مقرر است در كشور تردد کند برحسب رفتار متقابل، ما به التفاوت قيمت گازوییل با سوخت آزاد داخل كشور را، به صورت ارزی به سازمان راهداری پرداخت کند و يك كارت سوخت موقت گازوییل در اختیار ناوگان قرار داده می شود و می تواند در تمام جایگاه های مسير با اين کارت، همانند ناوگان داخلي سوخت گیری کند، سهميه تخصيص شده يكجا قابل برداشت نيست و راننده در هنگام خروج از مرز باید کارت سوخت گازوییل را تحویل سازمان راهداری مستقر در مرز بدهد.
وی با اشاره به راه اندازی کارگاه های محلی برای تعمیر خرابی قطعات موجود در جایگاه های عرضه سوخت عنوان کرد: تعمیرات تمامی دستگاه های کارتخوان در صورت خرابی به کارگاه های مستقر در تهران ارجاع داده می شد، فرایند زمان بری بود، ضمن آنکه هزینه خرابی دستگاه ها را هم افزایش می داد. مناطق دستگاه ها را با وسیله نقلیه برای تعمیر به تهران ارسال می کردند و پس از بررسی علل خرابی و انجام کارهای تعمیراتی دوباره دستگاه ها بسته بندی شده و با همان وسیله نقلیه به شهر مربوطه ارجاع داده می شد. مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران یادآور شد: بنابراین تصمیم بر این شد تا در استان های متقاضی کارگاه هایی راه اندازی شده و موضوع تعمیرات و نگهداشت دستگاه های کارتخوان ازسوی این کارگاه ها دنبال شود. هرمزگان، کرمان، اصفهان، شیراز، آذربایجان غربی و شرقی، اهواز، گیلان و سبزوار کارگاه های تعمیراتی راه اندازی و دستگاه ها در همان محل تعمیر می شوند. صادقی افزود: با این شیوه تعمیرات دستگاه های کارتخوان که تا پیش از این در انحصار کارگاه های مستقر در تهران بود، اکنون به دیگر شهرها نیز تسری پیدا کرد و این اختیار به خود مناطق تفویض شد.
وی در ادامه یکی از دستاوردهای مهم سامانه هوشمند سوخت و بویژه جایگاه داران را بهره مندی از قابلیت های نرم افزار جی تی اس دانست و اعلام کرد: سامانه جی تی اس راه اندازی و توسعه داده شد تا در بستر آن جایگاه داران در صورت خرابی نازل ها و دیگر دستگاه های خود بتوانند در هر ساعت از شبانه روز اعلام خرابی کنند و در کوتاه ترین زمان ممکن نیز اقدام های مقتضی در زمینه رفع مشکل جایگاه داران انجام شود. مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: این سامانه حدود 7 ماهی است که راه اندازی شده و با توجه به دسترسی که در اختیار هر یک ازجایگاه داران قرار داده شده است، بسهولت می توانند وارد سامانه شده و نسبت به ثبت مشکل خود اقدام کرده و مراحل رسیدگی به درخواست خود را به صورت برخط رهگیری کنند. نحوه کار با سامانه جی تی اس به این صورت است که به محض ثبت درخواست برای خرابی دستگاه ها، تکنیسین مربوطه در محل حاضر شده و مشکل ایجاد شده بررسی و برطرف خواهد شد. صادقی تصریح کرد: نکته قابل توجه در ارتباط با سامانه جی تی اس این است که به گونه ای طراحی شده که امکان دسترسی تمامی مدیران به این سامانه وجود دارد و اینکه ما در گذشته آمار و ارقام درستی در مورد قطعات موجود در جایگاه ها نداشتیم که دسترسی به این قابلیت را هم در بستر سامانه جی تی اس فراهم کردیم. به این منوال که تمام اطلاعات مورد نیازی که از یک جایگاه باید داشته باشیم، از تعداد نازل ها گرفته تا همه قطعات موجود در مجاری عرضه سوخت، به طور کلی در بستر این سامانه قابل دسترسی است و همه جایگاه ها لحظه به لحظه رصد و پایش می شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته نزدیک به 4 میلیون کارت هوشمند سوخت برای متقاضیان صادر شد و امسال این میزان صدور تاکنون به رقمی در حدود 2 میلیون کارت رسیده است، گفت: با این اوصاف می توانیم بگوییم که تعداد کارتهای هوشمند سوخت در انتظار تولید به مرز صفر رسیده است. مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بیان کرد: اینکه گاها ازسوی مردم عنوان می شود که چرا فرایند صدور کارت هوشمند سوخت زمان بر است؟ باید به این نکته اشاره کنم، یکی از بزرگترین آرزوهای مجموعه مدیریت سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به حداقل رساندن زمان صدور کارت های هوشمند سوخت است. امیدواریم با توجه به تعاملاتی که با پلیس راهور انجام شده است، این فرایند به حداقل زمان ممکن کاهش پیدا کند و هموطنان ما بتوانند در مدت زمان کوتاهی کارت سوخت خود را دریافت کنند. دراین میان یکسری اطلاعات خودروها و مالکان در اختیار پلیس راهور است که تولید و تحویل سریع کارت هوشمند سوخت به مالیکن منوط به تسهیل در دسترسی سامانه هوشمند سوخت به اطلاعات مذکور بوده و امید است در آینده نزدیک و با رایزنی های انجام شده، موانع موجود در این راه برداشته شود. صادقی اظهار کرد: متاسفانه مردم ما همه این مسائل و مشکلات را از سمت شرکت پخش می بینند، در حالی که این شرکت صرفا متولی صدور کارت هوشمند سوخت است و سایر دستگاه ها و سازمان های اجرایی نیز در این زمینه دخیل هستند و آنان نیز باید در زمینه دیرکرد تولید کارت هوشمند سوخت پاسخگو باشند. وی افزود: البته ناگفته نماند که بتازگی فرایندی را با نام صدور آنی کارت هوشمند سوخت طراحی کردیم که هدف اصلی آن صدور کارت هوشمند سوخت در کوتاه ترین زمان بود. به این شیوه که مردم با مراجعه به نزدیک ترین دفتر خدمات مشترکین و ارائه مدارک هویتی مالک و خودرو، همان لحظه کارت را دریافت می کردند. این فرایند تدوین و الزامات آن نیز دیده شد. همچنین ساخت دستگاه های مورد نیاز هم در دستور کار قرار گرفت که طبعا عملیاتی شدن آن منوط به همکاری و تعامل دیگر سازمان های مرتبط بود که فعلا این طرح مسکوت باقیمانده است.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از احیای کارت های هوشمند سوخت باطله و بلاستفاده و برگرداندن مجدد آنها به چرخه حیات به عنوان کارت خام خبر داد و آن را راهکاری دانست که صرفه اقتصادی فراوانی به همراه دارد و گفت: در گذشته کارت های هوشمند سوخت نامعتبر و بلااستفاده داخل دستگاه های خردکن می رفت و بعد از امحا دور انداخته می شد؛ اما اکنون با روشهایی اطلاعات موجود روی این کارت ها پاک شده و کارتهای احیا شده دوباره در چرخه تولید قرار میگیرند.
صادقی بیان کرد: این اقدام در اصل نوعی مهندسی معکوس برای استفاده مجدد از کارت های هوشمند سوخت (از ابتدای چرخه تولید تا استفاده در جایگاه) به شمار می آید. بر این اساس طی یک سال اخیر نزدیک به یک میلیون کارت سوخت با این روش احیا شده است.
در شرایطی که ما با کمبود کارت هوشمند سوخت مواجه هستیم، این روش می تواند در رفع این معزل راهگشا باشد. مزیتی که در سنوات گذشته با اهمالکاری از بین رفته بود. پاک شدن اطلاعات روی کارت ها نیازمند داشتن دانش و تخصص مخصوص به خود است که خوشبختانه این دانش هم اکنون بومی سازی شده و در این زمینه مشکلی وجود ندارد؛ البته برای دستیابی به این دانش زمان، وقت و انرژی هنگفتی به کار برده شده تا بتوانیم با دستیابی به آن جلوگیری از هدررفت منابع ارزی برای شرکت پخش فراورده های نفتی داشته باشیم.
وی گفت: افزون بر آن یکسری از کارت ها نیز هستند که در فرایند تولید معیوب و مردود می شوند که باز در این زمینه دانشی را طراحی و پیاده سازی کردیم که بتوانیم این دسته از کارت های معیوب را هم به چرخه تولید بازگردانیم که تاکنون با استفاده از این دانش توانستیم حدود 50 هزار عدد از کارت های معیوب را مورد استفاده قرار دهیم.
سهم تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی مناطق نفت خیز جنوب در افزایش صادرات نفت
مشعل «تعمیرات اساسی» یکی از عوامل انکارناپذیر و تاثیرگذار در دستیابی به افزایش ظرفیت تولید، به ویژه در دوران تحریم بوده است؛ موضوعی که محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران پیشتر در باره چگونگی بازگشت ظرفیت تولید نفت ایران به پیش از تحریم ها بر آن تاکید کرده و افزوده است: «با بیش از ۱۸۰۰ اقدام عملیاتی در چاه های نفتی و بیش از ۲۵۰ کار مربوط به تعمیرات اساسی توانستیم ظرف ۶ ماه ظرفیت تولید نفت کشور را به پیش از تحریم ها برگردانیم.» ناگفته نماند بخشی از این فعالیت ها در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت خام کشور متمرکز است که کارکنان مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی نقش آفرینان اصلی آن به شمار می آیند و در این مسیر حتی از جان خود نیز مایه می گذارند.
ماشاءالله فتاحی نیا، مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که مجموعه تحت مدیریت او راهبری تعمیرات اساسی(اورهال) شمار متعددی ماشین فرایندی اعم از انواع مختلف توربین، کمپرسور و الکتروموتور با فشارهای متنوع را به عهده دارد، شرح مبسوطی از فعالیت های این حوزه کاری در شرکت ملی مناطق نفت خیز داده است که در پی می آید.
برنامه ریزی برای اجرای 80 درصدی تعمیرات اساسی تجهیزات تولید نفت در جنوب کشور، از موارد مهمی است که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دست اجرا دارد. مدیرتعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به فرآیند انجام این عملیات تصریح می کند: با سرعت مناسب، تجهیزاتی را که متوقف بود، در دستور تعمیرات اساسی قرار گرفت و اکنون می توانیم افزایش تولید داشته باشیم. مدیر تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب همچنین با اشاره به اختلاف میزان صادرات 300 هزار بشکه ای نفت در دولت گذشته و حدود دو میلیون بشکه ای آن در دولت سیزدهم اظهار می کند: به دلیل جهش و افزایش صادرات نفت و عدم استفاده از تجهیزات نفتی در مدت زیاد، این تجهیزات با افزایش صادرات نفت و راه اندازی دوباره، به تعمیرات اساسی نیاز پیدا می کنند. فتاحی نیا با بیان این که امروزه، تعداد تجهیزات و ماشین آلات فرآیندی ساخت داخل کمتر از یک درصد است، به خبرنگار «مشعل» تاکید کرد: تعمیرات اساسی این گونه تجهیزات خارجی از سوی متخصصان ایرانی انجام می شود. طبق اعلام مدیر تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هم اکنون بر اساس برنامه ریزی انجام شده ۶۶۸ تجهیز فرآیندی در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب باید تعمیر شوند که از این تعداد، در مجموع، ۴۱ درصد از کار تعمیرات در این بخش انجام شده است.
فتاحی نیا با اشاره به روند تعمیرات اساسی در کارخانه های فرآیندی که در بخش تعمیرات اساسی تجهیزات و ماشین آلات در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب فرایند تهیه شرح کار، مناقصه و انتخاب پیمانکار پروژه های تعمیرات اساسی به نوبت انجام می شود، گفت: امسال تعمیرات اساسی ۳۶ کارخانه فرآیندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دستور کار و برنامه کاری قرار دارد که از این تعداد دو کارخانه خاتمه یافته، پنج کارخانه در دست اقدام و هفت کارخانه نیز از سوی پیمانکار منتظر آغاز به کار است و بر اساس برنامه ریزی، تعمیرات اساسی مابقی کارخانه ها نیز تا پایان امسال پایان می یابد.
مدیر تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: تعمیرات اساسی ۳۱۱ ماشین دوار باید در سال ۱۴۰۲ انجام شود که از این تعداد تاکنون ۹۱ دستگاه در حال اقدام و ۱۲ دستگاه پایان یافته و تعمیرات اساسی ۱۰۸ دستگاه به موعد مقرر نرسیده است؛ از سوی دیگر تعمیرات اساسی توربین های برند رولزرویس، سولارسنتار و کمپرسورهای سولار آغاز شده است.
فتاحی نیا بابیان اینکه وزیر نفت وقت در دولت پیشین طی اقدامی بی سابقه شیوه نامه ای جدید از تعمیرات اساسی به این شرکت تحمیل کرد، گفت: بر اساس این شیوه نامه مجوز خرید قطعات یدکی از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گرفته شد و تا سه سال نتوانستیم هیچ قطعه یدکی خریداری کنیم، از این رو با بحران کمبود قطعات یدکی در شرکت مواجه شدیم.
وی ادامه داد: برون سپاری تعمیرات اساسی ۶۸ دستگاه ماشین آلات دوار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۴۰۱ انجام شد، به گونه ای که توانستیم ۲۵ درصد عقب افتادگی های سال های گذشته در زمینه برنامه های تعمیرات اساسی را جبران کنیم و امیدواریم امسال بتوانیم این عدد را به حدود ۴۰ درصد برسانیم.
مدیر تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه در طول سه سالی که خرید قطعات یدکی و تجهیزات جدید ممنوع شد، با تدبیر و هماهنگی موفق به خنثی سازی دستورعمل فلج کننده شدیم و خوشبختانه با تلاش بسیار توانستیم کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را با تعمیر توربین ها، کمپرسورها، پمپ ها و تلاش شبانه روزی در جهت رسیدن به سقف تولید سرپا نگه داریم، اظهار کرد: با حمایت های دولت سیزدهم محدودیت های بودجه ای حل شده و امیدواریم بتوانیم از امکاناتی که دولت جدید برای ما به وجود آورده است، برای افزایش و رسیدن به سقف تولید بهره ببریم.
فتاحی نیا در ادامه با تأکید بر اینکه بخش تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یک سازمان عملیاتی به شمار می آید، افزود: کارکنان این بخش فعالیت هایی انجام می دهند که خیلی سخت تر از فعالیت های بخش های دیگر است، به گونه ای که طی چند سال گذشته چند نفر از همکاران حین کار، جان خود را از دست دادند، از این رو انتظار داریم این کارکنان مشمول امتیاز ویژه بیشتری باشند؛ با توجه به این موضوع، بسیاری از همکاران در این بخش تمایل دارند در سازمان های غیرعملیاتی و با خطر کمتر فعالیت کنند.
فتاحی نیا در ادامه این گفت وگو تصریح کرد: به سبب روند افزایشی صادرات نفت و عدم استفاده از تجهیزات نفتی در مدت زیاد، این تجهیزات با افزایش صادرات نفت و راه اندازی دوباره به تعمیرات اساسی نیاز پیدا می کنند.مدیر تعمیرات تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به ادامه روند تعمیرات اساسی در سال ۱۴۰۲ افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش ماشین آلات و تأسیسات نیازمند تعمیرات اساسی است و هم اکنون تعمیرات تأسیسات فرآیندی در منطقه گچساران در حال به روزرسانی و راه اندازی دوباره است.
فتاحی نیا یکی از راهبردهای برون رفت از مشکلات موجود در بخش تعمیرات اساسی مهم در مناطق نفت خیز جنوب را ایجاد ارتباط مؤثر با صنایع دفاعی کشور دانست و افزود: با ایجاد این ارتباط می توانیم بخش عمده ای از مشکلات صنعتی خود را برطرف کنیم.
وی با اشاره به ساخت ۳۹۸ قطعه تجهیز راهبردی از سوی متخصصان این شرکت اظهار کرد: این قطعات بخشی از کمبود ورود قطعات یدکی به داخل کشور را به دلیل تحریم ها جبران می کنند و افزون بر آن کارگاه مرکزی این شرکت در زمینه تعمیر شیرآلات ایمنی و فرآیندی و انواع جوشکاری ها فعال است، به طور متوسط حدود ۲۰ درصد از فعالیت های تعمیرات اساسی برون سپاری می شود.
صنعت گازمعادل بودجه استان اردبیل سرمایه گذاری کرد
مشعل صنعت گاز در روزهای پایانی شهریورماه امسال، عملیات اجرایی خط لوله ای راهبردی را آغاز کرد که زمینه افزایش ورودی روزانه ۱۵میلیون مترمکعب گاز را به استان اردبیل فراهم می کند. عملیات احداث این خط لوله انتقال گاز 30 شهریورماه امسال درمراسمی با حضورسید حامد عاملی، استاندار اردبیل به همراه مقام های محلی این استان، مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، رضا نوشادی، مدیرعامل مهندسی و توسعه گاز ایران وشماری از مدیران صنعت گاز آغاز شد. در این گزارش به تشریح بیشتر این موضوع پرداخته ایم.
پروژه خط لوله انتقال گازچلوند- اردبیل به طول 55 کیلومتر با قطر30 اینچ،یکی از راهبردی ترین طرح های موفق صنعت گازاست که عملیات اجرایی آن در دولت سیزدهم آغازشد. این طرح مهم و راهبردی کمک خواهد کرد تا برنامه های توسعه ای استان اردبیل با سرعت بیشتری انجام شود و پایداری شبکه گاز افزایش یابد.
سیدحامد عاملی، استاندار اردبیل درآیینی که به همین مناسبت درمحل اجرای پروژه برگزار شد، با قدردانی از تلاش های شرکت ملی گازایران در توسعه گازرسانی به این استان، گاز را ضرورتی مهم و اجتناب ناپذیر در توسعه زیرساخت ها برشمرد و افزود: خط لوله انتقال گاز چلوند - اردبیل که در استان اردبیل احداث می شود، طرحی است که در رویدادنگار این استان ثبت خواهد شد.
عاملی با بیان این که شرکت ملی گاز ایران کار بسیار حسنه ای را دراستان اردبیل انجام داده که دراذهان مردم ثبت خواهد شد، افزود: این اقدام مهم سبب می شود روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب به گاز ورودی استان افزوده شود و ظرفیت توزیع گاز این استان به ۲۵ میلیون مترمکعب در روز برسد و کار بسیار بزرگی در جهت توسعه زیرساخت ها و اشتغال زایی است که جای تشکر دارد.
استاندار اردبیل درادامه با اشاره به هزینه ۱۴۰۰ میلیارد تومانی احداث خط چلوند- اردبیل گفت: بودجه کل استان حدود یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است و این مبلغ در مقایسه با هزینه احداث این خط لوله انتقال گاز30 اینچ نشان از بزرگی و اهمیت کار برای توسعه این استان است و باید قدردان این زحمات باشیم.
عاملی با بیان اینکه در همه موضوع های سرمایه گذاری نیازمند گاز هستیم، افزود: پروژه ۱۶۰۰ هکتاری پارس آباد، بزرگ ترین مجتمع گلخانه ای در کشور، حدود ۴۰۰ هکتار آن واگذار شده و بقیه به دلیل نبود زیرساخت انرژی گاز واگذار نمی شود. وی گفت: با احداث خطوط انتقال گاز چلوند - اردبیل و اردبیل - گرمی (با 60درصد پیشرفت) به تکمیل زنجیره خط انتقال گاز تا اصلاندوز امیدوار شده ایم. استاندار اردبیل تصریح کرد: از معاون وزیر نفت درخواست داریم اجرای خط انتقال گاز گرمی به پارس آباد نیزاجرایی شود تا گاز به این منطقه مهم اقتصادی هم برسد.
وی با قدردانی از زحمات مدیران و کارکنان شرکت ملی گاز ایران افزود: امیدواریم بتوانیم وظیفه خدمتگزاری را به درستی انجام دهیم و شرمنده خون شهدا نباشیم.
در ادامه، مدیرعامل شرکت ملی گازایران نیز، نقش این طرح را در پایداری شبکه گاز کشور مهم برشمرد و افزود: این خط لوله انتقال گازتا یک سال آینده به بهره برداری می رسد.
مجید چگنی گفت: کاری که عملیات اجرایی آن آغازشده، به برکت خون شهداست و استان اردبیل با تقدیم بیش از سه هزار و 500 شهید نشان داده که مردمان این دیار تا آخرین نفس پای انقلاب و این نظام ایستاده اند و این خدمت هدیه ای ناچیز ازسوی خادمان آنها در صنعت گاز به مردم استان است. وی با بیان اینکه پروژه های گازرسانی دراستان اردبیل به صورت زنجیروار درحال انجام است، افزود: این پروژه کمک خواهد کرد برنامه های توسعه ای استان سرعت بیشتری بگیرد و قدرت مانور و انعطاف پذیری ما را برای توسعه زیرساخت ها با هدف پایداری شبکه گازرسانی و خدمات رسانی مطلوب تر به مردم استان اردبیل و اشتغال زایی جوانان افزایش می دهد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه پروژه های بسیار زیادی با قوت هرچه تمام تر در حال اجراست، گفت: طرح خط لوله چلوند - اردبیل با صحبت هایی که با همکارانم در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران داشتم، ان شاءالله ظرف یک سال آینده پایان می یابد.
چگنی با اشاره به این که مهم ترین موضوع دراجرای پروژه ها، تأمین کالاست، افزود: خوشبختانه این مهم برای پروژه خط لوله انتقال گاز چلوند - اردبیل به طور کامل انجام شده است.
معاون وزیرنفت در امور گاز با بیان این که طی دوسال گذشته از شروع به کار دولت سیزدهم، اقدام های مؤثری با توسعه گازرسانی و محرومیت زدایی انجام شده است، تصریح کرد: هم اکنون پروژه های گازرسانی متعددی در سطح کشور داریم که بیشتر این طرح ها همسو با تأمین پایدار انرژی و محرومیت زدایی و توسعه عدالت اجتماعی بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به ابلاغ دو مأموریت اساسی به صورت شیوه نامه ازسوی وزیر نفت اشاره کرد و گفت: طرح های ذخیره سازی روزمینی مانند SNG، Mini LNG و CNG یکی از این شیوه نامه های ابلاغی است که نیازمند سرمایه گذاری بوده؛ از این رو کسانی که می توانند در این زمینه اقدام هایی را انجام دهند، این فرصت را مغتنم بشمارند، ما نیز تسهیلات خوبی به آنها ارائه خواهیم کرد.
وی افزود: موضوع دیگر، جایگزینی بخاری های فرسوده با بخاری های با بازده بالاست که تکلیف ما در سال جاری، تعویض ۴ میلیون و ۱۰۰ عدد بخاری بوده است. فراخوان نخست و دوم آن برای سرمایه گذاری انجام شده و به ازای هر جایگزین، ما حواله گاز می دهیم که سرمایه گذاران می توانند آن را به قیمت گاز صادراتی بفروشند، ضمن اینکه استان اردبیل در این زمینه با توجه سردسیر بودن آن، دارای ظرفیت بالایی برای انجام این کار است.
چگنی از تلاش های شبانه روزی همه دست درکاران به ویژه کارکنان صنعت گاز در استان اردبیل تشکر کرد.
نمایندگان اردبیل در مجلس شورای اسلامی نیز از عملکرد مجموعه شرکت ملی گاز ایران درجریان آغازعملیات اجرایی احداث خط لوله انتقال گاز چلوند - اردبیل قدردانی کردند. علی نیک زاد، نماینده اردبیل، سرعین، نمین و نیر در مجلس شورای اسلامی گفت: از مدیرعامل و مجموعه شرکت ملی گاز ایران که به عهد خود وفا کردند، تشکر می کنم، زیرا این طرح ازطرح های مهم و زیرساختی برای توسعه اقتصادی و اشتغال زایی در استان اردبیل به شمار می رود. به گفته وی، زیرساخت درکنار ارتباطات و با نیروی انسانی متعهد و متخصص تحول قابل توجهی در رسیدن به اهداف کلان هر منطقه دارد. این نماینده مجلس افزود: اگر زیرساخت و ارتباطات سازنده و در کنار آن، همدلی و همیاری نداشته باشیم، توسعه امکان پذیر نخواهد بود، اگر کسی در استان بخواهد کارخانه، گل خانه، واحد تولیدی و ... راه اندازی کند یا تأسیسات زیربنایی در استان شکل بگیرد، این مهم بدون داشتن گاز ناشدنی است.
سیدکاظم موسوی، دیگر نماینده اردبیل، سرعین و نمیر در مجلس هم با اشاره به حضور وزیر نفت در جایگاه مدیرعاملی شرکت ملی گاز ایران در سال های گذشته و عملکرد پرخیر و برکت وی برای توسعه گازرسانی گفت: امروز هم آقای اوجی در مصدر وزارت نفت در اوج اخلاق، ولایت مداری، تلاش و جهاد بی وقفه هستند و آقای چگنی هم همان راه را دارند ادامه می دهند و امیدوارم با قدرت هرچه تمام تر این خدمت رسانی تداوم داشته باشد.
وی ادامه داد: نبود زیرساخت ها مشکلات عدیده ای را برای توسعه هر منطقه به وجود می آورد و نبود انرژی گاز به عنوان یکی از زیرساخت های حیاتی نیز به طور ملموسی احساس می شود، زیرا دمای استان در فصل سرد سال به زیر ۳۰ درجه می رسد.
نماینده اردبیل، سرعین و نمیر در مجلس تصریح کرد: استان اردبیل یکی از استان های نوپا و نیازمند زیرساخت گاز است و امروز که این طرح انجام خواهد شد، شادی را برای مردم به ارمغان آورده است، زیرا بسیاری از صنایع و مراکز تولیدی با نبود گاز، امکان فعالیت گسترده و پرشتاب موردنیاز را نخواهند داشت که این مهم نشانه مؤثر بودن این نعمت الهی در توسعه اقتصاد و اشتغال استان است.
موسوی در این باره گفت: افزایش ورودی روزانه گاز استان به ۲۵ میلیون مترمکعب با هزینه ۱۴۰۰ میلیارد تومان، بزرگی و با اهمیت بودن طرح را می رساند که امیدوارم جهادگران پرتلاش صنعت گاز این طرح را نیز مانند دیگر طرح ها به سرانجام برسانند.
صدیف بدری، دیگر نماینده اردبیل، سرعین و نمیر در مجلس نیز در سخنانی گفت: بسیار خوشحالم که این طرح با قولی که وزیر نفت داده بود، عملیاتی شده و از همه دست درکاران به ویژه مدیرعامل و مجموعه صنعت گاز قدردانی می کنم.
وی با بیان اینکه یکی از نیازهای مهم هر منطقه تأمین زیرساخت هاست، گفت: گاز عامل مهمی در گسترش زیرساخت ها به شمار می رود و خوشبختانه طرح چلوند به اردبیل می تواند جهشی برای توسعه اقتصاد و اشتغال استان باشد.
علیرضا شکوهیان، معاون مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در تشریح ضرورت اجرای این طرح توضیح داد: با توجه به واقع شدن استان اردبیل در انتهای خطوط جریانی، خط انتقال ورودی استان در فصول سرد سال با افت فشار گاز روبه رو می شد، از سوی دیگر تحولات اقتصادی در شرف وقوع در بخش کشاورزی استان، افزایش سرمایه گذاری در بخش صنعت، آغاز احداث مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی همچنین احداث شهرک های صنعتی مشترک با کشورهای همسایه، ایجاب می کرد زیرساخت های تازه و قابل اتکای گازی برای پاسخگویی به نیازهای فزاینده توسعه ای در استان احداث شود.
وی با بیان اینکه اجرای پروژه «چلوند - اردبیل»، ایجاد پایداری و انعطاف عملیاتی در تأمین گاز استان اردبیل را در پی دارد، ادامه داد: افزایش ظرفیت گاز ورودی به استان تا روزانه ۱۵.۲۵ میلیون متر مکعب، تأمین نیازمندی های آتی گاز شهر اردبیل در سقف مجموع ۸.۴ میلیون مترمکعب در روز، تأمین کسری گاز مجتمع های گلخانه ای مغان و خداآفرین تا سقف روزانه ۵.۲ میلیون متر مکعب و تقویت زیرساخت های گازرسانی و ایجاد بستر مناسب به منظور تداوم توسعه در استان از طریق تأمین گاز صنایع بخش کشاورزی، مناطق ویژه اقتصادی، شهرک های صنعتی، نیروگاه های CHP از جمله مزایای این پروژه است.
معاون مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه این پروژه در حریم خط اختصاصی ۳۰ اینچ قدیم چلوند به اردبیل اجرا می شود، اظهار کرد: این خط لوله از ایستگاه چلوند (در شهر ساحلی آستارا) آغاز شده و گاز را پس از طی ۵۵ کیلومتر به ایستگاه تقویت فشار گاز اردبیل (در ورودی شهر اردبیل) منتقل می کند.
شکوهیان یادآور شد: در سال های اخیر درخواست های گازرسانی به صنایع عمده به دلیل نبود پاسخگویی زیرساخت های موجود استان کمتر قابل تحقق بود، اما اکنون با به ثمر رسیدن این پروژه انتظارها برای بهره مندی از سوخت پاک پایان می یابد و شاهد رشد و توسعه اشتغال و شکوفایی اقتصادی اردبیل خواهیم بود.
سفره ای که در همه جای سیستان و بلوچستان گسترده است
مشعل پروژه های گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع استان سیستان و بلوچستان جانی تازه به خود گرفته و دولت سیزدهم با تسهیل در تامین بودجه مورد نیاز با هدف تسریع در انجام عملیات طرح های گازرسانی فصل جدیدی از خدمت رسانی به مردم این استان را رقم زده است. با آغاز به کار دولت سیزدهم و اجرای بیش از یک هزار و 200 کیلومترشبکه تغذیه و توزیع در بازه زمانی مرداد ماه 1400 تاکنون، سه شهر بزمان، خاش و زابل (ازمحل خط انتقال) از نعمت گاز بهره مند شده اند و زمینه بهره مندی بیش از 50 هزار مشترک را به ارمغان آورده است. محمدرضا میرشکاری، مدیرعامل شرکت گازاستان سیستان و بلوچستان شرح مبسوطی از اجرای طرح های گازرسانی دراین استان ارائه کرده است.
همزمان با بهره برداری از پروژه گازرسانی به سه شهربزمان، خاش و زابل،عملیات اجرایی گازرسانی به 11 شهر دیگر نیز در دولت سیزدهم آغاز شده و شهرهای ادیمی، محمدآباد، زهک، علی اکبر و اسماعیل آباد نیز طی هفته های گذشته به شبکه سراسری گاز متصل شده اند. مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان می گوید: تکمیل پروژه های گازرسانی به شهرهای دوست محمد و گلمورتی هم از دیگر پروژه هایی است که دولت سیزدهم بر پیگیری و به نتیجه رساندن آن اهتمام دارد. محمدرضا میرشکاری از پایان گازرسانی به 11 روستا، در دست اجرا بودن پروژه گازرسانی به 94 روستا و بهره مندی 127 روستای دیگر خبر می دهد و می گوید: بهره مندی 359 واحد تولیدی، کارخانه سیمان سیستان، کارخانه سیمان خاش، نیروگاه چابهار،همچنین در دست اقدام بودن گازرسانی به 15 واحد تولیدی محور زاهدان - خاش، کارخانه ریسندگی بافت بلوچ، 6 جایگاه سی ان جی درشهرهای زاهدان، زابل و ایرانشهر و10 واحد تولیدی- صنعتی دیگر، برخی دیگر از دستاوردهای مهم دولت در این حوزه به شمار می آید.به گفته وی، پروژه خط انتقال زاهدان- زابل در اردیبهشت ماه سال گذشته به بهره برداری رسید وعملیات اجرایی خط انتقال گاز خاش - سراوان در آبان همان سال آغاز شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان اعلام می کند: تا پایان سال 1403 عملیات اجرایی همه شهرهای باقی مانده استان آغاز می شود. با اجرای بیش از چهار هزار و 450 کیلومتر خط تغذیه و توزیع گازطبیعی، گازرسانی به هفت شهراستان و 30 روستا انجام شده است. با تحقق این برنامه ها درمجموع بیش از یکصد و 32 هزار و 500 خانوارشهری و روستایی و دو هزار و 800 مصرف کننده عمومی و صنعتی ازجمله سه واحد نیروگاهی و دو کارخانه سیمان سیستان و خاش از این موهبت الهی بهره مند شده اند. میرشکاری با اشاره به بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی 22 پروژه دیگر در استان سیستان و بلوچستان در هفته دولت امسال می گوید: در ادامه روند خدمت رسانی دراستان، پروژه های گازرسانی به شهرهای علی اکبر، ادیمی، محمدآباد، زهک، شهراسماعیل آباد و 127 روستای حومه شهرستان خاش، همچنین پروژه گازرسانی به طرح ملی مسکن زاهدان با هدف بهره مندی بیش از11هزار خانوار شهری و روستایی از نعمت گاز طبیعی به بهره برداری رسیده است.
وی می افزاید: هفته دولت امسال، عملیات اجرایی پروژه های گازرسانی به شهرهای سرجنگل، قصرقند، بنجار و جزینک در بخش شهری و گازرسانی به روستاهای بخش مرکزی سرجنگل، روستاهای شهرستان های زابل و زهک، همچنین روستاهای شهرستان نیمروز درمنطقه سیستان با هدف بهره مندی بیش از چهار هزار و 400 خانوار شهری و 13هزار خانوار روستایی نیز آغاز شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان درباره گازرسانی به صنایع می گوید: پروژه گازرسانی به نیروگاه چابهار، کارخانه ریسندگی بافت بلوچ ایرانشهر، کارخانه فولاد پارس سیستان، کارخانه قیر فرآیند مهراد شرق و مجتمع نظامی سلمان زاهدان به بهره برداری رسیده است. عملیات اجرایی گازرسانی به شهرک صنعتی و کوره های آجرپزی شهر رامشار و دو جایگاه سی ان جی مجتمع خدمات رفاهی امام رضا(ع) و شهرداری زابل در منطقه سیستان و گازرسانی به سی ان جی ها و گلخانه های ایرانشهر نیز آغاز شده است. وی یادآور می شود: خط انتقال گاز ایرانشهر–چابهار به طول 270 کیلومتر ازسوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اجرا و تزریق گاز شده است. با تحقق این برنامه، علاوه بر بهره مندی مردم شریف شهرستان چابهار از این موهبت الهی، چهار واحد پتروشیمی، دو واحد کارخانه فولاد، کارخانه سیمان تیس، دو واحد نیروگاهی تولید برق واقع در شهرهای چابهار و کنارک و دیگر صنایع کوچک و کلان از جمله مصرف کنندگان عمده ای خواهند بود که از این انرژی پاک بهره مند می شوند. با تحقق این برنامه ها، چابهار به قطب صنعتی استان سیستان و بلوچستان تبدیل خواهد شد. به گفته میرشکاری، عملیات اجرایی پروژه گازرسانی به شهر بنجار و 17 روستای شهرستان زابل با هدف بهره مندی مردم شریف این شهر و روستاها مشتمل بر اجرای بیش از 180 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و احداث یک ایستگاه تی بی اس 10 هزار بوده است و در مدت زمان 18 ماه به بهره برداری می رسد. این پروژه از سوی شرکت گاز استان یزد تحت عنوان استان معین اجرایی می شود. وی ادامه می دهد: طی پیش بینی صورت گرفته، این شهر نیازمند نصب چهار هزار علمک است که عملیات اجرایی آن پس از تکمیل شبکه مورد نیاز و تزریق گاز آغاز می شود و زمینه بهره مندی بیش از هشت هزار 500 مشترک را به ارمغان می آورد.
وی با توجه به پهناوری استان سیستان و بلوچستان و نگاه ویژه شرکت ملی گاز ایران می گوید: برخی شرکت های گاز استانی با عنوان معین با هدف تسریع در فرآیند پروژه های گازرسانی این استان با همه توان در حال فعالیت هستند. میرشکاری با بیان اینکه تجربه و توان استان های معین به کمک گازرسانی به شهرها و روستاهای استان سیستان وبلوچستان آمده اند، درباره پروژه های در دست اقدام از سوی این شرکت ها می گوید: گازرسانی به 11 شهر و 805 روستای این استان از جمله شهرهای قصر قند، نیک شهر، سرباز و ساربوک و گازرسانی به روستاهای چانف، جکیگورو پارود به عهده شرکت گاز استان خراسان جنوبی و گازرسانی به 12 شهر و بیش از 900روستا مشتمل بر روستاهای شهرستان نیمروز و گازرسانی به دیگر شهرها و روستاهای منطقه سیستان به عهده شرکت گاز استان یزد قرار گرفته است. وی ادامه می دهد: خراسان رضوی به عنوان معین گازرسانی استان سیستان وبلوچستان، مسئولیت اجرای پروژه گازرسانی در شهرهای چابهار، کنارک، صنایع و بخشی از روستاهای این منطقه را در سه فاز به عهده دارد. فاز یک شهر چابهار در دست اجراست. فاز 2 چابهار و فاز یک کنارک نیز درمرحله پیمان سپاری قرار دارند. گازرسانی به شهرستان زرآباد و دشتیاری هم در مرحله مطالعات و طراحی هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با اشاره به گازرسانی به شهر محمدآباد می گوید: پروژه گازرسانی به شهر محمد آباد مشتمل بر 25 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و احداث یک ایستگاه تی بی اس پنج هزار بوده که با اجرای آن از سوی شرکت گاز استان گیلان تحت عنوان استان معین این پروژه به مرحله بهره برداری رسیده است. وی ادامه می دهد: این پروژه با هدف بهره مندی مردم شهر محمدآباد از نعمت گاز طبیعی انجام شده و عملیات نصب 500 علمک در سطح این شهر از مهرماه امسال آغاز شده و زمینه اشتراک بیش از 700 مشترک را به ارمغان می آورد. به گفته میرشکاری، با توجه به اهمیت گازرسانی به صنایع، این پروژه توانسته است زمینه بهره مندی واحدهای مستقر در شهرک صنعتی محمدآباد، یک واحد مینی پتروشیمی و سایر صنایع خرد و کلان را به ارمغان آورد. تحقق این برنامه افزون بر رونق بخشی به صنایع موجود می تواند زمینه ساز جذب سرمایه و استقرار دیگر صنایع شود ودر پی آن شاهد اشتغال زایی برای جوانان مستعد این شهر باشیم.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان درباره بخش دیگری از برنامه های توسعه ای این شرکت می گوید: تنها در هفته دولت امسال، 10 پروژه گازرسانی در سطح استان به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی 12 پروژه دیگر نیز آغاز شد. میرشکاری ادامه می دهد: در امتداد روند خدمت رسانی با نگاه ویژه دولت سیزدهم به پروژه های گازرسانی در این استان، پروژه های گازرسانی به شهرهای علی اکبر، ادیمی، محمدآباد، زهک، شهر اسماعیل آباد و 127 روستای حومه و پروژه گازرسانی به طرح ملی مسکن زاهدان با هدف بهره مندی بیش از 11 هزار خانوار شهری و روستایی از نعمت گازطبیعی به بهره برداری رسید. به گفته وی، با حمایت های شرکت ملی گاز ایران و همت کارکنان شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان و استان های معین، طی برنامه ریزی صورت گرفته عملیات اجرایی پروژه های گازرسانی به شهرهای سرجنگل، قصرقند، بنجار و جزینک در بخش شهری و گازرسانی به روستاهای واقع در بخش مرکزی سرجنگل، روستاهای شهرستان های زابل و زهک و همچنین روستاهای شهرستان نیمروز در منطقه سیستان در بخش روستایی، با هدف بهره مندی بیش از چهار هزار و 400 خانوار شهری و 13هزار خانوار روستایی نیز آغاز شد. میرشکاری تاکید می کند: با توجه به نام گذاری سال 1402 به «سال مهار تورم، رشد تولید»، گازرسانی به صنایع، و نیروگاه ها اهمیتی بیش از پیش یافته و پروژه گازرسانی به نیروگاه چابهار و سه مجتمع صنعتی طی هفته های گذشته به بهره برداری رسید. میرشکاری در پایان اعلام کرد: در بحث آغاز عملیات اجرایی نیز گازرسانی به شهرک صنعتی و کوره های آجرپزی شهر رامشار و 2 جایگاه سی ان جی مجتمع خدمات رفاهی امام رضا (ع) و شهرداری زابل در منطقه سیستان و گازرسانی به سی ان جی ها و گلخانه های ایرانشهر آغاز شد.
تحقق مصوبات دور اول سفر رئیس جمهوری به سرزمین آبشارها
مشعل توسعه گازرسانی در دولت سیزدهم روندی شتابان به خود گرفت و این سوخت پاک، افزون بر مناطق مرکزی، درمناطق محروم و مرزی کشور نیز توسعه یافت و به زودی شاهد بهره مندی بخش قابل توجهی از جمعیت کشور از نعمت گاز خواهیم بود. همزمان با توسعه گازرسانی در بخش خانگی، گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی نیز با هدف رونق تولید، اشتغالزایی، حفظ محیط زیست و... نیز در دستور کار قرار گرفت. دراین میان، شرکت گاز استان لرستان در یکی از مناطق سردسیر و کوهستانی، کارنامه درخشانی را در حوزه گازرسانی از خود بر جای گذاشته است. کرم گودرزی، مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان، افزون بر توضیح دراین خصوص به عنوان یکی از مصوبات محقق شده دورنخست سفر رئیس جمهوری به این استان، به ارائه گزارشی ازگازرسانی به این استان نیز پرداخته است که در ادامه می خوانید.
برای تحقق نام گذاری شعار امسال وسال گذشته از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) همچنین تاکید دولت مردمی مبنی بر خدمات رسانی حداکثری ومطلوب به مردم و تلاش کارکنان شرکت گاز استان لرستان، از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، گازرسانی به 352 روستا و 845 واحد تولیدی، صنعتی، کشاورزی در این استان به بهره برداری رسیده و 20 هزار و 500 علمک نیز نصب شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان می گوید: این شرکت در ادامه توسعه گازرسانی و ایجاد زیرساخت گاز در بخش های صنعتی، شهری و روستایی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، یکهزار و 250 کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع اجرا و بیش از 24 ایستگاه تقلیل فشار گاز را در اقصی نقاط استان احداث کرده است. وی با بیان اینکه خدمت به مردم لرستان با هدف رشد اقتصادی، حفظ محیط زیست، مهاجرت معکوس و ایجاد رفاه، همواره از اهداف و اولویت های شرکت گاز استان است، یادآور می شود: شرکت گاز استان لرستان از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون اشتراک پذیری بیش از 18 هزار و 500 مشترک شهری و 23 هزار مشترک روستایی را انجام داده است. مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان تاکید می کند: به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی و تلاش شبانه روزی مجموعه همکارانم در این شرکت، همچنین مشاوران و پیمانکاران اجرایی، هم اکنون ضریب نفوذ گازرسانی در استان 97.4 درصد بوده که این رقم بالاتر از متوسط کشوری است.
گودرزی ادامه می دهد: این شرکت همه تلاش خود را برای گازرسانی به مناطق باقیمانده واجد شرایط استان با رعایت همه ملاحظات زیست محیطی و دستورالعمل های صیانت و حفاظت از محیط زیست به کار بسته است تا پروژه گازرسانی به شهر شول آباد و روستاهای تابعه آن به عنوان یکی از پروژه های مهم مصوب در دور اول سفر ریاست جمهوری با اعتبار ۸۵۰ میلیارد ریال به زودی به بهره برداری برسد. وی درباره دریافت تندیس جشنواره شهید رجایی از سوی این شرکت می گوید: این جایزه به جهت عملکرد شایسته همکاران در زمینه گازرسانی و ارائه خدمات ارزنده به مردم لرستان در اجرایی مصوبات سفر ریاست محترم جمهوری به شرکت گاز اهدا شده است. گودرزی با قدردانی از همت و تلاش همه کارکنان شرکت گاز در راه کسب این افتخار تاکید می کند: موفقیت یک سازمان با فعالیت و مشارکت همه نیروهای خود حاصل می شود و بی تردید یکایک کارکنان در کسب این جایگاه برتر نقش آفرین بوده اند. امیدوارم این شرکت در فرایند ارزیابی جشنواره شهید رجایی با الگوگیری از سایر سازمان های برتر و بهبود مستمر فعالیت ها، درجهت ارائه هرچه شایسته تر خدمات به ذی نفعان خود گام های بلندتری بردارد.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان، با جذب مشترکین جدید در سه ماه نخست امسال از سوی این شرکت، تعداد مشترکین بهره مند از گاز لرستان تا پایان تیر ماه به بیش از 606 هزار مورد رسیده است. از سه هزار و 869 مشترک جدید، یکهزار و 598 مشترک شهری، یکهزار و 984 مشترک روستایی و تعداد 287 مشترک تجاری به جمع مشترکین این استان پیوسته اند.
وی تاکید می کند: رضایت مندی مشترکین و ارتقای سطح کیفی در ارائه خدمات برای مجموعه همکاران شرکت گاز استان لرستان جزء مهم ترین اولویت ها بوده و امسال هم با همت و تلاش بیشتر، خدمت رسانی خود را به مردم استان ادامه خواهیم داد. مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان با اشاره به بخشی از پروژه های این شرکت در شهرهای مختلف که امسال افتتاح شده اند، می گوید: گازرسانی به 9 روستا و چهار واحد صنعتی، تولیدی وکشاورزی شهرستان پلدختر با اعتبار 330 میلیارد ریال به بهره برداری رسید. این پروژه از مصوبات سفر ریاست جمهوری بود که تاثیر بسزایی در اشتغال و رفع محرومیت منطقه به همراه خواهد داشت.
وی ادامه می دهد: این نوید را به مردم می دهیم که همه تلاش خود را برای انجام و بهره برداری زودتر از موعد پروژه های جدید گازرسانی شهرستان پلدختر به کار ببندیم.گودرزی یادآورمی شود: عملیات اجرایی گازرسانی به 41 روستای محور قلعه نصیر شهرستان پلدختر نیز با اعتبار 420 میلیارد ریال آغاز شد. پروژه گازرسانی به محور قلعه نصیر در جهت رفع محرومیت این منطقه و رفاه حال مردم کلید خورده است. مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان با اشاره به بخش دیگری از فعالیت های این شرکت می گوید: امسال، با تلاش مجموعه همکاران این شرکت، گازرسانی به ۲۴ روستا و ۲۲ واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی شهرستان خرم آباد نیز با اعتبار ۲۷۰ میلیارد ریال به بهره برداری رسیده است. در ادامه توسعه گازرسانی شهرستان خرم آباد، عملیات اجرایی گازرسانی به ورزشگاه 15 هزار نفری این شهرستان با اعتبار ۲۲ میلیارد ریال آغاز شد. وی تاکید می کند: گازرسانی به این روستاها پیش از موعد مقرر به بهره برداری رسید. گازرسانی به روستاهای منطقه بیشه به لحاظ حفظ محیط زیست، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و توسعه این منطقه به عنوان قطب گردشگری بسیار حائز اهمیت بود.
مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان با اشاره به همکاری این شرکت با مراکز دانشگاهی و دانش بنیان ها می گوید: تعامل دوسويه صنعت و دانشگاه يك ضرورت است و ظرفيت دانشگاه های استان می تواند در خدمت توسعه صنعت گاز قرار گيرد. با توجه به ظرفیت علمی بسيار بالای دانشگاه در زمينه های تحقيقاتی و پژوهشی، سعی بر آن داريم همكاريی های خود را با مراكز علمی و دانشگاهی استان توسعه داده و گام های اساسی در حوزه های منابع انسانی، علوم پايه و مهندسی برداريم. به گفته وی، چندی پیش نیز در ادامه همکاری با مراکز دانشگاهی، تفاهم نامه پژوهشی میان شرکت گاز استان و دانشگاه لرستان امضا شد. این تفاهم نامه به منظور بهره گیری از تجربیات و توانایی های تخصصی و علمی برای اجرای پروژه های تحقیقاتی کاربردی مورد نیاز این شرکت امضا شد تا شرکت گاز برخی از نیازها و خواسته های فناوری خود را در قالب این ارتباط برآورده کند و از امکانات، استعداد و توانایی های دانشگاه ها در جهت رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی بهره گیرد.
مدیرعامل شرکت گازاستان لرستان اعلام می کند: به منظور دستیابی به اهداف و راهبردهای سازمان، افزایش بهره وری و ارایه خدمات مطلوب، اصلاح و بازنگری ساختار سازمانی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در این زمینه شرکت گاز استان لرستان نسبت به ارتقای جایگاه نیروی انسانی تلاش خود را برای بهره مندی از سازمانی پویا و مشارکت پذیر به کار می گیرد. وی ادامه می دهد: با توسعه گازرسانی و افزایش تعداد مشترکین برای ارائه هرچه بیشتر خدمات مطلوب به مردم نیاز به بازنگری ساختار سازمانی مدیریت بهره برداری گازهای استانی بود. شرکت گاز استان لرستان به عنوان پایلوت این فرآیند انتخاب شده که در این راستا در جهت آگاهی بیشتر و انجام مطالعات میدانی، کارشناسان مهندسی ساختار از پروژه ها و نواحی گازرسانی محورهای الیگودرز، چگنی و نورآباد و همچنین مرکز پیام و امداد شرکت گاز این استان بازدید کرده اند. به گفته گودرزی، از نقاط قوت و قابل توجه در این پروژه استفاده از دیدگاه همکاران شرکت های گاز استانی و مشارکت همکاران در همه مراحل پروژه با محوریت مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران بوده که اجرای دقیق آن نوید بخش خدمات مطلوب تر در آینده و استفاده موثر از سرمایه ارزشمند انسانی است. مفتخریم که شرکت گاز استان لرستان به عنوان شرکت پیشرو و با اتکا به نیروهای جوان، با تجربه و دانش محور به عنوان پایلوت در پروژه بهبود و توسعه ساختار سازمانی مدیریت بهره برداری شرکت ملی گاز ایران و ارایه فرآیندهای اجرایی در اختیار همکاران مهندسی ساختار برای اجرای هر چه بهتر این پروژه انتخاب شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان در پایان تاکید می کند: امیدواریم بتوانیم با همدلی، همفکری و وحدت رویه ای که ایجاد خواهد شد، شاهد آینده روشن برای شرکت ملی گاز ایران به عنوان پیشران توسعه اقتصادی و رفاه مردم عزیز کشورمان باشیم و روز به روز اعتماد ایجاد شده افزایش یابد.
صنعت پتروشیمی در مسیر تحقق برنامه ریزی های تکمیل زنجیره ارزش قرار دارد
مشعل صنعت پتروشیمی در دو سال اخیر با تحولات زیادی همراه بوده که یکی از مهم ترین آنها فعال شدن پروژه های نیمه کاره است. وزارت نفت در دولت سیزدهم با تکمیل و راه اندازی پروژه های نیمه تمام، بخش زیادی از سرمایه های روی زمین مانده را دوباره زنده و با تکمیل آنها تلاش کرد تا چرخه محصولات پتروشیمی کامل ترشود. یکی از این پروژه های نیمه کاره، پتروشیمی ارغوان گستر ایلام است که در بهار 1403 آماده بهره برداری نهایی برای تولید پروپیلن خواهد بود.
طبق برنامه پیش بینی شده، شرکت پتروشیمی ارغوان گستر ایلام از پروپیلن گرید شیمیایی تولیدی واحد الفین پتروشیمی ایلام، محصول پلی پروپیلن تهیه می کند و دلیل نزدیکی این مجتمع در کنار پتروشیمی ایلام هم استفاده از خوراک این مجموعه است. مازاد خوراک مورد نیاز این واحد نیز از شرکت پتروشیمی بندر امام و پالایشگاه آبادان تأمین خواهد شد.
طرح ۱۵۰ هزار تنی پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام همسو با سیاست های کلان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در پترول، مبنی بر توسعه و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی، جلوگیری ازخام فروشی، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی دراستان ها، همچنین ایجاد واحد پایین دستی تولید پروپیلن درمجاورت پتروشیمی ایلام تصویب و عملیات اجرای ساختمان و نصب تجهیزات آن از آبان ماه ۱۳۹۸ آغاز شده است.
پلی پروپیلن به خاویار محصولات پتروشیمی معروف است و با تولید آن و بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان داخلی با محصول این واحد برطرف می شود. پلی پروپیلن به دلیل خواص مکانیکی و شیمیایی بسیارمطلوب از جمله وزن، قیمت پایین تر و نقطه ذوب بالاتر در مقایسه با پلی اتیلن های سبک وسنگین، همچنین غیرسمی بودن، از پرمصرف ترین پلیمرها در جهان بوده و برخلاف اغلب پلیمرهای الفینی دیگر، مصرف جهانی آن به طور مستمر در حال رشد و افزایش است. ازآنجا که ارزش فروش هر کیلو پلی پروپیلن دربازارخلیج فارس و آسیای شرقی رو به افزایش است، فروش این محصول به جای خام فروشی آن، ارزش افزوده بیشتری را برای کشور به همراه دارد.
طرح پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام طرحی کلیدی در زنجیره پروژه های هلدینگ خلیج فارس و پترول است و محصول آن، مهم و راهبردی در سبد محصولات تولیدی این گروه به شمار می رود. به همین جهت است که عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از برنامه ریزی برای راه اندازی و بهره برداری نهایی از آن تا پایان سال خبر داده است.
وحید نیک نام، سرپرست شرکت پتروشیمی ارغوان گستر هم در گفت وگو با خبرنگار مشعل با اعلام اینکه تلاش می شود این پروژه تا پایان 1402 به بهره برداری برسد، گفت: با تکمیل این پروژه، پلی پروپیلن به عنوان محصولی با ارزش برای صنایع داخلی به سبد محصولات هلدینگ خلیج فارس افزوده خواهد شد.
وی به انحصاری بودن تولید پلی پروپیلن درکشور اشاره کرد و گفت: برای تکمیل پروژه همچنان با چالش هایی مواجه هستیم که در نتیجه تعامل با بانک ها و مدیران اجرایی برخی شرکت ها، همچنین هماهنگی و همراهی که هلدینگ خلیج فارس و مجموعه پترول دارند، امیدواریم این موانع برداشته شوند.
وی با اعلام اینکه به دنبال تسهیلات لازم برای ادامه پیشرفت پروژه هستیم، افزود: به هر صورت در شرایط تحریمی قرار داریم و محدودیت هایی وجود دارد اما تلاش می کنیم نیازها را با توجه به شرایط و رایزنی ها برطرف کنیم.
نیک نام افزود: شرکت ارغوان گستر ایلام با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن پلی پروپیلن و قابلیت تولید ۴۵ گرید مختلف پلی پروپیلن به عنوان یک پروژه سازگار با محیط زیست خواهد بود.
سرپرست پتروشیمی ارغوان گستر تصریح کرد: راه اندازی این طرح تولیدی پلی پروپیلن کمک زیادی به حل مشکلات بارگیری پروپیلن و خوراک بین مجتمعی خواهد کرد. در واقع ارغوان گستر از جمله پروژه هایی است که با بهره برداری از آن زمینه خلق ثروت و ایجاد ارزش افزوده در ایلام فراهم خواهد شد.
غلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل پتروشیمی ایلام نیز به عنوان یکی از زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس و تامین کننده خوراک پتروشیمی ارغوان گستر با اشاره به در آستانه بهره برداری بودن این مجموعه گفت: ارغوان گستر مهر ماه امسال به مرحله پیش راه اندازی می رسد و با راه اندازی آن در بهمن ماه نیزدر نوبت بهره برداری تجاری قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه تلاش می شود پروپیلن مورد نیاز ارغوان گستر به شکل منظم تولید و نیازکشور به این محصول نیز به خوبی تامین شود، گفت: محصول نهایی یعنی پلی پروپیلن درصنایع پایین دستی کاربرد زیادی دارد و پتروشیمی تندگویان یکی از اصلی ترین مشتریان این محصول خواهد بود.
سیاست تکمیل زنجیره ارزش از چند سال قبل در صنعت پتروشیمی شروع شده است، اما این روند در دو سال اخیر و با توجه به تاکیدی که بر کاهش خام فروشی شده، شتاب خوبی گرفته است. پیرو همین سیاست نیز هلدینگ های بزرگی همچون خلیج فارس پروژه هایی را که در زمینه تکمیل زنجیره ارزش حرکت می کردند، در اولویت قرار داده اند. رشید قانعی، مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان که به عنوان زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس، در مسیر تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی گام برمی دارد، اظهار کرده است: در این مجموعه هم اکنون چند پروژه با محوریت تکمیل زنجیره ارزش، آماده بهره برداری است.
قانعی به طرح های در دست اجرای این مجموعه که شماری از آنها تا پایان امسال به مرحله پیش راه اندازی می رسند، اشاره کرد و گفت: پتروشیمی صدف و مجموعه ESBR تولیدکننده ماده اولیه لاستیک، ارغوان گستر ایلام تولیدکننده پلی پروپیلن، متیل آمین سنقر، پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه، کریستال ملامین پتروآرمند لردگان و پتروپرک پویا از جمله این پروژه ها هستند که همگی آنها در زنجیره تولید محصولات با ارزشی قرار دارند.
گسترش صنایع پایین دستی، افزون بر ارزش آفرینی برای کشور، اشتغال زایی بالایی را به همراه دارد. با نگاهی به محل قرار گیری این مجتمع های پتروشیمی در بخش پایین دستی، متوجه اثرگذاری این پروژه ها برکاهش محرومیت استان و ایجاد اشتغال می شویم. آن طور که مسئولان اجرایی اعلام کرده اند ارغوان گستر از زمان احداث تاکنون، برای بیش از دوهزار و ۵۰۰ نفر ایجاد شغل کرده است و در مراحل بعدی بهره برداری نیز اگرچه نفرات کمتر می شوند، اما با احداث و فعالیت واحدهای پایین دست، در امر اشتغال، پایدار بیشتری ایجاد خواهد شد.
همراهی و پوشش دو مجموعه پتروشیمی ایلام و ارغوان گستر ایلام در منطقه غرب کشور می تواند این منطقه را به قطب اقتصادی تبدیل کند. با بهره برداری از ارغوان گستر ایلام و تولید پلی پروپیلن این مجموعه می توان سهم قابل توجهی در تامین خوراک پارک پلی پروپیلن و تولید محصولات پایین دستی آن داشت. این روند همان تحقق رویکرد تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی است که وزارت نفت دولت سیزدهم سند تکمیل و توسعه آن را تدوین و ابلاغ کرده است و حالا در آستانه تحقق آن قرار داریم.
همکاری های پژوهشگاه صنعت نفت و پتروشیمی بیشتر می شود
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان بازوی پژوهشی صنعت نفت در سال های تحریم و فشارهای اقتصادی، نقش قابل توجهی در ایجاد و توسعه دانش فنی و بومی سازی و ساخت داخل تجهیزات داشته است. اثرگذاری پژوهشگاه صنعت نفت، بخصوص در صنعت پتروشیمی به دلیل تامین دانش فنی ساخت انواع کاتالیست ها، تجهیزات و واحدهای اجرایی بسیار بیشترهم بوده است. به همین دلیل، پژوهشگاه صنعت نفت و صنعت پتروشیمی در دو سال اخیر فعالیت دولت سیزدهم، همکاری های مستقیم و اثربخشی را شروع کرده اند. پژوهشگاه صنعت نفت در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم برای اولین بار حضور داشت و به نتایج خوبی هم دست یافت. منصور بزمی، معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت، بخشی از نتایج این حضور و همکاری با صنعت پتروشیمی طی دو سال اخیر را در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد.
نمایشگاه ایران پلاست که هفدمین دوره آن 26 تا 29 شهریو امسال، درمحل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار شد، زمان و مکانی مناسب بود برای پژوهشگاه صنعت نفت به منظور شناخت و شناسایی توانمندی های شرکت های ایرانی وخارجی فعال در حوزه پتروشیمی و گسترش همکاری با آنها دراین بخش ازصنعت نفت کشور؛ نکته ای که معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت برآن تاکید داشت.
منصور بزمی به حضور پژوهشگاه در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم اشاره کرد که برای اولین بار صورت گرفت و افزود: به توصیه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نمایشگاه امسال حضور داشتیم و خوشحالیم؛ زیرا ارتباطات و تعاملات خوبی به دست آمد و قراردادهایی هم منعقد شد.
وی به حضور شرکت های خارجی و استقبال آنها از همکاری با پژوهشگاه صنعت نفت هم اشاره ای داشت و گفت: در حاشیه نمایشگاه، تعدادی از هیات ها و نمایندگان کشورهای خارجی از جمله ازبکستان و بلاروس از غرفه پژوهشگاه صنعت نفت دیدن کردند و این حضور و تعاملات می تواند به همکاری های بین المللی بیشتری منجر شود.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت، همچنین به دو قراردادی که بین پژوهشگاه صنعت نفت و پالایشگاه گازی بید بلند خلیج فارس و پتروشیمی خراسان در حاشیه نمایشگاه ایران پلاست هفدهم داشته اند، اشاره و تصریح کرد: در قرارداد «پلتفرم هوشمند صنعتی درحوزه های اچ اس ای ، حراستی و تولیدی» که با هدف کاهش مخاطرات انسانی و تجهیزات میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس منعقد شد، از هوش مصنوعی برای کاهش حوادث و مخاطرات احتمالی بهره گرفته می شود.
بزمی افزود: کشورهای دیگر،عمده امور مربوط به اچ اس ای را از طریق هوش مصنوعی مدیریت می کنند تا کوچک ترین نشتی و مشکل بلافاصله اعلام شود. با این سیستم اتفاقات داخل مجموعه ها به حداقل ممکن می رسد و تجهیزات و ماشین آلات با استفاده از هوش مصنوعی، کوچکترین مورد ناایمن و اشتباه را اعلام می کنند و می توان هرگونه تخریب را زودتر پیگیری کرد. مجموعه ها معمولا با خطراتی مواجه می شوند که صدها میلیون دلار خسارت وارد می کنند و علاوه بر آن، همکاران مجموعه در خطر قرار می گیرند و همه اینها برای یک نشتی کوچک است که اگر بموقع جلوی آن گرفته شود، به این مراحل نمی رسد.
وی با بیان اینکه این همان حرکت به سمت تحول دیجیتال است که باید در کل سازمان ها اجرایی شود، افزود: برخی سازمان ها این موضوع را از بخش اچ اس ای شروع کرده اند و در برخی پتروشیمی ها در بخش فرایند هم تحول دیجیتال را وارد کرده اند.
بزمی همچنین به امضای قرارداد طراحی مفهومی و امکان سنجی احداث کارخانه ال ان جی با پتروشیمی خراسان اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از قراردادهای خوب ما در حاشیه نمایشگاه ایران پلاست این قرارداد بود که تفاهمنامه آن را اردیبهشت ماه با هدف اوج سایی مصرف گاز طی سه ماه، امضا کردیم.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به مذاکرات خوبی که با شرکت های پتروشیمی برای خرید دانش فنی و کاتالیست داشته اند، افزود: این شرکت ها نیازهای خود را اعلام کردند و قرار شد بعد از نمایشگاه مذاکرات ادامه داشته باشد و در جلسات حضوری و میدانی، شرایط و مشکلاتشان را برای همکاری بیشتر بررسی می کنیم.
وی با اشاره به مذاکراتی که با شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مدیریت طرح های این مجموعه و شرکت پژوهش و فناوری برای تامین دانش فنی واحدهای جدید صنایع پایین دستی پتروشیمی داشته اند، گفت: یکی از سیاست های اصلی صنعت پتروشیمی، توسعه صنایع پایین دستی است و پروژه های جدیدی برای تکمیل زنجیره ارزش در دستور کار قرار دارد که مسؤولیت تامین دانش فنی آنها قرار است به طور مشترک از سوی پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تامین شود.
بزمی به افت شدید قیمت محصولات پایه مثل متانول در بازار جهانی و منطقه اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از صنایع پایین دستی پیش بینی شده در پایین دست، متانول هستند که باید به محصولات با ارزش تبدیل و از خام فروشی آنها خودداری شود؛ البته در مورد برخی مواد پلیمری هم تامین است دانش فنی مربوط به چرخه زنجیره ارزش تایمن شود. طبق مذاکرات صورت گرفته، قرار شد مذاکره با شرکت پژوهش و فناوری تقسیم کاری شود تا بخشی از چرخه دانش فنی را پژوهشگاه صنعت نفت و بخشی دیگر را شرکت پژوهش و فناوری انجام دهد.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت همچنین با اشاره به موفقیت پژوهشگاه صنعت نفت در واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی پارس جنوبی افزود: با بهره برداری از واحد DMC در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، علاوه بر فروش میعانات گاز شیرین، امکان مخلوط شدن با برخی نفت خام های خیلی سنگین هم فراهم شده که عواید خوبی برای کشور به همراه داشته و تا الان این پروژه، هزینه های خود را بازگردانده است.
بزمی به مذاکراتی که با وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت برای ادامه اجرای این پروژه در بخش دیگری از منابع میعانات گازی پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: در صورتی که میعانات گازی تخصیص داده نشده ای وجود داشته باشد، آمادگی داریم واحد DMC را اجرا کنیم و به شرکت ملی نفت و برنامه ریزی تلفیقی اعلام کرده ایم که این ظرفیت برای اجرا وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه شخص وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت حامی اجرای این پروژه هستند، افزود: شرکت ملی نفت در حال بررسی میزان میعانات موجود و تخصیص آن به پروژه های مختلف است. ما معتقدیم می توان تا 6 سال آینده که پالایشگاهی آماده می شود، از خوراک میعانات گازی برای یک واحد DMC استفاده کرد. واحد DMC مرکاپتان زدایی می تواند دو ساله آماده و نصب شود و ظرف یک سال هزینه های خود را در بیاورد. در عین حال میعانات شیرین به پالایشگاه منتقل می شود و در هر صورت باز هم توجیه اقتصادی دارد و اگر سیاست مسؤولان وزارت نفت این باشد، ما آمادگی داریم.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه از حضور و نقش پژوهشگاه صنعت نفت برای تامین دانش فنی پتروپالایشگاه های در دست ساخت خبر داد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، نقش لایسنسور را در احداث پتروپالایشگاه در دستور کار وزارت نفت دارد. وی تاکید کرد: پروژه جاری پژوهشگاه، طراحی واحدهای پتروپالایشگاهی تحت لیسانس است و برای باقی واحدها هم اعلام آمادگی کرده ایم. اینکه این دانش فنی را از پژوهشگاه دریافت کنند یا از خارج کشور، به تصمیم آنها بستگی دارد که از حداکثر توان داخلی استفاده کنند.
13هزار نفر زیر چتر بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری
مشعل گروه سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری با بیش از 13 هزار نفر جمعیت تحت پوشش، گام های موثری در6 ماه نخست امسال برداشته است که از آن جمله می توان به معاینات نوجوانان، بررسي الگوهاي تغذيه و فعاليت فيزيكي، آموزش خودمراقبتي، بررسي الگوهاي تغذيه و فعاليت فيزيكي و ارزيابي مقدماتي بیماری های ارگان های مختلف بدن در تابستان امسال اشاره کرد. به منظور آگاهی بیشتر از مسئولیت های بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری با سيدمحمود فاطمي، رئیس تیم سلامت خانواده بهداشت و درمان گفت و گو شده است که شرح آن را می خوانید.
با آغاز فصل تابستان به جز فعالیت های مستمر و روزانه، به جهت فراغت درسي و در دسترس بودن بيشتر نوجوانان، واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری با ارسال نامه به روساي شركت هاي مستقر در منطقه و انتشار اطلاعيه در فضاي مجازي بومي منطقه و اينترانت كاركنان، نوجوانان رده سني 6 تا 18 سال را به معاينات دوره ای فراخواند. رئیس تیم سلامت خانواده بهداشت و درمان با اشاره به این مطلب می گوید: برای ارائه خدمات به مراجعان این رده های سنی در كوتاه ترين زمان ممكن، با دیگر واحدهاي بهداشت و درمان، هماهنگی های لازم انجام شد؛ به طوري كه 100 درصد ظرفيت کلینیک های مشاوره روان (تحصيلي –خانواده) و تغذيه به درمانگاه خانواده مركزي امام رضا (ع) ارجاع و با ارسال فرم هاي ويزیت نوجوان به كلینيك هاي دندانپزشكي، شنوايي سنجي و بينايي سنجي معاینات این افراد در دستور کار قرار گرفت.
سیدمحمود فاطمی با اشاره به خدمات رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری به درمانگاه های مناطقی که فاصله زیادی از مرکز دارند، ادامه می دهد: به منظور تسهیل در تردد مراجعین به درمانگاه ميانكوه كه 7كيلومتر از بيمارستان بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری فاصله دارد، نمونه گيري آزمايش بیماران در همان درمانگاه انجام شد.
او هدف از این معاینات را بررسي مخاطرات جسمي و رواني در گروه نوجوانان و شناخت افراد در معرض خطر ، همچنين مداخلات بهداشتي، درماني و آموزشي لازم برای حفظ و ارتقاي سلامت جسمي و بهداشت روان خواند.
فاطمی غربالگری و پایش سلامت را از دیگر فعالیت های بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری در تابستان امسال برشمرد و افزود: این فعالیت مهم، در تعامل تيم پزشكي خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری متشكل از پزشك خانواده، پرستار مراقب سلامت خانواده، كارشناس ارشد ماما (مراقب بهداشت خانواده)، واكسيناسيون و پايش رشد كودكان زير 6 سال ، همچنین كارشناس ارشد مشاوره روان شناسي، كارشناس تغذيه، با واحدهاي راديولوژي آزمايشگاه، دندانپزشكي، شنوايي سنجي و بينايي سنجي درمانگاه های میانکوه و امام رضا انجام شده است. رئیس واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری با اشاره به مراحل کاری و پایش سلامت ادامه می دهد: ابتدا پرستار خانواده وضعيت تحصيلي و اطلاعات اختصاصي مانند نسبت خويشاوندي والدين، عادات و سوابق بیماری های خانواده را بررسي مي کنند.
او با اشاره به بررسی الگوهای تغذیه و فعالیت فیزیکی نوجوانان می گوید: بیشتر نوجوانان الگوی تغذیه نامتعارفی دارند که عمده دلیل آن، مصرف بی رویه غذای فوری تنقلات کم ارزش، بی ارزش و نوشابه های گازدار است. بازی های رایانه ای، تماشای چندین ساعت تلویزیون در شبانه روز نیز فعالیت های فیزیکی آنها را تحت تاثیر قرار داده است، به همین منظور موارد یاد شده (الگوهای تغذیه ای و فیزیکی) با هدف بررسی بیشتر مورد توجه و پرسش تیم پزشکی قرار گرفته است.
فاطمی با تاکید بر اینکه در اين مرحله اكثرا نياز به آموزش و راهنمايي نوجوان و حتي والدين احساس می شود، تصریح کرد: این مشاوره و راهنمایی توسط همكاران پرستار، پزشك، مشاور روان و كارشناس تغذيه انجام مي شود.
رئیس واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری در ادامه به آموزش خود مراقبتی می پردازد و می گوید: آموزش خودمراقبتی از اهميت خاصي برخوردار است و در همه زمینه ها به مراجعان عرضه می شود. برای این منظور با شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاري برای ارائه لوح های فشرده خود مراقبتي مذاکره شده است و برای نحوه ارائه با حداكثر كاربرد آن در جمعيت تحت پوشش، در حال همفکری هستیم. فاطمی ادامه می دهد: برای پايش رشد، افزون بر سنجش قد و وزن و بررسي بر اساس نمودار (زداسكور)، طبقه بندی تعيين توده بدني و وضع واكسيناسيون نیز بررسی می شود. با استفاده از پرسشنامه های غربالگري سلامت روان، مواردی همچون صرع، معلوليت ذهني و سلامت اجتماعي پایش و ارزیابی می شوند. او با بیان اینکه غربالگري اوليه مواجه با دخانيات، مواد و الكل در سنين 15 تا 17 سال بسیار حساس است،، تاکید می کند: لازمه این غربالگری، ايجاد اعتماد و محيط آرام برای دريافت اطلاعات صحيح است كه در صورت شناسايي کوچک ترین نشانه، خوشبختانه با وجود كارشناس ارشد مشاوره به صورت فوري و خارج از نوبت بررسي و آموزش دقيق و علمي انجام می شود.
ارزيابي مقدماتي بیماری های ارگان های مختلف بدن و انجام و ثبت آن از سوی پرستار خانواده، همچنین انجام معاينه فيزيكي و بررسي سلامت روان، سلامت اجتماعي، رفتارهاي پرخطر و ارائه توصيه به انجام فعاليت ورزشي از سوی پزشک خانواده، بخش دیگری از صحبت های رئیس واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری در خصوص خدمات رسانی از سوی این واحد است.
فاطمی با بیان اینکه در صورت نياز به پزشک خانواده برای بررسي بيشتر، از طریق سيستم ارجاع به اعزام متخصص يا فوق تخصص مربوطه اقدام مي شود، می افزاید: با ابتکاری که در اين بخش انجام شده است، در صورت نياز به اعزام پزشک متخصص و ویزیت از سوی وی، نوبت دهی به متقاضیان از طریق درمانگاه هاي خانواده که به سیستم نوبت دهی کلینیک های تخصصي و فوق تخصص ارتباط دارند، انجام می شود و نياز به مراجعه حضوری آنها به بيمارستان و کلینیک های تخصصي به منظور نوبت گیری اوليه نیست.
او همچنین با اشاره به فعالیت های تیم پزشکی سلامت خانواده در سامانه سینا می گوید: از سال گذشته تمام فعالیت های تيم پزشكي خانواده و اطلاعات سلامت جمعيت تحت پوشش در سامانه سینا ثبت می شود. اکنون 13 هزار و 573 نفر از جمعيت بهداشت و درمان آغاجاری تحت پوشش تيم سلامت خانواده هستند.رئیس واحد سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری می افزاید: با استفاده از امكانات گزارش گيري سامانه سینا می توان به نقاط ضعف و قوت خود پي برد و تحليل و آینده نگری در ارائه خدمات خود داشته باشيم. فاطمی با اشاره به بسته های خدمتي در سامانه می گوید: در این سامانه بسته هایی همچون مراقبت سلامت كودكان، ارزيابي سلامت جوانان و نوجوانان، مراقبت سلامت ميانسالان، مراقبت ادغام يافته سالمندان، مراقبت دوران بارداري و پس از بارداري، ارزيابي دوره ای و تشخيص زودهنگام سرطان پستان، مراقبت بیماری های غيرواگير و خطر سنجي حوادث قلبي و عروقي و... در سامانه سینا ثبت می شود. خدمات حوزه سلامت خانواده شامل ويزيت روزانه مراجعين تحت پوشش و غير تحت پوشش در درمانگاه، معاينات دوره اي بر اساس محورهاي عملياتي شامل گروه های سني مختلف كودكان و نوجوانان، ميانسالان و سالمندان، سيستم ارجاع، خدمات غربالگري مامايي ، سلامت روان و تغذيه می شود. ارائه خدمات، تشخيص يا پيگيري بیماری های ديابت، فشارخون بالا، اختلال چربي خون، چاقي و اضافه وزن، بیماری های قلبي عروقي ، سرطان ها اهميتی ويژه دارند، همچنین به شاغلانی كه معاينه دوره ای را انجام داده اند، خدمات رسانی مي شود.
صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد.
با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «آتش سوزی ساختمان در اثر اتصال برق» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید.
واکنش به موقع و مناسب پس از مشاهده آلارم هشداردهنده در تابلو اعلان حريق (Control panel)
انجام ارزیابی ریسک حریق در ساختمان ها
بازدید و ممیزی دوره ای ایمنی ساختمان ها اساس راهنماها و دستورالعمل های ابلاغی
بازنگری در دستورالعمل های واکنش در شرایط اضطراری (ERP) و برگزاری دوره های آموزشی اثربخش، مانورها و تمرین های مقابله با شرایط اضطراری و هماهنگی های موثر در زمان شرایط اضطراری
انجام بازدیدهای دوره ای وسایل و تجهیزات الکتریکی و همچنین بررسی دوره ای تجهیزات (F&G سیستم پایش شعله و گاز)
ضرورت تداوم آموزش کارکنان حراست و تهیه دستورالعمل های اجرایی
حدود ساعت ۱۶:۰۰ تابلوی سیستم اعلان حریق ساختمان نصب شده در اتاق نگهبان حراست در اثر عملکرد كنتور فعال می شود، بر اساس تصاویر دوربین های مداربسته اداره مرکزی آلارم دیداری حریق متعلق به پنل سیستم اعلام حریق نصب شده در اتاق نگهبان حراست در ساعت حدود ۱۶:۰۰ ثبت شده است، ولی آژیر اعلان عمومی حریق در ساعت حدود ۱۶:۰۰ به صدا درنیامده است. دوباره با فعال شدن دتکتور (وسیله ای که با آن می توان حریق یا اثرات جانبی آن مثل دود و حرارت را تشخیص داد) در ساعت ۱۶:۳۵ نگهبان حراست در ساختمان مرکزی شرکت متوجه صدای آژیر اعلان حریق و بوی سوختگی در ساختمان می شود.
او موضوع را تلفنی به کنترل حراست اطلاع داده و بنا بر اظهارات اقدام به گشت زنی در اطراف ساختمان کرده که متوجه هیچ گونه شرایط غیرعادی از قبیل دود یا آتش نمی شود. با تداوم صدای آژیر خطر ساختمان دوباره با کنترل حراست تماس گرفته و تداوم بوی سوختگی را گزارش می کند. در ساعت ۱۶:۴۵ مشاهده دود غليظ متصاعد شده از سقف ساختمان مرکزی، توسط نگهبان ساختمان یاد شده به دتکتور ایستگاه ایمنی و آتش نشانی شرکت گزارش می شود. کنترل آتش نشانی به محض اطلاع اقدام به اعزام گروه های عملیات اطفای حریق به محل حادثه می کند. اولین آتش نشانی پس از رسیدن به محل و مشاهده دود و وسعت آتش در انتهای طبقه فوقانی ساختمان مرکزی واقع در ضلع غربی ضمن درخواست نیروی کمکی اقدام به شروع عملیات جهت کنترل و مهار آتش می کند. با رسیدن گروه های آتش نشانی کمکی از دیگر مناطق عملیاتی و همچنین آتش نشانی شهرداری و فراخوان دیگر آتش نشانان و افسران آتش نشانی در ساعت ۱۸:۴۵ بعد از حدود 2:45 حریق به طور کامل مهار می شود.
با توجه به وجود سقف کاذب در ساختمان مذکور و ارتفاع حدود ٣ متر مابين سقف کاذب و سقف اصلی بر اساس استاندارد 72 NFPA می بایست از دتکتور حریق در ناحیه سقف كاذب و مسیر عبور کابل های برق از فضای مذکور استفاده می شد. خاموش کردن سیستم های سرمایشی و گرمایشی در روزهای تعطیل می تواند منابع احتمالی حریق را کاهش دهد.
روایتی از نقش مناطق نفتخيز جنوب در دوران دفاع مقدس
اینجا ایران، سرزمینی دیرینه در جایی مهم تر از سایر جاها و تاریخی مملو از فراز و فرودهای بزرگ. در مهم ترین رویداد تاریخ معاصر، انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید؛ انقلابی همچون نهال که دشمنان تنها شاخ و برگ نورسیده اش را دیده بودند و از ریشه سترگش بی اطلاع. به خیالشان، موعد فتح ایران بود و ابزاری یافتند به نام ارتش بعث. سراپا تجهیزش کردند و به مرزهایمان گسیل داشتند.آن روز، 31 شهریور 59 بود،روزی که به بهانه پوچ اختلافات مرزی، جنگی را آغاز کردند که 8 سال،با بمب و خمپاره و گلوله و حتی ادوات جنگی شیمیایی ازکودک تا پیر کهنسال این سرزمین را مورد هجوم خصمانه قراردادند. برخی مناطق را تصرف کردند،جمعی را بی رحمانه به شهادت رساندند وشماری راهم به اسارت گرفتند.ملت وارد صحنه شد و همه رفتند به میدان و چه میدانی بود؛ بی مثال درتاریخ. ما نفتی ها هم رفتیم.
شهریور59،مقطعی از زمان وتاریخ است که حکایت دد منشی های رژیم بعث عراق درآن مشهود است. همه چیز یکباره رخ داد... صدای آژیر قرمز وجنگنده های دشمن و فرو ریختن انواع بمب برسر مردم بی دفاع. دراین حمله وجشیانه، تاسیسات صنعت نفتی نیز مورد هجمه و هجوم دشمن بعث قرارگرفت وخسارات سنگيني به بارآورد. 12 لشكر، 800 قبضه توپ، 5400 دستگاه تانک و نفربر، 400 قبضه ضدهوايي، 400 فروند بالگرد(هليكوپتر) و 366 فروند هواپيما دراختیارارتش صدام قرارداشت. آبادان وخرمشهر از مهم ترين بنادر وشهرهاي جنوبي بودند كه به محاصره واشغال ارتش بعثي درآمدند و افق غروب كارون به غم نشست و آن جلوهها وچشماندازهاي زيبا،بديع وخاطرهانگيز را ازدست داد ودرغم شهادت جوانمردان دليرش به سوگ نشست.
تاسیسات عملياتي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به عنوان بخش مهمی از دارایی های وزارت نفت، اهميت راهبردی و نقش بسيار حساس و حياتي در اقتصاد کشور داشت. اين امکانات دستمايه اصلي کسب درآمدهاي ارزي و عامل اساسي تامين سوخت و انرژي براي مصارف بخش هاي مختلف اقتصادي محسوب مي شد. از طرفی، وضعيت خاص کارخانه ها و تاسيسات نفتي به صورت بالقوه و با فرض نبود هيچگونه عامل تهديد و خطر خارجي، از درون آسيب پذير بوده و مواد موجود در آنها مي توانست براي تاسيسات و اماکن اطراف نيز يک عامل تهديدکننده جدي محسوب شود. از نخستين روز آغاز رسمي جنگ ايران و عراق، تاسيسات صنعت نفت ايران به عنوان اهداف بزرگ وقابل دسترس اقتصادي، آماج حملات زميني، هوايي و موشکي دشمن قرارگرفت.ازهمان دقايق آغازين روز 31شهريور، گلوله باران پالايشگاه بزرگ آبادان که درخط مقدم جبهه بود،آغازشد و جزیره خارک نيزبه عنوان بزرگ ترين بندر صادراتي نفت ايران هدف حملات پي در پي هوايي دشمن قرارگرفت. اين در حالي بود که ماه ها قبل از شروع جنگ، عمليات خرابکارانه درخطوط لوله نفتي ايران که عموما با تحريک همسايه غربي و کشورهاي معاند صورت مي گرفت،به دفعات انجام گرفته و عمليات حفاري شرکت ملي نفت ايران درمناطق مرزي غرب کشور ابتدا با حملات ايذايي مختل و به دنبال آن با حمله مستقيم بعثي ها متوقف و تعدادي از تجهيزات و دکل هاي نفت به عراق منتقل شده بود. در اوايل جنگ حملات دشمن بر نفتكشها و ديگر كشتيهاي تجاري چندان گسترده نبود چرا که دشمن عملاً به گسترش جنگ درحوزه خليجفارس نيازي نداشت.بااين وصف، بسيج تدريجي نيروهاي مردمي، تقويت جبهههاي جنگ ازسوي ايران و درفشار قراردادن متجاوز،موجب شد كه دشمن با اهدافي چون قطع صدور نفت ايران، ایجاد اخلال در روند واردات و صادرات، قطع راههاي آبي وبالاخره بُعد بينالمللي دادن به جنگ با هدف درگيركردن ديگر كشورهاي منطقه،اقدامات تحريكآميز خود را درخليجفارس شدت بخشد و در دي ماه 1360 با حمله به دو كشتي خارجي امنيت خليج فارس رامختل كرد. بدين ترتیب آبراههاي جنوب ايران ناامن و عراق براي تحقق بخشيدن به اهداف راهبردی خود، پیش تاخت.در آن هنگام، دولت جمهوری اسلامی ايران با درك موقعيت، فعاليتهاي گستردهاي را درجهت بازسازي مناطق و تأسيسات نفتي آغاز كرد.افزايش توليد نفت كه به دنبال اين اقدامات و درپي همين سياست صورت ميگرفت، توانمندي ايران را در اداره امور جنگ به وضوح نشان داد.عراق با موشكهاي اگزوسه، آرما و هواپيماهاي سوپراتانداردي كه از فرانسه دريافت كرده بود، مرتب به پايانههاي نفتي و نفتكشهاي ما ضربه ميزد. در طول ساليان جنگ، تاسيسات و کارخانه های شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب خسارات ناشي از 2500 حمله هوايي و موشکي راتحمل کرد. با اين حال به عنوان سکاندار کشتي اقتصاد کشور تا واپسين روزجنگ برنامه حفظ توان واستمرارتوليد به ميزان متوسط 3ميليون بشکه در روز را به سرانجام رساند
با توجه به اهميت و نقش اساسي نفت در اقتصاد کشور و ضرورت محافظت از تاسيسات نفتي، موضوع نگهداري و بالا بردن ضريب اطمينان در مصون سازي تاسيسات در دوران دفاع مقدس مورد توجه قرار گرفت. به اين منظور پس از مطالعات گسترده و بحث و بررسي در خصوص راه هاي انجام اين مهم، راه حل هايي درچارچوب پدافند غير عامل درون سيستمي و برون سيستمي تعريف و به مجريان ذيربط در سازمان هاي مختلف ابلاغ شد.
الف) پدافند غير عامل درون سيستمی
روش هاي دفاع غيرعامل درون سيستمي به شيوه هاي پدافندي خاصي اطلاق مي شود که با تمهيد و ابداع فعاليت ها و اقدام هاي خاص آسيب پذيري دروني تاسيسات و دستگاه هاي فعال در زمينه توليد و بهره برداري از منابع نفتي را تا حد امکان کاهش دهد.ايزوله سازي سيستم و جداسازي بخش هاي مختلف آن از يکديگر اساس اين تمهيدات است؛ به نحوي که آسيب احتمالي وارده به بريک جزء سيستم، حتي الامکان به اجزاي ديگر آن انتقال نيابد.
ب)پدافند غير عامل برون سيستمي
اساس اين روش بر مبناي اغفال دشمن از طريق استتار و ايجاد امكانات جلوگيري از صدمات ناشي از آتش سوزي، اصابت تركش، موج انفجار و غيره استوار است. ايجاد هر گونه پوشش ايمني يا استتاري روي كارخانه ها تأسيسات ، سيستم ها يا اماكن اداري و مسكوني در جهت ايمن سازي بيشتر افراد و دستگاه ها در چارچوب پدافند غيرعامل برون سيستمي تعريف مي شود. تمهيدات دفاعي و اقدامات انجام شده در كارخانه هاي گاز و گاز مايع، تقويت فشار، تزريق گاز و ساير تاسيسات گازي به قرار زير بود:
كارخانه هاي گاز و گازمايع، پالايشگاه گازمايع ماهشهر و مخازن شانه اي به علت وجود گازهاي مختلف و مخصوصا گاز پروپان، وضعيت استثنايي داشتند. در اطراف اين تاسيسات و مخازن آن ديوارهاي بتوني ايجاد و يا لوله هايي با قطر 30 اينچ تعبيه شد. ارتفاع اين حفاظ ها 50 سانتيمتر از ارتفاع مخازن بيشتر و اغلب آنها با لوله، يا ورق آهن و سقف و سپس با گوني هاي ماسه اي پوشانده شده بود.
توربين ها و كمپرسورها نيز با ديوار بتوني از هم جدا شده بودند.
عمليات دفاعي كارخانه هاي بهره برداري و تلمبه خانه ها در اتاق هاي كنترل نيز معمول شده بود.
در اطراف محوطه هاي تفكيك مخازن و برج هاي گاز، ديوارهاي بتوني (به ضخامت 80 سانتيمتر) ايجاد و سقف آنها با تور استتار پوشانده شده بود.
مخازن شانه اي مايل 40 ماهشهر با ديوارهاي لوله اي (به قطر 30 و با ارتفاع 50 سانتيمتر بالاتر از سقف مخازن) حفاظ بندي شده بود.
مجموعه اقدام ها در مجتمع هاي اداري و اماكن عمومي:
اطراف تمام ادارات، بيمارستان ها، سالن هاي ورزشي و ... تا ارتفاع 2 متر گوني چيني و يا با بشكه پر از ماسه محصور شد.
در كليه مجتمع هاي اداري آژير اعلام خطر نصب شد.
براي پناه گرفتن كاركنان هنگام بروز خطر در كنار مجتمع هاي اداري جان پناه بتوني در اندازه هاي كافي احداث شد.در محوطه هاي مسكوني نيز براي پناه گرفتن كاركنان و خانواده هاي آنان جان پناه هاي بتوني در اندازه لازم احداث شد.در مجاورت مدارس نيز براي پناه گرفتن دانش آموزان جان پناه هاي بتوني احداث شد.
با تحويل سلاح هاي پيشرفته و مدرن فرانسوي، روسي و آمريكايي و تقويت توان عراق در مورد اصابت قراردادن تأسيسات حياتي و اقتصادي ايران، اين حركات ايذايي شدت گرفت. حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس نيز، با در اختيار نهادن امكانات و فراهم آوردن، امكان سوختگيري هواپيماهاي عراق، دستيابي دشمن را به اهداف دورتر بيشتر فراهم آورده بودند و ضرورت توسل به طرح هاي ابتكاري در جهت تداوم صدور نفت بيشتر احساس مي شد. نصب گوي هاي شناور يكي از همين طرح ها بوده است. بمباران نقطه به نقطة بندر صادراتي خارك و تخريب تقريباً صد در صد اين بندر صادراتي و اصولاً وحشت كشتي ها از نزديك شدن به اسكله هاي بارگيري آن و دقت بالاي هواپيماهاي بمب افكن در هدف قراردادن نقاط ثابت و غيرمتحرك، اهميت ابتكار و استفاده از گوي هاي شناور را بيش از پيش روشن ساخت. اين گوي ها در فاصله 20 كيلومتري ساحل خارك و در آب هاي خليج فارس مستقر شد. دو خط لوله از ساحل بندر گناوه با استفاده از بستر دريا به محل استقرار گوي ها كشيده و به آنها متصل شد. اين گوي ها به وسيله لنگر در محل استقرار خود به صورت شناور درآمدند. قطعه متحرك گوي امكان چرخش و مقابله آن را با امواج و تندبادهاي دريا فراهم مي كرد. لوله هاي لاستيكي شناور انعطاف پذير نيز ضمن تطابق با حالت شناور گوي، و سهولت اتصال به كشتي نفتكش انجام عمليات بارگيري را ممكن مي ساخت. نفتكش ها پس از اتصال به گوي (با واسطه لوله هاي لاستيكي انعطاف پذير) اين امكان را داشتند كه در حين بارگيري با شعاع مشخص به دورگوي بچرخند و از حالت هدف ثابت و آسان هواپيماهاي دشمن خارج و مصونيت بيشتري پيداكند.
چرخش دايره وار كشتي به دورگوي عملا در عمليات بارگيري نيز خللي وارد نمي ساخت و به اين ترتيب طي عمليات بارگيري كه گاه تا 34 ساعت به طول مي انجاميد، كشتي از امنيت نسبي برخوردار بود. گرچه ايران با اين روش توانست مقادير متنابهي نفت را بارگيري و صادر كند و در بحراني ترين روزها نيز عمليات صادرات نفت خام را از افتادن در ورطه تعطيل برهاند، با اين حال تحويل سلاح هاي پيشرفته تر عراقيها را قادر مي ساخت كه صرف نظر از ثابت يا متحرك بودن هدف، بتوانند آن را مورد اصابت قرار دهند، عملاً بهره گيري از ابتكار گوي شناور را به تدريج در پرده ابهام قرار مي داد.
دستيابي دشمن به سلاح هدف ياب، حتي كارآيي گوي هاي شناور براي بارگيري كشتي هاي در حال حركت را نيز، زير سؤال مي برد بنابراين تمهيدات و ابتكارات ديگري ضرورت پيدا كرد. بارگيري كشتي ها در جزيره خارك به وسيله نفتكش سيار و تخليه آن در كشتي هاي بزرگ به عنوان مخزن ذخيره سازي و بهره گيري از آن در صدور نفت يكي از تمهيدات و تسهيلاتي است كه به خدمت گرفته شد. در اين روش، كشتي هاي بزرگ با استفاده از فرصت هاي بين بمباران با پهلوگيري در اسكله خارك به بارگيري نفت اقدام و سپس در اسرع وقت از اسكله فاصله مي گرفتند. اين سياست و جدايي نفتكش هاي بزرگ از مخازن و لوله هاي انتقال، ضريب اطمينان امنيت محموله ها و جان افراد را تا حدودي افزايش مي داد. اين كشتي هاي مادر، نفت خام را در چند كيلومتري بندر صادراتي، به كشتي هاي نفتكش كوچكتر انتقال مي دادند و مقاديري از سهم صادرات را تامين مي كردند . طرح و تمهيد ديگر بارگيري مستقيم كشتي هاي كوچك در فواصل امن بمباران ها بود كه نفت آنها يا مستقيماً به كشتي هاي صادراتي منتقل و يا در كشتي هاي بزرگ دور از مبادي صادرات ذخيره سازي مي شد. بديهي است كه روش هاي اخير نيز كارايي محدودي داشت. زيرا چه بسا كشتي ها پس از ساعتها مرارت و بارگيري، در مسير بازگشت خود طعمه حملات هواپيماي دشمن مي شدند كه به زيان از دست رفتن كشتي و محولة نفت آن منجر مي شد.
در مراحل بعد ضمن بهره گيري از جزاير سيري و لارك براي بارگيري كشتي هاي صدور نفت و استفاده از روش انتقال نفت از كشتي به كشتي تا مدتي از وقفه در صدور نفت جلوگيري شد. با اين حال دشمن با استفاده از پايگاه ها، فرودگاه هاي كشورهاي جنوبي خليج فارس و با بهره گيري از سوخت گيري در حال پرواز، توانست اين پايگاه هاي نسبتاً دوردست را نيز ناامن كند.با تشديد حملات دشمن به تأسيسات جزيره خارك و اكراه نفتكش هاي خريدار نفت از عزيمت به مقصد خارك و نتيجتاً كاهش صادرات نفت خام از اين جزيره، از 11دي ماه 63 شركت ملي نفتكش با همكاري مناطق نفتخيز فلات قاره و اموربين الملل طرح موسوم به والفجر را به مرحله اجرا درآورد كه به موجب آن 3نفتكش غول پيكر به صورت مخزن شناوردرجزيره سيري مستقر شد و يازده فروند نفتكش سيار نفت خام صادراتي را از پايانه خارك بارگيري مي كرد و به نفتكش هاي مشتريان نفت تحويل مي داد.
باوجود تمهيدات پدافند غيرعامل درون و برون سيستمي در غالب سيستم ها و تأسيسات نفتي عمليات پاكسازي و بازسازي بعد از تهاجم دشمن غيرقابل اجتناب بود. لذا پس از اطلاع كاركنان صنعت نفت از مواضع بمباران شده و آسيب ديده، تیم های موجود در محل فعال و اكيپ هاي كمكي از نقاط مجاور به كمك آنان مي شتافتند. ابتدا عمليات اطفاي حريق وجلوگيري از سرايت آن به تأسيسات مجاور معمول مي شد ، عمليات امداد رساني به مجروحان و آسيب ديدگان احتمالي بالاخره پاكسازي آثار خرابي به منظور فراهم شدن امكان عمليات بازسازي آغاز مي شد. در موارد مختلف،حسب ميزان شدت آسيب،امكان عملي بازسازي و ...، اقدامات لازم در جهت بازسازي انجام، يا بازسازي به تهيه ملزومات و فراهم شدن امكان عملي آن موكول مي شد. در هرحال سياست كلي بر اين بود كه امكان لازم براي استمرارعمليات واحد آسيب ديده در اسرع وقت فراهم آيد. بر اساس برنامه تنظيمي،به دنبال هربمباران وپس از اطفاي حريق،گروهي ازكاركنان بازسازي باهماهنگي ادارات ذي ربط،از واحد مورد بمباران بازديد و محل هاي صدمه ديده را روي نقشه هاي آن واحد مشخص مي كردند. گروه پاكسازي عمليات پاكسازي واحد را به عهده مي گرفت. همزمان با اجراي پاكسازي و بر اساس ابعاد خسارت مشخص شده در نقشه، گروه كارپردازي به تأمين وسايل و تجهيزات مورد نياز اقدام مي كردند و آنگاه گروه بازسازي وارد عمل مي شد.
تا پيش از انقلاب اسلامي، سفارش و تأمين كالاي مورد نياز صنايع نفت جنوب به صورت متمرکز در آبادان و از طريق شركت كالاي لندن “ IROS “ انجام مي شد. با پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي و شروع جنگ تحميلي به منظــور تداوم عمليات توليد نفت و تغذيه پالايشگاه هاي كشور و تأمين سوخت مورد نيازمصارف داخلي وجبهه ها،انديشه تأسيس سازمان تداركات و امور كالا در يك منطقه عملياتي با امكانات ايمني بهتر باساختار و سازماندهي جديد در مناطق نفتخيز جنوب با مركزيت اهواز، شكل گرفت. انتقال کالاها و تجهيزات موجود در گمرک و انبارهاي آبادان در زير آتش مستقيم دشمن يکي از حماسي ترين بخش هاي فعاليت ستاد جبهه و جنگ و نيروهاي از جان گذشته مناطق نفتخيز بود که جلوه هايي از کارداني، تجربه و گره گشايي در اين اقدامات پر رنگ بود. انتقال زميني يک دستگاه هواپيماي فرندشيپ واقع در تيررس نيروهاي عراقي به ماهشهر جلوگيري از اتلاف صدها راس گاو گرفتار آمده در ديري فارم آبادان و انتقال پر دردسر آنها به اهواز هم از برنامه هاي جالب توجه کارکنان مناطق بود که در آن شرايط کمي عجيب و دور از ذهن به نظر مي رسيد.
بنا به ضرورت و پيمودن راه هاي طي نشده در عرصه ساخت داخل اداره كل تداركات و امور كالاي مناطق نفتخيز جنوب شكل گرفت و بدون شك نخستين زيرساخت هاي خودكفايي و برداشتن گام هايي اساسي در عرصه ساخت داخل به صورت ساختارمند در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت ايجاد شد. اين سازمان با وجود مشكلات ناشي از بروز جنگ و تحريم هاي اقتصادي و همچنين لزوم پشتيباني از جبهه هاي جنگ و محدوديت هاي ارزي، توانست در شرايط حساس هشت سال دفاع مقدس، رسالت خود را با همت و تلاش مستمر كاركنان بخوبي به انجام برساند.
باهجوم گسترده ارتش عراق به ايران وتصرف بخش هاي از استان خوزستان و استان هاي غربي بخشي از منابع نفتي كشور شامل چاه ها و واحدهاي بهره برداري چشمه خوش و دهلران و نفت شهر در كنترل ارتش عراق قرار گرفت. قرار گرفتن بخش وسيعي از مخازن و تاسيسات نفتي در تيررس دشمن از يك سو و نياز شديد نيروي دفاعي ايران به زيرساخت ها، امكانات و خدمات صنعت نفت در مناطق جنگي موجب شد تا مناطق نفت خيز جنوب به طور كامل و مستقيم درگير وضعيت جنگي شود. شايد اغراق نباشد اگر گفته شود كه مناطق نفت خيز جنوب در ماه هاي آغازين جنگ علاوه بر ماموريت هاي سازماني خود، با بر عهده گرفتن پشتيباني از نيروهاي دفاعي، كاركردي نظامي از خود به جاي گذاشت. در 3 ماه آغاز جنگ حدود 70 درصد توان مناطق نفت خيز جنوب صرف خدمت رساني به نيروهاي دفاعي و ساماندهي جنگ زدگان مي شد و صنعت نفت جنوب عملاً با 30 درصد از توان خود وظيفه خطير و حياتي توليد، انتقال و صدور نفت به عنوان تنها منبع مالي جنگ را به انجام رساند. در خلال جنگ تحميلي مناطق نفت خيزجنوب سازمان مستقلي براي هماهنگي و برنامه ريزي کمک هاي همه جانبه از جنگ تشكيل داد. بخشي از فعاليت هاي اين ستاد همكاري در ساخت ادوات نظامي و صنعتي بود :
ساخت تجهيز مين جمع كن
ساخت و تراش انواع سوزن هاي توپخانه
تراشكاري قطعات بولدوزرها
ساخت آچارهاي مخصوص تانک ها و زره پوش ها
ساخت شناور کاربردي ني بر
ساخت و تغيير فلنج هاي مختلف
همكاري در ساخت پل شناور مربوط به طرح تحقيقاتي قرارگاه رزمي مهندسي خاتم الانبيا
تغيير شكل در سيستم پرتابي نارنجك انداز، خمپاره انداز، آرپي جي وتجهيزات مختلف نظامي
ساخت لوله خمپاره انداز
ساخت دستگاه انتقال هاوركرافت ها در عرض 12 متر، طول 25 متر و ارتفاع 10 متر
ساخت پين براي پل عملياتي، ساخت پايه هاي مخابراتي
كاركنان مناطق نفت خيز جنوب علاوه بر نبرد در كنار رزمندگان در جبهه هاي جنگ، وظيفه كمك در ايجاد مراكز ارتباطي و مخابراتي، ايجاد كارگاه هاي تعميراتي جهت بازسازي و ترميم تجهيزات نظامي، ياري رساندن و همكاري در حفر زمين و ايجاد سنگرهاي بتوني، تعمير باند فرودگاه هاي نظامي آسيب ديده، احداث بيمارستان هاي صحرايي و تامين پزشك و دارو و ساير خدمات، ايجاد بانك هاي خون، ساختن ماده شست وشو دهنده موتور هواپيماهاي جنگي، تهيه روغن هاي مخصوص سلاح ها، تهيه برخي قطعات يدكي مورد نياز تجهيزات نظامي، كمك در زمينه هاي تخصصي مانند مين گذاري، مين يابي و خنثي كردن آنها، تهيه و ارسال مواد غذايي براي جبهه ها، قرار دادن وسايل ضروري مثل ماشين آلات راهسازي و ساختماني و وسايل نقليه در اختيار ارتش و سپاه پاسداران، تامين ژنراتور و موتور هاي قابل حمل برق، موتورهاي آب و ايجاد زير ساخت هاي فني و ارتباطي پايگاه ها و مراكز استقرار نيروهاي دفاعي كشور را عهده دار شدند. در كنار اين كمك هاي مستقيم به جبهه هاي جنگ و نيروهاي مسلح، زنجيره اي از كمك هاي غير مستقيم نيز به دفاع مقدس صورت گرفت كه از جمله مهم ترين آنها پشتيباني غير نظامي از رزمندگان و همچنين كمك به ساماندهي آوارگان و جنگ زدگان است. از جمله اين خدمات، ايجاد بيمارستان و ارائه خدمات درماني در پشت جبهه جهت درمان آسيب ديدگان و مصدومين جنگ و و نيازمندان به فوريت هاي پزشكي، تامين كادر پزشكي و پرستاري اين بيمارستان ها، تامين وسايل ارتباطي و مخابراتي مورد نياز سازمان هاي درگير در جنگ، تهيه و تامين وسايل ارتباطي پشت جبهه اعم از وسايل نقليه سبك و سنگين و تامين كادر متخصص جهت استفاده و تعمير آنها، ايجاد اردوگاه جهت اسكان و نگهداري هموطنان جنگ زده و ايجاد درمانگاه و تامين خدمات درماني و بيمارستاني براي جنگ زدگان قابل عنوان است. در 3 ماه نخست جنگ تحميلي مناطق نفت خيز جنوب افزون بر 850دستگاه وسايل نقليه سبك و سنگين در اختيار ارتش، سپاه پاسداران و ساير نهادهاي انقلابي قرار داد. در دوران جنگ، مناطق نفت خيز جنوب حدود 7هزار سنگر جمعي و انفرادي براي محافظت از رزمندگان و غيرنظاميان احداث كرد. همچنين در طول هشت سال دفاع مقدس، مركز خدمات كامپيوتري مناطق نفت خيز جنوب در ارائه خدمات سخت افزاري و نرم افزاري همكاري تنگاتنگي با نهادهاي ذي ربط داشته است.
گردآوري و تنظيم : سعيد سپهري کيان
منابع:خدمات مناطق نفتخيزجنوب به دفاع مقدس
نفت و مديريت بحران در دوران دفاع مقدس
بازار داغ پیش بینی نفت 100 و 120 دلاری
بازارهای جهانی نفت خام از نزدیک به دو هفته پیش پس از اعلام خبر تمدید کاهش عرضه داوطلبانه عربستان سعودی و روسیه تا پایان سال 2023 میلادی ناگهان روندی صعودی به خود گرفت تا جایی که اکنون شاهد دادوستد قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در سطوح 95 دلار برای هر بشکه و ثبت قیمت نزدیک به 97 دلار برای سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هستیم.بازار نفت پس از اعلام خبر تمدید کاهش عرضه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان و تداوم کاهش صادرات روزانه 300 هزار بشکه ای روسیه تا پایان دسامبر سال جاری میلادی در کنار اثر پیشین توافق کاهش عرضه جمعی اعضای ائتلاف اوپک پلاس (تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک و غیراوپک) تا پایان سال 2024 میلادی و در عین حال بهبود شرایط اقتصادی چین و نگرانی ها از تشدید کمبود عرضه در سه ماه پایانی امسال قیمت های جهانی نفت خام را در مسیر افزایش ناگهانی و ثبت رکوردهایی تازه قرار داد.
با توجه به تداوم این شرایط و معامله هر دو شاخص برنت دریای شمال و دبلیو تی آی نفت خام در سطوح بالای 90 دلار برای هر بشکه و چشم اندازهای اقتصادی پیش روی بازار نفت، تحلیلگران، بانک ها و مؤسسه های اقتصادی همچون گذشته با در نظر گرفتن شاخصه های مختلف و ارزیابی شرایط بازار نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن پیش بینی درباره آینده قیمت های جهانی این کالای راهبردی را آغاز کردند و درباره نفت 100 و حتی 120دلاری هشدار می دهند. در همین حال، کول اسمید، رئیس هیات مدیره و مدیر پورتفولیوی مؤسسه اسمید کپیتال منجمنت (Smead Capital Management) به تازگی در گفت وگویی با پایگاه خبری بی بی ان بلومبرگ گفت: احتمال می رود قیمت نفت خام در مسیر رسیدن به 100 دلار و حتی 120 دلار برای هر بشکه باشد که این امر مستلزم حرکت تهاجمی خرید در بازارهای کنونی نفت است. وی معتقد است که عملکرد اقتصادی ضعیف چین به همان اندازه بد است و هنوز هم قیمت نفت سقوط نکرده است، ضعف اقتصاد چین اکنون باعث افزایش قیمت نفت نمی شود.
مدیر این مؤسسه مالی بر این باور است که عامل مهم برای اثرگذاری بر شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام، کاهش مداوم عرضه است. اسمید می گوید: طرف عرضه خواستار حرکت سریع تر قیمتی بالاتر ازانتظار بازار است. وی بر این اعتقاد استوار است که باید پولی برای سود بردن از این بازار سرمایه ای راهی بازارها شود، زیرا اگر منتظر نفت 100 یا 120 دلاری باشیم، فکر می کنم مردم احساس می کنند که این موقعیت را از دست داده اند.
امسال تاکنون، نگرانی ها درباره اقتصاد چین، هرگونه افزایش قیمت نفت را متوقف کرده است. به گفته تحلیلگران و بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا، شانس رهایی بسیار آرام از تورم و رکود اقتصادی در ایالات متحده افزایش یافته است، اما نگرانی ها درباره نیاز به افزایش بیشتر نرخ بهره با هدف مبارزه با تورم همچنان پابرجاست. ضعف اقتصاد چین بازارهای جهانی را وادار کرده است که رویکردی انتظار را در پیش گیرند تا دریابند که آیا سیاست های چین برای احیای بخش املاک و مستغلات و اعتماد مصرف کننده به نتیجه می رسند یا خیر! فعالان بازار انتظار دارند که بسته های تشویقی و محرک ها اضافی و اقدام های دیگر برای قرار دادن رشد اقتصادی و تولید صنعتی در مسیر دستیابی به اهداف مقام های چینی، در سال 2023 میلادی در دستور کار باشد. تحلیلگران بر این باورند که همزمان با این کاهش عرضه ائتلاف اوپک پلاس تشدید کمبود عرضه در بازارهای جهانی نفت خام را کلید زده است. به گفته تحلیلگران و آژانس های پیش بینی، کاهش عرضه اعضای اوپک پلاس و عربستان سعودی، همراه با تداوم افزایش تقاضا، منجر به کاهش سطح ذخیره سازی های نفت خام برای ادامه سال جاری میلادی می شود و این عامل از قیمت های نفت حمایت می کند.
با توجه به تمرکز سرمایه گذاران و معامله گران بازار نفت برافزایش قیمت نفت که نزدیک به 100 دلار برای هر بشکه دادوستد می شود، بعضی از انواع نفت خام تولیدکنندگان نفت در جهان، همین حالا هم بالاتر از قیمت های ثبت شده برای دو شاخص برنت دریای شمال و دبلیو تی آی آمریکا در بازارهای بورس لندن (آی سی ئی) و بورس نیویورک (نایمکس) و حتی نقطه عطف 100 دلاری معامله می شوند، که نشان دهنده انتظار برای عرضه محدود نفت است. براساس داده های گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، قیمت واقعی نفت خام نوع «کوآ ایبوئه» (QuaIboe) نیجریه در معاملات روز دوشنبه، 27 شهریورماه از 100 دلار برای هر بشکه گذشت. بیارن شیلدروپ، تحلیلگر بانک سوئدی اس ئی بی (SEB) در گزارشی گفت: نفت خام نوع «تاپیس» مالزی دو هفته گذشته، 101 دلار و 30 سنت به ازای هر بشکه دادوستد شد.
قیمت نفت برنت و دبلیو تی آی
از آنجا که سرمایه گذاران روی چشم انداز کمبود عرضه در سه ماه چهارم پس از خبر تمدید کاهش عرضه داوطلبانه عربستان سعودی و روسیه متمرکز شده اند، قیمت نفت خام اکنون به بالاترین سطح خود در سال 2023 میلادی رسیده است.
روسیه و عربستان دو تولیدکننده بزرگ در ائتلاف اوپک پلاس هستند که بیشتر اعضای دیگر آن هم تولید نفت خود را همسو با توافق کاهش عرضه محدود می کنند. شیلدروپ گفت: اوضاع کلی این است که عربستان سعودی و روسیه مدیریت کامل بازارهای جهانی نفت خام را در دست دارند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال به عنوان معیاری جهانی که برای تجارت بیشتر محموله های فیزیکی جهان استفاده می شود، اکنون نزدیک به 96 دلار برای هر بشکه معامله می شود.
نفت خام نوع «کوآ ایبوئه (QuaIboe) » نیجریه و بعضی از انواع دیگر نفت خام کشورهای تولیدکننده که در برابر شاخص برنت دریای شمال قیمت گذاری می شوند، اکنون به سطوح بالای 100 دلار به ازای هر بشکه رسیده اند. تحلیلگر بانک سوئدی اس ئی بی (SEB) معتقد است که نفت خام برنت تاریخ دار به احتمال زیاد به بالای 100دلار برای هر بشکه می رود، زیرا برای رسیدن به این سطح تنها به یک اشاره نیاز دارد. جیووانی استانوو، تحلیلگر بانک سوئیسی یو بی اس (UBS) پیش بینی کرده است که قیمت آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال سه رقمی خواهد شد. وی افزود: ما انتظار داریم نفت خام شاخص برنت دریای شمال طی ماه های آینده در محدوده 90 تا 100 دلار برای هر بشکه معامله شود و هدف پایان سال جاری میلادی 95 دلار به ازای هر بشکه خواهد بود.
منبع: رویترز و اویل پرایس
مترجم: امیر دشتی
پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
بزرگ ترین اجتماع دانش بنیان کشور به میزبانی پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت و با دعوت از علاقه مندان برگزار می شود. به مناسبت ولادت باسعادت پیامبر اعظم (ص) و عالم آل محمد حضرت امام جعفر صادق (ع)، مجموعه دانش بنیان کشور شاهد گردهمایی ارکان مختلف خود شامل شرکت های دانش بنیان و فناور فعال در زمینه احیای چاه های نفتی، مؤسسه های سرمایه گذاری خطرپذیر و صندوق های پژوهش و فناوری و شرکت های پشتیبان فناوری به منظور پیاده سازی فناوری و سازمان های دولتی و غیردولتی خواهد بود. از مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران، وزارت نفت، صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای حضور در این رویداد دعوت شده است.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی از رشد ۱۳ درصدی مصرف بنزین و توزیع ۹۵ تن گاز مایع در منطقه خراسان رضوی در روزهای پایانی ماه صفر، همزمان با ایام شهادت امام رضا (ع) خبر داد.
علی اصغر اصغری گفت: در فاصله روزهای 15تا 25 شهریورماه، در مجموع ۷۳ میلیون لیتر (به صورت میانگین روزانه ۶.۶ میلیون لیتر) در منطقه خراسان رضوی بنزین توزیع شد که این عدد در مقایسه با ایام عادی سال، حدود ۱۳ درصد رشد یافته است.
وی همچنین از توزیع ۹۵ تن گاز مایع به موکب ها خبر داد و تصریح کرد: حدود ۸ هزار و ۵۰۰ سیلندر گاز مایع در این ایام بین موکب های مستقر در محورهای مواصلاتی و شهر مشهد مقدس توزیع شد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی تأکید کرد: در بازه زمانی ۱۵ تا ۲۵ شهریورماه امسال همچنین ۶ میلیون لیتر سوخت ATK موردنیاز شرکت های هواپیمایی توزیع شد.
اصغری تصریح کرد: با توجه به تمهیدات اندیشیده شده برای ایام شهادت امام رضا (ع) همه تلاش ما این بود که زائران و مسافران در آرامش کامل باشند. دو دستگاه پمپ بنزین سیار را آماده کرده بودیم و چهار دستگاه خودروی سوخت رسان سیار نیز اعزام شده بود که به دلیل آماده بودن پمپ بنزین ها، نیاز به استفاده از این تجهیزات نداشتیم.
وی با اشاره به ۴۰۰ بازدید میدانی از مجاری عرضه در این ایام گفت: در جلسه ای که با حضور رئیس جمهور، وزیر کشور و معاون اجرایی وزیر نفت برگزار شد، عملکرد سوخت رسانی منطقه خراسان رضوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مطلوب ارزیابی شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تصریح کرد: خوشبختانه سوخت رسانی امسال بدون کمترین وقفه انجام شد و هیچگونه خرابی در جایگاه ها وجود نداشت.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
گام نخست توسعه میدان گازی توس در شمال شرق کشور با هدف تولید روزانه ۳ میلیون مترمکعب گاز طبیعی آغاز شد.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین رسمی آغاز به کار توسعه گام نخست میدان توس اظهار کرد: یکی از مهم ترین برنامه های شرکت ملی نفت ایران برای پایداری گاز در شمال شرق کشور، توسعه میدان گازی توس است که این خبر مسرت بخش برای مردم عزیز استان های خراسان، بویژه مردم شمال شرق است و با مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، توسعه میدان گازی توس را به طور رسمی با تولید روزانه ۳ میلیون متر مکعب آغاز کردیم. وی درباره رقم سرمایه گذاری و حفاری چاه های این میدان افزود: برای توسعه این میدان در گام های نخست و دوم در مجموع هشت حلقه چاه جدید با هزینه ۲۰۰ میلیون دلار حفاری می شود و مقدار تولید روزانه گاز در گام دوم به ۵ میلیون مترمکعب می رسد. مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، با اشاره به اهمیت حیاتی صرفه جویی مصرف سوخت به عنوان یک الزام فرهنگی تأکید کرد: فرزندان ایران زمین در سخت ترین شرایط آب وهوایی در صنعت نفت، شبانه روز در صنعت پرمخاطره نفت مشغول خدمت به هموطنان خود هستند، از این رو باید در مصرف این منابع محدود و تجدیدناپذیر هیدروکربوری که با مشقت بسیار به دست هموطنان می رسد، صرفه جویی کنیم و پاسداشت این نعمت بیکران الهی باشیم. خجسته مهر با قدردانی از زحمات همکاران شاغل در منطقه عملیاتی خانگیران در بخش های بهره برداری و بخش ذخیره سازی گاز طبیعی تصریح کرد: در این بازید از نزدیک در جریان فعالیت همکاران این منطقه قرار گرفتیم و تلاش می شود که مشکلات آنها برطرف شود. میدان گازی توس در ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق شهر مشهد مقدس و جنوب میدان های خانگیران و گنبدلی واقع شده است. این میدان در سال ۱۳۸۸ کشف و حفاری یک حلقه چاه اکتشافی در آن تکمیل شده است. توسعه و بهره برداری از این میدان سبب رونق اقتصادی منطقه و تأمین انرژی پایدار شمال و شرق کشور خواهد شد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مجری طرح توسعه میدان های سپهر و جفیر با اشاره به آمادگی برای تولید و بهره برداری از میدان های نفتی سپهر و جفیر گفت: تولید از این میدان ها ابتدا ۲۱ هزار بشکه در روز است که در پایان مرحله نخست به ۳۶ هزار بشکه و در پایان توسعه فاز دوم به ۱۱۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
همایون کاظمینی با اشاره به آمادگی برای تولید و بهره برداری از میدان های نفتی سپهر و جفیر گفت: در میدان های سپهر و جفیر که رزمگاه و مشهد جوانان غیور در هشت سال دفاع مقدس بوده، جهاد کماکان ادامه دارد.
وی افزود: با اتمام فعالیت های توسعه ای اعم از حفاری و نصب تسهیلات و تجهیزات مورد نیاز بهره برداری از چاه های این میدان ها، بزودی و پس از نصب سیستم ایمنی چاه ها، تولید و بهره برداری از میدان های سپهر و جفیر آغاز می شود.
مجری طرح توسعه سپهر و جفیر ادامه داد: بر اساس برنامه عملیاتی (DPOP) تولید ابتدا برای تحقق تولید اولیه (FTP) به مقدار ۲۱ هزار بشکه در روز است که در پایان فاز نخست به ۳۶ هزار بشکه و در پایان توسعه فاز دوم به ۱۱۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
کاظمینی ابراز امیدواری کرد، با توجه به آزمایش تولید اولیه از چاه های فهلیانی حفاری شده، تولید، بیش از مقادیر نوشته شده در برنامه عملیاتی برای این چاه ها باشد.
وی با قدردانی از همه ارکان دست درکار توسعه طرح گفت: تعامل، همکاری مستمر و پیگیری همه ارکان از جمله شرکت مهندسی و توسعه نفت، شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و شرکت توسعه دهنده (اکتشاف و تولید پاسارگاد) به پیشرفت خیره کننده این پروژه در طول یک سال گذشته منجر شده است، به نحوی که شاهد دریافت میانگین پیشرفت ماهانه بیش از سه درصد بودیم.
مجتمع گاز پارس جنوبی
آزمون جذب ۸۵۸ نفر از جوانان بومی استان بوشهر در مجتمع گاز پارس جنوبی با حضور ۴ هزار نفر برای نخستین بار برگزار شد.
احمد باهوش، مدیرعامل این مجتمع با حضور در دانشگاه خلیج فارس، محل برگزاری آزمون استخدامی گفت: با حمایت های همه جانبه وزیر نفت و صدور مجوز جذب نیروهای فنی در سراسر پالایشگاه های این مجموعه، فراخوان ثبت نام جوانان تحصیل کرده و جویای کار در استان بوشهر اعلام و خوشبختانه این آزمون با همکاری دانشگاه خلیج فارس روز جمعه (۳۱ شهریورماه) با موفقیت برگزار شد.
وی افزود: بیش از ۴ هزار نفر از جوانان تحصیل کرده سراسر استان بوشهر در رشته های مهندسی شیمی، مهندسی پلیمر، مهندسی نفت، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی کنترل و ابزار دقیق، مهندسی صنایع، مهندسی متالوژی، مهندسی مواد، مهندسی بازرس فنی، مهندسی جوش، ایمنی و بهداشت محیط زیست و مهندسی ایمنی در این آزمون به رقابت پرداختند.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه تصریح کرد: نتایج اولیه این آزمون، طی ۱۵ روز آینده از طریق سایت دانشگاه خلیج فارس اعلام و سپس بلافاصله پس از مرحله اعلام نتایج اولیه، مرحله مصاحبه حضوری در محل مجتمع گاز پارس جنوبی با نظارت کامل اعضای کارگروه جذب برگزار خواهد شد.
باهوش بیان کرد: برگزاری و به کارگیری متقاضیان کار در سراسر پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی به صورت ۱۰۰ درصد بومی برای نخستین بار در سطح استان بوشهر برگزار شد و امیدواریم این رویه از نحوه جذب در استان بوشهر تداوم داشته باشد و فرصت اشتغال برای جوانان تحصیل کرده در شرکت های پارس جنوبی فراهم شود. آزمون با حضور نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر، مدیرکل دادگستری استان بوشهر، نماینده ویژه استانداری، مدیر منابع انسانی و رئیس روابط عمومی مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد.
شرکت پالایش نفت لاوان
معاون اداره نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت لاوان از ساخت، بازسازی و تعمیر ۴۲ دستگاه مبدل حرارتی در نیمه نخست ۱۴۰۲ در کارگاه مرکزی اداره نگهداری و تعمیرات این شرکت خبر داد.
ادریس غنودی این اقدام را همسو با پیش بینی و آماده سازی مبدل های حرارتی واحدهای پالایشی دانست و گفت: برای استفاده در تعمیرات اساسی پیش رو این فعالیت ها انجام می شود.
وی با اشاره به ساخت و احیای تیوب شیت و بافل برای استفاده در ۳۴ مبدل حرارتی و کولرهای آبی تصریح کرد: ساخت و نوسازی هدر باکس های ۵ دستگاه فن های هوایی و ساخت نازل و فلنج پوسته سه مجموعه مبدل های حرارتی از مشروح فعالیت های انجام شده به شمار می رود.
معاون اداره نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت لاوان، با بیان اینکه این اقدام ها صرفه جویی ارزی معادل ۳۰۰ هزار یورو در بر داشته است، یادآور شد: تحقق این مهم در سایه همکاری تنگاتنگ مدیریت بازرگانی، اداره بازرسی فنی، تعمیرات نوسازی و کارگاه تراشکاری انجام شده است.
غنودی، تأمین قطعات از سازندگان داخلی، کاهش زمان خرید و نظارت دقیق در تولید قطعات مبدل ها حین ساخت را از ویژگی های بارز این اقدام ها برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
بر اساس قرارداد جدید شرکت ملی گاز ایران با شرکت بیمه سرمد و در ادامه طرح بیمه مشترکان گاز طبیعی، همه مشترکان خانگی - تجاری در کشور، در برابر حوادث ناشی از گاز بیمه شدند.
مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با اعلام این خبراظهار کرد: با توجه به مندرجات این قرارداد، حق بیمه به ازای هر واحد مسکونی مشترکان شهری، ماهانه ۳۰۰۰ ریال و هر واحد مسکونی مشترکان روستایی ماهانه ۱۵۰۰ ریال بر مبنای قانون بودجه اعلام شده که این مبلغ از طریق قبوض گاز مشترکان محاسبه می شود.
وی ادامه داد: بر این اساس، هر واحد مشترک تجاری شهری نیز ماهانه ۲۰۰۰۰ ریال و هر واحد مشترک تجاری روستایی هم، ماهانه ۱۰۰۰۰ ریال محاسبه می شود.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران افزود: بر این اساس، پرداخت غرامت فوت برای هر نفر در هر حادثه (مشترکان خانگی و تجاری اعم از شهری و روستایی)، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال و پرداخت غرامت نقص عضو و از کارافتادگی دائم و جبران هزینه های پزشکی برای هر نفر در هر حادثه (مشترکان خانگی و تجاری اعم از شهری و روستایی) حداکثر تا مبلغ ۴ میلیارد ریال است.
سعید عقلی، سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از افزایش حدود ۸ میلیارد مترمکعبی مصرف گاز کشور در نیمه نخست امسال خبر داد و گفت: گازرسانی به نیروگاه های کشور هم در این بازه زمانی نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۶ درصد افزایش یافته است.
وی اعلام کرد، مقدار مصرف گاز طبیعی در کل کشور طی نیمه نخست امسال ۱۱۷ میلیارد و ۵۵ میلیون مترمکعب بوده که سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ۳۹ میلیارد و ۱۰ میلیون مترمکعب، صنایع عمده ۲۷ میلیارد و ۸۲۰ میلیون مترمکعب و نیروگاه ها نیز ۵۰ میلیارد و ۲۲۵ میلیون مترمکعب بوده است.
به گفته وی، بر این اساس مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۱ حدود ۲۶۰ میلیون مترمکعب(۰.۷ درصد) کاهش یافته است؛ اما مصرف نیروگاه ها حدود ۷ میلیارد مترمکعب (۱۶ درصد) افزایش یافت.
از سویی، براساس اعلام وزارت نفت، حجم گازرسانی به نیروگاه ها در تابستان امسال به طور میانگین روزانه ۳۸ میلیون مترمکعب افزایش داشته است.
این مقام مسؤول در شرکت ملی گاز ایران، همچنین با تأکید بر تأمین حداکثری گاز صنایع عمده در کشور، از افزایش یک میلیارد مترمکعبی(۴ درصدی) گازرسانی به آنها خبر داد و تأکید کرد: امسال شاهد ذخیره سازی حداکثری و به موقع سوخت مایع در کشور هم بودیم. با این حال به دلیل افزایش گازرسانی، مصرف سوخت مایع ۵۷ درصد کاهش یافت.
عقلی گفت: مقدار گاز تزریق شده به شبکه خطوط سراسری در ۶ ماه نخست امسال هم ۱۳۲ میلیارد و ۱۸۶ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه پارسال، حدود ۴ میلیارد مترمکعب (۲.۸ درصد) افزایش یافته است.
تسلیت مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در پی درگذشت طراح آرم شرکت ملی نفت ایران
علی فروزنده طی پیامی درگذشت احمدمیرزا، طراح آرم شرکت ملی نفت ایران را تسلیت گفت.
متن پیام علی فروزنده به این شرح است:
انالله و انا الیه راجعون
«خبر درگذشت هنرمند گرامی احمد میرزا، طراح نشان رسمی شرکت ملی نفت ایران موجب تالم و تاثر خاطر اهالی هنر، بویژه فعالان حوزه روابط عمومی صنعت نفت شد.
فرم های اسلیمی به کار رفته در طرح ماندگار استاد میرزا که نمادی از رشد صنایع نفت ایران است، همواره نشانی جاودان از هنر اسلامی و تکیه بر فرهنگ «نه شرقی و نه غربی» این صنعت در خاطر ایرانیان به یادگار نهاده است.
بی تردید اندوه درگذشت این عزیز سفرکرده، هنرمند عرصه گرافیک، که با خلق آثاری بدیع نام خود را در این حوزه ماندگار کرده بود، برای همه جانگداز است.
اینجانب به نمایندگی از روابط عمومی های صنعت نفت، درگذشت این هنرمند فرهیخته را خدمت خانواده محترم ایشان و نیز جامعه هنری کشور تسلیت عرض کرده و برای او آمرزش الهی و برای بازماندگان، دوستان و دوستداران او صبر و سلامت آرزو دارم.» پیشینه: احمدمیرزا، طراح آرم شرکت ملی نفت ایران در سن ۷۹ سالگی در گذشت.
احمدمیرزا متولد سال ۱۳۲۳ بود و از دهه ۱۳۴۰ کار طراحی را به صورت تجربی آغاز کرد. لوگوی آتلیه کارا، شرکت سولیران، کمپوت آبان و کارخانه های گلاب گیری از دیگر طرح های این هنرمند به شمار می روند.
سال ۶۳ بود که برای طراحی لوگوی شرکت نفت، فراخوانی در روزنامه کیهان منتشر شد. احمد میرزا، این فراخوان را دید و تصمیم گرفت که در آن شرکت کند. پس شروع به اتود زدن کرد و بعد از حدود ۹ طرح اولیه، به طرح نهایی رسید.
در آرم شرکت ملی نفت ایران «لا» به مفهوم نفی وابستگی به شرق و غرب و بیانگر ملی بودن صنعت نفت، فرم های اسلیمی بیانگر رشد و شکوفایی صنایع عظیم نفت و گاز ایران و مشعل به نشان سوخت طراحی شده و بیانگر نقش نفت در حیات صنایع است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد، کلنگ آغاز عملیات نخستین طرح گازی ایرانی در خارج از کشور، بزودی و در صورت مساعد بودن شرایط کلان سیاسی به زمین زده می شود.
رضا نوشادی در نشست با اعضای هیأت مدیره انجمن مهندسی گاز ایران اظهار کرد: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تکیه بر نیروی انسانی کارآزموده، فرایندهای بهینه و ساختار منسجم، در امر اجرای پروژه بسیار چابک و حرفه ای عمل می کند. وی با اشاره به بازاندیشی انجام شده در دستورعمل رسیدگی به تاخیر پروژه ها و منطبق کردن آن با تازه ترین شیوه نامه های روز دنیا از سوی این شرکت توضیح داد: تاخیر پروژه ها، یکی از مسائل مبتلابه پیمانکاران بود که امکان اعمال سلیقه در فرایند رسیدگی به آن وجود داشت؛ اما اکنون یک دستورعمل مدرن و کارآمد تدوین شده که نه تنها در پروژه های این شرکت که با ابلاغ معاونت مهندسی وزارتخانه در همه صنعت نفت مورد استفاده قرار می گیرد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تحسین دوراندیشی نسل پیش صنعت گاز در انتقال فناوری دو نوع توربوکمپرسور از اروپای شرقی و غربی به داخل کشور گفت: اکنون پیشرفت ایران در ساخت توربوکمپرسور به درجه ای ارتقا یافته که الگوی ایرانیزه شده نسبت به مدل مشابه اروپایی بازدهی بالاتری دارد. به گفته نوشادی، تجهیز توربین های ساخت داخل به قابلیت solution HIGH AMBIENT، دیگر دستاورد متخصصان داخلی است که از کاهش توان توربین ها در هوای گرم، بویژه در اقلیم جنوب جلوگیری می کند.
محمدزمان جوکار، مجری طرح های ذخیره سازی گاز طبیعی در این شرکت، از تکمیل عملیات برپایی دکل حفاری در چاه ارزیابی شماره 3 میدان گازی قزل تپه خبر داد. وی با توضیح اینکه براساس ابلاغیه اخیر وزیر نفت، باید عملیات مرتبط با بخش بالادست مخازن گازی توسعه نیافته به شرکت ملی نفت ایران واگذار شود، توضیح داد: براین اساس، از این پس متولی اقدام های بالادستی در میدان های بانکول، مختار و قزل تپه، شرکت ملی نفت ایران است؛ اما اقدام های پایین دستی شامل احداث و بهره برداری از تاسیسات دریافت گاز – ایستگاه تزریق گاز و پالایشگاه گاز و تاسیسات انتقال گاز به شبکه، کماکان به عهده شرکت ملی گاز ایران است. جوکار با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران در مخازن تخلیه شده هیدروکربوری، گنبدهای نمکی و آبخوان ها متولی اقدام های بالادست و پایین دست است، درباره اهمیت توسعه میدان قزل تپه اظهار کرد: طبق موقعیت جغرافیایی خاص، میدان قزل تپه و قرارگیری آن در انتهای شبکه سراسری گاز، ابعاد نسبتا بزرگ ساختار و وجود سازندهای شوریجه و مزدوران به عنوان سازندهای با ظرفیت و دارای کیفیت مخزنی محتمل همچنین نزدیکی این میدان به مراکز جمعیتی، امکان سنجی ذخیره سازی گاز در این ساختار پیشنهاد شده است.
پس از شکست رکورد بهره گیری از کالاهای ساخت داخل تا ۹۲ درصد در تاسیسات تقویت فشار گاز شهید رفیعی راد(آرادان)، این تاسیسات تقویت فشار گاز با انجام آزمون ۷۲ ساعته در آستانه راه اندازی قرار گرفت.
صمد رحیمی، مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران این دستاورد را برگ زرینی در افتخارات صنعت گاز ایران توصیف و اظهار کرد: با توجه به اهمیت و نقش تاسیسات تقویت فشار گاز شهید رفیعی راد (آرادان) در تامین گاز شمال و شمال شرق باید از همه مدیران، کارکنان، مهندسان و کارگران در بخش های کارفرمایی، پیمانکاری، مشاور و سازندگان داخلی که با تلاش بی وقفه و خالصانه به این مهم دست یافتند، قدردانی کنم.
معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، طی فراخوانی از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از تسهیلات بند (هـ) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برای ثبت نام و تکمیل فرم ها و ارائه مستندهای مورد نیاز دعوت کرد.
با امعان نظر به تأکیدات مقام معظم رهبری بر افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش بنیان کردن صنایع نفتی و به منظور حمایت از سرمایه گذاری های خطرپذیر، ساخت داخل، طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار اول در حوزه های مختلف و توسعه فناوری و نوآوری از سوی بخش های خصوصی و تعاونی، آیین نامه اجرایی تسهیلات بند (هـ) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ از سوی هیأت وزیران مصوب و ابلاغ شد.
بر این اساس، از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان متقاضی استفاده از تسهیلات بند (هـ) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ (مطابق ضوابط مندرج در دستورعمل آیین نامه اجرایی بند قانونی مذکور) دعوت می شود از 8 مهرتا 8 آبان ماه به سامانه تسهیلات صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به آدرس my.ioiv.ir مراجعه و با تکمیل فرم ها و ارائه مستندات مورد نیاز، درخواست خود را ثبت کنند.
بر اساس دستورعمل مصوب وزارت نفت، اهم موضوعات اولویت دار در انتخاب طرح ها شامل طراحی و پیاده سازی پایلوت های میدانی بهبود تولید/ ازدیاد برداشت، احیای چاه های کم بازده و بسته، بهبود بهره وری در عملیات حفاری، خوردگی و حفاظت صنعتی، طرح های هوشمندسازی، تولید بار اول محصولات و خدمات دانش بنیان، مدیریت تأمین، عرضه و بهینه سازی انرژی، مدیریت تقاضا و مبارزه با قاچاق انرژی، کاهش مخاطرات زیست محیطی مرتبط با حوزه انرژی، توسعه آزمایشگاه های مرجع ملی و توسعه فناوری های بومی گاز طبیعی مایع، هلیوم و هیدروژن است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت از بهره برداری واحد تفکیک گاز از نفت میدان آزادگان جنوبی خبر داد و گفت: با بهره برداری از این واحد تفکیک گر، امکان ارسال روزانه ۲۵ هزار بشکه نفت خام از ۱۱چاه حفر شده جدید در میدان آزادگان جنوبی میسر شده است.
ابوذر شریفی با اشاره به اینکه نفت تولیدی از این چاه های جدید پس از تجمیع در واحدهای جمع آوری نفت به واحد تفکیک گر شمالی میدان انتقال می یابد، افزود: در این واحد پس از جداسازی گاز، نفت خروجی پس از فشارافزایی با پمپ های موجود، از طریق دو خط لوله نفت و گاز احداث شده در اندازه های به ترتیب ۲۰ و ۲۶ اینچ در مسیری به طول ۱۸ کیلومتر به مبادی صادراتی منتقل می شود.وی ادامه داد: به منظور تحقق اهداف و برنامه های افزایش تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی، اقدام هایی همچون تکمیل نصب، تامین اقلام مورد نیاز و انجام عملیات پیش راه اندازی و بهره برداری از واحد تفکیک گر شمالی در برنامه های شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار گرفته بود.
شریفی تأکید کرد: به این ترتیب گام دیگری با هدف تحقق اهداف و برنامه های افزایش تولید از میدان های مشترک در غرب کارون به وقوع پیوست.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به چالش های موجود در زیرساخت ها، در ارتباط با انتقال حساب های این شرکت به بانک مرکزی گفت: ۶۵۷ حساب از ۶۹۰ حساب مربوط به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتقل شده است.
علی اکبر نژادعلی در این باره اظهار کرد: براساس مواد قانونی، برنامه های پنجم و ششم توسعه اقتصادی و اجتماعی، طرح موضوع شده که لازم بوده انتقال حساب ها به بانک مرکزی جمهوری اسلامی انجام شود. همچنین براساس جز ۵ بند (الف) تبصره ۱۴ و بند (ه) تبصره ۱۹ قانون بودجه ۱۴۰۲، بانک مرکزی مکلف است تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۲، نسبت به مسدود کردن حساب های شرکت های تابعه وزارت نفت، نزد بانک های تجاری مربوط به منابع ناشی از فروش داخلی فراورده ها، اقدام و گزارش ها را به کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات اقتصادی مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات ارائه کند.
وی افزود: همچنین طبق بند (ه) تبصره ۱۹ قانون بودجه، تمام شرکت های اصلی و تابعه وزارت نفت، بجز سازمان های توسعه ای به تشخیص وزارت امور اقتصاد و دارایی، مکلفند تمامی حساب های فرعی خود را مسدود کرده و تمام حساب های ریالی، درآمدی و ارزی خود را صرفا از طریق خزانه داری کل کشور و نزد بانک مرکزی افتتاح کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی درباره اقدامات انجام شده این شرکت در خصوص اجرای این الزام های قانونی گفت: جز ۵ بند (الف) تبصره ۱۴ سال گذشته در شرکت پخش اجرایی شد و تا پایان سال گذشته (۱۴۰۱) در ارتباط با انتقال حساب های مربوط به دریافت و فروش فراورده های نفتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با ایجاد ۱۴۸ فقره حساب در بانک مرکزی، نسبت به مسدودسازی ۳۶۰ حساب نزد بانک های تجاری اقدام شد و دقیقا از همان موقع، فروش فراورده های نفتی به حساب هایی که نزد بانک مرکزی افتتاح شده است، منتقل شد. در خصوص انتقال این حساب ها، بعد از اینکه تیم جدید در وزارت نفت و شرکت پخش مستقر شد، از تیرماه ۱۴۰۱ با اینکه زیرساخت های مناسب برای انتقال این حساب ها در سامانه های بانک مرکزی در سامانه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، آماده و مهیا نبود، با برگزاری جلسات متعدد با حضور دبیرکل بانک مرکزی و خزانه داری کل نسبت به تشکیل کارگروه ویژه کسب و کاری و فنی اقدام و در نهایت نسبت به آماده سازی زیرساخت ها و اجرای طرح پایلوت اقدام شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی
رئیس منطقه عملیاتی نفت شهر/ تنگ بیجار گفت: با تلاش مهندسان و متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی تنگ بیجار با استفاده از ظرفیت و توان داخلی شرکت و بدون برون سپاری آغاز شد.محسن بیات با اشاره به اینکه تعمیرات در پنج گروه اصلی تعمیرات خطوط لوله، مکانیک، برق، ابزار دقیق و کارگاه مرکزی با برنامه ریزی و هماهنگی بین واحدها انجام می شود، افزود: افزون بر این دیگر واحدها و اداره ای مهندسی بهره برداری، بازرسی فنی، اچ اس ای، خدمات فنی، ترابری نیز مشارکت دارند.
وی با اشاره به اهمیت منطقه عملیاتی تنگ بیجار در تأمین بخشی از گاز زمستانی غرب کشور و قدردانی از تلاش همه واحدهای عملیاتی در تأمین پایدار سوخت زمستانی سال گذشته اظهار کرد: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، پروژه مذکور در کمترین زمان ممکن به اتمام خواهد رسید.رئیس منطقه عملیاتی نفت شهر/ تنگ بیجار با تشریح عملیات تعمیرات اساسی تصریح کرد: این تعمیرات شامل مواردی نظیر برشکاری، جوشکاری نقاط آسیب دیده حاصل از گزارش های بازرسی فنی، نصب یک دستگاه LBV ۱۸ اینچ، گریسکاری و روانکاری همه شیرهای موجود در TCF و ISF و LBVها، تعمیر و رفع عیب از انواع ولوهای موجود در منطقه، برشکاری، جوشکاری، تنش زدایی خطوط جریانی، توپک رانی خطوط و چاه های موجود در منطقه، خاکبرداری و تمیزکاری اطراف لاین های جریانی، گریس کاری و روانکاری ولوهای اصلی (شیرهای سرچاهی) است.
مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت
کارشناس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت هدف از برگزاری کارگاه «من ارزشمندم» را خودآگاهی، شناخت نقاط قوت و ضعف، توانمندی ها، شناخت احساسات و بیان آن، روابط بین فردی، باور ارزشمند بودن، آموزش رفتار جرات مندانه، رفتار قاطعانه و شناخت سبک های خشم کودکان و نوجوانان شرکت کننده در این کارگاه بیان کرد. زینب امامی افزود: نوع نگاه فرزندانشان به خود و توانایی هایشان والدین را از نظر ذهنی درگیر می کند، زیرا نوع نگاه فرزندان به خودشان سبب افزایش عزت نفس و شکوفایی استعدادهای آن ها در آینده می شود و همسو با همین دغدغه دوره های مهارت زندگی ویژه فرزندان کارکنان صنعت نفت به همت مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت، تحت دوره ای به نام «من ارزشمندم» تعریف و از درگاه های اطلاع رسانی سازمان به اطلاع کارکنان رسیده و در بازه زمانی دو ماهه در ساختمان مرکزی هشتم شرکت ملی نفت برگزار شد.
امامی گفت: این کارگاه در 3 گروه سنی 7 تا 9 سال، 10 تا 12 سال و 13 تا 16 سال و در سه روز از ابتدای مرداد ماه آغاز و افزون بر 50 نفر در رده های سنی مختلف ثبت نام شدند.
این کارشناس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت ادامه داد: نوجوانان در نیمه راه متقاضی برگزاری دوره شخصیت شناسی MBTI شده و این دوره نیز طی 5 جلسه، ویژه متقاضیان برگزار شد که شاهد استقبال بسیار خوبی از نوجوانان بودیم.
سفر به تاریخ موزه های نفت جهان؛ پیشروان صنعت نفت در «انتاریو»
مشعل موزه نفت کانادا در محل نخستین چاه تجاری نفت در آمریکای شمالی، یعنی شهر لمبتون در ایالت انتاریو واقع شده است و داستان پیشروان صنعت نفت این کشور را روایت می کند. مردم لمبتون در منطقه ای به نام «چشمه سیاه» از دیرباز با مایعی سیاه که از آن برای عایق کردن قایق هایشان استفاده می کردند، آشنایی داشتند، اما در سال 1858 حفاری شخصی به نام جیمز میلر ویلیامز برای آب به نفت رسید! کشف ویلیامز سبب شد به زودی نخستین هجوم برای کشف نفت در آمریکای شمالی شکل گیرد و نام این محل به «چشمه نفت» تغییر یابد. در سال های پس از کشف نفت منطقه لمبتون با حضور هزاران نیروی کار به منطقه صنعتی مهمی تبدیل شد.
تأسیس موزه نفت در لمبتون به سال 1957 و در پی سفر اعضای انجمن تاریخی شهرستان لمبتون و کمیته صدسالگی اویل اسپرینگز برمی گردد. ساخت و ساز این موزه در سال 1959 آغاز و یکم ژوئیه 1960 افتتاح شد. هنگامی که در موزه هستید، می توانید یاد بگیرید که چگونه شهر لمبتون جرقه نفت بین المللی را زد، افرادی را کشف کنید که در حین سفر برای به دست آوردن نفت، فناوری و مهارت های تخصصی را توسعه دادند. می توانید گالری ها، چادر حفاری بین المللی و ساختمان های تاریخی را ببینید.
چشمه های نفتی در سال 1925 از سوی هیئت مکان های تاریخی و بناهای تاریخی کانادا، گواهی مکان تاریخی ملی دریافت کرد. این موزه در محل یک چشم انداز صنعتی نادر قرار دارد که نشان دهنده آغاز صنعت نفت در کاناداست. این سایت دارای تعداد انگشت شماری از دستاوردهای ملی و بین المللی است. ثبت نخستین شرکت نفت جهان، نخستین چاه نفت تجاری در آمریکای شمالی، نخستین میدان نفتی تجاری در جهان و نخستین فوران نفت و گاز در کاناداست.
هیئت اماکن تاریخی و بناهای تاریخی کانادا در توصیف اهمیت تاریخی نخستین میدان نفتی تجاری در کانادا بیان کرده است؛ این سایت یک منظره صنعتی نادر و دارای تعداد زیادی بقایای مربوط به آغاز و تکامل صنعت نفت در نیمه دوم قرن نوزدهم در کاناداست و سایتی که زمانی استخراج، پالایش و بازاریابی فراورده های نفتی در آن انجام می شد، تأثیرات عمده ای از نظر مالی و فناوری نه تنها در کانادا، بلکه بر توسعه صنعت نفت در سایر کشورها داشته است. موزه نفت کانادا یک موزه غیرانتفاعی است که تحت مالکیت و اداره شهرستان لمبتون و از ساختمان های متعددی در 10 هکتار زمین تشکیل شده است.
گالری اصلی نمایشگاه دائمی اطلاعاتی از محیط طبیعی که منجر به کشف نفت می شود، تکامل لامپ ها و روغن های روشن کننده و روان کننده ها، روش های حفاری، ابزار و پالایش پیشگام، زندگی در یک شهرک نفتی در سال های اول تولیدو رابطه منطقه تولید نفت محلی با صنعت نفت بین المللی را در معرض دید علاقه مندان قرار داده است. بازدید از موزه با نمایش یک فیلم ویدیویی کوتاه آغاز می شود که با زبانی هنرمندانه سرگذشت کشف نفت و تاریخ منطقه را روایت می کند. نخستین چاه تجاری نفت در آمریکای شمالی، نخستین شرکت نفتی و نخستین پالایشگاه در جهان، از جمله عناوینی است که دست درکاران موزه نفت کانادا، آنها را به عنوان تاریخ صنعت نفت منطقه معرفی می کنند.
موزه افزون بر بخش های داخلی شامل گالری ها، از بخش هایی نیز در فضای آزاد برخوردار است که با حفظ بناهایی که قدمت آنها به سال ها قبل می رسد، شکل گرفته است. هر چند بازدید از بخش های بیرونی در برخی فصول سال و با توجه به شرایط آب وهوایی امکان پذیر نیست.
از جمله بخش های دیدنی موزه، چاه نفتی است که به عنوان نخستین چاه تجاری نفت در آمریکای شمالی از آن نفت استخراج شد. در این بخش می توان بسیاری از تجهیزات را دید که در حفاری های قدیمی مورد استفاده قرار می گرفته است؛ حفاری هایی که اغلب با دست انجام می شده و گاه تا عمق 60 پایی زمین می رسید.
موزه نفت کانادا، همچنین به معرفی افراد تأثیرگذار در صنعت نفت این کشور می پردازد، از جمله هنری فربنگ که در سال 1861 کمپانی فربنک را در لمبتون کانتی بینان گذاشت که اکنون به عنوان قدیمی ترین کمپانی نفتی در جهان شناخته می شود. فربنک همچنین مبتکر برخی روش ها در حفاری و استخراج نفت از چاه به وسیله موتورهای بخار بود که بخشی از فضای باز موزه به نمایش آنها اختصاص یافته است.
در گالری های موزه تجهیزات قدیمی اکتشاف، حفاری، پالایشی و ... به نمایش درآمده است؛ البته نمایش آثار در این موزه از قواعدی پیروی می کند که از جمله آنها قدمت حداقل 50 سال برای اشیا به نمایش درآمده است. همچنین اقلامی که از نواحی جغرافیایی دیگر جمع آوری شده اند باید نقش یا ارتباطی با صنعت نفت در این منطقه داشته باشد. البته در مورد قدمت اشیا استثناهایی هم وجود دارد و آن در مواردی است که یک شی یا سند از ارزش تاریخی خاصی برخوردار بوده یا وجود آن با حادثه ای مهم در صنعت نفت کانادا پیوند خورده باشد که در آن صورت با وجود نداشتن قدمت لازم نیز قابلیت نمایش در موزه را کسب خواهد کرد. به طور ایده آل اقلامی قابل اضافه شدن و نمایش در موزه هستند که به مهم ترین جنبه زندگی مردم منطقه و وقایعی که لمبتون کانتی به خاطرآنها شناخته شده و شهرت یافته است، بپردازند.
عکس تاریخی
بمباران سکوی رشادت در جنگ تحمیلی، منطقه لاوان، سال ۱۳۶۵
فانوس یا چراغ بادی، وسیله ای است که برای روشن کردن فضای بازمورد استفاده قرار می گرفته است، این وسیله به خاطر مقاومت در برابر باد به چراغ بادی هم معروف بوده است.
در ساختار کلی فانوس ها، عناصری مانند دسته قابل حمل، محافظ فلزی و مفتولی ضربه گیر و جلوگیرنده از شکستن شیشه، پایین بودن نقطه ثقل که آنها را نسبت به دیگر نفت سوزها پایدارتر می کند، ثبات بیشتر در استقرار شیشه که این دستگاه ها را در برابر حرکت و باد مقاوم تر می سازد، داشتنِ سرپوش، که سبب می شود از یک طرف در حمل، دست انسان را نسوزاند و از سوی دیگر، جلوی ورود باران و برف به داخل دستگاه گرفته شود و فنرِ بالا برنده شیشه که برای روشن کردن دستگاه به سهولت بالا و پایینی رفته و شرایطی فراهم می کند تا شیشه فانوس در زمانِ گرم بودن دست را نسوزاند، وجود دارد.
نمونه ای از این چراغ بادی در باغ موزه نفت کرمان نگهداری می شود. در باغ موزه كرمان به عنوان یکی از موزه های هفت گانه صنعت نفت مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراك پزي نفت سوز و ... نگهداري مي شود.
بخش دهم
شب آغاز جنگ، از ستاد مشترک ارتش یک نامه فوق سری با مهروموم به وزارت نفت ارسال شد. موضوع نامه چنین بود که شعله های دو مشعل پالایشگاه تهران در جنوب شهر روشن است و این شعله ها سبب هدایت هواپیماهای دشمن به سمت تهران می شود. شما حتما باید مشعل ها را خاموش کنید. ما هم در ستاد مستقر در وزارت نفت، نامه ای به همان اسلوب خطاب به ستاد مشترک نوشتیم و یادآور شدیم که «با توقف فعالیت پالایشگاه آبادان تقریبا 55 درصد از سوخت مورد نیاز کشور از دست رفته است. ما به همه ظرفیت پالایشگاهی خود نیاز داریم. پالایشگاه ها آن گونه طراحی شده اند که بدون مشعل نمی توانند کار کنند. به علاوه، پالایشگاه ها آن گونه نیستند که بتوان با فرا رسیدن شب، آنها را خاموش کرد و با بر آمدن خورشید، آن را دوباره راه اندازی کرد. بنابراین منطقی نیست در شرایطی که همه وسایل جنگی و خودروهای رزمندگان نیازمند سوخت هستند، تولید سوخت خود را متوقف کنیم.»
و از آنها خواستیم در این موضوع تجدید نظر کنند. آنها باز پاسخ دادند که «مشعل ها هواپیماهای دشمن را هدایت می کند...» و خواسته بودند که خاموش شود و یا راه حلی برای حل مسئله پیدا شود. پس از جلسه و مشورت همکاران، این مشکل با اقدامی مبتکرانه حل شد و عزیزان ما در پالایشگاه تهران توانستند در آن اوضاع بحرانی آغاز جنگ، نخستین بار پالایشگاهی با مشعل روشن اما بدون نور را در شب ها اداره کنند. برای آنکه نورافکن ها و چراغ ها دیده نشوند نیز روی همه حباب های لامپ ها رنگ آبی زدند تا هواپیماها نتوانند آن را از بالا ببینند. به این ترتیب، کارکنان نفت در آغاز جنگ توانستند در نوری بسیار کم و ضعیف و با سختی، پالایشگاه ها را به طور فعال حفظ کنند. آنها در تاریکی شیفت می دادند و کار می کردند. بدیهی است که در پالایشگاه های دیگر نیز اقدام های مشابهی انجام گرفت. در همان دوران جنگ، یک بار به اتفاق هیئت مدیره وزارت نفت از پالایشگاه تبریز بازدید کردیم. زمانی که از آنجا به تهران بازگشتم به شهید رجایی گفتم: همکاران در پالایشگاه تبریز با توجه به خاموشی (نور کم) و سرمای زمستان خیلی زحمت می کشند و جا دارد از آنها قدردانی شود. به وی پیشنهاد کردم که در سفر به تبریز از پالایشگاه بازدید کند و از همکاران قدردانی شود. همچنین تأکید کردم که خبر این بازدید از رادیو و تلویزیون پخش نشود، زیرا صدام به این گونه اخبار حساسیت نشان می دهد و بهتر است حساسیت او برانگیخته نشود. جالب بود که بعد از این صحبت، وی به تبریز رفت و از پالایشگاه بازدید کرد. در مصاحبه های تلویزیونی، از تلاش برادران پالایشگاه تبریز قدردانی کرد، طولی نکشید که هواپیماهای عراقی به تبریز رفته، پالایشگاه تبریز را بمباران کردند. در این بمباران، اتاق کنترل پالایشگاه تخریب شده و از میان رفت. اتاق کنترل همانند مغز انسان عمل می کند و تا اتاق کنترل نباشد، پالایشگاه هم نمی تواند کار کند. کارکنان پالایشگاه تبریز در سرمای زمستان و در خاموشی های زمان جنگ، بدون داشتن اتاق کنترل، پالایشگاه را اداره کرده و اتاق کنترل پالایشگاه تبریز را بازسازی کردند. این کارها در نوع خود یک حماسه است.
تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید حسن سادات
حکمت های رضوی
امام رضا (ع) فرموده اند: تُعِرضُ عَلی رَسوُلِ اللهِ - عَلَیهِ و آلِهِ السَّلام - اَعمالُ اُمَّتهِ کُلَّ صَباحٍ، اَبرارِها و فُجّارِها، فَاحذَرُوا؛
کارهای امّت پیامبر (ص) که درود خدا بر او و خاندانش باد، چه نیکان و چه بدکاران، هر بامداد به محضر رسول خدا (ص) گزارش و عرضه می شود. پس به هوش باشید! (مسند الامام الرضا علیه السلام، ج ۱، ص ۳۳۸)
شرح حدیث:
آنچه سبب می شود انسان کنترل و مراقبتی بر اعمال خویش داشته باشد و از تخلّف و گناه پرهیز کند، «احساس تحت نظر بودن» است.
دانش آموزی که بداند کارنامه درس و نمراتش را به دیگران نشان می دهند، می کوشد و بهتر درس می خواند.
کارمندی که احساس کند عملکرد او هر چند وقت یک بار به صورت یک گزارش، به دفتر مدیر و رئیس گزارش داده می شود، سعی می کند خلافی از او سر نزند.
عقیده به خدای دانا و شنوا، بنده را در رفتارهایش دقیق می سازد. عقیده به این که اعمال ما هر روز به محضر رسول خدا (ص) عرضه می شود و آن حضرت از کارهای نیک و بد ما آگاه می شود و صالحات ما او را شاد می سازد و سیّئات ما او را غمگین، سبب می شود مایه رضایت او را فراهم کنیم و از کاری که او را ناراحت کند، بپرهیزیم.
عقیده به امام زمان(عج)
پیشوایی که زنده است و بر اعمال ما نظارت دارد و کارهای ما را می داند. این عقیده هم نقش مهمی در «کنترل بر اعمال» دارد. چه امام عصر (عج) که زنده است و چه رسول خدا (ص) که وفات یافته، از اعمال ما آگاهند. بالاتر از اینها، خداوند هم آگاه است و فرشتگان هم می بینند و نیک و بد اعمالمان را ثبت می کنند. ما در حصار و حیطه مراقبت های ویژه قرار داریم، پس مواظب باشیم خطایی از ما سر نزند.
سیره اخلاقی و رفتاری هر فردی، به صورت های گوناگون نمود پیدا می کند. گاهی اخلاق فردی، گویای خصلت های شخصیتی افراد است. حضرت رسول (ص) در اخلاق فردی، روش خاصی داشت که به بعضی از آنها اشاره می شود:
آراستگی و پاکی سر، صورت و لباس مورد تأکید اسلام است؛ زیرا خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد. خداوند، زیبایی را برای بندگان می پسندد و ژولیدگی را برایشان روا نمی دارد. چنانکه رسول خدا (ص) فرموده اند: خداوند چرکین بودن و ژولیدگی را دشمن می دارد.
بهداشت دهان و دندان از عوامل مهم تأمین سلامت است. توجه به این نکته بهداشتی دستور خداوند است؛ چنانکه پیامبر (ص) فرموده اند: آن قدر از سوی پروردگار به مسواک دستور یافتم که ترسیدم بر من واجب شود. پیامبر (ص) به مسواک زدن اهمیت ویژه ای می داد. پیوسته دندان های مبارکش پاک و سفید بود و دوستان خود را هم به مسواک کردن سفارش می کرد. ایشان همیشه پیش از خواب مسواک می زد. هرگاه می خوابید، مسواک را بالای سر خود می گذاشت و وقتی از خواب بیدار می شد، ابتدا مسواک می زد.
خوش بویی و استفاده از عطریات موجب نشاط روحی می شود. افزون بر آن، برای دیگران نیز مسرّت و نشاط می آورد. به عکس، بوی بد دهان، بدن، لباس و جوراب مایه اذیت و رنجش خاطر دیگران می شود.
پیامبر (ص) همواره مواد خوشبو کننده استفاده می کرد. چنانکه هرگاه از راهی می گذشت و دیگران به آنجا می رسیدند، از بوی عطر ایشان می فهمیدند که رسول خدا (ص) از اینجا عبور کرده است.
خرج کردن برای عطریات پسندیده است و اسراف به شمار نمی آید. بخشی از مخارج پیامبر (ص) صرف خرید عطر و مواد خوشبوکننده می شد. به فرموده امام صادق(ع)، رسول خدا (ص) بیش از آنچه برای طعام خرج کند، برای خرید عطر پول خرج می کرد.
شست وشوی بدن، نظافت لباس و گرفتن ناخن و کوتاه کردن موی سرو صورت، از عوامل نشاط آور و تأمین کننده سلامت است. رسول خدا (ص) همواره موهای سر و صورت را با «سدر» شست و شو می داد.
پیامبر اعظم (ص) هر روز جمع، پیش از آنکه برای اقامه نماز جمعه از خانه بیرون برود، ناخن هایش را می گرفت، موهای سر و صورتش را کوتاه می کرد و برای زدودن موها، بر بدن خویش نوره می کشید.
سیره پیامبر (ص) درباره خوردن و آشامیدن و احترام به نعمت ها، بسیار جالب و آموزنده است. آن حضرت از اسارت شکم پرستی آزاد بود و از پرخوری پرهیز داشت. حضرت هر نوع غذایی که می خواست، قدرت تهیه آن را داشت. ایشان در این باره فرموده اند: ای ابوذر! جبرییل خزینه های دنیا را برایم آورد و گفت: ای محمّد! اینها کلید خزینه های دنیا هستند. می توانی از آنها بهره بگیری، بدون اینکه از جایگاه و نعمت های آخرت تو چیزی کم شود؛ اما من گفتم: ای جبرئیل! مرا نیازی نیست. هرگاه سیر می شوم، خدای را سپاس می گویم و اگر گرسنه شدم، از او در خواست می کنم.
پیامبر (ص) به سادگی، عافیت جسمی و پارچه لباسشان دقت داشت. از این رو، لباس پنبه ای مورد علاقه آن حضرت بود. حضرت علی(ع) فرموده اند: لباس های پنبه ای بپوشید؛ چراکه لباس پیامبر خداست.
رسول خدا (ص)، هم بُرد یمانی می پوشید و هم جُبّه پشمین و خشن از پنبه و کتان. همواره لباس را از طرف راست می پوشید؛ اما هرگاه جامه را از تن بیرون می آورد، از سمت چپ شروع می کرد و چون لباس نو می پوشید، لباس های کهنه را به فقیر می داد و می گفت: هر گاه آن لباس به تن فقیر است، دهنده آن در خیر و نگهداری خداوند خواهد بود.
در کتاب «امالی شیخ طوسی» از رسول خدا (ص) روایت شده که فرموده اند: ای ابوذر! خدای عزوجل روشنی چشم مرا در نماز قرار داده و آن را محبوب من گردانیده، همچنان که طعام را بر گرسنه و آب را بر تشنه محبوب ساخته است. سپس فرمودند: آدم گرسنه با خوردن غذا و تشنه با نوشیدن آب سیر می شود؛ اما من با خواندن نماز سیر نمی شوم.
در تنبیه الخواطر آمده که لقمان گفته است: پیامبر (ص) صفوف ما را منظم می کرد که گویا مانند چوب های تیر هیچ گونه کجی نداشت و گاهی که می دید ما غفلت داریم، تذکرمی داد. روزی هنگام تکبیرة الاحرام متوجه مردی شد که سینه اش جلوتر از دیگران است. فرمود: بندگان خدا، صفوف خود را منظم کنید، وگرنه بین دل هایتان اختلاف و تفرقه خواهد افتاد. پیامبر (ص) در نماز دست به شانه های ما می گذاشت و می فرمودند: منظم و صاف بایستید، وگرنه دل هایتان دچارتفرقه خواهد شد.
شیخ ابوالفتوح رازی در تفسیر خود نقل کرده که رسول خدا (ص) نمی خوابید تا «مسبحات» را تلاوت کند و می فرمودند: در این سوره ها، آیه ای است که از هزار آیه برتراست. گفتند: چه سوره هایی است. حضرت فرمود: حدید، حشر، صف، جمعه و تغابن. در کتاب مجمع البیان روایت شده که حضرت علی (ع) فرموده اند: رسول خدا (ص) سوره «سبح اسم ربک الاعلی»را دوست داشت و فرمود: اول کسی که گفت «سبحان ربی الاعلی» همانا میکاییل بود.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
امام به حق ناطق، جعفر بن محمّد الصّادق (ع)..؛ در دوران زندگی، بیش از دیگر امامان فرصت پیدا کردند که معارف اهل بیت را ـ یعنی معارف اسلام ناب را ـ به دل های مشتاق و تشنه لبان برسانند. اشتباه است اگر کسی خیال کند همه آن هزاران نفری که از امام صادق (ع) درس آموختند، شیعیان و معتقدان به امامت آن بزرگوار بودند. نه، بسیاری بودند که به امامت امام صادق (ع) ـ آنچنانی که شیعه معتقد است ـ معتقد نبودند؛ اما از دانش امام صادق(ع) و از معارف اسلامی که در اختیار آن بزرگوار بود، استفاده می کردند. در روایات ما بسیار است روایاتی که راویان آنها از اهل سنتند ـ از غیر شیعه هستند ـ اما از حضرت ابی عبدالله الصّادق(ع) نقل می کنند و روایت می کنند.
01/01/1387
گفت وگو با 2 رتبه برتر کنکور 1402 از خانواده صنعت انتقال گاز
مشعل حكايت كساني كه با پشتكار وتلاش بي وقفه مسير دستيابي به موفقيت را هموار کرده و با كسب رتبه هاي برتر بر قله هاي موفقيت مي نشينند، همواره شنيدني و خواندني است. گفت وگو با برگزيدگان نفرات برتر كنكور می تواند نکاتی را از پیمودن این مسیر و به دست آوردن این موفقیت، برای کنکوری های سال بعد روشن تر سازد. اين عزيزان پشتكار و تلاش بي وقفه را عامل موفقيت خود می دانند. با محمدرضا ساعی و الیسا پورکریمی، دو فرزند نفتی کارکنان منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران كه حائز رتبه برتر كنكور امسال شده اند، همكلام شده ایم تا اهداف خود را براي ادامه تحصيل و اشتغال برايمان بازگو کنند.
محمدرضا ساعی، فرزند حسن ساعی، رئيس بهره برداري شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تبريز متولد 1383 است كه در دبيرستان استعدادهای درخشان علامه طباطبايی تبريز( ناحيه 1) تحصيل کرده و با معدل 7/19 از رشته علوم تجربي فارغ التحصيل شده است. ساعی به شغل پزشكی علاقه زیادی دارد.
نخستين بار است كه در آزمون سراسري شركت كرده ام وبه ياري خداوند يكتا و تلاش و پشتكار، توانستم رتبه 11 منطقه و19 كشوری را كسب کنم؛ البته پيش بيني مي كردم كه رتبه كشوري ام زير 20 منطقه باشد.
علاوه بر پدر و مارم که از آنها به خاطر زحماتشان، صمیمانه تشکر می کنم، افراد زیادی در این مسیر یار و یاورم بودند، از جمله مشاور، دبیران مدرسه ومولفان کتاب های کمک درسی.
پدر، مادر و برادر کوچک ترم، با ایجاد فضایی آرامش بخش در خانه، در رفع مشکلات پیش روی هدفم (قبولی در کنکور) کمک زیادی به من کردند و تا آخرین لحظه هم این همراهی با من را ادامه دادند.
لطف و عنایت خدا، کمک های خانواده، همچنین همراهی مشاور دلسوزم و پشتكار و تلاش بي وقفه، مهم ترین عامل موفقیت من در رسیدن به این هدف بود.
بيشترين مطالعه برای كنكور را از کلاس دهم شروع كردم و تلاش های قبل از آن نیز پايه و اساس بوده که به صورت غیر مستقیم در کسب رتبه و نتيجه مطلوب نقش داشتند. این موضوع در كسب رتبه ام هم نمايان است. ميزان مطالعه ام به طور میانگین 9 تا 10 ساعت بود و در برخی روز ها به 15 ساعت هم می رسید.
با توجه به علاقه زیادی که به حرفه پزشكی دارم، این رشته را انتخاب کردم و اميدوارم بتوانم دوره تحصیل را در دانشگاه تهران بگذرانم.
در بعضی كلاس های فوق برنامه به صورت محدود شركت داشتم واز كتاب هاي مرتبط نيز استفاده كردم. انتخاب کتب کمک درسی باید بر اساس سطح دانش آموز انجام شود و البته تفاوت زیادی بین منابع موجود در بازار وجود ندارد.
با توکل به خداوند و طرح کردن مشکلات با خانواده، موضوع های استرس زا را كنترل می کردم؛ البته قبل از ایجاد استرس باید دوراندیش باشیم تا مشکلی ایجاد نشود.
با انتخاب رشته پزشكي و ادامه تحصیل در آن، دوست دارم به جامعه و هموطنانم خدمت كنم.
با توكل به خداوند متعال، تلاش مضاعف، برنامه ريزي منسجم، پشتكار و جديت مطمئناً به هدف خود خواهند رسيد.
لازمه موفقیت در کنکور سراسری و سایر آزمون ها، تمرین و تکرار است؛ البته، به همه کسانی كه قصد شرکت در آزمون سراسری دارند، می گویم كه قبل از مطالعه کتاب های کمک درسی، باید کتاب های وزارتی (درسی) را مطالعه کنند. صرف مطالعه کتاب کمک درسی به معنای موفقیت نیست و بررسی چند باره یک کتاب کمک درسی نمی تواند ضامن موفقیت در کنکور باشد، ازاین رو در انتخاب منابع کمک درسی وسواس بیهوده به خرج ندهند.
اليسا پوركريمي شالچي، فرزند حسن پوركريمي شالچي، مسؤول انبار كالاي منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران متولد سال 1384 است كه در دبيرستان فرزانگان ناحيه 4 تبريز درس خوانده و با معدل 63/19 دررشته تجربی فارغ التحصيل شده است. پوركريمی هم مثل محمد رضا ساعی به حرفه پزشكی و فعالیت در این حوزه علاقه مند است.
اولین باری بود که بعد گذران دوران مدرسه کنکور می دادم و برای کسب رتبه خوب و قبولی در دانشگاه هم تلاش زیادی کردم تا اینکه موفق شدم با رتبه 19 منطقه ای و 466 کشوری در آزمون سراسری قبول شوم.
این پیش بینی را داشتم که با چنین رتبه ای در آزمون سراسری قبول شوم؛ چون برای رسیدن به این هدف خیلی تلاش کردم و خوشبختانه با پشتکارزیاد، موفق به کسب این رتبه و قبولی در کنکور شدم.
در وهله نخست، توکل به خدا و ایمان به او، مهم ترین عامل در کسب این موفقیت بوده است. اراده و پشتکار خودم هم در رسیدن به این هدف عامل دیگربوده، اما خانواده بخصوص پدر و مادرم نقش مهمی در کسب موفقیت من داشته اند. آنها دراین راه مشوق و درهمه مراحل کنارم بودند؛ از این فرصت استفاده می کنم و از آنها که شرایط خوبی برای تحصیل من فراهم کردند، صمیمانه تشکر می کنم و امیدوارم بتوانم زحماتشان را جبران کنم.
از سال دهم، درس و مطالعه را برای آمادگی در آزمون سراسری شروع و برای حداقل 10 تا 11 ساعت مطالعه در روز برنامه ریزی کردم.
به دليل علاقه شديدي كه به شغل پزشكي دارم، انتخابم همین رشته است که اميدوارم به ياري پروردگار متعال، این امکان برایم ایجاد شود که در رشته پزشکی دانشگاه تهران ادامه تحصیل بدهم.
برای آمادگی در آزمون سراسری، ازکلاس های چند موسسه استفاده کردم و درحد توان تلاش می کردم؛ صرفا تلاش برایم مهم بود به همین دلیل استرس نداشتم.
در وهله نخست، به خدا توکل داشته باشند و در همه امور از او کمک بخواهند. به همه کسانی كه قصد دارند در آزمون شركت كنند، توصیه می کنم بهتر است تمركز و دقت خود را بالا ببرند و از تلاش بي وقفه و پشتكار دست بر ندارند. هر كس تلاش بيشتري كند، راه موفقيت برايش هموار است. برنامه ريزي منسجم، از ارکان مهمی است که به آن توصیه می کنم. سعی كنند با تلاش و پشتكار، همچنین با لذت فراوان درس بخوانند و هرگز استرس نداشته باشند.
هر کسی ممکن است در زندگی، اهدافی داشته باشد که در گذر زمان تغییر کند و در مقطعی نیز تثبیت شود. من از دیرباز با توجه به علاقه زیادی که به پزشكی داشتم، دوست داشتم وارد این حرفه شوم و امیدوارم با موفقيت اين مسير را ادامه دهم.
گفت وگو با بانوی اژدها سوارنفتی
مشعل مژگان رایج که در رشته قایقرانی دراگون بوت به همراه تیم سکان تهران رتبه چهارم جهانی را به دست آورده است، از چگونگی حضور خود در این رشته ورزشی گفت.
رایج یکی از کارمندان شرکت مهندسی و توسعه نفت کشور است که افزون بر انجام وظیفه دراین شرکت در زمینه های دیگری همچون عکاسی و ورزش نیز فعالیت دارد.
او طی 8 سال گذشته با حضور در رشته قایقرانی دراگون توانسته است موفقیت های قابل توجهی به دست آورد. دراولین حضور بین المللی خود درمسابقات جهانی دراگون بوت تایلند، توانست با همراهی تیم سکان تهران، رتبه چهارم جهانی را در رشته قایقرانی دراگون به دست آورد.
مژگان رایج چند نمایشگاه عکاسی هم برگزار کرده و فعالیت در این رشته هم از دیگر علایق اوست. موفقیت او درمسابقات دراگون بوت قهرمانی جهانی تایلند را بهانه ای قرار دادیم تا با این ورزشکار هنرمند و عضوی از خانواده نفت، گفت وگویی کوتاه داشته باشیم
رشته دراگون بوت یا قایق اژدها، یکی از رشته های تیمی پارویی دنیا به شمار می رود. این رشته ورزشی در قایق هایی با حضور ۱۰ یا ۲۰ پاروزن به همراه یک سکاندار و یک طبال انجام می شود که در مجموع در هر قایق ۱۲ یا ۲۲ نفر حضور دارند و من نزدیک به 8 سال است که در تیم قایقرانی دراگون بوت بزرگسالان در تیم سکان تهران حضور دارم.
این تیم زیر نظر فدراسیون قایقرانی فعالیت می کند و توانسته است با حضور در مسابقات لیگ قهرمانی 1401 و 1402 رتبه اول قایقرانی را در رشته دراگون بوت به دست آورد و امکان حضور در مسابقات جهانی تایلند را پیدا کند.
نزدیک به 21 سال سابقه کار در صنعت نفت را دارم و همچنان به عنوان یک پیمانکار درشرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در بخش مدیریت مهندسی ساختمان فعالیت می کنم. متولد 1353 هستم و 8 سال است که در رشته قایقرانی به عنوان یک رشته ورزشی فعالیت می کنم.
همیشه درزندگی خود علاقه بسیاری به ورزش داشتم و رشته های مختلف ورزشی را امتحان کرده ام و بعد ازتجربه رشته های ورزشی مختلف، تصمیم گرفتم رشته ورزشی قایقرانی را تجربه کنم. رشته تورینگ راتجربه کردم وبعد ازآن با آشنایی با رشته قایقرانی دراگون بوت و فعالیت گروهی که در آن صورت می گرفت، تصمیم گرفتم در این رشته فعالیت خود را ادامه دهم.
نکته جالب توجه در رشته قایقرانی دراگون این است که هیچ محدودیت سنی برای آن وجود ندارد؛ در این قایق، ورزشکاران 18 سال به بالا می توانند حضور داشته باشند و هیچ رده سنی برای آن در نظر گرفته نشده است. البته این ورزش نیاز به استقامت و مقاومت خوب بدنی دارد؛ به همین دلیل ورزشکار باید بیش از هرچیز روی بدنسازی و دو میدانی کار کند تا از نظر جسمی برای فعالیت در این ورزش آماده باشد. من این رشته را تقریبا در 41 سالگی آغاز کرده ام؛ البته تاکید می کنم که پیش از این نیز فعالیت ورزشی داشته ام، اما به صورت تیمی و حرفه ای در مسابقات شرکت نمی کردم. ازجمله رشته هایی که تا امروز در آن فعالیت داشته ام می توانم به بدنسازی و تنیس روی میز اشاره کنم.
این ورزش را کاملا به صورت شخصی آغاز کرده ام؛ البته این را هم بگویم که هنگام شرکت درمسابقات و یا زمان تمرین ها، همراهی لازم را برای حضور در اردو و مسابقات با من داشته است.
حضور درمسابقات جهانی تایلند به این دلیل بود که در لیگ قایقرانی به عنوان قهرمان شناخته شدیم و بر اساس امتیازی که از این قهرمانی به دست آوردیم، توانستیم به عنوان نماینده ایران در مسابقات قهرمانی جهان تایلند شرکت کنیم. مقامی که در این مسابقات به دست آوردیم نیز رده چهارم درمسافت دو هزاربود که دراین بخش کشورهایی چون استرالیا، آمریکا و آلمان توانستند به ترتیب در رده اول تا سوم قرار بگیرند.
دراگون بوت، یک رشته کاملا تیمی است و اعضای تیم از 10 نفر به بالا هستند؛ می توان گفت همین کار تیمی و علاقه ای که من به کار تیمی دارم، باعث شد تا بتوانم این رشته را برای فعالیت حرفه ای انتخاب کنم و از این نوع همکاری تیمی بسیار لذت ببرم.
با توجه به اینکه این مسابقات اولین حضور من به عنوان یک ورزشکار در سطح بین المللی بود، برنامه های مختلفی را برای این رشته ورزشی در نظر دارم. تا آنجا که می دانم قرار است یک لیگ کشوری در حوزه قایقرانی برگزار شود که زمان برگزاری آن احتمالا آبان یا بهمن ماه خواهد بود. با حضور دراین لیگ، انتخابات برای حضور تیم ها در مسابقات قهرمانی آسیا نیز انجام می شود و تمام تلاش خود را می کنیم تا دراین لیگ نیزموفق عمل کنیم که بتوانیم بازهم درمسابقات بین المللی حضور داشته باشیم. البته همه این موارد بستگی به این دارد که فدراسیون قایقرانی هم این امکان را فراهم کند که بتوانیم در این مسابقات حضور داشته باشیم.
بی شک درورزش های آبی با مشکلات بسیاری مواجه هستیم که از جمله این مشکلات می توان به این پایین بودن سطح آب دریاچه برای تمرین اشاره کرد.همین مساله سبب می شود که فشار بسیاری به بدن ورزشکار وارد وباعث آسیب دیدگی ورزشکار شود. اما یکی دیگر از مهم ترین مشکلات موضوع تامین هزینه های این ورزش است. تمام هزینه های حضور در مسابقات بین المللی به عهده ورزشکار است وهیچ بودجه حمایتی هم وجود ندارد؛ این موضوع می تواند شرایط سختی را برای ورزشکار فراهم کند. البته در اینجا می خواهم از فرصت استفاده و از آقای سهرابی، رئیس فدراسیون قایقرانی نیز تشکر کنم چرا که همیشه حامی تیم دراگون بانوان بوده اند و حضور درمسابقات جهانی با حمایت های ایشان محقق شد، همچنین ازمربیان خود، آقایان سجاد غریبی و پیمان مشیری برای حمایت هایشان تشکر می کنم.
در طول هفته 6 روز تمرین می کنم که شامل سه روز بدنسازی و سه روز تمرین روی قایق است. هنگام آماده شدن برای مسابقات در اردوی تمرینی؛ هر روز قایقرانی و بدنسازی را انجام می دهیم.
مساله مهمی که پیش از هرچیزبه آن اعتقاد دارم این است که اگر هر فردی تمام تمرکز خود را روی هدفی که دنبال می کند، بگذارد، حتی اگر مسیر ناهموار و طوفانی باشد باز هم می تواند آن را برای خود هموارکند و به موفقیت دست یابد.
عکاسی از دیگرعلایق من است و مدرک تحصیلی در این رشته را هم دارم. افزون بر فعالیت در صنعت نفت وحضور درمیدان های ورزشی، چند نمایشگاه عکس هم برگزار کرده ام. بیشترعلاقه و حرفه من به سمت هنر کشیده شده، اما ورزش و نفت نیز بخشی از زندگی ام هستند. فعالیت هنری خود در رشته عکاسی را ازسال 1387 آغاز و نمایشگاه های مختلفی با سبک عکاسی انتزاعی برگزار کرده ام. در این سبک عکاس یک اثر را از نگاه خود خلق وآن را عکاسی می کند. «روزهای زندگی»، «جوانه ها» و «همه عشق می پرستیم» نیز نمایشگاه هایی هستند که تاکنون به برگزاری آنها اقدام کرده ام. متاسفانه از عکاسی در فعالیت کاری خود استفاده نمی کنم؛ البته چند سال پیش چند بار در پروژه های عکاسی با شرکت مهندسی و توسعه نفت همکاری داشتم، اما بعد از آن دیگر چنین همکاری صورت نگرفت. من هنر عکاسی را هم درست مانند ورزش به صورت شخصی دنبال می کنم.
گفت وگو با مهدی علی نژاد، عضو شورای مرکزی صنعت نفت و نایب رئیس فدراسیون ووشو آسیا
مهدی علی نژاد ازسال 2007 به عنوان عضوی از هیات رئیسه فدراسیون ووشوی آسیا فعالیت خود را آغاز کرد و درسال 2010 یعنی 3 سال بعد از عضویت در هیات رئیسه، به عنوان نایب رئیس در این فدراسیون انتخاب شد؛ البته این سمت در دوره های مختلفی ازجمله سال های 2014 و 2018 تکرار شد و این برای پنجمین بار است که به عنوان نایب رئیس فدراسیون ووشوی آسیا انتخاب شده است.
عضو شورای مرکزی ورزش صنعت نفت با تاکید بر اینکه طی 16 سال گذشته با تداوم مسؤولیتی که در فدراسیون ووشوی آسیا داشته، فرصت لازم برای گسترش روابط فراهم شده است، توضیح می دهد: در این سال ها روابط خود را به گونه ای پیش برده ایم تا بتوانیم این سمت را در فدراسیون حفظ کنیم. درطول سال ها فعالیت خود در فدراسیون، راهکارهای مختلفی را ارائه کردم که به نوعی باعث بهبود روند مدیریتی در فدراسیون ووشوی آسیا و فدراسیون جهانی شده است. همچنین عضویت من در کمیته اخلاق فدراسیون جهانی ووشو سبب شد تا اقدام هایی با هدف اصلاح وضعیت فدراسیون آسیایی و جهانی صورت گیرد و فکر می کنم همه این موارد باعث شده تا بار دیگردر این سمت ابقا شوم؛ البته این را هم بگویم که درترکیب جدید هیات رئیسه، من قدیمی ترین عضو هیات رئیسه فدراسیون ووشوی آسیا به شمار می روم.
علی نژاد، درباره میزبانی ایران برای برگزاری مسابقات جهانی ووشو می گوید: میزبانی ها برای کسب کرسی درفدراسیون ووشوی آسیا از اهمیت بسیاری برخوردار است و ایران به دلیل شرایطی خاص، امکان میزبانی مسابقات را درسطح جهانی ندارد. به همین دلیل نمی توانیم در ووشوی آسیا و البته سطح جهانی مشارکت کافی داشته باشیم. عضو شورای مرکزی ورزش صنعت نفت تاکید می کند: در طول فعالیت خود در فدراسیون ووشوی آسیا با همکاری اعضا تمام تلاش خود را کردیم تا راهکارهای مختلفی برای توسعه و پیشرفت ووشو در دنیا ارائه دهیم. همچنین بحث حجاب در کتاب قانون ووشو مساله بسیار مهمی بود که مورد توجه قرار گرفت و فرصت خوبی را به وجود آورد تا بانوان کشورهای اسلامی بتوانند بدون دغدغه در مسابقات شرکت کنند.
علی نژاد درباره جایگاه ووشوی ایران در دنیا نیز می گوید: در ادامه تثبیت جایگاه ایران در ورزش ووشو، این فرصت فراهم شد تا هم در دوره قبل و هم در این دوره بازی های آسیایی، رئیس هیات ژوری مسابقات که عالی ترین رکن فنی آن به شمار می رود، از ایران انتخاب شود و این نشان دهنده آن است که ایران ازجایگاه خوبی در فدراسیون ووشوی جهانی برخوردار است و تلاش شده تا ازاین کرسی بخوبی استفاده شود. علی نژاد می گوید: با تمام مشکلات موجود، درحوزه نیروی انسانی درشرایط خوبی به سر می بریم و می توان گفت که در بحث مدیریتی، مربیگری و البته ورزشکاران در دو دوره گذشته مسابقات جهانی توانستیم قهرمان دنیا شویم. همچنین سال گذشته نیز در اولین رویداد ورزشی که بعد از کرونا و در رده های سنی جوانان، نوجوانان و نونهالان برگزارشد، توانستیم برای دومین بار قهرمان دنیا شویم. به عبارتی ایران درسال های 2017 تا 2019 و در 2022 درچهار مسابقه جهانی بزرگسالان و رده های سنی پایه قهرمان دنیا شده و این نشان دهنده جایگاه خوب ایران در این ورزش است. با چنین موفقیت هایی توانسته چنین جایگاهی را از دست چینی ها خارج کند؛ اما مساله این است که اگر به تلاش خود ادامه ندهیم و نتوانیم امکانات لازم را تامین کنیم، این موفقیت ممکن است شکننده و ناپایدار باشد.
عضوشورای مرکزی ورزش صنعت نفت دربخش دیگری ازصحبت های خود درباره کمبودها و نیازهای ورزش ووشو تصریح می کند: ایران طی 13 سال اخیر، در حوزه سخت افزاری ووشو از دنیا فاصله گرفته و متاسفانه آثار تحریم های ظالمانه و شرایط اقتصادی در ورزش ووشو نیز نمود پیدا کرده است. می توان گفت از ابتدای دهه 90 تا به امروز امکانات کمتری نسبت به گذشته در اختیار داریم. هنگامی که امکانات ووشوی ایران را با برخی کشورهای پیشرو از جمله چین مقایسه می کنیم، متوجه می شویم که امکانات ما در ووشو قابل قیاس با این کشورها نیست و مسؤولان ورزشی باید به این مساله توجه ویژه تری داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه در سطوح آموزش پایه، ووشو در ایران رشد خوبی داشته و به همین دلیل در همه رده های سنی مسابقات جهانی موفق عمل کرده است، توضیح می دهد: در زمینه وضعیت باشگاهی ووشو این طور به نظر می آید که چند سالی است درحال درجا زدن هستیم و باید با توجه به موفقیت هایی که ایران در ووشو به دست آورده، در لیگ های برتر و حرفه ای نیز بتوانیم مسابقات بهتری را شاهد باشیم. در سطح ملی نیز مشکلات سخت افزاری و کمبود منابع مالی مهم ترین ضعف موجود است. علی نژاد در پایان صحبت های خود با تاکید بر اینکه از حوزه های صنعتی درخواست می کند که از ورزش ووشو حمایت کنند، می گوید: تیم ووشوی پارس جنوبی از جمله تیم های تشکیل دهنده لیگ برتر ووشوی ایران بوده و ازسال 1386 در لیگ ووشو حضور موفقی داشته است و این موفقیت ها باعث شده تا مجموعه نفت سهم بسیاری در موفقیت های ووشو در کشور و سطح ملی داشته باشد. از این فرصت استفاده می کنم و از ورزش نفت، شرکت ملی نفت و منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برای حمایت از ورزش ووشو تشکر می کنم.
نخستین پایگاه سلامت محور، استعدادیابی و قهرمانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افتتاح شد. این پایگاه در مسیر تندرستی کارکنان و خانواده و استعدادیابی فرزندان پسر و دختر به صورت آنتروپومتریک (پیکر سنجی) پیشرفته جهانی فعالیت خواهد کرد. همچنین در این پایگاه، تمامی کارمندان شرکت نفت برای اولین بار دارای پرونده سلامت خواهند شد که شامل تست آنالیز بدن با دستگاه پیشرفته شامل وزن، وزن استاندارد، درصد چربی احشایی کل بدن، درصد چربی احشایی دور قلب، نمره بدنی، سن بدنی، تیپ بدنی، انجام تست آنالیز ساختار قامتی یا (پوسچر) شامل تشخیص کامل گودی کمر، افتادگی شانه، وضعیت ستون فقرات، و ضعیت پاها، انجام تست اسکن کف پا برای وضعیت کف پاها و جلوگیری از کمردردها، انجام تست تعادل با دستگاه پیشرفته استابیلو، انجام تست های میزان آمادگی برای ورزش قهرمانی شامل میزان تشخیص قدرت بالا تنه، پایین تنه، تست ارگو جامپ، سارجنت، هند گریپ، زمان واکنش برای تست پله کویین vo2max و بک ماسل.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، به مناسبت هفته دفاع مقدس، همایش دوچرخه سواری را با حضور بیش از 70 دوچرخه سوار برگزار کرد. این همایش در شهرستان سرخس برگزار شده و ورزشکاران مسیر رفت و برگشت شهرک نفت شهید تندگویان تا جاده مرزی شهرستان سرخس را به مسافت 20 کیلومتر رکاب زدند.
در روز پایانی هفته چهارم لیگ دسته یک فوتبال کشور، تیم فوتبال نفت مسجد سلیمان در دیداری خارج از خانه برابر تیم فوتبال دریا بابل به برتری ۲ بر یک دست یافت. 2 گل این تیم را رضا رضایی به ثمر رساند. نفتی ها با این نتیجه به دومین برد در لیگ یک دست پیدا کردند. این تیم اکنون با دو برد، یک تساوی و یک شکست و با ۷ امتیاز در رده ششم قرار دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات